1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.10.31. 08:50 HaFr

Honnan érkezik a szolgalelkek serege?

Képtalálat a következőre: „pataki kollégium”

A hétvégén Tokaj-vidéken jártunk, sikerült is megszállni egy felcsúti tulajdonú szállodában, de hát manapság alig van valaki, aki napi rendszerességgel ne támogatná a rezsim élenjáróit valamilyen vásárlásával a villanytól kezdve az élelmiszeren át a szállodákig -- ezzel elkerülhetetlenül hozzájárulva a NER fenntartásához. De, gondolom, ez is cél volt. Elérték.

Útközben - a pataki kollégium előtt, most épp a debreceni református kollégium közvetlen szomszédságából írva - elgondolkodtam, mit adtak nekünk ezek a híres intézmények vagy más elit iskolánk, a magyar szellem legjobb történeti inkubátorházai. Hagyjuk most, hogy éppen hol tanyáznak a gimnáziumi rangsorokban, és hol tanyáznak ma magyar felsőoktatási intézmények a nemzetközi rangsorokban, mert amit keresek, az éppen nem fog megmutatkozni a rangsorokban, legföljebb áttételes köze van hozzájuk.

Ezek az iskolák -- és a nem említett híres alma máterek szerte az országban -- szándékaik szerint nem elsősorban a jövő tudósait képezték, hanem -- összhangban a gimnázium klasszikus európai hivatásával -- embereket emberré neveltek, sokan még azt is beleértették, hogy ezt a közösségeik és az ország javára. Biológiai lényeket erkölcsi lényekké -- jellemekké -- a legjobb antik-keresztény-európai tradíció szerint.

Mindig megütközök, bármikor merengek el ezen, most éppen egy Freund nevű professzor levele kapcsán, hogy mennyire sikertelennek bizonyult a missziójuk. Legalább száz éve -- de valójában már jóval az ezt megelőző időkben, amire bizonyítékok reprezentatív líránk, a magyar szellem lelkiismeretének jajkiáltásai hovatovább ötszáz éve --, hogy ez az elit silányra sikerül en masse. Míg tudományos téren egy ideig a legjobbak között volt, erkölcsi tekintetben mindig jóval elmaradt az átlaga attól, amire az országnak szüksége lett volna (lásd, ha nem mást, a történelmi hatását, lásd a mai összteljesítményét, kivált a humánum klasszikus eszményeinek feladását, feláldozását, a leölésükben való tevőleges segítséget). Mennyire halvány csillag volt ez és folyamatosan halványuló maradt, ha csillag egyáltalán! Mennyire nem váltotta be az ideákat és a kora ifjúsághoz fűzött reményeket!

Miért Patak, Debrecen, Pápa, Pannonhalma, a Fazekas, a Fasor -- mindent összevetve -- drámai kudarcossága?

127 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8315274678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2019.10.31. 13:30:48

A FB-on már szóltam hozzá, de még valami eszembe jutott:
A gimnáziumoknak is jót tenne, ha erős autonómiával és anyagi függetlenséggel rendelkeznének a felekezeti fenntartás mellett is. A fenntartó inkább legyen mecénás és ne irányító. Tandíjjal kellene megerősíteni anyagi függetlenségüket. Az esélyegyenlőség érdekében állami, felekezeti és magán-céges ösztöndíjak rendszerét kellene kialakítani.

BiG74 Bodri 2019.10.31. 15:55:15

Egy korrekt helyzetelemzés után furcsa a címre nézni. A szolgalelkek tömege nem szolgalélek csak él. A jelenlegi rezsim undrító húzása, hogy mindenbe belemászik, és mindenhol ki vagyunk szolgáltatva.
Akiknél kezdődik a szolgalelkűség azok az elvileg képzett, nyelveket beszélő emberek, akik a kiváltságos pozíciókért, pénzért bármiben szolgálják urukat. Azoknál zárul, akiknek nincs önálló emberi világa, nincs humánuma, csak zavaros gondolatok szabadságról, mely jól körülírt határokkal rendelkezik, nemzetről, melyről ők döntik el éppen ki lehet a része, országról melynek csak az a része legitim és létező, mely velük egyetért fejet lehajtva!

2019.10.31. 17:02:02

freund tamás levele kapcsán végignéztem tudományterületenként számított egyetemi rangsorokat. az orvoslást és a gyógyszerészetet leszámítva nincs top 500-as egyeteme magyarországnak. semmilyen tudományterületi bontásban. és van 4 város, ahol van top 1000-es felsőoktatási intézmény. budapest, debrecen, szeged és pécs. ennyi. budapesten az magyar viszonylatban általános képzés messze a legjobb. debrecen nyújtja a legszélesebb szakképzési környezetet úgy, hogy magyarországi intézmények lényegében semmiben nincs a világ élvonalában. itt tartunk. de ez 2010 előtt is így volt. az orbánozás e tekintben is fals. véleményem szerint. ez a széthúzás és nem a szolgalelkűség eredménye.

ma 101 éve lőtték le tiszát. és debrecenben konszenzus van abban, hogy talán mégsem kellett volna lelőni. budapesten nincs. errefelé konszenzus van abban, hogy bármilyen is a magyar oktatási rendszer kihelyeznek képzéseket kárpátaljára, partiumba és erdélybe. budapesten nincs. és ezeket hosszasan lehetne sorolni.

2019.10.31. 17:17:56

@DrGehaeuse:
nem az a probléma, hogy nincs autonómia. hanem az, hogy nincs összetartás országos méretekben. mert budapesten van egy őrült vita arról, hogy kik kerüljenek a csúcsintézményekbe. egyik oldalon sincs elegendő arra érdemes sajnálatos módon. nincs magyar elit. van egy értelmiségi csoportosulás, amelyik azt mondja, hogy nem is kell. a kutatási térületek olyan mértékben specializáltak, hogy ezek csak a nemzeti, nemzetközösségi keretek között nem tarthatók. és ezért nemzetek felett álló elitek lesznek a jövőben. amelyeket egymással versengő magánjellegű kockázati tőkealapok üzleti titkok mögé rejtve finanszíroznak. ahogyan ez amerikában működik. ez az atlantista, transzatalntista elképzelelés. ezt diktálja a nyugat. és kérdés, hogy ehhez a rendszerhez magyarország csatlakozik, vagy nem csatlakozik. és ebben nincs egyetértés.

2019.10.31. 17:59:37

@DrGehaeuse:
az ellenoldal azt mondja, hogy legyen magyar iskola. a királyi magyarországot újrateremti. csak előzetesen eltakarítja a komcsi, libsi söpredéket. ezt támogatja a fidesz és a támogatta a jobbik. 20-30 városban a polgárság úgy döntött, hogy az ellenzéki pártoknak adnának egy egy esélyt. ezekben a többség elseperné az rezsimet. seperje el. a tiszántúl kíváncsian várja az "összefogás" intellektuális megnyilvánulásait. nincsenek túlzott elvárások. ahogy mondani szokás szolnoktól keletre a ló: "lú".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 18:42:13

@cívisvárosi:

"nem az a probléma, hogy nincs autonómia. hanem az, hogy nincs összetartás országos méretekben."

Ezt Mussolini sem mondhatta volna szebben.

2019.10.31. 18:50:23

@neoteny:
erről van szó. az egyik tábor szerint az államalkotás, a másik azt, hogy maga a fasizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 18:55:27

@cívisvárosi:

"az egyik tábor szerint"

Nah, egészségesen kifejlett fasizmus az. És ezért vagy te egy ördögfajzat: mert úgy tolod ezeket az ordas eszméket, hogy a blöffjeidre ráhíváskor egy 'független' pózt veszel fel. Ezek már ismert posztmodern 'vita'technikák: az ilyen gagyikat már felismerik a gyakorlott vásárlók.

