1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.25. 11:45 HaFr

A magyar kormányzás stratégiai hibái

Képtalálat a következőre: „serf nation”

A helyes stratégia -- kormányzati, üzleti stb. -- döntően három tényezőn múlik: a valóság ismeretén, a jövő megközelítően pontos megsejtésén és a kettő közötti folyamatos közvetítés közepette az optimális célok megfogalmazásán, illetve folyamatos felülvizsgálatán. Ha a háromból csak egy is sérül, zuhanni kezd egy stratégia értéke, ha pedig több esik el, a stratégia kontraproduktívvá, kártékonnyá válik. (Most nincs szó a stratégia kivitelezéséről, amelynek során újabb hibákat lehet elkövetni.) A helyzet az, hogy a magyar kormányzati stratégia -- tegyük fel, van ilyen -- mind a három tényezőnek híján, és ennek eredményeként az ország vakrepülésben van.

Orbán helyesen értékeli, hogy a magyarok többsége -- történelmi okokból -- az egoizmus és az etnicista nacionalizmus foglya, és ekként e kettővel lehet őket a legjobban motiválni. A valóságérzékelése -- szemben a magyar ellenzékével -- ebben a tekintetben tehát reális. Ami nem reális, az a határainkon túl fekvő világ és önmaga értékelése: az előbbit félre-, az utóbbit túlértékeli. Ami az előbbit illeti, a liberális demokrácia és a piaci mechanizmusok (megújulási képességének) lebecsülése arra utal, hogy Orbán alapvetően nem érti a modernség működését. Nem érti, hogy mindent összevetve a két említett intézményrendszernél nem lehetséges hatékonyabb képviselete az emberi vágymaximalizációnak és a kollektív cselekvési problémák megoldásának, márpedig a vágyak és a hatékony problémamegoldás kényszere ellen nem lehet tenni. Ezek irányítják -- tömegben, változó technológiai képességekben is kifejezésre jutva -- az emberiség történelmét. A liberalizmus és a kapitalizmus működése a felszínen bonyolultnak is tűnhet, főleg komplex társadalmakban, de a mélyükön örök emberi törvények működnek, olyan genetikai, antropológiai meghatározottságok, amelyeknek köszönhetően a mai nyugati rend először utat tört magának a társadalmi fejlődésben, majd folyamatosan megújítja magát, elegendően nagy képlékenységről és változási képességről téve tanúbizonyságot.

Mostanság nem divatos ezt kimondani a hurráhangulatban lévő keleti végeken -- ahol a gazemberek és a tehetségtelenek ismét úgy érezhetik, eljött az ő világuk --, de a nyugati civilizáció a mainál nagyságrendekkel nagyobb válságokat is átélt és leküzdött már, ez a mai meg se kottyan neki, még ha Bayer Zsolt is írja a magyar etnicizmus erkölcsi rendjét és háromszáztizenhét nyugati "gondolkodó" temeti közben a globalizmust. Akinek egy csepp esze van, az pontosan tudja, hogy semmi nem változott az utóbbi években: Bayer nem írhatna semmit egy nyugati országban, amely napvilágot is láthatna néhány szédült, frusztrált hőzöngő szubkultúráján túl, a nyugati "gondolkodók" pedig sosem fognak Magyarországra vagy Oroszországba költözni, hogy itt végre önazonosságra leljenek. Mindkét utóbbi ország válságban van, amelyből a kimenekülésnek semmilyen reális útja nincs már, minthogy az utóbbi egyre több és véresebb háborúba bocsátkozik a perifériákon és mindent megtesz a világháborúval való fenyegetőzés érdekében is. A gond az, hogy nekünk marad itt is a csatlós szerep (ennyit a szuverenitásról) ahelyett, hogy valódi stratégiai bölcsességről tanúbizonyságot téve versenyképes, erős országot építenénk, amelyet boldog nép lakik (ezekben a mutatókban mind az utolsó helyeken kullogunk most a fejlett világban). Orbán stratégiája már a külső valóság súlyos félreismerésén elbukik, ami miatt a belső -- az egoizmusra és az etnicizmusra épülő -- nemzetképe azonmód terméketlenné válik.

Ami azt illeti, hogy Orbán önmagát viszont túlértékeli, elég egyfelől utalni a rendszere terméketlenségére, versenyképtelenségére és szaporodó válságaira, másfelől azokra az emberekre, akik körülveszik és akik között magabiztos lehet. Ezeknek az erkölcstelen és/vagy ostoba embereknek a szelekciójáról az embernek persze rögtön eszébe juthat bármelyik diktatúra, ahol a vezér iránti révület a túlélés záloga, márpedig ilyen révületre csak erkölcstelen és/vagy ostoba emberek képesek egy napnál tovább. Nos, Orbánt csak ilyenek veszik körül, ami pontosan minősíti őt is.

Ami egy helyes stratégia második összetevőjét illeti, a jövő pontos megsejtését, itt az a fénytörés vakítja el Orbánt, ami a Moszkvából kapott információk alapján a migráció elleni "harcban" megírt szerepéből adódik: azt hiszi, a jövőt a globális válságok fogják írni, amelyek közepette egyrészt reneszánszukra találnak a nemzetek, másrészt a Nyugat folyamatosan veszíti majd el a pozícióit, Kína és Oroszország viszont megerősödve, a saját platformjukra emelve Magyarországot hosszú távra biztosítják a magyar nemzet jövőjét (és Orbán megdicsőülését). Orbán azonban téved: Oroszország nyilvánvalóan egy csődtömeg, Kína pedig innen van még a maga liberális-demokratikus forradalmán, amelyet nem a kulturális kódja, hanem a versenyképesség növelésének kényszere fog diktálni. Kína óriási mérete elfedi előlünk a gazdasági stratégiája fenntarthatatlanságát és a társadalma kettős -- premodern és modern -- felének konfliktusai közötti megoldatlan kérdéseket, amelyek most arra ösztönözték a pártvezetést, hogy centralizálja a hatalmat Hszi kezében. Ez azonban a válság és nem egy rendszer magabiztosságának a jele. A jövő egy részét valóban Kína írhatja (szoftverbe és technológiába), de a digitális rendszerek és az állam által több százmillió kínait fenyegető rabszolgaság nem kölcsönöz éppen megnyugtató jövőt ennek a rezsimnek.

Ha mindkét előbbi -- a valóságismeret és a jövő pontos megsejtése is -- elesik, akkor attól kezdve nyilván értelmetlen közvetítésről és a stratégiai célok felülvizsgálatáról beszélni. Orbánnak valójában nincsenek is stratégiai céljai (ti. amelyek stratégiailag megalapozottak): vágyai és reményei vannak, hogy majd mások elhozzák hazánknak és neki a fényes jövőt, addig meg kibekkeli valahogy. Így azonban szolganemzetek vezetői gondolkodnak, és a magyar nemzet Orbán kezei alatt belső és külső kompetenciáit tekintve is valóban fokozatosan, de biztosan szolganemzetté válik.

123 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6213777910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2018.03.26. 09:06:48

Szovegelni mindenki tud.

