1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.09.25. 08:52 HaFr

Falkaország ellen

Civilisation et Barbarie | Heritage KBF

Mivel a politikai publicisztikák Magyarországon -- a személy hatása okán -- nem véletlenül kezdődnek rendesen a miniszterelnökünk nevével, nem gyötröm azzal, hogy most másképp legyen. Orbán Viktor rezsimének tartósságát az biztosítaná a név viselőjének életén túl, ha sikerülne -- amire törekszik -- az európai civilizációban gyökerező törvény- és szabadság-felfogásunkat, relativizálnia, semlegesíteni és végső soron felülírnia. Ezt természetesen nem egyedül teszi, maga is a jobbra (=etnicista irányban) és a balra (=progresszista irányban) is radikalizálódó korszellem része, de Magyarországon könnyebb dolga van, tekintve a tekintendőket. (Ti. hogy hazánkban az európai civilizáció politikai kultúrája eleve gyenge.)

A civilizáció törvény-felfogása az ún. természeti törvényben gyökerezik, miszerint a változó pozitív (írott) törvényen túl vannak az emberi nemet irányító állandó és univerzális törvények. Ezek nem vallási eredetű törvények, pontosabban törvény, így egyes számban; a kezdetei már Arisztotelésznél, Szophoklésznél megtalálhatók, majd az emberi egyenlőség ideája révén a sztoikusoknál, Cicerónál rögzül az egész emberiséget összekapcsoló felfogássá, végül a nem keresztény alapon álló, pl. felvilágosodáskori bölcseletben -- egyébként megőrizve ebben, habár deszakralizálva a keresztény hagyományt -- a jog és a jogrendszerek legitimációjában is alapvető jelentőségre tesz szert. A felfogásból a civilizációnk alapja lett: a természeti törvény az emberi nem mindenkire érvényes egységes törvénye, amellyel az ember illeszkedik az univerzum rendjébe, és amely megkülönböztetendő nemcsak az írott törvényektől, hanem a változó szokásoktól és hagyományoktól is.

A természeti törvénynek olyan statútumai (előírásai) vannak, mint az igazságosság/méltányosság velünk született ideája és/vagy intuíciója, a "ne ölj!" parancsa, a közjó előmozdításával szembeni kötelezettség, továbbá az emberi jól-lét olyan szabályai, mint az arany középút (a szélsőségek kerülése), az aranyszabály (a "ne tedd mással, amit magadnak nem kívánsz"), az erényes élet, a helytelen és a rossz (vagy a kereszténységben a gonoszság és az istentelenség) kerülése. A kereszténység csak megismétli őket vagy párhuzamosan halad a természeti törvény felfogásaival. A természeti törvény megismerése -- jóllehet a módszer homályossága miatt a kora újkortól sok támadásban volt része -- az "ép értelem", a "józan ész" és a szív (in corde inscripta) latba vetésével történik. 

A szabadság kétezerötszáz éves európai története szorosan kiegészíti a természeti törvény állandó jelenlétét. A szabadság az erkölcs és a természeti törvény alkalmazásának alapja. Szabadság nélkül nem ismerhető meg és nem élhető meg a természeti törvény, hiszen ez esetben -- leegyszerűsítve -- nem belső törvény, hanem külső kényszer volna. Az ép ész diktátuma a szabadság megnyilvánulása és az erkölcsi rend közös princípiuma, illetve keresztény (katolikus) felfogás szerint az isteni törvény megismerésének egyik módja (a kinyilatkoztatás és az egyházi hagyományok mellett). Ez a szabadság -- ahogy minden, amiről ideáig beszéltem, tehát minden, ami a civilizációnk alapja -- személyes képesség, semmi köze pl. egy nemzet ún. szabadságához. A nemzet nem témája a civilizációnak.

