1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.18. 12:58 HaFr

A közösségek országa

Van a nagyvilág, és van az ember. Közte meg egy csomó értelmezési, érzelmi, hitbeli, érték-, érdek- és születési függőség. Szerencsés az az ember, aki békében él azzal, ami adatott neki (pl. a gyerekkori családja), és lehetősége van arra, hogy kialakítsa maga körül azt (az önkéntes/mesterséges közösségeinek hálóját), ami boldogságot hoz neki.

A közösségek természete olyan, hogy kívülről gyakran értelmezhetetlen értékek és nézetek tartják össze őket, ennek ellenére egyik közösség sem "értelmesebb" a másiknál. A résztvevők szempontjából ugyanis egyik is, másik is nagyjából egyformán az. Az értelem belül dől el, az értelmet a benne lévők adják nekik, és bizony az a helyzet, hogy egy székely hagyományőrző egyesület semmivel sem kevésbé értelmes a résztvevői számára, mint egy matematikai vándorgyűlés szervezőbizottsága a saját tagjainak szemében -- sőt, ami azt illeti, a legtöbb matematikus jóval szkeptikusabb a gyűlései értelmével kapcsolatban, mint a hagyományőrzők.

Továbbmegyek, az örökkévalóság szempontjából egyik sem értékesebb a másiknál, pontosabban az értékességük -- elfogadott mérce híján -- összemérhetetlen. Lenézni az egyiket vagy a másikat ostobaság, nem csak az udvariatlanság és a rossz modor biztos jele. A boszorkányszombati gyűlésekről vagy a Katolikus Ördögűzők Nemzetközi Szövetségéről (elnök: Isaac Kramer) mindenkinek meglehet a véleménye, de amíg hit (és nem a kényszer) fogja össze őket, addig csak szorosan véve csak ízlésállításokat lehet megfogalmazni velük kapcsolatban (vagy vitatkozni velük, ha nagyon komolyan gondolnák az Imbolc bevezetését a munkaszüneti napok közé).

De rosszul teszi az a keresztény is, aki érvelni kíván a hite mellett: a hit ugyanis hagyomány vagy megvilágosodás eredménye. Egyik sem racionális alap. Ugyanebből az okból nem is argumentálható kifelé. Ami belül Igazság (hagyomány vagy hit), az kívülről nézve ízlés, amely nem kap automatikus elismerést másoktól, akkor sem, ha ez olyan meghatározó ízlés, mint a kereszténység. Ha a kereszténység már nem tudja megvédeni önmagát, akkor csak a tágabb, változó civilizáció ama belátására hagyatkozhat, hogy a jelentősége, az értelme vagy az igazsága túlterjed önmagán. De akkor a tágabb civilizáció érvei már nem lesznek keresztény érvek; és amikor a kereszténység ezekre reagál, akkor már a saját érvei (ti. amellett, hogy Európa továbbra is rászorul a keresztény hitre és kultúrára) sem lesznek hitbeli igazságok. A neki tulajdonított igazság a tágabb civilizáció értelmi szűrőjén áteresztett igazság lesz. És akkor már a kereszténység egy lesz csak a skanzen objektumai között, amelyeket a konzervativizmus féltő kezekkel ápol. Így lehet, hogy a konzervativizmus nem okvetlenül hiszi a keresztények igazságát, még ha az ízlése szerint, ami a klasszikus Európához köti, maga is keresztény. 

Az önkéntes/mesterséges közösségek az emberi élet legszebb, legautentikusabb, legizgalmasabb fórumai -- hasonló érdeklődésű emberek önkéntes társulásairól lévén szó az értékrendszereknek és tevékenységeknek olyan variabilitását hozzák létre, amelyre az emberek egymástól elválasztva, vagy nagy egészek (az emberiség, egy nemzet) tagjaiként nem volnának képesek. A filia (barátság, barátkozás) olyan lehetőségei ezek, amelyek egyszerre adnak értelmet, izgalmat és védelmet az emberi életnek. A természetes és önkéntes közösségek erős hálói az autonómiák közötti gazdasági csere mellett a béke, az ismerkedés és a barátság legfontosabb garanciái: a visszatérően militáns politikai monopóliumok (régebben az egyházaktól, ma már inkább a nacionalizmustól és az imperializmustól tüzelt államok) legerősebb gátjai.

Az erős, plurális közösségi élet a konzervatív felfogás szerint az emberi élet értékességének és értelmességének legfontosabb feltétele (sine qua non). Állami monopóliumba szervezni, járszalagra fűzni, betörni, kiéheztetni, tönkre tenni, a nemzet totalitárius politikai reprezentációjával kiváltani az emberi életbe való durva belegázolás, technikailag fasizmus.

72 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr536178970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.18. 13:41:31

A cikk azon régi rágódások egyike, amin az ún. liberálisok nem tudnak túllépni. Utolsó sorai végképp tévesek, mert így az USA is fasiszta állam, hiszen a dollárra is az 1956-os kongresszuson törvénybe iktatott mottójukat nyomtatták "In God We Trust vagyis Istenben bízunk. Arról, hogy a bíróságon, meg egyéb állami beiktatásos eskütételkor az esküt tevőnek a Bibliára kell tennie a kezét már ne is beszéljek.
Elnézést, de gyenge írás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.18. 14:26:49

@budai fellegvár: Ugyan nem tudtam meg, miért, de legyen..

2014.05.18. 14:47:06

@HaFr: Kedves HaFr, mert semmi újat nem közöl, csak folytatása az ún. liberálisok burkolt, vagy nyílt keresztény ellenességének, de már legalább van eredménye Európa, az "öreglány" már szakállt növesztett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.18. 14:55:24

@budai fellegvár: Ez egy érvelés, ha hozzá akarsz szólni, welcome, de semmi újat nem közlően liberálisozni az bármelyik poszt színvonalát alulmúlja. Tessen rámutatni tételesen az érvelés hibáira, vagy legalább egy alternatív érvrendszert felvázolni.

panelburzsuj 2014.05.18. 15:01:16

@HaFr:
Nincs ezzel a poszttal hiba egy szál se.

Ékes példája a párt/szervezetépítés ún. leválasztásos technológiájának.

- Mi lesz ebbül a szálfábul, idösapám?

...

...

...

- Fogpiszkáló - ha el nem baszom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.18. 15:02:34

@panelburzsuj: Már mit tetszik most mondani? Milyen ékes hiba?

2014.05.18. 15:06:32

@HaFr: Igaz, de újat valószínűleg én sem tudok mondani, csak a végeredményt látom, a keresztény gyökereitől elfordult "szakállas" Európa gyerektelen,(lásd egyik vezetőjét Merkelt) buzoid, romjain a mai is konzervatív értékeket hordozó muzulmán nyomul. Vagyis liberális szempontból örömtelien színesedik. Gratulálunk.

panelburzsuj 2014.05.18. 15:17:09

@HaFr:
Már mit tetszik most olvasni?

