1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.05. 09:25 HaFr

Mi várható a következő években az Orbán-rezsimtől?

Magyarország lenne a fiatalok Kánaánja? – Sajnos, a szomorú ...

A magyar társadalom gyenge. Mindig is az volt, mióta az európai Nyugat (ahova nem tartozunk) fejlődése elvált a kontinens többi részétől minimum ötszáz, de inkább hétszáz éve. A gyengeség alapvetően az emberek közötti komplex együttműködést megalapozó struktúrák gyengeségét jelenti és maga után vonja a piacgazdaság, a technológia társadalmi hasznosulásának, az erkölcsi rendnek és a politikai rendszernek a gyengeségét. Orbán Viktor rezsimje ebből a felismerésből táplálkozik amellett, hogy 2002 után egyre erőteljesebben használja fel a társadalom ellen az etnonacionalizmus -- az egyetlen domináns kollektív cselekvési kódunk -- rombolóerejét. A magyar nemzet önsorsrontó algoritmusa ebben a kódban tenyészik mint -- divatosan szólva, megkockáztatva a metafora túlírtságát  -- vírus, amely időről-időre elszabadul és pillanatok alatt lerombolja a megelőző évtizedek lassú építkezését (lásd Monarchia vs. etnicizmus, lásd Bethlen-féle konszolidáció vs. etnicizmus, lásd rendszerváltás vs. etnicizmus). 2010-ig a társadalmi gyengeség és az etnonacionalista kód együtt érzékeny egyensúlyban volt a Nyugat szívó hatásával, napjainkban azonban -- ahogy a COVID-pánikban a centrifugális erő radikálisan megcsappan -- nyilvánvalóvá válik, hogy az előbbiek újra felülkerekednek. Magyarország gyorsuló süllyedése és maradék fejlődőképességének szétesése előtt nincs immár semmilyen gát.

A magyar gazdaság és a pénzügyi rendszer agyaglábakon áll. Termelékeny részének túlnyomórészt nyugati tulajdona és szélsőséges nyitottsága (a belső piac gyengesége), a forint folyamatos elértéktelenedése, a bújtatott infláció és az alacsony devizatartalék, nem hagyva mára komolyabb beavatkozási eszközöket az MNB kezében (még ha nem is feltételezzük, amit nyugodtan lehetne, hogy kerek tíz éve éppen az MNB spekulál a forint ellen kormányzati megbízásból), -- sorolhatnám, de nem akarok gazdasági elemzésbe futni -- olyan kockázatokat jelentenek a magyar nép számára, amelyről annak csak most kezd fogalma lenni.*

A további süllyedés borítékolható, a diktatúra megerősödése mint az egyetlen maradék ellenszer szintén. A fejreállás elkerülhetetlen.

A COVID-válság nyomán prognosztizálható jövő a világban -- a technológiai fejlődés felgyorsulása, a globalizáció humán faktorainak és a tranzakciós/fizikai munkának a relatív visszaszorulása, a nemzetállamok megerősödése -- mind nem a magyar valóságnak kedveznek, ellenkezőleg. Noha nem lehet a jövőbe látni, de Magyarország nem tűnik jelenleg a várható változások nyertesének (ahogy, szögezzük le, semmit nem nyert eddig se a gonosz, a civilizált kormányzást hírből sem ismerő orbánizmussal).

Ez a társadalom -- utalok a kezdő mondataimra -- minden bizonnyal ennek a rezsimnek a fogságában marad és gyengül tovább, míg eljön a következő társadalmi robbanásocska, esetleg erőszakos formában, hogy újraossza a kártyákat. De nincs illúzióm: a fejekben és a fejek között az sem fog rendet tenni.

_________________

*Utalok egy kommentre egy másik posztom alatt: "Az Orbán kormány kezdetektől fogva arra épít, hogy vegyél fel hitelt, ezzel pörgesd a gazdaságot, legyél kiszolgáltatott, és ha beüt a baj, megmentünk. Nem lesz kamatemelés, helyette a megtakarítók pénzét fogják elinflálni, mert a megtakarítás, öngondoskodás ennek is, mint minden más bolsevik rendszernek az ellensége (nyilván kivéve, ha haver vagy). Ezt már az önyup államosításnál nyíltan kimondták." Lásd a minap bejelentett megszorításokat.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6315592882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ijontichy 2020.04.05. 14:35:21

@poszt: Mi várható, mi várható... mondjuk ilyesmik? ;-)
index.hu/belfold/2020/04/05/orban_hetfotol_ingyenes_a_kozteruleti_parkolas/

A "jó" Übü király nem bír leállni :-(

Emmett Brown 2020.04.05. 14:36:36

A gazdasági csomag arra lesz ürügy, hogy a saját klientúra átvegye a teljes kontrollt azokban az iparágakban ahol már megvetették a lábukat, és kiszorítsák a még meglévő konkurenciát.

