1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.04. 08:50 HaFr

Illúzió a Fidesz 2018-as leváltása

2018-ban nem lehet "leváltani" a Fideszt. Ennek az esélye gyakorlatilag zérus. Abban az értelemben nem lehet, ahogy az ellenzék gondolja: hogy a Fidesz "eltűnjön" a politikai palettáról, de még abban az értelemben sem, hogy ellenzékbe szoruljon. Ehhez az kellene, hogy a mai (a Medián legutóbbi kutatása után is) bőven kétmilliós biztos szavazói tábora kb. 1,3 millió alá csökkenjen, és ezzel párhuzamosan a szavazói nagy része vagy a Jobbikhoz, vagy a az MSZP(-DK)-hoz áramoljék. Akarjuk az előbbit? Hát az utóbbit? De még ezt követően sem volna világos, milyen koalíció jönne létre a parlamentben, amely kormányozni is tudna.

Hozzáteszem, nem is szabad ilyen vágyakat táplálni, mert a Fidesz -- a maga rendíthetetlen, 1998 óta stabilan kétmilliós táborával -- igényt elégít ki, amit nem lehet megerőszakolni. Kész, ez van, a Fideszre szüksége van a kollektívumnak.

Ellenben sokan vetik fel, ej, de jó lenne, ha egy jobbközép párt felnőne, na az tudná csak a Fidesz táborát tartósan erodálni. Ez valószínűleg így is van. De egy jobbközép párt nem tud úgy felnőni, hogy a baloldali-liberális-posztideologikus szavazók voksaira ácsingózik, hanem annak a mai Fidesz-szavazók és néhány százezer bizonytalan fejébe kell "beférkőznie" és azon belül, a saját a kliséiket és meggyőződéseiket átrendezve kell alternatívát nyújtania. Másképp nem megy, nem is szabadna mennie. A balos -- "európai" jobbközépre áhítozó -- közvéleményben ellenben egy balos kép él az ilyen jobbközépről, amelyik alapvetően comme il faut, centrista, szolidáris, legalább enyhén progresszív, sorolhatnám -- csupa baloldali jelző, kicsit kvalifikálva, kicsit "toleráns", megértő kiadásban.

Tovább megyek, ha megjelenik egy ilyen párt, pl. a MoMa, az lesz is olyan hülye, hogy attól kezdve a baloldali vezetőkkel parolázik, és együtt fújják a balos kulturális krédót. Az ilyen párt maga is (piaci-) konstruktivistává válik: azt kezdi hirdetni konzervativizmus és jobbközép címén, amilyennek látni akarja a jobbközepet; és nem véve a fáradságot arra, hogy a létező kompetenciákból építsen magának hátországot, doktrínákkal nyomul az ilyen táborral szemben. "Ezzé kell válnod", tehát "ezt várom el tőled": piaci ésszerűséget, európai viselkedést, nyugatos értékrendet. Hiba. Ez a párt sosem lesz elfogadható a mai magyar jobboldalon, ahol szavazatokat kellene gyűjtenie, pontosabban éppen annak az 50 ezer embernek fog megfelelni, amelyik valójában libertárius-felvilágosult-posztmodern. Egy jelentősen premodern, polgárosulás előtti Magyarországon.

Végül pedig, ha jelentkezik egy olyan párt, mint a PKP, amelyik vállalja annak az ódiumát, hogy kimondja: a Fidesz még itt lesz a belátható időben valamilyen formában, mert vaskos igényt elégít ki, és a Fidesz leváltani nem, csak visszaszorítani lehet, ezért adott esetben -- világos feltételek mellett -- érdemes megfontolni a koalíciót is vele, az ilyen párt a fentebb idézett, sóhajtozó üzemmódban lévő közvéleménytől rögtön megkapja a magáét. Az értelem nagyobb dicséretére persze.

