1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.10.13. 10:37 HaFr

Tudja-e Trócsányi, hogy mit beszél?

Képtalálat a következőre: „tehenek a vályúnál”

Nyilván már önmagában vicces dolog egy diktatúrában igazságügy(!)-miniszternek lenni, ezért érzi kötelességének Trócsányi, hogy időről időre megnevettesse a nagyérdeműt. Tekintsünk most el a magyar tudományos élet reprezentánsainak alászállásától az élbolyon - Trócsányin, Palkovicson, Kásleren -- kívül is; tekintsünk el az MTA vezetésének szégyenletes megalkuvásaitól, a kormány társadalomtudományi intézeteinek (Veritas, Terror Háza, a XXI. Század Intézet, Századvég) csak politikailag értékelhető munkásságától, az oktatási rendszer szétdúlásába való belenyugvásuktól, az egész értelmiség- és szellemellenességtől. Nagyon úgy tűnik - bár szívesen veszem az ellenpéldákkal alátámasztott véleményeket -, hogy a "nemzeti" kormány a nemzeti nívó négy-öt szinttel való leszállításában véli megtalálni az önazonosságunk kulcsát. Nézzük csak azt a mondatot, ami a dolgok esszenciája Trócsányi Welt-beli interjújában: „Wir wollen nicht wie Westeuropa werden,“ azaz "mi nem akarunk olyan lenni, mint Nyugat-Európa".

Mintha olyanná válni olyan egyszerű feladat lenne. A hazai nacionalista közvélemény visszatérően elfelejti, hogy Európa szellemi, tudományos-újító, gazdasági, politikai-hatalmi stb. központja ezerötszáz éve Nyugat-Európa. Pont. Aki legalább átlagosan művelt, annak megközelítő fogalma lehet a Nyugat tágan értelmezett gazdagságáról, amihez képest a mai EU keleti végeinek tisztes, nekünk fontos sajátja bizony leginkább lokális jelentőségű csak. A Nyugatnak nem kellett gyarmatosítania ahhoz, hogy 600 és 1600 között az anyagi és szellemi műveltségnek olyan fokát érje el, amelyhez képest az európai Kelet már akkor elmaradottnak volt mondható, amely elmaradottság utána csak fokozódott. A Nyugat nem a magyar diplomácia által sugallt "operettállamok" és a '68-as hagyományban isteni rangra emelt ("als Folge der Werterevolution der 68er-Bewegung – das Individuum vergöttlicht") ember hanyatlásának helye, hanem szemben ezekkel a fentebb említett négy-öt emelettel leszállított nívót tükröző bődületes ostobaságokkal, az észak-atlanti, de hajlok rá, hogy a globális civilizáció máig megkérdőjelezhetetlen mintája.

Jól mutatja a valós helyzetet Magyarország tényleges kitettsége a Nyugatnak, ahonnan a mai exportképes működő tőkénk 90%-a érkezett, ahova a magyarok vágynak akár ha egyetemi tanulmányokról, akár ha turisztikai célpontokról, akár ha életmódról van szó, ahonnan a szellemi példáink és a kulturális mintáink származnak, és ami nem utolsó sorban eltartja Magyarországot a mai életszínvonalán. Trócsányi maga is Lyonban és nem Moszkvában vagy Ankarában volt egyetemi tanár, a közleményeit angolul és franciául írja, nem oroszul és törökül, az ügyvédi irodája többnyire nyugati bankokat véd a magyar lakáshitelesekkel szemben. Trócsányi könnyen mondja mindannyiunk nevében -- nyilvánvaló politikai céllal --, hogy nem akarunk olyan lenni, mint a Nyugat, ha elég, hogy a Nyugat ott van, ahova Orbánék Ráhelje iskolába jár, ahonnan a Tiborczék Istvánjának vásárlásait finanszírozzák, ahova a NER a pénzét hordja, és ahol az itt összerakott autókat kigondolják és megveszik.

