1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.10. 09:43 HaFr

A politikai együttműködés hiányánál jóval mélyebb problémáink vannak

Képtalálat a következőre: „bő gatyás parasztok”

A (nemzeti) együttműködés tanult képesség, amely a modern nyugati civilizációban a domináns individuális és kisközösségi értékek-plusz-érdekek együttállására vezethető vissza. Az együttműködés tehát nem más, mint egyénileg motivált komplex érték- és érdekalapú cselekvések egybejátszása, amely közösségi normákban rögzült és politikai intézményeket is életre hívott. Az itt egymás mellé tett fogalmakat (motiváció, értékek, képesség, normák stb.) egyenként is könyvtárnyi irodalom tárgyalja, ezért természetesen se felfedezni, se kielégítően megmagyarázni nem akarok semmit. Röviden jelezni kívántam, hogy ha az egyéni és kisközösségi normáink nem támogatják a közösségi együttműködést, akkor abból nem lesz produktív nemzet.

És hát Magyarországon nyilván nem támogatják. Dominás viselkedési mintánkat, az egyéni és kisközösségi egoizmust (amely döntően túlélési beidegződésekből származik egy folyamatosan szűkösségben és fenyegetettségben élő, ezért bizalmatlan társadalomban, és nem tévesztendő össze az együttműködésre nemcsak képes, de ezt kereső individualizmussal) a kollektívum etnicizmusa egészíti ki, amely a nacionalizmusnak a legprimitívebb, a homogén etnikum fikciójára épülő ága. Magyarán az egyetlen tartósan kiváltható közösségi cselekvési forma, amely a zárt érdekű, atomi túlélést felülírhatja, az az etnikum túlélése: ám jellemzően az egyén túlélési esélyeit és versenyképességét rombolva! Ezért érdeke a legcinikusabb politikának mindkettőre, de végső soron az etnikumot fenyegető (halálos) veszélyekre apellálni, illetve ilyeneket kelteni vagy előidézni.

Az egoizmus és az etnicizmus halálos ölelése -- és az ezek gyökerében lévő közös reflex, a túlélés -- azért alakulhatott ki (pontosabban azért maradhatott fenn a primitív közösségi léten túl), mert eltévedtünk a modernizációban: nem alakult ki a deszakralizált intézményeknek a komplexebb hálója (közösségi jogrend és a törvény előtti egyenlőség, a politikum autonóm -- az államszervezet helyett a közösségi cselekvésben értelmet nyerő -- műfaja, a piaci viselkedés és a széles körű kapitalizáció, a plurális normarend), amely a közös cselekvést -- az egoizmus helyett -- a kooperatív normákban megalapozó individualizációban, a nemzetet -- az etnicizmus helyett -- a kulturális és a politikai együttműködésben alapozta volna meg.

Hozzáteszem, ezek a gondolatok sem teljesen idegenek már az átlagosnál reflektívebb olvasónak. Azt a tanulságot viszont kevesen hajlandók levonni, hogy nincs ebből menekvés kellően mély politikai reflexió nélkül, sőt még ezzel együtt is nagyon sokáig tartana. A naiv politikai szemlélők (közöttük sok értelmiségi) azt hiszik, hogy a nemzeti inkompetenciának ezek a mélyre nyúló gyökerei (kb. a maga idejében elvégzett modernizálódás hiánya) egyszerűen felülírhatók politikai "összefogással" meg az ezzel csereszabatos vágyálmokkal. Szimptomatikus, ahogy valójában mindenki azt hiszi, "lehet más a politika" ebben az országban, mert ha egyet is értenek a feljebb leírtakkal, elhessegetik ennek a súlyos következményeit. Így az értelmiség nemcsak megtakarítja a reflexiót a nemzeti gyakorlat mélyrétegeivel kapcsolatban, amelyek elvezetnének egy sokkal termékenyebb modernizációs stratégiához a már megváltozott globális körülmények között, de azzal áltatja a műveletlenebb közönséget, hogy az újratermelődő inkompetenciákat zárójelbe lehet tenni "összefogással" meg egy kis jó akarattal. Münchausen ehhez képest egy szigorú szkeptikus volt.

Nem véletlenül nem ér semmit a mai ellenzék: mert nincs ellenszere a Fidesz által képviselt -- egoista + etnicista -- "nemzeti" hagyománnyal szemben, ezért az egész tudása kimerül a választások előtti szavazatszámlálásban, illetve néha -- ahogy ez esetben a Fidesz is -- meglepődik azon, hogy a megbízhatóan csordogáló etnicizmussal szemben felszínre törhetnek destruktív érzelmek (mint Vásárhelyen), a "destruktívot" úgy értve, hogy nincs mögöttük semmilyen építő politikai nézetrendszer vagy normaközösség. De az etnicizmussal szemben nem véletlenül csak sérelmi érzelmeknek van helye: mert semmilyen más politikai tudás nem szerveződhetett meg Magyarországon a múltban, ahova most visszanyúlhatnánk, illetve az ellenzék semmi olyasmivel nem szolgál, amire építhetnénk. (Az ellenzéki cselekvés a "nemzeti" látószög ellenében szinte kizárólag tiltakozó-sérelmi jellegű Magyarországon, aminek értelemszerűen hagyománya van. Az ellenzék nem tud mozgósítani egy jövőkép vagy alternatív normaközösség mellett.)

Az egész nemzeti-közösségi voltunk egy üres halmaz: nem létezik (ily módon, az etnikumon túl). Ezért könnyű azt az érzetet keltenie az etnicista jobboldalnak, hogy az ellenzék a nemzet életére tör, amiben igaza is van, ha nincs más nemzetképünk, mint a homogén etnikumé. A magyar nemzet politikai értelemben nem létezik, a kulturális identitása pedig biztosabban érzi magát az etnicista (biologizáló) vetületében. Alapvető készséghiányokkal nem néz szembe a tisztelt politikai közvélemény. Politikánkban vak vezeti a világtalant.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4413728480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenonküp 2018.03.10. 10:13:16

Újra lehet építeni a községi autonómiákat, noha tudjuk, hogy sosem szilárdultak meg igazán?