Van a NER, amelynek része a Fidesz-rendszert kiszolgáló jobb- és baloldal. Nem beszélve most ezek lényegi kollaborálásáról, a NER-t a fentebbi érvekből kiindulva nem lehet áldozat nélkül legyőzni, amit ezek nem tudnak -- mert nem alkalmasak -- meghozni. Ilyen áldozatot csak jobbközép párt tud meghozni azzal, hogy az egyébként NER-kollaboránsok utálatától övezve, ám alternatívát állítva a Fidesz-szavazóknak, a megfelelő körülmények előállása esetén bevonul egy Fidesz-kormányba, ami semmivel sem nagyobb -- ellenben a közjót szolgáló -- "kollaborálás", mint minden egyes nap a NER-t legimitálni és a Fidesz-rezsimet a saját impotenciánkkal-korruptságunkkal fenntartani, de közben semmi hatást nem gyakorolni rá. Talán mondanom kell, nem az a lényeg egyelőre, hogy sikeres lesz-e a PKP. Hanem az, hogy ez egy politikai stratégia. Szemben a többivel, amelyik wishful thinking (de legalább a Momentum és a poszt-schifferiánus LMP részéről harc és 2022-re szóló remény is).

(Igazság szerint a vágyak egy esetben fordulhatnak valóságba: ha Nyugatról durván beavatkoznak a magyar választásokba, aminek lehetnek forgatókönyvei. Ez azonban '89 repríze volna: megint nem a saját erőnkből vívnánk ki a szabadságunkat. Adott esetben türelemmel. A magyar "leváltósdi" betegség újabb kitörése helyett megküzdve érte, lépésről lépésre, a társadalom nevelődése közepette. És ehhez hozzátartozik egy 2018-as Fidesz-kormány is, amelynek csak az erején és az irányultságán tudunk módosítani. Ezt akarja a PKP, véleményem szerint, a többiekénél jóval nagyobb realitásérzékkel és felelősséggel.) 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8012478897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2017.05.04. 11:15:55

Ez itt színtiszta önámítás semmi egyéb.

Annyiban igaz, hogy a Fideszt azok fogják elkergetni, akik ma hatalomban tartják, de ebben nem egy jobbközép párt lesz a főszereplő.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.04. 13:01:34

@gono: hát, van 75%-os jobboldali szavazó tábor, de szerinted nem a középjobb fogja "elkergetni", miközben a Fidesz bármikor képes olyan szélsőjobb lenni, mint a Jobbik...

Carmichael 2017.05.04. 13:43:36

Ez kétségkívül egy lehetséges forgatókönyv, a PKP számára nyilván előnyös is, de korántsem biztos, hogy az egyetlen lehetőség.
A kétmilliós Fidesz tábort nem az érdek tartja össze, egyszerűen nincs ennyi haszonélvezője a rendszernek. A rájuk szavazók többsége azért marad, mert a kormánypárt képes - ma egyedüliként - a politikai palettán erőt mutatni, és sokan egyszerűen az erősnek hitt mellett szeretnek állni, ezt biztonságos(abb)nak élik/ítélik meg.
Egyedül a Momentum volt képes az elmúlt években villanásnyi erőt felmutatni ellenzékben (olimpia, tüntetésszervezés), ami önmagában még persze kevés, de e nélkül az alap nélkül nincs út elhappolni a Fideszes tömegeket. Ez ma lélektani kérdés, nem politikai vagy elvi jobb-bal elköteleződés. Az emberek többségének tapasztalatom szerint nincs tudatos politikai identitása, és nem is vágynak erre. Addig jutottak, hogy elegük van abból, hogy elegük van. Határozott, erőt mutató vezetést akarnak egy olyan ország ígéretével, amelyik ad nekik perspektívát. Ha a bal oldal képes lenne ilyet adni (de nem), akkor már jövőre váltanának rájuk. Amíg ilyet CSAK a Fidesz ad (épp ezért mindegy milyen szinten, irányban és áron), addig itt nem lesz morzsolódás, gyengülés.

