1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.01.26. 10:22 HaFr

Mi a baj a Nyugattal?

A magyar jobboldal egészének legitimációjában hagyományosan lényeges szerepe van a Nyugat sokat emlegetett hanyatlásának, a Nyugat-kritikának vagy éppen a Nyugat-ellenességnek. Pont annyira, amennyire az antiszemitizmus, a konzervativizmus, a piacellenesség, a cigányellenesség, az antikommunizmus, a hivatalosan értelmezett család értékei, a kereszténység, vagy újabban a "függetlenség" sem képeznek átfogó, minden "jobboldalira" egyformán kiterjedő vagy akár csak pontosan azonosítható értékbázist, úgy a Nyugat-ellenesség sem, de azok mellett ez is nagy súllyal esik latba az egész szubkultúrában.  

A Nyugat-bírálat összetevői is sokfélék, vegyesen mitologikusak, a sértettségből vagy irigységből fakadnak, "nemzetkarakterológiai" ihletésűek, gazdasági érvek keverednek benne a kultúrkritikával stb. A politikai érdekeknek persze nem céljuk ezeket szétszálazni, racionalizálni, helyre tenni, inkább finoman vagy erősebben utaznak mindegyikre, hogy finoman vagy erősebben magukhoz kössék a szimpatizánsaikat. A Nyugat-kritikus identitás kialakítása várható erősödő érdeke lesz a következő Orbán-kormánynak is.

A Nyugattal ennek ellenére tényleg van baj a maga jogán is. A tömegtársadalmak megerősödése, média-kontrollja és a mindenütt erősödő államelvűség nem kedvez a szabad piac, a társadalmi autonómiák, a szabadság és a személyi felelősség elveinek, noha a modern Nyugat ez utóbbiakon lett naggyá. A korporatív, oligarchikus elit ereje ma minden politikai kultúrában erősebb, mint ötven, de akár húsz év volt, nem beszélve a klasszikus kapitalizmus koráról. Egyúttal viszont gyengül a klasszikus értékrendszer kohéziója a társadalmon belülről érkező nyomás alatt is. Az értékrendszer homlokterébe olyan gazdasági motivációjú szempontok kerültek, mint a tőke és a munkaerő szabad áramlása -- amelyek eltérően tudnak csak érvényesülni, ezért okot adnak a cinizmusra -- olyan radikális, '68-as álláspontokkal keveredve, mint az értékválasztás teljes szabadsága  -- amely viszont erősen megterheli a keresztény gyökerű, visszafogottan vallásos, autonomista, polgári identitást, sőt ma úgy tűnik, védhetetlenné is teszi azt a beáramló és a balos liberalizmus támogatta etnocentrikus, pluralista, döntően muzulmán identitáspolitikával szemben. 

A magyar jobboldaliak (is) joggal érezhetik, hogy a Nyugat korrumpálódik ebben az átfogó értelemben, amit csak erősít az EU integrációjának már jelzett, elég egyoldalúan gazdasági szempontrendszere, a világos stratégia hiánya, az államközösség evolúciójának esetlegessége, bizonyos államok egyértelmű túlsúlya a folyamatok irányításában, ugyanakkor ezek megengedő hozzáállása a tagállamok belpolitikai kalandjaihoz és -- esetünkben -- akár a jogállam kikezdéséhez. Ez utóbbi persze látszólag nem hatja meg a jobboldalt, de a jobboldali emberek is csak olyanok, mint mindenki más: menekülnek attól, ami nem működik, és az adott esetben túl könnyen bocsátkoznak száz éve kifejezetten ellenjavallt kalandokba a frusztráltságuk okán. Na, itt elkelne egy kicsivel több konzervativizmus a magyar jobboldalban. Hogy lássa: a Nyugat-bírálat nem terjedhet ki a saját vérünkön megszerzett tanulságok feladására: a jogállam tisztelete és a hozzá való szívós ragaszkodás mindenekelőtt! Ha minimum ezzel csillapítjuk a fentebb jelzett jobboldali értéksokaságot, azzal már megakadályozzuk annak nemzetellenes fordulatát -- amit nem tudtunk megtenni 1920 és 1945 között.

Felhívom a figyelmedet a Polgári Konzervatív Párt nyílt blogjára (polkon.blog.hu), amely folyamatosan frissül érdekes tartalommal.

102 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr25782908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.01.26. 11:15:55

@S=klogW:

Trianonról nem is beszélve.

John Lukacs egy vén hülye,

aki személyben sokat köszönhet a Nyugatnak, így rosszat nem fog írni róla Magyarország viszonylatában

Cirmos Cica 2014.01.26. 11:34:14

Az a nép aki a múlt sérelmeihez nyúl vissza és a mint egy mazochista és ezt hozza fel érvként és nem a jövőbe néz, sorsszerű, hogy el fog veszni. Jelenleg miért nőtt a GDP haloványan? Csak nem azért mert az EU finanszírozta a Közgépes építkezéseket?

subbarabbi 2014.01.26. 11:47:42

@Cirmos Cica:

"Az a nép aki a múlt sérelmeihez nyúl vissza és a mint egy mazochista és ezt hozza fel érvként és nem a jövőbe néz, sorsszerű, hogy el fog veszni. "

Mi a Holokauszt © ™ ® -ból egész jól megélünk. A halottak meg örülhetnek a túlvilágon, hogy KP-ban végül mégis megérte.

kuszkusz1 2014.01.26. 12:03:05

Uramatyám! Legalább háromszor kellett nekiugranom a blognak, hogy egyszer megértsem és még így is bizonytalan vagyok.

Őszintén kíváncsi lennék arra, hogy ki az aki ezt egy szuszra megérti?

Lehet, hogy én vagyok reménytelenül földhözragadt, de ez a stílus túl sok absztrakciós képességet kíván meg az olvasótól.

kuszkusz1 2014.01.26. 12:08:02

Nade azért vagyok itt, hogy kötözködjek és meg is teszem.
A t.szerző említi a cigányellenességet.

Nekem nagyon tele van a hócipóm a lakosság rasszistázásával (is) mivel cigány honfitársainak igen nagy hányada sokat tesz azért, hogy őket - teljes joggal - utálják.

