1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.28. 15:38 HaFr

Az antimigrációs politika hazudik. Olvasztótégely vagyunk.

Képtalálat a következőre: „júdás keresztény 30 ezüst”

Kimondom "keresztény" (=nem zsidó, nem muszlim, nem "Soros-bérenc", ráadásul néha templomban is megforduló) jobboldali, konzervatív (felvilágosodás-kritikus) magyarként: a magyar asszimiláns, kevert nemzet. (A kevert nemzet folyamatosan asszimilál, tehát eredeti önmaga kisebbségbe kerül, illetve felülíródik és maga is asszimilánssá válik.) A magyar nemzet akkor volt erős a története során, amikor integrálni és asszimilálni tudott, majd az asszimiláns csoportokkal keveredve -- így maga is változva -- további népcsoportokkal, kultúrákkal és nyelvekkel lépett kölcsönhatásba. Ez a történet húzódik végig a magyar őstörténettől a honfoglalás korán át (ennek a fél évezrednek a vallási-kulturális törésvonalait és integrációjukat is ideértve), a tatárjárás és a törökdúlás utáni helyreállításon keresztül (megint csak számos vallási-kulturális mozgás közepette) a dualizmusnak a kulturális és a politikai nemzet számára végül kudarcnak bizonyuló liberális gyakorlatáig. A nemzethalál-közeli állapotok túlélése és a megerősödés MINDIG asszimilációval és idegen vagy új hatások integrálásával történt, nem bezárkózással, illetve amikor az asszimiláció a modern korban visszafordult, az a gyengeség jele volt és tragédiák követték (Trianon és a Holocaust). Az egész történelmünk Szt. Istvánt igazolja (megkötésekkel persze, magyarázat itt).

Lassan mondom: a magyar k-e-v-e-r-t  n-e-m-z-e-t. Olvasztótégely vagyunk, amelynek történelme során más népcsoportok és kultúrák integrálása és lehetőség szerinti asszimilálása egyszerre volt kényszer és lehetőség. Ennek következtében a mai (magyar) népességünk döntő részében idegen etnikumok és leszármazások keverednek a valamennyire is etnikai magyarnak tekinthető vérvonallal. Az etnicizmus (a nemzet ezeréves megbontatlan származási egységével és valamiféle "lényegével" operáló politikai ideológia) ilyen körülmények között hazug és -- a bezárkózást ösztönözve -- nemzetrontó is. A legtöbb, ami vele szemben a magyar kollektívumról elmondható, az a nyelvi, esetleg a kulturális egységessége, amelyet közös földrajzi környezetben ért el.

Na, ezek után bármilyen baloldali, "rosszabb pedigrével" bíró vagy ilyesmivel megvádolt és attól félelmében összeroggyant közéleti ember bátran kiállhat az etnicizmus és a bezárkózó nacionalizmus ellen, néven nevezve azt, és felhívva a figyelmet arra, hogy szembe megy az "ezeréves értékeinkkel". Szabad a vásár! Tessék abbahagyni a kushadást, visszaadni a júdáspénzt, és elkezdeni politizálni az ellenzéki oldalon a liberalizmussal nem tompított puszta demokrácia (=közéleti tusa) keretei között! Mit jelent ez? A lényegről kell beszélni, beleállni a szellemi és a politikai harcba, megásni a lövészárkokat, megtölteni a fegyvereket!

De legelőször: visszaadni a júdáspénzt.

(Ez nem pro-migrációs poszt, ez anti-etnicistaőrület poszt. De innen a migráció és az, hogy mit kell tennünk vele, is jobban látszik. Mit kell tennünk vele? Mindenekelőtt azon mérnünk az erőnket, hogy képesek lennénk-e asszimilálni. Ha eleve lemondunk erről, az a társadalmunk és a kultúránk gyengeségének a jele. Le lehet és le kell mondani róla, ha nem tartjuk magunkat elég erősnek, de akkor vállaljuk a gyengeségünket és nézzünk szembe vele! Ha viszont elkezdünk gondolkodni róla -- keleti és nyugati jövevények kapcsán is -- és elkezdünk gondolkodni az ehhez kellő társadalmi stratégián, az az erő jele lesz. Nem akar itt senki feltétlen, korlátozatlan migrációt. De akarjuk magunkat vissza! Akarjuk IV. Béla, Mária Terézia és Andrássy Gyula erőre kapó Magyarországát. Nem a mai gyenge, megtévesztett  Ersatz-országot, kitéve a belső és külső élősködőknek.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9114008718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FrVili 2018.05.28. 19:30:48

“Hiúság, fellobbanó szalmatűz, önáltatás, irígység és uralomvágy mind olyan bűnök, melyek az emberek társasegyüttlétét zavarják, a társadalmi érintkezés nyugalmát és biztonságát mérgezik. A magyar közélet ezek hatása alatt Széchenyinek végtelen szomorú látvány, a kölcsönös gyűlölet visszataszító színjátéka:>>Valóban szomorú az eset, s vérünket tekintve, annál szomorúbb, mert gyűlölségi hajlama nem egy magyarnak koránt sincs kimerítve azon antipátia által, mellyel az arisztokrácia iránt viseltetik, de midőn con amore gyűlöli ezt, nem kevésbé gyűlöli a kormányt, gyűlöli az egyházi rendet, gyűlöli a katonát, gyűlöli a németet, gyűlöli a városi polgárt, gyűlöli a kereskedőt, gyűlöli a másikat, stb., szóval gyűlöl mindent, mert hiszen hasonneműjével sem él békében, paraszthoz vonzó szerelme pedig bizony nem óriási s mégis biztos öbölben véli magát, mert hiszen mégis szeret valamit, s pedig a legőszintébben s mindenekfölött, tudniillik a hazát, vagy tulajdonkép -mert ugyan mi a puszta haza a benne lakó egyesek nélkül- a hazával mindig egybekevert saját drágalátos magát!<<
...Széchenyi nem a viszonyokat, nem az alkotmányt, a politikai és gazdasági berendezkedést óhajtá megváltoztatni, tehát nem az objektív, külsőséges, kézzel tapintható magyar világot, hanem a lelkieket,a magyarság egész belső, szubjektív világát. Reformmunkája elsősorban az egyes magyar lelki diszpoziciójának megjavítására s ezáltal az egyedekből kialakuló nemzeti lélek megnemesítésére irányul.” Három nemzedék SZ.GY.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.28. 19:39:46

@FrVili: így van, fontos szavak, fontos karakterek: Szt István, IV. Béla Mária Terézia, Széchenyi, Szekfű

2018.05.28. 20:21:22

magyarországon a főváros és a vidék etnikai összetétele történelmi okokból eltérő. a fővárosban a különféle elnyomó népek leszármazottjai élnek. és azért lett megválasztva orbán, hogy ezt a társaságot egy kicsit gyepálja. és a magyar vidék világossá tette, hogy a nyugatos elitnek egy jó ideig oszt lapot azért, mert lényegében csak kiszolgáltatja az országot. két népcsoportról van szó. kérdés, hogy velük lesz-e kiegyezés. mindkettőből egy rész azt mondja, hogy ők nincsenek is. úgy nyilván nem lesz kiegyezés. ez esetben marad a törzsi háborúskodás.

Khonsu 2018.05.28. 20:40:42

@444:

A vidék ugyanúgy kevert, legkésőbb a török kiűzése utáni betelepítések óta.

Khonsu 2018.05.28. 20:44:35

@444:

Ha jól értelmezem, akkor azt szeretnéd, ha olyanok egyeznének ki, akik talán nem is tudják, hogy ahhoz a bizonyos két népcsoporthoz tartoznak, olyanokkal, akik szintén nem tudják, hogy nem tartoznak-e ők is közéjük?

2018.05.28. 21:02:08

@Khonsu:
dehogy nem tudják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.28. 21:23:56

@444:

Szegedi Csanád sem tudta -- egy ideig.

ricardo 2018.05.28. 21:26:24

(A felmenőim között akad szlovák, német, sőt argentin, de ennek számomra semmi jelentősége. Nyilvánvalóan magyar vagyok, jelentsen ez bármit. Igaz, ebben a szent pillanatban épp Aaron Copland Quiet Cityjét hallgatom, és élvezem.)

DrGehaeuse 2018.05.28. 21:44:00

Nemrégiben valamelyik antináci kommer (ezen a blogon vagy máshol mindegy is) azzal érvelt muszlim migránsok befogadása mellett, hogy anno az árpádok korában is milyen sikeres volt számottevő muszlim közösségek asszimilálása a magyarségba úgymint böszörmények, kálizok (a.m.\k\hvárezmiek kalász helynevek maradtak utánuk) és barszilok (bercel helynevek) esete.

Azt persze elfeljtik, hogy árpádkázi királyaink milyen "adminisztratív" eszközöket vetettek be elsősorban keresztény hitre térítésük érdekében. A muszlim vallásgyakorlat kezdetektől erős korlétok közé volt szorítva.

A hódoltság után itt maradt csekély török jövevénynek szinte azzonnali megkeresztelkedést kellett vállalnia és rövidesen nyom nélkül bemagyarosodott.

A mostani migrációs válságban erős identitású agresszíven térítő jellegű és a kikeresztelkedést halálbüntetéssel fenyegető (szunnita) irányzathoz tartozó arab és fekete afrikai bevándorlók érkeznek. Többségük fiatal nőtlen életerős férfi esetleg családos fiatal. Ezek asszimilálása egy erőtlen identitású individualista szekuláris társadalomba lehetetlen.

Khonsu 2018.05.28. 22:15:10

@444:

Genetikai leszármazástól teszed függővé az egyes népekhez való tartozást. Mivel az emberek általában nem ismerik a genetikai térképüket, és a családfájukat sem egészében (ha igen, az utóbbiból vélt eredet sem biztos, hogy megegyezik a genetikai származással).

Ha mondjuk bennem családfa alapján előfordul német eredet, azt nem tudom, hogy az említett ősök oda honnan kerültek, és egyébként is teljesen kevert a család.

A "nemzeti keresztények" között valószínűleg tömegével vannak, akikben sokkal több a német vagy bármi egyéb összetevő.

Akkor most kinek kivel is kellene kiegyeznie?

Khonsu 2018.05.28. 22:23:19

@DrGehaeuse:

Nem csak muszlimok vehetők számításba. Egy tervezett bevándorlási program keretében behozhatnánk kelet-ázsiaiakat vagy akár latin-amerikaiakat is. Egy ilyen programban mi döntjük el, ki jöhet és bőven van kikből válogatni.

FrVili 2018.05.28. 23:31:10

@444: A biológiai hovatartozás indikátorai sajnálatosan a genetikai betegségek. Ha már itt tartunk. Izraelben és Amerikában több örökletes askenázi betegséget tartanak számon, amelyek előfordulásának valószínűsége a születendő utódokban csak drága genetikai vizsgálatokkal állapíthatóak meg a szülők véréből. Ebből mi következik? Kell legyen a biológiailag magyaroknak is ilyen betegségük, ami bizonyítaná biológiai fajukat? Ilyen ugyebár nincs. A statisztikailag kiugróan magas, a magyarokra jobban, mint más országok lakóira jellemző betegségeknek csakis környezeti és kultúrális kiváltó okai vannak (pl. alkoholizmus ->hasnyálmirigyrák), nem genetikai. Ki lehet akkor jelenteni, hogy a magyarság itt a Kárpát- medencében genetikailag homogén vagy bármilyen formában, ami nem kultúrális jellegű, megkülönböztethető lenne más népektől?
Több okból sem, a történelmet -lásd az aktuális blogot- és az orvostudományt ismerve egyik sem tud ilyen csak a magyarságra jellemző genetikai mutációval szolgálni, és jószándékú ember nem is kíván ilyet senkinek, de leginkább nem foglalkozik ilyesmivel.
Akit ez paranoiás módon foglalkoztat és tiszta pedigré után vágyik, annak a paranoiájában ez a gyűlölet a kasztrációtól (nemzeti identitás elvesztése) való szorongás az apa (most épp Orbán) iránti engedelmességgé válik, és az elfojtott apa iránti gyűlölet, a kasztrációsvágy -vagyis a vágy hogy igazi szubjektummá váljon, akinek nincs szüksége többé külső meghatározottságra, amivel objektivizálhatja önmagát pl. genetikai meghatározottságban- általános rombolási ösztönhöz vezet és így jut el ilyen hamis állításokhoz:
“1. menekülteket nem szabad befogadni,
2. az „emberi jogok” a korlátlan bevándorlást jelentik,
3. a romák és a migránsok integrálhatatlanok,
4. az EU, az ENSZ és a „Soros-hálózat” a magyar nemzeti identitás elpusztítására törekszik,
5. a „dzsenderelmélet” és „a politikai korrektség” buziuralmat, női zsarnokságot és niggerterrort jelent” stb.

Kibic a toronyban 2018.05.29. 05:32:20

Nyelvében él a nemzet.
Egy nyelvet ismerünk, ettől vagyunk magyarok.
Ahogy a franciák is csak a nyelvüktől franciák, a németek is csak a nyelvüktől németek.
A nemzet azóta létezik, mióta a tömegtájékoztatás.
A nyomtatott papír óta.
Azelőtt egy uralkodó, vagy birodalom sem volt kíváncsi arra, hogy mit vartyognk a parasztok a falvaikban. Legtöbbször más nyelven beszéltek az uralkodó családok, mint a jobbágyaik, szolgálóik és katonáik.
Az uralkodó kitalálta a törvényt, a kisbíró meg kidobolta a falu nyelvén.
Aztán az újságokkal megteremtődött az igény arra, hogy elérjék olvasóikat. Egyszerre nagyobb tömegek is megkaphatták a mondanivalót egyszerre. Már ha megfelelő nyelvet találtak hozzá. Ekkor keletkeztek a nemzetek.

Asterix felhagyott a gallal és franciául kezdte olvasni az újságot.
Az uralkodók megtanulták népeik legelterjedtebb nyelvén elmakogni a háborús uszításaikat.

Egy globalizáció volt ez kicsiben, hogy a családi anyanyelvekről áttértek az emberek a közös nyelvre.
És az uralkodók innentől nem a hódoltságaikról beszéltek és az uradalmaikról, hanem a nemzetükről.

Csak tömegtájékoztatási homogenizáció, semmi több.

DrGehaeuse 2018.05.29. 08:03:53

@Khonsu: Sajnos latínók számára nem elég vonzó célpont Magyarország.

abdul hackeem 2018.05.29. 08:29:45

@DrGehaeuse: Először is, nyugodtan megválogathatjuk (kötelező), hogy kiket engedünk be.
Másodszor, a beengedetteket nyugodtan kiválogathatjuk, hogy emberek közé engedjük, vagy táborba rakjuk.
Harmadszor, a társadalmi életben résztvevők közül a renitenseket azonnal kitoloncolhatjuk.
Negyedszer, nem értem, hogy a magyarnak látszó, integrálódásra és kooperációra nem hajlandó lények integrálásával miért nem foglalkozunk.
Ötödször, a fenti kérdések törvénykezési és végrehajtási kérdések, amelyeket a regnáló kormányoknak kellett volna illetve kellene meghoznia. Mégsem kéri senki számon rajtuk.
Ezek után beszélhetnénk Európa és a világ migrációs gondjairól.
Szerintem.

abdul hackeem 2018.05.29. 08:32:55

@DrGehaeuse: Ha csajszikra gondolsz egyetértek.
De ha megnézed Portugáliát, akkor már nem ilyen vidám a helyzet. Elég nagy gond a népességre vonatkoztatva 20-30% körüli brazil bevándorlás.

2018.05.29. 08:34:58

@Khonsu:
béndek péter és egyébként nemcsak az ő, hanem a filoszemita értelmiség álláspontja az, hogy olyan, hogy magyar nép nem létezik. azért, mert nincs magyar többség. magyar lakosság lényegében szlávokból, törökökből és németekből összekeveredett csoport. k-e-v-e-r-t n-e-m-z-e-t. amelyiknek az nyelve eredetileg a finnegán. csak aztán átvettek szláv, török, német szavakat. tehát az alapállítás, hogy valójában nincsenek magyarok. az egy fikció.

kérdés, hogy ezt miféle származású emberek állítják. a többségi magyarok létezését konkrétan kétségbe vonják.

2018.05.29. 08:54:17

@FrVili:
magyarországon a 3. leggyakoribb családnév a tóth. jelzem szlovákiában a leggyakoribb családnév a horváth, ami magyarországon az 5. leggyakoribb. a 9. leggyakoribb a németh. a top 20 tagja az oláh és a rácz. de onnan alig szorul ki a török. és egyébként az orosz, cseh, lengyel, olasz, görög, bolgár népnév mint családnév gyakori. van szász és frank családnevű ismerősöm. és egyébként még számos beolvadt nemzetség van. kis- és nagy-kunok, jászok. a délvidéken sokácok, bunyevácok. erdélyről nem beszélve. ott vannak a székelyek. ezen kívül nagy számú cigány és zsidó honfitársunk is van. és vannak muszlimok is. a böszörmények izmaeliták voltak. de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek többségi magyarok.

2018.05.29. 09:06:51

@FrVili:
az viszont lehet, hogy budapesten a magyaroknak nincs többségük. a nemzeti érzelmű magyaroknak egész biztosan nincs. és a többségi magyarok, a magyar kultúra létét tagadó, kifejezetten magyarellenes társaságnak budapesen van a szellemi központjai. ebből a kirívó példa a soros alapítvány és a ceu. a kormány ezeket veri szét. az ngo-k nem azonosok a civilekkel. az ngo-k a kormányok külpolitikai, az önkormányzatok belpolitikai szuverenitását megkérdőjelező politikai csoportosulások. akik előírják a kényszerbetelepítést és ezzel európa (elsősorban németország) etnikai összetételét megváltoztatnák és a nemzeti keresztény hagyományokat és a vallást felszámolnák. az iszlamizációt támogatja a római pápa (és egyébként a német szövetségi kancellár és a negyedik merkel kormány.)

ennek az alapja a náci fajelmélet pandantja. amelyik azt mondja, hogy a globális keveredéssel magasabb rendű emberek jönnek létre. a nácik azt mondták, hogy alacsonyabb rendűek. mindkét elképzelés fasisztoid.

2018.05.29. 09:24:29

@Kibic a toronyban:
ezzel csak egy probléma van. a natio hungarica régebbi, mint modern tömegtájékoztatás. a felvidéki szlovák, a délvidéki horvát nemes is a magyar nemzet tagja volt. erre azt szokták mondani a filoszemiták, hogy de a jobbágyok nem. dehogy nem. a nemesség képviselte őket. csak ez a középkorban részben volt választott. egyrészt nem lehetett akárki nemes, nemesi címet csak a király adományozhatott, másrészt időnként a szabad költözés is korlátozva volt.

de mondjuk errefelé 1322 óta van városi tanács. 1361 óta van szabad bíróválasztás, 1407 óta van szabad költözés. és az utolsó földesúr török jános (egri csillagokban szereplő jancsi) 1562 júniusában halt meg ha jól számolom, akkor közel 456 éve. de már előtte se volt úriszék. választott tanács és választott esküdtek voltak. a 16. században a reformációt, mint magyar vallást hirdették. többek azért, mert a 15. században luxemburgi zsigmond a várost elzálogosította szerb despotáknak. akik cserébe eladták belgrádot. és egyébként a kereszténységben magyar nemesekké váltak. mert a balkánon fenyegette őket az iszlám.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.05.29. 09:46:39

Mo. régóta nem olvasztótégely. Erre éppen Trianon a bizonyíték.

2018.05.29. 09:51:02

@FrVili:
egyes kutatások szerint a magyarok (relatív) többségére jellemző y-dns a kárpát-medencében jött létre. és a honfoglalás valójában az volt, hogy a kárpát-medencében eredt nagyrészt földműves népességre rátelepedett egy vele rokon lovas-nomád katonanemzet. persze előzetesen a kárpát-medencei földművesek is már mindenféle népekkel együtt éltek. nyugati szlávokkal, déli szlávokkal, betörő frankokkal, germánokkal. de szlávok és a baltiak egy része is kárpát-medencei földművesek leszármazottja, vagy keleti-európai steppei földművesek leszármazottja. ez a két lehetőség van. a földrajz ami kérdés. a biológiai eredet nem. a magyarok relatív többsége vagy kelet-európai steppékről ered, vagy a kárpát-medencéből.

2018.05.29. 09:59:14

@maxval balcán bircaman:
persze. ha a kárpát-medence olvasztótégely lenne, akkor nem lett volna trianon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.05.29. 10:03:25

@444:

Így igaz. Mohács után az ország soknemzetiségű lett, kompakt idegen többségű részekkel.

Erdélybe behoztak tömegesen román jobbágyokat.

Délen meg a törökök elől elmenekült magyar lakosság helyére szerbek jöttek.

Erdéyben román többség van 300 éve, a Dévidéken meg 500 éve szerb többség.

Trackers 2018.05.29. 10:18:58

Minden nemzet kevert.
A nemzetekre és nemzeti identitástudatra nem azért van szükség, hogy elhatároljuk magunkat a többiektől.

Hanem hogy az érdekérvényesítő készségünk erősebb legyen.
Hogy a kevert francia, és kevert német nemzet, meg a többi kevert nemzet, és kevert tagjaik ne szerezhessék meg bagóért a nemzet erőforrásait, természeti kincseit, hogy a nemzeti cégek a nemzetnek forrást biztosítsanak, azért hogy a nemzet tudjon segíteni azoknak akik rászorulnak.

Mert a kevert német, kevert francia, és kevert többi nemzet soha nem fog törődni a mi nemzetünk elesett tagjaival, a mi nemzetünk erőforrásainak elherdálásával, a nemzet tagjainak kihasználásával, rabszolga sorba taszításával.

2018.05.29. 10:30:32

@maxval balcán bircaman:
1910-es népszámlálás szerint magyarország 55%-a vallota magát magyarnak, de ebben nem volt benne horvátország, viszont benne voltak a zsidók. az első háborúba a monarchiával együtt úgy került magyarország, hogy a lakosságnak nagyjából a fele volt magyar, a másik fele nem magyar érzelmű. ezek után egy háborúban vesztes országot szétvertek. francia segítséggel, pesten van egy vallási csoport, amelyik a mai napig ünnepli trianont. és őket politikailag korrekt módon úgy lehet nevezni, hogy "liberális" "demokraták". ez egy brutális magyarellenes társaság, amelyik a holokauszt előtt is ilyen volt. tehát ez még csak nem is bosszúvágy, hanem van egy brutális népellenes csoportosulás, amelyik saját magán kívül semmilyen másik népcsoporttal tartósan nem élt együtt a története folyamán. csak ugye a holokauszt után ilyet nem illik mondani. helyi társadalmakba beilleszkedtek. a természettudományos műveltségűekkel nincs is probléma. a budapesti filoszemita bölcselet viszont brutális magyarellenes.

GyMasa 2018.05.29. 10:59:47

@DrGehaeuse:
...Ezek asszimilálása egy erőtlen identitású individualista szekuláris társadalomba lehetetlen...
Akkor pedig foleg lehetetlen, ha ok, maguk nem is akarjak.
A legnagyobb baj, ami Franciaorszagban es Belgiumban jol latszik, az pedig az, hogy egy nem asszimilalodott elso generacios bevandorlo egy nem asszimilalodo masodik generacios (mar az adott allam allampolgarakent szuletett, tehat az orszagbol kitehetetlen) utodot fog szulni.

kommentes nikk 2018.05.29. 11:01:20

teljesen felesleges etnikai, nemzetiségi oldalról közelíteni a kérdést, ez ugyanis alapvetően vallási probléma (már ami most van). A kutyát nem érdeklik az itt élő svábok, kínaiak, vietnámiak, mert nem akarnak semmi társadalmilag extrém módon káros dolgot véghez vinni, max adókerülők vagy szar a kajájuk :) Az iszlám beáramlás viszont alapvető társadalmi berendezkedési változásokat akar. Megint ugyanaz a lemez: nem a bőrszíne vagy a kuruttya nyelve a baj, hanem az ahogy viselkedik, és az amit változtatni akar a mi rendünkön.

GyMasa 2018.05.29. 11:02:21

@HaFr:
"Nem akar itt senki feltétlen, korlátozatlan migrációt."
Hat, a progressziv oldal megtehetne, legalabb a sajat jol felfogott erdekeben, hogy ennek a kijelentesben tetteiben es zsavaiban is SOKKAL eorsebben megfelel.
Mert, ez a mondat azert a mai helyzetben erosen eufemisztikus.

2018.05.29. 11:04:49

@Khonsu:
van egy biológiai származás. a nőknek nincs y-kromoszómájuk ezért az egyenes férfiág genetikailag kódolt. a sejtjeidben levő y-dns-t az apádtól örökölted. és ő is az apjától. tehát te a férfiasságodat az apai nagyapádtól örökölted. egyenesági ősapádtól. de az öröklés során nemzedékről nemzedékre végbe mennek minimális változások. ezek összeadódva eredményezik azt, hogy különféle y-dns-ek léteznek a nagyvilágban. de ezek törzsi jelleggel sorakoztathatók fel. az egyik ősapja az, akire a bibliában azt mondták: sém. és azok a népek a sémiták. sém fiai. ezzel persze vannak problémák. például az, hogy a lévik többsége nem sém fia. és ez nem csak félrelépésből lehetséges, hanem egyes népcsoportok nőágon beházasodtak. de ettől megmarad a férfiági törzsi jelleg. az lehet, hogy te "magas" filozófiával el akarod törölni, de az elemi biológia.

Trackers 2018.05.29. 11:07:43

@kommentes nikk:

A nemzetállamok felszámolása, mint cél jelenik meg Soros és civiljei által megfogalmazott formában.
Ennek egyik eszköze az illegális migráció ösztönzése, támogatása.
Ilyenformán ezek nem elválasztható folyamatok egymástól.

GyMasa 2018.05.29. 11:13:13

@Khonsu:
"Egy tervezett bevándorlási program keretében behozhatnánk kelet-ázsiaiakat vagy akár latin-amerikaiakat is."
Es, vajon lehetne olyan, hogy ez a "program" egyszeruen csak abbol all, hogy egy olyan orszagot csinalunk, amelyik onallo, gazdag, es az allampolgarai magukrol gondoskodnak?
Es, akkor nincs szukseg kulon "programra"?
Mert, az eleg problemas, ha egy leendo bevandorlonak mindenfelel osztonzok meg juttatasok a motivacioja a betelepedesre.
"Egy ilyen programban mi döntjük el, ki jöhet és bőven van kikből válogatni."
Mondjuk a jelenlegi helyzetben is ez adja az EU-val szembeni veszekedes alapjat!
A magyar kormany szeretne eldonteni, hogy kit fogad be, (es, be is fogad olyanokat, akiket erdemesnek/jogosultnak talal ra, sajat, szuveren dontese alapjan)

2018.05.29. 11:14:52

@Khonsu:
tehát lehet valaki úgy zsidó, hogy nem sémi. de ő egy kisebbségi zsidó. például a lévik többsége nem sémi. netanyahu sem sémi. támadják is ezért az ortodox zsidók. izrael miniszterelnöke ne egy kisebbségből származzon.

de ha valaki azt mondja izraelben, hogy zsidók nem is léteznek, mert ők tulajdonképpen egyiptomiak, szírek és irániak keveréke az oroszokkal (mert egy részük ugye oroszországból menekült), akkor igen furcsán néznek rád.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 11:27:54

@444:

"van egy biológiai származás. [...] a sejtjeidben levő y-dns-t az apádtól örökölted. és ő is az apjától. tehát te a férfiasságodat az apai nagyapádtól örökölted. egyenesági ősapádtól."

Az Y kromoszómán 63 gén(hely) van. Az összes emberi kromoszómában pedig ~19,000 (ez a szám nem biztos, de nagyságrendileg nagy valószínűséggel helyes, tehát az összes emberi kromoszómában tízezres nagyságrendű a gén[hely]ek száma). Vagyis az Y kromoszómán elhelyezkedő gén(hely)ek száma nagyságrendileg az összes emberi kromoszómában elhelyezkedő gén[hely]ek 3 ezreléke körül van. A "férfiasságot" valóban a hím felmenőitől örökli egy férfi, de ez elenyésző részét alkotja a teljes genetikai örökségének.

Trackers 2018.05.29. 11:30:15

A védekezési reflex szlovéniában is működik:
www.demokrata.hu/hir/kulfold/az-sds-gyozelmet-josoljak-szloveniaban
A bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) győzelme várható a június 3-ai előrehozott parlamenti választásokon, két esztendővel azután, hogy közel félmillió migráns vonult át a közép-európai országon.

werinter 2018.05.29. 11:33:28

Azért hatalmas különbség van a "történelmi" asszimiláció és a mostani között. Nem mindegy, hogy svábokat, szászokat, szlovákokat, szerbeket asszimilálunk és velük keveredünk, vagy idehozunk szíreket (még a jobbik eset) vagy fekete afrikaiakat.
Nem értek egyet az orbáni ámokfutással és a sok blődséggel amit olyan nagy hévvel terjesztenek, de abban igazuk van, hogy MEG KELL válogatni kiket engedünk az országunkba.
Vannak olyan népcsoportok akik itt vannak, de sok vizet nem zavarnak, mert külön kis zárt közösségekben élnek (pl. kínaiak), de az Afrikából és a Közel-Keletről érkezők NEM tartoznak ezen csoportok közé!

FlybyWire 2018.05.29. 11:36:13

Végre valaki kimondta! :)

Évtizedek óta röhögök magamban a mélymagyakodókon, és szívből kívánom, hogy egyszer eléjük tolja valaki a DNS felszármazói tesztjüket.
Lenne nagy meglepetés :D

FlybyWire 2018.05.29. 11:38:38

@444: a második link a bioszféráról szól (fauna, flóra), hogy jön az ide?

