1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.09.10. 08:03 HaFr

Be kéne már fejezni haza és szabadság összekeverését!

340 éve született Erdély és Magyarország fejedelme | 1956-os Magyar  Szabadságharcosok Világszövetsége

Vegyük sorra mi nem működhet emberi szabadság nélkül! (Szögezzük le gyorsan, szabadságon a modern társadalmakban nem egy nemzet vagy kollektívum szabadságát értjük. Amire a mai posztfeudális, polgárosulatlan, nacionalista, modernizációellenes közvélemény szabadságként gondol, az valójában a függetlenség, vö. "Éljen a magyar szabadság!". A szabadság ezzel szemben tipikusan személyes, a gyökerei a magyarok körében régebbre nyúlnak, mint a nemzeti függetlenség programja, le a nemzetté válás -- a nacionalizmus -- előtti korba, egészen a középkorig, amikor a személyes szabadság, akkor a nemesekre és a városlakókra értve, még privilégium volt. Mi több, a népvándorlás korában is találkozhatunk a személyes szabadság ismeretére utaló régészeti és nyelvi motívumokkal, viszont nem találkozunk a nép -- a gens -- szabadságának programjával. Erre a XVIII. század végéig, még inkább a XIX. század elejéig várni kell: nem véletlenül ez a modern nemzetté válás folyamatának kezdete, amelynek végén minden egyes magyar anyától Magyarországon született ember együtt alkotja a magyar -- politikai, majd a többségi etnikai magyarok szándéka szerint a kulturális -- nemzetet. És ezt a modern nemzeti programot egészítette ki a reformkorban a szabadelvűség, a minden ember egyenlő személyi szabadságának nyugatias programja.)

De a személyes szabadság értéke mára -- éppen a polgárosulás és a nemzetté válás traumái, a nemzet és a szabadság integrációjának elmaradása miatt -- csaknem homályba borult a magyar kultúrában. Az a minimum, hogy a szabadságot használjuk ott is, ahol függetlenséget és nemzeti szuverenitást értünk, és külön (jelzővel) kell magyarázni, ha éppen a személyes szabadságról beszélünk. A nyelvi-kulturális beszorítottságnak azonban ára van a mindennapokban. Mi minden nincs vagy csak vegetál a szabadság hiányában?

Szabadság nélkül nincs piac (és fordítva), azaz nincs csere, azaz emberek nem hoznak létre olyan értékeket, amik másoknak kellenek, azaz veszteség van, a hatalmon lévők körén kívül szegénység van -- ami szükségszerűen hívja életre a túlélés érdekében az erkölcstelenséget, az önbecsapást és a hazudozást.

Szabadság nélkül nincs tudomány, mert az emberek nem a saját szellemi nagyszerűségüket vetik latba a gondolkodásban és a felfedezésben, hanem minden mást: a szervilizmusukat vetik latba, a pénzkeresést mint puszta motivációt vetik latba, mások (az állam) kimódolt ötleteit vetik latba, a megfelelési kényszert és a félelmet vetik latba -- ami szükségszerűen életre hívja az önbecsapást és a hazudozást.

Szabadság nélkül nincs művészet, mert a művészet elrugaszkodás, a művészet határtalan képzelőerő, a művészet teremtés. Szabadság nélkül a művészet önbecsapás és hazudozás. (Ugyanezért azonban a művészet nem is "liberális", nem kurzus-, nem populáris. Nem kormánypárti és nem ellenzéki. A művészet határozottan nem a politikai tartomány része.)

Szabadság nélkül nincs lehetőség erkölcsös életre. Ahol mások mondják meg, mitől erkölcsös valaki saját élete és döntései, ahol mások definiálják az erkölcsöt és ennek (ideológiai) kereteit, ott a személyes sors, jellem, döntések nem lehetnek erkölcsi természetűek (következésképp erkölcsösek sem). Ha a Tízparancsolatot -- mint a legismertebb erkölcsi kódexet -- valakinek nincs lehetősége nem követni, akkor az illető már nem erkölcsileg értelmezhető helyzetben van, hanem rabságban. Az erkölcs két szélsősége a bűn és az erény. Ahol nem lehet (erkölcsi) bűnt elkövetni, ott nincs erkölcs. Ahol nem lehet erényessé válni, mert az erényesség "nemzetellenes", ott nincs erkölcs. Ahol nincs szabadság, ott nincs erkölcs.

Végül szabadság nélkül nincsen haza (ország) sem. Az "én országom" terminus az országgal kapcsolatos érzelmi és tudatos, végeredményben személyes hűségből veszi az értelmét. Ahol nincs szabadság mind a fenti értelemben, ott nem lehetséges gondolkodás és cselekvés a hazáról, pláne a haza érdekében. A haza érdekében való cselekvés pedig a benne élők érdekében való legjobb megközelítő cselekvés. Aki a hazát el tudja választani a benne élő -- szabad -- emberek sorsától, az a hazát eszközként kezeli, hatalmi helyzetben pedig jó eséllyel visszaél vele és kizsigereli. Quod erat demonstrandum.

Cum Deo pro Patria et Libertate -- ez a jól ismert jelszó a modern nemzettéválást megelőző időből a haza és az egyéni szabadság jól elrendezett voltára utal. Ha van Isten helyett más hatékony rendezőelv, az értelemszerűen nem bánható a deszakralizált korunkban, de rendnek a személyes és a közösségi érdekek között lennie kell, ha élni akarunk. Ma úgy tűnik, nem akarunk.

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8416196114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.09.10. 08:41:41

a liberális nacionalizmus (aka. nemzeti liberalizmus) és a keresztény konzervativizmus összekapcsolódása a magyar történelmen végigvonul.

ezt ugye az államszocialista időkben se tagadták. hanem azt mondták, hogy mindezt meghaladja a kommunizmus. leraktuk annak az alapjait magyarországon. ez volt ugye a kádárizmus.

és jött a rendszerváltás. és azt mondták, hogy ezt meghaladja a kapitalizmus. leraktuk annak is az alapjait is. és ezt verik most szét. az ellenzéki fővárost (das kapital) ugyebár. ez ugye az orbánizmus.

alternatíva?

FrVili 2020.09.10. 10:00:43

A szabadsággal kezdeni valamit óriási feladat és teher, az egyének és közösségeik szempontjából is.
Ha ennek nincs hagyománya, akkor végig kell szenvedni. Ezt nem lehet lemásolni, megszerezni mint oly sok minden mást. Meghúzni a szabadság korlátait, és megérteni (paradoxonát), hogy van úgy, hogy pont a szűkítése növeli annak hatókörét. Örök kérdés marad, hogy ha "tegnap szabadságot kaptam mihez kezdek ma vele?" Viszockij/Hobo

www.youtube.com/watch?v=tsY-jSXbejM

Adjatok a kutyáknak húst,
Na, aki kapja, marja!
A másnaposoknak kvászt!
Össze is kapnak rajta.

Hogy ne hízzon a varjú,
Álljon több madárijesztő.
Békés, rejtett, zugokat
Kapjon a sok szerető.

...
Megöntözték a földet,
Nincs kalász, mi a fene!
Tegnap szabadságot kaptam,
Mihez kezdek ma vele?

