1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.09.27. 10:02 HaFr

Káros lehet-e egy markánsan konzervatív (amerikai) Legfelsőbb Bíróság?

What Amy Coney Barrett's Supreme Court Nomination Means for Women | GEN

A várakozásoknak megfelelően Amy Coney Barrettet jelöli az amerikai elnök, aki az ötödik bírónő lehet a Legfelsőbb Bíróság (SCOTUS) történetében. Megválasztásával az eddiginél is konzervatívabb bíráskodás jöhet. Amy Coney Barrett katolikus, a bíráskodást tipikusan megosztó kérdéseket illetően: az abortusz és az azonos neműek házasságának ellenzője, fegyvertartáspárti, az értelmezési szemléletét illetően "originalista" (a megszövegezőinek vélt szándékai szerint nézi az alkotmányt, szemben az "élő alkotmány"-ra épülő felfogással, amely alapvetően kontextualista, azaz egyfelől a precedensekből, másfelől a mindenkori kulturális és alkotmányos környezetből indul ki az értelmezésben).

Megpróbálva objektíven nézni a jelölést (tehát nem a progresszív skew-val és ízléssel), vajon ha a Szenátus végül jóváhagyja a testületben igen fiatalnak számító (48 éves), tehát akár ettől kezdve évtizedekig aktív bírót, és ezzel a többi -- még szintén nem túl idős -- konzervatív bíróval együtt hosszabb időre többségbe kerül a konzervatív szárny az LB-n, káros fejlemény-e ez az amerikai demokrácia és a jogrendszer szempontjából?

Először is, bár nem kizárható, kicsi az esélye annak, hogy a korábbi meghatározó emberjogi döntéseit (pl. az abortusz megengedő szabályozásában) egy újabb ügy kapcsán visszavonja a testület.

Másodszor, ugyanez miatt -- hogy ti. se a precedensek, se a társadalmi kontextus nem iktatható ki teljesen még az originalista megfontolások közül sem -- korunk fejleményei, egyfelől a technologizálódás és a digitalizálódás, másfelől a progresszizmus ámokfutása a tradíciók, a nyelv és a józan ész rombolásában, és nyomukban a társadalmi kohézió utóbbi évekre definitívvé vált megtörése, szinte kiáltanak azért, hogy két lépést hátra lépve az LB elgondolkozzon azon, hogy milyen alkotmányos alapra akarja helyezni (vagy legalábbis áttolni) az amerikai jogrendszert.

Az alkotmánybíráskodás egyszerre értékalapú választás is sok mindent megelőzen, az adott szöveg értelmezése -- bármelyik fő beállítódást nézzük -- mindenekelőtt értékválasztás és értékek súlyozásának kérdése. Az egyes emberek kontrollja alól kiszabaduló uralkodó trendek eddig is alapvetően csorbították és továbbra is szabadjára eresztve tovább fogják rombolni az alapító atyáknak a kereszténységben, a természeti törvényben, a szabadság és a közösség jóléte közötti modus vivendiben megfogalmazott humanista céljait. A progresszizmus politikai filozófiája, hogy minden jobb lesz a jövőben, mint volt a múltban, ha (egy) ebben elég erősen reménykedünk, illetve (kettő) a jog garantálja ehhez részint az szabadság önreferenciális maximumát (tekintet nélkül a közösség érdekeire), részint az (identitás)egyenlőség minden elképzelhető formáját, olyan va banque primitivizmus, amely átvette a piac működési logikáját, miközben egyébként a piacot az eredeti helyén (a gazdaságban) bírálja és aláássa.

A progresszió nem tartóztatható fel, de a progresszizmus mint ideológia, amely a progresszióból formális normát (differenciálatlan szemléletet) hoz létre és ennek veti alá a társadalmi konfliktusok megoldását, senki által be nem látható következményekhez vezet, amelyek a humánumot és a nyugati civilizációt fenyegetik.

A saját értékelésem szerint, summa summárum, éppen ideje volt egy hosszabb konzervatív alkotmányásbíráskodásnak, ami legalábbis új perspektívába helyezi az elkerülhetetlen progressziót. Kár, hogy ezt a felfogást Amerikából nézve árnyalja Trump személyisége, kis hazánkból nézve pedig durván rombolja mind az a salak, amit Orbánék nyomán a konzervatizmusra hordottak az évek; amit tehát a konzervatizmus etnicizmus általi aláásása jelent az Atlantikum mindkét oldalán, Magyarországon megspékelve a demokrácia tervszerű rombolásával és a szemérmetlen lopással.

100 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr316217028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.09.27. 10:09:29

Azt tudnám nagyon röhögni, ha ezt a csajt* valaki a legálsan tarott fegyverével lőné le!:)))

*Az illető nőről meg csak annyit, hogy amit lehet róla tudni (elég sokat a megalapozott véleményalkotáshoz), azok alapján nagyon komoly személyiségzavara van.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.27. 10:11:30

Amit én nem értek a szerző konzervativizmusában az az, hogy hogyan lehet kapitalista az, aki a piaci szabadságot korlátozni akarja és hogyan nem akarja korlátozni a piaci szabadságot az, aki a fogyasztók konzervatív megregulázásának a híve? Miért van jogom fegyvert tartani, amivel másokat megölhetek, de miért nincsen jogom az abortuszra? Hogyan lehet a progresszivitást ellenezni, amikor valaki a technológiai progresszió elkerülhetetlenségében hisz? A szerző most a progresszív baloldal politikai stílusát nem kedveli vagy magát a progressziót? Számomra ez nagyon zavaros kérdés és sajnos évek óta egy kettős érvelési logikát látok, amely - szerintem - a hitelesség és a hihetőség rovására megy.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.27. 10:15:30

@Főnix Oszlár Gazdag: tényleg zavaros kérdések :), bocsánat. elég világosan írok már évek óta -- ebben a posztban is -- a progresszió és a progresszió ideológiájának (progresszizmusnak) a megkülönböztetéséről. A további értetlenkedéseit ebből következnek. Természetesen ha ez odáig megy, hogy hitetlennek tűnök a szemedben ahelyett, hogy szorosabban tudnl olvasni, akkor nem szükséges itt kommentelni. Veszteség volna bár, de nem tudok dolgokat személyre szabpttan elmagyarázni. Én pont annyira vagyok "zavaros", mint Burke, Disraeli, Adenauer és Kohl.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.27. 10:18:24

@HaFr: Akkor kérlek azt magyarázzad meg, hogy a társadalmi progresszivitás vajon miért nem a technológiai progresszió mellékterméke. És ha az, akkor mi értelme van annak, hogy a technológiai progresszióban hiszel, de a társadalmi progresszivitást meg akadályozni akarod. Az emberi, személyes és morális álláspontodat értem, de az álláspont racionalitását már nem, még akkor sem, ha havonta megerősíted egyébként élvezetes stílusban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.27. 10:40:03

