1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.03. 09:01 HaFr

Az orbánizmus céljai Európában

Képtalálat a következőre: „magyar kínai bizottság”

A magyar illiberális államot az objektív gyengesége miatt nem méltatja figyelemre az EU, és ebben nem nagyon változott a hozzáállása a migrációs válság hatására sem. Magyarország elhanyagolható méretű gazdasági és politikai befolyással bír Európában, és az EU-n kívülre kerülve még ez is tovább esne. (A nacionalista rajongók nem egészen értik, mi jelent hatalmi mércével, hogy a magyar GDP az Egyesült Királyság nélküli EU 1%-a körül mozog. Elmondom: hogy az EU az önálló képességeinken túl erősíti a magyar befolyást a világban. Nélküle nem szuverénebbek, hanem sokkal gyengébbek lennénk.) A V4-csoport széthullása csak idő kérdése volt, mivel önálló szövetségi rendszerként nem jön számításba, az oroszokkal szembeni ellenszenv a legerősebb tagjának, Lengyelországnak a mozgásterét mindenképpen behatárolja, a többi három ország meg olyannyira része a német befolyási övezetnek, hogy esélye nincs a túlélésre egy komolyabb diplomáciai, netalán politikai konfliktus esetén.

A Nyugattal szembeni "hadviselésben" Orbán elment már a falig. Egyszerre használva ki az EU intézményrendszerének operatív gyengeségét (ideértve a szankcióképtelenségét) és az oroszoktól eltanult hibrid hadviselés országunkra szabott operett változatával szembeni türelmet kb. megmutatta, milyen károkozásra lehet képes -- ám szigorúan egy saját EU-kép jegyében, egy pillanatig sem előhíva magának a kiléptetés rémét! A legtöbb, amit elérni akart, az a továbbgyűrűző hatás volt, de Putyin oldalszárnyaként sem jutott többre annál, amit a próbálkozásai zenitjén, a migránsválsággal elért: az EU önreflexiójának és önvédelmi képességeinek lassú magára találását. 

Orbán stratégiáját általában, a szövetségi politikáját pedig még inkább a középtávú reménykedés jellemzi, hogy ti. eltolódik a világ súlypontja a liberális világrendtől legalább a pluralizmus felé és ennek hatására legitim vállalkozássá válhat az illiberális állam az EU-n belül is, illetve Kína és Oroszország olyan erős játékosokká válnak a térségünkben, ami őt és az uralmát is biztonságba helyezheti. Ez a remény azonban illuzórikus. Az orosz befolyás a világban a KGB és utódszervezeteinek fénytörésében látszik csak annak, ami: valójában Oroszország helyzete közép- és hosszútávon is kilátástalan a meghatározó világgazdasági, technológiai és demográfiai trendek ismeretében. Az orosz politika az észak-koreai politika nagyban (és ezért lassúbb és egy cseppet -- éppen a hibrid hadviselésben való jártassága miatt -- kifinomultabb). Putyin meg-megismétlődő rimánkodása az elismerésért egy versenyképtelen társadalom hangja. Az orosz GDP elhanyagolható méretű, a kivitelének nagy része nyersanyag -- ráadásul egyre inkább helyettesíthető nyersanyag --, és hogy még egy stratégiai jellemzőt hozzak fel: az orosz működő-tőke kivitel manapság évi 30 milliárd dollár körül mozog, míg a kínai ennek ötszöröse, az amerikai a tízszerese, de még a holland (vö. "operettállam") is az ötszöröse (kb. 160 milliárd). (Összehasonlításképp, a nehezen elérhető adatokból kihámozhatóan a magyar FDI-export a legutóbbi évek átlagában valahol 2 és 2,5 milliárd között volt.) Képzeljük el ugyanezeket a számokat kumuláltan, amely pontosan mutatja egy ország gazdasági hatalmát a világban. Ilyen körülmények között minden egyes nap, amellyel Putyin nem tudja rávenni magát -- helyesen -- egy világháborúra, tovább gyengíti a rezsimjét és ezzel Orbán európai legitimációjának esélyét.

Orbán elszámítja magát a kínaiakkal is, akiknek a gazdasági képességei hosszú távú racionalitás eredménye, amire Orbán és társasága se nem képes, se nem hajlandó. Peking nem fog pénzelni autokráciákat, ha a demokráciák feletti befolyása erősödése többet hozhat a konyhára. A tempírozásban -- miszerint a hatalom dinamikája és megnyilvánulásai jó időérzéket kívánnak -- Orbán sokkal gyengébb a nemzetközi, mint a belföldi folyamatokban. A hatalma sokkal többet köszönhet a Nyugat nagyvonalúsággal és érdektelenséggel vegyes totojázásának -- mert az onnan érkező finanszírozás és a demokrácia iránti tisztelet tartja életben --, mint bármi másnak. Mire Kína komoly mintájává válhatna a világ politikai rendszereinek (szerintem sosem fog), az legkorábban a század közepe lehet, amikor -- megint csak inkább a kapitalizmusból és a technológiai fejlődésből következő trendek hatására -- az értékteremtésnek a társadalmak felső 30%-ában való koncentrációja miatt komolyabban felvetődhet a pénz- és piacgazdaságok kifejezetten szocialista vonásokkal való vegyítése (pl. az FNA-val).

A nemzetállamok befolyása az előttünk álló évtizedekben véleményem szerint egyre inkább csak a globális lehetőségeikkel összhangban lesz értelmezhető, és könnyen lehet, hogy miközben az USA és a Kína megmarad két domináns nemzetállamnak (a nemzetállamnak persze nem az etnicista értelmezésében), esetleg kiegészülnek még a Kínával egyébként nem éppen barátságos Indiával, addig Magyarországnak nem marad más útja, mint a klasszikus szuverenitás még fokozottabb feladása és az EU integrációjában való részvétel. Valójában -- ennyit még a tempírozáshoz -- amikor a rezsimünk Kínának drukkol és sietteti az európai erősödését, ugyanakkor az EU integrációját is sietteti, amely a Kínával való versenyben (is) születik a gazdasági gyarmatosítástól és a politikai megosztástól való félelemben.

