1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.05.28. 07:21 HaFr

Hány éves korban áll meg a magyarok értelmi fejlődése?

Kindergarten" | Horror Amino

Van az a realista, ámde egyre népszerűbb nézet, miszerint minden nép megérdemli a kormányát (vegyük itt az "érdemnek" abszolút értékmentes felfogását, kb. mint a "képesség" következményét, ebben az esetben közösségi méretekben). Aztán van az a lelkesült, "nemzeti" álláspont, miszerint (esetünkben) a magyarok pontosan tudják, mire van szükségük és nem kell őket kioktatni a saját érdekükről, vagy arról, hogy mire legyen igényük meg mire nem.

Én nagyon hajlok arra, hogy mindkét nézetet elfogadjam.

Ugyanazt jelenti ugyanis mindkettő.

A "nekünk így is jó" újrafelfedezett korában, amikor csak növekszik egy kormánypárt népszerűsége azzal, hogy leveszi a szabadság és a jólét lehetőségének terheit a választók válláról (mára már alig maradt valami, ami nyomja ezeket a vállakat, minek is), mit sem látni pontosabban, minthogy a nép kritikus tömegében (=túlnyomó részében) harmóniára lelnek az érdemek az igényekkel, és együtt kitermelik a megfelelő kormányzó elitet (nem sorolom az ismert neveket), amelyben a nép önmagára talál, önmagát látja és amelyet a sajátjának ismer el (vö. identitás, identifikáció). Ki- és megérdemeljük, ami van, nemzeti jussunk itt minden, hogy így mondjam. Ezen kár lenne vitát nyitni.

Ahogy kár lenne a népet sajnálni (ergo, a megváltására törekedni) is, hiszen, QED, éppen azt akarja, amit kap, és éppen azt kapja, amit akar. (Hogy elég magas továbbra is az öngyilkossági ráta, a boldogtalanság, az alkoholizmus, az agresszió -- úgy is mint az egymillió főre jutó testi sértések száma --, a korai halálozás és a szegénység ezen a tájon, azt itt ne firtassuk, hiszen ezekre csak egy nagyon szűk körben történik reflexió, amely szűk kör egyébként is gyakran nemzetellenes. Minek aggályoskodni hát! A túlfeszült lényeglátás Bibó szerint is egyike a két gondolkodási hibánknak.) A nép maga (benne megfelelő arányban az ún. értelmiségével) igényei és képességei szerint él és hal, gondolkodik és cselekszik, érez és lélegez. És ebben éppen olyanok vagyunk, mint a németek és a hollandok, akik szintén a maguk igényei és képességei szerint élnek és halnak stb.

A címben feltett kérdés azt sejteti (hibás olvasat!), mintha a magyarok kommutatív értelmi képessége (azaz kb. a közösségi kompetenciája, ideértve az együttműködésre, az önreflexióra, az erkölcsre, az ízlésre és a jogra való képességét stb.) megrekedt volna egy bizonyos emberi életkorban, itt lenne -- valahol az óvodás kor szintjén -- a legnagyobb közös osztója. Ez az az életkor, amelyben a koordinált cselekvés, az egyén és a közösség érdekeinek összehangolása, a közös tanulás élménye és az előrejutás lehetőségének reális képe még nem fejlődött ki.

Ez lenne a cím olvasata, de a feltételezés rosszindulatú és természetesen mi sem áll távolabb a valóságtól. Ahogy jeleztem már, a magyarok értelmi képessége éppen úgy van jól, ahogy van. Ez így magyar, és semmi okunk a szégyenkezésre, hiszen éppen úgy (ha nem is pont azzal az eredménnyel) fejlődik, mint a tádzsikoké, a malájoké, a dogonoké, a szamburoké, a portugáloké, a dánoké -- sőt, ha belegondolok, hajszálra úgy, mint az új-zélandiaké! Mindegyikük értelme a lehető legmegfelelőbb az adott helyzetben neki (és nem másnak). Ez az értelem aztán szépen rávezeti a népeket a maguk szuverén útjára. Meg aztán jól is néznénk ki, ha minden nép útja ugyanarra vezetne és ugyanazt az életet tartogatná tagjainak! (Mellesleg ezt nevezzük bolseviki -- azaz liberális -- gondolkodásnak [- mém!].)

Magyarnak lenni ellenben büszke gyönyörűség.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2415720348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.28. 15:18:36

@ricardo: határozottan gondolkodási hiba (vö. Eltorzult magyar alkat...)

stupidity 2020.05.28. 15:47:29

@Főnix Oszlár Gazdag: Azért érteni vélem ám ezeket a "parancsokat", de nehogy már elismerjek magam fölé bármilyen uraságot! Ezzel megkezdeném hanyatlásom bármilyen parancsokat osztogató senkiházi szolgahadába. Elég nekem, ha a munkaadóm, meg a Természet parancsait kell figyelembe vennem! "Az meglett ember, akinek
szívében nincs se anyja, apja,
ki tudja, hogy az életet
halálra ráadásul kapja
s mint talált tárgyat visszaadja
bármikor - ezért őrzi meg,
ki nem istene és nem papja
se magának, sem senkinek."JA.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.28. 15:50:01

@stupidity: Na, az egy álom, hogy teljesen szabad vagy. Nem vagy szabad, sokan uralkodnak rajtad. Ha elismered Istent, akkor föléjük rendelsz egy urat. Azaz pont Isten tesz téged szabaddá, mert korlátozza az uraidat.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.28. 15:51:37

@civisvaros___: A Fidesznek nincsen másod- meg harmadvonala, csak beosztott és még beosztottabb pártkatonája. Ébresztő.

Rodney_2 2020.05.28. 15:53:53

@Moin Moin: Na akkor ebben nagyjából egyetértünk :)

A migránsintegrálásról egy januári élményem Berlinből, hogy a jólfrizulált török tipusú 30 körüli úgy leordította a metróban a ki-beszállásnál a tolakodó felborzolt szőrű "niggert" hogy ha én mondom ugyanazt letartóztatnak rasszista gyűlöletbeszédért. De az adott helyzetben a 10-20 körülálló csak nézett ki a fejéből döbbenten (hogy ilyet is lehet) és néhányan elismerően bólogattak :) Kb ez az egyetlen esélyük :)))

Amiért ez a német dolog eszembe jutott az pont az hogy a Merkel mindazon "teljesítménye" és mega elkúrásai után még mindíg lecserélhetetlennek látszik. Ami valami teljesen infantilis népet mutat számomra (ez kb. a "bárki jobb lenne most már, mert legalább történne valami" esete )

Amit nem értek a HaFr féle "a magyar a legsilányabb nép Európában" típusú elemzéseiben, hogy valahogy nem veszi észre a németek egymás utáni trianonjait (110 évvel ezelőtti térképek?? ), azt hogy pl miért az "angol nép" sikere az hogy a kormány fele + London polgármestere pakisztáni (home-grown talent kifogyott??), az összes nagyon fejlett és nagy hagyományú európai ország gazdasági, politkai, katonai súlyának változása az elmúlt 120 évben milyen kurva nagy siker már, nem?? Stb Stb...
Hogy ott tartunk, hogy az USA nem bírja a technikai és gazdasági versenyt Kínával (ami egy csökött kommunista diktatúra) és ezért egyre inkább katonai síkra próbálja terelni a dolgokat de hosszabb távon esélye nincsen. Hogy Európa úgy lemaradt a technikai fejlődésben, hogy az USA kifejezett tiltása ellenére a németek és mások is inkább a kínai (Huawei féle) 5G technológiát választják mert szeretnének valami működőképes rendszert.

Most felidegesítettem magam :)))

Főnix Oszlár Gazdag 2020.05.28. 15:55:08

@civisvaros___: 1. trianon - a keresztényellenes sovinizmus okozta
2. holokauszt - a bibliaellenes gnosztikus pogányság okozta
3. gulág - a bibliaellenes gnosztikus pogányság okozta
4. 56-os megtorlás - a bibliaellenes gnosztikus pogányság okozta
5. totális privatizáció - a bibliaellenes gnosztikus pogányság okozta
6. illegális migráció - a keresztényellenesség és a gnosztikus öngyilkosság okozza
7. antimagyarkodás - a keresztényellenes sovinizmus és látens sovinizmus okozza.

A NER meg nem a megoldás, hanem maga a gnosztikus tünet.

ricardo 2020.05.28. 16:51:03

@HaFr: Onnan veszem.

"Közösségi vezetéshez és irányításhoz, mint általában minden alkotáshoz, két dolog szükséges: a ténylegesen keresztülvihető dolgokat szem előtt tartó gyakorlati realizmus és a feladatok belső törvényeit jól felismerő lényeglátás".

A hamis realisták olyan "gyakorlatias emberek", akik "számára a gyakorlati munka vagy érvényesülés lehetősége áll mindenekfelett, s ennek érdekében hajlandók abban az értelemben „realisták” lenni, hogy a hazugság fennálló és érvényesülő konstrukcióját elfogadják valóságnak. Realizmusuk ilyen módon egy alapvetően hazug építmény megtámasztásában, erősítésében és a tényleges lehetőségek hamis feltételei között való ide-oda tologatásban merül ki".

A túlfeszült lényeglátók, ezzel szemben, "akiknek írásai és tételei kétségbeesett szenvedéllyel, máig is érvényes hatóerővel, az idő múlásával mind fokozódó hitellel megjelenítik és megfogalmazzák a fennállott konstrukciók hazugságát és kibírhatatlanságát; akiket azonban politikai vezetőknek, irányítóknak, gyakorlati, sorrendi kérdések eldöntőinek, az „exigenciák” tudóinak alig lehet elképzelni".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.28. 17:10:41

@ricardo: elolvastam a fejezetet újra, valóban egy nagyon szoros olvasatban és a "gondolkodásnak" abban az értelmében, hogy csak az számít annak, ami nem eltorzult, igazad van - köszi

2020.05.28. 17:29:05

"minden nép megérdemli a kormányát"
ezt a bullshitet eléggé cáfolja a két korea, vagy régebben a két németország !

