1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.06.16. 09:03 HaFr

A vita visszalépés volt a rendszerváltás szempontjából, a Momentum kisodródóban

Képtalálat a következőre: „feket momentum szomorú”

Ha egy (feltételes) Momentum-szimpatizáns, mint én, nézte a Partizán-vitát, sok szomorú dolog mellett, eszébe juthatott (volna), hogy Fekete-Győr András és Kerpel-Fronius Gábor legalább két dologban biztosan hibázott.

Egy, hibáztak azzal, hogy egyáltalán elindultak az előválasztáson csupa olyan párt képviselői mellett, akik ismertebbek, populizmusban és/vagy hazudozásban sokkal jártasabbak, és eszerint készítik fel a jelöltjeiket. KFG maga is elígért vagy 6-8 ezer milliárd forintot, ha jól számoltam (csak az időtáv nem biztos, jellemzően nem volt kihámozható a vitában, hogy a következő ciklusra, 2030-ig, vagy 2100-ig számol), ami egy kicsit kritikusabb nézőben nem okvetlenül emelte a fényét, de az övé így is eltörpült Kálmán, de Karácsony "költsége" mellett is. Ráadásul a "vita", vagy inkább kölcsönös udvariaskodás, nem is alkalmas arra, hogy nagyon ütköztessék az álláspontokat (tegyük fel jóindulatúan, hogy volnának ütközőpontok), hiszen egyik résztvevő se akarhatja a másikat annyira "megsérteni", hogy elidegenítse annak szavazóit.

A kijött közvéleménykutatás szerint nagy valószínűséggel Karácsony vagy Kálmán nyeri majd az előválasztást, és ezzel a Momentum rákényszerül egy olyan jelölt támogatására, amelynek mozgására semmilyen befolyása nem lesz és az vegyesen szándékosan és szimplán a balos inkompetencia működési logikájánál fogva ott fogja rombolni a Momentum imázsát, ahol tudja. Mindamellett és nem is gondolom, hogy ez a balos koalíció át fogja vészelni az időt a választásig, ami a Momentum hitelét ezen túl is erodálni fogja.

De ha már belement a vitába, amire csak a szereplési lehetőség miatt sem lett volna szüksége, KFG-nek egyetlen üzenetet kellett volna ismételnie: ez a város Orbán markában van, nem Tarlós az ellenfél, nem a szakpolitika a politika, a parkolási rendszer és háromszázhetvennyolc egyéb csibészség és lopás nem oldható meg anélkül, hogy a NER pusztulna. Márpedig Gyurcsány, Karácsony és az MSZP a maguk különböző fekvésében mind a NER-t erősítették eddig és fogják még, amíg az lesz. A NER nem tud úgy eltűnni, hogy ezek ne tűnnének el, hiába nyafog még mindig összefogásról a balos közvélemény. Ez az ország nem tartana itt, nota bene nem lett volna ilyen XX. százada, ha a (balos) közvélemény, különösen az értelmiség, ideértve a magát újraexponáló, a tagadhatatlan bátorságát csak a visszatérő károkozásával felülmúló Gulyás Márton, valaha is tudta volna, mi a dolga a nemzettel. Nem tudja, nem meri, nem teszi. Minden más csak porhintés és törzsi felláció, aki erre figyel, annak jussa a biztos vereség.

KFG pedig egy rosszul értelmezett centrista, egyensúlyozó álláspontból nem megváltoztatni akarja a politikai logikát, nem ad új narratívát, új keretet, új téteket a politikának, hanem kérődzik a main és konzerválja. Miközben a szakpolitikája per definitionem érdektelen.

Az egész vita, ahogy az előválasztás is veszteség volt és visszalépés a rendszerváltás szempontjából.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7814896358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.06.16. 09:37:28

"...ez a város Orbán markában van, nem Tarlós az ellenfél, nem a szakpolitika a politika, a parkolási rendszer és háromszázhetvennyolc egyéb csibészség és lopás nem oldható meg anélkül, hogy a NER pusztulna."

"Végleges győzelem kell az angolok felett" - mondta de Ruyter admirális, majd elment és felégette a komlett angol flottát.

...Pedig épp fájt a torka!:-)

Khonsu 2019.06.16. 13:20:49

Kormánypártok és ellenzék (ezek szerint valószínűleg a Momentummal együtt) teljesen alkalmatlan arra a feladatra, amit el kellene végezni legkésőbb a következő tíz évben. Sőt, valószínűleg az ellenzéknek halványan derengő fogalma sincs arról, hogy mi lenne a feladat. Van egy olyan sejtésem, a kormánypártokban akadnak, akik sejtik, de sem tudásuk, sem szándékuk nincs az optimumot megcélzó kalibrációjára a rendszernek. Mely egy átfogó rendszerváltást jelentene az interszubjektív valóság tartalmától a gazdaság szerkezetén, fókuszán és a technológia alkalmazásán, a vele kapcsolatos szemléleten át az elit jellegéig/minőségéig ("Elon Musk-ok" kellenének Lőrincek helyett).

Ehelyett úgy érzem, a NER "elitje" már eldöntötte, hogy ezt a munkát nem kívánja elvégezni (szándék, tudás, megfelelő hozzáállás hiányában), így a köznépről lemondanak, és csak arra játszanak, hogy alkalomadtán majd pénzért megváltsák magukat, saját sorsukat.

Az összes többi csak színjáték.

Bogomil 2019.06.16. 13:31:04

Milyen közvélemény-kutatásra utalsz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.16. 13:36:35

@Bogomil: én a vitát megelőző kutatásokra gondolok, de van itt egy nem reprezentatív felmérés is, amely a vita után készült hirklikk.hu/kozelet/a-hirklikk-olvasoi-szerint-karacsony-gergely-nyerte-a-fpolgarmester-jelolti-vitat/351535

Bogomil 2019.06.16. 13:44:39

A vitát megelőző Idea-kutatást én nagyon problematikusnak tartom, ugyanis nem közölték, hogy a 800 megkérdezettből hányan mondták, hogy részt fognak venni az előválasztáson, ha mondjuk 80-an, akkor az ebből levont következtetések hibahatára olyan nagy, hogy a bemutatott eltérések egyik sem szignifikáns.
Ami a Hírklikk pollját illeti, ott nyilván csak az oldal látogatói szavaztak, márpedig az a közönség eléggé a szoci-DK-s.
Ezekből én semmilyen komoly következtetést sem vonnék le.
Disclaimer: én a Karácsonyt támogatom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.16. 13:48:27

@Bogomil: fair, bár az Idea attól még lehet akár reprezentatív a szavazók véleményét illetően; én magam +/- 5%os eltérést tartok legfeljebb elképzelhetőnek a Momentum bp-i EP-választási eredményéhez képest

Bogomil 2019.06.16. 13:55:42

Képzeld el, mi történik, ha az amúgy nem túl egyszerű, de a fiatalok számára nem is túl bonyolult online regisztrációra, illetve szavazásra csak a támogatóik felét rá tudják venni...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.16. 14:01:47

@Bogomil: annyira ráveszi Gyurcsány is a híveit

Bogomil 2019.06.16. 14:07:36

Nyilván megpróbálja, de nem biztos hogy sikerül.
Szerintem az előválasztáson bármilyen eredmény kijöhet. És személyes szimpátiámtól függetlenül bármelyikre sans gene szavaznék majd ősszel.
De majd meglátjuk...