Van azonban ezeknél az evidens dolgoknál egy sokkal fontosabb belátás, amit viszont Trócsányi sem okvetlenül ért (míg az előbbiekről csak hazudik). There is no cherry picking. Nincs olyan, hogy mi a kollektívumot meg a nemzeti identitást állítjuk középpontba (ami persze az igazság szerint, aminek Trócsányi a minisztere, megint csak hazugság, hiszen idehaza Orbán és a politikai bűnözés van a középpontban, a nemzeti sóder a kisemmizett magyar választóknak juttatott napi betevő), kárhoztatjuk az individualizmust és a szabadságot, és közben "nagy nemzetté" akarunk válni. Trócsányi és kormányának társadalomtudományos műveltségű tanácsadói tudhatnák, hogy "nagy nemzetté" válni azt jelenti, hogy hatékony, nagy értékteremtésre képes, más nemzetek által megbecsült társadalom vagyunk, amely nem lehetséges a szabadságok nagyrészt spontán koordinációja és az állam visszafogott, segítő, hatékony -- de ezeken nem túlterjeszkedő -- jelenléte nélkül. A kormány éppenséggel nem nagy nemzetet akar csinálni, mert ha így tenne, nem ócsárolná folyamatosan, hanem az értékén becsülné a nyugati civilizációt, ahonnan az újítások, a versenyképesség módszerei, a technológia, a jogrend hatékony felfogása stb. származik. A Nyugattal "az a baj", hogy sose szívta komolyabban azt a szert (az etnicizmusét), amit a magyarok, mert ha így tett volna -- és nem adott volna elsőbbséget eltérő, de világos hangsúlyokkal az individuumnak, a polgárosodásnak, a modernizációnak, a jognak és az alkotmányosságnak az autoriter központi érték- és érdekakarattal szemben --, akkor nemzetei könnyen eshettek volna maguk is egy diktátor és tolvaj bandájának fogságába, és ma nem BMW-gyárat építenének a civilizációjuk félperifériáján, hanem maguk is a paprikájukban és a kolbászukban látnák a nemzeti identitás megtestesülését, a minisztereik telehazudnák a sajtót, külügyminisztereik, ha hinni lehet a híreknek, még nagyobb diktatúrák hazai ügynökei lennének, és a legnagyobb diadal, aminek megélésére képesek lennének, az az Indo-Európai-Kurultáj Egyesített Világjátékokon elért aranyérmek.

Röviden, nincs és nem lehet nagy nemzet a Nyugattal és a tágan értelmezett, de Magyarországról fennen utált modelljével szemben. Amit Trócsányi többes szám első személyben állít a magyarokról, az nem több, mint kártékony politikai manipuláció. A miniszter -- úgy is mint valaha tudós -- feladata az lenne, hogy a kormányon belül egy valamennyire is értelmes álláspontot képviseljen az individualizmusnak, a szabadságnak és a modernizációnak a nemzeti identitással és a kultúránkkal való összehangolásával kapcsolatban, amelyre vonatkozóan - megnyugtatom - voltak már kísérletek a magyarországi múltban. Ennek jegyében (is) telt a főleg szász etnikum felvidéki városi élete, Erdély aranykora döntően a XVII. században (polgárosodás, vallások kiegyezése és vallási türelem, korlátozott fejedelmi hatalom!), Mária Terézia uralkodása (felvilágosult abszolutizmus, gazdasági reformok, kiegyezés a rendekkel), a reformkor és a dualizmus első két-három évtizede, ill. halovány nyomokban, inkább lappangóan a XX. század. A bezárkózás az etnicista hagyományba ellenben gyáva, improduktív, gyenge nemzetre vall. Nem mindenkitől várható el ebben az alapvetően tahó, bűnöző alkatú vagy szervilis emberekből álló kormányban, hogy tudja olvasni a magyar műveltség legfényesebb lapjait, de hát egyetemi professzorokat és akadémikusokat is utoljára a hetvenes években hajtottak igába és tereltek pártlogós vályúhoz ilyen egyértelműséggel. Gratulálok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr114298723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2018.10.13. 11:41:54

Orbán kormányfő szíves közléséből tudjuk, hogy a magyarok "félázsiai származékok". Nyugat-Európa, kérem, nem a mi fajtánknak való. Miért is akarnánk olyanok lenni?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.10.13. 12:36:15

Nem tudom, hogy mennyire pozitív, hogy az 50-es éveket meg tudom élni:

kommunista szombat - vasárnapi boltzár
békekölcsön - állampapírok
államosítás - "nemzeti tulajdon"
mocskos nyugat - mocskos nyugat
"Magyarországon viszont a közösséget, a „kollektív identitást” és a „nemzet szellemi fundamentumát” állítják a középpontba"

Janossz 2018.10.13. 12:53:36

" Ennek jegyében (is) telt a főleg száz etnikum felvidéki városi élete,"

Inkább szász volt az az etnikum...:-)Bocs.

Egyébként meg beszél, amit akar. Megszoktuk mér.
Tudjuk, milyen lyukból milyen szél fúj. Csak beállt szépen a sorba.
Így megy ez.

Janossz 2018.10.13. 12:55:41

@Janossz: Figyelmeztet az elütésre az elütő...
Megszoktuk mÁr...:-)

