1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.10.07. 12:07 HaFr

Miért nincsenek fekete bőrű angyalok?

Képtalálat a következőre: „medieval art devil”

Isten nem nézi az emberek nemét, a bőrük színét stb. csak a Megváltóba vetett hitét, amellyel bűnbocsánatot nyerhetnek és elnyerhetik a helyüket a Mennyországban (Róm. 5,1). Az, hogy nincsenek fekete bőrű angyalábrázolások a keresztény művészet meghatározó századaiból tehát nem éppen a Mennyország szükségszerűen hű reprezentációjára utal, hanem a keresztény vallás akkori elterjedésének határoltságára és az így kialakult kulturális paradigmára. Ez a kulturális paradigma pedig tovább él a korunkban is, amikor a fehér bőrű hívők aránya folyamatosan hanyatlik a keresztény populáción belül. (Nem térek most ki arra, hogy mégis miért volt elterjedt a fekete bőrű ördögábrázolás már a középkorban is, illetve általában a fekete és a fehér színek milyen erkölcsi stb. konnotációt hordoztak.)

Ennek kapcsán felvetődik néhány fontos kérdés. Néhány, amit nem tárgyalok: így a művészet hatalmi aspektusai (a művészet - főleg a múltban - ugyanolyan hatalmi nyelv volt, mint ma a politika, amely a kánon vagy narratíva révén formálta az emberek gondolkodását), illetve a kereszténység különböző rétegeinek -- a Szentírás, a dogmatika, az egyház(ak), a (többnyire nacionalista érdekű) politikai kereszténység, a népi vallásosság, a római-zsidó-keresztény-felvilágosult civilizáció (kvázi a Nyugat), a keresztény artefaktumok és nem utolsó sorban a személyes hitek -- akár jelentősen eltérő szemantikai világa (eltérő "kereszténysége"). Ami itt érdekel, az az, hogy a nacionalizmus és a világi politikai érdekek hogyan nyomják rá a bélyegüket a kereszténységre. 

Magyarország természetesen az élen jár abban, ahogy az államelvű nemzetkép korrumpálja a szó tág értelmében vett keresztény rendet (értve ez alatt az előbb felsorolt komplex szemantikai környezetet, az európai bonyolultság gerincét) és redukálja azt ténylegesen egy adott nemzetkép (a nemzeti közösség konstruált reprezentációjának) politikai normáira. Ilyen politikai normák eddig is befolyásolták a kereszténység modus operandiját. Az államrezon, a felvilágosodás, a szekularizáció, a nacionalizmus, a tömegdemokrácia, a kapitalizmus, a relativizmus és a politikai korrektség kulturális hatásai stb. eddig is korlátozóan hatottak a kereszténység világi befolyására, mindenekelőtt kikezdve ennek univerzális értelmezési keretét, de a nacionalizmus az egyetlen, ami nem korlátozni, hanem átértelmezni akarja a kereszténységet a saját céljai szerint. A manapság sokat emlegetett kereszténydemokrácia ezért nem fejezi ki jól pl. az orbánizmus érdekét a kereszténységgel kapcsolatban. Itt valójában nemzeti kereszténységről van szó, amely épp a "nemzeti" volta miatt fér meg viszonylag jól a nacionalizmus pogány hitű, ezoterikus, ateista, törzsi, rasszista rétegeivel.

A nacionalizmus célja a kereszténységgel egy adott konstruált nemzetkép erősítése (szemben más nemzeti konstrukciókkal, amelyek kevésbé etnicisták, inkább politikaibbak, ezért befogadóbbak). Ennek ára a kereszténység átfogó - és ekként sok ellentmondást tartalmazó - szemantikai környezetének pusztítása; tulajdonképpen a globális szemantikum több évszázada tartó gyengülésének politikai érdekű abúzusa. Ehhez asszisztálnak a "nemzeti egyházak" is. Fekete angyalábrázolások azért nem lesznek ilyen feltételek között, mert a nacionalizmus ad absurdum meg akarja határozni a hívők és a nem hívők felfogását a Mennyországról is. Nem mintha az Úr oldalán ne volna legalább annyi fekete angyal ebben a pillanatban, mint fehér.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4214286751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PearlOfScandinavia 2018.10.07. 14:48:09

A politikai kereszténység kiválóan alkalmas arra, hogy elterelje a hívok figyelmét a keresztény hit esszenciájáról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.07. 14:58:41

Nézegess etióp ikonokat. Ott aztán vannak fekete angyalok.

