1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.28. 15:38 HaFr

Az antimigrációs politika hazudik. Olvasztótégely vagyunk.

Képtalálat a következőre: „júdás keresztény 30 ezüst”

Kimondom "keresztény" (=nem zsidó, nem muszlim, nem "Soros-bérenc", ráadásul néha templomban is megforduló) jobboldali, konzervatív (felvilágosodás-kritikus) magyarként: a magyar asszimiláns, kevert nemzet. (A kevert nemzet folyamatosan asszimilál, tehát eredeti önmaga kisebbségbe kerül, illetve felülíródik és maga is asszimilánssá válik.) A magyar nemzet akkor volt erős a története során, amikor integrálni és asszimilálni tudott, majd az asszimiláns csoportokkal keveredve -- így maga is változva -- további népcsoportokkal, kultúrákkal és nyelvekkel lépett kölcsönhatásba. Ez a történet húzódik végig a magyar őstörténettől a honfoglalás korán át (ennek a fél évezrednek a vallási-kulturális törésvonalait és integrációjukat is ideértve), a tatárjárás és a törökdúlás utáni helyreállításon keresztül (megint csak számos vallási-kulturális mozgás közepette) a dualizmusnak a kulturális és a politikai nemzet számára végül kudarcnak bizonyuló liberális gyakorlatáig. A nemzethalál-közeli állapotok túlélése és a megerősödés MINDIG asszimilációval és idegen vagy új hatások integrálásával történt, nem bezárkózással, illetve amikor az asszimiláció a modern korban visszafordult, az a gyengeség jele volt és tragédiák követték (Trianon és a Holocaust). Az egész történelmünk Szt. Istvánt igazolja (megkötésekkel persze, magyarázat itt).

Lassan mondom: a magyar k-e-v-e-r-t  n-e-m-z-e-t. Olvasztótégely vagyunk, amelynek történelme során más népcsoportok és kultúrák integrálása és lehetőség szerinti asszimilálása egyszerre volt kényszer és lehetőség. Ennek következtében a mai (magyar) népességünk döntő részében idegen etnikumok és leszármazások keverednek a valamennyire is etnikai magyarnak tekinthető vérvonallal. Az etnicizmus (a nemzet ezeréves megbontatlan származási egységével és valamiféle "lényegével" operáló politikai ideológia) ilyen körülmények között hazug és -- a bezárkózást ösztönözve -- nemzetrontó is. A legtöbb, ami vele szemben a magyar kollektívumról elmondható, az a nyelvi, esetleg a kulturális egységessége, amelyet közös földrajzi környezetben ért el.

Na, ezek után bármilyen baloldali, "rosszabb pedigrével" bíró vagy ilyesmivel megvádolt és attól félelmében összeroggyant közéleti ember bátran kiállhat az etnicizmus és a bezárkózó nacionalizmus ellen, néven nevezve azt, és felhívva a figyelmet arra, hogy szembe megy az "ezeréves értékeinkkel". Szabad a vásár! Tessék abbahagyni a kushadást, visszaadni a júdáspénzt, és elkezdeni politizálni az ellenzéki oldalon a liberalizmussal nem tompított puszta demokrácia (=közéleti tusa) keretei között! Mit jelent ez? A lényegről kell beszélni, beleállni a szellemi és a politikai harcba, megásni a lövészárkokat, megtölteni a fegyvereket!

De legelőször: visszaadni a júdáspénzt.

(Ez nem pro-migrációs poszt, ez anti-etnicistaőrület poszt. De innen a migráció és az, hogy mit kell tennünk vele, is jobban látszik. Mit kell tennünk vele? Mindenekelőtt azon mérnünk az erőnket, hogy képesek lennénk-e asszimilálni. Ha eleve lemondunk erről, az a társadalmunk és a kultúránk gyengeségének a jele. Le lehet és le kell mondani róla, ha nem tartjuk magunkat elég erősnek, de akkor vállaljuk a gyengeségünket és nézzünk szembe vele! Ha viszont elkezdünk gondolkodni róla -- keleti és nyugati jövevények kapcsán is -- és elkezdünk gondolkodni az ehhez kellő társadalmi stratégián, az az erő jele lesz. Nem akar itt senki feltétlen, korlátozatlan migrációt. De akarjuk magunkat vissza! Akarjuk IV. Béla, Mária Terézia és Andrássy Gyula erőre kapó Magyarországát. Nem a mai gyenge, megtévesztett  Ersatz-országot, kitéve a belső és külső élősködőknek.)

301 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9114008718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.31. 15:16:10

@neoteny:
valahol megtalálják. absztrakció után az egy pont.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:17:57

@444:

"ezt a rendszert az egyesült államok találta ki."

Az USA-ban nem volt központi bank 1913-ig. Próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:21:29

@DrGehaeuse:

"Az összes állítás csak az alföldi fokgazdálkodással érintett településere vonatkozik."

Miféle "összes állítás"? digipenna ezt állította: "[a]z emberek magaslatokra építkeztek". Ennek az állításnak az általános érvényességét kérdőjeleztem meg: ennek az állításnak az általános érvényességét kellene megmutatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:22:43

@444:

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

2018.05.31. 15:29:05

@neoteny:
elsőkörben szélesség, hosszúsági fok. egy időbeli becslés. egy objektíven mért érték. és ezekből lehet valószínűsíteni, hogy melyik (növény, állat, ember) törzs esetleges vándorlását. ezek után azt mondják: aha, ezek valószínűleg azok, akiket úgy neveztek, hogy. ezt filozófikusan nehéz megfejteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 15:38:03

@444:

"elsőkörben szélesség, hosszúsági fok. egy időbeli becslés. egy objektíven mért érték. és ezekből lehet valószínűsíteni, hogy melyik (növény, állat, ember) törzs esetleges vándorlását."

Aminek semmi köze sincs semmiféle "géncentrumhoz".

2018.05.31. 17:02:23

@neoteny:
a mintát kiátlagolják és az eloszlás valami körül szóródik. az a centum.

FrVili 2018.05.31. 17:07:18

@444:
Tényleg miért is ne?
Arra a válaszra, hogy azért, mert megnyerte a választást és lehetősége lett mindenre, attól még nem tehet meg mindent az
I.Ellenérv. : Miért is ne árasszák el Európát az afrikai bevándorlók? Ha megtehetik, mert többen vannak, és meg tudják tenni, akkor miért ne tennék meg? És miért ne támogatná ezt bárki, aki támogatni akarja és miért ne ellenezné ezt bárki, aki ellenzi? Miért ne szünjenek meg e nemzetállamok és legyen minden ember mindenekelőtt ember és utána bármi más? Miért nem szünjön meg a történelem? Miért ne legyen szabadpiac, szabadverseny, ahol meritokratikus módon a győztes mindent visz?
Mert van aki veszít és rosszul jár vele? De a győztesek jól járnak vele.
Mert a többség veszít és ez igazságtalan? De az erősebb győzőtt és ez igazságos.
Minden ellentétes érdek kerüljön kioldásra valami zéró összegű játékban és a győztest igazolja a győzelme és az, hogy a másik győztes ugyanezt tenné.
Ez az agonisztikus retorika a hobbesi világba vezet.
A miért ne kérdésre olyan válaszokat lehet még adni, ami feltételezi valamilyen ethosz létezését:
Azért nem teheti meg, mert ez nem etikus. Az erre a válaszra adott
II.: Ellenérv: Miért ki mondja meg mi az etikus, és az amit a másik csinál az mitől etikusabb? Itt jönne az összehasonlítósdi, amely vita megint nem állná meg a helyét, mert kiderülne, hogy ami az egyik oldalon a demokrácia vagy az igazságos újrelosztás ethosza az a másik oldalon megkérdőjeleződik: a demokrácia (főleg ha liberális) nem etalon és olyan hogy igaszágos újrelosztás nem létezik, lehetetlen. Tagadni kell a progresszivitást és azzal minden hierarchiát is, mert csak így nem kell elfogadni, hogy van értékes és értekesebb. Igy minden általánost is tagadni kell, mint a trópuselméletben: a kosárfonó és űrkutató, álalános iskola és egyetem nem több vagy kevesebb a másiknál, hanem önállóan egymás mellett álló partikularitások, nem létezik tulajdonság univerzálé, ami őket bármilyen relációba állíthatná.

Ez a „miért ne” egy anarchisztikus világba vezet.

A miért ne kérdésre adott harmadik válasz lehet:
Mert nem erre kapott felhatalmazást a választoktól, hanem a közös tulajdon védelmére és nem az elkobzására és magáncélra való felhasználására. A bíró ne rúgjon gólt a meccsen és ne változtassa a szabályokat, ne tologassa a kaput meccs közben, vagyis az állam szereptévesztésben van.
III.Ellenérv.: és ha pont a közös tulajdon védelmében teszi jó kezekbe a gondos gazda a közös tulajdont, és a közösség érdeke, hogy az őket képviselő hatalom arisztokratikus módon legyen meritokratikus. A hatalom eldönti ki érdemei szerint a legjobb és felruházza őt pénzzel, fegyverrel, paripával. A szabályok miért ne változhatnának menetközben, ha az hatékonyabbnak ítéltetik meg. Nem ez lenne az igazi szabadság, ami rugalmasan alkalmazza a jogszabályokat a mindenkori köz érdekeinek megfelelően. Az állam nagyon helyesen részt vesz a piacon, államkapitalista módon, hogy ott védelmezze polgárait és ne csak elszenvedje, hanem alakítsa azt az ő értékrendje szerint.
Ez a paternista bölcs Regnum vagy Államhatalom létét feltételezi, aki tudja mi a helyes, semmi és senki nem állhat az útjába. Ha mégis, cselt alkalmaz.
I. A Regnum vagy Államhatalom valami történelmi jog vagy valami ideológia rendszer értékrendjével felruházva jószándékához kétség nem fér, thélosza érdekében minden eszköz megengedett.
II. Az anarchista tagadása redukcionista, minden objektívről bebizonyítja, hogy szubjektív, így nem fogadja el. Állandó tagadásban van, így csak a másik ellenpárjaként létezik vagyis önmagában nem létezik. Saját ethosszal nem rendelkezik.
III. Az agonisztikus mindig harcban áll. A győzelem a reménye és önbeteljesülése, ha nem éppen ő a győztes, akkor az ideiglenesség tudata kölcsönzi neki a reményt. Az ellenségébe mindent beleprojektál, hogy morális gátja a megsemmisítésére később ne legyen. Ha alulmaradtként többségnek tartja magát, azt igazságtalanságnak érzi, ha hatalomban van győzelme kisebbségként is hitelesíti.
Ha valaki világképében vagy ítéletalkotásában mindhárom ellenérvvel operál, akkor óhatatlanul minden kombináció esetén többszörösen ellentmondásos lesz:
Regnum<-> Anarchista milyen thélosz, tradició szentesít ott, ahol nincs a történelmi fejlődésnek értéke , mert nincs fejlődés és nincs elfogadható ideológia alapvetés sem.
Anarchista<->Agonisztikus nincs alá-fölérendelt hierarchia, de győztes - vesztes reláció van.
Agonisztikus<-> Regnum milyen jószándék van ott, ahol a győzelem a gyengébb eltiprására jogosít fel.
Ebből tényleg valami 15000-40000 ezer évvel ezelőtti mindent fatálisan meghatározó absztrakt fogalmaktól mentes elemi kijelentésekre épülő abszolútummal lehet csak kiútat keresni.