ijontichy 2018.10.13. 13:10:52

@poszt: "ismerje a magyar műveltséget, de hát egyetemi professzorokat és akadémikusokat is utoljára a hetvenes években hajtottak igába és tereltek pártlogós vályúhoz"
Az a bajom ezzel, hogy a maiak zömét nem is nagyon kellett "hajtani" (ld: PBK).
És ez - lehet csak nekem - bizony kínos. Merthát nincs szovjethadsereg, se davajgitár, és mégis (csak példának): a tákolmányjog gigásza "ítél és üzen" (nem fog kezet Feketével), de ezres nyelvcsapással tör(t) vitya hátsója felé. És még sorolhatnám a példákat. Ezek után egy Trócsányi... ??? Mindig akad egy gazember (vagy több).
Szvsz. akinek legalább 2002-re nem volt világos, hogy "Ceterum censeo: a Vitya vezette fidesznél nincs alkalmatlanabb alakulat a pályán Mo. vezetésére", az morális és/vagy értelmi szempontból igen kérdéses állapotú.
Az a banda, amely az alapkérdésekben, a társadalmi konszenzus megvalósítására törekvés helyett, "de facto" (NER-pamflet? :-D ugyan már) a társadalom megosztására építkezik, az alkalmatlan. A fideszesek zöme nem véletlenül olyan, mint a kerítésen belülről acsargó kutya, a kerítésen kívül bóklászó, horpadt oldalú, ám szabad csikasz láttán. Zömük emberi méltóságában megtaposott, sérült személyiség, aki úgy kompenzál, hogy "kicsahol a gazdi lába között" ;-).
Szánalmas látvány Mo., és ugyanakkor hihetetlen, hogy ez a szemétség még mindig tud működni :-(.

Moin Moin 2018.10.13. 16:51:22

"A Nyugatnak nem kellett gyarmatosítania ahhoz, hogy 600 és 1600 között az anyagi és szellemi műveltségnek olyan fokát érje el, amelyhez képest az európai Kelet már akkor elmaradottnak volt mondható..." - Igen: sokan nem tudják, hogy a nyugati államok, hatalmak esetében az a fajta ygarmatosítás, amely valójában csak a XVII. sz. közepén indult be, nem előfeltétele volt a jólétnek, hanem következménye. Ez a jólét (szabad és kockáztatható tőke) a már az előző századokban is működő polgári teljesítmény eredménye volt.

A fentiek miatt agyfaszt tudok kapni az olyan (akár szélbalos, akár globalizációkritikus, akár nacionalista-széljobber) hangoktól, hogy "a nyugat gazdagsága a gyarmatok kirablásából jött!". Nem: úgy fest a dolog, hogy ez a bizonyos gyarmatosítás legalább a XIX. sz. végétől inkább vitt erőforrásokat (hatalmas haderő + flotta, gyarmati államapparátus, infrastruktúra-fejlesztések, stb.), mintsem hozott a nyugati hatalmaknak. És ez a befektetés végül, az I. vh. miatt végképp nem tudott már kamatozni nekik.

(A XVI. századi spanyol és portugál gyarmatosítás akésőbbi brit, holland, francia, stb. mintától alapjaiban tért el - és a spanyol és portugál társadalmak sajátosságai miatt semmit sem profitáltak végül ezekből össztársadalmi és technológiai haladás terén.)

ricardo 2018.10.13. 17:53:54

Mondjuk nem kell olyannak lennünk, mint Nyugat-Európa. Lehetnénk olyanok, mint Ausztrália vagy Kanada. Mit tudom én... Új-Zéland.

Bogomil 2018.10.13. 18:39:52

Trócsányi is csak az átlagosnál (mármint a NER-elit átlagánál) egy kicsit okosabb és műveltebb gazember - amit ebben a nyilatkozatában mondott, azt nyilvánvalóan maga sem hiszi el, talán meg kell erősítenie a pozícióját Orbánnál...

Célkereszt 2018.10.13. 19:30:11

A hanyatló Nyugat frázisától is agyrákot lehet kapni. Találunk manapság olyan országot, amely mentes lenne a nyugati civilizáció áldásaitól? Van olyan ország, amelyik nem a nyugati technológiát, orvostudományt alkalmazza vagy vágyja használni? Ha a Európa elsűllyedne vagy megszünne létezni kultúrálisan, akkori is diadalmaskodott a világon.

pitcairn2 2018.10.13. 21:32:30

@Moin Moin:

van igazság abban amit írsz, de azért ez a kérdés szerintem egy picit árnyaltabb, pl. a Brit Birodalom kapcsán a "háromszög kereskedelem", az ópium kereskedelem és az ezüst demonetizálása igen jelentős mértékben hozzájárult a brit eredeti tőkefelhalmozáshoz és radikális geopolitikai változásokat indukált

pl. egyszerű példa a mai number 1 európai bank az ópiumkereskedők bankjaként indult...

www.taxjustice.net/2015/02/27/hsbc-and-the-worlds-oldest-drug-cartel/

ez nem vicc a Shanghaj-i ópiumkereskedők bankja ma a legnagyobb bank az EU-ban...

www.businessinsider.com/the-50-largest-banks-in-europe-2018-5

ebből is látszik, hogy ez hihetetlenül lukratív biznisz volt ráadásul az ezüstkereskedelemmel is szoros kapcsolatban állt...

www.silverseek.com:8080/article/correcting-antal-fekete%E2%80%99s-historical-silver-errors-9666

pitcairn2 2018.10.13. 21:34:05

@Moin Moin:

én inkább úgy közelíteném meg ezt a kérdést, hogy a kereskedelmi támaszpontokra és a telepes gyarmatokra épülő biznisz rendkívül profitábilis volt a katonai expanzióra alapozott birodalomépítés azonban nem

pitcairn2 2018.10.13. 22:11:17

@Moin Moin:

ez a 440 ezer főt foglalkoztató "csöppség" is felettébb figyelemreméltó...

www.mbaskool.com/fun-corner/top-brand-lists/16350-top-10-conglomerates-in-the-world-2016.html?start=5

még ma is egy pipacs a jelképe a régi jó ópiumkereskedő idők tiszteletére...

azt hiszem ez nagyon szépen mutatja, hogy felettébb profitábilis szegmensek is voltak a gyarmatosításban...

pl. a háromszög kereskedelem is ilyen volt...

en.wikipedia.org/wiki/Triangular_trade

amiben fő szerepet kapott a rabszolgakereskedelem

drog
rabszolga és
pénzügyi machináció

ezek voltak a gyarmatosítás legprofitábilisabb területei...

az alábbi méltatlan feledésre ítélt brit kormányzati dokumentumban pl. gyönyörűen leírják azt, hogy mivel fog járni az ezüst árfolyamának a bedöntése az ezüststandardon lévő államok, illetve a fizikai ezüstben megtakarító bennszülöttek számára

REPORT OF THE ROYAL COMMISSION ON INDIAN CURRENCY AND FINANCE
fraser.stlouisfed.org/files/docs/publications/FRB/pages/1925-1929/27416_1925-1929.pdf

a 659. oldal első hasáb utolsó mondatától kezdődik el ez a rész... érdemes elolvasni ezt a negyed oldalt...

kb. kifosztották az akkori világ lakosságának a jó részét...

jó játék volt...

profitábilis játék volt...

nem véletlen, hogy a II. világháború után már csak ezt a szegmenst tartották meg...

The Spider's Web- Britain's Second Empire (Documentary)
www.youtube.com/watch?v=NqnAp7U9vJU

ez a film a globális szabályozást követelő résztől eltekintve nagyon jó alkotás...

érdemes megnézni...

Tamáspatrik 2018.10.14. 21:48:43

@Moin Moin: Köszi, de hiába írod le nekik, teljesen süketek bármilyen érvre (a kormánypártiak). Mindig a régi lemezt nyomják, alternatív valóságban élnek, ja.

Tamáspatrik 2018.10.14. 21:50:41

Az a bajom a Trócsányival, hogy mért nyilatkozgat az én nevemben. "Nem akarunk..." Én például szeretnék.
Ő és a haverjai nem akarnak, mert kifizetődőbb a zavarosban halászni mint tiszta viszonyokat teremteni.
Mért nem fogalmaz pontosan és tisztán - mert egy görény, azért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.15. 05:48:16

Éppen ezért a következő 20 év nagy programja: az ország kiszakítása az euroatlanti gyarmati igából.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.10.15. 07:31:47

Trócsányi: egy újabb seggnyaló orbánc visszhang. A pénzért és hatalomért hajbókoló újabb orbánc elvtárs. Visszatértünk a kádár rendszerbe.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.10.15. 07:34:25

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: Igen tanulatlan köcsög. Hogyne. És a latint is kínában meg indiában beszélték. Persze.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.10.15. 07:39:07

@Tamáspatrik: Ez a paraszt az akarunkat magára és kisebbségben lévő csőcselék elvtársaira gondolta. Én legalábbis nem vállaltam velük közösséget, ahogy az ország többsége sem, és ha jót akarsz te is tagadd meg a bűnöző elveiket, mert a jövőben még nagy hasznodra válik, ha megtagadod az orbánci romlott tolvaj, csalóerkölcsöt.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.10.15. 08:12:49

@pitcairn2: Egy többszázmilliós ország nem attól sikeres, hogy vannak nagyon gazdag bűnöző elemei. Bűnözők mindenhol vannak, azonban ez csak a kisebbség. Attól hogy valakinek sok pénze van még nem válik automatikusan tolvajjá. Nem minden gazdag tolvaj és fordítva. Nem lehet általánosítani nácikám. Ahogy látjuk ezt orrbanisztán esetében is. Azért mert egy fasiszta bűnözői maffiaklán irányítja az országot, attól még az ország nem válik bűnössé. A nyugatot sem az a pár konglomerátum tette gazdaggá, hanem a dolgozó, szabad emberek.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.10.15. 08:22:40

@Moin Moin: Egyetértünk. A gyarmatosítás már kurva régen volt. A mai gazdagságnak semmi köze ahhoz. A mai nyugat igazán gazdag csak a második világháború után lett. Előtte a nyugati átlagpolgár csóringerebb volt, mint most a magyarok.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.10.15. 08:32:42

