1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.01. 21:46 HaFr

Ősztől 20%-os baloldal

Az önkormányzati választások fontos kudarc lesz a baloldal életében, először fogja őket komolyabban megérinteni a további lehetőségeiket nagyban korlátozó két tényező. Az egyik, hogy a liberális demokrácia ethoszát (az SZDSZ-szel karöltve) kiüresítő posztkommunista baloldal pártjának, az MSZP-nek valóban befellegzett, 2018-ban meg kell majd küzdenie egyáltalán a parlamentbe való bejutásért. A másik, hogy Orbán révén a politikai rendszerünk mostanra jutott el abba az állapotba, hogy valóban tükrözze az ország kulturális hagyományait, tehát nem reménykedhetnek abba, hogy a rendszerváltás utáni két évtized baloldali-liberális korszaka visszatérhet. A magyar politikai kultúra erősen jobboldali, etatizmusra és populizmusra éhes, nacionalista-bezárkózó; a centruma valóban abban a spektrumban van, amelyet a Fidesz most lefed, és ebben a politikai kultúrában szabad választások mellett sem szerezne többet a mai baloldal ma 25, négy év múlva 20%-nál. A Fidesz ma és még sokáig a normalitás Magyarországon, jobb ezzel megbarátkozniuk, és ezt csak olyan politikai innovációval tudnák semlegesíteni, amelyhez nyilvánvalóan nincsen tehetségük.

A politikai kultúra jobboldali dominanciájának jeleként a baloldal számára fontos hívószavak és érvek nem ülnek a társadalom nagyobb részénél, amely a jobboldali centrum kudarcait sem a baloldal erősítésével torolja meg, hanem bizonytalansággal. A jobboldal politikai kudarcait a politikai rendszer diszfunkcionalitásának felmutatásával. A csalódott jobboldali választó legfeljebb politikai passzivitásba vonul, ha csalódik a pártjában, nem büntet rendszerszerűen (protest szavazattal). Miért? Mert összehasonlíthatatlanul biztosabb lábakon áll a nemzeti-törzsi identitása, mint a demokratikus kultúrája. Sokkal nagyobb értéket tulajdonít az etnicista ("antikommunista") szemléletnek, mint a demokráciának.

De nem csak ezért.

A politikai kulturális alapokon túl a baloldal átfogó korrumpáló hatásának köszönhetően a tömegek már inkább remélik a legfontosabb elvárásuk -- a biztonságérzet -- teljesülését is a nemzeti bezárkózástól (és másodsorban az alapszükségleteik állam általi biztosításától), mint a demokrácia esetleges rendszerszerű működtetésétől. A jobboldali választók a maguk tapasztalatai alapján tehát racionálisan is viselkednek, nem kockáztatnak egy ismeretlen ideál érdekében, és ebben ördögi módon az orbáni korrupció tovább erősíti őket, ördögi módon, mert a "nemzeti oldal" korrupciója is a demokráciából való kiábrándulást, a nacionalista bezárkózást, azaz egy neurotikus körbenforgásban a korrupt nemzeti oldalt erősíti. És tudjuk persze, hogy van az a módszert, amellyel a nacionalizmus az önrombolásig továbberősíthető. A baloldal számára ez kézenfekvő figyelmeztetés arra nézve, hogy a liberális demokrácia ideájához való ragaszkodás (miután a gyakorlatát annak idején aláásta) valójában már nem erősíti őt.

Nem kell, de legalábbis nem fogom itt magyarázni ennek az állapotnak a -- döntően a nép polgárosultalanságából fakadó -- rettenetes veszélyeit, a belátásnak azt a korlátozottságát, ami ebből fakad, a versenyképtelenségnek azt a formáját, amely ördögi körbe zárja magát a nacionalizmussal, és a sorsot, amely vár ránk. Most csak annyit, hogy a baloldalnak fel kellene végre fognia, hogy minél előbb szabadul meg az MSZP-től és a vele összefüggésbe hozható még aktív politikusoktól, annál hamarabb tudja magát stabilizálni a biztos szavazók 20%-a körül, méghozzá két párttal: egy álszociáldemokrata-radikális és egy városias baloldali-liberális párttal, de ezek együtt is alig lesznek erősebbek, mint a rassiszta szélsőjobb. És egy alak biztosan lesz, akitől nem fognak megszabadulni a sajátjaik közül. Attól éppen, akitől a leghamarabb kéne.  

240 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr186566885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez az Orbán-kormány legnagyobb eredménye 2014.08.01. 22:29:41

Az EU átlaghoz képest tartós felzárkózó pályára került a magyar gazdaság, és a régiós gazdaságokhoz képest is megállt az évtizedes leszakadás. Végre egy ütemben fejlődik Magyarország a visegrádi országok átlagával. Igen, ez a helyzet kedves olvasók! M...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wantaan 2014.08.02. 14:37:03

@vajdasagi: Mivel Vona szerint a Fidesz a Jobbik programját valósítja meg, ezért ott van Orbán is a felsorolásban. ....csak Vona mögött eltörpül pedig Vona sem egy óriás.

vajdasagi 2014.08.02. 14:41:32

@unionista.: Ez a wallenberg-kreatúra valóban nem ért a gazdasághoz. Én konkrétan arra reagáltam, hogy van-e haszna Magyarországnak egy offshore-tulajdonú, de Magyarországon legálisan dolgozó cégből. Mert nyilvánvalóan van. A mi szempontunkból épp mindegy, hogy a tulajdonos Németországban van-e, vagy Cipruson.

Mindkét esetben kifizeti ez a cég a béreket, a hozzá tartozó járulékokat, a helyi önkormányzati adót, az ÁFÁ-t, a nyereségadót, és még kb. féltucat másik adót, egyéb levonást. Fizeti a könyvelőjét, a könyvvizsgálóját, fizet a munkavédelmi és tűzvédelmi előírások miatt, bérli az irodáit, stb, stb. És végül kifizeti a nyereségadót is. Egyes egyedül az osztalékadót nem fizeti nálunk. Azt a német tulajdonú Mercedes Németországban fizeti, a Ciprusi tulajdnoú cég meg ennél jóval kevesebbet fizet Cipruson. De ez minket nem érint.

Aki tehát azt a hülyeséget mondja, hogy egy ooffshore tulajdonú cég nem fizet Magyarországon adót, az nem ért hozzá. Ezt akartam mondani. Mert mindenféle tudatlan emberek mondanak erről baromságokat.

