1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.06.13. 21:26 HaFr

Történelmünk vasökle

Képtalálat a következőre: „horthy kádár orbán”

Minden történeti tanulság dacára tartja magát a sajátos pozitív előítélet önmagunkkal szemben, miszerint képesek vagyunk többre, mint amit egy Horthy-, egy Kádár- vagy egy Orbán-rendszer (nem nagyon különböző) egyensúlyi pontjai jelentenek. A progresszívok és a nacionalisták között csak a rezsimek megítélésében és "az igazi énünk" természetében van különbség, nem a közösségi illúzióinkban, miközben ezek a rezsimek és az egyensúlyi pontjaik sem különböznek annyira egymástól, mint hiszik. Mindegyik egyensúlyi pontja a piacellenes, antiliberális és antidemokratikus, alacsony hatékonyságú, ideológiai és álvitákkal, hazugságokkal és visszaélésekkel terhelt autokrácia.

És nem, nem vagyunk jobbak ennél. A szóban forgó egyensúlyi pontból mindig egy aktuális világpolitikai válság és az aktuális válságot követő világpolitikai húzóerő billent ki átmenetileg, de hamar visszaesünk a képességeinknek arra a szintjére, amelyeken az említett rezsimek felépülnek és stabilizálódnak. Ahol most vagyunk, és ahova még tartunk, az az autonóm közösségi képességünk történetileg igazolt egyensúlyi pontja. Ahonnan megint csak egy világpolitikai válság fog csak kibillenteni.

Illúzióim nincsenek, az viszont újra és újra meglep, hogy a történelmünknek milyen erős a szorítása. Képességeink genetikus (fejlődési) meghatározottságából nem mutatkozik semmilyen kiút, és az esetleges következő felíveléssel kapcsolatosan is elsőként az jut már eszembe: öt vagy tizenöt évig fog-e tartani és milyen lesz annak az autokráciának az arcéle, amely majd utána következik.

454 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2314046282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hidvégi Mihály 2018.06.14. 06:50:50

Ne áltassuk magunkat, de ne is essünk búskomorságba. Nem lehet elveszett Magyarország, azért, mert most van egy Orbánja.

Itt ez a három ember. Orbánról az ugrik be elsőre, pechünk, hogy a majdnem elég jó képességeit rosszra fordítja. Ez szerencsétlenségünk, hiszen előfordulhatott volna az is, hogy egy sokkal jobb képességű és szándékú ember a meghatározó embere az országnak. Most majd megtanuljuk, hogy nem lehet belenyugodni a leigázásba.

Kádárt nem véletlenül magasztalják manapság, pocsékul kezdett, de azért mégis kihozta amit lehetett az országból abban az időben.

Horthy (s természetesen ezek igen szűk összefoglalói a történeteknek) alatt mégis volt egy prosperáló része is az országnak, engedte a piacot működni, nem igyekezett meggazdagodni, Orbánnal szemben úriembernek nevezhetjük. S szerencsénkre a kultúrára, oktatásra is fordított pénzt.

Nincs eleve elrendeltetés. S azt hiszem igen sokat fogunk tanulni a mostani hibákból, megfogyunk, visszaesünk minden téren, de nem fogunk megszűnni.

2018.06.14. 11:10:41

amíg a magyarok számára a németekhez és a zsidókhoz való viszonyulás az elsődleges addig mária terézia, ferenc józsef, horthy, kádár és orbán lesz az uralkodó. ebből a sorból ne felejtsük már a nyugati despotizmust, a habsburg nepotizmust. ezt a korszakot zárhatja le orbán. a bevándorló válságot.

2018.06.14. 14:48:13

ez a folyamat addig tart amíg a magyar főváros és a vidék etnikai arányai ki nem egyenlítődnek. a korábbi "felköltözés" helyébe lépett a "kivándorlás". és soros orbitális elkúrása a kényszerbetelepítés. az a csoda, hogy nem tört ki polgárháború. orbán a visszaélések ellenére is azért lett újraválasztva, hogy ennek a liberálisnak mondott csoportosulás politikai kivégzése megtörténjen. kérdés, hogy ezt legitimálja-e budapesti választók többsége 19 őszén az önkormányzati választásokon. és ezzel a rendszerváltás után "30 éves háború" lezáródik. vagy nem legitimálja. ez esetben a kultúrharc folytatódik és cudar idők következnek.

a medián mérése szerint a "jobboldal" 3/4-es fölényben van (és az egy mese, hogy a jobbikos szavazók mérséklődtek):
fidesz 59%
jobbik 16%
---
mszp-p 11%
dk 7%
---
lmp 3%
momentum 3%

2018.06.14. 14:48:43

A magyar egy szolga nép. Évszázadokig el volt zárva a fejlődéstől, a kultúrától. Ez meg is látszik manapság. Nemrég elkezdtünk a nyugati (európai) kultúra irányába fejlődni, az ország egy részének sikerült is felfogni valamit abból, amiről évszázadokig csak álmodozhattunk. Erre pár éve visszafordítottak minket a keleti és balkáni szintre. A magyarok nagy része megijedt a szabadságtól és európai kultúrától, inkább visszakívánja a szolgaságot, alávetettséget. Mondjuk ki nyugodtan, hogy a magyarok jobban szeretik a biztos kiszolgáltatottságot, mint a bizonytalan szabadságot és önálló gondolkodást. Jobban szeretik, ha valaki gondolkodik helyettük és megmondja, hogy mit kell gondolni, tenni a mindennapokban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 15:01:04

A piac nem szolgálja érdekeinket, mert a piac urai nem a barátaink. Így semmi értelme piacpártinak lennünk.

Ebből következően érdekünk az antiliberalizmus is.

Genetikailag is távol áll tőlünk az alattomos nyerészkedés, tőzsdézés, spekulálás.

Szóval csupa jó hír!

stupidity 2018.06.14. 15:06:21

@444: "főváros és a vidék etnikai arányai" - már a nyitómondat bicskanyitogató. Milyen lehet a többi? Mint az átlagmagyar: gomolygó maszlag, gondolkodás és szembenézés helyett.

mufflinca 2018.06.14. 15:06:34

Horthy és Kádár az átlag polgárokhoz képest maximum tízszeres járandósággal volt honorálva. Ez a mai politikusok egyikéről sem mondható el. Simán ezerszeres járulékaik vannak az átlaghoz képest. Kádár alatt mindenkinek volt lakhatása és úgy általában eljutott nyaralni és szabadságra. A mai rendszert nem lehet azzal összehasonlítani!
Igen, ma szabadság van. De az kinek jó? Annak aki nem dolgozik, akinek vagyona van ebből-abból. Vagyis van pénze és ideje szabadnak lenni. A szabadság sokaknak az lenne, ha megélnének tisztességgel. Mit ér a szabadság látszata, ha minden hétvégén (is) három műszakba tolja az ember, hogy megéljen? És ez még a jobbik eset, ha van munkája! A rosszabbik, ha még munka sincs. Így aztán van szabadidő, de az mit ér, ha nincs pénzed még arra sem, hogy a putriból kitedd a lábad? A nagy SZABADSÁGBA... És én még nem panaszkodom, megélek szépen. Nem valószínű, hogy az életben eljutok külföldre, bár a határok szabadok. Nem valószínű, hogy lesz lakásom, pedig most annyit lehet venni, amennyit csak akarok. Ez nem szabadság gyerekek!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 15:08:19

Azért elég meredek párhuzamnak tűnik, hogy ezt a három embert így bedobáltad egy lavórba: mindhárman egymástól teljesen eltérő politikai, gazdasági, ideológiai, eszmei és társadalmi környezetben kerültek hatalomra, és a személyes múltjuk valamint tetteik alapján sem mernék arra a végkövetkeztetésre jutni, hogy a megítélésükben olyan nagy egyetértés lenne akár a történészek között, akár az átlagpolgárok tapasztalata/ismeretei alapján. Egyszerűbben szólva: én egyáltalán nem vagyok abban olyan biztos, hogy az a generáció, amelyik élt a Kádár-korszak alatt, pusztán a megszépítő messzeség és a hamis illúziók látszata miatt látja azt a korszakot -főleg a persztrojkát követően, vagy már 1978 utáni időszakot- bizonyos szempontból és egyes vonatkozásaiban sokkal emberibbnek és szabadabbnak, békésebbnek és progresszívebbnek. Kapásból tudok mondani olyan piacbarát, piacélénkítő és előremutató változásokat a 80-as évektől, amelyek abban a korban egy kifejezetten nyugatias, nyugat-barát. elkötelezetten nyitott piaci magatartást jelentettek, pl. az építőipar területén. Nem beszélva a magyar fimművészet, a magyar könyvkultúra virágzásáról...ami még a szovjet megszállás alatt álló Magyarország esetében is, egészen elképesztő kulturális teljesítményt produkált, és lazán összehasonlítható a mai állapotokkal, a Kádár-rezsim oldalára billentve a mérleget. És ne feledjük el a lényeget, ami alapból megkérdőjelezi a blogposzt állítását: 1948-ban, a csalással hatalomra került kommunistákat és az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatokat 45-től...azt nem a magyarok kérték, nem ők választották, és nem ők akarták. Ez megtörtént velük. Autokrácia volt? Az. De nem történelmi eleve elrendeltség, és nem ez lesz a magyarok jussa most sem. A Viktor egy agyaglábakon álló birodalom ura. El fog múlni, és csúfos lesz a vége. Én azt hiszem/azt remélem a magyarok sokat tanulnak majd ebből a korszakból, és nem kérik majd vissza. Ennek a három győztes választásnak ehhez semmi köze.

stupidity 2018.06.14. 15:14:20

@maxval balcán bircaman: Ha ki tudsz állni a piacra olyan cuccal, ami lever mindenkit, a piac általad vélt urai is venni fogják. Tapasztalataim szerint genetikailag elsősorban a potya áll közel ahhoz a néphez, kik közt élek itt a nyugati végeken. És igen: a szolgaság, a birkaság, a piacig el se látnak... Édesburgesz, padlizsán?? - úri huncutság nekik.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 15:17:59

@roli101: "A magyar egy szolga nép. "
1000 évnyi történelem bizonyítja, hogy nem az. Nem adta meg magát németnek, tatárnak, töröknek, osztáknak, orosznak soha, parasztlázadásai és forradalmai állandó védekezésre kényszerítették az urait, nagy korszakaiban a poraiból is feltámadt, és Európa egyik meghatározó hatalma volt, tudósokat, művészeket, mérnököket, feltalálókat adott a világnak, és egész történelme a szabadságszeretetről szólt, amit mindig megpróbáltak benne összetörni, részint a saját urai, részint az idegen megszállói. Soha nem volt szolganép, egyetlen napra sem. De ostobaságot, önsorsrontást elkövetett számtalanszor. A mérlegnek mindkét serpenyőjébe pakoltunk bőven, ahogyan minden nép, de szolgái nem voltunk soha senkinek. Leigázottjai, megnyomorítottjai, azok igen.

S. Baldrick 2018.06.14. 15:21:43

@maxval balcán bircaman:
"Genetikailag is távol áll tőlünk az alattomos nyerészkedés, tőzsdézés, spekulálás."

Tőled lehet, hogy távol áll, de a gazdáid bizony szeretik űzni ezt a sportot.

stupidity 2018.06.14. 15:22:30

@zord íjász:" azt nem a magyarok kérték, nem ők választották, és nem ők akarták." - ha Horthy hallgatott volna legalább Telekire és ismerte volna a gazdaságföldrajzot (nemcsak vízrajzot), talán nem ezt kapta volna az ország! USA-nak és SzU-nak hadat üzenni, biciklis hadosztályokkal és Mauserekkel?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 15:29:42

@S. Baldrick:

Nem hinném. Bár lehet, de csak valamelyk nagyon felső gazdámról tudom ezt elképzelni.

stupidity 2018.06.14. 15:30:02

@zord íjász: Ezt nagyon sok náció elképzelheti magáról, hirtelen az örmény ugrik be, akik szintén. Mondjuk több hírességet adtak mostanság a világnak, mint mi. Ismétlek valakit: A legtöbb magyarok által világhírűnek képzelt ügy csak Mo.-on világhírű. S mivel nyelveket is nehezen vagy 1általán nem ismerünk, azt adnak el nekünk itthon, amit csak akarnak a kicsivel is ravaszabb és szélhámosabb gazemberek. Mint pl. a címben említettek.

vacsnem (törölt) 2018.06.14. 15:33:03

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba ...”

Ennyi.

nu pagagyí 2018.06.14. 15:34:03

Ez sohasem volt a mi országunk. Soha nem voltunk nemzet és ahogy elnézem igény sincs rá. Ez csak egy terület, amit mindig, néhány aktuálisan hatalomra vergődött bűnöző birtokolt. A nemzettudatot gyakran változó mesék pótolják, az egymás iránti szolidaritást mások gyűlölete jelenti. A véletlenszerűen itt élő népességnek semmi beleszólása nincs az ország ügyeibe, de képessége sincs. Nem szocializálódtak itt az emberek az önálló döntésekhez és a felelősség vállalásához. A hatalomnak más céljai vannak velük. Az emberek azt hiszik isteni elrendelés a kussolás, aztán majd sírnak, ha vágóhídra mennek.

stupidity 2018.06.14. 15:34:51

@maxval balcán bircaman: Ha meg tudsz élni az alapból, add már át a tudást! Ha nincs a telkemen vasbánya, hogyan kapáljam, szántsam stb. Botokkal, mint Afrikában se már? Hol élsz te? Meghívlak ide a faluba, aztán mutasd már meg, hogyan lehetnék meg piac nélkül???? Még erdőm is van, de mit kezdek fejsze, fűrész nélkül??

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 15:36:48

@stupidity: Neked teljesen igazad van abban, amit az abszurd háborús részvételünkről (bár szinte törvényszerű volt) és a felkészültségünkről írsz, de felhívom a figyelmedet, hogy az általad is idézett sorban én a blogposzt alapvetérésre utalva, az 1947 választásokra, 48-as kommunista hatalomátvétlre hegyeztem ki a dolgot: az egy csalással véghezvitt, szovjet fegyverek árnyékában lefolytatott hatalomátvétel volt, tehát ott nem a magyarok akarták a kommunistákat. Az nem egy demokratikus választás volt. Nem a magyarok akartak kommunista diktatúrát, autokráciát, önsorsrontást, alávetettséget. Azt kézhez kapták, puskatussal, kékcédulával. Tehát e vonatkozásban semmiképpen sem összehasonlítható az Orbán-rezsim hatalomrakerülésével/háromszoros zsinórgyőzelmével.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 15:43:35

@stupidity: "A legtöbb magyarok által világhírűnek képzelt ügy csak Mo.-on világhírű."
Aha. Például

Semmelwis?
Biró?
Neumann?
Teller?
Irinyi?
Rubik?
Gábor Dénes?
A prezi?
A Ford T-modell megalkotója?
Bartók?
Liszt?
Kodály?
A tokaji aszú?
...

nu pagagyí 2018.06.14. 15:46:01

@maxval balcán bircaman: A nép érdeke? Aztán mi alapján, hogyan határozódik ez meg a NER viszonyai között? Biztosan a "nemzeti konzultációk" hazug kérdésfeltevéseire gondolsz és az arra adott "megszámlálhatatlan" válaszra, amely alapján azzonalvást törvényt rittyentenek valami ellen. Vagy talán az agymosó propagandára, amelynek végén megállapítja az agymosó propaganda gazdája, hogy a nép teljesen azonosult az agymosó propagandával. Önjáró automatizmus százmilliárdnyi közpénzből, kár hogy a "nép" érdeke az tutira nincs benne.

nu pagagyí 2018.06.14. 15:47:44

@zord íjász: Mészáros-Weisz Manfréd Lőrincet kihagytad a felsorolásból.

stupidity 2018.06.14. 15:49:38

@mufflinca: Van a Maslow-piramis, ha tanulmányozod, kicsit érthetőbb lesz a szabadság mibenléte. Nyilvánvaló: szegényen nincs szabadság. Ezért is kellene okosan gazdálkodni s tanítani ezt a rengeteg idiótát, hogyan ne kúrják el azt a keveset se, ami van. Széchényi Ferenceket kellene kitermelni, nem Pénztáros Lőrinceket!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 15:55:39

@nu pagagyí: "Ez sohasem volt a mi országunk."
Mindig a mi országunk volt. Most is a mi országunk. Ami maradt belőle, de amit elvettek, abban is ott van a magyar vér. Hiába taposta tatár, török, soha nem volt az övék.

"Ez csak egy terület, amit mindig, néhány aktuálisan hatalomra vergődött bűnöző birtokolt. "
Géza, Árpád, vagy IV, Béla, a második országalapító is bűnöző volt? Mátyás király is? Batthyányi is? Teleki Pál is? Antall is? Mindenki hatalomra vergődött bűnöző volt az elmúlt 1000 évben, amikor volt önrendelkezésre módunk? Mindenki?

stupidity 2018.06.14. 15:57:12

@zord íjász: Semmelweis-német, Teller, Neumann, Gábor D. - zsidó stb., de nem ez a baj: nem ők híresek, hanem amit kitaláltak. Felmondtad a kötelező mantrát, de ha elmész kicsit pl. Afrikába, talán Bartókról se hallottak. Kínában meg már ő sem. Indiát meg se említsük. Most csak a népesebb világokat pendítettem.

2018.06.14. 16:00:10

@stupidity:
budapest történelmi okokból 150 évig török megszállás alatt állt. aztán történelmi okokból 150 évig német megszállás alatt állt. utána bécsből a németek betelepítették a zsidókat. utána berlinből a németek kitelepítették őket. csak horthy (hozzáteszem nagyon helyesen) leállította a transzportokat. utána a kommunista zsidók kitelepítették a németeket és velük együtt a magyarokat is. megszervezték a gulágot. ugyanazok a családok, akik mondják azt, hogy a keleti pályaudvarra hozzák naponta ezrével közel-keleti és észak-afrikai bevándorlókat. esetleg egyezzünk már meg abban az egyszerű dologban, hogy magyarországot építjük errefelé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 16:02:10

@stupidity:

Ez nem érv arra, hogy adjuk át egész gazdaságunkat kizsákmányolásra.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 16:03:11

@nu pagagyí: "Mészáros-Weisz Manfréd Lőrincet kihagytad a felsorolásból."

1. Rengeteg mindenkit kihagytam.
2. Azért nem valami szép dolog tőled, hogy Weisz Manfrédot (aki tremészetesen szintén világhírnevet szerzett, s nem strómanként) összetársítottad ezzel a...az élőlénnyel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 16:03:30

@nu pagagyí:

A nép autonóm, spontán önkifejeződése az alap. Ebből jön a választási eredmény is közvetve.

stupidity 2018.06.14. 16:06:26

@zord íjász: Ecsém, te a kötelező kűröket futod csak. Mátyásod pl. román származék. Ha nép egyszerű gyerekének képzeled magad a történelmi sodorba, nem hercegnek, grófnak, talán meglátod, mindenki beletörölte a sáros csizmáját a te szolga lelkedbe. Tanulmányozd már egy kicsit a magyar törit! S rémülten fogod látni, milyen sokáig tartott itt pl. a jobbágyság, vagy az, hogy azon nemesek, akikre olyan büszkén domborítasz fesztiválokon, NEM FIZETTEK ADÓT ÉVSZÁZADAKON ÁT! Tudod mi ez???

2018.06.14. 16:09:59

@stupidity:
azért, hogy lehessen magyar iskola ahhoz előbb ezeket kell kitermelni. azért, hogy zavarják el azokat, akik nem akarnak magyar iskolát magyarországon. mondván, hogy az a fasizmus.

stupidity 2018.06.14. 16:11:36

@maxval balcán bircaman: Hogyan tudnék bármi hasznot hajtani, ha nem zsákmányolok ki vagy valakit (magam?), vagy valamit (természet)? S ha nincs haszon(fölösleg), miből veszek kapát???? Vagy azt is gyártsam le én? Fizetésből könnyű ám okoskodni, de akkor már a piacon is vagyunk! Vagy nem?

stupidity 2018.06.14. 16:14:52

@444: A magyar iskola az milyen?? S ha megint csak M.o.-ban gondolkodunk, amikor nyilvánvalóan itt van a globalizáció, ami elnyel mindenkit, akkor be lehet zárkózni, mint Kuba, meg É-Korea! Nektek az tetszik?! Akkor el lehet oda vándorolni! Kifizetem az odautat!

stupidity 2018.06.14. 16:16:54

@maxval balcán bircaman: Most meg a mérték! Meg alap! Meg egyéb parasztvakításaid, öreg. És gondolkodj el ezen a parasztvakításon! Milyen szép is a magyar nyelv, ugye? Nem polgárvakítás...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 16:17:18

@stupidity: "Semmelweis-német, Teller, Neumann, Gábor D. - zsidó stb., de nem ez a baj: nem ők híresek, hanem amit kitaláltak."

Gondolom ez valami vicc volt. Akkor ezek szerint nem Armstrong híres, hanem a lábnyoma a holdon.

Ez a "zsidó" betét, ez hogy jött ide? Miért érezted úgy, hogy ezt be kell raknod? Miért nem azt emelted ki, hogy alacsonyak, ősz hajúak, szemüvegesek, vagy szerették a sült krumplit, majonézzel?

"Felmondtad a kötelező mantrát, de ha elmész kicsit pl. Afrikába, talán Bartókról se hallottak. Kínában meg már ő sem. Indiát meg se említsük. Most csak a népesebb világokat pendítettem."

Azt hiszem, azt valahogy ki fogom bírni, hogy Közép-Zuluban nem hallottak Bartókról, és hogy Mumbai/Bombay nyomornegyediben nem tudják kicsoda Teller. De abban viszont biztos vagyok, mert láttam ilyen fotókat ezret, hogy még a legvadabb vidékek üzleteiben is árulnak bűvös kockát, a Kodály módszer-világhírű, Biro-tollat(golyóstollat) mindenki használ és így is hívják konkrétan, a gyufa pedig alapeszköznek számít, és ahol létezik oktatás, civilizált értelemben, ott a feltaláló nevét is ismerik, de minimum ismerteteik vagy ismerhetik. Aki tanul.
Azért próbáljuk a világhírt a józan keretek között értelmezni, s ne a jégmezőkre vonatkoztatva. Mellesleg a kínaiak mindent tudnak, azt is tudják, amit nem, és amit egyáltalán nem tudnak, azt lemásolják vagy ellopják, így az ő esetükben az biztosan nem áll meg, hogy csak a találmányt ismerik. Láttam dokumentumfilmet arról, hogyan oktatnak a Kodály módszerrel Kínában egy zeneiskolában, és Teller neve valószínűleg még Észak-Koreában is alapfogalom.

2018.06.14. 16:19:37

@zord íjász:
ganz ábrahám értett a vasöntéshez. weiss manfréd nem értett hozzá. üzletet látott a háborúban.

2018.06.14. 16:21:57

@stupidity:
lénárd fülöp náci volt. van egy magyarországhoz köthető náci nobel díjas. ezért jöjjenek az idióta fasiszták? vannak magyarországhoz köthető zsidó nobel díjasok. válasszunk meg idióta "liberálisokat"? esetleg nem.

stupidity 2018.06.14. 16:23:07

@444: Bakker, te a hivatalos NER dumát bevetted?! Igaz persze, volt itt valaha Foxi-Maxi egyetem is, diplomát is adtak! Hát kb. ott is tart a nép, mint akkor: bevettek minden dumát. Aztán fölébredtek egyszer, s nem is semmit az szép papíros...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 16:25:07

@stupidity:

Elmondom. A vállalkozóság is egy munka, jár érte pénz. A gond az extraprofit. Ezt meg fogjuk lassan szüntetni.

Alapvetően az egész liberális kóceráj megy az emésztőgödörbe. Semmi szükság élősködő oligarchákra, globálkulákokra, s más gazemberekre.

stupidity 2018.06.14. 16:26:43

@444: Valszeg a szabadságról fingod nincs, úgyhogy elő se jövök a vallások vegzálásával, mert tudom, azzal sok tyúkszemre rálépnék. Legyen elég annyi: az én szememben az nem Férfi, aki térden csúszkál valaki előtt...

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 16:27:42

@stupidity: "Mátyásod pl. román származék. "
A saját nickedre reagáltál?

Mátyás király Magyarország királya volt.

Sorold már fel az összes magyar király/osztrák-magyar monarchia uralkodó/magyar miniszterelnök vérvonalát keresztül-kasul az Európai uralkodóktól átitatva. Tudtad, hogy még viking vérvonal is van a magyar királyok között? Kutass.

"Tanulmányozd már egy kicsit a magyar törit!"
Most hogy mondod, lehet, hogy kéne. Azt hiszem ki is dobom azt a kétezer történelmi tárgyú könyvet/újságot/magazint ami a polcaimon szorong, és soha többé nem olvasom a blog.hu történelmi blogjait se.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.06.14. 16:31:53

@stupidity: nem beszélve arról, hogy nagy részük elhagyta az országot

stupidity 2018.06.14. 16:32:56

@maxval balcán bircaman: A pénz említése már piac, turulul is. Az extraprofitot pedig épp olyanok nyúlják le, mint azok az oligarchák,kiknek nevében ömlik belőled a genny. Fertőzöl és ezt tudod is, ezért nyugodtan gondolhatom: gazember vagy. És ha megfoghatnálak, nyilvánosan vágnám le a kezed, tépném ki a nyelved.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 16:33:20

@444: ganz ábrahám értett a vasöntéshez. weiss manfréd nem értett hozzá. üzletet látott a háborúban.

Ganz Ábrahámot is kihagytam. Még százakat kihagytam. Tök mindegy, hogy Weisz Manfréd miért világhírű, vagy miért kapta a Párizsi világkiállítás díját. Mellesleg ugye konzervgyáros volt alapvetően, ...és jó üzletember. A németek is jó üzletemberek voltak. Ma is működnek azok a cégek, amelyek hírnevet szereztek a háborúkban. Hogy jött ez neked ide, és mire volt ez érv?

Neked valami olyan billentyűzeted van, amiben nem lehet nagybetűt írni?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 16:40:46

@HaFr: "nem beszélve arról, hogy nagy részük elhagyta az országot"

Ez most megint micsoda? Hogy jön ez ide? Aki elhagyta az országot, az már nem világhírű? Van valami nemzetközi szabály, ami kimondja, hogy aki elhagyja az országot, azt többé nem lehet magyarnak és/vagy világhírűnek hívni? A képzőművészet tele van olyan alkotókkal, akik más országokban lettek világhírűek. El Greco? Az összes ausztrál filmszínész az USA-ban csinált karriert. A focistákat úgy veszik a klubok, mint a rabszolgákat. Ronaldo már nem portugál, amiért a Madridban játszik? Mifaszvanmár? Kertész Imre sem magyar? De durva. És mivan Bem apóval? Ő meg már nem lengyel, mert eljött ide megfingatni a sógorokat?

stupidity 2018.06.14. 16:43:05

@zord íjász: Engem nem foglalkoztat már a vérvonal, egyszerű parasztgyerekként az érdekel, miért nem lesz soha itt olyan életszínvonal, mint innét 15 km-re? Miért szarták/ják le sorban ebben az országban az alávetetteket? Miért talál itt mindenféle húgyagyú hatalmasság janicsárokat ehhez az alávetéshez? Nem is kell ehhez 2-3 ezer könyv! Elég számomra, kimenni egy focimeccsre... Uff, megyek kaszáni, mer sok az eső idén.

2018.06.14. 16:43:51

@zord íjász:
weisz mandfréd egy háborúért lelkesedő az állammal összefonódó oligarcha volt. többek között azért lépett be a monarchia a háborúba, hogy weisz mandfréd töltényeivel lőjék a népet a balkánon. aztán az egy másik kérdés, hogy a kommunista zsidók elvették tőle a gyárát. lett belőle vörös csepel. egyik se vált be.

2018.06.14. 16:45:09

@stupidity:
inkább menjél romániába kasználni, te nyomorult.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.14. 16:58:43

@444: Nem egészen, illetve nem pontosan ennyire faék egyszerűségű a dolog, de ebbe most ne menjünk bele. A kérdés az: hogy jön ide, hogy Weisz Manfréd milyen okokból lett világhírű? Miért hoztad ezt fel? Világhírű és kész. Vannak sorozatgyilkosok, akik szintén világhírűek. Adolf Hitler és Sztálin is világhírű.

De távolodunk a tárgytól, a blogposzt témájától. Amit mondtam,megállja a helyét, ne kanyarítsuk el a vezérfonalat.

Tehát ennek a három embernek a történetét nem lehet egy kalap alá venni, és az első és a második esetben semmiképpen sem lehet összehasonlítani Orbán Viktor hatalomrakerülésével és tetteiket sem a Mester hatalmi gyakorlatával. Nem következik belőle tehát, hogy ez a magyar nép sorsa, és szinte törvényszerűen választ majd magának valami autokratát 10-15-20-40 év múlva. Nincs szakaszosan ismétlődő autokrácia-ritmus. Most talán nem vidám (ezzel a megállapítással sem ért mindenki egyet, még véletlenül sem, és még én sem osztom a rezsim minden tettét/vonatkozását tekintve) , de majd lesz jobb is. Remélem.

városi fiú 2018.06.14. 17:28:42

@zord íjász: Amikor egy ország elér egy eredményt, akkor az onnan látszik, hogy hasznosítja. Mondjuk odasereglenek a világ tudósai, hogy egy szilíciumvölgyben megtanulják és továbbgondolják, kapnak tőkét, elkezdik a kisérleteket, a gyártást, a piacra dobást.
Ezzel szemben, ha elmennek a nagyjai egy országnak, abból az látszik, hogy az ország legfeljebb szaporodásra alkalmas, fejlődésre nem.
És ha erre még büszke is, akkor az nagyon nagy gáz.

2018.06.14. 17:30:05

@zord íjász:
na jó, akkor vegyük át a nyilvánvalót. úgy látszik, hogy ezt nem érted. orbán viktort azért választják meg, hogy pesten a liberális demokratának mondott istentelen nem-keresztény "baloldali", nem-nemzeti "liberális", államellenes csoportosulást politikai értelemben szétverje. nem "a" zsidókat, hanem egy pénzhatalmi csoportosulást. úgy van lefordítva, hogy soros györgy. a soros alapítványhoz kötődő társaság. nem "a" zsidók. köves slomó és bajer zsolt egy oldalon állnak. ami egy elég érdekes párosítás. ennél érdekesebb csak heller ágnes és sneider tamás "románca". de ez egy etnikai konfliktus alapvetően. addig nincs mód a normális közéletre. amíg egy brutális magyargyűlölő társaság lakik budapesten.

városi fiú 2018.06.14. 17:35:06

@HaFr: Mint a blog gazdáját kérdezem önt, hogy tényleg fontos, hogy ez a szöveg minden nap megjelenjen ezeken a felületeken ? …: @444:

JorEl 2018.06.14. 17:49:36

Orbánt és a fideszt simán le tudta volna győzni az idei választásokon az ellenzék, mindösszesen csak annyit kellett volna tenniük, hogy ne habzószájú hataloméhes értelmifogyatékosokat állítsanak jelölteknek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.06.14. 18:13:04

@városi fiú: hát, ha az jelenne meg csak, amit én gondolok, akkor nem lenne kommentelés...:) 444 még belefér, át kell ugrani, nem kell elolvasni, ha valaki nem akarja

2018.06.14. 18:30:54

@városi fiú:
a nácik abban hittek, hogy a népek a keveredéssel alacsonyabb rendűvé válnak. de nem. az se igaz, hogy ezzel a népek felsőbb rendűvé válnak.

tegyük fel, hogy van egy fehér és egy fekete szülő. a gyerek mulatt. alsóbbrendűvé válik, mint az az anyja és apja? nem. felsőbbrendűvé válik, mint az apja és anyja csak azért, mert ő kevert? nem.

kunzoo 2018.06.14. 18:41:17

@stupidity:
Igaz amit írsz de tegyük hozzá azt is hogy a Szovjetunió Bulgáriát is megszállta pedig ők nem üzentek hadat neki.

2018.06.14. 18:52:10

Ennél már csak az lenne rosszabb, ha egy LMP és/vagy MSZP és/vagy Momentum és/vagy DK éra lenne. Na az már tényleg a legalja lenne.

nu pagagyí 2018.06.14. 18:54:15

@maxval balcán bircaman: A nép kérne, de nem kap. Ki a fenének kell, hogy néhány oligarcha tarolja le az országot? Mire jó a népnek a szabadságjogok elvétele? Semmire. Persze, ha rettegésben tartják akkor bólogat, különben baja lesz. Utóbbit téveszted össze a népakarattal, pont úgy, ahogy az állampárt a 49%-ot a 100-al. A különbség közted és a hatalmon levő bűnözők közt csak annyi, hogy te szimplán ostoba vagy, ők viszont pontosan tudják mit hazudnak és miért.

nu pagagyí 2018.06.14. 18:55:40

@valaki nagyon más: Miért is? Nem fosztogathatnád tovább a közvagyont?

nu pagagyí 2018.06.14. 19:07:07

@A pofád befogod büdös lipsi miénk a kétharmad !!!: Nem mondamám az ország kirablásának, hogy létrehoztak egy komoly ipart, felépítettek vagy egymillió lakást és amúgy működött az ország. A késő-Kádár rendszer egyébként egész élhető volt, amit csak most értékel az ember, amikor szembesül ezzel a népellenes, kényelmetlen országgal, amivé haverjaid és elvtársaid züllesztették.

Orbán veje 2018.06.14. 19:07:19

@A pofád befogod büdös lipsi miénk a kétharmad !!!:

JÓl mondod haver! Matolcsyiék is azért tartják magasan a kamatokat hogy ne adósódjon el a nép. Mertha alacsony a kamat mint a devizásoknak volt akkor mindenki csak eladósodik és láttuk mi lesz belőle. De ezt a libsiknek magyárazhatod mert úgy se értik.

nu pagagyí 2018.06.14. 19:12:49

@444: Az úgynevezett "magyargyűlölők" valószínűleg csak a te fajtádat gyűlölik, aki tehetség és hozzáértés hiányában hatalmi eszközökkel akar versenybe szállni. Stílusod és mondanivalód az egykori nyilas újságokéra hajaz, és igen, pontosan arra gondolsz, amit cáfolnál.

nu pagagyí 2018.06.14. 19:16:31

@Orbán veje: Hadd döntse már el a polgár, hogy eladósodik-e, vagy nem. Nem kell megvédeni senkit. Matolcsy inkább azzal foglalkozzon, hogy ne Európa legszarabb valutája legyen a forint, mert ezzel a mi munkákat értékeli le, a hasznot átengedve az olcsó forint miatt idejövő külföldieknek. Az ő esetében is világosan látszik, hogy más duma és más a valóság.

nu pagagyí 2018.06.14. 19:25:34

@maxval balcán bircaman: Extraprofit. De szép fogalom. Felteszem Mészáros Lőrincre gondolhattál, de őt nem lehet megszüntetni, mert ő a rendszer lényege, egy folyószámla, amelyen a NER vezetői és járadékosai kiutalják egymásnak a befizetett adónkat (költségvetés), nehogy valami hasznosra kelljen költeni.

2018.06.14. 19:50:49

@A pofád befogod büdös lipsi miénk a kétharmad !!!:
a kádár rendszer gdp arányosan 60%-ig volt eladósodva. most meg 80%-ig van úgy, hogy eladták a közvagyont. a nyugdíjpénztárt lenyúlták a csókosaid. erről ennyit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.14. 19:51:36

@nu pagagyí:

Mészáros szerepe pozitív, megtartja az egyébként kisíbolásra kerülendő tőke egy részét belföldön.

2018.06.14. 19:55:49

@JorEl:
tartok tőle, hogy ez esetben a fidesz is igyekezett volna nívósabb jelölteket állítani. jelenleg egyetlen cél van. a soros alapítvány politikai szétverése. ehhez mégis kit kellene megválasztani? az egyik oldalról bangónét, német sziszit a másikról. a kérdés, hogy mi lesz utána?

FrVili 2018.06.14. 20:12:03

na végre az oktatás is magyar kézbe kerül: jöhet az MTA.
Holnap ülésezik az MTA, mert 25 millárdnak és autonómiának pápá.
Nem tom Lovász Lemma magyar é -e, mert világhírű, a Fazekasban (az egy gimi, nem tom magyar -e )külön fala volt hogy elférjenek a megnyert matekversenyek. Szóval most rinyálnak, pedig Lovász, amerikai állampolgár is, tehát nem magyar. Palkovics igaz magyar kultúrált közlekedésgépész, akit most rángattak elő a Knorr Bremse seggéből, ami nem magyar (az ABS fékrendszer az ő találmányuk, ezért az sem magyar, én ki is kapcsolom az autóban, inkább taposom a féket, mert a lábamban van az ABS), meg nem is volt sok hozzáadott érték a résziről, tehát magyar. Na most kapszkodjatok ne magyarok ti vagytok a sorosok. 2085 és eljön a mi időnk:www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/AdyProza-ady-prozaja-1/6-kotet-4875/cikkek-tanulmanyok-1905-januar-szeptember-4876/76-a-nemesi-elonev-es-a-nagy-betu-4C0C/

Janossz 2018.06.14. 20:23:28

@városi fiú:
" addig nincs mód a normális közéletre. amíg egy brutális magyargyűlölő társaság lakik budapesten. "

Btk. 332. §-a szerint:
„ Aki nagy nyilvánosság előtt

a) a magyar nemzet ellen,

b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, illetve annak tagja ellen, vagy

c) a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen - különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel - erőszakra vagy gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kizárásról nem szól a Btk...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.14. 20:28:34

@444:

"jelenleg egyetlen cél van. a soros alapítvány politikai szétverése. [...] a kérdés, hogy mi lesz utána?"

A helyes kérdés az, hogy lesz-e valaha is utána? Már háromszor választották meg a nemzeti kormányt; már több, mint nyolc éve folyik a Soros-alapítvány politikai szétverése. Meg Brüsszel megállítása. Meg az ENSz megreformálása a magyar érdekek érvényesítéséhez. Mindig akad ellenség: a magyarok permanens háborúskodásban vannak Orbán Viktor vezetése alatt, bármiféle konszolidáció reménye egyre távolabbra tolódik.

2018.06.14. 20:43:06

@FrVili:
az mta egy nemzeti közintézmény. az elnöki poszt egy politikai tisztség. ezt nem ártana tisztázni.

na most lovász lászlónek ebben a pozícióban a ceu vita kapcsánt azt illett volna mondania (abból, hogy lovász lászló jelenleg egy nemzeti közintézmény élén álló politikus), hogy a helyes az, hogy magyar poszgraduális képzés amerikai magánérdekeknek ne rendelődjön alá. csak ezek után a new york times és a washington post véleménycikkében egy "libsi" firkász megírta volna, hogy lovász lászló fasiszta. ő ettől megrettent és azt mondta, hogy i stand with ceu. erre megírta egy "náci" firkász, hogy amerikai. az mta élén amerikai magánérdekeket képvisel. na de tényleg azt képviseli. azért, mert az amerikai karrierjét is építi. és ez problémás.

FrVili 2018.06.14. 20:59:19

a magyarok sikert sikerre halmoznak a gazdaságban is lásd a világhírű magyar autóipart pl. Audi,ahol a 100% magyar cégek igenis érvényesülnek pl az örző-védő és étkeztetés szolgáltatás területén Győrben mindenkit kiszorítottak, és országosan is 16 olyan cég van ahol 100% hozzáadott értékű exportképes műszaki magyar termékeket állítanak elő. Itt van pl. egy komplex higtech termék a Hajdú bojler vagy az már olasz? Arról nem is beszélve, hogy ami igazán fontos nemzeti értékünk és pénzt nem kímélve végtelen erőforrásokkal rendelkezik az végre hatalmas sikereket tudhat magának -gondolok itt a magyar focira. Milyen sikerek várhatnak mág ránk kormányunk számára kevésbé fontos dolgokban?

