1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.02.09. 19:52 HaFr

A magyar nemzet vesztésre áll a világban

Kapcsolódó kép

A történelem menetét, nemzetek és birodalmak felemelkedését és eltűnését hosszabb távon egyetlen tényező dönti el: a technológiai fejlettségük. Az ezt lehetővé tevő közösségi tanulás, mozgósítóerő és forráshatékonyság pedig meghatározza, hogy kié lesz a domináns technológia: szinte kivétel nélkül az aktuálisan hatékonyabb politikai alakulatoké. Ez történt a kőkortól a vaskorba való átmenet különböző fázisaiban, a kapitalizáció és a tőkekoncentráció, és ezzel összefüggésben az ipari forradalmak idején, ez történt az atombomba ledobásához vezető fejlesztési folyamatban és ez történik most, amikor a digitális technológia és a mesterséges intelligencia révén egyes - többnyire eleve tőkeerős - országok növelni fogják az előnyüket a szegényebb, gyengébb országokkal szemben. Például Magyarországgal szemben.

A magyar nemzet jövőjét nem az etnikai homogenitása fogja eldönteni, hanem a technológiai fejlettsége, a globális technológiai változásokhoz való szuverén hozzájárulása és a közösségi ereje. A kormányzati propaganda azzal áltatja a hozzá nem értő embereket (a szavazók többségét), hogy a magyar nemzet erős (ami sajátos összekeverése a magyar kormányzat magyar nemzettel szembeni és a nemzet objektív erejének). Valójában a magyar nemzet egyre gyengébb, mert úgy döntött a Fidesz-kormány uralomban tartásával, hogy az eleve hiányos közösségi kompetenciáit, piacát, tőkéjét és tudását visszafejleszti. Ahelyett, hogy szembenézne a hiányosságaival, tragikus módon fátyolba vonja azokat maga előtt és hagyja a képességeit tovább sorvadni.

Ahelyett, hogy erősödne a nemzet szuverenitása, mert a versenyképessége révén a világ technológiai, tőke- és szociális kompetenciaközösségének élvonalában van, folyamatosan gyengül: nemcsak a saját kormányával szemben, de ami még fontosabb, a világ valós trendjeivel szemben is. A versenyképességet nem lehet kiiktatni, megkerülni, elszabotálni, elhazudni. Ezek egyikét sem lehet vele. Vannak objektív mércéi jórészt már a makroadatokat messze megelőzően és náluk sokkal árulkodóbban: pl. a start-up tőke mennyisége, a tanárbérek, a globális felsőoktatási ranglisták, a kutatás-fejlesztés és az innováció hozzáadott értéke a nemzetgazdaságban, a nemzeti vállalatok kapitalizációja és tőkeexportja, a digitalizációra költött pénz a szolgáltatási szektorban stb. Pontosan lehet látni azokat a világfolyamatokat, amelyek számítanak a XXI. században, és ahol Magyarország -- elenyésző mértékig -- csak a nyugati integráció révén van jelen, a maga jogán és erejéből ellenben jószerivel nem jegyzik, nincs. Nálunk szervezett tolvajlás van, ennek üzemszerű elhazudása van és Tállai András van, amint tehénszaros utakat ad át papi áldással. Nálunk az új harmincashetvenes évek van, a soros válság kitörését megelőző évtized van.

Ha a magyar nép -- amely önmagában apró (próbáljuk elgondolni, a teljes hazai lakosságnál már 50-60 darab nagyobb lélekszámú város, ún. megacity van a világban) -- rövidesen csak vevője lehet a fejlett technológiának, és ha a vevők körében is kis lélekszámú és gyenge, akkor óhatatlanul kiszolgáltatottá válik a világot irányító folyamatoknak, tehát a szuverenitása legföljebb a politikai propagandában érvényesülhet -- de itt is már csak egy darabig. Orbán azt hiszi, hogy az országot a kétségbeesés szülte orosz geopolitikai célokhoz láncolva bármit is tud változtatni a vert helyzetünkön. Téved. De ami még rosszabb: lehet, hogy ezen a vert helyzeten egyáltalán nem akar már változtatni, mindössze egyet akar: a maga javát. 

Etnikai homogenitással házalni egyébként súlyos történelmi ismerethiányokat elárulva, a honfoglalás korát idealizálni a negyedik ipari forradalom, a platformok összekapcsolásának, a genetika és az IT összeolvadása és a kiborgok korának nyitányán -- eleve, azt hinni, hogy egy nemzet bármilyen módon boldogulhat egyedül, nota bene ellenségek és opponáló folyamatok gyűrűjében -- oly mértékű (dimenzionális) tévedés, amelynek súlyára a magyarok többsége csak akkor fog rádöbbenni, amikor nem lesz már a kezében jószerivel semmi abból, ami ezt az országot valójában meg fogja határozni: tőke, technológia és szellemi irányítás. Akkor majd meglátjuk, milyen lesz -- nem a szuverenitás, hanem annak a tényleges hiánya.

358 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2013650074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenonküp 2018.02.09. 20:13:54

"(a szavazók többségét)"

Moin Moin 2018.02.09. 20:26:45

Nem értesz te semmit!

A magyar nemzetet majd az teszi naggyá, hogy 100%-ban bio, GMO-mentes és igazoltan fajtiszta egyedekből áll: és aki a gazdag világban - követve az ökodivatot - ilyen gyereket szeretne, az majd súlyos euró-, vagy dollárkötegekért oda küldi a hitvesét teherbe baszatni!

...Így sarjad a fajtiszta magyar ölekből Magyar Kánaán!

2018.02.09. 20:31:42

a társadalmak a technológiailag fejlettségük idején rendszerint zártak. a nyitottság kulturális optimum keresést szolgálja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 20:36:13

"orosz geopolitikai célokhoz láncolva az országot"

Orbán Viktor nyilatkozata végén kitért arra, hogy Románia a következő években mintegy 4 milliárd köbméter gázt termel majd ki évente és juttat ki az országból, az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen. Így "pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, amely a következő 15 évre több mint 4 milliárd köbméternyi gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából". A gázösszeköttetés magyar része már készen van, a román pedig most épül – tette hozzá.

Így várhatóan 2021-2022-től "új helyzetben leszünk", "véget ér az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon, mivel az import több mint felét képesek leszünk más – romániai – forrásból fedezni.

Ez az egész régiónak új helyzetet jelent majd, Magyarország pedig egy új geostratégiai helyzetben találja magát" – mondta.

----

Már csak az a kérdés, hogy ez partizánakció-e Orbán részéről, vagy előzetes moszkvai egyeztetés eredményeképpen kapott engedélyt ilyen heterodox gondolatok eregetésére.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 20:48:20

@HaFr:

Az általad adott linkről:

At the beginning of July, Peter Szijjarto, Minister of Foreign Affairs and Trade of Hungary signed a roadmap with Russian company Gazprom to develop the Hungarian gas transmission system

Akkor hát előzetes moszkvai egyeztetés eredményeképpen kapott engedélyt ilyen heterodox gondolatok eregetésére.

2018.02.09. 20:52:43

@HaFr:
példák hosszú sorát lehetne mondani. kína, tajvan, hong kong, korea mind zárt társadalmak és technológiailag fejlettek. észak-korai haditechnika is fejlett. csak észak-korea embargó alatt áll. és ebből következően szegény. de egy szűk és zárt csoport igen fejlett technika felett rendelkezik. és ez a kör a zártságban esetleg olyat is kiokoskodott, amit amerikában se tudnak. a két koreát összenyitják, akkor kulturálisan előnyös. de egy rakás hitelt kell felvenniük a nyitással. ezért van az, hogy a tőkepiac a nyitott társadalmakat preferálja. az amerikai társadalom is, amikor fejlődött, akkor zárt volt. európa is. zsidóság is. a németek is úgy fejlődnek, hogy egy európa közepén egy zárt tömböt alkotnak. és nem keverednek össze a franciákkal. az kulturálisan jó. de technológiai fejlődés abból fakad, hogy a németek és a franciák is viszonylag zártak. a keveredés kulturális értelemben jótékony. persze csak akkor ha az nem kényszer betelepítés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.09. 20:56:32

@neoteny: igen, és ennek a mögöttesét még nem tudjuk

2018.02.09. 21:01:40

@HaFr:
mondj már egy ellenpéldát. amikor egy ország nyitott társadalomként technológiai értelemben jelentőset lépett előre. finnország most nyitott. de amikor fejlődtek, akkor azt mondták, hogy teremtsük meg a finn iskolát. és megteremtették. de ezt viszonylag zártan vitték véghez. és úgy fejlődtek. most már nagyon nyitottak. és a nokia mennyit fejlődik. semmit.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.09. 21:05:42

@444: Kína semmilyen endogén fejlődést nem mutatott kezdetben, lopásból élt. Utána fokozatosan nyitott, ma a világ jelentős felsőoktatási intézményeiben arányos a legtöbb a kínai diák, aztán indiai stb. A vezető vállalataik folyamatos nyitott hatékonysági versenyben vannak (leszámítva, hogy állami pénzt is kapnak, persze ki nem), és kb nyolc oldalt tudnák még teleírni..

2018.02.09. 21:21:13

@HaFr:
a verseny a nyitottsággal jön létre? ha merkel és macron összenyitja németországot és franciaországot, akkor kulturálisan jó. de gazdaságilag a siemens-alstom konzorcium nem azért jön létre, hogy fejlesszen, hanem hogy lenyúlja a közbeszerzéseket. a nyitottságból nem lesz verseny.

a franciák az euró mellé visszavezetik a frankot. gazdasági értelemben zárnak, akkor lehetnek technológiai fejlesztéseik, amivel esetleg lenyomják a fél világot. ha a francia társadalom mindenkit befogad, akkor az kulturálisan lehet jó feltéve, hogy azt nem kívülről vezérlik. de abból nem lesz technológiai fejlődés.

persze az induló állapotban lehet egy kis keveredés. tehát nem arról van szó, hogy teljesen elzártnak kell lennie. de technológia kiugrás zárt közösségben megy végbe. majd utána nyitnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 21:26:02

@444:

"hong kong [...] zárt társadalmak"

Puszta állítás bármiféle támogató érv vagy adat nélkül.

"kína [...] technológiailag fejlett"

Puszta állítás bármiféle támogató érv vagy adat nélkül.

"észak-korea embargó alatt áll. és ebből következően szegény."

Puszta állítás bármiféle támogató érv vagy adat nélkül: Észak-Korea szegény volt az embargók előtt is, és a _juche_ ( en.wikipedia.org/wiki/Juche ) állami ideológiája saját "fejlesztés" volt.

"az amerikai társadalom is, amikor fejlődött, akkor zárt volt."

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Amity_and_Commerce_(United_States–France)

"a németek is úgy fejlődnek, hogy egy európa közepén egy zárt tömböt alkotnak."

Hogyne: Németország Európa Észak-Koreája.

Kényszeresen írod a brutális idiótaságaidat.

2018.02.09. 21:28:38

társadalmi értelemben a szomszédok irányába kell nyitni. és a közintézményeket feltőkésíteni. néhány embert vásárolni. és zárni.

2018.02.09. 21:33:04

@neoteny:
németország technológia fejlettsége csúcsán nyitott társadalom volt? éppen, hogy zárt volt. azért képzelték, hogy majd legyőzheti a fél világot.

a németek fogadják be a szegény kis muszlimokat. hordják nekik a pelenkát. legyenek nyitottak. ebben az esetben a német termelékenység stagnál. de nagyon sok szegény kis muszlimot megsegítenek. és attól a németek állítólag nagyon boldogok lesznek. feladják a nemzeti keresztény tradíciót. azt már meghaladták. kövessék soros alapítvány vagy tgm tanácsait.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 21:37:26

@444:

"németország technológia fejlettsége csúcsán nyitott társadalom volt?"

Még nem mutattad meg azt, hogy Németo. akkor lett volna a technológiai fejlettsége csúcsán amikor a Harmadik Birodalom volt.

2018.02.09. 21:37:54

@neoteny:
az, hogy egy gazdaság viszonylag zárt nem azt jelenti, hogy nem kereskedik senkivel sem. hanem azt, hogy legfeljebb egy irányba nyitott. és a technológiai fejlesztések úgy mennek végbe. az eredményeket időlegesen nem osztják meg mindenkivel. majd amikor előreléptek, akkor. az a zártság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 21:39:23

@444:

"az, hogy egy gazdaság viszonylag zárt nem azt jelenti, hogy nem kereskedik senkivel sem. hanem azt, hogy legfeljebb egy irányba nyitott."

Ennek semmi értelme sincs: kényszeresen írkálod a brutális idiótaságaidat.

ijontichy 2018.02.09. 21:46:25

@444: Mondd, miközben kopácsolsz, eljut a tudatodig, hogy mit használsz tkp?
Internet, globális információs hálózat. Már az Emil korában se volt semmi, ma meg...
Zár társdalmak? Meg a Nokia? Hány évből kívánsz komoly következtetéseket levonni? Ez a soronkövetkező "ipari forradalom" tkp. "permanens forradalom", nem egy nagy bumm. És egyáltalán: miért kéne a Nokiának fejlődnie? Vagy az Ericsonnak? Miért is törvényszerű ez? Mondd, Te örök életű vagy? (mármint kaporszakáll, vallás stb. kihagyva az egyenletből).
Ahelyett, hogy örülnél, hogy a Nokia nem fejlődik (annyira), így teret hagy az általad agyonhájpolt "Sanyiknak" is a fejlődéshez (márha hajlandóak dolgozni, amibe beleértem azt is, hogy kibaszott ügyesen hackeli az orákulum adatbázist, mert ahhoz is érteni kell ám, hogy hol csiklandozd szegény dátenbase talpát, hogy a "semmiből pénzt csináljon" - és az bizony munka, amihez te nem értesz, különben nem ide írogatnál, hanem az orákulum talpát csikiznéd hozzáértéssel).
Most akkor végül is mi a lóf...t akarsz? Multikat, vagy sanyikat?

jatagán9 2018.02.09. 22:16:32

Ha a világban a technológiai fejlődés olyan gyors, hogy nyolc évnyi Fidesz Európa közepén a szerző szerint visszafordíthatatlan hátrányt okozna, akkor évtizedeken belül ez is szükségszerűen megoldódik. A korabeli lószarrettegőkhoz hasonlatos a cikk. Az emberiség nyerésre áll.

2018.02.09. 22:36:19

@ijontichy:
a nokia nem fejlődik. amióta nyitott azóta nem fejlődik. ericsson hasonlóan. vagy a volvo. a norvég alap szétosztotta a pénzt a civileknek magyarországon. lázár parancsnok azt mondta, hogy találtak egy 10 ezer forintos fénymásolós számlát, ami nem volt rendesen elkönyvelve és biztos volt, aki hazavitte a gemkapcsot. nagy lopások voltak a norvég alapnál. a minisztelnökséghez képest. ennek alaposan utána jártak. lázár parancsok jól megrendszabályozta őket. és most ők veszik meg a telenor-t. és lesz "telener". de a norvégok nagyon nyitottak. nyilván azért vonulnak vissza a kárpát-medencéből és a balkánról, hogy fejlesszenek. de ahhoz időlegesen zárni kell a gazdaságukat. aztán amikor előállnak az új távközlési csodával akkor nyithatnak.

2018.02.09. 23:05:45

@neoteny:
kulturálisan a szomszédok irányába természetesen módon lehet nyitni. de azon túl legfeljebb egy szövetség kapcsolat megengedett. hol és mikor ment végbe jelentős technológiai fejlődés vagy felzárkózás ennél nagyobb nyitottságban?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 23:07:34

@444:

"az, hogy egy gazdaság viszonylag zárt nem azt jelenti, hogy nem kereskedik senkivel sem. hanem azt, hogy legfeljebb egy irányba nyitott."

Ennek semmi értelme sincs: kényszeresen írkálod a brutális idiótaságaidat.

2018.02.10. 00:01:38

@neoteny:
mondj egy példát a világtörténelemből arra, hogy egy nyitott gazdaság felzárkózott. nyitottságon azt értem, hogy az adott ország a szomszédain túl több egymástól független szövetségi kapcsolattal is rendelkezett.

magyarországon a kormányok a rendszerváltás után behívták az amerikaiakat. (és itt megállnak, akkor rendben is lett volna. nem is kellett volna több. csak hogy a demokraták azt mondták, hogy ez nem elég nyitott. behívták az angolokat, franciákat, németeket, skandinávokat, mediterránt. és ehhez jött japán, korea, kína, india, oroszok törökök, arabok, izrael. ezeknek mind olcsó bérmunkát végezni. és erre jött az, hogy sorostól nem vagytok még elég nyitottak. fogadjátok be a szegény kis muzulmánokat közel és közép keletről és afrikából.

nagyfokú önkormányzatiság mellett is azt lehet csinálni, hogy egy városba vagy vidékre egy helyről vagy legfeljebb irányból engednek be működő tőkét. és nem mindenfelől. mert úgy brutális függés alakul ki. orbán kavarása arra jó, hogy amerikát leszakítsa. utána szomszédos országokkal kell megállapodni. a kárpát-medencében. katonai együttműködés lengyelekkel. új varsói szerződés. létrejöjjön egy kelet-közép európai tömb. és annak déli részén a duna-medencében nyitni ausztria és bajoroszág felé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 00:18:30

@444:

"mondj egy példát a világtörténelemből arra, hogy egy nyitott gazdaság felzárkózott. nyitottságon azt értem, hogy az adott ország a szomszédain túl több egymástól független szövetségi kapcsolattal is rendelkezett."

Mondjon neked az, akit megfizetsz. Te sem válaszolsz meg kérdéseket; a te kérdéseid sem kerülnek megválaszolásra. Különösen amikor olyan brutális idiótaságokat írogatsz, mint "nyitottságon azt értem, hogy az adott ország a szomszédain túl több egymástól független szövetségi kapcsolattal is rendelkezett": kit érdekel, hogy te mit próbálsz árulni nyitottság alatt?

"egy helyről vagy legfeljebb irányból engednek be működő tőkét. és nem mindenfelől. mert úgy brutális függés alakul ki."

Pontosan attól alakul ki brutális függés, ha csak egy helyről vagy legfeljebb irányból engednek be működő tőkét. Ugyanis akkor a működő tőkének nem kell versenyeznie a termelőeszközökért és a munkaerőért. Azt csak te és a hozzád hasonló lófaszjóskák "fejtik meg", hogy a működő tőke mono- vagy oligopóliuma jobb, mint a verseny.

ijontichy 2018.02.10. 01:05:20

@444: "új varsói szerződés" Uhhhh... asszem túltoltad az anyagot mára. @444 in the sky with diamonds... :-)

Khonsu 2018.02.10. 01:58:27

www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/9789812701275_0007

Ez a népet sötétben tartó összeszerelőüzemesdi elmegy egy darabig. Egészen pontosan addig, amíg a versenytársak be nem vetik a fejlettebb technológiát, melyet ők képesek előállítani.

Az első ipari forradalom idején Indiának sem jött be, amit most csinálunk.

Persze "Orbán maharadzsa" eljászhatja majd a nagy uralkodót..., amíg a technológia birtokosai megengedik neki...

Így leszünk gyarmat, majd pedig válik e nép lassan semmivé...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 07:29:35

@jatagán9: piccccikét félreértetted cikket

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 07:30:15

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: megértem, h nem tudsz értelmeset mondani, de akkor minek hozzászólni, de tényleg

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.10. 07:51:38

@HaFr:

Szerintem ez a lényeg, amit mondtam. Olyan versenyben, mely rosszra alapsizk nem érdemes nyerni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 08:05:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: akkor nem érted, hogy ez NEM választás kérdése, nem érted az egész logikát

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.10. 08:17:07

@HaFr:

A liberalizmus logikája nem valamiféle Istentől adott, megváltoztathatatlan valami. Szét kell zúzni, mert káros. S a népek forronganak.

Szétverjük az egész kócerájt, vérben fogunk tocsogni. S a tisztító szél meggyógyítja a világot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 08:23:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Szétverjük az egész kócerájt, vérben fogunk tocsogni."

Úgy érted lebontjátok a call center-t és egy szövetkezeti vágóhidat csináltok a helyébe?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 08:24:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: hülyeség.. ez nem a liberalizmus logikája, hanem -- kis túlzással -- a világtörténelemé, erre próbáltam utalni a poszt elején, amit se Marx, se Putyin nem tud feltartóztatni, ellenkezőleg, mindketten pontosan tudják/tudták, hogy ez a helyzet, az utóbbi ebben vergődik és ezért agresszív

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 08:50:34

@444: "kulturálisan a szomszédok irányába természetesen módon lehet nyitni. de azon túl legfeljebb egy szövetség kapcsolat megengedett. hol és mikor ment végbe jelentős technológiai fejlődés vagy felzárkózás ennél nagyobb nyitottságban? "

Selyemút, Brit birodalom, Holland gyarmatosítás, olajkitermelés az elmaradott muszlim országokban,
az összes amerikai állam megszületése, Tajvan, Honkong, Ausztrália,

Nem tudom felsorolni a világ minden országát 444.

Mert fejlődést csak a fejlett, távoli országok hoznak a pusztákba.
A szomszédokkal csak területért folytatott harcokat lehet vívni, másra nem jók.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 09:01:22

@Lavinia Pinkerton: Talán ezért is van, hogy a magasabb fejlettség mindig a tengert hajózó országokban jelentkezik,
a szárazföld közepén, nehezebb utazási körülmények között fejlődésről nem lehet beszélni, hiszen minden előrelépést lebontanak a szomszédok rablóháborúi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 09:40:17

@Lavinia Pinkerton:

"a magasabb fejlettség mindig a tengert hajózó országokban jelentkezik"

A hajózás kétségtelenül hozzájárul(t) a nemzetközi kereskedelem növekedéséhez (már a főniciaiaktól kezdve), de

- tengerparttal nem rendelkező országok is képesek voltak fejlődni (ld. pl. Svájc)

- a(z akár hosszú) tengerpart sem jelentett előnyt ha az ország vezetése a tengeri kereskedelemtől (viszonylagos) elzárkózást választotta (ld. pl. Kína vagy Japán)

- a tengeri kereskedelem által szállított áruk intrakontinentálisan is terjedtek -- a magasabb szállítási költségek miatt drágábban és ebből következően kisebb mértékben, de nem mindenki költözött a tengerpartokra csak azért, hogy elérése legyen az olcsóbb importcikkekhez

- a tengeri kereskedelemben részt vevő árucikkek sem mind a tengerpartokon kerültek megtermelésre

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.10. 09:52:16

@HaFr:

Én ebben nem hiszek. A felvilágosodás kitérítette az emberiséget a természetes útról, s szerintem ez nem egy megváltoztathatatlan folyamat.

Tamáspatrik 2018.02.10. 09:53:11

@Lavinia Pinkerton: Igen, de nem csak ez. A kikötőváros "megválaszthatja" a szomszédját, kvázi azzal kereskedhet, akivel akar. Szingapúrhoz ily módon közel jött Japán, Korea, Hong-Kong.
A belső államok mint Bolívia vagy Miammar, tengerpartok nélkül azért szegények, mert nincs információáramlás, amely a gazdasági pezsgésnek az előfeltétele. KULTURÁLISAN vannak nagy hátrányban, t.képp kulturális alapon működik a fejlődés és a stagnálás.

Tamáspatrik 2018.02.10. 09:57:44

@Lavinia Pinkerton: Vannak ellenpéldák: Ausztria, Svájc. Ez a "land-locked countries" elmélet, amelyet egy netes tanfolyamon adtak elő nekem, nem mindig működik.
Ezek az országok tudatosan törekedtek a kereskedelem fejlesztésére ill. és ennek modern formáiként a pénzkereskedelem központjaivá váltak.
Egy ország elitje TUDATOSAN, felismerve a lehetőségeket képes évszázadok alatt felhozni az országot a jólét magas szintjére. Belgium vagy Finnország sem a tengerpartjai miatt fejlett.

