1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.10.23. 10:58 HaFr

Túlélő üzemmódban. A NER gazdaságpolitikai ellentmondásai

Képtalálat a következőre: „alföld vegyesbolt”

Az Orbán-rezsim megújuló agressziója tehetetlenséget sejtet (és próbál leplezni) kulcskérdésekben. A NER súlyos ellentmondásoktól terhes, amelyek megoldhatatlansága miatt a rezsim valójában folyamatosan tűzoltásban és túlélő üzemmódban van. Ezek közül a gazdaságpolitika talán a legpregnánsabb.

Alapvetően minden gazdasági rendszer a vállalatitól a világgazdasági szintig a piaci értékteremtés maximalizálásán mérhető le. Amelyik hatékonyabb - nagyobb értéket tud előállítani kisebb erőforrás-ráfordítással --, az dominálja a környezetét (az ökoszisztémáját). A magyar gazdasággal mint szuverén rendszerrel döntően két probléma van: hogy a versenyképes értékteremtésre képes tőkéjének és technológiájának árutermelő szegmense döntően külföldi tulajdonban van, illetve a döntően magyar tulajdonban lévő tercier (szolgáltató) szektor értékteremtő képessége egyszerre függ a belföldi vásárlóerőtől, a Magyarország-brand erejétől és a (tőkeigényes) folyamatos minőségjavulástól, amelyek egy komplikált, összefüggő mechanizmusban képesek csak értéknövekedést generálni. A lényeg: a szuverenitás-paradigma mindkét modern gazdasági szektor igényeivel szembemegy, amit igazol a versenyképesség egyéb (jogszabályi, oktatási stb.) környezetének romlása is.

A hiba természetesen a szuverenitás értelmezésében van, amelynek a kormányzat mozgásterével való azonosítása súlyos hátrányára szolgál a társadalomnak és a nemzeti kompetenciáknak. Mivel a kormányzás hozzáadott értéke az általános versenyképességben eleve korlátos és jól működő társadalmakban elsősorban a piaci kompetenciák személyes és közösségi erősítésére irányul, illetve a szuverenitás-paradigma hazai felfogása ezzel éppen ellentétes -- extraktív, prefrenciális, versenykorlátozó, vagy egyszerűen csak hamis -- premisszákon alapul, az Orbán-rezsimről igazoltan, nem véletlenül a gazdasági számokban is megmutatkozóan elmondható, hogy folyamatosan rombolja Magyarország közép- és hosszú távú versenyképességét.

Az értékteremtés -- tőke, ízlés, szociális kompetenciák és ipari-technológiai kultúra híján -- legfontosabb forrása idehaza a személyes emberi tudás lehetne (tudásipar, K+F, startup és IT szektor), de a kormány fontosabbnak tartja a rezsimmel szembeni kritikai képességek visszafojtását, mint a társadalom valós szuverenitásának (a saját államával és más társadalmakkal szembeni erejének) táplálását. Ennek érdekében korlátozza a tudás megszerzésének hazai útjait: rombolja a közoktatást, tömegeket zár ki a felsőoktatásból, korlátozza a hiteles közéleti információk elérhetőségét és az államtól független szakmai és kisközösségek életlehetőségeit. Ezzel azonban gazdasági értékteremtés növelésének egyetlen valóban szuverén útját torlaszolja el, és bebetonozza a magyar nép függőségét egyfelől az idegen tőkétől és fogyasztástól, másfelől a saját elnyomó államától.

Ez a tény nem keverendő össze azzal, amit a kormánypropaganda összekever vele: hogy az államnak kötelessége-e megvédeni a magyarokat olyan értékek és elvek alapján úgy a migrációtól (és ami a lényeges: általában a kulturális pluralizmustól), amilyen értékek alapján és ahogy ma teszi. Bármi is a kérdésre a válasz, ennek semmi köze ahhoz, hogy az állam hogyan rombolja a versenyképességünket.

