1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.08.12. 08:47 HaFr

Jövőre lesz 500 éve

ADY: EGYSZER VOLT CSAK
(Dózsa György emlékének)

Egyszer volt itt lakodalom,
Nagy, igazi lakodalom,
Mikor ez ország vőlegénye
Dózsa György volt
S egy-egy hős tavasz-hajnalon
Ezer helyütt lángolt öröm-tűz.

Egyszer volt vulkán ez a föld,
Erő és láva ez a föld,
Mikor a harag, bosszú és cél
Összeállott
S itéletes viharba tört
S Dózsák, nem császárkák, üzentek.

Egyszer volt itt a Hit merő,
Moldvától Rómáig merő,
Mikor becsülettel és irtva
Támadt, végzett
Minden becsületes erő,
Hurkot tépve, csóvákat vetve.

Egyszer volt itt a Sors kegyes,
Bukásban is nagy és kegyes,
Mert azt üzentük a világnak,
Mit ma kéne
S mit azóta nem érdemes,
Mert holt vulkán a régi vulkán.

Egyszer volt itt forradalom,
Hites, igaz forradalom,
Rendet, igazságot csináló,
De Dózsákkal
S azon a hősi hajnalon,
Mikor gőgösen nem alkudtunk.

Egyszer volt itt egy kis remény,
De véres és tüzes remény.
Jönnie kell új Dózsa Györgynek
S fog is jönni.
Jaj, félek, meg nem érem én
S ti se, drága, csüggedt bajtársak.

1914. május


22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr355457125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földi Bence 2013.08.12. 11:15:24

Idén meg Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 500. évfordulója van :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.12. 11:21:24

@Földi Bence: És a nagymamám is 91 volt. :) Csökkenő relevancia, de még mindig érdekes. De az az 500 inkább csak 400.

Földi Bence 2013.08.12. 11:23:26

@HaFr: tény és való, reggel van még :D

Barnalány 2013.08.12. 15:17:08

A történelem ismételni fogja magát?
1513/2013: Nem választják pápává a magyar aspiránst (Bakócz Tamás/Erdő Péter)
1504/2014: Parasztfelkelés (Dózsa György/Béndek Péter)

Azt mondják, baromi kényelmetlen a tüzes trón. Nekem egyszer az ujjam égett meg és visítottam, mint a malac! De lehetséges, hogy neked nagyobb az önuralmad és csak a Haláldalt fogod énekelni, mint az indiánok a kínzócölöpön.

Remélem, a gyakoribb kommentelőidnek majd nem kell enni a húsodból!

explanatus 2013.08.12. 16:34:05

@Barnalány: hogy mondta az öreg székely, hát ez viccnek eléggé durva

Barnalány 2013.08.12. 17:58:21

@explanatus: Már miért lenne durva? Akkor lenne durva, ha a tüzes trónon pörkölődő B.P.-hez úgy mennék oda enni belőle, hogy szia húsom!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.12. 19:12:23

@Barnalány: Bár nem szántam magam oda, azért jól esik :)

egyetmondok 2013.08.12. 22:29:55

Ady azt írta Werbőczyről,hogy ő volt az első,aki rájött,hogy a magyart patikamérlegen ki lehet mérni,és jó pénzt lehet kapni érte.
Ki a nagyobb politikai celeb ma ?
Dózsa vagy Werbőczy ?

panelburzsuj 2013.08.12. 23:51:29

@egyetmondok:

Nemeskürty papának van egy érdekes írása az 1490-1526 közötti "rendszerváltók" működéséről...

Még bőven a nemzeti megvilágosodása előtti korszakban írta, így le kell hámozni róla a szocialista maszlagot, de érdemes, mert a vörös burkolat alatt azért időtálló mondandója is van.

