1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.05.31. 13:16 HaFr

Helyesen teszi a Momentum, ha saját főpolgármester-jelöltet állít

Képtalálat a következőre: „momentum ep választás”

A szocik lassan másfél évtizede nem képesek egyetlen valamire való populáris akciót indítani (tüntetés, népszavazási kezdeményezés, választási győzelem), ez időszak alatt a vezetői között egymást váltották az inkompetens és/vagy korrupt (saját források híján újabban a Fidesz érdekeit is szolgáló) politikusok; a Párbeszéd kevésbé létezik, mint a KDNP, a többi pártról most hadd ne beszéljek, mert amelyik még egyedül látszik számítani, a DK, annak a sorsát még le kell játszania egymás között a Gyurcsány-házaspárnak. Meglehet -- hadd engedjek meg magamnak ezt a vallomást -- inkább látnám a DK-t bekebelezendő a kommunista utódpártot, mint fordítva, mert a DK legalább kiverekedett magának valamiféle önálló kultúrát és politikai pozíciót, amelynek lehet jövője. A párt sorsa azonban -- ismerve Gy. elutasítottságát -- minimum kétséges.

Sokkal kétségesebb, mint a Momentumé. Ezt már indokoltam elégszer.

A Momentum helyesen tenné, hogy ilyen körülmények között, plusz annak fényében, hogy a főpolgármesterség ma a kormány egyik dróton rángatott pozíciója, tehát sok önálló esélye a létezésre nincs, saját jelöltet állítana. Az indulás és szavazatszedés (20-25% Budapesten?) jóval többet hozhat a konyhára a pártnak középtávon, mint amit veszítene az egész ellenzék a vereséggel, ha így megosztott maradna Karácsony és egy momentumos jelölt között -- azaz az ország nyer vele. A vereség egyébként is borítékolható egy Puzsér vagy Karácsony támogatottságú/képességű emberrel. Az ellenzéknek egyetlen esélye van, hogy beálljon a Momentum mögé. Igazából meg kéne köszönniük a Momentumnak, hogy hajlandó jelöltet állítani.

A magam részéről az előzetes megállapodás betartását politikai hibának tekinteném. A szocikkal, elempével, dékával "becsületbeli" ügyet csinálni egy fél év múlva sorra kerülő választásból úgy, hogy az ezek által felkínált megoldás -- a többször leszerepelt, illegitim, a szavazók törpe kisebbsége által támogatott, egy hete a pártjával együtt bukott Karácsonnyal, illetve a most már végképp önjelöltnek számító Puzsérral -- nemcsak politikai nonszensz volna, hanem a szavazók becsapása is, azaz erkölcsi hiba. A politikai mutyi újabb világos jele, ami a Momentum hitelét -- és vele annak a reményét, hogy nincs minden esély veszve a politikai generáció- és kultúraváltásra -- jelentősen rombolná. Hányszor kell még az urnák elé járulni a magyar választóknak, hogy a korrupt balos pártok fogják az üzenetet: nem kérnek belőlük?! Az összefogás mantra már annyiszor volt gát a kompetens ellenzékiség felé vezető úton, hogy ideje látványosan, nagy támogatottság mellett szembefordulni vele. Ha a Momemtum saját jelöltje legalább megismétli a párt EP-választási eredményét a fővárosban, mondjuk, a DK MSZP-P-támogatta jelöltjével szemben, az vélhetően örök időre megbecsételi a posztkommer balos kultúra sorsát. Erre éppen alkalmas ez a főpolgármester-választás, ha többre nem is.

P.S. Mai hír szerint a Momentum az előválasztásba szállna be és támogatná az így megválasztott jelöltet. Túl nagyvonalúak szerintem, tévednek az összefogásosdi jövőjét illetően és előrébb veszik a prioritások között a hatalomra kerülést, mint a párt önálló ellenzéki pozíciójának bebiztosítását, amit én hibának látok. Természetesen a Momentum jelöltjének van esélye győzni az előválasztáson, noha Karácsony személye még mindig elég vonzó a balos szavazóknak, a Momentum viszont pártként és két női listavezetőjvel szerepelt jól egy hete, akik nem számítanak már; de még ha nyerni is tudna (ebben a kb. ötvenezer balos szavazót megmozgató előválasztási mutatványban), ugyanilyen eséllyel el is véti magának a főpolgármester-választásnak a helyét a saját építkezésében, mert megszerezve esetleg a pozíciót olyan városházi csatákba kényszerül bele, amelyek a Fidesz és a többi ellenzéki párt között örlődve rombolhatják majd a pártban rejlő hosszabb távú perspektívát. (Annak esélye, hogy a fővárosi kvázi-hatalmi pozícióból jobban tudja megszervezni az országos ellenzéket, mint anélkül, pláne ezek után megnyerje a Fidesz-szavazók egy részét is, merő illúzió.) Egy esetleges előválasztási vereség ugyanakkor megerősíti a leszerepelt MSZP-t és a támogatására kényszeríti a Momentumot. Röviden, a Momentum még nem elég erős ahhoz a játszmához, amelybe belefogott azzal, hogy tényleg főpolgármestert akar adni, amely játszma nem fedi azt a játszmát, amelyet viszont játszania kéne: az országos megerősödését.

89 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3614872066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2019.05.31. 14:12:35

"Igaz, igaz, mintha csak magam mondanám!"

Kiderül, mennyire gyorsan akarja önmagának a sikerességet bizonyítani Fekete-Győr. Szerintem sajnos nagyon.