@HaFr: Ha egy visszatérő témát hozhatok fel az engedelmeddel, akkor nekem a konzervativizmus-progresszivitás vita a biológia versus civilizáció kérdésének tűnik, ahol a konzervativizmus a biológiai nézet. De akkor mi a bajod az etnicizmussal? Itt van számomra a logikai hiba az érvelésedben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.27. 12:15:53

@Főnix Oszlár Gazdag: A konzervatizmus nem tévesztedndő össze a tradiconalizmussal, és egyik se a biologizálással. A konzervatizmus reflektál a tradíciókra (modern politikai álláspont), a biologizálás pedig rasszista (vö. cívis-unionista barátunk véleményeivel). Az etnicizmus -- homogén eredettudatban és genetikus fejlődésben, ergo xenofóbiában állva -- leginkább ugyancsak rasszista. A két utóbbihoz semmi közöm, fel nem tudom fogni, hogy téveszteek meg, talán inkább te magadat?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.27. 12:30:32

@HaFr: A konzervativizmus mindig konkrét korábbi társadalmi állapotokat akar konzerválni, nem pedig örök társadalmi értékeket. Az örök társadalmi értékek a gyakorlatban nem konzerválhatóak, mert a napi kontextusban értelmezhetetlenek. Másrészt AMI ÖRÖK, az nem igényel KONZERVÁLÁST. :) A napi társadalomszervezésben az örök értékek vagy üres absztrakt fogalmak vagy pedig matematikai objektumok, amelyekből semmiféle konkrét társadalompolitikát nem lehet felépíteni. Így a konzervativizmus mindig az evolúciós pszichológia konzervativizmusa. A férfi tekintély, a család, a lázadás tiltása stb. stb. mind-mind evolúciós pszichológiai, azaz biológiai érték. Ha a civilizáció a biológiai (evolúciós pszichológiai) jellemzők lassú visszaszorulása, akkor a konzervativizmus elkerülhetetlenül az ÉPPEN MEGHALADOTT biológiait védi a jövővel szemben. Ám miért lenne az individualista biológiai konzervativizmus helyesebb vagy ésszerűbb a kollektív biológiai konzervativizmusnál? Mindkettő biológiai és nem pedig racionális jellegű. Csupán az individualizmus nem teszi racionálissá a konzervativizmus biológiai alapgondolatát. Ha az éppen meghaladottat véded, akkor a biológiait óvod a civilizációssal szemben. Tehát az etnicizmussal állsz egy térfélen, bár valóban nem vagy kollektivista.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.27. 12:38:54

@HaFr: OK, akkor kérek soroljál fel pár konzervatív értéket, amely nem progresszív. Pl. amit egy konzervatív bíró védhet meg.

ijontichy 2020.09.27. 14:19:29

@poszt: Szvsz. ha Trump is marad, lehet akár még káros is. Btw. ennek a stüncinek - a fáma szerint - hét gyerkőce van. Számomra - bár nem elképzelhetetlen - de mégiscsak kisebbfajta csodaszámba megy, hogyan volt képes 48 éves korára scotus-aspiránsi karriert befutni úgy, hogy közben még tisztes (nem bigott kipcsák-keresztény tisztes! csak tisztes) anyuszerepet is ellátott. És hogy adta elő? Egyik kezében Colt, a másikban Biblia? Áhhh... szóval nem a "generális" konzervség felé tolódással szemben vannak kétségeim, hanem a konkrét kázussal.
(ami pedig pölö konkrétan az abortuszkérdést (de akár a fegyvertartást is) illeti, szvsz. régen rossz, ha valaki a nevelési-oktatási deficitjét "de jure" tilalomfák leverésével igyekszik kipótolni :-/)

@HaFr: @Főnix Oszlár Gazdag: Hmmm... nekem néha úgy tűnik, a kutya bolhájának a seggén lévő pattanást retusálgatjátok nagy lelkesen, miközben szegény kutya a beteg. Peace ;-)

Reding Roli 2020.09.27. 15:43:50

Káros lehet. Trump implicit szándèka, hogy nem adja át a hatalmat , amit november 3- án feltehetően el fog veszteni , ezèrt kell neki egy ilyen elvakult szemlèletű , agymosott , bigott, új legfelsőbb biró...Ne feledjük , Trump eddig is csak a kisebbsèget kèpviselte , Clintonnè 3 millióval több szavazatot kapott, 2016- ban ...Trump máris belengette , hogy a demokraták csalni fognak a levèlszavazokkal , ès az is lehet, hogy nem adja át a hatalmat ...
Azzal viszont nem számolnak Trumpèk, ha itt novemberben győz a bigott , cinikus, konzervatív köntöst öltött populiszmus , akkor a BLM már fegyverrel fog kimenni az utcára , ( folyamatosan szerveződnek a fegyveres afroamerikai csoportok ..) ès patak vèrrel fogják beborítani amerika utcáit...Trump , egy vèn, hímsoviniszta, rasszista , kripli - mondjuk ki az igazságot : nem alkalmas az USA vezetèsère...Biden sem, mint a gerontokrácia kèpviselője, de talán egy fokkal jobb lehet az USA- EU viszony...A szellemi fogyatèkos Trump bilaterális küzdelembe kezdett Kína ellen, holott ez a háború , csak közösen , az EU- val együtt nyerhető ..

Ha a trumpi populizmus győz, akkor " Django elszabadul " - èrdemes megnèzni ezt a Tarantino filmet - és az afroamerikai lázadók, a szèlsősèges progresszív oldal kèpviselőivel olyan rombolása fognak kezdeni, amit mèg nem láttunk a nyugati világban

...Időszerű azt is kimondani - a konzervatív oldalon is - hogy az amerikai ultraprogresszív követelèsek többsège jogos. Az amerikai kapitalizmus hatalmas válságát èli: "a rags to rich" - társadalmi mobilizáció már szinte nem lètezik , a társadalom zárt vagyoni és etnikai kasztokbba tömörül...

Egy jobb egyetem èves tandíjat 60 ezer USD , ami már a közèprètegnek sem megfizethető, nehogy az afroamerikaiak többsègènek.. Az ösztöndíj ,teljes èrtèkű , kb 10%- nak elèrhető...
Az egèszsègügy szintèn bajban, ráadásul az Obamacare- t is eltörlik...

Millió problèma , amire az amerikai konzervatív populizmusnak nincs SEMMILYEN válasza , ellenben cinkos módon összekacsintanak ( Trump is ) az explicit rasszistákkkal...( Lsd törölt Twitter üzenetek..)

Èn nem hibáztatom az amerikai nègereket , hogy elegük lett ebből az álszent , kèpmutató , bigott , igazságtalan rendszerből és kimentek az utcára törni - zúzni...Ha Trump marad, abból polgárháború lesz...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.27. 18:26:38

@Reding Roli: Kétségkívül megbillenhet a társadalom, ha korábbi alapvető döntéseket megfordítanak vagy az elnökválasztási eredményt Trump nem ismeri el.