2018.02.10. 10:00:27

@Lavinia Pinkerton:
a gyarmati sorból kilépő országoknak legfeljebb egy szövetségi kapcsolatuk volt. ez elvben működhetne úgy is, hogy magyarország és az usa köt egy megállapodást. és ez esetben magyarországra nem kellene több külföldi cég, mert mi a francnak. hanem van a general motors és a general electric. és mondjuk átengedik a biotechnológiát. velük építjük az űrállomást. mert az usa a szövetségesünk. és ez esetben nem kell kínai buszgyár, indiai gumigyár. a természetes szomszédsági kapcsolatokon túl van egy szövetséges. schluss.

ez persze magyarország eseten hagyományosan nem az usa, hanem németország. egy másik opció, hogy bejön néhány dél-német cég. még esetleg svájc. ez azt jelenti, hogy van egy közép-európai semleges katonai tömb. ami a nato társult tagja. és békepartnerségben áll az oroszokkal. az a mittelmächte viszonylag zárt. és technológiát fejleszt. azért, hogy a nemzetközi űrállomásban nagyobb szerepet kapjon.

brüsszeli eu/nato központ azt mondja, hogy a bevándorlóikat fogadjuk be. egy részüket vissza kell őket telepíteni. nyilván van egy részük, amelyik megtanulja a nyelvet, megkeresztelkedik, munkát vállal. elnémetesedik. elsődlegesen nem a bőre színe számít, hanem a kultúrája. de van egy részük, amelyik nem kíván alkalmazkodni a német társadalomhoz. őket vissza kellene telepíteni. nem azért, mert ők feltétlen rossz, vagy gonosz emberek. hanem mert ők egy másik műveltséghez, valláshoz tartoznak. és ezeket nem lehet korlátlanul össze vissza kavarni. és a visszatelepítéshez kell egy közép-európai bundeswehr. de innentől kezdve mitteleuropa egy viszonylag zárt gazdasági térség. úgy, hogy magyarországon magyar és német-magyar vegyesvállalatok vannak. ha ez nekik nem elég jó, akkor az nem szövetségi államrend, hanem birodalmi. ez esetben a törökök a szövetségeseink. meg az oroszok. és kína. japánok, koreaiak is társulnak azért, hogy kiszorítsák a konkurens nyugatiakat.

el kellene dönteni, hogy elsődlegesen melyik szövetségi rendszerhez akarunk tartozni. ma már szóba se jöhet a nyugat. az atlanti és a transzatlanti világ. közép-európa vagy eurázsia. ebből nyilván egy semleges közép-európai tömböt érdemes választani. csak németország jelenleg ilyesmit nem akar.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 10:04:45

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a felvilágosodás? Thomas Molnár szerint a kereszténység, a jezsuiták szerint Occam, a protestánsok szerint Bacon, anyám szerint meg Gyurcsány. Ennyi a sok ostobaságról. Nincs "eltérítés". Történelem van és változás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 10:13:37

@444:

"magyarország és az usa köt egy megállapodást. és ez esetben magyarországra nem kellene több külföldi cég, mert mi a francnak. hanem van a general motors és a general electric."

Azért, hogy amikor felnő az ötödikes számtechnika szakkörös Ferike és programozó lesz belőle, akkor ne csak a GM és a GE között tudjon választani, hanem a Bosch és a ThyssenKrupp és a Siemens és a néhány tucat más szoftverfejlesztő cég között is (amik lehetnek amerikaiak, németek vagy tetszőleges más országbeli cégek). Hogy minél nagyobb verseny legyen a munkaerő-piacon (is), hogy a különféle alkalmazók felverjék a béreket, hogy a proletár náluk termelje a hasznot, ne a másiknál.

Ezért.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 10:18:32

@Tamáspatrik:
Persze, mindig vannak ellenpéldák.
De például Svájc az európai fejlettséget élvezte a kereskedelmi utak keresztezését, és a hegyek pedig jól védhetővé tették a szomszédos betörésekkel szemben.

Belgium, Finnország abban közös, hogy tengerhajózás a fejlődésük motorja, és a szomszédok időnként legyalulták őket, mert sajnos túl nagyok a szomszédaik.

Mondhatnám még Japánt, mint jól védhető, magában fejlődgető országot, aminek az igazi lökést az óceánon túli országokban kialakult technológiai és társadalmi fejlődés megismerése adott.

Mert a jól védhető országok elfejlődgetnek letarolások nélkül, mint Tibet, de megrekednek valahol.

A tengerparti országokban is nagy különbség lehet onnan nézve, hogy sikerült-e tengerhajózást építeniük akárhogyan, vagy nem.
Mindegyik csak onnantól kap igazi fejlődési potenciált, hogy tengerre száll.
Addig olyan bénák, mint a többi szomszédjuk.

2018.02.10. 10:19:14

@Tamáspatrik:
minden szabad város megválaszthatja, hogy milyen kereskedelmi útvonalakat épít ki. nem csak szabadkikötő. egy mezőváros is. éppen ezt a jogot akarják elvenni a liberálisok. mondván, hogy a szabad kereskedelem totalitása mennyire előnyös. de az a legfejlettebbnek előnyös. az amerikai demokraták is úgy gondolják, hogy ők a legfejlettebbek. újabban kína is gyarmati politikát erősíti. németország is azt képzeli, hogy egész európát maga alá gyűrheti.

ezekből legfeljebb egyet kell engedni. és a piacot természetes módon védeni. és azt mondani, hogy csak vegyesvállalatokat lehet létrehozni. hozd be a technológiát és oszd meg a helyiekkel. persze erre lehet mondani, hogy de a leszakadó ország nem diktálhat. mert az a jogállam. a francokat. az a jogállam, hogy de jure lehet diktálni. de facto nem, de vannak olyan történelmi pillanatok, amikor a nagyhatalmak nagyot hibáznak. angela merkel. ennek az árát megfizettetik. csak ugye ez egy veszélyes üzem. mert németország lengyelország és magyarország ellen fordult. ha az új német kormány ezt a pozíciót tartja és az ukrán kérdés nem lesz rendezve, akkor abból egy újabb hidegháború lesz. a lengyelekkel meg lehet állapodni időlegesen.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 10:26:05

@444: Szerintem az egyetlen helytelen út, ha a szomszédainkkal összekapaszkodunk és együtt süllyedünk, mert úszni egyikünk se tud.
Magyarország egy fejlődésben megrekedt hely.
Minden inspirációt, előrelépést a nyugattól kaptunk, minden lerohanást és tatárjárást a kelettől meg a déltől...
Hogy a fejlődés nem úgy jön el, hogy valaki odahozza, hanem úgy, hogy kontaktok épülnek, idegen jönnek új technológiákkal, utazók hoznak haza idegen dolgokat és szokásokat, amiket kiváncsi hazaiak eltanulnak,
az egyértelmű.
De mit akarsz akár te például, eltanulni egy romántól, vagy egy ukrántól ?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 10:27:45

@444:

"a szabad kereskedelem totalitása mennyire előnyös. de az a legfejlettebbnek előnyös."

Szó sincs ilyesmiről: bármilyen _önkéntes_ csere/adásvétel mindkét félnek előnyös. Mindkét fél többre értékeli azt, amit kap, mint azt, amit ad; mindkét fél jobb helyzetbe kerül a csere/adásvétel _után_, mint _előtte_ volt; _ezért_ jön létre a csere/adásvétel.

Vagyis épp' a _szabad_kereskedelem a biztosítéka annak, hogy mindkét fél számára előnyös legyen a csere/adásvétel.

2018.02.10. 10:32:35

@neoteny:
a liberálisnak mondott elképzelés az, hogy kincs karcsi választhasson ágazatonként 2-3 multicég közül, hogy hol lesz alkalmazott. mert ugye kincs karcsi tőkepiaci háttér nélkül aligha nem tudja leversenyezni a több száz éve kapitalizálódó és jelentős készpénztartalék és korlátozott felelősségvállalás mellett olcsó hitelekhez jutó vállalatokat.

kedvenc renner urad összeszerel egy traktort. épít egy prototípust. de nagy összegű hitelek nélkül aligha tudja a sorozatgyártást beindítani. és a traktor semmivel se jobb, mint a minksi traktarni zádod 20 ezer eladatlan járgyánya. neki meg van 2. úgy, hogy a gumibiszbasz gyártáshoz kapott vissza nem térítendő állami támogatást. és a nyereség egy részéből épített egy traktort. nyilván elég sok pénzt fizetett az alkalmazott mérnökeinek. és még kellene gyártósor, a szakmunkások. de nagy összegű hitelek nélkül aligha léphet be a világpiacra. anélkül meg csak ráfizetés. a john deere forgalmazója röhög a markába. renner úrnak az államilag támogatott gumibiszbasz gyára működik. mert hogy azzal olcsón szállít be az államilag támogatott német összeszerelő üzemnek. és így az ügyes üzletemberek számláján dollár/euró millárdok vannak. és egyesek "tisztességes" vállalkozók dollár/euró milliókkal rendelkeznek. de az globális piaci pozícióhoz nem elég.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 10:33:01

@Lavinia Pinkerton: Innen folytatnám, hogy például a nagy orosz nép is nyugatról hozta be a fejlődési lökéseit.
Keletről mind csak a tatárjárást, törökdúlást meg Dzsingisz kánt kaptuk.
Persze változnak az idők, de a szárazföld belseje még mindig az agyhalál és nihil,
és a kereskedelem, kultúrakontakt és idegenben tanulás és a bejövő külföldiek hoznak csak némi előrelépést.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 10:35:12

@444:

"a liberálisnak mondott elképzelés az, hogy kincs karcsi választhasson ágazatonként 2-3 multicég közül, hogy hol lesz alkalmazott."

Szó sincs ilyesmiről: ez a te fékeveszett fantáziálgatásod.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 10:44:10

@444:

"úgy, hogy a gumibiszbasz gyártáshoz kapott vissza nem térítendő állami támogatást."

Helyesen: két évtizednyi gumibiszbasz haszonnal történő gyártása _után_ kapott vissza nem térítendő állami támogatást -- mert az EU és a magyar állam díjazza a "munkahelyteremtést". Nem csak azért volt nyereséges mert folyamatosan állami támogatásban részesült.

2018.02.10. 10:52:04

@neoteny:
értsd már meg, hogy a globális kapitalizmusban nem a valós árupiac a szabad. hanem a virtualizált tőkepiac. egy hitelintézet (bank) leüti az entert. és ezek után valakinek a folyószámláján ott van a pénz. ami persze hitel. mészáros lőrinc úgy döntött, hogy negyedévente vesz egy-egy luxus irodaházat világörökségi központban. decemberben is vett egyet. és most februárban még egyet. a kapcsolódó részvények a tőzsdén emelkednek. megbízza a szolgáját (brókerét), hogy egy papírját vegye meg drágábban. a cég tőkeértéke emelkedik. nagy összegű hitelekhez jut. az irodákat majd kibérlik. megvette a spar vidéki kulcs üzleteit.

pirike néni a kis üzeltében rakosgatja a pénzét a takarékszövetkezetbe. az ügyes üzletemberek részben pirike néni megtakarításaira alapozva annak a többszörösét kigenerálják valakinek. és a pkp megfejti, hogy mert pirike néni nem versenyképes. de a lánya piroska hiába végzi el kereskedelmi szakközépiskolát. kormányzati, önkormányzati kapcsolatok nélkül ő se lesz versenyképes.

2018.02.10. 10:54:09

@Lavinia Pinkerton:
ezek szerint a föld forog és a nagy nyugaton áll. mert a nyugat az egyetlen igazodás pont. a reformkor idején ezt hirdették a magyarországon a németrómaiak. nem vicc. protestáns teológusok igyekeztek cáfolni.

2018.02.10. 10:54:37

zek szerint a föld forog és a nap nyugaton áll.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 10:55:42

@444:

"a szabad kereskedelem totalitása mennyire előnyös. de az a legfejlettebbnek előnyös."

Szó sincs ilyesmiről: bármilyen _önkéntes_ csere/adásvétel mindkét félnek előnyös. Mindkét fél többre értékeli azt, amit kap, mint azt, amit ad; mindkét fél jobb helyzetbe kerül a csere/adásvétel _után_, mint _előtte_ volt; _ezért_ jön létre a csere/adásvétel.

Vagyis épp' a _szabad_kereskedelem a biztosítéka annak, hogy mindkét fél számára előnyös legyen a csere/adásvétel.

midnightcoder2 2018.02.10. 10:57:34

@Lavinia Pinkerton: Azért egy-két dolog keletről is érkezett a tatárjáráson túl is. Kicsi kínaiak találták fel a puskaport, az iránytűt, a rakétát, a porcelánt. Az arab számok valójában indiából érkeztek arab közvetítéssel - e nélkül kb. szart se tudtunk volna összehozni mert a római számokkal sok mindent lehetett csinálni, csak épp számolni nem. Aztán az oroszok is tettek le egy-két apróságot az asztalra, ott van mindjárt Pl. a periódusos rendszer ami a mai kémia alapja. Ma pedig már egyre inkább a kicsi kínaiak irányából jön a high-tech, itt Európában pedig leginkább a turizmus és a mezőgazdaság marad. Meg egy rakás migri aki még ezt is tönkrevágja.

2018.02.10. 10:59:13

@neoteny:
na de ha az annyira nyereséges volt, akkor miért nem ment be a cib bank legközelebbi fiókjába és miért nem adtak neki olcsó hitelt? a piacok úgy ítélték meg, hogy az renner úrnak nem jár. felteszem ezért fordult segítséghez. és kincstár támogatta őt a munka helyteremtésben. a nagy összegű fedezet nélküli hitel generálás is torzítja a szabad piacot. a vissza nem térítendő állami támogatás még inkább. de a leszakadó térségben így lehet munkahelyet teremteni. vagy piacvédelemmel lehetne. de azt nem szabad. mondván, hogy az nem a szabad piac. de ebben a totális értelemben nincs szabad piac.

2018.02.10. 11:00:46

ezekből legfeljebb egyet kell engedni. és a piacot természetes módon védeni.

és akkor a többi kurrens árucikkeit, technológiáit megvesszük ettől az egytől, természetesen már felárral, oszt miután monopóliumot engedtünk neki a mi piacunkon, ha egy orbitálisat hibázik keresünk új párt a hülye államok társkereső oldalán

jolka40 2018.02.10. 11:02:16

Minden megváltozott a kereskedelem terén az utóbbi fél évszázadban: Kiépültel az autópályák, villamosították, modernizálták a vasúti közlekedést, óriásit fejlődött a kereskedelmi légi közlekedés, és az adminisztrációt őrületes mértékben megkönnyítette az internet. Ma már senki nem tud zárt gazdaságot üzemeltetni, vagy ha mégis, az halálra van ítélve.

2018.02.10. 11:02:33

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Szétverjük az egész kócerájt, vérben fogunk tocsogni. S a tisztító szél meggyógyítja a világot."

Ugye, ezt a hangok mondják neked időnként, a fejedben? Csak mert ha neked szólnak, nem kell másokkal is megosztanod. Köszi.

@444: "németország is azt képzeli, hogy egész európát maga alá gyűrheti"

Képzeli? Bármikor megteheti: ilyenek ezek a mocskos imperialisták. Dolgozó, egységbe forrt népünket viszont ez nem gátolja meg abban, hogy Pártunk és Legfelsőbb Vezetőnk irányításával ellenálljunk a gyarmatosító hatalmaknak és felépítsük Illibéria Szabad Magyar Államot.

Janossz 2018.02.10. 11:05:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
" A felvilágosodás kitérítette az emberiséget a természetes útról, s szerintem ez nem egy megváltoztathatatlan folyamat. "

Elvtársak! Elsötétítés! Attól jobb lesz.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 11:06:00

@444: Ahogy nézem, az egész Föld minden országában a nyugati civilizáció fejtette ki fejlesztő hatását.

Nyugati ruhákban járnak, nyugaton kifejlesztett autókban, villamosításban, aszfaltos utakon, házakban.
Nyugati civilizációban kitalált hiradástechnika, és körülbelül minden.
Az egész globalizáció a nyugateurópa-usa fejlesztéseinek, szokásainak civilizáló hatásait mutatja.

Ehhez persze minden országban megnevezhető az a néhány helyi híresség, aki hozzátett valamit,
de azért látszik, hogy a helyi marhaságok legfeljebb az étkezésben maradtak meg az egyszerű ember életében.

2018.02.10. 11:06:09

@kutyás majmok népe:
vagy Illibéria Apostoli Orbanátust

2018.02.10. 11:09:49

@Lavinia Pinkerton:
milyen szép kép lenne, hogy a nyugati sötétség - altright és társaik összefogva a kelettel szurokba mártaná és tollakban hempergetné a nyugatot. csak mert ezek valahogy így képzelik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 11:12:00

@444:

"na de ha az annyira nyereséges volt, akkor miért nem ment be a cib bank legközelebbi fiókjába és miért nem adtak neki olcsó hitelt?"

Honnét tudod, hogy a Renner Művek soha nem vett fel bankhitelt?

"felteszem ezért fordult segítséghez."

Hibás feltételezés: meghirdetésre kerültek különféle (ipar)támogatási programok, és a Renner Művek is pályázott. Nem fordult semmiféle segítséghez, hanem kihasználta a lehetőséget.

"a nagy összegű fedezet nélküli hitel generálás is torzítja a szabad piacot."

Így van: de ennek is a forrása az államhatalom (államhatalmak), ugyanis az általuk létrehozott "független" központi bankok üzemeltetik a részleges tartalékolású bankrendszereket, ill. az államhatalom biztosítja a törvényes keretet a részleges tartalékolású bankrendszerek működéséhez. Már ameddig működnek ... hogy aztán "megmentsék" őket az adófizetők pénzéből amikor kiderül, hogy a semmiből generálták a hitelpénzeket (azok nagy részét).

"a vissza nem térítendő állami támogatás még inkább."

Így van.

"de a leszakadó térségben így lehet munkahelyet teremteni."

Bullshit: a Renner Művek alkalmazott munkásokat (vagy két évtizeden keresztül) Jánoshalmán (ami azért nem a magyar gazdaság központja) azelőtt is, hogy vissza nem térítendő állami támogatásokat kapott volna. Nagyságrendileg valami 200 melósa volt, és az állami támogatásból beszerzett gépek üzemeltetéséhez kb. 6 embert vett fel. Vagyis a vissza nem térítendő állami támogatás kb. 3%-nyi munkahelyet "teremtett".

2018.02.10. 11:12:40

@midnightcoder2: Szépen összeraktad, csak hogy a találmány nem népfüggő. Az oroszok sem mind kémikusok vagy agysebészek, mert Mengyelejev csinált egy táblázatot. A Rubik-kocka sem bizonyította, hogy a magyarok mérnökök és nem kádárista-orbánista prolik. A migriket meg minek veszed elő? Azokat el kell szállásolnod, ha bekopognak: Orbán vezéred ezt mondta. Akkor most ő a hülye vagy te?

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 11:13:06

@Bánegressy: Hát, keletről mindig árad a sötétség, nem kell lebecsülni.
Nekem már ez a fideszkedés is olyan itt Budapesten, mint egy tatárjárás-törökdúlás combó.

Exploiter 2018.02.10. 11:13:27

Japánnál fejlettebb és homogénebb nép azért pl nem sok van.
Hát ennyi köze van a két dolognak egymáshoz.

Duplaxiii 2018.02.10. 11:16:39

Egy nagyon fontos témát feszeget a posztoló.
Kár, hogy gyakorlatilag a kommersz demagógia szintjén beszélünk itt is a történetről.
Eleve hibás a startupok emlegetése, azok reklámozása.
A startup a világon nem a kizárólagos jövő, hanem a meglévő iparágak ötletbörzéje, azok a fejlesztési és ötlethalmazok, melyek a ipari fejlesztéseknél nem kerül a felszínre vagy azok finanszírozása cégek szintjén nem éri meg.
A normális országokban 1000 startup ötletből 5-10 lesz piacképes és azt majd a támogató cégek viszik tovább.
A probléma alapja, hogy egyszerűen a GDP lényegét nem akarja senki felfogni, az egyik odal a kamustatisztikákat sorolja, az ellenzék meg a értelmetlen nem termelő ágakat akarja benyomni.
El kellene már ismerni, hogy a GDP-t, és ezzel az ország működését, fejlődését nem a hitelek, az EU-s támogatások pazarlása, de nem is a marketing, HR, pénzvilág, bölcsészvonal, közigazgatás termeli, hanem az újat létrehozó ágazatok, az ipar és a fejlesztések!
A bérmunka alapú multik csak a pénzt forgatják, semmit nem hoznak létre, ami nálunk marad, a beszállítók is kizárólag az ő kihelyezett bérmunkásai.
A gazdaság alapját jelentő, a állami bevételek 60%-át kitermelő, a munkaerőpiac döntő részét jelentő vállalkozói, mikrótól a KV/KKV méretig kellene támogatni, és az ehhez kapcsolódó fejlesztési területeket. Nem csak az iparit, hanem a biológiait, a vegyészetit és a többi reál ágazatét.
Ma ez a döntő halmaz nemhogy támogatást nem kap, hanem minden szabályozó, törvény ezek végleges elpusztítását jelenti.
Köszvetlenül a poszthoz kapcsolódva:
Ma a oktatás a bérmunkára van kihegyezve, a multik kedvére alakította így a kormány.
A felsőoktatás a multat oktatja, miközben a világon ezen a síkon a jövőt tanítják, hogy minden időszakban legyen megfelelően képzett elméleti szakember is.
Mi - és ebben érintett minden magyar állampolgár, hiszen mi szavazzuk meg a kormányainkat - a nemzet tönkretételét segítjük, hiszen 5-10 év múlva nincs szakemberünk, nincs diplomás értelmiségünk, nincs vállakozói szféránk.
Saját életemből tudom, hogy hiába van a cégünknek három, a napi dolgokat 2-3 évvel megelőző újításunk, melyek ma már az USÁban és más országokban éppen a bevezetés felé tart, mi itt EU szinten előnybe kerülhetnénk, de esélytelenek vagyunk.
Mert a likvidtőke nem teremthető elő, a bevezetés költségei zsebből nem finanszírozhatók, közben sem a bankszektor, sem az állam, sem pedig a magántőke ma nem érdekelt semmiféle ipari fejlesztésben, az új létrehozásban, értékesítésében.
Értelmetlen ezért startupozni, mert pár mobilapp vagy marketingalapú formaterv nem fogja a magyar gazdaságot működtetni, azokból nem teljesül a posztot jegyző gondok megoldása.
Azok számtalan, a modern technológiákat alkalmazó, a jövőt képviselő IT alapokat tartalmazó, minden mástól eltérő, jobb termékeket kifejlesztő, legyártó és forgalmazó vállalkozásokkal teljesíthetők csak.
És azokból van állami bevétel, van munkahely, van fogyasztás, pénz az oktatásra, egészségügyre.
Most három It és két további ipari - az egész világon egyedülálló és eladható - újítás áll a polcon, félkész vagy már 90%-os állapotban, de tudom, más vállakozásoknál is találnák akár ezres nagyságrenben ilyeneket.
Csak a fejlesztés-gyártás pénz és a megtérülés nem a webáruházak kategóriája.
De most a magyar társadalomnak jó, hogy feléljük az utolsó filléreinket, elfogyasztjuk az EU-s támogatásokat beruházásokra, miközben azokat a fejlesztésre kapjuk, majd amikor már 5 millióan leszünk és a aktív halmaz 1 milliós lesz, az is 10 évvel ezelőtti tudással, akkor meg mindenki háborogni fog.
5-10 év és vége.

2018.02.10. 11:18:35

@Lavinia Pinkerton:
te melyik bolygón élsz? a jelenleg a tömegtermékek többsége dél-kelet ázsiai. annyira nyugatiak, hogy már keletiek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 11:24:41

@Duplaxiii: nem értem, mi a probléma a (technológiai) startupokkal és a VC tőkével? Nem fogom, tekintve, ha magunk köré nézek, pont ilyen cégek a legértékesebbek a világban

2018.02.10. 11:30:43

@Lavinia Pinkerton:
magyarul gondolkodva nagyon nehéz azt állítani, hogy keletről árad a sötétség. ti. a kelet a napfelkeltéhez kötődik. a nyugat a napnyugtához.

2018.02.10. 11:33:00

Anno, amikor a magyarok voltak a migrik, és Árpád atyánk élén idetántorogtak a pusztába, annyi eszük sem volt, hogy egy íránytűt kérjenek a kínaiaktól. Jó, akkor még nem tudhatták, hogy négy égtáj van, de választhattak volna jobb helyet is, tekintettel a rabló-harácsoló életmód technikai kihívásaira (ugyanis a pusztában csak földet művelni és állatokat tartani lehet, védekezni nem). Amúgy egy évezred elteltével sem változott lényegesen a felfogás, amit megtoldottak folyamatos történelmi baklövésekkel. Pedig megvolt a jóindulat: az imperialisták koronát adtak, vallást és törvényesítették a rabolt földet. Aztán mit sikerült hozzátenni egy évezred alatt? Semmit. Vagy akinek sikerült, az itthagyta a kócerájt és máshol kamatoztatta a tudását. Mert harácsolni minden hülye tud, alkotni meg itt nem érdemes. Nincs kinek.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 11:45:13

@444:
Nagyon fejlettek Japán és Tajvan. Pont akkor hagyták el sajátmaguk kibelezését és lefejezését, amikor eltanulták a nyugati kultúrát.
Onnantól, mint a rakéta, lőtt ki náluk a fejlődés, és már a nyugati a lassabb hozzájuk képest.
De amíg nem találkoztak vele, addig a saját beleikben forgatták a kést.

Ahogy minden távolkeleti ország is pont olyan fejlődési tempón van, amit meghatároz a nyugatiasodás.
Minél később, minél elutasítóbban találkoztak a nyugati kultúrával, annál nyomorultabbak, és minél hamarabb, minél többet tanulva álltak hozzá,
annál inkább megtalálták a fejlődés hihetetlenül gyors módját.
A távolkeletiek tényleg nagyon sokat profitáltak a távoli kultúrákkal való kontaktból.
Nem csoda, hogy azelőtt tiltották az uralkodók az ilyesmit.
Úgy szívták magukba a tudást meg a felvilágosodást, mint a szivacs.
Az uralkodóknak meg le kellett mondaniuk a csonkításokról meg a belezésekről.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 11:47:53

@Lavinia Pinkerton: Innen folytatva.
Például a japán uralkodónak le kellett mondania az önfeláldozó katonáiról,
és valószinű, hogy a muszlim önfeláldozó harcosok, a magukat felrobbantók is megfogyatkoznak, ahogy az arab uralkodók helyett a liberális polgári fejlődés kap nagyobb teret.