ricardo 2017.05.04. 14:15:57

Van abban ráció, amit a blogger ír, ám a jövő sokszor kifürkészhetetlen. A választásig még van egy év, addig sok minden történhet. Egyébiránt kis emlékeztető: a 2002-es választás előtt a FiDeSz olyan magabiztosan vezette a különböző közvélemény-kutatásokat, hogy gyakorlatilag nem is kampányolt. Előre lefutott meccsnek tűnt a választás. A MIÉP 20% százalékra várta magát, ami – szintén közvélemény-kutatás alapján – tkp. nem volt irreális. Végül Medgyesi Péter alakított kormányt, a MIÉP pedig be sem jutott az országgyűlésbe (miként azt mindannyian tudjuk). A FiDeSz és szavazói szinte sokkot kaptak (választási csalás, szavazat újraszámlálás), egyszerűen nem akarták elhinni, hogy vesztettek. És tkp. érthető módon: a világon semmi nem utalt a vereségre; úgy érkezett, mint derült égből villámcsapás. Mint az Oscar gálán: tévedést történt, rosszul mondták be a nyertest. Amivel nem azt állítom, hogy jövőre az Orbán-kormány bukni fog. Ellenben bármi megtörténhet, még nem várt dolgok is. Röviden: csak akkor nem lehetne leváltani a kormányt, ha nem lenne választás. De talán ez még nem fenyeget.

ricardo 2017.05.04. 20:38:43

@ricardo: (Medgyessy Péter, jaj)

Hidvégi Mihály 2017.05.04. 21:03:34

Ha én arra vágynék, hogy a Fidesz le legyen váltva - mindegy mikor, a lényeg a leváltás - sosem adnék ilyen negatív címet az írásomnak.

Amit sokszor mondanak, az igaz (lesz, vagy annak tűnik). Ergo nem írhatok olyat, ami nem szabad, hogy úgy legyen.

Tehát a következő bejegyzés címe legyen: Orbán rövidesen megbukik.

bigdata 2017.05.05. 03:22:07

Ha egy párt 4 év alatt 3 ezer emberrel ismerteti meg magát, 3000 év alatt sokra viheti.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.05. 07:06:26

@bigdata: igen, választhattunk volna e között és egy troll kommenter nyomorult élete között

prolee 2017.05.05. 07:14:23

@Hidvégi Mihály: 7 éve minden nap van olyan cím, hogy Orbán már meg is bukott.

prolee 2017.05.05. 07:31:15

A Momentum nagyot fog taknyolni. Szerintem....
Orbánnal (és csatolt részeivel) együtt jártam egyetemre. Kísértetiesen hasonlítottak akkor a mostani Momentumra - "Nomen est omen". Meg kell jegyeznem, amiről nem sok szó esik, hogy a mozgósítás eredményeként olimpia ugyan nem lesz, de az erre tervezett pénzlenyúlás zavartalanul folyik majd - ennyire volt hatékony a dolog.
Mi a baj a baloldallal? Ugyanaz, mint az egyházzal. Liberális, szociális, élettől és emberi természettől idegen elitista lózungokkal traktálja a jónépet, a tényleges problémákra nem ad választ, marginális problémákkal viszont a hányásig foglalkozik, s alig leplezett szégyellős mosollyal vizet prédikál és bort iszik. Ettől irtóznak az emberek.
Mi a baj a Fidesszel? A betokozódott autoriter felsővezetése (Orbán és szűk köre). Nem ártana egy kis lefejezés, hogy ne Orbán legyen a Fidesz "és a Haza fényre derűl". Így gondolkodnak a Fidesz szavazói.

prolee 2017.05.05. 07:41:59

@ricardo: Bezony ám! Clintonné is hogy pofára esett. :))))
Persze ő sem jött rá, hogy a választópolgárt nem csak nem érdekli az emelkedett, elitista stílusban nyomott duma, de nem is érti. Nem jött rá, hogy basszus, USA-ban eltűnt a komplett középosztály és a családokban legfeljebb a nagyinak van megtakarítása. Az unokáknak már inkább csak hiteltartozásuk van és kurvára szarul érzik magukat. Mert szép dolog a PC is, a melegházasság is, meg a feketék jogai is, de mi, választópolgárok a piacról élünk és nem kapunk kurvasok pénzt a memoárunkért és a beszédeinkért.