Khonsu 2019.06.16. 15:28:46

@HaFr:

Ráadásul könnyen lehet, hogy a NER elitje még így is eltaktikázza magát, mert a "megváltásuk" erősen és az idő előrehaladtával egyre erősebben függhet attól, hogy mi van abban/azokban az interszubjektív valóságokban, melyek azon világrészeket lefedik, ahonnan a megváltásukat remélhetnék (és az ottani (tech)elitek és körük, a "papság" fejében). Azokra, azok tartalmára nincs érdemi hatásuk, a hazait, a sajátjukat pedig egyre inkább távolítják tőle. Mire üt az óra, a pénzük önmagában már lehet, hogy kevés lesz. Kiveti őket magából a jövő, és akikről lemondtak, végül azokkal együtt vesznek majd el.

Laptop7712 2019.06.16. 16:43:19

@Khonsu: A világ tech szférája erősen fragmentált, és legalább 3 jól körülhatárolható geopolitikailag megfogható szféráról lehet beszélni, és mindegyik más-más filozófiai alapokon nyugszanak. Na most az, hogy mi lesz, vagy mi nem lesz,, azt ez a három szféra egymásra hatásából fog kialakulni. Na most ebben a történetben nagyon eltérő motivációk is egyszerre hatnak. Egy biztos, egyik szférának sem érdeke egy területi potenciált nullára írni, ezt csak a balfasz módszerváltó elit tette meg, hogy 30 évre elássa ezt az országot.
Igazad van, a pénz nem lesz elég. Több kell, és ez rendelkezésre áll. Csak tudni kellene menedzselni, de hazai tech szféra teljesen balfasz ahhoz hogy komplexen átlássa a folyamatokat, és a megfelelő módon becsatornázza. Ha így lenne, akkor legalább olyan tech szféránk lenne, mint Izraelben, de ez kurvára nincs így. Következmény: toljuk tovább a balfaszságot. Ez nem az a szint, hogy elveszik minden, hanem át kellene tervezni egy kicsit a teret, de ehhez meg jó lenne, ha azok, akik milliárdosok, lóvét tolnának a cuccba, de ezt nem teszik, mert szerintük "kicsi a piac, és nyitott a gazdaság" Tényleg? Ezért mondom, sok a duma, és kevés a tett.

Khonsu 2019.06.16. 17:57:33

@Laptop7712:

A rendszert mozgató természeti törvények, logika a járható utat eléggé behatárolják, így az eltérő filozófiai alapok ellenére a végeredmény szerintem eléggé hasonló formát ölthet a különböző civilizációs tömbökben (és addig is egyre közelítenek majd egymáshoz). Ellenkező esetben, amelyik nem, az zsákutcába jut és elvetél.

A mi szempontunkból igaz, hogy ez _még_ nem az a szint, hogy elvész minden, de ha nem lépünk gyorsan, akkor hamarosan már az lehet. A fő probléma, hogy hiányzik a szándék. Rövid távú vélt vagy valós érdekei, illetve tudáshiány/alkalmatlanság miatt az ország hitvány politikai és gazdasági elitje elvetette a megoldást, ezzel elrabolva népük jövőjét, miközben azzal ámítják magukat, hogy ha az ország el is vérzik, ők és gyerekeik majd simán bevásárolhatják magukat a máshol megvalósuló új világba, így megmenekülve tetteik (vagy épp azok hiányának) következményei elől. Csakhogy ez a fogadó oldalon is múlik, nem csak rajtuk. Ha ezt, és ennek okait értenék, akkor tudnák, mit kellene tenniük és talán meg is tennék, vele az egész országot bekapcsolva a jövőbe, valamely nagy technológiai civilizációs tömb szerves részeként, de most mintha pont az ellenkezőjén dolgoznának.

Bárki is jön, ha jön, annak kvázi Szent Istváni feladatot kellene megoldania korunk viszonyaihoz illeszkedve. Olyan formába hozni a rendszert, hogy az szervesen becsatlakoztatható legyen valamely nagy technológiai-civilizációs tömbbe (földrajzi és történelmi okokból is tanácsos a nyugatit megcélozni). Gazdaságilag, technológiailag, kulturálisan egyaránt. Fel kell vennünk az "új vallást", részévé kell válnunk az új világnak, a jövőnek. Mert ha nem, akkor százszor és ezerszer jobban meg fogjuk mi és a következő generációk is szívni a következő 30 évet, mint az elmúltat.

A feladat nem megoldhatatlan, de nem is egyszerű. Önmagában a pénz kevés hozzá. Tudás, megértés és alapos szemléletváltás is kellene. Ehelyett van tudatlanság, mellébeszélés, korrupció és politikai színház. Csakhogy senki sem fog minket megmenteni/felemelni, ha mi magunk se akarjuk, nem teszünk érte és okot sem adunk rá.

trabant 2019.06.16. 18:05:57

@Bogomil:
Inkább azt támogasd, aki a budapesti úthálózat soron kívüli rendbehozatalát ígéri. Gyalázatos állapotban vannak az utak, még a BKV buszok útvonalán is.
Amit a buszok szétesése miatti javításokra költenek, abból a fél budapesti úthálózatot újra lehetne aszfaltozni. Ideje lenne.