Mer én ékes PÉLDÁT írtam. (HIBA - egy szál se.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.18. 18:07:49

@budai fellegvár: : sajnálom, h egy rövid posztot nem tudsz értelmezni -- ez ugyanis pont nem a ker. ellen született, nehéz is lenne úgy olvasni

unionista (törölt) 2014.05.18. 18:18:01

@panelburzsuj:
magyarországon pártot úgy kell építeni, hogy nagyjából 3000 lakosonként találni kell 1 megbízható embert (elvtársat), aki a politikai érdekeket tűzön-vízen érvényesíti. így lehet bejutni a parlamentbe. körzetenként féltucat emberrel egyszerű többséget lehet szerezni. egy tucattal alkotmányos többséget.

a kelet-közép európában se a szabadelvűség, se hagyománytisztelet nem alkalmas arra, hogy egy pártot fenntartson. azért, mert ebben a térségben a többség nem libertárius. a vallás pedig oktrojált. ezeket felülírja az ősiségre épülő nemzetieskedés és a szabadságharcos retorika. ezzel szemben csak a szociáldemokrata pártoknak van esélyük.

unionista (törölt) 2014.05.18. 18:42:27

@HaFr:
de mi lenne a kereszténység? jézust felszegelték a keresztre és ezek után szenvedéseivel megváltotta a világot. ez? vagy micsoda?

Lexa56 2014.05.18. 18:47:37

@unionista: rövid, de lényeglátó megfogalmazás a helyettesítőáldozat tanáról. De a megváltás csak azok számára válik hatékonnyá, akik ezt személyesen magukra vonatkoztatják, és úgy gondolják, hogy valóban vannak is megbocsátandó bűneik. A kereszténység eredeti értelme legalábbis ez volt. Hogy mivé lett később, arról lehet ugyan beszélni történelmi, politikai, kultúrtörténeti szempontból, de az már inkább Krisztus tanítása ürügyén és nem az Ő nevében történt.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.18. 19:01:31

Persze nem kell nyomni a kereszténységet, majd amikor a muzlimok elkezdenek erőszakkal téríteni. Akkor is mondjad ezt, kehet csak a kezed vágják le.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.18. 19:12:47

@01001100au: lásd budai fellegvárnak adott válaszomat, Mein Gott

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.18. 19:29:58

@HaFr: "De rosszul teszi az a keresztény is, aki érvelni kíván a hite mellett: a hit ugyanis hagyomány vagy megvilágosodás eredménye." Én ennek kapcsán írtam. Az meg van, hogy az afrikában elrabolt lányokat erőszakkal áttérítették? nekik ez egy módszer.

nevetőharmadik 2014.05.18. 19:46:01

@01001100au: Kissé tovább kellene olvasnod:

"De rosszul teszi az a keresztény is, aki érvelni kíván a hite mellett: a hit ugyanis hagyomány vagy megvilágosodás eredménye. Egyik sem racionális alap. Ugyanebből az okból nem is argumentálható kifelé. Ami belül Igazság (hagyomány vagy hit), az kívülről nézve ízlés..."

Itt nem arról van szó, hogy a keresztény ember ne vállalhatná vagy terjeszthetné a hitét, hanem arról, hogy társadalmi diskurzusokban keresztény értékrendet stb. képviselve teljesen fölösleges hitelvekre hivatkozni nem vallásos emberekkel szemben. Az én hitem számukra értelmezhetetlen, ezért nem a hitemet nyomom le a torkukon azt mondva, hogy Isten így, Isten úgy, hanem az ő szempontjukból is értelmezhető módon, racionálisan, praktikus oldalról megközelítve érvelek - mert csak így mehet át hozzájuk valami abból, amit el akarok mondani.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.18. 21:12:10

@nevetőharmadik: ebben nem teljesen értünk egyet, de késő van vitatkozni.

32FNewYork 2014.05.18. 21:33:22

Igen, a keresztény szál eddig errefelé, legalábbis amióta nézem, levegőben lógott. És engem zavart is. Most egy kicsit megnyugodtam e téren.

"az örökkévalóság szempontjából egyik sem értékesebb a másiknál, pontosabban az értékességük -- elfogadott mérce híján -- összemérhetetlen."

A közösségek összemérhetők pl. az állításaik igazságtartalma alapján. Az egy meg egy egyenlő három alapú közösség hamisat állít, míg az egy meg egy egyenlő kettő alapú közösség igazat.

"a konzervativizmus nem okvetlenül hiszi a keresztények igazságát, még ha az ízlése szerint, ami a klasszikus Európához köti, maga is keresztény..."

Ez nagy igazság, de egyben rengeteg hazugságra ad alapot. Ezek ott lefogadom akkora semmiben nem hívők, mint ide Lacháza, de ezen elv alapján semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy kamera előtt naponta negyvenszer keresztet vessenek mondván: soli Deo gloria. Hogy nem fulladnak meg, amikor kimondják!

Egyébként a keresztények "igazsága" sajátosan nem az egy meg egy egyenlő kettőt állító közösségek állítása. Az európai konzervativizmusnak éppen ezért mindenképpen függetlenítenie kell magát a jelen kereszténységétől (is). Ez mondjuk máshol megvalósulófélben van, Magyarországon közröhej, amit művelnek.

unionista (törölt) 2014.05.18. 22:07:57

@32FNewYork:
a teologikus kijelentésekből nem következik semmi. szóval ha valaki a biblia olvasása közben saját magán túl bárkire következtet, akkor valószínűleg téved. a közösségeket a környezet sajátosságából kell megszervezni. nem probléma, hogy van "csíksomlyói szűzanya". de azt nem lehet túl komolyan venni. eredendően nyilván egy vicc. a kereszténység ilyen viccekből kreálja a kultúrát. a népek összegyűlnek a hegyoldalban. ami nagyon menő.

a probléma akkor kezdődik, amikor a pusztában is a csíksomlyói szűzanyácskát kellene imádni. a székelyek hegemóniát hirdetnek. ha igény van rá, akkor azt kell mondani: "jertek imádjuk a mikepércsi szűzanyát". de ez is egy vicc. ahogyan az is, hogy debrecen egy helvét kanton lehetne. vagy borsod egy british borough. ezzel együtt ezek a környezetfüggő elemek ha sikeres kulturális mintázatokat adaptálnak akkkor összességében egy elég erős civilizációt képesek létrehozni. a kereszténydemokráciának elég erős versenytársa az ortodox nacionalizmus. amelyik homogén nemzeti kultúrát akar. és az ortodox liberalizmus, amelyik atomizált társadalmat (totális multikulturalitást).