2018.05.29. 11:40:14

@Khonsu:
és lányok esetén van nőág. az mt-dns (rendesen) anyáról gyermekre öröklődik. tehát fiúra is. de azt a fiú (rendesen) nem adja tovább. ennek is van politikai jellege. az európaiak (relatív) többsége (nagyjából a fele) egy ősanyától, illetve olyan nőktől származott, akik mitokondriuma nagyon hasonló volt. és ez a nőági eredet kapcsolja össze európát. biológia és földrajz: a vér és a föld.

2018.05.29. 11:42:48

@FlybyWire:
a viselkedést elsősorban a biológia befolyásolja. másodsorban a természeti környezet.

FlybyWire 2018.05.29. 11:45:03

@444: A természeti környezet nem biológia?
Egyre zavarosabb lesz ez.

2018.05.29. 12:04:07

@FlybyWire:
ha nyelvében él a nemzet, akkor ugyebár nincs európai nemzet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 12:04:45

@444:

"a viselkedést elsősorban a biológia befolyásolja. másodsorban a természeti környezet."

Ez az állításpár is egy deepity: amennyiben igaz, annyiban triviális; és amennyiben nem triviális, annyiban nem is igaz.

Minden átlagosan egészséges ember-újszülött rendelkezik azzal a biológiai képességgel, hogy megtanuljon egy nyelvet: de az, hogy milyen nyelvet tanul meg, teljes mértékben a környezetétől függ. Egy magyar szülőktől származó csecsemő nem tanul meg könnyebben magyarul, mint tetszőleges más (emberi) nyelven: ha pl. japán szülők fogadják örökbe, akkor japánul fog megtanulni elsőként (anyanyelvként) ugyanolyan jól, mint amennyire magyarul tanulna meg magyar szülők mellett (feltéve, hogy a magyar és a japán szülők nyelvi készségei [pl. aktív szókészlet] hasonlóak).

De ha semmilyen nyelven nem beszélnek a csemetéhez az első három-négy életévében, akkor semmilyen nyelven nem fog beszélni: nem fog spontán módon magyar nyelvű beszédet generálni csak azért, mert magyar biológiai szülei vannak. Vagyis ezt a partikuláris viselkedését _nem_ befolyásolja elsősorban a biológia: csak a biológia és a környezet _kölcsönhatásaként_ jelenik meg ez a partikuláris viselkedés, ti. a beszéd.

2018.05.29. 12:06:56

@FlybyWire:
ez nem humán biológia, hanem földrajz. és az is befolyásolja az ember viselkedését. és ami leírja az a néprajz. az etnográfia. az etnicizmus, amit a filoszemiták "fasizmusként" azonosítanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 12:16:46

@444:

"ami leírja az a néprajz. az etnográfia. az etnicizmus"

Az etnográfia nem az etnicizmus:

en.wikipedia.org/wiki/Ethnography
en.wikipedia.org/wiki/Ethnicism

2018.05.29. 12:31:05

@neoteny:
orbán viktor is abból profitál politikai értelemben, hogy a magyarokat vidékies cselvető szabadságharcos népnemzetnek írja le, amelyikkel nem érdemes tengelyt akasztani. az etnográfus is hasonlóan írná le, csak a történeti példákat alaposabban kikutatná. de a magyarok a történelmük során elég sok irreguláris háborút vívtak, amik általánosságban kiegyezéssel végződtek. és birodalmi jelleggel érkezőket először megtapsolták. de utána elűzték őket. a birodalmaiknak vége szakadt. soros is így végzi. vagy kiegyezhet a magyarokkal. na de ő diktálni szeretne. ha a demokrácia minimuma teljesül, akkor jelen állás szerint soros egy hazaáruló magyar lesz. és mindenki, aki a soros alapítványhoz kötődik. orbán is kivéve ha ő áll a szabadság harc élére. és kivéve ha soros kiegyezést kínál. de jelen állás szerint nem kínál. orbán politikai értelemben kihasználja.

CSOKKI MÁLNA 2018.05.29. 12:31:11

"=nem zsidó, nem muszlim, nem "Soros-bérenc""

A megmaradt ny-európai zsidó közösségekre egyre nagyobb veszélyt jelent az európai nagyvárosokban behurcolt iszlám fanatizmus. Rendszeresek a zsidók elleni atrocitások. Az utóbbi évtizedben ötvenezer zsidó hagyta el Franciaországot, és távozott többnyire Izraelbe. És évről évre egyre nagyobb az elmenekülők száma. Tavaly már hétezren voltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 12:35:24

@444:

"ami leírja az a néprajz. az etnográfia. az etnicizmus"

Az etnográfia nem az etnicizmus; ld. a linkeket itt: @neoteny:

CSOKKI MÁLNA 2018.05.29. 12:39:35

"A kevert nemzet folyamatosan asszimilál, tehát eredeti önmaga kisebbségbe kerül, illetve felülíródik és maga is asszimilánssá válik.)"

Nagyon nem mindegy, hogy kit. Egy kulturálisan, vallásilag közelebb álló népességet sokkal könnyebb asszimilálni, mit egy ezer kilométerekről bejövő muzulmán tömeget. Utóbbiakról egyre inkább kiderül Európa szerte, hogy nehezen vagy egyáltalán nem asszimilálhatók, hanem nagyon erőteljesen ragaszkodnak saját vallási kulturális kötődéseikhez. Víz az olajjal nem keveredik. Ebből szegregálódás, párhuzamos társadalmak, párhuzamos jogrendek, és végül erőszakos konfliktusok lesznek. Ezért óriási felelőtlenség az, amit ma a brüsszeli eurobürokraták többsége csinál, de szűk egy év múlva EU parlamenti választások lesznek..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.29. 12:50:32

@444: de jó, hogy elmondanád, mit gondolok -- remélem, azért a többséget jobban érdekli, én mit gondolok, ha saját magamról van szó

2018.05.29. 12:52:04

@neoteny:
az etnográfus is úgy ír le egy népcsoportot, hogy annak alapja elsődlegesen a vér és a föld. a (humán) biológia és a (természet) földrajz. és befolyásolja az az (irodalmi) nyelv és a (történelmi) vallás és ezekből jön létre egy sajátos politikai identitás.

a filoszemiták azt mondják, hogy a biológia és a földrajz érdektelen. vancouver city és hajdú megye népessége nagyjából megegyezik. csak az egyik óceáni kikötő, a másik a puszta és erdőspuszta határán levő mezővárosokból összálló vásárszövetség. az etnográfus azt mondja, hogy ezekben nagy valószínűséggel eltérő lesz a kereskedelmi kultúra. a matematikus azt mondja, hogy mindegy. mert ezek számolni fognak. a matematikában az utazó ügynök problémának nem része, hogy az illető zsidó vagy nem-zsidó ügynök. és a városok keresztény vallásúak, vagy sem. a gráfelmélet ezektől elvonatkoztat. az etnográfiában ezekkel mégis csak számol. és lényeges kérdés az entogenezis. azt, hogy egy adott népcsoport, vagy annak uralkodó többsége, vagy kisebbsége honnan ered.

béndek péter kijelenti, hogy olyan, hogy kárpát-medencei magyar eredet nem létezik. az egy fikció. mert hogy ez a nép török, iráni, szláv, német keverék nép. ahogyan a nyelv is egyébként. voltak magyarok, csak eredetileg finnül beszéltek. a finn szavak kikoptak. mert ahogy mentek mendegéltek kicsit mindig máshogy beszéltek. de ez nem béndek péter privát elmélete, hanem ez a hivatalos etnogenezis. és a parasztok valamikor a 19. században kezdték el kapiskálni, hogy ők magyarok. addig nem is tudták. hanem akkor a népek nemzeti öntudatra ébredtek. de aztán ebből lett két háború. úgy, hogy a legjobb lenne összállni egy nagy európai egységbe, amiben nyelvében él a nemzet. de nincs közös európai nyelv. ilyen értelemben nincs európai nemzet. ehhez az iskolában vissza kellene vezetni a latint, vagy az angolul tanuljon meg mindenki, vagy németül, vagy franciául, esetleg spanyolul, vagy ha már latin, akkor olaszul. de lehetne érvelni, hogy görögül.

CSOKKI MÁLNA 2018.05.29. 13:01:36

"A magyar nemzet akkor volt erős a története során, amikor integrálni és asszimilálni tudott"

Nem feltétlenül..A Magyar Királyság aranykora a 12. század második fele volt. ( Ekkor vette fel III. Béla a bizánci eredetű kettős keresztet jelképként, utalva arra, hogy országa az akkor hanyatló Bizánc helyébe kíván lépni.)Ekkor még nem beszélhetünk asszimilált népcsoportokról. Meghódított népek voltak. Pl Szent László és Kálmán alatt Dalmácia..

2018.05.29. 13:04:44

@HaFr:
majd kijavítod azzal, hogy ezt félre értem. nem tudjuk, hogy van-e a kárpát-medencében eredt ősnép, vagy nincsen. tudományosan eldönteni sem olyan egyszerű. filozofikusan nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 13:05:28

@444:

"az etnográfus is úgy ír le egy népcsoportot, hogy annak alapja elsődlegesen a vér és a föld."

Ez egy brutális idiótaság: ld. a linket itt az etnográfiára: @neoteny:

2018.05.29. 13:25:04

@HaFr:
van olyan elmélet, amelyik azt mondja, hogy a jégkorszak idején kárpát-medencében a jég nem volt olyan vastag. mert hogy a földkéreg vékonyabb. és az olvadással létrejött beltenger is elég gyorsan elapadt. ebből vannak magyarország gyógyvizei. az őskorban nagyon sok népcsoport élt errefelé. és innen rajzottak szét. onnantól kezdődik a történelem. erre lehet mondani, hogy a magyar egy ősnép, a magyar egy ősnyelv.

erre az mta nem azt mondja. hjó, ez jól hangzik. valami értelme van ennek. kezdjük el kutatni. hanem azt, hogy ez egy hülyeség. ilyen nincs. filozofikusan fejtik meg, hogy ilyen nem lehet. személy szerint azt gondolom (de ez csak egy feltételezés), hogy kelet-európaiak egy része, akár a többsége, és a magyarok többsége is a dinári szlávok egy része eredhetett a kárpát-medencéből. de azt nem tudjuk, hogy ez biztosan így van. de azt lehet kutatni, hogy mi az a gén, amelyik a kárpát-medencében jött létre. magyarországon és erdélyben. erdélyből eredhettek nyugat-indoeurópaiak a bronzkorban. de azok ősei eredhettek kisázsiában.

tehát ez olyan, hogy mindenki meg tudja kreálni a maga ősmítoszait úgy, hogy azt a tudomány kevéssé cáfolja. mert ugye hol találnak egy régebbi leletet. de akkor az most egy kóborló, vagy ott volt a többi hasonló. ki tudja? de az embereket érdekli. és nem csak a tudósok egy részét, hanem a közemberek egy részét is. és a politika is ebből hasznot húz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 13:40:13

@444:

"az őskorban nagyon sok népcsoport élt errefelé. és innen rajzottak szét. onnantól kezdődik a történelem. erre lehet mondani, hogy a magyar egy ősnép, a magyar egy ősnyelv."

Tehát nem Ádám volt ősapánk, hanem Samu: az Édenkert Vértesszőlősön volt. Igaz, az nem a két folyó közén van, de hunyorítva belefér.

Kérdés, hogy Samu ősmagyarul makogott-e, vagy ősszlávul? Mert ugye az nagyon nem mindegy.

Egyébként pedig: en.wikipedia.org/wiki/Multiregional_origin_of_modern_humans

Trackers 2018.05.29. 13:42:08

@444:

A kutatások és kinyilatkoztatások a magyar nemzettudat gyengítését szolgálják az egyik oldalon, és erősítését a másik oldalon.

Peremfeltétel az egyik esetben, hogy tagadják a magyarok eredetét. Mert ha nem tagadják, akkor hogyan gyengíthetnék, az eredetet ?

Így kell kezelni minden egyes áltudományos írást, ezt is, és a finnugor elméletet is.
A helyén. A magyarság tudatot megsemmisíteni kívánok tudományaként.

szdan 2018.05.29. 13:51:45

na már megint egy történelemhamisító "blog"...
tessék már megmondani, hogy kikkel asszimilálódott a magyar nép a történelme során, kíváncsian hallgatnám! Magát menekültnek hazudó muszlim terroristák és nemi erőszakolók szennyhordáival mikor és hol találkozott a magyar nép történelme folyamán, és mikor asszimiláltuk őket, hm?

2018.05.29. 14:08:48

@neoteny:
az entográfia alapja az etnogenezis. van egy pápuai törzs és tegyük fel, hogy egy entográfus odamegy. olyankor az eredetükre kérdeznek rá. van-e erről valami régi meséjük. és tudományos igénnyel próbálják leírni az adott pápuai törzs a kultúrtörténetét. ez a kulturális antropológia. vagy az etnográfia. magyarul a néprajz. de ez jelentős részben a "vér és a föld" története.

ezzel szemben a szociológia nem ilyen. az abból indul ki, hogy valójában nincs is népekre jellemző viselkedés. a pápuaiak kicsit máshogy szociábilisek, mint az amerikaiak. de képesek lennének az amerikanizálódásra. ihatnak ők is coca colát, és vágyhatnak arra, hogy vegyenek egy új chevrolet-t. az etnográfus azt mondja, hogy ez a természeti környezettől teljesen elszakadt nagyvárosi embercsoportok kultúrája. és ez a kozmopolitizmus nem végcélja az emberiségnek. a szociológusok egy része azt mondja, hogy de. ők a szociálliberálisok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 14:22:57

@444:

"az entográfia alapja az etnogenezis."

Nem.

"egy entográfus odamegy. olyankor az eredetükre kérdeznek rá. van-e erről valami régi meséjük."

Helyesen: az eredettörténetükre _is_ rákérdez az etnográfus.

"néprajz. de ez jelentős részben a "vér és a föld" története."

Nem.

"az etnográfus azt mondja, hogy ez a természeti környezettől teljesen elszakadt nagyvárosi embercsoportok kultúrája."

Az emberek elsődleges természeti környezetét a többi ember alkotja: egy etnográfus gyorsabban végez Robinson Crusoe etnográfiai vizsgálatával (már ami a Péntek megjelenése előtti időszakot illeti), mint egy pápua törzsével.

Továbbá az, hogy mi 'természetes' önmaga értelmezés kérdése: a hangyaboly, ti. a hangyák nélküli építmény maga természetes? De hiszen azt a hangyák építik: ha nem lennének hangyák, akkor nem lennének hangyabolyok sem. De ha azt mondjuk, hogy a hangyaboly természetes, akkor egy város (épületek, utak, csatornázás, gázvezetékek, elektromos vezetékek stb.) miért ne lenne természetes? Azt meg emberek építik.

(Ennek a gondolatmenetnek a kiindulópontjául Richard Dawkins "The Extended Phenotype" c. könyve szolgált számomra: en.wikipedia.org/wiki/The_Extended_Phenotype )

chrisred 2018.05.29. 14:23:09

@szdan: Például a kun vagy besenyő menekült nőerőszakolókkal? Könnyen utána lehet nézni.

2018.05.29. 15:11:50

@neoteny:
a szociológia indul ki abból, hogy az ember természetes környezete a többi ember. az etnográfus azt mondja, hogy ez a nagyvárosi kultúra. amiben az ősmúlt, a flóra és a fauna kevéssé lényeges.

az etnográfus egy viselkedésmintát lokalizál. ez egy latin pop, amit egy énekesnő spanyol gitárral, kubai dobokon, karibi rumbatökökkel ad elő.
www.youtube.com/watch?v=qqIIW7nxBgc
erre egy szociológus azt mondja, hogy ugyan már. ennek valójában nincsenek etnikai jellege, se vallási karaktere. attól lehet világsláger. a dal nagyrészt angol. és az nem latin. klipben van egy thonet szék. az sem latin. amire az etnográfus azt mondja, hogy a kereszténységet valóban ellensúlyozza a pogány tűzimádás. de ez mégis csak az amerikainaizált latin pop kultúra része. de vezette az európai slágerlistát. a szociológus arra jut, hogy egy globalizált termék. és ehhez kapcsolódóan a liberális közgazdász azt kérdi, hogy mennyit keresett ezzel a warner. eddig nincs is probléma. csak ezek után jön az, hogy legjobb ha a csárdában is warner slágereit játszanátok, vagy valamelyik másik kiadó slágereit. oké, akkor kiadót alapítunk. erre a liberálisok azt mondják, hogy ahhoz nincs jogod. az csak a mi kiadónk lehet. és etnográfus megállapítja, hogy ezek a "liberálisok" melyik etnikai csoporthoz tartoznak. rózsavölgyeiek még azt gondolták, hogy a csárdásból is lehet üzletet csinálni. jöttek konrád györgyék, hogy ezekkel a lábszagú parasztokkal nem lehet kultúrát csinálni. így határoztak. a lábszagú meg úgy, hogy konrád györgyékkel nem lehet. és egy sohasem volt szerelmet követően, kényszer együttélés után mi következik. szakítás válás. nem szabad azt mondani, hogy konrád györgyöt köszönjük, de nem kérjük. ő mondja meg, hogy ki lehet nobel díjas magyar író. mert őt kérte fel a svéd akadémia. na, de éppen azt akarjuk, hogy elsősorban ne ő határozza meg a magyar irodalmat. de még csak ne is györgy péter esztéta. de nem ölik meg radnóti sándor filozófust, mint radnóti miklóst. hanem utóbbi egy felejthetetlen hazafias romantikus költő lesz. utóbbi felejthető hazafiatlan filozófus. a magyar kulturális örökség ilyenformán szerveződik. erre az mszp-szdsz kultúrkorifeusainak az a válasza, hogy de ők ezt nem így akarják. ők a demokraták, az egyetlen civilizáltak. és a köznép ne szóljon bele. legfeljebb csak "a" "civilek". és olyan, hogy magyar kultúra amúgy sincsen. hiszen magyarok se léteznek valójában. ez csak egy fikció. egyesek magyarnak képzelik magukat. de csak egyetlen közpolitikai identitás létezik: az ember. minden más fasiszta. nagyjából erre jutnak. és erre tamás gáspár miklós meghirdeti a proletariátus világforradalmát. soros györgy pedig a nem kevés pénzt és politikust megmozgatva kényszerbetelepítést és az európai iszlamizációt. és erre válaszol orbán viktor. habony árpád leegyszerűsíti: stop soros. simicska lajos: geci orbán. ebből lehetett választani. és az előbbi nyert. utóbbi inkább eladná a média birodalmának egy részét, vagy egészét. így folyik a magyar közélet.

VT Man 2018.05.29. 15:19:34

@FlybyWire:
"egyszer eléjük tolja valaki a DNS felszármazói tesztjüket.
Lenne nagy meglepetés :D"

Az biztos.

Plane, hogy tudomanyosan nem letezik ilyen teszt.

Amikrol hallottal, azok csak tudomanytalan, bulvar "tesztek". Attol fuggoen, hogy hol rendeled meg, mas-mas eredmenyt kapsz a szarmazasodrol.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 15:25:20

@444:

"a szociológia indul ki abból, hogy az ember természetes környezete a többi ember."

Nem.

"az etnográfus azt mondja, hogy ez a nagyvárosi kultúra."

Ez egy brutális idiótaság: az etnográfus szinte semmit nem tud kezdeni egy remetével.

"amiben az ősmúlt, a flóra és a fauna kevéssé lényeges."

A gyügyei paraszt nem lesz boldogabb attól, hogy számára lényegesebb az ősmúlt meg a flóra meg a fauna ha a meggyfelvásárló nem fizet annyit a meggyéért amennyit szeretne. Ha az ősmúlt meg a flóra meg a fauna fontossága lenne üdvözítő, akkor te sem vernéd a nyáladat arról, hogy miért képes a pesti éttermes 10 rugóért eladni azt a sültkacsa-vacsorát amiért Mári néne Bivalybasznádon csak 2 rugót tud elkérni. Ott van Mári nénének az ősmúlt meg a flóra meg a fauna fontossága: élvezkedjen azon, ne foglalkozzon azzal, hogy mennyiért árulják a kacsasültvacsorát a bűnös fővárosban.

chrisred 2018.05.29. 15:30:31

@444: A rendi társadalomban a nemesség nem képviselt mást, csak a saját érdekeit, a jobbágysággal szemben is

2018.05.29. 15:31:51

@neoteny:
az egy politikai kérdés, hogy az idő kerekét egyáltalán tekerjük-e vissza, számít-e a múlt, és ha igen, akkor meddig tekerjük vissza.

a holokausztról szóló filmek onnan indítanak, hogy jönnek a náci német katonák és a zsidó kisgyerekek ártatlan nagy szemekkel néznek, hogy ez most micsoda. és a nők, asszonyok és az idősek is mind tanácstalanok. tehát nincs szó arról, amit az ellentábor a holokauszt okaiként felsorol. na most amíg olyanokkal kellett vitázni, akik ezt valahogy túlélték, és lényegében bármivel szemben kijátszhatták a holokauszt kártyát. náluk volt az adú ász. de úgy, hogy valaki elénekelt egy népdalt. és abba bármit beleláthattak. és mondhatták azt, hogy ettől már csak egy lépés auschwitz birkenau. de a gyerekeik és az unokáik ugyanezekkel a jogosítványokkal nem rendelkeznek. soros alex vezeti "a" "civileket". de miért kellene a magyar polgárosodást ennek alárendelni?
matete.pestisracok.hu/wp-content/uploads/sites/23/2018/04/111alexsorosdd.jpg
még azt se állítom, hogy nem lehet. hirdessék meg az elképzeléseiket. de ha a magyar társadalom azt mondja, hogy köszi alex, nem kérünk. apádat se kértük úgy egyébként. csak össze volt fonódva pesten a kereskedelmi bankárokkal, a kereskedelmi médiával. mert most a kérdés az, hogy mennyi pénzt húznak ki alex pénztárcájából. a bécsi bankárok azt mondják, hogy ó alex, hozza ide a pénzét. nálunk biztonságban van, idáig nem ér el orbán keze. indítson gender szakot. csak előbb a pénzét helyezze el minálunk. aztán lehet menni floridába élje az életét. a többit bízza ránk. ezt mondják bécsben. de ez megint egy etnicista megfejtés. mert lehet, hogy a bécsi bankárokat nem a gender elmélethez kötődő pénz érdekli. hanem ők a tudományt támogatnák.

HARP3R 2018.05.29. 15:56:45

Nem jó megközelítés ha két variációssá tesszük a jelenlegi migránshelyzethez való viszonyunkat. Nem abból kell választanunk ugyanis, hogy vagy bezárkózunk nacionalista, kirekesztő gőggel, vagy asszimilálunk boldog-boldogtalant, veszélybe sodorva eleve fogyó és gyengülő identifikált karakterünket, hanem új megoldás szükséges, amivel elkerülhető mindkét szélsőség. .

morph on deer 2018.05.29. 16:12:50

@neoteny:
“Kérdés, hogy Samu ősmagyarul makogott-e, vagy ősszlávul? Mert ugye az nagyon nem mindegy.”

Ó, hát erre nézve van egy konklúziv bizonyíték: nem rovásírással volt kiírva a barlang bejáratánál, hogy “Samu”, tehát nem lehetett ősmagyar!

Egyesek szerint ős-szláv sem volt, hanem egy bujkáló, az ős-soroügynökök által becsmpészett migráns, aki csak ős-szlávnak adta ki magát, hogy a hatóságokat megtévessze!

Szerintem minden igaz hazafinak csatlakoznia kéne a követeléshez, hogy egyszersmindenkorra tisztázzák Samu származását, vallását és bőrszínét, nehogy véletlenül abba hibába essünk, hogy kétséges származású samukat engedjünk belopódzni a múzeumainkba, arra való hivatkozással, hogy Samu bizonyos politikusainkkal való hasonlósága egyértelmű és tagadhatatlan..!

GyMasa 2018.05.29. 16:13:23

@HARP3R:
Te most komolyan azt varod, hogy mi, magyarok a lovon uljunk a valtozatossag kedveert?
Ambiciozus!

morph on deer 2018.05.29. 16:21:14

@HARP3R:
“hanem új megoldás szükséges, amivel elkerülhető mindkét szélsőség. .”

Á, az nem jó.
Először is ahhoz a helyzet megoldásának szándékán kívül gondolkodni kéne, de még nagyobb baj, hogy akkor oda lenne az indok meg a lehetőség a hőbörgésre és a mindennel való ellentmondásra, - orbán azonnal elveszítené “fontosságát”!

Az meg elfogadhatatlan

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.29. 16:21:32

@HARP3R: én is így gondolom , azt hiszem, ezt is írtam

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2018.05.29. 16:23:29

@444: El vagy tévedve. Az olvasztótégely a nagy katasztrófák után betelepített/bevándorolt emberekre vonatkozik. A csak közigazgatásilag Magyarországhoz tartozó (azért ne felejtsük el, hogy a XIX. században kialakult nemzet- és ország-fogalmakat a kora újkorra és a középkorra visszavetíteni garancia arra, hogy hülyeségek jönnek ki belőle), saját területen élő, magukat legalább községi szinten, de gyakran korábban állami szinten is megszervezett "nemzetiségeket" nem lehetett asszimilálni. Integrálni lehetett volna, csak pont a sikeres asszimiláció (erőltetett magyar nyelvtanítás stb.) eszközei váltották ki ezen csoportok ellenállását, és a magyar elnyomással szemben, főleg a XIX. század közepén, az osztrák abszolutizmustól reméltek védelmet. Ahogy egyes magyarok az elnémetesítéssel (tévesen) a latint szegezték szembe, úgy ők a "semleges" (se nem magyar, se nem a maguk nyelvén beszélő) osztrák közigazgatásban reménykedtek.
De Kossuth is csak az utolsó pillanatban próbált kiegyezni Balcescuval. Onnantól kezdve Trianon nemzetiségi alapja megteremtődött. Sokak véleménye szerint viszont - és ezt a konkrét területfelosztási döntések legalábbis valószínűsítik - Trianon nem a nemzetiségeknek akart kedvezni, hanem az osztrákokat és a magyarokat megbüntetni. Tehát elkerülhetetlen volt egy vesztes háború után.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2018.05.29. 16:25:27

@morph on deer: Megfordítanám: a Samuhoz hasonló politikusokat kellene múzeumban mutogatni.

2018.05.29. 16:29:02

@chrisred:
a rendi gyűlésről a nemes hazament az uradalomba. és a jobb ágyból valaló nemzetségnek valamit mondani kellett. a jobbágyság a nemzet része volt. a nemesség képviselte őket. a képviselet joga a földre és a vérre volt alapozva. a nemesség legalább is részben választott volt. a szabad költözködés sohasem volt teljesen korlátozva. ebből alakult ki a polgári lét.

debrecen ha úgy találta, hogy a lakosság szám kevés, akkor azt hangoztatta, hogy zsigmond király óta be lehet költözni a városba. és ezt jogot mátyás király is megerősítette. de nem feltétlen volt jobb polgári házban cselédnek lenni, mint a jobbágysoron élni. esetenként rosszabb volt. de ki lehetett emelkedni.

a polgári lét kockázatosabb volt. errefelé a magisztrátusi jegyzőkönyvekben százával vannak a házat kockáztató polgári kölcsönügyletek és egymással is üzleteltek.

Debrecen, 1552. aug. 10. szerda
In festő Laurencii
421/1. Füle (Phile) György leköti házát halásztelki (de Halaztelek) Nemes Jánosnak 40 forintért október 18-ig (usque festum divi Luce evangeliste) és ha az említett György a fentírt pénzösszeget Nemes János nemesnek nem fizetné meg arra a napra, az esetben György a kitűzött nap után ismét leköti a házát neki, Nemes Jánosnak örök tulajdonul és ha történetesen erőhatalom következtében a ház leégne, vagy lerombolnák, az esetben a vevő Nemes János nemes, Füle Györgyöt bárhol megfoghatja, és rajta per és törvényes eljárás nélkül azt a peres úton megnyert 40 forintot behajthatja, jelen levelünk bizonysága szerint.

ez időben még van földesúr, török jános, akivel egyébként egyesek majd mennek eger várába. de úgy egyébként egy debreceni polgár és egy környékbeli kisnemes jelzálog alapú hitel ügyletet kötnek a 16. század közepén. de ez nem valamilyen különleges hitelügylet, egy városban szinte minden napos.

Európai téridő 2018.05.29. 16:43:20

Sajnos azt az 1526-tól 1711-ig tartó, a Habsburgok és a törökök által vállvetve végbe vitt etnikai tisztogatást és az 1711-es szatmári béke utáni betelepítéseket és betelepüléseket, a Habsburgok által kezdeményezett elitcseréket és sok egyebet, amely a magyar nemzet mára "kevert" jellegét adta, kifelejtette a szerző a fejtegetéseiből. A szájbarágós stílusa pedig - vélhetően nem szándékosan - a 45 évig tartó elvtársvilág pánszlávos-internacionalista modorát idézi vissza. Azt, amelyet a szovjet haderő magyarországi jelenléte nyomatékosított. Spira György könyvét az 1848-49-es eseményekről a szerző becses figyelmébe ajánlom, abban olyasmik is benne vannak, amiket az iskolai töriórákon elfelejtettek tudomásunkra hozni, megtanítani nekünk.

morph on deer 2018.05.29. 16:48:48

@Trackers:
“Így kell kezelni minden egyes áltudományos írást, ezt is, és a finnugor elméletet is.
A helyén. A magyarság tudatot megsemmisíteni kívánok tudományaként.”

Az ugye felétek még nem terjedt el, hogy itt a nyelvi rokonságról van szó, és nem a magyarság származásáról?

