1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.09.14. 10:41 HaFr

Miért érezheti magát a Fidesz még mindig ellenzékben?

mitologia: Odüsszeusz

„Mi, ezt sokszor kijelentettük már, de a nemzeti oldal – ha tetszik – ellenzékben van”  -- mondja a fideszes jogász, ifj. Lomnici Zoltán tíz évnyi kormányzati erőszak után. Bár 2010-ben rendszerváltás történt, „ahhoz évtizedeknek kell eltennie, hogy valamiféle elitcsere legyen”, jelezte ifj. Lomnici, talán épp a félrement legújabb kulturális honfoglalási kísérletük, a SZFE hallgatóinak makacs hitetlenkedése apropóján. (forrás: 444.hu)

Nos, ifj. Lomnicinek igaza van. Miért?

Mert bár magam rendszeresen szidom a progresszista (bal-) oldalt, aligha férhet hozzá kétség, hogy ezzel az értelmiséggel összevetve a Fidesz eddig csak alpári, műveletlen, harmadvonalbeli kulturális tényezőket volt képes kiállítani a színre, akiknek az esetenkénti (hazai mércével) kiugró, másodvonalbeli tehetségét, mint a Vidnyánszkyé, bőven feldeteti az erőszakosságuk és a hazudozásuk. Ezek sem épp az erkölcsi integritás védjegyei. Ehhez képest a mai ellenzékkel szimpatizáló és a legalább semleges szellemi-alkotói közeg maga a kultúra megdicsőülése.

A Fidesz politikáját éppen eléggé ismerve már vajon miért gondolja ifj. Lomnici, hogy ezzel a politikával egy gyékényre akarna költözni bárki, aki ad magára? Aki többre tartja a tehetségét és a már említett integritását annál, hogy Orbán szekerének sokadik küllője legyen? A tehetség és az integritás megköveteli a függetlenséget, tehát szembemegy az orbánizmus logikájával.

A hazai jobboldal sose volt jól eleresztve elismert alkotókkal, aminek persze megvannak az objektív okai, pl. hogy a művészet -- ha értékes -- nem kevésbé innovatív, progresszív mesterség, mint a tudományos-kutatói pálya, minden korban persze más mérce és az adott kontextus szerint. Ám a magyar jobboldal egésze száz évre visszamenően avítt, áporodott és erőszakosan reakciós, nagyon távol attól, amit szerencsésebb vidékeken a polgári konzervatizmus valaha is képviselt. Ezzel a múlttal és meghatározó kliséivel -- mint a Trianonhoz kötözött etnicista nemzet, a már rég nem ható kereszténység és a takaréklángra erőszakolt, céltábláit váltogató rasszizmus --, nem beszélve a gátlástalan, a maga nemében viszont egyedülállóan innovatív intézményesített hazudozásról, tolvajlásról és a kormányzati impotenciáról, utólag visszanézve valóban leküzdhetetlen hátrányból indult a 2010-es rezsimcsere. A hátrány pedig azóta is csak nő.

A NER olyan nemzetellenes szervezkedés, amelyben a tanulás, a műveltség, a kultúra, a tudomány mind hatalmi érdekeket szolgálnak, de önálló értéket nem képviselnek. Nem azt mondom, hogy a jobboldali kulturális közegnek és eredményeinek szükségképpen ennyire silánynak kellene lenniük. Lehetne művészileg értékelhetően jobboldali értékeket tolmácsolni, hozhatnának létre elkötelezett jobboldali tudósok tudományt, de az nem politikai megrendelésre, pláne nem a politikai erőszakhoz idomulva fog történni. Művészetnek és tudománynak -- általában a tudásnak és az erkölcsnek -- nem a politika a mércéje. De amíg egyre inkább azzá válik ebben a szerencsétlen sorsú hazában, addig -- talán paradox egyeseknek -- ugyanez a jobboldal mindvégig kisebbségben fogja érezni magát. Bár politikailag is abban van, a kultúrában csak az erőszakossága fog látszani.

Az volna tehát ez esetben a valamennyire is reflexív reakciós jobboldal feladata, hogy erőszakmentesen nyújtson szellemi és kulturális alternatívát a progresszív közeggel szemben. Na ez nem megy valamiért -- nem csoda, nagyon nehéz. Ezért csak jön föl a zagy, a kultúrát az erőszakkal integráló harmadikvonalbeli élősködők, akik legfeljebb azt tudják elérni, hogy tönkreteszik a modernség hazai kultúrájának intézményeit.

(Nagy szerencséje ezeknek, hogy a nyugati progresszista-gleichschaltoló őrület semmivel se vonzóbb az övéknél, ami óvatosságra inti az embert a baloldali pártok hatalomra juttatásával kapcsolatban. Szkülla és Kharübdisz között hajózik a civilizációnk.)

399 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1816200502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FrVili 2020.09.17. 17:46:27

@cvsvrs: ha a pénz mögött nincs semmi, akkor kezdheted kidobálni magad körül a kapitalista világban tervezett és kapitalista gyártósoron legyártott termékeket, amelyek amúgysem léteznek.
Kezdd a mobillal, internettel, számítógéppel.
Többen örülnének.
Csak a magyar hozzáadott értékeket tartsd meg, a nemzet felett úgysem állhat semmi, ne köss kompromisszumot.
Látom is, ahogy ott állsz az olasz elektronikás Hajdú bojlerrel a puszta közepén egy szál bajuszban, lyukas fogakkal (a tömés sem, az orvosi műszerek sem), nem túl szobatisztán, mert hát az Alföldi is Villeroy és a papír sem... tudom, volt, de elvették.

FrVili 2020.09.17. 18:01:05

@cvsvrs: A kapitalizmusnak sok arca van, a tiéddel ellentétben. Ahogy a Sorosoknak is, valahogy a gazdagabbról, a sikeresebbről véletlenül nem esik szó, pedig őt hívják FÜGGETLEN REÁLÉRTELMISÉGINEK NEMZETI NAGYTŐKÉSNEK (nem a szocialista nagyvállalatnál pályakezdő mérnöki karrierjét az szdsz-el politikaira cserélő Tarlóst):

"Pál Amerika felé vette útját. Teniszezéssel és síeléssel kereste kenyerét, míg egy baleset miatt véget ért a sport számára. Folytatta tanulmányait, és edzette az egyetem sí csapatát.
Eladással foglalkozó mérnökként kezdte pályáját. Egy dél-amerikai útja során azonban saját vállalkozását is beindította Chilében. Rájött, hogy a teherhajókat inkább a partközelben, de a tengeren kell állomásoztatni, mint költséges kikötőket építeni számukra.

Módszerét a világ számos országában alkalmazták, mivel jelentős költségeket lehetett ily módon megtakarítani.
Soros Pál számos elismerést kapott mérnöki munkájáért, és technikai folyóiratokban cikkeinek, tanulmányainak sora jelent meg.
Miután eladta cégét egy olasz állami vállalatnak, saját befektetési vállalkozásában, a Quantum Industrial Holding vezetésében dolgozott és filantróp tevékenységnek szentelte idejét.
Támogatta a Metropolitan Operát, a New York-i Filharmonikusokat, volt egyetemét.

Az ENSZ követeként szabadságjogokért és a szegények saját erejükből történő felemelkedéséért harcolt Marokkóban, Jordániában, amelyért Fulbright kitüntetést kapott."

www.nytimes.com/2013/06/16/business/paul-soros-shipping-innovator-dies-at-87.html

2020.09.17. 18:18:25

@FrVili:
előbb az volt, hogy emberarcú szocializmus. aztán csődbe vitték az országot. jött a rendszerváltás az emberarcú kapitalizmus. és az is csődbe ment. és most jön a népi nacionalista változata. az emberarcú nemzeti nagytőkések. nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó. hanem azt, hogy ez lesz, amíg csődbe nem viszik az országot.

2020.09.17. 18:46:56

@FrVili:
egy példa. a kgst legnagyobb csapággyára debrecenben volt. jött a rendszerváltás csődbe ment. jött a fidesz keresletélénkítő programja. megvette egy német. a haverok építettek neki egy gyártelepet. a fidesz adott hozzá készpénz támogatást. és még hitelt. az európai uniós forrásokból építettek hozzá infrastruktúrát. munkahelyeket teremtettek. a szakközépiskolát és a műszaki főiskolát hozzáigazították a német igényeihez. duális képzés. kihelyezett tanszék. cserébe támogatja a helyi sportklubokat. persze az állam se rest. ma adták át ennek a klubnak egy felújított sportcsarnokot.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4402/200917hodosimrecsarnok_ksz_(25).jpg
ugyanez a cég ma adott át egy mentőkocsiba való felszerelést a koraszülötteknek. a kézilabdás lányok adományt gyűjtöttek hozzá. "gyűjtőszívekbe" helyezik az adományokat. klasszikus állam-piac összefonódás. közös hr/pr. szóval ez valójában egy új kgst a nyugat-német elvtársakkal.

vagy ez egy ma átadott üzemcsarnok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4399/200916dufol_ksz_(3).jpg
lesz fűrészelés.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4399/200916dufol_ksz_(11).jpg
csavarozás.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4399/200916dufol_ksz_(16).jpg
raklapok. pekindzsing. nekszt level. nemzeti nagytőkés. ilyesmit tud a fidesz. és amíg ez nem megy csődbe addig ez várható.

béndek péter szerint a mesterséges intelligencia egyesíti a téridőt az ötödik dimenzióban. egyesítse. és azzal létrejön a minden gyártó mindent megoldó gép. ezt majd megépíti az amazon, a facebook és a google. építse. és az majd elsöpri az orbán rezsimet. söpörje el felőlem. de nekem úgy tűnik, hogy a reálgazdaság a fideszben, vagy a fidesz közelében fűrészel, csavaroz.

FrVili 2020.09.17. 18:54:22

@cvsvrs: "béndek péter szerint a mesterséges intelligencia egyesíti a téridőt az ötödik dimenzióban...de nekem úgy tűnik, hogy a reálgazdaság a fideszben, vagy a fidesz közelében fűrészel, csavaroz."
:-) :-) :-)

ijontichy 2020.09.17. 18:57:30

@cvsvrs: Az nem népi naci, csak egy Kádár v2.0, Gazdaságilag némileg hosszabb élettartamra gyártva (by multinaci). Jajj és már, ízlésficam is befigyel? Mert Kádár valamennyire tényleg emberarcú volt, de a főnököd szimplán csak baromarcú ;-).

2020.09.17. 19:05:40

@FrVili:
vagy mondjuk egy mai hír, hogy helyi privát rocksuli becsődölt. a pandémia miatt csökkentek a beiratkozások. de a fidesz megsegíti őket. és a rocksuli igazgatója a kulturális alpolgármesterrel prezentálta a helyi könnyűzenei "stratégiát". ösztöndíj programot indítanak a tehetséges rockereknek. ez emberarcú szocializmus is ilyesmi volt. hogy az állampárt felismerte a fiatalok könnyűzenei nevelésének fontosságát.

vagy szintén egy mai hír, hogy csip (csokonai ifjúsági napok) keretében szórakoztatják majd a fiatalokat. ilyen boldog lánykák lesznek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/csip.jpg
és társadalmi érzekényítő programok is lesznek.
"Két lány történetén keresztül mutatják be a szereplők, mi történik, ha a fizikai erőszak, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, az agresszív, megalázó, lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik."
családon belüli erőszakkal szemben is fellépnek.
ez egy náci párt programja? dehogy is. a fidesz egy szinkretikus ideológiával próbál olcsón szavazatokat vásárolni. filmes fotó pályázat. tartalmas családi programok. játszósarok.

ezek ugye simán lehetnének a népi baloldal rendezvényei gyurcsánnyal. de ezeken a fidesz képviselők vesznek részt. és ezzel a nemzeti konzultációk rendszerét emberarcúvá varázsolják. amíg csődbe nem viszik.

