1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.09.14. 10:41 HaFr

Miért érezheti magát a Fidesz még mindig ellenzékben?

mitologia: Odüsszeusz

„Mi, ezt sokszor kijelentettük már, de a nemzeti oldal – ha tetszik – ellenzékben van”  -- mondja a fideszes jogász, ifj. Lomnici Zoltán tíz évnyi kormányzati erőszak után. Bár 2010-ben rendszerváltás történt, „ahhoz évtizedeknek kell eltennie, hogy valamiféle elitcsere legyen”, jelezte ifj. Lomnici, talán épp a félrement legújabb kulturális honfoglalási kísérletük, a SZFE hallgatóinak makacs hitetlenkedése apropóján. (forrás: 444.hu)

Nos, ifj. Lomnicinek igaza van. Miért?

Mert bár magam rendszeresen szidom a progresszista (bal-) oldalt, aligha férhet hozzá kétség, hogy ezzel az értelmiséggel összevetve a Fidesz eddig csak alpári, műveletlen, harmadvonalbeli kulturális tényezőket volt képes kiállítani a színre, akiknek az esetenkénti (hazai mércével) kiugró, másodvonalbeli tehetségét, mint a Vidnyánszkyé, bőven feldeteti az erőszakosságuk és a hazudozásuk. Ezek sem épp az erkölcsi integritás védjegyei. Ehhez képest a mai ellenzékkel szimpatizáló és a legalább semleges szellemi-alkotói közeg maga a kultúra megdicsőülése.

A Fidesz politikáját éppen eléggé ismerve már vajon miért gondolja ifj. Lomnici, hogy ezzel a politikával egy gyékényre akarna költözni bárki, aki ad magára? Aki többre tartja a tehetségét és a már említett integritását annál, hogy Orbán szekerének sokadik küllője legyen? A tehetség és az integritás megköveteli a függetlenséget, tehát szembemegy az orbánizmus logikájával.

A hazai jobboldal sose volt jól eleresztve elismert alkotókkal, aminek persze megvannak az objektív okai, pl. hogy a művészet -- ha értékes -- nem kevésbé innovatív, progresszív mesterség, mint a tudományos-kutatói pálya, minden korban persze más mérce és az adott kontextus szerint. Ám a magyar jobboldal egésze száz évre visszamenően avítt, áporodott és erőszakosan reakciós, nagyon távol attól, amit szerencsésebb vidékeken a polgári konzervatizmus valaha is képviselt. Ezzel a múlttal és meghatározó kliséivel -- mint a Trianonhoz kötözött etnicista nemzet, a már rég nem ható kereszténység és a takaréklángra erőszakolt, céltábláit váltogató rasszizmus --, nem beszélve a gátlástalan, a maga nemében viszont egyedülállóan innovatív intézményesített hazudozásról, tolvajlásról és a kormányzati impotenciáról, utólag visszanézve valóban leküzdhetetlen hátrányból indult a 2010-es rezsimcsere. A hátrány pedig azóta is csak nő.

A NER olyan nemzetellenes szervezkedés, amelyben a tanulás, a műveltség, a kultúra, a tudomány mind hatalmi érdekeket szolgálnak, de önálló értéket nem képviselnek. Nem azt mondom, hogy a jobboldali kulturális közegnek és eredményeinek szükségképpen ennyire silánynak kellene lenniük. Lehetne művészileg értékelhetően jobboldali értékeket tolmácsolni, hozhatnának létre elkötelezett jobboldali tudósok tudományt, de az nem politikai megrendelésre, pláne nem a politikai erőszakhoz idomulva fog történni. Művészetnek és tudománynak -- általában a tudásnak és az erkölcsnek -- nem a politika a mércéje. De amíg egyre inkább azzá válik ebben a szerencsétlen sorsú hazában, addig -- talán paradox egyeseknek -- ugyanez a jobboldal mindvégig kisebbségben fogja érezni magát. Bár politikailag is abban van, a kultúrában csak az erőszakossága fog látszani.

Az volna tehát ez esetben a valamennyire is reflexív reakciós jobboldal feladata, hogy erőszakmentesen nyújtson szellemi és kulturális alternatívát a progresszív közeggel szemben. Na ez nem megy valamiért -- nem csoda, nagyon nehéz. Ezért csak jön föl a zagy, a kultúrát az erőszakkal integráló harmadikvonalbeli élősködők, akik legfeljebb azt tudják elérni, hogy tönkreteszik a modernség hazai kultúrájának intézményeit.

(Nagy szerencséje ezeknek, hogy a nyugati progresszista-gleichschaltoló őrület semmivel se vonzóbb az övéknél, ami óvatosságra inti az embert a baloldali pártok hatalomra juttatásával kapcsolatban. Szkülla és Kharübdisz között hajózik a civilizációnk.)

399 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1816200502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 11:26:36

Csak véletlenül eszembe jutott, hogy olvastam valamit nemrégiben: "A szociopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál, úgy, ahogy az emberek többsége egy csavarhúzót vagy egy papír zsebkendőt használ. A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt. A szociopaták legnagyobb gyengesége, hogy nem tudják magukat különféle érzelmi helyzetekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek következtében általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. Rosszul viselik a monotóniát, hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra, ami felelőtlenséggel párosul. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, impulzívak, azaz csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket. Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni vagy a gyanakvást elaltatni. Gyakran csak a közvetlen környezetük van azzal tisztában, hogy „valami nincs rendben”. Jürgen Müller, a müncheni Lajos–Miksa Egyetem professzora a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a szociopaták érzelmektől függetlenül mindig ugyanazon a teljesítőképességi szinten vannak, miközben a normális embereknél érzelmi terhelés esetén csökken a teljesítmény." hu.wikipedia.org/wiki/Antiszoci%C3%A1lis_szem%C3%A9lyis%C3%A9gzavar

chrisred 2020.09.14. 12:16:08

"A hazai jobboldal sose volt jól eleresztve elismert alkotókkal,..."

A hazai jobboldal hihetetlen mértékben el volt látva híres alkotókkal, csak a Fidesz saját ellenségének kiáltotta ki a magyar polgári-urbánus kultúrát a nyugatosokkal, Máraival, Bartókkal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 12:17:12

@chrisred: Se Bartók, se Márai nem volt jobboldali a korabeli kontextusban

chrisred 2020.09.14. 12:25:48

@HaFr: Ha a jobboldaliságot ugyanúgy idézőjeles formában használod, ahogy Márai tette. Ami valójában fosztóképző volt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 12:32:48

@chrisred: de hát épp erről van szó, a magyar jobboldal valóságáról

ricardo 2020.09.14. 13:32:02

"Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá", szól a sokat idézett Esterházy mondat.
De talán többről is szó van.
Nemrég olvastam Heller Ágnes „Hol az otthonunk?” című esszéjét. Heller ebben azt állítja, hogy a modernizmus egyik jellegzetessége, hogy az otthon a földrajzi helyből egyre inkább időbelivé válik.
Mondhatni, a modernek otthona a jelen. Amiről viszont Ernst Bloch „egyidejűség” fogalma jut az eszembe. A baloldaliak a globális jelenben vannak otthon; az identitásuk legalább annyira kötődik a „globális egyidejűséghez”, mint a földrajzi helyhez, ha nem jobban. A különböző nemzetek baloldali értelmiségét az köti össze egymással, hogy ugyanahhoz a „globális egyidejűséghez” tartoznak. Vagyis a baloldaliak kozmopolitizmusa tkp. időbeli. Amiből az is következik, hogy ha egy ország elmaradott, és történelmi késésben van, vagyis „nem-egyidejű” a világtörténelem jelenével, akkor az adott ország baloldali értelmiségije éppenséggel közelebb érezheti magát azokhoz a földrajzi helyekhez, ahol a történelmi jelen formálódik, mint saját országa anakronisztikus valóságához (vö. „idegenszívű”). Ha komolyan vesszük ezt a kis okfejtést, akkor a „nyugatosság” tkp. nem földrajzi, hanem időbeli: vágyakozás a történelmi „egyidejűségre”. Azért is tűnhetnek a baloldaliak „valóságidegennek”, mert egy történelmileg elmaradott vidéken akarnak a globális jelen élharcosai lenni. (Jászi „Az új Magyarország felé” című 1907-es cikkében azt mondja: miközben a világ haladó országaiban épp küszöbön áll a szociális forradalom, és a polgári demokráciát épp felváltja a munkásdemokrácia, addig a magyar radikálisoknak a polgári demokráciáért kell harcolniuk, tkp. a múlt harcát kell megvívniuk, miközben tudják, hogy az, aminek a kiharcolásáért küzdenek, maga is átmeneti és meghaladandó.)
Visszatérve. Az élvonalbeli alkotók, definíció szerint, a tudomány és művészet „globális egyidejűségéhez” tartoznak. A „világszínvonal” éppen ezt a „globális szimultaneitást” jelenti. Azaz, az élvonalbeli alkotók, tudósok és művészek, alapvetően avantgárd figurák, akik ezért kulturálisan a baloldalhoz kötődnek.
De ez most csak hirtelen gondolatfutam („Miért baloldaliak a vezető értelmiségiek?”).

screpes 2020.09.14. 13:37:02

Régóta figyelem, Hafr melyik megállapítása, (bekezdése? ) kívánkozik a klasszikus idézetek, korszakalkotó megállapítások körébe. Ez most például olyan.

" Ám a magyar jobboldal egésze száz évre visszamenően avítt, áporodott és erőszakosan reakciós, nagyon távol attól, amit szerencsésebb vidékeken a polgári konzervatizmus valaha is képviselt. Ezzel a múlttal és meghatározó kliséivel -- mint a Trianonhoz kötözött etnicista nemzet, a már rég nem ható kereszténység és a takaréklángra erőszakolt, céltábláit váltogató rasszizmus --, nem beszélve a gátlástalan, a maga nemében viszont egyedülállóan innovatív intézményesített hazudozásról, tolvajlásról és a kormányzati impotenciáról, utólag visszanézve valóban leküzdhetetlen hátrányból indult a 2010-es rezsimcsere. A hátrány pedig azóta is csak nő."

Nem mondta ki más (én nem találkoztam vele) nem fordult elő, hogy a jobboldalt ilyen generális kritikával illesse, de jobbról, úgy hogy közben meghatározza hovatartozását e karakter alkotóinak, kimondva azt is ha gyarlóak.

...
A kiváltságeszménnyel együtt kell járjon a (jogos, megalapozott) kisebbségtudat. Ez nem jó, vagy rossz, hanem matek. Ha elemelkedünk
valahonnan, nem leszünk annyian, mintha még közöttük lennénk..
Előfordul, hogy Érték és alanatasság rossz helyen harapott egymásba...
Amint az egyenlőségeszmény amely jellegzetesen balos, kilugozza a minőségeket a teljesítményoldalon.

ezért van az, hogy rendszer kegyeltjeinek kiváltságait látván, nem kell bizonygatniok, hogy jobboldaliak.. akkor sem, ha ennek is - mint a balságnak amazok - a hátrányait egyesítik.

...A kivételezetteknek a derékhada, a kváziértelmiség, épp a lomnici féle túltenyésztett jogászklán, akik a hatalom sáncaiban keresik a jogszolgáltatás normatíváit és nem a becsületharcokban. Nem igazságot, hanem törvényt szolgáltatnak, egyre kevésbé ide, hanem oda.
"kell egy jó ügyvéd, oszt jó napot!".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 13:37:12

@ricardo: jó volt, egyetértek. EZ a modernség lényege is. De az volna ez esetben a feladata a reakciós jobboldalnak, hogy erőszakmentesen nyújtson ennek szellemi és kulturális alternatívát. Na ez nem megy valamiért -- nem csoda, nagyon nehéz. Ezért csak jön föld a zagy, a kultúrát az erőszakkal integráló harmadikvonalbeli élősködők, akik legfeljebb azt tudják elérni, hogy tönkreteszik a modernség hazai kultúrájának intézményeit.

chrisred 2020.09.14. 13:44:56

@HaFr: Jó, akkor ikitt nem a társadalomról, hanem csak egy politikai kurzusról van szó, ha jól értem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 13:48:49

@chrisred: A magyar kultúráról van szó -- se száz, se ötven éve, se ma nincsen olyan jobboldal, ami miatt a "jobboldal" más lenne. Nincs modern polgári jobboldal.

chrisred 2020.09.14. 13:56:34

@HaFr: De a posztban a művészetről volt szó, és azt nem lehet tagadni, hogy az elmúlt százvalahány évben a magyar kultúra rengeteg konzervatív polgári szemléletű (vagyis az én értelmezésemben jobboldali) alkotót adott a világnak.

ricardo 2020.09.14. 14:11:14

@HaFr: Ha tovább folytatom a gondolatfutamot: a jobboldaliak otthona a földrajzi hely, a baloldaliaké a történelmi jelen. A földrajzi hely természetéből fakadóan „provinciális”; a történelmi jelen „globális”. Ha a kultúra az „otthonhoz” tartozik, akkor a jobboldalai kultúra a földrajzilag kötött kultúra, a lokális, a partikuláris, a tradicionális, vagyis "nem világraszóló"; a baloldali kultúra viszont avantgárd, globális és univerzális. Ha a kultúrát eleve jelen-idejűnek és egyetemesnek fogjuk el, akkor az idővel a baloldal terrénuma lesz. Illetve egy elmaradott ország lokális kultúrája „nem-egyidejű” lesz, vagyis avítt, már amennyiben eleve balos szemüvegen át nézzük.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 14:13:27

@chrisred: Voltak... hányan? Kevesen. Mind kultúraidegenek, akiknek nagy része az emigrációt választotta. Épp az áétalad említett kettő is. SOkakat megöltek. Ndem folytatom.

chrisred 2020.09.14. 14:16:02

@HaFr: És ha maradtak, akkor osztályidegennek számítottak, mint például Örkény. De voltak.

2020.09.14. 14:18:00

@ricardo:
a fidesz politikána két alappille van. az egyik a magyar építőipari kartell. betonozzuk le a kárpát-medencét programmal. túlárazott közbeszerzések. lölő lopik. ezzel uralják a teret. a másik az országos programiroda. hazánk minden szegletébe vigyük el a falunapot. olcsó szavazatvásárlás. ezzel uralják az időt és a pillanatot. népfőiskola jellenti a szellemi bázist. a foci egyház edzi a testet és a lelket. úgy tűnik, hogy ez a siker receptje. máris kész a kétharmad.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 14:23:13

@HaFr: Szerintem azért estek vissza mindig a terméketlen agyonelemzés hibájába, mert valamiért nem tartjátok fontosnak azt a tényt, hogy az emberek nem VÁLASZTJÁK a sovinizmust, a szociopátiát, az empátiát, a tehetséget stb., hanem az adott, mint állapot. Ez nem egy DÖNTÉS, hanem biológiai determináció. A társadalom evolúciós célja meg nem egy utópikus állapot létrehozatala, hanem a gének továbbörökítése. Azaz a társadalmi mozgások, küzdelmek, módszerek vak biomentális folyamatok. Hogyan jön ide a moralizálás, a sajnálkozás, a lebecsülés, a riadalom? Maximum úgy, hogy ez korlátozza a cselekvési szabadságotokat, mégpedig evolúciós okok miatt. Az evolúció teszi az embert tehetetlenné az érzelmek segítségével. Az érzelmi reakciók és a moralizálás miatt nem tudunk előrelépni. De ugye van egy A állapot és szeretnénk, hogy B állapot legyen. Ehhez kell eszközt keresni, mert a cél megvan. Ugyanakkor a nyilvánvaló leírása és az érzelmi undor 97845. leírása miért és hogyan lenne eszköz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 14:27:05

@chrisred: ezért mondom, hogy a magyar kultúráról és a jobboldaliságról van szó, amelyik nem polgári, nem modern, nem meritokratikus, nem kooperatív individualista --

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 14:31:02

@Főnix Oszlár Gazdag: nincs itt megriadva senki, számot vetünk a sorsunkkal -- tartok tőle, terméketlenül összekevered a biológiát és a szociológiát (kultúrát), egymással magyarázod a hatásukat. Hogy lehet, hogy a biológia mégis más szociológiai közegeket enged más helyeken? Megmondom: mert nem determinálja a kulturális képességeket. Én nem moralizálok, de ezt egyszer már elmondtam, az tényleg időpocséklás lenne, ha újra megtenném

2020.09.14. 14:34:22

@HaFr:
A probléma az, hogy ahhoz, hogy itthon is létrejöjjön a polgári-konzervativizmus, ahhoz előbb a polgári-liberalizmusnak kellene megerősödnie. Nálunk amit jobboldalnak neveznek, az inkább feudális alapokra épül, ahogy egyébként a szocializmusunk is jelentős részben ugyanerre épített. Nyugati országokban pedig előbb a polgári-liberalizmus harcolt a feudális hagyományokkal (a 18-19-edik században), majd vált polgári-konzervativizmussá, és lett a baloldal a szociáldemokraták, illetve bizonyos környezetben a progresszív-liberálisok. Nálunk ez a folyamat nem zajlott le, ezért akik nyugaton polgári-konzervatívnak számítottak volna, azok nálunk liberálisok voltak.

2020.09.14. 14:47:08

@Zabalint:
ez a reformáció (ami nem jutott el budára, mert azt éppen megszállta az oszmántörökök) és a refomkor (amivel nem vállal közösséget pest, mert megszállták a hogy is hívjákok. a nem annyira keresztények.)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 14:51:29

@HaFr: A szociológia és a kultúra mindössze az evolúciós biológia játszótere, remélem ezt nem tartod téves álláspontnak. Mert ha igen, én kezdem sorolni a tanulmányokat és küldöm a linkeket. Alapvető hiba - szerintem - a szociológia és a kultúra mérhetetlen bonyolultságát összekeverni az evolúciós biológia mérhetetlen egyszerűségével. A játék célja primitív (hatalom, túlélés, génhordozás), az eszközök meg bonyolultak végtelenül. Na de szerintem elemi hiba elveszni az eszközök kulturális tengerében, amikor a célok nem tisztázottak, sőt, egyenesen zavarosak még azok számára is, akik folyamatosan a teendőkről beszélnek.

chrisred 2020.09.14. 14:51:36

@cvsvrs: Ezért épült a Lánchíd Debrecenben.

2020.09.14. 15:41:31

@chrisred:
a németek többsége nem vállalja a náci múltját. a zsidók a kommunistát. a szlávok egy része hazaárulóvá váltak. és ezért budapest többsége ezért identitás nélküli. és megy a duma, hogy ezek a magyarok. budapest 2030-ra elfideszesedeik. amikor orbán lelép. addig meg tejbetök karigeri is lehet a főpolgi. gyurcsi is ott lesz még.

Bogomil 2020.09.14. 15:44:44

Örülök, hogy a "fiatal jogász" okfejtése alkalmat adott a poszt megírására, én is nagyon értékesnek és fontosnak tartom, amit olvashattunk. De azért szeretném megjegyezni, hogy ifjabb Lomnici buta, mint a tök.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 15:52:09

@cvsvrs: Á, sok embernek az a tiszta és világos identitása, hogy nem Szapolyai-magyar. Világos, szép, nyugati, modern identitás ez. Nincs is gond vele.

chrisred 2020.09.14. 15:52:25

@cvsvrs: A mai Budapest közös múltja, az identitás, amihez a pestiek kötődnek, a reformkorban vette kezdetét, 1848, 1918 és 1956 voltak a sarokpontjai. Ezt a vidékiek nem érthetik, nem érezhetik át, mert ők tétlen szemlélői voltak ezeknek az eseményeknek.

chrisred 2020.09.14. 15:55:40

@Főnix Oszlár Gazdag: Szapolyai vagy Werbőczy magyar nemes volt. Dózsa György vagy Esze Tamás magyar. Az első egy etnikum feletti csoportidentitás. a másik pedig egy népcsoporthoz való tartozás tudata.

2020.09.14. 15:57:52

@chrisred:
na de az nem a magyar reformkorhoz kötődik.
vajda jános márciusi ifjú volt írt egy röpiratot a polgárosodásról. álnéven írta. mert a bach korszakban üldözték. a millennium idején is állt a "balliberális" koalíció. ugyanez a vajda jános.

A nagyurakhoz
Hogy nálatok özön a kincs, - / Való, hogy pénzetek tömérdek, / De könyvre, magyar könyvre, nincs / A milliókból egy fillértek!
Vörös kabátot ölttetek, / Talán azért, hogy példázzátok: / A haza testén, mely beteg, / Ti vagytok a létőrlő rákok.
Egész más a mi istenünk / S egészen más a ti istentek: / Mi mindig előre megyünk / S ti egyiránt csak hátra mentek.
Ne többet erről! Ezután / Ti balra és mi jobbra térünk. / Sok víz foly el még a Dunán / - Vér is talán -, mig összeérünk.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 15:59:06

@chrisred: Én sokkal inkább arról beszélek, hogy 1526 és 1711 között két magyar állam létezett Magyarországon (a Magyar Királyságban) és kizárt, hogy a párhuzamos államiság ne teremtett volna párhuzamos értékrendszert és kultúrát. Aztán 1711 után ez a két állam egybeolvadt. A mostani értékbeli és morális káosz szerintem ennek az oka.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 16:01:59

@chrisred: 1528-38 között zajlott a legnagyobb magyar polgárháború, amely az ország de facto háromfelé darabolódásával végződött.

2020.09.14. 16:02:06

@chrisred:
ne viccelj már. esze tamás tarpai parasztból kuruc brigadérossá és magyar nemessé vált. és persze ezekkel a függetlenségi háborúkkal a habsburg párti nemesek egy jelentős része elvesztette a magyarságba vetett hitét, a magyar vallását. identitás nélkülivé vált. mert hogy ezek a családok nem is németek. német nép se fogadta be őket. és a magyarok se. és így jártak a német telepesek. akik még mindig a felvilágosult abszolutizmusban bécs vagy brüsszel uralmában hisznek. ezek a történelem szempontjából kevéssé érdekes utóvédharcok.

chrisred 2020.09.14. 16:04:34

@cvsvrs: A Mészárosok, Garancsik elődjei.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 16:07:08

@cvsvrs: Á, simán van identitása a Ferdinánd-magyaroknak. Az, hogy nem azonosak kulturálisan a Fidesszel és a Szapolyai-magyarokkal. És Kövér László lesz a Ferdinánd-magyar identitás megszületésének a XXI. századi legfőbb - bár ténylegesen botcsinálta - bábája. Sokan akkor jöttünk rá, hogy kik is vagyunk igazából.

2020.09.14. 16:11:11

@Főnix Oszlár Gazdag:
a magyar polgári hagyomány a reformációból következik. de ez nem egy protestáns-katolikus ellentét. mert a wesselényi habsburg ellenes összeesküvő már katolikus volt. a zrínyiek. vagy a rákócziak. és aztán a magyar nemesség a reformkorban állt egységbe. csakhogy ezzel szemben lépett fel bécs és a német-római birodalom. már a reformációval szemben is persze.

chrisred 2020.09.14. 16:12:05

@cvsvrs: Ne viccelj, Esze Tamástól ugyanúgy rettegtek a nemesek a hegyaljai felkelés idején, mint Dózsától. Rákóczi emelte ki a jobbágysorból, és annak a nemesi címnek nem sokáig örülhetett (ha örült), mert nem sokkal meg is ölték. Akkoriban az a szóbeszéd járta, hogy a nemesi származásu tiszttársai tették el láb alól.

chrisred 2020.09.14. 16:15:29

@Főnix Oszlár Gazdag: Az gyakorlatilag csak arról döntött, hogy melyik külső hatalom mennyit szakít le az önállóságát elvesztett országból. Mint Lengyelország egyik felosztása a sokból az utóbbi évszázadok alatt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 16:36:46

@Bogomil: ez itt a fiatal szinonimája :), boomer antiageism

2020.09.14. 16:52:18

@chrisred:
az ellenzéki pártok célja az, hogy magyarországot felosszák, csődbe vigyék. a fidesz célja, hogy az ellenzéki budapestet osszák újra, vigyék csődbe.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 17:00:50

@cvsvrs: Írtad: "a fidesz célja, hogy az ellenzéki budapestet osszák újra, vigyék csődbe.". Na látod, egy ilyen célt sohasem tűzne ki egy olyan párt, amely kulturálisan és etnikailag egy népből valónak gondolja magát Budapesttel. Azaz ez nem egy demokrácia, nem egy egységes társadalom és nem egy nép. Hanem kvázi békés polgárháború, két nép, két társadalom és de facto két kultúra. Na, ezt a helyzetet kell kezelni civilizált módon.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 17:04:00

@chrisred: Rossz a feldarabolásos párhuzam. Ferdinánd nem megszálló volt, hanem teljesen legitim, megkoronázott magyar király, akit az udvari párt önként választott meg királynak. Ez nem Lengyelország feldarabolása, egészen másról volt szó. De iure a Habsburgok jogalapja nem hódításon, hanem önkéntes csatlakozáson alapult.

morpho 2020.09.14. 17:12:30

@HaFr: Azt is hallottam már, hogy a budapestiek gőgösek és van bennük egy vidékkel szembeni kultúrfölény, ami egyébként elgondolkodtató. Én mondjuk sosem éreztem ilyet, de ezt budapestiként mondom. A helyzet meg az, hogy minden kultúrális alkotó a fővárosba vágyik, mert a fontos dolgok ott történnek, még akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. Főleg azoknak nem, akiknek nem sikerül fővárosi ismertséget szereznie. ettől még persze rengeteg sértődött alkotó, esztéta, vagy színész lehet, aki saját tehetségtelenségét kuklturális elnyomásként éli meg. Vidnyánszky például leginkább azért haragszik most a fővárosi színházakra, meg az egyetemre, mert nem nagyon hagyták őt Budapesten rendezni. Szerinte legalább is. Az mindenesetre szintén elgondolkodtató, hogy Vidnyánszky fiának rendezéseit a Vígszinházban többen nézik, mint az apjáét a félházzal vánszorgó Nemzetiben...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.14. 17:24:31

@morpho: Igen, valahol a bosszúvágy diktál Orbán politikájának györekében is

ricardo 2020.09.14. 17:53:54

@cvsvrs: Lop? Ajjaj, nehogy kizárják nekem itten a pártból baloldali elhajlásért! Orbán mindig is szeretett volna nemzeti burzsoáziát. Aztán rájött: "Mi vagyunk azok, akikre vártunk”. Ezt kérem így kell fideszül mondani. Legyen már képben!

2020.09.14. 18:36:02

@ricardo:
nem lop. hanem lopik, lopikál, lopikálgat. lópikulát lop. nemzeti nagytőkés.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 18:44:56

@cvsvrs: Csak a Szapolyai-magyarok nem értik a különbséget a jövedelem feudálbolsevik felhalmozása és a gazdasági szervezetek piaci versenye során megtörténő termelőtőke felgyűlés között. Lásd. feudálbolsevik meggazdagodás versus polgári kapitalizmus. A Szapolyai-magyaroknak a feudálbolsevik jövedelemvadászat és állami forrásátirányítás azonos a sikertermékeken alapuló kapitalista versennyel. Döbrögi nem érti a különbséget. Lenin elvtárs sem.

2020.09.14. 19:04:10

@ricardo:
lölő hajdúszoboszlón megvesz egy hoteltet. aztán a fidess magyarok megválasztják képviselőnek az ex jobbikost. a fidesz túlárazott közbeszerzéseket jelent egyfelől. olcsó szavazatvásárlást másfelől.

hírmorzsák. turáni sólyom hagyományőrző egyesület. keleti gyepűn.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1470x600/idT6XMh7gEU63HYVJoa6kk5PVF9WRVJZX1NFQ4DkLUrUEbXdTNlI__JdMbjHC3e2PvoCf97f+lqGv4dLd/napkoronggyujt1-scaled.jpg
nácikok! tündérkör futás.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1470x600/w__ogtLZXCpSssU317FixxU5PVF9WRVJZX1NFQ6Sd5dcoLCzlH0XOTkmWNh5D0Ri98GNAWHhwBKNi__O8t/unnamed-scaled.jpg
a nevezési díjból az éhező gyerek és családjuk tartós élelmiszercsomagot kapnak. szocikok. nemzeti szocialisták.

nyilvánvaló a párhuzam.
ez.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Bundesarchiv_Bild_183-H04436%2C_Klagenfurt%2C_Adolf_Hitler%2C_Ehrenkompanie.jpg
és ez.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/img_0851.jpg
és az úrrétje lakótelepen játékos vetélkedőket tartanak a gyerekeknek. az önkormányzati képviselő mond beszédet. tipikus kampányrendezvények. klasszikus néppártiság. alapja az olcsó szavazatvásárlás.

2020.09.14. 19:05:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
lölő vagyona azért kell, hogy kivásárolják soros alexet.

2020.09.14. 20:00:05

@ricardo:
a túlárazott közbeszerzések nyugat-európában is hasonlóan működnek. legfeljebb nem ennyire nyíltak a visszaélések. és az összes párt benne van a buliban. az "antifasiszta" koalíció. és a magyarhoz mérten brutális mértékű tanácsadói pénzek röpködnek a nagy semmiért cserébe. a népi nacionalisták vezetőit széjjelveti az ideg, hogy ők ebből nem vagy alig részesülhetnek. mondván, hogy fasiszták. és nekik nyújt reményt orbán.

a különbség abban van, hogy európában tagállamok egy része nettó tőkeexportőr. skandinávok, benelux, németország, ausztria, svájc. slussz. a briteknek és a franciáknak vannak gyarmati piacaik. és az egyetemek fel vannak tőkésítve. amit most ugye prof. dr. palkovics irányításával történik. a fidesz maga alá gyűrné az egyetemi hálózatból a bölcsészkart, a reálértelmiséggel kiegyezne. hogy ez mennyire lesz működőképes az a jövő zenéje.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 20:09:52

@cvsvrs: Szerintem lölö vagyona azért kell, mert a.) Orbánnak személyesen nem lehet ekkora vagyona b.) Orbán nem akar több választást veszíteni c.) Orbánnak kell egy anyagi háttér, amely a Fideszen belüli helyzetét is stabilizálja a magyar oligarchákkal szemben. Tehát lölö vagyona Orbán hatalmáról szól, nem a nemzeti tőkéről, nem a versenyképességről, nem a magyar jólétről, nem a sikertermékekről és végül, legfőképpen nem Soros Alexről.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 20:18:04

@cvsvrs: Ja, a nyugat jobban lop, mint ti, azért gazdag. Sikertermékei meg nincsenek is. Avagy ahogy a Szapolyai-magyarok a kapitalizmust elképzelik a marxista-leninista papa és nagyapa elmondása alapján.

2020.09.14. 20:33:23

@Főnix Oszlár Gazdag:
orbán és anikó asszonynak mi a francért kellene több száz milliárd forintnyi működő vagyontárgy. orbán rendszerváltáskori álma vajon az volt, hogy övé lesz a gagarin hőerőmű? dehogy is. az ahhoz kellett, hogy így tárgyalhasson az e-on-nal oldalán lölővel. ezek a vagyontárgyak nagyrészt hatalmi célokat szolgálnak. a gyerekek ettől függetlenül ki vannak stafirungozva. és az ellenzéki értelmiség hazugsága, hogy ez rombolta le a magyar versenyképességet. lófaszkarikát. azt az budapest rombolta le a porig. és a fidesz se állítja helyre. hanem az ellenzék intézményeit rombolja le a porig. aztán ha ebbe az ország nem rokkan bele, akkor már jó lesz.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 20:36:53

@cvsvrs: Ne terelj, érti a közönség is, amit írtam. Hatalom, hatalom, hatalom, hatalom, hatalom és hatalom. Csak erről szól az egész. De ez a hatalom nem jó az országnak, mert kárt okoz.

legeslegujabbkor 2020.09.14. 20:38:21

Amíg egyetlen hang is ellene szól.
Amíg egyetlen gerinc nem hajol meg.
Amíg van remény a változásra.

Addig nem teljes a diktatúra.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 20:45:44

@legeslegujabbkor: Nem egy hang van a Szapolyai-magyarok ellen, hanem egy egész proto-etnikum. Milliónyi hang. A nyugat-orientált Ferdinánd-magyarok hangja.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 20:51:13

@cvsvrs: De igazad van, az ellenzék jelentős része is erkölcstelen familista és a Fidesz soraiban is vannak Ferdinánd-magyarok. És ettől jobban fogtok aludni? Én azt nem hiszem.

Bánegressy 2020.09.14. 20:57:59

@Főnix Oszlár Gazdag:
@cvsvrs:
és különben is még a kép linkjeidben is fideszistán csúsztatsz, mert oda a tündérkörfutásos, meg az ügyességi játékos közé nem hitler klágenfurthi be/vonulása(valami becsülettársaság, vagy mi a lófaszez? :D) passzol, hanem legalább valami ilyesmi: www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2017/03/nintchdbpict000312781278.jpg?w=940
mert ahogy most is, már akkoriban is törődtek a gyerekek hazafias lelki épségével.
azt nem mondom, hogy keresztények is voltak(olyan nagyon, mint ahogy ezek tolják magukról, bár mindenki tudja, hogy egész biztosan csak átejtés) és egész biztosan, még propaganda célokból sem fényképezkedtek volna feketékkel, viszont a karácsonyt is megünnepelték, nemcsak a führer születésnapját.

sync 2020.09.14. 21:00:02

A magaskultúra nem a munkásnak, parasztnak szól, hanem az elitnek. Valószínűleg Orbán sohasem volt értő fogyasztója a kultúrának. Ezért úgy gondolta, hogy a politika szolgálatába állítja. Át akarja állítani az elit(persze a közét is) gondolkodását hazafiasra. Amiben reménykedik, hogy Európában kialakulhat egy olyan zűrzavar, amikor is megkísérli a határok módosítását. Ekkorra neki egységes nemzetre lesz szüksége, amely akár fegyveres konfliktus esetén is támogatja. Most legnagyobb esélye Kárpátalján van. A folytonos harcban álló illiberalizmusnak új célokra van szükség. A mostani politika előbb-utóbb kifullad, muszáj lesz kalandorságot bevállalnia. Tragédia felé haladunk.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.14. 21:05:48

@sync: Mondjuk Burgenland, a Muraköz és a Dunamenti-alföld békés visszacsatolását nem bánnám, ezek fejlett Ferdinánd-magyar területek. Pozsony csak álom, de jól esne, mit ne mondjak. :)

2020.09.14. 21:31:55

@sync:
csődbe megy budapest. ennyi történik. és ha nem megy csődbe az ország, akkor már jó lesz.

2020.09.14. 22:01:47

@Bánegressy:
a keleti gyepűs hagyományőrző íjászok népi nacionalisták. a tündérkör futás. nevezési díjból tartós élelmiszereket vásárolnak az éhező gyerekeknek. ez ugye szocialista.

ilyenkor az ellenzéki értelmiség azt mondja, hogy persze: NEMZETI-SZOCIALISTÁK. ebből következik a hitleri németország. és erre hoztam egy példát a napi hírekből. az úrrétje lakótelepen játékos vetélkedőt rendeztek a gyerekeknek. egy ott lakó feketével. ezek szerint a fidesz mégse egy náci párt.

Bánegressy 2020.09.14. 22:49:02

@cvsvrs:
ezek szerint a fidesz propagandája nagyon erősen igyekszik sulykolni, hogy nem náci.
persze mindjárt másképp jelenik meg a kérdés antinácik megítélése kapcsán, akik általában véve nem látják a fekete(különböző bőrszínű) és fehér lakosság életét olyan harmonikusnak, mint az úrrétje lakótelepen és ezt viszont a fagyi előítéletek és a fennálló törvénykezés bizonyos mértékű "harmóniájának" tudják be.