DrGehaeuse 2014.05.19. 00:01:59

@unionista:
Keresztény az aki részes az örömhír (evangélium) vételében. Vagyis hittel valja Jézus (a felkent - tehát Krisztus) feltámadását és az általa kinyilatkoztatott szeretet parancsolatát betartja.
A Mózesnek adott parancsolatokat kiterjeszti minden e világra jövő emberre. Mindenki felebarát nem csak az Izrael ágyékából valók.

DrGehaeuse 2014.05.19. 00:31:35

@unionista:
Pontosítás:
Csíksomlyón a Napba öltözött Boldogasszonyt köszöntik Pünkösd előtti Szombaton napkeltekor akit Babba Mária néven tisztelnek. Valójában a magyarok ősvallásának egyik utolsó maradványa, amit a római katolikus térítők annak idején nem tudtak kiírtani a nyakas "pogány" magyarok fejéből még erős népirtás árán se. Ezért a szokásos megoldással azt sulykolták bele, hogy Boldogasszony (Babba isteni ősanya) azonos Szűzmáriával. Egyébként van egy gyerekkiróható mondás: Elvisz a Vasorrú Bába. Eredeti változata visz.: Elviszünk sa Vár Oru

explanatus 2014.05.19. 00:36:13

Egyre gyakoribb, hogy bizonyos hozzászólók nem az aktuális poszt tartalmához szólnak hozzá, hanem bonkósbotot lengetve, hol ide csapnak, hol meg oda. Egy ilyen mondat:

"Az önkéntes/mesterséges közösségek az emberi élet legszebb, legautentikusabb, legizgalmasabb fórumai..."

nem vált ki reakciót. Miért? Holott itt a lényeg, hogy a különféle alapon szerveződött közösségekben emberi életek sokaságának bölcsessége jelenik meg.

Utóbbi idők egyesületi törvényei szerint az olyan közösségek, mint: kukorica fosztás, fonó, kaláka meg se jelenhettek volna, ha abban az időben a felsőbb akarat, mindent szabályozni akart volna.

Nagyanyáink/nagyapáink (mese)világa azért születhetett meg, mert voltak ilyen közösségek. Ha nem lettek volna, nem születhetett volna meg a magyar népdal, a magyar népmese.

Ezért nagyon fontos lenne, hogy ismét lehetőség nyíljon új, eddig nem ismert közösségi formák előtt, Amíg azonban e közösségeket alkotókat, olyan szabályok kötik gúzsba, hogy egyesületi törvényben jártas (dörzsölt) ügyvédek nélkül nem teremthetnek maguknak hivatalos közösséget -egyesületet- addig nincs meg az alapja ezen közösségeknek.

Ez nem azt jelenti, közösségidegenek lennénk, hanem pusztán annyit, a felsőbb akarat akadályokat gördít e kezdeményezések elé.

A közösségek -mondjuk falu közösségek- hajdanában felsőbb akarat híján/ellenére is megszervezték magukat. Vannak még helyek, hol régi hagyományt ápolandó kiszögelik a kapura, hogy tűz esetén ki mivel köteles embertársai -a közösség tagjainak- segítségére lenni.

Fura módon, a felsőbb akarat az egyének szabad közösségeinek alakulása elé azért állít akadályokat, mert e közösségek leple alatt maga a felsőbb akarat hordta ki talicskával (az Eu-tól) kapott pénzt. Lásd pályázatok botrányos halmaza.

Ezért "A természetes és önkéntes közösségek erős hálói"-nak megjelenésétől a felsőbb akarat ódzkodik, mint ördög a tömjénfüsttől.

DrGehaeuse 2014.05.19. 00:46:48

@DrGehaeuse:
Elviszünk a Vas Oru Babbához. A vas régen rezet és bronzot is jelentett. Az Oru jelentése: domb-Oru képmás tehát szoborszerű bálvány. Vagyis a mondás a gyereket azzal fenyegeti, hogy elviszik Babba bronzbálványához és ott kell térdepelnie amíg az Istenanya ki nem űzi belőle a rosszaságot.

DrGehaeuse 2014.05.19. 00:50:40

@explanatus:
Isten hozott!!
Minden szavad mézharmat a lelkemnek.

DrGehaeuse 2014.05.19. 01:03:42

@explanatus:
Mester vagy. Követésre méltó a Te tanításod! :-)

Célkereszt 2014.05.19. 06:35:34

Nekem ez a poszt segített a legjobban, hogy megértsem a konzervativizmus lényegét. A társadalom szövetét a közösségek alkotják. Ezek egyike sem magasabb rendű a másiknál. Bármelyiket kiemelni, államilag előnybe részesíteni út a fasizmus felé. Itt jön a kérdésem: Hogy képes a társadalom megvédeni magát azoktól a közösségektől, amely titkolt vagy nyílt célja éppen a sokszínű közösségek felszámolása?

panelburzsuj 2014.05.19. 07:50:42

@Célkereszt:
Olyankor jönnek a megvédőközösségek: kényszerítünk arra - hogy ne kényszeríts!...

És mivel kicsi rakás nagyot kíván - elvileg a határ a csillagos ég. (Magyarul Galaktikus Birodalom.)

Ámde a fák sem nőnek az az égig, úgyhogy gyakorlatban "a nagy Oroszország kovácsolta frigy" szintjéig szoktak közösülni a társadalmak. Megvédésileg.

Aztán mikor idáig elérünk, akkor lehet méricskélni, hogy vajon birodalmi alattvalóvá válni kényszerebb helyzet, vagy beleszületni egy "konzervatív" majorba...

unionista (törölt) 2014.05.19. 08:49:39

@Célkereszt:
ennek elég egyszerű módja van. ha a közösség (commune) ténylegesen egy község, vagy egy kis városrész, akkor választhatsz. a lakcímkártyád dönti el: hova tartozol. melyik hitközségben élsz. és itt jön be a szolidaritás. a szociáldemokrácia. a gazdagabb közösségek segítsenek be a szegényeknek. jelzem ez a kereszténységből magából is következhetne. de a történelmi egyházaknak ilyesmi ritkán jut az eszükbe. legfeljebb a rendeknek néha. ezért jöttek (jöhettek) létre a baloldali pártok. a modern állam legitimálta azt, hogy a megtermelt javaknak nagyjából a felét újraosztjuk. ha 3000-5000 közösséggel számolunk, akkor évi 3-5 milliárd forint jutna egy kommuna ellátására. és ezekből kell megszerveni a várost és a vidéket. de az már nem szociáldemokrácia, nem is kereszténydemokrácia, hanem a liberális változat.