Az integráció azonban jó eséllyel előbb lesz itt választási lehetőség (tegyük fel, még az), minthogy Kína európai domíniumává válhassunk. A kis államok sorsa, hogy a legjobb esetben is csak választani tudnak az uraik között. A kis állami népek nyomorúsága pedig, ha ezt nem ismerik fel időben, hanem a politikai hübrisznek hitelt adva nagynak, befolyásosnak és szuverénnek képzelik magukat, így amikor újra és újra kiderül, hogy se nem nagyok, se nem befolyásosak, rendre csak a rosszabb választásuk marad: a még radikálisabb szuverenitásvesztés. Nota bene, a szuverenitásunk maximuma nem a kormányzati mozgástér maximumán -- és még kevésbé a kormány tagjainak személyes hatalmán és mozgásterén -- múlik, hanem a társadalom versenyképességén. Bármekkora hévvel nyomják ennek ellenkezőjét cinikus kormánypropagandisták.

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6313412565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.03. 09:38:12

Rosszul közelíted meg ezt szerintem. Ez nem Orbán tevékenysége. Hanem a kései kapitalizmus hanyatlása körüli harc, mely harcba Orbán is aktívan bekapcsolódott, természetes nem főszereplőként.

Az USA szerepe drasztikusan csökken. Már nem képes gazdaságilag legyűrni Kínát, de még a gazdaságilag nála jóval gyengébb Oroszországot se volt képes szankciókkal kompromisszumra kényszeríteni. Az USA katonai vereségei pedig nyilvánvalóak.

Kína 2030-ra az egyes számú világhtaloam lesz, minden szempontból. A többpólusú világ pedig már visszaállt kb. 10 éve.

Az USA-t vezető elit eközbne gyengíti az országot azzal, hogy az elit 2 fraókciója - az ipari tőke és a pénzügyi tőke - egymással hidegpolgárút folytat. A zuhanás elkerülhetetlen, 50 éven belül az USA nem lesz több, mint ami ma Oroszország, azaz regionális hatalom, mely a saját régiójábna az első erő, de azon kívül csak ritkán képes akaratát érvényesíteni.

A kérdés inkább az, Kína és Oroszország szövetségesek lesznek-e vagy riválisak. Ez most még nem mondható meg, képtelen vagyok ezt megjósolni.

Ami biztos: a jelenleg az USA-ban székelő pénzügyi világhatalom perceken belül el fogja hagyni az USA-t, ha az nem lesz már világelső. Már most látható, hogy a legnagyobb pénzügyi cégek egymás után teszik át székhelyüket Kínába.

Ami látható: az eddig szabályszerűnek tűnő kapcsolat a liberális demokrácia és a pénzügyi világoligarchia közt véget ér.

50 év múlva már valószínűleg azzal kell majd törödnünk, ne legyen Kína túl erős. A lengyel vezetés láthatóan előrelátó, már erre készül.

Magyar szempontból mindez egy hatalmas, történelmi esély. Először 500 év óta az ország szuverén lehet. Orbán ezt a lehetőséget látta meg. A jelenlegi euroatlantista rabságunk ketrece lassan szétzúzható, márpedig éppen az az euroatlanti függőség az akadálya az ország fejlődésének: az ország által megtermelt profit hatalmas sugárban ömlik nyugatra. Ha viszont most ügyesen helyezkedünk, fontos kis tényező lehetünk a nagyok harcában.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.03. 09:45:14

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha az előbbiekkel tudnák is vitatkozni, a végkövetkeztetéseddel nem érdemes, mert a vágyaidon alapul -- teljesen mindegy, hol van a világ súlypontja, Magyarország mindig is jelentéktelen ÉS függő marad, EZÉRT sosem lehet szuverénebb, mint most -- sőt

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 10:18:12

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"az euroatlanti függőség az akadálya az ország fejlődésének: az ország által megtermelt profit hatalmas sugárban ömlik nyugatra"

A létezett szocializmusban a profit nem ömlött nyugatra; akkor mi volt az ország fejlődésének akadálya?

2017.12.03. 10:22:26

@HaFr:
és mi a helyzet csehországgal? képzeld el, hogy prágai polgári konzervatívok ezzel indulnának a választásokon. TELJESEN MINDEGY HOL VAN A VILÁG SÚLYPONTJA CSEHORSZÁG MINDIG JELENTÉKTELEN ÉS FÜGGŐ MARAD.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.03. 10:25:40

@444: ezt ők pontosan tudják :), nyilván, mert nem komemntelsz náluk csehül -- mondjuk, nem is értenék, miket írsz

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 10:29:41

@444:

A csehek nem Noétól származnak; a cseh nyelv nem az ősnyelv kövülete, annak nincs belső szóképző módszere. A magyarokat és a cseheket nem lehet összehasonlítani. Sőt a magyarokat senkivel sem lehet összehasonlítani: a magyarokat legfeljebb a szkítákkal lehetne összehasonlítani, de a szkíták ma már csak a magyarok formájában léteznek. Ezért is kell a magyar nyelvet a magyar nyelvvel magyarázni.

sinus67 2017.12.03. 10:34:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"A jelenlegi euroatlantista rabságunk ketrece lassan szétzúzható, ..."

Nekiláthatun abevonulni az eurázsiai, vagy ázsiai ketrecbe. Mindezt azért, hogy Orbán megtarthassa, illetve még mélyebben kiépíthesse az illiberális diktatúráját.
Nem vagyok biztos benne, hogy azokban a ketrecekben jobb lesz nekünk!

2017.12.03. 10:34:20

@neoteny:
a globális kapitalizmus helyett a cél a másik véglet volt. a világkommunizmus.

2017.12.03. 10:40:43

@sinus67:
a világnak ez a része az eurázsiai kontinens.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Eurasia_%28orthographic_projection%29.svg
mi a probléma ezzel túl azon, hogy amerikának erre az együttműködésre nincs befolyása. mert eurázsiai nézőpontból a föld másik féltekére esik.

ijontichy 2017.12.03. 10:42:44

@poszt: Ismét csak pontos. Én egy témában vagyok kicsit eltérő állásponton (a hüjjepolitikusok "dobjuk fel a pakli kártyát, nézzük mi lesz belőle" eshetőségét optimistán feledve), ez pedig a kínai dominancia masszív erősödése. Egyszer már említettem Kína környezetvédelmi problémáit, és akkor @Khonsu olvtárs letorkolt, hogy a "technológia megvan". Nos tényleg megvan, de azt be is kell vezetni, üzemeltetni is kell. Németország (NSZK) a '60-70-es években kishíján lekopasztotta a rajnai erdőket. Évtizedekbe és nem kevés erőforrásba került, hogy a hatást visszafordítsák (azóta folyamatosan csúcsra járatott tárdsadalmi kérdés nálunk a környezeti hatások). Arról nem is beszélve, hogy akkor még komoly lehetőség volt a "kínosabb" ágazatok keletre telepítése, ahol nemcsak a munkaerő volt olcsó, de a környezetvédelmi szabályok is lazábbak. Ez a lehetőség ma már (Kína számára is) is tkp. megszűnt. Kína a középtávú jövőben nagyon sok erőforrást lesz kénytelen arra fordítani, hogy ne dögöljön bele gyors ipari fejlődésének következményeibe, és ez "világuralmi" terveire is kihatással lesz. Arról nem is beszélve, hogy a "kici sárga óccó" munkaerő is szeretne jobban élni.
Ami pedig a tudást, a "know-how"-t illeti, a világ egyetemi rangsorait - nem a @444 féle népfőiskolákét - még mindig nem a kínai alma materek vezetik. Nagyon nem.

