1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.11.10. 10:06 HaFr

Mit nem értenek a fiúk?

Hosszan mondjam vagy röviden? Hosszan: a blogban. Röviden: az értékteremtés fogalmát. (Nem a közgazdasági hozzáadott értékről beszélek, amit persze nagyon is jól ismernek és 27%-kal adóztatnak, hanem az ennek hátterében lévő értékteremtési képességről és értékteremtő tevékenységről.)

Egy példa. A Facebook a fejlettebb országok fiataljaink körében már egy ideje elkezdett visszaszorulni a különböző instant messaging platformokkkal (a WhatsUp-pal, a fotóküldő Scnapchattel) szemben, amelyek lehetővé teszik, hogy a posztoló ifjú polgárok ne hagyjanak digitális nyomot, és egyúttal kivédjék a lájkoló szülők árgus tekintetét és béna posztjait (és még bénább kommentjeit). De visszaszorul a FB (legutóbb a rendszeres felhasználóik számának csökkenéséről számoltak be) a közösségi alkalmazásokhoz képest is (ilyen az amerikai Pinger, a koreai Kakao Talk, a kínai WeChat, amelyek jobban teljesítenek az okostelefonokon, ami, lássuk be, nem nehéz). A SnapChat forgalmi értékét 2 és 4 milliárd dollár (!) közé teszik, ami egy darab zseniális ötletnek tudható be: hogy egy-két másodperccel a megtekintés után törlődnek a fotók, tehát "érzékeny" tartalmakat is meg lehet osztani kockázatmentesen.

Mármost erről szól az értékteremtés. Arról, hogy melyik nép szelleme és keze tud létrehozni egy Audit, egy Omega órát, egy londoni City Hallt, egy szingapúri Marina Bay Skypark-ot, egy Harvard egyetemet stb. Ötletek, folyamatos innováció, az emberi szellembe (nem az erőforrásba) vetett végtelen hit, vevő- és felhasználócentrikusság, szociális kompetenciák, a verseny védelme, mobilitás, könnyed érintkezés több idegen nyelven, magas szintű érintkezés angolul, jó modor, önbizalom, marketingerő -- és én nem vállalatokról beszélek, hanem mindenki személyes kvalitásairól. Az ilyen embernek van egyedül esélye megállnia a helyét a világban -- a saját erejéből.

Mármost nagyon figyeljen ide a kisember: ennek az embertípusnak pont az ellenkezőjét termeli ki a NER korrupt közmunkaalapú társadalma. Olyan emberek (a Főhadúr és talpnyalói, buta és tájékozatlan miniszteriális méltóságok, gazemberek és strómanjaik, élősködők és hatökrök, naivak és gyávák) vezetik és lakták be, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi kárt tesznek: fogalmuk sincs az érték nemzetközileg elfogadott fogalmáról, mégis értékekről papolnak, fogalmuk sincs a versenyről, mégis erről hazudoznak péntek reggeltől péntek reggelig, fogalmuk sincs egy nép iránti felelősségről, mégis erről szenvelegnek nap mint nap, fogalmuk sincs, mi lenne az ő hozzáadott értékük (hiszen csak elvesznek) -- radikálisan fogalmatlanok és kártékonyak.

Elmondom nagyon röviden, felcsúti-pápai agresszor nyelven, mi lenne a hozzáadott értékük: lépjenek le. Akkor is így tennék jól, ha ez a magyar nép őket választaná újra. Vegyék észre ennek a népnek a tragikus képtelenségét az önreflexióra, és ne használják ki azt: menjenek innen. Jelöljék meg azt az összeget, amit még el akarnának lopni (nem biztos, hogy megadjuk nekik, de megadjuk a lehetőséget az emigrálásra). Lépjenek le! Hagyják meg az esélyt a konzervatív újrakezdéshez.

Kisember, hát itt a vége. Minek elnyújtani mindenki kárára.

298 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr15622771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2013.11.10. 18:17:59

@ob.szerver: Bajnaiék az államcsődöt az IMF hitel felvételével kerülték el. Nagyon nagy ára volt ennek.

Wintermoots (törölt) 2013.11.10. 18:20:38

"Ötletek, folyamatos innováció, az emberi szellembe (nem az erőforrásba) vetett végtelen hit, vevő- és felhasználócentrikusság, szociális kompetenciák, a verseny védelme, mobilitás, könnyed érintkezés több idegen nyelven, magas szintű érintkezés angolul, jó modor, önbizalom, marketingerő -- és én nem vállalatokról beszélek, hanem mindenki személyes kvalitásairól. Az ilyen embernek van egyedül esélye megállnia a helyét a világban -- a saját erejéből."

ez a világon mindenütt kisebbség, kelet-európában meg pláne.

baldoc 2013.11.10. 18:21:45

@ob.szerver: És mi van , ha kívülről jön egy esemény ? Meddig maradunk talpon ?

Valóraváltógép 2013.11.10. 18:23:28

@ob.szerver: Sehol nincsenek a bevételek egyensúlyban a kiadásoknak. Mindenki el van adósodva, és mindenki tisztában van vele, hogy ez az adósság a büdös életben nem lesz kifizetve.

baldoc 2013.11.10. 18:25:35

@♔batyu♔: Ma minden gazdasági adat rosszabb , mint 2008 őszén , amikor felvettük az IMF hitelt!Hazugság az akkori államcsődveszélyről beszélni !

ob.szerver 2013.11.10. 18:30:42

@baldoc:

Unortodoxia semeddig. De mivel éppen túl vagyunk a 29-es óta a legnagyobb gazdasági világválságon, jöhet néhány nyugalmasabb évtized.

Moin Moin 2013.11.10. 18:32:12

@explanatus: Mi ebben a jó?:-)
(Már ha a dolog eredményességét tekintjük.)