Engem nem erdekel a modernseg, egyedul az eredmenyek erdekelnek az meg Orbanon kivul senkinek nincs, a kormanyozni vagyok kozul.

Christian Smith 2018.03.26. 09:15:06

@HaFr: szivesen,ettöl még az irás érdekes és jó meglátások vannak benne.

vajdasagi 2018.03.26. 09:34:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Oroszország legfrissebb híre:
index.hu/kulfold/2018/03/26/eddig_37_halottja_van_egy_orosz_plazaban_kitort_tuzvesznek/

Ilyesmik ott hetente történnek. Tényleg egy csődtömeg. Persze mi mást várnánk el Tőled, mintsem Putyin dicsőítését? Nézz már utána például, hogy évente hányan halnak meg közlekedési baleseten Oroszországban, és hányan az EU-ban. Vagy alkoholmérgezésben. Nagyhatalom, mi? Potemkin falu, ahogy Fuxos nagyon helyesen mondta.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 09:47:24

@werinter:

Mindkettő. Komolyan gondolom, s busásan meg is fiztenek: nem pénzben egyébként.

Christian Smith 2018.03.26. 09:54:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Erőlködő az a szó amit keresel. Mióta felrakták az orálvonatra öket bezuhant a rubel. A gazdaságot annyira csak az olaj támogatja,hogy az elsö gyengülésre a rubel árfolyama lemegy a bányába

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:05:08

@vajdasagi:

Tűz Oroszországban??? Atya Isten, ez - tudomásom szerint - a diktatúra alapvető jele!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:06:52

@Christian Smith:

Az orosz gazdaság köszöni, jól zakatol.

A nyugati agresszió apró bajokat tudott csak okozni, viszont szellemileg meg ellenhatást váltott ki.

Brüsszel, Soros, Washington nem tanultak Napoleon és Hitler kudarcából...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:08:37

@HaFr:

Keletről nyugatra szivattyúzott a Nagy Orosz Liberális Porszívó. Ez volt a demokrácia. Aztán az orosz nép 15 éve kilyukasztotta a porszívó csövét, ez így már diktatúra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 10:18:45

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te egyre viccesebb vagy, "az orosz nép kilyukasztotta" -- nem az hírlik, hogy az orosz nép bátyuskája a világ leggazdagabb embere?

Trackers 2018.03.26. 10:29:36

"Orbán alapvetően nem érti a modernség működését."

Szerintem elég jól érti.
Mi több pontosan tudja, hogy az általad modernségnek nevezett szarba fog Nyugat-Európa belefulladni, és azt is tudja elég jól, hogy itt a többség kurvára nem kér ebből.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 10:34:19

@Trackers: :D :D :D na, a felcsúti agytröszt egy tagja elszabadult

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:36:50

@HaFr:

"az orosz nép bátyuskája"

Az ki? Melyik orosz milliárdpsra gondolsz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 10:43:12

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Vlagyimir Vlagyimirovics cárra természetesen, de hát tudod te pontosan

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 10:44:59

@Brix: "Magyarország tekintélyét"? Érdekes szemüveget vettél fel ma. Olvasd a mai Magyar Nemzetet, épp Guantanamóra készül ennek a tekintélyes országnak a lokális putyinja

PSX 2018.03.26. 11:25:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: OK.
Jól látszik honnan kapod a zsetont nyomorult

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 11:31:09

@HaFr:

Az ő vagyona kb. 1 milliárd FORINT, tízezrek gazdabbak nála Oroszországban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 11:48:26

@HaFr:

Szerintem meg a te vagyonod 380 milliárd euró, strómanokon keresztül pl. tiéd a Balaton északi partja. Honnan tudom? Mindjárt írok róla egy cikket, s arra fogok aztán hvatkozni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 12:11:59

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: lol, elég lett volna annyit mondanod, hogy "ennek ellenére putyinista vagyok"

Európai téridő 2018.03.26. 12:15:06

@Fuxos (ex bömis): egy ekkora böhöm ország szinte minden ágazatban saját maga is gyárt, termel mindenfélét, autót, buszt, villamost, mozdonyt, stb., pl. a szankciók miatt is, meg mert az import nem is elégítené ki az igényeket.Ez a patyomkinozás pedig már egy jó ideje a lusta firkászok dumája. Ne akkor lepődjünk meg azon, amit magukról eltitkolnak, amikor már baj ér bennünket általuk.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 13:17:25

@HaFr:

Még az se vagyok, nem vagyok orosz, az orosz belpolitika számomra külföldi ügy.

bobijub 2018.03.26. 13:19:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

természetes, hogy a nyugatot kiszolgáló pénzszivattyú ellen a legjobb megoldáshoz két dolog kell:

(1) meg kell oldani hogy ne legyen mit kiszivattyúzni: ehhez a legtermelékenyebb megoldás az oktatás lerohasztása, a vállalkozókedv lelohasztása, és olyan vállalkozások kifeljesztése, amiknek gőzük sincs, hogy hogyan kell haszonnal kinyalni a vevő seggét úgy, hogy annak a vevő is örüljön, mert ha a magyarországi vállalkozások életben akarnak maradni, akkor azt kell megtanulniuk, hogy hogyan kell kinyalniuk a nagyvezír hasznára a nagyvezír seggét

(2) ami kiszivattyúznivaló meg mégis létrejön, azt önként és dalolva oda kell tartani kiszivattyúzásra putyinnak. ami meg nem kell putyinnak, mert számára nem érdekes, azt pedig hagyni kell passzívan hogy elcsorogjon a kínaiaknak

feladat megoldva, nyugatnak nincs lehetősége szivattyúzni.

Simon Géza 2018.03.26. 13:31:56

@Fuxos (ex bömis): Oroszország nem teljesen Európa és nem is Amerika. Ott széles néptömegek gondolkodnak úgy, hogy le van sz@rva, ha nincs hamburger a boltban, ha cserébe miénk a Krím, meg a silókban is van elég atomrakéta. Amellett az orosz ember eléggé hozzászokott a szegénységhez, az elnyomáshoz, a nehezebb élethez. Lehet, hogy Franciaországot meg tudná szállni pár millió afrikai, de hogy Oroszországgal nehéz dolguk lesz, az biztos.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 14:02:25

@bobijub:

Ez hosszú, szívós harc.

Orbánék a koreai-japán módszert próbálják, ami szerintem nem lesz sikeres.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 14:04:07

@Simon Géza:

Az orosz ember tudja: ha odaadja az országot az ellenségnek cserébe azért, hogy majd jobban fog élni, aztán se ország nem lesz, se jobb élet.

Azaz még gyakorlatias okból se érdemes lepaktálni se Napoleonnal, se Hitlerrel, se most a liberálisokkal.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 14:07:15

@Európai téridő:

A nyugati gyarmatosítók ott követték el a nagy hibát, hogy a 90-es években megmutatták az oroszoknak, mit is jelent a liberális demokrácia: indiai éeltszínvonalat, maffiát, oligarchákat, nyugatpárti árulást.

Ezek után még a kevés nyugatpárti orosz is gyorsan véleményt váltott.

Ma az orosz nép egységes a nyugat elutasításában, a viták csak azon vannak, mi ennek az ideális módja.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.03.26. 14:11:44

@Simon Géza: Ismerem az orosz mentalitást. Ez nem változtat azon, hogy Oroszország egy csődtömeg.