Elég sok gazembert utálok aki történetesen cigány származású és nem hiszem, hogy emiatt rasszista, vagy cigányellenes lennék.

kuszkusz1 2014.01.26. 12:21:01

@HaFr:

Az állítás?
A lakosság nem születetten(!) "cigányellenes" ha valahol konfliktus keletkezik a kisebbség és a többség között akkor nem igazságos - amúgy eszdéeszes módra - rögtön a nép rasszimusáról papolni.
Márpedig ez nem történik meg - soha, mondom soha nem nézik meg az eseményeket a többség szempontjából, kizárólag egyoldalú cigánypártolás van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.26. 12:28:53

@kuszkusz1: Van az utóbbira jel, kétségtelenül. De jobb, mintha fordítva lenne. Egyebekben pedig a többségi társadalom birkózzon meg a kérdéssel, ha nem is egyszerű.

kuszkusz1 2014.01.26. 12:38:53

"a többségi társadalom birkózzon meg a kérdéssel, ha nem is egyszerű."

Ezt nem értem.

kuszkusz1 2014.01.26. 12:41:40

@HaFr:

"De jobb, mintha fordítva lenne."

Nem gondolod, hogy inkább az igazságosságot kéne képviselni és pártolni mint akármilyen oldalú elfogultságot?

kuszkusz1 2014.01.26. 12:48:58

Nem öncélúan szekírozlak ezzel a kérdéssel. (Meg más kérdéssel sem.)

Ha neked civilként az a felfogásod, hogy kisebbség és többség konfliktusában mindig a kisebbséget kell pártolni (az igazságtól teljesen függetlenül, kvázi népnevelési szándékkal) - az a Te ügyed.
Ezért nem háborgatnálak.

De ha pártelnökként, egy most alakuló párt képviselőjeként van efféle véleményed akkor garantálom, hogy a pártod az SZDSZ sorsára fog jutni. Vagy a Bajnaiékéra.

panelburzsuj 2014.01.26. 12:54:36

Nem vagyok abban biztos, hogy a jelenkori magyar "jobboldal" a posztszerzőhöz hasonlóan az "európai Nyugat"-tal szemben fogalmaz meg ilyen precíz ellenérzéseket.

Nekem úgy tűnik, hogy a csavarós észjárású mitológiában "hanyatlásügyileg" Ausztrália, Japán és Szingapúr éppúgy "Nyugat", mint Luxemburg és Finnország - és mindezek "vezére" persze az USA.

Amok 2014.01.26. 13:18:36

@hafr: a tegnapelőttivel szemben ez egy színvonalas bejegyzés.

Amok 2014.01.26. 14:27:30

@felkavaró képsorok következnek: Ez igaz. De legalább nem ciki végigolvasni.

kuszkusz1 2014.01.26. 14:52:03

@felkavaró képsorok következnek:

Csak a címig jutottam, el mindenféle állatbántalmazástól irtózom.

Viszont, hogy is van ez? Zsidók csirkéket mészárolnak a felvételen? De mi okból teszik ezt?

Sose hallottam zsidó eredetű vagy identitású csirkemészárlásról.

A cigányság integrálása, az tényleg jó lenne, akkor talán nem törtek volna be nálunk minden második házba.

kuszkusz1 2014.01.26. 15:43:21

@HaFr:

Jó. Nem szeretném ha a párt a hamvába halna.

♔bаtyu♔ 2014.01.26. 16:01:45

Holokauszt business. Nyugaton ez ezerrel tombol és most már nem is az a gond ezzel, hogy óriási pénzek mennek el ennek ürügyén, hanem az, hogy ennek nevében embereket készítenek ki, politikai befolyásra használják, sőt a szólásszabadságot korlátozzák.

Persze nyilvánvaló, nem a nyugattal van itt baj, hanem a libsikkel.

Még itt is, hogy a faszomba kerülhet az antiszemitizmus egy dimenzióba pld. a család értékeivel.

A hivatalos felfogás szerint az is antiszemizmus, ha Izraelt bírálják, vagy nem helyeslik azt, a megölt zsidók utódai kártérítéseket kapjanak. Sőt, kijelentesz valamit, amiről fingod nincs, hogy politikai ellenfeleid szerint antiszemitizmus.

A család értékei esetében érdekes mód, már nincs ez a kurva nagy óvatosság, pedig elég nyilvánvalóan jóval fontosabb a téma.

Alick 2014.01.26. 16:35:53

@felkavaró képsorok következnek: "a cigányság integrálása viszont érdekünk"

Kérdés, hogy akiket integrálni akarunk, azok akarnak-e integrálódni?

kuszkusz1 2014.01.26. 16:47:52

@HaFr:

Pici iróniát érzek a szavaidból áradni.

Egy idézet a Heti Válaszból:

"A Borsod megyei Ároktőről induló, többszörösen büntetett előéletű férfiak nem az egyedüliek, akiknek a célpontjai kivétel nélkül idős emberek voltak, akikből erőszakkal szedték ki, hol tartják értékeiket. Egy másik társaság a fővárosban vasalóval sütögette idős emberek arcát, Ercsiben egy négytagú banda pedig elektromos sokkolót használt ugyanerre. Az idősek kínvallatása bűnözői szakággá alakult,.."

Ad Dio 2014.01.26. 16:51:45

A jelenlegi "Nyugatot" épp annyira nem az eszmék mozgatják mit ahogy az USA-t sem. Abból a korból "kinőttek" ezek a demokráciák. Az eszmék hívó ereje erősen megfakult. Ez azonban szerintem nem valami baj jele, hanem természetes folyamat. Sajnos így viszont sokkal jobban láthatóak a politika és gazdaság összefonódásai itt is, ott is. Nekem semmi extra bajom nincs a "nyugattal", de azt gondolom, hogy az ottani gazdasági érdekek, összefonódások, korrupció épp olyan káros mint a hazai. Sőt, egy ponton károsabb is: az ottani potentátok erőfölényben vannak.

Ezt nem árt fejben tartani. Viszont nekünk velük (is) kell együttműködést kiépíteni. Elemi érdekünk.

Nem szabad démonizálni a "nyugatot".

Moin Moin 2014.01.26. 16:55:12

@♔bаtyu♔:

„A hivatalos felfogás szerint az is antiszemitizmus, ha Izraelt bírálják, vagy nem helyeslik azt, a megölt zsidók utódai kártérítéseket kapjanak.”

1.) Izrael bírálatát nem szokás antiszemitizmusnak tartani. Hiszen már ENSZ-határozat is ítélt el izraeli akciót. (Már mi is írtunk „Izrael-ellenes” posztokat, íme: progressziv.blog.hu/2012/04/16/izrael_es_a_zsidok)

2.) Azt te helyesled, hogy (mondjuk) a román állam kártalanítsa az ottani magyarokat a tőlük elvett javakért? Igen? És azt is támogatod, hogy a szerb állam fizessen adott esetben kártérítést a nemzeti hovatartozásuk miatt inzultus áldozataivá vált magyar fiataloknak? Igen? És azt is támogatod, hogy a szlovák állam szolgáltasson igazságot (az állítás aszerint magyarsága miatt megvert) Malina Hedvignek? Igen? …Akkor nem értem, hogy a németek, magyarok, szlovákok, románok, stb. által kirabolt és elpusztított zsidók anyagi és erkölcsi kártérítése miért zavar téged, vagy esetleg miért értesz egyet azokkal, akiket ez zavar?