Célkereszt 2014.05.19. 09:05:54

@unionista: Mi az, hogy a lakcímkártyám dönti el, hogy melyik közösséghez tartozok?
Én itt erről olvastam:
"Az erős, plurális közösségi élet a konzervatív felfogás szerint az emberi élet értékességének és értelmességének legfontosabb feltétele (sine qua non)"
Félreértettem volna? Én úgy képzeltem, hogy miközben tagja vagyok a lakóhelyileg meghatározott közösségnek, attól még tagja lehetek a hátranyilazósok egyesületének is.

Célkereszt 2014.05.19. 09:11:20

@panelburzsuj: Volt egy vígjáték, amiben a rendőrök úgy próbálták megoldani az autópályán a dugót, hogy füttyszóra, egyszerre kellett elindulni a járműveknek. Eredménye az volt, hogy a tömegével szaladtak egymásnak, mert egyesek elindultak, míg mások még vártak az előttük lévőre. Hogy fognak a közösségek füttyszóra létrejönni? A szelíd közösségek országait az agresszív, központosított országok leigázzák.

unionista (törölt) 2014.05.19. 09:35:47

@Célkereszt:
persze mindenki tartozik valahová. ha erre most jöttél rá, és nem mondjuk 3 évesen, akkor gratulálok. megértettél valamit a világból. sokat fejlődtél.

közpolitikai értelemben alapvetően mégis csak a lakcímkártyád dönti el, hogy melyik közösséghez tartozol. az állam az összes megtermelt jószág felét újraosztja azért, hogy ne legyen palotaforradalom. szamossályiban élő cigányok és a rózsadombiak nem tartoznak egy közösségbe. és persze szó nincs arról, hogy szamossályiban az emberek teljesítménye lényesen elmaradna a budai emberekétől. béndek péter erről szokott papolni. de ebben sincs igaza.

a közösség az a kommuna, amelyben élsz. jézus krisztus arra tanít, hogy úgy szeresd a szomszédod, mint saját magad. csak ezt keresztények és a keresztyének úgy fordították: "felebarát" és "embertárs". de az a "szomszéd". love your neighbour as yourself. véssed az agyadba.

panelburzsuj 2014.05.19. 09:36:01

@Célkereszt:
"A szelíd közösségek országait az agresszív, központosított országok leigázzák."

Ez egy eléggé elterjedt - álomkép az "aranykorról".

A történeti valóságban sokkal gyakoribb, hogy a "szelíd közösségeken" belül kialakuló érdekellentétek eszkalálódásának megfékezésre vagy nincs is hatásos intézmény, vagy simán csődöt mond, vagy még maga is beáll valamelyik "táborba" - és az így belülről szétvert "közösségre" települ rá egy szervezettebb külső hatalom.

panelburzsuj 2014.05.19. 09:45:29

@unionista:
Valahogy így. Az őskeresztyénységtől* a tvisztolivér-szegényházakig praktikusan "lokális szociális katasztrófavédelmi" funkciót láttak el a gyülekezetek.

Szép diplomatéma lenne, hogy milyen utakon fejlődött ez a funkció sütivetélkedős-piknikezős "szeretetvendegséggé"...

(*keresztyény = ökumenikus írásmód... :)

unionista (törölt) 2014.05.19. 09:50:48

@panelburzsuj:
a gyakorlati kérdés az, hogy mi az a méret, amiben a közösségek (fontos a többes szám) képesek megőrizni az autonómiát. megmarad a viszonylagos függetlenségük. képesek a szuverén döntéshozatalra. és ez alighanem függ attól, hogy a populáció miféle. túl azon, hogy mi mindannyian emberek vagyunk.

panelburzsuj 2014.05.19. 10:03:58

@unionista:
A "gyakorlatban" - (=azaz amit én leginkább olvastam...:) - az elmélészek a "világpiaccal" önállóan kommunikálni tudó méretet tekintik valódi autonómiára képesnek.

Ez körülbelül a saját egyetemet/kutatást/sajtót kiizzadni képes nagyságrend - azaz a nagyváros és régiója. Fél-kétmillió ember.

Ami ennél kisebb, az valahogy mindig a "nemzet" alá szorul, nem tudja megkerülni annak gyámolító/engedélyező óberkodását.

fvipera 2014.05.19. 10:05:02

@budai fellegvár: a gyermektelenségnek kevés köze van a kereszténységtől való elforduláshoz. inkább magyarázható az urbanizációval és a gyermekhalandóság csökkenésével. megfordítani pedig valószínűleg nem lehet, főleg nem a kdnp-s módszerekkel. talán a skandinávok módszereire érdemes figyelni, ahol a nőknek nem a fakanál mellett van a helye, a férfiaknak pedig a kocsmában. illetve érdemes tudomásul venni, hogy a migránsok értékesek. Ezt a japánok értik talán a legkevésbé, el is köszönhetünk tőlük lassan

panelburzsuj 2014.05.19. 10:05:36

@panelburzsuj:
(Más szemszögből: ami képes produkálni a versenyképes komplexitást.)

Célkereszt 2014.05.19. 10:48:35

@unionista: Ebből egy kukkot nem értek.

unionista (törölt) 2014.05.19. 18:34:43

@panelburzsuj:
nézegettem a neten elérhető tanulmányokat. és különféle fejlettségi mutatók alapján próbálgattak agglomerációs térképeket rajzolni. milyen módon lehetne az országot valódi önkormányzatokkal lefedni. egy sütő attila nevű fiatalembernek ilyesmi ábra jött ki:
www.xn--vti-ela.hu/files/sharedUploads/static/fvr_2008_3/cikk_07_files/7_900000.jpg
na most ez néhány ponton nyilván nem jó. debrecen vonzáskörzete biztosan nem a felrajzolt alakzat. persze nem arról van szó, hogy sütő ostoba, hanem csak arról, hogy ország bizonyos ponton bénán szerveződik. túl azon, hogy a statisztikai adatok pontatlanok.
szóval ezt ideális esetben úgy kellene csinálni, hogy az ország önkormányzati körzetekre van osztva. (a témánál maradva: közösségekhez). és kérdezzük meg, hogy ki melyik városhoz akar tartozni. (melyik városias közösséghez.) és ebből lesz a "lapos" felosztás. nincs alá-fölé rendeltség. mindenki pontosan egy városi agglomerációhoz tartozik. és ettől függetlenül kell kialakítani a területi hierarchiát: község (közösség)-járás-kerület-megye-régió. sütő régióbeosztása:
www.xn--vti-ela.hu/files/sharedUploads/static/fvr_2008_3/cikk_07_files/3_130000.jpg

unionista (törölt) 2014.05.19. 18:43:09

@Célkereszt:
alapvetően a lakóhelyed határozza meg a sorsodat. lehet papolni, hogy miféle közösségek vannak. de ha valaki mondjuk szamossályiban él, akkor lehet akármilyen szorgalmas/tehetséges. ebben a rendszerben szinte semmi esélye nincs. a szabad tőkepiac (a kapitalizmus) semmilyen társadalmi problémát nem old meg. épp ellenkezőleg. még inkább széttagolja a társadalmat. a politikai pártok se akarnak igazságosabb elosztást. egyszerűen azért, mert nem érdekük megoldani a problémát. saját hatalmi pozíciójukat számolnák fel.