@Európai téridő: " Ne akkor lepődjünk meg azon, amit magukról eltitkolnak, amikor már baj ér bennünket általuk."

Köszi hogy szóltál....már elkezdtem rettegni a csúcs és ravasz, de nagyon eltitkolt orosz dolgoktól. Lol :))))))))

exterminador 2018.03.26. 14:24:12

@Európai téridő: nézz már körül Oroszországban Google Mapsen. A tiptop belvárosokon túl mindenhol csak nyomortanyát látni.

dunántúli gyerek 2018.03.26. 14:34:41

@Fuxos (ex bömis): oroszorszag GDP/foje annyi mmint a magyar, amit azert csodtomegnek nem neveznek leven a 20. szazadban ez soha nem fordult elo

persze tobb a gazdag es a szegeny az oroszoknal mint itthon, ami nem idealis, de az orosz kisember jobban el mint a szulei

nyugaton pedig rosszabbul es ez igy is marad

GyMasa 2018.03.26. 14:47:53

@Brix:
...Orbán azért küzd, hogy az ország valós gazdasági súlyánál nagyobb világpolitikai tekintélyű országot építsen fel...
Es, nem lehetne ezt demagogia, meg ilyen tenyerbemaszo faszsagok nelkul megtenni?

Mr. Waszabi 2018.03.26. 15:05:14

Még ortodoxiát sem értik, nagyjából az őskorban leledznek. Gazdaságpolitika=amit elloptunk, az már a miénk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 15:05:32

@HaFr: ez lemaradt d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-gdp-per-capita-ppp.png?s=hunnygdppcapppcd&v=201707122028v&lang=all&d1=19180101&d2=20181231

tehát se az nem igaz, hogy jobban él (alig), se az, hogy annyi, mint a magyar -- legfeljebb PPP-vel korrigálva hasonlóak

sityak 2018.03.26. 15:34:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Azért ez a megfellebbezhetetlen "helyesen felismerte a nyugat hanyatlását"... Te valójában jósnő vagy?

sityak 2018.03.26. 15:40:33

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !:
Honnan veszed az önvédelem képességének elvesztését? Ez csak abból a nézőpontból értelmezhető, aki a pl. a bevándorlást katasztrófának tartja eleve. Mi van, ha arrafelé nem magyar ésszel gondolkoznak? Eddig bejött nekik, a magyaroknak meg nem...

sityak 2018.03.26. 15:41:54

@dunántúli gyerek: "nyugaton pedig rosszabbul es ez igy is marad" - biztos vagy te ebben a nagyívű elemzésben?

dunántúli gyerek 2018.03.26. 15:42:25

@HaFr: a PPPvel korigalva az pont azt jelenti hogy ugyan ugy el, hasonlo az eletszinvonala

dunántúli gyerek 2018.03.26. 15:43:39

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: dehogyis, a gorogok szarabbul elnek mint mi, Budapest Praga tele van gorog irodai melosokkal

tobbet keresnek ott, de munka nemigen van az elet meg dragabb mint erre

ijontichy 2018.03.26. 15:45:28

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: És most hol is vannak a mongolok? Mi több, hol vannak "A magyarok nyilaitól ments meg Uram!" magyarok?
"A nyugat-európai államok elvesztették az önvédelem,és a törvényes rend fenntartásának képességét." És ugye te ezt személyes tapasztalatból tudod. Ezek szerint én roppant szerencsés helyen élek ;-). És még csak nem is a migránsprobléma sújtotta Bécsben, ami - hogy, hogy nem - megint első helyen végzett az "Élhető városok" rangsorában. No mindegy, ha az irigység hegyeket mozgatna, a nyugat már rég összedőlt volna a magyarok nyilaitól... izé sárgaságától :-)

Fantasztikus, mit nem képes egy pánikoló rezsimvezér összedelirálni ~2 év eseményei alapján. Kérdés, kihúzza-e élete végéig? Mert a permanens stressz elég rossz dolog, főképp, ha egy egész ország stresszel. Büdösagyú Vitya a nagy előd, 6. Lenin "permanens forradalmát" permanens kampánnyá fejlesztette tovább, és ez roppent egészségtelen. Meg egyáltalán: akkor mikor dolgoznak? Elvégre eljött már a kánaán... izé a munka alapú társadalom ideje :-)

GyMasa 2018.03.26. 15:48:46

@sityak:
... Eddig bejött nekik, a magyaroknak meg nem...
Igen, a nemeteknek pl. annyira bejott, hogy a 2013-ban meg nem is letezo AFD tavaly szeptemberre a valasztasokra 13%-ot szerzett a parlamentben.
Pont annyit, amennyit MerkeMutti es a partja elveszitett.
(es, ujabb kutatasok szerint mostanra mar inkabb 17% az a 13%)
Tenyleg nagyon "bejohetett" nekik!

pragmatika2 2018.03.26. 16:11:25

"a liberális demokrácia és a piaci mechanizmusok (megújulási képességének) lebecsülése arra utal, hogy Orbán alapvetően nem érti a modernség működését."

Akkor hogy illeszted bele ebbe a folyamatba Kína felemelkedését ?
Amerika fejlődése akkor kezdett megtörni, mikor elkezdődött ez a neoliberális f.szság, meg a pozitív diszkriminációs programok.
Kína lassan lekörözi az USA-t, legalábbis termelési kapacitásban. Kína szerinted demokratikus ország ?

Érdemes lenne mondjuk annak is utána nézni, hogy hány szabadalmi beadvány volt az ötvenes években az USA-ban, és hány van jelenleg, mondjuk évente.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 16:19:02

@Voznyák Pista: benne van a szövegben világosan, amit Kínáról gondolok, egyébként pedig i.huffpost.com/gen/2144606/original.jpg

pragmatika2 2018.03.26. 16:32:29

@HaFr:

Kínának valóban vannak és lesznek gondjai, de azok nem abból fakadnak, hogy nem liberális államforma kormányoz, hanem épp ellenkezőleg, a bankrendszere, amelynek kezelését átvették a nyugattól, ezen keresztül a cégek csillagászati méretű eladósodása.

Kánikula 2018.03.26. 16:56:04

@GyMasa: Ezen már én is gondolkodtam. Viktor problémája, hogy nem bírja a kritikát és az ellenkezést. Ha azokon javítana amiért kritizálják (pl. EÜ, oktatás) akkor az elégedetleneket is maga mellé tudná állítani. Kicsit kevesebb lopás mag "harc" és egy fasza miniszterelnök lenne.

Sajnos nem szereti ha kritizálják és csak azért sem nyúl ezekhez, mert nem az ő ötlete, hanem mások akarják.

lásd: "..meghosszabbítjuk Bicskéig" beszólása.

