1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.08.05. 17:57 HaFr

A liberális demokrácia dicsérete - sírbeszéd?

Képtalálat a következőre: „virtual democracy”

Szerencsére, némi megpróbáltatás ellenére, a liberális demokrácia alapvető intézményrendszere érintetlen a nyugati civilizációban. Azok a vállalatok, amelyek BMW-gyárat és start-up bázist építenek Magyarországon, élvezik a liberális demokrácia kivételes körülményeit, amelyek közepette a fejlesztéseiket végezhetik: e két konkrét esetben Németország és az Egyesült Államok gazdag technológiai, pénzügyi és menedzsment kultúráját. Az utóbbi kétszáz év páratlan anyagi fejlődése elválaszthatatlan a liberális demokráciák nyújtotta politikai biztonságtól, amelyben a kreatív egyén versengő együttműködésre léphet hasonló társaival. Ezt pontosan tudja pl. Kína is, nem véletlenül nem állt rá annak idején a perui vagy a magyar -- hanem inkább az amerikai, a brit, a svájci és a német -- technológia és knowhow iparszerű ellopására. 

A liberális demokrácia arra az egyszerűnek tűnő feladványra ad optimális -- nem tökéletes, csak éppen minden másnál jobb -- választ, hogy hogyan lehet összehangolni egyes, nagy értékteremtésre képes emberek, minden ember humánus kezelésének és nagy tömegek politikai nyomásának teljesen szétágazó szempontjait. A liberális demokrácia alapvető intézményrendszere (ideértve az erkölcsi közegét, a gazdaság, a társadalom és a politikum megfelelő modelljét) évezredes fejlődés eredménye, nem egy ember agyából pattant ki, és ekként egy ember agya a legjobb esetben sem helyettesítheti (és ide lehet képzelni most mindenféle, velünk élő, fura ember agyát). A liberális demokrácia többé-kevésbé spontán, evolutív átalakulás terméke, amelyben szerepet játszik a keresztény individualizmustól a pénzgazdaság fejlődésén át a tudományig, az ipari forradalmakig és a politikai normákig minden, de nem mérnöki munka eredménye, és éppen emiatt hozott létre optimális együttműködési keretet egész társadalmak számára. Sosem volt valaki, aki azt mondta volna, legyen liberális demokrácia és az legyen ilyen vagy olyan. A liberális demokráciát nem lehet meghirdetni, mint az illiberálisat: nem véletlenül olyan primitív az utóbbi fogalma és káros, amit látunk belőle.

Éppen az elmondottak miatt nehéz a liberális demokráciát olyan kultúrákban meghonosítani -- pl. hazánkban --, amelyek a minimálisan szükséges fejlődési utat sem járták be. Ezzel a ténnyel -- Orbán bűvöletében -- még nem nagyon néztünk szembe, pedig jó lenne. Az is igaz, hogy a liberális demokrácia mechanizmusai most -- legalább részben -- éppen az átfogó logika ellen működnek amennyiben nem tudják biztosítani se (a homogenizálódással szemben) a liberalizmus, se (a vagyoni különbségek növekedésével, de főként a társadalmi mobilizáció csökkenésével szemben) a demokrácia szempontjainak érvényesülését, ami miatt az autokratikus rendszerek most éppen sikerrel apellálnak az elégedetlenek kollektivista-biztonságkereső ösztöneire és bosszúvágyára. De míg a liberális demokrácia esetében "csak" korrekcióra van szükség, addig az autokratikus rendszerek alapjaiban veszélyeztetik a lokális és a globális koordináció logikáját. 

A liberális demokráciára leselkedő legnagyobb veszélynek mégsem a versenyképességi és politikai szempontból is szuboptimális autokráciákat, hanem a robotizációt látom, amennyiben 20-30 év távlatában megszünteti az alacsony hozzáadott értékű munkahelyeket és nem képes helyettük (magasabb szinten) elegendő újat létrehozni. (Ez túl messzire vezetne, ezért ezt a feltételezést itt indoklás nélkül hagyom.) Az autokráciák csak azáltal erősödhetnek meg, hogy az államok gazdasági szerepe - a piac ellenében - ilyen körülmények között tovább nő, még inkább algoritmizálódik és virtuálissá válik az élet, technicizálódik az értelmiség és csökken a humánum regenerációjának tere, amivel közvetetten gyengül a demokrácia igénye is. Ebben az esetben elválik majd egymástól a demokráciák individualista és igazgatási oldala, és az utóbbi eluralkodásával az optimális rezsimmé egyre inkább a oligarchikus demokrácia válik, amelynek élén a tőke, az új technológia és az új szerkezetű értelmiség áll. Sajnos Magyarország kisebb zökkenőkkel tud eljutni ebbe az állapotba, mint a nyugati liberális társadalmak, ami azonban azt is jelenti, hogy a nép döntő hányada elesik a globális uralkodó rétegbe való belépés lehetőségétől. Amikor tehát a liberális demokráciát dicsérem mint a humánum, a fejlődés és az önkormányzás legjobb közegét, erősen kétséges, hogy az életének az a szimbolikus helye, ahol ezt teszem ennek egyik közbülső szakaszában vagy már a végén van.

433 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6814163499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 11:27:51

@kameraman:

"tök mindegy, mi a téma, neked bele kell kötni"

Ha az emberek jónak látják a köz elé tárni interaktív médiában (mint pl. ez a blog is) a nézeteiket (magyarázataikat, álláspontjaikat), akkor ezzel meginvitálják másokat arra, hogy ezeket a kinyilvánított nézeteiket megkritizálják. Aki nem akarja azt, hogy "belekössenek" a mondókájába, az nyilatkozzon a TV-ben vagy a rádióban vagy csináljon egy blogot ahol nem engedélyezi a hozzászólásokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 11:31:32

@444:

"na de torockai szerint az a magyar, aki felelősnek érzi magát a többi magyarért."

Vagy pedig ez Toroczkai politikai propagandája, az egyik oldala a kettős beszédének.

Mindenesetre a Toroczkai által hirdetett tulajdonvédelem még csak köszönő viszonyban sincs a Bastiat által hirdetett tulajdonvédelemmel.

2018.08.09. 11:32:30

@neoteny:
varga miklós, bódi guszti, szikora robi énekli, hogy magyar a magyarért.
www.youtube.com/watch?v=hSPLTQU3rt4
csak ebbe fatimát nem vették bele. és ő noárral énekel.

ezek az együtt fiatal aktivistái.
www.youtube.com/watch?v=GndJWXioG0Q
ez az ő hazájuk. de szétveti őket az ideg ha ez torockainak is hazája. amire azt mondja: a mi hazánk. csak az legyen ilyen.
mihazank.hu/elnokseg/
amire együtt azt mondja, hogy inkább jóska pista legyen az alelnök. és ezt a játszmát jelen állás szerint orbán nyeri meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 11:44:45

@444:

"magyar a magyarért"

A 18,000 magyar(országi) református presbiterrel szolidárisak voltak a magyar nettó adófizetők 85 milliárddal; a 18,000 református presbiter hogyan szolidáris ezekkel a magyarokkal?

"ezt a játszmát jelen állás szerint orbán nyeri meg"

Valóban; de mivel ez egy zéró összegű játszma (a szabadpiaci, tehát a javaknak mindenki részéről önkéntes cseréivel szemben, amik _nem_ zéró összegű játszmák), amikor Orbán és familiárisai nyernek, valaki(k)nek szükségszerűen veszíteniük kell.

kameraman · http://nagytotal.blog.hu 2018.08.09. 11:46:51

@neoteny: nekem nincs bajom a kritizálással, ellentmondással, csak ez a lehetséges diskurzusok egy része. Amikor valaki _csak_ezt_ műveli, az vagy aspergeres, vagy nárcisztikus, és én mindkettőt unom már. Persze nem rád gondoltam ;-) Szóval mégegyszer csákómákó!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 12:11:39

@kameraman:

"ez a lehetséges diskurzusok egy része"

Számomra ezek a diszkurzusok érdekes részei: én épp' abban nem látok hasznot, amikor diszkurzálók egymást vállát veregetik, hogy ők mennyire birtokolják a bölcsek kövét.

Partikulárisan gazdaságtani kérdésekben igencsak alulinformáltak emberek, még azok is, akik műveltebbek a nagy átlagnál. Ezért képes pl. Orbán Viktor eladni olyan lózungokat, mint hogy "az egészség nem üzlet" -- hogy aztán egy évtizeddel később kiderüljön, hogy az egészségügynek mégis csak vannak megkerülhetetlen üzleti aspektusai.

Ha az emberek a legalapvetőbb gazdaságtani törvényszerűségekkel sincsenek tisztában, akkor vevők mindenféle hangzatos gazdaságpolitikai ígéretekre -- hogy aztán mindig kiderüljön az, hogy mégsem _csak_ a beígért következményeik lettek a mindenkori kormányzat gazdaságpolitikai lépéseinek.

Így hát köszönöm kedves kritikádat az én diszkurzív tevékenységemről, de azt úgy csinálom, ahogy én helyesnek látom. Mint ahogy te is úgy teszel.

2018.08.09. 14:55:45

@neoteny:
te egy idióta vagy, aki önerőből csak ellentmondani tud.

2018.08.09. 14:57:17

@neoteny:
a példádból lehet megérteni, hogy miért bukik el az ellenzék. sehol sincs világot kérik számon. dogmatikus idiotizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 15:03:41

@444:

"én értelmezésemben ez városi alkotmányosság"

Mi szab határt a város (ön)kormányzatának abban, hogy bármilyen gazdasági tevékenységet 'közfeladatnak' jelöljön ki -- és adót szedjen ezen 'közfeladatok' ellátásának finanszírozására?

2018.08.09. 15:56:12

@neoteny:
a verseny a városok között.

