1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.02.11. 14:59 HaFr

Demokrácia-mutyi a baloldalon

Bő egy hete hatalmas megmozdulással adta tudtára az egyesült magyar baloldal országnak-világnak, hogy nem kér Paksból (vagy miből): vagy ezer-ezerötszázan is elmentek a vasárnap délutáni tüntire. Bizony! Aztán tegnap újra: ismét eljöttek vagy ezren! Bősz Anett közben mások mellett azon kesereg, hogy immúnis lett a nép a liberális demokráciával szemben, benyalta a rezsicsökkentést vagy nyomják a megélhetési gondok, "ezt nem tudni". Hát éppenséggel tudni, egy piciny kitérő után mindjárt le is írom.

BA maga számára is észrevétlenül azonosítja írásában a Göncz Árpád erkélye alatt két éve "Boldog születésnapot"-tal szerenádozó, "a köztársaságot temető" tömeget -- a magyar sírva vigadás pesti-liberális kiadását -- a hétköznapokban együttműködésre képtelen, polgárosulatlan, érdektelen, önző egyénekkel. Bősz szerint e nagy nyilvánosság előtt Bródy-dalokra, kivált a Sárga rózsára bármikor beinduló szubkultúra (az én definícióm) azért lenne liberális, mert a tagjai "tudják, hogy sokfélék vagyunk, és hogy másként látjuk a világot mindahányan, de egyben egyek vagyunk: szeretjük úgy élni az életünket, ahogyan nekünk tetszik." És úgy is élik, pl. néha összeverődnek siránkozni.

BA azonban markáns tévedésben van: ez nem a liberális definíciója. Ez a radikális egoistáé (amit persze Pesten 25 éve liberálisnak hívnak). Aki mellesleg Orbán Viktor várfalában a kötőanyag. Aki nélkül a vára összeomlana. Aki helyett a liberális emberek társadalomépítő erejét olyannyira nélkülözzük éppen 25 éve, de ezeket a radikalizmus megvezette és maga alá temette. Ez a radikális az, aki képtelen bármilyen szisztematikus együttműködésre valamilyen közösen kijelölt pozitív cél érdekében, aki nem tud mesterséges közösségeket alkotni és fenntartani, aki ironikus, gúnyos és cinikus, aki képtelen megalkudni a realitással, aki valójában képtelen "összefogni", aki alkalmatlan arra, hogy alárendelje "szabadságát" a "közjónak". (Mindkettő idézőjelben, mert egyiket sem sikerült még megtalálnunk.)

Ha a radikális liberális lenne, vele már rég összeállt volna a most fájóan hiányzó összefogás, nem a melankólia volna az értelmiségi haladottság csúcsa, sőt létre se jöhetett volna Orbán rendszere. A liberális intézményekben gondolkodik, intézményeket hoz létre (a szabadság kis köreit, kissé nyálasan szólva), intézményeket használ, ezekben kooperál, és intézményeket véd meg az állammal szemben -- akkor is, ha az államot történetesen a saját pártjai irányítják. BA Göncz-eulógiája tünetértékű: benne a volt köztársasági elnök ellenálló, forradalmár volta és a testőröket lerázó nyakas civilitása (újfent az ellenállás metaforája) kimeríti a liberalizmus lényegét -- sajnos a garanciáit is. Látjuk, mire volt ez elég.

A liberalizmus mint ellenállás. Nonszensz. BA 2014-ben sem került közelebb Nyugat-Európához, nem érti az egész rendszert, amelynek nevében kesereg. Nem is értem, mi baja Orbánnal. Van egy rossz hírem neki: az ő véleménye, Göncz Árpád "civil" államelnöksége és a mai sanyarú sorsunk összefüggenek. Mindegyik keleti. Göncz Árpád akkor sem tudta pontosan, mi a liberalizmus, ahogy most sem tűnik úgy, mint aki tudja -- a hívei róla alkotott felfogása alapján legalábbis. Egyébként pedig nyilván nagyon szeretjük.

A demokrácia felkent oldalán (MSZP, DK, PM, Liberálisok, ilyenek) kb. ugyanígy viszonyulnak a demokráciához. Ügynökügy, pártfinanszírozás, NAV, Paks, parlamenti vizsgálóbizottságok, az állam fejése és a társadalom gyarmatosítása, a nyilvánosság és a választások elkorrumpálása a saját oldali pozíciók védelmében, emiatt gyönge és sokszor aljas ellenzéki taktikázás a saját választóikkal szemben -- ezeknek mind semmi közük egy túlérzékeny, kimerült, de közben semmire sem jutó ország érdekeihez. Bősz Anett és további százak meg ezrek vannak elképedve azon, hogy Orbán olyan sikeres. Már hogyne lenne sikeres, ha sikeresebben veri át a választóit. Orbán nem nemzeti, ezek nem demokraták -- csakhogy az előbbi százszor jobban játssza a választott szerepét. A demokrácia-mutyi (a demokráciával szembeni várakozások önző okokból történő elsilányítása azon az oldalon, amelyik névleg a demokrácia védelmezője) legalább akkora veszély, mint a demokrácia és a jogállam nyílt leigázása. (Lásd kádári kisember, gerinc, miegymás.)

Szóval csodálkozni azért végképp nem kéne amiért ezek itt tartanak. Mellesleg, pont ott tartanak, ahol szeretnének. Magunkat kéne sajnálnunk: Mesterházy, Bajnai, Fodor, Kuncze stb. jövője biztosított.

 

92 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr415809268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2014.02.11. 15:27:23

Na, ha már ennyire szisztematizálunk, akkor a baloldali demokrácia-mutyi jobbos megfelelője nem a trafik- (vagy bármely más RÉSZ-mutyi), hanem a nemzetmutyi.

A játék neve pedig "Ki hamisít ügyesebben?" ...

Négyes_ 2014.02.11. 15:28:28

Azért ennél jobban fel kéne készülni egy ilyen témájú cikk megírásához gyerekek! Bősz Anett valóban jó cikket írt. Ez meg szar. Nem azért, mert nekem nem tetszik (ez szubjektív dolog) hanem mert téves értelmezésekkel van tele. És az már gond. Először is mi az, hogy " radikális az, aki képtelen bármilyen szisztematikus együttműködésre valamilyen közösen kijelölt pozitív cél érdekében, aki képtelen társadalmi közösséget alkotni, aki képtelen megalkudni a realitással, aki valójában képtelen "összefogni", aki alkalmatlan arra, hogy alárendelje szabadságát a közjónak." Ugye tudjátok fiúk, hogy ez marhaság. Attól, hogy valaki összefogásképtelen még nem lesz radikális. AZ a radikális, aki gyors, gyökeres változásokat akar, szélsőséges módszerekkel, kompromisszumok és egyeztetések mellőzésével, tekintet nélkül a többségi akaratra és az ellenvéleményekre. A másik dolog: "Göncz Árpád akkor sem tudta pontosan, mi a liberalizmus, ahogy most sem tűnik úgy, mint aki tudja" Aki ilyet leír, az azt is leírhatná, hogy Petőfi nem tudta mi a vers, Hitler nagy humanista volt, és Napóleon szerényen háttérbe húzódó figurája a történelemnek. Göncz maga a liberalizmus. Életútja, gondolkodása, életműve, egyénisége. Éppen azok nem tudják mi a liberalizmus, akik nem látják mindezt Göncz Árpádban. Vagyis ti, akik összehoztátok ezt a cikket. És végül: mi ez a "demokrácia-mutyi" marhaság? "A demokráciával szembeni várakozások elsilányítása azon az oldalon, amelyik névleg a demokrácia védelmezője" Orvos látott már benneteket? Gagyi az egész. Több komolyságot és igényességet srácok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.11. 15:35:38

@Existimator: OK, viszont kívánjuk, szerencsére semmit sem kell korrigálnunk, srácok

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.11. 15:36:22

@panelburzsuj: Bölcs Saljapin, üh, Salamon -- persze, igaz, meg is csillagozom

Trackers 2014.02.11. 15:37:44

Az ideológia posványon túl, mely mindkét oldal sajátja, azért vannak erős programbeli különbségek is.