Reding Roli 2020.09.27. 21:29:54

@HaFr: Vajon Orbán elismernè- e a választási veresèget , ha a saját maga által konstruált választási rendszerben," lejtős pályán " veszítene ? Attól tartok, hogy nem, hiszen a "...a haza nem lehet ellenzèkben " - mint tudjuk...Az autoriter vezetők - mivel a közvetlen környezetükből senki sem meri bírálni őket, a közmèdia pedig csak az eltorzított társadalmi vèlemènyt mutatja - egy idő után teljesen elszakadnak a való világ realitásaitól, ezért politikájuk egyre szèlsősègesebbè ès irracionálisabbá válik...Ez látható Orbán esetèben , aki mára egy minimális konszolidációra is kèptelennè vált , sőt, megint harcra kèri híveit ...
A magyar társadalomnak kellene már lassan ráeszmèlni , hogy Orbán haborús retorikája mögött a kormányzati tehetetlensèg leplezèsère szolgal....A riadt zavarodottságban , tanácstalanságban , az èrdemi cselekvès helyett a kontraproduktív , fiktív ellenfelekkel vívott háborút választja ...
Közben meg gazdasági ès járványügyi dráma zajlik...A felesègem az egèszsègügyben dolgozik az egyik klinikán , így tájèkoztat a napi ügyek alakulásáról...Katasztrófa lesz ebből, szinte 100% ...

sync 2020.09.28. 07:21:29

Olyan értelemben mindegy, hogy ki a főbíró, ha a becsület, igazságszeretet, erkölcs , jog, stb. vezérli a tevékenységét.

2020.09.28. 07:30:02

Természetesen minden káros a demokrácia nézve, ami/aki nem liberális.

2020.09.28. 09:07:49

@Reding Roli:
a kormányok (a városállamokat leszámítva) a világon szinte mindenhol tehetetlenek. a közélet sikere a (vidékies) önkormányzati munka minőségén múlik. magyarországon az ellenzéki pártok számára ez utóbbi ismeretlen. az átlagos magyar településen élő átlagos magyar családot nem tudják megszólítani. képtelenek számukra reális alternatívát nyújtani. van az akadémikus bölcselet. de ez a filozófiai iskola jelen állapotában dekonstruált. nem következik belőle semmi. túl azon, hogy a többség számára a nyelvezete sem érthető. és ezt követi az ellenzék. az ellenzéki pártok és a médiaértelmiség. ezért van az, hogy a kormánypárt a nyílt visszaélések ellenére is jelentős támogatottsággal bír. a fidesz háromszor egymás után kapott alkotmányos többséget ugyebár. orbánt negyedszer, de akár ötödször is újraválaszthatják. amíg nem lép le a politika színpadáról, vagy nem váltja le a külföld, vagy nem viszik csődbe az országot. ami ugye csángóföld hétfalutól hegyeshalomig tart.

chrisred 2020.09.28. 12:53:53

@sync: Az a veszély, ha el is hiszi magáról, hogy kizárólag ő a "becsület, igazságszeretet, erkölcs , jog, stb." felszentelt bajnoka, és aki ellentétes véleményt vall, az pedig ezeknek az ellensége. Például ha ez a nő dogmaként kezeli, hogy az élet a fogantatással kezdődik, nem pedig egy lehetséges értelmezésnek, akkor az onnantól valdi véleményterror - mert a véleményt érvényesítő hatalom is járul hozzá.

2020.09.28. 13:13:23

@chrisred:
az elemi biológia mondja azt, hogy a fogantatással kezdődik az élet. és akik ezt tagadják azok nem baloldaliak és nem liberálisok, hanem a valójában az identitás nélküliekből álló politikai underground.

sync 2020.09.28. 13:30:01

@chrisred: Igazából úgy értettem, hogy a maga keretein belül becsületes. Az elveit nem akarom megítélni.

chrisred 2020.09.28. 13:54:10

@cvsvrs: Ilyesmit a tudományág nem mond. Azt mondja, hogy az élőlények egyik jellemző tulajdonsága az autonómia, vagyis hogy egy olyan rendszer, ami képes a saját magának önálló fenntartására. A vírust például azért nem tartják élőlénynek, mert csak egy élő sejttel összekapcsolódvba mutat életjelenségeket.

Larrikin 2020.09.28. 15:28:53

Ez nem ennyire egyszerű, a republikánusokat/konzervatívokat leváltották a trumpisták, post-truth elmebetegek. Aki ballról 15 éve kritizálta w-t, most visszasírja. Nem az a gond, ha konzervatív túlsúly van, hanem ha konziból átvetkőzött radikális elmebeteg. Mellesleg a demokratákat is lassan leváltják a progresszívek, a Biden az egyik utolsó régi figura, utána többet fehér férfiből nem lesz egyhamar pc jelölt.

Larrikin 2020.09.28. 15:35:58

@cvsvrs: a büntetőjogban ideális esetben mondjuk nem a biológia meg egy képzelt szakállas személy a fő kedvezményezett, hanem hanem a társadalmi érdek. Ha egy jogszabály öngyilkossághoz, csecsemőelhagyáshoz és illegális/életveszélyes beavatkozásokhoz vezet, aligha szolgálja a társadalom érdekeit. Ha fogamzásgátlás helyetti műtéti beavatkozásokhoz, akkor sem. Tipikusan az az eset, ahol az elvi alapon hozott döntések kifejezetten kártékonyak.

2020.09.28. 16:48:06

@chrisred:
amikor a gyermek megszületik, akkor ezek szerint nem él? hanem olyasmi, mint egy porcelánbaba. akit aztán a szülész-nőgyógyász kelt életre azzal, hogy elvágják a köldökzsinórt? na ne viccelj. a magzat olyan, mint a vírus? nem képes önmozgásra. tényleg? is emberi (embrionális) élőlény. ami a születéssel önálló életre kel. az embrió is autonóm. képes az önmozgásra nagyon erős korlátok között. egy díszhal az akváriumban, egy papagáj a kalitkában, vagy egy pórázra kötött kutya is képes az önmozgásra. a vírus nem. az úgy viselkedik, mint egy részecske, vagy mint egy tömegpont. nem kezd el repülni, mint a madár. nem hoz döntéseket arról, hogy így vagy úgy rúgkapáljon. a vírus léte vagy nem léte determinált.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.28. 17:43:08

@Ex lex: Miért kell hülyeségeket beszélned? Ezért kár ide írogatni, menj szépen máshova

chrisred 2020.09.28. 18:25:02

@cvsvrs: Azt ilik tudni, hogy a fogantatást követő harmadik hónap után nevezzük magzatnak, addig embrió. És akaratlagos mozgásra a negyedik hónaptól kezdve képes. Egyébként nagyjából a hatodik hónaptól a méhen kívül is életképes lenne. Tehát rengeteg opció, lehetőség, legitim elképzelés lehet, hogy mit tekintünk az élet kezdetének. Ezek közül csak az egyik maga a fogantatás, ami az én véleményem szerint az élethez szükséges és elengedhetetlen, ám az élet összes attribútumát nem eredményező esemény. De ti a talibán véleményterrorotokhoz annyira rögzültetek, hogy mások véleményét, érvelését meg sem halljátok.

parasztbarack 2020.09.28. 18:56:23

@Moin Moin:

Ennek a nőnek a körme alatt a piszok többet ér mint te.

parasztbarack 2020.09.28. 18:58:22

@ijontichy:

Remélem a családod nőtagjait is hasonló jelzőkkel illeted.