2020.09.17. 19:28:08

@FrVili:
a fidesz ideálja a jó tanuló-jó sportoló. a négyes tanuló és elég nagyot urgrik távolba.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1336w/ErV9W__AtBIGgwpOdvgx4FU5PVF9WRVJZX1NFQznQ__EQegALYD6__tcnS15IbenRBWSZBYoFhvkoBLJ__qw7duW1Gqwz4i1IyjVgUTERQ==/P9161158-scaled.jpg
lehet, hogy nem lesz világbajnok, de a lányok kedvence. ma ilyen jó tanuló jó sportolók részesültek társadalmi elismerésben. ők kaptak dícsérő oklevelet.
haon.hu/wp-https://haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1920w/h42HGH2SSH7ZP9ozKb__hKk5PVF9WRVJZX1NFQ2i7T49Wr9hJZ3h+aLiCXVKtmK3W21mEzVf0mHegydlkheIeKpKvKw9YNG7F8A__sU4Mz5EE__UP6mPTOZMwCWvWc=/P9161177-scaled.jpg
nyomtatnak egy "diplomát".

de ilyesmi egy modern balos brigádnapló. kiváló dolgozó kitüntetést kaptak az élmunkások az élüzemekben. és erre mondhatod, hogy na jó, de a legkiválóbbakat elüldözik. mint a szocializmusban.

tessék mondani alternatívát. és lehet vele választást nyerni.

Reding Roli 2020.09.17. 19:43:42

@cvsvrs: Már csődben vagyunk! Csak idő kèrdèse ,hogy ez mikor válik nyilvánvalóvá , minden ember számára! A király meztelen, kormányzás nincs , a GDP zuhanásban, az költsègvetèsi hiány több ezer milliárdos, emberek százezrei a hirtelen jött munkanèlkülsègben, szociális rendszer hiányában a teljes kilátástalanságban...Felelős kormányzás nincs!
Most azt mondom , hogy az Orbán- kormány a második világháború utáni legnagyobb katasztrófát hozta az országra, mert teljesen elengedte a járványvèdekezèst , amit eddig tettek az elègtelen, adhoc döntèsek sorozata , a teljes tanácstalanság , az inkompetencia, a tehetlensèg országlása!
Elmondom többször is ,hogy aki teheti , menekítse pènzèt, ha teheti akár saját magát is , mert ez a torzszülött rendzser egy hatalmas agyaggólemkènt fog hamarosan összeroppani ès mèg a stabil polgári egzisztenciákat is maga alá fogja temetni !
Az egèszsègügy már az összeroppanás szèlère èrt , és még hol vagyunk a járvány csúcstól..
A vírus már ott tombol az iskolákban is ès kórházakban , az egèszsègügyi dolgozókat nem tesztelik , akit tesztelnek 4-5 napra van erdmèny Budapesten...
Debrecenben is elkèpesztő ütemben terjed a járvány ,bent van a Klinikán és az iskolákban , de Papp László polgármester hallgat ...Ehhez mit szólsz? Ne csak a propagandát nyomd, hanem barátkozz meg a való világ realitásaival is!

ijontichy 2020.09.17. 21:02:36

@Reding Roli: Hé! Mintha Bartust olvasnám 2009-ből ;-)

Reding Roli 2020.09.17. 21:52:19

@ijontichy: Ami korábban drámázásnak, hisztèriakeltèsnek tűnt , az mára valósággá válik , sajnos...Az Amerikai Magyar Nèpszavat a 2000- es èvek közepèn olvastam legutóbb...Èltem ott 2 èvet...Akkor mèg Orbán nem tűnt annyira szörnyűnek, sőt , mèg támogattam is ( èn hülye:) ) ...

chrisred 2020.09.18. 08:09:57

@cvsvrs: "róna péter bankár szerint a jelzálog alapú devizahitel egy "hibás termék". miért lenne az?"

hvg.hu/gazdasag/20130724_Orban_uj_iranyt_mutat_a_devizahitel_hibas

2020.09.18. 08:35:28

@chrisred:
populista nézőpontból a jelzálog alapú devizahitel egy hibás termék. az rendben is van. de róna péter egy kapitalista bankár. mitől lenne az hibás termék liberális kapitalista nézőpontból? mert túl sok embert átver? annál nagyobb a haszon. az a jó. nincs ingyen ebéd.

chrisred 2020.09.18. 08:42:43

@cvsvrs: Bizonyára nem kattintottál a linkre, le van benne írva Róna véleménye. Röviden: azért hibás termék, mert egy olyan minőségi követelményt (nevezetesen az adott deviza forintban meghatározott értékét) a termék forgalmazója nem tudja szavatolni, mivel az nem rajta múlik, hanem a jegybankon.

chrisred 2020.09.18. 08:46:42

@cvsvrs: "Róna Péter idén addig az állításig is elment, hogy a devizahitel nem is hitel. Mint érvelt, a hitel a polgári törvénykönyv meghatározása alapján egy meghatározott összeg kölcsönadása, melyet az adósnak meghatározott feltételekkel vissza kell fizetnie (ez a definíció a Ptk. 523. paragrafusából bontható ki). A devizaalapú hitel esetében viszont az a probléma a közgazdász szerint, hogy kezdettől fogva nem volt ilyen meghatározott összeg: jóllehet a pénzintézetek devizában pontosan meghatározták a hitelösszeget, forintban a tartozás folyamatosan változik. Ugyanis a devizában meghatározott hitelt forintban bocsátották a hitelfelvevő rendelkezésére, és a törlesztés időszaka alatt ugyancsak forintban határozzák meg az aktuális tartozás összegét.

Ez Róna Péter szerint világviszonylatban egyedülálló helyzetet teremtett Magyarországon. A hvg.hu kérdésére azzal érvelt, a kölcsön tőkerészét (gyakorlatilag a kölcsönadott pénzt) világszerte olyan összegnek tekintik, ami nem változhat. Ezzel szemben Magyarországon a devizaalapú hitel forintra átszámított tőkéje az árfolyamváltozások miatt folyamatosan változhat. A bizonytalan konstrukció következménye, hogy az adós a szerződéskötés időpontjában nem tudhatta pontosan mekkora összeget kell majd visszafizetnie, és később sem mérheti ezt fel a törlesztés folyamán, hiszen nem képes megjósolni az árfolyammozgásokat."

FrVili 2020.09.18. 08:59:53

@Reding Roli:
De van egy zseniális vezetőnk, aki átlátja és irányítja ezt az egészet, ahogy eddig is. Minden pontosan ki van számolva. Mögötte egy titkos profi szakember gárda áll. Erős, régóta felülfinanszírozott, intézményesen és humánerőforrásban is stabil megbecsült egészségügyi dolgozókkal és rendszerrel nézünk szembe a megpróbáltatásokkal, amely szintén egyedállóan kiváló oktatási és egészségpolitikai szervezetre épül. Példának okáért több lélegeztetőgépünk van , mint betegágyunk, ill. a világon először lélegeztetőgép csarnokunk is lesz.
Egy zseniális monetáris és fiskális stratégákkal és háttérrel rendelkező ország vagyunk, saját független erős nemzeti nagytőkés osztállyal, gyorsan akalmazkodó széles középosztállyal , amelyik igencsak nagy háztartási tartalékokkal rendelkezik, mindezt versenyképes kis-és középvállakozások hitelképes átlátható exportorientált, de belső piacra is építő többlábon álló széles fogyasztói és multinacionális beszállítói csatornákkal behálózva integrált részet képezve a legális magyar gazdaságnak és társadalomnak . A szociális ellátórendszerek munkájáról nem is érdemes beszélni , mert szegénységről már nem nagyon beszélhetünk, ui. létminimum alatt nem él senki. Legalábbis magyar. Pl. az Oltalom alapítványnál már szerelik is le a gázórákat, mert nincs is rá szükség.
Erős forint, alacsony infláció és adórendszer, magasan kvalifikált tájékozott egyáltalán nem megtéveszthető kulturált, fegyelmezett társadalomról beszélhetünk, szabad és ugyancsak fejlett sajtóorgánumokkal, a nagy társadalmi igényeket kielégítő széles és színes diskurzus tereivel, egy olyan nemzettel, amely a múltját feldolgozva és tanulva belőle büszkén nézhet a jövőbe, és mondhatja a jövő generációnak, hogy igen, ezt nektek csináltuk, dőljetek hátra és élvezzétek!
Nem értem miről beszélsz:(

FrVili 2020.09.18. 10:03:29

@Főnix Oszlár Gazdag: :)
monthy után brechti példázat:

...Buddha a kenyérfa alatt ült, s elmondta
Azoknak, akik nem kérdezték, a következő példázatot:
Egy égő házat láttam nemrég, a tetőt
A láng nyaldosta. Odamentem és észrevettem,
Hogy emberek vannak még benn. Beléptem az ajtón, s felszólítottam őket,
Mivel lángban áll a tető,
Gyorsan menjenek ki. De úgy tűnt,
Nekik nem sürgős. Valaki megkérdezte,
Mialatt már a tűz a szemöldökét perzselte,
Milyen az idő odakint, vajon nem esik-e,
Nem fúj-e a szél, lesz-e ott egy másik ház,
S hasonlókat. Válasz nélkül kijöttem. Ezek – gondoltam –
Meg fognak égni, mivel nem hagyják abba
A kérdezősködést. Valóban barátaim,
Akinek lába alatt nem oly forró a talaj, s inkább marad, minthogy
Menekülne, annak
Nincs mondanivalóm. Imígyen szólt Gotama Buddha.

Reding Roli 2020.09.18. 10:51:32

@FrVili: A fő gondom nekem annyi , hogy nem mehetek ki az ègő házból , mert nèhány hozzám hasonló emberrel együtt a vállunkon tartjuk a tetőt , ebben a tákolmányban......A házban olyanok is vannak, akiket szeretünk , akik már kèptelenek menekülni... Mi csak abban remènykedünk, hogy jön egy kiadós zápor , de inkább özönvíz , amely eloltja a tüzet , majd hirtelen megvilágosítja az autonómiát vesztett , bárányvakságban szenvedő tömegeket ....

2020.09.18. 12:28:52

@FrVili:
mitől van szabadság? attól, hogy vannak liberális pártok. és azok teremtik meg a szabad művészetet. vagy attól, hogy szabad ég alatt jó idő van. meg zöld is. mert van erdő. madárcsicsergés színezi az előadást. a csillagok adják a fényeket. ez teremti meg a szabadságot. a természet. mondják a nézőgyerekek.
www.youtube.com/watch?v=lnEJZaFTaIc
na most melyik szabadság az első, melyik az igazi?