És tudom: a kép ennél azért cifrább: minden külföldi tulajdonú cég igyekszik minél több pénzt kiügyeskedni az országból, de az már egy más tészta. Viszont kb. egytucat féle adót/járulékot igenis befizet. És a hazai tulajdonú cég is igyekszik ügyeskedni, ki-ki a maga módján.

egyetmondok 2014.08.02. 14:42:41

@unionista.:
A balliberális kormányok idején nőtt meg iszonyatosan az államadósság,ám azért ne feledjük,hogy minden olyan intézkedést,amely ehhez az államadósság növekedéshez vezetett,az akkor ellenzék (Fidesz a neve)két kézzel szavazott meg,szóval vigyázzunk,amikor felelősségekről lenne szó.
Mint ahogyan a mostani "balos" ellenzék is megszavazta pl.a rezsicsökkentést.
(Megnéztem egyszer,hogy 2009-ben a pü.válság kellős közepén,amikor kevés kivétellel minden uniós tagállam iszonyú GDP zuhanást élt át,egy Fidesz nevű ellenzéki párt úgy kb.500 milliárd nagyságrendben terjesztett elő szociális kiadások növelésére vonatkozó törvényjavaslatokat.)

Tehát amikor felelős állam(háztartás)i magatartást ítélgetünk,lássuk,hogy pont a 19 meg az eggyel kevesebb mint 20 esete van a magyar baloldal/jobboldal vizsgálatakor.

űrszelvény (törölt) 2014.08.02. 14:46:44

@vajdasagi: Több bekezdésen keresztül magyarázod, hogy a másik miért nem ért hozzá, miért beszél hülyeségeket. Majd a végén egy félmondat erejéig felveted azt a problémát, amit a másik sok-sok hozzászóláson keresztül magyaráz, és kijelented róla, hogy az más tészta.

Csak gratulálni tudok ehhez a magas szintű vitakultúrához :)

wallenberg88051005 2014.08.02. 14:47:23

@egyetmondok:

A Jobbik viszont egyik intézkedést sem szavazta meg.

wallenberg88051005 2014.08.02. 14:50:40

@egyetmondok:

Az államadósságot a költségvetés bevételéhez kell viszonyítani, mert a költségvetés abból tud államadósságot törleszteni ami a bevétele.

wallenberg88051005 2014.08.02. 14:52:28

@vajdasagi:

"Figyelj már, hülyeségeket írkálsz a gazdaságról. Törődj bele: Te ehhez nem értsz. Válts más témára."

Tájékoztatlak hogy a hozzászólásod érvénytelen, mert kísérlet sem történt az indokolására.

vajdasagi 2014.08.02. 14:53:02

@űrszelvény: Az a problémátok, hogy azt az egyetlenegy adót, az osztalékadót nem itt fizetik? És az nem zavar Titeket, hogy az összes többit itt fizetik? És hogy az az egyetlen osztalékadó eltörpül a többihez képest?

És végül: miért is jobb nekünk, ha egy tulajdonos német, mint ha ciprusi?

Nektek lehet, vagy nem lehet vitakultúrátok. De a gazdasághoz nem értve beszéltek róla sületlenségeket. Féligazságokkal dobálóztok, és próbáltok másokat félrevezetni. No, én meg rólatok ezt gondolom.

unionista. (törölt) 2014.08.02. 15:05:42

@vajdasagi:
azért, amikor megbecslik az offshore jövedelemkiáramlást, akkor magyarország rendre előkelő helyen végez.

egyetmondok 2014.08.02. 15:07:28

@wallenberg88051005:
Nem tudom, ha így volt,akkor tisztelet érte. Komoly dolog,és bátor dolog.

egyetmondok 2014.08.02. 15:10:18

@wallenberg88051005:
Szerintem ez se rossz ötelt. Az államháztartás bevételi oldalához képest megnézni.
De,akárhonnan is nézzük,az azért megállapítható,hogy ha nő,akkor nő,ha nem ,akkor nem.
Mint ahogyan az is lényeges,hogy mitől nő,és mitől csökken,ha csökken.
Szóval,így úgy,amúgy, itt ezzel nagy a baj.
(De vigyázat: az államadósság nem az ok,hanem csak a következmény,és nem okos dolog csak ezt nézni,persze komplexen mindent nézni meg olykor jó nehéz.)

űrszelvény (törölt) 2014.08.02. 16:40:30

@vajdasagi: Egy gazdasághoz értő ember képes megérteni az a közötti különbséget, hogy ki hányféle címen fizet adót, és ki mennyi adót fizet. Csak mert fújhatod, ha tíz jogcímen annak a tizedét fizeti be, mint ami járna a tizenegyedik jogcímen, ha nem trükközne.

Nem ide tartozik, de az elmúlt hónapokban azt is láttuk, hogy egy több tíz milliárdos nyereséget termelő cég hogyan tudja néhány millió befizetésével megúszni, majd kijelenteni, hogy ő már fizet adót. Ezen még nem gondolkoztál el?

A vitakultúráról tett kijelentésemet pedig igenis fenntartom. Nem vall túl sok észre beszélni valamiről, majd egy félmondat erejéig felhozni azt, amiről a másik már 3-4 hozzászólás óta beszél, majd kijelenteni, hogy az más tészta. És az sem, amikor az érvelés annyiban kimerül, hogy a másik biztos nem is ért hozzá. Főleg úgy, hogy eddig még semmit nem mutattál, amiből azt vehetnénk ki, hogy a többiekkel ellentétben Te viszont igen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.02. 16:48:39

már az hogy, meg az eu választások is fontos kudarc voltak, de nem úgy tűnik, mintha felfogták volna/érdekelné őket vagy ilyesmi.

vajdasagi 2014.08.02. 18:40:54

@űrszelvény: Azt mondod: "Egy gazdasághoz értő ember képes megérteni az a közötti különbséget, hogy ki hányféle címen fizet adót, és ki mennyi adót fizet. Csak mert fújhatod, ha tíz jogcímen annak a tizedét fizeti be, mint ami járna a tizenegyedik jogcímen, ha nem trükközne."

Ez a mondatod értelmetlen. És ez a bajom. Úgy beszéltek pénzügyi dolgokról, hogy annak se füle se farka. Egyébként a nyereségadó egy igen kicsiny része annak, amit egy cég befizet az államkasszába.

Persze szép lenne a magyar tulajdonú cég, mert akkor még ezt az utolsó adónemet (az osztalékadót) is itthon fizetnék be, de hát ugye nincs elég magyar tulajdonú cég. És amúgy: én azt mondanám, hogy a külföldi tulajdonú cégek átlagban kevesebbet trükköznek a többi adóval, mint a hazaiak (itt most magunk ellen beszélek, de sajnos így gondolom).

egyetmondok 2014.08.02. 19:14:17

@vajdasagi:
Az osztalékadót azok a társaságok is itthon fizetik be,amelyek külföldi tulajdonban vannak.
Az ezen adó befizetése után lehetséges az osztalék részt külföldre utalni.
A társasági nyereséget terhelő adó a magyar törvényke szerint adó,ugyanúgy itt fizetik,mint bármely más magyar adószabály szerinti közterhet.

vajdasagi 2014.08.02. 20:08:30

@egyetmondok: Az a véleményem, hogy összekevered a társasági nyereségadót az osztalékadóval. Az osztalékadó befizetésének a helyét a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szokták rendezni.

wantaan 2014.08.02. 20:08:51

A kérdés már csak az ,hogy amire a falevelek lehullanak hány %-on áll majd a Polgári Konzervatív Párt????

