1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.12.31. 11:25 HaFr

Miért nem tart a magyar ellenzék amolyan TED-előadásokat?

Képtalálat a következőre: „ted talk meaning”

Tegyük fel, a magyar ellenzék jobb része -- és vele a demokratikus-liberális gondolat, a piacgazdaság, a teljesítményelvűség stb. -- a hagyományosan képességhiányos magyar politikai kultúra áldozatának tekinthető; nem tud érvényesülni, mert közegünk inkább kedvez az etno-nacionalista populizmusnak, az államelvűségnek és a felelősséghárító ellenségkeresésnek, röviden az össznépi hülyeségnek. Ez egy szép feltevés, noha az igazság kedvéért szögezzük le gyorsan, hogy nem igaz: a magyar ellenzék kicsiny, jobb része is valamennyire osztozik az általános képességhiányban és erősíti azt -- már csak azért is, amit itt lejjebb hiányolok a munkásságából. (A Momentum tagsága közben nyilván nem az a minőség, mint a szoci párté vagy a dk-é, a Párbeszédé is jobb ez utóbbiaknál stb.)

Tehát ahhoz képest, hogy az ellenzéki jobb minőségű része magát is jobb minőségűnek tartja (hiszen nem jött volna létre különben), nagyon érdekes, hogy nem tesz semmit a választói kompetencia erősítése érdekében, ezzel bővítendő annak a minőségnek a piacát, amelyet (az ellenzék jobb minőségű része) hite szerint képvisel. Az ellenzék nem teszi témává a demokráciát és a demokratikus döntéshozatal tárgyává tehető összes közpolitikai, közjogi stb. kérdést. Nem tudja megmutatni, miért jó, izgalmas, produktív a demokrácia, ha rendesen működik, azaz nem tud -- és szellem láthatóan igénye sincs ilyesmire -- kedvet csinálni a demokráciához. Márpedig, mivel olyan kicsi a nyilvánossága, ezt a munkát már az előző (legalább az önkormányzati) választások másnapján el kellett volna kezdeni az ismeretterjesztés és a participáció követeinek kiválasztásával és a legalkalmasabb struktúra megkeresésével.

A legalkalmasabb, legkézenfekvőbb módja az ilyen népszerűsítésnek és közegformálásnak a viták mellett könnyed előadások (előadássorozat) megszervezése szerte az országban, videóra véve, külön csatornát létrehozva rá stb. Sokak előtt ismertek a már Magyaországon is folyó TED-előadások, amiket bármilyen, így a politikai témáknak is lehetne szentelni és történik is ez a világban nagyon sok helyen. A TED a Technology, Entertainment, Design rövidítése, ahonnan elindultak a témák, de azóta jelentősen kibővültek ezek gyakorlatilag minden diszciplina és érdeklődési terület irányában.

Szóval, miért nem tesz semmit az ellenzék a saját választóinak nevelése, választói körének kibővítése, a demokrácia izgalmának megmutatása érdekében, hogy egyre több ember lássa, mit veszít a fideszes országrombolással? Egy ilyen sorozathoz (amely nem két-három, hanem többszáz darabból állna) persze jól beszélő, hozzáértő emberek kellenek, nemcsak azért beválogatva az előadókat, mert szürke a kardigánjuk, fizetőképes támogatók vagy még nincsenek 16 évesek. Csodálkozna az ellenzék, milyen gyorsan kiderülne, hogy az embereket nagyobb számban vonzza az értelmes szó, mint hittük, hirtelen megnő a képzelőerejük és még a végén több százezerrel többen sereglenének ama zászló(k) alá, amely(ek) megismertették velük a demokrácia értelmét és élményét. 

"Emberek, ebben mind ti dönthettek közvetve vagy közvetlenül. Nem lenne érdemes egy ilyen országot csinálni?" Az előző posztomból más okból összeszedett néhány téma: Van-e esély a cigányok akkulturációjára? Mi lesz a robotizációval érintett alacsony képzettségű emberekkel? Szánjunk-e a növekvő nyugdíjas rétegnek munkaerőpiaci szerepet? Van-e az államnak dolga a vállalati szektor versenyképességének javításában? Mik legyenek a magyar KKV-k ámogatásának fő (EU-barát) szempontjai és megmaradnak-e a multik letelepedési támogatása és adókedvezményei egy új kormányban? Milyen adórendszert szeretne az ellenzék azon kívül, hogy a mait igazságtalannak tartja és látja-e kockázatát is az egykulcsos nyereség- és személyi jövedelemadó kiszorításának? Hogyan csökkentené az állami kiadásokat? Tervez-e további privatizációt? Mi lesz a romló infrastruktúrával? Lesz-e áttörés a digitális kompetenciákban, hogyan? Milyen legyen az MNB inflációs, árfolyam- és kamatpolitikája? Mit tenne a fideszes oligarchák vagyonával és hogyan szerzi vissza a már kimenekített és még kimenekítendő pénzeket? Van-e antiszemitizmus Magyarországon? Mi az és mi legyen a nemzeti kultúrával? Legitim-e a gyerekverés a nevelésben? Miért (ne) legyünk Ausztria? Miért kell liberális demokrácia? Ki veszít a kapitalizmuson? Hol húzzuk meg az állam határait az élet szabályozásában? Legyünk-e a büszkék a magyar történelemre? Miért nincs polgárság? Miért nincs szabadság? A Trianon-Auschwitz törésvonal. Stb. Stb.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6115377558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2019.12.31. 13:27:42