Húsleves 2014.01.26. 17:00:42

@HaFr:
"Egyebekben pedig a többségi társadalom birkózzon meg a kérdéssel, ha nem is egyszerű."
Hát nem egyszerű, mivel a 35 millós, iszonyatosan gazdag Kanada, akik példát mutathattak volna nekünk, hogyan is kell ezt az integrációs dolgot csinálni, inkább nemes egyszerűséggel hazazavarta a cigányokat. Viszont befogadták a cionista kijelentéséről elhíresült Kertész Ákost, hogy magyarokat kollektíven rasszistázni azért továbbra is lehessen.
Ettől függetlenül nyilvánvalóan keresni kell a megoldást, mert különben baj lesz. De az ilyen "többségi társadalom bírkózzon meg" leegyszerűsítást végtelenül cinikusnak tartom. A többségi társadalomnak ahhoz előbb a külföldön egyfolytában magyarokat rasszistázó, itthon nappal magukat a cigányok védőszentjeiként beállító, éjszaka meg titkosszolgálatokkal gyilkoltató álbaloldalllal kellene megküzdenie.

kuszkusz1 2014.01.26. 17:01:12

@Alick:

Senkit sem lehet integrálni...lehet integrálódni akarni, de olyan nincs, hogy én elhatározom, már pedig ha törik, ha szakad én integrálni fogom XY-on kisebbségit.
Már a megközelítés, a szóhasználat is hamis és a többség nyakába sózza az ezirányú felelősséget.

Aki azon a romantikus véleményen van, hogy igenis a többséginek kell a kisebbségit integrálni, az ő felelőssége és feladata ez, azt szívesen látom itt Érden és elkalauzolom a helyi cigánymaffia legközelebbi lakhelyéhez. Nincsenek messze, itt van az egyik kirendeltségük az érdligeti posta mellett, egy baromi ronda zöld-sárga ház tornyocskákkal.

Csak csöngessen bé nyugodtan és közölje a kaput nyitó kisebbségivel, hogy ő most gyött integrálni...én kissé hátrébbról figyelem majd az eseményeket mert nem bírom a vért.

♔bаtyu♔ 2014.01.26. 17:07:10

@Moin Moin: Azt nem helyeslem, hogy a végtelenségig kártéritse, az unokáikat is.

♔bаtyu♔ 2014.01.26. 17:08:42

@Moin Moin: "Ti" annyi Izrael ellenes posztot írhatok amennyit akartok.

Moin Moin 2014.01.26. 17:17:30

@♔bаtyu♔:

Nem a végtelenségik kártérítik. A kártérítések végesek, mind összegükben, mind a folyósítás időbeni lefolyását illetően. Az, hogy magáról a holokausztról megemlékeznek időről időre, nem jelenti azt, hogy ezek egyben "ismételt fizetési alkalmak" is lennének. Valahogy úgy van, mint az 1814 márc(z)ius 15-ére emlékező magyarokkal: ők sem kérnek alkalmanként kártérítést Ausztriától.:-) És az '56-os megemlékezések alkalmával sem fizet sem Oroszország.

Moin Moin 2014.01.26. 17:19:52

@♔bаtyu♔:

Ki az a "ti"?

És: te is annyi ilyen posztot írtahtsz, amennyit akarsz, feltéve, hogy azok objektívek, megalapozott és teljes kontextusban helytálló tények összefüggő érvrendszerén alapszanak, konstruktív tartalmúak és nem indulattal terheltek - szóval: ha olyanok, mint amilyennek bármelyik, a közélettel foglalkozó írásnak lennie kell.

kuszkusz1 2014.01.26. 17:27:08

Az integrálódásról mégvalamit.

Ez a folyamat csak akkor mehet végbe ha az integrálódni vágyó cigányszemély előtt a többségnek tekintélye van.

A romantikus antirasszistázók akik folyton a többséget anyázzák a cigánykérdésben, a többségiek tekintélyét porig rombolták és rombolják a kisebbség szemében.

Ma a cigányok óriási hányada tele van a gádzsók iránti lenézéssel és gyűlölettel. Hála (leginkább) az SZDSZ ezirányú munkásságának.
De a cigányok rasszizmusát a romantikus antirasszista akkor sem veszi észer ha hasra esik benne.

Magyar Bálint eszdéeszes miniszter Mohácsi Viktóriával a háta megett örökösen rasszistázta, rugdosta, anyázta a magyar pedagógusokat az állítólagos rasszizmusuk miatt.

Miközben Magyar Bálint apuka a saját kislányát budai alapítványi iskolába járatta. Nem bolond cigányok közé iratni a SAJÁT GYEREKÉT!...

Húsleves 2014.01.26. 17:36:55

@Moin Moin:
Nagyon jó a cikked, én elolvastam. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a vitapartnereddel elbeszéltek egymás mellett, mert ő pont azokról beszél, akik nem úgy gondolkodnak, mint te.

toportyánzsóti 2014.01.26. 17:39:15

Balos liberalizmus messze hatékonyabb a jobber etatista etnokráciánál,ami igazi csőd minden tekintetben.

Pipas 2014.01.26. 17:40:04

@Moin Moin: "1.) Izrael bírálatát nem szokás antiszemitizmusnak tartani."

Ez jó volt, ezen sokat nevetgéltünk. Írj még ilyeneket! :D

toportyánzsóti 2014.01.26. 17:41:04

Nyugat Európa ugyanazt a bránert mélytorkozza mint a Kelet.Eszetlen adószintje a maffia és a banksterek melegágya.

Ad Dio 2014.01.26. 17:43:00

@Moin Moin:

Azért valahogy mégis megérthető azok érzelme, akik kissé visszataszítónak tartják azt, hogy emberek szenvedését és életét ma élő hozzátartozóik egyfajta tőkeként kezelik és készpénzre váltják, 70 esztendővel az eseményeket követően. A Holokauszt megemlékezésekkel semmi probléma. Az áldozatok emléke előtt tiszteleg minden épeszű ember. A probléma onnantól van, hogy ha egyesek engem - akinek még a szülei sem éltek a háború idején - tesznek felelőssé mindezért és az én pénzemmel akarják kárpótolni azokat, akik szintén csak a történelemből ismerik ezt a szörnyű eseményt.

