1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.06.09. 10:34 HaFr

Akkor hát mi is az a "nemzeti modernizáció", amiből kimaradtunk?

A birodalom öröme vagy bánata? - II. József életútja - Ujkor.hu

Sokan sokféleképpen értékelhetik Magyarország utóbbi két évszázadát, én úgy értékelem -- és erre tanúként hívom a magyar irodalom, a társadalomtudományok és a politika utóbbi két és fél évszázadát --, mint amiből fokozatosan kiszorult az organikus modernizáció lehetősége. Egyszerűbben, a modernizáció nem épült be a magyar nemzeti kultúrába, a lelkekbe és a napi gyakorlatba. A modernizáció -- értelemszerűen kicsit leegyszerűsítve -- nem más, mint a hagyományok és az egyéni képességek harmonikus integrációja a (gondolkodásmód, technológia, erkölcsi elvárások stb. tekintetében) folyamatosan változó környezettel. Az, hogy magunkat a modernségben önazonosként éljük meg.

Ettől estünk el eddig és ezt a hiányt nem értik és nem tolmácsolják a politikai erők se. A hiány más megfogalmazásban ennyi: nem ért össze és egyenként is eltorzult országunkban a függetlenség (haza) és a modernizáció (haladás) szemléleti útja, még véletlenül sem keresztezik egymást, ezért minden, ami itthon modernnek tűnik, az döntően fogyasztóként (gyakran kénytelen mintakövetőként) és nem termelőként (generikus képesség eredményeként) ér minket.

Ezért vergődünk válságról válságra ötszáz éve, illetve -- reálisan szemlélve -- ezért romlik az ország ugyanennyi ideje. A XVIII. század elejétől a XIX. közepéig lett volna időnk megalapozni ezt, utána -- szemben a közkeletű tévedéssel, hogy a dualizmusban érte el az ország a fejlődése viszonylagos csúcsát, ami legföljebb formálisan, tárgyi reprezentációit illetően lehet igaz -- már nem. Trianon és utána minden ennek a modernizációs hiánynak a lecsapódása a politikában, a tudati állapotunkban, a nemzeti képességeinkben, az államvezetésben. A modernizáció hiánya az alábbiakra bontható szét, ezek következménye a mai állapotunk, amit egyszerűen képtelen felfogni a politikai elit is (pontosabban Orbán valamennyire felfogja, de ellenében használja ki):

1. A nemzet úgy konstituálódott, hogy magát teszi tönkre, ez a magyar nemzet genetikai (oké, genetikus) kódja. Értő szemmel nézve erről szól a magyar irodalom és a társadalomtudományok utóbbi kétszázvalahány éve (így a nemzet és a politika folyamatos kritikájáról is). Ezt a -- kétségkívül nehéz körülményekkel megvert -- folyamatot illeti Orbán mindenféle dicsérő jelzővel, de az igazság mégiscsak az, hogy egy európai nagyhatalomból, ami, mondjuk, a XV. század elején voltunk, mára egy jelentős részben mások szellemi és anyagi forrásaiból élő, megosztott, megfogyatkozott, európai mércével szegény nép lettünk.

2. A nemzet -- értsd rajta a mindenkori kritikus tömeget -- életéből kimaradt a kapitalizmus és a polgárosodás, és minden erejével az ellen van, hogy ezek megtörténjenek, de közben már elmúlt a polgárosodás ideje is, átléptünk a magyarok nagy részét nemcsak fogyasztóvá, hanem teljesen kiszolgáltatottá tevő IoT korba.

3. A magyaroknak nincs reális önképük, teljesen torz a történelem- és Európa-képük.

4. A politikát az állam leágazásának tartják, semmilyen autonómia-, bizalmi/kooperációs és a politikai közösséggel szemben semmilyen felelősségi kultúrájuk nincs.

Csak ezekből -- mivel mélyen ülő kulturális kódrendszet képeznek -- nagyon nagyon sok probléma adódik, amit nem lehet elintézni egy webre felhintett "szakértői" pártprogrammal meg néhány fiatal politikus Brüsszelből küldött mosolyával. A dolgok megértése -- amiről, ismétlem, az eleink legjobbjainak élete szól és semmi másról -- komoly munkát igényelne, de ez a munka harminc éve (is) elmarad. Azt hisszük -- mert nem értjük a problémakomplexumot --, hogy az egész csak "bölcsészaggodalom". Pedig nem. Ott van a lelkekben, a számokban és a jövőnkben. Ott van a folytatódó lemaradásunkban.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9015756466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.06.09. 10:55:43

Péter: ezek még a szavakat se értik, amiket leírtál.

Akkora bennük a pánik, hogy a csillagokat is képesek amiatt letagadni az égről. Ráadásul a pánik radikálisan csökkenti akognitív mérlegelés és befogadás képességét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.09. 10:59:59

@Moin Moin: akkor mi a fenét csináljak? Másoljak be Wass-idézeteket?

Moin Moin 2020.06.09. 11:15:20

@HaFr: Azt hiszem, innen előrelépned már csak az öngyilkos merénylet felé lehet!:)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.09. 11:17:02

@Moin Moin: jó, hát annyira azért nem érdekel az istenadta

Bánegressy 2020.06.09. 12:17:51

mindezek alapján, ami itt le van írva nyugodtan kérdezheti a (magyar) fideszes; -most miért?! kimaradtunk valamiből? nehogy már?! épphogy most kezd végre úgy élni a magyar_ember, ahogy mindig is szeretett (volna, ha hagyták volna)
inkább ezeknek a haladár brüsszelitáknak volna mit tanulnia tőlünk.
csak mert ők vergődnek válságról válságra és ezért nem hagynak minket élni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.09. 12:19:14

@Bánegressy: valóban, ez a fajta ezt fogja kérdezni és sose fogja megérteni a választ (a posztot)

Bogomil 2020.06.09. 16:03:26

Gondolom, ezt a képet tervezted betenni: http://ujkor.hu/wp-content/uploads/2019/03/II.-józsef-borito-885x590.jpg
Amúgy a kisnemesi (dzsentri) Magyarország nemzetfelfogása az, amit kárhoztatsz, szerintem is teljesen jogosan.