2020.09.18. 16:28:46

@FrVili:
melyik az elsődleges. a szabadság a természetből fakad. a csillagos égből. a fákból. madarak csicsergéséből. mert ugye erről nem szól a fáma akkor, amikor alföldi őrt áll az szfe ajtaja előtt. ne menjenek be a vidnyánszky haverjai. mert a szabadság nem tőlük ered. hanem kitől vagy mitől?

ijontichy 2020.09.18. 17:09:40

@cvsvrs: "a szabadság a természetből fakad. a csillagos égből. a fákból. madarak csicsergéséből." Bezony. És az alföldik azért állnak őrt, hogy a "hazatérők" lássák fényt, mert a fideszből olyan sötétség árad, hogy a csillagok a fényüket vesztik, és még a szenjánosbogarak is nyugatra emigrálnak, mert nem bírják a megnövekedett lítium-ion akku szükséglet költségét (még kínai direktimport áron sem) ;-). A főnököd fejét körberepülni szándékozó, perverz mód kalandvágyó szentjánosbogár turista, két tartalék akksit visz, meg aktívszenes maszkot, nehogy a bolsibűztől a földre szédüljön.
Szarban vagytok, na! Hullik a vénülő kánya tolla, döglődik a ner. Én(mi) meg csak egy kávét kérek :-)

2020.09.18. 17:37:35

@ijontichy:
na jó de a kisfilmben szereplők szabadsága meg éppen abból fakad, hogy alföldi kedvenceit leváltották.

ijontichy 2020.09.18. 18:29:38

@cvsvrs: Oszt miért is? Sajnálom, de ha valakinek a szabadságérzetét egy másik létezésének gondolata (is) zavarja, az orvosi eset, nem közéleti, politikai probléma. Kezelésre szorul, mert valami nagyon elszállt a szocializációja során (mint gyanithatón a SZU-gyökerű, ukranszkij-vengerszkij vidrócki esetében).
Szóval valódi művészek lesznek, buzik is lesznek, és a magyar társadalomnak az tenne jót, ha az olyan szarháziakat rúgná ki gyorsított eljárással, akik ezt a - sokunkban így-úgy meglévő - apró személyiségi hibát felpiszkálva, s kihasználva tesznek szert haszonra, s okoznak kárt a magyar nemzetnek. Például a főnököd ;-).

2020.09.18. 18:36:25

@ijontichy:
azért, mert vidéken színházra lófasz se jutott leszámítva hogy alföldi róbert rendezett szegeden istán királyt ordenáré módon. csak az téged nem érdekel. ezért üldöztek el a kölköddel együtt.

2020.09.18. 18:43:28

@ijontichy:
budapest belső kerületeiben minden sarokra jut egy színház. és úgy se elég. vidéken szinte nincs semmi. szétszedik az intézményeket. és ehhez kell ez az uhorszkij-vengerszij vidróczkij.

ijontichy 2020.09.18. 19:04:41

@cvsvrs: Engem nem üldöztek. Csak épp szeretek jól élni, és ha nincsenek tankok a határon, nem látom be, hogy miért kellene ezt a magasabb életszínvonalat rendszeres seggnyalás (és hányás) útján biztosítani, csak azért, mert egy faszinak ti elhiszitek (vagy - fillérekért - önös érdekből úgy tesztek, mintha elhinnétek), hogy a magyar nemzet legfőbb érdeke az, hogy néhány alkalmatlan sudribunkót messze érdemei (érdem? már a szó is rossz) fölött eltartson. Égtek, mint a Reichstag, és kétségbeesetten kapartok (a kevés valódi hívő meg fohászkodik), nehogy meztelen seggel álljatok a világ előtt. Késő :-(. Már ott álltok.

"ehhez kell ez az uhorszkij-vengerszij vidróczkij." Nem, nem kellene. Vidrócki (is) ahhoz kell, hogy a büdösagyú főnököd sittre kerülésének lehetősége, természetes megpusztulása utánra tolódjon ki ;-). Ez, elnézve a magyar társadalmat, sikerülni is fog :-(.

2020.09.19. 07:58:05

@ijontichy:
van egy magát liberálisnak nevező csoportosulás, akiket az választók többsége (nemcsak a fidesz, hanem a jobbik is) az országos közintézmények vezetői köréből ki akar zárni. kell valaki, aki kisepri az szfe vezetőit. erre vidnyánszky tűnik a leginkább alkalmasnak. őt utálják, olyan habitusú, stb. németh sziszit is lehetne nevezni. az még jobb lenne. vagy megvehetné lőrinc. mert úgy már "piac". és ő mondja meg. hogy szerinte ne az upor legyen. és az semmivel se rosszabb, mintha soros alex venné meg. és ő mondaná azt, hogy szerinte ne a vidnyánszky. mivel 1 ilyen intézmény van ezért ezt valahogy el kell dönteni.

2020.09.19. 08:42:38

@ijontichy:
van egy a rendszerváltás óta tartó kulturális lejtmenet, amit budapest úgymond liberálisai művelnek. és ezt vajon hogyan lehetne demokratikusan megállítani. a magyar állam választott képviselői semmilyen módon nem befolyásolhatják az állami intézmények működését. amikor az mszp-szdsz volt többségben, akkor el kellett viselni az úgymond balliberális vezetést a fidesznek. most a fidesznek van többsége. és nem az mszp-szdsz szavazók többsége nem fogadja el vidnyánszky-t. hanem egy szűk kör mondja azt, hogy őket nem lehet állami intézmények vezetői közül leváltani. mert ők úgymond függetlenek, stb.

és ez így 30 éve egy értelmetlen politikai közbeszédet eredményez. nemcska a színművészetben, hanem a közösségi lét szinte minden területén. akiknek nem tetszik a többségi magyar társadalom, a magyar hagyomány, a magyar közgondolkodás, az válasszon másik államot. nagyobb a jólét és a szabadság. lehet külföldre menni. nincs betiltva. nincs diktatúra. ezeket a színészeket, művészeket a magyar állam tartotta el. most se rúgnák ki őket feltétlen. ez valójában nem a fasizmus.

és ahol ez a bagázs nincs jelen ott nincs kultúrharc. tehát itt nem magyarok háborúznak egymással hanem magyarok és egy másik népcsoport. és hogy mifélék azt nem tudjuk.

screpes 2020.09.19. 14:30:30

@cvsvrs:

nem kezelném egységes, egynemű folyamatként a rendszerváltás óta tartó kulturális lejtmenetet, ha van... Mondjuk, hogy valóban van, de akkor tegyünk benne határnapokat.
A napjaink kulturális lejtmenetét, budapest liberálisai "művelik?
Ne hülyéskedj már.
" a magyar állam választott képviselői semmilyen módon nem befolyásolhatják az állami intézmnyek működését" - ezt vagy képes leírni?

2020.09.19. 14:41:03

@screpes:
a rendszerváltás után milyen máig ható felívelő kezdeményezések voltak, vannak a magyar közösségi kultúrában? ami az átlagos magyar családot, a közembert eléri.

ijontichy 2020.09.19. 16:00:12

@cvsvrs: Tényleg meg6óóó, ahogy aggódsz a magyar kultúráért, miközben a pártod áldásos tevékenysége nyomán 40%+ a napi tízdeka parizerjéért aggódik :-)
Mondom a tutit: vitya gondosan irányba állít, pompásan kivitelezett seggberúgással (de a hangrobbanástól még a süketek is összerezzenjenek Bécsben ám) beküldeni a neki való munkahelyre: az alcsúti stadion gondnoki székébe (pár segítőt utána lehet küldeni). A többi majd megy magától, elvégre nincs a halpiacon olyan barom alakulat, amelyik machetével akar gazdaságot mikromenedzselni. Ja és lényegtelen, mit csinál a momentumdkjobbikmaszop... egy fideszesnek - tíz ilyen év után - amúgy sincs joga ezt megkérdezni. Jobb lesz! Legyen elég ennyi. Elvégre nektek is elég volt a "Jövőre elrugaszkodás... azután szárnyalás..." típusú, roppant sok konkrétumot tartalmazó ígérgetés (azután meg a megérkezés a pöcegödörbe).
Ami vidróckit illeti, elég egy pillantás a fejére, hogy tudjuk: az egykor jobb napokat látott művészember mára teljesen elhülyült a vityaexkrementum túlzott fogyasztásától. Valószínűleg tőle már sosem telik többre, mint ócska, magyarkodó giccsre. Kár érte :-(.

2020.09.19. 16:43:30

@ijontichy:
ha a magyar népesség 40%-a a napi tízdeka parizerjéért aggódik egy évtizede, azóta amióta újra orbán kormányoz, akkor hogyan lehetséges az, hogy nem söpörték el a rezsimet?

screpes 2020.09.19. 18:52:38

@cvsvrs:

Én is ezt kérdezem, tőled.
Valszeg aggódnak a maradék parizerért.
------------

ijontichy 2020.09.19. 18:56:13

@cvsvrs: Úgy, ahogy a Kádár-rezsimet sem söpörték el soha. Ennyi a trükk, ennyit ismert elég jól a főnököd. Láthatta működni ifjúkorában a gyakorlatban. A minap már mondtam, hogy ami ott van az tkp. egy ráncfelvarrott Kádár v2.0.
Például a Freund pubi is épp mostanság tanulja, a f̶a̶l̶u̶v̶é̶g̶i̶ ̶k̶o̶r̶c̶s̶m̶a̶ a NER szabályait: vityával majd akkor fog beszélni, ha az akar tőle valamit. Nem ő az első, de nem is az utolsó, aki megtanulja (talán), hogy sose bízz egy bolsiban, tökmilyen színre festette is magát.

ijontichy 2020.09.19. 18:59:30

@screpes: Hát van abban valami: ezért szoktam írni, hogy az ország nem élhetetlen (csak középszar). Amikor szavahihető hamistanúk (mint például az apám és hasonlók) arról beszéltek, hogy '56-ban azért mentek utcára, mert már szinte zabálni nem volt mit, az elég sok mindent megvilágított számomra. Szabadság és hasonlók? Ugyanmár...

2020.09.19. 20:12:55

@ijontichy:
az mszmp egy kettős hatalmi szerveződés volt. a politikai bizottság volt a baloldal. apró antal, ahonnan jön a gyurcsány házaspár, nyers rezső vagy németh miklós, aki megindította a spontán privatizációt. és ebrd alelnök lett. non-executive. tehát semmilyen joga nem volt. csak kiszolgáltatta az országot. németh mikike amerikában tanulhatott, stb. ebből lett az mszp-szdsz.

és volt a hazafias népfront. az mszp jobboldala. pozsgay imre, szűrös mátyás, stb. amiből lett az mdf. csak aztán annak egy része átpártolt balra. a másik része egy része radikálózott. és a történelmi pártokat (fkgp, kdnp) beolvasztva ezek élére állt orbán. volt még a szociáldemokrata pártot. de azt kiszotította az mszp. az mszmp pb káderei. és őket pedig az orbánizmus.

az egykori állampárti nómenklatúra és gyermekeinek egy része ki a hatalomból. és az akadémikus értelmiség hazafiatlan része. aztán lehet nyafogni, hogy jaj, most mi lesz. semmi különös. a rendszerváltó elit a fidesz belső kören kívül kiszorultak a hatalomból. orbán történelmi küldetése az, hogy bevégzze a rendszerváltást.

ijontichy 2020.09.19. 20:49:24

@cvsvrs: Téged személyesen a föncsi képzett legitimációból? Mert az ilyen játszadozással el lehet szórakozni ideig-óráig, de attól az ország még marad ami volt: az ostobák országa. Ha titeket megnyugtat a gondolat, hogy teljesen legitim módon rabolnak le, és lóg ki a seggetek a gatyából, az végülis a ti dolgotok. Csak nekem úgy tűnik, hogy az ország nagyobbik fele nem tapsol ennek. Akinek jó a langyos sör, meg a középszar ország, az így járt. Aztán postvicrotten majd jöttök zsetonér'

Btw. ha a neked nem tetszők "szolgáltatják ki az országot", az hazaárulás, ha a fidesz, akkor az
hazaffyas cselekedet? OK. nem kell nekem mindent érteni... és ehhez nincs elég sör, egyéb anyaggal meg nem élek, hogy eme kis disszonanciát feloldjam.