Debrecen
1552. ápr. 24.
Minden egyes prókátor eskü alatt legyen köteles szolgálni és minden egyes előadásért és válaszadásért öt dénárt kaphasson és hajthasson be azoktól, akiknek peres ügyét felvállalta. És amint a pert az együtt ülő esküdtek és bírák vitatni és tárgyalni kezdték, ezeket kivéve, mindenki más, aki erre a tisztre nincsen megválasztva, eltávozni tartozik.

debrecenben 1552-ben az ügyvédek munkadíját előadásonként 5 dénárban maximalizálták. lehet mondani, hogy ezt jobb piacosítani. mert egy szegényebb ügye csak 1 dénárt ér meg, és egy gazdagabbé 50 dénárt is. ha ügyvédség szabad egy piaci szolgáltatás, akkor a gazdagabbakat védik sztárügyvédek. de egy város dönthet úgy, hogy ilyenek nem kellenek. ez ügyvédség egy félig piacosított közszolgáltatás.

ha egy ügyvéd úgy gondolta, hogy az ő munkája előadásonként többet ér, mint 5 dénár, akkor mehetett akárhová, ahol nem volt ilyen korlát.

sanyi a kútfúró haverom kulcsár ügyben azt mondja, hogy először a pénzt kell megszámolni. ha az nincs meg, akkor valakinek ülnie kell. ez a kulcsár. amíg nincs meg, addig. aztán esetleg rájött, hogy még kikkel lopták el a pénzt, vagy kikkel vesztették el. sanyi a kulcsár ügyet ilyenformán rövidre zárta volna. ehhez képest a magyar állam a nyomozásra, ügyészi, bírói munkára évtizedek alatt talán többet fizetett ki, mint a kár. ügyvédi munkára is. az igazságszolgáltatás összes szereplője érdekelt abban, hogy a nagy összegű lopásokból, csalásokból csináljanak egy kutyakomédiát. mert ezzel rengeteg pénzt keresnek. kulcsár is röhög a markába. vagy mondjuk van a gyárfás. ő lövette le a fenyőt húsz évvel ezelőtt? állítólag van egy hangfelvétel. hallgassák meg. a bíró, az ügyész, az ügyvédek éveken, vagy esetleg évtizedeken át gondolkodnak azon, hogy gyárfással mi legyen. mert ő gazdag. jó sok pénzt fizet a sztárügyvédnek. az ügyészség és a bíró meghallgathatja a felvételt ezerszer. nekik az állam fizeti. és gondolkodnak rajta évekig. és aztán lehet felebezni. majd a legfelső bíró rájön, hogy a legelején eljárási hibát vétettek. kezdik elölről. és a fővárosi bíróságon ennek hagyománya van. szinte az összes kiemelt ügynek ez a forgatókönyve. azért, hogy sztárügyvédek ezzel hülyére kereshessék magukat. és ehhez asszisztálnak a fővárosi bíró kar vezetői. a köz számára piacosításnak is vannak hátrányai. mert hogy közben az állam is fizeti a brutális összegeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 16:33:44

@444:

"a verseny a városok között."

Akkor, ha a városok független városállamok: nincs, vagy nagyon gyenge a nemzetállam. Ugyanis ha erős a nemzetállam, akkor az fog bármilyen gazdasági tevékenységet 'közfeladatnak' kijelölni -- és adót szedni ezen 'közfeladatok' ellátásának finanszírozására.

Vagyis ez a modell nemzetállam-ellenes.

"ezeket kivéve, mindenki más, aki erre a tisztre nincsen megválasztva, eltávozni tartozik"

Ez milyen célt szolgált? Az angolszász jog egyik alapelve, hogy alapesetben a bírósági eljárások nyilvánosak, mert ez növeli a jogszolgáltatás iránti közbizalmat.

"de egy város dönthet úgy, hogy ilyenek nem kellenek."

Milyen eljárással dönt így a város? Népszavazásra bocsátják az ügyvédi szolgáltatás ármaximalizálását?

"az igazságszolgáltatás összes szereplője érdekelt abban, hogy a nagy összegű lopásokból, csalásokból csináljanak egy kutyakomédiát. mert ezzel rengeteg pénzt keresnek."

És ez annak a következménye, hogy az államhatalom jogszolgáltatási monopóliummal rendelkezik. A monopóliumok pedig mindig magasabb árakhoz és alacsonyabb minőségű termékekhez vezetnek.

2018.08.09. 16:56:39

@neoteny:
1552-ben debrecenben az úriszéket az esküdtszék váltotta fel.

Érdemes Ferenci (Ferenczy) Péter úr bírósága az 1552. évre.
Az egész tanács határozta Szt. György napján (ápr. 24.), hogy minden egyes esztendőben mindkét, az alsó és felső járásból tizenkét bíró választassék, hogy szívesebben és kedvesebben szolgálhassanak a városnak, hivatalukkal törvényesen éljenek.

2018.08.09. 17:11:35

@neoteny:
debrecen város választott tanácsa döntötte el. ha valaki úgy gondolta, hogy egy előadásért kevés az 5 dénár, akkor mehetett a szomszédos váradra (ami a püspöki szék volt, a püspöknek jelentős befolyása volt az igazságszolgáltatásban), mehetett szolnokra is. ahol szolnoki bég szolgáltatta az igazságot úgy, hogy volt egy általa kinevezett kádi. vagy mehetett kassára (ami a magyar királysághoz tartozott, de császári befolyás alatt állt, kassai császári főkapitányságnak nagyon nem lehetett ellentmondani). és egyébként lehetett menni a végvárakba. ahol a végvári vitézek elég jól éltek. bécsből pénzelték őket. két okból is. egyrészt azért, hogy védjék ausztriát. másrészt azért, hogy ne szabadítsák fel budát. mert nekik a három részre szakad magyarország elég jó volt. ezt elégelte meg bocskai.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 17:33:08

@444:

a verseny a városok között."

Akkor, ha a városok független városállamok: nincs, vagy nagyon gyenge a nemzetállam. Ugyanis ha erős a nemzetállam, akkor az fog bármilyen gazdasági tevékenységet 'közfeladatnak' kijelölni -- és adót szedni ezen 'közfeladatok' ellátásának finanszírozására.

Vagyis ez a modell nemzetállam-ellenes.

"ezeket kivéve, mindenki más, aki erre a tisztre nincsen megválasztva, eltávozni tartozik"

Ez milyen célt szolgált? Az angolszász jog egyik alapelve, hogy alapesetben a bírósági eljárások nyilvánosak, mert ez növeli a jogszolgáltatás iránti közbizalmat.

"az igazságszolgáltatás összes szereplője érdekelt abban, hogy a nagy összegű lopásokból, csalásokból csináljanak egy kutyakomédiát. mert ezzel rengeteg pénzt keresnek."

És ez annak a következménye, hogy az államhatalom jogszolgáltatási monopóliummal rendelkezik. A monopóliumok pedig mindig magasabb árakhoz és alacsonyabb minőségű termékekhez vezetnek.

2018.08.09. 17:33:59

@neoteny:
10 háznak volt egy tanácsosa. és minden városrésznek volt esküdtje. a városrészeket nagyobb utcákhoz kötötték. az utcaszer volt a részönkormányzat. abban volt egy választott utcakapitány. ha az esetlegesen visszaélt a hatalmával, akkor fordultak ez esküdtszékhez és a választott bíróhoz. ha valakinek nem tetszett az utcakapitány, akit rendre megválasztottak (kvázi a rendőrfőnök), akkor mehetett egy másik városrészbe lakni. 1567 után a városi tanács mellett működött egyháztanács. a kollégiumnak saját tanári és diákönkormányzata van. ispotálymestert, küldötteket, követeket választanak. céhmestereket és vásárbírákat. arra törekedtek, hogy minden család képviselve legyen a hatalomban. egész pontosan minden polgár ház. mert csak annak volt választójoga, akinek saját háza volt. ha egy család a házát eladósította és az adósságot nem tudta visszafizetni, akkor cseléddé vált. mindennapost a hitelügylet. ezeket a nótárius jegyzi. nagyjából ez a keresztyén respublika.

2018.08.09. 17:39:09

@neoteny:
ha a jogszolgáltatásnak nincs monopóliuma, akkor a perek vég nélkül zajlanak. valakinek monopoljogot kell adni, aki a peres ügyben végső soron dönt.

2018.08.09. 17:44:56

@neoteny:
és ugye egy eseti választott bíróval peren kívül most is meg lehet egyezni polgári ügyekben. bűncselekmény esetén nem lehet. volt egy válogatott kézilabdás, aki gondatlan módon elütött egy bácsit, aki meghalt. az özvegy nem akarta, hogy elítéljék. mert hogy az gondozót fogadott mellé. és a lelkiismeretén enyhítve rendszeresen eljárt a nénihez. de a balesetben vétkes volt. a néni azt mondta, hogy el ne zárják már, pénzbüntetést se kapjon. mert úgy elveszti a gondozót, a kézilabdást, akit kvázi a gyerekévé fogadott. és ez nem hozza vissza férjét. de a bíró azt mondta, hogy a jog szerint meg kell büntetni.

2018.08.09. 17:54:51

@neoteny:
itt vannak az nkfih támogatott projektjei. kapnak 15 milliót.
nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/tamogatott-projektek-pd-18

Bodnár Eszter: Az összehasonlító jog szerepe az alkotmánybíráskodásban (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

ezért vajon miért kell külön 15 millió forintot adni eszternek? az elte alkotmányjogi tanszékén nem szakértik meg elegen?

Kovács Viktória: Neuroprotektív stratégiák molekuláris mechanizmusainak vizsgálata újszülöttkori hipoxiás-iszkémiás enkefalopátia transzlációs modellben (Szegedi Tudományegyetem)

ő is 15 millió forintot kap három évre. és ehhez ugye drága eszközök, esetenként vegyi anyagokat kell felhasználni.

2018.08.09. 18:01:28

@neoteny:
erre mondom azt, hogy térségi fejlesztőközpontok, tartományi egyetemek kellenének.

Füzesi András: Táj és közösségek interakciója a neolitikumban: szocioökológiai változások modellezése Északkelet-Magyarországon Kr.e. 6000-4500 között (Eötvös Loránd Tudományegyetem)

andrás budapestről azt kutatja, hogy az újkőkorban észak-kelet magyarországon a táj és a közösségek interakciója milyen változásokon ment át szocioökológiai vonatkozásban. mert az egy dolog, hogy régészeti leleteket találnak. újabban a kísérleti régészetet favorizálják. azt, hogy korabeli, ez esetben kőkori eszközökkel próbálják rekonstruálni azt, hogyan is élhetett az adott közösség. és ebből csinálnak valami múzeumot. tehát nem azt, hogy az eltén valaki megszakérti az ökoszociológiai lófaszt.

2018.08.09. 18:21:06

@neoteny:
egy egy ilyen projekt kaphatna akadémiai külső felügyeletet. különösen kistérségi környezetben ahol adott esetben kevesebb az iskolázott, mert a rendszer úgy épül fel, hogy kevesebb legyen. magyarországon az elte bölcsészkarán összpontosulnak a főokosok, illetve a magyar tudományos akadémián.

Kristó Ildikó: Az aktinkötő Moesin fehérje sejtmagi kapcsolatainak és mRNS exportban betöltött szerepének vizsgálata (MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont)

vajon miért kell szegeden két kutatóközpont. egy az egyetemhez tartozik és egy az mta-hoz. na most ha ildikó szegeden tudományos eredményre jut, akkor az a szegedi egyetemen nem lendíti előre semmiféle tudományos rangsorban. ugyanis azt az mta intézetében kutatta.

de ezt az mta-ban az elnök, a főtitkár és a társaik, az mta istandwithceu tagozata szánt szándékkal verik szét azért, hogy a ceu lehessen a legmagasabban rangsorolt egyetem. a politikai megoldás az, hogy zárják be a ceu-t.

