1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.10.24. 21:25 HaFr

Egmont után, a szabadság formája nélkül

Wars of Religion | French history | Britannica

Felemelő érzés lett úrrá az Uránia előtt demonstráló tömegen, amikor felcsendült Beethoven Egmont nyitánya. A zenemű gyakran hangzik fel az '56-os forradalomról készült archív felvételek kísérőzenéjeként (miután a forradalom idején is gyakran sugározta a rádió) és természetesen tegnap is azt az érzetet kelthette a hallgatókban, hogy a szabadság hangjait hallják -- a szabadságot érzik magukban és maguk körül. Aztán a hosszadalmasabb '56-os emlékelőadás hamar visszazökkentett mindenkit a valóságba, hogy ti. nem élik/éljük a szabadságot, hanem csak megidézik/megidézzük. Ma pedig már biztosak is lehetünk ebben, ahogy a kormányzati hazudozás és manipuláció megeredt a jól ismert csatornákon és mégsem szakadt le az ég.

Majd lesz -- talán -- megint valamilyen forradalom, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy a demokrácia felismerhetetlenül elsorvadt formája képtelen betölteni a reményt, hogy győzelemre vigye a szabadság ügyét. De amíg ez bekövetkezik, nem árt emlékezni  a magyar (fegyveres) szabadságküzdelmek háromszáz éves történetére. Dióhéjban (1711, 1849, 1919, 1956) ez a bukások története, aminek természetesen oka van, nem is egy, vagy ha mégis egy, hát nagyon összetett. A lényege nem annyira a fegyverektől elszenvedett vereség, hanem a társadalom kritikus tömegének felkészületlensége, egyetértésének és a szabadságért való egységes cselekvésének hiánya. Ez a lényeg mit sem változott máig.

Hiába a meg-megújuló szenvedély, ami életünknek és történelmünknek ebben a mai, különösen deprimáló évtizedében is -- de hozzácsaphatnám ennek előzményeként rögtön az eggyel korábbi évtizedet is, ami a mulasztásaival megpecsételte a 2010-es éveket --, hiába a reménykeltő fiatalos ellenállás mégoly ritka kitörései, ha a szabadságnak nincs elképzelt formája, amely az ellenállásnak és a reménynek programot adna. A szabadság felé vezető úton az elégedetlenség és az ellenállás megnyilvánulásai csak a nulladik lépés. Ha a szabadság formájáról -- ami egyszerre erkölcsi és intézményi állapot -- nincs közös ismeret, akkor a gyakorlat, ha egyáltalán esély nyílna is rá, anarchikus, radikális és céltalan lesz.

Orbánt nemcsak a cinizmusa és a demokráciaellenes radikalizmusa tartja hatalmon, hanem az erkölcsi rendünk szükséges újraalkotására vonatkozó gondolkodás hiánya is az ellenzéki oldalon. Már maga a belátás is hiányzik, hogy foglalkozni kéne ezzel. Az Egmont-nyitányt Beethoven Goethe darabja elé kompontálta, amelyben ismeres módon Egmontot lefejezik, a szabadság reménye azonban (diadalmasan) tovább él. Tegnap éppen eddig jutottunk el a darabban: a nyitányig, benne a reménnyel.

De. Az emberi együttélés nem lehetséges radikálisan összemérhetetlen erkölcsi állapotokban. Posztmodern világunkban, amely a politikát törzsi szenvedélyek és indentitások terepévé és ezeken építkező hatalmi konstrukcióvá redukálja, tüntetni viszonylag könnyű ("viszonylag"), de egy országot kitalálni, az erkölcsi rendjét és benne a szabadság formáját megalkotni és fenntartani (ami eddig se sikerült) csaknem lehetetlen totálisan szembenálló törzsek összecsapásában.

Értelmiségünk közös rákfenéje, hogy egyvalamitől képtelen megszabadulni, ami bármelyik oldalon álljon is, romba dönti a függetlenségét: hogy dominánsan nem az országot szolgálja (a nézőpontja nem az országé), hanem a saját törzsi idólumait. Ezek mai formája -- a Francis Bacon-féle kritikán túl -- összefoglalóan a törzsi identitása. Az akármilyen oldali közéleti értelmiség tényleges függetlenségének egyetlen bizonyítéka az országra irányuló gondolkodás (benne az élénk viták) dominanciája lenne, akár -- jobb híján -- politikai szekértáborokon belül. Ebben sehol sem vagyunk. A szabadság formája helyett a törzsi lojalitások, a megrögzöttségek és az elvárt gondolkodási sztenderdek érvényesítése ("összezárás") jelentik az értelmiségi csoportok fő gondját.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5516256596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.24. 21:33:55

Ismét jó írás. Szerintem a lényeg: "Orbánt tehát nemcsak a cinizmusa és a demokráciaellenes radikalizmusa tartja hatalmon, hanem az erkölcsi rendünk szükséges újraalkotására tett kísérletek hiánya is. Már maga a belátás is hiányzik, hogy foglalkozni kéne ezzel. Vétkes ebben mindenekelőtt mindkét oldalon az értelmiség és az ellenzéki pártpolitika.". A lényeg tehát az, hogy NINCSEN két oldal. Morális szempontból EGY oldal van. Egy erkölcstelen familista oldal. Ezzel szemben meg senki sem lép fel, hanem csak marakodás megy a koncért. És ez a magyar válság lényege. A megoldás szerintem nem a forradalom, hanem a permanens, felpörgetett, sohasem lanyhuló küzdelem az erkölcstelen familizmus ellen.

Moin Moin 2020.10.24. 22:12:35

Te, figyej már, " országot kitalálni, az erkölcsi rendjét és benne a szabadság formáját megalkotni" az nem progresszivista-társadalommérnökösködő szokás?

...Konzi vagy te még egyáltalán?!

Moin Moin 2020.10.24. 22:31:17

@HaFr: Adott esetben sokkal élvezetesebb mindenre halandónak lenni, mint semmire sem képesnek...

FrVili 2020.10.24. 22:53:44

A nyitányban már benne szokott lenni a mű zenei vezérmotívuma és frázisai tömörítve.
Később "csak" ki kell bontani;) Igen, ez lenne az érdemi rész, amibe a cinikus gazemberrel összemérhető munkát még senki sem fektetett.
Jó, hogy ez a poszt is megszületett.

chrisred 2020.10.25. 06:19:51

@Moin Moin: Ez fogalmi zavar. Társadalommérnökösködés csak hatalmi pozícióból lehetséges. Úgy gondolod, hogy egy konzervatív beállítottságú polgárnak nem lehet véleménye, hogy kellene működnie a társadalomnak?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 07:00:26

@Moin Moin: A konzervatív nem azonos a semmittevés útján mindent konzerválóval. Másrészt Széchenyi, Augustus, Szent István vagy Krisztus konzervatív volt? Ha a konzervativizmus azonos a sötét és ostoba, opportunista semmittevéssel, aki egy tisztességes ember miért akarna konzervatív lenni?

2020.10.25. 07:18:58

56-os tüntetés és a freeszfe tüntikézés között azért van néhány jelentős különbség. 56-ben pesti srácok és a műegyetemisták valódi egypártrendszerben, valódi erőszakkal szemben vonultak fel. valódi szegénységben, valódi elnyomatásban éltek. és melléjük állt a nép. a gyügyei parasztok is felvonultak. fáklyát gyújtottak. és most nem.

chrisred 2020.10.25. 07:40:59

@cvsvrs: Egyetlen illiberális hatalom sem reklámozta magát azzal, hogy ők valódi elnyomók. És a valódi 56-os megmozdulásokban tízezrek vettek részt, többségében Pesten. A gyügyei paraszt ingerküszöbét csak az érte el, hogy "sajnálatos események" történtek.

Laptop7712 2020.10.25. 07:52:08

@chrisred: 56-ra omlott össze a kiskopasz rendszere, kiüresedett a duma, és kezdett nem lenni kaja, főleg a városokon. Kezdett nem működni a beszolgáltatás, mivel a kulákkal együtt eltűnt a disznó is. - Hofi után szabadon - Így kezdődött. Ha megnézed, hogy mit követelt az ifjúság 56-ban, az inkább reformkövetelésnek nézett ki, és később csaptak át a történések. Nagy Imre az ikonikus alakja a kornak, és nem a pesti srácok, vagy a parasztok, akik küldték a kaját Pestre.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 07:55:50

@cvsvrs: Ismerjük a halottak és sebesültek számát, valamint azokét, akik ellen 1956 novemberétől kezdve bűnvádi eljárás indult. Október 23-a és január 16-a között 2650, a forradalom cselekményeivel, illetve a fegyveres harcokkal kapcsolatos halálesetet tartanak nyilván (ebből Budapesten több mint kétezret). A kórházakban kezelt sebesültek száma 19 226 volt. Ha ezeket összeadjuk, 22 ezer körüli összeget kapunk, ez azonban korántsem egyértelműen a forradalom harcosainak vagy támogatóinak száma, hiszen benne foglaltatnak a harci cselekmények véletlen áldozatai, továbbá a fegyveres felkelők ellen harcolók is. 1956 novembere és 1959 decembere között több mint 35 ezer személy ellen indult eljárás politikai okokból, illetve 1956-os cselekményekkel kapcsolatban. Közülük börtönbüntetésre ítéltek 22 ezret, halálra pedig 229-et. Az 1956-os Intézet kutatásai alapján az 1959 végéig kivégzettek tényleges száma valamivel több mint háromszázötvenre tehető, ebből azonban csak 232 volt egyértelműen forradalmi tevékenységgel azonosítható személy.[2] Az elítéltek számát a meghurcoltakéval az kapcsolja össze, hogy a szóban forgó korszakban bírói ítélet nélkül mintegy 13 ezer személy került internálótáborba. *** Idézet: KENDE PÉTER
Mi történt a magyar társadalommal 1956 után?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 07:59:13

@cvsvrs: A gyügyei parasztok azt csináltak, amit 1526-ban és 1920-ban meg most is. Azaz de facto semmit sem.

2020.10.25. 08:01:11

@chrisred:
ne viccelj már. mindenhol kivonultak. a falu népe is. a gyügyei parasztok is elszavalták a nemzeti dalt. és most meg nem.

most kérlek alássan gyügye mellett dányádon gróf tisza istvánra emlékezve szobrot avatott kövér laca. "meggyilkolásása a trianonhoz vezető bolsevista hungarocídium céltudatos gaztette" felirattal.
szon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/1920w/qEr6kifl12Q5Dol4vAhZ005PVF9WRVJZX1NFQ+xzgo0TnM__yNSw+vno__fSJMTFtrNWP7qY2IImegt4USztChvHTmriftWMl+Scor8Q==/20201022CegenydanyadFelavattakgrofTiszaIstvanszobratDFKM8954.jpg
ők a gyügyei parasztok. vagy a szomszéd falubeliek. a dányádiak.
szon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/1920w/0oCPhYqzA50I1T4lnTLNGk5PVF9WRVJZX1NFQ26rOrzLLJxaibtegmu1GFHMQHchjYy5+AtiKy7AJJOQG2l6pKKJKxgW9sHSlPQ9Kw==/20201022CegenydanyadFelavattakgrofTiszaIstvanszobratDFKM8873.jpg
úgy néznek ki, mint a pesti srácok, vagy a pál utcai fiúk. kulturálisan azonosulnak ővelük is. és egy politikus áll velük szóba.
05DmZdH2axa4gjsOdHfbeE5PVF9WRVJZX1NFQ9ESQZjB1WDIvVBpR__eNMQY2Tgcuo
és úgy lehetnek az szfe hallgatói, hogy kövér laca és haverja szakra ezredes odébb tessékeli az aschert. ami budapesten kiveri a biztosítékot. mondván, hogy ez náci rémuralom. tombol a fasizmus. nem az szdsz maradványa nyerte a választást tehát diktatúra van. ez a "demokrata" logika. a fidesz szerint ez egy illiberális átmenet, amiben az aschert egy kicsit odébb tessékelik, és vidnyánszky oldalán bevonulnak a gyügyei parasztok, a pesti srácok, a pál utcai fiúk. értem, hogy nincs boka. majd bokáznak.

Laptop7712 2020.10.25. 08:02:04

@Főnix Oszlár Gazdag: A kommunisták lefejezték a maradék paraszti, kereskedő, iparos értelmiséget, tették ezt úgy, hogy lehetőleg ír magja se maradjon. Kicsit enyhült a rendszer csermanek alatt, a 60-as évek közepétől, mert rájöttek, ha nem pofáznak bele a szakmába, akkor kicsit erő re tud kapni a rendszer. Az ekkortól felhalmozott vagyont, és tudást herdálták, és lopták el a módszerváltók.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 08:06:47

@cvsvrs: A gyügyei parasztok kb. annyit tettek a Rákosi rendszer ellen, mint amennyit most tesznek a jogállam megvédéséért. Ha a méltóságos Döbrögi úr nem engedélyezi, akkor a jobbágynak tilos ugrálni, de nem? Erre épül a haza és a haladás, mint most is. Zsák krumpli, oszt a rendszer a legjobb Mátyás óta. Na, ez a szint.

chrisred 2020.10.25. 08:19:43

@cvsvrs: Legfeljebb a nerpropagandában néztek ki így a pesti srácok a la dózsalászló. Valójában mosdatlan, rongyos proligyerekek voltak, akik nem műtáncot lejtettek a körzeti meghízottak előtt, hanem a középső ujjukat mutatták nekik. Tisza Istvánt pedig néhány hazatérő frontkatona nyírta ki, akiket a Tisza-kormány hajtott ki a vágóhídra. Valószínűleg lett volna olyan az 56-osok közül, aki ezt megteszi Rákosival is,ha nem menekült volna ki a szovjet elvtársakhoz.

2020.10.25. 08:30:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
a gyügyei parasztok is kivonultak az utcára. a faluban az értelmiség volt a pap és a tanító. ezek ugye összejátszottak a horthy rendszerben. bejöttek az oroszok. a tanító belépett a pártba. mert a népi demokráciához kellett falusi értelmiségi. továbbra is összejátszottak. és aztán megépült a téssz iroda. abba kellett egy téesz elnök. összejátszottak úgy is. jött a rendszerváltás. bezárt a téesz iroda. nincs téesz elnök. pályázatokat írnak a parasztok. megszűnt a falusi iskola. bezáratta az szdsz. megmaradtak a papok, a pályázó parasztok. és ezeket összekapcsolja a fidesz.

és te mondhatod, hogy ezek nem akarnak nyugati típusú plurális többpártrendszert. legyen gyügyén konzervatív klub. mellette egy liberális labrisz egyesület az óvodában. meg szocialista pártalapszervezet a nyugdíjas napközi otthonban. utóbbira még éppen lenne igény. csak odamegy a kövér laca. és azt mondja, hogy juliska néni, ez a kötött leves jaj de finom. egyen még egy puderes macskát kegyelmed. mellé egy kis pohár pálinkát. ebből a jó fajta "nem tudom" szilvából. (ez a vadszilva neve. nyersen kicsit fosatós, de pálinkának az a legjobb. hungarikum.) és kövér laca megpödri a bajuszát. beül a szolgálati audiba. és megnyeri a választást.

és erre budapesten az értelmiség azt mondja, hogy ez "diktatúra". dehogy. vagy autokrácia. ezt akarják az autógyárosok. így lesz ez európai. vagy ugye győz az szfe forradalom. győzhet. medgyessy péter is nyert orbán ellen. miért ne nyerhetne pálinkás prof. gyurcsány is nyert kövér laca ellen. miért ne nyerhetne újra?

és van a pandémia. nagyrságrendben 2 ezer fő van kórházban. 200-an lélegeztetőgépen. orbán szerint 200 ezres kapacitás is van. 20 ezer lélegeztető gép. valami el lett méretezve. de ugye az is lehet, hogy nem. az egészségügyi ellátórendszer és a reálgazdaság működőképességén múlik, hogy visszaáll-e a 2010 előtti világ, vagy a válsághullámok sorozata után beáll egy új egyensúlyi állapot.