Bogomil 2020.09.28. 19:22:46

Érdemes egy kicsit tanulmányozni a hölgy személyes döntéseit. 5 biológiai gyermeke van, kettőt örökbe fogadtak Haitiről, egyiket a nagy földrengés után. Az egyik biológiai gyerekénél még magzatként megállapították, hogy Down-kóros, ennek tudatában is a megtartása mellett döntöttek a férjével. Mindez számomra azt mutatja, hogy nem hipokrita, valószínűleg komolyan veszi, amiben hisz. Lehet, hogy ez veszélyes, mert esetleg fanatikussá válik, lehet, hogy éppen az ellenkezője várható, és rugalmasabban, nagyobb toleranciával fogja megítélni a világot.
Összesítve: bármennyire távol áll is tőlem, amit a felfogásáról tudni lehet, nem hiszem, hogy kinevezése veszélyes lenne az amerikai demokráciára. Az álszent, képmutató és hazug Trump újraválasztása sokkal károsabb lenne.

Bogomil 2020.09.28. 19:29:11

@Larrikin: Valószínűleg nem vagyok eléggé tájékozott, de ki az a w, akit 15 éve balról sokat kritizáltak?

ricardo 2020.09.28. 19:55:33

@Bogomil: Mi, amerikaiak hogyan akarunk élni? — erről szól a politika. A politika nézetek tkp. életformák. A politikusnak hitelesnek kell lennie. Az, hogy az amerikaiak mindig is jobban érdeklődtek a politikusaik magánélete (múltja) iránt, az nem a politika elbulvárosodását jelenti. Pl. az a republikánus politikus, amelyik játssza a nagy patriótát, miközben kibújt a katonai szolgálat alól, az, amelyik vérmesen abortuszellenes, miközben rábírta az állapotos barátnőjét, hogy vetesse el a gyereket, az a demokrata politikus, aki játssza az igazi balost, miközben kibújik az adózás alól, méregdrága magániskolába járatja a saját gyerekeit stb., nem hiteles. Illetve azt mutatja, hogy ha éles helyzetekben valódi döntéseket kell hoznia, akkor hogyan dönt. Márpedig mindig éles döntéseket kell hozni.

Bogomil 2020.09.28. 19:59:55

@ricardo: Nem hiszem, hogy nagyon különbözne a véleményünk...

2020.09.28. 20:07:04

@chrisred:
az embrió emberi és élettel teli. nem úgy viselkedik, mint egy részecske, vagy mint egy tömegpont. nem vírus. ami az embrió mozgását leírja az nem egyszerűen a kémia (vegytan) és a fizika (géptan). hanem annál több. és az a biológia (élettan). és az emberi élet a fogantatástól kezdődik.

chrisred 2020.09.28. 20:17:07

@cvsvrs: Igen. Igen. Igen. Igen. Igen. Ez is egy lehetséges, legitim megközelítés, vannak érvek pro és kontra.

ricardo 2020.09.28. 20:32:02

@Bogomil: Nem is állítottam. Nota bene a haiti, kínai stb. árvák örökbefogadása tipikusan az erősen vallásos republikánusokra jellemző, és nem a hollywoodi sztárokra. Vannak házaspárok, amelyek akár AIDS-es vagy szellemi fogyatékos árvákat is örökbe fogadnak.

Reding Roli 2020.09.28. 20:57:16

@ricardo: " ...aki játssza az igazi balost, miközben kibújik az adózás alól"
Ez a "jobbosoknál" is problèma...

www.yahoo.com/news/ny-times-trump-paid-750-214154920.html

Hogy lehet egy ilyen ember az USA elnöke ? Hogy kèpviselheti a konzervatív szellemisèget, miközben egèsz èletèben nőket macerált , vagy az hozzátartozik a keresztèny , fehèr, hetero fèrfi imidzsèhez? Èn Trumpot 2003 óta "ismerem" nagyjából - az Apprentice- ben láttam először ( az USA-ban èltem..)- már akkor sem tűnt teljesen normálisnak ....Akkoriban nem tudtam eldönteni ,hogy rájátszik a hülyesègre vagy valóban ennyire hülye...Ma már nyilvánvaló...

ijontichy 2020.09.28. 22:17:52

@Reding Roli: "Èn Trumpot 2003 óta "ismerem" Trumpról először a 70-es évek végén Tardos Péter írt pár sort az egykori Ifjúsági Magazin pletyirovatában, azon alkalomból, hogy a yuppie-üdvöske épp elvette Ivana-t ;-). Az, hogy az USA hogy jutott odáig, hogy két agyilag - más-másképpen, de - zokni közül fog elnököt választani, egészen meseszerű történet :-/.

kistót 2020.09.28. 22:30:59

@cvsvrs:

"az emberi élet a fogantatástól kezdődik"

Valóban? Nálatok a családodban születésnapokat ünnepeltek, vagy fogantatásnapokat?

Komolyra fordítva: az élet kezdete részletkérdés, amely nem dönti el az abortuszvitát. Ha a magzat él, akkor a megszületése sokkal nagyobb súllyal kerül rá az előnyök és hátrányok mérlegére, de azért rákerül. Az élet védelme nem ír felül minden más szempontot. Ha betiltanák az autózást, azzal életek ezreit mentenék meg. Autózni mégis mindenütt szabad, mert erős és vállalható érdek fűződik hozzá.

ijontichy 2020.09.28. 22:53:08

@kistót: " az élet kezdete részletkérdés, amely nem dönti el az abortuszvitát." Bezony. Csak cívis gondolkodását a klerikális neveltetése determinálja ;-).
Félreértés ne essék: ideális az lenne, ha (masszív eü szempontok kivételével) abortusz csak elvétve fordulna elő. Ez viszont elsősorban nevelés és oktatás kérdése. Nem könnyű kérdés, és az eredmények sem kétnap alatt jönnek (ha jönnek). "Dicső konzervkeresztek" előszeretettel használják a "természetellenes" kifejezést (pédául a buzikra). Nos elvárni a hideg fejet, ott és akkor, amikor az ifjúi hormonok tombolnak, na az a természetellenes. "lógó tökű/elhanyagolt lövészárok" korban (mert méltósággal öregedni kevesen tudnak) aztán jön a "megtiltom!!!", mindenféle hígvelejű érveléssel megspékelve. Hát b+ a kategorikus (de jure) tiltás nem más, mint a totális vereség elismerése :-/.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.29. 07:13:25

@Bogomil: egyetértek a komment mindkét részével -- kár, hogy az ellenfél meg az, aki és az, ami

kistót 2020.09.29. 08:35:04

@ijontichy:

Így van, az erőszakos nyomulás minden nemes ügyet bemocskol. Én már ettől az "életvédők" szótól hányingert kapok, amit az abortuszellenesek kisajátítottak. Mintha egy marketingügynökség találta volna ki, szándékosan pontatlan és provokatív. A halálbüntetés-ellenzők talán nem életet védenek? Vagy akár a vegánok?

chrisred 2020.09.29. 08:41:35

@kistót: Különösen egy életvédő fegyverpárti készteti az embert homlokráncolásra.