és ha ezek után újraintegrálják a magyar egyetemi hálózatot és akadémiai felügyelet kap, akkor esetleg lehet előrelépés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 19:07:47

@444:

"ha a jogszolgáltatásnak nincs monopóliuma, akkor a perek vég nélkül zajlanak."

Szó sincs ilyesmiről: most is léteznek választottbíróságok ill. arbitrációs testületek, és nem zajlanak vég nélkül az általuk kezelt ügyek.

Ez az állításod különösen tréfás annak fényében, hogy korábban ezt írtad:

"ehhez képest a magyar állam a nyomozásra, ügyészi, bírói munkára évtizedek alatt talán többet fizetett ki, mint a kár. [...] ő lövette le a fenyőt húsz évvel ezelőtt? [...] a bíró, az ügyész, az ügyvédek éveken, vagy esetleg évtizedeken át gondolkodnak azon, hogy gyárfással mi legyen. [...] és gondolkodnak rajta évekig. és aztán lehet felebezni. majd a legfelső bíró rájön, hogy a legelején eljárási hibát vétettek. kezdik elölről."

Te magad írod, hogy évekig, évtizedekig húzódnak ügyek a jogszolgáltatási monopóliummal bíró állami rendszerben.

"valakinek monopoljogot kell adni, aki a peres ügyben végső soron dönt."

Az, hogy egy jogszolgáltató testület döntése végleges semmilyen kapcsolatban sincs azzal, hogy a jogszolgáltató testület monopolhelyzetben van-e (ti. hogy csak hozzá lehet fordulni jogszolgáltatásért). A választottbíróságok ill. arbitrációs testületek is hozhatnak végleges döntést anélkül, hogy monopolhelyzetben lennének a jogszolgáltatás területén.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 19:11:05

@444:

"és ha ezek után újraintegrálják a magyar egyetemi hálózatot és akadémiai felügyelet kap, akkor esetleg lehet előrelépés."

"én értelmezésemben ez városi alkotmányosság"

Mi szab határt a város (ön)kormányzatának abban, hogy bármilyen gazdasági tevékenységet 'közfeladatnak' jelöljön ki -- és adót szedjen ezen 'közfeladatok' ellátásának finanszírozására?

"a verseny a városok között."

Akkor, ha a városok független városállamok: nincs, vagy nagyon gyenge a nemzetállam. Ugyanis ha erős a nemzetállam, akkor az fog bármilyen gazdasági tevékenységet 'közfeladatnak' kijelölni -- és adót szedni ezen 'közfeladatok' ellátásának finanszírozására.

Vagyis ez a modell nemzetállam-ellenes.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 19:18:29

@444:

"de a bíró azt mondta, hogy a jog szerint meg kell büntetni."

[...]

Most people have been raised to identify law with the state. They cannot even conceive of the idea of legal services apart from the government. The very notion of a free market in legal services conjures up the image of anarchic gang warfare or rule by organized crime. [...]

The primary reason for this is that the public has been politically indoctrinated to fail to recognize the distinction between order and law. Order is what people need if they are to live together in peace and security. Law, on the other hand, is a particular method of producing order. As it is presently constituted, law is the production of order by requiring all members of society to live under the same set of state-generated rules; it is order produced by centralized planning. Yet, from childhood, citizens are taught to invariably link the words "law" and "order." Political discourse conditions them to hear and use the terms as though they were synonymous and to express the desire for a safer, more peaceful society as a desire for "law and order."

The state nurtures this confusion because it is the public's inability to distinguish order from law that generates its fundamental support for the state. As long as the public identifies order with law, it will believe that an orderly society is impossible without the law the state provides. And as long as the public believes this, it will continue to support the state almost without regard to how oppressive it may become.

The public's identification of order with law makes it impossible for the public to ask for one without asking for the other. There is clearly a public demand for an orderly society. One of human beings' most fundamental desires is for a peaceful existence secure from violence. But because the public has been conditioned to express its desire for order as one for law, all calls for a more orderly society are interpreted as calls for more law. And since under our current political system, all law is supplied by the state, all such calls are interpreted as calls for a more active and powerful state. The identification of order with law eliminates from public consciousness the very concept of the decentralized provision of order. With regard to legal services, it renders the classical liberal idea of a market-generated, spontaneous order incomprehensible.

[...] Were the distinction between order and law well-understood, the question of whether a state monopoly of law is the best way to ensure an orderly society could be intelligently discussed. But this is precisely the question that the state does not wish to see raised. By collapsing the concept of order into that of law, the state can ensure that it is not, for it will have effectively eliminated the idea of a non-state generated order from the public mind.

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/MythWeb.htm

2018.08.09. 19:18:43

@neoteny:
ez esetben a választott bírónak lesz monopóliuma. időlegesen ő tölti be a központi állam szerepét úgy, hogy van két alattvaló állampolgára. akik önként alávetik magukat a bírói önkénynek. erre lehet mondani, hogy elvben ez a rendszer a legszabadabb (ellenérdekelt felek megegyeznek egy harmadik személyben). de mi van ha nem tudnak megállapodni a bíró személyében. és a jelenlegi jogszolgáltatásban is lehet peren kívüli egyezség (akár egy eseti választott bíróval) polgári ügyekben legalábbis.

2018.08.09. 19:40:40

@neoteny:
nem azt állítom, hogy a városi alkotmányosság feltétlen jó, hanem azt, hogy ez a polgári fejlődés alapja legalábbis magyarországon.

1552-ben ugye magyarország egésze szempontjából nem az volt a pláne, hogy debrecenben megszűnt az úriszék és bevezették az esküdtek és az ügyvédek intézményét érdemes ferenci péter bírósága idején. ezt aligha tudja tízezer magyar. de az, hogy 1552-ben dobó istván és katonái megvédték eger várat. ezt tudja tízmillió. a nemzeti függetlenség megtartása szempontjából ez egy lényeges esemény volt. megállították a törökök előre nyomulását. egyébként szent istván napja után debrecenben a tanács nem ülésezett az ostrom végéig. török jancsi csapataiban támogatták a vár védelmet. aki debrecenben támogatja a reformációt. május 12-én lemond a hatalomról. nem utolsó sorban azért, hogy a birtokait katolikus nemesi családok ne szerezhessék meg. például a zrínyiek. 1566-ban magyar történelemben a legfontosabb esemény szigetvár ostroma. debrecen ebben az évben szerezte meg a török porta oltalomlevelét. ezért persze kénytelenek voltak fizetni. amiből ugye szulejmán háborúzhat zrínyiek ellen. akik el akarják venni török család birtokait.

a városi alkotmányosság nem nemzetállam ellenes. a nemzetállam nem azt jelenti, hogy van egy monolitikus jogegység, hanem azt, hogy van valamiféle jogegység, államnemzet, egységállam, de az nem feltétlen jelent totalitárius jogrendet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 19:59:36

@444:

"ez esetben a választott bírónak lesz monopóliuma."

Összekevered a monopóliumhelyzetben lévő jogszolgáltatót a végleges döntést hozó választottbírósággal (ill. kötelező arbitrációs testülettel).

"de mi van ha nem tudnak megállapodni a bíró személyében."

Ha szerződést kívánnak kötni mert mindkettőjüknek előnye származik a szerződésben vállaltak teljesítésével, akkor motiválva vannak arra, hogy a szerződéskötéskor (vagyis bármiféle vitás kérdés felmerülése _előtt_) megállapodjanak a választottbíró(ság)ban.

Ha pedig nem szerződéses viszonyból származik a vita, mint pl. egy két résztvevős autóbaleset esetén, akkor a felek vásárolhatnak jogszolgálati biztosítást ilyen esetek kezelésére, és majd a szándékuk ellenére jogvitába kerülő felek jogszolgálati biztosítói állapodnak meg a választottbíró(ság)ban. Ez jórészt most is működik: egy közlekedési balesetben részes két fél bizosítói kiegyeznek egymással arra vonatkozóan, hogy ki fizet kinek kártérítést: a feleknek nem kell maguknak egyezkedniük vagy _utólag_ választottbíróságot választaniuk a vita rendezésére. És a jogszolgálati biztosítók érdeke az, hogy ők a legkisebb költséggel járó megoldást találják a jogvita rendezésére: náluk nem áll fenn az, hogy "az igazságszolgáltatás összes szereplője érdekelt abban, hogy a nagy összegű lopásokból, csalásokból csináljanak egy kutyakomédiát. mert ezzel rengeteg pénzt keresnek."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.09. 20:13:55

@444:

"nem azt állítom, hogy a városi alkotmányosság feltétlen jó"

De azt állítod, hogy a városi alkotmányosság léte _jobb_ mint annak hiánya. Vagy ezt sem állítod?

"a nemzetállam nem azt jelenti, hogy van egy monolitikus jogegység, hanem azt, hogy van valamiféle jogegység"

Ez a tőled megszokott kettősbeszéd: tagadod, hogy a nemzetállam monolitikus jogegységet jelentene, de állítod azt, hogy valamiféle jogegységet jelent -- anélkül, hogy megmondanád azt, hogy a valamiféle ténylegesen miféle.

2018.08.09. 20:19:15

@neoteny:
ezek polgári peres ügyek. amely esetben elvben most is van lehetőség peren kívüli egyezségre.

városi alkotmányosságban a polgár a várossal köti a szerződést. és a város szerződik az állammal.

2018.08.09. 21:01:48

@neoteny:
polgárok, polgárjogi társaságok szerződnek egymással és a várossal. a városok szerződnek egymással és az állammal. az államok szerződnek egymással. nagyjából ez a klasszikus liberális jogfelfogás véleményem szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 04:28:59

@444:

"ezek polgári peres ügyek."

Igen, és? A büntetőjog-szolgáltatásban sokkal erősebben őrzi az államhatalom a monopolpozícióját.

"amely esetben elvben most is van lehetőség peren kívüli egyezségre."

A peren kívüli egyezség nem ugyanaz, mint választottbíróságoz (közelező arbitrációs testülethez) fordulni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 04:31:12

@444:

"városi alkotmányosságban a polgár a várossal köti a szerződést."

Miféle szerződést?

És hogyan köthet a polgár szerződést azzal a várossal, amely város köznépébe maga is beletartozik? Hiszen akkor saját magával köt szerződést.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 04:32:10

@444:

"nem azt állítom, hogy a városi alkotmányosság feltétlen jó"

De azt állítod, hogy a városi alkotmányosság léte _jobb_ mint annak hiánya. Vagy ezt sem állítod?