Amit vagy hagynak bedőlni, vagy a zseniális iparkamarai ötlet alapján résztulajdonos lesz az állam, és a jól működő cégeket célzottan tudják átvenni az adatbázis alapján.

Reding Roli 2020.04.05. 16:15:59

Mi várható? Ugyanaz ami eddig, csak mèg sokkal gátlástalanabb eszközökkel ès nyíltabban , hiszen válság van , kellenek az unortodox megoldások...A "crony- kapitalizmus " már lassan nem is megfelelő , ennek a rendszernek a leírására..Ez valamilyen modernkori türannisz, nyílt színi diktatúra társadalmi rendszer tekintetèben, gazdaságilag meg majdnem feudalizmus..
Tömjèn Zsótinak márc.31- èn ez volt a legfontosabb:

"A termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról" című javaslat a célja indoklása szerint "a több mint 20 éve lezáratlan részarány-földkiadási eljárások" lezárása, alapvetően az osztatlan közüs tulajdon rendezése. A javaslat lényege, hogy "Azon földrészlet, amelyre az ingatlan-nyilvántartás szerint termelőszövetkezeti földhasználati jog van bejegyezve, 2021. január 1-jén a törvény erejénél fogva az állam tulajdonába és a Nemzeti Földalapba kerül",

Már megint lopni akarnak, más tulajdonát elvenni ès átjátszani a már eddig is ezermilliárdos vagyont bitorló nemzeti oligarcháknak , hogy legyen mèg több ingyen bevètel a földalapú támogatásokból, legyen vadászterület ...
Döbbenet , hogy ezek a hazaáruló hoszpodárok nem azon gondolkodnak , hogy milyen milyen eszközökkel mentsèk meg az èhezès szèlèn álló borsodi, szabolcsi szegènyeket- hanem saját uradalmaik, hatalmuk èpítèsèvel vannak elfoglalva...

Megmondom èn mi jön a következő èvekben: lesz egy pont, amikor vègleg betelik a pohár , amikor elfogy minden emberi türelem ès anyagi tartalèk , akkor pedig jön a forradalom vagy polgárháború..
Erre egyre nagyobb esèlyt látok , sajnos....Arra , hogy Orbánt szabad választáson le lehessen váltani, közel nulla az esèly...

Emmett Brown 2020.04.05. 17:15:25

@Reding Roli: az állam válságkezelő alap hitelprogram helyett tagi kölcsönnel cégekbe beszálló megoldása is jó lesz...

lecsós 2020.04.05. 18:11:15

@Reding Roli: Ezt meghirdették a srácok a törvényalkotási programban, ebben nincs hiba. Ez egy 30 éves problem, amit valahogy orvosolni kellene, nade majd az lesz az érdekes, hogy mi lesz a végrehajtási rendeletben, meg hogy mi lesz a gyakorlatban, ott lesz majdan az okosság.

@Emmett Brown:
Szimplán azt vezetik be, ami pl. a Franciáknál nagyjából évszázados hagyomány, a kérdés hova fut ez ki. Most UK is benne van ebben a történetben nyakig. Pl. vasutak így járvány alatt.

abdul hackeem 2020.04.05. 18:46:03

@ijontichy: Ki kell hozni belőle a maximumot: _azonnal felmondani a parkolási szerződéseket okafogyottság miatt.
Minél rosszabb, annál jobb.

abdul hackeem 2020.04.05. 18:53:31

@Emmett Brown: Vegyes tulajdon -> Ezt szajkózza itt évek óta az ügyifogyinak hitt @unionista.
Kocsma népe, mi? :-/

kószák egyike 2020.04.05. 22:40:47

@HaFr Elég pesszimista vagy a magyar társadalmat illetően. Vagy tapasztalati alapon realista?
Minden esetre lehet, hogy megérne egy posztot: Mi várható a következő években a magyar társadalomtól?

Burgermeister 2020.04.06. 07:50:29

Mindenki tudja, hogy a parkolasi bevetelek 90%-a az uzemelteto cegek zsebebe vandorol, az onkori meg szejjelteszi a kezet es magyarazkodik, hogy uzemeltetes, ellenorok, stb....költseges. Hagyjuk ezt, az elso perctol ingyenesse kellett volna tenni.

