1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Sefu: Vannak fekete angyalok, pl. Győr, székesegyház. (2021.09.21. 11:47) Miért nincsenek fekete bőrű angyalok?
  • kistót: Mi lett volna az afganisztáni kivonulás helyes időpontja? 5, 10 vagy 15 évvel ezelőtt is a tálibok... (2021.08.19. 12:43) A magyar ellenzék mint piaci kofa
  • ricardo: Ünnepi Könyvhét 2035. G. Fodor Gábor: Orbán Viktor kertitörpéje voltam. Schmidt Mária: Orbán. Ahog... (2021.08.12. 10:02) Itt a vége a blog.hu-n
  • Tibor Rajna: A nép az egy vérből való hús-vér emberek nagy családja. A nemzet a nép szuverenitásának megtestes... (2021.05.04. 17:36) A nép fontosabb, mint a nemzet
  • Rodney_2: Na még sem lesz szükség Nyugaton a sok millió migráncsra a beteggondozásban: index.hu/techtud/20... (2021.02.01. 13:10) Igaza van-e Novák Katalinnak?

Polgári konzervatív blog

2017.08.07. 12:25 HaFr

Orbán és a tőkefelhalmozásának célja: a Kárpát-medence feletti magyar uralom

Képtalálat a következőre: „orbán csányi”

Csányi Sándorról tudódott ki legújabban, hogy megvásárolni készül a horvát GDP 15%-ának megfelelő forgalmat realizáló, de pénzügyi gondban lévő Agrokor csoport egyik tagját, a Bellye mezőgazdasági kombinátot és további együttműködésről tárgyal csoportszinten is. A Jutarni List c. lap úgy tudja, a magyar üzletember 20 ezer hektárnyi földterülethez juthat hozzá Horvátországban, magyarországi érdekeltségeivel együtt pedig az EU legnagyobb földbirtokosává válhat. Az Agrokor tulajdonában van még a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat, a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasági és élelmiszeripari cégcsoport. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret.

Mostanra -- amikor Mészáros Lőrinc érdekeltségei is szaporodnak a Kárpát-medencében, az OTP és a MOL befektetései régóta stratégiainak mondhatók ugyanezen piacon, aztán figyeljük meg a magyar állam növekvő gazdasági aktivitását is a határainkon túl stb -- kezd kirajzolódni a miniszterelnök távlati programja, a Kárpát-medence feletti gazdasági irányítás budapesti centrummal. Ezt sokféle módon lehet értelmezni és ahogy előrehalad, úgy fogja nyilván kiváltani a szomszédos államok növekvő tiltakozását is, de nem nehéz látni az évszázados magyar álmok felelevenítését benne. A korrupció visszatekintve pozitív értelmet nyer ezzel és a mainstream nemzeti szellem megbocsát mindent. A magyar állam és Orbán köre (az EU pénzeivel a háttérben) mint a legerősebb tőkebefektető jelenik meg a térségünk stratégiai iparágaiban, amelyeken keresztül a helyi lakossággal közvetlen kapcsolatba kerül stb.

(Felvetődhet még: az, hogy Orbán sürgeti Szerbia felvételét az EU-ba, nem biztos, hogy orosz sugalmazásra történik, lehet az magyar érdek is, amennyiben a 10-15 év múlva ide is eljutó föderalizációval a nemzetállamok helyett egyre inkább a nemzeti ökoszisztémák válnak egységképzővé -- és a magyar gazdasági túlsúly révén elkezdődik Trianon meghaladása.)

Ennek a víziónak az erejét nem lehet túlbecsülni. Amennyire szolgálja a tőketulajdonosok pénzügyi érdekeit, úgy emeli három szinttel magasabbra a magyar nacionalizmus iránti rajongást idehaza és teheti azt elfogadhatóvá külföldön, ahol a magyarok munkát, élelmiszert, tőkét, cirkuszt (focit) és védelmet fognak adni "Brüsszellel" és a migrációval szemben. Ehhez képest a nyugatos perspektíva vonzereje -- well, sokat kell dolgozni rajta.

361 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr112725520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.08.07. 12:27:27

Milyen kárpáti uralom? Ne viccelj! A magyarok kisebbségben vannak a Kárpát-medencében.

Pont az ellenkezője zajlik: a régió népeinek példátlan összefogása a közös ellenség ellen.

Ez fáj nagyon Sorosnak, Brüsszelnek, s a többi vérszívó kuláknak...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.07. 12:28:10

@maxval a mélyelemző birca: el se olvastad, birca, végül is, tök mindegy

Moin Moin 2017.08.07. 13:55:34

...És mi van, ha Csányi is csak Soros ügynöke???

screpes 2017.08.07. 14:15:20

@Moin Moin:
vagy rivális, vagy üzlettárs.
Soron nem fog tudatosan a magyar érdekkel szemben mozogni, (szerintem egyébként Csányi sem), tehát ugyanazon az oldalon kell megjenniök, amennyiben valóban ilyen hatalmas léptékű tranzakciókról van szó.

screpes 2017.08.07. 14:31:21

@HaFr:

Teljesen logikus, a nagytőke értékesülési terepe nem maradhat egy provinciális, szűkös és uralhatatlan vidék, hanem kilépne a más piacokra, olyan versenytársakkal ütközve, akik még legyőzhetők.
A Waberers megvette a legnagyobb lenygyel szállítási céget, vagy bevásárolta magát abba, Koperben magyar kökötő épül(ne) persze idézőjelekben, a fociklubokról stadionokról ne is beszéljünk..
a Kopaszi gáton Garancsi 500 000 (!) négyzetméternyi "lakótelepet" épít.
Mészáros Balatonvásárlása pedig már unalamas közhely. Belgrádi kínai vasútról se tudjduk, kik utaznak majd, és adddig is kiknek jó. Várható, és látható, hogy azok a hatalmas összegek, amik néhány kézen halmozódnak, értékesülni próbálnak, és ezek úgymond, címzetesen magyarok lesznek, de mitől is? Jó ez a maradék nyolcmillió magyarnak? ugyanis e logika folytatása éppen az, hogy a waberer camionokat NEM magyar sofőr vezeti, a Kopaszi lakótelepre nem tudnak kellő számban csekkolni a csokkosok, , és a Koperi kökötőben csak Mészáros yachjának a bérelt helye biztos.
ott várhatóan migránsok fognak dolgozni.
Egy ilyen nagyságrendű gazdasági átaéalkulást ostobaság lenne summásan megítélni, de az tény, hogy Nehezen adható el az összkép magyar jövőként, mert közben a rivális környező országok gazdasága erősödik, a hazai rovására. Olyan ez mint amikor felvásárolták a (magyar) papír- meg cukorgyárainkat gonoszmultiék, hogy ők ott más elképzelés és érdek jegyében kezdjenek tevékenykedni. Várható, hogy a magyar nagytőke (értsd: az az öt ember) hasonló szellemben kezd tevékenykedni. de miért lenne ez orbáni vízió? Mi lett közben a magyarokkkal - őket, a VIP-páholyt kivéve?

Jó az, ami történik, de már nem Orbán terve, vagy logikája, hanem a nagytőkéé. Nagy kérdés, hogy megmarad e "magyarnak, pusztán az illetők személye folytán? Egyszerű a válasz!
Csányinál Waberernél, Bojár Gábornál és igen, végül Simicska is ide tette (tenné) le a voksát.
Mészáros nem marad ura a helyzetnek,

De mégegyszer leírom: aki ilyen szintű gazasági döntéseket hozhat, képtelen lesz uralni az érdekek szertágazó szerkezetét, és ezéért arra HIVATKOZNI is csalárdság.

GNDL 2017.08.07. 14:57:19

Egy komoly hátránya van az uniós forrásokból és mellettük (ilyen formán lopott) közpénzekkel kitömött fideszes gazdasági holdudvarnak: nem azért áll rendelkezésükre ilyen mértékű anyagi forrás mert értenek ahhoz amit csinálnak, és mert a szabad piacon a gazdasági versenyben olyan sikeresek és rátermettek lennének, hanem azért mert ők a kötélbarátok és most hozzájuk áramlanak ezek a források, vitatható közbeszerzéseken és előre levajazott pályázatokon, persze alaposan felülárazva és mindemellett hanyag kivitelezéssel alacsony minőséget előállítva. Amint elzárulnak a közpénzcsapok, valamint mindemellett meg lehetne teremteni a piacgazdaság alapvető feltételeit Magyarországon (a szükséges állami transzparenciával és jogállamisággal együtt), akkor a „nagyok” még biztosan bírják majd egy ideig szuflával (nem véletlenül van Mészáros tényleg százmilliárdos nagyságrendű vagyonnal kitömve), legfeljebb 2-3 évig, de a kisebbek, a talpasok nagyon hamar, hónapok alatt el fognak vérezni, felélve és eltékozolva a közpénzekből harácsolt vagyonokat... és pontosan azért amit fent említettem, mert nem értenek hozzá, mert nem a szaktudásuk/hozzáértésük révén vagyonosodtak, hanem mert ők a kötélbarátok.

Ez amit Orbán és bűntársai művelnek csak itt, az orbáni szocializmust idéző állampárti rendszerében „működik”, látszólag mert még van forrás ezt támogatni, de egyébként ennek a fajta „gazdaságpolitikának” nincs esélye az európai gazdasági térségben... márpedig hiába is vezetné ki Orbán az országot az EU-ból, a környező államok azért még maradnak uniós tagok (a szerbek is igen erősen a kötelékbe készülnek), és ha már uniós források sem fognak rendelkezésre állni, akkor fognak ott állni Orbánék letolt gatyával és üres zsebbel... :) Vagyis hát akkor sajnos az egész ország zsebe marad üresen.

Egyébként meg remélem Orbánék alaposan átrágták ezt amit művelnek, mert ma már tisztán látszik hogy ennek nem lesz túl szép vége, és az is nyilvánvaló hogy olyan sokáig már nem lehet ezt csinálni, legfeljebb 2020-21-ig, és ki tudja addig még hány darabra esik az egyébként ma már folyamatosan a varrásainál szétfoszló ország...

2017.08.07. 15:34:43

@screpes:
soros elvben megtehette volna, hogy hogy a számra kedvező liberális kormányok idején a kárpát-medence pénzügyi központjává tegye budapestet. és a tőkepiacot uralni tudja. de ez ez volt a célja. ezt megoldja csányi, matolcsy és társai. és első számú érdekük, hogy kiszorítsák sorost és érdekköreit. a "liberálisokat". ezért van illiberális demokrácia. sanyi szerint egyszerűen annyi történt, hogy a "cigányok" hirdettek elsőbbséget.

2017.08.07. 17:54:38

@GNDL:
ha sanyi a kútfúró haverom etnicista elmélete és a római birodalmi párhuzam igaz, akkor négyfelé esik. mert ugye volt a zsidókeresztény respublica. aztán következett a cigány a cigány principátus. ebben vagyunk most. és következik a délszláv dominátus (lázár parancsnok, csányi, garancsi, mészáros emberei). és ezek a tetrarchia következik. négy részre szakad az impérium. persze nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni. mondta herakleitosz. ezt mondja a görög filozófiából, római történelemből és sanyi a kútfúró "elméletéből". majd kiderül.

Khonsu 2017.08.07. 17:57:03

Hogy ez Orbán terve lenne, azt nehezen tudnám elhinni (nem nézem ki belőle és környezetéből...). Ha ez valóban tervszerű, akkor inkább fordított lehet a felállás. "Nemzeti érzelmű" oligarchák kitalálták, hogy egyszerűen "visszavásárolják" a Kárpát-medencét, és Orbánt használják eszközként ennek megvalósítására. Ha ez a helyzet, akkor ebben az esetben rögtön érthetővé válik az is, hogy miért igyekszik Orbán már beteges tempóban megerősíteni egy saját szuperoligarchát is. Fél, hogy máskülönben a végén kihagynák a buliból, kell egy beépített ember a csapatba.

Azt amúgy kétlem, hogy amikor a föderalizáció és a konkurencia (giga-multik és csatolt részeik) ideérnek, bírják majd a versenyt állami hátszél nélkül is.

"amennyiben a 10-15 év múlva ide is eljutó föderalizációval a nemzetállamok helyett egyre inkább a nemzeti ökoszisztémák válnak egységképzővé -- és a magyar gazdasági túlsúly révén elkezdődik Trianon meghaladása."

Ha ez a cél, akkor még sokkal rosszabbul állunk. A nemzeti ökoszisztémák hálózatok formájában tudnak majd fennmaradni. Ma ennek nyomai sem látszanak, inkább rombolás folyik a hálózatok kiépítése helyett. Ezen hálózatok szövetébe beépülve hasznosulhatnának ilyen célra ezek a vagyonok. Ennek hiányában nem látszik, hogy mitől lenne nemzeti ez a tőke, a tulajdonosok személyét leszámítva. Továbbá az érvényesüléshez azon tudás alapú kulcságazatokban is ott kéne lennünk, melyek a 10-15 év múlva esedékes világot meghatározzák, de 1-2 kósza felvillanást leszámítva (akik általában pont a "rossz oldalon állnak" a NER szempontjából) sehol se vagyunk ehhez.

2017.08.07. 18:44:43

@Khonsu:
magyar futball akadémiák létesültek kárpátalján (munkácson), erdélyben (csíkszerdában), a vajdaságban (topolyán) és szlavóniában (eszéken).

ez itt lőrinc koma bácskai futball csapata.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1446/14464/144644/14464442_77fe7a35713c16dc135327821944e9d9_wm.jpg
háttérben a római katolikus templommal.
hja és ne feledjük el az épülő dunaszerdahelyi a mol arénát.
www.youtube.com/watch?v=42MFdoqPyx8

2017.08.07. 19:02:52

@Khonsu:
orbán lassan 25 éve mást se tesz, mint azt, hogy egy potenciális (oligarchikus) nagyvállalkozói körrel építi ezt a kárpát-medencei hálózatot. úgy, hogy eközben persze rombolja az "idegen" érdekeket. és ez az, ami nem tetszik a multinacionális nagyvállalatoknak. orbán ugyanis nemcsak a magyar, hanem a szomszédos országok nacionalizmusát is erősíti. és ebben a közös ellenség az atlanti és a transzatlanti világ: a nyugat.

2017.08.07. 19:04:41

@Khonsu:
szerintem, ha majd elkezdenek apadni az uniós források, adják lejjebb is és igénybe veszik lojális(szigorúan) spekulánsok szaktudását is(sőt sztem ez már mukod).
ha a szerencse sem pártol el tőlük, akkor még egy jó darabig a nyakunkon lesznek.
a legnagyobb hibát akkor követik el, ha önhittségükben a határon túli politikát is komolyan elkezdik manipulálni.

2017.08.07. 19:05:01

@Khonsu:
orbán összekapcsolja a többségi és a kisebbségi magyar területeket. ez foci egyház ezerszer erősebb, mint amilyen a pkp valaha is lesz.

2017.08.07. 19:06:26

@444:
van benne igazság, kérdés, hogy hosszútávon hogyan tudja a saját és a helyi érdekeket összehangolni.
erről írtam

Khonsu 2017.08.07. 19:18:28

@444:

Amiről én írok, az az, hogy hogyan kapcsolják össze szerves, élő egésszé a részegységeket, úgy hogy az a teljes nemzetet lefedje és biztosítsa a fennmaradását, fejlődését, egy nagy szimbiotikus ökoszisztémaként.

Nem néhány oligarcha gazdasági hálózatáról és nem is néhány ezer-százezer focihívőről van szó...

2017.08.07. 19:23:11

@Bánegressy:
az uniós források csökkenésével, vagy megszűnésével a magyar gazdaság könnyen megrogyhat. de ha nem omlik össze (és nem jön az imf), akkor ebből további nacionalizáció következik.

2017.08.07. 19:51:19

@Khonsu:
ez egy példa. nem néhány ezer futball szurkolóról van szó. ők ahhoz kellenek, hogy mozgósíthatók legyenek "liberálisok" ellen. ha véletlen megnyernék a választást, akkor tömegdemonstrációkkal leváltsák őket. 2006 őszén hasonló utcai harcokkal zavarják el mondjuk a momentumot. szinte minden vállalkozó ismerősöm fideszes. és szinte minden alkalmazott ismerősöm jobbikos. az egészségügyi alapkutatásokon és a hadiiparon túl nem nagyon kellenek multik (ez mondjuk a gdp 5%-a).

Boross Bence 2017.08.07. 19:52:59

@444: "az uniós források csökkenésével, vagy megszűnésével a magyar gazdaság könnyen megrogyhat"

Az EU-s források legnagyobb része infrastruktúra-fejlesztésre megy (pl. az előző 7 éves ciklusban a legnagyobb EU-s projekt a 4-es metró volt), vagyis az építőipari cégek kapnak megrendeléseket. (És ezért vannak Orbán holdudvarában építőipari cégek.) Nem vagyok tisztában azzal, hogy milyen tovagyűrűző hatásai lehetnek az építőipar visszaesésének, de az szinte biztos, hogy a magyar gazdaság nem rogyna meg tőle, ha elzárnák az EU-s pénzcsapokat, hiszen az építőipar csak a magyar GDP 4%-át adja.

Az EU-s források valójában nem vagy alig szolgálják a magyar gazdaságot, a statisztika azt mutatja, hogy Budapesten kívül nincs GDP/fő-ben vett felzárkózás az országban. Lásd:

www.napi.hu/showpic.php?w=900&p=/fototar/201310/500/image1380893175.jpg

Khonsu 2017.08.07. 19:59:39

@444:

"ők ahhoz kellenek, hogy mozgósíthatók legyenek "liberálisok" ellen."

Itt a baj. Nem lehet úgy kiépíteni a nemzet túlélését és gyarapodását biztosító hálózatot, hogy közben a nemzet szétverésén munkálkodunk a legkülönfélébb törésvonalak mentén.

"az egészségügyi alapkutatásokon és a hadiiparon túl nem nagyon kellenek multik (ez mondjuk a gdp 5%-a). "

xD

2017.08.07. 20:03:50

@444:
mármint a magyar (saját=orbán+oligarchák) és helyi, Magyarországgal szomszédos érdekeket kéne összehangolnia a maestronak.
de ha az EU fölveszi Szerbiát, meg elkezdi kitömni a szomszédokat is, mint ahogy eddig orbánt, úgy fogják lerúgni a magyar oligarcháikat, mint lázasbeteg a takarót

2017.08.07. 20:23:53

@Boross Bence:
a 18-as választások miatt folyt egy államilag támogatott beruházásösztönzés. és ha az ellenzék erősödik, akkor nyilván lesz még valami fogyasztásösztönzés. de a következő évben nem jöhet a szokás szerinti "csendes kiigazítás". mert az önkormányzati választásokat a ciklus közepére tolták. tehát ezt ezt a keresletélénkítő politikát 19 őszéig kellene tartani. ráadásul a katonai kiadásokat is növelni kell. viszont így 20 környékén jön egy szükségszerű megszorítás. nagyjából akkor, amikor az eu pénzek is elfogynak (nyilván előzetesen lehívnak amennyit is csak tudnak). és ha a nemzetközi környezet is éppen akkor lesz kedvezőtlen (például kína bemondja az unalmast és a továbbiakban nincs "ócó" áru), akkor az kemény időszak lesz. mert ideológiai viták helyett a reálgazdaságot kell megszervezni.

Boross Bence 2017.08.07. 20:46:18

@444: Ez a "szükségszerűen megszorítások jönnek, és Orbán megbukik" duma a balliberális közgazdászoknak sem jött be. Amíg egyensúlyban van a költségvetés, nem kellenek megszorítások, és ha kellenének is, nem mindegy, hogy kikre vannak terhelve. Magyarországon csak a nyugdíjasok számítanak szent tehénnek, mert sokan vannak és szívesen szavaznak, de rajtuk kívül még bőven van játéktér. Egy lehetséges kínai recesszió pedig nem elsősorban Magyarországnak okoz majd gondot.

2017.08.07. 20:54:26

@Bánegressy:
szerbia (servia) hagyományosan oroszbarát. mást ne mondjak az eurázsiai unióval szabad kereskedelmi egyezményt kötöttek. brüsszelből kitömhetik pénzzel belgrádot. de ők elsősorban a boszniai szerb köztársaságot akarják visszaszerezni és a szandzsákot megtartani mert az albánok egy nagyobb balkáni államot akarnak. koszovó túl sokáig nem lesz önálló és nyugat-macedóniát könnyen szétverik.

2017.08.07. 20:58:52

@Boross Bence:
egy kínai recesszió magyarországnak is gondot okozna. és az eu támogatások megvonása, a nato kiadások megnövelése és az önkormányzati választások miatt a ciklus elején nem lehet kiigazítani. ez egy probléma halmaz. amit az orbán kormánynak kezelni kell tudnia ahhoz, hogy a hatalomban maradjanak. nem azt állítom, hogy biztosan megbuknak. hanem azt, hogy ez egy probléma halmaz, amire vélhetően megoldást kell majd találni.

Boross Bence 2017.08.07. 21:18:23

@444: Természetesen gondot okozna Magyarországnak egy esetleges kínai recesszió, mivel nagy valószínűséggel globális recessziót okozna, nagyobbat, mint a 2009-es pénzügyi válság. De egy ilyen válságot az USA, Németország is erősen megérezne, nem hogy hazánk, úgyhogy felesleges azon spekulálni, hogy mit lép rá Orbán, amikor ráadásul még a helyi önkormányzati választások is ott vannak a nyakán.

Boross Bence 2017.08.07. 21:24:49

@Boross Bence: Eléggé gyermeteg dolog úgy érvelni, hogy az EU-s pénzcsapok elzárásába biztosan belebukik Orbán, de ha az EU-s pénzcsapok elzárása valamiért nem okozná Orbán bukását, akkor majd a kínai recesszióba belebukik, vagy ha abba sem, akkor majd egy becsapódó aszteroida elintézi a Földdel együtt. Plusz a helyi önkormányzati választások.

Tölgyessy is külső tényezőktől várja Orbán bukását, de azért azt könnyű belátni, hogy ha külső tényezők miatt bukik meg Orbán, akkor attól még az ország egy milliméterrel sem kerül előbbre, mivel Orbán nem oka Magyarország problémáinak, hanem következménye.

GNDL 2017.08.07. 21:31:15

@Boross Bence: „EU-s források legnagyobb része infrastruktúra-fejlesztésre megy”

Inkább többnyire ostoba látványberuházásokra, térkövezésekre, templomfelújításokra, vagy éppenséggel konkrétan hülyeségekre, workshopokra, továbbképzésekre, előadásokra verik el, ráadásul a megítélt pályázati források nagy részét osztják vissza a Pártnak, önkormányzati képviselőknek vagy csak kalandoroknak, tehát gyakorlatilag máglyákon égetik el az uniós forrásokat... ha véletlenül infrastruktúra fejlesztésre költik, az olyan lesz mint a vízhálózat aminek eredményeként Magyarország egy nagy részén ihatatlan a csapvíz.

„az szinte biztos, hogy a magyar gazdaság nem rogyna meg tőle, ha elzárnák az EU-s pénzcsapokat”

Jelenleg úgy is nevezik a magyar gazdaságot hogy „uniós forrás-vezérelt”. Ha az az évi legalább és átlag 3 ezer uniós milliárd nem érkezne a gazdaságba (ami kb. 3%-a a GDP-nek egyébként), akkor Orbánék a 2-3%-os átlag éves GDP növekedésükkel igen nagy bajban lennének, ez ugyanis hozzátéve még a külföldön dolgozó magyarok által hazautalt ugyancsak évi átlag 3 ezer milliárdos összeget is, komoly recessziót okozna. A magyar gazdaságnak jelenleg önmagában szinte nulla teljesítőképessége van. Lásd még a témában: www.portfolio.hu/gazdasag/megis_hogyan_neznenk_ki_eu-tamogatasok_nelkul.223003.html

Idézem a lényeget: „Az elmúlt évek fiskális pályáját adottnak véve a felgyorsult EU-s támogatások nélkül a magyar gazdaság lényegében véve semmiféle növekedést nem tudott volna felmutatni, s megrekedtünk volna a 2009-es mélypont körüli szinten.”

„EU-s források valójában nem vagy alig szolgálják a magyar gazdaságot”

Kárt azt okoznak, nem keveset, ugyanis a kedves kormányzati elvtársak „rászoktak” erre és teljesen ez vezérli a gazdaságot, de valójában tényleg nem szolgálják a gazdaság érdekeit, mert nem a munkahelyteremtést, az innovációt és a k+f-et egészítik ki illetve nem ezt erősítik, hanem bármiféle koncepció nélkül öntik bele a gazdaságba, vagyis inkább a haveri körnek, csak hogy pörögjön a pénz, nőjön a GDP ezáltal... pontosan ezért kerülnének kibaszott nagy bajba Orbánék ha elzárnák az uniós pénzcsapokat, mert ugye ha recesszió van akkor Orbán még nyugdíjat sem tud emelni, és Bözsi néniék gecire bosszúállóak tudnak lenni... :)

„Amíg egyensúlyban van a költségvetés, nem kellenek megszorítások”

Vagyis ugye megszorításokkal egyensúlyban tartható a költségvetés, és konkrétan ez megy a 2010-es kormányváltás óta. Lásd az egészségügyből hiányzik a GDP 3%-a, lásd az oktatásból hiányzik ugyancsak a GDP 3%-a, lásd a honvédelem a NATO előírások felét sem kapja meg költségvetési forrásként, lásd a közszféra nagy része szakképzett munkaerőhiánnyal küzd kezdve a rendévdelemtől az egészségügyön és oktatáson át a szociális szféráig, mivel nincs pénz béremelésekre... az ország a varrásainál foszlik szét, az államosított energiaszolgáltatás és közműcégek rohamosan épülnek le, az infrastruktúra rohad...

Egyszerűen csak és kizárólag azért van egyensúlyban a költségvetés (látszólag) mert az állam kibaszottul nem látja el alapvető feladatait sem... illetve 2010 óta rekord szintre növelték az adóterhelést (megszorítások újabb fejezet). Próbáld ki hogy egy héten csak négyszer eszel, biztosan sokat tudsz majd spórolni és egyensúlyban lesz a kis családi költségvetés, de nem biztos hogy olyan hasznosak ennek az élettani hatásai... :)

GNDL 2017.08.07. 21:35:45

@Boross Bence: „Orbán nem oka Magyarország problémáinak, hanem következménye”

Ami problémát jelentett 2010-ben, lásd munkanélküliség, a gazdaság versenyképességének hiánya, hitvány oktatás, hitvány egészségügy, magas államadósság, rekord adóterhek, rekord bürokrácia, az ma is problémát jelent... egyes esetekben még nagyobbat mint 2010 előtt... Orbán és bűntársai csak újabb problémákkal „gazdagították” az országot, mint az orosz befolyás erősödése, a jogállamiság leépítése, a független hatalmi ágak megszállása és a demokratikus intézményrendszer felszámolása, a sajtszabadság és a szabadságjogok korlátozása, valamint az ország imázsának a vidéki disznószaros mocsokba leamortizálása... a Fidesz-KDNP ugyan úgy a meg nem történt rendszerváltás negatív következménye már több mint két évtizede mint az MSZP... és ez Magyarország problémája, a meg nem történt rendszerváltás.

Boross Bence 2017.08.07. 22:11:01

@GNDL: Az az egyik állítás, hogy az EU-s pénzek nélkül stagnálnánk (Portfolio.hu), a másik pedig az, hogy "a magyar gazdaság könnyen megrogyhat" (444 = unionista). Szerintem nem lenne megrogyás, és a Budapest-vidék kettős gazdaság miatt leginkább Budapestet érintené a stagnálás, vidéken - kis túlzással - észre sem vennék, hogy mi történt, mivel eddig sem volt növekedés. Nyilván egy budapesti stagnálás megerősítené a balliberális oldal fővárosi politikai és kizárólag pesszimizmust sugárzó média-pozícióit.

"2010 óta rekord szintre növelték az adóterhelést" - erről láthatnék valami forrást? Úgy tudom, csak adóátrendezés történt, nem nagyon változott Orbánék alatt az állami újraelosztás mértéke, stabilan a GDP 47-48%-a környékén mozog évek óta. Az adóátrendezés viszont elsősorban a szegényebbektől a gazdagabbak felé terelt át jövedelmet, ami csak a baloldaliak számára nem elfogadható.

soha ne mondd hogy vége 2017.08.07. 22:15:53

@HaFr: csak Neked, Péter:
mno.hu/velemeny/miert-nem-akarjuk-erteni-a-politikat-2411275
"
Az elemzőnek egyre inkább az az érzése, hogy a mai magyar politikát vagy nem lehet, vagy nem akarjuk megérteni. Mindkét verzió valósága mellett szólnak érvek. A mai magyar politika tényleg annyira sok összetevőből áll, és annyira bonyolult, hogy ember (akár elemző) legyen a talpán, aki átlátja a legfőbb mozgatókat, és ezeket közérthetően, követhetően tudja prezentálni. De bármennyire bonyolult is mindez, mégis úgy hiszem: a második változat az igazabb. Nem nagyon akarjuk sem megismerni, sem megérteni ezt a politikát."

Boross Bence 2017.08.07. 22:19:12

@GNDL: Mit értünk elmaradt rendszerváltáson?

- más lett a politikai rendszer
- részben más lett a vezető garnitúra
- más lett a gazdasági rendszer
- más lett az ország külföldi orientációja
- más lett a szomszéd országokhoz való viszony
- mások lettek a médiafogyasztási szokások

Az emberek értékrendje nem változott, az illúziókból kevesebb lett, a kiszolgáltatottság növekedett.

Megjegyzem, engem nem érdekel, hogy milyen az ország imázsa. Felőlem gondolhatják mások, hogy itt minden disznószaros, vagy tízmillió náci lakik az országban, akik egy új Hitlerre szavaznak folyamatosan, ha az emberek kicsit könnyebben, nagyobb tartással és boldogabban élnek.

soha ne mondd hogy vége 2017.08.07. 22:27:46

@HaFr:
"Orbán Viktor sosem mond nagy beszédet az illiberális államról, ha a magyar közéletben – miként a hőn szeretett nyugatiban – eleven és egyenrangú viták zajlanak a témában, és nem érzik kisebbrendűnek magukat azok, akik pusztán demokráciáról beszélnek, és abban is hisznek.

De „a demokrácia csak liberális lehet” tétel egy követelményt is tartalmaz, ami arra vonatkozik, hogy aki nem feltétlenül ezt gondolja, az nosza, revideálja nézeteit, vetkőzze le gondolati bűneit, tegyen hűségnyilatkozatot. Ahelyett, hogy türelmes, lassú, értő meggyőzési folyamatban formálódott volna ki a gondolati konszenzus, melynek során azok sem érezték volna magukat lenézettnek, akik „csak” a demokrácia pártján állnak.

Fölvetődik egy másik, ráadásul igazán húsba vágó kérdés. Ez a magyar politikatörténethez vezet minket. Ezt a politikatörténetet végképp nem ismerjük. Megvan az indok, hogy miért nem. Azért, mert szintén az átmenet idején töröltük a saját történelmünket. Ki akartuk űzni tudatunkból az 1990 előtti magyar történelem minden korszakát. Boldogok voltunk, hogy végre nekünk is demokráciánk van, és a tudatunk legmélyére akartuk szorítani az egyéb korszakokat, Kádár- és Horthy-rendszerestül, mindenestül.

Márpedig ha ismerni és érteni akarnánk a magyar politika évszázados történetét, tudhatnánk, hogy korántsem olyan egyértelmű például a nyugatos mintakövetés. Ez a fő tendencia természetesen, de az elit és a társadalom nem csekély részében mindig ott lappang a kétely: lehet-e, szabad-e követnünk a külső mintákat? S voltaképp hogyan is képzeljük el ezt a mintakövetést? Merthogy az úgynevezett mintaadó országok maguk is változnak. Mi a változás mely szegmensére koncentráljunk most?

Kénytelen vagyok azt mondani: annak a levét isszuk, hogy nem akarjuk érteni saját magunkat. Nyugatosnak mondjuk magunkat, aztán meglepődünk, sőt megbolondulunk attól, hogy például a mostani kormány és annak közönsége nem – vagy nem úgy – nyugatos. "

soha ne mondd hogy vége 2017.08.07. 22:33:42

"A globális politikát annyira univerzálisnak, mindenütt egyformának tekintjük, hogy alig van szemünk az egyedi vonásokra. Pedig a magyar politika is – a mai is – tele van egyedi vonásokkal. Mindezeket például sallangmentesen fasizmusnak nevezni az egyedi vonások megismerhetőségétől való eltekintést, végső soron az önismeret feladását jelenti. Azoknak, akik a fasizmus ideológiáját gondolják a helyzetet leíró adekvát magyarázatnak, szembe kellene nézniük a kérdéssel, hogy ha a magyar társadalom nagy része olyan nyugatos, mint gondolják, hogyan engedheti meg, hogy „fasizmus” legyen. Vagy mégsem helytálló ez a kategória?

Szerintem nagyon-nagyon nem – és ha sokat ismételgetünk ilyeneket, azzal csak azt bizonyítjuk, hogy nem akarunk szembenézni magunkkal, a történelmünkkel, és mindazzal, ami ebből következik.