2018.02.10. 11:48:50

@kutyás majmok népe:
jelenleg az ensz 193 tagállammal rendelkezik. ennyiből lehet válogatni feltéve, hogy bárhol befogadnak. nem kötelező magyarnak lenni.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 11:58:06

@444: Vagy menjetek el ti innen, fidesznyikek.
Ott van nektek az egész ázsiai puszta az arab sejk barátaitok meg Erdély, az igazi magyarság gyüjtőtégelye.
Nem kell itt szenvednetek Budapesten se, mert itt európai emberek élnek, nem vályogkunyhós hagyományőrzők.
Menjetek csak kincses Erdélybe. Lakjátok be, foglaljátok vissza a románoktól, ahogy a zsidók is visszamentek az őshazába és benépesítették, majd elfoglalták.

Janossz 2018.02.10. 12:01:54

@444:" magyarul gondolkodva nagyon nehéz azt állítani, hogy keletről árad a sötétség. ti. a kelet a napfelkeltéhez kötődik. a nyugat a napnyugtához. "
Benned valami filozófus veszett el. De nagyon.
Ezekkel a magvas gondolataiddal az Antológia kiadónál kopogtass. Kiadják, nyugi. (Ha eddig nem..)
Most kapott a népfőiskolák Népfőiskolája 20 milliárdot, lesz miből.

2018.02.10. 12:03:06

@444: "nem kötelező magyarnak lenni"

Tudom, ezért lettél Orbán-hívő. Viszont gyakorolhatod még a nyelvet, mert nem túl sokat értesz meg mások írásaiból. Lehetséges, hogy túl fiatal vagy még a politikához, ezért azt tudom javasolni, hogy ráérsz ezzel a nyolc általános után is. Talán a helyesírás is menni fog (ha megtisztelnéd ezzel a nyelvünket).

Világít a torony 2018.02.10. 12:08:07

Hülyeséget firkázik az az ember. A magyar siker receptje a végletekig lebutított középfokú képzés. Szinte belépő a világ elitjébe.

2018.02.10. 12:13:52

@Janossz:
ez nem egy nagy felismerés. a kelet szó napfelkeltéből ered. a nyugat a napnyugtából. a nap a nap szóból ered. a hónap az hold-hónap. a holnap abból ered, hogy a hold után felkel a nap. holnap. az is hold-nap. a népfőiskola szerint ezt már sanyitól tudom ez napkeleti bölcselet. a nap: nép. a hold: holt. a naputat járja a magyarság. a nap egy évben egy ívet ír le. és mivel a föld bolygó kering, bolyong ezért az ív önmagával összekapcsolódik. és erre azt mondják: öv. az mta szerint az öv nem egy összekötött, körkörös ív. ez ezek ősi "finnegan" szavak.

zipe moha 2018.02.10. 12:26:11

....elég nehéz elmesélni összefüggően és közérthetően hogy a mai helyzet miként állt elő,mi történik ma és mi következik ebből a jövőben mindazok számára akik nem mondják fel vagy nem tudják felmondani a magyar nemzethez mint SORSKÖZÖSSÉGHEZ tartozás adottságát...

ehhez itt egy egész jól felfűzött magyarázat arról, hogy kinek mi (LENNE) a dolga, ha a mai állapotokat megakarnánk változtatni...ám a magyar történelem tanusága hogy csak kényszerek traumák hatása alatt válik a SORSKÖZÖSSÉG változtatásra képessé....addig mindenki a saját kis kutyaóljának tágítása őrzése köt le..

tldr.444.hu/2016/05/12/felzarkozas-a-nyugathoz-mit-tehet-a-magyar-elit

persze a fönti narratíva is csak egy üléspontból...na jó, abból szokatlan magasságba emelkedve fejt ki álláspontot...elsősorban belső társadalmi viszonyok tulajdonságán átalakításán gondolkodva, helyesen..

és persze nem nyitja ki a valóságra az össze ablakot..kezdetnek elégnek tartja...szerintem ismeri a többit is , de meg sem meri mutatni..lehet hogy az értehetőség , lehet hogy a fogadó közeg felkészítetlensége okán...érdemes rászánni a perceket

Amok 2018.02.10. 12:26:25

"A történelem menetét, nemzetek és birodalmak felemelkedését és eltűnését hosszabb távon egyetlen tényező dönti el: a technológiai fejlettségük." - Rómában Augustus idején több mint 1 millió lakos volt. 1000 évvel később 10 000-en laktak a romokon a nem működő vízvezetékek árnyékában. Az ön állítását a történelem cáfolja.

Amok 2018.02.10. 12:28:04

@Lavinia Pinkerton: ez aztán egy igazi Európai (így nagy betűvel) megszólalás volt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 12:31:19

@Amok: már miért? a római bir épen addig élt túl, ameddig a nagyobb erők le nem győzték jobb szervezettséggel, természetesen az állításaimat nem cáfolja a történelem, ellenkező esetben még mindig kőbaltával hadonásznánk és Magyarországon a vetésforgó lenne a legnagyobb technológiai teljesítmény

Amok 2018.02.10. 12:32:54

@Exploiter: a valóság ilyen a nagy egyesített mindent megmagyarázó, (a Corvinuson másodéven tanított) elmélettel egybe nem vágó részeit egyszerűen ignorálni kell.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 12:41:09

@zipe moha:

A magyar elit, élén a szerzővel, Publius Hungaricusszal egy ostoba, szolgalelkű, szűklátókörű, vidékről szalajtott talajgyökerekből álló gyáva és haszonleső szakbarbár.
Hirtelenjében ennyit tudnék mondani róluk.

Ha Magyarországnak fontos fejlődést várunk, az a falusi, vidéki életforma megszűnésével fog kezdődni, ahogy mindenhol a világon.

Egyes emberek nem hoznak különösebb fejlődést,
sem egyes szakmák, mint az elit szakmái,

csak a barbár, belterjes, kisközösségekben betokosodó, földiket és rokonokat maffiába tömörítő vidéki életmód szinte teljeljes megszűnése.

A talajgyökerek lehúzó erejét sem kell lebecsülni.
Mint kolonc.

Alick 2018.02.10. 12:42:26

Végletek. Lényeges a technológiai fejlődés és a kifelé való nyitottság, ugyanakkor ennek nem etnikai, hanem kulturális-civilizációs kapcsolódási feltételei vannak.
A hazai buckalakókkal a fejlődést éppen olyan nehéz realizálni, mint az etnikailag diverzifikált buckalakókkal.

Amok 2018.02.10. 12:45:56

@HaFr: a római birodalmat belső okok döntötték romba - miközben végig, az összeomlás alatt is birtokolták a szervezési és technikai fölényt. A beözönlő vandál és egyéb hordák csak a kegyelemdöfést adták meg, és ez alatt sem voltak sem szervezési, sem technológiai fölényben.

Ugyanígy, a szovjetek sem voltak szervezettségi és technikai fölényben a németekkel szemben 2. vh-ban; a vietkongok sem az amerikaiakkal szemben.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 12:46:06

@HaFr:
A római birodalomnak is megvoltak a maga Nérói, akik a "túl szabados " Róma felgyújtásával és az új hitűek hibáztatásával akartak uralkodni, nem pedig a technológia, vagy a társadalmi viszonyok fejlesztésével, terjesztésével, ahogy elődeik.

zipe moha 2018.02.10. 12:49:53

@Lavinia Pinkerton: ...a népi -urbánus vitát Magyarországon már több soron letárgyalták....jól lehetett belőle tekintélyt szerezni megélni évtizedekig holott, meddősége volt hivatott elrejteni az értelmiség minőségi selejtségét, értéktelenségét..magyarán pótcselekvés volt a mindennapi viszonyba történő pozítív beavatkozások való beavatkozás képtelenségét leplezendő...majd egyszerűen feladták és a közvetlen járadékvadászatra vették magukat..onnan az kellet kidumálni...hogy az nem is az..

TE...mit akarsz/ tudsz ehhez hozzátenni a saját fenti előzményes narratíváddal ...ami érdekel is bárkit...és ér is bármit??...csak kérdezem

2018.02.10. 12:52:50

@Amok:
egyszerűen csak túl vonzó volt a birodalom fejlettsége a barbár, elmaradott ámde demográfiai robbanáson átesett sztyeppei hordák számára, akik túlerőben lévén le tudták győzni a létszámban korlátozott, haderő technológiában ekkora létszámfölényhez nem elég fejlett rómaiakat.

sokkal később a spanyol királyság kalandorszellemű,
az ellenséghez képest kis létszámú hadereje könnyűszerrel legyőzött legkevesebb 2 dél-amerikai birodalmat.

de, hogy még az sem maga a technológiai fejlettség netovábbja, amit ők be tudtak vetni a kor színvonalán, mutatja, hogy a technológia nem önmagában, hanem a technológiailag fejlettnek mondható eszközök használóinak az ehhez szükségesnél jóval összetettebb kompetenciáira van szüksége ahhoz, hogy miként a spanyol országnál jóval kisebb anglia, legyőzhessenek egy technológiai szempontból hasonló szinten álló, jóval nagyobb létszámú, de szervezetileg az innováció alacsonyabb szintjén álló haderőt, éppen a spanyolokat. (mondjuk u.ezt elmondhattam volna dzsingisz tatárjainak először mongólia, aztán a "nyugati világ" meghódításáról)

steery 2018.02.10. 12:55:12

Még akár jó is lehetne ez a cikk, ha nem FIDESZ elleni propaganda célokat szolgálna. Amúgy a technológiai fejlődés és a sikeres versenyképesség nem gyógyír minden bajra. Hisz jól látható, hogy az élen rohanó országok és az utánuk csődülő többiek totális pusztulásba viszik az egész bolygót. A technológia és verseny orientált világ embertelen és élhetetlen, ami csak megosztottságot és igazságtalanságot, végül pedig szenvedést és halált szül. Nem csoda, hogy ennek ellensúlyozására a világ nagy része innováció ellenes és fogalma sincs arról, mi történik, mert nem erről szól az élete.

2018.02.10. 12:55:19

@Lavinia Pinkerton:
ez majd április 8-án eldől. ha összefog az ellenzék és a fővárosban győz, akkor majd nagyobb tüntetéseket csinál a jobb és a szélső jobb. ez esetben folytatódik ez a kultúrharc. különben a magyargyűlöletet kiszorítják, vagy a budaörsi szdsz-t kilóra megveszik.

zipe moha 2018.02.10. 13:00:47

@Lavinia Pinkerton:

...hogy világos legyen: Magyarország Budapest központú..minden szempontból..tehát urnánus..pont.a z ország állapota és mindenkori helyzete az elit minőségének..aki maga is urbánus a pontos leképeződés...pont...a követők nem elöljárók fordulnak amerre fordítják őket az elöljáróik.....olyan történelmi szituáció is van , hogy a követők válnak elöljárókká...olyankor az elöljárók szaladnak a városaikból...ja nem , repülnek a HM által vásárolt új repülőgépekkel...

zia77 2018.02.10. 13:01:31

Ez egy igen jó írás az altuálpolitikai "felhangok" némi zavaró hatásával együtt. Sajnos utóbbiak valóban aktuálissá is teszik az elmondottakat, mert a lemaradás már most szembetűnő

Amok 2018.02.10. 13:01:39

@Bánegressy: hát ez az. Az ilyen egydimenziós elemzésein átsütő techno- és kapitalizmus imádat egy 2. éves Corvinusos hallgató és egy kódolásba belehülyült geek becsületére vállna.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 13:01:57

@zipe moha:

Ha nem érdekel, akkor nem szólsz hozzá. Ilyen egyszerű.

De te hozzászólsz, mert nyilván szintén falusi a neveltetésed, földiek tettek be a jó helyre, ahol melegedsz, vagyis találva érzed magad.

Bizonyám, a falusi elitünk,

amelyik Horthy alatt, Rákosi alatt, Kádár alatt és azóta töretlenül

egymaga vitatja meg az országos kérdéseket magamagával,

a hatalmi vákumban, amit az előző diktatúra szétesése hagyott maga után,

egy selejtes maffiafőnököt választott ki messiásnak,

és ezzel örökre beírta magát a világ trágyadombjainak sorába.

Veregesd meg a magad vállát, hogy mekkora elit vagy, és látogasd meg a családot disznóvágáskor, hogy hozzál egy kis disznóságot a biokaják közé a hűtőbe.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 13:06:54

@zipe moha: Ez nem annyira világos iromány, úgyhogy próbáld meg talán lassabban, hogy legyenek benne mondatok is, ne csak töredékek.
Bízom benned, hogy meg tudod csinálni.

2018.02.10. 13:10:40

@steery:
ez mondjuk tárgyszeren nem igaz, nem a világ nagy része, hanem csak a technológiai verseny bioszférát veszélyeztető következményeit felszámolni szándékozó innovációk ellen, a visszafele haladást választó vezetők(trumputyin), akik elsősorban hatalmuk korlátozását látják az ilyen ügyekért fellépőkben és néhány elmaradott ország, amelyiknek egyszerre kéne leküzdenie a technológiai elmaradottságukat és innovációkat bevetni ezek természetkárosító ereje ellen.
ez nyilván meghaladja az erejüket, de a szándék is kevés

zipe moha 2018.02.10. 13:13:29

@Lavinia Pinkerton:

még egy segítség..
..."csak a barbár, belterjes, kisközösségekben betokosodó, földiket és rokonokat maffiába tömörítő vidéki életmód ..."...írod!értsünk eggye

ezt szerinted honnan szervezik meg?? karakószörcsögről??....nem, budapestről...érted-e?..ki szervezi meg, ki van a szervezéshez szükséges intellektualitás birtokában ...ki húz ezen járadékot???...a vidék bűne mindössze ( nem kicsi elismerem..), hogy immár több évszázada nem tud ellenálni az üveggyöngy/ korbács kombónak...szegény , hogy is tudna...talán tanul..és egyszer..ellenáll

2018.02.10. 13:21:38

@Amok:
hát ez az! az ilyen fölényeskedő dimenziótlan, bármilyen használható értelmes ellenérvet bemutatni nem képes személyeskedők a ner erőszakos fenntartói. de mivel ez rendszer az ilyenek általi elnyomáson és az élősködésükön alapul nagyon hamar fog csúnya véget érni.

zipe moha 2018.02.10. 13:23:07

@Lavinia Pinkerton:

"Ez nem annyira világos iromány,"-írod...ezzel egyre gyakrabban így leszel majd ...mert nem az értelem vezet sem a probléma általad történő felvetésekor sem annak megtárgyalása során...hanem az indulat , előítélet, komplexusok...ebből következően neked lehet hogy jót tesz ha kiírod magadból a frusztrációidat még ha azok igaztalanak is...ám az olvasóidnak ártalmas lehet...új törésvonalakat fedezhetnek fel a dühöngők és az érvelni kívánók között...nincs ez így jól..csak jelzem segítő szándékkal..:)

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 13:24:51

@zipe moha: Ősbunkókat ősbunkó módon lehet megszervezni. Ehhez mindig a bunkók értenek legjobban.
Én nem vagyok falusi, úgyhogy ti tudjátok, mitől olyan vonzó nektek a bunkokrácia.

Talán nem tudtok feljebbvaló imádata nélkül meglenni.
Vagy a gyűlölködés a hitvallásotok, nagyon ráértek pusmogni és lincselni, vetés és aratás meg aratás és vetés közt a láblógatásban,
hiányzik a pofon, amit a csendőrtől kaptok.

Ki vagyok én, hogy belelássak egy belterjes falunépe kocsonyás fejibe ?

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 13:26:21

@zipe moha: Hát, nem sikerült mondatokba foglalnod a megvilágítást, amit igértél.
Engem nem zavar. Te akartál valamit mondani.

Alick 2018.02.10. 13:26:22

@Lavinia Pinkerton: Jogos a lábszagú provincializmus kritikája, ugyanakkor a tudományos-technológiai fejlődés önmagában nem viszi előre a társadalmi progressziót - bármennyire is érvelt emellett Marx :) -, az információtól függő tömegember továbbra is kiszolgáltatottnak érzi magát.

Ráadásul a technológiai fejlődés lépcsői egyre inkább elaprózódnak és egyenlőtlenebbé válnak a tömegtermelés tükrében. Ugyanakkor meghökkentő szembenézni az innováció legerősebb mozgatórugójával:
www.youtube.com/watch?v=kwnPgscg0vU

zipe moha 2018.02.10. 13:36:30

@Lavinia Pinkerton:

" Hát, nem sikerült mondatokba foglalnod a megvilágítást.."

Ó, hát hogyne sikerült volna...de ekkora sötétséget nem lehet eloszlatni 4 mondatos megvilágítással....azzal pedig csak felértékelem a mondanivalód (pedig leértékelni szeretném...pontosabban helyén kezelni...ami ugyan az) ha további kommentekkel kívánnám szolgálni a (fel)épülésed..nem az én dolgom

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 13:36:41

@Alick: Egyetértek. Japán például hiába jutott a technológia átvételével magas fokra, amíg a társadalmi fejlődésben el nem hagyta a falusi földesuras létformát, csak fasizmusra tellett, meg hadiiparra.

Amikor a lakossága városi életmódra állt, akkor volt csak képes átlépni egy önállóan fejlődő pályára.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 13:47:44

@zipe moha: A mondatszerkesztési, szövegszerkesztési és központozási hiányosságaidból arra kell gondolnom, hogy nem magyarországi iskolába jártál.
Távolbaszakadt, vagy határontúli nemzettest vagy ?

David Bowman 2018.02.10. 13:49:34

Ja. Az afgánokat is az tartja meg sokezer éve. Gazdag ország még nem maradt fenn.

David Bowman 2018.02.10. 13:51:39

@Lavinia Pinkerton: Önállóan kihaló pályára. Bár szerintem a lakosság fogyása előbb utóbb megáll, mert csak ott születnek majd gyerekek, ahol tényleg szeretik őket, ez meg öröklődik. A hugomnak pl öt gyereke van.

David Bowman 2018.02.10. 13:59:36

Nem érjük mi azt meg. a cigók addigra felzabálnak minket (is). Így lessz nagy románia az egész Kárpát-medence.

Khonsu 2018.02.10. 14:08:12

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nem akarok ünneprontó lenni, de ha ebből a tocsogásból lesz valami, sanszos, hogy a sajátotokban fogtok.

A Bibliában apokalipszisként a transzhumanizmusban gigahalálként (halottak száma meghaladja a milliárdot) hivatkoznak arra amit vársz.

Elképzelhető egy hatalmas háború, amiben a fejlődés, az új technológiák és azok birtoklói/használói ellen támadnak az ezeket ellenzők.

Meglepetés persze nem várható, a technológiai fölény győz, a támadók pedig az utolsó szálig kihalnak. Nagy tocsogás lenne...

Ha a véleményemre vagy kíváncsi, jó lenne ezt elkerülni. Jobban szeretem az életet mint a halált, másokét sem kívánom.

Most még a folyamatoknak egy olyan szakaszában járunk, ahol hozzá lehet adni a rendszerhez annak saját logikáját kihasználva azokat az innovációkat, melyek a korábbi ipari forradalmak idején elmaradtak, és így elkerülhető lennéne azon körülmények kialakulása melyek a kellő számú kritikus tömeget összefogó és mozgósító (halálba küldő) ideológiák terjedésének táptalajául szolgálhatnak.

Persze mindig maradnak akiket semmi sem győz meg, de az említett elemek integrálásával számuk és erejük olyan alacsony szinten tartható, hogy nem jelentenek háborús veszélyt.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 14:13:24

@David Bowman: Japánban pont a gyereknevelést csodálom legjobban.
Mert a magyar csak büntetni tudja a gyereket, vagy a szülőt, a japánok meg...
Ha hitelt adhatok az olvasottaknak, Japánban a gyermeket váró leendő anyukáknak egy-két éves anyaoktatáson kell kötelezően résztvenni.
Mire megjön a baba, már minden, a neveléséhez szükséges tudományból vizsgát tesz a kismama, és szakszerűen lát hozzá a saját gyermeke fejlesztéséhez, egészséges életmódjának kialakításához.
A magyar kismamának kezébe nyomják a lurkót, aztán mehet vele ahova akar. Meg is van az eredménye.

A fejlesztéshez Japánban mindenki megtalálja a pénztárcájához szabott lehetőséget, hogy az iskolába már tudásra éhesen érkezzenek a kis japánok, ne mint a vadak a karámba - mint nálunk.

Az iskolában rendszeres vizsgákon kell átesniük a teljesítmény méréséhez, ami a jövőjüket fogja meghatározni. Tehát az anya és a gyerek is komolyan veszi a mindent eldöntő vizsgákat és a legjobb tudásával és "japán szorgalommal" igyekszik a legjobb formáját kihozni magából.
Ezzel szemben a magyar örül, hogy Orbán oktatása egész nap gyermekmegőrzőként funkcionál, mert akkor nem kell foglalkoznia a gyerekkel.

Amikor az iskolái végeztével a kis japán nagy japánként kikerül a munkaerőpiacra, bekerül egy nagyobb céghez, akármilyen magasan képzett, még 3 évet azzal tölt a cégnél, hogy teljes fizetéssel tanulja a cég összes tudományát - ami titkos és ami nem -, hogy teljesértékű alkalmazottként kapcsolódhasson a termelésbe.

A munkahely egész életre szól, és komoly elköteleződést jelent.

Nekem nagyon tetszik ez az életpályagondozás.
Itt már tényleg nem bízzák a véletlenre a felnövő generációk további életét és hasznosságát.

A magyarok ezzel szemben megúszásra játszanak.
Minden módon próbálják elhárítani a felnövő generációkat.
A gyerekes anyákról úgy irkálnak, mint agykárosultakról, a gyermeknevelést a szegénység egy formájának tartják, az iskoláztatást gyermekmegőrzésnek és bűnmegelőzésnek,
a munkahelyet pedig helyfoglalásnak gondolják,
nem pedig egy védett pályának, ahol az egyén kibontakoztathatja a tehetségét.

Alick 2018.02.10. 14:22:20

@Lavinia Pinkerton: A kulcs szerintem a hatalommegosztás elve. A középkorban a hellenisztikus tudást átörökítő arab világ és pl. a Kincses Flottát felépítő kínai császárság tudományos-technológiai szinten egyértelműen fejlettebb volt a korabeli Európánál. Viszont a Magna Charta (vagy nálunk potenciálisan az Aranybulla) csökkentette az abszolutizmus hatalmát és végső soron később teret adott a polgári fejlődésnek, ez viszont Kínában és az arab világban elmaradt és a merev hierarchia elvágta az önálló kezdeményezések lehetőségét.

Amok 2018.02.10. 14:31:21

@Bánegressy: valószínű, hogy nem voltam elég világos. Az első mondatommal a te kommenteddel értettem egyet. A többi rész az eredeti hafr irományra vonatkozott.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 14:35:34

@Alick:
Hatalommegosztásra hiába várunk.
Orbán van és pont.
Ezt akarták a vidékmagyarok és a határontúli nemzettest.
És főleg a peste-budára felcuccolt falusi "elit".

Van egy mondás, hogy

- A gyereket kiveheted Borsodból, de Borsodot nem veheted ki a gyerekből. -

midnightcoder2 2018.02.10. 14:40:55

@kutyás majmok népe: "Szépen összeraktad, csak hogy a találmány nem népfüggő."

Én csak Lavinia elvtársnőnek említettem meg, hogy azért keletről nem csak a tatárok és a törökök érkeztek a történelem során, és hogy arrafelé sem csak tudatlan barbárok laknak. Igen, nyilván nem minden orosz csinált periódusos rendszert, ahogy nem minden nyugati fabrikált gőzgépet, robbanómotort, bűvös kockát.

midnightcoder2 2018.02.10. 14:43:40

@Lavinia Pinkerton: Amennyire én tudom, az a pálya Japánban mostanság már nem annyira fényességes. És előzőleg is leginkább pont az régi feudális japán szellem vitte őket előre, ami mára már kiveszőben van.

midnightcoder2 2018.02.10. 14:46:07

@hétköznapi libsizmus: A tasmánok kb. azért tudtak fennmaradni 20 ezer évig, mert jól el voltak zárva a világtól, ami persze nemigen tarthat örökké. Aztán jöttek az európaiak a fejlett technológiájukkal, és a tasmánoknak annyi lett. Az osztrák magyar monarchia meg ugyan széthullott, de az osztrákok azért elég jól elvannak, és annyira azért mi sem jártunk szarul mint Pl. az indiánok az USA-ban.

midnightcoder2 2018.02.10. 14:49:44

@Lavinia Pinkerton: Ez a városi lét elég kétélű dolog. Egyrészt igen, bizonyos high-tech szakmák valóban csak Pesten művelhetők - vidéken szoftverfejlesztőnek állni (feltéve ha nem távmunkázol) kb. annyira jó ötlet, mint Pesten traktorosnak. Másrészt, azért a nagy városiasodásnak köszönhetően felnőtt egy olyan nemzedék, aminek már a nagyapja is csak a tévéből ismerte a valóságot. És ez annyira nem feltétlenül jó.

2018.02.10. 15:05:20

@Lavinia Pinkerton:
na de vidékies majka ózrdól és a fővárosi stolbuci miben különböznek?