Ami Vitya reményeit illeti: épp most olvastam, hogy nagy pofával lesajnálta egykori "gazdasági tanácsadóját". Szvsz. akinek a valagába már nemhogy zabszem, de gombostű se fér, az épp ő. Egyetlen eélye az előre menekülés. Ezt az egész kártékony ámokfutást akkor úszhatja meg ép bőrrel, ha "de facto" hatalmon marad addig, míg fel nem dobja a büdösbocskort, vagy olyan viszonyok között történik hatalomváltás, mint '89-es elődeinél (társadalmi-gazdasági súly, impotens (kezdő) ellenzék). Azért - ismerve a magyar lelkivilágot - nem mernék nagyobb összegben fogadni arra, hogy végül nem ússza meg :-/.

Kage kyōi 2017.12.03. 10:43:50

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Na kezdjük csak. Mit is mondasz? Végigolvasod amit írsz?
Kései kapitalizmus? 50 évvel előrébb vannak! Ha most leállnak akkor is 50 évet kéne taposnunk.
"A lengyel vezetés láthatóan előrelátó, már erre készül." Mire? Egy 40 milliós ország egy 1,5 milliárdos ellen? Röhej!
Hacsak nem akarnak gyarmat lenni. Ami tudod mit jelent. Hogy nem a saját maguk urai. Hanem FELÜLRŐL mondják meg mit csináljanak.
Először 500 év óta az ország szuverén lehet.
Most is az. Bár Paks II óta erős fenntartásaim vannak
"euroatlantista rabságunk
" mink? Mi magunk léptünk be! A szerződés előtt tudták, sőt el is mondták nekünk hogy pár nemzeti jogot elkérnek. Képzeld! Nem volt kötelező elmondani!
"az ország által megtermelt profit hatalmas sugárban ömlik nyugatra." Egy picivel többet vissza is kapunk. Tudod: Ami kórház meg iskola helyett Mészáros Lőrincé lesz. Meg Rogáné, Andy Vajnáé...Stb!

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 10:44:17

@444:

Ez nem magyarázat: birca nem azt állította, hogy az ország fejlődésének az az akadálya, hogy a cél a globális kapitalizmus, hanem hogy az ország által megtermelt profit hatalmas sugárban ömlik nyugatra.

A létezett szocializmusban a profit nem ömlött nyugatra; akkor mi volt az ország fejlődésének akadálya?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.03. 10:46:31

@ijontichy: korrekt, a kínai fejlődés egyelőre csak nagyon tág határokon belül modellezhető, ezért is nagy ostobaság fogadni rá, tényleg mintha az egész ország jövőjét egy rulett asztalon tenné fel a mi vezérünk

2017.12.03. 10:59:09

@neoteny:
ez az észak-atlanti együttműködés szervezete.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/North_Atlantic_Treaty_Organization_%28orthographic_projection%29.svg
ebből a nézőpontból az amerikai hadiipari konszerneket leszámítva mi értelme van ellenségnek tekinteni az oroszokat? kanada elemi érdeke elvben az lenne, hogy szabad kereskedelmi megállapodást kössön oroszországgal. ez a két ország együttesen a szárazföld területének hatodát uralja. van egy jeges tengeri és egy csendes óceáni kapcsolat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 11:02:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"A marxista gazdaság."

Vagyis az ország fejlődésének akadálya nem a profit nyugatra ömlése.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 11:04:09

@444:

"és mi a helyzet csehországgal? képzeld el, hogy prágai polgári konzervatívok ezzel indulnának a választásokon. TELJESEN MINDEGY HOL VAN A VILÁG SÚLYPONTJA CSEHORSZÁG MINDIG JELENTÉKTELEN ÉS FÜGGŐ MARAD."

A csehek nem Noétól származnak; a cseh nyelv nem az ősnyelv kövülete, annak nincs belső szóképző módszere. A magyarokat és a cseheket nem lehet összehasonlítani. Sőt a magyarokat senkivel sem lehet összehasonlítani: a magyarokat legfeljebb a szkítákkal lehetne összehasonlítani, de a szkíták ma már csak a magyarok formájában léteznek. Ezért is kell a magyar nyelvet a magyar nyelvvel magyarázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 11:22:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A létezett szocializmusban nem ömlött nyugatra a profit; mégsem fejlődött az ország. Vagyis az ország fejlődésének akadálya nem a profit nyugatra ömlése.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.03. 11:22:57

@Kage kyōi:

A kései kapitalizmus rendszerében mi sose lehetünk nyertesek, ráaadásul maga a rendszer inog, mert alapjai kezdenek összeroskadni.

A nyugatról kapott minden 1 Ft-ért mi 5-öt fizetünk nekik, azaz az egyenlet fordított.

Semmi érdekünk folytatni ezt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.03. 11:23:31

@neoteny:

Ha ömlött volna, rosszabb lett volna sokkal, vedd észre.

2017.12.03. 11:29:03

@neoteny:
mondjuk a magyar építőipari vállalkozásoknak reálisan belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia az elsődlges piaca. a pécsiek eladják nacionalizált kerámiagyár termékeit. veszprémi (fél/város) állami építőipari vállalat elnyeri a közbeszerzést. a székesfehérvári ikarus busz, vagy a győri rába hungarocamion is leginkább ezt az "aldunai" piacot célozhatja. a dunántúli cigányok mennek a balkán irányába. és azt mondják. találkozunk a temesvári és a havasföldről a királyi (craoiva-i) testvéreikkel. jaj, de jó lesz. ehhez adott a humán erőforrás, a tudás, a technológia.

az ehhez tartozó kultúra lovasi andrás előadásában budapest bár zenekar kíséretével.
www.youtube.com/watch?v=DKXfvfZ8oFM
értem persze, hogy ezt paródiának szánják. de ennek van realitása. ezért épül a budapest-belgrád vasútvonal. erre mondja sanyi viccesen, hogy a cél a "szerbes" fejlődés és "bolgárodás".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 11:31:48

@444:

"mondjuk a magyar építőipari vállalkozásoknak reálisan belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia az elsődlges piaca."