2020.09.10. 10:32:43

@FrVili:
ez nem egy valódi szabadságharc. nincs népfelkelés, mint bocskai, rákóczi, kossuth vagy akár nagy imre idejében. 56-ban a műegyetemistákat követve a gyügyei parasztok is kivounltak az utcára. az szfe-t követve nem vonulnak ki. és nem követelik azt, hogy a főigazgató ne a vidnyánszky legyen, hanem az upor.

kiosztották a bolyai ösztöndíjakat. ez ugye azt jelenti, hogy az ifjú kutatók havi 124 500 (!) forint támogatásban részesülhetnek. na jó, mellé még lehet kapni 200 000 forintot. tehát összesen nem egészen havi 1 ezer eurót ad a magyar állam a legtehetségesebb fiatal kutatóknak. azért, mert budapesten egy szemét társaság azt mondja, hogy bezzeg 2010 előtt milyen kibaszott jó volt. és most még leváltanák uport és még fullajtár andreát is. menjen a francba. és esetleg utána lehet normális országot építeni.

FrVili 2020.09.10. 10:40:42

@cvsvrs: na ez pont elég lesz havi albérletre a legkiválóbbaknak 8. ker.-ben.

2020.09.10. 11:26:01

@FrVili:
szombathelyen lakik péter, aki a savaria múzeumban dolgozik. és most kap havi 300 ezer forint extra apanázst és örül neki. van egy nővére, aki szakápoló felsőörön ausztriában. ha nagyon muszáj, akkor átköltöznek grácba. ebből lehet konszolidált kis világot építeni. ami induló állapotában európa szegényháza ugyan, de még éppen szerethető lesz a vidékies magyarok számára.

és lesz aki majd zalaegerszegre költözik. mert ott lesz a magyar honvédség mi kutató központja. mert a palkovics odavalósi. épül motogp pálya hajdúnánáson. és ipari park. aminek az alapkövét tegnap lerakta palkovics miniszter konkrétan egy góré elébe. de oda települhet valami beszállító egy félautomata gépsorral. olcsó munkaerő. államilag támogatott munkahelyteremtő beruházás. és megint csak teremt kis világot. és gyártanak mellé a szalmakalapokat a strandfürődben. a gyerek kint van hollandiában. hazajön elveszi a szomszéd lányát. és építenek családi házat a csok-ból. és lehet egy kis autószerelő műhelyük matolcsy növekedési hitel programjából. a sógor intézi lepapírozza a kormányhivatalban. pampoghatnak a libsik a rendaszerszintű korrupcióról. a többiek is ugyanazt csinálják csak nagyban. ez a kis világ még éppen szerethető lesz a vidékies magyarok számára. feltéve, hogy nem megy csődbe az ország.

FrVili 2020.09.10. 12:23:42

@cvsvrs: ezekért a kis életképekért érdemes téged itt tartani a kommentmezőben, még ha provokatív trollkodás is.
Már miért menne csődbe? Jó ez így. Minden jó így. Az is, amiből ez a világ ered, és az is ami ebből következik. Csak ne lennének, akiknek ez nem tetszik. Sőt egyenesen tragikusnak tartják ezeket a pillanatképet, főleg ha ezek mögé és fölé nézünk. Hogy miért? Többek között erről szólnak itt a posztok, erről a szegénységi bizonyítványról.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.10. 13:53:20

A bejegyzés ismét magas szintű, de egyre nyilvánvalóbb a mögötte álló ideológia metafizikai hendikepje és rejtett mágikus gondolkodása. Sajnos szerintem kiütközik belőle a magyar baloldali értelmiség elméleti rendszerének az egyre feltűnőbb korlátozottsága és aszimmetrikus jellege. Mert ez az elméleti rendszer 1.) deszakralizált 2.) nem ismeri el Istent a végső morális értékként 3.) hisz a személyes szabadságban 4.) de elvárja a morális, azaz önkorlátozó viselkedést is. A felmerülő kérdés viszont egyszerű: miért viselkedne egy szabad ember morálisan, ha nincsenek végső értékek? A szokásos liberális válasz erre az, hogy az emberek maguktól, spontán módon felismerik a saját szabadságuk korlátait a közjó érdekében. Igen, ez valóban igaz LEHET egy olyan közösségre, amely több évezred alatt a génjeibe írta - szó szerint - a "morális" közösségi viselkedést, na de mi lesz az emberiség többi részével? Mi van akkor, ha valakinek az a szabadság, hogy korrupt államrendet hozzon létre, mert abban érzi jól magát? Azaz a testből és a génekből eredő "spontán" morális korlátok nevetséges módon nem működnek univerzálisan. Akkor viszont honnan erednek a morális végső értékek? Na, erre nem tud a deszakralizált liberalizmus választ adni, ám ezt megteszi helyette a biológiai alapú nietzscheánus nacionalizmus. Isten halott, és marad a hatalom, mint abszolút érték. Hogyan lehet a hatalomra épített individuális szabadság morális? A materiális jólét aranykalickája útján? Na, erre nem tudja a választ a liberalizmus. Ezért nincsen a magyar ellenzéknek ideológiája és értelmezhető mondanivalója 10 év után sem.

pátyi 2020.09.10. 14:27:20

@Főnix Oszlár Gazdag: "A felmerülő kérdés viszont egyszerű: miért viselkedne egy szabad ember morálisan, ha nincsenek végső értékek?"
Ritkán szoktam egyetérteni veled, de ez most nagyon talált.
Ha nincs Isten, akkor nincs erkölcs, nincsen jó és rossz.
A saját értelmezésemben. Akkor a szabadság sem érték. Illetve az az érték, amit éppen a közhangulat és a közízlés, vagy a hatalom erőszakja annak tart.

2020.09.10. 14:28:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
ez ügyben megtörtént a 16. századi kiegyezés. azzal, hogy a protestánsok javaslatára a katolikusok is elfogadták azt, hogy az egyház legyen félig világias. és ezzel újabb lökést adtak nemzeti idealizmusnak. és abból lett kant. a politikai katolicizmus, a keresztény átkozódásra válasz nietsche. az átok a kereszténységre. és aztán ebből lett a fasizmus és a kommunizmus vitája. amire a néppártiság a válasz. és a politikai kérdés, hogy melyik néppárt az igazi?

és az egyik válasz az, hogy a fidesz. ezt mondja egy harmad. a párbeszéd (együtt/összefogás). ezt mondja egy másik harmad. egyik se. ez a harmadik harmad. és ebben a hatalmi játszmában valamelyiknek buknia kell.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.10. 15:24:37

@Főnix Oszlár Gazdag: hm, "Ha van Isten helyett más hatékony rendezőelv, az értelemszerűen nem bánható a deszakralizált korunkban, de rendnek a személyes és a közösségi érdekek között lennie kell, ha élni akarunk."

Isten helyettesítése társadalomelméleti kényszerré vált az utóbbi száz évben, engedve a realitásoknak. Ellenben semmit nem írtam arról, hogy van-e új rendezőelv. Istennek fenntartani ezt viszony elég korlátolt nézőpont, ami a szociológiai realitásokat illeti. Lehet persze úgy tenni, mintha nem lenne az, de .. hát... izé

Moin Moin 2020.09.10. 15:53:50

1. Kollonich bagy valószínűséggel sosem mondott semmi hasonlót, mint a citált idézet - pláne nem latinul egy német nyelvű udvarban. Ezt az egészet a magyar kurucok találták ki - korabeli nemzeti porpagandaként.