Gondolom ez most megrengette a magyarságtudatodat, de ez már csak így van.
És képzeld el, hogy te ezen a nyelven vagy kénytelen éltetni orbán viktort!
Ó, borzalom!

morph on deer 2018.05.29. 16:52:53

@Kuviklacz:
“politikusokat kellene múzeumban mutogatni.”

Neked a parlament már nem is jó?
Meg az rengeteg tévészereplés?
:)

CSOKKI MÁLNA 2018.05.29. 16:54:53

Ami a posztban szereplő idealizált asszimilációs politikákat illeti:
A török kor után az elnéptelenedett területekre betelepített keresztény kultúrájú földműves sváb meg tót telepeseket ne állítsuk már párhuzamba a nyugati jóléti rendszereken élősködni óhajtó, ezer kilométerekről ékező zömmel muzulmán illegális migránsokkal.
A kunokat pedig a 13.században már első jeleit mutató feudális anarchia közepette telepítette le a király egyfajta ellensúlyként főúri csoportokkal szemben, később letelepedhettek a Duna-Tisza közén de keresztény hitre kellett térniük. Ez volt az asszimilálásuk alapja. Hol van ma olyan törekvés, hogy akár kényszerrel asszimilálják a muszlimokat?? Sehol. Szegregálódnak, párhuzamos társadalmakat hoznak létre az európai nagyvárosokban, és ehhez a ny-európai pc idióták asszisztálnak.

2018.05.29. 17:11:10

@Kuviklacz:
na de honnan veszitek azt a baromságot (primér források alapján honnan veszitek azt), hogy magyarországon a 19. század előtt nem létezett se nemzeti érzület, se semmiféle politikai nemzeti tudat. mégis mi alapján szerveződött magyarország? miben különbözött cseh királyságtól? persze időnként ugyanaz az uralkodó volt a magyar és a cseh király. úgy, hogy azt a rendi nemesség választotta.

mint ahogyan most azt mondanák, hogy áder jános budai országbíró, kiska andrás pozsonyi nádorispán a cseh udvarban találkozott babis andrással. csak akkor még kiska andrás felmenője magyarnak vallotta magát. most andrej kiska szlovák államfő. a nagy olvasztótégely poprádon nem működött. poprád a szepességi németeknek deutschendorf úgy egyébként. mert hogy luxemburgi zsigmond poprádot eladta a németeknek. debrecent is zálogba adta lazarevics istván szerb fejedelemnek. egy év múlva tovább adta brankovics családnak. akik ezek azt mondták, hogy magyar urak lesznek. aztán lehet, hogy lázár jános felmenője így került magyarországra. vagy béndek péter egyik példaképének barankovics istván felmenője. de ők a 15. században is magyarnak vallották magukat. elsődlegesen azzal, hogy felesküdtek a magyar koronára és nem azzal, hogy magyarul beszéltek. aztán az egy másik kérdés, hogy debrecenben mennyire örültek, hogy a király időnként eladta a várost. ezt a magánföldesúri rendszert a reformáció idején felszámolják. és egyébként a római katolikus egyházat is. de nagyváradon nem számolják fel. és mégse akar minden jobbágy bihar megyei uradalmakból debrecenbe költözni. egyrészt persze korlátozva van. de ha nincs tartozása a földesura felé, akkor időnként megtehette. így jött létre debrecen. a kollégiumban a nemesi rangot nyilván se tartották. hátrány se származott ebből. és egyébként debrecen nem volt teljesen szabad. mert a fejedelemnek alá volt vetve. de még az volt a probléma, hogy a fejedelem nem akart feljebbviteli bírói jogával élni. és ezért a jurátus után a szenátus volt a másodfok. de a tanácsosok nem akartak összeülni.

de azzal pontosan tisztában voltak, hogy ők a magyarok. és vannak a törökök. fizetni kellett a hódoltsági adót. és pontosan tudták, hogy a török portának fizetik. tudták, hogy a szolnoki bég nem mi rendjeinkből valók. és kénytelenek voltak egyezkedni, hogy a szultán oltalomlevélért a város mennyit fizet.

ki találta azt ki, hogy a 19. század előtti magyarországon nem volt semmiféle nemzettudat?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.29. 17:59:56

@pina noir: nem állított párba senki senkit senkivel

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.29. 18:15:24

Ha Németország nem tudta a törököket és libanoniakat asszimilálni 4-5 évtized alatt és párhuzamos társadalom alakult ki, akkor nekünk miért lenne esélyünk ilyesmire?

2018.05.29. 18:32:18

@morph on deer:
a finnugor elmélet azon alapul, hogy a magyarok és a finnek rokonai évezredeken át együtt éltek. és csak ezek a népek. egy ősfinnugor nyelvet beszéltek. egy ősfinn felmutatott az égre. és azt mondta: sanke. egy ősmagyar is felmutatott. és ugyanezt mondta. csak aztán a finnek üldögéltek. és a szó végét elhagyták. és saa azt jelenti: időjárás. a magyarok mentek mendegéltek. és ők a szó elejét hagyták el. és így lett az, hogy ég. sanke --> anke --> age --> ég.

ha valaki ezt nem hiszi, akkor további "bizonyíték", hogy finn nyelvben a hanke evezővillát jelent. a finnek üldögéltek. és ez esetben nem hagytak el semmit. a magyarok mentek mendegéltek. elhagyták a hanke szó elejét. hanke --> anke --> age --> ág.

az mta szerint magyar egy finn nyelvjárás lényegében, ami elirániasodott, eltörökösödött, elszlávosodott, elnémetesedett. ami nem ilyen szó az ismeretlen eredetű.

de ilyen alapon egy nyelvet szinte akárhonnan lehet "eredeztetni". ha egy szó elejét és a végét el lehet hagyni, a hangmegfelelések mellett hangátvetések és jelentésátmenetek is megengedettek, akkor egy nyelv szinte bármelyik másikkal rokonítható. a finn saa időjárásként lehet a magyar ég rokona. de éppenséggel lehet angol sky, vagy óangol sceo rokona is. a hanke evezőtartó villa. annak tartója: kampó.

screpes 2018.05.29. 18:42:34

@HARP3R:
Bölcs beszéd.
Különösen, hogy mindenképpen amúgyis ez történik:
átmeneti, köztes megoldások sora.
Csakhogy a regnáló hatalom ezt szereti, mert ennek során lépésről lépésre mindenfélét mondhat - és tehet is... Akár 80 évre tikosíthatja a hülyeség forrását.
Azért szeretnek szélsőségeseket mondani, (senkit ne engedjünk be - EU milliókat kényszerbetelepítéséig), mert ezen aztán kétfelől kérődzik a nép, és közben ők halásznak a zavartalanban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 18:51:11

@444:

"az egy politikai kérdés, hogy az idő kerekét egyáltalán tekerjük-e vissza, számít-e a múlt, és ha igen, akkor meddig tekerjük vissza."

Heraclitus már vagy két és fél ezer évvel ezelőtt megmondta: δὶς ἐς τὸν αὐτὸν ποταμὸν οὐκ ἂν ἐμβαίης.

2018.05.29. 18:55:00

@neoteny:
te abból indulsz ki, hogy a viselkedés szempontjából a természeti környezet beleértve a földrajzi környezetet, a növény- és állat világot nem fontos. ilyen alapon az izlandiak ne akarjanak már halászni. az etnográfus megfejti, hogy ezek halászathoz mindenféle sajátos vagy nem is annyira sajátos szokások kapcsolódnak. mert a világ másik táján is halásznak és ahhoz is kapcsolódik valamilyen hasonló szokás. az etnográfus azt feltételezi, hogy az esetleg valamilyen őshalász világképből ered. az etnográfia retrográd írja le a viselkedést.

a halászoknak nincs külön szociológiája és a madarászoknak sincs. az emberek egymás közötti viszonyán alapul. és nem az emberek és a környezet viszonyán. de erre azt mondod, hogy a környezet az csak az ember, vagy az ember által épített tárgyak. de nem. annak része mondjuk az óceán is.

2018.05.29. 19:00:45

@neoteny:
ez alapján ne tekerjük vissza az idő kerekét. ez esetben nemcsak trianon és a gulág nem számít, de nem számít a holokauszt. úgyse ismétlődhet meg. herakleitosz is megmondta nagyjából 2,500 évvel. de hogy ezt kiolvassuk mégis csak vissza kellett tekerni az időkereket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 19:05:43

@444:

"te abból indulsz ki, hogy a viselkedés szempontjából a természeti környezet beleértve a földrajzi környezetet, a növény- és állat világot nem fontos."

Helyesen: ezt te mondod.

"erre azt mondod, hogy a környezet az csak az ember, vagy az ember által épített tárgyak"

Helyesen: ezt te mondod.

Próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 19:21:02

@444:

"hogy ezt kiolvassuk mégis csak vissza kellett tekerni az időkereket"

Tanulmányozni a múltat nem ugyanaz, mint valamiféle jelentőséggel bíró módon restaurálni a múltbeli viszonyokat.

Például lehetséges restaurálni a királyságot Mo-n -- de nem lehetséges restaurálni a Mátyás király-korabeli viszonyokat: egy esetleges magyar királyt már soha nem választanának meg cseh királynak és osztrák főhercegnek.

Így hát "az idő kerekének visszatekerése" csak korlátozottan lehetséges: még a kiolvasás tekintetében is, hát még bármiféle korábbi viszonyok visszaállításaként.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.29. 19:24:01

@444: A finnugor elmélet a nyelvészeten alapul, mint az összes többi nyelvrokonság elfogadott elmélete.

@morph on deer: Lehet, hogy kitömve szeretné mutatni a sok naplopót...

@Európai téridő: A szerző elfelejtette, hogy régen gyakorlatilag csak Budapest volt olvasztótégely, máshol az elkülönülés volt a jellemző, nem a vegyes házasságok...

2018.05.29. 19:25:43

@neoteny:
gyügyén a meggyfa fontos. izlandon a halászat. de kialakul egy sajátos viszony a természeti környezettel. ami nem kizárólag a másik ember. a szociológia azt mondja, hogy oké. de őket nem érdekli, hogy már mi nálunk babám az jött a szokásba, hogy nem szedik a meggyet leveles kosárba. mert a szociológiát ezek a részletek nem érdeklik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 19:45:20

@444:

"gyügyén a meggyfa fontos. [...] de kialakul egy sajátos viszony a természeti környezettel. ami nem kizárólag a másik ember."

Gyügyén azért fontos a meggyfa, mert annak a termését egyes gyügyeiek el kívánják cserélni más emberekkel az azok által megtermelt javakra (praktikusan pénz közbeiktatásával). Ha ez nem történne, ha nem lenne egy sajátos -- kereskedelmi -- viszony a másik emberrel (emberekkel), akkor a meggyfa fontossága is kisebb lenne. Nem szűnne meg, de bizonyosan kisebb lenne, és a gyügyei parasztnak a meggyfájához való viszonya más sajátosságokat mutatna.

2018.05.29. 20:35:36

@Online Távmunkás:
az angolok a fejszére azt mondják, hogy axe. azt az óangolok ezt még úgy írták, hogy æcs. összefügg ez a magyar ács szóval. az ómagyarban is ács, vagy álcs. ez a magyarban azzal függhet össze, hogy állíts. de az óangollal is nyilván igen. az ács munkaeszköze a fejsze. íme a bizonyság, hogy a magyar óangol eredetű vagy megfordítva az angol ómagyar eredetű? nyilván ez még nem bizonyság. ez egy lehetséges kapcsolat. nyelvészeti alapon az óangol æcs és az ómagyar ács gyengén rokonítható. feltéve, hogy a gyenge rokonság definíciója az, hogy a jelölés (majdnem) azonos (legfeljebb egy jelben van eltérés) és a jelentés hasonló (egy jelentésátmenet megengedünk).

erre lehet mondani, hogy na jó, de így nagyon sok véletlen egyezés is lehet. az óangol ácholt jelentése: "an oak wood". a szövegkörnyezetből így fejtik meg. az éppenséggel lehet ácsolt is. ez egy lehetséges kapcsolat. az akadémikus nyelvészek azt mondják: baromság. mert a magyar finnugor eredetű.

ha a finn hanka (jelentése evezőtartó villa, tkp. kampó) és a magyar ág szó rokonok, akkor ilyen alapon az æcs és az ács is rokonítható. angolul az ugar úgy van, hogy fallow. az óangolok úgy írták: fealu. az ószászok így: falu. ez a magyar falu szóval összefügg? az akadémikus nyelvészek azt mondják: ez egy baromság. mert a magyar finnugor eredetű. az oxfordi nyelvészek megfejtik, hogy a fallow eredete az ősgermán falwa. úgy került oda az a w. valaki azt mondta: falva. de ezek nem beszélhettek magyarul. miért is? mert a magyar finnugor eredetű.

a nyelvész ha tisztességes, akkor azt mondja, hogy az óangol fealu, az ószász falu jelentése ugar és a magyar falu szavak éppenséggel összefügghetnek. a falu az fallal körülvett telep, település. angolul a fal az ugye wall. esni az ugye fall. óangolok így mondták: fealle. leesett a falról? a fáról? az ács? a fejszével. vagy micsoda. de arra, hogy ugar az ónorvégek azt mondták: fölr. az nem a föld? ugyan már. a field nem lehet a föld. óangolban folde vagy feld. és ezt hosszasan lehet sorolni. az, hogy fold. azt jelenti behajt. de eredetileg ez az állatok behajtását jelentette egy karámba. és azt az óangolok úgy mondták: falod. ez a falud. követték a folyót?

a magyar tudományos akadémia azt mondja, hogy ez egy baromság. mert a magyar finnugor eredetű. de a finnegán rokonítások esetenként ezek sokkal gyengébbek.

a fill (tölt) óangolban fyllan, ószászban fulljan ezek összefüggnek az angol full (teli) szóval. a follow óangolban folgian, fylgian, fylgan. és azzal, hogy folyó, fúl? vízzel telt. fullad? ez ugye hangutánzó-hangfestő szó: fú-fú-fú. fullad. fojt is. az is hangutánzó, hogy fáj. az csak nem a fight rokona. a gyenge rokonság fenti fogalmába éppenséggel belefér.

na most erre lehet mondani, hogy ne hülyéskedjünk. a jelentésátmeneteket ne engedjük meg. mert úgy véletlen egyezéseket is társíthatunk egymáshoz. az erős egyezés az, hogy a jelölés hasonló (szabályos hangmegfeleléssel, hangátvetéssel, szó eleji szó végi hangok elhagyásával átvihetők egymásba úgy, hogy a szavakban a jelek legalább fele részben megyeznek, jelentse ezt a hasonló jelölés) és azonos a jelentés. nevezzük ezt erős kapcsolatnak.

nézzük meg, hogy egy feltételezett alapszókincsben hány darab erős kapcsolat van magyar-finn relációban. és akármilyen nyelvi relációban. és azt tapasztaljuk (legalábbis eddig), hogy magyar szinte minden nyelvvel rokonítható, de igazán egyikkel sem. mert ugyan az óangolban van egy vékony nyelvréteg, ami a magyarral rokon, de egy óangol szöveget aligha lehet megérteni.

a történetírás szerint a hunok és az anglik harcoltak egymással. és annyi rokonság volt a nyelvükben, hogy földműveléssel és katonáskodással kapcsolatos szavakat értettek, vagy félre értettek. de közös államot aliha alkothattak. persze a hunok milyen nyelven beszéltek. volt-e annak köze az ómagyarhoz. a kárpát-medencei földművesek milyen nyelven beszéltek. volt-e annak köze az ómagyarhoz. ezeket jelenleg nem tudjuk.

de ha korrekt módon rokonítunk, akkor a magyar-finn reláció gyengébb, mint akár a magyar-angol. ezt felvette egy varga csaba nevű fickó. megmutatta, hogy minden olyan hasonlóság, amit a magyar-finnugor rokonságra feltételeznek magyar-angol relációban is fennáll.

na most lehet mondani, hogy kérem szépen a high, óangol hēh, hēah az nem a hegy. a jelölés majdnem egyezik. (majdnem) így ejtették. és a jelentés hasonló. és ha ez nem áll meg, akkor az angolszász és a szláv nyelvekkel rokonsága sem áll meg. ennél sokkal távolibb szavakat kapcsolnak össze. és vonják össze egy indoeurópai nyelvcsaládba.

de rendben van az is, hogy a nyelvelmélet foglalkozzon csak a nyelvi összeghasonlítással. ezt minden relációban korrekt módon tegyük. ebből az lesz, hogy a magyar gyengén szinte minden nyelvvel rokonítható, de igazán erősen eggyel se. van aki azt mondja, hogy szanszkrit, sumer, dravida rokonság. nagyon régi nyelvekkel. tehát ez valamilyen őseurázsiai nyelvcsalád, vagy mi. ezt korrekt módon kellene szótárazni. ezt most nem lehet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.29. 20:45:42

@444: Bármelyik két európai nyelvben vannak hasonlóan hangzó szavak, így a példáidnak semmi értelme. A nyelvrokonságot nem egy-egy hasonló szó bizonyítja, hanem a hasonló szabályrendszerek, a hangtani egyezések, a szabályos hangmegfelelések és az alapszókincs együtt.

CSOKKI MÁLNA 2018.05.29. 21:10:48

@HaFr: Ennek roppantul örülök, de akkor mégis mi lenne a másik eleme az újabb keveredésnek jelenleg rajtunk kívül. Kivel lehetne összeolvadni a nagy "olvasztótgelyben", ha nem a ny-Európába beengedett, majd kvóták alapján szétosztott illegális migránsokkal?

2018.05.29. 21:11:15

@neoteny:
először is azért fontos, mert megeszik a meggyet. befőzik. és egy részét elajándékozzák a családban. és egy részét eladják. tehát ez gazdasági és kulturális, szempontból is fontos. eladhatják a meggyet, vagy a meggylevet, meggybefőttet a kereskedőnek. de a meggyes tésztát falusi turizmusban helyi szolgáltatásként meggyborral. ami egy borász azt mondja, hogy az nem igazi bor, mert cukrozzák, különben a meggy borként savanyú lenne, az inkább likőr, de meggylikőr, a meggylekvár a meggyes tésztával), vagy párlat pálinkaként.

a köznép vidéken azt mondja, hogy ezt erősítsük. és még ezt a nótázóst. háttérben bunyós pityu.
www.youtube.com/watch?v=OqOjMt6qR60
és ezt csináljuk meg. és majd a német nyugdíjasok erre ropják. vagy a magyarok szakszervezeti sátorban vagy a szövetkezeti bálban. de ez nem a magas kultúra, ahenm a munkások és parasztok megbonthatatlan szövetsége. ezeket a reformokat utoljára kádár korban hirdették meg. ami elvezetett a rendszerváltáshoz. úgy tűnik, mintha a magyar társadalom annak futna neki még egyszer.

MEDVE1978 2018.05.29. 21:22:09

A XIX. századig ezek a betelepülések egyáltalán nem voltak akkora poénok. A nemzeti eszme, nacionalizmus létrejötte előtt senkit nem érdekelt, hogy az adófizető paraszt sváb, román, szlovák vagy magyar. Ha egy terület kiürült, a földesúrnak nyilván az volt az érdeke, hogy betelepítsék, legyen adó, meg robot. Az egyháznak is ez volt az érdeke, hogy legyen tized, papnövendékek és templomok. A népnek is ez volt az érdeke, mert ha túlzsúfolt területen élt, akkor el kellett költözni, hogy ne haljon éhen.

A migráció így természetes volt, a minél több ember pedig jó. Ha túl sokan voltak, az is előnnyel járhatott, mert akkor lehetett háborúzni és "ledarálni" a felesleget. A keresztes háborúk például egy nyugalmasabb európai periódus után jöttek és levezették a túlnépesedési feszültség egy részét.

A XIX. századtól aztán ez a helyzet jelentősen megváltozott, nem csak a nemzetállamokkal, hanem a technológiai fejlődéssel (egyre jobb képzettség kellett az egyes feladatok ellátásához, egyre jobb lett a termelékenység, nem annyira kellett a kétkezi munkaerő), az orvostudomány fejlődésével (várható élettartam megtöbbszöröződése, csecsemőhalandóság visszaszorulása) stb.

Már a XX. század elején látni, hogy nem örülnek a migránsoknak. Pl: a galíciai jöttmentek kifejezés, ami arra utal, hogy a Monarchia világháborús veresége után a galíciai menekülteket már senki nem látta szívesen.

A XX. századra tehát már egyre "jobb minőségű" (gazdagabb, szorgalmasabb, képzettebb stb.) bevándorlók kellettek ahhoz, hogy a befogadó országok örüljenek nekik. A XXI. században pedig ott tartunk, hogy a legtöbb országban leginkább csak a képzett bevándorlót tekintik "értékesnek".

Ennek több oka van, előnyös, hogy nem kell betanítani, a gazdaság egyből jó munkaerőt kap, nincs társadalmi költsége az oktatásának sem. Mivel egyből dolgozik, nem terheli a szociális rendszert.

A másik, hogy önmagában a népesség akár képzetlen bevándorlással növelése ilyen módon már nem tekinthető pozitívnak. A technológiai fejlődés miatt gyakorlatilag megjósolhatatlan a jövő gazdaságának élőmunka igénye, a tendencia arra mutat, hogy továbbra is a képzett munkaerő lesz keresett. Egy képzetlen bevándorló betanítása nagyságrendekkel többe kerül, mint egy hazai szegény, képzetlen emberé (nyelvismeret, kultúra, gyökerek hiánya stb.). Mivel a képzetlen bevándorló sokkal kisebb arányban talál majd munkát, ezért óriási terhelést ró a szociális rendszerre. Kirekesztettsége miatt párhuzamos társadalmakat, gettókat hozhat létre (pl: Párizs).

A kérdés végig az, hogy Magyarország ma mit profitálhat ebből a folyamatból. Mivel jelenleg inkább elvándorolnak innen a szakértőink, eléggé érdekes, hogy a kvalifikált bevándorlókat mi vonzaná ide. Még a jelenlegi bevándorlásellenes kormánnyal is nagyon nehéz dolgunk lenne ilyen esetben: nincsenek nagyobb bevándorlókolóniák, ahova a migránsok csatlakozni tudnának (ellenben Nyugat-Európával, ahol már él egy-egy rokon), szar a fizetés és a megélhetés, a szociális rendszer.

A helyzet tehát az, hogy a gazdaság és a társadalom részére érdemi értéket jelentő kvalifikált bevándorlókat nem tudjuk bevonzani.
Amit a németek és franciák szánnak nekünk koncnak, az meg egyfajta ütközőszerep, legyen itt (is) a sok arab és néger, csak ne náluk legyen az a fő.

Magyarország tehát nem nyerhet a jelenlegi helyzeten, ezt Viktor viszonylag jól meglátta. A probléma az, hogy eköré egy kellemesen idióta ideológiát is felhúzott.

2018.05.29. 21:40:02

@Online Távmunkás:
nyelvtani hasonlóságokm hasonló szabályrendszerek, hangtani egyezések, szabályos hangmegfelelések.

varga csaba nevű példái:
w-m hangmegfelelésre:
wash - mos.
washed - mosott
what - mit
we - mi
where ~ merre

vagy az L vendéghang:
oLd - ódon
cLot - köt
wiLd - vad, vid(ék)
cLap - csap
cLoud ~ köd
magyar népi példa: csónak-csolnak.

magyar-finn relációban sincs ennyi kapcsolat. lehet mondani, hogy a finn agglutináló, ahogyan a török,
a mongol, a perzsa, a sumer. miért van ebből a finn kizárógosan kiemelve? mert csak.

tehát amikor a magyar tudományos akadémia azt állítja, hogy a magyar finnugor eredetű. és legközelebbi nyelvrokonaink az obi ugorok, akkor meg kellene mondani, hogy mi az, hogy nyelv, mi az, mi az, hogy rokon, mi az, hogy közelebbi, távolabbi. mi a metrika, mi a mérték. és mire mondják azt, hogy ez az eredet. és aztán ezt a magyar és összes többi nyelv, vagy nyelvcsalád relációjában megnézni. mert a finnugor elmélet eleve vagy egy tucat különféle nyelvet rokonít a magyarral hol ezzel, hol azzal.

a magyar tudományos akadémia ez ügyben a korrektség minimumával sem rendelkezik. nyilvánvaló, hogy nincs igazuk. feltételezhető egy esetleges nyelvi kapcsolat. az ősiségben ez akár lehetett szorosabb. őskori, ősnyelvi kapcsolat. de hogy a magyarok az ókorban nem éltek tartósan együtt a finnekkel az elég nyilvánvalónak tűnik. a földrajz nem stimmel. éghajlati öv. és a biológia sem stimmel. egy érintőleges kapcsolat feltételezhető. de az nem eredet. a finnegán elmélet nyelvi eredetként sem áll meg. vagy ha mégis, akkor szinte bármi lehet. és most ez van. hivatalosan ez az elmélet áll. de ha a fidesz nemzeti konzultációt tartana a nyelvről, akkor nagyjából a finnugor elmélet elutasítottsága annyi lenne, mint a kényszerbetelepítésé. ugyanazok mondják, hogy globális kapitalizmus, totális verseny, finnugor elmélet, kényszerbetelepítés, de régebben ugyanezek hirdették a tanácsköztársaságot, a gulágot és a többit. ezek tapsolnak trianonnak és így tovább. ennek a politikai csoportosulásnak olyanokat szeretne, amit a magyar társadalom döntő többsége elvet. ha demokrácia van és ezeknek a világhírű kozmopolitáknak úgy is mindegy, akkor menjenek bosztonba.

2018.05.29. 22:31:20

@Online Távmunkás:
aztán lehet mondani, hogy persze mert ez valójában német. nézzük meg, hogy mennyi a német. és nézzük már meg a német eredetet.

például mondjuk az angol load (teher, terhel) és a magyar láda szavak gyengén rokonok. na de ez németül ugye laden. ez tehát német átvétel. de egy pillanat. ennek eredete az ónémet leita, ónorvég leið. és ez nem a terhet jelentette. hanem főnévi értelemben "way, road", igénévi értelemben "to go forth". tehát akkor az út, amin a teher halad előre. az a lejtő. ezzel függ össze a lead: vezet. de eredeti értelmében a lead eredeti értelme hajó rakodással kapcsolatos. lejtő, leejt, lead, láda legalábbis gyengén összefüggnek az angol-szász szavakkal. a lejt a lefelé hajlít. lehajtó: lejtő. csak ne le ejtsed.

na most lehet mondani, hogy ez nem lehet az ónémet leita, az ónorvég leið. az út, amin a teher előre halad. az angol lade hajót megrak óangol megfelelője hladan. és nem értik, hogy kerül oda az a h. a lejtőn haladt a láda. és erre azt mondják, hogy köszike, de mi ezt a magyar kapcsolatot nem kérjük. tehát nehogy már itt bármi kapcsolatot vélelmezzenek az angolszászok a magyarral. a szabadságharc leverése után erre kellett budenz és hunsdorfer.

haynau-t londonban megverték a sörfőzők.
farm5.static.flickr.com/4051/4588920336_f94f07138d_b.jpg
a magyarokat el kellet szigetelni az angolszászoktól és a törököktől. na de ez egy konteó. ilyen nincs. az nem lehet, hogy a habsburgok bármiféle elnyomatást akartak a magyarokkal kapcsolatban. a habsburgok sose gondolkodtak így. el lehet ezzel szórakozni. ebből is lesz két politikai tábor a hitre alapozva.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.29. 22:34:53

@444: Azt ugye tudod, hogy a finnugor nyelvrokonság elmélete szerint sem a finn nyelv a magyar nyelv legközelebbi rokona? És az évezredekkel ezelőtti közös ősnyelvet nem a mai szóalakok alapján, hanem az elérhető legrégebbi szövegek alapján vizsgálják? Ha a finnugor nyelvcsalád közös ősét keresed, akkor ne a Magyar Idők legfrissebb számának szavait elemezd, hanem például a Halotti beszédet...