2019.05.31. 14:16:32

Sajtóhiba volt az, hogy simán a választásba szallnak be, látom már nagyon örültél neki, hogy az LMP újtára lépnek, de szerencsére nem. Az előválasztásba beszállás viszont nagyon jó döntés, ezzel jelentősen növelik annak az esélyét, hogy az ő jelöltjük vagy Karácsony leválthassa Tarlóst. Aminek valóban csak jelképes jelentősége van, de ezt meg ne becsüljük alá, mert a politika pont az ilyenekről szól hosszútávon. Azok válthatják le egyszer a Fideszt, akikről elhiszik az emberek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.31. 14:17:16

@Zabalint: hát, leírtam pontosan, mit gondolok

Bogomil 2019.05.31. 14:43:54

Azt hiszem, hogy a polgári (és a konzervatív) erkölcs is azt kívánja meg, hogy a (nem kizsarolt) megállapodásokat tartsuk be. Amennyire hiba lett volna, ha nem indítanak jelöltet az előválasztáson, ugyanannyira hiba lenne, ha a megállapodással ellentétben az előválasztást kihagyva állítanának jelöltet. Ráadásul szerintem taktikailag is káros lett volna az utóbbi a Momentum számára.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.31. 14:45:18

@Bogomil: csak ismételni tudom magam, leírtam, amit gondoltam a polgári konzervatív akármilyen erkölcs kapcsán is

Bogomil 2019.05.31. 14:54:31

@HaFr: Én meg leírtam a véleményemet, amiből különösen az utolsó mondatot ajánlanám figyelmedbe; képzeld el, mit kapnának, ha kiszállnának a megállapodástól, és a jelöltjük mondjuk (számukra optimista feltételezéssel) 25%-ot, az előválasztáson nyertes másik ellenzéki 20%-ot kap, és Tarlós 55%-kal nyer. Jó jelöltet kell indítani, és meg kell nyerni az előválasztást.

2019.05.31. 14:59:15

@Bogomil:
Ráadásul valójában nem veszítenek semmit, ha bukják az előválasztást, hiszen akkor "hivatlaból" kell támogatniuk a másik jelöltet, nem vethető a szemükre, hogy benyaltak az MSZP-nek. Ha meg nyerik az előválasztast, és ne felejtsük Budapesten erősebbek az MSZP-nél, és az EU-s kampánynál minden sarkon ott voltak, akkor ez valódi berobbanás lenne a részükről.

A másik, hogy egy tiszta jelöltnek, akit a teljes ellenzék támogatna, több esélye lenne Tarlós ellen, mint Karácsonynak, lásd parkolasi botrány. Az MSZP-PM-DK meg már nem változtathat azon, kit jelöl, Puzsér meg eleve esélytelen. Tarlóst csak új jelölt bedobásával lehetne megverni, és a Momentum az egyetlen erő, akinek van esélye ilyet felfuttatni.

2019.05.31. 15:05:33

@Bogomil:
Úgy sűlyednének, mint az LMP. Sokan azt hiszik, hogy egy friss párt úgy tud befutni, ha az MSZP-től és a DK-tól tavol tartja magát, de szerintem ez nem így van. Akkor tud befutni, ha okos hintapolitikát folytat, amikor kell, együttműködik, amikor meg kell, akkor harcol és az ellenfelei fölé kerekedik. Egyelőre a Momentum jól csinálja, vasárnap leverte az MSZP-t, a főpolgármester előválasztással ezt a pozícióját erősítheti.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.31. 15:11:24

@Bogomil: akkor csak ismételni tudjuk magunkat :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.31. 15:17:30

@Bogomil: de azt belátom, hogy a választóik nagyobb részével nehezen lehetne elfogadtatni, hogy külön indulnak... ezzel viszont az történhet, amit az utolsó bekezdésben írtam de akár igazad lehet az lmp párhuzamot illetően. Sajnos itt kéne egy jó narratíva, ami nem áll rendelkezésére a pártnak

Bogomil 2019.05.31. 15:29:20

@HaFr: Én nem írtam semmit az LMP-ről, az @Zabalint volt - bár alapvetően egyetértek vele. Amúgy én nem örülnék az MSZP megsemmisülésének, és a Karácsonyt tisztességes embernek és jó jelöltnek tartom, de ezen túl, Veled ellentétben azt is fontosnak tartom, hogy legyenek elfoglalt pozíciói, támaszpontjai az ellenzéknek. Abban viszont - Veled egyetértve - én is biztos vagyok, hogy a Fidesz, veresége esetén, tovább fogja csökkenteni az önkormányzatok jogköreit és erőforrásait, de azért a budapesti főpolgármesternek még mindig több lehetősége marad, mint a jelenlegi ellenzéknek együttvéve.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.31. 15:43:44

@Bogomil: oké, én nem egészen azt mondom, amit tulajdonítasz nekem -- én azt mondom, hogy ez a harc és az esetleges győzelem, majd az utána következő teendők félreviszik a Momentum építkezését

Bogomil 2019.05.31. 15:56:55

A győzelem bajjal jár, de a vereség se habostorta :-)
Persze értelek, de számomra egyik párt építkezése sem fontos önmagában, csak annyiban, amennyiben "felépítkezve" eredményesebben működhet közre egy tisztességes(ebb), szabad(abb) és igazságos(abb) Magyarország létrejöttéhez.

Janossz 2019.05.31. 21:12:36

"annak fényében, hogy a főpolgármesterség ma a kormány egyik dróton rángatott pozíciója, tehát sok önálló esélye a létezésre nincs,..."

Ennek fényében viszont talán nem is kéne egy ilyen pozícióért túl keményen sorompóba szállni.
Másnaptól ott tartana be a kormány neki, ahol tud, a médiája meg szétmarcangolná "alkalmatlansága" miatt pár hónap alatt.
Akkor már inkább maradjon az ő emberük, csődgondnoknak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.31. 21:30:41

@Janossz: pont etért gondolom, hogy a verseny értékes lehetne a Momentumnak, a pozíció nem, de ehhez az egész NER ellenfeleként kellett volna pozícionálina magát a kezdetektől és hhez tartania magát

Janossz 2019.05.31. 21:34:47

@HaFr: Én a NER ellenfeleinek tekintem őket, a kezdetektől.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.05.31. 21:51:19

@Janossz: van ilyen retorika... de egyelőre a baloldali szövetség tűnik ebből biztosnak

Khonsu 2019.06.01. 00:41:30

A DK Gyurcsánnyal az élén engem egyre inkább a Torgyán féle Kisgazdapártra emlékeztet csak bal/liberális oldalon. A Momentumból pedig, ha el nem bénázzák még lehet Fidesz 2.0 (szintén az ellenoldalon). Az 1.0-t legyőzni valószínűleg úgyis csak valami hasonló jellegű formáció tudja. Remélem jobb lesz az elődjénél. Ezen a ponton még nagyon jót és nagyon rosszat is ki lehet hozni belőle, a folytatás függvényében.