Btw2. olvasom, hogy a - Soros pénzén Angliában tanulhatott ;-) - párttitkárgyerek főnököd "utasította a rendőrséget". Ő mondta, nem én. Amikor 2006-ban a hiperaktív feri - állítólag - ugyanilyet tett, akkor a fityisz úgy visított, hogy lepotyogott a vakolat a parlament mennyezetéről.

Tudom, tudom... CSAKAFIDESZ!!! ;-) Hát - többek közt - ezért nincs nagyon miről vitázni a fideszesekkel. Csak lenézni lehet őket :-/.

2020.09.19. 20:53:19

@ijontichy:
pl. kéri lászló volt a ballibsi politológus. és stumpf elvtárs a hazafias népfrontos. a fidesz annyit csinált, hogy kéri laci bácsit kirakta. és maradt stumpf elvtárs. értem, hogy akár mindkettőt is el lehetett volna zavarni elvben. csak ugye nem krassó györgy nyert választást, hanem antall józsef. horn gyula. medgyessy péter. gyurcsány ferenc. és ezeken tett túl orbán. és ő a belső körein kívül kiszorította a majdnem a komlett rendszerváltó elitet. tehát a párton belül még stumpf elvtársat is. nem értem, hogy neked miért olyan őrült nagy probléma?

és ehhez hasonló történik a színházakban. a régi rendezői gárda maradványa megy. amelyik a rendszerváltás után maradandót nem nagyon produkált. és ami a politológiában volt kéri professzor annak helyébe lép a színházasdiban az új stumpf elvtárs. ez a vidnyánszky. ők végzik el a "piszkos munkát". a rendszerváltást. aztán lehet mondani, hogy ez az uhorszij-vengerszkij is be voltak szervezve a szovjetunióban. nem tudom. de nem értem, hogy miért olyan őrült nagy probléma, hogy a balliberális gárda kiszorul. ez teremt helyet az újaknak. akik azt mondják, hogy most nem az ascher mondja meg. és? nem esnek kétsége. ott van vidnyánszky. mindig ott van valaki. akit beültetnek.

ahogy erzsike néni mondta első osztályban. hogy na gyerekek kinek van otthon lenin képe? az szépen hozza be az iskolába. mert azt kitesszük a tablóra. azért, mert valakinek a képét ki kell tenni. de csak oda hátra. értitek ugye. erzsike néni elmagyarázta a rendszert. a magyar iskola poroszos óraaadós, és a napközi francia nevelőnős. és erre most azt mondjuk szovjet. most azt, hogy európai. vagy ha kell, akkor azt, hogy nyugatos. de a poroszos az ugye keleties. és ide kell az is. nem a ruszki közgondolkodás, de majdnem. aztán akinek nem tetszik az menjen nyugatra, vagy éjszakra.

ijontichy 2020.09.19. 20:58:15

@ijontichy: Btw3:
Mit nem olvasok :-( :
Egészségügyi dolgozókat vezényelnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe
index.hu/belfold/2020/09/19/dolgozokat_vezenyelnek_at_a_koranyi_intezetbe/

"Vezényelnek", ja. Vezényelni szeret a törpenapcsi (bár gyanítom, hogy nem ilyen lovat akart; igaz öszintén szólva én sem, sőt senki sem). Emléxel, késő tavasszal írtam, hogy ismerős némettanárnál erősen felbuzogtak a magyar orvos nebulói, hogy mihamarabb tolja fel őket legalább a B3-ig... Éljen, éljen vicrotten sokáig :-/

ijontichy 2020.09.19. 21:05:51

@cvsvrs: Stumpf Pista egy végtelenül okos, briliáns elme volt már megboldogult III/3 pályakezdőként is. Van egy olyan érzésem, hogy ennek megfelelően játszotta meg a saját jóléti kártyáit is. Mint soxor írtam volt, az ország nem élhetetlen.
A probléma egyébként csak annyi, hogy a magyar társadalom megmarad a maga "betanított majom" értelmi szintjén (ld. még "versenyképesség"), mert a főnöködnek ez az érdeke.
Írják itt sokan (jómagyar borúval), hogy a felszedett hátrány behozhatatlan lesz. Én ebben nem hiszek. De attól még elég sokan élnek - és fognak élni egy ideig - jóval szarabbul, mint vicrotten és bandája nélkül élhetnének.

ijontichy 2020.09.19. 21:58:21

@cvsvrs: No, hogy mi a baj "ezzel"? Például ez:
szubjektiv20.blog.hu/2020/09/19/nem_az_ellenzek_fogja_levaltani_a_fidesz-t
Nem, nem az "intézmény" állapota. Hanem a magyar társadalom tönkretétele. A NER-nek és vitya vezette fidesznek el kell tűnnie. És most jöhet a "fakenews", vagy pár gigabájt terelés a "debrecenben minden rendben van" fantasy-ból.

2020.09.20. 08:50:39

@ijontichy:
és 2010 előtt mindez hogy volt? budapest intézményhálózata túlméretezett. a kórházak listája.
hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_k%C3%B3rh%C3%A1zak_list%C3%A1ja
debrecen nagyjából 1/10 akkora, mint budapest és összesen 2 kórház van. de ezeket is össze kellene vonni. mert nincs elég szakdolgozó. budapesti agglomerációban a jelenlegi kórházi ágyszám kapacitás fele is elég lenne. csak ugye érthető módon egyik főigazgató se mondja azt, hogy feladja a pozícióját. és ebből adódik egy hatalmi játszma a főigazgatók között. és a politika fogja eldönteni, hogy melyik vezető marad. és általában az, aki lojális lesz a hatalomhoz. az a normalitás. és mindegy, hogy melyik párt vagy pártszövetség kormányoz. ha gyurcsányék nyernék a választást, akkor is ez lenne. ez is ment akkoriban is. ha a momentum generáció nyerne, akkor cseh katalin döntene. aki gyakorlati tapasztalatok nélküli orvos. volt már néhány napig mentőorvos. politikai pr. és ő dötnene. és persze a momentumos szerkesztőségek azt mondanák, hogy ő egy szakértő. de ő is a barátait, ismerőseit hozná helyzetbe. akárcsak orbán rezsim.

2 intézményből be kellene zárni 1-et. melyiket? a tisztességes az lenne ha egy pénzérmével döntenék el. vagy szfe sorsát kidobnák kockán. az egyik fél azt mondja, hogy ne szóljon bele a politika. mert az van kisebbségben. és azt mondja, hogy ők a "szakma". a másik meg azt, hogy őt támogatja a többség. tehát ők döntik el. mint a szabad piaci igazgatótanácsokban. csak ezek zrt-k.

screpes 2020.09.20. 10:59:32

@cvsvrs:

Csehák Judit például (MSZP, Békesi felesége) lemondott...
A legjobb szociális miniszter mindig az, amelyik lemond.

ijontichy 2020.09.20. 13:04:18

@cvsvrs: Ejnye cívis, nem vagy te ennyire hülye. Nem a kórházzal van a baj (azzal is, de most nem számít). Ahogy a poszt-toló is jelzi, a reakciókkal. A fityfasz húsz év alatt tönkrekúrta a társadalmat. Nem a ballib, a fityfasz. 2002-re az alcsúti mocsok úgy elcseszett már mindent, hogy csak elhűlve néztem ki a fejemből. Állítom, a te híres cívisvárosodban is csak a Kádár-kori mintájú kollaboráció működik (avagy "hagyd magad, hamarabb szabadulsz"). Ahogy vitya olyan mint az olajpálma (nem nő körülötte semmi), a pártja is olyan. Egy, a magyar társadalomhoz hasonló, fejlődésben megrekedt környezetben, egy ilyen rezsim gyakorlatilag nem váltható le. A "betanított majmok" okostelefont használnak, fogyasztanak, és termelnek :-/.
Mindenki önmagából indul ki. Te össze-vissza hazudozol, olyasmiket állítva a "nemfideszes" oldalról, ami a te sajátod. A kiszorítósdi. "Csak egy maradhat", ugye? Nos a "nemfidesz" valójában csak egy dolgot szorítana ki (pontosabban háttérbe): "téged", aki mindenki mást ki akar szorítani.

Ilyen húsz+ év után nullához közeli az esély, hogy a rendszer konszolidáható legyen. A szar, amit agresszióval lenyomtok a társadalom bő felének-kétharmadának a torkán, nem marad lent örökké. Majd figyeld csak meg.

@screpes: Emlékszem, már Csehák lemondása után, egykori Eü-tótumfaktumok ücsörögtek egy asztalnál, Csehák, Surján, meg mégvalaki... és abban volt már akkor is nagy egyetértés, hogy a kórházba került betegek (ld. "már jó kezekben van" magyar kifejezés) esetében a magyar túlélési esélyek sokkal rosszabbak, mint a sógoréknál, és ezen sürgően változtatni kell. Azóta eltelt kábé negyedszázad, és a bajszos vén komcsy képes beleröfögni a híg levegőégbe, hogy a magyar eü világszínvonalú... :-/ Pedig van (jórészt EU pénzen) modern műszerezettség, a Sote még mindig elég jó színvonalú egyetem, ám ahogy a covid-krízis rávilágít, lassan a személyzet lesz kevés.

2020.09.20. 17:04:47

@ijontichy:
a közbeszéd ugyanilyen volt már a taxisblokád ilyen is. vagy az első orbán kormány idején. és az mszp-szdsz is próbálta uralni médiát. sokkal nagyobb fölényban voltak, mint most a fidesz.

2020.09.20. 17:11:46

@ijontichy:
a fideszesek sem hülyék. átvették a szociális ügyek irányítását is. például egy mai hír, hogy hollandiából jött a megyébe egy kamionnyi segélyszállítmány a stichting kinderen in nood (gyermekek szükségben alapítvány) jóvoltából.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/hollandadomany1.jpg
és a gyerekek kapnak a biciklit, a családok mikrosütőt, vagy amit a holland partnereik felajánlanak.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/hollandadomany2.jpg
és ezzel a fidesze a szocialista pártok (mszp-p-dk) helyébe lép. azok meg mondják, hogy nincs szolidaritás a fideszben. dehogy nem. átvették az alapvető szociális feladatokat nemzetközi kapcsolatokkal. és ha ebben lepipálják gyurcsány házaspárt és karigerit, akkor le lesznek pipálva.

ijontichy 2020.09.20. 21:35:11

@cvsvrs: A közbeszéd '98 után durvult el igazán. A munkahelyekre (újra!), a baráti társaságokba, de még a családokba is beszivárgott a fideszes eredetű politikai mocsok. A közbeszéd elaljasulásáért, a társadalom rommá fragmentálódásásért 90%-ban az alcsúti bolsigyerek és a pártja a felelős. Pont. A többit meséld az újszülötteknek, ne nekem.

