1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.07.25. 17:05 HaFr

Miért sikeresebb az egyik tüntetés, mint a másik, és miért nem volt az a tegnapi?

Image about fashion in Style by Wildness ➳ on We Heart It

Ha én sétálgatni akarok, inkább kimegyek a szomszéd erdőbe, de mindenképpen elkerülöm, hogy buta jelszavakat kelljen skandálnom a "nem hagyjuk!" és az "Orbán, takarodj" spektrumban, amikben már azok se hisznek, akik mondják. (De hagyjuk, és nem takarodik.) Minden politikai megmozdulásnak (ideértve a "szolidaritási" jellegűeket is) akkor van értelme, ha eléri a politikai célját. A sírás-rívásnak, könyörgésnek, gyásznak nagyon korlátosan lehet politikai célja: csak akkor, ha egy tágabb, működő politikai akaratba, keretbe, expanzív cselekvéssorba illeszkedik. A tegnapi Index-tüntetés nem ért el semmit, ahogy az utóbbi tíz év tüntetéseinek 98%-a sem. Miért? Ahogy mondtam: mert nem illeszkedtek semmilyen stratégiába -- pótcselekvések. Én bátran belehallgattam Orosz és Fekete-Győr -- a két legfontosabb tegnapi közszereplő -- beszédeibe, keresve a nyomát a stratégiának, végül is nem az újságíró-szakszervezetet képviselték, hanem a pártjukat. Semmi ilyet nem találtam, az előbbit három percig, az utóbbit két percig bírtam, olyan rosszak voltak.

Egy kézenfekvő ellenpélda (nincs is sokkal több): a netadós tüntetés annak idején azonnali szenvedélyreakció volt a FB-on követhető, négyzetesen növekvő bejelentkezőszámmal egy specifikus poszt-posztmodern (geek and fashion) témában, tehát nem annyira a kontent, de nem is egy felület (pl. a Facebook), hanem a technológia (a szabadság reprezentációjának) korlátozása ellen. (Talán nem véletlenül a másik nagyobb tüntetés a régmúltból az Alaptörvény ellen irányult, amely -- ha "csak" modern köntösben is -- a szabadság addigi alkotmányos reprezentációját számolta fel. Magyarul a sikerhez kell egy nagyon erős általános érték és annak reprezentatív sérelme.) A net szabadságát védő százezres tömeget már akkor rendszerellenes érzelmek is fűtötték a konkrét sérelmén túl, ráadásul a megmozdulást civilek szervezték, azaz a reakció társadalmi jellegű (érdekű) volt, nem pusztán politikai.

Mindebből majdnem semmi nem áll a tegnapi tüntetésre. Az Index-szel "csak" az n-edik valamennyire független sajtófelület veszett el, de a lapnak egyébként sincs -- messze nincs -- olyan szimbolikus ereje, mint egy konstitutív technológiának és az ahhoz való hozzáférés állami korlátozásának. Továbbá, ha a tegnapit legalább az elbocsátott főszerk. vagy a 444.hu hirdeti meg (most nem kérdés, hogy egyik se tehette volna igazán), akkor is valószínűleg többen mentek volna el rá, mint az ellenzéki inkompetenciában a helyét már megtalált Momentuméra. Ez bonyolult. A Momentum lassan a múlt részévé válik (mint minden, ami nem tartogatja már a jövő hiteles ígéretét, miközben a jelen szenvedés; ti. nálunk mindig a múlt csap össze a jövővel, a jelennek ritkán van jelentősége). Akkor lett volna esélye tegnap áttörést elérnie a tüntetés farvizén (amire mégis csak szüksége volna, hiszen politikai szervezet, amely elvileg hatalomra tör), ha szisztematikusan expanzív, jó politikai gyakorlatot tudna felmutatni már évek óta, pl. tudnánk, hogy mi a fenét akar kezdeni egy adott tüntetéssel a rendszerváltás érdekében. (A rendszerváltásra való képesség a mai ellenzékiség egyetlen mércéje.) De nem tudjuk. Ők se. Pedig a Momentum (mint minden ellenzéki párt) minden megmozdulásáról tudnunk kellene ezt.

Összefoglalva tehát, egy párt a tüntetés témájával akkor találkozik jól, ha a téma reprezentatítv a fenti értelemben (azaz elemi szenvedélyeket tud kiváltani) és közben a párt hiteles, azaz várható tőle, hogy valamit hozzáad a témához és sikeresen át tudja politizálni azt; nem csak "rárepül" és kihasználja, hanem hozzá is ad valamit a témában folyó küzdelemhez. (Szimptomatikus, de nem tárgyalom, hogy sok hónapja az első jelentősebb tüntetés volt ez kb. 5-7 ezer emberrel, amit a párt egyáltalán szervezett, magyarul saját témákra nem tud mozgósítani. Megfordítva, nincsenek mozgósításra alkalmas saját témái -- miközben médiaképes narratívája sincs. Hm. Értelemszerűen a többi pártra ez hatványozottan vonatkozik.)

Talán megdobja a párt szavazóbázisát egy százalékkal az a tény, hogy -- szemben az összes többi ellenzéki párttal -- legalább életjelet mutatott. De ez -- mondanom se kell -- édes kevés. A tüntetés semmi másra nem volt jó, mint az ellenzéken belül zajló átrendeződés segítésére. De mi értelme az átrendeződésnek, ha a vezető ellenzéki pártokban nincs semmivel se több, mint az öt évvel ezelőtt vezető ellenzéki pártokban? Hány átrendeződést asszisztálnak még végig az ellenzéki szavazók, mire rájönnek, hogy csak éppen politikai pártjaik nincsenek, amelyek politikát csinálnak, mert hatalomra akarnak jutni, ezért vannak. Megértem, ha valaki szeret sétálgatni, noch dazu ettől úgy érzi, tett valami politikailag értékelhetőt. De ki kell ábrándítanom: semmit ilyet nem tett. Szóval akkor -- minimálisan értelmes ellenzéki ajánlat nélkül -- inkább az erdő.

Mondanom se kell, nem lehet túl sokszor haszontalan tüntetést szervezni. Egy idő után nagyon nehéz kikeveredni az ezek nyomán lassan kiépülő választói frusztrációból és szkepszisből, amit az éles szemű olvasó felfedezhetett már ebben a posztban is a Momentum ténykedése kapcsán. (Hasonló vélemény az ellenkező oldalról itt.)

189 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5316077266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.27. 20:25:06

@cvsvrs: Orbán a keresztény morál ellen van és egy pogány, nagytőkés morált istenít. Ezért van a szabadság ellen, mert jobbágyot akar csinálni a népből. Mert ebből jön a hatalom és a profit.

Bogomil 2020.07.27. 20:28:23

@dare: mert 1: az index a kezükben volt, 2: mert professzionális volt és 3: pontosan egy látszatra független nagy médiumra van szükségük legitimációs célzattal.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.27. 20:31:33

@cvsvrs: Vagy legalábbis az ex-kádárista pogányok azt hiszik, hogy valami ilyesmi a kereszténység, bár a Bibliát sohasem lapozták át alaposan.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.27. 20:32:54

@cvsvrs: Azaz sok különbség nincsen közöttük és azok között, akiket látszólag támadnak, de akikkel fantasztikus üzleteket kötnek a magyar jobbágyok hátán trónolva.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.27. 21:44:01

@cvsvrs: Azt hiszitek, hogy a végtelenségig etethetitek a kádárista dialektikus materializmuson nevelkedett, soviniszta 50-60 éves embereket, de egy idő után ők is kapcsolni fognak. 6 "Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet - válaszolta Jézus. - Senki sem juthat el az Atyához, csak általam. 14. fejezet (Jn14) 37 Jézus ezt felelte: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. 38 Ez a legnagyobb, az első parancs. 39 A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. 40 Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták." 22. fejezet (Mt22) alapszik az egész törvény és a próféták.". Ti pedig ez vagytok: A duplagondol (angolul: doublethink) George Orwell 1984 című regénye szerint: „azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. […] Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.”

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.27. 21:47:29

@cvsvrs: Ti mindenkit szét akartok zavarni, még Istent és a Krisztust is be akarjátok tiltani, mert az 50-60 éves ex-kádáristáknak udvaroltok. Meg mindenkinek udvaroltok. Aztán majd a hátukon trónolva szolgáljátok a nagytőkét. Egy ideig jó sikeres a röhögésetek, de aztán az egyszerű ember is rájön arra, hogy kik vagytok. A nagytőke érdekeit védő profi manipulátorok, akik csak röhegnek rajtuk, amikor összezavarják őket.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.27. 21:55:36

@cvsvrs: Vagy a testet szolgálod, vagy a lelket. Vagy a géneket, vagy Istent. Vagy a nemzetet vagy Krisztus imádod. Vagy a bűnt vagy a morált választod. Egy az Isten. EGY a Biblia. És nem te találod ki a tartalmát. Ezt nem tudjátok meghamisítani. Ez örök. A nemzet meg nem örök. A hazugság meg légyzümmögés.Meg a duplagondol is. Ébredezik a nép. Dől a trón.

ijontichy 2020.07.27. 22:03:20

@dare: Ami azt illeti, van valami ebben (meg a karikatúrában):
orulunkvincent.tumblr.com/image/624729453842563072
Node mindegy is, hisz a fityesz '98 óta hirdeti az "Aki nincs velünk, az ellenünk van", jelszavát, ergo ami késett, az esélyesen nem múlt volna.

@cvsvrs: "Lázár parancsnok"???. Te b+, ha a főnöke nem adott egyetlen őrséget sem (egy operetthadsereg előfelvételiseként), akkor a kora mián ez még kevésbé. Szóval akkor "Édes fiam irány, és _paranokold_ (sic!) lefelé a szart a budin, mert megint eldugult! Értve vagyok?"

morpho 2020.07.27. 23:06:28

@dare: Te is ilyen kétszínű szarkavarónak vagy ide delegálva? "Ez a kiprovokálás, kikényszerítés azért nem teljesen a Fidesz sara." Nem bizony! Szóba jöhet még a Rackajuh Tenyésztők Egyesülete, a Magyar Madártani Társaság és Zalai Gombász Szakkör. Ők delegálták Vaszilyt az Indamédiába májusban, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy te megírhasd ezt a fasza kis hozzászólást! Gratulálok, szép volt!