Janossz 2018.02.10. 15:08:40

@Lavinia Pinkerton: Azért időnként elég gáz, ahogy az ország népének nyolcvan százalékáról gondolkodsz.
Nagyon nem helytálló ez a földrajzi megközelítése a problémának. Ahogy pestiként is lehet (lesz is) sok bunkó, úgy vidéken se mindenki tajparaszt.
Az más kérdés, hogy a rendszer kiket merít a közegből.
Ez a rendszer ilyeneket. Mert mindenkitől retteg, akinek három számjeggyel írják az IQ-ját.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 15:21:40

@David Bowman: így van, ilyenek leszünk mi is, fennmaradunk mi is , kecskét fogsz fejni meg lövöldözni fogsz

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 15:22:44

@steery: nem szolgál semmit, a Fidesz viszont tényleg elhúzhatna a retkesbe

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 15:23:30

@zia77: nincs felhang, nemzeti szívás van -- ha zavarja a füledet valami, annak nem én vagyok az oka

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 15:24:15

@Amok: jaj, hagyjá már -- mi oka lett volna megdőlni, ha fölényben volt

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 15:28:29

@Janossz: Elég gáz az ország népének imádott vezetése.
Én tisztán jóindulatból mondom, hogy a vidéki szocializáció lehet a ludas, hogy ilyen mélyre jutottak.
És reményt adok azzal, hogy néhány generáció kevésbé nyomott környezetben segítene rajtuk.
Én sem vagyok ebben teljesen biztos. Vannak született idióták is, és lehet, hogy többségben.

2018.02.10. 15:33:53

@HaFr: "A vezető vállalataik folyamatos nyitott hatékonysági versenyben vannak"

Ha ezt kínai vállalatokról írtad, akkor azt hiszem nem tudod miről beszélsz. A kínai gazdaságban olyan rejtett folyamatok vannak, olyan körbetartozások, légvárak, buborékok, umbuldák, állami támogatások és bennfentes manőverek, amik miatt azt se tudja a Nyugat, hogy mikor fog kidurranni a kínai csoda. A hatékonyság se a kínaiak erőssége, szép Patyomkin-falvak vannak vállalatok képében is. Kína nagy piac, de olyan folyamatok mennek végbe, amik nyugati szemmel kiszámíthatatlanok, hajmeresztőek. Egy kínai cég nagyon nem úgy működik, ahogy mondjuk egy amerikai. Akkor se ha a tulaj kicsi fia amerikai MBA programból hazatérve játssza a kisfőnököt a cég élén. Láttam már ilyet. Parasztba tolják sokszor, egy magyarországi, Békés megyei tüzépesnek vagy balatoni lángososnak több felelősségérzete és üzleti előrelátása van, mint sok kínai újgazdagnak. Pazarlás, beleszarás, máról holnapra meggazdagodás és parasztbe' nyomás elég jellemző. A nagy számok törvénye alapján persze van pár sikertörténet is Kínában. És mindenki csak azokat ismeri.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 15:41:08

@karandash: összemosod a különböző szektorokat, van, ahol igen. van, ahol nem

Alick 2018.02.10. 15:53:06

@Lavinia Pinkerton: Minden ágálása ellenére Orbán hidegfejű social engineer, az ellenfelehez képest jól szervezett, engedelmes hadsereggel. Tudja, hogy a "nagy játszma" a megszerzett szavazatok számának optimalizálására megy és felépíti azt a képet, amit a legszélesebb rétegenek el tud adni.
Más beleugrik a hatalom medencéjébe és lubickol benne... ő faltól-falig úszik és azt is elviseli ha egy-egy fordulónál lehorzsolja a könyökét.
Persze Napoleon is érezte tudat alatt, hogy valahol majd várja Waterloo... de nem túl valószínű, hogy ezt pont két hónap múlva jönne el.
Mindenesetre a politikai "lövászárok-háború" mozgatórugóit figyelembe véve - nemcsak a "magyar ugaron" - érdemes elgondolkodni ezen a videón:
www.youtube.com/watch?v=BvG2k8M6ZCI

lüke 2018.02.10. 15:57:11

tahó,maacsó,bunkó elit
ez mit hozhat?

Szálló monitorok (törölt) 2018.02.10. 15:58:29

@Lavinia És mit tennél? Lennének átnevelőtáborok, ahol napi 12-16 órában Merkel és Junker felszólalásokat kellene nézni, miközben vega kosztot kell enniük és este vonagló homoszexuálisokkal gyakorolni a toleranciát? A még aktív egykori KISZ embereket is biztos össze lehetne kapni az ilyen-olyan liberális ("civil") szervezetekből, és szakpolitikai bizottságok vezető posztjairól. Ők még értik csíziót, secperc alatt megszerveznék a szervezet működését. Huszonnegyedik számú Szívárványszínűberlin úttörőcsapat víígyázz! Az EU-s zászlónak jobbról tisztelegj!

Trata tarata tarata ... Eeez az arc lesz végső, csaaak összefogni már..

De szép is lenne... Ennél már csak egy Verhofstad felszólalás meghatóbb. De azt már tényleg csak a kivételesen nagy ünnepeken!

Amok 2018.02.10. 16:03:48

@HaFr: nem általában fölényről, hanem TECHNOLÓGIAI fölényről beszéltem. Nem lehet egyetlen dimenzió (ebben az esetben a technológia) alapján megérteni a világot. Sok egyéb lényeges tényező, pld demográfia, kultúra, morál, földrajz, szerencse alakítja a nemzetek és birodalmak sorsát. ld a napóleóni vs. cári, szovjet vs. német, vietnámi vs. amerikai konfliktusok sorsát. Csak az időmet vesztegetem itt.

morph on deer 2018.02.10. 16:12:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Én ebben nem hiszek. A felvilágosodás kitérítette az emberiséget a természetes útról, s szerintem ez nem egy megváltoztathatatlan folyamat."

Te is Felcsútra költözöl?
Mert akkor garantáltan sikerülni fog..!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 16:14:25

@Amok: bár az első bekezdést egyben érdemes megérteni, itt egy kontribúció technológiai ügyben www.history.com/news/history-lists/7-legendary-barbarian-weapons

Alick 2018.02.10. 16:22:29

@neoteny: Tudom hogy színházról van szó, ezzel együtt helytálló az értékelése.

Alick 2018.02.10. 16:31:21

@HaFr: Jogos az első bekezdés esszenciája, de történelmi távlatokban mindez poszt-marxista leegyszerűsítés. A szervezett birodalmak strukturálisabb sebezhetőbbek a nomádabb társadalmakhoz képest, pl:
mult-kor.hu/20130513_pestis_segitette_a_romai_birodalom_bukasat

De még más tényezők kulminációja is szerepet játszhatott... a szociális entrópiára is igaz, hogy aki magasabbra ment fel, az potenciálisan nagyobbat fog zuhanni.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 16:33:47

@Alick: Mindenhol voltak diktatúrák minden korban.
Minden szarkupac tetején egy szar ül a sok közül.

morph on deer 2018.02.10. 16:40:50

@444:
"el kellene dönteni, hogy elsődlegesen melyik szövetségi rendszerhez akarunk tartozni. ma már szóba se jöhet a nyugat. az atlanti és a transzatlanti világ. közép-európa vagy eurázsia. ebből nyilván egy semleges közép-európai tömböt érdemes választani. csak németország jelenleg ilyesmit nem akar."

Az megvan, hogy nincs "semleges közép-ezrópai tömb"? Sőt, semmilyen közép-európai tömb sincs! Ahogy kinéz, nem is lesz. Például azért sem, mert ahol orbán részt vesz, ott azonnal elkezdődik a hőbörgés, kardcsörtetés és a " harc" - gyakorlatilag bármi ellen, - így meg azonnal oda a semlegesség. Semleges országokra nem ez jellemző, gondolom ezt nem kell különösebben bizonygatnom.

A zárt társadalmak technológiai fejlődéséhez még annyit, hogy ma már lényegében nem elképzelhető mérvadó technológiai innováció irdatlan mennyiségű pénz ráfordítàsa nélkül.
Na most képzeld el azt, ahogy jelenlegi uralkodónk, aki egy műveletlen, ámbár határtalan sport- és hatalmi ambiciókkal megáldott focibuzi majd lemond a stadionépítésről, és majd hirtelen finanszírozni kezdi a kutatás-fejlesztést, mert az az ország felemelkedésének kulcsa?

Előbb lesz a "Mészáros módszer" világhírű, és Matolcsy gazdasági Nobel díjas..!

Alick 2018.02.10. 16:44:32

@Lavinia Pinkerton: Na most tegyük hozzá, hogy ugyanezt "demokratikus választás" útján is el lehet érni, sőt sokszor ez még relatíve kontraszelektívebb, mert ugyan létezik intézményes és önkéntes társadalmi kontroll, de aki alapvetően a hatalmi piramis csúcsára aspirál, annak valamilyen szinten "csúcsragadozónak" kell lennie.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 16:44:57

@Alick:

Ez a performansz akkor lett volna ütős, ha az elnökválasztás (vagy még inkább a Brexit szavazás) _előtt_ adja elő. Ahhoz kellett volna intellektuális bátorság.

Alick 2018.02.10. 16:49:23

@HaFr: "A társadalmi fejlettségi szintet alapvetően a termelő erők fejlettsége határozza meg."
A trend jogos, de a valóság ennél komplexebb...

Alick 2018.02.10. 16:50:21

@neoteny: Nem mondott újdonságot, de a lényeget jól összefoglalta.

Alick 2018.02.10. 16:51:56

@morph on deer: A semlegességhez "svájcit kell csinálni". :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.10. 16:52:14

@Alick: oké, de én nem ezt mondtam

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 16:54:43

@Alick: Nem értem, mit akarsz kihozni... ?
Üljünk a pocsolyában és ünnepeljük Orbánunkat, a pocsolya bajnokát ?
Ünnepeljétek nélkülem.

Janossz 2018.02.10. 16:58:21

@Amok:
"Sok egyéb lényeges tényező, pld demográfia, kultúra, morál, földrajz, szerencse alakítja a nemzetek és birodalmak sorsát. ld a napóleóni vs. cári, szovjet vs. német, vietnámi vs. amerikai konfliktusok sorsát. Csak az időmet vesztegetem itt. "
Jobb lett volna tanulással, ismeretszerzéssel vesztegetni, de az már elmúlt.

De rád is gondoltak ám! Próbáld megnyerni az Age of Empires egy pályáját technikai fejlődés nélkül.
Bunkóval a hopliták ellen, pl. Majd megtudod.

Alick 2018.02.10. 17:02:07

@Lavinia Pinkerton: Valahol ez az egész arra tanít minket, hogy ne a kedvező politikai széljárásra ácsingózzunk, hanem függetlenedjünk tőle, amennyire tudjuk vegyük kezünkbe a sorsunkat, egyéni-családi-baráti-alkotótársi körben. És ha nem megy itthon, majd megy máshol...

2018.02.10. 17:05:34

@morph on deer:
lovász lászló se akarja, hogy az állam finanszírozza a kutatás fejlesztést. mivel ő nem-nemzeti liberális. tehát nem arról van szó, hogy az mta elnöke veri az asztalt, hogy pénzt, pénzt, pénzt. geci orbán nem ad. nincs is igény rá. amíg az akadémikusok többsége "liberális" addig nem is lesz.

Alick 2018.02.10. 17:08:56

@Janossz: Na de ott van Svájc példája vagy éppen Salvor Hardin békés Alapítványa a felfegyverzett barbár királyságok között. :)

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 17:11:16

@Alick:
Engem arra tanít az egész, hogy ugyanazok az emberek, akik diktatúrákból kerülnek - vándorolnak ki - demokráciákba, ott a helyi rendszernek megfelelően tudnak normális emberként élni, esetleg kifutják a formájukat is.
Viszont azok az emberek, akik liberális demokráciákból diktatúrákban mennek -vándorolnak be - telepednek le, akár csak egy üzlet erejéig,
mind fölveszik a ritmust és ugyanolyan sudribunkóként viselkednek, ahogy a helyileg elfogadott főfasz.

Szóval, ezen a "létezőn" nem lehet átlépni, mert meghatározó azoknak, akik itt élnek.

2018.02.10. 17:14:44

Ha azt nézzük, a magyar találmányok tették a világot ilyenné, egy szuperfejlett és gazdag országnak kellene lennünk. A mindenkori politika bűne, hogy ezt nem aknázza ki, a fideszé pedig szó szerint romba dönt minket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 17:15:37

@Alick:

Ezzel szemben Eric Hoffer újat mondott akkor, amikor több mint hat évtizeddel ezelőtt publikálta "The True Believer" c. könyvét:

en.wikipedia.org/wiki/The_True_Believer

Alick 2018.02.10. 17:22:37

@Lavinia Pinkerton: "ugyanolyan sudribunkóként viselkednek, ahogy a helyileg elfogadott főfasz"

Így van, de ez nem 8, hanem 30-40-50... éves történet. A klasszikus liberalizmus a XX. sz. első felében se honosodott meg, utána Rákosi pajtás még a kezdeményeket is beszántotta... és a "gengszterváltás" után a poszt-kádárizmus különféle variációit éljük meg.
És akkor törhetjük olyasmit a fejünket, hogy a regnáló nagyhatalom és Trump hogy jöttek össze... vagy éppenhogy ez volt szükségszerű.

Így az ember azt teheti, hogy megkeresi a hasonszőrű igényesebb embereket és lehetőség szerint kollektíve izolálják magukat a mainstream társadalomtól.

midnightcoder2 2018.02.10. 17:43:11

@Lavinia Pinkerton: "És reményt adok azzal, hogy néhány generáció kevésbé nyomott környezetben segítene rajtuk."

Tudod, a legfőbb gond ezzel, hogy a roppant demokratikus Európa finoman szólva nem az a kimondott sikersztori. Hitler bácsi bukása után - ekkor volt utoljára katonailag is tényező Európa - igen gyorsan sikerült leépíteni az egykor az élvonalat jelentő társadalmat, gazdaságot, kultúrát. Ma már Európa minden szempontból súlytalan a világban ahhoz képest amit ezelőtt 100 évvel képviselt, a lakossága öreg és fogy, az egész egy egyre kevésbé kedélyes szociális otthonra kezd hasonlítani.

Szóval, lehet mondani hogy a csúnya tekintélyelvű Orbán és társai szarul teszik a dolgukat, ami valahol igaz is, de a hű de demokratikus MSZP sem csinálta anno jobban. Sőt. És nagyban az európai demokraták még sokkal nagyobb szart csináltak itt az elmúlt évtizedekben mint a helyi erők.

midnightcoder2 2018.02.10. 17:47:58

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Azt, hogy több mint 100 éve mi találtuk ki a szódavizet, transzformátort, porlasztót, stb. ma már elég nehéz lenne kihasználni. Ráadásul egy dolog hogy kitalálsz valamit, és ettől még egy nagyon távoli dolog hogy pénzt csinálj belőle.

csorsza 2018.02.10. 17:52:43

@Lavinia Pinkerton: nyilván, mert a jelenlegit megelőző, VII. kerületi vezetői gárda, az milyen Kánaánba vezette az országot. Az a híres és sikeres belpesti értelmiség, a régi polgárlakásokból.

MEDVE1978 2018.02.10. 18:05:36

Na, szerintem túl sokat fog a cikk és kicsúszik a markából a homok. Szezon a fazonnal. Nem gondolom, hogy az etnikai homogenitásnak és az azzal kapcsolatos kampányolásnak valami kiemelkedő szerepe lenne a gazdasági vagy akár technológiai fejlődésben vagy fejlettségben. Emellett az akár igaz is lehet, hogy a magyar kormány és a jelenlegi kormányfő, Orbán nem fordít elég figyelmet olyan kitörési pontokra, amikre kellene (képzési rendszer, gazdaság), de ennek nincs túl sok köze az etnikai homogenitáshoz, meg annak hangsúlyozásához. Ha valaki megnézi Japánt, az egyik legfejlettebb technológiával rendelkező ország, mégis mindig homogén volt etnikailag (a nagy birodalmi álmok idejét kivéve, de akkor meg nem a technológiai fejlődés jellemezte elsődlegesen), gyakorlatilag ma sincs jelentős bevándorlás. Ha a mi magyar társadalmunk ebből a szempontból teljesen nyitott lenne, az se vezetne technológiai fejlődéshez, hiszen annyira a béka segge alatt vagyunk, hogy aligha lennénk a legvonzóbb terület a szoftvermérnökök, tudósok vagy fejlesztők számára. Nem, hozzánk szépen jönnének koszóvói cigányok és albánok, négerek és arabok, persze abból is a legalja, hiszen a jobbja már eleve Németországig megy.

Az persze igaz, hogy a képzésben és a gazdaságban nem jók a fókuszpontok, ez valószínűleg Orbán vállalkozói famulusainak köszönhető, akiknek olcsó rabszolga munkaerő kell, hogy az jól tudjon az autógyárban összeszerelni, illetve helyettesíteni tudja azokat, akik kitántorogtak.

Persze alapvetően az is kérdéses, hogy mennyit lehetne egy normál kormánnyal kihozni a helyzetből (és itt most nem azokra a nagy demagóg dumákra gondolok, hogy hol tartana az ország, ha már a rendszerváltáskor vagy 10 éve jó kormány kerül hatalomra és változtat). Ugyanis óriási mértékű tőkébe kerülne egy versenyképes tudással rendelkező generáció kiképzése és aztán annak biztosítása, hogy nem megy el azonnal az országból. Ennyi pénz szerintem sohasem volt még Magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 18:13:26

@Alick:

A témaválasztás valóban nem volt új; a téma Hoffer általi feldolgozásában voltak újdonságok Le Bon-éhoz képest, amennyiben Hoffer inkább a tömegmozgalmakhoz csatlakozó egyének közös pszichológiájáról írt, míg Le Bon inkább a tömegek emergens tulajdonságait vizsgálta. Ez látható pl. abból is, hogy Le Bon a tömegeket vezetőket inkább egységes típusként kezeli, míg Hoffer legalább háromféle (tömegmozgalmakat) vezető típust állít fel.

De abban igazad van, hogy Le Bon korábban vette górcső alá a tömegek jelenségét.

John Nethem 2018.02.10. 18:21:15

@Lavinia Pinkerton:

Hibás dolog túldimenzionálni és idealizálni a japán helyzetet.

A rendszerben jóval nagyobbak a gondok, mint amit a kívülállók látnak.

2014-ben például napi 70 fő volt az öngyilkosságok száma, túlnyomóan a 15-65 kor közötti férfiak, és ezen belül is a 20-45 évesek (71 %) között.
Oka a DEPRESSZIÓ (7,2 %) , a MUNKANÉLKÜLISÉG ( 64 %) és a TÁRSADALMI NYOMÁS.
És sajnos egyre több a középiskolás korú öngyilkosság: a 10-19 évesek között a leggyakoribb halálok lett.
Alapvetően az ISKOLAI ZAKLATÁSOK húzódnak meg a háttérben.

Sajnos a japán társadalmi attitűd még mindig "toleráló" az öngyilkosságokkal kapcsolatban.
Az öngyilkosság kulturális toleranciája Japánban az amae fogalmával is magyarázható, vagyis annak a szüksége, hogy függjünk másoktól és elfogadjanak minket. A japánok az elfogadást és a megfelelést jobban értékelik az egyéniségnél. Ebből a perspektívából következik, hogy az ember olyan, amilyennek mások megítélik. Végső soron ez gyenge énfogalomhoz vezethet és nagyobb valószínűséggel fognak öngyilkosságot fontolgatni, ha valaki elidegenedik egy közösségtől.

David Bowman 2018.02.10. 18:21:41

@444: Ez volt a Monarchia. Az egyetlen időszak, amikor fezárkóztunk.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 18:23:30

@csorsza:

Belpesti értelmiség még soha nem vezetett országot.
Se VII. kerületet.
Mindenhol - Tik vattok parasztok, dikmán szevasztok -.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 18:27:46

@John Nethem: Öngyilkosságban még mindig mi vagyunk a világelsők, vagy lecsúsztunk a második helyre ?

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 18:34:03

@Alick: Izolációba vonulás egy szigeten lehetséges, de itt a pusztában rádgyújtják a házat a szomszédaid.
Boszorkányüldözésre mindig kaphatók.
Szar hely a barbárok pusztája, és megvannak a szabályai. Nem szeretik a kívülállókat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 18:36:50

@Lavinia Pinkerton:
@John Nethem:

E szerint a táblázat szerint Mo és Japán egymás mellett áll a mindkét nembeli öngyilkossági rátában. Habár mindkét országban több férfi követ el öngyilkosságot, mint nő, Mo-n a férfi öngyilkosoknak a női öngyilkosokhoz való aránya kb. másfélszer nagyobb, mint Japánban:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_suicide_rate

Alick 2018.02.10. 18:47:25

@Lavinia Pinkerton: Én nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Terepszínű álca mögött sok jó dolgot lehet csinálni, ha az ember megválogatja az útitársait.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 18:48:29

@neoteny: Nagyon tanulságos.
Főleg, ha magyar öngyilkosokra is ugyanaz áll, mint a japánokra.
@John Nethem: leírta, hogy mik lennének az okok.

Úgy látszik, a magyar férfiak rosszabbul tolerálják a társadalmi izolációt, mint a nők, akiknek már eleve nincsenek nagy esélyeik az elfogadottságra.

John Nethem 2018.02.10. 18:48:33

@Lavinia Pinkerton:

Valamikor a 20. század közepén volt Magyarország világelső.

És ahogy NEOTENY jelezte, a magyarok és a japánok egymás mellett állnak a listán.
Szóval a japán helyzet semmivel sem jobb, mint a magyar. Arra akartam rávilágítani.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 18:50:54

@Alick: Bújt az üldözött, s felé kard nyúlt barlangjában. Szertenézett, s nem lelé honját a hazában.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 18:55:11

@John Nethem: Lehet, hogy kissé önpusztítók, de maguknak tervezik az autókat meg a többi kütyüt.

Azért nem mindegy, hogy a legkeményebb versenyben hullik ki valaki a hajtós pályán,

vagy fölvágja az ereit a céltalanságtól és nihiltől.

John Nethem 2018.02.10. 19:00:38

@Lavinia Pinkerton:

HAzánkban 2016-ban 1317 férfi és 446 nő lett öngyilkos.
Ez a szám már fele az 1989-es évinek, de még mindig kiemelkedően magas Európán belül, talán csak a litvánok előztek meg bennünket.

Ami érdekes, a férfi öngyilkosok közül kicsivel több mint 500 HÁZAS volt, míg a női öngyilkosok többsége ÖZVEGY.
A legkevésbé a hajadon nők és az özvegy férfiak érintettek. Kifejezetten riasztó, hogy 15 és 19 éves kor között tizennyolc fiú és hat lány vetett véget életének önkezével, míg 14 éves kor alatt egy fiú lett öngyilkos 2016-ban. A fiatalok egyre több öngyilkossága nagy probléma világszerte. Mint megtudtuk, egy hétvége alatt a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályára például a kezeltek 25-30 százaléka öngyilkossági kísérlet miatt érkezik.

Ma már ismert, az öngyilkossági hajlam örökölhető, vagyis amíg a különböző viselkedési mintákat a szocializáció során sajátítják el a gyerekek, addig a szuicid hajlam a gének által továbbadható. A fiatalkori öngyilkosság okai között leginkább a családok szétesése vagy a családon belüli konfliktusok, az életvitel problémái és a kortársak közötti viták szerepelnek.

Az öngyilkosságot elkövetőkön belül magas a depressziósok aránya, így az ilyen betegséggel küzdők kezelése nagyon lényeges a megelőzés szempontjából. A mentális zavarokkal küzdők azonban több mint 50 százaléka nem jut el a megfelelő helyre, így segítséget sem kap időben.

A magasabb arányú depresszió viszont összefüggésbe hozható a Kopp Mária által jelzett INDIVIDUALISTA társadalommal.
A világban a magyarok a 3. legindividuálisabb nemzet.
Magyarország Hollandiához hasonlóan individualista társadalom, ami önmagában nem nagy baj, ám a tulipánok országában az embereket ez összefogásra, minket, magyarokat, megosztó hozzáállásra sarkall.

A kutatók több mint másfél millió, 1800 és 2000 között megjelent amerikai és brit könyv szavait elemezve figyelték meg, hogyan változtak a kulturális értékek az idők során – ismertette a Psychological Science folyóiratban megjelent tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.

A tudósok szerint az elmúlt kétszáz évben gyakoribbá vált az olyan szavak használata, mint a „választ” és a „kap”, míg a „köteles” és az „ad” egyre kevesebbszer fordult elő. A kutatás során az is kiderült, hogy a modern társadalomban élő ember szorosabban kötődik az érzelmeihez, mint egykor: az „érzés” szó előfordulása megszaporodott, míg a „tett” szóé megritkult.

A kutatásban részt vevő pszichológusok szerint a nyelvezet változásai jelzik, hogyan vált egyre önzőbbé az amerikai és brit társadalom, amint egyre gazdagabb és városiasabb lett.

Patricia Greenfield, a Kalifornia Egyetem (UCLA) pszichológusa, a kutatás vezetője úgy értékelte: a tanulmány jól érzékelteti „a két évszázados elmozdulást az individualista pszichológiai működés irányába”. Az individualizmus nem az utóbbi idők terméke, kialakulása évszázadokig tartott, amint a korában jellemzően vidéki, alacsony technikai színvonalú társadalom zömmel városban élő, csúcstechnológiával ellátott társadalommá vált – magyarázta Greenfield professzor.