2020.09.29. 09:57:36

@kistót:
ha van feleséged, vagy olyan nőismerősöd, aki már szült vagy találkoztál már ilyen nővel esetleg beszélt erről anyád, vagy valamelyik nagyanyád, akkor tudhatod, hogy a magzatnak saját kis élete van. meg úgy egyébként is tudhatod ismeretterjesztő filmekből vagy akárhonnan. és ez embrionális magzati élet a születéssel, a szüléssel válik viszonylag önállóvá. viszonylagos önállóság ez. mert a csecsemő a csecsen emik. aztán megtanul járni. és úgy lesz gyermek. majd ifjik. és úgy lesz ifjú fiú, fiatal. lánykából lánnyá cseperedik. és úgy férfi és nő. feleség az anya és a férj apa. így vannak nagyapák és nagymamák. így lesz a gyerek. ezt tudják az unokák nagyjából óvodás korban.

és jönnek az akadémikus filozófusok, a gender "tudósok", hogy ez mind nem így van. mert ez azt mondja, hogy a heteroszexualitásnak a primátusa van. igen. ebben a világképben a homoszexualitás háttérbe szorul. mintha a másság másodrendűséget jelentene. azt jelenti. valóban. és ebből a világképből ki vannak rekesztve a transzneműek. valóban. különös tekintettel a transznemű bevándorlókra. valóban. és így a közélet főáramában nem szerveződhet szabadon lmbtq közösség. valóban. és ez homofóbia. nem. ez xenofóbia. nem. ez a normalitás. ami konzervativizmus és a liberalizmus egyben. a klasszikus liberalizmus sem hirdetett pozitív diszkriminációt. nem mondta azt, hogy az embrió nem ember élet, stb.

ezzel az akadémikus bölcselet fordult szembe, amelyik magát filoszemitának nevezi. pesten egy rakás hülye többségében hogy is hívják. de ezt sem szabad megemlíteni. mert ez már antal becézve. hanem a komcsik, akikből libsik lettek. csak ez is ugye szalonnáci. libernyákok. soros. ez nem a klasszikus liberalizmus. mert az nemzeti és keresztényi volt egyben. ezeket kapcsolta össze a nemzeti liberalizmus és a libertárius kereszténység. ennek létét tagadja ez a filozófuskör. de ők nem a demokraták, nem is az államok felett álló szuperelit, hanem a politikai underground.

chrisred 2020.09.29. 10:04:49

@cvsvrs:"ha van feleséged, vagy olyan nőismerősöd, aki már szült vagy találkoztál már ilyen nővel esetleg beszélt erről anyád, vagy valamelyik nagyanyád, akkor tudhatod, hogy a magzatnak saját kis élete van."

Akinek van felesége, született gyereke, az tudja, hogy ez az érzés nem a fogantatás pillanatában tudatosul, alakul ki az anyában. Hanem egy folyamat, ami nek különböző fázisai, eseményei vannak, és a szülésben csúcsosodik ki.

ricardo 2020.09.29. 10:18:05

@chrisred: Könnyen lehet, hogy tévedek, de úgy vélem, a szabad fegyvertartás kérdése azért sarkalatos téma, mert egyfajta jog- és államfelfogást fejez ki. Nevezetesen: az alapvető emberi jogoknak nem az állam a forrása, következésképp azokat nem is vonhatja el. Az államnak éppen az a feladata, hogy érvényt szerezzen ezeknek a jogoknak. Az embernek nem kell engedélyt kérni az államtól arra, hogy megvédhesse magát; ez a jog megelőzi az államot.

2020.09.29. 10:23:00

@kistót:
és egyébként lehet, hogy szintetikus ivarsejtekből a laborokban is elő lehet állítani majd gyermekeket. hiszen most is van mesterséges megtermékenyítés. és ezek után lehet, hogy lesznek műméhek is. és lehet, hogy majd egyszer ilyen lesz az emberiség. és a filozófia az általános embergépek és a specializált gépemberek harcáról szól. a terminátorok és a transzformerek. és a 3-as villamos majd úgy jár a bosnyák térrők kőbányára, hogy érint marsot. budán a fény utcai piacon lesz nem földi eper ára megy fel vagy le, hanem marsi. és ezeket az írók elképzelhetik a pesti kávéházakban. verne gyula vagy nemere istván nyomdokain. de ez sem a liberalizmus, hanem a sci-fi.

chrisred 2020.09.29. 10:30:59

@ricardo: De, ez pontosan így van. Ahogy pontosan ugyanezen logikára épült a bírói döntés a Roe v. Wade ügyben (ez a bizonyos abortusz határozat): "right to privacy".

2020.09.29. 10:41:56

@chrisred:
a nemzés során is kicsúcsosodik az érzés. ez megint ugye az, hogy budapesten a választók többsége abban hisz, hogy az általános iskola biológia könyvet ki kell dobni az ablakon. és a művészet nem olyan sinkovics imrés lesz, meg bessenyei ferences, tolnai kláris, ruttkai évás vagy kis manyis. nem sós imrés lesz, hanem azt meghaladta pintér béla. csakhogy a köznép nem így érzi. hanem követeli vissza a nemzeti idealizmus. balatoni filmeket ötvös csöpivel és a csöcsökkel. ez kell a köznépnek és nem az akadémikus bölcselet faszságai. ez a kultúrharc.

és ezt a gazdaság dönti el. ha karigeri csődbe viszi az ellenzéki budapestet, akkor az ellenzéki pártok esnek szét. az összefogás. vagy együtt. bajnai és az oszkó se vállalja, hogy a momentumban arcoskodjanak. bár bajnai támogatja a bátrakat, akik szembe szállnak a rezsimmel. ezért áll ki dr. dobrev klára mellett. ahogyan kálmán olga is. kovács lászló szerint a magyar szocialista párt gurmai zitával újulhatna meg. ez az egyik opció. a másik, hogy ezeknek a médiaportfolióját felvásárolja lölő. és a magyar építőipari kartell, betonmonstrumokkal, aszfalttal és műkővel borítja be a kárpát-medencét. és ha ezt támogatja az európai unió, akkor a magyar állam nem megy csődbe és úgy orbán nyert. feltéve, hogy talpon marad az egészségügy. de ugye a pandémia az idegenforgalomnak is odaver. gazdaság dönti el.

chrisred 2020.09.29. 10:47:11

@cvsvrs: Nehogy már az döntse el egy születendő gyerek életét, hogy a nemzés során milyen érzések csúcsosodtak ki a leendő szülőkben.