2018.10.07. 19:22:04

ahogy én látom igenis előfordulhat fekete angyal ábrázolás, méghozzá a jelenleg fellelhető legnagyobb, a nemzet művésze ábrázolásában, orbán és a legfőbb egyházfő prezentálásában, ha mondjuk egy nigériai főember garanciák vállalása mellett valamilyen rendkívül kedvező üzleti ajánlatot tesz a számukra. az sem probléma, ha az illető mohamedán.

ludwigvan 2018.10.08. 09:13:11

Uriel, Raphael, Amenadiel? Nekem elég feketéknek tűntek.

2018.10.08. 09:17:15

Irigylem a szerzőt, hogy ilyesmire van ideje és energiája. Tökéletesen érdektelen téma.

CleanYourRoom 2018.10.08. 09:22:56

Micsoda skandalum!
A nigériai jorubák összes istene FEKETE, egy sem fehér! Hogy létezik az, hogy egy fekete népnek kizárólag fekete istenei legyenek! Ez tűrhetetlen! A tolerancia, az inkluzivitás és a sokszínűség nevében követelem, hogy azonnal iktassanak be egy fehér istenséget a joruba panteonba, vagy inkább fessenek át egy meglévő feketét fehérre, hogy ne kelljen eredeti történetet kitalálnom, mert az fárasztó, különben rasszista-szexista-homofób bigott nácinak deklarálom őket a progresszív inkvizíció nevében és rájuk uszítom a faszbúkon a polkorrekt gender-gestapót!

moonlight777 2018.10.08. 09:25:32

@Kolompár Magneto:

Egyetértek, ez az egész egyenlő a vízgereblyézéssel....
ha kimenne a földekre kapálni -van ott munka bőven- nagyobb haszna lenne belőle a társadalomnak, mint ilyen baromságokkal foglalkozni...

Csató 2018.10.08. 09:26:21

Ez azért van, mert a keresztények mind degenerált, korlátolt barmok.
Szemben a haladó liberális gondolkodókkal, akik megtapsolják, ha a filmvásznon egy néger alakít valakit a germán mondavilágból, vagy Julius Cesart egy fekete játszaná el.

Paprikajancsi007 2018.10.08. 09:36:48

Mintha azt kerdezned,a szar miert barna szinu..:Ddd
Azert mert aranyveru csak feher ember lehet,aki megteremtette a mostani civilizaciot. Persze a sargak sem hulyek,de igazabol csak masolashoz ertenek. Ezert is van minden jelentosebb talalmany mogott egy feher ember.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.08. 09:52:13

@Paprikajancsi007:

"minden jelentosebb talalmany mogott egy feher ember [van]"

Kapásból két ellenpélda:

- a hindu-arab számjegyek, különös tekintettek a 0-ra
- a puskapor

négyláb 2018.10.08. 10:00:41

Azt hittem, hogy a hülyeségnek is van határa. Blogírónk bizonyítja, hogy nincs.

Csizér Márton 2018.10.08. 10:01:28

"Magyarország természetesen az élen jár abban, ahogy az államelvű nemzetkép korrumpálja a szó tág értelmében vett keresztény rendet (értve ez alatt az előbb felsorolt komplex szemantikai környezetet, az európai bonyolultság gerincét) és redukálja azt ténylegesen egy adott nemzetkép (a nemzeti közösség konstruált reprezentációjának) politikai normáira."
Az új bullshit generátor tesztelése során készült ez a szöveg ? :D

Haloperidol 2018.10.08. 10:01:40

Ebben a blogban számomra hatalmas csalódás ez a poszt.
Úristen, de gáz ilyen baromságokkal foglalkozni.