Például arról, hogy a királyi birtokrendszer "spontán szétprivatizálása" folyamán hogyan ültek a jobbágyok nyakára kiszámíthatatlan, ordenáré, pökhendi és számonkérhetetlen "helyi hatalmaskodók" ezrei - hogyan vezetett ez a Dózsa-lázadáshoz - és hogyan vezetett a rövidlátó és eszement megtorlás egyenesen az országvesztésbe.

egyetmondok 2013.08.13. 00:03:38

@panelburzsuj:
Bizony, Nemeskürtytől nekem is van kedvenc mondatom, hogy ezer éves magyar alkotmányosság ugyan van, de ezer éves magyar államiság az bizony nincsen...
Igen, Werbőczy ( bár Ady őt,ha jól emlékszem "Werböczi" - ként írja) meg persze az egész,ami vele és azt követően jön, a szörnyű második jobbágyság,a bármely társadalmi funkciótól teljesen mentes, totálisan üres magyar kisnemesség, stb., itt pockol velünk jól láthatóan. Na jó: bennünk.

panelburzsuj 2013.08.13. 00:18:15

@egyetmondok:

Azér személyenként eltérő mértékben pockol...

Bennem például csak mérsékelten - pedig vér szerint ugyancsak pockolnia kéne. (Igaz, a kutyabőrös felmenőim Vas, Sopron és Pozsony vármegye nemességében tanulták a pockolást, és azért az a közeg nem kizárólag csak a pockolásról szólt.)

Tombol viszont olyan országnagyokban, akinek a nagyapja béresként ganyét hányt azon a Göböljárás-pusztán, ami mellett most golfpálya terpeszkedik...

Magyar lélekvándorlás? ...

leponex 2013.08.13. 11:05:02

Kedves HaFr!
Nem gondoltad Te ezt végig megest!
Látod Ady is addig hajkurászta a polgárokat, míg megérhette az őszirózsás 'polgári demokratikus forradalmat' - a dicsőséges mégdemokratikusabbnak már nem örvendezhetett.
Te erre vársz??
Oszt mi lett a derék forradalmaitok következménye? Jött a Horthy fehér paciján még nagyobb rendet rakni, .... 56 sem sokáig tartott, 89-ben 'Nem tetszettünk forradalmat csinálni' - , Ti meg most hergelnétek a félelemben reszkető, 500 éve önkéntes szolgaságot választó öntudatlan polgárokat?

Miközben már kész a magyarázat, miért nem lázadnak fel mai Dózsa Györgyeink.

Kedves HaFr! Nem lenne produktívabb e lightos 'fülkeforradalommal' beérni, oszt egy kis érdemi munkával terelgetni a jobbnak vélt irányba? Jó persze, ez sokkal nehezebb munka, mint íróasztal mellől rettentő bölcseket mondani Az Igazán Jó Kormányzás mibenlétéről.
Mondtad, nem szereted ha derék volt liberálisainkat emlegetik itt, de ugye emlékszel a 'Tudjuk! Merjük! Tesszük!' csatakiáltozásukra!
Oszt se nem tudták, se nem merték. Tenni meg ugye tették, amit tudtak ...
Meg a választópolgárok is ...
Még négy hét??
:)

hajmási 2013.08.13. 11:17:07

Amikor már minden odavan, és kétségbeejtő a helyzet, mindig fel-rémlik(!) a forradalom, mint kiút és az újrakezdés esélye. De talán mégse ebben az irányban kellene elindulni, még az új dölyfös urak helyénvaló megrémisztésének szándékával sem. Kedves HaFr gondold újra a dolgot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.13. 11:28:54

Jaj, kedves barátaim, én csak kitettem egy verset, és ti meg túlfeszült lényeglátóként programot olvastok ki belőle. :) Nem akarok én tüzes vastrónon stb., inkább az áll közelebb a valósághoz, amit hajmási korábban írt: azért kell időben cselekedni, nehogy végül egy Dózsa kelljen ide.

explanatus 2013.08.13. 11:36:34

@hajmási:
hu.wikipedia.org/wiki/Forradalom

"A forradalom gyorsan jövő, megrázó társadalmi jelenség, amely teljesen átalakítja a társadalmi és politikai intézményrendszert, vagy komoly kulturális, gazdasági áttörést hoz."

Nincs ezzel semmi gond. A mondat első felét a rendszerváltás teljesítette, most jöhetne az, hogy komoly kulturális, gazdasági áttörést hoz.