Geri Tibor 2014.08.02. 20:42:00

HaFr!
Megtaláltam a régi írásom, a pontos címe:
"Hogyan tovább balnegyed?"
Készült 2010. okt. 7.

A mostani írásoddal azért nem vitázom, mert egy dimenziós szinten állókkal (bal-jobb) már rég nem vitázom.
Nincs értelme. Te a Tetraéderemből csak egy vonalat látsz. Hogy látnád abból, hogy mi zajlik a Tetraéderben?

Másrészt teljesen tévedésben vagy a "jobboldal" identitását illetően is.
A Fidesz nem keresztény és nem magyar, hanem szentistvános katolikus, a jobbik pedig nemzeti(eskedő) szocialista.
Bartus ezért rúgott ki a blogjából, mert észrevettem az elszólását, amiben kijelentette, hogy amit a Fidesz-Jobbik tesz, az NEM a magyar (honfoglalás előtti) identitásból fakad (!), hanem az ezer éves római pápai uralom hatása. Vagyis nem magyar.
Ahogy Horthy-t, úgy Orbánt is a jezsuiták irányítják...

Szóval sokkal szélesebb nézőpontról kellene vizsgálni az MSZP (szándékos) önamortizációját és a Fidesz hatalmát. Persze ha majd 80 év múlva megnyílnak a titkos archívumok, sokkal okosabbak lesznek unokáink.
És csak csodálkozni fognak, hogy olyan egyértelmű, hogy-hogy nem látták az őseink, hogy hogyan szervezték ki a hazaáruló politikusaik alóluk a magyar államot???

Nancsibacsi 2014.08.02. 21:33:59

20%? Hol itt a baj - sokalljátok? :-)

De most komolyan - miért szavazna bárki is a rokonokon, üzlettársakon kívül a baloldalra? Az emberek már 1x a baloldal ellen szavaztak - akkor került a viktor hatalomra. Az teljesen tök mind1 hogy minek nevezitek éppen, meg hány részre bontjátok a baloldalt - amíg ott vannak a régi arcok, ők már csak azok maradnak, akikre 1x azt mondta a nép, hogy ezeket soha többé. Így a legtöbb amit elérhet a baloldal, hogy kevesen mennek el szavazni, mert ugye aki elmegy semleges szavazó és nem amnéziás az rátok nem szavaz, az tuti. Csak ugye az alacsony részvétellel meg az a baj, hogy a rokonok, barátok, üzlettársak, vásárolt szavazatok meg 60:20:20 arányban oszlanak meg fidesz:jobbik:baloldal között. Szóval jól látjátok - nagy a szar, és én úgy látom ebből nincs menekvés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.02. 21:39:14

@béla a görög: Tusványoson mi a Miniszterelnök Úr társaságában a világ kerekét forgattuk, te is rövidesen értesülsz arról, merre fordítottuk a te sorsodat

űrszelvény (törölt) 2014.08.02. 22:18:09

@vajdasagi: No de kedves vajdasagi kolléga! Az értelmetlen mondat nem azt jelenti, hogy valamire nem tudsz értelmesen reagálni :)

Boka1 2014.08.02. 22:25:25

Szerintem a jobboldali elit beállt a hatalmon lévő baloldali elit zászlaja alá. Ez az orosz behódoltság, államosítás elég idegennek tűnik egy jobboldali elittől. Talán Orbánék is jobbnak látták, hogy a könnyebb ellenállás felé kell menni. Úgy tűnik, hogy a fidesz szavazó tábor 4 évenkénti áthangolása sem bonyolult feladat.

Anselmo 2014.08.02. 22:41:25

Azt hiszem a szerzővel együtt nagyon sokan nem tudnak kimozdulni abból, hogy ideológiák mentén értelmezzék a politikát. A választópolgárok már túlléptek ezen, úgy is mondhatnám hogy fejlettebb a politikai kultúrájuk: politika, mint termék. Jól vagy rosszul kormányzol? Képviseled vagy nem az érdekeimet? Arra szavaznak, aki jobb teljesítményt mutat fel. Ez a mi szerencsénk.
Biztos sok embernek tűnik nemesebbnek, magasabbrendűnek az ideológiai megközelítés, de ugyanígy gondolkodtak a keresztes háborúk és a boszorkányégetések idején is. A nyugathoz tartozás azt is jelenti, az eszméknél fontosabb a biznisz. Jól van ez így.

egyetmondok 2014.08.02. 23:07:29

@vajdasagi:
Ez igaz,ha az állam úgy állapodik meg,eltérően a főszabálytól,akkor úgy van,ahogyan mondod.
Alapesetben azonban az osztalék kifizetése előtti esedékest is itt kell teljesíteni,mint bármi más adót.

egyetmondok 2014.08.02. 23:10:13

@Anselmo:
Az alkotmányosságból,joguralomból nem lett,és nem is lesz biznisz nyugaton. Nyoma nincsen ennek sok-sok évszázad óta.
Ebben mi alapvetően térünk már el a nyugattól.
És ez nagyon rosszul van így.

Szúrófény 2014.08.03. 05:29:07

@IGAZI_kovi1970: Nem számít? - alapvető kérdések a szocialista párt szavazói számára
„2002 VÁLASZTÁSI SZÓRÓLAP TERVEZET! „NE FOLYTASSUNK NEGATÍV KAMPÁNY!” LESZAVAZVA, VÁLASZTÁS ELBUKVA!
— Az, hogy megbuktak 1919-ben, 1956-ban, 1989-ben?
— A megszállók, és csalások segítségével jutottak hatalomra 1948-ban?
— Félmillió embert hurcoltak meg törvénytelen eljárással, tízezreket veréssel, börtönnel?
— Hogy a moszkvai helytartók köztörvényes bűnözők voltak szerte a világon!
— Hogy idegen tankokat hívtak be saját népük ellen?
— Repülőgépről géppuskázták, sortüzekkel irtották a hatalmuk ellen tüntetőket, hatvan helyen az országban!
— A világ minden táján megbukott az eszme a gyakorlatban?
— A gazdagok vagyonát elszedők, magukévá tették az „állami, népi vagyont”!
— A kizsákmányolók elűzői maguk lettek kizsákmányolóvá?
— A nácizók magukon viselik a nácizmus ismérvét? — milliárdosok hirdetnek szocialisztikus jólétet kapitalizmusban!
— Minden, amit hirdettek, tettek, és tesznek, hazugság.
— Ostobaságuk, gazemberségük, révén lejárattak egy jobb sorsra érdemes eszmét?
— A szegény tömegeket ugyanúgy becsapták, mint mindig a történelemben?
— A volt internacionalisták nemzeti szocialisták a szó hitleri értelmében?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:32:11

Államadósság:

2010 május 19330 milliárd
2014 július 24900 milliárd

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:34:38

@űrszelvény: Valóban értelmetlen volt amit írtál. Erre világított rá, csak te nem érted.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:42:04

vajdasági ezt írta

"Aki tehát azt a hülyeséget mondja, hogy egy ooffshore tulajdonú cég nem fizet Magyarországon adót, az nem ért hozzá."