FrVili 2018.05.31. 17:12:19

@Khonsu: említetted a különböző koordinátarendszerek , különböző matek viszonyítás rendszert, ami szerintem nem állja meg a helyét, mert a koordinátarendszer tranzformáció sima forgatási tenzor, ami ugyanabban a bázisvektorrendszerben forgat, vagyis a matek ugyanaz csak a mérték a kérdés. Emberek esetében a különböző nézőpont inkább a hegeli "én <> nem én" egyenlőtlenségnek felel meg, ami egyenlőségként csak családi-baráti lelki kapcsolatban lévő közösségek vagy altruista viselkedés esetén teljesül. Minél nagyobb a közösség annál inkább igaz ez a feloldhatatlan ellentmondás, ami az egyén és közösség ill. közösség és közösség között objektív módon megjelenik az ellenkező értékek, érdekek mentén. A szimmetria vagy egyensúlyi állapot utópisztikus, főleg mert a gazdasági, társadalomi rendszerek mind dinamikus rendszerek, amelyeknek –mechanikából tudjuk- egyensúlyi állapota nincs.

2018.05.31. 17:16:03

@neoteny:
elemi közelítéssel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 18:50:40

@444:

Aminek semmi köze sincs semmiféle "géncentrumhoz".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 19:50:06

@444:

"oké."

Ami legalább 15,000 éves magyar kifejezés: a csoktau indiánoknak a Kárpát-medencéből kirajzott ősei vitték magukkal azt Amerikába.

2018.05.31. 20:32:07

@FrVili:
dinamikus rendszereknek kémiai egyensúlya van. az egyensúly feltétele, hogy oda-visszaalakulás mértéke többé-kevésbé egyezzen.

van urbanizálódás és szuburbanizálódás egyensúlya. az agglomerációból befelé is mennek dolgozni a belső kerületekbe. de onnan kifelé is mennek a külső ipartelepekre. és erre azt mondja budapest, hogy utóbbira nincs szükség, mert a globalizált szolgáltatásoké a jövő. de ez esetben a makrorégióban a magyar fővárosnak kellene diktálnia a tempót. itt kellene a legtöbb kockázati tőkét bevonni. a legtöbb hitelpénzt kigenerálni a szellemi szabadfoglalkozásúak számára. csakhogy ehhez külső gyarmatbirodalom kellenek, amilyen a francia vagy a brit, vagy egy olyan külső emigráció, amilyen a skót vagy az ír. ez csak egy szűk csoportosulás számára elérhető.

Khonsu 2018.05.31. 20:50:58

@FrVili:

A megoldás ismeretében persze látjuk, hogy ugyanaz, de ebben az esetben pont ez az, a megoldás módja az amit nem ismerünk. Enélkül pedig amit látunk, az a különbözőség látszakát kelti, miközben a különbözőség csupán szubjektív, az objektív valóság azonos, de ezt nem látjuk.

Emberek esetében ez valóban a különbönböző nézőpontokat, pontosabban látásmódokat (a szubjektív valóság szemüvegge keltette érzékcsalódás) jelent.

Úgy hiszem "a hegeli "én <> nem én" egyenlőtlenség" feloldható, mégpedig a koordinátarendszerek analógiájára.

Ugyanis az emberek nem fogják levenni a "szemüvegüket", nem lehet felszámolni a szubjektív valóságokat, azok az öntudat létének természetes és elválaszthatatlan következményei, csak az ember lényének elpusztítása által lehetne megszabadulni tőlük. Ha azonban elfogadjuk a létüket, azzal elfogadjuk, hogy az emberek sohasem fognak megegyezésre jutni a "valóság" kérdésében, nem fogadnak el mind egyetlen közös viszonyítási rendszert.

Ha viszont mindenki (egyének és közösségek) a saját szubjektív valóságukban maradnak, akkor a lehetséges kerülőút csak az lehet, ha megtaláljuk azt a közös matekot, aminek ismeretében már felépíthető az a rendszer, melyben ezen szubjektív valóságok úgy létezhetnek kárhuzamosan, hogy sem egymással, sem pedig az objektív valósággal nem kerülnek összeütközésbe.

Ha mindemellett figyelembe vesszük a természeti törvényekből és az emberi viselkedésből adódó fluktuációt, akkor az előbbi feltételek létrejötte esetén beállhat egy dinamikus egyensúly a rendszerben.

Ráadásul ezzel a módszerrel szerintem a rendszer a legstabilabb egyensúlyi pontját találná meg, ami gyakorlatilag a "történelem végét" jelentené.

Egyáltalán nem tartom ezt utópisztikusnak, az igazság az, hogy minél többet gondolkodom a megoldáson, annál reálisabbnak tűnik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.31. 20:55:11

@444:

"csakhogy ehhez külső gyarmatbirodalom kellenek, amilyen a francia vagy a brit, vagy egy olyan külső emigráció, amilyen a skót vagy az ír. ez csak egy szűk csoportosulás számára elérhető."

Az őskorban az ősműveltséggel meg őskultúrával meg ősnyelvvel meg ősírással rendelkező magyarok rajzottak ki a Kárpát-medencéből, hogy gyarmatosítsák az egész világot, az Amerikákig bezárólag (de nem Ausztráliát): akkor ők tettek mindenkit szolganéppé (kivéve az ausztrál benszülötteket), most őket teszik szolganéppé azok, akikre rákényszerítették a nyelvüket, a kultúrájukat, a műveltségüket és az ABC-jüket.

FrVili 2018.05.31. 21:51:33

@444: Igen, de a dinamikus azt jelenti, hogy időfüggő rendszer, azaz időpillantról-időpillanatra változik az állapota. Csak akkor áll elő az egyensúlyi (statikus) állapot, ha egy dinamikus rendszer aszimptotikusan stabil. Ez igaz a kémiában és a fizikában is.
Ez jó példa az extenzívek (lakosok) áramlására az intenzívek (munkalehetőség, életszínvonal) hatására, aminek valóban nem az lehet a stabil, egyensúlyi állapota, hogy mindenki felköltözik a fővárosba.

FrVili 2018.05.31. 22:13:48

á@Khonsu:
Nagyjából elmondtad a hegeli dialektika lényegét, ami az ellentétek dinamikájáról szól és a megszüntetve -megőriz (hebt sich auf) tranzformációkkal az abszolút szubjektumba konvergál:) Ez az utolsó filozófiai rendszer is már 200 éves. A teórianak a gyakorlatát sok áttételen át meg kommunizmusnak hívták:( Nem volt túl közkedvelt. Akik átültették ezt, azok se. De persze lehet még próbálkozni. Mármint nem neked mondom, hanem az emberiségnek. Bár a kísérletezést ki kéne hagyni. A konzervatizmusnak ez az előnye, hogy nem kíván kísérletezni, mert abból eddig semmi jó nem sült ki.

Khonsu 2018.05.31. 22:56:57

@FrVili:

Lehet köze a hegeli dialektikához, ezt nem tudom pontosan megítélni, mert filozófiailag nem vagyok elég képzett (annyit tudok róla, amennyi ezen a blogon rám ragadt). Teljesen más irányból jutottam erre a következtetésre.

Egyébként van róla egy elég részletes elképzelésem, hogy hogyan is nézne ki a gyakorlatban az amire utaltam. Akik régebb óta olvassák a hozzászólásaimat megerősíthetik, hogy az elképzelésem nagyon messze áll a kommunizmustól, annyira, hogy annak lényegében az ellentéte.

Az elképzelésemben a szubjektum lehető legteljesebb megőrzésére keresek optimális, a mai állapotból kiindulva organikus fejlődés segítségével elérhető megoldást (így inkább a konzervativizmussal rokonítható).

Utaltam rá ugyebár, hogy van egy másik lehetőség is... Éppenséggel elérhető egyensúly az egyensúlytalanság okozója, az ember lénye, a szubjektum megsemmisítése által is. Ez lenne a kommunizmus, mégpedig annak is egy extrém, bár működőképes változata, mely azonban több hasonlóságot mutatna a rovartársadalmakkal mint az emberivel. Öntudatlan egyedek sokasága egyetlen közös tudat irányítása alatt. Technikailag ez is megoldhatóvá fog válni, de tényleg nem kéne kipróbálni. (A "keleti út" különösen szerencsétlen esetben vezethet akár ide is.)

2018.06.01. 08:55:40

@neoteny:
istókhalma és kappanhágó mintájára brüsszel (bruxelles) beregszállás. a hun törzsszövetség keretében egy szász század megszállta a várat, a várost.
hu.wikipedia.org/wiki/Attila_hun_kir%C3%A1ly#/media/File:Attila_in_Gallia_451dC.svg
na ugye. a brüsszeliek szerint "Broeklanden aan de Zenne" azaz "település a mocsárban". nyilván ezt ők döntik el. de magyarul éppenséggel lehet beregszállás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 09:12:05

@444:

"de magyarul éppenséggel lehet beregszállás."