2020.10.25. 08:33:37

@chrisred:
ezek a napi hírek gyügyén illetve a szomszédos dányádon. a képen kövér laca és a "gyügyei" parasztok. és eléggé úgy néznek ki, mint a pesti srácok vagy a pál utcai fiúk.
szon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/1920w/88MB9dHcqdTYjanMBR8dq05PVF9WRVJZX1NFQ9wNVSQbBfTOGo5k3OY2a6L63Iel+xHrOXQBXZqObpz__Uis2bBBAQDphDHSh7p+UVw==/20201022CegenydanyadFelavattakgrofTiszaIstvanszobratDFKM9024.jpg

2020.10.25. 08:58:51

@Főnix Oszlár Gazdag:
és tegnapi szfe tüntetésnek hány halálos áldozata volt a sortűznek. és hányat börtönöztek be. és abból hányat akasztanak fel a kommunista vérbírók. egyet se. hanem azért vonultak fel, hogy orbán helyébe lépjen a második legnépszerűbb párt vezetői. a gyurcsány házaspár. és fletó előadja, hogy a dk megalakulásakor olyan szegény volt, mint a templom egere. de volt pénz altus-ban. beforgatták és az eu tanácsadással megtérül. klárával. ez ugye a fidesz mögött jelenleg a második legnépszerűbb párt. a harmadik a jobbik. és a negyedik a momentum.

és értem, hogy az szfe tüntikézők azt szeretnék, hogy a momentum legyen a vezető párt. vonuljanak azokkal a zászlókkal. és nyerjék meg a választást felőlem.

de azt mondják, hogy ez pártoktól független megmozdulás a rezsim ellenében. na de a rezsim legitim. nem erőszakos. az szfe tüntetők ascher és barátainak egyeduralmáért tüntetnek. az ellen, hogy ezt szarka ezredes esetleg megtörné.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 09:12:58

@cvsvrs: Ha Rákosi vagy Gerő Ernő lenne a miniszterelnök, ők sem lőnének 2020-ban.

2020.10.25. 09:14:31

ma magyarországon 4 egyetemen képeznek orvost. sokkal több helyen nem képezhetnek agysebészt. na de színészt. kiáll valaki. és ugrabugrál. hogy kérem szépen ez a művészet. és a másik azt mondja, hogy szerinte inkább így kellene. és kiegyeznek valahogy. és tánművészek kitalálják, hogy álljanak lábujjhegyre. és úgy ugráljanak. de úgy nagyon nehéz. éppen azért. és ebből lesz a balett. miért ne lehetne az országos balettintézet vidéken mondjuk győrben. ha budapesten kultúrharc van, akkor legyen győrben. ott nem voltak tüntetések, tömegmegmozdulások a szörnyűséges fasizmus ellenében. győrben nincs kultúrharc. kerüljön oda is országos művészeti intézmény. mert a kisalföldi is az ország. és lehet egyébként a győri színházban művészeti képzés. és majd onnan is kikerülhetnek államilag elismert művészek. a trianoni határon innen és túl lehet 10-20 magyar egyetemi színpad. és ebből 1-2 lehet budapesten.

ha ezért tüntikéznének, akkor ez korrekt lenne. mert úgy szarka ezredesnek és cimboráinak sincs kizárólagossága, de az aschernek és a haverjainak se. ilyet a többség nem akar budapesten. ez esetben kénytelen az ország lejátszani, hogy vagy ez, vagy az. ez az illiberális átmenet. legfeljebb az egyik maradhat mainstream. lehet, hogy a labrisz óvodások nyernek. mert őket is elnyomják. de veszthetnek is, mert a nép jelentős része ellenükben vonulna fel. és az országban szinte mindenhol. mert ilyenek ezek a magyarok.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 09:17:24

@cvsvrs: Nem, ma azért tüntetnek, mert nem szeretnék, ha egy sikertermék nélküli, semmin sem javító, dilettáns, csak a saját hatalmával törődő, bizánci, elvtelen, a saját embereit is hátba döfő és szociopata rendszer tenné tönkre az unokáik életét is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 09:21:26

@cvsvrs: Ezek nem magyarok, hanem csak egy erkölcstelen familista és lúzer Szapolyai-banda tagjai, aki a történelmi tapasztalat szerint a korrupción, az úrhatnámságon, a felesleges fogcsikorgatáson és a világháborúk kirobbantásán kívül legfeljebb a Dunába lövéshez értenek.

2020.10.25. 09:21:41

@Főnix Oszlár Gazdag:
csak ők nem lehetnének miniszterelnökök. vagy ha mégis, akkor nem választották volna 3x újra. orbán meg ugye a 4. ciklusát tölti. és lehet 5. és 6. is. persze lehet, hogy nem lesz. mert a fideszt le lehet váltani. ahogyan dunaújvárosban tönkre verte a jobbik. tiszaújvárosban nem. és így megmaradt a kétharmad. csak ugye ez nem jó. gyurcsány se jó. mert az szfe azt szeretné, hogy valahogyan a momentum győzzön. tegyék ki a momentumos zászlókat. vonuljanak fel. errefel a momentum egy sünihajú. elképzelni nem tudom, hogy majd ő írja itten a történelmet. de lehet.

2020.10.25. 09:23:34

@Főnix Oszlár Gazdag:
értem, hogy nagyjából ez az akadémikus történészi vélemény. csakhogy ez a politikai underground. én is szoktam írni mindenféle faszságot. így meg úgy. ezek a mocsadékok. csak odaírom, hogy ez faszság. félre értés ne essék.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 09:25:15

@cvsvrs: Kádár a hányadik ciklusát töltötte be 1989-ben? De örülök, hogy a magyar történelem szemetével hasonlítod össze a mai rezsimet, legalább most őszinte vagy. Hiszen egypártrendszer van, nem, ezt mondod állandóan? Aki egypártrendszert akar, az nyilas-bolsi-náci, tehát miért van most ez a nagy érzékenység? Legyetek férfiak, vállaljátok be a Dunába lövést is, vagy nem?

2020.10.25. 09:46:06

@Főnix Oszlár Gazdag:
nem szapolyai és ferdinád hívei állnak szembe. hanem mondjuk gróf tisza és a gyilkosai. mert ők szembeállíthatók. és lehet mondani, hogy tisza -> horthy -> szálasi. egyenesen következtek egymásból. ez az akadémikus történetírás. de erre a népfőiskola azt mondja, hogy nem. tisza és részben horthy is vállalható. a gyengeségeikkel, a hibáikkal, vagy a bűneikkel. szálasi a nácinémet megszállással került hatalomra. ővelük sohasem azonosult a többség. szálasi hatalomra jutása idején errefelé már a szovjetoroszokkal tárgyaltak. csak sajnos ezek a tárgyalások nem vezettek eredményre. és a rákosi rendszert megdöntötték. ezt követte 56. de a kádárt a köznép végül elfogadta. azzal, hogy nagy imrét rehabilitálni kell.

a késő kádár kor kispolgári és a korai horthy korszak nagypolgári világa a keresztényszocialista államiságban egyesíthető. mert ez elfogadható a széljobb irányba elhajló "horthyfasisztáknak" azért, mert keresztény. és a szélbalra elhajló "kommunistáknak" azért, mert szocialista. csakhogy nincs keresztényszocialisa párt, vagy politikai platfrom. illetve van. szily katalin. az is a fideszben.

és a fidesz ellenében az mszp, a dk nagyjából úgy baloldali, ahogyan a cipőm sarka. van valami ütött kopott baloldaliság. az ellenzéki értelmiség ezt a keresztényszocialista nőiséget sem fogadja el. a népi nacionalista férfiaskodást végképp nem. mondjuk kossuth zsuzsánnát és kossuth lajost. ők se tudnának hatalomra jutni annélkül, hogy ne küldenék szarka ezredest az ódri színpadra, hogy kapcsolja le a villanyt.

és az index publicistái meg is írják, hogy micsoda sötét diktatúra van. mert egy állami intézményben állami vezetők lekapcsolták a villanyt. és lehet, hogy ebből lesz a történelem. hogy 2020-ban ilyen szörnyű elnyomatás volt pesten. és ez ellen fellázadt a nép. lehet, hogy ez lesz. és az is, hogy nem.

tessenek választást nyerni. össze lehet állni gyurcsánnyal és a jobbikkal. ezek most a második és a harmadik erő. és ha a fidesz nagyon akarná, akkor a mi hazánk mozgalmat is behozhatná harmadiknak. csak nem akarja, mert az kormányzásra nézve veszélyes. vagy induljon el önállóan momentum mozgalom, vagy az szfe párt, vagy akármi. és lássuk.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 09:56:35

@cvsvrs: A civilizált, nyugati magyarok állnak szembe a barbár, újpogány, náci-bolsi, kriptomohamedán Szapolyai-magyarokkal. Ennyi, nem kell ezt szétragozni.

2020.10.25. 10:01:27

@Főnix Oszlár Gazdag:
kádár a 70-es és 80-as években is népszerű volt a haláláig. és a köznép, a kisparaszti kispolgári világ a rendszerváltás idején egy a kádárizmusba oltott nagyimreséget szeretett volna. ezért vonult ki 56-ban. ezért egyezett ki a népi baloldallal és a szövetkezeti reformokkal. és egy ezt a világképet is integrálni kell valahogy. a fidesz harmadvonala ezt részlegesen meg is teszi. itten a tanácsköztársaság (!) 100 évfordulóját is megünnepelték. nem az mszp és a dk. hanem a fidesz és a jobbik (!). mondván, hogy a szegény parasztok önszerveződésének oldalán állnak a (liberál) bolsevikokkal szemben.

budapesten ez majdnem fordítva van. éppen nem a szegény parasztokat ünneplik. hanem a kommunista hatalomátvételt. de nem a hazafias vonalát. stromfeld aurélt. ami ugye szintén népszerűvé vált a bors című tévésorozattal. hanem kun béláékat, amelyik a magyar többségi társadalomtól idegen maradt a szálasival. ahol akinek józsef főherceggel élen hűségesküt tettek a ferdinánd magyarok. akkor amikor gyügyét már megszállták az oroszok.

chrisred 2020.10.25. 10:06:45

@cvsvrs: Ezek a srácok úgy néznek ki, mint az úttörők a "népünk ifjúsága felköszönti hazánk hős és kopasz vezérét" propaganda fotókon. Akkoriban ezek voltak a hivatalos napi hírek arrafelé. Ismétlem, a pesti srácok nem vágták ünneplőbe magukat, és nem is a helyi pártbizalmi válogatta ki őket az orosz tankok fogadására.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 10:07:46

@cvsvrs: Persze, a gyügyei paraszt a nemzet lelke, elég neki egy zsák krumpli. Tudjuk, ismerjük a típust. Ezért mondom, hogy a nemzet halálos ellensége az erkölcstelen familizmus.

2020.10.25. 10:25:24

@Főnix Oszlár Gazdag:
és ki a feltétlen nyugatosok? gyurcsány házaspár, aki putyint totó kutyával fogadta. a moszkvát feltétlen kiszolgáló ávós prolik pesten? vagy kik? a vidéki dk-s kisnyugdíjasok a globális kapitalisták? vagy az lmp. vagy kik? a jobbikosok és a mi hazánk mozgalom tagjai? vagy kik? a külön induló kétfarkú kutyapárt? mert rájöttek, hogy az 1% is elég jól fizet. és annyit a protest szavazatok közül be lehet gyűjteni brahiból.

ez ugye mind a fidesz ellenében szavaznak, de kurvára nem nyugatosok. ezt legfeljebb a momentum mozgalom mondhatja el magáról. induljon el a momentum önállóan. egy független generációs pártként. nyerje meg magának fiatalokat. az korrekt lenne. de ők inkább összeálltak a szélbaltól a széljobbig mindenkivel. mondván, hogy ők nagyon európaiak. és e néppárt lenne ez a "horror koalíció". a fideszt zárják ki. orbánt ne tömjék ki pénzzel, hanem magyarországot ültessék a szégyenpadra. mert brüsszeli politbüró ellenében szavazott. és lehet, hogy ezt elérik. de ez esetben sem biztos, hogy nem lesz forradalom tényleg minden településen. és még azt is megnyerheti a jobboldal. bocskai, rákóczi, kossuth folytatásaként. és nagy imre se akart feltétlen nyugatosságot.

errefelé 56-ban kossuthista egyetemista diákok ausztriával, jugoszláviával akartak tárgyalni egy katonailag semleges konföderációról.
"A Magyar Népköztársaság külpolitikája minden országgal szemben a teljes egyenjogúság és szuverenitás alapján álljon.
A kormány lépjen érintkezésbe a népi demokráciák, Ausztria és Jugoszlávia kormányával egy közép-európai konföderáció megvizsgálása céljából."
ez volt az egyik követelésük.
kiálltak a határon túl rekedt magyarok mellett
"Illetékes nemzetközi fórumon foglalkozzanak a romániai és más külföldi államokban élő magyarok ügyével."
kiálltak a lengyelek mellett.
" Szolidaritásunkat fejezzük ki a lengyel nép, a Lengyel Egyesült Munkáspárt új politikája iránt."
ez egy idealizált fidesz. amiben a haverok nem lopják el a pénzt a műkőbiznisszel. de ezt a fideszben legális módon teszik. már amennyire a kartellezés legális persze. ezt éppen nyugati mintára teszik. így jöttek létre az oligopóliumok. az a "lopás". meg lölő. amit azért enged meg a köznép, hogy kivásárolják a többségi magyarellenes sajtótermékeket. és közben récsöl megvenné a fél balatont. és lehet, hogy végül elzavarják récsölt. és az is lehet, hogy velük is kiegyeznek. a fidesz az országot nem viszi csődbe. és az ellenzéki pártok hoppon maradnak.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.25. 10:33:34

@cvsvrs: A színészek és pártocskák már senkit sem érdekelnek. Itt a civilizáció visszaállítása a kérdés.

chrisred 2020.10.25. 10:38:22

@Főnix Oszlár Gazdag: A civilizáció visszaállítása másképp nem lehetséges, mint ráerőltetni a hatalomra azt a szemléletet, hogy az övékén kívül a társadalomban még kismillió egyéb legitim és figyelembe vételre érdemes érdek és nézőpont létezik. Különben nem a civilizációt állítod vissza, csak megdöntesz egy diktátort, hogymásik lépjen a helyére. Ahogy Fletó bukása idején történt.

FrVili 2020.10.25. 11:12:06

@cvsvrs: "úgy lehetnek az szfe hallgatói, hogy kövér laca és haverja szakra ezredes odébb tessékeli az aschert. " Akkor tényleg bezárhatják az szfe koleszt, mert ott nem lakik senki. Nyilvan nem láttad az szfe "tüntikézős"körkapcsolást pár hete, amikor mindenki a saját környékének városából tudósította az eseményeket. Határontúli hallgatóknak se kell kiköltözniük az őszi szünetben, mert nincsenek, mert ők akkor vannak, ha kövér laca csettint.

ijontichy 2020.10.25. 11:49:20

@cvsvrs: "a moszkvát feltétlen kiszolgáló ávós prolik pesten?" Te cívis, ugye tudod, hogy a legtöbb "ávós proli" a fideszben van? Miért is nem tudta a fidesz tíz év 2/3 mellett nyilvánossá tenni az ügynöklistákat? Miért csak addig volt fontos nekik ez a téma, amíg tudták, hogy nincs reális veszélye az adatok nyilvánosságra kerülésének?
Csak hogy rögzítsük: 1990 után a főnököd az egyetlen, aki csontig nyalt be Moszkvának. Senki az alcsúti parasztbolsin kívül nem tett több szívességet az orosznak. Mindezt a magyar emberek kárára.
Szóval cívis, MIÉRT NEM NYILVÁNOSAK MÉG MINDIG AZ ÜGYNÖKLISTÁK??? HE??? Ha nem tudsz jó magyarázatot, akkor felejtsd el az ávózást!

FrVili 2020.10.25. 11:57:23

@cvsvrs: " nagy imre se akart feltétlen nyugatosságot" , azonban a te legyügyeizett kvaterkázó srácaid aliexpressről rendelik a hajtókart a kis tuning hondához, de szeretne később egy type R-t és feljár pestre gyorsulásira, mert ott van egy srác aki felprogramozza neki az ecut a japó szoftverrel; a másiknak van egy bandája és szeretne a konziba feljutni, imádja a spotifyról letöltött miles davis albumokat, szeretett volna a müpában a keith jarrett koncertet megnézni, de a haverjával éppen az új Marshall erősítőt szerelték amit a német ebayről rendeltek az összedobott pénzből. Klackó ezt em érti, ő azt szeretné, ha lemegy oda ahonnan feljött, akkor rendes pörköltet és pálinkát főzzenek és ne sushi bar meg pizza legyen, mert az gyerekkorában nem volt.