FrVili 2020.07.28. 00:14:49

@cvsvrs: Karotta egy műfajteremtő zseniális stílusérzékkel megáldott tehetséges profi. Sokat hozott otthonról, ez látszik a legtöbb megnyilvánulásában és munkájában.
Minden (magyar) az ő tesztjeit utánozza. Édesapját a Massat műtő idegsebészt anyuka mellett elfelejtetted említeni, gondolom véletlenül. Mindene megvan amiért a hozzád hasonlók gyűlölhetik. De legnagyobb bűne, hogy nem középszerű. Tehát nem fideszes magyar.
Igy egymás között, amikor először láttad az indexes szerkesztőségről a fotót, akkor mit néztél először?Legelőször. Mindketten tudjuk. Na az vagy te. A többi blabla.

dare 2020.07.28. 00:42:16

@morpho: Örülök, hogy tetszett.
Nem gondoltam volna, hogy pont neked tetszeni fog, most azért dagad egy kicsit a mellkas, hát hiába, tudok én örömet szerezni ha akarok.
Ha azzal a nyilvánvaló indokkal delegálták Vaszilyt az indexhez, hogy lakájmédiát csináljon belőle is, akkor vajon nem gondolhatták azt a delegálók közül, hogy az egy picit feltűnő fog azért lenni.
Tehát ez az elefántot a porcelánboltba, hátha nem tűnik fel senkinek lett volna a nagy mesterterv a Fidesz részéről.
Könnyen lehet mondjuk ez is, de mi van akkor, ha csak szimplán túlreagálták ezt az ordítóan nagy veszélyhelyzetet az újságírók.
Én azért megvártam volna a helyükben, hogy mi is fog akkor most történni.
Tudom, egyesével mindenkit, nem hagytak volna levegőt, igen, ez történt volna.
Vagy nem.
Maradjunk az igennél, mert Vaszily ott volt, az ő neve volt a garancia erre.

Ja, és nem delegálva vagyok fóbiás, hanem így gondolom.
Tévedhetek, de olyan jó, hogy te is itt vagy, mert így legalább van köztünk egy tévedhetetlen is.

morpho 2020.07.28. 02:37:35

@dare: "Ha azzal a nyilvánvaló indokkal delegálták Vaszilyt az indexhez, hogy lakájmédiát csináljon belőle is, akkor vajon nem gondolhatták azt a delegálók közül, hogy az egy picit feltűnő fog azért lenni."

Nem gondolták. Pontosan tudták. Leszarták.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 09:08:08

@cvsvrs: Hiába hízelegtek az egyszerű embernek, hiába szimuláljátok azok érzelmeit, hiába méritek fel a szavazók kívánságait, Isten és Krisztus nélkül sohasem lesztek sikeresek. Hiába szolgáljátok a nagytőkét, ez sohasem fog nektek igazi sikert hozni. Hiába imádjátok önmagatokat és génjeiteket. 18. fejezet (Lk18) 24 Amikor Jézus ezt látta, így szólt: "Milyen nehéz bejutni a gazdagnak az Isten országába! 25 Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába." 26 Erre hallgatói megkérdezték: "Hát akkor ki üdvözülhet?" 27 Ezt felelte: "Ami az embernek lehetetlen, az az Istennek lehetséges."

Khonsu 2020.07.28. 09:48:06

@cvsvrs:

"baromi sok pénzt kellett a fideszben zsebre vágni. "

Még a végén megsajnálom őket... Szegények, nem olyanok ők, hogy lopjanak, csak hát ez a csúnya világ rákényszeríti őket... Meg a Soros, főleg ő...

"na most ez nem a polgári magyarország. a magyar polgárosodás előfeltéle az, hogy a kultúrharc eldőljön valahogy."

De nem fog, mert hülyén csináljátok ti is, meg a másik oldal is. A posztmodern logikája mentén senki sem győzhet, bele van kódolva a patthelyzet. Minden hazugság megteremti az ellentettjét, a két oldal egymást erősíti és csak a feszültséget gerjeszti, de egyik sem győzhet, mert miután feláldozták a valóságot világképük, "kultúrájuk" megkonstruálásához, egyiknek sem maradt szilárd viszonyítási pontja. Csak ellenfelükhöz, ellenkultúrájukhoz viszonyítva tudják értelmezni önmagukat. Az egyik nélkül a másik sem létezhet. A kultúrharc így nem nyerhető. Örökös patthelyzethez vagy mindkét oldal pusztulásához vezet.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 09:54:32

@cvsvrs: Ki beszél itt a zsidókról? Te egyedül. Én az Újszövetségről beszélek, meg a kádárista, megtévesztett 50-60 évesekről, meg a nagytőkéről, akit szolgáltok. Tudom, hogy etetni akarjátok az arra fogékony választói csoportokat, de rajtatok kívül senki sem beszél a zsidókról. Beszéljünk inkább a trónról a jobbágyok hátán és arról, hogyan zavarja össze őket a propaganda. A nagytőkés propaganda.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 10:15:02

@cvsvrs: Egyre kevesebb embert érdekel a nagytőke félrevezető propagandája. Csúsztatások, félrebeszélés, témaváltás. Lepattan már ez sok emberről. Az 50-60 éves ex-kádáristák is tudják, hogy ez agymosás. A duplagondol (angolul: doublethink) George Orwell 1984 című regénye szerint: „azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. […] Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.”

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 11:21:13

@cvsvrs: Na de a nagytőke nem a nép. A nagytőkés harácsolás meg nem a jólét. A kádárista propagandát nyomató neoliberálisok nem keresztények. Nietzsche nem Krisztus. A duplagondol nem az igazság. A nemzet nem Isten. A jobbágy nem boldog. A Fidesz nem egy néppárt, hanem egy testrabló.

kistót 2020.07.28. 11:30:50

@cvsvrs:

"a "liberálisok" a világ minden kisebbségével szolidárisak kivéve a magyarokkal."

A világban sokkal nagyobb bajok is történnek annál, ami a honfitársainkat sújtja. Az erdélyi magyarok nem éheznek, így a nekik - amúgy helyesen - nyújtott támogatás nem ment fel minket a náluk sokkal nagyobb szükséget szenvedők iránti szolidaritás alól. A szolidaritás nem szorítkozhat egy népcsoportra.

A 2004. decemberi népszavazás nem a segítségnyújtásról szólt, hanem az aktuálpolitikáról. Ha Orbán segíteni akart volna a külhoni magyarokon, előtte négy évig kormányon megtehette volna.

"addig egy konteó volt, hogy valakik muszimokkal akarják elárasztani európát"

Most is konteó, hiszen nem tudjátok bemutatni, hogy miért érdeke ez Sorosnak, és főként azt, hogy hogyan éri el.

"annak voltam a híve, hogy kultúrharcot vigyük le a dedó szintjére"

Éppen ezt teszed, a szófejtéseid paródiák. "kopite zürjénül azt vágni. és ebből lett a magyar húz" - Ezt csak te mondod, nem a finnugor elmélet hívei, és főleg nem a liberálisok. A liberalizmus nem nyelvészeti teória, képviselői nem foglalnak állást eredet-kérdésekben. Ha viszont valaki a vélt eredetét erőszakosan előnyszerzésre vagy gyűlöletkeltésre akarja felhasználni, az ellen fel kell lépniük, mint minden normális embernek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 11:37:44

@cvsvrs: Erdogan az egyetlen, aki azzal fenyegetett, hogy megnyitja a menekültek milliós csapját, ha nem kap EU-s pénzeket. A menekültek Erdogántól jöttek 2015-ben, ez tény. Nem Afrikából, Erdogántól. Erdogan Orbán szövetségese. Erdogán szeretné mohamedánokkal elárasztani Európát. Thököly letérdelt a török szultán előtt. Mi az, amit ebből a magyar nép nem ért meg? És hogy jön ide Soros? Ő Törökország diktátora?

Reding Roli 2020.07.28. 11:51:05

@Khonsu:
"na most ez nem a polgári magyarország. a magyar polgárosodás előfeltéle az, hogy a kultúrharc eldőljön valahogy."

Ha valami gátolja a magyar polgarsodást, akkor az èppen hogy a folyamatos , megnyerhetetlen, de rendkívül destruktív kultúrharc...
A magyar polgarosodást úgy lehete felgyorsítani , ha felszámolnank fokozatosan a fèlfeudalis - fèlkapitalista, függősègeken alapuló familiáris rendszert, amely kirekeszti a többsèget a javak birtoklásából, vagyont koncentrál, egyenlőtlensèget növel..
Rendszerszinten egyedüli eszköze az államkapitalizmus , főleg külső - nem feltètlenül örökkè lètező- külső forrásokra-, ès a belső "pènzhígításra" , közpènzek perverz újraosztásra alapozva..
A rendszer teljesítmènyèt legjobban az mutatja , hogy szinte semmilyen tudomanyterületen nem tudunk a a világ èlvonalában lenni ...Van vagy 28-30 ország , amelyek egyetemei az első 200 közzè tudnak kerülni..
Mi hol vagyunk ? Sehol ! Palkovics elèg okos hozzá , hogy átszervezze a kutatást ès megfeleljünk a 21- ik század igènyeinek? A tudománypolitikat a tudósoknak kellene kidolgozni , nem fèlművelt ( vagy fèlhülye ) politikusoknak - azt pedig az államnak vègrehajtani...
Szíjjartó növeli akarja Magyarország szerepèt az űrkutatásban ès az űrtechnológiák fejlesztèsèben....Ez kiváló terv lenne , de ezzel a tudomanyos hátországgal , ami nálunk van , nevetsèges...A kutatásra nincs elèg pènz, sok kiváló szakember mèg mindig külföldre távozik, mert nem fognak egy olyan rendszerben dolgozni, ahol minden forrásra pályázni kell, ès kiszámíthatatlan bizonytalan a jövő...
A polgárosodás felgyorsításának egyik alapfeltètele sem teljesül, de még ideológia szinten is zsákutcába vagyunk, hiszen a polgári társadalom a polgári tulajdonra èpül, annak 21- ik századi formájába pedig a tudásra ès a techológiára , azaz: nem munka alapú ,hanem tudásalapú társadalom...

Khonsu 2020.07.28. 11:59:58

@Reding Roli:

Az idézett mondat @cvsvrs-től származik. Én is pont arról írtam, hogy miért nem működik a dolog.

Reding Roli 2020.07.28. 12:24:16

@Khonsu: Bocsánat , ezt cvsvrs- nek címeztem!

@Főnix Oszlár Gazdag:
Hamarosan a populizmus globális bukását látjuk , de addig óriási károkat fognia mèg okozni ezek a vezetők..

