1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.11.21. 17:55 HaFr

A Városháza mint időzített bomba

Time Bomb With Analog Alarm Clock Royalty Free Stock-fotók, Képek és  Stock-fotózás. Image 146803109.

A budapesti Városháza természetesen. Az előzmény? Kézenfekvő értelmezések szerint a Fidesz közös listára akarja kényszeríteni az ellenzéket a választójogi törvény néhány nappal ezelőtti módosításával. A célja a lista összegyurcsányozása és MSZP-általi korrumpálása. A próbaüzem már zajlik a Városházán, ahol ugyanez az ellenzék összezárva kormányoz (ahogy teszi a legtöbb kerületben is) és vezetője (a főpolgármester) Orbán legvalószínűbb kihívója lesz 2022-ben. Az ellenzéki pártoknak összezárva lenni a Városházán a leendő közös miniszterelnökjelölttel kiváló alkalom Orbán számára az utóbbi inkompetenciájának és korrupt voltának bebizonyítására (értelemszerűen nem a tények mentén), amihez jól jönnek egyfelől a vírusra -- és ha nem erre, akkor minden másra -- fogott önkormányzati megszorítások, másfelől a 2013-14-ben Mesterházyval, majd 2017-ben Botka kipöckölésével már bizonyított MSZP-korifeusok és lézengő rittereiknek szolgálatai.

A minap többszázmilliós tenderen hirdetett ki győztesnek az MSZP-hez közeli tagokkal (elnök: a volt vagyonügynökségi vezető, Kamarás, FB-elnök a volt mszp-s államtitkár, Katona) telerakott BKV egy Leisztinger Tamás, régről ismert kétoldali oligarchához köthető céget. Másnap Karácsony egyik helyettese és legfőbb bizalmasa, Dorosz, távozott a hivatalából (hogy -- úgymond -- a kormányváltás ügyének szentelje az erejét, amit el is tudok hinni, szemben azzal a másik lehetőséggel, hogy épp a BKV okán rúgták ki), egy másik helyettese, a momentumos Kerpel-Fronius pedig ma átszervezéseket jelentett be a Városházán -- nem egészen releváns indokkal, az offshore-cégek kiszorítását kilátásba helyezve, de a BKV-ről kiszivárgott információra reagálva. (Egy harmadik helyettes az MSZP-s Tüttő Kata, Leisztinger [volt] élettársa, aminek vagy van itt jelentősége, vagy nincs.) Karácsonyék összevonnak, megszüntetnek, szigorítanak. Remélem, az átszervezés egyik hatása az összes közbeszerzési eljárás jóváhagyásának odarendelése lesz Karácsony kabinetjéhez. Ellenkező esetben a városi tulajdonban lévő cégek MSZP általi korrumpálása (ahogy a BKV-nál is történt) -- de ami a legfontosabb: a Karácsonyt célzó korrumpálása -- folytatódni fog fideszes liaisonokkal, strómanokkal, zsarolásra vagy csak tanácsra.

A főpolgármesternek és a nevezett főpolgármester-helyetteseknek vélhetően vagy fogalmuk sem volt a készülő BKV-s döntésről, vagy nem tudták megakadályozni (ez utóbbit valószínűsíti, hogy van momentumos képviselet a cég igazgatóságában, tehát információjuk, az lehetett), ellenben a szocik és Gyurcsány keresztbemocskolják jövendőbeli közöslitás társaikat és posszibilis miniszterelnökjelöltjüket, és ezt fogják tenni a jövőben is. A Főpolgármesteri Hivatalban nyilván szervezeti változásokra van szükség, de félő, ez se fog segíteni ilyen koalíciós partnerekkel. A cégek fölötti városházi osztozkodás 2019 végén (Puch-közeli és a kádertemetőből visszahívott, megbízható elvtársakkal telehintve az igazgatóságokat és FB-ket), ami nélkül azonban nehezen lehetett volna megszervezni az új városvezetést, olyan időzített bombákat rejtett el Karácsony körül, hogy csak a felrobbantásuk ideje kétséges. De a nagyjuk 2022-ig fog.