Mármost e poszt apropója a természeti törvény és a szabadság súlyos kikezdése, amennyiben ezeket jobbról és balról is politikai programoknak rendelik alá, súlyos tehertételét jelentve a civilizációnknak. Amit a magyar miniszterelnök mond, az általában hazugság, ez esetben azonban a civilizációnkat -- pláne annak olyan törékeny tagját, mint a magyar -- súlyosan veszélyeztető hazugság is, amennyiben relativizálja a Nyugat kétezerötszáz éves rendjét: ezen belül is a rend lelkét, az íratlan törvényeket és normákat azzal kapcsolatban, hogyan kell viselkedni egymással, magyarokkal és idegenekkel egyformán, az emberségünk mércéje szerint, az (erkölcsi) ember voltunk megtartása érdekében. Ahogy mással bánunk ugyanis -- legyenek azok ellenkező pártállásúak, "Brüsszel" vagy a szírek --, az alapvetően befolyásolja az önképünket is. Ez a civilizációnk értelme. Amikor a magyar kormányfő hadba hívja a híveit és folyamatosan szembemegy a civilizációt alkotó (konstituáló) normákkal, hatalmi céljai érdekében relativizálandó és megrendítendő őket, a magyarok ember voltát utasítja a provinciális nemzeti (=minden nemzeti provinciális) és a hatalmi normákra ráfűződő törzsi énjük mögé. Lemondani az emberiséget összefonó univerzális normákról (elvárva azok teljesülését másoktól, de magunktól is) a barbárságba, a szubhumán-állati-ösztön létbe vezet vissza. Ennek nemhogy a kereszténységhez nincs köze, de semmihez, amire az emberiség valaha büszke lehetett a saját teremtményei közül. Nem véletlenül érezhetjük magunkat -- tudom, nem egyedül vagyok ezzel -- egy falkaország lakóinak egyre erősödően, már tíz éve.

Foggal-körömmel ragaszkodnunk kell hozzájuk, nem szabad elengednünk a természeti törvény és a szabadság normáit!

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1216214472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.25. 09:24:48

Nagyon jó és fontos írás. A Fidesz azt hiszi, hogy "okosan" kihasználja a nacionalizmust és a pogányságot a saját céljaira, de ez tévedés. A Fidesz kultúrája, gondolkodása, érzelmi irányultsága MAGA az új pogányság kultúrája. Ez pedig minden smink és álca ellenére az a kultúra, amely a hitleri Németországot is mozgatta: az állati jellegű, pogány, biológiai hangyamentalitás és önzés őrjöngése. Ez egy pogány nemzetiszocializmus, amely a nyilas és a kommunista rendszerek érzelmi-szellemi örököse. Ugyanakkor a felvilágosodás és a kereszténység szétválasztását hibának tartom: a felvilágosodás nem a kereszténységgel, hanem a korrupt és feudális középkori katolikus egyház világi uralmával való szakítás jelképe a mai napig. De maga a felvilágosodás is a Bibliából ered: 21 Aki ellenben az igazsághoz (*** miért is ellentétes ez a rációval? ***)szabja tetteit, a világosságra megy, hadd derüljön fény a tetteire, amelyeket az Istenben vitt végbe." 3. fejezet (Jn3)36 *** Amíg veletek van a világosság, higgyetek a világosságban, hogy a világosság fiai legyetek." Ezeket mondta Jézus, aztán elment, és többé nem mutatkozott. 12. fejezet (Jn12)

Moin Moin 2020.09.25. 09:29:02

"A Sínai-táblák elvesztették érvényességüket. A lelkiismeret zsidó találmány. A körülmetéléshez hasonlóan ez az emberi lény megcsonkítása ... A gondviselés az emberiség legnagyobb szabadítójává tett. Megszabadítom az embereket az öncélú szellem kényszerétől, a lelkiismeretnek és erkölcsnek nevezett kiméra mocskos és megalázó önkínzásától, valamint a szabadság és a személyes függetlenség igényeitől, amelyekkel csak nagyon kevesen tudnak egyenlő lenni.

Az egyéni emberi lélek és a személyes felelősség végtelen fontosságának keresztény tanával szembeszállok az emberi emberi lény semmisségéről és jelentéktelenségéről, valamint a nemzet látható halhatatlanságában való további létezéséről szóló megváltó tannal. Az isteni Megváltó helyettes szenvedésének és halálának dogmáját felváltja az új Führer-törvényhozás helytartói élete és cselekedete, amely felszabadítja a hívők tömegét a szabad döntéshozatal terhe alól."

Adolf Hitler

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.25. 09:32:23

@Moin Moin: És Hitler jórészt Nietzsche hatására alkotta meg ezeket a gondolatokat.

ricardo 2020.09.25. 11:00:28

A gondolat a sztoában teljesen explicit. Ugyanaz az ész lakozik minden emberben; ami egyúttal a természetben lakozó ész („logosz”). Más szóval ugyanaz az ész a természet és az emberi nem közös törvénye.