2018.03.10. 12:49:02

mindkét oldal etnicista. a nyugat felsőbbrendűsége is etnikai alapon van meghirdetve. a filoszemitákról nem beszélve. az is egy etnikai csoport. faji-vallási alapon hirdetik azt, hogy fölötte (!) állnak a világ összes népének.

tehát nem az van, mint kádár idején. a zsidók intézzék a külügyeket, a külgazdaságot. adják el a magyar kultúrát. és majd a járási és megyei elvtársak viszik a belügyeket a politikai bizottságban egyezkedve a fővárossal és azt ellensúlyozza a hazafias népfront. a kádár korban nagyjából így jött létre a hatalmi egyensúly.

és ebből egy társadalmi kiegyezés is következett. például a hét tonna dollár című filmvígjáték csurka istván regényéből készült főszerepben kabos lászló, rendező hintsch györgy.
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/5/58/H%C3%A9t_tonna_doll%C3%A1r.png
ezek az emberek valószínűleg akkor se szerették nagyon egymást. valószínűleg az államszocializmust még kevésbé. de az mégis megengedte nekik, hogy csináljanak filmet, amiben vannak szép lányok és egy kis monaco.

vagy csináltak csepű-lapu-gongyola címmel vetélkedőt. és csesztreg és pacsa jól összecsaptak.
i.ytimg.com/vi/Vq47QNHsaZk/hqdefault.jpg
félre értés ne essék. nem azt állítom, hogy a kádár rendszert minden elemében újra lehet teremteni. hanem azt, hogy tetszik, nem tetszik, de az utolsó nagy társadalmi kiegyezés a kádár rendszer idején volt.

ezt az összes párt eltagadja. és a baloldal azt mondja, hogy a nacionalizmust eltörli. és erre a jobboldal válasza az, hogy ezt zsidók mondják. nem összes zsidó, hanem egy részük. a "liberálisok". és őket kellene kiszavazni a magyar országgyűlésből a szocikkal. és abban a felállásban lehet egyezkedni. ez a két politikai ajánlat. ez a választék. a filoszemiták dogmatikusak. nincs lehetőség a kompromisszumokra. úgy, hogy ebben a relációban nincs harmadik utasság. dönteni kell.

2018.03.10. 13:36:22

itt egy példa.
index.hu/belfold/2018/03/10/alfolditol_retteg_a_hatalom_zalaegerszegen_civilek_sem_fogadhatjak/
csak azt felejtik hozzátenni, hogy alföldi róbert és társai ugyanezt a boszorkányüldözést fojtatják az úgynevezett nép-nemzeti kultúra ellen. amiben persze van nagyon sok szemét, ahogyan talán alföldi róbert munkásságában is van forgács.

valamelyik oldalt a kultúra főáramából ki kell szorítani. és a másik az underground. és ez esetben alföldi róbert szokjon hozzá, hogy pincékben adhat elő. vagy nyerjék meg a választást. ehhez persze az kell, hogy alföldi világképe legyen a mainstream. persze lehet mondani, hogy a művészetbe ne keverjük bele a politikát. de ez esetben ebben kellene kiegyezni, hogy a magas kultúra legyen a napi politikától mentes.

Hidvégi Mihály 2018.03.10. 15:16:06

... a nyugat felsőbbrendűsége is etnikai alapon van meghirdetve...

444, nincs neked kisebbségi komplexusod? Frász se tudja, nekem sosem volt olyan érzetem, hogy nyugatiak különbnek éreznék magukat nálam. Nem lehet, hogy nem nekik van felsőbbrendűségi érzésük, hanem neked kisebbrendűségi?

Dolgozni kéne neked is, valami keményet, s elmúlna tán.

2018.03.10. 16:42:22

@Hidvégi Mihály:
nézd, egyenrangú félként viszonyulok sanyihoz is, aki egy csóró kútfúró. vagy leggazdagabbhoz is.

amikor még a reemtsma/imperial tobacco errefelé működött, akkor játszottam stressz interjút. ez azt jelentette, hogy egy előválogató után jött valami nagyfőnök hamburgból. ültél vele szemben. és az a másik szemétkedett. egy válasz se volt megfelelő. közvetlen munkatársat keresett. a végén a német őrjöngött. azt is elhitte, hogy zsidó vagyok. mert el kezdtem hozzá németesen, de magyarul. majd megkérdezte, hogy ez most milyen nyelv? mondtam neki, hogy jiddis! rögtön szerződést ajánlott. aztán mondtam neki, hogy menjenek a francba. ide nem olyan típusú németek kellenek, mint ők.

a kommentekben elég gyakran jelzem, hogy ezek a túláltalánosítások helytelenek. de ezeket próbálom megérteni. mert a politika tetszik, nem tetszik ezen alapul.

tehát nem A, B, és C terv versenyez a politikában. hanem törzsi csoportok hirdetik a semmit és azt, hőgy ők a felsőbbrendűek. a politikai kultúra ilyen. a vállalati kultúra részben. tapasztalom szerint.

screpes 2018.03.10. 16:58:47

@444:
Hamis, durván ferdítő beállítás a tiéd. Ez már nem is csúsztatás: a lényeget érinti, és egyszerű információk alapján cáfolható.
Állításod azzal ér fel, mintha például Vidnyánszkyt 2010 előtt nem lehettt volna foglalkoztatni, vagy akár fogadni vidéki városokban a hierarchiában érvényesülő láncolatos félelem okán , és végső soron - mondjuk így - GYF vagy Bajnai "miatt"...
Ez ordenáré hazugság lenne, ami a te szádból lassan történelemhamisítás lesz, hogy az az előző rendszer is ILYEN volt, így cselekedett, épült fel..
Nem igaz.
Vidnyánszky lehetett és volt is főrendező azokban az években, vidéki városokban.
Várom válaszodat, hogy hazudtál, vagy tévedtél. Vagy esetleg, hogy Vidnyánszky nem alkalmas személy ilyesfajta párhuzam állítására.
Akkor viszont ki volt Bajnaiék "acélgyörgye"?