Orbán mindent, de mindent megtesz a hatalma megőrzése érdekében. És még mindig nem értjük ennek a mondatnak a súlyát.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5616293544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.11.21. 18:19:32

1.) A budapesti önkormányzat csak nagyon korlátozottan alkalmas az együttes ellenék politika lejáratására: mert "az ellenzéki szavazó" inkább hajlandó úgy látni, hogy "a Fidesz baszogatja Karácsonyt" és kevéssé érdekli (most, ellenzékben), hogy mennyit tesz Tüttő Kata Leisztinger zsebébe. Ezt ui. (most) sokkal kevésbé tartja kártényoknak, mint a NER lopársa és hatalommegtartásra optimalizált mivoltát (és ráadásul a pökhendiségét).

2.) A Fidesz propagandája leginkább azokra képes hatni, akik élvezik ezt a hatást. Ezért e körön kívül szinte felesleges "karácsonyozni".

3.) Gyurcsányt mint korrupcióforrást persze lehet emlegetni és a DK környánkán van épp elég gyanús alak (nekem a No.1 ebből a szempontból Ficsor Ádám) - de "az ellenzékiszavazót" ez most kevésbé érdekli; úgy van vele, hogy előbb dögöljön meg Orbán, aztán majd útálkozom a mieink viselt dolgain! Ez egy "bináris" gondolkodás - és persze csakis rövid távokban képes működni.

4.) Szerintem ha Karácsony csökkeneti szeretné a saját oldalról jövő "korrupciós potenciált", akkor totális nyitottsággal kell operálnia. Ehhez persze bátorság kell és egyfajta zsarolópotenciális a saját oldal felé: ha én bukom, ti még inkább!

morpho 2020.11.21. 19:48:57

Az "ellenzéki" pártok teljesen le vannak égve. Az önkormányzatokon keresztül próbálnak pénzhez jutni. Anélkül nem könnyű kampányolni. Ezt a fidesz is tudja, ezért akarják elvonni a pénzt az önkormányzatoktól. A sajátjaikat majd kompenzálják valahogy, az ellenzékieket meg hagyják megdögleni, hogy majd mutogassanak rájuk '22-ben, hogy még egy várost sem tudnak vezetni. Ez lehet, hogy nem mindenkinek tetszik, (nekem sem), de a fidesz közben a komplett államháztartásból gazdálkodik és azt harsogja, hogy az ellenzéket Soros fizeti. 2006-ban a teljesen csóró, eladósodott fidesz nem véletlenül akarta minden áron, az őszödi beszédet meglovagolva megnyerni az önkormányzati választásokat. Orbán azt harsogta, hogy ez egy "népszavazás". Kellett nekik a lóvé. Aztán az immár fideszes önkormányzatok felvették a devizahiteleket, végletesen eladósítva a városokat, kerületeket de befizették a pénzt a pártkasszába. Most ugyanez megy. Ez lehet, hogy nem mindenkinek tetszik, (nekem sem), de miért lepődünk meg ezen?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.21. 20:29:00

@morpho: A cikk lényege nem itt keresendő

morpho 2020.11.21. 20:57:56

@HaFr: Az időzített bombákat a pénz/pénzhiány robbantja fel.Orbán ezt tudja jól. Szerintem ez erről szól.

Bánegressy 2020.11.21. 21:18:10

szerintem, legalábbis ahogy most látom a 2010 óta eltelt fejlemények tükrében ezeknek a bombáknak az együttes robbanása is legfeljebb csak pukkanás a magyar politika játszóterén.
orbán hatalma út a szélső perifériára.
főleg annak az egyre szélesedő rétegnek számára, amelyik az egzisztenciáját a szolgaság elfogadásával és orbán kiszolgálásával, ill. az ő szolgálatában mindazokkal szembeni egyre agresszívabb magatartásával látja biztosítottnak, akik ennek a megváltoztatását, azt, hogy az európai ember/jogi normák legalább kicsivel több esélyt kapjanak, az egész ország érdekének tartanák. legfeljebb egyre többen már azok is úgy gondolják, nem érdemes, nem éri meg.
pláne, hogyha a baloldal pártjai tele vannak kollaboránsokkal, akiknek megfelel ez a status quo.
nagyjából ez a helyzet most 17, 18 hónappal a választások előtt.