2020.09.25. 14:05:49

@ricardo:
a probléma az, hogy filozófia nincs összhangban a matematikával. matematikában az, hogy valami logikus (bölcs), naturális (természetes), racionális (ésszerű), reális (valós) meg van különböztetve attól, hogy valami imaginárius (képzelt). a filozófiában nincsen. a sztoában vsecko jedno. mind ugyanaz.

2020.09.25. 14:19:04

@ricardo:
a természettudomány azt mondja (azt hiszi), hogy ha adva van az univerzumban (világegyetemben) egy partikularitás (részecske), akkor annak 6 szabadsági foka van egy vonatkoztatási rendszerben. három egymástól független irányba mozdulhat (a középponttól fel-le, balra-jobbra, előre-hátra), kétféle módon perdülhet (tengelye körül foroghat, egy középpont körül keringhet) és rezeghet.

a politikában a bal ugyanaz, mint az előre. azokat képviselik, akik lent vannak elvben. gyakorlatilag azok inkább jobbra szavaznak. ami sok esetben valóban visszalépést jelent az időben. a modern kori bölcseletben (a konzervatívban is) csak lineraitás van. nincs semmilyen ciklikusság, körforgás. a modern kori filozófiára a közönség nem rezonál. az akadémikus bölcselet dekonstruált.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.25. 14:40:21

@cvsvrs: Az igazság azonban megállapítható. Az igazság meg az, amikor a valóság és az elmélet egyezik és az elmélet is logikus belülről. A többi pestiesen szólva sz*rakodás és félrebeszélés. Az IQ 97-es lakossággal persze hogy nem rezonál semmi, csak az FTC-Újpest kupadöntő és a benzinár csökkenése. Na de ebből nem lesz Mars-utazás. Az a felnőttek dolga. A gyerek meg engedelmeskedjen. Ez a világ rendje. A dekonstrukció a teremtés része. Államok, népek, birodalmak jönnek és mennek. Csak Isten az örök érték. Minden más dekonstruálható, ha tetszik, ha nem. Térdet kell hajtani Isten előtt és el kell fogadni az akaratát.

2020.09.25. 15:12:24

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha a valóságban az örök igazság megállapítható lenne, akkor például nem lenne képzelet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.25. 15:20:50

@cvsvrs: Képzelődni lehet, csak nem szabad rá politikai ideológiát felépíteni. Jobb a realizmus. Isten viszont nem képzelődés, hanem az evolúció anti-entropikus folyamatának valószínű és racionális végpontja. Technológiai szingularitás plusz 20 milliárd év->bibliai Isten.

ricardo 2020.09.25. 15:26:42

@cvsvrs: Másról van szó. Ugyanaz az értelem lakozik minden emberben. Nincs külön észszerűség neked meg külön nekem; nincs külön a nőknek, külön a férfiaknak; nincs külön a fehéreknek, külön a feketéknek. A sztoa azt mondja: az emberi ész egyetemes. A kitióni Zénon szerint négy affektus — vágy, élvezet, félelem, aggodalmaskodás — téríti el a gondolkodást az egyetemes nembeli észszerűségtől, és teszi azt egyénivé, azaz esetegessé. Ez később Immanuel Kantnál fog visszaköszönni. Meglehet, ezért írt Doktor Orbán Viktor Miniszterelnök Úr a „Kantig visszanyúló filozófiai megfontolásról” a libernyákok kapcsán.

2020.09.25. 15:27:01

@Főnix Oszlár Gazdag:
és azt is tudjuk, hogy nem állapítható meg. mert a megfigyelő cselekvése befolyásolja a rendszer viselkedését. ezért nem lehet mondjuk egy politológus teljes egészében a politikán kívül álló. mert bármennyire is törekszik az objektivitásra megfigyelése befolyásolják a rendszer működését. a többi politológus, vagy a választók viselkedését. esetleg a politikusokét is. és ugyanez vonatkozik az újságírásra. és függetlenség nem azt jelenti, hogy az értelmiségnek feltétlen ellenerőt kell képeznie. a fizika szerint az ellenerő maga a természet hozza létre. de ez a fizikában is elsődlegesen hiten alapul. azért, mert egyetlen feltevés sem igazolható megfigyelésekkel. azzal csak cáfolni lehet. ez ugye a tudományos módszer lényege. a tudomány nem a megfigyelések igazságából indul ki, hanem annak a valóságosságából. a tudomány nem a racionalitásból indul ki, hanem a természetességből. számtalan olyan dolog van, ami nem racionális, de természetes.