Az Új színház és környéke is megkapta a kívánatos MIÉP-es - jobbikos hátszeleket, most nézd meg mégis mi lett, mi van belőle..

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 17:00:46

@444:

De nem egyenrangú félként álltál a komádi-beli Szabó Erikához, mert ő tudta aláírni a teljesítési igazolást arról, hogy benyújtottátok a "KOMÁDI VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA" c. tanulmányt, és a pénzügyi osztály kifizetheti a díjat a MEGAKOM Stratégiai Fejlesztő Irodának.

2018.03.10. 17:10:02

tapasztalatom szerint háromféle vezető jön nyugatról magyarországra. az egyik aki úgy viselkedik, mint a komment csatornában. pofáznak össze vissza és szar szemét módon viszonyulnak a másikhoz. csak ő komolyan gondolják. ők a legsikeresebb vezetők magyarországon. a politikában is. és részben a vállalati kultúra is ilyen. aztán van a geréb típus. azért küldik magyarországra, mert áruló. és még van a nemecsek. nagyon naivan viszonyul egy társasághoz. de ahol termelés van. ott szakmunkások vannak tömegével. nem lehet nemecseknek lenni. gerébnek se lehet lenni. bokának kellene. de az a legritkábban jön nyugatról főleg kelet-magyarországra.

az nem véletlen, hogy magyarországon egyetlen multinacionális cégvezető sem vált közemberré. a pénzen kívül semmi sem motiválja őket. van néhány magyar oligarcha, aki közember is egyben. sanyi szerint ezek "nagyfejűek és kisszívűek". sanyi szerint amelyiknek széles a koponyája az fekete. csak nőágon kifehéredtek. mert a bőrszín az anyai ágon domináns. sanyi a kútfúró, aki egyben "kultúrantropológus". nyilván ezeket nem kell komolyan venni.

csak azt próbálom demonstrálni (de úgy látszik, hogy sikertelenül), hogy a köznép nem filozofikusan kategorizál. ha túltáplált és magamfajta, akkor szimpatikus. mert megosztja velem az élelmet. ha túltáplált de idegen, akkor ellenszenves. mert elveszi az élelmem. azt gondolom, hogy a jelenkori politikát ilyen ősi ösztönök mozgatják azért, mert egyik pártnak sincsenek végrehajtható programjaik. üres deklarációk vannak legjobb esetben.

2018.03.10. 17:47:26

@screpes:
vidnyánszky mielőtt a nemzetihez szerződött debrecenben volt színigazgató. de fideszes vezetés mellett. beregszászról jött. aligha alkalmazták volna a szoci vezetésű nyíregyházán. libsik ugyanúgy tüntettek ellene. alföldi is politikai kinevezett volt. és vidnyánszky is az. ez egy kultúrharc. és az egy ilyen műfaj. amiben most alföldiék állnak vesztésre. de republikon intézet szerint győzelemre koordinálással egy kerületet kivéve az összes kerület nyerhető. és ezt hódmezővásárhely előtt elemezték ki. felőlem koordináljanak győzelemre. de ez esetben az ellentábornak lesz kevesebb kinevezett színigazgatója.

ha a választók többsége fideszes vállalkozó, jobbikos szakmunkás, szoci nyugdíjas és nagyrészt mégis csak ők finanszírozzák a színházat és nagyrészt ők a potenciális nézők, akkor nekik kell színházat csinálni. értem, hogy van egy félmilliós tábor, amelyik ehhez képest egy ellenkultúrát képvisel. az az underground. amire magyarországon színházban igény van vígjáték, romantikus népszínmű, vagy a nagy klasszikusok. amilyen régen volt a tévéfilm. azt várják el a színházban. és szerintem van igény ez kicsit szovjet típusú hazafias színjátszásra. amit előadtak anno a néphadseregnek. és értem persze, hogy van egy modern nyugatos polgári színjátszás. ami rendszerkritikussá akar válni. de ez az underground.

amerikában se köphetsz a pénzhatalomra. ott az irányít. itt meg azzal szemben állók kulturálatlansága. mert most mit lehet soros alapítvánnyal szemben mondani. csak azt, hogy takarodjanak magyarországról.

Moin Moin 2018.03.10. 18:01:22

Az a helyzet, hogy az együttműködés nem „tanult képesség, amely a modern nyugati civilizációban a domináns individuális és kisközösségi értékek együttállására vezethető vissza”, hanem az emberi fajra jellemző, az evolúciója során kialakult genetikus késztetés. Ez működik minden zavartalan emberi közösségben, ahol a zavartalanság alatt lényegében az értendő, hogy az adott közösség tagjainak zöme – és maga a közösség is, mint entitás – nincs kitéve valamiféle súlyos és tartós stresszhatásnak. Egy zavartalan közösség tagjai automatikusan [ösztönösen] kooperálnak egymással: közös cselekvési lehetőségeket, közös tevekénységeket, közös célokat keresnek – mindezt úgy, hogy tulajdonképpen „észre sem veszik” azt, hogy ők most együttműködnek. Jó példa erre, ahogy két, akár eltérő kultúrában nevelkedő kisgyermek kezd el együtt játszani (nagyjából 3 éves kor felett).