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.28. 17:44:30

@h.kovacs: > vegyük itt az "érdemnek" abszolút értékmentes felfogását, kb. mint a "képesség" következményét, ebben az esetben közösségi méretekben <

Bizony, minden nép aktuális állapota kifejezésre jut a kormányzása minőségében. Nézd meg Németország két felének választási preferenciáit, miközben persze a Nyugat szépen lassan azért felhúzza a Keletet, a nyugati német modell lassú -- de lassú! -- integrációs hatásaként. (A német kultúrtörténet, Poroszország szemben a bajorokkal, mindegyik szemben a nyugati részekkel szintén megér egy misét: mennyire egy nép is ez?) Koreát nem ismerem, de nem hamarkodnám el a "cáfolatot" a helyedben.

2020.05.28. 18:17:25

@HaFr: hát lehet, bár szerintem 1945-ben a két németország azonos állapotról indult és az hogy két eltérő kormányt "érdemeltek", nem rajtuk, az aktuális állapotukon múlott, hanem a nagyhatalmi sakkjátszmán
orbán sem biztos, hogy a nép aktuális állapota miatt marad örökre a nyakunkon, hanem ,mert németország pénzeli, cserébe a német nagytőke kiszolgálásáért.

Reding Roli 2020.05.28. 18:39:25

@Rodney_2: Hogy Európa úgy lemaradt a technikai fejlődésben, hogy az USA kifejezett tiltása ellenére a németek és mások is inkább a kínai (Huawei féle) 5G technológiát választják mert szeretnének valami működőképes rendszert."

Èppen most eszmèlnek az infantilizált , elkènyelmesedett nyugati országok , hogy mi zajlik a világban...A "five eyes" ( USA, UK, AU, NZ, Can) megpróbálják Kínát technlógiai- kereskedelmi harapófogóba tenni, majd csatlakozik India is, mert nyilvánvaló, hogy megindult a harc a világ újrafeloasztasáèrt ...A háborút Kína egyre nemtelenebb ès erőszakosabb eszközökkel vívja , a cèl az egyetemes globalis technológiai hatalom megszerzèse...Kína mindent elkövet , hogy a világ vezető hatalmává váljon, - a konfucius filózófiából eredően ( talán ) ők egyáltalán nem infantilis társadalmak , sőt , egy tudatosan a felülről szervezett ès tervezett társadalmi rendszer , ( az egypárti diktatúrát meritokrácia szüksègszerű hatalmával indokolják ..) ellentètben a nyugati szabad világgal , ahol mintha egyre inkább szètnyílna, atomizálódna a társadalom az "okos", gazdag elitre és lecsúszó plebsre ....A járvány - vèdekezes is totális csőd, a vezető nyugati demokráciákban : a szabad társadalmak semmilyen központi regulációt nem tűrnek el , így egyre durvább a válság...
Ebben a helyzetben EU- nak ès Magyarországnak is egy lehetősège van: fel kell rázni az elkènyelmesedett, elsatnyult társadalmat ès a technológiai kutatás- fejlesztés èlère állni...Nem lesz könnyű folyamat , mert az európai ember alapvetően elkènyelmesedett , altruista - önsorsrontó, infantilis, ráadásul itt van a legjobb èlet a világon ..Pedig az emberiség törtènelme nem szól másról , mint a korlátos erőforrások feletti harcról...Kína ès a migránsok is el akarnak venni valamit, vagy mindent, ettől a bárány szelídsègű, beletörődővè vált európai nemzettől...AZ EU dèli tagállamai az infantilizmus csúcsa , de mègis ott a legnagyobb az embersèg , ha lehet ilyen szubjektív megjegyzèsem...Mi itt Közèp- EU- ban valahol köztes helyzetben vagyunk a hideg , racionalis, haszonelvű protestáns nyugat , ((amely ma már szintén infantilizalódik.. )) a kőkemèny , irracionális, ortodox Kelet- Európa ès az èrzelmes , infantilis katólikus Dèl- Európa között...
A közös az európaiakban az , hogy kevèsbè individualisták , inkább altruisták és kevèsbè akarják a harcot , mint pl a feltörekvő ázsiai országok...Egy pár hónapja mèg kissè utópisztikus tervek, alter- zöld forradalom uralta az európai közbeszèdet, ma még már háború van , hatalmas mennyisègű áldozattal , harc a világ újrafelosztásáèrt...

Reding Roli 2020.05.28. 18:56:17

@HaFr: Az európai , valamennyire közös identitású " európai nèp " lètrejötte várható , ha szorosabbá válik az integráció ...Tegyük fel , hogy az EU túlèli jelen válságát, ami jórèszt a nèmeteken múlik..Mi itt "Holy Roman Empire " peremvidèken kitűnő helyzetben vagyunk\ leszünk geopolitikailag ès regionális gazdasági szempontból, ezért vagyunk mèg mindig egy közepesen jó\rossz ország , függetlenül a politikai vezetès teljesítmènyètől...

Khonsu 2020.05.28. 19:47:20

@Reding Roli:

A világ két technoszférára szakadhat, egy kínaira és egy amerikaira. A többiek ezekhez már nem valószínű, hogy felzárkóznak, így választhatnak, hogy melyikhez csatlakoznak. Egy-másfél évtizeden belül az ember életét leginkább meghatározó körülmény nem az állampolgársága, nemzetisége, világnézete, vagy akár társadalmi, anyagi helyzete lesz, hanem az, hogy melyik technoszférában van regisztrálva, melyiknek a felhasználója.

ricardo 2020.05.28. 20:40:33

@HaFr: Bibó eleve „alkatról” beszél. Ami persze alapvetően inkább „lelki alkat”, azaz egyfajta mentalitás; vagyis a „túlfeszült lényeglátás” -- bizonyos határokon belül -- éppenséggel „eltorzult mentalitásként” vagy „hibás gondolkodásként” is értelmezhető. Nota bene nem olyan régen magam is ebben az értelemben használtam ennek a blognak valamelyik kommentjében, amikor azt írtam, hogy vátesz költőinkre-íróinkra sokkal inkább illik a nagy világmegfejtő („túlfeszült lényeglátó”) szerep, mint a politikai tanácsadó szerepe.

Rodney_2 2020.05.28. 20:46:35

@civisvaros___: A németek elég jók voltak, de aztán elcsúszott a fókusz a technikáról a liberálfasiszta értékek irányába, aztán most az van nekik amire fókuszáltak :))) Vannak alkalmatlan női vezetőik, jó sok migránsuk és Berlin a buzik mekkája. Érdemes ott csak úgy mászkálni, kihullik az ember haja. A kínaiak meg a technológiai fejlődésre fókuszáltak és most az van nekik

Svájc sok mindennek a központja, ezt az adórendszere miatt (is) érte el.

Rodney_2 2020.05.28. 21:01:27

@Reding Roli: Na ezzel is teljesen egyetértek. Mi van ma veletek?? :)))

Kínával kapcsolatban még nem hagy nyugodni az a néhány egymástól függetlenül és más évtizedben végzett IQ kutatás, amely országonkénti átlagokat állapított meg és publikált. Nyilván a létező legrasszistább és konzisztens eredmény jött ki, amit aztán a teljes nemzetközi liberálfasiszta zsoldossereg őrjöngve próbál megmagyarázni azóta is, hogy az nem is úgy van (persze mint amikor a HR feladatokra alkalmazott AI elkezdte kidobálni a feketebőrű fényképes CV-ket és ezért bele kellett nyúlni, hogy téved. Rasszista, náci AI :)))) )
Magyarázzák össze vissza hogy az éghajlat, meg a gazdagság, meg az oktatás fejlettsége bla bla aztán érdekes módom már évtizedekkel ezelőtt is a milliárdos népességű Mainland China átlag IQ annyi volt mint Taiwan meg Hong Kong és magasan verte a "fejlett világot". Aztán ez a dolog beérik szépen... A kínaiak, japánok és koreaiak magasan verik még NY Európát is. Fekete Afrika meg kb a majomház szintjén van, egyetlen core competency a szaporodás... Ez van sajnos.

birkamenet 2020.05.29. 09:01:17

A magyarok ostobasága, szellemi csökevényessége valójában a genetikájukban van. Lehetne hivatkozni arra, hogy Márai már 100 éve leírta, hogy a magyar képes arra, hogy pár éven belül a kommunistától a fasisztáig mindenféle kormányt megválasszon magának, mert semmi ellenvetése nincs a szarevés ellen.

De nem 100 éves probléma ez, hanem 1100 éves: ennek a népnek már akkor az volt a genetikája, hogy királyi és egyéb családok egymás családtagjait irtották a hatalomért, a jobb pozíciókért mások felett. Nem volt a magyarban soha semmi gátlás, ha önmaga érdekeiről vagy ostoba képzeteiről szó.

Mint most sem, elég csak meghallgatni a migráns ellenes hörgéseket és propgandákat. Ha nem lenne tiltott, a magyar ma migránsokat ölne ugyanúgy, mint ahogy egykoron a saját családját meg fajtáját ölte holmi előny reményében. Aztán persze sorra kerülne a cigány, a román, a szlovák, meg az egész világ.

Nincs mese, a BARBÁR FÉLÁZSIAI GENETIKA ma is a magyar lény meghatározója, ez működtet minimum 70%-80-nyi magyart.
Bocsika, de magyarnak lenni nem büszkeség, hanem hártrányos sors, amibe vagy beletörődik az ember vagy megszökik előle.