Ez valami civilszervezet? Apage satanas!!! :-D

ijontichy 2020.09.21. 14:03:28

@cvsvrs: Cívis! Kaptál jutifali recensionexamplert a főni kinyilatkoztatásából? Remélem shortoltál szorgalmasan ;-). Vagy cívishonba más úton megy prémcsi? :-)

Laptop7712 2020.09.21. 18:50:11

@ijontichy: Na most ha netán visszajönnek a srácok, akiket a feriék gründolnak, akkor mi lesz másnap? Ami innen látszik, az az, hogyha balfaszok lesznek az első egy-két évben, akkor rájuk fog dőlni az egész 30 éves szar, és fostenger, amit itt az álelit összehazudott az elmúlt 30 évben. Egyszerűen az a gond, hogy körülnézek, és nem látok hiteles figurát, sehol, sem a politikai életben, se a gazdasági életnek hazudott buborékban.
Az,hogy a srácok most visszavettek két kattintást, az kb. abban mérhető, hogy Csopakon nem épít a Kerekedi Öbölben Natúra 2000-es területre lakóparkot a kiválasztott srác.
Gondolom bementek az ős csopakiak a polgihoz, és elmondták, hogy te figyu, ne má bassza meg, mert... ez, meg ez, meg ez... Oszt megtörtént a csoda, nem lesz lakópark a Kerekedi Öbölben, oszt kész. Aki járt arra, és tudja mi az, az tudja, hogy miért kelt ki magából az, aki arrafelé született.
Na most ha megnyeri a mostani ellenzéknek nevezett formáció, akkor mi lesz másnap? Az elvárások hatalmasak. Kb. az, hogy Ausztria legyen itten olyan 1 éven belül, ha nem, akkor mehetnek a levesbe. És mi lesz a lusztrációval? Az átlag melós, az azt akarja, hogy az összes balfék, aki tolta az ipart az elmúlt 30 évben, és ebből meggazdagodtak, azok húzzanak a bús francba, és legyen teljes vagyonelkobzás. Ne felejtsük el, aki 2010-ben 8 éves volt, az 2 év múlva szavazni fog, és feri is, meg viktor is nagyon nem jön be a tiktokon, itt tartunk. És ezek a srácok, meg lányok roppantul elszántak, és beszélek több nyelven. Azok a mostani 40-esek a szüleik, akiket megszopatott akkor a 90-es évek közepe- vége, meg a 2000-es évek devizahitel balfaszsága. Szóval, ez a társaság a faszba akarja a ferit, meg az összes többit, a fiaik, lányaik meg főleg, ők már a brüsszeli, meg a lichtensteini életszínvonalat képzelik el maguknak, mivel ezt tolja előtérbe a mostani ner üdvöskék, a mostani ner harmadik generáció.
Amúgy az ország tudatilag nem változik, még mindig a komcsi reflexek, családi tudatok regnálnak itt kis hazánkban, és nagypapi által elért karrierút determinálja a mostani unoka karrierútját is. Roppant ritka a független karrier, és a tiszta agy, amit nem fertőzött meg a komcsi erkölcs. Ez a gond a mosatni milliomosokkal, és milliárdosokkal is. Ezek csak gazdagok, de nem képesek arra, amire a nyugati társaik. Ebbúl nagyon komoly gondok lehetnek. Tehát a kérdés az, ha nyer az ellenzék, jön vissza a nemzet anyósa, meg a többi balfék? Akkor fog disszidálni a leendő reál értelmiség...

Rodney_2 2020.09.22. 05:48:16

@chrisred: A Róna Péter már teljesen megőrült. Felesleges idézgetni tőle baromságokat. Én még ismertem 25 évvel ezelőtt, akkor még nem volt teljesen hülye. Van ez így ahogy az ember idősödik, már 78 éves. Igazán élvezhetné valahol csendben a nyugdíjas éveket.

Mellesleg az egész K-Európai régióban volt Euro és CHF hitelezés, ennyit arról hogy ez a magyar wirtschaft egyedülálló lenne a világon. Ne olvass hülyeségeket.
Romániában pl a hitelfelvevő választhatott hogy leiben vagy CHF-ben szeretné visszafizetni a tartozását. Akik CHF-ben fizettek, azok a pénzváltóknál rohangáltak hogy hol tudnak egy ezrelékkel jobb árfolyamon váltani leit CHF-re és (nyilvánvaló módon) pont ugyanúgy dőlt be a hitelük mintha leiben kellett volna fizetniük. Ne irigyeld őket :)))

Arról már nem is beszélve hogy Rónának illene ismernie a szintetikus pénzügyi termékeket (derivatívok) amiknél aztán a jóisten sem tudja hogy mi lesz a vége (pl 2008-as válság Nyugaton részben ennek volt köszönhető, de pl a Procter and Gamble mint profi multi is bírt bukni 1 milliárd dollárt a 90-es évek elején ilyesmin pedíg csak ravasz módon szerette volna finanszírozni magát aztán shit happened, jött valami aktuális mini-válság)

Laptop7712 2020.09.22. 07:15:57

@Rodney_2: Róna elég sokat élt nyugaton, és csak nyugati aggyal gondolkozik, és a nyugati banki szokásjogra hivatkozik, amikor is a bankok ha hitelt nyújtanak, akkor azt a hitelkeretet megnyitják az ügyfél számára, és hitelszerződésben az van rögzítve, hogy ennyit bocsátok rendelkezésedre, te eddig az időpontig felhasználod, és ennyi a kamat, a kamatot meg a hitelösszeget ennyi idő alatt ilyen időközönként fizeted vissza. Oszt egy ilyen hitelszerződés nagyon nem különbözik az átlagember számára egy egyszerű kölcsönszerződéstől, ahol ugye a kölcsön fejében meghatározott kamat fizetésére köteles a kölcsönvevő.
Róna ránézett a történetre, oszt azt mondta, hogy a kis hazánkban elterjedt "devizahitel" az se nem hitel, se nem kölcsön, hanem valami más, mivel egyik sem, hibás banki termék - ha innen közelítem meg a dolgokat - Olyan szinten más, hogy senki nem tudja, hogy micsoda.
Ez meg egyszerűen röhejes. Nyugaton ilyen konstrukciót általában csak olyanoknak engednek -nem saját pénznemben eladósodni - akiknek abban a pénznemben, amelyben el akarnak adósodni, van bevételük.
Roppant furcsa lenne, ha UK-ban, vagy Németországban leiben, vagy rubelben akarna felvenni hitelt, vagy kölcsönt. Tehát Rónának igaza van, és vannak még páran, akik osztják ezt a nézetet.
Ha a származtatott banki termékek oldaláról vizsgálom a témát, akkor értelmet nyerhet egy ilyen aláírt papír. De felmerül a kérdés, hogy gipsz jakab nem egy származtatott banki terméket vett meg a papír aláírásának pillanatában, hanem abban a hitben volt, hogy vagy kölcsönt, vagy hitelt vesz fel, a bank a szokásos bevett gyakorlat szerint teremtette meg hitel, vagy a kölcsön fedezetéül szolgáló pénzmennyiséget. Erről szó nem volt sok esetben.

Felvettél mondjuk 20 millát CHF-ben, visszafizettél 15 millát, és tartozol még 23 millával. Van ilyen.

Erre mondom azt, hogyha jön az egyesített ellenzék netán, és 1 éven belül nem csinál itt Ausztriát, akkor rá fog ömleni a 30 éves híg fos, és szar, amit az álelit összehazudott itt az elmúlt 30 évben.

chrisred 2020.09.22. 08:14:51

@Rodney_2: Nem én vetettem fel Róna nevét, csak felmerült a kérdés, miért nevezte hibás terméknek a devizahitelt, azért tettem be a linket. Arról egyébként nem volt szó, hogy a fedezetlen hitelezés tömeges kibocsátása magar sajátosság, ezért alakult ki a másodlagos jelzáloghitel-válság Amerikában, ami a gazdasági válság előzménye volt.

2020.09.22. 09:22:15

@chrisred:
a kapitalizmus alapja a szabad tőkepiac. és a létező kapitalizmus államkapitalizmus. ahogyan a létező szocializmus is államszocializmus volt. és egy újabb forradalommal megy át államnélküli társadalomba marx szerint. és a neoliberálisok szerint, akik nem mellékesen kultúrmarxisták a nyílt társadalmakkal jön el ez a második forradalom. megszűnik az állam. ez a progresszió. és egyesek szerint ezzel létrejön az új emberi faj.

maradjunk annál, hogy államkapitalizmus van. az állam, a jegybank kigenerál valamennyi készpénzt. és az függetlenítve van a költségvetéstől. tehát ezt a pénzt részleges tartalékolás mellett beteszi magánbankokba. majd azok ebből generálnak hitelpénzt. sokszorosát az állami, lakossági, kormányzati bankbetéteknek. és így mindenki eladósodik. és az első származtatott pénzügyi termék. ez számolta fel az feudális pénzvilágot. a pénznek a nemesfémfedezetét. és a kapitalizmus az, hogy szabadon lehet újabb és újabb pénzügyi termékekkel előállni. jelzálog alapú devizhitelezéssel is.

a jelzálogalapú hitelezés hibás termék? nem. a liberalizált devizapiac hibás termék? nem. miért lenne ezek kombináció problémás? nyilván azért, mert az újabb és újabb derivatívák egyre nagyobb és nagyobb kockázatot jelentenek általában. nem minden esetben persze. de a kis pénzzel rendelkezőknek mégis csak. de nincs semmilyen logikus magyarázat, hogy miért lett volna hibás termék. hacsak azért nem, mert a magánbankok a jelenlegi tartalékolás mellett is "kizsákmányolók" abban az értelemben, hogy a közönség szerint tényleges értékteremtő "munka" nélkül túl magas profitot érnek el. és ha ez túl sok embernek okoz veszteséget, akkor "hibás termék".

chrisred 2020.09.22. 09:31:33

@cvsvrs: "a kapitalizmus alapja a szabad tőkepiac. és a létező kapitalizmus államkapitalizmus. ahogyan a létező szocializmus is államszocializmus volt.+"

A kapitalizmus ázsiai formája államkapitalizmus (lásd Kína, Oroszország), ahogy a szocializmus ázsiai formája államszocializmus volt. A kapitalizmus nyugati formája magántulajdonra épülő szabadversenyes kapitalizmus volt, ahogy a szocializmus nyugati formája a magántulajdonra épülő szociális piacgazdaság (lásd skandináv államok). A két modell alapvető eltérése, hogy az európai társadalmi berendezkedésben az állam csak azzal rendelkezhet, amit a polgárok a saját vagyonukból átadnak neki, míg az ázsiai berendezkedésben a polgárok csak azzal gazdálkodhatnak, amit az állam engedélyez nekik.

chrisred 2020.09.22. 09:35:34

@cvsvrs: A jelzálog alapú devizahitelezésben nem a jelzálog volt a hibás összetevő, hanem a deviza. A jelzáloggal terhelt ingatlan egy forintban meghatározott értéket képviselt, míg a devizában elszámolt forintkölcsön nem.