2020.09.29. 10:55:53

@chrisred:
az emberi élet a fogantatással kezdődik. ez az elemi biológiában kb. egy axióma. nem akkor, amikor elvágják a köldökzsinórt. mert a baba előtte is már láthatóan él. és előtte is érzi az anya. úgy lesz asszonyállat. az asszony állapotba kerül és védi a kicsinyét. de a biológia nem az érzületre van alapozva. hanem így lehet ezt az axiómát leginkább interpretálni. és mondhatod, hogy te ezt nem fogadod el. és az élet nem a fogantatástól kezdődik. rendben. mégis honnan? a fogantatást követő harmadik héttől vagy harmadik hónaptól? lehet mondani, hogy a harmadik évtől. sanyi szerint amíg a gyerekek bepisil vagy bekakál addig egy takony. amikortól lehet vele focizni, na onnantól ember. ezt is lehet mondani ugyebár. a biológia nem ebből indul ki. hanem a fogantatásból. de az is hitre van alapozva. a tudomány is még részben. hogy az lesz a legjobb kiindulási pont.

chrisred 2020.09.29. 11:07:39

@cvsvrs: Ez a "kb. egy axióma" meghatározás pontosan kifejezi ennek az állításnak az elfogadottságát. És azt sem állítottam, hogy nem fogadom el (mármint azt a tényt, hogy ez egy kábé axióma), azt nem fogadom el, hogy egy jogi szakember ebből a kábé axiómából dogmát csináljon. Lehet ez az alapállása, gyűjtheti hozzá az érveket, cáfolhatja az ellenérveket, de azt nem mondhatja, hogy ez nem vitatható.

kiir 2020.09.29. 11:15:19

@ricardo: Az egyik irányban igazad van: a szabad fegyvertartás kérdése egyfajta jog- és államfelfogást fejez ki.

A másik irányt kéne megmagyarázni: miért van az, hogy a sok lehetséges ügy közül, amik mind-mind ugyanezt a jog- és államfelfogást fejezik ki, éppen a fegyvertartás vált sarkalatos (=identitásképző) kérdéssé?

Reding Roli 2020.09.29. 11:46:54

@kiir: Az amerikai törtènelemben kell keresni az okokat. Az amerikai nemzet valahol a 18. század vègen született meg , majd a 19. században alakult ki az amerikai identitás , a " manifest destiny " elve alapján erőszakkal kolonializálták, elfoglalták ès benèpesítettèk a nyugati területeket. Ez az erőszakos, fegyveres folyamat alakította ki a "Wild west " kultúráját , amely ma a legfontosabb indentitaskèpző hagyomány
"process that transformed Europeans into a new people, the Americans, whose values focused on equality, democracy, and optimism, as well as individualism, self-reliance, and even violence."
Vagyis : az amerikai individualizmus , az államilag garantált jogtól való függetlensèg , az erőszak , a fegyverviselès kultúrája , a vadnyugati hagyományokból ered...

2020.09.29. 12:06:55

@chrisred:
a jogrend alapvetően kétféle gyilkosságot ismer. az egyik a suicide murder. első ugye az öngyilkosság. és ennek kísérletét a felvilágosult jogrend nem bünteti. az öngyilkossági kísérletek túlélőit sem zárják börtönbe. és az abortusz nyilván ebbe a kategóriába esik. nem egy másik ember megölése azaz homicide murder. hanem a nő a saját teste ellen fordul. és kiolt egy életet. kb. mintha felvágná az ereit. és utána elkötné. orvosi ellenőrzés mellett. vagy bevenne valamilyen mérget és ellenmérget. ezzel kioltva az embironális (emberszerű) éltet, vagy a magzatot. de ezzel nem öl meg egy másik embert. ilyetén ez nem egy klasszikus gyilkosság, hanem öngyilkosság.

2020.09.29. 12:23:15

@chrisred:
rendesen a jobb (jog) oldalnak kellene megengedni az abortuszt mondván, hogy a nőnek jogában rendelkezni a teste felett. és a baloldalnak ellenezni. mondván, hogy az állam a szociális intézményeivel a megszületendő gyermeket igyekszik felneveli akkor is ha a gyermek nemi erőszakból fogant és ebből következően apa nélküli lesz, vagy fogyatékos, stb. éppen a baloldalnak kellene ellenezni az abortuszt. az lenne a valódi nőpártiság.

chrisred 2020.09.29. 12:26:40

@cvsvrs: Nem tudom, milyen jogrendről van szó. A magyar jogrendben az öngyilkosságnak nincs relevanciája. Viszont az emberölésnek jópár alakzata és felelősségi esetköre van. A büntetőjog nem csak az egyenes szándékot rendeli büntetni, hanem a gondatlanságot is. Rögtön felmerül a kérdés, ha a fogantatás pillanatától kezdve objektív felelősség terheli a nőt, akkor büntethető azért a magatartásért, amivel veszélyezteti az embriót, ha még nem szerzett tudomást arról, hogy állapotos?

ijontichy 2020.09.29. 13:05:40

@ricardo: Nekem elvben nincs bajom a "stand-your-ground" szemlélettel. Ugyanakkor - legyen szó abortuszról, vagy fegyverről - az a véleményem, ha valakit csak a lehetőség hiánya (nix eü intézmény, vagy nem jut fegyverhez, mert be van tiltva) akadályoz meg a cselekményben, ott valahol valami el van cseszve, kezdve a szűkebb környezettől (család...), egészen a komplett társadalomig bezárólag :-/.

2020.09.29. 15:38:35

@chrisred:
az öngyilkosságnak is van jogi relevanciája. csak az családjogi és nem büntetőjogi kategória. és az abortuszt is családjogi törvényben is kellene szabályozni. az is a gyilkosság egyik formája. suicide murder partikuláris válfaja. a nő a saját teste ellen fordul. és egy részleges öngyilkosságot követ el.

Moin Moin 2020.09.29. 15:42:12

@inkább sírnál vincent: Tudjuk, tudjuk: Fidesz-trollocska vagy!:)

chrisred 2020.09.29. 15:45:46

@cvsvrs: Milyen családjogi relevanciája van az öngyilkosságnak?

2020.09.29. 17:28:32

@chrisred:
az egy tényállás. és nem büntetőjogi, hanem felteszem családjogi.