"a nemzetállam nem azt jelenti, hogy van egy monolitikus jogegység, hanem azt, hogy van valamiféle jogegység"

Ez a tőled megszokott kettősbeszéd: tagadod, hogy a nemzetállam monolitikus jogegységet jelentene, de állítod azt, hogy valamiféle jogegységet jelent -- anélkül, hogy megmondanád azt, hogy a valamiféle ténylegesen miféle.

2018.08.10. 08:27:22

@neoteny:
azt állítom, hogy a polgárosodás alapja a városi alkotmányosság legalábbis errefelé. ezen a környéken a polgárosodás úgy ment végbe, hogy városok valamilyen módon el kezdték szabályozni a működésüket. megteremtették az alkotmányos, törvényes, közjogi kereteket. a polgárság úgy jön létre, hogy ezeket nem egy külső uralkodó szabta meg, hanem maguk a városok. persze nem teljesen függetlenül a többi várostól és nem teljesen függetlenül az államtól. de ezek a közösségek mégis valamiféle önállóságra tettek szert. ezt kivívták az uralkodóval, az udvarral szemben.

nem igaz az, hogy kvázi egypártrendszerben ne mehetne végbe polgárosodás. hagyományosan úgy megy végbe. például a szatmári pacifikáció után debrecen szabad királyi városi címének megerősítése.

1715. évi CVIII törvényczik
Debrecent is felveszik a királyi és szabad városok közé
Miután Debreczen városának érdemei, különféle háborúk idején és alkalmával tett szolgálatai oly feltűnőek és egyszersmind Ő királyi felsége előtt is oly kedvesek, hogy kegyelmessége szerint e várost, mint már előbb, úgy legújabban is a Lipót-féle kegyes hitlevél erejénél fogva a többi szabad és királyi városok közé felvenni méltóztatott.

de ezt a bécsi udvarral tárgyalásos úton szerezték kvázi egypártrendszerben a császáriakkal szemben. dobozi uram a bíró, komáromi csipkés uram első szenátor, pósalaki uram a jegyző. na most egy királynélküli királyságpárti egységkormánnyal is lehet tárgyalni. sokkal jobbak a tárgyalási pozíciók, mivel szabad választások vannak. tehát nem kell bécset háborúval fenyegetni. hanem pesten a főhatalomból ki kellene zárni a filoszemitákat. azokat, akik magát a közéletet tagadják. a közösségi létnek miden formáját, ami nem ők. és ehhez kell az illiberális demokrácia.

2018.08.10. 10:02:47

@neoteny:
tessék itt van aláírás gyűjtés a leváltott iskolaigazgató mellett. 2232 aláírásból 280 budapesti. és ez így van rendjén.
www.peticiok.com/signatures/maradjon_rozsavolgyi_gabor_a_debreceni_ady_endre_gimnazium_igazgatoja/
ha a gimnázium jelenlegi és egykori diákjai maradjon a rózsavölgyi, akkor nyilván maradjon. de ha ebbe belekeverik az országos politikát, akkor az nem segít.

2018.08.10. 10:21:53

@neoteny:
tehát akkor lehet rózsavölgyit szakmai alapon az igazgatói székben tartani ha a vita a fideszen belül zajlik. ha ez párpolitika, ha az van, hogy rózsavölgyi a az mszp-p-lmp-dk-momentum jelölje, akkor ugyanúgy pártpolitikai kiválasztott, mint az ellenfele. ha ez pártok közötti vita, akkor váltsák le. ha nem az, akkor maradhat.

az mszp-p-lmp-dk-momentum nem azzal tűnik ki, hogy ők kormányozni akarnak. ők csak elleneznek. de ez esetben maradjanak ellenzékben. és esetleg a sajtóban arról is be kellene számolni, hogy mi az a művészeti program, amit az iskolaigazgató meg szeretne valósítani. amihez a hatalmi pozíciót kiköveteli magának. iskolaigazgató akar lenni. a nyilvánosságban meg kellene indokolnia, hogy miért is akarja. ezt most úgy döntik el a filoszemiták, hogy az egyik szakember, a másik nem-szakember.

össze lehet állítani egy olyan összművészeti programot politikai alapon, aminek célja, hogy debrecen kiemelt kulturális központtá váljon 5-10 éven belül. és ehhez ifjú művészeket kinevelje. ezt politikai alapon is meg lehet alkotni. az iskolaigazgató éppenséggel lehet politikai kinevezett. ennek adott esetben rendelődjön alá a drámapedagógus. nem azt állítom, hogy ez így feltétlen jó. de adott esetben így is lehet. de nyilván általában az a jobb ha a művészeti iskola vezetője a művészeti életből jön. jelzem a türk is történelem-pedagógia szakot végzett népművelő. és van egy gazdaságszervező menedzser iskolája. diplomája a budapesti műszaki műszaki egyetem gazdasági karáról. tehát az sem igaz, hogy nem-szakember. de ha az adott intézményben a diákok ragaszkodnak az régi jól bevált igazgatóhoz, akkor ne nevezzenek ki egy "ejtőernyőst". de az ellenzék, vagy az ellenzéki sajtó ugyanúgy hatalmi céllal csinál ebből botrányt. elvben ki lehet nevezni a másikat is.

2018.08.10. 10:40:17

@neoteny:
mivel támadják orbánt? azzal, hogy egy populista politikus. de a népszerűség önmagában nem elég, mert lehet hogy kényelmességet kínálja, ami politikában az ellenérzéseken alapul. mert mindig lehet mondani, hogy ez még nem a teljes szabadság. és ebből következően a kényelmes értelmiségi lét az örökös ellenzékiség. és most úgy tűnik, hogy ezzel szemben orbán viktort örökös kormányzóvá választják. ahogyan kádárt vagy horthyt is azzá választották volna. tehát ez a liberálisnak mondott mentalitás hozza magával a vezérkultúrát. a vád az, hogy orbán csak népszerű.

és nem lehet, hogy rózsavölgyi igazgató úr is csak népszerű. mert hogy az nem feltétlen a jó iskolaigazgató. ezt nem tudom eldönteni, mert nem ismerem. csak azt mondom, hogy ha az értelmiség valóban független és mondja az még kevés, hogy a miniszterelnök népszerű. mert kell, hogy legyen egy mesterterve. ha ezt mondja az egyik oldalon, akkor mondja a másikon. és még az is lehet, hogy egy menedzser típusú népművelő alkalmasabb arra, hogy középiskolás fokon vezessen egy összművészeti mesterkurzust. csak nyilván ha kívülről jön, akkor nem mehet a szeretett igazgatójával szembe. de ezt esetleg a fideszben is megérthetik. ez majd kiderül.

2018.08.10. 12:08:00

@neoteny:
tessék egy közgazdaságtani példa. a török lírát ütik. erdogan szerint a kamatemelés inflációt gerjeszt. na de a nemzetközi elemzők szerint (az index újságírója is) nem, mert megtakarításokra ösztönöz és csökken a fogyasztás, az infláció. azt is meg lehet magyarázni, hogy emelkedő kamatokkal csökken infláció. éppenséggel csökkenhet. a politikai közgazdasági következtetések, ahogyan a politikai filozófiai következtetések sem egyértelműek.

erre mondom azt, hogy kvázi egypártrendszerből is lehet polgárosodás. az uralkodó, az udvarral szemben is kivívható a szabadság. a magyar történelemre inkább ez a jellemző.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 12:43:43

@444:

"sokkal jobbak a tárgyalási pozíciók, mivel szabad választások vannak."

Mint ahogy a debreceni köznép is szabadon választhatja meg az Ady Endre gimnázium igazgatóját.

"és esetleg a sajtóban arról is be kellene számolni, hogy mi az a művészeti program, amit az iskolaigazgató meg szeretne valósítani. amihez a hatalmi pozíciót kiköveteli magának. iskolaigazgató akar lenni. a nyilvánosságban meg kellene indokolnia, hogy miért is akarja."

Mint ahogy ezt Türk László is megtette.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 13:01:02

@444:

"erdogan szerint a kamatemelés inflációt gerjeszt."

Myth 2: Manipulating interest rates leads to economic prosperity.

This is a corollary of Myth 1 but deserves its own discussion. In the Keynesian view, lower interest rates always are beneficial; therefore, it is the proper role of the monetary authorities to drive down the interest rate via open market operations.

The reality is that interest rates are a product of the market, reflecting the interplay of the demand for loanable funds and the availability of loanable funds. Historically high or low interest rates can have multiple causes, none of which are _prima facie_ good or bad. For example, rates can be high because entrepreneurs have highly profitable opportunities due to reduced regulation or a breakthrough in technology. If time preference is unchanged and, therefore, savings is unchanged, the interest rate rises and allocates the scarce savings to the most highly desired ends. Or, interest rates can be low due to a change in time preference that leads to increased savings. If entrepreneurial opportunities are unchanged, interest rates will fall. Likewise, demand for loans can be high while savings is high or vice versa. Manipulating the interest rate truly is an act of fantasy by the monetary authorities, who believe that they can know the impact of billions of ever-changing decisions affecting the supply of money and demand for money.

mises.org/library/six-myths-about-money-and-inflation

"a politikai közgazdasági következtetések, ahogyan a politikai filozófiai következtetések sem egyértelműek."

Igen, ez a nihilista-posztmodernista narratívák központi tétele: lehet így is meg lehet úgy is, nem léteznek racionális következtetések, minden vallási kérdés, csak az számít hogy ki(k)nek erősebb a hite.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 13:21:44

@444:

"erre mondom azt, hogy kvázi egypártrendszerből is lehet polgárosodás."

Azok polgárosodhatnak, akik betagozódnak a kvázi egypártrendszerbe. Akik szembemennek a kvázi egypártrendszerrel, azokon elégtételt vesz a kvázi egypártrendszer mert ők méltatlanok a polgárosodásra.

Németh Sziszi a kvázi egypártrendszer egyik oszlopos tagja: kapott is a lakcímére bejegyzett alapítvány 2.4 milliárd forintot, hogy Németh Sziszi polgárosodjon.

Pálinkás József szembe ment a kvázi egypártrendszerrel: menesztette is a miniszterelnök az állásából, mert ő méltatlanná vált a polgárosodásra. Aztán vívhat szabadságharcot az uralkodóval, az udvarral szemben. De a köznép szupremáciát hirdet az ilyen filoszemiták főhatalomra törésével szemben.

screpes 2018.08.10. 14:48:53

@444:

... " erre mondom, hogy kvázi egypártrendszerből is lehet polgárosodás. az uralkodó (-val), az udvarral szemben is kivívható a szabadság, a magyar történelemre inkább ez jellemző"..