Persze, hogy lehet: Saussure professzor megmondta, hogy a jel és a jelölt entitás közötti kapcsolat tetszőleges. :)

2018.06.01. 10:23:20

@FrVili:
az államkapitalizmussal az a probléma, hogy az is egy szigorú településhiearchiát hoz létre.

tegyük fel, hogy valaki jogász. leginkább csak budapesten lehet nemzetközi jogász. hiszen ott van a multinacionális válallatok központja. ott fogják a nemzetközi szerződéseket kötni. debrecenben lehet valami munkajogász. mert a multik oda telepítettek egy gyártósort. munkaadót képviseli egy munkajogász. a debreceni ítélőtáblán egy munkajogi perben képviselje a vállalatot. hajdúböszörménybe már munkajogász se kell. inkább csak munkaügyi előadó a közhivatalba. görbeházára elég egy körjegyző azért, hogy a polgármesternek segítsen értelmezni a jogot.

ugyanazt a jogot. alapvetően görbeházán is ugyanaz a jogrend, mint hajdúböszörményben, debrecenben vagy budapesten. de ebben a rendszerben budapest is alá van vetve bécsnek. mert oda kellenek a nemzetközi főjogászok. mivel ott van az ebesz központja. a legfőbb jogászok brüsszelben. mert mégis csak ott az eu központja. és a legfőbb főjogászok new yorkban. mert ott az ensz világközpontja.

na most a kérdés, hogy miért ne lehetne valaki a görbeházi kúriájában nemeztközi jogász vagy akár legfőbb nemzetközi főjogász? azért, mert ez sértené hajdúböszörmény, debrecen, budapest, bécs, brüsszel és washington érdekeit.

erre a fidesz azt mondja, hogy magyarországot érintő kérdésekben a magyar emberek döntsenek és ne az ensz. ez sérti bécs, brüsszel, washington érdekeit. mert ők úgy vannak vele, hogy majd ők eldöntik. a magyarok kussoljanak. ezért a fidesz megvédi a magyar embereket. budapesten a "liberális" értelmiség is ezt mondja. ezzel a fidesz megnyeri a választást. leszámítva a fővárost. de a vidéknek elég sok szavazata van. a vidékiesség ül tort a főváros felett.

kérdés, hogy hogyan jön létre egy új egyensúlyi állapot és hogyan tartható fent. hogyan lehet egy görbeházi lakos vezető mérnök? egy projekt fut lágymányoson. és egy negyedévre "felköltözik". de egy részprojekt fut görbeházán. és lágymányosról "leköltöznek". és ott mariska néni azt mondja, hogy jöttek ez az úrfik. marika iparkodjál a konyhában. vagy adott esetben marika okos lány és azt mondja, hogy ő inkább az úrfikkal iparkodna. na de ez a multikkal nem megy. ők nem fognak erőforrásokat mozgatni azért, hogy a szegény kis görbeháziaknak is jó legyen. ezt leginkább csak bürokratikus eszközökkel lehetne elérni. például úgy, hogy az mta azt mondja, hogy minden kistérségben legyen legalább egy akadémikus. de ez ugye azt eredményezné mint a salamon béla jelenében: ki megy le bodányba? na de hogy lesznek ott az eszközök. jöttünk a kamionnal és hoztuk a nagy teleszkópot. a parasztnénik a kötényükben ülnek a lócán?

na most erre lehet mondani, hogy várjál már, de arra sincs pénzünk, hogy megvegyük a nagy teleszkópot, nemhogy még arra, hogy azt időnként levigyük görbeházára azért, hogy a parasztbácsi azt mondja: a kutyaúristenit. hogy fog ez megtérülni? hosszú távon kulturálisan lehetséges. de gazdasági értelemben a globális tőkepiaci központok logikája szerint sehogy. hogy lesz így globális kapitalizmus? ebben az esetben az legfeljebb virtualizáltan létezhet. a szoftverhez nem kell levinni semmit görbeházára leszámítva a szélessávú internetet. de az ott van. ezek után egy multi, mondjuk a google aligha nyitna irodát görbeházán. de a prezi sem. erre egy .hu projekttársaság kellene. amihez lehet kapcsolódni görbeházáról is. ez a gyakorlatban is létezik. csak erre lágymányosi programozók azt mondják, hogy na de így szegény kis google a magyar piacról esetleg kiszorulna. az a cél? vagy nem? és a jobboldal politikája arra játszik, hogy az átmenetben még a globalizált komputer programozó is nacionalista legyen. sőt übernacionalista. de úgy ezek a globalizált piacok virtualizáltan is széttöredeznek és nem működnek a kockázati tőkealapok finanszírozta közös projektek. ebből is lehet világháború. és mi van azzal a rengeteg pénzzel, ami az orákulumban felhalmozódott. és a növekvő államadóssággal. mert most a tőkepiac az államokkal karöltve pörgeti a hitel számlálót úgy, hogy leütik az entert. a .hu projekt mégis hogyan tudna a százcsillió dolláros alapokkal versenyezni? és miért ne szedjük el a pénzük egy részét? elsődlegesen nem a pénzért kellene csinálni. na de? ez esetben a megoldás, hogy aki elég okos és a pénz érdekli elsősorban az menjen a francba. a fidesz meg fogja nyerni még a választást. a fővárosból elköltözik 100-200 ezer ellenzéki. helyükre költözik ennyi fideszes. így lehet egyensúly a függetlenekkel. nem tudok jobbat. de ha valakinek van jobb ötlete, akkor mondja.

2018.06.01. 10:39:02

@neoteny:
egész pontosan azt, hogy önkényes. ha feltételezzük, hogy a magyar nyelv elsődlegesen a folklórból fejlődik, akkor annak az írásos anyagából ki lehet okoskodni, hogy a három úgy lett, hogy a harmadik ujj (h)órias. és így mesélték a gyerekeknek. de a magyar nyelv egyben a napkeleti bölcselet nyelve és valami ősműveltséget rejt magában, akkor a három az halom. kettő az kötő. de hármat már halmozni lehet. és ezek elég jó magyarázatok. ha azt feltételezzük, amit zsiga bácsi mondott, hogy minden csak szexről szól. esetleg két nővel még érdekesebb. ez esetben a három nyilván hárem. ha indoeurópai kapcsolatot feltételünk, akkor a három lehet az óangol tHReO rokona. a finnugristák szerint kolme k/h hangváltással holme. l/r hangváltással horme. egy-ket hangátvetéssel horem-herom. ebből lett a harom. a magyarok mentek mendegéltek. és már unták a régi szavakat, amiket több ezer év alatt kiműveltek a finnugor örökségben. és megváltoztatták a nyelvet. de árpád vezér otthon még azt mondta kolme. de a katonáinak már azt mondta, hogy harom vagy harum. a legkevésbé ez utóbbi tűnik valószínűleg. kérdés az, hogy melyiket fogadják el leginkább maguk a nyelvhasználók? persze úgy, hogy ennek van valamilyen formális axiomatikus alapja. de onnantól kezdve a jel és a jelölt kapcsolata mégsem önkényes. persze ezek az alapok változhatnak. mert most úgy tűnik, hogy a népi etimológia ül tort az akadémikus bölcselet felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 10:40:29

@444:

"a fidesz azt mondja, hogy magyarországot érintő kérdésekben a magyar emberek döntsenek és ne az ensz"

Magyarország Alaptörvénye

ALAPVETÉS

Q) cikk

[...]

2) Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítése érdekében biztosítja a nemzetközi jog és a magyar jog összhangját.

(3) Magyarország elfogadja a nemzetközi jog általánosan elismert szabályait. A nemzetközi jog más forrásai jogszabályban történő kihirdetésükkel válnak a magyar jogrendszer részévé.

----

Persze ki lehet lépni a különféle ENSz egyezményekből, sőt az ENSzből magából is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 10:43:02

@444:

"egész pontosan azt, hogy önkényes."

Valóban: a magyarok hívhatják önkényesen Beregszállásnak Brüsszelt.

2018.06.01. 10:51:43

@neoteny:
ha a jel és a jelölt kapcsolata önkényes, akkor jelrendszer és a jelölet kapcsolat is az. ez esetben hispánia lehet hun (') ispánia. az ispán ha jövevényszó, akkor az a szláv zsupán származéka. de a népi etimológia úgy magyarázza, hogy az ispán délvidéken a bán helyettese volt. és amikor a bán nem volt az odahaza, akkor azt mondták: az is bán. ebből lett az ispán. az is lehet. lehet, hogy egy vezető nemes péter istván volt. így bezécte a nép: ispán. de ezt egy nótárius csak feljegyezte volna. ezért ez nem túl valószínű. de a köznépnek tetszik az "az is bán" megfejtés. és ez végső soron a délvidéki integrációt szolgálja. és a kettős kiválasztást. tehát ez egy kicsit politika. nem is kicsit. a nacionalizmust úgy lehet megpróbálni letörni, hogy ezeket akadémikusan felszámolják. és a lehetséges kapcsolatok közül kiválasztják a legképtelenebbet. ez a finnegán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 11:00:02

@444:

"ha a jel és a jelölt kapcsolata önkényes, akkor jelrendszer és a jelölet kapcsolat is az."

Ennek az állításnak ebben a formájában semmi értelme sincs: vagy a jel=jelrendszer és jelölt=jelölet, amely esetben egy tautológia, vagy pedig a jel!=jelrendszer és/vagy jelölt!=jelölet, akkor viszont kérdés, hogy mi a különbség a jel és a jelrendszer és/vagy a jelölt és a jelölet között, és hogy miért relevánsak ezek a különbségek.

2018.06.01. 11:48:31

@neoteny:
az mta önkényesen mondja azt, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. korábban azt mondták, hogy a magyar nép is. újabban azt, hogy ez nyelvrokonság. azt éppenséggel lehet mondani, hogy ez az időben első azonosítható nyelvrokonság magyar és másik nyelv relációjában. úgy eredet. de éppenséggel lehet valamiféle eredet. de ez esetben valamilyen őskori, ősnyelvi rokonság és műveltség. a finnegán elmélet viszont az ősfinnugor létrejöttét az ókorra teszi. ezért nem lehet a magyar három az óangol threo rokona. miközben ez közelebb áll hozzá, mint a kolme. a magyarok nem találkozhattak angollal. de a hunok igen. és azok milyen nyelven beszéltek. hun nyelvemlék nincs. hun nép sincs. hungária viszont van.

például a vágni egy feltételezett ősindoeurópai nyelvben a *sek- gyökből formálódott. erre bizonyság a latin secare, sectio, az ószláv seko, sech. az óangol secg. és a magyar szeg (vág, szeg). sigðe = scythe (kasza, sarló). sweord, swyrd = sword (kard). ha a magyar őseurázsiai nyelv, akkor ide tartozik a magyar "szúr". a saxon népnév, ők a késesek. a szkíta népnév. a magyarban a kés a kéz. a kard a kar meghosszabítása. angolban arm és army. a hadsereg tagjai a haramiák. amire azt mondják, hogy az szláv. de ha ez egy őseurázsiai nyelvcsalád, akkor ezek a szavak esetlegesen összefüggnek. a szláv haramija, a török harami, a latin armata, az angol army. háborúzni óangol hergian. a magyarban ez a hergel. ami hangutánzó ehrrggg. a népfőiskola azt mondja, hogy ezek a szógyökök ősi hangutánzó, hangfestő szóképek. és a magyar ezeket próbálja egyesíteni és toldalékolással a nyelvet művelni, a szókincset folyamatosan bővíteni. de az ugye egy hit, hogy ezzel a magyarok kulturálisan valamilyen ősiséget, ősműveltséget ragadnak meg. az angolok nem törekednek erre. ők nem azt mondják, hogy az arm és az army összefüggnek. latin armus váll. armatus hadsereg. a kettőnek nincs köze egymáshoz. na jó van olyan, hogy az ókori katonák vált válvetve (arm in arm) harcoltak. nehogy már abból legyen a fél, hogy aki félt azt félnek számolták. óangol feola, fela: "much, many, in large amounts". megfelezték a zsákmányt? féolan: to clave (hasít, hachet). óangol fær: fear. fél. finnegán?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 12:21:01

@444:

"az mta önkényesen mondja azt, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű."