Kedves Béndek, hidd el, hogy az afrikai keresztény temmplomokban fekete bőrű ábrázolások vannak.

Hogy a faszomba tudnád elvárni, hogy Michaelangeló négereket fessen a Sixtus kápolnára a XVI. szd-ban? Bazdmeg.

moonlight777 2018.10.08. 10:01:41

@neoteny:

A baj inkább az, hogy ezekből a népcsoportokból, akik igazán nagyot alkottak, azok már egy letűnt kor, "dicső civilizáció" emberei voltak, a mostani utódaik semmilyen téren a lábnyomukba sem érnek (sem tudásban, sem civilizáltságban, sem IQ-ban)...

Tranquillius 2018.10.08. 10:12:45

Valaki ellopta a szerző felhasználói adatait és meghekkelte a blogot? Másra nem tudok gondolni, mert annyira senki nem lehet szellemi fogyatékos, hogy a középkori művészeken számonkérje, hogy miért nem rajzoltak néger angyalokat, (miközben az elérhető szaracénok abban a korban jobbára mind iszlám hívők voltak). Pápuákat sem rajzoltak, de nem a nacionalizmus miatt...

élveteg 2018.10.08. 10:20:00

Nincsenek fekete angyalok?Ezt a tűrhetetlen megkülönböztetést azonnal orvosolni kell Az nem lehet hogy hogy a Boticelli vagy Fra Angelico fehérangyalos képei továbbra is hirdessék a kirekesztést Azonnal rá kell festeni egy néger angyalt

Hamihami 2018.10.08. 10:42:11

KEDVES NEM KORMANYPARTI KOMMENTELOK!
Igazsag szerint csak egy probara csinaltam itt egy nicket es komenteltem parszor, mert meg akartam nezni, hogyan mukodnek a fidesz berkomenteloi.
Egy nagy kerdes merult fel bennem: a nem kormanypartiak miert komentelnek? Miert irtok ide? Miert pazaroljatok az idotoket es adjatok a lovat es a munkalehetoseget azoknak, akik ezzel penzt keresnek? Ok, ellentetben veletek, nem a szabadidejuket hasznaljak, nem meggyozodesbol irnak. KIT AKARTOK MEGGYOZNI??? Birkaekat? Ok koszonik szepen a penzkereseti lehetoseget, nelkuletek nem lenne munkajuk!
Vagy azt a nehany fideszest akarjatok meggyozni par kommentel, akik ejjel-nappal a kozteve hirein lognak es a Kossuth radio penteki reggeli adasat eszik nagykanallal? Most komolyan???
Vagy egymast akarjatok meggyozni? Azt meg minek???
Lehet, hogy fura, amit mondok, de a legjobb strategia az lenne, ha azt az idot, amit ezekre a parttalan vitakra fecsereltek, olyanba fektetnetek, amik valoban okozhatnak valtozast. Peldaul mi most a fidesz egyik akhilesze? Hat az europai ugyeszseg egy ilyen dolog. Akkor miert nem hasznaljatok ki a kapcsolataitokat, on- es offline, hogy minel tobb emberhez eljusson es alairja a nepszavazasi kezdemenyezest. Miert nem osztjatok meg minel tobb emberrel, FB-n, blogokban, youtube-on, twitteren, linkedinen vagy barmin, amivel sok emberhez eljutnak azok a hirek, amik a korrupciorol, sunnyogasrol, kirekesztesrol es a propaganda hazugsagairol szolnak??? Sokkal, de sokkal nagyobb haszna lenne annak, minthogy itt munkalehetoseget adtok a berkommenteloknek. Ok beloletek elnek!
Ha nincs kivel vitatkozniuk, mit fognak csinalni? Meg par hetig minden cikkhez odairjak a baromsagaikat meg hogy fake news, elbeszelgetnek egymassal, es aztan? Mikozben ti egy nagy halom emberhez tudjatok eljuttatni a kormanynak kenyes dolgokat.
Valszeg erre a komentemre majd megirjak, hogy hulye vagy, nem jo a kiindulopont, faszsagokat beszelsz stb.... es? Egy masodpercet nem fogok azzal tolteni, hogy barmilyen vitaba szaljak veluk, mert azzal csak a napi adagjuk elereset segitenem, semmi mast.
Ha valakinek van epkezlab otlete, hogy a gyakorlatban ezt hogyan tudjuk megvalositani, ne tartsa titokban!
Ezt bekopizom meg jo par cikk ala kommentkent, hatha lesz valami foganatja es elindit valamit.