Az egymás mellett létező állami "műhelyek" - Matolcsy és hálózata, a gazdasági minisztérium és think tankjei, a Neumann Egyetem, az olyan áltudományos fórumok, mint a Mandiner Makronóm c. aloldala stb. - természetesen semmit sem tudnak felmutatni, ami e röviden bemutatott összefüggésekkel szemben sikeres alternatívát jelentene; ami nyújtanak, az nem több, mint egy sikertelen, javarészt tolvajlásra épülő gazdasági rezsim felületén a nyugati pénzbőség növelgette szépségflastromok. Az igazságot inkább a néhány hónapja világos és várhatóan tovább erősödő trend mutatja: az állam közszolgáltatásokból való kivonulása. Az ország folyamatosan szegényedik, mert 1) az etnicizmus kormányzati rangra emelt anakronisztikus, kontraproduktív ideológiája, 2) a pártállami hatalom stabilitásának igénye és 3) a rezsim korifeusainak és háremeiknek eltartása külön-külön és együtt szembemegy a versenyképesség és az ennek erősítésére szolgáló jó kormányzás igazolható gyakorlataival. A NER ezért valójában folyamatos gazdaságpolitikai válságban van, amelynek egyre inkább meg fogjuk tapasztalni a reálgazdasági hatásait is.

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr514317389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.23. 11:07:01

Semmi értelme úgy gazdagodnia egy országnak papíron, hogy a valóságban ez agazdagodás idegen rablóbefektetők zsebébe megy.

A számoknak ezért nincs sok értelmük. A háttérhatalom statisztikái ásítást okoznak csak a kisemberek számára.

Szóval nem absztrakt értéket kell teremteni, hanem növelni a tényleges jólétet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.23. 11:10:16

@maxval balcán bircaman: ugye, nincs értelme..? Na, a kormányunk mégis ezt csinálja

ricardo 2018.10.23. 11:59:02

Az Origo mai írása leleplezi Bonót, aki „Soros Györggyel pózolt a világgazdasági fórumon”.

www.origo.hu/itthon/20181023-bono-sorossal.html

Az alábbi fotón Perry Mehrling közgazdász látható, amint előadást tart, egyúttal „Soros Györggyel pózolt a világgazdasági fórumon”.

www.kepfeltoltes.eu/images/2018/10/800soros_mehrling.png

Miként azt egy pár nappal ezelőtti facebook bejezés leleplezi, Perry Mehrling közgazdász a „Matolcsy hálózat” egyik csúcsintézményében, a Corvinus Egyetem MNB tanszékén tartott előadást. Hát ezért tartunk ott, ahol tartunk.

www.facebook.com/BCE.MNB/photos/a.688285638029116/901158886741789/?type=3&theater

Moin Moin 2018.10.23. 12:11:45

"Amelyik hatékonyabb - nagyobb értéket tud előállítani kisebb erőforrás-ráfordítással -, az dominálja a környezetét (az ökoszisztémáját)." - Ez nem minden esetben van így, ui. ha egy ország a saját lakossága extenzív erőforrásait mozgósítva tesz szert gazdasági potenciálra, akkor ennek birtokában elég hosszú ideig dominálhatja a környezetét - ld. Kína -, persze nem a végtelenségig.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.23. 12:14:43

@Moin Moin: igen, a puszta nagyság jelentette kihozatal- és hatalom-növelés átmenetileg valóban nyerő lehet

pitcairn2 2018.10.23. 13:35:22

@Moin Moin:

a kínai csodának is többféle interpretálása van...

How the West Re-colonized China
www.youtube.com/watch?v=WxFSvPUY_oc

a sztori kapcsán pl. az alábbi - ópium-bizniszként indult - ma 440 ezer embert alkalmazó konglomerátumra tessék gondolni...

en.wikipedia.org/wiki/Jardine_Matheson

aminek mindig is igen érdekes kapcsolatrendszere volt

Jardine Matheson Rothschild

soo.gd/V5cA

pitcairn2 2018.10.23. 13:39:38

@Moin Moin:

de mint ahogy már korábban is belinkeltem neked még a number 1 európai bank is a sanghaji-hong-kongi brit ópiumkereskedők bankjaként indult

www.taxjustice.net/2015/02/27/hsbc-and-the-worlds-oldest-drug-cartel/

www.businessinsider.com/the-50-largest-banks-in-europe-2018-5

en.wikipedia.org/wiki/HSBC#History

Moin Moin 2018.10.23. 20:39:08

@pitcairn2: Te is csak olyan vagy, mint Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe...:-)

pitcairn2 2018.10.23. 21:28:42

@Moin Moin:

már bocs de ez "érvelésnek" egyszerűen szánalmas:)

pitcairn2 2018.10.23. 21:31:36

@Moin Moin:

különben ha geopolitikai szinten nézzük a dolgot akkor nekem leginkább ez ugrik be Kína - tetszik nem tetszik - masszív nyugati segítséggel megvalósított - "helyzetbe hozásáról"

chinaafricaproject.com/

kb. ezen a ponton lesz vmi kézzel fogható értelme annak a hatalmas ipari kapacitásnak ami az utóbbi évtizedekben kiépült...