Reding Roli 2020.11.21. 23:10:50

Karácsony annyira tiszta ès gyermekien naív szemèlyisègnek tűnik, hogy lepereg róla minden , amit rászórnak....Az ellenzèk felèpíthet mèg rajta kívül vagy 2-3 miniszterelök- jelöltet, de Karácsonyt nehèz lesz nèpszerűsègben űbrelni...Minden jól áll neki, mèg ha csetlik- botlik az is ....
Karakterben pedig nem egy második Orbán , hanem mindenben az ellentète: visszafogott, szerèny, konszenzust kereső , èrtelmisègi arc , valódi 21. századi figura ...Szemèlyesen ismerem, voltak közös kocsmázásaink anno ...Garanciát vállalok èrte ...:)

Reding Roli 2020.11.22. 00:04:08

Most , amikor Magyarország agóniája zajlik ,a megkésett és elhibázott járványvédekezés és Orbán egyre nyíltabb autokrácia-törekvési miatt, teljesen másról kellene szólni a politikai diskurzusnak ...

Az elmúlt 2-3 hét megint egy mérföldkő Magyarország életében, hiszen 3x kerültünk a világ közvélemény elé negatív példaként:
-Biden beszédében kiemelte Magyarországot, mint ahol diktatúra épül ( tízmilliók nézhették világszerte )
- Orbán megvétózta az európai helyreállítási alapot, ami szintén rendkívül negatív kontexusban hozott le az európai és a világmédia...

és most George Clooney beszélt az orbáni rendszerről, mint rossz példáról , a világon érezhető düh és gyűlölettel kapcsoltban :
telex.hu/kulfold/2020/11/21/orbannal-peldalozott-george-clooney-amikor-a-vilagon-erezheto-duhrol-es-gyuloletrol-beszelt

Orbán jóvoltából most veszti el az ország minden eddig jó hírét , amit Bartók Béla, az 56-os forradalmárok , Puskás Öcsi, Neumann János és Teller Ede megalpoztak...

A 21. századi Magyarország szinte semmilyen értéket nem tudott adni a világnak , csak a rossz egyik globális megtesítőjét... Ekkora szégyent! Nem jó most magyarnak lenni!

morpho 2020.11.22. 02:59:02

@Reding Roli: Egyenlőre simán rákenik szerencsétlen Sorosra az egészet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.22. 05:51:16

@HaFr: Írtad: "Orbán mindent, de mindent megtesz a hatalma megőrzése érdekében. És még mindig nem értjük ennek a mondatnak a súlyát.". Na de ez jó hír. Ha elveszti az önfegyelmét és átkószál az alkotmányos és emberi jogi, meg a civilizációs határokon túlra, akkor az egész rendszere lebontható lesz egyetlen alkotmánybírósági döntéssel (amely talán egy nemzetközi bírósági döntésen fog alapulni). EGYETLEN komoly átkószálás elég lesz ehhez. A társadalmi szerződés felmondása ebben az esetben az egész rendszer visszamenőleges alkotmányos összeomlását is okozhatja elviekben. Úgyhogy hajrá, tessék átlépni a Rubikonon. Ha meg nem lép át a Rubikonon, akkor 2022-ben elbukja a választást. Az ellenzék teljesítménye senkit sem érdekel, hiszen a GDP növekedés ütemének a változatlansága miatt ez a rendszer semmivel nem jobb, mint a korábbi. A Városházáról: SENKIT SEM ÉRDEKEL MÁR, tudjuk milyenek. De csak jobbak lehetnek az állandó - ÉRTELMETLEN! - pszichológiai terrornál.

Billy Hill 2020.11.22. 17:06:55

@morpho: Az a jó, ha minden egyenletesen van felhordva.

Rodney_2 2020.11.23. 04:10:58

@HaFr: Jó írás :) Korábban már írtam hogy én sajnos minden gazemberséget feltételezek az ellenzékről is (nyilván nem minden egyes képviselőjéről, de ahogy írtad is, számosan már bizonyítottak). Ezért most csak 2 megjegyzés:

Leisztinger 2010-ig nem volt "kétoldali" oligarcha, hanem egyértelműen MSZP kötődésű volt, a vagyona egy részét is ennek köszönhette (nem elég csak úgy okosnak lenni :) ). 2010 után az történt hogy valakik megzsarolták bizonyos jelentős vagyonelemei elvesztésével (ezt most nem fejtem ki) arra az esetre, ha nem viselkedik jól (i.e. nem
finanszíroz ellenzéki politikát, finanszíroz egy focicsapatot (utóbbi nyilvánvaló agybaj, de ez van) )