Moin Moin 2013.11.10. 18:34:45

@♔batyu♔:

Nem: Bajnaiék az államcsődöt azzal kerülték el, hogy visszavágták a korábbi, fedezetlen költekezést - ez adott alapot ahhoz, hogy az IMF lásson olyan perspektívát a Bajnai-kormányban, hogy annak programját támogassák és finanszírozzák az országot.

egysmás 2013.11.10. 18:38:52

@ob.szerver: Államcsőd akkor van, ha az állam nem teljesíti a szerződésben vállalt dolgait.
Pl. az is államcsőd, ha nekiáll újratárgyalni a felvett hitelei után fizetendő pénzről.
Ennek se ahhoz nincs köze, hogy mennyi a GDP, se ahhoz, hogy mennyi az államadósság.

Valóraváltógép 2013.11.10. 18:40:53

@baldoc: Alig valamivel rosszabb, egy válság után. Mi ez, ha nem eredmény?

almodhi 2013.11.10. 18:41:12

@ob.szerver:
"De mivel éppen túl vagyunk a 29-es óta a legnagyobb gazdasági világválságon, jöhet néhány nyugalmasabb évtized."

Ja, ahogy 1929 után...
:-)

ob.szerver 2013.11.10. 18:41:48

@stim:

"a mostani kormány is jól csinálja mert már az Európai Únió is kénytelen elismerni"

Kénytelen elismerni. Hát persze. Fogcsikorgatva, hogy még a fogzománcuk is lepattogzik. Az elmúlt hét óta ez az új mantra, a kötelezően, álmotokból felébredve felmondandó lecke.

(Erről jut eszembe: tegnap a Debrecen meccs szünetében megkérdezték az alpolgármestert, Mr 20% helyettesét, aki nem tudom mi a faszt keresett ott, hogy milyennek látta az első félidőt. Azt válaszolta, hogy a csapat nem TELJESÍTETT jól. Hiába na, ha már az utolsó önálló gondolatot is kimosták az agyából.)

Az meg egyáltalán ne zavarjon, hogy senki nem ismer el semmit, legfeljebb az ország sötét kilátásait és a folyamatos leszakadását a régiós vetélytársaitól.

panelburzsuj 2013.11.10. 18:43:59

@stim:
"A rendszerváltáskor hirtelen nyugdíba mentek a munkásőrök tízezrei akiket nekünk kell eltartanunk."

Pedig a rendszerváltás előtt két évvel még gyakorlatozgattak, sőt olyan pimasz hóúzásokazót is megcsináltak velük, hogy az a egyetem parkolójában alakiztatták őket. Meg némi kocogás szakaszban az épületek körül...

Gyűlt is az ifjúság megbámulni őket - köztük azt a frissen kinevezett tanszékvezetőt, aki aztán még húsz évig viselte ezt a beosztást, persze az idők során ideológialag roppant hajlékony, ám mégis teherbíró népnemzeti/européer gerincet fejlesztve magamagának.

(Megjegyzés: érdekes élmény lehet olyan tömény és szilárd butaságban élni, mint amiből itt introspektíve hírt adtál.)

midnight coder 2013.11.10. 18:46:06

@ob.szerver: Vagyunk egy fenét. Átmeneti nyugi van, de bármelyik pillanatban jöhet a következő válság. Az egész rendszer egy időzített bomba.

baldoc 2013.11.10. 18:46:27

@ob.szerver: Jöhet néhány nyugalmasabb évtized.
A fejlett gazdaságok GDP arányos hitelei ,most 30%-kal nagyobbak,mint 2007.-ben , ez főleg igaz Ázsiára .

OkoskaTo:rp 2013.11.10. 18:47:37

És akkor Orbán, a fenti posztot elolvasva megrettent, beizzította svájci bankszámláit, és Simicskával az első menetrend szerinti géppel Azerbajdzsánba emigrált.

drzsivago 2013.11.10. 18:48:28

@Valóraváltógép: Te jelentettél fel, Csetneki? Mert, hogy '42-ben te jelentettél föl, az világos, mint egy pofon.

midnight coder 2013.11.10. 18:50:37

@ob.szerver: A leszakadás valójában úgy 2001 körül kezdődött, amikor az MSZP elindította a demagógiaversenyt, amit meg is nyert 2002-ben. Ma leszakadásról beszélni elég vicces.

drzsivago 2013.11.10. 18:50:57

@OkoskaTo:rp: Virág elvtárs: Nem baj! Nem baj. Visszasírnak még maguk engem!
Pelikán: Hát erre azért nem mernék megesküdni.

drzsivago 2013.11.10. 18:53:46

@midnight coder: "az MSZP elindította a demagógiaversenyt"
Amit utcahosszal a FIDESZ nyert...

ob.szerver 2013.11.10. 18:59:03

@midnight coder:

"A leszakadás valójában úgy 2001 körül kezdődött"

Ez igaz. Szerintem csak felvette a demagógia kesztyűt, ami a belső kereslet felpörgetésével, a költségvetésbe évekre-évtizedekre bebetonozott fedezetlen kiadásokkal kezdődött, de ez ma már mindegy is.

A lényeg, hogy az emútháromésfélben a helyzet tovább romlott

444.hu/2013/11/09/magyarorszag-sokkal-rosszabbul-teljesitett-az-elmult-negy-evben-mint-barki-a-kornyeken/

és ha maradnak, a következő négyésfélben tovább fog romlani.

drzsivago 2013.11.10. 19:00:53

@ob.szerver: Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.

Valóraváltógép 2013.11.10. 19:03:03

@ob.szerver: Igen neves gazdasági szakfórumnak tűnik. Különösen a Donald kacsás, és a bugyileszedős részek.

drzsivago 2013.11.10. 19:05:57

@Valóraváltógép: Dániel Zoltán: Milyen a hangulat tifelétek?
Pelikán: Hááááát...
Dániel Zoltán: Azt olvastam kitűnő.
Pelikán: Hol olvastad?
Dániel Zoltán: A hangulatjelentésben.
Pelikán: Akkor biztos kitűnő.

midnight coder 2013.11.10. 19:13:50

@drzsivago: Nem. Amit utcahosszal az MSZP nyert. Tudod: osszuk meg a kiváló makrogazdasági eredményeket a kisemberekkel is. Majd ebből a jóléti rendszerváltás programja, amivel 2002-ben nyertek is. Gondolom, te is emlékszel 2002-ben a plakátokra a felül öltönyben alul gatyában buszmegállóban álló polgárokkal. Nyertek is. És sikerült is nekik leváltani a jólétet.

drzsivago 2013.11.10. 19:18:28

@midnight coder: Igen így volt.Meg persze sok minden más is
Aztán jött a "rosszabbul élünk, mint négy éve"

Muhammad Balfas 2013.11.10. 19:21:47

A közelgő választási vereség biztos tudatában furcsa ötleteitek támadnak..
Jó nézni ezt a vergődést:)))
Gondolom a "konzervatív újrakezdés" az 5%-os Gordi vezetésével valósulna meg ,ugye?