ijontichy 2018.10.24. 11:36:42

@poszt: Orbán elvti, meg Elena... izé Rasi majd megmutatja a kitörési pontokat :-D
index.hu/gazdasag/2018/10/24/orban_viktor_turizmus_gdp_16_szazalek_magyar_turisztikai_ugynokseg/

Na jó, ez az egész tohuvabohu lassan tényleg a bolsik egykori gyárfoglalási színvonalával ér fel. "A vas és acél országa leszünk"... izé "A turizmus országa leszünk"! :-/

pitcairn2 2018.10.24. 12:44:47

@ijontichy:

a "bolsiknak" is Brüsszelben és Baselben gyártottak joganyagot?

a "bolsik" gazdasága is transznacionális megacégekre épült?

ricardo 2018.10.24. 12:52:35

@pitcairn2: Tudom, mire gondol.

Egyébként semmi aktuálpolitika. Annál rosszabb.

Perry Mehrling The New Lombard Street c. kis könyve nagyon jó. Szerintem Önnek is tetszene.

GyMasa 2018.10.24. 17:16:33

Kedves HaFr!
Az iras ismet kivalo!
Csak egyetlen pontot nem ertek teljes egeszeben:
"Ennek érdekében korlátozza a tudás megszerzésének hazai útjait: rombolja a közoktatást, tömegeket zár ki a felsőoktatásból... "
De, menjunk sorba:
"rombolja a közoktatást"
Ez nem alattuk kezdodott. Akik ma a felsooktatasban tanulnak, MIND a szoci rendszer alatt jartak altalanos iskolaba, es (kellett volna) elsajatitaiuk az iras-olvasas-matematika alapjait.
Egyaltalan nem kivanom a mostani rendszert dicserni, de a mai funkcionalis analfabeta tomegek egyertelmuen a szoci oktatasi rendszer hianyossagaira vezethetok vissza. (aki nem tanul meg ertoen olvasni 4.-ig az oriasi hatrannyal indul kesobb, amit egyre nehezebb behoznia. Es, ahogy emlitettem, a mai foiskolasok/egyetemistak meg mind a szocik alatt voltak alsosok. A fidesz NAT-ja 2012-ben lett bevezetve, tehat azok, akik tisztan az o rendszerukben tanultak, most 6.-osok.)
"tömegeket zár ki a felsőoktatásból"
Ezt pontosan hogy erted?
Ma, aki felsooktatsban akar tanulni, az:
- ha okos, allamilag tamogatott helyen tanul igy ingyen van neki a felsooktatas
- Ha nem annyira okos, akkor igenybe veheti az allamilag jaro, jelenleg 0%-os kamatra igenybeveheto "diakhitel2" konstrukciot, amit kizarolag a kepzes finanszoirozasara fordithat (azaz a diakhitel kozpont kozvetlenul az iskolanalk utalja at)
www.diakhitel.hu/gyik/diakhitel2.html
- Ha buta es gazdag, akkor sajat zsebbol is finanszirozhatja.
- Tudtommal, ezen felul meg tanulmanyi eredmeny fuggvenyeben at lehet kerulni az allamilag finanszirozott kategoriaba is. (tehat, aki szegeny, es nem egy Fazekasbol jott, az is, ha szorgalmas, bekerulhet az "ingyenes" kepzesre.
- Ezen felul barmikor, szabadon lehet jelentkezni barmelyik Europai egyetemre, es kulonfele osztondijakra palyazni. (ha esetleg valami olyan kepzesre faj valakinek a foga, ami Magyarorszagon nem elerheto)
Tehat, ezek utan en nem latom, kik azok a "tomegek", akik ki vannak zarva a felsooktatasbol?
Remelem, most nem a CEU koruli huzavonara, es nem a genderszakok megszuntetesere gondolsz:
- Ugyanis a CEU-tol a Lex CEU-val tulajdonkeppen azok a kivetelek lettek megvonva, amiket 2005-ben a masik Lex CEU-val kapott, azaz a felmentest az alol, hogy az orszag barmelyik masik egyetemevel azonos elbiralas ala essen.
- A genderszak semmikeppen nem erdemel - egymagaban - sajat Master szakos kepzest. Tokeletes, par feleves valaszthato targy valna belole, vagy maximum valami mellekszakirany lehetne pszichologia vagy szocilogiai foszakirany melle, de ennel semmikeppen nem tobb.
- A genderszaknak a munkaeropiaci erteke sem tunik tul magasnak. Sokkal inkabb a regressziv, kulturmarxista balosok agymosott propaganda harcosainak tunnek.
Termeszetesen, a tevedes jogat mindegyik kijelentesemmel kapcsolatban fenntartom, azok a jelenlegi, ä korlatozottan rendelkezesre allo - ismerteimen alapulnak, barmilyen valid helyesbitest orommel veszek!