És ebben igaza van, nem ért hozzá aki azt mondja hogy egy offshore cég nem fizet adót.

Pl az IBM székesfehérvári Command Center 800 emberrel offshore cég.
Ezek átveszik az világ másik felén lévő számítóközpontok éjszakai feladatait. 800 képzett informatikusnak adnak munkát, fizetik a TB-t, az SZJA-t, az igénybe vett szolgáltatások után nem igénylik vissza az ÁFÁ-t. Nem írhatom le ide hogy mennyi adót fizet ez a cég a magyar államnak, mert üzleti titkot sértenék.
Csak a magyar agyakat veszik igénybe.
Szóval aki azt mondja hogy egy offshore cég nem fizet adót, annak fingja nincs egy cég működéséről. Az jobb ha kussol.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:46:24

Euró árfolyam

2010 május 265 forint
2014 július 310 forint

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:48:58

Benzinár

2010 május 330 forint/liter
2014 július 410 forint/liter

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:52:43

@űrszelvény: ""rekordszinten az államadósság, aminek pillanatnyi értéke x milliárd forint" típusú nyilatkozatok, cikkek, és posztok."

De azt persze te sem tudod megmagyarázni, hogy ha az államadósság több mint 25 százalékot nőtt 4 év alatt, a GDP meg talán ha négyet, akkor hogy csökkent a GDP arányos államadósság?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:55:49

@wallenberg88051005: "Ja igen, a völgy nélküli völgyhíd 75 milliárdért, a"
- és azt tudod, hogy annak a völgyhídnak a nyomvonalát még a Fidesz kormány hagyta jóvá és indította el még a beruházást a Vegyépszerrel?
A völgy nélküli völgyhídért a Fidesz kormány felel. Nézz csak utána!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 05:57:54

@ccactus: " Az állam bevételei Áfa, SZJA, járulékok, jövedéki adó és társasági adó vonalon a GDP-vel nagyjából arányosan változik. Ez az összefüggés a második felvetésedre. "
A fidesz kormány alatt az adó terhelés nőtt.
Az államadósság több mint 25 százalékot nőtt, a GDP meg kb 4-et.
Na akkor ebből hozd ki a GDP arányos államadósság csökkenést lécci!

Nancsibacsi 2014.08.03. 06:10:39

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Ugye te deviza adós is vagy? Mert csak az idióta barmok gondolták úgy, hogy választás van - ezután a pénz soha többé nem fog tovább romolni.

"Benzinár

2010 május 330 forint/liter
2014 július 410 forint/liter" (másik 3 dettó)
Ez 4 év alatt összesen 24%, az évi 5.57% romlás, ami szerintem tök jó érték, figyelembe véve hogy egy csődből kikászálódni próbáló országról beszélünk.

Nancsibacsi 2014.08.03. 06:11:42

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Hozzá kell tennem, hogy szerintem ha gyurcsány vagy bajnai vezetné az országot, akkor 500 alatt biztosan nem lenne a benzin. Na ehhez meg mit szólsz?

vajdasagi 2014.08.03. 07:35:56

@egyetmondok: Szia. No, akkor azt remélem, közeledünk a mi beszélgetésünk végéhez. Merthogy van a külföldi tulajdonban lévő cégekben még egy csavar: ott nem ember a tulajdonos, hanem egy másik cég. Nekem nincs offshore-jártasságom, ezért nem tudom, hogy amikor a tulajdonos egy ciprusi, vagy akár egy német vállalat, akkor mi van ezzel az osztalékadó-dologgal? Merthogy akkor nincs is osztalék. Egy másik (külföldi) cég kapja a társasági nyereségadó kifizetése után a már adózott nyereséget. De nem is ez a lényeg. Szerintem ennek a mi (a főszáltól eltérő) beszélgetésünknek az a lényege, hogy egy külföldi tulajdonban lévő cég nem sokkal rosszabb nemzetgazdasági szinten, mint egy hazai. Az a mantra, hogy "belföldi tulajdon = főnyeremény", külföldi tulajdon = értéktelen az ország számára", az egyszerűen nem igaz. Vagy olyanok mondják, akik tudatlanok etéren, vagy olyanok, akik hazudnak nekünk. Hát én ezt akartam mondani.

HaFr: Tőled elnézést kérek, hogy offoltam az egyébként nagyon jó írásod után a beszélgetésben.

vajdasagi 2014.08.03. 07:52:39

@Nancsibacsi: Azt mondod: "Ez 4 év alatt összesen 24%, az évi 5.57% romlás, ami szerintem tök jó érték, figyelembe véve hogy egy csődből kikászálódni próbáló országról beszélünk."

Nem igaz, ez nem jó érték. Egyébként a Fidesz kormány egyik sikere éppen az, hogy az inflációt gyakorlatilag eltüntették. De éves szinten 5.57% romlás az veszélyesen sok. Itt az történt, hogy a Kósa kezdeti balfaszkodása miatt hatalmasat esett a Forint a négyévük kezdetén, de utána a fennmaradó 3.5 évben már igen jól stabilizálták az árfolyamot.

Amúgy ez a "csődből kikászálódó ország" duma sem igaz. Csőd nem is volt, és a Bajnai idején kászálódtunk ki. Nem volt az olyan rossz állapotban, akkor amikor átvették az irányítást. Csupán utólag jöttek rá, hogy ez a duma jó kifogás lesz, ha mégsem sikerül nekik. Hát: most már a dumájuk ellenére kimondhatjuk, mégsem sikerül nekik.