@Moin Moin: És a jelenlegi jóléti államot nyugat európában a viszonylagos béke, háborúmentesség alapozta meg. Ezt a viszonylagos nyugalmat veszélyeztetik a megosztást, gyűletet magukból okádó kapzsi orbánnácik, akik mindig a konfrontációra törekednek, még korlátlan, kétharmados hatalom birtokában is. Orbán és fasiszta haverjai végtelenül megosztják európát, ennek a jelei már egyértelműen látszanak. Hála istennek azért az európai egység kismértékű jelei is látszanak a sargentini jelentés elfogadásával. Csak sajnos a gond ott van, hogy az erőszakos, mindenkit elnyomni akaró orbánfasiszták nem nyugszanak, addig amíg mindenkit tönkre nem tesznek. Hitler is kitartott a végsőkig, míg egy golót nem eresztett a saját torkába. Orbáncra is ez a sors vár.

pitcairn2 2018.10.15. 09:08:50

@GIeccsertetű:

"Nem lehet általánosítani nácikám. "

nem ég ilyenkor a fejed?:)

egyebek iránt ide irányítanálak...

hafr.blog.hu/2018/10/13/tudja-e_trocsanyi_hogy_mit_beszel/full_commentlist/1#c35965505

drover(fanyul társa) 2018.10.15. 09:11:18

Trócsányi, Kásler...
Orbán vezérkari tisztjeiről mindig Rejtő jut eszembe.
Igori oázisban a gazember álparancsnok minden féleszű cimborája megkapja a maga játékszerét, aki segítette a gyilkossággal fűszerezett szökését egykor..
Még állomás is van sehova sem vezető sínekkel és hangosbemondóval az alkoholista állomásfőnöknek, az őrült orvos "kórházat" kap, stb.
Hát itt is ez van.

pitcairn2 2018.10.15. 09:16:31

@GIeccsertetű:

ehhez képest pl. egy sor afrikai "állam" (kackac...) még ma is - kötelező jelleggel - Párizsban tartja a valuta-tartalékát és Frankfurtban csinálnak monetáris politikát nekik...

"in a system of “compulsory solidarity” which consisted of obliging the 14 African states to put 65% of their foreign currency reserves into the French Treasury, plus another 20% for financial liabilities. This means these 14 African countries only ever have access to 15% of their own money! If they need more they have to borrow their own money from the French at commercial rates! And this has been the case since the 1960s."

How France loots its former colonies
www.cameroonvoice.com/news/article-news-16646.html

hogy csak egy nagyon szembeötlő ínyencséget említsünk...

en.wikipedia.org/wiki/CFA_franc

pitcairn2 2018.10.15. 09:25:14

@GIeccsertetű:

az se rossz, hogy az afrikai "államok" (értsd államnak látszó gyarmati reliktumok...)de facto nettó hitelezők a fejlett nyugat felé...

32. perc - The Spider's Web Britain's Second Empire

youtu.be/OitZDMDv0QM?t=1957

sinus67 2018.10.15. 11:04:34

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:
Ja! A görögök, meg a latinok a tengerentúlról jöttek.
Mi több magyar gyökerekkel, mint a Dél-Amerika egyes piramisainak építői!

Agyhalált lábon hordtad ki?

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.10.15. 13:39:25

@pitcairn2: Sajnos a nézeteid a szélsőségek irányába mutatnak. Aki ugyanis egy teljes emberi közösséget(nyugateurópai gazdag jóléti társadalmak) a gyarmatosítással azonosít, csak rasszista gondolkodású lehet. A mai gazdag nyugati polgárnak már mi a vérvörös híg hugy köze lenne a gyarmatosítshoz? Ez olyan mint amikor a zsidókat azonosították a világválsággal. Ezért neveztelek annak ami nem tetszett. Pedig aki egy adott közösséget valamiért felelőssé tesz, az csak fasiszta lehet. No jó, a náci tényleg erős hasonlat, az már irtott is. Azt visszavonom.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.10.15. 13:49:10

@pitcairn2: Ne erőlködj, az évszázadokkal ezelőtti gyarmatosítók az akkori nyugati társadalmak töredékét tették ki. A többség akkor is becsülettel tette a dolgát, mint ahogy napjainkban is teszi. És még a gyarmatosítók sem voltak mind becstelenek. Voltak, akik jólétet vittek a gyarmataikra. Gonosz emberek mindig voltak, csak a rosszat kiemelni, ahogya a fasiszta orbánc teszi, igen gyenge emberi jellemre vall. Én például a gyarmatosítást is pozitív dolognak fogom fel, mert bizonyos fokig elvitte a civilizációt az elmaradott helyekre. Nálam a pohár mindig félig tele van, nálad meg mindig félig üres. Nem szégyen ezt bevallanod. Elég szar lehet azért úgy leélni az életed, hogy minden dologban csak a negatívumot látod, nem?

pitcairn2 2018.10.15. 14:01:19

@GIeccsertetű:

neokolonializmusról még nem tetszett hallani?

konkrét példát is kaptál rá a CFA frank övezet kapcsán...

de kaphatsz újabb linket a témában...