Helyesen: ezt te mondod. Az MTA finnugristái szerint indokolt az, hogy ők a magyar nyelvet finnugor eredetűnek mondják.

2018.06.01. 12:29:37

@neoteny:
ha a jel és a jelölt kapcsolata önkényes. ez esetben a rendszerbe foglalás alapja is lehet önkényes.

2018.06.01. 12:51:58

@neoteny:
mi az, hogy nyelv, mi az, hogy a nyelv eredete? ezt kellene előzetesen tisztázni. és azt is, hogy ezt kinek van joga tisztázni?

valószínűleg nincs olyan német, se akadémikus, se közember, aki azt mondaná, hogy mädchen (jelentése lány, hajadon) szó magyar eredetű. pedig az eredete az ószász magath, ófelnémet magad. óangol mægeð. avesta nyelven magava jelentése: unmarried. ez magyarul nagyon úgy hangzik, mintha mag, magán, magános szócsaládból eredne. a legtöbb magyar "elismeri", hogy a mátka szó valószínűleg szláv eredetű. mert úgy hangzik. csakhogy a szlávban inkább anyókát jelenti, se szeretőt, se mennyasszonyt. persze lehet, hogy ez egy délvidéki milf. de azt mégse írhatják be egy iskola szótárba. kinek a joga ezt eldönteni?

és a válasz az, hogy az oktatási minisztérium és a magyar tudományos akadémia joga. az oktatási minisztert (illetve az emmi oktatásért felelős államtitkárát) és az mta vezetőjét a kormányfő, illetve az államfő nevezi ki. mindkettőt a parlamenti többség választja. aztán habony árpád kitalálhatja, hogy a stop soros után tartsunk nemzeti konzultációt a nyelvről.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 13:05:42

@444:

"az oktatási minisztérium és a magyar tudományos akadémia joga"

Mert ilyen államot alkottak az államalkotó népek.

"aztán habony árpád kitalálhatja, hogy a stop soros után tartsunk nemzeti konzultációt a nyelvről."

Ha az unokahúga küldheti ki és dolgozhatja fel a visszaküldött kérdőíveket jó pénzért. Majd' minden lehetséges megfelelően megválasztott ösztönzők használatával.

2018.06.01. 13:17:10

@neoteny:
a filoszemiták hány utcából, vagy házból valók? száz utcából, ezer házból? ez inkább tűnik felső becslésnek. a fidesz familiárisai több tízezer utcából, több százezer házból. persze lehet mondani, hogy ez egy hiearchiába szervezett hálózat, aminek a csúcsa orbán viktor. de a filoszemiták hasonlóan szerveződnek. és ezek mint két szekta úgy csapnak össze.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 13:22:31

@444:

"a fidesz familiárisai több tízezer utcából, több százezer házból."

Sorold őket név szerint. Önts tiszta vizet a lapok közé.

screpes 2018.06.01. 15:02:50

@444:
ki áll a filoszemita szeveződés csúcsán?
(vigyázz, beugratós kérdés!)

2018.06.01. 15:28:52

@neoteny:
kozigazgatas.magyarorszag.hu/
az ellenzék problémája éppen az, hogy a fidesz a legalsó szintekig uralja a közintézményeket. tehát ha egy ellenzéki tüntetésen meglátják, hogy ott van az iskolából takarító néni, akkor az iskola igazgató jelentik a tanügyi központnak és másnap behívatják és egyetlen közintézménybe sem veszik fel mondván, hogy politikailag nem megbízható. mert hogy nyilván soros györgy ügynöke, aki betelepítené a migránsokat.

na de mindkét oldal hiszterizál. magyarországon a rendszerváltás utáni a többpárti versengésben nem jött létre nagykoalíciós együttműködés legfeljebb időlegesen. ez a dávid ibolya által mondott 70:30 helyébe lépett 100:0. amire azt mondják, hogy egész pályás letámadás, centrális erőtér, stb. de ezt a magyar választóknak nagyjából a fele legitimálta. és nem azért, mert politikai ellensúly nélkül maradt egypártrendszert akar. hanem azért, mert előzetesen az ellenzéket kívánja leváltani. ezt nem fogadja el a fővárosban a többség mondván, hogy bárkik jobbak a jelenlegieknél. tehát meg kell teremteni az ellenzéki összefogást. teremtsék meg. de hogy teremtsék meg, hogy ha az ellenzéki takarítót is kirúgják a közintézményből. ugyanez ment a nemzeti érzelműekkel. két választás van. vagy mi, vagy a nácik. persze ugyanez jobbról: vagy mi, vagy a hazárulók. a haza nem lehet ellenzékben. de az ellentábor is hasonlóan érvel. a kormány támadást intézett "a" civilek ellen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 17:01:12

@444:

"a fidesz a legalsó szintekig uralja a közintézményeket"

Hogyan lesz ebből félszuverén önkormányzatiság?

2018.06.01. 20:21:00

@neoteny:
úgy, hogy a párton belüli érdekek versengenek.

Janossz 2018.06.01. 20:33:34

@444: "úgy, hogy a párton belüli érdekek versengenek."
Félszuverén hiénák a koncon? Izgi lesz.

2018.06.01. 20:47:58

@Janossz:
ha a legtöbb vállalkozó egy pártból való, akkor a koncot is ők állítják elő.

Janossz 2018.06.01. 21:10:40

@444: "ha a legtöbb vállalkozó egy pártból való, akkor a koncot is ők állítják elő."
Ha a legtöbb vállalkozó a hiénák országában általuk kinevelt/azzá tett/ pártkatona, a többiek kizárásával, (Ld még: trafikosok) ez esetben igazad van.
Egyébként a koncot minden egyes magyar állampolgár adófizetése jelenti ez esetben, nem csak a vállalkozóké. De ezt te honnan tudhatnád?
Csak a népfőiskola tanait vágod, egyebekben kevés vagy.

2018.06.01. 21:35:04

@Janossz:
vidéken a munkaadók és a munkavállalók döntő többsége fideszes. a szakmunkások többsége jobbikos. a kisnyugdíjasok többsége pedig szocialista (mszp/dk). a multikat nem kell félteni: képviselik a saját kormányaik. a hazai vállalkozókat kvázi egypártrendszerben a saját önkormányzataik képviselik. mert a közbeszerzésekben ellenérdekeltek. egy ilyen korproratív rendszerben a multik kénytelenek egyezkedni a kormánnyal és a helyi önkormányzatokkal. ez annyira nekik nem jó. és a közalkalmazottak kénytelenek az uralkodó állampárthoz alkalmazkodni. illetve kivívni a saját intézményi autonómiájukat. mindezt a párton belül. a fidesz egy néppárt, nem egy monolitikus tömb.

Janossz 2018.06.01. 21:37:45

@444: Tohuvabohu.
Jó éjt, troll!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 21:56:35

@444:

"úgy, hogy a párton belüli érdekek versengenek."

Legfeljebb a párton belüli _érdekcsoportok_ versengenek. De még ez is felveti a kérdéseket: miben és hogyan versengenek? és ki(k) a döntőbíró(k) ebben a versengésben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 22:15:33

@444:

"egy ilyen korproratív rendszerben a multik kénytelenek egyezkedni a kormánnyal és a helyi önkormányzatokkal."

És ezeknek az egyezkedéseknek az az eredménye, hogy a multik tízmilliós nagyságrendű támogatásokat kapnak minden egyes létrehozott új munkahely után.

screpes 2018.06.01. 23:25:22

@444:

nem igaz, hogy "ugyanez" ment a nemzeti érzelműekkel.
Egyrészt az akkori balos szavazóbázisnak sajátja volt a nemzeti érdek képvislete evidencia a hazai érdek jelenléte. Ebben a kettős állampolgársági szavazás sem volt mértékadó, mert manipuláló volt az is, ami mellett helyi értéke keletkezett a szavazatoknak, és a távolmaradásoknak is.
Másrészt a személyes szerepekre áttérve, sanyit kirúgták például valahonnan, vagy akár fenyegető lett a helyzete akkoriban? Nem!
Volt színházi ember mondjuk Bajnai holdudvarában aki ellene tartott volna udvari kultúrpolitikusként, vidnyánszky érvényesülésének?
Alföldi ebben az analógia?
Vagy menjünk feljebb: a civilként még kordonbontó Orbán státuszához hasonlót el tudsz ma képzelni ugyanott? (a Parlament előtti parkolóban). És bent , a házban gyurcsány tán szervezett ezek ellenében országos kampányszerű propagandát egy Habonyos szellemű kitudjakivel, tízmilliárdokért?
A tüntető fellépések elmaradásának, lanyhaságának egyetlen oka a tehetségtelen, elvtelen, megvehető ellenzéki?

Nem.
Hamisak az analógiáid, hiába lennél te itt a nagy párhuzamgyömöszölő.
Súlyosan csalsz, mert épp a helyzet lényegéhez tartozik, hogy ami akkkor volt, az most már nincs, elképzelhetetlen ma, ellenzéki oldalról. Elégedetlensésgeinknek épp ez az egyik oka, egyszersmind esélytelenségeink forrása.

Én csak azt csodálom, hogy miután leírtad, hogy a takarítónénit is kirúgják, utána nem a felháborodásodnak adsz hangot, hanem azt büfögöd, hogy a gyurvsányék is rugdaltak takarítóig lemenőleg.. ami nem is igaz.

Gyurcsány is meghirdette a centrális erőteret? vagy Bajnai? miközben az önkormányuaztokban már 70 % volr a Fidesz?! Haverjaik felvásárolták tán a fél dunántúlt sajtóval együtt szűk rokonsággal összefonódva?
Miről hazudozol te itt a kimért tajékoztatás nevéban?
Miféle ember vagy akkor te?
Kapj már az eszedhez, hogy mi, akik vitatkozunk még veled, mi vagyunk a nemzeti érzelműek!