Húsleves 2014.01.26. 17:48:06

@Ad Dio:
A meg külön ínyencség, hogy jellemzően kik is tesznek felelőssé bennünket olyan bűnökért, amelyek idején nem is éltünk: hát például Mesterházy Attila, aki önként lépett be az MSZMP utódpártjába, ugyanakkor kikéri magának az MSZP, mint utódpárt felelősségét, mondván, hogy ő akkor még nem is élt. No comment.

okosallah 2014.01.26. 17:56:20

Ha már a zsidókról van szó...
1. Két teljesen ellentétes csoport van: a Sztalinista Kommunisták (Еврейская секция) és a nacionalisták avagy Cionisták. A kettő harcban áll egymással 1917. óta.

Példa: Teller Ede antikommunista volt a Soros meg Marxista.

A zsidók tragikus hibája, hogy a nem-kommunisták nem határolták el magukat a bolsevikektől és ezért a gojok többség egy csoportba sorolja őket.

Az EU-t meg a Usákokat a bolsevik zsidók uralják, Izraelt meg a nacionalisták.
A bolsevikok Izrael ellenesek...sajnos nálunk nincs nagy ideológiai tudás e téren.

Akik jól tudnak angolul azok elolvashatják Churchill 1920. ban írt essay-ét a zsidók különböző ellentétes csoportjairól.
Én is Churchill érvelését posztoltam itt.

en.wikisource.org/wiki/Zionism_versus_Bolshevism

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.26. 18:07:51

@kuszkusz1: Nem, nem szántam beléjük iróniát

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.26. 18:12:06

A liberalizmusnak két oldalavan. Míg gazdasági értelemben sikeresnek bizonyult és fölényesen nyert, addig társadalompolitikailag a marxizmushoz hasonló eszement és káros utópiának bizonyult és napjainkban bukik meg végleg.

Sírköves Slomó 2014.01.26. 18:12:07

Nyugat bírálat van. Nyugatellenesség nincs. Sőt leginkább EU ellenesség van.

És az első OV kormány alatt ez sem volt. Úgyhogy a poszter szerintem félreért, általánosít.

A válság után az EU-t kritizálni minimum kötelező, az EU a világ leggyengébben teljesítő gazdasági övezete lett.

Húsleves 2014.01.26. 18:24:08

Milyen jellemző, itt van az Index újság cikke Vona Gábor londoni fogadtatásáról:
index.hu/kulfold/2014/01/26/vona_londonban/
"Dühös londoni antifasiszták fogadják Vonát"

Itt meg az, ami ennek az úgynevezett mérvadó, "PC" médiának az írásából valamiért kimaradt:
alfahir.hu/vona_gabor_ma_londoni_magyarokkal_talalkozik_folyamatosan_frissul
"Váratlan fordulat: megjelentek az antocionista zsidók. Az antifasiszták által elfoglalt sarokkal szemben zsidók tüntetnek, de nem a Jobbik, hanem a cionizmus ellen. A mozgalom tagjai elítélik Izrael államot, amelynek léte ellentétes Isten rendelésével."
alfahir.hu/sites/barikad.hu/files/2014/01/zsidok.jpg

vajdasagi 2014.01.26. 18:25:46

@Moin Moin: batyu meg én szinte semmiben nem értünk egyet, de itt mégis megpróbálok én válaszolni a nevében is: engem nem az zavarna, ha valakit kárpótolna egy állam az ilyen-olyan sérelmekért, hanem az, hogy ez hogyan terjedhet ki pl. a MÁV-ra, amely az áldozatok kiszállítását végezte (állami parancsra). Ez már nonszensz.

Ez olyan, mint amikor az USá-ban élő feketék azért kérnének kártalanítást, mert őseiket 500 éve elhurcolták. Vagy a mostani Magyarország területén 1100 éve élő szlávok leszármazottai pénzt követelnének Magyarországtól, mert egykor itt éltek. Ez mind nonszensz. Sokezer éveken keresztül bántották egymást a különböző népek. Ne próbálja senki ezt most utólag pénzzé tenni. Bánni bánhatom a régi igazságtalanságokat, de fizetni érte, vagy pénzt kérni ezekért: nem emberhez méltó gondolat.

shinichi 2014.01.26. 18:26:20

Nincs olyan, hogy 'balliberális'. A liberalizmus egy jobboldali eszme. Ezért természetellenes az ilyen politikai/haszonleső okokból létrejövő szövetség.
Ez a nyugat 'problémái' meg kissé vicces. A poszt szerzője biztos tudja mit jelent az a kifejezés, hogy 'lábbal való szavazás'. Szerintem egyébként a nyugat problémáit pont az okozza, hogy nem elég liberális. A neo-balos, neo-szoci, multikulti irányzatoktól egy valódi liberálist a hányinger kerülget.
Óriási hiba a szoft-balos-szoft-pacifista irányzatot összekeverni a liberalizmussal. Nagyon mást jelent.

Sírköves Slomó 2014.01.26. 18:26:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Tökmind1 a zsidónál hogy milyen izmusban nyomul.

A marxista és a liberális is hatalmat akart, és meg is szerezte. A bolsevik puccsot is finanszírozták nyugati, német és amerikai =nyilván liberális, zsidók. Szóval ennek nincs jelentősége.

Húsleves 2014.01.26. 18:27:23

Na megpróbálom jó linkekkel újra.

Index újság cikke Vona Gábor londoni fogadtatásáról:
index.hu/kulfold/2014/01/26/vona_londonban/
"Dühös londoni antifasiszták fogadják Vonát"

Itt meg az, ami ennek az úgynevezett mérvadó, "PC" médiának az írásából valamiért kimaradt:
alfahir.hu/vona_gabor_ma_londoni_magyarokkal_talalkozik_folyamatosan_frissul
"Váratlan fordulat: megjelentek az antocionista zsidók. Az antifasiszták által elfoglalt sarokkal szemben zsidók tüntetnek, de nem a Jobbik, hanem a cionizmus ellen. A mozgalom tagjai elítélik Izrael államot, amelynek léte ellentétes Isten rendelésével."
alfahir.hu/sites/barikad.hu/files/2014/01/zsidok.jpg

okosallah 2014.01.26. 18:38:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Ma már a szavaknak nincs semmi értelmük részletes magyarázatok nélkül mert mindenki mást érthet ugyanazon a szó alatt.