2019.10.31. 19:02:09

@neoteny:
a társadalmi kohézió mint ordas eszme?

lacko61 2019.10.31. 19:04:51

Szebben nem lehetett volna megfogalmazni, tény sok hülyét az országra szabadítottak ezek az egyházi iskolák.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 19:13:41

@cívisvárosi:

Igen, az általad tolt ordas eszme: az államhatalmi erőszakkal kikényszerített társadalmi kohézió.

2019.10.31. 19:37:08

@HaFr
nem a szolgalelkek serege érkezik, mert azok itt rezidensek.
nekem úgy tűnik, inkább az autonóm, individualista személyiséggel rendelkező egyedek, akik az önérvényesítésüket nem mások rovására, a köz kárára és a kiszolgáltatottak megalázására képzelik. azokat viszont itt betolakodóknak tekintik. idegenlelkűek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 19:42:16

@Bánegressy:

Na ez tömör -- és ebből fakadóan ütős -- lett.

2019.10.31. 19:53:53

@neoteny:
ezt az állam, az egyház és a piac teremti meg. elsődlegesen az állam. a magyar elsődlegesen államnép.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 20:42:17

@cívisvárosi:

"ezt az állam, az egyház és a piac teremti meg."

Ördögfajzat hazudozása.

2019.10.31. 21:01:41

@neoteny:
node még azt is hozzátette, hogy a magyar elsődlegesen államnép, tht. az egyház és/vagy a piac másodlagos.
ebből az tetszik ki, hogy nem szükséges különösebb erőszakot gyakorolni.
az állam személyiségtorzító kohéziója, az érdekeknek elsődlegesen az államtól való függővé tételén keresztül jelentkezik.
alárendelt szerepet enged csak a piacnak. a piaci viszonyokba, az egyes emberek piacon megnyilvánuló érdekeibe az állam beavatkozik(ezek szerint. ezt állítja). az egyház meg eleve olyan szolgáló szerepet vállal fel, amiben az állam az útmutató, illetve az állammal kell egyeztetni a hívek szolgálatát és nem magukkal a hívekkel, ill csoportjaikkal közvetlenül.
már csak anyagi szempontból is.
l.:oktatás, egészségügy, szociális szolgálatok.
ez van. ez tény.
hogy hogyan működik, mitől személyiségtorzító, sőt! sőt, állítom a kohézió ellen hat, az egy hosszabb tanulmány volna.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:08:28

@Bánegressy:

"hogy hogyan működik, mitől személyiségtorzító, sőt! sőt, állítom a kohézió ellen hat, az egy hosszabb tanulmány volna."

Ezt teszi meg a Political Ponerology könyv (egy bizonyos, [szociál]pszichiátriai szempontból):

www.survivorshandbook.com/wp-content/articles/political-ponerology.pdf

Brix 2019.10.31. 21:12:28

"az ellenoldal azt mondja, hogy legyen magyar iskola. a királyi magyarországot újrateremti."- mondja a kolléga...

Én viszont azt mondom: a " Királyi Magyarország" már szinte teljesen újra van teremtve, ha így haladunk, a horthy-korszakhoz képest is visszalépünk lassan ,a demokrácia- és az alapvető szabadságjogok érvényesülése terén.. Orbán szerepe ma "királyként" megkérdőjelezhetetlen, a kezét csókolgatják elvakult, propagandával feltüzelt szervilisei, de ő is gazsulál azoknak , akiktől segedelmet remél a bajban.. ( Putyin, Trump , Hszi-csing Ping )
Teljhatalmú vezetőként irányítja az országot, amely inkább abszolút monarchiaként működik , mert a "nemeseknek"- a politikai-gazdasági elitnek és a vezető értelmiségnek nincs mersze, öntudata, lehetősége sem a "rendi" ellenállásra... A legtöbbjük meghasonult , lefizetett , szolgalelkű vazallusa az Orbán-családnak és a hatalmat gyakorló, pártközeli elitnek...
Ide most lánglelkű lázadókra, rebellis "nemesekre" lenne szükség, és nem elvtelen, gerinctelen megalkuvókra ...Persze, nincs nagy kísértés, amíg Orbán ilyen szinten osztogat, elsősorban a pártközeli nagytőkének, másodsorban a helyi véleményformáló " értelmiségnek" ...

A fő kérdés - szerintem- az, hogy mikor eszmél rá az ország többsége, hogy ki kellene lépni a 21-ik század (poszt)modern világába, hogy létrejöjjön lassan egy önállóan gondolkodni képes, saját sorsáért felelős valóban polgári Magyarország, részben klasszik szabadelvű-konzervatív , részben posztmodern-zöld-techno alapon- a jelenlegi elmaradott , feudális függőségi viszonyokra alapozott társadalom helyett, hogy - végre- felzárkózzunk a nyugathoz, társadalmi és gazdasági fejlettségben... ( wishful thinking..)

Amíg a semmiből jött Orbán-rokon vagy kormányközeli - nagyságos, tekintetes, nemzetes , tiszteletes, méltóságos, nagytiszteletű, kegyelmes, eminenciás, fenséges, magasságos, főméltóságos, excellenciás - urak uralják az országot - többek között a Zemplén környéki szőlőket, nagybirtokokat, bányákat, kastélyokat, szállodákat - és a többi ember kiszolgáltatott helyzetű, saját sorsán változtatni alig képes rendszerszolga , urait szó nélkül kiszolgáló, nem lázadó, alsó építőköve ennek a feudális hierarchiának, addig mi leszünk az Európai Unió egyik legutolsó tagállama...

2019.10.31. 21:30:28

@Brix:
nem sok fogalmad van a magyar királyságról.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 21:34:49

@Bánegressy:

"hogy [az államnak] nem szükséges különösebb erőszakot gyakorolni"

Ezért teszem mindig hozzá: "erőszak (vagy annak hiteles fenyegetése) alkalmazásával".

Ha nem szükséges _különösebb_ erőszak alkalmazása, akkor az _mindig_ azért van, mert az erőszak alkalmazásával _fenyegetés_ elég hiteles volt. Az
állam _mindig_ erőszakot alkalmaz.

Moin Moin 2019.10.31. 22:00:56

Hát... ha legközelebb a debreceni kolesz előtt császkálsz, inkább nézz a másik irányba: ott áll de Ruyter Mihány uram emlékműve; tőle többet tanulhatsz, mint az egész debreceni kollégiumtól...

2019.10.31. 22:07:47

@neoteny:
zzzzzzzzzz' még nem olvastam el [(*'- `*) = remorseful]

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 22:15:01

@Bánegressy:

Ejnye-bejnye, de így meg lehetőségem adódott mégegyszer propagálni a művet (hátha egy kóbor apáca is rákattint a linkre).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.10.31. 23:34:59

@cívisvárosi:

"nem sok fogalmad van a magyar királyságról"

www.riosmauricio.com/wp-content/uploads/2013/04/Hoppe_Democracy_The_God_That_Failed.pdf

Hoppe ezen könyvének az alcíme: The Economics and Politics of Monarchy, Democracy, and Natural Order

ijontichy 2019.11.01. 01:59:06

index.hu/kultur/2019/10/31/perrel_fenyegeti_bocsanatkeres_mtva_riporter_balogh/
Két dolgot utálok nagyon: a pitiáner embereket, meg a langyos sört :-/. Csak az utóbbi nem teljesen reménytelen ;-).

index.hu/video/2019/10/31/kover_laszlo_orban_viktor_avatas_nemzeti_vertanuk_emlekmuve/
"Kövér László szerint a vörösterror elkövetőinek a szellemi örökösei ma is köztünk élnek"
Aha. Mindeközben Mo-ra látogatott Putyin et. akivel a szuterén Mo. kiváló politikai kapcsolatokat kíván ápolni :-/

Húb+ van ám némi disszonancia úgy agyilag, és akkor még finom voltam :-(.

2019.11.01. 03:46:02

@neoteny:
a magyar királyság ténylegesen szinte sohasem volt monarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 03:52:25

@cívisvárosi:

Színtelen zöld ideák dühödten alszanak.