Hidvégi Mihály 2013.11.10. 19:23:02

@endike: Endike, egyem a szíved, abban az egyben nincs igazad, hogy semmit nem tehetünk.

De igen, tehetünk. Neked is be kell majd lépni a PKP-be, sok hívet oda bevonzani, figyelni a működését, őrködni a demokratizmusa felett, győzelembe segíteni s az eddigi alávaló gazember fideszt. szocikat mind lapátra tenni. Légy polgár, sose tarts senki emberfiát magadnál értékesebbnek, ha valaki olyan gazemberséget igyekezne elkövetni, mint a mostani s előző politikai elit, azonnal akasztasd fel a főnöküket! Légy polgár, s minden megoldódik!

Lexa56 2013.11.10. 19:28:13

@Valóraváltógép: az ország nincs mögötte, csak egy agresszív kisebbség és ezen az sem változtat, hogy mások között még szűkebb kisebbségek állnak ...

toportyánzsóti 2013.11.10. 19:30:28

@♔batyu♔: Választási csalogányoknak felesleges demokratázni,cidázzad tovább az uzsorás láncszavaztató cigófajtabelijeid.

szandé 2013.11.10. 19:39:47

Aranyos, nem lettünk azért "világpolgárok" az elmúlt8 évben sem," hozzáadott érték helyett elvett érték volt itt, .. Ne aggódjatok, nem kell készülni a baloldalnak a kormányváltásra a közeli jövőben, pedig én mazoista vagyok és szeretem ha "fáj".

Pszt! 2013.11.10. 19:41:02

Lehet, hogy én nem értem ezt a posztot?
Van a Facebooknál újabb őrület, ezért lépjenek le a viktorék!
Ez aztán az indoklás!

Valóraváltógép 2013.11.10. 19:41:37

@Lexa56: Agresszívnek az ellenzék agresszív. A többieknek nincs rá sem oka, sem ideje. Valakinek el kell tartani titeket is, amíg el vagytok foglalva a nagy depikézéssel.

almodhi 2013.11.10. 19:44:19

@Pszt!: "Lehet, hogy én nem értem ezt a posztot?"

Előbb egyszerűbb szövegeken gyakorolj.
BTW van neked akváriumod?

smartdrive 2013.11.10. 19:44:33

@Valóraváltógép: "Agresszívnek az ellenzék agresszív."

lol, hát nyilván ők használnak nonstop, a legpitiánerebb ügyekben is háborús terminológiát. ja

Valóraváltógép 2013.11.10. 19:47:37

@smartdrive: Inkább valami folyamatos fröcsögőgörcsben szenvednek. És láthatóan szenvednek közben, szóval sajnálnivalóak. De szerintem úgy is fognak maradni.

smartdrive 2013.11.10. 19:49:17

@Valóraváltógép: tehát akkor ki az agresszív? írd csak le

drzsivago 2013.11.10. 19:50:14

@smartdrive: A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg! De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak.

Lexa56 2013.11.10. 19:53:57

@Valóraváltógép: Kedves Végrehajtógép, hogy ezt a freudi elszólást használjam. Hogy ki tart el kit, abba most ne menjünk bele. Nem tudom, Te mennyit dolgozol, de én elég sokat.Ha az én generációm nekem dolgozott volna, lehet hogy nem lett volna mit ellopni a különböző garnitúráknak.

Valóraváltógép 2013.11.10. 20:15:19

@smartdrive: "@J.László: "Nemrég olvastam - persze az indexen - egy cikket, amely szerint Magyarországon minden ötödik nőt veri a férje/hapsija. "

én azt nem értem, hogy miért csak ennyit"

Ez az egyik csütörtöki kommented. No mit gondolsz, ki az agresszív?

@Lexa56: Hány éves vagy?

midnight coder 2013.11.10. 20:18:43

@Pszt!: Nem érted te a magasabb összefüggéseket. A faszbúkot leváltja az újabb agyatlan baromság amivel a birkák kitehetik a világhálóra a privát titkaikat aztán sírhatnak ha netán visszaélnek vele. És eme emberiségnek oly hasznos világmegváltó dolgokat csupa olyan országban fejlesztették ki, ahol nem Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt, és ettől szabadok és kreatívak arrafelé népek.

Persze az picit árnyalná a képet, hogy azért errefelé is születnek érdekes dolgok, mint Pl. Prezi, és hogy az átlag angol vagy amcsi polgár semmivel sem okosabb mint az átlag magyar, sőt, de hiba lenne összezavarni a jóelvtársakat mindenféle tényekkel.

ember100 2013.11.10. 20:18:57

@liebend:
Helló !

Az lehet hogy nincs a kezemben a gazdasági csodafegyver , de az egyetemi lakótársak , mutyik mind mind elvisznek egy csomó lóvét ami a szegényebb emberek zsebéből hiányzik !

egysmás 2013.11.10. 20:21:57

@♔batyu♔: Tehát szimpla hatalomtechnikáról van szó, az ország érdeke teljesen mellékes.

ob.szerver 2013.11.10. 20:29:25

@midnight coder:

"Ha nem maradnak akkor is."

Nem feltétlenül. A szoclib képes az önreflexióra, ha már nagy a gáz. Csak előhúzták a kalapból Bokrost és Oszkót, valamint - felkészülnek: gágogók - Bajnait.

A jelenlegi rezsimben erre sem a képesség sem a szándék nincs meg. Ahogy Chikán is mondta, a gazdaság sikeressége számukra nem prioritás. Így van ez, ha egyszer másfajta prioritások viszik el az időt és az energiát.