blogs.lse.ac.uk/africaatlse/2017/07/12/the-cfa-franc-french-monetary-imperialism-in-africa/

az EU kereskedelem-politikája is megérne egy misét

pl. csak feldolgozatlan kávét lehet vámmentesen behozni az EU vámhatárok mögé a feldolgozott termékek importját ugyanis igen hatékonyan ellehetetlenítették az uniós élelmiszeripari cégek, ezért van az, hogy az afrikai kávéexport kapcsán a valódi hasznon az EU-n belüli piaci szereplőknél csapódik le...

az afrikai "államokat" pedig aztán nyugodtan lehet gyarmati reliktumnak titulálni, hisz a gyarmati múlton és a gyarmatosítók nyelvén kívül semmilyen kohéziós erő sincs bennük...

a brit offshore birodalomról belinkelt doku is felettébb érdekes...

kb. oda folyt be az afrikai elit vagyonának a java...

(csak csendben jegyzem, hogy egyelőre még ez is az EU holdudvara lenne... az EU demokráciaharcosainak vhogy ezzel még eddig semmit sem sikerült kezdenie... igaz ezek nagyhalak... esélyük sincs ellenük...)

az USD világpénz státusszal való visszaélés is valóságos aranybánya az USÁ-nak...

nem véletlenül futtatnak már több mint 30 éve büntetlenül negatív fizetési és külkereskedelmi hiányt...

a primitív, segghülye címkézésed helyett inkább ezzel kezdjél vmit...

+ próbálj egy kicsit javítani a szövegértéseden...

pitcairn2 2018.10.15. 14:04:43

@GIeccsertetű:

előbb csak linkeltem, de most már be is paste-lem neked a fenti indítókommentemet...

"én inkább úgy közelíteném meg ezt a kérdést, hogy a kereskedelmi támaszpontokra és a telepes gyarmatokra épülő biznisz rendkívül profitábilis volt a katonai expanzióra alapozott birodalomépítés azonban nem "

kb. két lehetőség van veled kapcsolatban:

1. diszlexiás vagy...
2. csak trollkodni akarsz...

kiskutyauto 2018.10.15. 14:42:41

Ha szöges bunkóval vernék a fejem akkor sem olvasnám végig ezt a mocskot... a cím bőven elég volt... csak a hülye nem tudja az országban (csak hát ők vannak többen, ez jól látható a helyzetből), hogy AMIÓTA FIZESS MAFFIA LÉTEZIK, A PROMINENSNEK ILLETVE POTENTÁTNAK CSÚFOLT VEZETŐ RÉTEGE ÉS TISZTSÉGVISELŐI EGYTŐL EGYIG, SOHA NEM IS TUDTÁK ÉS NEM ÉRTIK, ÉS MOST SEM TUDJÁK MIT UGATNAK... szavakat lapátolnak egymás után, értelem látszatát keltve és a sok agyhalott zombi birka meg nyeli mint kacsa a nokedlit... ez az egésznek a lényege...

pitcairn2 2018.10.15. 15:26:57

@HaFr:

azért ez az 1500 év egy kissé merész állítás:)

"hogy Európa szellemi, tudományos-újító, gazdasági, politikai-hatalmi stb. központja ezerötszáz éve Nyugat-Európa. Pont."

Philadelphia 2018.10.15. 15:36:27

Trócsányi maga a megtestesült kozmopolita. Sorbonne-ra is járt, partnerirodái működnek Párizsban, Londonban, New Yorkban, Tokióban. Volt párizsi és brüsszeli nagykövet. Egyetemi hallgatóként félisten volt a szemünkben, ahogy a belga és a francia alkotmánytörténetet előadta (Lázár is ott ült a sorokban) . "A maguk dolga lesz jogászként, képviselőként, polgármesterként ifjú demokráciánk védelme!" Elég 20 év, pár száz millió, és az ember kifordul magából, és szemen köpi aki volt. Tényleg magyarázhatatlanul és menthetetlenül ostoba nyilatkozat volt. Nyugati barátai hanyagolhatnák kicsit, hogy észhez térjen.

pitcairn2 2018.10.15. 15:59:50

@ricardo:

épp elég a hagyományos viszonyítási ponthoz visszanyúlni:

azaz a - közép európai - Ausztriához és Németországhoz:)

en.wikipedia.org/wiki/Mitteleuropa#/media/File:Grossgliederung_Europas-en.svg

pitcairn2 2018.10.15. 16:02:27

@ricardo:

de akár a közép-európai Svájcot is imitálhatjuk:)

en.wikipedia.org/wiki/Central_Europe

sinus67 2018.10.15. 16:13:23

@Philadelphia:
"Elég 20 év, pár száz millió, és az ember kifordul magából, és szemen köpi aki volt."