This is me Belchum's tinkyou tankyou silvoor plate for citchin the crapes in the cool of his canister. Poor the pay!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.03. 11:46:35

@neoteny:
hja, és a korrupció központja bécs. a strabag. így jöhet létre az öaf. a piacuk isztambul, athén. a habsburgoknak volt olyan elképzelése, hogy a bizánci birodalmat újjáépítik. egyesek szerint ennek érdekében a korona képeit is machninálták.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 11:50:46

@444:

"hja, és a korrupció központja bécs."

"mondjuk a magyar építőipari vállalkozásoknak reálisan belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia az elsődlges piaca."

This is the Willingdone hanking the half of the hat of lipoleums up the tail on the buckside of his big white harse. Tip. That was the last joke of Willingdone. Hit, hit, hit! This is the same white harse of the Willingdone, Culpenhelp, waggling his tailoscrupp with the half of a hat of lipoleums to insoult on the hinndoo seeboy. Hney, hney, hney! (Bullsrag! Foul!)

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.03. 12:06:12

@neoteny:
a debreceni főpályaudvar építését a strabag-hunép konzorcium nyerte el (a swietelsky előtt). nettó 34,4 milliárd forintért.

A Debreceni Főpályaudvar felépítésére a Modern Városok Programban 21 milliárd forintot különítettek el. Kósa Lajos, a program végrehajtásáért felelős tárca nélküli miniszter nemrégiben a megyei napilapnak elmondta, az építőipar felpörgése, az alapanyagok árának és a munkabéreknek a növekedése miatt is többe kerül majd az intermodális központ felépítése.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón újságíró kérdésre úgy fogalmazott, a kormány támogatja a Debreceni Főpályaudvar felépítését, ugyanakkor a műszaki tartalom felülvizsgálatát kérik a költségek csökkentése érdekében.

„A kormány két döntést hozott a közlekedési csomópontokat illetően. Kaposvár és Debrecen elvi támogatásban részesült. Debrecennél az összeget felül kell vizsgálni” - fogalmazott. Hozzátette, azt remélik, így csökkenthetők a költségek.

„A 34 milliárd forintra nem bólintottunk rá, arra kell törekedni, hogy a költségeket a műszaki tartalom csökkentésével megpróbálják lecsökkenteni, de elvi szinten a kaposvári és a debreceni projekt kapott egyedül támogatást a közlekedési csomópontokat illetően, az összes többi intermodális csomópont esetében a kormány várakozó állásponton van” – jelentette ki Lázár János.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 12:09:26

@444:

"a debreceni főpályaudvar építését a strabag-hunép konzorcium nyerte el (a swietelsky előtt)."

"hja, és a korrupció központja bécs."

"mondjuk a magyar építőipari vállalkozásoknak reálisan belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia az elsődlges piaca."

This is the seeboy, madrashattaras, upjump and pumpim, cry to the Willingdone: Ap Pukkaru! Pukka Yurap! This is the Willingdone, bornstable ghentleman, tinders his maxbotch to the cursigan Shimar Shin. Basucker youstead! This is the dooforhim seeboy blow the whole
of the half of the hat of lipoleums off of the top of the tail on the back of his big wide harse. Tip (Bullseye! Game!) How Copen-
hagen ended. This way the museyroom. Mind your boots goan out.

Phew!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.12.03. 12:11:35

a magam részéről még várnék arra, hogy támogatásomat adjam ahhoz, hogy önként lemondjak, magyarságomról csak azért mert akkor „jobban” élhetnék. Annyi be nem váltott ígéret, remény után inkább maradok „nemzeti konzervatív magyarnak”.
Sorry mindenkitől, aki másként gondolja.

digipenna.blog.hu/2017/12/03/foladjam

2017.12.03. 12:15:04

@neoteny:
tehát amikor bécs már nem támadja a magyar kormányt, akkor érdekes módon a strabag kapja a megrendelést. csak be kell venni a szegény kis swietelsky-t is. nekik is jusson linzer. a német cégek is nagyrészt vissza nem térintendő állami támogatásokért cserébe telepednek le. és van egy mese a szabad piacról.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 12:18:54

@444:

"csak be kell venni a szegény kis swietelsky-t is."

"a debreceni főpályaudvar építését a strabag-hunép konzorcium nyerte el (a swietelsky előtt)."

"hja, és a korrupció központja bécs."

"mondjuk a magyar építőipari vállalkozásoknak reálisan belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia az elsődlges piaca."

What a warm time we were in there but how keling is here the airabouts! We nowhere she lives but you mussna tell annaone for the lamp of Jig-a-Lanthern! It's a candlelittle houthse of a month and one windies. Downadown, High Downadown. And nummered quaintlymine. And such reasonable weather too!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.03. 12:28:05

@neoteny:
ők nyerik el a közbeszerzést és nem bírálják a geci orbánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 12:32:35

@444:

"ők nyerik el a közbeszerzést és nem bírálják a geci orbánt."

"csak be kell venni a szegény kis swietelsky-t is."

"a debreceni főpályaudvar építését a strabag-hunép konzorcium nyerte el (a swietelsky előtt)."

"hja, és a korrupció központja bécs."

"mondjuk a magyar építőipari vállalkozásoknak reálisan belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia az elsődlges piaca."

The wagrant wind's awalt'zaround the piltdowns and on every blasted
knollyrock (if you can spot fifty I spy four more) there's that gnarlybird ygathering, a runalittle, doalittle, preealittle, pouralittle, wipealittle, kicksalittle, severalittle, eatalittle, whinealittle, kenalittle, helfalittle, pelfalittle gnarlybird. A verytableland of bleakbardfields! Under his seven wrothschields lies one, Lumproar. His glav toside him. Skud ontorsed. Our pigeons pair are flewn for northcliffs.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.03. 12:35:18

@digipenna: sokat írok arról a blogon, hogy a "magyarnak maradni" és a modernizáció szembeállítása már lassan kétszáz éve kíséri -- sőt alakítja -- a történelmünket, ami nem jó. Igyekeztem erre egy alternatívát kialakítani a modernizációs nacionalizmus égisze alatt, empatizálva a magyarok többségével. De sajnos ez a kormány a nemzeti érzelmet és a nacionalizmust a legrosszabb irányba fordítja, nemcsak az én elvárásomat, hanem a józan észét sem teljesítve. Így az ő általuk vájt mederben van itt valami választási kényszer, mint ami az utolsó bekezdésedből kitűnik, ami szerintem helytelen kényszer, és besétál az általuk állított csapdába

2017.12.03. 12:49:56

@neoteny:
szeinted a magyar építőipari cégek elsődleges (kül) piaca nem belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia. ez esetben a magyar cégek elsődlegesen merre (where, óangolul hwar -- hová) képesek árut szállítani és elsődlegesen hol (where, ősgermánul wo -- hol) lennének képesesek szolgáltatni. ezért építik a balkán és bizánc irányába vasútvonalat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 13:04:04

@444:

"szeinted a magyar építőipari cégek elsődleges (kül) piaca nem belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia."