Blogger Géza 2013.11.10. 20:32:15

@ob.szerver: Ahogy a posztra alkalmasabbnak tűnő Varga váltotta Matolcsyt is a kvázi-pénzügyminiszteri poszton. Mind szakmailag, mind politikailag helyes lépés volt szerintem.

panelburzsuj 2013.11.10. 20:33:54

@midnight coder:
Én valamiért abban a tévhitben voltam, hogy Facebook, meg azt leváltó mutánsok is arról szólnak, hogy lehet pénzt gyűjtögetni más úton is, mint politikai erőszakkal, vagy ezen erőszakpolitikusok seggének nyalásával.

Blogger Géza 2013.11.10. 20:34:27

@Pszt!: Pedig ez teljesen világos. Akármi történik a világon, az a tanulság belőle, hogy tűnjön el a Fidesz (amit ő soha a büdös életben le nem győz), vigye magával a teljes mostani ellenzéket, és akkor megnyílik előtte az út, és ő lesz az uralkodó párt vezetője. :)

Blogger Géza 2013.11.10. 20:38:05

@panelburzsuj: Persze, sokkal jobb, ha valaki önként adja át érzékeny adatait egy szervezetnek, amelyik aztán gátlástalanul (szinte) azt csinál vele, amit akar. :)

Lexa56 2013.11.10. 20:42:34

@Valóraváltógép: még nem nyugdíjas, de már túl a középkorún

ob.szerver 2013.11.10. 20:43:00

@Blogger Géza:

Kétségkívül Varga kompetensebb mint Debil Gyuri, de ezt a kutyámról is el lehet mondani. A baj csak az, hogy MNB elnökként - bankot korábban csak a tv-ben látó alelnökeivel együtt - ott több kárt tud okozni, mint gazdasági miniszterként.

Valóraváltógép 2013.11.10. 20:45:39

@Lexa56: Akkor ötven körül lehetsz... az nem vészes még. Próbálj valamit találni, amiben kibontakozhatsz. Csináld meg, amire mindig vágytál, akármit.

Nyilas 2013.11.10. 20:53:23

Olvasom a kommenteket,akik írnak egy idő után nem a cikk tartalmával foglalkoznak hanem egymással,ez az egyik a másik pedig -nem hiszem hogy akik 2010-ben rájuk szavaztak,ők ezt várták tőlük.Persze nagyon sok vidéki ember főleg akiknek csak a közszolgálati tv-műsor van simán elhiszi azt amit szinte agymosásként ömlesztenek.Itt lehet beszélni a rezsi csökkentésről,a különböző kedvezményekről nem sorolnám,de ami a költségvetést érinti arról igen mert azt józan paraszti ésszel is fel lehet fogni,ha valahol nem folyik be annyi ami be van tervezve,vagy túlköltekezik a kormány azt valahogy másképp BE KELL SZEDNI,na azt viszont sokan nem értik,lehet hogy nem az ő hibájuk.A legnagyobb sz.....s a 16% szja ,de
ez pont olyan mint a rezsicsökkentés,mert ez is csak azoknak jó akik egy bizonyos összeg felett keresnek,de ide tartozik a trafik ügy ,a föld, és még lehetne sorolni hosszan...de-de a kis embert ezek a dolgok nem érdeklik mondom főleg vidéken ,mert elvan az ő saját kis világában,az a lényeg hogy a
hozzák a számlákat és rajta hogy a kormány mennyit hagyott a zsebünkben,közben nem veszi észre hogy a hús,a kenyér,a zöldség félék meg egyáltalán mindennek mennyivel növekedett az ára és meg kell nyugtatnom mindenkit hogy ez sajnos a rossz gazdaság politikának meg az örökös szabadság harcnak az eredménye....Ámen

Blogger Géza 2013.11.10. 20:54:17

@ob.szerver: Még szerencse, hogy elég nagy egyetértés mutatkozik abban, hogy sokkal helyesebben jár el, mint az előző vezetés... A növekedési hitelprogramjától +1% pótlólagos növekedést várnak elemzők.

Hidvégi Mihály 2013.11.10. 21:11:18

@Blogger Géza: apád faszát, Gejza, nincs semmiféle egyetértés abban, hogy helyesebben járna el. A szocik is a közrosszat szolgálták, gazember lusta disznók voltak, saját hasznukat nézték, meg hogy majd csak lesz valahogy, Orbán rendszere dettó ugyanaz, csak sokkal keményebben lop, a lényeg, hogy szerencsétlen hazán k egyre szegényebb, egyre esendőbb, lassú agóniába került hála gyurcsányak és orbánnak, úgy hogy kispofám ne helyeselj te.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.11.10. 21:22:22

"Persze nagyon sok vidéki ember főleg akiknek csak a közszolgálati tv-műsor van"
Hol nem lehet fogni az RTL és a TV2 csatornákat, ahol jön a közszolgálati?

Valóraváltógép 2013.11.10. 21:30:21

@dr. Kóser Malac (a legnagyobb demokrata)!: Vidéken lovasszekérrel járnak, földet művelnek, és mindenki egyébként is hülye. Nem tudtad?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.10. 21:46:28

@Valóraváltógép:

"mindenki egyébként is hülye"

Így képesek irányíthatatlanok maradni. Ha megjönne az eszük, akkor anarchistává kellene válniuk hogy elkerülhessék az irányíthatóságot.

“A sane person to an insane society must appear insane.”