Azért is fájó ez számomra, mert látom, a nyugat-európai politikatudományban milyen elmozdulások vannak: történetesen az egyedi országpéldák tanulmányozása felé. 1990 környékén az volt az uralkodó nézet, hogy minden kelet-közép-európai ország egyforma fejlődési utat fog bejárni. Senkit nem érdekelt, hogy ez eleve sem volt igaz. Addig legalábbis nem, amíg a magyar demokrácia élen járt a régióban. Most is csak azért érdekesek a különbségek, hogy régi és idejétmúlt magyarázó elveket újítsunk föl. Mint a fasizmus. Az azonban, aki ezzel akarja megérteni és leírni mondjuk a Fidesz kormányzását, téves pályán jár. Magyarázatai nem lesznek érvényesek, és legfőképpen nem lesznek hasznosak azok számára, akik le akarják váltani az Orbán-kormányt.

A magyar közélet értési forradalom előtt áll. Ebben a pillanatban sem a régi, sem a mai magyar politika nincs megértve (ha szabad így fogalmaznom), és igényt sem nagyon látok a megértésére. Holott a saját politikatörténetünk, illetve a nyugat-európai is – két fontos tájékozódási pont – van annyira érdekes, hogy napi huszonnégy órában kezdjük őket tanulmányozni. Meghökkentő tanulságokig jutnánk, és jobban értenénk azt is, miért akadtunk el."

"A magyar közélet értési forradalom előtt áll" - írja Csizmadia, azt sajna nem közli, mennyit kell még erre várni ...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.07. 22:36:15

@Boross Bence:

"Felőlem gondolhatják mások, [...] ha az emberek kicsit könnyebben, nagyobb tartással és boldogabban élnek."

Ezzel mások is így vannak; felőlük te gondolhatod azt, hogy ők kicsit könnyebben, nagyobb tartással és boldogabban élnek, ha ők nem így ítélik meg a saját helyzetüket.

Boross Bence 2017.08.07. 22:50:50

@neoteny: Elfogadom, ha valaki rossznak találja a helyzetét, de nem érdekel, ha külföldről találja valaki más rossznak az illető személy helyzetét.

GNDL 2017.08.07. 23:05:36

@Boross Bence: „egyik állítás, hogy az EU-s pénzek nélkül stagnálnánk (Portfolio.hu), a másik pedig az, hogy "a magyar gazdaság könnyen megrogyhat" (444 = unionista)”

Várjál, nem ez a helyzet. Vannak a tények, és vannak a fideszes hivatalos trollok által közvetített baromságok... a jól ismert fideszes alternatív vagy fiktív valóságkampányok... szöges ellentétben a rögvalósággal, egyébként... :)

A helyzet az, hogy Magyarország éves szinten a magyar GDP több mint 3%-át kitevő uniós forrásokat zsebel be (nagyon alaphangon mondom, mert lásd például 2015-ben közel 5%-ot kaptunk: www.europarl.europa.eu/external/html/budgetataglance/default_hu.html#hungary ennek ellenére a 2015-ös GDP növekedés 3% volt), emellett a külföldön dolgozó magyarok a GDP további 3%-át kitevő pénzt utalnak haza itthon maradt családtagjaiknak, és ha tudjuk hogy a multik által uralt autóipar valamint az éves szinten ugyancsak uniós forrásokból átlag 500 milliárdból támogatott mezőgazdaság a maga 1-1.5%-ával szokott hozzájárulni a magyar GDP növekedéshez, akkor szerinted mekkora szarban van a gazdaság, ha Orbánék éves szinten átlagban mindösszesen 2-3%-os GDP növekedést tudnak felmutatni?! A 2008-as válság előtti átlag 4-4.5%-hoz képest is...

Barátkozz meg a gondolattal, uniós források nélkül Orbánék olyan bajban lennének mint az MSZP-SZDSZ 2008-ban...

„a Budapest-vidék kettős gazdaság miatt leginkább Budapestet érintené a stagnálás”

Az épp elég, ha ez a gazdaság éves GDP növekedését nullára vágja vissza, vagy esetleg recesszióba... akkor nincs osztogatás, akkor nincs nyugdíjemelés, ha recessziót mutatnak a számok akkor szopás van.

„erről láthatnék valami forrást?”

Nem ebben az országban élsz? ÁFA 2010-ben 25%, ma 27%. Bérek adóéke 2010-ben 46%, majd az szja egykulcsosítását és a munkaadói terhek növelését követően közel 50%, idén az idei szocho 5 százalékpontos csökkentését követően 48.2%, ez egyébként az unióban a harmadik legnagyobb elvonás a bérekből a németek és belgák után. 2010-ben nem voltak szektoradók, ma van vagy fél tucat. 2010-ben nem voltak egzotikus fogyasztási adók, ma van újabb fél tucat. 2010 előtt még blaszfémiának számított az ingatlanadó fideszes körökben, mára levették a gyeplőt az önkormányzatokról és gyakorlatilag az ország nagy részén van ingatlanadó, persze építmény- vagy telekadó néven, mert az ingatlanadó elnevezést a 2010-es kampányban kissé elhasználták a fideszes elvtársak. :)

Ma nagyobb az adóterhelés mint volt 2010 előtt, mind az adók számát és mind ezek mértékét tekintve. Ráadásul nőtt az adózással kapcsolatos bürokrácia is, ebben speciel tök utolsók vagyunk a régióban úgy, hogy az utolsó előtti helyezett (azt hiszem a bolgárok) harmadával kevesebb adminisztrációval bír.

„Úgy tudom, csak adóátrendezés történt”

Ja, ha az átrendezésnek számít, hogy a középkorba adóztatják a lakosságot és a vállalkozásokat, akkor igen... :)

„nem nagyon változott Orbánék alatt az állami újraelosztás mértéke, stabilan a GDP 47-48%-a környékén mozog”

Nőtt az állami újraelosztás mértéke, ma már 50% felett van.

„adóátrendezés viszont elsősorban a szegényebbektől a gazdagabbak felé terelt át jövedelmet, ami csak a baloldaliak számára nem elfogadható”

Senkinek nem elfogadható egyébként, főleg a munkaadóknak nem akik szívesen adnának magasabb bért is, de minden egyes 100 ezer nettóhoz nekik 200 ezret kell kifizetniük.

Ráadásul ne baloldalizzunk kérem, amikor a Fidesz-KDNP szélsőbalos/kommunista gazdaságpolitikát folytat szocialista tervgazdálkodással, az eszközök kvázi közvetett államosításával, központosítással, és a piacgazdaság különböző nem konvencionális eszközökkel való korlátozásával (büntetőadók, ostoba jogszabályok, dilettantizmus és a haveri kör közpénzekkel kitömése).

GNDL 2017.08.07. 23:12:58

@Boross Bence: „Mit értünk elmaradt rendszerváltáson?
- más lett a politikai rendszer”

Az MSZMP és a Hazafias Népfront helyett lett MSZP és Fidesz. Nagyjából ugyan azokkal a tagokkal. Kurva sokat változott.

„részben más lett a vezető garnitúra”

A jelenlegi Fidesz-KDNP frakciók és a kormánytagok legalább harmada az MSZMP-ből ejtőernyőzött át a „rendszerváltásba”, ráadásul magas rangú vezetői pozícióból (lásd Matolcsyt aki az MSZMP idején privatizációs osztályvezetője volt a pénzügyminisztériumnak). Tavaly az 56-os megemlékezésen tüntettek ki egy még akkor hivatalban lévő egykori három per kettes operatív tisztet. Tényleg sokat változott a garnitúra... :)

„más lett a gazdasági rendszer”

Szocialista tervgazdálkodás helyett szocialista tervgazdálkodás. Remek, üdítő változás... :)

„más lett az ország külföldi orientációja”

Moszkovita talpnyalók helyett moszkovita talpnyalók maradtak hatalmon... Kádár rá sem ismerne az országra. :)

„más lett a szomszéd országokhoz való viszony”

A nagy büdös semmi helyett továbbra is nagy büdös semmi...

„mások lettek a médiafogyasztási szokások”

Ja, közben feltalálták a geci jó akkumulátorokat és az okostelefonokat, és hétfőn nincs adásszünet. Hidd el, ha ma az MSZMP lenne hatalmon, ugyan ilyenek lennének a médiafogyasztási szokások... főleg a média tulajdoni arányok.

„emberek értékrendje nem változott”

Sok ember értékrendje nem változott, ők a kádárista prolik ma is, a Fidesz és az MSZP legfőbb szavazóbázisa... akiknek meg elegük van belőlük és pártjaikból, fejvesztve menekülnek az országból, immár százezer számra.

„felőlem gondolhatják mások, hogy itt minden disznószaros, vagy tízmillió náci lakik az országban”

Ja, csakhogy a befektetőket ez kurvára érdekli, ha nem látják biztonságban a befektetéseiket, nincsenek meg a megfelelő jogállami biztosítékok és a fékek és ellensúlyok, akkor majd basznak tőkét és főleg technológiát idehozni... és egyébként basznak is, a működő tőke konkrétan messzire kerüli ez az országot, a multik is legfeljebb a rekord (vagyis vélhetően rekord mert ezeknek a „stratégiai” szerződéseknek nagy része titkosított) szubvenciókért maradnak az országban, nem Orbán két szép szeméért vagy éppen a gazdaság zuhanó versenyképessége miatt...

„ha az emberek kicsit könnyebben, nagyobb tartással és boldogabban élnek”

Semmiféle nagyobb tartás nincs, a szemük láttára lopják szét az országot és szarják le. Az hogy könnyebben és boldogabban élnének semmiféle statisztika nem támasztja alá, a magyarok az unió egyik legcsóróbbjai és legdepressziósabbjai, a daganatos betegségek tizedelik elképesztő mértékben a lakosságot, a civilizált egészségügy hiánya mellett, ráadásul a fiatalok nagy része nem is az országban tervezi a jövőjét... szóval vagy nem ebben az országban élsz, vagy csak ahogyan eddig is éreztem rajtad, emésztés nélkül öklendezed vissza az ostoba fideszes kampányszlogeneket. :)

birka menet 2017.08.08. 00:25:49

A cikkíró nagyon jól látja, hogy van egy ORBÁN TERV. Mégpedig évente felvásárolni a környező országokban ezt meg azt. Aztán mindent. Luxus hotelekkel, foci csapatokkal, INA részvényekkel kezdték, erre van a Gázszerelő kitalálva. De a végcél a környezö országok gazdaságának a zsebbe rakása és irányítása.

S mivel Orbán Sorosnak az első számú, külföldön is kiképzést kapott ügynöke, így a magyar multik által megtámadott horvát, szerb, szlovák, román, ukrán nemzetek nem fognak habozni, hogy szabadságharcra szólítsák fel népeiket, hogy állítsák meg a Soros ügynök Orbánt.

Tele fogják ragasztani a falvaikat, városaikat Orbán és Soros plakátokkal, amelyen felvilágosítják a népeiket, hogy ezek ellen kell küzdeni, különben kihal a horvátság. Meg a románság meg szerbség. És a felvilágosult, hazaszerető horvátok, románok és mindenki, akit Magyarország gyarmatosított, fel fogják venni a harcot!

Orbán újabb világháborút hoz nemsokára Magyarországra!

birka menet 2017.08.08. 00:33:32

@Boross Bence: "Elfogadom, ha valaki rossznak találja a helyzetét, de nem érdekel, ha külföldről találja valaki más rossznak az illető személy helyzetét."

Logikai handabandában vagy fideszes elvtárs. A gazdidnak ugyanis semmi más mondanivalója nincs, csak a külföld. Mást se tud kiböffenteni magából, csak hogy EU, Juncker, Merkel, Soros, hogy aztán mennyire hülye már ott Nyugaton külföldön mindenki, mindenki szarul él mert a migránsok lezüllesztették az országaikat, meg egész Nyugat-Európa no go zona, meg hogy az EU-ban már se nemzetek, se hazaszeretet, se családok nincsenek, csak persze a hatalmas ésszel megáldott magyarokban.
Ti ma is annyira ostobák vagytok, mint egykoron Kádár alatt. A birka az birka marad, akárki is vezesse az orránál fogva.

sinus67 2017.08.08. 00:35:14

@444:
A fene nagy nacionalizmusban majd mi leszünk az ellenség!

1. A magyar "multik" (MOL, OTP, stb.) kilapátolják a pénzt az országból.
/Ismerős ugye?/

2. A nyugat (EU) pénzt ad az országuknak.

A nacionalizmusuk az 1. pontot fogja kiragadni. Ráadásul látják majd az Orbáni illiberalizmus építésének és az EU elleni retorikának a következményeit.

screpes 2017.08.08. 00:47:20

@Boross Bence:
Ha valaki téved, akkor nem mindegy, hogy kicsoda. (az ő megísmerése segít a nézete értelmezésésben). De ha NEM téved, akkor mindegy...
A valóság viszonyai elébbre valók, mint a róluk való esetleegs vélekedések

2017.08.08. 00:50:29

"Barátkozz meg a gondolattal, uniós források nélkül Orbánék olyan bajban lennének mint az MSZP-SZDSZ 2008-ban... "

2008-ban is voltak unios forrasok, szal ez netto hazugsag.

Barátkozz meg a gondolattal, uniós források nélkül Orbánék olyan bajban lennének mint az MSZP-SZDSZ 2008-ban unios forrasokkal.

Na ez igy mar valami.

Thank you.

zokogjatok 2017.08.08. 01:14:45

@GNDL: "Ha az az évi legalább és átlag 3 ezer uniós milliárd nem érkezne a gazdaságba (ami kb. 3%-a a GDP-nek egyébként), akkor Orbánék a 2-3%-os átlag éves GDP növekedésükkel igen nagy bajban lennének,"

Má bocs de ha tavaly is érkezett 3 milliárd meg idén is, az idén már semmiféle GDP növekedést nem okoz. Hangsúly a "növekedés" szón.

Érted, ha eddig minden nap kaptam tíz forintot, aztán egy idegen ezentúl mindennap ad nekem egy forintot hogy így már minden nap tizenegy forintom legyen, akkor százalékos növekedés csak akkor történt, amikor 10-ről 11-re váltottam. Ha azóta is növekszik a bevételem százalékosan, azt nem magyarázza az idegen +1 forintja, mert az konstans.

zokogjatok 2017.08.08. 01:20:31

@GNDL: "ÁFA 2010-ben 25%, ma 27%"

azt elegánsan kihagyod, hogy egy halom dolognak viszont jócskán csökkent az áfája, pl. élelmiszerek. Ennyire kell komolyan venni a sírásodat.

Ugyanúgy sírsz az adózáson, azt meg elfelejted, hogy sokaknak meg brutális kedvezmények járnak. stb.

n+1-edik brühühűzős zokogás, ugorgyunk.

Magyarország Europa jövője. 2017.08.08. 01:24:51

@Boross Bence: " akkor majd a kínai recesszióba belebukik, vagy ha abba sem, akkor majd egy becsapódó aszteroida elintézi a Földdel együtt."

Szerencsetlen libbantak.
Nezem a Kalman Olga musorat, csak hogy rohogjek rajtuk. 3 vendege is, szokasos szelsobalos liberalisok, egymastol fuggetlenul azt magyarazzak, hogy most mar mindjart vege a rezsimnek. Mert mindjar elfogy a penz, osszeomlik a gazdasag, es ha megse, az emberek akkor is folfognak lazadni, mert ez mar az utolso csepp. Es ilyen eszement baromsagokkal biztatjak es nyugtatgatjak egymast. SZANALMASSAK.
Ez az egyetlen tervuk a 18-as valasztasra, hogy valahogy majd ugyis megbukik az Orban, meg csodbe megy a gazdasag.
Persze orulok neki, hogy ennyire szerencsetlenek es szanalmassak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 04:18:54

@Boross Bence:

Ezért is lobbizol az ellen, hogy az ország határain kívül élő magyar állampolgárok szavazhassanak magyar parlamenti választásokon.

2017.08.08. 04:40:11

@sinus67:
nyilván olyan területekre érdemes menni, ahol magyar, vagy magyarbarát kisebbség van. és ha csányiéknak kevés eszük van, akkor vegyesvállalatokat hoznak létre. tehát a helyieknek is érdekük legyen, hogy menjen a bolt. ez az, amit nem csinálnak meg magyarországon a multik. és ez az, amit sohasem intézményesítettek a zsidók.

Leordítász király 2017.08.08. 04:50:15

Ha ez így van, annak talán örülni kéne.

A "nyugatos perspektívától" meg a szaron kívül mást még nem kaptunk. Kezdve az antanttól, folytatva azon amit '56-ban segítettek, bezárólag a legújabbkori devianciákkal meg buzifelvonulással.

Jobb kütyüket gyártanak, mint mi, már csak azért is, mert mi nem gyártunk semmit, mióta elprivatizáltuk a gyárainkat. De ennyi. 20 év múlva nem is lesz Nyugat, megeszik őket a migráncsok amiket most engednek be. Olyan lesz az egész, mint a szabolcsi cigánytelepek, csak még sokkal durvábban.

$pi$ 2017.08.08. 06:16:11

@zokogjatok: "Má bocs de ha tavaly is érkezett 3 milliárd meg idén is, az idén már semmiféle GDP növekedést nem okoz. Hangsúly a "növekedés" szón. "

Hogy én hányszor próbáltam meg elmagyarázni ezt ezeken a blogokon! Egyszerűen senki sem akarja felfogni, hogy az éves növekedésből vonják ki az éves állandó támogatást. Egy gyerek megértené!

legyetek 2017.08.08. 06:41:48

Teljesen nyilvánvaló, hogy, ha elhárítjuk a mesterséges akadályokat az áramló dolgok elől, akkor beáll egy természetes egyensúly, ami leginkább ökológiainak nevezhető a szó igazi értelmében.

A Kárpát-medence egyetlen ökológiai rendszer, saját vízgyűjtővel, jól definiálható klímával és gazdaságilag egymásra utalt térségekkel, tehát egy nagyon stabil képződmény, stratégiailag egy egység. Ezt nem csak Orbán ismerte fel, a trianoni politikusok is teljesen tudatosan szabdalták föl úgy, ahogy azt most látjuk.

Tudni kell még azt is, hogy a centrumok mindig nagyobb eltartóképességűek, mint a perifériák, mert a perifériákról ide áramlanak az erőforrások. Tetszik-nem tetszik ez minden rendszerben így van. Azt is jó tudni, hogy a Kárpát-medencében a magyarság a legnagyobb populáció, és mivel a centrumot ő foglalja el, stratégiai aspektusból kiváltságos helyzetben van.

Orbán nem tett-tesz mást, mint felül egy spontán (természetes) folyamat hullámára és amennyire lehet megpróbálja kihasználni-rányítani azt. Jól teszi! Ezt hívják politikai zsenialitásnak. (Ez a képesség hiányzik a baloldali politikusok mindegyikéből.)

TBone 2017.08.08. 06:48:39

@maxval a mélyelemző birca: Úgy érted a Soros ösztöndíjas Orbán és bandája állami pénzen felhizlalt cégekkel akarja uralma alá hajtani a Kárpát medencét?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 07:15:50

@444:

"tehát a helyieknek is érdekük legyen, hogy menjen a bolt. ez az, amit nem csinálnak meg magyarországon a multik."

Azért nem is járnak az emberek vásárolni a TESCOba meg az Aldiba meg a Lidlbe: mert ez nem áll az érdekükben.

Csabye 2017.08.08. 07:20:39

@zokogjatok: @$pi$:

Amit írtok, csak számszakilag stimmel, de nem szimpla matek ez, mert figyelembe kell venni, hogy mennyi hozzáadott értéket teremt. 2+2 -nél bonyolultabb képlet ez. Ezért is nem matek, hanem közgazdaságtan. Ennek az ingyé' pénznek gazdaságélénkítő hatása is van. Az más kérdés, hogy a 2+2 most talán 4,5-re jön ki (idióta beruházások). Ha jól használnák fel, lehetne 6-7 is.

Nzoltan 2017.08.08. 07:58:58

A tőke átlépi az országhatárokat. Ez természetes folyamat.
Ha a magyar terjeszkedik kifelé, megy a huhogás. Ha a külföldi csinálja ugyanez inverz, akkor az áldás nekünk. Legalábbis a nyugati tőkés segget nyaló liberálisok szerint. Pénzért az anyjukat is eladnák. Már ha eddig nem tették még meg.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.08.08. 08:04:57

Ahhoz hogy bármit uraljunk, ahhoz hatékony magyar magángazdaság kéne. A MOL meg az OTP nem tegnap kezdték a szakmát és akkor is terjeszkedtek amikor Orbán a fasorban sem volt. Csányi sikeres lesz, erről nincs kétségem, egy profi üzletember, de a többi nem. Náluk csak (korrupt) pénz van, de a kompetencia nulla....a pénz meg majd egyszer elfogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 08:08:30

@Nzoltan:

"Pénzért az anyjukat is eladnák."

Ez attól függ, hogy mennyi az anya birtoklásából származó jövendőbeli bevétel jelenértéke, ill. mennyi pénzt ajánlanak az anya megvételéért.

Továbbá figyelembe kell venni az anya határhasznát: akinek hat anyja van, az kevesebbért is hajlandó eladni a hatodik anyját, mint az, akinek csak egy van.

GNDL 2017.08.08. 08:08:45

@zokogjatok: „de ha tavaly is érkezett 3 milliárd meg idén is, az idén már semmiféle GDP növekedést nem okoz”

Ez hogy jött ki? Az uniós forrásokból finanszírozott állami beruházások mindenképp odateszik magukat a GDP növekedéshez, tehát ha az idei növekedést alacsonyabbra lövik mint a tavalyit, az nem azért van mert az uniós források gazdaságba pumpálásának növekedést előidéző hatása most mondjuk az érdeklődés hiánya miatt elmarad, hanem azért mert lehet még szarabb helyzetben van a gazdaság mint tavaly... azért adj ennek az opciónak is egy esélyt, tényleg nem túl rózsás Magyarország helyzete. :)

Egyébként fent hülyeséget írtam, mert nem 3 ezer milliárd, hanem mondjuk évi 1-1.5 ezer milliárd HUF uniós forrás, mivel általában éves szinten olyan 3.5-4.5 milliárd EUR a pozitív egyenlege az uniós támogatásoknak (ugye kb. 900 milliót évről évre nekünk is be kell fizetnünk az uniós költségvetésbe).

„azt elegánsan kihagyod, hogy egy halom dolognak viszont jócskán csökkent az áfája, pl. élelmiszerek.”

Aminek semmi jelentősége nincs, azt nem szoktam említeni. Ráadásul nem általánosságban az élelmiszerek áfája csökkent, hanem az élelmiszerek egy elhanyagolható kis részének az áfáját csökkentették kizárólag kampánycélból, például ilyen-olyan húsoknak, egyrészt attól függően hogy mondjuk Csányi vagy Mészáros milyen húsipari- vagy feldolgozóipari üzletbe szálltak bele, másrészt azért hogy a magadfajta kis egyszerű propagandisták szajkózhassák az ilyesféle ostobaságokat. :) Mert ha egyébként gondolj bele, van több százezer féle termék a piacon, abból legfeljebb tucatnak csökkentik az áfáját, akkor az a piacon szerinted mégis mennyire elhanyagolható, és mennyire fog „visszaépülni” az árakba a más termékek rekord adóterhe? Lásd ugye szívesen kampányoltok ezekkel az ostoba áfacsökkentésekkel, de azt már nem szívesen teszitek hozzá, hogy ezeknek a termékeknek amelyeknek mondjuk 18- vagy 5%-ra csökkentették az áfáját, legfeljebb 3 hónapon belül visszadrágult úgy, mintha még mindig 27% lenne az áfája.

„Ennyire kell komolyan venni a sírásodat.”

Jó hát a magadfajta fideszes megszállott söpredéket szerinted ki nem szarja már le?! :) Neked ott vannak a fideszes fiktív valóságkampányok, te szopogasd azt kedvedre... vedd úgy, hogy nem neked írtam a fenti véleményeimet, hanem olyanoknak akiknek legalább valamiféle alapfokú közgáz ismeretei is vannak... :)

Mr. Waszabi 2017.08.08. 08:22:38

Azért ehhez az érintett országoknak is lesz hozzászólásuk - vélhetően nem szívélyes.

2017.08.08. 08:22:55

@neoteny:
nem csak a lakosságnak, hanem vállalkozásoknak is érdekük legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 08:26:32

@444:

Miért is? Ha Anna és Béla csinálnak valamilyen adásvételt, ami mindkettő számára haszonnal jár (ezért csinálják), akkor abból Cecíliának, Dénesnek, Erikának, Ferinek, Györgyinek -- és valahány név a naptárban -- is hasznot kellene húzniuk?

2017.08.08. 08:34:15

@Fuxos (ex bömis):
mészáros koma üzletei (eddig legalábbis szárnyalnak). a pénz mindenkit megokosít. ha jól választják meg a tanácsadókat, akkor kültelki gázszerelőből is lehet euromilliárdos.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 08:39:02

@444:

"ha jól választják meg a tanácsadókat"

Nem mindenki képes egy miniszterelnököt megválasztani tanácsadónak.

$pi$ 2017.08.08. 08:39:32

@Csabye: "Ezért is nem matek, hanem közgazdaságtan."

Érdekes lenne, ha a gazdaság nem engedelmeskedne a matematika szabályinak. Merthogy vegyük észre nem a közgazdaságtanról, hanem a közgazdaságról volt szó.

"Ennek az ingyé' pénznek gazdaságélénkítő hatása is van. Az más kérdés, hogy a 2+2 most talán 4,5-re"

Okés, most akkor gondolt végig amit állítottunk az éves támogatásról és az éves GDP változásról, egy GDP arányos és egy GDP arányos előző évhez viszonyított értékről. Mi nem igaz ebben, ha a 4 helyett 4,5 az érték?

Minden évben kapunk mondjuk 4% támogatást, az minden évben növeli 4,5%-al a GDP-t ahhoz képest, mintha nem kapnánk. Nem ahhoz képest, ami az előző évben volt a GDP.

$pi$ 2017.08.08. 08:44:28

@Nzoltan: "Ha a magyar terjeszkedik kifelé, megy a huhogás. Ha a külföldi csinálja ugyanez inverz, akkor az áldás nekünk."

Látom kezded érteni. Most akkor itt az ideje, hogy az általános törvényszerűséget felismerd... no, meg tudnád fogalmazni? :D

Segítek: a világban jók és gonoszak vannak, a magyar gonosz, minden amit csinál gonosz, mások jók, minden amit csinálnak jó. Kivéve, ha baloldali kormány van hatalmon a magyaroknál, mert azok jók, olyankor minden, amit csinálnak jó.

Ugye, hogy mennyire leegyszerűsíti a gondokodást. Semmi szükség a töprengésre, mérlegelésre, vitára: azonnal minden a helyére kerül. :D

Célkereszt 2017.08.08. 08:53:02

@$pi$: Igen, igen. Ha a külföldi tőkés viszi ki a hasznot, akkor a vérünket szívja. Ha magyar tőkés viszi ki, akkor azt csinálhat vele, amit akar.

2017.08.08. 08:53:29

@neoteny:
ha "valahány név a naptárban" adót vethet ki annára, akkor igen.

2017.08.08. 08:55:27

@$pi$:
ha nincs ez a pénz, akkor az unió felmondja a gazdasági szerződéseket. vámokat lehet kivetni. és a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektor után megindulhat termelő vállalatok részleges nacionalizálása.

Nzoltan 2017.08.08. 09:00:01

@Magyarország Europa jövője.: Az a baj az ATV-vel meg a hirtv olgával, hogy ugyanaz a 15 ember mondja ugyanazt semmitmondó hülyeséget évek óta.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 09:00:57

@444:

Az adószedés indoklása a közteherviselés, nem a haszonmegosztás.

Próbálkozz újra.

2017.08.08. 09:04:23

@neoteny:
vagy a lányát és a vejét.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.08.08. 09:04:43

@444: "mészáros koma üzletei (eddig legalábbis szárnyalnak). a pénz mindenkit megokosít. ha jól választják meg a tanácsadókat, akkor kültelki gázszerelőből is lehet euromilliárdos."

Nem lehet. Kizárt dolog. Nincs az a tanácsadó, aki egy címeres hatökörből, profit tudna csinálni. Mészáros úr "sikere", kizárólag a nyakló nélkül ömlő állami pénzeknek köszönhető. Amikor ezek megszűnnek, megy a cégeivel (igazából a magyar és EU-s adófizetők pénzével) együtt a levesbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 09:06:35

@444:

Valóban: nem mindenki képes egy miniszterelnököt vagy annak a lányát és a vejét megválasztani tanácsadónak.

Csabye 2017.08.08. 09:07:13

@$pi$:
Nem emlékszem, hogy bárhol írtam volna azt, hogy a közgazdaságtan nem engedelmeskedik a matematika szabályainak. Azonban az általad alkalmazott egyszerű matekkal nem leírható a jelenség. Azért hívják közgazdaságtannak.

Számodra az a pénz csak annyit jelent, hogy a GDP-hez jön még egy kicsi. Ha jobban megfigyelted volna, akkor észrevetted volna, hogy arra próbáltam rávilágítani, hogy annak a pénznek nem csak nominálisan van értéke a GDP szempontjából, hanem további értéket teremt.

Újra leírom: az uniós pénz hozzáadott érték önmagában is, viszont, ha jól van elköltve, újabb hozzáadott értéket teremt beruházások útján. Olyan beruházásokra, amely hosszú távon is értéket teremt (egyszerűség kedvéért gyárak), és nem egyszeri pénzköltés (stadion). Mert ha stadion, akkor 2+2=4, de ha olyan beruházásra megy el, amely továbbiakban is értéket teremt, akkor 2+2=4 helyett már nem szimpla összeadásról beszélünk, hanem az a 4 lehet sokkal több is. És azt bizony GDP növekedésnek hívják. Szóval "csak" ezzel nem számolsz. Remélem így már világos.

"Minden évben kapunk mondjuk 4% támogatást, az minden évben növeli 4,5%-al a GDP-t ahhoz képest, mintha nem kapnánk. Nem ahhoz képest, ami az előző évben volt a GDP."
Ez is hibás, mert ha minden évben kapsz 4%-nyi támogatást, akkor azt minden évben be tudod fektetni az előző bekezdésben leírtak alapján. -> GDP növekedés.

Fideszes vagyok tehát lopok 2017.08.08. 09:07:18

@zokogjatok:

Böbe baba, két zokogásod közben barátkozz már meg a gondolattal, hogy az EU utólag finanszíroz, így hogy melyik évben mennyi uniós támogatás érkezik, annak köze nincs az adott évi GDP növekedéshez. Az mmind múlt releváns.

Azzal is barátkozz meg a nagy zokogásaid közepette, hogy csakúgy mint 2014-re, a mostani, 2017/18-as évekre is tudatosan felfuttatott pályázati dömpinget vág le a nemzetpusztító orbán kormány, ezért sikerednek a mostani GDP számok kicsit magasabbra az átlagtól. Azonban ezek a felfuttatott számokkal is Európa hátsó sejhajában van még mindig Magyarország.

Amikor meg 2019 után vége lesz az EU támogatások dömpingjének, meg az autógyárak kapacitása se fut fel tovább, akkor kerül majd Magyarország az évtizedes pangás, recesszió korszakába. Akokr fognak majd sokan vasvillákkal meg akasztóákkal felülni a Felcsútra vivő kisvasútra.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.08. 09:32:02

Ilyen terv nem létezhet.

Leginkább az emberi tényező miatt nem.

Ugyanis bármikor fordulhat akármelyik irányba Csányi is, Mészáros is, ahogyan Simicska tette.

Akár ballibek fele, akár nyugat fele, akár kelet fele.

Vagy ha nem, akkor is bizonyos hogy meghalnak egyszer, ahol az örökösök szintén bármit tehetnek majd.

2017.08.08. 09:34:04

@neoteny:
az adószedés indoka a közteherviselés, a célja a hasznonmegosztás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 09:41:25

@444:

Szerinted és elvbarátaid szerint, akik a népnemzetiszocializmus hívői.

Sanyi ugye 100-ért vesz és 200-ért ad el használtcikkeket. Próbáltad már elmagyarázni neki, hogy bele kell vennie Irmuska nénit az üzletbe, ahol is Irmuska néni beletol 50-et a vételbe, és ezért 100-at kap az eladásból? Sőt bele kell vennie Böszörményinét is, ahol mindenki 33-at tol be a vételbe, és mindenki 66-ot kap az eladásból?

Demokrata Hungarofil 2017.08.08. 09:57:42

Miért baj, ha erősödnek a magyarok a Kárpát-medencének nevezett Magyarországon? - Egy "magyar" újság miért tálalja ezt veszélyként? - Ha a zsidók megveszik az egész világot, az dicséretes, de ha a magyarok otthon akarnak lenni a szülőföldjükön, az elítélendő?

déjá vu39 2017.08.08. 09:58:58

@maxval a mélyelemző birca: "Ez fáj nagyon Sorosnak, Brüsszelnek, s a többi vérszívó kuláknak... "

Birka, én ezt nem értem. Akkor most Soros a magyarok barátja?
EGyébként tudod, hogy kik (voltak) a kulákok?

déjá vu39 2017.08.08. 10:02:35

@GNDL: "akkor fognak ott állni Orbánék letolt gatyával és üres zsebbel..."

Ez nem lenne baj, de mi is ott fogunk állni mellette -:(

$pi$ 2017.08.08. 10:05:25

@Csabye: "Azonban az általad alkalmazott egyszerű matekkal nem leírható a jelenség. Azért hívják közgazdaságtannak."