Ha viszont tartósan stressz alá helyezünk egyént és/vagy közösséget, akkor bekapcsol (pontosabban: bekapcsolva marad és folyamatosan üzemelni kezd) egy másik, szintén evolúciós-genetikus képesség, a „túlélni, mindenáron és mindenkin keresztül” késztetése. A hangsúly itt azon van-lesz, hogy immár az adott helyzet túlélése lesz fontos – hiszen minden más emberi képesség, így az együttműködés is csak akkor kap ismét értelmet, ha életben marad az illető. …Természetesen sokat lehetne polemizálni azon – elméleti társadalomtudósként -, hogy általában a túlélés is sikeresebb egy adott emberi közösségben a technológiai civilizáció létrejötte óta (ami a neolit forradalom korával kezdődött), mint egyénileg, ám génjeink és a bennük megtestesülő ösztönös viselkedésminták sokkal lassabban módosulnak, mint amennyi idő eltelt a technológiai civilizáció megjelenése óta. Így hiába „célszerűbb” együttműködni tartós stresszben is, ha a genetikus [ösztönös] késztetéseink ez ellenében motiválnak minket. (Ez az ún. kognitív torzítások egyik jellegzetes terepe…) Mondhatni: igen erős intellektuális és szocializációs kontrollal vagyunk-lehetünk csak képesek arra, hogy ezt a „genetikus pánikreakciónkat” úgy-ahogy uralhassuk.

Mármost, a magyarság történelme az utóbbi évszázadokban tele volt egyéni és kollektív szinten is tartós stresszel – ami oda vezetett, hogy a magyar viselkedés és azzal a szocializációs minta is egy alapvetően „nem normális” magatartás lett: a kooperáció helyett az egyéni túlélés mindenáron és mindenkivel szemben. Ez adódik át generációról generációra, más szocializációban nemigen részesülhet egy „átlagmagyar”. És a szocializációs minta viselkedéstani és genetikai tekintetben az az inger, amely egy másik, szintén evolúciósan kialakult és génekbe kódolva bennünk élő tulajdonságunk, a (gyermekkori) „kritikátlan mintaátvétel és -követés” révén alakítja ki a személyiségünk helyzetfüggő működését, viselkedési minta- és (közösségen belüli érvényesülésünket szolgáló) eszközkészletét. (Ennek az emberiség hajnalán az volt az értelme és előnye, hogy a fiatalok gyorsan tanulták meg a túlélésüket segítő tapasztalatokat, nem vitatkozva a felnőttekkel; így az evolúciós szelekció kirostálta, nagyon megritkította a „vitatkozó-kritikus génekkel” élő egyedeket… Ezért van mai is nagyságrendekkel kevesebb kritikus és önállóan gondolkodó elme, mint masszaember.)

Mindez a mai magyar politikában azzal jár, hogy minden szereplőt - így vagy úgy – a közvetlen, rövidtávú „túlélés” (haszon) működtet: a Fidesz-korifeusokat a „csak őrizzük meg a hatalmat, bárhogyan is, különben odaleszünk!”, az ellenzéki pártelit pedig a felelősség és munka nélkül megszerezhető pártfinanszírozási apanázsét kapar. Ami meg a magyar népet illeti: az a fent leírt szocializációs hatás következtében vagy úgy igyekszik csökkenteni a stresszt, hogy belemenekül az etnicizmusba, vagy úgy, hogy kiadja a mérgét a Facebookon – de mivel nem működik bennük a kooperációs ösztön (mivel a stressz kiiktatta), képtelenek együttműködni, közösen és reálisan gondolkodni, adekvát célokat definiálni, közös előbbre jutási stratégiát kidolgozni, ahhoz tartani magukat hosszú távon is és megfelelő, reális eszközöket megválasztani e stratégia és a definiált célok elérése érdekében… Ez nem politikai, hanem etológiai, genetikai és idegélettani jelenség – ekképpen pedig nem is a társadalomtudományok, hanem a nevezett természettudományok szolgálhatnak megoldással is!

2018.03.10. 18:01:33

@screpes:
és ezért van németh sziszi megválasztva. de lehet mondani alternatívát kínálni. olyat, ami elnyeri a többség tetszését.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.10. 18:07:48

@Moin Moin: genetikus eseti vagy kis közösségi együttműködésig

2018.03.10. 18:13:21

@Moin Moin:
a németeket elég rövid ideje stresszelik a muszlimok. már most széthúzás van. a magyar történelem tele van idegen megszállással. a polgári fejlődés előfeltétele a függetlenségi nacionalizmus. az, hogy ne kívülről diktáljanak. és azért van megválasztva orbán, hogy szétverje az amerikai demokrata pártot. a németek is elbaszták. mert soros elleni baromkodásban nem mondták azt, hogy a ceu az, hogy nyugat és kelet-közép európai egyetemek együttműködnek a posztgraduális képzésben. hanem azt, hogy ez egy szörnyű támadás a tudományosság ellen, és igen is amerikai magánérdekek domináljanak. nem lehet máshogy. és ez nem politikai kérdés. de lehet. és ez egy politikai döntés.

2018.03.10. 19:34:03

@444:
annyit már most lehet látni, hogy igenis léteznek "sikeres", vagy "igazolható" politikai döntések, amelyek végzetesek egy országra nézve.
ja! és még ha sokan is állnak be mögé, vastagon aláhúzzák, hogy "egész nemzeti-közösségi voltunk egy üres halmaz: nem létezik"

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.10. 20:15:16

A határbontás óta megfordult nyugaton hosszabb-rövidebb ideig (megérzésre) egy- de lehet, hogy kétmillió felnőtt ember. Ezek döntő többsége piacgazdasági viszonyok között kereste, keresi kenyerét. A magasabb iskolai végzettségűek, kiknek (magyar) diplomáját, nem, vagy korlátozottan ismerték el odakint lassan elkezd hazaszivárogni. Három okból. Az egyik, összeszedtek annyit, amennyivel itthon kezdhetnek valami, (egy hitelmentes, ház, lakás már jó alap). A másik, hogy diplomájuknak, végzettségüknek megfelelő munkát akarnak végezni, hiszen ezért tanultak. A harmadik, talán a legfontosabb, a gyerekeik miatt, akiket magyar anyanyelvi környezetben akarnak beiskolázni,tanítattni.