Teszem azt én nem ismerek személy szerint senkit, aki jobban járna az MSZP-Összefogás párttal.
Annak ellenére, hogy sokat ismerek, aki erre a formációra szavaz, (bár jóval többet aki nem).

- Az alanyi jogon járó LÉT vagy segély nevű juttatást nyilván azoktól veszik el, akik dolgoznak.
- Az egykulcsos megszűnése kapcsán a bejelentett fizetések fognak csökkenni.
- A családi adókedvezmény megszűnése okán, kevesebb lesz a gyerek, a bejelentett munkahellyel rendelkező, gyermekeinek hasznost tudást nyújtani tudó emberek között.

Szóval az ideológiába csempészett demagógián túl, (rezsicsökkentés (Fidesz), ingyen bérlet (MSZP)), kellene valami társadalmilag hasznos perspektíva azok számára, akik hajlandóak még itt, az országban, dolgozni, és gyermeket nevelni.

Trackers 2014.02.11. 15:42:59

@Existimator:
Göncz Árpád csont nélkül mindent aláírt, amit az MSZP-SZDSZ kormány odatolt aláírni, pont mint teszem azt Mádl.
Párt kötődése pedig Göncznek volt a nagyobb (persze Ádertől kisebb).

Aranyosabban mosolygott, meg minden, de a liberalizmus nem ez.

Szerintem Sólyom volt szakmailag a legjobb.
Liberális (ha úgy tetszik független) pedig soha nem volt.

lenoardo999 2014.02.11. 15:59:27

Igen, a mindkét oldali mutyik, csak az arányok mások. Itt nagyobb a trafikmutyi, ott meg nokiadobozmutyi szólt nagyot. Mondjuk azért kiegészíteném a náci és antifasiszta, antiszemita, demokrata oldal mutyival. És lehetne sorolni. De ne felejtsük el, hogy megvan az angoloknak is és most már a svájciaknak is a jó kis bevándorló mutyijuk, de ezt is lehetne országokra bontva akármeddig ragozni. Na meg persze a TGM gondolatok magáról a mutyi szóról. Az is olyan mutyi.

♔bаtyu♔ 2014.02.11. 16:00:00

" Bősz Anett közben mások mellett azon kesereg, hogy immúnis lett a nép a liberális demokráciával szemben"

Ez az a tipikus eset, amikor a megtévedt libsi már megint azt hiszi magáról, hogy ő egy intézmény.

A liberálisokat utáljuk, nem a liberális demokráciát, de ezen Anett ne csodálkozzon, hanem nézze meg szellemi elődjeinek országrontó munkásságát. És lassan a maiakét is.

♔bаtyu♔ 2014.02.11. 16:02:36

@Trackers: Göncz nagyon nagy pártkatona volt. Emlékszem, hogy rohant vissza, Lengyelországból, hogy aláírja az MSZP-SZDSZ földtörvényét még a választások előtt.

Persze pechje volt, a választások után Orbánék azonnal hatálytalanították.

E miatt hiszem el Göncről az 56-os sztorit, miszerint elárulta társait.

CSENDES 2014.02.11. 16:03:17

Most akkor keresek egy jó mély tárgyat és belehányok. Csak vissza ne fröccsenjen. Azt nem élném túl.

Alkibiadesz 2014.02.11. 16:04:37

@Trackers:

"Az alanyi jogon járó LÉT vagy segély nevű juttatást nyilván azoktól veszik el, akik dolgoznak."

Nyilván nem!
Ha olvastad a LÉT tervezetét, akkor tudhatod, hogy a finanszirozás nagy részét a már meglévő kiadások átcsoportosítása fedezi. Ezen kívül még kb 900 milliárd kellene a progrmhoz. Ezt elvileg úgy is biztosítható lenne, hogy "vegyük el azoktól akik dolgoznak". Gyakorlatilag azonban ez igazságtalan lépés lenne, tehát az egész programot érvénytelenítené.
"Szerencsére" november óta azt is tudhatjuk, hogy a "nemzeti háttérhatalom" kb. 1000 milliárd áfát csal el a költségvetésből. A forrás tehát elvileg meglenne. Ehhez "csak" a jelenlegi oligarchikus rendszert kellene felszámolni.

♔bаtyu♔ 2014.02.11. 16:12:26

@Trackers: A balliberálisok a cigány uzsorásokkal is nagyon együtt tudtak élni.

Alkibiadesz 2014.02.11. 16:22:19

@Existimator:
Ha nem lenne igazság abban amit HaFr állít, akkor a "liberális" elitünknek most lenne "népi becsatornázottsága", vagyis nem lenne szubkultúra. Ha nem csal az emlékezetem, akkor a rendszerváltás kezdetén voltak ilyen irányú kísérletek, de aztán gyorsan feladták őket. Ezzel szoros összefüggésben a hazai liberalizmus kulturális pozícióját a jobboldallal folytatott ideológiai harc határozta meg, ami ugyancsak a liberalizmus szubkulturális jellegét erősítette.
Ezzel persze nem volt semmi gond, amíg a jobboldal ideológia se volt több, mint az szubkultúra játékszere. A gond akkor kezdődött, amikor a jobboldali ezoterizmusnak sikerült meghódítani a társadalom egy jelentős részét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.11. 16:22:52

@CSENDES: NA, és miért a hirtelen hányinger?

Hipok Rita · http://tinyurl.hu/a16D/ 2014.02.11. 16:25:14

Remek írás! Feldobta a hangulatom ezen a borongós keddi napon!
Amit nálunk immár 25 éve liberalizmusnak hívnak, az valójában Orbán várfalában a kötőanyag.
Ez sajnos így van!

Alkibiadesz 2014.02.11. 16:25:22

@Trackers:
Mindez semmit se változtat azon, hogy milyen átlátszó és szégyenletes módon bántak Horváth Andrással.

liebend 2014.02.11. 16:26:03

én a liberális vagy annak nevezett hazai csapatban (figyelem szubjektív képek jönnek!)az intellektuális felsőbbrendűséget, a városi gőgöt, a "ha beledöglötök, akkor is lesz itt atlantieurópaiszabadság"-ot, az érzéketlenséget, a problémák nevén nevezése helyetti elvi síkra terelését és maszatolását, a normális-minőségi nemzeti iránti finnyogást és cinizmust, a magyar társadalom iránti mély megvetést, a szeretet hiányát és igen: a másság (mint más vélemények) iránti tolerancia totális hiányát nem kedveltem. Most, persze fel lehet sorolni itt a másik oldal hiátusait hosszú-hosszú sorokban, de ez mit sem csökkenti a hazai liberalizmus totális csődjét és végső soron eszméi felé való felelőtlenségét, ami a szavazati arányokon is erősen megmutatkozott és megmutatkozik.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2014.02.11. 16:30:18

@Existimator: ".... Bősz Anett valóban jó cikket írt...."

Mondd csak haver, milyen szert szedsz? :-)

Alkibiadesz 2014.02.11. 16:35:51

@liebend:
Az általad felsorolt jellemhibák a felvilágosult abszolutizmusig visszavezethető civilizátori önképből következnek. Ez a szerepértelmezés persze egy tipikus kelet közép európai jelenség, ami a "klasszikus" nyugati társadalmakban teljesen ismeretlen.
Ebből persze az is következik, hogy a manapság nálunk oly népszerű "antintellektualizmus" is csupán egy kelet közép európai jelenség, ami "nyugaton" ugyancsak ismeretlen.