GyMasa 2018.03.26. 17:14:00

@Kánikula:
...Ezen már én is gondolkodtam. Viktor problémája, hogy nem bírja a kritikát és az ellenkezést...
Hat, igen, ezek a narcisztikus jellemvonasok sajnos egyuttjarnak azzal a karizmaval es ambicioval, ami kell ahhoz, hogy valakibol egyaltalan miniszterelnok lehessen...
Nezd meg, az ellenzeki oldalon csak pszicho-ferenc rendelkezik reszben hasonlo tulajdonsagokkal (onala a narcizmus szintje mar komoly akadalya a normalis eletnek...).
Karacsony-ur, es Szel asszony sajnos tul halovanyak ehhez...
...Ha azokon javítana amiért kritizálják (pl. EÜ, oktatás) akkor az elégedetleneket is maga mellé tudná állítani...
Azert, az szoljoan mellette, hogy mindket agnak nagyon komoly strukturalis problemai vannak, es NEM a penzhiany a legnagyobb baj veluk!
Ha csak tobb penzt nyomna bele, akkor jo dragan lenne ugyanilyen szar az oktatas is, meg az egeszsegugy is...
Nagyon sulyos erdekellenteteket kellene letornie a kormanynak, ha erdemben szertene javitani ezeknek az agaknak a helyzeten.
Szerinted miert nem kezdte senki meg eddig el ezeket rendbetenni?
...Kicsit kevesebb lopás mag "harc" és egy fasza miniszterelnök lenne...
Ebben egyet ertunk.
Milyen szimpatikus volt visszagondolva a "nem nekunk kell megnyerni mindent..." motto, anno...
...Sajnos nem szereti ha kritizálják és csak azért sem nyúl ezekhez, mert nem az ő ötlete, hanem mások akarják...
Ebben nem vagyok ennyire biztos.
Azert kepzeld el, mi lenne, ha mondjuk elkezdene felszamolni a felsooktatasban az egyetemi profrsszorok hatalmat?
Semmi perc alatt olyan diakforradalmat kapna a nyakaba, mint a huzat!
Pedig, pont a diakok erdeke lenne egy szolgaltatoi szemleletu felsooktatas!
Meg egy szolgaltatoi szemleltu egeszsegugy.
A multkor mar kifejtettem, hogy szerintem hogyan lehetne ezen segiteni, de a masik oldalrol nemes egyszeruseggel valamifele fasiszta diktatornak lettem nyilvanitva...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 17:31:58

@Voznyák Pista: kontrafaktuálisan, minél kevésbé liberális egy állam, annál termelékenyebb a társadalom, ugye? Na ugye, hogy nem. Sőt.

Janossz 2018.03.26. 18:00:49

@GyMasa: " sajnos egyuttjarnak azzal a karizmaval es ambicioval, "
A képen egy karizmatikus európai miniszterelnök látható:
sztarklikk.hu/images/articleMain/24182.jpg

Ennyit a karizmáról. És a lábizmáról még nem is szóltunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.26. 18:03:56

@GyMasa:

"NEM a penzhiany a legnagyobb baj veluk!"

"A multkor mar kifejtettem, hogy szerintem hogyan lehetne ezen segiteni"

"Ezzel egyidejűleg a kezdő orvosok bérét nettó 800k-ra emelni, ami a posztokkal előrehaladva felkúszhat akár havi netto 3-5 millióig is."

GyMasa 2018.03.26. 18:10:25

@neoteny:
Koszi, hogy beidezted egy reszet.
Van esetleg valami hozzafuzni valod, vagy csak megkerested helyettem?
;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.26. 18:21:38

@GyMasa:

"Van esetleg valami hozzafuzni valod"

Minek? A te álláspontodat az általad írottak tükrözik a legmegfelelőbben.

Európai téridő 2018.03.26. 18:37:11

@exterminador: s Agyarországot is megnézted a Google Mapsen?

Európai téridő 2018.03.26. 18:58:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Már Lenin is kapiskált valamicskét a Nyugat "hozzáállásából" az 1916-os "Az imperializmus, mint a kapitalizmus legfelső foka" c. brosurájában, ami egy hangyányival azért több volt sima primkó agitpropnál. A tudatlan magyar pedig, mondjuk pl. Akunyint olvasva még sok mást is megtudhat arról a hatalmas országról. Hogy az orosz történelem mennyire antagonistája a nyugat-mucsainak és a Köztes-Mucsának mit kellene tisztáznia, annak eldöntéséhez, hogy hova is álljon, vagy helyezkedjen, vagy helyt változtasson, ha szükséges, az is egy jó kérdés. Nyugat-Mucsa moralizálásai és a Putyin-pincsizés szerintem kontraproduktív térségünkben. Mindenesetre minden kis adalék, amiről az érdeklődő tudomást szerez, hatalmas kincs. Közismert anekdota H. Balázs esete Fejtő Ferenccel. A néhai történész asszony hónapokat töltött Bécsben a levéltárban, II. Józsefet kutatván, és ugyanarra az eredményre jutott, mint Fejtő 2-3 hétnyi cukrászdázással, társasélet élésével. Ezt csak a két általam hivatkozott orosz "szerző" és a felületesnek vélelmezhető ismereteim miatti mentségül írom.

flort 2018.03.26. 21:09:15

@GyMasa: "Nagyon sulyos erdekellenteteket kellene letornie a kormanynak, ha erdemben szertene javitani ezeknek az agaknak a helyzeten."

Ki kell ábrándítsalak, Orbánnak esze ágában sincs javítani, egyszerűen nem érti a "strukturális probléma" kifejezés jelentését. És nem is érdekli, csak hogy minél több pénzt kivegyen a rendszerből.

Egy minimálisan felelős politikus a jövő generáció oktatását nem bízza olyan dilettánsokra, mint Hoffman Róza pláne nem mint Balogh tiszteletes.
Amit ez a két kártevő művelt, ahhoz nem elég teljesen idiótának lenni, töménytelen rosszindulat is kell.

midnightcoder2 2018.03.26. 21:15:12

@neoteny: "Ez csak azoknak "kihívás", akik azt hiszik, hogy az embereknek melóra van szükségük. Pedig az embereknek nem munkára van szükségük, hanem a munkával előállított javakra."

Ez azért nem ennyire egyszerű. Ki a fene húz fel egy gyárat, ha nem tudja eladni a terméket, mert nincs rá fizetőképes kereslet ? Az MI elterjedése azt jelenti, hogy a mai kapitalista rendszer mehet a levesbe. Az ilyen levesbemenések viszont ritkán szoktak erőszakmentesen lezajlani. Ráadásul ki kellene találni valami más, működő modellt helyette - és nem, a kommunizmus nem volt az...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.26. 21:19:18

@csentecsa: szeretnél majd te ilyen halott lenni, amikor eljön az ideje, barátom :D

morph on deer 2018.03.26. 21:20:04

@Kánikula:
lásd: "..meghosszabbítjuk Bicskéig" beszólása.