"ők nyerik el a közbeszerzést és nem bírálják a geci orbánt."

"csak be kell venni a szegény kis swietelsky-t is."

"a debreceni főpályaudvar építését a strabag-hunép konzorcium nyerte el (a swietelsky előtt)."

"hja, és a korrupció központja bécs."

"mondjuk a magyar építőipari vállalkozásoknak reálisan belgrád, szarajevó, pogrodica, pristina, tirana, szkopje, szófia az elsődlges piaca."

The three of crows have flapped it southenly, kraaking of de baccle to the kvarters of that sky whence triboos answer; Wail, 'tis well! She niver comes out when Thon's on shower or when Thon's flash with his Nixy girls or when Thon's blowing toomcracks down the gaels of Thon. No nubo no! Neblas on you liv! Her would be too moochy afreet. Of Burymeleg and Bindmerollingeyes and all the deed in the woe. Fe fo fom! She jist does hopes till byes will be byes. Here, and it goes on to appear now, she comes, a peacefugle, a parody's bird, a peri potmother, a pringlpik in the ilandiskippy, with peewee and powwows in beggybaggy on her bickybacky and a flick flask fleckflinging its pixylighting pacts' huemeramybows, picking here, pecking there, pussypussy plunderpussy.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

FreeTibet 2017.12.03. 13:30:40

Volt ez a két szerintem szuper 444-es videó a NER-ről, és a Magyarországon jelenleg kialakult helyzet elemzéséről:
youtu.be/wTyRKM4BmjY
youtu.be/X7GJfxv1Wak

A második részben 3:38-tól elég részletesen rávilágítanak, hogy a "nyugati multiknak" mennyi kedvezményt ad ez a rendszer.
Szóval retorikában és a jogállam leépítésében lehet egyértelmű a keleti fordulat, de a háttérben Orbán Nyugatra is játszik, legfeljebb nem hangoztatja, mert nem hoz annyi szavazatot.

Abban én sem hiszek, hogy az illiberális fordulat és a kevesebb integráció igénye az EU nyugati államaiban begyűrűzne, de ettől még ez egy létező narratíva. Illetve ha egyszer végre az EU elszánja magát a szorosabb integrációra, akkor nem gondolom, hogy a V4-ek közül bárki ki akarna maradni majd belőle, beleértve minket is. Lásd az ország legerősebb emberének a nyilatkozatát
www.portfolio.hu/gazdasag/csanyi-a-vegletekig-fogja-huzni-a-kormany-de-bevezetjuk-az-eurot.264275.html

Aztán alkupozíció szempontjából akár lehet még előnyös is és kérni valamit az illiberális intézkedések leépítéséért.. Addig pedig köszöni szépen, de bőven övé a hatalom.

Szóval ha itthon jobbat akarunk, aminek szurkolni kell, az az EU egységesülésének az előremozdulása, ami a jelen állapot szerint olyan személyeken fog múlni, mint Angela Merkel és Martin Schulz :(

sinus67 2017.12.03. 13:38:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Ugye azt Te sem gondolod komolyan, hogy akinek tövig nyaljuk a seggét a pénzéért, az majd engedi a hú de kurva nagy szuverenítást.
El ne képzeld, hogy majd Putyin bácsi a paksi beruházásért és a remek kis kölcsönért nem támaszt majd elvárásokat Bölcs Vezérünk felé.
Mert azt ugye tudod, hogy mindennek ára van! Annak pedig, hogy Kedves Vezetőnket indirekt beavatkozásokkal hatalomban tartsák igen nagy ára van/lesz. Ez azonban ketrec nélkül nem megy. Mert az ilyen kis minidiktátorokat a NAGYOK szeretik valamennyire kordában tartani. Annyira mindenképpen, hogy az érdekeiket kiszolgálja.

2017.12.03. 14:04:53

@sinus67:
ugyanez vonatkozik a nyugatra. ők is fogjul akarják ejteni a magyar államot. ahogyan az oroszok is. ők kijevért cserébe adják budapestet. ez persze elég veszélyes. mert ebből akár egy új hidegháború is következhet. kis eséllyel pesten polgárháború. azért plakátozzák körbe a fővárost és az országot. a köznép megértse, hogy soros alapítvány és a globális pénzhatalom általa kínált gazdaság, kultúra és társadalom politika nem kívánatos. és lehet háborúzni. de az háborút jelent. nem bohóckodást. hanem háborút.

2017.12.03. 14:22:29

@FreeTibet:
orbán a vissza nem térítendő állami támogatást nem adja a "nyugatnak" adja, hanem a német közép- és nagyiparnak. és a német néppártnak. ne gondold már azt, hogy német pártok nem korruptak. ezzel orbán jövő tavasszal jelen állás szerint megnyeri a választást (ebből lett a nyugdíjprémium, és ebből lesznek a gyáravatók). de ez a politika aligha lesz tartható. ha az spd bekerül a berlini kormányba, akkor magyarország és németország távolodni fognak egymástól. budapest és bécs közeledni. az új gazdaságpolitika első számú célja a balkán.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 14:32:28

@444:

"orbán a vissza nem térítendő állami támogatást nem adja a "nyugatnak" adja, hanem a német közép- és nagyiparnak. és a német néppártnak. [...] ebből lett a nyugdíjprémium"

No akkor csak még több vissza nem térítendő támogatást kell adni a német közép- és nagyiparnak (meg a német néppártnak), így még több nyugdíjprémium lesz. A még több nyugdíjprémiumból pedig még többet tudnak átutalni a nyugdíjasok a Londonban mosogató kisunokáiknak, amitől a forint deflálódik, a font inflálódik, és így három légy kerül ütésre egy csapással.