Trackers 2014.02.11. 16:44:45

Hafr ezt láttad már ?

Ez sok mindent megvilágít, abból amit leírtál.

Érdemes végigolvasni.

www.utolag.com/BehalozottMagyarOrszaggyules.htm

dogbakszi 2014.02.11. 16:48:02

@Alkibiadesz:
""Szerencsére" november óta azt is tudhatjuk, hogy a "nemzeti háttérhatalom" kb. 1000 milliárd áfát csal el a költségvetésből. A forrás tehát elvileg meglenne."
- Arra kérném, hogy számoljon egy kicsit...
1000 milliárd ÁFA elcsalása esetén (ami papiron utaztatott cukor, vas, gabona stb. visszaigényelt ÁFA-ja) az ide-oda utaztatásból származó GDP 1000*(100/27) milliárd, ami nem valós teljesítmény, hisz többször belép és kilép az országhatáron papiron az áru, csak az ehhez tartozó ÁFA visszaigénylések vannak itt-ott, miközben a GDP-be beleszámítják a papirozott forgalmat. Ha ezt a forgalmat levonom a GDP-ből, akkor kiderül, hogy a 3%-os GDP arányos hiányhoz egy kicsivel többet kellene termelni, és nem lesz még annyi pénz sem a projektre, mint amit itt kiszámoltak... :-(

Laikus Érdeklődő 2014.02.11. 16:51:00

Politikafüggetlen változatban:
Népi Mutyi - Úri Mutyi (bocs Móricz)

dogbakszi 2014.02.11. 16:54:10

"aki képtelen megalkudni a realitással, aki valójában képtelen "összefogni", aki alkalmatlan arra, hogy alárendelje "szabadságát" a "közjónak". (Mindkettő idézőjelben, mert egyiket sem sikerült még megtalálnunk.)"

- Ah! Ez lenne a liberalizmus? Megjegyzem, hogy épp a Kádári rendszerben volt az az elvárás, "hogy alárendelje "szabadságát" a "közjónak""
T. szerző! Miről is ír Ön?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.11. 16:55:13

@Trackers: Belenéztem, jónak ígérkezik :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.11. 16:55:53

@dogbakszi: Ühm, nem vagyok biztos benne, hogy jól értelmezte a szöveget

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.11. 16:58:08

Valójában ez a ballib eszmeiség az utolsó negyedszázad legkárosabb jelensége az országban. Meg is szülte azóta ikertestvérét, a fidesznyik eszmeiséget.

Amíg e 2 helyett nem jön új, zuhanás lesz folyamatosan.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.11. 17:02:16

S Göncz. A ballibek észre sem veszik, hogy Rákosiét megszégyenítő személyi kultuszt hoztak létre Göncz körül. Egyszerűen röhej.

Alkibiadesz 2014.02.11. 17:02:24

@dogbakszi:
Jól értem feltaláltuk a GDP növelés leghatékonyabb módszerét! Csak elegendő mértékű árút kell utaztatni papíron és minden rendben.
Azt szerintem csak nagyon kevesen tudják, hogy pontosan hogyan is mozgatják az árukat az áfacsalók, de szerintem abban mindenki egyetérthet, hogy az áfa visszaigényléseket a közösből finanszírozzák. Ebből pedig szerintem az következik, hogy ha minden évben megakadályozunk 1000 milliárd összegű csalást, akkor annyival több pénz marad a kasszában.
Persze biztosan tévedek, de akkor kérem világosítson fel.

Prolibarát milliárdos 2014.02.11. 17:02:54

A hazai liberálisok rendkívül sok kárt okoztak az országnak!
Történelmi bűnük a rendszerváltás elszabotálása volt!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.11. 17:04:17

@Trackers:

Egytértek. Sólyom közelíti meg legjobban azt a szerepet, melyet egy KE-nek játszania kellene a magyar alkotmányos rendszerben.

CSENDES 2014.02.11. 17:06:54

@♔bаtyu♔: Tudtommal te a délutános műszak vagy. A délelőtti kevésbé gagyi, vállalhatóbb a megbízói részére.

Üdv. Csendes

Prolibarát milliárdos 2014.02.11. 17:07:26

@dogbakszi: Lehet, hogy valójában jóval kisebb a GDP, mint amit a KSH kimutat?
Elég ijesztő, hogy az ipari méretű adócsalások miatt semmit sem érnek a KSH gazdasági adatai.

holinthewol 2014.02.11. 17:13:42

A "liberális" és "egoista" összehasonlítás... krumplit a banánnal... :D vicces.

Vatai Szabolcs 2014.02.11. 17:21:31

1. Jól értem, hogy most azon megy a para, hogy a Bősz Anett által dicsért emberi tulajdonságok és attitűdök valóban jellemzői-e egy liberális embernek? Természetes, hogy a különböző politikai irányzatok különböző politikai kultúrákat is jelentenek, és ezekhez különböző viselkedés-ideálok is párosulnak, de azért nem ezekből kell mindjárt politikafilozófiai bizonyításokat levezetni. Főként, hogy a kora '90-es évekre vonatkoztatni tudatos politikusi viselkedésmintákat legalábbis anakronizmusnak tűnik, hiszen ennek a kornak a politikusai az előző rendszer politikai kultúráján szocializálódott egykori káderek közül és többségében pedig civilek közül kerültek ki. Így még az élemedettebb korúak is (mint Göncz)
úgy néztek ki, mintha a Sanyit rakták volna oda a sarki kocsmából.
2. Inkább az ún. baloldali-liberális körökben szokásos arról írni, hogy a jobboldal nem is konzervatív. Nagyjából ugyanez a séma: leírjuk, hogyan is néz ki szerintünk egy konzervatív, majd jól megállapítjuk, hogy a magyar jobboldali, onnan, ahonnan mi nézzük, nem is hasonlít rá. Addig, amíg attitűdökről, meg vélt emberi tulajdonságokról beszélünk, addig nem sok értelme van ilyen identitáskérdéseket boncolgatni. Ettől persze még van relevanciája annak, ha a politikai állításokat és elveket vetünk össze, de valahol mégis fura szokás ez mifelénk, hogy egyfolytában azt akarjuk bebizonyítani, hogy a másik nem is az, aminek hiszi magát.
3. A poszt logikája alapján a weimariak ne csodálkozzanak Hitleren, épp az ő politikájuk teremtett meg a lehetőséget az NSDP-nek. Ami persze igaz (lehet), de ettől még ezerszer inkább Weimar, mint a nácik. Szóval igazad lehet abban, hogy az ún baloldalon sokan, sőt, a többség nem érti a liberális demokráciát, de hogy a játékszabályainak jó részét be-be tartogatják az biztos. És ez egy döntő különbség a jogállamot vállaltan leépítő Fidesszel szemben.

Vatai Szabolcs 2014.02.11. 17:29:44

@maxval a gondolkodó birca: Sólyom belegabalyodott a népszerűség-hajhászásba. Meg lehetett figyelni, hogy olyan ügyekben, amelyek aktuálisak voltak, ámde Sólyom felfogását ismerve véleménye valószínűleg nem aratott volna nagy sikert, egyszerűen hallgatott mint a sír. Máskor meg az volt a gyanús, hogy csak azért mondott valamit, hátha javulnak a mutatói (pl a népszerűsége mélyén lévő Gyurcsány-kormány menetrendszerű, teljesen céltalan, nyilvános verbális rugdosása).