Amikor a hazaszivárgás átcsap majd tömeges hazaköltözésbe, életkor, leróttam az adósságom, meg hát odakint sincs kolbászból a kerítés miatt, olyan mértékű tapasztalat jelenik meg itthon, ami alapjaiban fogja szétzúzni a mostani viszonyokat. Az internet, mint (alapvető) emberi jog lehetővé teszi, hogy a szövődött emberi kapcsolatok megmaradjanak.

Tulajdonképpen még soha nem álltunk ilyen jól, mert van remény. Addigra itthon is fölnő az a réteg, amelyik most egy Istennek se akar kimenni, vagy mert szülei jóvoltából megteheti, vagy mert azon az állásponton van, itthon is kell maradni valakinek.

Két választási ciklusig a mai erőviszonyok csak valami előre nem látott dolog miatt változhatnak. A harmadik ciklus már nem az övék lesz, hanem ezé az új generációé.

Jó lenne megélni!

2018.03.10. 20:30:46

@Bánegressy:
magyarországon a főváros etnikai összetétele eltér a vidéktől. azért, mert budát megszállták a németek, majd a törökök, majd pestet a zsidók. a németek kiűzték a törököket. majd a bécs által betelepített zsidókat kitelepítette berlin. leszámítva budapestet.

magyarország és németország folyamatosan kiegyezésre törekedett. szemben a lengyelekkel és a csehekkel. a csehek és a lengyelek számára mindig magyarország volt az intő példa. németek birodalmi jelleggel terjeszkednek. egy olyan népcsoport, amelyik a történelme folyamán sohasem gondolkodott államszövetségben, nemzetközösségben. ausztriát is maga alá rendelte. és ugye ezek az országok kitalálták, hogy iszlamizálódnak. magyarország ehhez mit mondhat. sok sikert.

Moin Moin 2018.03.10. 20:56:49

@HaFr: Ne haragudj, de nem értem, mire gondolsz ezzel. Biztosan a halódó, életveszélyes Nyugat bénította le így a kognitív képességeimet, hogy képtelen vagyok veled kooperálni!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.10. 20:59:16

@Moin Moin: alapvetően egyetértünk, de kevés elágazással rendelkező kapcsolati hálókon túl (pl bizalom és nagyobb társadalmi intézmények megalapozásában) nem a genetika számít már, hanem a tanult viselkedések

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.10. 21:18:36

@444:

"az nem véletlen, hogy magyarországon egyetlen multinacionális cégvezető sem vált közemberré."

Mo-n egy multinacionális cégvezető csak underground közember lehet; ha mainstream közember lenne, akkor a kocsma népe megfejtené, hogy ez (is) a Soros-terv része -- vagy az ENSz nemzetvesztő szervezkedése.

Mo-n nehéz ötödik hadoszlopnak lenni, mert a magukra a kocsma népe mezét húzó népfőiskolások partizán nagyapjuktól tanult módszerekkel végzik az elhárító tevékenységet 24/7-ben.

Moin Moin 2018.03.11. 11:11:51

@HaFr: Akár a bizalom, vagy annak hiánya, akár a társadalmi intézmények valóságos jellege és működése az adott közösségre jellemző "aktuális" viselkedésmita leképeződése. Az emberi kapcsolatok mikro és makroszinten úgy működnek, ahogy az emberek maguk - az emneri működésben pedig a szocializációs elem és hatás csak akkor hoz potizív eredményt, ha egyfelől a szocializáció zavartalan körülmények kötött felépült és üzelemő társadalomban ment végbe, másfelől pedig az egyén és a társadalom is zavartalan állapotban van éppen.

A kommentemben emlegetett örökletes-genetikus "stresszhelyzeti viselkedésminta" az agy sokkal mélyebb, a viselkedést alapvetően meghatározó területén hat, mint ahol a szocializáció "lakik és működik", ezért tartós stressz hatására gyakorlatilag bármiféle pozitív szocializáció lenullázódhat. (Persze, ha a stressz elmúlik, ismét múködni kezd - ezért sikeresebb Németország elmúlt 70 éve, mint Magyarországé.)

Amikor 1989-90-ben létrehozták a magyar demokratikus intézményrendszert és megkísérelték rábízni annak működését a magyra társadalomra, ez éppen azért vezetett rövid úton kudarchoz, mert nem volt adott sem a zavartalanság, sem a demokratra-meritokrata szocializáció. Ezek híján maradtak az egyéni, üsd-vágd!-taktikák.

2018.03.11. 11:50:04

@digipenna:
tegyük fel, hogy van egy átlagos településen egy átlagos magyar családban misi az ország közepén mondjuk mezőtúron kicsit szorgalmasabb az átlagnál. kormányzati, önkormányzati segítség nélkül hogyan válhat vállalkozóvá. úgy, hogy elveszi mónikát, aki szül neki két gyereket. és mondjuk a vállalkozásba besegít. cserébe időnként misi mosogat. néha kiviszi gyerekeket a játszótérre. kikérdez a leckét, vagy leellenőrzi a házi feladatot. hogyan működik szabad piaci alapon egy átlagos magyar család átlagos magyar településen. misi a vállalkozó mezőtúron. erre a válasz az, hogy ez sehogy se működik.

ha misi kimegy münchenbe dolgozni egy időre, akkor is legfeljebb annyi pénze lesz, hogy ne adósságból vegyen lakást, autót. mónikával elmehetnek nyaralni. de hogy egy globális üzemméretben versenyképes valós árutermelő vállalkozást nagy biztonsággal feleséggel és legalább két gyerekkel kormányzati, önkormányzati kapcsolatok nélkül működtessenek mezőtúron átlagos képességekkel és kicsit az átlag feletti szorgalommal. átlagos magyar környezetben. mert ugye ez kellene a tömeges felemelkedéshez és a polgárosodáshoz.

már az ígéret is az volt, hogy nyithatsz bécsben kávézót. és ebből lett az, hogy mehetsz münchenbe villanyt szerelni, vagy londonba mosogatni. ezt azzal egészíti ki a szijjártó péter, hogy lehetsz gépi forgácsoló államilag támogatott munkahelyen. ha tanulsz, akkor minőségellenőrző mérnök. ha nem, akkor anyagmozgató. és munkahelyenként 10-20 millió forint vissza nem térítenő állami támogatással megkaphatod a nyugat-európai berek egyharmadát kelet-magyarországon.