2.) K. nagyon komoly és modern reformtervezetet dolgozott ki Magyarország közigazgatási átszervezésére és ezt csupán a 17. sz. végén Ausztria számára kedvezőtlenül alakuló hadjáratok miatt nem vezették be. Némiképp II., József elődjének is tekinthető e minőségében.

3.) Ő maga komolyna és mélyen, igazi hittel élte meg a katolikusságot; személyesen és kitűnően harcolt máltai lovagként fiatal korában, főpapként pedig számos eszközzel és személyesen is szolgálta a rászoruló katolikus híveket.

4. Na, ja, a protkókat ott szopatta, ahol érte - megértem, hogy haragszik rá egy lutheránus! Jól keresztbe is tett neki végül innen a szomszédból de Ruyter Mihány uram!:)

2020.09.10. 16:09:42

@HaFr:
a rendező elv a természet. és ami ezt megpróbálja modellezni az matek. elemi közelítéssel ha a kórházi esetszám a jelenlegi ütemben növekszik, akkor október 1-jén újra el kell rendelni a lezárást, mert különben januárra a fél ország megbetegszik. és a járvány áprilisra ugyan lecseng. de közben az ellátórendszer összeomlik. és a kormány a természeti folyamatokba nyilván beavatkozik. és ha a társadalom iskolába is akarják járatni a gyerekeket, akkor a védőoltást is be kell vetni az időseknél. ezt mondja az, aki ránéz a görbére.

persze lehet, hogy semmi ilyesmi nem lesz. mert ez csak matek. és a matematikusok szeretnek hinni mindenféle blődségben. például abban, hogy a természetben a görbe simán kanyarognak. makroszkópikusan legalább is. a makro adatokból az ilyeneket kiokoskodják.

de ezekből a helyzetekből filozofikus nehezen értelmezhető viták adódnak. amiben a bölcsészek a két véglet között érvelnek. az index firkászai is azt szokták mondani, hogy miért nem engedik már szabadjára a társadalmat. vagy hogy miért nem zárnak már le mindent. filozofikusan erre lehet jutni. egyéni szabadságjogok. mindenki oldja meg maga. vegyen maszkot, vagy ha fél, akkor ne menjen a szabadba. zárt térbe különösen ne. vagy menjen. de az állam ne korlátozzon. vagy korlátozzon. mindenki számára biztosítsa az ingyenes szűrés lehetőségét. magyarországon miért nincs? nyilván azért, mert ez a leggazdagabb országok privilégiuma. magyarország miért nem tartozik ezek közé? mert a magyarok. a kormány, vagy soros, vagy akármi.

és ez esetben a politikusoknak ha kevés eszük van, akkor a reálértelmiség kegyeit keresik. csak azok ha őszinték, akkor a nyilvánvalón túl annyit mondhatnak. lehet így is, lehet úgy is. filozófiánál nem jutnak tovább. és ezért kell egy transzcendens rendező elv. a természettudomány korlátai miatt. de ez az egész majdnem teljesen felszámolja a régi típusú ideológiákat. az, hogy egy párt csak szocialista, vagy csak liberális, vagy csak konzervatív. hanem ezek vagy összeállnak egy antifasiszta nagykoalícióba. pszeudo többpártrendszerben. vagy a népi nacionalisták tarolnak és beáll egy kvázi egypártiság. bangóné azt mondja, hogy ne rendezzék meg a szuper kupát orbán stadionjában. a momentum felállítja az ellenzéki operatív törzset. persze ezekkel is célt lehet érni. mondván, hogy ez a kisebbik rossz. de ez a két tábor filozofikusan ugyanaz.

racionálisan azt kellene mondani, hogy egy pénzérmével döntsük el, hogy melyik maradjon. a pénzügyek döntik el. illetve a reálgazdasági teljesítmény.

2020.09.10. 16:15:47

@Moin Moin:
ez einrichtungswerk. és az ellenreformáció. és ezzel szemben álltak a protestánsok. az evangelikus és a reformált néptanítókat bécsből elrendelve megölték volna. így vált kedvenced de ruyter mihály magyarrá.
s3.eu-central-1.amazonaws.com/kozterkep/photos/39a85bf5ccb15b340653f6d6dc05cbf3_1.jpg

2020.09.10. 17:11:42

@Moin Moin:
és ez az ellenreformáció zajlik. ami egy kontra. és a fidesz a rekontra.

Moin Moin 2020.09.10. 19:29:40

@HaFr: Hát, te tudod...

...De szólok: Kollonich már üzent érted!

www.youtube.com/watch?v=BKEh4i_Idpc

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.10. 20:54:39

@Moin Moin: :D hú, hányszor néztük ezt a kisebbik fiammal! :D Micsoda színészet; free SZFE!

Moin Moin 2020.09.10. 21:05:40

@HaFr: Jut eszembe: foglalkozott már veled az eszéki pasa hóhérja?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 08:57:38

@HaFr: Írtad: "Ellenben semmit nem írtam arról, hogy van-e új rendezőelv.". Igen, ez évek óta a fő problémám, mármint hogy nem írsz róla. :) Sajnos ezért nincsen ellenzéki alternatíva és ellenzéki ideológia. Lehet Istent köpködni és lebecsülni, csak hát a posztmarxista-posztjakobinus-gnosztikus nihil sem működik a jelek szerint. A tudomány meg egy másik paradigma, amely csak széttárja a kezeit. Az emberek mindig a rendet választják a káosszal szemben és a liberalizmus csak addíg cool, amíg nem kezdődik meg a civilizáció összeomlása. Utána meg a túlélési módban már inkább a rend lesz domináns. Erre mit mond az ellenzéki ideológia? "Ez a probléma nem létezik." Aha, ez a megoldás. Meg a siker, a pénz és a csillogás kulcsa. Ja, nem. ;)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.11. 09:13:33

@Főnix Oszlár Gazdag: Az ördögöt. Ennél sokkal komplikáltabb a helyzet. Olyan recepttel kéne előűllni, ami a mai magyar poszfeudális stb. miliőben implementálható, tehát 1. meválasztja a többség kormányzati programnak, 2. alkalmas organikus kulturális transzformációra. Már ne haragudj, kapásból tudnék -- ahogy már tettem többször is -- koherens nyugatias programmal előlépni, ez gyekejáték (oké, az ellenzéki pártoknak nem megy, dehát ők nem beszámíthatók). A probléma az elvek és a program hathatóssága.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 09:26:43

@HaFr: Na de itt kezdődik a probléma a valósággal és itt kezdődik a metafizikai mágikus gondolkodás. Te azt feltételezed, hogy a népek azonos módon haladnak a progresszió útján, mert mindegyik képes a szabadság megvalósítására, mégpedig egyforma módon. Azaz a magyar társadalom posztfeudális jellege mindössze egy érthetetlen, átmeneti akadály a legyőzhetetlen haladás és felvilágosodás dicsőséges útján. És "Egy nap megértik". Nem, nem fogják megérteni, mert bioautomaták. Semmiféle kulturális transzformációt nem tudsz végrehajtani addig, amíg annak meg nem teremted a biológiai alapjait. A társadalmi transzformáció biológiai alapjainak trükkös (humánpolitikai) megteremtése meg azért nem megy a magyar ellenzéknek, mert NEM HISZ a biológiai alapokban. Oszt ezért vár a nagy gnosztikus megvilágosodásra, amely egy nap majd (indul a romantikus, érzelmes zene) felemeli a népet a nyugati progresszió elkerülhetetlenül eljövő földi mennyországába. Ja, nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.11. 09:29:42