Hipok Rita · http://tinyurl.hu/a16D/ 2014.02.11. 17:40:42

@Vatai Szabolcs: Miért lett volna szüksége Sólyomnak a népszerűség hajhászásra?
Gyurcsány rugdosásában szerintem tökéletesen igaza volt. Lemondatni nem tudta, de legalább kimondta, hogy morálisan vállalhatatlan amit tett, és le kéne mondania.

sírjatok 2014.02.11. 18:06:16

"ez nem a liberális definíciója. Ez a radikális egoistáé"

Ej de jó mondat, az ilyenekért megéri ide járni

♔bаtyu♔ 2014.02.11. 18:20:10

@maxval a gondolkodó birca: Igen, ettől a "mindenki Árpibácsija" dumától erős hányingerem volt. Ahogy a ballibsik dédelgették kdevencüket, ezt az emblematikus 56-os figurát, miközben az akkor még kizárólag ballibsi média egy emberként hazudta, hogy Arpi bácsi mennyire független.

Gusztustalan volt na.

♔bаtyu♔ 2014.02.11. 18:27:23

@CSENDES: Te ki a lófasz vagy, valami ellenőr?

Bogyó 2 2014.02.11. 18:32:31

@Trackers: Sólyom a tipikus példája, hogy önálló gondolkodókra nincs szüksége Orbánnak. Sólyom aztán tényleg nem volt egy baloldali figura, s ott utálták is rendesen. Az ottani kétbitesek csodálkoztak, Hogy Orbán lapátra tette, s hogy Sólyom Orbánt is kritizálta előzetesen és utólag is. Pedig mindkettőjük előéletéből ez következett. Hogy Orbánnak aláírók kellenek, és hogy Sólyom nem kiszámítható, szuverén, aki nem illik bele egy ilyen autokrata egyszemélyi irányítású államba.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.11. 18:40:33

@Vatai Szabolcs:

Hát azért lássuk be, hogy a Sólyom által visszadobott, általad Gyurcsány szívatásának feltüntetett alkotmányossági kérdésekben, az alkotmánybíróság, csakúgy mint a jogász társadalom színe-java, Sólyomnak adott igazat, ha jól tudom kb. 100%-ban.

Bogyó 2 2014.02.11. 18:49:16

@Prolibarát milliárdos: A mostaniaké pedig a rendszerváltozás elitváltásra szűkítése. Ismét pártállami jegyek, ismét erősödő cenzúra-jelleg a médiában, a nyilvános és szakmai megbeszéléseken, ismét egyszemélyi hatalom, ismét a politika beszivárgása a munkahelyekre, a közszféra semlegessége helyett annak átpolitizálása, ismét központosítás és felülről megmondások, a civil és önkormányzati autonómia leépülése, a jogállami elvek lazább kezelése, a szakmai jellemzőket felülíró politikaiak a szakmai pozíciókban, ismét orosz barátság, ismét kapitalizmus és nyugat-ellenesség és ismét a változtathatatlanság érzése, mert a nép megelégszik a trabant-hobbi-szot-üdülővel is a nyugati szint helyett, most mondjuk suzuki swift-végtörlesztés-rezsicsökkentés variációban.

explanatus 2014.02.11. 18:54:10

A magyar (politizáló) értelmiség, nem liberális, nem baloldali és nem nemzeti. Ezeket a kifejezések a rendszerváltás után csak úgy magukra öltötték, nyugati mintára. Ott jelentenek valamit, itt csak fedőnévként használják. A magyar értelmiség (látható része) megalkuszik az éppen fent lévőkkel és ebből nagyon jól megél.

Miért lenne liberális? Hogy elősegítse az ilyen gondolatok tömegméretű megjelenését? Ugyan. Miért lenne baloldali? Hogy a bérből és fizetésből (meg közmunkákból) élők érdekeit képviselje? Ugyan. Miért lenne nemzeti? Hogy végre összefogjunk és csináljunk a magunk tehetségéből egy élhető egy szerethető hazát. Ugyan.

Akkor rájuk nem lenne szükség. Így sincs, de mivel tisztában vannak ezzel, olyan szabályok közé szorítják azokat, akik nem hajlandók ebben a játékban részt venni, hogy nem jelenhetnek meg, mint alternatíva.

A „demokrácia-mutyi”-sták szépen összehozták a demokratikus koalíciót, ami attól demokratikus, hogy akik a maguk erejéből, tehetségéből nem tudtak semmi olyat felmutatni, ami megmozgatta volna az embereket, eszkábáltak maguknak egy „mentőcsónakot”. Nem, nem Noé bárkáját. Ciklusról ciklusra szóló túlélőcsónakot. Gyalázat, mondaná öreganyám, ha politizálna.

Bogyó 2 2014.02.11. 18:56:38

@maxval a gondolkodó birca: "A ballibek észre sem veszik, hogy Rákosiét megszégyenítő személyi kultuszt hoztak létre Göncz körül. Egyszerűen röhej."

Ugyanmár! Akkor személyi kultusz van Petőfi vagy Kossuth körül is? Puskás? Egerszegi?
Attól, hogy kedvelnek valakit, aki művészember, idős is a maga kedvességével és egy jobbára formális hatalommal bírta, abban nincs rossz értelemben vett személyi kultusz. Akkor az angolok is röhejesek a királyi családdal?
Az igazi, pejoratív értelemben vett személyi kultusz azoknál vizsgálandó, akik valójában jelentős politikai hatalommal bírnak egy országban, leginkább aki a legnagyobbal. Göncz Árpád lehet unszimpatikus neked, de a kultusza érdektelen az ország sorsát tekintve, ellenben...

Moin Moin 2014.02.11. 18:57:29

Agyfaszt kapok tőletek – de komolyan! Hogy miért, leírom egy rövidke zsidóviccben:

Utazik a kocsin két rabbi. Egyszer csak egy ledőlt fa zárja el az útjukat. Megállnak. Ülnek a bakon és közben elmélkednek, beszélgetnek. Idézetek hangzanak el a Talmudból… Lassan rájuk esteledik.

Egyszerre odaér egy parasztszekér, két sváb suhanccal. Azok összenéznek, leugranak a szekérről, fogják a fát és lehúzzák az útról… Aztán vissza a „Kutsche”-re és „furt!”

…A két rabbi csak összenéz és méltatlankodik:
- Ja: erővel?!

…Szóval, kedves rabbik, mi lenne, ha egyszer – végre („próbából” - ahogy Hofi mondta) – nem címkékről és ideológiákról beszélnénk, hanem célokról, eszközökről és erőforrásokról?

Határozottan az az érzésem, hogy ezek az „ideológiázgatók” vagy lustaságból, vagy a gyakorlat terén mutatkozó tanácstalanságuk okán pofárnak és ragasztgatnak egymásra különféle jelzőket (vagy éppen vonnak meg egymástól jogokat arra, hogy ki-ki annak mondhassa magát, aminek csak akarja).

Aztán, ha egyszer elkezdünk feladatban és algoritmusban, meg melóban és szervezettségben, kitartásban, együttműködésben és fegyelmezett munkastílusban gondolkodni, egykettőre elválik a szar a májtól: hogy ki képes dolgozni és ki a szarházi! Onnantól legalább lesz egy hiteles mércénk.:-)

almodhi 2014.02.11. 19:10:43

Kedves Hafr,

Ezt a posztot most nem igazán tudom, hova tenni. Valakinek már válaszoltad, hogy nem értelmezi jól a szöveget, de azt kell mondjam, most nem tettél meg mindent annak érdekében hogy pontosan fogalmazz. (Nem ezt szoktuk meg tőled :-))

A dolog azért bosszant, mert most nem tudom mi vagyok liberális, vagy "radikális egoista" (r.e. a továbbiakban :-)). A poszt szövege nem segít, ha akarom így olvasom, ha akarom úgy.
Egyáltalán ez a "nem is liberális, hanem r.e." megfogalmazás kicsit emlékeztet a már unalmas "ez nem szabadság, hanem szabadosság" szentenciára, ahol a beszélőről előbb-utóbb kiderül: azt a szabadságot hívja szabadosságnak, amivel ő maga nem kíván/mer élni, így a többieknek is megtiltaná.