Bogomil 2019.06.16. 18:37:35

Miközben teljesen jogosnak tartom a felvetésedet, nem hiszem, hogy itt és most módunk lenne megvitatni kinek, miért és melyik jelöltet érdemes támogatnia. A "disclaimert" is csak azért írtam be az előbb, hogy világos legyen: annak ellenére tartom megbízhatatlannak a blogger által említett adatsorokat, hogy legalább az egyik kifejezetten kedvező a számomra legrokonszenvesebb jelöltet illetően.

kazsiafigyelo 2019.06.16. 22:23:35

A partizán vita tragikus volt, ha egyáltalán vitának lehet nevezni. Gulyás vagy a saját baloldali elvárásairól, vagy ahogy a bejegyzés is szól, a fő kérdést, a ner leváltását elkendőzve az irreális programokról kérdezett. A fő kérdésnek annak kéne lennie, hogy hogyan verhető meg tarlós, távlatosan a NER. A baloldal saját hazugsága, hogy nem hajlandók elismerni, a magyar társadalom kulturálisan jobboldali. Egyszerűen a jobboldali szimbólumok - szent korona, árpádsáv, kereszténység - szimpatikusabbak az átlag magyarnak, mint a baloldali megfelelőik (függetlenül a tartalomtól, hiszen a magyar társadalom értékvilága valójában már nem jobboldali). Ugyanakkor a választások ma már ebben a kulturális térben dőlnek el. A fidesz annyit mond, megvédjük a keresztény magyarországot. Ez duplán hazugság, hiszen beengedtek bevándorlókat és a lakosság 10%-a valódi keresztény - de ettől függetlenül működik. A fidesz ezzel a narratívával fölkínált egy életérzést, hogy az ember a szavazatával részt vehet valami nagyban, a haza megvédésében. A baloldali beállítódottság - amit Gulyás elvileg képvisel, marxistának tartva magát - egyetlen, a NER-rel szemben hatékony vonulattal rendelkezik, a szociális demagógiával. Ezt a DK nem képviseli, az mszp kicsinálta botkát aki képviselte volna, míg gulyás és társai egyszerűen hiteltelenek, ahogy felső középosztálybeliként előadják a forradalmárt. Ezek az emberek az átlag magyar melós nyelvét nem beszélik hiteltelen a baloldaliság. Maradt tehát a társadalmi balliberalizmus, amivel viszont a belső kerületeken kívül szinte senki nem azonosul az országban. Gyakorlatilag az egész beszélgetés nekik szólt, miközben ők egyértelműen az ellenzékre fognak szavazni. Kerpel-Florinus próbált nyitni a jobboldal felé, és ő a leghitelesebb is számukra, ezt a szempontot azonban a ballib értelmiség ignorálja (ahogy Márky-Zay Pétert is) Ezzel együtt KFG jobboldaliság is kevés jelen állapotban ahhoz, hogy az átlag szavazó számára hiteles legyen - ehhez neki is be kéne lépnie a márky-zay által kijelölt szűk sávba, ahol a határozott, hiteles, de vállalható jobboldaliság található (ez azért fontos, mert például KFG egy interjúban azt mondta, zavarja az országházban a szent korona. Ilyet márky-zay nem mondana). Ezzel együtt a momentum jobbratolódásában - ami a ner egyetlen ellenszere, következésképp a rendszerváltás nulladik feltétele - nem igazán bízok. Ahogy egy korábbi bejegyzésben is szó volt róla, a network sajnos egy. A momentum vezetősége - szocializációjuk, származásuk alapján ennek a balliberális elitnek a szerves része. Miközben nem ártana emlékezni arra, hogy még 2018-ban is a jobbik és a fidesz együtt 50%-ot kapott Budapesten, azaz önmagában a ballib irányvezetés kevés lesz.

kazsiafigyelo 2019.06.16. 22:46:41

*csak hogy egy jobb példával éljek: a legtöbb magyarnak a család haza isten jobban cseng mint a szabadság, egyenlőség, testvériség. És ezt ellenzékiként nem lehet megváltoztatni, el kell fogadni. Tarlós pedig az előbbit jól meg tudja személyesíteni.

DrGehaeuse 2019.06.17. 17:08:54

A MoMo-t még nem futtatják, keményen kell küzdenie a háttérhatalom kegyeiért.
Most beszállt egy olyan játékba amiben mindenki mindenki ellen de a mindenki egyért látszatát fenntartva kell a víz alatt bunyózni mint a pólósok.
Ebben sajnos a DK és Fletó a rutinosabb. Kálmán Olga beszéli a pesti fifeszellenes szavazók metanyelvét, KFG még nem, így a DK-nak áll a zászló egyelőre.
Nemmsokára lesz Gyurcsány-Fegyőr pankráció is (sajnos nem a börtönben :D).

Khonsu 2019.06.17. 17:34:03

@kazsiafigyelo:

Szerintem hiba lenne enyhe gesztusokon túl belemenniük a "nemzetieskedésbe". Azt a narratívát a Fidesz már rég kisajátította és győzne a rutin, a Jobbiknak se jött be. De a "balliberális" vonalon sem érdemes próbálkozniuk, mert az pedig a régebbi ballib pártok terepe, és ott náluk van a rutin.

A Momentumnak ezért ki kellene lépnie ebből, mindkét narratívából és behozni valami újat, frisset. Mondjuk beszélhetnének a valódi nyugatról, arról, hogy hogyan is mennek valójában a dolgok a világ szerencsésebb történelmi fejlődésű országaiban. Illetve beszélhetnének a jövőről, a technológiáról, a kihívásokról és lehetőségekről. Egy olyan világról, melyről a többi párt nem beszél. Felnyithatnák az emberek szemét. Szerintem ezt kellene tennie a Momentumnak.

Nem biztos hogy bejön, de legalább van rá esély. Ellenben, ha a saját terepükön akarnának megküzdeni a Fidesszel és a ballibekkel, abba garantáltan belebuknának.

screpes 2019.06.17. 17:46:08

@DrGehaeuse:

Próbálom tisztelni a jóslataidat, de elkerülhetetlen, hogy kimondd: KI lenne az a háttérhatalom? (akinek kegyeiért a MoMo-nak még meg kell küzdenie)
Félő, hogy ha van ilyen, akkor meg kell ütköznie a "másik" háttérhatalommal,
amely esetünkben a fideszé.

Előre szólok, hogy nem nálunk fog megütközni a két hátterező világhatalom.
----

Ez konkrét információ, hogy lesz Fletó/Fegyőr pankráció?
Ugye tudod, hogy két jó viccen sem lehet egyszerre nevetni?