Nem állítottam, hogy leírható, azt állítottam, hogy nem írható le azzal az egyszerű módszerrel, hogy kivonjuk a gdp növkedésből a támogatást.

"Nem emlékszem, hogy bárhol írtam volna azt, hogy a közgazdaságtan nem engedelmeskedik a matematika szabályainak."

Azt írtad, hogy "ez közgazdaságtan, nem matek". Ha a közgazdaságtan engedelmeskedik a matematika szabályainak, akkor ez "ez nem matek, ez közgazdaságtan" érved értelmetlen.

"Számodra az a pénz csak annyit jelent, hogy a GDP-hez jön még egy kicsi."

Jajj, ne próbálj már gondolatolvasni, nem áll jól neked. Azt hiszed talán, hogy a multiplikátorhatás olyan borzalmasan bonyolult, hogy csak kivételes emberek tudhatnak róla?

Vedd már észre, elmondtam már: a multiplikátorhatástól, a 4 -> 4,5 -től függetlenül áll az érv. Aki kivonja a támogatás százalékos értékét a gdp növekedés százalékos értékéből, az keveri a növekedést és az állandó értéket. Akkor is értelmetlen, ha cserébe kegyesen nem veszi figyelembe a multiplikátorhatást és akkor is, ha figyelembe veszi.

Példa:
- Azért nőtt a GDP, mert támogatást kaptunk!
- Miért, nőtt a támogatás?
- Nem.
- Akkor?
- De a témogatás kicsit nagyobb mint 4%.
- Nőtt tavalyhoz képest?
- Nem.
- Akkor mitől nőtt a gdp tavalyhoz képest? Valaminek nőnie kellett és ez nem a támogatás. Mi nőtt?

déjá vu39 2017.08.08. 10:12:11

@Boross Bence: "Az adóátrendezés viszont elsősorban a szegényebbektől a gazdagabbak felé terelt át jövedelmet, ami csak a baloldaliak számára nem elfogadható."

A jobboldaliaknak sem, csak anyira hisznek Orbán zsenialitásában, hogy nem foglalkoznak vele.

$pi$ 2017.08.08. 10:12:59

@Csabye: "Ez is hibás, mert ha minden évben kapsz 4%-nyi támogatást, akkor azt minden évben be tudod fektetni az előző bekezdésben leírtak alapján. -> GDP növekedés. "

Lássunk egy példát! Nem lesz pontos, mert nem százalékokat használunk, de így talán egyszerűbb lesz.

Minden hónapban kapok 4 forint támogatást. 100 forint volt a jövedelmem. Akkor a pénzem havonta így alakul:

1) 104
2) 104
3) 104
4) 104

Ha azonban azt látom a négy forint támogatással, hogy
1) 104
2) 108
3) 112
4) 116

Akkor mennyi lenne a pénzem, ha nem kapnék 4 forint támogatás? Vonjuk le minden évben a támogatást!

1) 100
2) 104
3) 108
4) 112

Látod? Ha egy nem növekedő függvényt (támogatás) és egy másik nem növekedő függvényt (a gdp szerinted) összeadok, akkor egy nem növekedő függvényt kapok. Ahhoz, hogy növekedő függvényt kapjak az egyik függvénynek növekednie kell és ez nem a támogatás.

Persze az egész csak közelítő, de az alapelvet szerintem lehet érteni, azt, hogy a gdp növekedésből nem lehet kivonni a közel állandó támogatás, csak a támogatás növekedését lehetne.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.08. 10:16:53

@déjá vu39:

Soros csak a nagytőke barátja, azaz a kisemberek ellensége.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.08. 10:17:42

@déjá vu39:

A "kulák" szót átvitt értelemben használom. Eredeti orosz jelentése "kizsákmányoló parasztgazda".

déjá vu39 2017.08.08. 10:29:44

@Leordítász király: "Jobb kütyüket gyártanak, mint mi, már csak azért is, mert mi nem gyártunk semmit, mióta elprivatizáltuk a gyárainkat."

Ne keseredj el, de a privatizáció előtt sem nagyon volt képes a magyar ipar jó termékekeket gyárteni (tisztlet a kivételnek). Ezért volt az, hogy az informatikai csempészetet az állam elnézte - így kerültek be 1980 környékén ezrével a C16, C4, Spectrum "PC"-k, majd az IBM XT/AT-k, a lekoppintott PDP számítógépek. És szomorú, de amikor Grósz Károlyék lehetővé tették a "de facto" korlátlan devizavásárlást (ami végülis az államcsőd közelébe vitte Magyarországot) nem innét vitték Ausztriába a Lehel hűtőgépeket, fagyasztókat, a mosógépeket, hanem onnét hozták ezrével a Trabantok tetején a Gorenje készülékeket, HiFi-ket, és minden más iparcikket.
Vajon miért?

GNDL 2017.08.08. 10:36:36

@déjá vu39: Tulajdonképpen egy szűk kör fogja csak igazán a bőrén érezni az uniós források hiányát, mert a döntő többség aki nem részesül a „fideszes javakból” az már évek óta ebben a megszorítósdi helyzetben él egyébként. :) Ha nem vagy eladósodva nyakig, továbbá nem részesülsz az orbáni szavazatvásárlásokból (mondjuk nincs 3+ gyermeked így igénybe véve a magasabb adókedvezményeket), valamint nem vagy része a fideszes korrupt holdudvarnak akik szinte bemondásra kapják az uniós forrásokat és közbeszerzéseket, akkor gyakorlatilag recesszióban is ugyan abban a helyzetben leszel mint most...

Viszont Orbán kegyeltjei nagyon megszívják majd, főleg a csok-osok, az ugyan olyan bedőlés lesz mint a devizahitelesek; meg azok akik nekiálltak több kölköt vállalni csak mert 3+ gyermektől érezhető az adókedvezmények hatása (persze ne vagyonokra gondoljunk hanem éppen csak a túlélésre); valamint ugye ha a korrupt holdudvar nem jut hozzá a folyamatos pénzmag utánpótláshoz akkor életmód változtatás és valódi munka vállalása nélkül fel fogja élni a harácsolt vagyonát...

Ja, meg persze összedől Orbán Patyomkin-gazdasága, de ez csak a számok tükrében lesz érdekes, mivel Patyomkin-gazdaság tehát „talmi”, valójában nem létezik mert csak színes papundekli és ragasztó, így most is ez a helyzet csak még takarja a kamuflázs... :)

csentecsa 2017.08.08. 10:38:47

Mészáros megvette a kiesés szélén álló horvát Osijek labdarúgócsapatot, amely nemrég kiverte a PSV-t..

déjá vu39 2017.08.08. 10:39:53

@maxval bircaman szeredőci mélyelemző: "Soros csak a nagytőke barátja, azaz a kisemberek ellensége."

A nagytőke és a kismberek nem szükségképpen szembenállók - az egyik meglétéhez kell a másik is.

Fideszes vagyok tehát lopok 2017.08.08. 10:40:36

@Demokrata Hungarofil: "Miért baj, ha erősödnek a magyarok a Kárpát-medencének nevezett Magyarországon?"

Jaj te bolond, azzal a 600 ezer Orbán nyomor országa elől elmenekült magyar jelenti neked az erősödést? Minden évben 50-70 ezer újabb magyar menekül el. Amíg ebben az országban tényleg a hozzád hasonlók szellemi színvonala számít a legerősebbnek, addig Magyarország csak egy Putyin csicska gyarmat marad.

déjá vu39 2017.08.08. 10:43:15

@maxval bircaman szeredőci mélyelemző: "A kuák szót átvitt értelemben használtam"

Örülök, hogy fontosnak tartottad az eredeti értelmezést megmagyarázni.

Magyarországon volt az 50-es években egy értelmezése (kulák=akinek saját földje van) - ma már ez az értelmezés nem használatos. De ha mégis, akkor Csányi, Mészáros, Orbán is kulák.
Ezt akartad mondani?

déjá vu39 2017.08.08. 10:47:22

@GNDL: "Tulajdonképpen egy szűk kör fogja csak igazán a bőrén érezni az uniós források hiányát.."

Legyen igazad - bár szerintem nem igaz. Annyira megszokták a lenyúlást, hogy akkor majd tőlünk fogják közvetlenül elvenni amiről úgy gondolják, hogy "jár".

Néhány éve egy Fideszes ismerősöm (akit egyébként én indítottam el a karrier felé) mondta, hogy "onnét kell elvenni, ahol van".

Fideszes vagyok tehát lopok 2017.08.08. 10:48:37

@csentecsa: "Mészáros megvette a kiesés szélén álló horvát Osijek labdarúgócsapatot, amely nemrég kiverte a PSV-t."

A 100 milliárdnyi adóforintokból összefeketézett Felcsút meg 4 forduló után 1 ponttal az utolsó helyen áll.

A magadfajta illibbant hülyéje persze nem veszi észre, hogy akárhogy is szerepelnek a lopott közpénzekből összebuherált orbáni csapatok, a költséget mindig az adófizetők viselik, a hasznot meg mindig a Mészáros strómanék vágják zsebre.

GNDL 2017.08.08. 10:54:19

@déjá vu39: Közvetlenül vagy közvetve már nem lehet tovább sarcolni a lakosságot és a vállalkozásokat, egyrészt mert már évek óta a rekord számú- és mértékű adóterhelés a versenyképesség zuhanásának egyik legfőbb oka, másrészt pedig akkor az államnak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia mert ezeket a további megszorításokat kompenzálnia kéne a „stratégiai” partnereinek... azért az ugye megvan, hogy nem Orbán két szép szeméért vagy a kirívóan versenyképes és befektetőbarát pénzügyi- és gazdasági környezet miatt maradnak a „stratégiai” partnerek az országban. :)

Csabye 2017.08.08. 10:57:00

@$pi$:

Kb egy szinten vagy agyilag a bircával.
Hol állítottam azt, hogy a GDP növekedésből a támogatást kell kivonni? Azt írtam, hogy figyelembe kell venni a GDP növekedésben a támogatás által létrejött beruházások további értékteremtő hatását. Értő olvasást általános iskolában kellett volna elsajátítani.

Leírom így is, de kétlem, hogy megértenéd: a támogatás hatásai miatt is nő a GDP.

A fentiek alapján a példád hibás. Egyrészt az "azért nőtt a GDP, mert támogatást kaptunk", nem pontos. A GDP a támogatás hatásaitól nőtt (további értéket teremtenek a beruházások).

Ugye mindezt már 3. hozzászólásban írom le, csak a funkcionális analfabéta képtelen tovább látni az orránál.

Másrészt ha kötözködni akarok a példáddal kapcsolatban, akkor figyelembe véve a GDP növekedést, és ha a GDP mindenkori értékéhez viszonyítva százalékban kapunk támogatást, akkor évről évre igenis nő a támogatás forintban kifejezett értéke .

Példa alsó tagozatosoknak: GDP értéke: 100, GPD növekedés mértéke 2%, támogatás mértéke mindig az előző évi GDP-hez viszonyítva 2%.
GDP Támogatás értéke:
0. év: 100 0
1. év: 102 2
2. év: 104.04 2,04
3. év: 106,1208 2,0808
És így tovább.
Ez csak tényleg építő jelleggel, csak hogy odafigyelj legközelebb.

Ha már matek!
Csűrheted, csavarhatod, akkor sem matek a közgazdaságtan.
Az egyszerűség kedvéért emeljünk ki két matematikai műveletet, az összeadást és a kivonást. Azért, mert más tudományokban, mint például kémia, fizika is alkalmazzák, nem mondhatod ezekre a tudományokra azt, hogy az matek. Ezért nem matek a közgazdaságtan sem, annak ellenére, hogy a szabályait alkalmazzák rá.

2017.08.08. 10:58:19

@neoteny:
sanyi úgy képzeli, hogy debrecen környékén apafán van egy helyi faipari vállalat (zrt). annak vannak tagvállalatai (kft). például hajdú thonet. mert az apja gőzölte a fát a régi bútorgyárban. és utána azt meg lehetett hajlítani. mert a hajdú a fát is meghajlítja. és úgy gyártották a thonet székeket. néhány darabot nyilván hazavitt a garázsba és kereset kiegészítésként eladta.

sanyi kútfúró lett. mert nyolcadikban azt mondta neki gajdicsné a földrajztanár, hogy nem buktatja meg. sany azt mondta, hogy tudja, hogy hol van a duna, a tisza, a keleti főcsatorna. sanyi szerint ennél többet nem érdemes debrecenben megtanulni. hol a sajó? ott ahol a sajó folyik. mit számít az. így gondolkodott.) erre mondtam neki, hogy tanulja meg, hogy hol van a rakaca víztározó. mert gajdicsné azért küzdött, hogy az legyen benne a kötelező tananyagban. mivel ő annak a környékéről származott. sanyi rámutatott a térképen a rakaca víztározóra. ettől gajdicsné elolvadt. és azt tanácsolta neki, hogy inkább a vízműhöz jelentkezzen. mert az biztosabb munkahely, mint a bútorgyár. azért, mert az erdőspuszta vízellátása nincs megoldva. és így lett sanyi kútfúró és hétvégén használt bútorkereskedő. és ehhez kellene neki egy kkt. az, hogy a bútorgyár tanműhelyében hétvégén maszekoljon. de a költöztetős haverjának meg az, hogy legyen közösségi tefu. lényegében azt akarják, hogy kollektivizált gazdaságokban munkavállalói résztulajdonuk van. csak ez ellentétes az ortodox liberális zsidóság erősen individuális elképzeléseivel és a gyarmatosító nyugat érdekével. mert sanyi szerint össze kell állni "nyíreggyel" és magyar ikea kellene. a bútorgyártó azt mondja, hogy szabványosítani kellene a háztartási gépek méretét. mert ő így nem tud előre dolgozni. hanem létavértesen meg kellene hajlítani a lemezt (a vértet). és abba szerelni az alkatrészeket. és ahhoz mérten préseljék és fűrészeljék a farostlemezt apafán. mert amikor régen a hajdúsgi iparművek volt, akkor ez le volt "papírozva". tehát lényegében azt akarják, hogy a gazdaság irányításának joga kerüljön azokhoz, akiket ők választanak. és ennek két ellensége van. az egyik a "zsidó" baloldal. a másik a gyarmatosító nyugat. a balliberálisok. és mivel vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust sanyi szerint a "melósok" legyenek jobbikosok, a "fejesek" meg már úgy is mind fideszesek. tehát a céljuk az, hogy őket is bevonják a "buliba". ezért mondja, hogy ezerszer inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy.

és ha a szélsőjobb oldali körökben ez válik általánossá, akkor orbán számítása beválik. mert amit szavazatszámban elveszít középről, azt megnyeri szélről. és eközben elindul egy oligarchikus terjeszkedés. a kisebbségi magyar lakta területek irányába. és amikor ez a folyamat kisebb vagy nagyobb válságba kerül, akkor kérdés, hogy orbán rendszerét sikeresen konszolidálják, vagy szétesik és visszajönnek a balliberálisok úgy, hogy létrejön egy új pólus, vagy hatalomba kerül a jobbik. ez majd kiderül.

Csabye 2017.08.08. 11:01:02

@Csabye:
Szuperül összecsúszott a táblázatom.
Az nem GDP támogatás, hanem GDP sok szóköz támogatás.
Remélem a többit ki lehet venni belőle.

2017.08.08. 11:11:16

@Csabye:
a (nem politikai) közgazdaságtan alkalmazott matek. van egy formális axiomatikus elmélet. és annak egy interpretációja a közgazdaságtan. vagy a fizika, vagy a kémia. ami nem azt jelenti, hogy minden matematizálható. de ami nem matematizált az nem tudomány, hanem mese. és a demokrácia az, hogy különféle meséket mondanak a politikusok. és ezek közül választhatnak a nézőgyerekek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 11:18:17

@444:

Sanyi ugye 100-ért vesz és 200-ért ad el használtcikkeket. Próbáltad már elmagyarázni neki, hogy bele kell vennie Irmuska nénit az üzletbe, ahol is Irmuska néni beletol 50-et a vételbe, és ezért 100-at kap az eladásból? Sőt bele kell vennie Böszörményinét is, ahol mindenki 33-at tol be a vételbe, és mindenki 66-ot kap az eladásból?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.08. 11:20:56

@déjá vu39:

A szó kommunista értelme érdektelen, akkor arra mondták rá, aki nem akar tsz-tag lenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 11:22:53

@444:

"ami nem matematizált az nem tudomány, hanem mese"

Nálad még az is mese, ami matematizált: mint pl. amikor elmagyarázod, hogy ha A is és B is előállítanak egy terméket $8 költséggel, és A megveszi B termékét $10-ért és B megveszi A termékét $10-ért, akkor mindketten $2 haszonra tettek szert.

Rhonin 2017.08.08. 11:35:05

@GNDL: Úgy általában a kommentjeidre: touché és + 1000 :). Csak így tovább!

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 11:35:21

@444:

"már az is előrelépés lenne ha a magyar gazdaság ilyen bonyoultságú félvezetőt gyártana, mint a bhg a 80-as években."

Épp' hátralépés lenne: erőforrások kerülnének elfogyasztásra olyasmi gyártására, amit mások sokkal olcsóbban és/vagy jobb minőségben előállítanak. (Továbbá a nyomtatott áramkör nem félvezető.)

Ugyanúgy, mint ahogy nem lenne előrelépés ha kubikosok ásnák kézzel egy épülő autópálya ágyát ahhoz képest, hogy földmunkagépekkel csinálják azt. Több embernek jelentene több munkát, de a megtermelt érték ugyanannyi lenne: vagyis nagyon alacsony hatékonyságú lenne a munkavégzés (termelés). Az pedig az elszegényedéshez vezet, nem a meggazdagodáshoz. A gazdagság nem a ráfordított munka mennyiségéből származik, hanem abból, hogy olyan termékek kerülnek előállításra, amik keresettek a fogyasztók által.

Tenkes Kapitánya 2017.08.08. 11:36:47

"a horvát GDP 15%-t adó, de pénzügyi gondban lévő Agrokor"

milyen hülyeség ez?
60 ezer ember (a horvát foglalkoztatottak 4%-a) megtermeli a horvát GDP 15%-át?

zuulululu 2017.08.08. 11:36:58

"a Kárpát-medence feletti magyar uralom"

HELYES

Csabye 2017.08.08. 11:41:30

@444:
Akkor ezek szerint emiatt nem jársz orvoshoz. Nehogy azt "mesélje", hogy gyengeelméjű vagy.

2017.08.08. 11:43:44

@neoteny:
baji balázs ne fusson, hiszen gyorsabban fut nála egy jamaikai és egy orosz.
24.p3k.hu/app/uploads/2017/08/baji-balazs-1024x577.jpg
ő első körben csak nemzeti bajnokságot nyeri meg. de olyan ne verseny legyen, csak világbajnokság. egyáltalán miért vannak a futópályán a gátak. fölösleges korlátok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.08. 11:44:47

@Tenkes Kapitánya: 6,5 mrd eurós forgalom vs 42 mrd horvát gdp

tron.encom 2017.08.08. 11:45:23

Jaaj jaaj mi lenne itt ejus támogatás nélkül, Jaaj jajj armageddon, orbán bitón, népharag....
De uncsi már ez.

Az biztos hogy a multik sírnának mert most is ők lopják haza ezen keresztül is a "művelt nyugatra" annak a pénznek egy jó nagy részét, amit kurva nagy pofával állandóan felhántorgatnak ők is meg a hazai seggnyalóik is mintha valami könyöradományt osztanának nekünk.

A valóság meg ez :

"Magyarország ebben a tekintetben kilóg a sorból, mert a nálunk kiosztott nagyvállalati források 66 százaléka külföldi multiknál landolt"

De persze ha külföldi kapja legyen az bárki, az a libsik szerint sohasem lopás, ó hogy szerették a strabagot is, ha magyar cég kapja az viszont lopás azonnal.

Arról sem beszélnek egy kurva szót sem soha hogy azért épül a 100.-ik értelmetlen szökőkút meg kilátó mert a kedves EU baszik értelmes gazdaságélénkítő beruházásokra pénzt adni, persze kivétel ha az a EU s bürokratákat etető, művelt nyugati lobbisták érdekeit szolgálja, például az itteni cégeiket lehet támogatni, vagy lehet utakat építeni hogy a szaraikat könnyen teríteni tudják az egész országban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 11:49:59

@444:

"baji balázs ne fusson"

Baji Balázs fusson, ha akar -- és ha talál _magánszponzorokat_, akik finanszírozzák a futkározását.

"már az is előrelépés lenne ha a magyar gazdaság ilyen bonyoultságú félvezetőt gyártana, mint a bhg a 80-as években."

Épp' hátralépés lenne: erőforrások kerülnének elfogyasztásra olyasmi gyártására, amit mások sokkal olcsóbban és/vagy jobb minőségben előállítanak. (Továbbá a nyomtatott áramkör nem félvezető.)

Ugyanúgy, mint ahogy nem lenne előrelépés ha kubikosok ásnák kézzel egy épülő autópálya ágyát ahhoz képest, hogy földmunkagépekkel csinálják azt. Több embernek jelentene több munkát, de a megtermelt érték ugyanannyi lenne: vagyis nagyon alacsony hatékonyságú lenne a munkavégzés (termelés). Az pedig az elszegényedéshez vezet, nem a meggazdagodáshoz. A gazdagság nem a ráfordított munka mennyiségéből származik, hanem abból, hogy olyan termékek kerülnek előállításra, amik keresettek a fogyasztók által.

konrada 2017.08.08. 11:50:08

...érdekes felvetés.
...szóval zorbánék megakarják haladni a felhalmozó vadkapitalizmust, és új szintre, a kapitalizmus legfejlettebb formájára, imperiál-kapitalizmusra lépnének... (Na úgye, hogy Marx nem volt hülye!;)

...tulajdonképpen, ha simán teoretikusan nézzük, ez nem is hülyeség. A világ legfejlettebb országai az állampolgárai nemzetközivé lett cégbirodalmaival lettek ilyen szinten gazdagok, hiszen azok külföldi bevételeivel növelni tudták a hazai fogyasztást (knowhow fejlesztés,logisztika, irányítás hazacsatornázásával).
Nem véletlen, hogy a gazdag országok ezért próbálkoznak birodalmakat kiépíteni, mert az előbb felsorolt előnyökön kívül a méretgazdaságosság is sokkal jobb. (S nem is kell ehhez messzire menni, elég az osztrák OMV-re, Strabagra, Redbull-ra gondolni...)

...persze lehet mindezen berzenkedni egy olyan országban, ahol gyakorlatilag mindig a f@sz rossz végén állunk, de az nem rossz idea, ha próbálkoznak a másik végével is, lásd MOL, OTP, CBA...

...csak hát szvsz. túl sokat gondolnak egyesek zorbánról, ha ezt képes így megtervezni, és így irányítani, akkor tényleg zseni...

Tenkes Kapitánya 2017.08.08. 11:51:14

@HaFr: A 6,5 milliárd eurós forgalom (árbevétel) halmozott mutató, nem hasonlítható közvetlenül a GDP-hez, amely nem árbevétel, hanem értéktöbblet. Elemi közgazdaságtan.

2017.08.08. 11:55:19

@neoteny:
a kelet-európai kubikos, akinek van egy lapátja. és a legmodernebb földmunkagépet nem tudja megvenni. szerencsére van a nyugati tulajdonú multinacionális nagyvállalat, ami viszont képes megvenni. és alkalmazza. és ő alkalmazottként hatékonyabban ássa a földet, mintha kézihajtányosan. ezzel növekszik az összhaszon és termelékenység. igen ám, de a kubikos a nyugati multi munkagépén ugyanannyit fog keresni, mint aki lapátol. mert helyben miért fizessen többet. ez a gyarmatosítás. amiből egy helyi helytartó elit lesz, amelyik ellen a nép fellázad. és a gyarmati területeken nem vezet el a tömeges felemelkedéshez és polgárosodáshoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 12:08:12

@444:

"igen ám, de a kubikos a nyugati multi munkagépén ugyanannyit fog keresni, mint aki lapátol. mert helyben miért fizessen többet."

1) az, aki a nyugati multi munkagépén dolgozik nem kubikos, hanem nehézgépkezelő: több tudása/szakértelme (és előbb-utóbb gyakorlata) van, mint a kubikosnak, és ezt megfizetteti az alkalmazójával

2) még ha nominálisan annyit is keres a nehézgépkezelő, mint a kubikos keresett korábban, a növekvő termelékenység a javak árának csökkenéséhez vezet, így a nehézgépkezelő _reál_bére magasabb, mint a kubikosé volt

3) a nyugati multi azért fizet többet a nehézgépkezelőnek, mert más vállalkozások is alkalmaznak nehézgépkezelőket: és a tőkés azt akarja, hogy a nehézgépkezelő nála dolgozzon, hogy nála termelje a hasznot. Ezért magához csábítja a nehézgépkezelőt magasabb fizetéssel. Sőt azért is növeli a nehézgépkezelő bérét, hogy a nehézgépkezelő ne menjen el más iparágba dolgozni magasabb fizetésért: ha például a kamionosság többet fizet, akkor a nehézgépkezelő elmegy kamionosnak. Ha a nehézgépkezelőket alkalmazó vállalkozás (beleértve a nyugati multit) meg akarja tartani a nehézgépkezelőt, akkor annyira kell megemelnie a nehézgépkezelőknek fizetett bért, hogy megakadályozza a nehézgépkezelők szakmaváltását.

"ez a gyarmatosítás."

Az olyan vulgármarxisták számára, mint te is vagy:

A gyarmat valamely állam fennhatósága alatt álló terület. A gyarmat közigazgatásának legfelsőbb szintjét a gyarmatosító ország ellenőrzi, és nincs saját nemzetközi képviselete.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyarmat_(terület)

GNDL 2017.08.08. 12:14:08

@tron.encom: „ a kedves EU baszik értelmes gazdaságélénkítő beruházásokra pénzt adni”

Az EU igen tág határokat szab meg az uniós források felhasználását illetően, hogy ezek mely szektorokba, milyen infrastrukturális vagy gazdaságélénkítő, beruházásösztönző esetleg kiegészítő támogatásként és/vagy felzárkóztató projektekre fordíthatóak. De aztán innentől fogva az uniós források pályáztatása, előfinanszírozása majd a projektek ellenőrzése és az uniós források kezelése 100% kormányzati felelősség.

Szóval beszélhetünk arról, hogy mennyire hitvány az uniós források felhasználásának hatékonysága, milyen elképesztő baromságokra verik el bármiféle koherens programok vagy koncepciók nélkül, mert ez egészen pontosan így van. De ha emiatt akarsz reklamálni akkor ne az EU felé rázd az öklödet, mert mindennek megvannak a felelősei: Orbán és a kormánya, egészen pontosan Lázár elvtárs ennek az állami fejlesztési ügynökségnek a kormánybiztosa.

Örülök, hogy segíthettem „irányba állítani” a dühödet... :)

Tenkes Kapitánya 2017.08.08. 12:17:50

@tron.encom: "a kedves EU baszik értelmes gazdaságélénkítő beruházásokra pénzt adni"
Így van. Ezek az EU-s támogatások pazarlások. Semmilyen kárt nem okozna, ha megszűnnének, sőt, előnyös lenne.

Tenkes Kapitánya 2017.08.08. 12:19:05

@GNDL: Termelő beruházásra sehol nem fordítanak EU forrást, tehát butaságot írtál.

GNDL 2017.08.08. 12:20:58

@Tenkes Kapitánya: Vagyis butaságot írtam volna, ha megemlítem hogy termelő beruházásra adnak forrásokat, de nem írtam ilyet, így most te kerültél igen kínos helyzetbe... :)

konrada 2017.08.08. 12:21:25

@444:
...és tényleg. Hiszen egy ország jólétét a benne dolgozó emberek termelik ki, egy ember a munkjával- és az azért fizetett bérért - nem csak a saját családját tartja el, hanem a közszolgáltatókat (annak adójából), és az egyéb szolgáltatókat - mint a fodrászt, bolti eladót, de a félig meddig termelőként dolgozó péket is a többi mellett.

Így hiába épít több utat, ha azokat a multi tudja csak kihasználni, mert a piacon a vásárlóérték nem nő a kubikus bérének változatlansága miatt...
(Jó, a kubikus elég rossz példa. ...de legyen akkor gatyavarró: ha ugyanannyi fizetésért varr meg 10 darabot, a multinál meg 100-at, attól még az országban dolgozó pénz még alig nő, ha az alapanyagot: cérnát, vászont, és a gépeket kintről hozzák, a legyártott többletmennyiséget kint adják el...
...no tán túl bonyolult is ez: a lényege, ha nincs hazai piac, nincs versenyképes fizetés, a piacon olyan tulajdonú cég, mely nem csak összeszerel, de tervez, beruház, értékesít kifelé is, úgy a f@sz rossz végén vannak, akkor is, ha lapát helyett JCB-vel ás a kubikos...

2017.08.08. 12:21:51

@neoteny:
ez nem ilyen egyszerű. mert mondjuk mi legyen baji balázskával, akiknek szegények a szülei. és kap egy nyaklevest, hogy ne akarja már folyton átugrani a kisajtót. vagy mondjuk mi legyen baji bácsival, aki esetleg rommá issza magát. mert nem tudja feldolgozni, hogy csak ezüstérmes lett a tokiói olimpián. az ortodox liberális válasz az, hogy mit számít az. az ő baja. ami nincs piacosítva az nem élet. hiszen az élet maga: verseny. igen ám, de ez így törzsi tudat: vallás. élet = világverseny. aminek a természeti megfigyelések részben ellentmondanak.

$pi$ 2017.08.08. 12:26:19

@Csabye: "Hol állítottam azt, hogy a GDP növekedésből a támogatást kell kivonni?"

Erről volt szó a beszélgetésben, amibe beleszóltál. Erről volt szó a hozzászólásomban, amire hörögtél. örülök, hogy kezded megérteni, de nekem már nincs rá türelmem, hogy tanítsalak.

"és ha a GDP mindenkori értékéhez viszonyítva százalékban kapunk támogatást"

Nem, nem úgy kapunk.

konrada 2017.08.08. 12:29:56

@GNDL:
...ha nem termelő, akkor igen vékony a határ, mikor élénkít a viadukt-alagút, avagy melyik kilátó, fürdő fog forgalmat generálni, főleg, ha az utóbbiaknál az is meg van határozva, hogy olyan kistérségekben építhető meg, amely egyébként is le van maradva,...s tán pont azért, mert nincs ott semmi, így egy világvége kilátó önmagában nem is fog külhoni forgalmat generálni, legyen 40 cm, vagy 40 m...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 12:30:55

@444:

"igen ám, de ez így törzsi tudat: vallás."

A te törzsi tudatod meg a termeszek és hangyák törzsi tudata: ott a királynő feromonokkal belepofozza a különféle kasztokba tartozó egyedeket a rendbe. Persze te úgy gondolod, hogy a belepofozás joga téged és a hozzád hasonló "reálértelmiségieket" illeti meg.

Tenkes Kapitánya 2017.08.08. 12:38:40

@GNDL: Tehát elismered,hogy az ügynökség mégsem tudja az EU-s forrásokat, mondjuk, egy 1000 milliárd forint tőkével rendelkező termelő vállalkozás, vagy 10 db 100 milliárdos vállalkozás létrehozására fordítani. Mert ez jelentené a hatékonyságot, a fenntartható fejlődést, nem a támogatások pazarló felhasználása (amit nevezhetsz bárminek, "infrastrukturálisnak, gazdaságélénkítőnek", az pazarlás marad).

tron.encom 2017.08.08. 12:40:15

@GNDL:
Az én dühöm pontosan jó írányba áll. A "jóságos multik" és a hozzád hasonló internacionalista megmondó embereik irányába akik megmagyarázzák hogy például mekkora jó is nekünk hogy külföldi kézbe került a teljes iparunk, már az a része amit meghagytak maguknak és piac szerzés címszó alatt nem vettek meg bagóért és szántottak be sóval.
És ti jöttök és egyből megmagyarázzátok azt is hogy ha hasonló módon hazai felcseperedő multik próbálnának hasznot húzni a terjeszkedésből az persze megint miért nem jó nekünk, mivel hogy nem a szíveteknek oly kedves liberális elvtársak ülnek a kormány rúdnál.

Két poszttal lejjebb te magad meg is válaszolod a lényeget az EU s támogatásokkal kapcsolatban amire próbáltam célozni :

termelő beruházásra NEM adnak forrásokat.

Amiket adnak azt meg jó nagy részben hazaviszik a multikon keresztül.

GNDL 2017.08.08. 12:41:37

@konrada: Hát tulajdonképpen ebből él az Orbán-kormány is, hogy olyan projekteket helyeznek előtérbe amelyek a legnagyobb növekedésösztönző hatással bírnak, ezek pedig ugye az építőipari beruházások, középületek korszerűsítése, energiahatékonysági felújításai, ezeket alapjába véve támogatja az unió, és elképesztő mértékben tolják Orbánék is... ami így ugye az építőiparban mind a kivitelező/gyártó szektorok eredményét, és így rajtuk keresztül a GDP-t is megdobja... tehát „gazdaságélénkítő” hatása van.