GyMasa 2018.10.24. 17:17:45

@Moin Moin:
"...ld. Kína -, persze nem a végtelenségig."
Bizony, ott mar repedezik a fal (nem, nem a NAGY) rendesen.

pitcairn2 2018.10.24. 17:24:35

@GyMasa:

ha már a tudáshoz való hozzáférés szóba került, akkor ne feledkezzünk el arról, hogy sohasem volt még olyan OLCSÓ ez mint manapság...

internet, podcastok, vodcastok, e-book, stb...

ja és szabadon lehet külföldön dolgozni, tanulni, ami egy "picit" több intellektuális muníciót jelent a formális oktatásnál...

pitcairn2 2018.10.24. 17:26:25

@GyMasa:

és ha van egy csöpp esze akkor először nyelvet tanul, majd külföldön kezd bele, pl. Bécsben

mde.hu/tovabbtanulas/

ingyenes...

GyMasa 2018.10.24. 17:32:20

@pitcairn2:
Ja,a nyelvtanulas az rettentoen fontos!
MOndjuk en az angolt tartom a legfontosabbnak, a nemetet csak a masodiknak.
(de csak akkor, ha az illeto valami olyan szakmaba akar beletanulni, aminek az angol a fo nyelve. Magyartanar, vagy tortenelemtanar az szerintem lehetne barki, akar nyelvvizsga nelkul is. Azaz, szerintem az n. db nyelvvizsgahoz kotott diploma talan jobban elzarja az embereket a sikeres diplomaszerzestol. De csak azokban a szakmakban, ahol a szakma maga nem varja el a nyelvismeretet. (pl tipikusan egy mernoknek kotelezo angolul tudnia)

ricardo 2018.10.24. 17:55:45

@pitcairn2: Engem nem zavar, ha valaki gazdag, feltéve, hogy nem erővel vette el a másét.

Mehrling könyve nem osztrák iskola, és nem is a legkönnyebb olvasmány, cserébe nem hosszú.

Célkereszt 2018.10.24. 19:31:58

@GyMasa: jól néznénk ki, ha az értő olvasás képessége a 4. osztályban fejeződne be.

DrGehaeuse 2018.10.24. 19:33:48

@Moin Moin: Ja! De mórickának legalább valami jó jut eszébe mindenről... :-D

DrGehaeuse 2018.10.24. 19:34:43

@pitcairn2: Nem érvelés volt, csak irónia.

GyMasa 2018.10.24. 20:08:42

@Célkereszt:
"jól néznénk ki, ha az értő olvasás képessége a 4. osztályban fejeződne be. "
Azért van egy szintje az értő olvasásnak, ami elvárt egy
negyedikestől. Nyilván nem Hegel elemzés a mérce, de pl. egy egyszerűbb szöveges feladat megértése az elvárható.
Elnézést, hogy nem relativizáltam erősebben, hogy mire gondoltam!

pitcairn2 2018.10.24. 20:13:01

@DrGehaeuse:

én inkább az agymosás mellékhatásának minősíteném...

az állítás mindössze annyi volt, hogy a "kínai csodában" masszívan benne van a nyugat hozzájárulása...