2018.06.14. 21:00:13

@Janossz:
hadd tegyen világossá. (túl azon, hogy ha megfigyeled, akkor mindkét oldal sztereotip kijelentéseit felsorolom) senkinek a haja szála meg ne görbüljön. a lakosság egyes csoportja például a kormánypárt szavazói elleni gyűlöletkeltés is legyen ugyanúgy tilos. például valaki azt mondja, hogy a "kopaszok". volt egy idő, amikor "toleránsék" "kopaszoztak".

2018.06.14. 21:05:50

@FrVili:
a lakosság egyes csoportjai, például a magyar focisták ellen ne uszítsál gyűlöletre.

Janossz 2018.06.14. 21:10:08

@444: Hadd tegyem világossá, hogy az alábbi mondatod gyűlöletkeltés (mintha nem tudnád):
" addig nincs mód a normális közéletre. amíg egy brutális magyargyűlölő társaság lakik budapesten. "

Amolyan sunyi náci gyűlöletkeltés, úgy mint: Ezek a csúnya pesti népek gyűlölik a magyarokat, és én, mint MAGYAR megtámadtatván segítségre szorulok, állj mellém.
Ócska manipuláció.

Mi bajod van a kopaszokkal? Ők a te táborodhoz tartoznak, nem? NVI-ben szerepeltek. Csak nem pestiek azok is?

2018.06.14. 21:16:34

@Janossz:
ezek túláltalánosítások, amiket könnyű félre érteni. az a magyar, akinek fáj trianon. neked nem fáj.

Janossz 2018.06.14. 21:22:52

@444: Nekem is fáj, de elviselem, volt idő feldolgozni, nekem is, a magyarságnak is, jócskán.
Neked viszont a hülyeség kellene, hogy fájjon, sajnos az nem jár efféle tünetekkel, pedig ordítanál rendesen.

2018.06.14. 21:24:16

@Janossz:
vonatkoztassunk el. tegyük fel, hogy van egy főváros. nem budapest. és abban lakik egy népcsoport. nem "liberálisok", hanem filozófusok, szociológusok, újságírók, jogvédők egy politikai csoportja, akik nem a hazaszeretetükről híresek. deklarálják, hogy ők nem részei a nemzetnek. ne legyenek részei. ezek után azt mondják, hogy ez kirekesztés. a fasizmus. hogyan kellene őket bírálni. mit kellene mondani?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.06.14. 21:31:52

@zord íjász: leírtam, miben gondolom, hogy közük van egymáshoz és miért választunk ki visszatérően hasonlóan autoriter vezetőket

2018.06.14. 21:35:19

@Janossz:
na most mondd fordítsuk át az ellenoldali retorikára. a zsidóknak is volt idejük feldolgozni a történelmi sérelmeiket jócskán. csak a hülyeség kellene, hogy nekik fájjon. csak sajnos az nem jár efféle tünetekkel. pedig ordítanának rendesen.

na most úgy tűnik, hogy el kell magyarázni, hogy ez rossz, helytelen gondolkodás. mindkét oldalról ugyanazok a szövegek mennek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.14. 22:07:42

@444:

"filozófusok, szociológusok, újságírók, jogvédők egy politikai csoportja, akik nem a hazaszeretetükről híresek. deklarálják, hogy ők nem részei a nemzetnek. ne legyenek részei. ezek után azt mondják, hogy ez kirekesztés."

Attól függ, hogy a kirekesztés milyen formát ölt. Ha a "nemzet" tagjai _bojkottálják_ őket pl. úgy, hogy nem vásárolnak tőlük semmit, az rendben van. De ha _blokádolják_ őket pl. úgy, hogy a "nemzeti" kormányzat törvényileg megtiltja nekik azt, hogy _bárkinek_ eladjanak bármit (ti. azoknak sem adhatnak el, akik önszántukból vásárolnának tőlük), az már nincs rendben.

Ha a népfőiskolások azt hirdetik, hogy ne vásároljon senki marokkói pirospaprikát azokban az üzletekben, ahol olyat árulnak, az megengedhető kirekesztés; ha a népfőiskolások azt hirdetik, hogy a "nemzeti" kormányzat tiltsa be a marokkói pirospaprika árusítását (importját), az nem megengedhető kirekesztés (különösen akkor nem, ha a népfőiskolások azért is lobbiznak, hogy azoktól, akiket marokkói pirospaprika árusításán kapnak, vonják meg a bármilyen termék árusításának jogát).

FrVili 2018.06.14. 22:45:55

@444: Az MTA elnöki posztja "politikai tisztség" is. Apró, de fontos szócska: is. A nyelv iránt oly érzékeny embernek illene ilyenekre odafigyelnie. A jelzőket és egyenlőségjeleket vulgárisan kitenni minden olyan alany elé és közé, amelyek a hiperbolikus gondolkodás ordinátáján vagy abszcisszáján helyeznek el, hibás függvénnyel hibás következtetésekhez vezetnek: Valami közpénzből közérdeket szolgálva is lehet autonóm politikától függő és felette álló nemzeti és mégis azon messze túlmutató magasabb rendű. Ezt meg kell érteni. Nem könnyű, ahogy Szekfű írta a magyar lelki alkat bizonyos fogalmakat, ha használ is képtelen megérteni pl.valami csak hosszú távon rentábilis (a hosszú távú időre szavunk sincs, úgy mint görögül a kronosz és kairosz). Ennek kultúrális gátjai, okai vannak.@444 minden szava kincs, hiszen ennek kiváló példáját szolgáltatja öntudatlan vagy épphogy trollként erre rájátszva.De jó példa erre a jogalkotók is, akik mint a rossztanuló visszaadják bebiflázott szöveget, mert elvárják tőle, pedig ő maga se érti mit is jelent, de jár érte az ötös.A gyakorlat ja az más tészta. Hát tisztázzuk:
Az Alaptörvény X. cikk:
(1) Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá - a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében - a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát.

(2) Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

(3) * Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza. Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodási rendjét törvény keretei között a Kormány határozza meg, gazdálkodásukat a Kormány felügyeli.

2018.06.14. 23:01:38

@neoteny:
arról van szó, hogy ezt a csoportot "kirekesztik". ez azt jelenti, hogy nem választják be őket olyan politikai pozíciókba, amiből az egyik brancs kizárná a másikat, vagy a másik az egyiket. ez megy legalább a rendszerváltás óta.

2018.06.14. 23:15:16

@FrVili:
na, de amikor az ellentábor azt mondja, hogy orbán viktor megtámadta a tudományosságot, akkor az ugyanolyan komolytalan, mint ezek a kommentek. valaki attól retteg, hogy orbán viktor véget vet a matematikának. orbán viktor kifizetési helyeket szüntet meg, illetve csoportosít át politikai céllal. de ezt megteheti, mert így van a rendszer felépítve. jelzem ezt a rendszert nem ő találta ki. ez ilyen.

2018.06.14. 23:16:05

@FrVili:
jelzem van szavunk arra, ami távolról nézve jön. az a jövő. és ami rövid távon megy. az a menő.

laci_52 2018.06.14. 23:17:01

Ilyen demagóg cikket régen olvastam! Hogy lehet összemosni Horthy, Kádár és Orbán rendszerét? Alapvető különbségek vannak köztük!

Horthy a megcsonkított, de mégiscsak függetlenné vált országot rendbetetteés rendszere bizonyos korlátok közt ugyan, de valamelyest demokratikus volt. Voltak például rendszeresen választások.

Kádár viszont orosz tankokon érkezett Budapestre, igazi hazaáruló volt, diktatórikus rendszert épített ki, amelyben a választások formálisak voltak.

Orbán renndszere igazi demokrácia. Aki szerint nem az, nagyot fog nézni '22-ben, amikor a Fidesz csúfosan megbukik!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.14. 23:45:57

@444:

"arról van szó, hogy ezt a csoportot "kirekesztik". ez azt jelenti, hogy nem választják be őket [...] politikai pozíciókba"

És ezáltal válik lehetővé a tényleges kirekesztés, az államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) történő diszkrimináció. Ld. pl. a Nemzeti Dohányboltok esetét, ahol kirekesztettek mindenkit a dohánytermékek forgalmazásának piacáról, és azt a piacot felosztották a sikeresen pályázók között, így államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) létrehozva egy kartellt -- amelyet még csak megszüntetni sem képesek a kartelltagok, még ha akarnák is.

FrVili 2018.06.15. 00:26:24

@444: valóban, őt nem érdekli a tudomány, mert az az ő világán kívül van, érdektelen számára. A kutatásra költött pénz sem nagyon érdekli, csupán az éves GDP ezrede (100-200millárd). Az átfogó nemzetkép lenne a megoldás? Részben az, ami rövidtávon (kronosz) hatalomtechnikai kérdéssé redukálódik, mint minden, de ahogy említettem nem lesz hosszútáv, nem lesz konszolidáció eme honban, nem létezik kairosz, azaz minőségbeli ugrás a jövőben. A tudomány, a kutatás világa természeténél-ami legkevésbe sem politikai természetű- fogva öntörvényű, a szubszidiaritás és a kompetencia elvét követi. Itthon kevés pénzt felemésztő kicsi zárt közösségű szellemi elit alkotja, fejlettebb világokban ez a világ hatalmas hálózatot alkotva valódi olimposzi hatalommal bírva mozgatja a modern világot. Orbán egyrészt ezt az elitet nem tudta maga mellé állítani: a CEU-val azt hiszi nagy vadat lőtt ki, közben csak megmutatta a rezsim igazi természetét és az áltudományok támogatásával idelógiai és szellemi hátterének pőre színvonalát, ezzel kínossá vált egy bizonyos IQ felett. qubit.hu/2018/05/17/nincs-olyan-tantargy-ma-magyarorszagon-amirol-azt-tudnam-mondani-hogy-jol-tanitjak
Az MTA oktatásra vonatkozó kritikája és az áltudományok elleni nyilvános kiállásá is csak felhívás a táncra, ami amúgy is elkerülhetetlen lett volna, ha behódolnak akkor is. Az MTA útjában állt az oktatás átalakításának, ami ideológiai kérdés. Legszívesebben létrehozna egy újat, ahogy tette azt a Művészeti Akadémiával és mintegy új Széchenyiként felajánlaná az éves GDP-je nagyobb százalékát egy Új Nemzeti Magyar Akadémiának.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 00:39:33

@FrVili:

Mivel a tudomány művelőinek is szükségük van jövedelemre _és_ ennek a jövedelemnek egy (országonként változó mértékű) részét az államhatalom biztosítja, nem lehet "a tudomány, a kutatás világa [...] legkevésbé sem politikai természetű".

2018.06.15. 01:05:27

@neoteny:
vannak a világban állami- és magánegyetemek. lehet vitázni azon, hogy magánintézmények el vannak nyomva. mert az államok adót szednek. de az államok el vannak adósítva. és sokan gondolják azt, hogy ezáltal a közintézmények kerülnek hátrányos helyzetbe.

az egy politikai kérdés, hogy az állam milyen mértékű szerepet vállaljon a tudományos életben.

2018.06.15. 01:21:21

@FrVili:
mi akadályozza csóka endrét, hogy megnyerje a választást. ahhoz buta.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 01:23:44

@444:

"lehet vitázni azon, hogy magánintézmények el vannak nyomva."

Épp' hogy az állami egyetemek vannak "elnyomva": az ő finanszírozásuk függ az államhatalomtól.

"de az államok el vannak adósítva."

Helyesen: az államhatalom mindenkori birtokosai, a politikusok és a bürokraták adósítják el az adófizető polgárokat. (Orbán Viktor 4. nemzeti kormánya is tovább növeli az államadósságot: nem nullszaldós költségvetést hoztak, hanem 1.8%-os hiánycélt tűztek ki -- amit bizonyosan teljesíteni fognak. Még az sem kizárt, hogy túlteljesítik a tervet.)

10. When a government spends, its citizens eventually pay, either today or tomorrow, either through explicit taxes or implicit ones like inflation.

www.businessinsider.com/thomas-sargent-shortest-graduation-speech-2014-4

"az egy politikai kérdés, hogy az állam milyen mértékű szerepet vállaljon a tudományos életben."

Mivel minden az államhatalom szerepének mértékére vonatkozó kérdés politikai kérdés, az idézett állításod egy tautológia: nem hordoz semmi információt.

2018.06.15. 01:40:34

@FrVili:
(félre értés ne essék. nekem nincs problémám csóka endrével csak demonstrálom azt, hogy a köznép a fikázásra: MAGYARORSZÁGON MINDENT SZARUL TANÍTANAK. nagyjából ezt válaszolja. nyerjél választást te köcsög.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 01:44:14

@444:

"a köznép a fikázásra: MAGYARORSZÁGON MINDENT SZARUL TANÍTANAK. nagyjából ezt válaszolja. nyerjél választást te köcsög."

A köznép ezt válaszolja: a gyerekeik meg egy negyedszázad múlva ülnek majd a Fácánban és azon filozofálgatnak majd, hogy az okosok találják ki azt, hogy keveset kelljen dolgozniuk és dőljön a lé.

2018.06.15. 01:46:13

@neoteny:
ez a fedezet nélküli pénzköltésre igaz. azt a szabad tőkepiac is költi. attól szabad.

2018.06.15. 02:04:31

@neoteny:
van ez a csóka endre nevű fickó, aki abban hisz, hogy szar az állam. de őt az állam finanszírozta kezdve onnan, hogy a világra jött. na most erre mondhatja azt, hogy elmegy amerika. menjen. az a cél, hogy aki errefelé nem magyarországot akarja építeni az menjen a francba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 04:30:02

@444:

Ez az államhatalomra igaz; annak a központi bankja generálja a fedezetlen (fiat) pénzeket. Attól jegybank.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 04:39:10

@444:

"abban hisz, hogy szar az állam. de őt az állam finanszírozta kezdve onnan, hogy a világra jött."

Egy rabszolgát is a rabszolgatartója finanszírozta attól kezdve, hogy világra jött -- de ettől még nem kellett azt hinnie, hogy a rabszolgatartók jók.

"aki errefelé nem magyarországot akarja építeni az menjen a francba."

Ezt lehet kezdeni a Magyar Nemzeti Kereskedőház kebelén a zsíros állásaikban pöffeszkedő Orbán-familiárisokkal.

tudomvagynem 2018.06.15. 06:28:53

@444: " aki errefelé nem magyarországot akarja építeni az menjen a francba."
Ma nagyon sok embert elhajtasz a francba. Pedig pont hetedik esztendeje, hogy ezt mondtad

unionista 2011.06.14

Aki teheti, és nem mega el az országból, az hülye.

FrVili 2018.06.15. 08:25:07

@neoteny:
"ennek a jövedelemnek egy (országonként változó mértékű) részét az államhatalom biztosítja", de a tudomány tárgyát és értékrendjét nem a politika szolgáltatja, mert természete szerint a prímek eloszlása, a kvantorváltozók, a linóleum szélének jobbra v. balra pöndörödése érdekli, és ezeket a témákat tartja értékesnek vizsgálatra a saját módszertanával:
"Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak."

FrVili 2018.06.15. 08:28:12

@444: Szó szerint, különböző világok, nincs közös halmazuk, mindegyik a világának mérőszáma szerint a sajátjában sikeres. Kétségtelen. Csak az egyik kiszolgáltatott a másiknak. Fordítva ez nem igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 08:37:38

@FrVili:

"de a tudomány tárgyát és értékrendjét nem a politika szolgáltatja, mert természete szerint a prímek eloszlása, a kvantorváltozók, a linóleum szélének jobbra v. balra pöndörödése érdekli"

... vagy pedig például a globális klímaváltozás természete, amely igencsak nem politikamentes.

2018.06.15. 09:07:28

@tudomvagynem:
nincs ebben semmiféle ellentmondás. az egyik "libsi", a másik "náci" mezben való trollkodás.

van ez csóka endre nevű fickó, aki szerint a magyar oktatás úgy rossz, ahogy van. szerinte nincs olyan tárgy, amit jól tanítanának. na most például a matekot nem is nagyon lehet "jól" tanítani. egyetemistaként voltam házitanító. olyan gyerekekek magántanára, akik nem voltak buták, de valamiért bukásra álltak matekból. tördeltem a tábla csokit azért, hogy elmagyarázzam a törteket. és ezzel a racionalitást a csokival általában sikerült megértetni. az egy egésznek a közönséges felosztása. na most egy "balliberális" azt mondja, hogy az a racionalitás, hogy ne osszunk semmit se. vagy azért, mert legyen minden egyéni, vagy azért mert legyen minden közös. neki ez a "racionalitás".

na most amelyik ebből a körből teheti az menjen el az országból. mert ha nem megy el innen, akkor hülye. de úgy is mondhatnám ezt, hogy aki magyar és nem a "királyi" (nagy) magyarországot akarja építeni az most menjen a francba. ilyen egyszerű.

DrGehaeuse 2018.06.15. 09:19:08

A vonábbikból kivált Torockai-féle mozgalom állítólag "Mi Hazánk" néven bont zászlót.

@HaFr:

Névhasználati per esetleg?
Ez a blog már sok éve 1000 A Mi Hazánk néven fut, szerintem vannak jogaid.

2018.06.15. 10:19:38

@FrVili:
ha valaki kombinatorikával foglalkozik és gondolhatja azt, hogy orbán viktor politikai érdekek alapján folyamatosan kombinál. véges szóhalmazból kidobnak egy véletlennek tűnő jelsorozatot. "rezsicsökkentés". "soros terv". és ilyenekkel megnyerik maguknak a választókat és a választást. miért? és erre az a filoszemita válasz, hogy mert ez gyűlöletes. a rezsicsökkentés a prolik gazdagok iránti ellenszenvét keltette, a soros terv a pénzügyi spekulánsok elleni gyűlöletet. ez is egy megfejtés. csak ebben nincs matek. de lehet hozzá találni matekot. a filozófus higgyen abban, hogy orbán politikájában meg lehet találni a bölcsességet. na most erre persze lehet mondani, hogy köszike, de nem szeretnék ezekben hinni. azt is megértem. de ez esetben ez a csoportosulás álljon elő a magyarok által is szerethető politikai programmal, vagy menjen a francba.

2018.06.15. 10:36:58

@neoteny:
na de csóka endre vagy akárki aki a szabad piac híve elmehet akármelyik magánegyetemre ahová a "geci" orbán keze nem ér el. ha a soros féle ceu kénytelen lenne elmenni bécsbe, akkor az már a fasizmus? lehet mondani, hogy elüldözik a legjobb professzorokat és ezek után a magyar tudomány rosszabbul teljesít, mert magyar tudomány a ceu nélkül szart ér. aki ebben hisz az ne akarjon már része lenne a magyar tudományos közéletnek. mert azt gondolja, hogy aki soros féle társaságnak nem nyal be a meleg szarig az "fasiszta". menjenek a francba. az összes politikai rendszer átverés, elnyomatás. nem csak a magyar, a francia, a német, a brit, vagy az amerikai is. ezek az emberek egy utópiát kérnek számon a magyar társadalmon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 10:41:47

@444:

"na de csóka endre vagy akárki aki a szabad piac híve elmehet akármelyik magánegyetemre ahová a "geci" orbán keze nem ér el."

A "geci" Orbán keze mindenhová elér, különösen az alkotmányozó képviselői többség birtokában.

"az összes politikai rendszer átverés, elnyomatás."

Tudsz te ha akarsz: lesz még belőled anarcho-kapitalista egy szép napon.

2018.06.15. 10:59:20

@neoteny:
budapest-bécs távolság kevesebb, mint 250 kilométer. autóval vagy vonattal 2.5 óra. ha bécsben sokkal több joga lesz, akkor menjen bécsbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 11:41:26

@444:

"budapest-bécs távolság kevesebb, mint 250 kilométer. autóval vagy vonattal 2.5 óra."

Aminek költségei vannak, időben és pénzben is. Nem elég, hogy a "geci" Orbán adók és járulékok garmadáját szedi a polgártól, de még további költségekbe is verheti a polgárt azért, hogy a politikai hatalmát növelje?

Korábban azt írtad: "az állam adókért cserébe szolgáltat". Itt viszont azt állítod, hogy ha a polgár boldogtalan az adóiért cserébe kapott állami "szolgáltatással" -- jelen esetben a CEU állam által történő ellehetetlenítésével --, akkor a saját zsebéből finanszírozza az elérést olyasmihez, amit az államhatalom vont meg tőle politikai hatalmának érvényesítésével.

DrGehaeuse 2018.06.15. 12:50:04

@Hidvégi Mihály:

"No Fate!"
"Nincs végzet!"
- Sarah Connor

"No fate but what we make!"
"Nincs végzet, csak ha bevégzed!"
- John Connor (the young)

:)

2018.06.15. 12:59:12

@neoteny:
ne viccelj már. soros vagyona a "liberalizált" devizakereskedelemből fakad. újabban a szervezett emberkereskedelemből. azt engedjék meg az államok. ennek lesz egy hatalmas költsége. de ő majd beírja a nagy könyvbe, hogy európa tartozik. és ezek után a kettős könyvelés szabályai szerint ő követel. és abban hisz, hogy ezáltal jobbá teszik a világot. a lakosság döntő többsége azt gondolja, hogy ez a zsidók között is a kapitalista az aljanép karöltve a kommunistákkal. ők a "balliberálisok". soros az amerikai egyesült államokkal van összefonódva. soros semmit sem adott el a valós árupiacon. az ő pénze, pénzügyi termékei semmit sem érnének ha nem lennének államok. valakinek van egy ilyenje. a8e9b945f60d0d573d3523f20fcb058b. ki az, aki ezért csak úgy adna bármit is. azt valakinek, vagy valaminek ki kell kényszeríteni, hogy egy ilyenért bármit is adjanak. ezek az államok.

soros és az i stand with ceu csoportosulás célja az, hogy tudományos kutatásra a rengeteg fedezet nélküli dollárt használja. mert abból több és jobb eszköz vásárolható, stb. a magyarok többsége, az aktív korúak döntő többsége azt mondja, hogy ne ez a csoportosulás uralkodjon. ők nem a szerethető magyar tudományt, a magyar tudományos közéletet akarják megteremteni, hanem nem lehet tudni, hogy mit. a magyar iskola mindenben szar. de most ugye ennél többet is szabad mondani. lehet javaslatokat tenni arra, hogy a "geci" orbán hogyan alakítsa át az intézményrendszert. na most csóka endrének orbán nem szimpi és fekete győr andrásba szerelmes, akkor a lépjen be a momentumba. ungár péter biztos megtámogatná. ha hatalomra kerül, akkor azzal kezdi, hogy börtönbe zárja az anyját. abban hisz, hogy ha seggbe kúr egy szomáliait a keleti pályadvaron, akkor magasabb rendűvé válik, mint az apja. mert a rasszok keverednek. és ha létrejönne a világban egy egységes sárgás bőrszín, akkor új minőség. és ennek ellensége a barna eső. de ők ebben hisznek és a szabad piacra. keressenek a földkerekségen egy olyan helyet ahol szabad piac van. állítólag bécs sokkal szabadabb, akkor menjenek oda. lázár parancsnok szerint az egy koszos hely, mert idejönnek a muszlimok takarítani és összekoszolják az utcát. bezzeg hódmezővásárhely szépen ki van világítva. átment a pisiteszten.

nem lehet érteni, hogy ez most egy monthy python jelentsor, vagy micsoda. hanem van ez a kutyakomédia. és ennek úgy lehet véget vetni, hogy az egyik csoportosulás a magyar közéletből kiszorul. de bécsben sokkal több joga lesz állítólag. és ha amerikában még több, akkor irány amerika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 13:19:07

@444:

"soros vagyona a "liberalizált" devizakereskedelemből fakad."

Az hagyján: Matolcsy haszna is abból származik, amit aztán közpénz jellegének elvesztése után az alapítványaiba tolja, ahol a familiárisai pöffeszkednek a zsíros állásaikban.

"azt valakinek, vagy valaminek ki kell kényszeríteni, hogy egy ilyenért bármit is adjanak. ezek az államok."

Tudsz te ha akarsz: lesz még belőled anarcho-kapitalista egy szép napon.

"lázár parancsnok"

Lázár úrnak már nincs parancsnoki beosztása.

"és ennek úgy lehet véget vetni, hogy az egyik csoportosulás a magyar közéletből kiszorul."

Már háromszor választották meg a nemzeti kormányt; már több, mint nyolc éve folyik a Soros-alapítvány politikai szétverése. Meg Brüsszel megállítása. Meg az ENSz megreformálása a magyar érdekek érvényesítéséhez. Mindig akad ellenség: a magyarok permanens háborúskodásban vannak Orbán Viktor vezetése alatt, bármiféle konszolidáció reménye egyre távolabbra tolódik.

2018.06.15. 13:23:13

@neoteny:
szóval persze, hogy számít a pénz. errefelé a valószínűségszámítás kevés pénzhez jutott, mert a pénz osztásnál betűrendben mentek végig a tanszékeken. felmérték, hogy így nekik kisebb valószínűséggel jutnak pénzhez és ezért létrehozták az "alkalmazott matematika és valószínűségszámítás" tanszéket. ezzel mindjárt a sor elejére ugrottak matematikában. pontosabban nem a legelejére, mert az "algebra és számelmélet" tanszék elöl maradt. összekacsintottak. az "analízis tanszék" nem örült annyira. és ez nem teljesen tét nélküli, mert így esetleg valakik nem érnek valamilyen folyóiratot. az egy hamis beállítás, hogy 2010 óta szörnyűséges elnyomatás van. bezzeg gyurcsány ferenc és horn gyula a tudományt támogatták.

2018.06.15. 13:32:57

@neoteny:
a "független" jegybank nyeresége is nagyrészt onnan fakad, amiből soros vagyona. mindkettő beteszi egy alapítványba. csak soros a pártjait és a pártoló tagjait közvetlen finanszírozza. orbán ugyanezt közvetlenebb módon teszi. filozofikusan szembeállítják, hogy ez az állam és a tőkepiac.

soros egy filoszemita világállamot építene, aminek központja amerika és vezető ereje az amerikai demokrata párt. de az ngo-k vezetői ugyanúgy helytartók, ahogyan tarlós is egy helytartó budapesten. csak ő meg van választva. de le lehet váltani. megválasztják karácsony gergelyt. és végre a hajléktalanok szabadon kakálhatnak az aluljárókban. ungár péter miután bebörtönözte az anyját megveszi az andrássy utat. és övé lesz a hír tévé és ő nevezi ki a "független" közintézmények és médiaintézetek vezetőit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 13:35:49

@444:

"az egy hamis beállítás, hogy 2010 óta szörnyűséges elnyomatás van."

Nem baj, majd lesz 2018-tól szörnyűséges elnyomatás: Palkovics előveszi a kutyakorbácsot és dominátrixot játszik az akadémikusok között.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 13:38:38

@444:

"de az ngo-k vezetői ugyanúgy helytartók, ahogyan tarlós is egy helytartó budapesten."

Az NGO-k vezetői definíció szerint nem rendelkeznek kormányzati hatalommal.

Próbálkozz újra.

DrGehaeuse 2018.06.15. 14:54:35

@zord íjász: Itt szerintem arról van szó, hogy igazán híres az a része lett a tevékenységüknek amit (többnyire az USA-ban) külföldön vittek véghez.

Pl. Itt van a Bíró-féle golyóstoll. Végleges változatát már Argentínában dolgozta ki a feltaláló, de csak akkor lett belőle nagy szám amikor az angol királyi légierő számára megvették a szabadalmat.
Argentinában Bíró születésnapján ünneplik a Feltalálók Napját.

2018.06.15. 15:10:50

@neoteny:
"soros terv" az, hogy nincsenek államok (külügyi kormányzat és belügyi önkormányzatok) hanem vannak a "piacok" és azok felügyeletét látják el az ngo-k. köztársasági állameszményben az ellenőrző (állam) hatalom képviselői is választottak.

sanyi a kútfúró haverom azt mondja, hogy legyenek választott vásárbírák a "zsibin" (ez a használt cikk kereskedés elnevezése errefelé. a zsibogó, zsibvásár, mert az áru esetenként silány, az árusok zsiványok és nagy a zsivaj. és a vásár ne legyen teljesen szabad. legyenek vásárbírák. "természetes" gazdasági rend. de hogy az micsoda az a népcsoportok természetén múlik. és népcsoportok ezt természetes módon nem fogadják. az, hogy a piacon mi szabad és mi nem: vallási kérdés. és hosszú ideig ezt egy népcsoport diktálta. azért, mert egy másik népcsoport mindet meg akarta ölni. és ezért az elmúlt évszázadban feudális, fasiszta, kommunista és kapitalista állameszménnyel jött létre pénzügyi-katonai diktatúra. orbán államkapitalista. azzal a pénzügyi rendszerrel él vissza, amelyikkel az összes párt, soros györgy és az összes politikai közeli szereplő visszaél. tanulságos videó a fidesz fordulatának idejéből.
www.youtube.com/watch?v=8NS7JC4Ykis

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.15. 15:21:43

@DrGehaeuse: Semmelweis az, aki, Haidekker Sándor kerítése is fogalom, és nem kellett hozzá amerikáig menni. A Ganz gyár mozdonyai előtt az egész világ vasútszerelmesei imádkoznak, a tokaji aszú a borok királya és a királyok bora, Kodály pedig itthon is Kodály volt. A sor végtelen. Én értem amit mondasz, hiszen számolatlanul lehetne hozni példákat arra is, hogy mennyi értetlenségbe, elutasításba, ostoba bürokráciába és rövidlátásba ütköztek nagyjaink/feltalálóink/ tudósaink, de a sorban vannak királyaink, hőseink, hadvezéreink is, akik a maguk korában rettegett nevek vagy megkerülhetetlen európai tényezők voltak. Persze: voltak, akik külföldön is folytatott kutatómunkájuk révén lettek először híresek (Szent-Györgyi Albert) de ez semmit nem von le abból, amit mondtam...és ez a kommentelő "szolganép" kitételére vonatkozott. A magyar soha nem volt szolganép. Horthyt és Rákosit/Kádárt pedig nem választotta meg senki, semmiféle olyan módon, amely a maii fogalmaink szerint demokratikus szavazásként értelmezhető lenne, (nem is volt az) tehát Orbán Viktor szerepeltetése a sorban: téves párhuzam, és téves következtetés a magyar nép autokrácia visszahívására X időközönként. Ez soha nem volt így.

Vagy legfeljebb az utóbbi két alkalommal, de az már egy másik történet lenne. :-)

2018.06.15. 15:35:56

@DrGehaeuse:
bíró a származása miatt ment el, menekült el magyarországról. ennek a népcsoportnak egy része brute force kommunizmust hirdetett, másik része brute force kapitalizmust. mert ezzel akarták szétverni a monarchiát és magyar királyságot. mondván, hogy egy új világot építenek. ebből lett az első háború. a kapitalisták a háborúból kívántak meggazdagodni. a kommunisták polgárháborúval kívántak hatalomba jutni. aztán jött a második háború. és abban kitalálták a németek, hogy az összeset meg kell ölni. szerencsére ez nem valósult meg. de utána jött a hidegháború. és a közélet továbbra is ennek a társaságnak a hegemónia törekvéséről szólt. arról, hogy melyik börtönzi be a másikat. hazafiság hiányában így próbáltak meg hősökké válni. trianon és a holokauszt után jött a gulág. és a legújabb kényszer betelepítés. orbán az izraelitákkal egyezett ki. és a másik csoportosulás mehet szabad piacra vagy ahová akar.

2018.06.15. 16:12:04

@zord íjász:
az egyik tábor a zsidókat sorolja. azt, hogy a zsidók kimentek amerikába. de ezt nem szabad így kimondani. pedig ki kellene. azt, hogy ez így nem megy. normális országot építeni azokkal, akikkel lehet. akik magyarországot akarják építeni. nem amerikát, finnországot. aki finn iskolát akar az menjen finnországba. amerikanizált egyetemet az menjen amerikába. errefelé esetleg legyen magyar iskola, magyar egyetem akármit is jelentsenek.

2018.06.15. 16:24:45

@neoteny:
tessék itt vannak végre a hazafiasság.
index.hu/sport/futball/2018/vb/2018/06/15/torveny_tiltana_a_valogatott_gyalazasat/
a magyar labdarúgókat se lehessen gyalázni. a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen - különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel - erőszakra vagy gyűlöletre uszítani ne lehessen. a lakosság egyes csoportjai a labdarúgók. a fogyatékos "kopaszokat" is bántják.
444.hu/tag/kopaszok
attól, hogy nincs hajuk még ők is emberek. EMBEREK.

2018.06.15. 16:30:22

@neoteny:
index.hu/tudomany/2018/06/15/az_mta_kiall_a_fuggetlensegeert_a_kormany_tervezetevel_szemben/
„Az MTA ragaszkodik a Magyarország Alaptörvénye „Szabadság és felelősség” fejezetének X. cikkében foglalt jogok érvényesüléséhez, azaz a tudományos kutatás szabadságához és az MTA köztestület és intézményei közfeladat-ellátás során szükséges működésbeli függetlenségének megtartásához

a szabadság lovász lászló szerint: a pártok szedjék el a pénzt az emberektől és adják ide nekünk. és hívjuk úgy, hogy szabadság. függetlenség.

DrGehaeuse 2018.06.15. 17:24:57

@HaFr: Jó lenne a blogmotorba egy olyan funkciós ikon hogy ignore comments of 444. :)

DrGehaeuse 2018.06.15. 17:39:33

@zord íjász: Engem nem kell győzködni, többször is sorba álltam amikor a hazafias érzelmeket osztották. Viszont a túlzott illúziókon alapuló és féligazságokra épülő nemzeti büszkeség nem jobb mint a giccs. Keressél rá miket vitatkoztam HaFr-el Habsburg kontra Kuruc kérdésekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 18:00:12

@444:

""soros terv" az, hogy nincsenek államok (külügyi kormányzat és belügyi önkormányzatok) hanem vannak a "piacok" és azok felügyeletét látják el az ngo-k."

Ez a

- kocsma borgőzös népfőiskolás népének
- összes magyar nagyvállalkozó ismerősödnek
- akadémikus ismerősödnek

a megfejtése?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 18:03:51

@444:

"a szabadság lovász lászló szerint"

Helyesen: az MTA elnökségének 100%-a szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 18:20:41

@444:

"attól, hogy nincs hajuk még ők is emberek. EMBEREK."

Jascsák a folyosó egyik beszögellésébe húzta Forgácsot:

– Forgács úr, volna egy eladó csapatom.

Forgács ki sem vette a szivart a szájából, legyintett:

– Tudja, hogy érdekel ez engem? Mint a betegség. Ki vesz ma egy csapatot? Még az Eusebión sem találnám meg a rezsimet.

– Én onnan hoztam őket, ahonnan Eusebio jött.

Forgács szeme felcsillant:

– Négerek?

– Nem, majmok.

Forgács kivette a szivart, és komoran Jascsák arcába nézett:

– Tizenöt évvel ezelőtt, mikor maga úgy le volt égve, hogy nem látott a córesztól, én öt deka vajat adtam magának teljesen ingyen, és ezt azzal akarja meghálálni, hogy most stenkerol engem?

– Esküszöm magának, Forgács úr, hogy élete legnagyobb üzletét csinálhatja meg.

– Futballozó majmokkal?

– Igen, ezekkel a majmokkal.

– Vakon vezessenek, a gyermekeim ne éljék meg a holnap reggelt, ha még egyszer az életben szóba állok magával.

Jascsák egy taxiba tuszkolta az ellenkező Forgácsot, és kivitte Rákoscsabára. Tanítványaival bemutatót rögtönzött a ház kertjében, az öreg játékosügynök az egyik ámulatból a másikba esett:

– Treff dá Kolera! A föld repedjen meg az anyám sírján, ha valaha láttam ilyet!

Szivarral kínálta meg a mesteredzőt, ami nála az elismerés legmagasabb fokát jelentette:

– Maga, Jascsák úr, ettől a perctől egy gemachter Mann, egy megcsinált ember nálam. Most már csak egy céget kell keresni, akinek eladhatjuk a csapatot. Összehozunk egy barátságos meccset, és kihívok majd néhány baldóvert.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.15. 19:34:01

@DrGehaeuse: "Viszont a túlzott illúziókon alapuló és féligazságokra épülő nemzeti büszkeség nem jobb mint a giccs."

Már rég nincsenek illuzióim. Én nem tartozom bele az általad említett klubba sem, mert könyveket tudnék írni elbaszott cselekedeteink soráról is. de mások már megírták. Az viszont kurva élet, hogy ha valaki minden alap nélkül ráncigálja a hazámat, vagy annak népét, akkor én a magam szerény eszközeivel megpróbálom útját állni ennek, vagy helyére tenni a tévedéseket. Van ennek az országnak egymillió baja, nem kell feleslegesen meghurcolni is. Amit írtam a kommentelőnek és a bloggernek az áll, az cáfolhatatlan és tartom. Szolganép nem voltunk soha, és Horthy Rákosi/Kádár , Orbán párhuzam téves, nem áll meg, mert nem is állhat meg...függetlenül attól, hogy a blogger elkeseredettségét jelen helyzet iránt, tökéletesen megértem és osztom.