2018.10.08. 10:53:39

@Hamihami: kérlek majd akkor osztogasd az agymenésedet, ha legalább le tudod gépelni magyarul. Egyébként nagyon nagy szüksége van a blogoszférának ilyen megosztogatásokra, unikális ötlet, te vagy az első.

Midnight Rum 2018.10.08. 10:54:20

DE HÁT TYRIEL IS FEKETE!!4 :D

Midnight Rum 2018.10.08. 10:58:30

Amúgy ha már az angyalógiánál tartunk, valójában a "szárnyas angyalok" is csak reneszánsz találmány, a biblia szerint az angyalok (ha akarnak) pont úgy néznek ki mint az emberek, nem lehet megkülönböztetni őket, és pont. Viszont a reneszánsz művészek valahogy érzékeltetni akarták, hogy az ott a képen egy angyal, és így tették, aztán elterjedt a "szárnyas angyal" mint mitológiai elem.

Emmett Brown 2018.10.08. 11:00:58

@neoteny: fazekasság-fémmegmunkálás-mezőgazdaság-építészet-papír-lovaglás.

Midnight Rum 2018.10.08. 11:01:41

@Hamihami: "KIT AKARTOK MEGGYOZNI??? Birkaekat? "

Teljesen félreérted, ez egy agytorna, szórakozás mindkét félnek. Senki nem veszi túl komolyan, az interneten amúgy is közel lehetetlen meggyőzni egymást, mert nem hatékony kommunikációs forma. Pl. teljesen rejtve marad a másik mimikája, hangsúlya, ami sokat árnyalhatna a mondanivalón.

Akik meg - javaslatodnak megfelelően - elkezdenek kampányolni valami mellett, azok valójában a saját kapcsolataikat és hitelességüket áldozzák fel egy cél érdekében, mint valami MLM-es, azt meg nem nagyon szereti senki.

Midnight Rum 2018.10.08. 11:05:25

@neoteny: "- a puskapor "

Nem akarom azt az álláspontot védeni hogy "mindent a fehérek találtak fel", mert ez nyilván nem igaz, de a puskapor használatát bizony ők vitték tökélyre, még ha maga az alapötlet máshonnan származik is. Más civilizációknak erre látszólag igényük sem volt, pl. a japánok, bár gyönyörű míves puskákat csináltak, semmit sem fejlesztettek a technológián (hátultöltős, revolveres, többlövetű, miniatürizálás, stb), míg az európaiak folyamatosan.

Sajtó Mortále 2018.10.08. 11:18:34

@maxval balcán bircaman: Sőt! Fekete Krisztus ábrázolás is!
Megint egy semmiről sem szóló, de kattintás/komment vadász cikk.

Az emberi közösségek mindig a maguk képére formálták a világot. Nyilván egy nép, amelyben gyakorlatilag mindenki "fehér", nem fogja az embereket, emberi formában elképzelt angyalokat sem, másnak ábrázolni, mint amilyen ők maguk.
Hűha, milyen érdekes ezt felismerni 2018-ban...
(Most nyilván UTÓLAG - mert ma az a PC - kellene mondjuk Szent Mihályt átfesteni? Vagy mit szeretne a szerző ezzel a poszttal?)