―- Kurt Vonnegut, Welcome to the Monkey House

Lexa56 2013.11.10. 21:47:33

@Valóraváltógép: maradjunk annyiban, hogy közelebb a hatvanhoz - ezért nincs már hova menni, meg azért, mert az embernek a családja felé is vannak alapvető kötelezettségei. Amíg úgymond kommunizmus volt, azt hittem, a külföldi elnyomás a legdöntőbb negatív faktor a kibontakozás szempontjából. Most már tudom, hogy saját népünk jellemvonásai legalább annyi halmazati hátrányt jelentenek, különösen ha önérdekből még erősítik is őket. Ezért most már inkább lakóhelyet, mint otthont jelent számomra az ország. Helyet, ahol élnem, halnom kell, de ahol nem érzem otthon magam. Az otthonlét melegét megtartom olyan kisebb közösségek számára, amelyekkel a szellem, a gondolkodás rokonsága köt össze. Célok? nagy céljaim sosem voltak, nekem elég volt, ha a családommal lehettem és ha olyasmivel foglalkozhattam, ami érdekelt. Ez most is megvan és talán még meg is lesz egy darabig. Hogy is írta Arany? Egy kis független nyugalmat, melyben a dal megfoganhat - kértem kérve, s ő halasztá évről évre ... Akitől én tanulnék, az azt mondta, hogy az én országom nem e világból való, hát az enyém sem. De azért mégis itt élünk, tehát nem tudunk nem szembenézni azzal a sok nyomorult erőszakkal, hazugsággal, kétszínűséggel és képmutatással, amit a világ és annak vezetői kínálnak.

Valóraváltógép 2013.11.10. 21:51:46

@Lexa56: Akkor találj ki célokat. A család jó dolog, de egy idő után meglesz a saját életük.
A világban meg próbáld meg megtalálni a bölcsességet. Ott lesz az.

Hidvégi Mihály 2013.11.10. 21:56:59

@Lexa56: Ne légy ilyen elkeseredett. Egyidősek vagyunk, de sosem tudnék belenyugodni, hogy hazánkat semmiházi kölkök kisajátítsák, elorozzák a gyerekeink jövőjét, tönkretegyék teljesen a nyelvünket, kultúránkat. Nem, soha nem engedhetjük, ezért leszek tagja ennek a pártnak s ezért fogok mindent megtenni, hogy nyerjen s ha nyerünk, akkor pedig azt, hogy igazságos, élhető, gazdag ország legyen.

Vesszen Orbán, vesszen Gyurcsány, takarodjanak, de örökre!

Lexa56 2013.11.10. 22:08:48

@Hidvégi Mihály: keserűségről nincsen szó, csak illúzióhiányról. Hogy is mondja a bölcs mondás: "bejövünk a világba haj, fogak és illúziók nélkül és elmegyünk a világból haj, fogak és illúziók nélkül". Hát fogaim még vannak, hajam egyre kevesebb, de illúzióm talán még annyi sem. Egyre kevesebbet várok az emberektől, ezért kevesebbet is csalódom bennük. Éppen azért hat meg minden igazi szeretet, kedvesség, mert olyan ritka. De azért van. Mellesleg ez az alakuló párt nálam is elérte az ingerküszöböt, mert egyelőre úgy látom, itt kellene a legkevesebb kompromisszumot tennem a lelkiismeretemmel. Arra viszont sosem leszek hajlandó hogy "szellemi vezetőmnek" tekintsek egy megszállott hatalommániást ...

panelburzsuj 2013.11.10. 22:09:06

@Blogger Géza:
Naná.

A Facebook úgy állt ki a halpiacra, hogy ide nekem az érzékeny adatokat, hadd nőjek rajtuk nagyra!

Meg tudnád számolni, mennyi "social" próbálkozásból verekedte ki magát ez az egy, ami aztán a pocíciója birtokában persze már ugyanúgy a genyóvá válás szokott útjára lépett, mint a te rajongott gazdid?

egyetmondok 2013.11.10. 22:18:33

@stim:
Bocs,de nem értelek. Azt mondtad,hogy azért magasak nálunk az adók,mert versenyképtelenek,tudatlanok vagyunk. Most akkor miért is magasak ? Mert a franciáknál a közmű cégek 85%-a állami tulajdonban van ?
---
A New Deal tényleg fantasztikus volt. Akkor az USA kormánya fele annyi pénzt költhetett,mint most Orbán Viktor kormánya. No,költsön Orbán is csak annyit,mint akkor zs USA kormánya,és én leszek az első,aki az orbáni New Deal ünneplője lesz. ha ott sikerült,itt miért ne sikerülne ?

nincs1itt 2013.11.10. 22:29:15

@♔batyu♔: Na drága batyu, akkor lécci, lécci és legyél már olyan bátyám, alább idézem amit írtál, ebből melyik az "értékteremtés", mert fontos dolgokat sorolsz fel, csak egyetlen, de igen lényeges apróságot felejtetek el, de állandóan, fidióták: termelés, érték előállítás, értékesítés
ez a szentháromság a gazdaságban.
Az általad leírtak, nem "maguktól" alakulnak...
"1. Államháztartás, államadósság, GDP alakulása.
2. Mennyire szolgálja ki törvénykezésével a közakaratot és milyen gyorsan reagál. (közbiztonság, megélhetés, kereskedelem, stb.)
3. Mennyire tartja fontosnak a nemzeti érdekeket és értékeket."
Semmit nem tudtok egy innovatív, értékteremtő gazdaság felépítéséről, működtetéséről. Az nem stadionokból, meg rezsi harcból áll, különösen nem köz-"munkából".
Tudod, O.V. és kicsi csapata, nem ismeri a pénz fogalmát sem, de nem fárasztalak a munkátlanságukkal, mert gondolom, abban egyetértünk, hogy a "piacon" a fijjúg, nem nagyon tudnának megélni...
Szóval, havonta növekszik Mo.-ot elhagyók száma, sokak, a legtöbbjük, nem is akar visszatérni. Eredmény? Az! Maradt az olyan agyhalott mint, te is, aki majd elmegy szavazni újra és újra!

nincs1itt 2013.11.10. 22:32:49

@Hidvégi Mihály: Drága Mihály! Értékelem a forradalmi hevületet, a honfiúi lelkesedést, de usque 20-25 évet sikerült késni.
Mo. 300-500 éves lemaradását nem lehet 20 év alatt ledolgozni.. Az az ország elveszett, legfőképpen a lakói miatt, a politikusok csak a tükrei a lakosságnak...

nincs1itt 2013.11.10. 22:47:25

@Blogger Géza: Akkor elismered, hogy Matolcsy egy balfax?? Varga meg legfeljebb alkalmasabbnak "tűnik"?! Kvázi-pénzügyminiszteri poszt?? Az milyen? Akkor ki a nem kvázi? Matolcsy egy debil, de erről már ő maga meggyőzött mindenkit, még téged is.

gerdo 2013.11.11. 05:02:09

@nincs_itt: A forradalmi hevuletrol: nem gyurcsany nyugdijasai, se nem Orban agymosottjai a hibasak a mai allapotokert. Azok mindig minden orszagban ott vannak. Ezert mi vagyunk a felelosek, akik ertettuk, lattuk, hogy mi folyik, de nem emeltuk fel a hangunkat, nem orditottunk, ha kellett.

gerdo 2013.11.11. 05:04:46

@nincs_itt: erre gondolj, amikor azzal nyugtatod magad, hogy az orszag elveszett, mert a lakoi ezek meg azok es te tehetetlen vagy.