2019.11.01. 03:58:08

@neoteny:
a monarchia egyeduralmat jelent. ki volt a magyar királyságban ténylegesen egyeduralkodó? olyan nagyon szinte senki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 04:09:24

@cívisvárosi:

"olyan nagyon szinte senki."

Olyan kicsit szinte mindegyik.

Ezeket a szaknyelv úgy hívja, hogy _semantic trap_. Én hozok egy hivatkozást monarchiára, demokráciára meg a természetrendre -- erre te megpróbálsz beüzemelni egy szemantikai csapdát: 'ténylegesen' de 'nagyon szinte' de 'senki'.

It's all pure, unadulterated bullshit.

2019.11.01. 04:28:36

@neoteny:
a magyar királyság ténylegesen szinte sohasem volt monarchia. leginkább az anyaország, a felvidék, erdély és a délvidék föderatív; a vármegyék, törvényhatóságú jogkörű városok és a székes főváros konföderatív államegysége.

a problémát az jelenti, hogy a főváros, vagy annak egy jelentős része nem a magyar királyságot (a fenti államrendet), hanem idegen birodalmakat szolgál. a német-római birodalmat, az oszmán-török birodalmat, a habsburg birodalmat (ausztria ténylegesen monarchia, a bécsi udvar ausztriát ténylegesen uralja) a harmadik birodalmat (a náci németországot).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 04:31:40

@cívisvárosi:

Te viszont ténylegesen egy ördögfajzat vagy.

2019.11.01. 08:37:57

@neoteny:
az ördögfajzat az egy kicsit ilyen kedveskedő izé. nekem legalábbis. majdhogynem becézgetés. jó hogy nem már ördögfióka.
a sátánfajzat, vagy pokolfajzat az jobb. pokolfajzat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 08:40:56

@Bánegressy:

Hát akkor nekem inkább a sátánfajzat jön be: 'spawn of Satan' egy közismert kifejezés az angolban.

2019.11.01. 09:08:39

@neoteny:
ezt sokszor megbeszéltük. csak leírom egyesek véleményét, amivel nem is feltétlen értek egyet. és az érdekel: lehet-e kiegyezés. és úgy tűnik, hogy nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 09:10:24

@cívisvárosi:

"csak leírom egyesek véleményét"

Bullshit; az senkinek nem véleménye, hogy "a magyar királyság ténylegesen szinte sohasem volt monarchia."

2019.11.01. 09:19:06

@Moin Moin:
debrecenben ruyter utca is van. onnan indul a zsuzsi vonat. a falógertől. kisvasút. amit nagyon utáltok. ezért felújítják. na jó, nem ezért.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.11.01. 09:34:33

@cívisvárosi: Istenem, micsoda ostobaságokat hadoválsz össze,csak azért nem reagálok, mert azt se lehet tudni, hogy te magad mennyire veszed komolyan, amit leírsz

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 09:49:59

@HaFr:

"azt se lehet tudni, hogy te magad mennyire veszed komolyan, amit leírsz"

_Valaki_ munkát rak abba, hogy ezek a dumák megjelenjenek a blogodon.

2019.11.01. 10:03:25

@neoteny:
bármilyen különös, képes vagyok önálló véleményalkotásra is. a magyarország ténylegesen szinte sohasem volt monarchia. magyar királyság leginkább budavárból és különféle félfeudális, félig polgárosodott kiskirályságokból szerveződő mini nemzetközösség, ami többségében magyarnak vallja magát. egyszemélyi uralkodó, tekintélyelvű vezetés leginkább akkor volt, amikor nem volt király. a kormányzóságok idején. vagy akkor se.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 10:11:19

@cívisvárosi:

"a magyarország ténylegesen szinte sohasem volt monarchia."

Ez senkinek nem a véleménye.

2019.11.01. 10:12:54

@HaFr:
nyilván nem voltak tárnoki, személynöki szabad városok a felvidéken. nyilván nem volt erdély többé kevésbé különálló. a délvidéken is elég sokan megfordultak. de ezek föderatív-konföderatív államegységet alkottak az anyaországgal. a kiskirályi vármegyék és a lényegében törvényhatóságként működő szabad városok. országos gyűlések, részországgyűlések. de monarchia az nem nagyon volt. az ausztria.

2019.11.01. 10:23:28

@neoteny:
debrecen keresztyén respublika volt a magyar királyságban. a nyugati típusú "felvilágosult" történetírásban ilyen nem lehet. mert abban köztársaság felülírja a királyságot. errefelé nem. de a lengyeleknél sem. az első rzeczpospolita: királyság: res publica regni polonici.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 10:34:29

@cívisvárosi:

"debrecen keresztyén respublika volt a magyar királyságban."

Ez kinek a véleménye?

2019.11.01. 11:34:20

@neoteny:
a városi reformátusságé.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 11:48:33

@cívisvárosi:

85 milliárdért akármi lehet a véleményük.

2019.11.01. 12:03:10

@neoteny:
nem egy évtizede gondolják ezt, hanem lassacskán öt évszázada.

2019.11.01. 12:06:19

@neoteny:
nem fél évtizede, hanem lassacskán fél évezrede. így lehet mondani.

2019.11.01. 12:28:28

@neoteny:
tehát nem az a probléma, hogy nincsenek autonóm közintézmények. hanem az, hogy ezek túlontúl széthúznak. és folyik egy ádáz politikai küzdelem a főhatalomért, központi állami befolyásért.

karácsony gergely sem azzal nyert választást, hogy el fogja igazgatni budapestet, van egy a választópolgárok többsége által legitimált fejlesztési terve a 2019-2024 közötti időszakra. hanem nincs ilyen. baranyi krisztinának sincs ilyen ferencvárosra vonatkozóan. hanem ezeket majd most kezdik el előkészíteni. ehhez keresnek haveri beszállítókat. ezekhez a projektekhez szereznék meg kassza kulcsát 2022-ben. úgy, hogy addig nyilvánosságra hozzák a fidesz visszásságait és ezek után elsöprik a rezsimet. ez a tervük. de ez nem egy fejlesztési terv. hanem az, hogy ők lopják el. illetve azt mondják, hogy ők nem lopnak. mert baranyi krisztina, baráti köre és azok haverjai majd kevesebbel is beérik, mint az elődje bácskay polgármester, vagy kubatov gábor. ehhez csatlakozik a dk, az mszp-p, az lmp, a momentum és a jobbik. és összességében ez így olcsóbb lesz.

2019.11.01. 12:41:03

@neoteny:
erre mondom azt, hogy a költségvetés nettó befizetői szakmai szervezetekbe, helyi egyesületekbe tömörülve tudnak egy szabad (szabályozott) piaci viszonyokat teremteni. ha ezt a központi államtól és a globális tőkepiactól függetlenül akarja megteremteni, akkor az adott településnek, vagy településrésznek, vagy településhálózatnak az árumérleget kellene egyensúlyban tartani klasszikus liberális elvek szerint. úgy nem szorul folyamatos külső finanszírozásra. mert most mindenki egy kicsit többet szeretne kivenni a közösből úgy, hogy kevesebbet fizet be. és ez nem nagyon működik csak úgy, hogy féktelen módon nyomják a pénzt. ami egy bevált módszer rövid távon. de közép és hosszútávon nem tartható.

és a kormányellenesek azt mondják, hogy ebbe majd belebukik a fidesz. vagy a nemrég hatalomhoz jutott ellenzéki pártok. azok is belebukhatnak. az erőforrásokat ki kitől veszi el mondván, hogy azok nemtelen, hazaárulók. a másik oldalról a szolgalelkek serege. ez mennyivel jobb?

Moin Moin 2019.11.01. 13:23:28

@HaFr: A holland flotta mindenkori zászlóshajója viseli a de Ruyter nevet, a "második" hajó pedig a De Zeven Provincien - "A hét tartomány" -, mivel de Ruyter híres hajójának ez volt a neve. (Ezt a hajót napjainkban építik újjá Den Helderben, ahol a flotta kikötője is van.)