2020.09.22. 09:53:42

@chrisred:
róna érvelésének semmilyen elvi alapja nincsen. hanem ugyanaz a populizmus, ami orbáné. hogy amikor bevezették ezt a terméket a piacra, akkor szinte mindenki (a fidesz) is azt mondta, hogy ez így überfasza. mert alacsonyabb kamatra kaphatnak hitelt a családok. választhatják ezt a konstrukciót. amiben persze benne van az árfolyamkockázat is. de ezt vállalják.

és mindenki értette, hogy ez így működik. csak amikor a frank árfolyama elszállt, akkor azt mondták a politikusok, a vezető politikusok már csak orbán, hogy ez így nem frankó. és kivetette a bankadót, forintosították a hiteleket, előtte bezúzták a magánpénztári rendszert, amivel csökkentették az államadósságot, az államháztartási hiányt. lenyomták a forintkamatokat és az inflációt. és ezeket már nem helyeselte róna. csak azt, hogy a "hibás terméket" fel kell számolni.

de annak kárát ki vagy mi állja. az állam, a lakosság, a bankrendszer, micsoda. erre nem volt válasza rónának. orbán az egészet rálőcsölte a bankokra. ők a gonosz multik. és ebből lett az, hogy soros györgy és társaik spekuláns mozgatják a világgazdaságot.

és valóban egy brutális mértékű spekuláció zajlik. pénzautomaták teremtenek temérdek pénzt a semmiből offshore számlákra. csak ugye ezt a valóságban úgy érdemes elkölteni, hogy a pénzügyi befektetők uralják a jogrendet. és ehhez kellenek a nyílt társadalmak és az ngo-k. és az egy millió dolláros kérdés, hogy ezzel mi legyen.

orbán válasza az, hogy nemzeti nagytőkések kellenek, akik a pénzügyi-kereskedelmi-szolgátlató szektorból kiszorítják a nemzetközi pénzoligarchiát. és multinacionális gyáriparosokkal pedig stratégiai megállapodásokat köt a kormány. és ez a beruházásösztönző politika új munkahelyeket teremt. ami ugye a klasszikus keresletélénkítés. ebből aztán reálbérnövekedés, fogyasztás élénkülés, magasabb infláció keletkezik. társadalmi feszültségek. és az államháztartási hiány növekszik valamelyest. így a keresletélénkítő politika könnyen kifullad mondják az ellenzői. orbánnak megint csak mázlija volt, mert ezt elfedi a pandémia.

2020.09.22. 10:08:31

@chrisred:
először is ez nem kölcsönügylet. tehát ez nem olyan, hogy sanyi hó végén kölcsönkér a kocsmában. és aztán hó elején úgy osztja editnek a kosztpénzt, hogy azt visszafizessék. ez a takarékpénztári működés. a kereskedelmi bankok nem így hiteleznek. hanem pénzt teremtenek.

és te mondhatod, hogy forint betéttel szemben ne álljon euro hitelezés. de a bank a forintot szabadon átválthatja és megfordítva. mondhatod, hogy ez egy túlzott kockázatvállalás. de ezzel ugye akár jól is lehetett járni. aki az elején vette fel a hitelt a forint árfolyam esésre nagyrészt visszafizette. liberális kapitalista nézőpontból ez a hitel rendjén való. az egy másik kérdés, hogy ez sokak erkölcsi érzékét sérti. onnantól kezdve, hogy a pénz a semmiből áll elő (és az nem közpénz, tehát nem állami beruházásokat eszközölnek belőle, nem óvoda épül, vagy nem a szakképző iskolában vesznek munkagépeket, hanem magáncégek kapják, magánvállalatok, privát ingatlanalapok. 2010 előtt is ez ment. csak ezt most lőrinc menedzseli a legjobban. őbenne bízik a tőkepiac. ez a kapitalizmus. ami haveri államkapitalizmus persze. de ez orbán kormány előtt is így volt és ez amerikában is így van. a demokrata párti soros is egy ilyen haver. róna péter a bankár is egy ilyen haver.

chrisred 2020.09.22. 10:11:44

@cvsvrs: Orbán hozzáállása nyilvánvalóan populista, hiszen a devizahiteles időszakban a gazdasági-hatalmi elit oszlopos tagjaként érdekelt volt abban, hogy a lakosság erőn felül költse a pénzét, adósodjon el az ingatlanvásárlásokban, hogy pörgesse a gazdaságot, csináljon forgalmat az apja bányájának, kőfejtőjének, ingatlanforgalmazó cégének. A devizahitelek bedőlésének korszakában meg abban volt érdekelt, hogy megszerezze a szorult helyzetben lévő emberek szavazatát. Ilyen motivációt Rónánál nem látok, ő nem vett részt abban, hogy egy balekot megkéseltek a sikátorban, csak mint szakember, mondjuk az orvos (vagy halottkém) a műtőasztalon vagy a tepsiben fekvőt diagnosztizálva konstatálja, hogy ezt az embert megkéselték.

"orbán válasza az, hogy nemzeti nagytőkések kellenek, akik a pénzügyi-kereskedelmi-szolgátlató szektorból kiszorítják a nemzetközi pénzoligarchiát."

És ugyanazt csinálják, mint a nemzetközi pénzoligarchia, csak míg azok a saját tőkéjükből, a saját felelősségükre csinálták, a hazai oligarchia ezt az adófizetők pénzáből és az ő kockázatukra műveli. Gyurcsányék bűne az volt, hogy nem húztak fel jogszabályi védőhálót a nemzetközi pénzpiac cápái elé, Orbánék viszont jogszabályi segédletet nyújtanak a nertőkéseknek az adófizetők kifosztásához.

chrisred 2020.09.22. 10:19:11

@cvsvrs: "először is ez nem kölcsönügylet. tehát ez nem olyan, hogy sanyi hó végén kölcsönkér a kocsmában. és aztán hó elején úgy osztja editnek a kosztpénzt, hogy azt visszafizessék."

De igen, ez ugyanolyan kölcsön, az általad elmondottat a Ptk. a pénzkölcsön egyik fajtájaként nevesíti (szívességi kölcsön).

"Mondhatod, hogy ez egy túlzott kockázatvállalás. de ezzel ugye akár jól is lehetett járni. aki az elején vette fel a hitelt a forint árfolyam esésre nagyrészt visszafizette."

Így van a pilótajátéknál is, aminek a szervezése bűncselekmény.

2020.09.22. 10:19:15

@chrisred:
a kapitalizmus nem a szabad piac. hanem a szabad tőkepiac.

ezek magántulajdonon alapuló pénzügyletek a 16. századi debrecenből. egy napi magisztrátusi bejgyezés. szinte mind kölcsönügylet. van közte jelzálog alapú. ez a feudális pénzvilág, a klasszikus liberalizmus és nem kapitalizmus. kapitalizmus az, hogy semmiből előállítanak 1 fontot. és azt mondják, hogy ezért lehet vásárolni london piacán. annak a fontnak nincs fedezete. majdcsak előteremtik a szolganépek. az a kapitalizmus. ez meg ugye nem az. nagyon nem.

1552. ápr. 24. vasárnap
In feriis divi Georgii

Bogárdi (Bogardy) Máté kabai lakos letartatta Tót (Thot) Máté és Imre testvérek, Csorba (Chorba) Kelemennél lévő javait tizenegy forint 25 dénárig gyanúság címén.
Andorkó (Andorko) János nemes ugyanazon Csorba (Chorba) Kelemennél és Deák (Literátus) Ferenc özvegyénél, az említett Deák Ferenc javait levelük tartalma szerint zár alá veszi.
Baráti lakos (De Barrath) Taksonyi (Taxoni) Márton lefoglaltat egy hordó süveget felével Nagy (Nagh) Pál debreceni polgárná. Ezek a süvegek Szíjjártó (Zyjartho) Ferenc iglói polgáréi.
Tisztelt Nagy (Nagh) Pál nagyságos Bátori (de Bathor) András úr familiárisa elénk jővén, önként, élő szóval vallotta ura nevében, hogy ő eladta néhai eszes Szűcs (Zewch) Gergely lekötött házát, miután a ház miatti követelését megkapta, ő is teljesen ki lesz elégítve.
Ötvös (Ettues) János ígéri, hogyha társát nem is találhatná meg, utcája polgárainak 1553. ápr. 4-re az azok 3 forint 75 dénárját megadja.
Vas (Wass) András Andorkó (Andorko) János gyűrűjét bizonyos kocsi miatt magánál tartotta, a kocsijának árát esküje által megkaphatta, de mivel nem akarta az esküt letenni, a gyűrűt kénytelen volt visszaadni.
Újhelyi (Wyhely) Márton esküt tett Virágosi (Weragosy) Demeter ellenében, hogy ő nem kapott többet, mint 376 forintot és 84 dénárt, amint azt a levele tartja.
Ember (Ember) Mihály Kalmár (Kalmár) Balázzsal és Kónya (Konya) Tamással úgy egyezett meg, azok megbecsült áruiról, hogyha tizenötöd napra ki tudja váltani jó, ha nem, amazoknál maradjon, azonkívül azt is megígérte nekik, hogy a tartozás felét június 13-ra (ad festum divi Antonii) megfizeti, másik felét pedig augusztus 15-re (ad festum Assumpcionis) minden huza-vona nélkül megadja és megfizeti, ebben semmi hatalom nem gátolja.
Mivel Balog (Balogh) Péter Kun (Kwn) Ferenc ellenében a bíróságon nem jelent meg, ha (elmaradása) igaz okát nem tudja adni, perét veszítse el.

Rodney_2 2020.09.22. 10:30:02

@Laptop7712: Ez egy kicsit bonyolultabb. Nem nagyon akarom most ezzel tölteni az időt, de néháyn dolog:
Nyugaton is vehetsz fel más pénznemben hitelt, de nem szokás, meg minek. De ha pl van más pénznemben jövedelmed és abból akarod visszafizetni a hitelt akkor makes sense és ráadásul hedging :)
Az olyan országokban, ahol kvázi kettős pénzrendszer van, szintén egy értelmes dolog. Pl: Romániában 2000-2008 körül teljesen normális volt (a korábbi nagy lei infláció miatt, amit aztán 2006 körül 4 db nulla levágásával oldottak meg), hogy egyszerű alkalmazottaknak is olyan munkaszerződésük volt, hogy euróban volt meghatározva a havi bér amit aztán a fizetéskor napi árfolyamon folyosítottak. Ott volt némi ingatlan reprivatizáció, ezért az is elég általános volt hogy viszonylag szegény embereknek van egy vagy több lakása illetve üzlethelyisége amit kiad és ezt is euro alapú szerződéssel. Mikor hitelfelvételre került a sor, ezeket a papírokat hozták be a kedves ügyfelek. Néhány éven belül (az EU csatlakozást követően és a stabilizált RON mellett) sok ilyen szerződést megváltoztattak és RON alapúvá változtattak.