2018.06.15. 21:20:12

@neoteny:
a zsidókeresztények azt hirdetik, hogy a keresztény zsidó papoknak istenadta joguk uralkodjanak a népek felett. azért, mert a zsidók a kiválasztott nép. ugyanezt hirdetik a zsidókeresztyének. a reformáció mondta azt, hogy menjetek a francba. a papság legyen választott. a közösség, a hitközség kiválasztja, hogy legyen jóska a lelkészi vezető, vagy a pista. vagy juliska néni. várszegi tábornok, jelenits professzor úgy képzelik, hogy nekik isten adta joguk van arra, hogy az összes többi népcsoport felett uralkodjanak. szedjék el a pénzt az a gójoktól. iszlámban a gyauroktól. ez egy népcsoport egy részének elgondolása a világról. sémi fiairól és követőiről van szó. a kiválasztottak.

na most ugyanezt gondolja sólyom laci bácsi a bíráskodásban. és mit ad isten sólyom laci bácsi is zsidó. van a láthatatlan alkotmány, amit a kiválasztottak látnak. de nem a nép választja ki őket. hanem majd ők saját maguknak. a zsidók egy része úgy képzeli, hogy ők majd bíráskodnak a népek felett. egy részüknek isten se kell. azt mondják, hogy azok a kurva keresztények azok ne lennének. az istenadta joguk bíráskodni a nép felett. nem az összes zsidó. de akik ezt mondják azok sajnos nagyobb részt zsidók. bírálhatatlanok.

a tudomány hogyan szerveződjön. jön laci bácsi. szedjék el a pénzt az emberektől. mert nekik isten adta joguk van arra, hogy mások felett uralkodjanak. létrehoznak egy nemzetközi ügynökséget. elszedik a pénzt. és így szervezik a tudományt. és laci bácsi is amerikai zsidó. a nélkülözhetetlenek. a magyar tudomány a zsidók nélkül szart se ér. hja és a pénzt a bankárcsaládok nyomják. privát módon számolatlanul.

ez egy népcsoport elgondolása a világról. nem a zsidóság egésze, hanem egy részének az elképzelése. el kell magyarázni, hogy nem gondolom, hogy a lovász laci bácsi ördögtől való. még csak nem is biztos, hogy sémita. de annak képzeli magát. isten adta joga uralkodni a többi népcsoport felett. megmondani, hogy a nyelvét hogyan használja. jön nádasdy professzor a nyelvész főzsidó. köhécsel egy kicsit. letolja a szemüvegét. tudálékosabbnak tűnjön. a következő van emberek.

stop soros. elemezzük. az egy dolog, hogy egy zsidó ember majd mi megmondjuk, hogy kit engedjél be a házadba. és ezért mennyi hitelt vegyél fel tőlünk. és aki ezt elutasítja az náci. ez egy dolog. de ellenük a kampányt is ugyanezek űzik. na de nyelvészetileg közelítsünk. stop soros.

star. vagy németül stern. ez egyáltalán nem hangzik az istar, isten. ez a kiindulás a start. napkeleti bölcselet. annak van egy nyelvezete. és ehhez összefügg a structure, strategy, steam, stream, storm, straight, strong, string, sting, series és a stop. stop soros. és ugye van a -ster utótag, képző. oxfordi nyelvészek megfejtik. ez olyasmit jelentett az ősiségben, vagy van valami dolog. szer. szérte, széjjel szerveződik, szerkesztik. de összefügg a szerzéssel, szerelemmel, a széllel. de még azzal is, hogy sor, sodor. utótagként szerű.

az oxfordi nyelvészek megfejtik, hogy ez nagyon sok nyelvvel rokon errefelé. egy kivétel van. a magyar. az sajnos nem. abból ezt nem lehet megmagyarázni. biztos azért mondják, mert nem tudnak magyarul. de tudnak. mert azt például tudják a stork szónak van magyar rokona. ez ugye a gólya. a gójok, vagy gyaurok nyelvén népiesen eszterág. az egy lábon álló gólyát nevezik így viccesen. az eszterű, eszterág egy ág, amit leszúrtak és arra mindenfélét akasztottak. az egy lábon álló gólya, a gólyaláb is ilyesmi. a gójok vagy a gyaurok szerint. és ezt esztergálják. a kisebb ágakat letörik. megfordítják. angolul turn. ezzel összefügg a truncate, trunk. és az a törzs vagy tönk. ágakat letörik. eszergál turn. de szlávul is sztrega. de hogy függnek össze. magyarul meg lehet fejteni. de jön nádasdy professzor, hogy ez belemagyarázás. az. a szláv, a germán közötti kapcsolathoz jó ha valaki érti magyar. de még az oxfordi nyelvésznek is jól jön. a finnel való rokonítást se kellene tagadni. "az" a magyar eredet. erről döntsenek a magyarok. és nádasdy professzor nem magyar.

nem arról van szó, hogy erre nem jött még rá senki. több millió ember beszél angolul és magyarul. a múltban is. jött a bach korszak. haynau. beültette az akadémiára ezeket a nyomorultakat. nekünk jogunk van elvenni azt a pénzt, amit nekünk jogunk van kinyomtatni. félre értés ne essék nem az a megoldás, hogy öljük meg mindet. a köznép körében az lett össztársadalmi válasz, hogy válasszunk meg egy tehetséges félzsidó, félcigány fiatalembert. cigánykodik. az ellenoldal meg veri a seggét, hogy kitört a fasizmus. és ebből a kutyakomédiából lesz a magyar közélet.

és mivel a németekkel ez a nép is megégette magát, mert hogy ugye nem ártana tisztázni, hogy a megszállás után kik is voltak azok a tisztek. nem a magyar parasztok, akiket köpködnek. a nyelvet nem taníthatják úgy, ahogyan a többség használja. nem kapcsolhatjuk össze nyugodtan a nyugattal. mert jönnek a "nyugatosok". spinóza házban összefognak sneiner képviselővel. fogjanak össze a szivárványosok a nácik. basszus.

2018.06.15. 21:23:52

@neoteny:
a probléma érthető ugye.

2018.06.15. 21:39:35

@neoteny:
a vallás dolgai nincsenek tisztázva. brutális háborúkat, polgárháborúkat gerjeszt. atombombákat dobáltak. kiváló emberek is vannak közöttük. nádasdy professzorral sincs semmi problémám. de az akadémikus bölcseletben még csak felvetni se szabad semmit se, ami egy népcsoport "felvilágosult" részének törzsi tudatával ellentétes. de ez nemcsak magyarországon probléma. a térségben magyarok próbálnak kiegyezni. csak a magyarok. azt kell mondani, hogy menjenek bécsbe. ausztria mindig is szerette őket. arról híresek. ennél jobban már csak berliniek. menjenek berlinbe. na jó. ugye érthető. és ugye a kereskedelmi média. ha a demokráciának a minimuma megmarad, akkor hosszasan fogják ezt elemezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 21:57:06

@444:

"nádasdy professzorral sincs semmi problémám."

"és nádasdy professzor nem magyar."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.15. 22:09:02

@444:

"jön laci bácsi. szedjék el a pénzt az emberektől."

A pénznek az emberektől elszedését nem Laci bácsi találta ki.

2018.06.15. 23:46:31

@neoteny:
ha valaki azt mondja, hogy a hétfő finnugor szó, akkor nem magyar. az egy magyar szó. rokona a görög hepta. ahogyan a péntek is magyar szó. magyar eredetű ha úgy tetszik. rokona a görög penta és a szláv piatok. de ettől még a péntek magyar szó. ahogyan a penta görög. olyat a magyarok nem általában nem mondanak, hogy a hét "pentadik" napján, olyat se, hogy "piatodik" napján. hanem azt, hogy pénteken. a görögök, a szlávok testvérnépek. a szittyák, a magyarok szomszédai. és ezek kulturálisan hatottak egymásra.

ha valaki azt mondja, hogy az ég szó az egy ősi finn szó. csak az ősfinnek azt mondták: sanke. üldögéltek. elhagyták a szó végét. és lett saa. időjárás. a magyarok mentek mendegéltek. és ők a szó elejét hagyták el. és ebből lett az ég. na most ha ezt egy monthy python jelenetben előadja a nyelvész főprofesszor, akkor vicces. értjük, hogy ez angol humor. de ezek az emberek ezt nemcsak hogy komoly arccal adják elő, mert az úgy még lehet vicces. és úgy egyébként nádasdy professzornak éppenséggel igaza is lehet. mert lehet, hogy az ősfinnek úgy mondták. de 100 magyarból 100 nem úgy gondolja, nem úgy érzi, nem így használja a nyelvet. nádasdy professzornak lehet, hogy igaza van, de nem magyar érzelmű.

2018.06.16. 00:05:48

@neoteny:
de ezek az emberek ezt nemcsak hogy komoly arccal adják elő, mert az úgy még lehet vicces. hanem kibasznak mindenkit, aki nem úgy érez, ahogyan ők éreznek. bocs. ez a mondat kimaradt. unom ezt magyarázni. ezek az emberek nem magyarok.

van egy nép a manysi. kevesebb, mint ezer manysi anyanyelvi beszélő van a népszámlálás szerint. négy nyelvjárást beszélnek. és 1930-as években hozták létre a manysi ábécét. manysik és honfoglaló magyarok találkozhattak az ókorban. és egyébként manysik és magyarok ősei élhettek együtt a jégkorban. ebből következően lehetnek hasonló szavaink. ami egy jó dolog. szeretjük a manysikat. nádasdy professzor azt állítja, hogy a magyarok és a manysik évezredeken át együtt éltek. csak épp nem, vagy alig keveredtek. mert hogy genetikai rokonság nincs. és egyébként a finnugor elmélettel semmi se stimmel. se a földrajz, se néprajz, se semmi. nádasdy professzor ezt hiszi. hiheti. csak a magyarok nem úgy érzik, ahogyan ő érez. nem magyar érzelmű. de ettől még az ősmagyarok és az ősfinnek lehet, hogy azt mondták: sanke. 100 magyarból 100 nem így gondolja. és erre az a válasz, hogy mert azok mind ostobák. szabályos hangmegfeleléseket. például az a szó, hogy saynas finnül azt jelenti: őn (ez egy hal fajta). és saa azt jelenti időjárás. és ugye ott a magyar ég. és finnül a syöda. eszik. van ennyi véletlen?

ebből a magyar tudományos akadémia szerint az következik, hogy az ősmagyarok és az ősfinnek is azt mondták sesse. csak aztán a finnek üldögéltek és inkább azt mondták: syöda. a magyarok mentek mendegéltek. és azt mondták: eszik. és aki azt gondolja, hogy ez egy baromság az barom. és aki mást gondol az idióta, kripli, fasiszta, kretén, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 00:29:19

@444:

"ha valaki azt mondja, hogy a hétfő finnugor szó, akkor nem magyar."

Akkor sem, ha fáj neki Trianon?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 00:38:48

@444:

"de ezek az emberek ezt nemcsak hogy komoly arccal adják elő, mert az úgy még lehet vicces. hanem kibasznak mindenkit, aki nem úgy érez, ahogyan ők éreznek."

Mert az államalkotó nép által alkotott állam őket bízta meg a magyar nyelv ápolásával. A népfőiskolás népi etimológusok győzzék meg az akadémikusokat, hogy azok válasszák be a népfőiskolás népi etimológusokat az akadémikusok közé.

2018.06.16. 01:27:46

@neoteny:
suoni in
syli öl
sula olvad
sappe epe
syksy ősz
syödä eszik
säyäs őn
sää ég
erre mondják, hogy "szabályos" "hangmegfelelések". s betűvel kezdődő finn szavak jelentése magyarul magánhangzóval kezdődik. ebből a sappe - epe hasonlít egymásra. de az valójában sappi.

tehát ha valaki előáll ezzel a nyelvészeti felismeréssel, akkor a józan ész szabályai szerint azt kellene mondani, hogy oké. hihet abban, hogy ezek ugyanazok a szavak. és egyébként persze lehet, hogy a finnek velük rokon népek és magyarok felmenői az őskorban egy nyelvet beszéltek és csak ezek. ezt gondolhatja. akár próbálkozhat azzal, hogy valamilyen régészeti tárgyi, nyelvi emlékkel előáll. lehet egy ilyen kapcsolat. persze szeretjük a finneket. de azt állítani, hogy a magyarok az ókorban évezredeken át a finnekkel rokon népekkel éltek együtt. és semmi egyéb nem lehet. mert ez a bizonyíték.

és ugye a magyar nyelvet nem lehet iskolában tanítani úgy, hogy a magyar szógyököket toldalékol. mert az ellentmond saussure professzor elméletének, illetve annak sajátos értelmezésének.

tehát mondjuk az angol bind (köt), bond (kötvény), band (németben is, kötés, pánt - b/p d/t zöngés/zöngétlen párok) szavak összefüggnek, de még a bend (hajlít, magyar rokona a pendít). a magyar egy pendítős, pengetős banda. nem szabad ezt gondolni. mert ez ellentmond a finnegán elméletnek. de ezt azért találták ki bécsben, hogy angolszász irányultságot gyengítsék. ez részben politika. és a mai napig az. és ez az elmélet az iskolai magyar és idegen nyelvtanítást is korlátozza. nádasdy professzor és társainak elképzeléseinek kellene alárendelni a magyar óvodai, iskolai nyelvoktatást. ha a demokrácia miniumfeltételei érvényesülnek,
őket kibasszák és talán utána lehet értelmesen beszélni. addig marad kutyakomédia. palkovics a "geci" orbán "pitbullja". ezzel szemben az elte alkotmányjogi tanszéke egy "nyitott", "sokszínű" és "toleráns" "közösség" büszke egyetemi polgárai és "elítélik" a "félelemkeltés" politikáját. a népítélet az, hogy az elte "toleránsai" menjenek a francba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 01:32:43

@444:

"tehát ha valaki előáll ezzel a nyelvészeti felismeréssel, akkor a józan ész szabályai szerint azt kellene mondani, hogy oké."

Ezt add el az államalkotó nép által alkotott állam által a magyar nyelv ápolásával megbízott akadémikusoknak. Győzd meg őket arról, hogy a népfőiskola népi etimológusait válasszák be az akadémikusok közé. Ha meg ez nem sikerül, akkor költözz el Minszkbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 02:36:49

@444:

"tehát mondjuk az angol bind (köt), bond (kötvény), band (németben is, kötés, pánt - b/p d/t zöngés/zöngétlen párok) szavak összefüggnek, de még a bend (hajlít, magyar rokona a pendít). a magyar egy pendítős, pengetős banda."

Az azeriek még inkább, és a nyelvük is jobban hasonlít az angolra:

www.youtube.com/watch?v=XKhbI2XUob4

2018.06.16. 09:28:47

@neoteny:
ez politika. az angolok azt mondják, hogy ők érintőleges kulturális kapcsolatot sem feltételeznek a hunokkal, magyarokkal. mert hogy ez a kultúrpolitikájuk. tehát nem arról van szó, hogy az oxfordi nyelvészek erre nem jöttek rá. nem volt senki angliában, aki tudott volna alapfokon magyarul. vagy nem volt pénz beszerezni egy magyar szótárt. és megfordítva. magyarországon ne lenne, aki ne ismerné az angol alapszókincset. nyilván nem erről van szó. hanem arról, hogy ez politikai kérdés.

az acs (óangol fejsze) és magyar ács éppenséggel lehet véletlen egyezés. főnévi igenévi jelentésátmeneteket nem vélelmezzük. és a tölgyfa (ami errefelé gyakori) az óangolban ácholt. az óangol áru: waru. a ward (óangol weard) az úgy hangzik, mint a véd. a warn az vész. warten várakozást jelent és várat. vár, vesz, ver, vád, véd. vex. veszekszik. vesz: weorþ (worth) megéri. ebből fel lehet építeni egy mesevilágot úgy, hogy a ókori kereskedelmi lerakatoknak van egy magyarul is érthető nyelvrétege, nyelvezete. wenian óangolul accustom. hozzászoktat. vegyen.

a népfőiskolán a magyarok azt mondják, hogy ők szeretnének ilyesmit. ők a "nyugatosok". béndek péterék az ellenoldal. ők ilyet nem szeretnének. akadémián ők vannak többségben. a gazdasági-politikai érdek az, hogy korlátozzák az olyan oligopóliumokat, mint a tesco. a tulajdonos cohenék érdeke lenne, hogy ezt a kulturális kapcsolatot erősítsék. de éppen cohenék mondják azt, hogy szó se lehet róla. az mta azt mondja, hogy ez egy baromság. a war, óangolban (werre, wyrre) vár, verekedés, vérre menő küzdelem, várakozás, az waru. az ókorban nem voltak ilyen kereskedelmi háborúk a javakért. nehogy már ezt így magyarázzuk. de a magyaroknak (legalábbis a népfőiskolának) joga van így magyarázni. a magyar tudományos akadémia mondhatja azt, hogy ez belemagyarázás. és lehet belemagyarázás? lehet, részben valószínűleg az is. ahogyan a legtöbb visszavetítés. mindenesetre ezek azt a teóriát erősítik, hogy az 5. században a kárpát medencében élő földművesek, háziiparosok magyarhoz hasonló nyelvet beszélhettek. óangolhoz, ószászhoz is hasonló nyelvet. ezt egy dolog cáfolja. az az állítás, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. persze az erődítmény perzsául is var. aveszta fedezék. ahová a vesztes visszavonul? egy mesevilág építhető fel. a magyar a napkeleti bölcselet nyelve. őseink várták a napfelkeltét a vártán. és erre lehet mondani, hogy megint ez a délibábos romantika. értsétek már meg, hogy ez a nyelv finn. a népfőiskola azt mondja, hogy az is egy lehetséges ősi kapcsolat. kő-kivi, jég-jegu. vér-veri. de a magyar magából a magyarból ered. ezt a nyelvet a magyar nyelvhasználók hozták létre sajátos módon. úgy, hogy a legtöbb környező nyelvre hasonlít egy kicsit, de olyan nagyon egyikre se. az akadémia válasza az, hogy ugyan már, délibábos mesevilág. nádasdy professzor és a "balfaszok". ez innentől kezdve politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 09:43:45

@444:

"a népfőiskolán a magyarok azt mondják, hogy ők szeretnének ilyesmit."

Ezt adják el az államalkotó nép által alkotott állam által a magyar nyelv ápolásával megbízott akadémikusoknak. Győzzék meg őket arról, hogy a népfőiskola népi etimológusait válasszák be az akadémikusok közé. Ha meg ez nem sikerül, akkor költözzenek el Minszkbe.

Janossz 2018.06.16. 10:46:49

@444: " ebből fel lehet építeni egy mesevilágot "
Megtettétek. Mi haszna?

2018.06.16. 11:39:31

@neoteny:
ez történik. ezért választják meg a "geci" orbánt. átrendezi a terepet palkovics "pitbull". ezek után esetleg akad olyan akadémikus nyelvész, aki azt mondja, hogy az is lehet, hogy a magyar nem eredetében finnegán. hanem egy ősi kapcsolat. de nem nyelv eredet. a magyar magából a magyarból ered. mert hogy ez egy kőkori földműves kultúra és lehet, hogy a napkeleti bölcseletből, vagy egy valamiféle ősműveltségből tényleg őriz valamit. nem olyan nagy butaság ez. az magyar és az óangol, ószász szókincs összevetésében jelentés, jelölése hasonlóság, egyezés alapján van egy vékony nyelvréteg, amiben időnként tényleg rendszerességet felmutató gyenge kapcsolatok fellelhetők. esetleg mégis van ebben valami. miért ne műveljük úgy a nyelvészetet, hogy az a nyelvhasználók döntő többsége számára tessék. és ugye a magyar nyelvhasználók fizetik az akadémikus nyelvészeket. ilyenformán szláv, török, görög, latin, német, de még angolszász kapcsolat is képezhető. ez arra is jó, hogy a külföldiek a magyar nyelv alapjait könnyebben elsajátításák.

debrecenben épül a nemzetközi bentlakásos iskola (international boarding school) az óvodától nemzetközi érettségiig. debreceni akadémiai bizottságban akad valaki, aki azt mondja, hogy ebben az országban azért vannak polgári hagyományok. de ugye ez egy kultúrharc, mert hogy "liberálisok" szerint na ne, ezt már azért mégse kellene. debrecen nyilván nem budapest ellen szeretne szerveződni. nem ellenséget akarunk keresni a fővárosban, akiket ütni lehet. hanem azokat, akikkel magyarországot együtt építhetjük. csak ez nem az együtt-szolidaritás-moma-liberálisok-momo. velük nem sikerült zöld ágra vergődni. az lmp egy része jöhet szóba. és azzal egyet lehet érteni, hogy a jobbikban kizárólag gyűlöletet keltő elemeket kizárjuk. és a jobboldalon mindenkinek egy kicsit kulturáltabban kellene viselkedni. vagy sokkal kulturáltabban. de most ennek nincs itt az ideje.

ez politika. bind, bond, build. ellentétpárt is könnyű találni: bont. épít, vagy rombol. de a bond (kötvény, államkötvény) rokona az (adó) pengő és a bolt. férfias penge az szétválaszt. nőies pendely összeköt. kapcsoljuk össze a penny szóval. óangolban penig, pening, ószászban pfennig. többes számban penies. ez pénz, pengetnek, fennek.

az egy politikai kérdés, hogy a magyart össze akarjuk ezt kapcsolni az angolszász kultúrával vagy nem akarjuk. az angolok azt mondják, hogy isten őrizzen. tehát nem arról van szó, hogy ők nem tudják, hogy a pence kiejtve ugyanaz a szó, mint a magyar money. hanem erre a szócsaládra azt mondják: "unknown origin". biztos nem lehet kapcsolata a magyarral. a file óangolban feol: "metal tool for abrading or smoothing". igenévként ez a "fen". persze lehet, hogy ez szász közvetítéssel került át. a késesek voltak a szászok. óangolban segc. amiből aztán lesz a sector, segment, section. a magyar szeg (vág) szó. megszegte a kenyeret. a végét megvágta. sweord a kard (a kard meghosszabbítása) az szúr, szurony. scythe a kasza, kaszabol. székelyek. szkíták. és ott a szablya. szláv kapcsolattal. a kard az perzsa. a török tőr. a hun-magyar maga a nemzetköziség. sajátos nemzetközösség. a nemzeti keresztségben a lovagi kultúra. lovas íjfeszítők akárcsak a britek. ha nem akarnak maguknak kapcsolatot, akkor nem lehet azt mondani, hogy már penig de. értsed már meg, hogy ezek között mégis esetleg lehet, hogy van valami összefüggés már az 5. században. de ezek csak feltevések. és a kizárólag a nyelvből ezt aligha lehet megfejteni. régészet, néprajz, művészettörténet, élettani nyomok (növények, állatok és emberek örökítőanyagának maradványai), számtan, mértan, számítógép programozás. a szótövekből és a toldalékolásból kiindulva számoljuk le a szavakat, betűket, esetleges hangváltásokat, hangátvetéseket. kísérleti régészet képzett kézművesekkel, népi iparművészekkel teremtsük újra ezt a világot. falusi idegenforgalom. és a városok nevezetességei is ide kötődnek. európai keresztény nemzetközösségi létforma. és ezzel az a probléma, hogy hagyományosan keresztény. el kell tagadni a sötét múltat. és ennek is meg vannak a hirdetői, követői. részben a hiten alapuló vallásvita ez valójában.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 11:47:51

@444:

"ez történik. ezért választják meg a "geci" orbánt."

Már háromszor választották meg a nemzeti kormányt; már több, mint nyolc éve folyik a Soros-alapítvány politikai szétverése. Meg Brüsszel megállítása. Meg az ENSz megreformálása a magyar érdekek érvényesítéséhez. Mindig akad ellenség: a magyarok permanens háborúskodásban vannak Orbán Viktor vezetése alatt, bármiféle konszolidáció reménye egyre távolabbra tolódik.

"ezek után esetleg akad olyan akadémikus nyelvész, aki azt mondja, hogy az is lehet, hogy a magyar nem eredetében finnegán."

De a probléma az, hogy az akadémikus nyelvészek kibasznak mindenkit, aki nem úgy érez, ahogyan ők éreznek.

2018.06.16. 12:24:52

@neoteny:
ezek a gyerekek téglási óvodások (téglás egy környékbeli kistelepülés).
www.naplo.hu/2018/06/mini-kresz-program-a-teglasi-ovodaban-fo.jpg
és azzal kerültek a helyi hírlap címlapjára, hogy harmadik helyezést értek el az országos ovis kresz versenyben. ugye nem egyénenként versenyeznek, hanem csapatban. a vetélkedő neve "pindur-pandur". ezeket a gyerekeket kollektivizálják, alattvalónak nevelik. és őket is.
www.naplo.hu/2018/06/a-debreceni-benedek-elek-altalanos-iskol.jpg
a népfőiskola ráadásul azt mondja, hogy korona alattvalóinak neveljék. tehát ne ez a szivárványos nemzetek felett állás. ez sem rossz persze. ez a lányos része. a a nemzetközösségi lét a férfias.

jön vekerdy professzor azzal, hogy azt már nem. a magyar iskola a szent korona alattvalójának kívánja nevelni a gyereket, ez valami borzalmas. de a hagyományosan a brit is ilyen. de a finn nem. és a magyarok finnegánok ugyebár. a finnek a svédeknek és az oroszoknak voltak alávetve. csak ügyesen kihasználták a cár elleni forradalmat. itt meg ugye a tanácsköztársaság puccsal igyekezett szétverni a magyar királyságot. vekerdy professzor a dicsőséges 133 szellemi örököse. és azzal szemben áll horthy. és ez az egész nemzeti keresztény bagázs, amitől csak egy lépés auschwitz-birkenau. éppenséggel vekerdy professzort is meg lehet érteni. de ha ő nem akarja, hogy a magyar iskolát egy kicsit is magyaros legyen, akkor nem magyar. a gyerekeit tanítsa meg finnül. ami a magyar tudományos akadémia szerint az ősmagyar tulajdonképpen. de ez egy kultúrharcban. és abban ez egy kiszorítósdi. melyik lesz a főáram. main óangul mægen. jelentése: "power, strength, force". mægensibb: "great love". és úgy mondták az óangolok: magasabb. na most mi van.

2018.06.16. 12:25:51

@neoteny:
ezért kell palkovics a "pitbull".

2018.06.16. 12:27:14

vagy ugye maga szebb, vagy maga szép. belemagyarázzuk? ez legalább is részben politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 12:32:43

@444:

Palkovics a támadókutya a pénz elosztásának felügyeletére támad, nem a finnugrista akadémikusokra. Palkovics a rezsim-familiárisok zsebébe akarja tolni az akadémiai pénzeket, hogy legyen még több zsíros állás amiben pöffeszkedhetnek a familiárisok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 12:38:08

@444:

"na most mi van."

Az van, hogy a népfőiskolások már háromszor leszavaztak az Orbán-rezsimre 2010 óta, de még nem sikerült meggyőzniük az akadémiai nyelvészeket, hogy azok beszavazzák maguk közé a népfőiskolás népi etimológusokat. Ezzel szemben vannak Nemzeti Dohányboltok, ami egy államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) létrehozott kartell, meg van Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., amiben pöffeszkednek az Orbán-familiárisok a zsíros állásaikban.

2018.06.16. 13:08:05

@Janossz:
ennek a folyamatnak nagyon az elején járunk. ez nem a kormány hivatalos kultúrpolitikája, hanem a népfőiskoláé. amit a fidesz azért nem támogatott, mert joggal féltek attól, hogy mindez a jobbik malmára hajtja a vizet. de azzal, hogy szétverték a jobbikot ez változhat. kézműves, háziiparos mezőgazdaság kistérségi, mezővárosi, "uradalmi" jelleg félautomta gépsorokkal. ezzel a gazdasági félszuverenitás érhető el. ennek a ellenlábasa a pesti "balliberális" társaság. nekik többségük van a fővárosban. ehhez a politikához őket kell kiszorítani. a szent lászló napok holnap kezdődnek nagyváradon. ezek a tavalyi rendezvény képei.
www.youtube.com/watch?v=gqfQnxgFFVs
szent lászló sírjától indul gyalogos és kerékpáros túra. hétfőn nagyboldogasszony vándorkiállítás bemutatója
2018.szentlaszlonapok.ro/wp-content/uploads/2018/06/jord-2.jpg
után avatják gróf rhédey lajos szobrát.
2018.szentlaszlonapok.ro/wp-content/uploads/2018/06/06-18-2-1-1030x656.jpg
beszédet mond lezsák gabriella régész, a magyar tudományos akadémia történettudományi intézetének kutatója. lehet, hogy feljebb emelkedik a tudományos ranglétrán.
www.youtube.com/watch?v=iwRrV4Gtnm8
ezt követi mátyás király váradon előadás.
2018.szentlaszlonapok.ro/wp-content/uploads/2018/05/megnyito.jpg
és aztán egész héten programok. erre 95%-ban szavaznak a partium magyarjai. budapesten 35%-ban. mert ott a többség nem érti, hogy ezek az ország hagyományai. és nem feltétlen valami szörnyűséges dolog ahogyan a pesten a nem-keresztény "baloldaliak" és a nem-nemzeti "liberálisok" beállítják.

2018.06.16. 13:10:10

@neoteny:
azért, mert a népfőiskola valójában a jobbikhoz kötődik. illetve ahhoz sem. párton kívüliek.
www.youtube.com/watch?v=7nk07QQC7vw

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 13:22:16

@444:

"a népfőiskola valójában a jobbikhoz kötődik. illetve ahhoz sem. párton kívüliek."

Akkor meg különösen nem várhatják azt a tehetséges félzsidó, félcigány fiatalembertől, hogy az oldalukra álljon, ha még a szavazatukat sem képes kicigánykodni belőlük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 13:25:56

@444:

"nem a kormány hivatalos kultúrpolitikája, hanem a népfőiskoláé. amit a fidesz azért nem támogatott, mert joggal féltek attól, hogy mindez a jobbik malmára hajtja a vizet."

"a népfőiskola valójában a jobbikhoz kötődik. illetve ahhoz sem. párton kívüliek."

Khonsu 2018.06.16. 13:40:36

Azt szoktam mondani, hogy az ország akkor lesz kint a bajból, amikor Hofi elveszíti aktualitását.

Janossz 2018.06.16. 13:58:08

@444: " erre 95%-ban szavaznak a partium magyarjai. budapesten 35%-ban. mert ott a többség nem érti, hogy ezek az ország hagyományai "

Nem emlékszem úgy, hogy a népfőiskoláról szavaztunk volna.
Amire te gondolsz, az a Fidesz. Az meg nem az ország hagyománya, illetve csak úgy, mint Horthy és Kádár.

"a népfőiskola valójában a jobbikhoz kötődik. illetve ahhoz sem. párton kívüliek."

Össze-vissza beszélsz.

2018.06.16. 14:23:12

@neoteny:
ez egy hosszabb folyamat. és a kérdéses nem is annyira a szakmai, hanem a politikai vetülete. lehet mondani, hogy mindez többpárti keretek között folyjon. ennek érdekében hajtogattam azt, hogy az ellenzéknek 17-ig kiegyezést kellene ajánlania. de jött a bevándorló válság. és a nemzeti radikalizmus erősödésével úgy gondoltam, hogy a komment csatornában magamra húzom a "náci" mezt. mert hogy nyilvánvaló volt, hogy ez az alantasabb, aljasabb alpáribb gondolkodás erősödik fel és nem a polgáribb. de az nyilvánvaló vált számomra (éppen a ti példáitokból), hogy szükség van egy ilyen valóban kissé kulturálatlan időszakra. egyszerűen nem megy máshogy. mi értelme van szidni nádasdy ádámot. egy kedves, idősebb úr. kiváló családból való. a papája nádasdy (szül. graff) kálmán rendező. a "liberálisok" ikonja. és ugye erre nagyjából az a válasz, hogy kellene szájba verni egy zsebkendővel "ezeket". mert hogy értelmesen szót érteni úgyse lehet.

és nem kevés dologról van szó. egy idegen nyelvi lícium gyakorló iskoláiban általános iskolájának felső tagozatán művelhetik úgy a magyar irodalmat, hogy hozzá kapcsolják az szláv, török, görög, a latin, német és az angol kultúrát. ősindoeurópai világképben és ehhez társulhat egy őseurázsiai. azért ne felejtsük el, hogy a kultúrának a közel, a közép és a távol keleten is lehet piaca. és persze az atlanti, transzatlanti világban is. az sincs kizárva ugyebár. éppen az angollal, óangollal való kapcsolatról bohóckodom meglehetős felszínességgel. és miért gondoljuk azt, hogy nádasdy professzor gonosz. lehet, hogy csak tájékozatlan. nem tűnt fel neki, hogy a ghost és a gonosz hasonlóak. ez egy szláv átvétel hivatalosan. csak ugye az a gond, hogy van olyan szó, hogy gond. összefüggnek a gonoszsággal. és egy szócsalád kapcsolódik hozzá. gondozástól a gondolkodásig. rokona a guess ugyebár. és a guest. a vendéglátás a gondoskodás. megint a főnévi és igenévi értelem között van egy jelentésátmenet. szógyökökból képződnek a szavak. gondnok. nézzük mit is ír erről a magyar tudományos akadémia: "Kiterjedt családjából is sejthető, hogy igen régi szavunk, de eredetéről semmit sem tudunk."

tehát ugye világos, ha a magyar nyelv eredetében nem finnegán, akkor nem arról van szó, hogy egy magyar művészeti iskolában be van zárva egy nyelvbe, amihez legközelebb az obi ugorok állnak. a francokat azok állnak a legközelebb. még velük is rokonítható a magyar. de van egy indeurópai, őseurázsiai műveltség vélt vagy valós kapcsolatokkal. de ebből felépíthető egy mesevilág. és mégis mi más lenne művelődés, a művészet célja. ha nem ez, akkor micsoda? persze úgy, hogy erről lehetőség szerint válasszuk le az objektivitást. de az a természettudomány. valami egy formális axiomatikus elméletben, egy modellben érvényes hasonlít a valósághoz. a finnugor eredetelmélet nélkül a magyar iskola végre új irányokat vehet. lehet persze ebben a kultúrharcban finomkodni, de a nép németh sziszit választja.

Janossz 2018.06.16. 14:43:09

@444: " úgy gondoltam, hogy a komment csatornában magamra húzom a "náci" mezt. mert hogy nyilvánvaló volt, hogy ez az alantasabb, aljasabb alpáribb gondolkodás erősödik fel és nem a polgáribb. "
Aztán úgy jártál, mint az egyszeri ember, akinek folyton lecsúszik a gatyája, neked a mezed szakad el időnként, és láss csodát:
A náci mez egy nácit takar! Még ilyet!!!:-))

2018.06.16. 14:44:35

@neoteny:
orbán a választói számára nem cél, hanem eszköz. nem lehet értelmes vitát tartani mondjuk a magyar nyelvről nádasdy ádámmal, de akármiről akárkivel, létezik-e olyan totális szabad piac, amit csaba professzor képzel. van-e felzárkózás teljesen nyitott gazdagaságban. egy leszakadó kistérség valójában milyen esélyekkel zárkózhat fel úgy, hogy totális versenynek van kitéve a pénzintézeti háttér nélkül. a községi takarékszövetkezeti rendszert felszámolták. az újonnan létrejött mezőbankot felvásárolta az ertse group (eredetileg erste sparkasse ugyebár). agrobankot csődbe vitték, a postabankot csődbe vitték. persze, hogy anélkül veszteséget termelnek a vidéki postahivatalok. azért, hogy a bankoknak még több nyereségük lehessen. mert az a cél. ezekről nem lehet értelmesen vitázni a nyilvánosságban.

a mta kulturális kérdésekben nem áll ki senkivel nyílt vitára. vagy mondjuk a ceu gazdasági, társadalmi kérdésekben. az alapállásuk az, hogy nekünk van igazunk és kész. hanem velük szemben szerveződik egy párt. orbán viktor se áll ki senkivel se vitázni. de a népesség többsége érti, vagy érteni véli, hogy politikai küzdelem ki, vagy mi ellen folyik. talán csak a kisnyugdíjasok nem értik. ők viszont a színpadra követelik gyurcsány ferencet. nekik is meg van a szerepük. és ez azért ilyen kacifántos. mert ezek hitviták valójában, nincs, vagy alig van mód értelmes párbeszédre.

2018.06.16. 14:45:54

@Janossz:
erről van szó. te ebben az egészben a "nácikat" érzékeled. jönnek és mindenkit belelőnek a gödörbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 15:04:16

@444:

"ez egy hosszabb folyamat."

Igen, annyira hosszabb, hogy nem is látszik az, hogy történne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 15:06:09

@444:

"orbán a választói számára nem cél, hanem eszköz."

Vagy pedig a választók eszközök a a tehetséges félzsidó, félcigány fiatalember számára, hogy a hatalomba cigánykodja magát.

Janossz 2018.06.16. 15:09:19

@444: Á, ezek kultúrnácik, nem lőnek. (még)
Csak maguk alá szedik az erőforrásokat, a többi meg boldoguljon, ahogy tud.
Ha beáll a sorba (alájuk) akár túlélhet is.

2018.06.16. 18:31:52

@neoteny:
az, hogy te nem látod nem azt jelenti, hogy nem látszik. ezért tudja a fidesz növelni a bázisát. a medián szerint a pártot választók között 59% őket támogatja. ezt követi a jobbik 16% támogatottsággal. 75%.

2018.06.16. 18:55:28

@neoteny:
ez a kis-magyarországi felmérés. a határmentén, a határon túl felvidéken, kárpátalján, erdélyben, a délvidéken ez politikát a magyarok több, mint 95%-a támogatja.

romsics ignác arról értekezik, hogy erdély örökre elveszett. de nincs elég pénzük arra, hogy a cikket kinyomtassák. holnap kezdődnek a szent lászló napok nagyváradon, és a jövő héten kulturális programok. 2018.szentlaszlonapok.ro/
ezekre van pénz. támogatja az otp, az opel, a bmw. egy cseh sörgyár. az emmi, a bethlen gábor alap, nemzeti kulturális alap, nagyvárad (román többségű!) önkormányzata.

2018.06.16. 19:42:32

@neoteny:
a nagyváradi szent lászló napok főszervezője:
-- nagyváradi szent lászló egyesület
társszervezők:
-- partitipacio alapítvány
-- magyar polgári egyesület
-- pro partium egyesület
-- nagyváradi ac labdarúgó egyesület
-- erdélyi magyar nemzeti tanács
-- borbarátok tanácsa
-- érmelléki gazdák egyesülete
-- nagyváradi kézművesház
-- maternet (magyar anyákért) egyesület
-- partiumi magyar művelődési céh
kiemelt intézményi partnerek
-- pro minoritate alapítvány
-- bodega egyesület
-- eco bihor egyesület
-- hagyományok háza
-- partiumi keresztény egyetem
-- pro patria egyesület
további támogatók
-- balassi magyar intézet bukarest
-- máltai szeretszolgálat románia
-- lorántffy zsuzsanna egyházi központ
-- erdélyi magyar néppárt
úgy tűnik, hogy "lovagrend" is van.
-- asociatia deus vult
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32392086_171060183610730_5419732231964852224_o.jpg?_nc_cat=0&oh=513d8a1ef19827e4e3e7ffe9899aabc0&oe=5BAF82E3
és még sokan mások. ők megszerzik a szavazatok 95%-át. vita azon van, hogyan osszák el azt a pénzt, amit elszednek a nem-nemzeti "liberálisoktól". ettől "illiberális" a demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 20:00:06

@444:

"az, hogy te nem látod nem azt jelenti, hogy nem látszik."

Te voltál az, aki azt állította, hogy " kibasznak mindenkit, aki nem úgy érez, ahogyan ők éreznek." Így hát nyugodtan a hajadra kenheted a hosszabb folyamatot.

2018.06.16. 20:17:47

@neoteny:
na de létrejönnek újabb és újabb egyesületek, alapítványok. és ők kapják a kormánytól a támogatást. a velük szembe fordulók intézmények részben elvesztik az önállóságukat.

Lovász László nem lát garanciát arra, hogy megőrizhetik az MTA és a tudományos élet függetlenségét

Palkovics – aki egyébként az MTA tagja is – a Hír TV kérdésere azt mondta: „Nem történik államosítás, nem lesz kevesebb pénze az akadémiának és kontrollálni sem akarja a kormány.” Arra a kérdésre, hogy ha nem akarja kontrollálni, akkor miért csoportosítja át a pénzt, azt mondta:

Azért, hogy koordinálja valamilyen módon a forrásokat, és hatékonyabban működjön a magyar kulturális kutatásnak a rendszere, de nézzék még meg a törvényt egyénként, abban látszik néhány módosítás.

2018.06.16. 20:31:25

@neoteny:
átcsoportosították az erőforrásokat. de nem hatalmi céllal, hanem a hatékonyság érdekében. ez nem az akadémia feletti kontroll, hanem koordinálás.

erre válasz egy petíció.
New attack of the Hungarian Government on academic autonomy
www.ipetitions.com/petition/tamadjak-a-tudomany-autonomiajat#.WyNyYBoP5nQ.facebook
na most szerinted a foci vébé idején mennyire érdekli a köznépet? a kocsmában az érdekes az, hogy messi kihagyta a tizenegyest.

pontosan értem, hogy ezek az emberek nem feltétlen akarnak rosszat magyarországnak.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/27788155_850736735096358_826542936960509596_o.jpg?_nc_cat=0&oh=1828d86c62e22492759bf11e1e19d0c4&oe=5BB52CC8
de nekik el kellene magyarázni, hogy a kocsma népe mégis miért támogassa az ő megélhetésüket. illetve egy politikai játszmát kellene megnyerniük. de ők az akadémia. állítólag ők ismerik legjobban a társadalmat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 21:32:50

@444:

"na de létrejönnek újabb és újabb egyesületek, alapítványok. és ők kapják a kormánytól a támogatást. a velük szembe fordulók intézmények részben elvesztik az önállóságukat."

No ha ez így van, akkor viszont nem igaz az, hogy "kibasznak mindenkit, aki nem úgy érez, ahogyan ők éreznek." Mindenképpen te vagy a seggarc.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 21:37:25

@444:

"de nekik el kellene magyarázni, hogy a kocsma népe mégis miért támogassa az ő megélhetésüket."

Azért, mert az államalkotó nép olyan államot alkotott, aminek a törvényhozása törvénybe iktatta azt, hogy az Akadémia közfinanszírozásban részesül. A kocsma népének ez a megfejtése is hibás.

