1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.10.30. 11:37 HaFr

Mi is a jobboldaliság valójában?

Képtalálat a következőre: „jobboldali nemzet”

A jobboldaliság az egyenlőtlenség politikája. A fogalom megszületése előtt, ami a francia forradalom idejére tehető, a születéskori egyenlőtlenség (születés, rang, pénz) társadalmi fennmaradása (hierarchiában, tradícióban, vagyonban) az emberiség természetes állapotának számított, leszámítva egy dolgot: az ember isten előtti egyenlőségét, amelynek szekuláris változata a XVI-XVII. század fordulójától az emberi természetes jogainak kompendiumaként jelent meg. A jobboldaliságnak ez -- az egyenlőtlenség, vagy társadalmi differenciáltság -- a megkülönböztető, meghatározó ismérve, semmi más. Minden, ami egyenlősítő mozgalomként jelent meg az amerikai és a francia forradalommal és azóta, az baloldali, kezdve mindjárt a "polgártársi" egyenlőséggel és a terrorral, aztán moderáltabb keretek közé visszatérve a törvény előtti egyenlőségtől a választójogi küzdelmen és a rabszolga-felszabadításon át a munkásmozgalmakig, és említsük ezek között is elsősorban a legeredményesebb baloldali mozgalmat, a nacionalizmust, ha csak a XVIII-XIX: századot nézzük. A jobboldali mozgalom megújulása eközben a meritokrácia és legfontosabb ideológiája, a polgári szabadversenyes kapitalizmus mentén történt meg, amely a jobboldali társadalmakban, mint az angol és az amerikai, a születési és a földarisztokráciával párban formálta a jobboldali gondolkodást az egyenlőség ellenében.

De ugyanez az értelmezés az irányadó a tömegtársadalmak korában is. A konzervatívok, a royalisták és a reakciósok narratíváit a XX. századra nagyrészt felváltották a jobboldaliság -- az egyenlőtlenség -- modernebb felfogásai, miközben a szabadversenyes piacnak is új pandanja támad az imperializmus "személyében". Ezek a modernebb felfogások azonban felemésztették a jobboldaliságot. A tömegtársadalmi politikába belekerülő jobboldaliság imperialistává vált, illetve az ókonzervativizmus mellett létrehozta az újkonzervatív szociális mozgalmakat annak jeleként, hogy a jobboldaliság a politikai hatalma megőrzése érdekében már nem tudott eltekinteni az egyenlőség valamiféle kezelésétől legalább a tömegek kontrollja érdekében. Ez a kezdetben szociális eszköz azonban rövidesen kiegészült a nacionalizmus átölelésével is (a szociális érzékenység mellé megérkezett a nemzeti is), amivel a XIX. századi jobboldaliság alapvetően feladta az egyenlőtlenség ideáját, és feketén-fehéren nézve el is tűnt a jobboldaliság hagyományos értelmezése a nyugati politikából. A jobboldaliság feladta az Isten és -- legfeljebb a törvény -- előtti egyenlőségre korlátozódó humanizmusát és megadta magát a tömegtársadalomnak, a liberális piacelvűség az imperializmusnak, az erkölcs a nacionalizmusnak, mindhárom pedig az államnak, miközben az így alakuló politikai kultúra -- egyelőre kifelé, éppen a tömegek biztosabb manipulációja és a sikeresebb imperializmus érdekében -- rasszistává is vált.