Az a duma meg, hogy "én ugyan rosszul csinálom, de ha Gyurcsány vagy Bajnai vezetné az országot, akkor még rosszabb lenne" - hát az szánalmas. Szégyelld magad.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 07:53:59

@Nancsibacsi: "akkor 500 alatt biztosan nem lenne a benzin. Na ehhez meg mit szólsz? "

..ásít.. spekulálgacc, spekulálgacc?
Soha nem vettem fel hitelt. Mellé! :-))

"Az államadósság több mint 25 százalékot nőtt, a GDP meg kb 4-et.
Na akkor ebből hozd ki a GDP arányos államadósság csökkenést lécci! "
- érdekes, erre nem reagáltál. Miért is?

vajdasagi 2014.08.03. 07:57:15

@HaFr: " pontosan, jól látod ". Magam részéről megígérem, hogy kezdetben rászavazok a PKP-re, ha majd lesz. Mert egyelőre ezek az írások alapján lehet benneteket megítélni, és az bizalomgerjesztő. Tehát a szükséges 1.000.000 szavazatból egyre már számíthatsz. Mert legfeljebb a kétfarkú kutya pártja az, amely számomra még játszik, de az ugye csak azért, mert kínomban akkor már legalább röhögjek :-)

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 07:58:43

@Nancsibacsi: "Mert csak az idióta barmok gondolták úgy, hogy választás van - ezután a pénz soha többé nem fog tovább romolni."

- 1ébként a qrva anyád!

s.g.l. 2014.08.03. 07:59:01

GDP 4 év alatt csak 1,5%-ot nőtt 10 és 14 között.

Megdöbbentő amikor a több mint 40%-os államadóssá növekedés mellett -19,700 ról 24,500- képesek azt hazudni, hogy csökkent az GDP arányos adósság.
Fideszmatek, ismerjük, amikor GDP csökken az akkor is nő.
Hazudnak folyamatosan.
Melelsleg a GDP arányos adósság csak viszonyszám, nem százalékban fizetjük vissza az adósságot, hanem devizában!
Márpedig azt akkor absz értéken kell kezelni! Csak azért számolnak GDP arányossal, hogy kimutathassák milyen sokat nőtt 8 év alatt. Igen, kb 25%-ot!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:01:09

@vajdasagi: " Mert csak az idióta barmok gondolták úgy, hogy választás van - ezután a pénz soha többé nem fog tovább romolni."
- Az infláció több okból is mérséklődhet, például a vásárló erő csökkenésével. Azt én nem nevezem sikernek.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:02:52

@s.g.l.: Nem 40 százalék az, ne adj ilyen támadási felületet a narancszombiknak!
Csak 25-28.

s.g.l. 2014.08.03. 08:06:33

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

Ja bocs, igaz!
Tudjuk be a reggeli zabának.
Nem tom mé számoltam kb 20 alaphoz 4 változást 40%-nak mikor az csak 20%. o))

Mellesleg a manyup ellopása 3,200 mrd nincs benne az pedig a belső adósságot növeli, mert 75% helytt 100% nyugdíjat kell fizeni az államnak!

Paks 2 sincs benne.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:20:51

@s.g.l.: Kár a matekért, már össze se lehet számolni mi kárt okoztak.

s.g.l. 2014.08.03. 08:30:34

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
A gazdaságin felül a fejekben okozták a nagyobbat!

A gazdaság pár év alatt talpra állhat, de a hülyeséget már csak generáció váltás írtja ki.

Anselmo 2014.08.03. 08:39:42

@egyetmondok: "Az alkotmányosságból,joguralomból nem lett,és nem is lesz biznisz nyugaton."

Nálunk sincs semmi gond az alkotmányossággal. A baloldal ezt a témát mesterségesen szítja, hogy ne kelljen számukra kínosabb ügyekről beszélni, például a gazdaságról, kormányzati munkáról. Kit érdekelnek az ilyen apróságok, mikor a Szent Hit van veszélyben? De a választók (a baloldaliak is!) túlléptek ezen, és nem mentek el harcolni a "diktatúra" ellen, vagyis nem szavazták vissza a baloldalt.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:51:03

@s.g.l.: Az a hülyeség még Kádár alatt lett elültetve. Fogd be a pofád, lesz egy kicsit több krumpli leves! Ezt kajálja ez a nép évtizedek óta. 13. havi nyugdíj, rezsicsökkentés és a magyar birka a kirablóira szavaz.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.03. 08:57:20

@jweiss: Jé! Hogy elkussotál, h lebuktál a nickváltással! :-))

Nancsibacsi 2014.08.03. 09:06:37

@vajdasagi: "Egyébként a Fidesz kormány egyik sikere éppen az, hogy az inflációt gyakorlatilag eltüntették."
Na igen, de hogyan? Az infláció megvan ahol szabadáras a termék (évi 5%) - a rezsi csökkent, hogy ezt kompenzálja. Ez nem gazdasági teljesítmény, hanem törvényhozási trükk.

Nancsibacsi 2014.08.03. 09:10:03

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

"..ásít.. spekulálgacc, spekulálgacc?"
Mégis, te mit csinálsz, ha azt mondod hogy a bal oldal jobban tudná vezetni az országot? Mikor vezette jobban? Azért kapott az Orbán 2/3-ot, mert balfaszok voltak mindig is, gazdasági analfabéták.

""Az államadósság több mint 25 százalékot nőtt, a GDP meg kb 4-et.
Na akkor ebből hozd ki a GDP arányos államadósság csökkenést lécci! "
- érdekes, erre nem reagáltál. Miért is? "

Mert az államadósság mértéke átlépett egy kritikus küszöböt, ami miatt sosem csökkenhet már - ez ilyen egyszerű. Ha te keresel 100eFt-t, a kiadásod meg 105eFt, akkor évről-évre több lesz az adósságod, méghozzá drámai ütemben. Mert besorolnak a rossz adósok közé, magasabb kamatot kapsz, ezzel ugye nő a törlesztőd, stb-stb.

Nancsibacsi 2014.08.03. 09:10:47

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:
"- 1ébként a qrva anyád! "

Megszólalt az értelmiségi elit. De jó hogy nem tartozok közéjük :-)

s.g.l. 2014.08.03. 09:10:57

@Nancsibacsi:

Ha a világpiaci árakat követték volna, a reszicsökkentésnél nagyobb értékkel lehetett volna csökkenteni, e az más, azt nem lehetett volna eladni fideszjótéteményként.Igaz így magasabb a rezsi tehát a csökkentés relatíve emelés, vagyis emelték a rezsit!

s.g.l. 2014.08.03. 09:12:25

@Nancsibacsi: 1990-től kezdve csak nőtt ciklusonként 50%-al, kivéve Anatllnál 250%-al, azóta is ezt görgetjük magunk előtt.

vajdasagi 2014.08.03. 09:47:06

@s.g.l. és @Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

"A gazdaságin felül a fejekben okozták a nagyobbat!

A gazdaság pár év alatt talpra állhat, de a hülyeséget már csak generáció váltás írtja ki."