2018.06.16. 22:01:43

@neoteny:
a közfinanszírozásnak is többféle módja van. eddig az mta független intézmény volt. kapott évi 40 milliárd forint "zsebpénzt". és ezek mellé gyűjthetett magántámogatókat, akik nyilván számon kérték, hogy a pénzüket mire költik az akadémikusok. de az évi 40 milliárd forint elköltésébe ne szóljanak bele a politikusok, mert hogy az sérti az akadémia "függetlenségét". erre lehet mondani, hogy sok pénz. de gondoljunk csak bele mennyiből gazdálkodik a puskás akadémia. ahhoz képest ez az összes nagyon kevés. ezt meg kellene növelni úgy, hogy a politika ebbe ne szóljon bele. mert hogy az akadémia "független". de nem. most majd a palkovics vezette innovációs és technológiai minisztérium adja az mta költségvetésének 70%-át. és most már csak évi 12 milliárd a "zsebpénz".

és erre mondják, hogy "New attack of the Hungarian Government on academic autonomy" miközben az aláírók ugyanolyan kirekesztők a bölcseletben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 22:29:12

@444:

1. § * (1) A Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: Akadémia) önkormányzati elven alapuló, jogi személyként működő köztestület, amely a tudomány művelésével, támogatásával és képviseletével kapcsolatos országos közfeladatokat lát el.

[...]

(4) Az Akadémia mint köztestület, valamint az akadémiai kutatóhálózat működésének feltételeit közvetlenül érintő jogszabályok, programok, intézkedések, továbbá a közfeladatainak ellátását érintő jogszabályok, állami programok és intézkedések előkészítésekor az Akadémia véleményét ki kell kérni.

2. § * (1) Az Akadémia az e törvényben meghatározott feladatainak ellátása céljából közfinanszírozású kutatóhálózatot, kiszolgáló és egyéb intézményeket létesít és működtet, amelyek felett irányítási jogot gyakorol, valamint - a 23. § (6) bekezdésében foglaltak szerint - gazdasági társaságokat létesíthet, amelyek tulajdonosi jogát gyakorolja. Az Akadémia a tudományért, művészetért tevékenykedő más szervezeteket is támogathat.

(2) Az Akadémia a központi költségvetésben önálló fejezetet alkot, amely tartalmazza az Akadémia mint köztestület által - nem gazdasági társaságként - működtetett szervezetek költségvetését is.

2018.06.16. 22:44:42

@neoteny:
na jó, de ez a független intézmény mennyi pénzből működjön? eddig a "zsebpénz" évi 40 milliárd forint volt. ezt vágták vissza évi 12 milliárd forintra. ami felteszem az alap működére elég. tehát tudnak fűteni, világítani. kifizetik a telefon és az internet számlát. az adminisztrációt. és ezek kérhetnek pénzt a piacról. tehát ez kvázi a minimál állami megoldás. szabad piac közeli állapot.

de kormány kegyes. ezért azt mondja, hogy folyósítják a korábbiakhoz mérten hiányzó 28 milliárd forintot is. ezt az információs és technológiai minisztérium adja feltételekkel. így egy akadémikus ha az államtól pénzt kér, akkor nem ugrálhat. de az nincs kizárva, hogy a kutatásait piacról finanszírozza.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.16. 22:57:11

@444:

"de kormány kegyes. ezért azt mondja, hogy folyósítják a korábbiakhoz mérten hiányzó 28 milliárd forintot is. ezt az információs és technológiai minisztérium adja feltételekkel."

Igen, és ez a barba-trükk az, ami sérti a törvényt:

- az akadémiai önkormányzatiság elvét
- az Akadémia véleménye kikérésének törvényben rögzített kötelezettségét
- az önálló költségvetési fejezet szükségességének törvényben rögzített kötelezettségét

Persze a kormányzat minden törvényt megváltoztathat, most épp' az alaptörvényt (alkotmányt) is. De a törvényes (jogállami) eljárás az (lenne), hogy _először_ megváltoztatják a törvényt, _aztán_ hoznak olyan kormányzati (beleértve törvényhozási) intézkedéseket, amelyek nem ütköznek a már megváltoztatott törvénybe.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 02:47:44

@neoteny:

Közben utánaolvastam azt a nagyon kicsit amit találtam a témában, és úgy tűnik, hogy a MTA törvény módosítása tervbe van véve. Vagyis a kormányzat megpróbálja fenntartani a törvényesség látszatát _attól függően_, hogy milyen MTA törvénymódosításokat tervez.

De úgy is tűnik, hogy az Akadémia véleménye kikérésének törvényben rögzített kötelezettségének teljesítését még mindig el akarják sunnyogni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 08:22:56

@444:

"A választás után természetesen elégtételt fogunk venni. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is."

-- Orbán Viktor 2018 március 15-én

2018.06.17. 08:40:41

@neoteny:
a politikai megoldás elvben az lenne, hogy a kormány hozza létre a magyar katonai akadémiát (mert hogy orbán nyilván valami ilyesmit szeretne). és oda kerüljenek hazafias nevezzük így a "jobbos" tudósok.

lovász ha közélethez minimális érzéke lenne, akkor azt mondaná, hogy a matematikának mindegy. és ha a kormány nemzeti űrprogramot akar indítani, akkor az mta (elméleti) matematikai intézete azt is támogatja. és legyen a nemzeti fejlesztési (űr)ügynökség a magyar "nasa". a matematika lehet nemzeti, nemzetközi, nemzetek feletti. a matematikának mindegy. ha a kormány célja az, hogy teremtsük meg a magyar iskolát, akkor teremtsük meg. mert a matematikának mindegy.

a magyar gdp 1 ezrelékét talán megkaphatnák matematikai intézetek. és abból elműködnek. csak sajnos lovász lászló filoszemita. ha ő szembe fordul a nemzettel, megvédi szegény kis soros györgyöt, akkor menjen a francba. a matematikának mindegy. ha a politikai akarat az, hogy a tudomány a magyar labdarúgást támogassa, akkor azt is támogatja. a matematikának mindegy. lovász lászló sajnos nem ezt álláspontot képviseli. ő egy nemzetközi tudományos ügynökséget szeretne vezetni. évente születik nagyjából 100 ezer gyerek. abból 100 uszkve 1,000 fiatalt kiszolgáltatna a külföldnek. és remélhetően ennek a hazaárulásnak vetnek véget ebben a kormányzati ciklusban. orbánék folyamatosan olyan visszajelzéseket kapnak a választóiktól, hogy határozottabban lépjenek fel a "lovász lászlók" ellen. félre értés ne essék. ezt csak meg kellene értetni. és nem kellene feltétlen lovászt elzavarni. de ő egy politikai tisztséget tölt be. neki lehet személyes véleménye orbán viktorról, de mivel ő egy nemzeti közintézmény élén politikai tisztséget tölt be ezért azt kellene mondania, hogy együttműködik a miniszterelnökséggel. a matematikának mindegy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 08:48:16

@444:

"orbánék folyamatosan olyan visszajelzéseket kapnak a választóiktól, hogy határozottabban lépjenek fel a "lovász lászlók" ellen."

Ezt a

- kocsma borgőzös népfőiskolás népétől
- összes magyar nagyvállalkozó ismerősödtől
- akadémikus ismerősödtől

tudod?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 08:50:39

@444:

"a politikai megoldás elvben az lenne"

Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt.

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

2018.06.17. 08:51:25

@neoteny:
lovásznak az amerikai demokrata párti karrierje miatt ki kellett állnia a ceu mellett. de az is egy pártkarrier. a nagy multik is saját érdekeiknek megfelelő tudósokat választják ki. az amerikai demokrata párt képviseli azt, hogy legyen egy-központú világrend, aminek vezető hatalma az usa. ennek nyilván része az is, hogy a világban a posztgraduális képzés lehetőség szerint amerikai magánérdekeknek legyen alávetve. ezért jött létre a ceu.

2018.06.17. 08:54:25

@neoteny:
ne viccelj már. ebben a vitában lovász lászló mondja azt, hogy vegyenek el évi 40 milliárd forintot a magyar adófizetőktől csak úgy. mert ha nem, akkor az akadémia nem lehet független. neki közérthetően meg kellene tudnia indokolnia, hogy mire is használnák fel azt a pénzt. miért is jó ha azt adófizetők odaadják egy köztestületnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 08:56:15

@444:

"a nagy multik is saját érdekeiknek megfelelő tudósokat választják ki."

Igen, a saját alkalmazásukra -- de nem a különféle nemzeti akadémiákba. Az oda történő kiválasztásokat az akadémiai tagok végzik: ez a nagy fájdalma a népfőiskolás népi etimológusoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 09:00:00

@444:

"ebben a vitában lovász lászló mondja azt, hogy vegyenek el évi 40 milliárd forintot a magyar adófizetőktől csak úgy"

Helyesen: ezt te mondod.

"neki közérthetően meg kellene tudnia indokolnia, hogy mire is használnák fel azt a pénzt. miért is jó ha azt adófizetők odaadják egy köztestületnek."

Szó sincs ilyesmiről: az államalkotó nép olyan államot alkotott, aminek a törvényhozása törvényt hozott arról. hogy az Akadémia közfinanszírozású és hogy önkormányzati alapon szerveződik (autonóm).

2018.06.17. 09:36:23

@neoteny:
de hol szerepel a törvényben az, hogy a kormány köteles az mta számára évi 40 millió forintot biztosítani. a kormány azt mondja, hogy 12 milliárd forintot költhetnek el tőlük függetlenül. és az itm (innovációs és technológiai) minisztérium gazdálkodjon egy 28 milliárd forintos alapból. és az akadémikusok ha akarnak, akkor pályázhatnak palkovics miniszter úrnál. de gazdálkodhatnak attól függetlenül is. évi 12 milliárd forintból. magyarul az mta amúgy sem olyan óriási költségvetését megvágták. 70%-ot elvontak. ezzel az mta függetlensége sérült, de nem szűnt meg. az eddigiek 30%-ából gazdálkodhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 09:40:39

@444:

"de hol szerepel a törvényben az, hogy a kormány köteles az mta számára évi 40 millió forintot biztosítani."

Sehol.

"a kormány azt mondja, hogy 12 milliárd forintot költhetnek el tőlük függetlenül."

Csak épp' ezt a kormány a _jelenlegi_ törvény szerint nem mondhatja.

"ezzel az mta függetlensége sérült"

Erről van szó: és ez a sérülés törvényellenes a _jelenlegi_ törvény szerint.

2018.06.17. 09:47:31

@neoteny:
ha valaki azt mondja, hogy ő szeretne a magyar államtól függetlenül kutatni, akkor magyar állampolgárként szabadon megteheti. saját költségvetésből, vagy meggyőzheti egy magyar kisvállalkozót, vagy egy multinacionális nagyvállalatot, hogy őt támogassák. vagy gyűjthet pénzt közvetlen a lakosságtól, akár a világ népeitől. mutassa be a projektet.

de ha valaki állami pénzt szeretne, akkor állampárti politikusoknak kell megfelelnie. ha valakinek ez nem tetszik, akkor menjen bosztonba. ott a fejlesztési ügynökség nem áll állami irányítás alatt, hanem magánérdekekenek van alárendelve. végső soron néhány magánszemély dönt az alapkutatások sorsáról, akiket a piac választott ki. az is egy rendszer. és ez is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 09:50:28

@444:

"ha valaki azt mondja, hogy ő szeretne a magyar államtól függetlenül kutatni, akkor magyar állampolgárként szabadon megteheti."

Így van.

"de ha valaki állami pénzt szeretne, akkor állampárti politikusoknak kell megfelelnie."

Nem így van: a _jelenlegi_ törvény szerint az Akadémia közfinanszírozású és önkormányzati alapon szerveződik (autonóm).

2018.06.17. 09:58:25

@neoteny:
az akadémai törvényből nyilván kihúzzák azt, ami jogi értelemben aggályos. de miért ne mondhatná azt a kormány, hogy az mta költségvetése csökkent? mert a hiányt csökkentik 1.8%-ra. és a rendszerváltás óta eltelt időszak alapján úgy ítélik meg, hogy az mta jelenlegi formájában mihaszna. de azért 12 milliárdot meghagynak. és erre mondhatná azt lovász, hogy oké. az mta a matematikai intézeteket fogja össze. és a kfki, a sztaki kerüljön a nemzeti fejlesztési ügynökséghez, vagy az innovációs és technológiai minisztériumhoz.

a matematikának mindegy. ha orbán viktor egy nemzeti egységkormányt szeretne és a magyar nép ezt az alkotmányos kereteken belül legitimálja és a nemzetközi környezet megengedi neki, akkor azt létrehozhatja. a matematikának nem az a dolga, hogy ezeket a politikai kérdéseket eldöntse.

amerikában úgy van, hogy néhány ügyes üzletember a tőkepiacon elég sok pénzt generál ki magának anélkül, hogy valós értéket előállítana. és ebből a százcsillió dollárból létrehoznak alapokat. az "ügyes üzletemberek" joga őrködni a tudomány felett. ez az amerikai modell. lovász lászló amerikai állampolgárként azt képviseli, hogy magyarország ezt a politikai megoldást vegye át. a balliberális társaság ezt mondja. de a magyarok többsége ezt nem akarja. az aktív korúak döntő többsége.

2018.06.17. 10:02:42

@neoteny:
orbán azt is mondhatja, hogy szerinte az mta rosszul teljesít. de azt a pénzt kapja meg a puskás akadémia. inkább legyen jó foci. jussunk ki a következő vébére.

erre az mta elnökének azt kellene mondani, hogy oké, támogatjuk a labdarúgást. a matematikának mindegy. a matematikának azt mondják, hogy labdarúgó mérkőzéseket elemezzék, akkor azt elemezzék. és erre orbán viktor esetleg megnöveljük a költségvetést. és létrejön az mta elméleti labdarúgó szakosztálya. ha ez a politikai cél, akkor legyen ez. a matematikának mindegy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 10:04:12

@444:

"az akadémai törvényből nyilván kihúzzák azt, ami jogi értelemben aggályos."

Helyesen: megváltoztatják az Akadémiáról szóló törvényt úgy, hogy legálisan érvényesíthessék a politikai szempontjaikat.

"de miért ne mondhatná azt a kormány, hogy az mta költségvetése csökkent?"

Mert a _jelenlegi_ törvény kimondja azt, hogy az Akadémiának önálló költségvetési fejezete van: a közfinanszírozásnak onnét kell származnia, nem bármiféle minisztérium költségvetéséből.

2018.06.17. 10:08:59

@neoteny:
a kolmogorov féle valószínűség számítási mező gondolata az úgy jött létre, hogy sztálin és a kreml látszólag kiszámíthatatlanul gondolkodott. és kolmogorov azt mondta, hogy legyenek valószínűségi változók és azokkal kalkuláljunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 10:09:27

@444:

"orbán azt is mondhatja, hogy szerinte az mta rosszul teljesít."

Nem mondhatja:

20. § * (1) Az Országgyűlés állapítja meg az Akadémia fejezet költségvetését és fogadja el az Akadémia költségvetési beszámolóját.

2018.06.17. 10:13:57

@neoteny:
a kormány közjogi értelemben "megnöveli" az mta tagjainak szabadságát azzal, hogy pályázhatnak az itm 28 millárdos alapjára. közgazdasági értelemben az mta szabadsága csökkent, mert azt a pénzt csak feltételekkel vehetik igénybe. az akadémai önállósága csökkent. a létrejött itm szabadsága növekedett. de az mta függetlensége nem szűnt meg. a kormány továbbra sem írják elő, hogy az mta ezt vagy azt csinálja. hanem csak azt, hogy erre 12 milliárd forint "zsebpénzt" adnak. és 28 milliárd forintra "szabadon" pályázhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 10:16:16

@444:

"az akadémai önállósága csökkent."

Így van: és ez az önállóság-csökkentés a _jelenlegi_ törvénybe ütközik.

2018.06.17. 10:22:37

@neoteny:
ha a kormány úgy ítéli meg, hogy neki az mta évi 12 milliárd forintot ér, akkor erre lehet mondani, hogy ez a magyar tudományosságnak egy brutális leértékelése. de elég sokan gondolják azt, hogy az mta jelenlegi formájában mihaszna. és azt is, hogy kártékony. lovász lászló közpénzből egy nemzetközi ügynökséget akar vezetni és ezzel kiszolgáltatni az országot. szedjék el a pénzt sanyitól. de azt ne öcsike oktatására költsék. hanem csóka endrét támogassák, akinek esze ágában sincs segíteni azt, hogy sanyi elképzelését az autóipari szakszövetkezetről, vagy akármiről. nem azt mondom, hogy sanyi a kútfúró elképzeléseinek kell érvényesülnie, hanem azt, hogy az akadémiát ők támogatják. sanyi költöztetős haverja közösségi tefu vállalatot szeretne. ezekhez is lehet matematikai modelleket alkotni. csóka endre azt mondja, hogy a köznép magasról le van szarva. az, hogy orbánra szavaztak ugyanis azt jelenti hogy csóka endre valamit szarul gondol. ezek az emberek nem magyarországban gondolkodnak, de még csak nem is az univerzumban. ha valami univerzális, akkor magyarországra is érvényes.

csóka endrének van egy elképzelése a világról és azt akarja kényszeríteni a magyarokra. orbán viktornak is van elképzelése. ő kap több szavazatot. csóka endre álljon elő bármiféle értelmessel és hasznossal túl azon, hogy szerinte minden szar.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 10:26:06

@444:

"ha a kormány úgy ítéli meg, hogy neki az mta évi 12 milliárd forintot ér, akkor erre lehet mondani, hogy ez a magyar tudományosságnak egy brutális leértékelése."

Ezt a kormány nem ítélheti meg a _jelenlegi_ törvény szerint_:

20. § * (1) Az Országgyűlés állapítja meg az Akadémia fejezet költségvetését és fogadja el az Akadémia költségvetési beszámolóját.

2018.06.17. 10:37:59

@neoteny:
az akadémiai törvény melyik pontjába ütközik.

2018.06.17. 10:49:39

@neoteny:
a kormány javasolja az országgyűlésnek. az felteszem elfogadja. az országgyűlés az akadémia fejezet költségvetését a kormány javaslata alapján évi 12 milliárd forintban állapítja meg.

erre lehet mondani, hogy ember. a puskás akadémia költségvetése évi 6 milliárd forint. és ez mégis csak az mta. egy normális országban ilyen nincs. de csehországban nem kell azon vitázni, hogy ők csehországot építik és nem amerikát. magyarországon erről vita van. mert az akadémikusok egy része amerikai demokrata párti pénzembereknek rendelődnéne alá. menjenek bosztonba. vagy bécsbe ahol azt mondják, hogy soros alex hozza csak ide a pénzét és helyezze el bécsi bankszámlán. de úgy egyébként egy tolvonással kiutasítanak vagy ellehetetlenítenek bárkit, aki nem szolgálja ausztria érdekeit. vagy menjenek berlinbe. de a német gyáriparosok is azt gondolják, hogy ami nekik jó, az a jó a világnak. ahogyan az amerikai pénzemberek is. egységes oroszország párt vagy a kínai kommunista párt.

lényegében arról van szó, hogy lovász lászló és társaik magyarországon szeretnének létrehozni egy amerikai demokrata párti joghatóságot. de magyarország nem az usa egyik nem szuverén tagállama.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 10:55:28

@444:

"az országgyűlés az akadémia fejezet költségvetését a kormány javaslata alapján évi 12 milliárd forintban állapítja meg."

_Ezt_ megtehetik a jelenlegi törvény szerint is. De azt nem, hogy az akadémiai költségvetési fejezetből átraknak 20 milliárdot egy minisztériumi költségvetési fejezetbe, aztán "pályáztatják" az Akadémiát arra; ugyanis az a 20 milliárd közfinanszírozás:

Az Akadémia az e törvényben meghatározott feladatainak ellátása céljából közfinanszírozású kutatóhálózatot, kiszolgáló és egyéb intézményeket létesít és működtet, amelyek felett irányítási jogot gyakorol [...]

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 11:18:11

@444:

"az akadémikusok egy része amerikai demokrata párti pénzembereknek rendelődnéne alá"

Vagy pedig teljesítik a törvényben rájuk kiszabott feladatokat:

Az Akadémia feladatairól

h) megállapodásokat köt és kapcsolatokat tart fenn hazai, külföldi és nemzetközi tudományos intézményekkel és szervezetekkel, különösen akadémiákkal, felsőoktatási intézményekkel és az Európai Unió tudományos szervezeteivel;

Az akadémiai kutatóközpontok és kutatóintézetek

(7) A kutatóközpontok és kutatóintézetek munkáját és felügyeletét külső tanácsadó testület segíti, amely a hazai és külföldi tudományos közösségek tekintélyes tagjaiból áll. A külső tanácsadó testület tagjainak felkéréséről és felmentéséről az Akadémia elnöke gondoskodik az Alapszabályban rögzített eljárás alapján.

2018.06.17. 11:27:26

@neoteny:
ez politikai csűrés-csavarás. mert erre a kormány azt mondja mondjuk merkelnek, hogy a kutatási pénzalap összességében nem csökkent. hanem egy része átkerült az itm hatáskörébe. de majd ők ezt úgy intézik, hogy több pénz jusson a német érdekeltségű járműiparra. és egyébként az mta tagjai is pályázhatnak palkovics mininszter úrnál. magyarul a független mta évi 12 milliárd, és a kormány alá rendelt itm évi 28 milliárd forintból gazdálkodik.

lovász lászló azt mondja, hogy ez elfogadhatatlan. de a probléma az, hogy lovász lászló tudományfilozófiai elképzelésének nincs politikai legitimációja magyarországon. sanyi azt mondja, hogy az mta a maga módján azt támogassa, hogy öcsikének legyen jobb. ne azt, hogy alex és soros papi tenyeréből kívánnak enni azok menjenek amerikába. nyilván sokkal több lehetőségük lesz, mert hogy sanyi és öcsike kevesebb nem tud annyi pénzt gründolni, mint alex és soros papi. de a magyar tudományos élet ne rendelődjön alá amerikai magánérdekeknek. lovász lászlóék azt mondják, hogy de. mert valaki így juthat több pénzhez magyarországon. de magyarország nem akar több pénzt ilyen áron. az amerikai demokrata párt diktálná a jogot. soros alex barátai kutathatnának. ez a "demokrácia". ez egy népcsoport elképzelése. nem a zsidóké, hanem egy részüké. és az ő barátaiké. most lényegében lovász lászló baráti köre és orbán viktor baráti köre meccsel nemzetközi és népnemzeti támogatással.

Rakusz Lajos
Szégyen, hogy két akadémikus is részt vállal a tudományellenes Orbán kormányban. Kemény akadémiai fellépést kíván a helyzet. Az MTA nem hallgathat tovább, az értelmiséget aktivizálnia kell. A nemzet romló sorsáért felelősség terheli az Akadémiát!. Ideje, hogy végre a megfelelő lépéseket megtegye az MTA vezetése, a digitalizáció karnyújtásnyira van!

úgy tesznek, mintha orbán nem akarna digitalizációt, vagy űrkutatást, vagy akármit. ő azt akarja, hogy mindez váljon intézményesen nemzetivé nemzetközi kapcsolatokkal. rakusz lajos elképzelése az, hogy ez legyen "független" nemzetek feletti. ez azt jelenti, hogy ezeket az alapokat néhány magánember pénzelné.

Békési Ildikó
Ez már diktatúra
de nem. az mta számára utalhat pénzt a general electric. a general electric és társainak ügynökei nem szedhetnek el a magyar adófizetőktől évi 40 milliárd forintot, hanem csak évi 12 millárdot. és az a "diktatúra" békési ildikó szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 11:30:54

@444:

"ez politikai csűrés-csavarás."

Mert az államalkotó nép olyan államot alkotott, amelyik törvényeken keresztül csűri-csavarja a politikát. Akinek ez nem tetszik, az költözzön el Minszkbe.

"és egyébként az mta tagjai is pályázhatnak palkovics mininszter úrnál. magyarul a független mta évi 12 milliárd, és a kormány alá rendelt itm évi 28 milliárd forintból gazdálkodik."

És ez az, ami a _jelenlegi_ törvényekbe ütközik.

2018.06.17. 11:36:25

@neoteny:
az mta függetlensége nem azt jelenti, hogy ne lehetne konkurenciája. ez most az itm. amelyik 7/3-szoros eséllyel indul. mert a korábbi pénzeket 70:30 arányban osztották fel. az mta kárára. ezzel az önállósága csökkent, de a függetlensége nem szűnt meg. a választók adófizetők 70%-a fideszes, vagy jobbikos. ők hazafias akadémiai rendszert szeretnének. szemben az mszp-p-dk-lmp és a momentum szavazóival, akik nemzetek felett álló "független" akadémiai rendszert támogatják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 11:43:03

@444:

"az mta függetlensége nem azt jelenti, hogy ne lehetne konkurenciája."

Ez egy brutális idiótaság: egy kisegítő iskolás megfejtése.

Az Akadémiáról szóló törvény meghatározza az Akadémia feladatait, és megjelöli azt, hogy honnét kell származnia ezen közfeladatok ellátásához szükséges közfinanszírozásnak. Továbbá meghatározza azt, hogy az Akadémia önkormányzati elv alapján működik.

Akinek ez nem tetszik, az költözzön el Minszkbe.

2018.06.17. 11:46:59

@neoteny:
tiltakozik
Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetőség Maurer Dóra elnök
Ferencz Győző ügyvezető elnök
Imre Flóra Irodalmi Osztály elnök
Haász István Képző- és Iparművészeti Osztály elnök
Tihanyi László Zenei Alkotóművészeti Osztály elnök
Hegedűs D. Géza Mozgókép- és Színházművészeti osztály elnök
Winkler Barnabás Építőművészeti Osztály elnök
Klimó Károly vezetőségi tag
Jeney Zoltán delegátus

mauer dóra is úgy képzeli, hogy az adófizetők pénzét adják az általa vezetett irodalmi és művészeti intézetnek és ferencz győző ügyvezetőnek. ez miben különbözik attól, hogy kerényi imre szerint neki és a barátainak adják. ez innentől kezdve politika. maurer dóra azt mondja, hogy ők a "világhírű" "független" művészek. kerényi imre azt, hogy ezek hazaáruló bitangok és ő nemzeti együttműködés rendszerének feltétlen híve. és ez utóbbival nyernek választást. előbbiek vívják ki a nagyobb szabadságot az államon belül egy kisebbségi önkormányzatban. arra van esélyük. de maurer dóra milyen nemzetiségű? ezek nem "a" "zsidók". hanem magukat a nemzetek felett álló "szuperelitnek" képzelő nem tudom kicsodák.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 11:55:16

@444:

"ez innentől kezdve politika."

Pontosan: a sok seggarc küzdhet a konc felett az idők végezetéig.

"Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt."

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

2018.06.17. 12:11:53

@neoteny:
Nagy János A CEUn kellene létrehozni egy új akadémiát, csak így lehet a kutatások függetlenséget

hozzanak létre egy "független" akadémiát azok, akik soros papi és alex tenyeréből ennének. i stand with ceu. ezt a politikai játszmát dűlőre kellene vinni. magyarországon a tudományos közélet egy része nem magyar érzelmű. mert magukat a nemzetek felett álló világelitnek képzelik.

nem feltétlen jelenti, hogy ők a "nagyobb" tudósok vagy művészek. soros alapítvány úgy válogat, hogy ők jussanak több forráshoz. és ezek az emberek ugyanúgy kibasznak mindenkit, aki nem az ő világhatalmi céljaiknak megfelelően gondolkodik.

ha lovász korrekt lenne, akkor azt mondaná, hogy a matematikának mindegy. ha az a cél, hogy az váljon nemzetivé, akkor váljon. na und. de szegény kis soros györgyöt korlátozzák. ők is mintha faji alapon próbálnának megszerveződni. és kiszolgáltatni az országot. és ezt hívják úgy, hogy ők "függetlenek".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 12:18:18

@444:

"ezt a politikai játszmát dűlőre kellene vinni."

Akik erre vágynak, azok költözzenek el Minszkbe.

2018.06.17. 12:18:42

@neoteny:
maurer dóra széchenyi művészeti akadémia elnöknek miért járna több pénz. miért utalják azt át ferencz győző ügyvezetőnek? menjenek bécsbe. és ott az ifjú kurz úgy ítéli meg, akkor ad pénzt maurer dórának.

azt lehetne mondani, hogy a közösségi jelleg esetleg ne azt jelentse, hogy egy valakinél legyen van a kassza kulcsa. de maurer dóra se ezt akarja. hanem azt, hogy az ő barátai kapjanak pénzt. mert ők a nagy művészek. szedjék el a pénzt sanyitól és edittől. győzze meg őket maurer dóra és ferencz győző. milyen jó lesz nekik, hogy létrehozzák a nemzetek felett álló kortárs művészeti produkciókat. sanyi és öcsike azt mondja, hogy a film legyen "kalandos". edit azt, hogy "romantikus". ha közpénzt akarnak elkölteni, akkor ehhez kellene igazodni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 12:23:23

@444:

"maurer dóra széchenyi művészeti akadémia elnöknek miért járna több pénz."

"ez innentől kezdve politika."

Pontosan: a sok seggarc küzdhet a konc felett az idők végezetéig.

"Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt."

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 12:30:06

@444:

"sanyi és öcsike azt mondja, hogy a film legyen "kalandos". edit azt, hogy "romantikus". ha közpénzt akarnak elkölteni, akkor ehhez kellene igazodni."

Az egyéni igények a leghatékonyabban a szabadpiacon kerülnek kielégítésre; a közpénzköltés épp' annak a biztosítéka, hogy a köz szerteágazó igényei _nem_ kerül(het)nek kielégítésre.

2018.06.17. 12:34:32

@neoteny:
na, de ez innentől kezdve egy hatalmi játszma. maurer dóra szerint diktatúra van. de ez azt jelenti, hogy az ő megélhetését közpénzből csak korlátozottan finanszírozzák.

maurer dóra kiállítása a londoni white club galériában.
www.mke.hu/sites/default/files/imagecache/lightbox-800/Dora_Maurer_6_out_of_5_White_Cube_Masons_Yard_London_24_May_-_9_July_2016_%28medium_res%29_1.jpg
felteszem bármelyik web dizájner rajzol színes trapézokat. azt kinyomtatják. miért kellene ezt a magyar adófizetőknek támogatni. azt mondja az opel, hogy az ő autókiállításán legyen a logó, mert ez a szabadság vagy nem tudom minek a szimbóluma, akkor legyen ez. nem látom be, hogy ők mitől lennének "a" "liberálisok".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 12:38:45

@444:

"na, de ez innentől kezdve egy hatalmi játszma."

"ez innentől kezdve politika."

Pontosan: a sok seggarc küzdhet a konc felett az idők végezetéig.

"Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt."

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 12:41:17

@444:

"nem látom be, hogy ők mitől lennének "a" "liberálisok"."

Mert nem azok, hanem progresszívek.

2018.06.17. 12:43:41

@neoteny:
na de az emberek többsége közintézményeket, a kultúrát közösségi módon kívánja megélni. maurer dórának azt mondják az ismerősei, barátai hogy ő micsoda nagy művész.

ez mészáros lőrinc felesége a festményeivel.
m.blog.hu/ha/harmadikszempont/image/kepkivagas2_3.JPG
ő nemrég még egy falusi gázszerelő felesége volt. nagyjából ilyeneket pingálna edit is, aki sanyi a városi kútfúró felesége. de ő mellette takarít azért, hogy megéljenek. ő mauer dóra "világhírű" képzőművész.
media.fidelio.hu/2017/11/10/18751649_8b8da8820cbd1d9c351cade4643100bb_o.jpg
ezeket a hülyéket azért választják ki londonból, hogy utána a vodafone harmadmagával megszerezze a jogot magyarországi távközlésre. túl nagy verseny ne legyen. orbán meg azt, hogy mészáros lőrinc vegye meg a telenort és úgy lesz telener. maurer dóra azt mondja, hogy kitört a fasizmus, mert az ő művészete kevesebb pénzzel lesz támogatva. ő az elnöke a széchenyi művészeti akadémiának.

2018.06.17. 12:45:35

@neoteny:
mészáros lőrinc kedves felesége azt mondja, hogy "odafentről" kapta az indíttatást. maurer dóra "idelentről". erre mondom azt, hogy ez egy vallásvita.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 12:48:10

@444:

"na de az emberek többsége közintézményeket, a kultúrát közösségi módon kívánja megélni."

Bullshit.

"sanyi és öcsike azt mondja, hogy a film legyen "kalandos". edit azt, hogy "romantikus": dehogy akarják ők "a kultúrát közösségi módon megélni" -- azt akarják, hogy az egyéni preferenciáiknak megfelelő kultúrát fogyaszthassák. És ez a leghatékonyabban a szabadpiacon kerülnek kielégítésre; a közpénzköltés épp' annak a biztosítéka, hogy a köz szerteágazó igényei _nem_ kerül(het)nek kielégítésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 12:51:56

@444:

"erre mondom azt, hogy ez egy vallásvita."

Aminek semmi jelentősége sincs: a jelentősége annak van, hogy ki kap többet a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) elsajátított javakból. _Az_ nem vallásvita, hanem kőkemény politikai vita. A vallásvita csak a fügefalevél, amivel eltakarják a nyers érdekeiket.

2018.06.17. 13:15:32

@neoteny:
ha kizárólag sanyi elképzelései érvényesülnének, akkor a film "verekedős" lenne. öcsike preferenciája az, hogy legyen "kalandos". edité pedig az, hogy legyen "romantikus". de ők hárman néznek meg egy mozit ezért a filmkészítők azt mondják, hogy legyen benne egy kis verekedés, romantika és kaland. ebből lesz a magyarok nagy kedvence. bud spencer verekedős, terence hill romantikusabb és kalandos dolgok történnek velük, amin lehet nevetni.

2018.06.17. 13:43:18

@neoteny:
most sanyi pénzéből mészáros lőrinc felesége festeget azzal, hogy "odafentről" kapta az ihletést. maurer dóra azért veszít, mert ők azt hirdetik, hogy "idelentről". de ez egy irracionális hitvita. túl azon, hogy mindkét társaság központi költségvetés fölött diszponálna és ennek érdekében teljhatalmat próbálnak szerezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 14:23:49

@444:

"bud spencer verekedős, terence hill romantikusabb és kalandos dolgok történnek velük, amin lehet nevetni."

Nem is magyar közpénzből készült.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 14:26:15

@444:

"ez egy irracionális hitvita. túl azon, hogy mindkét társaság központi költségvetés fölött diszponálna és ennek érdekében teljhatalmat próbálnak szerezni."

És pontosan azért nem számít az irracionális hitvita, mert túl van a politikai vitán. Az utóbbi számít: hogy ki kap többet a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) elsajátított javakból. _Az_ nem vallásvita, hanem kőkemény politikai vita. A vallásvita csak a fügefalevél, amivel eltakarják a nyers érdekeiket.

2018.06.17. 14:27:11

@neoteny:
a közvélekedés az, hogy azért nincsenek jó magyar filmek, mert a fővárosi filmesek többségében "nem-magyarok".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 14:35:15

@444:

Ami egy brutális idióraság: a Bud Spencer-Terence Hill filmeket is "nem-magyarok" készítették, mégis az volt a közvélekedés róluk, hogy isteni ajándékok a magyar közönség számára.

2018.06.17. 14:41:44

@neoteny:
nem-magyar és a nem magyar nem ugyanaz a fogalom. úgy pontosabb, hogy "magyarellenesek", "antimagyarok", "hungarofóbok".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 14:52:59

@444:

"nem-magyar és a nem magyar nem ugyanaz a fogalom."

Idézőjelek között ugyanaz a fogalom: "idegenek".

"úgy pontosabb, hogy "magyarellenesek", "antimagyarok", "hungarofóbok"."

Már elkéstél a pontosítással, seggarc.

2018.06.17. 15:19:52

@neoteny:
ez például tipikusan olyan amit felmérhetné az mta társadalomkutató intézete. létezik-e olyan fővárosi populáció, aminek az etnikai összetétele alapjaiban tér el a magyar átlagtól. a közvélekedés az, hogy van egy kényszerű módon betelepített társaság, amelyik a nem házasodott be a magyarok közé, hanem egy ellenkultúrát hozott létre. van ilyen, vagy nincs. ez egy statisztikailag mérhető és többé-kevésbé de mégis csak objektív módon eldönthető kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 15:23:47

@444:

"ez például tipikusan olyan amit felmérhetné az mta társadalomkutató intézete."

Mit sem számít: a közpénzekre utaznak "magyarok" és "nem-magyarok" is. Egyik csoportosulás sem áll a magyarok oldalán.

2018.06.17. 18:30:57

@neoteny:
sanyi a kútfúró megfejtése: magyarok, cigányok, németek a 'sidók ellen, 'sidók a 'sidók ellen. republikánus izraeliták az amerikai demokrata pártiakkal szemben. orbán vs. soros.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 18:48:39

@444:

"sanyi a kútfúró megfejtése"

Sanyi már azelőtt 'sidó technológiát alkalmazott, mielőtt kútfúró lett volna: már az isiben seftelt a meztelen nős kártyanaptárakkal. És ezt nem adta fel később sem: szabadpiaci használtcikk-kereskedelemmel tesz szert a javakra a fürdőszobája felújításához meg az italokra, amiket fizet a Fácánban a cimbijeinek. Sanyi esetében sem az számít, hogy mit _mond_, hanem az, hogy mit _csinál_.

2018.06.17. 19:00:46

@neoteny:
sanyi szerint egy kicsit mindenki zsidó. de inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 19:07:09

@444:

Ha Sanyinak trafikja lett volna és sikertelen lett volna a pályázata egy Nemzeti Dohányboltra, akkor nem ezt mondaná.

Ha Sanyi földet bérelt volna és megnövelték volna az érvényes szerződésben kialkudott bérleti díját a többszörösére mert Orbán eladta a földet valamelyik familiárisának, akkor nem ezt mondaná.

2018.06.17. 19:39:49

@neoteny:
ez esetben valószínűleg a jobbikra szavazna. és nem balliberális pártokra (sorosra). illetve még így is jobbikra szavazott volna, csak vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust. ez eredményezte az újabb kétharmadot. és az, hogy soros nem adta fel migrációs politikáját. azzal megásta a nem-keresztény baloldali és a nem-nemzeti liberális pártok sírját. az amerikai demokrata párt hegemóniájának és pesti világias zsidó kultúrának a republikánus zsidók és az izraeliták vetettek véget. orbán ezeknek az élére állt. és jelen állás szerint nem csak a ceu-t lehetetleníti el, hanem a soros mellett kiálló lovász lászló vezette mta-t is. ahogyan fogalmazott: "elégtételt vesz".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 20:00:37

@444:

"ez esetben valószínűleg a jobbikra szavazna."

A Jobbikot szétverte Orsós Likud Viktor.

"ahogyan fogalmazott: "elégtételt vesz""

Mert a magyarok oldaláról már elállt; már csak az elégtételvétel maradt hátra neki.

2018.06.17. 20:03:39

@neoteny:
ha a néppárt magyarország ellen fordulna, akkor orbán a kínai és az orosz gazdasági kapcsolatokat erősíti fel és foglyul ejtené a betelepült német gyáripart. migráció ügyében a visegrádi országok mellett maga mellé állította ausztriát, szlovéniát, olaszországot. és bajorországot is, ahol októberben szövetségi állami választások lesznek. a csu mögött az afd második helyre befuthat. a kelet-európában a balliberális pártokat a parlamentből kiszorítják a radikalizálódó nemzeti populisták. orbán ennek a folyamatnak európai vezére. kérdés, hogy ez a brexit után észak és nyugat-európát az unió reformjára készteti. vagy a németek lesznek olyan ostobák, hogy kelet-közép európa ellen fordulnak. ez esetben a térségben orosz és a kínai befolyás erősödne és a hidegháború új fejezete nyílna. 19 nyarán ep választások és kérdés, hogy milyen lesz az új európai bizottság összetétele.