A magyarság ugyanis egy civilázalhatatlan társadalom, a világ polgári részébe egyszerűen integrálhtatlan.

lecsós 2020.05.29. 09:18:09

@birkamenet: Azért ezt ebben a formában nem kellene előadni, ezzel csak önmagadat járatod le. Abból a szempontból érdekes, amit írsz, hogy ezt magyarul tetted, tehát mégis volt benned annyi, hogy megtanuld a magyar nyelvet. A bajod szerintem az, hogy fogalmad sincs arról, hogy hogyan gondolkozik az átlag magyar, és miért, milyen alapprogram alapján működik, úgy ahogy. Ha bírnál ezzel a tudással, akkor kicsik letisztulna ezt a kép. A nagy usa-ban valahogy nem akar visszajönni a 70-es évek végéig tartó időszak, amikor mindenkinek volt egészségbiztosítása pl. Egy Franciaországban élő amerikából szalajtott zsidó gyökerekkel rendelkező Y-os expat el sem tudja képzelni, hogy hogy a tökömben van az, hogy ott az emberek "megosszák a tortát egymással" Úgy nőtt fel, hogy a "torta az enyim, oszt én meg nem osztom eztet senkivel, értetted?"
Szóval a globális gazdaságban egész jól elvannak a magyarok, nincs ezzel semmi gond, javaslom konzultálj azzal az egymillió emberrel, akik nyugaton tolják, mondanak neked ezt-meg azt.
Javaslom azt is, húzzál le egy-két évet olyan egyterű irodában, ahol együtt dolgozik a katalán, a spanyol, a zsidó, és muszlim, meg pár transzi, lengyel katolikus, mondjuk egy kölni, vagy londoni irodában. Kicsit másképp gondolkoznál arról, hogy hogyan kell együttműködni másokkal.
Sajnos nem érted azt, hogy mi a magyar, ez nem gond, de fröcsögsz.

birkamenet 2020.05.29. 09:21:56

@Főnix Oszlár Gazdag: "7Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől!"

Akkor Jézus migráns- és hajléktalanpárti volt!!!!

Nem lesz ebből baja, ha orbán megtudja???

birkamenet 2020.05.29. 09:31:49

@lecsós:

Ebböl csak az jött le lecsóska, hogy nem érted azt, hogy mi a magyar, csak fröcsögsz. Mert az nagy magyarosch önérzeted meg lett bántva.

Aztán meg olyan ellentmondásban vagy önmagaddal, hogy abból nagydoktorit lehetne írni: nagy magyaroscht önérzeted van, szórod a tévképzeted frázisait, hogy Nyugaton persze még a magyarnál is nagyobb anticivilizáció van (ja persze, mert te aszondod). Mondd már meg, honnan tudod te, hogy mi van Nyugaton, mert az furcsa lenne, ha te a nagy magyarosch ott élnél mert megszöktél a szeretett hazádból?

Egyébként az infantilis ellenpélda rettegéseidhez csak annyit, hogy ez se nem USA-i, meg se nem Francia-i meg se nem muszlim-i meg se nem zsidó-i mondás, hogy "Dögöljön meg a szomszéd tehene is!". Nem, ez echte magyarsosch mondás, mert ennek a népnek ez a genetikája. És eszerint is élnek. Ellentétben a Nyugattal!

birkamenet 2020.05.29. 09:38:31

@civisvaros___: "te hány szegényt engedtél be a házadba farizeus?"

A legsivárabb napon is többet mint te egész életedben, te konjunktúra keresztény!

Ahhoz meg legyen már gógyid, hogy nem az egyén feladata gondoskodni a migránsról, hajléktalanról, betegről, rokkantról, HIV fertőzöttről stb, hanem az államé.
Aztán az állam és a nép hozzáállása ezen dolgokhoz mutatja a civilizációs szintjüket.

is 2020.05.29. 09:45:20

Erdekes poszt, de csak mint moziban nezni a science fictiont. Tenybeli alapja ugyanis nem nagyon van.

Az ember mondjuk fejlodik par millio eve, a homo sapiens is van vagy 70 ezer eves, ezen belul olyan, amit a poszt nepnek nevez, mondjuk van 2000 eve. De mar ez is problemas, mert a nepek bizony nem ereztek magukat nepnek a szo mai ertelmeben. Lasd, a gyalog-galoppban van az a resz, amikor az angol kiraly a foldon guberalo paraszttal beszelget. Egy falu 10 evente kerulhetett masik ur hatalma ala, aztan hirtelen nem is ugy volt, ahogy addig. Olyanokrol nem is beszelve, hogy a 19. szazadig a nemesseg latint meg franciat beszelt, a 'nep' nyelve nem is erdekelte oket. Pelda: skot szoknya? Mint a diszmagyar es tarsai, 19. szazadi talalmany. Szekely nemzeti zaszlo? Trianon utani alkotas.

A nemzet fogalma 19. szazadi talalmany, hogy a megszilardulo hatarok kozott az uralkodo (reteg) maga alatt tartsa az embereket, azok ne koszaljanak mar el. Nem, nem, olyan sincs, hogy ezereves magyar nep, mert folyamatosan jottek be, es haltak ki tomegek a haborukhoz (tatarjaras, torok, holokauszt) kapcsolodan. Genetikusan sincs magyar gen, csak kozep-europai.

Szoval a magyar 'nep' fikcioban gyonyorkodni, meg ahhoz mindenfele kepzeteket tarsitani, az biztos gyonyoruseges elfoglaltsag. Uveggyongyokkel valo gyerekjatek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.05.29. 09:50:33

@is: pont ez a poszt célja, üveggyöngyök között élünk

stupidity 2020.05.29. 09:52:58

@birkamenet: Én ugyan csak magyarul tudok gondolkodni, de mosolygásra késztetett kirohanásod. Nem hiszek semmiféle nemzeti genetikában, inkább eltérő természeti-társadalmi környezethez való alkalmazkodásban, s ebben - meglátásom szerint - lemaradunk folyamatosan. Sokféle okot összegereblyézhetünk itt, de mindez zárványként marad. Amíg a modern oltárokból (tv) nem ilyen diskurzusok áradnak a "nép" arcába, nem lesz tömeges az önreflexióra való hajlam, lemaradásunk megmarad, ami szolgaságba, alávetettségbe taszít.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2020.05.29. 10:00:30

@lecsós:
hogy gondolkodik az átlag magyar?
így:
hvg.hu/itthon/20200528_Minden_harmadik_fideszes_Kadart_valasztana_Orban_helyett
ezt persze eddig is tudtam csak nem sejtettem.
ezt az országot nyugodtan lehúzhatod a wc-n, semmiféle morális ellenállás itt nincs az Orbán-féle ázsiai értelemben vett országok segglyukává válás ellen.
munka a "gyárban", telek, trabant, rántotthús

totii 2020.05.29. 10:44:05

@h.kovacs: Talán egy "szabad" szó beillesztése helyreteszi ezt a kijelentést: "minden szabad nép megérdemli a kormányát". Az már más kérdés, hogy jelen esetben mit jelent az, hogy "szabad", vagy mi a helyzet akkor, amikor egy nép, egy nemzet egyik fele szabad, a másik fele nem.

lecsós 2020.05.29. 10:55:45

@birkamenet: @Dr. Gy. Dr. Fűegér: Az ilyen "kiképzésű embertípussal" szoktam találkozni a head officeokban. Az asztal túloldaláról szoktam nézni, hogy hogyan szarják, és hugyozzák össze magukat, amikor Joe, vagy Jürgen kérdezget ezt.-meg azt. Szánalmas látni, de tényleg. :) Szóval az van, hogy gazdasági értelemben a módszerváltáskor az akkor feltörekvő managerek kinyalták a nyugati seggét a lágyszarig, ahogy kellett, sőt, túl is szopták sok esetben. Olyan szintig, hogy a nyugati sem értette, hogy hogy a picsába tudják eladni a saját anyjukat is baksisért. Ezt, hogy belássa ez a réteg, fel kellene nőni. Annyira balfaszok voltak, hogy a baloldalon még mindig egy levitézlett kisztitkár a vezető erő. Tehát nem a nép a hibás ebben a játékban, hanem az aktorok, akik képtelenek voltak olyan 10 éves távlatban gondolkodni. A zorbán meg megtette, és szevasz. A mondást inkább városi kikeresztelkedettektől lehetett hallani, nagyon a falusiak nem mondták egymásra.
Amerikában most néznek ki a fejükből sokan, mit a lukinyúl, hogy mi a tököm van, hogy eszkalálódik a helyzet, mivel emberek mennek az utcára és elkezdenek tüntetni a jogaikért.
Láttam olyant, hogy egy üzem előtt beszélgettek az öltönyösök, hogy ezek a balfasz paraszt melósok nem akarnak dolgozni, és lófaszt nem érnek. Két dolog történt. Az, aki az udvart söpörte, és hallotta a történetet, váratlanul kiosztott pár kibaszott nagy pofont az álldogálóknak, váratlanul. Ebből semmi retorzió nem lett. Olyan egy héten belül felállt a kék gallérosok 50%-a, elment máshova dolgozni. A menedzser baszopta a harcifaszt. Szóval az van, hogy ezzel a stílussal már nem lehet expat nyugaton senki, mivel kurvára nem hatékony, nem megy tovább a szalonrasszizmus. AZ elit, meg a menedzser kaszt utálja a népet, ebben semmi újdonság nincs, de abban lesz, hogy így a vírus után változnak az idők, és a tulajok ki fogják baszni az ilyen figurákat, mivel nem lesznek hatékonyak a jövőben.

lecsós 2020.05.29. 11:00:40

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: @civisvaros___: Ha a magyar csak negyedig lenne annyira tudatos, mint a nyugati társai az elmúlt 30 évben, akkor itt az egész céges menedzserkaszt elmehetne a bús picsába. Erről komoly tanulmányok szólnak.
A viktor megtanulta a leckét, szert tett menedzser tudásra, meg a gazdasági köre is. Oszt ezt használja is. Ez meg nem volt divat az elmúlt 30 évben. Átírta a versenyképesség, meg a versenyképes megoldások fogalomkörét. Ennyi ez, ezt meg látni kellene, tisztán józanul elemezni, hogy mi a faszom történik itt, és miért. Erre meg nem vállalkozik senki, hogy megtegye.

jolaca 2020.05.29. 11:01:57

@Főnix Oszlár Gazdag: Pontosíts: melyik kereszténység? A pápa által képviselt felebaráti, vagy a Semjén-Orbán hirdette kirekesztő, szögesdrót-fészekbe zárkozó modell?

morph on deer 2020.05.29. 11:31:04

@lecsós:
” húzzál le egy-két évet olyan egyterű irodában, ahol együtt dolgozik a katalán, a spanyol, a zsidó, és muszlim, meg pár transzi, lengyel katolikus, mondjuk egy kölni, vagy londoni irodában.”