2017.12.03. 16:10:09

@neoteny:
na de ezt az állam csak átmenetileg tudja megtenni. nem tud folyton 10 milliót adni munkahelyenként azért, hogy a működő tőke beáramoljon. mert annak ellenértékét ki kell termelni a szolganépnek. a többi munkahelynek. ha a tőkepiac hitelez, akkor is ugyanez a helyzet. az ír csoda alapja, hogy írországban az egy főre jutó külső adósság 125 millió forintnak megfelelő dollár vagy euró. (gdp arányosan 780%). de ezt majd kitermelik az írországban bejegyzett cégek, vagy nem termelik ki. és ez esetben az mondják, hogy mégsincs ír csoda. hanem görögország sorsára jutnak. de nem biztos. mert miért is jutnának. jól menő cégeket bevonzák. és fityiszt mutatnak az angoloknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 16:14:28

@444:

"na de ezt az állam csak átmenetileg tudja megtenni. nem tud folyton 10 milliót adni munkahelyenként azért, hogy a működő tőke beáramoljon. mert annak ellenértékét ki kell termelni a szolganépnek. a többi munkahelynek."

Tudsz te racionálisan gondolkodni ha akarsz.

sinus67 2017.12.03. 16:30:45

@444:
"ugyanez vonatkozik a nyugatra"

Nem is mondtam olyat, hogy nem vonatkozik a nyugatra. A magam részéről még mindíg jobbnak tartom egy nyugati szövetségbe (ketrecbe) tartozást, mint orosz, vagy kínai csatlósságot.
A nyugat azért, minden hibája ellenére, fejlődőképesebb volt ami a polgárainak életszínvonalát (is) illeti.

2017.12.03. 16:52:30

@neoteny:
na de ennek a politikának az alternatívája az, hogy ugyanezt a feladatot az állam a szabad tőkepiacra bízza. a pénzt nem szijjártó petya osztja, hanem csányi sanyi bácsi. az vajon mennyivel jobb? elvben sokkal. mert úgy a bankok nem avatkoznak bele a reálgazdaság működésébe. dehogy nem. azt mondják, hogy jóskának legyen gyorsétterem lánca és ne pistának. és közben laci süti a legjobb pecsenyét. de azt, hogy kinek legyen hálózata arról a tőkepiac dönt. ami most magyarországon félig állami irányítás alá került.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 16:55:31

@444:

"na de ennek a politikának az alternatívája az, hogy ugyanezt a feladatot az állam a szabad tőkepiacra bízza. a pénzt nem szijjártó petya osztja, hanem csányi sanyi bácsi. az vajon mennyivel jobb?"

Gondolkozz. Hogyan tesz szert pénzre (vagyis az azért megvásárolható javakra) az állam?

2017.12.03. 18:20:04

@neoteny:
az állami tulajdonú eximbank jegyzett tőkéje 133.7 Mrd Ft. ez az adófizetők pénzéből származik. leginkább a magánpénztári vagyonból. tavalyi év végén ügyfelekkel szembeni követelés (hitel) 252.0 Mrd Ft. ügyfelekkel szembeni kötelezettség (betét) 42.9 Mrd Ft.

tehát az eximbank képes volt nagyjából 200 milliárd forint többletet kitermelni a pénzpiacon.

hitelintézetekkel szembeni követelése 568.9 Mrd Ft. hitelintézetekkel szembeni kötelezettsége: -297.2 Mrd Ft. állampapír követelése 41.4 Mrd Ft. szabad piaci kötvény kötelezettsége -441.2 Mrd Ft. függő követelések 26.4 Mrd Ft. függő kötelezettségek -575.2 Mrd Ft. jövőbeli követelések 212.5 Mrd Ft. jövőbeli kötelezettségek 178.8 Mrd Ft.

van az oracle adatbázisban egy ilyen. e39b1cf219467e538bb7424e0d8517a0. ez 1 millárd dollár követelést jelent. van egy ilyen. 8999970e5d37774c53ebbf9b1ad2da70. ez 1 millárd dollár kötelezettséget jelent. és ezekkel tili-toliznak. a semmivel. de ha ügyesen csinálják, akkor ebből néhány milliárd dollárt kicsiholnak. az orákulum társadalma. a globális kapitalizmus.

Lavinia Pinkerton 2017.12.03. 18:24:05

A poszt jó, bár Kínának én inkább demokratizálódást jósolok, Oroszországnak területszerző háborúkat, talán pont mifelénk, az Orbán muszlim bajkeverő haverjai meg ki is maradtak a képletből.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 19:00:00

@444:

"az állami tulajdonú eximbank jegyzett tőkéje 133.7 Mrd Ft. ez az adófizetők pénzéből származik."

Pontosan: az ExImBank állami tulajdonú, a tőkéje az adófizetőktől államhatalmi erőszakkal ill. annak hiteles fenyegetésével eltulajdonított pénzekből származik. Vagyis _nem_ a szabad tőkepiacról.

"na de ennek a politikának az alternatívája az, hogy ugyanezt a feladatot az állam a szabad tőkepiacra bízza. a pénzt nem szijjártó petya osztja, hanem csányi sanyi bácsi. az vajon mennyivel jobb?"

Gondolkozz. Hogyan tesz szert pénzre (vagyis az azért megvásárolható javakra) az állam?

Tamáspatrik 2017.12.03. 19:23:22

@HaFr: Oroszország = barbárság. Norvégia, Németország, Brüsszel és általában az EU kultúrája = kifinomultság. (A nyugati pénzekkel tolt "civil szervezetek" is ide tartoznak.)
USA = indifferens. Nincsenek már gazdasági, geopolitikai érdekei errefelé, ráadásul jobban befelé fordulóvá is vált.
Kína = távoli ország, emellett bizonytalan a hatása még.

Oroszország támogatása az EU-val szemben = a barbárság kultúrájának támogatása. (Ráadásul csak egyik aspektusa.)

2017.12.03. 19:24:55

@neoteny:
a tőkepiac fiktív módon generálja az adósságot. luxemburgban az 1 főre jutó külső adósság 1,77 milliárd forint. és? már luxemburgi zsigmond is ezt csinálta. elzálogosította a fél országot az usankájában. biztosítva a "nyugatos" fejlődést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 19:35:06

@444:

"a tőkepiac fiktív módon generálja az adósságot."

Az államhatalom által uralt tőkepiac generálja fiktív módon az adósságot, nem a szabad tőkepiac.