FrVili 2018.05.29. 23:31:10

@444: Téged olvasva Ács Mari jut az eszembe:
“Mondják, hogy okos vagyok,
nézzem, hogy hova jutott,
nézzem, hogy hova jutott,
mind, aki benne maradt a régiben,
akik meg nem bocsátanak.”
www.youtube.com/watch?v=j5jusmH1IqE
“Nagyon kell vigyázni azokra az emberekre, akiknek igazuk van. Például, nagy méltánytalanság, galádság sújtotta õket: elrabolták munkájuk gyümölcsét, szabadságukat... Ezeknek az embereknek igazuk van, s úgy járnak a világban, mint a lángoló fáklya, vörhenyes vésztüzet hordoznak körül, a maguk kétségtelen igazságát. S kárpótlást akarnak, vagy bosszút akarnak, s néha maguk sem tudják, mit is akarnak? “ M.S.
Ezt a tengernyi kommentet nehezebb utólérni, mint Lukács Györgyöt -gondolom őt már valahol ócsároltad, ha nem is olvastad, mert amúgy biztos Erdős Pál publikációit olvasod, ja nem mert ő utazó matematikus, aki gráfokkal magyarázta az utazó ügynök problémát mert nem érdekelte őt a flóra meg a fauna. A lemez ismerős úgyhogy minden szám meg kell legyen rajta, emlékszem Gyurkovics Tiborra, aki a “ Radnótit a hálála hitelesítette nem a költői nagysága” szövegére, mint az Ady, J.A. kánon döntögetésének előfutárát- szintúgy a régi lemezről, ami csak mostanság dübörög igazán hangosan.
De vannak azért új elemek is ez az Y – gén, haplocsoportok, amik majd a pöndörödött bajusz titkát is megfejtik, és az ősmagyarok vezetéknevét, mert azt nem árultad el, ahogy azt sem, hogy hol laknak az ősmagyarok (melyik skanzenben), és mit esznek a néprajzosok szerint?
Mert ugye azt tudjuk, hogy a sémik (akik valójában szemiták, ami közeli nyelvrokonságban lévő elő-ázsiai népek összefoglaló neve Noé fiainak leszármazottainak 70 népet jelöli; lévik és a kohének apai ágon öröklődnek, ha anyai ágon nem zsidó akkor nem Lévi, tehát olyan, hogy Lévi de nem zsidó vallásilag vagy Lévi de nem Sém leszármazottja Jákob törzsének tagja, olyan nincs, de nem érdekes) a körút környékén élnek, és úgy mint a jó gének dominánsak és elnyomják a szegény többséget, akik nem lehetnek dominánsak mert elnyomják őket olyan génnel rendelkezők, akiknek nem kéne dominánsnak lenniük, mert a gének határozzák meg a létet, mert hát az a tuti, a többi háláchándzsa, azaz Semi. Még szerencse, hogy te nem egyszerűsítesz, mint a közélet. Nehogy elolvassátok mit ír Soros arról, hogy mit gondol, mert hát azt már mi itten eldöntöttük, hogy itt az, önös érdekből főfelbújtó mozgatja a világot, amikor nekünk kéne, akik olyan természetközeli rendes emberek vagyunk, nem mint azok (csak hát a Trianon, ami nem hagyta, hogy nemzetállam legyünk, mert -tény hogy galád módon- az 55%-os magyar nemzetiségből 98%-os nemzetállamot csinált és most megint higítani akarnak minket):
hvg.hu/velemeny/20180529_Soros_Gyorgy_Hogyan_mentsuk_meg_Europat

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 23:31:12

@444:

"egy részét elajándékozzák a családban. és egy részét eladják [...] eladhatják a meggyet, vagy a meggylevet, meggybefőttet a kereskedőnek. de a meggyes tésztát falusi turizmusban helyi szolgáltatásként meggyborral."

Mindezeket azért teszik, mert kialakul egy sajátos viszony a környezetüket alkotó másik emberrel.

Khonsu 2018.05.30. 00:06:16

@444:

Ez a része, ahogy írni szoktad hitvita, mert ha az egyes népekhez tartozást genom alapján akarnánk meghatározni, ahhoz fel kéne térképeznünk az ország teljes népességének genetikai eredetét, hogy minden egyes emberről eldönthető legyen, hogy hová is tartozik származása alapján. Akkor látnánk az arányokat, és egyértelmű lenne, hogy kinek kivel kellene kiegyezni.

Ilyen általános felmérés hiányában (nem elég alaposan ismert a biosz), az egyes oldalak hitétől (szubjektív valóságától) függ, hogy mit fogad el igaznak. Egyébként, az általad gyakran linkelt genetikai tértépeken sem látszik egy élesen elkülönülő genetikai jelleg a Kárpát-medencében, azok is nagyobb földrajzi területekre kiterjedő tömbökhöz tartozónak jelzik a népességet (mondjuk érdekes lenne meghatározni a metszetüket az egyes jellegzetességek elterjedési területének).

Lehet, hogy tényleg vannak olyanok, akik a "kevert nemzetet" úgy értelmezik, hogy nincsenek is magyarok, de nem hinném, hogy sokan vannak, mert ez az értelmezés eléggé logikátlan. A honfoglaló magyarok genomja nyilván szerves része a keveredésnek, így a kevert jelleg nem jelenti a nagyar nép nem létezését, mindössze annyit jelent, hogy több nép genomja vegyült vele (ami egyébként egy nagyon hasznos és egészséges jelenség, mert beltenyészet esetén felhalmozódnának a hibák). Vagyis a kevertségre nyugodtan lehetünk büszkék, ugyanis egy genetikailag változatosabb nép biológiailag életképesebb, például ellenállóbb a betegségekkel szemben.

Aztán (pontos felmérés hiányában) hit kérdése, hogy a domináns származási vonalak arányát az egyes csoportok milyennek képzelik el.

És ez az, amiért a kiegyezést nehéz összehozni. Az egyes hitek (valóságbuborékok) ugyanis, ahogy korábban írtad "tautológiák".

Ezek a világok eltérő koordinátarendszerekben épülnek fel. Különbözik a matek. Ugyanazokra a jelenségekre más eredményeket produkálnak.

Két lehetőség van a "kiegyezésre", "szimmetrikus" és "asszimetrikus":

1) Az asszimmetrikus a vallásháború végeredményeként létrejövő kiegyezés. A győztesek és a vesztesek alkuja. Ez pillanatnyi politikai alku, átmenetileg befagyaszt egy kvázistabil állapotot, de amint a győztes gyengül, a harc újraindul. Fenntartása sok erőforrást felemészt, léte átmeneti.

2) A szimmetrikus verziót nehezebb megvalósítani, de érdemesebb. Ez a koordinátarendszerek közti helyes átszámítás megfejtése és alkalmazása lenne. Ebben az esetben a harc kiváltó okait számolnánk fel, miáltal az összes koordinátarendszerben/logikai rendszerekben/valóságbuborékokban helyes eredményeket kapnánk, ami azt jelentené, hogy megvalósulhatna azok zavartalan egymás mellett élése az önfeladásuk, behódolásuk nélkül.

A magam részéről nyitott vagyok a második verzió szerint megvalósuló kiegyezésre, de az első verziót elutasítom.

Khonsu 2018.05.30. 00:28:16

@444:

Nem vitatom a genetikai kutatási eredményeket, semmit sem akarok eltörölni, különösen nem "magas filozófiával", ahhoz ugyanis (szintén reálértelmiségiként) nem értek annyira, hogy megpróbálkozhassak vele.

A következtetéseimet elemi logikával ("józan paraszti ésszel") vonom le kutatási eredményekből, megfigyelésekből és előrejelzésekből. Annyi előnyöm van csupán, hogy az előbbiek alapján kigondoltam működőképesnek látszó megoldások egy halmazát, így azt viszonyítási alapként tudom használni.

De visszatérve a témára, nem tagadom a genetikai eredményeket, mindössze azt állítottam, hogy az egyes emberek nem ismerik a genetikai származásukat. Ezért, ha a te logikád szerint gondolkodunk, akkor meg kellene határozni az országban, vagy a térségben élő minden egyes ember genetikai térképét, mert az szükségeltetik ahhoz, hogy ismerjék a biológiai hovatartozásukat, melynek ismerete a te elképzelésedhez szükséges. Ugyanis a vélt (filosz) és a valós (biosz) származás nem feltétlenül egyezik, ami így a genetikai térképezés nélkül hibás felosztást adna a csoportok között.

Khonsu 2018.05.30. 00:36:21

@DrGehaeuse:

Igaz, de ezen lehet változtatni.

2018.05.30. 00:37:44

@Online Távmunkás:
a finnugor elmélet szerint a legközelebbi nyelvrokonaink az obi ugorok. a hantik és a manysik. a manysi számolás az egyik vagy egy kevert nyelvjárásban (összesen négy manyi nyelvjárást különböztetnek meg maguk a manysik) tényleg "magyaros". arra lehet mondani, hogy magyarok és manysik ősi találkozhattak és kereskedhettek. az elképzelhető. mert a lovas nomád népek nyugat-kelet irányban vándoroltak. az északiak a nagy hideg elől időnként délre húzódtak. és ebből kialakulhatott egy rendszeres nyelvi kapcsolat az ókorban. illetve ősnyelvi kapcsolatok eurázsiában megőrződötek.

na most 2010-es népszámlálás szeint a manysi nyelvet anyanyelvi szinten 940 ember beszéli. állítólag ők a legközelebbi nyelvrokonaink. 1932 előttről manysi írásos nyelvemlék nincsen. mivel akkor készült a manysi ábécé. a hanti nyelvet 9,580 ember beszéli anyanyelvi szinten (native speaker). de ez három nyelvjárásra oszlik. úgy, hogy egységes hanti nyelv nincsen a mai napig. és egyébként a hantik három nyelvjárásban alig értik egymást és nem értik a szomszédos manysit. a hanti ábécé korábban készült. 1931-ben. azelőttről hanti írásos nyelvemlék nincs. és egységes hanti nyelv sincs a mai napig. tehát azok a nyelvek amire azt mondják, hogy a legközelebbi sem jól definiált. és semmiféle nyelvemlék nincs.

hogy beszéltek az ómagyarok? persze nyilván keressük meg a szavak első írásos említését. a láda szó esetén van egy 1086-os Lada személynév. lehet, hogy semmi köze a ládához. 1553-as ladaffya - ládafia, ami a ládafiók. és ugye van a ládikó, ládika szavunk. ezt régen is így mondták, hogy láda. és ez egy német jövevényszó. mert die Lade: láda, szekrény, fiók. de ennek eredete az ófelnémet leita, az ónorvég leið. aminek a jelentése főnévi értelemben: "way, road, course" főnévi igenévi értelemben: "to go forth". az út, amin a teher (load) fekszik (lay) és halad előre. az a lejtő. láda haladt a lejtőn. lode, lade, hladan, leiten, leið. de azt mondják, hogy ez rokon a lectus = ágy szóval. a magyarral nem rokonítható? dehogy nem. és nem arról van szó, hogy nincs aki ne beszélné a magyart és az angolt vagy a németet. hanem arról, hogy ennek a felvetése is azt jelenti, hogy kibasznak mindenhonnan.

na jó azt, hogy lejt az ómagyarok nem így mondták. az a lehajt esetleg a leejt szóból képzett. 1332-es leuhteu. németes ábécével leírva. de ez kimondva lejtő. ez összefügg azzal az angol szóval, hogy light. jelentése könnyű és azt is jelenti, hogy áttetsző, világos. nem sötét. ez németül licht. goethe utolsó szavai: Mehr Licht. összevetik az indoeurópai nyelveket és a nyelvészek arra jutnak, hogy *legwh- jelentette azt, hogy könnyű, lebegő, mint a fény, a levegő. de hogy ez mivel függ össze, ez honnan eredhet. ezt nem tudják. csak azt, hogy ezzel függ össze a tüdő. lung. ószláv lëgkij. leng. lég ki. lebegő, levegő. lehet ez belemagyarázás? persze, hogy lehet. mert hogy a latin levitálással függ össze. a lebegés. vagy a levegőt adó falevél őangolban is leaf. többes száma leaves. ebből lett az, hogy elhagyni valamit. leave. óangol: leafe. levél le a fáról, vagy micsoda. ennek a szónak a jelentése ebből ered. de nehogy már ezeket a magyar magyarázza.

ezeket hosszasan lehetne sorolni. lehet ez belemagyarázás. felőlem lehet. de ez esetben ennél gyengébb kapcsolatokat is tessenek belemagyarázásnak nyilvánítani. és lehet kérdezni, hogy és vajon magyarok, vagy magyarhoz hasonló nyelvet beszélők hol találkoztak anglikkal, szászokkal, gótokkal, franokkal. a hunok a római birodalom szétverése idején.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png

morph on deer 2018.05.30. 00:45:07

@444:
“cLap - csap”

Ez a legszebb ;))
Gondolom akkor, ‘csapsz’ párat, ha elkapod :D

És igen, azt is tudjuk, hogy Jézus jász volt, hiszen JÁSZolban született, hát hogyne.

Először valamikor a hetvenes években bizonygatta valaki egy olvasói levélben az ÉS-ben a magyar-svéd rokonságot, mivel meglehetősen sok alaki egyezés van ott is, ráadásul olyanok mint “birka”, “falu” meg “vi har”, tucstnyi hasonló van, csak éppen annyi köze van a két nyelvnek jelentésében egymáshoz, mint Jézusnak a jászokhoz.

De gondolom pont jól jön egy ilyen mánia hosszú téli estéken.

Khonsu 2018.05.30. 00:52:12

@GyMasa:

"Es, vajon lehetne olyan, hogy ez a "program" egyszeruen csak abbol all, hogy egy olyan orszagot csinalunk, amelyik onallo, gazdag, es az allampolgarai magukrol gondoskodnak?"

Természetesen ez kéne legyen az egész alapja. Az ilyen bevándorlási programok (vannak ilyenek ma is, például Kanadának) ugyanis nem arról szólnak, hogy támogatásokkal csalogassák a bevándorlókat, hanem arról, hogy aki az ország vonzereje miatt szeretne bevándorolni és szükség van a munkájára, illetve megfelel bizonyos feltételeknek, azoknak megkönnyítsék a bejutását és letelepedését. Ezt a lehetőséget pedig értelemszerűen reklámozzák is, hogy elérjen az érintettekhez. Ezzel a módszerrel már egy előre szűrt népesség érkezik az országba.

2018.05.30. 01:01:40

@neoteny:
nem azt mondom, hogy ne legyen szociológia. hanem azt, hogy legyen mellette etnográfia. ezeket összekapcsolja a szociográfia. ez az, ami egyébként tetszik a köznépnek. a vidékies magyaroknak. ami kicsit róla szól. népszerű. érted ugye nép-szerű. az lesz a piacon sikeres, ami népszerű, ami népies. lehet városias is persze. a város népe városi népmeséket keresi. ami rólunk szól. magyarok vannak benne megénekelve. népnemzeti romantikus mesevilág.

jelzem az angolok is ezt szeretik. vagy az amerikaiak. csak ha valaki magyarokról ír magyarul, akkor az már nem feltétlen lesz sikeres amerikában. erre lehet mondani, hogy nem éri meg 10 milliós népnek írni. angolul közel 1 milliárdan tudnak. ha valakinek ez a kis nép nem tetszik, akkor költözzön bosztonba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.30. 01:12:47

@444:

"magyarok vannak benne megénekelve. népnemzeti romantikus mesevilág."

Fizessék meg a saját romantikájukat.

"ha valakinek ez a kis nép nem tetszik, akkor költözzön bosztonba."

Ha valakinek nem tetszik az, hogy valakinek nem tetszik a népnemzeti romantika, az költözzön Minszkbe.

2018.05.30. 01:47:37

@morph on deer:
a kid jelentése kölyök. és annak eredete az ónorvég kið. aminek jelentése kis kecske. magyarul gida. a magyar gyerek ebben az értelemben a jerke szóval rokon. ami a kis bárány. az unoka az ünőke. ami a kis tehén. a kis gida a kid. ilyenoformán rokonítható a magyar és az ónorvég? igen.

a child jelentheti azt, hogy család? ez ugye megint varga csaba féle szófejtés. lehet ez belemagyarázás. igen, lehet. de ez esetben tessenek már a többi hasonlót is belemagyarázásnak tekinteni. ebben az esetben az indoeurópai és a szláv nyelvek sem rokonok. de semmi nem indokolja azt, hogy ebből a kultúrkörből kimaradjon a magyar. mert ahol az angolszász etimológia véget ér. azt kérdik, hogy és ez honnan ered. ennek mi lehetett az őse. na ott lép be esetenként a magyar.

a képtelennnél képtelenebb angolszász és szláv szómagyarázatorka is tessenek azt mondani, hogy baromság. a finnugorról nem beszélve. mert az néhány jégkori szótól eltekintve. finnül a gyermek lapsi. ez az ószlávban még čedo. később lesz d'ete, d'ijete. ez úgy hangzik, mint a magyar gyere te gyere, amiből lesz a gyermek. a čedo a cserj, sarj szóval rokonítható. lehet ez belemagyarázás? persze, hogy lehet. de ez esetben tessék a többit is annak tekinteni. ez esetben szócsaládok, szóbokrok között van kapcsolat.

az, hogy a magyarok és a finnekkel rokon népek az ókorban legalább 2,500 évig együtt éltek. ugyanígy lehet, hogy az angolok nyelv eredetében eszkimó. csak a nyelvük elnémtesedett, elfranciásodott. de úgy egyébként eszkimók.

2018.05.30. 02:09:51

@neoteny:
ne de alföldi igen is miniszter úr darabját le lehet adni akármelyik vendéglőben, magánintézményben. akármelyik közintézményben nem lehet. mivel alföldi és társaik is betiltották az általuk náciknak bélyegzett színészeket, rendezőket. emlékezzünk már, hogy beregszászi, debrecenből érkező vidnyánszky mit kapott. nem akarom művészileg egyiket se megítélni. de ez egy politikai adok kapok. van két tábor, és amikor az egyik kormányzati hatalommal van felruházva, akkor próbálja kiszorítani a másikat. mert "náci", vagy mert "hazaáruló". magyarországon a köznép hazafiasabb, nemesi színjátszásra szavaz. az a népszerűbb. piaci értelemben az a mainstream. a hazafiatlan, nemtelen az underground. de olyan nagyon a fidesz se akar népszínházat, mert akkor az esetleg a jobbik malmára hajtaná a vizet. előbb szét kell verniük a jobbikot és majd utána lehet. erre lehet mondani, hogy ez egypárti népi "bolsevik" világkép. na de ha ez a választék, akkor a fideszre szavaznak többen. de értem, hogy csak vidéken. a fővárosban ez döntetlen körüli, vagy az ellenzék áll nyerésre. kérdés, hogy egy összefogásban a jobbik szavazói hová állnak. és mennyire működik az összefogás. maga az jobbik is szétesőben, az lmp is szétesőben, az mszp is, szanyi kapitány hazajönne a szocialista pártban rendet vágni. az ellenzéki parlamenti pártok közül dk egységes gyurcsány ferenccel. álljanak össze valahogy. és szavazzunk. de felőlem szervezze a parlamenten kívül fekete győr andrás a momentum mozgalmat, vagy márky zay péter az "új" ellenzéket. de jelenleg a fideszre szavaznak messze a legtöbben. és ezt követi a jobbik. és ezt követi az mszp. alföldi rajongótábora csináljon színházat a lebujokban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.30. 02:29:43

@444:

"akármelyik közintézményben nem lehet."

Olyan, hogy közintézmény nincs: az csak parasztvakítás -- mindig egyének gyakorolják a tulajdonosi jogokat.

"ez egy politikai adok kapok"

Így van; _ezért_ akarja mindenki megragadni a politikai hatalmat:

Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt.

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

"magyarországon a köznép hazafiasabb, nemesi színjátszásra szavaz."

Helyesen: Mo-n a választásra elmentek valamivel kevesebb, mint a fele a Fidesz-KDNP-re szavazott.

"de jelenleg a fideszre szavaznak messze a legtöbben."

Vagy három évtizeden át meg az MSzMP-re szavaztak messze a legtöbben.

"alföldi rajongótábora csináljon színházat a lebujokban."

Akinek nem tetszik Alföldi színházcsinálása az költözzön el Minszkbe.

FrVili 2018.05.30. 08:10:21

@444: megint a szegény elnyomott szerep, Vidnyanszky azt kapta hogy az Operaban rendezett es ünnepelt tehetségesnek tartott színházi rendező volt

Trackers 2018.05.30. 08:38:00

@morph on deer:

Nincs finnugor nyelvrokonság.
Ez egy ránk erőszakolt marhaság, amit a komcsik segítettek terjeszteni.
Semmilyen tudományos alapja és bizonyítéka nincs a finnugor nyelvrokonságnak.
Más szavakkal semmivel nincs több bizonyíték rá, mint bármely más nyelvvel.

Európai téridő 2018.05.30. 08:48:03

@Online Távmunkás: No ez azért megint felületes, sommás megítélés. 1848-ban a prágai első pánszláv kongresszus idején dobta be a közvélekedésbe a bécsi udvar a "nemzetiségi kérdést" és a cseh udvaroncok sugallatára lettek az oroszok is behívva, a magyar szabadságharc leverésére. V. Ferdinánd gyagya volt, Ferenc Jóska kezdő, és ezek intézkedtek helyette, mondhatni "kollektív régensség" volt. És csak a katasztrofális 1866-as königgrätzi (Hradec Králové) vereség utáni 1867-es kiegyezéssel kapott a Birodalom helyében lépő Monarchia 51 év haladékot, de a végén az ortodox és szláv udvaroncok és politikusok csak benyomták a franciáknak, hogy szét kell zúzni Ausztria-Magyarországot. Ezzel érett be igazán a Habsburg Birodalom népeit, nemzeteit megosztó politika, a Monarchia idején a szlávok és ortodoxok csak fokozták ezt a megosztottságot, különösen 1908, Bosznia-Hercegovina annektálása után. Ferenc Jóskáék elkéstek a Monarchia népeinek összebékítését célzó törevéssel, az azt megelőző 350 évet nem lehetett ennyi idő alatt békévé oldó emlékezéssé absztrahálni.

Trackers 2018.05.30. 08:54:25

@Trackers:

www.grandpierre.hu/site/2011/11/a-finnugor-dogma-cafolata-a-magyarsag-es-az-ugorok-kapcsolata-arany-tarsoly-2011-november-20-23/
Tudjuk, hogy a magyar nép azonosság-tudata alapján a szkítáktól származik. A magyarság és a Nyugat az 1700-1800-as évekig világszerte a magyarokat a hunokkal, szkítákkal azonosította (l. magyar krónikák, Bonfini). Nyelv-átvétel esetén a nyelvi rokonság magas foka sem jelenti a rokon nyelveket beszélő népek rokonságát. Ha ellenőrizni akarjuk népünk eredetéről történelmi hagyományaink által alkotott képet, akkor a szkíta eredetet az embertan és a genetika tényeivel kell elelnőriznünk. Lássuk először is az embertan tényeit. A legújabb eredmények, Dr. Henkey Gyula munkái alapján a magyarság legfőbb embertani típusai az alföldi eredetű, Közép-Ázsiában gyakori, turáninak nevezett típus (31,4%), a szkítákra jellemző, pamíri-nak nevezett típus (12%), a balkáni-kaukázusi népeket jellemző dínári típus (5,8%), az elő-ázsiai (5,3%), a kelet-balti (5,3%), a kaszpi-pontusi (4,1%), és a mongoloid (0,9%). Ha nem számítjuk az erősen kevert, meghatározatlan típusokat, amelyek aránya 30%, akkor a fentebbi embertani típusok 92,6%-a az alföldi-erdélyi kiáramlásból eredt. S ha az eurázsiai síkság, a Turáni Alföld, Pamír, a Kaszpi tenger, Elő-Ázsia, a Kaukázus fő embertani típusai a magyarság legfőbb embertani típusait adják, akkor ebből kikerülhetetlenül következik, hogy az eurázsiai síkságra Erdélyből és a Felső-Tisza vidékéről kitelepült embermilliók magyarok kellett legyenek. Mindezek fényében kell megítélni azt a tényt, hogy az obi-ugorok embertani típusa, az „uráli”, a mai magyar népességben mindössze 0,1%-ot képvisel, és a Kárpát-medencébe visszaköltöző Árpád magyarjainál is 12%-nál kisebb volt. A finnugor típusok aránya pedig mindössze 3%. Az embertan tényei tehát kizárják a magyarok „ugor” és finnugor eredetét egyaránt.

Trackers 2018.05.30. 08:56:38

@Trackers:

Terjesszük ki a tudományos ellenőrzést egy, az eddigi eredményeinktől teljesen független területre, a genetikára! Guglielmino, De Silvestri és Béres Judit 2000-ben közzétett eredményei szerint a székely nép úgynevezett „iráni” (mellékesen megemlítik: ezalatt ’aláni’-t értenek. Hozzá kell tennem: az alánok pedig az ókori források szerint szkíták – GA) genetikai alkotóeleme 73%-os, ezzel szemben a finn és a magyar nép genetikai rokonsága 8%-os. Ez tehát következtetésem szerint azt jelenti, hogy a székelyek és a szkíták genetikailag lényegében ugyanaz a nép! Gáspár Sándor és Mészáros Anita 2008-ban napvilágot látott eredménye szerint a magyar és a többi uráli nép között nem sikerült jelentős kapcsolatot kimutatni. Viszont az R1a génjelzőről kiderült, hogy az az eurázsiai síkságon élő népben keletkezett a Kaszpi- és a Fekete-tengertől északra. Ez a genetikai vonal a halomsírokat építő ’kurgán kultúra’ népe, amely a Kárpát-medencétől az eurázsiai síkságon át Észak-Indiáig megtalálható. Azt hiszik róluk, ők beszéltek először indo-európai nyelvet. Bebizonyosodott, hogy az R1a1 általában a szkítákkal, szarmatákkal kapcsolatos. Az R1a1 előfordulási gyakorisága a csehek és szlovákok között 26,7%, a németek között 6,2%, és a hollandoknál mindössze 3,7%. Ez az érték a magyarok esetében 60%, míg a lengyelek esetében 56% – írták a Science folyóiratban Semino és munkatársai 2000-ben.

Trackers 2018.05.30. 09:06:52

Vérszerződés eskü:

hu.wikipedia.org/wiki/Kir%C3%A1lyi_szk%C3%ADt%C3%A1k
Harmatta János, neves iranistánk, a iürkai nevet egy feltételezett obi-ugor „erős”, „hős”, „úr” jelentésű szóból (*iorkanɜ) vezette le – az ɜ tetszőleges, de el nem hagyható magánhangzó –, a nevet viselő népet pedig az ősmagyarokkal azonosította.[12] A magyarok ez időben, vagyis az i. e. 5. században – Harmatta állításából ez következnék – a Déli-Urál vidékén laktak, s ekkor őket az obi-ugorok – talán kiválóságuk okán – erőseknek, hősöknek, uraknak címezték.

Bizonyos értelemben igaza lehet nagy hírű tudósunknak. A „iorkanɜ” betűhalmaz bajosan, a magyar „urak” szó ellenben – ha lenyessük az említett nevek végéről a görögben kötelező toldalékot, a névszó, illetve a többes jelölését – meglehetősen jól illeszkedik a ιυρκαι (iürk, iurk), ουργοι (urg), υρογι (urog) kifejezéshez. Ráadásul az „urak” és a „királyok” elnevezés nagyjából ugyanazt jelenti. Mi több, a toldalékától megfosztott görög „paralat”, illetve latin „paraloc” – figyelembe véve a szerzők és másolók rendszeresnek mondható félrehallásait és ferdítéseit, valamint a mássalhangzókat érintő hangmegfeleléseket[5] –, értelmezhető *karalok stb. alakban is

Trackers 2018.05.30. 09:10:33

magyarnemzetikartya.hu/a-magyarok-szkita-megnevezesei-forrasokkal/
Az orosz történészek azonban – már a múlt században is – azt állítják, hogy: „A Magyarok a Szkíták” (Zhitie propodobkago Athanasiia Athonskago. [Zapiski istoricheskago fililogicheskago fakulteta. S. Petersburgskago Universiteta 25, 1895, 2330.])

Trackers 2018.05.30. 09:17:25

A szkíták magukat a „szarvasok népének” nevezték.

Ezek után nem meglepő, ha azt közöljük, hogy a szkíták ismerték a csodaszarvasról szóló mondát.

A szkíták fő totemállata a turul volt, ami mitikus madár, tehát fizikailag feltehetően a kerecsensólymot feleltették meg neki.

DrGehaeuse 2018.05.30. 10:13:21

@Trackers: A Semino féle vizsgálat kis mintaszám miatt nem releváns. Azóta voltak nagyobb mintaszámú vizsgálatok is. Az R1a Haplocsoport részaránya 30% alatt van. Viszont kiderült: A G2a és E1b1b ősibb tipusok aránya magasabb mint az Semino-ék mérték a dunai szerb és bulgár populációkhoz hasonlóan:

brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1a_Y-DNA.shtml

2018.05.30. 10:22:41

@neoteny:
rendben. de ilyen alapon társaság is fikció és általában véve a jogi személyek. mert végső soron mindig egyének gyakorolják a hatalmat, élnek vagy visszaélnek a társasági/táradalmi szerződés biztosította jogokkal. valójában egyének szerződnek.

na most te erre azt mondod, hogy egy társasággal önkéntesen vállalsz kockázatközösséget. rendben. szabad költözködés általánossá válásával a társadalom tagjának lenni is önkéntes választás. eldöntheted, hogy melyik törvényhatóságot választod. valakinek nem tetszik a magyar többség, akkor költözhet bostonba vagy akárhová. és egyébként a vendéglátóhelyeken a népszórakoztatás nincs betiltva. a hírközlés nincs betiltva. volt ilyen 1919-ban a román megszállás idején. dumitrescu tábornokot április végén megszállta a várost. kifosztották az osztrák-magyar bankházat. moison tábornok maga alá rendelte a rendőrséget. betiltották a hírterjesztés minden formáját. elrendelték a revirálást. amit mardarescu táboronok felügyelt. michaescu táborok kinevezte magát a tiszántúl főkormányzójává. a monarchia ekkor fegyverszünetet kötött. de a románok azt megszegték. és nem volt magyar hadsereg. a románok győrig vonultak. a rába gyár egy részét elvitték. amit csak tudtak. kik követték el a hazaárulást? ugyanazok a családok, akik ennek a mai napig tapsolnak. ezek után jött horthy.

meronem 2018.05.30. 10:25:59

A cikkíró tanul-e már arabul?