@Főnix Oszlár Gazdag: Ez sem igaz. Nem feltételezek semmit. Megnézem a számokat, az utcákat és az arcokat. Lehet, hogy szerinted azokon JC hiánya tükröződik, én is ezt mondanám, hogyha a XIV. században élnénk. Most viszont a nyomor és a kiltásátalanság tükröződik rajtuk. Ez nem metafizika, semmit köze hozzá. Nem tudom, mit értesz gnosztikus felvilágosodáson, de kicsit aggaszt, hogy ennyire érhetetlenül írtma meg azt a legalább száz posztot, amit te már elolvastál tőlem.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 09:41:14

@HaFr: A saját rejtett előfeltevéseid eredetére utalnék. Rengeteg olyan "nyilvánvaló" kulturális absztrakcióval dolgozol (haladás, progresszió, fejlődés, racionalitás, felvilágosodás stb.), amelynek mélyebb, több évezredre visszanyúló elemzése nagyon érdekes eredményekkel jár. A racionalitásról, a fejlődésről, a jóról, a rosszról, a realitásról alkotott világnézeted olyan szinten a nyugati kultúra múlt századi közhelyeire épít, hogy észre sem veszed azok axiomatikus (paradigmatikus?) tévedéseit. A gnoszticizmus a felvilágosodás után elterjedt, de egyebekben jó 2000 éves, a kereszténységgel némileg összeforrott, de azt ellenző ideológia, amely az anyagi világ és Isten egyfajta nihilista tagadására épít. A mai nyugati balliberális ideológia szinte 100%-ban gnosztikus és még fel sem fogja ezt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.11. 09:45:31

@Főnix Oszlár Gazdag: nem vagyok balliberális, köszönöm a bizalmat -- és habár a "közhelyek" vlaóban fontosak nekem mint konzervatívnak (annál is inkább, mert ezek helyettesítésére még nem láttam járható utat, tőled sem), hülyének azért nem gondolom magam. Még egyszer: a számokat, egy ország versenyképességét, a boldogságindexeket és az utcák küllemét nézem. Ezeket.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 09:50:11

@HaFr: Na de nem lehetsz konzervatív, ha nem hiszel Istenben és a nemzetben. Amit te szerintem valójában konzerválni akarsz, az a XIX-XX. századi gnosztikus-kapitalista angolszász kultúra karikatúrája. Ez teljességgel érthetetlen ideológia ITT és MOST, mind térben, mind időben. Ráadásul konzervatívnak sem konzervatív, hanem inkább klasszikus liberális nézet szerintem. Másrészt kihagyod Istent és JC-t a polgári értékekből, és ettől kezdve ez csak egy kelet-európai ateista bohóckodás lehet, amely csak a felszínét érti meg az angolszász társadalmaknak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.11. 11:17:33

@Főnix Oszlár Gazdag: dehogynem lehet konzervatív, aki nem hisz Istenben és a nemzetben...; a konzervatizmus ennél sokkal bonyilultabb és sokrétűbb. Aztán eleve a kettőben egyformán "hinni" súlyos gnosztikus tévedés; aztán a kettő kulcskérdésekben ütközik;aztán annyi istenhit van, mint égen a csillag; aztán nem biztos, hogy bármelyik is elősegíti a jól működő evilági életet; aztán tényszerűen nem is segíti elő, mert az istenhitek túl gyengék ahhoz. Csak ennyi probléma van az egyoldalú, erőszakos világnézeteddel.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 11:27:27

@HaFr: Nincsen világnézetem, hanem módszerem van. A reductio ad absurdum alapján próbálok átlátni az illúziókon. A módszerem talán "erőszakos", de nem önkényes, hanem tempós és lényegre törő. A nemzeti elmaradás viszont nagy és a válság meg súlyos - azaz indokolt lehet a sietség. Isten nem egy teológiai fogalom, hanem egy anti-entropikus informatikai és potenciálisan fizikai végpont. De teljesen mindegy, hogy létezik-e vagy sem, a természeti törvények extrapolálják, mint absztrakt fogalmat. Vagy ezt az absztrakt fogalmat választjuk alapértéknek, vagy a személyes szolipszista nihilt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.09.11. 11:28:34

@Főnix Oszlár Gazdag: Ne haragudj az utóbbi mondatért, de visszatérően nagyon bátran minősítesz engem hetek óta, ami szerintem nem civilizált. Egyrészt láthatóan nem érted, mit írok (ami megbocsátható, mert sokat írok és nem kötelessége semelyik olvasónak koherenciában értelmezni az írásokat), másrészt úgy teszel, mintha a saját világnézetednek az elhanyagolhatón túl bármiféle esélye lenen is társadalmakat szervezni. Így együtt ez egy idő után bizonyy felbosszantott.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 11:32:05

@HaFr: Teljesen jót írtál, mert ki kell törni a stagnálásból. Nevetségesnek tartom, hogy nem tudunk érdemben előrejutni a primitív retrográd populizmussal és visszafejlődéssel szemben. Egy kis düh nem árt. Egy helyben topogunk, miközben a hülyék örömünnepet tartanak. És ez a mi felelősségünk is. A zsebre tett kéz ilyen helyzetben nem elég.

2020.09.11. 12:27:53

@Főnix Oszlár Gazdag:
természeti törvények nem evilági módon nem extrapolálnak semmit se. tehát a csillagász nem azt mondja, hogy a fekete lyukban az ördög lakik. pedig ugye "logikus" lenne. ahogyan azt sem mondja, hogy a holdat a fénylények tartják az égen. pedig ugye az is "logikus" lenne. kőből van. le kellene esni. valami tartja. nyilván a fénylények. logikai úton lehet vezetni. nem lehet máshogy. "reductio ad absurdum".

2020.09.11. 12:50:19

@Főnix Oszlár Gazdag:
a tudományban a hit elsődlegesen nem ahhoz kell, hogy bebizonyítsa a transzcendens értékek létezését. hanem ahhoz, hogy a tudós az axiómiáról elhiggye, hogy azok igazak. és a formalizmusról elhiggye, hogy azt érti.

sanyi a mai napig nem érti a kivonást. azt, hogy egyből el lehet vonni kettőt. és szerinte azt kellett volna fejbe lőni, aki ezt kitalálta. sanyinak világias módon igaza van. egy almából nem lehet elevenni kettőt. és valójában nulla alma sincsen. az nem alma. sanyi szerint az se igaz, hogy el lehet számolni bármeddig. valemeddig el lehet számolni. mondjuk ezerig. de akármeddig nem. szerinte olyan nincs, hogy végtelen. világias módon sanyinak igaza van.