Engem is érdekelne, ha lenne ilyen. Jó lenne valamiért szavazni az ellenzékre, nem csak valami ellen. Ráadásul egy ilyen (jól összerakott) előadássorozat mellett még nyilvánvalóbbá válna a kormánypártok ötlettelensége is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.12.31. 14:28:10

@Khonsu: vajon mennyi esélyt adjunk egy ilyen létrejöttének? 1-2%?

Khonsu 2019.12.31. 15:03:11

@HaFr:

Annál sajnos szerintem se sokkal többet.

Mickey Pearce 2020.01.01. 15:54:59

Na itt van nektek TED előadás. Ilyenekből kell többet importálni és akkor magyarkodás helyett lesz robotizáció, meritokrácia meg progresszió és simán utolérjük a Nyugatot

youtu.be/m-jpwHPsHDQ

BUÉK és Szebb jövőt! :)))

morph on deer 2020.01.01. 23:30:03

@Mickey Pearce:
Akkor a vak komondorok exportja Katarba, mégsem egy nyerő koncepció.
A francba...

clemens 2020.01.02. 04:33:07

Látom magam előtt a hömpölygő tömeget a "Milyen legyen az MNB inflációs, árfolyam- és kamatpolitikája?" c. előadáson...
Tipikusan az a kérdéskör amit nem demokratikus vitával kell eldönteni, hanem egy demokratikusan megválasztott kompetens vezető döntésével.
Egy lépéssel hátrébb lépve, inkább arról kellene társadalmi vitát folytatni, hogy 30 év alatt mit adott nekünk az un. demokrácia?
Pontosabban miért nem adott érzékelhető élményt, a parttalan pofázás lehetőségén kívül. (bármely kormány idején)

neoteny · http://word.blog.hu 2020.01.02. 07:28:45

@clemens:

""Milyen legyen az MNB inflációs, árfolyam- és kamatpolitikája?" c. előadáson...
Tipikusan az a kérdéskör amit nem demokratikus vitával kell eldönteni, hanem egy demokratikusan megválasztott kompetens vezető döntésével."

Ah, de a jegybanki bohócok inkompetenciája csak _utólag_ derül ki, és akkor sem ismernek be semmit: az, hogy az ország gazdasága vért köp fel időnként mindig _mások_ sara. A nemzetközi helyzet _mindig_ begyűrűzik.

VT Man 2020.01.02. 11:06:21

@Bánegressy:
Az általad berakott hvg.hu-s cikk csak az előfizetők számára olvasható, kár volt belinkelni.

Törpvadász 2020.01.02. 11:39:26

@VT Man: De a lényeg azért lejön belőle... Akkor.márbinkább a Honfoglalás Demjéntől, vagy a Magyarország, amit Geszti írt át és Oláh Ibolya énekelt el. Nekem amúgy se egy politikus mondja meg, ki kell, hogy tetszen és a magyarságomat mi fejezi ki... Múlthamisító banda az egész fidesz a mini szterelnök m..fiafőnökkel az élen.

Törpvadász 2020.01.02. 11:46:27

@clemens: Ok. Ez nem egy érdeklődést kiváltó kérdés, de az már lehet, hogy legyen e gyenge a forint, vagy hogy akarja-e a lakosság megfizetni a gazdasági szereplők, köztük M.Lőrinc, O.V nagy kebelbarátja gazdagodását, amit az MNB "árfolyampolitikája" támogat???? Amúgy a jb elnökünk tud olyan zöldeket mondani, hogy még egy csecsemőnek is kilóg a lóláb. Vagy a Jobbik után szabadon: a ló lóg ki, nem csak a lóláb...

DrGehaeuse 2020.01.02. 17:02:25

@civisvarosi2: Ennek a Csepelinek speciel van némi igazsága. Ilyen elcseszett búvalbélelt sírvavigídó mentalitással nem csoda hogy nam jutunk sehova...