2018.06.17. 20:05:41

@neoteny:
sanyi szerint nagyon helyesen. mert vona elárulta a radikalizmust. lovász lászló féle tudománypolitikának (tudományos akadémia: nemzetközi tudományos ügynökség) magyarországon nincs politikai legitimációja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 20:06:11

@444:

"ha a néppárt magyarország ellen fordulna, akkor orbán a kínai és az orosz gazdasági kapcsolatokat erősíti fel és foglyul ejtené a betelepült német gyáripart. [...] ez esetben a térségben orosz és a kínai befolyás erősödne"

Orbán már most hazaárul az oroszoknak meg a kínaiaknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 20:07:04

@444:

"sanyi szerint nagyon helyesen"

Ha Sanyinak trafikja lett volna és sikertelen lett volna a pályázata egy Nemzeti Dohányboltra, akkor nem ezt mondaná.

Ha Sanyi földet bérelt volna és megnövelték volna az érvényes szerződésben kialkudott bérleti díját a többszörösére mert Orbán eladta a földet valamelyik familiárisának, akkor nem ezt mondaná.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 22:07:53

@444:

Nem uncsi azoknak a magyaroknak a számára, akiket Orbán megmarkecol a Nemzeti Együttműködés Rendszerénak címszava alatt.

2018.06.17. 22:46:54

@neoteny:
de nekik esélyük nincs egészen odáig, amíg a közélet hozzád hasonló idiótákkal van tele. te azt mondod, hogy embereknek nincsen joguk közösséget alkotni. tehát csak egyénileg van joguk bármit is tenni. de te egy idióta vagy. egy antiszociális barom. és mivel ez divatos szemlélet a fővárosi értelmiség körében ezt kihasználja orbán. és az úgymond liberális értelmiséget szétveri. erről szól ez a folyamat. lovász lászló kiáll soros györgy mellett. ő az amerikai karrierjét építeni. és a soros melletti kiállással az akadémia egészét ennek rendeli alá. a tudományosságot a politikával szembefordítja. na de van egy tudós társaság, amelyik meg akar ütközni orbánnal. de hatalmi céllal. ők amerikai demokrata párti magánérdekeket képviselnek. a fidesz a közérdekre hivatkozik. de ők 3 millió választó magánérdekét képviselik akik azonban egy közösséget alkotnak. szemben az ellenzékkel, amelyik 3 millió magánérdek és slussz. és ezzel nyer orbán. a liberalizmusnak ezt a végletekig dogmatikus változatát szorítja ki a társadalomból a virtualizált világba. de ezeknek a kommenteknek a nagypolitikára túl nagy befolyásuk nincs.

azt játszom, hogy felveszek mezeket. olyan véleményeket fogalmazok meg, amivel nem feltétlen értek egyet. ez is egy ostoba játék persze, de ebből értettem meg, hogy mivel nyer orbán. vannak, akik magát a közéletben mindent elleneznek. a közéletet magát. és amíg ez fajta "liberalizmus" ott van a parlamentben, ott van a mainstream médiában addig a fidesznek könnyű dolga van. amíg mondjuk lovász egy épkézláb érvet nem tud mondani arra, hogy neki miért kellene évi 40 millárd forintot átutalni túl azon, hogy ők az AKADÉMIA addig a fidesznek könnyű dolguk van. persze fel van háborodva mauer dóra. ő a ludwig múzeumben színes ferde vonalakat festett a falra.
www.ludwigmuseum.hu/system/files/styles/header_image/private/mplus/multimedia/2017/10/maurerd04.jpg?itok=pWOLlZXu
hátha jelent ez valakinek valamit. de a lakosság döntő többsége, különösen vidéken azt mondja, hogy ezek az emberek menjenek szobafestőnek. és lehet, hogy valaki ilyen nappalit, vagy gyerekszobát akar. de hogy ez nem művészet. és ugyanígy orbán ha akar, akkor gründolhat egy katonai akadémiát. mert ő a miniszterelnök. kiveheti az alapkutatásokat és az alkalmazott fejlesztéseket. mondhatja azt, hogy ezek terepe legyen egy kiemelt honvéd kórház vagy valamilyen nemzeti fejlesztési ügynökség. ehhez minden joga meg van. ezeket javasolhatja az országgyűlésnek. lovász lászlónak semmilyen politikai legitimációja nincs. aztán az egy másik kérdés, hogy hány tudós kapcsolódik be a palkovics féle innovációs hivatal pályázati rendszerébe. lehet, hogy a ceu esetleges bezárásával az mta korábbi jogosítványainak korlátozásával az akadémikusok 5%-a lelép magyarországról. ez nem rengeti meg a magyar tudományos életet. átalakítaná. hiszen nagyrészt azok távoznának, akik a korábbi rendszert, vagy rendszereket uralnák. de lehet, hogy ez a a megoldás. persze ha 50% lépne le, akkor ezt a játszmát orbán elvesztené. a tudósok fele nem fog távozni. lovász vagy behódol és akkor barátai tekintik árulónak, vagy majd állítanak vele szemben valakit. és a politika ezt az intézményt is bedarálja. de amíg az ellenzék azt mondja, hogy senkinek sincs joga közösségi módon megszerveződni addig lovász lászló egyedül veri a seggét, hogy ő a lovász lászló. LOVÁSZ LÁSZLÓ érted basszus. de ezen túl közérthető érvei nincsenek. hanem csak az, hogy ő Ő. és neki jár. JÁR. de nem. vagy nem feltétlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 23:04:45

@444:

"te azt mondod, hogy embereknek nincsen joguk közösséget alkotni."

Helyesen: ezt te mondod.

"tehát csak egyénileg van joguk bármit is tenni. [...] lovász lászló kiáll soros györgy mellett."

No ha Lovász László kiáll Soros György mellett, akkor már közösséget alkotnak: már meg is bukott a tézised.

"azt játszom, hogy felveszek mezeket. olyan véleményeket fogalmazok meg, amivel nem feltétlen értek egyet. ez is egy ostoba játék persze"

Helyesen: ez "az" ostoba játék, a balfasz trollkodás.

"lovász egy épkézláb érvet nem tud mondani arra, hogy neki miért kellene évi 40 millárd forintot átutalni túl azon, hogy ők az AKADÉMIA"

Mert az államalkotó nép által alkotott állam törvényhozói olyan törvényt hoztak, amibe beleírták:

2. § * (1) Az Akadémia az e törvényben meghatározott feladatainak ellátása céljából közfinanszírozású kutatóhálózatot, kiszolgáló és egyéb intézményeket létesít és működtet

"de a lakosság döntő többsége, különösen vidéken azt mondja, hogy ezek az emberek menjenek szobafestőnek"

A lakosság döntő többségének nincs szerencséje, mert az államalkotó nép által alkotott állam törvényhozói olyan törvényt hoztak, amibe beleírták:

Az Akadémia a tudományért, művészetért tevékenykedő más szervezeteket is támogathat.

"lovász lászlónak semmilyen politikai legitimációja nincs."

Hogyne lenne: az Akadémiáról szóló törvény -- ami egy politikai termék -- legitimálja a pozícióját.

"és a politika ezt az intézményt is bedarálja."

Így van: minden intézmény, amit a politikusok finanszíroznak (a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból) bedarálható a politikusok által.

"amíg az ellenzék azt mondja, hogy senkinek sincs joga közösségi módon megszerveződni"

Helyesen: ezt te mondod.

"lovász lászló egyedül veri a seggét, hogy ő a lovász lászló. LOVÁSZ LÁSZLÓ érted basszus. de ezen túl közérthető érvei nincsenek. hanem csak az, hogy ő Ő. és neki jár. JÁR."

Ez csak a te féktelen fantáziálgatásod:

„A 2019. évi költségvetési törvény és az MTA-törvény módosításának előkészítése a Magyar Tudományos Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért az MTA azt kéri a Kormánytól, hogy ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé” – többek között ezt szavazta meg 100%-os egyetértésben az MTA Elnöksége a délelőtti rendkívüli ülésén, amin a kutatóközpontok és -intézetek vezetői is részt vettek.

Próbálkozz újra, troll.

2018.06.17. 23:13:18

@neoteny:
lovász azzal érvel, hogy palkovics sérti az ő függetlenségét. illetve intézményésen az itm létezése (az, hogy pénzt kezelnek) sértik az mta függetlenségét. ezzel az mta önnönmagát egy parnasszusra helyezi. nincsenek közérthető érveik. egyáltalán nincsenek érveik. ez a probléma. és ez az egész egy olyan típusú "liberális" világképből származik, ami a magyarok döntő többsége számára idegen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 23:21:39

@444:

"lovász azzal érvel, hogy palkovics sérti az ő függetlenségét."

Nem.

"illetve intézményésen az itm létezése (az, hogy pénzt kezelnek) sértik az mta függetlenségét."

Igen.

"ezzel az mta önnönmagát egy parnasszusra helyezi. nincsenek közérthető érveik. egyáltalán nincsenek érveik. ez a probléma."

Hogyne lennének: az államalkotó nép által alkotott állam törvényhozói olyan törvényt hoztak, amelybe beleírták az MTA függetlenségét.

"ez az egész egy olyan típusú "liberális" világképből származik, ami a magyarok döntő többsége számára idegen"

Bullshit: az MTA-törvényt a magyarok által hatalomba szavazott kormányzat hozta.

Továbbá a magyarok döntő többsége liberalizmust akar _saját magának_; csak _másoknak nem_ akar liberalizmust.

Próbálkozz újra, troll.

2018.06.17. 23:28:33

@neoteny:
írj egy dolgot, amit a közéletben nem elleneznél.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 23:41:03

@444:

Semmit sem ellenzek a közéletben -- egy dolgot kivéve: az agressziót, ti. a fizikai erőszak _kezdeményezését_.

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2018.06.17. 23:47:08

@neoteny:
kit ért fizikai erőszak a magyar közéletben? ha valakinek nem tetszik a magyar államiság, akkor szabadon kivándorolhat és választhat egy másik tagállamot. európában még 27 másik eu tagállamot. és a világban 192 másik ensz tagállamot.

2018.06.17. 23:47:38

@neoteny:
írj már egy konkrét dolgot a közéletben, amit nem ellenzel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 23:51:33

@444:

"kit ért fizikai erőszak a magyar közéletben?"

Minden törvénynek végső soron fizikai erőszakkal vagy annak hiteles fenyegetésével szerez érvényt az államhatalom. _Ezért_ hatalom.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.17. 23:52:37

@444:

Semmit sem ellenzek a közéletben -- egy dolgot kivéve: az agressziót, ti. a fizikai erőszak _kezdeményezését_.

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2018.06.18. 00:18:54

@neoteny:
de egy konkrét dolgot, amit nem ellenzel. semmit nem ellenzel az egy kettős tagadás. egyenesen állíts valamit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 00:25:59

@444:

Nem ellenzem a szólásszabadságot, beleértve a te szabadságodat a trollkodásra.

2018.06.18. 09:07:07

@neoteny:
a kérdés az, hogy legyen-e hunglish. tehát olyan magyar nyelv, ami angolos. de csak közelítően pontos. például van az szó, hogy night, aminek a jelentése éjjel, éjszaka. a night szóval leginkább a (nap) nyugta rokon. de ugye nem azt jelenti, hogy az azt követő időszakot. tehát mondjuk-e azt, hogy napnyugta után következik az éj, é(j)szak. nyugat után következik észak. majd é(j)szak után kelet. napkelte. majd dél. majd (nap) nyugta. és így tovább. a dél (amikor a nap legmagasabban jár, delel) és a day szavak ilyenformán rokonok.

kezdjük-e el a szóhasználatot ilyenformán összegabalyítani, illetve a nyelvi keveredést esetleges kibogozni. vagy azt mondjuk:
night = éj, éjjel, éjszaka
day = nap
de ezeknek semmi közük ahhoz, hogy észak, dél, nyugat. mert a szavak értelmének keresése megzavarja a nyelvtanulást, összezavarja a nyelvtanulót és ráadásul nem is pontosan tanulja meg a nyelvet. igen ám, de így könnyebben jut el alapszintre és több indourópai nyelven is egyszerre tanulhat. ez "szélesen" tanít gondolkodni. a napnyugtához köthető a latin nox, vagy a görög nuks. vagy a szláv nosti. és most jön a meglepetés. az indoeurópai gyöknyelvészet azt mondja, hogy ezek rekonstruált őse valami *nekwt. a nyugat, a nyugta.

ez az elmélet azt állítja, hogy a magyar egy ősindoeurópai-őseurázsiai nyelvváltozat. és amikor oxfordiak azt írják, hogy egy szó ismeretlen eredetű, akkor rendre a magyar a hiányzó láncszem. mert hogy valamiért nem ebbe kultúrkörbe van sorolva. mondván, hogy az leginkább obi-ugor. és bocsánat, hogy néhány zárványban élő kis néphez kapcsolódik a magyar. de a nyelvészet egy értékmentes tudomány. természettudomány. és az összehasonlító nyelvészet tételei alapján ezt dobja ki a gép. csakhogy ez az állítás nincs megalapozva.

de az egy kérdés, hogy mondjuk a fight szót kapcsoljuk-e a fájdalomhoz. tehát az fájdalmat okoz. de valójában persze inkább harc, ütközet. és ugye múlt időben foght, foghten. mondjuk azt, hogy fogta? azt a szót, hogy sigth kössük a szem, szemlélődés szóhoz. valójában inkább látvány. a nyelvészek szerint ősgermán (!) eredete *sekh(w). szem. a szájból és a szemből származzon a "szó"? keressük ezek értelmét?

az mta azt mondja, hogy ne, isten őrizz. a magyar szavak többségéről már "bebizonyosodott", hogy ősi finnugor örökség. és ezt fogadják már el végre a nyelvhasználók. a magyar egy finn nyelvjárás, ami eltörökösödött, elszlávosodott, elnémetesedett. és aztán volt egy nyelvújítás. és ami ebbe sehogy se fér bele az ismeretlen eredetű. na bumm. a nyelvészek se tudhatnak mindent.

ez a "népfőiskolás" megoldás viszont arra jó, hogy a magyar lakosság szélesen legyen művelt, több európai nyelven is tudjon valamicskét. kézzel-lábbal magyarázza, hogy napnyugta után, night, nacht, nox, nuks. és ugye a másik oldalról így a magyar is könnyebben tanítható. de ez egy pontatlan nyelvhasználatot eredményez.

hajlok arra, hogy aki mondjuk angol, német, latin, görög, szláv szakos az ne így tanulja meg. illetve persze így is. de beszélje rendesen a nyelvet. de az elmúlt 20-30 nyelvoktatása bizonyította, hogy az átlag magyar heti 2-3 iskolai nyelvóra után is kézzel-lábbal magyaráz.

na most lehet mondani, hogy ezt a fajta szélesen gondolkodást nem sínyli-e meg az, aki természettudományt művel, mert hozzászokik ehhez a lazasághoz. na de az formalizált. gépies. a nyelvészet ezzel szemben csak félig az. az társadalomtudomány. mint az irodalomtudomány, történettudomány. a nyelvészet egy köztes dolog. mert hogy a franc se tudja, hogy a tündér az a tundráról érkező tűnékeny szépségek voltak. vagy a sumer dingir ilama istennő a magyar tündér ilona. vagy ezek valahogy hatottak egymásra. ezt az esetek többségében csak ki lehet módolni.

persze a csetelés az angol-amerikai chat átvétele. de ha magyarban nem lenne cseveg, csacsog, csipog, akkor vajon létezne-e a csetel. és kiszorítja-e a cseveg. vagy az, hogy "fészbukozik". inkább javítsa ki a tanító néni a gyerekeket, hogy használják a magyar hangutánzó-hangfestő szóképeket.

ezek (társadalom) politikai kérdések. és az mta azt mondja, hogy nem. ezek tudományosan eldönthetők. és egy olyan döntést hoz vagy hozna, ami a magyar nyelvhasználók többségi akaratával ellentétes.

screpes 2018.06.18. 09:20:44

@neoteny:
ez nem szólásszabadság, hanem a foglalkoztatás szabadsága, olyan, mintha Bőzyöny Ferencet (rádióbemondó) vakarnád személyiségét bemondásai által), mivel ezek a valakik megbízásból vagy érdekszerű alapokon végzik munkájukat, amin vajmi keveset változtat, hogy miként kapják bérüket: előnyökért vagy annak vélelméért serénykednek e, és volt e emögött szóbeli megállapodás.
@444, ha etimologozálni akrsz, nézd meg mi a szó-töve, (eredete) az önértékesítésnek, nem töve az érték, a szótő az
értékelés zavara.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 09:36:43

@444:

"a kérdés az, hogy legyen-e hunglish. tehát olyan magyar nyelv, ami angolos."

In mistake you are: reverse.

2018.06.18. 11:14:12

@neoteny:
mindkettőre szükség lenne. tehát van egy átlag magyar. és egyszerűen ismer jó néhány angol-szász kifejezést. ahogyan a magyarok beszélni akarnak. én. i. ich. érted ugye most azt mondom én. és ebből az a másik már tudja, hogy ez egy hülye magyar. de mivel fizet a szolgáltatásokért ezért kénytelen lesz megérteni. de ez egyben ad egy latinos műveltséget és hasonlóan el tudja mondani egy görögnek, vagy egy töröknek, vagy egy szlávnak.

csak persze így nem szabad tanítani egy angol tagozatos osztályt. abban ne az legyen, hogy "tenkjú veri a macskát". a hunglish azt tanulja meg, hogy "think" és a "thank" az angolban összefüggnek, ami ugye gondol és köszön. de az magyarosan olyasmi, mint a tud és a tesz. ha tesznek valamit értünk, akkor megköszönjünk. ha tudunk valamit, akkor azt gondolhatjuk. thought az az angolul inkább a gondolat, a gondolkodás és nem a tudás. a hunglish az magyar-angol rokon értelmű párját tanulja meg. erre lehet mondani, hogy ez egy trash english. trash - törmelék. ott van abban a magyar tör, törés. through az is ugye át, keresztül tör. és a turn a térül-fordul. de az indoeurópai nyelvészek azt mondják, hogy az ősi *terə- szógyökből alakult ki. tehát ez a "hunglish" elmélet nem teljesen tudománytalan, hanem csak félig. éppen úgy, mint a "finnugor". ez arra jó, hogy széles, de felszínes műveltséget nyújtson. és megfordítva ilyenformán az alapfokon magyar is könnyebben elsajátítható. ahogyan az angolok akarnak beszélni. angol nyelvtani szabályok szerint alkotott mondatokat fordítják át tört magyarra.

na most ha egy magyar iskolában valaki angol tagozatos, akkor hogy úgy mondjam rendesen tanulja meg a nyelvet. de úgy egyébként tört angol-szászt. amivel angol német nyelvterületen, németalföldön elboldogul. de még egy északi dán, norvég, svéd, közegben is. na most erre lehet mondani, hogy na jó. de a finn iskola nem ez. ha ők meg tudnak rendesen tanulni angolul, akkor is a magyarok is kövessék őket. a finnek a gazdagabbak. na de a finn iskolát követjük. és felnőtt egy nemzedék. és a tapasztalat az, hogy az átlag magyar így is csak ezt a tört angolt beszéli, vagy azt se. ez a finn iskola. alkalmazkodjunk ahhoz, amit a magyarok szeretnének. és a latin mellett lehet újlatint tanulni. tört olaszt, spanyolt, portugált, franciát, románt egyszerre. vagy ugye volt az orosz tanítás. az átlag magyarnál az se vezetett túl sok eredményre. de a magyarok megtanulhatnak egy tört szlávot. egy prágai vagy egy pozsonyi vagy kocsmában tudjanak kommunikálni. de ezt úgy is elérhetik, hogy az ószlávot tanulják meg. amiből ezek a nyelvek kifejlődtek. azt érzékelik, hogy ezek valamilyen vidékies öltözetben, valamilyen régies nyelvezetet beszélnek. ezek a magyarok.

persze nem csak szavakat lehet ilyenformán tanulni. hanem példamondatokat. valaki tud 1,000 szót és 100 mondatot és 10 szólás-mondást angolul, akkor azzal alapfokon elboldogul. feltéve, hogy munkavállalóként érti a szakmáját, ismeri a szaknyelvet, az idegenforgalomban vendégként fizet a szolgáltatásokért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 11:18:48

@444:

"mindkettőre szükség lenne."

De te csak az egyikről írtál, arról is tévesen: ismét bebuktál, seggarc.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 11:30:53

@444:

"ez arra jó, hogy széles, de felszínes műveltséget nyújtson. [...] alkalmazkodjunk ahhoz, amit a magyarok szeretnének."

A kocsma borgőzös népfőiskolás népe keskeny, de sekélyes műveltséget akar, abból is az azonnal felhasználhatót -- mert az okosok oldják meg azt, hogy kevés munkával dőljön a lé.

2018.06.18. 11:37:59

@screpes:
a finnugrista nyelvészek éppen azt mondják, hogy az etimologizálásban a szótő eredetének keresése (az úgynevezett gyöknyelvészet) meghaladott. magyarban úgy képződik, hogy van egy tő. mag, magos, magas, magasztos, maga, magán, magános, magány, magvas, mágus, mágnás, mágnes, mágikus.

az mta szerint ennek semmi köze nincs a latin magnus szóhoz. nagy, magas. vagy akár szanszkrit mahan. azt mondják, hogy ez rokon a szlávban azzal, hogy mogo, magu. ami képességet jelent. mert hogy az óangolban a "mæg" előtag azt jelentette: "i can". és úgy fejtik meg, hogy ez a mágusok nyelvezete. magról vetett növény magasra nőtt. az ércet tartalmazó kőből a tűzben kiolvadt valami. magvas. vasmag. az mta szerint na, ne ennek semmi, de semmi köze a magyarhoz. a magyarban nem rejlik semmiféle indoeurópai ősműveltség.

hanem kérlek szépen az mta szerint a mag szó abból ered és nem viccelek, hogy zürjén nyelven mig: zürjén mig jelentése: ölrész, derékrész ruhán. a finnek úgy fejtik meg, hogy ez az ősfinnugorban valamiféle *munke lehetett. de ugye a make, machen a munka szóval függ össze. a termelés alapja földművelésben és a bányaiparosságban a mag. aztán persze ebben sok mindent bele lehet látni. kipling könyvében az ősi vadon fia: maugli. kipling nem tudott magyarul. vadon az is ugye wild, wood. ez magyarnak egy ősinodeurópai, illetve a törökkel, perzsával őseurázsiai kapcsolatát feltételezi. ebben az esetben a magyar iskola egy széles körű műveltségre próbál nevelni. és ezt akarják minden módon kizárni a "tudjuk kik".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 11:46:45

@444:

"de ugye a make, machen a munka szóval függ össze."

Helyesen: a make, machen a csinál(ni) szóval függ össze. A munka a work, werk(e) szóval függ össze.

2018.06.18. 12:19:53

@neoteny:
ez egy kocsmai tört óangolszász és nem a british english. ha valaki angol szakos, akkor persze ne hunglish-t tanuljon, ami a barbárok törzsi nyelve.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png
cup, kupa. az ugye az abból származik, hogy kupán vágták az embereket. és a koponyájukból ittak. kop-kup-kap hangutánzó szavakból ereded. a latin capere feltételezett őse *kap. jelentése to take, grasp. magyarul kap. és ebből lesz a capture, a catch, a chase. capiche? kapiskálod? képes vagy megérteni. magyar vagy? és erre az akadémikus válasz, hogy ez népi etimológia. a kapa az nem kapar. hanem a szláv kopac szó lett átvéve. mert az kopácsol, kopik. a magyarban ezekhez a gyökökhöz szócsaládok tartoznak. copper ugye réz. és annak a vas és kő eszközökhöz képest a jellemzője az, hogy puha és kopik. az ércet a kopár földből kikaparták. kopácsoltak vele, elkopott. vagy kerestek, kereskedtek fele. a réz ófelnémetben: kupfar. réz pénzként szolgált. kufárkodtak vele. aztán ebből lesz a cable. a kábel az ősindoeurópai *kap- származéka. jelentése to take. de az mta szerint ennek semmi köze a magyarhoz. nem arról van szó, hogy nádasdy professzor, vagy kálmán professzor ezeket nem tudják. pontosan tudják. millió számra vannak, akik magyarul és angolul is tudnak. és akik kicsit is értelmesebbek azok ezeket százával, vagy ezrével mondják. de éppen ezért kell a bölcsészkaron fellépni még keményebben. nádasdy professzort, kálmán professzort kell kibaszni az eltéről. és a többieket, akik az ősindoeurópai kapcsolatot eltagadják mondván, hogy a magyar ősi eredetében finnegán. igaz, hogy az magyarok és az finnek genetikai értelemben elég távol állnak ahhoz, hogy több ezer éves ősi törzsi együttélést előfeltételezzünk csak a finnekkel és a magyarokkal rokon népek között. de a nyelv eredetnek nem kell, hogy köze legyen a néperedethez. csak ugye ez esetben mégis hogy volt ez a tűz körül. egyik oldalon az ősfinnek, másikon az ősmagyarok. és nem keveredtek több ezer éven át. ezt azért nehéz elképzelni. és ugye az életmód, az éghajlat, a néprajz kevés hasonlóságot lát, ennek középkori krónikás hagyománya sincs. szemben a többi eredetelméletnek. és ugye az archeogenetika is azt támasztja alá. kálmán professzorék azt mondják, hogy ez nyelvészet. ebbe a többi tudományterület ne szóljon bele. ők csak tudják. és különben is ők az akadémikus bölcselet. néhány család és azok a hülyék, akiket maguk mellé kiválogatnak. ők a kortárs "művészet". ami "meghaladta" a hagyományt. és pesten ennek a többség tapsol.

2018.06.18. 12:48:00

@neoteny:
Old English weorc "work, labor, action, deed"
PIE root *werg- "to do."
magyar rokona vég, végez.
lehet mondani, hogy ez nem a legpontosabb megfelelő. hanem egy rokon értelmű. ami azért elég pontos. ezért a magyar nem angolszász nyelv, de azzal rokonítható, ahogyan a szláv került az indoeurópai nyelvcsaládba, vagy a latin és a görög. ezekben a relációkban is csak szegről-végről hasonlítanak a szavak. miért kell, kellett, kellene kiemelni ebből a magyart? lehet mondani, hogy mert a nyelvtani hasonlóság nincs. maradjunk ennél a példánál. does d/t zöngés/zöngétlen hangváltással: tesz. a did vagy a deed: tett. és az -ed múlt idő jele magyar jele a -(kötőhang) és t.

a do rokona a tesz.
a work rokona a végez.
a make rokona a munka.

erre lehet mondani, hogy ez a rokonítás belemagyarázás. rendben. de ez esetben a finn-ugor relációra is tessenek már mondani, hogy az is belemagyarázás. a magyar és az óangolszász között egy vékony nyelvrétegben van egy gyenge, de rendszeres kapcsolat. ami valamilyen távoli, vagy ősi rokonságot feltételez. finnugor relációban ugyanez csak egy tucat szóra korlátozódik. ha azt mondjuk, hogy kapcsolat egyik esete, hogy a jelölés hasonló és jelentés megegyezik. ez az erősebb. a gyengébb az, amikor a jelölés majdnem egyezik és a jelentés is hasonló. ez esetben nincs szoros együttélés, hanem csak érintkezés, egy laza kapcsolat. például acs az ugye angolul nem az ács, hanem a fejsze. de az a szó, hogy "ácholt" óangolban így leírva szótárazva van. jelentése: tölgyfa. feltehető, hogy az anglik környezetében (akik ekkor még közép európaiak voltak) magyarokkal rokon népek ácsoltak.

ezekre lehet mondani, hogy ez mind hipotézis. rendben. de ugyanezt tessenek mondani a finnugor elméletre is. és vessük össze, hogy melyik kapcsolat az erősebb, közelebbi. az mta mire alapozza azt az állítását, hogy legközelebbi nyelvrokonaink az obi-ugorok és nem a szomszédaink.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 13:15:20

@444:

"de ugye a make, machen a munka szóval függ össze."

Helyesen: a make, machen a csinál(ni) szóval függ össze. A munka a work, werk(e) szóval függ össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 13:16:05

@444:

"és a koponyájukból ittak."

Valószínűleg így volt.

2018.06.18. 13:22:43

@neoteny:
de felőlem lehet azt mondani, hogy ezeket a kapcsolatokat ne fogadjuk el. ezért nevezem úgy, hogy ezek esetlegesek. mert lehet, hogy semmi közük egymáshoz. de az is lehet, hogy mégis csak.

a "work" avesta/zend/óiráni nyelven "vərəz": "to work, to perform". és ez az ismert legősibb valamilyen feltételezett ős-indoiráni szó. magyarul "végez". te azt nem fogadod el. rendben. de a finn még annyira se. finnul "viime" jelentése "utolsó".

magának a magyar nyelvnek a tanítása is külföldi minták átvételére van alapozva. a magyarok többsége magyar iskolát szeretne. kapcsolódni fog a szászhoz, csak nem kizárólagosan.

2018.06.18. 13:33:46

@neoteny:
a cave (barlang) szó eredete. PIE root *keue-. kő.

2018.06.18. 13:46:23

@neoteny:
vagy ugye északi népeknél a cheers mai napig: "skol". vö. skull.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 14:01:02

@444:

"a "work" avesta/zend/óiráni nyelven "vərəz": "to work, to perform". és ez az ismert legősibb valamilyen feltételezett ős-indoiráni szó. magyarul "végez". te azt nem fogadod el."

Helyesen: ezt te mondod, seggarc.

"de ugye a make, machen a munka szóval függ össze."

Helyesen: a make, machen a csinál(ni) szóval függ össze. A munka a work, werk(e) szóval függ össze.

2018.06.18. 14:09:38

@neoteny:
The Scythians are reported by Herodotus (ca.484 – ca.425 BC) and later Strabo (63/64 BC – ca.24 AD) to have drunk from the skulls of their enemies.

csak a művelt nyugat így mégse származtathatja a szkítáktól és a szarmatáktól. szittya ősöktől ered: kupa, kupán ve(é)r, k(u)oponya.

CUP "small vessel used to contain liquids generally; drinking vessel," Old English cuppe, Old Northumbrian copp, from Late Latin cuppa "cup" (source of Italian coppa, Spanish copa, Old French coupe "cup"), from Latin cupa "tub, cask, tun, barrel," which is thought to be cognate with Sanskrit kupah "hollow, pit, cave," Greek kype "gap, hole; a kind of ship," Old Church Slavonic kupu, Lithuanian kaupas "heap," Old Norse hufr "ship's hull," Old English hyf "beehive."

De Vaan writes that all probably are from "a non-IE loanword *kup- which was borrowed by and from many languages."

ez valószínűleg nem-indoeurópai kölcsönszó, amit sok nyelvben átvettek. elkapták az ellenség vezérét, koponyán verték és abból ittak. ez egy közelebbről meg nem nevezett nem-indoeurópai nyelvből való kölcsönszó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 14:13:01

@444:

"elkapták az ellenség vezérét, koponyán verték és abból ittak."

Nem koponyán verték: azzal megkockáztatták a leendő ivóedény alapanyagának sérülését.

2018.06.18. 14:19:30

@neoteny:
fűbe/fejbe verték.

2018.06.18. 14:37:01

@neoteny:
a népfőiskolának van egy "barbár" magyarázata. amit a görög-római történetírás alátámaszt. ne de ez részben politika. ne ijesztgessük a skandináv gyerekeket. vélhetően azért mondják az oviban azt, hogy skol, mert az őseik a legyőzött törzsek vezéreinek koponyáiból ittak. és az a skull valójában.

erre lehet mondani, hogy na jó. azért nem kell mindent tudni az ötéveseknek. találnak egy másik magyarázatot. vagy azt mondják: így van és kész.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 14:47:17

@444:

"az mta mire alapozza azt az állítását, hogy legközelebbi nyelvrokonaink az obi-ugorok és nem a szomszédaink."

Szemezgess Honti László publikációi között: https://hu.wikipedia.org/wiki/Honti_László

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 14:48:58

@444:

"a népfőiskolának van egy "barbár" magyarázata."

Úgy tűnik hogy a népfőiskola megfejtéseinek legtöbbje "barbár".

2018.06.18. 15:13:13

@neoteny:
honti lászló és társaik azt állítják, hogy a magyarok legközelebbi nyelvrokonaik az obi ugorok.

álljunk meg egy szóra. legalább közelítőleg meg kellene mondani, hogy 1) mi a nyelv? 2) mi az, hogy két nyelv rokon? 3) és mi az, hogy közeli vagy távoli rokon? mi a távolság mérés alapja? mi az, hogy legközelebbi?

az obi ugorok nyelve milyen távolságra van a magyartól és mondjuk az óangol? mi alapján mondja azt honti lászló, hogy az a legközelebbi. és nem a sumer. és ezt most úgy döntik el, hogy honti lászló szerint aki azt mondja, hogy a magyar és a sumer rokon az hülye. az ellentábor azt, hogy ők a hülyék. de nincs értelmes vita. nem is lehet. hiszen olyan fogalmakkal dobálóznak, amelyek nincsenek definiálva, de még csak körülírva se. egész pontosan nem lehet. de úgy körülbelül legalább. és innentől kezdve politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 15:26:46

@444:

"honti lászló és társaik azt állítják, hogy a magyarok legközelebbi nyelvrokonaik az obi ugorok."

Helyesen: Honti László és társai a saját és mások kutatásaik alapján érvelnek amellett az állítás mellett, hogy a magyarok legközelebbi nyelvrokonaik az obi ugorok.

"legalább közelítőleg meg kellene mondani, hogy 1) mi a nyelv? 2) mi az, hogy két nyelv rokon? 3) és mi az, hogy közeli vagy távoli rokon? mi a távolság mérés alapja? mi az, hogy legközelebbi?"

Ja, hogy te még ezekkel sem vagy tisztában?

"hiszen olyan fogalmakkal dobálóznak, amelyek nincsenek definiálva, de még csak körülírva se."

Te is ugyanezt csinálod.

2018.06.18. 15:59:39

@neoteny:
inkább ősi. a példánál maradva vegyük azt a szót, hogy iszik. ez ugye drink, óangolban drincan, németben trinken. ószláv pity. románul: pijel. amivel vélhetően rokon a piál. magyarul iszik. ami ugye hangutánzó, hangfestő eredet: i-i-i. iszik. ijál. igyál.

finnül jouda. az mta szerint az ősfinnugorok azt mondták: "jëxe". a finnek ültek a tűz körül. és azt mondták inkább "jouda". a magyarok mentek mendegéltek. és azt mondják "iszik". de évezredeken át az ősiségben azt mondták: "jëxe". álljunk meg. manyi nyelven iszik: "ajuŋkwe". álljunk meg? inni? lovaglás közben nem túl kényelmes inni. megálltak inni hanti-manysinszkban, aminek ősi neve szamarovó? szamárivó? vagy micsoda?

őseredetnek a legjobb az i-i-i hangutánzó. mert az ember úgy iszik. és a legtöbb ősi nyelven i hanggal fejezték ki ivást. és e hanggal az evést. eat. óangolban etan, æt, eten. németben essen. ennek aztán semmi köze a magyarhoz. étek, étel, eszik. finnül sydödä. az ősfinnugorok azt mondták, hogy *sewe. a finnek üldögéltek és azt mondják: sydödä. a magyarok mentek-mendegéltek. és azt mondták: eszik.

próbálj már barbár módon mondani, hogy eh-eh-eh. és azt, hogy ih-ih-ih. ez az evés és az ivás hangutánzó, hangfestő megfelelői. az mta szerint ezt az ősmagyarok úgy mondták, hogy "sewe" és "jëxe". nem lehet ezen vitázni. mert ez részben hit kérdése. lehet, hogy az ősfinnugorok azt mondták "jëxe"? ezt mondták a tűznél. évezredes együttélésben. csak a finnek és a magyarok ősei nem keveredtek. de amikor ittak azt mondták: "jëxe". i-i-i. i-jál. népi etimológia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 16:09:06

@444:

"inkább ősi."

Ez meg a te "barbár" magyarázatod.

"magyarul iszik. ami ugye hangutánzó, hangfestő eredet: i-i-i. iszik. ijál. igyál."

Ha hangutánzó, hangfestő eredet lenne, akkor az lenne a szó, hogy gluglik. glu-glu-glu. Az i-i-i egy totális balfaszság hangutánzó, hangfestő eredetnek.

2018.06.18. 16:42:29

@neoteny:
ugyanazt többféleképpen módon lehet utánozni.

fogj egy pohár italt. és idd ki úgy, hogy közben azt mondod: i-i-i. úgy kortyolgatod. persze amikor valaki szomjas, akkor szürcsölni. ezek (véleményem szerint) hangutánzó, hangfestő szavak.

az angolban (véleményem szerint) a szabálytalannak mondott igének három alakja (rendszerint) hangutánzó: drink, drank, drunk. talán ez is hangutánzás. jelentése óangolban: to drink, swallow up, engulf. swallow az a szívás hangutánzása. a gulp a kortyol. glu-glu-glu.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 16:50:03

@444:

"persze amikor valaki szomjas, akkor szürcsölni."

Bullshit; amikor valaki szomjas, akkor dönti lefelé az italt a gigáján: glu-glu-glu.

i-i-i legfeljebb arra hangutánzó, hangfestő eredet, amikor tinédzserlányok gecit nyelnek.

2018.06.18. 16:50:12

@neoteny:
ezzel szemben az mta állítása az, hogy az ősmagyarok évezredeken át az ősfinnekkel együtt élve, de nem keveredve azt mondták: jëxe. egyszer a magyarok úgy gondolták, hogy elköltöznek. és inkább úgy mondták, hogy iszik. a finnek meg úgy, hogy jouda. most nem hasonlítanak. mert a laikusok nem értik, hogy ez jëxe. a kocsma népe úgy gondolja: i-i-i. i-jál. így iszik. tartottam közvéleménykutatást. a népi etimológia győzött.

2018.06.18. 16:55:32

@neoteny:
vagy amikor szomjazza, akkor szopja. ezek a szavak hangutánzók-hangfestők (véleményem szerint).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 16:56:13

@444:

"ezzel szemben az mta állítása az, hogy az ősmagyarok évezredeken át az ősfinnekkel együtt élve, de nem keveredve"

Helyesen: ez a te brutális idiótaságod. Akik együtt éltek, azok szükségszerűen keveredtek: és ők _nem_ ősmagyarok meg ősfinnek voltak, hanem _egy_ populáció ami szétvált csoportosulásokra, amik az ősmagyarok és az ősfinnek lettek.

Eszed annyi, mint a lefejezett porcelánkutyáé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 16:58:15

@444:

"(véleményem szerint)"

A véleményedet a hajadra kenheted.

2018.06.18. 17:21:07

@neoteny:
angolban sip, swill. hörpint, öblöget. ezek is hangutánzók. unknown origin.

drink, drank, drunk. ezt esetlegesen abból származtatják, hogy draught. jelent húzást és kortyot. ez is jó kis szó. mert ugye magyarul drót. persze ez német valószínűleg. de ez összefügg a húzással. a draw és a drag szavakkal. csak ezeket nem egy szócsaládként tanítják. nem kötik össze a némettel. úgy esetleg egyszerűbb lenne tanulni a magyarnak. csak nem cél. az is ugye németül ziel. de a székely ábécében a cé egy nyílhegy. népnyelvben: celőke. az angolban target. óangolban targe. jelentése: shield. pajzs más szóval páncél. az volt a cél tárgy. gyakoroltak a celőkével. lőttek a páncélra.

és erre az mta azt mondja, hogy na ne. de ez nem tudomány. ez politika. az mta azt mondja, hogy na ne. de miért ne?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 17:26:11

@444:

"a kocsma népe úgy gondolja: i-i-i."