Ha eccör majd épp Hágában árulsz hazát, látogassad már meg az öreget: az Újtemplomban van... 18 ojró a beugró, mert hollandok, no.

2019.11.01. 13:45:22

@neoteny:
csak a probléma az, hogy ha egy magyar város vagy városmegye klasszikus liberális elvek alapján szerveződne, akkor jelentős versenyhátrányba kerül a világpiacon. mert hogy a globális pénztőke euró, dollár milliárdjai nem állnak rendelkezésére mivel azok a valós árupiacon és az önkéntes árucserén alapuló klasszikus liberális hitelveket elutasítják. és ezt mégis miért vállalja be egy közösség. a soros alapítványban van 20 milliárd dollár. ha soros alex annak a felét átutalja budapestre, akkor annak a hozamából eléldegélnek a "demokraták". csak persze ehhez az is kell, hogy mindeközben a magyar nép soros alexet éltesse. mert ezek az alapok valós árut nem termelnek. a szabályozási környezet visszásságait (kapitalista nézőpontból a lehetőségeit) használják ki. a pénzteremtést.

baranyi krisztina szerint ferencváros ingatlanjait eladták bagóért. most majd neki kell eladni, vagy máskülönben ferencvárosba bemenő végelátathatlan áruféleségeket mivel ellentételezi. megtöltenek 6-8 plázát. kifelé mi megy. hajrá fradi? a deutsche telekom it services munkatársainak szellemi termékei. de az egy állammal összefüggő oligopólium. a morgan stanley generálja a pénzt. de mivégre? nyilván ők is megvennék a fél világot. ők azt szeretnék, ami ellen baranyi krisztina tiltakozik. a ferencváros ingatlanjait eladták bagóért. ha ezt el akarja kerülni, akkor klasszikus liberális elvek szerint kellene megszerveznie ferencvárost. de baranyi krisztina inkább csak kiborítaná a bilit a bakáts téren és az mszp-s és a dk-s szavazatokban bízva ő osztanak krumplit a szegényeknek. ő utalja ki a milliós havi fizetést a tanácsadó haveroknak. és nyomdába kerülés előtt most majd az ő munkatársának küldik el a helyi napilapot. és ezt a mandiner teszi közé.
mandiner.hu/gallery/2019/Kereki%20Gerg%C5%91/baranyi_ferencvaros.jpg
és az index címlapjára ez nem kerül ki. hanem a lakájmédia majd alákérdez.

Moin Moin 2019.11.01. 13:49:41

@Brix: Ááá, nem érted te a dialektikát!

Aszongya a Tudomány, hogy gyün a Mad Max-világ (index.hu/techtud/2019/10/31/klimavaltozas_forro_fold_metan_aszaly_felmelegedes_felelos_ertelmiseg/ ), ami majd leginkább a fejudalizmusra fog emlékeztetni.

No, ha Orbánéknak hála Magyarország már most feudalistává lesz, akkor ha bekövetkezik a klímamadmax-korszak, az ország a többi nemzethez képest behozhatatlan előnynel fog stratolni!

...Ércsük?!?!

BiG74 Bodri 2019.11.01. 14:24:27

@cívisvárosi:
Ember, valami amit szedsz, nem kellene!

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 17:01:46

@cívisvárosi:

"karácsony gergely sem azzal nyert választást, hogy el fogja igazgatni budapestet"

Ez kinek a véleménye?

screpes 2019.11.01. 17:49:58

@cívisvárosi:

nem mennék bele a részletekbe, de azonnal fennakadok azon, hogy miyen nagyvonalúan bánsz a szolgáltatásokkal, Mint az értékteremtés egyik válfajával, ami a mikro és makro üzletelés tárgya, bevételek forrása. A gatdasági szerkezet gerince.. A turizmus például, a külkereskedésnek az a válfaja, ahol fizetnek azért, hogy " idejöjjenek", és fogyassztanak. Ám sokszor kevéssé fizetnek a kacsáért, mintsem az elegánsan üzelmelő vagy ócska, "aéternatív" éttermi környezetért amiben elfogyaszthatják azt a kacsát, vagy mást..
Ausztria pl nemzeti jövedelmének 9 %-a pl turizmusból adódik, 25 000 km (!) sipálya van! Kérdezhetnéd: mi az, hogy lejt a hegy?!
Azért fizetnek, hogy ott lecsússzanak - ez alig túlzás. Nyugodtan elhanyagolhatjuk, hogy este mit eszsnek ugyanezek az emberek az éttermben, a tányéron lehet akármi, ami szintén nem ott terem.
Nálunk ilyenek a romkocsmák is: ott a kaja csak az egyik része annak, amit értéknek tekinthetsz,(fizetnek érte), mert otthon megehetné a konyhájában állva - ugyanazt.
És ha ezeket az értékeket behívjuk, akkor már nem is kell (?) magyarázni, hogy mindez az épített sűrűnlakott területekkel jár együtt, amint az osztrák síeltetés a lejtőkkal.
De nem akarnám megkerülni a problémát, a tiédet: a alpesi penziósok egy része tőzsdén is szerepelhet, jövedelme egy része nyilván tisztán spekuláció, pénzforgalmi "ügyesség- csalás is. Mekkora hányad ez?
Zürichben vagy Luxembourgban 95 % felett, nyilván. Nálunk meg sokkal kevesebb.
---------

Brix 2019.11.01. 18:25:13

@Moin Moin: Magyarország most az "érett feudalizmus" korszakát éli, erős központi hatalommal és funkcionáló vazallus rendszerrel, de mihelyt a külső körülmények drasztikusan megváltoznak, a pénzforrások lecsökkennek, elindulhatunk a feudális anarchia felé, ami akár egy " Mad Max " világig is fajulhat, a legrosszabb esetben..
A familiárisok csak addig tartanak ki a henyék mellett , amíg van közös érdek, elosztható pénz, amint a viszonyok megváltoznak, az addig hűséges alnádorok, alispánok, várnagyok, vicebánok, gazdatisztek, itélőmesterek mindjárt elpártolnak az uralkodótól, és akkor jöhet a feudális anarchia: harc a nemzeti vagyon és a politikai hatalom újraosztásáért...

@screpes: Pontosan erről van szó! A Magyarországon megtermelt GDP 64-65%-a szolgáltató szektorban termelődik meg, a másik kb 31-33% az iparban. A mezőgazdaság részaránya GDP-ből 4% alatt van a foglalkoztatásból kb 7%- azaz: a mezőgazdaság a legkisebb szerepet játssza a nemzeti jövedelem megtermelésében
Nincs olyan fejlett ország, ahol a mezőgazdaságra jólétet tudtak építeni, ellenben szolgáltató szektorral..
Luxemburg sem az Arcelormittal miatt gazdag, hanem azért mert vagy 35 nemzetközi bank székhelye...
Éppen ezért , hamis az az állítás is , hogy Budapest élősködik a vidéken , mert "negatív az árumérlege", ott "nem termelnek semmit" Egyébként Budapesten állítják elő a GDP kb 39-40%-át, miközben a lakossága az ország lakosságának a 20%, kb..

2019.11.01. 18:52:13

@Moin Moin:
lipót kinevezett valami német-római birodalmi kormányzót a magyar királyság élére. és a bécsújhelyi püspök és esztergomi érsek pozsonyba összehívtak egy vésztörvényszéket. és több száz protestáns prédikátort elhurcolták. őket szabadította ki ruyter. illetve kiváltotta a nápolyi alkirálytól.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 19:01:13

@Brix:

"mindjárt elpártolnak az uralkodótól, és akkor jöhet a feudális anarchia: harc a nemzeti vagyon és a politikai hatalom újraosztásáért..."

Ezért folytat az uralkodó igencsak aktív káderpolitikát. A felnyomuló hajtásokat szorgosan gyomlálgatja, hogy senki ne tudjon tőle független tárbort alakítani. Lehet -- sőt biztos -- hogy vannak belharcok a Fideszben is, de eddig azokból mindig OV került ki rózsaillatúan.