Szóval csak annyit üzenek nekik, hogy: többet ésszel, mint ész nélkül! :)

Szalay Miklós 2019.06.01. 18:05:27

"Nagy támogatottság": ilyenje a Fidesznek van. Egyébként is kb. mindegy kit jelöl az ellenzék, de ha két jelölt lesz, akkor már teljesen.

+ Egy tömör és velős elemzése az EP választás utáni magyar helyzetnek:

egyvilag.hu/#politizal

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.06.01. 18:32:44

Egy baj van ezzel a poszttal: a fotelből íródott.
A Momentum attól érte el azt, amit elért, hogy folyamatosan beszélt a választókkal, az emberekkel. Tehát nem 1000-2000 fős mintára támaszkodó, kétes közvéleménykutatásokra támaszkodik, hanem ennél nagyságrendekkel nagyobb számú konkrét választó véleményére. Ez pedig sokkal kevésbé okoskodó - spekulatív, mint az, amit valaki egymaga ki tud találni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.01. 18:39:24

@gusthy1: oké, de mi a bajod a poszttal, ha már...? És mi az érved?

várúrfi 2019.06.01. 18:44:17

Elnevetem magam, ahogy a ballib ellenzék ünnepli EP-választási bukását. Ráadásul kizuhant a Jobbik és az lmp. Ezek után összeadnak, kivonnak, esélyeket jósolgatnak. Örömködnek Furcsány és a Momentum meglepő, de messze nem nagyarányú felfutásán. Ezt a meccset (is) fölényesen a Fidesz nyerte, a többi szó, szó szó...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.01. 18:44:56

Nagyvárosi szektapárt,akárcsak a DK..Utóbbi előnye,hogy felnőtt politikusok vezetik..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.01. 18:51:35

@várúrfi: Az ellenzék eggyel kevesebb képviselőt küldhet az EP-be ,mint öt éve,a kormánypártok meg eggyel többet,mint öt éve.Ennyi..

vajdasagi 2019.06.01. 19:00:32

Az én ízlésemnek nem felelne meg, hogy teljesen kitolatnak a "közös ellenzéki jelölt" féle megegyezésből. Tudom én, hogy a politika sok piszkos dolgot, sok szószegést is elvár, de azért sokan nem nyelnék le (nyelnénk le), ha most hirtelen teljes mértékben kitolatnának abból az egyezségből. Bőven elég, ha megverik az előválasztáson a Karigerit, aztán meg a teljes ellenzék szimpátiáit megtartva elveszítik majd a Tarlós elleni csatát. És ez a számukra az elérhető legjobb kimenetel. Tarlóst úgysem lehet (és talán nem is kell) megverni. Ha már NER-uralom van, akkor lássuk azt is, hogy egy Budapest méretű város lehetőségeihez képest viszonylag kevés piszkos ügye van Tarlósnak. Tudom-tudom, ez a patkányügy rossz fényt vet rá, de gondoljuk csak végig a disznóságok szinte végeláthatatlan során országos szinten (rogán-mészáros-tiborcz és sokan mások), és máris azt látni, hogy Tarlós viszonylag jól elvezeti a városunkat. De lehetne a demszki-féle városvezetéshez is hasonítani, és megint jól jön ki az összehasonlításból. Országos NER-uralom mellett nem tudom, mit lehetne sokkal jobban csinálni. A Momentum meg így marad továbbra is a (talán) egyetlen esélyünk, hogy ennek a mostani rémálomnak egyszer vége szakad.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.01. 19:13:34

@vajdasagi: Valszeg számos kerületet elveszit a Fidesz,de sztem Tarlós marad.Lehet,hogy baloldali többségű közgyűléssel sújtva..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.01. 19:16:04

@vajdasagi: van ebben valami (nem is kevés) természetesen, de ez egy bináris választás, ha van az én értékelésem szerint 40%-os "igaza" a te álláspontodnak is, az okokat leírtam

Jacob von Gibbs 2019.06.01. 19:25:43

politikában mindent szabad......az eredmény majd eldönti, hogy jól tették-e

Velence19 2019.06.01. 19:36:04

@HaFr: Nincs konzervatív, polgári, kommunista, stb. erkölcs, csak simán erkölcs, ahol pl. az adott szót be kell tartani. A DK és a Momentum nem is csinált segget a szájából.

neovolontaire 2019.06.01. 19:50:37

Azért nagyon ne legyetek elájulva a Momentumtol, van bennük lehetöség, de eddig csak LMP 2.0.Ha elkezdenek arcoskodni, hogy ök különbek lásd az LMPmásnál és tönkrevágják az szövetséget, akkorválasztok kicsinálják öket.Az hogy elöválasztáson jelöltet inditanak, helyes, annál nagyobb lesz a legitimácioja a nyertesnek, de egyenlöre egy nyiltan liberális párt ne akarja egyedül megnyerni a választást, mert ez az ország még intellektuálisan nem tart ott

Mankel 2019.06.01. 20:00:34

Nos a momentum elindít egy tök ismeretlent (ez fontos véletlenül se legyen esélye), hogy legitimálják ezt az egész előválasztásos pótcselekvést, főleg mert a Puzsér valószínűleg kimarad belőle. Ugye emberrel semmi értelme nem lenne.

várúrfi 2019.06.01. 20:17:44

@Veszéjben a lyogállamiság !:

Na meg a Jobbik és az lmp kibukása...
Folyton megnevettetsz.

baldoc 2019.06.01. 21:10:00

@Veszéjben a lyogállamiság !: "Lehet,hogy baloldali többségű közgyűléssel sújtva.."
Magyarország pedig fidesz többséggel sújtva,ugye?

tele.phone 2019.06.01. 21:13:53

Én azt nem értem, hogy miért mondják sokan, hogy Tarlós behúzza. Szerintem pont ellenkezőleg, egy egységes ellenzéki jelölt - akár Karáncsony, akár más - simán nyer. Tipikus proteszt-szavazás lesz, nem annyira Tarlósról, Budapestről vagy az ellenzéki jelöltről, mint inkább a Fideszről és Orbánról. Tarlós az adott korlátok mellett valószínűleg nem kormányozza rosszabbul Budapestet, mint Demszky anno, de hogy ez mit jelent, az nyilván ízlés kérdése is...

Más kérdés, hogy mit ér az ellenzék ezzel a győzelemmel. KG kissé olyan tedd-ide-tedd-oda teszetosza embernek tűnik, és a Fidesz nyilván mindent meg fog tenni, hogy megnehezítse a dolgát. A kassza kulcsa lényegében a kormánynál, az ellenzéki koalíció tagjainak meg széttartó érdekeik lesznek a választások után.

baldoc 2019.06.01. 21:32:40

@tele.phone: "Más kérdés, hogy mit ér az ellenzék ezzel a győzelemmel."
Mindent.
Leblokkolhatja a fidesz gépezetet, mert BP. akkora, hogy nem lehet semmiből kihagyni, és eddig minden forradalom BP-ről indult ki.
Orbán pedig nem kompromisszum képes az EU-val sem ,hát még BP.-vel!!

morph on deer 2019.06.01. 22:00:24

“...előrébb veszik a prioritások között a hatalomra kerülést, mint a párt önálló ellenzéki pozíciójának bebiztosítását”

A marhái, mi?
Pedig az általad javasolt megoldás milyen qrva jól bevált az elempének is, nem?
Mert ha most meg ők cseszik el a lehetőségét annak, hogy elkezdődjön orbanisztán lebontása mondjuk Tarlósonként, akkor semmi perc alatt ugyanúgy a szemétdombon végzik, mint az említettek.

Pedig az elempének még egy deklarált profilja is volt, - valamilyen mértékben legalább is, - ők voltak A hazai zöld párt.

Szemben a Momentummal, amelyik kifejezetten semmilyen, ők a “se hús, se hal, viszont hű de nagyon mi vagyunk a jövő...

Nem értek egyet abban sem, hogy nem kéne tiszteletben tartani a korábbi megállapodásokat, mert az ugyanolyan jellemtelen húzás lenne, mint amit a fidesztől látunk naponta.

Civilizált ember - szerintem - a körülmények megváltozása esetén SEM rúg fel megállapodásokat, hanem ha nem tetszik, akkor új tárgyalásokat kezdeményez, és igyekszik új megállapodást kötni!
Legalább is nálunk otthon ez volt a szokás. Az is igaz, hogy mi “osztályidegenek” voltunk, ha ez mond valamit.

Amúgy a tisztánlátás érdekében: Budapesten jelenleg a Momentum 10 kerületben előzte meg a DK-t a 23-ból, az országban meg SEHOL.
Ez akárhonnan nézve is csak arra elég, hogy partner lehessen egy orbánmentesítő együttmüködésben, de ahhoz messze nem elég, hogy ők diktálják annak a feltételeit!
Ez a realitás.

Álmodozni persze lehet, de észre kéne venni azt is, hogy itt már nincs miből kivárni még egy mandátumperiódust, mire a Momentum annyira felnő és megerősödik, hogy egymaga alternatívát jelenthessen, itt már minden türelem végén tart az ország nem fideszcseléd többsége!
Aki ezt nem méri fel, annak inkább nem kéne politizálnia! Most már nem lehet tovább húzni ezt a rémálmot, nem lehet tovább lapítani a neofasiszta fűben, mint az a bizonyos szar, most már bele kéne adni mindent, mert minél tovább vár vele az, aki tudna valamit tenni, annál kevesebb esély lesz rá, hogy majd lehetősége is lesz rá!
Ez nem a brand építgetésének ideje, ha tetszik, ha nem!

Az ég szerelmére, már megint ezer rendvédelmist vezényelnek a határ mellé, mert a Soros, meg a migránsok!
Ez az őrület még csak fokozódni fog most, hogy orbán foggal-körömmel akar magának egy poziciót az EU-ban, és azért semmi se drága..!

Ha egy csepp józan esze van a döntéshozóknak a Momentumnál, akkor kooperálnak, és megmutatják, hogy ők a jobbak!
Mert erre csak úgy van esély!
Ha meg nem képesek az együttműködésre, akkor nem valók a politikába, és úgy fogják végezni, mint az elempé, - teljesen megérdemelten!
Remélem nem îgy lesz.

2019.06.01. 22:29:03

Az előválasztáson szerintem akkor is ugyanaz lesz az eredmény, ha step-tánc versenyt rendeznek a jelöltek.

Hauptrichter2 2019.06.01. 23:45:50

Hááát, nem tudom...
szerintem és többek szerint a Momentum az új fidesz...
Egyébként miért van az, hogy az ellenzéki pártok - bennük a Momentum is - ennyire félreértelmezik a választási eredményeket?
Nem volt itt jó lehetőség, a DK-ra kínjukban (mert legalább egységes Európát akar), a maszopra Jávor miatt (ez végül nagyon nem jött be), a Momentumra meg Cseh Katalin (kedvessége, nőiessége vs. Fekete Győr) miatt szavazhattak sokan...
Az eredménynek köze sincs a választók valódi akaratához... :-)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.02. 00:15:54

@baldoc: Bizony..Lassan tíz éve..Pedig minden kedden megbukik a Zorbány..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.06.02. 00:31:13

Még mielőtt túlzott várakozásokba lovalná bele magát a Momentum kapcsán a tisztelt nagyérdemű,emlékeztetnék rá,hogy öt éve hadonlóan jó eredményt ért el a Bajnai féle Együtt ,aztán hol vannak már..

czjanos 2019.06.02. 05:55:58

@tele.phone: Persze, ha a következő, hétéves EU-pénzügyi ciklusban megvalósul az az elképzelés, hogy pl. az önkormányzatok közvetlenül kaphassanak támogatást, akkor felértékelődhet egy főpolgármester lehetősége.

luis5 2019.06.02. 05:59:02

100 jelöltet, ezret!!