ehhez hasonló a klasszikus fizika reguláris világképe. mint a fizikai munkásoké. az alapvető dologok mindenigye nem negatív, nem lehet végtelen. mert másképp nem tudjuk megmérni. x > 0 előfeltétel. és származtatott értékek f(x) legyen egyértékű? miért? miért kellene a függvénynek egyértelmű lennie? a klasszikus fizika nem indokolja meg. még azt is megköveteli, hogy folytonos legyen. miért kellene folytonosnak lennie?

valami 1 méter, akkor az 1 méter. és van 2 méter. ami kétszer ennyi. pontosan kétszer. és közte is van nagyon sok féle mérték. négyzetgyök 2 méter is van. ami annyi méter, hogy egy olyan oldalú négyzet 2 négyzetméter. és olyan is van. a fizikusok hite szerint.

de valójában nincsen. mondja a kémikus. négyzetgyök két atom nincsen. tehát ha atomi a mértékegység, akkor négyzetgyök kettő sehogy se jön ki. a klasszikus kémiában klasszikus arányok vannak. konyhai receptek. végy két hidrogént és egy oxigént. másfél hidrogén atom nincsen. alapból van negativitás. egyértékű minden. folytonosság a fasorban. a részecske az egyik pályáról átkerül a másikra. mint a bolha átugrik, vagy mégis hogyan? átkerül és kész. így magyarázza meg a világot a kémia. ez a hitre van alapozva. hogy így lehet modellezni a világot.

meg hogy ezt a kettőt összekapcsoljuk, akkor a kfki mérnökeinek is hinni kell abban, hogy ezt összekapcsolhatják. meg, hogy az ahhoz tartozó formalizmus helyes. a franc se tudja, hogy helyénvaló-e. mert az kevés, hogy logikailag helyes. az előfeltevések helyesek-e? és ezt nem tudjuk. ezt a természettudós is legfeljebb hiszi. a természettudomány elemi szinten brutális blődségeket gondol a világról. olyanokat, amiről majdnem biztosan tudja, hogy nem úgy van. csak nem tud jobbat.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 12:56:02

@cvsvrs: Ezért nem vagytok képesek semmit sem elérni magatoktól. Persze nehéz a génhordozó létezésen túllépni és nehéz önmagunkat meghaladni. A természeti törvények azt extrapolálják, hogy amennyiben a Föld felszínén egy követ hajítok egy tó közepére, és más jelenség nem avatkozik bele ebbe, akkor a kő be fog csapódni a vízbe. A jövő tehát jelen van a jelenben. Ilyen Isten is, csak komplexebb gondolkodás kell hozzá.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 13:01:43

@cvsvrs: Sanyi persze mindezt nem tudja. Most még pár évtizedig kihasználjátok Sanyit, milliárdokat irányítotok át, aztán Sanyi el fog tűnni az evolúcióból. De jobb, ha ezt Sanyi nem tudja. Mert a hazugságnak jobban hisz, főleg, ha az a génhordozó programozásával egybevág. A génhordozó igazsága a génhordozóé, a felnőtt igazsága meg a felnőtté.

2020.09.11. 13:30:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
és hogy jön ki a természettudományos extrapolációból a teremtő atyaúristen. abból, hogy elhajítasz egy követ. sehogy se. a hit ahhoz kell, hogy te a newtoni axiómákról azt gondold, hogy azok igazak.

az, hogy egy testre ha nem hat erő, akkor vagy nyugalomban van, vagy egyenes vonalban egyenletesen mozog. ezt honnan a fenéből tudjuk. empirikus tény mondják a fizikusok. na hiszen. ezt nem tudjuk valójában. arisztotelész még azt gondolta, hogy ha egy testre nem hat erő, akkor nyugalomban van. pont. nem mozoghat egyenes vonalban egyenesen. mert az egy erőhatás következménye. az, hogy gurul egy golyó. és nem magától megy egyenesen. arisztotelész se volt hülye. newton meg azt mondta, hogy de hülye. mert őszerint a tömegpont magától egyenesen egyenletes sebességgel halad. és ez volt talán a legnagyobb természettudományos felismerés a 20. századig. amire a fizikusok azt mondják, hogy ez empirikus tény. lófaszkarikát. ez is hit. ahogyan arisztotelész világképe is a hiten alapul.

2020.09.11. 13:49:37

@Főnix Oszlár Gazdag:
vagy mondjuk az erő és az ellenerő törvénye. két test kölcsönhatásban állnak és fellép valamilyen erő, akkor fellép egy ellenerő is, ami ugyanolyan nagyságú és ellentétes irányú.

erre a fizikus az mondja, hogy ez empirikus tény. próbálj meg eltolni a falat. és a fal visszairányba nyom tégedet. mennél erősebben tolod annál inkább. de ha valaki elég erős, akkor felborítja a falat. és az nem tolja visszairányba. és ez esetben már nem úgy viselkedik, mint egy tömegpont. vagy ő vagy a fal. de a téglákra még érvényes newton törvényre. makroszkópikusan a falra. és egy sejtfalra? a biofizikus abban hisz, hogy az is newtoni. a biokémikus meg abban, hogy nem. a klasszikus kémikus abban hisz, hogy az atom működe newtoni. pedig nem. de a bohr féle atommodell olyan szép. az atomok, mint a csillagok. a természettudósok ezeket a blődségeket imádják elhinni. valamiből ki kell indulni. ez is ugye hit. mintha így deduktíve kellene levezetni az igazságot. klasszikus logika erre van alapozva.

lehetne úgy is, hogy majd mi értünk hozzá. a színházasdi. hogy van az ascher, a zsámbéki, a székely gábor. ők kitermelték máté gábort. az kitermelte a pelsőczy rékát és fullajtár andreát. és őnélkülük nem lehet színjátszás magyarországon. ez is egy hitvilág. csak ez személyekbe vetett hit.

sanyi azt mondja, hogy ide figyeljél komám. ode kell küldeni ezt a "kancigányt". és zavarja el ezeket a "művészeket". és ez a személyekbe vetett hit. és a demokrácia szabályai szerint ez 1 szavazat. ugyanolyan szavazat, mint lovász lászlóé. és lehet mondani, hogy így a hülyék szavazatával nyer orbán. és az okosak az ellenzékiek. álljanak össze és csapjanak össze 22-ben.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 14:44:37

@cvsvrs: A demagóg ostobaság az IQ 97-es tömegek szimpátiáját ugyan kivívhatja, de sikertermékek előállítására már nem lesz képes. Az ostobaság nem fog megvédeni titeket a hiperszonikus nukleáris robbanófejektől és a légkörbe szórt nanorobotoktól. A tudomány az megvédene benneteket, de ti azt gondoljátok, hogy a génhordozó akolszag majd misztikus módon felülírja a fizikai törvényeket. Nem fogja. De addig is boldogok vagytok és az Állatfarm működik. Aztán egy nap már nem fog működni. De ezt nem lehet megbeszélni a gyerekekkel, hiszen úgysem tudnának mit kezdeni az igazsággal. Így hát szlopálják a meséket és a hazugságot, mert azoknak is akolszaga van. Ismerős, tehát igaz, gondolják. De csak génhordozók és eljött egy epoch vége. Ám a bárányok vidáman mozgatják a kis füleiket. Ilyen az evolúció. Születés és elmúlás. Közte pedig a génhordozó illúziók tengere.