A "liberális" szó lexikon szerinti meghatározása több tucat fogalmat is jelent, tehát muszáj egyszerűsíteni a fogalmakat nehogy mindenből szócséplés legyen a végén.

Hogy a Sorosnak mi a magán-filozófiája azt nem tudom de azt, hogy ő a fő anyagi támogatója minden BALOS!!! csoportnak és személynek az bizonyított tény.

Példa: Jacob Schiff new yorki zs. bankár (Gugli) volt Trocky és Lenin anyagi finanszirozója csakúgy mint a Warburg bankárok.

Ezen vitatkozni értelmetlen, hogy Schiff Marxista volt vagy nem...Soros a szélső-bal keresztapja és ezt az Usákokban MINDENKI tuggya!
hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus

Sírköves Slomó 2014.01.26. 18:43:06

@okosallah: Egy milliárdos eleve nem lehet balos, ez elvi alapon kizárt. Viszont nyilván nemzeti sem lehet (amit Mo-n a jobboldalnak tulajdonítanak), mert zsidó.

Az hogy mit támogat más kérdés, hiszen ha okos vagy akkor az a célod hogy mindenki más hülye legyen, és azt támogatod hogy hülyeséget verjenek belé.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.26. 18:47:36

@shinichi: Igen, hiba lenne. Főleg az újszerű "szoft-balos-szoft-pacifista" kifejezés definiálása előtt.

Alick 2014.01.26. 18:50:18

@Sírköves Slomó: "Egy milliárdos eleve nem lehet balos"

Vicces, amikor a "baloldali összefogás" Armani öltönyös menedzser-vezetői az éhes proletárról énekelnek... mintha Hitler elment volna egy zsinagógába zsoltárokat énekelni. :)

Alick 2014.01.26. 18:52:59

@okosallah: "A "liberális" szó lexikon szerinti meghatározása több tucat fogalmat is jelent"

amibe simán beletartozhat a texasi farmer önrendelkezési joga, amikor lelövi a birtokára behatoló színeseket. :)

okosallah 2014.01.26. 18:56:43

@Alick:
Erre is van új szó: "limousin liberal"
(elnézést, nincs időm fordításra)

Angolul:
limousine liberal
Limousine liberal (or latte liberal) is a deragatory term used to describe a rich liberal who considers themself a champion of the poor and downtrodden, but lives a lifestyle of wealth and luxury.

MEDVE1978 2014.01.26. 18:59:41

A modern nyugat válsága nem független a teljes világgazdasági rendszer válságától, annak csak egy résztörténete. Lényegében két folyamat emelkedik ki, az egyik a túlnépesedés és ezzel karban a fogyasztás drasztikus - nem fenntartható emelkedése (melynek lényege, hogy korábban a kevés jól élő ember helyett most egyre többen akarnak olyan életszínvonalon élni, amelyet nem tesznek lehetővé a rendelkezésre álló erőforrások a legtöbb helyen lokális szinten, viszont ha összeadjuk, akkor világszinten sem). Ez viszont a széles tömegek frusztrációját, népvándorlást, káoszt, forradalmakat okoz. A másik pedig az országok, régiók, területek, falvak feleslegessé válása. Ez utóbbi a klasszikus szabadpiaci kapitalizmus világgazdasági szinten vett kudarca. A klasszikus kapitalizmus világgazdaságra való extrapolációja ugyanis kimondja, hogy a tőke oda áramlik, ahol jobb hatékonysággal térül meg. Egyértelmű, hogy így egyes régióknak csak olcsóbban kell adniuk a munkaerőt és egyéb tényezőket és fejlődni fognak. A baj csak az, hogy ez a tétel a mai világban - a technológiai fejlődés miatt - már úgy érvényesül, hogy egyes területek szinte teljesen kiesnek a tőkeáramlásról. Ez azért van, mert annyira magas az ország, régiókockázati feláruk, hogy a tőkének nem éri meg odamennie. Még ha az infrastruktúra, a munkaerő stb. ingyen lenne. A technológiai fejlődés ugyanakkor abba az irányba mutat, hogy egyre könnyebben lehet egyre nagyobb kapacitású gyártóbázisokat felhúzni, így a többi tényező (munkaerőköltség, infrastruktúra, adózás stb.) egyre inkább leértékelődik. A korlátlan világszintű tőkeáramlás gyorsítja ezt a folyamatot. Magyarra lefordítva: a közép-afrikai bantu néger országa akkor sem tudna tőkét bevonzani, ha a kormánya finanszírozná, hogy a néger 10 évig ingyen dolgozik. Ugyanis annyira kockázatos az ottani termelés, hogy egyszerűen nem éri meg ott termelni. Így ez a régió - ha nincs ott gyémánt, kakaó vagy egyéb nyersanyag - akkor kiesik a nemzetközi kereskedelemből és gazdaságból, feleslegessé válik. Ezzel párhuzamosan az olyan területek, mint mondjuk a borsodi kicsi települések, korábban bányászfalvak is feleslegessé válnak. Ezeket ugyanis regionális szinten nem tudják sehogy bekapcsolni a kooperációba.
Bár a folyamat regionális szinten visszafordítható, világszinten a technológiai fejlődés miatt egyre gyorsul.

Ennek a két folyamatnak a következménye a nyugat hanyatlása is. A feleslegessé vált területekről ugyanis folyamatosan áramlik a jobban élni akaró tömeg a nyugat felé. Viszont a nyugat mára kiszervezte a gyártókapacitásait Ázsiába, ezért nincsen mi amivel fel tudná szívni ezeket a tömegeket. Egyúttal a gyártóbázis is eltűnt otthonról, így már a saját területeken is egyre nagyobb a munkanélküliség (a technológiai fejlődés ugyanis lehetővé teszi, hogy egy adott termék egyre kevesebb élőmunkával legyen előállítható).

shinichi 2014.01.26. 18:59:45

@Alick: Nem, a liberalizmus az, amikor a ...... texasi farmer lelőheti a birtokára behatoló ...... haramiákat. :)

Globetrotter2014 2014.01.26. 19:18:25

Történelemtanulmányaim leginkább közös eleme az volt hogy sok-sok évnyi felzárkózási törekvés után mindig volt valami szerencsétlen hatalommániás aki inkább kijátszotta az országot a konzekvens értékekkel szemben, legyen az a Mátyás után az országot szétverő elit, vagy a törököknek Budát átjátszó régens, vagy a I. VH utáni teljes bedőlés idején kommunista forradalommal kísérletezők.