Szerintem nagyon is időszerű lenne meghosszabbítani Bicskéig!
Az orbánt...

midnightcoder2 2018.03.26. 21:22:33

@Brix: Európa az elmúlt 30 évben erősen ráfeküdt a szopórollerre. Ami nem jelenti azt, hogy ma még nem magas ott a GDP, és az életszínvonal, csak azok a fránya folyamatok mutatnak csúnya irányba. Pont úgy, mint a 80-as években a KGST-ben. Akkor sem hitte senki, hogy ez valaha is összeomolhat, aztán pár év múlva úgy ment szét mint a hópehely a parázson. Az EU is komoly bajba fog kerülni záros határidőn belül, és akkor nagyon nem árt, ha vannak barátaink másik irányban is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.26. 21:24:09

@Ne zavarj! Éppen a diktatúrát döntögetem!:

"érdemi kérdésekben nem szabad döntési jogot adni nekik"

Bizony; a nemzeti kormányzat is belerakta ezt az alaptörvénybe:

(3) Nem lehet országos népszavazást tartani

a) az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről;

b) a központi költségvetésről, a központi költségvetés végrehajtásáról, központi adónemről, illetékről, járulékról, vámról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvény tartalmáról;

morph on deer 2018.03.26. 21:32:42

@GyMasa:
“Milyen szimpatikus volt visszagondolva a "nem nekunk kell megnyerni mindent..." motto, anno...”

Kár, hogy ez nem mottó volt.
Eredetileg valahogy úgy hangzott, hogy “azért ne mi nyerjük a legtöbbet” és ez egy kiszivárgott hangfelvételről lett közismert.
A fránya hangfelvétel pedig b. neje sárazsadányi szőlőbirtokával kapcsolatos pályázatra vonazkozó megbeszélésen hangzott el, ami azért nem volt “gond” mert “az nem is volt közgyűlés”!
Mert ugye az csak közgyűlésen összeférhetetlen, ha a miniszterelnök a családtagjai pályázatával kapcsolatban ilyen “visszafogott”.. De ez volt a nyomozás elutasításának indoka anno.

Közben találtam kis kiegészítést:
index.hu/belfold/orbankft0317/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.26. 21:38:03

@midnightcoder2:

"Ki a fene húz fel egy gyárat, ha nem tudja eladni a terméket, mert nincs rá fizetőképes kereslet ?"

Ki a fene állít elő MI-t, ha nem tudja azt eladni, mert nincs rá fizetőképes kereslet?

"Az MI elterjedése"

Az MI csak úgy terjedhet el, ha valakik előállítják (megtermelik) azt. Viszont azok, akik előállítják (megtermelik) az MI-t csak azért tesznek úgy, mert el kívánják cserélni azt mások által megtermelt javakra (termékekre/szolgáltatásokra). Ha mások nem termelnek javakat, akkor az MI sem kerül előállításra (megtermelésre), és így nem terjed el.

morph on deer 2018.03.26. 21:57:27

Sajnos az a szánnivalóan röhejes ebben az egész “orbán látja az irányt” mivel a “nyugat haldoklik/halott” dumában, hogy én ézt már ötven éve is hallottam, a kapitalizmus már akkor is az utolsókat rúgta, és már akkor is mi voltunk a ‘jövő’...

Már akkor is csak egy kicsit kell még beérni a balkáni viszonyokkal meg a pöffeszkedő elvtársakkal, mert majd mindjárt jó LESZ, csak türelem!

Nektek valóban nem tűnik fel, hogy ugyanazt az ótvaros komcsi lózungot hallgatjátok, csak most nemzeti csomagolásban, de a tartalma ugyanaz?!
Vagy itt mindenki újszülött - az ehhez illő fejlettséggel, - és csak én vagyok annyira vén, hogy zavar a megkésett, kommunista visszhang?

Azért érdekelne, hogy mi épült volna Felcsúton a stadion helyett, ha a döglődő nyugat nem tömi viktorka zsebeit az elmúlt évtized döntő hányadában...

Az meg gondolom senkinek meg nem fordul a fejében, hogy a nyugat hirtelen halála esetén úgy temetné maga alá a magyar gazdaságot, hogy hírmondó is alig maradna utána.
Csak gondoltam, felhívom a figyelmet, mielőtt még a halotti torra való készülődésben elkerülné az orbanisták figyelmét ez az apróság. ;)

ijontichy 2018.03.26. 23:39:03

@morph on deer: Hát... nemcsak te vagy annyira vén ;-) De legalább a "vén hülye trotty" nem került elő. Még :-(

Simon Géza 2018.03.27. 08:01:13

@Fuxos (ex bömis): Oroszországnak vannak strukturális problémái, igen, de azért csődtömegnek nem mondanám, ha meg akarjuk őrizni ennek a szónak a jelentését.

lbalazs 2018.03.27. 08:17:15

A Nyugati gazdaság tartja el a kinai gyárakat, az orosz gáz és kőolajtermelést. Ha összeomlik a nyugati gazdaság ez a két ország pillanatok alatt szintén összeomlik, hiszen nem lesz aki megvegye a kinai termékeket és az orosz gázt. Tulajdonképpen elég egy komoly válság az USA-ban és a kinai termékek piacának annyi, az európai autógyártók leállnak, ettől az EU gazdasága pillanatok allatt válságba kerül,nem veszünk gázt az oroszoktól. Ezek után miért is tűnik jó ötletnek az orosz és kinai kapcsolat? Lehet tagadni a globalizációt, csak nem érdemes ...

lbalazs 2018.03.27. 08:19:59

Ja és a válságok átvészelésében még mindig a kapitalizmus a legjobb. A központi tervutasításos gazdaságok nem annyira ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.27. 08:30:35

@lbalazs: rögtön el is kezdtek egyeztetni a kínaiak a háttérben, amint Trump kihirdette a vámokat..

GyMasa 2018.03.27. 08:39:10

@flort:
...Ki kell ábrándítsalak, Orbánnak esze ágában sincs javítani, egyszerűen nem érti a "strukturális probléma" kifejezés jelentését...
Ez semmit nem von le abbol, hogy sem az egeszsegugynek, sem az oktatasnak NEM a penzhiany a legnagyobb problamaja,
Tehat, a tobb penz beleontese a rendszerekbe csak marginalisan javitana a szolgaltatasok minoseget.
Azaz, csak annyit ernenk el, hogy dragan lenne majdnem ugyanilyen szar oktatas,mint most van.
...És nem is érdekli, csak hogy minél több pénzt kivegyen a rendszerből...
EZ csak a te velemenyed.
...Egy minimálisan felelős politikus a jövő generáció oktatását nem bízza olyan dilettánsokra, mint Hoffman Róza pláne nem mint Balogh tiszteletes...
Vagy akar Magyar Balint.
...Amit ez a két...
harom!
...kártevő művelt, ahhoz nem elég teljesen idiótának lenni, töménytelen rosszindulat is kell...
AZert nem kell am MINDENT a mostani kormanynyakaba varrni.
Termeszetesen sok szarsagaot muvelnek, de nem mindenert ok a felelosek.

GyMasa 2018.03.27. 08:45:10

@morph on deer:
...Kár, hogy ez nem mottó volt...
AZ, hogy minek nevezed, teljesen mindegy. Hivhatjuk bizonyos merteku onmersekletnek is, ha azzal a kifejezessel jobban tudsz azonosulni...

morph on deer 2018.03.27. 09:27:57

@GyMasa:
Én inkább a feltűnés elkerülésének kisérleteként jegyzem a történetet.
Akkor még a látszat megőrzésének legalább a szándéka megvolt.