Ismerem ennek a történetét barátok által akik felújításokba kezdtek, az egész nyár arról szól az építőiparban, hogy például a nyílászárók gyártásának ideje megduplázódott az elmúlt hónapokban, mert annyi a megrendelésük, és a megrendelők meg szívják a fogukat és csak magyarázkodnak a csúszások miatt... :)

GNDL 2017.08.08. 12:47:19

@Tenkes Kapitánya: Nem ismerek el semmit, szerintem egyrészt elég világosan fogalmaztam fentebb annak kapcsán, hogy az unió igen tág határokat szab az uniós források felhasználását illetően (környezetvédelemtől, oktatáson és szociális felzárkóztatáson át városfejlesztésig, vasút, megújuló energia, közúthálózat, közösségi közlekedés, közigazgatás hatékonysága,a jó ég tudja még mire), másrészt meg ennyi idő alatt tulajdonképpen utána is nézhettél volna, hogy mit is jelent ez az uniós finanszírozás, mert nyilvánvalóan nem vagy tisztában vele... nem, az nem fér bele a nyugati típusú piacgazdaságba, hogy majd valaki arra ad pénzt hogy te létrehozd a termelő vállalkozásodat, arra ott vannak más befektetők meg bankok, kért kölcsönt, ha jó a buli amit csinálsz hamar megtérül. :)

Csabye 2017.08.08. 12:48:57

@$pi$:

Továbbra is az a kérésem, hogy mutasd meg, hol én írtam ilyet! Beszúrom, hogy mikor szóltam ehhez a témához, hátha megtalálod.
Csabye 2017.08.08. 07:20:39
Csabye 2017.08.08. 09:07:13
Csabye 2017.08.08. 10:57:00
Csabye 2017.08.08. 11:01:02
Csabye 2017.08.08. 11:41:30

Nos melyikben található bármi azzal kapcsolatban, hogy én arról írtam volna, hogy a GDP növekedésből a támogatást akarom kivonni?
Nem találod, igaz? Tán csak nem azért, mert én nem írtam ilyet?!
Hazudj még öreg. Terelésnek bepróbáltad, nem jött össze.

Megismétlem magamat századjára is. Amire én reflektáltam az az volt, hogy nem veszed figyelembe a támogatás értékteremtő hatását. És még most sem erről beszélsz, funkcionális analfabéta, hanem terelsz.

""és ha a GDP mindenkori értékéhez viszonyítva százalékban kapunk támogatást"

Nem, nem úgy kapunk."

Tényleg nem úgy kapunk. Ezt a példádra ($pi$ 2017.08.08. 10:05:25) írtam, amiben volt pár mondat (- Azért nőtt a GDP, mert támogatást kaptunk! - Miért, nőtt a támogatás? - Nem. - Akkor? - De a témogatás kicsit nagyobb mint 4%.), megmutatva, hogy még az elemi matek sem megy.

Mert ha százalékban kapnánk a támogatást, akkor bizony évről évre a támogatás összege is változna, mert a GDP is változik.

De ugye ott is elmagyaráztam ("Másrészt ha kötözködni akarok a példáddal kapcsolatban", "Ez csak tényleg építő jelleggel, csak hogy odafigyelj legközelebb."), hogy csak a hibás matekod miatt írom a példát.
Tényleg funkcionális analfabéta vagy.

Nem baj, ha nem érted, csak kérdezz bátran.

2017.08.08. 12:49:56

A terv szép, a gond az, hogy hülyékkel veszi magát körbe vagy gengszterekkel. Az államhatalmi elképzelései sem működnek, azaz összeomlik a dilettantizmusba vagy konzervál egy neo-feudalizmust. Ezt mindenkivel nem lehet megetetni. A másik baj, hogy ez a szellemű hódítás nem magyar. A magyar szellemnek örülniük kellene, de még itthon sem érezni, csak szavakban hallani.

2017.08.08. 12:52:50

@konrada:
két szemlélet van. az egyik azt mondja, hogy lesznek a hipermodern mindentgyártó robotgépek. elég lesz gondolni valamire. szeretnék egy új ruhát. és nagy energiával teleportálja. ember tervez és a gépek elvégzik a munkát. isten halott. ez a modernitás. ez a jövő. és ebbe kellene invesztálni. egy új űrkorszak előtt állunk. ellon musk marsutazást tervez. ez egy legitim álláspont.

csak kérdés, hogy egy átlagos magyar településen élő átlagos magyar hogyan fog ebbe bekapcsolódni? és erre a válasz az, hogy ha elég sok pénzt újraosztunk, akkor többet költhetünk az oktatásra. és nem rendezünk vizes vébét, nem építünk több kisvasutat és futball stadiont. ezek után okosabbak leszünk, mint a finnek. és beelőzzük őket.

a másik válasz az, hogy megtámogatjuk a kormányhoz hű nemzeti nagytőkéseket. és ők megteremtik a versenyképes magyar gazdaságot. és így előzzük meg a finneket.

most úgy tűnik, hogy az első utopisztikus válasz háttérbe szorul. és realitásnak marad a második. és amikor az válságba kerül, akkor mondani kellene egy harmadik utat.

GNDL 2017.08.08. 12:54:41

@tron.encom: „például mekkora jó is nekünk hogy külföldi kézbe került a teljes iparunk”

Hát, ezt egy Matolcsy György nevezetű fickóval kellene megbeszélned, ő volt a főkolomposa ezeknek a privatizációknak még a 80-as években mint az MSZMP pénzügyminisztériumának privatizációs osztályvezetője, majd a tévesen rendszerváltásnak nevezett ostoba cirkusz után az első MDF kormány privatizációs államtitkáraként... a kedves elvtársak így szerezték meg a kis vagyonkájukat ebben a káoszban, lásd például egy Orbán Győző nevezetű fickó aki ekkor kaparintotta meg azokat a fejéri kőbányákat ahol előzőleg még az MSZMP idején üzemmérnökként dolgozott. Nem, nem névrokonság, ő a fater... :)

De másrészt meg milyen ipar? A szocializmus csődjét követően nem igazán lehetett fenntartani ezt a szart amit egyesek iparnak neveznek, ráadásul ma már mit érnél vele? Egy acélgyár, egy cementgyár, egy cukorgyár mégis hány főnek adna munkát és mekkora hozzáadott értéket termelne? Ma már k+f van, informatika, orvostudomány, gyógyszerészet, innováció, ezek termelik a lét, ezért is kellene hazafias testnevelés meg hittan és mindennapos énekórák helyett végre a matekra, a természettudományokra és az informatikára ráfeküdni az oktatásban, különben olyan versenyhátrányba kerül Magyarország hogy olyat még nem láttál... vagyis, már került, ugye. :)

Szóval húzzátok már ki a fejeteket abból a sötétségből ahol tartjátok, állítólag fideszesként jobboldaliak vagytok, akkor próbáljatok már a jobboldali gazdaságpolitikai filozófiák alapján gondolkozni... ne pedig úgy mint egy nyugatellenes, maszekellenes, oroszbarát kibaszott kádárista proli...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 12:55:27

@tron.encom:

"például mekkora jó is nekünk hogy külföldi kézbe került a teljes iparunk, már az a része amit meghagytak maguknak és piac szerzés címszó alatt nem vettek meg bagóért és szántottak be sóval"

Észak-Korea iparának egyetlen szelete sincs külföldi kezekben: milyen jó is nekik.

Venezuelából sorra vonulnak ki a külföldi kezek: milyen jó is nekik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 13:00:18

@444:

"csak kérdés, hogy egy átlagos magyar településen élő átlagos magyar hogyan fog ebbe bekapcsolódni?"

Jánoshalmán hogyan kapcsolódott be a 200+ ember a gumibiszbaszok gyártásával?

GNDL 2017.08.08. 13:01:49

@tron.encom: „Amiket adnak azt meg jó nagy részben hazaviszik a multikon keresztül.”

Akkor miért olyan projekteket támogat az állam, amelyből nagyrészt csak a multik részesülnek? Miért jó például az országnak, ha mondjuk ezer főt foglalkoztató multit 40 milliárddal dobnak meg két éves ciklusonként... mi lenne ha ezt az összeget mondjuk a hazai kkv-k közt osztanák el, így adva konkrétan magyar munkavállalóknak fejenként 20 milliót évente (ami nagyjából öt évnyi adó- és járulékterhe)?! Vagy esetleg mi lenne ha nem támogatásokat osztogatnának a fideszes elvtársak, hanem kevesebbet vennének el, végre csökkentenék ezt a kibaszott rekord adóterhelést, legalább a régiós átlag alá?

2017.08.08. 13:01:51

@neoteny:
valószínűleg a két végponton nehéz. úgy, hogy a gazdaság teljesen zárt (mint észak koreában) és teljesen nyitott (mint magyarországon).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 13:09:15

@444:

Luxemburg gazdasága nyitottabb, mint Mo-é.

2017.08.08. 13:24:01

@neoteny:
úgy, hogy a renner bt. kapott 500+ millió forint állami/uniós támogatást. amivel az ő munkahelyük lett biztosítva.
www.youtube.com/watch?v=I8bj_aIEHOM
ezzel a német járműipari cég járt jól. mert így olcsóbban kapják gumi biszbaszokat a jánoshalmai beszállítótól. ők eladják a járműveket a nagyvilágba. és ezek után ha megint ugye kell majd valami gépet venni, akkor majd telefonálnak a minisztériumba. és szijjártó petya leutazik egy újabb gyáravatóra. ahol elmondja, hogy magyarország mennyit fejlődött. mennyire versenyképesek vagyunk. átvágják a nemzeti színű szalagot. és az állami népi együttes eljárja a monti csárdást. és ha ez mégse működik, akkor ráfogjuk az egészet a zsidókra. ez most még ez így megy. abban az értelemben, hogy a magyar gazdaság nem omlott össze. olyannyira nem, hogy 4% gazdasági növekedés. a reálbérek emelkednek. a vizes vébé is világsiker. és az ellenzékiek csak fanyalognak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 13:27:05

@444:

"úgy, hogy a renner bt. kapott 500+ millió forint állami/uniós támogatást. amivel az ő munkahelyük lett biztosítva."

Nem 1991-ben, amikor létrejött a Renner Bt.

"a magyar gazdaság nem omlott össze. olyannyira nem, hogy 4% gazdasági növekedés. a reálbérek emelkednek."

No ha ez így van, akkor nem is kérdés a kérdésed, miszerint "csak kérdés, hogy egy átlagos magyar településen élő átlagos magyar hogyan fog ebbe bekapcsolódni?"

tron.encom 2017.08.08. 13:34:57

@GNDL:
Ó te szent isten (szent evolúció a te kedvedért) még a privatizáción keresztül külföldi kézbe jutatott iparról és infrastruktúráról is van egy mesétek amin keresztül pontosan látjátok hogy igen ezt is orbán és matolcsy intézte, már akkor. Ti tényleg betegek vagytok.

Nincs időm minden hülyeségedet megválaszolni mert veled ellentéteben dolgoznom is kell, de gugli a jó barátod, nézd meg a privatizációs arányokat a különböző kormányok idején. Segítek gyula bá és priv minisztere suchman et. alatt eldőlt minden, akkor döntöttek úgy hogy jó lesz itt nekünk a nyugat gyarmataként tengődni.

"De másrészt meg milyen ipar? "
Nézd meg a lengyeleket például, kibekkelték a szar időket és például neked is majdnem biztos hogy van otthon lengyel tulajdonban lévő lengyel gyárban készült bútorod.
De ez csak egy példa. Persze mindig voltak akik hozzád hasonlóan akkor is arról károgtak hogy csak az a helyes út amit ti mantráztok, más nem létezik csak a szará húgyé privatizáció a művelt nyugati tőkéseknek. Most pedig csakis az ha továbbra is ezek a nyugati tőkések szarják itthon a spanyol viaszt, mert teljesen tőlük függünk, leglábbis ti nagyon szeretnétek ha így lenne.

high up! 2017.08.08. 13:48:52

@444: " a kubikos a nyugati multi munkagépén ugyanannyit fog keresni, mint aki lapátol. mert helyben miért fizessen többet. ez a gyarmatosítás. amiből egy helyi helytartó elit lesz, amelyik ellen a nép fellázad. és a gyarmati területeken nem vezet el a tömeges felemelkedéshez és polgárosodáshoz."

Ajjaj! A polgárosodáshoz leginkább az vezetne, amikor ezek a 30-as IQ átlagúakra írt szlogenek végleg bevégeznék. Majd akor el lehet mondani, hogy szellemileg ott áll a magyar, hogy az ostoba hőbörgésre nincsen felvevő piac, onnantól van polgárság. Mer a pógárság nem pénz kérdése, hanem a szellemi képességé.

Amúgy meg kurva jó logikád van: Befektet a német Ausztriában, a melósnak az ottani bért fizeti, ergo Ausztria Németo. gyarmata lett.
Befektet Mérszaros Stróman Lőrinc Horvátországban, a melósnak az ottani bért fizeti, ergo Horvátország Magyarország gyarmata lett.
Ja és a legszebb: befektet a Graphisoft Németországban, a melósnak az ottani bért adja, ergo a Németo Magyaro gyarmata lett.
Fasza.

FOLYTASSUK!

Le Orme 2 2017.08.08. 13:51:32

"a Kárpát-medence feletti gazdasági irányítás budapesti centrummal"

Ez helyes cél. Ahogyan az Audinál, Mercedesznél a német a hivatalos nyelv, a magyar magáncégeknél a magyar a hivatalos nyelv mindenhol a Kárpát medencében. Ez így van rendjén.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 13:54:06

@tron.encom:

"ha továbbra is ezek a nyugati tőkések szarják itthon a spanyol viaszt"

Ha nem ők szarják a spanyolviaszt, akkor miért tol beléjük a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kormánya súlyos milliárdokat munkahelylétesítés-támogatás címén? Olyan pénzeket, amiket magyar adófizetőktől vesznek el?

Le Orme 2 2017.08.08. 13:55:33

@GNDL: Te ehhez nem értesz. Állami projektekből-támogatásokból nincs gazdasági fejlődés.

high up! 2017.08.08. 13:57:09

@tron.encom: "Segítek gyula bá és priv minisztere suchman et. alatt eldőlt minden, akkor döntöttek úgy hogy jó lesz itt nekünk a nyugat gyarmataként tengődni."

Na, még egy magyarnéger az imprilisták gyarmatáról.
Annem zavar, hogy az energetikai nagycégek privatizációjáról a Madöf kormány hozott törvényt? A ballibsik csak végrhajtották a törvényt. Miszerint privatizálhatóak az állam részesedései a nagycégekben.

Oszt az meg egy másik mese, hogy milyen áron meg milyen szerződési feltételekkel privatizáltak, de a MAI KÖZPÉNZ PRIVATIZÁCIÓ-val összehasonlítva azok kisinasok se voltak Orbaneszku lopásai mellett. Orbaneszkuék 1 hónap alatt elprivatizálnak maguknak annyi közbeszerzést, tanácsadói szerződést, Nemzeti Bankos nemközpénz lopást, amihez a ballibsiknek 4 év is kevés volt.

FOLYTASSUK!

Le Orme 2 2017.08.08. 13:57:43

@neoteny: "Ha nem ők szarják a spanyolviaszt, akkor miért tol beléjük a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kormánya súlyos milliárdokat munkahelylétesítés-támogatás címén?"

Mert nagy a zsarolópotenciáljuk. Nem kellene nekik semmit se adni, húzzanak el, ha nem tetszik.

GNDL 2017.08.08. 13:59:32

@tron.encom: „Nincs időm minden hülyeségedet megválaszolni”

Persze lehet ezt az időre is fogni, de nekem inkább úgy tűnik hogy érved nincs... :) Egyszerű: igazat írtam Matolcsyról vagy nem? Állítólag jobboldali fideszesként a jobboldali filozófiához közelebb álló gazdaságpolitikai ideológiákat kéne szajkóznotok vagy inkább maradtok a szocializmus szellemiségénél? :)

high up! 2017.08.08. 14:00:24

@Le Orme 2:

na de a mocskos magyar multi kiviszi a profitot külföldra, Magyarországra! Amit a kárpát-medencei népektől kiszipolyoz! Há hogy van ez ezekkel a mocskos Soros bérenc gyarmatosító magyarokkal?

FOLYTASSUK!

GNDL 2017.08.08. 14:03:56

@Le Orme 2: Én sem állítottam ennek ellenkezőjét, sőt azt hiszem említettem is itt hogy ez a fajta állami szerepvállalásra épülő gazdaságpolitikai amit Orbánék művelnek inkább erősen a szocialista tervgazdálkodásra hajaz... :) De tény, hogy az így az állami beruházásokon keresztül a gazdaságba pumpált uniós források bizony igen erősen hozzáteszik magukat az éves gdp növekedéshez, amire egyébként Orbánék folyamatosan verik magukat, hogy ez milyen remek... mármint annak ellenére, hogy Orbánék átlag 2-3%-os növekedése nem hogy a régió átlagát nem éri el, de még a 2008-as válság előtti évi 4-4.5%-ot sem... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 14:04:36

@Le Orme 2:

"Mert nagy a zsarolópotenciáljuk."

Amely zsarolópotenciáljuk abból származik, hogy a mindenkori kormányok számára a munkahelyteremtés a kemény drogok hatásával ér fel.

"Nem kellene nekik semmit se adni, húzzanak el, ha nem tetszik."

Valóban; de mindaddig amíg az előbb említett hatás fennáll, ők fogják szarni a spanyolviaszt.

2017.08.08. 14:08:35

@neoteny:
luxemburg nagyjából akkora mint nógrád megye. földrajzilag is hasonló adottságai vannak. luxemburgban a francia-német vendégmunkásokkal annyi lakosa van, mint szabolcs-szatmár-bereg megyének (ahol vannak ukrán és román vendégmunkások).

luxemburgi gazdagságot ezek a cégek teremtik meg.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_of_Luxembourg
ezek között van 8 bank és 9 pénzügyi szolgáltató 2 ingatlanbefekető és 1 biztosító. (ezek a luxemburgiak biztos "zsidók". például luxemburgi "zsigmond". na ugye.) ezen kívül van 9 médiavállalat és 2 távközlési cég . meg lennék lepve ha ezekkel ilyen mértékben rendelkeznének nógrád megyeiek. vagy szabolcs-szatmár-beregiek. luxemburg egy fejlett gazdaság. a gdp 86%-át a szolgáltatás adja.

mi a megoldás? nógrád megyébe kellene telepíteni 20-30 pénzintézetet. és az rtn klub (rádió televízó nódrád) kiszorítja a bertelsmann-t. gattyán gyuri megteremti a palóc pornóipart. a magyar menyecskéket is bevonjuk a dzsídípibe.

konrada 2017.08.08. 14:10:21

@GNDL:
Ja, ha te arra gondoltál gazdaságélénkítés alatt, hogy belenyomnak pénzt az építő- és az azt kiszolgáló iparba, akkor egyetértünk.
A félreértés ott volt, hogy azt hittem, hogy azt a mantrát ismételgeted - ami az index fórumon divatos - hogy a baj az, hogy nem olyan beruházásokra megy az EU-s pénz, amely fenntartható növekvést generál.
...de ez esetben - ha megfelelően nagyot nyögdécselnek, szinte mindegy, hogy 40 cm magas kilátót épít, és letérkövezi a környékét a térkövesipart támogatva, vagy 40 méterest, és a gerendagyártókat. ...ellopni úgyis hasonlókat fognak belőle, és szerencsés esetben abból alapít egy helyi akármit-tésztagyártót... ...na az már fenntartható fejlődést is megalapozza, miközben a pénz célja nem az volt..;)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 14:17:49

@444:

"valószínűleg a két végponton nehéz. úgy, hogy a gazdaság teljesen zárt (mint észak koreában) és teljesen nyitott (mint magyarországon)."

Luxemburg gazdasága nyitottabb, mint Mo-é.

GNDL 2017.08.08. 14:18:47

@konrada: Ja, hát szerencsére ilyesmit nem támogat az eu, ezek a források igazság szerint a felzárkózást szolgálnák, a lehetőségét teremtenék meg annak hogy mondjuk megfelelő tudással modern infrastruktúra mellett tudjon vállalkozni, és így termelő beruházást létrehozni az aki akar és megfelelő tőkével/anyagi háttérrel/rátermettséggel is rendelkezik mindehhez... mert ugye ebből lesz aztán a fenntartható növekedés. :)

high up! 2017.08.08. 14:21:55

@444: "a másik válasz az, hogy megtámogatjuk a kormányhoz hű nemzeti nagytőkéseket. és ők megteremtik a versenyképes magyar gazdaságot. és így előzzük meg a finneket."

te jó ég, a maTROLLcsizmus ma kényszerzubbony nélkül futja az ámokot"

Há bammeg, támogassuk meg azt az egy főből álló "kormányhoz hű nemzeti nagytőkéseket", a Mérszaros Strómant. Hogy mi az anyádkínjának kell egy nagytőkésnek hűnek lennie Orbaneszkuhoz, ez megérne egy elmegyógyászati szakkonzíliumot az elmélet megalkatójáról. Mifelénk hűséget amúgy csak a kutyától várják el.

De menjünk tovább, az az egy fő nagytőkés osztály (Mérszaros Stróman), vagy mondjuk akár 10 fő is (a rejtőzködő strómanokat is belevéve), ott virít neked Turul dresszben, Nagy-Magyarország traumával, migráns ellen kötött csoprtos élet- és balesetbiztosítással Orbaneszku mellett. A GDP 30-40%-át kitevő vagyoni részesedéseikkel. Mindezt persze közpénzből összelopva, egy darab cégünk nincs, amelyik a szabad piacból élt/él/élni fog és lett volna akárcsak egy darab nyereséges éve. Az internethez se ért nagy az új nagytőkés osztály nagy része, az SMS írást is Kubatov tanította meg nekik pár éve.

Oszt mesélj virágszál, amikor 2020 után elapad az Uniós forrás, mekkora szellemi meg modernizációs potenciállal fog ott állni a Mérszaros és Co Nemzetinagytőkésosztály a szabad piaci vesenyben a nagyvilág ellen? Oszt mit fognak majd ezek hozni válaszul a 21. századi nyugati modernizációra, meg globális tőke és munkaerő áramlási trendekre?
Majd meghosszabbítják a felcsúti kisvasutat Bicskéig, oszt ez lesz a Bóvlisztán válaszcsapása?

FOLYTASSUK!

2017.08.08. 14:27:02

@high up!:
ezt mondja a fidesz. és ezzel nyerik meg a választást. az ellentábor ugyanis azt mondja, hogy rövidesen eljön az idő, amikor az ember nem vesz részt a termelésben. hanem fogyasztani fogunk. úgy, hogy lesznek mindent gyártó űrrobotok. és elég lesz gondolni egy ruhára. és nagy energiával a testedre teleportálnak szöszöket. és így lesz személyre szabott ruhája mindenkinek. beköszönt az új űrkorszak jólétnek tényleg csak a képzelet szab határt. és ehhez egy dolog hiányzik magyarországról. a finn oktatási rendszer. azt átvesszük és mindenkit beelőzünk.

konrada 2017.08.08. 14:27:16

@GNDL:
...azért a válság előttit tán hagyjuk...

Többek közt azért, mert az egy dolog, hogy akkoriban a régió átlagának felét se értük el, de ha abból a növekedésből kivonjuk az elprivatizált közvagyon értékét, és a felvett kölcsönt,(meg az akkor is érkező EU-s pénzt) úgy sokkal rosszabb az eredmény, mint az EU-s támogatások nélküli mai.
...mert az egy dolog, hogy kevesebbel nőtt a GDP, mint amennyit hitelből belepumpáltak, de olyan terhet is raktak evvel a gazdaságra, amelyben a kamatok-hitelek komoly féket jelentenek.
...s mindezzel nem a mostaniak "hozzáértését" akarom dicsőíteni, hanem azt a balfasságot bemutatni, ami miatt a többség úgy gondolja, hogy azokat vissza soha! (Amiben csak az a baj, hogy a váltást akarók közel felét takarják, így meg nincs ahhoz elég választó, hogy ezeket a mostaniakat elzavarják a ..csába...

ijontichy 2017.08.08. 14:33:21

@poszt: Érdekes gondolatkísérlet, de...
- ehhez kevés a zseton (az EU-s pénzekkel együtt). Kínától lenne, de Vitya közismert szavahihetősége miatt... és hát a célterületek és a külső környezeti konkurencia ezalatt nyilván Ludas Matyit fog olvasni... ;
- tudom, az üzlet, üzlet, de a környéken akad bőven turbónaci, akit legalább annyira lehet hergelni (tán még jobban is), mint vitya teszi a magyarokkal, és biztosan akad rá jelentkező. Továbbá nem vagyok meggyőződve, hogy nem utálják jobban a magyarokat, mint egymást. Azaz kis hiba a kötéltáncban és szignifikánsan megnő a térségben egy háború veszélye, amiből Mo. jól nem jöhet ki. A honi turbónaciknak is addig nagy a szája, míg a vezér mások pöcsével veri a csalánt;
- mivel ez az egész nem kétnapos folyamat, vityának időközben belbajai is támadhatnak, elvégre hét év alatt akkora a "siker", hogy a lakosság mintegy 40%-a a bányászbéka színvonala alatt él, és kötve hiszem, hogy ez a tömeg boldog lesz már attól is, hogy csányisunyi & al. mekkora nagy földbirtokossá avanzsál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.08. 14:36:26

@Tenkes Kapitánya: ez így van, a számokat azonban egymás mellé lehet tenni, elemileg is, ha nem tartalmazzák is egymást

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.08. 14:39:42

mindazonáltal pontosítottam a szöveget, köszi

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.08. 14:45:16

@Le Orme 2: spec az angol a global company-k hivatalos nyelve, a pü beszámolókat is legalább lefordítják, a tárgyalások nyelve az esetek többségében az angol, mert a boardban és az FB-ben is ülnek nem-németek, ahogy a részvényesek között is vannak

2017.08.08. 14:48:21

@neoteny:
a a sajátos helyzetükből indultak ki. a német-francia adóversenyben azt mondták, hogy telepedjen oda a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató vállalatok. és egy nógrád megyényi területen ez megteremtette a gazdagságot. de nem úgy, hogy a luxemburgiak mindent eladatak külföldieknek. hanem úgy, hogy a helyzetbe hozott cégekbe a lakosság üzletrészeket szerezve bevárásolta magát. és így a helyi lakosok is jól járnak. egy átlagos luxemburgi vélhetően sokkal több tőkejövedelemhez jut, mint egy nógrád megyei. a luxemburgi nem egy teljesen nyitott gazdaság. ők nem azt csinálták, amit a pesti "liberálisok" mondanak.

GNDL 2017.08.08. 14:48:55

@konrada: Nem mondtam hogy a 2008-as válság előtti gazdaságpolitika (egyáltalán a politika) remek lett volna, csak akkoriban még inkább az úgymond ortodox mederben folytak itt a dolgok. :) Persze, a kétezres években az európai konjunktúra verte le a csillagos eget (szlovákok évi 10+%-os növekedés), és ebbe a fajta gazdasági versenybe mi magyarok akkoriban ugyan úgy nem neveztünk be mint ahogy mostanában sem nagyon képesek begyűrűzni a pozitív trendek, de összehasonlítási alapnak megfelelő, több tekintetben is. Akkor nem uniós források vezérelték a növekedést mivel a jelenlegi 4-5%-os transzferekhez képest 1-2%-os uniós transzferek érkeztek, hanem hitelfelvételekkel finanszírozták az államot, de egyébként meg nominális értéken ma is ugyan úgy nő tovább az államadósság mint 2010 előtt, tehát gyakorlatilag akkoriban még mondhatni egészségesebb volt a gazdaság mint most. Aztán a munkaerőpiac mai helyzete is felmérhető a válság előtti időkből, ugye hiába mondják hogy 5-600 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2010 után, ami óriásinak tűnik de akkoriban épp rekord munkanélküliség is mélyítette a válságot... ellenben a válság előtti időkhöz képest már csak 2-300 ezres foglalkoztatottság bővülést lehet látni, és ha tudjuk hogy ma van a rendszerben 200+ ezer közmunkás, valamint további 100+ ezer fővel növelték az állami bürokráciát, illetve van nem kevés trükközés a külföldön kiküldetésben dolgozó magyarok számával is, akkor nyilvánvaló hogy ezen a téren sem sikerült még a válság előtti időkhöz képest összekapnia magát az országnak.

Személy szerint én úgy vélem, hogy Magyarországnak végre olyan jó értelemben vett jobboldali, kapitalista, európai szemléletű kormányzatra/irányításra lenne szüksége... mint amilyen a reformkorban majd a kiegyezést követően volt jellemző, persze ennek modernebb változatában. :) Le kell építeni a szocialista államot, meg kell teremteni a stabil jogállamiság, az állami transzparencia és a szabad (mondjuk szociális, ahogyan ezt a kereszténydemokraták anno kifundálták) piacgazdaság feltételeit, és erre olyasféle korrupt és dilettáns posztszocialista elvtársak mint az MSZP vagy a Fidesz, tökéletesen alkalmatlanok...

A legnagyobb baj ezzel, hogy jobboldali politikai- és értelmiségi elit viszont nincs az országban. :) Legalábbis én nem tudnék megnevezni most egy jobboldali politikai szervezetet... bár a Bokros-féle MoMának vannak jobboldaliak számára jól hangzó programjai, de ő is csak egy volt szoci pénzügyminiszter... tehát elég szarul áll a jobboldal Magyarországon... :)

konrada 2017.08.08. 14:54:29

@ijontichy:
...a Monopoly az ilyen játék akkor is, ha az életben játszák.
...a tömegek persze nem lesznek boldogok, de azért boldogabbak azoknál a horvátoknál, akik azzal fognak szembesülni, hogy a boltokban Csányi bajai húskombinátjából kapják a terméket, mert a földjein megtermelt takarmányt azoknak a húsállatoknak adják, melyek abban végzik.

...mint írtam volt, egy ország lakosságának se mindegy, a f@sz melyik végén áll, azaz csak piacnak tekintik az országát, vagy irányító-szolgáltató bázisnak (is)...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 14:55:30

@444:

"a luxemburgi nem egy teljesen nyitott gazdaság."

"valószínűleg a két végponton nehéz. úgy, hogy a gazdaság teljesen zárt (mint észak koreában) és teljesen nyitott (mint magyarországon)."

Luxemburg gazdasága nyitottabb, mint Mo-é.

2017.08.08. 15:01:41

@neoteny:
mit értesz azon, hogy "nyitott"?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 15:07:33

@444:

Azt amit te értettél amikor azt az állítást tetted, hogy "teljesen nyitott (mint magyarországon)".

konrada 2017.08.08. 15:10:23

@GNDL:
Nos: az legfeljebb poénnak jó, ha egy értékét folyamatosan vesztő pénznél nominális növekedést néznek, mert egyébként... (Hiszen te sem gondolod komolyan hogy a 8-ról 20-ra növekedés ugyanakkora, mint mint a 20-ról 25-re... ...na jó legyünk elegánsak, úgyis jön a manyup-mantra, én megelőzöm, ráadásul szigorúan úgy, ahogyan a "legokosabbak" számolják, azaz egyiktől ki-másikhoz hozzá, mintha 2x3 volna;): 8-ról 17-re növekedést te sem gondolhatod azonos nagyságúnak, mint a 17-ről 28-ra..;)

...de!: 2007 folyamán közmunkások és külföldön dolgozók nélkül 3,9 milla dolgozott, most ugyanezeket leszámolva 4,1. Azért mégiscsak több...
(Jó, értem én: +100 ezer bürokrata került az államhoz olyan közalkalmazott képében, akik azelőtt nem államiként-kiszerve csinálták ugyanazt. Legyünk elegánsak, higgyük el, hogy ők mind munkanélküliből kerültek be, miközben... De még akkor is 100 ezer a +.
...s mint írtam volt, nem mostaniakat védem, de azok olyan balf@szok voltak, hogy nem alternatívák...

2017.08.08. 15:15:51

@neoteny:
itt van a luxemburgban működő bankok listája.
thebanks.eu/banks-by-country/Luxembourg
ez összesen 145 bank. a másik lista alapján ebből csak néhány van a helyiek kézben. de egy átlagos luxemburgi családnak vélhetően így sokkal több tőkepiaci részesedése van, mint egy nógrádi palóc családnak.

nógrádban az majdnem zéró. ott a tőkepiac teljesen nyitott/globalizált. a helyieknek semmi se jut. ez a legjobb a külföldieknek. a "liberálisok" úton útfélen azt hirdetik, hogy a maradék helyi tulajdont is el kellene adni. mert a külföldiek sokkal hatékonyabban szerveznék a gazdaságot. tehát lényegében a gyarmati sort kínálják.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 15:29:33

@444:

"a luxemburgi nem egy teljesen nyitott gazdaság."

"valószínűleg a két végponton nehéz. úgy, hogy a gazdaság teljesen zárt (mint észak koreában) és teljesen nyitott (mint magyarországon)."

Luxemburg gazdasága nyitottabb, mint Mo-é.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 15:32:35

@444:

"a gyarmati sor"

Az olyan vulgármarxisták számára, mint te is vagy:

A gyarmat valamely állam fennhatósága alatt álló terület. A gyarmat közigazgatásának legfelsőbb szintjét a gyarmatosító ország ellenőrzi, és nincs saját nemzetközi képviselete.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyarmat_(terület)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 15:37:37

@444:

"vélhetően"

A te vélekedéseidnek még csak köszönő viszonyban sem kell lenniük a valósággal: a te fantáziavilágod igencsak túlburjánzott.