A kocsma népéről már többször bebizonyosodott, hogy nem a legélesebb kések a fiókban.

Továbbá a te véleményedről volt szó, nem arról, hogy mit gondol a kocsma népe.

Próbálkozz újra.

2018.06.18. 17:38:28

@neoteny:
hja értem összekeveredtek a finn és a magyar családok. aztán szétváltak. és az évezredes együttélés után mi alapján tudták, hogy melyik család a finn és melyik a magyar? szóról szóra ugyanazt a nyelvet beszélték. a koponyacsontok alakra is lényeges eltérést mutatnak a finn és a magyar sírokban. nem egyezik az életmód, az éghajlati öv. a lovas nomád népnek a totem állata egy vadászsólyom, ami pusztában lecsap az zsákmányára. fenyvesekben nincs ilyen. a finn szamojédeknél inkább rénszavarvasok vannak és nem lovak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 17:40:48

@444:

"hja értem összekeveredtek a finn és a magyar családok."

Nyilvánvalóan nem érted: egy (1) populáció voltak, ti. az ősmagyarok és ősfinnek _közös ősei_, amik aztán szétváltak. Az csak a te féktelen fantáziálgatásod, hogy az ősmagyarok Noétól származnak.

2018.06.18. 18:02:01

@neoteny:
az a kérdés, hogy a nép mint gondol magáról a nyelvről. hogyan akarja ezt a nyelvet tanítani. illetve az idegen szavakat tanulni. úgy, ahogyan az mta levezeti. és önkényesen vezeti le. vagy ahogyan a népi etimológiát használva. nyelvi emlékek hiányában a többség hogyan érez.

megint azon vitázunk, hogy jogában áll a magyarok döntő többségének a finnugor elméletet mondjuk egy nemzeti konzultáció keretében elvetni. az óangoloknál úgy volt, hogy a király összehívta a nemeseket. azok képviselték a nemzetséget. és ezt megvitatták. ezt volt ugye a witan. a vita. a vicc is ebből ered. witty, witticism. witan a vicces megjegyzés. ütköztették a nézeteket. view. ebből ered a visit, vision. vizsgál. de az ugye nézet és látogat. de azok a nemesek viselkedtek, vizsgálódtak, vitáztak a witan. és végül döntöttek, esküdtek. votum. voksok a képviselte népet. az vox. és végül esküdt tettek: vow. fog a dalom.
www.youtube.com/watch?v=erooWKq9-RE
na jó ez csak egy vicc. source also of Sanskrit vaghat "one who offers a sacrifice". áldozatot ajánlottak: levágtak egy állatot? az állatot az állam érdekében feláldozták? miket nem őriz a magyar az ősiségből. finnegán?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 18:14:49

@444:

"az a kérdés, hogy a nép mint gondol magáról a nyelvről."

Helyesen: te egy nihilista-posztmodernista vagy, aki számára az a kérdés, hogy a nép mint gondol magáról a nyelvről.

"úgy, ahogyan az mta levezeti. és önkényesen vezeti le."

Azt még nem mutattad meg, hogy az MTA nyelvészei önkényesebben vezetnék le, mint a népfőiskola népi etimológusai.

"jogában áll a magyarok döntő többségének a finnugor elméletet mondjuk egy nemzeti konzultáció keretében elvetni"

Ez csak egy nihilista-posztmodernista számára "jog" kérdése.

2018.06.18. 18:29:20

@neoteny:
a honfoglaló magyarok vezetői R1 eredettel rendelkeztek. (ahogyan a magyarok relatív többsége is ebbe a haplocsoportba esik. ez az indoeurópai eredet. a finn-szamojéd népek N1 eredetűek. és jelenleg így oszlanak el.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
de a kárpát-medencében a számuk 1% körüli, vagy inkább az alatti. tehát valószínűtlen, hogy az honfoglaló magyar törzsekkel valaha is együtt éltek. esetleg néhány finnugor halász vadász házasodhatott a hun-magyar törzsszövetségbe. úgy kerülhetett be néhány. az ókorról beszélünk.

te ha jól értem azt mondod együtt éltek, összekeveredtek. de aztán szétváltak. és vajon honnan tudták, hogy ki a finn (N1) és a magyar (R1a) úgy, hogy szóról szóra ugyanazt a nyelvet beszélték? és miért különbözőek koponyacsontok. az mta antropológusai, archeogenetikusai mondják, hogy nagy valószínűséggel nem volt finn-magyar őshazában több ezer együttélés.

közös együttélés akkoriban létezett amikor az R1 és N1 nem létezett. azok legkorábbi közös őse K jelű y-dns. ami nagyjáb 50 ezer éves. jégkori együttélés. cache.eupedia.com/images/content/timeline_comparison.png

a vita a kárpát-medencében élő népek és a honfoglaló magyarok őseinek ókori történetéről folyik. az mta nyelvészei csak a nyelvi összehasonlításból biztosan állítanak együttélést. finnugor őshazát. de ugye annak tárgyi emlékei hol vannak, melyek néprajzi hagyományai? az mta elmélete egy egy több ezer éves ókori együttélést feltételez.

Janossz 2018.06.18. 18:31:05

@444: Az a rész mikor lesz, mikor az árpát árasztják? a múltkor nagyon tetszett.

Janossz 2018.06.18. 18:37:13

@444: Mit mond a népfőiskola a magyarok eredetéről?
Mindenféle zagyva, fél-, vagy áltudományos elmélet kering, az mind a népfőiskoláé.
Sziriuszi származás, Krisztus magyar származása, japán gyerek seggén piros pötty, ilyenek.
Nem lehetne, hogy a nagy szellemi műhely kidolgozza, egyeztesse saját körben az álláspontját?
Amire mondhatnánk:." de ugye annak tárgyi emlékei hol vannak, melyek néprajzi hagyományai? "

Addig szóra se érdemes, amit összehordasz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 18:51:49

@444:

"a honfoglaló magyarok vezetői R1 eredettel rendelkeztek."

1) mutass támogató hivatkozást erre az állításodra
2) R1a vagy R1b?

"ahogyan a magyarok relatív többsége is ebbe a haplocsoportba esik"

3) mutass támogató hivatkozást erre az állításodra

"de a kárpát-medencében a számuk 1% körüli, vagy inkább az alatti."

4) mutass támogató hivatkozást erre az állításodra
5) a linkelt ábra nem igazolja ezt az állítást

"tehát valószínűtlen, hogy az honfoglaló magyar törzsekkel valaha is együtt éltek"

6) _mennyire_ valószínűtlen? (vagy: mennyire valószínű, és akkor tudható a valószínűtlenség mértéke is, hiszen csak ki kell vonni 1-ből)

"vajon honnan tudták, hogy ki a finn (N1) és a magyar (R1a) úgy, hogy szóról szóra ugyanazt a nyelvet beszélték?"

Hol van az megírva, hogy a szétválás idején különbözött a Y-haplocsoportjuk? Lehet, hogy a szétválás idején N1 volt a Y-haplocsoport, és a szétválás _után_ terjedt el az R1a a magyarrá váló törzsek népességei között.

"az mta antropológusai, archeogenetikusai mondják, hogy nagy valószínűséggel nem volt finn-magyar őshazában több ezer együttélés."

_Mekkora_ ez a "nagy" valószínűség?

2018.06.18. 18:57:14

@Janossz:
a magyarok számára isten fia és a bologasszony a nemzeti keresztségben magyar. ettől mág a zsidóknak lehet zsidó. a cseheknek lehet cseh. de nekünk magyar. a filoszemiták folyamatosan zsidó-keresztény hagyományokról beszélnek. és tagadják a nemzeti kereszténység létét. van egy szent korona. és létezik a natio hungarica.

mongolfolt. magyar gyerekeken is van. jelzem a japánok és a koreaiak mondják azt, hogy őseink együttéltek. ezt megint csak két népcsoportnak egy-egy része tagadja. a budai németek egy kisebb, és a pesti zsidók nagyobb része. ez a két csoportosulás az, amelyik minden módon próbálja a magyar hagyományt felszámolni. messze nem az összes német csak egy kis részük, és a zsidók közül az istentelenek. ők a nemzeti hagyományokat általában felszámolnának. és az államokat általában. izraelt is.

de nyilván helytelen úgy fogalmazni, hogy "a" németek, vagy "a" zsidók. van egy a magyar hagyományokkal végletesen szemben álló csoportosulás. ők a finnugor eredet elmélet hívei, ők kényszerbetelepítést, totális szabad piacot. államok eltörlését, egyház eltörlését. ezt a csoportosulást a jobboldal és szélsőjobb oldali pártok nem tekinti magyarnak (jelenleg a pártot választók 75%-a erre szavaz).

filozofikusan közelítve ez a nem-keresztény baloldal, a (neo) szocialisták, a nem-nemzeti (neo) liberálisok, a nem-állami (neo) konzervatívok. és politikai értelemben velük állnak szemben a populisták és a nemzeti radikálisok. de ez egyben egy vallási szembenállás.

Janossz 2018.06.18. 19:13:31

@444: Meg vannak ugyebár a neoidióta neonácik is.
Jó szórakozást!
Tényleg nem értem, miért tűrnek meg itt, de nem vagy kellemes társaság.

2018.06.18. 19:43:52

@neoteny:
The DNA of King Béla III of Hungary (c. 1148-1196) was tested by Olasz et al. (2018). His Y-DNA was identified as R1a (possibly the Z93 branch and Z2123>Y934 clade based on STR values, but unconfirmed), while his mtDNA was H1b. Béla was a member of the Árpád dynasty, which ruled over Hungary (and Croatia from 1091) from the arrival of the Magyars in the 9th century until 1301.
link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs12520-018-0609-7.pdf
ez alapján a honfoglaló vezérek tényleg szkíták (szittyák) voltak.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
ez azt elméletet erősíti, hogy egy kárpát-medence földműves (magyar?, avar?) és iparos (morva?, avar?) népére telepedett rá egy katona-nemzetség.

ha a finnugor elmélet igaz lenne, akkor a honfoglalás kori síroknak férfiágon egy vegyes R1-N1 képet kellene mutatni. ehhez képest az R1 meghatározónak tűnik, de férfiágon hiányzik az N1 jelű. de ezt az mta elismeri. azt, hogy a finnugor nem néperedet.

hanem ezek szerint a honfoglalók átvették előbb a finnek nyelvét. aztán a törököt, aztán a szlávot, aztán németet. és ami nem ilyen és nem nyelvújítás az ismeretlen eredetű. nincs magyar szóképzés. de a magyar nyelv néhány tucat szót leszámítva nem hasonlít a finnre. a magyar nép nem keveredett a finn-szamojéd népekkel. erről a finnek se tudnak. errefelé van finn (tiszteletbeli) konzulátus. ők mondják, hogy ők inkább északi-germánok irányába nyitnának és ha egy mód van, akkor hagyjuk már a finnugort.

2018.06.18. 19:50:04

@Janossz:
a köpködésen kívül milyen értelmes gondolatod van? utóbbi nem zavar. sokszor leírtam, hogy szándékosan csinálom azt, hogy a mondókába belekeverem a szélsőséges kocsmai véleményeket. azt, ami a környezetemben elhangzik. kérdés, hogy ezektől elvonatkoztatni egy ellenzéki. és a tapasztalat az, hogy nem. még úgysem, hogy hosszan magyarázom, hogy azt a részét ne vegye komolyan. hanem esetleg konstruktív módon szóljon hozzá a párbeszédhez. a ballib táborban ez egyszerűen nem megy. csak a fasisztázás van.

2018.06.18. 19:51:46

@Janossz:
ha a finnugor elmélet az akadémián bukik, akkor az alapjaiban változtatná a közoktatást, a magyar és az idegen nyelv tanítást.

2018.06.18. 19:57:17

@neoteny:
99% valószínűség. ha volt finnugor őshaza, akkor a honfoglalókkal jöttek volna a jelenlegi obi-ugorok (a hantik és manysik ősei). de az antropológia és az achegenetika azt mondja, hogy olyan koponyák errefelé nincsenek.

ez egy 17-es doktori dolgozat.
doktori.bibl.u-szeged.hu/3794/1/Neparaczki_PhD.pdf
itt egy riport a szerzővel:
www.youtube.com/watch?v=KuP_aZmzWkg

Janossz 2018.06.18. 20:12:32

@444: " szándékosan csinálom azt, hogy a mondókába belekeverem a szélsőséges kocsmai véleményeket. "
" a ballib táborban ez egyszerűen nem megy. csak a fasisztázás van. "

1. Ez nem kocsma.
2. A náci dumád nem érdekel. Engem legalábbis.
3. Minek kéne nevezni a nyilas dumád, ha nem fasiszta?

Mondtam már, jó szórakozást, senkiházi seggarc!

2018.06.18. 20:36:43

@neoteny:
de a finnugor elmélet nyelvészeti szempontból se áll. ami finnül youda, az észtül jooma. ezek hasonlítanak. és az iszik? az mta szerint van egy közös őse: jexe. és ez vajon mire van alapozva?

ha nincs nyelvemlék, akkor magukat a nyelvhasználókat lehet megkérdezni arról, hogy mit is gondolnak. ih-ih-ih. i-jál. igyál. hangutánzó-hangfestő. ahogyan ez eh-eh-eh. eszik, étel. étek, éhes, evés, emészt. eszi, emészti a búbánat. évődik. de ennek mi a szócsaládnak mi köze a finn syödä és az észt sööma szóhoz. ezek hasonlóak. és ehhez képest a magyar eszik? mintha nem ezek közé tartozna. ezt csak a laikusok gondolják. ezt az "ősfinnugorok" úgy mondták: sewe.

nincs nyelvemlék. a nyelvhasználókra lehet hagyatkozni. az mta azt mondja, hogy ennek az óangol etan, æt, eten, az ószász essen szavakhoz nincs köze. annak, hogy eszik, étek. a legősibb nyelvemlék szanszkrit: admi. hettita: edmi. adni? enni?

Éadweard [] m (-es/-as) 1. Edward the Elder, the eldest son of Alfred the Great. Edward was king of Wessex for 24 years, from 901-925 AD; 2. Edward the Martyr, son of Edgar. Edward was king of Wessex, Mercia, and Northumbria, for 3 years, from 975-978 AD; 3. Edward the Confessor, son of Æthelred. Edward was king of England for 24 years, from 1042-1066 AD; [éad happy; weard ward, guardian]

éad: ad, ét(ek) ~ boldog
weard ~ véd
és a családban Æthel előnevek (hun attila, etele).

erre azt mondod, hogy ez egy baromság. belemagyarázás. oké. de ehhez képest a finnegán?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 20:39:34

@444:

"The DNA of King Béla III of Hungary (c. 1148-1196) was tested by Olasz et al. (2018). "

Ez egy (1) adatpont.

"ez alapján a honfoglaló vezérek tényleg szkíták (szittyák) voltak."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"ha a finnugor elmélet igaz lenne, akkor a honfoglalás kori síroknak férfiágon egy vegyes R1-N1 képet kellene mutatni. ehhez képest az R1 meghatározónak tűnik"

Hol van(nak) a tanulmány(ok) a honfoglalás-kori sírok genetikai tanulmányozásáról?

2018.06.18. 21:07:47

@neoteny:
ez majd kiderül akkor, amikor a szubklád vizsgálatok eredményei nyilvános lesznek. ezt lehetett hallani. amíg hivatalos publikáció erről nincs addig csak feltételezések vannak.

jelenleg senkinek nincs széles körben elfogadott eredetelmélete. nem is lehet, mert hogy ahhoz még kevés a mérési eredmény. de ami van az a finnugor eredet elméletet nem támasztja alá. az mta azt mondja, hogy ez nem egy néperedete, hanem nyelveredet elmélet. ha valakit örökbe fogadnak, akkor az ugye nem a származásának megfelelően beszél, hanem átvesz egy nyelvet. vagy ha egy csoport belekeveredik egy másik népcsoportba, akkor se.

az mta azt mondja, hogy a magyar nem egy befogadó nép, a magyarok szerintük legalább is arról híresek, hogy tömegével kidobálják ki a szavakat. és időnként majdnem teljesen lecserélik a nyelvet. éppen nem ez jellemző erre a népre.

de ezt úgysem fogjuk itt eldönteni. ez most nagyjából hit kérdése. onnantól kedve politikai döntés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 21:39:22

@444:

"az mta azt mondja, hogy a magyar nem egy befogadó nép, a magyarok szerintük legalább is arról híresek, hogy tömegével kidobálják ki a szavakat. és időnként majdnem teljesen lecserélik a nyelvet. éppen nem ez jellemző erre a népre."

Mindezeket te mondod: a te beszámolóidat pedig arról, hogy mások mit mondanak (sőt még arról is, hogy mit tesznek) érdemes erős fenntartással kezelni.

"ez most nagyjából hit kérdése."

Helyesen: ez az a narratíva, amit te próbálsz eladni.

"onnantól kedve politikai döntés."

Amit egyelőre az akadémiai finnugristák nyernek meg.

2018.06.18. 22:03:28

@neoteny:
ez egy tudománypolitikai hatalmi játszma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.18. 23:33:49

@444:

Amit egyelőre az akadémiai finnugristák nyernek meg: vagy már tervbe vette Palkovics azt, hogy kiéhezteti az akadémiai finnugristákat, és a pénzüket a népfőiskolás népi etimológusoknak adja?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 06:56:03

@444:

"ha lovász korrekt lenne, akkor azt mondaná, hogy a matematikának mindegy. ha az a cél, hogy az váljon nemzetivé, akkor váljon. na und."

Und nem igaz az, hogy a matematikának mindegy: a matematika(i ismereket) annál jobban nő(nek), minél többen művelik azt. A "nemzeti" matematikát kevesebben művelik, mint a nem-"nemzetit", így hát a matematikának (helyesen: a matematikai ismeretek felhasználóinak) rosszabb az, ha "nemzetivé" válik.

2018.06.19. 09:02:10

@neoteny:
holnapután lesz egy bizonyos szele tibor születésének 100. évfordulója. ő egy kiváló debreceni matematikus volt. társaival 1950-ben megalapították a publicationes mathematicae című folyóiratot. ennek a kiadója a mai napig az institutum mathematicum universitatis debreceniensis. azon folyik a vita, hogy biggyesszük-e oda, hogy hungaria. úgy, hogy ennek a lapnak a kiadását nagyobb részt magyarok finanszírozzák. erre nagyjából két dolgot lehet lehet mondani. miért is ne vagy azt, hogy szó se lehet róla. erről folyik egy értelmetlen vallás vita.

screpes 2018.06.19. 09:05:29

@444:
Nincs olyan , hogy egységes elmélet, először azt kell tisztán látni, hogy eredetről vagy hatásokról beszélhetünk. A népcsoport eredetéé vagy a nyelvé?
Ugyanaz lehetne a kettő? Eredet, vagy hatások sora?
Mindenki egyetért abban, hogy az utóbbiról lehet csak szó, mert az eredet egy változó, funkcionális egységé nem igazolható.
Bingó!
A szókincsben fellelhető analógiák, dokumentálhatók, a hatások kétségtelenek, (pl tengeri halakra vonatkozó hazai szókészletet halak nélkül, soha nem kreálhattak volna az innovátorok, de a nyelvi rendszer tekintetében más módon történhetett: a lassú a "külső" ráhatás, utólag hogyan is lehetne tettenérhetó a bősésges írásos forrásokat megelőzően?
E erre mondod te, hogy ha nem finnegán, akkor ezzel alapjaiban változtattuk meg a közoktatást, és a magyar tanítást..
Dobhatom el a diplomám...

Néhány állat nem nyugszik, mig ki nem brusztol egy vallásháborút.
Annak nem lehet más tétje, mint hogy az amit "ő " hisz, mégiscsak fontosabb legyen, mint amit mások, és ezáltal előnyhöz jusson. Olyanhoz, amit nem szolgált meg.

--
a népfőiskola megfejtései barbárak, mert eldönthetetlen, hogy tudományos igényűek, vagy annak helyén, mintegy ahelyett vannak , Részismereteket működtetnek,. kiszolgálva a tudatlanságot, tudatlanokat.
A részismeret nyerő ebben a közönségkörben, mert egybevág a fogyasztóinak igényével: van amit akarnak tudni, és van amit nem hajlandóak, a siker garantált.
-------

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 09:15:36

@444:

"erre nagyjából két dolgot lehet lehet mondani."

Aminek semmi köze sincs ehhez:

"ha lovász korrekt lenne, akkor azt mondaná, hogy a matematikának mindegy. ha az a cél, hogy az váljon nemzetivé, akkor váljon. na und."

Und nem igaz az, hogy a matematikának mindegy: a matematika(i ismereket) annál jobban nő(nek), minél többen művelik azt. A "nemzeti" matematikát kevesebben művelik, mint a nem-"nemzetit", így hát a matematikának (helyesen: a matematikai ismeretek felhasználóinak) rosszabb az, ha "nemzetivé" válik.

2018.06.19. 10:09:11

@neoteny:
az, hogy nemzeti vagy nemzetközi: a matematikának mindegy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 10:21:50

@444:

"az, hogy nemzeti vagy nemzetközi: a matematikának mindegy."

"ha lovász korrekt lenne, akkor azt mondaná, hogy a matematikának mindegy. ha az a cél, hogy az váljon nemzetivé, akkor váljon. na und."

Und nem igaz az, hogy a matematikának mindegy: a matematika(i ismereket) annál jobban nő(nek), minél többen művelik azt. A "nemzeti" matematikát kevesebben művelik, mint a nem-"nemzetit", így hát a matematikának (helyesen: a matematikai ismeretek felhasználóinak) rosszabb az, ha "nemzetivé" válik.

városi fiú 2018.06.19. 10:46:19

@neoteny: Ezzel egyetértek, de szerintem így van a többi tudománnyal is egytől-egyig.
A máshol művelt módszerek, tanult nyelvek - egyszerűen teret nyitnak és inspirálják a művelőket a tudományban, művészetben és az élet minden területén.
Nehéz lenne ennek ellenkezője mellett érvelni. Olyan egyértelmű. Ez a globalizáció elindítója. Hogy nagyon izgalmassá és széles kifutásúvá válik minden, ha nem kell benn maradni a kerítés mögött a bezápult közegben.

2018.06.19. 11:25:15

@neoteny:
miből gondolod, hogy a nem-nemzetiek vannak többségben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 11:33:10

@444:

Szó sincs arról, hogy a nem-"nemzetiek" lennének többségben: a "nemzetiek" _plusz_ a nem-"nemzetiek" vannak többen, mint csak a "nemzetiek".

2018.06.19. 12:01:46

@neoteny:
1×2 = 2
0+2 = 2

nemzeti matematika = matematika
nemzetközi matematika = matematika

az 1 vagy magyarországon a "nemzeti" a produktivitásra (szorzásra) nézve az egységelem. a 0 vagy "nemzetközi" az additivitásra (összeadásra) nézve zéruselem. ez két semleges (neutrális) elem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 12:11:03

@444:

"nemzeti" matematikusok száma: NNSz
nem-"nemzeti" matematikusok száma: NNNSz

NNSz + NNNSz > NNSz

2018.06.19. 12:36:18

@neoteny:
lovász lászló az akadémiát úgy szervezné, hogy az nemzetközi tudományos ügynökség. az akadémia feladata az, hogy a fiatal magyar tudósokat nemzetközi kutatási programokba bekapcsolja. ez egy tudománypolitikai koncepció. ami nem tetszik az uralkodó népnemzeti kormánypártnak.

erre lovász lászló azt mondja, hogy az mindegy. mivel az akadémia független közintézmény, és a tudománypolitikáról nem a kormány dönt, hanem maga az akadémia. a parlamenti képviselők olvassák el az akadémiáról szóló törvényt és azt az alkotmányt, amit ők maguk alkottak.

erre a kormány azt mondja, hogy módosítják a jogszabályokat és változtatnak a költségvetési elosztáson. palkovics miniszter vezetésével az itm létrehoz egy koordinációs testületet. egy nemzeti konzultáció keretében megkérdezik a magyarokat. akarja-e ön, hogy a magyar tudományos akadémia elsősorban a magyarok érdekét szolgálja. mert egyesek szerint idegeneknek kellene kiszolgáltatni az országot. de a kormány megvédi a magyarokat.

2018.06.19. 12:45:39

@neoteny:
az mta egy nemzeti köztestület. az mta elnöke egy politikai tisztség. a kormánypárt alkotmányos többség birtokában az akadémiát érintő jogszabályokat és a költségvetést úgy alakítja, ahogyan neki tetszik.

lovász lászló ezzel szembe helyezkedhet, de ő a jelenleg a magyar állam alkalmazottja. tehát ez olyan, mintha a microsoft alkalmazottjaként azt mondaná, hogy tegyék nyílt forráskódúvá a windows-t. mert az általa vezetett részleg független. de valójában nem az. létre lehet hozni a nemzetek felett álló akadémiai csoportosulást. a ceu is tulajdonképpen valami hasonló kíván lenni. hozzanak létre egy "nem-nemzeti" tudós testületet. de az nem a magyar tudományos akadémia. mivel az egy nemzeti közintézmény.

Ifjú gróf Széchenyi magyar lovas kapitány […] ezen ajánlást tette: "Tisztelt Statusok és Rendek! Én ugyan nagy nem vagyok, de vagyonos ember vagyok, azért nemzeti nyelvemnek gyarapítására egy egész esztendei jövedelmemet ajánlom, úgy, hogy ennek a kívánt célra való fordítása s elrendelése mindenkor az ország gyűlésétől függjön."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 12:50:33

@444:

@444:

"lovász lászló az akadémiát úgy szervezné, hogy az nemzetközi tudományos ügynökség."

Helyesen: ezt te mondod.

"az akadémia feladata az, hogy a fiatal magyar tudósokat nemzetközi kutatási programokba bekapcsolja."

Helyesen: az Akadémia _egyik törvénybe foglalt_ feladata az, hogy a fiatal magyar tudósokat nemzetközi kutatási programokba bekapcsolja.

"ez egy tudománypolitikai koncepció."

Helyesen: ez az Akadémia egyik törvénybe foglalt feladata.

"ami nem tetszik az uralkodó népnemzeti kormánypártnak."

"A választás után természetesen elégtételt fogunk venni. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is."

-- Orbán Viktor 2018 március 15-én

"a parlamenti képviselők olvassák el az akadémiáról szóló törvényt és azt az alkotmányt, amit ők maguk alkottak."

Így van.

"erre a kormány azt mondja, hogy módosítják a jogszabályokat és változtatnak a költségvetési elosztáson. palkovics miniszter vezetésével az itm létrehoz egy koordinációs testületet."

"A választás után természetesen elégtételt fogunk venni. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is."

-- Orbán Viktor 2018 március 15-én

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 12:53:06

@444:

"a kormánypárt alkotmányos többség birtokában az akadémiát érintő jogszabályokat és a költségvetést úgy alakítja, ahogyan neki tetszik."

Így van: és miután Orbán Viktor azt mondta március 15-én, hogy

"A választás után természetesen elégtételt fogunk venni. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is."

nyilvánvaló, hogy mi tetszik neki.

2018.06.19. 13:16:05

@neoteny:
ez azért ennél bonyolultabb. tarlós éppen most tüntette ki lovászt. akit április 25-i közgyűlésen budapest díszpolgárává választottak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 13:22:05

@444:

És? Orbán nem Lovászon közvetlenül vesz elégtételt (nem pl. az ő fizetését csökkenti), hanem az összes akadémikuson akik elkövették azt a hibát, hogy felszólaltak a CEU mellett. És rajtuk sem közvetlenül, hanem a rendelkezési szabadságuk (ti. a pénzelosztási hatalmuk) csökkentésével.

2018.06.19. 17:01:27

@neoteny:
tegyük fel, hogy létrejön a teljes ellenzéki összefogás. ez esetben kis különbséggel ugyan, de győzött volna a "szivárvány koalíció". nekik lenne 100 képviselőjük. a jelenlegi ellenzék is "elégtételt venne" azokon az akadémikusokon, akik nem álltak ki a ceu mellett. nyilván volt olyan is, akinek azt mondták, hogy írd már alá, és nem tette meg. amikor a politika erősen polarizálja a közéletet, akkor abból ilyen helyzetek adódnak.

az index címlapján egy fekete-afrikai származású magyar fiatalember a sztár. ő parlamenti képviselő. de ő elsősorban a kisebbség származása miatt lett képviselő. neki semmilyen elképzelése nincs a magyar közéletről túl azon, hogy egy szegény elnyomott kis néger. de ő parlamenti képviselő. sötét "elnyomatásban" kénytelen élni budapesten luxus körülmények között állami fizetésből. és vigyorogva mondják a kamerába, hogy kitört a "fasizmus". ez politikai cinizmus chimborazo-ja. ők is arra szerveződtek, hogy elégtételt vegyenek az ellentáboron.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 19:53:43

@444:

"a jelenlegi ellenzék is "elégtételt venne" azokon az akadémikusokon, akik nem álltak ki a ceu mellett."

Ez csak fantáziálgatás; ezzel szemben Orbán Viktor megígérte és épp' meg is valósítja az ő elégtétel-vételét.

screpes 2018.06.19. 22:12:20

@444:
dehogy venne elégtételt a "szivárvány koalíció" (ha győzött volna) a ceu elleneseken, meg a széljárás ellen szavazgató akadémikusokon!
A tudósságnak mindig is megvan a "belső ellenzéke", ott, ha valaminek tudora vagy, akkor nem kell politikus ahhoz, hogy hadba hívjanak.
hiszen egy elképzelt sikeres ellenzéki koalíció attól szivárványos, hogy különböző erőkkel jellemezhető.
Vona és karácsony meg bernadett talán az Akadémia elen vonult volna fel, Símán, egységben, sikerrel Ugyan már!
Nem elég, hogy fikcióval érvelsz, de még a saját agymenésed sem fejezheted be, mert képtelensége szembetűnő.

2018.06.19. 23:34:28

@screpes:
az ellenzékiek azokon az akadémikusokon vennének elégtételt, akik nem gondolják, hogy ebben a formában legyen ceu, vagy mondjuk nem zavarja őket különösebben, hogy az mta költségvetését ebben a formában visszavágják. úgy állítják be, hogy az mta = ellenzék. egy nagy lófaszt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 23:36:03

@444:

"az ellenzékiek azokon az akadémikusokon vennének elégtételt"

Ez csak fantáziálgatás; ezzel szemben Orbán Viktor megígérte és épp' meg is valósítja az ő elégtétel-vételét.

2018.06.19. 23:43:45

@screpes:
lovászt éppen ma tüntették ki, budapest díszpolgárává vált. sehogy nem stimmel az, hogy a kitüntetést átveszi az autokratikus rezsimtől és utána harcol a sötét diktatúra ellen.

2018.06.19. 23:49:05

@neoteny:
hja, a "baloldali" "liberálisok", mint a tolerancia a bajnokai.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.19. 23:52:26

@444:

Te meg mint a fantáziálgatás-bajnok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 00:09:46

@444:

"lovászt éppen ma tüntették ki, budapest díszpolgárává vált."

Ezt tették? Pedig te kifejtetted, hogy

"na most lovász lászlónek ebben a pozícióban a ceu vita kapcsánt azt illett volna mondania (abból, hogy lovász lászló jelenleg egy nemzeti közintézmény élén álló politikus), hogy a helyes az, hogy magyar poszgraduális képzés amerikai magánérdekeknek ne rendelődjön alá. csak ezek után a new york times és a washington post véleménycikkében egy "libsi" firkász megírta volna, hogy lovász lászló fasiszta. ő ettől megrettent és azt mondta, hogy i stand with ceu."

"a szabadság lovász lászló szerint: a pártok szedjék el a pénzt az emberektől és adják ide nekünk."

"nem gondolom, hogy a lovász laci bácsi ördögtől való. még csak nem is biztos, hogy sémita. de annak képzeli magát. isten adta joga uralkodni a többi népcsoport felett. megmondani, hogy a nyelvét hogyan használja."

"csak sajnos lovász lászló filoszemita. ha ő szembe fordul a nemzettel, megvédi szegény kis soros györgyöt, akkor menjen a francba. a matematikának mindegy. ha a politikai akarat az, hogy a tudomány a magyar labdarúgást támogassa, akkor azt is támogatja. a matematikának mindegy. lovász lászló sajnos nem ezt álláspontot képviseli. ő egy nemzetközi tudományos ügynökséget szeretne vezetni. évente születik nagyjából 100 ezer gyerek. abból 100 uszkve 1,000 fiatalt kiszolgáltatna a külföldnek. és remélhetően ennek a hazaárulásnak vetnek véget ebben a kormányzati ciklusban."

"ebben a vitában lovász lászló mondja azt, hogy vegyenek el évi 40 milliárd forintot a magyar adófizetőktől csak úgy."

"lovásznak az amerikai demokrata párti karrierje miatt ki kellett állnia a ceu mellett."

"lovász lászló amerikai állampolgárként azt képviseli, hogy magyarország ezt a politikai megoldást vegye át."

"lovász lászló közpénzből egy nemzetközi ügynökséget akar vezetni és ezzel kiszolgáltatni az országot."

"lényegében arról van szó, hogy lovász lászló és társaik magyarországon szeretnének létrehozni egy amerikai demokrata párti joghatóságot."

"de a magyar tudományos élet ne rendelődjön alá amerikai magánérdekeknek. lovász lászlóék azt mondják, hogy de."

"a soros mellett kiálló lovász lászló"

"lovász lászló kiáll soros györgy mellett. ő az amerikai karrierjét építeni. és a soros melletti kiállással az akadémia egészét ennek rendeli alá."

Akkor most mi van? Miért tüntették ki azt a Lovász Lászlót, akiről te fekete-fehéren bebizonyítottad, hogy egy filoszemita Soros-ügynök aki kiszolgáltatja a magyarokat -- az akadémiát is, a fiatal kutatókat is -- az amerikai magánérdekeknek és/vagy az amerikai demokrata pártiaknak?

Már Tarlós is amerikai ügynök?

2018.06.20. 00:24:44

@neoteny:
az i stand with ceu professzorok azt mondták, hogy egy nagy sötét diktatúra van azért, mert hogy a magyar nem támogatja azt, hogy a posztgraduális képzés amerikai magánérdeknek legyen alárendelve. nem akadályozza meg, hogy valaki kimenjen amerikába. de azt nem támogatja, hogy amerikai állampolgárok budapesten nemzetközi tudományos ügynökséget nyissanak.

aztán lehet mondani, hogy nyithassanak már baszki. nehogy már magyar tudomány elzárkózzon a globális pénztőke uralma elől. ott van az a kibaszott sok dollár. engedjük már, hogy esetleg megkapja valaki, aki elég tehetséges és szorgalmas és ne nézzük már, hogy miféle érdeket szolgál. és egyébként az adófizetők ehhez adják csak a pénzt. mert ez a globális pénzkapitalizmus, az egy világrend koncepciója. nem lehet máshogy.

és ezt elmondhatták a "demokraták". elmondhatják a mai napig. csak a magyar nép azt mondja, hogy a francokat. a magyar tudományos akadémia legyen nemzeti közintézmény. ahogyan a gróf széchenyi megálmodta. és ehhez tartsa magát az a sok "semmirekellő". ez ugye a másik szélsőséges álláspont. kisarkítom persze ezeket. és ez utóbbi kapott többséget. mivel az mta a rendszerváltás óta semmiféle a köznép számára hasznos dolgot nem produkált. persze lehet, hogy az itm működése se lesz hatékonyabb. de most az jutott több közpénzhez. és majd kiderül, hogy abból hogyan gazdálkodnak.

na de visszajönne az ellentábor, akkor felteszem palkovics akadémikust nem tüntetnék ki, ahogyan lovász akadémikust kitüntetik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 00:55:54

@444:

"az i stand with ceu professzorok azt mondták, hogy egy nagy sötét diktatúra van azért, mert hogy a magyar nem támogatja azt, hogy a posztgraduális képzés amerikai magánérdeknek legyen alárendelve."

Helyesen: ezt te mondod.

"lovászt éppen ma tüntették ki, budapest díszpolgárává vált."

Ezt tették? Pedig te kifejtetted, hogy

"na most lovász lászlónek ebben a pozícióban a ceu vita kapcsánt azt illett volna mondania (abból, hogy lovász lászló jelenleg egy nemzeti közintézmény élén álló politikus), hogy a helyes az, hogy magyar poszgraduális képzés amerikai magánérdekeknek ne rendelődjön alá. csak ezek után a new york times és a washington post véleménycikkében egy "libsi" firkász megírta volna, hogy lovász lászló fasiszta. ő ettől megrettent és azt mondta, hogy i stand with ceu."

"a szabadság lovász lászló szerint: a pártok szedjék el a pénzt az emberektől és adják ide nekünk."

"nem gondolom, hogy a lovász laci bácsi ördögtől való. még csak nem is biztos, hogy sémita. de annak képzeli magát. isten adta joga uralkodni a többi népcsoport felett. megmondani, hogy a nyelvét hogyan használja."

"csak sajnos lovász lászló filoszemita. ha ő szembe fordul a nemzettel, megvédi szegény kis soros györgyöt, akkor menjen a francba. a matematikának mindegy. ha a politikai akarat az, hogy a tudomány a magyar labdarúgást támogassa, akkor azt is támogatja. a matematikának mindegy. lovász lászló sajnos nem ezt álláspontot képviseli. ő egy nemzetközi tudományos ügynökséget szeretne vezetni. évente születik nagyjából 100 ezer gyerek. abból 100 uszkve 1,000 fiatalt kiszolgáltatna a külföldnek. és remélhetően ennek a hazaárulásnak vetnek véget ebben a kormányzati ciklusban."

"ebben a vitában lovász lászló mondja azt, hogy vegyenek el évi 40 milliárd forintot a magyar adófizetőktől csak úgy."

"lovásznak az amerikai demokrata párti karrierje miatt ki kellett állnia a ceu mellett."

"lovász lászló amerikai állampolgárként azt képviseli, hogy magyarország ezt a politikai megoldást vegye át."

"lovász lászló közpénzből egy nemzetközi ügynökséget akar vezetni és ezzel kiszolgáltatni az országot."

"lényegében arról van szó, hogy lovász lászló és társaik magyarországon szeretnének létrehozni egy amerikai demokrata párti joghatóságot."

"de a magyar tudományos élet ne rendelődjön alá amerikai magánérdekeknek. lovász lászlóék azt mondják, hogy de."

"a soros mellett kiálló lovász lászló"

"lovász lászló kiáll soros györgy mellett. ő az amerikai karrierjét építeni. és a soros melletti kiállással az akadémia egészét ennek rendeli alá."

Akkor most mi van? Miért tüntették ki azt a Lovász Lászlót, akiről te fekete-fehéren bebizonyítottad, hogy egy filoszemita Soros-ügynök aki kiszolgáltatja a magyarokat -- az akadémiát is, a fiatal kutatókat is -- az amerikai magánérdekeknek és/vagy az amerikai demokrata pártiaknak?

Már Tarlós is amerikai ügynök?

2018.06.20. 01:03:29

@neoteny:
(már ezerszer elmondtam, hogy nem velem személyesen vitázol) felsoroltam azokat az érveket, amivel lovászt támadják. és neki minden lehetősége meg van politikai értelemben védeni az álláspontját. csak ő erre azt mondja, hogy "független". és ebből következően neki nem kell a közéletben racionális érvekkel előállni annak érdekében, hogy miért is kapjon ő és a baráti köre évi 40 milliárd forint "zsebpénzt". inkább odaadnák mészáros lőrincnek, aki megsokszorozná a tőzsdén.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 01:06:53

@444:

"(már ezerszer elmondtam, hogy nem velem személyesen vitázol)"

Helyesen: ezt már ezerszer hazudtad.

"felsoroltam azokat az érveket, amivel lovászt támadják."

Miért tetted ezt?