2020.09.11. 14:46:08

@Főnix Oszlár Gazdag:
vagy a jogállamban az igazság, a bírói ítéletkalkulus helyessége mégis mire van alapozva? errefelé volt egy eset. egy férfi és egy nő kimentek egy erdőszéli elhagyatott tanyára egy szerelmi légyottra. és elszívtak néhány herbálos cigarettát. amitől betéptek. összevesztek. majd amikor a férfi felébredt azt látta, hogy a nő magatehetetlenül fekszik. azt hitte, hogy megölte. ezért beledobta a kútba. az orvosszakértő megállapította, hogy a nő ájult volt. a halálát elsődlegesen fulladás okozta. és a férfi csak álmondta, hogy megölte. de utána ténylegesen megölte.

a bíró első fokon azt mondta, hogy ez egy gondatlan emberölés. és 4.5 év börtönbüntetést számított ki. másodfokon 18 év börtönt szabtak ki. szánt szándékkal beledobta a barátnőjét a kútba. azt álmodta, hogy megölte. na és? az a másik vállalta a veszélyt, hogy bedrogozva összeáll azzal a hülyével. aki egy szerencsétlen. na most melyik ítélet a helyes? sanyi szerint az kellene, hogy komám ha a másikat beledobod a kútba, akkor nem jöhetsz ki élve a börtönből. így lehet végre rend a társadalomban őszerinte. a jogászok szerint azt úgy nem. hanem lehet 4.5 év és lehet 18 év. és ez attól függ, hogy mennyi pénzt fizet a kuncsaft az ügyvédnek. ez a jogállam. sanyi szerint ez jogászállam. és igaza van orbánnak. mindegy, hogy mennyit lop lölő. ezt a jelenlegi jogász, alkotmánybírói maffiát szét kell verni. mert ezek ejtették foglyul az államot. azok szerint meg sanyi. kinek van igaza?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 14:50:18

@cvsvrs: Annak van igaza, aki arra törekszik, hogy ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő. Sem a cselekmény, sem az eljárás nem helyes. Lásd. -> progresszió. Persze sokak szerint a rabszolgaságot sem fogják sohasem eltörölni, de ők kétszáz éve is ezt hitték. Oszt a történelem elment mellettük. Mások is így fognak járni.

2020.09.11. 14:56:04

@Főnix Oszlár Gazdag:
budapesten az ellenzékiek lófaszkarikát se állítanak elő. a műszaki egyetem egy része is orbán oldalára állt. azt mondják, hogy a korábbi elitet szét kell zavarni. és nem feltétlen probléma, hogy az egyik fele elvándorol. kétszer annyi jut a másik felének.

uporék a kultúrához nélkülözhetetlenek. vagy máté gábor és sokadik felesége pelsőczy réka. ő se tanít tovább. és ezek kiállnak és azt mondják, hogy ezek a parasztok uram bátyám alapon összefogtak őellenük. a köznép. és van egy konkrétan egymás faszát szopó, egymás picsáját nyaló banda. és azt mondják, hogy őnélkülük nincs magyar kultúra. és lehet. fullajtár andrea nem tanít többet és nem lesz magyar kultúra. lehet. és az is lehet, hogy ez egy szemét társaság. egy kell egy másik banda, amelyik elzavarja őket.

de valójában ezek a végletekig polarizált politikai vélemények. ezek csapnak össze. és mind arról regél, hogy ő a szakma, a párbeszéd a legfontosabb, stb.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 14:59:12

@cvsvrs: Mert a megoldás a társadalom rendezettségének és komplexitásának a tényleges növelése, de ezt a génhordozó akolszag és az ostoba demagógia nem tudja megvalósítani. Társadalmi reform kell, na de erre a Fidesz alkalmatlan mentálisan, morálisan és a tudása alapján is. Persze a mai ellenzék talán még a Fidesznél is alkalmatlanabb erre, na de ezért kell próbálkozni egy harmadik úttal, nem?

2020.09.11. 15:33:13

@Főnix Oszlár Gazdag:
csakhogy ez a harmadik út nyomokban sem létezik. mert elvben lehetne csinálni magánszínházat, magán színi iskolát. és annak még direkt jól jön, hogy egy az állami főiskolán a "liberálisok" körében közutálatnak örvendő vidnyánszky a főrendező. mert annál többen választják az uport és barátait. de most nem őket illetik meg az államhatalom biztosította kényelmi pozíciók, mert a fidesz nyerte meg a választást. de ha ők tényleg független színházasdit akarnak, akkor ez nem probléma. az sem, hogy gyurcsány nyeri meg. őket ez nem különösebben érdekli. mert abban hisznek, hogy a miniszterelnökök jönnek mennek. és a színjátszás egyetemes.

és elvben ez lenne a harmadik utasság. csak ilyenek nincsenek budapesten vagy a szavuk nem hallatszik ki a többpárti csatazajból. a harmadik utasságot a kvázi egypártrendszer hozza a felszínre. az, hogy a szociális demagógiát és a nemzeti populizmust egy pártban egyesítik. és elvben létrejöhetne a hazafias népi baloldal vezetésével. gyurcsány csángóföldön is kezet csókol a néniknek. és nekik is megígéri a támogatást. és azt mondja, hogy majd megoldják valahogyan, hogy trianoni határokon belüli a nyugdíjak reálértéke is nőjön. megadóztatja a gonosz multikat. nekik meg azt mondja, hogy ne azt nézzétek, amit mondok, hanem amit teszek. ha munkahelyeket teremtettek, akkor kaptok vissza nem térítendő állami támogatást. ezt csinálja orbán. és közben azt mondja, hogy a magyarok a fasza gyerekek. és ezt ugye elvben balról is meg lehetne hirdetni. és nyilvánvaló, hogy ezzel lehet választást nyerni.

és ezt azzal lehet kontrollálni, hogy valaki azt mondja, hogy az állam 11 havi nyugdíjat fizet. és 12. havit össze kell spórolni. csak mellé kell tenni egy reálgazdasági programot, ami 1/12 ≈ 8..8.5% növekedést produkál. mert különben ez szimplán kicseszés a kisnyugdíjasokkal. és erre egyelőre senki se képes. közelítőleg se. senkinek nincs egy épkézláb gondolata. vagy ha van, akkor ez nem világlik ki a tömegből.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 15:38:35

@cvsvrs: A harmadik út akkor jön létre, ha egyre több ember kezd egymás mellett haladni egy harmadik irányba. Na de először ehhez az kell, hogy az emberek megértsék: VAN harmadik út, és az ilyen meg ilyen.

2020.09.11. 15:49:18

@Főnix Oszlár Gazdag:
tegnap keződött az ünnepi könyvhét. errefelé a kárpátia könyvesház 27 trianoni határon kívüli magyar kiadó 150 könyvét kínálja. és ezek a gyerekek örömmel olvasgatják.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/partium.jpg
holap ezekkel a címekkel tartanak előadásokat.
- Isten nekünk háttal 1914-1918
- Könyvek a Szekuritáté árnyékáról
- György Attila székelyföldi író Debrecenben
holnaputáni program:
- Kettős könyvbemutató nagyváradi szerzőkkel: Két fiatal költőnő, Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa könyveit Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület vezetője mutatja be.
- Mi történt Écskán? és a Magyarfauszt – Balázs Attila és Várady Tibor kettős könyvbemutatója
- Álmait az ember – Szöllősy Tibor kárpátaljai író legújabb kötetének bemutatója
- Erdély újranemesítése – Csinta Samu újságíró körképe a nagy visszatérésekről
és ők 95%-ban a fideszt támogatják.