Alkibiadesz 2014.05.20. 07:10:55

Mindebből az is következik, hogy van jó állam, mégpedig a közösség hálójával együttélő állam (Rawls elnevezését használva: a társadalmi uniók uniója).

panelburzsuj 2014.05.20. 10:04:54

@unionista:
Én is nézegettem - elég régóta:

marvin.bookline.hu/product_tnimages_6/24/TN6_1111006698869.JPG

(Gimis koromban - sok más mellett - ezen is legelgettem.)

NotaBene 2014.05.20. 11:11:17

A poszt érvelés hibáiról:
„A közösségek természete olyan, hogy kívülről gyakran értelmezhetetlen értékek és nézetek tartják össze őket, ennek ellenére egyik közösség sem "értelmesebb" a másiknál” „..az értékességük -- elfogadott mérce híján – összemérhetetlen”. Nézzük @HaFr állítást konkrét esetekben:
Néger közösségek és Ku Klu Klan tagjainak közössége, zsidó szervezetek és neonáci csoportok esetén is igaz az, hogy egyik közösség sem "értelmesebb" a másiknál” „..az értékességük -- elfogadott mérce híján – összemérhetetlen? Vagy épp a blog korábbi témái közül válaszva az „emlékművet” elutasítók közössége és az emlékmű állítását támogatók közössége esetén miért nem ezt az álláspontot képviseli a szerző?
Szerintem a probléma abból adódik, hogy @HaFr a külső szemlélő igazságát írja le. Egy marslakó szemüvegén át figyelve a közösségeket, akkor természetesen értelmezhetetlen értékek tartják össze a közösségeket, és egyik közösség sem "értelmesebb" a másiknál. Ha egy ember egy közösségnek tagjának érzi magát, akkor az általa fontosnak tartott kérdésekben nem fogadja el az értéksemlegességet.
A jogosnak érzem @panelburzsuj megjegyzését a „leválasztásos technológiáról”. A poszt egy induló konzervatív pártot reklámozó blogon jelent meg.
Teller Ede száz százalékig magyarnak, száz százalékig zsidónak és száz százalékig amerikainak vallotta magát.
Egy ember egyszerre több közösség tagjának is érzi magát. A valószínűleg jelentős számban vannak olyanok, akik száz százalékig kereszténynek és száz százalékig konzervatívnak vallják magukat. Az ők is szívesen látottak a PKP-ban?

panelburzsuj 2014.05.20. 11:35:00

@NotaBene:
Igen, azt lesegetem, hogy a BP Peripatetikus Fan Club alapító végül is merre araszolgat:

"teremtett világ megőrzése"

"Konstruáljunk konzervatív világot!"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.20. 11:42:56

@NotaBene: AZ, hogy kit látunk szívesen a PKP-ban, nem kell, hogy fedje bármely -- főleg nem az összes -- közösség (egymást is fedő) tagságát. Egy konzervatív természetesen nem értéksemleges, de szociológiai értelemben (értéksemlegesen) a sűrű közösségi élet pártján van a monolitikus államnemzeti léttel szemben. A poszt (mindössze) erről szól. A kommentben citált mondatok is. Ugyanarról van szó, mint amiről a konzervativizmus és a kereszténység viszonyában. A konzervatív politikus lehet személyesen keresztény, de a keresztény közösségeket nem a belülről nekik tulajdonított értelem alapján ítéli meg, hanem az egész általi elfogadottságuk alapján (az alapján, más szóval, hogy a kereszténység mennyire tudja befolyását kiterjeszteni a szabad emberek és közösségek társadalmában).

unionista (törölt) 2014.05.20. 11:45:31

@panelburzsuj:
a mostani járási beosztás amúgy alkalmas arra, hogy upstart létre lehessen hozni egy városias önkormányzati rendszert. 175 "járás" valójában 175 vidéki város. és a főváros: budapest.
www.jaras.info.hu/wp-content/themes/jaras/images/jaras_info_hu_terkep_web.jpg
a mezővárossá válás alapja, hogy a kisebb falvak valamilyen városias településhez vannak csatolva. egy bányaváros esetén a környező hegyek. mondjuk magyarországon utóbbiból nincs túl sok. ami az érdekes, hogy így dombóvár városa területében nagyjából akkora lenne, mint debrecen, vagy mint budapest. a humán tőkét és környezeti vagyont gazdasági értelemben ezeknek az új települési/városi önkormányzatoknak kellene kihasználni. jelenleg a "járási" kormányhivatalok. ide kellene az uniós forrásokat is direktben becsatolni, de az infrastruktúra fejlesztéshez szükséges önrészt helyi adókból kellene előteremteni. ezek az önkormányzatok átlagosan 500 km2 területűek, a a népességmedián 35 ezer fő. adósságmentesek. lehetne fejlődni.

a megye és általában véve minden vidékies formáció (a régió is) azért kellene, hogy a közfeladatokat elossza és felügyelje, a fejlesztéseket összehangolja. a belpolitikát a nemzeti szint alatt lehet szervezni. illetve a széleken túllógva a nemzethatárokon.

unionista (törölt) 2014.05.20. 11:46:57

@NotaBene:
a matematikus vándorgyűlés és egy ezoterikus közösség is nyilván egyenértékű. az ezo tévében pont olyan emberek ülnek, mint lovász lászló. ez teljesen nyilvánvaló. ugyanis mindenki EMBER.

panelburzsuj 2014.05.20. 12:08:42

@unionista:
Bibó is kábé ide lukadt ki - úgy hetven éve...

unionista (törölt) 2014.05.20. 12:08:55

@NotaBene:
a kereszténydemokrácia alapja nem a community, hanem a commune. nem átlalában a közösség, hanem konkrétan a (hit)község. ez ténylegesen egy városrész vagy vidékies faluközösség. ha egy hitközség demokratikus, akkor ökumenikus is egyben. persze ez nem jelenti azt, hogy a hitközségnek ne lehetne többségi vallása. ne lehetne sajátos szokásrendszere.

a hitközségnek lehet világi vezetője. aki a hitközség közvetlen választott önkormányzati képviselője. és ebből szervezhető egy duális (városias/vidékies) önkormányzati rendszer. elvben függetlenül az országos listán szerveződő politikai pártoktól. de ez már a liberális demokrácia témaköre.