2020.09.14. 22:54:46

@Bánegressy:
a fidesz propaganda azt sulykolja, hogy a fidesz egy néppárt. annak része a népi baloldal (közéleti nőiség, pl. tündérkör futás) és a népi nacionalista jobb (közéleti férfiaskodás, pl. íjászat).

Gery87 2020.09.14. 23:07:51

Elég szomorú hogy nincs a Fidesztől független "jobboldaliság" nemzeti konzervatizmus...és ez sokat elmond a magyar jobboldalról!

Bánegressy 2020.09.14. 23:13:15

@cvsvrs:
ez kamu
a fidesz propaganda azt sulykolja, hogy az orbánt és/vagy a kormányát bírálók a magyar népet támadják soros bukszájából vezérelve, abból a célból, hogy az országot a bevándorlók martalékává és soros zsákmányává tegye.
@sync:
muszáj nem lesz, mert már jó ideje bevállalja ezt a kalandorságot, tudnillik min. 2010 óta, de szvsz már jóval előbb óta.
viszont ennek az egésznek a kiindulása elsődlegesen az ország pénzügyi, gazdasági meghódításának a szándéka volt, az ő vezérletével és csatlósai által.
persze jó néhány törvénytelen(szerintük unortodox) húzással.
a politikájuk(amit mi annak látunk) ennek csak a következménye, mégpedig azért, mert a politikai váltógazdálkodás és ez a fajta gazdasági terjeszkedés nagyon nehezen összeegyeztethető, hacsak a váltótárs nem legalább ugyanannyira korrupt.
itt még talán ez a feltétel is meg volna.
a baj elsődlegesen egy jogi-ideológiai probléma; annak a vitatása, hogy ki milyen alapon jogosult az ország kirablására.
ki jogosult egyáltalán?
és mivel a jó magyar nép emezt a társaságot 3 ízben sokkal jogosultabbnak tartotta, hogy őket kirabolja - szinte kizárólagos a jogosultságuk; ez a társaság igyekszik is minden tekintetben megszolgálni a bizalmat.
a probléma csak az, hogy a másik társaság még mindig itt van.
innentől viszont már csak interpretációs képesség kérdése lesz, hogyan lehet előadni azt a világ szélesebb közvéleményének, ha mi csak egymagunk szeretnénk maradni a mi szeretett megbízóinkkal(akiket szintén zavar a fennálló helyzet, mert feszélyezi őket, hogy választaniuk lehetne, esetleg kéne, pedig csak szavazniuk kell és csakis ránk) és ezért készek is vagyunk bármit cselekedni.

2020.09.14. 23:29:19

@Bánegressy:
2015 után ez is a propaganda része. mivel az ellenzéki vezetők nem ellenzi a tömeges bevándorlást. és ezt a soros alapítványhoz kapcsolják. azért, mert ebből adódik a legtöbb belpolitikai haszon és a legkevesebb külpolitikai kár.

Khonsu 2020.09.15. 00:01:04

@sync:

Akkor még szerencse, hogy az egységes nemzettől nagyon messze állunk. Valószínűleg hamarabb kezdene el a két tábor egymásra lőni, minthogy elérné a határt...

Moin Moin 2020.09.15. 07:11:04

Persze, van "magyar-jobboldali kultúra": valami olyasmi, mint az Amazonas mellékén élő vad törzseké, akik az egész külvilágot egy végtelen nagy fenyegetésnek érzik, mindenkit lenyilaznak, aki a közelükbe megy - és este a tüzük körül arról gajdolnak, hogy ők a legfaszábbak.

...Ebben a kultúrában a gyerekhalandóság 70%-os, az átlagéletkor 40 év, a magas életszínvonalat pedig a paradicsommadár tollából készült fasztakaró képviseli. A csúcstechnológia a fúvócső - na, ide lehet eljutni "nemzeti alapon"!:)))

Moin Moin 2020.09.15. 07:18:51

@Főnix Oszlár Gazdag: Aha...!

És mi érdeke lenne Ausztriának/az osztrákoknak, ill. Szlovákiának/a szlovékoknak, valamint Szlovéniáank/a szlovéneknek visszaadni ezeket a csupán állításod szerint "magyar területeket"?

Gondolkozzatok már egy kicsit a partnerek fejével is! Ezt nem tudtátok 100-150 éves em, a románok és csehek meg ezt tudták, ebből (is) lett Trianon.

Javaslom neked, hogy ennyi ésszel bújj szépen vissza a Bibliádba - az való neked - és ne szólj bele a közügyekbe!

sync 2020.09.15. 07:38:43

@Khonsu: Csak Orbán motivációját keresem. Elolvastam egy könyvet Mussoliniről. Ő is hasonló problémák előtt állt és az eredmény az abessziniai, észak-afrikai kaland lett. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy Orbán lehetőségei Mussolinivel összemérhetők, de Orbán rálépett egy útra, ami jó a hatalom megtartásához, de ki tudja hová vezet.

chrisred 2020.09.15. 08:11:54

@Főnix Oszlár Gazdag: Ferdinándnak nem volt semmivel erősebb jogcíme, mint Szapolyainak. Öröklés alapján II. Lajos nagybátyjára, Zsigmond lengyel királyra szállt volna a trón, ő meg Szapolyait támogatta.

2020.09.15. 09:30:50

@Moin Moin:
jön a jeremy irons. ennio morricone zenéjét játsza.
www.youtube.com/watch?v=lAoT2ktM2H0
azok is kereszténnyé válnak. és ez a "kuttúra", nem a berlini "progresszió".

FrVili 2020.09.15. 09:30:51

Péntek este a Bárkert bazárban szórakozik a NER elit. Elegáns helyen öntik magukba a negronit és a habzóbort a 30 Hz –es döngető mélysugárzók basszusának és az egetverő I. világháborús katonák társaságában. Ha a környéken este 11-kor zavar valakit az ütemes és tetemes decibel, és ha valaha is azt gondolta, hogy a csendháborítás szabálya mindenkire vonatkozik, akkor valószínűleg már túl van azon, hogy belássa, hogy itt az ő szava annyit ér, mint a hangfalak mellett beszélgetni. A NER SUV-okat kerülgető fiatalok maszkban haladnak a Bárkert szomszédságába felhangzó Beethoven 4. szimfóniáját meghallgatni, a BFZ fesztelen előadásában. A maszkban ülő húszas éveik végén lévő fiatalok tapssal fogadják a karmester maszk feliratokra tett alternatív javaslatai közül a freeFSZE ötletét. Egy kívülálló számára a belterjesen taposolók több száz fős baráti társaság látszatát kelthetnék, ha nem itt élne, és nem tudná, hogy a választóvonal máshol van. Talán a koncertterem zenéjének és a kinti hangnyomás harmonikus spektrumának szélessége közötti különbség rajzolja ki azt a szimbolikus szakadékot, amely a koncert után biciklivel, sétálva vagy a rakparton helyet találó parkoló autókba szállva a vákertet elhagyók és az ittas NERlovagok és rokoni barátaik között van. A sikeres „vállalkozók” ilyenkor az egyik budai lakásukba vagy a füredi villa apartmanjuk felé tartanak távolról bekapcsolva a szaunájukat az utat már magától ismerő verdáikkal, mosolyogva sem tartva attól, hogy a hatóság, aki nem tudja kivel húzna ujjat, váratlanul megállítja őket. Mintha birtokon belül zaklatná őket valaki.
Ez az eus pénzeket osztó „izmos” állam és a 90-es évek óta ezerszer nevet váltó és újjászületett alvállalkozók közé beékelődő kockázatmentesen marzsot lefölöző jobboldali nemzeti elit a garancia a Románia szintje alatt stagnáló társadalom szellemi és gazdasági vegetációjának békés fenntartásáért.
Ha nem változik semmi, a NER örömódája az értelmes fiatalok teljes eltűnése lesz az országból, mert az éjféli basszus és a Porsche Cayanne –ok moraja nem hallatszik el mindenhova, ahol még elégedettek a kis életükkel, mert még mindig nem látják az összefüggéseket, hogy a gyerekosztályon azért kell kikérni a teáskancsót, hogy lehessen utána vizet forrralni benne a fürdetéshez, és a magyar egyetemeken azért tanítanak még a 70/80-as évek tankönyveiből informatikát és villamosságtant a román oktatástól 20 évvel elmaradva (mind a reál és a humán oktatásban), mert a jövő lehetőségétől fosztja meg őket ennek a magát nemzetinek feltüntető valójában kártékony harmadosztály (pl. Pelczné, Palkovics, Mocsai, Kásler). A következő generációknak, ez a rajtuk élősködő képmutatóan hamis, a legrosszabb kollektív mintákra blazírozó status quo hamarosan kegyetlenül benyújtja a számlát. Elalgásodik az ország, mint a mindenki által annyira szeretet Balaton. Ennyire vigyázunk az értékeinkre, és ezt hívjuk nemzetinek.
Én inkább hátrányos helyzetűnek mondanám.

2020.09.15. 09:43:43

@FrVili:
ellenben őket bármikor le lehet váltani. a köznép elzavarhatja vidnyányszkyt. zsámbékit, aschert és a többieket a köznép követlen válthatja le. csak úgy, hogy megválasztják ezeket.

2020.09.15. 10:03:33

@FrVili:
tehát ez elsődlegesen arról szól, hogy a főváros, a belső a városmag magyarrá váljon. budapest reprezentálja a magyar népességet. olyan legyen, mint kecskemét vagy szolnok. vagy adott esetben olyan se. most nem az a cél, hogy feltétlen a legjobbak a választódjanak ki a politikában. hanem azok, akikkel még éppen omlik össze az ország.

2020.09.15. 10:15:39

jaj, na nem omlik össze az ország. érthető ez felteszem így is. a köznép azt mondja, hogy mucsi zoltán nem szeretne tovább játszani az mtva olyan nagy sikerű sorozatában mint a munkaügyek, akkor ne játsszon. nem egy soós imre vagy sinkovics imre. fullajtár andrea nem játszik tovább. nem egy ruttkai éva. ez a banda a rendszerváltás utáni kulturálatlanságot számolja fel. azt, amit a főváros teremtett. a belterjes színházasdikval, a külterjes kereskedelmi tévékkel, stb. ezt rombolják most le. intézményesen. fizikai erőszak nélkül. nem mennek a rohamrendőrök, hogy elbontsák a szigetelőszalagos kordont. nem törik az őrt álló mucsi zoltánnak a fejét. nincs minszk. hanem van egy újgazdag réteg, "nemzeti nagytőkések", akik közvetlen leválthatók.

Reding Roli 2020.09.15. 11:27:14

A magyar állampolitika - èszlelvèn egyre kisebb hatását a társadalomra, de különösen a fiatalságra - irányt váltott: a már egyre kevesebb embert embert èrdeklő , egyre inkább meddővè váló antimigráns, antiliberális politika helyett , kísèrletet tesznek a Szent- Istváni állameszme újraèlesztèsère , ès egyfajta modern irredentizmust hirdetnek , a háborús hangulatkeltès lassú visszacsempèszèsèvel a közbeszèdbe... " Az igazság erő nèlkül keveset èr ..(...) adódjatok össze , ès kèszüljetek , minden nap kèszüljetek"
Mindezen politika feltámasztásához , meghirdettek egy 500 milliárdos fegyverkezèsi programot ...Mintha nem lenne holnap ...Tálan az utolsó , a vègső harcra kèszülnek? Miközben a csőd szèlèn táncol az ország : a GDP elkèpesztő zuhanásban , költsègvetèsi hiány több ezer milliárdos, az államadósság robbant ....A haderőfejlesztèssel párhuzamosan ezermilliárdos beruházások : Paks 2 ( nagy a hallgatás ...) Budapest- Belgrád vasút, stadion èpítèsek, nemzeti hitel ès kötvènyprogram- haverok ezermillirdos megsegítèse ..)
Orbánèk illuzórikus álmai a magyar törtènelem legnagyobb bukásához vezethetnek ...

A közvèszèlyes megszállottság , a való világ realitásait teljes mèrtèkben ignoráló küldetèstudat-amely vezèrli a mai magyar külpolitikát- hatalmas bajt hozhat az országra , de különösen a kisebbsègekre, hiszen azt gondolják ,hogy a nyers katonai erő segítsègèvel újra lehet írni a kárpát- medencei magyar pozíciókat ès a lengyelekhez dörgölőzve , akár az európai erőviszonyokat is...
Naív illúziók! A közvetlen szomszèdainknál ez csak dacot fog kiváltani ès mègjobban felgyorsulhat a magyar kisebbsèg asszimilációja, a nemzetisègi elnyomás , az erdèlyi autonómia- törekvèsek sem fognak soha erőpolitikai alapon megvalósulni...meg máshogy sem ( sajnos ...)
A határon túli kisebbsègek már mindenhol beolvadnak - sajnos- ezt a folyamatot senki sem tudja megállítani , kár a magyar adófizetői milliárdokat egy illuzórikus , határontúli nemzetpolitikára pazarolni ..((Talán a Szèkelyföldet kivève , amely egy monolit tömb..))...A kettősidentitás egyre inkább terjed magyar nemzetisègek körèben is, aminek vège , pár generáció múlva a lassú asszimiláció lesz...

El kellene engedni a Kárpát - medencei hegemónia - törekvèsket: "Együtt tesszük naggyá a Kárpát - medencèt" a saját "igazságunkat" - nem lehet a nyers erővel igazolni , felemelkedni meg vègkèpp nem lehet !

Jobb lenne Magyarországra koncentrálni , mert amíg itthon súlyos társadalom - torzulások vannak , addig nem fogjuk a kárpát- medencei "vezető a szerepünket" sem visszaállítani ...

Reding Roli 2020.09.15. 11:50:53

index.hu/techtud/2020/09/15/horthy-konferenciat_tartanak_a_tudomanyos_akademia_egisze_alatt/

Konfenerciát tartanak a Horthy- rendszer kül-, társadalom-, ès kultúrpolitkájáról, amely a magyar jobboldali politika "epitome"..
Orbánèk is csak onnan tanulnak irredentizmust , önsorsrontó nacionalizmust, onnan ered a megszállottság, a küldetèstudat, a kulturális felsőbbrendűsèg èrzèse ..
Csakhogy annak idejèn voltak olyan kiemelekedő filozófusok mint Prohászka Ottokár , kultúrpolitikusok- Klebersberg Kuno ès Hóman Bálint , vagy ott volt a kiváló író Herceg Ferenc ...
Ma ilyen kultúraformáló szemèlyisègek nincsenek ..Van Szánthó Miklós ( Kesma) , Palkovics László, Vidnyánszy Attila...
Az Orbán - rendszser egy poplulista , a selejt kiválasztásán alapuló rendszer , nem pedig a teljesítmènyen, a tudásom alapuló meritokrata, jobboldali...
Bárcsak lenne most egy Teleki Pál-, vagy Bethlen István nagyságú jobboldali , " klasszikus "konzervatív politikusunk!

2020.09.15. 12:22:50

@Reding Roli:
volt horthy rendszer, kádár rendszer. az orbánizmus nem rendszer, hanem a pillanat uralálásán alapuló rezsim. ami a pártpolitikában korai horthy korszak és a késő kádár kor konszolidációs elemeit vonultatja fel. és ezekkel orbán egy jelenkorban kétes megítélésű ámde korszakos politikussá vált. és ez egy átmeneti korszak a magyar történelemben. és az a kérdés, hogy hová fut ki.

egyesek szerint katonai vagy félkatonai diktatúrává. ezt mondja az ellenzék. illetve a szélbal szerint ez már a diktatúra. mások szerint sehová nem vezet, mert az orbánizmus a forintgazdaság összeomlását eredményezi. lehetséges. de az is, hogy budapest ellenzéki önkormányzata megy csődbe és nem az ország. és az illibereális átmenet után egy új összetételű fővárosi elittel a posztorbánizmus polgárosodáshoz vezet.

2020.09.15. 13:06:45

@Reding Roli:
az orbánizmus azt a célt szolgálja, hogy a magyar tudományos akadémián a magyarok alázása mellett egyszer majd valaki azt mondja, hogy kérem akkor a felállás az, hogy volt a feudális magyar réteg. ahogyan kádárizmusban nevezték a bitang úri rend. rendben. de akkor mellette a zsidó kommunisták és a náci németek voltak. budapest

2020.09.15. 13:29:05

@Reding Roli:
budapest és a magyar vidék etnikai összetétele eltérő. ez az alapprobléma. ebből adódik az, hogy a zsidó kommunisták és a náci németek összecsapását állítják be magyar történelemként. azok nem magyar családok. hanem magyarországiak. és ezek leszármazottainak töredéke vált magyarrá. a többsége többségi magyarellenes. és kisebb része középutas.

chrisred 2020.09.15. 13:32:49

@cvsvrs: Az új történelemhamisítás az lesz, hogy ebben az országban csak dzsentrik, nácik és kommunisták éltek?

2020.09.15. 14:00:59

@chrisred:
a horthy korban errefelé a püspök és a rabbi együtt ültek a haladás páholyban. a német megszállás idején debrecenben kölcsey sándor volt a polgármester. aki egy magyar nemes volt. volt egy zsidó főügyész. és ezek lemondtak tisztségükről, amikor a náci németek bevonultak. ha nincs német megszállás, akkor van antiszemitizmus, de nincs holokauszt. amiért a magyarországi németség sajnálatos módon nem vállalt felelősséget. freud tamás büszkén vállalja azt, hogy ő sváb, de a magyaországi németség nevében egy fél mondattal sem kért még senkitől elnézést. és a zsidóság képviselői sem. trianon és a gulág okán. egy fél mondattal sem. azt, hogy nagyon sajnáljuk a történteket. ennyit sem sikerült ez ügyben mondani.

2020.09.15. 14:07:11

@chrisred:
tehát ha ezt etnikai alapon akarja valaki leírni, akkor a magyarországi zsidók betelepítését bécsből rendelték el a németek. és a kitelepítést berlinből rendelték el szintén a németek. ha nincs a nácinémetország, akkor nincs holokauszt. és ha nincsenek a zsidók, akkor nincs szovjetorosz rendszer és nincs gulág. ezek nem a magyar nemesség feudális világképéből következtek. amire lehet mondani, hogy az elmaradott volt, stb. de nem abból következtek a 20. század borzalmai.

2020.09.15. 14:13:31

@chrisred:
és a cigányság hogy került a belvárosokba. a zsidó polgári lakásokba. mégis hogy kerültek tömegével a szegény kis cigányok. mert a "lábszagú" parasztok elfoglalták ezeket. tényleg? azok véletlen nem a szegény kis cigányok voltak.

2020.09.15. 14:18:12

@chrisred:
és lehet mondani, hogy hagyjuk ezt az enticizálást. mert az értelmetlen módon felkorbácsolja az indulatokat. de abból történeti idealizálás következik. amiben mindenkori rosszak, vagy gonoszak nemtelenek és szimplán nemzetellenesek.

chrisred 2020.09.15. 14:19:20

@cvsvrs: Schweidel József, Poeltenberg Ernő, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos.

Lehet, hogy az a 200 ezer magyarországi német, akit a háború után kitelepítettek, bocsánatot kért volna, ha marad.

Trianonért Tisza Istvánnak már nem volt módja bocsánatot kérni, Clemenceau-nak esze ágában sem volt. A gulagért Gorbacsov bocsánatot kért, már ha van, akinek ennyi elég.

chrisred 2020.09.15. 14:26:02

@cvsvrs: A cigányok kényszerasszimilációja ugyanolyan pártállami megalomániás terv volt, mint a vas és acél országa. Csak épp nem gépeket, hanem munkaerőt akartak kovácsolni belőlük.

2020.09.15. 14:28:55

@chrisred:
a németek és a zsidók nem kértek elnézést egymástól. és a többségi magyaroktól. nem is fognak. mert az áldozatok és az elkövetők mind meghaltak. magyarország kifejezte sajnálatát. németország is. amennyiben az unió jelenlegi formájában fentmarad, akkor a páneurópai keretek között igyekeznek normális viszonyt kialakítani az izraelitákkal és a zsidó állammal. és ennyi. ennél sokkal többet most nem lehet tenni.

nyilván budapesten még egy évtizedik az lesz, hogy így a magyarok. úgy a magyarok. mucsi zoltán után lehet, hogy scherer péter is visszavonul. és majdcsak találnak a helyükre ilyen vicceskedő arcokat valamelyik kocsmában. elmondhatják majd, hogy tombol a fasizmus.

2020.09.15. 14:30:20

@chrisred:
csakhogy a háború után még nem volt pártállam. szerinted a kisgazda magyarok költöztették be a cigányokat tömegével a belvárosokba.

chrisred 2020.09.15. 14:32:01

@cvsvrs: A többségi magyaroktól azok se kértek elnézést, akik elvitték őket a Don-kanyarhoz.

chrisred 2020.09.15. 14:34:17

@cvsvrs: Nem, de azokat a lakásokat nem sokkal később államosították és kiutalták.

2020.09.15. 14:40:12

@chrisred:
hogy kerültek a cigányok tömegével a belvárosokba. milyen jogon? a tildy zoltán elrendlte a kényszerasszimiliációt? vagy a magyar dolgozók pártja rendelte el? a belvásrosi vas és acélkohók építésekor? ezek a konrád györgy által lábszagú parasztokként aposztrofált népelemek, akik a piszkos munkát végezték és elfogaltlák a polgári házakat vajon kicsodák voltak. a palócok?

2020.09.15. 14:53:28

@chrisred:
ebből jöttek létre a falu széli cigánytelepek. a szegény kis cigányok hogy kerültek tömegével a belvárosokokba?

chrisred 2020.09.15. 14:57:41

@cvsvrs: Milyen belváros? Dzsumbuj? Hős utca?

2020.09.15. 14:59:57

@chrisred:
ez a falu széli kültelki cigányság szavaz tömegével orbánra és a fideszre. és van egy "liberális" "cigányság". azok a családok hogy kerültek tömegével a belvárosokba.

chrisred 2020.09.15. 15:03:08

@cvsvrs: "és van egy "liberális" "cigányság"."

Teszem azt?

2020.09.15. 15:03:22

@chrisred:
a szegény kis jószefvárosiak hogy kerültek oda? hogy kerültek tömegével belvárosokba a cigányok?

chrisred 2020.09.15. 15:12:32

@cvsvrs: beszelo.c3.hu/cikkek/a-jozsefvaros-melyen%E2%80%A6

"Slumosodás, gettósodás

Az elköltözöttek helyére egyre alacsonyabb státusú családok költöztek be. Az erősen centralizált, bürokratikus elosztási rendszer ugyanis főleg itt juttatta lakáshoz azokat a családokat, amelyeknek telepi vagy leromlott külvárosi területeken fekvő lakásait megszüntette, de amelyeket nem tudott vagy nem akart új lakáshoz juttatni. Itt kapott lakást azoknak a nagy létszámú, sokgyerekes családoknak egy része is, amelyek számára a hatóságok nem tudtak az új lakótelepek többnyire kisméretű lakásaiban megfelelő elhelyezést biztosítani. De itt horgonyoztak le azok az alacsony jövedelmű családok vagy egyedülálló öregek is, akik nem lettek volna képesek egy új lakás költségeit fedezni.

A városrész slumosodásának folyamatában minőségileg új fejezet kezdődött a cigány népesség tömeges beáramlásával. Cigányok mindig laktak ezen a területein, de viszonylag kevesen és lokalizáltan. Ők a cigányság legfelső rétegeiből kerültek ki, többnyire zenész cigányok voltak. A cigányok tömeges beáramlása csak a hetvenes évek közepén, a cigány- és szegénytelepek felszámolásával, majd a külső kerületekben folyó „buldózeres” városfelújításokkal párhuzamosan indult meg és vált egy idő után öngerjesztő folyamattá.

Az 1971 és 1986 között eltelt 15 év alatt Budapesten pontosan megduplázódott, 1,2-ről 2,4%-ra emelkedett a cigány tanulók aránya. A belső (VI.–IX.) kerületekben ez az arány már a hetvenes évek legelején is 2,7% volt, s 1986-ra több mint megháromszorozódott, 8,3%-ra emelkedett. Ezek persze csak nagy területekre vonatkozó átlagadatok. Már a nyolcvanas évek közepén, és éppen az általunk vizsgált Középső-Józsefvárosban voltak olyan kisebb lakóhelyi körzetek, ahol a cigány tanulók aránya 25%-nál is magasabb volt, és mivel az iskolai szegregáció a lakóhelyi szegregáció erősségének mértékét is felülmúlta, már akkor volt a városrésznek olyan általános iskolája (Erdélyi utcai általános iskola), ahol ez az arány megközelítette az 50%-ot. Az azóta eltelt időszakra vonatkozóan nincsenek hasonlóan pontos adataink, de számos jel mutat arra, hogy a nyolcvanas évek végén felgyorsult a cigány népesség fővárosba áramlásának folyamata, és hogy a cigányok aránya a belső pesti slumban az átlagosnál is gyorsabban emelkedett."

2020.09.15. 15:19:59

@chrisred:
a cigányság tömeges beáramlása a belvárosokba 70-es évektől kezdődött el? mert mindig is belvárosi lakók voltak ezek a népelemek. véletlen nem 44-ben költöztek be az üresen maradt házakba? mert állítólag a magyar parasztok ölték meg a zsidókat azért, hogy elfoglalják a lakásaikat. otthagyták a földjüket, az állataikat, hogy beköltözhessenek ezekbe a lakásokba. a szántó-vető parasztok. ez most az akadémikus történetírás.

chrisred 2020.09.15. 15:33:56

@cvsvrs: 44-ben a cigányok számára is egészségtelen volt, pont az az Endre László lett a deportálásügyi államtitkár, aki korábban a cigányok koncentrációs táborba zárását és a férfiak sterilizálását szorgalmazta. Ezért valószinűtlennek tartom, hogy tömegesen költöztek volna a városokba.

2020.09.15. 16:15:38

@chrisred:
valahogy mégis oda kerültek. nemcsak budapesten. debrecenben is. az arany bika szálló környéke tele lett cigányokkal. a zsidó negyed hült helyére tömegével kerültek a cigány családok. őket miért nem hurcolták el? ha egyszer a belügyi államtitkár ezt szorgalmazta. a német megszállás után kik irányították a deportálást?

chrisred 2020.09.15. 16:21:29

@cvsvrs: Megvallom, fogalmam sincs a különböző demográfiai mozgalmakról Debrecenben. A cigányok közül több tízezret deportáltak, de hogy pontosan mennyit, azt ugyanúgy csak becsülni lehet, mint azt, hogy valójában hányan vannak.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 16:30:54

@Moin Moin: Hahaha, az SZDSZ él, élt és élni fog? Avagy a biztos út a 2.16%-ig? Közügyekkel szerintem inkább azok nem fognak foglalkozni jó néhány évtizedig, akik nem értik a magyar nép lelkét.
A magyarok 84%-a szerint Trianon igazságtalan és túlzó volt, 63%-a szerint akinek nem fáj Trianon, az nem magyar. index.hu/techtud/tortenelem/2020/06/02/trianon_kozvelemeny-kutatas/

2020.09.15. 16:31:34

@chrisred:
ha a belügyminisztérium irányította a deportálást és az állítólagosan szorgalmazta a cigány elhurcolását, akkor hogy kerültek a cigányok tömegével a belvárosi zsidó negyedbe? ki telepítette be őket? tildy zoltán? vagy rákosi vagy kádár? vagy előtte? horthy? vagy tisza vagy deák ferenc idején. vagy mikor?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 16:35:24

@chrisred: Nem a jogcímmel volt a probléma. Szapolyai megválasztása és koronázása simán érvénytelen volt, mert kihagyták a nádort. A nádor nélkül nem lehetett törvényesen összehívni az országgyűlést, tehát Szapolyai érvénytelenül megválasztott király, trónbitorló volt. Ferdinánd megválasztása és koronázása meg teljesen törvényesen ment végbe, nádorostul, mindenestül. Ettől kezdve a kurucok alkotmányellenesek voltak. Ennyi.

2020.09.15. 16:50:14

@chrisred:
vagy mondjuk egy nagyon egyszerű kérdés. az osztrák-magyar bankház mekkora összegben nyújtott hitelt németeknel és zsidóknak és a többségi magyaroknak?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 16:54:22

@cvsvrs: Vagy mondjuk az is egy nagyszerű kérdés, hogy arányaiban miért túlnyomóan zsidók és németek-osztrákok voltak a magyar Nobel-díjasok? Kultúra? Genetika? Csalás? És érdekes módon a polgárosodás is hasonló arányokat mutatott 1944 előtt.

2020.09.15. 16:54:34

@chrisred:
vagy akár szlávoknak, vagy erdélyben románoknak. és mennyi hitelhez jutottak a németek és a zsidók? és a magyar polgárok? az osztrák-magyar bankház kiket pénzelt? a tótokat és az oláhokat a magyar polgárság és a parasztok nyomták el? vagy akár a magyar nemesség? hogy nyomta el őket a birtokain kívül? mennyi hitelhez jutott budapest és a vidék? és a kedvezményezettek milyen volt az etnikai összetétele. általában a hatalmi szempontból kulcs ágazatokban milyen szerepet vállaltak egyesek.

2020.09.15. 16:55:02

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez összesen egy generáció.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 16:58:42

És mennyi=És ez mennyi generáció?

2020.09.15. 17:02:33

@Főnix Oszlár Gazdag:
összesen egy nemzedékről van szó, amelyik brutális mennyiségű pénzhez jutott. amit az osztrák-magyar bankház hasonlóan egyébként a nyugathoz. a semmiből teremtett. azzal a balkánt próbálták gyarmatosítani. csak közben egyeseknek kellett a cár vagyona is. a kommunistáknak. egy politikai platformon állnak a "liberálisokkal". szegény belvárosi cigányok, akik odapottyantak a belvárosba. a németek, akiknek semmi közük nem volt a holokauszthoz. mert a magyar parasztság volt az elkövető. tényleg?

2020.09.15. 17:03:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez attól függ, hogy kik írják az intelligencia teszteket.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:06:35

@cvsvrs: Kétségtelen, hogy csak egy "genetikailag fölényben lévő" etnikai csoport képes ilyen versenytorzító törvényt alkotni, elsőként Európában. Komoly civilizációs sarokpont volt és egyben a Szapolyai-magyar "államilag szabályozott tehetség" előhírnöke. Szánalmas. hu.wikipedia.org/wiki/Numerus_clausus

2020.09.15. 17:07:11

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez egy nemzedék. most hol vannak ezek a nagy német, vagy nagy zsidó feltalálók budapesten?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:08:11

@cvsvrs: És mit találtak fel a Szapolyai-magyarok, ha akkora zsenik? A hogyan-építsünk-jachtkapitalizmust-felesleges-stadionokkal világszabadalmat? Röhej.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:08:31

@cvsvrs: Az EU-ban és az USA-ban, mert elmenekültek.

2020.09.15. 17:17:00

@Főnix Oszlár Gazdag:
a magyar politikai osztály a felelősséget ezért vállalja a felelősséget. a magyar tudományos akadémián a "németek" és a "zsidók" nem vállalnak semmit a magyar történelem viharaiból. persze ezek valójában identitás nélküliek. ezek nem zsidók. izrael, és az izraeliták is utálják őket. ezek nem németek, mert a német gyáriparosok a fidesz oldalán állnak. a v4-ek, a szlávok a fidesz oldalán vannnak. vannak hazaáruló szlávok, akik identitás vesztettek.

ez nem egy valós etnikai konfliktus. egy identitás vesztett népcsoport filozofikus mesterrassznak képzeli magát. és őket éppen a izraeli, izraelita zsidók, a szövetségi németek és a környező szlávok verik szét a fidesszel. akiket legnagyobb számban az "underclass" támogat. ők vajon melyik etnikumhoz kötődnek?

2020.09.15. 17:18:07

@Főnix Oszlár Gazdag:
kik elől menekültek? a gyügyei parasztok üldözték őket?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:19:24

@cvsvrs: Nem tudom, kérdezzed meg tőlük. És csak azt tudom, hogy én nem érzem a zsidókkal szemben alsóbbrendűnek magam, tehát nem érdekel a jelenlétük. Emberek, mint én, oszt kész. A gond akkor van, ha valaki bűnbakot keres, mert tehetségtelen. Mert az szánalmas.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:19:56

@cvsvrs: Nem, az életképtelen és embertelen Kelet-Európai csőd elől menekültek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:20:53

Kelet-Európai=kelet-európai

2020.09.15. 17:21:33

@Főnix Oszlár Gazdag:
lölőt azért választják meg, hogy eltakarodjon ez a mesterrassz budapestről. megértsék, hogy itten lölő lesz. fási ádám lesz. majka. meg ezek a szarok. vidnyánszky lesz. azért választják meg, hogy kiseperje az szfe-t. és legyen egy szinitanodája neki is. és még jó néhány ezt követően. a dériné program kapcsán létrejöhet.

2020.09.15. 17:23:36

@Főnix Oszlár Gazdag:
csakhogy a zsidókat a nácinémetek ölték meg. a ná-ci-né-met-ek. budapesten az akadémia konferenciázik, hogy a magyar nemesek és a parasztok. nem. a nácinémetek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:23:47

@cvsvrs: Á, nem lesz itt semmi, csak 1944-re jön 1945. Meg 1914-re jön 1920. De a hülyék még ezt sem értik meg. Biztos ehhez is Nobel-díj kell. Meg mesterrassz. Mert úgy egyébként nem nagyon megy a történelem és a logika.

2020.09.15. 17:27:06

@Főnix Oszlár Gazdag:
települsénkét. kezdjük a leggazdagabb budaörssel. vegyük végig a családokat.

2020.09.15. 17:27:37

@Főnix Oszlár Gazdag:
akik feladták a kereszténységet. nem magyarok.

2020.09.15. 17:28:25

@Főnix Oszlár Gazdag:
akik beálltak magyarország megszállói mellé. azok nem voltak magyarok. ahogyan akik beálltak a szovjetorosz megszállók mellé. azok se magyarok többé.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:29:50

@cvsvrs: Hahaha, akik feladják a kereszténységet azok nem magyarok? Akkor te sem vagy az, mert nem hajtasz térdet Isten és Krisztus előtt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 17:33:20

@cvsvrs: Na jó, ez komolytalan. Folytassa, aki akarja.

2020.09.15. 17:34:36

@Főnix Oszlár Gazdag:
a keresztény államnemzetbe vetett hit egy elég egyszerű dolog. uporék hazaárulók voltak. és most ki kellene állni, hogy oké, a testvére moszkvába ment. elárulta az országot. bocsánat. és meg van bocsátva. és az upor lehet főrendező feltéve, hogy a nép őt választja vagy a népképviselet nem emel vétót. és ha azt mondják, hogy nem kérik az uport, akkor nem lesz főrendező egy állami intézményben. akkor se ha mucsi zoltán tótágast áll. ha őt választják meg, akkor majd ő mondja meg. így meg nem.

2020.09.15. 17:35:37

@Főnix Oszlár Gazdag:
azok akik magyarországon feladták a kereszténységet nem lehetnek magyarok.

2020.09.15. 17:36:52

@Főnix Oszlár Gazdag:
nem a templomba járást. a hitgyülekezetét.

2020.09.15. 17:37:41

@Főnix Oszlár Gazdag:
aki nem vallja a magyar vallást az nem magyar. nem vallhatja magát magyarnak.