Pls see Chapter 3 here:

www.burmalibrary.org/docs13/The_Dictators_Handbook.pdf

2019.11.01. 19:01:22

@BiG74 Bodri:
a főváros elképzelése a piacról az, hogy hordják be a valós árut a fővárosba és ott remekül elfogyasztják. és kifélé mi megy valóságban? szinte semmi, vagy alig valami. szellemi termékek se. hanem a szemét és a kultúrszemét. ezt kapja a vidék, az ország. és ez ellen lázadt fel a vidék. ezért van fidesz. az a termelői piacot támogatja. az ellenzék pedig a fogyasztói társadalmat.

BiG74 Bodri 2019.11.01. 19:07:16

@cívisvárosi:
Ez igen le lett egyszerűsítve. Aztán hova termel az a termelői piac, a fideszes, már piacként és termelőiként?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 19:12:33

@cívisvárosi:

"a főváros elképzelése a piacról az, hogy hordják be a valós árut a fővárosba"

És hordják is: neked meg coki.

2019.11.01. 19:31:41

@neoteny:
és hogy működnek az ellenzéki pártok. pont ugyanígy.

a kérdés az, hogy fideszben hogyan döntenek. megpróbálják meggyőzni a fővárost. vagy azt mondják, hogy majd karácsony hibázik eleget. és ellenzéki megyeszékhelyeket megosztják. a megyei közgyűlésekben nagyot nyertek. arányos listás választás mellett 481 megyei képviselői helyből 245 fideszes. és mellette még a jobbik 29 és mi hazánk 8 helye is udvari ellenzéknek számít. ami közel 3/4-es fölény. a megyébként 27 momentumos képviselő van. és ők a fővároson kívül majdnem eszköztelenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 19:37:13

@cívisvárosi:

"és hogy működnek az ellenzéki pártok. pont ugyanígy."

Ez kinek a véleménye?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 19:40:48

@BiG74 Bodri:

Á, csak posztmodernen idétlenkedik: a "valós áruk" hamis kategóriájára hivatkozva próbál uszítani a fővárosi lakosság ellen.

2019.11.01. 19:44:09

@neoteny:
így van. a dolog működik. de amint elvész a hatalom az egyik oldalon el kezdenek kiabálni a másikon. a momentum azt mondja, hogy a fidesz centralizál. mihez képest? a momentum 20 elnökségi tagjából 2 vidéki (egy szombathelyi, pécsi) és van egy "díszcigány". az egy fővárosi klikk, akiknek alá lehet rendelődni. a dk egyszemélyes párt. gyurcsány és gyurcsányné "koalíciója".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 19:46:26

@cívisvárosi:

"a dolog működik. de amint elvész a hatalom"

_Ez_ a dolog _mindig_ működik.

2019.11.01. 19:52:01

@neoteny:
ez esetben mi ez a nagy ellenzéki sírás-rívás. miért akarják az ellenzéki pártok kivégezni a fideszt és megfordítva.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 19:57:51

@cívisvárosi:

"ez esetben mi ez a nagy ellenzéki sírás-rívás"

Te jajongsz a fővárosiak "valós" árufogyasztásáról.

"mitől hamis?"

Tőled?

2019.11.01. 20:07:53

@neoteny:
ha a fővárosnak van egy jól működő piaca és egyébként nem szorul rá állami és azzal összefonódó kereskedelmi banki pénzteremtésre, az egyesült államokkal összefonódó globális kockázati tőkealapokra, akkor mi a probléma? miért olyan fontos, hogy a "sopi" nyerjen terézvárosban? hacsak nem ugyanazért, amiért a fidesznek is fontos. a saját embereit ültessék be a mindenhová. és ők bizniszelnek az ingatlanokkal. a hozzájuk kötődő demokrata ügyvédek, pesti srácok kiált majd diktatúrát. jönnek a komcsik és a libsik. sopi meg majd retteg a "náciktól". ez így megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 20:10:11

@cívisvárosi:

"ha a fővárosnak van egy jól működő piaca"

Van.

"akkor mi a probléma?"

Valóban: mire vered a nyáladat?

2019.11.01. 20:21:06

@neoteny:
ez akkor működik ha egy ország nettó befektető. vagy hatalmas külső adóssága, külső vagyona még hatalmasabb. úgy elég számolni a pénz. és azon több párt osztozkodhat. mert van min osztozni. de ferencvárosban baranyi krisztina nem nagyon tud min osztozkodni. felszámolja a bakáts téri parkolási maffiát. és? utána ugyanez a célja, mint a fidesznek. megszerezni a kassza kulcsát. hozzájuk dobják a pénzes zsákot a brüsszeliták. ezért akarják kigolyózni orbánt az európai néppártból.

2019.11.01. 20:30:00

@neoteny:
de ez esetben miért nem szárnyal az államtól függetlenül budapest? miért nem uralják a fogyasztói piacot a magánintézmények ahogyan mondjuk kaliforniában? ahol a szellemi szabadfoglalkozásúak összefogtak santa clara-ban. budapest "liberális" népe arra szavaztott, hogy fogjanak össze dr. dobrev klárával. ez vajon ugyanez a "liberalizmus"?

BiG74 Bodri 2019.11.01. 20:30:14

@cívisvárosi:
Csak mert meghalok a kíváncsiságtól: meg tudnád fogalmazni egy laza bővített mondatban a mondanivalód lényegét?

2019.11.01. 20:43:38

@BiG74 Bodri:
a fővárosnak nincs valós árupiaca. ezért nem működhet klasszikus liberális elvek szerint. mert az egy dolog, hogy budapest nem állít elő materiális jószágokat, a szellemi termékek sem ellentételezik az a mérhetetlen mennyiségű árut, amit el akar fogyasztani. és innentől kezdve az elsődleges kérdés az, hogy kinél legyen a kassza kulcsa illetve az, hogy kihez dobja a pénzes zsákot a brüsszeli politbüró.

2019.11.01. 20:48:27

@BiG74 Bodri:
annál lesz, aki nagyobbat hazudik ügyesebben.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 20:52:49

@cívisvárosi:

"ez akkor működik ha egy ország nettó befektető."

Ez kinek a véleménye?

Brix 2019.11.01. 20:54:15

@cívisvárosi: "a főváros elképzelése a piacról az, hogy hordják be a valós árut a fővárosba és ott remekül elfogyasztják. és kifélé mi megy valóságban?"

Az áruk ellenértéke- a pénz, amiből a fővárosban sokkal több van, és nagyobb a fogyasztói piac, ezért megéri a debreceni árutermelő parasztoknak odaszállítani a terményeiket...Már ha a modern gazdaságban, ahol a piacon forgó áruk nagyobbik hányada valamilyen import termék , van-e értelme egyáltalán a belső munkamegosztás egyenlőtlenségeiről beszélni...Szerintem nem... Amit megvásárolsz iparcikkeket, kb. 80%-90%-os az import arány...
Másrészt, a főváros és a vidék közötti kereskedelmet a kölcsönös érdeken alapuló önkéntes kapcsolatok alakítják, a "munkamegosztás" pedig a komparatív előnyök különbözősége alapján jön létre közöttük ( a hajdúságban disznót nevelnek, mert helyben adott a kukorica, Budapesten IT cégek vannak, többek között a nagy számú képzett munkaerő miatt..)
A főváros "kizsákmányolja" a vidéket értelmezhetetlen a szabadpiaci viszonyrendszerben...
Más kérdés , hogy az állam hogyan osztja el a vállalkozásokból beszedett helyi adót és hogyan osztja vissza a települések között..
A vidék nagyobb része itt az eltartott kategóriába kerülne, Budapesttel ellentétben...

Pont az állami költségvetésből "eltartott" kistelepüléseken van a legnagyobb szavazóbázisa a kormánypártnak ...