2019.06.02. 06:41:15

Bocs, de azt hiszem, talán nem kellene máris "nagyvezért " játszani. Még kissé korai. Az hogy az EU-s választás jól sikerült, az egy dolog. Oda " csak ki kell menni " és elmondani a véleményt, már ha van. Bár ezáltal ismertté válnak , ami nem egy rossz dolog.

Ám egy várost vezetni nem egyszerű,pláne ha a lehetőségei korlátozottak. Félreértés ne essék és most csodálkozni se tessék --nem tartom jó főpolginak Tarlóst .De nem tartom igazán jó jelöltnek Molnárt,sem Karácsonyt és a "megváltó " Puzsért sem. A többiek csak a futottak még kategória alsó határát sem érik el.

A Momentumnak most a választásnál szerencséje volt. Sok a fiatal, aki elégedetlen és mást szeretne mint a regnáló jelenlegi kormány. Mert azt ugye senki nem vitatja, hogy orbánék diktálják a feltételeket és osztják le --embereik
segitségével kerületenként a lóvékat. De egy város valódi vezetése, fejlesztése, mindennapi gondjainak megoldása, az elcseszett eddigi ner rendszer megváltoztatása, nehéz feladat.Ehhez szakemberek kellenek és nem elsősorban jogászok és jogvédők. Nem politikusok, mert akkor semmi nem fog változni, pláne ha az eu-s pénzek, lassan de biztosan "bedöglenek " .Mert pénz nélkül max, szépeket lehet mondani. Ha javasolhatom, nem kell azt a levest olyan forrón enni, pláne szavazóbázis és még ki nem alakitott megyei és városi, vidéki hálózat nélkül.

Végül csak egy mondat, ha az egyezséget felrúgják, akkor garantáltan a mostani választás után, a rájuk szavazók hiteltelennek fogják látni a pártot.Mert nem elég csak hitelesnek, becsületesnek lenni, annak is kell látszani .

hidroponi 2019.06.02. 07:37:53

ha a momentum az egyezseget felrugja, akkor minden helyen ahol momentumos indult volna kozos tamogatassal uj jeloltet kell inditani.

tele.phone 2019.06.02. 08:35:01

@czjanos: @baldoc Igen, lehet, hogy igazatok lesz, meglátjuk. Persze a kormánynak így is sok eszköze marad, de az ellenzéknek meg az a dolga, hogy próbálkozzon.

Orion65 2019.06.02. 08:44:54

"Ha elmúlik Karácsony..."

Buchhalter 2019.06.02. 08:50:20

@Bogomil: szerintem Karácsony minden csak nem tiszteséges ember.Előttem már sokan leírták ugyanezt róla.Egy politikai prostituált egy Gyurcsány klón kevesebb tehetséggel és anyagi lehetőséggel.

William Kidd 2019.06.02. 09:07:47

A Momentum tekinthető gyökereit tekintve az SZDSZ 2.0-nak illetve MDP 2.0-nak.

Gazz 2019.06.02. 09:21:05

Én annak örülnék, ha nem csak a főpolgármesterségről lenne előválasztás, hanem a kerületiekről.
Nekünk iderakták ezt az idióta Horváth Csabát, aki a fideszügynök mszp-s Molnár Zsolt és a korrupcióbajnok mszp-s Tóth Csaba embere. Egy autó vezetését nem bíznám rá, nemhogy egy kerületét. Erre az emberre én nem szavazok. De ha a Momentum állítana egy ellenjelöltet, arra szívesen.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2019.06.02. 09:33:58

@HaFr: jó, lehet, hogy nem volt világos.
Az a bajom a poszttal, hogy hipotézisek alapján állít valamit, aminek túl sok értelme nincs. Momentum irdatlan terepmunka alapján megszerzett információ mentén döntött úgy, hogy saját jelöltet indít az előválasztáson.

Kelly és a szexi dög 2019.06.02. 09:45:15

Cseh Katalin sokkal jobban néz ki, mint Gyurcsányné - Dobrev Klárának talán csak ez az egy lehetősége maradt, különben még Fletó lecserélte volna egy fiatalabbra...

nagyonpimasz 2019.06.02. 09:47:46

@HaFr: Egyszer azért érdemes lenne kibeszélned azt is, hogy mi is a bajod a Gyurcsánnyal. Mert azon kívül, hogy barka mód ment mindenki a Gyurcsányozásba, még senkitől nem hallottam konkrét érveket arról, hogy mi is volt igazán az a nagyon nagy baj amit a Gyurcsány okozott. A Momentum az én véleményem szerint, soha nem fogja a DK-át utolérni, mert a DK-ban egy ereőteljes és egy nyugodt valós politizálást látok, a Momentumban meg egy nagyon törtető, és okoskodó pártot látok, amit inkább tudnék az LMP.-hez hasonlítani. Az, hogy most jól szerepelt, az vissza fog esni. Ezt abból is gondolom, hogy eleinte a Momentum nagyon sok embernek tetszett, de amint elértek valamit, akkor azt gondolták, hogy ők már valakik, és egyből hatalmi állapotba szerettek volna kerülni. Most is pont ezt látom. Elértek egy eredményt, és azonnal felakarnak mindent borítani ezzel a jelöltállítással. Nem az a baj, hogy jelöltek akarnak állítani. Azzal van a baj, ahogy csinálják. Eddig is módjuk lett volna állítani és régen bejelenthették volna, de nem tették. Most, hogy van némi kis eredmény, azonnal lendületbe akarnak jönni úgy, hogy a véleményem szerint, erőszakos nyomulással. Képzeljük el, ha ezek nagyobb hatalmat kapnának. Akkor milyen nyomulásuk lenne.