A kutatók a Google Ngram Viewer szoftverének segítségével mérték fel a szavak előfordulási gyakoriságát 1 millió 160 ezer amerikai szerző által írt könyvben, amelyek között regény, ismeretterjesztő munka és tankönyv is volt. Ezt követően 350 ezer brit kötet szavait is összeszámlálták. Végül a tesztet a célszavak szinonimáival is elvégezték.

Az egyén előtérbe kerülését olyan szavak megnövekedett alkalmazása jelzi, mint a „gyerek”, „egyedi”, „individuális”, „önmaga”. A „kap” szó gyakoriságának csökkenése 1940 és 1960 között, majd megszaporodása az 1970-es években a kutatók szerint talán a második világháború és az azt követő évek kollektív érzésével, az önzés alacsonyabb szintjével függ össze, ami később megváltozott.

A vallás, az engedelmesség és a társadalmi kapcsolatok fontossága szintén csökkenni látszik az utóbbi kétszáz évben: ezt olyan szavak megritkulásából szűrték le a kutatók, mint a „tekintély”, a valahova, valakihez „tartozás” és az „ima”.

Greenfield szeretné megismételni a kutatást spanyol, francia, orosz és kínai könyvekkel is, hogy globális következtetéseket vonhasson le a kulturális értékek irodalmi művekben tetten érhető változásáról.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 19:03:44

@John Nethem:

A japán kultúra tolerálja az öngyilkosságot - gondolatodhoz tenném hozzá,
hogy a japán vezető, vagy megbecsült polgár,
amikor sikkasztáson, hibán, vagy korrupción kapják, hajlamos önkritikát gyakorolni és véget vetni a becstelen életének.
Hallottam már ilyen miniszterről, ha nem tévedek.

Talán ez is megdobja az öngyilkossági rátát.

Mondjuk nálunk a becsületnek nincs szezonja.

John Nethem 2018.02.10. 19:07:32

@Lavinia Pinkerton:

Való igaz.
Viszont kellően meg is dolgoztak érte.
Elég csak visszanézni az ötvenes-hatvanas évekre, amikor az amerikából lekoppintott autókat gyártották le a japánok, és évekbe tellett, mire rájöttek, hogy az idő elhaladt fölöttük, és nem elég másolatot piacra dobni több év elteltével, hanem az INNOVÁCIÓ, a FEJLESZTÉS a motorja a dolgoknak, amikkel ÚJAT , OLCSÓBBAT és talán JOBBAT szükséges piacra dobni.

Ugyanezt az utat járták be Dél-Korea szupercégei is ( LG, SAMSUNG) , ma pedig már tőlük veszi a világ lapostévé gyártása a LED / AMOLED stb. paneleket.....

John Nethem 2018.02.10. 19:11:56

@Lavinia Pinkerton:

Előfordul. De nem gyakori.

A japán cégszerkezet és a munkamentalitás mindentől és mindenkitől eltérő. A japánoknál a MUNKAHELY az ELSŐDLEGES CSALÁD, azután jön a sorban a valódi család. A dolgozó férfiak gyakorlatilag jóval több időt töltenek a munkahelyen és a munkatársakkal, mint a saját családjukkal.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 19:14:34

@John Nethem:
Az individualista ember, gondolom, magyarországon azt jelenti, hogy nincsenek társadalmi elköteleződései.
Ha szeretne, de nincsenek, az már magában depresszió.
Ha nem kezelik az azért is lehet, mert Magyarországon a mentális betegség felfedése azonnali elbocsájtással jár, esetleg a család is kitaszítja magából a beteget.
Dugnák intézetbe, zárnák kamrába.

Nem annyira a túlzott városiasodás az oka a magyar individualistaságnak, sem az öngyilkosságoknak,
mivel
nincs magyar túlzott városiasodás.
A magyar 80 %-ban még mindig vidéki.
A többség, ugyebár.
A vidékiek többsége pedig keményen tartja magát.
Nem nőtt a nagyvárosi népesség.
Egy jottányit sem.
Úgyhogy Kopp Mária csak a félremagyarázásban erős, a tények nem nagyon zavarják.

Lavinia Pinkerton 2018.02.10. 19:18:32

@John Nethem: Akkor a magyar férfiak kétszer akkora öngyilkossági rátája azért van, mert többet kellene foglalkozniuk a munkahelyükkel, mint a családjukkal ?

A japán nők meg a magánytól lesznek öngyilkosok, vagy attól, hogy nem halad a karrierjük ?

Kérdések mindig akadnak. Nem lehet egy lyukon át nézni a dolgok metszetét és rálátni az egyetlen magyarázatra.

David Bowman 2018.02.10. 19:35:40

Erna Solberg

Norvégia kész arra, hogy a svéd összeomlás esetén felmondja a menekültekkel szembeni bánásmódot szabályozó genfi konvenciót. A határt lezárják és fegyveres erővel zárva is fogják tartani, a Norvégiába tartó svédországi menekülteket pedig el fogják utasítani, még a menedékkérés lehetőségét sem fogják biztosítani a számukra. „Felkészültünk a legrosszabbra”, mondta Erna Solberg kormányfő.

A politikus szerint a schengeni rendszer olyan eredendő veszélyeket hordoz magában, amelyek szükségessé teszik ezeket a radikális lépéseket. Svédország összeomlása esetén Norvégiának szükségállapotot kell életbe léptetnie, véli Erna Solberg.

morph on deer 2018.02.10. 19:52:03

@444:
"nincs is igény rá. amíg az akadémikusok többsége "liberális" addig nem is lesz."

Aha..
Szóval, ha jól értem, az egyetlen "megoldás" rohamléptekkel száguldani visszafelé, direkt az illiberális "jövőbe", mert az majd megszünteti ezt a liberális vircsaftot a tudományban - is,- és minden úgy lesz, ahogy vezérünk szeretné.
Még szerencse, hogy mindenhez ért. Lesz itt olyan szárnyalás, hogy a fal adja a másikat..!

Már láthatóak is a jelei, de tényleg! Például itt, mert mi semmit nem bízunk a véletlenre:
index.hu/gazdasag/2018/02/07/a_magyar_allam_lesz_a_legnagyobb_divatdiktator/
Egyúttal gondolom a családok hölgytagjai és baráti körük is "méltó" elfoglaltsághoz jut, azon túl, hogy most már nem csak sport-, de divat-világhatalom is leszünk.
De jó..!

Alick 2018.02.10. 19:53:06

@Lavinia Pinkerton: Azért ezt a pesszimista Himnuszt is kivágnám a francba... jó, hogy nem a Szomorú vasárnap lett a nemzeti énekünk.

Alick 2018.02.10. 19:57:14

@John Nethem: A nyugati eredetű indiviualizációs folyamat érthető, de nálunk ez inkább a lelki sérülésből adódó izolációra vezethető vissza. Ami egyben magyarázza az öngyilkosságok magas számát.

morph on deer 2018.02.10. 20:16:07

@Alick:
:) Attól tartok, még svájci sapkát se nagyon tudnánk összehozni, ahogy kinéz. Hogy úgy mondjam: 'kötve' hiszem!

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.10. 20:20:16

@Lavinia Pinkerton: Ehhez képest Japánban az egyik legmagasabb a tinédzserkori öngyilkosságok száma a világon, ami erősen köthető az iskolai túlterheltséghez.
Rendkívül alacsony a szaporodási ráta is. Egy felmérés szerint pl. a 15-25 éves japán lányok harmadát egyáltalán nem érdekli a szexualitás. Egy kihalásra ítélt kütyütársadalom..

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.10. 20:23:07

@Lavinia Pinkerton: A végeredmény szempontjából teljesen mindegy.

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.10. 20:27:26

@Lavinia Pinkerton: Az tudod, hogy a parasztozás az első generációs pesti prolik között terjedt el először?

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.10. 20:32:47

@Lavinia Pinkerton: Neked is volt egy ősöd, aki "felcuccolt" valamikor..;)

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.10. 20:41:20

@Lavinia Pinkerton:

A japán közlekedési kultúra:

youtu.be/E7kor5nHtZQ

:)))))

(Sztem a fehér karszalagos humoristák kalóriapénzt kapnak..:)

2018.02.10. 21:15:49

@Amok:
ja, bocs :D
akkor előtte én is csak ráerősítettem a te kommnetedre.
mindegy, a lényeg, a technológia és a társadalom fejlődése nem mindig jár párban(ma meg különösen nem).
ára lehet annak, ha a technológiai fejlődés és annak legközvetlenebb haszonélvezői túl nagy lépéselőnyre tesznek szert egy hozzájuk képest összehasonlíthatatlanul nagyobb népességgel szemben, hogy az egyáltalán felfogni legyen képes, nemhogy megfelelő kompetenciái lennének annak használatához.
ma meg amikor már mesterséges intelligenciáról beszélünk, közel kerülünk ahhoz, hogy egymásnak idegen világok párhuzamosan létezzenek a földön.
a migráncsok egy részének ideológiája, az iszlamizmus(nem az iszlám!) már erre lehet példa.

2018.02.10. 21:22:57

@morph on deer:
ha te azt szeretnéd, hogy az mta nemzeti közintézménnyé váljon nemzetközi kapcsolatokkal, akkor arra lovász laci bácsi sajnálatos módon nem lesz alkalmas. mert ő ortodox liberális. az ortodox liberalizmus az államilag finanszírozott alapkutatásokat, fejlesztési alapokat kizárja. az ortodox liberális elképzelés az, hogy erre a célra létrehozhatók magánbankok, privát kockázati tőkealapok. lovász lászló is ezt vallja. ne avatkozzon be az állam lehetőség szerint.

ebből következően a magyar tudományos elitet ki kell szolgáltatni a nyugatnak. az atlanti és a transzatlanti világnak. a globális pénzhatalomnak. az ortodox liberalizmusból ez következik. forbes szerint a világ jelenlegi legnagyobb vállalata az icbc (industrial & commercial bank of china). nekik is ki lehet szolgáltatni a magyar tudományos eliet. na de azok nem demokraták. tehát maradnak az amerikaiak és annak alárendelt európai unió.

kádárt egyszer állítólag megkérdezték, hogy miért czinege lajos a honvédelmi miniszter. azt felelte, azért, mert még mindig jobb egy hülye a minisztertanácsba, mintha valaki aki a hadsereg élén veri az asztalt azzal, hogy pénzt, pénzt, pénzt. miért jó egy ortodox liberális akadémikus az unortodox illiberális kormánynak. azért, mert nem veri az asztalt azzal, hogy pénzt, pénzt, pénzt.

csárlszbrunzol 2018.02.10. 21:36:00

@Duplaxiii: "El kellene már ismerni, hogy a GDP-t, és ezzel az ország működését, fejlődését nem a hitelek, az EU-s támogatások pazarlása, de nem is a marketing, HR, pénzvilág, bölcsészvonal, közigazgatás termeli, hanem az újat létrehozó ágazatok, az ipar és a fejlesztések!
A bérmunka alapú multik csak a pénzt forgatják, semmit nem hoznak létre, ami nálunk marad, a beszállítók is kizárólag az ő kihelyezett bérmunkásai."

Feltehetőleg azért nem "ismerik el", mert nem igaz.
A HR-es, a marketinges, de még a közszférában dolgozó is bizny hozzátesz a GDP-hez, vagy így, vagy úgy. Igen, a multik is.
És ennek szerintem még kkv-ből szemlélődve is látszani kellene.

Alick 2018.02.10. 22:09:45

@csárlszbrunzol: Egy dolog a "fradileves" szinten funkcionáló GDP, a gazdasági szerkezet és ezzel együtt a hozzáadott érték pedig egy másik...

hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_egy_f%C5%91re_jut%C3%B3_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis)

Visceroid 2018.02.10. 22:19:45

"A magyar nemzet vesztésre áll a világban"

Igen, úgy kb Trianon óta. What else is new?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 22:30:25

@csárlszbrunzol:

"És ennek szerintem még kkv-ből szemlélődve is látszani kellene."

The serious fact is that the bulk of the really important things economics has to teach are things that people would see for themselves if they were willing to see.

-- Frank Knight, “The Role of Principles in Economics and Politics”

morph on deer 2018.02.10. 23:56:41

@444: "miért jó egy ortodox liberális akadémikus az unortodox illiberális kormánynak. azért, mert nem veri az asztalt azzal, hogy pénzt, pénzt, pénzt."

Ezek szerint akkor végünk is van, hiába is válik illibsivé dicső nemzetünk seperc alatt, mégsincs reméy?
Hogy lesz itt akkor mégis viágraszóló fejlődés, már ne is haragudj?
Pedig a viktor mindent pont úgy csinál, ahogy kell, sőt! Ő még anemzetiszocializmust is jócskán meghaladó nezeti bolsevizmust is szorgalmazza, meg mèg további kerítèsek is épülnek a nemzet együtt tartására, de a jelek szerint hiába..?

Vígasztalásul: egyre jobb helyezèsekre lehet számítani az egy főre eső stadionok számában, és ez lesz nemzeti felemelkedésünk legnagybb esemdènye...lllll

2018.02.11. 00:11:59

@morph on deer:
lehetőség van jobbat mondani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 00:20:17

@444:

"lehetőség van jobbat mondani."

Jobbat kik szerint?

2018.02.11. 01:19:04

@neoteny:
a választók (relatív) többsége szerint. amivel akár is kétharmad is szerezhető. a többi nem számít. ez a jogállam.

Bicepsz Elek77 2018.02.11. 02:25:09

@a nemzet fogatlan provokátora:
@Lavinia Pinkerton:
A 20% az csak Budapest lakossaga. Szeged vagy Debrecen az nem nagyvaros? (magyar viszonylatban!!).
A videk es nagyvaros mas-mas gondolkodasmod es eletmod, de a paraszt vagy egy kisvarosi gyari muas gondolkodasmodja között nincs-e nagy különbség? (csak akkor ha az utobbi hobbiparaszt hetvegenkent).
Egyébként miden nagyvaros(New Yorktol Kairoig stb.) kihalna ha videkrol nem aramlana fel a nepfelesleg(akiket apu/anyu /csalad nem tett be jo pozicioba(es ez a videki Magyarországon ugyanigy van mint a videki Angliaban/USA-ban/Kinaban stb.).

A technologiai fejlodes nem kepes a demografiai lemaradast kompenzalni hosszú tavon!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 03:01:06

@444:

"amivel akár is kétharmad is szerezhető."

"de mindig volt kétharmad."

Amok 2018.02.11. 08:03:02

@Janossz: Komoly szövegértelmezési gondjaid vannak, ugyanis sehol nem állítottam azt, hogy a technológiai tényező nem lényeges, hanem hogy emellett vannak mások is. Dehát az Age of Empires-ból, mint a valóság modelljéből olvasni nem lehet megtanulni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.11. 08:18:18

@444: "a társadalmak a technológiailag fejlettségük idején rendszerint zártak."

Ez egy semmitmondó hülyeség és még csak nem is igaz. USA? Fejletlen, vagy zárt?

Janossz 2018.02.11. 08:21:58

@Amok:" "A történelem menetét, nemzetek és birodalmak felemelkedését és eltűnését hosszabb távon egyetlen tényező dönti el: a technológiai fejlettségük." - Rómában Augustus idején több mint 1 millió lakos volt. 1000 évvel később 10 000-en laktak a romokon a nem működő vízvezetékek árnyékában. Az ön állítását a történelem cáfolja. "

ami szabad 2018.02.11. 08:41:41

Én különösen az etnikai homogenitáson szoktam jól szórakozni, ami nem volt- van- lesz. Az ezeréves történelmünk során annyi betelepítés, háború, miegymás "zavart" be ebbe az etnikai homogenitásba, hogy lényegében mind az ötven magyart össze lehetne szedni egy nagyobbacska szobába, ha elég nekik az álldogálás! Nem mennék bele a tót, szláv, német, orosz, tatár, örmény, zsidó miegymás keveredésekbe, de talán van rajtam kívül is néhány ember, aki kíváncsiságból elolvasta azt a cikket, amit az EU géntérképről, benne Magyarország géntérképéről készítettek! Egész dél-Magyarország török génekkel, a többi nagyjából leginkább az osztrák génekre hasonlító génekkel rendelkezik. Ez van, és ezen olyan nagyon változtatni nem lehet, ez történelmi örökségünk. Szóval, az iszlám gének jelenléte sem elhanyagolható idehaza, és tartok tőle, zömmel nem önkéntes alapon, de 150 év alatt mégiscsak jelentős keveredés volt így is... Ami a cikket illeti: tragikus, hogy ostoba hazaárulók megpróbálnak széllel szemben pisiltetni egy egész országot! Az oktatás kinyírása = nemzetvesztés, aminek a közvetlen következményeivel már ma rendre szembesülünk a tömeges kifelé tartó migráción keresztül, de hosszabb távú hatásait még becsülni is alig merik. Ha a demográfia folyamatokat megnézzük, 2050 -re az OPTIMISTA becslések 8 M létszámot jósolnak. És ebben még alig játszik szerepet a kint megszülető gyerekek létszáma, akik NEM itthon születnek, ez szinte csak a természetes fogyást méri. Normális oktatás és élhető ország kell ahhoz, hogy ez a folyamat megálljon, és ha lehet, meg is forduljon a trend!

morph on deer 2018.02.11. 08:46:25

@Bicepsz Elek77:
"es ez a videki Magyarországon ugyanigy van mint a videki Angliaban/USA-ban/Kinaban"

Ez főleg ott jellemző, ahol az ország ugyancsak "vízfejű", azaz megfelelő szintű infrastruktúra csak a fővárosban és környékén biztosított. Ezzel addig nem is volt nagyobb gond, amíg legalább az alapszintű megélhetés biztosításához a feltételek biztosítottak voltak, de mára sajnos már létkérdéssé vált, hogy az ember elhagyja a halálra ítélt környéket, mert nincs más választása.

Jó, túlozam, mert azért dehogy nincs: beállhat a "közmunkának" nevezett zsellérek közé, hogy szolgálja urunk és parancsolónk helyi illetőségű strómanját éhbérért, de persze csak akkor, ha jól viseli magát és oda szavaz ahova kell...

Ezért is fontos például, hogy a vidéki köznép számára ne álljon rendelkezésre - legalább is ne könnyen elérhető módon - olyan információ, amely megzavarná abbéli hitében, hogy ez a legjobb megoldás számára, de legalább is az egyetlen működő.

Hál' Istennek pártunk és kormányunk mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön az össznépi sötétséget minél jobban elterjeszteni és tartóssá tenni, - nem csk a közvilágítás segítségével, - biztosítva a hosszú, boldog és zökkenőmentes kormányzást, valamint a "család" (úgy mint: la famiglia) töretlen gyarapodását..

midnightcoder2 2018.02.11. 08:48:58

@Janossz: Róma annyival nem volt fejlettebb technológiailag, ami elég lett volna ahhoz, hogy a válság ellenére is megállítsa a barbárokat. Ugyanez lesz a baja Európának is.

midnightcoder2 2018.02.11. 08:56:11

@morph on deer: "Ez főleg ott jellemző, ahol az ország ugyancsak "vízfejű", azaz megfelelő szintű infrastruktúra csak a fővárosban és környékén biztosított."

Infrastruktúra mindenhol van. Pesten sok minden nyilván jobb, de alapvetően ma Magyarországon nem sok olyan helyet találsz ahol nincs víz, szennyvízelvezetés, villany, telefon, internet. Ami mondjuk elég szép nagy változás a Kádár rendszerhez képest ahol vidéken kb. sehol nem volt szennyvíz csatorna, és az orvosnál, a tanácsnál és a TSZ irodában volt telefon, ahonnan úgy 2 óra alatt kaptál vonalat Pestre.

Nem infrastruktúra nincs vidéken, hanem melóhely. És az sem általában nincs, hanem egyes helyeken és egyes területeken. Általában kétkezi melósnak azért a legtöbb helyen akar meló, de Pl. szoftverfejlesztőnek nyilván nem vidéken érdemes laknia, mert olyan meló ott nemigen van max. megyeszékhelyen, de ott is olyan kevés a cég hogy azok kb. azt csinálnak amit akarnak. De ugyanakkor ilyen céget sem érdemes ott nyitni, mert a potenciális munkavállaló is kevesebb.

2018.02.11. 09:24:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
a piacvezető technológiát rendszerint zárt körben fejlesztik. nyílt társadalmak erre nem alkalmasak. azok általában csak követők.

midnightcoder2 2018.02.11. 09:28:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ez egy semmitmondó hülyeség és még csak nem is igaz. USA? Fejletlen, vagy zárt?"

És az elmúlt 30 évben nem is nagyon produkált semmit, néhány háborútól eltekintve.

midnightcoder2 2018.02.11. 09:30:06

@ami szabad: Az etnikai homogenitás valóban hülyeség. Az arabokat, négereket kell kizárni, mindenki más jöhet.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 09:55:40

"A magyar nemzet jövőjét nem az etnikai homogenitása fogja eldönteni, hanem a technológiai fejlettsége, a globális technológiai változásokhoz való szuverén hozzájárulása és a közösségi ereje."

1. Magyar nemzet etnikai homogenitása.
MIEZ? Van homogenitása a magyar nemzetnek? Mitől nemzet a magyar? Nyelvétől? Mert ha attól, akkor az önálló nyelvet bíró kisebbségekkel mi a helyzet a homogenitás terén?
2. Magyarország/magyar nemzet technológiai fejlettsége, a globális technológiai változásokhoz való szuverén hozzájárulása. Van ilyen, még akkor is, ha nem áll a világ élvonalában. De állhatna, ha a kormányok nem csak stadijonyokat fejlesztenék, hanem a fejben lévő tudást is, és akkor a magyar nemzet tagjai nem más államokban járulnának hozzá a technológiai fejlődéshez. Ergo ha ezen a téren lemaradunk, akkor minden téren a sor végre kerülünk.
3. Közösségi erő. Van ilyen? Van. Például azé a közösségé, ami a fideszt kormányban tartotta egyfolytában nyolc évig. Ez nem lenézendő erő. Mert ez is a magyar nemzet része. A többség nem tartozik ehhez az erőhöz, még sem tudja erejét felmutatni. MIÉRT?
Szóval ott vagyunk az első pontnál.

A fő kérdés, megmarad-e és meddig az a közösségi erő, ami a mai állapotokat kiformálta? Képes lesz-e a többség magából közösséget formálni, képes lesz-e erőt felmutatni? Ehhez talán nem kéne mindig fanyalogni.

tireless treehugger 2018.02.11. 09:59:49

A gazdasági fejlettség szorosan összefügg a társadalom rugalmasságával, kiszolgálja-e a társadalom a tudományt-technikát- és gazdaságot?, vagy pedig korlátozza esetleg elbuktatja azt.

1000 éves történelmi tapasztalat azt mutatja hogy nem vagyunk képesek az élre törni illetve még tartósan megmaradni sem az élmezőny közelében, mert mindig elbuktunk a társadalom merevségén. Amikor valami hódító (tatár-török-habsburgh-szovjet) elindított minket a fejlődés útján akkor pedig mindig elszabotáltuk és visszasüllyedtünk a szokásos dagonyába. (idebökném,: ennek mindig a katolikus egyház volt a haszonélvezője, szóval van hol keresni az idegen eredetű kórokozót)

Aki az úniót lenézi az nem ismeri a világot, ma az únió a példakép, mindenki európai akar lenni, minket utánoznak és másolnak, bármit csinálunk vagy kitalálunk azt ők magukra veszik és magukba illesztik. Jelenleg a legmeghatározóbb és legbefolyásosabb szemlélet az európai, ezen belül a francia-német-brit, de még a kis nemzetek is jelentősek mint a holland-svéd-norvég-svájci-dán....

Szóval a címre az a válasz hogy igen, vesztésre állunk, de mi így szoktunk leszállni a bicikliről.

Európai téridő 2018.02.11. 10:09:50

Kezd elborulni fényes elméd, Édes Úr!

2018.02.11. 10:10:42

@tireless treehugger:
a tatárok elindították magyarországon a fejlődésben. aminek a katolikus egyház volt a legfőbb haszonélvezője. azért te is tudsz trollkodni.

Ad Dio 2018.02.11. 10:11:09

A gondolatmenet logikus és jó, de mégsem értek egyet vele.

Odáig minden rendben van, hogy:

- a technológiai fejlettség versenyelőny
- a technológia tőkeigényes
- épp ezért a tőkeerős országoké (nem a gazdagoké, hiszen itt nem a gdp/fő a mérvadó, hanem az erős gazdaság).

Innentől jön a kavarás, merthogy ugyan tőke nuku, egy nagy nullák vagyunk, aztán demégis be kellene szállnunk. Tényleg? Nincs lábunk de azért nevezzünk a futóversenyen?

Versenyelőny sokféle van. Sajnos nekünk ebben az országban nem olyan sok jut, azok sem tesznek SOHA gazdaggá, nem fogjuk "beérni" a nyugatot ezen az úton, hacsak ott nem történik valamiféle összeomlás (nem hiszem, de nem is kizárható: láttunk már karón római birodalmat).

Az etnikai homogenitás valóban ostobaság. Ami nem az, az a csoport (nemzet) kultúrájának megőrzése. Ebből később versenyelőny származhat. Vagy nem persze, nem ismerek senkit akinek elhiszem hogy előre látná a folyamatokat. HaFr sem győzött meg erről ezzel a poszttal.

Ad Dio 2018.02.11. 10:19:09

Ha szabad álmodni, akkor azt mondom, hogy a józanság kultúrájának megteremtése képezhetné a jövő verseny előnyét. Ez a józanság azt jelenti, hogy a világban meg kell találni a valós arányokat, megkülönböztetni a korlátokat az akadályoktól és eszerint törekedni a legjobbra. Ez eredményezhetne egy olyan társadalmat, ami életképes.