"a megyei közgyűlésekben nagyot nyertek. arányos listás választás mellett 481 megyei képviselői helyből 245 fideszes. "

Azért nyertek nagyot, mert a települések kb 1/3- án, jellemzően a kistelepüléseken , nincs is más jelölt, mint az állampárti jelölt, vagy a független - aki - tisztelet a kivételnek- de az állampárt "függője"

A fő politikai harc ma Magyarországon a kvázi egypárti állam, az autoriter jellegű rezsim és teljhatalmú vezetője Orbán és a mindent behálózó maffia módszerekkel működő rendszere ellen van..
A törésvonal nem ideológia természetű, mint ahogy egyesek beállítani akarják, hanem a plurális demokráciáért a kiegyensúlyozott hatalmi viszonyok helyreállításáért ((és az elrabolt közpénzek
visszaszerzéséért )) folyik...
Orbán nem akar hatalomváltást , hanem csak bebetonozni 30, vagy még több évre a hatalmát, imlicit kizárólagos hatalomra tör, ezért lehetőségünk van bármilyen eszközzel harcolni ellene ...

2019.11.01. 21:09:51

@BiG74 Bodri:
nem vagyok budapest. ebből a felhozatalból a tarlós-puzsér párosra szavaztam volna. mivel a főváros vállalatait leginkább tarlós tudja elvezetni. egy tapasztalt városgazda. főgondnok. a puzsér érti a mainstream kultúrát és elég jól ismeri az underground világát. budapest választóinak többsége őket küldte el a francba. legitim módon tették. csak ugye micsoda hazugsággal. mert amikor a fidesz kapott 51%-ot és a saját embereit ültették mindenhová, akkor azok kiáltottak sötét diktatúrát, akik 51%-kal a saját embereiket ültetik be mindenhová. a főváros és a vidék szétszavazott. ezt el kell majd dönteni. 22-ben és/vagy 26-ban.

BiG74 Bodri 2019.11.01. 21:15:44

@cívisvárosi:
Tarlós fideszes báb, ott nem számít, hogy valaki szakember, vagy sem, még ha az is.
Puzsér egy valóvilág celeb, nevetséges.
A szétszavazás pedig nem szétszavazás abban a formában, ahogy te beállítod. Nincs ellentét, csak a fityisz a kiépített hatalmát vidéken könnyebben kamatoztatja.

2019.11.01. 21:19:40

@BiG74 Bodri:
van tarlós, aki "báb". ehhez képest karácsony gergely nem egy opportunista, szervilis politikus, nem egy "báb" hanem?

a megyébkben, a kistelepüléseken a fidesz, a jobbik önállóan mandátumot szerzett része és a mi hazánk közel 3/4-es többségben van. a fővárosban kisebbségben. ha ez nem szétszavazás, akkor mi?

BiG74 Bodri 2019.11.01. 21:22:01

@cívisvárosi:
Még valami! Ha nem sikerül észrevenni, 51% és 51% között óriási lehet a különbség. Az egyik simán lehet egy plurális demokrácia, míg a másik egy teljesen elnyomó egypárt rendszer.

BiG74 Bodri 2019.11.01. 21:27:54

@cívisvárosi:
Miért rakod egybe a fideszt, a jobbikkal?
A fidesz az fidesz, a jobbik meg jobbik, a mi hazánk meg bohócpárt.
A jobbik fogta, hogy Budapesten csak ronthatja a ellenzék pozícióját, eredményesség nélkül. Racionális, a fityisz által kikényszerített lépés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 21:31:11

@cívisvárosi:

"ehhez képest karácsony gergely nem egy opportunista, szervilis politikus, nem egy "báb" hanem?"

Budapest megválasztott főpolgármestere. :))

Brix 2019.11.01. 21:33:05

@cívisvárosi: " megyébkben, a kistelepüléseken a fidesz, a jobbik önállóan mandátumot szerzett része és a mi hazánk közel 3/4-es többsèget szerzett" Elèg baj az nekik! Egyèbkènt, a Mi Hazánk - explicit náci mozgalom- megjelenèse a fidesz radikalizálódó szavazóit fogja elszívni...Bár, a 888- át időnkènt nèzegetve olyan messze Orbanèk sem állnak már a szellemi pöcegödörtől. Hol vannak már a mèrsèket polgári szabadelvű- konzervatív vonaltól...

2019.11.01. 21:48:58

@Brix:
értem, jönnek a nácik. a fasiszták. a másik oldalon. a komcsik, a liberálfasiszták.

2019.11.01. 21:52:43

@Brix:
de az it cégek santa clarában nem kiáltottak fasizmust, nem fogtak össze dr. dobrev klárával. budapesten meg de. és szerintem ez nem ugyanaz a liberalizmus.

Brix 2019.11.01. 21:56:20

@cívisvárosi: "Liberálfasizmus"- az egy fideszpropaganda- oximoron, ha van valahol sok volt kommunista az èppen a Fidesz...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 21:59:17

@cívisvárosi:

"értem, jönnek a nácik. a fasiszták."

Amikor az utolsó (használt) autómat vettem, akkor a sales pofa puhatolózott, hogy mivel keresem meg a betevő kalácsomra valót (ugye fel akarják térképezni a kereslet méretét). Én a szabványos válaszomat adtam, miszerint I program computers. Mire ő belökte -- 2016-ban -- hogy "that's the future!"

Nem javítottam ki: nem szomorítottam el azzal, hogy a programozás vagy 3 évtizeddel korábban volt _a jövő_, amikor én elkezdtem az ipart űzni. Ma már igencsak _a jelen_ a bitek billegtetése.

A nácik, a fasiszták nem _jönnek_. Már itt vannak bőven.

2019.11.01. 22:01:56

@neoteny:
ez érveket nem értem, hogy tarlós bábú. bezzeg karigeri. speibl és hurvinek.
gittegylet.files.wordpress.com/2012/07/spejbl-hurvinek.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.01. 22:07:49

@cívisvárosi:

"ez érveket nem értem"

Te azt sem érted, hogy Bp-re miért hordják be a valós árut.

Brix 2019.11.01. 22:13:30

@neoteny: Orbánnak talán nincs is szüksège a" diktátorok kèzikönyvère " , hiszen amíg van nèhany százezer fanatikus , elvakult "hívő", akik szó szerint mindenhová követik, kritika nèlkül mindennel egyetèrtenek , mindent vègrehajtanak , addig a legbelső hatalmi körökből sem nagyon mernek ellentmondani...Aki megtettèk- Navracsics , Pokorni, Lázár - mind elbuktak politikailag , de legalább nem rosszabbul vègeztèk...Egyèbkènt, mindenkit jól megfizetnek, így nem is nagyon akarnak lázadozni, mèg ha nem is èrtenek mindig egyet az aktuális politikával ...

2019.11.01. 22:23:27

@neoteny:
dehogy nem. pénzért cserébe. és kérdés, hogy azt ki állítsa elő államhatalmi segédlettel. és ez termeli a "dzsídípít".

BiG74 Bodri 2019.11.01. 22:46:40

@cívisvárosi:
Tarlós bizonyította, hogy báb, mondjuk sok más lehetősége nem is volt.
Felkészül "karigeri". Meglátjuk, aztán nyomhatod, hogy na ugye. De most ő jön.

És igen, bár nem pakolnám szét két részre, inkább azt mondanám, akikhez a nácik beférnek azok nácik. És bizony van szélsőjobbos fanatikus náciból elég sok kishazánkban. Pont leszarom amikor felhorgadnak, hogy ők nem nácik, hanem hazafiak. Pont leszarom a fityiszes enyelgést, mely szerint lassan ki sem lehet mondani, hogy náci.
Csak a vakok nem látják,hogy a náciérzelműek mindig a fityiszre fognak voksolni, és erre a fityisz mindig számít is, és tesz is érte. Tematizálhatod, hogy nácik, meg nem nácik, de a fogatlan széljobbos az mindig büszke náci lesz. Ettől függetlenül jelenleg a fityisz náculását amúgy mindenki nagy ívben leszarja, mert sokkal nagyobb a gond velük, mintsem, hogy kihasználják ezt a fanatizálható, agyhalott csoportosulást.