"ő erre azt mondja, hogy "független""

A te álláspontod pedig az, hogy Lovász László nem független:

"na most lovász lászlónek ebben a pozícióban a ceu vita kapcsánt azt illett volna mondania (abból, hogy lovász lászló jelenleg egy nemzeti közintézmény élén álló politikus), hogy a helyes az, hogy magyar poszgraduális képzés amerikai magánérdekeknek ne rendelődjön alá. csak ezek után a new york times és a washington post véleménycikkében egy "libsi" firkász megírta volna, hogy lovász lászló fasiszta. ő ettől megrettent és azt mondta, hogy i stand with ceu."

"a szabadság lovász lászló szerint: a pártok szedjék el a pénzt az emberektől és adják ide nekünk."

"nem gondolom, hogy a lovász laci bácsi ördögtől való. még csak nem is biztos, hogy sémita. de annak képzeli magát. isten adta joga uralkodni a többi népcsoport felett. megmondani, hogy a nyelvét hogyan használja."

"csak sajnos lovász lászló filoszemita. ha ő szembe fordul a nemzettel, megvédi szegény kis soros györgyöt, akkor menjen a francba. a matematikának mindegy. ha a politikai akarat az, hogy a tudomány a magyar labdarúgást támogassa, akkor azt is támogatja. a matematikának mindegy. lovász lászló sajnos nem ezt álláspontot képviseli. ő egy nemzetközi tudományos ügynökséget szeretne vezetni. évente születik nagyjából 100 ezer gyerek. abból 100 uszkve 1,000 fiatalt kiszolgáltatna a külföldnek. és remélhetően ennek a hazaárulásnak vetnek véget ebben a kormányzati ciklusban."

"ebben a vitában lovász lászló mondja azt, hogy vegyenek el évi 40 milliárd forintot a magyar adófizetőktől csak úgy."

"lovásznak az amerikai demokrata párti karrierje miatt ki kellett állnia a ceu mellett."

"lovász lászló amerikai állampolgárként azt képviseli, hogy magyarország ezt a politikai megoldást vegye át."

"lovász lászló közpénzből egy nemzetközi ügynökséget akar vezetni és ezzel kiszolgáltatni az országot."

"lényegében arról van szó, hogy lovász lászló és társaik magyarországon szeretnének létrehozni egy amerikai demokrata párti joghatóságot."

"de a magyar tudományos élet ne rendelődjön alá amerikai magánérdekeknek. lovász lászlóék azt mondják, hogy de."

"a soros mellett kiálló lovász lászló"

"lovász lászló kiáll soros györgy mellett. ő az amerikai karrierjét építeni. és a soros melletti kiállással az akadémia egészét ennek rendeli alá."

Akkor most mi van? Miért tüntették ki azt a Lovász Lászlót, akiről te fekete-fehéren bebizonyítottad, hogy egy filoszemita Soros-ügynök aki kiszolgáltatja a magyarokat -- az akadémiát is, a fiatal kutatókat is -- az amerikai magánérdekeknek és/vagy az amerikai demokrata pártiaknak?

Már Tarlós is amerikai ügynök?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 03:36:49

@444:

"sanyi a kútfúró megfejtése"

És Sanyinak a kútfúrónak mi a megfejtése arról, hogy Orbán Viktor ahelyett, hogy megállítaná Brüsszelt, annak behódolva megemeli az unimukkra kiszabott adót?

"Visszavonulót fúj a kormány az Európai Bizottsággal szemben, és legújabb adócsomagjában kiterjeszti a népegészségügyi termékadót (neta) a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is, vagyis az új adóval drágulnak majd a bolti pálinkák és az Unicum is."

Így szopatja a nemzeti kormány Brüsszel utasítására a szegény kis magyarokat. Amikor a magyarok oldalára kellene állni, akkor bezzeg brave Sir Robin-t játszik Orbán Viktor:

www.youtube.com/watch?v=BZwuTo7zKM8&t=62

2018.06.20. 08:32:36

@neoteny:
balliberális elképzelés az amerikai mintát követi. van a stanford, a harvard, a columbia, a princeton, a yale és a mit. ezek híres amerikai egyetemek. mind magánegyetemek. és ilyen magánegyetem lenne a soros által gründolt ceu. és ezt szolgálnák ki az mta. ami egy a magyar államtól független intézmény, lényegében egy magánérdeket nemzetközi tudományos ügynökség. ez a lovász lászló féle elképzelés. de ennek magyarországon nincs közpolitikai legitimitása. lovász sem akar erről nyílt vitát. mert pontosan tudja, hogy magyarországon közakarat ezzel ellentétes.

van a merkel vezette európai néppárt, amire politikai nyomás nehezedik, a német "szociáldemokraták" a németalföldiek, a francia "liberálisok" azt mondják, hogy az európai politikában diszkreditálják orbánt. ennek érdekében az európai néppártból zárják ki fideszt. alkalmazzák a hetes cikkelyt, mert hogy a magyar kormány félre dobta az európai értékeket. megtámadta a "tudományosságot" és a "civileket". adminisztratív módszerekkel ellehetetleníteni az ngo-kat és a ceu-t.

erre létrejön az itm élén palkovics jármű és ez leginkább a német gyáriparosok érdekeit szolgálja. és a pénzt a ceu mellett kiálló mta vezetéstől vonja el. lovász lászlót kitüntetik. ez a jelenlegi politikai megoldás. és ez ellen 2-2.5 ezer értelmiségi tiltakozik.

lehet, hogy a megoldás az, hogy nekik nem a magyar tudományos közéletben kellene részt venniük, hanem nem tudom miben. ők a magyar államtól független külföldi finanszírozású magánintézetekben szeretnének működni. ehhez joguk van feltéve, hogy erről a magyar kormánnyal, illetve az önkormányzatokkal megállapodnak. ez a demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 09:59:15

@444:

"és ilyen magánegyetem lenne a soros által gründolt ceu. és ezt szolgálnák ki az mta. ami egy a magyar államtól független intézmény, lényegében egy magánérdeket nemzetközi tudományos ügynökség. ez a lovász lászló féle elképzelés."

Helyesen: ez a te megfejtésed.

Ezzel szemben az MTA-ról szóló törvény az MTA feladatai közé sorolja azt, hogy az MTA

"h) megállapodásokat köt és kapcsolatokat tart fenn hazai, külföldi és nemzetközi tudományos intézményekkel és szervezetekkel, különösen akadémiákkal, felsőoktatási intézményekkel és az Európai Unió tudományos szervezeteivel;"

Próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 10:04:21

@444:

"lovász lászlót kitüntetik."

Pedig mennyi energiát fektettél abba, hogy a magyarok elé tárd Lovász László vétkeit:

"na most lovász lászlónek ebben a pozícióban a ceu vita kapcsánt azt illett volna mondania (abból, hogy lovász lászló jelenleg egy nemzeti közintézmény élén álló politikus), hogy a helyes az, hogy magyar poszgraduális képzés amerikai magánérdekeknek ne rendelődjön alá. csak ezek után a new york times és a washington post véleménycikkében egy "libsi" firkász megírta volna, hogy lovász lászló fasiszta. ő ettől megrettent és azt mondta, hogy i stand with ceu."

"a szabadság lovász lászló szerint: a pártok szedjék el a pénzt az emberektől és adják ide nekünk."

"nem gondolom, hogy a lovász laci bácsi ördögtől való. még csak nem is biztos, hogy sémita. de annak képzeli magát. isten adta joga uralkodni a többi népcsoport felett. megmondani, hogy a nyelvét hogyan használja."

"csak sajnos lovász lászló filoszemita. ha ő szembe fordul a nemzettel, megvédi szegény kis soros györgyöt, akkor menjen a francba. a matematikának mindegy. ha a politikai akarat az, hogy a tudomány a magyar labdarúgást támogassa, akkor azt is támogatja. a matematikának mindegy. lovász lászló sajnos nem ezt álláspontot képviseli. ő egy nemzetközi tudományos ügynökséget szeretne vezetni. évente születik nagyjából 100 ezer gyerek. abból 100 uszkve 1,000 fiatalt kiszolgáltatna a külföldnek. és remélhetően ennek a hazaárulásnak vetnek véget ebben a kormányzati ciklusban."

"ebben a vitában lovász lászló mondja azt, hogy vegyenek el évi 40 milliárd forintot a magyar adófizetőktől csak úgy."

"lovásznak az amerikai demokrata párti karrierje miatt ki kellett állnia a ceu mellett."

"lovász lászló amerikai állampolgárként azt képviseli, hogy magyarország ezt a politikai megoldást vegye át."

"lovász lászló közpénzből egy nemzetközi ügynökséget akar vezetni és ezzel kiszolgáltatni az országot."

"lényegében arról van szó, hogy lovász lászló és társaik magyarországon szeretnének létrehozni egy amerikai demokrata párti joghatóságot."

"de a magyar tudományos élet ne rendelődjön alá amerikai magánérdekeknek. lovász lászlóék azt mondják, hogy de."

"a soros mellett kiálló lovász lászló"

"lovász lászló kiáll soros györgy mellett. ő az amerikai karrierjét építeni. és a soros melletti kiállással az akadémia egészét ennek rendeli alá."

Akkor most mi van? Miért tüntették ki azt a Lovász Lászlót, akiről te fekete-fehéren bebizonyítottad, hogy egy filoszemita Soros-ügynök aki kiszolgáltatja a magyarokat -- az akadémiát is, a fiatal kutatókat is -- az amerikai magánérdekeknek és/vagy az amerikai demokrata pártiaknak?

Már Tarlós is amerikai ügynök?

2018.06.20. 10:30:42

@neoteny:
lovász lászló két dolgot tehet. nem veszi át a kitüntetést. ezzel újabb frontot nyit egy vesztes háborúban. átveszi, de ez esetben nyilván lesznek olyan barátai, akik azt mondják, hogy ezt mégse kellene. olykor hasznos a politikai ellenfelek kitüntetése. még olyan is van, hogy felfelé buktatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 11:56:25

@444:

"lovász lászló két dolgot tehet."

Akkor most mi van? Miért tüntették ki azt a Lovász Lászlót, akiről te fekete-fehéren bebizonyítottad, hogy egy filoszemita Soros-ügynök aki kiszolgáltatja a magyarokat -- az akadémiát is, a fiatal kutatókat is -- az amerikai magánérdekeknek és/vagy az amerikai demokrata pártiaknak?

Már Tarlós is amerikai ügynök?

2018.06.20. 12:59:19

@neoteny:
az a gyanús, aki nem gyanús.

2018.06.20. 13:09:57

@neoteny:
az a kérdés, hogy mi legyen az mta feladata. a felsőoktatás elméleti képzését fogja össze, vagy valamilyen fejlesztési ügynökség. miért lenne ördögtől való az, hogy ezeket esetleg szétválasztják.

hallgatom tölgyessy péter előadását. aki az mta tagja. azt mondja, hogy most "apály" van. ezt a képet vizionálja. angolul az, hogy apály úgy mondják: ebb. from PIE root *apo- "off, away." az apály az ebihalakat hozta a felszínre, vagy micsodát. mit írjunk a tankönyvbe? na most ezt ugyanaz a testület fejtse meg, mint aki űrállomást épít vagy valós kormányművet fejleszt?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 13:16:30

@444:

"az a kérdés, hogy mi legyen az mta feladata."

Ez csak számodra kérdés: az MTA feladatai már törvénybe vannak foglalva. Ha neked ez nem tetszik, akkor lobbizd a nemzeti kormányzatot, hogy írják át az MTA-ról szóló törvénynek _azt_ a részét is -- vagy költözz el Minszkbe.

2018.06.20. 13:16:42

@neoteny:
apart ugyebár. tudom erről egyből az apartheid jut eszedbe. -hood (ság, ség) óangolul -had.

cildhad ~ childhood ~ családhad
preosthad ~ priesthood ~ paraszthad
werhad ~ manhood ~ vér/verőhad
arthur király otthon még magyarul beszélt.

2018.06.20. 13:18:55

@neoteny:
az akadémiai törvényt a parlamenti képviselők megváltoztatják. ezt kezdeményezhetik egyéni képviselők, a kormány, vagy az államfő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 13:19:12

@444:

Akkor most mi van? Miért tüntették ki azt a Lovász Lászlót, akiről te fekete-fehéren bebizonyítottad, hogy egy filoszemita Soros-ügynök aki kiszolgáltatja a magyarokat -- az akadémiát is, a fiatal kutatókat is -- az amerikai magánérdekeknek és/vagy az amerikai demokrata pártiaknak?

Már Tarlós is amerikai ügynök?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 13:20:09

@444:

"az a kérdés, hogy mi legyen az mta feladata."

Ez csak számodra kérdés: az MTA feladatai már törvénybe vannak foglalva. Ha neked ez nem tetszik, akkor lobbizd a nemzeti kormányzatot, hogy írják át az MTA-ról szóló törvénynek _azt_ a részét is -- vagy költözz el Minszkbe.

2018.06.20. 13:28:02

@neoteny:
az apostol az istállótól. az a jászol. jász-ól. az aposztróf. a stórfától. az istrángtól. érted ugye istálló, istráng, isten. finnegán apokalipszis.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 13:37:42

@444:

"az a kérdés, hogy mi legyen az mta feladata."

Ez csak számodra kérdés: az MTA feladatai már törvénybe vannak foglalva. Ha neked ez nem tetszik, akkor lobbizd a nemzeti kormányzatot, hogy írják át az MTA-ról szóló törvénynek _azt_ a részét is -- vagy költözz el Minszkbe.

2018.06.20. 13:43:12

@neoteny:
az mta feladata, hogy helyretegye a laikusok összevissza beszédét. itt egy témába vágó cikk tegnapelőttről. tudomany.hu/cikkek/magyar-ostortenet-honnan-hova-108813
rendben van, de mi a formális-axiomatikus modell, ami alapján a magyar nyelv finnugor "eredetű"?
Az L nyelv a F nyelvcsaládból ered. hm? mi a definíciója annak, hogy nyelv, nyelvcsalád és ered.

klima lászló, aki az mta és a magyar adófizetők támogatásával a téma "szakértője". ő azt mondja, hogy az ősi magyar nyelv nem a finnugor népcsoporttól ered, mert olyan nem volt. hiszen akkor szorosabb genetikai rokonság lenne. hanem? elküldték a finnek az ősi nyelvleckéket cédén a magyaroknak? vagy hogy volt ez. ezt meg kellene válaszolni a hallgatóknak egyetemen és még a kocsmában is.

2018.06.20. 13:51:51

@neoteny:
az is lehet, hogy árvák voltak a magyarok. az orphan szóval kapcsolatban a legrégebbi nyelvemlék szanszkrit. így mondták azt, hogy árva: arbhah. a gótok így: arbja. ebből lett az ószláv rabu, és a rabota (dolgozni). németül a munka Arbeit. amikor rabul ejtettek valakit. az óangolok így mondták: "earfoð". elfog? finnegán?

2018.06.20. 14:03:27

@neoteny:
or, orv, oroz, orva ~ árva. és ugye a kapcsolat a rabol, rombol jelentéssel is adott. mi indokolja, hogy a magyar nyelvet kiemeljék az indoeurópai nyelvcsaládból. hacsak az nem, hogy ez a nép kulturálisan árvuljon, elárulják. klima úr és a többiek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 14:20:16

@444:

"az mta feladata, hogy helyretegye a laikusok összevissza beszédét."

Helyesen: szerinted ez az MTA feladata. De az MTA-nak nem jelöl ki ilyen feladatot a törvény. Ami nem túlságosan meglepő: az akadémikusok nem valamiféle legfelsőbb bíróság akiknek a tudományos kérdésekben/vitákban való döntéseit mindenkinek el kell fogadnia. Az a rendszer a Szovjetunióban érvényesült, ahol Liszenko mondta meg a tutit a növénynemesítés kérdéseiben, és akinek az nem tetszett, elköltözhetett Szibériába -- és a költözés költségei közfinanszírozva voltak.

"ezt meg kellene válaszolni a hallgatóknak egyetemen és még a kocsmában is."

Megválaszolja ezeket a kérdéseket a kocsma borgőzös népe számára a népfőiskola oktatói kara.

2018.06.20. 14:22:14

@neoteny:
az akadémiai törvény szövege így kezdődik.
A Magyar Tudományos Akadémiát a nemzet a magyar nyelv ápolására, a tudomány szolgálatára hozta létre.

2018.06.20. 14:29:03

@neoteny:
a népfőiskola azt mondja, hogy az árva szó eredete: az or(oz), orv, orva. drgehaeuse nick fixa ideája: orv-bán. az a szótő rejlik benne. az mta szerint alapnyelvi örökség a finnugor korból. "jĕηkurwi̮" hanti nyelven "árva, özvegy". finnegán?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 14:40:02

@444:

Valóban: persze az, hogy mi számít a magyar nyelv _ápolásának_, nincs meghatározva. Definiálatlan szavakkal dobálóztak a törvényhozók (még 1994-ben).

Egy élő nyelvet szabályozni ("helyretenni") olyan, mint macskákat terelni -- meg lehet próbálni, de nem lesz túlságosan sikeres.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 14:43:10

@444:

"jĕηkurwi̮"

Google sez: Your search - jĕηkurwi̮ - did not match any documents.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 15:04:17

@444:

No de hát ezt is mondja:

Feltehetőleg egy ősiráni nyelvből származó jövevényszóként került a finnugor alapnyelvbe. Vö.: óind árbha- arbhaká- ’kicsi, fiatal, gyenge; gyerek’

Ősiráni? Akkor az ősárja ősműveltség. Máris nem kell szégyenkeznie a magyarnak.

2018.06.20. 15:26:49

@neoteny:
amikor azt írom, hogy helyre tenni, akkor ironizálok. csak az ellen oldalról. nyelvemlékek hiányában esetleg a nyelvhasználókkal kellene konzultálni. hogy használjuk magyar a nyelvet?

-- or-oroz-orv-orvul-orva-árva
és ezek rokonai. ezek után következnek az indoeurópai megfelelők. és ha mondjuk angol szakos, akkor megtanulja, hogy orphan. jelzem v/f egy zöngés/zöngétlen pár. szabályos hangmegfelelés. ha németes, akkor arbait (dolgoz) szót is ide kapcsolhatja. ófelnémet arabeit. jelentése rabol, rabul ejt. ószlávban a rabu a rab, és a rabota a munka. németül arabeit. ezek a szavak így függnek össze. és ebbe beilleszthető a magyar.
vagy
-- ősi finnugor örökség. hanti nyelven jĕηkurwi̮. magyarul árva.

melyik legyen? az mta azt mondja, hogy ez egy tudományos kérdés. és az utóbbi. mert nem lehet máshogy. és ebből nem engednek. erre schmidt mariska azt mondja, hogy na jó, akkor a figyelő listázza az mta "buzilobbit".
figyelo.hu/v/bevandorlas-homoszexualisok-jogai-es-gendertudomany--ezek-foglalkoztatjak-leginkabb-az-mta-munkatarsait--/
erre az mta közleményt ad ki, hogy büszkék a kutatóikra.

na jó, úgy tűnik, hogy a szemben álló politikai csoportosulások ezt a kutyakomédiát akarják űzni. de nem hiszem, hogy a cigányok támogatják "The First Sparks of Romani LGBTQ" tanulmány írását. nyilván ne öljék meg a homoszexuálisokat. de vajon miért kell az mta kutatóinak külön tanulmányt írni arról, hogy a cigók hogy kúrják seggbe egymást. na jó nyilván ennek a társadalomtudományi vetületeit kutatják.

félre értés ne essék nem arról van szó, hogy üldözzék a zsidókat, a cigányokat, a homoszexuálisokat. az mta "liberális" munkatársai egy monthy python jelenetet adnak elő. orbán kihasználja, mert tudja, hogy ezzel szavazatokat lehet szerezni. főleg úgy, hogy szétesőben a jobbik.

2018.06.20. 15:36:53

@neoteny:
de a finnugor alapnyelv létét mi bizonyítja? azt elfogadják, hogy valószínűleg nem volt finnugor nép. mert hogy ez nem nép-, hanem nyelveredet.

voltak ősi falvak az ural környékén. ezekben a népek évezredeken át ugyanazt a nyelvet beszélték. szóról szóra egy nyelvet beszéltek. de a finnek és az ugorok nem keveredtek. de hol vannak ezek a falvak. hol vannak a biológiai nyomai, a tárgyi emlékei. valahol az ural környékén. de hol? és mi igazolja, hogy ezek a népek és csak ezek egy közös nyelvet beszéltek? mi az, ami ezt a feltevést igazolja? az mta ennek a hipotézisnek kizárólagosságot követel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 15:50:05

@444:

"amikor azt írom, hogy helyre tenni, akkor ironizálok."

Aki ironizálni akar, az költözzön el Iróniába, magyarul Vasországba.

"melyik legyen?"

No de hát ott van:

Feltehetőleg egy ősiráni nyelvből származó jövevényszóként került a finnugor alapnyelvbe. Vö.: óind árbha- arbhaká- ’kicsi, fiatal, gyenge; gyerek’

Ősiráni? Akkor az ősárja ősműveltség. Máris nem kell szégyenkeznie a magyarnak.

"de vajon miért kell az mta kutatóinak külön tanulmányt írni arról, hogy a cigók hogy kúrják seggbe egymást."

A kulcsfogalom az interszekcionalitás. A cigányok áldozatok; a homoszexuálisok is áldozatok; a cigány homoszexuálisok még inkább áldozatok. Még nagyobb áldozatok a cigány homoszexuális (ti. leszbikus) nők. Még náluk is nagyobb áldozatok azok a cigány leszbikus nők akiket prostitúcióra kényszerítenek a patriarkális társadalom élcsapata, a stricik.

"orbán kihasználja, mert tudja, hogy ezzel szavazatokat lehet szerezni."

Erről van szó: nincs semmiféle magyarok oldalára állás, hanem szavazatvásárlás folyik. Egyesek szavazatait pedig meg lehet azzal venni, hogy a Figyelő listázza az MTA "buzilobbit".

"főleg úgy, hogy szétesőben a jobbik."

Helyesen: főleg úgy, hogy a Fidesz ráugrasztotta a Jobbikra a "független" támadókutyáját, az ÁSz-t (miután beelőzték a Jobbikot a migráncstéma lenyúlásával).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 15:54:08

@444:

"de a finnugor alapnyelv létét mi bizonyítja?"

A finnugor nyelvcsaládba tartozó nyelvek léte? Vagy azt állítod, hogy egyáltalán nem is létezik finnugor nyelvcsalád? A finnugor nyelvcsaládba sorolt összes nyelv ugyanolyan önálló őseredettel, ősműveltséggel rendelkezik mint a magyar?

2018.06.20. 17:13:06

@neoteny:
finnugor rokonságról éppenséggel lehet beszélni. de a finnugor eredetelmélet azt állítja, hogy volt egy ősfinnugor nyelv. ezt három népesebb csoport ősei beszéltek: finnek, az észtek és a magyarok. szóról szóra ugyanazt a nyelvet. a finnek és az észtek keveredtek. a magyarok nem. mert a magyarok eredetükben nem finnugorok, hanem csak nyelvükben.

az ősfinnugor beszélők azt mondták: *orpa. de aztán a finnek azt mondták: orpo. az észtek azt, hogy orb. a magyarok pedig azt, hogy árva. ez esetben azt mondják, hogy ezt a szót az ősfinnugorok is átvették az irániból. tehát a finneknek, az észteknek és a magyaroknak nem volt szavuk arra, hogy árva. egészen addig, amíg nem találkoztak egy iránival. de ez egy hipotézis. és erre azt mondják, hogy nem lehet másképp, mert ezt az mta mondja. és ők vannak erre törvénnyel felhatalmazva. őket semmilyen módon leváltani nem lehet. mert függetlenek.

a népfőiskola azt mondja, hogy az hittétel, hogy minden nyelvet elsődlegesen magából a nyelvből magyarázzuk. és ezek után keressük meg a szavak rokon értelmű kapcsolatait. ez a népfőiskola munkamódszere. árva szó eredete az or-oroz-orv-orvul-orva. és ebből lett az árva. rokona a szanszkrit árbha, a német arbeit (ófelnémet arabeit) vennek ószláv kapcsolata a rabu (rab) és a rabota (munka). az árvák esetenként rabszolgák voltak. orvul elrabolták őket és robotoltak. vagy jó szándékkel a romokból kiemelték. a magyar az indoeuroeurópai nyelvek/népek között kapcsolatot teremt. a szanszkrit arbha (árva) és a német arbeit (munka, dolog), gót nyelven az árva: arbja. árva/rabja.

az mta a szabályos hangmegfelelések hiányára hivatkozik. mintha mindent hangváltással kellene átvenni. de ez esetben még ugye az árva és az orphan között van egy v/f zöngés/zöngétlen hangmegfelelés. ez is ennek őse valamiféle orva. és a latin orbus, az görög orphanós. orva az or, oroz ige származéka. erre az mta azt mondja, hogy ez a fajta nyelvrokonítás teljességgel "tudománytalan". de mitől lenne a finnugor eredet elmélet "tudományosabb"?

összehasonlítják a nyelvtant. nézzük meg, hogy a nyelvtant nem csak magyar-finn, hanem altaji, vagy a kaukázusi nyelvek vonatkozásában. mindegyik ragozó. japán és a koreai is. a sumer is. amire azt mondják, hogy az nem lehet. miért ne lehetne összevetni a magyar-székely rovást és a rúnákat. az angol write, óangol writan szó a magyar írni, róni szavak rokona (hasonló a hangalak, egyezik a jelentés). ez egy majdnem nyilvánvaló dolog. amire az mta azt mondja, hogy "tudománytalan".

csuvas nyelven sir: ír, fest. erre az mta azt mondja, hogy ez a magyar ír szó eredete. az a csuvas nyelvű rokona. ami nem kizárólagos.

az ír népnév óírül Eiru, óangolul Iras. szerintük ez nem író, írástudó kelta népet jelöl. az oxfordi nyelvészek szerint ez vagy *pi-wer ~ fertile, fat vagy irais, irois "wrathful, bad-tempered". az írek kövér, haragos emberek. ezt az ír nép joga eldönteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 18:40:46

@444:

"tehát a finneknek, az észteknek és a magyaroknak nem volt szavuk arra, hogy árva. egészen addig, amíg nem találkoztak egy iránival."

Ez a bizonyítékod arra, hogy nem létezett finnugor alapnyelv?

2018.06.20. 20:06:30

@neoteny:
az angol beat (óangolban beatan, beot, beaten): ütni, ütés. a bat (batt) ütő, a battle (batel): ütközet. hit (hyttan, hittan) ütni. ennek a magyar bot, bánt, büntet rokona?

Old English hyttan, hittan "come upon, meet with, fall in with" is of uncertain origin. Meaning shifted in late Old English period to "strike, come into forcible contact". hogy függ össze? úgy, hogy a hitéért ütötték. a bottal ütötték a nyomát. finnegán?

na most lehet mondani, hogy na jó, de ez belemagyarázás. a magyar nyelv szókincse van olyan gazdag, hogy az indoeurópai nyelveken belüli és nyelvek közötti jelentésátmeneteket esetenként megmagyarázza.

hither azt jelenti ide, erre. óangolban hyd: landing place especially one on a river or creek. hydgild, hídgyld: tax paid on each hide of land. hídpénz? geld az ugye pénz. Old High German geltan, German gelten. yield óangolban gield. akik átkeltek a hídon azoktól hídpénzt kértek a kelták? vagy micsoda? az óangolban van egy vékony, de a magyarral rokon nyelvréteg. nem lehet, hogy a magyar is egy ősindoeurópai/őseurázsiai nyelv?

erre az mta válasza az, hogy biztos nem lehet, mert a magyar finnugor. értsd már meg. minden ettől eltérő felvetés teljességgel "tudománytalan". rendben. de ez esetben a finnugor felvetés is tudománytalan. vagy az germán-szláv rokonítás. a németek és az oroszok nem ugyanúgy beszélnek. mégis egy indoeurópai nyelvcsaládba tartoznak. a 19. században az államalkotó népek közül a magyarokat kivonták. (a finnek és az észtek a 20. században váltak függetlenné). hogy kik akarják ezt olyan nagyon azt a történészek feltárják.

2018.06.20. 20:28:59

@neoteny:
de a kérdés itt nem is az, hogy a magyar nyelv milyen rokonságban van az óangollal, az ószásszal. hanem at, hogy ezek a bölcseleti kérdések hittételek eldönthetők-e egyáltalán. ezt ki vagy mi diktálja. már ez is vallási kérdés. a te válaszod az, hogy a piac. nyelviskolák, nyelvkönyvek versengnek egymással. és kiválasztódik a legjobb. rendben van. de a nép hangja micsoda? valamit eldönteni nem csak a pénzt számolva lehet. a hivatalos nyelvhasználat egy közpolitikai kérdés. az egy vallási kérdés, hogy legyen-e ilyen egyáltalán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 20:52:40

@444:

"hogy függ össze? úgy, hogy a hitéért ütötték."

"akik átkeltek a hídon azoktól hídpénzt kértek a kelták?"

Ezek a bizonyítékaid arra, hogy nem létezett finnugor alapnyelv?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 20:55:50

@444:

"a hivatalos nyelvhasználat egy közpolitikai kérdés."

Színtelen zöld ideák dühödten alszanak.

2018.06.20. 21:30:50

@neoteny:
óangolban
hyd: landing place especially one on a river or creek.
hydgild, hídgyld: tax paid on each hide of land.
ez ugye úgy hangzik, mint a híd és a hídpénz. a gild, gield az ónémet geltan, gelten származéka. ebből lett a yield. ezek a szavak csak az óangolban léteztek. utána eltűntek.

hogy kerültek ilyen szavak az óangolba úgy, hogy a magyarok mindeközben az uraltól akkor már nyugatra a kaukázus előterében tanyáztak. mert hogy ugye az mta azt mondja, hogy magyar törzsek ebben a barbár invázióban nem vettek részt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png
hiszen a magyaroknak semmi közük nincs a hunokhoz. és a kárpát-medencében sem beszélhettek ekkoriban magyarul. csak éppen magyar szavak kerültek az óangolba, amik a 9. század végére már eltűntek. amikor ugye a magyarok a kárpát-medencében megjelentek. az angolok nem használják azt a szót a tölgyfára, hogy "ácholt". de óangolban szótárazták. használták. és az acs a fejsze.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 21:38:26

@444:

"hyd: landing place especially one on a river or creek.
hydgild, hídgyld: tax paid on each hide of land.
ez ugye úgy hangzik, mint a híd és a hídpénz."

A kikötő úgy hangzik, mint a híd? A földadó úgy hangzik mint a hídpénz?

Ezek a bizonyítékaid arra, hogy nem létezett finnugor alapnyelv?

2018.06.20. 21:46:36

@neoteny:
vagy mondjuk a fill, a full és a follow összefüggése még az óangolban egyértelmű.

a fill igenévként fyllan, főnévként fyllu.
a full mellégnévként fyllo.
a follow folgian, fylgian.
a tölt, a teli kapcsolata azzal, hogy követ a folyó, amit követtek ~ follow, illetve amibe fulladtak ~ full.

persze ezekre lehet mondani, hogy ez mind hülyeség. de ez esetben az összes ehhez hasonlót tessenek hülyeségnek tekinteni. ugye arról van szó, hogy egyesek nem szeretnék, az mta nem szeretne, hogy a magyar indoeurópai nyelvcsaládba sorolódjon. de ez nyilván fel fog vetődni és mennél később történik meg annál nagyobb lesz a magyar társadalom dühe, hogy az akadémia hazudott. ezt pontosan tudják orbánék is. ez egy újabb lehetséges ütőkártya, amit most még nem játszanak ki. mert ott van a stop soros.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 21:53:17

@444:

"a tölt, a teli kapcsolata azzal, hogy követ a folyó, amit követtek ~ follow, illetve amibe fulladtak ~ full."

Ezek a bizonyítékaid arra, hogy nem létezett finnugor alapnyelv?

2018.06.20. 21:54:04

@neoteny:
az a szó, hogy ácholt (abban az értelemben, hogy tölgyfa) hogy került az óangolba. vagy az a szó, hogy híd (abban az értelemben, hogy átkelő). értem, hogy ezek szegről végről magyarázhatók a magyarral. de hogy kerültek oda ha egyszer magyarok az uralnál tanyáztak. ez a kérdés azért felvethető. de nem olyan érdekes ez. mert ez úgyse így dől el. egyszerűen átírják a törvényt, elvonják a pénzt. az mta meg írja a petíciót. kiáll a ceu mellett. a jobbik együtt szavaz a fidesszel. mert ugye annyira néppártosodtak. a závecz research szerint az ellenzék a választások óta félmillió választót vesztett.

2018.06.20. 21:58:53

@neoteny:
az ősfinnugor nyelv léte az mta feltételezése. tehát egy olyan nyelv, amit a finn-szamojéd népek és a magyarok beszéltek és csak ezek. csak a magyarok nem keveredtek az északiakkal. és a magyar nyelv szókincse európában a legkevésbé a finnre hasonlít. de a szavak 60-80%-ról "bebizonyították", hogy finnugor örökség. rendben. de ugyanezeket a módszereket alkalmazzuk akármelyik nyelv relációjában. és azok legyenek a finnugor elmélettel egyenértékűek. és onnantól kezdve hit kérdése, hogy a nyelvhasználók melyiket választják. tkp. vallási kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 22:08:26

@444:

"de nem olyan érdekes ez."

Ehhez képest elég sok időt és energiát fektetsz a megfejtéseid terjesztésébe.

2018.06.20. 22:10:36

@neoteny:
vegyük azt az angol szót, hogy gird, begird. alkalmazzuk a szabályos hangmegfelelések törvényét. g/k zöngés/zöngétlen mássalhangzók. kerít, bekerít. és ezzel függ össze a garden.

az oxfordi nyelvészek úgy fejtik meg, hogy volt egy ősindoeurópai szógyök *gher-. jelentése "to grasp, enclose". magyarban ez a ker, kerít. g/k zöngés/zöngétlen párok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 22:17:47

@444:

"az oxfordi nyelvészek úgy fejtik meg, hogy volt egy ősindoeurópai szógyök *gher-. jelentése "to grasp, enclose". magyarban ez a ker, kerít."

Ősiráni nyelvből származó jövevényszógyök lehet: ősárja ősműveltség. Máris büszke lehet a magyar.

2018.06.20. 22:22:50

@neoteny:
például a yard óangolban geard. g/k és d/t zöngés/zöngétlen hangváltással: kert.

2018.06.20. 22:23:05

@neoteny:
vagy például a gear ami jelenleg szerkezetet, fogaskereket jelent. ez óangolban gearwe, gearu. ónorvégben gørvi, görr, gørr, gerr. görbe, görbül, gurul.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 22:25:51

@444:

Ezek a bizonyítékaid arra, hogy nem létezett finnugor alapnyelv?

2018.06.20. 22:30:42

@neoteny:
na de a magyarban egy szócsalád tartozik hozzá. kör, kerék, kerít, kert, keret, kereng, kering, kerül, kerület, környez, környezet, környék, környékez, stb.

a magyarban meg van magyarázva a kert, bekerített terület. jelzem az angolban is meg van magyarázva csak úgy, hogy védett. guard és a garden szavak összefüggnek. és ezzel függ össze a yard.

2018.06.20. 22:34:17

@neoteny:
ezek a bizonyítékok arra, hogy a magyar az ősindeurópai-őseurázsiai nyelvcsaládba illeszthető. legalább olyan erős kapcsolata van az indoeurópai nyelvekkel, mint a finnel. utóbbit sem kellene persze eltagadni. csak az nem eredet, hanem kapcsolat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 22:41:46

@444:

"ezek a bizonyítékok arra, hogy a magyar az ősindeurópai-őseurázsiai nyelvcsaládba illeszthető."

De ezek nem bizonyítékok arra, hogy nem létezett finnugor alapnyelv; és ha létezett finnugor alapnyelv, akkor ezek lehettek ősiráni nyelvből származó jövevényszógyökök: ősárja ősműveltség. Máris büszke lehet a magyar.

2018.06.20. 22:55:06

@neoteny:
hear jelentése hall. főnévi-igenévi jelentésátmenet. hír. varga csaba nevű fickó volt, aki ezt észrevette. az mta lehülyézte azonnal. melléknévi-igenévi jelentésváltás. wet. nedves. nedvesít (földet). és vet. hjó, mondjuk vannak vicces elemi. sail (vitorláz) ~ szél?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 22:57:25

@444:

"wet. nedves. nedvesít (földet). és vet."

Ezek a bizonyítékaid arra, hogy nem létezett finnugor alapnyelv?

2018.06.20. 23:05:48

@neoteny:
a finnugornak mondott nyelveket kivéve az összes európai nemzeti keresztény államnyelvre azt mondják, hogy proto-indoeurópai (~árja) eredetű. a nyugati árják még inkább nacionalisták. ezért kellene őket iszlamizálni soros szerint. csak attól még inkább benáculnak. ezt használja ki orbán. és épít európai politikai karriert.

2018.06.20. 23:07:00

@neoteny:
az mta dolga az, hogy bizonyítsa a finnugor alapnyelv létezését.

2018.06.20. 23:22:48

@neoteny:
a magyar szavaknak vannak angolszász, latin, görög, török, szláv rokonai. szócsaládoknak sok esetben. miért kellene minden áron vogul-osztják-zürjén nyelv eredetet erőltetni? ez az, amit nem ért senki. illetve pontosan ért mindenki. a magyar iskolát többek között ezzel próbálják szétverni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 23:36:05

@444:

"az mta dolga az, hogy bizonyítsa a finnugor alapnyelv létezését."

Így van: és az MTA finnugristáinak vannak is munkáik, amikben ezt megkísérlik. _Azokat_ a munkákat kell kritikával illetni, nem pedig bohóckodni olyasmivel, hogy "wet. nedves. nedvesít (földet). és vet."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.20. 23:37:05

@444:

"a magyar iskolát többek között ezzel próbálják szétverni."

Azt még nem mutattad meg, hogy a népfőiskola bohóckodásai a magyar iskola lennének.

2018.06.21. 00:10:34

@neoteny:
a komment csatorna a bohóckodás része. ez az ostoba szerepjáték. engem az érdekelt, hogy lehet-e kiegyezés az ellentábor szavazóival. ugye nem kell tovább játszani ezt. nyilván nem lehet. kár. óangol caru, ószász kara "sorrow, anxiety, grief". "sorrow". szorongás, szomorúság. a sorry is ebből jön. sajnálom. nyilván nincs semmiben se egyezés.

ezek után a politikusok dolga, hogy a hatalmi játszmákat megvívják. az mta költségvetésének minimálisra történő visszavágása és a ceu magyarországi felszámolása ennek a része. sajnálatos része. ez egy lerombolás időszaka. és talán utána lehet majd építkezni. kár, hogy így alakul. sokkal jobb lenne kedvesnek, kegyesnek lenni. kind. cynd: generation, kind, nature, race. kend, kegyed. ha ez nem megy, akkor jön az kény, az önkény. finnegán?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 00:13:05

@444:

"a magyar nem támogatja azt, hogy [...] amerikai állampolgárok budapesten nemzetközi tudományos ügynökséget nyissanak."

Dr. Pálinkás József (Debrecen díszpolgára) menesztésre került Orbán Viktor által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöki pozíciójából (két évvel a kinevezés lejárta előtt).

Erre a jelenségre milyen megfejtése van a Fácán törzsközönségének?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 00:21:02

@444:

"a komment csatorna a bohóckodás része. ez az ostoba szerepjáték."

Amely pózt önként vetted fel.

"engem az érdekelt, hogy lehet-e kiegyezés az ellentábor szavazóival."

Arra nem a nihilista-posztmodernista trollkodás a megfelelő eszköz.

