1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2022.06.10. 10:32 HaFr

(Újraindul a blog) Az oktatás és a gazdagság: egy érme két oldala

537b36d7cea0ca0431096d55b598c017.png

 

Üdv.

Az Illyés tegnapi kiáltványának első mondataiban mindjárt ott volt a lényeg.

"Az oktatás nemzeti ügy, a nemzet ügye. Nincs olyan ország, amely az oktatási rendszerének versenyképessége, a benne dolgozó tanárok nevelő és oktató munkája nélkül sikeressé tudott volna válni. A szülők a legféltettebb kincsüknek, a gyermekeiknek a szellemi, lelki és erkölcsi fejlesztését adják át részben a tanároknak, a bizalmuk meghálálásához pedig olyan tanárokra van szükség, akik anyagi és erkölcsi megbecsülésben tudják végezni a munkájukat."

Itt a második mondatra hívnám fel a figyelmet, aminek magyarázata se túl bonyolult.

  1. Egy ország gazdagsága azon múlik, hogy a polgárai mennyire gazdagok, pont. (Ezt nem az átlagon mérjük, hanem a medián jövedelmen, vagyis azon a középső értéken, amelynél ugyanolyan számban vannak gazdagabbak, mint szegényebbek.)
  2. Ez meg azon múlik, hogy mekkora (piaci) érték előállítására képesek, pont. (Ezt meg nem a folyamatosan romló forintból előállított, vásárlóerővel kiigazított egy főre eső GDP-n mérjük, hanem folyó dolláron.)
  3. Az előállított piaci érték meg döntően azon múlik, hogy mennyire képzettek az állampolgárok, pont. Nincs más út, varázslat, magyaros cselvetés. Minden más hazugság.

Az egyetemet végzett emberek, a megfelelően inspiratív környezetben felnövekvő fiatalok (még ha nincs is diplomájuk), a niche szakmákban érvényesülő, speciális tudás stb. érthetően nagyobb bevételt hoz a művelőiknek, mint amit a tipikus (rendszerszerűen előállított) nyolc átltalánost végzett, tömegtermelésben, vagy alacsony szolgáltatási minőséggel dolgozó, esetleg közmunkás magyarok tudnak. Ha egy ország megengedi rombolni az oktatási rendszerét és nem becsüli meg a pedagógusait, akkor jóval kisebb az esélye, hogy az előbbi első csoportba tartozó felnőttek kellő számban és súllyal lesznek ahhoz a piacon, hogy nagy bevételű, nagy hozzáadott értékű munkával gazdagodjanak, és ezzel gazdagítsák az országot.

Ez kb. olyan egyszerű, mint az egyszeregy. Ennek ellenére ma az ország relatív (választói) többsége azt vallja, hogy 2 * 2 = 3. Vagy valami hasonló badarságot. NINCS olyan, legföljebb a badarságok részeként vágyni lehet egy olyan országra, hogy az éhbéren tartott, túlterhelt, kormányzatti pórázon tartott és közben visszatérően megalázott, önmaguk továbbképzését finanszírozni képtelen  pedagógusoktól -- rosszul felszerelt, archaikus tananyagot erőltető iskolákban -- megszerzett tudással gazdagság állítható elő. Mármost, ha valaki nem látja a mai oktatási helyzet és a 400 forintos euró meg a közüttük ívelő hazudozás összefüggéseit, az a badarságok birodalmában él, amihez szuverén joga lenne -- ha az utóbbi 12 év kormányzása nem éppen ezt a szuverén badarságot erősítené minden lélegzetével. Így viszont a sok badarság mára nemzeti tragédiává állt össze. Ha egy kormány évek óta a pedagógusok ellen hangolja a közvéleményt és ellehetetleníti a minőségi munkavégzésüket, akkor az vagy ostoba, vagy valamiért érdeke így tenni.

És a magyar kormány minden, csak nem ostoba.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1417853289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.10. 11:45:14

Mindjárt jönnek a birkák, hogy a tanárokat is a soros irányítja!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.06.10. 13:20:26

Nocsak. Visszatérsz? Mi változott? Mi késztetett erre a nagy lépésre? Nagyon határozottnak tűntél, amikor leléptél.

Magyarországon, 2022-ben, egy blogger a Blog.hu nélkül/Blog.hu-n kívül olyan, mint a fehér cápa fogsor nélkül. Veszélyesnek néz ki, de harapni nem tud.

És persze a szerkesztők sokszor nem is hagyják, ha nagyon harapna, akkor sem. De ez már a magyar valóság és az Index bedarálásának része.

Azért sok sikert és blogketrec hegyeket, bloggertárs. Rögtön visszavettek a közéleti listára, ez jó jel. Hiába, a renoméd segít: 2012 óta tolod ezt, mindig hoztad a kaatintásokat, és 10 év az 10 év.

Vagy beléptél a fideszbe?

WalhAllah 2022.06.10. 14:44:15

Ott a baj, hogy a minőségi oktatás (elvárásának) és a gazdasági sikernek azonos az alapja: egy adekvát, realista, meritokrara társadalmi stratégia.

...Hun is van ez Hunniában, a hunokban?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2022.06.10. 14:59:42

@WalhAllah: Kedves Teuton, szörnyen kell akarnunk

WalhAllah 2022.06.10. 15:17:58

@HaFr: Triumph des Willens - akkor nem a Fideszbe léptél be, hanem egy másik pártba!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2022.06.10. 15:47:28

@WalhAllah: nem lépten én sehova, Wotan őrizzen tőle

Boldeone2 2022.06.10. 18:21:02

Jó, hogy újraindult a blog! Az akkoriban emlegetett " abszurd dráma, melynek mindnyájan rèszesei vagyunk" , azóta csak mèg jobban kiteljesedett: ikerdeficit, belső okok által is fűtött infláció, gyors forintgyengülès ( csak a bejelentett megszorító csomag óta közel 20 forintot romlott az árfolyam...), háborús vèszhelyzet, nyíltszíni lopás, pártállami abszolút hatalmi rezsim kiteljesedèse, a társadalmi tudati szint általános leèpülèse, stb.. Nem nèznek ki rózsásan a dolgok , a boltokban lassan napi árfolyama lesz az èlelmiszernek...Nemzetközileg pedig: 100 èv mèlyponton a magyarság megbecsülèse Orbán ámokfutása miatt...
Racionális , ha mindenkinek van egy "B- terve" a jövőre nèzve! Èn szóltam...
süti beállítások módosítása