a filozófia ezeket a fogalmakat évezredek óta össze vissza keveri. a modern filozófia különösen.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.25. 15:32:28

@cvsvrs: A filozófia nem keveri össze ezeket, csak te. Amivel nincsen gond, tégy úgy, ahogy akarsz, csak tisztelni kell az Állatfarm határait és szerepköreit. Ez a rend és a civilizáció alapja és lényege.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.25. 15:40:07

@ricardo: Orbán nem a politikai korrekt beszédmód, hanem az ő saját, egyéni politikai mozgásterét szűkítő kulturális és civilizációs kötöttségek ellen harcol. Mivel a logika, a tudomány, a racionalizmus és az univerzális értékek tőle függetlenek, ezért ezekkel szemben az önkényt, a lázadást és az irracionalitást reklámozza, mert ez növeli a személyes és politikai mozgásterét. Csakhogy ez nem konzervativizmus, hanem nietzscheánus önkény meg a tudatlanok etetése az akarat öncélú kultuszával. A meglepő viszont az, hogy ezen maszlaggal szemben az életképtelen magyar értelmiség nem tud egy új ideológiát kidolgozni. Pedig az egész nyugati civilizáció szinte összes alkotása Orbánt cáfolja. Na de honnan ismerné a magyar értelmiség a nyugati civilizációt a maga mélységében, de nem?

2020.09.25. 15:45:13

@ricardo:
sanyi farkastörvények szerint él. a felesége edit, aki egy fejjel kisebb nála ütheti, akár ököllel is. sanyi direkt így választott párt. racionálisan. mert tudta, hogy időnként rosszat tesz és a nejének esélye ne legyen megverni. röhög a kocsmában azokon a férfiakon, akiknek a feleségük egy nagy darab asszony. sanyi párválasztásának a kétségtelen racionalitása a szubjektivitáson alapul vagy egyetemes?

2020.09.25. 16:19:38

@ricardo:
matematikában a racionalitás valamely egésznek közönséges felosztása. és a matematika többek között a számolás egyetemességében hisz. abban, hogy ide repülnének az ufók és azt mondanánk neki, hogy ez egy tábla csoki. és ez a fele. akkor meg lehetne értetni vele, hogy mi az, hogy fele, vagy kétharmada. mert a racionális lények nyilván így számolnak egy távoli galaxisban is. de ezt nem tudjuk. legfeljebb csak hisszük. és lehet, hogy van olyan fel nem fedezett törzsi csoport a földkerekségen, amelyik nem így számol. de mégis azt gondoljuk, hogy ebben nem különböznek az amerikaiak, az oroszok és a kínaiak. a fekete afrikaiak és az amazonas őserdeiben élők is ekként számolnak. keresztények, arabok, zsidók mind. a számolás az, ami egyetemes. és azon túl még a mérés. a számtan és a mértan. a matek. és ebből következően a természetfilozófia alapvetése az, hogy az alapja matek az tudomány és ami nem, az nem. de ez hit.

2020.09.25. 16:46:45

@ricardo:
igazságos osztás nincsen. mert az igazságos elvben az, hogy az egyik oszt, a másik választ. mondjuk egy pizzát felosztani.

a gyakorlatban a többség nem osztani, hanem inkább választani szeret. azért, mert több ideje marad döntésre. ezen alapul a politika. a többség választó akar lenni. nem szeret azonnal dönteni, nem tudja, vagy nem akarja uralni a pillanatot. amit a politikusok általában szeretnek. leginkább a népvezérek. sanyi szerint annak a jobb, aki oszt. mert ugyan kevesebb ideje van dönteni, de nála van a kés. kényszerítheti a másikat a választásnál.

és ebbe belekavar a nyelv. például magyarul a fél az objektív racionalitás (az egy ketted) és a szubjektív irracionalitás (nem mer) alapja is egyben. a népi etimológia az, hogy a csata előtt félnek számolták azt, aki fél. az akadémia szerint ezek nem függnek össze. az akadémikusok eleve nem úgy értik, értelmezik a nyelvet, mint a köznép.