Úgy látom, mi egyetértünk nagyjából. Én sem a lényeget vitatom, hanem csak módosítanék egy kicsit: más, normálisabb korszakokban valóban igaz lehetett, hogy a gazdaság pár év alatt talpra állhat bármekkora előző baklövések esetén is. Nekem azonban a most folyamatban lévő 2-3 évtizedről az a meglátásom/megérzésem, hogy a technológiai fejlődés egy eddig soha nem látott átalakulást eredményez majd a társadalom életében. Ha most lemaradunk, akkor végleg kimaradunk! És a mostani vezetés nem segíti, hanem nehezíti a lépéstartást. Tech-cégem van, akár az is lehet, hogy tudom mit beszélek, és esetleg igazam van :-) Persze a jövőnk érdekében jobb lenne, ha nem lenne igazam.

Baráti udvözlettel
Vajdasági

egyetmondok 2014.08.03. 10:05:16

@vajdasagi:
A nyereség tulajdonosok közötti szétosztása szempontjából nincsen jelentősége annak,hogy a cég tulajdonosa természetes avagy nem termeszetes (jogi) személy. (Amely mögött végül szintén természetes személyeket találsz általában,tehát nem sok értelme van annak a megkülönböztetésnek,hogy ember vagy nem ember a tulajdonos.)
Akkor is van osztalék, amely a tulajdonos "nem ember" cég számára bevétel,amellyel a bevételei között kell elszámolni. (Hogy az osztalékot adó cég kifizetésekor esedékes osztalékadóról,annak fizetési helyét illetően az államok hogyan
állapodnak meg,az más kérdés.)

Egyebekben egyetértünk, nincsen értelme a tulajdonos etnikai,nemzeti hovatartozását vizsgálni,amikor az adózás szóba kerül,persze azt az esetet kivéve,ha egy kormányzat ezt a hovatartozást mégis egyszer csak elkezdni vizsgálni,és ezen az alapon kezd el csinálni valami érdekes adórendszert,ezt ugyanis csak úgy tudja megtenni,hogy véletlenül sem mondja ki - hisz képtelenség -,ám mégis "tudja" mindenki,hogy erről van szó. Na,mi pont itt tartunk,amely egy beteg állapot.

egyetmondok 2014.08.03. 10:07:21

@Anselmo:
A joguralommal óriási gond lett 2010 után. Mit gondolsz, hogy miért ez a nagy nemzetközi balhé is körülüttünk nyugaton ? Meg azért olykor belföldön is. A mostani Orbán-beszéd is erről szól.
Azt nem vitatom, hogy ez a jobboldalon "apróság",ám abban bízok,hogy hamar kiderül,mégse az.

Liberal left wing trash 2014.08.03. 10:20:35

@egyetmondok: 'joguralommal óriási gond lett 2010 után. Mit gondolsz, hogy miért ez a nagy nemzetközi balhé is körülüttünk nyugaton ?'

- semmiféle balhé nincs. A NYT és a Velencei Bizottság meg egyéb gittegyletek mióta jelentenek nemzetközi balhét? Putyint az év emberének választották pár éve, most szidják az anyját. Ennyit erről.

- vagy beszólt vmi valós hatalommal rendelkező személy/szervezet? Nem tudok róla.

gizmo26 2014.08.03. 10:38:51

@Anselmo: Köszönöm az elismerést. Bár tényleg díjat érdemelnék a nap mondásáért, azonban valószínűbb, hogy a titkosszolgálat vagy a TEK embereit fogom a nyakamba kapni ezért a kis humorért. Még az is lehet, hogy eljön majd a nagy fekete autó, ahogy Pelikán elvtársért is. talán az sem váéletlen, hogy a bérgyilkosos interjú óta Frei Tamás is külföldön él.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.03. 10:47:08

@gizmo26: azért a biztonság kedvéért kimoderáltam

egyetmondok 2014.08.03. 10:53:09

@Liberal left wing trash:
A balhé nem nálam akkor kezdődik,amikor az országot megtámadják.
Szerinted mit értünk joguralom alatt ?

Liberal left wing trash 2014.08.03. 10:56:29

@gizmo26: 'talán az sem váéletlen, hogy a bérgyilkosos interjú óta Frei Tamás is külföldön él.'

- kivéve ha a ballib kormány tömi a kuruzslót

index.hu/belfold/budapest/2011/01/20/30_millioert_volt_velemenyvezer_frei_tamas_az_fkf-nel/

olyankor azért hazamerészkedik

Liberal left wing trash 2014.08.03. 10:57:43

@egyetmondok: Nincs semmiféle balhé, lévén senki az égadta világon nem szólt Magyarországról egy rossz szót se, akinek releváns a véleménye.

egysmás 2014.08.03. 10:59:19

@Liberal left wing trash: Még a lengyel haveroknak sem...

@egyetmondok: A joguralom az, hogy cselekvés ELŐTT hoz törvényt a kétharmad...

egyetmondok 2014.08.03. 11:05:29

@Liberal left wing trash:
Egy vélemény ma nem releváns,holnap törvényhozó többséghez juthat.
Én a poszt szerzőjével abban is egyetértek,hogy a NER illegitim. Ez ma,gondolom,egyetértesz, szart sem ér,mert nem releváns.
Csakhogy ha megnézed a történelmet,a vélemény relevnaciája olykor baromi gyorsan tud megváltozni.

egyetmondok 2014.08.03. 11:09:56

@egysmás:
Tudod, ültünk a pesti jogi kar nagyelőadójában, a hetvenes/nyolcvanas évek fordulója táján,s a szocializmus alkotmányjogáról a tanár azt mondta,hogy a szocializmus azért a legfejlettebb demokrácia,mert az országgyűlés felett nem létezik hatalom. Rá pár napra, szűkebb körben a szemináriumon azt mondta,hogy azért ne nagyon csodálkozzunk,ha véletlen kezünkbe kerül valami nyugati alkotmányjogi anyag,amiben azt találjuk,hogy pont ezért diktatúra...

No,szóval a joguralom pont nem az,amit írsz,s ha az lesz releváns, hogy pont nem az ,akkor a NER véget is ért.

gizmo26 2014.08.03. 11:15:04

@HaFr: Ritkán mondom ezt, de kössz

egysmás 2014.08.03. 11:16:08

@egyetmondok: A jobboldali beszédben melyik szó jelenti azt, amit a nagykönyv szerint jelent?