Ilyenkor a saját koordinátarednszerükben biztos meg tudák idealogizálni a lépéseiket, utólag mérhetetlen ostobaságnak tűnt.

quendelapo 2014.01.26. 19:23:05

@HaFr:
A magyar jobboldalnak (étrsd: Orbán párt) nem a Nyugattal van baja, hanem saját magával. Többségük a Nyugatot nem ismeri, nem járt ott, nem olvasta, nincs mit értenie rajta.
(A baloldaliak sem ismerik jobban, csak ők kevésbé frusztráltak.)

okosallah 2014.01.26. 19:30:49

@Alick:
Állításod korrekcióra szorul:
A texasi farmer a telkére behatoló "Illegális mexikói bevándorlókra" szokott lőni.
Amióta a FEKA lett az elnök a hitközség kegyelméből azóta a fekákból és minden szinesből "Übermensch" lett akiket tilos sértegetni.

Moin Moin 2014.01.26. 19:40:03

@Ad Dio:

Az ugye megvan neked is, hogy a vagyon örökölhető, éspedig korlátlan számú generáción át – és így van ez a vagyoni jellegű követelésekkel is (amennyiben ott bizonyos konkrét szabályok szerinti elévülés nem történt, vagy épp nem telt el egy jogigény-bejelentési/-érvényesítési határidő). Ez vonatkozik az elrabolt javakra és azok visszaszerezhetőségére is. Ráadásul, mivel a háborús bűnök sosem évülnek el, így a háborús bűnökkel összefüggésben keletkezett kárigények sem (ismét csak bizonyos speciális kivételektől eltekintve).

További szempont, hogy a zsidóktól elvett javak minden esetben az állam (akár a német, akár a magyar, stb.) tulajdonába mentek át (és adott esetben az érintett állam adta-osztotta tovább azokat). Ezen alapszik az államok kártérítési kötelezettsége – hiszen ezek az államok jogutódai az akkoriaknak, noha pl. a Németországi Szövetségi Köztársaság, ill. a Német Demokratikus Köztársaság megalakulásakor kifejezetten deklarálták, hogy azok politikai értelemben nem jogutódai a Harmadik Birodalomnak, ám ez természetesen nem jelenti azt, hogy vagyoni téren ne lettek volna jogutódok. És a német újraegyesítés után e jogutód státusz továbbra is ott maradt a az NSZK-nál. Ebből következően az egykor az állam által elvett javakért az (új) állam tartozik kárpótlással (vagy, pl. a műalkotások esetében, ha azok megvannak, a tulajdon visszajuttatásával).

A nem vagyoni károkért ehhez hasonlóan tartozik az egykori károkozó jogutódja kárpótlással – azt pedig, azt hiszem te sem vitatod, hogy ha egy állam az állampolgáraival szemben jogtalanul jár el és ez szenvedést, netán halált okoz, akkor az állam ezért kárpótlással tartozik – akár az örökösök felé is.

Itt tehát nem arról van szó, hogy „a holokausztot tőkésítik”, hanem nagyon is kézzelfogható, konkrét vagyonhoz kapcsolódó, illetve általánosan elfogadott jogi elvek és gyakorlat szerint konkrét személyeknek okozott nem vagyoni jellegű károkért járó kártérítési összegekről.

Ami pedig a „te pénzeden való kártérítést” illeti, ez is általános jogelv – hiszen ahogy örökölted magyar állampolgárként a magyar nemzeti vagyont, amely szintén jó részben születésed előtt keletkezett, akként szakadtak a nyakadba a szintén a születésed előtt keletkezett állami fizetési kötelezettségek is. Ez nem azt jelenti, hogy „téged tesznek felelőssé” a holokausztért.

Sírköves Slomó 2014.01.26. 19:52:35

@Moin Moin: 'azt pedig, azt hiszem te sem vitatod, hogy ha egy állam az állampolgáraival szemben jogtalanul jár el és ez szenvedést, netán halált okoz, akkor az állam ezért kárpótlással tartozik – akár az örökösök felé is.'

Már hogyne vitatnám. Az állam kárt okozott a magyar katonáknak, de nem tudok róla hogy kártérítést fizetne az árvák családjainak így 80 év múlva, meg nem is fizetett ugye mert jöttek a kommunista zsidók rögtön a háború után.

Venyigeszu_de_Lucerna 2014.01.26. 19:59:01

@Moin Moin: mi is tortent 1814. marcius 15-en?

2014.01.26. 20:05:01

@MEDVE1978: Medve medve... te lemaradtál a változásokról... a nyugat köszöni, de jól van. Megoldja válságát, ami egyébként történelmi hagyomány. A rendszer ugyanis így működik.
Tudod, fölfelé lépcsőn lehet jutni. Az emberi társadalmak mindegyike lépcsőszerűen egymást követő változásokkal írható le. Nincs olyan társadalmi eszme, ami folyamatos emelkedésű lenne.
Tudod, az olyan autokratikus berendezkedésű társadalmak értek legrosszabb véget, mint amilyenre ma a magyar jobb vágyik.
Az USA válságban? Peeeersze. Nomeg a német, az főleg!
Amíg a dollár a fizetőeszköz a világban, amíg a gyártás eszmei innovatív oldala a "nyugathoz kötődik" kár magad abban a hitben ringatni, hogy majd mi az orosz oldalán elrugaszkodunk!
El hát! A biliről...

2014.01.26. 20:07:47

@okosallah: A texasi farmer a telkére behatoló "Illegális mexikói bevándorlókra" szokott lőni."
Lófaszt!

Venyigeszu_de_Lucerna 2014.01.26. 20:08:04

@Könnyen elkaptuk, uram!: b@zmeg, hulyulok. Ez is a Hoffmann Rozsa miatt van :-)

2014.01.26. 20:23:59

@Venyigeszu_de_Lucerna: Ezek a Hofik ilyenek. A Géza is, meg a Rózsi is generációkra hat...

Alick 2014.01.26. 20:26:06

@okosallah: "a fekákból és minden szinesből "Übermensch" lett akiket tilos sértegetni."

Ja kérem, a korlátozás már nem igazi liberalizmus. :)

Globetrotter2014 2014.01.26. 20:29:22

@okosallah: aki ilyen hülyeséget ír annak fogalma sincs arról hogy miért és hogyan működnek a dolgok "odaát".

A farmer kizárólag azért lőhet mert aki a földjére "látogat" az is fegyverrel jön (de legalább jöhet). Az egésznek semmi köze az önvédelem biztosításához, a fegyverviselés egy marha nagy nyűg nekik. Bármikor lelőhet egy Seriff mert leveszed a kormányról a kezed igazoltatásánál. ÉS azért lőhet le mert a fegyverviselés miatt vélelmezheti hogyha leveszed a kezed a kormányról le is lőheted.