És most kihagyok pár lépést, mert vár a motorom :-D...

Ceterum censeo: közvetlen demokrácia!

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 10:30:35

@444:

A tatárokat pont az akkori kornak megfelelően nagyon is a fejlett technológiájuk hozta egészen idáig. Amiért visszamentek, az nem az itteni technológia megugrása miatt történt. A németeket is a technológiai fejlettségük vitte az oroszok földjére.
Tanulj, mert attól lesz nemzeti erő, és összetartás. Üres fejek nem tudnak összetartani csak ideig-óráig.

midnightcoder2 2018.02.11. 10:34:31

@tireless treehugger: :D

"ma az únió a példakép, mindenki európai akar lenni, minket utánoznak és másolnak,"

Ez viszont sajnos bizonyos mértékig tényleg igaz, lásd USA baloldal, de szerintem Japán mostani mélyrepülésében is valahol benne van.

2018.02.11. 10:39:17

@látjátok feleim szümtükkel:
vagyis a technológiai fejlettség zárt környezetben jött létre. és ezt alkalmazva építettek fel egy nyitott a birodalmat. abban létrehozva a nyitott társadalmakat. de azok nem fejlődnek sehová. ahogyan a magyar nyílt társadalom is egy állóháború. ez a célja az izéknek ni. hogy is hívják őket na. nem az izraeliták, hanem a "demokraták".

midnightcoder2 2018.02.11. 10:43:55

@látjátok feleim szümtükkel: A tatároknak semmivel nem volt fejlettebb technológiájuk mint anno nekünk. De az igazság az, hogy pont katonai téren a középkor annyira nem hozott nagy előrelépést. A csúcstechnika akkoriban kb. a számszeríj volt, ami arra mondjuk jó volt hogy egy tanulatlan paraszt is hamar megtanulta a kezelését, míg ahhoz hogy profi íjász legyél sok-sok tanulásra volt szükség, ráadásul egy ilyennel simán át lehetett lőni a lovagok páncélját. De egy visszacsapó íjhoz képest annyira nem volt jó fegyver. Az igazi áttörést a puskapor és a lőfegyverek hozták, de ahhoz is kellett pár 100 év amíg eljutottak oda, hogy a kézi lőfegyver komoly katonai tényező legyen, és még utána is sokáig fontos volt a fegyverek másodlagos funkciója, azaz a szurony a puska végén.

- duplagondol 2018.02.11. 10:56:30

"a honfoglalás korát idealizálni"

Protestálnék, a honfoglalás korának kutatójaként. Árpád népe szinte bizonyosan többnyelvű, többszokású volt, azok a főleg a török etnikumú népelemek pl., amelyek a földművelést már hosszú idők óta űzték, sokat hozzátettek a harcos, lótartó magyarság kultúrájához. Ahogy az iráni eredetű ötvösművészek, később a szláv méhészek és vasgyúrók, stb.

vajdasagi 2018.02.11. 11:00:37

@Ad Dio: a tőkét emlegeted, mint a haladás EGYIK feltételét. És ebből tényleg nem sok van nálunk. De a tudást, tehát a másikat elfelejted. Pedig ennek a szerepe egyre nő. Én számos olyan céget látok - és egyre többet - amelyek jelentős tudáskoncentrációval jól elboldogulnak még úgy is, hogy szűkösek a tőke-forrásaik. Nem mondom, hogy könnyű ez az út, de járható.

vajdasagi 2018.02.11. 11:11:08

@- duplagondol: Hasznos hozzászólás. És lehet, hogy Árpád népe egy picinyke részben éppen azért lehetett sikeres, azért foglalhatta el a hont, mert többnyelvű és többszokású volt. Az én pár évtizedes vajdasági tapasztalataim szerint a több nyelv és több szokás nem hátrány, hanem előny.

vajdasagi 2018.02.11. 11:16:12

Ez a poszt esszenciája mindannak, amit én is gondolok. Ha jól tudnék írni, akkor PONTOSAN ezeket a gondolatokat írtam volna le. Külön köszönet a tanárok bérének az említése miatt. Nem vagyok tanár, nem lennék direkt haszonélvezője, de a nemzetem jövőbeli esélyeinek az egyik mutatója tényleg a tanárok bére. Tudom, hogy az önmagában nem elég, de viszont az egyik fontos összetevő.

Azt hiszem, hogy ennél jobbat én még nem olvastam a népünk jövőjéről. Pedig nagy elkeseredettségemben sok mindent elolvasok.

2018.02.11. 11:27:21

@látjátok feleim szümtükkel:
a mongolok a technikát zárt környezetben fejlesztették és nyitott társadalomban alkalmazták. a nyílt társadalmak nem fejlődést, hanem politikai állóháborút eredményeznek. a gazdaság fejlesztéshez persze a teljes elzártság sem jó. viszonylagos zártság. természetes kapcsolat a szomszédokkal. és azon túl legfeljebb egy szövetségessel. akivel ki lehet egyezni. és vannak, akik nem akarnak egyezkedni. őket ki kell szavazni a kormányból (ez megtörtént 2010-ben), a parlamentből (ez történhet meg idén). és ezt a vallásháborút lezárni (nagyjából 2020-ig). orbán is nyilván beleszalad majd egy válságba. a cél, hogy a soros jelképezte társaságnak esélye ne legyen a hatalomba visszatérni. legalábbis magyarországon.

a mit alaptőkéje 14.8 milliárd dollár. az osf alaptőkéje 19.5 milliárd dollár. mert soros 18 milliárdos magánvagyonát átírta az alapítvány számlájára adózás szempontjából előnyösebb. de ebből a pénzből megteremthette volna a kárpát-medence (nagy-magyarország) kutatás-fejlesztő központját. de nem tette. akkor se, amikor a kormányok és az értelmiség benyaltak neki a meleg szarig. és akkor se, amikor leszarták. és akkor se amikor támadták. purgatóriumi időszaknak vége van. az áldozatok elmentek magyarországról. az utódjaiknak és liblingjeiknek nincsenek előjogai. akkor se kommunisták, akkor se ha baloldaliak, akkor se ha zöldek, vagy anarchisták. ez legfeljebb az undeground világa lehet. a magyar tudomány és a kultúra nem ehhez a népcsoporthoz kötődik.

de persze jogában áll össze állni a "demokratáknak". és visszaszerezhetik pestet. ez esetben az állóháború tovább folytatódik. de ha harmadjára is vesztenek, akkor nekik kell távozniuk a villából.

Janossz 2018.02.11. 11:38:06

@444: Eddig se voltál százas, de lassan átmész saját paródiádba, troll.

2018.02.11. 11:43:08

@- duplagondol:
kárpát-medencét multikulturalitás jellemezte. de ebben a kultúrkörben a központi szerepet legalább ezerszáz éve magyarok játsszák. de ugyanígy lehet egy nagy-cseh-morva-szlovák kultúrkör. nagy-román-moldáv, vagy nagy-szerb-horvát-szlovén-bosnyák és nagy-magyar.

persze vannak kelet-indoiráni népek. izmaeliták és még a zsidók egy része is kelet-indoiráni (a lévik nem sémiták. jelzem hagyomány szerint az aksenáziak jáfet fiai. askenáz magor legidősebb unokaöccse volt. szóval persze lehetnek izraeliták. törökök. van sumer kapcsolat, és egyiptomi, örmény, bolgár kapcsolat. és római. a hunoknak volt kapcsolatuk óangolokkal, az ószászokkal. keleti steppék és az urali népek kapcsolatai. csak persze ez a nyelv őseredetében aligha lehet nem finn. amit egyesek állítanak. lényegében ez a csoportosulás veszti el vezető szerepét a magyar kultúrában. vidéken teljesen nyilvánvalóan. a fővárosban még azért kérdéses. ezzel meg kell várni április 8-at.

2018.02.11. 12:19:26

@Janossz:
ebben mi a paranoia? soros ha akarta volna, akkor építhetett volna egy olyan egyetemet, mint boston-i mit. de nem tette meg. őt nem a magyar-zsidó tudomány hagyományait követte. nem azt az irányt támogatta, amin von neumann. megtámogathatta volna a nemzeti színházat. a magyar-zsidó kultúrát azért, hogy molnár ferencet, szép ernőt játsszanak. karinthy, radnóti esteket. létrehozhatta volna filmalapot azzal, hogy a magyar filmszínházak rejtő regényeket a mozivásznon sorban bemutassák. de soros nem ezt az irányt választotta. és a rendszerváltás után ebből egy kultúrharc következett. és ez lett csúcsra járatva. ez egy hatalmi játszma. amiben se ő, se orbán nem akar egyezkedni. ennek eredménye, hogy legfeljebb az egyik maradhat. jelen állás szerint orbán kivégzi sorost. akinek megmarad a vagyona. és azzal a gyerekei építhetnek nyílt társadalmat amerikában. de a a fővárost és a magyar társadalom egészét 100-150 éve meghatározó világias zsidó kultúrának alighanem vége szakad.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 12:21:28

@444:

"orbán is nyilván beleszalad majd egy válságba."

Majd elmenekül Oroszországba, mint ahogy a másik Viktor is tette.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 12:30:31

@444:

"soros ha akarta volna, akkor építhetett volna egy olyan egyetemet, mint boston-i mit. de nem tette meg."

Mert Soros CEU-t akart építeni. Azt tette meg.

2018.02.11. 12:47:01

@neoteny:
igen. soros elképzelése az, hogy a ceu majd kinevel egy élcsapatot, ami kiszolgálja a pénzhatalmat. ők lesznek a soha senki által meg nem választott ngo-k. és azoknak nem lesz konkurenciája. mert a szocialisták eladósítják az államot, a neokonzervatívok felszámolják a hagyományos értelemben vett egyházakat, a neoliberálisok pedig eladják a közintézményeket. és ennek egyetlen ellensége van: a nácik. a nemzet. orbán azt mondta, hogy ez a nép. és ő népvezérként szétveri a soros alapítványi hálózatát. és ebből jött létre egy hatalmi játszma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 13:02:28

@444:

"soros elképzelése az, hogy a ceu majd kinevel egy élcsapatot"

Majd? Soros már kinevelt egy élcsapatot -- de mint kiderült, kígyókat melengetett a keblén.

"a nácik. a nemzet. orbán azt mondta, hogy ez a nép."

Meg a népfőiskolások is ezt mondják. De a hamis öntudatban szenvedő nép még mindig a nyugati multik hipermarketjeibe jár bevásárolni, Lázár János nagy bánatára. És Zolika sem dobja be a csavarkulcsot a kenőcskeverő gépbe, hanem szolganépként szépen termeli kifelé a Teva hiteleinek ellenértékét. Sanyi sem akar kiegyezni a nemzettársaival, hanem 100-ért vesz és 200-ért ad el: magára húzta a filoszemiták törzsi tudatának mezét.

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.11. 13:26:52

@- duplagondol: És persze ne feledkezzünk meg a később a kalandozó hadjáratok során ide hajtott nyugati rabszolgákról sem..

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 13:29:46

@444: "az utódjaiknak és liblingjeiknek nincsenek előjogai. akkor se kommunisták, akkor se ha baloldaliak, akkor se ha zöldek, vagy anarchisták. ez legfeljebb az undeground világa lehet. a magyar tudomány és a kultúra nem ehhez a népcsoporthoz kötődik."

Tudod miről beszélsz?

A nagyapám azon a birtokon volt parádés kocsis, amelyiknek az elmúltnyócban lett a tulajdonosa a Lázár Jani. Azért lett kommunista, mert a majorságba három családnak volt egy konyhája, egy-egy szobája, és általában mindnek sok gyereke, nagyapámnak 8. A nagyapám unokája most ott dolgozik éhbérért, ahol a nagyapám volt kocsis. Retteg, mert ha elküdik, nem fog tudni elhelyezkedni. Gondolkodj.

Egyébként meg még mindig nem tudni mi a fene az a magyar nemzet. Elmondhatnád, hogy okosodjunk. Mitől tartozik bele valaki. Mert azt megírta a fidesz, hogy ki a magyar állam polgára, no de aki polgár, az egyből a nemzet része is? Mondjuk a fáraófélék? Meg akik külföldön születtek, nagyanyjuk valaha az akkori magyar ország része volt, de ő maga egy szót sem beszél magyarul, még sosem járt itt, egy fillér adót nem fizettet ennek az államnak, de adóforintokból kap támogatást?

A kultúrára meg ne hivatkozz, mert Etelköz sokkal közelebb van az iszlám területekhez, mint a Kárpát medence.

a nemzet fogatlan provokátora 2018.02.11. 13:33:54

@Bicepsz Elek77: :)Nem , mert a pökhendi, beképzelt pestiek szerint csak BP nagyváros. A többi vidék. ( Emlékszünk még ugye a Mécs csemete eszmefuttatására az idegesítő, kerekesbőröndös vidéki bugrisokról, akik közül nem egy ugye Szegedre vagy Miskolcra ment haza.)
Sőt Bp-en belül a budaiak lenézik a pestieket. Nagy az isten állatkertje..

2018.02.11. 13:35:07

@neoteny:
a teva már bezárta a gödöllői gyárát. a debreceni üzeme is eladó. mészáros spar üzleteket vásárolt. a pénzügyi-kereskedelmi szolgáltató szektorban kiszorítás megindult. és a könnyűiparban. miközben munkahelyeket létrehozó nehézipari termelő multik államilag meg lettek támogatva. a gazdasági növekedés, reálbér emelkedés meg lett vásárolva. ez egy fokról fokra történő kiszorítás. ha orbán nyer, akkor távközlési hálózatot vásárolhat. "telener" egy újabb lépés a fővárosi központú cégek államosításában.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 13:36:07

@444: "orbán azt mondta, hogy ez a nép. és ő népvezérként szétveri a soros alapítványi hálózatát. és ebből jött létre egy hatalmi játszma."

Tedd már hozzá, hogy a Soros pénzen kikupálódva veri szét azt az alapítványi hálózatot, ami őt is kinevelte társaival együtt, majd létrehozta a saját cöfét, és saját ma is meg holnap is toló alapítványait. De nem neked, meg a régi Orbánhoz hasonló csórókhoz tolnak, hanem a sógor-koma-vejem-barátnő-anyósom-titkárom-népi kisebbségi gruppokhoz.Itt nincs hatalmi játszma, itt hatalommal visszaélés van, mert arra, amit a nép pénzének osztásával művelnek, senki nem hatalmazta fel őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 13:43:44

@444:

"a debreceni üzeme is eladó."

Retteg is Zolika meg Andika.

"mészáros spar üzleteket vásárolt."

Helyesen: Mészáros üzletépületeket vásárolt, amiket a Spar bérel.

"a pénzügyi-kereskedelmi szolgáltató szektorban kiszorítás megindult."

Csak épp' a kiskereskedelmi szektorban botladozik, ahogy azt Lázár János kifejtette.

"miközben munkahelyeket létrehozó nehézipari termelő multik államilag meg lettek támogatva. [...] ez egy fokról fokra történő kiszorítás."

Kiknek a kiszorítása?

2018.02.11. 13:53:45

@látjátok feleim szümtükkel:
a nemzet egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. nemzés útján jön létre. a többségi nemzetség, nemzeti kisebbség, kisebbségi nemzetiség. szomszédsági és szövetségi kapcsolatokból jön létre nemzetközösség, a nemzetköziség. a nemzetköziség előfeltétele a nemzet. nemzetek között jönnek létre kapcsolatok. ha nincsenek nemzetek, akkor nemzetköziség sincs. ez esetben az emberiség egy homogén biomassza lenne.

2018.02.11. 13:54:32

@neoteny:
az atlanti, transzatlanti világ kiszorítása.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 13:58:49

@444:

"miközben munkahelyeket létrehozó nehézipari termelő multik államilag meg lettek támogatva."

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 13:59:20

@444:

Akkor most a politikai identitás talaján nemzés útján létrejött nemzeti kisebbség többségi nemzete vagyunk? vagy leszünk?

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 14:02:56

@neoteny:

Nem érted. Én sem. Csak azt tudom, ha a munkahelyeket létrehozó nehézipari termelő multik államilag nem lettek volna megtámogatva, akkor most nyakig szarba lenne a magyar gazdaság. Mert a multi már elment volna, magyar tőke meg szakértelem és dolgozni akaró közmunkás meg nincs. Mert ugyé a megtámogatott haverok csak vendéglátni, meg biznicelni szeretnek, amiben nagy a kockázat, azt messzire elkerülik.
Ja, és ingyen még a magyaroknak sem adnak sem pénzt, sem technikát, de piacot sem.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 14:07:13

Tudós komment társ szerint a nemzet egy politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. Ez eddig így egyértelmű. A gubanc akkor áll be, amikor más politikai identitással rendelkező állam területén születettek ide akarnak identitálni, de adót ide nem akarnak fizetni. Meg alapítványokat sem akarnak itt létrehozni, támogatni.
Basszus, azt majdnem elfelejtettem, hogy szaporodni sem ide akarnak, de a szaporodási támogatást szívesen elfogadják.

2018.02.11. 14:14:21

@neoteny:
kijevi puccs után moszkva határozott célja, hogy kelet-közép európában azt atlanti, transzatlanti befolyást gyengítsék. ennek eredménye brexit. a trump. a cél, hogy amerikaiakat a térségből kiszorítsák. mert ugye közvetlen katonai fenyegetést jelent. egy esetleges német-orosz kiegyezés amerikának nem érdeke. magyar-lengyel kiegyezés sem. az amerikaiak erre a térségre csatlósként tekintenek. lényegében nem is volt diplomácia, hanem csak utasítgatás. csakhogy göncz kingát vagy ceu-s balázs pétert nem választják meg. v18 (választás 18) vagy milyen tanácsnak a volt eu komisszár balázs péter vezetője. induljanak el a választásokon. hány szavazatot kapnak? nagyjából annyit, ahányan vannak. ahány embert megfizetnek. esélyük nincs. annyi ember tüntet ahányat megfizetnek. ezt kisebb vidéki vásorban lehet látni. mert lehet tudni, hogy ki az a három, akit pénzelnek. és a téren azok vannak. és nem arról van szó, hogy a többiek félnek. vagy hogy ez a kormány mindenben jó lenne. egyszerűen arról van szó, hogy a soros féle ellenzékkel senki sem vállal közösséget. a lakosság döntő többsége nem olyan világot szeretne, amit ők egyetlen lehetségesként elképzelnek. ez innentől kezdve olyan, mint egy válás. valakinek el kell költöznie. adják el a vagyontárgyaikat a piacon és lehet menni bosztonba. csak ott már bojár pénze porfing. ott már nem diktálhat. ezért lenne helytartó. de nincs olyan párt, amelyik bojárt a pénzéért kiszolgálná. soros párt sincs. alapítványi hálózat van. és a soros alapítvány értelmiségi támogatása nélkül széteső ellenzék. ők európai egyesült államokat akarnak. központosított eu, amiben a tagállamok elvesztik a szuverenitásukat.

2018.02.11. 14:16:47

@látjátok feleim szümtükkel:
a kárptát-medencei magyarok akarnak adót fizetni. egy nagy-magyar hálózatba akarnak tartozni. csak ezt nem fogadja az úgynevezett baloldal. de az majd elválik, hogy az úgynevezett baloldal mennyi szavazatot szerez.

Ad Dio 2018.02.11. 14:43:45

@vajdasagi:

"a tőkét emlegeted, mint a haladás EGYIK feltételét. És ebből tényleg nem sok van nálunk. De a tudást, tehát a másikat elfelejted. Pedig ennek a szerepe egyre nő. Én számos olyan céget látok - és egyre többet - amelyek jelentős tudáskoncentrációval jól elboldogulnak még úgy is, hogy szűkösek a tőke-forrásaik."

Zárt rendszerben gondolkodsz. Ott igazad is van: ha egy gazdag, de butább rendszer versenyzik egy szegényebb, de okos rendszerrel, akkor az eredeti tőkekülönbséget ki lehet kompenzálni tudással (sőt). Csakhogy ma a rendszerek nem zártak, hanem nyitottak, egyre nyitottabbak. A tudás pedig mozgékony erőforrás, nem olyan mint egy olajmező vagy épp szénbánya. A tőke megveszi a tudást és ezt te a kis tőkeszegény pozíciódból nagyon-nagyon nehezen tudod bármivel is ellensúlyozni. A bármi egyébként többek közt épp a "homogén" kultúra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 14:45:58

@444:

"kijevi puccs után [...] a cél, hogy amerikaiakat a térségből kiszorítsák. mert ugye közvetlen katonai fenyegetést jelent."

A kijevi "puccs" óta _több_ atlanti, transzatlanti (NATO) haderő került a balti országokba meg Romániába meg Lengyelországba mint előtte volt.

"nem arról van szó, [...] hogy ez a kormány mindenben jó lenne."

Hát ezt nehéz is lenne állítani, különösen akkor, amikor "miközben munkahelyeket létrehozó nehézipari termelő multik államilag meg lettek támogatva."

"a lakosság döntő többsége nem olyan világot szeretne"

A lakosság döntő többsége még mindig a multik által üzemeltetett hipermarketekben vásárol -- Lázár János nagy bánatára.

A lakosság döntő többsége még mindig szívesen megy el alkalmazottnak a multikhoz ha erre lehetősége adódik -- mert általánosságban több bért fizetnek, mint a "nemzeti" tőkések.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 14:49:00

@444:

"a kárptát-medencei magyarok akarnak adót fizetni [Budapestnek]."

Ilyet könnyű állítani akkor, amikor nem fenyegeti őket az a veszély, hogy a közeljövőben tesztelésre kerülne ez a hajlandóságuk. Egyelőre még nettó adófogyasztók a magyar költségvetést illetően.

2018.02.11. 15:01:05

@neoteny:
a nemzeti nagytőkések a multik konkurenciái. és ugye mindegyik állami/uniós támogatásokkal beruház. és politikailag ellenérdekeltek. mert a közélet alapvetően arról szól, hogy ez egymás ellen hangolják a közvéleményt. az ágazatokban az egyik maradhat. lázár felteszem űrkutatásba nem fog belevágni. mezőgazdaság, egyszerűbb könnyűipar (étel, italgyártás), statikus nehézipar (építőipar) ezeket elfoglalják. gyógyszeriparban maradt magyar érdekeltség. járműiparban támogatják a nemzeti buszgyártást. általános gépgyártás és mikroelektronika hiányzik. ami az automatizálás szempontjából döntő. és hadiipar. utóbbinak kiadásait meg fogják növelni. és ezen dől el, hogy magyarország milyen szövetségi rendszerbe kerül. lesz-e középeurópai bundeswehr. meddig lehet egyensúlyozgatni az amerikaiak, az oroszok között. és ugye lehetnek újabb válságok. ez a jövő zenéje.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 15:18:03

@444:

"és politikailag ellenérdekeltek."

Helyesen: gazdaságilag ellenérdekeltek, ezért mindegyik annyi állami/uniós támogatást szerez meg, amennyit tud. Viszont az állami/uniós támogatások _politikaiak_ (értsd törvényekkel kerülnek kiosztásra); így hát amikor a magyar állam multikat támogat, akkor nem-nemzeti politikát gyakorol.

"az ágazatokban az egyik maradhat."

Ezt a _Highlander_-ből loptad.

2018.02.11. 15:19:35

@neoteny:
az index szerint a bécsi üzletekben ez "vona sajt". kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1939/19392/193925/19392510_789aaa215d152de5bf7a9cb19b658c78_wm.jpg
ez hajdú-böszörményi (bisirman) a külgazdasági miniszter kóstolja. (és támogatja még az előző választások előtt).
news.hajduboszormeny.hu/images/stories/kepek_hirekhez/2013/2013_10/sajtzem02.jpg
jobbra nem mészáros lőrinc hanem naboulsi úr, aki libanoni. és a hajdúságból bécsbe exportál az araboknak. kormányzati támogatással.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 15:24:30

@444:

"a hajdúságból bécsbe exportál az araboknak. kormányzati támogatással."

Remélhetőleg a bécsi arabok hálásak a magyar nettó adófizetőknek azért, hogy a magyar nettó adófizetők támogatják a bécsi arabok sajtfogyasztását.

2018.02.11. 15:47:18

@neoteny:
állami támogatásból talán helyesebb lenne egy tangazdaságban építeni egy kisebb sajtüzemet. amiben tanszünetben ki lehet kísérletezni a saját receptúrát. és amelyik fajta ízlik a virágkarneválon, vagy a campus fesztiválon a népeknek akkor azt esetleg termelni. ők a helyi élelmiszeripari szakközépiskolások valami tanulmányi versenyen.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2016/diakoknagy9.jpg
Szűcs Krisztián, Szatmári Levente, Kiss Szilvánusz Renátó és Telegdi Norbert. a vezető tanár Komádiné Kiss Beatrix.

ez lenne a (szociális) piacgazdaság. csak ebbe beavatkozott az állam. ortodox liberalizmusban egy térségnek nem lehet saját tangazdasága. hanem bankárfizetésből lehet vásárolni sajtgyárat a nagyságos asszonynak. ez ugye róna péter világhírű közgazdász és a korszakváltó lmp üzleti modellje a magyaroknak ron werberrel. és a demokraták.
mno.hu/data/cikkek/2446/24462/cikk-2446298/BD_6016_focuspoint_926x504.jpg
ezekből a csoportosulásokból bőven elég egy. ha a fidesz nyeri meg, akkor ők nyerjenek. ha a demokraták, akkor ők. egyik mellett, egyik ellen se vagyok. döntsük el. valamelyik.