2020.10.25. 11:58:38

@FrVili:
hol volt még tüntikézés. és vidéken hányan tüntikéztek facebook live. engem nem különösebben zavarna az sem, hogy elsöprik a fideszt. valamelyik söpörje el a másikat. taszítsa azt az underground világába. úgy lehet normalitás. vagy szarka ezredes ezt a siserehadat. vagy megforítva. és ha lesz olyan kulturális produkció, akkor majd azt mondom, hogy ejha, ez valami. de nem látom, hogy őstehetségek tolognának. azt eleve nem érdekli, hogy a vidnyánszky rendezi. nem tojik be attól. attól se ha kirúgják. a tehetséges emberek autokratikusak, mint orbán. orbán se fél, hogy elzavarják. mindent egy lapra feltéve épíkezik. az ilyen meg szokott bukni egy idő után. és orbán sorsa is lehet ez. akár 2020-ban, de az is lehet, hogy csak 30-ban.

2020.10.25. 12:00:42

@FrVili:
és az aliexpress a nyugat?

2020.10.25. 12:19:12

@FrVili:
a fidesz a német gyáripart el kezdte ezerrel megtámogatni. új munkahelyet 10-25 millió forinttal. az nem kevés. milliárdokat szórtak ki. és nem csak óriásvállalatoknak, hanem középvállatoknak. ilyen állásokra.
karrier.krones.hu/DataCenter/Registration/JobAdvertisements/allasok
amire sanyi azt mondta a fiának "öcsikének", hogy javítson a jegyein. mert a fidesz "négyes tanulóknak" kedvez. ő ezt így fejtette meg. az ilyen cégeknek a valaga is fényesre lett nyalva. persze ez részben a haverok érdeke. mert épül hozzá infrastruktúra. és azt a fidesz építi. vagy bérelni kell irodát. és a fidesz adja ki. ez szintén egy kisebb cég. repülőalkatrészgyáras.
www.diehl.com/career/hu/
de a vízmű ettől a cégtől megvette a vízórát. sanyi a vízműnél látja ezt is.

na de a momentum mit kínálna debrecenben? legjobb esetben is repülőgépalkatrészest. vagy ilyesmit. kreatív iparosat. de ilyet épít a fideszben a gipszkartonos.
d-loft.hu/
kiadatlanul áll ez az irodaház. úgy, hogy meg se nyitott.
forestoffices.hu/
a fidesz épített kurva sok ilyen betonmonstrumot. ez a régi szocialista építőipar. ami balatoni szálloda az most egyetem tower. így félig angolosan.
www.egyetemtower.hu/
ezeket tudja a fidesz. de ők is akarnak hozzá nemzetközi diákságot.

a kérdés az, hogy ki kontrollálja a bevándorlást. az, akit közvetlen le lehet váltani. az a fidesz. vagy akit közvetlen nem lehet. az a bukott szdsz-mdf maradványa. az akadémikus értelmiség. és ennek másodvirágzása. a lendület program, a momentum mozgalom. ezek a főhatalomba igyekeznek. rendben. de ahhoz választást kellene nyerni.

Reding Roli 2020.10.25. 12:26:43

ha a szabadságnak nincs elképzelt formája, amely az ellenállásnak és a reménynek programot adna."

A szabadság egy èletèrzès , èletöröm , amely a cselekvès megvalósulásának lehetősègtètől függ egy adott társadalmon belül, hogy mennyire tudunk autonóm módon èlni, mennyire èrezzük magunkat biztonságban, másokkal egyenlőnek ...
Az emberi szabadság csak a társadalmon belül èrtelmezhető , hiszen az abszolút szabadság mint lètállapot csak a termèszetben lètezhetne , de már szabad termèszet sincs, ès minden ember társadalmi lènnyè vált ...
Az ember feladta termèszeti lèny szabadságát, hogy cserèbe a falka\ társadalom biztonságát kapja , ahol idővel az okosabbak\ erősebbek hierarchiába rendeztèk a közössèget , majd a munkamegosztás ès termelès egyre magasabb szintre kerülèse elhozta a vagyoni diffrencialódast ès az egyre nagyobb vagyoni különbsègekből egyre nagyobb hatalmi \politikiai különbsègeket alakultak ki társadalomban ...Amely törvènyszerűen az általános társadalmi szabadság csökkenèsèvel járt együtt
Az emberek általános szabadságigènye mindig is lètezett, de a szabadságjogok mindig csak rèszlegesen , ès nem mindenkit illettek ( csak a szabad athéni polgárok, vagy a nemességre vonatkozóan Magna Carta, Aranyulla)

A felvilágosodas filozófusai mondták ki először, hogy minden ember egyenlőnek születik, ebből következően egyenlő jogok illetik meg
Innen már csak egy lèpès volt a "szabadság, egyenlősèg , testverisèg" eszmènye ....Szabadság - modern értelemben véve - ugyanis nem létezik egyenlősèg ,- törvèny előtti ( vagy vagyoni?) - ès a " testvériség " - amin most szolidaritást értjük ...
A modern társadalom szabadság- kritériumai :
- parlamentaris (pluralis) demokrácia - a hatalom elszámoltatható , korlátos , leváltható, váltógazdaság...
- Jogállamiság - független hatalmi ágak ellenőrző funkciója, jogegyenlősèg
- Államilag garantált individuális biztonság : ebben benne vannak a sokadik generációs jogok , pl a szociális biztonság ( jog az emberhez mèltó élethez ) ," kiegyenlítő - újraosztó" állam , nemcsak a fizikai vèdelem ...
- Autonómiákon alapuló közösségek állama , az állam csak segít a jogervènyesítèsben, de nincs ideológiai alapú államcèl ès kulturális erőszak...Nem az állam alakítja az egyèneket ès a közössègeket viszonyait, hanem èppen fordítva...

Röviden ezeket gondolnám a maximális szabadság megvalósulásának elègsèges feltèteleikènt ..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.10.25. 12:27:11

@ricardo: hm, érdekes, újra kellene olvasnom

Reding Roli 2020.10.25. 12:32:55

@cvsvrs: www.napi.hu/magyar_vallalatok/magyar_film_nyert_a_chicagoi_nemzetkozi_filmfesztivalon.716248.html

de nem látom, hogy őstehetségek tolognának."

Egy kicsit ki kellene nyitni jobban a szemed! Ő is a Színművèszetin vègzett , Horvát Lili...

FrVili 2020.10.25. 12:35:50

@cvsvrs: a tehetséget leginkább minden területen a szakma tudja észrevenni és megítélni. Művészetekben az értő nem
a buszoztatott közönség is bizonyos értelemben a szakma része.
Aliexpress Amazon utánzat, nyugati cuccok replikája ill. minden amit Kínában gyártanak és mindent Kínában gyártanak, mert Kína maga is nyugati replika. Oroszok is akartak saját Amazon-t de rájöttek, hogy nincs mit árulniuk. Mi is maximum a magyarságunkat tudnánk árulni , a fidesz árulja is , mert uniós állampolgársággal értékesebb szerintük.

2020.10.25. 12:37:16

@FrVili:
hja és amikor az sdp rájött, hogy kibaszott magával akkor, amikor belement gyurcsány leváltásába (mert gyurcsányt se a nép váltotta le, hanem első merkel kormány), akkor a német "szociáldemokraták", hogy akkor ők leváltják az orbánt. és erre azt mondták, hogy akkor jöjjön korea. a samsung megveti a lábát és felvásárolja a siemens-t. ha magyarországot kizárják az unióból, akkor a német érdekeltségeket olcsón vehetik, vihetik törökök és oroszok is. a "szociáldemokraták" menjenek a francba. a gyáriparnak meg kurvára jó, hogy van "schaeffler akadémia", ahol képzett technikusok kellenek. ahogy sanyi mondja a fidesz a "négyes tanulók" pártján áll. a "kettes-hármas" tanuló a jobbik. ő is oda szavazna. csak a jobbik összefogott gyurcsánnyal. úgy, hogy inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy.

"nehogy összezavarja az elmédet az összeesküvés elmélet, hogy mindent valami sötét erő irányít". sanyi ezt hallgatja, mert tankcsapda rajongó. ez annak az új albumáról való.
www.youtube.com/watch?v=eyliPfXpWKQ
és a lányos fiú keresi napszemüveges lányt. ez az orbáni konszoldiáció. csak nem geszti péterrel mint a kádári, hanem a tv2-n till attilával. és nem az egyes csatornán, hanem az m5-ön. az m1-en jönnek a migránsok. erősödik a nyomás a balkánon. a szomszédok újratöltve győrffy pállal és müller cecíliával. mágenheim doktor és a "tyúkanyó".

ricardo 2020.10.25. 12:42:45

@HaFr: Őszintén? Nekem is. :)

2020.10.25. 13:18:38

@FrVili:
errefelé inkább 80-as évek fíling van. átírják a toldit zenész ifjúsági darabbá. slam potery betétekkel vagy saját zenével lehet pályázni. told a toldit.
lh3.googleusercontent.com/proxy/-1qgRkVSMHi88VNRHdDNJjf5s7DXlY0gVGYFADzXZTIiA0J9-bET5LqAOtar8zpC5Hp3Nj-rWJerNqQqYZRaI1KGt0dLzUAret7WHqbsJN1hYu3f3w0
vagy most ezt reklámozzák a fidesz propaganda lapjában.
www.youtube.com/watch?&v=Q7-k7pp48zw
ők és a barátaik gyűjtik az aláírást székely szabadságért. és horovitz uramat a zsidó hitközség élén kitüntették adja hírül lölő mai progranda lapja. 56-os slam poterty verseny.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/koskaroly.jpg
ez ugye bőven lehetne szdsz is. geszti péter marketinges gondolkodása. amiből lett a nemzeti vágta. ha ez kell a népnek, akkor legyen ez. ezt a fajta szdsz-t még éppen elfogadták.

beletekertem egy új pandémiás népfőiskolás előadásba. hogy miket mondanak. ezt a mi hazánk mozgalom támogatja. az előadó vidnyánszky-t szidta. és heltai jenőt (szül. herzl eugént) méltatta. hogy mégis csak ő írta a kacsóh pongrác jános vitézéhez a szövegkönyvet. és ezek még hazafias zsidók voltak. és nem feltétlen voltak magyarellensek. a herzl teódor unokabátyja. az előadó yehudi menuhin-t méltatta. hogy ő még hallotta élőben. (még egyszer ez a mi hazánk). szerintük nem ezekkel van a probléma, hanem adornóval, aki kodályt lefasisztázta.

FrVili 2020.10.25. 13:28:30

@cvsvrs: "a tehetséges emberek autokratikusak" nem, a tehetséges emberek autonóm személyiségek, akik szabadságra vágynak, hogy alkothassanak, de nem tűrik a silányságot és versenyszelleműek, ezért mutnak autokratikus jegyeket a tehetségtelenek iránt. De Orban ennek az ellenkezőjét csinálja, a silányságra és szegénységre épít és pusztít mindent, ami nála értékesebb.

2020.10.25. 13:49:17

@ijontichy:
ügynöklisták azért nem nyilvánosak, mert kis túlzással a bm főcsoportfőnökségei váltottak rendszert. és aki
mondjuk hivatalos útra külföldre ment (legyen az tudós, művész vagy diplomata) annak két lehetősége volt. vagy mszmp tag lesz, vagy beszervezte a iii/i. másképp nem engedték külföldre. és megírta a jelentését. mondjuk azt, hogy magyarország általános megítélése jó. a helyi kommunista párt el van nyomva, de erősödik. a nyugat méltatja a reformokat. jóságos és igazságos kádár jánost. valami ilyesmit. így lehetett külföldre menni. és ezért már jelentős állami kitüntetést lehetett kapni. így válogatódott ki az elit. a magyar tudományos akadémián is. még a természettudományos közegben is ez ment. most is így megy. a levelező tag nyal, hogy rendes tag lehessen. csak orbánizmus összezavarta ezt a közeget. és nem tudják, hogy ki kivel van.

ma 30 éve volt a taxisblokád. a mediaworks újságírója emlékezik. az mdf kormány ellen fellépő taxisokat.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/922w/BlokadVorosHadsKossuth-scaled.jpg
a rendőrkapitányt, aki kiment a blokádra, hogy a taxisokkal karöltve biztosítsák a rendet cserébe büntetlenséget garantálta.
göncz árpád mellett a helyi szdsz-t.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/10/+otf/922w/HevessyJozsefEskuje.jpg
és hogy a kormány végül csökkentette az árakat. és létrejött a kiegyezés. ez a mediaworks beállítása.

az, hogy a tüntetésre kimegy a rendőrkapitány és azt mondja jól van srácok, lehet egy kis balhé, de polgárháború nem lehet. és ugye lehet ez is a történelem. hogy ilyen volt a tüntetés. össztársadalmi konszenzusra alapozva.

és ugye szarka ezredes is ezt mondja az szfe tüntikézőknek. az garantált, hogy befejezhetik a tanulmányaikat azokkal a tanárokkal, akikkel elkezdték. lehet egy kis balhé, de polgárháború nem lehet. és úgy is történelem. lásd taxisblokád. amit beírnak a törikönyvbe. mert országos megmozdulás volt.

2020.10.25. 14:09:59

@FrVili:
a középszerűek közül az önimádiók nem tűrik a silányságot. azzal próbálnak kiemelkedni, hogy ők nem tűrik silányt. a tehetséges emberek kénytelenek ezt tűrni. mert a világból szinte mindent vacaknak tartanak. beleértve saját munkájukat, saját magukat. és ezért a tehetséges emberek legfeljebb csak ifjú korukban lázadók. de ezt nagyon hamar kiölik magukból. a tehetséges emberek ritkán balhésak. már kiskamaszként koravének. szellemükben hamar megöregednek, de lélekben gyermek maradnak. így felnőttként azonban boldogtalanok lesznek.

az szfe hegemóniára törekszik. legyen 10-20 képzőközpont a határon innen és túl. és ebből 1-2 lehetne budapesti. 100-200 színházból, társulatból 10-20 maradhat budapesten. és úgy van tisztességes verseny. és 10-20 év alatt megújulhat a kultúra.

FrVili 2020.10.25. 14:49:44

@cvsvrs: ez jó volt, tetszett...talán kiestél a szerepedből;)

2020.10.25. 16:05:19

@FrVili:
az act nyilván a magyar alkot, alakít rokona. a világangol régi magyar. például awe, awful. borzad borzasztó. mert av|ik, avul. ez is magyarul van.

chrisred 2020.10.25. 19:08:31

@cvsvrs: A jelek szerint nálatok a latin nyelv is a pesti zsidók által kitalált humbug.

Bánegressy 2020.10.25. 19:21:58

cvsvrs 2020.10.25. 13:18:38
"errefelé inkább 80-as évek fíling van"
-hm. ez jó hír. nagyon is jó.
cvsvrs 2020.10.25. 13:49:17
te voltál külföldön(nyugaton) akkoriban? és hányszor? :D

2020.10.25. 19:44:45

@chrisred:
a yell azt jelenti: kiált. yellow azt jelenti: fényes, (sárga). na most ezek hogy függnek össze. kiáltás és a fény. úgy, hogy jel. jeladás.

na most lehet mondani, hogy ez belemagyarázás. és lehet, hogy az. ez bölcselet. ezt valójában nem tudjuk. de meg lehet így magyarázni. talán féligazságokig el lehet jutni. a budai "németek" (akik nem németek) és a pesti "zsidók" (akik nem zsidók) szerint mindezt finnül kell olvasni. olvashatod finnül is. és meg lehet magyarázni, hogy ez finnül van. ez a bölcselet természete, hogy szinte mindent ki lehet dumálni.

szabadság. liberal. live. az a levéssel függ össze. azzal, hogy valami levik. hogy van. let. lét. legyen. a lebegő levegő. lebeg. légies. light. lift. level. levél. libeg. lifeg. leaf. a lebeny. a lép. liber. és mondhatod, hogy ez csak belemagyarázás. lehet. könnyen lehet. ez a bölcselet. hogy ezt így ki lehet dumálni. nyilván azt is, hogy ez finnül van. ki miben hisz. figyelj csak. hiszen. listen. i will. úgy vélem. és mondhatod, hogy ezt így nem lehet. ez egy hülyeség. mert ezt finnül kell olvasni. olvasd finnül.

a probléma, hogy ez az elit azt mondja, hogy a magyar szavakat csak finnül lehet olvasni. de a világangolt is lehet magyarul olvasni. az óangolt is. earth. ország-világ. ki lehet dumálni.

vagy mondjuk ugye az edit és a edmond az étek adással függ össze. ead. ad. eat. étek. és lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. csak úgy vannak csoportosítva a tények, mintha a világangol egy régi magyar lenne. ősi. ancient. ezek csak véletlen hasonlóságok. csak ügyesen össze vannak ezek párosítva. valóban. a bölcselet ilyen műfaj. és ennek alapja a hit. nekem természettudományos iskoláim vannak. nem állítom, hogy ez biztos így van. de lehet. bizik. ebből lett a busy és a business. a hun-magyar bízik igéből ered. és az anglik is íjfeszítők. a fürdőben basztak a buzik. a bath. bad. a fürdő és a rosszasság így függnek össze. breath. besz-beszél. az idők folyamán megváltozott a szavak értelme. és kimagyarázás. amikor az akadémikusok a magyart finnül olvassák az is ilyen. és ilyenkor mondják, hogy a nyelvtan számít. számoljuk le ezeket. nyelvtani elemeket is.

de előzetesen engedjünk meg olyan világmagyarázatokat is, amelyek eddig nem voltak megengedve.