a következő válságig az lesz, amit a jelenlegi kormány csinál. szabad piaci alternatíva nincsen abban az értelemben legalábbis ahogyan neolib/neokon értelmiség meghirdeti. és annak még ugye választást is kellene nyerni valahogy a baloldallal és "fasiszta" jobbikkal. és kormányozniuk kellene egy olyan nemzetközi környezetben, amiben abszurditásokról kell vitázni.

megválasztanak valakit ensz különmegbízottnak. akinek a számlájára utalnak néhány millió dollárt és elé tesznek egy tervet az amerikai ngo-k. akiknek az a hóbortjuk, hogy embereket importáljanak európába a közakarat ellenére politikailag illegitim, de közjogilag is illegális módon. és nem lehet azt mondani, hogy ez így nem megy.

és ennek a politikának a vezető ereje európában továbbra is a német nyugdíjasok és a skandináv fiatalok. azt kell mondani, hogy ne szüljenek gyereket a szőke északi germánok. hanem majd odaviszünk egy szegény kis afrikait az észak sarkkör környékére. adnak neki egy nagykabátot. és meg van oldva. ebből a világképéből teljes egészében hiányzik a környezeti alkalmazkodás.

2018.03.11. 11:56:35

@Moin Moin:
azért, mert németország rombolta le magyarországot. és nem fordítva. igaz, hogy utána németország is szét lett bombázva. de amerikaiak a vidéki városokat is szétverték. japán ellen tervezett légitámadásokat itt gyakorolták. csak aztán azok atombombák ledobása mellett döntöttek. magyarországot megszállták az oroszok. az elbaszott rendszerváltást nem részletezem.

ebben a térségben kevés nyugatira van szükség. olyanokra, akik a kelet-közép európaiak többségének bizalmát élvezik. ilyen multinacionális vállalatvezetők nincsenek. egy emberöltő nem termelt ki egyet sem. szilárdan beválasztják németh szilárdot. így legalább megakadályozzuk a soros terv végrehajtását. és minden nyugdíjasnak küldenek a választásokra/húsvétra tízezer forintot árpád házi szent erzsébettel, aki istápolta a türingiai szegényeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.11. 12:42:42

@444:

"németország rombolta le magyarországot"

Az országgyarapító bécsi döntések megszületéseikor még más volt az értékelés.

2018.03.11. 17:24:38

@neoteny:
ez a viszony kettős. magyarország a legtöbb háborúját a németekkel vívta. na de ebből következően a legtöbbször a németekkel kötött békét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.11. 18:19:40

@444:

"ez a viszony kettős."

Úgy érted, hogy Magyarország rombolta le Németországot?

Egyet beszólsz kettőt kapsz 2018.03.12. 08:06:44

Szép álmokat! Csak a pelyva fog visszatérni. Akinek egy kis esze van az nem fog azért hazatérni hogy a gyerekei ebben a mocskolodó gyűlölködő szennyben nőjenek fel egy középkori színvonalú oktatási rendszerben.

igazi hős 2018.03.12. 08:54:05

Wishful thinking mintapélda. Semmi nem támasztja alá, inkább az ellenkezőjét látjuk. A környezetemben azok, akik 10 éve még gondolkodtak a hazaköltözésen, ma kategorikusan elutasítják az ötletet. Kőművesek talán hazajönnek, de a diplomások nem fognak. Miért tennék, hogy a gyerekük előtt ne álljon legalább ugyanolyan lehetőség mint előttük? Hogy egy feudális rendszer gyalogjai legyenek? Hogy egy lemaradó, szakmunkásképzésre koncentráló oktatási rendszerbe nyomják be a gyereket?
Mi mindig kívülről vártuk a segítséget, holott magunkon kéne segítenünk,hiszen mi vagyunk az oka a jelenlegi helyzetnek. Mi szavaztuk meg Horn Gyulát és mi szavaztuk meg Orbán Viktort. Megérdemeljük őket...

2018.03.12. 09:17:42

@igazi hős:
aki nem a pénzért megy ki, hanem a jogokért az menjen. az a cél. ha a kisvasút miatt csak ezer ember ment el pestről, aki többségi magyarellenes, akkor már megérte. azért kell stadiont építeni, hogy menjenek, hogy aki szemben a fényességes liberális demokráciával szörnyűséges elnyomatásban érzi magát az menjen.

Laptop7712 2018.03.12. 09:19:07

Érdekes, az amit írsz. Csak azt tudom mondani, hogy sokaknak a hazaköltözés nagyobb trauma, mint kiköltözni. Egy olyan világba cseppennek bele x év normális élet után, ami felfoghatatlan. A barom bürokratikus packázás, az a hülye hozzáállás az élethez, ami mindenhol jelen van, pl. az emberek nem állnak ki önmagukért az ügyükért, és lehajtott fejjel járnak.
Ez a döbbenetes szürkeség, ami jellemzi az országot. Kb. 10 éve azt látom, hogy a milliárd lett az új millió. Nincs értelme vállalkozni, mert olyan szinten nem lehet normálisan előadni egy történetet, hogy az már a kabaré határát súrolja.
Innováció nullán, teljesen mindegy, mennyi lóvét tolnak bele a játékba. Aki a hazaköltözést meglépi, az tényleg elszánt, de nagyon.
Amúgy nincs még 12 évünk, eddig sem volt 27, szépen át lettünk verve ezzel a baromi nagy "kapitalizmussal", meg demokráciának nevezett játékkal. Ez ami van, se nem demokrácia, se nem kapitalizmus, és ezt tudják azok, akik hazaköltöznek. Ezek az emberek kiállnak magukért, és simán ráborítják az asztalt arra, aki nem akarja betartani a játékszabályokat.
A magyar közélet, és gazdasági tér nem tud mit kezdeni egy öntudatos állampolgárral, aki tisztában van a jogaival, kötelességeivel, anyagilag független, és ki is áll ezen elvekért.
Megteremti a saját világát, ki fog vonulni, és tesz nagy ívben arra, hogy mi történik a "nagypolitikában".
A magyar kkv rendszernek maximum 4-5 éve van hátra, és utána off. - Öröklés problematikája - Nagyon komoly problémákon ülünk, csak nem látszik.
27 év, és 4 generáció veszett el meglátásom szerint.
Közben sikerült megutáltatni pár generációval egy olyan rendszert, amiben soha nem élt (demokrácia köntösében a kapitalizmus). Kimentek nyugatra, és azt látják, hogy negyed annyi erőfeszítéssel mint otthon minimum háromszor annyit keresnek, minimum kétszer annyi szabadidővel. Ezért születik minden hetodik magyar gyerek külföldön.
Innen vizsgálva az egész "politikai gazdasági elit" leszerepelt, el kellene már menni melózni máshova.