Az elègedetlensèg mindenhol növekszik, hiszen egyre többen kezdenek rájönni, hogy a populizmus sokat ígèrt , de nem adott semmit azoknak a kisembereknek , azoknak , akik hatalomba emeltèk ezeket a szèlhámosokat..
Rövid körkèp:
Törökországban Erdogán helyzete inog: hatalmas a munkanèlkülsèg, elszegènyedès - ezèrt kèpes volt háborút viselni a kurdok ellen, vagy mecsettè alakítani a Hagia Sofiat ....Erdogán Orbán barátja, ez is mutatja ,hogy Magyarország nem keresztènydemokracia, hanem elvtelen seggnyaló rezsimmè váltunk..Vèdjük a keresztènykeket? Ugyan már!
Oroszország dettó, válság: Putyin dollármilliárdos , miközben a köznèp szegènyedik ...Tüntetèssorozat indult a mindent behálózó korrupció, az autoriter rezsim ellen...
Brazíliában Bolsonaro ígèretei buktak: minden csak rosszabb lett, az erdőirtások soha látott mèrtèkűek, a bűnözès az egekben, covid- cunami..
USA: a polgárháború szèlen , Trump idóta politikája a vègletekig kièlezte az osztalyellentèteket , ignorans magatartása szazezrek halálát okozta ( covid)
Az utcákon már fegyveresek vannak black life - , blu life matter ...

Most hatalmas a világfordulás , óriási hullámok jönnek, de abban lehet remènykedni , hogy az emberek vègül megtalálják a helyes utat , ès elzavarják ezeket a világrontó , populista gazembereket, hogy elindulhassunk a haladás ès a globális konszenzus útján...Ez most egy "modern" szemlèlet volt a rèszemről, de a posztmodern káoszból, csak az" újmodern " lehet a kivezető irány ..A tradíció az mindenhol különböző, annak talaján nem jön létre globális konszenzus...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 12:27:34

@cvsvrs: "lehet. és az is lehet, hogy nem. ez esetben az ellenzék eshet szét. ezt valamilyen irányba döntsük el.". Talán éppen ez a magyar tragédia oka. Hogy a soviniszták nem képesek együtt élni, asszimilálni, szeretni, szabadon szerveződni. Talán ez a morális deficit minden probléma oka. Talán az elmebeteg kuruc lázadozás és a káosz mindennek az oka. Talán Krisztus elfogadása helyett a gyűlölet orgiája a baj. Talán nem győzni kellene, hanem együtt dolgozni. De ti győzni akartok, mindegy, hogy miben és mindegy, hogy ki felett. És így vesztetek mindig, folyamatosan. Nagy kár. Pedig micsoda csodás ország lehetne ez.

Khonsu 2020.07.28. 12:33:49

@Reding Roli:

Mellesleg eléggé pesszimista vagyok. Szerintem Magyarországon már nem lesz polgárosodás, lekéstük. A korszak, ami során az (bárhol a világban) lehetséges volt, épp most ér véget. A korszakváltás technológiai és anyagi feltételeit a szerencsésebb történelmi fejlődésű társadalmak mára kitermelték. A magyar társadalom legjobb esetben is polgári átmenet nélkül lép majd be az új korszakba. Vagy Mad Max.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 12:38:25

@cvsvrs: A posztkádárista MSZP-SZDSZ elit párolog, mint posvány a sivatagban. Ami helyettük jön, az egy új magyar betonfal lesz. Kérlek, fejeljétek le. Illiberálbiztos. Majd megérzitek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 12:39:38

@cvsvrs: Magyar és római katolikus. Te zsidó középiskolába jártál vagy az egy másik munkaerő volt? Vagy igaz se volt?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 12:46:44

@cvsvrs: Ez most műszakváltás volt? Vagy csak a nagytőke a védelme az egyetlen pártutasítás, a többit ti találjátok ki?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 12:49:11

@cvsvrs: Én szeretek minden felebarátot, ahogy egy kereszténynek kell.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 12:53:28

@cvsvrs: Erdogant és a mecseteket kihagytad.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 13:57:03

@cvsvrs: A hamis próféták mindenhol őrjöngenek. Ha ez véget ér, ha a hazugságok tengere elcsitul, akkor jön el a magyar újjászületés. Morál, igazság, szeretet és szabadság.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 15:06:21

@cvsvrs: A Fidesz puszta létezése is egy skizofrén értékválság eredménye. Vidéki Fidesz, fővárosi Fidesz, nietzscheánus Fidesz, keresztény Fidesz, neoliberális Fidesz, feudális Fidesz, nemzeti szocialista Fidesz, soviniszta Fidesz, konzervatív Fidesz, MSZMP-s Fidesz stb. stb.. Ez nem egy néppárt, ez egy élő értékválság. Ez nem kultúrharc, hanem az erkölcstelen familista magyar társadalom túlélési küzdelme az erőforrásokért. Egymást tapossuk, de az elosztható javak mértéke nem nő jobban. Az egész működési metódus rossz. Morális megújhodás kell, de nem egy nagytőkés jobbágyosítás formájában és főképpen nem egy nietzscheánus pogányság terjesztésével.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 16:38:17

@cvsvrs: Az a gond, hogy a pogány-nietzscheánus hatalmon és profiton kívül semmiben sem hisztek. Nektek Krisztus egy senki és a Bibliát kiröhögitek. Gyűlölködtök és áskálódtok. Nem Istent szolgáljátok, hanem saját magatokat imádjátok. Hát ebből persze, hogy nem lesz semmiféle magyar feltámadás. Igazából mohó, gyűlölködő és önző liberálisok vagytok, de azt hiszitek, ez egy új politikai irányvonal. Pedig nem, csak skizofrén káosz. A káoszból jöttetek és az önkény által generált káosszal fogtok távozni. Nem a nemzetet szolgáljátok. Lejárt az időtök, mint a rosszízű konzervnek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.28. 19:18:55

@cvsvrs: Azt nem tudom, hogy Németh Sándor az ki, de kezdem gyanítani, hogy összetéveszted Krisztussal. De én Krisztusról beszélek meg a Bibliáról. Tudjátok ez egy tőletek független vallás, amelyet nem ti finanszíroztok és nem írhatjátok át a tanait sem. Nem a ti szektátok. Vagy van külön szektátok is? Esetleg több is? Mesélj.

kistót 2020.07.28. 19:50:13

@cvsvrs:

Készült rólad csecsemő korodban fotó? Magadra ismersz rajta? Gondolom, nem.
A finnugor elmélet szerint a legközelebbi rokon népektől 2-3 ezer éve váltunk külön. Te komolyan azt várod, hogy ha a saját 40-50 évvel ezelőtti képedre nem ismersz rá, akkor azokkal az emberekkel, akikkel 100 nemzedék óta nem élünk együtt, valami hasonlóságot lehessen felfedezni? Azon viccelődsz, hogy nem értjük a nyelvrokonaink szavait. Melyik az az idegen nyelv, amelyiket a magyarok előtanulmányok nélkül megértenek? Ezek szerint nincsenek is nyelvrokonaink.
A nyelvészet egy könyvtárnyi irodalommal, több száz éves múlttal rendelkező tudományág. Ha ők nem pofáznak bele a differenciálegyenletekbe, akkor te is tiszteletben tarthatnád a tudományos kultúrájukat.
A hangutánzás kérdésével már akkor foglalkoztam, amikor még nem volt divat. A gimis osztálytársaimon tettem egy próbát, hogy rájönnek-e egy szó hangulatából a jelentésére. Négy szuahéli állatnévből (csui, szimba, kifaru, tembo) kitalálják-e, hogy melyik az elefánt. Nem találták ki. Ennyit a hangutánzásról.

Reding Roli 2020.07.28. 21:32:11

@cvsvrs: A magyarság egy erősen kevert nèp mai formájában , a Kárpát - medencèben a honfoglaló magyarok előtt is èltek már itt nèpek: gepidak, longobardok, avarok, illírek , szláv nèpek ès talán hunok is , akikkel összeolvadtak...A pontos adat nem ismert , hány százezres lehetett a honfoglalók lètszáma ( 300-400 ezres talán ) , de a már itt èlők is sokan lehettek ...
Az elkövetkezdendő èvszázadok során mèg beintegráltuk a besenyőket, kunokat a , jászokat is...
Majd a török hódoltság után tömegesen jöttek a nèmetek, a szerbek, a szlovákok a románok , majd a zsidók ...
A mai magyarság egy rendkívül heterogèn eredetű nèpessèg , genetikailag a szomszèdainkhoz hasonlítunk leginkább ...A nyekvrokonság vizsgálatán keresztül nem lehet választ talalni a származás kèrdèsre... A legtöbbünk szlav- germán - magyar nèpek keveréke leginkabb genetikailag, nem sok közünk lehet a mai Baskíriában, vagy mèg inkább a Baktriában èlő nèpekhez...

kistót 2020.07.28. 21:45:02

@cvsvrs:

"az angol dog dohog? a fish az fickándozik? a frog a fröcsög? és snake az sziszegő nyak?"

És akkor mi miért nem illetjük ezeket az állatokat hangutánzó szavakkal? (Mellesleg a "béka" szó sokkal jobb a frognál, benne van ennek az állatnak a vicces furcsasága.)
Normális nép büszke lenne a finnugor rokonságra. Ez a valódi múltunk, nem a fehérlovas-turulos-hangutánzós mese habbal.
Továbbra sem árultad el, hogy hogyan lesz Sorosnak pénze a migránsáradatból. Ez nem "hit kérdése".