Szerintem nyugodj bele, hogy a joguralom az, hogy törvény alapján hoznak döntést, a döntések előkészítése pedig a törvényhozás.

egyetmondok 2014.08.03. 11:20:33

@egysmás:
Nem a jobboldal beszéde az érdekes,hanem általában a politikai köznyelv,s ha a magyart venném, akkor alig van szó,amely azt jelentené,amit a "nagykönyv" szerint kéne.
-------------
Nem,természetesen kizárt,hogy a joguralom az lenne,amit írsz,erről is van ugyanis "nagykönyvi" definíció.

egysmás 2014.08.03. 11:27:17

@egyetmondok: Ezek szerint a Magyarországon immáron majdnem öt éve nincs olyan...

egyetmondok 2014.08.03. 11:30:06

@egysmás:
Az Alaptörvény elfogadása óta nincsen olyan.

egysmás 2014.08.03. 11:39:17

@egyetmondok: Legalább nem pereli be senki a Miniszterelnök Urat hatáskör-túllépésért. :D

egyetmondok 2014.08.03. 11:41:55

@egysmás:
Sőt, sőt a köbön ! A magyar jobboldal úgy képzeli,hogy a parlamenti többség akkor oké,ha bármikor hatáskör-túllépésbe kerül, amikor úgy látja jónak,mert akkora a világban a "gazdasági változás", hogy azt csak így lehetséges kezelni, ellenkező esetben borzasztó káoszba kerülnénk.

Nancsibacsi 2014.08.03. 11:49:14

@s.g.l.: "Ha a világpiaci árakat követték volna, a reszicsökkentésnél nagyobb értékkel lehetett volna csökkenteni"
Milyen világpiaci árat? A víz világpiaci árát? Vagy a kéményseprését? Esetleg a szemétszállításét? De továbbmegyek: olyan sincs, hogy távhő világpiaci ár. Mit kellett volna követni?

Nancsibacsi 2014.08.03. 11:50:00

@s.g.l.: "1990-től kezdve csak nőtt ciklusonként 50%-al, kivéve Anatllnál 250%-al"
Akkor meg Orbánék ebben is egész jók, nem?

egysmás 2014.08.03. 11:51:20

@egyetmondok: Ez a szar ügy, nem a befosás.

egyetmondok 2014.08.03. 11:57:52

@Liberal left wing trash:
" hat het blabla ", sőt, fél négy körül már hazaáruló is, mint rendesen ...:-)))

ParaZita2 2014.08.03. 22:51:22

@Geri Tibor: kaphatok további infót a Tetraéder-ről?
(én tört-dimenziókat is fontosnak vélek - fractal dimensions )

Geri Tibor 2014.08.04. 08:40:14

@ParaZita2:
Elég régi (azóta már én is többet tudok róla) de nyilvánosan csak ez érhető el.
A lényeg benne van...
peacekeeper.nolblog.hu/archives/2011/01/25/Az_egesz-seges_demokracia/

Anselmo 2014.08.04. 14:03:55

@egyetmondok: "Mit gondolsz, hogy miért ez a nagy nemzetközi balhé is körülüttünk nyugaton ?"

Gondolom a bankadóhoz semmi köze.

Egyébként volt már 2/3 kormány, mikor az SZDSZ szövetségre lépett a szocikkal, akkor hoztak egy médiatörvényt amivel akkor az ő kezükbe került a hazai média ("ha a jobboldalnak TV kell, vegyen magának"). Nem emlékszem, volt-e nemzetközi vagy hazai felháborodás, senki nem féltette a demokráciát, miközben a szabad sajtó a demokrácia alapfeltétele. A 2006-os tömegoszlatásnál se féltette senki a demokráciát. "Sün".

Szerintem éppen hogy javult azóta a jogállamiság, amennyiben már nem verik meg az embert, ha tüntet a kormány ellen.

egyetmondok 2014.08.04. 15:06:13

@Anselmo:
Vitathatatlan, hogy lényeges kérdéseket említesz.

Valóban,a különadók egész hazai rendszere,ahogyan van,nem csak a bankadó,de a többi is, el sem lenne képzelhető,ha nem történtek volna meg azok az alkotmányosságot rontó lépések,amiket a Fidesz megtett. Ezeket az előző Alkotmány alapján meg sem lehetett volna hozni,meg sem lehetne tartani,stb.

Igen,egy-egy törvény lehet súlyos eset az alkotmányosság egész kérdését illetően,ám azon mégsem képes teljes mértékben módosítani. Nem emlékszem, hogy az az akkori médiatörvény megjárta-e az akkori normakontrollt,ennek utána kéne nézni,ha igen, és rendben találták, akkor nem lehet kifogás,ha nem, akkor meg kell kérdezni az akkori ellenzéket, hogy miért nem vitte oda.

Egy-egy,akár büntetőjogi értelemben is bűnös módon végrehajtott rendőri intézkedés,legyen az pl.a tömegoszlatás, nem rendíti meg az alkotmányos rendet. Ne feledd, Ti állítottak szobrot egy Ronald Reagan nevű amerikai elnöknek,aki ellen tüntető diákok közül halt meg rendőri tömegoszlatás során, nem kevesebb történt, mégsem rendült meg az amerikai alkotmányos rendszer.

Tőlem sohasem fogod azt hallani,hogy "Orbán rendőrei verték agyon" azt a szerencsétlent intézkedés közben nemrég,s őszintén szólva ez a gyalázatos gyilkosság egyáltalán nem befolyásolja az én véleményemet az orbáni autokrácia "alkotmányos" minőségéről.

Ahhoz,hogy olyan alkotmányos romlások legyenek,olyan mértékűek és kiterjedésűek, mint itt 2010 után,általában új "alkotmányokat" szoktak írni. Mint az itt is megtörtént.

Így állhat elő a helyzet,amely pont fordítva van ahhoz képest,amit gondolsz: a jogállamiság szinte el is tűnt.

Anselmo 2014.08.04. 19:59:34

@egyetmondok: ha a Te stílusodban válaszolnék, akkor azt mondanám, hogy a Fidesz összes alkotmánymódosítása törvényes volt, mivel a törvények szerint 2/3-al meg lehet hozni ezeket a lépéseket, és megvolt az országgyűlés kétharmadának a támogatása. (kíváncsi vagyok, ha a a jobboldal csinálta volna ugyanazt amit a szocialisták 2006-ban, akkor mi lett volna a baloldaliak reakciója, tiltakoznának-e az új Horthy-rendszer, meg a fasizmus ellen.)

Más, de mégis ugyanaz: te nem érzed úgy, hogy fordítva működnek a dolgok? Normálisan a kormány szolgáltat a választóknak, és a választó arra szavaz, aki jobb szolgáltatást nyújt. Ehhez képest Magyarországon az az elvárás, hogy morális, vagy ideológiai okból kötelességem legyen nekem, mint választónak valakikre szavazni. Tehát oda jutottunk, hogy én vagyok a szolgáltató, én tartozok a politikusnak, nem ő tartozik nekem. Ide vezet a túl sok ideológia, az a fajta vallásháború, amivé a baloldal próbálja formálni a politikát. Működőképes demokrácia szerintem csak akkor lesz, ha én, mint választó leszek az ügyfél, a politika pedig szolgáltat. Pontosan ez az a szemlélet, amitől eltávolodtunk, miközben mindenki azt hiszi magáról, az ideológiai vitákkal valami nemes ügyet szolgál. A pokolhoz vezető út mivel is van kikövezve?