A ‘mottó’ nálam inkább egy életelv, vezérlő gondolat, stb. jelentéssel szerepel, de igazad van, ebbenaz esetben nem a szemantika számít.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.27. 10:15:13

@csentecsa:

"kártékony innováció[...] pl. az automatizáció az autógyártásban"

Miért?

GyMasa 2018.03.27. 10:35:32

@csentecsa:
AZ autoiparban bizonyos munkafolyamatok vannak automatizalva (itt most a klasszikus, elomunkat fenyegeto automatizalasrol beszelek, amikor ember nem is er a termekhez, es nem a gepekkes segitett emberi munkara.)
Ezek altalabanazok a folyamatok, amelyikek tobbe-kevesbe nem kompatibilisek az emberi alapkepessegekkel.
- Karosszeria-hegesztes.
Ez volt a legelso folyamat, amit teljesen automatizaltak.
Erre azert volt szukseg, mert egy robot a 8. oraban, a 12000-dik ponthegeszteset is pontosan ugyanod, ugyanabban a minosegben fogja elvegezni, mint az elotte levo 11999-et. Erre embert nem fogsz talalni. Egy ember sem kepes ezt a lepest ilyen hatekonyan vegzni.
A masodik ilyen munkafolyamat a festes. Itt is csak a robotok kepesek ezt a monoton munkat kello pontossaggal elvegezni.
Ezen kivul mar csak azok a lepesek maradnak, ahol szinten az emberi fizikum a hatar.
Pl, a 25kg-nal nehezebb reszegysegek mozgatasa vagy a karosszeria es a futomu osszeillesztese.
Maga, az osszeszereles tovabbra is foleg emberek altal vegzett, manualis munka.
Es, ez a helyzet jelenleg meg a "draga" nemet, premium autogyartoknal is.
(errol egyebkent konkret tudasom is van, igaz nem autoosszeszerelesben, csak beszallitoi osszeszerelesben.)
Tehat, en nem tartok a kozeli jovoben attol, hogy ez gyokeresen megvaltozna.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.27. 10:41:54

@csentecsa:

"az ő szóhasználatában kártékony innováció az, amely miatt munkahelyek szűnnek meg"

A digitális (streaming) videó innovációja megszüntetett vagy 200,000 munkahelyet az USA-ban: ti. a videókazettákra alapozott videókölcsönzést. (Meg a videómagnók gyártását, az azokkal történő kereskedelmet stb.) Viszont létrehozott számolatlan (vagy legalább is nehezen számolható) munkahelyet a Netflixnél, Vimeo-nál, YouTube-nál, szoftverfejlesztőknél, szervergyártóknál, ISP-knél, digitális infrastruktúrát gyártóknál (kábelek, routerek, WiFi eszközök stb.)

Egy "harvardi koponya" ködös nézeteire történő hivatkozás nem cáfolat arra, amit írtam: az embereknek nem munkára van szükségük, hanem a munkával előállított javakra. Az egyre több technológia alkalmazásának lehetnek nemkívánatos mellékhatásaik (ld. pl. a belsőégésű motorok által kibocsátott légszennyezés), de az, hogy "elveszi az emberek munkáját", nem káros mellékhatás, hanem épp' a szándékolt főhatás: hogy az embereknek kevesebbet kelljen dolgozniuk.

GyMasa 2018.03.27. 10:43:12

@csentecsa:
Amugy meg, emberi szinten pont forditva latom, azaz, a mobiltelefon egy rettentoen kartekony innovacio, hiszen tobb szinten rombolja a tarsadalmat.
- Rombolja az emberi kapcsolatokat (nezd meg az etteremben ulo, es egymas mellett kockulo embereket)
- Rombolja az emberi intelligenciat (szerintem butit a kepernyo bamulas/bokodes), butit, hogy leszoktatja az embert a tanulasrol, ami foleg azert fontos, hogy az agyunkat hasznaljuk is...

screpes 2018.03.27. 10:59:45

@GyMasa:
Fárasztó tőled ez a közhelyparádé, - "vannak jó dolgok is"
a rosszakat meg eredeztetjhetjük régről..
Csakhogy az idő múlsával belép (lépett) egy másik dimenzió: a beavatkozás kényszere..
Annak elmulasztása is hiba, vagy vétek lesz (korábban nem volt esetleg az).
Ebben a kritikai felfogásban van egy nagyon megbízható mérce:
képes e a rendszer a kései önkorrekcióra?
Ezt pedig onnan lehet tudni, ha elfedi hamisítgatja a problémát. (akkor aligha lesz képes)
Bűnnek ilyenkor már ennyi is éppen elég.

GyMasa 2018.03.27. 11:24:13

@screpes:
...Fárasztó tőled ez a közhelyparádé,...
Toled pedig ez az elvakult kettos merce a faraszto, meg a folytonos szemelyeskedes, de ezzel csak nekem kell egyuttelni.
...rosszakat meg eredeztetjhetjük régről...
En ilyet nem mondtam! En azt allitottam, hogy van sok szar dolga a mostani kormanynak, viszont en latok olyan dolgokat is, amiket jol tettek.
EN elhiszem, hogy neked MINDEN szar, amit a fidesz valaha is csinalt, es elfogadom, hogy ez a velemenyed megha nem is ertek veled ebben egyet.
...Csakhogy az idő múlsával belép (lépett) egy másik dimenzió: a beavatkozás kényszere...
Ertem, es gondolom, ez a kenyszer nem 30, vagy 12 eve lepett be, hanem pont most orbanek alatt?
Az, hoyg a szocik ugyanugy szaret se' csinaltak (javitottak, mert rontani ok is tudtak rajta) az gondolom nem szamit.
...Annak elmulasztása is hiba, vagy vétek lesz (korábban nem volt esetleg az)...
Ez csak spekulacio, es raadasul kettos merce is.
...Ebben a kritikai felfogásban van egy nagyon megbízható mérce:
képes e a rendszer a kései önkorrekcióra?...
Melyik rendszer?
Az egeszsegugy, az oktatas, vagy orbanek?
Mert az elso ketto nemkepes ra, es szerintem mar orbanek sem.
...Azt pedig onnan lehet tudni, ha elfedi hamisítgatja a problémát. (akkor aligha lesz képes).
Bűnnek ilyenkor már ennyi is éppen elég...
De, ugye az nem az en bunom?
Mert nekem legalabb vannak otleteim, mit lehetne csinalni, igaz Abdul szerint egy fasiszta naci vagyok, dehat, neki is joga van a sajat velemenyehez.
Ha neki megfelel, hogy evente ezermilliardokkal tobbet koltsunk az egeszsegugyre, meg az oktatasra erdemi javulas nelkul amit vegul szepen ellopnak a resztvevoi, az O penzebol, akkor lelke rajta, de en azert nem lennek ilyen nagyvonalu veluk.
AZ az ember, aki a korhaz infrastrukturajat hasznalja a sajat vallakozasa beveteleinek a novelesere, az egyszeru tolvaj a szememben. Gondolj abba is bele, hogy mondjuk azert kell neked 4 honapot varni egy CT vizsgalatra, mert a radiologia vezeto foorvosa a sajat maganbetegeinek elosbbseget biztosit a vizsgalatra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.27. 12:03:05

@csentecsa:

"Én az okostelefon ipar kifejlődéséről beszéltem."