A devizahitel is olyan mint a "rendes" hitel: felveszel 50 ezer CHF-et és annyit is kell visszafizetned + az aktuális kamatokat. Romániában így nézett ki egy tipikus hitelszerződés. Ha az ügyfél azt szerette volna, akkor a bank leiesítette neki. Lényegében pont ugyanannyira szívta meg mindkét esetben. Magyarországon a bankok próbáltak "előzékenyek" lenni az ügyféllel és "lefordították" a CHF-et HUF-ra és abban folyosítottak és kellett törleszteni. De ez semmit nem változtatott azon, hogy az "underlying contract" az egy sima CHF vagy Euro hitel volt. Nem is lett volna komolyabb probléma ha jön az euróhoz csatlakozás ahogy igérték a politikusok, vagy ha nem jön egy akkora világválság mint a 2008-as. (itt kérdés az árfolyampolitika, mennyire volt akkor túlértékelt a forint, ami egy más kérdés. A bankok is tólták be a milliárd eurókat és vettek belőle forintot amit kihiteleztek, ez már önmagában felülértékeltté tette a forintot, főleg ahhoz képest amikor 2010-től a forintban visszafizetett hiteleket visszaváltották euróra és kivitték az országból)

2020.09.22. 10:34:27

@chrisred:
az ötvös kölcsönkét az utcabéliektől 3 forintot és 75 dénárt. és az utcaszerbe bejegyezték, hogy ki mennyit adott bele. és a bíróság bejegyezte a város könyvébe, hogy ki kinek tartozik, ki mit követelhet. ez nem kapitalizmus. mert ez feudális pénzrendszeren alapul reformált jogrenddel.

ami nem feltétlen nemesség ellenében történt. mert bátori andrás familiárisa eladta egy kölcsönügyletben szűcs gergely polgár lekötött házát. mert az nem tudta visszafizetni a kölcsönt. és ezek után szűcs gergely és családja cseléddé váltak. vagy lehettek bátori andrás jobbágyai. mert a a családi házuk az ő birtokává vált. vagy ugye elég nagy ügyleteket is kötöttek. 376 forintot adtak kölcsönt, ami 1 kiló aranynak felelt meg. és azért nagyjából 10 házat lehetett akkoriban vásárolni.

de ezt egy feudális pénzvilág teremtette. ez nem kapitalizmus. mert nincs tőkepiaci termék. nincs folyószámla hitelezés, ami mögött nincs betét. egyszerűen csak feljegyzik, hogy az ügyfél tartozik. és a bank követel. és beszedi a költséget, és szedhet kamatot. és valaki adhat jobb feltételekkel folyószámla hitelt. csakhogy 100 emberből 95 ezt nem tartja tisztességesnek.

Rodney_2 2020.09.22. 10:41:10

@chrisred: "Arról egyébként nem volt szó, hogy a fedezetlen hitelezés tömeges kibocsátása magar sajátosság, ezért alakult ki a másodlagos jelzáloghitel-válság Amerikában, ami a gazdasági válság előzménye volt."

Ezt nem nagyon értem. A banki nyelvben van "fedezett hitel" a lakáshiteltől autóhitelen át az árúhitelig, ahol egy eszköz IS a fedezete a hitel visszafizetésnek, nem csak egy jövedelemigazolás és "fedezetlen hitel" pl hitelkártya vagy amit csak úgy felveszel nyaralásra, aminek nicsen tárgyiasult fedezete, csak a remény hogy majd a kedves ügyfél méltóztatik dolgozni és esetleg valamit fizetni :))) Ezért van az árazásban (kamat) óriási különbség. Meg ha az ember megszorul, akkor a fedezett hiteleket fizeti először, nehogy elvegyék a lakását, autóját és inkább hagyja maximumon ketyegni a hitelkártyáját, ami persze öngyilkosság a magas kamatok miatt.
Legjobb nem eladósodni :)

Hogy az usákoknál miért volt válság, az egy hosszú és bonyolult történet. Egyszer leírtam a Vincenten, erre nekem esett a sok szélsőballib degenerált állat, mert nem illett az ideológiájukba, többet nem teszem. Lám így valósul meg a ballib cenzúra még a magyar faszista diktatúrában is :)))

chrisred 2020.09.22. 10:41:18

@Rodney_2: "Nyugaton is vehetsz fel más pénznemben hitelt, de nem szokás, meg minek."

Nyugaton az ügyeleteknél ott van az elválasztóvonal, hogy az ügyfél hitelképes vagy sem. A másodlagos jelzálogpiaci válság oka az volt, hogy a bankok nyakra-főre szórták a hiteleket a nem hitelképes ügyfeleknek, aztán azokat a hiteleket megbízhatóként értékesítették. Magyarországon ugyanez volt, csak azzal, hogy a gyakorlatban hitelképtelen ügyfeleknek, akiknek a jövedelme nem volt elég ahhoz, hogy a forinthitel részleteit törlessze, felajánlották a devizahitelt alacsonyabb kamattal. És csak azt a fikciót kellett hozzá felállítaniuk, hogy a forint/deviza árfolyam évtizedeken keresztül ugyanakkora lesz, mint a hitel folyósításakor.

chrisred 2020.09.22. 10:42:57

@Rodney_2: Ha valakinek eltér a véleménye a tiédtől, azt cenzúrának tekinted? :)

chrisred 2020.09.22. 10:48:06

@Rodney_2: "A banki nyelvben van "fedezett hitel" a lakáshiteltől autóhitelen át az árúhitelig, ahol egy eszköz IS a fedezete a hitel visszafizetésnek, nem csak egy jövedelemigazolás és "fedezetlen hitel" pl hitelkártya vagy amit csak úgy felveszel nyaralásra, aminek nicsen tárgyiasult fedezete, csak a remény hogy majd a kedves ügyfél méltóztatik dolgozni és esetleg valamit fizetni :)))"

Na igen, erre szokták mondani, hogy az ingatlan a legbiztosabb befektetés, mert nem romlik meg, és nem veszít az értékéből, mint a kocsi, ami ahogy kigördül az az autószalonból, máris csak a felét éri. Persze, ha van időd kivárni, hogy jövedelmezzen. A részvényeseknek viszont általában nincs, azért fektetnek be, hogy forogjon a pénzük és hasznot hajtson.

Rodney_2 2020.09.22. 10:52:00

@chrisred: Jó, ez így van ahogy írtad. Az USA-ban és Magyarországon is.

Cenzúra: most ugye viccelsz. Valahogy kialakult egy válság, leírtam hogyan. Ez nem tetszett valakiknek és betámadtak mindenféle dehonesztáló dumákkal. Tényszerűen nem tudták cáfolni mert semennyit nem értettek hozzá.
Ez ugyanaz a cenzúra, ami Nyugaton megy. Ha valaki kifejt egy ballib csőcseléknek nem tetsző véleményt, akkor nekiesnek, széttépik, lejáratják, kirugatják az állásából, ledöntik a szobrát, stb. Biztosan nem hallottál még ilyenről :))) Vagyis önkéntes cenzúrát kényszerítenek az emberekre. Ha nem vagy szélsőballib degenerált barom, akkor kussolj vagy kicsinálunk. Ezt hívják nyilván közös értékeknek meg jogálamiságnak és nagyon meg vannak magukkal elégedve. Kutúráltan köptem egyet (aranyozott köpőcsészébe :)))) )

chrisred 2020.09.22. 10:57:46

@Rodney_2: Ezért jó, ha az embernek nincs szobra, nem tudják ledönteni. :) Amit itt leírtál, mindenkivel mindenhol megtörténik a világhálón, politikai nézetektől függetlenül, mindegy, hogy blm-es vagy altrightos csőcselékről van szó.

Rodney_2 2020.09.22. 11:12:28

@chrisred: Jó, de azért legyél komoly és ismerd be hogy a jelenlegi "nyugati" világban a szélsőballib verbális terror erősebb mint a szélsőjobbos. Direkt írok "szélsőballib"-et, mert a normális, régi értelemben vett liberálissal semmi bajom, az pont hogy nem így viselkedik. Volt amikor TGM is elmondta a maga verzióját annak, hogy a máglya széléig is elmenne hogy mások elmondhassák az övével ellentétes véleményüket (ez vagy 30 éve volt, amikor liberális volt), mára meg mindenki náci aki nem ő. Ez kb jól jellemzi az egész politikai élet balratolódását ebben az időszakban.

chrisred 2020.09.22. 11:25:17

@Rodney_2: Én nem látok különbséget, csak annyit, hogy a szélsőbalosokkal gyakrabban találkozni nyilvános fórumokon, mert ők a nagy egyenlősdiben úgy gondolják, hogy a világháló az ő vadászterületük, az ott megjelenők az ő testvéreik (feltéve, ha mindenről ugyanúgy gondolkodnak, ahogy ők). Míg a szélsőjobbosok eleve felsőbbrendúnek gondolják magukat az átlag internetezőnél, ezért nem is nagyon vegyülnek közéjük, inkább a saját csoportjaikat látogatják.

2020.09.22. 12:11:05

@chrisred:
az európai szélbal (nem a nyugati a francia, hanem az északiasok, a kommunisták) is államosítanák a bankrendszer jelentős részét. a zöldek is. és a kelet-európai széljobb is ugyanezt tenné népi nacionalista retorikával. nacionalizálnának. európai szélbal (észak) és a széljobb (kelet) is támadja a kapitalizmust.

amerikában nem ez a helyzet. az amerikai baloldali liberális demokraták az alapjövedelmet tőkepiaci termékként vezetnék be. úgy, hogy annak fedezete a közvagyon. tehát privatizálnák a közműveket is. cserébe a szegény kis feketék kapnának alapjövedelmet. ezt azért tehetik meg, mert a fehér protestáns amerikaiak kisebbségbe kerületek. persze nem a feketéknek, hanem az európaiak által latinnak nevezett népességnek lesz többségük (akik latinkereszténynek, mint ferenc pápa). ez majd kitermeli commandante che guevara-t. aki egyébként egyenes férfiágon nyugati árja volt, mint george washington vagy a bankár j.p. morgan.

chrisred 2020.09.22. 12:27:08

@cvsvrs: Amerikában nincs sok privatizálni való a közműcégeken, tekintve, hogy azok most is jellemzően magánkézben vannak.

2020.09.22. 12:47:40

@chrisred:
vannak állami közutak, közterek, állami közlekedés. és van állami közintézményhálózat. van megyei sheriff. van a nasa vagy a nemzeti gárda. és ez demokrata kormányzással mind megszűnne, mert nemzeti. ezeket mind privatizálnák.

2020.09.22. 13:01:38

@chrisred:
az amerikai baloldal is privatizálná a maradék közvagyont (mint bokros lajos) csak nem a szegény kis cigányok kapnának feltétlen alapjövedelmet, hanem a szegény elnyomott kis feketék. akiknek jelentős része tényleg elnyomatásban él. az ő szavazataikat vásárolnák meg az amerikai demokrata pártiak a fehér, protestáns kisvárosi amerikaiak kárára. akik ugye a közvagyon felett őrködnének. és izraelnek olyan nagyon nem jön rosszul antiszemitizmus. azért, mert a pénztőke egy része oda menekülhet. de ugye a latinoknak van többségük. akik hajlanak a kommunista és kommuntárius (keresztény) irányokba. ezek az etnikai konfliktusok persze szterotípiákon alapulnak. polarizálják a közéletet. a magánhadsereg az ugye a széljobbos fasizmus. (nem orbán náci, hanem aki konkrétan a hadsereggel semmisíti meg a politikai ellenfeleit. mintha vidnyánszky lelövetné uport. és a lázadókat. és erről szó nincs.) ezt akarja kiprovokolni a szélbal. az, hogy legyen közös a gatya is. szélbalols kommunizmus. tgm vagy akár ferenc pápa. és amerikában erre hajlani fog észak és dél.

európában a széljobb és a szélbal is államosítani. mindegy, hogy melyik nyer. az kultúrálisan az ókori etatizmus irányába hat vissza.