A rasszizmus azonban ennél többre is vitte a kontinensen. Az egyenlőséget biológiai értelemben tagadó nácizmus (amely tömegpolitikaként alapvetően baloldali nemzeti-szocialista mozgalom lenne, ha ehhez akcidentális jegyeként nem társult volna a fehér felsőbbrendűség, majd az antiszemitizmus) a német nemzet kohéziójának erősítését szolgálta, tehát míg kifelé és a zsidókkal szemben durván szelektív, befelé durván egyenlősítő (homogenizáló) volt. Annyiban jobboldali, hogy differenciál, de annyiban -- és ez a lényeg -- biztosan nem, hogy az egyenlőség még erősebb igénye érdekében manipulálja az "árja" népességet. (Ennek replikációját "élvezzük" ma a durvább anti-iszlamista megszólalásokban). A jobboldaliságát a tömegtársadalomban feladó egyenlőtlenségi (differenciálási) nézőpont a XX. század második harmadától -- legalábbis a kontinensen -- mindenesetre eljegyezte magát a nacionalizmussal és annak zabigyerekével, a rasszizmussal, mert ezek váltak a differenciálódás utolsó -- habár hamis -- eszközeivé; ezek maradtak -- legalább a más nemzetekkel, kultúrákkal és "fajokkal" szemben felmutatható -- egyenlőtlenség (fölény) biztosítékának egyfelől a mindenkit mindenkivel összemosó homogenizáció, másfelől a differenciáltan működő, válságoktól sem mentes, szociális türelmetlenséget okozó piac ellenében. 

A nacionalizmus melletti alternatív egyenlőtlenségi platform azonban továbbra is a piac, ezért van, hogy a jobboldaliság a tömegtársadalomban egyszerre utalhat a nacionalizmusra és a piaci liberalizmusra is. Valójában azonban -- mivel a nacionalizmus csupán egy adott társadalmat nézve továbbra is a durva egyenlősítés (a kollektív nemzeti szenvedélyek erősítésének) eszköze -- a piaci egyenlőtlenség ma a jobboldaliság egyetlen úgy-ahogy megmaradt bástyája. Az egyenlőségnek a progresszió örvén államilag kikényszerített, minden különösséget felemésztő árja minőségileg mutat túl a törvény előtti egyenlőségen, de még a bemeneti esélyegyenlőség biztosításán is; ti. az identitások nevében diszkriminál törvényesen, önkényes politikák mentén csökkenti névleg szabad emberek erőforrásait (osztja újra mások pénzét), gleichschaltolja a kultúrát, és mára a populizmusnak hála eljutott az oligarchia és a tömegek közötti közvetítő intézmények kiüresítéséig. Nem csoda ilyen körülmények között, hogy az állam megragadása és adott identitások nevében való felhasználása a hatalmi szóval kikényszerített egyenlősítéstől a state capture-ig az államot a társadalom gyarmatosítójává is tette. Az egész folyamat akkor indult meg, amikor a jobboldaliság -- az egymás mellett élő társadalmi különösségek és különbségek lehetősége a mindenkire egyformán vonatkozó törvény kontextusában -- százhúsz-százharminc évvel ezelőtt elkezdett gyorsan hanyatlani a Nyugaton. Azóta csak ízlés kérdése, mit tekintünk jobboldalinak, de alapvetően -- az államilag erősen kontraszelektált piacot is ideértve -- a Nyugaton csak baloldali minták és gondolatok vetélkednek egymással ideértve a progresszivizmus, a nacionalizmus, az etatizmus minden ismert megjelenését. 

Összefoglalva: bal vs jobb = egyenlősítés vs differenciálás.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5813116768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2017.10.30. 14:37:43

Gondolom, ezzel nem a nészerűséget akarod hajhászni...