2020.09.15. 17:40:22

@Főnix Oszlár Gazdag:
majd az lesz a megoldás, hogy akkor a családokat egyesével végig kell venni. mert másképp az lesz, hogy a magyarok. nem. magyarországra egyébként erőszakkal betelepített családok.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 18:48:09

@cvsvrs: Isten nélkül nincsen kereszténység és ti nem Istent, hanem önmagatokat imádjátok. Röhej, ha valaki azt hiszi, hogy az önimádat egy vallás. És egyben szánalmas is. A középszerű, tehetségtelen önimádat szociopata és immorális tombolása nem visz előre. Amelyik párt 10 év alatt csak ezt érte el, az nem alkalmas a magyar nemzet felemelésére.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 18:51:34

@cvsvrs: Vannak istentelenek és vannak, aki térdet hajtanak Isten előtt. A Fidesz azonban nem hajt térdet Isten előtt, tehát alkalmatlan a sikeres morális újjászületés levezénylésére. Talán erre utal a sikertermék nélküli jachtkapitalizmus is, amely felesleges stadionok építéséből hoz létre egy élősködő, feudálbolsevik elitet. És eközben a GDP nem nő jobban, mint Gyurcsány alatt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.15. 20:30:20

@cvsvrs: Ez így rendben van, de néha hagyjatok minket is kormányozni, OK? Mit veszthettek? Sokkal nagyobb idiotizmus az sem lesz ennél, ami van, de nem? ;)

FrVili 2020.09.15. 20:35:36

@cvsvrs: Ez így van. Nem csak szidják a többségi magyarokat, hanem bántják is őket. Ez tűrhetetlen, hogy egy Ascher Cafényi szűk társaság uralja Magyarországot. Szegény jó csurkapista. Ezekkel szemben még a túlerőben lévő fidesz is tehetetlen. A Marvel univerzum is kevés ide.
De hát ez az élet rendje. A természet ebben az esetben kivételesen rossz hierarchiája. Egy győztes kisebbség uralkodik az örök vesztesek felett. Milyen dolog ez. És a magyar csak áll a viharban ázottan cidrizik és tűri minden balsorsát, hiába a sok fáradtság: Kun, Bokor, Megadja, Hajgató, Dési-Dregán, Rédli. Csak a fidesz adhat erőt és mindent legyőző akaratot.
Ha másképpen lehetne, akkor bizonyára másképpen lenne, de hát évszázadok óta így van. SAjnos ez a "szükségszerűen rossz kategóriájába esnek a nemzeti idealizmus szempontjából", addig nem lesz itt nyugalma a magyarnak, amíg nem történik meg ennek a kívülről finanszírozott identitásnélküli titkos társaságnak az elzavarása. Igy is elég szűkös ez az ország ennyi jó jámbor magyarnak. Mikor lesz itt Debrecenből Budapest?
Könyörgöm, mikor? Mikor indulnak meg az emberek végre Budapestről Debrecenbe, mint amikor a nyugatiak átszöktek Kelet-Berlinbe? Igen egyszer eljön ez az idő is, de még sok csatát meg kell nyerni, hogy a magyarok visszaszerezzék azt ami az övék és megnyerjék ezt a nagy nemzeti háborút. Felül kell kerekedniük a felettük állók Up(or)-ok felett, hogy ne legyenek alul ahogy az Asche az Ascherben lenni szokott. Ez lesz a magyar polgárosodás egyetlen és beteljesült igaz útja. És akkor végre szabadon néptáncolhat a kenyérlángosos mellett az őstermelői piacon anélkül, hogy egy szűk társaság megmondaná neki, hogy mi a szép és mi a jó. Na megyek, annyira elérzékenyültem, ahogy rám tört a nyilas gyönyör.

Reding Roli 2020.09.15. 20:46:02

@Főnix Oszlár Gazdag: Sajnos, mi egy elbukott nemzet vagyunk , alkalmatlanok a modernizációra, az európaiságra , a magasabbrendű erkölcsisègre , a józan gondolkodásra ...Ha reálisan nèzzük az Orbán - kormány eddigi sikereit a magyar nemzet megvezethetősègènek, butaságának , rossz válaszainak köszönheti- így a bűneik is "társadalmasodnak ": együtt tettük tönkre az országot ..Magyarország társadalmi -gazdasági sèrülèkenysège , vèdtelensège a nèpjellemből fakad, amely most a világjárvány kapcsán egyre jobban a felszínre került ...Az önsorsrontó, gyanakvó, az erkölcsöt- tudást - fegyelmet - törvènyt ( el) nem ismerő , kuruc- magyar jellemben látom a problèmak fő okát ...Ahhoz , hogy egy jobb , emberibb világot tudjunk èpíteni, kellene egyfajta társadalmi józanság, általanos konstruktivitás , visszafogottság, de nálunk a balkáni őrület jellemző inkább ...
Azt kell mondjam , itt lehet hogy csak az orbáni diktatórikus rend működik , a magyar kèptelen szubszidiaritáson alapuló politikára, az általános felelőssègen, a rèszvètelen alapuló politikai cselekvèsekre....
Az orbáni ,autoriter rendszer , ebben a szellemileg leèpült közegben egy termèszetes kèpződmèny ...
Orbán most bedobta a lovak közzè a gyeplőt - elengedte a covid - jarványt- ès nèhany hèt alatt Európa egyik èllovasa lettünk...
Ennek a nemzetnek felesleges a szabadság, mert önmagában úgysem tud vele mit kezdeni ...
Fejlődni leginkább csak akkor tudtunk, amikor "megtermèkenyítettèk" Magyarországot, kívülről, pl. a dualizmus korában ....
Karpát-medencei kultúrfölèny ??? Ugyan már ! Bukóágon vagyunk ,miközben Orbán pusztító populizmusa pont az ellenkezőjèt plántálja az agyakba....Ezzzel ellentètben - szerintem - egy hatalmas összeomlás jön , mind gazdaságilag, mind társadalilag, de a vilagjárvány is "megválasztja "a nèpet - mert majdnem nulla a vèdekezès ...A cívisváros pl 2 hèt alatt brutális járványközpont...
Felelős nincs , a tehetetlen szar populista politika nem csinál semmit , az inkompetens , lúzer vezetőivel együtt...Megy az ország a vágóhídra...Orbánt én sokkal többnek gondoltam korábban ,mint amit most látszik belőle: totális tanácstalanság , hogy mi legyen Magyarországgal...

Billy Hill 2020.09.15. 21:36:08

@Reding Roli: "Sajnos, mi egy elbukott nemzet vagyunk , alkalmatlanok a modernizációra, az európaiságra , a magasabbrendű erkölcsisègre , a józan gondolkodásra" "Megy az ország a vágóhídra." Ennyi, csapó! Fukuyama és a történelem vége. Nincs tovább (?).

Reding Roli 2020.09.15. 21:50:35

@Billy Hill: Globális ökológiai kataklizma fenyeget , simán benne van a jelenlegi világhelyezteben , hogy mindnyájan megyünk a vágóhídra ...Lehet hogy felülkerekedik az emberisèg a globális problèmákon , de az " új világban " egyes államok relatív helyzete akkor is változni fog. Lesznek nyertesek , ès lesznek vesztesek - triviális igazság ...Attól tartok - hogy mi a vesztesek közzè kerülünk , nem pusztán Orbán , hanem az alapvető nemzeti karakterünk miatt...

Billy Hill 2020.09.15. 21:52:32

@Reding Roli: Szóval pesszimista vagy. De mi lesz, ha nem lesz vesztes az ország? Pl. elvegetál; az gáz?

Reding Roli 2020.09.15. 23:03:41

@Billy Hill: Nem látom azokat a kitörèsi pontokat, amelyek a győztes oldalra segítenèk az országot...Elvegtálni persze el lehet...A szerencse annyi, hogy sem az EU- nak , sem Nèmetországnak nem èrdeke , hogy itt extrèm szar állapotok legyenek , így valamennyit mindig segíteni fognak ...Elvileg , 2021- től indul az EU koronavírus helyreállítasi alap...Az orszag jelenlegi helyzetèből kiindulva az sem lesz elèg...Egy komolyabb bukás is bekövetkezhet ..Járványügyileg ès gazdaságilag is sötèt jövőt vizionálok ...

FrVili 2020.09.16. 00:29:09

@Reding Roli: azért ne feledkezzünk meg arról, hogy az országot egy zseniális taktikus vezeti, aki nagyobb távlatokban gondolkozik, mint a Covidos hónapok, amelyet egyszer már az egész világ elismerését kiérdemelve sikeresen legyőztünk. A második hullámot már rutinból legyőzzük. Már a szabdsajtóban csak az entert kell lenyomni, a sikertörténet folytatódik...
Itt nem csak szaros bohócképzőkről meg füves gyerekek újságíró csapatairól vagy épp most átsuhanó pandémiáról van szó. Légypiszok, főleg egy olyan már bizonyított szakmai gárdával a háta mögött, amelyet azért bármelyik nyugati ország megirigyelhetne. TEszik a dolguk a háttérben, és ez adja azt stabil gazdasági és szellemi tartalékot, amely nem teszi szükségessé minden apró negatív hírre való reagálást, mert a szakma és hát az erkölcsi alapok is kikezdhetetlenek.
Ezért mondom, hogy itt nem is 2022-ben, és nem is Magyarországban kell csak gondolkodni. Legalább 2222 és legalább a Kárpát-medence. NEm kell minden hülyeségnek bedőlni. Itt nagy dolgok vannak készülőben. Jó lesz. Már most is jó.
Kihagytam valamit?

2020.09.16. 08:13:29

@FrVili:
budapest akkorra fog elfideszesedni, amikorra az orbánizmusnak vége szakad.

chrisred 2020.09.16. 08:21:17

@: Ismétlem, nem ismerem Debrecen történetét, gfogalmam sincs, hogy kerültek a belvárosba cigányok.

chrisred 2020.09.16. 08:23:38

@: Gondolom, ez a vállalkozási lehetőségeken múlt. A többségi magyaroknak nem volt vállalkozása, a jobbágyfelszabadítást nem követte földosztás, ezért nem volt zálogfedezetük.

chrisred 2020.09.16. 08:24:35

@: A kedvezményezetteknek az volt az etnikai összetétele, ami a városi polgárságé.

2020.09.16. 08:26:10

@FrVili:
egy értelmetlen vallásvita folyik. amit próbálok demonstrálni. és közben persze megérteni. túl azon, hogy ennek a kultúrharcnak azért, nincs túl sok értelme. valami azért mégis van. és azt meg lehet érteni. ahhoz nem kell hozzá érettségi.

az akadémikus most bölcselet nagyjából az, hogy kígyót békát kell kiabálni a többségi magyarokra. ez a kulturálatlanság forrása. ez egy kontra. és az orbánizmus nyilván ebből adódott. az egy rekontra. de a kultúrharcban már egyik félnek sincs túl sok muníciója. a gazdaság fogja eldönteni.

ha az ellenzéki budapest megy csődbe, akkor bukik az összefogás, párbeszéd, együtt. mszp-szdsz és a felelős értelmiség. és ha magyarország megy csődbe, akkor bukik a kormánypárt. ha egyik se, akkor egyik se. és marad a kultúrharc. ha mindkettő, akkor mindkettő. és úgy választások kimenetele kiszámíthatlan.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 08:27:37

@FrVili: Na, nézzük, mi nem fog bekövetkezni. 1.) Orbán nem veszi át az uralmat az EU felett 2.) a törökökkel szövetségben nem sikerül a gyanúsan irányított migránshordákkal destabilizálni az EU-t 3.) a szélsőjobb nem tör előre az EU-ban 4.) az oroszokkal szövetségben nem kerülnek az európai határok megváltoztatásra, lokális háborúkat provokálva. 5.) a romániai USA támaszpontok miatt két NATO állam "véletlen" háborúja sem lenne kétoldalú. **** Tehát a stratégiai géniusz terveit eddig nevetve követték és hárították. És akkor nézzük, micsodák lehetnek a tervek 2222-ig: a.) számos újabb közeli barát, rokon vagy ismerős vagyona éri el a 100 milliárd forintos határt b.) sikertermék 20 vagy 30 év után sem lesz a jachtkapitalista újtőkések részéről c.) újabb erdélyi és kárpátaljai zsoldosok érkeznek, hogy terrorizálják a törzsmagyarokat d.) a szociopata, háborús uszító soviniszták minden más véleményt betiltanak és lassan egy, az ország lerombolásához vezető polgár- és valódi háborút provokálnak ki, ahogy már két alkalommal ezt megtették a XX. században. **** Ez a választási programotok 2022-ig? Hát akkor tényleg HÜLYE, aki erre nem akar szavazni.

2020.09.16. 08:30:52

@chrisred:
ez egy kérdés. hogy az osztrák-magyar bankház a semmiből teremtett pénzt a monarchia milyen nemzetiségű polgároknak adta. mennyit kaptak a németek és mennyit a magyarok. magyarországon.

chrisred 2020.09.16. 08:30:55

@Főnix Oszlár Gazdag: A Ferdinándot megválasztó országgyűlés meg azért volt érvénytelen, mert nem vettek rajta részt a vármegyék követei.

chrisred 2020.09.16. 08:32:51

@cvsvrs: Nem semmiből teremtett, az osztrák-magyar forintnak szabványos nemesfémtartalma volt.

chrisred 2020.09.16. 08:34:37

@cvsvrs: "mennyit kaptak a németek és mennyit a magyarok. magyarországon."

Hány magyar és hány német nemzetiségű halt meg azért Aradon, mert nem akartak osztrák-magyar bankházakat? Azokat a bankházakat a magyar nemesség akarta, akik fejet hajtottak Ferenc József előtt.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 08:36:36

@chrisred: A trónbitorló akadályozta ezt meg, tehát egyes vármegyék követei a trónbitorló miatt nem voltak ott. Azaz ez is az érvénytelen királyválasztás következménye volt és így nem érinti Ferdinánd jogcímét.

2020.09.16. 08:41:58

@chrisred:
de akár a rendszerváltás után is kérdés. hogy a külföldi tulajdonú bankok mennyi hitelt folyósítottak a magyaroknak, külföldieknek. budapestieknek és a vidéknek.

vagy mondjuk azt, hogy trianont megelőzően az állítólagosan brutális túlhatalommal rendelkező magyar nemesség milyen mértékben uralta a hatalmi szempontból kulcs ágazatokat. az úgymond szabad sajtót és az úgymond független bíróságokat. és milyen mértékben ültek ezekben a nácik és a komcsik felmenői. mennyiben kötődik az elnyomatás a többségi magyar parasztsághoz. amit ugye folyamatosan állítanak budapesten. és így tovább.

ezek tényszerűen le lehet írni. de ezeket a kérdéseket felvetni sem szabad. ahogyan megannyi mást se.

chrisred 2020.09.16. 08:55:19

@cvsvrs: "de akár a rendszerváltás után is kérdés. hogy a külföldi tulajdonú bankok mennyi hitelt folyósítottak a magyaroknak, külföldieknek. budapestieknek és a vidéknek."

Jó kérdés. Azoknak tedd fel, akik a rendszerváltás után elmismásolták az elvett vagyonok miatti kárpótlást. A magyaroknak értéktelen papírok jutottak, a rendszerváltó politikusok pedig zsebre privatizálták az állami vagyont.

"vagy mondjuk azt, hogy trianont megelőzően az állítólagosan brutális túlhatalommal rendelkező magyar nemesség milyen mértékben uralta a hatalmi szempontból kulcs ágazatokat. az úgymond szabad sajtót és az úgymond független bíróságokat."

Az ilyesmit tanulás nélkül, képzetlenül nem lehet megcsinálni. A dzsentrinek nem volt szakmája, abból élt, hogy dzsentri.

chrisred 2020.09.16. 08:59:42

@Főnix Oszlár Gazdag: Ahogy a Szapolyait megválasztó országgyűlés összehívása azért volt érvénytelen, mert Báthory utálta Szapolyait, ezért nádorként nem teljesítette a kötelességét. A magyar közjog szerint a királyt a nemesség választotta, nem az arisztokraták.

FrVili 2020.09.16. 09:04:12

@Főnix Oszlár Gazdag:

aki erre nem akar szavazni az nem magyar.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 09:06:55

@chrisred: A magyar közjog szerint a nádor nélkül nem lehetett országgyűlést összehívni, még akkor sem, ha a nádor utált valakit. A nádornak nem az volt a kötelessége, hogy Szapolyait megválassza, hanem hogy a saját belátása szerint éljen a hatáskörével. Szapolyainak ez nem tetszett, tehát jogsértő puccsot csinált. Báthori blokkolása tehát jogszerű volt, Szapolyai puccsa viszont nem. Báthori lehet, hogy erkölcstelenül járt el, de ehhez joga volt. Szapolyainak meg nem volt joga a puccshoz. Ennyi.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 09:09:50

@FrVili: Na de ezért mondom, hogy percekre vagyunk a polgárháborútól a Szapolyai-magyarok és a Ferdinánd magyarok között. Épeszű ember ilyenkor tízig számol és elgondolkodik azon, hogy ez kinek is lesz jó? A Fidesz meg önti az üzemanyagot a tűzbe, mintha csak 2022 létezne. Ez akár hazaárulás is lehet, mint ahogy az I. és II. világháborús magyar részvétel is hazaárulás volt, simán.

chrisred 2020.09.16. 09:11:04

@Főnix Oszlár Gazdag: Így van, Szapolyai megválasztása érvénytelen volt, Ferdinándé eredménytelen. Ennek a feloldása volt a váradi béke a két nem szabályosan megválasztott uralkodó között.

chrisred 2020.09.16. 09:13:58

@chrisred: De gyorsan hozzáteszem, amiit korábban írtam, egy olyan állam államfői tisztségének betöltéséről volt szó, ami akkor a gyakorlatban nem létezett.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 09:15:30

@chrisred: Nem, mert az udvari párt küldöttei jelen voltak a Ferdinánd-féle országgyűlési királyválasztáson, ami így eredményes és érvényes volt. Az akkori jogban nem volt határozatképtelenség: aki nem jött, az nem jött. A váradi békével meg Szapolyai elismerte Ferdinándot királynak, és ugye ezért nem is volt 1570-tól az Erdélyi Fejedelemségnek "királyság" a neve.

2020.09.16. 09:16:12

@chrisred:
azok többé nem német nemzetiségűek voltak. mert a császár ellen harcolva magyarrá váltak. származástól függetlenül. rittel poelt von poeltenberg osztráknak született, magyar honvédtisztté vált és mint pöltember ernő halt meg, akit bécs hazaárulóként kivégzett. ő a magyar polgárosodás oldalán harcolt a magyar parasztokkal. és a magyar értelmiség őket támogatja.

és van egy nem-magyar értelmiség. a mai napig. de azok többség már nem is német. nem is szláv. nem is zsidó. és érzelmeiben nem is magyar. hanem identitás nélküli. és ezt nevezik liberálisnak. de ennek a politikai irányzatnak nincs köze a valódi szabadelvűséghez. a politikai underground.

tipiksuan ilyen az szfe. egy belterjes színészkedés. és külterjes kereskedlmi televíziózás. mert így nincs nemzeti idealizmus. nincs magyar kultúra. de úgy cseh kultúra se lesz. lengyel se. német se. megszűnnek a keresztény államnemzetek. mondván, hogy láttuk ez hogy hová vezet. auschwitz-birkenau. az elkövetők nemtelenek, nemzetelleensek. ahogyan a kommunisták is. és a rendszerváltók jelentős része is azzá válik. bokros lajos és a többiek. akik közutálatnak örvendenek. és orbán is tartozhat ezek közé. feltéve, hogy nem töri meg ezt a hegemóniát. mert úgy csak ugyanolyan tolvaj lesz, mint lala vagy lölő. ha az orbán kormány csődbe viszi az országot, akkor egy ugyanolyan elkúró lesz, mint gyurcsány. csak budapestet viszi csődbe, akkor azzal bevégzi az elbaszott rendszerváltást.

úgy jöhet egy új ellenzék. és egy új főváros elit. ami magyarországot reprezentálja. és kérdés, hogy azzal lehetséges-e modernizáció. mert a jelenlegivel nem lehetséges. az nem kérdés.

chrisred 2020.09.16. 09:24:01

@Főnix Oszlár Gazdag: Akkorriban nem léteztek pártok, Ferdinándot a nemesség távollétében koronázták meg.

A váradi békében nem volt szó semmi erdélyi fejedelemségről, csak az ország felosztásáról, azzal, hogy Szapolyai halála után az egész Ferdinándé lesz. Az utána váratlanul megszülető János Zsigmond nem azért lett erdélyi fejedelem, mert Ferdinánd volt a magyar király, hanem mert a szultán neki adta, amikor felosztotta a megszállt területeket a magyar vazallusai között.

2020.09.16. 09:25:42

@Főnix Oszlár Gazdag:
csak a magyar nép nem ismerte el királyának. ezért vívott függetlenségi háborút a habsburgok ellenében. a tudományos akadémián egyesek úgy állítják be, hogy ezek a forradalmak a franciához hasonlóan a nemesség elleni lázadáson alapultak. de nem. és a mára habsburg györgy is a te értelmezésedben "szapolyai" magyarrá vált. azaz felosztásod értelmetlen.

ez egy identitás nélküli kisebbség hegemónia törekvése. olyan németek, akik elvesztették a német identitásukat és nem váltak magyarrá. nem értik, hogy hegyeshalomtól a vaskapuig errefelé magyarnak kellene lenni. hanem azt mondják, hogy ők ezek felett állnak. egy mesterrassz tagjai. csakhogy történetileg már van egy ilyen. és az nem német. nagyon nem az.

chrisred 2020.09.16. 09:26:39

@cvsvrs: "azok többé nem német nemzetiségűek voltak. mert a császár ellen harcolva magyarrá váltak. származástól függetlenül. rittel poelt von poeltenberg osztráknak született, magyar honvédtisztté vált és mint pöltember ernő halt meg, akit bécs hazaárulóként kivégzett. ő a magyar polgárosodás oldalán harcolt a magyar parasztokkal. és a magyar értelmiség őket támogatja."

Igen. És Ganz Ábrahám azért lett magyar, mert Magyarországon magyar vállalkozást indított, ami aztán a Monarchia egyik legnagyobb cége lett.

chrisred 2020.09.16. 09:33:01

@cvsvrs: SZFE: "Több mint másfél évszázada, 1865. január 2-án kezdődött az intézményes magyar nyelvű színészoktatás, amikor a pesti Nemzeti Színház közelében, egy lakóház második emeletének három szobájában megnyílt a Színészeti Tanoda."

Igen, ez egy belterjes szakma képzés. Ahogy belterjes képzőhely volt mondjuk a Trefort gyakorlóiskola, ahol Teller Ede, Polányi Mihály vagy Kármán Tódor tanult.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 09:33:20

@cvsvrs: Aki német, az nemzetiségi. Aki zsidó, az egy vallás tagja. Amiről én beszélek az meg egészen más. Nem lehet azt vitatni, hogy 1526 és 1711 között a Habsburg uralom alatt élő és az erdélyi-hódoltsági magyarok kultúrája ELTÉRT. Ez 200 év volt csaknem. Kizárt, hogy ez a két kultúra azonos legyen. Mind államszervezési, mind értékrendszeri eltérés kell, hogy fennálljon. Aztán 1711-1945-ig (ami CSAK 234 év, azaz hozzámérhető a három felé szakadt ország időtartamához!!!) a lakosság elkeveredett és a két kultúra PÁRHUZAMOSSÁ vált, de nem tűnt el. És ezt már Erdei Ferenc is észrevette a múlt században. Ennek a kérdésnek semmi köze a német etnikumhoz vagy a zsidókhoz, és főleg semmi köze nincsen a belvárosi liberális értelmiséghez. Mert ugye az ellenzék nem 40-50 ezer szavazatot kap.

2020.09.16. 09:50:41

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz néppárttá válásának előfeltétele, hogy egyértelművé tegye: nem a német néppel, nem a szlávokkal, és nem zsidókkal van probléma. nem a klasszikus liberalizmussal szemben áll. hanem olyan extremitásokkal szemben, hanem azok és egy sehol sincs világot kérnek számon a társadalmon. ők nem baloldaliak. a fideszben van a népi baloldal. talán nem véletlen, hogy ők uralják az összes megyét. csak a népi baloldalon is vannak pártatlanok, párton kívüliek. és az ő képviseletük nincs megoldva. ahogyan a tradicionális népi nacionalisták és a többi ideológiai irányzat esetén is hasonló a helyzet.

idővel egy magyar népppárt, erdélyi magyar néppárt és a függetlenek fedhetik le a közpolitikai törekvések 95%-át. és van 5%, akikkel nem nagyon lehet mit kezdeni. és ez uralja a média 50%-át mai napig. és ebből adódik látszólagos politikai patthelyzet. nem a magyar közgondolkodásból, hanem a nagyrészt idegen médiaviszonyokból. és ha ezen nem tudnak változtatni, akkor cudar idők következnek.

mert 2.5-3 millió fideszes és 0.5-1 millió jobbikos nem fog változtatni a véleményén. és azza szemben 1-1.5 millió kisnyugdíjas áll az mszp-p és a dk szavazótábora. és 0.5-1 millió momentumos egy része hatalom nélkül el fog vándorolni.

vidéken a kormánypárthoz nem kötődők döntő többsége független. vidéken nincs párbeszéd. aktív korú dk-s nem sok van. és momentumos értelmiség sincs vidéken. függetelenek vannak tömegével. és ha a fidesz abba az irányba ajánl kiegyezést, akkor nyer. ha nem, akkor nem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 09:58:12

@cvsvrs: A Fidesz nem néppárt, hanem FÉLPÁRT. A lakosság jó része sohasem fogja elfogadni a Fidesz és Orbán személyiségét, kultúráját és értékrendszerét. Sőt, én azt is megkockáztatom, hogy a végső számadásnál a Fidesz támogató nem lesznek többen, mint a szavazók 30%-a. Ide fog vezetni az agresszív, a magyar habitustól egyébként feltűnően eltérő, immorális nagyhangúság. A Fidesz idegen a magyarság jelentős része számára, és minél agresszívebb ez a párt, annál idegenebbé fog válni.

2020.09.16. 10:11:51

@Főnix Oszlár Gazdag:
így van. a jelenkorban sem a magyarországi német nemzetiséggel van vita. a kultúrharc sem a mózes hitű magyarokkal szemben folyik. nem weiss bácsival, vagy horovitz urammal van probléma. nem rényi alfréd vagy erdős pál szellemiségével.

hanem van egy magát filozófikus mesterrassznak képzelő társaság. de ezek nem zsidók, különösen nem "a" zsidók. ezeknek nincs valós politikai identitásuk. az új baloldali valójában nem baloldal. az új liberális nem szabadelvű. a szólás szabadságát még a virtualitásban sem engedi. hanem abszurd módon politikai korrektséget hirdet. az új konzervatív semmilyen hagyományt nem akar megőrizni. és ehhez kapcsolódnak a gender tudósok. a nyíltan rassiszták. ezen a politikai platformon állnak a neonácik. ráadásul úgy, hogy a magyar tudományos akadémia ideológusai hívták meg őket az új antifasiszta platforma. de az ugye úgy nem lehet antifasiszta.

ez egy identitás vesztett közösség. a népnemzeti idealizmussal szembenálló politikai underground. az valójában egy kontra. és az orbánizmus a rekontra. nem az orbánizmus fogja a polgárosodást megteremteni. hanem a posztorbánizmus. orbánnak van ha van történelmi küldetése akkor az, hogy bevégezze az elbaszott rendszerváltást. a fidesz belső körein kívül a rendszerváltó elitet az underground világába taszítsa. az intézményeit az akadémikus bölcselettel az élen felszámolja. a rendszerváltás utáni belterjes színművészetet és külterjes kommercizalizmust. ami a kultúrszemetet termeli. ezt a kommentet is itt ni.

Bánegressy 2020.09.16. 10:15:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
persze, hogy agresszív.
mert csak a lopás és a hatalmi terjeszkedés érdekli(aminek ugyanaz a célja), de tudja, hogy ezt tudják róla és ezért, no meg azért, hogy ezt fönntarthassa, trükközik a közönséges bűnözése mindenféle nemzeti, meg keresztény ideológiákba csomagolásával.
még hogy nemzeti idealizmus! :D

Reding Roli 2020.09.16. 10:27:09

A magyar tudomány legjelesebb konzervatív kèpviselői vèlemènyt mondtak az Orbán- kormányról, ès kèrtèk, hogy hagyjanak fel a háborús kèszülődèssel, ès kezdjèk meg a felelős kormányzást, mert az itt nincs....Az aláírók között Pálinkás József , Csaba László , vagy Romsics Ignác - az etalon törtènèsz...
hvg.hu/itthon/20200916_orban_viktor_felelos_ertelmiseg_egyetem_szinhaz_kultura_tudomany

Eljutottunk oda, hogy ma már szinte teljesen megszűnt a kormányzás ...Tehetetlenül sodródunk, csak adhoc döntèsek vannak , az esemènyek utánkövetèse , nem proaktív válságkezelès...Orbán kifogyott az ötletekből, befejezte a kormányzást , ès már csak a menekülèsi utakat keresi, mert èrzi, vège a dalnak...
A járvány kontroll nèlkül terjed , már a legkisebb szabolcsi faluban is találnak beteg gyerekeket, mert augusztusban nem volt èrdemi járvány -vèdekezès ès felelőtlenül újranyitották az iskolákat....Erről a sajtó nem beszèl, mert orbáni diktatúra fèlelmeben tartja a mèdiat ...Az egèszsègügyi szemèlyzet sem tesztelik , kiderülne a magas fertőzöttsèg....
Összeomlás előtt áll a az ország , ezt elmondom újra , aki tudja menekítse a pènzèt , váltson mihamarabb euróra!

2020.09.16. 10:33:23

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fideszt elsődlegesen a familiaritás tartja össze és nem kizárólag orbán személyisége.

a csokonai színház litvániában szerepelt a transz/missziók fesztiválon. tavaly kassán mutatták be a lear-t. a címszerepben ráckevei annával. (aki ugye nő. lear pedig eredetiben férfi.) és ez is fidesz. és ez veri ki a biztosítékot. a fidesz egy néppárt. és abban megjelent a posztmodern.

a fideszben is van egy egy kapitalista helytartó elit.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/fdidij.jpg
tegnap a financial times a legjobb fdi (foreign direct investment) stratégiával rendelkező európai városoknak osztott díjakat. és debrecen tőkevonzó képességében az európai kisvárosok között második. és ez is fidesz.

vagy mondjuk a magyar kormánytól támogatást kapott közép- és kelet-európai zsidó hitközségek és szervezetek egyesülete.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/app_2.jpg
ez is egy mai hír. és ez is a fidesz. tehát az nem annyiból áll, hogy lölő lopik. annak a célja, hogy az a pénz felerősítse megtörje a politikai undergroundot, amit neoliberalizmusnak neveznek. mert még a neoliberizmus is nagyrészt a fideszben van.

chrisred 2020.09.16. 10:37:14

@cvsvrs: Elárulom, hogy azt a nagyon pc módon megnevezett mesterrasszt is a familiaritás tartja össze. Ha ők meg a fideszesek véletlenül az öltözőben elcserélnék a mezüket, akkor nehezen tudnád kibogozni, hogy melyik melyik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 11:04:58

@chrisred: Igen, ha cvsvrs szavaival akarnánk megfogalmazni, akkor a gnosztikus-nietzscheánus Fidesz az új "zsidó", amelyik azonban nem is zsidó. És honnan lehet tudni, hogy ez a szekta nem a többségi magyarok érdekében tevékenykedik, hanem a saját zsebeit tömködi? Egyszerű: a GDP nem nő jobban, mint Gyurcsány alatt. :) Tehát nincsen minőségi fejlődés, nincsen sikertermék, mert NEM ez a cél. Hanem a szekta kizárólagos uralma. És ez miért is jó a magyaroknak? Azt senki nem tudja, de a naciodrogosok láthatóan jól érzik magukat.

2020.09.16. 11:13:26

@Reding Roli:
októberre a kórházi ápoltak száma elérheti az ezres májusi csúcsot. és kérdés, hogy erre mit lép a kormány. illetve a főváros a járvány melyik szakaszában lesz hajlandó bevetni a 100-150 milliárdos tartalék alapját. amit nem mellékesen a fidesz gründolt. csak a budapest választói többségének nem kellett tarlós. és a kérdés, hogy ebből szétszavazásból melyik politikai erő kerül ki győztesen és melyik lesz a vesztese. elhúzódó válsághullámok közepette legfeljebb az egyik maradhat.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 11:15:54

@cvsvrs: Tényleg, és miért is szeretnéd, hogy Soros, a Nagy Gnosztikus Tanító által kinevelt csapat győzzön?

2020.09.16. 11:17:00

@Főnix Oszlár Gazdag:
a gdp most egyáltalán nem növekszik. jobban esik, mint gyurcsányék idején. nemcsak magyarországon, hanem a nagyvilágban. és kérdés, hogy a politikai osztálynak melyik része bukik el. és ez lehet a kormánypárt is. és lehet az ellenzék is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 11:19:32

@cvsvrs: Gyurcsány beszívta a 2008-as pénzügyi összeomlást, Orbán meg a COVID-ot. 1:1. Utána meg 2010-ben és 2022-ben választás volt/lesz.

chrisred 2020.09.16. 11:24:43

@cvsvrs: A másra lekötött pénzt Tarlós sem költhetné szabadon. Nem is költötte, visszadobta a túlárazott Lánchíd tendereket. Lehet, ha tavaly az önkormányzati választásokon földrengésszerű Fidesz győzelem született volna, akkor a kormány idén nem akarná bedönteni a nagyobb bevételű önkormányzatokat az elvonásokkal, de ez csak hipotézis. Egyébként a járvány elleni védekezés állami feladat, és a kormány kincstári számláján 12 ezer milliárd forint van.

2020.09.16. 11:25:18

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezekből a pártokból bőven elég az egy. győzzön valamelyik. ha a fidesz, akkor a fidesz. felőlem álljon össze dk, a momentum. párbeszéd. összefogás. együtt. vagy akármilyen lófaszkarika. és váltsák le a fideszt. felőlem. a normális közélet alapja, hogy ezek közül a pártokból legfeljebb az egyik marad. ha az ellenzék győzne, akkor is érvényes. vagy fegyőr buktatja meg gyurcsányt, vagy megfordítva. vagy a fidesz taszítja mindkettőt az underground világába. vagy karigerivel zuhannak a mélybe. és ez a betlire játszó ellenzéki értelmiség magával ránthatja orbánt is. de ha csak budapest jelent csődöt és nem az ország egésze, akkor a fidesz nyert.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.16. 11:27:10

@cvsvrs: Az ellenzéki pártok szinte alig támogatja valaki, Orbán és Fidesz leváltását viszont mindenki támogatja. Ez az ellenzéki pártok viszonya a választóikkal.

2020.09.16. 11:37:04

@chrisred:
ha budapest nem váltja le tarlóst, akkor új ellenzék formálódna. megszűnőben lenne az mszp-párbeszéd-dk. gyurcsánynak legfeljebb a parlamentbe kerülésre lenne esélye. most meg a dk a legerősebb ellenzéki párt. akivel kénytelen összefogni a momentum. erre szavazott budapest választói többsége. erre szavazott szeged. csak botkát a szeviép botránnyal kitették. és a médiát uraló politikai underground se fogadta el. ahogyan schiffert se. azért nem tudott létrejönni az lmp-jobbik egyesülés. néppártosódó vonával eséllyel hívhatták volna ki a fideszt. csakhogy budapest többségének karigeri kellett. a bicklisek járjanak a körúton járdán. mert klímavészhelyzet van. járjanak a járdán. és ezzel megmentik a bolygót, stb.

chrisred 2020.09.16. 11:47:41

@cvsvrs: A dk nem az önkormányzati választáson lett vezető az ellenzékben, hanem az EP választáson, és pont nem Budapest miatt, hanem azért, mert az egyetlen közülük, aki a Jobbik összeomlása után vidéken is rendelkezik szavazóbázissal.