2018.05.30. 10:59:46

@FrVili:
hja, orbán politikai ellenfelei nem ugyanezt játsszák. szegény kis soros györgyöt támadják. szegény kis alföldi róbertet. persze, hogy támadják. mivel ez egy kultúrkampf. micsoda balhék mentek azon, hogy esetleg egy színház úgymond nem "liberális" vezetésűvé válik. a ngo-k a mai napig azt mondják, hogy az a "szabad" sajtó ahol az ő embereik ülnek. mert az a "liberális". és ők "a" "civilek". mert ők a demokraták. az egyetlen "civilizált" csoportosulás. ez aztán nem kirekesztő. dehogynem. erre orbánék azt mondják, hogy ők a "nemzet". a haza nem lehet ellenzékben. a "demokraták" is ugyanezt mondják. ha ők ellenzékben vannak, akkor az csak diktatúra lehet. mert ők a "demokraták". ez egy kultúrharc. ha nincs mód kiegyezésre (és jelen állás szerint nagyon úgy tűnik), akkor el kellene dönteni, hogy melyik társaság maradjon mainstream. és a másiknak marad az underground. alföldi róbert szabadon játszhat lebujokban. de közintézményekben nem. alföldiék nem azt mondják, hogy na jó zalaegerszegen legyen miénk csak a kisszínpad. mert mi vagyunk kisebbségben. a nagyszínpad a népszínházé, mert ők vannak többségben. hanem azt, hogy nekik járna a kis és a nagyszínpad is. mert ők "világhírűek". nem léphet fel pécsett, csak szigetváron. mert kisebbségben vannak. és az ellenzéknek csak kisebb városok jutnak. de az ellenzék megnyerheti a fővárost. nyerje meg. lehet, hogy budapest szavazna a "szivárvány" koalícióra? gyurcsánytól karácsonyon át sneiderig. vagy ungár péter összeszervezi az új lmp-t, márky zay péter az új ellenzéket. vagy gulyás balázs szervezi újra az mszp-t, vagy szanyi tibor. döntsék el.

na most lehet azt is mondani, hogy a magas kultúra legyen a pártpolitikától független. na de az igen is miniszterelnök úr ilyen. nem. ez a kultúrkampf része. az egy politikai adok-kapok, amiben a kérdés, hogy melyik üti ki a másikat. de ez nem 2010 óta van így, hanem 1990 óta. de száz éve is ugyanez ment. de kétszáz éve nem. a reformkor nem ilyen volt. voltak viták, de az nem volt kérdés, hogy nemzeti keresztény magyarországot építünk. ez egy vallásvita valójában. van egy nem-nemzeti "liberális" és nem-keresztény "szocialista" koalíció. amire azt mondják, hogy a "baloldal". ki az aki ellenzékben tényleg baloldali, munkás-paraszti. néhány kommunistát leszámítva nincs ilyen, hacsak nem soros györgy. ő a "baloldali".

FrVili 2018.05.30. 11:19:23

@444: a "kulturkampf" valóban létezik a századforduló óta, de a valódi ellentétek és a pártpreferenciák nem esnek egybe, a politkai tér csak egy gyenge nepszínmű. Ki kéne egyezni,de ehhez mindenkinek engedni és változni kell.

morph on deer 2018.05.30. 12:08:47

@Trackers:
”Nincs finnugor nyelvrokonság.
Ez egy ránk erőszakolt marhaság, amit a komcsik segítettek terjeszteni.”

Mit nem mondasz!
Ezek szerint Trefort Ágoston komcsi ügynök már 1877-ben – mint vallásügyi és oktatási miniszter, sőt 1874-től az MTA igazgatója – állítólag a következőket nyilatkozta:

„Én az ország érdekeit kell nézzem és ezért a külső tekintély szempontjából az előnyösebb, a finnugor származás principiumát fogadom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonságra van szükségünk. A kormány a jövőben csakis a tudomány ama képviselőit fogja támogatni, akik a finn-ugor eredet mellett törnek lándzsát.”

Szóval ennyit a gonosz komcsikról, akik páros lábbal taposták a nemzettudatot.
Vagy csak arról van szó, hogy teljes gőzzel zajlik a történelem átírása, és a fideszes elvtársak nem találtak elég terhelő ‘nemzetellenes’ megnyilvánulást, hát itt van egy kis finn-ugor nyelvészet, mint kommunista ármány.

Szóval ezen még kell melózni kicsit, ez nem jött be.

Trackers 2018.05.30. 12:24:33

@morph on deer:
A szkíta rokonság és kapcsolat jóval régebbi és sokkal hitelesebb elmélet, mind a nyelv, mind a genomok vizsgálata szintjén.
A finnugor rokonság elmélete abban igazad van, hogy onnan datálódik, de a kommunista diktatúra eljöveteléig párhuzamos elméletekként futottak egymás mellett.

Trackers 2018.05.30. 12:26:52

@morph on deer:

Megjegyzem éppen ez az az idézet, ami bizonyítja, hogy a finnugor rokonságnak pusztán politikai támogatottság okán lett relevanciája:

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.30. 12:28:34

@444:

"eldöntheted, hogy melyik törvényhatóságot választod. valakinek nem tetszik a magyar többség, akkor költözhet bostonba vagy akárhová."

A kocsma borgőzös népfőiskolás népe nem a magyar többség; Toroczkai (leánykori nevén: Tóth) parancsnok nem a magyar többség; a még nevében is Orosz -- akiből a rendetlenkedései miatt még a helyi nép sem kért többet -- nem a magyar többség.

Akinek ez nem tetszik az elköltözhet Minszkbe, a vegyes gazdaság honának fővárosába.

morph on deer 2018.05.30. 12:38:19

@Trackers:
“de a kommunista diktatúra eljöveteléig párhuzamos elméletekként futottak egymás mellett.”

Csak éppen nem egyenlő hivatalos, vagyis állami támogatottsággal, mint láttuk.

Szerintem egyszerűen csak arról van szó, hogy a kommunista diktatúra eljövetelekor is a finnugor változat volt a ‘mainstream’, aztán úgy maradt.

morph on deer 2018.05.30. 12:43:14

@FrVili:
Kulturkampf?

Nem kéne ahhoz esetleg kultura is, vagy elég, ha a tapló felcsúti szotyolaköpködő jelképezi az egyik oldalt, Alföldi meg a másikat?

Bár így dönteni sem nehéz...

2018.05.30. 13:09:06

@FrVili:
be kellene látni, hogy amire a kultúrában azt mondják, hogy "liberális" az valójában az underground. ez ilyen egyszerű. és ezek után a népnemzeti romanikázós mesevilágból amire a magyarok (is) vágynak (jelzem az atlantista, transzatlanti világban a britek és amerikaiak is, a nyugat is, és a kelet is) ki kellene választani azt, amiről azt gondoljuk, hogy az népszerűsége mellett értékes abban az értelemben, hogy az kerüljön be a nemzeti (keresztény, libertárius) kánonba. ami nem zárja ki, hogy valaki ettől függetlenül is nemzetközileg sikeres lesz. valami táncos csoport magyarországon nem nagyon kellett, a kereskedelmi médiának se, aztán németországban sem, aztán kicsit jobban összerakták a produkciójukat, elmentek a britain's got talent című tévé műsorba és megnyerték a nézőket őket azzal, hogy előadtak egy népmesét arról, hogy a gyarmatosítók valójában jót akarnak. csak ugye az úgy megy, hogy jöttünk gyarmatosítani. aztán ha valakinek nem tetszik, akkor azt félre lökik. aztán ha az se tetszik, akkor fejbe lövik. és ezek után a gyarmatosítottak visszalőnek. de arra nem gondolnak, hogy egy családapát ölnek meg, egy hazafit a megözvegyült feleséggel és az árván maradó szegény kis angollal. de ezen még a fekete lány is elsírta magát, hogy ez olyan romantikus. és a royal variety is azt mondta, hogy ők ezt akarják. ma most nem bántani akarom őket, hogy ők nem a magyar nemzeti karakterrel lettek sikeresek. és a magyar népnemzeti világkép túlságosan nem népszerű angliában, mert az nem az ő világuk.

itt meg london utcáit úgy adják elő, mintha albion is magyarhon lenne. egy kislány.
www.youtube.com/watch?v=HKKvqjFDxxg
dupla kávé. a hattérben bunyós pityuval.
www.youtube.com/watch?v=cB9X9-UGRnY
na most erre lehet mondani, hogy nehogy már ez legyen a közízlés. ezt nem lehet jól csinálni. dehogy nem lehet. csak ezt régebben elfogadták a zsidók. és lehet, hogy most már nem fogadják el, mert trianon után volt egy próbálkozás ugyan, de jött holokauszt, a gulág után volt egy próbálkozás ugyan, de jött a rendszerváltás. és most már lássuk be, hogy ez így nem megy. budapest is szolgálja a magyarokat. népies, mulatós pop, nemzeti rock. 1552 arról híres, hogy egerben dobó kapitány megvédte eger várát. bornemissza gergely és jancsi. de ez jancsi debrecen (utolsó) földesura volt. és 1552-ben alárírta a város önkormányzati szabályrendeletét. amivel állandó létszámú lett a szenátus és a jurátus például beindultak a nagyobb összegű jelzálog alapú kölcsönügyletek. a polgári fejlődés szempontjából elvben ez lenne érdekes. több ilyen 40 forintos házügyletet kötöttek.

1553. aug. 20. szombat
Die Stephani regis
422/3. Vállas (Wallas) Balázs házát megbecsülte és lekötötte Nagy (Nagh) Ferenc részére 40 forintért egy évre és három napra, ha megtagadná a visszaváltását, a ház Nagy Ferencé legyen, de ha az a ház valami hatalmasok révén addig a napig elpusztulna, a kárvallást Vállas Balázs köteles viselni és Nagy Ferenc a pénzét készpénzben tartozik letenni.

ezek után bejegyezték, hogy szent istván napját követően nincs tanácsülés. egyesek mennek egerbe. szent andrás nap előestéjén térnek haza.

na most ebből magyarországon melyik az érdekes. a polgári hitelügylet? a francokat. de polgári bíráskodás folyt.

1552. dec. 11. vasárnap
(Die dominico proximo ante Lucie virginis )
Csorba (de Chorba) Rózsa (Rosa) Bertalan előttünk esküt vett Cepe Imrétől ezen 1552. évi menekülés idején az útban elvesztett javai miatt, amely javakból az esküt tevő Imre ezeket az általa véletlenül megtaláltakat visszaadta. Két női kabátot (tenuta), egy női inget (camisea) és az említett Füle (Fwle) Bertalan kötelezte magát, hogy az említett Imrét a többi elveszett javakért semmiféle törvévényes úton nem akarja perelni.

a menekülés közben elveszett és megtalált inget és a kabátot már nem az úriszék, hanem a választott esküdtek és választott bíró ítélte oda legalábbis debrecenben. a polgári fejlődés szempontjából ez az érdekes. de miért is menekültek. mert védték a nemzeti keresztény magyar királyságot.

aztán ezt filoszemiták úgy fejtik meg, hogy ilyen nemzeti keresztény liberális hazafiság nem is volt. csak balliberális. polgári fejlődés se. pláne a parasztoknál. dehogy nem.

FrVili 2018.05.30. 14:03:36

@morph on deer: Reviczky – Arany;Ignotus – Németh;Ady - Tisza ;Máray –Wass;Ascher-Vidnyánszky; Fischer-Kocsis
E. /N. Péterek- itt egyedül maradtak, nem ment utánuk senki

Nem kell ahhoz konzervatívnak lenni, hogy Alfödi Shopping and fuckingja visszatetszést keltsen a repedésen innen vagy túl, de Pintér Béla Parasztoperájának tragikus népszínmű karikatúrája is kiválthatna valami önreflexiót a másik táborában.
A szotyis ezeket az ellentéteket csak továbbmélyíti, mert ebből neki sok haszna van, mert ő gólra játszik, azt élvezi.

2018.05.30. 16:12:31

@FrVili:
ebből aligha lesz kiegyezés. bunyós pityu lenyomja ebből azt, amire most azt mondják: "liberális". hiába teszed oda pintér béla parasztoperáját. amit az egyik oldalon viccnek szánnak, azt a másikon komolyan gondolják. melyik a kultúra és az ellenkultúra. melyik a mainstream és melyik az underground.

DrGehaeuse 2018.05.30. 16:16:53

@morph on deer: A Trefort Ágostonnak tulajdonított mondás egy Hoax - nézz utána egy kicsit.
toriblog.blog.hu/2010/12/07/hamis_e_a_nemzetveszto_trefort_idezet

Más kérdés, hogy az "akadémista" álláspont egy ma már tarthatatlan elmélet és rengeteg adat félremagyarázása alapján alakult ki a Sjnovics féle dilettáns nyelvészkedés nyomdokain. A finnugristák olyan messzire mentek egy szűk sikátorszerű zsákutcába (finnugor alapnyelv feltételezése) egy akkora batyuval (rengeteg belé-fektetett "kutató" munka) hogy képtelenek megfordulni. El fognak menni a falig, majd teljesen felszámolják magukat amikor rájönnek hogy nincs belőle kiút.

2018.05.30. 17:31:08

@neoteny:
hogy is mondták az óangolok az, hogy main? mægen. PIE root *magh: to be able, have power. de ez mivel van még kapcsolatban? a mag népével, a mágusok nyelvével. na ugye.

lehet mondani, hogy előfeltételezed, hogy a magyar és az óangol között van valami összefüggés. és ezeket rendre megtalálod. ezzel csak azt bizonyítod, amit előzetesen igaznak tartasz. ez nem a tudományos módszer. persze, hogy nem. de a finnegán elmélet pontosan így jár el. csak ők nem találnak ilyeneket. hanem azt mondják:

sanke = ég
hanke = ág
ezzel egy probléma van. a finnben olyan szó nincsen, hogy sanke. csak saa. annak jelentése időjárás. a hanke pedig evezőlapátot jelent.

saa = időjárás ~ ég
hanke = evezőlapát ~ ág

ehhez képest a magyar mag, magvas, magos/magas, magus/mágus gyökében azonos a feltételezett ősindourópai jelöléssel és ugye van egy szócsalád hasonló jelentéssel. persze, hogy ennek van óperzsa, ógörög vagy latin kapcsolata. magnus. de a magyart is ide lehet sorolni. hettita nyelven a nagy mekkish. magyarul magas.

be lehet sorolni a a magyar nyelvet egy ősindoeurópai/őseurázsiai nyelvcsaládba? nincs mérce ami alapján ezt ide, vagy oda sorolják. innentől kezdve politikai kérdés. és ezt az állapotot időlegesen mindkét tábor fent kivánja tartani. mindkettő úgy hiszi, hogy neki van igaza. összecsapnak az érzelmek. csapjanak. clap. csap. az l egy vendéghang. mint csónak-csolnak. vagy az old és ódon. van ennyi véletlen. mennyi? nem számít. ennyi. some. számos. any. annyi.

2018.05.30. 17:36:11

@FrVili:
szóval ez bekerül a parlamentbe.
www.youtube.com/watch?v=YjowZ0zHNlk
ráadásul bach jános sebestyén. így mondom. magyarosan. mert ez a korszellem. tartok tőle, hogy pintér béla is a korszellem. az a lebujokban marad.

2018.05.30. 18:37:26

@neoteny:
a hvg megtudta, hogy ráchel barátnője zsófi beszállna a divatiparba.
index.hu/gazdasag/2018/05/30/divatipar_allam_orban_rahel/
rogán antal csapata már kidolgozta a jogszabályokat.
index.hu/gazdasag/2018/02/07/a_magyar_allam_lesz_a_legnagyobb_divatdiktator/
és az állami divatipari marketing igazgatóság készít egy ötéves divatipari tervet, bocsánat stratégiát.

na most egy ebben az ágazatban érdekelt cég három dolgot tehet. az egyik, hogy ír egy levelet a miniszterelnök úr lányának: récsi, récsi, lécci, lécci, én is, én is. és erre barátnője zsófi azt mondja, hogy na jó, ti még befértek a másod, vagy harmadvonalba. és ennek lehet örülni, mert azért nyilván valami piacszerűség, csak nem egyenlő feltételekkel. mert az államosított tőkepiac majd azt mondja, hogy te veheted meg az ipari varrógépet, vagy te kapsz állami megrendelést, hogy végre a nővérek és a rendőrök is divatosak legyenek, te kapsz munkahelyteremtő állami támogatást, de ugye mindenki nem kaphat. ezért majd lesznek, akik tiltakoznak. na ők nyilván soros györgy bérencei, akik betelepítenék a migránsokat. és harmadik lehetőség, hogy valaki kussol. azt mondja, hogy ez egy átmeneti időszak, de aztán visszaáll a régi, jól bevált "szabad" "piac". mert ugye régebben "szabad" "piac" volt. a francokat volt. ez ugyanaz az államkapitalista rendszer, csak errefelé direkt politikai marketing igazgatóság van a ruhaiparban, a nyugaton indirekt.

FrVili 2018.05.30. 18:47:51

@444: szerintem mindkettő a helyén van, a többit meg eldönti majd egy későbbi korszellem.

FrVili 2018.05.30. 19:08:37

@444: ha a direkt és az indirekt ugyanaz, akkor miért van rá két különböző szó? A génekben az 1E-4% különbség is milyen sokat számíthat- mint megtudtuk- amíg a gazdaságban legyünk nagyvonalúak 3-an vagy 20-an pályáznak; állami vagy szabadpiaci nem oszt, nem szoroz.

2018.05.30. 19:26:43

@FrVili:
ez ugyanaz az államkapitalista rendszer. a kormány azt mondja, hogy tessék már megmondani, hogy a jogszabályokban hol van lényegi eltérés a nyugattól. olyan szabályozás, ami egyetlen európai uniós országban sincs érvényeben, amerikában sincs hasonló. és általában nem nagyon találnak ilyesmit. vagy ha mégis, akkor azt korrigálják és kitalálnak valami mást. és erre mondják azt, hogy ez általában sérti az európai értékeket. annyi a különbség, hogy belepisilnek a medencébe, vagy a trambulinról belepisálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.30. 19:27:25

@444:

"ez nem a tudományos módszer. persze, hogy nem. de a finnegán elmélet pontosan így jár el."

Helyesen: ezt te mondod.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.30. 19:28:46

@444:

"ez ugyanaz az államkapitalista rendszer."

Helyesen: ezt te mondod.

2018.05.30. 21:06:03

@neoteny:
macron francia neve ugye onnan ered, hogy a makrós görögül: long, large. latinul macer: lean, thin. ónorvég magr. óangol mæger. az ősindoeurópai gyök: *mak-, vagy *mag-. valami, ami hosszú, vékony, nagyra növő. de ez miből eredhet. a magból, ami magos, vagy magas.

maiden jelentése lány, hajadon. németül Mädchen. de ezek a szavak honnan erednek. az óangolok a szűzre azt mondták: mægð, mægeð. az ószászok azt: magath. az ófelnémetek: magad. avesta nyelven: magava. magában álló. magános. így függ össze a maggal és nővel, a növekedéssel. azzal, hogy magról termesztett növény magos, magas. finnegán?

persze lehet mondani, hogy ez egy baromság. a magyar nyelv nem ősindeurópai/őseurázsiai, hanem finnegán. zürjén nyelven mig jelentése "ölrész, derékrész ruhán". ebből lett a magyar mag szó. az nem egy szógyök. amit a magyar toldalékol. amiből lesz a magas, magasztal, maga, magán, magános.

mta legújabb kiadású etimológiai szótára.
MAGAS. Bizonytalan eredetű, esetleg származékszó. Az alapszó a mag lehet.
tájnyelven magos. magból magasra kinövő. mert, hogy magról vetik. természtik. ugyan már. ez népi etimológia. nem találnak finnegán megfelelőt, ezért bizonytalan eredetű.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.30. 21:11:59

@444:

"persze lehet mondani, hogy ez egy baromság."

Helyesen: ezt Mo-n lehet mondani. De Minszkben nem lehet mondani: aki nem akarja azt, hogy baromságnak mondják a féktelen fantáziálgatásait az költözzön Minszkbe.

2018.05.30. 21:33:58

@neoteny:
ez egy kultúrharc. a vex az veszekszik? a harass az haragszik?

DrGehaeuse 2018.05.30. 22:16:23

@morph on deer:Jóóól vagytok ti összerakva?
Sámu egy rég kihalt faj (homo erectus) képviselője volt. A mai ember 35-40 ezer évvel ezelőtt vándorolt be európába a közel-keletről.

FrVili 2018.05.30. 22:31:52

@444: A lényegi eltérés ott van, hogy a kormány a jogszabályokat, a kinevezési gyakorlatot, a pályázati elbírálásokat a valódi politikai okokat (ami egy state capture esetén megegyezik a priváttal) elrejtve (átlátszó, szánalmas módon) minden esetben (nem esetlegesen olykor-olykor) más uniós országok részletszabályaira hivatkozva maszatol, kamuzik, hazudik és csúsztat kivétel nélkül. Nyolc éve vívja ilyen jogászkodással, kommunikációs trükkökkel nemzetközi politikai üzelmeit a Fidesz.
Ha a trambulinról pisilne, akkor mindezekre nem volna szükségük.
Ime két kutató (nyilván Soros pénzelte őket) elemzése a magyar kormány Libre-jelentésre adott válaszáról:
drive.google.com/file/d/1OcIlFUtg9s1-FLMRo_qF4MbywRxAAbt5/view

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.05.30. 22:44:58

@444: Tetszik a „nyelvészkedésed”! Van egy sokszor mesélt példám arra, hogy miért „egyszerű” kiforgatni a magyar nyelvet, mégpedig úgy, hogy igaznak tűnik az okfejtés, hiszen az egykori jelentés már elveszett.

Fokról-fokra. Ehhez nem kell magyarázat, érti mindenki miről van szó. De !

A - -fok- - folyóvíz melletti települések jellemzője volt. Az emberek magaslatokra építkeztek. A mélyebben fekvő részek - -fokok- - áradáskor szép lassan megteltek, majd miután megtelt egy fok, a legközelebbi az áradó folyóhoz, egy másik fokba folyt át egy természetes csatornán és így tovább, azaz fokról-fokra megteltek vízzel a mélyebben fekvő területek. Járulékos haszna volt, hogy könnyen lehetett a fokokban halászni. Miután az ár levonult a víz visszahúzódott, de a fokokban maradt valamennyi, meg elegendő hal, amitől a táplálkozás „színesedett”.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 00:32:08

@DrGehaeuse:

"A mai ember 35-40 ezer évvel ezelőtt vándorolt be európába a közel-keletről."

444/unionista más tézist fejtegetett itt @444:

"az őskorban nagyon sok népcsoport élt errefelé. és innen rajzottak szét. onnantól kezdődik a történelem. erre lehet mondani, hogy a magyar egy ősnép, a magyar egy ősnyelv."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 00:39:58

@digipenna:

"Az emberek magaslatokra építkeztek."

Mint pl ezek a városok, ahol a zárójelben lévő szám a tengerszint feletti magasságukat jelenti:

Szeged (75)
Győr (108)
Nyíregyháza (116)
Debrecen (121)
Kecskemét (122)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 00:53:11

@444:

"ez egy kultúrharc"

Mit lehet nyerni vele?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 04:57:58

@444:

"nem egyenlő feltételekkel. mert az államosított tőkepiac majd azt mondja, hogy te veheted meg az ipari varrógépet, vagy te kapsz állami megrendelést, hogy végre a nővérek és a rendőrök is divatosak legyenek, te kapsz munkahelyteremtő állami támogatást, de ugye mindenki nem kaphat."

Így van: mindenki nem kaphat. Az Orbán-kormány nem áll a többségi magyarok oldalára, hanem tőlük elvéve 2 milliárd forintot azt a csókosainak adja.

2018.05.31. 07:17:26

@FrVili:
ez a trambulinról való pisálás. a fidesz azt mondja: drága nyugatiak, ti is ugyanezt csináljátok a medencében. legfeljebb nem ilyen nyíltan.

a jegybank elnök úr unokatestvérének van egy borászata. miért ne a fiának egy sörgyára. miért ne lehetne a miniszterelnök úr lányának egy kis kastélya, a vejének egy kis lámpaboltja. a barátnőjének kis divatüzlete, a szomszédjának akármije. mert hogy ezek államosították a tőkepiacot és foglyul ejtették az államot. tényleg? és a heineken igazgatótanácsában a legjobb sörgyárosok ülnek? a bécsi bankárok kikkel vannak összefonódva? ennek is járjunk utána. a magyar állam a betelepülő német gyáriparosokat csak az elmúlt években mennyivel is támogatta? azt is szedjék vissza, vagy hogy legyen?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 07:30:26

@444:

"a barátnőjének kis divatüzlete"

Helyesen: az adófizetők 2 milliárdjával kistafírozott Divatipari Marketing Igazgatóság.

2018.05.31. 07:46:47

@FrVili:
egy mai hír a helyi hírlapból.

Kirgizisztánban oktathatott
Nádudvar. Pályafutásának legnagyobb elismerése érte Balogh Károly kosárfonó népi iparművészt nemrégiben. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének pályázati résztvevőjeként Kirgizisztánban oktathatta a fűzvesszőfonás alapjait a nádudvari kézműves mester, aki civilben a járási hivatal ügyintézője.

a fővárosból nézve ez egyperces abszurd. vidékről nézve az abszurd inkább az, hogy egyesek a kosárfonást filozofikusan (!) meghaladták. mert ha valaki azt mondja, hogy ő inkább műholdat építene és a másik hadd fonjon kosarat, akkor rendben van. de a filozofikusan (!) meghaladni a kosárfonást. ugyanis nincs isten. ezért mindenben nekünk van igazunk. ebben áll a meghaladás.

panyolán azt mondják, hogy ki kellene meszelni a templomot. szegény az eklésia. meszelje ki az állam. mennyit kérjünk? százezret. nem lesz egy kicsit sok? sok? szamoskéren egymilliót kértek. na, de öten vagyunk. kérjünk ötmilliót. megjön a "geci" orbán. na urak, tízmillió a keret. ezt kell beosztani. több nincs. érthető? igen is, miniszterelnök úr.

na de ez mégse ennyire egyszerű.
www.youtube.com/watch?v=zE01gq9is0k
csak el kellene dönteni, hogy ebből mi a vicc és mi a komoly.

2018.05.31. 07:58:08

@neoteny:
az egy kis divatüzlet. vajna timi megüzente az instán, hogy most rosszul mennek most a dolgok, mert kétszer ugyanazt a ruhát kellett felvennie. andy megnézte a könyveket. 7 milliárd a veszteség. timikém takarékoskodni kell. abból indítunk három új csatornát. konzultálunk a kormánymegbízottal. aki azt mondja, hogy ebből kettő legyen sport. jön a foci vébé. utána majd úgy is néznének több olasz, spanyol, angol focit. sampionz líg, jöhet? nézik. hadd jöjjön. kaszinó rendben van. az adókedvezményeket megkapja a sztyúdió. azért, hogy ide jöjjenek az amerikai sztárok. ilyenkor érdekes módon nem tiltakozik az amerikai követség, hogy foglyul ejtették az államot. timikém, vehetsz egy új ruhát. posztolom az instán.

értem, hogy ez a kiváltságosok számára valami ilyesmi keleten, de nyugaton hogy megy?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 07:59:56

@444:

"panyolán azt mondják, hogy ki kellene meszelni a templomot. szegény az eklésia. meszelje ki az állam."

Miért meszelje ki az állam? Szervezzenek fesztivált, aztán annak hasznából meszeltessenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 08:00:44

@444:

"az egy kis divatüzlet."

Helyesen: az adófizetők 2 milliárdjával kistafírozott Divatipari Marketing Igazgatóság.

2018.05.31. 08:23:35

@neoteny:
van egy ilyen elképzelés, vagy feltételezés. ezek után filozofikusan nehéz megfejteni, hogy igen, igen. a magyar "az" ősnép. de az könnyen lehet, hogy a kárpát-medence mivel az átlagnál valamivel vékonyabb a földkéreg ezért a jégkorban menedéket nyújthatott. akár északi népeknek, akár az eszes eszkimóknak vagy az észteknek. innen vándoroltak é(j)szakra. ezért van kövi, jegu, nyila. mondhatja a nyelvész. na de ez esetben ez nem ókori együttélés. nyelvészetileg sem lehet megfejteni. de még irodalmi, történeti forrásokból sem. de azért nem teljesen haszontalan a néprajz. a kollektív emlékezetben mi maradt. el kellene kezdeni mérni. vagy méricskélni, mert kezdetben általában nincs elég adat ahhoz, hogy bármit is biztosan állítani lehessen. újabb és újabb tények a bölcseletben adott esetben átrendezik az elméleteket.

csak ugye ez őskorról feltételezés, amaz pedig ókorról.

2018.05.31. 08:27:58

@neoteny:
na de ez egy kultúrharc. melyik brancsé legyen a pártszolgálat, a parti szerviz. régebben így hívták: országos rendező iroda.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 08:39:07

@444:

"na de ez egy kultúrharc."

Dehogy: ez a javakért folytatott harc.

2018.05.31. 08:39:09

@neoteny:
a fidesz pragmatikus párt.
mátészalkán született tony curtis papája.
www.youtube.com/watch?v=xq6bvuzJDlI
nem felejtem el, hogy tony curtis magyarországon járt. és ellátogatott mátészalkára. és a tévé kamerával az oldalán megkérdezték az utca emberét, hogy ki mire emlékszik abból, amikor még itt lakott a schwartz manó. ez nem hangzott túl jól. így inkább úgy kérdezték, hogy a tony curtis (kertész tóni) apja. egy cigányasszony azt mondta. ő emlékszik. adott nekik egy terítőt. nagyon szép terítő volt. megért úgy tízezer forintot. majd elgondolkodott és hozzátette. akkor! tony curtis sármosan mosolygott.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 08:40:59

@444:

"panyolán azt mondják, hogy ki kellene meszelni a templomot. szegény az eklésia. meszelje ki az állam."

Miért meszelje ki az állam? Szervezzenek fesztivált, aztán annak hasznából meszeltessenek.

2018.05.31. 08:50:55

@neoteny:
a javak újraosztásáért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 08:54:13

@444:

Valóban:

Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt.

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

2018.05.31. 09:43:33

@neoteny:
a tőkepiac is állami segédlettel osztja újra a javakat. csak közvetve teszi. szinte korlátlan versenyelőnyt generálhat az egyik vállalkozásnak, relativisztikusan a másik számára, és mindezt korlátozott felelősség vállalás mellett üzleti titkokra alapozva lehet igénybe venni. a kapitalizmus állam nélkül olyan, mint a dallas bobby nélkül.