Dinkainka 2013.11.11. 06:04:14

@kovi1970: Kár vele foglalkozni, őt ezért fizetik. Jobb, ha üvegkutyának tekinted, és átnézel rajta. Ha kitör majd a balhé, az ilyeneket állítják először a Bíróság elé (a falhoz:-)))).

Dinkainka 2013.11.11. 06:12:22

Magyarország előtt ott a szép jövő, van élő példa előttünk a Kazah Köztársaság.
Ott is épülnek a stadionok, csak ők előbb léptek erre az útra. Ők jobban teljesítenek.
És valljuk be, az ő miniszterelnökük magasabb, mint Orbán Viktor.
Ők aranyból csináltak szobrot, mi hungarocellből.

Blogger Géza 2013.11.11. 06:55:42

@nincs_itt: Olyan, hogy valójában ma nincs Magyarországon pénzügyminiszter, csak gazdasági miniszter. Matolcsy pedig elég jó jegybankelnök, balfasznak semmiképpen nem mondanám.

panelburzsuj 2013.11.11. 07:55:54

@Blogger Géza:
"balfasznak semmiképpen nem mondanám"

Bloggergéza képiben én sem kockáztatnám a sajtomat efféle kihágásokkal.

De bloggergézáknak hagyma meg krumpli se dukál - éljenek a gazdijukból kicsorgó nedveken.

gipsz.jakab 2013.11.11. 08:18:37

Rózsaszín Pitbull - Halál az összes politikusra

"Halál az összes politikusra...
Ez egy utópia...
Amíg ember él a Földön, mindig lesz olyan semmihez sem értő ingyenélő,

aki ezt a pályát választja...
Azért mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen békés lenne egy

politikusok nélküli világ...

Jelcin beszív egy hektó lőrét,
Clinton kúrja a titkárnőjét.
A képviselőnek szükséglakás,
Gyönyörű világ ez nem is vitás!
Szép emlékmű, Antall - kormány,
A horvátoknál fegyverbotrány.
Lángokban már a héthatár,
Csak egyszer legyen vége már!

Holnaptól már töltve a puska,
Halál az összes politikusra!
Aztán jöhet a vízözön,
Ne maradjon itt kő, kövön!
Ősközösségben élnénk szépen,
Gyűjtögetnénk békességben.
Madártojásért fára másznánk,
Vadat, halat lakomáznánk!

Jelcin beszív egy hektó lőrét,
Clinton kúrja a titkárnőjét.
A képviselőnek szükséglakás,
Gyönyörű világ ez nem is vitás!
Szép emlékmű, Antall - kormány,
A horvátoknál fegyverbotrány.
Lángokban már a héthatár,
Csak egyszer legyen vége már!

Holnaptól már töltve a puska,
Halál az összes politikusra!
Aztán jöhet a vízözön,
Ne maradjon itt kő, kövön!
Ősközösségben élnénk szépen,
Gyűjtögetnénk békességben.
Madártojásért fára másznánk,
Vadat, halat lakomáznánk!

Holnaptól már töltve a puska,
Halál az összes politikusra!
Aztán jöhet a vízözön,
Ne maradjon itt kő, kövön!
Ősközösségben élnénk szépen,
Gyűjtögetnénk békességben.
Madártojásért fára másznánk,
Vadat, halat lakomáznánk!

Jelcin beszív egy hektó lőrét,
Clinton kúrja a titkárnőjét.
A képviselőnek szükséglakás,
Gyönyörű világ ez nem is vitás!
Szép emlékmű, Antall - kormány,
A horvátoknál fegyverbotrány.
Lángokban már a héthatár,
Csak egyszer legyen vége már!

Holnaptól már töltve a puska,
Halál az összes politikusra!
Aztán jöhet a vízözön,
Ne maradjon itt kő, kövön!
Ősközösségben élnénk szépen,
Gyűjtögetnénk békességben.
Madártojásért fára másznánk,
Vadat, halat lakomáznánk! "

www.youtube.com/watch?v=4lDbEaH5Ecc

Hidvégi Mihály 2013.11.11. 10:59:40

@nincs_itt:

Nem tudom melyik nagy amerikai elnökkel esett meg. Azzal, amelyik alatt a Fehér Ház felépült.

Elkészült az épület s mondja az elnök a kertészének: Szép lett az épület, ugye, George? Csak tudja mi hiányzik? Az a nagy tölgyfa, ami tudja, az otthoni házunk mellett van.
- De uram, az a fa legalább 300 éves!
- Igen, George? Akkor még ma ültesse el.

Sosem késő. Amit ma ültetünk el, egyszer terebélyes nagy fa lesz. Ma kell megtenni a ma feladatát.

panelburzsuj 2013.11.11. 11:12:51

@Hidvégi Mihály:
Te ezeket a dohos dumákat tekinted konzervativizmusnak?

BKrisz 2013.11.11. 11:15:50

@Blogger Géza:
Arra a Prezire gondolsz, ami már rég San Franciscoban működik? Arra, amelyet kezdetben a Telekom finanszírozott, majd egy külföldi kockázati tőkebefektető?
Az valóban egy sikertörténet... az alapítók szemszögéből, de koránt sem a hazai gazdasági környezet szempontjából.
Több kérdés is felmerül ezzel az előcibált történettel kapcsolatban. Pl. mikor fog a közeljövőben a Telekom újra hasonló innoviációkba fektetni hazánkban, mikor az "extraprofitját" - ami egy számomra teljességgel értelmezhetetlen fogalom -, elvonták tőle. (Ezen mezsgyén maradva, ha a dolgok másként alakultak volna mi lett volna az akadálya, hogy a fenti prezi.com "extraprofitja" is elvonásra kerüljön?)
Másodsorban miért kellett a prezi.com-nak "elhagyni az országot"? A hasonló kezdeményezéseknek miért csak a Jeremie nevű EU-s alap az egyetlen szűkös lehetősége itthon? És akkor még bele sem mentünk az olyan dolgokba, mint hogy ha el is tud indulni egy cég, miért van fenntarthatatlanságra predesztinálva az élőmunka fojtogató agyonadóztatásával?