Vona és a 2018 előtti LMP elvesztette a szavazók bizalmát azzal, hogy inkább vállalták be az új kétharmadot, mint a taktikai visszalépéseket, hogy egyetlen ellenzéki jelölt maradjon egy-egy nyerhető választókerületben. Most már a Jobbik gyakorlatilag nem létezik, helyette a szélsőjobbot a Fidesz szatelit Mi Hazánk tömöríti, az LMP meg Scmidt Mária fiának a kesztyűbábja.

Tarlóst a Fidesz buktatta meg az orosz metrótragacsokkal. Ezt már az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtésen tudni lehetett, akkor még Karácsony huszadrangú polgármesterke volt.

2020.09.16. 12:08:58

@chrisred:
mert hogy vidéken azért szavaznak a dk-ra, hogy az ellenzékben kiszorítsák a momentumot is. gyurcsány legyen az ellenzék vezére. csakhogy budapesten az mszp is befolyásosabb, mint gyurcsány. és a momentum még inkább. de ezekre a pártokra nem szavaznának egy átlagos magyar településen.

a fidesz és a valódi függetlenek fednék le a választói akaratot leginkább. annak 80% körüli a támogatottsága. az aktív korúak körében 95% körüli. csakhogy budapest választóinak többsége éppen ezt nem akarja. se a fideszt, se a valódi függetleneket, hanem a többség az összefogásra szavaz. és az is egy legitim törekvés természetesen. csak ebből állandó ütközések lesznek. és így legfeljebb az egyik maradhat.

chrisred 2020.09.16. 12:21:52

@cvsvrs: Igen, ezt írtam. Az EP választáson a vidéki szavazók nem a Fidesz ellen, hanem Gyurcsányért mentek el szavazni a dk-ra.

"a fidesz és a valódi függetlenek fednék le a választói akaratot leginkább."

Csak a valódi függetlenek távolabb állnak a fidesztől, mint a dk-s meg jobbikos szavazók. Ezért a parlamenti pártok inkább összezárnak, hogy ne szülessen egy új, függetlenekre épülő politikai erő.

DrGehaeuse 2020.09.16. 12:23:27

"a magyar jobboldal egésze száz évre visszamenően avítt, áporodott és erőszakosan reakciós, nagyon távol attól, amit szerencsésebb vidékeken a polgári konzervatizmus valaha is képviselt"

Ez kemény!

Tehát a jobboldal egészét kidobhatjuk?
Vajon lehet-e másik jobboldalt építeni?

Szerintem jobboldali alternatíva nélkül nem lesz élhető új rendszer orv-bán-ia bukása után.

2020.09.16. 12:38:57

@chrisred:
a fidesznek a nyílt visszaélések ellenére is elég stabilan van 2.5-3 millió szavazója. erre mondom azt, hogy jelen állás szerint a fidesz csak úgy eshet szét, hogy a magyar állam csődbe jut.

és az ellenzéknek is van stabilan majdnem ugyanennyi szavazója. aminek alapja az orbán ellenesség. z azonban nem tűnik kormányképes erőnek. különösen nem a fidesszel szemben. ez az ellenzéki összefogás jelen állás szerint megint csak úgy bukhat meg, hogy budapest csődbe megy.

mert az átlag budapesti választó inkább szavazott gyurcsány nímandjaira, a momentum közigazgatási és szabad piaci tapasztalattal nem rendelkező arcoskodóira és a tejbetök karigerire, mint a fidesz belső ellenzékére tarlósra. ez a fidesz2, vagy fidesz-b alkalmas lett volna arra, hogy konszolidálja a rendszert. csakhogy ez az ellenzéki pártok bukásához vezetett volna. mert a független értelmiség a jelenlegi ellenzéki pártok helyébe lépne be. és ilyet érthetően nem akarnak. de budapest választói többsége se akar. és a budapesti közéletet irányító ellenzéki médiaértelmiség se.

egy független reálértelmiségi olyasmi, mint egy tarlós fiatalon. magán mérnöki irodát akar. magánegyetemet. legyen egy magán színművészeti főiskola. aztán ha fullajtár andreáért fizetnek évi 1 milliót, hogy ő tanítsa meg verset mondani, mert nála nincs jobb, őt választotta az ascher is, akkor fizessenek. fizessenek az aschernek 10 milliót. csakhogy ennek a belterjes klikknek valójában nem sokat adnának az ifjú művész palánták. arról van szó, hogy ők mondják meg, hogy ki lehet művész és ki nem lehet. és vidéken ezeket a halál faszára küldenék. csak ugye belpesti sznob közönségnek ők a kedvenceik. ezért kell odaküldeni vidnyánszky-t. nem azért, mert ő annyira népszerű. hanem hogy kiseperje az egyetlen versenyistállót. aztán a posztorbánizmus teremthet polgári színjátszást. de annak nulladik lépése az, hogy a fidesz a kultúrharcot megnyeri, az ellenzéki pártok meg elvesztik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.16. 12:55:39

@DrGehaeuse: Fentebb megvitattuk, hogy voltak outsider polgári jobboldaliak/konzervatívok, de az etnicizáló-antiliberális-familiáris jobboldali kultúra ezeket elüldözte, kit külföldre, kit a halálba. Ma is vannak, a partvonalon vagy megalkuvásban. Sajnos egyéb tényezőkkel kiegészítve nem látom lehetőségét ebben az évszázadban (oké, a belátható évtizedekben) már korszerű jobboldalnak.

chrisred 2020.09.16. 12:58:42

@cvsvrs: Az ellenzéknek valójában sokkal kevesebb szavazója van, mint amennyi szavazatot össze szoktak szedni. Sokan csak azért nyomnak rájuk, hogy megússzák a Fidesz alkotmányozó többségét. Nem véletlen, hogy az időköziken rosszabbul megy a fidesznek.

"csakhogy ennek a belterjes klikknek valójában nem sokat adnának az ifjú művész palánták."

Nem, bizony, és ha a mostani rezsim működött volna akkoriban, akkor Montágh Imre se taníthatott volna a Színművészetin. Viszont Majka milliókat kereshetett volna a vajnatévében.

2020.09.16. 13:22:41

@chrisred:
monthágh imre féle elitizmusnak a késő kádár korban vége szakadt. és egyébként monthágh a magyar nyelv alapjaival nem volt tisztában. a magyar igék hangfestő jellegét nem értette. az, hogy nyeeeee. az nyelvöltögetés. csúfolódás. és azért nyúlós, nyálas nyelved. montágh imre egy tipikus tökfej volt. aki szerint ez finnül van és ezt majd megtanítja szépen kiejteni. népiesen van szépen kiejtve.

2020.09.16. 13:43:16

@chrisred:
de ugye az mszp-p-dk és a momentum nem a montágh imre féle városias elitizmus. amelyik azt mondta, hogy a népiesség rossz. jaj, milyen fúj, ahogyan beszélnek az emberek. ezek a magyarok. és ő majd kitalál egy új hanghordozást. és ebből lett ez az okoskodó, tudálékos műmájerkedés a televízióban.

de ez mégiscsak konszolidálta az akkori rezsimet. tulajdonképpen ez volt az utolsó sikeres nagy társadalomszervező reform kísérlet. a késő kádár kor. és az kulturálisan sikeres volt énszerintem. monthágh imre azzal együtt teremtett valamit, hogy fogalma sem volt a magyar hagyományról. arról, hogy mi is a magyar kultúra. de legalább valaki volt. aki valamit gondolt a világról. és nemzeti liberálisként, vagy libertárius keresztényként nyilván montágh imrének helye lenne a magyar közéletben közéletben. csak legfeljebb nem a népies vonalban.

de most itt nem montágh imrék állnak az egyik oldalon. hanem montague-k és capulet-ek vannak. és a kérdés, hogy melyik uralja a fővárost. annak belső kerületeit. és ez ügyben lórinc barát se szerzetes. két majdnem kulturálatlan csoportosulás áll szembe és csapnak össze. és ezek közül kellene dönteni. és mindkettőre majdnem biztosan nincs szükség.

és az úgynevezett baloldali liberális tábor pont azért aláváló, mert ők nem montágh imréhez akarnak visszatérni. a késő kádár kort kulturálisan vállalhatatlannak tartják. montágh imrét is. azt már meghaladták. osztán mégis mi haladta meg? a kapitalizmus. tényleg?

chrisred 2020.09.16. 13:55:42

@cvsvrs: A nyelvhelyesség nem elitizmus, hanem egy nép önazonosságának fokmérője.

2020.09.16. 14:16:47

@chrisred:
na de hogy mi a helyes írás, vagy ejtésmód az hit kérdése. szar-vas vagy szarv-as. monthágh imre szerint az első. mert hiszen ez van az akadémiai szótárban. de a köznépet ez ügyben sohasem kérdezték meg. ez az elitizmus. hogy magasról leszarják, hogy mit is gondol a köznép. ahogyan montágh imre is gondolkdott a világról. a köznéptől függetlentül kiművelte valamit. és azt mondták, hogy kérem szépen ez van. ezt kell szeretni. mert erre jutott a magyar tudományos akadémia a legjobb tudása és szándéka szerint. és ilyen volt a késő kádár kor. és ez azért működött, mert a média egyirányú volt. addig műkötött. tehát aki montágh imre láttám a falat kaparta az nem beszélhetett vissza. és majd török gábornak már vissza lehetett beszélni. amikor már politológusok uralták a közbeszédet. aztán ezt elsorodorták a celebek és a sztárséfek. aztán a migránsok. és ezek helyébe lépett orbán viktor.

chrisred 2020.09.16. 14:24:23

@cvsvrs: Persze, az is hit kérdése, hogy a nap kering a föld körül, vagy fordítva. Azoknak, akik hinni akarnak és nem megismerni. Nem Montágh találta ki az elválasztás szabályait a magyar nyelvben. Ő csak tanár volt, aki számonkérte.

2020.09.16. 14:32:38

@chrisred:
az nem hit kérdése. de az, hogy szar-vas vagy a szarv-as a helyes írásmód az hit kérdése. az, hogy a montágh imre féle tudálékoskodó, okoskodó műmárkedő beszédmód az egyetelen helyes beszédmód, vagy lehetséges valamilyen néprajzi tagoltság, az hit kérdése. montágh imre egy késő-kádár kori megmondó ember volt a magyar televízióban. a színművészeti főiskolán. és futószalagon szállítják a karakter nélküli művészeket. montágh imrésen beszélnek. kis manyi még kis manyisan beszélt.

chrisred 2020.09.16. 14:44:15

@cvsvrs: Az is hit kérdése, hogy ki mit tart hit kérdésének, vagyis szerinte mi objektív szabály, és mi szubjektív vélemény. Szerinted magyar nyelv mint közös szabályrendszer nem létezik, minden azon múlik, aki beszéli.

2020.09.16. 14:52:01

@chrisred:
és többek között ezért nyomták le a színészeket majka, alekosz és a többiek. mert majka legalább majkás volt. alekosz alekoszos. mindegy, hogy végig bukták az általánost, a nézőgyerekek önazonos karaktereket láttak. és nem azt a műmájerkedést, akiket montágh imre tanított.

montágh imre arra jó, hogy tévébemondókat neveljen. arra viszont majdnem tökéletes. vagy rádiósoknak. mert magyarországon televíziózás címén nagyrészt rádió műsorokat gyártottak. de a színészeknek elveszi a karakterét. óvónőknek jó montágh imre. tanítóknak már nem jó.

ha igaz az, amit erzsike néni mondott. hogy a magyar iskola poroszos óradadás és a napközi francia nevelőnős. csak ezt most úgy hívjuk: szovjet. mert ezt mondta, amikor megkérdeztem, hogy miért viselkednek az én nézőpontomból kissé szélsősésgesen. erzsike néni túl szigorúnak tűnt, a napközis ani néni túlságosan engedékenynek. az óvodában ezt a nevelők montágh imrésen váltogatták, vagy kiátlagolták a gyerekek viselkedésétől függően.

erzsike néni ha kellett, ha nem, akkor is szigorú volt. poroszos. ani nénire is ordított. ancsa. leszakítják a függönyt. aki azt mondta: mit számít az. vissza lehet varrni. ő volt a francia nevelőnő. erzsike néni azt mondta. na, gyögyösi anyuka, vissza kellene varrni a függönyt. a gyerekek leszakították. mire azt mondta, hogy de nem az én kisfiam. az jól nevelt. maga a varrónő. magának kell visszavarrni. a kisfia a falat koszolta össze. azt böszörményi apuka fogja kifesteni. erzsike néni a szülőket is kiosztotta. a poroszos iskolarendszert számolta fel montágh imre bácsi. és szááájbarágós óvodáát csinált a nyelvművelésből úgy, hogy a magyar nyelv alapvető sajátosságaival nem volt tisztában.

2020.09.16. 15:08:25

@chrisred:
a magyar nyelv közösségi szabályrendszerét nem lehet a köznéptől függetlenül kimódolni. ahogyan azt montágh imre elképzelte. a nyelvészet ugyanis bölcselet. és monthágh imre nem engedte meg, hogy bárki is azt mondja: nem úgy van az kérem szépen. hanem olyankor az volt, hogy az illető náci. mert ez volt az érvrendszerük. ahogyan most az, hogy nem magyar. több koherens elképzelés létezhet egymás mellett. és hogy ebből melyiket emelni közösségi normává az akadémia az mondjuk nemzeti konzultációkon alapul. általában véve a bölcselet. mert abban vannak erősen kérdőjeles állítások. és ezek nagyon sokszor éppen az alapvető kijelentősek. és ezek igazságáról illik megkérdezni a köznépet. azt, hogy hisznek-e benne egyáltalán. illetve, hogy a szemben álló elképzelések közül melyiknek hisznek igazán. a bölcselet ilyen műfaj.

a komplex függvénytant illetően is meg lehet kérdezni a köznépet. de abban nincsenek ilyen viták. nyelvészetben, irodalomban, a történelmet illetően vannak.

most nem lehet megkérdezni azt, hogy az osztrák-magyar bankház mennyi hitelt adott a németeknek és a magyaroknak. az egy modern bankház volt, ami a pénzt a semmiből teremtette. és magánszemélyeknek adta oda. korlátozott felelősségvállalással üzleti titkok mögé rejtve. mert ez a kapitalizmus és a jogállam alapja. arról se lehet megkérdezni a köznépet, hogy ezt a rendszert tisztességesnek tartja-e egyáltalán. hanem az van. kérem szépen nézd meg bécset. milyen gazdag. az így működik. tehát erkölcsös. a gyügyei paraszt szegény. tehát erkölcstelen. kussoljon. és azért választják meg orbánt, azért kreálják meg lölőt, hogy lássad, hogy üzletemberként még ő is többre tartják az olyan világhírű közgazdászoknál, mint oszkó péter vagy bokros lajos.

chrisred 2020.09.16. 15:15:26

@cvsvrs: "a komplex függvénytant illetően is meg lehet kérdezni a köznépet. de abban nincsenek ilyen viták. nyelvészetben, irodalomban, a történelmet illetően vannak."

A köznépen belül ezekről semmi vita sincs. Olyan szakmai körökben vannak viták, mint amilyenek a matematika területén a függvényekkel kapcsolatos elméletekkel. Ezek nem a mindennapi nyelvhelyesség kérdései. Azokat nevezik nyelvtannácinak, akik ezekre odafigyelnek.

2020.09.16. 15:18:14

@chrisred:
a reformkori bölcseletből kellene kiindulni. és a nyelvelméletben, irodalom és történelemszemlétében is egy másik világképet eredményez, mint a jelenlegi. az kulturálisan nem lesz kompatibilis a nyugattal. de az együttműködés elsősorban külgazdasági jellegű.

chrisred 2020.09.16. 15:26:56

@cvsvrs: Abból indulok ki. A Montágh által megkövetelt szabályrendszer érdemi része a nyelvújítás során vált a magyar nyelv alkotóelemévé.

2020.09.16. 15:41:41

@chrisred:
dehogy nincsenek viták. a "népfőiskola", a vidéken népszerű néptanítók szinte mindenben vitában állnak az akadémikus bölcselettel. vagy a magyarságkutató intézet.

a népfőiskola nemzeti idealizmust hirdet. ők azt mondják, hogy a magyar honvédek voltak a fasza gyerekek. mert ők harcoltak a magyar szabadság oldalán. és bem is értelemszerűen magyar volt. bár ugye lengyelországban született lengyelnek és egyenes ági felmenője valószínűleg cseh volt. de a hitében keresztény magyarrá vált. aztán murád pasaként halt meg. nekünk magyar. a lengyeleknek lengyel. a török történetírók ha akarják, akkor tiszteletbeli törökké is avathatják. és egyébként jelasics császári hadvezér, innen nézve egy áruló, horvátoknak nemzeti hős. lehet ezt a két nézőpontot közelíteni. de objektíven nem lehet leírni a történelmet. mint egy ágyú működését. mert a történelemből nem mindegy, ki melyik oldalon áll. és az ágyú az most egy szókép. áll-gyhúú. és egy gyullad ugyanaz a szó-e mint a gyula vagy ami a julius (latinul fényességes). ez hit kérdése. ez a reformkori értelmiségi hozzáállás. ami az mta szerint idejétmúlt, teljességgel tudománytalan baromság. ez is csak hit. nem objektív igazság. és úgy érvelnek, hogy ez nemzetközileg elfogadott.

beszéltem nyelvésszel, finnel is, és például ő is azt mondta. hogy ők csak azért finnurgisták, mert az mta ehhez ragaszkodik. mert amúgy ők kurvára nem tudnak megtanulni magyarul se. nem gondolják, hogy ezek létezik közvetlen közös ős. ezek inkább csak oldalágon rokon nyelvek. amit a népfőiskola is mond. úgy rokon a török is. amiről az mta hallani se akar. hiszen ezt már eldöntötte budenz józsef.

chrisred 2020.09.16. 15:48:45

@cvsvrs: "dehogy nincsenek viták. a "népfőiskola", a vidéken népszerű néptanítók szinte mindenben vitában állnak az akadémikus bölcselettel. vagy a magyarságkutató intézet."

Ez olyan, mint a romkocsmákban a világmegváltás.

Nem nagyon értem az ágyús etimológiai problémát, de elég kevés esély van rá, hogy az egy finnugor eredetű szó lenne, hasonlóan a szputnyikhoz.

Vámbéry Ármin meg azt mondta: „...a magyar nyelv eredetében ugor, de a nemzet későbbi érintkezése és történeti átalakulásánál fogva egyformán ugor és török jellemű...” .

2020.09.16. 15:52:20

@chrisred:
monthágh imre alapvetése az volt, hogy a hanghordozás alapvető egy személyiség jegy. és van helyes és helytelen beszéd. akadémikusan eldönthető, hogy melyik a helyes. és azt illik használni mindenkinek.

tehát mondjuk a biológia tanárom azt mondta, hogy "vizellet". nyilván tudott olvasni, és feltűnt neki, hogy az egy l-lel van írva. de ő mindig azt mondta: "vizellet". mert ő hajdúböszörmányi volt. és a matematika tanárom mindég azt mondta, hogy "mindég". mert ő vésztői volt. és az általános emberséget hirdették. montágh imre világképében az semmi. hanem van egy helyes beszéd. és az egyféle. ami meghatározza a személyiséget. hanem az egyén van és a világ. világ magyarjai. és úgy nincs néprajz.

de kis manyi se beszélt volna kis manyisan montágh tanár úr nyelvleckéi után. mert az egy okoskodó, tudálékos műmájerkedés, fővárosi médiaértelmiségi hanghordozás. ami egyébként akár rendben is lehetne. legyen olyan is. nem azt állítom, hogy csak a népiességben lehet hinni. hanem csak azt, hogy az akdémikus bölcseletet legalább is fele részben legitimálnia kellene a köznépnek. az alapvető hittételeket majdnem teljes egészében.

montágh imrét amúgy elfogadnák. vagy elfogadták. szóval nem ővele van a probléma. ha az lenne a nyugatosság budapesten, akkor nem lenne kultúrharc.

2020.09.16. 16:04:33

@chrisred:
montágh féle bölcseletből a jelenkori identiás nélküliség következik. az, hogy van a helyes beszéd. és az egyféle. és abból következik a személyiséged. de úgy éppen nem következik személyesség. az egy kiátlagolt, kimódolt értelmiségi beszéd. ami követhetnek a bemondók a rádióban. a dada az óvodában. úgy szóljon a multikulturális közösségben a gyerekhez, hogy az ne legyen sértő, vagy bántó. többek között azért nincs a színészeknek személyiségük, mert átesnek ezen a montágh imre féle beszédiskolán. egyébként abból is lehet népszerű dolog. a szomszédok. abban nemcsák karesz a csóringer nyomdász is úgy beszél, mintha azt montágh imre tanítani. ugyanúgy, mint felesége jutka. aki értelmiségi tanár. a szomszédokban a legnépszerűbb janka néni. az nem montágh imrés, hanem janka nénis.

de ettől még montágh imre nem feltétlen rossz, semmi esetre sem gonosz. vagy legalább is én nem érzem annak. nekem semmi problémám nem lenne a fővárosi értelmiséggel akkor, ha ebben állna a nyugatosság. de az most van egy filozofikus mesterrassz. montágh imre is oda képzelte magát persze. de őt talán legitimálták volna. a jelenlegieket már nem.

chrisred 2020.09.16. 16:12:33

@cvsvrs: Eljuthatsz a beszédhibák színészi jellegzetességeiben Kabos Gyulától Bajor Imréig, de ennek mind csak távoli rokonságban állnak a nyelvhelyesség kérdésével. Abban igazad van, hogy megjelenési formájában ez olyan polgári jellegű külsődlegesség, mint mondjuk a jól megkötött cipőfűző vagy az ápolt lehelet, de akkor is közösségteremtő ereje van. Annak is, hogy az ember milyen ruhában megy az utcára, meg annak is, hogy beszéli az anyanyelvét.

2020.09.16. 16:35:29

@chrisred:
a másik véglet nádasdy professzor. aki szerint mindenki úgy használja a nyelvet aki akarja. és ez megint csak idegen a közgondolkodástól. olyan szabályrendszer kellene, amit a nép és az akadémia is is legitimál. ezek most nincsenek összhangban. montágh imre idején még éppen lehetett azt mondani. nádasdy professzort már vasvillával kergetnék el. vagy nádas pétert. és a többieket. ők a magyar kultúrától elvált magukat filozofikus mesterrasszba tartozónak gondolt főokosok, akiknek bölcseletét a elutasítja a többség. és azt mondják, hogy az nem lehet. ez a nemzetközileg elfogadott standardok. azt nem írhatja felül sanyi. dehogy nem. az a populizmus, hogy mégis csak felülírja. és azt mondják, hogy az lehet nem lehet kulturált. dehogy nem. az az elitizmus. az nincs újrateremtve. és ebből következik egy illiberális átmenet.

és lehet hinni abban is, hogy nem lehet a nemzetközi standardoktól elszakadni. és abban is, hogy dehogy nem. a nyugatosság nem jelent kulturális felsőbbrendűséget. budapest többsége szerint meg de. és ebből adódik a kultúrharc. ráadásul ezek az elképzelések ebben keményen ütköznek.

2020.09.16. 16:56:00

@chrisred:
nem a beszédhibák kijavításáról van szó. hanem arról, hogy ebből a montágh féle beszédiskolából karakter nélküli színészek hosszú sora került ki. ennek a fajta színjátszásnak a csúcsa a szomszédok. ahol mindenki montágh imre féle műmájer. julcsi a kiskamasz is pont úgy beszél, mint az apja, aki mentőtiszt. de a kamaszok és a mentőtisztek nem olyanok. a kozmetikus felesége úgy beszél, mint az iskolaigazgató. és julcsi nagyra nőve is pont úgy beszél, mint a szomszédokban kiskamaszként. ebből a karakter nélküli színészek lesznek. akik nincs egyéniséguk. a máté gáborok és a fullajtár andreák. és ők lennének a főokosok. akikben a közönség döntő többsége nem hisz.

2020.09.16. 17:07:04

@chrisred:
és arról nem beszélve, hogy montágh imre a magyar nyelv alapjait nem értette. haaalk. és hhaangoss. ezt a hangfestő jelleget az akadémia tagadta. tagadja a mai napig. és azt, ezeket a szavakat tájjellegűen is lehet ejteni. tagadják a néprajzot. és még megannyi mást. nem feltétlen nagy baj, hogy montágh imrét elsodorta győzike és "bejja" asszony. úgy, hogy nem nádasdy ádám féle irányzat győzött. az, hogy "monnhassa agárhoty". vagy írhassa. "úgyizsércsük".

Gungnir 2020.09.16. 17:13:34

@ricardo:
Valami hasonlót fogalmazott meg egy NYT ujsagiro is:
www.nytimes.com/2016/07/03/opinion/sunday/the-myth-of-cosmopolitanism.html

Ez a változat azonban egyszerübb magyarázatot ad, amit talán úgy tudnék összefoglalni:
A nagyvárosi értelmiség egy külön kultúra. Budapest, New York, Dubai és Szingapúr végső soron ugyanaz az életmód, csak a térképek tévesztenek meg minket.

Az utóbbi pár évben ez fizikailag is valósággá vált (legalábbis a COVID korszakáig): gyorsabban utaztam Budapestről Londonba és Milánóba, mint ugyanonnan Pécsre.

2020.09.16. 17:18:23

@Gungnir:
csakhogy new york, dubai és szingapúr gazdaságilag képesek magukat fenntmaradni. és budapesten ugyanez a "kozmopolita" értelmiségről már nem feltételen mondható el. budapesten mondjuk nincs kozmopolita színjátszás. polgárpukkasztó politikai underground. ami nem a new york-i broadway. nagyon nem. ennyire ugyanaz a kultúra. úgy van, mert megírta a new york times.

2020.09.16. 18:06:34

@Gungnir:
szóval az addig rendben van, hogy budapest a magyarország fővárosaként globalizált metropolisszá szeretne válni. csakhogy annak van egy szociális feltétele. az, hogy a főváros tartósan együtt szavazzon a vidékkel. azaz politikai stabilitás legyen. ne legyen kultúrharc. a másik, hogy a nemzetgazdaságnak tartósan nettó befektetői pozícióban legyen. azaz tőkeexport többlete legyen. és egyik feltétel se áll budapestre. túl azon, hogy budapest többsége identitás nélküli, kulturálatlan. tehát nem egy magas kultúrával felruházott amerikai. ott a nemzeti filmalap (hollywood) vagy nemzeti űrügynökség (nasa). budapesten a többség ezeket kikéri magának, hogy őneki bármi köze is lenne a nemzethez. nincs az a politikai stabilitás, ami egy abszolút monarchiában dubai esetén. a világvárossá válás gazdasági feltételei se adottak. az, hogy a tőke nettó módon ne befele jöjjön, hanem kifelé menjen. szociokulturálisan a rendszerváltás utáni budapest a nagy semmi. ilyen értelemben kecskemét vagy szolnok stabilabb politikai közönség.

nem a metropolisz, hanem a nagy magyar metropólia tudna elsődlegesen világvárossá válni. ha budapest a történelmi magyarország, a kárpát-medence és a kapcsolódó adriai tengermellék alkotta egyesült királyság pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató központja lenne nyugatos tőkepiaccal, de részben keleties kultúrával. és hirdetné a közép-európaiságot. ennek a nyomai sincsenek meg. ha a a budapesti választók többsége valamit nem akar, akkor ezt.

Reding Roli 2020.09.16. 18:17:05

@cvsvrs: Budapest is kèpès lenne a SAJÁT kulturális èletèt fenntartani, ha kormány nem vennè el Budapest bevèteleit...A budapesti èves GDP 46 milliárd euro( 2017) Ebből az Orbán- kormány meghagy nekik 415 milliárd forintot , ennyi Budapest èves költsègvetèse ( 1,1-1,2 millirad euro- uszkve ) - ami egy nagy nulla , a városi GDP mindössze 2 % ..Ha Bècs pèldájat nèzzük , ott 100 milliárd euro kiürül van az èves GDP , de 13-14 milliárd euró a város èves költsègvetèse ( 2016) , azaz a GDP 13-14% - a város költsègvetèsèt gazdagítja! Bècs 10x több pènzből gazdálkodik mint Budapest , mert a csuti szem...tláda szándèkosan kitolt Budapesttel: " szolidaritási adót vet ki, az iparűzèsi adót elvonja- hogy egyetlen világvárosi aspiránsunakt ellehetetlenítse ...
Ezzel szemben Bècsben virágzik a kultúra ès a város dúskal a pènzben! A budapesti emberek joggal gondoljak , hogy "O1G " - ott soha nem lesz többet a Fidesz nyerő pozícióban, de nagyjából vidèki városok többsègère is a csőd vár!

Reding Roli 2020.09.16. 18:30:46

@cvsvrs: főváros tartósan együtt szavazzon a vidékkel. azaz politikai stabilitás legyen. ne legyen kultúrharc."

A vidèk szokta követni a fővárost , hiszen a kultúra- ès tudományteremtès leginkább ott törtènik ...Az összes magyar forradalom , a progresszív szellem kiáramlása is mindig fővárosból indult ki, ès nem vidèkről...
A főváros nèpe leginkább maga a " globális egyidejűsèg " - az új trendek , progresszió, a szabad szellemisèg követője...
A vidèknek - a provinciális elmaradottságnak kell követni a fővárost, hiszen a globális trendeknek is van egy szabott terjedèsi iránya, amit soha nem lehet megfordítani...

2020.09.16. 18:58:23

@Reding Roli:
budapesti önkormányzat problémája most micsoda. hogy a a biciklisek az körúton az úttesten járjanak vagy a járdán. a broadway esetén nincs ilyen probléma. mert new york világpolgárai azt képzelik, hogy a nagyvárosi kötutakon és a sugárutakon nincs kerékpársáv. sok helyen lehet bicajozni, de ott éppen nem. vagy ha dubajban elrendeli az emír, akkor az el van rendelve. politikai stabilitás van. amit a nemzetgazdaság illetve a szociokulturális háttér biztosít. és ez nincs meg budapesten. sajnos. mert úgy tudná húzni az országot. így meg nem tudja.

ijontichy 2020.09.16. 19:01:45

@Reding Roli: @Cívis úgy gondolja, hogy a "farok csóválja a kutyát" lesz a trendi :-/. Nem lesz. A cívisváros jelenleg még fénykoránál is alacsonyabb szinten van, elvégre midőn e címet kiérdemelte, nem nyalt alcsúti bolsisegget. Jelenleg egy Kádár v2.0 működik náluk, és a néhány évtizednyi technikai fejlődés + nyitott határok jótékony hatása fedi el a siralmas voltukat (ahogy egész Mo-ét is). Mindenki egy párt. Naná, '89-ben is mindenki rózsaszínű volt egy picit, de egy "ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg" sokkal nagyobb pofont tud adni, mint egy alcsúti parasztbolsi. Szóval a "J̶á̶s̶z̶a̶i̶ ̶M̶a̶r̶i̶ ̶t̶é̶r̶ Várszínház csettint, ők bokáznak" eléggé ciki. A fejlődés a "cívisváros"-tól a "citoyenváros" felé lenne, de ez nem fog menni a bolsigyerek vezette fidesszel, meg az egypártrendszerrel. Most csak egy provinciális mezőváros (XXI. századi foltokkal by gonosz, hanyatló nyugat), amely a jelenkor színvonalán, fasorba sincs az egykori "cívisváros" színvonalával.
Azért a nem egybites narancsoknál már érződik a pánik. Akinek a minapi "szólok a nemzethez" röfögés után sem esett le az ubifára mászott _alkalmatlansága_! , azon már "posztgrad" iskolapad nem segít ;-).

2020.09.16. 19:05:33

@Reding Roli:
ausztria népe stabilan támogatja bécset. a magyar vidék egy jelentős része budapest baloldalinak és liberálisnak mondott vezető értelmiségét a konzervatvnak mondott akadémikus körökkel egyetemben a halál faszára küldené. aztán lehet mondani, hogy ez az ország történelmi elmaradottságából és kulturálatlanságából ered. vagy gazdaság sikeretelenségéből, vagy akármiből. ez is egy lehetséges magyarázat és az is, hogy a polgári fejlődéshez egy fővárosi elitcserére lenne szükség. és ahhoz egy olyan tolvaj bandát kell beküldeni akik kormányra kerülve a fővárosi önkormányzatot csődbe viszik, de a nemzetgazdaság még éppen nem omlik össze.

FrVili 2020.09.16. 19:13:25

@Reding Roli: Pontosan.
"zolidaritási adót vet ki, az iparűzèsi adót elvonja- hogy egyetlen világvárosi aspiránsunakt ellehetetlenítse ." Erre mondják, hogy micsoda hatalomtechnikus. Ja, mint Lukasenka, aki 26 éve van uralmon. Zsenik.
DEbrecen még Szabolcska (költőcske) Mihálynak is kicsi volt, és feljött Pestre alkotni és meghalni. Ahogy Vidnyánszky is írhatta volna Karinthy után:

A jó Isten egyszerűnek
Alkotta az eszemet,
Nincsen abban nagy modernség
Csak szelídség, szeretet.

Kicsi kunyhó, szerető szív,
Messze égbolt, tiszta, kék -
Fulladjon meg az SZFE
Lehetőleg máma még.

A szakma nagyjait és többségét képviselő Magyar Teátrumi Társaság nyilatkozatot készül kiadni a szakmára telepedő kisebbséggel szemben, de még nem tudják mit nyilatkozzanak ki, és hol találnak nevüket vállaló színészeket,aki hajlandó lenne aláírni. Gregor Bernadetten kívül.
Nem baj, úgy döntöttek, hogy nagy a támogatottságuk, mert rekesztény maragyok vagy keresztény magyarok. Teljesen mind1.