Reding Roli 2020.07.29. 00:40:05

@cvsvrs: Vannak akik pèldául a sumèr - magyar nyelvrokonságban hisznek ès azt is levezetik nyelvèszeti alapon, ès azt is , hogy a hogy a finnugor nyelvek szintèn a sumèr nyelvből erednek ...
Masok szerint a magyar nèp etnogenezisèben szerepet játszott egy ie 2000 èvvel a kaukázusi előterèben èlt , mezopotámiai eredetű nèpcsoport , úgy vèlik , pl László Gyula is , hogy lètezhet sumèr- magyar etnikai rokonság ....
Ez már egèsz jól hangzik , hogy valamennyire a sumèrok leszármazottjai vagyunk ...nem pedig az Ural előterèben lakó mocsári ,magaskultúra- nèlküli nèpekè...

screpes 2020.07.29. 09:24:29

@cvsvrs:
Mindig elismerően biccentek, amikor azt írod, hogy a franc tudja....
Azt gondolom, hogy ennél tömörebben nemlehet összefoglalni a szószátyár, diletténs, mégis hatalmas tényhozamú nyelvészeti országlásodat.
csakhogy a franc tudjdából nem lehet építkezni márpedig eredeti szándékunk az lennne.
Mit lehet ebből levonni?
semmit, hát épp azért olyan egzakt.
Egyvalamit mégis: nem kell, nem szabad ebből semmit levonni, ha bizonyos, hogy nem lehet. Minek átvezetni országlási ambíciókhoz?
már a kísérlet is hamiskás minden alkalommal: "mi voltunk itt előbb" - miközben teljességgel hiányzik a nyelvészetileg releváns események idejének meghatározása, és értelmezése: A gyermekvers HANGZÁSRA sumér lehet (tudja franc) de miként lehetne háromezer éves, ha ráadásul SZERZŐJE van?!
Ha az ősök valaha is úgymond "makogtak", akkor az is nyelvértékű, csak számos egyed rosszul beszélte. Három nyelvalkotó elem rakható mögé: a nyelvi rendszer, ami esetünkben is, mindig is hibádzik és hiányos, a szókincs, ami vegyes, (történetileg és a felhasználók személye szerint is), meg a kultúrális közös hagyaték (azaz a hiánya) szerint is, tehát ami nincs, viszont
nem ismerhető.
Először azt gondolom, miért nem ültél te is öt évig nyelvészeti tanulmányokkal terhelten az egyetemi padban, aztán rájövök, hogy az egészből maradt a lemondó rálegyintés. Akkor mégiscsak jobban járt, aki ott sem volt.
De hogy lesz ebből magyarságdominancia?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.29. 10:18:25

Tényleg ismered, HaFr? Már úgy értem, személyesen? Semmi közöm hozzá, csak nem szeretném, ha vetítene a szófiai fiú, és akkor leosztom.

zordidok.blog.hu/2020/07/22/i_have_a_nightmare/full_commentlist/1#c38753324

Rodney_2 2020.07.29. 11:05:53

@zord íjász: A bircaman asperger szindrómás és ha tudod mi az, akkor érted a viselkedését. Őt tényleg nem fizeti senki azért amit csinál (ki is fizetné, legyél komoly :))) ) hanem ilyen monomániás féle, viszont iszonyatosan sokat olvasott és azt meg is jegyzi és érti is (én ismertem aspergerest, nagyon okos volt de szociális skillek zero és nézd meg hogy bircaman is teljesen semleges stílusban reagál mindenféle kurvaanyázásra és csakmondja a magáét, ez tipikus)
Lehet hogy neki azt jelenti az "ismeri", hogy sok éve olvassa a blogját. Azért abból elég jól meg lehet ismerni embereket és hát khm... szerintem elég jól látszik egy csomó ballib tipusú bloggeren, hogy legyünk finomak belefáradtak ebbe a 10 éve fidesz kétharmad és nem látszik a vége helyzetbe. Nyilván nagyon frusztráló lehet. Főleg ha nagyon okosnak gondolják magukat és nem értik hogy ez a hülye csőcselék miért nem őket választja aktuális megmondóembernek és a közpénzek elosztójának (ez utóbbi különösen fájdalmas lehet és itt most nyilván nem HaFr-ra gondolok)

kistót 2020.07.29. 11:12:10

@Rodney_2:

Nem! Tembo az elefánt. Te biztosan nem Kittenberger meg Széchenyi könyvein nőttél fel.

"Miért hasonlítja mindenki a niggereket majmokhoz Gandhitól kezdve Kiplingen át a belga futballedzőig??"

Mert utálják őket, és mert az ember szereti állatokhoz hasonlítani azt, akit megvet. Állítólag Bülow karmester Schweinehund-nak nevezte egy Wagner-opera közönségét. Gondold meg, a Wagner-rajongók mint primitív ösztönlények...

kistót 2020.07.29. 11:28:35

@cvsvrs:

"össze lehet kapcsolni a magyart az angollal. feltéve, hogy bukik a finnugrizmus. mert az ezt nem engedi. hogy lenne már a magyaroknak közük az angolszászhoz. a tundrai enyechez lehet közük? hogyne lehetne. és a szászokhoz. azokhoz nem."

Mondd csak, nagyobb dicsőség az angolok ötvenedik csóró rokonának lenni (és osztozni ezen a sorson például a cigányokkal), mint a legnagyobb lélekszámú és legnyugatabbra jutott finnugor népnek lenni, és bizonyítható több ezer éves önálló nemzeti múlttal rendelkezni?

abdul hackeem 2020.07.29. 12:47:07

@Rodney_2: Gandhi ilyet tett?
Forrást, vagy megint csak hazudozol.

Rodney_2 2020.07.30. 00:12:58

@kistót: Én inkább arra gondoltam hogy a tapasztalat :)))
Tudod hogy Gandhi először Dél Afrikában élt mint az ottani jelentős indiai kisebbség ügyvédje :) Kipling pedíg egy fontos UK történész könyve szerint a Bender Log népét egy afrikai társaságról mintázta a Dzsungel Könyvében. Hát ez ilyen :)))

Rodney_2 2020.07.30. 00:29:55

@abdul hackeem: Te degenerált fasz mi az hogy "megint hazudozol", mi?? Nem én vagyok Soros-ügynök aki már akkor is hazudik ha kérdez, mint te.
Nem kaptad meg az aktuális Soros-sorvezetőt hogy Gandhi egy rasszista és ezért le kell dönteni a szobrait?? Nézz gyorsan utána :) BLM, Gandhi racist :) ilyen egyszerű
Pl. van ahol a helyi fekete népességet konkrétan az állatokhoz hasonlítja, éles szemű megfigyelő lehetett :))) Miközben polgárjogi aktivistaként az indiai kisebbség jogaiért harcolt. Vicces.
Egyébként ha kicsit tájékozott lennél a világ dolgaiban, akkor tudhatnád hogy a harmadik világ népei jellemzően elképesztően rasszisták. Pl ha egy kínaival beszélsz és a 3. mondatban ott tart, hogy ők egy 6000 éves kultúra, akkor azt mondja neked udvariasan, hogy egy fán lakó majomnak gondol hozzájuk képest :) Ez is elég vicces. A UK-ben tanult indiai felső középosztály barátom kikéri maguknak hogy bármi közük lenne a cigányokhoz, miközben nálunk a cigányok az indiai pénzből támogatott Gandhi gimnáziumba jártak. Facepalm. Vagy az arabok és bereberek majomnak tartják a niggereket és eladják őket rabszolgának :))) Na mindegy, képezzed magad aztán majd 10 év múlva gyere vissza :)

abdul hackeem 2020.07.30. 08:36:21

@Rodney_2: Tehát nem adtál linket.

Kb. a XIX. század közepén érkeztek az indiai szolgák és szabad polgárok Dél-Afrikába. Addigra a hollandok már beszereztek néhány maláj és indonéz szolgát maguknak. A malájok és a muzulmán indiaiak szépen házasodtak is egymás között, meg szerintem mindenki mindenkivel.
Gandhi a XX. század elején érkezett Dél-Afrikába, ami addigra igazi kis "multikulti" hely lett. Nemcsak ügyvédkedett, hanem önkénteskedett is. Ennek során ápolt zulu embereket. Lehet, hogy a fizikai kapcsolat, a körülmények és a zulu törzsi elmaradottság miatt használt - mai szemmel - nem megfelelő szavakat. Ez egyrészt az ifjú Gandhi volt, másrészt a körülmények miatt szerintem érthető.

Rólad annyit, hogy a szókincsed alapján tudjuk, hogy ki vagy, azt nem tudjuk, hogy fizetnek-e érte.
Olvass többet, szabadságot is nyersz vele és akkor talán nem leszel ilyen ordenáré, balfék rasszista papagáj.

kistót 2020.07.30. 10:18:36

@cvsvrs:

Döntsön a nép az eredetünkről, azon belül a nyelvcsaládunkról?
Szerintem a nép ne döntsön tudományos kérdésekben, anno Thalész tételéről sem volt népszavazás.

kistót 2020.07.30. 11:09:31

@cvsvrs:

Van két falu, az egyiket Kis, Nagy és Kovács nevűek lakják, a másikban mindenkinek a vezetékneve Kovács. Melyik falu a régebbi?
A tudomány azt mondja, hogy az első, merthogy nyilván onnan vándorolt el egy Kovács nevű család, és a másik falu népessége mind az ő utódaik. Elképzelhető fordítva is persze, hogy Kovácsfalva a régebbi, és onnan vándorolt egy csoport a korábban csak Kisek és Nagyok által lakott első faluba, úgy lett az háromnevü. Ez elképzelhető, mondja a tudomány (vagyis a logika), de nem valószínű, mert ha így lenne, Kovácsfalván már további neveknek kellett volna megjelenniük.
Eközben előfordulhat, hogy a tisztán Kovácsok lakta falu népessége nagyobb, és írott történelme régebbi, mint a másiké. És persze az is lehetséges, hogy hülye felfuvalkodott nép lakja, amelyiknek derogál, hogy nem ő a legrégebbi, és nem tőle származik mindenki. Így a vita a végtelenségig tart.
A fenti falvak és népek a képzelet szülöttei, bármiféle hasonlóságuk létező népekkel csupán a véletlen műve.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.07.30. 13:23:20

@zord íjász: Nem, nem ismerem személyesen -- mondanám, hogy lehet, hogy ismerem, de abban az esetben nem tudom, ki az, mert nem tudom, ki áll a nick mögött, de miután olvastam tőle, hogy leépülük, mert nem fizetnek olyan jól a gazdáim, innen biztos lehetek benne, hogy nem ismerem személyesen, hiszen akkor pont tudná, hogy nincsenek gazdáim (szemben esetleg vele). De kétségkívül évek óta kommentel nálam eltérő intenzitással, ennyi az ismeretség.Na, jó sok karaktert pazaroltam erre.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.07.30. 16:59:39

@HaFr: Köszönöm, és én nem bánom a hogy fogyasztottad a tintát az internetedből, mert ez segít nekem takarítani a koszos ablaküveget.

@Rodney_2: "... Lehet hogy neki azt jelenti az "ismeri", hogy sok éve olvassa a blogját. Azért abból elég jól meg lehet ismerni embereket és hát khm... szerintem elég jól látszik egy csomó ballib tipusú bloggeren, hogy legyünk finomak belefáradtak ebbe a 10 éve fidesz kétharmad és nem látszik a vége helyzetbe..."