2018.02.11. 15:58:59

@neoteny:
és ugye a hagyományt követve a Szűcs Krisztián, Szatmári Levente, Kiss Szilvánusz Renátó és Telegdi Norbert a helyi céh tagjai lesznek. és megfizethetnek holland sajtmestert. akitől a vezető tanáruk Komádiné Kiss Beatrix is tanulhat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 16:00:06

@444:

"ez lenne a (szociális) piacgazdaság."

Helyesen: ez a szabadpiaci gazdálkodást kiszorító szocialista gazdálkodás. Végső soron az államhatalom _megtervezi_ a támogatás mértékét, amiből a tangazdaságban a kisebb sajtüzem épül.

"bankárfizetésből lehet vásárolni sajtgyárat a nagyságos asszonynak"

És ezzel mi a gond? Róna Péter a saját megtakarításaiból vásárol egy sajgyárat: ezzel jövedelemhez jut a sajtgyár építője, a sajtgyárbeli eszközök készítői és a sajtgyárbeli dolgozók. És hasznuk származik a sajgyárból kikerülő sajtok fogyasztóinak: hiszen azért vásárolják meg a sajtokat, mert azok birtoklását/fogyasztását többre értékelik, mint az értük kifizetett pénzek birtoklását.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 16:01:29

@444:

"egyik mellett, egyik ellen se vagyok."

Az internet nem felejt:

"hja, ha valaki belehazudott a kamerába, akkor jött török gábor, hogy milyen zseniális kommunikáció. minden kormányt kiszolgált a látszat függetlenséggel. nem állítom, hogy nem csinálta jól. hanem csak azt, hogy ez nem szolgálja a közjót.

nem a politikusokat kellene itt jól pofán verni. hanem azt az elitet, amelyiknek mindig csak a saját szempontjai voltak fontosak. töröknek is érdekesebb, hogy a balatoni villájának kerítésen legyen valami ciráda annál, hogy egy ügyben az összes választó érdekéből elemezzen.

mert ugye látjuk. lófasz jóska politológus blog. ezt utánozza. generációs elhülyülés. abból indul ki, hogy orbán viktornak mi a jó.

ha egy politológus kifelé, a köz számára kommunikál, akkor a közérdeket kell figyelembe venni. személyes tanácsadóként nem. mert ha valaki azt mondja, hogy orbán viktor seggébe bújt, akkor nyilván legyen lojális. de akkor neki kifelé nem kell beszélni.

de ha valaki független mezt választ, akkor nem A oldal, vagy B oldal szempontjából kell elemeznie, hanem az összes választó érdekét kell figyelembe venni.

török meg nem ilyen. a nyilvánvaló hazugságokra is azt mondja, hogy egyfelől, másfelől. a legnagyobb szarra is. és ha véletlen valami jó, akkor ugyanúgy elemez.

erre mondom azt, hogy itt van egy elit, amelyik vigyorogva veri át az embereket. és a nép nem veszi észre. de ez nem zseniális, hanem alávaló."

"döntsük el. valamelyik."

Ezt a _Highlander_-ből loptad.

2018.02.11. 16:43:04

@neoteny:
a török gábor féle egyfelől-másfelől elemzések tartották fent a politikai váltógazdálkodást. de azóta török gábor csányi embere az mlsz-ben. és jobbik-lmp koalíciót akartak azért, hogy orbán környezetének ne legyen túlhatalma. mert az nem jó csányinak. matolcsy a pénzügyekben, lázár agrárügyekben konkurense.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 18:19:12

@444:

B+! Nem akarni kell, hanem fizetni. Mi itt nem akarunk, de kell, ők meg nem is akarnak, de nem is kell. Ne maszatold a szart. Mellesleg nyugodtan odaadhatod az adódat nekik, de utána itthon ne nyújtogasd a markod. Egyébként meg nyugodt lehetsz, ha rászorulsz te nem fogsz kapni tőlük semmit.

2018.02.11. 21:13:20

@látjátok feleim szümtükkel:
rendben van. de ez esetben a nyugat-európában élő magyarok se szóljanak bele. ebből aztán végképp az következik, hogy soros se szóljon bele a magyar közéletbe. mert hogy nem adózik. hanem hatalmi céllal adakozik. ügynöki hálózatot fizet. egy szektát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 21:57:29

@444:

"soros se szóljon bele a magyar közéletbe. mert hogy nem adózik."

Nem is szavaz.

2018.02.11. 22:30:22

@neoteny:
soros nem választó és nem is választott, hanem faji alapon képzeli magát a népek felett álló kiválasztottnak. és ehhez csatlakozik egy szekta. ebből adódik egy vallási konfliktus.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.11. 22:31:01

@444:

Ezt olvasd el, utána gondolkodj el miért is volt ekkora pálfordulás a fideszben!
index.hu/belfold/2018/02/11/ader_janos_valasztas_kulfoldi_magyarok/

Egyebekben egyet értek, aki külföldön él, és nincs magyarországi bejelentett lakása, itt vagyona, nem járul hozzá semillyen formában a köz költségeihez, az ne szavazzon.

Ja, a fidesz mg a közpénzből fizeti a szektáit, pl. cöföt, meg a flóriánost, meg a zsuzsifélét. Majd ha a nem baráti szerveződések is annyit kapnak a közösből, mint ezek, akkor lehet mutogatni a Sorosra, addig pofa be.Sajátjából adja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 22:35:52

@444:

"soros nem választó és nem is választott"

Erről van szó: a Mo határain kívül élő magyar nemzetiségűek, akik kiváltották a magyarigazolványt, viszont szavaznak ("beleszólnak") a magyar belpolitikába anélkül, hogy adóznának ("közteherviselnének").

2018.02.11. 23:32:48

@látjátok feleim szümtükkel:
a jobboldal álláspontja az, hogy a magyarok is alkossanak államot, a románok is. ezek hálózatok. vannak vegyes zónák. amiben erdély, kárpátalja, a bánság, a vajdaság önálló tartomány.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 00:04:44

@444:

"önálló tartomány"

Miben különbözik egy önálló tartomány egy szuverén államtól?

2018.02.12. 00:28:28

@neoteny:
ha a szomszédos népek szövetségi államrendben megállapodnak, akkor magyar iskolába járathatja a gyerekét úgy, hogy a személyi jövedelemadóját a magyar államkincstárnak utalja. és cserébe az állami nyomdából küldik tankönyvet és közalkalmazotti pedagógust.

mi történik akkor ha valaki erdélyben azt mondja, hogy ő nem szeretné se a magyar, se román, de még a szász állami iskolát se. erre két lehetséges válasz van. az egyik a konzervatív. költözzön oda, ahol nincsenek ilyenek. mondjuk bosztonba. a liberális megoldás az, hogy minisztériumi engedéllyel lehet egyházi és alapítványi iskolát nyitni. és az ugyan köteles adót fizetni, de cserébe megkapja az állami normatívát, amit az intézmény fenntartója kiegészíthet (nagyjából ez van most érvényben). soros alapítvány követeli a területen kívüliséget. de ilyen alapon nincs usa. hanem a kínai nagybankok generálnak pénzt és megveszik maguknak a centrál parkot. a new yorkiek nem tarthatják közkézben. ott nem jöhetnek létre közbirtokosságon alapuló magánszolgáltatások. hiszen az valami jobbágyparaszti céhes hagyomány, amit a világban már régen meghaladtak.

2018.02.12. 00:38:49

@neoteny:
a tartománynak nincs önálló külpolitikája.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 02:16:56

@444:

"a tartománynak nincs önálló külpolitikája."

Ez arra válasz, hogy miben különbözik egy tartomány egy szuverén államtól.

Miben különbözik egy önálló tartomány egy szuverén államtól?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 02:19:00

@444:

"soros nem választó és nem is választott"

Erről van szó: a Mo határain kívül élő magyar nemzetiségűek, akik kiváltották a magyarigazolványt, viszont szavaznak ("beleszólnak") a magyar belpolitikába anélkül, hogy adóznának ("közteherviselnének").

2018.02.12. 02:27:46

@neoteny:
tartomány nem lehet teljesen önálló. tartozik valahová, tartja valami. attól tartomány.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 02:45:34

@444:

"tartomány nem lehet teljesen önálló"

Te voltál az, aki önálló tartományról bugyogott: "amiben erdély, kárpátalja, a bánság, a vajdaság önálló tartomány."

- duplagondol 2018.02.12. 04:30:16

@vajdasagi: A magyar törzsszövetség politikai-hatalmi-gazdasági alakulatként indult, de legkésőbb a vérszerződéstől kezdve az érzelmi faktor nagy szerepet játszott a megszilárdulásában. Ez a jellege , ti., hogy képes volt felszívni a más nyelvű népcsoportokat, a felzárkózás lehetőségének megadásával, nagyban segítette a Kárpát-medence meghódítását és elmagyarosodását. Az avaroknak pl. ez 250 év alatt sem sikerült, mindig is megvolt egy éles választóvonal az avar és szláv lakosság közt, amit átlépve gyakran megerőszakolták a nőiket vagy céltábla gyanánt előrehajtották őket a csatában.

2018.02.12. 07:53:57

@neoteny:
erre te megkérdezted, hogy mi a különbség a tartomány és a szuverén állam között. a tartomány belpolitikailag önálló. az állam külpolitikai értelemben is. erre te azt kérdezted, hogy milyen a teljesen önálló tartomány. olyan nincs.

2018.02.12. 08:01:32

@neoteny:
egy tartománynak van saját kereskedelmi bankja. de nem teljesen önálló. mert nincs jegybankja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 08:42:23

@444:

"erre te megkérdezted, hogy mi a különbség a tartomány és a szuverén állam között."

Nem; ld. @neoteny:

"erre te azt kérdezted, hogy milyen a teljesen önálló tartomány."

Nem; én következetesen arra kérdeztem rá, hogy miben különbözik egy önálló tartomány egy szuverén államtól?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 08:50:45

@444:

"egy tartománynak van"

Még mindig mellébeszélsz.

1) tartomány
2) önálló tartomány
3) szuverén állam

Mivel eredetileg a 2-esről beszéltél, a kérdés az: mi a különbség a 2-es és a 3-as között? Az olyan válaszaid, amik az 1-es és a 3-as közötti különbségről beszélnek, nem válaszolják meg érdemben _ezt_ a kérdést (ti. a 2-es és a 3-as közötti különbségre vonatkozó kérdést).

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 08:54:10

@444:

Tudod az állam az egy olyan szerveződés, amelynek törvényei egy adott határon belül élő, magukat ezen állam polgárainak nyilvánító egyénekre terjednek ki.

El lehet menni minden államból, ha van másik, amelyik befogad. Mint ahogy rengeteg magyar el is jött Romániából még 90. előtt ( és nem akart visszamenni ). Utána meg még többen. Főleg az értelmiségiek. Most akkor miről rinyálsz?

a szövetség/unió meg olyan akármi, amelynek a tagjai államok. ezek az államok abban állapodtak/nak meg, hogy egyes ügyeiket közösen intézik, egyes ügyeiknek egy részét harmonizálják ( közelítik ) a közös elképzeléshez, egyes részeit meg mindenki maga intézi. Ebbe vagyunk benne most mi is, kivéve a fideszt, mert ők csak a nagy bugyellárisba vannak benne, meg a pofázásba. Te meg vakon az uszításba, meg a trollkodásba. De majd eccer észhez térsz te is, és garantálom, hogy szomorú lesz az ébredésed. Mert nem lesz kéz, amelyik utánad nyúlna esés közben.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 08:54:55

@neoteny:

Nem válaszol ez semmire érdemben, azért nem fizetnek neki.

2018.02.12. 09:31:48

@neoteny:
1. földrajzi hely. semmilyen jogosítvánnyal felruházva.
2. önálló (autonóm) tartomány. saját belpolitikája van.
3. szuverén állam. saját külpolitikája is van.

erdély hagyományosan autonóm tartomány (domínium). és abban székelyföld egy térség (régió). duális államrendben nagy-magyar és nagy-román tartomány is egyben. a havasalföld román tartomány. a (magyar) nagy-alföld magyar tartomány. a (magyar) kisalföld egy térség. de van szlovák kisalföld is a duna túloldalán. egy ilyen beosztásban a csallóköz magyar választókerület. tehát annak többségi magyar képviselője a magyar országgyűlés és a pozsonyi tartomány parlament tagja. és így lehet szlovák nemzeti parlament. amiben szlovák képviselők vannak. pozsony tartományi parlamentjében a szlovákok és a magyarok egyeztetnek a helyi ügyeket. és a nagy-cseh-morva-szlovák államnak (nemzetnek) lehet önálló külpolitikája. de azon belül meghirdetik a nagy-morva államiságot. amiben felső (cseh) és alsó (szlovák) morvaország két önálló tartomány.

ez most talán kicsit bonyolult módon hangzik. annyi történik, hogy az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett. a nemzeti keresztségben a szomszédaival vagy egy szövetségesével osztozik. tehát mondjuk a magyarországi németek ha akarnak, akkor magyarországon svábföldiek. feltéve, hogy támogatják a magyar nacionalizmust, mert földiek. erdélyben pedig kelet szászföldiek. vagy mondjuk az alpokalja-őrvidék is osztrák-magyar tartomány. de még annak része a kisebbségi szlovén murántúl. lenti mellett lendva. lent laknak a vendek. saját nyelvük van. lehet egy önálló tankerületük. de ha egy vend iskola államilag elismert bizonyítványt akar kiállítani, akkor figyelemmel kell lennie a magyar és a szlovén akadémia ajánlásokra, minisztériumi rendeletekre. az érettségi vizsgát államilag felügyelik. úgy léphet be egy vend az államilag finanszírozott térségi szakképzésbe vagy tartományi egyetemre. tehát annyi történik, hogy az állam egy kizárólagos alárendelő területi hierarchiából a mellérendelő viszonyokkal térség-település hálózattá alakul.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 10:12:00

@444:

"1. földrajzi hely. semmilyen jogosítvánnyal felruházva."

A kanadai szövetségi rendszerben tartományok (provinces) (is) vannak: önálló törvényhozással, végrehajtói és bírói hatalmi ágakkal. De pl. a törvényhozási önállóságuk erősen korlátozott azáltal, hogy a büntetőtörvényeket (Criminal Code) a szövetségi törvényhozás hozza; és a tartományi bíróságoknak ezeknek a büntetőtörvényeknek kell érvényt szerezniük. De hogy még jobban megbonyolításra kerüljön a dolog, a tartományi közlekedési szabályok meghozatala (például: Ontario-ban Highway Traffic Act, Brit Kolumbiában Motor Vehicle Act) a tartományi törvényhozások jogköre, holott ezeknek is van büntető aspektusuk (pl. pénzbüntetések kiszabása, vezetéstől eltiltás stb).

Ami felveti a kérdést: a kanadai tartományok (provinces) önálló (autonóm) tartományok? Saját belpolitikájuk van, de a szövetségi állam belpolitikájának (bizonyos mértékű) szupremáciája van a tartományi belpolitikák felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 10:35:31

@444:

"az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett. [...] figyelemmel kell lennie a magyar [...] minisztériumi rendeletekre."

Ha minisztériumi _rendeletek_, akkor azok betartását az államhatalom kikényszeríti (ezért _kell_ "figyelemmel lenni" rájuk); vagyis nem veszíti el az államhatalom a kizárólagosságát egy terület felett.

2018.02.12. 10:36:41

@neoteny:
de ehhez szövetségi államrendre van szükség. mert romániában mondjuk az áfa 19%, magyarországon 27%. ennél problémásabb a hadsereg. magyar nacionalista nézőpontból erdélyt megszállva tartja a román hadsereg. és egy önálló székely hadosztály felállítása szövetségi államrend nélkül háborút jelentene. és egy erdélyi román-magyar-szász szövetségi haderő elég távolinak tűnik. szóval ez nem holnap lesz. azonban egy közép-európai és balkán alkotta semleges katonai tömb német és orosz érdek. a németeknek azért jó, mert el tudják adni a haditechnikát. németország keleti előterét német páncélosok védik. az oroszok szempontjából ez még mindig jobb, mint egy közvetlen amerikai fenyegetettség. de ezzel hagyományosan ellentétes a brit, francia érdek, amelyik elkötelezett amerika barát. és ugye a pesti zsidóság liberálisnak mondott része magyarellenes. az izrealiták viszont támogatják a határon túli zsinagógák felújítását. és ezzel szemben állnak a "demokraták" és a nem-nemzeti "liberálisok".

John Nethem 2018.02.12. 10:42:39

@Lavinia Pinkerton:

A népszámlálási adatok szerint 2011-ben Magyarországon a városi lakosság aránya 69,5 százalék, míg 2001-ben 68,8 százalék volt.

Nem tudom, hol olvastad KOPP-tól, hogy a városiasodás az oka a depressziónak stb.
Éppen hogy az ALFÖLDI szórt, tanyavilágos illetve a Észak Mo., dél-dunántúli aprófalvas (jövőkép nélküli, agonizáló-kiöregedő) településszerkezet, ami az elhagyatottság, a magány érzésének, és a depressziónak kiváltó oka.

Az individualista emberképe a mindenki mástól elszigetelt, énközpontú, öntörvényű ember. Elveti az ember közösségi természetét, sőt a személyes kapcsolatok révén létrejövő közösségek lehetőségét is. Legfőbb törvénye az önfenntartás, legszentebb joga a →szabadság. Az ember nem a természete szerint társas lény, hanem csak az emberekkel való kapcsolatai által válik azzá. A közösség az emberek kölcsönös kapcsolatainak az összessége, fogalmi képzet, az egyénektől független realitás nélkül.

A külföldi tanulmányok szerint egy-egy élhető közösség kb. 15 ezer-25 ezer fős ( pl. Sárvár, Kőszeg) , ahol jól meghatározható városközpont köré épül föl minden.
Ha a magyar településeket nézzük, akkor például a megyeszékhelyek túlnyomó többsége kisvárosnak túl nagy, nagyvárosnak pedig túl kicsi, így saját szerepkörüket illetően anomáliák vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 10:47:58

@444:

"egy tartománynak van"

Még mindig mellébeszélsz.

1) tartomány
2) önálló tartomány
3) szuverén állam

Mivel eredetileg a 2-esről beszéltél, a kérdés az: mi a különbség a 2-es és a 3-as között? Az olyan válaszaid, amik az 1-es és a 3-as közötti különbségről beszélnek, nem válaszolják meg érdemben _ezt_ a kérdést (ti. a 2-es és a 3-as közötti különbségre vonatkozó kérdést).

2018.02.12. 10:51:03

@neoteny:
a muravidék egy önálló tankerület. de ha egy ott szlovén és a magyar állam által elismert érettségi bizonyítványt szeretne (amivel felvételizne a budapesti vagy a ljubjanai állami egyetemre), akkor figyelembe kell vennie ljubjanai és a budapesti minisztérium útmutatásait. de ha bosztoni magánegyetemen akar továbbtanulni, akkor nem kell. ha muravidék önálló tankerületté válik, akkor ott esetleg vend költészetet és vend népdalokat kell tanulnia. ha valaki olyat nem akar, akkor ne éljen együtt a vendekkel. menjen bosztonba. a magánegyetemeken az alapítók magánérdekeit kell szolgálnia. több magánegyetem közül választhat. de azok egyikének sem választhatja meg a vezetőit. hacsak nem tesz szert annyi pénzre, hogy abba beleszólása legyen.

2018.02.12. 10:52:23

@neoteny:
2. önálló (autonóm) tartomány. saját belpolitikája van.
3. szuverén állam. saját külpolitikája is van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 10:58:35

@444:

"figyelembe kell vennie [...] a budapesti minisztérium útmutatásait."

"az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett. [...] figyelemmel kell lennie a magyar [...] minisztériumi rendeletekre."

Ha minisztériumi _rendeletek_, akkor azok betartását az államhatalom kikényszeríti (ezért _kell_ "figyelemmel lenni" rájuk); vagyis nem veszíti el az államhatalom a kizárólagosságát egy terület felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:07:08

@444:

"2. önálló (autonóm) tartomány. saját belpolitikája van."

_Mennyire_ van saját belpolitikája? Saját törvényhozása van, és csak a saját törvényhozása által hozott törvényeknek szereznek érvényt a területén? Ha igen, akkor nem önálló (autonóm) tartomány, hanem szuverén állam. Ha nem, akkor mi a "saját belpolitika" létezésének mércéje?

2018.02.12. 11:09:46

@neoteny:
ha erdély egy autonóm tartomány, akkor annak nincs követsége amerikában. magyar és román követség viszont van. mert ez két szuverén állam. és ugyan texas is állam, de külpolitikai értelemben nem szuverén az amerikai alkotmány szerint. az európai unióban folyik egy vita, hogy a tagállamok legyenek-e külpolitikailag szuverének. az európai egyesült államok hívei azt mondják, hogy ezt a jogosítványt el kell venni a nacionalista kormányoktól. még az önálló belpolitikát is. a belga miniszterelnök azt mondja, hogy ők döntenek brüsszelben. és ha leszavazzák orbánt, akkor magyarország köteles végrehajtani brüsszel döntéseit. orbán azt mondja, hogy stop brüsszel. ilyen kényszer nincs. soros azt mondja, hogy van. mert ezek a politikusok nem-nemzeti liberálisok. orbán azt mondja, hogy mert ezeket összejátszanak. a kocsmában megfejtik, hogy ezek amerikai érdekeket szolgálnak. zsidó amerika. és egyébként a soros alapítvány valóban területen kívüliséget követel az ceu vagy az ngo-k számára. de olyan a nemzetközi jogrendben nincs. arról lehet szó, hogy szomszédos államok közös közigazgatási egységeket hoznak létre. kolozs vár(os)megye kolozsvár(os) comitatul cluj/komitat klausenburg/comitatus kolosiensis.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:15:39

@444:

"2. önálló (autonóm) tartomány. saját belpolitikája van."

_Mennyire_ van saját belpolitikája? Saját törvényhozása van, és csak a saját törvényhozása által hozott törvényeknek szereznek érvényt a területén? Ha igen, akkor nem önálló (autonóm) tartomány, hanem szuverén állam. Ha nem, akkor mi a "saját belpolitika" létezésének mércéje?

2018.02.12. 11:21:55

@neoteny:
van egy vend tankerület. tegyük fel, hogy a vend nemzetiség kitalálja, hogy szerintük a műveltség alapja, hogy ismeri a 100 vend népdalt. de többet nem is kell ismerni, mert miért kellene. és ezek után egy vend jelentkezne a ljubjanai állami egyetemre. vagy a budapesti műszaki egyetemre. és megkérdik tőle, hogy mit tud a kúpszeletekről. vagy arról hogy mozog a rugó. és azt mondja, hogy ő tud egy népdalt. kimenék a kisajtó elibe. és ezt elénekli vendül. a magyar zeneakadémián azt mondják neki, hogy játsszon lisztet. liszt ferenc. franz liszt. a lendván a vend zenetanár ha azt akarja, hogy a növendéke a magyar állami zeneakadémián tanuljon tovább, akkor kénytelen figyelembe venni annak az ajánlásain. ha valaki bosztonba akar továbbtanulni, akkor nyilván nem kell figyelembe vennie. de a vend tankerület önálló, akkor abból nem csak jogok, hanem közjogi kötelmek is származnak. a vend kulturális tanács kitalálja, hogy na jó nem 100, hanem 10 vend népdal legyen kötelező. a 10 szerintük legszebb. mire "a" civilek kimennek lendva főutcájára, hogy le a vend nacionalizmussal. költözzenek bosztonba. ott nincs ilyen. ott az amerikai pénzhatalom uralkodik. amire a magyarok, szlovénok és a nemzeti kereszténységben a vendek mondják azt, hogy köszönik, de nem kérik.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 11:23:07

@444: "ez most talán kicsit bonyolult módon hangzik. annyi történik, hogy az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett."

Szerintem lázas vagy, sürgősen keresd fel orvosodat, gyógyszerészedet!

Melyik állam akarna ilyet? A fidesz biztosan nem, mert most is arról kiabál, ne mások mondják meg, hogy mi hogyan éljünk. Pedig Soros pont olyan magyar állampolgár, mint pl. az erdélyi születésű, szerbiai születésű, ausztriai születésű, de még magyarul sem beszélő magyar állampolgár. Igaz, ők meg akarják mondani ezt másoknak, de ami szabad neki, azt nem szabad másoknak.

Egyébként meg mi újság is van a szuverenitással? He?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:27:33

@444:

"de a vend tankerület önálló, akkor abból nem csak jogok, hanem közjogi kötelmek is származnak."

Amely "közjogi kötelmek" forrása az államhatalom, így hát nem igaz az, hogy "az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett."

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 11:32:18

@444: "tegyük fel, hogy..."

Tudod a történelem nem úgy megy előre, hogy tegyük fel, hanem egyszerűen felteszik. A fideszt a hatalom csúcsára, és amíg ott van, addig majd ők felteszik, amit akarnak. Ez a te elmenyúzásod borzalmas. Sem nem tudományos, sem nem életszerű.