Brix 2019.11.01. 22:59:10

@cívisvárosi: Látom , az " államhatalmi segèdlettől nem tudsz szabadulni.." Nektek, rendszer- hívőknek az állam mondja meg azt is , hogy mikor , hányszor , milyen cèlból kell az asszonnyal együtt lenni, hogy fennmaradjon a" szaporodási közössèg " a nemzet...A kèrdèsem az lenne hogy Te\ Ti általánosan állambuzik vagytok, vagy csak szimplán ebbe az orbáni államba vagytok belebuzulva? Az állambuzik - mint te - mit várnak ettől az államtól, mert gondolom pènzt nem sokat kapsz cserèbe az önkèntes felvilágosító munkádèrt...A lènyeg szerintem neked az, hogy vège a politikailag korrekt beszèdnek , a kocsmában nem kell tovább suttogni: mindenkit meg lehet előre ítèlni, pusztán a származása miatt, esetleg picit fizikailag is fenyíteni...
Az Orbán- rendszer nem más - szerintem- mint a selejt lázadása a való világ realitásai ès az alapvető erkölcsi normák ellen....Hogy ebből mi jön ki, Mad Max világ , vagy fasizmus , nem tudom, de nagyon nem látom, hogy ez a" rend" konszolidálódni akarna...

Brix 2019.11.01. 23:09:54

@cívisvárosi: A fidesz a demokráciát söpörte el, most ezt kellene megállítani, nem hatalom- hanem rendszerváltásra van szüksèg...

Brix 2019.11.01. 23:19:51

@Brix: Azaz: az európai - a pártok egyenlő ès valós versenyèn ès váltógazdálkodásan alapuló- plurális rendszert kell kialakítani.Visszahozni a működő fèkek ès ellensúlyok rendszerèt , valóban független hatalmi ágakat , ahol nem pártemberek dominálnak kizárólagosan ...Arányosítani a választási rendszert, hogy megnehezedjen az abszolút párthatalom lètrejötte. Szigorítani a politikai vezetők összefèrhetetlensègi szabályait, kiterjeszteni a csaladra a vagyonbevallását , stb..

Brix 2019.11.01. 23:22:46

A legfőbb akadály most a Fidesz kvázi egypárti , autoriter államgèpezete , amely egy szűk , partközeli elit èrdekeit szolgálja a közjó helyett...Ha egyzs

Brix 2019.11.01. 23:26:37

Ha egyszer elbuknak , akkor a legelső az lenne hogy felszámolják az állampárti hatalmi rendszer minden maradvány elemèt, ami szinte lehetetlen , úgy beásták magukat az Alaptörvènnyel ès a 20 - 25 ève èpítgetett hatalmi hálózatukkal a társadalomba...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 00:58:03

@cívisvárosi:

"pénzért cserébe. és kérdés, hogy azt ki állítsa elő"

Amikor fizetnek vele, akkor már nem kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 05:54:41

Ez a kemény, nem a vídia: belekötöttem Vándor Éva hvg.hu-s cikkének az első mondatába úgy, hogy az angol nyelvű Wikiből idéztem a _memento mori_ szócikkből a koncepció ókori eredetéről -- és az egész hozzászólás nyomtalanul eltűnt, de még az én Disqus oldalamról is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.11.02. 06:18:29

@neoteny:

Ja nem, csak lecsúszott a hozzászólások listájának közepére. My bad.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2019.11.04. 15:19:09

@cívisvárosi:

„...ami a kultúrának magyar földön egészen tipikus bélyeget ad, az kiváltképpen ennek a kultúrának, általában a magyar szellemi életnek hatalmi, vagy tágabb értelemben: politikai meghatározottsága. A magyar szellemi glóbusz (...) jellemzően hatalmi ígérkezésre alakult. (...) ...nálunk egyedül a politika az önmagáért való, autonóm kultúrterület és a kultúrának minden más ága tőle függ és a benne való részesedés arányában érvényesül. A kereszténység felvételétől napjainkig úgyszólván minden mozgás hatalmi szóra történt; az egyéni kezdemény is csupán a hatalom attribútumaival tud gyökeret fogni, mint ahogy a közösségi összetartásnak is, egyszerű és bonyolult formáiban is egyaránt a szervezet, a vezetés, az alkalmazkodás, vagy akár a dekoratív megjelenés önelégültsége nem csak az előfeltevése, hanem éppenséggel a végső lényege. Tét és ellentét - hagyomány és megújulás - egyképp hatalmi indítékokra vezethető vissza. Van ebben kétségkívül valami védekező vonás: azzal, hogy mindennemű alkotótevékenység nálunk általában hatalomhoz kötött, az egész kultúra mintegy az állam- és nemzetfenntartás szolgálatába szegődik.” (Prohászka Lajos: A vándor és a bujdosó. Universum K., Szeged, 1990., 146. p.)

Rodney2 2019.11.05. 20:04:05

@Moin Moin: Amszterdamban van, nem Hágában

en.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Kerk,_Amsterdam

Ott van az emlékműve ahol egy katolikus templomban az oltár lenne. És ez a koronázótemplom :)

Moin Moin 2019.11.08. 21:04:30

@Rodney2: Hát persze hogy Amszterdamban van, nem is tudom, miért írtam Hágát?

Talán mert ott gyakrabban vagyok... Vagy mert a múltkor ott ordibáltam a helyi momentumsokokkal - és még mindig a hatása alatt vagyok!:-)

Rodney2 2019.11.09. 10:35:35

@Moin Moin: :)
Mi bajod van neked a hágai momentumosokkal?? Mik derülnek ki...

Moin Moin 2019.11.09. 21:24:26

@Rodney2: Leírom:

Néhány alkalommal konzultáltam velük az elmúlt hónapokban; mindenek előtt koncepcionális kérdésekről, mint politikai és társadalmi stratégia, szervezetépítés, tömegbázis-potenciál, stb. tettem ezt annak ellenére, hogy kezdettől voltak számomra bizonyos furcsaságok – a hollandiai csapatot illetően, de általánosságban (és már kezdettől 2017-től) a Momentum egészével kapcsolatban is. A legutóbbi, október eleji összejövetelen, alig két héttel az önkormányzati választás előtt megjelent az eu-s képviselői iroda kabinezvezetője is (aki egy venezuelai CEU-s – de ezt most inkább ki se nyissuk!) Amikor azt írtam, hogy „megjelent”, akkor itt konkrétan valami „tranziens jelenségre” kell gondolni: kb. 20 percig volt ott, hogy minek, arra nem sikerült rájönnöm…

Ezek után valamiféle beszélgetés indult, elég diffúz jelleggel. Ennek során (fogalmazzunk úgy) magához ragadta a kezdeményezést egy fiatal, Hollandiában élő lány, aki belekezdett egy nagyon bizarr mondókába arról, hogy miképpen szereztek a nők szavazati jogot Magyarországon „száz évvel ezelőtt”, „Madách Imre közreműködésével”. (Azon most egy pillanatra emelkedjünk felül, hogy ő meghalt 1864-ben…) E monológja közben alapvető tárgyi tévedésekbe esett - de legalább végtelen öntudattal tolta a hülyeségét, hosszabb időre lekötve ezzel az egész társaságot.

Még egyszer: erre a performanszra a kampányidőszak finisében került sor, amikor – talán – lehetett volna egyéb dolga is a társaságnak.

Rólam tudni kell, hogy rosszul tolerálom a célszerűtlen, időrabló dolgokat, de azért egy ideig megpróbáltam valamiféle racionális irányba terelni, sajnos sikertelenül. …És akkor elszabadultam: választás elé állítottam a csoport vezetőjét, hogy vagy ezt a zavarodott csajt küldik el, vagy én megyek innen – nyilván tudva, hogy mi lesz az eredmény…

…A dolog személyes nyeresége az volt, hogy így még világosban hazaértem, nem kellett sötétben-szakadó esőben hazavezetnem 170 km-t.