Ciprusi cég: (én leszek az utolsó aki ezeket védem, de a tisztánlátás érdekében) ilyet használni nem csak lopáshoz szoktak, hanem mindenféle legális adó "optimalizáláshoz" is. Pl az OTP amikor eladta a Garancia Biztosítót a Groupamának 2008-ban, akkor azt egy ciprusi cégen keresztül tette és igen sokat spórolt rajta, ami aztán segítette a kirobbant válságban a talponmaradását (volt sok cash). Vannak Big4 cégek, ahol a partnerek ciprusi cégen keresztül veszik ki az osztalékukat (és ők a "respectable profession", hihi) Nemzetközi nagyösszegű tranzakcióknál (akár buszbeszerzésnél is) érdemes megnézni az adóoptimalizálási lehetőségeket, mert jó esetben nagyon sokat lehet spórolni. Jelen esetben nyilván nem erről volt szó, mert különben nem került volna sor az általad leírt személyi mozgásokra, de egy viszonylag üres vagy új ciprusi, máltai vagy akár holland cég megjelenése egy nagyobb tranzakciónál nem feltétlenül annak a jele hogy valaki lenyúlja az összeg egy részét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.23. 08:31:24

@Rodney_2: Leisztinger valóban az MSZP-hez volt bekötve, de 2010-ig viszonylag barátságosan lehetett oligarcháskodni; ma már nincs nyíltan Fidesz-ellenes oligarcha,senki em engedheti meg magának. Ez persz sokat elmond az oligarchákról, de általában -- kevés kivétellel -- egy diktatúrával nem szoktak szembeszállni. A dologban valóban nem a Ciprus a lényeges, hanem az általam vélelmezett Fidesz puppet show. Ciprus csak azért kell, hogy kikerüljenek ezek a cégek a magyar joghatóság alól, ami egy eseteges politikai fordulat esetén lehetne (minimális eséllyel) veszélyes rájuk.

Rodney_2 2020.11.23. 13:12:37

@HaFr: OK, nálunk legalább (még) nem novicsokozzák az oligarchákat :) (az az első amit plutóniummal csináltak Londonban a Yo! sushi-ban az idegesített mert oda jártam ebédelni a Piccadilly-n :))) you never know.. aztán be kellett zárni mert senki nem akart odamenni: business risk :))) )

Abban igazad van hogy nem jó hogy összemossák a gazemebereket a normális politkusokkal, de nyilván mindenhol vannak random gazemberek, csak esetlek az "új pártok" gazemberei még a "wait and see" állapotban vannak, mert még nem fértek hozzá a közpénzekhez és nem tudtak még bizonyítani. Realistának kell lennünk, különben nagyokat fogunk döbbenni (mint az egyszeri "a Gyurcsánynál minden jobb" 2010-es fidesz szavazó :) )

Bogomil 2020.11.24. 17:57:24

Nem szeretném nagyon leegyszerűsíteni a busztender ügyét, de: www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/offshore-ceg-nyerte-a-bkv-tenderet-3380392/
6 db meghatározott paraméterű buszra kértek ajánlatot úgy, hogy nyilvánosan meghirdetett pályázaton előre megadták a szempontokat, hogy kik (milyen cégek) pályázhatnak, továbbá azt, hogy a legolcsóbb érvényes ajánlatot fogják elfogadni. Persze lehetett volna korlátozni a résztvevők körét (bár nem tudom, miért kellett volna azon túl. hogy legyenek képesek a szolgáltatás biztosítására), de attól nyilván csak drágább lett volna a beszerzés. (Egyáltalán miért számítana, hogy a Magyarországon bejegyzett cég egyik tulajdonosának tulajdonosa - ha jól értem - egy offshore-nak minősített ciprusi (EU-tagállam!) cég.)
Ez az egész szerintem egy mondvacsinált ügy, vihar egy pohár vízben -- de persze van megoldása: ezután az ellenzéki vezetésű városokban se kaphasson megbízást, végezhessen munkát csak fideszes cég.

ijontichy 2020.11.24. 19:40:26

@Bogomil: Királyi beszállító, homlokán az "Orban approved" tetoválással. Mennyi zsetont el lehetne kérni egy ilyen tetkóért :-D
süti beállítások módosítása