GNDL 2017.08.08. 15:38:27

@konrada: Mondjuk a hitelminősítők a magyarázatuk szerint azért nem lépnek további felminősítés irányába a tavalyi visszaminősítés után, mert pont az államadósság finanszírozását és csökkentését nem látják túl vidám történetnek... a gdp arányában ki lehet mutatni némi csökkenést a 2010 előtti időkhöz képest, de elég lesz egy a 2011-13-hoz hasonló recesszió vagy stagnálás, és simán vissza fog kúszni ugyan oda ahol volt... és vesztegettünk el újabb nyolc-tíz évet (vagy ki tudja mennyit, ha mondjuk 2020-22 magasságára zárulnak az uniós pénzcsapok) azzal, hogy az egymást váltó kormányok nem voltak képesek strukturális reformokat végrehajtani.

Ha pedig a munkaerőpiac trükközésektől megtisztított 100 ezres plusz számát nézzük, akkor az közel 5 milliós gazdaságilag aktívhoz képest mondjuk 2%... de a munkavállalási korúak 6 milliós számához képest még kevesebb... egy nagyon jószívű hibahatárral sem lehet azt mondani, hogy ez egy elképesztő foglalkoztatottság növelő cunami eredménye... :)

De mindegy, távol álljon tőlem hogy ezeket az adatokat azért hoznám fel mert szerintem a 2010 előtti kormányok bármiben jobbak voltak, mert szerintem nem így van, de én ahelyett hogy egymáshoz méricskélném a Fideszt és az MSZP-t, mindkét posztkomcsi bagázst teljesen alkalmatlannak tartom kormányzásra. :)

2017.08.08. 15:41:30

@neoteny:
na és azt honnan veszed, hogy a luxemburgi gazdaság nyitottabb, mint a magyar. és mi az, hogy nyitott?

Le Orme 2 2017.08.08. 15:46:55

@GNDL: "nem voltak képesek strukturális reformokat végrehajtani"

ugyan már mik azok a híres strukturális reformok, amiket meg kellene csinálni?

a nyugdíjrendszer jól átalakították, a többi meg maszlag

2017.08.08. 15:51:07

@neoteny:
magyarország több ország gyarmata egyszerre. ki van szolgáltatva minden külföldieknek. errefelé a füvet úgy nyírják, hogy egy van egy cég. annak fölé rendelnek egy pest melletti központot gyálon. és annak van fölérendelt gráci központja. és annak egy madridi. és az üzletben bevontak valami britet. de ennek a cégnek szinte kizárólag a helyi önkormányzat adja a megrendelést. és a haszonból részesül egy brit, spanyol, osztrák befektető. sanyi azt mondja, hogy addig jó amíg ettől a cégtől lehet lopni a gázolajat. és ezek mellett időnként fizetik a közmunkásokat. ők is nyírják a füvet. telefonon felhívja a ksh, hogy az elmúlt egy évben volt legalább egy órát foglalkoztva ugye? és arre azt mondják, hogy igen. és így nincs munkanélküliség. hatékonyan megy a fűnyírás. papíron.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 15:54:01

@444:

Onnét, ahonnét te vetted azt, hogy a magyar gazdaság teljesen nyitott.

A nyitott pedig az, amit te értettél alatta, amikor azt állítottad, hogy a magyar gazdaság teljesen nyitott.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 15:54:38

@444:

"magyarország több ország gyarmata egyszerre."

Az olyan vulgármarxisták számára, mint te is vagy:

A gyarmat valamely állam fennhatósága alatt álló terület. A gyarmat közigazgatásának legfelsőbb szintjét a gyarmatosító ország ellenőrzi, és nincs saját nemzetközi képviselete.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyarmat_(terület)

Le Orme 2 2017.08.08. 15:54:44

@HaFr: Nem a "global companykról" írtam, hanem az Audiról és a Mercedesről, amelyek magyarországi telephelyén német és magyar a munkanyelv. Pont.
A kárpát-medencei magyar vállalkozásokban pedig magyar a munkanyelv.
A pénzügyi beszámolók és az állami hivatalokkal való kapcsolat nyelve pedig az adott ország hivatalos nyelve.

Le Orme 2 2017.08.08. 15:59:15

@neoteny: "A gyarmat valamely állam fennhatósága alatt álló terület. A gyarmat közigazgatásának legfelsőbb szintjét a gyarmatosító ország ellenőrzi, és nincs saját nemzetközi képviselete."

Felületes, buta wikipédia cikk, ne járasd le magad továbbra is az idézgetésével. A gyarmatosítás kezdetén sokkal jellemzőbb volt, hogy magáncégek gyarmatosítottak. A legnagyobb ilyen cég a Brit-Kelet-Indiai Társaság volt, majdnem 3 évszázadon át, hadsereget tartott fenn, kormányzott stb.

GNDL 2017.08.08. 15:59:41

@Le Orme 2: Például semmi szükség egy zsebkendőnyi területű országban ötszintű közigazgatásra. A megyei önkormányzatok helyét és szerepét átvehetnék a régiók (19+1 megyei helyett 7 régiós), a települési önkormányzatok helyét pedig a járások (3200+ önkormányzat helyett 190+).

De ott vannak még a különböző kormányhivatalok, a háttérintézmények, az állami vállalatok amik többnyire veszteségesen és nem túl hatékonyan működő, a szocializmust idéző közpénznyelők. Felszámolni, privatizálni.

Ezzel a fenti két ponttal most spóroltam annyi forrást az államnak, amennyit olyan áfacsökkentésre lehetne fordítani minek nyomán az áfát 18%-ra lehetne levinni az alapvető élelmiszerek 5%-os áfája mellett; valamint a bérek jelenlegi 48.8%-os adóékét a régiós átlag 38% alá. Innentől fogva a magyar adórendszer lenne a legmegfizethetőbb és legversenyképesebb a régióban... de Európa nagy részén is, majdnem offshore-paradicsom. :)

Aztán lehetne az egészségügy strukturális problémáit is helyrehozni, nem az a legfőbb probléma hogy kevés az orvos (100 ezer főre vetítve több az orvos mint Nyugat-Európa több tagállamában), hanem az hogy túl sok a dolguk (100 ezer beteglátogatásra viszont fele annyi magyar orvos jut mint az említett nyugati államokban). Vidéken alig van megfelelő kórház, Budapesten több van mint kéne.

Aztán az államigazgatást rendbe tenni, elképesztő bürokrácia, elképesztő adminisztratív terhek, elképesztően ostoba jogszabályok ezrei.

Aztán ha csökken a népesség, egyre kevesebb gyerek tanul közoktatásban, akkor miért vannak még mindig 28 fős osztályok? Sokkal hatékonyabb kisebb, 6-8 fős csoportokban tanítani a kölyköket, több idő jut mindegyikre.

De aztán napestig lehetne sorolni, mit kéne végre rendbe tenni az országban, ha végre olyan kormányt szavaznának meg a kedves választópolgárok amely hajlandó is kormányozni. :)

„nyugdíjrendszer jól átalakították”

Ja, hogy azt már átalakították? Hm... akkor ezért hozták előrébb egy-másfél évtizeddel a magyar nyugdíjrendszer összeomlását a szakemberek... értem... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 16:04:56

@Le Orme 2:

"magáncégek gyarmatosítottak"

Amely magáncégek királyi engedéllyel (charter) tették ezt, így a gyarmatosító államhatalom kiterjesztéseként működtek.

"hadsereget tartott fenn, kormányzott"

Vagyis a gyarmat közigazgatásának legfelsőbb szintjét működtette.

2017.08.08. 16:06:17

@neoteny:
brüsszeli bürokrácia a gyarmattartó városállam. ők ellenőrzik a gyarmat (magyarország) közigazgatásának legfeleső szintjét. és azt mondják, hogy a gyarmat (magyarország) ne rendelkezik önálló külpolitikával. ha ők eldöntik a kényszerbetelepítést, akkor el van döntve. és aki ellenáll azt jól megbüntetik. ezt hirdeti európai bizottság élén a luxemburgi juncker. és a bürökrácia. erre a cöf megszervezi a békemenetet. azzal, hogy nem leszünk gyarmat. orbánék plakátkampányt indítanak, hogy állítsunk meg brüsszelt. ne hagyjuk, hogy soros nevessen a végén. magyarország erős és büszke nemzet. ezekkel teleplakátolni az országot orbitális faszság. de orbán politikai ellenfelei orbitális faszok. liberalizmus címszó alatt egy eszement idiótizmust hirdetnek.

Le Orme 2 2017.08.08. 16:12:44

@neoteny: Tehát elismered, hogy magáncégek gyarmatosítottak, köszönöm.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 16:13:56

@444:

"brüsszeli bürokrácia a gyarmattartó városállam. ők ellenőrzik a gyarmat (magyarország) közigazgatásának legfeleső szintjét. és azt mondják, hogy a gyarmat (magyarország) ne rendelkezik önálló külpolitikával."

Cuki narratíva, csak épp' a magyar gyarmat önszántából csatlakozott a brüsszeli gyarmattartó bürokráciához, amely csatlakozást egy a reménybeli gyarmatlakók általi népszavazás erősített meg.

"liberalizmus címszó alatt egy eszement idiótizmust hirdetnek."

Számodra minden eszement idiotizmus ami nem a népnemzetiszocializmust támogató kiegyezés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 16:14:38

@Le Orme 2:

Amely magáncégek királyi engedéllyel (charter) tették ezt, így a gyarmatosító államhatalom kiterjesztéseként működtek.

Le Orme 2 2017.08.08. 16:19:27

@GNDL: Ebből egy konkrétat írtál, a területi szerveződést.
A közigazgatás területi szervezetét hatékonyabban működővé alakították át 2010 után. Miért lenne ötszintű a közigazgatás? Van az országos szint, plusz a településszint. A kettő között pedig bizonyos szervezeteknek van járási, másoknak megyei, másoknak regionális szintű központjaik is, a magasabb szintű funkciók ellátására, mert úgy a hatékony. Pl. nem lenne hatékony, ha egy földhivatal vagy ÁNTSZ lenne régiónként.

Le Orme 2 2017.08.08. 16:23:07

@neoteny: Tehát elismerted, hogy az államhatalmat befolyásoló magáncég is gyarmatosíthat, köszönöm.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 16:26:06

@Le Orme 2:

"az államhatalmat befolyásoló magáncég"

Az államhatalom által kibocsátott engedély (charter) hozta létre a magáncéget: lehetetlen, hogy a magáncég befolyásolta volna az államhatalmat.

Amely magáncégek királyi engedéllyel (charter) tették ezt, így a gyarmatosító államhatalom kiterjesztéseként működtek.

2017.08.08. 16:41:24

TRUMPlee a MAKE AMERICA GREAT AGAIN adománygyüjtő bizottság és részvényesek segítségével újraéleszti a United Fruit Co.-t és újra világmárka lesz a szabolcsi Jonatán.
csak előbb össze kéne puszilkodjanak a felcsúti Ramszesszel.
Talán Putyin közvetíthetne.
Csak előbb valaki(na ki?) közvetíthetne Putyin és Trump(vagy inkább a State Department) között, hogy kibéküljenek.
és akkor Magyarország újra nagy LESSZ !

Le Orme 2 2017.08.08. 16:48:02

@neoteny:
Az engedélyt a társaság kapta, de a társaság mögött magánemberek álltak, akik befolyásolták az engedély kibocsátásakor az államot.

DrGehaeuse 2017.08.08. 16:48:24

Pénztáros Lőrincz barátból soh'se lesz egy Strabag szintű multi cég irányítója. Csányi még csak-csak labdába tud rúgni. De a Kárpátmedence utalása egy egész más kategória. Oda kell ész erő s oly szent akarat, mely rendíthetetlen. Ezek a vigécek ettől nagyon-nagyon távol vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 16:49:26

@Bánegressy:

"újraéleszti a United Fruit Co.-t és újra világmárka lesz a szabolcsi Jonatán."

Valószínűtlen; az USA-ban termesztenek almát:

extension.illinois.edu/apples/applemap.cfm

Az United Fruit olyan gyümölcsöket termeltetett külországokban, amik az USA-ban nem teremnek: en.wikipedia.org/wiki/United_Fruit_Company

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 16:58:41

@Le Orme 2:

Ez nem változtatja meg a tényt, hogy a gyarmatosító magáncégeket államhatalmi engedély (charter) hozta létre, így a gyarmatosító államhatalom kiterjesztéseként működtek.

Le Orme 2 2017.08.08. 17:08:45

@neoteny: De megváltoztatja azt a buta (mert történelmileg és ténybelileg téves) gyarmatosítás definíciót, amit itt többször bemásoltál.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 17:10:59

@Le Orme 2:

"történelmileg és ténybelileg téves) gyarmatosítás definíció"

Még nem mutattad meg, hogy miben és hogyan lenne téves a kérdéses gyarmatosítás-definíció.

GNDL 2017.08.08. 17:14:09

@Le Orme 2: Szerintem elég sok konkrét dolgot írtam, itt nyilvánvalóan nem az én véleményemmel van gond, tekintve hogy például lövésed sincs, hány közigazgatási szint van Magyarországon jelenleg... de ennek ellenére határozott véleményed van róla, ami valljuk meg őszintén, így ebben a formában elképesztő röhejes. :)

„közigazgatás területi szervezetét hatékonyabban működővé alakították át 2010 után”

Ezzel ellentétben nem alakítottak át semmit, vagyis nem úgy ahogyan azt te hiszed, csak ötödik szintként létrehozták a járási rendszert az önkormányzatok fölé, mivel oda nem választások útján lehet bekerülni hanem a főtitkár elvtárs nevezi ki a hivatalnokokat. Így építették le tulajdonképpen a szubszidiaritást Orbánék, központosítva hatalmukat... és egyébként tovább növelve a bürokráciát, amely egyik legfőbb oka a magyar gazdaság versenyképessége zuhanásának, a rekord adóterhek és a kormányzat dilettáns és ötletszerű intézkedései mellett.

„Miért lenne ötszintű a közigazgatás?”

Mert annyi van, fentről lefelé: országos, regionális, megyei, járási és települési. NUTS1-től 3-ig, plusz LAU1-2.

Örülök, hogy segíthettem. :)

Le Orme 2 2017.08.08. 17:16:16

Az utalványgyártó cégek (Ticket Express, Sodexo, Le Cheque Déjeuner) a klasszikus gyarmatosítás eszközeivel, modern Brit Kelet Indiai Társaságként vetették meg lábukat hazánkban. Amikor az állam, nagyon helyesen, 2012-ben megvonta előjogaikat, természetesen nem tetszett nekik, bírósághoz fordultak. Ugyanez volt a helyzet a magánnyugdíjpénztárakkal, akik mögött álló paraziták kockázatmentesen jutottak államilag garantált extraprofithoz, sokkal költségesebben működtetve a nyugdíjrendszert, mint az állam.

2017.08.08. 17:18:38

@neoteny:
itt az a "demokratikus" charta hozta létre. őket szorítják ki a hatalomban. és megy a sírás-rívás, hogy ez a fasizmus. nem, ez a demokrácia. csak épp nem ortodox liberális.

Le Orme 2 2017.08.08. 17:21:51

@GNDL: Előbb nem pontosan fogalmaztam:
1. A közigazgatásnak öt szintje van.
2. Az egyes közigazgatási szervezeteknek nincs öt szintje, hanem annyi, amennyi szükséges. Tehát jellemzően kettő, ritkábban egy vagy három. A járási szint azért jó, mert így nem kell a megyeszékhelyekre utazni ügyeket intézni: hatékonyabbá és fogyasztó (állampolgár) barátabbá vált az ügyintézés.

Le Orme 2 2017.08.08. 17:22:54

@neoteny: De megmutattam, hogy miért téves, csak te átalakítottad a definíciót, és most már a magáncégeket is államhatalomként értelmezed.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 17:32:45

@444:

"itt az a "demokratikus" charta hozta létre."

Mi lehet egy csatlakozási döntés népszavazással történő ratifikálásánál demokratikusabb?

"őket szorítják ki a hatalomban."

Fordíts több figyelmet a magyarnyelv-használatodra.

"ez a fasizmus. nem, ez a demokrácia."

A demokrácia nem zárja ki a fasizmus lehetőségét: partikulárisan a többségi demokrácia -- amikor a többség _bármilyen_ döntést érvényesíteni tud az akármilyen kisebbség fölött, beleértve azok jogfosztását -- teljesen kompatibilis a fasizmussal.

GNDL 2017.08.08. 17:35:54

@Le Orme 2: Előbb nem a fogalmazásoddal volt probléma, de mindegy...

1. A magyarországihoz hasonló területű államokban 3, vagy legfeljebb 4 közigazgatási szint van, de ugye már ez is elavultnak és túlzónak számít mivel lásd mondjuk az osztrákoknál (ahol 4 szint van) a közigazgatási feladatok több mint 98%-a elérhető online is.

2. Lásd a fentieket, a 21. században nem hivatalokba járunk hanem előkapjuk a mobilt, tabletet, laptopot, és elintézzük az ügyeinket, kezdve onnan hogy megkapjuk a pénzünket a munkaadótól, abból számlákat fizetünk, szolgáltatásokat rendelünk, és ha akarjuk az utolsó forintig elköltjük, miközben le sem szálltunk a kanapéról... :)

Nem hatékonyabbá vált a közigazgatás, hanem kurva drágává, és kibaszott bürokratikussá. Akkor amikor évek óta csak emelkednek az adóterhek, elég nyilvánvaló hogy az államnak nincs pénze ekkora bürokráciát fenntartani.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 17:37:50

@Le Orme 2:

"a magáncégeket is államhatalomként értelmezed"

Tekintettel arra, hogy a kérdéses magáncégeket államhatalmi engedély (charter) hozta létre, azok a charter-t kibocsátó államhatalom kiterjesztéseként működtek. Nem az történt, hogy egy már létező magáncég elment gyarmatosítani: azt az anyaország államhatalmának engedélyével és szabályozása szerint csinálta.

Még nem mutattad meg, hogy miben és hogyan lenne téves a kérdéses gyarmatosítás-definíció.

Le Orme 2 2017.08.08. 17:41:45

@GNDL: Jól működik az e-közigazgatás, sokkal egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb. Évek óta nem voltam az adóhivatalban, hivatalban is csak azért, mert a jogosítványhoz és a személyihez fényképet is csinálnak, amihez meg kell jelenni.
Magyarországon a regionális szint nem közigazgatási szint, csupán statisztikai és EU pályázatelosztó, az EU miatt jött létre. Néhány intézményt papíron átszerveztek regionálisra, nincs jelentősége.

GNDL 2017.08.08. 17:48:44

@Le Orme 2: „Magyarországon a regionális szint nem közigazgatási szint”

Tehát nincsenek regionális közhivatalok? Így görbülj meg?! :)

Ja, Magyarországon egyébként átlagban csak 50%-os a közigazgatási feladatok online elérhetősége (a lakosságé magasabb, a vállalkozásoké alacsonyabb), tehát szerinted ez jól működik mondjuk az osztrákok 98%-os arányához képest. Oké, hajlandó vagyok elhinni, átmenetileg, de akkor válaszolj erre: ha tényleg ilyen fasza az e-közigazgatás, nem kéne megszüntetni egy közigazgatási szintet? Vagy kettőt?! Nem költ rá geci sokat az állam miközben szinte minden adóterhelést tekintve világ- és európai rekorder az ország? :)

Le Orme 2 2017.08.08. 17:53:54

@neoteny: "Tekintettel arra, hogy a kérdéses magáncégeket államhatalmi engedély (charter) hozta létre, azok a charter-t kibocsátó államhatalom kiterjesztéseként működtek."
Értem. Tehát a korábbi magánnyugdíjpénztárak is az államhatalom kiterjesztései voltak, mert kötelezően kellett számukra nyugdíjjárulékot fizetni, ami létalapjukat megteremtette.
Nem érzékeled a különbséget az állam és a magáncég között. Attól az még magáncég lesz, hogy állami engedély hozta létre. De nem is volt mindig engedély. Cecil Rhodes néhány társával együtt pl. létrehozta a Brit Dél Afrikai Társaságot, aki a tulajdonosok érdekeit nézte, amikor szabályozta a telepesek számára milyen esetben ad adókedvezményt, amikor a földművelés helyett a bányászatot támogatta, mert az több profitot hozott, amikor felosztotta a földeket a telepesek és az őslakók között. Először alapult meg a társaság, majd a társaság utólag kért engedélyt az angol királynőtől Mashonaföld elfoglalására.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 18:17:26

@Le Orme 2:

"Tehát a korábbi magánnyugdíjpénztárak is az államhatalom kiterjesztései voltak, mert kötelezően kellett számukra nyugdíjjárulékot fizetni, ami létalapjukat megteremtette."

A magyarországi magánnyugdíj-pénztárakat nem parlamenti törvényekkel hozták létre: és csak azoknak kellett kötelezően nyugdíjjárulékot fizetni nekik, akik ezt választották.

"Cecil Rhodes néhány társával együtt pl. létrehozta a Brit Dél Afrikai Társaságot"

The company had been incorporated in October 1888

"Először alapult meg a társaság, majd a társaság utólag kért engedélyt az angol királynőtől Mashonaföld elfoglalására."

The Royal Charter of the British South Africa Company (BSAC) came into effect on 20 December 1889.

Itt

en.wikipedia.org/wiki/Mashonaland

azt írják, hogy a terület 1890-ben lett elfoglalva a BSAC csapatai által. Ekkor már érvényben volt a királyi szabadalomlevél (Royal Charter); ebből nem az következik, hogy utólagos engedélykérés történt volna -- hacsak nem külön engedélyre volt szüksége a BSAC-nak a terület elfoglalására, mert az olyan tevékenység volt, amire a királyi szabadalomlevél (Royal Charter) nem jogosította fel a BSAC-ot. Tudsz mutatni valamilyen hivatkozást arra, hogy ez lett volna a helyzet?

Le Orme 2 2017.08.08. 18:20:14

@GNDL:
Tehát nem értetted meg, hogy lehetne akár 18 szintje is a közigazgatásnak, az nem azt jelentené, hogy minden hivatalnak 18 szintje van, hanem annyi, amennyi a működése szempontjából optimális (elérhetőség, mérethatékonyság, szakszerűség).
A regionális szintre nincs szükség. A korábbi, 2000-2010 közötti régiós átszervezések kudarcot vallottak. A járási szint szükséges, bizonyos szolgáltatásoknál ez az optimális. A megyei szint is szükséges. Vannak szolgáltatások, aminél ez elég.

GNDL 2017.08.08. 18:27:19

(Néha úgy érzem hogy szinte minden fideszes hívő szellemi fogyatékos:)

2017.08.08. 18:32:37

@neoteny:
hu.wikipedia.org/wiki/Mag%C3%A1nnyugd%C3%ADjp%C3%A9nzt%C3%A1r

1998. január 1-i hatállyal a Horn-kormány vezette be a pályakezdők kötelező (!!!) magánnyugdíjpénztári tagságát. A magánnyugdíjpénztárak bevételét az - addig egészében a költségvetésbe befolyt - munkavállalói járulék megosztásával biztosította; míg az állami rendszerben maradók járuléka (7%) továbbra is az államkasszába, addig a magánnyugdíjpénztári tagok járulékából 1%-a az államkasszába, a maradék 6% - tagdíjként - a magánnyugdíjpénztárakhoz került (e számok 2010-re 9,5%, 1,5%, 8%-ra változtak).

Az Orbán kormány megszüntette 2002. január 1-jétől a pályakezdők kötelező (!!!) pénztári tagságának előírását, és ezzel egyidejűleg lehetővé tette a visszalépés lehetőségét mindenki számára.

A Medgyessy kormány a 2002. évi XLII. törvénnyel[9] 2003. január 1-től visszaállította a pályakezdők kötelező (!!!) pénztári tagságának előírását, egyúttal kizárja (átmeneti kivételekkel) a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépést.

A Bajnai kormány a 2009. évi LXXVII. törvénnyel biztosította a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetőségének szűk körű megnyitását 2009 év végéig. A törvény rendelkezései szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetősége azon pénztártagok számára nyílik meg 2009. december 31-éig, akik önként váltak a magánnyugdíjpénztár tagjává és 2008. december 31-éig betöltötték 52. életévüket. A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy a már társadalombiztosítási (öregségi) nyugellátásban részesülő pénztártagok (volt pénztártagok) 2009 végéig kérhessék társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének módosítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával.

a bajnai kormány volt a legklasszabb. kiléphettél a kötelező magánpénztárból ha előzetesen beléptél egy önkéntes magánpénztárba. így vagy úgy kötelező volt belépni a rendszerbe.

aztán az egészet orbánék tokkal vonóval eltörölték. csökkentették az államadósságot 1500 milliárddal, és még nagyjából ugyanekkora értékű részvénypaketthez jutottak. amiből vettek ezt azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 18:48:15

@444:

"a pályakezdők kötelező (!!!) magánnyugdíjpénztári tagság[a]"

Igazad van: a pályakezdők számára valóban kötelező volt.

Habár a magánnyugdíj-pénztárakat nem a parlament hozta létre törvényekkel, a magánnyugdíj-pénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700082.TV

igen részletesen szabályozta a magánnyugdíj-pénztárak létrehozásának és működésének feltételeit. Habár a törvényben történt hivatkozás az önkormányzati működés elvére, igen erős központi kormányzati ellenőrzés érvényesült.

2017.08.08. 19:03:57

@neoteny:
a baloldalinak mondott (horn, medgyessy, bajnai) kormányok a világbank igényeit szolgálták ki. az orbán kormány "szabadságharcott" hirdetett. és az így visszavett (vagy ha valakinek jobban tetszik, akkor visszarabolt) manyup pénzek alapozták meg a nemzeti együttműködés rendszerét.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 19:32:27

@444:

"a baloldalinak mondott (horn, medgyessy, bajnai) kormányok a világbank igényeit szolgálták ki."

Horn és Bajnai meglehetős kényszerhelyzetben voltak. Medgyessy meg a lehető legrosszabb politikus volt: az, aki be is tartotta a populista, szavazatvásárló választási igéreteit.

"az így visszavett (vagy ha valakinek jobban tetszik, akkor visszarabolt) manyup pénzek alapozták meg a nemzeti együttműködés rendszerét."

Valóban: azt a NERt, ami a rezsim támogatóinak hatékony megvásárlását jelenti.

2017.08.08. 19:58:37

@neoteny:
jó, de hát most akarja kiűzni az olcsó dél-amerikai szezonmunkásokat és nem a magyarok fognak odamenni a helyükre, viszont saccra az ottani fekete és tarka közmunkások drágábbak, mint itt megtermelni az almát + szállítás. én így gondoltam
majd ha a nagyfőnökök befejezték a szabadságukat, megtwitterezik.
de jó lenne, ha Orbán megtanulna golfozni!
:D

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.08. 20:30:56

@Bánegressy:

"én így gondoltam"

OK.

A farm(er) lobbi elég erős az USA-ban; még az is előfordulhat, hogy Trump "megvilágosodik", és kitalál valami "business deal"-t arra, hogy az olcsó agrármunkások maradhassanak valamilyen elrendezésben. Ahogy te is megállapítottad, nem veszik el a munkát a bennszülöttektől; van azoknak jobb dolguk is, mint hogy görnyedezzenek meg tehénszart vasvillázzanak. Illetve azt csak olyan bérekért csinálnák, amely pénzeket inkább automatizálásra (intelligens gépesítésre) költik majd a farmerok, ha véletlenül sikerülne hatékonyan kirugdosni az olcsó latin-amerikai agrármelósokat.

Janossz 2017.08.08. 20:31:03

" a magyar üzletember 20 ezer hektárnyi földterülethez juthat hozzá Horvátországban, magyarországi érdekeltségeivel együtt pedig az EU legnagyobb földbirtokosává válhat."

Ez valami gyönyörű, mint a nemi eltévelyedések a panoptikumban...
Ezért nem szabadott beengedni a külföldieket párszáz hektáros mintagazdaságokat létesíteni a'la Kishantos, hogy kitermeljük Európa legnagyobb földesurát, határon túli birtokokkal is?

Közben meg szép lassan átvették az éléstár-szerepet a lengyel kisgazdaságok.
Bravó!

Visceroid 2017.08.08. 21:27:34

De itt most nem arról van szó, hogy szó szerint a mi pénzünket költik, a mi tartalékainkat élik fel, ami aztán egyszer borulni fog?

Tamáspatrik 2017.08.09. 00:04:10

@GNDL: Van azért mérsékelt jobboldali logikával gondolkozó PRAGMATIKUS elit az országban, sőt a Fideszen belül is sokan vannak ilyenek. (Gyűjtőpárt.) Viszont nem mondják a véleményüket, vagy pedig elnyomja őket a harsány, primitív és demagóg duma. Ha pozícióban vannak, akkor próbálnak megalkudni a hatalommal mint Kádár idején. Egyetlen ember bukása nyomán kiderülne, hogy egy mesterkélten összefércelt pártkoalícióról van szó, ahol mantrázták a vonalas véleményeket, de sokan nem hittek ezekben.
Mindig kell ordenáré hűségnyilatkozatokat tenni, amelyeket a médiák felkapnak, nem a halkan elduruzsolt értelmes mondatokról szól a sajtó.
Nekem is van több ismerősöm, aki hasonló módon a józan ész híve. Azonban néhány ember (Orbán, Habony, Matolcsi) az egész közélet stílusát megszabja. A többiek csak klónok (Lázár, Rogán, Schmidt Mária stb.)
A vélemények sokfélék, csak SZERVEZETT vélemények jönnek fel nagyon egysíkúan. Elnyomja őket valamiféle csordamentalitás kényszer. Nincs ilyesmire konjunktúra.
A nagy arckodás megy, amelyen a kiábrándulás segít.

Az általad képviselt pontos fogalmazásra és érvelésre nincs kereslet ott, ahol a demagógia és a agresszió a divat...

Tamáspatrik 2017.08.09. 00:10:00

Néhányan emlegetik a lengyeleket. Mért nem szakértőkre hivatkozunk inkább?

index.hu/gazdasag/2016/04/28/ezert_vannak_lengyel_buszok_budapesten_es_nem_magyar_buszok_a_lengyeleknel/

Itt mélyebben rejlő problémák vannak, amelyet az állam nem orvosol, inkább felerősít...

2017.08.09. 00:52:56

@Visceroid:
a kapitalizmusban a bankárcsaládok a pénzt teremtik. és az így teremtett pénz az értékét a meglévő pénzből meríti. pénzből csinálnak pénzt. és ennek ellenértékét előállítják a szolganépek. ez egy hatalmi játszma. amit most éppen csányi nyer meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 00:58:23

@444:

"a kapitalizmusban a bankárcsaládok a pénzt teremtik."

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

"és az így teremtett pénz az értékét a meglévő pénzből meríti."

Az így teremtett pénz rontja a meglévő pénz vásárlóértékét.

"pénzből csinálnak pénzt."

Akkor most teremtik a pénzt vagy pénzből csinálják a pénzt?

"és ennek ellenértékét előállítják a szolganépek."

Akkor most az így teremtett pénz az értékét a meglévő pénzből meríti, vagy az ellenértékét a szolganépek állítják elő?

"ez egy hatalmi játszma."

A hatalmi játszma az, hogy ki tudja adóztatni a népeket.

Bambano 2017.08.09. 01:18:00

hát igen, lehet össze-vissza konteókra alapozva értelmezni a folyamatokat, vaaaaagy lehetne egyszerű közgazdasági alapon megmagyarázni mindent.

csányinak van egy kazal pénze, be akarja fektetni. ennyi.
nem magyarkodik, nem okoskodik, pénzt csinál.

orbán meg kapkodja a fejét.

ha megtennénk azt, hogy a helyzetet józan kiindulási alapból értelmezzük, annak lenne egy olyan következménye is, hogy találhatnánk józan, elfogadható megoldási módszert. De ha hülyeséget képzelünk a tények mögé, abból csak fekete kakas áldozása lesz holdtöltekor a pancsó arénában.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 02:00:54

@Bambano:

"egyszerű közgazdasági alapon megmagyarázni mindent"

A bankokra más törvények vonatkoznak, mint bármilyen más vállalkozásokra: ezért nem alkalmazhatóak rájuk ugyanazok a gazdaságtani magyarázatok, amik a gazdaság többi szereplőire.

2017.08.09. 04:34:30

@neoteny:
ha ezt se éred, akkor sajnos hülye vagy. ennyi.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 07:09:35

@444:

Ezt csak azért mondod, mert akaratgyenge vagy. Amely akaratgyengeségedet apádtól örökölted egyenesági férfiági ősiséggel, az Y-haplocsoport útján. Hja, c'est la vie.

Visceroid 2017.08.09. 08:50:00

@444: Háát, az ok, de azért vannak itt nemzetek is, meg egyik pénz értékesebb mint a másik. Meg ugye ellenérték előállításában egyes szolganépek sikeresebbek mint mások. Nekem pedig az a kérdésem, hogy mondjuk a svájci vagy az amerikai vagy az "európai" szolganép által előállított ellenértéket költjük-e most? Mert ha azt a magyar szolganéppel akarjuk majd helyettesíteni, akkor baj lesz...:)

2017.08.09. 08:51:45

@neoteny:
a kapitalizmusban a pénz nagy részét teremtik. például hitelek formájában. az így létrejövő úgy pénz értékét a meglévő pénzmennyiség értékéből meríti. de mivel ez hitel ezért ennek ellenértékét még elő kell állítani a munkavállalóknak. a kapitalizmus kritikusai szerint rendszerint azok nyerik a versenyt, akik nagy összegű hitelekhez jutnak. hiszen ilyenformán szinte korlátlan versenyelőnyt generálhatnak maguknak. a kapitalizmus hívei szerint viszont a tőkepiacnak nincs versenytorzító hatása. eleve csak azok jutnak nagy mennyiségű pénzmennyiséghez, akik amúgy is rászolgálnak.