Sajtó Mortále 2018.10.08. 11:22:58

". Fekete angyalábrázolások azért nem lesznek ilyen feltételek között, mert a nacionalizmus ad absurdum meg akarja határozni a hívők és a nem hívők felfogását a Mennyországról is. Nem mintha az Úr oldalán ne volna legalább annyi fekete angyal ebben a pillanatban, mint fehér."

Talán ilyen cikkek írása ELŐTT el kellene mélyedni a vallási, teológiai tanításokban is! Pl. az angyalokról.

Szóval nem. Nincsenek az Úr oldalán sem fehér, sem fekete angyalok! Tekintettel arra, hogy SZELLEMI lényekről van szó. Értelemszerűen test nélkül léteznek.
Ha meg is jelennek, akkor az adott nációnak megfelelő KÉPBEN jelennek meg.
Nem véletlenül született Jézus is zsidónak a zsidók közé és nem feketének vagy ázsiainak!!!

Sajtó Mortále 2018.10.08. 11:27:39

". Fekete angyalábrázolások azért nem lesznek ilyen feltételek között, mert a nacionalizmus ad absurdum meg akarja határozni a hívők és a nem hívők felfogását a Mennyországról is."

Nem nagyon vettem eddig észre, hogy politikai pártok tanítanának nekem bármit is pl. az angyalokról!!!?
Ahogy azt sem, hogy az egyházaknak lenne egy külön nacionalista tanítása erről, vagy bármiről, amit Jézus átadott tanításra nekik.
Szóval megint egy vallásról szóló cikk egy nem vallásostól, ahogy azt ő kívülről elképzeli...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.08. 11:33:19

@Sajtó Mortále:

Így igaz.

Ráadásul a TESTETLEN angyalokat tényleg lehet bárminek ábrázolni.

rnz 2018.10.08. 11:46:28

És? Majd fotósoppolnak, mint a francia művészeti iskolánál. :D

DFK 2018.10.08. 12:12:43

Hát valahogy össze kellett a poszternek hozni az egyház, vallás, nacionalizmus, rasszizmus fogalmakat egy műbe. S ez jött ki belőle...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.08. 12:19:24

@Midnight Rum:

"a puskapor használatát bizony ők vitték tökélyre"

Mert élénk fegyverkezési versenyek folytak a számos európai államo(cská)k között. A műszaki vénájú európaiak mindig találtak munkát valamelyik uralkodó udvarában, akinek vagy azért kellett kora legfejlettebb haditechnikája mert le akarta nyomni a szomszédját/szomszédait, vagy pedig tudta, hogy nekik vannak olyan terveik amikben ő a vesztes szerepét játssza. Ez erős evolúciós nyomást gyakorolt a haditechnika fejlődésére (is).

Midnight Rum 2018.10.08. 12:53:32

@neoteny:Azt ne mondd, hogy monduk Japánban vagy Afrikában nem volt erős evolúciós nyomás az egyre jobb fegyverekre :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.08. 13:08:35

@Midnight Rum:

Nem ugyanolyan mértékben: Európa nagyobb mértékben megosztott volt politikailag. Most nem akarok utánakeresni, de rémlik valami arról, hogy pl. azokon a területeken amelyeket végül is Bismarck egyesített Németországgá valami 700 különféle principalitás létezett (ez a szám csak rémlik, de mindenféleképpen százas nagyságrendről volt szó). Habár nekem csak nagyon kevés ismeretem van Japán (vagy Kína) történelméről, de nem emlékszem arra, hogy hallottam volna ilyen mértékű tagozódásról.

bkkzol 2018.10.08. 13:09:09

Hogy ne lenne fekete angyal ábrázolás, olykor még a tv-ben is mutatják. Rendszerint óorházban dolgoznak....

Maxim Tsigalko 2018.10.08. 13:19:15

Holnap jön majd az újabb poszt, amiben kiderül, hogy a szerző csak ironizálni meg viccelni próbált, valamint a jobbereket akarta triggerelni. Nagy kár, hogy mindenki bedőlt neki, ebből lesz levezetve, hogy miért uralkodhat ezen a szövegértéssel teljesen hadilábon álló népen a Fidesz 2010 óta

ételizésítő 2018.10.08. 13:29:23

@CleanYourRoom:
És szerintem buzi sincs az isteneik között, egy sem.
Botrányos!