2020.10.25. 20:04:20

@Bánegressy:
csak anyám volt csehszlovákiában. és hozta haza az írószert. és azt mondta neki a vámos. asszonyom, ezeket tegye a táska aljára. anyám azt mondta, hogy nem teheti, mert összetörik. és a vámos azt mondta, hogy de asszonyom. nem éri. mi védjük a magyar ipart. ezeket az dolgokat nem lehet behozni a baráti csehszlovákiából sem. hja ezért nem kapható az ápisz boltban. azért. ez van elméletben. csak nekünk el kell fordítani a fejünket. hogy be lehessen hozni magánimportban a gyakorlatban. mert a reformok jegyében védjük a társadalmi érdeket is. anyám azt mondta, hogy hjó. akkor keres valami plédet. úgy jó lesz. és azt mondta a vámos, hogy nem kell pléd. inkább haladjanak, mert áll a sor.

chrisred 2020.10.25. 20:39:21

@cvsvrs: Igen, a félművelt úgy gondolja, ha finnugor nyelvcsaládról van szó, akkor a szavakat finnül kell olvasni. Ezért veszélyes a félműveltek nyelvészkedése. Azt hiszik, ez nem olyan, mint a baleseti ellátás az intenzív osztályon, nem halhat bele senki, ezért bárki belemagyarázhatja az agymenéseit. Pedig de...

Bánegressy 2020.10.25. 20:53:13

@chrisred:
de nem csak ezzel van a baj.
az eddig "meg nem engedett világmagyarázatok" mindenféle nyílásokból való előtörése elég riasztó jelenség lehet azoknak, akik eddig úgy tudták magukról hosszas tanulmányok elvégzése után, hogy tudnak valamit a világról.
illetve a hülyeséget még csak vissza lehetne verni, de ezek a politikai szövetségeik által a hatalomba is föl tudnak kapaszkodni és ott aztán keményen zaklatják a tűrő érdemet.

chrisred 2020.10.25. 21:19:16

@Bánegressy: Ez olyan, mint a pénzhamisítás. Bárki rajzolhat otthon magának pénzt a saját örömére. De ha a boltban akar vele fizetni, akkor ott már felelőssége van. És ezt a felelősséget soha nem akarják felvállalni ezek az egyéni világlátásúak.

2020.10.25. 21:32:44

@chrisred:
a bank leüti az entert. és ott a hitelpénz. bármennyi. a folyószámlán van. és lehet költeni. korlátozott felelősségvállalás mellett. üzleti titkok mögé rejtve. többet, mint amennyi betét van. sokkal többet.

2020.10.25. 21:36:02

@chrisred:
és ebből adódik egy pénzuralmi világrend. ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus. és amikor ezzel a fideszben éltek, vagy visszaéltek, akkor budapest el kezdett pampogni, hogy ez diktatúra. a kapitalizmus pénzügyi diktatúra. így a magyarok úgy a magyarok. ez egy globalizált rendszer. meg hogy a lölő összefonódik. az ellenzék is azért tüntet, mert az államhatalommal szeretne összefonódva lenni. az szfe is azt szeretné. mondhaták azt is, hogy orbán nyerte a választást. szarunk bele. és csinálnak egy magán színiiskolát.

chrisred 2020.10.25. 21:36:12

@cvsvrs: Nem, a bank a folyószámlán követelést ír jóvá. Egyébként, ha a banktól hitelt veszel fel, a számládon jóváírt írt követeléssel kapcsolatban neked felelősséged keletkezik.

Bánegressy 2020.10.25. 21:45:06

@chrisred:
-hát igen, csak az nagy különbség, hogy aki a boltban hamis pénzzel fizet az ma már többnyire azonnal lebukik, mert majd minden boltban van már ilyen uv-s pénzvizsgáló.
viszont hiába nyilvánvaló az egyéni(-nek tűnő) világlátásúak sarlatánsága, ha egyszer támogatókat tudhatnak maguk mögött a hatalomban és a közönségigény is óriási irántuk, minek után az ő meg nem engedett, ámde leegyszerűsített világmagyarázataik sokkal izgalmasabbnak tűnnek a tanulatlanok körében és különösebb előtanulmányok nélkül sokkal könnyeben befogadhatók, mintha éveket kellene alaptárgyi és aztán speciális tanulmányokkal elbaltázni.
brrrrrrr. rosszabb mint a börtön.
akkor már inkább az emelt szintű hülyeség.
pláne, ha a népi bölcselet néhány drábik előadás meghallgatása és visszaböfögése után(csak mint példa. lehetne szabadegyházi, vagy népfőiskolai, vagy sámán) csont nélkül elismer nagytudásúnak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.26. 07:18:52

@HaFr: Tényleg remek írás.

@chrisred: És hol a bank felelőssége, ha nagy kockázattal ad hitelt, olyan virtuális pénzből, ami csak elektronikusan létezik és nincs mögötte árú fedezet? Vagy jelzálog fedezet van mögötte, amit láttunk hogy szart sem ér egy válság esetén. Ha a bank bukik, akkor azt meg mi fizetjük meg.

ijontichy 2020.10.26. 07:25:27

@cvsvrs: "kis túlzással a bm főcsoportfőnökségei" Te cívis, most nekem, tősgyökereső pestinek akarod eladni, hogy sárga a villamos (amikor mindenki tudja hogy zöld)? Ne feledd, nekem a főnököd ugrik gyufáér' :-/
Szóval Sárközy prof (RIP) már '87-ben az x/x-ek megbízásából ténykedett, csakúgy mint tatai-burgert-főtlenrezsó... és még sokan mások, a gazdaságirányítás szürke eminenciás zónájából? Na persze. Hogy ne bután halj meg: az x/x-ek ugyanolyan közönséges szakszolgálatok voltak, mint bárhol a világon (akkor is, most is). Nem kell a púder, kutyaközönséges szakemberek egy kissé extrém műfajban, aminek nem sok köze volt a rendszerváltáshoz (azon kívül, hogy pölö a mécsimi falából a tulaj szeme láttára kellett kiszerelni a technikát, mert azt követelte; megjegyzem ez elég sekélyes lelkivilágra vall). Ismertem párat a '90-es évek második felében, ahogy az Antall-Gálszécsy töketlenkedés után a privátszférában (CI stb.) próbáltak boldogulni.

A rendszerváltás gazdasági alapról indult (jóval korábban már), és onnan nőtt politikai megvalósulás felé (Pozsgai, Németh, Horn, EKA stb). És az ügynöklisták azért nem nyilvánosak, mert kiderülne, hogy a '98 utáni fidesz a legérintettebb párt. Ennyit erről. És már megint hazudozásra akarjátok alapozni egy ország jövőjét. Kurva nagy hiba. Talán a momentum+ nemzedéknek lesz annyi esze, önbecsülése, nomeg tisztessége, hogy a fidesz mocskát majd kiteszik száradni a napra (mondjuk egy penge kiállításon a mirror-házában ;-) ). Jót tenne a magyar társadalom önbecsülésének.

2020.10.26. 09:39:51

@ijontichy:
bojár elmesélte, hogy németh miklóssal nyaralgatott korfun. szerinted egy miniszterelnök nyaralgathat egy közemberrel, olyannal, aki nincs titkosszolgálatokban beszervezve. különösen a kommunista időkben. ez felteszem most is így van. amikor orbán, vagy akárki ellátogat magánszemélyekhez nyaralgatni az adriára, vagy akárhová, akkor ez szerinted úgy megy, hogy anikó asszony lefoglalja a szállást a neten?

a kádár korban nagyon nagyon sokan be voltak szervezve. másképp nem mehettek volna külföldre. az illető vagy mszmp tag lett, vagy beszervezék. vagy nem engedték ki. és itt nem a bevásárlóturizmusról van szó, hanem akik külföldön tanultak, tanítottak, dolgoztak, vagy újságírók voltak. ez most is így van. egy külföldi tudósítót érdemes beszervezni. ha meg tud valami információt, akkor azt ne hozza feltétlen nyilvánosságra, hanem előzetesen jelentse. mert ez elemi nemzetbiztonsági érdek. és ez így működik bárhol a világban. a kádár kor is egy kiterjedt hálózattal rendelkezett. budapest különösen. és persze az összes szálloda és a többi.

na ezért nem hozták nyilvánosságra. mert senkinek se állt érdekében. schiffer andrás verte a seggét. de azért már nem kardoskodott, hogy diplomáciai hálózat jelentéseit hozzák nyilvánosságra. a schiffer klán hogyan és hová volt beépülve külföldön. és ebből hogy következtek az lmp társfinanszírozói körei. az összes pártpolitikai szereplő cinkelt kártyákkal játszott és játszik a mai napig.

2020.10.26. 09:56:38

@chrisred:
részleges tartalékolás van. tegyük fel, hogy a ráta 1/10. ez azt jelenti, hogy 100 forint megtakarításból 10 forintot a banknak tartalékolnia kell. ez esetben nem lehet kölcsönadni csak 90 forintot ugyebár. első körben. ugyanis ez a 90 forint betétként jelenik meg a rendszerben. miközben nem valós megtakarítás. és ebből lehet folyósítani 81 forintot. és így tovább. ez ugye egy végtelen sor. aminek határértéke 900 forint. 100 forintból mindjárt lehet 1,000 forintot teremteni. pénzintézeti tevékenységgel. és aztán ezeknek a pénzügyi termékeknek se vége se hossza. mert ezeket lehet tovább bonyolítani.

és persze ez inflációt teremt. a pénzt el lehet inflálni ingatlan alapokban. fel lehet vásárolni fél budapestet vagy a fél balatont. fel lehet építeni egy szállodaláncot. vagy fel lehet tölteni áruval egy kiskereskedelmi láncolatot. bankközi kapcsolatokkal. és a kereskedelmi média is így jön létre. ehhez mind kormányzati kapcsolatok is kellenek. másképp nem juthatsz nagy összegű hitelhez. mert a kihelyezett pénz nincs biztonságban. és mindezt korlátozott felelősségvállalás mellett, üzleti titkok mögé rejtve csinálni. ez a létező kapitalizmus. haveri államkapitalizmus.

a fidesz egyszerűen csak belepisál a trambulinról. nem kreálják meg a jól fésült üzletembereket, akik a harvardon végeztek. hanem azt mondják, hogy kérem szépen ez itt lölő az ügyes üzletember. a nemzeti nagytőkés. ennek persze kevés köze van a klasszikus liberalizmuson alapuló polgárosodáshoz. de a kapitalizmusnak általában kevés köze van hozzá.

ijontichy 2020.10.26. 10:43:10

@cvsvrs: "na ezért nem hozták nyilvánosságra." Nadeakkor hogy is van az, hogy a becsület pártja az emúttnyócévben úgy visított a tárgyban, hogy a többször javítani kellett mennyezetet a parlamentben? A megyó esetében miért is visítottak kórusban, mint heréltek a háremben, és miért nem visítottak pölö a saját kan-cellár-minijük miatt (kinek első munkahelye épp ott volt)? Mert most hirtelen megvilágosodtál, ugye, hogy annakidején az miképp működött?
Amúgy egy ügynöktörvény pont arról szólt volna, hogy kik a "házmesterek" és kik azok (akikről te regélsz), akiknek a neve nem hozható nyilvánosságra.
A fidesz a legérintettebb párt, és még becstelen is. Másképp nem lehet. Szépen el is jutunk oda, hogy a fidesz a legócskább emberanyag (ócskább, mint a rendszerváltó elit), és még tökhülye a kormányzáshoz is (mint az ország állapota tíz év után pontosan megmutatja). Ha ehhez hozzáveszem, hogy milyen morális mélységbe lökték a társadalmat... phűűű

2020.10.26. 11:09:50

@ijontichy:
a fideszre vagy kattanva. az összes párt érintett volt. és ebből a kiszorítósdiból legfeljebb egy maradhat. és jelen állás szerint a fidesz lesz az. bár ez korántsem biztos. mert orbán a 20 ezer lélegeztető gép után egyszer 200 ezres kórházi kapacitásról beszélt a parlamentben. hogy annyi a csúcs. és ugye majdnem biztosan nincs annyi. ezen múlik.

a kádár rendben debrecenben három kórház volt. egy a városi munkásságnak, egy a vidéki parasztságnak és a egy az egyetemi központ értelmiségnek. társadalmi osztályok alapján fel volt osztva. csakhogy nem volt annyi szakorvos, hogy a betegeket ilyenformán ellássa. és így a legkisebb forgalmú kórházat megszüntették.

egy mai hír errefelé, hogy a megmaradt két kórházból az egyik már egyáltalán nem fogad fekvőbetegeket. és az eddig előjegyzett műtéteket egyesített egyetemi klinikai központban végzik el. magyarul egy intézmény fogadja általában a betegeket. és másik intézmény pedig lesz a honvéd járványkórház népegészségügyi személyzettel. magyarul pandémia idején végrehajtottak egy egészségügyi reformot. a két hullám között előkészítették. és most megcsinálják. ami nem azt jelenti, hogy ez feltétlenül működni fog. de működhet. és kérdés, hogy országosan miket léptek.

de ezzel a megoldással se tudnak 10 ezer beteget ellátni. ami a 200 ezres kapacitáshoz kellene. illetve csak végszükségben. persze ha ezt orbán így értette, akkor rendben van. de olyan a helyzet, hogy könnyen elméretezhetik ezt a dolgot. és úgy a kormány bukik.

de ugyanígy az ellenzék is megbukhat. mert budapest gazdagsága nem lesz tartható. és brüsszeli politbüró is megbukhat. gulyás gergely már a múltkor belengedte, hogy a magyar kormány kész kétoldalú megállapodásokkal is tárgyalni. ami konföderációs működést jelent. úgy a brüsszeli adminisztrációnak nincs túl sok értelme. és ezek a koncepciók a válsághullámok közepette egymásnak fognak feszülni.

Reding Roli 2020.10.26. 21:03:24

@cvsvrs: magyarul pandémia idején végrehajtottak egy egészségügyi reformot. a két hullám között előkészítették. és most megcsinálják. ami nem azt jelenti, hogy ez feltétlenül működni fog. de működhet. és kérdés, hogy országosan miket léptek."

Ezt reformnak nem neveznèm , inkább adhoc válság inkèzkedèsnek, amivel csak olajat öntöttek a tűzre, hiszen 10 èv semmitevès, , és a szakterület GDP- aranyos elhanyagotságán nem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani. Különösen úgY nem, hogy jogfosztó törvènyt sikerült összehozniuk, így máris van egy kör, akik inkább felmondanak ...Ugyanis az állami egèszsègügyi rendszser sehol a világon nem katonai jellegű szolgálati jogviszony . Ez teljes agyrèm. Èppen elèg lett volna paraszolvenciat szabályozni és hogy adott helyen ne folytassanak párhuzamos tevèkenysègeget , a törvény többi egy nagy jogfosutó baromság..!
Az egèszsègügyen nincsenek trükkök: ahol jó egèszsègügy van, ott mindenhol sokat , arányaiban ès abszolút èrtèkben is többet költ az állam...
Sokan szidják a mostani egèszsègügyi rendszert , pedig ez egy jó alap , csak nèhány hülye egèszsègügyi közgazdász kitalálta hogy be kell zárni kórházakat , mert úgy lehet hatèkony ès magasabb szintű egèszsègügyi rendszer ...
Az ilyen reformok miatt haltak most Dèl- Európában annyian, mivel egyszerűen nem voltak kórházi ágyak- az eltúlzott ágycsökkentès miatt - ahol a betegeket elhelyezzèk ..Nálunk az ágykapacitás mèg mindig nagyon komoly ès ezt kellene fenntartani a jövőben is , mert járványok lesznek ...
Nálunk emberek - azaz dolgozók nincsenek- ezen kellene változtatni a kormányzati politikának , úgy , hogy ne csak az orvosoknak , hanem a többi dolgozónak is tegyenek egy fair bèrajánlatot , ès hallgassák meg őket is...
Úgy látom , most a lehető legrosszabb időpontban a válság közepèn fogtak a " reformba" - úgy hogy kiscsesznek dolgozók tízezreivel, amikor sokan havi 200 óráját dolgoznak ...
Ja , és nem tesztelik a dolgozókat !!! Minden héten beszèdül egy covidos , egy átlagos kisklinikumi osztályra - de mègsincs teszt ! Mert állam valószínűleg a vègèt járja , pènzügyileg ...A járvany java pedig még hátra van...