én is ironizálhattam volna egy kicsit "saját lakosság extenzív erőforrásainak a mozgósítása" mém felett...

pitcairn2 2018.10.24. 20:15:07

@ricardo:

engem sem, mindössze dobtam egy hátast, hogy hová jutott a baloldali lázadó:)

ma kb. ő a leggazdagabb celeb...

pitcairn2 2018.10.24. 20:16:05

@GyMasa:

Ausztriában nincs tandíj, ez már önmagában igen nagy előny:)

pitcairn2 2018.10.24. 20:28:18

@DrGehaeuse:

az előzmény kb. az lenne, hogy korábban prezentáltam a komának ezeket a nemzetközi monstrumokat a gyarmatosítás profitábilis oldala kapcsán...

egy kissé pikáns, hogy ma a sanghaji brit ópiumkereskedők bankja a number 1 bank az EU-ban és a Jardines 440 ezer fős birodalma sem semmi...

de a Barings is az ópiumkereskedelemre épült és hosszan lehetne még folytatni a sort...

pl. a Swire is vmi 130 ezer embert foglalkoztat manapság...

en.wikipedia.org/wiki/Swire

a XX. századi történetük is felettébb érdekes lehet elvégre nem nagyon tépázta meg őket Kína "kommunista periódusa"...

ricardo 2018.10.24. 20:32:54

@pitcairn2: Javára legyen mondva, Bono már akkor békeharcost játszott, amikor csóró volt. (Ha jól tudom, Paul McCartney a leggazdagabb zenész.)

GyMasa 2018.10.25. 08:55:54

@pitcairn2:
"Ausztriában nincs tandíj, ez már önmagában igen nagy előny:)"
Valoban!
Ezzel szemben:
- Osztrakul beszelnek :-)
- Azert bizonyos szempontbol a megelhetes ott tobbe kerul, mint mondjuk Szegeden ( most feltetelezve egy orvosi kepzest).
- Aztan barmilyen ugyintezes egy legalabb 1 napos utazassal jar
- A csalad is tavolabb van.
Szoval, ki-ki maga merlegeli, hogy mi eri meg neki jobban!
Viszont ez is alatamasztja az eredeti gondolatomat, miszerint nincsenek "tomegek megfosztva" a felsooktatas lehetosegetol.

screpes 2018.10.25. 11:03:13

@GyMasa:
bécsben a megélhetés alaphangon 250 ezr forint, a bérelhető lakhellyel.
Az a magyar család amelyik ezt rezerválni képes, akár csak az első két hónapig, az "ingyenes" okuláshoz, annak itthon is élnie kell valamiből, tehát több "jól" kereső, vagy egy kifejzetetten magas jövedelmet kell ehhez a lehetőséghez "mögéképzelni".
Tehát a költség akkor is kijeleöli a szóbajöhető magyar fiatalok helyét, ha formálisan nincs is tandíjuk.
Gy Masa utolsó mondata ezekután egy vicc.

pitcairn2 2018.10.25. 12:36:05

@screpes:

az "állítás" kb. az volt, hogy

1. érdemes kimenni Bécsbe
2. ott jól megtanulni németül és
3. elvégezni vmi "formai körként" funkcionáló felsőoktatási képzést... (jóformán mindegyik arról szól...)

ott legalább ez ingyenes...

PS.: a mai felsőoktatást elnézve ez sokkal nagyobb intellektuális muníciót ad elvégre a stabil német nyelvtudás és a német munkaerő-piacra való beintegrálódás bármilyen "papírt" überol...

+ ha nagyon kell "papír" akkor ott költséghatékonyan lehet ilyet szerezni...

a másik állítás meg az alábbi volt:

sohasem lehetett ilyen OLCSÓN hozzáférni a tudáshoz...

internet, podcast, vodcast, e-book, hangoskönyv, MP3-as hanganyagként rögzíthető felolvasó programok...

hogy csak néhány modern csodát említsünk...

bármikor, bárhol hozzáférhetsz jóformán bármihez rendkívül OLCSÓN...

ezen a ponton vhol röhejes a Horthy korszakkal példálózó aktuálpolitikai retorika...

pitcairn2 2018.10.25. 12:36:40

@GyMasa:

lásd fenti "kibontó" kommentem:)

pitcairn2 2018.10.25. 12:38:05

@ricardo:

ahogy a világ leghatékonyabb adómenedzsment szolgáltatásait sem:)

www.youtube.com/watch?v=np_ylvc8Zj8&vl=it

pitcairn2 2018.10.25. 12:52:19

@screpes:

és persze mondani sem kell, hogy a fentieket munkavállalás mellett érdemes csinálni...