"ezek után a politikusok dolga, hogy a hatalmi játszmákat megvívják. az mta költségvetésének minimálisra történő visszavágása és a ceu magyarországi felszámolása ennek a része."

Így van: semmi köze sincs a magyarok oldalára álláshoz, pusztán a seggarcok konc fölötti küzdelméről van szó.

"és talán utána lehet majd építkezni."

Már az egyiptomi fáraók is építkeztek: en.wikipedia.org/wiki/Egyptian_pyramids#/media/File:All_Gizah_Pyramids.jpg

de ettől nem lettek gazdagabbak a korabeli egyiptomi népek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 03:42:42

@444:

"valamit eldönteni nem csak a pénzt számolva lehet."

Mégis arról folyik a vergődés, hogy ki dönt a pénzek elköltéséről és így arról, hogy kiknek a zsebeibe mennek a pénzek:

"és a pénzt a ceu mellett kiálló mta vezetéstől vonja el."

"egyszerűen átírják a törvényt, elvonják a pénzt."

----

Végső soron a(z általunk ismert) világegyetem minden interakciójában "számolás" történik: egy csillag belsejében két hidrogénatom "kiszámolja" azt, hogy elég nagy-e a nyomás és a hőmérséklet ahhoz, hogy héliumatommá fuzionáljanak. A nehezebb elemek nukleogenezise hasonló "számolások" eredményeként következik be. A különféle szervetlen molekulák atomjai "kiszámolják" azt, hogy egy molekulába szerveződjenek-e az adott körülmények (hőmérséklet és nyomás) között -- vagy hogy atomi részeikre bomoljanak-e (ld. pl. vízbontás hidrogénre és oxigénre). Egy sejt sejtfalát alkotó szerves molekulák "kiszámolják", hogy milyen típusú és méretű és alakú molekulákat eresztenek át melyik irányba. A virágzó növények "kiszámolják", hogy hány napsütéses óra eltelte után borulnak virágba. A róka "kiszámolja", hogy mennyi energiát tud fektetni a nyúl kergetésébe; a nyúl "kiszámolja", hogy mennyi energiát tud fektetni a róka elől történő menekülésbe. A végkimenetel attól függ, hogy melyik "számolt" helyesebben.

Ezért döbbenetesen hatékony eszköz (nyelv) a matematika (beleértve a különféle logikákat): mert lehetővé teszi azt, hogy modellezzük mindezeket a "számolásokat", amik folyamatosan történnek körülöttünk (és bennünk). Persze a matematikának is vannak korlátai (pl. Gödel nemteljességi tételei), de rengeteg alkalmazása elég jól működik a gyakorlatban.

Így hát ki lehet jelenteni azt, hogy semmit sem lehet eldönteni anélkül, hogy valamiféle "számolás" ne történne -- hogy minden döntés meghozatala valamiféle "számolás" elvégzését jelenti.

2018.06.21. 10:45:45

@neoteny:
vegyünk egy konkrét kérdést.

vannak olyan szavaink, mint a gördül, görget, görgő, a görbül, a görbe, görnyed, a göröngy vagy a gömb. ezek nyilván összefüggnek. a magyar népfőiskolai gyökelmélet azt mondja, hogy ez a gö-, vagy gr- egy ősi hangutánzó tő, amit a magyar nyelv toldalékol.

az oxfordi nyelvészek azt mondják PIE root *ghē- "to release, let go. ebből lett az a szó, hogy go, vagy gear. ez óangol, ószász nyelvekben gan, gaen, gehen, illetve óangol gearwe, ónorvég gørr (gerr, görr).

na de ennek semmi köze a magyar görgőhöz. mondják az oxfordiak. és ez politika.

az mta azt mondja, hogy a gyökelmélet meghaladott. és a magyarban ez a szláv "grba" átvétele: púp, ránc, redő. a magyar törzsek kiszorítva az északi és a déli szlávokat elfoglalták a kárpát-medence közepét, hadjáratokat indítottak az alpesekbe. de nem volt szavuk arra, hogy valami gördül vagy gurul. a szlávból átvették a ránc, redő megfelelőjét. és az a girba-gurba.

a népfőiskola elmélete az, hogy az ősi hangutánzó, hangfestő szóképek, amelyek az összes indoeurópai nyelvben megtalálhatók. és a magyarban a szóképzés ezen alapul. az alapszókincs ezekből fejlődik. a magyar nyelv őrzi az ősiséget, valamiféle ősműveltséget és a nyelvművelés folyamatos. ez a jelenség a modern kori nyelvújítás előtt is létezett. a népies girbe-gurba is úgy képződnek, ahogyan mondjuk a görbület.

ez a többi indoeurópai nyelvben is van valami hasonló. de mivel a magyar szóképekből képző, ragozó, ragasztó, toldó toldalékoló nyelv ezért ez a sajátos a szókincs képzés a magyar nyelv alapja. azt is mondhatjuk, hogy kigördíthetnénk. és a finn nyelvben is van ilyesmi. ezért a magyarral rokon. de ez nem azt jelenti, hogy magyar a finnből eredt. mert ugye ha a magyarok és a finnek nem keveredtek, akkor ugye ez úgy van, hogy átvették előbb a finn, az iráni, a török, a szláv, a német szavakat. ezek után volt a nyelvújítás és vannak ismeretlen eredetű szavak. de a szókincsben semmiféle rendszer nem rejlik.

de ezért nehéz a magyaroknak idegen nyelvet tanítani és ezért nehéz az idegeneknek magyarul megtanulni, mert hogy a gyökökből, szótövekből fejlődő szócsaládok indoeurópai rokonítása akadémikusan tilos. ha valaki ilyen könyvet ír, vagy ilyesmit közöl, akkor vigyorogva tiltják ki mindenhonnan. és ez egy kultúrharc része, amelyik keresztényellenes, nemzetellenes és államellenes. a kocsma népe megfejti, hogy ennek vezetői a keresztény államiságot feladó a németségen belül is kisebbségben levő csoportosulás és egyes nem-izraelita zsidók. a történészek dolga lesz ezt kutatni. az mta átalakítása után a nyelvészetnek lesz a dolga ezt kialakítani. és ebben szerepe lehet a piacnak. ezek után a nyelviskolák is szabadabbá válnak és talán a magyar társadalom is nyitottabbá. csak nem a soros alapítvány központi tervutasításait követve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 11:27:30

@444:

"az mta átalakítása után"

Sok sikert -- de nem fogadnék nagy pénzekben arra, hogy ez a népfőiskolások által kívánt MTA-átalakítás meg fog történni ebben az évtizedben (még ha a 2020-as évet is ehhez az évtizedhez vesszük).

2018.06.21. 11:40:43

@neoteny:
a magyarok nem piramist akarnak építeni, hanem hálózatot. azért nem fogadták el az egyházban a zsidókeresztény dogmákat, mert az kizárólag alá-fölé rendelésben gondolkodnak. és azért nem fogadják be a dogmatikus zsidókat, mert azok kizárólag mellérendelésben. ezzel utóbbi irányokat diktálni. tehát mondjuk filoszemita bölcselet nem azt mondja, hogy a népek hatottak egymásra. mert az ónorvégok is mondták azt, hogy gørr. az ószlávok azt, grba. és a magyarban is megtalálható egy szócsalád, ami egy talán hangutánzó-hangfestő szóképből képződik. induljunk ki abból, hogy ezek hatottak egymásra. ami nem azt jelenti, hogy ne lennének jövevényszavak. de ezek is sokszor sajátos módon honosodnak meg a nyelvben. tehát mondjuk a csetel, az cseveg, csevely szócsaládba illeszkednik, aminek része a csacsog, csipog (tweet-twitter), csapong. persze talán nem minden esetben, de ez a nyelvnek egy sajátossága. egy "félig" logikus rendet alkot. mert hogy egyszerre kell tudományos és művészi igényeket kiszolgálnia.

és kérdés, hogyan építsük fel az iskolarendszer. ugye az nem egy nagyon szigorú rend. de azért olyasmi. rend-szerű. hagyományosan alap, közép és felsőfokú oktatás. ezek a háromszintű hierarchiák elég általánosak. amit kihasznál a politika. és ebből alakul ki a kormányzat. de engedjük meg, hogy a települések egymás mellé rendelődjenek. és ebből fakad egy nagyfokú önkormányzatiság.

például debrecen az óvóképzést kiszervezte hajdúböszörménybe. de ettől még nem muszáj miskolcnak kiszerveznie bükkszentkeresztre. de meggondolhatják a bükk környékén élők. nyíregyházán azt mondják, dobjuk ki tiszadobra, mert ott van gyermekotthon. az állami óvóképzést az óvónők állami gondozott gyerekkel gyakorolják.

és ugye itt jönnek be a pesti "liberálisok", hogy olyan ne legyen. hanem a gyerekeket adják örökbe elsősorban egynemű pároknak. mert hogy még az is sokkal jobb, mint a szörnyűséges gyermekotthon. és ezek a "szivárvány" családok jelentik a jövőt. erre a kocsma népe azt mondja, hogy ez a "buzilobbi". és az normálisan az underground része. egynemű párok csak ne akarjanak követelni gyerekeket az államtól. jóska és pista ha akar, akkor álljon össze. de olyan jog nincs, hogy az államtól jár nekik egy gyerek. és a természetjogra lehet alapozni azt, hogy egynemű párok általában ne fogadjanak örökbe gyerekeket. de ez is, mint szinte az összes vita a közéletben abból fakad, hogy egyetlen csoportosulás akar nagyon máshogy élni. a "libsik". és magyarországon nagyjából 100 éve velük kellene vitázni. azért van illiberális demokrácia, hogy a következő generáció már ne tegye. hanem nádasdy professzort és társait zavarják el a francba. és ha az akadémikusok 5%-a azt mondja, hogy ők is elmennek ebből az országból, akkor menjenek. azok, akik ugye nem akarnak magyar iskolát mondván, hogy olyan nincs. de ugyanezek azt mondják, hogy finn iskola viszont van. de az hogy van?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 11:44:09

@444:

"a magyarok nem piramist akarnak építeni, hanem hálózatot."

A magyarok nem azt építnek amit akarnak, hanem amit a nemzeti kormány meghatároz nekik. Ha azok stadionok, akkor stadionokat építenek. Ez az ára a félállamiságnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 11:57:18

@444:

"mint szinte az összes vita a közéletben abból fakad, hogy egyetlen csoportosulás akar nagyon máshogy élni"

1) ha a nagyon máshogy élés akarása a kiválasztási alap, akkor triviális, hogy egyetlen olyan csoportosulás van: a nagyon másként élni akarók csoportja

2) egy olyan társadalomban, ahol minden személyes döntés közéleti kérdés tárgya, az összes viták száma szükségszerűen nő

3) totalitáriánus rendszerekben nincsenek (nyílt) viták -- de ez nem a nép érdekeit szolgálja, hanem a rendszert működtető politikusokét (és bürokratákét)

2018.06.21. 12:09:20

@neoteny:
20-ig még alighanem a rombolás fog folyni. azért, mert a jobbik szétesése, vagy szétverése után ezzel szavazatokat lehet szerezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 12:18:37

@444:

Szegény népfőiskolások; úgy járnak majd mint Mózes: megláthatják az Ígéret Földjét, de soha nem léphetnek be oda.

2018.06.21. 12:37:22

@neoteny:
azért kell építeni stadiont, hogy utána tiltakozzon a "liberális" értelmiség. lehetne akármi mást is építeni. az se lenne jó. ha űrközpont épülne, akkor az lenne a problémájuk. ne akarjál már űrközpontot. mert hogy ez a társaság lényegében csak azt akarja, hogy ne legyen közélet. mondván, hogy az egyént az korlátozza. korlátozza egyrészt, de másrészt támogatja. tehát ez a vita aligha dönthető el filozofikusan. az egyén szabadsága és közösségi lét hagyományai között egyensúlyt kellene találni. a nemzeti keresztény államiság valójában ezt a modus vivendit hirdeti. csak előzetesen szükség van egy unortodox illiberális átmenetre, amelyik az ortodox liberálisokat a magyar kormányból, a parlamentből és ha kell, akkor magyarországról kiszorítja. de ez ugye nem példa nélküli. valami ilyesmit gondolnak a népek.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2036/20364/203648/20364869_d9210d1a5c9997771415d2f932248eef_wm.jpg
na most persze ezek szélső vélemények, de vannak ilyenek és ezeket a kormányzat rombolásra használja. építkezni önkormányzatokban lehet. például a múzeumok éjszakáján a helyi zsinagóga is megnyílik.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/06/35686667_1784438124936656_5060105480580366336_o-1-768x317.png
szombaton "shabbatolás a zsidónegyedben". szabad (sabbath) szombat. de ez az mta szerint nem lehet. mert a magyar nem a napkeleti bölcseletből semmit sem őrizhet, hiszen az eredetében finnegán. és ez a filoszemita csoportosulás igyekszik a zsidó kultúrától is elvágni a magyarokat, a keresztény kultúrától is. helyette kínál valamilyen filozofikus "meghaladást".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 12:52:57

@444:

"azért kell építeni stadiont, hogy utána tiltakozzon a "liberális" értelmiség."

Azt mondod, hogy a stadionépítések célja a kormányzati trollkodás? De sokba kerül ez a magyaroknak: azokból a pénzekből lehetett volna pl. lakóingatlanokat is építeni, amitől lejjebb mentek volna az árak (beleértve a bérleti díjakat). _Ezért_ kell Zolikának meg Andikának a 10. emeleti lakásban rákpirosra főniük: nem tudnak annyit összekalapálni, hogy el tudják cserélni a lakásukat egy hűvösebbre.

Szó sincs semmiféle a magyarok oldalára állásról: sőt a szopatásukról szól a történet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 13:03:19

@444:

"valami ilyesmit gondolnak a népek."

Lássuk csak a Texasból származó elnököket:

Lyndon B. Johnson (D): vietnami háború.
George H. W. Bush (R): első Öböl-háború
George W. Bush (R): iraki háború, afganisztáni háború

Sokba kerültek az amerikaiaknak életekben és vagyonban is a texasi elnökeik.

2018.06.21. 13:38:17

@neoteny:
lehetne önkormányzati bérlakásokat építeni, vagy a szocialista lakótelepeket visszabontva városképet javítani. például ezen a képen egyszerre láthatsz egy hagyományos (paraszt) polgári házat és szocialista házgyári épületet.
www.termalfurdo.hu/upload/images/Galeria/cikk/medgyessy_ferenc_emlekmuzeum_debrecen/medgyessy_ferenc__emlekmuzeum_2.jpg
erre azt mondják, hogy de az utóbbi "olcsóbb". na de egy átlagos debreceni polgári család a 21. században vajon nem élhet hasonló házban, mint egy 18. századi? mert ez a "fejlődés".

de ezekről önkormányzati keretek között kellene dönteni. mert ha budapest nem akarja ezt a mezővárosias jelleget. és a "liberálisok" számára bécs se példa, hanem soros györgy, new york, stb. vagy nem lehet érteni őket. leszámítva azt, hogy ha nincsenek megválasztva, akkor az egyet jelent a fasizmussal. vidéken abszolút többséget kapott az, hogy ez a társaságot szorítsák a politika főáramából. az underground világába száműzzék őket. lovász lászlót kitüntetik. eldöntheti, hogy a cigók sajátos seggbe kúró szokásait elemző társadalomkutatók mellé áll, mert az lmbtq közösség szikrái a roma megjelentek a populációban és ez a progresszió, vagy sem.

egy ilyen helyzetben nyilván össze kellene zárni a matematikának. az van annyira formális és absztrakt, hogy abba a politika lényegében ne tudjon beleszólni. de a másik oldalról az állami finanszírozású matematikai intézeteknek talán alkalmazkodni kellene a politika sajátos igényeihez. a "társadalomkutatók" védjék meg magukat. az vegytisztán politika. állami megrendelésre indult el a paraszti világ felszámolása a vidék elcigányosítása. lásd túrricsei közmunkások. nyilván az értelmesebbek közül sokan elmenekültek. de kapják a családi pótlékot. szülik a gyerekeket olyan viszonyok között, amivel valamit kezdeni kell. előzetesen elzavarni azt a szociológus elitet, amelyik ezt erőszakkal, államhatalmi eszközökkel elrendelte. az mszp-szdsz koalíciót. és a közakarat az lesz, hogy az országból kellene elűzni azokat, akik kényszerbetelepítést követelik. a kivándorlás nem a probléma, hanem részben a megoldás.

persze értem, hogy ez túl szélsőséges és lehet, hogy nem ez a közhangulat, de nekem így tűnik. és lehetett érezni, hogy ebbe az irányba halad az ország. azért vettem fel ezt a szélsőséges mezt, hogy megtudjam a nemzeti és a polgári radikálisok között van-e lehetőség a kiegyezésre. nincs. ezek a viták nyilvánvalóan értelmetlenek.

2018.06.21. 13:48:08

@neoteny:
magyarországon a libsik voltak az iraki és az afganisztáni háború lelkes támogatói. mondván, hogy az amerikai bombák demokráciát teremtenek. lényegében egy amerikai demokrata párti törvényhatósággá alakítanák magyarországot, illetve az európai bizottság megvételével egész európát. és ezt használja ki orbán. mert tudja, hogy ez ellentétes a népakarattal. és ezzel európai politikai karriert épített. és stadionokat. foci egyházat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 13:51:09

@444:

"lehetne önkormányzati bérlakásokat építeni, vagy a szocialista lakótelepeket visszabontva városképet javítani."

De nem ezt teszi a nemzeti kormányzat, hanem stadionok építésével szopatja a magyarokat kétszer is: egyszer a stadionok árával, aztán mégegyszer a megemelkedett ingatlanárakkal (beleértve a bérleti díjakat).

Az olyan seggarcok, mint te, meg megtapsikálják az ilyen kormámyzati népnyúzást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 13:54:50

@444:

"és ezt használja ki orbán."

Arra, hogy a hatalomba kerüljön és ott tartsa magát -- miközben szétszopatja a magyarokat: költi a pénzüket mint egy részeg katonatiszt, hogy a familiárisai a zsíros állásaikban pöffeszkedhessenek.

És az ilyen balfasz trollok, mint te is vagy, ezért hozsannázzák őt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 14:14:55

@444:

"a cigók sajátos seggbe kúró szokásait elemző társadalomkutatók"

Farkas Flóri meg egyszerre kúrta seggbe a cigányokat is meg a magyar nettó adófizetőket is. De amikor erről plakátolt a Jobbik, akkor gyorsan levették a szájkosarat az ÁSz nevű "független" támadókutyáról.

2018.06.21. 14:18:48

@neoteny:
mindenki tisztában van azzal, hogy vannak visszaélések. ebben a mezőnyben orbán vállalja be azt, hogy szétveri az mszp-szdsz-t és úgy tűnik, hogy a többség ezen az áron is újraválasztja.

a szocikhoz közel álló zri a fideszt a pártot biztosan választók között 55%-on méri. és a jobbikot 17%-on. az mszp támogatottsága ebben a körben 9%, a dk 6%. az lmp 5%. a momentum 2%.

aztán egy válság ezt esetleg átrendezheti. de aligha fog az lmp és a fidesz helyet cserélni. az lmp is csak annyit mond, hogy ők az lmp a "zöldek". a momentum azt, hogy ő a "lilák". cselekvési programjuk nincs. magyarországon a többpártrendszer fuccsolt be. értelmetlen, üres viták vannak. egy ilyen helyzetben kvázi egypártrendszerre szavaznak. amiben a párton kívüli értelmiségnek kaphat nagyobb szerepet. ami persze hasonlít a korai horthy korszak és a késő-kádári kor konszolidációs időszakához hasonló. egy kisebb/nagyobb válsághelyzet után ez az, ami várható. addig stop soros, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 14:21:16

@444:

"mindenki tisztában van azzal, hogy vannak visszaélések."

De csak te és a hozzád hasonló faszfejek próbálják ezeket eladni úgy, mint a magyarok oldalára állást.

2018.06.21. 14:45:11

@neoteny:
a többségi magyarok oldalára állás annyiban, hogy szétverik többségi magyar ellenes politikai csoportokat a kormányzat szétveri. és egy ilyen politikai helyzetben önkormányzati keretek között lehet építkezni.

a kérdés csak az, hogy a többségi és a kisebbségi magyar területeket összekapcsoló nagy-magyar településhálózat építésében budapest lakóinak többsége partner, vagy sem. mert jelenleg a válaszuk az, hogy nem. a főváros lakosságának többsége nem kívánja azt, hogy budapest a kárpát-medence pénzügyi-kereskedelmi központjává váljon. mondván, hogy az nem lesz jó a románoknak. ma nagyváradon rejtő napok lesznek.
2018.szentlaszlonapok.ro/wp-content/uploads/2018/06/csutortok-1030x656.jpg
rejtő jenő egy népszerű író. (aki zsidó volt. szó nincs zsidó ellenességről.) csak arról van szó, hogy nem az mszp-szdsz-t választják. pesten viszont ők vannak többségben. és ez az amerikanizált világkép. nagyvárosnak része a hajléktalan. és legyenek ngo-k, akik a hajléktalanságban érdekeltek. oké. de errefelé nem ilyen világot akarunk. de amerikában. ezen folyik a vita. és kérdés, hogy budapest lakói hogyan döntenek. ezt érdemes megvárni. és ha megválasztják bokros lajost, vagy valami hasonlót, karácsony gergelyt (ők ugyanazt a politikai platformon állnak), akkor a fővárossal nem érdemes számolni. ez a kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 14:50:10

@444:

"a többségi magyarok oldalára állás annyiban"

Lófasz: a többségi magyarok szégyentelen lenyúlása. Amit az olyan istentelen senkiháziak, mint te is, próbálják eladni mint a magyarok oldalára állást.

2018.06.21. 15:38:26

@neoteny:
vekerdy professzor nem szeretné, hogy a magyar iskola a szent korona alattvalóit nevelje ki. mert ezt ő ezt ellenzi, mint "világhírű" pszichológus. attól "világhírű", hogy egy "liberális" körbe tartozik és abban mindenki "világhírű". ők nem szeretnének magyar iskolát. mondán, hogy azt nem is lehet. magyarországon nem lehet magyar iskola. de finnországban hogy lehet finn? erről a baromságról kell vitázni. a választók döntése az, hogy kell egy időszak, egy illiberális átmenet, amiben a magyar közéletből kiszorítják vekerdy professzorékat. és ezek után lehet szabadabban építkezni. persze ennek az ára az, hogy egyesek szétlopják az országot és kvázi egypártrendszer jön létre. de legalább vekerdy professzorék és az ő szellemiségük eltűnik. és úgy ítélik meg, hogy ez megéri.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 15:46:50

@444:

Dr. Pálinkás József -- Debrecen díszpolgára -- hogyan fordult a magyarok ellen amiért menesztésre került Orbán Viktor által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöki pozíciójából (két évvel a kinevezés lejárta előtt)?

Ezt magyarázd el, te kis lokálpatrióta szarjankó.

2018.06.21. 16:07:56

@neoteny:
mivel nem vagyok orbán viktor, ezért ezt ne rajtam kérd számon. azt tudom, hogy az ellenzék pálinkást leköpte egészen addig amíg le nem váltották. és onnantól kezdve hősként tisztelik. ilyen simicska és még akiket orbán valamilyen okból mellőzött.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 16:16:51

@444:

"mivel nem vagyok orbán viktor, ezért ezt ne rajtam kérd számon."

Nocsak, nocsak: erre nincs megfejtésed? Minden más jelenségre tudsz magyarázatot adni amiből kiviláglik Orbán Viktor géniusza, de arra, hogy miféle nemzetellenes vétekben bűnös Pálinkás József a debreceni díszpolgár, akadémikus, aki meszervezte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felállítását és 5 évre történő elnöki kinevezéséből két évvel korábban kirúgta a Nemzet Atyja, csak lapítasz mint szar a fűben?

2018.06.21. 16:51:41

@neoteny:
van egy szekta. pálinkás a sátán, a sátán, a sátán. orbán leváltja. ezek után pálinkás az isten, az isten, az isten. jaj szegény kis pálinkás. ez egy szekta, akikkel a többség nem kíván együtt élni. és egyébként ők se a többségi magyarokkal.

képzeld már el, hogy franciaországban valaki azt hirdetné magáról, hogy ő egy világhírű pszichológus és átkozná a francia iskolát, hogy az ilyen rossz, amolyan rossz és egyébként hirdetni, hogy francia iskola ne legyen. a nyugati árják politikai értelemben azonnal kivégeznék. a magyar parasztok türelmesebbek. de vekerdy professzor majd csak megérti, hogy a többség nem akar olyan iskolát, amilyet ő szeretne. ő egy szektát akar létrehozni, amelyik egy utópiát kér számon a társadalmon. és ezt kritikus, liberális gondolkodásnak nevezték el. és ez ellen antiszociális módon lehet csak fellépni. úgy vekerdy takarodj a finn iskoláddal, ami szerinted a jó, mert az a finn. és a magyar, ami rossz, mert az fing. nem konkrétumokról van szó, a vita nem konstruktív, hanem ez a szekta egy seholsincs világot kér számon a magyar társadalmon. miért nem szabad teljesen az egyén, stb.

ezért van stop soros. vekerdy professzor tiltakozzon, kitört a szörnyűséges fasizmus. el van nyomva szegény kis vekerdy professzor. verje a seggét a többiekkel. az a cél, hogy nagyjából ezek az ortodox liberálisok az évtized végére a magyar közéletből eltávozzanak. ezért van egy nagyjából évtizedes illiberális átmenet. aki ezt nem érti az nagyjából semmit sem ért a magyar politikából.

de ezzel csak az dől el, hogy lehet magyar iskola. és a következő évtizedben már remélhetően nem lesz, aki a média főáramában szörnyűséges nacionalizmust kiált. ahhoz lőrinc komának meg kellene vennie a hvg-t, az indexet, orbánnak el kellene érnie, hogy az 444-et ne finanszírozza tovább soros. az rtl klub ne kapjon földfelszíni frekvenciát. ezek előfeltételei annak, hogy a magyar közéletben értelmes párbeszéd folyjon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 17:19:24

@444:

És ezt te mind honnét tudnád, kis mütymürütty balfasz? Te még azt sem tudod, hogy hogyan fordult szembe a magyarokkal Dr. Pálinkás József akadémikus, Debrecen díszpolgára, akinek selyemzsinórt küldött a Haza Atyja, Orbán Viktor.

Te csak pózolgatsz itt arról, hogy mit mond a köznép, aztán kiderül, hogy semmit sem tudsz.

Janossz 2018.06.21. 18:26:24

@neoteny: Leamortizálta legendás türelmed a majom?

2018.06.21. 20:21:13

@neoteny:
pálinkás az nfkih élén politikai tisztséget töltött be. és szembe ment az őt kinevező kormányfő politikai elképzeléseivel, aki felmentette a tisztségéből. ilyen van. de ez alapján aligha lehet azt mondani, hogy szörnyűséges diktatúra van. a magyar államrend monolitikus.

vekerdy professzor is ilyet szeretne. csak abban a formában, hogy ez a monolitikum legyen teljesen decentralizált. minden iskola legyen teljesen szabad. abban minden tanár és diák teljesen szabad. de ilyen iskolarendszer a valóságban nem létezik. ugyanis az ember nem az ideális folyadékok vagy gázok viselkedését legfeljebb csak részben követi.

és amíg szabad választások vannak és szabad alternatívát kínálni addig nincs diktatúra. az kétségtelen, hogy a jelenlegi kormányzat autokratikus, de ez a többségi akarat azért, mert egyes az ellenzéki értelmiség egy jelentős része anarchista és lényegében magát a közéletet akarják betiltani. túl azon, hogy az mta a magyar nyelvet erőszakolja meg a finnugor eredet elmélettel, és még lehetne sorolni. a soros alapítvány meg akarja szabni, hogy kikkel éljünk együtt. központi tervutasításos rendszerben működtetné a fél világot, beleértve európát. felkéri az európai bizottságot, hogy semmisítse meg a magyar országgyűlésben 80-90% többséggel elfogadott törvénycsomagot. a szovjet rendszerben nem volt olyan, hogy oroszországban egy magánszemély levelet intézett a komisszárokhoz, hogy semmisítsenek meg egy magyarországon elfogadott törvényt. áprlisban szabad választások voltak. és hacsak nem lesz háború, akkor jövő nyáron és ősszel is szabad választások lesznek.

Janossz 2018.06.21. 20:26:42

@444: " ez a monolitikum legyen teljesen decentralizált. "
Tényleg hülye vagy. De nagyon. Azt se tudod, mit beszélsz, csak fosod a szót.

városi fiú 2018.06.21. 20:49:17

@neoteny: Pálinkás egy fideszes csicska volt, és ő osztotta a pénzeket. A tudósok jóban voltak vele, és megfelelt nekik Orbán Viktor, a haza géniusza, mert csorgott a pénzük, és cserébe csak Pálinkással kellett jóba lenniük.

Erre most kirúgják Debrecen büszkeségét, a Pálinkást és a tudósok pénze egy szélhámos kezébe kerül, aki minisztériumot és pénzelzáró csapot kap arra, hogy uralkodjon a tudósokon.
Kissé berezeltek. Nem is mind ismerik a fickót, nyár van, nem tudják, mire jönnek haza a Bahamákról, csúszik ki a kezükből a pénzük.
Jó esély van rá, hogy az egészből stadionok és vadászkastélyok fognak épülni.
Még mennek kézcsókra a géniuszhoz, meg előszobáznak a szélhámosnál, de valójában rettegnek attól, hogy a többi megszüntetendő intézmény sorsára jutnak. Pakolhatnak dobozokba és kereshetnek egy talajvizes pincét az irataiknak.
Legalábbis innen a fotelből ez látszik.

2018.06.21. 21:18:18

@Janossz:
vekerdy professzor milyen közoktatási intézményeket javasol túl azon, hogy az iskola legyen teljesen szabad. a tanító legyen teljesen szabad, a tanuló legyen teljesen szabad. ilyen iskola nincs.

általános iskola első osztályában elég szabad voltam, mert már tudtam írni olvasni számolni. megtanultam a népsport című napilapból a vonaton, mert anyám azt mondta, hogy a vonaton majd lesznek cigányok és szokás szerint ne akarjam őket megbámulni, minden mozdulatukat megfigyelni, mert esetleg meglegyintenek. ő olvasta a nők lapját, vagy a családi lapot. apám a sportújságot. utánoztam apámat, hogy én is olvasok. de azokat a betűket akkor már el akarja olvasni az ember. kérdeztem, hogy ez micsoda. apám mondta, hogy kikapott a loki. d-m-v-s-c f-t-c 0-1. és ez mi. haladás, bp. honvéd. a címlapon az nb1 eredményeiből tanultam meg. majd amikor leszálltunk a vonatról, akkor azt mondtam apámnak, hogy ez a képen ugye fazekas. kérdezte, hogy honnan tudom. mondtam, hogy oda van írva. tehát elvben így meg lehet tanulni olvasni. egy vonaton, ami minden állomáshelyen és megállóhelyen megáll. csak másodosztályú kocsikkal közlekedik. cigány folklór és magad előtt tartott sportújság.

na de erzsike néni az iskolában nem így csinálta. és rájöttem, hogy sokféle módszer van. de mégse annyi féle, ahány gyerek. rájöttem, hogy van olyan gyerek, aki nem akar megtanulni olvasni. nem azért, mert hülye. emlékszem, hogy lajoskát vitték pszichológushoz, aki megállapította, hogy a gyerek okos. de nem olvas. miért nem olvas? mondtam neki, hogy te figyelj. itt ez a mesekönyv. itt ez a sok kép. nem akarod megtudni, hogy mi történt ezekkel a szereplőkkel. mire azt felelte. dehogy akarom megtudni. ki akarom találni. és rájöttem, hogy ő abban jó, hogy a képekből mesét alkot. nekem az volt a fontosabb, hogy ezeket a történeteket a betűkből kiolvassam. neki az, hogy megalkossa. és be kellett látnom, hogy lajoska az okosabb, vagy legalábbis olyan képességei vannak, amivel kevésbé rendelkezem. és ezek után lajoskától tanultam. nem erzsike nénitől, hanem az osztály legrosszabb tanulójától. hosszasan tudnám bírálni, hogy miért nem jó a magyar iskola. de legalább ugyanilyen hosszan, hogy miért jó.

a politika polarizálta a közéletet. és nem tartom problémának azt, hogy kiszorulnak azok, akik azt hirdetik, hogy minden szar. persze tudom, vagy tudni vélem, hogy vekerdy sem ezt hirdeti. de hozzám az újságcikkek címei érnek el. politikai napilapokban rendre csak a címeket olvasom el, a cikk egészét se. úgyse számít. vagy a címet se. vekerdy. minden szar.

persze te nem érted, hogy vekerdy tamással, vagy nádasdy ádámmal nincs problémám (sose találkotam velük, és vélhetően soha nem is fogok velük találkozni) egyszerűen csak demonstrálom ahogyan a magyar közélet szerintem működik.

Janossz 2018.06.21. 21:45:28

@444: Megint bő lére engedted, troll, mint mindig.
Szerintem inkább építs egy népfőiskolás kocsit az aug. 20.-i nagy parádétokra, ahol a népfőiskola kultúráról, ízlésről alkotott véleménye megmutatja magát.
Legyenek rajta mindenféle Prince of Persiából tanult nagyon indoeurópai motívumok, animált, árpát árasztó parasztok, meg szókincsért térden könyörgő óangolok is.
Lehetőleg gerberából.
Lejár az időd.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 21:53:57

@444:

"pálinkás az nfkih élén politikai tisztséget töltött be. és szembe ment az őt kinevező kormányfő politikai elképzeléseivel, aki felmentette a tisztségéből. ilyen van."

Miért van ilyen?

2014. évi LXXVI. törvény
a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról

[...]

III. FEJEZET
A NEMZETI KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS HIVATAL

[...]

5. Az NKFI Hivatal szervezete és működése

[...]

9. § (1) Az NKFI Hivatal számára feladatot csak törvény vagy kormányrendelet, továbbá törvény felhatalmazása alapján megalkotott jogszabály írhat elő.

(2) A NKFI Hivatal elnöke az NKFI Hivatal tevékenységéről és az NKFI Alap előirányzatának felhasználásáról a tárgyévet követő év június 15. napjáig számol be az Országgyűlésnek, illetve külön felkérésre tájékoztatást ad az Országgyűlés feladatkörrel rendelkező bizottságának.

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1400076.TV

Itt egy szó sincs arról, hogy az NFKIH elnöke politikai tisztséget töltene be, vagy hogy számonkérhető lenne az őt kinevező miniszterelnök által a miniszterelnök bármiféle politikai elképzeléseivel történő szembemenetel miatt.

városi fiú 2018.06.21. 22:13:41

@neoteny: Nem volt itt semmiféle szembemenetel. A kórházok is a választás előtt kaptak nagy tőkeinjekciót, amit nem szabadott elkölteni a választások napjáig, de ahogy az megvolt, a fidesz szépen visszavette.
Ugyanez a tudománynak is, hogy kaptak nagy keretösszeget a választások előtt, aztán most a fidesz rátenyerelt.
Nem egy fideszcsicska botlása az oka az ilyen sokmilliárdos einstandoknak, hanem ez így volt régen kitalálva.
Mindenki boldog fideszes a kapott milliárdjaival, aztán szépen lekonyulhat, mert a kétharmad mindent visszavesz, amit adott.
A kőbányai 73 lakásos kilakoltatás is megvárta, míg a szociális bérlakók leszavaznak a fideszre, és aztán lakoltatja ki őket.
Ez egy olyan fideszlogika, hogy ha tudják, akkor elvarnyúzzák. Ebben nevelték fel őket a faluszélen.

2018.06.21. 22:14:47

@Janossz:
tölgyessy péter azt mondja, hogy a politikában ez most az apály ideje. angolul az, hogy apály: ebb.

EBB
From Middle English ebbe, from Old English ebba (“ebb, tide”), from Proto-Germanic *abjô, *abjǭ (compare West Frisian ebbe, Dutch eb, German Ebbe, Old Norse efja (“countercurrent”), from Proto-Germanic *ab (“off, away”), from Proto-Indo-European *apó.

az angol ebb abból az ősindoeurópai szóból lett, mint az apály és az apad. amiből lesz az alap, alant, alom, az alj, az alsó vagy alacsony. kik az aljasok? nem lehet, hogy azok akik ezt a lehetséges/esetleges kapcsolatot kizárják?

2018.06.21. 22:31:08

@neoteny:
politikai a kinevezés. politikai a felmentés. a magyar közlönyben megjelent határozat.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--OFc5y445--/w_1160/7AkK1JKp7oNtCK4gs.jpeg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 22:39:25

@444:

"politikai a kinevezés. politikai a felmentés."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"(3) Az NKFI Hivatal elnökévé olyan személy nevezhető ki, aki

a) felsőfokú végzettséggel,

b) tudományos fokozattal,

c) kutatóhelyen eltöltött legalább 5 év szakmai gyakorlattal és

d) kutatóhely vezetőjeként vagy helyettes vezetőjeként szerzett legalább 3 év szakmai tapasztalattal

rendelkezik."

Itt egy szó sincs arról, hogy az NFKI Hivatal elnökének meg kellene felelnie bármiféle politikai feltételnek kinevezése előtt vagy után.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.21. 23:19:26

@444:

"ezeknek a feltételezeknek elég sokan megfelelnek. ezen túl a kinevezés politikai jellegű."

Miért lenne az? A feltételeknek elég sokan megfelelők közül lehet _szakmai_ szempontok alapján választani: pl. magasabb tudományos fokozat vagy kutatóhelyen eltöltött hosszabb/jobb szakmai gyakorlat vagy vezetőként szerzett hosszabb/jobb szakmai gyakorlat. Sehol sem szól a törvény arról, hogy akár feltétel vagy akár kívánatos vagy akár _megengedhető_ lenne bármiféle politikai feltételnek megfelelés a kinevezés előtt vagy után.

Ha az NFKI Hivatal elnöke kompetensen hajtja végre a _törvény által előírt_ feladatait, akkor mivel igazolható a tisztségéből történő felmentés mert szembemegy a miniszterelnök bármiféle politikai elképzelésével? A miniszterelnök nem valamiféle törvények felett álló abszolút egyeduralkodó: nem használhatja a kinevezési és felmentési jogkörét a személyes politikai preferenciáinak érvényesítésére. Illetve amikor olyat tesz, akkor szembe megy a magyar nép érdekeivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.22. 00:17:18

@444:

"az a miniszterelnök személyzeti politikai döntése."

Helyesen: az a miniszterelnök személyes politikai preferenciáin alapuló személyzeti döntése.

"aztán lehet mondani, hogy ez ne így legyen. és politikusok politikai szempontokat ne érvényesítsenek."

Bizony ne érvényesítsenek _szakmai_ szempontok ellenében.

"de ez megint az, hogy egy utópiát kérsz számon"

Csak az olyan nihilista-posztmodernista seggarcok szerint, mint te is vagy: akik számára az egyetlen érvényes szempont a politikai hatalom megragadása és korlátlan érvényesítése. Akik a néppel szembe fordulásról verik a nyálukat, miközben folyamatosan azt a megfejtést árusítják, hogy a politikai szempontok az egyetlen érvényes szempontok: hogy ők szembefordulhatnak a néppel ha a politikai érdeküket az szolgálja.

Ezért is nem ellenzem a te és a hozzád hasonlók szólásszabadságát: minél többet toljátok az ilyen racionalizálásaitokat a nyers politikai hatalom szupremáciájáról, annál többen megláthatják bennetek a hamis prófétát.

"nyilván működhetne jobban ez a rendszer"

Ha ez nyilvánvaló, akkor miért nem működik jobban ez a rendszer? Vagy a jobb működés alatt azt érted, hogy győzedelmeskedik a népnemzetiszocializmus, és a szolganépek félelnyomó rendszerben építik az országot?
süti beállítások módosítása