Érdekes módon erre a célra nem egy magyarországi irodát javasoltál. Miért nem? Csak nem azért, mert nincs ilyen?

Együttműködési hajlam addig szokott lenni, amíg mi vagyunk a kisebbség valahol, manipulálható szövetségesek nélkül, lásd pl az EU a kezdetekben. Aztán amint akad még pár hülye, akit lehet hergelni, azonnal megnő a mellényünk, és kezdjük osztani az észt, hőbörgünk lépten-nyomon, és a majdmimegmutatjukhogy...
Ez eddig még soha nem volt másképp. Sokra is vittük, valóban...

11 Favágó 2020.05.29. 11:41:31

Mi változott meg a magyarok "megérdemlésében", amikor átváltott Hornra, Orbánra, Medgyessyre, Gyurcsányra és ismét Orbánra?
és mi stabilizálódott, amikor nem akar továbbváltani?

lecsós 2020.05.29. 11:47:45

@morph on deer: Az utóbbi 50 év arról szólt, hogy hogyan tudja kifosztani egymást a magyar, ez a trend főleg módszerváltással erősödött fel. Az együttműködéshez gazdagnak kell lenni annyira, hogy értelmes életet élhessen az egyén, a család. Ezt a konszenzust a 70-es évek végén felrúgták az usa-ban, nálunk 90-ben.
Az usa mostanra jutott el oda, hogy ott lavíroz a polgárháború szélén. Érdekes, az NSZK-ban, vagy a 70-es évek béli Franciaországban ne volt ilyen. - A biteknél akkor gond volt, kellett nekik az Eu, mert komoly volt náluk a szegénység.
Kifosztott emberek, akiknek semmi vesztenivalójuk nincs, simán egyszerűen egymásnak ugraszthatóak, egyszerű ez, mint a faék.

jolaca 2020.05.29. 11:56:50

@civisvaros___:
"a pápa hány migránst fogadott be farizeus?"
Egy ilyen kényszeresen hülye kérdésre kérdezzem én is azt, Orbán rendszeresen ebédelteti-e rezidenciáján a rászorulókat?...

screpes 2020.05.29. 12:07:29

@11 Favágó:

Elég sután tetted fel ezt a kérdést, de Hafr blogposztja szempontjából lényeges.
Mi stabilizálódott a rendszerben most, amikor nem akar váltani?
Attól tartok, te nem mersz válaszolni.
Lehet, hogy ez a válasz a kérdésedre: a hatalom stabilizálódik e, vagy a hatalom az, ami stabilizál?
Mi jellemzi a tulajdonviszonyokat?

morph on deer 2020.05.29. 12:27:55

@lecsós:
“ Annyira balfaszok voltak, hogy a baloldalon még mindig egy levitézlett kisztitkár a vezető erő.”

Nem úgy, mint az átellenső oldalon, mi? : D
Bár oda még a levitézlett focistát is odabiggyesztheted, mert az valami rohadtul megemeli az ázsióját, akár Lovasberényig is elér majd...!

Na jó, tudom, hogy csak vicceltél. Ahogy itt is:

“ A viktor megtanulta a leckét, szert tett A viktor megtanulta a leckét, szert tett menedzser tudásra, meg a gazdasági köre is.”
:D)))
Ja. Szert bizony! Akár Manuel a Fawlty Towers-ből az angol tudására.. “ You see, I speak English well. I learn it from a book... ”

A menedzseri tudás távolról sem azonos a hatalom alapú parancsuralmi vezetéssel, csak szólok! Az meg még ennél a viccnél is húzósabb lenne, ha megpróbálnád orbánt elképzelni menedzserként egy valós környezetben!
Bár a családi kőbánya lehet, hogy nem is menne rosszul neki....

John Doe3 2020.05.29. 12:28:53

@is: Akkor helyettesítsd be a 'nép' (vigyázz: NEM szinonímája a nemzetnek!) szót a 'kultúrával', de itt nem(csak) a magas kultúrát, hanem a szocializációt, hagyományokat, szokásokat, közös tradíciókat értve alatta. Korhű irásokban meg fogod lelni.

Bánegressy 2020.05.29. 12:32:24

valahogy mintha itt mindenki másról beszélne, mint amiről a poszt szól. szerepel benne ez a mondat:

"a magyarok értelmi képessége éppen úgy van jól, ahogy van".

aki elégedetlen ezzel, az vajon miért?
akinek a "nem-magyarok" vannak útjában az mitől olyan okos, hogy csak ekörül vél megoldást találni bármilyen problémájára(holott ő aztán élen jár abban, amiben "a magyarok pontosan tudják, mire van szükségük és nem kell őket kioktatni a saját érdekükről, vagy arról, hogy mire legyen igényük meg mire nem". ja és idegen megszállás sincs. azt nem lehet mondani).?
he?!
mi a gond gyíkok, ha egyszer minden OK?(mint, ahogy a "nemzeti tájékoztatás" sugallja).
mi ez a hirig itt állandóan? :D [rofl]

Bánegressy 2020.05.29. 13:01:29

@civisvaros___:
te írd át a bibliát magyarra. ez egy komoly nemzeti feladat. ne itt agitálj.
nincs az úgy rendben, hogy magyarok számára nem autentikus környezetben, nem-magyar szereplők vannak az "eredeti" bibliában, amikor a magyaroknak jézus magyar és mária is magyar.
heródes az lehet zsidó :D
a többi mit keres ott?!

birkamenet 2020.05.29. 13:50:15

@civisvaros___:

Ne erőltesd magad, mert hülye nem vagyok, hogy majd végigclickeljem a te trollságaidnak a linkjeit.

Elég nekem annyi teher is, hogy pár sort elolvasok abból a halom zagyvaságodból, ami neked korlátlanul, lázálomszerüen ömlik ki a fejedből, a mindenféle részben nem is létező dolgok, emberek összehordása egy kalap alá, mintha akármi valós történeti vagy tudományos kapcsolat lenne is közöttük. Ez vagy szándékos fake news trollkodás vagy elmebetegség, amit viszont kezeltetni kell, de nem grafomániával.

Bánegressy 2020.05.29. 13:57:10

@civisvaros___:
"egykori nácik, komcsik, akik különféle birodalmi megszállók fatyjai, dohány utcai késelő cigányok, lmtq közösség, stb. ezek balhéznak folyamatosan" . . .

ez a kanonizációs folyamat.

birkamenet 2020.05.29. 14:25:17

@lecsós:

Jaj a te Apokalipszisaidat még a pápa is megirigyelné, bizti hogy kanonizálná!

Ezzel az egész világra frusztált epehányásoddal meg pont ott vagy amiről beszéltem, arról a civilizációtól annyira idegen, a genetikában hordozott magyar hozzáállásról: mindenkit utálunk és mindenki hülye rajtunk kívül, nem is értjük, hogy hogyan lehetnek azok a debil népek előttünk a világtörténelemben, miközben sokkal satnyábbak nálunk.

Ehhez jön még a bizonyítás, hogy "láttam egyszer" meg "hallottam mástól" - és az egybitesnek már kész is az önmagukat igazoló világképe!

birkamenet 2020.05.29. 14:36:53

@civisvaros___: "és most jakab péterrel antimagyarok."

te, az az elemi ismeret megvan abban a hatalmas (gy.k. összefüggéstelen, zavaros, fake) tudástárodban, hogy az egyének, csoportok megbélyegzése, a nemzetidegenné való kikiáltásuk, tehát a te általad művelt nacionalistáskodás, a fasiszták alapvető eszköze?

Csak szólok mielőtt tiltakoznál a fidess megszólítás ellen, meg a végén csak te maradnál meg a te beteg lázálmaid közepette egyedüli magyarnak és mindenki másra lövetnél.

Amúgy meg igazábólle se szarlak, sőt, nagyokat szoktam röhögni rajtatok féleszű Konjunktúra Keresztényeken meg Marketing Magyarokon.