Ja! És ... mennyire igaz, hogy nem közvéleménykutatást kell nyerni, hanem választást.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.05.05. 08:08:27

@prolee:" Clintonné is hogy pofára esett. :))))"
Mellesleg, Clintonné 2 millióval több szavazatot kapott, csak rossz volt a szavazatok eloszlása. Ami elektort vitt, azt nagyon vitte, viszont sok helyen vesztett kis különbséggel.

Ami viszont tény (saját tapasztalatom alapján)...a Fidesz elkezdte kinyírni a bázisának egy részét...ha így folytatják, ebből még lehet pofára esés.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.05. 08:38:04

Ma is a külföldi ügynökök, és magyar pártok között választhatunk.

Soros ügynökei megszállták a baloldalt.

A maradék közül kérdés, hogy a Jobbik vagy Fidesz győz.

HaD 2017.05.05. 08:49:07

Magyarországon tök mindegy hogy ki kormányoz. Ez egy évezredes ázsiai gazdálkodási és társadalmi kultúra. A magyar egy egypólusú piramis rendszerhez van szocializálva és ezt is szereti alapvetően. A rendszertelenségben ellavírozgatni és hárítani az esetleges következmények felelősségét...semmi állandóság,amíg van mit lelegelni addig menni. Mondjuk Augsburgnál elmagyarázták nekik hogy hol a vége,de változni nem változtak csak kussoltak és lavíroztak tovább amíg tudtak. Az egymás torkának harapdálása meg ennek a rendszernek az egyik sajátossága. Az már csak hab a tortán hogy a felelősséghárítás egy idő után kidolgozza azt az attitűdöt,hogy könnyen megvezethetővé válnak a mindenkori hatalom által. Elég nekik egy kis ellenségkép(román/cigány/zsidó/török/osztrák/szláv/migráncs vagy csak a másik falubeli:))egy kis kamuzás a szabadság szeretetről,meg a kuruc virtusról,megspékelve jelképekkel jelszavakkal(vörös csillag vagy jézuskönnye)és simán benyalják hogy a magyar az igazi faszacsávó:)...szóval mindegy. Most kezdhetnek ebből kikeveredni hogy nincsenek röghöz kötve és mehetnek amerre látnak,de ez is a nagyurak részéről egyfajta "kiszemetelés"...akinek nem tetszik annak el lehet menni,ahogy nagybecsű gyurcsány mondta volt. A maradék az a lényeg! Azokat lehet dolgoztatni napestig úgy hogy azt higgyék van kitörési pont,de nincs hisz úgy mérik az adagukat mindig hogy az pont az aznapra legyen elég(lásd a bérek központosított emelése kontra kimosott autópálya és stadionpénzekből finanszírozott lakásbiznisz elszálló árai).

prolee 2017.05.05. 09:00:48

@Fuxos (ex bömis): Az viszont tény, hogy a Trampli lett az elnök. Az pedig nagyon-nagyon elgondolkodtató, ahogyan Clintonné a választási vereség után viselkedett. ABNORMÁLIS.