és ebből következően is irracionális a közbeszéd. nem feltétlen probléma, hogy a politika összhangban áll a néppel. hanem az, hogy a filozófia és a tudomány nincsenek összhangban. a modern filozófia dekonstruált. egy számok nélküli világ.

screpes 2020.09.25. 17:12:18

@ricardo:

Hogyan fordították le angolra a libernyák kifejezést?

és hogyan fordítod le magyarra, azt hogy elviszem őket a hátamon?

pátyi 2020.09.25. 17:51:07

A természeti törvények Isten nélkül a fából vaskarika esete.
Ha nincs egy magasabbrendű, ember felett álló hatalom, értelem akkor nincs természeti törvény sem, mivel az ember azt mindíg elferdíti, megmagyarázza a saját érdekei, téveszméi szerint. Ezt teszi ma a progresszió.
Orbán ott téved, hogy az általa liberálisoknak nevezett hazai és nyugati ellenfelei tulajdonképpen nem liberálisok és talán nem is demokraták. Nyugat Európától Amerikáig a progresszió valami újmarxista, kommunista, anarchista erőnek tűnik.

2020.09.25. 19:55:26

@ricardo:
ez a loop, loopy (tökfilkó, hurok) véletlen nem függ össze azzal, hogy lop. amikor hunok és az anglik együtt harcoltak, akkor még beszélték az ősi tolvajnyelvet.

az óangolban ez lowp-knot (“loop-knot”). vajon miért kötöttek hurkot. hogy elkösse? ónorvégul hlaup. és azt jelenti, hogy elfutni. hurkot öt. elszalad. mi lehet ez? ezzel függ össze az, hogy leap. lelép? ugrik. szökken. lebbel-lobbal libben?

mit mondanak erre a sztoikusok. hogy ugyan már. ez csak véletlen hasonlóság. belemagyarázás. mert ezt kérem szépen finnül kell olvasni. be van bizonyítva. mint szabad bölcsész ezt a kérdést hogy döntöd el?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2020.09.25. 20:47:31

Nekem az isten is pusztán az emberi képzelet termékének tűnik mint valódi létezőnek, vagyis légvárra építünk bármit, aminek alapjának istent jelöljük ki.

legeslegujabbkor 2020.09.25. 21:18:54

@pátyi: "A természeti törvények Isten nélkül a fából vaskarika esete. Ha nincs egy magasabbrendű, ember felett álló hatalom, értelem akkor nincs természeti törvény sem, mivel az ember azt mindíg elferdíti, megmagyarázza a saját érdekei, téveszméi szerint. Ezt teszi ma a progresszió."

Én úgy mondanám az emberi együttélés alapvető normái. Ne öljük meg egymást egy falat kenyérért sem egy talpalatnyi földért. A háborúk megakadályozásáért egyesültek nemzetek, kimondva, hogy vitáikat tárgyalóasztal mellett oldják meg.
Aki az egyezségeket felrúgja, azt kizárják ebből a közösségből. Nincs többé szolidaritás

pátyi 2020.09.25. 22:26:19

@legeslegujabbkor: És szerinted működik? Az ember alapvetően - gonoszt akartam írni- de ez nem fejezi ki az alapvető természetét. Az jobb, hogy megbízhatatlan. Ezért soha nem lesz egy megbízható, szilárd, igazságos társadalom, ország, világ. Mert erre az ember nem képes, nem alkalmas, hogy létrehozza. De így szép, hogy folyamatosan küzdeni kell érte.

pátyi 2020.09.25. 22:30:04

@patakware: Mi keresztyének, mindegy, hogy honnan indulunk, Jézusnál kötünk ki.
Itt, ezen a blogon, mindegy miről van szó, a vége mindíg Orbán.
Tartsuk tiszteletben a véleményüket, hiszen csak vendégek vagyunk itt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.26. 07:50:03

@pátyi: Mivel ez nem egy teológiai, hanem egy tágan értelmezett politikai blog -- ill. ha te Jézusnál kötsz ki minden esetben, akkor nem véletlenül nem szólsz egy szót sem Orbánról,oly távol áll Jézustól

pátyi 2020.09.26. 08:51:56

@HaFr: Azt, hogy ki milyen távol áll Jézustól, egyedül az Úristen tudja. Nem az én dolgom megítélni.
Szerinted van, lenne értelme hitvitába keveredni Orbánról it veletek?
Orbán egy ember, akinek sok hibája van.
Nem akarok beállni egyik táborba sem. Azok táborába sem, akik szerint ő az ország megmentője, de azok közé sem, akik szerint az elvesztője.
Ti álmodtok, elképzeltek egy polgári, klasszikus liberális, igazságos társadalmat, országot. Példának tekintitek a nyugati, civilizált országokat.
Csakhogy azok sem voltak azok soha, vagy csak rövid ideig. 1968 óta ott is inkább rombolják a normalitást /természeti törvények/, mint építik.
Másrészt, egy civilizált társadalomba, közéletben, nektek is tartózkodnotok kellene a szélsőséges véleménytől. Márpedig az orbánfóbia az egyik szélsőség.

