1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2022.06.10. 10:32 HaFr

(Újraindul a blog) Az oktatás és a gazdagság: egy érme két oldala

537b36d7cea0ca0431096d55b598c017.png

 

Üdv.

Az Illyés tegnapi kiáltványának első mondataiban mindjárt ott volt a lényeg.

"Az oktatás nemzeti ügy, a nemzet ügye. Nincs olyan ország, amely az oktatási rendszerének versenyképessége, a benne dolgozó tanárok nevelő és oktató munkája nélkül sikeressé tudott volna válni. A szülők a legféltettebb kincsüknek, a gyermekeiknek a szellemi, lelki és erkölcsi fejlesztését adják át részben a tanároknak, a bizalmuk meghálálásához pedig olyan tanárokra van szükség, akik anyagi és erkölcsi megbecsülésben tudják végezni a munkájukat."

Itt a második mondatra hívnám fel a figyelmet, aminek magyarázata se túl bonyolult.

  1. Egy ország gazdagsága azon múlik, hogy a polgárai mennyire gazdagok, pont. (Ezt nem az átlagon mérjük, hanem a medián jövedelmen, vagyis azon a középső értéken, amelynél ugyanolyan számban vannak gazdagabbak, mint szegényebbek.)
  2. Ez meg azon múlik, hogy mekkora (piaci) érték előállítására képesek, pont. (Ezt meg nem a folyamatosan romló forintból előállított, vásárlóerővel kiigazított egy főre eső GDP-n mérjük, hanem folyó dolláron.)
  3. Az előállított piaci érték meg döntően azon múlik, hogy mennyire képzettek az állampolgárok, pont. Nincs más út, varázslat, magyaros cselvetés. Minden más hazugság.

Az egyetemet végzett emberek, a megfelelően inspiratív környezetben felnövekvő fiatalok (még ha nincs is diplomájuk), a niche szakmákban érvényesülő, speciális tudás stb. érthetően nagyobb bevételt hoz a művelőiknek, mint amit a tipikus (rendszerszerűen előállított) nyolc átltalánost végzett, tömegtermelésben, vagy alacsony szolgáltatási minőséggel dolgozó, esetleg közmunkás magyarok tudnak. Ha egy ország megengedi rombolni az oktatási rendszerét és nem becsüli meg a pedagógusait, akkor jóval kisebb az esélye, hogy az előbbi első csoportba tartozó felnőttek kellő számban és súllyal lesznek ahhoz a piacon, hogy nagy bevételű, nagy hozzáadott értékű munkával gazdagodjanak, és ezzel gazdagítsák az országot.

Ez kb. olyan egyszerű, mint az egyszeregy. Ennek ellenére ma az ország relatív (választói) többsége azt vallja, hogy 2 * 2 = 3. Vagy valami hasonló badarságot. NINCS olyan, legföljebb a badarságok részeként vágyni lehet egy olyan országra, hogy az éhbéren tartott, túlterhelt, kormányzatti pórázon tartott és közben visszatérően megalázott, önmaguk továbbképzését finanszírozni képtelen  pedagógusoktól -- rosszul felszerelt, archaikus tananyagot erőltető iskolákban -- megszerzett tudással gazdagság állítható elő. Mármost, ha valaki nem látja a mai oktatási helyzet és a 400 forintos euró meg a közüttük ívelő hazudozás összefüggéseit, az a badarságok birodalmában él, amihez szuverén joga lenne -- ha az utóbbi 12 év kormányzása nem éppen ezt a szuverén badarságot erősítené minden lélegzetével. Így viszont a sok badarság mára nemzeti tragédiává állt össze. Ha egy kormány évek óta a pedagógusok ellen hangolja a közvéleményt és ellehetetleníti a minőségi munkavégzésüket, akkor az vagy ostoba, vagy valamiért érdeke így tenni.

És a magyar kormány minden, csak nem ostoba.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2317853289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.10. 11:45:14

Mindjárt jönnek a birkák, hogy a tanárokat is a soros irányítja!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.06.10. 13:20:26

Nocsak. Visszatérsz? Mi változott? Mi késztetett erre a nagy lépésre? Nagyon határozottnak tűntél, amikor leléptél.

Magyarországon, 2022-ben, egy blogger a Blog.hu nélkül/Blog.hu-n kívül olyan, mint a fehér cápa fogsor nélkül. Veszélyesnek néz ki, de harapni nem tud.

És persze a szerkesztők sokszor nem is hagyják, ha nagyon harapna, akkor sem. De ez már a magyar valóság és az Index bedarálásának része.

Azért sok sikert és blogketrec hegyeket, bloggertárs. Rögtön visszavettek a közéleti listára, ez jó jel. Hiába, a renoméd segít: 2012 óta tolod ezt, mindig hoztad a kaatintásokat, és 10 év az 10 év.

Vagy beléptél a fideszbe?

WalhAllah 2022.06.10. 14:44:15

Ott a baj, hogy a minőségi oktatás (elvárásának) és a gazdasági sikernek azonos az alapja: egy adekvát, realista, meritokrara társadalmi stratégia.