2018.06.02. 00:11:02

@neoteny:
pontosan így van. és a máv egyik helyi vezetőjét láttam örjöngeni, hogy ennyi pénzből ők is munkahelyet teremtenének. és az ipartestületben a helyi vállalkozóknak sem feltétlen tetszik, hogy a szakmunkás reálbérek növekednek. de a fizikai munkaerőt csak így tudják megtartani. amire egyelőre szükség van. és egyébként az sem, hogy a közbeszerzéseknél egyesek túláraznak. berettyóújfalu-gáborján-nagykereki közötti 29,5 km hosszú 2x2 sávos gyorsforgalmi utat beárazták. és első körben azt mondták, hogy ez tokkal vonóval 160 milliárd forint lenne. mi van? néhány nagyközséget kellene összekötni a bihar síkon. lejjebb viszik az árakat. denevértornyot kell építeni és aluljárót a békáknak azért, hogy a kétéltű és a méhlepényes állatok jogai se sérüljenek. na most nyugaton ezekre külön szerveződnek zöld pártok. magyarországon mindent leuralt a fidesz. legalábbis vidéken. mert hogy a fővárosban nem, de ott "zöldek" nem tudják eldönteni, hogy kivel fogjanak össze. de mennyivel lenne jobb ha ők kerülnének oda.
24.p3k.hu/app/uploads/2018/05/ungar_peter_parlament.jpg
annak is van előnye, hogy ezek a hatalmi harcok már elsősorban egy párton belül, vagy a pártok között zajlanak. így is létrejöhet egy nagyfokú önkormányzatiság.

debrecenben a hatalmi szereplő az önkormányzati képviselőtestület. de valamennyi hatalmat gyakorol az egyház. a reformátusok és a görög katolikusok. a gazdakörök. az ipartestületek. az ítélőtábla egy bírói hatalmi központ. és jelentős szerepet töltenek be a kormányhivatalok. a debreceni egyetem és a bocskai dandár. a hadkiegészítő parancsnokságnak nem parancsol az önkormányzat. vagy a református kollégiumnak, vagy a nagyerdei klinikán egy intézetvezetőnek. egyeztető fórum az önkormányzat. és ha a piaci szereplők is egy pártban vannak, akkor úgy is lehet demokrácia feltéve, hogy a szellemi szabadfoglalkozásúak többsége megmarad párton kívülinek. de ez a feltétel többpárt rendszer esetén is szükséges. miért kellene aggódni szegény kis gurmai zita mszp ep képviselőért. de felőlem meg is választhatják. de ő leginkább a nyugdíjasoknak ígér. a fidesz mindenkinek ígér. és a következő válságig ezeket részben teljesíteni tudja. a többiről elhiteti, hogy azok teljesülését a külső körülmények gátolják. az egész világ a nemzeti ügyek kormányára támadt. de megvédjük a keresztény európa hagyományos értékeit.

ezek a rocksuli zenekarai összeálltak a téren.
www.youtube.com/watch?v=vnD_9TARWAw
na most erre lehet mondani, hogy hogy miért kellene az ilyesmit az adófizetőknek támogtnia. de az a pénz abból van, amit a pulykanapokon a polgárok befizetnek. ők zenélnek. hány párt kell ehhez. egy is elég feltéve, hogy vannak pártatlanok. azt mondja a vendéglátó kamara vezetője, hogy azért a pénzért gyakoroljatok. mert ez még nem hangzik elég jól. amire azt mondják, hogy na jó, de venni kellene egy új erősítőt. vagy megfizetni egy zenetanárt és a vokálba lányokat. és úgy nagyobb móka lesz a pulykanap, növekszik a forgalom. és a vendéglátó kamara azt mondja, hogy na jól van, ezt megfinanszírozzák, vagy azt, hogy nem. mert úgy a pulykától kell elvenni. vagy a vásárlótól, aki többet fizet, mert a rocksulisok örömzenélnek. talán abban egyetértünk, hogy a polgári fejlődés valami ilyesmi. ehhez a pártok közül a fidesz áll a legközelebb és talán még a jobbik legalább is az ország nagy részén. lehet, hogy budapesten a többség azt gondolja: bármi jobb, mint a fidesz. álljon össze az ellenzék. álljanak elő egy budapest tervvel. és hozzák döntetlen közelire az európa parlamenti választást és nyerjék meg a főpolgármester választást. a parlamenti választás is volt, csak azt elvesztették.

2018.06.02. 00:34:11

@screpes:
a különbség az, hogy gyurcsányék nem rúgták ki a mosogatófiút vagy a takarítónénit akkor se ha az utcán tüntetett. hanem gumilövedékkel lőtték őket. erre lehet mondani, hogy ezt kitervelték a fidesz pártközpontban, hogy az mszp-szdsz pozícióit aláássák. és még a kopaszokkal is összefogtak, hogy a népszavazást is megakadályozzák. szemben áll a "jogállamisággal". foglyul ejtették az államot. arról szól a választás, hogy melyik párt, vagy pártszövetség ejtse foglyul. a fidesz kvázi egypártrendszert hirdetett. ők azt mondják, hogy ők a többi párttal nem fognak egyezkedni leszámítva a kdnpt, és az fkgp-ben túri kovács bélát. a többi párt fogjon össze. ha le akarják váltani a fideszt, akkor ahhoz választást kell nyerni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 01:55:42

@444:

"pontosan így van."

Ennyit a félszuverén önkormányzatiságról.

2018.06.02. 08:10:38

@neoteny:
jelenleg ilyesmi nincs. polgárosodás előfeltétele legalább egy átmeneti vallásbéke (kulturális összetartás a felekezetek között) és nemzeti függetlenség (gazdasági félszuverenitás). kérdés, hogy ezt melyik párt, vagy pártok teremtik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 08:15:18

@444:

"jelenleg ilyesmi nincs."

Pedig már több mint nyolc éve leváltották az ellenzéket.

2018.06.02. 09:55:52

@neoteny:
a polgárosodás (véleményem szerint) alapvetően kétféle módon mehet végbe. az egyik eset, hogy központi kormányzat gyenge. mert nagyon sok párt van a parlamentben. és egyiknek sincs abszolút többsége. a pártok, minden egyes politikai kérdésben, részletkérdésekben a nyilvánosság bevonásával egyeztetnek, különféle társadalmi érdeket képviselnek azért, hogy újabb szavazókat gyűjtsenek. ez leginkább arányos választási rendszerben valósulhat meg. amiben egyetlen párt sem nyeri túl magát a választásokon.

a másik eset, hogy a központi hatalom túl erős. orbán viktornak kisebb dolga is nagyobb annál, hogy a vidéket igazgassa. oldják meg. ez esetben a párton belüli csatározások folynak. de a helyi ipartestület ugyanúgy veri az asztalt, hogy ne támogassák túl a befektetőket. mert az egy dolog, hogy azzal a szakmunkás reálbérek növekednek. de azt a helyi vállalkozásoknak is ki kellene termelni. na de amúgy is emelni kellene a béreket, hogy ne menjenek annyian külföldre. magasabb jövedelemből majd többet költenek. erről folyamatosan egyeztetnek. hiába csak egy párt. de a párton belül több érdekcsoport verseng egymással.

orbán a fidesz irodavezetőjét akarta polgármester jelöltnek. de a helyi érdekegyeztésen azt mondták, hogy ilyen mértékben nem rendelődnek a pártközpontnak. hanem orbán viktor jelöltje legyen kormányhivatal vezetője. és majd ők megmondják, hogy ki vezesse az önkormányzatot. és így választották ki papp polgármestert.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 10:04:25

@444:

"a polgárosodás (véleményem szerint) alapvetően kétféle módon mehet végbe."

Csak épp' nem erről volt szó, hanem a félszuverén önkormányzatiság létrejöttéről -- ami nem történik (pedig már több, mint nyolc éve leváltották az ellenzéket), sőt ellenkező irányú centralizációs folyamatok történnek.

"orbán viktornak kisebb dolga is nagyobb annál, hogy a vidéket igazgassa."

Ezzel szemben személyesen utazott el különféle városokba, hogy "egyeztessen" a Modern Városok _központi_ programjának pénzei kiosztásáról.

2018.06.02. 10:06:10

@neoteny:
az ellenzéket 19 végére válthatják le feltéve, hogy a fidesz tarol az európa parlementi és az önkormányzati választásokon. ha ez ellenzék összefog és megszerzi a főpolgármesterséget, ráadásul a fideszt a néppártból kizárják, az ep a hetes cikkely alkalmazását nem veszi le a napirendről, az új bizottsági elnök nyílt vitában lemossa a nacionalizmust és még jön egy kisebb, vagy akár nagyobb gazdasági válság, akkor a kormány jelentősen meggyengül. és lehet így is. és úgy is, hogy a fidesz szinte mindent visz.

orbánt kihívhatja nyílt vitára juncker, merkel, macron. ők se akarnak nyílt vitákat. azt mondják, hogy nekik van igazuk és kész. orbán azt, hogy az ellentábornak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 10:10:52

@444:

"az ellenzéket 19 végére válthatják le"

Vagy akkor sem, ha pl. Szegeden megmarad Botka.

Az ellenzéket már háromszor váltották le 2010 óta: de ebből nem következett semmiféle félszuverén önkormányzatiasodás, hanem azzal épp' ellentétes központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: te csak féktelenül fantáziálgatsz a jövőről.

2018.06.02. 10:34:32

@neoteny:
engem az érdekel elsősorban, hogy a nagyobb önkormányzatiság melyik párttal, pártokkal valósulhat meg. és erre a válasz a fidesz. ezt a "mi még nem kormányoztunk" párt (jobbik, lmp, momentum) ellensúlyozhatná. de ez nem jött létre. azért, mert budapesten ennek nem lenne többsége. ellenben ha összeáll a összeáll a szivárvány koalíció, akkor valószínűleg megnyerik a fővárost, de elvesztik a vidéket. ha ezt a kérdést nem tudják eldönteni, akkor mindent elveszthetnek. de ez egy hatalmi játszma. nehogy már azon kelljen aggódni, hogy mi lesz szegény kis karácsony gergellyel. polgármester marad, vagy főpolgármester lesz, vagy micsoda. hirdessék meg az új magyarország 2.0 programot. és nyerjék meg a választást gyurcsány ferenccel, vagy anélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 10:40:58

@444:

"engem az érdekel elsősorban, hogy a nagyobb önkormányzatiság melyik párttal, pártokkal valósulhat meg. és erre a válasz a fidesz."