Magyaur 2020.04.06. 07:58:30

A diagnózis helyes, de az "etnonacionalizmus" nem feltétlenül halálos kór, lám a szlovákok is milyen gyorsan felépültek belőle! Az igazi probléma a magyar beteg élethazugsága, hogy önáltató módon nem néz szembe az ország periférikus létéből fakadó valósággal és nem képes egy értelmes kitörési tervet összehozni, mint egykoron a finnek. Az orbáni jobboldali politika nemzetrontó bűne az, hogy meséivel és atyáskodó igazságtalan büntetéseivel gyerekessé teszi, infantilizálja a társadalmat!

nu pagagyí 2020.04.06. 07:58:31

Magyarországon sikerült kialakítani a szocializmus és a kapitalizmus legszerencsétlenebb kombinációját.

A versenypiac nélküli kapitalizmus lehetővé teszi, hogy a kijelölt oligarchák szocialista módon (társadalmi haszon és anyagi kockázat nélkül) csemegézhessenek a közpénzekből és a közvagyonból, amit aztán kapitalista módon kiélvezhetnek, kurvák, jachtok, kastélyok formájában.

A szocializmusból kihagyták azt, hogy ha szegényesen is, de mindenkinek járt valamiféle szociális biztonság. A centralizált, egyetlen degenerált pszichopatától függő hatalom koncentrációt viszont hiba nélkül sikerült honosítani, a piramis alján található kiszolgáltatott tömeggel egyetemben.

nu pagagyí 2020.04.06. 08:10:20

@Magyaur: A legnagyobb gátja a nemzetté válásnak a trianonkodás. A papíron nagyon nemzeti jobboldali elit még mindig birodalomban gondolkodik, holott van egy nemzeti államunk, nemzet nélkül. Nem is törekszenek arra, hogy a határaink közt élő 10 millió emberből modern nemzetet építsenek és Leragadtak annál, hogy csak az elit (nemesek) a nemzet, a nép meg karattyolhat bármilyen nyelven, csak eszköz, amely szolgálja őket. Megszállóként viselkednek saját országukban. Nem véletlen, hogy a modern nemzetek születését elindító francia forradalom vörös posztó a mucsai elit számára.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.06. 09:08:22

@Magyaur: A szlovák etnonacionalizmus messze nem olyan mélységű és más szerkezetű, mint a magyar; sokkal kevésbé önveszélyes.

ricardo 2020.04.06. 09:20:21

Nietzsche szerint a szellemi nívó általános hanyatlásának egyik tünete, hogy az embereknek mindenről azonnal van véleménye. A vírus, mint tömeges megbetegedést okozó világjárvány 2-3 hetes fejlemény, de máris jelennek meg a vélemények arról, hogy milyen lesz a világ a járvány után. Azok a kényszeresen nagyot mondó értelmiségiek, akik azt sem tudják, hogy mi lesz holnapután, már a következő évekről és évtizedekről értekeznek, egy kisvállalkozás pár oldalas főkönyvi kivonatán sem igazodnak el, de látják a világgazdaság átalakulását. A véleményhez idő kell. Az a természetes, hogy a legtöbb dologról nincs véleményünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.06. 09:28:23

@ricardo: ez igaz, mentségemre szóljon -- ha nekem is szól ez a kiritika --, hogy a rzsim alapalgoritmusát 4-5 éve "felfedeztem", eszerint is működik, a vírus csak gyorsítja az események lefutását

ricardo 2020.04.06. 09:58:56

@HaFr: Ez a "COVID-válság nyomán prognosztizálható jövő" kitételnek szól. Szerintem az ilyesmi túl korai még.

kószák egyike 2020.04.06. 10:09:46

@Bánegressy: Azért kíváncsi lennék minek kell történnie ahhoz, hogy az isten adta nép öntudatra ébredjen és egy valódi polgári nyugatos társadalom kialakulásának az útjára lépjünk.

A kormányzó úr folyamatosan teszteli a tűréshatárt, elmegy a falig. "Elveszem a magánnyugdíj pénztárt, hazudok, hogy majd az állami számlán jóvá lesz írva, nem lesz szó nélkül benyelitek? Ó akkor birkák vagytok, még ezt is tűritek? Remek! A haverom meg a vejem nyer minden közbeszerzést? Tűritek? Az adótokból mosom át az agyatokat? Tűritek? Stadionokat építek az egészségügy meg romokban? Tűritek? Remek akkor csak így tovább... Net adó, ja ezt nem tűritek? Akkor visszalépek."

Lehet szidni a rezsimet, de a nép tűr és bólogat. Kádár népe megtalálta vezérét.

@HaFr: A rezsim algoritmusa a néplélekhez igazodik, a néplélek engedi működni a rezsim algoritmusát.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.04.06. 11:28:08

@ricardo: szerintem nem, mert a COVID nem változtat az algoritmuson, csak gyorsítja a lefutását (több lopás, több hazudozás, radikálisabban romló kormányzati teljesítmény)
süti beállítások módosítása