2018.05.31. 10:01:10

@digipenna:
a fok l vendéghanggal: folk. az ókori folyó menti fokokra építkező nép.

2018.05.31. 10:22:15

@digipenna:
a latin populus jelentése nép és nyár(fa).
a szláv nép národ.
a szláv nyár(fa) topolya.
a török nyár(fa) terek.
a görög tér toposz.

2018.05.31. 10:26:32

@digipenna:
na jó, inkább türk az a török. mert a nyár(fa) törökül kavak. spanyolul álamo. ami latinul nyár(fa) és a nép az spanyulul álamo. a nyírség egy kis nyári álamó? lovas nomád vándornép. nyáron nyargalnak. jön a národ. vagy ez csak belemagyarázás.

DrGehaeuse 2018.05.31. 10:50:05

@neoteny: Paradox módon 444 jól téved amennyiben 15000 BP és a 7000 BP közötti időszakra vonatkozik az állítása.

DrGehaeuse 2018.05.31. 11:04:14

@neoteny: az 65 höz képest a 75 is "magaslat". Például Nyíregyházán van egy "magaslat" amit Sóstó-hegy-nek neveznek. Valójában csak 8 méterrel magasabb mint Nyíregyháza átlagos (segglapos) része.

A digipenna által fokgazdálkodás kapcsán említett "magaslat" alatt olyan helyet kell érteni amely áradás esetén is szárazon marad. Még a szegedi nagy árvízkor is volt olyan területe szegednek amit nem öntött el az ár.

2018.05.31. 11:18:07

@digipenna:
szóval vigyázni kell azért.

az angol food (étel) főnév őse az óangol foda, ónorvég föde. ez a feed (etet) főnévi igenévvel összefügg. óangol fedan. ónorvég föða.

a magyar föld ide tartozik? mi köze a magyarnak és az angolhoz? az eszik, étek angolul eat. óangolban és ószászban etan. németül essen.

ebből fel lehet építeni mesevilágot. mert a jött a jeti. ettin az óriás. aki megeszi az ételt? ónorvégben a jotunn. a jó tündér, aki hozza az ételt, vagy akik azt mondták: jöttünk. és megették az ételt. az óriások is magyarul beszéltek? görögül enni: edo. hettita nyelven: edmi. magyarul: enni. a magyar véletlen nem ide tartozik az őseurópai/őseurázsiai nyelvek közé egy ősi finn kapcsolattal? és úgy a kövi és a jegu, nyila is megáll. de nem, mint eredet. hanem erős vagy gyenge kapcsolat.

azt azért valószínűsíteni lehet, hogy ezek a népek hasonló nyelvet beszéltek. aztán ahogy kisebb, zártabb közösségekbe szerveződtek, városiasodtak félreértésekre adott alkalmat. hettita nyelven én eszek: adanna. ha talkozott egy magyarhoz hasonló nyelvet beszélő szittyával, akkor azt kérdezte: ez most megeszi előlünk, vagy adni akar. a gót azt mondta: itim. erre a kárpát-medencei földműves azt kérdezte: ez most eszik, vagy iszik.

2018.05.31. 11:27:07

@DrGehaeuse:
a kárpát-medencei földművesek fokról fokra építkeztek. folyton fontolgattak. és ha nem volt elég víz, akkor fonnyadt. vagy szándékosan szárítottak és fontak. fondorlatos terveket szőttek az alattomosak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 11:59:33

@DrGehaeuse:

"444 jól téved amennyiben 15000 BP és a 7000 BP közötti időszakra vonatkozik az állítása"

Több állítást is tett:

1) az őskorban nagyon sok népcsoport élt errefelé. (Ti. a Kárpát-medencében)

2) és innen rajzottak szét.

3) onnantól kezdődik a történelem.

4) erre lehet mondani, hogy a magyar egy ősnép,

5) (erre lehet mondani, hogy) a magyar egy ősnyelv.

Mindegyik ezen állítása igaz ha azok 15000 BP és a 7000 BP közötti időszakra vonatkoznak?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 12:01:48

@DrGehaeuse:

"Például Nyíregyházán van egy "magaslat" amit Sóstó-hegy-nek neveznek."

Nyíregyházán csak a Sóstó-hegyre építkeztek emberek?

""magaslat" alatt olyan helyet kell érteni amely áradás esetén is szárazon marad"

Csak ilyen helyekre építkeztek az emberek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 12:03:25

@444:

"a tőkepiac is állami segédlettel osztja újra a javakat."

Még nem mutattad meg azt, hogy a tőkepiac a javak bármilyen újraosztását végezné.

2018.05.31. 12:39:52

@neoteny:
ezek feltételezések. ásni kell. a genetikai nyomokból következtetni. háziállatok, de a haszon növények géncentrumát meghatározni. általában véve nem hiszek az egy központú elméletekben. az emberek szeretik elhinni, hogy a fejlődésének ők az alfája és ómegája. én ezzel szemben szeretem azt gondolni (és ez semmivel se jobb elképzelés), hogy a földkerekség elég nagy és gazdag ahhoz, hogy minden népcsoport megtalálja a központi helyét és szerepét. aztán ezeket időlegesen össze lehet egyeztetni valahogy. vagy nem lehet összeegyeztetni. abból lesz a békesség, vagy a háborúskodás.

DrGehaeuse 2018.05.31. 12:45:53

@neoteny:
1. Igen
2. Részben Igen
3. Nem
4. Igen
5. Igen de vannak ősibbek is.

Varga Csaba (R.I.P.) autodidakta írástörténet-kutató szerint a kárpát-medencei írás (ős-rovás) és a magyar nyelv együtt alakult ki a kárpát-medencében és a legtöbb ismert alfabetikus írás annak részben vagy egészében utóda. Jel-Jel-Jel (avagy a 35000 éves írás) címü könyvében szépen le van írva a logikus okfejtés. Senki se próbálta meg komolyan vitatni állításait.

Sőt Kanadai kutatók gyakorlatilag ugyanazt taglaják:

www.nyest.hu/hirek/szenzacios-irasemlek-35-ezer-evvel-ezelottrol

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 12:52:36

@444:

"ezek feltételezések."

Mit is írt DrGehaeuse? "444 jól téved amennyiben 15000 BP és a 7000 BP közötti időszakra vonatkozik az állítása": szerinte ezek a feltételezéseid megfelelnek a tényeknek amennyiben a kérdéses időszakra vonatkoznak.

"géncentrum"

Az mi?

A többi pedig a tőled már megszokott nihilista-posztmodernista semmitmondás.

2018.05.31. 13:05:36

@neoteny:
a fedezetlen pénz előállításával a bankok folyamatosan leértékelik a megtakarításokat. ezt ellensúlyozza az, hogy a befektetési alapok általában felértékelődnek. de amikor túlértékeltté válnak, akkor jön a válság. a pénz folyamatos relativisztikus újraosztása. azzal, hogy folyamatosan változik a dollár-forint keresztárfolyama pénzpiac folyamatosan újraosztja a pénzt. és inkább a globális devizakereskedők diktálnak és nem a lokális valutaváltók. pedig utóbbi talán közelebb áll a valós áruforgalomhoz és a szabad piaci működéshez. és utóbbi szabadsága nem teljes. korlátozza az állam, az egyház és maga a piac. a pénzpiac és a többi piaci szereplő pillanatnyi érdekei, a közvagyon feletti tartós tulajdonlás (ez az, amit te nem fogadsz el).

2018.05.31. 13:06:14

@neoteny:
ahonnan elterjednek a gének.

2018.05.31. 13:29:20

@neoteny:
feltehetően. ha ugyanabból az időszakból A és B pontban találnak 100-et és 1-at, akkor azt valószínűsítik, hogy az A pontból terjedt B felé. az a géncentrum. elvben lehet fordítva is. persze számít az is, hogy milyen régi leleteket találnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 13:37:50

@444:

"a fedezetlen pénz előállításával a bankok folyamatosan leértékelik a megtakarításokat."

Ami az államhatalmak sara, hiszen az államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) létrehozott központi bankok teszik lehetővé azt, hogy a bankok fedezetlen pénzeket kibocsássanak.

"de amikor túlértékeltté válnak, akkor jön a válság."

[...]

Time preference is the extent to which people value current consumption over future consumption. The key point of the Austrian business cycle theory is that interventions in the monetary system—and there is some debate over what form those interventions must take to set in motion the boom-bust process—create a mismatch between consumer time preferences and entrepreneurial judgments regarding those time preferences.

[...]

The thrust of the Austrian theory of the business cycle is that credit inflation distorts this process, by making it appear that more means exist for current production than are actually sustainable (at least in some renditions; see Hülsmann [1998] for a "non-standard" exposition of ABCT). Since this is in fact an illusion (printing claims to property ["inflation"] is not the same thing as actually having property; see Hoppe et al. [1998]), the endeavors of entrepreneurs to create a structure of production not reflecting actual consumer time preferences (as manifested in available savings for the purchase of producer goods) must end in failure.

[...]

The crucial thing about money is that it permits economic calculation, the comparison of anticipated revenues from an action with potential costs in a common unit. That is, one acquires property based on a judgment of the future by exchanging other property, and this is impossible—or, rather, meaningless—to do without a common unit for comparing alternatives. Money is property, and under a monetary system which makes it appear that more property exists for production than actually exists, failure is inevitable.

[...] Should a monetary system give the illusion that the time preferences of consumers, as providers of property for production purposes, is smaller than it actually is, then the structure of production thus assembled in such a system is inherently in error. Whatever plans appear to be feasible during the early phase of a boom will, of necessity, eventually be revealed to be in error due to a lack of sufficient property. This is the crux of the Austrian business cycle theory.

mises.org/library/austrian-business-cycle-theory-brief-explanation

A többi pedig a tőled már megszokott nihilista-posztmodernista semmitmondás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 13:41:59

@444:

"A és B pontban"

Gének (helyesen: allélek) populációkban terjednek; populációkban pedig nincsenek A és B pontok.

2018.05.31. 14:30:58

@neoteny:
a populációk térben és időben léteznek.

2018.05.31. 14:33:27

@neoteny:
ezt a rendszert az egyesült államok találta ki. illetve az egyesült királyság senki által meg nem választott "független" bírái.

DrGehaeuse 2018.05.31. 14:35:42

@neoteny: Az összes állítás csak az alföldi fokgazdálkodással érintett településere vonatkozik. Egerben a nagy Eged hegy a "magaslat", Miskolcon az Avas, Nyíregyházán a Sóstóhegy, Pécsett a Misina. BTW Nyíregyházán a Sóstóhegyre viszonylag nem oly régóta települtek lakóházak. Viszont nyíregyházán nem megy keresztül semmilyen árvízzel fenyegető folyó.

2018.05.31. 15:04:13

@neoteny:
ezek zavarnak, mindenféle térbeli és időbeli földi elrendezés merések alapján. a geometria.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:09:16

@444:

Valóban; és nincsenek bennük A és B pontok.

2018.05.31. 15:16:10

@neoteny:
valahol megtalálják. absztrakció után az egy pont.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:17:57

@444:

"ezt a rendszert az egyesült államok találta ki."

Az USA-ban nem volt központi bank 1913-ig. Próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:21:29

@DrGehaeuse:

"Az összes állítás csak az alföldi fokgazdálkodással érintett településere vonatkozik."

Miféle "összes állítás"? digipenna ezt állította: "[a]z emberek magaslatokra építkeztek". Ennek az állításnak az általános érvényességét kérdőjeleztem meg: ennek az állításnak az általános érvényességét kellene megmutatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:22:43

@444:

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

2018.05.31. 15:29:05

@neoteny:
elsőkörben szélesség, hosszúsági fok. egy időbeli becslés. egy objektíven mért érték. és ezekből lehet valószínűsíteni, hogy melyik (növény, állat, ember) törzs esetleges vándorlását. ezek után azt mondják: aha, ezek valószínűleg azok, akiket úgy neveztek, hogy. ezt filozófikusan nehéz megfejteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:38:03

@444:

"elsőkörben szélesség, hosszúsági fok. egy időbeli becslés. egy objektíven mért érték. és ezekből lehet valószínűsíteni, hogy melyik (növény, állat, ember) törzs esetleges vándorlását."

Aminek semmi köze sincs semmiféle "géncentrumhoz".

2018.05.31. 17:02:23

@neoteny:
a mintát kiátlagolják és az eloszlás valami körül szóródik. az a centum.

FrVili 2018.05.31. 17:07:18

@444:
Tényleg miért is ne?
Arra a válaszra, hogy azért, mert megnyerte a választást és lehetősége lett mindenre, attól még nem tehet meg mindent az
I.Ellenérv. : Miért is ne árasszák el Európát az afrikai bevándorlók? Ha megtehetik, mert többen vannak, és meg tudják tenni, akkor miért ne tennék meg? És miért ne támogatná ezt bárki, aki támogatni akarja és miért ne ellenezné ezt bárki, aki ellenzi? Miért ne szünjenek meg e nemzetállamok és legyen minden ember mindenekelőtt ember és utána bármi más? Miért nem szünjön meg a történelem? Miért ne legyen szabadpiac, szabadverseny, ahol meritokratikus módon a győztes mindent visz?
Mert van aki veszít és rosszul jár vele? De a győztesek jól járnak vele.
Mert a többség veszít és ez igazságtalan? De az erősebb győzőtt és ez igazságos.
Minden ellentétes érdek kerüljön kioldásra valami zéró összegű játékban és a győztest igazolja a győzelme és az, hogy a másik győztes ugyanezt tenné.
Ez az agonisztikus retorika a hobbesi világba vezet.
A miért ne kérdésre olyan válaszokat lehet még adni, ami feltételezi valamilyen ethosz létezését:
Azért nem teheti meg, mert ez nem etikus. Az erre a válaszra adott
II.: Ellenérv: Miért ki mondja meg mi az etikus, és az amit a másik csinál az mitől etikusabb? Itt jönne az összehasonlítósdi, amely vita megint nem állná meg a helyét, mert kiderülne, hogy ami az egyik oldalon a demokrácia vagy az igazságos újrelosztás ethosza az a másik oldalon megkérdőjeleződik: a demokrácia (főleg ha liberális) nem etalon és olyan hogy igaszágos újrelosztás nem létezik, lehetetlen. Tagadni kell a progresszivitást és azzal minden hierarchiát is, mert csak így nem kell elfogadni, hogy van értékes és értekesebb. Igy minden általánost is tagadni kell, mint a trópuselméletben: a kosárfonó és űrkutató, álalános iskola és egyetem nem több vagy kevesebb a másiknál, hanem önállóan egymás mellett álló partikularitások, nem létezik tulajdonság univerzálé, ami őket bármilyen relációba állíthatná.

Ez a „miért ne” egy anarchisztikus világba vezet.

A miért ne kérdésre adott harmadik válasz lehet:
Mert nem erre kapott felhatalmazást a választoktól, hanem a közös tulajdon védelmére és nem az elkobzására és magáncélra való felhasználására. A bíró ne rúgjon gólt a meccsen és ne változtassa a szabályokat, ne tologassa a kaput meccs közben, vagyis az állam szereptévesztésben van.
III.Ellenérv.: és ha pont a közös tulajdon védelmében teszi jó kezekbe a gondos gazda a közös tulajdont, és a közösség érdeke, hogy az őket képviselő hatalom arisztokratikus módon legyen meritokratikus. A hatalom eldönti ki érdemei szerint a legjobb és felruházza őt pénzzel, fegyverrel, paripával. A szabályok miért ne változhatnának menetközben, ha az hatékonyabbnak ítéltetik meg. Nem ez lenne az igazi szabadság, ami rugalmasan alkalmazza a jogszabályokat a mindenkori köz érdekeinek megfelelően. Az állam nagyon helyesen részt vesz a piacon, államkapitalista módon, hogy ott védelmezze polgárait és ne csak elszenvedje, hanem alakítsa azt az ő értékrendje szerint.
Ez a paternista bölcs Regnum vagy Államhatalom létét feltételezi, aki tudja mi a helyes, semmi és senki nem állhat az útjába. Ha mégis, cselt alkalmaz.
I. A Regnum vagy Államhatalom valami történelmi jog vagy valami ideológia rendszer értékrendjével felruházva jószándékához kétség nem fér, thélosza érdekében minden eszköz megengedett.
II. Az anarchista tagadása redukcionista, minden objektívről bebizonyítja, hogy szubjektív, így nem fogadja el. Állandó tagadásban van, így csak a másik ellenpárjaként létezik vagyis önmagában nem létezik. Saját ethosszal nem rendelkezik.
III. Az agonisztikus mindig harcban áll. A győzelem a reménye és önbeteljesülése, ha nem éppen ő a győztes, akkor az ideiglenesség tudata kölcsönzi neki a reményt. Az ellenségébe mindent beleprojektál, hogy morális gátja a megsemmisítésére később ne legyen. Ha alulmaradtként többségnek tartja magát, azt igazságtalanságnak érzi, ha hatalomban van győzelme kisebbségként is hitelesíti.
Ha valaki világképében vagy ítéletalkotásában mindhárom ellenérvvel operál, akkor óhatatlanul minden kombináció esetén többszörösen ellentmondásos lesz:
Regnum<-> Anarchista milyen thélosz, tradició szentesít ott, ahol nincs a történelmi fejlődésnek értéke , mert nincs fejlődés és nincs elfogadható ideológia alapvetés sem.
Anarchista<->Agonisztikus nincs alá-fölérendelt hierarchia, de győztes - vesztes reláció van.
Agonisztikus<-> Regnum milyen jószándék van ott, ahol a győzelem a gyengébb eltiprására jogosít fel.
Ebből tényleg valami 15000-40000 ezer évvel ezelőtti mindent fatálisan meghatározó absztrakt fogalmaktól mentes elemi kijelentésekre épülő abszolútummal lehet csak kiútat keresni.

FrVili 2018.05.31. 17:12:19

@Khonsu: említetted a különböző koordinátarendszerek , különböző matek viszonyítás rendszert, ami szerintem nem állja meg a helyét, mert a koordinátarendszer tranzformáció sima forgatási tenzor, ami ugyanabban a bázisvektorrendszerben forgat, vagyis a matek ugyanaz csak a mérték a kérdés. Emberek esetében a különböző nézőpont inkább a hegeli "én <> nem én" egyenlőtlenségnek felel meg, ami egyenlőségként csak családi-baráti lelki kapcsolatban lévő közösségek vagy altruista viselkedés esetén teljesül. Minél nagyobb a közösség annál inkább igaz ez a feloldhatatlan ellentmondás, ami az egyén és közösség ill. közösség és közösség között objektív módon megjelenik az ellenkező értékek, érdekek mentén. A szimmetria vagy egyensúlyi állapot utópisztikus, főleg mert a gazdasági, társadalomi rendszerek mind dinamikus rendszerek, amelyeknek –mechanikából tudjuk- egyensúlyi állapota nincs.

2018.05.31. 17:16:03

@neoteny:
elemi közelítéssel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 18:50:40

@444:

Aminek semmi köze sincs semmiféle "géncentrumhoz".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 19:50:06

@444:

"oké."

Ami legalább 15,000 éves magyar kifejezés: a csoktau indiánoknak a Kárpát-medencéből kirajzott ősei vitték magukkal azt Amerikába.

2018.05.31. 20:32:07

@FrVili:
dinamikus rendszereknek kémiai egyensúlya van. az egyensúly feltétele, hogy oda-visszaalakulás mértéke többé-kevésbé egyezzen.

van urbanizálódás és szuburbanizálódás egyensúlya. az agglomerációból befelé is mennek dolgozni a belső kerületekbe. de onnan kifelé is mennek a külső ipartelepekre. és erre azt mondja budapest, hogy utóbbira nincs szükség, mert a globalizált szolgáltatásoké a jövő. de ez esetben a makrorégióban a magyar fővárosnak kellene diktálnia a tempót. itt kellene a legtöbb kockázati tőkét bevonni. a legtöbb hitelpénzt kigenerálni a szellemi szabadfoglalkozásúak számára. csakhogy ehhez külső gyarmatbirodalom kellenek, amilyen a francia vagy a brit, vagy egy olyan külső emigráció, amilyen a skót vagy az ír. ez csak egy szűk csoportosulás számára elérhető.

Khonsu 2018.05.31. 20:50:58

@FrVili:

A megoldás ismeretében persze látjuk, hogy ugyanaz, de ebben az esetben pont ez az, a megoldás módja az amit nem ismerünk. Enélkül pedig amit látunk, az a különbözőség látszakát kelti, miközben a különbözőség csupán szubjektív, az objektív valóság azonos, de ezt nem látjuk.

Emberek esetében ez valóban a különbönböző nézőpontokat, pontosabban látásmódokat (a szubjektív valóság szemüvegge keltette érzékcsalódás) jelent.

Úgy hiszem "a hegeli "én <> nem én" egyenlőtlenség" feloldható, mégpedig a koordinátarendszerek analógiájára.

Ugyanis az emberek nem fogják levenni a "szemüvegüket", nem lehet felszámolni a szubjektív valóságokat, azok az öntudat létének természetes és elválaszthatatlan következményei, csak az ember lényének elpusztítása által lehetne megszabadulni tőlük. Ha azonban elfogadjuk a létüket, azzal elfogadjuk, hogy az emberek sohasem fognak megegyezésre jutni a "valóság" kérdésében, nem fogadnak el mind egyetlen közös viszonyítási rendszert.

Ha viszont mindenki (egyének és közösségek) a saját szubjektív valóságukban maradnak, akkor a lehetséges kerülőút csak az lehet, ha megtaláljuk azt a közös matekot, aminek ismeretében már felépíthető az a rendszer, melyben ezen szubjektív valóságok úgy létezhetnek kárhuzamosan, hogy sem egymással, sem pedig az objektív valósággal nem kerülnek összeütközésbe.

Ha mindemellett figyelembe vesszük a természeti törvényekből és az emberi viselkedésből adódó fluktuációt, akkor az előbbi feltételek létrejötte esetén beállhat egy dinamikus egyensúly a rendszerben.

Ráadásul ezzel a módszerrel szerintem a rendszer a legstabilabb egyensúlyi pontját találná meg, ami gyakorlatilag a "történelem végét" jelentené.

Egyáltalán nem tartom ezt utópisztikusnak, az igazság az, hogy minél többet gondolkodom a megoldáson, annál reálisabbnak tűnik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 20:55:11

@444:

"csakhogy ehhez külső gyarmatbirodalom kellenek, amilyen a francia vagy a brit, vagy egy olyan külső emigráció, amilyen a skót vagy az ír. ez csak egy szűk csoportosulás számára elérhető."

Az őskorban az ősműveltséggel meg őskultúrával meg ősnyelvvel meg ősírással rendelkező magyarok rajzottak ki a Kárpát-medencéből, hogy gyarmatosítsák az egész világot, az Amerikákig bezárólag (de nem Ausztráliát): akkor ők tettek mindenkit szolganéppé (kivéve az ausztrál benszülötteket), most őket teszik szolganéppé azok, akikre rákényszerítették a nyelvüket, a kultúrájukat, a műveltségüket és az ABC-jüket.

FrVili 2018.05.31. 21:51:33

@444: Igen, de a dinamikus azt jelenti, hogy időfüggő rendszer, azaz időpillantról-időpillanatra változik az állapota. Csak akkor áll elő az egyensúlyi (statikus) állapot, ha egy dinamikus rendszer aszimptotikusan stabil. Ez igaz a kémiában és a fizikában is.
Ez jó példa az extenzívek (lakosok) áramlására az intenzívek (munkalehetőség, életszínvonal) hatására, aminek valóban nem az lehet a stabil, egyensúlyi állapota, hogy mindenki felköltözik a fővárosba.

FrVili 2018.05.31. 22:13:48

á@Khonsu:
Nagyjából elmondtad a hegeli dialektika lényegét, ami az ellentétek dinamikájáról szól és a megszüntetve -megőriz (hebt sich auf) tranzformációkkal az abszolút szubjektumba konvergál:) Ez az utolsó filozófiai rendszer is már 200 éves. A teórianak a gyakorlatát sok áttételen át meg kommunizmusnak hívták:( Nem volt túl közkedvelt. Akik átültették ezt, azok se. De persze lehet még próbálkozni. Mármint nem neked mondom, hanem az emberiségnek. Bár a kísérletezést ki kéne hagyni. A konzervatizmusnak ez az előnye, hogy nem kíván kísérletezni, mert abból eddig semmi jó nem sült ki.

Khonsu 2018.05.31. 22:56:57

@FrVili:

Lehet köze a hegeli dialektikához, ezt nem tudom pontosan megítélni, mert filozófiailag nem vagyok elég képzett (annyit tudok róla, amennyi ezen a blogon rám ragadt). Teljesen más irányból jutottam erre a következtetésre.

Egyébként van róla egy elég részletes elképzelésem, hogy hogyan is nézne ki a gyakorlatban az amire utaltam. Akik régebb óta olvassák a hozzászólásaimat megerősíthetik, hogy az elképzelésem nagyon messze áll a kommunizmustól, annyira, hogy annak lényegében az ellentéte.

Az elképzelésemben a szubjektum lehető legteljesebb megőrzésére keresek optimális, a mai állapotból kiindulva organikus fejlődés segítségével elérhető megoldást (így inkább a konzervativizmussal rokonítható).

Utaltam rá ugyebár, hogy van egy másik lehetőség is... Éppenséggel elérhető egyensúly az egyensúlytalanság okozója, az ember lénye, a szubjektum megsemmisítése által is. Ez lenne a kommunizmus, mégpedig annak is egy extrém, bár működőképes változata, mely azonban több hasonlóságot mutatna a rovartársadalmakkal mint az emberivel. Öntudatlan egyedek sokasága egyetlen közös tudat irányítása alatt. Technikailag ez is megoldhatóvá fog válni, de tényleg nem kéne kipróbálni. (A "keleti út" különösen szerencsétlen esetben vezethet akár ide is.)

2018.06.01. 08:55:40

@neoteny:
istókhalma és kappanhágó mintájára brüsszel (bruxelles) beregszállás. a hun törzsszövetség keretében egy szász század megszállta a várat, a várost.
hu.wikipedia.org/wiki/Attila_hun_kir%C3%A1ly#/media/File:Attila_in_Gallia_451dC.svg
na ugye. a brüsszeliek szerint "Broeklanden aan de Zenne" azaz "település a mocsárban". nyilván ezt ők döntik el. de magyarul éppenséggel lehet beregszállás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 09:12:05

@444:

"de magyarul éppenséggel lehet beregszállás."

Persze, hogy lehet: Saussure professzor megmondta, hogy a jel és a jelölt entitás közötti kapcsolat tetszőleges. :)

2018.06.01. 10:23:20

@FrVili:
az államkapitalizmussal az a probléma, hogy az is egy szigorú településhiearchiát hoz létre.

tegyük fel, hogy valaki jogász. leginkább csak budapesten lehet nemzetközi jogász. hiszen ott van a multinacionális válallatok központja. ott fogják a nemzetközi szerződéseket kötni. debrecenben lehet valami munkajogász. mert a multik oda telepítettek egy gyártósort. munkaadót képviseli egy munkajogász. a debreceni ítélőtáblán egy munkajogi perben képviselje a vállalatot. hajdúböszörménybe már munkajogász se kell. inkább csak munkaügyi előadó a közhivatalba. görbeházára elég egy körjegyző azért, hogy a polgármesternek segítsen értelmezni a jogot.

ugyanazt a jogot. alapvetően görbeházán is ugyanaz a jogrend, mint hajdúböszörményben, debrecenben vagy budapesten. de ebben a rendszerben budapest is alá van vetve bécsnek. mert oda kellenek a nemzetközi főjogászok. mivel ott van az ebesz központja. a legfőbb jogászok brüsszelben. mert mégis csak ott az eu központja. és a legfőbb főjogászok new yorkban. mert ott az ensz világközpontja.

na most a kérdés, hogy miért ne lehetne valaki a görbeházi kúriájában nemeztközi jogász vagy akár legfőbb nemzetközi főjogász? azért, mert ez sértené hajdúböszörmény, debrecen, budapest, bécs, brüsszel és washington érdekeit.

erre a fidesz azt mondja, hogy magyarországot érintő kérdésekben a magyar emberek döntsenek és ne az ensz. ez sérti bécs, brüsszel, washington érdekeit. mert ők úgy vannak vele, hogy majd ők eldöntik. a magyarok kussoljanak. ezért a fidesz megvédi a magyar embereket. budapesten a "liberális" értelmiség is ezt mondja. ezzel a fidesz megnyeri a választást. leszámítva a fővárost. de a vidéknek elég sok szavazata van. a vidékiesség ül tort a főváros felett.

kérdés, hogy hogyan jön létre egy új egyensúlyi állapot és hogyan tartható fent. hogyan lehet egy görbeházi lakos vezető mérnök? egy projekt fut lágymányoson. és egy negyedévre "felköltözik". de egy részprojekt fut görbeházán. és lágymányosról "leköltöznek". és ott mariska néni azt mondja, hogy jöttek ez az úrfik. marika iparkodjál a konyhában. vagy adott esetben marika okos lány és azt mondja, hogy ő inkább az úrfikkal iparkodna. na de ez a multikkal nem megy. ők nem fognak erőforrásokat mozgatni azért, hogy a szegény kis görbeháziaknak is jó legyen. ezt leginkább csak bürokratikus eszközökkel lehetne elérni. például úgy, hogy az mta azt mondja, hogy minden kistérségben legyen legalább egy akadémikus. de ez ugye azt eredményezné mint a salamon béla jelenében: ki megy le bodányba? na de hogy lesznek ott az eszközök. jöttünk a kamionnal és hoztuk a nagy teleszkópot. a parasztnénik a kötényükben ülnek a lócán?

na most erre lehet mondani, hogy várjál már, de arra sincs pénzünk, hogy megvegyük a nagy teleszkópot, nemhogy még arra, hogy azt időnként levigyük görbeházára azért, hogy a parasztbácsi azt mondja: a kutyaúristenit. hogy fog ez megtérülni? hosszú távon kulturálisan lehetséges. de gazdasági értelemben a globális tőkepiaci központok logikája szerint sehogy. hogy lesz így globális kapitalizmus? ebben az esetben az legfeljebb virtualizáltan létezhet. a szoftverhez nem kell levinni semmit görbeházára leszámítva a szélessávú internetet. de az ott van. ezek után egy multi, mondjuk a google aligha nyitna irodát görbeházán. de a prezi sem. erre egy .hu projekttársaság kellene. amihez lehet kapcsolódni görbeházáról is. ez a gyakorlatban is létezik. csak erre lágymányosi programozók azt mondják, hogy na de így szegény kis google a magyar piacról esetleg kiszorulna. az a cél? vagy nem? és a jobboldal politikája arra játszik, hogy az átmenetben még a globalizált komputer programozó is nacionalista legyen. sőt übernacionalista. de úgy ezek a globalizált piacok virtualizáltan is széttöredeznek és nem működnek a kockázati tőkealapok finanszírozta közös projektek. ebből is lehet világháború. és mi van azzal a rengeteg pénzzel, ami az orákulumban felhalmozódott. és a növekvő államadóssággal. mert most a tőkepiac az államokkal karöltve pörgeti a hitel számlálót úgy, hogy leütik az entert. a .hu projekt mégis hogyan tudna a százcsillió dolláros alapokkal versenyezni? és miért ne szedjük el a pénzük egy részét? elsődlegesen nem a pénzért kellene csinálni. na de? ez esetben a megoldás, hogy aki elég okos és a pénz érdekli elsősorban az menjen a francba. a fidesz meg fogja nyerni még a választást. a fővárosból elköltözik 100-200 ezer ellenzéki. helyükre költözik ennyi fideszes. így lehet egyensúly a függetlenekkel. nem tudok jobbat. de ha valakinek van jobb ötlete, akkor mondja.