Még 50 évi házasság alatt sem biztos, hogy igazán megismersz egy embert. Az ember: ősi titok. A neten pedig az emberek 90%-a egy új személyiséget épít magának, sokszor olyat, amely a vágyálmaiban és az ideáiban szerepel önmagáról, egy olyat, aki mindig lenni szeretett volna, gyakran egy olyan képet, ami ától cettig hazug, hamis, fals. Lassan könyvtárnyi irodalma van ennek, a személyes facebook és instagram profilok szinte csak erről szólnak: mit mutat meg az ember, és mit mutat magából kifelé másoknak, és hogyan manipulálja ezt a képet a kedvezőbb hatásért. Önigazolás, önmenedzsment, önképerősítés....vagy szimpla pénzkereset, ha gyönyörű a melled/segged és gyakran kirakod.

Jómagam erősen kétlem, hogy bárki Megismerhető a blogja, és a blogbejegyzései, vagy akár a kommentjei alapján: összerakható abból egy profil, valóban, amennyiben az illető az adott témá(k)ban többször megnyilatkozik, de az is csak akkor, ha kellően sok és/vagy őszinte és/vagy tartalmas megnyilatkozáson alapul,-mert egy idő után önleleplező lesz, ha hazudik, ez a pszichológia egyik alapvetése, de a rendőrök is ezért beszéltetik a gyanúsítottat, mert nagyon profi hazudozónak kell lenni ahhoz, hogy ne bukkanjon fel az igazi éned a szavak mögött. De még az a felépített profil is csak a személyiségének egy szelete lesz, és az alapján rávágni, hogy ismered...hát, nem tudom.

Pl. egy adott blogposztra, egy adott kommentre nagyon pontosan és akár nagyon találóan is lehet reagálni, de ettől még semmit sem fogunk tudni az adott emberről, aki azt írta. De persze mindannyian egyszerűsítünk és mindannyian ítélkezünk: kellenek cölöpök a sivatagban ahhoz, hogy el tudjunk igazodni, ez igaz, e nélkül nem tudunk élni. De megismerni? Te is ismered a HaFr-t, mint Iván? Vagy csak annyira? Vagy csak úgy?

Én nem Ismerem. Pedig az első barlangrajzok elkészítése óta olvasom. Van róla egy kialakított képem. De Nem Ismerem. És nagyon jól van ez így.

A ballib bloggerek? Nem sok ballib bloggert Ismerek. :-) De lehet, hogy belefáradtak. A kérdés csak az: ha már mindenki belefáradt, aki a kormányzatot kritizálta, bírálta, vagy bármi módon tenni próbált egy általa vágyott másik/szebb jövőért, vagy elhallgatott, elvonult, visszavonult, elmenekült, remeteként él Párizsban vagy Szatymazon...vajon biztosan örülni fogsz neki? Vagy másképpen: ez egy olyan vicc lesz, amelynek a poénján majd mindeki röhög, aki a ballib bloggerek frusztrált kínlódásán most röhög, a vicc közepén?

Majd meglátjuk.

boborján20 2020.07.30. 17:15:43

@Rodney_2: "Nem én vagyok Soros-ügynök aki már akkor is hazudik ha kérdez, mint te."

fityeszmajom, má nekem ég a pofámon a bőr miattad, hogy még most is ezt toljátok.

nem te vagy véletlenül bencsikevtárs?

index.indavideo.hu/video/Bencsik_Andras_a_nemzet_sorosozoja_szerint_tul_sok_a_sorosozas_1

Rodney_2 2020.07.30. 19:54:16

@zord íjász: Köszönöm az értékes hozzászólást, teljesen igazad van :)
Az hogy ismerünk valakit nem jelenti azt hogy 100%-ban ismerjük de lehet hogy bizonyos oldalát ismerjük, megismertük a véleményét bizonyos dolgokról. Előre láthatjuk hogy egyes dolgokra (nem mindenre) hogyan fog reagálni Én egy kicsit jobban ismerem Pétert mint ami a blogjából látszik, de ő nem ismer engem. Voltam régebben néhány "rendezvényen" amit ő moderált vagy beszélt és láttam egy könyvét amit a biznisz tevékenysége kapcsán írt, az szuper és abból itt nem látszik semmi. A megfáradás meg elég nyilvánvalóan látszik, de ezt nem úgy mondtam mint egy hiba, hanem ez a dolgok logikus következménye. Képzeld el hogy a gyerekedet próbálod kócsolni 10 éven át ugyanazok miatt és ZERO fejlődés van. Az elég frusztráló tud lenni.

Rodney_2 2020.07.30. 19:55:20

@boborján20: Én az ápolód vagyok, mindjárt jövök a szurival aztán majd jobb lesz minden, meglátod

Rodney_2 2020.07.30. 20:03:56

@zord íjász: "Még 50 évi házasság alatt sem biztos, hogy igazán megismersz egy embert. Az ember: ősi titok."
Erről eszembe jutott valami amit sosem fogok elfelejteni. 1990-ben történt, mintha most látnám. Mentem szavazni az első szabad választáson nagyon lelkesen. Szembe jött egy idős házaspár a szavazókörtől olyan 15-20 méterre és a következő beszélgetést hallottam:
Férfi: akkor ugye az SZDSZ-re szavaztál ahogy megbeszéltük
Nő: nem, hát az MDF-re szavaztam mert úgyis ők fognak győzni.
A férfi ránézett a nőre aki lehet hogy 50 éve volt a felesége, és az volt az arcára írva hogy te úristen ki ez az ostoba agyatlan állat aki a feleségem 50 éve.
Elképesztő volt.
Azóta amikor olvasom azt a marhaságot, hogy vannak emberek akik arra szavaznak aki a győztesnek tűnik, el is hiszem, pedíg amúgy nem hinném el.
Na ilyeneken múlik a történelem...

Rodney_2 2020.07.30. 20:09:56

@kistót: A románoknál mindenkit Popescunak vagy Munteanunak hívnak. Melyik a régebbi ??? :))) A Munteanuk Munteniából valók akkor az lesz a legősibb kultúra. Vagy nem tudom :)))

boborján20 2020.07.30. 20:12:10

@Rodney_2: te ilyen szerepjátékokat jáccol cicafijú?

szakadok rajtad fityeszork!
döbbenet, amit te, és a nerbandád toltok!

és te képes vagy, nap-nap után jönni, és szénné égni.

gondolom, ennél a hírnél a kispicsádat a földhöz verted örömödben fityeszjobbágy!:)))

hvg.hu/kkv/20200729_Matrai_Eromu_hova_lett_az_a_hires_magyar_gogyi

boborján20 2020.07.30. 20:18:07

@Rodney_2: köszönjük emese, hogy megosztottad velünk ezt a családi történetedet:)))

Rodney_2 2020.07.30. 20:25:22

@abdul hackeem: Halvány fogalmad sincs arról, hogy ki vagyok én :)))

A 19. század végén teljesen normális volt, hogy egy Brit rasszista volt. Leszállt a UK-ben az angolwc-jéról, fogta a Maxim-géppuskát és elment Afrikába. Ott talákozott kifestett arcú, fűszoknyás, lándzsát rázó majomszerűen ugráló lényekkel. Ezeket ügyesen legéppuskázta és megvolt győződve a saját felsőbbrendűségéről. Akkoriban volt egy elég nagy létszámú brit (fehér) réteg aki a gyarmatokon született és elég jól ismerte a környezetét. Ezek is mind rasszisták voltak. Ki tudja miért?? Mind buta volt nyilván.
BLM kapcsán az a vicces a rabszolgakereskedő témában, hogy az így megbélyegzett fehérek tipikusan Afrika partjaihoz hajóztak és ott megvették az "árut" a helyi feketéktől (vagy esetleg északabbra a berberektől). Vagyis a rabszolgát mint árut a szinesbőrűek állították elő, a kereskedelemből meggazdagodott fehérek csak a logisztikát intézték. Erről nem nagyon hallani mostanában.

boborján20 2020.07.30. 20:52:39

@Rodney_2: "Halvány fogalmad sincs arról, hogy ki vagyok én :))) "

meséjj fityeszork, kivagy?!

kistót 2020.07.30. 21:03:40

Cívis megint eltűnt.

Reding Roli 2020.07.30. 21:41:20

@Rodney_2: Azóta amikor olvasom azt a marhaságot, hogy vannak emberek akik arra szavaznak aki a győztesnek tűnik, el is hiszem, pedíg amúgy nem hinném el.
Na ilyeneken múlik a történelem..."

Nincs ebben semmi meglepő! Az emberek többsège pragmatikusan gondolkodik, azaz általában egy már stabilnak tűnő rendszerhez , hatalmi hierarchiához ragaszkodik...Az új hatalom az mindig egyfajta kiszámíthatatlan jövő , ezèrt az emberek sok esetben a regnáló hatalmat rèszesítik előnyben, amíg be nem üt egy általános társadalmi - gazdasági válság...Sok ember úgy viselkedik mint a birkanyáj : gondolkodás nèlkül követi a többit...Követi az uralkodó trendeket , ezèrt akik trendet tud írni, tematizálják a közèletet, azok megnyerik a tömegtársdalom irányítását...
Volt Magyarszagon több százezer MSZMP tag , jelentős rèszük önkènt, dalolva szavazott az MDF- re a rendszerváltáskor, majd jött valsag ès kiábrándulás így az MSZP vissza a" divatba" ,ezután kis Fidesz intermezzo után újra a balliberális oldal....A nagy győzelmek felè a válságokon keresztül vezet az út, Fidesz is úgy nyerte túl magát , hogy jött egy világvalág , lett meg a 2\3...

Ezzel szemben áll a " renegát " szemlèlet ...Elsősorban az èrtelmisèg körèben elterjedt....
A renegát politikai szemlèlet azt jelenti, hogy nincsenek szilárd politikai , ideológiai alapok , amely mellett minenáron kitart az ember ....Annyira keresi az igazságot, hogy nagyon erős a kritikai szemlèlet , amely szinte mindig a regnáló hatalommal szembeni bírálatokban fejeződik ki...

A politikai küzdelem mindig azokèrt a " lelkèrert " folyik , akik pragmatikusan gondolkodó, trendkövető , így befolyásolható állampolgárok ...
A renegátok csak nagyon kis szazalèka a szavazóknak ( főleg egy szűk èrtelmisègi kör)
A politikailag aktív többsèg viszont szilárd elkötelezettsègű : a fideszes soha nem lesz DK- s ès fordítva, így èrtük nem èrdemes harcolni...