DrGehaeuse 2019.06.17. 18:09:23

@screpes: A "Háttérhatalom" cserélte le Medgyesit Gyurcsányra 2004-ben. Ők adták oda az öszödi hanganyagot RFE (akit Bolíviában kivégeztek) közvetítésével a fidesznek. 2009-ben lecsrélték Gyurcsányt Bajnaira, aztán betolták a 2/3-ot orv-bán alá. Ez a hatalom is változik főleg a fél-legális fedőszerve (a NER-nek hazudott kner)

DrGehaeuse 2019.06.17. 18:24:03

@screpes: A F-F pankráció csak egy sejtés. Nincs konkrét info-m sehonnan. De logikus lenne ha lejátsszanák.
Bármekkora sikereket is érjen el Fletó, a "Háttér" még nem bocsátott meg neki a 2006-os "igazságbeszédért" amiben a legnagyobb vétsége az volt, hogy lebuktatta az egyik rezidenst (Sanyikám normális vagy?) és a struktúra mintegy fölsejlett (még Torontóban is megrezdültek a 150 millió forintot érő Goblein-ek).
youtu.be/7p5tfo2mSTw?t=3506

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.17. 18:45:34

@DrGehaeuse:

"a struktúra mintegy fölsejlett (még Torontóban is megrezdültek a 150 millió forintot érő Goblein-ek)"

Az őszödi beszédtől rezegtek Peter Munk gobleinjei? Ez érdekesen hangzik, erről mesélj még!

DrGehaeuse 2019.06.17. 18:57:45

@neoteny: Sanyibácsi (R.I.P.) Munk "embere" volt magyarországon (Trigránit). Fletó lebuktatta Sanyibát azzal, hogy a kormány gazdaságpolitikájába beszólogat (ötletel). Ma már PM sem él, de a hálózat mididg ujraszövi magát ha egy gócponton kiesik egy-egy ember.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.17. 19:04:24

@DrGehaeuse:

"Sanyibácsi (R.I.P.) Munk "embere" volt magyarországon (Trigránit)."

Nem hallottam arról, hogy Demján Sándor vagy a TriGránit aranybányászatban utazott volna; Barrick Gold pedig Peter Munk legnagyobb vállalkozása volt, abból származott a vagyona túlnyomó része. Attól félek, hogy a konteónak ezt a részét jobban ki kell dolgoznod ahhoz, hogy a közönség érdeklődést képes legyél fenntartani.

Janossz 2019.06.17. 19:33:21

@neoteny: Már a konteók befogadására hajlamos közönségét, persze.

DrGehaeuse 2019.06.17. 20:00:05

@neoteny: A kapcsolat fordított Munk pénzt tett be a TriGranitba. Munké volt Észak-Amerika egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége. Tulajdonosa volt pl. a Toronto jelképének számító toronynak.

DrGehaeuse 2019.06.17. 20:58:00

@neoteny: Fura, de Munk ingatlancégrének Trizec volt a neve. A valóság meglepőbb mint bármilyen meredek konteo.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.17. 21:13:10

@DrGehaeuse:

"A kapcsolat fordított Munk pénzt tett be a TriGranitba."

Az mit jelent, hogy "pénzt tett be"? Mennyit, mikor, hogyan (tulajdonrészt szerzett, hitelt nyújtott, közösen finanszírozott partikuláris projekteket)? És abból, hogy Munk "pénzt tett be" a TriGránitba miért következne az, hogy Demján Sándor Munk magyarországi "embere" lett volna, és hogy az őszödi beszédtől rezegtek volna a 150 millás gobleinek Munk torontói vityillójában?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.17. 22:23:24

@Janossz:

Conspirációk történnek; és egyes konspirációs teóriák helyesek is (vagy legalább is nagyon valószínű, hogy helyesek). Én nem vagyok elvi ellensége egy zamatosan-ízesen kifejtett konteónak -- de az minimum legyen szórakoztató. Félmondatokba gyömöszölt inszinuációk olyanok, mint a bikini: felkeltik az érdeklődést de eltakarják a lényege(s)t.

kazsiafigyelo 2019.06.17. 23:05:52

@Khonsu: Igen, én is gesztusokról beszéltem. A fidesz ellenszere, hogy kiforgatják a jobboldali narratívájából, mert görbe tükröt mutatnak neki. Márky-Zaynak ez bejött: ő valóban az volt, amiről a fidesz ideológiája elvileg szól: sokgyermekes, hívő keresztény, konzervatív-jobboldali. Nem találtak fogást rajta. Az ő receptje több az összefogásnál, de ezt a balllib értelmiség nem veszi tudomásul. Szerintem a jobbiknak is bejött: legerősebb ellenzéki párt voltak, 20%-al utcahosszal a baloldali pártok előtt. 18-ban az ellenzék együtt megverte a fideszt a listás szavazatokat tekintve. Csak a jobbik a múltja miatt egyeseknek nehezen emészthető, de attól még szükség lesz a jobboldali ellenzékiek fölfogására ahhoz, hogy valaha kormányváltás legyen. A nyugati orientáció önmagában szerintem kevés, mint politikai termék, hívószó. Sneider tamás, a jobbik elnöke olyan interjúkat ad, ahol második trianonról beszél. Nem véletlen, hogy üti őket a fidesz, ahogy tudja. Lényegében ez a politkai csomagolása annak amiről te beszélsz: hogy ha nem csatlakozunk valamelyik (lehetőleg a nyugati) tehcnológiai tömbhöz, akkor végleg lemaradunk, vagy mint 1919-ben a tanácsköztársaság volt a szovjetunió egyetlen szövetségese, úgy ma orbán megint hozzáláncolja az országot az immár orosz-kínai tömbhöz, azaz sikerül megint a rossz oldalra állni (elég sokat foglalkozom kínával - miután oroszország önmagában nem komolyan vehető versenyző a tech területén - és a modelljük fönntarthatatlan, össze fognak omlani, ha beleállnak a kereskedelmi háborúba)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.18. 08:23:13

@DrGehaeuse:

Abból, hogy Munk "pénzt tett be" a TriGránitba miért következne az, hogy Demján Sándor Munk magyarországi "embere" lett volna, és hogy az őszödi beszédtől rezegtek volna a 150 millás gobleinek Munk torontói vityillójában?

DrGehaeuse 2019.06.18. 09:42:50

@neoteny: DS 20 évig üzletelt PM(MP)-el. Ezalatt az idő alatt "Észak-amerikai pénzembereket segítettek hozzá kelet-európai üzletekhez". Magyarul DS még KGST kori összeköttetéseit és módszerváltás után tovább gyarapított befolyását felhasználta a Sarlós-Munk-Palmer trió által képviselt üzleti körök érdekében (valszeg nem kis profit reményében).

Ha nekem és a haverjaimnak egy moldovai oligarcha zsíros üzleteket szállít k-európa szerte 20 éven keresztül, arra nehéz mást mondani mint hogy a fószer az én "moldovai emberem".