Magyarországon is az a legfőbb probléma, hogy az ellenzék nem akar ellenzék lenni. Nyerni akar (akkor is, ha reménytelen), majd vereség esetén megsértődik és szarik az egészre. Éppen ezért van nyeregben a Fidesz. Pedig az ellenzékbe került képviselők is bizalmat kaptak a szavazóiktól, akiket majd 4 évig leszarnak és csak azzal lesznek elfoglalva, hogy újult erővel fussanak neki a húsosfazéknak és attól egymást minél távolabb taszigálják... Itt csak pofázásban, nyilatkozatokban megejtett sárdobálás van, ellenzéki szakpolitizálás nincs. Az a "program", hogy Orbánt le kell váltani. De hogy "Orbán után" miből és mit kell csinálni, azt milyen hatástanulmány, stb. támasztja alá, mi várható tőle, stb. senki nem tudja. Elképzelés sincs, hogy mit kellene csinálni, csak azzal vannak elfoglalva, hogy ők mennyit tudnának lopni, illetve a Fidesz mennyit lop.

prolee 2017.05.05. 09:06:17

@Legeslegalja: Nincsenek "magyar pártok". Mindenkit a nagyhatalmak "csinálnak meg". Púder az egész "demokrácia".

prolee 2017.05.05. 09:11:44

@HaD: Lényegében egyetértek. De ma már a nyugati világban bárhol mindegy, ki kerül kormányra, a világtrendeket kell követni. (Bal, jobb, bal jobb, vezetek egy majmot!)
Pl. a franciák rendszeresen már másnap megbánják az új kormányukat. :)))))

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.05.05. 09:33:39

@prolee:"Az a "program", hogy Orbánt le kell váltani. De hogy "Orbán után" miből és mit kell csinálni, azt milyen hatástanulmány, stb. támasztja alá, mi várható tőle, stb. senki nem tudja. Elképzelés sincs, hogy mit kellene csinálni, csak azzal vannak elfoglalva, hogy ők mennyit tudnának lopni, illetve a Fidesz mennyit lop."

Érdekes módon, ezt nem kéred számon a Fideszen.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.05.05. 09:35:48

Kicsi off.

Kezd megjelenni egy újfajta kormánypárti troll siserehad....a félagyú típus.

HaD 2017.05.05. 09:37:42

@prolee: Amíg egy társadalomban VALÓDI ellenpólusok érvényesülnek addig van az egyszerűbb embereknek is mozgásterük,ha csak ál ellenzék cseszi át őket akkor nincs mozgásterük csak elhitetik velük hogy van. Azon gazdaságok ahol elég erős egy tanár vagy egy hivatalnok pláne egy gazdálkodó vagy cégtulajdonos de akár egy egyszerű melós anyagi mozgástere ott jóval nehezebb arra apellálni ,hogy az anyakoca melege effektus tart össze egy nemzetet.Sajna Mo.-on mindig is kisemmizték a népeket(kivéve a szervienseket)és ezért egy magyarnak a legfontosabb a mindennapok biztonsága,hisz egy kis változás is akár katasztrofálisan érintheti a státuszát(kaja pia nő:))
A jelenlegi magyar elit nagyon is tudatosan lett felkészítve és nagyon is tudatosan játszotta/játsza el a szerepét. Csak utána kell nézni az eredetüknek ilyen orbán/vitézy család stumpf/horváth család demszky/mécs család és sorolhatnám a "kedves" kis embereket akik alapvetően és szigorúan csak egy belső körben bíznak és bíztak. Nem kell itt putyint keresni. Elég csak picit ránézni megdet rahimkulov és mondjuk csányi sándor kis duettjére és megnézni hogy orosz barátunk és "magyar" barátai mire játszottak és játszanak '89 óta. A protekcionizmus, a klikkesedés az elitesedés megöli a szabad fejlődést és ez bizony nyomasztó tud lenni....talán ebben kell keresnie a különbségeket a világban:)

HaD 2017.05.05. 09:44:37

@prolee: Montescuieu szerint a felvilágosult abszolutizmus a legkellemesebb társadalmi berendezkedés:)...mondjuk rá épült a francia és az amerikai alkotmány...melyek állítólagosan demokráciák. Azért én a görög(antik:)) demokráciát nagyra becsülöm de még a spártai társadalom szemléletet is többre mint a mai un. demokráciákat.