Egyáltalán , miért gondolkozna ma az átlagember a szabadság formáiról- mikor a holnap sem biztos , hogy megèljük , amikor a legalapvetőbb szabadságjog , az emberi èlethez és az egèszsèghez való jogokat a kormány nem tudja semmilyen formában biztosítani, majdnem nulla a jarvanyvèdekezès , elkèpesztő a járványgörbe...
Egèsz Európában a kormányok megtesznek mindent a lakosságért , a magyar kormány most is rosszak közzè került...
Szlovákiában letesztelik az egèsz országot ...

2020.10.27. 08:54:40

@Reding Roli:
ez ad hoc válságkelezés és reformlépés is egyben. összevontak két intézményt (önkormányzati keretek között). és létrehoztak egy különálló honvéd kórházat népegészségügyi személyzettel. és ehhez a központi kormányzattól mindenki kapott félmillió forint egyszeri juttatást és a béreket megduplázzák. nagyjából ezt kell csinálni.

budapesten visszaszavazták gyurcsányistákat. azt, hogy ez se jó, az se jó, semmi se jó.

2020.10.27. 10:36:54

@Reding Roli:
lázzal, légúti panasszal a betegek a járványkórház sürgősségi osztályán jelentkeznek. és ehhez tartozik egy népegészségügyi személyzet tiszti orvoslással. ez az egyik intézmény. ami rendesen járóbeteg ellátó intézmény és tartalékkórház. és pandémia idején ez lesz járványkórház.

egyébként ettől függetlenül folyik a normál közegészségügyi ellátás. ezt az intézményi reformot lépték meg errefelé. erről beszél kásler is. hogy az intézmények így álljanak párba. és az egyik áldozza be a normál ellátást. csak ezt nem teszik meg. budapesten az értelmiség többsége a rendszerváltás óta betlire játszik. arra, hogy a magyar államiság omoljon össze. és vagy ez lesz. és könnyen lehet. vagy budapest gazdagsága esik vissza. a főváros is letesztelhetne mindenkit akkor, ha akarna. a pénze meg van hozzá. csak nincs népegészségügyi személyzete.

Reding Roli 2020.10.27. 15:46:35

@cvsvrs: egyébként ettől függetlenül folyik a normál közegészségügyi ellátás. ezt az intézményi reformot lépték meg errefelé"

A "reformjuk" már már kb. 8 ève elkezdődött azzal, hogy összevonták a DEOEC - et ès a Kenèzy Gyula kórházat ès " kancellárokat " neveztek ki... A leginkabb inkompetens a Kenèzy kórházban vannak : tipikus államparti potentátok, de a szakmában nincsenek elöl ...
Orbán kitalálta hogy honvèdelmi irányítás alá vonja a kórházakat, de mára a katonák- hála istennek - eltűntek ( legalábbis nem láthatók ) ...Az EU - ban mára mi lettünk az egyik legnagyobb járványgóc lakosságarányosan. Csehország után a második helyen vagyunk a napi áldozatok számát tekintve...Ennyire nagy a siker ...

Az , hogy az egészségügyi reformjuk mennyire sikeres , az ellátások elèrhetősègèben ès színvonalának mèrhető le : van olyan műtèt, amire hónapokat kell várni ,- és éppen ezért marad meg a paraszolvencia rendszer is, és ezután is - mert az emberek nem akarnak hónapokat várni az ellátásra ....A nozokomiális fertőzèsek száma is nagyon magas, ami szintèn a belső problèmákat mutatja
Ezt fogja most mègjobban szètverni az új egèszsègügyi törvény , ès a mostani szűkös ellátási kapacitások is leszűkülnek ( ez a cèl??) , azaz : marad a privát egèszsègügy, ha valaki gyúgyulni akar... majd Lölő csinál klinikát is !
A DEKK pèldául 2 millió embert lát el , nem 200 ezret..
Az is előfordul, hogy 5-10 órát kell várni a sürgőssègi ellátásra, mert vidèken nincs gyógyítás, leèpült minden,így mindenkit a DEKK-re visznek ...."..A sürgőssègin meg rezidensek rendelnek...
Ennyit az egèszsègügyi reformról...Mondanom sem kell , hogy plusz források bevonása nèlkül vagy csődbe megy az egèszsègügy , vagy a harmada megint leèpül...A 4-5 hónap várakozási időből lesz 6-7 hónap ...A szerencsètlen beteg csak rosszabbul járhat...

2020.10.27. 16:24:03

@Reding Roli:
a népegészségügyi és a tiszti orvosi szolgálat rendesen félkatonai pályát jelent. müller cecíliának most nem kis kosztümben, hanem katonai rendfokozattal ellátott egyenruhában kellene kiállnia. vagy győrfi pálnak, vagy szlávik doktornak, vagy akárkinek. jelezve, hogy a pandémia nem játék. és amelyik orvos ezt most nem fogadja el, hogy ilyen is van azokat az egészségügy környékéről is el kell zavarni a francba. mert azok az ellátórendszer összeomlására játszanak.

és rendesen most a tudományos akadémián is a népegészségügyi program támogatása lenne elsődleges feladat. feltéve, hogy annak élén egy komoly tudós áll és nem egy bohóc.

és értem persze, hogy vannak, akik betlire játszanak. és ha ez bejön, akkor a kormány valószínűleg megbukik. és leszámolhatnak a politikai ellenfeleikkel. ha ez is egy legitim törekvés, akkor az is, hogy orbán megtegye ugyanezt. ezt a hatalmi játszmát nem lehet nem dűlőre vinni.

2020.10.27. 16:48:59

@Reding Roli:
budapesten 31 ezer diplomás orvos van. és 162 ezer jogász-közgazdász. ennyien okoskodnak, hogy nincs pénz, nincs jogállam. fele ennyi közgazdász kellene és mindjárt több pénz maradna a többi ágazatban. az ország fele annyi jogszabállyal és jogásszal is elműködne. és mindjárt átláthatóbb lenne a jogrend. nem kell ennyi színész állami finanszírozásban és alábbhagy a kultúrharc.

ijontichy 2020.10.27. 17:14:16

@cvsvrs: "ennyien okoskodnak" Nos, lehet, hogy hamarosan vége lesz az okoskodásnak. "és amelyik orvos ezt most nem fogadja el, hogy ilyen is van azokat az egészségügy környékéről is el kell zavarni a francba" :-DDD Látom a pártaktíván nem igazán "fejtették ki az igazság minden részletét" számotokra. Már rég megmondtam, hogy a piacon a lévő gittegyletek közül a fidesz a legalkalmatlanabb alakulat. Hja kérem, bolsik, annak is a szemetje...

@Reding Roli: " ez a cèl??) , azaz : marad a privát egèszsègügy," Ez bizony. Tkp. már 2010 óta ez a hosszútávú cél. Vitya utálja a felelősséget, mint ördög a szenteltvizet. Vékonyka közeü, vastag és hálás privát. Több zseton marad elveszíteni közpénz jellegét ;-). Csakhát ez a kurva vírus... nehéz így békát főzni :-/

2020.10.27. 18:23:24

@ijontichy:
kevés orvos van, de amelyik pandémia idején betlire játszik az menjen a francba.

2020.10.27. 18:38:37

@ijontichy:
budapesten 18 ezer kórházi ágy van a ksh szerint. az észak-alföldön (hasonló népesség) 9 ezer. ez az állami rendszer, ami állítólag egyenlő hozzáférésen alapul.

ijontichy 2020.10.27. 19:00:40

@cvsvrs: Nyugi. Nem dől össze a világ. Csak meglehet előbb megy a fityfasz a lecsóba, mint gondoltam. Dehát a büdös bolsiknak így is, úgy is ott a helyük. Ez nem kérdés, ez szilárd tény. Egy év, vagy húsz, tökmindegy.
Ja és nem a francba mennek, de ezt már tavasszal írtam, csak nem figyeltél. Amúgy csak tanultak a főnöködtől.

Reding Roli 2020.10.27. 19:34:13

@ijontichy: Kínáncsiságból megnèztem hogy a nèmeteknèl hányan halnak meg egy nap...83 milliós ország ugye ...Okt 26-án 24- en...Úgy nagyjaból 10- 30 között , meg volt egy 40- es nap...
Valamit vagy mi csinálunk szarul - gyanítom erről van szó- ès\ vagy ott nagyon fejlett az egèszsègyi rendszer ...

Sebaj, majd Lölő èpít nekünk a Covid- alapból járványkórházat , ahol jó pènzert gyógyulhatunk...
A többi ember meg menet a katonai kórházba, ahol katonatisztek fi...gatják majd a szakdolgozókat...
Ha ebbe nem bukik meg Orbán , akkor tènyleg megérdemli ez a nemzet a sorsát azt mondom ..

Van az a pont, ameddig pragmatikusan lehet szemlèlni egy kormány tevèkenysègèt, de Vityáèk most ámokot futnak , nagyon úgy nèz ki .....Együtt buknak azok is , akik soha nem szenvedtek bárányvakságban , ès látták előre a sötèt jövőt ...Èn már nagyon règen mondom, hogy ez egy nèpirtó kormány , ès - sajnos - a vègen valóra válik minden negatív gondolatom...

Reding Roli 2020.10.27. 20:20:44

Azt kellene megèrtenünk , hogy milyen folyamatok vezettek a posztmodern időszak társadalmi-, gazdasági - ès politikai harcainak hirtelen felfokozodásához. Az már evidencia hogy a Föld országai egy egymástól egyre inkább függű globális rendszer rèszeivè váltak , ebből adódóan a nemzeti politika, a" struccpolitika " SOHA nem fog önmagában választ adni a globális kihívásokra. Szövetsègi rendszerek kellenek , de leginkább az euroatlanti szövetsèg, diktálni az èrtèkmodellt a világnak A globális problèmak megoldása csak együtt lehetsèges : fokozatos csökkentèsèhez kellenek a nyílt, tudományos alapokon nyugvó , kölcsönös èrdekeket figyelembe vevő globális konzenzuson alapuló megoldások , paktumok. Amíg a nemzeti önzès, szűklátókörű politikája dívik, addig esèlyünk sincs a változásra , de új ès mindnen eddigit meghaladó válságok ès háborúk jönnek..
A Földnek egy esèlye lehet : ha minèl több ország fogadja el politikai szinten a nyugati világ alapelveit, hiszen más alapokon esèly sincs globális konszenzus lètrejöttènek...
A korcs demokráciák , az autokráciak , totalitárius rendszerek bukásra vannak ítèlve, és minèl előbb ráèbrednek ezen országok polgárai , hogy az elnyomó politikusaik nem mentik meg a nemzetállamot , de együttes erővel fragmentálják a világot , hogy az a globális èrdek-káoszba , az anarchibába süllyedjen ...
Most , november 3- az tudja megtenni a világ az első nagy lèpèst, ha Trumpot leváltják, ès akkor talán elindul az euroatlanti nyugati világ újra erősebb szövetsègbe kapcsolódása...
Ha ez nem sikerül, akkor majdnem biztos vagyok , hogy Erdogan, Putyin vagy Hszi Csin Ping kirobbant egy világháborút, - látván a nyugati világ szètesèsèt ...Már majdnem ott tartunk valójában ...
Bident nem ideológiai alapon támogatom , hanem mert egyèrtelmű változás kell ...Ha Trump marad , szètsesik a nyugati világ ...
A Kínaellenes harcot egyedül nem fogja tudni megvívni , de világ- konszenzust sem fog lètrehozni...

Gery87 2020.10.27. 20:33:25

Röviden: szolgalelkű, kultúra és érték nélküli jobbágyok országa ez, amiben az ösztönszintű állatias törzsi acsarkodás szintjén van a közbeszéd, miközben élünk napról napra hosszútávú elképzelések nélkül.
Ennyi.
Hányszor elmondták már ezt 30 év alatt....hajaj, mégse változik semmi.

"Majd lesz -- talán -- megint valamilyen forradalom, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy a demokrácia felismerhetetlenül elsorvadt formája képtelen betölteni a reményt, hogy győzelemre vigye a szabadság ügyét. "

Jó reggelt.

2020.10.27. 20:36:28

@ijontichy:
ha orbán balfasz lesz, akkor meg fog bukni. de az, hogy ez esetben ki és hogyan kormányozna az kérdéses. ebből a két brancsból legfeljebb az egyik maradhat.

2020.10.27. 21:08:46

@ijontichy:
tegyük fel, hogy orbán elengedi a gyeplőt és kormány megbukik. ezek után a fidesz, a jobbik és a mi hazánk választó egy platformra kerülne. az 40-45% a teljes népességben. és 60%-65% a biztos választók körében. ez esetben sem nyerne automatikusan választást gyurcsány. vagy a momentum. vagy ha nyernek, akkor is ugye kormányozniuk kellene tudni. ez esetben a választások kimenetele kiszámíthatatlan. és megint az van, hogy legfeljebb az egyik maradhat.

Khonsu 2020.10.27. 22:54:13

@cvsvrs:

Egyik sem maradhat, nem lesznek képes megmaradni azzal szemben, ami jön, mert az ezeknél sokkal nagyobb ellenfelek/nehézségek legyőzésére jön létre. Annyit tehetnek, hogy minél inkább döntetlenre hozzák ki a felállást, lefoglalják egymást, hogy amikor eljön a végzetük, a lehető leggyorsabban roppanjanak össze. Így a népnek kevesebb és rövidebb szenvedést kelljen elviselnie az átmenet alatt.

Khonsu 2020.10.28. 00:02:41

@poszt:

A probléma szerintem is a "korszellem", a posztmodern következménye. Így a megoldás a korszakváltás, a posztmodern, mint olyan legyőzése lehet. Mégpedig úgy gondolom azt a "csodafegyvert", ami erre képes a civilizációs központban kell elsütni. Akkor kaphat akkora erőre, hogy az egész civilizációs tömbben elterjedjen.

2020.10.28. 07:11:57

@Khonsu:
ha orbán nov 1-gyel elrendel egy szigorú lockdown-t, mert rájön, hogy a második hullám nem játék, akkor nagy valószínűséggel ő nyert. ha nem, akkor az ellenzéknek lesz nagyobb esélye. orbán nélküli fidesz is választást nyerhet. akár egy lázár-gulyás-szijjártó triumvirtátus is. novák katalin államfő lehet. és őt küldik a tanácsba. egy nőt. egyébként orbán maga is megtehetné, hogy ha a baloldal ennyire utálja brüsszelben, akkor oda küld a baller bizottságosdiba tárgyalni nőt. és a döntéseket a parlament és a kormány hozza. és a tanácsban jobberként vétózhat. ez az egyik forgatókönyv. hogy a orbán, a fidesz ezt a válságot kezelni tudja. és úgy ők maradnak.

tegyük fel, hogy megbuknak. ez esetben nagy valószínűséggel nyer az ellenzék. de gyurcsány, karácsony és fekete győr andrás triója vagy képes lesz egy pártszövetségbe olvadni. vagy ezek közül is csak egy maradhat. és ha utána őket kihívja valaki, akkor megint csak.

ez a hatalmi játszmák természete.