Khonsu 2020.06.09. 16:06:55

Erről kellene "nemzeti konzultációt" tartani. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.09. 16:14:32

@Bogomil: hah, tényleg! :) Mindegy, 1769 így is jó-

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.06.09. 16:14:58

@Khonsu: az egy másik ország lenne :) Svájc talán?

DrGehaeuse 2020.06.09. 19:56:09

A kalapos király modernizált?
Miután az elődei levágták a magyart “halomba mint kereszt”.
Ha a zsarnok modern én inkább maradi maradok!
És mi van Martinovicsékkal?

Rodney_2 2020.06.10. 00:21:45

Azt azért közben figyelitek, hogy a UK-ben milyen jól halad az organikus modernizáció?? Lassan érik az angoloknak egy Darwin díj :(((

kistót 2020.06.10. 00:27:56

@DrGehaeuse:

"A kalapos király modernizált?"

A kalapos király modernizált.

"Miután az elődei levágták a magyart “halomba mint kereszt”."

Nem vágták le a magyart. Úgy bántak vele, mint bármely más (lázongó) alattvalóval bántak volna.

"Ha a zsarnok modern én inkább maradi maradok!"

TGM írt egy jó cikket arról - azt hiszem, az ÉS-ben -, hogy az olyan változtatásokat is, mint a jobbágyfelszabadítás vagy a kínvallatás eltörlése a Habsburgoknak kellett Magyarországra erőltetniük. Egy jó szándékú "zsarnokság" jobb lehet a változatlanságnál.

"És mi van Martinovicsékkal?"

Az később volt.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.10. 08:56:06

@kistót: Martinovics nagyon jól példázza a magyar ellenzékiség kétarcúságát (nagy a kísértés az aktualizálásra): egyfelől összeesküvést szervez, másfelől próbál a hatalomnak kedvezni (hogy finoman fogalmazzak).
Ha úgy tetszik, egyrészt próbálja megváltoztatni a hatalom irányát, másik olvasatban belülről bomlaszt vagy megpróbálja megzsarolni egy összeesküvéssel - tehát akár háromarcúnak is mondhatnám.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.10. 08:57:16

@DrGehaeuse: Martinovics pont II. József reformjainak védelmében szervezett összeesküvést a kalapos király utódja ellen.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.10. 08:59:16

@HaFr: Viszont írhatnál már egy átfogó nemzeti modernizációs programot. Alkalmas is vagy rá, és biztos nem egy "szakértői" program lenne (hanem társadalomlélektani is).

kistót 2020.06.10. 12:25:19

@Kuviklacz:
Annyiból helytelen aktualizálni Martinovicsékat, hogy az "összeesküvés" fogalma elavult, hiszen amit jelöl, az ma már legális, akárcsak a "fajtalankodás". Összeesküvés-elméleteket kiagyalni persze ma is lehet, van is belőlük dögivel.
Másrészt érteni vélem, hogy mit pedzegetsz. Az ellenzékiség valamennyi együttműködést azért feltételez a hatalommal. Így pedig a rezsim bármelyik vérebe mondhatja utólag, hogy "belülről bomlasztott", és sokuknál ez még igaz is, elvégre a szocializmust nem az ellenzék döntötte meg. Szóval nehéz meghúzni a határt: valaki szerint már az is kollaboráció, ha indulunk a választáson (szerintem ez butaság).
Martinovicsnak a nyakára tekeredett a maga szőtte háló, de jó lenne róla többet tudni, mert ma már ilyen életutak nincsenek...

morph on deer 2020.06.10. 18:59:02

@Moin Moin:
“... ezek még a szavakat se értik”

Az még hagyján, viszont cserében úgy tesznek, mintha még jobban IS értenék!
Mert az a szavak igazi jelentése, ahogy ő(k) érti(k), akármi is legyen eredetileg.
Közben nyilván “fickósnak” érzik magukat, mert azt a szót is értik.
Látod, megy az..!

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.10. 20:23:18

@HaFr: Muss man aber verdienen (im Nachhinein).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.10. 20:25:16

@kistót: Sajnos én is csak annyit tudok, amit olvastam. Még papíron kiadott folyóiratban (Valóság?) olvastam a történetet, hogy közben petíciókat írt, aztán feljelentette saját magukat (lehet, hogy csak közvetve).

kistót 2020.06.10. 22:43:43

@Kuviklacz:

"Sajnos én is csak annyit tudok, amit olvastam."

Miért, még mit tudhatnánk egy 225 éve halott emberről azon kívül, amit olvasunk róla?:)

Amúgy a Valóságot egy időben én is olvastam, aztán abban maradtam, hogy a tartalma ellentmond a címének. De az általad említett cikket majd megpróbálom kikeresni.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.06.12. 16:32:45

@kistót: Lehet, hogy a Látóhatár volt (aki még emlékszik rá: egy tallózó lap volt, azt hiszem havonta). Ettől kezdve akárhol is megjelenhetett...
süti beállítások módosítása