Hülyeségeket írsz.

az az egypárt., ami nem is kvázi, amikor a többiek önérvényesítéséről van (lenne) szó, - aligha pártolja a befolyást szerző öntevékenyek polgárok függetlenedését, stb. Miféle szabadságot vívnak ők az udvarral szemben?
Mikor volt az jellemző?

screpes 2018.08.10. 15:04:10

@neoteny: @444:

"sokkal jobbak a tárgyalási pozíciók"

A helyi közösség, a téma legjobb ismerői, és érdekeltek is, 100 % -ban a régit akarják..
Hát igen, meg kéne őket kérdezni

(Jahh, hogy már válaszoltak is....)

2018.08.10. 19:58:24

@screpes:
a jelenlegi magyar közéletben értelmes viták lefeljebb a fideszen belül folynak. és ez a kormányzati fidesz1 és az önkormányzati fidesz2 politikai küzdelme.

az mszp-p-dk-lmp-momentum-kétfarkú kutya párt nem tudom micsoda, néppártosodó jobbik = "demokraták" vs. fidesz vita érelmetlen. ez azon múlik, hogy elhiszed, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű, mert az mta ezt mondja, és csak nem hazudnak. vagy nem hiszed el. de ugyanígy tömeges bevándorlásban hiszel, vagy a melegházasságban, szabad piac felsőbbrendűségében, vagy akármiben. ez egy progresszív hitvilág, amivel szembe állítják a retrográd valóságot. ez egy vallásháború.

2018.08.10. 20:04:55

@screpes:
ne viccelj már. nem az ady endre gimnáziumnak van gimnáziuma. azt az iskolát nem 1,000 szülő finanszírozza, hanem 100,000 háztartás. nem feltétlen a mindenki kedvenc iskolaigazgató bácsija a legjobb. ez debrecenben nem egy elit gimnázium finoman szólva. hanem a linkek iskolája. amiből egy jó művészeti iskolát lehetne csinálni. mert a belvárosban van a színház mellett. de jelenleg nem egy szuper összművészeti iskola.

nem azt gondolom, hogy rúgják ki az igazgatót. hanem azt, hogy ha a város akar egy igazán jó művészeti iskolát, akkor változtatni kell. és ebben helye lehet a rózsahegyinek is, de még akár a fidesz favoritjának is. tehát ebből megint egy kockás inges demokraták vs. sötét diktatúrát csinálunk, akkor szétbasszák az egészet. budapesten ez megy. ebbe próbálják belerángatni debrecent.

2018.08.10. 20:07:21

@screpes:
tehát azt állítom, hogy ezt értelmesen helyben lehet megbeszélni. és ebből az ellenzék ugyanúgy politikai hasznot remél, ahogyan a kormány. először debrecenben a helyi nyilvánosságban kellene ezt a kérdést értelmesen megvitatni. országos közéletben jelen helyzetben esélytelen. abban csak trollkodni lehet. baromkodni.

screpes 2018.08.10. 20:33:38

@444:

én azt állítom, hogy ez a kérdés "meg van vitatva" (az igazgatóválasztás)

2018.08.10. 20:34:41

@screpes:
itt van gimi egy végzős osztályának kreatív kisfilmje.
www.youtube.com/watch?v=bz-tDe0geCU
a fiatalok beállnak. na de azért ez az ország legnagyobb vidéki városának vezető művészeti gimnáziuma? most már ott tartunk, hogy az igazgató úr az ország egyik legjobb, ha nem a legjobb művésztanárának mondja magát. egy pillanat. nem azt mondom, hogy rúgják ki. csak azt, hogy a debreceni ady jelenleg egy tipikus vidéki link gimnázium. amiből lehetne csinálni akár egy kiváló művészeti iskolát. de jelenleg nem az.

2018.08.10. 20:42:56

@screpes:
kinek van iskolája?
A) államnak
B) városnak
C) diákoknak, szülőknek
ez hit kérdése. kik döntsenek?

most az állam döntött az egyik oldalról. totális centralizáció hívei azt mondják. prof. dr. bódis véleményez. és ha ő azt mondja, hogy nem, akkor nem. ez az egyik véglet. a másik, hogy ezt a diákok, szülők eldöntik. ez nem egy magániskola. ezt nem ők finanszírozzák kizárólagosan. jelenleg állami fenntartású, de talán jobb lenne ha városi iskola lenne. akkor lehetne a város kiemelt összművészeti tanintézménye. és egyébként taníthatna rózsavölgyi. és menezselhetne türk laci. mert van egy történelem-pedagógia szakos népművelő diplomája és gazdaságszervező végzettsége. a kettőt akár össze is lehetne kapcsolni. és ez esetben nem lenne balhé. de ez a B) válasz esetén lehetséges. amikor az intézményrendszer nem totális centralizált, de nem is a totálisan decentralizált.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 21:46:48

@444:

"most az állam döntött"

Kinek van állama? Mert ha most az állam döntött a köznéppel szembehelyezkedve, akkor az állam nem a köznépé.

2018.08.10. 21:55:12

@neoteny:
klasszikus urbánus liberalizmus szerint polgárosodni városban lehet. országos politika amíg nincs államvallás addig csak trollkodásra való. értelmes vita akkor lehet ha az konkrét, közvetlen tapasztalás alapján.

„Három-négy éve az ország egyik legkiválóbb pedagógusa voltam, most az egyik legrosszabbja lennék?” kérdezi rózsavölgyi tanár úr.

most ez a fickót úgy állítják be, mintha várná a broadway. egy vidéki link iskolaigazgató, akit szeretnek a gyerekek, mert elmaradnak az órák. lázadnak a kockásingesek. ez tetszik az ellenzéknek és egyes fiataloknak. ebből persze lehetne csinálni egy kiváló művészeti gimnáziumot, mert ahhoz ilyen típusú fiatalok kellenek, akik lázadnak, bevállalósak. de jelenleg az ady gimnázium nem ilyen. mert ahhoz még több és jobb művésztanár kellene és összművészeti iskolát menedzselni is kell tudni. ezt esetleg meg lehetne csinálni akár debrecenben is. ha az igazgató úr veri a seggét, hogy ő a legjobb. ez esetben várják pesten, bécsben, prágában, vagy akárhol. mindenki aki ellenzéki világhírű. neked úgy tűnik, hogy ez a fickó egy világhírű kreatív iskolaigazgató?
www.youtube.com/watch?v=eAZStHtXyLE&t=0m45s

2018.08.10. 21:59:43

@neoteny:
itt van egy szalagtűzős videó.
www.youtube.com/watch?v=5TU7O0Hi2zs
ezek a lányok, fiúk táncikálnak, vagy valami összművészeti szuperprodukció, amit az ország egyik, ha nem a legkiválóbb művésztanára összeállított.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 22:04:08

@444:

"értelmes vita akkor lehet ha az konkrét, közvetlen tapasztalás alapján."

Az konkrét, közvetlen tapasztalás, hogy Németh Sziszi lakcímére bejelenett alapítvány 2.4 milliárdot kapott.

Az konkrét, közvetlen tapasztalás, hogy a magyarországi református presbiterek 85 milliárdnyi (egyenként ~4.7 millió) júdáspénzt kaptak.

Az konkrét, közvetlen tapasztalás, hogy Prof. dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár lepattintotta a debreceni Ady Endre gimnázium igazgatói posztjára a köznép által támogatott jelölt által beadott pályázatot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 22:05:09

@444:

"erre mondom azt, hogy kvázi egypártrendszerből is lehet polgárosodás."

Azok polgárosodhatnak, akik betagozódnak a kvázi egypártrendszerbe. Akik szembemennek a kvázi egypártrendszerrel, azokon elégtételt vesz a kvázi egypártrendszer mert ők méltatlanok a polgárosodásra.

Németh Sziszi a kvázi egypártrendszer egyik oszlopos tagja: kapott is a lakcímére bejegyzett alapítvány 2.4 milliárd forintot, hogy Németh Sziszi polgárosodjon.

Pálinkás József szembe ment a kvázi egypártrendszerrel: menesztette is a miniszterelnök az állásából, mert ő méltatlanná vált a polgárosodásra. Aztán vívhat szabadságharcot az uralkodóval, az udvarral szemben. De a köznép szupremáciát hirdet az ilyen filoszemiták főhatalomra törésével szemben.

2018.08.10. 22:07:38

@neoteny:
tehát ugye világos, hogy miért problémás az, hogy ha közpénzből működő intézményben kizárólag a diákok, tanárok választanak igazgatót.

a diákok abban érdekeltek, hogy maradjanak el az órák, az osztályozás legyen laza, stb. erre a diákok művészeti iskolában különösen hajlamosak. de nem az van, hogy a táncosok keményen gyakorolnak. és kevesebb jut a matematikára. hanem több, jobb táncóra kellene. de a diákok nem feltétlen azt választják hanem a jó fej igazgatót, aki előadja, hogy ő az egyik legjobb művésztanár az országban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 22:12:57

@444:

"miért problémás az, hogy ha közpénzből működő intézményben kizárólag a diákok, tanárok választanak igazgatót"

Igen, a kvázi egypártrendszer janicsárja számára problémás az, hogy a köznép választana igazgatót.

2018.08.10. 22:14:45

@neoteny:
pálinkás az országos politikában próbált szerencsét. mivel nem tisztázott az államvallás. abban jelenleg csak trollkodni lehet. polgárosodni klasszikusan a városi alkotmányosság keretei között lehet.

tehát ha meglátsz egy művészegyüttest és azt mondod, hogy ezek debreceniek, ezek a hajdúságból jöttek. mert van egy sajátos stílusuk. amivel gazdasági szuverenitást, az autonómiát kivívták maguknak. az a polgárosodás. ezzel próbálkoznak a székelyek is. próbálkozhatnak a jászok, a nagykunságiak, vagy a balatoniak, vagy a göcsejiek. azonnal tudom, hogy ezek jászberényiek, szolnokiak. vagy veszprémiek, akik a királynők városából jöttek. és tartozik hozzá veszprémiség. ez jelenleg hiányzik. azért, mert az országos politikában baromságokról kell vitázni. de ezt le kell játszani. és ebben az egyik tábor szavazói eltűnnek. vagy lelépnek az országból, mert látják, hogy esélyük nincsen, vagy nem, vagy alig lesznek szavazóik.

2018.08.10. 22:18:29

@neoteny:
alakítsák át alapítványi iskolává. megkapják a normatívát. és a diákok maguk választhatnak igazgatót.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 22:29:01

@444:

"pálinkás az országos politikában próbált szerencsét."

Pálinkás a kvázi egypártrendszer egyik janicsáragája volt mindaddig, amíg azt nem képzelte, hogy ő pártatlan, független reálértelmiségként kontrollálhatja a kvázi egypártrendszert. Mire a miniszterelnök megvárta a választások lezajlását, aztán elégtételt vett a rendetlenkedő Pálinkáson. Pálinkás menjen Bosztonba -- de legalább is Berlinbe -- ha ő a kvázi egypártrendszerrel szembeállva akar polgárosodni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 22:30:03

@444:

"alakítsák át alapítványi iskolává."