Arról miért nem értekezel, hogy Áder miért ellenezte anno a külföldiek választási jogát pont azokkal az érvekkel, amikkel most az ellenzék támadja?
Ja, ezzel nem bíztak meg, és nincs is érved erre? Hát ez nagy baj.

2018.02.12. 11:35:56

@neoteny:
akár egy szabad városnak is lehet saját törvényhatósága. tartománynak is lehet. tegyük fel, hogy a román kereskedelmi törvény előírja, hogy vasárnap a román üzletek nem tarthatnak nyitva. mert hogy minden román menjen inkább templomba. és mondjuk a budapesti magyar parlament és kormány is elrendeli ugyanezt.

erdély egy önálló tartomány, akkor tartományi parlamentjének jogában áll "protestálni". és azt mondják, hogy a tartományi nagyvásár helyén is idején kötelesek a hipermarketek zárva tartani. tehát nagyszebeni pláza csak akkor tart zárva, amikor a platz kirakodó vásárt szervez. mert mondjuk ezt írta elő az erdélyi tartományi parlament. de ha szászoknak saját törvényhatóságuk van, akkor azt mondhatják, hogy náluk mégis nyitva legyen a pláza. mert ők szászok. tehát belpolitikai (mondjuk belkereskedelmi) kérdésben döntenek. az erdélyi szászok nem üzenhetnek hadat. hanem az erdélyi magyar-román-szász szövetségi haderő kötelékében szolgál egy szász zászlóalj. nincs önálló külpolitikájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:47:47

@444:

"a román kereskedelmi törvény előírja, hogy vasárnap a román üzletek nem tarthatnak nyitva [...] de ha szászoknak saját törvényhatóságuk van, akkor azt mondhatják, hogy náluk mégis nyitva legyen a pláza. mert ők szászok."

Ez azt jelenti, hogy a szászok saját törvényei érvényesülnek a román állami törvényekkel szemben: hogy a szászok szuverén államot alkotnak az általuk lakott területeken.

2018.02.12. 11:49:22

@neoteny:
ha a muravidék egy önálló tankerület. akkor a tanügyi kötelezettségek forrása nem a szlovén központi állam, hanem a vend nemzetiségi autonómia. és ez esetben a vend iskolában a gyerekek esetleg vend népdalokat tanulnak feltéve, hogy a vend kulturális tanács ezt elrendeli. aztán valaki mondhatja, hogy ő inkább magyar nemzetiségi iskolába járna. és ott nem kell. vagy kétnyelvűben, ahol lehet, mert van vend énektanár, de nem kötelező. liszt ferencet kell tanulniuk feltéve, hogy a budapesti állami zeneakadémián szeretnének továbbtanulni, vagy a bécsi konzervatóriumban. viszont a központi államok elvesztik a kizárólagos jogukat a tanügyi szabályozásban. mert a vendek kitalálhatják a nagy-vend énekeskönyvet. a vendvidéki énekkarok abból énekelnek. nemzeti keresztény templomokban vagy a vend testvérvárosok főterén előadják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 11:54:22

@444:

"a tanügyi kötelezettségek forrása"

Csak épp' te nem a "tanügyi kötelezettségekről" értekeztél:

"de a vend tankerület önálló, akkor abból nem csak jogok, hanem közjogi kötelmek is származnak."

Amely "közjogi kötelmek" forrása az államhatalom, így hát nem igaz az, hogy "az állam elveszti kizárólagosságát egy terület felett."

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 12:28:59

@444:

Te nagyon fiatal lehetsz és szerintem hiányos történelmi ismeretekkel. Amiről "értekezel", az egy eltűnt világ. A sok kis apró "államhatalmakból" alakultak ki a nemzetállamok. Pl. Olaszország, Németország, Habsburg birodalom, stb.
Sőt még régebben voltak városállamok is. Ideje lenne újra feltalálnod valamit, mondjuk a faluállamokat fideszes kormánymeghízottakkal.
Mert vagy nemzetállamozunk, vagy faluállamozunk. Együtt a kettő nem megy.

Ne hidd azt, hogy tied a világ és te találod fel a spanyolviaszkot. Azt már régen feltalálták, és gyára van. Elkéstél. A világnak meg csak kicsi része a tied, annak örülj.

2018.02.12. 12:38:14

@neoteny:
belpolitikai értelemben igen. azt a szövetségi alkotmány (alaptörvény) szabályozza, hogy a tartományi jog meddig terjed. a főváros általában tartomány jogú. a magyarban ezen túl hagyományosan van megyejog, járásjog. és kérdés az, hogy a nagyközség, vagy a falu jogállása micsoda. ezt az önkormányzati törvény határozza meg.

persze lehet mondani, hogy a központi kormányzat és a parlament miért adjon önkormányzati jogosítványokat. mert ebben az esetben mindenért a kormány a felelős. a királyi vagy a császári udvar is biztosított törvényhatósági jogkört a szabad városoknak. mert a bécsi udvar nem tudott mindent ellátni. budai várból sem lehet felelős módon mindent elirányítani. magyarországon belpolitikát hagyományosan a megyékre bízták. az országos ügyek külpolitikát jelentették.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 12:49:16

@444:

"a központi kormányzat és a parlament miért adjon önkormányzati jogosítványokat. mert ebben az esetben mindenért a kormány a felelős. [...] budai várból sem lehet felelős módon mindent elirányítani."

Mindaddig, amíg a nagy pénzeket a budai várból lehet osztani (ld. pl. Modern Városok Program) és a felelősséget az eladósodásokért az önkormányzatokra lehet tolni (ld. pl. Pécs esetét), addig a központi kormányzatnak teljesen megfelel a hatalomkoncentráció.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 13:04:29

@444: "magyarországon belpolitikát hagyományosan a megyékre bízták. az országos ügyek külpolitikát jelentették."

Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Mert viccnek nagyon gyenge.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 13:05:49

@neoteny:

Mit toltak Pécsre? A kétszer sok milliárdot amiből kifizették a város adósságait? Már te is viccelni akarsz?;D

2018.02.12. 13:51:54

@neoteny:
a szabadságot elsődlegesen a helyi társadalmaknak kell kivívniuk. a globalizáció csak a virtuális világot teszi szabadabbá. bárki beszólhat az amerikai elnöknek a twitteren. vagy a pápának, vagy a new york times tudósítójának, vagy orbán viktornak. putyin vladimirnak, vagy a zsidóknak. de ez egy látszólagos szabadság. ami egy modern kori vallásháborút eredményez véleményem szerint. és most ez uralja a politikát. mi vagyunk a jók. ti a rosszak, mert mi vagyunk a demokraták vagy a nemzetiek tábor, történelmi sérelmek, város-vidék ellentét, soros terv, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 14:10:08

@444:

"a szabadságot elsődlegesen a helyi társadalmaknak kell kivívniuk."

Valóban: a helyi elnyomóik ellen.

"a globalizáció csak a virtuális világot teszi szabadabbá."

Üres lózung; ha ez így lenne, akkor ezek a hajók nem járnák a tengereket:

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 14:10:19

@444:

"a szabadságot elsődlegesen a helyi társadalmaknak kell kivívniuk."

Valóban: a helyi elnyomóik ellen.

"a globalizáció csak a virtuális világot teszi szabadabbá."

Üres lózung; ha ez így lenne, akkor ezek a hajók nem járnák a tengereket:

www.google.ca/search?q=container+ships+pictures&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwia9NGouaDZAhUJyGMKHacgAM8QsAQIKA&biw=1855&bih=985

2018.02.12. 14:33:13

@neoteny:
megindult a hajó, akkor azzal ugye senki se lett szabadabb a hánykolódó tengeren. és amikor kikötött, akkor kereskedhetett szabadon. vagy nem kereskedhetett. attól függően, hogy a helyiek mit engedtek meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 15:48:04

@444:

"attól függően, hogy a helyiek mit engedtek meg."

Helyesen: attól függően, hogy a helyiek mit vásároltak meg mennyiért. Ha a kereskedő képtelen volt haszonnal túladni az áruin (és esetleg más árukat vásárolni, hogy a visszafuvaron is haszonra tegyen szert szándékai szerint), akkor nem élt a kereskedelem szabadságával.

"a globalizáció csak a virtuális világot teszi szabadabbá."

Üres lózung; ha ez így lenne, akkor ezek a hajók nem járnák a tengereket:

www.google.ca/search?q=container+ships+pictures&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwia9NGouaDZAhUJyGMKHacgAM8QsAQIKA&biw=1855&bih=985

2018.02.12. 16:05:50

@neoteny:
nincs globális szabad kereskedelem. ebbe pusztultak bele a zsidók. tengeri kereskedelem sem szabad. ebből lehetnek háborúk a csendes óceánon. egyesek azt hiszik.

David Bowman 2018.02.12. 16:13:21

@neoteny: Lusta vagyok megkeresni azt a hszedet, amiben azt kérdezted, hogy mennyiben pörgeti jobban a gazdaságot az állam által beszedett pénz, mint ami az adófizetők kezében marad?.
Mostanra jutott eszembe a válasz. Ismered a Roosevelt féle New Dealt? A magántőkének sehogy se akaraódzott Hoover gátat építeni, se Golden Gatet. Se belgrádi vasútvonalat, se M83as autópályát. Bár stadiont igen.

2018.02.12. 16:17:50

@neoteny:
ezek szabad kereskedelmi egyezmények alapján járják a tengereket. ha azzal nem rendelkeznek, akkor az hadihajó.

2018.02.12. 16:32:54

@neoteny:
tehát nem az van, hogy te kikötsz kínában, koreában, japánban, indiában és szabadon kereskedsz. vagy akárhol. bárki szabadon behajózhat londonba. olyan nincs. az háborút jelent. csak a hülye angolok képzelik azt, hogy azt nekik szabad. nincs olyan, hogy bárki szabadon kiköthet bosztonban. nincs olyan, hogy egy hajó megérkezik. ez már miami beach? jöttünk már ide kikötni. mert a cnn híradóban úgy hallottuk, hogy szabad kereskedelem errefelé. de nem. szabad kereskedelmi megállapdásokat kötnek az államok. az egyesült államok egybe köti az összeset. mert hogy úgy jelentősebb érdekérvényesítő képességű. de az lényegében katonai erőfölénnyel való visszaélés. amire azt mondják: szabad kereskedelem. az eredendően nem globalizált. előzetes megállapodásokat kell kötni. különben háborút jelent.

ezt nem értik a soros alapítvány aktivistái. nincs olyan, hogy szabadon átvándorolnak országokon a szegény kis bevándorlók. az előzetes megállapodás hiányában háborút jelent.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 16:47:04

@David Bowman:

"mennyiben pörgeti jobban a gazdaságot az állam által beszedett pénz, mint ami az adófizetők kezében marad?.
Mostanra jutott eszembe a válasz. Ismered a Roosevelt féle New Dealt? A magántőkének sehogy se akaraódzott Hoover gátat építeni, se Golden Gatet."

Mert a magántőke számításai szerint ezek a projektek nem biztosítottak megfelelő mértékű hasznot a szükséges befektetések arányában (ROI).

Az, hogy a Roosevelt-féle New Deal-ban megépítették őket nem jelenti azt, hogy ezek jobb befektetései voltak az adófizetők pénzének, mint ahogy az adófizetők befektették (vagy fogyasztási cikkekre költötték) volna azokat a pénzeket.

mises.org/library/hoovers-dam-folly

mises.org/library/disaster-called-new-deal

mises.org/library/three-new-deals-why-nazis-and-fascists-loved-fdr

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 16:50:46

@444:

"ezek szabad kereskedelmi egyezmények alapján járják a tengereket. ha azzal nem rendelkeznek, akkor az hadihajó."

Amely hadihajókon fényevő gyíkemberek szolgálnak.

Lavinia Pinkerton 2018.02.12. 16:54:42

@David Bowman: Építettek autópályát is magánbefektetők, még az elején.
Fizetősre tervezték őket még a kilencvenes években, csak aztán itthagyták őket.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 17:36:11

@neoteny:

Látsz te ott bármi féle felelősségre vonást?
Ha nem fideszes város lenne, már madzagon vezetgetnék a polgármestert, amit nagyplakáton hírdetnének. Úgy látom viccelsz.

Betolt az állam kétszer több milliárdot Pécsbe, hogy ne menjen csődbe. Ez szerinted a felelősség?

Mellesleg mintha a kádárizmusban pont ez lett volna az egyik kifogás a hatalommal szemben, hogy a felelőtlenül gazdálkodó, költekező településeket mindig kihúzták a szarból, az érintettek felelősségre vonása nélkül.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 17:44:24

@444:" ezt nem értik a soros alapítvány aktivistái. nincs olyan, hogy szabadon átvándorolnak országokon a szegény kis bevándorlók. az előzetes megállapodás hiányában háborút jelent."

Azért a soros aktivisták nem bevándorlókról, hanem menekültekről beszélnek. Ne keverd a szezont a fazonnal. A két szó nem azonos tartalmat fed. Aki menekült, nem biztos, hogy bevándorló marad. Sok görög ugyan itt maradt, de mentek is vissza amikor az üldöztetéstől már nem kellett tartaniuk. Vagy pl. azok a magyarok sem maradtak mindannyian bevándorlók, akik a rendszerváltás előtt disszidáltak ( bevándoroltak,? vagy menekültek? ), mint pl. Vajna nertárs, meg sokan mások.

látjátok feleim szümtükkel 2018.02.12. 17:46:48

@Lavinia Pinkerton:

Igaz, de ne felejtsd el, hogy azokon, meg sok más úton bizony megfizetjük mi azt amibe kerültek ezek az utak. Mert az út ugyan itt maradt, de az árát ki kellett fizetni. Haszonnal együtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 18:01:19

@látjátok feleim szümtükkel:

"Látsz te ott bármi féle felelősségre vonást? "

Nem is írtam felelősségrevonásról; azt írtam, hogy az adósságért a felelősséget a város vezetésére tolta a kormány.

"A kormány most rendeletet hozott, e szerint összesen 9,5 milliárd forinttal rántják vissza Pécset a csőd széléről. [...] De ez az összeg nem ajándék, a támogatást az utolsó fillérig vissza kell fizetni. A nagyobb, 6,5 milliárd forintos részt azonnal megkaphatja Pécs, ezt 2020 végéig kell megtérítenie. A további 3 milliárdot 2018. február 28-ig utalná az állam, arról viszont még nincs szó, hogy ezt meddig kell visszafizetni, csak annyit lehet tudni, hogy szintén visszatérítendő támogatásról lesz szó.

A kormány ráadásul rendkívül szigorú feltételeket határozott meg már ahhoz is, hogy egyáltalán kölcsönt adjon, gyakorlatilag pénzügyi gyámság alá veszi a várost. A Magyar Államkincstár megbízhat néhány embert, hogy kontrollálják, mire költi el Pécs a pénzt, ráadásul az önkormányzat köteles lesz előre szólni, mire szeretné felhasználni a támogatást. Ezen kívül jelzálogot jegyeznek be az állam javára a város ingatlanjaira és a helyi adó is a kincstárhoz folyhat be, ha nem fizetne az önkormányzat."

Vagyis az történik, amiről írtam: mindaddig, amíg a nagy pénzeket a budai várból lehet osztani (ld. pl. Modern Városok Program) és a felelősséget az eladósodásokért az önkormányzatokra lehet tolni (ld. pl. Pécs esetét), addig a központi kormányzatnak teljesen megfelel a hatalomkoncentráció.

2018.02.12. 21:35:43

@látjátok feleim szümtükkel:
az első biztonságos országig menekült. onnantól kezdve bevándorló.

David Bowman 2018.02.12. 22:40:17

@444: Tömegesen meg megszálló.

David Bowman 2018.02.12. 22:42:47

@neoteny: De nem költötték a magánbefektetők semmire. Ültek rajta, a gazdaság meg megfeneklett. Ha ezt nem érted, nem is érdemes beszélgetni veled. Ha meg úgy teszel, mintha nem értenéd, akkor még annyira sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.12. 22:57:01

@David Bowman:

"De nem költötték a magánbefektetők semmire. Ültek rajta"

Ezt az állításodat mire alapozod?

vajdasagi 2018.02.17. 11:52:00

@Ad Dio: Azt, hogy a tőke megveszi a tudást, nálam jobban kevesen érzik a bőrükön. És ellensúlyozni nem "homogén kultúrával", hanem kultúrával és emberközpontúsággal is lehet. Sőt, nekem ez elég jól sikerül.

Ad Dio 2018.02.17. 13:01:14

@vajdasagi:

Engedjük meg, hogy értem amit mondasz, bár kicsit rejtélyes ez a "kultúrával és emberközpontúsággal" szöveg... mondjuk azt, hogy "megértő, emberi hozzáállással"... ami nagyon jó, hasznos és valóban segíthet egy kis előnyt kovácsolni, de csak kis léptékben alkalmazható. Egy mikro-, vagy kisvállalkozásban eredményesen alkalmazható, de nagyobb léptékben nem.

A kultúra mint megtartó erő független a vállalkozásoktól, azok méretétől, teljesítőképességétől. A nemzeti, helyi kultúra ma is megtartó erejű.

És persze a két ellensúlyozó tényező szerencsére nincs ellentétben egymással, így optimálisan is-is hathatnak.

David Bowman 2018.02.17. 14:32:48

@neoteny: A gazdasági világválságra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.17. 14:47:43

@David Bowman:

Ez körkörös érvelés: azért volt gazdasági világválság, mert ültek a magánbefektetők a pénzükön, és azért ültek a magánbefektetők a pénzükön, mert gazdasági világválság volt.

vajdasagi 2018.02.17. 18:07:02

@Ad Dio: Nincs itt nagy véleménykülönbség közöttünk.
Valószínűleg egy ezer fős cég nem tud emberközpontú lenni, mert a kapitalista, tehát profitorientált viselkedés ezt elnyomja. De 100 fővel még elmegy a dolog, ezt elhiheted.

Az emberközpontú cég az több, mint a "megértő emberi hozzáállás". Az olyan, ahol a dolgozók érdekeit messzemenően figyelembe veszik. És ezt a 100 ember túlnyomó többsége nagyon meghálálja. Jóért jót kapsz cserébe. És hosszú távon épp így tűnik fenntarthatónak.

Nem látom be, hogy egy cégben miért lenne az "megtartó erejű", hogy egy nemzetből valók. Éppen hogy azt látom jobbnak, ha tanulnak 1-2 dolgot a brazil kollégájuktól, még többet a némettől, és bizony ezt-azt a szlávtól is (például kitartást, harciasságot és küzdőképességet). Ettől még nem veszítik el a saját kultúrájukat. Sőt!
Gyanítom, hogy egy országban is így lehet ez, de nem szeretnék most belemenni ebbe a csőbe.

Ad Dio 2018.02.17. 18:21:58

@vajdasagi:

Nem arról van szó, hogy egy cég legyen homogén nemzetiségű. Én azt állítom, hogy egy egészséges nemzeti kultúra megtartó erejű.

Voltam kint. Kint is vállalkoztam. 10x pénzt kerestem. Ma mégis itthon vagyok. Semmi másért, mint hogy itthon itthon érzem magam, ott meg nem éreztem otthon magam. 'Zijen...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.17. 21:40:27

@Ad Dio: megtartó erejű vagy éppen romboló, mikor milyen, melyik milyen -- a magyar épp egyre rosszabb passzban van

Ad Dio 2018.02.18. 10:48:33

@HaFr:

Nem értünk egyet.

A nemzeti kultúra =/= kormány, pláne =//= Fidesz.

David Bowman 2018.02.18. 11:27:56

@neoteny: Pontosan. Ezért kellett, hogy az állam a mindenkitől elszedett pénzt beforgassa a gazdaságba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.18. 12:53:51

@David Bowman:

"Pontosan."

A körökörös érvelések hamisak: nem adnak magyarázatot az ok-okozati összefüggésekre.

A magánbefektetők nem "ültek a pénzükön" az 1929 októberi tőzsdekrach _előtt_, így hát a tőzsdekrachot _követő_ gazdasági világválság nem lehetett annak az oka, hogy a magánbefektetők "ültek a pénzükön". Mindaddig, amíg nincs magyarázatod arra, hogy mi okozta a tőzsdekrachot, nem állíthatod azt, hogy a magánbefektetők ültek a pénzükön. Továbbá azt is meg kellene mutatnod, hogy államhatalmi költekezés valóban élénkítette a gazdaságot, nem pedig _oka_ volt a válság elmélyülésének és elhúzódásának.

Ugyanis ha a tőzsdekrach oka a 20-as évekbeli hitelexpanzió ("olcsó pénz") volt, ti. hogy ezen "olcsó pénz" hatására hibás befektetések történtek, akkor az államhatalmi költekezés nem lehetett megoldás a válságra: hiszen -- definíció szerint -- az államhatalom olyan javak előállítására költötte a (nettó) adófizetők pénzét, amelyekre a magánbefektetők nem költötték a pénzüket ("ültek a pénzükön") _mert_ azokat a javakat nem lehetett haszonnal eladni. Márpedig azok a jószágok termelése, amik nem adhatóak el haszonnal hanem csak veszteséggel, a tőke elfogyasztásához vezet: ha pedig elfogy a tőke, akkor megszűnnek a befektetések, és ezzel párhuzamosan csökken a termelékenység. Hiába dolgoznak többet az emberek, kevesebb (reálértékű) jószágokat állítanak elő; ez pedig a gazdaság kontrakciójához és így az életszínvonal eséséhez vezet.

mises.org/files/americas-great-depressionpdf-0/download?token=rwW4UjXa

larababa 2018.02.18. 14:00:21

Az egész világban egyre nő a zűrzavar, és mi legtöbbször nem a leglényegesebb problémákról beszélünk, amelyek alapját képezhetnék az ember társadalmi züllésének megakadályozását. Csak egyetlen módon lehet az emberi társadalmak együttélését biztosítani;

a túlnyomó többség által elfogadott értékrendszer megerősítése és betartásának biztosítására lenne szükség.

Ezt évszázadokon keresztül a kereszténység törvényei biztosították vezetőinek bűnei ellenére is, és ez Európa elsőségét biztosította gazdasági, kulturális, jogi és egyéb területeken. Mára ennek vége van, mert az internet, a globalizáció és a keresztény egyházak meggyengülése zűrzavart okoz az egész világon.
A jelenlegi magyar kormány nagyképűen hirdeti, hogy megvédi a keresztény Európát. Gőze nincs arról, hogy a kereszténység alaptörvényeit Jézus hegyi beszéde, a Tízparancsolat, Jézus 46 példázata és tanításai mit mondanak. A tízparancsolatot két lábbal tapossák sárba. A ne ölj! parancsát úgy kerülik meg, hogy tönkreteszik az egészségügyet, a ne lopj betartása helyett törvényesítik a lopást, nem tartják be az idősek tiszteletét, hazudnak a felebaráti szeretet helyett és a felebarátok tulajdonát elrabolják. Lehetetlenné teszik az egyházak Isten által megjelölt feladatainak ellátását úgy, hogy lepénzelik őket. Jézus kétezer évvel ezelőttről hívta fel a figyelmünket arra, hogy a végidőkhöz közeledve 1844-től kezdődően még az istentagadók is különbek, mint a képmutató "langyosok", a képmutató keresztények. Ideje lenne felébredni.Idevágó javaslataimat a püspökök agyonhallgatják, megfogadva Hitler propaganda miniszterének, Geobbelsnek a módszerét; "A kritikákat úgy kell venni, mint ha el sem hangzottak volna, a hazugságokat pedig állandóan mondani kell, mert akkor a végén elhiszik".
Össze kellene végre fogni a valódi istenhívőknek, ehhez kellene segítséget adnunk egymásnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.18. 14:22:29

@larababa:

"a végidőkhöz közeledve 1844-től kezdődően"

Hadd kérdezzem meg: ez az évszám honnét származik?

screpes 2018.02.18. 15:13:38

@Ad Dio:
Megvilágítanád kicsit jobban ezt az összefüggést?
A nemzeti kultúra és a Fidesz között?

Ad Dio 2018.02.18. 20:27:01

@screpes:

Azt állítom, hogy a mindenkori kormány nem egyenlő a nemzeti kultúrával.

ijontichy 2018.02.18. 21:16:15

@Ad Dio: Nagy szarban is lenne a nemzeti kultúra ;-)

Ad Dio 2018.02.18. 21:34:05

@ijontichy:

:-)

Minden bizonnyal. Ennél már csak akkor lenne nagyobb szarban, ha ballib kormány volna :-D.

komwj 2018.02.19. 22:05:27

@Ad Dio:

Ha ballib kormány lenne, akkor ő mondaná meg, hogy mi az érték a magyar kultúrában...
hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9z_Andr%C3%A1s#/media/File:Rez-Andras1.jpg

ijontichy 2018.02.19. 23:57:17

@komwj: Egy ballib kormány sokkal magasabbról tenne rá, mi az érték a magyar kultúrában (ergo nagyobb lenne a kultúra szabadsága), lévén hatalomgyakorlásának nem annyira lényeges eleme a nacionalizmus (mondjuk ki: tökhülyék annak felhasználásához) - főképp nem annak eme jelenlegi, teljesen torz, beteges formája. Így viszont egy ideig biztosan maradnak a bilifrizurás meszesagyúak és kollaboráns társaik. Szegény magyar kultúra :-/

larababa 2018.05.23. 11:44:12

@neoteny: A Bibliából, ahol 10 nagy vázlatprófécia hangzott el.
süti beállítások módosítása