2017.08.09. 08:55:30

@Visceroid:
a horvátok is generáltak pénzt. amit ez az agrokor nevű konzorcium nem termelt ki. ezért csődközeli állapotba jutottak. és most választhatnak, hogy még generálnak pénzt. és nem adják el a magyaroknak. vagy eladják. és ez esetben sanyi bácsinak hatékonyabban kell működtetni a vállatatot. aki egy kiváló üzletember. a legnagyobb állami bankot átírta a saját nevére.

2017.08.09. 09:03:43

@Visceroid:
és ugye vannak az olyanok, mint te, aki szerint a magyarok szaremberek és semmire se alkalmasak. ellenben a nyugat, sőt NYUGAT mindenre alkalmas. az ellentábor szerint ez úgy van, hogy magyarok, sőt a MAGYAROK mindenre alkalmasak, a nyugat pedig kizsákmányoló. és az utóbbi van többségben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 09:21:03

@444:

"a kapitalizmusban a pénz nagy részét teremtik. például hitelek formájában."

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

"az így létrejövő úgy pénz értékét a meglévő pénzmennyiség értékéből meríti."

Az így teremtett pénz rontja a meglévő pénz vásárlóértékét.

"de mivel ez hitel ezért ennek ellenértékét még elő kell állítani a munkavállalóknak."

Miért a munkavállalóknak kellene előteremteniük? A hitelfelvevőnek kell előteremtenie a hitel összegét + a kamatot.

"a kapitalizmus kritikusai szerint rendszerint azok nyerik a versenyt, akik nagy összegű hitelekhez jutnak. hiszen ilyenformán szinte korlátlan versenyelőnyt generálhatnak maguknak."

Ha vissza kell fizetni a hitelt, akkor honnét származik a versenyelőny?

"a kapitalizmus hívei szerint viszont a tőkepiacnak nincs versenytorzító hatása. eleve csak azok jutnak nagy mennyiségű pénzmennyiséghez, akik amúgy is rászolgálnak."

Nagy mennyiségű hitelhez, vagy "nagy mennyiségű pénzmennyiséghez"?

Egy személyi vagy fogyasztói hitelt még csak-csak kap valaki jelzálog (biztosíték) nélkül, ha igazolja, hogy van munkája (rendszeresen kap fizetést). De már egy autóhitelnél jelzálog az autó maga; ingatlanhitelnél az ingatlan. Észak-Amerikában a bankok nagyobb személyi hiteleknél kezest (co-signer) követelnek. Vállalatoknak szintén jelzálogokat kell biztosítaniuk (már legyártott termékek, már megvásárolt alapanyagok/félkész termékek, kinnlevőségek, üzemépületek stb). Esetleg részesedés (részvények) a vállalkozásban.

Te és a hozzád hasonlók arról fantáziálgatnak, hogy a zsidógyerek elmegy a nagybátyjához aki bankár, hitelt kér, és a nagybácsi generál annyi hitelt, ami az unokaöcs eszébe jut. Aztán ha azt elköltötte de nem volt elég bevétele, hogy visszafizesse a hitelt, akkor a nagybácsi ütögeti még az entert, és generál még néhány százcsillió dollárt. De ez egy ostobaság: ha így mennének a dolgok, akkor soha egyetlen bank sem menne tönkre, sőt vállalkozások sem mennének soha tönkre. Mivel ez empirikusan nem így van, belátható, hogy mindez csak fantáziálgatás.

Le Orme 2 2017.08.09. 10:50:02

@neoteny: ""a kapitalizmusban a pénz nagy részét teremtik. például hitelek formájában."

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking"

A belinkelt cikk a kereskedelmi bankok pénzteremtésével és az abból fakadó gazdasági válságokkal foglalkozik. A szerző szerint a kereskedelmi bankok pénzteremtése egy rohadt korrupt rendszer.

"We continue to put bandages on a system that is rotten to the core. Banking in its current form is not capitalism. It is fraud and crony capitalism, kept afloat by ever-more desperate government interventions. It should be dismantled. Under a system of 100 percent reserves, loan banks (100 percent equity-financed investment trusts) would be like any other business and would not need any more regulation than that of the makers of potato chips."

Empirikusan úgy van, ahogy az utolsó bekezdésedben leírtad. A kereskedelmi bank saját magának (értve ezalatt a családnak, baráti körnek) hitelezése teljesen szokásos, millió példa van rá. Amiért pedig az államok nem nagyon hagyják csődbe menni a bankokat, az az, hogy nem a saját pénzüket, hanem a betétesek pénzét sikkasztja el egy rosszul működő vagy csalárd kereskedelmi bank, és nem csak a saját kis arányait tekintve jelentéktelen tőkéjét.

2017.08.09. 10:51:04

@neoteny:
nem fantáziálok arról, hogy ki mennyi hitelt kap. annyit, amennyit. kérdés, hogy mi indokolja azt, hogy ez üzleti titok? még egyszer nem a kis összegű kölcsönökről van szó, aminek van teljes fedezete. hanem a nagy összegű hitelek esetén. nyilván azt, hogy egyes csoportok úgy vélik, hogy az magánérdekekük erősebb, mint a közérdek. rendben van. de ez egy vallás. miféle vallásfelekezet ez? milyen eredettel rendelkeznek.

a kocsma válasza az, hogy ők a gyarmatosító nyugatosok és az istentelen zsidók. és persze ezzel elég sokan visszaélnek. a filoszemitákat az asszimilálódott cigányok szorítják ki. akik egyrészt a sémiták közé keveredtek, másrészt a többségi magyarok közé. és az új elem, hogy soros izrael felszámolását is támogatja ezért az izraeliták átálltak jobbra. és lényegében ők végzik ki a zsidó baloldalt. így fejti meg a kocsma.

de ez objektív módon ellenőrizhető lenne. és később is statisztikusan ellenőrizhető az utódok alapján.

2017.08.09. 10:56:21

@neoteny:
az, hogy vissza kell fizetni a hitelt azt jelenti, hogy egyesek időlegesen ugyan, de lényegében korlátlan versenyelőnyhöz juthatnak. és korlátolt felelősség mellett lényegében annyit, amennyit nem szégyellnek. amennyit bevállalnak. és így képesek térségeket, vagy akár ágazatokat felvásárolni.

2017.08.09. 11:06:58

@Le Orme 2:
nem a betétesek pénzét adják kölcsön. részleges tartalékolás mellett a pénz nagy részét a semmiből teremtik.

tegyük fel, hogy egy bankban van 100 forint betét. és mondjuk 10%-ot kell tartalékolnia. tehát 90 forintot hitelezhet. azt kiadja. de ezek után a 90 forint betétként jelenik meg a rendszerben. ha elköltik, akkor azért. ha nem, akkor azért. és abból 10% tartalékráta mellett 81 forint kiadható. és abból 72,9 forint. és így tovább. összesen 900 forint. ennyi pénzt tud a rendszer kicsiholni.

és ez csak a legegyszerűbb pénzügyi "termék". így lehet hatalmas vagyonokhoz jutni. ezekhez a körökhez kapcsolódva többlet jövedelemhez. és az értelmiség egy része ezt támogatja. és lényegében elárulja a népet.

a lakosság döntő többsége ezt közönséges lopásnak tartja. persze a sajtóban az van, hogy ezt mindig csak az ellenérdekeltek teszik. ebből létrejött két maffia. amelyik az külföldet szolgálta ki. és ezzel szemben létrejött egy másik. és most úgy tűnik, hogy ez szorítja ki a "liberálisokat".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 11:17:59

@444:

"nem fantáziálok arról, hogy ki mennyi hitelt kap. annyit, amennyit."

Dehogynem fantáziálgatsz: állandóan lököd a süket vakert a "szinte korlátlanul generált hitelek"-ről.

"kérdés, hogy mi indokolja azt, hogy ez üzleti titok?"

Ha egy nyilvános részvénytársaságról (public company) van szó, amelynek a részvényeit szabadon adják-veszik a tőzsé(ke)n, akkor "ez" nem üzleti titok: akkor a vállalatnak közzé kell tennie minden olyan információt, ami lényegileg befolyásolhatja a részvények adásvételét. Ha pedig egy vállalat nem ilyen, akkor mi köze lenne bárkinek is "ehhez"?

"egyes csoportok úgy vélik, hogy az magánérdekekük erősebb, mint a közérdek"

Mindenki úgy véli, hogy a magánérdeke erősebb, mint a közérdek. Még Bill Gates is, amikor adakozik orrba-szájba: ő dönti el, hogy mire adakozik, az ő magánérdeke az, hogy a lehető legnagyobb pszichikai hasznot (személyes elégedettség-érzetet) szerezze meg az adakozásából.

"a kocsma válasza az"

És ki kérdezte a kocsmát? Az, hogy ők hogyan osztják a milyen észt egymásnak, az ő dolguk; ha ők azzal a magyarázattal állnak elő, hogy az igazi magyarok a Szíriuszról származnak, miért kellene ezt a nézetüket bárkinek is figyelembe vennie? Én azt megértem, hogy a kognitív disszonanciák feloldásának legegyszerűbb módja a sérelmi alapú érvelés, hogy mindenért ami nekik fáj valaki más felelős, de nem értek egyet ezzel a magyarázattal.

Le Orme 2 2017.08.09. 11:25:08

@444: Igen. Amikor a kereskedelmi bank hitelt nyújt, pénzt teremt, és az jár jól, akihez ez a pénz elsődlegesen eljut, tehát a hitelfelvevő. Ezt a rendszert támadta a neoteny által belinkelt cikk a Mises intézet honlapján, és támadja Mises, Rothbard. Utóbbi így ír:

Fractional reserve banks … create money out of thin air. Essentially they do it in the same way as counterfeiters. Counterfeiters, too, create money out of thin air by printing something masquerading as money or as a warehouse receipt for money. In this way, they fraudulently extract resources from the public, from the people who have genuinely earned their money. In the same way, fractional reserve banks counterfeit warehouse receipts for money, which then circulate as equivalent to money among the public. There is one exception to the equivalence: The law fails to treat the receipts as counterfeit.

Tehát a kereskedelmi bankok (részleges tartalékolású bankok) a levegőből teremtenek pénzt, ugyanúgy csalnak, mint a pénzhamisítók, csak a törvény védelmével.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 11:31:49

@Le Orme 2:

"A belinkelt cikk"

Amely cikket én linkeltem be. Vajon miért?

"A kereskedelmi bank saját magának (értve ezalatt a családnak, baráti körnek) hitelezése teljesen szokásos, millió példa van rá."

A kereskedelmi bank a hitelek után beszedett kamatokból gazdagszik. Olyanonak hitelez, akikről feltételezi, hogy visszafizetik a hitelt, kamatostul. Ha ezek családtagok és barátok, akkor azoknak hitelez. Ha más vállalkozók, akkor azoknak.

"Amiért pedig az államok nem nagyon hagyják csődbe menni a bankokat, az az, hogy nem a saját pénzüket, hanem a betétesek pénzét sikkasztja el egy rosszul működő vagy csalárd kereskedelmi bank"

De ezzel az államok csak adnak a szarnak egy pofont: ahelyett, hogy a betétesek pénze veszne el, az adófizetők pénze veszik el. Az igaz, hogy így elosztásra kerül a veszteség -- nem csak a kérdéses bank betétesei szenvedik el azt, hanem az adófizetők összessége --, de a bankok épp' azért bátrabbak a sikkasztgatásban, mert tudják, hogy meg lesznek mentve (legalább is az elég nagy bankok).

2017.08.09. 11:32:59

@neoteny:
egy nyrt. esetén ez nyilvános. de amíg nyrt.-vé válik addig nem nyilvános. és onnantól kezdve a kapitalizáció azon az egyszerű trükkön alapul, hogy ha valaki egy részvényre azt mondja, hogy ez nem hatot, hanem hetet ér, akkor az egész részvénypakett felértékelődik. aminek következtében a tőzsde időnként összeomlik. de őket megmentik, ahogyan az bankokat is. a kapitalizmus az államok nélkül már régen nem létezne. eleve létre se jöhetett volna. a szabad piac egy mese.

2017.08.09. 11:36:54

@neoteny:
a kereskelmi bankok üzleti titoktartás mellett vajon ugyanolyan kondíciókkal adják a hiteleket egy szűk körben, mint úgy egyébként a lakosságnak és vállalkozásoknak? ezt fejtsd meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 11:40:52

@444:

"egy nyrt. esetén ez nyilvános. de amíg nyrt.-vé válik addig nem nyilvános."

Valóban; és?

"és onnantól kezdve a kapitalizáció azon az egyszerű trükkön alapul, hogy ha valaki egy részvényre azt mondja, hogy ez nem hatot, hanem hetet ér, akkor az egész részvénypakett felértékelődik."

Dehogy értékelődik fel: attól, hogy valaki fizet $7-et egy (vagy száz, vagy százezer) részvényért, más nem fog fizetni $7-et ha nem akar.

www.google.ca/search?client=opera&q=apple+share+price&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Tegnap az Apple részvényára nagyjából $159 és $162 között mozgott. Úgy tűnik, hogy a napi maximum $161.74 volt, tehát valakik eladtak ill. vettek annyiért. De a napi záró $160.08 volt: attól, hogy valakik vettek a nap folyamán $161.74-ért még nem jelentette azt, hogy csak azon az áron történtek adásvételek.

Visceroid 2017.08.09. 11:43:57

@444: "és ugye vannak az olyanok, mint te, aki szerint a magyarok szaremberek és semmire se alkalmasak. "

Én ilyet nem mondtam. Engem az nyugtalanít, hogy már egy jó ideje felborult a demokrácia egyensúlya, és Orbán demagóg gépezettel tartja magát hatalmon. Ami pénzbe kerül. A pénznyomtatás pedig nem megoldás. Ha még úgy is van, amit te írsz, hogy egyes emberek önkényesen nyomtatnak pénzt maguknak, mások meg alárakják a munkát, még akkor is mondhatjuk, hogy egyes nemzetek sikeresebbek. Magyarul Orbán gondolom most devizatartalékot osztogatja (meg még ami van), hogy fenntartsa a stadionokat, a kampánysorozatot, a CSOK-ot, és mindent. A kérdés az, hogy mikor fogy el az a pénz?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 11:46:11

@444:

"a kereskelmi bankok üzleti titoktartás mellett vajon ugyanolyan kondíciókkal adják a hiteleket egy szűk körben, mint úgy egyébként a lakosságnak és vállalkozásoknak?"

Miért kellene ugyanolyan kondíciókkal adniuk?

Ha Sanyi 100-ért vesz és 200-ért ad el a népeknek, akkor ez azt jelenti, hogy nem vehet 100-ért és adhat el 110-ért a haverjának? Vagy akár 0-ért Öcsikének?

Te honnét veszed azt az ötletet, hogy egy gazdasági szereplőnek egyformán kellene bánnia az összes üzletfelével?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 12:01:07

@444:

Nekem van egy VISA kártyám a bankomtól. A kamat a ki nem fizetett egyenlegre 20% (azt hiszem, én mindig kifizetem a teljes egyenleget, nem fizetek kamatot), ami THMe éves szinten valami 35% vagy hasonló.

Ugyanennél a banknál van egy forgóhitel-számlám, aminek a kamatlába 6.44% (most, mert ez egy változó kamat), és a THMe is 6.44%, mert minden hónapban levonják a kamatot a csekkszámlámról, az nem kerül(het) tőkésítésre (mint ahogy az megtörténhet a VISA hitelkártyaszámla esetén).

Így hát a bankom még nekem is különböző kondíciókkal adja a hitelt, a hitelterméktől függően.

2017.08.09. 12:06:15

@neoteny:
tehát megtehetik azt, hogy egy szűk körben eltérő feltételekkel hiteleznek. és nem igaz az, hogy családoktól, barátoktól, ismerősöktől is szedi a szokásos kamatot. hanem vagy szedi, vagy nem szedi. elvben ennyit lehet mondani. mivel ez üzleti titok ezért ennél sokkal többet nem lehet tudni. de mindenesetre ez a rendszer alkalmas klánszerű szerveződésekre. feltehető az a kérdés, hogy kik jutottak nagy összegű készpénzhez a modern kori magyarországon. ez hány családot jelent. milyen ennek a vallási, etnikai vagy akár földrajzi eloszlása (kelet-nyugat).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 12:16:00

@444:

"tehát megtehetik azt, hogy egy szűk körben eltérő feltételekkel hiteleznek. és nem igaz az, hogy családoktól, barátoktól, ismerősöktől is szedi a szokásos kamatot. hanem vagy szedi, vagy nem szedi."

Ha a bank egy public company, akkor a bank menedzsmentje felelős az igazgatótanácsnak; az igazgatótanács pedig felelős a részvényeseknek. A bank nem teheti meg, hogy _indoklás nélkül_ ne szedne kamatot.

Ha meg a bank Zrt, akkor is vannak részvényesei; ugyanaz a helyzet, mint előbb, csak a banknak nem kell nyilvánosságra hoznia egy csomó infót.

Ha meg a banknak egyetlen részvényese van, akkor az valóban olyan üzletpolitikát folytat, amilyet akar -- habár ha nem szed kamatot, akkor erős versenyhátrányba kerül azokkal a bankokkal szemben, akik viszont szednek.

2017.08.09. 12:40:45

@neoteny:
magyarországon tudtommal csak a kft. lehet egyszemélyes. a zrt. nem. egy ismerősömnek zrt-je van. és rajta kívül tag az idős anyukája és a kishúga minimális üzletrésszel. és így hozzák meg a döntést.

2017.08.09. 12:42:36

@neoteny:
mondjuk amikor a postabank csődbe ment, akkor kiderült, hogy a politikai osztály és a médiaelit jelentős része "vip" hitelekhez jutott. aztán ezek után annyi történt, hogy pricz gábornak a malek miki lányával ki kellett költöznie bécsbe.

2017.08.09. 13:54:05

@Visceroid:
azért, mert megváltozott az ország etnikai összetétele. lényegesen több lett a cigány és lényegesen összetartóbbak. ez a hipotézis sanyi a kútfúró haveromtól van. ő ezt a következetést a való világ szériáiból vonta le rasszista megfigyelésekkel. de ettől még lehet, hogy igaza van.

szerinte annyi történt, hogy a cigányok a pozitív diszkrimináció következtében egész egyszerűen "leszaporodták" a zsidó baloldalt és a zsidókeresztény jobboldalt és a hozzájuk kapcsolódó nyugatos értelmiséget. a zsidókeresztény respublika ezért bukott meg. etnikai okai vannak. és ami most van az egy "cigány" principátus. orbán politikája egy szóval leírható: "cigánykodik". a belső ellenzéke szlávos. "szerbes" fejlődés következik. ezt mondták neki a népfőiskolán (nyilván szervest mondanak, de találóan azt mondja: "szerbes"). szóval ezt követi a délszláv dominátus. és ezt követi ugye "tetrarchia". ami a v4?

az átmenet eredménye lehet új stabil egyensúlyi állapot, vagy instabilitás és újabb átmenet (polgárháború). ez majd elválik.

2017.08.09. 14:14:28

@444:
orbán politikája egy szóval leírható: "cigánykodik". a belső ellenzéke szlávos. "szerbes" fejlődés következik. ezt mondták neki a népfőiskolán (nyilván szervest mondanak, de találóan azt mondja: "szerbes"). szóval ezt követi a délszláv dominátus. és ezt követi ugye "tetrarchia". ami a v4?

encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRztL1B_WpragmPajq6TnEPhDcARJBGMZm12MeRm-1q1LwG12hRtw

Saga 2017.08.09. 14:30:33

@HaFr: Kedves Péter, a regionális terjeszkedés koncepciója érthető és jó, hogy rámutatsz, de mint mindent, lehetne ezt is okosabban csinálni. Ha a magánnyugdíj pillért nem lövik ki, lenne egy egyre növekvő tőkealap, ami akár befektetőként regionális partner lehetne, mint a norvég olaj alap, vagy a katari állam.

Saga 2017.08.09. 14:33:18

@HaFr: Én a közművek privatizációját sem tartom ördögnek valónak, csak nem készpénzért csinálnám, hanem részvénycserével és elmondhatnánk, hogy a magyar államon keresztül a magyarok részvényesei az RWE-nek, Totalnak, DB-nek, DP-nek stb.

2017.08.09. 15:00:39

@Saga:
hja, és komolya realitása van annak, hogy ebbe belemennek a németek anélkül, hogy kényszerítve lennének.

2017.08.09. 15:06:46

@Saga:
a rendszerváltás előtt két koncepció volt az átmenetre. az egyik (amit végük kína csinált meg) az volt, hogy jöjjenek létre vegyesvállalatok. grósz idején idejött a mcdonalds hungária. de az amerikai-magyar cégnek indult úgy, hogy a bábolna volt a beszállító. és a hungaroring is brit-magyar vegyesvállalat volt. tehát jöjjön a nyugat. és szükség van tőkebevonásra de úgy, hogy együtt sírunk-együtt nevetünk. na erre mondták azt, hogy szó sem lehet semmi ilyesmiről. félre állították a keményvonalas grószt. és jött németh miklós. és megindult a privatizációnak nevezett szabad rablás.

2017.08.09. 15:09:16

@Saga:
hogy világos legyen a második opció a totális liberalizáció, dereguláció és privatizáció volt. lényegében megindult az ország kifosztása. ami a mai napig zajlik. úgy, hogy külföldi oligopóliumok belföldi oligarchákra lettek lecserélve. és a neolib-neokon értelmiség ment a levesbe. és helyükbe kerültek a "nácik".

screpes 2017.08.09. 16:05:55

@444:

"megtehette volna .. hogy a kárpát-medence pénzügyi központjááv teszi Bp-t"

milyen jó lenne most neki, meg nekünk. A sok tobzódó hatalomkurkász tolvaj között...
Huss, alkessz! gyararpíccsá'
és a haza önkényre derül
------------
Egyébként pedig Matolcsy mást csinál, mint Csányi. egetverő ostobaság azt gondolni, hogy ezek valami összehanagolt, magas és nemzeties, tehát magasztos elképzelés jegyében történnek, és a t t ó l harmonizálnak.
Hogy urald a pénzpiacot pestről , (a nemzetközit!!), azt nem teszik meg matolcsyék, de nem is sorost és érdekköreit kellene ehhez "kiszorítani" Soros nem egyenlő a globalizációval, meg a multikkal en bloc, csak azért mer ' ugyanúgy gonossszak ...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 18:33:09

@444:

"amit végük kína csinált meg"

Kínában nem történt rendszerváltás.

2017.08.09. 18:56:57

@neoteny:
gazdasági értelemben volt. politikai értelemben nem volt. a kínai kommunista párt hatalmon maradt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 19:03:23

@444:

Valóban. És a gazdasági rendszerváltás is korlátozott volt: az egy főre eső kínai PPP GDP még mindig kevesebb, mint 60%-a a magyarénak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.09. 19:15:34

@Saga: csakhogy a kapitalizmushoz nem értenek + a stratégia a saját feltőkésítésükön keresztül valósul meg (esetleg), épp ez a lényeg, nem az értelem :), viszont a saját feltőkésítésük teszi, hogy az EU-pénzekkel és a holdudvarral a legnagyobb diverzifikált befektetőként tudnak megjelenni. Ne feledjük azonban, hogy ez csak a stratégiájuk legjobb (stabilizációs felhangú) olvasata, ennél sokkal forgatókönyvek is vannak

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.09. 19:16:11

@HaFr: - sokkal rosszabb forgatókönyvek -

2017.08.09. 20:16:36

@neoteny:
kína (alacsonyabb bázisról indulva) nagyjából 5x gyorsabban növekedett, mint magyarország.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.09. 20:31:36

@444:

Valóban; és még így is alig haladják meg a magyarok által elért egy főre eső PPP GDP felét.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 00:53:53

@444:

"a kapitalizmus az államok nélkül már régen nem létezne. eleve létre se jöhetett volna."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"a szabad piac egy mese."

Amikor anyád Csehszlovákiában vette meg a kozmetikai termékeket, mert azok ott voltak olcsóbbak, és azt magánimportként behozta Mo-ra, szabadpiaci tevékenységet folytatott.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 05:43:03

@444:

"lehet, hogy igaza van"

Bárkinek lehet igaza.

2017.08.10. 08:17:06

@neoteny:
ez egy feltevés. és viszonylag objektíven eldönthető, hogy mennyiben igaz.

2017.08.10. 08:18:49

@neoteny:
a szabad piac (totalitásian értelmeve) mese. nincs teljes szabadság. mindig korlátozza valami, vagy valaki. mert ami az egyiknek belső késztetés (szabadságvágy), az a másiknak esetlegesen külső kényszer (elnyomatás).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 08:21:04

@444:

"ez egy feltevés."

Valóban; egy null hipotézis, eddig bármiféle támogató érvek vagy adatok nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 08:32:01

@444:

"mert ami az egyiknek belső késztetés (szabadságvágy), az a másiknak esetlegesen külső kényszer (elnyomatás)."

Valóban: a rabló szabadságát a rablás végrehajtására korlátozza a kiszemelt áldozat szabadsága az önvédelemre. Viszont az önvédelem egy negatív szabadság (szabadnak lenni a kirablás_tól_), míg a rablás egy pozitív szabadság (szabadnak lenni a másik kirablásá_ra_). A negatív szabadságok soha nem ütköznek (mindenki szabad lehet az önvédelemre anélkül, hogy ezzel korlátozná bárki más önvédelemre szabadságát), míg a pozitív szabadságok szükségszerűen ütközésbe kerülnek a mások negatív és pozitív szabadságaival egyaránt. Vagyis a megoldás egyszerű: csak a negatív szabadságokat (valaki[k]_től_ szabadnak lenni) kell elismerni szabadságokként, míg a pozitív szabadságokat (valami_re_ szabadnak lenni) csak abban az esetben kell elismerni, ha azok minden esetben a negatív szabadságok alá rendelésre kerülnek, és így nem ütközhetnek azokkal.

2017.08.10. 09:04:24

@neoteny:
én úgy szerveznék helyi ipart, hogy vannak tanműhelyek (kht). az abban levő gépeket tanszünetben kibérelhetők. és ebből lesznek projekttársaságok (kkt). ezekben folyik a prototípus fejlesztés. vannak alkatrészgyártó műhelyek (kft). és egy közös vállalat. az összeszerelő üzem (zrt). így folyik a hardvergyártás. és a folyamat végén lehetőség van tőkebevonásra (nyrt.) elsősorban azért, szellemi szabadfoglalkozásúak (szoftverfejlesztők, tervezők) egyéni vállalkozóként (ev) bekapcsolódhassanak. tehát mondjuk a kft. vagy a zrt. számára egy közösségi bank nyújtja a hitelt. és a kht működésében van ugyan közpénz. a cél, hogy az a részleges köztulajdonlással megtérüljön. és az null szaldósság váljon. a kkt, kft, kft, zrt, esetlegesen a nyrt pedig részlegesen profit orientált. (azért részlegesen, mert ugye ezek nyereségéből kell áldozni a kht. működésére). kisebb-nagyobb gazdasági körzetek szakosodnak ágazatra, vagy ágazatokra. és jogukban áll a helyi piacot időlegesen védeni. ez vegyes gazdaság, vegyes önkormányzatiságra alapozva.

ez egy politikai konstrukció. amire te azt mondod, hogy ez a szocializmus. ugyanaz, ami venezuellában van, vagy fehéroroszországban. te egy ilyen kantonba, vagy csebolba nem költöznél. mert szerinted az erre alapozott céh, vagy chamber népnemzeti szocialista. mert ez nem a liberális pénzügyi-kereskedelmi kultúrána alapul és nem is zsidó kibbutz. az ugye teljes egészében kht. nincs kkt. sem. az ortodox liberális kapitalizmus pedig abban a gmk-szerű működést sem engedi meg. mert a munkások a szellemi szabadfoglalkozásúak bevonásával közösségi tulajdonra alapozva termelnek próbadarabokat. a te világképedben ezek kommunista-fasiszta brigádok, amelyek sértik a nyugati gyarmatosítói érdekeket. rendben van. ne fogadd el. mondhatsz egy másik politikai konstrukciót is. a legszabadabb az, hogy nincs társaságok se. mert egyesek összeállnak társaságokká. az nyilván az egyént korlátozni fogja. amit anarchista nézőpontból csírájában érdemes elfojtani. nem fogadod el azt sem, hogy egy adott térségben élők összeszerveződnek és részlegesen köztulajdonra alapozva létrehoznak településeket és időlegesen vezetőket választanak. ez anarchista nézőpontból mind tiltott. rendben van. de álljanak össze az anarchisták a világ egy pontján. vagy magyarország egy pontján. és azt tartsák fent egy hétig, vagy egy évig. ameddig tudják. és mi van ha valaki odavetődik valahogy. és nem akar anarchiát? nyilván az, hogy menjen onnan. mert a többiek anarchiát akarnak. és ezt így tartsák fent. tehát megengedem az ellenpróbát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 09:06:56

@444:

"én úgy szerveznék helyi ipart"

Nagyszerű; és ki kérte ki a véleményedet a helyi iparszervezés módozatairól?

"a cél, hogy az a részleges köztulajdonlással megtérüljön. és az null szaldósság váljon. a kkt, kft, kft, zrt, esetlegesen a nyrt pedig részlegesen profit orientált."

Az internet nem felejt:

"a piacon nem az a rossz, hogy van profit. hanem az a jó. ezt véssed bele az agyadba."

2017.08.10. 09:47:35

@neoteny:
na de ha a többség egyik valamilyen irányban dönt és egy kisebbségnek ez nem tetszik, akkor jogukban áll egy településrészen elkülönülni vagy elköltözni.

tehát mondjuk erdélyben az ortodox nacionalista románok egy része nem fogadja el azt, amit a magyarok. és megfordítva. ezek a népcsoportok vidéken elkülönülnek. és a városokban vagy egyes városrészekben összekapcsolódnak. és így a történelmi erdély illetve a részek egy vegyes zónává alakítható. megint csak ugye vegyes önkormányzatiság mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 10:01:55

@444:

"na de ha a többség egyik valamilyen irányban dönt és egy kisebbségnek ez nem tetszik, akkor jogukban áll egy településrészen elkülönülni vagy elköltözni."

Akkor rendben van: akkor nem kell belépni a városi szövetkezetekbe, céhekbe meg iparkamarákba, hanem folytathat bárki bármilyen gazdasági tevékenységet -- amire talál vevőt _akárhol_ -- önállóan, függetlenül a félállami rendszertől. Nem kell betennie semmilyen magántulajdonát az osztatlan közös vagyonba.

2017.08.10. 10:02:41

@neoteny:
piacgazdaságban a végső cél az, hogy legyen profit. de ez nem azt jelenti, hogy a gazdaság minden egyes elemének közvetlenül profit szerzésére kellene törekednie. ebben a nagyon egyszerű modellben vannak közhasznú társaságok. ezek közvetlen nem törekednek profitra. de mondjuk a városi holdingoknak (kvázi a városállamoknak) elő kell teremteni a kht. működésének költségét. tehát úgy is felfoghatod, hogy az egy közhasznú alapítvány.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 10:27:25

@444:

Azok a gazdasági egységek amelyek nem profittal működnek, szükségszerűen pazarolják az inputjaikat azokhoz a gazdasági egységekhez képest, amelyek profittak működnek. _Ebből_ származik a profit társadalmi hasznossága (profitja): a profit léte mutatja meg, hogy a vállalkozó milyen mértékben elégíti ki a terméke/szolgáltatása fogyasztóit. Aki nem képes profitot termelni, az olyasmit állít elő ami nem kell a népeknek a költségeket meghaladó áron: nincs elég hozzáadott érték a termékben. _Mást_ kellett volna gyártani azokból az alapanyagokból, félkész termékekből, a felhasznált energiával, az amortizált termelőeszközökkel és a felhasznált munkaerővel. Hogy mi mást? Olyat, amit el lehet adni profittal.

A profit léte nem opcionális: az annak a mértéke, hogy a vállalkozó mennyire sikeres az értékteremtésben. Persze erőszakkal bármit rá lehet lőcsölni a fogyasztókra, de akkor nem az történik, hogy a fogyasztók azt veszik meg, ami _számukra hasznos_ (mert a szabadpiacon csak olyan adásvételek történnek, amit mindkét fél számára hasznosnak ítél meg), hanem azt, amit rákényszerítenek. Vagyis veszteséget szenved el (szegényebbé válik), mint ha a szabadpiacon azt vásárolta volna, ami az ő szubjektív megítélése szerint számára haszonnal jár.