Helyesen: te arról beszéltél, hogy a "harvardi koponya" miről beszélt. Ő pedig -- az állításod szerint -- arról beszélt, hogy "az ő szóhasználatában kártékony innováció az, amely miatt munkahelyek szűnnek meg". Ahogy kifejtettem, a digitális (streaming) videók elterjedése is munkahelyeket szüntetett meg.

"Sztem a Harvard Business School nagyjából az egyik szellemi centruma annak a világképnek, amiben te is hiszel."

Láthatóan nem: a "harvardi koponya" abban hisz, hogy "kártékony innováció az, amely miatt munkahelyek szűnnek meg" (legalább is a te tolmácsolásodban). De én ebben nem hiszek; az én álláspontom a Schumpeter-féle "kreatív rombolás", ti. hogy a technológiai fejlődés következtében ugyan megszűnnek munkahelyek, de más -- és több -- munkahely jön létre az új technológiák kifejlesztése és alkalmazása következtében. És ezek az új munkahelyek termelékenyebbek, mint a megszűntek: ami következtében gazdagabbá válnak ezekben az új munkahelyekben dolgozók is és az általuk előállított/megtermelt javak fogyasztói is.

screpes 2018.03.27. 12:03:47

@GyMasa:
pont most írtam meg az ellenkezőjét, mint amit nekem tulajdonítasz,
Miként lehetséges, hogy egyíséges ítéletünk legyen részleges eredmények láttátn is... Pedig szépen egyszerűen írtam, hogy megértsd.
(soha nem gondoltam, hogy egy rendszer képes "csak rosszat" tenni...).
Elhangzott tehát a fidesz védőbeszéde is, csak sovánka, erre hívtam fel a figyelmedet: az idő múlásával fontossá válk az is ahogy kezeli a problémákat a rendszer. (azt hittem nyilvánvaló hogy ezúttal országos, politikai rendszerről írok).
Az előző rendszerekrő igazán nem mondhatod, hogy nem hatott működésükre a korrekció! (külső és belső is!)
Személyeskedésből pedig ennyit tudomásul vehetnél, legutóbb azzal gyűlt meg a bajod, hogy " ... vedd fontolóra, ha munkaköröd engedi"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.27. 12:43:00

@csentecsa:

Miért vagy biztos abban, hogy a gépgyártás automatizálása következtében több munkahely tűnik el, mint amennyi létrejön?

GyMasa 2018.03.27. 12:50:45

@csentecsa:
... Gondolom akkor te nem is használsz ilyen eszközöket...
Hat, azt nem mondom, hogy nem hasznalok, de nem vagyok egy early adopter, sem pedig egy konzumidiota.
Egyebkent az elso okostelefonomat 2013-ban vettem meg. De csakis a navigacio miatt, mert akkor meg azt hittem, mar eljutott arra a szintre a technologia, hogy lehessen navinak IS hasznalni.
Nagyobbat nem is tevedhettem volna.
Utana meg kaptam ceges telefont, de leginkabb csak hivasokra hasznaltam.
Es, a gyerekeimnek sem engedtem 14 eves korukig, hogy szamitogepuk/mobiljuk legyen.

GyMasa 2018.03.27. 13:07:18

@screpes:
...pont most írtam meg az ellenkezőjét, mint amit nekem tulajdonítasz,..
Nezd, nyilvan felreertettelek, akkor elnezest kerek, de tudod, a "kozhelyparade" kisse meredek velemenynek tunik.
Raadasul, pont egy olyan valaszomra reagaltal, amit nem is neked cimeztem.
...Miként lehetséges, hogy egyíséges ítéletünk legyen részleges eredmények láttátn is... Pedig szépen egyszerűen írtam, hogy megértsd...
AKkor nekem vannak szovegertelmezesi problemaim.
...(soha nem gondoltam, hogy egy rendszer képes "csak rosszat" tenni...)...
Nagyon helyes, ebben tokeletesen egyet ertunk!
...Elhangzott tehát a fidesz védőbeszéde is, csak sovánka, erre hívtam fel a figyelmedet:...
Mar ne haragudj, de semmifele vedobeszed nem hangzott el!
Egyszeruen bantja az egyensulyerzekemet, ha valaki kettos mercet alkalmaz, hogy azzal "igazolja" a nezopontjat, ahogy @flort tette.
AZ "ervei" onmagukban igazak, csakhogy a teljes igazsag megismeresehez a nezopontja elegtelen, ugyanis, ha csak a fidesz hibait sorolja fel, azzal azt sugallja, hogy a masik oldalon minden rendben van.
Pedig nincs.
...az idő múlásával fontossá válk az is ahogy kezeli a problémákat a rendszer. (azt hittem nyilvánvaló hogy ezúttal országos, politikai rendszerről írok)...
Azt eddig is tudtad, hogy szerintem nem kezeli jol a problemakat a rendszer!
Az en nezopontom csak annyiban kulonbozik, hogy enszerintem bizonyos dolgokat igeni helyesen/hatekonyan kezelt a fidesz.
Illetve, hogy en semmikeppen nem vagyok hajlando a szavazatomat odaadni egy (semelyik) olyan partnak, akinek nem ismerem (es nem ertek egyet) a progrmajaval.
Jelenleg ilyen part nincs az orszagban.
(Most viccelodhetnek, hogy a MKKP a legautentikusabb, de nem teszem)
...Az előző rendszerekrő igazán nem mondhatod, hogy nem hatott működésükre a korrekció! (külső és belső is!)...
EZt most nem igazan ertem, hogy pontosan mire gondolsz?
Talan arra, hogy az mszp-t le lehetett valtani 2010-ben?
De ebben most inkabb nem nyilvanitok velemenyt, mielott nem tisztazzuk, mi a kerdesed, azt' egy ujabb felreertes alakul ki...
...Személyeskedésből pedig ennyit tudomásul vehetnél, legutóbb azzal gyűlt meg a bajod, hogy " ... vedd fontolóra, ha munkaköröd engedi"
Miert, ezzel nem arra utaltal, hogy fizetett fidesztroll vagyok?
Mert, kicsit maskeppen nem igazan tudom ertelmezni ezt a mondatot, mivel kb. semmit nem tudsz rolam, igy a munkakoromrol sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.27. 13:15:05

@csentecsa:

No ha nem vagy biztos abban, hogy a gépgyártás automatizálása következtében több munkahely tűnik el, mint amennyi létrejön, akkor nincs is probléma.

Amikor a "gépgyártást" automatizálják/robotizálják, akkor munkahelyek jönnek létre: az automatákat/robotokat megtervező, megépítő, üzembe helyező, karbantartó munkahelyek. Az ilyen munkát végzőknek (munka)eszközökre van szükségük: a tervezőknek hardverre és szoftverre, a megépítőknek gépekre (pl. CNC berendezésekre), az üzembe helyezőknek és karbantartóknak szerszámokra. Mindezen eszközök előállítására munkahelyek jönnek létre.