2020.09.22. 13:20:00

@chrisred:
európában a vita nem skandináv baloldal és a déli és keleti széljobb között van. mert orbán is államosítana a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektorban. ezzel nyerhet választást. munkahelyek megvédése. rezsicsökkentés. nyugdíjprémium. csak ezt a szélbalos cselekvési programot még széljobbos mázzal leöntik. és ennek van nagyobb esélye nyerni. de tkp. karigeri is hasonló igéretekkel nyerhetne. ez valójában nem bal-jobb ellentét. hanem az állami identitás pártiak (tipikusan állampártiak) és identitás nélküliek (klasszikus politikai underground) küzdelme.

chrisred 2020.09.22. 13:44:44

@cvsvrs: Valóban nem, a vita az európai polgári közép és a populisták között van.

2020.09.22. 14:03:51

@chrisred:
a feltétel nélküli alapjövedelem annak terhére is adható. a szocik eladósítják az államot, a libek eladják, a konzik asszisztálnak. ez a baloldali liberalizmus lényege. és ez lényegében az államiság majdnem teljes felszámolát eredményezi. aztán lehet mondani, hogy egy ponton túl nem lesz mit eladni és alapjövedelmet osztani és akkor mi van. akkora kialakul a hatékonyan működő szabad piaci verseny. ez a balliberális elképzelés. új baloldal, neoliberális és überkapitalista. ehhez kapcsolódik a béndek péter féle modernizációs konzervativizmus is. ehhez amerikanizált metropoliszok kellenek.

és ennek a oandantja ázsia. ahol szinte minden közösségi kézben van. és nem európa áll szemben ázsianizmussal, hanem amerika esik attól távol. európa egy vegyes gazdálkodásra térhet át. az félfeudális. és kulturálisan az ókori világhoz hasonlít. amiben egyszerre volt jelen a nemzeti érzület és a multikulturalitás.

2020.09.22. 14:09:59

@chrisred:
a polgári konzervativizmus alapja is a populizmus (népszerűség). a késő kori nemesek és az adakozó nagypolgárok. a magyarországon polgári konzervativizmus széchenyi gróf és nem a teszkó.

chrisred 2020.09.22. 14:23:32

@cvsvrs: Nem, a polgári képviseleti demokrácia rendszere arra épült, hogy a politikusok egy meghatározott társadalmi réteg erre szakosodott képviselői közül kerülnek ki. Nem volt köztük különösebb külöpnbség, a politikát hivatali tevékenységként folytatták. Ezt a rendszert törte derékba az első világháború, amikor ezek a derék hivatalnokok munkásságuk folyamán milliókat küldtek a halálba teljesen értelmetlenül és eredménytelenül. Az ő világuk leáldozott, ekkor jöttek a politikába a népszerű személyiségek, könyörtelen ideológiai háttérrel, mint Hitler, meg a többi populista.

2020.09.22. 14:23:40

@ijontichy:
egy mai hír. több, mint 100 motoros gyűlt össze, hogy fejenként 2020 forintot adományoztak ennek a mozgáskorlátozott bácsinak.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1920w/tGP0tOfFhWj1VWZxmbmSLE5PVF9WRVJZX1NFQ__ffhtkWO46bzLk7PYaMYa__jV1cE+GjCxzA0O0DzJlQFniPoZ__tpabrkOik4bQlbig==/DSC7320-scaled.jpg
a községben fideszes a polgármester, a képviselők többsége független. ez a tomboló fasizmus, amit gábor györgy filozófus vizionál. a fidesz és a függetlenek kombója eredményez egy konszolidált világot. csak egyelőre európai szegényháza épül. a község vasútállomása.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Szerep_meg%C3%A1ll%C3%B3hely.JPG
de majd a fideszben a haverok építenek vasútvonalat. buszközlekedést. túlárazott közbeszerzésekkel. ehhez az kell, hogy az eu kitömje pénzzel orbán zsebét. alternatíva?

chrisred 2020.09.22. 14:27:03

@cvsvrs: Feltétel nélküli jövedelem csak az állami bevétel terhére adható, és az nem lehet más, csak az adóbevétel. Nem is ez a kérdés, hanem hogy mit vált ki. A szociális ellátórendszert? A kötelező társadalombiztosítást? Vagy a többi állami közszolgáltatást is az egészségüggyel és a közoktatással?

2020.09.22. 14:32:37

@chrisred:
ez kiterjedt állampárti hivatalnok réteg a fideszben van.

2020.09.22. 14:36:12

@chrisred:
a feltétel nélküli alapjövedelmet elletételezheti adóbevétel és államadósság.

a magánnyugdíjpénztári vagyont is nagyrészt állaadósság ellentételezte. azt is ugye az új baloldal vezette be. a szocik eladósítanak. a libek eladnak. és a konzik asszisztálnak. és ezt védelmezik a "független" intézmények. és a "szabad" sajtó. azt mondják, hogy ami ezeken kívül esik az a diktatúra, a tomboló fasizmus. akik ezt támadják azok "nácik".

chrisred 2020.09.22. 14:42:03

@cvsvrs: Nem. Azok a polgári politikusok vagyonilag, és a státuszukat tekintve teljesen függetlenek voltak az államtól, meg attól a politikai szervezettől (párttól), amelyiknek az érdekét képviselték, pont azért volt lehetőségük a helyzetüktől független, tárgyilagos, szakmai döntéseket hozni. (Nem állítom persze, hogy ezt mindig meg is tették, de ennek elsősorban nem a helyzetük, hanem a jellemük volt az oka.)

A populistákra jellemző a vezető által kiválasztott és futtatott, önálló vélemény és akarat nélküli csinovnyikhad, ők végrehajtók és nem politikacsinálók, és felelősségük egyedül a vezér felé létezik.

chrisred 2020.09.22. 14:44:56

@cvsvrs: A populisták meg azt mondják, hogy nekik a nyugdíjhoz semmi közük, nem az ő felelősségük, ha a nyugdíjkassza kiürül, az öregeket tartsák el a gyerekeik.

2020.09.22. 15:01:11

@chrisred:
a populizmusnak nincs határozott ideológia arcéle. a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása érdekében állt orbánnak. de egyeszer adódhat egy olyan helyzet, hogy azt kormányközeli ügyes üzletemberek újra alapítják.

az mszp-szdsz és az mdf mérsékeltjei is egy populista formációt alkottak. csak ők csődbe vitték az országot. gazdasági teljesítményben van különbség. illetve a kulturális identitásban. az egyik tábor azt mondja, hogy ők ez az európaiak. és a másik nem az. a másik meg azt, hogy ők a magyarok és a másik nem.

és ha az európai populisták (néppártiak) azt mondják, hogy a fidesz nem européer és ezt az akaratot keresztül viszik a parlamenten és a bizottságban, a jogállamiságot megkerülve a tanácsban, akkor a populista orbán kormány megbukik. mert egy elhúzódó válságban kénytelen csődöt jelenteni. és a másik opció, hogy karigeri jelentette fővárosi önkormányzat jelent csődöt. orbán kiosztja a tartalék alapot a taxisoknak és a vendéglátósoknak. 1 millió munkahelyre adnak 100 ezer forint támogatást. 100 milliárd forint. a kormány megvédte a budapestieket. persze a politikai ellenfeleit kiszorírja. ez a populizmus alapja. orbán a pillanatot próbálja uralni.

chrisred 2020.09.22. 15:14:07

@cvsvrs: Orbánnak azért állt érdekében a kötmanyup államosítása, hogy gazdasági mozgástere legyen.

A néppártiak között a Fideszen kívül nincsenek populisták, azok a kisebb EP csoportokban vannak (ECR, ID, Egységes Baloldal).

2020.09.22. 16:08:14

@chrisred:
a nép a populus. a néppárti a populista párt per definionem. people. ahogyan mondják: az emberek. vagy volk. vagy ahogyan sanyi mondja: a falka. mert hogy szerinte farkastörvények uralkodnak és falkák viaskodnak a világban.

a fidesz azt mondja, hogy elsődlegesen képviselik a magyar populációt. és európaiak. ellenben a politikai ellenfeleik nem magyarok, vagy legalábbis nem áll összhangban a választók többségi akaratával, ami a demokrácia minimuma. az ellenzék szerint a fidesz nem európai, ellenben ők azok. összeurópaiságról beszélnek. a fidesz összmagyarságról.

chrisred 2020.09.22. 16:14:12

@cvsvrs: Per definitionem a populizmus a latin popularis (népszerű) kifejezésből ered, ami ugyan szintén a populus származéka, de jelentése szerint mást jelöl. Ugyanaz a különbségtétel, ami miatt a popzene nem népzene.

2020.09.22. 16:26:40

@chrisred:
gyurcsány házaspár is populista. csak azt mondja, hogy ő európai. és orbán meg nem az. csak megtéveszti, vagy megvezeti a híveit. és ennek az ellenkezője, hogy a dk vezető politikusai nem magyar érzelműek. és a dk-s választókat vezeti meg a gyurcsány házaspár.

a momentum is populista. orbán egy népvezér. a népnemzetet szólít meg. fekete győr andrás egy nemzedéket. a momentum generációt. ők is a pillanatot akarják uralni. lendületes fiatalok élére állnak a változásnak. helyreállítják a jogállamot egy alkotmányos restaurációval visszavezetik magyarországot európába. feri a kisnyugíjasokkal és az új hullámos fiatalokkal a "meszendzseren". azok is populisták, akik úgy érvelnek, hogy "ezek a magyarok". csak azok nem-magyarok. ez is populizmus. a populizmus ellentéte is az.

2020.09.22. 16:50:28

@chrisred:
a pop zene a modern kori népzene. sláger. annak alapja a folk. a tradíció. és ez a gondolat kodály zoltántól ered. az illés, metró, omega sikeres pop zenekarok is is ezen alapultak. vagy a rendszerváltás után a republik zenekar. népies műdalokat írtak. szállj el kismadár. és van egy csoportosulás, amelyik azt mondja, hogy ez nem így van. létezik filozofikus meghaladás. és evolúciós biológia szerint nincs, vagy ha mégis, akkor ez a forradalmi újdonság nem szándékolt, nem filozofikus. aztán lehet, hogy az evolúciós biológia alapvető állítása téves. az mta bölcseleti intézetei nincsenek tisztában a matematika alapvető fogalmaival se. a filozófia kant óta hablaty.

chrisred 2020.09.22. 18:48:55

@cvsvrs: Így van, Gyurcsány volt az úttörő (vagy Kiszes?) populista amagyar politikában, Orbán csak tökéletesítette azt, amit Fletó kitalált.

chrisred 2020.09.22. 21:04:43

@cvsvrs: Torgyán, Csurka természetesen az volt, Horn Gyula ugyanolyan technokrata volt, mint Antall. Göncz Árpi nem volt populista, mert nem volt hatalmi tényező, és nem is akart az lenni. Az angol királynő sem populista csak azért, mert az a feladata, hogy népszerű legyen.
süti beállítások módosítása