Én is ismerek még ilyen ember(eket)! :)

Kataj 2018.10.15. 16:33:33

Kedves Hafr! Szép, okos, és sok hozzáértéssel írt fejtegetésednek csak egy részét bírtam elolvasni, bocsánat! Az (ál)naív cím után elkezdeni se volt könnyű. Mert persze, hogy tudja egy ilyen hétpróbás bolsevik, amit kérdezel. Aztán beírtam az oldalkeresőbe, hogy MSZMP, és 0 találat után nem olvastam tovább. Ugyanis ott tartunk, hogy nincs értelme a tetteiket elemezni annak a ténynek a ceterum censeo-ként való ismétlése nélkül, hogy kik ezek, akik az orbáni maffiaállamot alkotják.
Mindent elmond róluk, hogy előéletükben, eszméikben, módszereikben hamisítatlan bolsevikok ők, akik mindennek tetejébe most "nemzeti-keresztény-demokratáknak" hazudják magukat. Ugyanannyira azok, mint amennyire "szocialisták" voltak a szovjet megszállás idején. Az általuk mindig is gyűlölt Nyugattól, a demokráciáktól csak a hatalmas mennyiségű, ellopható pénzekre fáj a foguk. A szabadság, a demokrácia eszméje természetesen az nekik, mint ördögnek a tömjénfüst.

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.15. 19:00:30

@Moin Moin:

Egyetértek veled, bár mondhattad volna rövidebben is.
Úgymint: a gazdaságialg előrehaladott államok már otthon nem tudtak fejlődni ( nem tudtak többet eladni ), ezért "gyarmatosítottak, hogy újabb piacot találjanak. Az új piac pedig akkor vette fel a felkínált termékeket, ha volt hozzá anyagi fedezete. Ezért muszáj volt őket gazdaságilag fejleszteni. Bezárult a kör.

Minket nem fejlesztenek, mert mi pl. nem veszünk annyira sok autót, mint amennyit a magyar munkaerő közreműködével termelnek.

Janossz 2018.10.15. 20:47:02

@látjátok feleim szümtükkel: " gyarmatosítottak, hogy újabb piacot találjanak "
Érdekes, eddig mindig az volt a nóta, hogy gyarmatosítottak, hogy kirabolják a világot...
Most meg kiderül, hogy üzletelni akartak vele... Ki érti ezt?

pitcairn2 2018.10.15. 21:41:01

@HaFr:

Itália és a mai Dél-Németország (ami egyébként inkább Dél- és Közép-Európa lenne) csak a XIII. századtól került az európai fejlődés középpontjába, miután elpusztította a nagy keleti riválist...

1204AD Crusaders Destroy Greek Byzantines Constantinople
www.youtube.com/watch?v=XBx8BDJdzfY

és az ezt megelőző felemelkedésük sem volt vmi idillien békés, mivel a keresztes hadjáratok Bizánc elpusztítása nélkül is elég jelentős szerepet játszottak abban, + a németek kelet felé nyomultak előre (Ostsiedlung, Ostkolonization), az Ibériai-félszigeten pedig javában folyt a reconquista (a belső csetepatéktól most inkább tekintsünk el...)

az un. "nyugat" felemelkedése istenigazában csak a XVI. századtól indult meg Amerika felfedezése után

azt megelőzően a "nyugat" inkább afféle periferikus "szegényház" volt Európában...

akár azt is mondhatjuk, hogy a III Eduárd által elkövetett 1345-ös ___államcsődig___ az itáliai komprádor kapitalisták kapcarongya:)

The economic crisis of the 14th century

www.citeco.fr/10000-years-history-economics/antiquity-to-middle-ages/the-economic-crisis-of-the-14th-century

PS.: ez lenne tán a tanulság?

meg kell tagadni az államadósság visszafizetését?:)

a "nyugat" felemelkedése ezzel indult:)

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.15. 22:02:14

@Janossz:

Minden nézőpont kérdése. Ahová a feljett civilizáció elvitte a tudást, s megmutatta a lehetőséget, ott felkeltette az igényt is. Az igény a többre, jobbra, pedig feljődést indukáló tényző. Ezért fejlődtek a gyarmatosított területek is, miután a gyarmatosításuk megszűnt.

pitcairn2 2018.10.15. 22:02:32

@HaFr:

a "nyugat" államcsődre alapozott felemelkedése:)

The Crash of the European Financial System in 1345
thefinancialengineer.org/2013/03/31/14th-century-the-crash-of-peruzzi-and-the-bardi-family-in-1345/

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.15. 22:11:15

"mi nem akarunk olyan lenni, mint Nyugat-Európa".