...Hun is van ez Hunniában, a hunokban?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2022.06.10. 14:59:42

@WalhAllah: Kedves Teuton, szörnyen kell akarnunk

WalhAllah 2022.06.10. 15:17:58

@HaFr: Triumph des Willens - akkor nem a Fideszbe léptél be, hanem egy másik pártba!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2022.06.10. 15:47:28

@WalhAllah: nem lépten én sehova, Wotan őrizzen tőle

Boldeone2 2022.06.10. 18:21:02

Jó, hogy újraindult a blog! Az akkoriban emlegetett " abszurd dráma, melynek mindnyájan rèszesei vagyunk" , azóta csak mèg jobban kiteljesedett: ikerdeficit, belső okok által is fűtött infláció, gyors forintgyengülès ( csak a bejelentett megszorító csomag óta közel 20 forintot romlott az árfolyam...), háborús vèszhelyzet, nyíltszíni lopás, pártállami abszolút hatalmi rezsim kiteljesedèse, a társadalmi tudati szint általános leèpülèse, stb.. Nem nèznek ki rózsásan a dolgok , a boltokban lassan napi árfolyama lesz az èlelmiszernek...Nemzetközileg pedig: 100 èv mèlyponton a magyarság megbecsülèse Orbán ámokfutása miatt...
Racionális , ha mindenkinek van egy "B- terve" a jövőre nèzve! Èn szóltam...

Rodney_2 2022.12.28. 01:33:07

@ricardo: Érdekes, hogy ezekben a zavaros időkben nagy gondolkodónknak nincsen semmi mondanivalója. Pedig Románia már hetente előzi be Magyarországot és Orbán annyira de annyira elszigetelődött, hogy nagyon...

Remélem jól telt a karácsony :)

ricardo 2023.01.23. 11:42:12

@Rodney_2: Béndek úr nem veszett el, csak átalakult. Pontosabban, platformot váltott.

ujnepszabadsag.com/tag/bendek-peter/

Magam is most fedeztem fel.

Rodney_2 2023.01.24. 08:08:40

@ricardo: Na ez hiányzott. Hát olvasgassad :)

Rodney_2 2023.01.26. 23:01:21

@ricardo: Na olvasgattam, hát elég szörnyű :))) Ezentúl inkább kihagyom. Vannak akik sokkal érthetőbben leírják hetente, hogy tombol a fasiszta diktatúra, a magyarok éheznek és hamarosan eltünik az ország a süllyesztőben. És azt is, hogy a Gyurcsány féle ellenkormány megint csak a fideszt segíti.

Közben itt Londonban
A következők sztrájkolnak vagy már megszavazták, hogy fognak:
NHS nővérek, mert éheznek.
NHS rezidensek, mert olyan alacsony a fizetésük, hogy sokan az orvosi pálya elhagyásán gondolkoznak.
Vasuti és metro dolgozók.
Tanárok mert éheznek, Stb :)))
A kormány benyújtott egy törvénymódosítást, hogy akik nem tartják be az elégséges szolgáltatás nyújtását, azokat ki lehessen rúgni az állásából :)
Botrány van a prepaid gáz és árammérőkkel, több millió embernek ilyen van (nekem is volt 25 éve mint gyanús migránsnak: be kellett dobálni 1 fontos érméket, aztán ha az embernek nem volt pénze akkor nem volt áram vagy gáz, nincs ilyen hogy jönnek a Soros NGO bérencek hisztizni a kilakoltatás miatt mert valaki már egy éve nem fizet közműdíjat)
A jegybank tovább emeli a kamatokat mert ár-bér spiráltól tart, emiatt több millió lakáshitel fog bedőlni hamarosan (és itt hamar kibasszák az utcára aki 3 hónapja nem fizet, mert jogállamiság van)
Mai újságok híre, hogy egy 87 éves középosztálybeli nő addig spórolt a fűtéssel, amig megfagyott a házában, most megy a hiszti.

2022 májusban amikor a magyarországi ellenzéki agyhalottak azon szórakoztak, hogy nincsen olyan hogy extraprofit csak a fasiszta diktaúra vezet be különadókat, itt az ellenzék, az NGO-k, a sajtó és az Isten adta nép egyként követelte, hogy a kormány vessen ki "windfall tax" nevű különadót az energiaszolgáltatók extraprofitjára. Végül lett egy 8 milliárd GBP különadó :))) Közben már ment, hogy az emberek vagy éhen halnak vagy megfagynak. A kórházak "foodbankokat" hoztak létre az éhező dolgozóik ( !!! ) támogatására (ez kb azt jelentette, hogy volt egy doboz a kijáratnál ahova a "gazdagok" beraktak kajákat az "éhezők" meg kivették belőle és gyorsan felzabálták vagy hazavitték a gyerekeiknek) ezek még most is üzemelnek...

Közben a kormánypárt elnöke 5 millió GBP settlementben egyezett meg az adóhatósággal, emiatt felmerült hogy elhúzhatna a francba. A PM meg az egyik leggazdagabb ember az országban. Azzal vádolják, hogy el van szakadva a néptől és miért megy mindenhova állami repülővel, talán még soha nem utazott vonattal (ami persze időnként nem jár mert ugye sztrájkok vannak) :)))

Ez az egész nagyon vicces szerintem.

screpes 2024.01.05. 04:13:52

@ricardo:
Irni kell a törzsszurkolóknak, különben nem tudunk a változásról.

screpes 2024.01.05. 04:20:59

@Rodney_2:
Tapsikolsz, hogy londonországban minden mégúgyabbul van?!
süti beállítások módosítása