Mindkettőnek eljött az ideje.

leponex 2013.08.13. 12:58:49

@tamas11:
Természetesen, hiszen a 'Tartsuk a jó irányt!' mintha zsákutca felé vitte volna Kis Hazánkat, az út végén meg egy kisebbfajta államcsőd vigyorgott a képünkbe.
Ez a 'gazfickó' ( by HaFr) meg épp most fizette vissza a baráti kölcsönt ...
Komoly ellenzék híján biza még több szamárságot is tud produkálni egy kétharmad, hát ezért kellene valódi (gazdaságpolitikai) munkával terelgetni.
Sopánkodással, ötszáz éves önkéntes rabiga választásával magyarázni a nagyérdemű érdektelenségét még egy tüchtig kis felkelés után is ölég vérszegény produkció.
A tavalyi millás nekibuzdulás is önmaga paródiájává vált mára.
No de majd ha jön a 'Szeptember Hetedike' Mozgalom!

tamas11 2013.08.13. 13:58:49

@leponex:
eddig se a nyáj terelgette a pulit.
Mit jelentene Neked egy komoly ellenzék?

A MILLA pedig? A mille nem volt bevezetett párt. Az tán önmaga paródiája lenne, hogy Bajnai és Mesterházy együtt lép fel, és ki fog egészülni másokkal,pl a kósza MDF törzsanyaggal? Kétlem, hogy attól tartasz: mindez SEMMI, én azt gondolom: VALAMI.
A nagyérdemű érdektelenségéről beszélni pedig eufemizmus, szemhunyás, itt csúnyább szavakat nem használunk. A nagyérdemű születésétől fogva ÉRDEKELT a változásokban, csak a médiaviszonyok miatt nem tudja ütemesen, léptékarányosan kinyilvánítani akaratát, hangulatát lépésekké szervezni.. Ellenzéki intézményekben, ha lennének egyáltalán, aligha alakulhat ki állami "rangú"szakpolitika, de hát lenne, ha nem rögtönzés, árvalányhajas máz, meg focilelátós (VIP!) dzsentri uralná a közbeszédet,meg maffiabaloldal címszóval közpénzen vetített primitiv rétegpropaganda.
Te is szőrmentén adósságvisszafizetésről fuvolázol, miközben az államadósság egészében tudtommal NŐTT, és újabb hitelek váltják az IMF-es látványtörlesztést.

leponex 2013.08.13. 16:52:55

@tamas11: "A nagyérdemű születésétől fogva ÉRDEKELT a változásokban, csak a médiaviszonyok miatt nem tudja ütemesen, léptékarányosan kinyilvánítani akaratát, hangulatát lépésekké szervezni."

Ja.
A médiaviszonyok miatt. Nyilván a 2010-es médiaviszonyok az okai mindennek, no meg az ötszáz éve permanens magaválasztott szolgasors. ( ezen a poszton legalábbis ez a trendi.)
Tényleg, hogy lehet egy ATV-n lépésekké szervezni a hangulatot ?
:)

"nem rögtönzés, árvalányhajas máz, meg focilelátós (VIP!) dzsentri uralná a közbeszédet"
:)
- a rögtönzés, mint a közbeszéd uralása, ez érdekelne, hogyan?
- árvalányhajról megest nem szoktam hallani, hacsak nem a népszaván
- a focilelátós szöveget meg épp tanácstalan ballibjeink tolják, jobb híján

"meg maffiabaloldal címszóval közpénzen vetített primitiv rétegpropaganda."

Ez tényleg őlég primitív ( azaz leegyszerűsített) közbeszédnek, és valóban, a mostani kormányoldal óriásit fejlődött ezen a téren 'azelmúttnyócévalatt', belátva hogy érvekre érvekkel lehet, de demagógiára csak hasonló -vagy még nagyobb - demagógiával lehet eredményesen válaszolni.
Nékem ez nem szimpatikus, de hát ez van ;-)

Amúgy meg a Portik bácsi sztorija azért elég ütösnek tűnik a maffiázáshoz ...