FrVili 2020.09.26. 10:55:42

@pátyi: A hamis prófétáktól az ÚSZ is óv mindenkit. Különösen azért kell vigyázni, mert külsőleg nem ismerhetők fel, s ráadásul sokan dicsérik őket (Mt 7,15; Lk 6,26; ApCsel 13,6; 2Pt 2,1; 1Jn 4,1), így sokakat megtévesztenek (Mt 24,11), együtt a HAMIS KRISZTUSOKka1 (Mt 24,24; Mk 13,22). A Jel szerint is együtt dolgozik a hamis próféta az ANTIKRISZTUSsal, s így gondoskodik váll váll mellett az istenellenes világhatalom alátámasztásáról (13,11-13; 16,13; 19,20; 20,10).
Ezért mi itt annyit mondunk, hogy meg kell vizsgálni próféciájukat, OV és közvetlen követőinek életvitelét, cselekedeit hogy lelepleződjenek. Megtettük. Lelepleződtek.

kistót 2020.09.26. 11:07:32

@pátyi:

Azzal, hogy leírod az "orbánfóbia" szót, már állást foglalsz. Aki Orbán ellenzését fóbiának nevezi, az beáll az egyik táborba, mégpedig annak a szélsőségesei közé.

Azt írod:
"Ha nincs egy magasabbrendű, ember felett álló hatalom, értelem akkor nincs természeti törvény sem, mivel az ember azt mindíg elferdíti, megmagyarázza a saját érdekei, téveszméi szerint. Ezt teszi ma a progresszió."

Milyen természeti törvényt ferdít el a progresszió? Belepiszkáltak a libsik a gravitáció képletébe?

pátyi 2020.09.26. 12:03:34

@FrVili: A keresztyénség, de maga Jézus is azt mondja, hogy egyedül Istené az itélet. Olvasd el a parázna nővel a beszélgetését, akit meg akartak kövezni.
Ha a Bibliából azt szűröd le, hogyan vizsgálj másokat, akkor valamit nem értettél meg. Úgy viselkedsz, mint e világ embere, aki mindíg másban látja a hibát. Olvasd el a Luk.18,10-11 verseket.
A Biblia neked tart tükröt.

pátyi 2020.09.26. 12:06:11

@pátyi: Azaz, mindíg annak, aki olvassa.

pátyi 2020.09.26. 13:07:04

@kistót: Ha a posztok és a hozzászólások 90%-ában Orbán szóba kerül, negatív értelemben, akkor szerintem nem túlzó ez a jelző.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.26. 14:00:52

@pátyi: Nehéz lenne szélsőségnek mondani az orbánfóbiát -- szerintem ez inkább a normalitás része már; ugyanakkor természetesen igazad van abban, hogy a világ problematikus. Megengedem, az is jól bizonyítja ezt, hogy kihúny benne a keresztény hit, miközben az ember igénye a transzcendenciára mégse csökkent és ezért különféle zombivallásokhoz fordul. Vajon miért csökken a keresztény hit vonzereje? Ez is az isteni terv része?

2020.09.26. 15:05:59

@HaFr:
vajda jánost moderálod ki. csokonait. ők a normalitás. nem az orbánfóbia.