2020.09.16. 19:19:11

@ijontichy:
debrecen ezt a címet azzal érdemelte ki, hogy törénetese során összesen 30 főnek volt nemesi rangja a városban. 20 férfinek és 10 nőnek. ennyien voltak privilegizált helyzetben. és a történetírás nem tud arról, hogy 1 személynek valaha is túlhatalma lett volna. a városnak eleve több földesura volt. amikor a debreceni család férfiágon kihalt, akkor a király létrehozta a magánföldesúri rendszert. amire válaszul a nőági örökösök szétperelték a földesurat. mert debrecen a bírót csak a saját kebeléből választhatta és csak literátus (latinul írni-olvasni tudó lehetett). olyanból nem volt túl sok. azok mind a nép oldalán álltak így az idegen földesúr számításait keresztül húzhatták. és a hunyadiak korában szilágyi erzsébet igazgatta a várost. úgy mint a kormányzó felesége később a király anyja. majd korvin jános mint mátyás fatyja. de ez a valóságban önigazgatást jelentett. és szapolyai idején is. török bálintot, aki debrecen földesura volt buda elfoglalása internálta isztambulba a hét toronyba nagy szulejmán. debreceni uradalomban hagyományosan sose volt uraság. török jános úrfi (az egri csillagokból ismert jancsi) volt az utolsó földesúr. de igazán ő se hatalmaskodott a város felett. te azt gondolod, hogy debrecenben orbán viktornak bokázó népek élnek. dehogy is. az aktív korúak döntően a fideszre szavaznak, vagy senkire se. az inaktívak gyurcsányra. ahogy vidéken. is része a "kuruckodó" haditervnek. gyurcsánnyal az úgymond liberálisok (akik valójában nem szabadelvűek) nem nyerhetnek.

ijontichy 2020.09.16. 19:41:16

@cvsvrs: Köszi a történeti áttekintést ;-) De kit érdekel hiperaktív feri? A modelletek csődre ítélt, mert a "homo sapiens"-ről tételezi fel azt, amit 6. Lenin (& al). Nonszensz. Nincs "Nagy Ugrás", az utat be kell járni (örülni lehet, ha a stációk lerövidülnek valamelyest), és a "létező szocializmus" ráncfelvarrással sem lesz működőképes. A NER max vitya megmurdelése (+ 1-2 év) ideig fog létezni. Addig viszont az idő, meg a fityfaszok által elköltött pénz nagy része a kukába megy. Miért? Mert alkalmatlanok! Ennyi! Az viszont tény, hogy Mo. szuterén joga alkalmatlanokat választani. Ami nem joga, hogy ellopja az európai adófizetők pénzét. Ez utóbbi egyre kevésbé megy majd. Amúgy a z̶s̶e̶n̶i̶á̶l̶i̶s̶ ̶s̶t̶r̶a̶t̶é̶g̶a̶ félművelt bolsigyerek jóval tovább is húzhatta volna, ha nem akar mindenáron főszerepet játszani az európai porondon. Szerencsére akart. Így aztán minden valamirevaló nyugati polgár tudja már, hogy Mo-on lopják a pénzét, s így vitya "nagykabátjai" már nem sokáig védhetik meg (csak ti fizetitek a ~700mrd-os, max egy-két évre szóló "mentőcsomagot"). A fidesz, s mindaz amit képvisel, döglött ló. Le kéne szállni róla.

2020.09.16. 19:42:33

@ijontichy:
errefelé a 16. században diákköztáraság volt. de azok fenntartották magukat. mert hetente egy fazék ételt illett küldeni. amiből 7 adagot lehetett főzni. na most ha valakinek a szülei nem volt annyira gazdagok, akkor cipőt küldtek. de azért összeadták a kollégium lakói a pénzt. az özvegyek közül sütő és főzőnőket alkalmaztak. volt olyan diák, akinek fűteni kellett. ha nem bírta a fizikai munkát, akkor pénzt kereshetett házitanóként. ha nem se elég gazdag, se elég okos, se elég erős, akkor kántáljon a templomban. óbégatni csak tud. és gyűjtse a pénzt. fenntartották a diákköztársaságot. most meg az van, hogy hashtag free szfe. egy állami egyetem működésébe ne szóljon bele az állam.

2020.09.16. 19:45:26

@ijontichy:
itt meg az van, hogy nem enegdik, hogy lófasz jóskát fullajtár andrea tanítsa színész mesterségere. nem engedik. jó, hogy. azért, mert fullajtár andrea se annyire elismert művész. vidnyánszky se. de most éppen nekik van politikai többségük. de ha ezt meghiusítják, akkor nem kell ilyen állami egyetem budapesten. ha csak a balhé van belőle, akkor mi a francnak.

ijontichy 2020.09.16. 20:13:58

@cvsvrs: De kell!!! (lófaszjóska meg megmaradhat lófaszjóskának, ha a csokonaiban van számára hely) Kevesen vagytok, mint árvaházban a szülői értekezlet, akik szerint nem kell. Csak éppen nem lehet mindenről népszavazni, és a félművelt félázsiai pengeti a lantot (istenem, mekkor bünti lehetett neki a Kurtág-ősbemutató :-DDD). Fidesz a kukába, aztán majd a többi kialakul. Egy-két államcsőd nem akadály, kevesebb kárt okoz, mint egy elhúzódó fidesz kormányzás ;-).

ijontichy 2020.09.16. 20:22:11

@ijontichy: Mindeközben azért ne feledjük, hogy a Te (+ a kollégáid) feladata a terelés, arról, hogy egy féművelt alkalmatlan (&al) vezeti az országot (de facto teljhatalommal, és időnként görcsösen rángatózó mikromenedzseléssel). Mindegy, én megértelek: a munka nem szégyen, és amíg akad aki fizeti a bandát... A szégyen, az Mo. szégyene, és az a fidesz :-/.

2020.09.16. 20:24:38

@ijontichy:
miért kellene minden országos intézménynek budapesten lennie. miért ne lehetne a művészeti akadémia veszprémben. amúgy európa kulturális fővárosa lesz 23-ban. feltéve, hogy magyarországot nem zárják ki a "libernyákok". de ha nem, akkor miért ne lehetne művészeti akadémiát odavinni. vagy miért ne lehetne a színművészeti egyetem debrecenben. errefelé nincs kultúrharc. a "libernyákok" is be vannak fogadva. pedig vannak zsidók is. vagy miért ne lehetne a corvinus egyetem kolozsvárt és még lehetne sorolni. szóval 10 milliós new york city majmolása helyett. miért ne lehetne egy metropóliát építeni. amitől persze budapest vezető szerepe nem feltétlen szűnik meg, hanem csak az egyeduralma. nyilván ez nem jó a balliberálisoknak, akik úgy képzelik, hogy visszaszerezhetik a kormányrudat orbántól. és egyébként visszaszerezhetik. szóval értem, hogy ilyenekbe budapest vezető értelmiség nem menne bele. azt mondják, hogy őnélkülük nem működik az ország. ez is kérdéses.

2020.09.16. 20:25:55

@ijontichy:
ha a csőd jó dolog, akkor felteszem budapest csődje is jó dolog. azt akarja elérni a geci. milyen nagy szerencséje van budapestnek vele.

morph on deer 2020.09.16. 20:26:35

@cvsvrs:
“ jó, hogy. azért, mert fullajtár andrea se annyire elismert művész. vidnyánszky se. de most éppen nekik van politikai többségük”

Aha. De mi van akkor, ha nem politikát kéne oktatni, hanem szakmát, a politikát meg hagyni ki-ki belügyének, csakúgy mint az esetleges vallást, és/vagy szexuális orientációt?

Egyfajta értékrend így is, úgy is átmegy, és manifesztálódik is, de ez megtörténik mindenféle politikai nyomás nélkül is, mondhatni “organikusan”, azaz a maga természetes módján.

Mindeközben bármilyen erőszakkal átvitt változás - ugyancsak természetes módon - ellenállást szül, szinte függetlenül a változás tartalmi részétől.

Mindezt nem tudni, mindezekkel nem számolni meglehetős arroganciára vall, ugyanis az erő nem minden, sőt, gyakran nem is elég, szóval a politikai többség lehet tényező a politikai játszótéren, de teljességgel érdektelen akkor, amikor intellektuális értékről van szó.

Ez az, amit valamilyen okból a jelenlegi kurzus, azaz orbán, nem képes felfogni.
Igaz, én sem értem, hogy mi a poén a labdarúgás nevű napközis szintű tevékenységben, szóval innen nézve én sem vagyok különb.
De: én még nem küldtem rá import ítéletvégrehajtót a felcsuti focis-napközire sem, sőt, hatalmi helyzetben sem tennék ilyet csak azért, mert hülye vagyok hozzá, és még azt sem írnám elő, hogy pl mától csak balszélsők játszhatnak!

Igaz, én meglehetősen tisztában vagyok a képességeim határaival. Van ez így.

2020.09.16. 20:28:29

@ijontichy:
itt nincs kultúrharc. kiálltak a színészek az szfe mellett. de ugyanúgy kiálltak vidnyánszky mellett is mondván, hogy egy közös kulturális közegben kellene működni. csak úgy tűnik, hogy ez lehetetlen most budapesten. ami sajnálatos.

2020.09.16. 20:32:35

@morph on deer:
az szfe úgy lett a libsiké, hogy az úgymond nácikat széjjelbaszta az ideg. csak akkor még ők voltak az underground. mondván, hogy ez a klasszikus népi nacionalista színjátszást meghaladta posztmodern. dehogy haladta meg. fullajtár andrea meghaladta jászai marit? pintér béla meghaladta sinkovics imrét? na ne viccelj.

FrVili 2020.09.16. 20:48:12

@cvsvrs: a történetírás "egy szűk kisebbség privilégiuma volt, akik saját magukat kinevezték mesterrassznak", pedig senki sem kérte őket, hogy ők írják a történelmet, amikor a nép nagyrésze analfabéta volt. Mindezt azért,hogy pár száz év múlva gyereklelkű romantikával sebeit takargató szánalmas szaralakok reminiszenciája életre hívja az alternatív valóságot az "avítt, áporodott és erőszakosan reakciós" jobboldali kollektív indoktrinájukhoz.
Hol az a kedves cuki hűbéresúr hűbérese, aki elmesélhetné az életének jelenvaló valóságát?
A nép történetéhez kell igazítania a múltat is, nem csak a jelent picinyem. Nem a belterjes írástudók Festeticsek könyvtárához, nem igaz?
Mit tudott a mozsgói paraszt Szigetvár ostromáról a 16. században? Azt se tudta, hogy járt ott a török, nem hogy ki volt Zrinyi, meg az öreg Szulejmán ott nyúvadt ki. Csak beszélni kéne a 16. századi "Sanyikkal". Nem a magukat latinnal meg írással szórakoztató senkiháziak hazudozásait olvasgatni 500 év múlva, amikor a nép letolt gatyával azt sem tudta merre hány méter a csalános. Vagy csak a halott kor a jó kor, a halott értelmiség a jó értelmiség (persze mert akkor posztomusz bárki beléphet a klubba, ahová életében nem vették volna fel)?

A vallás és a történelmi múlt lezárult ideája és romantikája szurrogátumként szolgál a nyomasztó jelen (politika, emberi kapcsolatok, szükségletek) elidegenítő szorongásának elviselése érdekében. A tudati határ repedése lehet a jelen lecserélésére, vagy a belső lelkivilág kivetítésének erőszakossá váló kényszerével ellenpontozó vagy valamit pótló, visszavágyó biztonságot indukáló kitörési pontokat kereső monomániásan megerősítésre vágyó mantrázások pszichés oka. vidéki tökfej.

ijontichy 2020.09.16. 21:29:47

@cvsvrs: Bizony jó (lenne), ha vele hull(ana) a fidesz férgese is. Csak épp a spontán folyamatok hiányoznak. Mert Mo-al épp az a baj, hogy az alcsúti fíreg minden határon túl (és persze a legkisebb hozzáértés nélkül) szabályozza a gazdaságot. Más szavakkal: másutt - többségében - hozzáértő(bbe)k, és szikével, Mo-on egy félművelt bolsi machetével. Biztos bukta, csak épp egy-két nemzedék köhögi majd ki a jelen nemzedék hülyeségének (ti. hogy már 2002-ben nem rúgta ki páros lábbal a bolsipártot a parlamentből.

2020.09.16. 21:30:27

@FrVili:
de az egy hülyeség, hogy szulejmán idejében az emberek nem is tudták, hogy vannak törökök és magyarok. mert ez csak a francia forradalommak jött elő. dehogy is. a főurak tudták, hogy ők a natio hungarica. a magyar nemesi nemzet. a reformáció magyar vallást hirdetett.

1552-ben debrecenben szent istván napja utántól szent andrás nap előestéjéig nem volt városi tanácsülés. mert mentek egerbe. pontosan tudták, hogy ők a keresztény magyarok. és az ellenfél az oszmántörök. a török portának hódoltsági adót kellett fizetni. a polgárok szultán oltalomlevelét megvásárolták. a diákok jártak genfbe, zürichbe, heidelbergbe, utrechtbe. a hajdúk a marhákat elhajtották bécsbe, vagy a müncheni vásárba.

1567. esztendőben Bőjtelő havának 24. napján ez Magyarországban Tiszántúl és innen lakó prédikátori rendnek a keresztyéni vallás tractálására itt Debrecenben szentgyűlést tártának ugyan akkor a helvéciai igaz Confessiónak alá is írnak. Tetszett az jó Istennek, hogy ez sok ostori között az ő vizeinek tiszta folyási vidámítsák meg az Istenek szent lakóhelyét.

ilyeneket írnak. aztán te mondhatod, hogy ezek azt se tudták, hogy magyarok. dehogy nem. a keresztény államnemzetben hittek.

nemzetnek nevezték a németeket.

1604. esztendő tájban az német nemzet ez országban felső hatalmasságot bírván, megszorongatja ez várast, hogy harmad nap alatt harminc ezer forintokat küldjenek ki, mert ha nem, ők az várast dúlják fel. Ez szoros ígyben, rövid terminoson, noha a pénz megszerzésre sok utot, módot késértettek, de semmi képpen különben nem teljesíthették, hanem a bírák házanként járván, sokak ládáját felnyitogatták, sokakat megsanyargattak, tömlöcöztek, és valakinél mi pénzt találhattanak felvötték, s az németeknek kivitték, de még így is a kívánt summa nem teljesedhetett.

ijontichy 2020.09.16. 21:31:35

@ijontichy: mármint: a hülyeségének [...]) árát.

ijontichy 2020.09.16. 21:33:48

@morph on deer: "és még azt sem írnám elő, hogy pl mától csak balszélsők játszhatnak!" Pedig épp itt lenne az ideje az egyensúly helyreállításának. Mint a magyar sajtóban... :-)

2020.09.16. 21:41:16

@FrVili:
ez utóbbi miatt csatlakoznak a bocskai felkeléshez.

A törökök igája viszont felette igen megnevekedék és nehezedek a varason. 1617. esztendőben azért két tanácsbéli embereket küldenek szintén, Constantinápolyban a császárhoz, úgy mint Csongorádi Jánost és Torma Miklóst egy szekéren egy szolgával és kocsissal együtt, kik a császártúl kévánt választ vévén útjokat békével elvégezek és haza jönnek.

Azokat a leveleket viszont, kiket ezek az császártúl nyerének, elküldik Buda várában három tanácsbéli emberektűl, úgy mint Pente Máthé, Thuri Szabó Péter és Tóth Lőrincz uraimtúl, kik, hogy a levelet megadák a pasának, az is jó válasszal bocsátja ugyan, de alattomban ismét tatárokat küld utánnok, kikkel mindeneket megöleti, a leveleket is elveszti, kiknek azután egy néhány nap múlva a bünhödve hozzák meg holt testeket temetni, az váras pedig ugyan csak azon nyomorúságban maradott.

nem tudták, hogy ők a magyarok. és a másik a német. a harmadik a török. dehogy nem.

2020.09.16. 21:53:01

@ijontichy:
jelenleg a cél, hogy valamiféle egység teremtődjön. és ez kis-magyar társadalmi egység egyfelől. és nagy-magyar nemzeti egység másfelől. és erre budapesten magát liberálisnak és konzervatívnak mondó akadémikus értelmiség azt mondja, hogy ilyet civilizált módon nem lehet meghirdetni, mert ez nemzeti szocializmus. akadémikusan a fasizmus. tombol a fasizmus.

ha magyar országgyűlésnek, a magyar kormánynak a színház- és filmszínművészeti egyetemet a magyar fővárosban nincsen joga működtetni (mert az ellehetetleníti az ellenzék), akkor hozza debrecenbe. és lehet mondani, hogy ahhoz aztán nincs joga. hogyne lenne.

Bánegressy 2020.09.16. 23:27:49

@cvsvrs:
bármihez joga van amihez jogot formál.
a jelen helyzetben.
ez tudniillik az, hogy lényegeben minden olyan intézmény feletti tulajdonosi jogköröket gyakorolja és ebből eredően a finanszírozásuk is a kezében van - mindez azonban csupán egy szűk magántulajdonosi kör, ami az egész társadalom életét voltaképpen felügyeli, lefedi.
amit közvetlenül látszólag nem, azt közvetítőkön, a/lapítványokon, egyházi intézményeken keresztül irányít és befolyásol.
a születés, szoptatás, bölcsőde, óvoda, iskolák, egyetemek, a sport, a szabadidő, a kulturális és az élményszerzés parkjai, terei. elfekvők, temetők.
egy idő után unalmas lesz és lesznek akik még ha közvetlenül nem is vállalják be a kockázatot, de látva ezeknek az elvetemültségét, bárkivel összeállnak ellenük.
mert így működik a politika.
és a történelem könyvekben is így van :D
meglátjuk mire mennek a tankokkal.
mondjuk likasenkának, erdogánnak legalábbis látszatra könnyebb dolga van.

ijontichy 2020.09.17. 02:53:23

@cvsvrs: A NER-ben semmiféle egység nem fog teremtődni. Ez a modell tuti bukta, és hát a bűnözőalkatú, szociopata főnököd célja már rég nem egy sikeres Magyarország (ha egyáltalán volt is az valaha), hanem a sitt megúszása ( ennek a célnak érdekében alkalmaz téged, meg a píárcsapatot is ;-) ) Az egységnek még az esélyét is megölik, mert alap az ellenségkeresés, és ha nincs külső, hát lesz belső (kapható rá a magyar). Rosszabb, mint a Kádár v1.0. Maximum van egy kibekkelés, abban a magyar társadalom elég jó. Illúziókban élhettek még egy ideig, de a társadalom bő fele (de inkább 3/4-e!, igen, jól látod 3/4) valójában a pokolba kívánja az vitya vezette fideszt (de hogy könnyet nem hullatna értük az tuti), és felszabadulásként fogja megélni a NER végét (megmondtam: lesz meglepi). Ilyen tíz év (& counting) után a konszolidációnak semmi esélye, márcsak azért sem, mert a büdös életben nem tudnak olyan gazdasági alapokat összehozni (nem elég a modell életképtelensége, de még tökhülyék is hozzá, na!), ami egyáltalán megteremtené a lehetőséget. Agymosottak előállításában vagytok jók, de ahhoz máshol is értenek, szóval abból nem lesz exportálható sikertermék :-).
Ez az egész tohuvabohu már évek óta egy nagy előremenekülés. Eddig bejött, mert a nyugatnak sem érdeke egy Karigeri-szerű alakokból álló, nyámnyila kormánypárt, Orbánékkal az ellenzékben. Hangsúly: Orbánékkal az ellenzékben! (ami garancia az állandó dzsemborira). A fidesz ezért jó a nyugatnak, de nem jó a magyar nemzetnek. A posztbolsi fidesznek el kell tűnnie (és el is fog), mivel a posztbolsi fidesz gyilkolja le a(z) - nagyjából - egészséges (társadalmi) fejlődésnek még a lehetőségét is. De addig az idő és pénz zöme kukába dobott. Szóval én kitölteném a fidesz halotti bizonyítványát, felhagynék az ad hoc, lopásorientált keleti kalandozással (a valódi üzletelés helyett), és beleállnék az EU valódi reformjába. Mert kívül hideg lesz ám. Ne feledd: St. Steve - lényegét tekintve - nem a kereszténységet választotta, hanem a nyugatot. Több esze volt, mint az utódainak :-/.

Btw. ami a jogot illeti, ennek a kormánynak tkp. egy dolghoz van joga: hallgatni, mert... ;-)

2020.09.17. 07:23:23

@ijontichy:
a ner egy illiberális átmenet. ami egy identitás nélküli kisebbség hegemónia törekvésével szemben hirdet szupremáciát. és a célja az, hogy a budapesti választók többsége által preferált extrém liberalizmust az underground világába taszítsa. azt mondja, hogy a nyugatos progresszió nem a klasszikus kultúra meghaladása. aki abban hisz az szociopata. aki abban hisz, hogy sinkovics imrét meghaladta pintér béla. tehát nem arról van szó, hogy majd vidnyánszky feltétlen jobb lesz, mint upor. hanem ha upor azt mondja, hogy ő szabad piaci színjátszást akar, akkor csinálja azt. és legyen állami szfe. és ha az őszerintük feltétlen rossz, akkor az piaci szempontból éppen jó. mert többen választják a magániskolát. és legyen szuper jó magániskola is. és állami színjátszás. és nem az a probléma, hogy az időnként propagandisztikus és nemzeti idealizmust hirdet. az hozzátartozik az államalkotáshoz és az egyházhoz. és akinek ez nem tetszik annak marad az underground. vagy választhat másik hazát.

és ez a kulturális egységbe rendeződés szoríthatja ki a jelenlegi ellenzéket. és úgy jelenhet meg a valóban független reálértelmiség a mainstream közéletben. és abból lehet modernizáció gazdasági értelemben. kulturálisan pedig visszalépés.

2020.09.17. 07:29:31

@Bánegressy:
az szfe egy állami egyetem. tehát nem arról van szó, hogy összeállt az ascher, a zsámbéki, székely gábor. csináltak egy magánintézményt. amit a továbbiakban vezete upor, máté gábor és a valamelyik szeretője. függetlenül a politikától. mert ehhez minden joguk meg lenne akkor, ha ez egy magánintézmény lenne. és az állam ne szóljon bele túl azon, hogy a törvényeket be kell tartani. de ez egy állami intézmény. ami per definitonem nem független az államtól. és a fidesz az állami propaganda gépezet részévé kívánja tenni. a színházakat is a keresztény államnemzet szolgálatába állítaná. és ez nem a kommunista személyi kultusz. amit uporék kiszolgáltak. de nem is a politikai underground. ami az ellenpropaganda.

2020.09.17. 07:48:08

@Bánegressy:
összeállt egy baráti kör. ebből kialakult egy klikk. és ez kapott jogokat az mszp-szdsz-től. csakhogy azt a politikai irányzatot leváltotta a köznép. budapest választóinak többsége visszaszavazta őket. mondván, hogy kormányra kerülnek. elsöprik a rezsimet. földönfutóvá teszik a fidesz embereit. és sem lenne ellenükre a migráns invázió se. a keresztény államnemzetek eltörlése kifejezzen cél. mert ezt megköveteli a modernizáció és ez teremthet európai egységet a gender tudósokkal.

és most vagy ezt lehet választani. és vagy azt, hogy ez ezt a liberálisnak mondott politikai irányzathoz kötődő függetlennek mondott közintézményeket egy új állampárt egy illiberális átmenetben átalakítja és ezt kapcsolódó kapcsolódó magánintézeteket kivásárolja. lölő lopik. kivásárolja soros alexet.

orbán lelép a politikából 2030-ra. és addig is megjelennek a függetlenek. a 2026-os választásokon. ez az egyik opció. a másik, hogy jön az összefogás. fletó és fegyőr elsöprik a rezsimet. söpörjék el. vagy ők a rezsimet. vagy a rezsim őket.

chrisred 2020.09.17. 08:45:43

@cvsvrs: Nem hiszem, hogy a Szomszédok szereplőinek beszédmodorára Zenthe Ferenctől Ábel Anitáig mind Montágh nyomta rá a bélyegét. Ez tőle függetlenül kialakult szocreál színjátszás stílus volt.

screpes 2020.09.17. 09:14:01

@cvsvrs:

Egyre gyakrabban az a válasz kínálkozik soraid olvastán, hogy " NEM"...
Símán, kereken, "jól tagadható" amit írsz, ha ugyan nem tagadnivaló.
Mert nem igaz, amit írsz. Nem csupán igazításra szorul, vagy észrevételezésre, még cáfolatra sem. Úgy jön szembe, mint egy félrevezető szándék.

"itt nincs kultúrharc. kiálltak a színészek az szfe mellett. de ugyanúgy kiálltak vidnyánszky mellett is mondván, hogy egy közös kulturális közegben kellene működni. csak úgy tűnik, hogy ez lehetetlen most budapesten. ami sajnálatos."

A színészek nem ugyanúgy álltak ki Vidnyánszky mellett, és nem mondják, hogy közös kulturális közegben kellene működni.
És ez nem számháború, hogy ide is valamennyien, és oda is...
Inkább nézd meg a CSATT atv-s műsor felvételét, ha teheted. Ott Kálomista pruducer és Thália-igazgató vitázik a SZFE-s Karsai Györggyel. Két mentalitás és vélemény csap össze, de én nem mondanám, hogy "egy az egyhez". Mert mindketttőn látszik, miben másak, és az is hogy hová vezet(ne) az országlásuk, illetve hova vezetett a jelenlegi színműsök esetében.

Összecsapásuk láttán el kell dönteni, ki lehet mondani, hogy te milyen egyetemet, magyarországot, hozzáállást tartasz követendőnek. és csak itt, a papiron (monitorokon) lehet átmenetileg azt mondani, hogy ez egy az egyhez. Elfedve a lényegi különbségeket, elfedve akkor is amikor látszanak.
Ha Kálomista sértett hőzöngéséhez sorolsz be, akkor alacsony vitakultúrát, a gyermekek (diákok) negligálását (közben demagóg hivatkozásokkal), hatalmi áthatásokat, üres hivatkozásokat gyűjthetsz csokorba. Egy illetéktelentől, mivel ő ott nem oktatott, nem járt...
Szemben a csendes felelősségteljes fegyelmezett témához alázatosan igazodó bennfentessel..
Karsairól Vidnyánszky maga mondta, hogy soha nem fogja érteni mit mondanak, (ti. Ő), azaz mi kell ide.
Mert Karsai kvázi, nem magyar...
Hát ez már probléma.
---------------

FrVili 2020.09.17. 09:31:43

@cvsvrs: Keresztény értelmiségiek levele az államot kisajátító barát klikknek:
"...Karsai György egész szakmai munkásságát, mind klasszika-filológusként, irodalomtörténészként, mind dramaturgként, vagy egyetemi oktatóként mélységesen átérzett, őszinte hazafiság jellemzi. Habár munkásságát széleskörű nemzetközi elismerés övezi, és könnyeden ír nemcsak magyarul, de franciául és angolul is, mindig is előnyben részesítette a magyar nyelvű publikációkat. Szenvedélyesen dolgozott és dolgozik a görög drámák magyar nyelvű, magyar színházi környezetben történő életre keltésén, a drámák szerkezetével, rejtett mondanivalójával kapcsolatos egyedülálló felfedezéseit elsősorban magyar nyelven közölte. Olyan új előadásmódokkal kísérletezik, amelyek a görög drámák mondanivalóját közel hozzák a mai emberhez, és azok időtlen értékeit időszerűen nekünk adják át. Karsai György tolmácsolásában ezek itt és most, jelenlegi magyarországi helyzetünkben szólnak hozzánk. Ráadásul tanulmányait olyan ékes magyar nyelven, olyan irodalmi stílusban írja, hogy azok maguk is a jelenkori magyar irodalom gyöngyszemei.

Karsai György 1989 és 2004 között Párizsban, Strasbourg-ban, Caën-ben és Lille-ben tanított. A Lille-i Egyetemen állandó állást ajánlottak neki, de nem fogadta el. Hazajött, mert magyar tudósként, magyar íróként ez a kultúra izgatta, ezt a kultúrát akarta gazdagítani, átadni, és azt akarta, hogy gyerekei ennek a kultúrának legyenek a részesei. Mondani sem érdemes, hogy a francia és a magyar egyetemi oktatói fizetések sem akkor nem voltak, sem most nem összemérhetőek. Az, hogy Karsai György és felesége, Csollány Éva a hazaköltözés mellett döntöttek, egyes-egyedül a hazájukhoz való ragaszkodással magyarázható.

Karsai György hosszú munkásságából egyetlenegy esetre sem emlékszünk, amikor negatív elfogultsággal állt volna hozzá a kereszténységhez, és Vidnyánszky Attila sem fog tudni ilyet felmutatni. Ámde, ha meg kell oldanunk egy nehéz filológiai kérdést egy görög vagy latin nyelven író keresztény szerzőnél, bármikor bizton fordulhatunk Karsai Györgyhöz, aki biztos tudásával és folytonos jóindulatával mindig készen áll a segítségre.

A magyar bölcsészettudományt éppen, hogy az jellemzi hosszú évtizedek óta, hogy itt az ókortudomány, a késő antikvitás és a kora kereszténység tanulmányozása, az egyházatyák korának és a középkor szellemi életének kutatása elválaszthatatlan egységet formál. E tudományágak művelői között akadnak keresztények, zsidók, agnosztikusok és ateisták, de ezt senki nem kéri számon a másikon, hiszen az egyéni meggyőződés nem tudományos kérdés. Módszertani kérdésekről, tudományos tézisekről szoktunk vitatkozni, a Magyar Ókortudományi Társaság, a Magyar Filozófiai Társaság vagy a Magyar Patrisztikai Társaság felolvasó ülésein a hozzáértők és az érdeklődők magyar nyelven hallgathatják a klasszika-filológia, a filozófiatörténet, az egyházatyák kora vagy a középkori teológia kutatóinak világszínvonalú előadásait. Ebből a körből kerültek ki a magyar és a nemzetközi tudományos élet vezető magyar tudósai, akik között nincs nagy különbség abból a szempontból, hogy az SzFE-n, az ELTÉ-n, a Debreceni vagy a Pécsi Egyetemen, a CEU-n, Cambridge-ben, Montrealban vagy Yale-en tanítanak. Ennek a magyar, angol, német, francia vagy olasz nyelven publikáló magyar tudóskörnek kiemelkedő alakja Karsai György."

ijontichy 2020.09.17. 09:48:01

@cvsvrs: "hegemónia törekvésével szemben" Pontosan. (vigyázz! a főnököd lebasz, hogy elszóltad magad ;-))
Tehát "törekvés". Törekedni szabad. Ezzel szemben a bolsipárt hegemóniája "de facto" megvalósult. És az idióták és/vagy aljas gazemberek hegemóniája nem sok jóval kecsegtet, amint a tíz év "eredménye" mutatja.

ijontichy 2020.09.17. 09:57:21

@ijontichy: Btw. Sinkovics Imrét szegényt (RIP) már a Darvas Iván is meghaladta. Emlékezzünk már a MDF vs. SzDSz reklámra. Micsoda különbség van a komor, pátoszos tragédia hangján, direkt üzenetet (hogy a hülyék is megértsék) kamerába brummogó Sinkovits, és a vidám, picit odacsippentő, de cseppet sem rosszindulatú, "élni és élni hagyni" szemléletet sugárzó zongoratanár között :-). Végül sajnos győzött az "ostobák országa". Hát ez kínos.

FrVili 2020.09.17. 09:59:00

@cvsvrs: "független reálértelmiség"

a független, szabad, autonóm eddig pejoratív jelzők, hirtelen a reálértelmiség értelmezhetetlen kifejezéssel a megváltó új kaszt lesz.
Jendrassikok és Pattantyúsok már nincsnek, multinál dolgozó napszámosok vannak, meg egy-két az alkalmazottait minimálbérre bejelentett mérnökiroda, akik lopott szoftverekkel életbiztosítással éjszakákba nyúló munkák utáni vörös szemekkel és hónap végi borítékkal küzdenek a túlélésrt. Kivéve, ha építőipar állami megrendelésen csüngenek vagy bekebelezte őket egy nagytőkés és ugyanazt a vasúti biztonsági rendszereket tervezik 30 éve csak bonyolultabb cégstruktúrában. Ébresztő! Értem, hogy a reál itt mesterassz mentes prolit jelent, és mindegy csak pusztíts, ahogy verbálisan a posztok alatt folyamtosan teszed. Ti valami kis kommnetmezőkben hegemóniára törő baráti társaság lehettek, akiktől nem tud megszabadulni a normális többség. Mutass jó példát!

2020.09.17. 09:59:40

@screpes:
a komplett csokonai színház kivonult az utcára. kiálltak. lepedő. hashtag free szfe. minden, ami kell. és megnyitották az évadot. vidnyánszky féle bánk bán rendezéssel. kiálltak egyik és a másik oldalon is. azért, mert errefelé nincs kultúrharc. ráckevei anna balról, kubik anna jobbról kiegyeztek. és egyébként fidesz és az szdsz másodvonala is kiegyezett még valamikor 98-ban. a liberalizmus és a nép nacionalizmus hagyományosan kéz a kézben járnak. ez a magyar tradíció. ezt képviseli debrecen. és ezzel szemben áll budapest. mondván, hogy egy világváros, amelyik ezt meghaladta. az upor és máté gábor és valahanyadik szeretője, valamint pintér béla. aha.

Reding Roli 2020.09.17. 10:49:00

@ijontichy: Sinkovits Imre nagyon jelentős filmművèsz volt, ráadásul pozitív politikai szerepet is vállalt: 56- ban megalakították a Színművèszti Szövetsèget, a színèszek egyfajta rendszerellenes - forradalmi szervezetèt ès abbahagyták a színjátszást ,hogy tiltakozzanak az orosz megszállás ellen..
Ezt kellene most is: együttes erővel, közösen fellèpni az orbáni erőszak , a kultúrkampf ellen...

Egyik kedvenc versem : www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DgOPQsaW9Isc&ved=2ahUKEwiayfad4O_rAhXQvosKHcFEAW4QtwIwAXoECAcQAQ&usg=AOvVaw1kcFvVZYzsCbiSDP1OlKHX

... Illyès Gyula : "Egy mondat a zsarnokságról " című verse, Sinkovits Imre előadásában ...
Ma ez a vers teljesen aktuális . Zseniális ès örökèrvènyű leírása a zsarnoki rendszereknek ...

Orbán vajon ráeszmèlt már , hogy mivè vált az elmúlt èvtizedben? Úgy tűnik, a nárcisztikus pszichopátiából adódó hatalommánia, az önhittsèg, küldetèstudat teljesen elvakította...Ma már csak irracionális kormányintèzkedèsek vannak , de leginkább alibi -kormányzás - nem felelős politika ...Egyfajta politikai túlèlèsi üzemmódba kapcsolás is beindulni látszik...
De, nem is Orbán az igazi baj, hanem a bárányvakságban szenvedő százezrek , akik tűzön- vízen át követik vezèrüket...

2020.09.17. 10:53:41

@FrVili:
debrecenben az mszp vezetői, a város országgyűlési főképviselői egy az mszmp-ből jövő matematikus és egy vegyész voltak. daróczy és bazsa. ők az akadémia rendes tagjai. anno csak úgy lehetett belőlük dékán a természettudományi karon, hogy beléptek a pártba. és így mehettek külföldre kutatni és tanítani. így nem kellett belépniük a iii/i-be. aki nem volt párttag az nem lehetett állami intézményvezető, és ha valaki nem volt párttag és nem magánúton külföldön tartózkodott azt a hírszerzés beszervezte. és ők a párttagságot választották. úgy, hogy persze lehettek volna ellenállók is. ez volt itten az mszp vezetés.

a debreceni szdsz-t egy 56-ban elítélt fizikus vezette. és azt mondta, hogy persze nem ezzel az mszp-vel problémája, hanem a kommunistákkal, akik lecsukták.

a debreceni mdf-et pedig a mérsékelt irányzat jellemezte. pálinkás professzor. az mdnp.

és ezek kiegyeztek egymással. és kiegyeztek az mszmp hazafias népfronttal is. a debreceni egyetemre pozsgay imrét tanítani. a rendszerváltás idején habsburg ottót a páneurópai unió elnökét is meghívták díszvacsorára. akkor döntötték el, hogy megrendezik a páneurópai pikniket, stb.

amire a széljobb azt mondja, hogy ez egy szabadkőműves összeesküves. és valóban valami olyasmi. de ez magyarországért történik, és nem a ellenében. mindez az európai hagyományokban és a keresztény államnemzetben gyökerezik.