Ez nagyon teccik, mert akkor miért is járnak a gyerekeik nyugat-európai iskolákba, miért tartják nertársak a saját és családtagjaik betétjeit nyugat európai bankokban, miért járnak a döglődő nyugatra nyaralni, gyógykezeltetni magukat? MIÉRT nem akarja Tórcsányi, hogy olyanok legyünk, mint a nyugat? Hát azért, mert ott ő nem lenne jani a nertársakkal együtt. Itt a balkáni életszemléletben még jáchattyák azurat, uralkodhatnak azembereken. Basszus, már én is süllyedek az általuk óhajtott alattvalói szintre.:(

pitcairn2 2018.10.16. 09:15:38

@látjátok feleim szümtükkel:

azok inkább közép-európai iskolákba járnak, a pénz meg offshore bankokba megy:)

PS. tessék már megismerkedni Közép-Európa fogalmával!

en.wikipedia.org/wiki/Central_Europe

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.16. 20:39:56

@pitcairn2:

Már fentebb írtam, hogy minden nézőpont kérdése.:D

pitcairn2 2018.10.16. 21:20:04

@látjátok feleim szümtükkel:

Svájcot, Németországot és Ausztriát mindig is Közép-Európához sorolta a földrajztudomány...

Közép-Európa

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%A9p-Eur%C3%B3pa

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.16. 23:07:01

@pitcairn2: annyira azért nem.. csak éppen, amennyire pontos

közösperonos átszállás 2018.10.17. 09:02:42

@HaFr: "annyira azért nem.. csak éppen, amennyire pontos"

Pedig jól mondja pitcairn2, elég sokáig volt Észak-Itália, meg volt a többi. Az ezerötszáz év + komplett Ny-Eu kombináció egyszerűen nem passzol.

pitcairn2 2018.10.17. 09:14:48

@HaFr:

tényszerűen elnagyolt és pontatlan, a nyugat-európai take off csak a XVI. századtól indult meg

a kapitalista termelési mód se Nyugat-Európában jelent meg, hanem mindenekelőtt Itáliához és a mai Dél-Németországhoz kapcsolódott, mi több jó ideig a gyarmatosításhoz szükséges tőke is Itáliából és a mai Dél-Németország területéről jött, pl. ékes bizonyíték erre a Welserek venezuelai kalandja...

en.wikipedia.org/wiki/Welser#The_Venezuela_purchase

később meg leginkább a genovai bankárok pénzelték a gyarmatosítás bizniszét...

"Spanish colonization was financed by Genoese semi-governmental bankers, to whom Spain's monarchs were deeply in debt and who even had their own accountants at the Casa de Contratación in Seville (the arrival point for all Spain's revenue from its colonies in America and the Philippines) awaiting the treasure galleons from the New World in order to take their cut of the riches. Basically, the Genoese let the Spanish do the hard work while they sat back and let the money roll in."

www.quora.com/Why-was-Italy-so-absent-from-New-World-colonialism-Did-they-not-have-a-navy-to-compete-with-Portugal-Spain-France-or-Britain-Or-did-they-simply-have-no-interest

pitcairn2 2018.10.17. 09:23:22

@HaFr:

Fő profilban a genovai pénzemberek finanszírozták a spanyol gyarmatosítást…

„The Bank lent considerable sums of money to many rulers throughout Europe during the fifteenth and sixteenth centuries, gaining widespread influence. Ferdinand and Isabella maintained accounts there, as did Christopher Columbus. Before leaving for his fourth voyage, Columbus wrote a letter to the Governors of the Bank of St. George, Genoa, dated at Seville, 2 April 1502.[5] He wrote "Although my body is here my heart is always near you."[6] Charles V was heavily in debt to the Bank during much of his reign.:”

en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_Saint_George

„The Bank began then to finance the Spanish monarchy, acquiring considerable influence in the process…… The Genoese bankers therefore provided the Habsburgs with fluid credit and a dependably regular income. In return, they took the lion’s share of American silver and accumulated, quite predictably, an indecent amount of money in the process….. The Bank used this money to invest in colonial ventures, competing with the Dutch East India Company and the English East India Company, and was a major player in European economy up to the end of the XVIIIth century despite the decline of Spain”

www.resilience.org/stories/2013-04-24/in-memory-of-the-bank-of-saint-george/

pitcairn2 2018.10.17. 09:30:04

@HaFr:

és vmi olyan is motoszkál bennem, hogy a "nyugat" sok tekintetben a spanyol uralkodók zsidó-ellenes politikájának köszönhetően kapta meg végül a stafétabotot, elvégre pl. Amszterdam jórészt ennek köszönhetően lett egy időre number 1 gazdasági központ Európában

a londoni City nagy családjainak jó része sem angolszász eredetű, sok ott a latin csengésű név és persze askenázi és szefárd közösség is szépen képviselve van

és ez még a későbbiekben is így volt elvégre még a Rothschild dinasztia is leginkább az európai szárazföldről csatornázta be a tőkét Londonba...

hisz olyan helyeken voltak bankjaik, mint Nápoly, Bécs, Párizs, Madrid...

ill szoros kapcsolatban voltak a katolikus egyházzal amely a középkor folyamán központi szerepet játszott a mai modern bankrendszer megalapozásában

a kortársak közül - a hihetetlen karrierjük láttán - sokan egyenesen a jezsuiták strómanjait látták bennük...

látjátok feleim szümtükkel 2018.10.17. 11:04:58

@pitcairn2:

Ja, ha sorolták, akkor biztosna úgy is van.
süti beállítások módosítása