Bogomil 2020.01.03. 13:36:32

"A Momentum tagsága közben nyilván nem az a minőség, mint a szoci párté vagy a dk-é, a Párbeszédé is jobb ez utóbbiaknál stb."
Végeztél kutatásokat az említett pártok tagságának körében?
Mert ez így eléggé vitathatónak tűnik, ráadásul nem is definiálod mit értesz azon, hogy "jobb"...
Persze azzal abszolúte egyetértek, hogy az ellenzéknek sokkal hatékonyabban kellene edukálnia a választópolgárokat.

tele.phone 2020.01.05. 13:17:26

Szerintem egyfajta gazdaságpolitikai kiegyezésnek kell megtörténnie a "balliberális" oldal és a szélesebben vett középosztály között ahhoz, hogy egy kormányváltásnak értelme is legyen. Röviden, a mai demokratikus ellenzéknek le kell tudnia mondania a felelőtlen fiskális politikáról. Az összes többi kérdés ennek a függvénye. Az előző blogposzt alatti kommentemben a pesszimista szcenáriót vázoltam fel, de ennek nem kötelező megvalósulnia, ha a megfelelő emberek kellőképpen elgondolkodnak.*

Legkésőbb a 70-es évektől kezdve a magyar balliberális oldal - és ebbe a Momentum, mint holdudvar vagy társadalmi réteg is beleértendő! - meghatározó gazdaságpolitikai élménye, és egyben az egyetlen gazdaságpolitikai eszköz, amit konzisztensen alkalmazott, a stop-go gazdaságpolitika. Röviden, hitelekből költekezni, amíg lehet, majd megszorítani annyira, hogy a hitelezők bizalma minimálisan visszatérjen, aztán folytatni a költekezést. Ez olyan, mint a jojódiéta: kampányszerű rövid fogyókúrák által időről-időre megszakított zabálás. A jojódiéta eredménye az elhízás, a stop-go gazdaságpolitikáé meg az eladósodás.

Stop-go gazdaságpolitika mellett nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen értelmes strukturális átalakításokat kezdeményeznie a gazdaságpolitikának.** Hiába tűnnek fontos kérdéseknek a digitalizáció, robotizáció, K+F, egészségügy, okatatás stb. (egyébként azok!), stabil fiskális politika és finanszírozási háttér nélkül nem lehet az ezeket célzó közpolitikákat rendesen megtervezni és megvalósítani. Emlékszik még valaki a 2007-8-as Gyurcsány/SZDSZ-féle egészségügyi "reformra"?

Ráadásul a stop-go gazdaságpolitika sokkal kevésbé lehetséges huzamosabb ideig a mai világban, mint régen. A 70-es és 80-as években nyugat politikai megfontolásokból is folytatta a hitelezésünket. De a rendszerváltással bekapcsolódtunk a globális kapitalizmusba, ami egy sokkal keményebb versenyhelyzet, mint a KGST. Magyarország most már gazdaságilag nagyon nyitott ország, ezért a felelőtlen, instabil és eladósító fiskális politika lényegében életveszélyes stratégia.

Nem elég azt megmondani, hogy mit csinál Orbán rosszul. Azt is tudni kell, hogy mit csinál jól: mi az, amit meg kellene tartani a mostani közpolitikákból egy kormányváltás után is. Persze más kérdés, hogy ezt ki kell-e mondani, és ha igen, milyen hangosan és milyen körben. De a lényeg a megértés és a tényleges elköteleződés. Ha viszont a balliberális oldal bourboni restaurációt csinál ("semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek"), akkor még a demokrácia helyrebillentése sem fog sikerülni.

*Egy többé vagy kevésbé távoli hasonlatként Tony Blair és a New Labour a brit középosztállyal való 1997-es kiegyezését lehet felhozni. Egybként bár úgy tűnhet, hogy a magyar választópolgárok gazdaságpolitikai tudatossága átlagban nem annyira erős, mint a briteké, ettől még lehet egy implicitebb formában kiegyezésről beszélni a magyar esetben is.
**A magyar stop-go gazdaságpolitika megszorításait gyakran strukturális reformokként akarták eladni, de valójában inkább voltak fűnyíróelvű kiadáscsökkentések, infláció-felpörgetések, illetve a kevés strukturális átalakítás is inkább csak kampányszerűen és átgondolatlanul volt elindítva.

neoteny · http://word.blog.hu 2020.01.05. 22:05:16

@tele.phone:

"Azt is tudni kell, hogy mit csinál jól: mi az, amit meg kellene tartani a mostani közpolitikákból egy kormányváltás után is."

Na végre egy könnyen megválaszolható kérdés: semmit.
süti beállítások módosítása