és erre szavazott a köznép legalább is errefelé. budapesten viszont nem a reálértelmiség került előtérbe, még csak nem is az általános emberséget hirdető humanisták. azzal semmi probléma nem lenne. hanem a komcsik (hogy érthető legyen az nem szimplán mszmp tagot jelenti, hanem az mszmp politikai biztosságának kádereit) és egyébként debrecenben is megjelentek a gyurcsányisták. és szdsz is elment egy szélső irányba azzal, hogy majd ez kiszorítja a nemzeti radikalizmust. elvben az is lehetséges lett volna. népi baloldali, libertárius keresztény irányzathoz kötődő hazafias kormányzás. csak ugye a "balliberálisok" nem ilyenek. keresztényellenesek és hazafiatlanok. mondván, hogy amit képviselnek az meghaladása a múltnak. és a magyar államiságot a lehető legsötétebb színben kellene feltüntetni.

és még erre is azt mondták, hogy rendben. a holokauszt sérültek dühát, indulatait meg lehet érteni még akkor is ha ők egy félmondattal sem kértek elnézést a gulágért. és a trianoni döntésben való szerepük történetileg vitatott. és van egy a köznép által soha el nem fogadott nyelvelméletük, stb. a rendszerváltás után volt egy purgatóriumi időszak, amikor törekedni kellett a kiegyezésre. heller ágnessel vagy konrád györgygyel. akkor is ha belföldön, külföldön egyaránt köpködték a többségi magyarságot. csakhogy ők a neonáci jobbikot hívták meg az "antifasiszta" koalícióba. mondván, hogy csak így lehet leváltani orbánt és elsöpörni a fideszt. és ehhez jönnek még a kulturális "marxizmusnak" nevezett kultúrfasizmus. illegális migráns invázió, gender "tudósok", stb.

és nyilvánvalóvá vált, hogy ezt egy troll kurzus verheti szét. és a népi nacionalistáknak lesz nagy esélyük a hatalomba kerülni azokban az államokban amelyek nincsenek nettó befektetői pozícióban és tőkeimportőrök és ebből következően a kapitalizmus szopóágán vannak.

ez európai unióban a keleti és déli államok. valamint a britek is ide tartoznak. mert hiába vannak csúcs egyetemeik, az elszakadt az angol fontban mért gazdaságodástól, amiből részesül a tesco akciós újságból vásárló vidéki kisnyugdíjas. hasonló a helyzet a franciáknál. csak ott a jobboldal a francia parasztokkal nem szorította ki ezt a liberálisnak mondott értelmiséget a médiában.

és összességében ahogyna az eu is, úgy az usa is tőkeexportőr. nem minden tagállama persze. de az amerikában feltőkésített magánegyetemekhez kötődő globális gazdasági haszonból és a derivatívák pénzügyi nyereségéből, ami a legtöbb esetben a reálgazdaságtól elszakadt már ténylegen a semmiből teremtett pénzből nem részesül az átlag amerikai. a kisvárosi sarki hotdog árusnak nincs tőkejövelme. ahogyan a francia parasztnak sincs.

és erre adott újbalos válasz a feltétlen alapjövedelem. és hogy a feketék lázadjanak fel a fehérek ellen. a bevándorlók az államalkotók ellen. ebből minimum modern kori vallásháború adódik. konjunkturális időszakban a médiában folyó kultúrharc.

recesszióban pedig a kapitalizmus szopóágán levő országokban vagy állam megy csődbe vagy a főváros. tehát vagy az van, amit a budapesti ellenzék mond. hogy a csúcs elit álljon össze a főváros belső kerületeiben. ezt támogatja megyei városok egyik fele. és ez egyébként a vidék szellmi kiüresedését és rövid úton államcsődöt jelent. a többség ugye vidéken él. és van ennek a pandantja. hogy a fővárost kellene inkább szétszedni. és intézményesen széthordani a felét. össznépi nacioalizmus. ezzel szemben lázadók a politikai underground.

és ez utóbbi látszik megvalósulni magyarországon, bár előbbi forgatókönyv bekövetkezte sem teljesen lehetetlen.

2020.09.17. 11:02:43

@Reding Roli:
csakhogy 56 után nem voltak szabad választások. most meg vannak. és magyarország úgy működik, mint egy zrt. és a fidesznek van többsége az igazgatótanácsban. és vannak kisrészvényesek, akik széthúznak. és ugye nem azok adják a felügyelőbizottságot egy nyrt-ben sem. azaz a szabad piac is többségi döntéshozatalra van alapozva. többek között ezért van az, hogy a multinacionális vállalatok általában véve ner-kompatiblisek.

chrisred 2020.09.17. 11:08:59

@cvsvrs: Azzal a nem elhanyagolható külünbséggel, hogy a részvény nem adható el, és nem is cseréhető el másikra, így gyakorlatilag piaci értéke sincs.- Ezért az igazgatótanácsnak nem az az érdeke, hogy a cég piaci értéke növekedjen, hanem hogy ők benn maradjanak a helyükön.

2020.09.17. 12:06:22

@chrisred:
már hogyne lenne piaci értéke. hozama is van. az, amit az állam produkál. és ezt a részvényt le lehet cserélni egy ausztria zrt. tagságra.

chrisred 2020.09.17. 12:10:57

@cvsvrs: Hozama? Az állam nem produkál semmit, nem termel nyereséget, szolgáltatáscsomagot ad bizonyos elvonásokért cserébe.

Nem lehet elcserélni, nem mondhatod egy osztráknak, hogy megkaphatja a magyar állampolgárságodat az osztrákért cserébe. Legfeljebb új részvény kibocsátásával szállhatsz be egy másik "cégbe".

Reding Roli 2020.09.17. 12:17:28

@cvsvrs: csakhogy 56 után nem voltak szabad választások. most meg vannak."

Most sincsenek szabad választások, mivel a kormánypárt az állam eszközeivel - mèdia ès pènz- jogtalanul manipulálja a társadalmat. A hatalom folyamatosan nyomás alatt tartja a pártrendszert: az ASZ az orbáni autokrácia vègrehajtóeszköze, ma már a pártok állami támogatását is lefeleztèk...Európában pèldátlan módon lètrehozták a KESA- t, egy állami mèdia- konglomerátumot, amely feladata a kollektív agymosás, a társadalom ideológiai megerőszakolása...
Implicit eszközökkel felszámolják, gleichschaltolják a sokszínű mèdiát: lsd Nèpszabó, Index...
Közpènzek ellopásából hatalmi mèdiat gründolnak , 888, Prosti TV ès társai...
A fèkek ès ellensúlyok rendszerèt kiüresítettèk, saját bábjaikkal töltöttèk fél az Alkotmánybíróságot, most a rendes Bírósági a cèlpont...A legfőbb közjogi " mèltóságok" ecte, virtigli , hiteltelen rèszrehajló figurák...Szègyen , hogy pozícióba kerülhettek!
A nèpszavazas intèzmènyèt gyakorlatilag ellehetlenítettèk, a plakáttörvènyt módosították: Gyügyèn nem lehet kiplakátolni hogy Oebanèk lopnak...
A kömèdiat kizárólag fideszes aparatcsikok irányítják , ami szeintèn egy felháborító dolog!
A választások nem szabad választások , Fideszes a választási bizottság , de maga a választási rendzser is torz: 2\3- csinál a piszkoskodással megszerzett 49% - ból...Minden az egypárti abszolút hatalom megtartása èrdekèben...

Nem , az orbáni rendszer nem demokrácia ! Ez egy autoriter hatalmi rendszer, lassan közel a diktatúrából, ezèrt az emberek el fogják picsázni őket 2022- ben!

2020.09.17. 12:36:58

@chrisred:
és persze értem, hogy ez a zrt-szerű modell nem túl hatékony. de a nyrt-szerű az átlag embernek nem nyújtana szinte semmit se. egyszerűen nem tudná megfizetni az oktatást, egészségügyi ellátást, vagy akár az igazságszolgáltatást.

egy példa a napokból. egy drogos fickó beledobott a kútba egy drogos nőt egy elhagyatott tanyán. végül kiderült, hogy a nő csak elájult, amikor a másik beledobta a kútba. és az első fokú bíróság azt mondta, hogy ez nem szándékos emberölés. a másodfokú azt, hogy de. és ezt hoasszasan nyomozták és tárgyalták. évekig. szerinted az áldozat hozzátartozói megelőlegeznék a nyrt. költségeit. vagy ha megelőlegezné egy bank, akkor szerinted lenne esély ennek az egésznek a költségeit a kamatait és a hasznát behajtani az áldozaton.

a közfeladatokat az állam ebben a zrt-szerű modellben nem túl hatékonyan, de ellátja.

2020.09.17. 12:40:43

@Reding Roli:
és az ellenzék is manipulálja a társadalmat. a bertelsmann csoport is. a soros alapítvány és a több is. és a nézőpont intézetek, az alapjogok központ, stb. a köztévé is. és azért nincs ellenzéki tag az azt felügyelő kuratóriumban, mert az ellenzéknek nincs egyharmad képviselője a parlamentbe. az mszp-szdsz kormányok a miép-et se vették be ezekbe a buliba, vagy az fkgp-t, vagy a kdnp-t. mondván, hogy ezek szélsőségesek. és megtehették, amíg ezeknek nem volt egyharmaduk. és most a fidesz vezérletével van. és az ellentábor szorult ki beleértve az mdnp-t.

chrisred 2020.09.17. 12:43:00

@cvsvrs: "szerinted az áldozat hozzátartozói megelőlegeznék a nyrt. költségeit."

Ezt az egész nyrt./zrt. hasonlatkört nem én kezdtem, szerintem teljesen fals analógia. És pont azért, amit most írtál, a közhatalmi jogkörök gyakorlásában nincs semmi üzletszerű tevékenységi forma, az az állami erőszak-monopólium megnyilvánulása.

2020.09.17. 13:18:35

@chrisred:
a balliberálisok azt mondják, hogy majd mindenki kap feltétel nélküli alapjövedelmet. ez is egy tőkepiaci termék. a kifizetések az államadósság terhére történnek. eladják a közintézményeket. felszámolják az államot. és egy nyrt-szerű globális kapitalista működés lép a régi megoldások helyébe. és ebből egy hipermodernizáció adódik. és polgárháborúk.

FrVili 2020.09.17. 13:26:53

@cvsvrs:
„aki nem volt párttag az nem lehetett állami intézményvezető”= komcsik az mszmp politikai biztosságának káderei”<=> NEM KOMCSI = FIDESZ = ugyanakkor, aki nem a FIDESZ politikai kádere az nem lehet állami intézményvezető -> FIDESZ ezzel nem képviseli a múlt meghaladását = komcsi hagyomány = magyar tradició = magyar = köznép <=>európai hagyományokban és a keresztény államnemzetben”gyökerezik a KÖZNÉP <=> Ők = Heller= Konrád= Holocaust=Trianon=Gulág = amit ŐK „képviselnek az meghaladása a múltnak”= NEM MAGYAR = egy szabadkőműves összeesküves -> köznép érdeke, ezért „hagyományosan kéz a kézben járnak” , ilyen a köznép, de ha a NEM MAGYAR nem fogadja el a FIDESZ komcsit , pedig jobb lenne, mert FIDESZ nem „köpködték a többségi magyarságot” -> FIDESZ= „többségi magyarság” -> tehát „európai hagyományokban és a keresztény államnemzetben”gyökerezik, akkor a köznép lesz a reálértelmiség <-> „akit zavar a soha el nem fogadott nyelvelmélet”
elképzelem a reálértelmiségi köznépet, amint tüntet az akadémikus nyelvelmélet ellen
aha értem, pihenj

ijontichy 2020.09.17. 13:34:42

@cvsvrs: "a balliberálisok azt mondják, hogy majd mindenki kap feltétel nélküli alapjövedelmet."
"Egyes hülye ballibákok azt mondják", ez így helyes ( az egybemosás fidesznyikk-nyekk trükközés). Egyebekben a legárok útja a helyes: Zűrkavari Zuárdot ki kell végezni. Naponta! ;-)

ijontichy 2020.09.17. 13:37:38

@ijontichy: Btw. hé @cívis! Mondtam már , hogy a gigamegabájtnyi terelés az msz(m)p, meg az egyéb dicső múlt viselt dolgai felé, nem fedi el a jelenkori főnököd (és a bolsi band) tökéletes alkalmatlanságát??? ;-)
A lényeg: vitya és a bolsi band alkalamatlan, a fidesznyiket pedig csak lenézni lehet ;-).

FrVili 2020.09.17. 13:44:39

@cvsvrs:
a konkluzió lemaradt:
köznép=reálértelmiség=akit zavar a soha el nem fogadott nyelvelmélet=népfősikola=nem náci = nem komcsi= magyar = konszolidáció, normalitás = purgatórium párti = @cvsvrs ->

"Mndegyiken képmások, mint királyé
s a peremén
a gőgös írás:
ÉN"

chrisred 2020.09.17. 13:48:15

@cvsvrs: Az FNA egyáltalán nem liberális elképzelés, éppen ellenkezőleg, főleg szocdem alapokon nyugszik, akár korábban a társadalombiztosítás bevezetése. Illetve az olaszoknál a populista 5 csillag/Északi Liga koalíció elképzelése volt.

ijontichy 2020.09.17. 13:51:50

@Reding Roli: Ja, az volt, ezt senki nem tagadja. Az a reklám meg mintegy az előfutára a később megvalósult, elhülyült tekintélyelvűségnek. Az, hogy valaki kiváló színész, még nem jelenti, hogy kiváló közéleti szakértő. Tehát ne keverjük a tejszínt a kocsiszínnel. Kicsit más területről: Szörényi Levi, a Mecky, a Rózsi... mind kiváló zenészek és ifjúkorom legendái voltak és maradnak számomra... mára pedig eléggé szaralakok, akik vagy eltévedtek, esetleg akiket megvezettek, vagy nem csak fiatalon "kellett nekik a pénz". Én a két dolgot a fejemben tökéletesen el tudom választani. Ezért pölö a 77. sznapi bulira már nem mentem haza (igaz a vírus is betett), és a következőket is ki fogom hagyni, mert aki a szülőhazámat rongáló fidesz továbbélését támogatja, az szaralak, akivel nincs mit közösködnöm. Ám ezzel együtt és egyúttal Isten éltesse őket sokáig.

2020.09.17. 14:21:08

@chrisred:
az fna szocalista-liberális elképzelés. az egy tőkepiaci termék. az alapjövedelmet egy pénzintézeti kártyára kapja az illető. az állami vagyon terhére. és azzal tud vásárolni magánszolgáltatást. csak ugye eközben a közvagyont privatizálják. de ez nem probléma, mert eközben dúl a privatizáció. és ennek eredményeként megszűnik az állam gazdálkodó jellege. és így lesz globális kapitalizmus és a szabad piac. persze legvégül azt mondják, hogy nincs ingyen ebéd. és akkor 300 transznacionális óriásvállalat uralkodna a földkerekségen. ami hatékonyabb működést eredményez, mint az ensz 200 tagállama. ez a neolibális új baloldali elképzelés.

chrisred 2020.09.17. 14:28:24

@cvsvrs: Ha valaki a nyugdíját pénzintézeti számlára kapja, az is tőkepiaci termék? Egyébként a neoliberálisok tiltakoznak a legjobban az FNA ellen, azt mondják, az FNA miatt az emberek nem kényszerülnek dolgozni a megélhetésért, ezért a munkaerőnek felmegy az ára, ami miatt a piaci profit csökken.

2020.09.17. 14:35:37

@FrVili:
éppen ez az, hogy a vallás nemzeti közösségi alapokon nyugszik. és így nem kizárólag az egyén, az ego (ez is magyarul van) számít, hanem az is.

az oxfordiak rekonstruálták hangtani törvényekkel. és őszerintük az eurázsiai steppén így mondták az őshinduerópaiak: *éǵh. ez a magyar egy, az én, az égi, ige, igen. ez még ősi napkultusz. nap az egy az égen, ami éget. így függ össze az ég ige és névszó. ez a népfőiskola. na jó. persze mondható erre, hogy hiszi a piszi.

az mta szerint az ég, mint főnév ősi finn. úgy mondták *säŋe. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek és elhagyták a szó elejét. és abból lett az ég. a finnek üldögéltek a tűz körül. ők a szó végét hagyták el. és abból lett az, hogy sää. időjárás. na jó. hiszi a piszi. ez kérem szépen így van. ez be van bizonyítva. tényleg?

2020.09.17. 14:40:58

@chrisred:
a szociálliberálisok célja, hogy a nyugdíj is pénztintézeti termékké váljon. a magánnyugdíjpénztár. ami szintén az állam eladósítására és a közvagyon eladására van alapozva ugyebár. ettől szociálliberális. a szocik eladósítják az államot, a libek eladják. a konzik asszisztálnak.

chrisred 2020.09.17. 14:44:40

@cvsvrs: A magánnyugdíjpénztár nem azért pénzpiaci termék, mert számlára utalás történik, hanem mert a befizető és a biztosított ugyanaz a személy, ellentétben a felosztó-kirovó rendszerrel.

ijontichy 2020.09.17. 14:51:21

@chrisred: Szóval még egyszer: Keresztapám már '68-ban megírta, hogy a legárok útja a helyes: Zűrkavari Zuárdot ki kell végezni. Naponta! ;-) Ennyit az FNA-ról... továbbá sürgős és alapos vagyonosodási vizsgálatot az összes delikvensnél, hogy egy időre el legynek foglalva valami hasznosabbal :-).

ijontichy 2020.09.17. 14:52:41

@cvsvrs: " a szocik eladósítják az államot, a libek eladják. a konzik asszisztálnak." A fidesz meg ellopja. Kész, le van fedve az összes lehetőség ;-)

2020.09.17. 15:18:16

@ijontichy:
a fidesz nacionalizálja. egy részét államosítja, egy részét haveri körben privatizálja. a lenyúlja a közvagyon felét. a másik az egészet nyúlná le. a fidesz egy fokkal jobb. és ráadásul közvetlen le lehet váltani. a másikat nem lehet. hanem a fidesz szétverheti az intézményeit. ami az illiberális demokrácia. a tomboló fasizmus.

a fidesz ilyen. megvesznek egy kastélyt mádon. és olcsón szavazatot vásárolnak. mad run.
www.youtube.com/watch?v=zYvcM1dJzrY
nagyjából ezt tudja a fidesz.
www.youtube.com/watch?v=U1WRbVwiXwg
ez azért több, mint amit a demokratikus koalíció kínál. értem, hogy valami ilyesmit kínálna a momentum is. csak ugye budapesten egyelőre az látható, hogy ez a koalíció nem nagyon működik a gyakorlatban.

ijontichy 2020.09.17. 15:22:44

@cvsvrs: "a fidesz nacionalizálja" Egész szép nyelvújítás. Így mondják újbeszélül a lopást?
"a másik az egészet nyúlná le." Ez feltételezés, míg a fidesz lopása - Micimackóval állítom - hogy tény, tény, tény.

2020.09.17. 15:50:29

@ijontichy:
a kapitalizmus alapja az intézményesített csalás. leütik az entert. és ott van a pénz, aminek az ellenértékét majd megtermelik a szolganépek. és mindezt korlátozott felelősségvállalás mellett üzleti titkok mögé rejtve lehet megtenni. ezt hívják úgy, hogy jogállam.

csak amikor ezt lölő csinálja, akkor azt monod, hogy lopikál. lópikulát lopikál. nemzeti nagytőkés. mondja a jobboldal. és amikor soros alex, akkor azt mondja az úgymond baloldal, hogy lópikulált lopikál. nemzetközi nagytőkés. ez egy rendszer.

chrisred 2020.09.17. 16:05:15

@cvsvrs: Nem, Matolcsy az, aki a semmiből csinál közpénzt, majd nemközpénzzé változtatja. Mészáros valódi közpénzből csinál nemközpénzt.

2020.09.17. 16:14:23

@chrisred:
löló vagyonának ellentételéből közintézmények épülnek. soros alex vagyonának ellentétele nettó államadósság.

chrisred 2020.09.17. 16:21:26

@cvsvrs: Már ha egy stadion közintézmény. A Soros nemtudomkinek a vagyona nem érint, magánemberek pénztárcájába nem turkálok bele, az a zsebesek dolga (meg az adóhatóságé).

2020.09.17. 16:21:53

@chrisred:
matolcsy joga az, hogy a semmiből készpénzt teremtsen. ezt elhelyezik a kereskedelmi bankokban. és ebből lesz aztán az első pénzpiaci termék a keresdelmi banki hitel. nem kölcsön. hanem folyószámla hitel részleges tartalékolással. és az is semmiből teremtett pénz. és a tőkepiaci termékek bonyolódnak. róna péter bankár szerint a jelzálog alapú devizahitel egy "hibás termék". miért lenne az? mert sokakat átver. rendben. de ez a kapitalizmus egészében az intézményesített csalásra van alapozva. arra, hogy a közpénzt magánvagyonná alakítják. lölő és a fideszes haverok kétségtelenül nem bonyolítják túl. nyugaton mindez ügyes üzletemberek lop-bi tevékenységen alapul.

ijontichy 2020.09.17. 17:15:52

@cvsvrs: Ej cívis, elfeledkezel arról az "apróságról", hogy a a Lajtán túl, a nyugati kapitalizmus liberális terrort nyögő országaiban, a népek 40%+-a nem alulról nézi a bányászbéka seggét, életszínvonal tekintetében (ez tuti, mert a zöm ide vágyik, és nem Mo-ra). A ti zseniális illiberáliátokban viszont tíz év, senkitől sem zavartatott l̶o̶p̶á̶s̶ kormányzás után is onnan nézi (plusz eljött onnan ~1 milla). Tehát tíz év már elég kemény bizonyíték, hogy vagy a főnököd tökhülye, vagy a modell szar, vagy mindkettő. További lehetőség, hogy a társadalom tökhülye, hogy hagyja, hogy egy tökhülye (&al) kormányozzon egy szar modell alapján, és sokkal magasabb színvonalon éljen, mint ami hasznot hajt az országnak. Márpedig vitya (&al) eddig semmi hasznot nem hajtott, kárt visznt annál többet okozott. És most előadhatod, hogy a nyugati népek a ti kemény munkátokból élnek jól. Ja. Az a néhány százmilla, a tízmillás Mo-ból (bakker, akkor @HaFr-nek mit sír a szája a magyar munka értékteremtő képességén). De ha ez így van, akkor még nagyobb hülyék vagytok, hogy hagyjátok a tökhülyét kormányozni, aki ennyi kiváló, megtermelt érték mellett is képtelen volt 10 év alatt valami eredényt felmutatni, a 40% életszínvonala tekintetében.

FrVili 2020.09.17. 17:46:27

@cvsvrs: ha a pénz mögött nincs semmi, akkor kezdheted kidobálni magad körül a kapitalista világban tervezett és kapitalista gyártósoron legyártott termékeket, amelyek amúgysem léteznek.
Kezdd a mobillal, internettel, számítógéppel.
Többen örülnének.
Csak a magyar hozzáadott értékeket tartsd meg, a nemzet felett úgysem állhat semmi, ne köss kompromisszumot.
Látom is, ahogy ott állsz az olasz elektronikás Hajdú bojlerrel a puszta közepén egy szál bajuszban, lyukas fogakkal (a tömés sem, az orvosi műszerek sem), nem túl szobatisztán, mert hát az Alföldi is Villeroy és a papír sem... tudom, volt, de elvették.

FrVili 2020.09.17. 18:01:05

@cvsvrs: A kapitalizmusnak sok arca van, a tiéddel ellentétben. Ahogy a Sorosoknak is, valahogy a gazdagabbról, a sikeresebbről véletlenül nem esik szó, pedig őt hívják FÜGGETLEN REÁLÉRTELMISÉGINEK NEMZETI NAGYTŐKÉSNEK (nem a szocialista nagyvállalatnál pályakezdő mérnöki karrierjét az szdsz-el politikaira cserélő Tarlóst):

"Pál Amerika felé vette útját. Teniszezéssel és síeléssel kereste kenyerét, míg egy baleset miatt véget ért a sport számára. Folytatta tanulmányait, és edzette az egyetem sí csapatát.
Eladással foglalkozó mérnökként kezdte pályáját. Egy dél-amerikai útja során azonban saját vállalkozását is beindította Chilében. Rájött, hogy a teherhajókat inkább a partközelben, de a tengeren kell állomásoztatni, mint költséges kikötőket építeni számukra.

Módszerét a világ számos országában alkalmazták, mivel jelentős költségeket lehetett ily módon megtakarítani.
Soros Pál számos elismerést kapott mérnöki munkájáért, és technikai folyóiratokban cikkeinek, tanulmányainak sora jelent meg.
Miután eladta cégét egy olasz állami vállalatnak, saját befektetési vállalkozásában, a Quantum Industrial Holding vezetésében dolgozott és filantróp tevékenységnek szentelte idejét.
Támogatta a Metropolitan Operát, a New York-i Filharmonikusokat, volt egyetemét.

Az ENSZ követeként szabadságjogokért és a szegények saját erejükből történő felemelkedéséért harcolt Marokkóban, Jordániában, amelyért Fulbright kitüntetést kapott."

www.nytimes.com/2013/06/16/business/paul-soros-shipping-innovator-dies-at-87.html

2020.09.17. 18:18:25

@FrVili:
előbb az volt, hogy emberarcú szocializmus. aztán csődbe vitték az országot. jött a rendszerváltás az emberarcú kapitalizmus. és az is csődbe ment. és most jön a népi nacionalista változata. az emberarcú nemzeti nagytőkések. nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó. hanem azt, hogy ez lesz, amíg csődbe nem viszik az országot.

2020.09.17. 18:46:56

@FrVili:
egy példa. a kgst legnagyobb csapággyára debrecenben volt. jött a rendszerváltás csődbe ment. jött a fidesz keresletélénkítő programja. megvette egy német. a haverok építettek neki egy gyártelepet. a fidesz adott hozzá készpénz támogatást. és még hitelt. az európai uniós forrásokból építettek hozzá infrastruktúrát. munkahelyeket teremtettek. a szakközépiskolát és a műszaki főiskolát hozzáigazították a német igényeihez. duális képzés. kihelyezett tanszék. cserébe támogatja a helyi sportklubokat. persze az állam se rest. ma adták át ennek a klubnak egy felújított sportcsarnokot.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4402/200917hodosimrecsarnok_ksz_(25).jpg
ugyanez a cég ma adott át egy mentőkocsiba való felszerelést a koraszülötteknek. a kézilabdás lányok adományt gyűjtöttek hozzá. "gyűjtőszívekbe" helyezik az adományokat. klasszikus állam-piac összefonódás. közös hr/pr. szóval ez valójában egy új kgst a nyugat-német elvtársakkal.

vagy ez egy ma átadott üzemcsarnok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4399/200916dufol_ksz_(3).jpg
lesz fűrészelés.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4399/200916dufol_ksz_(11).jpg
csavarozás.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4399/200916dufol_ksz_(16).jpg
raklapok. pekindzsing. nekszt level. nemzeti nagytőkés. ilyesmit tud a fidesz. és amíg ez nem megy csődbe addig ez várható.

béndek péter szerint a mesterséges intelligencia egyesíti a téridőt az ötödik dimenzióban. egyesítse. és azzal létrejön a minden gyártó mindent megoldó gép. ezt majd megépíti az amazon, a facebook és a google. építse. és az majd elsöpri az orbán rezsimet. söpörje el felőlem. de nekem úgy tűnik, hogy a reálgazdaság a fideszben, vagy a fidesz közelében fűrészel, csavaroz.

FrVili 2020.09.17. 18:54:22

@cvsvrs: "béndek péter szerint a mesterséges intelligencia egyesíti a téridőt az ötödik dimenzióban...de nekem úgy tűnik, hogy a reálgazdaság a fideszben, vagy a fidesz közelében fűrészel, csavaroz."
:-) :-) :-)

ijontichy 2020.09.17. 18:57:30

@cvsvrs: Az nem népi naci, csak egy Kádár v2.0, Gazdaságilag némileg hosszabb élettartamra gyártva (by multinaci). Jajj és már, ízlésficam is befigyel? Mert Kádár valamennyire tényleg emberarcú volt, de a főnököd szimplán csak baromarcú ;-).

2020.09.17. 19:05:40

@FrVili:
vagy mondjuk egy mai hír, hogy helyi privát rocksuli becsődölt. a pandémia miatt csökkentek a beiratkozások. de a fidesz megsegíti őket. és a rocksuli igazgatója a kulturális alpolgármesterrel prezentálta a helyi könnyűzenei "stratégiát". ösztöndíj programot indítanak a tehetséges rockereknek. ez emberarcú szocializmus is ilyesmi volt. hogy az állampárt felismerte a fiatalok könnyűzenei nevelésének fontosságát.

vagy szintén egy mai hír, hogy csip (csokonai ifjúsági napok) keretében szórakoztatják majd a fiatalokat. ilyen boldog lánykák lesznek.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/csip.jpg
és társadalmi érzekényítő programok is lesznek.
"Két lány történetén keresztül mutatják be a szereplők, mi történik, ha a fizikai erőszak, a manipulálás, a folyamatos kritizálás, az agresszív, megalázó, lealacsonyító beszédmód egy családban mindennapossá válik."
családon belüli erőszakkal szemben is fellépnek.
ez egy náci párt programja? dehogy is. a fidesz egy szinkretikus ideológiával próbál olcsón szavazatokat vásárolni. filmes fotó pályázat. tartalmas családi programok. játszósarok.

ezek ugye simán lehetnének a népi baloldal rendezvényei gyurcsánnyal. de ezeken a fidesz képviselők vesznek részt. és ezzel a nemzeti konzultációk rendszerét emberarcúvá varázsolják. amíg csődbe nem viszik.

2020.09.17. 19:28:08

@FrVili:
a fidesz ideálja a jó tanuló-jó sportoló. a négyes tanuló és elég nagyot urgrik távolba.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1336w/ErV9W__AtBIGgwpOdvgx4FU5PVF9WRVJZX1NFQznQ__EQegALYD6__tcnS15IbenRBWSZBYoFhvkoBLJ__qw7duW1Gqwz4i1IyjVgUTERQ==/P9161158-scaled.jpg
lehet, hogy nem lesz világbajnok, de a lányok kedvence. ma ilyen jó tanuló jó sportolók részesültek társadalmi elismerésben. ők kaptak dícsérő oklevelet.
haon.hu/wp-https://haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1920w/h42HGH2SSH7ZP9ozKb__hKk5PVF9WRVJZX1NFQ2i7T49Wr9hJZ3h+aLiCXVKtmK3W21mEzVf0mHegydlkheIeKpKvKw9YNG7F8A__sU4Mz5EE__UP6mPTOZMwCWvWc=/P9161177-scaled.jpg
nyomtatnak egy "diplomát".

de ilyesmi egy modern balos brigádnapló. kiváló dolgozó kitüntetést kaptak az élmunkások az élüzemekben. és erre mondhatod, hogy na jó, de a legkiválóbbakat elüldözik. mint a szocializmusban.

tessék mondani alternatívát. és lehet vele választást nyerni.

Reding Roli 2020.09.17. 19:43:42

@cvsvrs: Már csődben vagyunk! Csak idő kèrdèse ,hogy ez mikor válik nyilvánvalóvá , minden ember számára! A király meztelen, kormányzás nincs , a GDP zuhanásban, az költsègvetèsi hiány több ezer milliárdos, emberek százezrei a hirtelen jött munkanèlkülsègben, szociális rendszer hiányában a teljes kilátástalanságban...Felelős kormányzás nincs!
Most azt mondom , hogy az Orbán- kormány a második világháború utáni legnagyobb katasztrófát hozta az országra, mert teljesen elengedte a járványvèdekezèst , amit eddig tettek az elègtelen, adhoc döntèsek sorozata , a teljes tanácstalanság , az inkompetencia, a tehetlensèg országlása!
Elmondom többször is ,hogy aki teheti , menekítse pènzèt, ha teheti akár saját magát is , mert ez a torzszülött rendzser egy hatalmas agyaggólemkènt fog hamarosan összeroppani ès mèg a stabil polgári egzisztenciákat is maga alá fogja temetni !
Az egèszsègügy már az összeroppanás szèlère èrt , és még hol vagyunk a járvány csúcstól..
A vírus már ott tombol az iskolákban is ès kórházakban , az egèszsègügyi dolgozókat nem tesztelik , akit tesztelnek 4-5 napra van erdmèny Budapesten...
Debrecenben is elkèpesztő ütemben terjed a járvány ,bent van a Klinikán és az iskolákban , de Papp László polgármester hallgat ...Ehhez mit szólsz? Ne csak a propagandát nyomd, hanem barátkozz meg a való világ realitásaival is!

ijontichy 2020.09.17. 21:02:36

@Reding Roli: Hé! Mintha Bartust olvasnám 2009-ből ;-)

Reding Roli 2020.09.17. 21:52:19

@ijontichy: Ami korábban drámázásnak, hisztèriakeltèsnek tűnt , az mára valósággá válik , sajnos...Az Amerikai Magyar Nèpszavat a 2000- es èvek közepèn olvastam legutóbb...Èltem ott 2 èvet...Akkor mèg Orbán nem tűnt annyira szörnyűnek, sőt , mèg támogattam is ( èn hülye:) ) ...

chrisred 2020.09.18. 08:09:57

@cvsvrs: "róna péter bankár szerint a jelzálog alapú devizahitel egy "hibás termék". miért lenne az?"

hvg.hu/gazdasag/20130724_Orban_uj_iranyt_mutat_a_devizahitel_hibas

2020.09.18. 08:35:28

@chrisred:
populista nézőpontból a jelzálog alapú devizahitel egy hibás termék. az rendben is van. de róna péter egy kapitalista bankár. mitől lenne az hibás termék liberális kapitalista nézőpontból? mert túl sok embert átver? annál nagyobb a haszon. az a jó. nincs ingyen ebéd.

chrisred 2020.09.18. 08:42:43

@cvsvrs: Bizonyára nem kattintottál a linkre, le van benne írva Róna véleménye. Röviden: azért hibás termék, mert egy olyan minőségi követelményt (nevezetesen az adott deviza forintban meghatározott értékét) a termék forgalmazója nem tudja szavatolni, mivel az nem rajta múlik, hanem a jegybankon.

chrisred 2020.09.18. 08:46:42

@cvsvrs: "Róna Péter idén addig az állításig is elment, hogy a devizahitel nem is hitel. Mint érvelt, a hitel a polgári törvénykönyv meghatározása alapján egy meghatározott összeg kölcsönadása, melyet az adósnak meghatározott feltételekkel vissza kell fizetnie (ez a definíció a Ptk. 523. paragrafusából bontható ki). A devizaalapú hitel esetében viszont az a probléma a közgazdász szerint, hogy kezdettől fogva nem volt ilyen meghatározott összeg: jóllehet a pénzintézetek devizában pontosan meghatározták a hitelösszeget, forintban a tartozás folyamatosan változik. Ugyanis a devizában meghatározott hitelt forintban bocsátották a hitelfelvevő rendelkezésére, és a törlesztés időszaka alatt ugyancsak forintban határozzák meg az aktuális tartozás összegét.

Ez Róna Péter szerint világviszonylatban egyedülálló helyzetet teremtett Magyarországon. A hvg.hu kérdésére azzal érvelt, a kölcsön tőkerészét (gyakorlatilag a kölcsönadott pénzt) világszerte olyan összegnek tekintik, ami nem változhat. Ezzel szemben Magyarországon a devizaalapú hitel forintra átszámított tőkéje az árfolyamváltozások miatt folyamatosan változhat. A bizonytalan konstrukció következménye, hogy az adós a szerződéskötés időpontjában nem tudhatta pontosan mekkora összeget kell majd visszafizetnie, és később sem mérheti ezt fel a törlesztés folyamán, hiszen nem képes megjósolni az árfolyammozgásokat."