___________________ (törölt) 2014.05.20. 12:09:06

@HaFr:

Teszek én is egy kísérletet. Igazából liberális helyett a jelző állna meg, hogy nyugatos, modern, nem hierarchikus. Ugyanis a cikk lényege kb. hogy a kényszer rossz, az önkéntesség jó.

Ellenberger a keleti, premodern, hierarchikus értékrendszerben a kényszer, a függés és a hűség minden alapja.

Klasszikus példa, ha már a vallásokról van szó: kereszténységre csak a magyar vagy lengyen királyokat, reformációra csak a német fejedelmeket, földesurakat kellett megtéríteni: természetes volt, hogy akik tőlük függenek, jönnek velük. Cuius regio, eius religio.

Jó-e a premodern/keleties rendszer? Hát, annyi bizonyos, hogy egy ország se gazdagodott még így meg, és az emberek jellemzően keleties országokból mennek nyugatias országokba mennek dolgozni négyszer annyiért. Ha tényleg lehetne választani, akkor a nyugatias jobb lenne - legalábbis pénzben, a fene tudja, hogy másbna is-e. De egyelőre ugye mindenki a pénztelenségtől szenved, tehát ebből a szempontból jó lenne.

Csakhogy attól még, hogy az orosz paraszt irigykedve nézi a datolyapálmát, hogy de jó lenne olyat termeszteni, ha lehetne, attól azt még nem lehet, mert abban a klímában nem él meg.

A kérdés tehát az, hogy van-e a magyar viszonyok és karakter tekintetében lehetőség nyugatias felfogásra, úgy, hogy az tényleg működjön, gyökeret eresszen és gyümölcsöt hozzon?

Véleményem szerintem még jó ideig nincs.

Nézzen bele ebbe: en.wikipedia.org/wiki/Systems_of_Survival

Egyelőre a mi túlélési rendszerünk az őrző rendszere, nem a kereskedőé, a szamuráj vagy a betyár erkölcse.

Majd erről megpróbálok írni a Mandineren. Addig tényleg legalább annyit vegyen figyelembe, hogy ha egy (abszolút nem jobbos, kőkeményen "urbánus") amerikai szerző is bizonyos feltételek mellett érvényes túlélési stratégiának tekinti az őrző-mentalitást, tehát a keleties, hierarchikus, premodern, szamuráj-betyár erkölcsöt, akkor talán megállhat, hogy lehet akár az is, hogy nálunk tényleg ilyenek a feltételek és erre van szükség.

Tudom, tudom, az őrző-erkölcs "fasiszta" meg "középkori" meg "maffia". Ettől függetlenül egy érvényes túlélési módszer.

unionista (törölt) 2014.05.20. 13:12:15

@panelburzsuj:
majd elolvasom ezt a bibót. :-D
nem kell feltalálni semmi újat amúgy. a duális önkormányzati rendszer alapja a reformáció. az egy 500 éves találmány, hogy hitközségnek választott világi képviselője legyen: presbiter. ebből szerveződnek svájci városállamok: a kantonok.

csak én megtartanám a területi hierarchiát. azért, mert itt a lakosság jelentős része ehhez a feudális ragaszkodik. és így egy duális önkormányzati rendszer jön létre. a városok hálózata mellett létrejön egy modern egyházszervezet.

ha a tartományban az önkormányzati képviselők összegyűlnek: az a zsinat. oké, hogy lehet akár 1000 képviselő is. errefelé a nagytemplomba simán beférnek. 3000 főt tud befogadni. és nagyjából 2000 ülőhelyet lehet kialakítani. simán lehetne tartományi gyűlést tartani a pannonhalmi apátságben. balatoni megyegyűlést tihanyban. a bencés monostorban. az "egyház" elválik az államtól. mert a képviselők a politikai pártoktól függetlenek. jöhetnek a szekértáborból vagy a holdudvarból, de a nép közvetlen választja meg, és közvetlen váltja le. a választókat képviselnek, és nem egy pártot. erre a feudális világra szükség van. elsősorban kulturálisan. lovassy uram pécsett a főszékesegyházban eljátsza, hogy ő konzervatív. aztán csinálhat akármit a főtéren, vagy a kis klubokban. illetve nem akármit. mert mit szólnak a nénik, akik megválasztják. de ez így tudna működni szerintem.

unionista (törölt) 2014.05.20. 13:41:11

@panelburzsuj:
hja, és a megye kiemelt fontossága ott van, hogy a megyei elöljárókból lehet nemzetgyűlést szervezni. független felsőházat. (brute force feudalizmus megint). a megye választott kormányzója lehetne az európa parlamenti képviselő. 21 képviselői hely van. buda, pest-buda, pest megye és 18 vidéki megye. (jelenleg 19 megye van. nógrád és heves megyét lehetne összevonni). buda megyének van egy többségi képviselője az európai törvényhozásban.

a kisebbségi képviselő (a második helyezett) mehetne a szövetségi gyűlésbe. (visegrádiba vagy közép-európaiba). ide kerülne a legfelső szintű bíráskodás. (a többségiek mondják meg, hogy mi a törvény. de a kisebbség azt, hogy ki a bíró.) megyénként két képviselő (a többség és a kisebbség) együtt képviseli a felsőházi nemzetet. a független nemzeti egységet. az alsóház marad pártos. ami az államtanács. oda kerülnek a szociális ügyek. és a miniszteriális államrend önkormányzati tanácsadói feladatot töltene be. azaz a pártok körül megmaradhatna a slepp. de egy a közjog egy nagyon jelentős hatalommegosztást eredményezne. az ország felett egy több ezer főből álló (többé-kevésbé) független önkormányzati elit őrködne.

szociáldemokrácia. államiság. humán alapellátás, intézményes gyermekjólét, társadalmi örökség (liskától lopva a fogalmat, de kicsit átértelmezve). kereszténydemokrácia. a hitközségekkel. akár ultrakonzervatív körzetek is létrejöhetnek az alkotmányos kereteken belül. liberális demokrácia a duális önkormányzatisággal. független nemzetgyűlés. új típusú néppártiság. és szuprancionális testületek. horvátországgal és szlovéniával kibővített visegrádi föderáció (v6) és az európai unió. ehhez már csak egy segédszínész hiányzik. egy kossuth lajos.

nevetőharmadik 2014.05.20. 13:50:49

@Istuion: nem csak az a kérdés, hogy az őrző-erkölcs érvényes-e, hanem hogy mit tud "megőrizni". Mert az, hogy nem gazdagít meg, egy dolog, nem mindenki akar gazdag lenni - a folyamatos szegényedést/lecsúszást meg tudja akadályozni? Szerintem azért félő, hogy míg a nyugatias világ elhúz és a nyugatias módszereket egyre inkább beengedő ázsiaiak is elhúznak, még az az alacsonyabb színvonal is elvész, ami most van. Feltéve, ha az, ami most van elégedettségre ad okot.