Az öszödi beszédben néven nevezett "Sanyikám" pőre lobbiérdekek miatt szólt bele Fletó kormányzati döntéseibe, Fletónak ezt nem szabadott volna kimondnia. A jó "üzlet" barátja a diszkréció (hallgatás törvénye), ha valaki ezt megsérti az örülhet ha "csak" megbuktatják.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.18. 09:57:42

@DrGehaeuse:

"DS 20 évig üzletelt PM(MP)-el. Ezalatt az idő alatt "Észak-amerikai pénzembereket segítettek hozzá kelet-európai üzletekhez". Magyarul DS még KGST kori összeköttetéseit és módszerváltás után tovább gyarapított befolyását felhasználta a Sarlós-Munk-Palmer trió által képviselt üzleti körök érdekében (valszeg nem kis profit reményében)."

És?

"Ha nekem és a haverjaimnak egy moldovai oligarcha zsíros üzleteket szállít k-európa szerte 20 éven keresztül, arra nehéz mást mondani mint hogy a fószer az én "moldovai emberem"."

Neked lehet, hogy nehézt mást mondani rá, de ha nekem van egy haverom a Media Markt-nál aki szól háromszor hogy akciós valamilyen termék és én azokat meg is vásárolom, attól nem lesz belőle az én "Media Marktos emberem". Vagy ha lesz is, az nem kelt senkire különösebb benyomást.

"Az öszödi beszédben néven nevezett "Sanyikám" pőre lobbiérdekek miatt szólt bele Fletó kormányzati döntéseibe"

Ha erre Demján képes volt, akkor az Fletó problémája volt, nem Demjáné vagy Munké vagy bármiféle háttérhatalomé.

kazsiafigyelo 2019.06.18. 10:15:05

@DrGehaeuse: Az biztos, hogy gyurcsány alatt kegyetlen szabadrablás volt, bár lehet hogy a mértéke pénztáros-tiborcz és tsai garázdálkodását nem érte el. Az egyetlen különbség, hogy ők legalább nem saját zsebbe dolgoztak, hanem "csak" kiárusították a nemzeti vagyont. Bár a végeredmény ugyanolyan tragikus. Mint ahogy az is, hogy ezek után a dk lesz a legerősebb párt, gyurcsányt téve az ellenzék vezetőjévé. De ha már háttérhatalom: szerintem egy (ha nem számoljuk a ner-t, ami maga hozza létre az ellenzéket, a kádári támogatott - mszp, mi hazánk - tűrt - dk, momentum - és tiltott - jobbik - kategóriák alapján) akkor a volt állampártiak és titkosügynökök informális hálózata az egyetlen, ami valószínűleg a nerrel párhuzamosan is működőképes.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.18. 10:35:35

@kazsiafigyelo:

"hanem "csak" kiárusították a nemzeti vagyont"

Miféle nemzeti vagyont? Hol létezett bármiféle nemzeti vagyon is, amiből a polgárok valamiféle osztalékot kaptak volna? _Állami_ vagyon volt az (már amennyiben vagyon volt), semmiképpen sem _nemzeti_ vagyon.

kazsiafigyelo 2019.06.18. 10:57:35

@neoteny: én azt hittem te libertariánusként (legalábbis annak tűntél még a klíma-vitánk kapcsán) nem teszel különbsgéget az állami és nemzeti vagyon közt, illetve előbbit utóbbi részének tartod, miután az állam nagyjából annyi pénzből gazdálkodik amit az emberektől vagy az ő munkájuk révén begyűjt

DrGehaeuse 2019.06.18. 13:35:28

@neoteny:
"És?"
Munk pénzügyi vagyona halála napjáig meghaladta az összes magyarországi oligarcha összes pénzügyi vagyonát. Ne mond nekem, hogy Demján egyenrangú partner volt a bizniszben Munk mellet! Kissé romás börtönszlengben: Demján csak Munk csicskása lehetett, de még így is nagyon megérte neki. Nem beszélve arról, hogy vannak hatalmasok akiknek még Munk is csak egy fogdmeg ember akit hozzásegítettek hogy jókor legyen jó helyen. Az aranyüzlet egy hitbizomány amit meg kell szolgálni, nem engednek hozzáférni akárkit. Ettől csak egy zártabb biznisz van: a gyémánt.

Médiamarktos hasonlat:

Demján nem csak az akciókról tájékoztatta haverjait, de elintézte hogy akkor legyen akciós egy adott cucc amikor nekik jó és csak ők tudjanak róla, és még a pénztárnál se kelljen sorba állni.

Fletó egyáltalán nem érzékelt problémát (az hogy egy lobby alkotmányellenes és illegitim, az ő köreikben természetesen nem gond) csak azon akadt ki, hogy hülyeséget javasolt a Sanyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.18. 14:32:54

@DrGehaeuse:

"Attól lenne “Nemzeti” egy vagyon szerinted, ha minden állampolgár osztalékot kap utána?"

Mi mástól lenne "nemzeti" egy vagyon?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.18. 14:43:45

@DrGehaeuse:

"Munk pénzügyi vagyona halála napjáig meghaladta az összes magyarországi oligarcha összes pénzügyi vagyonát."

És?

"Ne mond[d] nekem, hogy Demján egyenrangú partner volt a bizniszben Munk mellet[t]!"

Ennek pontosan annyi jelentősége van, mint azt mondani, hogy Demján nem volt "egyenrangú partnere" Munknak: semmi.

"vannak hatalmasok akiknek még Munk is csak egy fogdmeg ember akit hozzásegítettek hogy jókor legyen jó helyen. Az aranyüzlet egy hitbizomány amit meg kell szolgálni, nem engednek hozzáférni akárkit. Ettől csak egy zártabb biznisz van: a gyémánt."

Mit számít ez? Te kifejtetted, hogy "Munké volt Észak-Amerika egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége. Tulajdonosa volt pl. a Toronto jelképének számító toronynak." Meg "Munk ingatlancégének Trizec volt a neve."

"Demján nem csak az akciókról tájékoztatta haverjait, de elintézte hogy akkor legyen akciós egy adott cucc amikor nekik jó és csak ők tudjanak róla, és még a pénztárnál se kelljen sorba állni."

Ez csak fantáziálgatás a részedről.

"egy lobby alkotmányellenes és illegitim"

No ha ez így van, akkor nem fog nehezedre esni megmutatni az Alaptörvény azon cikkelyét amelyik egy lobbit alkotmányellenessé és illegitimmé tesz.

Khonsu 2019.06.19. 00:02:06

@kazsiafigyelo:

Igen, ez így van, meg kell mutatni, hogy mennyire hazug a kormányzati narratíva. Sem nem keresztény, sem nem konzervatív, sem semmilyen, egy silány propagandatermék.