Ti orbán népe csak csörgősipkás bohócként maradtok meg a magyar történelem lapjain.

is 2020.05.29. 15:01:44

@civisvaros___: "ezt tanítják az eltén. de nyilvánvaló hülyeség."

ja, ha NYILVANVALO hulyeseg, akkor felesleges is rola beszelgetni. en balga, azt gondoltam, hogy ez bizony egy psszetett dolog, irtam is nem egy, nem ket ervet, amiket pontosan az elso felmondatban soportel felre minden cafolo erv nelkul, hogy aztan MELLEbeszeljel abban az ertelemben, hogy az erveid nem cafoljak azt, amiket irtam. ugyanis:

- egyreszt azok a remek kozepkori dokumentumok tovabbra is abban a keretben maradnak, hogy az uralkodo reteg, azaz a nepesseg kevesebb, mint 1%-a egymassal megallapodik, hogy a maradek 99%-on hogyan uralkodik. a kiraly magyarnak hivja magat (bar nem beszel magyarul), a teruletet, amin uralkodik, azt Magyarorszagnak hivjak, de az emberek, akik benne laknak, azok kb. a 48-as szabadsagharcig kb. a huberurak elleni harcokig jutnak. ezeknek van (leginkabb) vallasi, meg eleg volt a robotbol okuk. a kozepkori haboruk a nep szempontjabol nem nemzeti, hanem huberuri haboruk.
- es az egesz verszerzodeses, Vereckenel bejovos magyarsagtortenetet is a 19. szazadban sikerul megalkotni. nem koholmany, ahogy a skot szoknya sem koholmany, de mestersegesen teremtett kulturalis hatter, nyelvujitassal megtamogatva (meg rendes magyar nyelv se volt a 19. szazad elejen, ugye). te ezekre raepitve ervelsz, nem tudod magadrol lebontani, es mondjuk egy 1658-ban elo paraszt szemszogebol megelni a dolgokat.

stupidity 2020.05.29. 15:04:18

Amikor a Leningrad Cowboys lenni Amerika, a banda utolsó X dollárjával elküldik egyiküket, hogy szerezzen valami kaját. Visszatér a muki, fényes, új ruházatban, kalappal, veszkó csizmával - ahogy a vásári amcsiktól látta. Kérdik tőle: és hol a kaja?! Ilyenek voltunk 89-ben is, meg ma is, ahogy minden falusi suttyó Audival meg BMW-vel dönget. Ennyit látnak a világból, mert nem ez a jelenet ment este 8-kor a Híradóban végtelenítve...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.29. 15:20:57

@lecsós: "A viktor megtanulta a leckét, szert tett menedzser tudásra, meg a gazdasági köre is." - Ez volt a hét vicce. Pénztáros Lölö ahányszor piaci körülmények közé került, bukott egy nagyot. Lásd informatikai, banki projektjei, tőzsdei manőverei, Mátrai Hőerőmű, stb.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.29. 15:22:07

@HaFr: És a járvány megmutatta, hogy bizony sok-sok üveggyöngyöt lehet nélkülözni.

Bánegressy 2020.05.29. 17:09:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
mondjuk pénztáros lölö személy szerint max egy afféle gázszerelő-megrendelő üzleti megbeszélésre lehet képes: - ö-ö--ö nagyságos asszonyom, hatvanezer+anyagköttség; de mondjuk orbánnak az ő nevét logójukként(vagy lógójukként?) viselő menedzserei, ügyvédei, gazdászai, brókerei stb.
annál rosszabb.

Revolutionist 2020.05.29. 17:56:25

Ami el sem kezdett fejlődni, az nem is tud megállni a fejlődésben...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.05.29. 17:58:07

@birkamenet: Egy az egyben olyan stílusban gyalázod a magyar népet, mint a Vajákos Biri Néni a 444-en. Nem vagy te ő? Hozzáteszem, páratlanul zseniális kommentjei voltak, elképesztően jól írt, még ha nem is tudtam vele egyet érteni mindenben, különösen ennek a szegény népnek a köpködésében...-csak hát túltengett benne az orbángyűlölet- és végül, amikor a Nemzet Veje az egyik kommentje után (azóta az a komment önálló életet él a neten, páratlan műalkotás) valószínűleg megfenyegette a 444-et, hogy beszántja őket, mint részeg traktoros az eperföldet, szegény Uj Peti úgy döntött, hogy inkább ő szántja be a kommentszekciót a cikkek alatt. Ha így folytatod, szerintem a HaFr tökére is rá fognak lépni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.29. 18:00:19

Most olvastam. :-))

"Ezek ha fél órán át nem lophatnak el valamit leesik a vércukruk,és újból azonnal lopniuk kell !"

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.29. 18:14:51

@Bánegressy: Pénztáros Lölön az egész brancsot értettem, ahogy te is írtad. Törvényszerűség, hogy a seggnyalók, a gerinctelenek a szellemi második sorból kerülnek ki. Vagyis a fidesz "szellemi" trösztje másodvonalasokból áll, akik a szabad piaci körülmények között nem versenyezhetnek az első vonallal a hatalmi háttér nélkül. És ez hosszútávon az egész országra igaz. Az ország ismét évtizedes hátrányba kerül, mert tehetségtelen emberek kezébe kerül a vagyon.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.05.29. 18:16:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez valami bennfentes háziorvos lehet a fideszben, nagyon pontos látleletnek tűnik.

white999 2020.05.29. 18:27:40

@Reding Roli: Sajnos tökéletes a megfejtés. Talán még csak annyit Hogy Viktor zsenialitása abban rejlik, hogy nem véletlenül talált bele ebbe a rendszerbe, hanem pont ennek kiszolgálására alakította a rendszerét.
Nyilván egy államférfinak a nemzetet kellene nevelni jobbá tenni de ez egy nehéz és bukásra ítélt út. Ő a könnyebbet és nagyobb haszonnal járót választotta. Legyőzni pont ezért is szinte lehetetlen, ezt sokkal jobban nem lehet csinálni. Az ellenkezőre pedig a társadalom többségében nincs meg az igény.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.29. 18:40:44

@civisvaros___: Figyelj! Az én hasamba te ne fogsz lyukat beszélni. Írtál egy nagy semmit megint. Az hogy Magyarország Budapest központú, annak semmi köze ahhoz amit írtam.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.05.29. 18:42:51

@zord íjász: Nem inzulinrezisztenciájuk, hanem erkölcsrezisztenciájuk alakult ki.

is 2020.05.29. 19:00:03

@John Doe3: de meg am. pl. palinka. kozep-europai szeszes ital, gyumolcsparlat. nem fogsz tudni egyetlen olyan kulturalis, tradicionalis dolgot se mondani, amit csak es kizarolag olyanok muveltek, akik csak es kizarolag 'magyarok' voltak, es ugy csaladilag tobb generacion at is.

aztan mihez kezdjunk a buszkek vagyunk rajuk magyarokra, akik Hollywoodot naggya tettek? mi legyen a hozzaallasunk ennek fenyeben Hollywoodhoz? az most akkor magyar tradicio, vagy fuj-fuj amcsi formedveny? hat az atombombas magyarok? a hatranyilazos kozepkori rablokalandozas, az most buszke hagyomany, amire epitsunk, vagy se?

aztan a jogallam, ami ugye nem magyar tradicio, de azert mondjuk mar nalunk is van vagy 150-200 eve (tudom, Verboczy, de most inkabb vegyuk az igazi, rendes, mai ertelmut). azzal mi legyen, az nem am nemzeti kulturalis orokseg, de valahogy meg megiscsak a szemelyes es tarsadalmi eletunk meghatarozoja, kulturalisan es ma mar tradicioban is?

nem ugy vagyon-e é, hogy kb. 100-200 evente ujabb es ujabb tradiciok utik fel fejuket, mig regi tradiciok kihalnak? mondjuk ma mar nem tartjuk jonak a cseledseget, mig 200 eve mindenki altal elfogadott termeszetes dolog volt. nem ugy vagyon-e é, hogy a ma magyarja a 200 ev elotti hagyomanyok toredeket se tartja, hogy mast nem mondjak, se marcius 15, se oktober 23 nem volt unnep 1824-ben, ma viszont Horthy kormanyzo ur szuletesnapja nem az, es lenne csodalkozas, ha valaki vissza akarna hozni.

hogy is lenne ez az orokos es orokkonvalo es orokkevalo 'magyar' fogalom? mit takarna?

is 2020.05.29. 19:00:09

@John Doe3: de meg am. pl. palinka. kozep-europai szeszes ital, gyumolcsparlat. nem fogsz tudni egyetlen olyan kulturalis, tradicionalis dolgot se mondani, amit csak es kizarolag olyanok muveltek, akik csak es kizarolag 'magyarok' voltak, es ugy csaladilag tobb generacion at is.

aztan mihez kezdjunk a buszkek vagyunk rajuk magyarokra, akik Hollywoodot naggya tettek? mi legyen a hozzaallasunk ennek fenyeben Hollywoodhoz? az most akkor magyar tradicio, vagy fuj-fuj amcsi formedveny? hat az atombombas magyarok? a hatranyilazos kozepkori rablokalandozas, az most buszke hagyomany, amire epitsunk, vagy se?

aztan a jogallam, ami ugye nem magyar tradicio, de azert mondjuk mar nalunk is van vagy 150-200 eve (tudom, Verboczy, de most inkabb vegyuk az igazi, rendes, mai ertelmut). azzal mi legyen, az nem am nemzeti kulturalis orokseg, de valahogy meg megiscsak a szemelyes es tarsadalmi eletunk meghatarozoja, kulturalisan es ma mar tradicioban is?

nem ugy vagyon-e é, hogy kb. 100-200 evente ujabb es ujabb tradiciok utik fel fejuket, mig regi tradiciok kihalnak? mondjuk ma mar nem tartjuk jonak a cseledseget, mig 200 eve mindenki altal elfogadott termeszetes dolog volt. nem ugy vagyon-e é, hogy a ma magyarja a 200 ev elotti hagyomanyok toredeket se tartja, hogy mast nem mondjak, se marcius 15, se oktober 23 nem volt unnep 1824-ben, ma viszont Horthy kormanyzo ur szuletesnapja nem az, es lenne csodalkozas, ha valaki vissza akarna hozni.

hogy is lenne ez az orokos es orokkonvalo es orokkevalo 'magyar' fogalom? mit takarna?

is 2020.05.29. 19:07:04

@civisvaros___: ugy bizony, ahogy irtam. az 1% elrendezi a huberi viszonyokat, de nem am magyar nyelven, te valami forditast ideztel be, nem az eredeti latint. latint, iram, kedves baratom. LATINul vala az megirvan. a 99%-rol mondjal valamit, mert az lenne a nemzet, ezt kellene felfogni. az altalanos iskolas tananyagot en is megkaptam, csak mar kinottem belole.

a kiraly se budainak vagy esztergominak vagy fehervarinak, hanem jeruzsaleminek nevezteti magat, es ez a huberbirtoka vagyon neki, isten es a papa kegyelmebol.

white999 2020.05.29. 19:40:49

@Rodney_2: A népesség növekedés vagy csökkenés sem egyirányú folyamat. Éppenséggel a népességcsökkenés lenne az élet(mármint a földgolyón) számára követendő példa. Hiszen vagy súlyosan vissza kell venni a fogyasztásból és kényelmi dolgokból, vagy a természet rövid idő belül kikényszeríti a változásokat. Erre szerintem nem sokat kel várni lásd pl covid, csak amiben éppen benne vagyunk. Ugyanakkora területen természeti erőforrásokat kihasználva 11 millió lényegesen kényelmesebben elélne mint a mostani 70 millió. Sőt talán 11 millió élhetne le max hosszú távon úgy egyáltalán. Lásd Norvégok Svédek stb vígan elvannak. Hollandokkal már nem cserélnék egy talpalatnyi helyen. Ázsia, Afrika modellje zsákutca, függetlenül az éppen aktuális ország anyagi javaitól.

chrisred 2020.05.29. 19:57:28

@civisvaros___: Érdemes összehasonlítani a Magna Charta ellenállási záradékával, hogy valójában a magyar nemesek ellenállási joga egy leírt szó volt minden tartalom és számonkérhetőség nélküll.