FrVili 2020.09.18. 08:59:53

@Reding Roli:
De van egy zseniális vezetőnk, aki átlátja és irányítja ezt az egészet, ahogy eddig is. Minden pontosan ki van számolva. Mögötte egy titkos profi szakember gárda áll. Erős, régóta felülfinanszírozott, intézményesen és humánerőforrásban is stabil megbecsült egészségügyi dolgozókkal és rendszerrel nézünk szembe a megpróbáltatásokkal, amely szintén egyedállóan kiváló oktatási és egészségpolitikai szervezetre épül. Példának okáért több lélegeztetőgépünk van , mint betegágyunk, ill. a világon először lélegeztetőgép csarnokunk is lesz.
Egy zseniális monetáris és fiskális stratégákkal és háttérrel rendelkező ország vagyunk, saját független erős nemzeti nagytőkés osztállyal, gyorsan akalmazkodó széles középosztállyal , amelyik igencsak nagy háztartási tartalékokkal rendelkezik, mindezt versenyképes kis-és középvállakozások hitelképes átlátható exportorientált, de belső piacra is építő többlábon álló széles fogyasztói és multinacionális beszállítói csatornákkal behálózva integrált részet képezve a legális magyar gazdaságnak és társadalomnak . A szociális ellátórendszerek munkájáról nem is érdemes beszélni , mert szegénységről már nem nagyon beszélhetünk, ui. létminimum alatt nem él senki. Legalábbis magyar. Pl. az Oltalom alapítványnál már szerelik is le a gázórákat, mert nincs is rá szükség.
Erős forint, alacsony infláció és adórendszer, magasan kvalifikált tájékozott egyáltalán nem megtéveszthető kulturált, fegyelmezett társadalomról beszélhetünk, szabad és ugyancsak fejlett sajtóorgánumokkal, a nagy társadalmi igényeket kielégítő széles és színes diskurzus tereivel, egy olyan nemzettel, amely a múltját feldolgozva és tanulva belőle büszkén nézhet a jövőbe, és mondhatja a jövő generációnak, hogy igen, ezt nektek csináltuk, dőljetek hátra és élvezzétek!
Nem értem miről beszélsz:(

FrVili 2020.09.18. 10:03:29

@Főnix Oszlár Gazdag: :)
monthy után brechti példázat:

...Buddha a kenyérfa alatt ült, s elmondta
Azoknak, akik nem kérdezték, a következő példázatot:
Egy égő házat láttam nemrég, a tetőt
A láng nyaldosta. Odamentem és észrevettem,
Hogy emberek vannak még benn. Beléptem az ajtón, s felszólítottam őket,
Mivel lángban áll a tető,
Gyorsan menjenek ki. De úgy tűnt,
Nekik nem sürgős. Valaki megkérdezte,
Mialatt már a tűz a szemöldökét perzselte,
Milyen az idő odakint, vajon nem esik-e,
Nem fúj-e a szél, lesz-e ott egy másik ház,
S hasonlókat. Válasz nélkül kijöttem. Ezek – gondoltam –
Meg fognak égni, mivel nem hagyják abba
A kérdezősködést. Valóban barátaim,
Akinek lába alatt nem oly forró a talaj, s inkább marad, minthogy
Menekülne, annak
Nincs mondanivalóm. Imígyen szólt Gotama Buddha.

Reding Roli 2020.09.18. 10:51:32

@FrVili: A fő gondom nekem annyi , hogy nem mehetek ki az ègő házból , mert nèhány hozzám hasonló emberrel együtt a vállunkon tartjuk a tetőt , ebben a tákolmányban......A házban olyanok is vannak, akiket szeretünk , akik már kèptelenek menekülni... Mi csak abban remènykedünk, hogy jön egy kiadós zápor , de inkább özönvíz , amely eloltja a tüzet , majd hirtelen megvilágosítja az autonómiát vesztett , bárányvakságban szenvedő tömegeket ....

2020.09.18. 12:28:52

@FrVili:
mitől van szabadság? attól, hogy vannak liberális pártok. és azok teremtik meg a szabad művészetet. vagy attól, hogy szabad ég alatt jó idő van. meg zöld is. mert van erdő. madárcsicsergés színezi az előadást. a csillagok adják a fényeket. ez teremti meg a szabadságot. a természet. mondják a nézőgyerekek.
www.youtube.com/watch?v=lnEJZaFTaIc
na most melyik szabadság az első, melyik az igazi?

2020.09.18. 16:28:46

@FrVili:
melyik az elsődleges. a szabadság a természetből fakad. a csillagos égből. a fákból. madarak csicsergéséből. mert ugye erről nem szól a fáma akkor, amikor alföldi őrt áll az szfe ajtaja előtt. ne menjenek be a vidnyánszky haverjai. mert a szabadság nem tőlük ered. hanem kitől vagy mitől?

ijontichy 2020.09.18. 17:09:40

@cvsvrs: "a szabadság a természetből fakad. a csillagos égből. a fákból. madarak csicsergéséből." Bezony. És az alföldik azért állnak őrt, hogy a "hazatérők" lássák fényt, mert a fideszből olyan sötétség árad, hogy a csillagok a fényüket vesztik, és még a szenjánosbogarak is nyugatra emigrálnak, mert nem bírják a megnövekedett lítium-ion akku szükséglet költségét (még kínai direktimport áron sem) ;-). A főnököd fejét körberepülni szándékozó, perverz mód kalandvágyó szentjánosbogár turista, két tartalék akksit visz, meg aktívszenes maszkot, nehogy a bolsibűztől a földre szédüljön.
Szarban vagytok, na! Hullik a vénülő kánya tolla, döglődik a ner. Én(mi) meg csak egy kávét kérek :-)

2020.09.18. 17:37:35

@ijontichy:
na jó de a kisfilmben szereplők szabadsága meg éppen abból fakad, hogy alföldi kedvenceit leváltották.

ijontichy 2020.09.18. 18:29:38

@cvsvrs: Oszt miért is? Sajnálom, de ha valakinek a szabadságérzetét egy másik létezésének gondolata (is) zavarja, az orvosi eset, nem közéleti, politikai probléma. Kezelésre szorul, mert valami nagyon elszállt a szocializációja során (mint gyanithatón a SZU-gyökerű, ukranszkij-vengerszkij vidrócki esetében).
Szóval valódi művészek lesznek, buzik is lesznek, és a magyar társadalomnak az tenne jót, ha az olyan szarháziakat rúgná ki gyorsított eljárással, akik ezt a - sokunkban így-úgy meglévő - apró személyiségi hibát felpiszkálva, s kihasználva tesznek szert haszonra, s okoznak kárt a magyar nemzetnek. Például a főnököd ;-).

2020.09.18. 18:36:25

@ijontichy:
azért, mert vidéken színházra lófasz se jutott leszámítva hogy alföldi róbert rendezett szegeden istán királyt ordenáré módon. csak az téged nem érdekel. ezért üldöztek el a kölköddel együtt.

2020.09.18. 18:43:28

@ijontichy:
budapest belső kerületeiben minden sarokra jut egy színház. és úgy se elég. vidéken szinte nincs semmi. szétszedik az intézményeket. és ehhez kell ez az uhorszkij-vengerszij vidróczkij.

ijontichy 2020.09.18. 19:04:41

@cvsvrs: Engem nem üldöztek. Csak épp szeretek jól élni, és ha nincsenek tankok a határon, nem látom be, hogy miért kellene ezt a magasabb életszínvonalat rendszeres seggnyalás (és hányás) útján biztosítani, csak azért, mert egy faszinak ti elhiszitek (vagy - fillérekért - önös érdekből úgy tesztek, mintha elhinnétek), hogy a magyar nemzet legfőbb érdeke az, hogy néhány alkalmatlan sudribunkót messze érdemei (érdem? már a szó is rossz) fölött eltartson. Égtek, mint a Reichstag, és kétségbeesetten kapartok (a kevés valódi hívő meg fohászkodik), nehogy meztelen seggel álljatok a világ előtt. Késő :-(. Már ott álltok.

"ehhez kell ez az uhorszkij-vengerszij vidróczkij." Nem, nem kellene. Vidrócki (is) ahhoz kell, hogy a büdösagyú főnököd sittre kerülésének lehetősége, természetes megpusztulása utánra tolódjon ki ;-). Ez, elnézve a magyar társadalmat, sikerülni is fog :-(.

2020.09.19. 07:58:05

@ijontichy:
van egy magát liberálisnak nevező csoportosulás, akiket az választók többsége (nemcsak a fidesz, hanem a jobbik is) az országos közintézmények vezetői köréből ki akar zárni. kell valaki, aki kisepri az szfe vezetőit. erre vidnyánszky tűnik a leginkább alkalmasnak. őt utálják, olyan habitusú, stb. németh sziszit is lehetne nevezni. az még jobb lenne. vagy megvehetné lőrinc. mert úgy már "piac". és ő mondja meg. hogy szerinte ne az upor legyen. és az semmivel se rosszabb, mintha soros alex venné meg. és ő mondaná azt, hogy szerinte ne a vidnyánszky. mivel 1 ilyen intézmény van ezért ezt valahogy el kell dönteni.

2020.09.19. 08:42:38

@ijontichy:
van egy a rendszerváltás óta tartó kulturális lejtmenet, amit budapest úgymond liberálisai művelnek. és ezt vajon hogyan lehetne demokratikusan megállítani. a magyar állam választott képviselői semmilyen módon nem befolyásolhatják az állami intézmények működését. amikor az mszp-szdsz volt többségben, akkor el kellett viselni az úgymond balliberális vezetést a fidesznek. most a fidesznek van többsége. és nem az mszp-szdsz szavazók többsége nem fogadja el vidnyánszky-t. hanem egy szűk kör mondja azt, hogy őket nem lehet állami intézmények vezetői közül leváltani. mert ők úgymond függetlenek, stb.

és ez így 30 éve egy értelmetlen politikai közbeszédet eredményez. nemcska a színművészetben, hanem a közösségi lét szinte minden területén. akiknek nem tetszik a többségi magyar társadalom, a magyar hagyomány, a magyar közgondolkodás, az válasszon másik államot. nagyobb a jólét és a szabadság. lehet külföldre menni. nincs betiltva. nincs diktatúra. ezeket a színészeket, művészeket a magyar állam tartotta el. most se rúgnák ki őket feltétlen. ez valójában nem a fasizmus.

és ahol ez a bagázs nincs jelen ott nincs kultúrharc. tehát itt nem magyarok háborúznak egymással hanem magyarok és egy másik népcsoport. és hogy mifélék azt nem tudjuk.

screpes 2020.09.19. 14:30:30

@cvsvrs:

nem kezelném egységes, egynemű folyamatként a rendszerváltás óta tartó kulturális lejtmenetet, ha van... Mondjuk, hogy valóban van, de akkor tegyünk benne határnapokat.
A napjaink kulturális lejtmenetét, budapest liberálisai "művelik?
Ne hülyéskedj már.
" a magyar állam választott képviselői semmilyen módon nem befolyásolhatják az állami intézmnyek működését" - ezt vagy képes leírni?

2020.09.19. 14:41:03

@screpes:
a rendszerváltás után milyen máig ható felívelő kezdeményezések voltak, vannak a magyar közösségi kultúrában? ami az átlagos magyar családot, a közembert eléri.

ijontichy 2020.09.19. 16:00:12

@cvsvrs: Tényleg meg6óóó, ahogy aggódsz a magyar kultúráért, miközben a pártod áldásos tevékenysége nyomán 40%+ a napi tízdeka parizerjéért aggódik :-)
Mondom a tutit: vitya gondosan irányba állít, pompásan kivitelezett seggberúgással (de a hangrobbanástól még a süketek is összerezzenjenek Bécsben ám) beküldeni a neki való munkahelyre: az alcsúti stadion gondnoki székébe (pár segítőt utána lehet küldeni). A többi majd megy magától, elvégre nincs a halpiacon olyan barom alakulat, amelyik machetével akar gazdaságot mikromenedzselni. Ja és lényegtelen, mit csinál a momentumdkjobbikmaszop... egy fideszesnek - tíz ilyen év után - amúgy sincs joga ezt megkérdezni. Jobb lesz! Legyen elég ennyi. Elvégre nektek is elég volt a "Jövőre elrugaszkodás... azután szárnyalás..." típusú, roppant sok konkrétumot tartalmazó ígérgetés (azután meg a megérkezés a pöcegödörbe).
Ami vidróckit illeti, elég egy pillantás a fejére, hogy tudjuk: az egykor jobb napokat látott művészember mára teljesen elhülyült a vityaexkrementum túlzott fogyasztásától. Valószínűleg tőle már sosem telik többre, mint ócska, magyarkodó giccsre. Kár érte :-(.

2020.09.19. 16:43:30

@ijontichy:
ha a magyar népesség 40%-a a napi tízdeka parizerjéért aggódik egy évtizede, azóta amióta újra orbán kormányoz, akkor hogyan lehetséges az, hogy nem söpörték el a rezsimet?

screpes 2020.09.19. 18:52:38

@cvsvrs:

Én is ezt kérdezem, tőled.
Valszeg aggódnak a maradék parizerért.
------------

ijontichy 2020.09.19. 18:56:13

@cvsvrs: Úgy, ahogy a Kádár-rezsimet sem söpörték el soha. Ennyi a trükk, ennyit ismert elég jól a főnököd. Láthatta működni ifjúkorában a gyakorlatban. A minap már mondtam, hogy ami ott van az tkp. egy ráncfelvarrott Kádár v2.0.
Például a Freund pubi is épp mostanság tanulja, a f̶a̶l̶u̶v̶é̶g̶i̶ ̶k̶o̶r̶c̶s̶m̶a̶ a NER szabályait: vityával majd akkor fog beszélni, ha az akar tőle valamit. Nem ő az első, de nem is az utolsó, aki megtanulja (talán), hogy sose bízz egy bolsiban, tökmilyen színre festette is magát.

ijontichy 2020.09.19. 18:59:30

@screpes: Hát van abban valami: ezért szoktam írni, hogy az ország nem élhetetlen (csak középszar). Amikor szavahihető hamistanúk (mint például az apám és hasonlók) arról beszéltek, hogy '56-ban azért mentek utcára, mert már szinte zabálni nem volt mit, az elég sok mindent megvilágított számomra. Szabadság és hasonlók? Ugyanmár...

2020.09.19. 20:12:55

@ijontichy:
az mszmp egy kettős hatalmi szerveződés volt. a politikai bizottság volt a baloldal. apró antal, ahonnan jön a gyurcsány házaspár, nyers rezső vagy németh miklós, aki megindította a spontán privatizációt. és ebrd alelnök lett. non-executive. tehát semmilyen joga nem volt. csak kiszolgáltatta az országot. németh mikike amerikában tanulhatott, stb. ebből lett az mszp-szdsz.

és volt a hazafias népfront. az mszp jobboldala. pozsgay imre, szűrös mátyás, stb. amiből lett az mdf. csak aztán annak egy része átpártolt balra. a másik része egy része radikálózott. és a történelmi pártokat (fkgp, kdnp) beolvasztva ezek élére állt orbán. volt még a szociáldemokrata pártot. de azt kiszotította az mszp. az mszmp pb káderei. és őket pedig az orbánizmus.

az egykori állampárti nómenklatúra és gyermekeinek egy része ki a hatalomból. és az akadémikus értelmiség hazafiatlan része. aztán lehet nyafogni, hogy jaj, most mi lesz. semmi különös. a rendszerváltó elit a fidesz belső kören kívül kiszorultak a hatalomból. orbán történelmi küldetése az, hogy bevégzze a rendszerváltást.

ijontichy 2020.09.19. 20:49:24

@cvsvrs: Téged személyesen a föncsi képzett legitimációból? Mert az ilyen játszadozással el lehet szórakozni ideig-óráig, de attól az ország még marad ami volt: az ostobák országa. Ha titeket megnyugtat a gondolat, hogy teljesen legitim módon rabolnak le, és lóg ki a seggetek a gatyából, az végülis a ti dolgotok. Csak nekem úgy tűnik, hogy az ország nagyobbik fele nem tapsol ennek. Akinek jó a langyos sör, meg a középszar ország, az így járt. Aztán postvicrotten majd jöttök zsetonér'

Btw. ha a neked nem tetszők "szolgáltatják ki az országot", az hazaárulás, ha a fidesz, akkor az
hazaffyas cselekedet? OK. nem kell nekem mindent érteni... és ehhez nincs elég sör, egyéb anyaggal meg nem élek, hogy eme kis disszonanciát feloldjam.

Btw2. olvasom, hogy a - Soros pénzén Angliában tanulhatott ;-) - párttitkárgyerek főnököd "utasította a rendőrséget". Ő mondta, nem én. Amikor 2006-ban a hiperaktív feri - állítólag - ugyanilyet tett, akkor a fityisz úgy visított, hogy lepotyogott a vakolat a parlament mennyezetéről.

Tudom, tudom... CSAKAFIDESZ!!! ;-) Hát - többek közt - ezért nincs nagyon miről vitázni a fideszesekkel. Csak lenézni lehet őket :-/.

2020.09.19. 20:53:19

@ijontichy:
pl. kéri lászló volt a ballibsi politológus. és stumpf elvtárs a hazafias népfrontos. a fidesz annyit csinált, hogy kéri laci bácsit kirakta. és maradt stumpf elvtárs. értem, hogy akár mindkettőt is el lehetett volna zavarni elvben. csak ugye nem krassó györgy nyert választást, hanem antall józsef. horn gyula. medgyessy péter. gyurcsány ferenc. és ezeken tett túl orbán. és ő a belső körein kívül kiszorította a majdnem a komlett rendszerváltó elitet. tehát a párton belül még stumpf elvtársat is. nem értem, hogy neked miért olyan őrült nagy probléma?

és ehhez hasonló történik a színházakban. a régi rendezői gárda maradványa megy. amelyik a rendszerváltás után maradandót nem nagyon produkált. és ami a politológiában volt kéri professzor annak helyébe lép a színházasdiban az új stumpf elvtárs. ez a vidnyánszky. ők végzik el a "piszkos munkát". a rendszerváltást. aztán lehet mondani, hogy ez az uhorszij-vengerszkij is be voltak szervezve a szovjetunióban. nem tudom. de nem értem, hogy miért olyan őrült nagy probléma, hogy a balliberális gárda kiszorul. ez teremt helyet az újaknak. akik azt mondják, hogy most nem az ascher mondja meg. és? nem esnek kétsége. ott van vidnyánszky. mindig ott van valaki. akit beültetnek.

ahogy erzsike néni mondta első osztályban. hogy na gyerekek kinek van otthon lenin képe? az szépen hozza be az iskolába. mert azt kitesszük a tablóra. azért, mert valakinek a képét ki kell tenni. de csak oda hátra. értitek ugye. erzsike néni elmagyarázta a rendszert. a magyar iskola poroszos óraaadós, és a napközi francia nevelőnős. és erre most azt mondjuk szovjet. most azt, hogy európai. vagy ha kell, akkor azt, hogy nyugatos. de a poroszos az ugye keleties. és ide kell az is. nem a ruszki közgondolkodás, de majdnem. aztán akinek nem tetszik az menjen nyugatra, vagy éjszakra.

ijontichy 2020.09.19. 20:58:15

@ijontichy: Btw3:
Mit nem olvasok :-( :
Egészségügyi dolgozókat vezényelnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe
index.hu/belfold/2020/09/19/dolgozokat_vezenyelnek_at_a_koranyi_intezetbe/

"Vezényelnek", ja. Vezényelni szeret a törpenapcsi (bár gyanítom, hogy nem ilyen lovat akart; igaz öszintén szólva én sem, sőt senki sem). Emléxel, késő tavasszal írtam, hogy ismerős némettanárnál erősen felbuzogtak a magyar orvos nebulói, hogy mihamarabb tolja fel őket legalább a B3-ig... Éljen, éljen vicrotten sokáig :-/

ijontichy 2020.09.19. 21:05:51

@cvsvrs: Stumpf Pista egy végtelenül okos, briliáns elme volt már megboldogult III/3 pályakezdőként is. Van egy olyan érzésem, hogy ennek megfelelően játszotta meg a saját jóléti kártyáit is. Mint soxor írtam volt, az ország nem élhetetlen.
A probléma egyébként csak annyi, hogy a magyar társadalom megmarad a maga "betanított majom" értelmi szintjén (ld. még "versenyképesség"), mert a főnöködnek ez az érdeke.
Írják itt sokan (jómagyar borúval), hogy a felszedett hátrány behozhatatlan lesz. Én ebben nem hiszek. De attól még elég sokan élnek - és fognak élni egy ideig - jóval szarabbul, mint vicrotten és bandája nélkül élhetnének.

ijontichy 2020.09.19. 21:58:21

@cvsvrs: No, hogy mi a baj "ezzel"? Például ez:
szubjektiv20.blog.hu/2020/09/19/nem_az_ellenzek_fogja_levaltani_a_fidesz-t
Nem, nem az "intézmény" állapota. Hanem a magyar társadalom tönkretétele. A NER-nek és vitya vezette fidesznek el kell tűnnie. És most jöhet a "fakenews", vagy pár gigabájt terelés a "debrecenben minden rendben van" fantasy-ból.

2020.09.20. 08:50:39

@ijontichy:
és 2010 előtt mindez hogy volt? budapest intézményhálózata túlméretezett. a kórházak listája.
hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_k%C3%B3rh%C3%A1zak_list%C3%A1ja
debrecen nagyjából 1/10 akkora, mint budapest és összesen 2 kórház van. de ezeket is össze kellene vonni. mert nincs elég szakdolgozó. budapesti agglomerációban a jelenlegi kórházi ágyszám kapacitás fele is elég lenne. csak ugye érthető módon egyik főigazgató se mondja azt, hogy feladja a pozícióját. és ebből adódik egy hatalmi játszma a főigazgatók között. és a politika fogja eldönteni, hogy melyik vezető marad. és általában az, aki lojális lesz a hatalomhoz. az a normalitás. és mindegy, hogy melyik párt vagy pártszövetség kormányoz. ha gyurcsányék nyernék a választást, akkor is ez lenne. ez is ment akkoriban is. ha a momentum generáció nyerne, akkor cseh katalin döntene. aki gyakorlati tapasztalatok nélküli orvos. volt már néhány napig mentőorvos. politikai pr. és ő dötnene. és persze a momentumos szerkesztőségek azt mondanák, hogy ő egy szakértő. de ő is a barátait, ismerőseit hozná helyzetbe. akárcsak orbán rezsim.

2 intézményből be kellene zárni 1-et. melyiket? a tisztességes az lenne ha egy pénzérmével döntenék el. vagy szfe sorsát kidobnák kockán. az egyik fél azt mondja, hogy ne szóljon bele a politika. mert az van kisebbségben. és azt mondja, hogy ők a "szakma". a másik meg azt, hogy őt támogatja a többség. tehát ők döntik el. mint a szabad piaci igazgatótanácsokban. csak ezek zrt-k.

screpes 2020.09.20. 10:59:32

@cvsvrs:

Csehák Judit például (MSZP, Békesi felesége) lemondott...
A legjobb szociális miniszter mindig az, amelyik lemond.

ijontichy 2020.09.20. 13:04:18

@cvsvrs: Ejnye cívis, nem vagy te ennyire hülye. Nem a kórházzal van a baj (azzal is, de most nem számít). Ahogy a poszt-toló is jelzi, a reakciókkal. A fityfasz húsz év alatt tönkrekúrta a társadalmat. Nem a ballib, a fityfasz. 2002-re az alcsúti mocsok úgy elcseszett már mindent, hogy csak elhűlve néztem ki a fejemből. Állítom, a te híres cívisvárosodban is csak a Kádár-kori mintájú kollaboráció működik (avagy "hagyd magad, hamarabb szabadulsz"). Ahogy vitya olyan mint az olajpálma (nem nő körülötte semmi), a pártja is olyan. Egy, a magyar társadalomhoz hasonló, fejlődésben megrekedt környezetben, egy ilyen rezsim gyakorlatilag nem váltható le. A "betanított majmok" okostelefont használnak, fogyasztanak, és termelnek :-/.
Mindenki önmagából indul ki. Te össze-vissza hazudozol, olyasmiket állítva a "nemfideszes" oldalról, ami a te sajátod. A kiszorítósdi. "Csak egy maradhat", ugye? Nos a "nemfidesz" valójában csak egy dolgot szorítana ki (pontosabban háttérbe): "téged", aki mindenki mást ki akar szorítani.

Ilyen húsz+ év után nullához közeli az esély, hogy a rendszer konszolidáható legyen. A szar, amit agresszióval lenyomtok a társadalom bő felének-kétharmadának a torkán, nem marad lent örökké. Majd figyeld csak meg.

@screpes: Emlékszem, már Csehák lemondása után, egykori Eü-tótumfaktumok ücsörögtek egy asztalnál, Csehák, Surján, meg mégvalaki... és abban volt már akkor is nagy egyetértés, hogy a kórházba került betegek (ld. "már jó kezekben van" magyar kifejezés) esetében a magyar túlélési esélyek sokkal rosszabbak, mint a sógoréknál, és ezen sürgően változtatni kell. Azóta eltelt kábé negyedszázad, és a bajszos vén komcsy képes beleröfögni a híg levegőégbe, hogy a magyar eü világszínvonalú... :-/ Pedig van (jórészt EU pénzen) modern műszerezettség, a Sote még mindig elég jó színvonalú egyetem, ám ahogy a covid-krízis rávilágít, lassan a személyzet lesz kevés.

2020.09.20. 17:04:47

@ijontichy:
a közbeszéd ugyanilyen volt már a taxisblokád ilyen is. vagy az első orbán kormány idején. és az mszp-szdsz is próbálta uralni médiát. sokkal nagyobb fölényban voltak, mint most a fidesz.

2020.09.20. 17:11:46

@ijontichy:
a fideszesek sem hülyék. átvették a szociális ügyek irányítását is. például egy mai hír, hogy hollandiából jött a megyébe egy kamionnyi segélyszállítmány a stichting kinderen in nood (gyermekek szükségben alapítvány) jóvoltából.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/hollandadomany1.jpg
és a gyerekek kapnak a biciklit, a családok mikrosütőt, vagy amit a holland partnereik felajánlanak.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/hollandadomany2.jpg
és ezzel a fidesze a szocialista pártok (mszp-p-dk) helyébe lép. azok meg mondják, hogy nincs szolidaritás a fideszben. dehogy nem. átvették az alapvető szociális feladatokat nemzetközi kapcsolatokkal. és ha ebben lepipálják gyurcsány házaspárt és karigerit, akkor le lesznek pipálva.

ijontichy 2020.09.20. 21:35:11

@cvsvrs: A közbeszéd '98 után durvult el igazán. A munkahelyekre (újra!), a baráti társaságokba, de még a családokba is beszivárgott a fideszes eredetű politikai mocsok. A közbeszéd elaljasulásáért, a társadalom rommá fragmentálódásásért 90%-ban az alcsúti bolsigyerek és a pártja a felelős. Pont. A többit meséld az újszülötteknek, ne nekem.

Ez valami civilszervezet? Apage satanas!!! :-D

ijontichy 2020.09.21. 14:03:28

@cvsvrs: Cívis! Kaptál jutifali recensionexamplert a főni kinyilatkoztatásából? Remélem shortoltál szorgalmasan ;-). Vagy cívishonba más úton megy prémcsi? :-)

Laptop7712 2020.09.21. 18:50:11

@ijontichy: Na most ha netán visszajönnek a srácok, akiket a feriék gründolnak, akkor mi lesz másnap? Ami innen látszik, az az, hogyha balfaszok lesznek az első egy-két évben, akkor rájuk fog dőlni az egész 30 éves szar, és fostenger, amit itt az álelit összehazudott az elmúlt 30 évben. Egyszerűen az a gond, hogy körülnézek, és nem látok hiteles figurát, sehol, sem a politikai életben, se a gazdasági életnek hazudott buborékban.
Az,hogy a srácok most visszavettek két kattintást, az kb. abban mérhető, hogy Csopakon nem épít a Kerekedi Öbölben Natúra 2000-es területre lakóparkot a kiválasztott srác.
Gondolom bementek az ős csopakiak a polgihoz, és elmondták, hogy te figyu, ne má bassza meg, mert... ez, meg ez, meg ez... Oszt megtörtént a csoda, nem lesz lakópark a Kerekedi Öbölben, oszt kész. Aki járt arra, és tudja mi az, az tudja, hogy miért kelt ki magából az, aki arrafelé született.
Na most ha megnyeri a mostani ellenzéknek nevezett formáció, akkor mi lesz másnap? Az elvárások hatalmasak. Kb. az, hogy Ausztria legyen itten olyan 1 éven belül, ha nem, akkor mehetnek a levesbe. És mi lesz a lusztrációval? Az átlag melós, az azt akarja, hogy az összes balfék, aki tolta az ipart az elmúlt 30 évben, és ebből meggazdagodtak, azok húzzanak a bús francba, és legyen teljes vagyonelkobzás. Ne felejtsük el, aki 2010-ben 8 éves volt, az 2 év múlva szavazni fog, és feri is, meg viktor is nagyon nem jön be a tiktokon, itt tartunk. És ezek a srácok, meg lányok roppantul elszántak, és beszélek több nyelven. Azok a mostani 40-esek a szüleik, akiket megszopatott akkor a 90-es évek közepe- vége, meg a 2000-es évek devizahitel balfaszsága. Szóval, ez a társaság a faszba akarja a ferit, meg az összes többit, a fiaik, lányaik meg főleg, ők már a brüsszeli, meg a lichtensteini életszínvonalat képzelik el maguknak, mivel ezt tolja előtérbe a mostani ner üdvöskék, a mostani ner harmadik generáció.
Amúgy az ország tudatilag nem változik, még mindig a komcsi reflexek, családi tudatok regnálnak itt kis hazánkban, és nagypapi által elért karrierút determinálja a mostani unoka karrierútját is. Roppant ritka a független karrier, és a tiszta agy, amit nem fertőzött meg a komcsi erkölcs. Ez a gond a mosatni milliomosokkal, és milliárdosokkal is. Ezek csak gazdagok, de nem képesek arra, amire a nyugati társaik. Ebbúl nagyon komoly gondok lehetnek. Tehát a kérdés az, ha nyer az ellenzék, jön vissza a nemzet anyósa, meg a többi balfék? Akkor fog disszidálni a leendő reál értelmiség...

Rodney_2 2020.09.22. 05:48:16

@chrisred: A Róna Péter már teljesen megőrült. Felesleges idézgetni tőle baromságokat. Én még ismertem 25 évvel ezelőtt, akkor még nem volt teljesen hülye. Van ez így ahogy az ember idősödik, már 78 éves. Igazán élvezhetné valahol csendben a nyugdíjas éveket.

Mellesleg az egész K-Európai régióban volt Euro és CHF hitelezés, ennyit arról hogy ez a magyar wirtschaft egyedülálló lenne a világon. Ne olvass hülyeségeket.
Romániában pl a hitelfelvevő választhatott hogy leiben vagy CHF-ben szeretné visszafizetni a tartozását. Akik CHF-ben fizettek, azok a pénzváltóknál rohangáltak hogy hol tudnak egy ezrelékkel jobb árfolyamon váltani leit CHF-re és (nyilvánvaló módon) pont ugyanúgy dőlt be a hitelük mintha leiben kellett volna fizetniük. Ne irigyeld őket :)))

Arról már nem is beszélve hogy Rónának illene ismernie a szintetikus pénzügyi termékeket (derivatívok) amiknél aztán a jóisten sem tudja hogy mi lesz a vége (pl 2008-as válság Nyugaton részben ennek volt köszönhető, de pl a Procter and Gamble mint profi multi is bírt bukni 1 milliárd dollárt a 90-es évek elején ilyesmin pedíg csak ravasz módon szerette volna finanszírozni magát aztán shit happened, jött valami aktuális mini-válság)

Laptop7712 2020.09.22. 07:15:57

@Rodney_2: Róna elég sokat élt nyugaton, és csak nyugati aggyal gondolkozik, és a nyugati banki szokásjogra hivatkozik, amikor is a bankok ha hitelt nyújtanak, akkor azt a hitelkeretet megnyitják az ügyfél számára, és hitelszerződésben az van rögzítve, hogy ennyit bocsátok rendelkezésedre, te eddig az időpontig felhasználod, és ennyi a kamat, a kamatot meg a hitelösszeget ennyi idő alatt ilyen időközönként fizeted vissza. Oszt egy ilyen hitelszerződés nagyon nem különbözik az átlagember számára egy egyszerű kölcsönszerződéstől, ahol ugye a kölcsön fejében meghatározott kamat fizetésére köteles a kölcsönvevő.
Róna ránézett a történetre, oszt azt mondta, hogy a kis hazánkban elterjedt "devizahitel" az se nem hitel, se nem kölcsön, hanem valami más, mivel egyik sem, hibás banki termék - ha innen közelítem meg a dolgokat - Olyan szinten más, hogy senki nem tudja, hogy micsoda.
Ez meg egyszerűen röhejes. Nyugaton ilyen konstrukciót általában csak olyanoknak engednek -nem saját pénznemben eladósodni - akiknek abban a pénznemben, amelyben el akarnak adósodni, van bevételük.
Roppant furcsa lenne, ha UK-ban, vagy Németországban leiben, vagy rubelben akarna felvenni hitelt, vagy kölcsönt. Tehát Rónának igaza van, és vannak még páran, akik osztják ezt a nézetet.
Ha a származtatott banki termékek oldaláról vizsgálom a témát, akkor értelmet nyerhet egy ilyen aláírt papír. De felmerül a kérdés, hogy gipsz jakab nem egy származtatott banki terméket vett meg a papír aláírásának pillanatában, hanem abban a hitben volt, hogy vagy kölcsönt, vagy hitelt vesz fel, a bank a szokásos bevett gyakorlat szerint teremtette meg hitel, vagy a kölcsön fedezetéül szolgáló pénzmennyiséget. Erről szó nem volt sok esetben.

Felvettél mondjuk 20 millát CHF-ben, visszafizettél 15 millát, és tartozol még 23 millával. Van ilyen.

Erre mondom azt, hogyha jön az egyesített ellenzék netán, és 1 éven belül nem csinál itt Ausztriát, akkor rá fog ömleni a 30 éves híg fos, és szar, amit az álelit összehazudott itt az elmúlt 30 évben.

chrisred 2020.09.22. 08:14:51

@Rodney_2: Nem én vetettem fel Róna nevét, csak felmerült a kérdés, miért nevezte hibás terméknek a devizahitelt, azért tettem be a linket. Arról egyébként nem volt szó, hogy a fedezetlen hitelezés tömeges kibocsátása magar sajátosság, ezért alakult ki a másodlagos jelzáloghitel-válság Amerikában, ami a gazdasági válság előzménye volt.