MEDVE1978 2018.10.08. 13:45:07

"Nyugati a reklám,
Magyar a nóta,
A TV előtt a sok idióta
Bármit elhisz:
Lehet néger Jézus; élő Elvis"

bgp 2018.10.08. 14:01:30

@maxval balcán bircaman: mégsem bárminek ábrázolják őket :D

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2018.10.08. 14:01:32

Orbán miatt.
Egyébként olvastam a független indexen, hogy holnap gyáván lemond. Megint. Ez biztos, mint hogy az atom egy, és oszthatatlan.

_B_ 2018.10.08. 14:06:35

Mégis honnan rajzoltak vagy festettek volna feketét, ha csak fehér embert láttak? Az akkori Európa elég fehér volt, barnát meg feketét csak hajból és szemből lehetett látni.
Ha meg tán jött a mór vagy a török, az mindég gonosz szándékkal érkezett, teljesen jogos a "fekete" gonosz kép.
A valódi feketéket meg igazából rabszolgának hurcolták be, nem tekintették embernek, egészen sokáig.
Akkor nem volt ám hollywoodi TV diverzitás és buzipropagandával. A keresztény elnyomásban élt egész Európa (rabszolgaságban).
Most te is büszkén jársz a szegény rabszolgavilágban előállított cuccaidban és villantod valhol 3. világban éhbérért legyártott és összeszerelt telefonodat, laptopodat, TV-det.
Szóval a rabszolgaságot meg az éhezést csak addíg ítéled el, amíg a szemed előtt van.
Ja és emellett igazából te is nagy eséllyel rabszolga vagy (level 2, a bankszövetségé :) ), de úgy érzed szabad vagy az úgynevezett demokratikus Európában. Aztán azon meg csodálkozol hogy tudják a muzulmánok magas szinten fanatizálni a híveket :D

tamask 2018.10.08. 14:28:55

Semmilyen angyal nem létezik, így aztán teljesen mindegy, hogy egy nemlétező lényt milyennek ábrázolnak.
Földönkívüliek létezésére is pont annyi a bizonyíték, mint angyalok létezésére, mégse hápog senki, hogy majd minden földönkívüli ábrázolás kis termetű, szürke bőrű, nagy szemű, nemi szervek nélküli lényt szerepeltet.

Akinek fekete angyalok kellenek, az rajzoljon magának. Nem kell hozzá sok tehetség és bátorság se.
Mohamed prófétát lerajozolni... Na ahhoz kell tökös gyereknek lenni.
Mindenki rajzoljon egy Mohamedet!
Mohamed egy bombával a turbánjában, amiből égő kancóc lóg ki.

*-O)):~{>

paráznabillegető 2018.10.08. 15:17:20

fekete, fehér...
bah.
de hogy nincs köztük egy rézbőrű vagy sárga sem?
méla kuss.

inkább kérem kifejteni azon érdekes teolgiai kérdést is, hogy a vélhető közeljövőben az AI megkeresztelhető lesz-e? :D

szepipiktor 2018.10.08. 15:23:47

Jogos a felvetés!
Ugye volt néger apostol is, a 13.
De arról sem ír egy könyv sem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.08. 15:23:54

"hanem a keresztény vallás akkori elterjedésének határoltságára és az így kialakult kulturális paradigmára. Ez a kulturális paradigma pedig tovább él a korunkban is"

Megmagyaráztad, hogy a bibliai ábrázolások Európában miért fehér embereket mutatnak: mert akkor Európában fehér emberek éltek. Ennyi. Ezek után jött a félrevezető konklúzió:

"Fekete angyalábrázolások azért nem lesznek ilyen feltételek között, mert a nacionalizmus ad absurdum meg akarja határozni a hívők és a nem hívők felfogását a Mennyországról is."