GyMasa 2017.10.30. 17:23:59

Jo kis tortenelmi attekintes!
Bar, szerintem kisse arnyalni kellene a kepet azzal, hogy azota bizony erosen megvaltozott a jelentestartalma a bal-jobb politikai besorolasnak.
Es, emiatt az eredeti jelentesre rahuzni a mai allapotot, elegge santa kepet eredmenyez.
(siman eltuntek mara a monarchiak, meg a vallasi alapu allamok)
Raadasul, a rasszizmus nem kizarolag a jobboldal sajatossaga, mert a szexizmussal egyutt pl. a magukat halado szellemisegunek nevezo, kollektivista gondolatvilagu feministaknak, es a toluk meg balabbra elhelyezkedo antiFa csocseleknek is az alaptulajdonsagai koze sorolhato.
(Igaz, eppen forditva, hiszen a feministak mara pontosan megfordultak a lovon, es ma mar a hetero, feher (rasszizmus) ferfit (szexizmus) tettek meg a vilag fo-bunosenek, es ezt a metelyt szeretnek eltorolni a Föld szinerol, ami ugyanolyan rasszizmus, mint a niggerezes, teljesen fuggetlenul attol, hogy ezt a halado baloldal nem tekinti annak)
A Mai politikai terben a bal-jobb felfogasbeli kulonbseget leginkabb a kollektivizmus vs individualizmus, es az eredmeny- illetve az eselyegyenloseg menten lehetne/kellene meghuzni.
Ugyanis az eredeti definicio szerint valoban megszunt a jobboldal a vilagon.

Lavinia Pinkerton 2017.10.30. 17:34:16

@GyMasa: Szerintem a jobboldal - a fidesz - a csőcselék, de elég, ha csak rátok nézek, ahogy savasbácsikkal, verőnénikkel, börtönből szabadult kopaszokkal randalíroztok minden nemzeti ünnepen.

A kollektivizmus is a jobboldal - fidesz - eszméje, mert minden mondatukba beleszövik, hogy mi magyarok.
Egy egyenes ember sincs köztük, aki ne bújna a tömeg közé. Mindent együtt csinál a 15 millió idióta.

GyMasa 2017.10.30. 17:47:56

Ja, es meg mindezt kulon fuszerezi, hogy vilagszerte sem ugyanazt ertjuk bal-jobb alatt :-)

GyMasa 2017.10.30. 17:50:53

@Lavinia Pinkerton:
Eleg nagy kar, hogy fogalmad sincs mar megint rola, hogy mirol beszelsz...
A fidesz nem tulsagosan jobboldali part.
Sokkal inkabb baloldali.
Ugyanugy, ahogy pl. az mszp sem igazan baloldali part.
De pont ezt irtam meg az elobb, hogy vilagszerte teljesen mas definicioi vannak a jobb-bal felosztasnak.
De nem akarom tulsagosan megzavarni a vilagodat, mert a kognitiv disszonancia a magadfajtakat csak meg hisztisebbe teszi, amire nem tul sok szukseg van itt a blogon.

Tenkes Kapitánya 2017.10.30. 17:54:47

A jobboldal és abaloldal sok szempontból eltér egymástól, ebből egyet (az egyenlőséget) kiemelni és abszolutizálni tévedés.
A törvény előtti egyenlőség szempontjából nincs különbség.
A biológiai és társsadalmi egyenlőséget pedig értelmes ember ugyanúgy tagadja, mint a lapos Föld tézisét, mert a természettudományos tényekkel ellentétes.

Tenkes Kapitánya 2017.10.30. 17:57:01

@Lavinia Pinkerton:
"Szerintem a jobboldal - a fidesz - a csőcselék"
Ennek ugyanannyi értelme van, mint ennek:
"Szerintem a baloldal - az MSZP - a csőcselék"

tarackos 2017.10.30. 18:31:35

Igy jobban tetszene: Bal vs jobb = egyenlosites vs a differencia tudomasul vetele.

A bal is differencial: haladok vs maradiak.

Lavinia Pinkerton 2017.10.30. 18:31:50

@GyMasa: Látom, fideszes lehetsz, mert magadfajtákra és magukfajtákra osztod az embereket.
A fidesz pedig jobboldali. Ha másból nem látod, akkor abból láthatod, hogyha csúnyán emlegetem őket, megemlítik, hogy baloldali propagandát tolok.
Bár a posztban láttam fantáziát, mert szerintem is a jobboldal az egyenlőtlenség alapján áll, de nálunk ezt úgy értik, ahogy te is.....
...Magunkfajták, magukfajták.
Ősközösségi, törzsi értlemben.
Mivel a jobboldaliak főleg falusiak, alacsony származással,
mivel az egész ország 80%-ban falusi, és szinte senkinek nem adatott meg a rangos származás.
Ezért fajtáztok, jobb híján.
Olyan jobboldal ez az ország, aminek nincs baloldala.
Egy púpos kvazimódó.
A baloldal tényleg az egyenlőség elve. Meg a szabadságé és a testvériségé. Az emberiségé.