"na de ennek a politikának az alternatívája az, hogy ugyanezt a feladatot az állam a szabad tőkepiacra bízza. a pénzt nem szijjártó petya osztja, hanem csányi sanyi bácsi. az vajon mennyivel jobb?"

Gondolkozz. Hogyan tesz szert pénzre (vagyis az azért megvásárolható javakra) az állam?

2017.12.03. 19:37:36

@Tamáspatrik:
most úgy van, hogy ukrajna nato tagja lesz. ami egyet jelentene egy újabb hidegháborúval. ez a legjobb eset. a "barbár" moszkva budapestet kínálhatja kijevi ruszért cserébe.

2017.12.03. 21:25:35

@neoteny:
a hitelpénzt az állam és a tőkepiac egymással összefonódva a "semmiből" teremti. észak-amerikában és észak-nyugat-európában, távol-keleten oligopol vállalatok jöttek létre, kelet-, kelet-közép-európa és délkelet-ázsia és a közel-kelet gazdaságát oligarchák uralják. ezeknek egyelőre semmiféle alternatívája nem rajzolódik ki, még csak halvány körvonalaiban sem. úgy, hogy jelenleg ebből a két világból lehet választani. amit a politika csinálók úgy fordítanak le: orbán vs. soros.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 21:32:07

@444:

"a hitelpénzt az állam és a tőkepiac egymással összefonódva a "semmiből" teremti."

Ami nem a szabad tőkepiac, hanem az államhatalom által uralt tőkepiac.

"na de ennek a politikának az alternatívája az, hogy ugyanezt a feladatot az állam a szabad tőkepiacra bízza. a pénzt nem szijjártó petya osztja, hanem csányi sanyi bácsi. az vajon mennyivel jobb?"

Gondolkozz. Hogyan tesz szert pénzre (vagyis az azért megvásárolható javakra) az állam?

2017.12.03. 22:16:35

@neoteny:
a tőkepiac elvben úgy válhatna szabaddá, hogy mondjuk a magyarországnak hitelező templeton megkapná a lánchídat és m0-ás körgyűrűt és még amit választ magának. mert az adósságért cserébe ezeket nyilván megvehetnék. felszámolnák az államot. megszűnne a közoktatás, a népegészségügy, a közigazgatás, a honvédő hadsereg. mert nincs mit megvédeni. nincs állami tulajdon. nincs magyarország. hanem helyette templetónia van. ez a célja a globális kapitalistáknak. amit úgy adnak elő, hogy ez "soros ördögi terve". tényleg ez. nem csak sorosé hanem minden globális kapitalistáé. csak erre a köznép félmillió fővárosit és főváros környékit leszámítva nem szavaz.

FreeTibet 2017.12.03. 22:54:46

@444: Az hogy egy ország politikusai a saját cégeik helyzetbehozásán ügyködnek, én nem nevezném okvetlenül korrupciónak (és mondj egy ellenpéldát, ami nem így működött és sikeres volt a világtörténelemben). Ettől függetlenül álnaiv sem vagyok annak tekintetében, hogy mindenhol létezik korrupció, nyilván más-más mértékben az adott ország kulturális berendezkedésének megfelelően.

Másrészt szeretném megjegyezni, hogy az SPD jelenleg is tagja a német ügyvezető kormánynak. Hogy mi fog következni, és a merkelnelésen túl milyen elképzelésbe állnak bele, azt úgy kb. jövő tavaszig nem tudhatjuk.
A jogállamiságtól való elkanyarodások Magyarországon és Lengyelországban mondjuk láthatóan nem tetszenek nekik, ezért szerintem ezekben lesznek feltételül szabások, de ez csak tipp.

2017.12.03. 23:03:51

@neoteny:
a templeton magyarország számra csak pénzt adott, ami adósság. semmi mást. és ennek a kamataiból halmoztak fel annyit, hogy övék lehetne magyarország. csak sorosék elbaszták a bevándorlással és ukrajnával. és ez ellen lép putyin és orbán.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.12.03. 23:27:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Már most látható, hogy a legnagyobb pénzügyi cégek egymás után teszik át székhelyüket Kínába. "

lassan le kéne jönni a cuccról, mert hovatovább a pöcsödet se fogod reggel a hugyozáshoz megtalálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.03. 23:58:11

@444:

"megszűnne a közoktatás, a népegészségügy"

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 00:03:11

@444:

"a templeton magyarország számra csak pénzt adott, ami adósság."

Helyesen: a Templeton magyar államkötvényeket vásárolt. A magyar államkötvények kibocsátásáról (eladásáról) nem a Templeton döntött, hanem a partikuláris államkötvényt kibocsátó kormány.

AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR 2017.12.04. 00:34:01

@HaFr: "Magyarország mindig is jelentéktelen ÉS függő marad, EZÉRT sosem lehet szuverénebb, mint most -- sőt "

Ja annyira jelentéktelen, hogy mi védtük meg Europát, és kizárolag magyaroszágon mulik nyugateuropa létezése.

morph on deer 2017.12.04. 01:21:20

@444:
“...mert ebből akár egy új hidegháború is következhet.”

Azonnal keresd elő a hőmérőt!
Méghogy hideg..!

morph on deer 2017.12.04. 01:26:56

@AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR:
“...és kizárolag magyaroszágon mulik nyugateuropa létezése.”

Te most kimenőn vagy, vagy csak a gyógyszered fogyott el?
Remélem, hogy arra a pár órára nem rosszabbodik a helyzeted míg kinyítnak a gyógyszertárak..!
Bár már ez sem akármi...

Han Solo. 2017.12.04. 06:48:48

A probléma ott van, hogy a vezetőink nem arról híresek, hogy beismernék ha tévednek és módosítanának politikájukon. Nem fognak. Márpedig ha a magyar külpolitika az elkövetkező 12 évben, - amíg Orbán még várhatóan hatalmon marad - igy folytatódik tovább, és az elkövetkezőkben is kötjük magunkat a ruszkikhoz, akkor az EU előbb-utóbb elviszi a fejübk fölül az uniót. Nem kitesznek (bár az se kizárt) hanem a külső körbe tesznek, ahonnan nem jön majd pénz.

2017.12.04. 08:31:45

@neoteny:
ha az állam teljesen megszűnne és a tőkepiac teljesen szabaddá válna, akkor prezi magániskolái lennének. ami hű de kafa. és abban van társadalmi felelősségvállalás is. de legjobb esetben is úgy, hogy 10 gyerekre jut 1 szegény. a szegények közül kiválogatják a tehetségesebb árulókat, aki ott hagyja a többieket az út szélén. az anarcho-kapitalizmusból praktikusan vágtató infláció és polgárháború következne. mert a szegények nem tudnák fizetni az oktatást, az egészségügyi ellátás magánosítással hirtelen megnövekvő költségeit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 08:54:15

@444:

"a szegények közül kiválogatják a tehetségesebb árulókat, aki ott hagyja a többieket az út szélén."