Még az is lehet hogy kötöanyag vagyok OV vár(?)falában, amit azért nagyon nem szeretnék... :-)

Amivel különösen (értelmezési) problémáim vannak:

"aki képtelen bármilyen szisztematikus együttműködésre valamilyen közösen kijelölt pozitív cél érdekében"
Mi lenne a közösen kijelölt pozitív cél? Ki jelölné ki, ki szerint pozitív. Sok-sok "közösen kijelölt" "pozitív" célról bizonyosodott már be, hogy nem is közösen kijelölt és nem is pozitív.

"aki nem tud mesterséges közösségeket alkotni és fenntartani"
Milyen az a "mesterséges közösség"?

"Aki ironikus, gúnyos és cinikus"
No, én olyan világban nem szeretnék/tudok élni ahol nincs irónia, gúny és cinizmus. Dehát mindezekkel (valamelyest) te is élsz a blogodban! Tudod ki ostorozta a közelmúltban a parlamentben a nihilizmust és a cinizmust? Nekem a NER-ben akkor futott végig először a hátamon a hideg.

"Aki képtelen megalkudni a realitással"
Ez miért baj? Na jó, miért baj mindig?

"Alkalmatlan arra, hogy alárendelje >>szabadságát<< a >>közjónak<<."
Nem lenne célszerűbb pontosan fogalmazni? Milyen szabadságomat rendeljem alá melyik közjónak? Ez így inkább egy diktatúra jelszava, mint az autonóm közösségeké, etc..., etc...

ps. A félreértések elkerülése végett az ironikus részeket :-)-val megjelöltem. :-)

tamas11 2014.02.11. 19:18:31

@explanatus:
egyetértek ezzel a megközelítéssel, ezzel az elemzéssel.
De hiányolom a legaktuálisabb, legzavarosabb, dezinformálásra alkalmas JOBBOLDAL-fogalom felemlegetését, vulgáris elemzését.

Sírköves Slomó 2014.02.11. 19:35:38

@Moin Moin: 'Aztán, ha egyszer elkezdünk feladatban és algoritmusban, meg melóban és szervezettségben, kitartásban, együttműködésben és fegyelmezett munkastílusban gondolkodni, egykettőre elválik a szar a májtól: hogy ki képes dolgozni és ki a szarházi! Onnantól legalább lesz egy hiteles mércénk.:-) '

Ez nagyon igaz. HaFr imádja a magasröptü filozófiákat amiket 200 ember talán végigolvas, 50 talán érti is de a kutyát nem érdekli.

Szeretettel várunk a fideszben!....:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.11. 19:45:13

@almodhi: Ezek valóban megérdemelnék a kifejtést. Természetesen nem állítottam (remélem), hogy irónia nélkül, mások által definiált közösségi céloknak alárendelten, zord realizmusban kelljen élni stb. Sajnos vagy nem sajnos (azonban) a társadalmak nem működnek (és nem volt még példa rá, hogy működtek volna, sokkal régebben sem) negatív személyes szabadságok koordinációjában -- ilyen koordinációk sokkal hatékonyabban működnek (mesterséges és természetes) közösségek között, amelyek az állam és az egyén között erőt adnak az utóbbinak az előbbivel szemben -- ennek az erős társadalmi-közösségi koordinációnak a hiánya vezetett (és vezet mindig) a diktatúrák felülkerekedéséhez. Erről már írtam korábban szabatosabban és összefüggőbben is. A jó társadalom ideálja és gyakorlata nagyon bonyolult, szövevényes probléma: függ kultúrától, rendszerektől, intézményektől, hatalmi aspirációktól stb. Ezeket jobb helyeken a hagyományok integrálják. Ma ezeknek is híján vagyunk. A probléma sokkal bonyolultabb annál, hogy egy ilyen posztban kifejteni, netán kezelni lehessen. MM barátunk, mint mindig, az ide fűzött kommentjében is naiv lelkesedéssel kezeli az ügyet: elmondhatom, nem jut előbbre semmit ezzel. Az érveit értem, fél éve is értettem, egy éve is értettem, de azt kell mondanom, nem visznek előrébb.

őrkutya2 2014.02.11. 19:47:37

@Vatai Szabolcs:

"Szóval igazad lehet abban, hogy az ún baloldalon sokan, sőt, a többség nem érti a liberális demokráciát, de hogy a játékszabályainak jó részét be-be tartogatják az biztos. És ez egy döntő különbség a jogállamot vállaltan leépítő Fidesszel szemben."

Ma részemről nálad a pont. De nem vagyok benne biztos, hogy HaFr erre helyeselt-e.

Hidvégi Mihály 2014.02.11. 19:55:03

@♔bаtyu♔:
"...A liberálisokat utáljuk, nem a liberális demokráciát, de ezen Anett ne csodálkozzon, hanem nézze meg szellemi elődjeinek országrontó munkásságát. És lassan a maiakét is."

Ez azért nagy teljesítmény, Batyu bátya! Rájönni, hogy a maiak is mennyit rontanak az országon!!!! Gratula!

Moin Moin 2014.02.11. 20:06:10

@Sírköves Slomó:

Á, nem megyek, mert nagyon fél tőlem a főnökötök!:-)

Egyébként már invitáltak oda háromszor is: először még 88-ban, aztán 95-ben, legutóbb pedig (éppen a főnökötök, kétszer is) 2001 tavaszán.

őrkutya2 2014.02.11. 20:07:08

@almodhi:

A "szisztematikus együttműködés" és a "mesterséges közösség" fogalmak használatát én sem értettem a cikkben. Bár nincsenek kifejtve, én ezeket a (modern) politikai nemzet fogalmával azonosítom. Ezen az alapon viszont a T. Szerző szavai nem érthetőek, hiszen az általa ostorozott liberálisok a politikai nemzet alapját képező egyik legfontosabb kérdésben, az alkotmányosság ügyében számtalanszor odatették magukat a placcra, és láthatólag nem egoizmusból.

További problémám, hogy a T. Szerző politikusokkal azonosít egy nézetrendszert, a szóban forgó nézetrendszer magyarországi manifesztálódását "demokrácia-mutyinak" nevezve. Utóbbiról a politikusok kapcsán bizonyára lehet vitatkozni, de azt nem találnám korrektnek, hogy írása kapcsán pl. Kis János személyét és az általa képviselt nézeteket is ebben a vonatkozásban lehetne tárgyalni. Már csak azért is, mert a nevezett filozófus alkotmányjogi tekintetben (a "szisztematikus együttműködés" frontján) méltányolandó munkásságot mutatott fel.

Valóban, a politikusokon múlik, hogy mit hogyan hasznosítanak ebből. De: ne felejtsük el, hogy a politikus azt árulja, amit a választó megvesz.

almodhi 2014.02.11. 20:11:44

@HaFr:
"... a társadalmak nem működnek ... negatív személyes szabadságok koordinációjában -- ilyen koordinációk sokkal hatékonyabban működnek (mesterséges és természetes) közösségek között ..."

Ezzel egyetértek, ha (jól) értem. :-)

A posztod pont abban érthető félre, hogy könnyű kiterjesztően olvasni és azt hinni, hogy a személyes szabadságot _mindig_ alá kell rendelni valamiféle oktrojált közösségi érdeknek.