2018.06.01. 10:39:02

@neoteny:
egész pontosan azt, hogy önkényes. ha feltételezzük, hogy a magyar nyelv elsődlegesen a folklórból fejlődik, akkor annak az írásos anyagából ki lehet okoskodni, hogy a három úgy lett, hogy a harmadik ujj (h)órias. és így mesélték a gyerekeknek. de a magyar nyelv egyben a napkeleti bölcselet nyelve és valami ősműveltséget rejt magában, akkor a három az halom. kettő az kötő. de hármat már halmozni lehet. és ezek elég jó magyarázatok. ha azt feltételezzük, amit zsiga bácsi mondott, hogy minden csak szexről szól. esetleg két nővel még érdekesebb. ez esetben a három nyilván hárem. ha indoeurópai kapcsolatot feltételünk, akkor a három lehet az óangol tHReO rokona. a finnugristák szerint kolme k/h hangváltással holme. l/r hangváltással horme. egy-ket hangátvetéssel horem-herom. ebből lett a harom. a magyarok mentek mendegéltek. és már unták a régi szavakat, amiket több ezer év alatt kiműveltek a finnugor örökségben. és megváltoztatták a nyelvet. de árpád vezér otthon még azt mondta kolme. de a katonáinak már azt mondta, hogy harom vagy harum. a legkevésbé ez utóbbi tűnik valószínűleg. kérdés az, hogy melyiket fogadják el leginkább maguk a nyelvhasználók? persze úgy, hogy ennek van valamilyen formális axiomatikus alapja. de onnantól kezdve a jel és a jelölt kapcsolata mégsem önkényes. persze ezek az alapok változhatnak. mert most úgy tűnik, hogy a népi etimológia ül tort az akadémikus bölcselet felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 10:40:29

@444:

"a fidesz azt mondja, hogy magyarországot érintő kérdésekben a magyar emberek döntsenek és ne az ensz"

Magyarország Alaptörvénye

ALAPVETÉS

Q) cikk

[...]

2) Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítése érdekében biztosítja a nemzetközi jog és a magyar jog összhangját.

(3) Magyarország elfogadja a nemzetközi jog általánosan elismert szabályait. A nemzetközi jog más forrásai jogszabályban történő kihirdetésükkel válnak a magyar jogrendszer részévé.

----

Persze ki lehet lépni a különféle ENSz egyezményekből, sőt az ENSzből magából is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 10:43:02

@444:

"egész pontosan azt, hogy önkényes."

Valóban: a magyarok hívhatják önkényesen Beregszállásnak Brüsszelt.

2018.06.01. 10:51:43

@neoteny:
ha a jel és a jelölt kapcsolata önkényes, akkor jelrendszer és a jelölet kapcsolat is az. ez esetben hispánia lehet hun (') ispánia. az ispán ha jövevényszó, akkor az a szláv zsupán származéka. de a népi etimológia úgy magyarázza, hogy az ispán délvidéken a bán helyettese volt. és amikor a bán nem volt az odahaza, akkor azt mondták: az is bán. ebből lett az ispán. az is lehet. lehet, hogy egy vezető nemes péter istván volt. így bezécte a nép: ispán. de ezt egy nótárius csak feljegyezte volna. ezért ez nem túl valószínű. de a köznépnek tetszik az "az is bán" megfejtés. és ez végső soron a délvidéki integrációt szolgálja. és a kettős kiválasztást. tehát ez egy kicsit politika. nem is kicsit. a nacionalizmust úgy lehet megpróbálni letörni, hogy ezeket akadémikusan felszámolják. és a lehetséges kapcsolatok közül kiválasztják a legképtelenebbet. ez a finnegán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 11:00:02

@444:

"ha a jel és a jelölt kapcsolata önkényes, akkor jelrendszer és a jelölet kapcsolat is az."

Ennek az állításnak ebben a formájában semmi értelme sincs: vagy a jel=jelrendszer és jelölt=jelölet, amely esetben egy tautológia, vagy pedig a jel!=jelrendszer és/vagy jelölt!=jelölet, akkor viszont kérdés, hogy mi a különbség a jel és a jelrendszer és/vagy a jelölt és a jelölet között, és hogy miért relevánsak ezek a különbségek.

2018.06.01. 11:48:31

@neoteny:
az mta önkényesen mondja azt, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. korábban azt mondták, hogy a magyar nép is. újabban azt, hogy ez nyelvrokonság. azt éppenséggel lehet mondani, hogy ez az időben első azonosítható nyelvrokonság magyar és másik nyelv relációjában. úgy eredet. de éppenséggel lehet valamiféle eredet. de ez esetben valamilyen őskori, ősnyelvi rokonság és műveltség. a finnegán elmélet viszont az ősfinnugor létrejöttét az ókorra teszi. ezért nem lehet a magyar három az óangol threo rokona. miközben ez közelebb áll hozzá, mint a kolme. a magyarok nem találkozhattak angollal. de a hunok igen. és azok milyen nyelven beszéltek. hun nyelvemlék nincs. hun nép sincs. hungária viszont van.

például a vágni egy feltételezett ősindoeurópai nyelvben a *sek- gyökből formálódott. erre bizonyság a latin secare, sectio, az ószláv seko, sech. az óangol secg. és a magyar szeg (vág, szeg). sigðe = scythe (kasza, sarló). sweord, swyrd = sword (kard). ha a magyar őseurázsiai nyelv, akkor ide tartozik a magyar "szúr". a saxon népnév, ők a késesek. a szkíta népnév. a magyarban a kés a kéz. a kard a kar meghosszabítása. angolban arm és army. a hadsereg tagjai a haramiák. amire azt mondják, hogy az szláv. de ha ez egy őseurázsiai nyelvcsalád, akkor ezek a szavak esetlegesen összefüggnek. a szláv haramija, a török harami, a latin armata, az angol army. háborúzni óangol hergian. a magyarban ez a hergel. ami hangutánzó ehrrggg. a népfőiskola azt mondja, hogy ezek a szógyökök ősi hangutánzó, hangfestő szóképek. és a magyar ezeket próbálja egyesíteni és toldalékolással a nyelvet művelni, a szókincset folyamatosan bővíteni. de az ugye egy hit, hogy ezzel a magyarok kulturálisan valamilyen ősiséget, ősműveltséget ragadnak meg. az angolok nem törekednek erre. ők nem azt mondják, hogy az arm és az army összefüggnek. latin armus váll. armatus hadsereg. a kettőnek nincs köze egymáshoz. na jó van olyan, hogy az ókori katonák vált válvetve (arm in arm) harcoltak. nehogy már abból legyen a fél, hogy aki félt azt félnek számolták. óangol feola, fela: "much, many, in large amounts". megfelezték a zsákmányt? féolan: to clave (hasít, hachet). óangol fær: fear. fél. finnegán?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 12:21:01

@444:

"az mta önkényesen mondja azt, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű."

Helyesen: ezt te mondod. Az MTA finnugristái szerint indokolt az, hogy ők a magyar nyelvet finnugor eredetűnek mondják.

2018.06.01. 12:29:37

@neoteny:
ha a jel és a jelölt kapcsolata önkényes. ez esetben a rendszerbe foglalás alapja is lehet önkényes.

2018.06.01. 12:51:58

@neoteny:
mi az, hogy nyelv, mi az, hogy a nyelv eredete? ezt kellene előzetesen tisztázni. és azt is, hogy ezt kinek van joga tisztázni?

valószínűleg nincs olyan német, se akadémikus, se közember, aki azt mondaná, hogy mädchen (jelentése lány, hajadon) szó magyar eredetű. pedig az eredete az ószász magath, ófelnémet magad. óangol mægeð. avesta nyelven magava jelentése: unmarried. ez magyarul nagyon úgy hangzik, mintha mag, magán, magános szócsaládból eredne. a legtöbb magyar "elismeri", hogy a mátka szó valószínűleg szláv eredetű. mert úgy hangzik. csakhogy a szlávban inkább anyókát jelenti, se szeretőt, se mennyasszonyt. persze lehet, hogy ez egy délvidéki milf. de azt mégse írhatják be egy iskola szótárba. kinek a joga ezt eldönteni?

és a válasz az, hogy az oktatási minisztérium és a magyar tudományos akadémia joga. az oktatási minisztert (illetve az emmi oktatásért felelős államtitkárát) és az mta vezetőjét a kormányfő, illetve az államfő nevezi ki. mindkettőt a parlamenti többség választja. aztán habony árpád kitalálhatja, hogy a stop soros után tartsunk nemzeti konzultációt a nyelvről.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 13:05:42

@444:

"az oktatási minisztérium és a magyar tudományos akadémia joga"

Mert ilyen államot alkottak az államalkotó népek.

"aztán habony árpád kitalálhatja, hogy a stop soros után tartsunk nemzeti konzultációt a nyelvről."

Ha az unokahúga küldheti ki és dolgozhatja fel a visszaküldött kérdőíveket jó pénzért. Majd' minden lehetséges megfelelően megválasztott ösztönzők használatával.

2018.06.01. 13:17:10

@neoteny:
a filoszemiták hány utcából, vagy házból valók? száz utcából, ezer házból? ez inkább tűnik felső becslésnek. a fidesz familiárisai több tízezer utcából, több százezer házból. persze lehet mondani, hogy ez egy hiearchiába szervezett hálózat, aminek a csúcsa orbán viktor. de a filoszemiták hasonlóan szerveződnek. és ezek mint két szekta úgy csapnak össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 13:22:31

@444:

"a fidesz familiárisai több tízezer utcából, több százezer házból."

Sorold őket név szerint. Önts tiszta vizet a lapok közé.

screpes 2018.06.01. 15:02:50

@444:
ki áll a filoszemita szeveződés csúcsán?
(vigyázz, beugratós kérdés!)

2018.06.01. 15:28:52

@neoteny:
kozigazgatas.magyarorszag.hu/
az ellenzék problémája éppen az, hogy a fidesz a legalsó szintekig uralja a közintézményeket. tehát ha egy ellenzéki tüntetésen meglátják, hogy ott van az iskolából takarító néni, akkor az iskola igazgató jelentik a tanügyi központnak és másnap behívatják és egyetlen közintézménybe sem veszik fel mondván, hogy politikailag nem megbízható. mert hogy nyilván soros györgy ügynöke, aki betelepítené a migránsokat.

na de mindkét oldal hiszterizál. magyarországon a rendszerváltás utáni a többpárti versengésben nem jött létre nagykoalíciós együttműködés legfeljebb időlegesen. ez a dávid ibolya által mondott 70:30 helyébe lépett 100:0. amire azt mondják, hogy egész pályás letámadás, centrális erőtér, stb. de ezt a magyar választóknak nagyjából a fele legitimálta. és nem azért, mert politikai ellensúly nélkül maradt egypártrendszert akar. hanem azért, mert előzetesen az ellenzéket kívánja leváltani. ezt nem fogadja el a fővárosban a többség mondván, hogy bárkik jobbak a jelenlegieknél. tehát meg kell teremteni az ellenzéki összefogást. teremtsék meg. de hogy teremtsék meg, hogy ha az ellenzéki takarítót is kirúgják a közintézményből. ugyanez ment a nemzeti érzelműekkel. két választás van. vagy mi, vagy a nácik. persze ugyanez jobbról: vagy mi, vagy a hazárulók. a haza nem lehet ellenzékben. de az ellentábor is hasonlóan érvel. a kormány támadást intézett "a" civilek ellen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 17:01:12

@444:

"a fidesz a legalsó szintekig uralja a közintézményeket"

Hogyan lesz ebből félszuverén önkormányzatiság?

2018.06.01. 20:21:00

@neoteny:
úgy, hogy a párton belüli érdekek versengenek.

Janossz 2018.06.01. 20:33:34

@444: "úgy, hogy a párton belüli érdekek versengenek."
Félszuverén hiénák a koncon? Izgi lesz.

2018.06.01. 20:47:58

@Janossz:
ha a legtöbb vállalkozó egy pártból való, akkor a koncot is ők állítják elő.

Janossz 2018.06.01. 21:10:40

@444: "ha a legtöbb vállalkozó egy pártból való, akkor a koncot is ők állítják elő."
Ha a legtöbb vállalkozó a hiénák országában általuk kinevelt/azzá tett/ pártkatona, a többiek kizárásával, (Ld még: trafikosok) ez esetben igazad van.
Egyébként a koncot minden egyes magyar állampolgár adófizetése jelenti ez esetben, nem csak a vállalkozóké. De ezt te honnan tudhatnád?
Csak a népfőiskola tanait vágod, egyebekben kevés vagy.

2018.06.01. 21:35:04

@Janossz:
vidéken a munkaadók és a munkavállalók döntő többsége fideszes. a szakmunkások többsége jobbikos. a kisnyugdíjasok többsége pedig szocialista (mszp/dk). a multikat nem kell félteni: képviselik a saját kormányaik. a hazai vállalkozókat kvázi egypártrendszerben a saját önkormányzataik képviselik. mert a közbeszerzésekben ellenérdekeltek. egy ilyen korproratív rendszerben a multik kénytelenek egyezkedni a kormánnyal és a helyi önkormányzatokkal. ez annyira nekik nem jó. és a közalkalmazottak kénytelenek az uralkodó állampárthoz alkalmazkodni. illetve kivívni a saját intézményi autonómiájukat. mindezt a párton belül. a fidesz egy néppárt, nem egy monolitikus tömb.

Janossz 2018.06.01. 21:37:45

@444: Tohuvabohu.
Jó éjt, troll!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 21:56:35

@444:

"úgy, hogy a párton belüli érdekek versengenek."

Legfeljebb a párton belüli _érdekcsoportok_ versengenek. De még ez is felveti a kérdéseket: miben és hogyan versengenek? és ki(k) a döntőbíró(k) ebben a versengésben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 22:15:33

@444:

"egy ilyen korproratív rendszerben a multik kénytelenek egyezkedni a kormánnyal és a helyi önkormányzatokkal."

És ezeknek az egyezkedéseknek az az eredménye, hogy a multik tízmilliós nagyságrendű támogatásokat kapnak minden egyes létrehozott új munkahely után.

screpes 2018.06.01. 23:25:22

@444:

nem igaz, hogy "ugyanez" ment a nemzeti érzelműekkel.
Egyrészt az akkori balos szavazóbázisnak sajátja volt a nemzeti érdek képvislete evidencia a hazai érdek jelenléte. Ebben a kettős állampolgársági szavazás sem volt mértékadó, mert manipuláló volt az is, ami mellett helyi értéke keletkezett a szavazatoknak, és a távolmaradásoknak is.
Másrészt a személyes szerepekre áttérve, sanyit kirúgták például valahonnan, vagy akár fenyegető lett a helyzete akkoriban? Nem!
Volt színházi ember mondjuk Bajnai holdudvarában aki ellene tartott volna udvari kultúrpolitikusként, vidnyánszky érvényesülésének?
Alföldi ebben az analógia?
Vagy menjünk feljebb: a civilként még kordonbontó Orbán státuszához hasonlót el tudsz ma képzelni ugyanott? (a Parlament előtti parkolóban). És bent , a házban gyurcsány tán szervezett ezek ellenében országos kampányszerű propagandát egy Habonyos szellemű kitudjakivel, tízmilliárdokért?
A tüntető fellépések elmaradásának, lanyhaságának egyetlen oka a tehetségtelen, elvtelen, megvehető ellenzéki?

Nem.
Hamisak az analógiáid, hiába lennél te itt a nagy párhuzamgyömöszölő.
Súlyosan csalsz, mert épp a helyzet lényegéhez tartozik, hogy ami akkkor volt, az most már nincs, elképzelhetetlen ma, ellenzéki oldalról. Elégedetlensésgeinknek épp ez az egyik oka, egyszersmind esélytelenségeink forrása.

Én csak azt csodálom, hogy miután leírtad, hogy a takarítónénit is kirúgják, utána nem a felháborodásodnak adsz hangot, hanem azt büfögöd, hogy a gyurvsányék is rugdaltak takarítóig lemenőleg.. ami nem is igaz.

Gyurcsány is meghirdette a centrális erőteret? vagy Bajnai? miközben az önkormányuaztokban már 70 % volr a Fidesz?! Haverjaik felvásárolták tán a fél dunántúlt sajtóval együtt szűk rokonsággal összefonódva?
Miről hazudozol te itt a kimért tajékoztatás nevéban?
Miféle ember vagy akkor te?
Kapj már az eszedhez, hogy mi, akik vitatkozunk még veled, mi vagyunk a nemzeti érzelműek!

2018.06.02. 00:11:02

@neoteny:
pontosan így van. és a máv egyik helyi vezetőjét láttam örjöngeni, hogy ennyi pénzből ők is munkahelyet teremtenének. és az ipartestületben a helyi vállalkozóknak sem feltétlen tetszik, hogy a szakmunkás reálbérek növekednek. de a fizikai munkaerőt csak így tudják megtartani. amire egyelőre szükség van. és egyébként az sem, hogy a közbeszerzéseknél egyesek túláraznak. berettyóújfalu-gáborján-nagykereki közötti 29,5 km hosszú 2x2 sávos gyorsforgalmi utat beárazták. és első körben azt mondták, hogy ez tokkal vonóval 160 milliárd forint lenne. mi van? néhány nagyközséget kellene összekötni a bihar síkon. lejjebb viszik az árakat. denevértornyot kell építeni és aluljárót a békáknak azért, hogy a kétéltű és a méhlepényes állatok jogai se sérüljenek. na most nyugaton ezekre külön szerveződnek zöld pártok. magyarországon mindent leuralt a fidesz. legalábbis vidéken. mert hogy a fővárosban nem, de ott "zöldek" nem tudják eldönteni, hogy kivel fogjanak össze. de mennyivel lenne jobb ha ők kerülnének oda.
24.p3k.hu/app/uploads/2018/05/ungar_peter_parlament.jpg
annak is van előnye, hogy ezek a hatalmi harcok már elsősorban egy párton belül, vagy a pártok között zajlanak. így is létrejöhet egy nagyfokú önkormányzatiság.

debrecenben a hatalmi szereplő az önkormányzati képviselőtestület. de valamennyi hatalmat gyakorol az egyház. a reformátusok és a görög katolikusok. a gazdakörök. az ipartestületek. az ítélőtábla egy bírói hatalmi központ. és jelentős szerepet töltenek be a kormányhivatalok. a debreceni egyetem és a bocskai dandár. a hadkiegészítő parancsnokságnak nem parancsol az önkormányzat. vagy a református kollégiumnak, vagy a nagyerdei klinikán egy intézetvezetőnek. egyeztető fórum az önkormányzat. és ha a piaci szereplők is egy pártban vannak, akkor úgy is lehet demokrácia feltéve, hogy a szellemi szabadfoglalkozásúak többsége megmarad párton kívülinek. de ez a feltétel többpárt rendszer esetén is szükséges. miért kellene aggódni szegény kis gurmai zita mszp ep képviselőért. de felőlem meg is választhatják. de ő leginkább a nyugdíjasoknak ígér. a fidesz mindenkinek ígér. és a következő válságig ezeket részben teljesíteni tudja. a többiről elhiteti, hogy azok teljesülését a külső körülmények gátolják. az egész világ a nemzeti ügyek kormányára támadt. de megvédjük a keresztény európa hagyományos értékeit.

ezek a rocksuli zenekarai összeálltak a téren.
www.youtube.com/watch?v=vnD_9TARWAw
na most erre lehet mondani, hogy hogy miért kellene az ilyesmit az adófizetőknek támogtnia. de az a pénz abból van, amit a pulykanapokon a polgárok befizetnek. ők zenélnek. hány párt kell ehhez. egy is elég feltéve, hogy vannak pártatlanok. azt mondja a vendéglátó kamara vezetője, hogy azért a pénzért gyakoroljatok. mert ez még nem hangzik elég jól. amire azt mondják, hogy na jó, de venni kellene egy új erősítőt. vagy megfizetni egy zenetanárt és a vokálba lányokat. és úgy nagyobb móka lesz a pulykanap, növekszik a forgalom. és a vendéglátó kamara azt mondja, hogy na jól van, ezt megfinanszírozzák, vagy azt, hogy nem. mert úgy a pulykától kell elvenni. vagy a vásárlótól, aki többet fizet, mert a rocksulisok örömzenélnek. talán abban egyetértünk, hogy a polgári fejlődés valami ilyesmi. ehhez a pártok közül a fidesz áll a legközelebb és talán még a jobbik legalább is az ország nagy részén. lehet, hogy budapesten a többség azt gondolja: bármi jobb, mint a fidesz. álljon össze az ellenzék. álljanak elő egy budapest tervvel. és hozzák döntetlen közelire az európa parlamenti választást és nyerjék meg a főpolgármester választást. a parlamenti választás is volt, csak azt elvesztették.

2018.06.02. 00:34:11

@screpes:
a különbség az, hogy gyurcsányék nem rúgták ki a mosogatófiút vagy a takarítónénit akkor se ha az utcán tüntetett. hanem gumilövedékkel lőtték őket. erre lehet mondani, hogy ezt kitervelték a fidesz pártközpontban, hogy az mszp-szdsz pozícióit aláássák. és még a kopaszokkal is összefogtak, hogy a népszavazást is megakadályozzák. szemben áll a "jogállamisággal". foglyul ejtették az államot. arról szól a választás, hogy melyik párt, vagy pártszövetség ejtse foglyul. a fidesz kvázi egypártrendszert hirdetett. ők azt mondják, hogy ők a többi párttal nem fognak egyezkedni leszámítva a kdnpt, és az fkgp-ben túri kovács bélát. a többi párt fogjon össze. ha le akarják váltani a fideszt, akkor ahhoz választást kell nyerni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 01:55:42

@444:

"pontosan így van."

Ennyit a félszuverén önkormányzatiságról.

2018.06.02. 08:10:38

@neoteny:
jelenleg ilyesmi nincs. polgárosodás előfeltétele legalább egy átmeneti vallásbéke (kulturális összetartás a felekezetek között) és nemzeti függetlenség (gazdasági félszuverenitás). kérdés, hogy ezt melyik párt, vagy pártok teremtik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 08:15:18

@444:

"jelenleg ilyesmi nincs."

Pedig már több mint nyolc éve leváltották az ellenzéket.

2018.06.02. 09:55:52

@neoteny:
a polgárosodás (véleményem szerint) alapvetően kétféle módon mehet végbe. az egyik eset, hogy központi kormányzat gyenge. mert nagyon sok párt van a parlamentben. és egyiknek sincs abszolút többsége. a pártok, minden egyes politikai kérdésben, részletkérdésekben a nyilvánosság bevonásával egyeztetnek, különféle társadalmi érdeket képviselnek azért, hogy újabb szavazókat gyűjtsenek. ez leginkább arányos választási rendszerben valósulhat meg. amiben egyetlen párt sem nyeri túl magát a választásokon.

a másik eset, hogy a központi hatalom túl erős. orbán viktornak kisebb dolga is nagyobb annál, hogy a vidéket igazgassa. oldják meg. ez esetben a párton belüli csatározások folynak. de a helyi ipartestület ugyanúgy veri az asztalt, hogy ne támogassák túl a befektetőket. mert az egy dolog, hogy azzal a szakmunkás reálbérek növekednek. de azt a helyi vállalkozásoknak is ki kellene termelni. na de amúgy is emelni kellene a béreket, hogy ne menjenek annyian külföldre. magasabb jövedelemből majd többet költenek. erről folyamatosan egyeztetnek. hiába csak egy párt. de a párton belül több érdekcsoport verseng egymással.

orbán a fidesz irodavezetőjét akarta polgármester jelöltnek. de a helyi érdekegyeztésen azt mondták, hogy ilyen mértékben nem rendelődnek a pártközpontnak. hanem orbán viktor jelöltje legyen kormányhivatal vezetője. és majd ők megmondják, hogy ki vezesse az önkormányzatot. és így választották ki papp polgármestert.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 10:04:25

@444:

"a polgárosodás (véleményem szerint) alapvetően kétféle módon mehet végbe."

Csak épp' nem erről volt szó, hanem a félszuverén önkormányzatiság létrejöttéről -- ami nem történik (pedig már több, mint nyolc éve leváltották az ellenzéket), sőt ellenkező irányú centralizációs folyamatok történnek.

"orbán viktornak kisebb dolga is nagyobb annál, hogy a vidéket igazgassa."

Ezzel szemben személyesen utazott el különféle városokba, hogy "egyeztessen" a Modern Városok _központi_ programjának pénzei kiosztásáról.

2018.06.02. 10:06:10

@neoteny:
az ellenzéket 19 végére válthatják le feltéve, hogy a fidesz tarol az európa parlementi és az önkormányzati választásokon. ha ez ellenzék összefog és megszerzi a főpolgármesterséget, ráadásul a fideszt a néppártból kizárják, az ep a hetes cikkely alkalmazását nem veszi le a napirendről, az új bizottsági elnök nyílt vitában lemossa a nacionalizmust és még jön egy kisebb, vagy akár nagyobb gazdasági válság, akkor a kormány jelentősen meggyengül. és lehet így is. és úgy is, hogy a fidesz szinte mindent visz.

orbánt kihívhatja nyílt vitára juncker, merkel, macron. ők se akarnak nyílt vitákat. azt mondják, hogy nekik van igazuk és kész. orbán azt, hogy az ellentábornak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 10:10:52

@444:

"az ellenzéket 19 végére válthatják le"

Vagy akkor sem, ha pl. Szegeden megmarad Botka.

Az ellenzéket már háromszor váltották le 2010 óta: de ebből nem következett semmiféle félszuverén önkormányzatiasodás, hanem azzal épp' ellentétes központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: te csak féktelenül fantáziálgatsz a jövőről.

2018.06.02. 10:34:32

@neoteny:
engem az érdekel elsősorban, hogy a nagyobb önkormányzatiság melyik párttal, pártokkal valósulhat meg. és erre a válasz a fidesz. ezt a "mi még nem kormányoztunk" párt (jobbik, lmp, momentum) ellensúlyozhatná. de ez nem jött létre. azért, mert budapesten ennek nem lenne többsége. ellenben ha összeáll a összeáll a szivárvány koalíció, akkor valószínűleg megnyerik a fővárost, de elvesztik a vidéket. ha ezt a kérdést nem tudják eldönteni, akkor mindent elveszthetnek. de ez egy hatalmi játszma. nehogy már azon kelljen aggódni, hogy mi lesz szegény kis karácsony gergellyel. polgármester marad, vagy főpolgármester lesz, vagy micsoda. hirdessék meg az új magyarország 2.0 programot. és nyerjék meg a választást gyurcsány ferenccel, vagy anélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 10:40:58

@444:

"engem az érdekel elsősorban, hogy a nagyobb önkormányzatiság melyik párttal, pártokkal valósulhat meg. és erre a válasz a fidesz."

Engem meg az érdekel, hogy miért nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod: te csak féktelenül fantáziálgatsz a jövőről.