Ha pedig eljön az a pillanat, hogy a robotokat is robotok állítják elő, akkor eljön a Kánaán: senkinek sem kell semmit dolgoznia, mert minden szükséges jószágot előállítanak a robotok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.27. 14:10:44

@csentecsa:

De miért gondolod feltétlenül biztosnak, hogy az automatizálással járó tevékenységek kiépülésével több munkahely tűnik el, mint amennyi létrejön?

lbalazs 2018.03.27. 14:11:39

@csentecsa: Megragadtad a lényeget :) Ha az európai ipar lejtmenetbe vált kevesebb kőolajterméket vásárol Oroszországból. Ha viszont valóban nagy a válság nem nagyon lesz pénz fűteni a családoknak sem és lejjebb tekerik a termosztátot.

a nemzet fogatlan provokátora 2018.03.27. 14:37:29

@neoteny: Én nem gondolom biztosnak,de úgy látom te sem a fordítottját.Vagy igen?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.27. 14:53:43

@a nemzet fogatlan provokátora:

"Én nem gondolom biztosnak"

Akkor mi a problémád?

1) ahogy az angol szólás tartja: két dolog biztos: a halál és az adók

2) a tapasztalat azt mutatja, hogy "Technology has created more jobs than it has destroyed, says 140 years of data"
www.theguardian.com/business/2015/aug/17/technology-created-more-jobs-than-destroyed-140-years-data-census

3) mindaddig, amíg az automatizálással előállított/megtermelt jószágok nem-automatizálással előállított/megtermelt jószágokra kerülnek elcserélésre, az utóbbi jószágok előállítása/megtermelése munkahelyek keletkezéséhez vezet

4) még mindig igaz az, hogy az embereknek nem munkára van szükségük, hanem a munkával előállított javakra. Az egyre több technológia alkalmazásának lehetnek nemkívánatos mellékhatásaik (ld. pl. a belsőégésű motorok által kibocsátott légszennyezés), de az, hogy "elveszi az emberek munkáját", nem káros mellékhatás, hanem épp' a szándékolt főhatás: hogy az embereknek kevesebbet kelljen dolgozniuk.

flort 2018.03.27. 21:22:43

@GyMasa: hát, az oktatás leamortizálásáért egészen konkrétan ők a felelősök. Konkrétan Magyar Bálint egyetlen intézkedésére sem emlékszem, amelyik kifejezetten és szándékosan ártalmas lett volna. Lehet, hogy neked nem tetszett a képe, de attól függetlenül igen nehéz lenne (bár egy bizonyos szint alatt minden bizonnyal menni fog) akár csak egy napon is említeni a tanköteles korhatár leszállításával, a KLIK nevű szarkupac létrehozásával, a hajdani szakmunkásképzés biorobot-összeszerelő műhellyé történő átalakításával. Hogy az egyetemek lemészárolását és egyéb nyilvánvaló dolgokat ne is említsünk.

ijontichy 2018.03.27. 23:06:33

@flort: No egen. Olyanról se hallottam, hogy a tanfülügyelő osztag három napig rontotta a levegőt a gimiben, és a szülők khm... politikai nézetei felől is érdeklődött, meg úgy általában otthoni témákról (??!?). Mielőtt valaki ezt urban legend-nek minősítené, a saját fiam végzős évében történt mindez, aki vöröslő fejjel jött haza. Még mi csitítottuk, hogy fogja be, húzza ki azt a bő félévet. Ezekután már csak azt sajnáltam, miért nem előbb léptünk. Elvesztegetett négy év volt neki :-(.

GyMasa 2018.03.28. 09:32:31

@flort:
...Konkrétan Magyar Bálint egyetlen intézkedésére sem emlékszem, amelyik kifejezetten és szándékosan ártalmas lett volna...
- Ki vezette be, hogy alsoban nem szabad megbuktatni gyerekeket?
- Kik eroltettek, hogy a gyereknek "jogai" vannak?
- Mikor terjedt el, hogy a szulo bement az iskolaba, es megverte a tanart, mert valami gondja volt vele?
- mikor kezdtek az iskolak a fel (egyebkent teljesen egeszseges) osztalyokat "specialis nevelesi igenyu"-nek nevezni, hogy dupla fejpenzt kapjanak utanuk?
- Melyik kormany "harcolt" a munkanelkuliseg ellen azzal a modszerrel, hogy az iskolapadban tartotta az embereket?
...Lehet, hogy neked nem tetszett a képe,...
Pont leszarom, hogy nez ki. AZ engem nem erdelkel. ENgem a teljesitmenye erdekel.
Ami szerintem kritikan aluli volt.
...de attól függetlenül igen nehéz lenne (bár egy bizonyos szint alatt minden bizonnyal menni fog) akár csak egy napon is említeni a tanköteles korhatár leszállításával,...
Miert, szerinted mi ertelme van annak, hogy egy olyan embert megprobaljal "Oktatni", akinek sem az ertelmi kepessegei, sem a motivacioja ezt nem teszi lehetove?
Aki 16 evesen nem vegzi el a 8 altalanost, az 18 evesen sem fogja.
(Itt, termeszetesen, hajlando vagyok elhinni, hogy letezik az orszagban 10 gyerek, aki ebbe a csoportba tartozik, mert a gyenge kepessegei ellenere motivacioja van, de a 16 eves tankotelezettseg azt jelenti, hogy nem kotelezo nekik utana tanulni, de nem is tilos! Tehat, ha akar, akkor addig tanul, ameddig akar.)
Tehat, meg egyszer:
Ez az intezkedes SENKIT nem akadalyoz abban, hogy tanuljon.
Ellenben lehetove teszi, hogy aki nem akar tanulni, az pl. ne tartsa fel az osztaly maradek 29 tanulojat abban, hogy ok pedig tudjanak.
... a KLIK nevű szarkupac létrehozásával, a hajdani szakmunkásképzés biorobot-összeszerelő műhellyé történő átalakításával...
Igen, mert gender/kommunikacio-szakos egyetemi diplomas McDonald's-os kiszolgalo szemelyzetet kepezni sokkal-de-sokkal koltseghatekonyabb megoldas volt!!!
...Hogy az egyetemek lemészárolását és egyéb nyilvánvaló dolgokat ne is említsünk...
Hat, ha te azt hiszed, hogy a felsooktatasban minden a legnagyobb rendben van, akkor te vagy eros haszonelvezoje vagy a dolognak, vagy igen tavol allsz attol, hogy tudnad mik folynak ott.
Az egesz egy nagy maffia.

flort 2018.03.28. 13:17:45

@GyMasa: sajnálom, te nagyon sötét vagy.

Majd ha egyszer felnősz, és belátod, hogy nem szerencsés mindent érzelmi alapon megközelíteni, lehet, hogy akár lesz is, aki elbeszélget veled.

Az utolsó előtti mondatod konkrétan azt mutatja, hogy a szövegértéssel is komoly gondjaid vannak, ezért ne haragudj, de erre a fröcsögésre inkább semmit sem érdemben..

GyMasa 2018.03.28. 14:02:04

@flort:
Ahogy gondolod!
Jogod van a sajat velemenyedhez.
Azt latom, hogy veled sem fogunk erdemben vitatkozni.
süti beállítások módosítása