Részben megnyugodtam, mégsem vagyok Kőműves Kelemenné a "nemzet" falában. :-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.11. 20:22:20

@almodhi: Nem, nem vagy. A helyzet sokkal bonyolultabb. Kőműves vagy :)

Sírköves Slomó 2014.02.11. 20:22:27

'Á, nem megyek, mert nagyon fél tőlem a főnökötök!:-)'

Szívességet teszel neki? Ez nemes.

almodhi 2014.02.11. 20:33:24

@HaFr:
"A helyzet sokkal bonyolultabb. Kőműves vagy :)"

Kérlek pontosíts, ez most mi volt?
a. gúny
b. irónia
c. cinizmus
:-)

2014.02.11. 20:38:49

@Existimator: Nézzük meg közelebbről azt a leírást:

"AZ a radikális, aki gyors, gyökeres változásokat akar, szélsőséges módszerekkel, kompromisszumok és egyeztetések mellőzésével, tekintet nélkül a többségi akaratra és az ellenvéleményekre."

Bizony illik ez a mai liberálisokra. A saját életnívójukban bármiféle egyeztetés (a választók megkérdezése), többségi akarat nélkül szerettek volna elérni egy radikális változást. A listára való felkerüléssel ez sikerült. De természetesen így is politizáltak még SZDSZ néven kormányon: a társadalomnak kuss, amit mi mondunk, az úgy van. Aki nem hiszi, az nem nyugati ember.

@maxval a gondolkodó birca: "
Amíg e 2 helyett nem jön új, zuhanás lesz folyamatosan. " - Elég lesz 1 új is, méghozzá a liberális-kapitalista oldalon, lehetőleg korrupció, Fodor és az MSZP nélkül. A jobbos kamu utána magától bukik rögtön.

@Alkibiadesz: "Ezzel szoros összefüggésben a hazai liberalizmus kulturális pozícióját a jobboldallal folytatott ideológiai harc határozta meg, ami ugyancsak a liberalizmus szubkulturális jellegét erősítette. " - Később meg már az sem. Pusztán a saját egzisztenciális pozícióinak megtartása és erősítése.

Egyébként az antiintellektuális szerep nagyon is megvan nyugaton. Bemutatom a két választást nyert George W. Bush urat:(

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.11. 21:06:48

@almodhi: Szomorúság (semmi rosszindulat) -- momentán ez a helyünk, míg ki nem tudunk törni ebből

Hidvégi Mihály 2014.02.11. 21:41:05

Én nem ismerem Bősz Anettet, nem tudom ki fia-borja, de jó lenne hallani a hangját itt a megszólítás okán. Tud-e együttműködni, vagy tényleg nem?

Vatai Szabolcs 2014.02.11. 22:42:43

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Valószínűleg félreértettél. Én Sólyomnak a kifejezetten különösebb ok nélküli kb két heti rendszerességgel előtt Gyurcsány-ekéző nyilatkozataira gondoltam. Ezek számomra a népszerűségnövelésen kívül semmi más funkcióval nem látszottak bírni.

Carmichael 2014.02.11. 22:50:52

@HaFr:
Don’t ask what the world needs – ask what makes you come alive and then go and do that. Because what the world needs are people who have come alive. (Howard Martin)

panelburzsuj 2014.02.12. 08:56:37

@HaFr:
mandiner.blog.hu/2014/02/11/nyugat_modernitas_reakcio_valasz_tgm-nek

"Ami tökéletesen hiányzik a posztmodern, haladó, nyugatos rendszerből, az a biológiai lény, az élő szervezet fogalma, akinek adott módon van célja, funkciója – ami természetes módon adott célokra irányul. Vegyük példának a rókát: a róka azért létezik, hogy nyúlra akarjon vadászni és kisrókákat akarjon csinálni. A róka: program, funkció. És az embernek is van funkciója, csak egy magasabb, eszesebb, és talán nemesebb szinten.

Mindez első körben az ember-tárgy, szubjektum-objektum ellentétek feloldását igényli: tehát hogy magunkat és másokat alapvetően sem tárgynak, sem testetlen szubjektumnak ne tekintsük; hanem élő szervezetnek, biológiai lénynek fogjuk fel, amelynek célja van, amely nem generálja a célokat, hanem felfedezi őket."

Én csak amatőr okoskodó vagyok, HaFr, de neked (egykori?) okítói munkaköri kötelességből is rá kellett pislognod néha a "nagyvilágra": másutt is radikális bőszanettek és reakciós rókafiak dominálják döntően a közbeszédet?

Vagy vannak azért olyan terepek, ahol az értelmes közbeszéd elől nem tudnak minden levegőt elszívnia a bárgyúságig nívótlan "ideológok"?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.02.12. 12:31:10

@panelburzsuj: A fő ideológ most Kína és Irán között fuvolázik. Nem tudom elítélni az ő árnyékában ártatlanul gondolkodókat -- sajnos Orbán olyan vizekre visz minket, ahol örülni fogok, ha egyáltalán blogot írni lehet.

Carmichael 2014.02.12. 13:09:13

@HaFr:
Gondolod lesz saját oprendszerünk is, mint Észak-Koreának? Közgép után Közbit?
Én inkább azt érzem, hogy nagyon közeledik az a fal, gyorsabban, mint vártuk (és lassabban mint reméltük), de kezd robbanásveszélyessé válni a keverék. Nem lehet örökké nyerni (sem választást, sem szimpatizánsokat) annyival, hogy a másik fél még ürülékközelibb állapotú...

fggeri 2014.02.12. 15:18:58

Kiváló poszt, az utóbbi időben éppen a témában olvastam több árnyalt elemzést. A Bősz Anettek persze nem forgatják az alapvető irodalmat a kérdésben. Pogátsa Zoltán (is) például megadja a választ arra, hogy miért alakultak így a dolgok: www.parameter.sk/blog/pogatsa-zoltan/2013/12/29/rendszervaltas-tarsadalom-nelkul

sinclairzx81a 2014.02.12. 22:45:05

@fggeri:
Grat!!
Végre egy tényleg remek közgazdász - Pogácsa Zoltán - , aki valóban megérteni akarja a valóságot, nem csak magyarázni PC-nyelven.

Talán nem neheztel BP, hogy idézek ebből a dolgozatból:

„A neoliberális gazdasági rend hetvenes évektől tartó térnyerése nyomán szilárd empirikus bizonyítékunk van az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Oroszországból és számos más országból arra, hogy a piacok térnyerése társadalmi polarizációhoz és a középosztály rohamos gyengüléséhez vezetett[9].”

„ Erre reakcióként megkapták az „etatista”, „paternalista”, „demagóg”, „populista” és „államfüggő’ és ’poszt-Kádárista’ jelzőket, „

„Az istenadta félázsiai nép?

Mára elvékonyodott, talán már egyszámjegyű az a középosztály, aki anyagi függetlenségéből adódóan képes ellenállni a politikai nyomásnak és a gazdagodást, sokszor a megélhetést egyedül jelentő klientalista hálózatoknak, aki megfelelő tudással rendelkezik ahhoz, hogy ne üljön fel szimplicista világmagyarazátoknak. A nagy többség nem ilyen, így pedig képtelenség demokráciát működtetni. Őket nevezte Orbán Viktor „félázsiai társadalomnak”, amely csak azért nem okozott nagyobb felzúdulást, mert kimondva - kimondatlanul a liberális értelmiség is ezt gondolja róluk. „

„ Ha ugyanazt csinálod, amit eddig, akkor ne csodálkozz azon, hogy ugyanazt is kapod, mint eddig.”