" a bárók válasszanak tetszésük szerint huszonöt bárót az országból, akik saját erejükhöz képest tartoznak őrizni, megtartani s őriztetni a békét és a szabadságokat, amelyeket nekik adtunk és jelen oklevelünkkel megerősítettünk. […] És ha mi – vagy ha országon kívül vagyunk, a mi udvarbíránk – […] nem orvosolná a sérelmet, abban az esetben […]. Ezek huszonöten pedig az egész ország közösségével nyugtalanítsanak és sanyargassanak bennünket minden módon, ahogyan csak bírják: vegyék be várainkat, foglalják el földjeinket, birtokainkat, amíg véleményük szerint az orvoslás meg nem történt. Személyünk, a királyné és gyermekeink személye azonban épségben maradjon. Mihelyt az orvoslás megtörtént, ragaszkodjanak ismét hozzánk, miként előbb tették."

lobaszopiatej 2020.05.29. 20:00:14

"Magyarnak lenni ellenben büszke gyönyörűség."

A poszt gondolatmentéből pedig ez következik:

"Magyarnak lenni Fideszfelszopóság"

chrisred 2020.05.29. 20:59:29

@civisvaros___: A hierarchia alsóbb szintjein az ország társadalmának a nemesi nemzethez nem tartozó részei voltak, vagyis a magyarok döntő többsége.

birkamenet 2020.05.29. 21:10:10

@civisvaros___: "mikor a 16. században megszűnt errefelé úriszék, minden nagyobb utca választhatott esküdtet vízkeresztkor. és azok választottak főbírót szent györgy napjára. úgy, hogy két egymást követő évben senki se viselhette a főhatalmat. hol van most ilyen erős jogosítva a polgárságnak?"

Ó te jó ég, hogy te egy mekkora zavarodott elméjű troll vagy! Összehordassz minden összefügéstelen dolgot mintha valami közük is lenne egymáshoz. Radásul annyira tévelygésben vagy a történelmi valósággal, hogy a gimnázimban egy hatalmas karót kapnál ezekre a lázálmomszerű handabandázásra! Egy szatyeszban esetleg megkapnád a kettest a tanártól, de csak azért, hogy eltűnjél és jövöre ne lásson.

Kezdjük azzal, hogy az úriszék az 1848-ban szűnt meg. Kicsit később mint a 16. század. Másrészt kurvára nincs köze az úriszék eltörlésének ahhoz, hogy akkor onnatól lehetett esküdtet választásni, ugyanis az esküdtek a középkor folyamán léteztek, a feudalizmus alapvető közigazgatási modelljéhez tartoztak.

Szintén handabandázás, hogy a főbírót az esküdtek választották meg. A főbírót akárcsak az esküdteket a falu ill. község népe válaszotta meg, legalábbis azokból a szavazásra jogosultak. Nem pedig "minden NAGYOBB utca", ahogy te hamisítod a történelmet (itt is). Az is jól nézne ki, ha az esküdtek, akiknek segíteniük kellett a bíró munkáját és így kvázi alárendeltjei voltak, ők választhatták volna meg a főnöküket.

A kiegyezés utáni községi törvényt már nem ismered, abban kimondták, hogy a bírókat 3 évre választják. Megvannak tehát az erös polgári jogosítványok ez ügyben már 150 éve.

Rövid kis hozzászólásod (ez is), mellyel nyilván villogni akartál, hogy te mennyi minden szírszarban vagy járatos tudós ember és mennyi minden összefüggés van a kobakodban eltárova bebizonyította, hogy te egy handabandázó szélhámos vagy.

Az összefüggéstelen és hamis hozzászólásaidat csak azért nem veszi az ember történelem és valóság hamisításnak, mert a szart se érdekli, hogy egy fórumon hány elmebeteg rohangál.

Hauptrichter2 2020.05.29. 21:23:23

H@HaFr:
"...Ki- és megérdemeljük, ami van, nemzeti jussunk itt minden, hogy így mondjam...."
Ezt nagy TÉVEDÉSnek tartom. Mielőtt a népet kezdjük szidni, hogy ezt akarja, saját tapasztalatból mondom, hogy nem, a nép nem ezt akarja, a nép jobbat akarna, de megvezetik innen is és onnan is, gengszterformák (mindegyik oldalon) kaparintották meg a hatalmat, kitúrva onnan a kicsit is tisztességesebb vezetőket / politikusokat és rátelepedtek a népre és manipulálnak vadul. De ebből simán ki lehetne jönni, ha...
Én a nép ÍRÁSTUDÓINAK (beleértve a bloggert is) a felelősségét és inkompetenciáját feszegetném inkább.
HA a népnek egy lényegesen jobb választás lenne felmutatva az eddigi lehetőségei mellett (és létezhetne ilyen), jó eséllyel azt választaná. A PKP nem ér, mint példa, mert nem volt lényegesen jobb választás (mitől lenne jobb, mint az LMP vagy a momentum vagy a DK, ...?).

Lupy67 2020.05.29. 22:12:37

Ha ez így van, márpedig sok jel mutat ebbe az irányba, akkor Madách hiába élt. Az entrópia legyőzte a magyarokat, ami nem meglepő, hiszen mindig is búval b@szott nép voltunk. Persze a lógó takonnyal egymás vállán zokogás az amputált ország miatt, meg hogy a football sem az amit a mi aranylábú gyerekeink játszanak még nem egyenes út a demenciához, de lássuk be, itt és most ebből a nyersanyagból nem lehet többet kihozni.

morph on deer 2020.05.29. 23:43:42

@Lupy67:
”...ebből a nyersanyagból nem lehet többet kihozni”

Dehogynem!
Épp most zajlik:
“ A magyar kormány levelekben követel bocsánatot a külföldi kutatóktól”

Gondolom a párbaj lesz a következő... Vagy csak a szokásos toporzékolós hiszti, ha még csak szóba sem állnak velük?
Agyroggyant egy bagázs, annyi szent!

index.hu/kultur/2020/05/29/finnorszag_kutatok_level_kovacs_zoltan_diktatura_magyarorszaggal_szembeni_kritika/

BOB 2020.05.29. 23:57:17

@stupidity: akkor segítek. A "szemet szemért" elv egy olyan korban keletkezett, amikor pl. egy megerőszakot nőért bosszúból kiirtottak egy komplett várost, mondván miért rejtegeti a bűnösöket. A "szemet szemért" elv éppen hogy önkorlátozást várt el, azt mondta, hogy a bosszú sosem lehet aránytalan, hanem az okozott sérelemmel kell arányban lennie. Sokan a jézusi "fordítsd oda a másik arcodat" előképét látják benne, persze egy sokkal vadabb és kegyetlenebb korban, de hasonlóan az önuralomra építve. Ennek megfelelően persze a bibliai gondolkodás már inkább csak mint valami rég kiveszett elvre tekint rá, a fő bibliai parancs itt nyilvánvalóan a "szeresd embertársadat, mint magadat".

Rodney_2 2020.05.30. 01:18:25

@white999: A probléma a népességcsökkenéssel az, hogy ez nem egy jó korfájú kisebb népesség lesz/lenne, hanem a 28 millióból mondjuk 20 millió lesz ellátásra szoruló nyugdíjas. Ehhez kell szerezni legalább másik 28 millió migránst csak ezeket nem úgy szerzik mint mondjuk az ausztrálok hogy akiknek van ilyen olyan képesítése az jöhet, a többinek coki. Hanem "elvi alapon", a magát szír menekültnek hazudó afgán serial rapisttől kezdve a föld minden szemetjét beengedik és pátyolgatják és a kihaló Hansi szőke Porsche mérnököt (feleségem rokona, konkrét példa) helyettesítik Kunta Kintével és a Merkelhez hasonló "liberális" debilek kipipálják a listán, hogy megvan a létszám...

desw 2020.05.30. 06:05:12

@Rodney_2:

" Fekete Afrika meg kb a majomház szintjén van, egyetlen core competency a szaporodás... Ez van sajnos. "

:DDDDDDDDDDDDDD

Hajnali 6-kor takaríthatom a billenytűzetet meg a monitort! Ráköptem a kávét! :DDDDD

chrisred 2020.05.30. 06:09:14

@Rodney_2: Ilyen a lemaradott társadalmak szerkezete. Magyarországon is minden mérnökre jut tíz funkcionális analfabéta. A szőke Hansi kihalása meg nem kenhető a körülményekre, mint a migráció, ki engedhetné meg magának, hogy családot alapítson és gyerekeket neveljen, ha nem ő?

chrisred 2020.05.30. 08:19:00

@civisvaros___: Bosszút áll Soroson, mert a támogatásával politikusi karriert csinált? Pár évvel azelőtt, hogy az
elemében lett volna, 26 évesen kapta a Soros ösztöndíjat, amikor családja már volt, de szakmája semmi.