2020.09.22. 09:22:15

@chrisred:
a kapitalizmus alapja a szabad tőkepiac. és a létező kapitalizmus államkapitalizmus. ahogyan a létező szocializmus is államszocializmus volt. és egy újabb forradalommal megy át államnélküli társadalomba marx szerint. és a neoliberálisok szerint, akik nem mellékesen kultúrmarxisták a nyílt társadalmakkal jön el ez a második forradalom. megszűnik az állam. ez a progresszió. és egyesek szerint ezzel létrejön az új emberi faj.

maradjunk annál, hogy államkapitalizmus van. az állam, a jegybank kigenerál valamennyi készpénzt. és az függetlenítve van a költségvetéstől. tehát ezt a pénzt részleges tartalékolás mellett beteszi magánbankokba. majd azok ebből generálnak hitelpénzt. sokszorosát az állami, lakossági, kormányzati bankbetéteknek. és így mindenki eladósodik. és az első származtatott pénzügyi termék. ez számolta fel az feudális pénzvilágot. a pénznek a nemesfémfedezetét. és a kapitalizmus az, hogy szabadon lehet újabb és újabb pénzügyi termékekkel előállni. jelzálog alapú devizhitelezéssel is.

a jelzálogalapú hitelezés hibás termék? nem. a liberalizált devizapiac hibás termék? nem. miért lenne ezek kombináció problémás? nyilván azért, mert az újabb és újabb derivatívák egyre nagyobb és nagyobb kockázatot jelentenek általában. nem minden esetben persze. de a kis pénzzel rendelkezőknek mégis csak. de nincs semmilyen logikus magyarázat, hogy miért lett volna hibás termék. hacsak azért nem, mert a magánbankok a jelenlegi tartalékolás mellett is "kizsákmányolók" abban az értelemben, hogy a közönség szerint tényleges értékteremtő "munka" nélkül túl magas profitot érnek el. és ha ez túl sok embernek okoz veszteséget, akkor "hibás termék".

chrisred 2020.09.22. 09:31:33

@cvsvrs: "a kapitalizmus alapja a szabad tőkepiac. és a létező kapitalizmus államkapitalizmus. ahogyan a létező szocializmus is államszocializmus volt.+"

A kapitalizmus ázsiai formája államkapitalizmus (lásd Kína, Oroszország), ahogy a szocializmus ázsiai formája államszocializmus volt. A kapitalizmus nyugati formája magántulajdonra épülő szabadversenyes kapitalizmus volt, ahogy a szocializmus nyugati formája a magántulajdonra épülő szociális piacgazdaság (lásd skandináv államok). A két modell alapvető eltérése, hogy az európai társadalmi berendezkedésben az állam csak azzal rendelkezhet, amit a polgárok a saját vagyonukból átadnak neki, míg az ázsiai berendezkedésben a polgárok csak azzal gazdálkodhatnak, amit az állam engedélyez nekik.

chrisred 2020.09.22. 09:35:34

@cvsvrs: A jelzálog alapú devizahitelezésben nem a jelzálog volt a hibás összetevő, hanem a deviza. A jelzáloggal terhelt ingatlan egy forintban meghatározott értéket képviselt, míg a devizában elszámolt forintkölcsön nem.

2020.09.22. 09:53:42

@chrisred:
róna érvelésének semmilyen elvi alapja nincsen. hanem ugyanaz a populizmus, ami orbáné. hogy amikor bevezették ezt a terméket a piacra, akkor szinte mindenki (a fidesz) is azt mondta, hogy ez így überfasza. mert alacsonyabb kamatra kaphatnak hitelt a családok. választhatják ezt a konstrukciót. amiben persze benne van az árfolyamkockázat is. de ezt vállalják.

és mindenki értette, hogy ez így működik. csak amikor a frank árfolyama elszállt, akkor azt mondták a politikusok, a vezető politikusok már csak orbán, hogy ez így nem frankó. és kivetette a bankadót, forintosították a hiteleket, előtte bezúzták a magánpénztári rendszert, amivel csökkentették az államadósságot, az államháztartási hiányt. lenyomták a forintkamatokat és az inflációt. és ezeket már nem helyeselte róna. csak azt, hogy a "hibás terméket" fel kell számolni.

de annak kárát ki vagy mi állja. az állam, a lakosság, a bankrendszer, micsoda. erre nem volt válasza rónának. orbán az egészet rálőcsölte a bankokra. ők a gonosz multik. és ebből lett az, hogy soros györgy és társaik spekuláns mozgatják a világgazdaságot.

és valóban egy brutális mértékű spekuláció zajlik. pénzautomaták teremtenek temérdek pénzt a semmiből offshore számlákra. csak ugye ezt a valóságban úgy érdemes elkölteni, hogy a pénzügyi befektetők uralják a jogrendet. és ehhez kellenek a nyílt társadalmak és az ngo-k. és az egy millió dolláros kérdés, hogy ezzel mi legyen.

orbán válasza az, hogy nemzeti nagytőkések kellenek, akik a pénzügyi-kereskedelmi-szolgátlató szektorból kiszorítják a nemzetközi pénzoligarchiát. és multinacionális gyáriparosokkal pedig stratégiai megállapodásokat köt a kormány. és ez a beruházásösztönző politika új munkahelyeket teremt. ami ugye a klasszikus keresletélénkítés. ebből aztán reálbérnövekedés, fogyasztás élénkülés, magasabb infláció keletkezik. társadalmi feszültségek. és az államháztartási hiány növekszik valamelyest. így a keresletélénkítő politika könnyen kifullad mondják az ellenzői. orbánnak megint csak mázlija volt, mert ezt elfedi a pandémia.

2020.09.22. 10:08:31

@chrisred:
először is ez nem kölcsönügylet. tehát ez nem olyan, hogy sanyi hó végén kölcsönkér a kocsmában. és aztán hó elején úgy osztja editnek a kosztpénzt, hogy azt visszafizessék. ez a takarékpénztári működés. a kereskedelmi bankok nem így hiteleznek. hanem pénzt teremtenek.

és te mondhatod, hogy forint betéttel szemben ne álljon euro hitelezés. de a bank a forintot szabadon átválthatja és megfordítva. mondhatod, hogy ez egy túlzott kockázatvállalás. de ezzel ugye akár jól is lehetett járni. aki az elején vette fel a hitelt a forint árfolyam esésre nagyrészt visszafizette. liberális kapitalista nézőpontból ez a hitel rendjén való. az egy másik kérdés, hogy ez sokak erkölcsi érzékét sérti. onnantól kezdve, hogy a pénz a semmiből áll elő (és az nem közpénz, tehát nem állami beruházásokat eszközölnek belőle, nem óvoda épül, vagy nem a szakképző iskolában vesznek munkagépeket, hanem magáncégek kapják, magánvállalatok, privát ingatlanalapok. 2010 előtt is ez ment. csak ezt most lőrinc menedzseli a legjobban. őbenne bízik a tőkepiac. ez a kapitalizmus. ami haveri államkapitalizmus persze. de ez orbán kormány előtt is így volt és ez amerikában is így van. a demokrata párti soros is egy ilyen haver. róna péter a bankár is egy ilyen haver.

chrisred 2020.09.22. 10:11:44

@cvsvrs: Orbán hozzáállása nyilvánvalóan populista, hiszen a devizahiteles időszakban a gazdasági-hatalmi elit oszlopos tagjaként érdekelt volt abban, hogy a lakosság erőn felül költse a pénzét, adósodjon el az ingatlanvásárlásokban, hogy pörgesse a gazdaságot, csináljon forgalmat az apja bányájának, kőfejtőjének, ingatlanforgalmazó cégének. A devizahitelek bedőlésének korszakában meg abban volt érdekelt, hogy megszerezze a szorult helyzetben lévő emberek szavazatát. Ilyen motivációt Rónánál nem látok, ő nem vett részt abban, hogy egy balekot megkéseltek a sikátorban, csak mint szakember, mondjuk az orvos (vagy halottkém) a műtőasztalon vagy a tepsiben fekvőt diagnosztizálva konstatálja, hogy ezt az embert megkéselték.

"orbán válasza az, hogy nemzeti nagytőkések kellenek, akik a pénzügyi-kereskedelmi-szolgátlató szektorból kiszorítják a nemzetközi pénzoligarchiát."

És ugyanazt csinálják, mint a nemzetközi pénzoligarchia, csak míg azok a saját tőkéjükből, a saját felelősségükre csinálták, a hazai oligarchia ezt az adófizetők pénzáből és az ő kockázatukra műveli. Gyurcsányék bűne az volt, hogy nem húztak fel jogszabályi védőhálót a nemzetközi pénzpiac cápái elé, Orbánék viszont jogszabályi segédletet nyújtanak a nertőkéseknek az adófizetők kifosztásához.

chrisred 2020.09.22. 10:19:11

@cvsvrs: "először is ez nem kölcsönügylet. tehát ez nem olyan, hogy sanyi hó végén kölcsönkér a kocsmában. és aztán hó elején úgy osztja editnek a kosztpénzt, hogy azt visszafizessék."

De igen, ez ugyanolyan kölcsön, az általad elmondottat a Ptk. a pénzkölcsön egyik fajtájaként nevesíti (szívességi kölcsön).

"Mondhatod, hogy ez egy túlzott kockázatvállalás. de ezzel ugye akár jól is lehetett járni. aki az elején vette fel a hitelt a forint árfolyam esésre nagyrészt visszafizette."

Így van a pilótajátéknál is, aminek a szervezése bűncselekmény.

2020.09.22. 10:19:15

@chrisred:
a kapitalizmus nem a szabad piac. hanem a szabad tőkepiac.

ezek magántulajdonon alapuló pénzügyletek a 16. századi debrecenből. egy napi magisztrátusi bejgyezés. szinte mind kölcsönügylet. van közte jelzálog alapú. ez a feudális pénzvilág, a klasszikus liberalizmus és nem kapitalizmus. kapitalizmus az, hogy semmiből előállítanak 1 fontot. és azt mondják, hogy ezért lehet vásárolni london piacán. annak a fontnak nincs fedezete. majdcsak előteremtik a szolganépek. az a kapitalizmus. ez meg ugye nem az. nagyon nem.

1552. ápr. 24. vasárnap
In feriis divi Georgii

Bogárdi (Bogardy) Máté kabai lakos letartatta Tót (Thot) Máté és Imre testvérek, Csorba (Chorba) Kelemennél lévő javait tizenegy forint 25 dénárig gyanúság címén.
Andorkó (Andorko) János nemes ugyanazon Csorba (Chorba) Kelemennél és Deák (Literátus) Ferenc özvegyénél, az említett Deák Ferenc javait levelük tartalma szerint zár alá veszi.
Baráti lakos (De Barrath) Taksonyi (Taxoni) Márton lefoglaltat egy hordó süveget felével Nagy (Nagh) Pál debreceni polgárná. Ezek a süvegek Szíjjártó (Zyjartho) Ferenc iglói polgáréi.
Tisztelt Nagy (Nagh) Pál nagyságos Bátori (de Bathor) András úr familiárisa elénk jővén, önként, élő szóval vallotta ura nevében, hogy ő eladta néhai eszes Szűcs (Zewch) Gergely lekötött házát, miután a ház miatti követelését megkapta, ő is teljesen ki lesz elégítve.
Ötvös (Ettues) János ígéri, hogyha társát nem is találhatná meg, utcája polgárainak 1553. ápr. 4-re az azok 3 forint 75 dénárját megadja.
Vas (Wass) András Andorkó (Andorko) János gyűrűjét bizonyos kocsi miatt magánál tartotta, a kocsijának árát esküje által megkaphatta, de mivel nem akarta az esküt letenni, a gyűrűt kénytelen volt visszaadni.
Újhelyi (Wyhely) Márton esküt tett Virágosi (Weragosy) Demeter ellenében, hogy ő nem kapott többet, mint 376 forintot és 84 dénárt, amint azt a levele tartja.
Ember (Ember) Mihály Kalmár (Kalmár) Balázzsal és Kónya (Konya) Tamással úgy egyezett meg, azok megbecsült áruiról, hogyha tizenötöd napra ki tudja váltani jó, ha nem, amazoknál maradjon, azonkívül azt is megígérte nekik, hogy a tartozás felét június 13-ra (ad festum divi Antonii) megfizeti, másik felét pedig augusztus 15-re (ad festum Assumpcionis) minden huza-vona nélkül megadja és megfizeti, ebben semmi hatalom nem gátolja.
Mivel Balog (Balogh) Péter Kun (Kwn) Ferenc ellenében a bíróságon nem jelent meg, ha (elmaradása) igaz okát nem tudja adni, perét veszítse el.

Rodney_2 2020.09.22. 10:30:02

@Laptop7712: Ez egy kicsit bonyolultabb. Nem nagyon akarom most ezzel tölteni az időt, de néháyn dolog:
Nyugaton is vehetsz fel más pénznemben hitelt, de nem szokás, meg minek. De ha pl van más pénznemben jövedelmed és abból akarod visszafizetni a hitelt akkor makes sense és ráadásul hedging :)
Az olyan országokban, ahol kvázi kettős pénzrendszer van, szintén egy értelmes dolog. Pl: Romániában 2000-2008 körül teljesen normális volt (a korábbi nagy lei infláció miatt, amit aztán 2006 körül 4 db nulla levágásával oldottak meg), hogy egyszerű alkalmazottaknak is olyan munkaszerződésük volt, hogy euróban volt meghatározva a havi bér amit aztán a fizetéskor napi árfolyamon folyosítottak. Ott volt némi ingatlan reprivatizáció, ezért az is elég általános volt hogy viszonylag szegény embereknek van egy vagy több lakása illetve üzlethelyisége amit kiad és ezt is euro alapú szerződéssel. Mikor hitelfelvételre került a sor, ezeket a papírokat hozták be a kedves ügyfelek. Néhány éven belül (az EU csatlakozást követően és a stabilizált RON mellett) sok ilyen szerződést megváltoztattak és RON alapúvá változtattak.

A devizahitel is olyan mint a "rendes" hitel: felveszel 50 ezer CHF-et és annyit is kell visszafizetned + az aktuális kamatokat. Romániában így nézett ki egy tipikus hitelszerződés. Ha az ügyfél azt szerette volna, akkor a bank leiesítette neki. Lényegében pont ugyanannyira szívta meg mindkét esetben. Magyarországon a bankok próbáltak "előzékenyek" lenni az ügyféllel és "lefordították" a CHF-et HUF-ra és abban folyosítottak és kellett törleszteni. De ez semmit nem változtatott azon, hogy az "underlying contract" az egy sima CHF vagy Euro hitel volt. Nem is lett volna komolyabb probléma ha jön az euróhoz csatlakozás ahogy igérték a politikusok, vagy ha nem jön egy akkora világválság mint a 2008-as. (itt kérdés az árfolyampolitika, mennyire volt akkor túlértékelt a forint, ami egy más kérdés. A bankok is tólták be a milliárd eurókat és vettek belőle forintot amit kihiteleztek, ez már önmagában felülértékeltté tette a forintot, főleg ahhoz képest amikor 2010-től a forintban visszafizetett hiteleket visszaváltották euróra és kivitték az országból)

2020.09.22. 10:34:27

@chrisred:
az ötvös kölcsönkét az utcabéliektől 3 forintot és 75 dénárt. és az utcaszerbe bejegyezték, hogy ki mennyit adott bele. és a bíróság bejegyezte a város könyvébe, hogy ki kinek tartozik, ki mit követelhet. ez nem kapitalizmus. mert ez feudális pénzrendszeren alapul reformált jogrenddel.

ami nem feltétlen nemesség ellenében történt. mert bátori andrás familiárisa eladta egy kölcsönügyletben szűcs gergely polgár lekötött házát. mert az nem tudta visszafizetni a kölcsönt. és ezek után szűcs gergely és családja cseléddé váltak. vagy lehettek bátori andrás jobbágyai. mert a a családi házuk az ő birtokává vált. vagy ugye elég nagy ügyleteket is kötöttek. 376 forintot adtak kölcsönt, ami 1 kiló aranynak felelt meg. és azért nagyjából 10 házat lehetett akkoriban vásárolni.

de ezt egy feudális pénzvilág teremtette. ez nem kapitalizmus. mert nincs tőkepiaci termék. nincs folyószámla hitelezés, ami mögött nincs betét. egyszerűen csak feljegyzik, hogy az ügyfél tartozik. és a bank követel. és beszedi a költséget, és szedhet kamatot. és valaki adhat jobb feltételekkel folyószámla hitelt. csakhogy 100 emberből 95 ezt nem tartja tisztességesnek.

Rodney_2 2020.09.22. 10:41:10

@chrisred: "Arról egyébként nem volt szó, hogy a fedezetlen hitelezés tömeges kibocsátása magar sajátosság, ezért alakult ki a másodlagos jelzáloghitel-válság Amerikában, ami a gazdasági válság előzménye volt."

Ezt nem nagyon értem. A banki nyelvben van "fedezett hitel" a lakáshiteltől autóhitelen át az árúhitelig, ahol egy eszköz IS a fedezete a hitel visszafizetésnek, nem csak egy jövedelemigazolás és "fedezetlen hitel" pl hitelkártya vagy amit csak úgy felveszel nyaralásra, aminek nicsen tárgyiasult fedezete, csak a remény hogy majd a kedves ügyfél méltóztatik dolgozni és esetleg valamit fizetni :))) Ezért van az árazásban (kamat) óriási különbség. Meg ha az ember megszorul, akkor a fedezett hiteleket fizeti először, nehogy elvegyék a lakását, autóját és inkább hagyja maximumon ketyegni a hitelkártyáját, ami persze öngyilkosság a magas kamatok miatt.
Legjobb nem eladósodni :)

Hogy az usákoknál miért volt válság, az egy hosszú és bonyolult történet. Egyszer leírtam a Vincenten, erre nekem esett a sok szélsőballib degenerált állat, mert nem illett az ideológiájukba, többet nem teszem. Lám így valósul meg a ballib cenzúra még a magyar faszista diktatúrában is :)))

chrisred 2020.09.22. 10:41:18

@Rodney_2: "Nyugaton is vehetsz fel más pénznemben hitelt, de nem szokás, meg minek."

Nyugaton az ügyeleteknél ott van az elválasztóvonal, hogy az ügyfél hitelképes vagy sem. A másodlagos jelzálogpiaci válság oka az volt, hogy a bankok nyakra-főre szórták a hiteleket a nem hitelképes ügyfeleknek, aztán azokat a hiteleket megbízhatóként értékesítették. Magyarországon ugyanez volt, csak azzal, hogy a gyakorlatban hitelképtelen ügyfeleknek, akiknek a jövedelme nem volt elég ahhoz, hogy a forinthitel részleteit törlessze, felajánlották a devizahitelt alacsonyabb kamattal. És csak azt a fikciót kellett hozzá felállítaniuk, hogy a forint/deviza árfolyam évtizedeken keresztül ugyanakkora lesz, mint a hitel folyósításakor.

chrisred 2020.09.22. 10:42:57

@Rodney_2: Ha valakinek eltér a véleménye a tiédtől, azt cenzúrának tekinted? :)

chrisred 2020.09.22. 10:48:06

@Rodney_2: "A banki nyelvben van "fedezett hitel" a lakáshiteltől autóhitelen át az árúhitelig, ahol egy eszköz IS a fedezete a hitel visszafizetésnek, nem csak egy jövedelemigazolás és "fedezetlen hitel" pl hitelkártya vagy amit csak úgy felveszel nyaralásra, aminek nicsen tárgyiasult fedezete, csak a remény hogy majd a kedves ügyfél méltóztatik dolgozni és esetleg valamit fizetni :)))"

Na igen, erre szokták mondani, hogy az ingatlan a legbiztosabb befektetés, mert nem romlik meg, és nem veszít az értékéből, mint a kocsi, ami ahogy kigördül az az autószalonból, máris csak a felét éri. Persze, ha van időd kivárni, hogy jövedelmezzen. A részvényeseknek viszont általában nincs, azért fektetnek be, hogy forogjon a pénzük és hasznot hajtson.

Rodney_2 2020.09.22. 10:52:00

@chrisred: Jó, ez így van ahogy írtad. Az USA-ban és Magyarországon is.

Cenzúra: most ugye viccelsz. Valahogy kialakult egy válság, leírtam hogyan. Ez nem tetszett valakiknek és betámadtak mindenféle dehonesztáló dumákkal. Tényszerűen nem tudták cáfolni mert semennyit nem értettek hozzá.
Ez ugyanaz a cenzúra, ami Nyugaton megy. Ha valaki kifejt egy ballib csőcseléknek nem tetsző véleményt, akkor nekiesnek, széttépik, lejáratják, kirugatják az állásából, ledöntik a szobrát, stb. Biztosan nem hallottál még ilyenről :))) Vagyis önkéntes cenzúrát kényszerítenek az emberekre. Ha nem vagy szélsőballib degenerált barom, akkor kussolj vagy kicsinálunk. Ezt hívják nyilván közös értékeknek meg jogálamiságnak és nagyon meg vannak magukkal elégedve. Kutúráltan köptem egyet (aranyozott köpőcsészébe :)))) )

chrisred 2020.09.22. 10:57:46

@Rodney_2: Ezért jó, ha az embernek nincs szobra, nem tudják ledönteni. :) Amit itt leírtál, mindenkivel mindenhol megtörténik a világhálón, politikai nézetektől függetlenül, mindegy, hogy blm-es vagy altrightos csőcselékről van szó.

Rodney_2 2020.09.22. 11:12:28

@chrisred: Jó, de azért legyél komoly és ismerd be hogy a jelenlegi "nyugati" világban a szélsőballib verbális terror erősebb mint a szélsőjobbos. Direkt írok "szélsőballib"-et, mert a normális, régi értelemben vett liberálissal semmi bajom, az pont hogy nem így viselkedik. Volt amikor TGM is elmondta a maga verzióját annak, hogy a máglya széléig is elmenne hogy mások elmondhassák az övével ellentétes véleményüket (ez vagy 30 éve volt, amikor liberális volt), mára meg mindenki náci aki nem ő. Ez kb jól jellemzi az egész politikai élet balratolódását ebben az időszakban.

chrisred 2020.09.22. 11:25:17

@Rodney_2: Én nem látok különbséget, csak annyit, hogy a szélsőbalosokkal gyakrabban találkozni nyilvános fórumokon, mert ők a nagy egyenlősdiben úgy gondolják, hogy a világháló az ő vadászterületük, az ott megjelenők az ő testvéreik (feltéve, ha mindenről ugyanúgy gondolkodnak, ahogy ők). Míg a szélsőjobbosok eleve felsőbbrendúnek gondolják magukat az átlag internetezőnél, ezért nem is nagyon vegyülnek közéjük, inkább a saját csoportjaikat látogatják.

2020.09.22. 12:11:05

@chrisred:
az európai szélbal (nem a nyugati a francia, hanem az északiasok, a kommunisták) is államosítanák a bankrendszer jelentős részét. a zöldek is. és a kelet-európai széljobb is ugyanezt tenné népi nacionalista retorikával. nacionalizálnának. európai szélbal (észak) és a széljobb (kelet) is támadja a kapitalizmust.

amerikában nem ez a helyzet. az amerikai baloldali liberális demokraták az alapjövedelmet tőkepiaci termékként vezetnék be. úgy, hogy annak fedezete a közvagyon. tehát privatizálnák a közműveket is. cserébe a szegény kis feketék kapnának alapjövedelmet. ezt azért tehetik meg, mert a fehér protestáns amerikaiak kisebbségbe kerületek. persze nem a feketéknek, hanem az európaiak által latinnak nevezett népességnek lesz többségük (akik latinkereszténynek, mint ferenc pápa). ez majd kitermeli commandante che guevara-t. aki egyébként egyenes férfiágon nyugati árja volt, mint george washington vagy a bankár j.p. morgan.

chrisred 2020.09.22. 12:27:08

@cvsvrs: Amerikában nincs sok privatizálni való a közműcégeken, tekintve, hogy azok most is jellemzően magánkézben vannak.

2020.09.22. 12:47:40

@chrisred:
vannak állami közutak, közterek, állami közlekedés. és van állami közintézményhálózat. van megyei sheriff. van a nasa vagy a nemzeti gárda. és ez demokrata kormányzással mind megszűnne, mert nemzeti. ezeket mind privatizálnák.

2020.09.22. 13:01:38

@chrisred:
az amerikai baloldal is privatizálná a maradék közvagyont (mint bokros lajos) csak nem a szegény kis cigányok kapnának feltétlen alapjövedelmet, hanem a szegény elnyomott kis feketék. akiknek jelentős része tényleg elnyomatásban él. az ő szavazataikat vásárolnák meg az amerikai demokrata pártiak a fehér, protestáns kisvárosi amerikaiak kárára. akik ugye a közvagyon felett őrködnének. és izraelnek olyan nagyon nem jön rosszul antiszemitizmus. azért, mert a pénztőke egy része oda menekülhet. de ugye a latinoknak van többségük. akik hajlanak a kommunista és kommuntárius (keresztény) irányokba. ezek az etnikai konfliktusok persze szterotípiákon alapulnak. polarizálják a közéletet. a magánhadsereg az ugye a széljobbos fasizmus. (nem orbán náci, hanem aki konkrétan a hadsereggel semmisíti meg a politikai ellenfeleit. mintha vidnyánszky lelövetné uport. és a lázadókat. és erről szó nincs.) ezt akarja kiprovokolni a szélbal. az, hogy legyen közös a gatya is. szélbalols kommunizmus. tgm vagy akár ferenc pápa. és amerikában erre hajlani fog észak és dél.

európában a széljobb és a szélbal is államosítani. mindegy, hogy melyik nyer. az kultúrálisan az ókori etatizmus irányába hat vissza.

2020.09.22. 13:20:00

@chrisred:
európában a vita nem skandináv baloldal és a déli és keleti széljobb között van. mert orbán is államosítana a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektorban. ezzel nyerhet választást. munkahelyek megvédése. rezsicsökkentés. nyugdíjprémium. csak ezt a szélbalos cselekvési programot még széljobbos mázzal leöntik. és ennek van nagyobb esélye nyerni. de tkp. karigeri is hasonló igéretekkel nyerhetne. ez valójában nem bal-jobb ellentét. hanem az állami identitás pártiak (tipikusan állampártiak) és identitás nélküliek (klasszikus politikai underground) küzdelme.

chrisred 2020.09.22. 13:44:44

@cvsvrs: Valóban nem, a vita az európai polgári közép és a populisták között van.

2020.09.22. 14:03:51

@chrisred:
a feltétel nélküli alapjövedelem annak terhére is adható. a szocik eladósítják az államot, a libek eladják, a konzik asszisztálnak. ez a baloldali liberalizmus lényege. és ez lényegében az államiság majdnem teljes felszámolát eredményezi. aztán lehet mondani, hogy egy ponton túl nem lesz mit eladni és alapjövedelmet osztani és akkor mi van. akkora kialakul a hatékonyan működő szabad piaci verseny. ez a balliberális elképzelés. új baloldal, neoliberális és überkapitalista. ehhez kapcsolódik a béndek péter féle modernizációs konzervativizmus is. ehhez amerikanizált metropoliszok kellenek.

és ennek a oandantja ázsia. ahol szinte minden közösségi kézben van. és nem európa áll szemben ázsianizmussal, hanem amerika esik attól távol. európa egy vegyes gazdálkodásra térhet át. az félfeudális. és kulturálisan az ókori világhoz hasonlít. amiben egyszerre volt jelen a nemzeti érzület és a multikulturalitás.

2020.09.22. 14:09:59

@chrisred:
a polgári konzervativizmus alapja is a populizmus (népszerűség). a késő kori nemesek és az adakozó nagypolgárok. a magyarországon polgári konzervativizmus széchenyi gróf és nem a teszkó.

chrisred 2020.09.22. 14:23:32

@cvsvrs: Nem, a polgári képviseleti demokrácia rendszere arra épült, hogy a politikusok egy meghatározott társadalmi réteg erre szakosodott képviselői közül kerülnek ki. Nem volt köztük különösebb külöpnbség, a politikát hivatali tevékenységként folytatták. Ezt a rendszert törte derékba az első világháború, amikor ezek a derék hivatalnokok munkásságuk folyamán milliókat küldtek a halálba teljesen értelmetlenül és eredménytelenül. Az ő világuk leáldozott, ekkor jöttek a politikába a népszerű személyiségek, könyörtelen ideológiai háttérrel, mint Hitler, meg a többi populista.

2020.09.22. 14:23:40

@ijontichy:
egy mai hír. több, mint 100 motoros gyűlt össze, hogy fejenként 2020 forintot adományoztak ennek a mozgáskorlátozott bácsinak.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1920w/tGP0tOfFhWj1VWZxmbmSLE5PVF9WRVJZX1NFQ__ffhtkWO46bzLk7PYaMYa__jV1cE+GjCxzA0O0DzJlQFniPoZ__tpabrkOik4bQlbig==/DSC7320-scaled.jpg
a községben fideszes a polgármester, a képviselők többsége független. ez a tomboló fasizmus, amit gábor györgy filozófus vizionál. a fidesz és a függetlenek kombója eredményez egy konszolidált világot. csak egyelőre európai szegényháza épül. a község vasútállomása.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/Szerep_meg%C3%A1ll%C3%B3hely.JPG
de majd a fideszben a haverok építenek vasútvonalat. buszközlekedést. túlárazott közbeszerzésekkel. ehhez az kell, hogy az eu kitömje pénzzel orbán zsebét. alternatíva?

chrisred 2020.09.22. 14:27:03

@cvsvrs: Feltétel nélküli jövedelem csak az állami bevétel terhére adható, és az nem lehet más, csak az adóbevétel. Nem is ez a kérdés, hanem hogy mit vált ki. A szociális ellátórendszert? A kötelező társadalombiztosítást? Vagy a többi állami közszolgáltatást is az egészségüggyel és a közoktatással?

2020.09.22. 14:32:37

@chrisred:
ez kiterjedt állampárti hivatalnok réteg a fideszben van.

2020.09.22. 14:36:12

@chrisred:
a feltétel nélküli alapjövedelmet elletételezheti adóbevétel és államadósság.

a magánnyugdíjpénztári vagyont is nagyrészt állaadósság ellentételezte. azt is ugye az új baloldal vezette be. a szocik eladósítanak. a libek eladnak. és a konzik asszisztálnak. és ezt védelmezik a "független" intézmények. és a "szabad" sajtó. azt mondják, hogy ami ezeken kívül esik az a diktatúra, a tomboló fasizmus. akik ezt támadják azok "nácik".

chrisred 2020.09.22. 14:42:03

@cvsvrs: Nem. Azok a polgári politikusok vagyonilag, és a státuszukat tekintve teljesen függetlenek voltak az államtól, meg attól a politikai szervezettől (párttól), amelyiknek az érdekét képviselték, pont azért volt lehetőségük a helyzetüktől független, tárgyilagos, szakmai döntéseket hozni. (Nem állítom persze, hogy ezt mindig meg is tették, de ennek elsősorban nem a helyzetük, hanem a jellemük volt az oka.)

A populistákra jellemző a vezető által kiválasztott és futtatott, önálló vélemény és akarat nélküli csinovnyikhad, ők végrehajtók és nem politikacsinálók, és felelősségük egyedül a vezér felé létezik.

chrisred 2020.09.22. 14:44:56

@cvsvrs: A populisták meg azt mondják, hogy nekik a nyugdíjhoz semmi közük, nem az ő felelősségük, ha a nyugdíjkassza kiürül, az öregeket tartsák el a gyerekeik.

2020.09.22. 15:01:11

@chrisred:
a populizmusnak nincs határozott ideológia arcéle. a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása érdekében állt orbánnak. de egyeszer adódhat egy olyan helyzet, hogy azt kormányközeli ügyes üzletemberek újra alapítják.

az mszp-szdsz és az mdf mérsékeltjei is egy populista formációt alkottak. csak ők csődbe vitték az országot. gazdasági teljesítményben van különbség. illetve a kulturális identitásban. az egyik tábor azt mondja, hogy ők ez az európaiak. és a másik nem az. a másik meg azt, hogy ők a magyarok és a másik nem.

és ha az európai populisták (néppártiak) azt mondják, hogy a fidesz nem européer és ezt az akaratot keresztül viszik a parlamenten és a bizottságban, a jogállamiságot megkerülve a tanácsban, akkor a populista orbán kormány megbukik. mert egy elhúzódó válságban kénytelen csődöt jelenteni. és a másik opció, hogy karigeri jelentette fővárosi önkormányzat jelent csődöt. orbán kiosztja a tartalék alapot a taxisoknak és a vendéglátósoknak. 1 millió munkahelyre adnak 100 ezer forint támogatást. 100 milliárd forint. a kormány megvédte a budapestieket. persze a politikai ellenfeleit kiszorírja. ez a populizmus alapja. orbán a pillanatot próbálja uralni.

chrisred 2020.09.22. 15:14:07

@cvsvrs: Orbánnak azért állt érdekében a kötmanyup államosítása, hogy gazdasági mozgástere legyen.

A néppártiak között a Fideszen kívül nincsenek populisták, azok a kisebb EP csoportokban vannak (ECR, ID, Egységes Baloldal).

2020.09.22. 16:08:14

@chrisred:
a nép a populus. a néppárti a populista párt per definionem. people. ahogyan mondják: az emberek. vagy volk. vagy ahogyan sanyi mondja: a falka. mert hogy szerinte farkastörvények uralkodnak és falkák viaskodnak a világban.

a fidesz azt mondja, hogy elsődlegesen képviselik a magyar populációt. és európaiak. ellenben a politikai ellenfeleik nem magyarok, vagy legalábbis nem áll összhangban a választók többségi akaratával, ami a demokrácia minimuma. az ellenzék szerint a fidesz nem európai, ellenben ők azok. összeurópaiságról beszélnek. a fidesz összmagyarságról.

chrisred 2020.09.22. 16:14:12

@cvsvrs: Per definitionem a populizmus a latin popularis (népszerű) kifejezésből ered, ami ugyan szintén a populus származéka, de jelentése szerint mást jelöl. Ugyanaz a különbségtétel, ami miatt a popzene nem népzene.

2020.09.22. 16:26:40

@chrisred:
gyurcsány házaspár is populista. csak azt mondja, hogy ő európai. és orbán meg nem az. csak megtéveszti, vagy megvezeti a híveit. és ennek az ellenkezője, hogy a dk vezető politikusai nem magyar érzelműek. és a dk-s választókat vezeti meg a gyurcsány házaspár.

a momentum is populista. orbán egy népvezér. a népnemzetet szólít meg. fekete győr andrás egy nemzedéket. a momentum generációt. ők is a pillanatot akarják uralni. lendületes fiatalok élére állnak a változásnak. helyreállítják a jogállamot egy alkotmányos restaurációval visszavezetik magyarországot európába. feri a kisnyugíjasokkal és az új hullámos fiatalokkal a "meszendzseren". azok is populisták, akik úgy érvelnek, hogy "ezek a magyarok". csak azok nem-magyarok. ez is populizmus. a populizmus ellentéte is az.

2020.09.22. 16:50:28

@chrisred:
a pop zene a modern kori népzene. sláger. annak alapja a folk. a tradíció. és ez a gondolat kodály zoltántól ered. az illés, metró, omega sikeres pop zenekarok is is ezen alapultak. vagy a rendszerváltás után a republik zenekar. népies műdalokat írtak. szállj el kismadár. és van egy csoportosulás, amelyik azt mondja, hogy ez nem így van. létezik filozofikus meghaladás. és evolúciós biológia szerint nincs, vagy ha mégis, akkor ez a forradalmi újdonság nem szándékolt, nem filozofikus. aztán lehet, hogy az evolúciós biológia alapvető állítása téves. az mta bölcseleti intézetei nincsenek tisztában a matematika alapvető fogalmaival se. a filozófia kant óta hablaty.

chrisred 2020.09.22. 18:48:55

@cvsvrs: Így van, Gyurcsány volt az úttörő (vagy Kiszes?) populista amagyar politikában, Orbán csak tökéletesítette azt, amit Fletó kitalált.

chrisred 2020.09.22. 21:04:43

@cvsvrs: Torgyán, Csurka természetesen az volt, Horn Gyula ugyanolyan technokrata volt, mint Antall. Göncz Árpi nem volt populista, mert nem volt hatalmi tényező, és nem is akart az lenni. Az angol királynő sem populista csak azért, mert az a feladata, hogy népszerű legyen.
süti beállítások módosítása