Tévedés. Európában nem sokkal ezelőttig csak kevés nem fehér ember élt, az a kevés színes társadalmilag nem volt tényező, ezért a bibliai ábrázolások Európában mindmáig fehér embereket mutatnak. A hívők ezt tekintik útmutatásnak a gondolataikhoz, ez is a célja, amióta egyház létezik. Mi ebben a nacionalizmus? Talán az, hogy pár lökött néger szenteket akar látni a templomok falán? Ha majd Franciaországban elkezdik átfesteni a freskókat, akkor szólj.

A nacionalizmus két összefüggő dolgot jelent. 1. A haza előrébb való, mint a külvilág. 2. Ha a külvilág a hazádat szorongatja, azzal jól az eszdebe vési az 1. pontot.

A külvilág a saját, szintén nem egységes, de hatalmi úton kiválasztott fő elveit akarja a mi országunkra erőltetni. Méghozzá olyan erőszakkal, amit az USA és Puerto Rico, vagy Kasztília és Katalónia viszonyához hasonlíthatunk, például. Pedig a tőlünk más téren követelt TOLERANCIA az egyik fő vezérelvük. Ilyen körülmények között a nemzeti ideológiai bezárkózás és védekező reflex törvényszerű következmény. De hogy jön ide a vallás? Úgy, hogy egy ezer éve keresztény országba a tolerancia nevében tűzzel-vassal beerőszakolni próbálja a külvilág a kereszténység egyik ősellenség vallásának elég agresszív és a olykor kereszténységet megfenyegető híveit, és elvárják tőlünk, hogy tárt karokkal fogadjuk őket. A kulturális hagyományoknak nagy a tömege, kontinensnyi méretű, ezért nagy a tehetetlensége is. Ha valaki hirtelen eltéríteni próbálja, ott valami szét fog morzsolódni. A vallásháborúhoz ma már nincs elég indíttatás, de az agresszivitás tere még bőséges, és nem tudom, hogy az inek lenne jó, ha az erőszak gerjesztette indulatok beszabadunak ebbe a térbe.

szepipiktor 2018.10.08. 15:28:15

Egyébként meg...
A szokásos neoliberális gondolkodás, a mai állapotokat tekintik kötelezőnek, az ami ma számukra elfogadott, az mehet, minden más tiltott és támadják. Ugye betiltatnak történelmi könyveket, szobrokat, csak mert AKKOR amikor készültek és AMIRŐL szólnak, az ma más értelmezést nyer ennek a szinte mérhetetlen mikroközösségnek. (csak a interneten krva hangosak tudnak lenni...)
Tehát amikor a szervezett hit elindult, akkor a fehér ember volt a menő, az alap.
De miért kellene évente újraírni mondjuk a bbliát, vagy miért kellene sokféle biblia, egy a melegeknek, egy a színeseknek, egy a feministákna stb...?
Mert ugye amikor a kereszténységet a fehér hódítók terjesztették, akkor a nem fehér nem volt teljesértékű ember. De ez történelem, verhetik a seggüket a földhöz az aktivisták, nem lehet kitörölni.

Majjomkácska 2018.10.08. 15:33:29

@Maxim Tsigalko: Hogy Te milyen ügyesen vezetted át a fekete angyalokat a Fideszig, azért nem semmi. Igazi pszichiátriai kórkép. :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.08. 15:35:50

"Nem mintha az Úr oldalán ne volna legalább annyi fekete angyal ebben a pillanatban, mint fehér."

Érdekes lesz megfigyelni – és türelemmel kivárni –, hogy mivé alakul az "európai értékek" hithű védelmezőinek hangulata, ha néger pápát választanak. Ott nem a magyar kormány fogja a hangulatot befolyásolni, ezt remélhetőleg senki nem hiszi. Néger bíborosok vannak már, ami rendben is van, de én a pápáról, az egyik világhatalom urát, a görög nyelvű Biblia nyomán hajdan az egész fehér Európában tökéletes dominanciát szerzett katolikus egyház fejéről beszélek. És arról a reakcióról, amit ez a portugál, spanyol, olasz, cigány, francia, vallon, német keresztények tömegein fog pár éven belül végighullámzani, előre nem látható következményekkel.