2020.09.29. 17:41:41

@chrisred:
magyarország jogászállam. ahol alkotmány- és és büntetőjog az uralkodó. munkajog nem nagyon van. mert a munkások érdekeit a "baloldali" szakszervezetek "érvényesítik". és családjog se nagyon van. mert azt a "liberális" "érdekvédők" és a gender "tudósok" érzékenyítéssel szivárványossá alakítják. ez a balliberális koncepció.

a köznép azt mondja, hogy inkább megfizetik lölő yacht klubjának és válásának költségeit semmint, hogy ez a jogászelit kormányozzon. és akkor a felelős értelmiség azt mondja, hogy azt nem lehet. mert ők majd eldöntik, hogy mi az alkotmányos. orbán meg azt, hogy megkérdezi a kis lomnicit. és ő majd megmondja. az alapjogok központ segít neki. és utána a nézőpont intézet felméri, hogy mi akar nép. amit meg is konzultálnak. és ha majd mindenki egyet akar, akkor mi a kérdés.

chrisred 2020.09.29. 18:03:14

@cvsvrs: Magyarország olyan ország,
hol a nemes nemtelen.
Lábasodnak nincsen lába,
s aki szemes: szemtelen.

2020.09.29. 18:25:25

@chrisred:
miért lenne a nemes nemtelen. és a szemes szemtelen. a lábasnak is van három lába a szabad tűzön.

ijontichy 2020.09.29. 18:27:55

@cvsvrs: "magyarország jogászállam" Ja, jogászkormánnyal. Egy bankárkormány sokkal jobb. Azzal lehet érdemi üzleti tárgyalást folytatni. Elvégre tudod mi a "jó kezdet", ugye? ;-) Bankárokról ilyet sohse mondtak, és ez azért jelent valamit (főleg neked, aki annyira népszája-párti) :-)

2020.09.29. 18:39:01

@ijontichy:
orbán visszavezetné a népbíróságot is ha nem tartana attól, hogy a forradalom elsöpri őt is. így azt mondja, hogy a független bíráskodásnak a híve. és a függetlenség azt jelenti, mint eddig. dönt a kétharmad. és az úgy dönt, ahogyan. orbán egy ügyes hatalomtechnikus. alkotmányos többség birtokában kénye kedve szerint magyarázhatja a rendszerváltáskor kialakult közjogi rendszert. amit esze ágában nincs lényegileg átalakítani. valójában nincs "ner" abban az értelemben, hogy nincs új politikai rendszer.

chrisred 2020.09.29. 18:39:35

@cvsvrs: "a lábasnak is van három lába a szabad tűzön."

Ez igen jellemző manapság Magyarországon.

2020.09.29. 18:44:15

@chrisred:
a lábosnak eredetileg lába volt a szabad tűzön. most egy lapos fazok. attól lá(p)bos. b/p zöngés-zöngétlen pár.

chrisred 2020.09.29. 18:57:32

@cvsvrs: Eredetileg volt lába, most meg nincs.

ricardo 2020.09.29. 19:02:03

@ijontichy: Ezt most nem teljesen értem.

Amit a magam részéről mondani szerettem volna. Nagyjából mindenki ismeri az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának híres passzusát. „Magától értetődő igazságoknak tartjuk azt, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, azt, hogy az embereket a Teremtő bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, azt, hogy e jogok között szerepel az élethez, a szabadsághoz és a boldogságra törekvéshez való jog. Azért, hogy e jogokat biztosítsák, az emberek [különféle] kormányzatokat hoznak létre a maguk számára, mely [különféle kormányzati formák] hatalma annyiban jogszerű, amennyiben az a kormányzottak beleegyezéséből fakad”.

Vagyis: A jogok forrása nem az állam (kormányzat), hanem a Teremtő. A Teremtő elidegeníthetetlenül ruházza fel e jogokkal az embereket. Az állam nyilvánvalóan nem szüntethet meg, nem függeszthet fel, nem vonhat magához stb. olyan jogokat, melyeket a Teremtő elidegeníthetetlenül ruházott az emberekre. A kormányok dolga éppen ezen jogok biztosítása; az állam hatalma annyiban és addig jogos, amennyiben és ameddig ezeket a jogokat biztosítja. Máskülönben az emberek, akik maguk hozzák létre a kormányzatokat, megvonják a hatalmat, és új kormányzati formát létesítenek maguknak.

Az emberek nem azért védhetik meg magukat, mert az állam ezt megengedi nekik, hanem mert a Teremtő elidegeníthetetlenül felruházta őket ezzel a joggal. Egy olyan kormányzati berendezkedés, amely elvenné ezt a jogot tőlük, elveszítené az emberek beleegyezését, ezáltal hatalmát, és az emberek új kormányzati formát alkotnának maguknak. Nincs olyan kormányzati forma, ami megszüntethetné az emberek azon jogát, hogy megvédjék magukat. Ha lenne ilyen, akkor az azt jelentené, hogy a kormányzati formán alapulnak a jogok, és nem fordítva, az elidegeníthetetlen emberi jogokon a kormányzati formák.

chrisred 2020.09.29. 19:21:22

@ricardo: Ugyanakkor a második kiegészítés így fogalmaz: „Mivel egy jól szervezett milícia szükséges a szabad állam biztonsága szempontjából, nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani.” Tehát az alkotmány szövegéből az vezethető le, hogy a fegyvertartás joga nem arra irányul, hogy a polgárok megvédjék magukat egymástól (mert ez arra feltételezésre épülne, hogy a polgárok természetükből adódóan veszélyesek egymásra), hanem hogy megvédjék a közösségüket másoktól. Ettől függetlenül az általános felfogás szerint a fegyverviselés egyén jognak minősül.

2020.09.29. 19:47:06

@chrisred:
a szabad tűzon lábas. mert lába van. a tűzhelyen a lapos fazék. attól lábos. és ezt nem érted, vagy nem akarod érteni. ez két népcsoport.

2020.09.29. 19:49:32

@ricardo:
csak a zsidókeresztény hagyományban van egy olyan parancsolat, hogy ne ölj. és azt is a teremtőnek tulajdonítják. sőt arra fel is esküdnek az amerikai elnökök.

chrisred 2020.09.29. 20:00:06

@cvsvrs: Azt a népcsoportot valóban nem ismerem, amelyiknek a lábas egy lapos fazék. Mert ők a lapos szót nyilvánvalóan másképp használják, mint a magyarok.

2020.09.29. 20:04:54

@ricardo:
a jogrend az államegyháztól ered. errefelé a tógás teológust jogásznak is képezték. a jogászok is papolnak csak világias módon. de ez errefelé egy szakmány volt mária teréziáig. mert bécsi bankárok azt mondták, hogy ők diktálják a jogot. és őket nem érdekli a biblia. nem volt köztük túl sok keresztény. és azt mondták, hogy na jó, akkor legyen ez így külön. viláias módon papolnak. ez a felvilágosodás. a pénz diktál. még pedig úgy, hogy a pénzt teremtik a semmiből. és ebből adódik a kapitalizmus. és a közgazdászok papolnak hozzá. és ez sül be.