Engem meg az érdekel, hogy miért nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod: te csak féktelenül fantáziálgatsz a jövőről.

2018.06.02. 11:12:16

@neoteny:
szerinted panyola szabadabb lett valamivel azzal, hogy rendeznek egy kis fesztivált? igen. és ezt a fidesz támogatja. azt értem, hogy ezt a fidesz valamelyest a főváros kárára támogatja. ezzel panyola szabadsága növekszik. budapestté csökken. és ezzel az ország fejlettsége elosztottabbá válik. és lehetne azt a stratégiát követni, hogy panyola fokról fokra elnéptelenedik. és 10 millió magyar összeköltözik egy nagyvárosba. és abban az ngo-k uralkodnak. és a magyarok káprát-medence többi részét hagyják a fenébe. ezt hirdeti az mszp-szdsz.

panyolán nem lakhat vezető mérnök. dehogy nem. 50 km távolságban van nyíregyháza, szatmárnémeti és munkács. ha azok a városok helyi iparvállaltokkal rendelkezik úgy, hogy azokban van magyar érdekeltség. és erre a pártok közül a fidesz törekszik. és valamennyire a jobbik. az mszp-szdsz azt mondja, hogy ne akarjál már panyolán fesztiválozni legfeljebb csak szabad piaci alapon. budapest egy cent hitelhez se juthatna szabad piaci alapon. anélkül egy nagyobb projektet se indítanak el. mert a megtakarításainak nagyobb részét kevesen szereti kockáztatni. hanem korlátozott felelősségválallalás mellett hitelhez lehet jutni. ez az államkapitalizmus. ez vajon nem állami beavatkozás? dehogy nem. csak közvetett. és ez a városiasodásnak kedvez. a közvetlen pedig a vidékiességnek. felújítják az újlipótvárosi irodaházat. azt megadóztatják. és abból kimeszelik panyolán a templomot. ezzel orbán elvesztette az a fővárosi kerületen egy részét. de megnyerte a kistelepülések többségét. ezzel az önkormányzatiság mértéke növekedett? budapesten nem, de az ország nagyobb részén igen. erre szavazott a nép. a migránsokkal a választókat csak hergelik pro és kontra. a zsidózással, cigányozással, buzizással. de ez is ugye kétirányú. mert a baloldal pozitív diszkriminációt hirdet. az is diszkrimináció, csak a többséget érinti hátrányosan.

na de mi akadályozza meg a ceu kiváló szakembereit, hogy olyan programot kínáljanak panyolának, ami az ő szabad piaci megélhetésüket biztosítja. nem akarnak olyat. azt szeretnék, hogy a vidék elnéptelenedjen és egy amerikanizált nagyvárosok jöjjenek létre, amiben vannak fekete-afrikaiak, muszlimok és mindenféle emberek. ahogy béndek péter mondja: kevert nemzet. azok felett a multik igazgatótanácsai uralkodnak. és az ngo-k pedig uralják a nyilvánosságot. erre mondják amerikában azt, hogy demokrácia.

2018.06.02. 11:20:50

@neoteny:
a nézőpont intézet azt mondja, hogy a fidesz a választások óta kevesebb, mint két hónap alatt 400 ezer új szavazót szerzett. lehet, hogy hazudnak. de ha az emberek szörnyű elnyomatásban, megfélemlítésben élnek, akkor vajon miért szavazna még 400 ezer ember a fideszre. hacsak nem azért, mert a többi pártban csalódott. és azok nem kínálnak semmi újat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 11:31:56

@444:

"szerinted panyola szabadabb lett valamivel azzal, hogy rendeznek egy kis fesztivált? igen. és ezt a fidesz támogatja."

Pontosan az a tény, hogy Panyola csak államhatalmi támogatással képes a panyolaiak számára hasznot hajtó fesztivált rendezni mutatja meg azt, hogy _kevésbé_ szabad Panyola, mint ha képes lenne államhatalmi támogatás _nélkül_ a panyolaiak számára hasznot hajtó fesztivált rendezni.

Ha a panyolaiak képesek lennének államhatalmi támogatás nélkül a panyolaiak számára hasznot hajtó fesztivált rendezni, akkor rendezhetnének bármikor fesztivált: akkor is, ha az államhatalom nem hajlandó támogatást nyújtani -- vagyis szabadabbak lennének, mert nem függenének az államhatalmi fesztivál-támogatás meglététől (megtörténésétől). Ha Ha a panyolaiak képesek lennének államhatalmi támogatás nélkül a panyolaiak számára hasznot hajtó fesztivált rendezni, akkor nem kellene arra sem várniuk, hogy az államhatalom finanszírozza a templom meszelését: akkor a panyolaiak képesek lennének saját maguk finanszírozni a templomuk kimeszelését bármikor, amikor ez az igény felmerül számukra. Ami nyilvánvalóan nagyobb szabadságot jelentene a panyolaiak számára.

Így hát a panyolaiak minden olyan tevékenysége, aminek végrehajtása az államhatalmi támogatástól/finanszírozástól függ, szükségszerűen _csökkenti_ a szabadságukat; és minden olyan tevékenységük, amiket képesek végrehajtani anélkül, hogy államhatalmi támogatásra/finanszírozásra kellene várniuk _növeli_ a szabadságukat.

2018.06.02. 11:41:52

@neoteny:
vagy itt van egy purparlé egy operaelőadásról.
magyaridok.hu/velemeny/betiltsuk-a-balettot-es-mozartot-3154681/
a vita a párton belül zajlik. a fidesz nem egy monolitikus egység. hanem egy olyan pártszövetség, amiben a tagok képesek egységbe kovácsolódni a választásokon, de azon túl szanaszét húznak. az ellenzéki értelmiség ennek a fordítottja. ők egyetértenek, hogy legyen nyugatosság, szabad piac, bla, bla, bla, de ez nagyjából azt jelenti, hogy ők akarják az állami támogatást lenyúlni az operában, vagy akárhol. csak ezt elhappolja előlük az ókovács. orbán viktort annyira nem érdekli az operaelőadás. a nézőpont intézet felmérte, hogy van 400 ezer új szavazójuk. a viták ellenére működik a győzteshez húzás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 11:50:32

@444:

"működik a győzteshez húzás"

Így van; és ezért nem lett nagyobb önkormányzatiság a Fidesz-rezsim nyolc éve alatt: mert egyre többen hódolnak be a győztesnek, a győztes egyre inkább képes központosítani a rendszerét a nagyobb hatalmából kifolyólag. Ha a panyolaiak azt akarják, hogy az államhatalom finanszírozza a templom kimeszelését (meg támogassa a fesztivál megrendezését), akkor az államhatalom birtokosaihoz kell dörgölőzniük. Az ellenzékre szavazást csak akkor engedhetnék meg maguknak, ha szabadabbak lennének: ha tudnának számukra hasznot hajtó fesztivált rendezni államhatalmi támogatás nélkül is, és annak hasznából tudnák a templom kimeszelését finanszírozni államhatalami finanszírozás nélkül is.

2018.06.02. 12:45:59

@neoteny:
na de ha állami pénzből kifestik az amúgy műemléki templomot és ennyi, akkor ezzel gazdasági értelemben nem lettek önállóbbak. na de ha mellette fejlesztik a fesztivált, akkor de. idén a panyolafeszt a sztárvendég csík zenekar és presser gábor.
panyolafeszt.hu/wp-content/uploads/2013/12/presi.jpg

Nemtudom nagyszínpad
18:00
Megnyitó tárogatószóval
– Bárdos Lajos Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánccsoportja
– Mátészalkai Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc műsora
– Figemadár Citerazenekar műsora
20:30
Csík Zenekar és Presser Gábor koncert
22:30
Bohemian Betyars koncert

presser az egyik legnagyobb élő magyar zeneszerző a pop-rock, musical műfajban. a tehetsége alapján felléphetne a carnegie hall-ban. azt is megértem, hogy ő egy amerikanizált metropolitan világban érdekelt. és most panyolán lép fel. kénytelen igazodni ehhez a vidékies világhoz. mátészalkai alapfokú művészeti intézmény néptánc csoportjával és a tarpai figemadár citera zenekarral szabó laci bácsival. ők azok:
www.youtube.com/watch?v=wy78Ht7OsSQ
és ezután következik presser gábor. erre nyilván azt gondolja, hogy a macska rúgja meg. ő 70 évesen nem a tarpai kuruc bácsikkal lépne fel egy színpadra. na de ha nem tetszik, akkor menjen bostonba. de ezzel a panyolaiak szabadsága növekszik. hiszen a fesztiválon eladnak valamennyi ételt, italt, befolyik valamennyi pénz a vendéglátásból és úgy tűnik, hogy presser gábort is meg tudják fizetni. mert hogy a fővárosi koncertje nem kap annyi állami támogatást. de az ő szabadsága csökken. eladhatja a dedikált lemezeit szabó laci bácsi citerazenekarának tagjainak és a tarpaiaknak. csak ő amerikában koncertezne inkább. de mehet bosztonba. nincs betiltva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 12:47:37

@444:

"na de ha állami pénzből kifestik az amúgy műemléki templomot és ennyi, akkor ezzel gazdasági értelemben nem lettek önállóbbak."

Így van.

"na de ha mellette fejlesztik a fesztivált, akkor de."

Ha a fesztivál "fejlesztéséhez" elengedhetetlenül szükséges az államhatalmi támogatás, akkor nem.

screpes 2018.06.02. 13:09:18

@444:
az egész operás purparlé egy kamuflázs.