GyMasa 2018.10.25. 12:56:07

@screpes:
Ertem en, hogy ne birod az arcomat, de megprobalhatnad legalabb a latszatat fenntartani az erdemi vitanak.
"bécsben a megélhetés alaphangon 250 ezr forint, a bérelhető lakhellyel."
Erre javasoltam a nemzetkozi osztondijakat, mar a legelso hozzaszolasomban is.
Pl. Erasmus, ami kollegiumot, meg valamennyi koltopenzt is biztosit.
Sot, el lehet menni DOLGOZNI is a tanulas mellett!
Nyugat Europaban teljesen bevett szokas akar a napi 1-2 oras munka is, ami nem fizet vagyonokat, de az alapszintu megelhetest biztositja.
"Az a magyar család amelyik ezt rezerválni képes, akár csak az első két hónapig, az "ingyenes" okuláshoz, annak itthon is élnie kell valamiből, tehát több "jól" kereső, vagy egy kifejzetetten magas jövedelmet kell ehhez a lehetőséghez "mögéképzelni"."
Ez a kijelentes maga igaz, azonban nincs erdemi osszefuggese azzal az alapkijelentessel, hogy "tomegek lennenek megfosztva" a magyar felsooktatashoz valo hozzaferestol.
A kulfoldi egyetemre jaras csak egy plusz extra volt.
"Tehát a költség akkor is kijeleöli a szóbajöhető magyar fiatalok helyét, ha formálisan nincs is tandíjuk."
Ha a csaladjuk nem tudja finanszirozni a megelhetesuket, akkor a kovetkezo modokon tudnak onmagukon segiteni (vermerseklettol fuggoen):
- Szocialis alapu kollegiumi ferohely igenylese az egyetemtol. Tudtommal ez a lehetoseg ma is elerheto
- Szocialis alapu osztondij igenylese az egyetemtol. (Tudtommal ez is elerheto ma is.
- Diakhitel felvetele
- Munkavallalas. Az egyetem nehezsegetol fuggo mertekben.
* nehez egyetem eseten lehet hetvegi munkaval kezdeni bulizas helyett
* konnyebb egyetem eseten, illetve a tanulas kesobbi fazisaiban, amikor a szivatos resz mar lefutott, akkor lehet delutani/esti munkakat vallalni illetve a leendo szakmaban keresni gyakornoki poziciot amik piaci szakmak eseten boven rendelkezesre allnak, es szerintem egy kolesz mellett tokeletesen elegendo megelhetest biztositanak egy diaknak.
"Gy Masa utolsó mondata ezekután egy vicc."
Semmi szukseg a szemelyeskedesre.
Erveknek jobban orulok.
Meg az is jo volna, ha elolvasnad az osszes elozo hozzaszolat, es utana reagalnal.
Mondjuk kezdetnek megmutathatnad, hogy ezek utan hol vannak a "felsooktatastol tomegese elzart" magyar emberek?
Kulonos tekintettel arra, hogy specifikusan a magyar kormany melyik lepesei teszik "tomegesen" lehetetlenne az amugy tehetseges leendo hallgatok okatatsban valo reszvetelet!

GyMasa 2018.10.25. 13:06:39

@pitcairn2:
Koszi, egyetertunk!
Sajnos, @screpes: hozzaszolasanak targyilagossagat kisse befolyasolta az irantam erzett ellenszenve.
A hosszaszolas hangneme pedig erositi a gyanumat, hogy az erdemi vita nem celja/nem alkalmas ra, ezert azt szemelyeskedessel kivanja elkerulni.

screpes 2018.10.25. 15:06:49

@GyMasa:
ellenszenvem megalapozott, 100 méterről megismerlek, például most is két nicken magadnak válaszolgatsz, persze egyetértőn...

GyMasa 2018.10.25. 15:11:16

@screpes:
Latom, nem te vagy a legelesebb kes a fiokban.

pitcairn2 2018.10.25. 15:18:44

@screpes:

efféle gügyeségek helyett inkább próbálj meg érvelni...

screpes 2018.10.25. 15:26:33

@GyMasa:
persze hogy nem, az csak valami sunyi túlfizetett kormánylihegő lehet, szerinted itt ki lehet az?

@pitcairn2:
blog.hu/user/1238801

pitcairn2 2018.10.25. 16:09:44

@screpes:

elég gyorsan revideáltad magad:)

Janossz 2018.10.25. 19:39:59

@screpes: Majd még visszasírjuk a négyes kórterem lakóját...:-(
süti beállítások módosítása