és ezek mellett lesz Térey könyvünnep. a fiatalon elhunyt költő születésének most lenne az 50. évfordulója. és a szülőházánál ünnepelnek. akit a libsik szerettek. de a fideszben is őrólóa nevezték el valami ösztöndíj programot, aminek a keretösszegéből a pénzt demeter nem tudom kicsoda és barátai osztogatják. amire a libsik azt mondják, hogy ezek nácikok. a libsik azt is mondják, hogy ők szabad piaci alapon adnának ki könyvet. tegyék. ami azt jelenti, hogy ők akarnak ülni a fidesz helyén. ebben ez esetben el kell dönteni, hogy melyik maradjon.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 15:50:11

@cvsvrs: A kép nagyon szép, csak stagnálást vagy hanyatlást mutat, a pedig Fidesz teljesen felesleges elem benne.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 15:50:33

a pedig Fidesz= a Fidesz pedig

2020.09.11. 15:55:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
ha nem lenne a fidesz, akkor nem lenne ez a 27 határon túli könyvkiadó. az összes többi párt azt mondta, hogy nagyon sajnáljuk akik trianon után pórul jártak, de a gázkamrák bűzét még jobban kell sajnálni. a gulágért meg kérjen bocsánatot, akinek két anyja van. erdély a magyarok számára örökre elveszett. ezt tessenek tudomásul venni. így döntött a nyugat. de ugye ezt nem párizsban mondta a külügyminiszter, vagy a brüsszelben a nato főtitkár. hanem budapesten mondták valakik. nem-magyar érzelműek.

2020.09.11. 16:07:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
volt egy pugratóriumi időszak, amíg a holokauszt sérültek éltek. és azt kellett mondani, hogy addig a népi nacionalizmus nem lehet más csak a politikai underground. mert ővelük ki kell egyezni. nagyon sok mindenben nem értettem szinte kondrád györggyel, de úgy éreztem, hogy nekem kötelességem kiegyezésre törekedni. mert őt mégis csak el akarták vinni kizárólag a származása miatt. mindezt gyerekként tették vele. abszolút megértem. de ez a sok lófaszjóska, akik konrád seggét nyalták, hogy mekkora írópápa. ezeket szét lehet zavarni.

és lehetett tudni, hogy ha nem lesz kiegyezés az úgymond liberálisokkal, akkor ez nemzedékváltás egy illiberális átmenetet eredményez. és a faszom tudja kik most tiltakoznak. hogy tombol a fasizmus. tényleg? mert ők konrádéknak nyaltak. és ott ezzel lehetett előre jutni.

FrVili 2020.09.11. 16:12:58

@cvsvrs: "ezt tessenek tudomásul venni" vagy ahogy te mondtad
"ezek a szükséges rossz kategóriájába esnek a nemzeti idealizmus nézőpontjából. reálpolitika úgy valósítja meg ahogyan. sok tökfej jóllalik." Ez van. Ettől még lehet egy kicsit szerethető kis világban kicsit élni... csitt

2020.09.11. 16:14:05

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz kultúrpolitikája a 20-as években egy "kis generációt" termel ki. mondjuk egy pályázat, amit lölő lapjában most olvasható.

"Told a Toldit: zenei pályázatot hirdet debreceni és hajdú-bihari fiataloknak a Csokonai Színház"
A Csokonai Színház 2020/21-es évadában zenés ifjúsági előadás készül Arany János Toldijából, melynek zenei előkészületeibe szeretnék bevonni a fiatalokat egy izgalmas lehetőséggel.

vagy szintén hétvégi fidesz kult rendezvény.
"Megnyílik a debreceniek előtt Péterfia és Szentlászlófalva múltja"
A megnyitón, szeptember 10-én, 17 órakor köszöntőt mond Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, a nyitó előadást Gábor István, Debrecen főépítésze tartja. Közreműködnek: Papp István színművész, Jéger Attila (szaxofon), Tóth Péter (gitár).
A kiállítás anyagát Czeglédiné Lovas Enikő, a Méliusz Helytörténeti Részlegének munkatársa válogatta és szerkesztette.

ezek egy kanyi vasat nem kapnának uporéktól és barátaiktól. mert ők egy másik nép. nem rosszabbak, hanem egy másik népcsoport. akiknek nincs identitásuk. mondván, hogy azt ők meghaladták. és ezek szerint mi magyarok nem érdemeljük meg őket.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 16:30:15

@cvsvrs: Na de nem vagytok magyarok, csak félmagyarok, mert 2.8 milliónál megállt a népességszámlálótok. Ugye az az 5.2 millió meg nehogy már kisebbség legyen a saját országában! Ha ők identitás nélküliek, akkor ti vagytok a rossz országban, nem?

2020.09.11. 16:41:46

@FrVili:
lehetne úgy is, ahogyan a balliberálisok mondják. hogy a románok és a szlovákok hülyék lennének engedni a magyar diplomácia "nyomásának". trianon revíziójának nincs nyugaton szövetségese. keleten is csak az oroszok. azért, hogy felosszák ukrajnát. ami egy újabb hidegháborúval fenyeget. ez a politika életveszélyes. és egy 10 milliós globális versenyképes magyarországot lehet építeni. ahhoz az erőforrásokat koncentrálni kell a főváros belső kerületeibe. és a tudományos közéletből és művészet bűvköréből is ki kell vonni a pártpolitikát.

ez egy legitim érvrendszer. csak ugye nem ezt támogatja a nyugat. mert a fritzek a göcsej dombok között akarnak tankot gyártani. és ottani erdőkben akarnak mi közponot létrehozni a palkoviccsal. és mondhatnák azt is, hogy aus. persze még mondhatják neki, hogy kizárják őket a néppártból. orbán a haverjaival álljon össze. a cdu és egy balliberális koalíció kiszorítják őket. ezt mondja weber, tusk és 14 párt. zárják ki felőlem. és ez esetben orbán álljon össze a haverjaival. döntsék el, hogy mit akarnak. novemberi amerikai elnökválasztáson megbukhat trump. és a tizenezer lélegeztető gép rendelésnél orbán mintha elvesztette volna a fonalat. ha második hullámban el kezednek össze vissza kombinálni hogy üssék ki karácsonyt, akkor magukat is kiüthetik. mert most nem ők irányítanak. a forintgazdaság és a fidesz simán összeomolhat.

de az is lehet, hogy hajdúnánások elég lesz strandfürdő, a szalmakalap fűző verseny. és az, hogy palkovics miniszter intésére felbőgnek a motorok. és majd nézőnek jönnek az "észak-románok" és a "nyugat-ukránok". ilyeneket mondanak. ezek a tervek, elképzelések nem tűnnek túl átgondoltnak. inkább az van, hogy kapacitás betonozásra, aszfaltozásra. csinálnak egy ilyen ringet aztán majd lesz valahogy. a spanyolok is így zárkóztak fel. a fideszesek sem hülyébbek a spanyol szocialistáknál. csak a spanyolok ezt konjunktúrában csinálták. elhúzódó válsághullámok közepette majd anticiklikusan beavatkoznak. az óhatatlanul adódó hibákat csendes kiigazításokkal korrigálják. és eközben a kultúrharcot megvívják. a nemzeti idealizmus tagadóit a fővárosi underground világába taszítják. ez is egy lehetséges forgatókönyv.