Sok mindent lehet Orbánra mondani, de azt nem, hogy ugyanazt csinálná, mint eddigi elődei ...

fggeri 2014.02.12. 22:51:53

@sinclairzx81a:

Én még kiemelném a Pogátsa által említett nyelvtudásbeli deficitet, amely a magyar társadalmat bántóan elszigeteli a demokrácia folyamatairól. És ebben valóban óriási felelőssége van az egykor oktatáspolitikát irányító Magyar Bálintnak és társainak. Ebben speciel Orbán sem kivétel. Ha a középosztály a feltétele a demokratikus intézményrendszer működtetésének, akkor leginkább ennyire az oktatáson keresztül a tudós emberfők száma, ahogyan azt egyébként Pogátsa is kiemeli. És ennek a tételes kimondására, történetesen, hogy nem dumákban, hanem valóban törekednénk arra, hogy ésszerű, ámde radikális megújítását hozzuk el a magyar oktatásnak, a politikai elit tökéletesen alkalmatlan. Reméljük, hogy nem örökre.

sinclairzx81a 2014.02.12. 23:25:11

@fggeri:
Lehetne akár az egészet is ...
Meg a többi írásából szintén.

" ámde radikális megújítását hozzuk el a magyar oktatásnak, a politikai elit tökéletesen alkalmatlan. Reméljük, hogy nem örökre. "

Hogyne, csak kik lennének 'azok', akiktől az oktatás (meg a többi) megűjítását várná?

Ahogy elnézem, se a 'korszakváltás programja', se a -tán a HVG-n preferált - 'polgári forradalom' vehető komolyan, mint lehetséges alternatíva...

sinclairzx81a 2014.02.12. 23:41:33

@panelburzsuj:

előzményként:

"Ez kapcsolja össze a két problémakört. A modernitás, a liberalizmus a férfitermészetből következő csoporthűség, csoporthierarchia és küzdőszellem alól óhajt felszabadítani. Mivel ezek a fix feladatok az egót korlátozták és az embernek önmagán túlmutató helyet és célt adtak, ez az emancipációs folyamat végső soron az énközpontú ember modelljét hozta létre. A humanizmus emberközpontúnak mondja magát, ám valójában egóközpontú felfogás.

A sztori jóval régebbi a francia forradalomnál. Már Hobbes világképe is az önnön érdekeitől hajtott embert írja le. Kant lényegében a racionalitásból következő autonómia – mint nem célra irányuló eszköz, hanem pusztán öncél – programjával az egó felszabadításának programját írja le. Azaz a felvilágosodás leszámolt az arisztoteleánus felfogással, miszerint minden élő szervezet önmagán túlmutató célra, funkcióra irányul.

Majd mikor ez a program sikerült – létrejött a szabad és egyenlő liberális világ –, akadt, aki rájött, hogy az új, önző individuum bizony a maga módján elnyomóbb lehet, mint a régi világ, a hierarchikus szerepkörök embere. Akadt, aki rájött, hogy a nagytőkés, kapitalista új urak bizony rosszabbak lehetnek a régi arisztokratáknál. Az egyenlőség elve miatt az egót többé nem korlátozta a noblesse oblige. A szabadság elve miatt megszűntek a hatalmasokat korlátozó személyes hierarchiák, személyes, „arcos” függési-hűségi viszonyok, a felül lévő kötelező gondoskodása a saját, tőle függő, személyes jobbágyáról-cselédjéről. Az új, szabad világban a gátlástalan, önérvényesítő kapzsiságnak nem sok korláta maradt. Ekkor, ezért jött a szocializmus ötlete: az abszurd ötlet, hogy csoportképző identitás, csoportérdek és a csoporton belüli hierarchia nélkül is valahogy lehet olyan embert alkotni, aki nem zsákmányolja ki szemérmetlenül és főként nem tekinti pusztán tárgynak a másikat."

"Hogy mindenki pontosan értse a dolgot: a feudalizmus az önmagukat és másokat is eszköznek tekintő emberek közösségének is felfogható. Az önmagukat öncélnak tekintő liberális polgárok emancipációja létrehozta a kapitalizmust, de ennek ára a másik ember, például a bérmunkás vagy a prostituált eltárgyiasítása lett. A marxizmus a minden embert öncéllá emelő második forradalmat ígérte. Nem működött és nem is fog. Vajon nem lenne ideje visszatérni valahogy, valamennyire a középkor ethoszához, az egymást és önmagunkat is egy jobb célhoz vezető eszköznek tekintő gondolkodásmódhoz?

*

Ez a fajta felismerés volna a reakciósság lényege. És igazából nem is bonyolult. Szolgálatot teljesíteni, fix szerepet betölteni egócsökkentő tevékenység. Hatalmat mások érdekében gyakorolni még inkább az, mert ilyenkor nem csak testünk, de elménk, döntéshozó racionalitásunk is mások javát szolgálja. Zsarnoknak lenni nem jó. Individualista minizsarnoknak, aki szintúgy csak önnön kényéért-kedvéért él, de szolgája pusztán csak önmaga, szintén nem annyira jó.

Roppant jellemző erre a posztmodern baloldali – de elég régi, Kanttól eredő – világképre, hogy egyik oldalon tárgyat, objektumot lát; a másik oldalon pedig döntést hozó, racionális szubjektumot, kvázi Tiszta Észt. Az objektumnak nincs célja, maximum célokra használható; a szubjektum pedig önmagából eredően, autonóm módon célokat hoz létre."

(Egy poszton belül két remek hivatkozás, érdemes volt bekukkantani !)

panelburzsuj 2014.02.13. 09:19:09

@sinclairzx81a:
OK.

Akkor már csak azt kell kitalálnunk, hogy ebben a "preformált harmóniában" ki tölti be hívebben a szerepét?

Az az erdőmérnök, aki még több akácot szeretne telepíteni, hogy legyen még több magyar mézecske, meg tűzifácska, meg kerítésoszlopocska, meg jövedelmecske - vagy az, aki aki korlátozná az akácot, hogy maradjon több magyar természetecske erdőcske, gyepecske, rovarocska?

Te meg tudod mondani, hogy e kettő, egymás ellen feszülő szándék között hol a "természes egyensúly"?

Vagy hogy honnan, hogyan lehet azt kiókumlálni?

panelburzsuj 2014.02.13. 09:30:44

@fggeri:
"Az Antall-Boross kormány a rendszerváltás intézményi konszolidációjára koncentrált, gazdaság és társadalompolitikája tele volt ellentmondásokkal, és nem hagyott maradandó nyomot."

Hm, hm, maradandó nyom...

Földkárpótlás, tsz-széthullás, tömeges vidéki munkanélküliség?

Vagy ez dehogyis maradandó - régen behegedt már?

(És ezt csak példaként hozom arra, hogy a "kiváló" Pogátsa milyen elementáris méretű megállapításokat a tesz - mindenfajta alátámasztás nélkül. De ki és miért olvasná a fejére tételesen az összeset - ha teljesen világos, hogy vállrándítva úgyanígy folytatná? ... )

tamas11 2014.02.13. 12:35:14

@panelburzsuj:

... és az általuk (eltúlzott privatizáció"?

(idézet az Antall kormány SAJÁT pénzügyminiszterétől)

almodhi 2014.02.13. 12:51:49

"Orbán Viktor mint konzervatív politikus vélheti úgy, hogy..."

Pogátsa Zoltánnak ez a mondatkezdete különösen népszerű lesz it... :-)

panelburzsuj 2014.02.13. 13:06:55

@tamas11:
Állami tulajdont azért nem csak az első kormány adogatott el. Még Orbán I.-nek is maradt néhány lepasszolható állami gazdaság.

A reprivatizáció - azaz korábbi tulajdonosok helyzetbe hozása a kortárs munkavállalókkal szemben - azonban Antallék specifikuma volt és maradt.

sinclairzx81a 2014.02.13. 15:52:43

@panelburzsuj:
Hogyne, igaz maga az mézkedvelő erdőmérnök adott erre választ, hogy MARADJON meg a máig kialakult akácos aránya, ne akarja az EU direktívával kiirtatni - a szőlőhöz hasonlóan;-)

A zöld/megújuló energiakoncepcióba meg éppenséggel jól beilleszthető lenne az energiafű helyett/mellett például.