2018.03.12. 09:22:57

@Egyet beszólsz kettőt kapsz:
nem veszed észre, hogy ugyanolyan szemétkedő vagy. mindenki ugyanazt a játékot játssza. én is, te is, mindenki. a kérdés csak az, hogy ezen patkánykodáson túl van-e valami.

Bravehearth 2018.03.12. 09:34:30

"Van remény."

Szerintem is! Igaz, ez nem a hazai 'ellenzék' reménye, de a magyarságnak mindenképp reményt adhat!

"A magasabb iskolai végzettségűek, kiknek (magyar) diplomáját nem, vagy korlátozottan ismerték el odakint, lassan elkezd hazaszivárogni."

Ne legyünk naivak! Nem csak a diplomások. Környezetemben a szakmunkások és a segédmunkát végzettek közül is többen jöttek haza tavaly. Egy egész család pedig jövő februárban települ haza a három gyermekkel. Mindannyian Angliából. De szintén közvetlen környezetemben tavaly májusban települtek haza nyugdíjasként egy házaspár és a gyermekük is. Malmöből... Nem csak a diplomások, de azok is elindulnak, akik az említett okok miatt dolgoztak kint az elmúlt években és konszolidálni tudták a helyzetüket. Gyerekkori jóbarátom idénre nyögte ki a devizahitelét, ami miatt 2012-ben kiment Németországba. Neeem, nem a 'patásorbán' miatt, hanem az anyagi konszolidáció miatt. Már itthon is kap olyan fizetést a munkájáért, ami mellett gond nélkül eltartja magát és a családját. Ez '11-ben még vastagon nem így volt.

"Amikor a hazaszivárgás átcsap majd tömeges hazaköltözésbe: életkor,..., olyan mértékű tapasztalat jelenik meg itthon, ami alapjaiban fogja szétzúzni a mostani viszonyokat."

Szerintem ez egy lassú folyamat lesz inkább. Hatni fog a munkakultúrára, a mindennapi gondolkodásra, a politikai gondolkodásra és a kinti tapasztalatok hasznosításától, azok milyenségétől is függ. Ez valóban elhozhatja majd a változást!

De! Nem ezzel az ellenzékkel...! (Megalol...) Az ő 'bázisuk' nem tér vissza. Azok kint maradnak. Azoknak már a manna is sz@rszagú, ha itthon kell szagolni! Nem is baj, ha sose térnek vissza...

"Tulajdonképpen még soha nem álltunk ilyen jól, mert van remény. Addigra itthon is fölnő az a réteg, amelyik most egy Istennek se akar kimenni, vagy mert szülei jóvoltából megteheti, vagy mert azon az állásponton van, itthon is kell maradni valakinek."

Ez függ az itthoni gazdasági folyamatoktól is, de lehet benne igazság.

"Két választási ciklusig a mai erőviszonyok csak valami előre nem látott dolog miatt változhatnak."

Szerintem '22 után várható lesz a változás, addig még ez a kurzus marad a butyuta (de lényeges és hosszútávra meghatározó és életbevágó) kampánytémája ellenére is. Ha addig valóban konszolidálni tudják a gazdasági-pénzügyi és esetleg társadalmi folyamatokat is, akkor talán még később. A hazatelepülők persze nem a létszámukkal, hanem a közvetett hatásukkal lehetnek a változás katalizátora. Az ország és a magyarság szempontjából mindenképp pozitív folyamat lenne!

Inkább százezer kint élő magyar érkezzen haza, mint akár egyetlen migri is bejusson! Szerintem...

"Jó lenne megélni!"

Szerintem is! De migrik nélkül!
B.

Bravehearth 2018.03.12. 09:36:03

"Van remény."

Szerintem is! Igaz, ez nem a hazai 'ellenzék' reménye, de a magyarságnak mindenképp reményt adhat!

"A magasabb iskolai végzettségűek, kiknek (magyar) diplomáját nem, vagy korlátozottan ismerték el odakint, lassan elkezd hazaszivárogni."

Ne legyünk naivak! Nem csak a diplomások. Környezetemben a szakmunkások és a segédmunkát végzettek közül is többen jöttek haza tavaly. Egy egész család pedig jövő februárban települ haza a három gyermekkel. Mindannyian Angliából. De szintén közvetlen környezetemben tavaly májusban települtek haza nyugdíjasként egy házaspár és a gyermekük is. Malmöből... Nem csak a diplomások, de azok is elindulnak, akik az említett okok miatt dolgoztak kint az elmúlt években és konszolidálni tudták a helyzetüket. Gyerekkori jóbarátom idénre nyögte ki a devizahitelét, ami miatt 2012-ben kiment Németországba. Neeem, nem a 'patásorbán' miatt, hanem az anyagi konszolidáció miatt. Már itthon is kap olyan fizetést a munkájáért, ami mellett gond nélkül eltartja magát és a családját. Ez '11-ben még vastagon nem így volt.