2018.06.02. 13:32:49

@neoteny:
erre mondom azt, hogy amikor jön a következő válság és nem lesz állami támogatás, akkor derül ki, hogy a panyolafeszt (és ez a rurális világ) összeomlik, vagy sem.

az egyik opció, hogy egyre több és több pénzt igényelnek az államtól. a pénzügyminiszter egy ponton azt mondja, hogy most nem tudnak adni egy fillért se. vagy csak sokkal drágábban, mert kénytelenek kamatot emelni.

a másik, hogy erre a panyolaiak azt mondják, hogy semmi probléma. fesztiváloznak tovább. mert hálózatba szerveződött a kézműves iparük. és megveszik a házi áldást és a belépőt a lábita bábszínház előadására, stb.

lesz egy olyan pont, amikor majd varga mihály is széttárja a kezét. most nem áll rendelkezésre bőségszaru. vagy csak korlátozottan. és kérdés, hogy azon a ponton működik-e az urbán ostyagyár, amikor varga misi nem utal hozzá néhány száz misit.

addig viszont a fidesz ezt a politikát viszi tovább. tartok tőle, hogy a nézőpont nem hazudik olyan nagyot. másfél hónap alatt 400 ezer ember azt gondolta, hogy ők is beállnak a fideszbe. felhívjuk a marikának a barátját, ő ismeri a képviselő testvérének az anyósát. de egyre több embernek egyre kevesebb támogatást lehet adni.

ezt nyilván a fideszben is tudják. és úgy számolnak, hogy addigra a pártok versenyében egyed uralkodóvá válnak. egy esetleges válságot ráfogják a nemzetközi környezetre, gyurcsány ferenc ármánykodásaira, a gyíkemberekre vagy soros györgyre. és a magyar gazdaság a kiterjedt rurális alapokkal is működni fog. vagy sem. ezt nem tudjuk. vagy legalábbis én nem tudom.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 13:53:49

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 13:58:46

@neoteny:
az index újságírója meglepődik ezen. ők jelentkeznek a momentum elnökségéért.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2021/20219/202195/20219524_5e2cda6fc0496fe9d4c89fcc9ec39888_x.jpg
ők úgy néznek ki, mintha testvérek lennének. és hasonló maszkulin vonásokat erősítenek. ez az egész teória azt mondja, hogy klánok és kládok (leszármazási sorok) versenyeznek.

tehát ennek a három fiatalembernek egyenes férfiágon 5-8 generációval ezelőtt volt egy közös ősapjuk. csak nem tudnak róla. mert az emberek a dédszüleiket sem feltétlen ismerik, de még róluk nagyjából tudják, hogy kik voltak. az ük és a szépszülőkről már kevesen tudnak, azon túl legfeljebb csak akkor ha valamilyen történelmi szereplő. ez a teória azt mondja, hogy az egyenes férfiág a lényeges. mert ezen adódik át az y-dns. és nőknél hasonlóan az mt-dns, de annak kevéssé van törzsi jellege, mert hogy az anyáról gyerekre adódik tovább, tehát fiúra is, de rendesen nem adja tovább, ritkán de előfordul a rekombináció, tehát az, hogy a gyermek az apa nőiségét örökli, itt lép be a homoszexualitás) de hogy valójában a többség esetén is ötöd-, hatodfokú unokatestvérek vannak összefonódva. a kisebbségi csoportoknál másod, harmadfokú unokatestvérek. a pártpolitika közvetlen kiválasztás korlátozottságának következtében a rokonszelekción alapul. és a nepotizmuson észak koreában csúcsra van járatva. magyarországon is matolcsy uncsija elég sok pénzhez jut. és többi? ők vajon nem a rokonainak adják a nagy összegű hiteleket elsődlegesen korlátozott felelősségvállalással, üzleti titkok mögé rejtve? ráchel barátnője jó eséllyel ő, vagy férje urának egyik távolabbi unokatestvére. összedobnak egy kis divatügynökséget. az index megírja, hogy ez csalás. és a többi?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 14:19:38

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 14:23:14

@neoteny:
te azt feltételezed, hogy a panyolafeszt (és hasonló rendezvények) arányaiban is egyre növekvő állami támogatásokhoz jutnak. tehát egyre nagyobb ráfizetés az állam számára. de ezt nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 14:32:48

@444:

"te azt feltételezed, hogy a panyolafeszt (és hasonló rendezvények) arányaiban is egyre növekvő állami támogatásokhoz jutnak."

Helyesen: ezt te mondod.

A tény az, hogy nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 14:38:00

@neoteny:
"az tény, hogy". ezt az állításodat mire alapozod?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 14:45:09

@444:

Arra, hogy az önkormányzatok csak függőbbé váltak a központi pénztranszferektől, mivel ezek mértéke csak növekedett -- akár juttatás, akár elvonás szintjén.

Így hát nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 15:01:52

@neoteny:
de ezt honnan tudod? nincs kistérségre lebontott ágazati statisztika. nem tudjuk, hogyan alakult a szamosközi idegenforgalom. azt pláne nem, hogy a panyolafeszt összességében az állam nettó befizető-, vagy kifizetőhelye.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 15:13:19

@444:

"nem tudjuk, hogyan alakult a szamosközi idegenforgalom."

Bizony nem; és ahhoz, hogy a szamosközi önkormányzatiság növekedjen, három feltételnek is teljesülnie kellett volna:

1) növekedjenek a szamosközi idegenforgalmi bevételek
2) ezek a megnövekedett bevételek a szamosközi önkormányzatoknál maradjanak, ti. ne vonja el őket a központi kormányzat
3) csökkenjen a szamosközi önkormányzatoknak a központi kormányzattól származó pénztranszferei

"nem [tudjuk], hogy a panyolafeszt összességében az állam nettó befizető-, vagy kifizetőhelye"

Hogyne tudnánk: te írtad azt, hogy "panyola [...] rendeznek egy kis fesztivált [...] és ezt a fidesz támogatja. azt értem, hogy ezt a fidesz valamelyest a főváros kárára támogatja."

2018.06.02. 15:50:00

@neoteny:
na de azt már nem tudjuk, hogy a panyolafeszt vendéglátósai ezek után mennyit fizetnek be az államkasszába. illetve mennyi újabb támogatást vesznek igénybe.

Panyola teljes népessége: 606 fő (2015. jan. 1.)
egy ekkora faluban 9 vendégház van.
vajon mekkora forgalmat bonyolítanak le?

CIBERE VENDÉGHÁZ
LUCA VENDÉGHÁZ
NAPKAPU VENDÉGHÁZ
NEMTUDOM VENDÉGHÁZ
PANYOLAI MARICA VENDÉGHÁZ
VÍG VÁNDOR VENDÉGHÁZ
VARGA VENDÉGHÁZ
BORBÁS VENDÉGHÁZ
FOGADÓ A KÉT KECSKÉHEZ

de nem biztos, hogy buta a polgármester.

A Kistérségi Startmunka mintaprogramok során lehetőség nyílt a következő nagy értékű tárgyi eszközök beszerzésére:
2011. eke, fűkasza, motoros fűkasza
2012. traktor, pótkocsi, főzőüst
2013. szalagfűrész, belterületi ingatlan vásárlása
2014. vetőgép, permetezőgép, főzőüst
2015. motoros fűkasza
2016. fűkasza, tolólap, szántóföldi vegyszerező, hűtőkocsi felépítmény és gépészet, mobil hűtőkocsi futója
2017. varrógép és tartozéka, elektromos szárító kamra, fagyasztószekrény, magozógép, traktor< 37kw, kistraktorhoz pótkocsi, benzinmotoros fűkasza

ezek vásároltak termelő eszközöket. falusi turizmust csinálnak, szolgálatnak.

2018. májusi 29-i facebook poszt.
községi tanács régi címerrel.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/33960767_2082905851952440_473916952117510144_o.jpg?_nc_cat=0&oh=14a152264ecd5aae7ebb7e952428f0d9&oe=5B7CD1DF
nemzetközi marketing
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/33806425_2082906648619027_804553451643076608_n.jpg?_nc_cat=0&oh=dfdf2b7d4e56de65a5e7a62cea806d7c&oe=5BC4FC73

na most ezt szabad piaci alapon működne, vagy sem. ez egy vicc, amit valójában az állam tart fent. vagy vicces, de egy működő dolog. ezt te el tudod dönteni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 16:23:23

@444:

"na de azt már nem tudjuk, hogy a panyolafeszt vendéglátósai ezek után mennyit fizetnek be az államkasszába. illetve mennyi újabb támogatást vesznek igénybe."

Három eset lehetséges:

1) Panyola összes lakója kevesebbet fizet be mindenféle címszó alatt (SzJA, ÁFA, egyéb adók és járulékok) a központi költségvetésbe, mint amennyi kifizetést kap a központi költségvetésből mindenféle címszó alatt (oktatás, eü-ellátás, vissza nem térítendő támogatások stb.): Panyola nettó adófogyasztó (helyesen: nettó fogyasztó a központi költségvetésből)

2) Panyola összes lakója épp' annyit fizet be a központi költségvetésbe, mint amennyit onnét kap: semleges adófogyasztó

3) Panyola összes lakója többet fizet be a központi költségvetésbe, mint amennyit onnét kap: nettó adóbefizető

Ebből a három esetből kettőben Panyolának nincs szüksége a központi kormányzat gazdasági beavatkozásaira: nagyobb önkormányzatiság lenne Panyolán (gazdaságilag szabadabbak lennének a panyolaiak), ha a központi kormányzat nem adóztatna és kifizetne Panyolán.

Csak az 1-es esetben van szüksége Panyolának a központi kormányzat gazdasági beavatkozásaira: de abban az esetben kisebb az önkormányzatiság Panyolán (gazdaságilag kevésbé szabadok a panyolaiak), hiszen a központi kormányzat nettó kifizetéseitől függenek.

"na most ezt szabad piaci alapon működne, vagy sem."

Ha működne (2-es vagy 3-as eset), akkor önkormányzati/gazdasági szuverenitásvesztés a központi kormányzat gazdasági beavatkozása. Ha nem működne (1-es eset), akkor is önkormányzati/gazdasági szuverenitásvesztés a központi kormányzat gazdasági beavatkozása.

Vagyis az önkormányzatiság (ill. a gazdasági szabadság) növekedését _minden körülmények között_ akadályozza a központi kormányzat gazdasági beavatkozása. Az önkormányzatiság (gazdasági szabadság) növelésének egyetlen módja az, ha a központi kormányzat gazdasági beavatkozása csökken: minél kevesebbet von el és minél kevesebbet fizet ki.

2018.06.02. 16:52:10

@neoteny:
és az is kérdés, hogy a támogatásokat hogyan osztották el. 54% szavazott a fideszre. 29% szavazott a jobbikra. 14% az mszp-re.

a fidesz támogatottsága országos összevetésben nem kiugróan magas. ebből azért nem úgy tűnik, hogy a falu apraja nagyja támogatja ezt. persze lehet, hogy mégis csak, de a fiatalok egy része nemzeti radikális, a kisnyugdíjasok beszavaznak a baloldalra. és úgy egyébként nem ellenzik a fideszt.

és ez faluról falura eltérhet. elsődlegesen az önkormányzati minőségén múlik az hogy mennyiben használják ki a lehetőségeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 18:13:09

@444:

"a fidesz támogatottsága országos összevetésben nem kiugróan magas."

Viszont a kiosztott támogatások 100%-áról a Fidesz-kormányzat döntött.