Rodney2 2019.11.09. 23:12:25

@Moin Moin: küldtem neked egy ilyen belső mailt vagy mifenét, fogalmam sincs hogy működik. Gondolom oda kapsz üzenetet amilyen mailcímen regisztráltál
Ha nem kapod meg szólj!
Üdv, R :)

Moin Moin 2019.11.24. 19:05:17

@Rodney2: Nem gyütt sömmi...
Ide írjá': moin.progblog@gmail.com

(Amúgy: Nekem cseppet se szimpi ez a Rodney név: a végin még rám is elkezdesz toprpedókat lődözgetni!)

Rodney2 2019.11.26. 01:32:20

@Moin Moin: Írtam

Én dolgoztam két CEU közgázon végzett fiatal hölggyel, az egyik román volt, a másik bulgár. Mind a kettő olyan volt mint a venezuelai CEUs és a "fiatal, Hollandiában élő lány" valamilyen lineáris kombinációja... kifent egyen feminista volt mindkettő, de a szakmai dolgokról magabiztosan kifejtett véleményüktől kihullott a szőröm (én kb a főnökük főnökének a főnöke voltam 2 különböző országban, aki előre láttam a 2008-as válságot és ezért jó sok pénzt kerestem akkoriban). Ezért aztán mikor ment a CEU "kiutálása", nem kerültem hisztérikus állapotba... az állítólag magyar államnak befizetett évi 1 milliárd HUF adóbevételért mondjuk kár (spekulánsdollárnak nincs szaga :))) ). Na de hagyjuk, halottakról vagy jót vagy semmit...

screpes 2019.11.27. 06:34:29

@Rodney2:

ismerős a jelenség, de jobbára úgy alakul ki, hogy az a hallgató, aki feminiista "lesz" már eleve így keres, orientációja alapján választ egyetemet. Más egyetemeken ugyanúgy kihullhat a szőröd a hallgatók orientációjától, vagy attól, hogy mennyire hiányzik.
Az egész képletből nem az következik, hogy "ne legyen" CEU, hanem pont az, hogy minél többféle legyen. Akkor azok sorában egyik lesz csupán.
Vagy tán a CEU elsősége bizonyos listákon manipuláció eredménye?
ki manipulál kit?
A hallgatókat, vagy a közítéletet?
----------

Rodney2 2019.11.27. 09:17:04

@screpes: Ne fárasszál, ennél te biztosan értelmesebb vagy :(
1. "orientáció" + agymosás > "orientáció"
( a hölgyek nem gender szakra szerettek volna járni hanem K Európa "legjobb" közgáz egyetemére mentek, az egyiket azért vették fel makro-elemzőnek mert CEU diplomája volt, csak kár hogy ahhoz pont nem értett)

2. CEU csak postgrad oktatást végez és csak társadalomtudományokat (nem eszközigényes) rengeteg pénzből, nem lehet fair módon összehasonlitani "normális" egyetemekkel ahol az oktatás nagy része az undergraduate képzés, stb. Tudod te ezeket...

3. "szőrkihullás" a szakmai felkészültségnek szólt... ha már megvesznek kilóra nagy impaktfaktoros tanárokat (mert ugye a CEU nem azért van magasan a listán mert egy ősi nagy hagyományú szellemi műhely saját nevelésű Nobel díjasokkal), akkor elvárható lenne hogy használható tudású szakemberek hagyják el a postgrad szintet,
plusz a magabiztos hülye általában károsabb mint a bizonytalan hülye mert utóbbi inkább kérdez mielőtt nekiáll hülyeséget csinálni

4. Nem tartom nemzeti sorstragédiának hogy egy izlandi diák jövőre a "Buzulás helyzete Rejkjavikban" cimű nagyhatású disszertációját a nagy impaktfaktoros témavezetőjével (anyám borogass) nem Budapesten hanem Bécsben készíti el. Nekem meg ilyen az orientácóm :)))

5. Mindenféle egyetem welcome, csak ez a CEU kicsit kilóg a normális egyetemek sorából, mert ha azt gondolod hogy alapvetően ez nem egy "Soros Janicsárképző" akkor gondold át még néhányszor. Ez nem ugyanaz mint amikor a Harvard vagy Yale alumni ad egy rahedli pénzt az egyetemének mint "filantróp". Ezért is van hogy csak "társadalomtudományokat" oktatnak megfelelő "orientációval" Pl ha Soros filantróp lenne (és nem egy gátlástalan gazember saját agendával, de ezen most nem vitatkozzunk) akkor azt a pénzt sokkal hasznosabban elkölthetné orvosi képzésre, rákkutatásra, CT és MR gépekre vagy valami eszközigényesebb high-tech képzésre. Teccik érteni??

screpes 2019.11.28. 04:49:51

@Rodney2:
Nem, nem vagyok értelmesebb. Azt viszont tudni kéne, mikor, mitől lettél te ilyen zsürielnök-féle.
Nincs mese, képzett soros janicsár vagyok, világképed az se zavarja, ha még a katedrára is felkapaszkodnék. Csak akkor ki lenne a sok soros ösztöndíjas, a sok sok szultánfajzat? Ők nem janicsárok? És pont te ne lennél az?!

Koromnál fogva én még láttam nagyon jó ingyen angol nyelvtankönyveket Sorostól, meg 95 csúcsfénymásolót az összes akadémiai intézetnek, aztán embargós apple számítógépeket... (amik nélkül az ott ologozók szerint is már-már lehetetlen volt a munka!)
Nem estem hanyatt akkor sem, csak kisssé nagyon dissszonáns ha valaki most azt mondogatja hogy ki is a janicsár, meg hogy inkább CT-gérpre "kellett volna" költeni.

Inkább leírhatnád azt, mit nem tudott kellő szinten a venezuelai makro-elemző leány, amit te keresményed magasából oly magabiztosan meg tudtál ítélni. Leehet, hogy rossz munkaerőt választottak, amikor őt felvették, vagy akkor, amikor téged.
-------

screpes 2019.11.28. 10:51:17

@DJCS:

Te hol rohadnál egy normális világban?

Mit tudsz a forint megshortolásáról?
Nem válaszoltál arra, miként értékelendő, hogy
Orbán, Kövér, Deutsch, Kovács Zoltán, Szájer stb, Soros pénzén tanult ösztöndíjakkal neves nyugati egyetemeken. (nem soros egyetemein...)
Az sem közömbös, hogy mit tanulmányozhattak ezekkel az ösztöndíjakkal,

ijontichy 2019.11.30. 01:28:08

@civisvarosi: Mivel az axióma úgy szól, hogy "a fideszes az idióta és/vagy aljas gazember", a fidesz vezetői esetében annyi a valószínű, hogy közöttük nagyobb a sűrűsége a második kategóriába esőknek.
Vitya saját magának adott "történelmi küldetése" (ennyi esze azért csak van), hogy holta napjáig "de facto" hatalmon maradjon. Különben az utódjának óriási lesz a csábítás, hogy vitya (& al) sitten pácolásával szerezzen magának népszerűséget. Ami egy olyan megveszekedetten házmesterlelkületű országban, mint Mo. nem is annyira nehéz feladat :-).

Btw. Má' lelépett/leléptették a szupersuli vezetőjét? Persze saját kérésére, érdemei elismerése mellett ;-). Mondom én, hogy a bolsi örök* :-(.

Olvastam, hogy jókat deliráltál "a cívisváros megaszondja vityának, hogy mi, hogyan lesz...". Apukám, vitya csettint, ti meg úgy bokáztok (fidesz1 ide, meg fidesz2 oda), hogy a süketek is felkapják a fejüket Bécsben :-). Nem szégyen az, csak állapot. Így volt ez '89 előtt is (ld. *), ha leszóltak a "fehér házból". :-)
süti beállítások módosítása