Exploiter 2019.06.02. 10:06:08

Ha a momentumnak valóban csak az a Szerep juthat reálisan, hogy hatalomba segítse a DK-t, akkor kár léteznie is. Vagy önállóan lesznek valakik, vagy végük. Aki vissza akarná hozni Gyurcsányt, az már most is rá szavaz. A többieknek vállalhatatlan, azért szavaznak minden másra, ami mozog.

Janossz 2019.06.02. 11:21:08

@Exploiter: " Aki vissza akarná hozni Gyurcsányt, az már most is rá szavaz. "

Te biztos nagyon fiatal lehetsz, ha ezt se tudod, hogy Gyurcsányra aki akarna se szavazhat. Még Orbánra sem.

Szavazni csak a DK-ra, vagy a Fideszre lehet, akinek a gusztusa azt diktálja.

Azért jó lenne már egyszer ezt a nagy Gyurcsány-fóbiát levezetni, hogy miféle szörnyűségeket tett ez az ember, hogy ilyen leples bitang lett belőle?
Vagy milyenekre készül?

Most nem sorolnám el az utolsó harminc év nálánál nagyobb gazembereit és kártevőit a magyar politikából, jó?

vajdasagi 2019.06.02. 12:37:40

@Janossz: @nagyonpimasz: Nem a poszt része ugyan, de én röviden elmondom, mi a baj a gyurcsánnyal:

1. Amikor hatalmon volt, nem tett meg azt, ami az ország felemelkedéséhez kellett. Némán tűrte, hogy süllyedjünk
2. Amikor változtatni akart, azt balek módon csinálta, és a sok MSZP-s áruló egyike lebuktatta és elárulta a beszéde kiszivárogtatásával
3. Amikor kitörte a tüntetések, azokat rosszul kezelte
4. Ezután nem mondott le, hanem minden nap egy új kezdeményezést jelentett be, de egyikből sem lett semmi
5. A miniszterei java része rosszul tette a dolgát, élén a gazgasági és a belügyminiszterrel
6. Úgy lejáratta magát, és olyan sokáig ragaszkodott a hatalomhoz, hogy emiatt lett ez a 2/3 és a NER-es rémálom.
7. Most is görcsösen, szinte megszállottként ragaszkodik ahhoz, hogy politizáljon, pedig a vak is látja, hogy pont az ő háttérbe vonulása segítene a NER-t egyszer végre-valahára leépíteni. Nélküle talán lehetséges lenne leváltani a NER-t, amíg ő itt legyeskedik, addig ez nem fog megtörténni.

Az utolsó érvem az már nem objektív, hanem szimpátián alapuló, ezért külön említem: gyurcsány egy túlmozgásos pojáca, aki orbánnál ugyan egy picit kevésbé hiteltelen, de mégis minden mondatából ordít a ripacskodás. Az meg nem érv, hogy van egy orbánunk, aki sokkal többet ártott, mint gyurcsány.

Bocsánatot kérek Péter az offolásért.

vajdasagi 2019.06.02. 12:44:26

@nagyonpimasz: @Janossz: És még csak egy dolog: nekem az, amit Dobrev Klára mondott az EU-s választások kapcsán jobban is tetszett,m int amit a Momemntumos Cseh katalin. Cseh Katalin is szimpi, de Dobrev Klára igazi profi volt a kampányban. És vajdasági származásom miatt én is támogatnám az Európai Egyesült Államokat. De Dobrev Klára mellett mindig megjelent gyurcsány is, márpedig ő kártékony a nemzetnek. Ezért mi maradt más, mint hogy a Momentumra szavazzak. Azt hiszem, van ilyen mint én Budapesten minimum kb. 50.000. Az Európai Egyesült Államoknak sokkal több haszna lenne, mint amennyi kár abból fakad. Imponál nekem, hogy egy politikus ezt ki meri mondani. Kár hogy ott van a túlmozgásos gyurcsány.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.02. 12:46:51

@vajdasagi: no problem, ráadásul egyetértek, bár elég mértéktartóan fogalmaztál :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.02. 12:48:31

@gusthy1: a gondolkodásból nem kiiktathatók a hipotézisek... a politikában kizárólag a tapasztalatot elemezni örök lúzerségre ítél

Exploiter 2019.06.02. 18:26:14

@Janossz:

Hát te se lehetsz öreg, ha úgy gondolod, Mari néni nem Orbánra, Ica néni meg nem Gyurcsányra szavaz, hanem valami pártra.

Honnan a fóbia? Idegesítő jelenség, bénán kormányzott, ráadásul baloldali.
Ja és kb egy személyben építette fel a kétharmadot. Ezért már magában megérdemel mindent, amit kap.

Exploiter 2019.06.02. 18:28:01

@vajdasagi:

Az USE hosszú távon az egyetlen esély.
Csak hát a mostani eu vezetéssel maga lenne a rémálom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.02. 19:34:40