2020.09.26. 15:06:36

@HaFr:
na tessék, még ki se moderáltad. na jó.

pátyi 2020.09.26. 15:23:42

@HaFr: Isten terve nem az ember terve, bár az ember megpróbálja ráerőszakolni a saját terveit.
Már az Ószövetségben is azon kesergett Illés, hogy Uram nem maradt itt híved egy sem rajtam kívűl. Aki hisz Istenben, az a Sátánban is hisz. A világ, látszólag, mindíg is az ő uralma alatt van. Nincs ez másként ma sem. Az embert könnyű megtéveszteni.

pátyi 2020.09.26. 15:41:07

Az Orbán fóbia azt jelenti, hogy nem vagy szabad ember, tehát az nem normális. Ha, akár pozitív, akár negatív értelemben neked mindenről Orbán jut eszedbe, az egy kötöttség. Jó lenne, ha számba tudnánk venni a helyes és helytelen dolgokat e nélkül.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.26. 16:16:24

@pátyi: még egyszer, ez egy politikai blog -- sokat foglalkozik Orbánnal (a realitásérzék jele), de szerzőnek és kommentelőknek is van ezen kívül élete, sőt... Orbán nem jut eszembe a túrógombócról és a C++-ról, de a maffiáról pl. igen

kistót 2020.09.26. 20:02:35

@pátyi:

A fóbia irracionális félelmet jelent, márpedig az Orbánnal kapcsolatos félelmek abszolút racionálisnak és indokoltnak bizonyultak.
Amúgy meg teljesen mindegy, hogy milyen szót használunk, az ide kommentelők többsége utálja Orbánt. Nem, nem terjesztik ki rá a krisztusi szeretetet, mert nem tart rá igényt.

Bánegressy 2020.09.26. 20:03:24

@boborján20:
önmagában véve még azzal is ki lehetne békülni(talán).
a baj abból van, hogy az ilyen típusú kényszerképzeteket(akad még 1, 2) hatalmi célból ragyogóan ki lehet(és talán kell is? :D) használni.
innentől kezdve nincs megállás.
isten nevében ölni, pusztítani kell, ha az ember valamit el akar érni ebben a nyomorult társadalomban.
hogy tiszteljék az Ő nevét és tudja jól mindenki, hol lakik :D

2020.09.26. 20:20:51

@Bánegressy:
hja ezek előítéletek. jön palotás jános, somody imre. voltak cégbirodalmak. ezek nem működtek. ki a felelős? a köznép. az átlag magyar család átlagos gyermeke. mezőtúron misi. ő a hibás. mert somody imrre nem tudta működtetni a cégeit milliárdos hitelek mellett. következtetés: ezek a magyarok nem alkalmasak a kapitalizmusra. muszáj lesz vissza kellene hozni oszkó pétert és bajnai gordont a nagyágyú bokros lajos mellé. mert ezek világhírű közgazdászok, mint tudjuk. megtapasztalta az ország, hogy milyen jó volt, amikor kormányoztak. ezek a felszámolóbiztosok. eladósítani és eladni. de úgy, hogy ahhoz is a világbank adja a sorvezetőt. valami ukrajnából ideküldött komisszár. akinek a testvére intézi, hogy megvehessék kijevi ruszt. a demokrata elnökjelölt kisfia amerikából beülhessen az ukrán oligopol közművek és közüzemek igazgatótanácsába. mert másképp nincs demokrácia. és ha ezekkel bazdmeg nem lesz egy újabb világháború, akkor már jó.

2020.09.26. 20:39:51

@Bánegressy:
tüntet már gretha thunberg is. sálban, sapkában, hogy megsülünk mindjárt.
m.hvg.hu/zhvg/20200925_greta_thunberg_ujra_tuntet
a svéd parlament elé vonultak 9-en (!). most ugye nem a klímakatasztrófa az első számú vezető hír a médiában, mert helyébe lépett a pandémia. és greta mögül hirtelen eltűnik a temérdek pénz, mert nem lehet manipulálni a közvéleményt általa. a népi nacionalisták szétverik ezeket a dollár milliárdokkal kitömött debilek vezette hálózatokat, akkor talán a globális problémákra lesznek értelmes válaszok. ha az országos közintézményeket ágazatonként nem ugyanazt a három aberrált vezeti fél évszázadon át, akkor akkor nem lesz kultúra. a népi nacionalisták szétverik ezeket a hálózatokat, akkor mi lesz. valakik a viláhírűek helyébe kerülnek. és amikor ezek az ellenzékből is kikerülnek, akkor majd talán lesz értelmes közbeszéd.

boborján20 2020.09.26. 20:43:37

@cvsvrs: szerintem mészaroslölö a te embered, fityeszork!:)))

www.youtube.com/watch?v=FOmUyAMBI4o

kistót 2020.09.26. 22:18:09

@cvsvrs:

Felhívom a figyelmedet, hogy a "népi nacionalisták" ugyanolyan tautológia, mint a nedves víz vagy az új nóvum.
Greta Thunberg mögül hirtelen eltűnt "a temérdek pénz"? Te idelinkeled az összes debreceni dalárdát meg sportrendezvényt meg célbafingó versenyt azt sugallva, hogy mindez spontán lelkesedésből történik. El sem tudod képzelni, hogy másvalaki lelkesedhet valami másért anélkül, hogy fizetett ügynök lenne?