Khonsu 2020.07.30. 22:04:26

@Reding Roli:

Én már abban sem vagyok biztos, hogy van még egyáltalán valami ebben az országban, amiért érdemes harcolni. Lassan kiölnek belőle minden szerethetőt.

Rodney_2 2020.07.30. 22:46:57

@Khonsu: Harcolj a Balatonért. Ez most az új csodafegyver. A szemét NER felvásárolja a partokat és szegény proligyerekek nem fognak tudni fürdeni (a Blogger Bob nevű elmebeteg írta éppen, már többször megfogadtam hogy nem nyitom ki a blogját, de most elbasztam)

Rodney_2 2020.07.30. 22:57:08

@Reding Roli: Ez tök jó amiket írsz, de én egy kicsit másra gondolok a story kapcsán. Azt olvastam okosoktól, hogy egyesek azért szavaznak a vélt győztesre, mert szeretnének a győztesek táborába tartozni. Ezért van az is hogy amikor a választások után néhány hónappal megkérdezik hogy ki kire szavazott, akkor sokkal többen mondják hogy a győztesre szavaztak mint akik tényleg. És ez nem a diktatúrákban van így, hanem a legfényesebb demokráciákban is. Ami azért elég psycho dolog. Ez persze olyan lehet mint a foci drukker. Nyert az ő csapata, höhőőő. 1990-ben pont nem a stabilitásra szavazott a hölgy hanem a vélhető győztesre aki nem volt kormányon. Na, biztosan érted :)
A stabilitásra szavazást, sokkal jobban értem mint ezt a győztesre szavazás dolgot.
2018-ban azt mondta a nagyon okos és nagyon világlátott (5 földrészen dolgozott multi managementben) barátném hogy "nehéz idők jönnek, stabil kormányra van szükség. Szavazz a fideszre." Először néztem ki a fejemből aztán bólogattam neki hogy ja, igaza van, mert hát képzeljül el az akkori ellenzéket győztesen, max fél éven belül széthullott volna az egész. (de nem szavaztam a fideszre, hanem gyorsan elmenekültem :))) )

Rodney_2 2020.07.30. 22:58:58

@kistót: programot cserélnek benne :)))

Khonsu 2020.07.30. 23:09:17

@Rodney_2:

Hacsaknem a Balaton. :)

Nehéz megfogalmazni, de korábban volt egyfajta megnyugtató, "otthonos" hangulata az országnak. "Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk!" :)
Mára eljutottunk oda, hogy már nem érzem magaménak azt ami ebben az országban van. Nem érzem hogy bármi közöm lenne hozzá, és igazából nem is szeretném, hogy ehhez így ebben a formában bármi közöm legyen.
Kívülálló lettem, idegen a saját hazámban.

kistót 2020.07.30. 23:20:27

@Rodney_2:

"olvasom azt a marhaságot, hogy vannak emberek akik arra szavaznak aki a győztesnek tűnik,"

Márpedig ez így van, teljesen mindegy, hogy baloldal vagy jobboldal, a mi derék népünk a taxisblokád után is és a 2006. őszi randalírozás után is az agresszorok mellé állt, a mellé, aki erősebbnek tűnt (vesd ezt össze a franciákkal, akik '68 után dafke újraválasztották De Gaulle pártját, annak ellenére, hogy gyengének és tehetetlennek látszott, vagy talán éppen azért). Nálunk mindenütt ez megy, a munkahelyeken és a lakógyűléseken, ha a seregben szívattak, egy szót nem szólt érted senki, inkább meggyőzték magukat, hogy rászolgáltál. Ez egy ilyen nép.

Reding Roli 2020.07.30. 23:54:09

@Khonsu: Legalább önmagáért èrdemes harcolni az embernek , ezekben a " vèszterhes időkben ", de ha valaki elèg erős, ès vannak mèg illúziói, akkor lehet a közössègèrt is ...
Magyar problèma nem Orbán vagy az általa felèpített rendszer, hanem a tömegek gondolkodása, ami alapján lètrejött, ami viszont világproblèma...A teljes demokraciák , úgy tűnik, csak sok tènyező együttállásakor jönnek lètre...Ahol kevès a tulajdonnal ès megfelelő iskolázottsággal rendelkező polgár , ott a teljes demokrácia nem nagyon működik, előbb- utóbb egy meritokrata csoport átveszi a hatalmat...

Volt a modern kor , mondjuk a 70- és èvek előtt ( bár nem vagyok tarsadalomtudós, de kb) amikor mindenki hitt a rációban, a tudományos fejlődèsben ès abban, hogy lesz egy globális konszenzus valaha , eljön a világbèke ès nagyjából kiegyenlítődnek a társadalmi - gazdasági viszonyok..
Valami mègis megváltozott: jött a posztmodern , az addig hitt evidenciákba -, nagy világmagyarázatokba vetett hit elveszett..
Elindult a globális " katyvasz " , a minden országot és embert , minden szinten èrintő globalizació , de az nem hozott mindenki számára akkora megváltast , főleg a fejlettebb országok alsó közèposztalyanak nem....Eltűnt a hit , hogy az emberisèg egy lineáris fejlődèsi pályán halad , ill feltűntek a növekedès határai :ökológiai, demográfiai ...Erre próbálták közös választ adni Stockholm van, vagy Rioban a különböző Környezet és Fejlődès vilagkonferenciákon...
A világ változásai vagy egyèb okok miatt , bekövetkezett egy másik különös folyamat is, ami az èvszazadok óra tartó általános emberi intelligencia -növekedèsi trend megfordulásat , hozta..
Vezető fejlett országokban mindenhol erről számoltak be, hogy kb èvi 0,2% - al , azaz 10 èv alatt kb 2 % - al , 40 èv alatt már 8 %..csökkent az átlagos intelligencia , ami azért elèg jelentős...
Az intelligencia pedig erős korrelációt mutat a racionális gondolkodással, a vállakozói kèpesègekkel, a kreativitassal ès a jó döntèsek meghozatalával...
A covid- valsag mar egy szellemileg lerongyolódó, irracionális , bizonytalan emberisèget èrt...
Döbbenetes az a tehetetlensèg, ahogy sodródik a civilizáció a saját pusztulása felè, pedig csak el kellene fogadni a már lètező tudományos eredmènyeket ès racionalisan dönteni...
A 70 - és èvekben volt a Szojuz- Apollo űrhajó találkozasa a világűrben...Nem règen Aldrint láttam posztolni az 1969 nyári holdraszállásról , mèg meg sem születtem és már embert küldtünk a holdra...
Ma hol van az űrtudomany ? Majd Elon Musk Space Star- ja vagy Jeff Besos Blue- ja vagy a Virgin viszi az embereket , de csak majd ..Úgy tűnik ,hogy elvesztett èvtizedek vannak mögöttünk...1972- ben már az ENSZ "Környezet és ember " világkonferencian beazonosították a problèmákat , a technológia is repülőrajtott vett...Ma mintha lefelè szálló szakaszba került volna az emberisèg...Magyarország csak a tredeket követi...De, ha szerencsénk van , mivel túl kicsik ès homogènek vagyunk , kevesebbel megúszhatjuk a Föld tombolását ...

Khonsu 2020.07.31. 00:00:35

@Rodney_2:

Amúgy nem csak a NER-ről van szó. Nem hiszek abban sem, de igazából az ellenzékben sem. Látom ahogy rohad szét minden, és akárhogy futtatom végig magamban a reális forgatókönyveket, nem látok rá esélyt, hogy itt még bármi jó kisüljön ebből. Elvesztettem a hitem a "Magyarország projektben". Nem látom már értelmét, hogy részt vegyek a játékban.

Reding Roli 2020.07.31. 00:06:28

@Reding Roli: De, ha szerencsénk van , mivel túl kicsik ès homogènek vagyunk , kevesebbel megúszhatjuk a Föld tombolását ...-

Ez gondolatot revidiálom : a globális problèmák mindenkit elèrnek , inkább előbb- mint utóbb...De, abban bízom , hogy valahogy szerencsèvel ès egysègben , kicsit kevesebb áldozattal ússzuk meg a katasztrófát .....Azt nagyjából látni , èrzezni, hogy hatalmas baj lesz..Csak mèg azt nem tudjuk biztosan ,honnan jön a következő pofon...A Covid sem kis pofon a világnak , de ez mèg csak a kezdet lehet...

Khonsu 2020.07.31. 01:05:55

@Reding Roli:

Óriási problémahalmaz gyűlt össze a világban, nem lesz egyszerű kimászni belőle. Én sem látok más megoldást ezekre, mint a technológiát, csak ehhez meg kell küzdeni a posztmodernnel, és a technológiai fejlődésbe vetett hitet szó szerint világvallássá tenni, ami láthatod, hogy nem egy egyszerű feladat. Olyan világban élünk, ahol már a racionalitást is csak "vallásba" csomagolva lehet eladni. Az én egyetlen reményem hogy ez sikerül, és olyan pályára állítja a civilizációt, ami valamilyen csodálatos jövőbe vezet, ahol nincs lehetetlen, ezért küzdök. Ez viszont nem Magyarországon fog szárba szökkenni, arra nagy összegben mernék fogadni. :)

Khonsu 2020.07.31. 01:20:51

@Reding Roli:

Nem tudom mi lesz a következő pofon, de azt igen, hogy a globális problémahalmaz megoldása olyan változásokkal fog együtt járni, hogy a ma látott világtól elbúcsúzhatunk. Én hiszem, hogy a technológia szállítja majd számunkra a megoldásokat, de ez egyben egy gyökeresen más világot fog eredményezni. Annyira, hogy 20-30 év múlva, aki nem élt a mai világban, el sem fogja tudni képzelni, hogy az milyen volt. Olyan lesz neki, mint nekünk a középkor, vagy az ősközösség. Nevetségesen primitív.

Khonsu 2020.07.31. 01:53:40

@Reding Roli:

Amúgy a COVID-nak és a nyomában járó válságnak még akár annyi haszna is lehet, hogy meggyengíti a "világrendet", amivel felgyorsulhatnak az események. Az látszik, hogy nagy változásokra lenne szükség, de a változások általában nehezebben mennek végbe, amíg a fennálló rend életerős és sziklaszilárd. Amennyiben meggyengül, könnyebben átszakadhat a gát. Ezért a megoldást célzó projektek sikerre vitelére szerintem a következő 1-2 év lesz az ideális. Most lehet "csodát tenni".

Rodney_2 2020.07.31. 05:38:36

@Reding Roli: Vezető fejlett országokban mindenhol erről számoltak be, hogy kb èvi 0,2% - al , azaz 10 èv alatt kb 2 % - al , 40 èv alatt már 8 %..csökkent az átlagos intelligencia , ami azért elèg jelentős..