Mindenesetre nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

Janossz 2018.06.02. 18:22:30

@444: " elsődlegesen az önkormányzati minőségén múlik az hogy mennyiben használják ki a lehetőségeket. "

Önkormányzati minőségen értsd: Fideszes elkötelezettség foka.
Magyarul aki közel van a tűzhöz, az melegszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 18:44:01

@444:

"de ezt honnan tudod?"

Például onnét, hogy 2016.08.20. 18:07:56-kor még unionistaként közölted velünk: "a települések döntő többsége a költségvetés nettó kifizetőhelye."

2018.06.02. 20:49:30

@neoteny:
kérdés, hogy ezek pozíciók javultak, vagy romlottak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 21:03:37

@444:

"ezek [a] pozíciók"

Miféle "pozíciók"?

Nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 21:04:43

@Janossz:
ne viccelj már. a fidesz képviselő jelöltje panyolán 54%-ot kapott. ugyanő túrricsén 64%-ot. ugyanabban a választókerületben két hasonló méretű település.

túrricsén a polgármester a közmunkabér helyett szociális hiteljegyeket osztott, amit csak az ő boltjában lehetett levásárolni. és nagyjából dupla áron adott mindent. jelzem a közmunkások valóban előre kapták a fizetésüket, aláírták a szerződést, hogy ez így jó lesz nekik, lényegében uzsorahitelt kaptak.

panyolán
A Kistérségi Startmunka mintaprogramok során lehetőség nyílt a következő nagy értékű tárgyi eszközök beszerzésére:
2011. eke, fűkasza, motoros fűkasza
2012. traktor, pótkocsi, főzőüst
2013. szalagfűrész, belterületi ingatlan vásárlása
2014. vetőgép, permetezőgép, főzőüst
2015. motoros fűkasza
2016. fűkasza, tolólap, szántóföldi vegyszerező, hűtőkocsi felépítmény és gépészet, mobil hűtőkocsi futója
2017. varrógép és tartozéka, elektromos szárító kamra, fagyasztószekrény, magozógép, traktor< 37kw, kistraktorhoz pótkocsi, benzinmotoros fűkasza

van 9 vendégházuk és egy ilyen fesztiváljuk.
www.youtube.com/watch?v=zE01gq9is0k

mindkét település elkötelezett a fidesz mellett. túrricse inkább. az önkormányzati munka minősége a meghatározó.

Janossz 2018.06.02. 21:12:00

@444: " mindkét település elkötelezett a fidesz mellett. túrricse inkább."
És ez elég jót tesz a túrricsei polgármesternek. Kimosták.
"A polgármester a gyanúsítás ellen panasszal élt és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2017. augusztus 28. napján a panasznak helyt adott. Erre tekintettel jelenleg az ügynek nincs gyanúsítottja."

2018.06.02. 21:13:23

@neoteny:
mennyiben vannak a települések kiszolgáltatva az államnak. a nettó befizetői/kifizetői pozícióik hogyan változtak.

a fidesznek elsődlegesen nem az a célja, hogy budapestről irányítsák az ország egészét. hanem az, hogy a fidesz mint politikai párt egyeduralkodóvá váljon.

2018.06.02. 21:17:43

@Janossz:
2018-ban túrricsén mégis a fidesz nyert. 60% fölött kaptak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.02. 21:46:01

@444:

"mennyiben vannak a települések kiszolgáltatva az államnak."

Annyiban, amennyiben az államhatalom elveszi tőlük a javakat (praktikusan pénz formájában), aztán újraosztja azokat, miután a politikusok és a bürokraták levették a sápjukat.

"a fidesznek elsődlegesen nem az a célja, hogy budapestről irányítsák az ország egészét."

Pedig azt teszik: ld. pl. Modern Városok program.

Nem valósult meg a nagyobb önkormányzatiság a Fidesz több, mint nyolc éves országlása alatt (sőt ezzel ellentétes, központosító folyamat zajlott le). _Erre_ nincsen magyarázatod.

2018.06.02. 22:29:04

@neoteny:
nem azt állítom, hogy feltétlen nagyobb lett a szabadság. hanam azt, hogy a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet.

2018.06.03. 00:20:04

@neoteny:
a pártközpont azt javasolta, hogy a fidesz irodavezetője legyen a polgármester jelölt. de a helyi érdekcsoportok ezt leszavazták. és azt mondták, hogy vezesse inkább a kormányhivatalt. erre a pártelnök, miniszterelnök azt mondta, hogy rendben van. ha a pártban a helyiek így akarják, akkor legyen úgy. mert nem akar pártszakadást.

lázár azt mondja, hogy nem állt be a parlamenti frakciós csoportképbe, mert "elaludt". de ettől még ő a párt erős embere marad. elérheti azt, hogy hódmezővásárhely nagyobb önállóságot szerezzen. ez kvázi egypártrendszerben is megvalósulhat. egész egyszerűen azért, mert szabad választások vannak. és bármikor leválthatják lázárt egy párton kívülire. ahogyan egyébként lázár emberét nem választották meg polgármesternek. a fidesz egy félelnyomó rendszert hoz létre. erre hódmezővásárhelyiek azt mondják, hogy túl nagy a vadászkastély. leváltunk. mire lázár azt, hogy na jó az országos politikából kiszáll, egy időre legalább is. helyben egyeztet. de ezzel a választókerület nagyobb önállóságát próbálja kivívni. mert a párton belüli pozícióját így képes megtartani. orbán a miniszterelnökségen fővárosiakkal erősít. tarlós célja is az, hogy a fővárosnak nagyobb önállóságot vívjon ki a párton belül. mást se akar. mert így tudja megtartani a főpolgármesteri pozícióját.

ez kvázi egypártrendszer. van egy domináns néppárt. de annak képviselőit szabad választásokon le lehet váltani. budapest polgársága is állíthat egy független jelöltet előválasztáson. vagy újraválaszthatja tarlóst. aki mondhatja azt, hogy el se indul. vagy el se indítják, mert a pártban betolják kocsis mátét, vagy akárkit. de őt lenyomhatja egy független.

a hatalmi játszma kvázi egypárti körülmények között is lehet szabad. botka akkor is nyerhet választást, ha kilép az mszp-ből. maga mellé állítja az egyetemet és kiegyezik az egyházzal, akkor kvázi egypártrendszerben függetlenként törekedhet arra, hogy szeged nagyobb önállóságot kapjon. ebben majd adott esetben támogatja a püspök. neki is ez az érdeke.

csak ez nem jó a multiknak. illetve azt mondják, hogy dehogy nem. mert munkahely teremtő beruházásokért cserébe adókedvezményeket kapnak. és délnémet gyáriparosok azt mondják seehofer papinak, hogy merkel mami ki ne zárja már a geci orbánt ez európai néppártból. miközben a fideszen belül lázadnak, hogy ne adjanak már annyi támogatást a külföldnek. megint ugye egypárti viszonyok között nagyobb önállóságra törekednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 00:47:43

@444:

Ezek a te féktelen fantáziálgatásaid: fantáziálgatásokban pedig bármi lehetséges.

Ezzel szemben a helyzet az, hogy már háromszor váltotta le a Fidesz az ellenzéket, már több, mint nyolc éve birtokolja a hatalmat (ennek felében az alkotmányozáshoz is elégséges többséggel), de ebből nem a nagyobb önkormányzatiság következett, hanem épp' ellenkezőleg egy központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: hogy ha "a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet", akkor miért nem jött létre az elmúltnyolcévben?

2018.06.03. 09:10:48

@neoteny:
jelen állás szerint ebbe az irányba halad a magyar közélet. kvázi egypártrendszer jön létre.

ugyanakkor a délvidék erős emberei lázár, botka, torockai. lényegében egyiknek sincs szoros pártkötődése. kvázi függetlenek. az elemi érdekük az, hogy abban érdekeltek, hogy a választókörzeteik számára nagyobb önállóságot teremtsenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 09:13:26

@neoteny:

Már háromszor váltotta le a Fidesz az ellenzéket, már több, mint nyolc éve birtokolja a hatalmat (ennek felében az alkotmányozáshoz is elégséges többséggel), de ebből nem a nagyobb önkormányzatiság következett, hanem épp' ellenkezőleg egy központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: hogy ha "a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet", akkor miért nem jött létre az elmúltnyolcévben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 09:17:02

@444:

"ugyanakkor a délvidék erős emberei lázár, botka, torockai. lényegében egyiknek sincs szoros pártkötődése. kvázi függetlenek. az elemi érdekük az, hogy abban érdekeltek, hogy a választókörzeteik számára nagyobb önállóságot teremtsenek."

Ezek csak a te fantáziálgatásaid.

Ezzel szemben már háromszor váltotta le a Fidesz az ellenzéket, már több, mint nyolc éve birtokolja a hatalmat (ennek felében az alkotmányozáshoz is elégséges többséggel), de ebből nem a nagyobb önkormányzatiság következett, hanem épp' ellenkezőleg egy központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: hogy ha "a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet", akkor miért nem jött létre az elmúltnyolcévben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 18:45:30

@444:

"botka, lázár és torockai is kvázi függetlenek."

Nem függetlenek a központi kormányzat pénzosztásaitól. És mivel érdemben adóztatni nem tudnak (a társasági adó kb. tizede az SzJA-ból és az ÁFÁból beszedett adóknak), nem is képesek függetlenné válni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 18:51:28

@neoteny:

"a társasági adó kb. tizede"

Úgy értettem, hogy a helyhatóságok által kivetett iparűzési adó nagyságrendben nem haladhatja meg a társasági adó mértékét, így nem válhat a központi kormányzattól származó pénzek vetélytársává.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 18:53:39

@444:

"a fidesz másodvonalában a szakpolitikához kötődő politikusok kvázi egypártrendszerben a hatalommegosztásban érdekeltek."

Pontosan azért vannak a másodvonalban mert nem osztják meg velük a hatalmat.

Ezzel szemben már háromszor váltotta le a Fidesz az ellenzéket, már több, mint nyolc éve birtokolja a hatalmat (ennek felében az alkotmányozáshoz is elégséges többséggel), de ebből nem a nagyobb önkormányzatiság következett, hanem épp' ellenkezőleg egy központosító folyamat zajlott le. _Erre_ nincsen magyarázatod: hogy ha "a nagyfokú önkormányzatiság kvázi egypártrendszerben is létrejöhet", akkor miért nem jött létre az elmúltnyolcévben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.03. 21:40:29

@444:

Nem osztják meg: Gulyás Gergely nem másodvonalbeli politikus.
süti beállítások módosítása