További érv az akácos mellett a méhek világméretű pusztulása elleni egyik lehetséges lépés, mint a méhek életfeltételeinek bővítése.

A bodzaszörp egyik alapanyagaként már meg sem említem, ami az műanyag kólaszerű förmedvények bio-alternatívája lehetne.

Az akác aműgy olyan területen is megtelepül, ahol más értékes növényízet alig, ha jól tudom.

Talán a 'magyar liberálishoz' tudnám hasonlítani, kell belőle, de ne annyi, hogy meghatározó lehessen :)

sinclairzx81a 2014.02.13. 16:10:25

@panelburzsuj:
"Földkárpótlás, tsz-széthullás, tömeges vidéki munkanélküliség?"

Néhány szót azért megér.

Miután a termőföld visszaszolgáltatása volt jogos és ismert tulajdonosaikhoz a dicső 89-es alkotmányba ütköző volt (tán ha festménynek nevezték volna el, akkor nem lett volna probléma), az állami kezelésben lévő állami gazdaságokkal, tsz-ekkel - mert ugye azok is csak államiak voltak, noha a földek a volt tulajdonosok nevén voltak nyilvántartva - valamit mégis csak kellett csinálni, hogy valakik megműveljék.

Alakíthattak volna valóságos szövetkezeteket is, sokféle okból nem tették.

Így lett a felemás földkárpótlás, amiről az akkori Orbán bizony igen rossz véleménnyel volt.

Antall mondhatta ugyan, hogy NE adják el bagóért a kárpótlási jegyeket az érintettek, sajnos a legtöbben nem néztek néhány évvel előre.
No meg volt jónéhány csirkefogó is a főldkárpótlás környékén. Ne nevezzünk nevén egy Csepi urat se.

A kárpótlási jegyes 'privatizáció' bizony tragikusan rosszul alakult, többek között derék Alkotmánybírónknak múlhatatlan 'dicsőségére'.

panelburzsuj 2014.02.14. 09:18:38

@sinclairzx81a:
Az Új Széchenyi Terv pénzén megszületett tanulmányból:

"A fehér akác hazánk legnagyobb területet borító fafaja, gazdasági, erdészeti jelentősége kiemelkedő. Az akác termesztését elősegíti könnyű ültethetősége, egyszerű nevelése, gyors növekedése, viszonylagos szárazságtűrése, nem túlzottan nagy tápanyagigénye és jó vegetatív felújuló képessége. ... Az akác azon tulajdonságai, melyek termesztése, felújítása szempontjából kedvezőek, természetvédelmi szempontból rendkívül veszélyessé teszik."

mek.oszk.hu/11700/11738/11738.pdf

sinclairzx81a 2014.02.14. 22:20:04

@panelburzsuj:
Nem gondoltam volna hogy ennyire szíveden viseled a vérszomjas akácosok hordáinak fenyegetését.

Az akácos kiirtása tényleg elég macerás, de ha csak a további térnyerését kell megoldani, az nem kíván nagy erőfeszítést.
Legeltetés, kaszálás. Ennyi.

A méhek világméretű pusztulása viszont összehasonlíthatatlanul akutabb és brutálisabb fenyegetés - és nem az akácméz esetleges kuriózummá válása miatt.

Meg az amerikai nyomulás a génmanipulált kukoricájukkal - ahogy épp értesülhettünk is erről nemrég. No, az tényleg veszedelmes, nem az akác.

De mindig van a mérhetetlenül okos uniós bürokráciában aki hol az uborka görbültségében, hol a tyúkketrecek méretében, a hússertések hiányos zenei műveltségében véli felfedezni az Unióra leselkedő veszélyt.
Vagy most épp az akácban.

Legközelebb tán a bükk meg a fenyő lesz a következő veszedelem, mivel azok aljas kirekesztő módon nem tűrnek más aljnövényzetet maguk alatt.
Rasszisták, mondjuk ki!
Le a bükkel! Le a fenyővel!

Carmichael 2014.02.14. 23:31:00

Egy picit off, de nem állom meg, vessetek a mókusok elé érte..

"Az állatvilág egyedei soha nem követnek gyenge, gyáva, elmebajos vezetőket. Az ilyen példányokat elűzik vagy elpusztítják.
Ellenben a humán tömegek éppenséggel az idegtotty, kukori vezéreket tartják karizmatikusnak, mintha a téboly kisugárzását vonzó egzotikumként élnék meg. Esztelenül bálványozzák önkényuraikat, élvezettel alázkodnak-görbülnek elébük. Nem gondolkodnak, hanem hisznek. Vak éljenzés közepette menetelnek a vágóhídra. Diktatúrákban az összes út oda vezet, és mindenki oda is tart, akár felfogja, akár nem. " (Vavyan Fable: Tündérlovaglás)

sinclairzx81a 2014.02.15. 09:44:04

@panelburzsuj:
ez is OFF,
de hézagmentesen illeszkedik az akác ellen meghirdetett keresztesháborúhoz:
(nolponthu)

"Érik az uniós GMO-botrány
Az Európai Parlament, illetve a legfőbb döntéshozó szerv, a tanács nemleges szavazata ellenére az Európai Bizottság (EB) hamarosan engedélyezheti egy új, amerikai tulajdonú génkezelt kukoricafajta európai termesztését.
...
Az Európai Tanács keddi voksolásán 19 tagállam szavazott az engedélyezés ellen, ami látszólag jóval több a minősített többséghez szükséges 15 országnál. Csakhogy az egyes államok nem azonos mennyiségű szavazattal rendelkeznek: az elutasításhoz 250 szavazatra lett volna szükség, ám – többek között a GMO-k termesztésében érdekelt Spanyolország igenje, illetve a BASF (a legnagyobb európai GMO-cég) révén szintén jelentős agrobiotechnológiai kötődéssel rendelkező Németország tartózkodása miatt – ebből csak 211 jött össze.
...
a testület egy-két hónapon belül, vagyis még az EP-választások előtt dönthet – amennyiben a parlament és a tanács egyértelmű elutasítása ellenére kiadja az engedélyt, azzal komoly érvet szolgáltathat az EU-bürokrácia túlhatalmát ostorozó euroszkeptikusoknak a választási kampányhoz."

A gmo-mentesség elvesztése gyakorlatilag visszafordíthatatlan, az akácos terjedése viszont nem.

Ennyit az egyenrangú felek esztelenül bálványozott Európai Uniójáról, meg az 'elmebajos' vezetőikről.

panelburzsuj 2014.02.15. 17:16:38

@sinclairzx81a:
"Lát és sejt... sejtése pogány:"

leponex

kuszkusz1 2014.02.15. 18:45:54

Aha. Egyetértek. Én persze kissé másképp fejezem ki magam.
Azok akik a demokrata mivoltukról, meg a liberalizmusukról szajkóznak legalább akkora hülyék mint akik nemzeti érzelműeknek vallják magukat és hisztérikusan zászlólengetnek és koronaúsztatnak.
Mind a két oldal hamis, hazug, tehetségtelenn. Lopni viszont nagyon tudnak és a saját választóik átverésében sem rosszak bár az Orbán jobb.

Tehetséges politikusunk, hát az nincs. Helyette vannak ezek a hülyék akik különféle ideológiák mögé bújtatják el a tehetségtelenségüket.

kuszkusz1 2014.02.16. 07:46:07

@HaFr:

Ha elképzelem azt a hiányérzetet amit a távollétem okozott, hát egész beleborzongok!
süti beállítások módosítása