Láttál már migráncsot?? Kicsit számolgassál... ez olyan mint a reprodukciós ráta hogy a németeknél kb 0.8, ha hozzáveszik a migráns hátterűeket akkor 1.4 fele közelít alulról. Egy kis matek és hopp már látod is a fényes jövőt a magas IQ-val és technologiai szuperioritással. Vagy az ellenkezőjét.
Európa teljesen elbaszta az elmúlt évtizedeit és emiatt le is maradt a nemzetközi versenyben. Nem nagyon látszik hogy változni akarnának, csak egyre rosszabb lesz. Mint egy 4-5. századi Római Birodalom

Reding Roli 2020.07.31. 08:56:50

@Khonsu: A kèrdès csak az, hogy hol gyorsulnak fel az esemènyek: a romlás vagy a javulas irányában...Egy olyan baljós előèrzetem van, nèzve a világ mostani állapotát , hogy egy ideig még a bajok felè megyünk..
Globális konszenzus ? Ugyan már ! USA ès Kína èpp most kèszül összeakadni...De , egyèb hatalmas geopolitikai konfliktusok is vannak...A technológiai forradalom is csak akkor jelent megoldást , ha az jó kezekben, jó cèlokra van felhasználva..
Most úgy tűnik , hogy Kína főleg a vilaghódítasra és globális kontrollra használná a technológiát..
Hogy lesz így globális megèrtès ès konszenzus ? Sehogy...
Elég volt egy kis oldallökès , a covid, ès máris telement a világrend rozoga hajója vízzel...A vizet csak közös erővel lehetne kimerni, ha ez nem sikerül, akkor együtt süllyedünk el..Majd mindenki elkezd úszni a nem látható part felè...
A kiváltságosoknak jut mentőcsónak, ők lapáttal fogják ütni lefelè a felkapaszkodókat ...
Elon Musk , Jeff Besos már èpíti a mentőcsonakokat , amivel el lehet majd jutni az Elysiumba, ha itt már mindennek vège lesz...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.31. 08:58:21

@Rodney_2: De most az gondold el, hogy Kelet-Európa hogy elbaszta: annak a Nyugat-Európának lett a bérmunkása, nyersanyagforrása és összeszerelőüzeme, amelyik nagyon elbaszta. Amikor a lúzerekhez képest is lúzer vagy, na az a királyság. Legyünk büszkék erre. Mert mennyivel is okosabbak vagyunk.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.31. 09:02:31

@Rodney_2: A Római Birodalom érdekes történet. Ugyanis a nyugati rész pontosan azért lett a XVI. századtól a világ ura, mert a beáramló germán bevándorlók és a római-görög kultúra fúziója ütős koktéllá vált. A Kelet-római Birodalom meg túlélt még ezer évig, oszt egy pukkanással szűnt meg. De etnikailag olyan görög volt a végére, mint a pinty.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.31. 09:13:58

@Rodney_2: Mindenki tudja, hogy a jövő a genetikai mérnökösködésé és a mesterséges anyaméheké. Ha bárkit fehér bőrévé, szőke hajúvá és kék szeművé változtathatsz, akkor mi értelme van a rassznak? Semmi. Az emberanyag viszont most kell. De abban a jobboldalnak igaza van, hogy a társadalmi rend és a keresztény kultúra nem opcionális. Szóval szerintem a bevándorlás az nem minden esetben rossz, és főleg a magas IQ-val rendelkező kelet-ázsiai népességek segíthetnek a versenyképesség növelésében. Hogy a magas IQ-val rendelkező bevándorlókkal mi a baj, ha átveszik a keresztény kultúrát, azt tényleg nem értem. Erre csak a nácik tudnak válaszolni.

Reding Roli 2020.07.31. 09:37:59

A Kelet- ázsiak között igen magas a mèrt átlagos IQ, magasabb is mint Európában , más kèrdès hogy kulturálisan mèg zárkózniuk kell " Európához "- ha van èrtelme az ilyen sarkos általánosítgatásoknak...
Az európai ember, nyitottabb, elfogadóbb, altruisább mint bárhol máshol a világon, ezért vagyunk a demokrácia- ès jogállamiság "sorvezetői" a világnak..
A európai nem attól felsőbbrendű hogy árja , fehér bőrű, hanem attól hogy altruistán , nèha már önsorsrontó módon tud cselekedni..Ez csak kulturális felsőbbrendűsèg, de nem faji...
Bár , kimutatható nèmi intelligencia előny pl. az afrikaiakkal szemben, de ez második , harmadik generációra már kisimítható , ha elèg integráló a társadalom..
Akkor van baj, ha a " core value-k" különböznek...Ezért pl a muszlimok befogadása nagyon sok problèmat okoz..

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.31. 09:46:33

@Reding Roli: A kereszténység három, alapvető civilizációs elve az, hogy az ember Isten képére került megalkotásra, minden ember egyenlő Isten szemében és Isten a racionális és morális szabadság jelenléte. Aki olvassa a Bibliát, az rögtön érzi, hogy az illiberalizmus sokkal inkább iszlám, gnosztikus és bolsevik nézet, mint keresztény ideológia.

Reding Roli 2020.07.31. 10:06:55

@Főnix Oszlár Gazdag: A keresztènysèg , keresztènyi önfeláldozás ès szeretet lehet az alapja a nyugati kultúrának...A görög- római - filozófiai ès jogi alapok , felvilágosodás racionalis tanai ès a klasszikus liberalizmus elvei szintèn fontosak...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.31. 11:23:53

@Reding Roli: A baloldal keresztényellenessége azért hiba, mert az Újszövetség a görög filozófia erőteljes hatása alatt áll és a Biblia mindig is a racionalitás alapján állt. Másrészt a "felvilágosodás" Jézustól ered, nem a XVIII. századból származik. 5. fejezet (Ef5) 8 Valaha sötétség voltatok, most azonban világosság az Úrban. Éljetek úgy, mint a világosság fiai. 9 A világosság gyümölcse csupa jóság, igazságosság és egyenesség. 10 Azt keressétek, ami kedves az Úr szemében. 11
Ne legyen részetek a sötétség meddő tetteiben, inkább ítéljétek el őket. 33. fejezet (Zsolt33) 5 Az igazságot és a rendet szereti, a földkerekség telve az Úr kegyelmével.

Rodney_2 2020.07.31. 11:40:31

@Főnix Oszlár Gazdag: A Római Birodalom érdekes történet. Ugyanis a nyugati rész pontosan azért lett a XVI. századtól a világ ura, mert a beáramló germán bevándorlók és a római-görög kultúra fúziója ütős koktéllá vált

Ember, közben eltelt 1000 év "mad max" és sötét középkor, kívánom neked. Én inkább kihagynám :)))

Nekem semmi bajom nincsen a keletázsiai bevándorlókkal, pont azért amit írsz (attól még ők általában rasszisták és nem szeretik a fehéreket meg senki mást sem, csak udvariasan mosolyognak, ha túl sokan lesznek ez is lehet hogy változni fog). A muszlimok és a feketék a probléma. Egyszerűen ezt mutatja a tapasztalat. Én az elmúlt 30 évben éltem UK, Hollandia, Belgium, láttam pár ilyen migráncsot közelről és láttam hogyan romlik a helyzet néhány évtized alatt. Lőttek is le majdnem géppisztolyos muszlim terrotisták Brüsszelben 2014-ben. Szóval hadd ne szeressem őket. Ha ezért náci vagyok, akkor legyen.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.31. 11:42:51

@Rodney_2: Mindig a gazda felelőssége, hogy a nyáj minősége ne romoljon. Nem kell beengedni olyan embereket, akik nem méltók rá. De RENGETEG méltó ember is van, aki itt csodákat művelne mindannyiunk örömére.

Rodney_2 2020.07.31. 12:19:46

@Főnix Oszlár Gazdag: Ez így van, de mi legyen a felelőtlen gazdákkal??

screpes 2020.07.31. 14:35:32

@Rodney_2:
Például ki kellene lökni a rosszemlékű véleménygazdákat a témát tárgyaló blogkról.

Rodney_2 2020.08.01. 22:09:14

@Főnix Oszlár Gazdag: "De most az gondold el, hogy Kelet-Európa hogy elbaszta: annak a Nyugat-Európának lett a bérmunkása, nyersanyagforrása és összeszerelőüzeme, amelyik nagyon elbaszta. Amikor a lúzerekhez képest is lúzer vagy, na az a királyság. Legyünk büszkék erre. Mert mennyivel is okosabbak vagyunk."

Erről a Trainspotting jutott eszembe. Amikor a skót fiatalok trainspotting közben arról beszélnek hogy az angol a legócskább nép a világon. Majd az egyik erre azt mondja hogy ez nem igaz, mert Skóciát az angolok tartják megszállva tehát a skót még ócskább nép mint akik megszállták őket. Látod ez nem új logika :))) És ezt a filmet akkor láttam jó régen amikor Edinburghban éltem :) Ott is van rendesen etnikai gondolkodás, HaFr elmehetne oda tanulmányútra :))) Pl. amikor a hírekben szerepelt hogy az utolsó szovjet csapatok is elhagyták Magyarországot, akkor odajött hozzám egy egyébként értelmesnek látszó skót üzletember és irigykedve megjegyezte hogy milyen jó nekünk magyaroknak, hogy mi már szabadok vagyunk, de Skóciát még mindíg megszállva tartják az angolok.

kistót 2020.08.02. 05:51:17

@Rodney_2:

A skótok angolellenessége olyan, mint a fociultrák gyűlölete a másik csapat szurkolói iránt: intenzív és mélyen átélt, de nincs mögötte semmilyen valós sérelem. Az angolok bűnei a múlt ködébe vesznek, Skócia 300 éve maga kérte a két ország unióját. Nálunk az orosz kivonulás rendszerváltást hozott, náluk mi változna? Mire lenne lehetősége egy átlag skótnak, amire eddig nem volt?