A Jobbiknak nem jött be. Amíg a széljobbos vonalat tolták beleütköztek egy plafonba, ami fölött ez a retorika már nem menő. A Fidesz a migránskampánnyal és a Mi Hazánk a cigánybűnözésezéssel ezeket a szavazókat könnyedén le is hasították róluk.

Aztán a néppártosodással hozzájuk csapódott egy halom fiatal politikai árva, akiket a radikalizmusuk (mint a változás esélye) vonzott, de ideológiailag továbbra sem azonosultak vele. Ezeket mára nagyrészt elvitte a Momentum.

A Momentumnak gesztusok szintjén a magyar sajátosságok miatt ezért nyitottnak kell lenni jobbos és ballib irányba is, de ha egy erős középpárttá akarnak válni, akkor egy új narratívára van szükségük, és annak őszinte, megalkuvásmentes képviseletére.

Ez az új narratíva pedig nem lehet más, mint a jövő. Az új vallás, a technológia, és annak következményei, illetve az abba való átmenet a jelen állapotból.

Egy olyan pártra, és annak egy olyan pártvezetőségére van szükség, melyet küldetéstudat vezérel. Akiknek a szemeiben a jövő ígérete ragyog. Akik hisznek, akik nem adják fel. Akikről az emberek elhiszik, hogy kivezetik az országot abból a pusztulatból, amiben van.

El kell mondaniuk, hogy a technológia és a kapitalizmus hogyan emel ki a szegénységből, el kell mondaniuk, hogy fel kell találnunk magunkat, innováció kell. El kell mondani, hogy egy produktív egyensúly kell. El kell mondaniuk, hogy együtt kell megcsinálnunk. El kell mondaniuk, hogy senkit sem hagynak az út szélén, de mindenkinek tenni kell érte a maga módján. El kell mondani, hogy nem a múltba kell révednünk, hanem meg kell nyernünk a jövőt.

DrGehaeuse 2019.06.19. 08:36:56

@neoteny: Lényegtelen! Már mások a szereplők. Ahogy én látom ma még több a titkos alku és a háttérmutyi mint akkor volt. Asszem orv-bán sokat tanult fletó esetéből és minden fontos irányba erős gesztusokat tesz. Sajnos ezek a gesztusok ezermilliárdos adósságok formájában velünk maradnak ítéletnapig.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.19. 08:43:05

@DrGehaeuse:

"Lényegtelen!"

Egyetértek; teljesen lényegtelen volt a szösszeneted, miszerint:

Bármekkora sikereket is érjen el Fletó, a "Háttér" még nem bocsátott meg neki a 2006-os "igazságbeszédért" amiben a legnagyobb vétsége az volt, hogy lebuktatta az egyik rezidenst (Sanyikám normális vagy?) és a struktúra mintegy fölsejlett (még Torontóban is megrezdültek a 150 millió forintot érő Goblein-ek).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.19. 09:03:10

@DrGehaeuse:

Ez nem válasz a felhívásomra: nem fog nehezedre esni megmutatni az Alaptörvény azon cikkelyét amelyik egy lobbit alkotmányellenessé és illegitimmé tesz.

DrGehaeuse 2019.06.19. 10:06:51

@neoteny: A "láthatatlan alaptörvény"-be ütközik, ime:

Látod? Nem látod? No látod?!!

DrGehaeuse 2019.06.19. 10:07:36

@neoteny: És tényled nem esett nehezemre.... :D

DrGehaeuse 2019.06.19. 10:09:01

@neoteny: Ehhez képest jó kört futottunk miatta....

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.19. 10:31:31

@DrGehaeuse:

Rendben van; akkor hát azt az állításodat is, hogy "egy lobby alkotmányellenes és illegitim" besorolom a lényegtelen kategóriába.

kazsiafigyelo 2019.06.19. 10:40:27

@Khonsu: Amit mondasz, azzal teljesen egyetértek, de szerintem ezt még valahogy le kell fordítania a momentumnak az egybites magyar választó szintjére. Meg kell alkotni az ellen-sorost, azt a narratívát, ami egy szóba belecsomagolható. A soros nyilván nem az emberről szól: azt jelenti, idegen, zsidó, Trianon, ellenséges külföld. Lehet, hogy az Európa mint hívószó működne. Ugye a sorosozás jelentése és Európa (mint a fejlődés szinonimája) ellentétesek. Az a kérdés, hogy melyik mém erősebb a magyar társadalmon belül. A fidesz a nyugatosokra azt mondja, idegenek, ezzel próbálja diszkreditálni őket. A momentumnak is kell egy támadási pont, amivel a fidesz hazug, álságos nemzeti narratíváját bontja le. Szerintem a ballib tábort adottnak kell venni, hiszen egy pesti liberális sose szavazna a fideszre, a nekik tett gesztusok csak újabb támadási felületet adnak, miközben semmit se hoz. 50% már utálja a fideszt, ezt föl kéne vinni 60-70%-ra, hiszen a hatalmi helyzet, választási törvény révén döntő többség tudja csak elsöpörni őket. A fidesz szavazóknak két része van: vidéken a függelmi viszonyok révén a fidesz támogatottsága adott, ezzel nem lehet mit kezdeni. De Budapesten és a nagyvárosokban is van 40%-nyi szavazójuk (pl Buda kiváló példa erre) Úgy gondolom ők a potenciális csoport, akik ellenzékivé válhatnak, ha találnak egy tiszta, jobbközép pártot.

Khonsu 2019.06.21. 01:12:55

@kazsiafigyelo:

Hívószónak Európa, a jövő és a technológia teljesen jó lehet. Európa, illetve a nyugat, mint nyugati életmód és jólét, erről azért ha máshonnan nem, de a kivándorolt rokonokon, ismerősökön keresztül legtöbbeknek azért van némi elképzelése. Ha ezt még át is lehet politizálni, politikailag semleges hívószavaknak adja magát (szoros összefüggésben) a jövő és a technológia. Előbbi mindenkit foglalkoztat, utóbbival pedig mindenki kapcsolatba kerül, mégpedig egyre nagyobb mértékben.

Szerintem a Momentumnak ezekre érné meg felépíteni egy teljesen új, saját narratívát. Ahol az újdonságnak kiemelt jelentősége van, mivel szerintem, ha csak valami súlyos válság be nem üt, akkor Magyarországon a hagyományos Fideszes és ballib táborok egységét leghamarabb az unalom fogja megbontani. A választók egyre növekvő arányban egyszerűen beleunnak majd, és keresni fogják az újdonságot. Ha a Momentum az előbbiekre közben felépít egy jó narratívát és azt következetesen képviseli, akkor az idő több szempontból is nekik fog dolgozni. Egyrészt azzal, hogy a választók látni fogják, hogy hogyan valósulnak meg azok a dolgok, hogyan alakul ki lépésenként az a világ, amiről beszélnek, ami megerősítené bennük a bizalmukat és elbizonytalanítaná őket korábbi támogatottjaikkal szemben. Másrészt nekik dolgozik az újdonságkeresés vágya is, ahogy az emberek beleunnak a megszokott szereplőkbe.