Khonsu 2018.10.08. 15:52:20

Trolltalálkozó?

Úgy látom nem sokaknak megy a szövegértelmezés...

Khonsu 2018.10.08. 15:57:58

@tamask:

"Semmilyen angyal nem létezik, így aztán teljesen mindegy, hogy egy nemlétező lényt milyennek ábrázolnak."

Aki hisz benne, annak létezik, mint ahogy kis szürke bőrű földönkívüliek, vagy épp 24 órában az ország és Európa pusztulásán dolgozó sorosügynökök.

Aki ezt nem érti meg, az nem sokat fog felfogni abból, ami a 21. században történik és történni fog...

Khonsu 2018.10.08. 16:13:01

@paráznabillegető:

Elvileg semmi sem zárja ki sem az AI sem földönkívüliek megkeresztelését.

Alick 2018.10.08. 16:24:09

Szimbolikus ábrázolásban a fehér a tisztaság, a fény, a fekete a sötétség és a bűn jelképe.
De ennek semmi köze a bőr pigmentációjához...

Alick 2018.10.08. 16:25:22

@paráznabillegető: Minek is kéne Istent megkeresztelni? :)

bgp 2018.10.08. 16:26:22

@maxval balcán bircaman:
"Ráadásul a TESTETLEN angyalokat tényleg lehet bárminek ábrázolni."
"Mégsem bárminek ábrázolják őket"
"Mert van egy adott íratlan hagyomány."

Ha a hagyomány kötelező, akkor mégsem lehet bárminek ábrázolni, tehát az első állítás hamis. Nem kell mismásolni. Szerintem egyébként teljesen jogos, egy színfehér (színfekete) rendszerben legyenek már az angyalok is egyformák a helybeliekkel. Végül is, négycsápos vagy úszólábas angyalokat se pingáltak még.

Csak akkor ne legyen olyan mondás, hogy Isten mindenki istene. Isten mindig a helyieké.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.08. 16:49:33

@bgp: "Csak akkor ne legyen olyan mondás, hogy Isten mindenki istene. Isten mindig a helyieké."

Ez jó. Illeszkedik a jelen helyzethez és a józan észhez is. Megmagyarázza a migráns-konfliktus kulturális akadályainak egyik legproblémásabbikát, amit néhányan kényszerből vezérelvvé tettek, mivel más, csak ésszerű elveket az ellenérdekeltek eltökélten tagadnak, de el kell ismerni, hogy a konfliktus létezik. Sajnos mind a kereszténység, mind az iszlámizmus térítő vallás, de a kereszténység területe egy ideje állandó, az iszlám szélsőséges ága viszont igen agresszív terjeszkedést mutat, vagyis a vallások ütközése cseppet sem mondvacsinált probléma.

alöksz róz 2018.10.08. 18:36:06

@Androsz: néger pápa sose lesz.
azt nem engedi a maffia.

GyMasa 2018.10.10. 18:27:09

@moonlight777:
"...a mostani utódaik semmilyen téren a lábnyomukba sem érnek (sem tudásban, sem civilizáltságban, sem IQ-ban)..."
Azert a kinaiak pl. igen erosen jonnek fel!
Mar tokre regen nemcsak az az egyszeru, kepzetlen osszesszerelo uzem, mint anno voltak.
Meg nezd meg a Del Koreaiakat is. Ok is igen melyrol kezdtek, es mara hova jutottak!

kolomparlole1114 2018.10.29. 03:01:04

Azért nincsenek, mert a cigány bőrszín = lopás, azaz sátán, pokol. Ezt 1000x bebizonyította a csúti csüngőhasú cigány és bűnbandája.

Sefu 2021.09.21. 11:47:14

Vannak fekete angyalok, pl. Győr, székesegyház.
süti beállítások módosítása