Minden olyan gazdasági rendszer amely kényszerítésen alapszik szocialista. Persze ez egy kontinuum, Dánia gazdaságpolitikája nem olyan mértékben szocialista mint Észak-Korea gazdaságpolitikája, de mindkettő a szocializmust implementálja. Észak-Korea meg Venezuela meg Zimbabwe meg hasonló helyeken nagyon rosszul implementálják a szocializmust, mert ezeken a helyeken lényegileg egyszemélyi vezetés van; Dániában, ahol jobban érvényesül a liberális demokrácia, a szocializmus jobb implementációja létezik. De csak azért, mert liberális demokrácia van; ahol az nincs, ott jaj van a népeknek. Így hát az illiberális demokráciával kevert etatizmustól-kollektivizmustól semmi jó nem várható: mint ahogy Belaruszban is gyökfél az emberek életszínvonala a magyarhoz képest (amennyiben az életszínvonal lineáris összefüggésben van az egy főre eső PPP GDP-vel).

Így hát a te népnemzetiszocializmusodból semmi jó nem sülne ki, még ha meg is tudnád valósítani; de nem is tudod, mert még Vona Gábor is elárulta a nemzeti radikalizmust, nem fog Szálasi nemzetvezető testvér nyomdokaiba lépni. Az Érpataki Modell periferiális jelenség marad, nem lesz a rend a lelke mindennek. A Fácán törzsközönsége döntögetheti lefelé a söröket meg feleseket miközben megfejtéseket csiszolgatnak; ennek sincs semmi jelentősége. Megy a NER mindaddig, amíg egy magyar Brutus meg nem késeli a magyar Cézárt.

2017.08.10. 11:14:17

@neoteny:
minden gazdasági rendszer részben kényszerítésen alapszik. ha szabad piac lenne, akkor elég sok ember körbeállná a helyi teszkót. és az összeomlana. erről lényegében most választásokon döntünk. orbán azt mondja, hogy le a hipermarketekkel. és lehet, hogy a szavazók többsége oda jár vásárolni. de ha orbánnak ad igazat, akkor különadókat vetnek ki a hipermarketekre. úgy, hogy ezt eltörli az európai bizottság. de ők pénzt fizetnek a magyar kormánynak. amire orbán azt mondja, hogy ide dobják a pénzes zsákot és nem ugronak el előle. de jogukban áll a piacot (kényszeríteni) szabályozni. de ez a civilizált világ minden egyes pontján így van. legalább is lakott területen. mert ha már vannak hárman. és ketten nem egyeznek, akkor megkérdik a harmadikat. és az dönt. lényegében többségi alapon. és ha ezt a többségi elvet nem fogadják el, akkor az lényegében polgárháborút jelent. persze ha elég sokan vannak, akkor hozzanak létre két település, vagy településrészt a szigeten. és azok eltérő szabályok szerint élhetnek úgy, hogy akár mindkettő többé kevésbé elégedett. a sziget egyik fele kommunitárius. a másik fele libertárius kapitalista.

az ortodox kapitalisták azt mondják, hogy senkinek nincs joga a fogyasztókat korlátozni. de az valójában termelés korlátozza. az ortodox kommunisták az ellenkezőjét mondják. senkinek nincs joga a termelőket korlátozni. de az meg ugye a fogyasztást korlátozza. nincs totális szabadság. azt úgy lehet, hogy a sziget egyik szabad kereskedelmi kikötő van. a másik részén zárt gazdasaág. aztán lehet mondani, hogy a javak ezek után úgy oszlanak el mint észak és dél korea között. lehetséges. de ez esetben a kommunisták majd szabad áttérnek a kapitalista működési módra. vagy vegyes gazdálkodási formára. az a legáltalánosabb modell.

mert ha a közgazdaságtan alkalmazott matek, akkor az egy kalkulus. nincs benne ideológia. zsidók kereskednek, vagy nem zsidók. van vörös csillag a gyárudvaron, vagy nincsen. a gazdasági, gazdaságossági számítások a közjogi viszonyoktól elvonatkoztatnak.

a közjog olyan, hogy a közösségi tulajdon lehet non profit. az a kht. de lehet profitábilis. mondjuk egy összeszerelő zrt. az alkatrészgyártók közös vállalata. közösségi tulajdonban van. de profitra törekszik. ebbe lehessen tőkét bevonni. legyen nyrt is. ezt létrehozhatják egyéni vállalkozók is. ami a klasszikus kapitalizmus. steve jobs körbe telefonálta kaliforniát, hogy itt van egy számítógép. ami olyasmi, mint a tévé és az irodai írógép keveréke. és adjanak már pénzt a fejlesztésre és a sorozatgyártásra. és tanult, sikeres és gazdag emberek azt mondták, hogy ilyen hülyeséget. a munkahelyen használjuk az írógépet. és háztartásban nézzük a televíziót. a kettőt nem lehet így összekapcsolni. vagy ha mégis, akkror ez egy hülyeség. aztán kiderült, hogy lehet úgy is. csak így egy ideig nem lehetett számítógépet építeni magyarországon. mert jöttek a szovjet elvtársak. és azt mondták, hogy a kapitalizmus nem megengedett. és voltak helytartóik. és most mintha ugyanazok a családok mondanák azt, hogy a kommunizmus nem megengedett. a rendszerváltás óta egy másik végletet kell követni. nincs mód arra, hogy a lakosság többségi alapon megszerveződjön. mondván, hogy a kisebbség jogai sérülnek. de ha ők nem akarnak integrálódni a többséghez, akkor jogukban áll elkülönülni vagy elköltözni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 11:32:26

@444:

"minden gazdasági rendszer részben kényszerítésen alapszik. ha szabad piac lenne, akkor elég sok ember körbeállná a helyi teszkót. és az összeomlana."

Bullshit: a TESCO körbeállása (blokád) nem szabadpiaci tevékenység. Az a szabadpiaci tevékenység, hogy az emberek nem vásárolnak a TESCOban (bojkott).

"és lehet, hogy a szavazók többsége oda jár vásárolni. de ha orbánnak ad igazat"

Nem csak lehet, hanem az is történik. És az számít, hogy mit _tesznek_ az emberek, nem az, hogy mit _mondanak_. Ha az emberekben olyan nagy lenne a nemzeti hevület, akkor csak a CBA-ban meg a Coop-ban (meg a többi magyar tulajdonú üzletben) vásárolnának, ill. ott dolgoznának. Az, hogy nem így tesznek, _de facto_ bizonyítéka annak, hogy úgy ítélik meg, hogy számukra hasznosabb az idegen multinál vásárolni (meg dolgozni), mint a magyar tulajdonúnál. Illetve valamilyen mérékben elégedettek a magyar tulajdonú üzletekkel is: valamennyit ott is vásárolnak ill. valamennyien ott is dolgoznak.

"de jogukban áll a piacot (kényszeríteni) szabályozni."

Honnét származik ez a joguk?

"mert ha már vannak hárman. és ketten nem egyeznek, akkor megkérdik a harmadikat. és az dönt. lényegében többségi alapon. és ha ezt a többségi elvet nem fogadják el, akkor az lényegében polgárháborút jelent."

Olaszliszkán a helyi többség úgy döntött, hogy meglincseli Szögi Lajost. Érvényesült a demokráciaminimum.

"az ortodox kapitalisták azt mondják, hogy senkinek nincs joga a fogyasztókat korlátozni. de az valójában termelés korlátozza."

Mint ahogy a kiszemelt áldozatok önvédelmi tevékenysége a rabló jövedelemszerző szabadságát korlátozza.

"nincs totális szabadság."

Valóban: a rabló szabadságát a jövedelemszerzésre a kiszemelt áldozatok önvédelmi cselekményei korlátozzák.

"vagy vegyes gazdálkodási formára. az a legáltalánosabb modell."

Olyan volt a láncos kutya Tito Jugoszláviájában is. Lehetett is nyugati gyártású farmereket legálisan vásárolni; de még így is elmaradt a jugók életszínvonala a nyugattól (ahová sokan jártak vendégmunkásként).

"mert ha a közgazdaságtan alkalmazott matek"

Ha. De még nem mutattad meg, hogy ez így lenne.

"nincs mód arra, hogy a lakosság többségi alapon megszerveződjön."

Olaszliszkán a helyi lakosság többségi alapon csőcselékbe szerveződött, és meglincselte a helyi kisebbséget jelentő Szögi Lajost. Érvényesült a demokráciaminimum.

"jogukban áll elkülönülni vagy elköltözni."

Akkor rendben van: akkor nem kell belépni a városi szövetkezetekbe, céhekbe meg iparkamarákba, hanem folytathat bárki bármilyen gazdasági tevékenységet -- amire talál vevőt _akárhol_ -- önállóan, függetlenül a félállami rendszertől. Nem kell betennie semmilyen magántulajdonát az osztatlan közös vagyonba.

2017.08.10. 12:03:26

@neoteny:
a teszkóhoz vezető út nem a teszkó tulajdona hanem mondjuk a helyieké, akkor a helyi közútkezelő megengedheti, vagy akár elrendelheti a blokádot azért, hogy a teszkó magasabb útdíjat fizessen. vagy építsen saját úthálózatot. ami persze jelentősen megdrágítja a kereskedelmet. de ha szabad piac van, akkor abban a kereskedelmi útvonalak tulajdonosa korlátozhatja a kereskedőt. és játszhat a kereskedelmi egységek összomlására. ortodox nacionalista nézőpontból a szabad piac lenne a legjobb. a multik döntő többsége egy hét alatt összeomlana. sanyi azt mondja, hogy ha ő vezetné a vízművet, akkor azt mondaná a francia konzervgyárnak, hogy nincs víz. aztán mondja meg, hogy mennyiért adná el az üzemet. az induló ár legyen mondjuk 1 forint. sanyi annyit adna érte. és szabad piaci alapon kigolyózhatná a franciát ha övé lenne a vízmű. csak persze ez lehet, hogy nem lenne jó az ott dolgozóknak, mert sanyi esetleg nem alkalmazná őket, vagy a beszállítóknak. de ez másik kérdés. a szabad piacot ha totálisan értelmezzük, akkor sohasem kell figyelembe venni mások szabadságát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 12:18:26

@444:

"akkor a helyi közútkezelő megengedheti, vagy akár elrendelheti a blokádot"

Elrendelheti? Erre azért lenne szükség, mert a megengedés nem biztosítana elég jelentkezőt a blokád fenntartására, különösen a blokádtörők számához képest?

"csak persze ez lehet, hogy nem lenne jó az ott dolgozóknak, mert sanyi esetleg nem alkalmazná őket, vagy a beszállítóknak. de ez másik kérdés."

Úgy érted, hogy szeretnéd "másik kérdés"-ként elmismásolni azt, hogy egy ilyen tevékenység rossz lenne a népeknek.

"a szabad piacot ha totálisan értelmezzük"

Ha a szabadságot totálisan értelmezzük, akkor a rabló szabadsága a jövedelemszerzésre korlátozva van a kiszemelt áldozatok önvédelemre való szabadsága által.

2017.08.10. 12:36:13

@neoteny:
olaszliszka nem szabad város. és ezért nincs joga (ön)bíráskodni. de ha szabad város lenne, akkor sem lenne joguk halálbüntetést kiszabni. mert a szövetségi államrend azt tiltja. de ez egy közösségi szabályozás. kisebb-nagyobb közösségek megállapodása.

2017.08.10. 12:37:33

@neoteny:
az útépítő alkalmazottakat éppenséggel kirendelheti azért, hogy blokád után a teszkó magasabb údíjat fizessen. a szabad piac totalitása ezt is megengedi

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 12:43:03

@444:

Ha rajtad múlt volna, a demokráciaminimum nem érvényesült volna Olaszliszkán.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 12:43:49

@444:

Kirendelheti? Erre azért lenne szükség, mert a megengedés nem biztosítana elég jelentkezőt a blokád fenntartására, különösen a blokádtörők számához képest?

2017.08.10. 12:54:21

@neoteny:
magasabb profit az útkezető igazgatótanácsa úgy dönt, hogy az alkalmazottainak egy részével blokád alá vonják a teszkót. ha a tulajdonjog korlátlan, akkor azt csinálhatnak amit akarnak. a teszkó mondhatja azt, hogy inkább alkalmazná ezeket a munkásokat. csak azért, hogy építsenek nekik egy másik utat. és ezért fizetnie kellene környékbeli háztulajdonosoknak, hogy ők onnan költözzenek el. a házaikat bontsák le. de mennyibe kerülne így feloldani a blokádot? de ez a szabad piac. a tulajdonjog nem totális. akinek a szociális intelligencia hányadosa 80 feletti az nem anarchista.

2017.08.10. 12:55:27

magasabb profit reményében ...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 12:58:57

@444:

"az útkezető igazgatótanácsa úgy dönt, hogy az alkalmazottainak egy részével blokád alá vonják a teszkót"

Az Útkezelő igazgatótanácsa kirendeli az alkalmazottainak egy részét? Erre azért lenne szükség, mert a megengedés nem biztosítana elég jelentkezőt a blokád fenntartására, különösen a blokádtörők számához képest?

2017.08.10. 13:12:56

@neoteny:
felteszem az igazgatótanács tagjai nem akarnának teszkó előtt dekkolni. ezért az alkalmazottak egy részét rendelknék ki. persze lehet, hogy ezek után a teszkó fizetne azért, hogy ők lépjenek ki. vagy embereket bérelne fel azért, hogy a blokádot törjék meg. az útépítő cég gépekkel vonulna ki. ezek után a teszkó felbérelne páncélos járműveket. amivel azokat eltapossák. de ugye nem áll jogukban eltaposni. az út tulajdonosa a magasabb profit reményében a gépeivel és az alkalmazottaival a birtokán akar dekkolni, akkor megteheti. ha a teszkó a birtokán a tulajdonára és az alkalmazottainak az életére törve támad, akkor ők is feljogosítva érzik magukat, hogy a birtokára betörjenek. hiszen ha ezt nem teszik, akkor őket ölik meg. és így megindul a polgárháború. ezért nincs anarchia. de ezt az itteni olvasók közül csak te nem érted.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 13:19:04

@444:

"ezért az alkalmazottak egy részét rendelknék ki. persze lehet, hogy ezek után a teszkó fizetne azért, hogy ők lépjenek ki. vagy embereket bérelne fel azért, hogy a blokádot törjék meg."

Vagy azok az emberek, akik a TESCOban vásárlást preferálják, maguk blokádot törnének. Ugyanis ha nem lennének ilyen emberek, akkor a blokádra sem lenne szükség.

Vagy már nem szempont a demokráciaminimum érvényesülése?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 13:28:23

@444:

"ezért nincs anarchia."

Épp' az a te nagy népnemzetiszocialista szívfájdalmad, hogy anarchia van: Zolika, Andika, Sanyi, Edit, Öcsike, Sanyi haverja, Irmuska néni és Böszörményiné ott vásárolnak be, ahol akarnak: TESCOban, Lidl-ben, Aldiban, CBA-ban, Coop-ban, Penny Marketben és valahány név a kiskereskedelmi naptárban.

És még az Orbán-kormány is meghátrált amikor Brüsszelből megtorpedózták az élelmiszerellátási lánc diszkriminatív "ellenőrzésének" tervét. Győztek a zsidókeresztény filoszemiták.

2017.08.10. 13:33:53

@neoteny:
ha győztek, akkor semmi gond.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 13:43:21

@444:

Csatát nyertek, nem háborút.

2017.08.10. 14:02:15

@neoteny:
itt egy cikk arról, hogy szegény kis heim péter és haverjai nem építhetnek napelemparkot.
index.hu/gazdasag/2017/08/10/heim_peter_jeremie_kitiltasi_botrany/
de most ki kapjon százcsillió dollárt, hogy napelemparkot építhessen. ki legyen a magyar ellon musk? ez egy hatalmi játszmában dől el. de ez amerikában is így van. csak magyarországon a kormány kicsire nem ad. és nem a belvárosi heim családot bízza meg, hanem a kültelki gázszerelőt. lőrinc koma is építhet napelemparkot. vagy inkább gubicza ágoston. ez az index újságírója szerint ez az ügylet gyanús, mert ő rogán ismerőse.
index.hu/gazdasag/2017/05/15/rogan_eximbank_gubicza_agoston_boris_mihaly_alapkezelo/
rogán nem hülye és nem bíz egy rakás egy pénzt egy számára teljesen ismeretlenre. hanem az első házasságából született gyereke nevelőapját bízza meg. de az ellenoldal is családi összefonódásokon alapul. csak az már "zsidózás". ami ellen zéró toleranciát hirdetnek a "szabad sajtó" munkatársai. rendben van. értem persze, hogy mindenkért nem kellene a zsidókat okolni. úgy vagyok ezzel, hogy a a mainstream médiában a közönséget ezzel nem kellene hergelni. de úgy fejtik meg, hogy klánszerű szerveződések vannak. és tényleg. és a politikai pártok a kládok törzsi tudatát totálisan értelmezve kontrakultúraként mozgósítják.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 14:14:43

@444:

"ez egy hatalmi játszmában dől el. de ez amerikában is így van."

És? Én magam rámutattam arra, hogy az USA szövetségi kormánya (sok más cég mellett) félmilliárd dollár hitelkezességet vállalt a Solyndra napelemgyártó cégért, amit ki is kellett csengetnie (az adófizetők pénzéből) amikor a Solyndra orra bukott.

"de úgy fejtik meg, hogy klánszerű szerveződések vannak. és tényleg."

És? A probléma nem abból fakad, hogy klánszerű szerveződések vannak: hanem abból, hogy ezek a klánszerű szerveződések az adófizetők pénzéből gyarapodnak.

"és a politikai pártok a kládok törzsi tudatát totálisan értelmezve kontrakultúraként mozgósítják."

Ennek ebben a formában nincs értelme: ez csak posztmodern retorika.

Te magad többször utaltál arra, hogy Orbán létrehozta Mo-n a -- szerinted elvtelen -- zsidó jobboldalt. Ha ez így van, akkor milyen törzsi tudatokról bugyogsz?

2017.08.10. 16:37:09

@neoteny:
ez "elvtelenség" a pillantnyi érdekekből fakadó érdekérvényesítés. és ez a feketék törzsi tudata. sanyi megfejtése az, hogy a jobboldali zsidók nem sémiták, hanem nagyrészt balkánról eredő "vándorcigányok".

sanyi látja ezt a képet.
kep.cdn.index.hu/1/0/780/7808/78084/7808429_bd424facd8b4951e0db00bf7858c91c2_wm.jpg
ő kapásból azt mondja, hogy balra egy "cigánybűnöző". és jobbra a "zsidó" ügyvédje. az egyik a pillanatnyi érdekekre alapozva ellopja a pénzt. a másik az egyetemes emberi jogokra alapozva pénzért megvédi és enyhébb ítélet esetén a rabolt pénzen osztoznak. összejátszanak a fehér "faj" ellen. hjó. persze ilyet polgári neveltetéssel nem szabad gondolni. de egy szabad országban éppenséggel miért ne lehetne. csak nem szabad túláltalánosítani.

sanyi szerint orbán arra jött rá, hogy a nép elfogadja a "cigányokodást" feltéve, hogy a kormány a filoszemiták ellen fordul. és így törvényes keretek között lehet lopni, csalni, hazudni a folyamatosan ellenséget keresve pillanatnyi érdekekre hivatkozva. sanyi elmélete szerint a jobboldali "elvtelen" zsidók nem sémiták, hanem közéjük keveredő vándorcigányok. és mivel soros dogmatikusan követi a nemzetek és az államok a rosszak, a gonoszak "elvet" ezért izreal ellen fordult. és ezért izrael vele szemben.

2017.08.10. 18:01:46

@neoteny:
tehát sanyit megkérdik, hogy ők kik?
www.agrotrend.hu/webimages/images/OV_Csanyi_Sandor.jpg
erre azt feleli, hogy ez két cigány. primitív etnicista. és mindenbe ezt látja bele.

félre értés ne essék. nem azt állítom, hogy minden kizárólag az egyenes férfiági eredeten alapul. a nőági eredeteknek kevéssé van etnikai jellegge. bár ugye éppen a zsidóknál és a cigányoknál ezek lényegesebbek. a nőágak keveredéséből fakad a nemzetköziség. a nacionalizmus közéleti férfiaskodás.

nem azt állítom, hogy ez mindent egyértelműen meghatároz. semmi effélét nem képzelek. hanem csak azt, hogy ennek úgy tűnik, hogy jelentősége van. és a hatalmi konstrukciók legalábbis részben ezekből az ősi törzsi tudatokból fakadnak.

a magyarok relatív többségét adót keleti népek (azért nem írom, hogy indoeurópai, mert ugye a nyelvről nem szabad azt gondolni, hogy annak indoárja gyökerei, gyökei vannak. mondjuk a fél, a férj és feleség szavak nem függnek össze. mert ezek finn szavak, csak elszlávosodtak. az csak népi etimológia, hogy a felhő szó a felfeflé szálló hőből fakad. magyarországon mindenki hülye kivéve három zsidó nyelvészt és a két istenverte németet. a felhő osztjákul pähn, zürjénül votj, vagy pil'em, cseremiszül pal, morvinul pel vagy pejel; finnül pilvi, lappul bälvä. magyarul felhő. oké. bele lehet látni ebbe finnugor kapcsolatot. nem azt állítom, hogy ezt feltétlen tagadni kell. de aki magyar az úgy érzi, hogy felfelé szálló hőből van képezve felhő. népi etimológia. a magyar nyelv szókincsének nagy része ezekből a gyökökből van képezve. így érzik a népek. és vannak az akadémikus nyelvészek.

megnézi az ember, hogy az angol "cloud" jelentése micsoda. metaphoric extension to "raincloud, mass of evaporated water in the sky". igei értelemben: overspread with clouds, cover, darken. to render dim or obscure. to overspread with gloom. a CLOUD eredete olyasmi, mint ami a magyar KÖD szó jelentése. na de zürjénül votj. egyértelmű, hogy magyar inkább azzal rokon. melyikkel legyen. tehát ez egy kicsit politika. mibe mit látunk, vagy nem látunk bele. de ugye az a vicc, hogy a magyarországi németség és a zsidók egy része akarja minden áron eltávolítani a magyart a nyugati kultúrától. nem azt állítom, hogy a cloud és a köd szavak feltétlen összefüggnek. de ha megnézi az ember, hogy mit is jelentett az óangol clod, akkor lényegében azt jelentette, hogy köd. és ebből lett az angol cloud. kisebb jelentésmódosulással felhő. a múltkor valamiért azt néztem meg, hogy az angol rag (rongy) az miből ered. az proto-germán rawwa szóból jön. ez olyasmi, mint a magyar ruha.

nem azt akarom mondani, hogy ezek biztosan összefüggnek. hanem csak azt, hogy valaki nyelvész és ezeket nézegeti, akkor szinte azonnal látni kellene ezeket a kapcsolatokat. amik persze lehetne belemagyarázások. de a finn elmélet is brutális belemagyarázás. a magyarok és a finnek és a baltiak ugyanazt a nyelvet beszélték. (leszámítva néhány kis népet). ebből a finn és a balti nyelvek hasonlítanak. de a magyar egyáltalán nem. na és. az ősmagyar az ősfinn. és kész. vita nincs. eldöntötte két német. és három zsidó. tehát úgy van. és még most is van, hogy aki mást állít az nem lehet nyelvész magyarországon. tehát ők kiraknak mindenkit, aki őket bírálni merészeli. természettudományi diplomám van. de ahhoz kötelező jelleggel fel kellett venni meghatározott számú szabadon választott tárgyat. és abból vizsgázni kellett. mert ez volt a tanulmányi és viszgaszabályzatban. ha azt valaki komolyan vette, akkor az egy horror volt. ott ültek a filoszemita főatyaúristenek és verték az asztalt, hogy nincs jogod mást gondolni. bölcsész diplomát a büdös életbe nem szereztem volna. és a szemét társaság akit csak lehetett kirúgott politikai alapon. és a mai napig ezt csinálják. ez a kultúrharc zajlik. és most ellenük szerveződnek meg a népfőiskolások. és ilyenkor a magyar ember hajlamos átesni a ló másik oldalára. hogy mondjak valami sztereotipiát. de az nyilvánvaló, hogy a bölcseletben egy szűk csoport a magyar tradícióktól idegen kultúrát akar a többségre erőltetni. azt gondolom, hogy ezek egymás mellett megférhetnek. de el kellene választani egymástól. tehát mondjuk a zsidó iskola alternatív tehetséggondozásra. a magyar közoktatásban kell egy egységes kerettanterv. de ez nem jelent totális egyöntetűséget. hanem attól el lehet térni alapítványi jelleggel. államilag elismert. és járhat hozzá normatíva. csak ez ugye nem fogadható el. nehogy már a többség diktáljon. de a többségnek is jogában áll megszervezni a maga iskolarendszerét. és ha a zsidók azt mondják, hogy ők csinálnak alternatív tehetséggondozást, akkor csináljanak. ha azt az iskolát államilag el akarják ismertetni magyarországon, akkor a tantervet engedélyeztetni kell. és ez esetben normatíva is jár hozzá. ha nem, akkor nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 18:07:01

@444:

"sanyi megfejtése az,"

Sanyi már csak tudja: hiszen ő maga is egy elvtelen, garázda szarjankó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 18:14:21

@444:

"nehogy már a többség diktáljon."

Olaszliszkán a többség diktált: érvényesült a demokráciaminimum.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 18:16:38

@444:

"de ha megnézi az ember, hogy mit is jelentett az óangol clod"

Téged.

2017.08.10. 18:27:19

@neoteny:
de ha olaszliszka alá van vetne a magyar nemzeti keresztény államiságnak, akkor településen nincs önbíráskodás. mert olaszliszka nem rendelkezik ehhez szükséges tradicionális járás, megye, vagy tartományi joggal. nincs kerületi, térségi vagy szövetségi állam bírósága. és ugye nem lehet halálbüntetés a nemzeti keresztségben. a többségi elv megjelenik a demokratikus intézményrendszerben, de annak alkalmazása nem kizárólagos egy nem ortodox közjogi rendszerben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 18:29:15

@444:

"magyarországon mindenki hülye kivéve három zsidó nyelvészt és a két istenverte németet."

Lehet, hogy igazuk van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 18:31:38

@444:

"de ha olaszliszka alá van vetne a magyar nemzeti keresztény államiságnak, akkor"

... nem érvényesül a többség akarata, sem a demokráciaminimum.

Egyébként is, te azt honnét tudod, hogy az olaszliszkaiak nem fohászkodtak a Szűzanyához, hogy járjon közbe fiánál a helyi többség érdekében?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 18:35:25

@444:

"nem azt állítom, hogy minden kizárólag az egyenes férfiági eredeten alapul."

Ezt csak azért mondod, mert akaratgyenge vagy, amit az apádtól örököltél az egyenesági férfiági ősiségen keresztül az Y-haplocsoport hatásán át. Így jártál.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 18:42:00

@444:

"a nemzeti keresztségben. a többségi elv megjelenik a demokratikus intézményrendszerben"

A nemzet egy szaporodási közösség. Szögi Lajos nem alkotott szaporodási közösséget az olaszliszkai nemzettel (elkülönült azoktól, más kládba választotta ki magát); sőt megpróbálta egy leánygyerek (szaporodási szempontból értékes közösségi tagj) elsodrásával rontani a helyi nemzet (szaporodási közösség) helyzetét. Ezért gyakorolt rajta a helyi többség a demokráciaminimum érvényesítésével méltó büntetést.

2017.08.10. 19:06:42

@neoteny:
értem. lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. igei értelemben a cloud az oxford értelmező szótár szerint "to render dim or obscure", "to overspread with gloom". és ez egyébként az óangol "clud", "clod" szóból ered, akkor annak csak véletlen lehet köze a magyar "köd" szóhoz. hiszen a magyar eredete finn. a finnekkel és egyes balti népekkel beszéltek egy közös ősnyelvet. és néhány kis népet leszámítva csakis velük beszéltek.

csak ugye ez a térkép azt mutatja, hogy éppen a feltételezett magyar őshazák helyén a nyugat-indoeurópaiakkal rokon népek laknak.
cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup_R1b_World.png
csak persze értem, hogy ezek a jelentős módosulások tágabb teret adnak a belemagyarázásoknak. és ugye van egy ilyen történeti térkép.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png
www.ancient.eu/uploads/images/3051.gif?v=1485680870
erre az a válasz, hogy a magyaroknak semmi, se semmi közük nem lehet a hunokhoz. hiszen ugyan szinte minden nyelven úgy tartják. de a filoszemiták nem. a magyarok finnek, akikkel ugyan nem állnak közeli genetikai rokonságban. de a magyarok akkor is finnek. mert finnek és kész. ezért a finn modellt kell átvenni az oktatásban.

nem gondolom, hogy a finn kultúra alávaló lenne. a pisa teszteken a finn oktatás jobban teljesít. de magyarországon magyar iskolát kellene megteremteni. amiben persze lehet finn hatás. miért ne lehetne. ha a briteknek lehet brit oktatási rendszerük. és az nem "briteskedés", a görögöknek lehet saját kultúrájuk és az nem "görögösködés", akkor nem látom be, hogy a magyaroknak miért ne lehetne saját kultúrájuk. és miért ne határozhatnák ezt meg többségi alapon. de annak része lehet a cigány folklór. a magyar népdalok mellett van magyar-cigány nóta. magyar-zsidó country. ha bródy azt mondja, hogy ő nem akarja, hogy az ő szövegei a magyar műveltség részei legyenek, akkor adja vissza az állampolgárságát. és írunk helyette szövegeket. és bródy-t kidobjuk. de nem ez a cél. hanem az, hogy magyarrá váljon. aztán ha nem akar, akkor ne akarjon magyar lenni. de ez esetben mit keres magyarországon. tehát nem lehet érteni.

fischer iván vezeti a budapest fesztiválzenekart. de mivel az budapest nevét viseli arról budapest dönt. és azt a magyar fővárosnak kellene támogatnia. hiszen az nevében is budapestet képviseli. de fischer iván csinálhat egy saját zenekart. fischer band. és az ő privát bandája. de ahhoz ugye kiemelt állami támogatás nem jár. legyen a benkó dixiland band. értem persze, hogy a kurzust lajkó félix, mága zoltán, mándoki lászló se kapjon a privát projektjeihez. vagy ákos. rendben van. de fischer iván se. tehát amikor egy zsidó nem kap elég pénzt, akkor az antiszemitizmus. értem, hogy politikai alapon nem kap. amazok politikai alapon kapnak.

de akkor ezt valahogy úgy kellene, hogy ha egy zenekar egy város, vagy egy térség nevét viseli, akkor azt elsősorban onnan finanszírozzák. ha egy személyhez, vagy családhoz kötődik és valamilyen a többség által elismert kultúrmissziót hajt végre (mondjuk benkó dixiland band), akkor az adó egy részéről rendelkezve lehessen támogatni. még az is elfogadom, hogy a nyugdíjakat bruttósítsák. és a gyermekes családoknak járó támogatást is. és ők támogassák a nekik tetsző, de államilag elismert projekteket. mert közpénzhez így lehet hozzájutni.

de ha ők amerikához akarnak kötődni, akkor lehet egy amerikanizált városrész. feltéve, hogy a tengerentúl is lesz egy magyar fennhatóság alá kerülő hasonló terület. és létrejön egy ilyen magyar "királyi" külbirtok. aligha hiszem, hogy ezt az amerikai kongresszus támogatná. a pesti "liberális" "demokrata" zsidóság vélhetően ennyire nem fontos. de ez esetben a magyarokkal kellene kiegyezniük. vagy el lehet különülni, vagy elköltözni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 19:11:23

@444:

"értem."

Ugye volt az ómagyar szólás: "buta mint a föld". Ezt a szellemiséget, belső nyelvi logikát vették át az óangolok amikor a clod szót felruházták két értelemmel: rög, és egy személy aki buta mint a föld.

2017.08.10. 19:22:57

@neoteny:
az olaszliszkai cigány kisvajda nem rendelkezik pallosjoggal. ha a szent korona tanból eredeztetjük a jogot, akkor van a királyi kúria. és annak van alávetve olaszliszka. ebből következően nincs önbíráskodás, és a jelenkorban nincs halálbüntetés.

ha egy településnek járás, megye, vagy tartomány joga van (szabad város), akkor lehet saját választott bírósága.

1435. október 16.
Zsigmond király megparancsolja az ország rendjeinek, hogy Debrecen város polgárait másutt, mint saját városi bíróságuk előtt perbe fogni ne merészeljék, felettük nem ítélkezhetnek, jószágaikat, javaikat és portékáikat semmiféle címen lefoglalni ne merészeljék.

1568. május 28.
János Zsigmond biztosítja a Debrecenben élő nemesek felett a város bíráskodási jogát a királyi személyes bírósághoz való fellebbezés mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 19:37:54

@444:

"ha a szent korona tanból eredeztetjük a jogot"

Azt csak az elkülönülő, magukat kiválasztott nemzetnek (szaporodási közösségnek) tartó magyarok teszik.

Az olaszliszkai közösség a helyi többség akaratát érvényesítette: demokráciaminimum gyakorlati alkalmazása történt. Azt én értem, hogy te ezt megtiltanád a népeknek, de ez az attitűdöd csak az apádtól az egyenesági férfiági ősiséggel a Y-haplocsoport közvetítésével örökölt akaratgyengeséged (egyik) manifesztációja.

Kongenitálisan buta vagy, mint a föld. Ez a te rögvalóságod.