lecsós 2020.05.30. 10:26:53

@birkamenet:
Ott kurta el a szadesz ott a kerekasztalnál 90-ben, hogy azt hitték, negyed tudással felvértezve, meg hogy néha-néha rághatták a küszöböt a nyugati szalonok előszobájában, ezzel azt hitték, a maszoppal együtt, hogy náluk van a bölcsek köve, és szétlophatnak mindent 94-tól. A módszerváltók sem voltak jobbak, mondhatni gazdaságilag kicsinálták az országot. Ezek leszármazottai - a 60-as években születettek - adnák elméletileg a gerincét a mostani elitnek ugye. Na most ezek a figurák utazgatnak a világban, és tolják a businesst, meg osszák az észt. Egy baj van velük, nem akarják azt felfogni, hogy már nincs kibaszott kommunizmus. Ha itt tényleges rendszerváltás lett volna, akkor nagyon másképp állna a helyzet. Ott tartunk, hogy 30 év alatt annyira kinyalta a seggét a nyugatnak az itteni politika, hogy egy kibaszott tökös szakszervezet nem tudott kifejlődni e kis hazában.
A kedves usa-ban a parasztok most keményen fellázadnak, és szerintem ennek lesz még következménye arrafelé. Látom a pösti menedzser családot, akik "lejönnek vidékre" és megmártják hab testüket a tóba, és azt hiszik, hogy tényleg értenek ahhoz amit csinálnak , pedig nem.
Ha a menedzser kaszt értene ahhoz, amit csinál, akkor megyénként lenne legalább 10-15 exportképes kisvállalat 15 fó foglalkoztatottig, és lenne ugyanott 4-5 komplex integrátor. De ehhez balfasz volt az eddigi 30 évben a menedzser réteg, hogy ezt elérje. A baloldal ott volt balfasz, hogy térképnek nézte a vidéket, ahol mindent meg lehet tenni. Oszt jött a viktor.
A viktoriánus kor 10 éve egy tünet, annak a balfasz hozzáállásnak a tünete, hogy a baloldal kurvára elfelejtette azt, hogy milyen baloldalinak lenni, milyen védeni a kisembert. Elkezdték nyalni a neolibek seggét, és 98-ra a balfasz módszerváltókkal befejezték az ország kifosztását.
A táncoló gyerek sem tanulta meg a leckét, el is mondta, lett is belőle komoly lázadás. Van egy vonulat, ami végigfut az elmúlt 30 éven.
Az innovációs platformokat az országban 85%-ban a multik uralják, ők döntik el, hogy mikor mennyi lóvét visznek ki az országból, roppant egyszerű ez. Sima gyarmati gazdálkodás, sok esetben sokkal rosszabb a helyzet, mint a gyarmati időkben, Indiában.
A viktor azért jött, hogy kreáljon valami prosperitást, és elérje újra az 1970-es évek végi aranykort, ami az akkori nyugat fejlettségi szintjének 60 %-a volt, de fasza volt benne élni az emberek szerint. Ha ebben tud valamit produkálni, akkor okkés lesz, ha nem, akkor gondolkozhat.
A komcsik egyet tudtak, amit ma kurvanehéz felfogni. Hagyni kell az embert vidéken, hogy azt csináljon, amit akar. Ha ezt képes felfogni, és becsatornázni, akkor nyert.
Pest meg vagy szinergiába kerül a vidékkel, és felveszi a tempót, vagy egyszerűen nem lesz kapcsolata az ország többi részével, de akkor marad a fidesz örök időkig. Igény lenne egy tényleges baloldali pártra, eddig nem jött össze. nem baj, majd jön egy Y-os, vagy egy Z-s oszt megcsinálja a XXI. századi változatát.

Még valami.
www.youtube.com/watch?v=3vbZkdtAE0Y
Nick Hanauer, milliárdos csóka, befektető, stb, aki azt mondja, hogy az alacsony keresetűek nem azért keresnek keveset, mert a melójuk "low paid job" hanem azért, mert egyelőre kicsi az érdekérvényesítő erejük. Itt a covid után kicsit másképp lesz a helyzet.

Szóval birka, értem én hogy utálja a menedzser kaszt a népet, mint a szart, ez kb. mindenhol így van, erre képezték ki az embereket, nem is volt ezzel semmi gond eddig. Most komoly gondok lesznek vele, olyan 3-5 éves távlaton belül. Erről tolják a dumát, hogy változni fog a kapitalizmus, nem kicsit, és mivel változni fog, és mivel a tulajok lóvét akarnak keresni, nem fogják engedni, hogy 17. századi tudással vezessenek egy XXI. századi vállalatot, aki nem képes változni, azt ki fogják baszni. Ez megy nyugaton. Olyanok, ami még 2 éve is elképzelhetetlen lett volna, ma természetes.

Emzé Periksz 2020.05.30. 10:28:42

@Rodney_2: Ha elmegy a T. szerző egy nyugat-európai vagy amerikai egyetemre, azt tapasztalja, hogy az újonnan belépő kollégák többsége indiai-kínai-afrikai.

Emzé Periksz 2020.05.30. 10:33:38

@chrisred:
De nem így van. Zsigmond királyt Siklós várában tartották fogva, amíg jobb belátásra nem tért és elhagyva germán erőszakos viselkedését, nem kezdett el a magyar szokásokhoz méltón viselkedni.

Emzé Periksz 2020.05.30. 10:33:45

@chrisred:
De nem így van. Zsigmond királyt Siklós várában tartották fogva, amíg jobb belátásra nem tért és elhagyva germán erőszakos viselkedését, nem kezdett el a magyar szokásokhoz méltón viselkedni.

Emzé Periksz 2020.05.30. 10:38:09

@is: A nemzet fogalma és jelentése nem 19. századi találmány. A nemzet új értelmezése 19. századi: a nemzet állampolgárok halmaza. Nahát ez nevetséges.

chrisred 2020.05.30. 11:29:27

@Emzé Periksz: Először is értelmezhetetlen számomra az, hogy nem így van. A Zsigmond elleni puccsot semmilyen jogszokás vagy hagyomány nem tette törvényessé. És az hiúsította meg, hogy jó magyar nemesi hagyomány szerint az összeesküvő klikkek egymással sem tudtak megegyezni, és a végére kiderült, hogy egymást jobban utálják, mint a királyt.

chrisred 2020.05.30. 11:34:24

@Emzé Periksz: Nem, a lényegét nem érted. A polgári társadalom nemzetfogalma területi alapú, az állam fennhatósága alatt álló terület lakosai alkotják. Ellentétben a feudális rendi nemzettel, ami a személyes függés rendszerén alapult.

Rodney_2 2020.05.30. 12:08:53

@chrisred: A szőke Hansi kihalása:
Mivel a feleségem kiterjedt rokonsága él Németeknél (56-ban menekültek vissza és kaptak egyből állampolgárságot "genetikai" alapon), van némi infóm a korábbi dolgokról. Az döbbentett meg hogy amikor kialakult a nagy német jóléti állam (és a német munkanélküliek milliószám fél éveket hesszeltek a török tengerparton a "segélyből", miközben török vendégmunkásokat kellett importálni milliószám, ennél nagyobb elkúrás nincs) akkoriban volt egy viszonylag széles réteg akiknek választani kellett hogy vagy lesz 1-2 gyerekük, vagy ha nem akkor pont elérik azt a szintet hogy Mercedesszel járhatnak. Aztán ennek megfelelően döntöttek (ezt a rokonok mesélték még évtizedekkel ezelőtt)
A feleségem gyerekkorában volt is kinn egy ideig.
A social engineering a németeknél nagyon el lett kúrva. Pl az óvodákat és "napközit" úgy sikerült megcsinálni hogy amellett a nők nem tudtak dolgozni menni (pl csak 4 óra volt egy óvoda és kaját is kellett vinni a gyereknek), csak arra volt jó hogy anyuka el tudott menni fodrászhoz meg bevásárolni. Ettől nyilván sokkal rosszabbul éltek mintha 2 kereső lett volna a családban.
Ha valaki megnézi a régi Tatort meg Derrick filmeket, akkor ott jól látszik, hogy még a szegény családoknál is normális volt hogy csak a férfi dolgozott, még akkor is ha nem is volt gyerek. Az eredmény meg ma látszik (azért lehetett ezt sejteni korábban is)

A kihalás miatt kell a migráns, csak az agyhalott liberálfasiszta társadalomban nem lehet azt mondani hogy csak egészségügyi meg IT végzettségű "majomembereket" engedünk be, hanem elő kell adni a degenerált emberi jogi dumát aminek aztán az a hozadéka hogy a beözönlő világ szemetje 80-90%-a maximum kebabosnak jó. Esetleg a gyerekeikből vagy unokáikból lehet valami ha sikerül az integráció és lesznek még jó iskolák (mert pont az mitől nem fog összeomlani??)

Emzé Periksz 2020.05.30. 12:33:54

@chrisred: Nem, nem így van. Félremagyarázod.

Emzé Periksz 2020.05.30. 12:35:40

@chrisred: az álomvilágodban legfeljebb

Emzé Periksz 2020.05.30. 12:40:20

@chrisred: "jó magyar nemesi hagyomány szerint az összeesküvő klikkek egymással sem tudtak megegyezni"

Ezt a hagyományt te itt és most találtad ki. Így nem lehet érvelni, nem lehet beszélgetni, nem lehet komolyan venni senkit.

chrisred 2020.05.30. 13:08:36

@civisvaros___: A földalapú társadalom egyáltalán nem volt területi elvű. Nem az számított, hogy hol volt a birtok, hanem hogy ki volt a birtokos.

chrisred 2020.05.30. 13:11:37

@Emzé Periksz: Nem, csupán ismerem a magyar történelmet. Aki viszont azt hiszi, hogy a Garai-Cillei liga célja az volt, hogy Zsigmondot leszoktassák a germán viselkedésről, az nem sokat tudhat mondjuk a Cillei család származásáról.

chrisred 2020.05.30. 13:13:30

@civisvaros___: Fidesz szerint az nemzeti érzelmű, aki rájuk szavaz.