@Tarlós elvtárs patkányos városa: ez egy rendkívül ostoba megjegyzés whataboutismnak is

vajdasagi 2019.06.02. 20:29:53

@Tarlós elvtárs patkányos városa: Nézd, Te is meg én is szeretnénk leépíteni a NER-t. Ez ugye a közös. Te meg még kb. 400.000-en azt hiszitek, hogy ezt meg lehet tenni a Ti Messiásortokkal, gyurcsánnyal. (Azért nem mondtam 554 ezret, mert abban benne vannak a szocikat büntetni akaró balos szavazatok is, meg az USE-ben hívő, és Dobrev Klárával szimpatizáló tömegek is. De kb. 400.000 tényleg vagytok, akik elvakult gyurcsány-hívők vagytok. No de van 2 millió nyilvánosan NER-ellenes és 2 talán 2 millió tanécstalan, akik soha az életben nem szavaznak majd az ilyen színészkedő alakra. Ebből az következik, hogy gyurcsény SOHA nem győz majd, de ha sokáig itt marad, akkor sokáig fennmarad majd a NER is. Ha ezt végiggondolod, akkor rájössz, hogy mennyire önző is gyurcsány. Miért nem tűnik már el egyszer a politikából? Pont ő az akadálya a NER összeomlásának. (Ami még gyurcsány lelépése után is el fog tartnai néhány évig.) Vakok vagytok, szektások vagytok, a nemzet érdeke lenne dolgoztok, még ha Te magad jót is akarsz. gyurcsány szerintem hatalmat akar, tehát csak Téged tartalak jó embernek, őt még véletlenül sem.

PS. A város pedig lehet hogy egy kicsit kutyaszaros, de nem Tarlósé, hanem a miénk is, és Európa egyik legszebb városa. Majd minden európai fővárosban jártam már, és tudom, mit beszélek. Egyébként Te vajon mit tettél érte, hogy tisztább legyen?

vajdasagi 2019.06.02. 20:31:33

@vajdasagi: Korrekció: A nemzet érdeke ELLEN dolgoztok.

vajdasagi 2019.06.02. 20:39:22

@Exploiter: Én nem gondolom, hogy a vezetés olyan rossz lenne. Elég jól elvezetkkgetik ezk a nyugati politikusok a maguk országait is: elbírnának agy USE-val is. Ha Trump is el tud vezetni egy világhatalmat, akkor Merkel, Barnier, meg a többiek miért ne tudnák ugyanezt? Az USA se egy évtized alatt alakult ki. Aki pedig nem lesz az USE-n belül, azt bekebelezi Kína. Ez napnál is világosabb. Nekik pedig a Tienanmen-i vérengzés is hylese lépés volt, pont ma nyilatkozták. Ha a saját pár ezer lakosukat ilyen praktikusan el tudják intézni, gondolod majd az "idegenek" (tehát a nme-kínaiak) jobban járnak? Aki ezt hiszi, az nem volt Kínában vagy ha volt is ott, hát nem az embereket, hanem az épületeket és a fejlődést nézte. Az igazi Kína az a praktikusság, amellyel ők minden akadályt ledózerolnak. Ezért hát meneküljünk gyorsan be az USE-be, bárki is a vezetője.

ijontichy 2019.06.02. 21:25:34

@Exploiter: Vityával és haverjaival pedig maga az armageddon :-(.

Exploiter 2019.06.02. 23:25:02

@vajdasagi:

Erről nem kell győzködnöd, az egész bolygó jobban járna, ha Kínát négyzetméterenként szórnák meg aprólékosan szaturációs bombázással.

És igen, az EUnak tököt kellene növeszteni ellene.
De ezek a mostani paprikajancsik még ha egy egységes európai gazdasági és katonai hatalom állna mögöttük, akkor is azzal lennének elfoglalva, hogy hogyan ne bántsák meg a derék Ázsiaiakat.

Exploiter 2019.06.02. 23:30:38

@ijontichy:

Sajnos elég valószínűtlen, hogy magyar politikus vigye falat a is a boltot.

De igen, kb két lehetőség van: egy anti-nacionalista banda, akiknek lenne lehetőségük, de eddig megmutatták, mire mentek vele, meg egy nacionalista, ami de facto az integráció ellen van.
Ideje lenne felébredni és a nációt kicserélni civilizációra, ha sikerülne, a bolygón nem maradna ellenfele egy egyesült europának.

2019.06.04. 11:57:53

@vajdasagi:
Gyurcsány volt kb. az egyetlen, aki reformokkal próbálkozott, csak nem volt meg hozzá a támogatottsága, részben az MSZP kontraszelektált öregjei, részben a Fidesz ellenállásán ezekbe belebukott. Ami kevés sikerült, azt is visszacsinálta a Fidesz. Nekem sem kedvencem Gyurcsány, szerintem is ripacs, csak a helyzet az, hogy nagyon el van túlozva a fikázása, nagyrészt olyan érvekkel, amiket a Fidesz talált ki.

2019.06.04. 12:03:40

@vajdasagi:
Ezzel együtt azt gondolom, hogy akkor járnak legjobban, ha Gyurcsány háttérbe szorul, és Dobrev Klára előtérbe. Megjegyzem, Dobrev baromira nem a férje bábja, főleg ha régebb óta figyeled, nem az a semmilyen, háziasszony feleség, mint pl. Lévai Anikó, hanem ő is egy karakán egyéniség. Ráadásul sokkal jobb az imázsa a férjénél, profibban is kampányol. Ha helyesen vonják le a tanulságot az EP választásokból, akkor Gyurcsány önként háttérbe vonul, 2022-re pedig a feleségét építik fel miniszterelnök jelöltnek. Mert az elveik amúgy jók, kb. az egyetlen olyan párt, amelynek a programja túlmutat a szokásos demagóg szólamokon, de Gyurcsánnyal az élen sosem fognak a mostaninál jobb eredményt elérni.

DrGehaeuse 2019.06.04. 17:35:29

@HaFr: A K-F Gábor jelölése felvet néhány kérdést:

- Lehet, hogy a MoMo-sok olvasták ezt a posztodat és megszívlelték?
- Lehet, hogy titokban már Fe-győr tanácsadója vagy (1998-2000 remake)?
- A MoMo vezérkart a szentlélek szállta meg és mindentől függetlenül a legjobbat lépték meg?

ijontichy 2019.06.04. 18:41:46

@DrGehaeuse: Off
AKK, KFG... tiszta orosz arzenál-áthallásos a mai politika :-D
Ehhez képest O1G tiszta felüdülés :-DDD
On

vajdasagi 2019.06.04. 19:58:20

@Zabalint: Szinte ugyanazt gondoljuk. Mondjuk én egy nüansszal rosszabb véleménnyel vagyok gyurcsányról, mint Te, de ez tényleg halvány különbség:
1. Szerintem az nem "próbálkozás", amikor nagy hangon bejelentünk egy kezdeményezést, aztán nem lesz belőle semmi, másnap meg erre föl bejelentünk egy újat. Aki egy országot irányít, az keveset markoljon, ámde azt próbálja meg minél teljesebben megvalósítani. A vállalati szférában van az a jellemző, hogy "Ability to Execute". Hát én nem ismerek olyan vezetőt, aki ebben gyurcsánynál rosszabbul teljesített. De ugye ez csak nüansz a Te véleményedhet képest.