A kvázi egypártrendszer diktál a köznépnek.

2018.08.10. 22:40:34

@neoteny:
alapítványi iskolában az alapítvány választ igazgatót. létrehozhatnak egy ilyet a tanárok és a diákok. megkapják hozzá a normatívát. az egyházi iskolában az egyház választja ki az iskolaigazgatót. az állami iskolában az állam.

a városi iskolában a város, vagy a városrész. de most nincs olyan klasszikus liberális urbánus politikai párt vagy politikai csoportosulás, amelyik ezt preferálná.

az ortodox liberálisok azt akarják, hogy alapítványi iskolák módjára működjön a közoktatás. ezt létre lehet hozni jelenlegi törvények szerint is. az egyházi és az állami iskolákat is. ez utóbbiak dominálnak. ha én oktatáspolitikus lennék, akkor városi iskola-iskolaváros programot hirdetnék. de ennek jelenleg nincs szavazója. mert ilyet egyik politikai tábor sem akar. és most úgy tűnik, hogy háttérbe szorul az alapítványi jelleg. és előzetesen államosítják szinte az összes iskolát. és amelyik iskolaigazgató ellenáll az kirakják. de csinálhat alapítványi iskolát. abba nem szól bele az állam. és normatívát is kaphatnak hozzá. kormányzati, önkormányzati különtámogatás nélkül nehéz jó iskolát csinálni.

ha rózsavölgyi olyan, mint az elődei, akkor dollármilliókkal várja a broadway, felléphet a szuper tanítványaival. ezt hirdetik magukról. ez esetben menjenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 22:43:32

@444:

"az állami iskolában az állam."

Helyesen: a kvázi egypártrendszer janicsárjai a köznép ellenében.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 22:47:29

@444:

"alapítványi iskolában az alapítvány választ igazgatót."

Ha Türk László igazgató akar lenni, akkor hozzon létre egy alapítványi iskolát.

2018.08.11. 12:18:44

@neoteny:
ha türk lászló állami iskola igazgatója akar lenni, akkor nyerjen országos méretekben választást. ő és a körei uralják az államtanácsot. ha egyházi iskola igazgatója akar lenni, akkor uralja az egyháztanácsot. és ha alapítványi iskolát szeretne, akkor létrehozhat egy alapítványt. és úgy lehet iskolaigazgató ha uralja az alapítványi tanácsot.

én személy szerint a városi iskolák híve vagyok nem kizárva a vidékies iskolahálózatot. tehát elvben lehetne úgy is, hogy debrecen, nyíregyháza, nagyvárad, szolnok, szatmárnémeti, hajdú, bihar, szabolcs, szatmár, bereg vidék (county, megye) létrehozzák a maguk kiemelt művészeti közintézményeiket, összművészeti iskoláikat. de ez esetben ugye minden kelet magyarországi, tiszántúli, partiumi középváros, vagy középtérség érdekelt abban, hogy a lehető legjobb művészeti produkciókat hozza létre. és tartományi szinten felsőoktatás kapcsolódó társ művésztelepekkel. nagybánya, vagy zilah. vagy akár ungvár, munkács. de akár békés, vagy a bánság intézményei temesvár, arad. vagy mondjuk egy tiszatavi művész telep. vagy a szegedi tiszatáj. szabadka. vajdasági újvidék. vagy a hegyalja. erdélyről nem beszélve. kelet-magyarország kultúrája is igen gazdag.

és ugye ez esetben már akár egy mezőváros, vagy iparváros polgára is abban érdekelt, hogy olyan művészeti produkciókat hozzon létre, ami támogatja az idegenforgalmat, kiegészítő tevékenységként a háziiparosságot, a vásárvárosi létet. ez is a piacosodás irányába hat úgy, hogy nem vész el a nemzeti, nemzetiségi karakter. nemzetközösségi keretek között. de ez a filoszemita kultúrát visszaszorítja, mert az olyan világot favorizál, amiben egy a pénzhatalomhoz kötődő nemzetek felett álló szuperelit uralkodik. ezt támogatja a kereskedelmi média és a kereskedelmi bankok. és ez a kultúrharc többek között ebből kerekedik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 12:35:46

@444:

"ha türk lászló állami iskola igazgatója akar lenni, akkor nyerjen országos méretekben választást."

Türk Lászlót a debreceni 6-os számú egyéni választókerület köznépe az országgyűlésben való képviseletükre választotta meg, nem arra, hogy az Ady Endre gimnázium igazgatója legyen.

Ha Türk László igazgató akar lenni, akkor hozzon létre egy alapítványi iskolát.

2018.08.11. 13:16:17

@neoteny:
na de ezt a fidesz színeiben nyerte el. és az állami iskolai igazgatói pályázatát támogatták a spanjai. ezzel szemben rózsavölgyi 136 millió forintot nyert a norvég alaptól, beállt a "kockás inges" mozgalomba. 2002-ben a balliberális kormányváltással lett igazgató. akkor is politikai pártok nevezték ki. és úgy vállalata el e igazgatóságot, hogy egy állami iskolát vezet. és a mindenkori államhatalom fogja az ő igazgatói kinevezését meghosszabbítják, vagy sem.

2002-ben az mszp-szdsz mondta azt, hogy ez nem politikai, hanem szakmai leváltás/kinevezés. most pedig a fidesz-kdnp. egyikről sem a szülők, diákok döntöttek. ez nem alapítványi intézmény, hanem állami.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 13:21:35

@444:

"na de ezt a fidesz színeiben nyerte el."

Az országgyűlési képviselőséget.

"és az állami iskolai igazgatói pályázatát támogatták a spanjai."

A debreceni köznép ellenében.

"egyikről sem a szülők, diákok döntöttek."

Igen, a kvázi egypártrendszer is a köznép ellenében működik.

Ha Türk László igazgató akar lenni, akkor hozzon létre egy alapítványi iskolát -- ne a köznép ellenében legyen a debreceni Ady Endre gimnázium igazgatója.

2018.08.11. 13:26:31

@neoteny:
így lett a magyar közoktatás kitalálva a rendszerváltás idején. az mszp preferálta az állami iskolát, mert akkor ők voltak állampárt, az mdf-fkgp-kdnp támogatta az egyházi iskolák létrehozását és az szdsz-fidesz az alapítványi iskolákat. és az volt a konszenzus, mindhármat megengedik. és ezek az intézménytípusok versenyezzenek egymással.

a fidesz politikai irányt váltott. előbb az mdf helyére lépve az egyházi, újabban pedig az mszp-szdsz-t kiszorítva az államegyház intézményeit támogatják és kiszorítják azokat a vezetőket, akik az intézményeiket az államegyháztól függetlenül alapítványi jelleggel működtetnék. de nekik lehetőségük van átalakulni. az ady gimnázium "kockásingesei" is megkaphatják az állami normatívát, nyilván több támogatást kapnának a soros alapítványtól, a norvég alaptól. de ők is egy nemzetállam ellenes, keresztény egyházellenes politikai irányt képviselnek. amit liberálisnak neveznek. de ez nem a klasszikus, hanem egy extrém liberalizmus véleményem szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 13:38:14

@444:

"de ők is egy nemzetállam ellenes, keresztény egyházellenes politikai irányt képviselnek."

És a debreceni köznép ezt támogatja az Ady Endre gimnázium esetében.

2018.08.11. 13:50:20

@neoteny:
azt, hogy debrecen polgárai mit gondolnak nem tudjuk. mert hogy erről a kérdésről a gimnázium szülői, diákjai döntöttek. és a minisztérium. egyik sem feltétlen azonos a debreceniek véleményével.

ez egy link művészeti iskola. a színház mellett van. a diákok statisztálnak színdarabokban, illetve esetenként maguk is fellépnek. erre a klik azt mondja, hogy rendben van. de nem maradhatnak el órák. vagy ha mégis, akkor be kell pótolni. mert ugye van egységes kötelező tanrend, amit mindenki köteles követni. amire ez az igazgató azt mondja, hogy játszottatok a színházban. lehet, hogy kevesebb lesz fizika óra. szarunk bele. ez jó a művészetet kedvelő diáknak, jó a művésztanárnak. a fizika tanárnak is, mert nem kell kínlódni az ampermérővel. az érettségin meg majd átmennek valahogy. nem nézünk olyan szigorúan a vizsgán. ezek a gyerekek úgyse fizikusnak tanulnak. a klik azt mondja, hogy egységes témazáró dolgozat. kompetencia mérés. meritokrácia. poroszos modell. de a link művészeti iskolában azt mondják, hogy na gyerekek kiosztjuk feladatlapokat. de ugye fizika óra se volt mindig megtartva. és ezt megoldják "okosban". és ehhez kell a kedvenc igazgató bácsi.

de ha jön egy a klik által kinevezett mindent a szabály szerint betartó iskolaigazgató, akkor borul az egész.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 13:59:35

@444:

"mert hogy erről a kérdésről a gimnázium szülői, diákjai döntöttek."

A köznép. Csak épp' a köznép döntésével szembement a kvázi egypártrendszer janicsárja, az oktatásért felelős államtitkár.

"és a minisztérium."

A köznéppel szembemenő kvázi egypártrendszer minisztériuma, egészen pontosan az egyik janicsáraga, az oktatásért felelős államtitkár.

2018.08.11. 14:35:03

@neoteny:
a debreceni ady endre gimnáziumba a tanévre beiratkozott tanulók száma 769 fő. 66 pedagógus dolgozik főállásban és 12 rész munkaidőben mellékállásban. ez nagyjából 1 ezer háztartás. elvben átalakíthatják az intézményt alapítványi jellegűvé, megkapják az állami normatívát és tartsák fent az iskolát. ez esetben nem szól bele a minisztérium.

2018.08.11. 14:42:49

@neoteny:
magyarországon egy gyerek 16. évig tanköteles. a "kockásingesek" azt mondják, hogy az állam ne szóljon bele. csináljanak "kockásinges" hálózatot függetlenül az államtól. és azt majd elismeri a piac. jobban, mint az államit, vagy nem.

2018.08.11. 14:53:44

@neoteny:
fogjon össze pukli istván, pléh professzor, gerőcs tanár úr, repárszkry tanárnő és a többiek, akik azt mondják, hogy az állam ne szóljon bele. a rendszerváltás óta van lehetőségük alapítványi iskolákat csinálni. ők akarnak állami intézményekben vezető szerepet vállalni. csak sötét diktatúrát kiáltanak akkor, amikor nem a kedvenc pártjuk nyeri a választást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 16:01:04

@444:

"elvben átalakíthatják az intézményt alapítványi jellegűvé"

Miért tenné ezt a köznép? Nekik megfelel a jelenlegi állapot, ha az akaratuk érvényesül az igazgató személyét illetően. De nem a köznép akarata érvényesül, hanem a kvázi egypártrendszeré, annak janicsáragája, az oktatásért felelős államtitkár döntésén keresztül.