unionista (törölt) 2014.05.20. 14:18:30

@nevetőharmadik:
az alapprobléma, hogy nyugat-európa különösebben nem is akar gazdasági növekedést. látják, hogy így is gazdagabbak a kelleténél ezért nem cél. szóval persze london produkálhatna nagyobb növekedést, csak fenntartani nem lehet.

ezért nyugat-európa piaca a közeljövőben nem fogja húzni a forintgazdaságot. és budapest sem. hiába húznak fel egy újabb irodaházat. hiába építenek újabb bevásárlóközpontot. sokkal nagyobb idegenforgalom sem lesz. budapest egy nagy napközi. egy átlag budapesti egy nagyra nőtt napközis. a köznép érzi: a vidékies gondolkodásnak jött el az ideje. a kérdés, hogy ebből polgári forradalom lesz, vagy polgárháború. persze az is lehet, hogy marad az apátia. stagnálás és vegetálás.

unionista (törölt) 2014.05.20. 14:41:11

@Alkibiadesz:
a közösség hálójával együtt élő állam létezik. orbán viktor napi átlagban legalább egy, de van olyan, amikor egy féltucat közösség képviselőivel is találkozik. ezt megteremtette a miniszterelnök úr. ez a nemzeti együttműködés rendszere.

Alkibiadesz 2014.05.20. 15:25:13

@unionista:
Ugye most csak viccel? :)

A közösségek és az állam kapcsolatának vonatkozásában a NE rendszere egészen pontosan azt jelenti, hogy az állam szétveri a neki nem tetsző közösségéket illetve létrehozza azokat, amelyek hódolnak neki.
Ez is egyfajta "együttélés", de csak az együttélés extrém módon unortodox értelmében.

A magam "ortodox" módján én akkor látom megvalósultnak az állam és a közösségek hálózatának együttélését, amikor az állam az igazságosság elveit követve viszonyul a től függetlenül létező közösségekhez.

Ebből az értelmezésből pedig az is kiolvasható, hogy a ner állama nem a közösségekkel él együtt, hanem önmagával, hiszen nem ismeri a tőle függetlenül létező közösségek fogalmát.

unionista (törölt) 2014.05.20. 16:37:47

@Alkibiadesz:
az államtól független közösségek a civil szerveződések. ezeket kellene megerősíteni?

most ugye fel lehet ajánlani az adók 1%-át. de ha megnézzük, akkor a legnagyobb nyertesek közintézmények által létrehozott, vagy azokhoz követlen kötődő alapítványok. tipikusan éhes vagy beteg gyerekeket támogatnak. ezt a pénzt normatív módon is biztosíthatná az állam. nem kellene külön irodákat fenntartani. ugyanez vonatkozik a fogyatékosok és a hajléktalanok ellátásra. az állam direktben odaadhatná a normatívát a szociális intézményeknek vagy akár az állatmenhelyeknek. erre a célra teljesen fölösleges fenntartani alapítványi irodák ezreit. amik gyakorlatilag az állami bürokrácia részét képezik. nehezen ellenőrizhetők. a történelmi egyházak egyáltalán nem ellenőrizhetők. ezek gyakorlatilag kinyilvánították, hogy ők csak jézus krisztusnak tartoznak elszámolni. aki ugye felment a mennybe és ott ül a mindenható atya isten jobbján. náluk jobb helyzetben csak a politikai pártok vannak. mert náluk van a kincstár kulcsa.

nekem nincs problémám azzal, hogy a hitéletet szja felajánlásokból finanszírozzuk és az ellen sem, hogy csoportos hobbi tevékenységeket. természetjárástól az amatőr csillagászokig. de az ehhez szükséges háttér adott. annyit lehetne rajta változtatni, hogy a vállalatok a tao 1+1%-át is felajánlhassák. most ugye látványsportok támogatására lehet felajánlani mindent. mert a kormányzó úrnak ez a hóbortja.

de összességében nem gondolom, hogy ebbe a szférába sokkal több pénzt kell rakni. azért, mert az ország alapvető problémája nem az, hogy kevés a civil szervezet.

explanatus 2014.05.20. 18:54:04

@unionista: Amit az 1%-ról írsz rendben van, de nem arról szól a poszt, hogy kinek, mennyit, milyen alapon osszon az állam, vagy osszon a "nép".

Én úgy értettem a posztot, hogy az egyének szabad önszerveződésében az államnak semmi keresnivalója.

"nem gondolom, hogy ebbe a szférába sokkal több pénzt kell rakni" írod. Nem "szféra" !!! Ha Te szeretnél mondjuk egy "CSINÁLJUNK MEGYÉKET EGYESÜLETET", vért izzadnál, mire összejönne.

Próbáld ki. Rágd át magad az egyesületi törvényen, alkoss alapszabályt, szerezz társakat gondolatod köré, légy civil szervezet, majd akkor beszéljük meg újra, hogy hozzá tudsz-e járulni a poszt felvetéséhez, hogy igényled az önszerveződést, mert hasonlóan gondolkodó társakkal szeretnél elérni valami, amit egyedül nem érhetsz el.

"Az erős, plurális közösségi élet a konzervatív felfogás szerint az emberi élet értékességének és értelmességének legfontosabb feltétele"

Látod, nem azt mondtam, tévúton jársz -nem tudhatom- hanem azt, tedd meg, légy "közösségalkotó" erő. A poszt ennek emberi igénylésről szól, hogy van egy közösség, melyben jól érzed magad.

A jól-érzed-magad az emberi lét fontos része, egyfajta, pénzben nem mérhető hozzáadott érték.

Alkibiadesz 2014.05.20. 19:22:56

Az államnak nem megerősítenie kell a civil szervezeteket, hanem békén hagyni.

Ugyanez vonatkozik a civil közösségekre, vagyis a civil szféra nem bürokratikus dimenziójára.

Az állam és a közösségek kapcsolata nem szűkíthető le az állam és az alapítványok kapcsolatára.
Mivel a jelenlegi államhatalom korlátozhatatlan és a saját szája ízének megfelelően alakuló civil szférát akar, ezért bármilyen jogszabály, intézkedés, döntés megszülethet, ami ezt a célt szolgálja. Lásd a kisegyházak jogállását újra szabályozó (nemrégiben elmeszelt) törvényt, vagy a kishantosi biogazdaság sorsát.

Nagyon aggasztó az is, ahogy a jelenlegi hatalom a közösségi lét nem civil szféráival bánik, vagyis az a mód, ahogy a szakmai közösségekhez viszonyul.