2017.08.10. 19:56:22

@neoteny:
rendben van. erre azt mondod, hogy ez egy hülyeség. a felhő nem a felfelé szálló hőből (meleg párás levegőből) kapta a nevét. a magyarban nincs egy ilyen belső (bel--bél) szóképző (szó--száj--szól, kép-ző) rendszer (rend-szer). ezt nekik hiába magyarázzák (magyar-ázzák). ezt mondja az akadémia.

a felhő osztjákul pähn, zürjénül votj, vagy pilem, cseremiszül pal, morvinul pel vagy pejel; finnül pilvi, a pilem, a pal, a pej, a pejel, a pilvi hasonlóak. de a felhő kicsit kilóg ebből a sorból. de az akadémia azt mondja, hogy nem. az szerintük egy ősi finn szó. hogy lehet ezt eldönteni. a magyar népnek valami közvetett beleszólást csak engedni kellene, hogy politikai kérdésekről döntsön. mert a bölcselet részben politika. statisztikusan persze össze lehet hasonlítani. de az óangol és a magyar között is vannak hasonlóságok. jelentésátmenetekkel. a ködből lett a cloud. még egyszer lehet, hogy ez csak belemagyarázás. és ez részben politika. mert most a britek azt mondják, hogy ők távolítani akarják a kultúrájukat a magyartól, akkor azt mondják, hogy az angol rock az ófrancia roque (ejtsd: rögk) szóból ered. és annak a rög szóhoz nincs köze. hiszen a magyarnak ehhez nincs köze. mivel az ősmagyarok a finnekkel szedték a bogyókat a tundrán. igaz, hogy erről se a finn, se a magyar krónikák nem tudnak. az észak-déli és a kelet-nyugati vándorlás közben volt kapcsolat. ezt senki se vitatja. de hogy a finnekkel egyes balti népekkel (és egyes kis népeket leszámítva) és csak azokkal beszéltek a magyarok egy közös nyelvet. de ezt a vonalat előltette a politika 2010-ig. most pedig az van, hogy lehet alternatív nyelvelméleteket is tanítani. és ebből létrejön egy új iskola. ami kiszorítja a finn-ugor elmélet kizárólagosságát. nyilván át lehet emelni elemeket, hogy azzal is van kapcsolat. de a briteknek és a franciáknak is minden joguk meg van ahhoz, hogy kulturálisan elhatárolódjanak az őseurázsiai erdettől. de mondjuk a biológusok kapásból őseurázsiainak nevezik a nyugat-indoeurópai többséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 20:06:34

@444:

"a magyar népnek valami közvetett beleszólást csak engedni kellene, hogy politikai kérdésekről döntsön."

Hja, az államalkotó népek ilyen államot alkottak maguknak, amelyik ilyen törvényt (ami egy politikai konstrukció) hozott az akadémiáról:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400040.TV

amely törvény (politikai konstrukció) első mondata:

A Magyar Tudományos Akadémiát a nemzet a magyar nyelv ápolására, a tudomány szolgálatára hozta létre.

Ha neked nem tetszik a Magyar Tudományos Akadémia magyar nyelvápoló tevékenysége, a tudomány olyatén szolgálata amit az MTA végez, akkor győzd meg a nemzetet (szaporodási közösséget), hogy akolbólítsa ki azokat a képviselőit, akik nem hajlandók olyan új akadémiai törvényt hozni ami rendet teremtene az MTA nyelvápoló és a tudományt szolgáló tevékenységében. Érvényesüljön a demokráciaminimum! Döntse el a nemzeti többség, mi a magyarok valódi eredete és a magyar nyelv valódi fejlődéstörténete! Le a zsidó "tudósokkal" és az istentelen németekkel! Magyar szájba magyar faszt!

2017.08.10. 20:15:52

@neoteny:
te a többségi elvet totálisan értelmezed. egy nem ortodox vallások általában vegyes rendszerűek. tehát van egy önkormányzati jog. és van egy fellebviteli bíróság. ami az a kormányzattal megegyező állami szinten. ha a kormány a végrehajtó hatalmat képviseli, akkor egy tőle független államfőhöz köthető az igazságszolgáltatás.

a legfelső királyi kúria hagyományan a hétszemélyes tábla. és a tartományi választott főbírók (akik a felsőházban foglalnak helyet) és a pártok felett álló államfő mint országbíró vagy a felsőház elnöke alkotja.
www.parlament.hu/documents/10181/78677/54_1+orsz.jpg/2ff8293a-6f05-43eb-b130-b5f232eae000?t=1398866002926
de ez egy politikai konstrukció. ez egy politikai kérdés.

csak ezekre az összes nyugatos és a zsidók istentelen (liberálisnak mondott) része azt mondja, hogy ezt így nem lehet. de mondjuk a briteknél is hasonló rendszer. csak ott 12 személyes tábla van. de ezt lehet vitatni. lehet mondani, hogy ez egy hülyeség.

a kormány a végrehajtás, az alsóház a törvényhozás, a felsőház igazságszolgáltatás. a hatalmi ágak elkülönülnek. lehet találni olyan a felvilágosodás elveit követő politikai konstrukció, ami a tradicionalizmust nem veti el teljes egészében. szerintem ez a polgári konzervativizmus. béndek péter szerint az, hogy a geci orbán. gulyás márton (nem úgy gulyás, hogy felmenője pusztában pásztor volt, rónai egon se rónasági) létrehoznak egy új mozgalmat, hogy leváltsák a geci orbánt. én (nemzeti) liberális vagyok. felőlem hozzanak létre egy új mozgalmat. de ha harmadjára is elvesztik a választást, akkor az nem fasizmus, hanem a demokrácia lesz. mindegy, hogy orbán és bandája mennyit lop, csal, hazudik, a köznép azt akarja, hogy ők vesszenek. az a közakarat. aztán lehet mondani, hogy ez nem jó. rendben van. de akkor meg nem kell "demokratának" lenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 20:23:32

@444:

"te a többségi elvet totálisan értelmezed."

Én? Nem te bugyogsz állandóan a többségi elven alapuló demokráciáról? Mint pl. itt is:

"de ha harmadjára is elvesztik a választást, akkor az nem fasizmus, hanem a demokrácia lesz."

2017.08.10. 20:37:30

@neoteny:
senkit se akarok meggyőzni, mert én nem tudom, hogy kinek van igaza. csak azt tudom, hogy amikor én érettségiztem, akkor az osztálytársaimmal beszélgetve szinte mindenki azt mondta, hogy a finnugor elmélet egy hülyeség. sanyi kezdte el mondani, hogy a xabi nevű baszk focista csaba királyfi. az ugye feltűnt, hogy x -- cs. és ugye a b/v ugyanaz a hangzó. basco/vasco de gama. nekem volt egy bacskó nevű barátnőm, ő azt mondta, hogy az a vaskó, és hogy ők baszkok, csak ne értsem félre. de úgy gondoltam, hogy így pasizik. a baszkok és a baskírok nem lehetnek rokonok. és a modern kori genetika szerint a két nép többsége egyenes férfiági rokon. és a xaver/xaber/xabi és a csabi/csaba nem teljesen véletlen egyezés. van egy debreceni fickó, aki azt mondja, hogy a nyugati kódexek átveszik az hunok lengedáit. amire egy bajor fickó azt mondja, hogy meg se történtek. mert többféle időszámítás volt és ezredik évre akartak ugrani. a németrómai császár, a római pápa és a bizánci császár összebeszéltek. azért, hogy a "végidők" császárai lehessenek. lényegében új időszámítást kezdtek. van aki esküszik, hogy a csillagászati megfigyeléseknél is vannak néhány napos tolódások. de ugye nem volt whattimeis.com. tehát abban is lehetnek véletlen eltolódások. ez a bajor azt mondja, hogy valamelyik kupola a földrengés következtében összedőlt. és közel 300 év múlva megint összedőlt. ha valaki alaposan megnézi a krónikákat, akkor vannak benne ilyen különös ismétlődések.

nyilván az összes korai középkort kutató történész azt mondja, hogy ez egy hülyeség. de úgy egy átlag embernek is feltűnik, hogy a korai középkor sehogy se klappol. a magyar krónika azt mondja, hogy attila halála után négy vagy öt generációval következik a magyarok második kárpát-medencei bejövetele.

vagy mondjuk kazár birodalom kérdése.

Mivel e korszakban egyrészt kazár fennhatóság alatt ált a magyarság, másrészt később is szoros szálak kötötték ide eleinket, ezért vizsgáljuk, tárgyaljuk részletesebben ezt az időszakot.

Konstantin ezt írja:"a magyarok együtt laktak a kazárokkal három (!!!) esztendeig, s minden háborúban együtt harcoltak a kazárokkal"

Tartalmi okokból többen eltértek a görög szöveg betű szerinti értelmezésétől és 200, ill.300 esztendőre teszik a kazár-magyar együttélés idejét. Az értesítés szövege arra enged következtetni, hogy a magyarokat függő viszony fűzte a kazárokhoz.

de azt van leírva, hogy három esztendeig együtt laktak és harcoltak. nincs 200-300 évig alárendelésről. a sémiták így "értelmezik".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 20:42:23

@444:

"senkit se akarok meggyőzni"

Hogyne akarnál:

"a magyar népnek valami közvetett beleszólást csak engedni kellene, hogy politikai kérdésekről döntsön."

szilmi 2017.08.10. 20:46:37

Alkalomadtán lezárják katonai erővel a szerbek, horvátok a határaikat saját nemzetbiztonsági érdekeikre hivatkozva.... és elveszett a magyar befektetés. Ebül szerzett jószág, ebül vész el.

2017.08.10. 20:54:24

@neoteny:
ezeket a kérdéseket nem kívánom eldönteni. erről közösségi jelleggel döntsünk.

ha konstantin azt írta, hogy a magyarok három évig együtt laktak és harcoltak a kazárokkal, akkor mit jelentsen.
A) három évig együtt laktak és harcoltak
B) Tartalmi okokból többen eltértek a görög szöveg betű szerinti értelmezésétől és 200, ill.300 esztendőre teszik a kazár-magyar együttélés idejét. Az értesítés szövege arra enged következtetni, hogy a magyarokat függő viszony fűzte a kazárokhoz.

és a filoszemiták azt mondják, hogy B. mert ennek az egésznek ez az alapja. ennyi az alapja. és vanank olyan történészek, akik azt mondják, hogy ezt így kell értelmezni. az akadémián belül ez a főáram. de ez az újkori időszakig tart. mert mondjuk ormos máriág. a népfőiskolán elmondják, hogy ő kommunista volt (mdp, majd mszmp tag) és aczél györgy barátnője. de attól még éppenséggel lehet valamiben igaza. és persze ami vitatható, akkor azt lehet vitatni.

tehát ha a történészek nem tudják eldönteni, hogy A) vagy B), akkor esetleg kérdezzük meg a közönséget. nem azt állítom, hogy feltétlen helyesen dönt. de nem ad teret egy olyan típusú történetírásnak, ami a történelem minden pontján a magyarokat alávalónak állítja be. ez csak a sémita vallásfelekezet egy részére jellemző. a zsidók egy részére. és az iszlám egy részére.

van egy marokkói muszlim ismerősöm. és kérdezem tőle, hogy mit szól ahhoz, hogy a magyar iszlám közösség mit gondol. és azt mondja, hogy valaki kinevezte magát magyar iszlám vezetőjének. lehessenek az államegyház társult tagjai, de megint valamiféle valamiféle területi elvet kellene követniük. ahogyan a nemzeti kereszténységben. aztán persze a területi elv megjeleneik. de itt sem kizárólagos. az izrealeiták és az iszmaeliták úgy értelmezik konstantin leírását, hogy a magyarok alájuk voltak rendelve és a magyarokkal akarnak együttélést. érdekes népcsoport. polgárháborút akarnak. nem az összes zsidó, de egy részük. és ugye a muszlimok egy része szintén. a marokkói ismerősöm azt mondja, hogy persze. ne a magyarok ellen értelmezzük. de egy részük azt, hogy de. és a zsidók "liberális" része is. és ugye soros az államiság, kereszténység, az európai nemzetek ellen kívánja tömegesen és ellenőrizetlenül betelepíteni ezeket a csoportokat. és a gulyás márton (aki nem úgy gulyás), juhász péter ne úgy juhász, rónai egon nem úgy rónai. ők azt mondják, hogy már pedig kényszerbetelepítés kellene, és polgári radikalizmus és végső soron anarchia. ezt a geci orbán, az orbán geci kihasználja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 21:00:01

@444:

"ezeket a kérdéseket nem kívánom eldönteni. erről közösségi jelleggel döntsünk."

Ezeknek a kérdéseknek az eldöntésére vonatkozó metódust szeretnéd eldönteni, ill. erről akarsz meggyőzni embereket.

2017.08.10. 21:09:12

@szilmi:
lehetséges. de ez esetben a franciák is elvesztik a magyarországi élelmiszeriparukat. ez lényegében az ortodox nacionalizmus győzelmét jelentené.

ha a horvátok ezt támogatják, akkor a magyarokkal nem hoznak létre vegyesvállalatot. rendben van. innentől kezdve a horvátoknak nincs önálló történelmük. szépen rendelődjenek az ortodox szerb nacionalizmus alá. és készülhetnek a krajinai háborúra. és magyarország ebben esetleg szerbiát támogatja. amelyik jelenleg is oroszbarát. az eurázsiai unió társult tagja. és magyarország se áll ettől olyan nagyon messze.

nyilván sokkal jobb lenne vegyesvállalatokat létrehozni. az agrokor hungária panonska hrvatska és a magyar pannónia területén tölthetné be az egyik mezőgazdasági integrátor szerepkört. momentán erre van a legkevesebb esély.

2017.08.10. 21:24:28

@neoteny:
arról kellene dönteni, hogy a nép milyen nyelven beszél. ebbe valamilyen módon bele kellene vonni a népet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.10. 21:40:12

@444:

"arról kellene dönteni, hogy a nép milyen nyelven beszél."

Miért kellene ezt eldönteni?

"ebbe valamilyen módon bele kellene vonni a népet."

Ez egy döntés (ti. a nép bevonásának kérdése): ezt a döntést akarod te eldönteni, ill. erről akarsz meggyőzni embereket.

2017.08.10. 22:30:02

@neoteny:
értem, hogy a belemagyarázásnak elég tág lehetősége van.

felhő finn-ugor nyelveken pähn, pilem, pal, pel, pejel, pilvi. és ezek a népek földrajzilag egymáshöz közel, egy éghajlati övben élnek, biológiai értelemben is szoros a rokonokság. ezen túl a hagyományaik hasonlók. talán egy közös nyelven beszéltek. de ez se biztos. ugyanúgy lehetett 5-6 hasonló törzsi nyelv, nyelvjárás. a törzsfőnök azt mondta, hogy pel. a másik azt, hogy pil. és a harmadik azt, hogy na jó. legyen pilvi. egyáltalán miért biztos az, hogy ezekenek a népeknek volt egy közös ősnyelvük. de miért ne lehetett volna. csak aztán széjjelebb szóródva kicsit máshogy beszéltek.

na de ennek mennyi köze van a magyarhoz. egyáltalán mi az, hogy magyar. de mégis csak van egy nyelv, ami minden felől beolvaszt valamit, de olyan nagyon nem hasonlít egyik beszélt nyelvre sem. mondjuk azt, hogy a magyar magyar eredetű.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 00:42:49

@444:

"mondjuk azt, hogy a magyar magyar eredetű."

A kígyó a turulmadár szemébe néz és a saját farkába harap.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 02:54:50

@444:

Most olvastam el végig a Wikipédián a "Rambo: First Blood" cikket. Két érdekesség: Andy Vajna volt a film egyik executive producer-e, és Brit Kolumbiában volt a forgatás -- ahol a forgatás közepén elloptak egy csomó fegyvert amit az amerikaiak a forgatáshoz vittek be Brit Kolumbiába. :)

2017.08.11. 09:46:43

@neoteny:
a vita azon megy, hogy a magyarnak van-e egy ősi belső szóképző rendszere. szerintem nyilvánvalóan van. csak persze a szókincs egésze nem így keletkezik, noha éppenséggel keletkezhetne így is. vannak valódi jövevényszavak.

errefelé van egy fickó, aki az egyetemen nekem angolt tanított azt mondja, hogy monjuk a "rádió" szó azért tudott meghonosodni, mert az ugye a latinul a radius-sugár szóval függ össze. és hangalakban hasonlít a magyar "ragyogó" szóhóz, aminek a másodlagos jelentése szintén "sugárzó". és ezeket az emberek, vagy egyes emberek tudat alatt összekombinálják. ezt inkább belemagyarázásnak érzem. de lehet, hogy a rádió szó elfogadását segítette, hogy az egy "ragyogó" találmány. és ugye "sugároz". és a sugár latinul a radius. és ezt egyesek tudat alatt összekombinálták. és így megteremtődik a kapcsolat az ősiséggel legalábbis egyesek hátsó kisagyában.

csak ugye ez az elmélet szembe megy azzal, hogy a jel és a jelentés között nincs kapcsolat. a kutya szó helyett lehetne azt is mondani, hogy dog és azt is, hogy hund, vagy szabáka. csak a magyarok valamiért azt mondják, hogy kutya.

na de kutya az kutat és ugat (ami ugye hangutánzó szó. u-gat). és ami kutat és ugat arra éppenséggel lehet mondani, hogy az a kutya. és ez magyar eredetű. ezt így képezték.

erre a finnugristák azt mondják, hogy ez egy teljesen tudománytalan népi etimológia. a kutya finnül koira. és még amikor a magyarok a tundrában együtt éltek a finn népekkel, akkor tőlük vették át. akkoriban még valami ilyesmint mondtak, hogy koira. aztán vándoroltak, vándoroltak, vándoroltak. és hangváltásokkal lett koita, aztán kuita és végül kutya. valahogy így. de a teljesen egyértelmű. és aki mást mond az csak idióta, fasiszta, kripli, kretén lehet. ez nem belemagyarázás.

a kutya az kutat és ugat. vagy finn szó. és koira-->koita-->kuita-->kutya hangváltásokkal ment át a magyarba. nyilván van aki az előbbire, és van aki az utóbbira szavaz. miért ne lehetne mérni azt, hogy hányan erre, hányan arra.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 09:55:41

@444:

"a vita azon megy, hogy a magyarnak van-e egy ősi belső szóképző rendszere."

Ez (is) egy semmitmondó posztmodern állítás.

2017.08.11. 10:06:01

@neoteny:
a kutya finnül koira, észtül koer. és ezek összefüggnek. ezek a népek egy éghajlati övben, etnikailag keveredve éltek. hagyományaik hasonlóak. biológiai, földrajzi, történeti kapcsolatai elég szorosak. ez nyelvcsalád. ez úgy rendben levőnek tűnik.

az oxfordiak szerint az angol "dog" az óangol dogca szóból ered. és ennek gyöke a rekonstruált ősindoeurópai kwon-. abból lett a görög kyon, a latin canis, a német hund, az óír ku. de a magyar kutya nem lehet, mert a magyaroknak nincs közük az proto-indoeurópaiakhoz. hanem finnek és szamojédek. (és nem számít a biológia. mert a magyarok lehet, hogy olyan nem keveredtek a finnekkel, de tőlük vették át a szavazakat) az oxfordiak a rekonstruált kwon- gyökből az orosz szabákát is levezetik. mert mert a kwon- az szanszkrit svan-, vagy svaka-, indoiráni spaka. és abból lesz a szabáka.

de a magyaroknak ehhez semmi közük. mert ők a finnekkel éltek együtt. és azt mondták, hogy koira, vagy koer. vagy valami ilyesmi. és abból lett a kutya.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 10:19:02

@444:

"mondjuk azt, hogy a magyar magyar eredetű."

A kígyó a turulmadár szemébe néz és a saját farkába harap.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 10:25:13

@444:

"és nem számít a biológia."

Milyen biológia? A magyarok a magyaroktól származnak.

2017.08.11. 11:15:16

@neoteny:
a szógyökök elmélete azt mondja, hogy a magyar alapszókincs nagyr része egy belső szóképző rendszerrel keletkezt. ha valami gördül, és beleesik valamibe, akkor az a gödör. de ebböl lesz görbül és a görbe szó is. ha mondjuk a gödör mesterséges, akkor az ugye verem. egy ásót ütöttek, vertek lefelé. abból lesz a verem. a kapa kapar. és így tovább.

a magyat tudományos akadémia azt mondja, hogy szókézpő rendszer a magyarban nincs. tehát ebben nincs is mit őrizni. a magyarokkal teljesen egyértelműen a finnekkel beszéltek egy közös ősi nyelvet. csakhogy a genetikai kutatások szerint ezek a népek tartósan aligha nem éltek együtt. mert alig van keveredés. a magyarok legkevésbé a finnekre hasonlítanak. a nacionalista nyelvészek azt mondják, hogy a magyar a nyelvében különféle ősi kapcsolatokat őriz. van finn-permi kapcsolat. és van török-altaji. szamojéd, számi és sémita kapocs is van. a magyar nyelv ezt a sokféleséget őrzi. merthogy a magyarban egy ősműveltség rejlik. ahogyan egyébként a görögben, a latinban is rejlik ősműveltség. vagy az indogermán, vagy a sémita nyelvekben is. nyilván a kínaiban, a japában is. a szláv nyelvekben is. és a magyarban is.

a magyar tudományos akadémia azt mondja, hogy a magyarban nem. és lényegében a magyar bölcseletben van két irányzat. ezek szinte semmiben se tudnak megegyezni. és ez az egyik magyar, a másik nem-magyar. a "liberálisok" el is mondják, hogy ők nem részei a magyar nemzetnek. rendben van. azt fel kell számolni. miért kellene? és ebben a csoportban nagyon sok a zsidó. de ők a zsidó államot is fel akarják számolni. ezért az izraeliták és izrael is ellenük fordul. illetve az elvtelenek. andy vajné a nemzeti filmalap, a filmgyártás adókedvezményeket élvez. ezért ide telepedik a nemzetközi filmipar egy jelentős része. és ebből andy multimilliárdos. ezen kívül kaszinó koncessziót szerez. a tv2 csoport tavaly 7 milliárd forint veszteséget könyvelt el. de mit számít az. ha megnyerik a választást, akkor nyilván valamilyen módon kompenzálják. tehát orbán egy ügyes hatalomtechnikus. ő megszervezte a zsidó jobboldalt. (sanyi szerint ezek az elvtelenek nagyrészt közéjük keveredő cigányok. de ezerszer inkább orsós likud vitkor, mint soros schwartz györgy. orbán politikai számítása beválni látszik. szerintem reálgazdasági problémák következhetnek. de ezt nehéz előre bejósolni. mit lép kínai, európai francia-német vezetés. amerikaiak. oroszok. a visegrádi országok összezárnak-e, stb. de az világos, hogy a magyar belpolitikában két tábor között van egy nagyon mély törésvonal. de ez egyre kevésbé oszlik el egyenlően.)

2017.08.11. 11:17:37

@neoteny:
a magyarok egy része szláv, török, meg mindenféle népcsoportból ered. ősmagyarok (vagy akik ezt mondják) tippem szerint őseurázsiaiak (példának okáért sanyi). ahogyan a nyugat-indoerópaiak többsége is őseurázsiaiak egyébként. de ez mérhető.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 11:19:06

@444:

"a szógyökök elmélete azt mondja, hogy a magyar alapszókincs nagyr része egy belső szóképző rendszerrel keletkezt."

Ez (is) egy semmitmondó posztmodern állítás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 11:20:27

@444:

"a magyarok egy része szláv, török, meg mindenféle népcsoportból ered."

Azok jöttmentek, nem magyarok.

"ősmagyarok"

Ők a magyarok, és ők a magyaroktól származnak.

2017.08.11. 12:39:48

@neoteny:
a németek egy része északi-germán, és egy másik része nyugat-indoeurópai. ez két eltérő egyenes férfiági őseredet.

a biológusok szerint volt egy ős y-kromoszóma. amit elneveztek úgy, hogy az ádám. és az kapta az A betűt. és ebből lett egy A1 és így tovább. ez váltakozott. és lett belőle I és R. és ezeknek egy-egy ágára mondják azt, hogy északi-germán és nyugat-indoeurópai. mert leginkább az ehhez kapcsolódó géneket leginkább ezek a népek hordozzák magukban.

de a svédek többsége is északi germán. és van egy tippem, hogy eredetében pogátsa zoltán is északi germán. úgy néz ki.
pestisracok.hu/wp-content/uploads/2015/03/zoltan_pogacsa.jpg
de nem azt állítom, hogy északi germán tehát jó. vagy tehát rossz. még csak azt sem, hogy északi germán tehát szükségképpen az evangelikus északi kultúrát hirdeti. hanem azt, hogy nagyobb eséllyel hirdeti azt, mint mondjuk az indoiráni kultúrát. tehát az eredet nem határozza meg, hanem befolyásolja a közgondolkodást. a sémiták a filoszemita kultúrát akarják. erre valamiféle dogmatizmus jellemző. de a magyarok többsége nem sémita. és ebből következően nem ezekben az ideologikus sémákban gondolkodik. hanem mondjuk természetföldrajzi egységekben. tehát a síkvidék, a hegyvidék, a folyóvidék, a tóvidék gazdaságát próbálja szervezi. ilyenek a kelet-európaiak. erre a kultúrára nagyfokú vidékiesség jellemző. a nyugatosok városiasabbak. a nagyvárosok tájegységek határára épülnek. és így tovább.

a hipotézis az, hogy a különféle eredetek mégis csak hordoznak magukban valamit, ami különféle közéleti viselkedésre késztetnek. és legalábis részben ezekből a törzsi tudatokból jön a közélet és a politikai kultúra. mert azt nyilván befolyásolja maga a természeti környezet. a természeti törvények. és azok lehet, hogy univerzálisak. ezt is csak hisszük. honnan tudnánk. de mondjuk az adótörvényekben az univerzális legfeljebb csak a matek. a filoszemita bölcselet azt mondja, hogy az adótörvények is leírhatók. mert nincs végtelen féle adónem. össze lehet gyűjteni az összeset. és azt lehet csoportosítani. rendben van. a bölcselet leíró tudományként megállja a helyét. de ugye a filoszemiták törzsi tudatukból következően dogmatikusan elő akarják írni, hogy ha van adó, akkor mindent be kellene szolgáltatni. tehát kommunizmus van. vagy semmit se. tehát anarcho-kapitalizmus. és közte nem lehet semmi. mert az önkényes. de nem teljesen önkényes. mert a népek szavaznak a kormányokról és önkormányzatokról, akik mindenféle adókat vetnek ki, és abból aztán valamiféle szolgáltatás csomagot nyújtanak a választóknak. és ők mérlegelhetnek, hogy ez így nekik megéri, vagy nem éri meg. pogátsa zoltán szerint megérné jó sok adót szedni. és a munkaadóknak magas bért fizetni. mert a svédek így csinálták. és nekik ez vált be. botka lászló azt mondja, hogy fizessenek a gazdagok. vona azt, hogy béruniót. orbán kifizeti a nyugdíjprémiumot. nem azért, mert erre a törvény kötelezi a kormányt, hanem mert ez a nyugdíjasoknak jár. hiszen a háború után két kezükkel kaparták ki az országot a romok alól. és építették újra nekünk. amire csak a magyar nyugdíjasok képesek a világon. ezért ezt a réteget megjutalmazza. magyarország így lesz erős és büszke nemzet. orbán hízeleg (gazsuál) a magyaroknak. és amíg az ellenzék, az ellenzéki sajtó azt mondja, hogy a magyarok mindenre alkalmatlan népség addig viszonylag könnyű dolga van.

2017.08.11. 14:06:23

@neoteny:
tradicionálisan a magyarok jáfet fiától magortól származnak. a magyar törzs innen kapta a nevét a hagyomány szerint. és ez vélhetően őseurázsiai "fehér" eredet. ahogyan hámi eredet a "fekete" és a sém fiai a sémiták. és ők az őszsidók, ősarabok és az őskeresztények. és ők ugye mind noé leszármazottai. ami ugye egy rejtély. mert egy férfinak nem nagyon lehet három különböző rasszba eső fiúgyermeke. és ezek a népek egymástól jól megkülönöztethető y kromoszomát hordoznak magukban. ami apáról fiúra adódik át. nem rekombinálódik, mert a nőkben rendesen nincs y kromoszóma. tehát az elemi biológiai ismeretek szerint noé nem lehetett férfi. hanem ezek szerint nő volt. és itt jön be megint a magyar: noé naná, hogy nő. persze ebből az következne, hogy a táblák népeinek ősanyái vannak. és ugye anyanyelvről beszélünk. és ezeket férfiági törzsi eredetekkel legfeljebb csak részlegesen lehet magyarázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 15:53:43

@444:

"a németek egy része északi-germán, és egy másik része nyugat-indoeurópai."

Magyarországon mindenki hülye kivéve három zsidó nyelvészt és a két istenverte németet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 15:54:52

@444:

"tradicionálisan a magyarok jáfet fiától magortól származnak."

Ez valami zsidó propaganda. Az ősmagyarok a magyaroktól származnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 15:57:52

@444:

Az új debreceni zsinagógában is azt fogják hirdetni, hogy az ősmagyarok a magyaroktól származnak. Esetleg azt is, hogy Jézus pártus herceg volt.

2017.08.11. 17:17:08

@neoteny:
az őszsidók kitől eredtek. a palócoktól?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 17:19:53

@444:

Az őszsidók Ábrahámtól eredtek. You're a clod.

2017.08.11. 17:38:57

@neoteny:
az ősmagyarok magortól.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 17:40:59

@444:

"az ősmagyarok magortól."

Ez zsidó propaganda. Az ősmagyarok a magyaroktól származnak.

2017.08.11. 18:08:37

@neoteny:
a magyarok noétól vezetik le a származást. a magor a magyar. hunor a hun.

a zsidó propaganda az i. századben élt josephus így ír (angol fordításban):
sacred-texts.com/jud/josephus/ant-1.htm
Magog founded those that from him were named Magogites, but who are by the Greeks called Scythians. az ősmagyarok a indoszkíták, a szittyák. tele van ezekekkel a magyar krónikás hagyomány.

ez ellen találták ki a finnugor elméletet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 18:16:08

@444:

"a magyarok noétól vezetik le a származást."

Úgy érted a zsidókeresztény filoszemiták akik azzal blöffölnek, hogy ők magyarok.

A nemzeti keresztény államiságban hívő igazi magyarok tudják, hogy ők a magyaroktól származnak.

2017.08.11. 18:27:57

@neoteny:
ez a krónikás hagyomány. ezt az izrealiták se vonják kétségbe. már csak azért sem, mert az aksenáziak hagyomány szerint nem sém fiai. askenáz jáfet egyik unokája. a magor az egyik nagybácsija. a a zsidó biblia és a zsidókeresztény krónikás hagyomány szerint a magyarországon élő őszsidók felmenői az ősmagyarok oldalági rokonai.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 18:36:09

@444:

"ezt az izrealiták se vonják kétségbe."

"magyarországon mindenki hülye kivéve három zsidó nyelvészt és a két istenverte németet."

2017.08.11. 19:22:00

@neoteny:
na de azok a zsidók nem izrealiták, hanem istentelenek. akik túl azon, hogy keresztényellenesek, dogmatikus módon nemzet és államellenesek. ortodox kommunisták és az ortodox liberálisok. ők vannak az egyik politikai platformon. őket támogatja soros. illetve balra sorolják magukat a zsidó-keresztyének. mert ugye ilyen is van. németh sándor féle átévé, vagy iványi gábor.

és van egy zsidó "jobboldal". amelyik hívő izrealitákból és elvtelenekből áll. ők támogatják orbánt. ha a horthy korszakban éltem volna, akkor azt mondtam volna. az ősi magyarok magor fiai. az askenáziak az unokaöcséink. nem szabad őket megölni.
mert az oldalági rokonaink.
www.bible-history.com/maps/images/genesis_shem_ham_japheth.jpg
csak egy részük a magyarok ellen fordul. de nem az összes zsidó. hanem egy részük. a "balliberálisok". így kell őket nevezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 19:37:17

@444:

"na de azok a zsidók nem izrealiták, hanem istentelenek."

Már Göring babérjaira is törsz? Te akarod megmondani, hogy ki a zsidó?

Az ősmagyarok a magyaroktól származnak. Nem pedig elkorcsosult zsidók, amit te blöffölsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 19:49:48

@444:

"ha a horthy korszakban éltem volna, akkor azt mondtam volna. az ősi magyarok magor fiai."

Mert te Góg, Magóg és Demagóg fia vagy.

2017.08.11. 19:53:24

@neoteny:
én vagyok göhring. a magyarok nem erkorcsosult zsidók, hanem korcs germánok. na ez most így jó.

mit lehet ezzel kezdeni? értsd már meg, hogy részemről ez egy szerepjáték. és azt próbálom demonstrálni, hogy ez egy őrült vita.

a komment csatornákban tényleg szinte minden szélsőséget eljátszottam. ahogyan idézted is. és arról győztél meg te személyesen, hogy nem akar az ellentábor semmiféle kompromisszumot, hanem ez tényleg akkor lesz változás, amikor ez valamilyen irányban eldől. és úgy lehet végre értelmes közbeszéd. de még most majd jön 18 tavasza. és utána még akárki nyer jön az, hogy szét kell verni az ellentábort. szóval ez még eltart egy ideig.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.11. 19:58:23

@444:

"amikor ez valamilyen irányban eldől. és úgy lehet végre értelmes közbeszéd."

Ez egy blöff a részedről -- ami nem zseniális, hanem alávaló.
süti beállítások módosítása