Nem tudom, ebből a jobboldal hogyan vezette le az egyforma kukit meg a puncit, de mivel debilek, nem is érdekel.

GyMasa 2017.10.30. 18:42:29

@Lavinia Pinkerton:
Semmi baj, latod, megirtam, hogy a kognitiv disszoinancia csak agresszivabba tesz.
A multkori "3 millio devizahiteles" beszolasod ota, amire nem voltal kepes hivatkozast kuldeni azota sem, (legalabbis en meg nem lattam, de a mai napig nyitott vagyok a linkre) tudomasul vettem, hogy te milyen elvek apajan mukodsz, amit rendre meg is erositesz az osszes, szemelyeskedo irasoddal.
Nincs am ezzel baj!
Mert szukseg van a kulonbozo latasmodokra.
En pl. mindig sokat tanulok a hozzad hasonlo emberekkel torteno interakciobol.

Tenkes Kapitánya 2017.10.30. 18:43:55

@Lavinia Pinkerton: "Mert nem ismered a betűket."

Ennek ugyanannyi értelme van, mintha azt írnánk:

Lavinia Pinkerton nem ismeri a betűket.

2017.10.30. 18:50:05

@Tenkes Kapitánya:
de valami példát legalább a sok eltérésből pls

óh, hát még a zenéjükben is mecsoda(eredendő) különbségek vannak! hhát hallgassunk csak meg egy jobboldali himnuszt
www.youtube.com/watch?v=06643umEJZg
vagy egy másikat
www.youtube.com/watch?v=tN9EC3Gy6Nk

vagy egy baloldalit! : www.youtube.com/watch?v=221UWotqwdo

nagyjából ugyan abban az időben születtek és még aki nem tud zongorázni az is érzi a zenéből az oldali hovatartozóságot ( xD )
vagy itt egy későbbi. gagyi, csőcseléknek való: www.youtube.com/watch?v=LjA1vNo37MY

ehhez képest a szovjet/orosz maga a méltóság és felsőbbrendűség megzenésítve x:D

perzse ez is lehetne himnusz: www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=wOmQXIZJX08
csak ebben már megjelenik valami elbizonytalanító populizmus, oldaliság szempontjából besorolhatatlan 21.sz.-i. el kéne adni valami feljövő 3.világbeli országnak

Tenkes Kapitánya 2017.10.30. 18:55:54

@Bánegressy:
Rengeteg példa van, atól függ mennyi, hogy mennyire részletezzük vagy csak az általános világnézeti kategóriákat soroljuk
különbségek pl:
nemzetfelfogás
valláshoz való viszony

Lavinia Pinkerton 2017.10.30. 19:04:58

@GyMasa: Parancsolsz ? Mire kéne hivatkozás ? Bocs, de csak futólag kommentelek, nem olvasok vissza.

GyMasa 2017.10.30. 19:29:54

@Lavinia Pinkerton:
Ahh, write only!
Értem.
Akkor semmi.

Khonsu 2017.10.31. 01:35:40

@Lavinia Pinkerton:

A NER egy furcsa jószág, politikailag nem helyezhető el, mert hagyományos értelemben véve nem politikai projekt. Ilyenekből egyre több lesz a világban, a hagyományos politikai szerveződések rövidesen eltűnnek.

screpes 2017.10.31. 07:45:50

@Khonsu:
A NER tartalma, kizárólag a törénésekből , a halmozottan hátrányos helyzetű közösségekből olvasható vissza, mivel nincs, nem volt megfogalmazott intézkedésrendszere. L egtöbbet OV kötcsei és kötcsétlen mondásaiból Pravdázhatunk vissza - a hazugsűgok felfejtése után.
Itt az igazmondás hiánya együtt mutatkozik a kommunikációs folyamban a "nemsikerült"- ekkel, meg a "sokatkell tennünkmég" dimenziókkal.