Draugr1257 2020.09.29. 20:10:51

@chrisred:

"A magyar jogrendben az öngyilkosságnak nincs relevanciája."

Dehogynem van. Öngyilkosságban közreműködés, 162. §.

2020.09.29. 20:12:03

@chrisred:
lábos az lapos (fazok). a b és p ugyanaz az záró ajakhang. csak a b zöngés és a p zöngétlen. jelentésmódosulás. lábas (aminek régen lába volt) -> lábos (az lapos). a fazok a magos. a lábas lapos.

chrisred 2020.09.29. 20:23:08

@Draugr1257: Nem magának az öngyilkosságnak van revelanciája, hanem annak a magatartásnak, ami mást öngyilkosságra (vagy annak a megkísérlésére) késztet.

chrisred 2020.09.29. 20:29:53

@cvsvrs: A fazék valóban magas vagy magos. (Bár én a fazék és a magas/magos szavak között semmi hangzásbeli hasonlóságot nem vélek felfedezni.) De a lábas nem lapos. A serpenyő, a tepsi, vagy a palacsintasütő lapos. A lábas nem az.

2020.09.29. 20:44:10

@chrisred:
olyasmi, mint tapos és a téblábol. vagy a csöbör és csupor. vagy búb és púp. alhangon buboska az felhangon pipiske. bolyh - pihe. bongy - ponygyola.
a pánt - bandás. és ami alhangon bugyogó az felhangon pötyögő. alhangon cibál. felhangon: cipel.
fletó kedvence: piszma (annyi mint pimasz) és a böszme.

chrisred 2020.09.29. 20:50:34

@cvsvrs: Olyan, de inkább teljesen más.

chrisred 2020.09.29. 21:15:28

@cvsvrs: Budapesten valóban nem húznak kényszerzubbonyt a magyar szavakra, arra használják, amire valók. Az ember ránéz a lábasra, és látja, hogy nem lapos. Nem azon agyal, hogy mihez képest lehetne laposnak nevezni.

kistót 2020.09.29. 21:31:00

@cvsvrs:

"ha van feleséged, vagy olyan nőismerősöd, aki már szült vagy találkoztál már ilyen nővel esetleg beszélt erről anyád, vagy valamelyik nagyanyád, akkor tudhatod, hogy a magzatnak saját kis élete van."

Tisztában vagyok az anyai érzés mibenlétével.
Érzést nem parancsolhattok. Ha az anya vágyaiból vezeted le a gyerek létjogosultságát, akkor abortuszpárti vagy, hiszen ez az érzés nincs meg minden nőben. Értelmes vita azokról a nőkről folyhat, akikben megvan az anyai érzés, de a várható egzisztenciális gondok tömkelege miatt mégsem akarják megszülni a gyereküket. Az ő meggyőzésük lenne a helyes cél. Ha ezt a célt elvétik, akkor jön a meddő erőszak, a tilalom, a parancsolás, a "családpolitika".

chrisred 2020.09.29. 21:41:13

@cvsvrs: Nem csak régen volt lábas, most is az. Legalábbis azoknál, akik az általában ismert magyar nyelvet beszélik. De felőlem hívhatod lábosnak is. Akinek veled ellentétben van némi érzéke ahhoz a nyelvhez, amit az anyanyelvének nevez, tisztában van azzal, hogy mit jelentenek azok a szavak, hogy lap, lapos, lapul, lapály, és hogy ezek közé se lábas, se lábos formában nem lehet begyömöszölni az agymenésedet.

kistót 2020.09.29. 22:08:54

@cvsvrs:

Bevallok bármit, csak higgadj le!
Önmagamat ismétlem: a liberalizmus nem családjogi elmélet, hanem az ember magánügyeit védi, azt a jogát, hogy a maga elképzelései szerint éljen. A "család" fogalma csak azért lett csatatér, mert ti azzá tettétek, a demográfia a ti mániátok. Ha a főzésbe vagy az öltözködésbe akarnátok belepofázni, ugyanilyen tiltakozásba ütköznétek.
Amúgy meg a családi élet semmivel sem volt jobb a libsik megjelenése előtt. Sőt!

kistót 2020.09.30. 00:25:48

@cvsvrs:

"mert bécsi bankárok azt mondták, hogy ők diktálják a jogot. és őket nem érdekli a biblia. nem volt köztük túl sok keresztény."

Azok a bécsi bankárok nem jogot diktáltak nektek, hanem visszakérték, amivel tartoztatok nekik. Leszarják a te identitásodat. Nem érdekli őket, hogy kihez imádkozol, milyen nyelven beszélsz, milyen mesét agyalsz ki az eredetedről. Nem akarják megváltoztatni mindezt, csak éppen nem érdekli őket. Nem engedik, hogy semmibe vedd a természetjog, az üzlet, az emberi érintkezés szabályait, arra hivatkozva, hogy ők egy másik közösség tagjai, és velük szemben ezek a szabályok téged nem köteleznek. Nem az identitásoddal van bajuk, hanem azzal, ahogy pénzre akarod váltani.

screpes 2020.09.30. 06:17:40

@cvsvrs:

Te már nyakló nélkül írod a hülyeséget.
Időnként a nyilvánvalón is átgázolva..

A lábos eredete minden kétséget kizáróan az, hogy az ilyen típusú edénynek LÁBA volt. (hogy közvetlenül a tüzek fölé lehessen helyezni.)
Ezek laposak, hogy minél stabilabban álljanak, fel ne borulhassanak.

chrisred 2020.09.30. 08:08:56

@screpes: Szerintem a lábas-fazék megkülönböztetés szimpla űrtartalom kérdés. A fazékban nagyobb mennyiségű ételt egyszerre lehet elkészíteni.

chrisred 2020.09.30. 08:23:14

@screpes: www.gasztronagyker.hu/blog/2017-06-03-fazek-vagy-labas/

"Azt mindenki tudja, hogy ha levest akar főzni, akkor fazék után nyúl, ha pörköltet, akkor pedig lábast keres. De miért is? A fazéknak nagyobb a magassága, mint az alapja, azaz nagy mennyiséget lehet vele elkészíteni. Ez azt jelenti, hogy olyan ételek készítéséhez használják, ahol lassú tűzön nagy mennyiséget kell főzni, például levesek.

Ezek után már evidens lehet, hogy a lábasnál az alapterület a nagyobb, míg a magasság nem túl számottevő. Lábasban gyakorlatilag mindent főzhetünk: pörkölt, főzelék, mártások."

ijontichy 2020.09.30. 18:47:06

Btw. returning to... a tegnap esti (ma hajnali) show láttán - a jelek szerint - még harcedzett usákok is pislogtak ;-).

www.youtube.com/watch?v=ig446isvXlI

"This movie is now a documentary."
süti beállítások módosítása