Geri Tibor 2014.08.05. 06:05:07

@Anselmo:
" a Fidesz összes alkotmánymódosítása törvényes volt, mivel a törvények szerint 2/3-al meg lehet hozni ezeket a lépéseket, és megvolt az országgyűlés kétharmadának a támogatása."

Nem a 2010-es módosítások alkotmányosságával van baj (azokkal legfeljebb tartalmi problémák vannak) hanem az Alaptörvénnyel van a baj, mert azt nem alkotmány módosításként alkották meg.
(Sokkal nagyobb bajban lennénk, és egész másképp kellene harcolnunk ellene, ha úgy tették volna)

Mert az alaptörvény új alkotmányként való megalkotásához a képviselőnek NINCS FELHATALMAZÁSA, tehát egy alkotmányként funkcionáló (az átmeneti alkotmányt jogereje alapján hatályon kívül helyező) alaptörvény megalkotása CSAK alkotmány-ellenes, vagyis ÉRVÉNYTELEN módon és formában történhetett.
Ezért az alaptörvény a magyar állam jogrendje és a nemzetközi jog szerint jogilag ÉRVÉNYTELEN dokumentum.
Rá jogot és jogviszonyt nem lehet alapozni, nemzetközi szervezetekhez fordulva sikeresen támadható, megszüntethető, és visszaállítható az eredeti állapot.

Tehát az Alaptörvény támadása és jogi megszüntetésének elérése (de már ezen folyamat elindítása) alkalmas a diktatúra békés felszámolására. EZT semmi mással NEM LEHET elérni békésen...

egyetmondok 2014.08.05. 10:25:15

@Anselmo:
Valószínű, hogy az én hibám,mert nem fogalmaztam kellő pontossággal.
1990 - 2010 között volt egy magyar állam,amely tisztelhető és szerethető volt.
És voltak jobb és rosszabb kormányok,kinek kinek tetszése,politikai állása,ideológiája,stb.szerint.
Én az 1990-2010 közötti magyar államot a magyar történelem eddigi legtisztelhetőbb, legszerethetőbb magyar államhatalmának tartottam,tartom ma is.

2010 után lett egy új magyar állam,amely számomra nem is legitim, nem hogy szerethető és tisztelhető lenne. Hogy ezt ki csinálta, és miért,volt-e rá joga, vagy sem,nekem egyáltalán nem szempont. Ez az új magyar állam az esélyét is kiirtja annak,amit Te olyan fontosnak tartasz: "ügyfél" a választópolgár, és "szolgáltató" a kormány,legyen (majdnem) bármilyen politikai ideológia képviselője. (Nem a politika szolgáltat,és nem is az állam: csak a kormány szolgáltathat.)

Ahhoz,hogy ez az állapot,ami nekem is kedves,egyáltalán létre tudjon jönni,hogy ilyenre esélyünk legyen,a NER államát el kell takarítani az útból,így vagy úgy ezt meg kell tenni.

Geri Tibor 2014.08.06. 06:54:37

@egyetmondok:
Hibás helyzetértékelésből nem lehet helyes következtetést levonni,
Helytelen következtetéssel meg nem lehet eljutni a helyzet megoldásához....

Nem a 2010-es választás és nem a NER hozott létre új államot. Hanem az érvénytelen alaptörvény.
Amíg ezt nem érted, addig rosszul választottad meg az ellenséget, amivel szemben küzdeni kell.
A rossz ellenséggel való küzdés pedig nem hozza el a valódi ellenség elpusztítását.
Ez olyan, mintha egy perforált vakbélt a jobb csukló amputálásával akarnál gyógyítani...
Műtét az is, mégse lesz belőle gyógyulás...

A diktatúrát az alaptörvény hatályon kívül helyezésével lehet felszámolni.
Ezért a diktatúra elleni küzdelem arra kell irányuljon, amivel az alaptörvény hatályon kívül helyezhető.....
Ezt viszont egy választás nem eredményezi, de még egy polgárháborús győzelem se!
Csak az alaptörvény alkotmányos megszüntetése.
Az alaptörvény alkotmányos megszüntetése viszont csak egy nép által alkotott alkotmánnyal lehetséges. Pont.

Amíg valakinek a saját tevékenysége nem ebbe az irányba tart, addig az a diktatúra fenntartását segíti és nem a felszámolását.

egyetmondok 2014.08.06. 08:19:50

@Geri Tibor:
Gyerekes dolognak tartom okmányok ellen menni.
(Ettől is szánalmas egyébként a NER: annak is okmány lett célpontja,az előző Alkotmány.)

Az egyik diktatúrát felválthatja egy másik is,hatályon kívül helyezve az előzőt,hatályba léptetve az újat, sőt, arra sincsen semmi történelmi szabály,hogy ilyen ne a nép egyszívdobbanása mellett történjék...

Katicabogár is készíthet gyönyörű alkotmányosságot egy országnak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.07. 20:38:57

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]:

"A fidesz kormány alatt az adó terhelés nőtt.
Az államadósság több mint 25 százalékot nőtt, a GDP meg kb 4-et.
Na akkor ebből hozd ki a GDP arányos államadósság csökkenést lécci!"

Ezek nominális, vagy reálértékű változás százalékok?

Alkibiadesz 2014.08.10. 16:20:58

@unionista.:

Ez aztán az igényes érvelés!

Ha valakinek a viselkedése cáfolja az elméletedet, akkor nem a teóriádban van a hiba, hanem az illető személyében.
Ennél már csak az a lépés igényesebb, hogy szemrebbenés nélkül visszaélsz a veled megosztott személyes infóval.

Ezzel persze csak egy dolgot bizonyítottál.
Azt, hogy kár volt időt pazarolni rád!

unionista. (törölt) 2014.08.10. 16:23:36

@Alkibiadesz:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen gazembernek tartjuk egymást.

Alkibiadesz 2014.08.11. 13:57:03

@unionista.:
Ha halálos bűn téged bírálni, akkor rendben.
(Azt meg úgyse fogod megtudni, hogy én minek gondollak.)

unionista. (törölt) 2014.08.11. 15:11:47

@Alkibiadesz:
azt nem értem, hogy mindenki apukája akarsz lenni, hogy így pazarolod ránk az idődet, vagy micsoda.

Alkibiadesz 2014.08.17. 12:24:37

@Geri Tibor:

Örülök, hogy újra látlak! :)

Joubert
süti beállítások módosítása