"Te is szőrmentén adósságvisszafizetésről fuvolázol"

Valóban, csak felületesen említém meg, hiszen abban teljesen igazad van, az államadósság megállíthatatlanul nő, és nőni is fog.
Amíg nem lesz legalább nullszaldós a költségvetés.
És igazad van, az IMF hitelt természeresen csak újabb hitelekkel lehetséges visszafizetni.

De ha csak egy egyszerű összehasonlítást végzel a 2008-as devizatartalék és az államadósság összegén, meg a mai tartalék és államadósság között, talán magad is felfedezel szignifikáns különbséget.

Látványtörlesztés valóban, ahogy ölég látványos volt annak rapid fölvétele is.
Tudnád-é fuvolázni a kettő közti különbséget?

tamas11 2013.08.13. 17:41:23

@leponex: Mit mondhatnék? Rossz a hatásfoka az okoskodásodnak.
2010-nek a médiaviszonyok IS okai -nem lehet másként.
Az ATV-n lépésekké szervezni hangulatot - ez az én kételyem volt, nem a tiéd.
A rögtönzött intézkedések csócsálása,túlhordva - eluralhatja a közbeszédet. Vagy neked matolcsy-szűrő volt a képernyődön?
Nem olvasok Népszavát.
Focilelátós szöveget tolnék? Nem vagyok sem tanácstalan, se ballib...Nem jellemző tán a szotyizó miniszterelnök?

Portik bácsit Bajnaizással összetolni plakátokon - ez nem ütős, hanem gusztustalan primkó hazugság, ez lenne a tényekkel operáló propagandád, a kormányoldal fejlődésének bizonysága?
Az (IMF)hitelfelvétel a válság idején nem volt ördögtől való, elhibázott cselekedet. Te hogy írnád ezt át, visszamenőleg? Ha OV van, nincs világválság se?
Nyugdíjas vagyok, szeretném szemlélni,és nem elszenvedni a történelmemet. Téged is biztos kimerítettelek, a lehetőségeidet legábbis.

leponex 2013.08.13. 23:14:52

@tamas11:
"2010-nek a médiaviszonyok IS okai"
Mert milyenek is voltak azok?

"Nem olvasok Népszavát."
Pedig hasznos.-)

"Portik bácsit Bajnaizással összetolni plakátokon - ez nem ütős, hanem gusztustalan primkó hazugság"
Valóban, de az elébb említettem a mostani kormányoldal látványos fejlődését ezen a téren. Csupa valós tény egymás mellett:)

Portik ugye ölég szoros kapcsolatban volt a szocikkal, Bajnai meg a szoci miniszterelnöki castingot nyerte meg. 2014-ben meg ismét együtt fognak szerepelni a plakátokon, de talán Portik helyébe az Attila lészen téve. Ez jobb lesz?
Komoly meccsre nem a kispadosokat nevezik ;-)

"ez lenne a tényekkel operáló propagandád
, a kormányoldal fejlődésének bizonysága?

Amint fentebb írtam, nekem ez nem szimpatikus, talán a 'fejlődést' is idézőjelbe tehettem volna valóban.
De ettől még szerintem megáll, hogy a ballib leghatásosabb fegyvereit immár a mostani kormányoldal legalább annyira hatásosan használja.

"Az (IMF)hitelfelvétel a válság idején nem volt ördögtől való, elhibázott cselekedet."

Mivel hogy semmi más lehetősége nem maradt a de facto államcsőd bejelentésének elkerülésére a pompás szakértelemmel addig kormányzó ballib elitnek, megbocsátható.
Ahogy az erdőben a tiltás ellen erdőtüzet okozó kirándulótól az a gesztus, hogy riasztja a tűzoltókat. Már csak a saját érdekében is, hogy megmeneküljön.

"Ha OV van, nincs világválság se?"

De, csak nem kellett volna valószínűleg az IMF-hez fordulni.

Valami oka csak van, hogy eddig kizárólag a baloldali kormányok voltak kénytelenek e mankót segítségül hívni legalább háromszor a harminc év alatt, az Orbán meg másodszor fizeti azt vissza.

"Téged is biztos kimerítettelek, a lehetőségeidet legábbis."

Nem gondolnám :))
süti beállítások módosítása