Világos; a tehetségesebb szegények legyenek szolidárisak a többi szegénnyel: maradjanak ők is a szegénységben.

"az anarcho-kapitalizmusból praktikusan vágtató infláció és polgárháború következne."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"a szegények nem tudnák fizetni az oktatást, az egészségügyi ellátás magánosítással hirtelen megnövekvő költségeit"

Most is a szegények (is) fizetik az oktatás és az egészségügyi ellátás költségeit: vagy te azt hiszed, hogy Mészáros Lőrinc meg a Tiborcz meg a Csányi fizeti a gyügyei parasztok gyerekeinek oktatását meg a családjaiknak az eü-ellátását?

DrGehaeuse 2017.12.04. 09:08:02

@neoteny: Ami most is: Az impotens ál-elit balfaszkodó tudálékos (a.m. OSTOBA) vezetése és hogy a megfélemlített, többségében egzisztenciálisan instabil helyzetben lévő NÉP tűri ezt (jobb ötlete nem lévén).

2017.12.04. 10:29:37

@neoteny:
a közszolgáltatásokat alacsony szinten a kistérség, magas szinten a nagytérség is fent tudná tartani. csak a magyarok többségének gondolkodása felülről vezérelt. amire sanyi azt mondja, hogy "számítsák ki az okosok". vidéken az egyetemeknek lenne fontos szerepük.

egy mai hír a helyi napilapból
2017. dec. 4. hétfő
Programozásban profik
A határon túlról is érkeztek résztvevők a vasárnapi versenyre.
A résztvevők egyéni és csapatmunkájának, programozói tudásának fejlesztése és a programozás népszerűsítése volt a célja a Debreceni Egyetem informatikai kara tartományi programozói versenyének. A vasárnapi eseményen három csoportban mérhették össze tudásukat a résztvevők: a középiskolások, a főiskolai alapképzésben mellett a nyílt kategóriában mesterképzésben részt vevő hallgatók nevezhettek. Néhány éve még csak a szomszédos megyék intézményeinek diákjai vettek részt a versenyen, idén már határon túli és külföldi indulók is voltak.

tehát lényegében annyi történik, hogy egy intézmény autonóm módon tartományi jelleggel működik.

egy másik hír.
Édes meglepetések a Régi Városházán
Válassza ki Debrecen bejglijét címmel egy sor debreceni cukrászda kínálta ingyen [marketing jelleggel] bejglijét a Régi Városháza udvarán. A rendezvény apropója az, hogy 200 évvel ezelőtt Debrecenben telepedett le svájci születésű Caderas Wioland, aki meghonosította a cukrászatot cívishonban.

persze irmuska trükkös. megy kóstolni. aztán dehogy fog ő cukrászoktól bejglit venni. rendelt diót arankától. be van osztva, hogy mennyi jár karácsonyra. zolika felfalná az összeset.

adventi gyertyagyújtáson a parasztok.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/advent.jpg
ide figyeljél komám. zsidóknak és araboknak beöltözve. tisztára olyan, mint izrael. öcsi szerint jó volt.
www.haon.hu/2017/12/PC030548.jpg
felült az óriáskerékre. 2000 forintért.
www.hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2017/12/DEBRE20171203013.jpg
kihasználja a piac. és kihasználják az egyházak és az állami (kormányzati, önkormányzati) politika.
static.origos.hu/s/img/i/1712/20171203advent-debrecenben1.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 10:45:05

@444:

"a közszolgáltatásokat alacsony szinten a kistérség, magas szinten a nagytérség is fent tudná tartani."

"tehát lényegében annyi történik, hogy egy intézmény autonóm módon tartományi jelleggel működik."

"kihasználja a piac."

How charmingly exquisite! It reminds you of the outwashed engravure that we used to be blurring on the blotchwall of his innkempt house. Used they? (I am sure that tiring chabelshoveller with the mujikal chocolat box, Miry Mitchel, is listening) I say, the remains of the outworn gravemure where used to be blurried the Ptollmens of the Incabus. Used we? (He is only pretendant to be stugging at the jubalee harp from a second existed lishener, Fiery Farrelly.) It is well known. Lokk for himself and see the old butte new. Dbln. W. K. O. O. Hear? By the mausolime wall. Fimfim fimfim. With a grand funferall. Fumfum fumfum. 'Tis optophone which ontophanes. List! Wheatstone's magic lyer. They will be tuggling foriver. They will be lichening for allof. They will be pretumbling forover. The harpsdischord shall be theirs for ollaves.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.04. 10:59:22

@neoteny:
(liberalized) state church & fair market.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.04. 11:03:05

@444:

"(liberalized) state church & fair market."

"a közszolgáltatásokat alacsony szinten a kistérség, magas szinten a nagytérség is fent tudná tartani."

"tehát lényegében annyi történik, hogy egy intézmény autonóm módon tartományi jelleggel működik."

"kihasználja a piac."

Four things therefore, saith our herodotary Mammon Lujius in his grand old historiorum, wrote near Boriorum, bluest book in baile's annals, f. t. in Dyffinarsky ne'er sall fail tilheathersmoke and cloudweed Eire's ile sall pall. And here now they are, the fear of um. T. Totities! Unum. (Adar.) A bulbenboss surmounted upon an alderman. Ay, ay! Duum. (Nizam.) A shoe on a puir old wobban. Ah, ho! Triom. (Tamuz.) An auburn mayde, o'brine a'bride, to be desarted. Adear, adear! Quodlibus. (Marchessvan.) A penn no weightier nor a polepost. And so. And all. (Succoth.)

-- James Joyce "Finnegans Wake"

quintius 2018.01.26. 09:44:57

A cikk Oroszország gazdasági potenciáljával kapcsolatos meglátásai nehezen vitathatóak. Az orosz-kapcsolat viszont csak részben gazdasági kérdés. Legalább ilyen fontos a kulturális dimenziója. A keresztény Nyugat-Európa elesett. Ezzel együtt értékrendje és erkölcse megváltozott. Közép- és Kelet-Európa számára a hagyományos keresztény értékeket képviselő Oroszország ezért értékelődött fel. Ezek az országok egy sokszínű, de keresztény tömböt alkotnak.
süti beállítások módosítása