Blogger Géza 2013.11.11. 11:45:15

@BKrisz: Hálistennek az utóbbi időben elég rendesen csökkent az SZJA-csökkentés miatt az élőmunkát terhelő adóteher. Magyarország amúgy rekorder kockázati tőke ügyében:

"Magyarország GDP-arányosan az első abban a rangsorban, amely a cégekbe érkező kockázati tőkebefektetések nagysága szerint rendezi az országokat - írta a Portfolió. Az összes befektetett tőke nagyságát tekintve pedig harmadik az ország."

vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130517-szereti-a-magyar-cegeket-a-kockazati-toke.html

BKrisz 2013.11.11. 12:12:12

@liebend:
Szokatlan, hogy értelmes érveket is lehet olvasni, amikkel egyet is lehet érteni vmilyen szinten, DE... a legnagyobb probléma, hogy nincs olyan felismerhető koncepció, intézkedéscsomag, törekvés, tendencia, ami az általad vázolt "szükségszerűen átmeneti időszakon" túlmutasson. Nyilván nem a közmunka-program fogja megoldani mondjuk a legrosszabb állapotban lévő kelet-Mo. munkaügyi problémáit, de sajnálatos módon a realitás talaján maradva nem is egy odaköltöztetett üzleti, pénzügyi vagy szolgáltatási központ, rövidtávon első lépésként sokkal inkább mondjuk pár jónéhány-ezer főt foglalkoztató ipari központ, gyár, stb.
Arra azt hiszem nem kell kitérni, hogy a magyar illetőségű ilyesmik miért képtelenek ekkora beruházásokra, miért nem fordul meg mégcsak a fejükben sem ez a tőke- és forráshiány, vmint versenyképtelenség miatt.
Tehát maradnak a külföldi befektetők. De őket mi csábítaná ide? Lehet, hogy olcsó a magyar munkaerő, de szakképzetlen is, vmint a fent is említett elképesztő nagyságú élőmunkáró rakódó adóteher jelentősen ront még ezen az "előnyön" is. Ráadásul helyben nekik sincs forrás, ahogy azt jól tudjuk a bankok agyonadóztatása és "extraprofit" elvétele kapcsán. Ezen felül a jogi környezet finoman szólva is instabil és nem túl bizalomgerjesztő a fenti dolog tükrében, ami egy 5-10 évet igénylő ekkora beruházás esetében nem túl sok jóval kecsegtet. Csak a társasági adón mertek engedni, ami duplanulla, nem tétel a költségvetésben és a társaságok számára sem, mert vagy nincs, vagy elkerülhető.
Szóval mi az ami a problémák kigyomlálása felé mutat és nem azok növelésére?
Lenne rá megoldás középtávon, csak fordítva ülünk a lovon, egyszerűen csak a rossz korban próbálkoznak a rossz megoldásokkal.

BKrisz 2013.11.11. 12:26:54

@Blogger Géza:
Ez alapján egyértelmű, hogy nem értesz hozzá.
A cégek élőmunka utáni adóterhei növekedtek az elmúlt években. A dolgozók bruttó béréből levont SZJA csökkent, ami a cégeknek semmit nem jelentett. Ez ütött úgy 400 mrd-os lyukat anno a költségvetésen, ezért kellettek a különadók és egyéb adóemelések és ez állította kényszerpályára a gazdaságunkat.

Az EU-s kockázati tőkebefektetések külföldi alapokat tömörítenek. Elviszik a magyar cégek bizonyos tulajdonjogát, meg általában magukat a cégeket is kitelepítik magukhoz. Megint kérdezem: Ez miért sikersztori a magyar kormány szempontjából?

Blogger Géza 2013.11.11. 13:13:15

@BKrisz: Egyértelmű, hogy te nem értesz hozzá. :) A nettó munkabér és az összes bérköltség közötti adóéket szokták munkabérre rakódó teherként kezelni. S ez bizony jelentősen csökkent.

Amúgy elég sok járulékkedvezmény is életbe lépett, amelyek ezt tovább csökkentették. (elvárt béremeléses, fiatalok, idősek, kismamák stb.).

BKrisz 2013.11.11. 13:45:46

@Blogger Géza:
Veszélyes elegy, mikor a tájékozatlanság túlzott magabiztossággal találkozik. Megpróbálom eloszlatni a ködöt anélkül, hogy belefetrengenék ebbe.

Szó sem volt adóékről, azt ne keverd ide, a munkáltató terheiről beszéltem, és te is arról próbáltál, mivel arra reagáltál. Az SZJA változás következtében a dolgozóknak járó bruttó bér összetételének aránya elmozdult, ezért vihetsz haza több nettó fizetést te is és ezért van sokkal kevesebb SZJA bevétel. A bruttó bér után a cégek által fizetendő adóterhek az elmúlt években növekedtek, ezzel még tovább terhelve, sajtolva a vállalkozásokat.

panelburzsuj 2013.11.11. 14:13:23

@BKrisz:
Gejza úgy véli, ha egy átlagmagyar átlagmunkavállalót tokostul-vonóstul 3,8 százalékkal olcsóbb akciós áron kínálunk, akkor előre megnyertük a "világ befektetői, ide gyűjjetek!" rodeót.

panelburzsuj 2013.11.11. 14:19:42

@Blogger Géza:
"Blogger Géza 1 bejegyzést írt és 10105 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Ó, bakker, emilt nekem, és még meg is sütjük a jubileumi közkrumplidat!

egyetmondok 2013.11.11. 14:22:32

@BKrisz:
Még az adóékkel is gond van,ezt is nyugodtan ki lehet jelentenünk:

m.napi.hu/ado/ilyen_adovaltozasokat_javasol_az_eu.556623.html

A Fidesz egyik (de csak egyik!) legnyilvánvalóbb hazudozása folyik általában az adókról,nem kell csodálkozni,ha közülük bárki nyíltan arról büszkélkedik,hogy milyen jó irányba tart az ország....ja,növekvő állami adókoncentrációval,újraelosztással.