Vagyis a kvázi egypártrendszer szembemegy a köznéppel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 16:06:51

@444:

"sötét diktatúrát kiáltanak"

Mi más lenne a sötét diktatúra, mint amikor nem a köznép akarata érvényesül, hanem a kvázi egypártrendszer elégtételt vesz a köznép által preferált iskolaigazgatón úgy, hogy a kvázi egypártrendszer janicsáragája, az oktatásért felelős államtitkár lepattintja a köznép által támogatott jelölt pályázatát?

2018.08.11. 17:19:12

@neoteny:
ha ez így van, a köznép valóban a kockásingeseket támogatja, akkor nyilván elseprik a fideszt a következő választásokon, ami háromnegyed év műlva az ep választás lesz. ami egy arányos országos listás, amit szeretnének.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 17:54:33

@444:

"elseprik a fideszt a következő választásokon, ami háromnegyed év műlva az ep választás lesz"

Miért sepernék el a Fideszt az EP választásokon? Türk Lászlót is megválasztották országgyűlési képviselőnek a debreceni 6-os számú egyéni választókerületben április 8-án. De ezzel nem a debreceni Ady Endre gimnázium igazgatójává választották meg; és nem is arra, hogy a kvázi egypártrendszer janicsáragája, az oktatásügyi államtitkár megnyissa előtte a debreceni Ady Endre gimnázium igazgatói székébe vezető utat azzal, hogy lepattintja a köznép által támogatott jelölt pályázatát.

A köznép által megválasztott országgyűlési képviselők alkothatnak egy olyan kvázi egypártrendszert amely elégtételt vesz egy olyan személyen akit a helyi köznép támogat egy partikuláris önkormányzati szintű pozíció betöltésében. A kvázi egypártrendszernek nem kell minden területen sötét diktatúrát alkalmaznia: elég az, ha a köznép ellen fordul egyes esetekben, ha előre megfontolt szándékkal meghiúsítja a helyi köznép akaratának érvényesülését akár lokális kérdésekben.

Szó sem volt arról, hogy a helyi köznép a kockásingeseket támogatná: a helyi köznép a jelen esetben a meglévő igazgatót támogatja. Lehetséges az, hogy a helyi köznép elítéli őt azért, hogy a kockásingesek oldalára állt (már amilyen mértékben ezt megtette), de többre értékeli a az egyéb tevékenységeit, pl. azt is, hogy zsozsót kerített a Norvég Alaptól vagy általánosságban azt, ahogyan az Ady Endre gimnáziumot vezette 16 (?) éven keresztül. Pontosan ez a sztori lényege: hogy ha ő a köznépnek jó, akkor a kvázi egypártrendszer vegye fel a szarevő vigyorát, és hagyja meg őt az igazgatói pozícióban (ne vegyen rajta elégtételt). Mert ha ezt a kvázi egypártrendszer képtelen megtenni, ha köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig ezen az emberen elégtételt kell venni attól függetlenül, hogy a helyi köznép támogatja, akkor a kvázi egypártrendszer egyértelműen szembehelyezkedik a helyi köznéppel. És attól kezdve nem érvényesül a demokráciaminimum.

De persze ez az egész feltételezi azt, hogy a nemzeti kormányzat a magyarok oldalára akar állni, hogy a köznép akaratának érvényesülése számít bármennyit is a kvázi egypártrendszernek azon túl, hogy köznép akarata a kvázi egypártrendszer hatalomba szavazása. És ez a feltételezés lehet indokolatlanul optimista.

2018.08.11. 18:52:39

@neoteny:
nagyjából 150 ember tüntetett a leváltott iskolaigazgató mellett.
static.civishir.hu/ci/2018/08/tn4-17.jpg
de ebből pártpolitikát csinálnak. a képen a korábbi szdsz-es képviselő látható. és még ott a korábbi mszp-s megyei elnök. de ez persze az ő szempontjukból érthető. ők ebből tudnak ügyet csinálni.

nyugati modell az, hogy a pártok képviselői a színpadon vitatkoznak. de a hátsó szobában valamilyen informális egyeztetésen eldöntik, hogy kié lesz az egyik és a másik intézmény. és mindenkinek jut valami. persze ilyenkor is vannak, akinek nem jut, vagy nem elégedettek. ők lesznek a szélsőségesek, vagy annak látszók. velük szemben létrejön a nagykoalíció. ez az, amit az mszp-p-dk-lmp-mkkp-együtt-momentum képviselne. és ehhez csatlakozna a "néppártosodó" jobbik. ők lennének a nagykoalíció. csak ezt nem tudják létrehozni. nincs egy olyan ügy, amiben képesek lennének közösen állást foglalni. a fidesz "leuralja" az intézményeket. ők is "szakmai" alapokról beszélnek:

A Debreceni Tankerületi Központ válaszában először is leszögezte: „megdöbbent, hogy egyesek politikai ügyet kívánnak kreálni egy szakmai döntésből” a Debreceni Ady Endre Gimnázium intézményvezetői megbízása kapcsán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 19:01:15

@444:

Pontosan ez a sztori lényege: hogy ha ő a köznépnek jó, akkor a kvázi egypártrendszer vegye fel a szarevő vigyorát, és hagyja meg őt az igazgatói pozícióban (ne vegyen rajta elégtételt). Mert ha ezt a kvázi egypártrendszer képtelen megtenni, ha köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig ezen az emberen elégtételt kell venni attól függetlenül, hogy a helyi köznép támogatja, akkor a kvázi egypártrendszer egyértelműen szembehelyezkedik a helyi köznéppel. És attól kezdve nem érvényesül a demokráciaminimum.

De persze ez az egész feltételezi azt, hogy a nemzeti kormányzat a magyarok oldalára akar állni, hogy a köznép akaratának érvényesülése számít bármennyit is a kvázi egypártrendszernek azon túl, hogy köznép akarata a kvázi egypártrendszer hatalomba szavazása. És ez a feltételezés lehet indokolatlanul optimista.

2018.08.11. 19:32:32

@neoteny:
és ugye ez esetben marad a keleties modell. létrejön egy uralkodó néppárt. és nyilvánvalóvá teszik, hogy ha egy közalkalmazott a kormány politikája ellen szól, akkor találhatnak helyette másikat. ha egy iskolában a konyhás néni gyurcsányista, akkor örüljön, hogy ha alkalmazzák. és ne tüntessen. na de az ellenzék is abból indul ki, hogy aki nem az ő oldalukon áll: rezsimszolga. ha a következő választásokon az ellenzék nyerne, akkor leváltanák a most kinevezett igazgatót függetlenül attól, hogy milyen jól vezeti az intézményt.

az ortodox liberálisok azt mondják, hogy döntsön a helyi kis közösség. ne az állam, ne a város, hanem még kisebb egység. erre mondom azt, hogy ez egy ortodox liberális "hitközség". az államegyházban alapítványi keretek között működhetnek. ha nem tudják elfogadni a fidesz uralmát, akkor nincs jobb megoldást, vagy választást kell nyerniük. vagy legalábbis a fidesz legitimitását erősen megkérdőjelezniük.

debrecenben jelenleg 33 középiskola működik. ebből 21 állami, 9 egyházi és 3 alapítványi intézmény. ez azt jelenti, hogy 30 iskolát ural a fidesz. és 3 marad a többieknek. hozzák létre az ady alapítányt. amit támogathathat a norvég alap, vagy akárki. az intézményes megoldás az lenne, hogy létrejön egy alapítványi központ. egy alternatív tehetséggondozó intézmény. mert lehet valaki tehetséges, de főleg fiatalon szembe kerülhet a hatalommal (ebből a szempontból mindegy, hogy fidesz vagy nem-fidesz) . legyen egy menekülési útvonal.

de az önmagában, hogy valaki szembefordul a hatalommal még nem jelenti, hogy szupertehetséges. azt, hogy ők a nemzetek felett álló szuperelit. ha magyarország legjobb művésztanára, akit elüldöznek, akkor esetleg várja a broadway. ebből az mszp-szdsz csinál balhét. tankerületi központ vezetőjének is van egy kis igazsága. túl azon, hogy persze, hogy ez politika. de ők azt mondják ez szakma. összeszámolták a pontokat és pontozással pont az új képviselő programja volt jobb egy kicsivel. ez egy szakma. megdöbentő, hogy ebben politikát látnak egyesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 20:25:23

@444:

"hozzák létre az ady alapítányt. amit támogathathat a norvég alap, vagy akárki."

Hozzon létre Türk László; támogathatja az MNB valamelyik alapítványa vagy akárki.

"az intézményes megoldás az lenne, hogy létrejön egy alapítványi központ. egy alternatív tehetséggondozó intézmény. mert lehet valaki tehetséges, de főleg fiatalon szembe kerülhet a hatalommal (ebből a szempontból mindegy, hogy fidesz vagy nem-fidesz) . legyen egy menekülési útvonal."

Ez megint úgy hangzik, mint a "pártatlan, független reálértelmiségiek kontrollálják a kvázi egypártrendszert" ötleted.

"tankerületi központ vezetőjének is van egy kis igazsága."

Ne kicsi igazsága legyen hanem nagy. A hvg.hu cikkből én azt vettem ki, hogy elmaradt órákra panaszkodott a tankerület; de hogy Rózsavölgyinek ezekre volt magyarázata. Vagy tessék azt mondani, hogy a magyarázat ezért és ezért elfogadhatatlan (ti. sérti a törvényt és/vagy törvényerejű szabályozást), vagy mondják azt, hogy OK, elfogadjuk a magyarázatot és nincs más kifogásunk. Vagy nevezzék meg a más kifogásukat és nézzék meg, hogy arra van-e elfogadható magyarázat. Mindenesetre kívánatos lenne az, hogy a tankerület valamiféle méltányos eljárás keretében buktassa el a pályázatot, ne csak sárdobálással (amire persze, hogy támogató tüntik a válaszok).

Akárhogyan is legyen, nehéz lemosnia a kvázi egypártrendszernek magáról azt, hogy a köznép akarata ellenébn ment ebben a kérdésben (is).

2018.08.11. 21:09:44

@neoteny:
két hatalmi központ van. a kormányzati fidesz1 és az önkormányzati fidesz2.

a fidesz1 a kormány által kinevezett tankerületi vezető. aki "megdöbbent", hogy ebben bárki politikát lát. nem is érti az egészet. hiszen "szakmai" alapon történt a kiválasztás. ők egyszerűen lesöprik azt, hogy a szülők, diákok a régi igazgató pályázatát támogatták.