Emzé Periksz 2020.05.30. 14:35:30

@chrisred: legfeljebb tényeket ismersz a magyar történelemből, hogy mi miért hogyan történt, azt nyilvánvalóan nem

Emzé Periksz 2020.05.30. 15:14:06

@chrisred: röhejes, hogy a saját tévedésedből arra következtetsz, hogy én nem tudok Cillei származásáról. Ez végsőkig kifacsart logika.

white999 2020.05.30. 15:32:06

@Rodney_2: Egy fokkal azért bonyolultabb a történet. A Xar munkára már nem találnak munkást. Az angoloknak is most jön a csalódás, hogy nincs aki leszedje a mezőgazdaságban a cuccot mert a tiszta fajú ária azt nem akarja és főleg nem annyiért csinálni. Tehát azt a meló vették el a kelet európaiak amit nem is akartak csinálni. Ez így van nálunk is alig várjuk, hogy a "kunta kinték" román vendégmunkások végre jöjjenek a földekre. Az ukrán kunta kinték meg egyenesen megváltásnak számítanak a szalag munkára. Csak hát erről viszonylag ritkán esik szó, mert akkor nem lehetne boldogan migráncsolni meg sorosozni.
Tehát hiába írnánk ki mi is a meg a németek is a tendert nem agysebészekre van szükség hanem az aljára.
Valahol ott lenne és lesz is a megoldás, hogy ami csak helyettesíthető biorobot munka azt kiváltani gépekkel, valamint oktatással emelni az általános értelmi színvonalat. Az alja munkát meg elvégeztetni magasabb pénzért, mert a kereslet kínálatnak ez a törvénye. Itt van és lesz rengeteg ember akinek a szellemi képességei magasabban kvalifikált munkát nem engednek meg, akikkel kezdeni kellene valamit. Ami nem csoda mert iszonyatos mértékben fejlődött a világ. Utóbbi 100 évben többet mint előtte összesen. Ezt a kollektív emberiség még úgy ahogy lekövetni de az ember egyéni szinten már nem. Hosszútávon egyre kevesebb és egyre értelmesebb emberre lenne szükség a fenntarthatósághoz. Jelen állás szerint ennek pont az ellenkezője zajlik ráadásul ez egy évtizedekre évszázadokra átnyúló folyamat kellene hogy legyen szemben egy politikussal aki max 4 évben gondolkodik de sokkal inkább két hétben. Szóval a kilátás, nem hogy nem biztató de nincs is. Ergo rövid távon még mindig a migráncs a megoldás, még ha látszik is, hogy az se vezet sehova

chrisred 2020.05.30. 16:53:08

@Emzé Periksz: Mindig elképeszt, ha valaki a tények ismeretének hiánya ellenére akar következtetéseket levonni.

chrisred 2020.05.30. 16:54:11

@Emzé Periksz: Nem, a te tévedésedből következtettem.

lecsós 2020.05.30. 17:23:34

@white999: Nem érted Angliát, az a gond. Ott az elit nem megy ki a földekre, és az angol sem, mivel ott még van olyan, hogy kapitalizmus. Az meg azt jelenti, hogy ha Surreyben az átlag fizetés Ł 33 000, akkor az átlag alatt nagyon nem akar dolgozni egy angol, kurvaegyszerű az élet. Ezt hozta az EU, a 70-es évek elején, amikor még nem voltak EU tagok, eléggé szegények voltak, de akkor sem tolták a kulimelót. A leszakadó harmadik generációs fehér, aki a benefit streeten él, esze ágában sincs elmenni melózni, mivel kevesebbet keresne egy melóhelyen, egyszerűbb, és jobb élet ezen a szinten a benefit street, mint pl. egy mekiben tolni a melót shiftben.
Szóval az angol elit nem lakik olyan helyen, ahol keveredhetne a néppel, kurvaegyszerű ez. A német is ugyanezt teszi. A gond azzal van, hogy sem az ómigránsokat - németeknél a törököket, Angoloknál a pakikat - nem tudod beterelni a gyárakba, mivel nem azért él ott a harmadaik, vagy az ötödik generáció. Nagyobb mecsetet építettek, mint a Kölni Dóm tornya. A paki megél a négy egyedülálló papíron nem feleségével, meg annak gyerekeivel, ahogy kell. A német ugyanez.
Kellene a jó melós, az meg van is, csak nem kurvaolcsó, és mivel talpraesett, jobban iskolázott, mint a helyi erők, belpiacon szarráveri az őslakos melóst. Ezzel a történettel nem tudnak mit kezdeni, ebből van gond.
Van egy olyan felfogás, van ilyen, hogy alja munka. Kb. el fog telleni még 1-2 év, és nem lesz ilyen, hogy alja munka, munka lesz, amit ha nem fizetnek meg tisztességesen, akkor nem lesz elvégezve, ezen meg nem segít itthon pl. a rabszolgatörvény, de nem segít rajta az automatizáció sem. Kínában ugyanannyiba kerül a munkaerő, mint itthon, vagy sok helyen Európában. A covid után át fog alakulni a kapitalizmus, ha nem, akkor kicsit több várost fognak felgyújtani, mint most pl. us-ben.

white999 2020.05.30. 17:57:50

@lecsós: Miután leírtad, hogy nem értem Angliát majdnem szó szerint leírod azt amit én, Így nem Angliát nem értem valszeg, hanem téged. Amúgy nem kell Angliáig menni Szabolcsban sem találsz betanított munkára embert. Akkor inkább 54.000-ért sárga mellényben áll vagy kapirgál az út szélén. Nem annyira megterhelő. Kínában is annyi a munkaerő ára igaz. Egy apró szépséghibával, hogy ők 16 órában nyomják. Már nem csak az ár miatt nem tudják visszahozni, hanem mert nem csinálják meg nyugat-Európában. Itt keleten még csak csak. Amit tudomásul kellene venni annak aki nem próbálta, hogy kemény fizikai vagy unalmas melót nyomni éveken évtizedeken keresztül nem is nagyon lehet, ha csak nem ez a jólét netovábbja és a nem éhenhalás elkerülésének a záloga. Azért 50-100 éve de előtte is úgy nézett ki a helyzet, hogy a paraszt reggel kiment hűvösben a földre. Délben kényelmesen megebédelt jó zsíros szalonnából, sziesztázott egyet legurított pár pohár bort, azután folytatta délután saját tempóban. Nem a stressz és a koleszterin szint emelkedés vitte le őket. Ez volt a sötét korszak és a kizsákmányolás kora a tanulmányaink alapján. Akkor most mi van? Az alja munka nem attól alja munka, hogy nem derogál az embernek hanem mert kurva megterhelő. Szalag mellett is azért cserélődnek, mert nem a fizu kevés, hanem nem bírja fizikailag a több műszakot és a robot melót. Egy tanulmány szerint a várható életkorodból 6 év mínusz a több műszakos meló. Szóval nem egy nagy üzlet, mert a keresetet lehet költeni orvosra.

Emzé Periksz 2020.05.30. 22:33:32

@chrisred: Nem, a saját tévedésedből következtettél arra, hogy én mit gondolok.

Emzé Periksz 2020.05.30. 22:36:06

@chrisred: Mindig elképesztenek az olyan másokat kioktató és más gondolatait kitaláló okoskodók, mint te, akik összekeverik a tények ismeretét a saját értelmezéseikkel.

chrisred 2020.05.31. 11:42:50

@Emzé Periksz: Nem, amit én írtam, az tény, amit írtál, az tévedésből levont következtetés. Abból következtettem, hogy fogalmad sincs a tényekről.

chrisred 2020.05.31. 11:45:22

@Emzé Periksz: Engem már régen nem képesztenek az olyanok, mint te, akik azt hiszik, hogy a saját képzelgéseik helyettesíthetik a tényeket, és erről kioktathatnak másokat is.

Emzé Periksz 2020.05.31. 16:26:40

@chrisred: Összekevered a történelmi tényeket a történelmi értelmezéseiddel, majd az értelmezéseid alapján próbálsz meg másokat kioktatni.

"a magyar nemesek ellenállási joga egy leírt szó volt minden tartalom és számonkérhetőség nélkül" Ez pl. egy értelmezésed volt, amit tényként akartál eladni.

Ezt is írtad, ami a tényekkel ellentétes értelmezés, hazugság, kitaláció: "A Zsigmond elleni puccsot semmilyen jogszokás vagy hagyomány nem tette törvényessé. És az hiúsította meg, hogy jó magyar nemesi hagyomány szerint az összeesküvő klikkek egymással sem tudtak megegyezni, és a végére kiderült, hogy egymást jobban utálják, mint a királyt."
A valóságban megegyezés született a király és a főurak között.
Elképesztő, hogy mennyit összehazudoztál már másokat kioktató módon, ez csak egy példa volt.

chrisred 2020.05.31. 18:40:19

@Emzé Periksz: Az nagyon kevés, hogy valamilyen tényről azt állítod, hogy nem igaz. Attól még nem tűnik el. És úgy érvelsz, mint egy gyerek.

"A valóságban megegyezés született a király és a főurak között."

Senki nem állította az ellenkezőjét. Azért született megegyezés, mert a Garai-Cillei liga kiszorította azokat, akik le akarták tenni Zsigmondot a trónról. Ráadásul magad cáfolod azt az állításodat, hogy általános nemesi ellenállás volt az Aranybulla szellemében, amikor a "főurak" kifejezést használod. Valójában Zsigmond uralkodása kezdeti szakaszában a belőle királyt csináló oligarchák bábja volt. Ez a hatalomról szólt, csak te álmodsz bele germán meg magyar meg mittudomén milyen szokásokat. És Zsigmond számára nagy győzelem volt, hogy a bárói ligát klikkekre szakította szét.
süti beállítások módosítása