A hagyományos táborok felé tett gesztusokat ezért úgy értem, hogy nyitottnak kell mutatkozniuk az onnan érkező szavazók felé, de magukkal a táborokkal, azok narratívájával nem szabad beleállniuk a vitába. Afféle diplomatikus távolságtartást kellene alkalmazniuk azokkal szemben, miközben csak a saját narratívájukat terjesztik és következetesen képviselik. Ha valaki meg akar velük küzdeni, kénytelen legyen ő elmenni hozzájuk, ahol aztán a saját pálya, a saját narratíva előnyét élvezik. A velük való vita irányát, gondolatkörét minden esetben nekik kell meghatározniuk, uralniuk. Ha ez valamiért nem áll fenn, akkor abba a vitába nem belemenni. Vagy elengedni maguk mellett, vagy a vitán kívül, átgondoltan saját narratívájukba illeszkedő megoldásokat felvázolni, az adott problémákra.

Szóval nem kell lebontaniuk semmit, annál rosszabb, ha megpróbálják. Egyszerűen át kell lépniük az ellenfelek narratívája fölött és a sajátjukat harsogni, azt fejleszteni. Aztán, ha van rá kereslet, akkor meg fog térülni a fáradozásuk. Ha nincs kereslet az újra, akkor meg amúgy sem lenne értelme az egésznek, mert mindenképpen maradnak a dolgok ahogy vannak. Nem veszthetnek, legalább megpróbálják.

Nem szabad belesímulniuk más narratívába. Nem kell jobbközép párttá válniuk, ahogy ballib párttá sem. Nekik a Momentumnak kell lenniük, akik a nyugatról, a jövőről és a technológiáról beszélnek. Hogy így esetleg nem lehet őket egyértelműen elhelyezni a hagyományos politikai spektrumon? Az legyen csak azok problémája, akik megpróbálják. Az átlag választót az ilyesmi már amúgy sem érdekli, főleg a fiatalokat nem.

A fideszes szavazók összetétele egy érdekes kérdés. Szerintem ez az erős függőség/anyagi érdek viszony nem csak a kistelepüléseken áll fenn, hanem a városokban is, csak több rétege van. Kezdve a közmunkáját féltő falusi munkanélkülitől, az önkormányzati hivatalok, intézmények állományának egy jelentős részén át (településmérettől függetlenül), a "fideszközeli vállalkozókig" és azokig a jómódú rétegekig, akiket csak az alacsony SZJA tart a Fidesz mellett. És persze vannak az egyszerű "megtévesztettek" is, akiknek anyagi érdeke nem fűződik a NER-hez (sokszor akár ellentétes azzal), csak bedőltek a propagandának.

Szerintem utóbbi a legkeményebb dió, mert teljesen irracionális a kötődésük. Ők a "Fidesz vallás" követői. Akik racionális (gazdasági) okokból szavaznak a Fideszre, velük könnyebb a dolog, mert ők gyakran egyáltalán nem azonosulnak a propagandaszólamokkal, így aztán racionálisan meggyőzhetők. Magyarul, ha valaki hitelesen felajánlja nekik az egzisztenciájuk megtartását és/vagy javítását, akkor simán átállnak.

A "szektásokkal" nem érdemes foglalkozni, ők az a kategória, akikről unionista/444 írogatott, őket úgysem lehet meggyőzni semmiről.

A politikai árvák, kiábrándultak, megcsömörlöttek, újdonságra vágyók pedig úgyis rátalálnak az újra, a frissre, elegendő a nyitottság, a "diplomatikus távolságtartás" (nem rúgni bele senkibe sem, de nem is azonosulni vele, ha ez bármekkora önfeladással is jár) a hagyományos oldalaktól és narratíváktól és jönni fognak.

És persze érdemes lehet olvasniuk a blogot. :)

Khonsu 2019.06.21. 01:50:03

@Khonsu:

"de nem is azonosulni vele, ha ez bármekkora önfeladással is jár"

Vagyis a saját narratívából nem adni fel, nem feláldozni egy picit sem. Cserébe annak a narratívának nagyon jól összerakottnak kell lennie, és folyamatosan fejleszteniük, csiszolniuk kell. Alapvetően jövőbe mutató, innovatív megoldásokat kellene ajánlaniuk, illetve aköré építeniük az egész narratíva magját, hogy innovációkkal oldjuk meg a problémákat és emelkedjünk ki a szegénységből, elmaradottságból.

Egy olyan dolgot kellene összerakniuk és jól megfogalmazniuk, aminek a logikájáról, gondolatmenetéről könnyen elhiszi a választó, hogy működhet, de ugyanakkor politikailag, ideológiailag semleges, így még egy ennyire átpolitizált környezetben is nehezen találnak rajta fogást.

Khonsu 2019.06.21. 01:59:54

Szívesen írnék konkrét javaslatokat is, csak attól tartok olyanok is olvassák, akiknek nem szeretnék ötleteket adni, így marad a körülírás. :)

Fragreg 2019.06.26. 07:54:32

@Khonsu: te ezt a sok sületlenséget, amit mantrázol, elhiszed?

Már megbocsáss, de a kapitalizmus (úgy alapvetően minden, Mammonita rendszer) egyenesen és kikerülhetetlenül vezet egyrészt a bolygó teljes szétcseszéséhez, másrészt széles embertömegek boldogtalanságához.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.26. 08:13:57

@Fragreg:

"a kapitalizmus [...] egyenesen és kikerülhetetlenül vezet [...] széles embertömegek boldogtalanságához"

A széles embertömegek boldogok voltak a kapitalizmus előtt, és a kapitalizmus elterjedése vezetett egyenesen és kikerülhetetlenül a boldogtalanságukhoz? Ki eregetett ehhez nagyon hasonló zajokat ... ja, Rousseau.

Fragreg 2019.06.26. 08:42:07

@neoteny: ajjaj. Némi logikai inkonzisztenciát látok brilliáns érvelésedben.

A kapitalizmus, a technológia, és a - feltételezem szép, verőfényes - jövő együtt-említése Khonsu kartársnál alkalmasnak tűnt annak a következtetésnek a levonására, hogy beszélgetőpartnerünk komolyan hisz a fenti három dolog egymásból következőségében.