2020.10.28. 07:32:21

@Khonsu:
a világias csodafegyver maga az ember. és ha valaki ezt nem érti, akkor a világot nem érti.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 08:20:24

@cvsvrs: Ja, ezért alapítja a Fidesz a civilizációját a felebarátok gyűlöletére. Mert az ember a fő érték. A haveri ember. ;)

2020.10.28. 08:49:51

@Főnix Oszlár Gazdag:
a hatalmi játszmákban akikben a gyűlölet lesz úrrá annak esélye nincsen. az elbukik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 08:52:22

@cvsvrs: Mint 2019-ben a Fidesz Budapesten és a nagyvárosokban. Jól látod.

screpes 2020.10.28. 09:08:51

@cvsvrs:

maximum érdekes lehet a hipotézised, de amúgy semmi szükség rá...
Mindenkinek lehet, mindenkinek van hipotézise.
És ennél fejlettebb jövőkép a hipotézis, amelyik már SZÁNDÉK is, azzal párosul. Amit magad szeretnél. (azt meg tudjuk: egyik győzzön, de most a
fideszék vannak, nagyon).
Minden állításodhoz, minden mondatrészhez kétely , ellenérvek társíthatók.
Mindösszesen: nem az lesz, amit valószínű lehetőségként felvázolsz.
Annyi a koherencia, hogy "ezesetben a választások kimenetele kiszámíthatatlan". Tényleg.

2020.10.28. 09:22:24

@Főnix Oszlár Gazdag:
kérdés, hogy az ellenzéki pártok vezette városok közül melyik állna meg a saját lábán. mert ezeknek a városoknak (budapest, szeged, pécs) látványosan nincs iparuk mondván, hogy arra a 21. században nem lesz szükségük. miskolc szinte azonnal beállt a fideszbe. a dk-s polgármesterjelölt lepacsizott palkoviccsal.

a "nagyvárosi" lét előfeltétele az, hogy az adott település nettó tőkeexportőr legyen. és ez budapestre nem áll. ha most megszűnnek az egészségügyi ellátás, akkor szegeden és pécsett nem esnének kétségbe. ha bezárna az összes mérnöki iroda, akkor győr és miskolc nem esne kétségbe. ha a fidesz bukik, akkor a királyváros székesfehérvár nem esne kétségbe. a királynék városa veszprém nem esne kétségbe. debrecen nem esne kétségbe. ezek a városok nem függnek orbántól. a gyügyei parasztok se. lényegében csak budapest van alárendelődve a kormánynak. és ez demszky idején is így volt. amíg a független reálértelmiség a köznép oldalán nem szerveződik össze addig marad a csodavárás.

2020.10.28. 09:25:02

@screpes:
ez a hatalmi játszmák természete. ez a von neumann szerinti definíciója. filozofikusan lehet, hogy ez kétséges. de ez az, ami valóságos.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 09:27:16

@cvsvrs: A Fidesz egy zéró összegű játszmákon alapuló, erkölcstelen familista politikai erő, amely a rá nem szavazó állampolgárokat nem tartja igazi állampolgárnak. A Fidesz uralma 5.2 millió ember számára tehát adózás politikai képviselet nélkül, azaz egy belső gyarmatosítás. A politikai képviselet nélküli adózás, mint gyarmati uralom robbantotta ki az 1775-ös amerikai forradalmat. Történelmileg hasonló úton haladunk, ha helyes az érvelésem.

2020.10.28. 09:29:10

@Főnix Oszlár Gazdag:
karigerire cca. 350 ezer fővárosi szavazott. és 1 millióan nem szavaztak rá. és mégis ő a főpolgármester.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 09:32:19

@cvsvrs: Ez nem változtat azon, hogy a Fidesz NER államrendje megfosztja a tényleges politikai képviselettől a 2.8 milliós Fidesz szavazókon kívüli embereket, akik azonban adóznak. A kizárólagos hatalomgyakorlás kiépítése nem csupán az alkotmányos rend megdöntése, tehát nem csupán arról van szó, hogy tényleges ellenzéki hatalom nélkül nem legitim a Fidesz hatalma, hanem arról is van szó - ha igaz a felvetésem -, hogy 5.2 millió ember de facto gyarmati státuszba került.

2020.10.28. 09:33:10

@Főnix Oszlár Gazdag:
jelenleg a fideszé a relatív többség az országban. és a párbeszédé budapesten. csakhogy ezek oldalán a dk és a momentum vezetői is hatalmi játszmában akarnak részt venni. fletó és fegyőr is. akár egymás ellenében is. tudván, hogy legfeljebb egy maradhat. úgy szállnak a ringbe. karigeri is úgy akar párbeszédet, hogy ő nyerjen. jó kis párbeszéd. pálinkás is úgy akar új világot, hogy ő nyerjen. szép kis új világ. és mind pontosan ugyanazt a pozíciót akarja, amit orbán.

chrisred 2020.10.28. 09:33:34

@cvsvrs: Debrecenben cca. 35 ezren szavaztak Papp Lászlóra, majdnem 130 ezren nem szavaztak rá. Ez valamivel rosszabb arány

FrVili 2020.10.28. 09:34:33

@cvsvrs: ezért kell sok stadion , mert ott sok ember elfér. Ezeknél pár középiskolás is jobban vezetné az országot, ez egyre jobban látszik. Minden pénzt és energiát a valóság elhazudozására fordítanak, de a valóság hamarosan rájuk dől, alatta a kamu sohasem létezett kereszténységük alattvalógyűjtő üres politikai marketing szlogenjeikkel begyűjtött balekjaik
áldozataival. Csak ugye ettől félve egyre erőszakosabbak lesznek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 09:36:28

@cvsvrs: Nem, az államhatalmi szervek felépítése, a hatalommegosztás deklarált felszámolása az 5.2 millió ember tekintetében megszüntethette a politikai képviseletet, miközben ezek az emberek adóznak. Egy ilyen államrend nem hogy nem demokratikus, hanem nem is legitim alkotmányos szempontból. Ez már nem politikai, hanem az alkotmányos rend esetleges megdöntésével összefüggő kérdés lehet. Egy ilyen alkotmányos válságból sajnos nagyon ritka a békés kiút történelmi szempontból.

2020.10.28. 09:47:08

@Főnix Oszlár Gazdag:
és ugyanígy nem tartósan mehet szembe a főváros az országgal. vagy meg kell nyernie magának, vagy a korábbi elit elveszti uralmát. a tudós és a művész elit is.

a fidesz is bukhat és az ellenzéki értelmiség is. ha orbán elhibázza a válságkezelést, akkor az ölükbe hullhat a hatalom, vagy lázár ölébe (mert egy orbán nélküli fidesz sem esélytelen, kádárt is a sameszai buktatták meg, orbán meg még meg sem bukott, csak el kell rendelnie a lockdown-t és valószínűleg nyert). az ellenzéki értelmség a fidesszel szemben aligha tudna kormányozni. de lehet. és ha erre szavaz a nép, akkor legyen.

2020.10.28. 09:49:06

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezek szerint a világon egyetlen jogrend sem demokratikus. ezek szerint a világon egyetlen vállalat sem legitim. az igazgatótanácsok többségi alapon hoznak döntéseket. és ezek tagjainak eszükben nincs megosztani a hatalmat, a cégvezetőknek elrejteni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 09:51:55

@cvsvrs: Nem érted. Orbán alkotmányos reformjai HA (feltételes módban!!!) megszüntették a hatalommegosztás VALÓDI formáját, azaz megvalósult a de facto egypártrendszer, akkor megdöntötték az alkotmányos rendet, mert nincsen TÉNYLEGES hatalommegosztás. Ha nincsen tényleges hatalommegosztás, akkor nincsen tényleges politikai képviselet 5.2 millió ember tekintetében. Ettől kezdve minden választás, minden állam szerv elveszti a legitimitását. Érted, hogy mi a veszély? HA (!!!) ez történt, innen nincsen nagyon visszaút a polarizáció kezelhetetlenné válása előtt.

chrisred 2020.10.28. 09:54:09

@cvsvrs: Mi köze a gazdasági társaságok belső szervezeti felépítésének a demokráciához? Egyébként léteznek olyan jogrendek, amik nem csak a kormányon lévő politikai szervezeteknek biztosítanak jogot a közhatalom gyakorlására. Ezeket nevezzük polgári demokráciáknak.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 09:55:50

@cvsvrs: Nem, egy ország GYARMAT, ha egy vállalat irányítja. Pl. India a Kelet Indiai Társaság alatt egy GYARMAT volt. Ha 5.2 millió ember egy Fidesz Zrt. gyarmati uralma alatt él, akkor ebből gyarmati felszabadító harc lehet. Ez olyan mértékű hazaárulás és puccs - ha igaz - ami Trianon óta a legnagyobb magyar államrendi válságot okozhatja - már ha igaz. A történelmi következményei mindennek - ha igaz a felvetés - pedig beláthatatlanok lesznek, józan ésszel felmérhetetlenek.

2020.10.28. 09:58:38

@Főnix Oszlár Gazdag:
orbán úgy vezeti magyarországot, mintha az egy olyan zrt. lenne, amiben minden felnőtt tagnak pontosan 1 szavazata van. ezek a demokratikus elvek szabad piaci köntösebe bújtatva. az ellenzék magyarország nyrt.-t szeretne. csak azt többség nem szeretné. és amikor mégis erre szavazott, akkor az nem eredményezett működő országot. jöhet az ellenzék, de már borítékolni lehet, hogy csődbe visznek mindent, ami a kezük ügyébe kerül.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 10:01:14

@cvsvrs: Ha igaz, amit mondtunk, akkor Orbán nem vezeti Magyarországot, hanem megszállta azt. Ha igaz, amit állítasz, akkor nincsen szavazás, nincsenek, pártok, nincsen semmi, csak megszállás és de facto puccs. Remélem, hogy ez nem igaz, mert ha mindez igaz, akkor ennek beláthatatlan, felfoghatatlan következményei lesznek.

2020.10.28. 10:02:05

@Főnix Oszlár Gazdag:
minden állam így működik, hogy van egy zrt-szerű képződmény, amelyik igazgatja. német szövetségi kormány is így működik. merkel meghallgatja a gyáriparosait. és minden nagyvállalat a familiárisa. az összes. merkel mint egy óvónéni hívja össze a nagycsoportosokat. tudván, hogy közben el kell nyerniük a lakosság bizalmát is kiscsoportos nézőgyerekekét. ilyesmi az állam alapműködése. nyugat-európában és észak-amerikában is.

2020.10.28. 10:05:45

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz úgy szállta meg az országot, ahogyan az ellenzéki pártok megszállták budapestet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 10:07:58

@cvsvrs: Nem, ez egy gyarmati rendszer akkor. Ha a magyar állam így működik, az többé már nem magyar állam, hanem egy megszálló erő. Az Alaptörvény szerint egy ilyen megszálló erővel szemben MINDENKINEK kötelező az ellenállás. Ismétlem, ha a Fidesz megdöntötte az alkotmányos államrendet (ami azért szerintem további alapos vizsgálatot igényel), akkor - ha és amennyiben!!! - NINCSEN legitim államrend. Nincsen legitim választás, nincsenek legitim állami funkcionáriusok és nincsen legitim hatalom. Ha ez igaz, akkor megszállás van. Ha és amennyiben!!! Azaz ezt a kérdést alaposan meg kell vizsgálni, mert az egyik lábunk a jelek szerint a szakadék felett lebeghet, ami nem lenne túl jó.

2020.10.28. 10:10:56

@Főnix Oszlár Gazdag:
és az ellenzék megszállná az országot. ahogyan a kormány a fővárost. mindkettő ugyanazt akarja. nem tudnak és nem is akarnak együttműködni. és csak az egyik maradhat. ami egy hatalmi játszmában dől el.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 10:12:41

@cvsvrs: Annyit azonban világos: ha egy országban egy potenciális puccs és az alkotmányos rend potenciális megdöntése már a napi politikai beszélgetések része,akkor az a miniszterelnök és az a párt ALKALMATLAN az ország vezetésére és most még finom és civilizált voltam.

2020.10.28. 10:13:22

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz értelmezésében visszavették a hatalmat a megszállóktól. és visszaveszik a fővárost is. és az ellenzéki értelmiség a megszálló, idegen elnyomó. erről regélnek. és a fidesz ellenfelei ennek az ellenkezőjét mondják.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 10:15:01

@cvsvrs: Ha és amennyiben a Fidesz nyíltan nem tartja be az Alkotmányos rendet, akkor egy államellenes párt. Erről mondjuk hivatalosan nyilatkoznia kellene a 2022-es választás előtt. Ismétlem, ha ez a kérdés már a napi politikai diskurzus része, akkor Orbán és a Fidesz ALKALMATLAN az ország vezetésére szakmailag és morálisan.

2020.10.28. 10:15:17

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez attól függ. ha orbán nov 1-gyel elrendeli a lockdown-t, akkor nagy valószínűséggel megnyeri a választást.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 10:16:58

@cvsvrs: Úgy gondolom, hogy itt és most ért véget akkor a demokratikus diskurzus ebben az országban és ez Orbán és a Fidesz életműve, ha igaz. Na, erről kell szavazni 2022-ben.

2020.10.28. 10:22:57

@Főnix Oszlár Gazdag:
a 22-es választás a válságkezelésről szól. és akármelyik nyer (akármilyen kis többséggel) azt fogja mondani, hogy ez a demokrácia győzelme.

2020.10.28. 10:24:55

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha orbán nyer, akkor a politikai ellenfeleit a földbe tapossa. és ha az ellenfelei, akkor ők tapossák földbe orbánt. ez oda vissza érvényes. ez a hatalmi játszmák alaptermészete.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 10:34:00

@cvsvrs: Az országnak nincsen szüksége egy olyan válságkezelésre, amelyhez képest még Bajnai is szakembernek tűnik utólag. Lehet itt lockdown (2022-ig tart majd?), de ez nem változtat azon a tényen, hogy a GDP nem nőtt jobban, mint Gyurcsány alatt, az államadósság nem csökkent jobban, mint Gyurcsány alatt és már a politikai diskurzus fő kérdése a puccs,azaz az a kérdés, hogy 5.2 millió ember alkotmányos rendben vagy egy gyarmati uralom alatt él-e. Kimondható, hogy lassan a magyar történelem egyik leghasztalanabb, legdilettánsabb kormányzását éljük meg. Ez 2022 fő kérdése.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 10:39:07

@cvsvrs: A barbár, erkölcstelen familista, posztkomcsi elnyomásnak nincsen helye Európában. Ha itt 5.2 millió adófizető ember az államrend ellenségévé válik politikai képviselet nélkül, akkor a természetjog alapján önvédelemre kell berendezkedni. Ez sajnálatos és tragikus fejlemény lenne, és remélem, hogy elkerülhető. Ennek elkerülésének az egyik módja, ha valaki 2022-ben megállítja az őrjöngő egypárti dilettanciát. És ez a megoldás.

Reding Roli 2020.10.28. 10:44:04

Manapság szinte minden nap a yahoo\news főoldalra kerül az Orbán- rendszer , intő pèldakènt ...Az amerikai professzorok szerint Orbán a vallást csak hatalmi eszközkènt használja, hogy fenntartsa a hatalmát ès nagy pálfordulást nyújtott vègre...

www.yahoo.com/news/viktor-orb-ns-misuse-religion-121431714.html

Reding Roli 2020.10.28. 10:51:42

Soha nem volt mèg Magyarország nemzetközi tekintèlye olyen alacsony szinten , mèg az allamszoci rendszerben sem , mint most:
- A nyugati világban mint az euroatlanti szövetsèg aláásóira , orosz- és kínabarát kormányra, antidemokratikus kormanykènt tekintenek ..
- A nem nyugati , fejlődő országokban pedig az állami szintű gyűlölködès , xenophóbia , rasszizmus bajnokaikènt hoznak minket mint intő pèldát ...

Ha ennyire alacsony a nemzetközi tekintèlyünk, akkor vajon jó úton jár a kormány?

Most úgy néz ki , hogy Trump is elbukik , elèg nagy esèly van rá....Akkor meg Orbánèk politikai mozgástere is be fog szűkülni: a magyar kormányt helyre fogják rakni , rövid úton...

2020.10.28. 10:53:33

@Főnix Oszlár Gazdag:
jelenlegi állás szerint sorosnak nincs helye amerikában. betiltják őket. és könnyen lehet, hogy ezek után európában is. és úgy az ellenzéki értelmiségnek akkor is vége van, ha orbán a válságkezelésbe belebukik. és úgy a másodvonalak csapnak össze. még úgy is nyerhet a fidesz. orbán nélkül is. és ráadásul orbán még nem feltétlen baszta el. azt, hogy az ellenzéki pártok, az ellenzéki értelmiség sikeresen kormányoz elképzelni nem tudom. egy rakás idióta. mind veri a seggét, hogy nincs demokrácia csak azért, mert nem őket választották. orbán ezeket sikeresen egy platformra terelte. és ha nem tudja őket kivégezni, akkor őt végzik ki.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 10:59:39

@cvsvrs: A Fidesz nem Soros, hanem 5.2 millió ember politikai képviseletével játszik, mert el akarja venni az általuk befizetett adót. 5.2 millió ember, ha nincsen politikai képviselete, ha elveszti alkotmányos jogait, akkor szabad gyarmati prédává válik. Ez az 55.2 millió rabszolga fogja tehát táplálni az új Döbrögi államrendet. Ezért akarja a Fidesz kilőni az ellenzéki pártokat. Soros EGY ember, aki ráadásul a Fideszt tanította ki, a Fidesz Soros gyermeke és utódja. Egy gyarmatosító által kitanított gyarmatosító erő pedig csak az 5.2 millió áldozat pénzére vadászhat. Ez 2022 fő tétje. Nem működik már a szánalmas agymosás, a Soros által kiképzett gnosztikus pogány király teljesen meztelen.