És hidd el, neked rosszabb az esélyed hogy pont nálad legyen fegyver mint annál aki "akar tőled valamit".

Venyigeszu_de_Lucerna 2014.01.26. 20:37:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: de most tenyleg! Mi volt 1814. marcius 15-en?

Ad Dio 2014.01.26. 20:40:29

@Moin Moin:

"Ráadásul, mivel a háborús bűnök sosem évülnek el, így a háborús bűnökkel összefüggésben keletkezett kárigények sem (ismét csak bizonyos speciális kivételektől eltekintve)."

Ez persze mint jogelv ha komolyan vennék, bizony semmi másra nem vezetne, mint permanens háborúskodásra.

Ennek az elvnek az egyén életében van csupán értelme. Ha meghalnak az adott egyének, akkor vége a kárigénynek is. Szép vicc: pereljük be a török államot Szulejmán hódításáért? Esetleg a Mongolokat a tatárjárásért? Ausztria, Oroszország, Franciaország egyaránt rabolt nálunk. Megöltek x embert. Mennyivel jönnek? x= hány forint? Ha jól belegondolok, ez bizony jól jövedelmező kis biznisz lenne, ha nem lenne néhány ország, aki pl. minket perelhetne.

Az aktákat egyszer le kell zárni. Nekem a Holokauszt akta a történelemkönyv egy fekete lapja. Évente egyszer kalapot emelek az áldozatok előtt, de ennyi. Nem vagyok felelős az ott elkövetett dolgokért, így rajtam ne is akarják behajtani.

Magánemberként pedig émelygek attól, amikor azt látom, hogy emberek, szervezetek a családjuk, vallásuk felmenőinek halálából és szenvedéséből csinálnak üzletet.

Kertész Imrét mint írót nem tartom túl sokra, de mint embert nagyra becsülöm, amiért zsidó létére képes volt ugyanerre a meglátásra jutni.

Venyigeszu_de_Lucerna 2014.01.26. 20:47:46

@Venyigeszu_de_Lucerna: Megvan, csak guglizni kellett egy kicsit: "200 éve született KARSAY Sándor (Győr, 1814. márc. 15.—Győr, 1902. jún. 4.) ev. püspök. Kis János szuperintendens támogatásával 1830-tól Sopronban teológiai tanulmányokat folytatott, 1833-1834-ben, Bécsben tanult, majd két évig nevelősködött gróf Zay Károly gyermekei mellett. 1837-1939-es években először segéd-, nemsokára rendes lelkész Mencshelyen. Innen Tétre költözött lelkésznek. A Dunántúli Egyházkerület 1847-ben aljegyzővé, 1863-ban főjegyzővé, 1866-ban pedig püspökké választotta, amely tisztségéről 1895-ben mondott le. 1867-től Győrben lelkész, s ezt az állást a püspökségről történő lemondása után is megtartotta. 1887-ben nemességet kapott. Püspökként elsősorban tanügyi kérdésekkel foglalkozott. Főként egyházi jellegű beszédei jelentek meg nyomtatásban. Számos vallásos költeményt és éneket írt, fordított is. Szerkesztette az Ágenda c. folyóiratot. A győri köztemetőben nyugszik."

De hogy ennek mi koze az egeszhez?

2014.01.26. 20:59:54

@Venyigeszu_de_Lucerna: A leiterjakab feltalálása.

BKV reszelő 2014.01.26. 21:02:05

@felkavaró képsorok következnek: Kivitelezhetetlen az eddig próbált módszerekkel, így ezekre adóforintot költeni a továbbiakban garantált kiesés a választások sorában.

Húsleves 2014.01.26. 21:02:13

@Ad Dio:
Sőt: holokauszttúlélő, Nobel-díjas zsidó íróként volt mersze az irodalmi Nobel-díja kárára is leleplezni a holokausztipart.
"Arra a kérdésre, hogy nem vált-e "egy kicsit holokauszt-iparrá" az emlékezet kultúrája Németországban, azt válaszolta: "nem egy kicsit, hanem teljesen". Kifejtette: az irodalmi Nobel-díjat azért kapta meg, mert dicsőíteni akarták "a tanúság irodalmát", előtte pedig meghívták Stockholmba, hogy tartson egy beszédet, de valójában azt akarták megtudni, hogy "jó benyomást keltek-e, vagy hogy kézzel eszem-e a rántottát". Az ilyesmi ellen "nemigen van mit tenni", az ember kiszolgáltatott "ezekkel a hatalmakkal szemben" - mondta Kertész Imre."
Ez előtt az ember előtt le a kalappal.

2014.01.26. 21:02:21

@Venyigeszu_de_Lucerna: Megvan még az 1928-as Riesling-ed?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2014.01.26. 21:26:11

@Sírköves Slomó:

"Már hogyne vitatnám. Az állam kárt okozott a magyar katonáknak, de nem tudok róla hogy kártérítést fizetne az árvák családjainak így 80 év múlva, meg nem is fizetett ugye mert jöttek a kommunista zsidók rögtön a háború után."

@Ad Dio: "Szép vicc: pereljük be a török államot Szulejmán hódításáért? Esetleg a Mongolokat a tatárjárásért? Ausztria, Oroszország, Franciaország egyaránt rabolt nálunk. Megöltek x embert. Mennyivel jönnek? x= hány forint? Ha jól belegondolok, ez bizony jól jövedelmező kis biznisz lenne, ha nem lenne néhány ország, aki pl. minket perelhetne."

Halott emberek után nem kapsz kártérítést, ezt mindketten elfelejtitek, a hadiárvák ellátását pedig biztosítással, segéllyel szokás megoldani, elég nagy baj, hogy a Horthy korszak, se azt követő nem törődött ezzel. Elrabolt javak után, és a meghurcoltatás után jön a kártérítés, a zsidók is az után kapják. Nagyapám is haláláig kapott kártérítést a nyugdíja mellé azért, mert 3 évet volt gulágon, Rákosi rendszere 3 havi kényszermunkára ítélte, és mind a családja földjét, mind a házukat elvették.

Nem tetszene, hogyha bárki azt pedzegetné, hogy nem volt jogos ez az igény, mert az volt. Azt sem tetszik, ha más hasonlóan meghurcolt ember jogos igényét a kártérítésre vitatják. Főleg fals, ide nem tartozó érvekkel.