Az állam célja itt is az ellenőrzés, az autonómia nyirbálása, felszámolása. Ez a cél nem feltétlenül csökkenti a szakmai közösségek legfőbb céljának vagyis az értékteremtésnek az esélyét. De ha mégis konfliktusba kerülnek az állami és a szakmai célok, akkor szinte tuti, hogy a szakmaiság húzza a rövidebbet.

Összességében tehát tényleg nem a pénzről van szó, nem az a lényeg. De ami a lényeg: a közösségi autonómia, az egyszer már felépített, életképes és értéket teremtő közösségek békén hagyása, az valóban az ország egyik legnagyobb problémája.

tamas11 2014.05.20. 19:41:07

@Alkibiadesz: @explanatus:
Nem is kell szétvernie.
Azoknak, akik a demokrácia hiányát a durva hatalmi fellépéssel azonosítanák (mondván, hogy olyan most nincsen),hadd mesélem el, hogy egy vidéki egyesület esetében elég annyi, ha önkormányzati tisztségviselő NEM vesz részt benne. Mondjuk távol marad(nak) már az alapításkor... Ez máris azt jelenti, hogy ti, az egyesülők, nem vagytok komilfó, nem lesz támogatás...(és valóban nem csupán a pénzről lehet szó).
Ilyenkor eldöntheti a civil, hogy szél ellen kezdjen e vitorlázni. Elvtelen lenne az is, hisz neki filozófiája az összetartozás, a hatalomnak pedig üres lózungja.

unionista (törölt) 2014.05.20. 20:35:32

@explanatus:
magyarroszágon az egyének szabad önszerveződését 25 éve nem tiltja semmi. létre lehet hozni egyesületet, közalapítványt, szakmai szervezetet, érdekképviseletet, civil társaságot. meg lehetne ezt könnyíteni az alapítást. de nem az a gond, hogy ilyen formációból kevés van. magyarországból 65 ezer civil szervezet működik. 145 ezer embert foglalkoztatnak. budapest viszi el a pénzek több, mint felét. a fővárosban a civil szféra évi 670 milliárd forintból gazdálkodik. azon kívül évi 580 milliárd forintból (2012).

azzal egyetértek, hogy a civileket a költségvetésnek nem kellene direktben támogatni. jelentős részüket egyszerűen be kellene olvasztani a közigazgatásba (feltéve, hogy állami pályázati pénzből működnek). döntően az szja és tao felajánlásokra kellene építeni. az 1+1%-ot meg lehetne emelni 10+10%-ra is. ezzel párhuzamosan az állami támogatásokat évről-évre felezni és egy ponton kivezetni. az alapprobléma az, hogy nem létezik az államtól (pártoktól) független közigazgatás. nincs egy jól működő valódi önkormányzati rendszer.

unionista (törölt) 2014.05.20. 20:36:56

@Alkibiadesz:
szabadon alapíthatsz akármilyen egyesületet. és az állam alapesetben békén hagy. mi a probléma?

Alkibiadesz 2014.05.20. 21:14:27

@unionista:
Alapesetben békén hagy, csak éppen egyre kevesebb a garancia arra, hogy a már megkezdett és eredményes munka folytatható és az elért eredményeket nem rombolják le.

Alkibiadesz 2014.05.20. 21:21:17

@unionista:
"az alapprobléma az, hogy nem létezik az államtól (pártoktól) független közigazgatás. nincs egy jól működő valódi önkormányzati rendszer."
Egyetértek! Pont ezért mondom, hogy a kormányzat "közösségpolitikája" nem csak a civil szféra területén problémás, hanem az autonómiát felmutató, vagy lehetővé tevő összes közösség vonatkozásában.

explanatus 2014.05.20. 21:24:09

@unionista: Nem egyről beszélünk. Bár igazad van. Én azt akartam mondani, hogy ha te, én ma (tehát nem egy meglévő, mondjuk nagycsaládos, népdalkörös, meg hasonlók) feltennénk magunkban, hogy alapítunk egy egyesületet, ahogy mondja, helyi "fejesek" nélkül csak a magunk, meg kis közösségünk szellemi kielégítésére, akkor ...

Adataiddal nincs semmi gondom, valósak. A gondom azzal van, hogy ha mondjuk helyben-termelt-termékek-kulináris-örömeire szeretnék egy egyesületet létrehozni, akkor hogy fogjak hozzá. Mivel nem tudom, hagyom a fenébe, mert a közelben sincs senki, aki tisztában van az egyesületi törvénnyel.

Ha blog-barátok-egyesületet akarok létrehozni, hogy fogjak hozzá? Ha kedvenc tanárom emlékét ápolandó egyesületet szeretnék, hogy fogjak hozzá?

Nálam, ahogy @tamas11: említi, nem fér bele minden lébe kanál helyi fejes jelenléte, akkor lesz-e ki mellém szegődik.

Szóval, nem elméleti kérdéseim vannak, gyakorlatiak.

unionista (törölt) 2014.05.20. 22:26:39

@explanatus:
ha nem akarsz közpénzt, akkor azt csinálsz, amit akarsz. mert az közjogilag nem több, mint egy domain bejegyzés. ahhoz egyetlen papírt kell kitölteni. kinyomtatni, aláírni, beszkennelni. elküldeni egy regisztrátornak. még aznap bejegyzik. van egy "online" egyesületed. ha közpénzt is szeretnél kapni, akkor ez bonyolultabb. menj el az önkormányzathoz, vagy egy kormányhivatalba. és ott biztosan segítenek.

explanatus 2014.05.20. 22:35:45

@unionista: Hagyjuk. Váljunk el békében.

unionista (törölt) 2014.05.20. 22:49:48

@explanatus:
szeretnéd a tanárod emlékét ápolni. indíts egy honlapot. vagy egy facebook csoportot. ki akadályoz meg ebben? népszerűsíteni szeretnéd a helyi kulináris termékeket. nyomtass szórólapokat és népszerűsítsd. ezt szabadon megteheted. nyiss egy paypal számlát és szabadon gyűjthetsz felajánlásokat. az egyén olyan szabad, hogy ennél sokkal szabadabb nem is lehetne. és közösségek is szabadon szerveződhetnek. az ortodox liberalizmus elérte a célját. sajnos nem kell több szdsz.

pocaklakó minimanó 2014.05.21. 09:41:47

Én csak azt szeretném látni, hogy a hasonló nézeten levők hasonló elképzeléseket fogalmaznak meg más vallásokkal szemben is. De ezt valahogy soha nem látom. Ha egy "felvilágosult" buddhista országba vándorolt is ki, akkor is a kereszténység ellen fog szólni.

Ki érti ezt?

pocaklakó minimanó 2014.05.21. 10:28:17

@fvipera:

Ha az egyikre a japán példa a jellemző, akkor a másik véglet meg akár lehet Nigéria is.

Ó, mondd, te kit választanál?
süti beállítások módosítása