2020.10.28. 11:01:38

@Reding Roli:
az ellenzéki értelmiség emelte fel az állami szintre a többséggel szembeni gyűlölködést. és őket a köznép földbe tapossa. ha orbánnal, akkor az underground világában mártírként tekintenek rájuk. ha orbán nélkül, akkor a nyomuk nem marad. mert ha lázár tiporja el akkor az már történelmi szempontból érdektelen. ha kormányra kerülnek, akkor lehet tudni, hogy mire lesznek képesek a fidesz ellenében.

2020.10.28. 11:02:44

@Főnix Oszlár Gazdag:
az 5.2 millióból több mint a fele egy irányba szavaz, akkor leváltják a fideszt. ha nem, akkor nem.

2020.10.28. 11:12:30

@Főnix Oszlár Gazdag:
az 5.2 millió tagja vagyok. egy percig nem jutott eszembe, hogy orbánra szavazzak és egy percig nem, hogy ellene. ahhoz, hogy valaki demokratikusan a hatalomba kerüljön ahhoz a választók relatív többségének egy irányban történő szavazata kell. és ezzel jelenleg a fidesz rendelkezik. az ellenzéki pártok is összeállhatnak. a fidesz ellenében sikeres kormányzásra esélyük nincsen.

Reding Roli 2020.10.28. 11:33:09

@cvsvrs: az ellenzéki értelmiség emelte fel az állami szintre a többséggel szembeni gyűlölködést"

A kèrdès az, hogy ki a többsèg? Mert hogy Orbánèk nem , az biztos! A másik kèrdès pedig az, hogy ki gerjeszti a gyűlölködèst , azok akik a jogállamiság feltèteleire és a demokrácia - hiányosságokra hívják fel a figyelmet, vagy akik az egèsz politikai crèdójukat a gyűlöletre és a kirekesztése alapozzák ???
Mert nálatok napi szinten megy a buzisas, a libsizès, a migránsozas, a sorosorzas ...
Ez a fasizmus újjáèlesztèse , háborús uszító propagandával együtt, az erő ès fèrfiassag kultisszal ès harci jelszavak politikai szintre emelèsèvel..
Eddig valóban eltúlzott volt a fasizmussal vádolni a rendszert , de ma már szerintem minden elemükben a fasiszta rendszerekhez kezdenek hasonlítani , szofisztikált formában , igaz, de a 21- ki században nem is szükséges fizikai erőszak a faszisztoid rendszerek kialakításához..
Elég egy autokrácia , kvazi egypárti rendszer , egy korcs demokrácia ès hatalom szinte örökre betenozza magát , miközben örök háborút vív az egyet nem èrtőkkel..
Eszközük az alantas indulatok felkorbácsolasa, a gyűlöletkeltès, az ellensègkèpek gyártása ...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 11:36:10

@cvsvrs: Hahaha, ezt már a legvidékibb vidékiek sem zabálják be. Az 5.2 millió ember nem linkel be ipari jelleggel Fidesz-propagandát. Pár hónap alatt milyen szánalmasak lettetek, pedig nemrég még ti voltatok az élet fideszes császárai. :)

screpes 2020.10.28. 11:54:49

@cvsvrs:

ne röhögtess..
A választás előtt mentem csillaghegytől zugliget (Budakeszi )-ig, (anno), és egyetlen (!) Mesterházy plakátot, és egyetlen Jobbikost láttam ( utóbbit a HÉV mentén, a Goldbergernél, (rosszfelé fordítva!) az ÖSSZES TÖBBI kormányzati érdekű volt, (kb néhányszáz...).
Na most mesélj a szabad választásokról, meg arról hogy ezeknek nem volt egységes jövőképük...Te meg hivatkozol a debreceni eredményről, arrról, hogy hova vezett ez. Csakhogy a debreceni szaldóhoz azt a rengeteg állami pénzt is hozzá kell számolni, ami belefolyt e narancspspk ottani országlásába.

2020.10.28. 12:16:13

@screpes:
a bertelsmann egy 10 milliárd euró saját tőkével 17 milliárd euró kötelezettségekkel rendelkező egykori náci propaganda gépezet. agy mondjuk a soros alapítvány kétszer ekkora. ehhez képest lölő vagyona eltörpül. vz, hogy ezek 0 plakáthelyet tudnak vagy akarnak vásárolni budakeszin. ezt ne akard már rajtam számon kérni.

chrisred 2020.10.28. 12:19:01

@cvsvrs: De ezek mind eltörpülnek a magyar államkincstár lehetőségeihez képest. A kormánypropagandát az adófizetők pénzelik.

2020.10.28. 12:28:57

@chrisred:
a magyar államkincstár vagyona eltörpül az offshore számlák vagyona mellett. azokat jelenleg egyetlen kormány sem ellenőrzi. de ez nem marad így. és most ezekért folyik a globális politikai küzdelem. vannak jelentkezők. akik betiltják a soros alapítványt amerikában. bukik vele a bertelsmann.

2020.10.28. 12:40:01

@chrisred:
a cnn is el fog tűnni. már most borítékolni lehet.

Reding Roli 2020.10.28. 13:13:08

index.hu/belfold/2020/10/28/megfosztanak_kozalkalmazotti_statusz_kutatok/

A kutatókat is ki akarják venni a közalkalmazotti státuszból, ami elképesztő egzisztenciális bizonytalansába taszítja az abban a szektorban dolgozókat, ahogy az egèszsègügyet, úgy a magyar tudományt is sikerül szètverni Orbánnak ! O1G ! - erre tènyleg nincs más szó ...Orbán ma már öles leptèkkel halad a fasiszta állam megteremtèse útján , innen nincs visszaút!
Majdnem biztos vagyok benne, hogy a polgárháborús állapotokig fogja csavarni a társadalmat ...

screpes 2020.10.28. 14:10:19

@cvsvrs:

Nem budakeszin, hanem az odáig vezető +félórás budapesti utazáson....

A Bertelsmannak/ sorosnak ehhez semmi köze, akkoriban a kormányzati plakáthelyeket a fidesz/ CÖF sajátította ki. (A CÖF annak idején a kapott négyszázmilló forintból az ellenzéki, úgymond "bohóckodó" vezetőket lejárató plakátokat fémjelezte). Rajtad pedig az álláspontodat kérem számon...
Halandzsázol, vagy hazudsz?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.28. 14:27:17

@cvsvrs: Dehogy a CNN fog eltűnni, hanem vélhetően a jólét, a családok biztonsága, a nyugati civilizáció humánus jellege és a szabadság. A helyébe jöhet a frontszolgálat, a halál, a nukleáris háború és a statáriális kivégzések kultúrája. A szabadkőműves mesterek új terve szépen, lassan megvalósul és az ellustult állatfarmot talán visszavágják most egy kicsit. A sok "hazafi" pedig mozog, mint a báb, szemében meg csillog a génhordozó öröm. Építi az új világot, mint náci katona 1942-ben az EU-t, bár még nem is tudhat róla. :) Öröm nézni egy új világ születését. Kíváncsi leszek, hogy az esetleges Nagy Katasztrófát követően mi lesz az indok arra, hogy "feltétlenül egységbe kell szervezni a nyugati civilizáció túlélőit". Jézusom, hogy ez mennyire könnyű a zavartan néző bárányokkal. Esélytelenek teljesen. :)

FrVili 2020.10.28. 15:03:45

Bertelsmann vagy Soros legalább ki tudná számolni, hogy mennyi influenzavakcina (már elfogyott erről is soros tehet) vagy lélegeztetőgép kell egy országnak. Ez szabadkőműves belépő vizsgakérdés.
Ezek a "korszakos " tehetséges barmok még a nagyságrendet se tudják eltalálni.

2020.10.28. 15:24:45

@FrVili:
volt már példa arra, hogy ezek a "világhírű" közgazdászok vezették az országot. és nem tudták kiszámolni, illetőleg nem is akarták. felszámolni akarták az államot.

2020.10.28. 15:40:17

@FrVili:
az ugye feltűnt, hogy a közel keleten nagyjából 1 millió ártatlan ember meghalt és 10 millió vált földönfutóvá. mert mentek az iszlám állam katonái. és azt mondták, hogy te, az a működő olajkút el van hagyatva. ez egy rakás fegyver. és az egy rakás lőszer. és ez ugye nem olyan, mint a teveszar. magától lesz a sivatagban. hanem valakik ehhez hozzásegítették. nem lehet annyira lebutítani egy 8 évest, hogy ezt ne okoskodja ki magától. és ugye valamit mondani kell, hogy ez mégis hogy történt.

és ugye nehéz lesz azt mondani, hogy a moszkva felfegyverezett egy terrorista hadsereget azért, hogy megtámadják a térség egyetlen orosz barát rezsimjét. csak a szír "demokraták" nem nyertek választást.

bár a soros alapítvány és bertelsmann is azt mondja, hogy ez putyin, erdogan műve. a de ezt a törökökre se lehet fogni. se a nato, se az európa parlament nem tett semmit. nem az iszlám államot ítélték el. nem az izraeli republikánusok, nem az amerikai demokraták. nekik semmi közük hozzá. valamit mondani kell a nézőgyerekeknek. hogy ezért ki felel. 1 millió ártatlan ember halála és 10 millió földönfutóvá tétele. ennek a felelőseit nürnbergi típusú perben kellene bíróság elé állítani.

kérem szépen ez a soros terv. ezt mondja orbán. mert a legtöbb belpolitikai haszon ebből származott. és ez okozza a pillanatnyilag legkevesebb diplomáciai kárt. kis, közép és nagyhatalmi egyezség alakul ki abban, hogy a soros alapítványt felszámolják. amerikában is.

chrisred 2020.10.28. 15:56:29

@cvsvrs: "nem az iszlám államot ítélték el."

Az IS nem volt nemzetközileg elismert hadviselő fél, a világon mindenütt terrorszervezetként tartják nyilván. A tedrrorizmust pedig általánosan mindenütt elítélik. Abban az 1 millió halottban és többmillió menekültben jócskán benne vannak az Aszad rezsim népirtása során elesettek vagy otthonukat vesztettek. Egyébként volt nemzetközi kísérlet a beavatkozásra, amit követhetett volna egy hágai bírósági per, csak Oroszország és Kína folyamatosabn megvétózta a BT-ben.

Reding Roli 2020.10.28. 16:13:57

@cvsvrs: kis, közép és nagyhatalmi egyezség alakul ki abban, hogy a soros alapítványt felszámolják. amerikában is.
"

Dehogy számolják fel! Mièrt is számolnák fel, amikor Soros György eddig kb 30 milliárd dollárt költött magánvagyonából hogy világszerte elősegítse az egyenlő esélyeket, az igazságos elbírálást, a közegészségügyet, a független médiát, és a politikusok számonkérhetőségét.
Soros tevèjenysège, nagyon is áldásos a világnak, fejlődő országokban meg szinte megbènulna az èlet Soros humanitáruis programjai nèlkül...
Anno a Bibó szakkolègium költsègvetèsèt is Soros fedezte, így tudott kiemelkedni Orbán, aki Soros ösztöndíjaskènt ment , ha jól emlèkszem Oxfordba...
Csak most egyes szèlsősèges politikai erők kitalálták , hogy kreálnak maguknak egy zsidó ellensèget, aki teljesen mást hirdet mint fasizmus: a nyílt ès szabad társadalmat ès ehhez pènzt is ad , nem keveset , ezèrt fèlnek tőle...
Az uszító pogaganda mèg ki is plakáltolta :" Ne hagyjuk , hogy Soros nevessen a vègen "- mi ez , ha nem göbbelsi eszközökkel kivitelezett gyűlöletkeltès ?

2020.10.28. 16:19:45

@FrVili:
ettől még a kormány megbukhat feltéve, hogy azt képzelik, hogy van fölösleges 200 ezer ágyszám kapacitás. mert miért ne lenne. mert ezt jelentik a központba a "hányat fialjon a disznó alapon". vagy akár azt, hogy a pandémiás kórházi ápoltak száma felmehet akár csak 20 ezerig anélkül, hogy az ellátórendszer összeomlana.

debrecen még éppen el tudja látni lakosságarányosan 1 ezer beteget. de a többi aligha.

a tiszától keletre levő kórházak:
kisvárad (ehhez tartozik néhány ágy vásárosnaményban, fehérgyarmaton), karcag, mezőtúr, nyíregyháza, debrecen, berettyóújfalu, békéscsaba, orosháza (szarvason van néhány ágy) és ennyi. ez valójában 3-4 nagyobb kórház. és 5-6 kisebb. utóbbiakat átalakítják járványkórházzá. és ebből lesz egy kiemelt. az rendben is van. de országosan valahol 10 ezer körül van az a kapacitás, amennyi a valódi tartalék. több nincs. szerintem legalább is. tehát lehet a, b, c terv. de ebből a c terv nem valós. hanem "papíron" létezik.ha orbán ezt nem tudja, akkor az probléma. és a kormány ez esetben a kormány megbukhat. de ha elrendel egy lockdown-t, akkor az ország egésze, a forintgazdaság nem omlik össze. szerintem legalább is.

Reding Roli 2020.10.28. 16:22:05

Így van . Aszad egy tömeggyilkos , a saját lakossága ellen is vegyi fegyvereket vetett be ès véres elnyomást ..Egy illegitim családi dinasztia, amely kisajátította a politikai hatalmat és diktatórikus rezsimet èpítettek fel ....Ha nincs az orosz beavatkozas, akkor egy nemzetközi erő eltávolította volna a hatalomból, és ma Szíria egy bèkes , fejlődő ország lehetne ...
Az oroszok viszont megmentettèk Aszadot , ès mi lett az erednènye ? Egy nagy semmi ! Szíria ma is káoszban van, ès a gazdaság nem működik...Valójában már az oroszoknak is elegük van Aszadból, de kellett nekik a Földkzözi- tengeri meleg hadikikötő...

2020.10.28. 16:23:40

@Reding Roli:
meg ritók nénémnek is adott pénzt, hogy a szegény kis cigányoknak vegyen filctollat. de ezek a felszámoló biztosok nem ezt nézik elsősorban. a pénzt számolják. és ha sok van és el lehet venni, akkor elveszik.

2020.10.28. 16:31:00

@Reding Roli:
a szegény kis szír demokraták ezért nem nyertek választást állítólag. ne de iszlamisták hogy kerültek oda. állig felfegyverkezve. és ennek eredménye milliók halála és tízmilliók nyomorúsága. a világörökségi pusztítás. a szervezett alvilági ember és szervkereskedelem. az európában is megjelenő nyílt terror. ez miért van. mert asszad bevetette a vegyi fegyvert?

abdul hackeem 2020.10.28. 18:49:01

@cvsvrs: El bizony, és el is költik például így:
hvg.hu/kkv/20201028_szeged_csanadi_egyhazmegye_stadion_lakitelek_zanka

Hogy nem nyel el benneteket a föld, baszki.

2020.10.28. 20:13:58

@abdul hackeem:
errefelé a pandémia előtt minimális nyereséggel működött stadion. azt nem tudom, hogy van szegeden. ezt beszéld meg a szegediekkel.

abdul hackeem 2020.10.28. 20:52:09

@cvsvrs: Te meg a Ritók nénéddel (meg a kiscigányokkal) beszéld meg, hogy az állam az adófizetők pénzét az egyháznak stadionüzemeltetésre adja.

chrisred 2020.10.29. 07:59:50

@cvsvrs: Az IS Irakból került oda, mivel a polgárháború kezdeti szakaszában Aszad erői teljesen üresen hagyták Szíria keleti részét. Hatalmi vákuum alakult ki.