Rodney_2 2020.08.02. 07:36:55

@kistót: Mittudomén?? Ez benne az érdekes. Akkor is ott voltam amikor népszavaztak. Elképesztő jeleneteket láttam aminek állandó eleme volt a "freeeeedom" ordibálása. Meg persze vonulásztak skótdudás felvezetéssel, nagyon vicces volt. Glasgowban a beásárlóutcában egy hajléktalan jellegű kb 200 kilós afro-brit (magyarul nigger) verte a dobot és körülötte szabadság molinók és a skót nemzeti büszkeség túláradása. Nem mertem megkérdezni tőle hogy hülye-e, mert ott ilyenért simán letartóztatnak rasszizmusért. Cameron (az is skót) és a sleppje meg éppen jött korteskedni az egység mellett az utca másik vége felől. Nem vártam meg amíg találkoznak :)))
A Blair kormány idején azzal szórakoztak sokan, hogy a kormány befolyásosabb tagjai mind skótok voltak és akkor mit ugatnak.
A divide általában az, hogy a skótok sokkal balosabban szavaznak mint az angolok (ez nem látszik amióta az SNP van többségben, de az egy erősen baloldali nacionalista párt), vagyis egy Tory kormány idején megy a pofázás, hogy az nekik nem kormányuk, ők mást választottak (meg ugye a Brexitnél is máshogy szavaztak).
Meg ha mondjuk elmész a felföldre egy buszos túrán akkor nyomják az angolellenes propagandát Culloden, Glencoe és egyebek kapcsán. HaFr-nak megérne egy tanulmányutat. Ahhoz képest a magyarok sehol nincsnek :))) (látod annyira szar nép a magyar hogy, még a sérelmi nacionalizmusban is lemaradunk :))) )

Rodney_2 2020.08.02. 07:39:03

@screpes: Megint nem sikerült értelmesen hozzászólnod, de már megszoktuk :)))

Khonsu 2020.08.02. 15:34:44

@Reding Roli:

A fény a sötétségben ragyog... Attól tartok, most még egy kis rossznak kell jönnie ahhoz, hogy a civilizáció elérje a töréspontot, ahonnan már a jó következik. Valószínűleg egy ideig még folytatódik a romlás és az egyre nagyobb bajok felé megyünk, aztán remélhetőleg átbillen a folyamat, és egy ponton olyan szoros szimbiózisban forr össze az emberiség a technológiával, annyira a technológiai fejlődésben (is) megnyilvánuló algoritmus (természeti, "isteni", nem ember alkotta törvény) uralma alá kerül, hogy onnantól már egyszerűen nem tud letérni a helyes útról. Igazából az a kérdés, hogy elérjük-e ezt a pontot, ami után már lazíthatunk, vagy el sem jutunk odáig, mert még előtte kinyírjuk/kőkorszakba süllyesztjük magunkat.

A globális "konszenzus" szerintem úgy fog eljönni, hogy mindenki ugyanannak a "valaminek" (aminek ma még neve sincs, annyira más lesz, mint bármi, amit eddig láttunk) a totális uralma alá kerül majd, és végül fokozatosan eggyé válik vele. Van rá egy vázlatos elképzelésem, hogy hogyan fog ez kinézni (és hogy hogyan jutunk el odáig), de még nem tudom biztosan, hogy igazam lesz-e, vagy csak wishful thinking, ezért egyelőre még nem is állok neki kifejteni. Majd talán, ha még egy kicsit közelebb érünk. Bár szerintem, amikor eljön, akkor azok alapján, amiket eddig leírtam itt mindenki rá fog ismerni. :)
(Ez még nem a Szingularitás lesz, de szerintem végül ez fogja majd azt is a világra hozni.)

Ott már nem okoz problémát, hogy kinek a kezében van a technológia, mert bizonyos értelemben mi leszünk a technológia kezében.

kistót 2020.08.03. 09:43:42

@Rodney_2:

A skótok a fáról sem jöttek volna le Anglia nélkül, és nyilván ma is többet kapnak délről, mint mi Nyugatról. De ők ezt máshogyan élik meg. Ha egy angol odamegy hozzájuk gyárat vagy vasutat építeni, a skótok érezhetik úgy, hogy a saját hasznát keresi, és nem az ő felvirágoztatásukat. Mi viszont ajándékba kapjuk az EU-támogatást, a viszonzás igénye nélkül. A lekötelezettség érzését kompenzálandó kifejlesztett sérelmi nacionalizmusunk így butább és öncsalóbb, mint az övék, ha nem is feltétlenül intenzívebb.
200 kilós "skót" négered neofita buzgalma azokéhoz az itthoni cigányokéhoz, akik minél magyarabb Orbán, annál nagyobb számban szavaznak rá.
Amúgy azért valamit tudhatnak ezek a skótok. Hol másutt válhatna világhírűvé egy tó pusztán azzal, hogy nincs benne szörny?

Rodney_2 2020.08.03. 10:18:02

@kistót: Ezt a fáról lejövést nem tudom. Annak idején vettem egy képeslapot ami arról szólt hogy minden modern vívmányt a skótok találtak ki. Már nem emlékszem rá 25 év után kik voltak felsorolva de jó sok mindenféle nemzetközileg ismert tudós és feltaláló.

Meg az angol-skót egyesülés is úgy történt hogy a skót király Jakab örökölte meg az angol trónt. Ettől persze átköltözött Londonba és szigorúan lépett fel az olyan skótokkal szemben akik ezt nem fogadták el (lásd: mészárlás :) ) amit azok azóta is sérelmeznek.

"Mi viszont ajándékba kapjuk az EU-támogatást, a viszonzás igénye nélkül." Ezt azért gondold át még egy kicsit. Nem olvasol elég fasiszta irodalmat :))) Pl éppen most vonták vissza a már megítélt támogatásokat (konkrét projektek) azoktól a lengyel településektől akik LMBTQ mentes övezetnek nyilvánították magukat. Vagyis az EU nem önzetlenül adja a támogatást, hanem többek között buzulásért :)))) Ha nincs buzulás, nincs támogatás. Soros.

kistót 2020.08.03. 19:45:22

@Rodney_2:

"jó sok mindenféle nemzetközileg ismert tudós és feltaláló."

Valóban, de azok már mind az egyesülés után éltek. (Mármint országegyesülés.)

"éppen most vonták vissza a már megítélt támogatásokat (konkrét projektek) azoktól a lengyel településektől akik LMBTQ mentes övezetnek nyilvánították magukat"

Szerintem ez azért nem olyan nagyon szigorú feltétel azért a potom pármilliárd euróért. Mellesleg kíváncsi lennék, hogy lengyel barátaink hogyan szűrnék ki az LMBTQ-kat, merthogy ezt az igazolványába nem írja be senki. Kutyákat tanítanak be a szagukra?

"Vagyis az EU nem önzetlenül adja a támogatást, hanem többek között buzulásért :))))"

Nem, hanem a buzulás eltűréséért.

Rodney_2 2020.08.03. 21:54:40

@kistót: A buzulással nyilván vicceltem. Az "övezet" valami olyasmi hogy nincs Pride, otthon mindenki buzulhat nyugodtan, de nem cool buzinak lenni. Kiszűrés: 2 férfi smárol az utcán és össze akarnak házasodni: hopp megvannak :)))
Azért ez egy érdekes dolog hogy amikor a lengyelek és magyarok csatlakoztak az EU-hoz, akkor ez a téma még nem volt olyan "fejlett" Nyugaton mint manapság. Pl a homoszexuális házasságot a UK-ben a Cameron rövid és katasztrófális miniszterelnöksége idején törvényesítették, a németeknél se régen és a Merkel ellene szavazott de nagylelkűen megengedte a pártjának hogy mindenki a lelkiismerete szerint szavazzon. Ezek már azután történtek hogy K-Európa gyanútlanul csatlakozott...

kistót 2020.08.04. 10:24:45

@Rodney_2:

Emlékszel a Brian élete nagyjelenetére, ahol azon vitatkoznak, hogy kell-e alkotmányban garantálni a férfiak jogát a szüléshez? Hogy nézne ki ez a jelenet, ha ma forgatnák a filmet? Ugyanott ugyanők azon tanakodnának, hogy nem kellene-e betiltani a férfiak szülését. Férfiszülést tiltani persze ugyanolyan értelmetlen, mint engedélyezni, de mivel a libsizmus megbukott és tiltani trendi, ezen nem akadna fenn senki.
Hogy hogyan jön ez ide? Úgy, hogy azok a lengyel falvak, amelyek LMBTQ-mentessé nyilvánították magukat, azok tíz éve még azt sem tudták, hogy mi az az LMBTQ, és azóta is csak a tévéből. Most nekiálltak vadul intézkedni egy olyan ügyben, amely nem érinti őket, és mások számára is teljesen akadémikus. Brian életének hülyéi, ellenkező előjellel.

ijontichy 2020.08.04. 17:26:48

@kistót: Khmmm... mondjuk ezt tényleg elbaltázta a nyugat. Az EU belépés feltételei közé be kellett volna venni, hogy a csatlakozás napjától az adott országnak bigottmentes övezetnek kell nyilvánítania magát :-).

Btw. csaxolók, hogy az ide írogató, 4 első + 4 másodikon túl képzett ( túlképzett? ;-) ) fityiszmarkecingesek, már bő egy éve jól érezhetően, kurvára be vannak ám szarva. Az egybitesek ugyan nem, de ezek tudják, hogy a dolgaik egyre csehebbül állnak. Gyanítom, inkább gazdasági természetű a probléma, mert politikailag, a csigalassú és konszenzus-mániás EU-tól, az üzletileg segghülye kiskakas akár holta napjáig úr lehet a szemétdombján. Ami rá nézve ugyan nem dicsőség (csak neki létérdek), viszont Mo-ra nézve eléggé dehonesztáló. Újabb kidobott 40+ év :-(.

kistót 2020.08.04. 23:43:34

@ijontichy:

Én is érzek valami változást, kb. egy éve. Hogy a beszarás miatt vagy sem, azt nem tudom, de jobboldali barátaink között nihilizmus ütötte fel a fejét. A magunkfajta azt hinné, hogy kormánypárti ember alapvetően elégedett a dolgokkal, de ők mindennel elégedetlenek, még a szar is büdös nekik. A legvadabbul fideszes ismerőseim hideglelést kapnak a gondolatra, hogy állami kórházba kell feküdniük, dollárra váltják a forintjukat és nonstop szidják a közállapotokat. Cívis már majd' minden kommentjébe beleszövi, hogy Európa szegényháza leszünk, 500 forintos juróval. Kezdem sajnálni Orbánt, akinek ilyen hívei/barátai vannak, annak már ellenség nem is kell.
Amúgy a napokban emlegettelek ám! Nyugi, hálával. Merthogy előkerült Laurie Anderson száma, amit évekkel ezelőtt töltöttem le, te linkelted valamihez. Anno az átkosban sokat hallgattam, de még most is tetszik.
süti beállítások módosítása