Rámutattam - feltételezve némi közös tudásanyagot - arra, hogy a kapitalizmus és annak mindenféle spinoff-jai meglehetős szomorúságot keltenek emberek jelentős tömegeiben.

Keresem, keresem, de nem találom, hol írtam volna, hogy bezzeg a ... (tetszés szerint behelyettesíthető utópia / izmus / bukolikus társadalmi aranykor) mennyivel jobb volt.

Összefoglalva: szép próbálkozás a trollkodásra. Értékelem. Most nem jött be.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.26. 09:19:50

@Fragreg:

"Rámutattam - feltételezve némi közös tudásanyagot - arra, hogy a kapitalizmus és annak mindenféle spinoff-jai meglehetős szomorúságot keltenek emberek jelentős tömegeiben."

Semmi ilyet nem tettél: pontosan azt mondtad, amit idéztem tőled, beleértve a kikerülhetetlenséget.

Továbbá semmiféle "közösségi tudásanyagot" sem feltételezhetsz: az antikapitalista attitűd sem nem a teljes közösségé, sem nem tudásanyag.

"de nem találom, hol írtam volna"

Ha "a kapitalizmus [...] egyenesen és kikerülhetetlenül vezet [...] széles embertömegek boldogtalanságához", akkor ebből logikusan az következik, hogy a kapitalizmus _nélkül_ a széles embertömegek nem válnak boldogtalanná -- de legalábbis nem egyenesen és kikerülhetetlenül válnak boldogtalanná.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.26. 09:25:21

@neoteny:

Írtam: Továbbá semmiféle "közösségi tudásanyagot" sem feltételezhetsz

Helyesen: Továbbá semmiféle "közös tudásanyagot" sem feltételezhetsz

Fragreg 2019.06.26. 13:53:23

@neoteny:
A "közös tudásanyag" az eredeti - Khonsu-nak írt - válaszban a vele közös tudásanyagra vonatkozik, szakszóval a nyelvi pragmatika tárgykörébe tartozó közös előfeltevésekre, ismeretekre és értelmezésekre.
Nagyon zanzásítva: a kapitalizmus, mint az egyik Mammonita (Mammon - Bálvány - Pénz) vallás veleje, hogy bármely egyén vagy csoport számára akkor tesz "jót", ha az monetárisan kifejezhető érdekében áll, egyéb esetekben ignorál, rosszabb esetben (pl. a profit csökkenésével fenyegető helyzetben) beletapos a sárba.
Erről az amerikai bennszülöttek, a szipolyok, az I. vh lövészárkainak halottai, vagy az arab tavasz után házaikból random helyi hadúr által kibombázottak tudnának hosszabban mesélni.

A második kritikád abban sántít, hogy a mondatomból a contrario csupán az következik, hogy a kapitalizmus mit okoz (véleményem szerint). Nem következik viszont az, hogy más rendszer ne okozhatna ugyanakkora vagy nagyobb problémát.

Hidd el, ha tudnám a tuti társadalmi-gazdasági-politikai berendezkedés receptjét, nem tartanám magamban a titkot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.26. 14:52:17

@Fragreg:

"Nagyon zanzásítva: a kapitalizmus, mint az egyik Mammonita (Mammon - Bálvány - Pénz) vallás veleje, hogy bármely egyén vagy csoport számára akkor tesz "jót", ha az monetárisan kifejezhető érdekében áll, egyéb esetekben ignorál, rosszabb esetben (pl. a profit csökkenésével fenyegető helyzetben) beletapos a sárba."

Ami egy nagy rakás bullshit.

Fragreg 2019.06.26. 15:23:58

@neoteny:
Megfogtál. Ilyen cizellált, érveléstechnikailag összeszedett mondandóval nehéz mit kezdeni.

Legyen neked a te igéd szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.06.26. 15:30:16

@Fragreg:

"Ilyen cizellált, érveléstechnikailag összeszedett mondandóval nehéz mit kezdeni."

Pontosan annyira volt cizellált, érveléstechnikailag összeszedett mondandó mint a te antikapitalista bugyogásod.

"Legyen neked a te igéd szerint."

Úgy is lett; ezért is élek jobban (és tovább), mint a valaha is élt emberek túlnyomó része.

Khonsu 2019.06.26. 21:22:02

@Fragreg:

Feltételezem nem olvastad vissza több száz, korábbi témákhoz is írt kommentemet, így a "sületlenségeimnek" csak egy kis részét ismered, és abból vontál le (egy téves) következtetést.

Nyilván előbbi ismeret nem várható el, csak szóltam, hogy ne ennyiből ítélj, amiről én beszélek az ennél egy sokkal nagyobb, összetettebb dolog.

A kapitalizmus a "sületlenségnek" csak az egyik összetevője.

Nem "Mammonita rendszer", éppenséggel a kereszténységgel fedésben lévő logikát követ. Egy dinamikus egyensúlyt optimum közeli paraméterekkel, mely biztosítja a természeti törvények/Isten által kijelölt helyes úton haladást, mely elvezet az üdvözítő célhoz.

Nem istenítem a kapitalizmust, de az is egy alkatrésze a gépezetnek. Sőt, elárulom neked, a folyamat egy pontján túl szerintem a pénznek, vagyonnak elvész majd a jelentősége, "Mammon elpusztul". (hosszú lenne részletesen kifejteni miért és hogyan, csak megnyugtatásodra közlöm)

A pénz és a vagyon csak az egyik "ruhája" egy mélyebb logikának, egy kifejeződése az interszubjektív valóságnak az objektív/fizikai valóságban.

Khonsu 2019.06.26. 21:48:57

@Fragreg:

"Már megbocsáss, de a kapitalizmus (úgy alapvetően minden, Mammonita rendszer) egyenesen és kikerülhetetlenül vezet egyrészt a bolygó teljes szétcseszéséhez, másrészt széles embertömegek boldogtalanságához. "

A kapitalizmus mint logika egy eszköz. Attól függ mire vezet, hogy hogyan használják, önmagában se nem jó se nem rossz, ellentétben az azt használó emberekkel, akik sokfélék lehetnek, sokféle szándékkal.

A kereszténység lényegében arra (is) tanít, hogy ezt és más törvényszerűségeket meg kell tanulnunk helyesen használni, ha jót akarunk. Nem elég ismerni a törvényt, érteni is kell azt.

Fragreg 2019.06.26. 22:45:10

@Khonsu:
Remélem, igazad lesz.
süti beállítások módosítása