2018.06.02. 11:12:16

@neoteny:
szerinted panyola szabadabb lett valamivel azzal, hogy rendeznek egy kis fesztivált? igen. és ezt a fidesz támogatja. azt értem, hogy ezt a fidesz valamelyest a főváros kárára támogatja. ezzel panyola szabadsága növekszik. budapestté csökken. és ezzel az ország fejlettsége elosztottabbá válik. és lehetne azt a stratégiát követni, hogy panyola fokról fokra elnéptelenedik. és 10 millió magyar összeköltözik egy nagyvárosba. és abban az ngo-k uralkodnak. és a magyarok káprát-medence többi részét hagyják a fenébe. ezt hirdeti az mszp-szdsz.

panyolán nem lakhat vezető mérnök. dehogy nem. 50 km távolságban van nyíregyháza, szatmárnémeti és munkács. ha azok a városok helyi iparvállaltokkal rendelkezik úgy, hogy azokban van magyar érdekeltség. és erre a pártok közül a fidesz törekszik. és valamennyire a jobbik. az mszp-szdsz azt mondja, hogy ne akarjál már panyolán fesztiválozni legfeljebb csak szabad piaci alapon. budapest egy cent hitelhez se juthatna szabad piaci alapon. anélkül egy nagyobb projektet se indítanak el. mert a megtakarításainak nagyobb részét kevesen szereti kockáztatni. hanem korlátozott felelősségválallalás mellett hitelhez lehet jutni. ez az államkapitalizmus. ez vajon nem állami beavatkozás? dehogy nem. csak közvetett. és ez a városiasodásnak kedvez. a közvetlen pedig a vidékiességnek. felújítják az újlipótvárosi irodaházat. azt megadóztatják. és abból kimeszelik panyolán a templomot. ezzel orbán elvesztette az a fővárosi kerületen egy részét. de megnyerte a kistelepülések többségét. ezzel az önkormányzatiság mértéke növekedett? budapesten nem, de az ország nagyobb részén igen. erre szavazott a nép. a migránsokkal a választókat csak hergelik pro és kontra. a zsidózással, cigányozással, buzizással. de ez is ugye kétirányú. mert a baloldal pozitív diszkriminációt hirdet. az is diszkrimináció, csak a többséget érinti hátrányosan.

na de mi akadályozza meg a ceu kiváló szakembereit, hogy olyan programot kínáljanak panyolának, ami az ő szabad piaci megélhetésüket biztosítja. nem akarnak olyat. azt szeretnék, hogy a vidék elnéptelenedjen és egy amerikanizált nagyvárosok jöjjenek létre, amiben vannak fekete-afrikaiak, muszlimok és mindenféle emberek. ahogy béndek péter mondja: kevert nemzet. azok felett a multik igazgatótanácsai uralkodnak. és az ngo-k pedig uralják a nyilvánosságot. erre mondják amerikában azt, hogy demokrácia.

2018.06.02. 11:20:50

@neoteny:
a nézőpont intézet azt mondja, hogy a fidesz a választások óta kevesebb, mint két hónap alatt 400 ezer új szavazót szerzett. lehet, hogy hazudnak. de ha az emberek szörnyű elnyomatásban, megfélemlítésben élnek, akkor vajon miért szavazna még 400 ezer ember a fideszre. hacsak nem azért, mert a többi pártban csalódott. és azok nem kínálnak semmi újat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 11:31:56

@444:

"szerinted panyola szabadabb lett valamivel azzal, hogy rendeznek egy kis fesztivált? igen. és ezt a fidesz támogatja."

Pontosan az a tény, hogy Panyola csak államhatalmi támogatással képes a panyolaiak számára hasznot hajtó fesztivált rendezni mutatja meg azt, hogy _kevésbé_ szabad Panyola, mint ha képes lenne államhatalmi támogatás _nélkül_ a panyolaiak számára hasznot hajtó fesztivált rendezni.

Ha a panyolaiak képesek lennének államhatalmi támogatás nélkül a panyolaiak számára hasznot hajtó fesztivált rendezni, akkor rendezhetnének bármikor fesztivált: akkor is, ha az államhatalom nem hajlandó támogatást nyújtani -- vagyis szabadabbak lennének, mert nem függenének az államhatalmi fesztivál-támogatás meglététől (megtörténésétől). Ha Ha a panyolaiak képesek lennének államhatalmi támogatás nélkül a panyolaiak számára hasznot hajtó fesztivált rendezni, akkor nem kellene arra sem várniuk, hogy az államhatalom finanszírozza a templom meszelését: akkor a panyolaiak képesek lennének saját maguk finanszírozni a templomuk kimeszelését bármikor, amikor ez az igény felmerül számukra. Ami nyilvánvalóan nagyobb szabadságot jelentene a panyolaiak számára.

Így hát a panyolaiak minden olyan tevékenysége, aminek végrehajtása az államhatalmi támogatástól/finanszírozástól függ, szükségszerűen _csökkenti_ a szabadságukat; és minden olyan tevékenységük, amiket képesek végrehajtani anélkül, hogy államhatalmi támogatásra/finanszírozásra kellene várniuk _növeli_ a szabadságukat.

2018.06.02. 11:41:52

@neoteny:
vagy itt van egy purparlé egy operaelőadásról.
magyaridok.hu/velemeny/betiltsuk-a-balettot-es-mozartot-3154681/
a vita a párton belül zajlik. a fidesz nem egy monolitikus egység. hanem egy olyan pártszövetség, amiben a tagok képesek egységbe kovácsolódni a választásokon, de azon túl szanaszét húznak. az ellenzéki értelmiség ennek a fordítottja. ők egyetértenek, hogy legyen nyugatosság, szabad piac, bla, bla, bla, de ez nagyjából azt jelenti, hogy ők akarják az állami támogatást lenyúlni az operában, vagy akárhol. csak ezt elhappolja előlük az ókovács. orbán viktort annyira nem érdekli az operaelőadás. a nézőpont intézet felmérte, hogy van 400 ezer új szavazójuk. a viták ellenére működik a győzteshez húzás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 11:50:32

@444:

"működik a győzteshez húzás"

Így van; és ezért nem lett nagyobb önkormányzatiság a Fidesz-rezsim nyolc éve alatt: mert egyre többen hódolnak be a győztesnek, a győztes egyre inkább képes központosítani a rendszerét a nagyobb hatalmából kifolyólag. Ha a panyolaiak azt akarják, hogy az államhatalom finanszírozza a templom kimeszelését (meg támogassa a fesztivál megrendezését), akkor az államhatalom birtokosaihoz kell dörgölőzniük. Az ellenzékre szavazást csak akkor engedhetnék meg maguknak, ha szabadabbak lennének: ha tudnának számukra hasznot hajtó fesztivált rendezni államhatalmi támogatás nélkül is, és annak hasznából tudnák a templom kimeszelését finanszírozni államhatalami finanszírozás nélkül is.

2018.06.02. 12:45:59

@neoteny:
na de ha állami pénzből kifestik az amúgy műemléki templomot és ennyi, akkor ezzel gazdasági értelemben nem lettek önállóbbak. na de ha mellette fejlesztik a fesztivált, akkor de. idén a panyolafeszt a sztárvendég csík zenekar és presser gábor.
panyolafeszt.hu/wp-content/uploads/2013/12/presi.jpg

Nemtudom nagyszínpad
18:00
Megnyitó tárogatószóval
– Bárdos Lajos Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánccsoportja
– Mátészalkai Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc műsora
– Figemadár Citerazenekar műsora
20:30
Csík Zenekar és Presser Gábor koncert
22:30
Bohemian Betyars koncert

presser az egyik legnagyobb élő magyar zeneszerző a pop-rock, musical műfajban. a tehetsége alapján felléphetne a carnegie hall-ban. azt is megértem, hogy ő egy amerikanizált metropolitan világban érdekelt. és most panyolán lép fel. kénytelen igazodni ehhez a vidékies világhoz. mátészalkai alapfokú művészeti intézmény néptánc csoportjával és a tarpai figemadár citera zenekarral szabó laci bácsival. ők azok:
www.youtube.com/watch?v=wy78Ht7OsSQ
és ezután következik presser gábor. erre nyilván azt gondolja, hogy a macska rúgja meg. ő 70 évesen nem a tarpai kuruc bácsikkal lépne fel egy színpadra. na de ha nem tetszik, akkor menjen bostonba. de ezzel a panyolaiak szabadsága növekszik. hiszen a fesztiválon eladnak valamennyi ételt, italt, befolyik valamennyi pénz a vendéglátásból és úgy tűnik, hogy presser gábort is meg tudják fizetni. mert hogy a fővárosi koncertje nem kap annyi állami támogatást. de az ő szabadsága csökken. eladhatja a dedikált lemezeit szabó laci bácsi citerazenekarának tagjainak és a tarpaiaknak. csak ő amerikában koncertezne inkább. de mehet bosztonba. nincs betiltva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 12:47:37

@444:

"na de ha állami pénzből kifestik az amúgy műemléki templomot és ennyi, akkor ezzel gazdasági értelemben nem lettek önállóbbak."

Így van.

"na de ha mellette fejlesztik a fesztivált, akkor de."

Ha a fesztivál "fejlesztéséhez" elengedhetetlenül szükséges az államhatalmi támogatás, akkor nem.

screpes 2018.06.02. 13:09:18

@444:
az egész operás purparlé egy kamuflázs.

2018.06.02. 13:32:49

@neoteny:
erre mondom azt, hogy amikor jön a következő válság és nem lesz állami támogatás, akkor derül ki, hogy a panyolafeszt (és ez a rurális világ) összeomlik, vagy sem.

az egyik opció, hogy egyre több és több pénzt igényelnek az államtól. a pénzügyminiszter egy ponton azt mondja, hogy most nem tudnak adni egy fillért se. vagy csak sokkal drágábban, mert kénytelenek kamatot emelni.

a másik, hogy erre a panyolaiak azt mondják, hogy semmi probléma. fesztiváloznak tovább. mert hálózatba szerveződött a kézműves iparük. és megveszik a házi áldást és a belépőt a lábita bábszínház előadására, stb.

lesz egy olyan pont, amikor majd varga mihály is széttárja a kezét. most nem áll rendelkezésre bőségszaru. vagy csak korlátozottan. és kérdés, hogy azon a ponton működik-e az urbán ostyagyár, amikor varga misi nem utal hozzá néhány száz misit.

addig viszont a fidesz ezt a politikát viszi tovább. tartok tőle, hogy a nézőpont nem hazudik olyan nagyot. másfél hónap alatt 400 ezer ember azt gondolta, hogy ők is beállnak a fideszbe. felhívjuk a marikának a barátját, ő ismeri a képviselő testvérének az anyósát. de egyre több embernek egyre kevesebb támogatást lehet adni.

ezt nyilván a fideszben is tudják. és úgy számolnak, hogy addigra a pártok versenyében egyed uralkodóvá válnak. egy esetleges válságot ráfogják a nemzetközi környezetre, gyurcsány ferenc ármánykodásaira, a gyíkemberekre vagy soros györgyre. és a magyar gazdaság a kiterjedt rurális alapokkal is működni fog. vagy sem. ezt nem tudjuk. vagy legalábbis én nem tudom.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 13:53:49

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 13:58:46

@neoteny:
az index újságírója meglepődik ezen. ők jelentkeznek a momentum elnökségéért.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2021/20219/202195/20219524_5e2cda6fc0496fe9d4c89fcc9ec39888_x.jpg
ők úgy néznek ki, mintha testvérek lennének. és hasonló maszkulin vonásokat erősítenek. ez az egész teória azt mondja, hogy klánok és kládok (leszármazási sorok) versenyeznek.

tehát ennek a három fiatalembernek egyenes férfiágon 5-8 generációval ezelőtt volt egy közös ősapjuk. csak nem tudnak róla. mert az emberek a dédszüleiket sem feltétlen ismerik, de még róluk nagyjából tudják, hogy kik voltak. az ük és a szépszülőkről már kevesen tudnak, azon túl legfeljebb csak akkor ha valamilyen történelmi szereplő. ez a teória azt mondja, hogy az egyenes férfiág a lényeges. mert ezen adódik át az y-dns. és nőknél hasonlóan az mt-dns, de annak kevéssé van törzsi jellege, mert hogy az anyáról gyerekre adódik tovább, tehát fiúra is, de rendesen nem adja tovább, ritkán de előfordul a rekombináció, tehát az, hogy a gyermek az apa nőiségét örökli, itt lép be a homoszexualitás) de hogy valójában a többség esetén is ötöd-, hatodfokú unokatestvérek vannak összefonódva. a kisebbségi csoportoknál másod, harmadfokú unokatestvérek. a pártpolitika közvetlen kiválasztás korlátozottságának következtében a rokonszelekción alapul. és a nepotizmuson észak koreában csúcsra van járatva. magyarországon is matolcsy uncsija elég sok pénzhez jut. és többi? ők vajon nem a rokonainak adják a nagy összegű hiteleket elsődlegesen korlátozott felelősségvállalással, üzleti titkok mögé rejtve? ráchel barátnője jó eséllyel ő, vagy férje urának egyik távolabbi unokatestvére. összedobnak egy kis divatügynökséget. az index megírja, hogy ez csalás. és a többi?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 14:19:38

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 14:23:14

@neoteny:
te azt feltételezed, hogy a panyolafeszt (és hasonló rendezvények) arányaiban is egyre növekvő állami támogatásokhoz jutnak. tehát egyre nagyobb ráfizetés az állam számára. de ezt nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 14:32:48

@444:

"te azt feltételezed, hogy a panyolafeszt (és hasonló rendezvények) arányaiban is egyre növekvő állami támogatásokhoz jutnak."

Helyesen: ezt te mondod.

A tény az, hogy nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 14:38:00

@neoteny:
"az tény, hogy". ezt az állításodat mire alapozod?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 14:45:09

@444:

Arra, hogy az önkormányzatok csak függőbbé váltak a központi pénztranszferektől, mivel ezek mértéke csak növekedett -- akár juttatás, akár elvonás szintjén.

Így hát nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 15:01:52

@neoteny:
de ezt honnan tudod? nincs kistérségre lebontott ágazati statisztika. nem tudjuk, hogyan alakult a szamosközi idegenforgalom. azt pláne nem, hogy a panyolafeszt összességében az állam nettó befizető-, vagy kifizetőhelye.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 15:13:19

@444:

"nem tudjuk, hogyan alakult a szamosközi idegenforgalom."

Bizony nem; és ahhoz, hogy a szamosközi önkormányzatiság növekedjen, három feltételnek is teljesülnie kellett volna:

1) növekedjenek a szamosközi idegenforgalmi bevételek
2) ezek a megnövekedett bevételek a szamosközi önkormányzatoknál maradjanak, ti. ne vonja el őket a központi kormányzat
3) csökkenjen a szamosközi önkormányzatoknak a központi kormányzattól származó pénztranszferei

"nem [tudjuk], hogy a panyolafeszt összességében az állam nettó befizető-, vagy kifizetőhelye"

Hogyne tudnánk: te írtad azt, hogy "panyola [...] rendeznek egy kis fesztivált [...] és ezt a fidesz támogatja. azt értem, hogy ezt a fidesz valamelyest a főváros kárára támogatja."

2018.06.02. 15:50:00

@neoteny:
na de azt már nem tudjuk, hogy a panyolafeszt vendéglátósai ezek után mennyit fizetnek be az államkasszába. illetve mennyi újabb támogatást vesznek igénybe.

Panyola teljes népessége: 606 fő (2015. jan. 1.)
egy ekkora faluban 9 vendégház van.
vajon mekkora forgalmat bonyolítanak le?

CIBERE VENDÉGHÁZ
LUCA VENDÉGHÁZ
NAPKAPU VENDÉGHÁZ
NEMTUDOM VENDÉGHÁZ
PANYOLAI MARICA VENDÉGHÁZ
VÍG VÁNDOR VENDÉGHÁZ
VARGA VENDÉGHÁZ
BORBÁS VENDÉGHÁZ
FOGADÓ A KÉT KECSKÉHEZ

de nem biztos, hogy buta a polgármester.

A Kistérségi Startmunka mintaprogramok során lehetőség nyílt a következő nagy értékű tárgyi eszközök beszerzésére:
2011. eke, fűkasza, motoros fűkasza
2012. traktor, pótkocsi, főzőüst
2013. szalagfűrész, belterületi ingatlan vásárlása
2014. vetőgép, permetezőgép, főzőüst
2015. motoros fűkasza
2016. fűkasza, tolólap, szántóföldi vegyszerező, hűtőkocsi felépítmény és gépészet, mobil hűtőkocsi futója
2017. varrógép és tartozéka, elektromos szárító kamra, fagyasztószekrény, magozógép, traktor< 37kw, kistraktorhoz pótkocsi, benzinmotoros fűkasza

ezek vásároltak termelő eszközöket. falusi turizmust csinálnak, szolgálatnak.

2018. májusi 29-i facebook poszt.
községi tanács régi címerrel.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/33960767_2082905851952440_473916952117510144_o.jpg?_nc_cat=0&oh=14a152264ecd5aae7ebb7e952428f0d9&oe=5B7CD1DF
nemzetközi marketing
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/33806425_2082906648619027_804553451643076608_n.jpg?_nc_cat=0&oh=dfdf2b7d4e56de65a5e7a62cea806d7c&oe=5BC4FC73

na most ezt szabad piaci alapon működne, vagy sem. ez egy vicc, amit valójában az állam tart fent. vagy vicces, de egy működő dolog. ezt te el tudod dönteni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 16:23:23

@444:

"na de azt már nem tudjuk, hogy a panyolafeszt vendéglátósai ezek után mennyit fizetnek be az államkasszába. illetve mennyi újabb támogatást vesznek igénybe."

Három eset lehetséges:

1) Panyola összes lakója kevesebbet fizet be mindenféle címszó alatt (SzJA, ÁFA, egyéb adók és járulékok) a központi költségvetésbe, mint amennyi kifizetést kap a központi költségvetésből mindenféle címszó alatt (oktatás, eü-ellátás, vissza nem térítendő támogatások stb.): Panyola nettó adófogyasztó (helyesen: nettó fogyasztó a központi költségvetésből)

2) Panyola összes lakója épp' annyit fizet be a központi költségvetésbe, mint amennyit onnét kap: semleges adófogyasztó

3) Panyola összes lakója többet fizet be a központi költségvetésbe, mint amennyit onnét kap: nettó adóbefizető

Ebből a három esetből kettőben Panyolának nincs szüksége a központi kormányzat gazdasági beavatkozásaira: nagyobb önkormányzatiság lenne Panyolán (gazdaságilag szabadabbak lennének a panyolaiak), ha a központi kormányzat nem adóztatna és kifizetne Panyolán.

Csak az 1-es esetben van szüksége Panyolának a központi kormányzat gazdasági beavatkozásaira: de abban az esetben kisebb az önkormányzatiság Panyolán (gazdaságilag kevésbé szabadok a panyolaiak), hiszen a központi kormányzat nettó kifizetéseitől függenek.

"na most ezt szabad piaci alapon működne, vagy sem."

Ha működne (2-es vagy 3-as eset), akkor önkormányzati/gazdasági szuverenitásvesztés a központi kormányzat gazdasági beavatkozása. Ha nem működne (1-es eset), akkor is önkormányzati/gazdasági szuverenitásvesztés a központi kormányzat gazdasági beavatkozása.

Vagyis az önkormányzatiság (ill. a gazdasági szabadság) növekedését _minden körülmények között_ akadályozza a központi kormányzat gazdasági beavatkozása. Az önkormányzatiság (gazdasági szabadság) növelésének egyetlen módja az, ha a központi kormányzat gazdasági beavatkozása csökken: minél kevesebbet von el és minél kevesebbet fizet ki.

2018.06.02. 16:52:10

@neoteny:
és az is kérdés, hogy a támogatásokat hogyan osztották el. 54% szavazott a fideszre. 29% szavazott a jobbikra. 14% az mszp-re.

a fidesz támogatottsága országos összevetésben nem kiugróan magas. ebből azért nem úgy tűnik, hogy a falu apraja nagyja támogatja ezt. persze lehet, hogy mégis csak, de a fiatalok egy része nemzeti radikális, a kisnyugdíjasok beszavaznak a baloldalra. és úgy egyébként nem ellenzik a fideszt.

és ez faluról falura eltérhet. elsődlegesen az önkormányzati minőségén múlik az hogy mennyiben használják ki a lehetőségeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 18:13:09

@444:

"a fidesz támogatottsága országos összevetésben nem kiugróan magas."

Viszont a kiosztott támogatások 100%-áról a Fidesz-kormányzat döntött.

Mindenesetre nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

Janossz 2018.06.02. 18:22:30

@444: " elsődlegesen az önkormányzati minőségén múlik az hogy mennyiben használják ki a lehetőségeket. "

Önkormányzati minőségen értsd: Fideszes elkötelezettség foka.
Magyarul aki közel van a tűzhöz, az melegszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 18:44:01

@444:

"de ezt honnan tudod?"

Például onnét, hogy 2016.08.20. 18:07:56-kor még unionistaként közölted velünk: "a települések döntő többsége a költségvetés nettó kifizetőhelye."

2018.06.02. 20:49:30

@neoteny:
kérdés, hogy ezek pozíciók javultak, vagy romlottak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 21:03:37

@444:

"ezek [a] pozíciók"

Miféle "pozíciók"?

Nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 21:04:43

@Janossz:
ne viccelj már. a fidesz képviselő jelöltje panyolán 54%-ot kapott. ugyanő túrricsén 64%-ot. ugyanabban a választókerületben két hasonló méretű település.

túrricsén a polgármester a közmunkabér helyett szociális hiteljegyeket osztott, amit csak az ő boltjában lehetett levásárolni. és nagyjából dupla áron adott mindent. jelzem a közmunkások valóban előre kapták a fizetésüket, aláírták a szerződést, hogy ez így jó lesz nekik, lényegében uzsorahitelt kaptak.

panyolán
A Kistérségi Startmunka mintaprogramok során lehetőség nyílt a következő nagy értékű tárgyi eszközök beszerzésére:
2011. eke, fűkasza, motoros fűkasza
2012. traktor, pótkocsi, főzőüst
2013. szalagfűrész, belterületi ingatlan vásárlása
2014. vetőgép, permetezőgép, főzőüst
2015. motoros fűkasza
2016. fűkasza, tolólap, szántóföldi vegyszerező, hűtőkocsi felépítmény és gépészet, mobil hűtőkocsi futója
2017. varrógép és tartozéka, elektromos szárító kamra, fagyasztószekrény, magozógép, traktor< 37kw, kistraktorhoz pótkocsi, benzinmotoros fűkasza

van 9 vendégházuk és egy ilyen fesztiváljuk.
www.youtube.com/watch?v=zE01gq9is0k

mindkét település elkötelezett a fidesz mellett. túrricse inkább. az önkormányzati munka minősége a meghatározó.

Janossz 2018.06.02. 21:12:00

@444: " mindkét település elkötelezett a fidesz mellett. túrricse inkább."
És ez elég jót tesz a túrricsei polgármesternek. Kimosták.
"A polgármester a gyanúsítás ellen panasszal élt és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2017. augusztus 28. napján a panasznak helyt adott. Erre tekintettel jelenleg az ügynek nincs gyanúsítottja."

2018.06.02. 21:13:23

@neoteny:
mennyiben vannak a települések kiszolgáltatva az államnak. a nettó befizetői/kifizetői pozícióik hogyan változtak.

a fidesznek elsődlegesen nem az a célja, hogy budapestről irányítsák az ország egészét. hanem az, hogy a fidesz mint politikai párt egyeduralkodóvá váljon.

2018.06.02. 21:17:43

@Janossz:
2018-ban túrricsén mégis a fidesz nyert. 60% fölött kaptak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 21:46:01

@444:

"mennyiben vannak a települések kiszolgáltatva az államnak."

Annyiban, amennyiben az államhatalom elveszi tőlük a javakat (praktikusan pénz formájában), aztán újraosztja azokat, miután a politikusok és a bürokraták levették a sápjukat.

"a fidesznek elsődlegesen nem az a célja, hogy budapestről irányítsák az ország egészét."

Pedig azt teszik: ld. pl. Modern Városok program.

Nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 22:29:04

@neoteny:
nem azt állítom, hogy feltétlen nagyobb lett a szabadság. hanam azt, hogy a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet.

2018.06.03. 00:20:04

@neoteny:
a pártközpont azt javasolta, hogy a fidesz irodavezetője legyen a polgármester jelölt. de a helyi érdekcsoportok ezt leszavazták. és azt mondták, hogy vezesse inkább a kormányhivatalt. erre a pártelnök, miniszterelnök azt mondta, hogy rendben van. ha a pártban a helyiek így akarják, akkor legyen úgy. mert nem akar pártszakadást.

lázár azt mondja, hogy nem állt be a parlamenti frakciós csoportképbe, mert "elaludt". de ettől még ő a párt erős embere marad. elérheti azt, hogy hódmezővásárhely nagyobb önállóságot szerezzen. ez kvázi egypártrendszerben is megvalósulhat. egész egyszerűen azért, mert szabad választások vannak. és bármikor leválthatják lázárt egy párton kívülire. ahogyan egyébként lázár emberét nem választották meg polgármesternek. a fidesz egy félelnyomó rendszert hoz létre. erre hódmezővásárhelyiek azt mondják, hogy túl nagy a vadászkastély. leváltunk. mire lázár azt, hogy na jó az országos politikából kiszáll, egy időre legalább is. helyben egyeztet. de ezzel a választókerület nagyobb önállóságát próbálja kivívni. mert a párton belüli pozícióját így képes megtartani. orbán a miniszterelnökségen fővárosiakkal erősít. tarlós célja is az, hogy a fővárosnak nagyobb önállóságot vívjon ki a párton belül. mást se akar. mert így tudja megtartani a főpolgármesteri pozícióját.

ez kvázi egypártrendszer. van egy domináns néppárt. de annak képviselőit szabad választásokon le lehet váltani. budapest polgársága is állíthat egy független jelöltet előválasztáson. vagy újraválaszthatja tarlóst. aki mondhatja azt, hogy el se indul. vagy el se indítják, mert a pártban betolják kocsis mátét, vagy akárkit. de őt lenyomhatja egy független.

a hatalmi játszma kvázi egypárti körülmények között is lehet szabad. botka akkor is nyerhet választást, ha kilép az mszp-ből. maga mellé állítja az egyetemet és kiegyezik az egyházzal, akkor kvázi egypártrendszerben függetlenként törekedhet arra, hogy szeged nagyobb önállóságot kapjon. ebben majd adott esetben támogatja a püspök. neki is ez az érdeke.

csak ez nem jó a multiknak. illetve azt mondják, hogy dehogy nem. mert munkahely teremtő beruházásokért cserébe adókedvezményeket kapnak. és délnémet gyáriparosok azt mondják seehofer papinak, hogy merkel mami ki ne zárja már a geci orbánt ez európai néppártból. miközben a fideszen belül lázadnak, hogy ne adjanak már annyi támogatást a külföldnek. megint ugye egypárti viszonyok között nagyobb önállóságra törekednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 00:47:43

@444:

Ezek a te féktelen fantáziálgatásaid: fantáziálgatásokban pedig bármi lehetséges.

Ezzel szemben a helyzet az, hogy már háromszor váltotta le a Fidesz az ellenzéket, már több, mint nyolc éve birtokolja a hatalmat (ennek felében az alkotmányozáshoz is elégséges többséggel), de ebből nem a nagyobb önkormányzatiság következett, hanem épp' ellenkezőleg egy központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: hogy ha "a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet", akkor miért nem jött létre az elmúltnyolcévben?

2018.06.03. 09:10:48

@neoteny:
jelen állás szerint ebbe az irányba halad a magyar közélet. kvázi egypártrendszer jön létre.

ugyanakkor a délvidék erős emberei lázár, botka, torockai. lényegében egyiknek sincs szoros pártkötődése. kvázi függetlenek. az elemi érdekük az, hogy abban érdekeltek, hogy a választókörzeteik számára nagyobb önállóságot teremtsenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 09:13:26

@neoteny:

Már háromszor váltotta le a Fidesz az ellenzéket, már több, mint nyolc éve birtokolja a hatalmat (ennek felében az alkotmányozáshoz is elégséges többséggel), de ebből nem a nagyobb önkormányzatiság következett, hanem épp' ellenkezőleg egy központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: hogy ha "a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet", akkor miért nem jött létre az elmúltnyolcévben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 09:17:02

@444:

"ugyanakkor a délvidék erős emberei lázár, botka, torockai. lényegében egyiknek sincs szoros pártkötődése. kvázi függetlenek. az elemi érdekük az, hogy abban érdekeltek, hogy a választókörzeteik számára nagyobb önállóságot teremtsenek."

Ezek csak a te fantáziálgatásaid.

Ezzel szemben már háromszor váltotta le a Fidesz az ellenzéket, már több, mint nyolc éve birtokolja a hatalmat (ennek felében az alkotmányozáshoz is elégséges többséggel), de ebből nem a nagyobb önkormányzatiság következett, hanem épp' ellenkezőleg egy központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: hogy ha "a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet", akkor miért nem jött létre az elmúltnyolcévben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 18:45:30

@444:

"botka, lázár és torockai is kvázi függetlenek."

Nem függetlenek a központi kormányzat pénzosztásaitól. És mivel érdemben adóztatni nem tudnak (a társasági adó kb. tizede az SzJA-ból és az ÁFÁból beszedett adóknak), nem is képesek függetlenné válni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 18:51:28

@neoteny:

"a társasági adó kb. tizede"

Úgy értettem, hogy a helyhatóságok által kivetett iparűzési adó nagyságrendben nem haladhatja meg a társasági adó mértékét, így nem válhat a központi kormányzattól származó pénzek vetélytársává.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 18:53:39

@444:

"a fidesz másodvonalában a szakpolitikához kötődő politikusok kvázi egypártrendszerben a hatalommegosztásban érdekeltek."

Pontosan azért vannak a másodvonalban mert nem osztják meg velük a hatalmat.

Ezzel szemben már háromszor váltotta le a Fidesz az ellenzéket, már több, mint nyolc éve birtokolja a hatalmat (ennek felében az alkotmányozáshoz is elégséges többséggel), de ebből nem a nagyobb önkormányzatiság következett, hanem épp' ellenkezőleg egy központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: hogy ha "a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet", akkor miért nem jött létre az elmúltnyolcévben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 21:40:29

@444:

Nem osztják meg: Gulyás Gergely nem másodvonalbeli politikus.
süti beállítások módosítása