Bánegressy 2020.09.26. 22:20:04

@cvsvrs:
a népi nacionalisták beszédkészsége egyelőre valahol a jutasi őrmester és a csendőrpertu szintje.
meg még vannak ezek az őrült szkíta sámánok.
ebből a kettőből nem tudom hogy válik közbeszéd, még ha mégoly hűséggel és átéléssel is követik a jogászkodó tolvaj elöljáróik szavajárását.
más követhető és követendő nemigen lesz, ha csak ezek maradnak egy lendületes parasztlázadás után.(már bocs, de nem csak az a paraszt aki a földet túrja. pláne miután belőle lett a főnök, mert még egy nála is nagyobb kinevezte)
szerintem a pillanatnyi helyzet félreértéséből adódóan álmodik a nyomor.
persze lehet, megelőzheti egy kis vérengzés a rend helyreállítását.
szokott a történelem ilyesmit produkálni.
de a végén a suttyók visszatakarodnak a vackaikra és belátják, mindegy ki mögé sorakoznak fel.
őket legfeljebb fel és ki lehet használni, ha élőerőre(vagy ahogy ezek, itt és most cinikusan nevezik, hősökre, hazafiakra) van szüksége valamelyik elöljárónak a vitái(tartozásai) rendezéséhez.
ennyi a népi nacionalisták szerepe.
nem több.
lassan ennyi se.
jön az AI, meg az androidok.
robotok.
hackerek.
big data. :D
honnan szereznek ezek big datát?
és mire mennek vele? :D
(azaz képesek-e konvertálni. persze, ha már megszerezni képesek, akkor lehet. de kétlem)
közbeszéd.
az mijafene, hol osszák? :D

2020.09.26. 22:42:59

@Bánegressy:
tessék. egy mai hír. nyíradonyban épül az új tudományos és technológiai park.
video2.dehir.hu/0927_ipari_park_nyiradony_mix.mp4
és abba betelepül egy gyümölcsfeldolgozó üzem.

2020.09.26. 22:50:47

@Bánegressy:
szintén propaganda hír, hogy jól halad a learning center építés is. a haverok betonból bármit kiöntenek.
video2.dehir.hu/0925_Learning_center_DE_mix.mp4
ezen a filmek a gipszkartonzós építi ezt az irodaházat.
d-loft.hu/
lesz egy új adatközpont is.
d-loft.hu/wp-content/uploads/2020/06/img_szolgaltatasok_02.jpg
ők is a fidesz.

Bánegressy 2020.09.26. 22:59:07

@cvsvrs:
erre mondják az ellen oldali sanyifélék, hogy alakul a kula.
persze, ja. és vice versa.
ki keveri a sza . . . betont, ki hol áll?
nekem lassan a szívós munkájukkal(munkátokkal) sikerül kívülállóvá képezni magam.
mindenütt jó, de itt nem a legjobb. :D

Bánegressy 2020.09.26. 23:14:29

@cvsvrs:
az már igaz, hogy ha külföldi pénzoligarchákkal szembe valaki a kérelmező, meghunyászkodó kezdő kis skribler pozíciójából próbál közelíteni és attól várja, hogy az majd naggyá teszi, akkor az a vége ami az egész cocál-libaláris rendszernek lett.
erre jól rámutatott orbán fellépése.
ettől még a külföldi pénzoligarchák diktálnak.
egyelőre tőlük van a zsé.
most még bejön nekik(némelyiknek), amit orbán csinál, de semmi nem tart örökké.
lölö széfjeiben a pénz sem.
őt is valahogy úgy tették "naggyá", mint ahogy a szdsz-sek képzelték a naggyá válást, pedig még egy épkézláb üzleti megbeszélést sem tud önállóan lebonyolítani.
a főnöke meg - mint tőle magától tudjuk - nem foglalkozik üzleti ügyekkel ;) (nem a faszt nem. csak azzal foglalkozik. mással való foglalkozás láthatóan idegesíti)
süti beállítások módosítása