2020.10.29. 08:01:30

@abdul hackeem:
mivel a választók relatív többsége erre szavazott. inkább ez legyen, mint az illegális migránsok, gender kurzus, labrisz egyesület az óvodában, stb. inkább foci egyház legyen. ha ezzel lehet szétzavarni ezt a szemét bandát pesten, akkor épüljenek újabb stadionok.

ijontichy 2020.10.29. 08:03:00

@cvsvrs: "az 5.2 millió tagja vagyok. " Ez hívják rugalmas elszakadás műveletnek?? :-) Megértelek. Nagyon büdös már a bolsi, és a pálpusztaival ellentében, nem is finom :-DDD.

Btw:
@Reding Roli: Avagy a szakértelem olcsó bolsevista trükk.
64.media.tumblr.com/3b76edb950f74e8e52535f0d1481d6fa/3da932f0e6d020cc-0e/s1280x1920/61b72983cadd15c2168b72664e197be30867a844.jpg

A német Eü anyagi forrásai és a magyar között zongorázni lehet a különbséget. Ha azt az ebédet (láttam saját szememmel), amit itt egy mezei nyugger ápolt kap, betennék egy magyar kórterembe, az ápoltak összeverekednének érte. A magyarhoz viszonyított (lakosságarányos) halálozási adatok kb. tizedrészénél jön a szigorítás. Ami nekem picit fura, hogy a precíz német is hülyül (tüncizni a szigorítás ellen? noormááális?). De bármennyivel is jobb a helyzet a magyarnál, nekem az a véleményem, hogy a modern világ - összességében - csúfosan leszerepelt :-(. Nagyon komolyan le kell vonni a tanulságokat a végén.

De ha már valahol a zseton kevés, akkor szervezni kéne ügyesebben. Lélegeztetőgépbiznisz, mi? Anyád vitya!!! Ahol a társadalom még ilyen "nyócév" után is képes egy félművelt parasztbolsira és bagázsára bízni a káposztát, annak ez a vége. Januártól Mo. ezres nagyságrendben fog elveszíteni Eü személyzetet. Nagyon úgy tűnik, egyre többen kezdik megérteni, hogy vityának addig lehet hinni, amíg "pisztolyt fogsz a fejéhez" :-/.

chrisred 2020.10.29. 08:06:29

@cvsvrs: A választókat megkérdezték, hogy a kezüket vagy a lábukat amputálják. Aztán a választók relatív többségének válaszából az derült ki, hogy a magyar emberek szívesen megszabadulnának az egyik kezüktől.

2020.10.29. 08:22:04

@chrisred:
na de az iszlám állam nevű terrorszervezet hogy jött, hogy jöhetett létre. néhány kicsit militáns muszlim kóborolt a sivatagban. és azt látta, hogy ez itt fegyver. ez meg lőszer. ez egy működő olajkút elhagyatottan. és így volt nagyon sok pénzük, amiből felfegyverezték magukat. és ez nem tűnt fel az atlanti-transzatlanti világnak. a kiterjedt kémhálózatának. úgy, hogy lehallhatnak bármilyen telefont. műholdakkal a seggedbe is belenézhetnek. ezt tétlenül nézte az európai unió és a nato. mert hát valahogy tudták előre, hogy majd lesz egy hatalmi vákum, és ezek az asszádot akarják megtámadni, a térség egyetlen oroszbarát rezsimjét akarják megdönteni. ezt így ugye nem lehet beleírni a történelemkönyvbe. azt sem, hogy ennek részese volt az európai néppárt, az amerikai demokrata párt, vagy akár a republikánusok, izrael és a szaudiak. akik ebből hasznot húztak volna. és hát ezzel demokratizálják a térséget. csak megölnek ártatlan milliókat embert. tízmilliókat földönfutóvá tesznek. de ebből majd európa befogadja a szegény kis migránsokat.

ha így írnák a törtnelmet, akkor újra akasztani kellene. és ebből brutális diplomáciai konfliktusok következnek. és azt mondta orbán, hogy ez a soros terv. nem ment neki amerikának, európának és a többinek. hanem azt mondta, hogy ez soros györgy és nehány spekuláns ármánya. mert persze neki ebből származott a legtöbb belpolitikai haszna is. de a legkevesebb külpolitikai kár is ebből adódott teszem hozzá pillanatnyilag.

az ellenzéki értelmiség egy az egyben az orwelli ingszoc. hogy mi óceánia vagyunk. a nyugat. és harcban állunk eurázsával. a kelettel. és van gondstein. és ez az orwelli világ.

és ebből legalább az egyiknek buknia kell ahhoz, hogy visszatérjen a normalitás.

2020.10.29. 08:24:55

@chrisred:
inkább legyen felcsúton kisvasút, mint labrisz érzkenyítés az óvodában. erre szavaz a nép. mert ezek közül választhat. ezeket harsogja a média. és kulturálisan most ez budapest. ez az orwelli világ. ezzé vált sajnálatos módon.

chrisred 2020.10.29. 08:31:32

@cvsvrs: Te meg úgy akarod írni a történelmet, ahogy az FSZB szeretné. Értem.

hu.wikipedia.org/wiki/Iszl%C3%A1m_%C3%81llam

"2003-ban az Egyesült Államok vezetésével a nemzetközi erők lerohanták Irakot, ezután az iraki felkelés idején vált hírhedtté a jordániai Abu Musab al-Zarqawi, és terrorszervezete (Jama'at al-Tawhid wal-Jihad) főképpen öngyilkos merényletekkel, síita mecsetek, civilek és iraki kormányzati intézmények ellen. A szervezet hivatalosan is szövetségre lépett az Al-Káidával, 2004 októberében. Nevét Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn-ra (ismertebb nevén: Iraki Al-Káidára [AQI]) változtatta. Továbbra is folytatódtak a merényletek, civilek, külföldi diplomaták és katonák ellen. Az Al-Káida helyettes vezetője, Ayman al-Zawahiri, 2005 júliusában, egy al-Zarqawinak címzett levélben, egy 4 lépcsős tervet vázolt fel arra, hogyan kellene kiterjeszteni az iraki háborút. A terv szerint először ki kell űzni az amerikai katonákat az országból, ki kell kiáltani a kalifátust, a felkelést ki kell terjeszteni a szomszédos világi országokra, majd meg kell küzdeni Izraellel.

2006-ban az Iraki Al-Káida csatlakozott több más iraki felkelő csoporthoz is, létrehozva ezzel az MSC nevű ernyőszervezetet. 2006. június 7-én egy amerikai légicsapás során al-Zarqawit megölték. 2006. október 12-én a szervezet több szunnita szervezettel is egyesült, megalapítva ezzel a Mutayibeen Koalíciót. Másnap kikiáltották az Iraki Iszlám Államot (Islamic State of Iraq [ISI]), emírjüknek Abu Omar al-Baghdadit választották.[8]

A szervezetnek szoros ideológiai párhuzama van az Oroszországban 2005-ben létrejött ún. Kaukázusi Emírséggel, amely a Kaukázus északi felé elterülő orosz tagköztársaságokban (Csecsenföld, Dagesztán, Cserkeszföld, Ingusföld) tevékenykedett és iszlám fundamentalista alapon törekedett egyfajta föderációra az itteni muszlim vallású népekkel, így próbálván elszakadni Oroszországtól. A csecsen háborúkban már az 1990-es évektől közreműködtek arabok és a csecsen szeparatisták hagyományosan jó kapcsolatokat ápoltak Al-Kaidával és más terrorista szervezetekkel. Ennek a szervezetnek a harcosai később részt is vettek a szíriai és iraki polgárháborúban."

Az IS nem akarta megdönteni Aszad rezsimjét, és ugyanúgy harcolt Aszad ellenzéke ellen, meg úgy egyáltalán mindenkivel, vagyük például a kurd függetlenségi mozgalmakat. Aszadnak igen kevés gondot okozott az IS, sőt, a hasznára volt, mert elsősorban az ellenzéki erők által birtokolt területeken működött.

chrisred 2020.10.29. 08:33:29

@cvsvrs: A nép elhanyagolható része szavaz a könyvdarálókra, még vidéken is.

2020.10.29. 08:39:12

@chrisred:
és lehet, hogy megbukik orbán. mert az egészségügyi ellátórendszer alig bír el se 20, se 200 ezer többlet beteget. lehet ez a "c" és a "d" terv. csakhogy ezek aligha valós elképzelések.

meg kell találnia azt állapotot, amit még elbír forintgazdaság és az egészségügy. és ebben már nem diktálhat a foci egyház. a szuperkupa döntő, a fradi és többi. és ha most ez vezérli orbánt, akkor a politikai pályájának vége lesz, mint a botnak. de ez esetben sem vagyok abban biztos, hogy a fidesz ne nyerne választást. akár orbánnal is, akár orbán nélkül. ezt a pártot réges rég a familiaritás tartja össze és a népvezér a külpolitikához kell. tehát orbán ha mégis észhez tér és most nem a futballokos énjére hallgat, akkor 22-ben és 26-ban is képviselheti az országot. úgy, hogy ki lesz tömve pénzzel. és ez is lehet. és az is, hogy korlátozások hiányában az egészségügyi ellátórendszer elhasal.

2020.10.29. 08:40:59

@chrisred:
a könyvdarálókra persze. azt mondják, hogy a labrisz egyesület menjen a francba. az óvodák környékéről takarodjon. ez a közvélekedés. nyilván. de ugye a köznépnek jogában ezt gondolni.

chrisred 2020.10.29. 08:55:22

@cvsvrs: Igen. 10 évnyi idő teljes teljhatalommal állt rendelkezésére, hogy egy ilyen helyzetben is működtetni tudja az országot. Az önálló Magyarország történelmében (1526 óta) csak Horthy és Kádár kapott ennyi felkészülési időt.

chrisred 2020.10.29. 08:57:01

@cvsvrs: Most a közvélekedésről vagy a szavazásról van szó? A mihazánk mindkét 2019-es megmérettetésen elhasalt.

2020.10.29. 10:28:52

@chrisred:
a mi hazánk mozgalom (a belpolitikában) azt mondja ki, amit orbán (külpolitikai) okokból nem mondhat. mert az politikailag nem korrekt. többek között erre szavaz a nép. és mellette a keresletélénkítő politikára, ami reál béremelkedést eredményez konvertibilis valutában (lokálisan) és árfolyamgyengülést devizában (globálisan). ez gazdasági növekedést és inflációt eredményez. a kormánypárt utóbbit letagadják. az ellenzék az előbbit. de ebből következik a szociális demagógia (rezsicsökkentés, nyugdíjprémium). ezekre szavaznak. a kormánypárt azt harsogja, hogy az ország önmagához mérten viszonylag sikeres. és valóban. és az ellenzék, hogy a fejlett világhoz (ami nem a nyugat, hanem a nyugat és kelet) mérten abszolút sikertelen.

és ezek után jönnek a ballerrek, hogy ők itten a szakma. ők a hozzáértők. mit hozzáértők. a szuperszakértők. a filozofikus mesterrassz. a világhírűek. az egyetlen civilizáltak. a modernizáció kizárólagos letéteményesei. és erre válasz az, hogy ezek nem magyarok. amire a válasz, hogy azok nem európaiak.

valahogy így jön létre a polarizált közélet. aminek akár a pandémia is véget vethet. úgy, hogy a kormány sikeresen válságot kezel. (se az egészségügyi ellátórendszer, se a reálgazdaság nem omlik össze) vagy sikertelen lesz (valamelyik elhasal, megzuhan mert a kormányzati intézkedések túl szigorúak vagy túl enyhék). és ha ez nem dől el egyértelműen (amit a propaganda és az ellenpropaganda előre eldöntött), akkor jön a kultúrharc következő fejezete. elhúzódó válsághullámok közepette. és ez addig tart, amíg el nem dől, hogy melyik a mainstream. és egyik banda az underground világába nem zuhan. legalább az egyik. mert jöhet egy harmadik erő is. de az egyelőre nyomokban se létezik, körvonalaiban sem látszódik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 13:39:38

@cvsvrs: Van harmadik erő, most építjük fel, miközben látjuk, hogy milyen menthetetlenül béna a másik kettő. ;)

2020.10.29. 14:54:32

@Főnix Oszlár Gazdag:
aha. és pont ugyanazt mondja, amit gyurcsány. csak nem gyurcsány. az államot eladósítani és eladni. mert az állam rossz. mi óceánia vagyunk ("a nyugat") és hadban állunk eurázsiával ("a kelet"). ilyen bandából bőven ebből elég egy is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.10.29. 16:09:04

@cvsvrs: Hahaha, Orbán a 78%-os GDP-hez viszonyított államadóssággal mennyivel jobb, mint Gyurcsány (Bajnai) 80%-a? 10 év alatt? Ki hordja most a bohócruhát? Erdogán és a közép-ázsiai iszlám államok a nagy haverok? Ki is küzd az iszlám ellen? Thököly Imre, az iszlámellenes iszlamista terrorelhárító, Rodostóban? Sírnék a nevetéstől, ha nem lenne tragikus. Vagy az eurázsiai egységben hívő kommunista Fideszesek, akik Moszkvában látják a jövőt, mert esetleg ott tanultak? Ez most vicc? Ehhez képest én a Bibliát állítom az értékrendszer középpontjába.

ijontichy 2020.10.29. 17:14:39

@cvsvrs: Te cívis! Mingyá' hetvenkedhettek. Háromhetvenkedhettek ;-).
Most látszik csak igazán, mekkora pech volt Mo-nak, hogy 2006-ban hiperaktív feri, az "onemanshow"-jával sikeresen kiédesgette a választók szájából a sajtot. Persze a legjobb az lett volna, ha a választók, az orbán-klán uralta fideszt már 2002-ben kirúgják a parlamentből. Az ugyanis egy igencsak fejlett, citoyen-i értelemben polgáriasodott társadalmat jelentett volna. Wishful thinking... :-(

2020.10.30. 08:55:33

@ijontichy:
ezt a valóság dönti el. gyurcsányt elsöpörte a népharag. és orbánt is elsöpörheti. a kórházban ápoltak száma két hét alatt duplázódik.

chrisred 2020.10.30. 09:00:17

@cvsvrs: Lukasenkot meg láthatóan akkor fogja elsöpörni a népharag, ha Putyin is úgy akarja. Orbán helyzete inkább az övéhez hasonlít. Gyurcsánynak nem volt teljhatalma, még a saját pártja sem állt mögötte.

2020.10.30. 09:50:32

@chrisred:
ezt nem putyin dönti el. hanem a vírus. orbán most 10-20 ezres kórházi tartalékkapacitásban bízik. hogy ez rendelkezésre áll. és abban, hogy a kórházi ápoltak számának robbanásszerű növekedését a meglévő szabályok szigorúbb betartatásával meg tudja akadályozni.

nov. 12-én lesz a magyar-izland és dec. 2-én a fradi barca meccs. ekkora a kórházi tartalék kapacitás könnyen megtelik. ha ezek után szigorítana, akkor úgy a brutális lockdown lesz kénytelen életbe léptetni vagy elhasal az egészségügyi ellátórendszer. és egy az egyben be kell vetni budapest 100 milliárdos tartalékalapját. és ebből még mindig jól jöhet ki. és az orbán esetleges bukásával se feltétlen bukik a fidesz. azért, mert nincs a fidesszel szemben kormányozni képes ellenzéki párt.

chrisred 2020.10.30. 10:02:16

@cvsvrs: De, Putyin dönti el. Korábban ezt írtad:

"ügynöklisták azért nem nyilvánosak, mert kis túlzással a bm főcsoportfőnökségei váltottak rendszert."

Ez azért nem teljes, mert a bm főcsoportfőnökségei mögött ott volt a KGB, ami ma már FSZB, és továbbra is ott dől el, hogy ebben az országban ki és mikor válthat rendszert. Nem az a kérdés, hogy elhasal az egészségügy (az már régen megtörtént, azért kell az orvosokból katonákat csinálni), hanem hogy mi tudatosul ebből a választópolgárokban.

chrisred 2020.10.30. 10:11:35

@cvsvrs: 89-ben jelen volt, meg most is jelen van. Csak nem kötik az orrodra.

ijontichy 2020.10.30. 10:26:16

@cvsvrs: "10-20 ezres kórházi tartalékkapacitásban bízik"
Mondtam mar, hogy a partaktivan nem fejtettek ki nektek az igazsag minden szeletet :-)

@chrisred:
"kis túlzással a bm főcsoportfőnökségei váltottak rendszert"
Ez nem tobb, mint egy jol hangzo konteo.
süti beállítások módosítása