és van a fidesz2, az önkormányzat amelyik azt mondja, hogy tessenek tudomásul venni, hogy most egy "kockásinges" nem lehet iskolaigazgató, de nyugodjatok már meg, nem lesznek nagy változások. minél nagyobb balhét csaptok annál rosszabb lesz a gyerekeknek.

és most nagyjából ez a reálpolitika. aztán lehet mondani, hogy ez így elfogadhatatlan. tiltakozni. tüntetést szervezni. lesz ep választás és önkormányzati választás. a fidesz1 és a fidesz2 azt mondja, hogy ezt az ügyet az ellenzék kampánytémaként használja. persze. az ellenzék nyilván nem azzal kampányol, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve. ebből lesz egy hatalmi játszma. de ezt jelen állás szerint a fidesz nyeri meg. az ellenzéknek stratégiát kellene váltani véleményem szerint. kompromisszumokat kötni a fidesz mérsékeltjeivel. de ezzel kvázi legitimálják a kormányt. erre mondhatják a pártvezetők, hogy ezt már nem. találják ki, hogy mi igen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 21:18:16

@444:

"most egy "kockásinges" nem lehet iskolaigazgató"

Úgy tűnik, hogy 5 évente van igazgatói tisztújítás; ezek szerint 2013-ban még jó volt Rózsavölgyi. Mikor volt a "kockásinges" balhé?

Aztán van még egy aspektus, amit nem vágok: Türk László épp' most került megválasztásra országgyűlési képviselőnek. Tényleg összeegyeztethető az országgyűlési képviselőség egy gimnáziumigazgatói állással? Azt gondolná az ember, hogy a főállású gimiigazgatói munka teljes embert követel.

"kompromisszumokat kötni a fidesz mérsékeltjeivel."

Hol vannak ezek a híres Fidesz-mérsékeltek? Nyilvánvalóan nem a Fidesz1-ben; de a Fidesz2 viselkedése sem tűnik különösen kompromisszumkésznek (legalább is az interjú alapján).

2018.08.11. 21:50:51

@neoteny:
türk lászló önkormányzati képviselő. 2017. májusában tehát a parlamenti választások előtt kevesebb, mint egy évvel szerzett önkormányzati képviselői mandátumot. ezt a választást a fidesz és a többi párt is erőfelmérőként fogta fel. amiből az országos sajtóba az került be, hogy gyurcsány a kampányban véletlen beletolatott egy parkoló autóba.

Janossz 2018.08.11. 21:53:55

@444: Te meg mit okoskodol itt egész nap, mikor egészen másutt lenne most a helyed?
Hogy tudják a tiéid feldolgozni a fájó űrt, mely távollétedből fakad?
index.hu/belfold/2018/08/11/kover_a_keleten_sarjado_magyar_neplelekrol_beszelt_a_kurultajon/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 22:03:31

@444:

"türk lászló önkormányzati képviselő."

Ja OK, ezt benéztem. Az önkormányzati képviselőség részidős elfoglaltság?

2018.08.11. 22:05:22

@neoteny:
nagyjából annyi lenne a kompromisszum, hogy mivel a rózsavölgyi 2 év múlva úgy is nyugdíjba megy, addig maradjon tiszteletbeli igazgató, átadja stafétabotot, és türk legyen ideiglenes igazgató. mivel ő kívülről jön, nem ebben a gimnáziumban végzett, egyáltalán nincs középiskolai intézményvezetői tapasztalata (és azért egy kamaszokból álló művészeti intézményben nem olyan jellegű problémák vannak, mint egy általános iskolában). ezért nekik el kell fogadtatnia magát. legyen ideiglenes igazgató, és a rózsavölgyi tiszteletbeli társigazgató. nyugdíjasként is lehet művészeti tanácsadó. ne csesszenek ki vele. de a fogadják el, hogy a fidesz jelentős legitimációval kormányoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 22:21:20

@444:

"nagyjából annyi lenne a kompromisszum"

Na _ez_ egy kiegyezés lenne -- de sem a Fidesz1, sem a Fidesz2 nem akar ilyet. Az előbbinek nincs szüksége rá; az utóbbinak lehet, hogy kellene de nincs elég befolyása az előbbire (legalább is úgy néz ki távolról).

2018.08.11. 22:26:46

@neoteny:
ezt is fel lehet vetni. nyilván nem szerencsés az, hogy az egyik iskola igazgató közvetlen bent ül az önkormányzati hatalomban, a másik nem. így döntenek, hogy melyik kapjon pénzt felújításra, eszközvásárlásra. legyen egy oktatási bizottság, amiben az iskolaigazgatók. és helyi diákparlament, amiben a városi illetve vidéki fiatalok egyaránt részt vesznek. a 16. századi debrecenben diákköztársaságot, iskolai törvényszéket hoztak létre maguk a diákok. ha ezt a császárral és a török portával szemben megoldották, akkor miért okoz gondot orbán viktor és türk laci, akit ugye megválasztottak, akár le is válthatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 22:41:10

@444:

"ha ezt a császárral és a török portával szemben megoldották, akkor miért okoz gondot orbán viktor"

A Fényes Porta helytartóját, a pasát mindig le lehetett fizetni. Valószínűleg ez így volt a császári tábornokokkal is. De Orbán Viktornak nincs helytartója, akit le lehetne fizetni; Orbán Viktort meg nem lehet, mert ő a király nélküli királyságban az első ember.

"akit ugye megválasztottak, akár le is válthatnak."

No de ha ellene szavaznának, akkor nem lenne több júdáspénz. Pénz beszél, kutya ugat. A kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja; a kutyán belül pedig túl sötét van az olvasáshoz.

2018.08.12. 08:04:45

@neoteny:
ha egy város a költségvetés nettó befizetője és képes arra, hogy az összes közfeladatot ellássa (van egyeteme), akkor elemi érdeke, hogy törvényhatósági jogkört szerezzen.

2018.08.12. 08:40:10

(vagy mondjuk majdnem az összes)

2018.08.12. 09:11:50

@neoteny:
például győr gazdaságilag már most elég erős lehetne ahhoz, hogy törvényhatósági jogú várossá váljon a kisalföldön. ezzel csak annyi probléma van, hogy a városkörnyék egy része duna bal partján van. ami a trianoni döntés értelmében szlovákiához tartozik. tehát nekik a tartomány kisközponttá váláshoz nem elég a magyar országgyűlést meggyőzni, ki kell egyezniük pozsonnyal. persze a győriek mondhatják azt is, hogy nekik megfelel a jelenlegi helyzet. mert mondjuk az mta költségvetésének megvágása és az itm létrehozása (ami elsősorban járműipari fejlesztésekre koncentrálna) megfelel győr érdekeinek. az lehet, hogy budapesten nem tetszik a szabad bölcsészeknek. vonuljanak utcára. ha 19 őszén velük szemben megválasztják a fideszt, akkor ez a játszma akár évtizedekre eldőlni látszik. ebben az esetben a balliberális elit (vagy ellenelit) politikai értelemben egyszerűen megsemmisül. nekik jó az, hogy az itm költségvetését megnövelik. de törvényhatósági jogkörrel akár azt is mondhatják, hogy jöjjön létre egy közös magyar-szlovák itm (nemzetközösségi jelleggel). amire a német gyáriparnak nyilván nem jó. mert ehhez kapcsolódnak a csehek és a morvák. úgy, hogy a fejlesztést a bécsi bankárok finanszírozzák. és így kiszorulhat az audi. persze győr mondhatja azt, hogy most nekik elég az, hogy létrejön az itm. a járműipari fejlesztések költségvetését megnövelik. és nem akarják kiszorítani az audit. nekik most jó úgy, ahogy van. de egy alkalmazotti létet jelent számukra. inglostadt-i munkás és a mérnök is többet keres, mint egy győri. és egy átlagos budapesti vagy egy átlagos pozsonyi is gazdagabb, mint egy győr. budán urizálnak, pesten menőznek, miközben győrben melóznak. de ha a balliberálisok kiesnek a hatalomból, akkor helyükbe léphetnek kis központtal a kisalföldiek valamikor a következő évtizedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.12. 10:55:17

@444:

"de ha a balliberálisok kiesnek a hatalomból, akkor helyükbe léphetnek kis központtal a kisalföldiek"

Kifelejtetted azt a lehetőséget, hogy nagy központtal a nagyalföldiek is helyükbe léphetnek.

2018.08.12. 12:56:32

@neoteny:
szegednek is van esélye. például úgy, hogy botka kilép az mszp-ből és szövetségre lép lázár és torockai parancsnokkal. és az mta biológiai kutatóközpontját a szegedi egyetemhez kapcsolják. elővárosnak elcsatolják magyarkanizsát. aztán lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. a szegediek és a szeged környékiek, mondjuk a makóiak az elkövetkező évtizedben ilyesmit nem akarnak. azt, hogy egy a trianoni határon átnyúló dél-alföldi várostérség tagjai. ez majd kiderül. lehet mondani, hogy nem az ehhez kapcsolódó univerzitász a polgárosodás módja a vidéki egyetemi központokban. de micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.12. 13:15:26

@444:

"ez majd kiderül."

Az is lehet, hogy nem derül ki. Miért ne lehetne?

"lehet mondani, hogy nem az ehhez kapcsolódó univerzitász a polgárosodás módja a vidéki egyetemi központokban. de micsoda?"

A kisalföldi kis központok kiegyezése a nagyalföldi nagy központokkal és a nagy-szlovákokkal, nagy-szerbekkel és nagy-románokkal. A szegény kismagyarok dominanciájának meghirdetése a Kárpát-medencében. Adjon a középiskola azonnal hasznosítható vállalkozói ismereteket. Az akadémikus elit vizsgálja ki a Fácában törzsvendég kőművesek sejtését a luxori műkőről. A magyarországi zsidók által kitalált gráfelmélet a magyar óvodások érdekeit szolgálja. Csak úgy lehet értelmes közélet ha csak az egyik marad. A másik egy hajszál görbülése nélkül legyen underground. A magyar ősműveltség hegemóniájának biztosítéka a magyar nyelv sajátos belső szóképző rendszere. Ezt csak azok értik akik férfiasan népszerűek. A magyar polgár gógyis, szeret cselt vetni. A nyugat feladta a nemzeti kereszténységet, ezért veri az isten őket a szabad tőkepiac totalitásával.

Janossz 2018.08.12. 13:45:38

@neoteny: Majdnem tökéletes. :-)
Sajnos a hátrafelé nyilazás kimaradt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 00:17:57

@444:

"balmazújvároson független ellenzéki nyerte az időközi választást."

Az, hogy független nem jelenti azt, hogy nincsenek kapcsolatai.
süti beállítások módosítása