2014.01.26. 21:31:07

@Ad Dio: Természetesen ez azt jelentené, hogy a rendszerváltás utáni kártalanítás sem volt jogos.

okosallah 2014.01.26. 21:32:38

@ZF2:
Sorry bro, én már 35 éve élek itt Texas mellett, Louisiana államban szóval pontosan tudom mi van itt.
Hev e nájsz déj.

Ad Dio 2014.01.26. 21:38:11

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):

És Te is kapsz kártérítész a nagyapád meghurcolása után? A nagyapád helyesen kapott. A Holokauszt túlélők helyesen kaptak. De ennyi. Akta lezárva.

MEDVE1978 2014.01.26. 21:41:01

@Könnyen elkaptuk, uram!: A nyugati államok köszönik, de nincsenek jól. Az 50-60-as évek aranykora után nyugaton is beütött a szar. Bár nem keleti mértékkel, de egyre nagyobb a szegénység. Ez persze nem jelent radikális változásokat, csak fokozatos lecsúszást. Nagyon könnyen kategorizálsz. Egy szóval sem mondtam, hogy a jobbiké vagy valamilyen világforradalomé vagy az oroszokhoz való csatlakozásé a megoldás. Ahhoz azonban nem kell túl éles szem vagy elme, hogy az ember lássa, hogy világszinten a fogyasztás folyamatos emelkedése fenntarthatatlan. És az, hogy ez a nyugatot is veszélyezteti. A nyugat egyre gyengébb és nincs megoldása egy rakat problémára. Elég csak Ukrajnára nézni itt a szomszédban és arra, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk.

Ad Dio 2014.01.26. 21:48:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A rendszerváltás utáni kárpótlás nem azért következett be, mert valamiféle "jog" azt kikényszerítette, hanem azért mert a társadalom döntő többsége ezt támogatta.

Ha a zsidók örök kárpótlását támogatná a társadalom többsége, akkor én azt elfogadnám. Viszont ma ez nem így van. Az emberek zöme együtt érez a Holokauszt áldozatainak utódaival, de döntő többségben nem gondolja azt, hogy az ő adójából kéne ezeket az emberek sokadik utódát egy 70 évvel ezelőtti esemény után kárpótolni.

Advanced Flight 2014.01.26. 21:57:28

@kuszkusz1: nem, nem veled van a baj. Ez a szöveg a bullshitgenerátorból származik, semmi különlegeset nem kell mögéképzelni. Random módon összehányt politológiai szakkifejezések halmaza.

Egyébként a "muzulmán identitáspolitika" mi a ráktól lenne pluralista? A szerző egyáltalán tisztában van az általa leírt szavak jelentésével?

okosallah 2014.01.26. 22:09:32

@ZF2:
Itt van neked, sajnos angolul a texasi fegyver viselési és használati törvény.

Texas Gun Rights
An Overview of Firearms Laws in the Lone Star State
civilliberty.about.com/od/guncontrol/a/Texas-Gun-Laws.htm

Texas has a self-defense law based on the castle doctrine. The law has a “stand your ground” clause, meaning the person using physical or deadly force against an attacker does not have a duty to retreat.

Ez ciki angolul posztolni egy magyar fórumon de amikor madzsar honfitársak elkezdenek külföldi dolgokat kritizálni akkor sajnos muszáj az angol cikkelyt mellékelni.

Globetrotter2014 2014.01.26. 22:16:11

@okosallah: Believe me English text will do just fine. :)

Még egyszer, itt nem arról van szó hogy azért lehet fegyvered mert jobban meg tudod védeni magad a betörőtől.

Ez egy sokadlagos tényező.

Texasban nem jártam, de máshol sokkal nagyobb para volt attól hogy egy rendőr lelő mert leveszed a kezed a kormányról, vagy épp attól hogy a betörőnél lesz fegyver...

HA nem lenne a régi alkotmányos doktrína, már régen letörölték volna a fegyverviselési jogot.

kilencövestatu 2014.01.26. 22:31:18

@Könnyen elkaptuk, uram!: amíg a dollár a fizetőeszköz a világban?
www.vg.hu/penzugy/devizapiac/kina-felhagy-a-dollarvasarlassal-417049

okosallah 2014.01.26. 22:40:19

@ZF2:
50 állam van 50 különféle fegyver-törvénnyel, én a texasira reagáltam mert azt vetetted fel.
Nem lehet "általánosan" beszélni az amerikai törvényekről csak egyedenként.

Mivel tudsz angolul így a figyelmedbe ajánlom a alig ismert "Stand-your-ground" önvédelmi törvényt ami 23 államban van de másokban meg nincs.

en.wikipedia.org/wiki/Stand-your-ground_law

"A stand-your-ground law is a type of self-defense law that gives individuals the right to use deadly force to defend themselves without any requirement to evade or retreat from a dangerous situation. It is law in certain jurisdictions within the United States."

sanyix 2014.01.26. 23:03:05

@Moin Moin: "Ráadásul, mivel a háborús bűnök sosem évülnek el, így a háborús bűnökkel összefüggésben keletkezett kárigények sem (ismét csak bizonyos speciális kivételektől eltekintve"

Kivéve ha az illető "kiválasztott": en.wikipedia.org/wiki/Salomon_Morel

Ad Dio 2014.01.27. 08:12:53

@panelburzsuj:

El tudod képzelni hány ingatlant vettek el vagy romboltak le a tataárok és a törökök?

Nem szép dolog, de akta lezárva.

Reszelő Aladár 2014.01.27. 13:47:51

A történelem során sokszor bebizonyosodott, hogy megbízni más országoban nem okos dolog. Mert valahogy árulás lett a vége. Legutóbb a nyugatban bíztunk meg '90-ben. Lett fellendülés? Csak keveseknek. Utolértük a nyugatot? Csak kevesen.
A tőke bejött és hihetelen hasznot termelt. A haszon kiment, nekünk marad az ellátórenszerek fenntartása.

A képlet egyszerű: a periférián megtermelt javak tartják el a centrumot. Megéri itt termelni, mert olcsó. Erre vagyunk jók.

kuszkusz1 2014.01.27. 18:24:26

@Advanced Flight:

Nyugodtabb lennék, ha csak én nem érteném.
Illetve nekem okozna nehézséget a felfogása.
Ami nem egy tragédia, hiszen tele van olyan szakkifejezésekkel amiket én nem használok, tehát ezeknek még külön neki kell veselkednem aztán visszahelyezni a mondatba és összeolvasni és aztán a következő mondattal ugyanezt.

Szeretnék egy olyan pártot amelynek drukkolhatnék. A jelenlegi választékban nincs ilyen, egyik rémesebb mint a másik.
Hátha ez jó lesz...!
süti beállítások módosítása