"Amikor a hazaszivárgás átcsap majd tömeges hazaköltözésbe: életkor,..., olyan mértékű tapasztalat jelenik meg itthon, ami alapjaiban fogja szétzúzni a mostani viszonyokat."

Szerintem ez egy lassú folyamat lesz inkább. Hatni fog a munkakultúrára, a mindennapi gondolkodásra, a politikai gondolkodásra és a kinti tapasztalatok hasznosításától, azok milyenségétől is függ. Ez valóban elhozhatja majd a változást!

De! Nem ezzel az ellenzékkel...! (Megalol...) Az ő 'bázisuk' nem tér vissza. Azok kint maradnak. Azoknak már a manna is sz@rszagú, ha itthon kell szagolni! Nem is baj, ha sose térnek vissza...

"Tulajdonképpen még soha nem álltunk ilyen jól, mert van remény. Addigra itthon is fölnő az a réteg, amelyik most egy Istennek se akar kimenni, vagy mert szülei jóvoltából megteheti, vagy mert azon az állásponton van, itthon is kell maradni valakinek."

Ez függ az itthoni gazdasági folyamatoktól is, de lehet benne igazság.

"Két választási ciklusig a mai erőviszonyok csak valami előre nem látott dolog miatt változhatnak."

Szerintem '22 után várható lesz a változás, addig még ez a kurzus marad a butyuta (de lényeges és hosszútávra meghatározó és életbevágó) kampánytémája ellenére is. Ha addig valóban konszolidálni tudják a gazdasági-pénzügyi és esetleg társadalmi folyamatokat is, akkor talán még később. A hazatelepülők persze nem a létszámukkal, hanem a közvetett hatásukkal lehetnek a változás katalizátora. Az ország és a magyarság szempontjából mindenképp pozitív folyamat lenne!

Inkább százezer kint élő magyar érkezzen haza, mint akár egyetlen migri is bejusson! Szerintem...

"Jó lenne megélni!"

Szerintem is! De migrik nélkül!
B.

GyMasa 2018.03.12. 13:11:51

@neoteny:
Meg a multinacionalis cegvezetok tulnyomoreszt kulfoldi allampolgarok is.
Emiatt igen korlatozottan beszelik a magyar nyelvet (ha egyaltalan), es, elsosorban a feladatuk a ceg vezetese (minel magasabb profit elerese) igy sem idejuk nincs kozemberre valni, sem praktikusnak nem lehet mondani azt.
Arrol mar nem is beszelve, hogy eleg kevesse fogadna el a magyar nep egy nemet CEO-t "kozembernek".

GyMasa 2018.03.12. 13:14:17

@Moin Moin:
...Az a helyzet, hogy az együttműködés nem „tanult képesség, amely a modern nyugati civilizációban a domináns individuális és kisközösségi értékek együttállására vezethető vissza”, hanem az emberi fajra jellemző, az evolúciója során kialakult genetikus késztetés...
Biztos ez?
Az egyuttmukodes az az allapot, amikor felreteszem a sajat onzesemet, hogy elerjek egy celt valaki massal egyutt. EZ nekem inkabb tanultnak tunik, mint genetikusnak...

GyMasa 2018.03.12. 13:23:06

@igazi hős:
Ezzel teljesen egyet tudok erteni.
A gyerekeim most 15 -16 evesek.
Itt fognak szakmat szerezni, es eletet kezdeni.
Ha haza akarnak menni, akkor nem tiltom majd meg nekik, de, ahogy latom, nincs is ra szukseg.
A magam reszerol nem zarkozom el teljesen a hazakoltozes elol, de jelenleg (es az elkovetkezo jopar evben) egeszen biztosan nem aktualis a tema.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.12. 13:28:03

@GyMasa:

"Az egyuttmukodes az az allapot, amikor felreteszem a sajat onzesemet, hogy elerjek egy celt valaki massal egyutt. EZ nekem inkabb tanultnak tunik, mint genetikusnak..."

Nem csak emberek kooperálnak: en.wikipedia.org/wiki/Cooperation

Mivel kooperáció történik növények között is, és a növényeknek nincs központi idegrendszerük, az esetükben a kooperáció inkább genetikai alapúnak tűnik, mint tanult viselkedésnek. És ha a növények esetében lehetséges genetikai alapú kooperáció, akkor nem zárható ki az, hogy a kooperatív viselkedések egy része genetikai alapú a központi idegrendszerrel rendelekző állatok között is -- mint pl. _Homo sapiens sapiens_. Ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy a gyerekek (és valamelyest a felnőttek is) ösztönösen (genetikailag meghatározottan) játszanak (homo ludens), akkor a kooperatív játék esetében megfordul a viszony: a kooperatív játékot folytató gyerekek nem azért kooperálnak, mert azt megtanulták, hanem épp' a kooperációt tanulják meg a kooperatív játékokban történő részvétellel.

GyMasa 2018.03.12. 13:32:30

@Laptop7712:
...A magyar közélet, és gazdasági tér nem tud mit kezdeni egy öntudatos állampolgárral, aki tisztában van a jogaival, kötelességeivel, anyagilag független, és ki is áll ezen elvekért...
Ezek az emberek kifejezetten ellensegei a jelenlegi politikai garnituranak.
Az o szavazatukat nem lehet megvenni, holni rezsicsokkanetessel, meg a demokratikus ertekeert valo aggodassal.
Ok, meg fogjak nezni, hogy a politikai szereplok mit igernek, es el is tudjak donteni elore, hogy kb. az igereteknek van-e valami valosagalapja, es mi lesz a kovetkezmenyuk, ha megvalositjak azokat.
Es, akkor ezt az eredmenyt osszevetik a sajat belso ertekrendjukkel, es az alapjan dontenek arrol, hogy kire fognak szavazni.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.03.12. 18:58:05

@Bravehearth: örülök, hogy nem vagyok egyedül ezen a nézeten, köszönöm.
süti beállítások módosítása