screpes 2017.10.31. 08:00:18

@GyMasa:
Fordítsunk a dolgon végre!
Szerinted mennyi devizahiteles volt eredetileg?
( a hárommilliós szám az összeset jelentette a botrány kezdetekor, azóta , sőt megelőzően is voltak kiegyenlítettek, és voltak autókra, egyébre vonatkozó hitelek is.
Szokásos azokkal számolni csak, akik még mindig ágálnak...
Egy rokonom például átírathatta hitelét, és most már nem kilencvenezret fizet havonta, hanem "csak" negyvenet - közben nyugdíjba is ment.
Amikor eladta tárgyi ingatlanát, akkor végtörleszthetett.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.10.31. 08:15:02

Az egyik probléma abban van, hogy a progresszívoknak sikerült a társadalmi egyenlőséget erkölcsi kategóriává tenni. Ha nem vagy az egyenlősdi híve, akkor csúnya, gonosz és erkölcstelen embör vagy....vagy pl. ha valaki hisz a klasszikus nő férfi viszonyban, akkor az meg fehér sexista férfi lesz, bőrszíntől és nemtől függetlenül.
Ami a csőcseléket illeti....a vélt és valós sérelmeikre próbálnak elégtételt venni, teljesen mindegy nekik, hogy kitől kapják a lehetőséget.

screpes 2017.10.31. 08:53:45

@Fuxos (ex bömis): @HaFr:
Megkerülhető, hogy mi (volt) a forrása az egyenlőtlenségnek?
Lényegében, a vagyon /befolyás szerzésének szűzi (szuezi) pillanata...

2017.10.31. 09:08:31

@Khonsu:
ezt azért nehéz elképzelni, mert az szervezetlenséghez, széthulláshoz vezetne.
zemberi társadalom, vhogy mindig törexik egy viszonylagos regularizáltságra ami még nem minden, de t-kevésbé áttekinthetőre, átjárhatóra, hogy a szabadság azért ne tűnjön el, mint amennyire a ner-ben kezd leolvadni. ha nem, vagy erősen torzul és csak kvázi kiváltságosak érezhetik a biztonságát, a többség állandóan bizonytalanságban lebeg, akkor baj szokott keletkezni.

a ner ezen az úton jár.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.10.31. 11:09:28

@screpes:"Megkerülhető, hogy mi (volt) a forrása az egyenlőtlenségnek?"
Nem, nem kerülhető meg. Pont ezért igazságos az egyenlőtlenség. Oka van neki, különlegesen a történelminek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.31. 11:23:41

@screpes: szerintem ha valami, akkor az egyenlőtlenség a mi történelmünk alapélménye, nem ezt kell magyarázni, hanem az egyenlőségre való törekvést, amely éppen a kereszténységgel jelentkezett először morális egyenlőség formájában stb, tehát viszonylag kései fejlemény

GyMasa 2017.10.31. 11:36:36

@screpes:
Nem én állítottam a 3 milliós számot, szóval, nem az én feladatom linket keresni rá.

Khonsu 2017.10.31. 19:09:00

@Bánegressy:

Nem arról van szó, hogy a NER terjed el. Hanem arról, hogy a hagyományos politikai erők helyét átveszik nem, vagy nem tisztán politikai szerveződések, melyek ezért politikailag kategorizálhatatlanok.

Khonsu 2017.10.31. 19:15:13

@Fuxos (ex bömis):

Tömegdemokráciákban a progresszív liberalizmus az identitásharc miatt automatikusan elveszíti többségét, és számolja fel önmagát. Ezért nem is nagyon kell miatta aggódni, mert eredendően önpusztító. A következmények fájóbbak.
süti beállítások módosítása