2. Ugyan a DK-nak mint pűárnak tényleg jót tenne, ha gyurcsány a háttérbe húzódnba, és amilyen éles eszű ő, még az is lehet, hogy ő tudja is ezt. De hiába tudjuk ezt Te meg én, sőt még a gyurcsány is, a habitusa úgysem fogja megengedni ezt. Az egyetlen esély etéren, ha az Apró klán még meglévő ereje (elsősorban Klára asszony erőnek erejével háttérbe szorítja gyurcsányt. De attól tartok, ez nem lehetséges. Újra és újra elő fog türemkedni. Vannak ilyen emberek. Sajnos.
Látod itt is szinte ugyanazt gondoljuk, csak én pesszimistább vagyok: az ebmerek ismerete azt mondatja velem, hogy ez hiú ábránd marad. Ilyenformán orbán után mindjárt másodikként gyurcsány a mi jelenlegi legnagyobb bajunk.

vajdasagi 2019.06.04. 20:01:03

@Exploiter: 23:30:38
+1. Illetve minden szavazatomat erre a kommentedre adom. (Annak a végére.)

DrGehaeuse 2019.06.06. 09:18:30

@vajdasagi: Teljesen egyetértek. Annyit még hozzátennék: orv-bán és gyúrt-csányí egy cég két bábfigurája. Hogy milyen cég ez azt a legjobban az ország béka segge alatt lévő nemzetközi tekintélye jelzi a legjobban. A hatalombitorlási technikán kívül minden másban tehetségtelen élősködő, nagyzoló, zabráló maffia ál-elit.

DrGehaeuse 2019.06.06. 16:46:49

@ijontichy: Ha nincs hozzá szám nem vészes. AK-47, SZU-27,RPG-7 na ezek már ütős kis márkárk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.06. 18:36:44

@DrGehaeuse: milyen tekintetben szívlelték meg (melyik) posztomat?

DrGehaeuse 2019.06.06. 19:49:50

@HaFr: Azt a részt, hogy jól teszi ha jelöltet állít.
Az hogy szerinted az előválasztásba nem kellett volna beszállni más kérdés. A jelöltállítás immár tény.
Kálmán Olga indítása a DK részéről jól mutatj: kezdődik a DK-MoMo pankráció, a magyar választók megtévesztésének új korszaka (hamisítatlan SZDSZ- stílusban)

screpes 2019.06.06. 20:28:26

@DrGehaeuse:
Te mit tekintenél optimálisnak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.06.06. 20:31:27

@DrGehaeuse: nem hiszem, hogy ennek bármi köze lenne hozzám, egyrészt a döntésük már hamarabb megvolt, másrészt én valóban az előválasztáson való indulásuk ellen érveltem (noha vannak ennek előnyei is, ha jól haszálják ki)

Janossz 2019.06.06. 20:46:27

@DrGehaeuse: " kezdődik a DK-MoMo pankráció, a magyar választók megtévesztésének új korszaka (hamisítatlan SZDSZ- stílusban) "

Furcsán összecseng véleményed valami Dömötör nevű Fidesz-hangszóróéval, aki szerint indul a "marakodás" az ellenzéki oldalon.

Pedig hát ez csak simán a demokrácia volna, jobb helyeken.

DrGehaeuse 2019.06.06. 21:29:44

@screpes: Én egy pártfüggetlen jelöltet láttam volna szívesen esélyes pozícióban (egy ideig Puzsér látszott ilyennek). Olyan jelölt kellett volna aki nem érintett sem a szekértábor logikában, sem a háttérmutyikban.
A MoMo párt-fegyelemmel terhelt jelöltje bármily szimpatikus is, ki lesz téve a pártok közötti taktikai harc fordulatainak. Ráadásul a MoMo színpadra lépésének körülményei és taktikai húzásai eddig csak erősítik a gyanúimat a tekintetben, hogy ők a NER-nek hazudott kner mögött (is) álló hatalmasok számára akarnak felmutatni egy esetleges orv-bán utáni csere sort a jövőbeni hatalomátmentésüket menedzselő politikai bábszínházhoz. Ellenkező bizonyítékok felvetődéséig azt vélelmezem, hogy a MoMo a jövő fidesze, Fe-Győr a jövő orv-bánja.
Kálmán Olga ugyan tagadja pártkötődését, de nála gyurcsanyistább médiaszemélyiséget csak egyet ismerek: Vágó Istvánt.

DrGehaeuse 2019.06.06. 21:40:33

@Janossz: Én nem marakodásról hanem pankracióról írtam. A pankració egy látványos imitaciója a valódi harcnak, a cél: elhitetni a nagyérdeművel, hogy két megveszekedett ellenség küzd életre-halálra és bármilyen durvaság megengedett. Valójában a legfőbb céljuk a sérülések elkerülése, ezért minden mozdulatukat jó előre egyeztetik.

DrGehaeuse 2019.06.06. 21:46:23

@screpes: Röviden: Egy Budapesti Márki-Zay kellene Tarlós ellen. Ehelyett most kaptunk minimum 3 darab Demszky imitátort és egy esélytelen magányos farkast.

DrGehaeuse 2019.06.06. 21:56:20

@HaFr: Sajnos béna a humorom.
süti beállítások módosítása