és lehet mondani harmadikat, negyediket.

2020.09.11. 16:43:16

@Főnix Oszlár Gazdag:
debrecenben valamivel több, mint 150 ezer felnőtt választó van. és ebből valamivel több, mint 30 ezer a fideszes. és 120 ezer nem fideszes. de ebből 100 ezer nem is fidesz ellenes.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 16:45:12

@cvsvrs: Aki elmebeteg, az persze kirobbanthatja a III. világháborút újra Európában, de vélhetően ez lesz a legrövidebb háború az elmúlt 110 évben. Ha nukleáris fegyvert használnak, akkor azért, ha nem használnak, akkor meg azért. Persze akinek 2.8 millió több, mint 5.2 millió, az nyilvánvalóan elmebeteg, tehát egybevágnak a történések.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.09.11. 16:47:55

@cvsvrs: Na de keményen megdolgoztok azért, hogy Fidesz-ellenes legyen az a többség. Apait-anyait beleadnak sokan. Oszt majd ültök a földön 2022-ben, mint a volt belvárosi pártvezetők: vajon hol rontottuk el? Aki erre nem jött rá már 2019-ben, az már nem is fog rájönni. Pedig a válasz egyszerű a politikában: aki elmebeteg, az megbukik, mert nem látja a valóságot. Tehát alkalmatlan a kormányzásra. Sőt, veszélyes a hazára.

ijontichy 2020.09.11. 16:56:53

@cvsvrs: "de ebből 100 ezer nem is fidesz ellenes." Erre térjünk vissza a nerendinget követően ;-)

2020.09.11. 17:03:50

@FrVili:
a fidesz politikájából ebből egy kis generáció következik. mondjuk itt van ez a zonorista. hajdúböszörményből.
www.youtube.com/watch?v=7TsftOKmtjU
csinál valami nagyon különlegeset? nem. de egy profi zongrista. van 1 millió feliratkozója. és 150 millió megtekintéssel.

"Bence tavaly turnéjával bejárta a fél világot, járt Kijevben, Bécsben, Barcelonában, Moszkvában és New Yorkban is. Jövőre németorzsági turnéra indul, fellép többek között Kölnben, Frankfurtban, Berlinben és Stuttgartban is."
írják lölő propagandistái. mert pontosan tudják, hogy az egypártrendszerben ünnepelt sztárrá tehetik bencét. és kap egy lovagkeresztet a fidelitasos kislány ad nyom neki egy puszit. és nagyon sok ilyen bence van. akik nem szolidárisak uporékkal. nem ragasztószalagozzák le a zongorát. nem írják a kezükre, hogy hashtag free akármi.

FrVili 2020.09.11. 17:33:38

@cvsvrs: "és a tizenezer lélegeztető gép rendelésnél orbán mintha elvesztette volna a fonalat"

Ez árulkodó "mintha". Ez a lényeg.

2.000 helyett 20.000, az egy mintha = nagyságrend.
Ez a határtalan cinkos eufémizmus az, amely még a pedofilt is úgy védelmezi, hogy csak türelmetlen, mert nem bírja kivárni a felnőttkort, ha az illető bűnöző a kereszténynemzetifidesz védelme alatt áll.
Mivel ez az uroborosz (saját farkába harapó kígyó) a "Oszlár:pedig Fidesz= a Fidesz pedig" logikai szingularitás pontszerű erkölcsi nihilben fészkel, ezért egy ilyen elnéző és megértő "mintha" után a párbeszéd sajnos nyelvi hiányosságok miatt (a nyelvi jelölők elvesztették jelölt létezőjüket pl. "Szíjjártó jachtozása nem bűncselekmény-legfőbb gazember";"Soha nem volt ilyen szabad az SZFE-szarvivő") értelmét veszti és megszakad. Újraindulni akkor tudna, ha valaki választ ad arra a kérdésre és kinyilatkoztatná , hogy mi az a hübrisz, amire egy fidesznyik is azt mondja, hogy na ezt már nem, itt a szépen terített asztalnak tényleg nem csak a sarkára, hanem a közepére...tak. Takarodjatok. Ki-ki merre lát, főleg a rácson keresztül.

2020.09.11. 17:42:43

@ijontichy:
a ner egy illiberális átmenet. amit orbán népvezérként vezényel. de ez valójában nem egy új rendszer. az a ner utáni új egyensúlyi állapotból alakul ki, vagy nem alakul ki. mert hogy az szerintetek nem lehet stabil. szerintem meg lehet. szerethető kis világokat épít európa szegényházában. nagyjából ez következik a magyar tradícióból. és értem, hogy az sokaknak nem teszik. akik közül a fiatalabbak kivándorolnak. és azt is értem, hogy ehhez korrupción át vezet az út. lölő lopik. de a fidesz sokkal több ezeknél. egy klasszikus állampárt.

egy példa. a pandémia miatt nagyon sok halat nem tudták értékesíteni. beledobálták az állami halastavakba. és most az egyiket körbeülték a gyerekek. és horgásztak. és ez a gyerkőc nyerte a versenyt 10 kilón felüli pontyot fogott.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/922w/DSC0071-scaled.jpg
a fideszben ügyes hatalomtechnikusok ülnek. ez olcsó szavazatvásárlás. túlkínálat van halból. álljanak oda a gyerekek. fogjanak ki néhányat. vissza is dobják őket. mert még eladják.
"Érem a nyakban, ajándék a kézben, öröm és boldogság a lélekben, barátság a szívben az eredményhirdetés után." írják lölő propagandistái.
haon.hu/wp-content/uploads/2020/09/+otf/1470x600/ALZ0pgR8__1QUIXqbrApywk5PVF9WRVJZX1NFQ0ncBGlGVQTdZ__b0E53kTOS6oLIxC7XGYzZpIBcIpx6LrAaj0Z84YA4H2VEkTPYXdA==/DSC0312-scaled.jpg
ez egy klasszikus népi baloldali program. ami egy szociáldemokrata párt vidékies hátországát is megteremthetné.

a késő kádár kori magyarország volt ilyen. csak az gazdasági értelemben összeomlott. és lehet, hogy az orbánizmusra is ez a sors vár. könnyen lehet. de az is lehet, hogy nem. ezt nem tudjuk, vagy én legalább is nem tudom.

2020.09.11. 17:47:19

@FrVili:
ha orbán a csődbe viszi az országot, akkor 20 ezer lélegezető gép beszerzését is a fejéhez verik. ha nem, akkor nem.

Bánegressy 2020.09.11. 18:47:19

csak egy pill., amim van, csak a címre: be kéne már fejezni a rezsim és a haza összekeverését, ami itt kb 100 éve folyik.
minél inkább keverednek, a szabadság annál inkább csak ezeken kívül létezhet(l.: Imre Kertesz példája, aki, ha jól értelmezem a szt. istv. rend kitüntetésekor elhangzott laudációjának szövegét, tkp a szabadság belső megélésének különleges képességéért kapta a díjat).
de ezt asszem már írtam is.
süti beállítások módosítása