De az adók egyre csak mennek lefele,harsogják reggeltől-estig,s ha el is ismernék olykor,hogy nem,mégse,rögtön vágják,hogy de fizetni kell a nemzetellenes komcsik adósságát,és egyébként is,mindjárt majd mennek lefele is az adók...

I_Isti 2013.11.11. 15:02:17

@BKrisz: BGéza hivatásos, nem azért írogat, hogy bármi igazságot is mondjon.
Természetesen aki nem abszolút hülye, az beírja böngészőjébe például, hogy www.nettober.com/index.php?p=berkalk20140101,
és láss csodát, kiderül, hogy egy szaros bruttó 100ezer forintos fizetés a munkáltatónak 128500 forintjába kerül, és szerencsétlen dolgozó, ha nincs legalább 3 gyereke, akkor kézhez kap belőle 65500 Ft-ot. Ami azt jelenti, hogy a vállalkozás bérköltségének a felét lenyúlja a zállam.

marko11 2013.11.11. 17:15:29

Az (egyébként tudós Szerző) nem először bizonyítja, hogy van egy, a létező kapitalizmustól teljesen független világképe.

Ugyanis az emberi szellembe vetett végtelen hit, vevő- és felhasználócentrikusság stb. , ami még a korai kapitalizmust jellemezte, a mai kapitalizmust, az óriásra nőtt cégeket, ill. alkalmazottaikat már NEM jellemzi.
A kapitalista óriásvállalat emberképe már alig különbözik a szocialista nagyvállalatétól.
Minden nagy-rendszer, nagyüzem stb. az alkalmazkodóknak (és NEM az újítóknak!) kedvez.

egyetmondok 2013.11.11. 17:25:51

@marko11:
Ezzel vitáznék. Ha egy akármekkorára is nőtt gigavállalat ma lemond az újítókról,a nagyon is kreatív üzletmenetről,annak meg vannak számlálva a napjai.
Az autógyártástól a hightech iparon át a szolgáltatásokig,nem kreatív,de sikeres multi nincsen is. Legfeljebb ideig óráig lehetséges azzal a piacon maradni,hogy pl. a német bérek helyett a magyart adják az összeszereléskor,de no way a túlélésre,ha maga a cég nem újító,folytonosan újító.

marko11 2013.11.11. 17:44:24

@egyetmondok: Nekem az újmódi újítókról az újabban, egy-két év alatt tönkre menő "tartós" fogyasztási cikkek jutnak eszembe.

egyetmondok 2013.11.11. 17:59:20

@marko11:
Nálunk a hűtő,mosogató-,és mosógép elmúlt tíz éves...de,valóban,nehezen lehetne azzal vitázni,amit mondasz. Mintha ez a fogyasztókat ma nem annyira érdekelné,úgy értem a termékek tartóssága,valóban egy húsz évvel ezelőtt gyártott Merci és tartósabbnak tűnik,mint egy pár éves.
A gyártók igazodnak a piaci elvárásokhoz,vagy a piac veszi tudomásul a gyártók eltrehanyosodását. Jó kérdés.
De ha holnap tönkremegy a hűtőnk,vagy a mosogatógép,komolyan, jelentkezek nálad...:-))

Blogger Géza 2013.11.11. 19:20:09

@BKrisz: Sajnos hazudsz. De minek, mikor mindenki látja? Ezt írtad:

"miért van fenntarthatatlanságra predesztinálva az élőmunka fojtogató agyonadóztatásával?"

És persze frászt növekedtek a munkáltatói terhek, előző hozzászólásomban írtam le, miért pont ennek az ellenkezője következett be. Gyengébbek kedvéért ismétlés: " elég sok járulékkedvezmény is életbe lépett, amelyek ezt tovább csökkentették. (elvárt béremeléses, fiatalok, idősek, kismamák stb.). "

Miért kell ennyire hülyét csinálni magadból?

Ennyi.

BKrisz 2013.11.11. 20:25:38

@Blogger Géza:
Ja hogy most jön az agresszivitás és hazugozás érvek helyett? Téged ezekszerint az olyan apróságok, mint a tények, nem nagyon zavarnak, ugye? Fejlessz némi vitakultúrát, ne keverd össze-vissza a fogalmakat, vmint legalább minimális mértékben tájékozódj arról, amiről vitázni próbálsz, mert ezt az ostoba arroganciát még olvasni is kellemetlen.

Blogger Géza 2013.11.11. 21:04:34

@BKrisz: Konkrét érvekekel és tényekkel eddig csak én jöttem, te ismételgeted a hazugságaidat. :)

BKrisz 2013.11.11. 22:33:21

@Blogger Géza:
Azt állítottad, hogy jelentősen csökkent az élőmunkára rakódó adóteher, meg belekeverted az SZJA-t és az adóéket, ami nettó hülyeség, meg kb. az alma és a körte összehasonlítása. Ezzel szemben az általad is említett elvárt béremelés növelte a terheket, amivel az adójóváírás kivezetésének hatását próbálta meg az állam a vállalatokra lőcsölni.

gerdo 2013.11.12. 03:40:08

@BKrisz: nem kene etetni a berbloggereket, semmi ertelme es csak teleszemetelik a posztokat.

borzimorzi 2013.11.26. 19:41:23

@marko11: Aha, peersze. Ezért lett garázscégből óriáscég a Microsoft és az Apple, a Nokia és a Samsung oly rövid időn belül. Hogyne, kérlek. Az újítás a kutyának se kell. Gondolom, te is kőtáblákra véséssel teszed örökéletűvé a mondandódat, és füstjelekkel beszélsz táv. :-))

Üdv:
b
süti beállítások módosítása