HaD 2017.05.05. 09:48:34

@HaD: ...de ne feledjük hogy az antik görög kultúra is egy masszív és kőkemény rabszolgatartáson alapult gazdaságilag:):)

BiG74 Bodri 2017.05.05. 10:05:56

Igen sok muníciót adsz az éjsötét fityiszesek kezébe.

A fityisz bukásához nem kell durva " nyugati" beavatkozás, egyszerűen elég, ha szimplán érvényesítik a tényt, hogy önszántunkból vagyunk az unió tagjai, és nem illik a közösbe beleszarni. Ebben nincs durvaság, az ukrajnai eseményekben voltak és vannak durva beavatkozások.

A fityisz táborának 50%-a valójában könnyen lehántható, tény, hogy eddig egyetlen párt sem tudott a feladatra olyan szinten rámozdulni, ahogy az a vitya megcsinálta, viszont ez bármikor, egy év alatt megtehető.

A fityisz által létrehozott változások egy része megtartandó, tovább fejlesztendő, de a jelenlegi fityisszel bármiféle együttműködés, kollaboráció elképzelhetetlen. A fityisz olyan mélyen süllyedt a mocsokba, hogy a kicsi, de értékes szellemi udvar is kifarol mögüle, a maradék pedig pont az ami, egy rakás szar. Egy rakás szarral nem lehet együttműködni, befolyásolni, maximum szintén gusztustalanul szaros lesz az ember.

A fidesz nem konszolidálódik, hanem végtelenül korrumpálódik, amortizálódik, ami egy kormányzó normális párt esetében is reális számolandó tény, de a mértékek, nos...

Minden tiszteletem a PKP iránt, de ezen tevékenység, és hozzáállás maximum arra lesz jó, hogy a a nem létező KDNP mellé/helyett betúrjátok magatokat a húsos fazék mellé, ismét bebizonyítva, hogy van az a pénz, hatalom, pozíció amiért érdemes lemenni kutyába.

ricardo 2017.05.05. 10:15:29

@prolee: A politikában történhetnek váratlan események. Ki számított pl. az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt akárcsak két nappal is bármi hasonlóra. Megeshet, idén nyáron kipattan egy olyan botrány, ami újra rajzolja a teljes politikai térképet, és eldönti a következő három választást. És persze csuklóból lesöpri a törökgáborok minden eddigi okosságát. A választás napja előtt két héttel is jöhet akár egy olyan „game-changer”, ami megváltoztatja az eredményt. A közhangulat máskülönben is megváltozhat egy-két hét alatt. Röviden: nem hiszem, hogy a FiDeSz 2018-as választási győzelme nyilvánvaló lenne. Az úgymond józan és realista spekuláció esetleg mást mond, de az átlag szavazó ezekről a realista spekulációkról mit sem tud.

Duplaxiii 2017.05.05. 10:29:24

Illúzió!
Pontosabban a mostani marketingjellegű, genderalapú stílussal illúzió!
Mivel a fidesz minden tekintetben profibb kommunkiációs nehézvegyverzettel bír, minden lényeges jogi terület a kezében van és a feladata is sokkal egyszerűbb (csak a saját fiz tábort kell aktívan tartani és ügyelni, hogy új szavazók ne jöjjenek elő), a klasszikus módszerekkel 15-20 évig sem lehet őket leváltani.
Minden pici rést azonnal betömnek, amit nem is ők vesznek észre, hanem csak figyelik, hogy a megosztott, megélhetési ellenfelei éppen mit találtak ki.
A fidesznek más értelemben is előnye van (Dél-Amerikában egy ilyen vezetőt már régen lelőttek volna és egy katonai junta vette volna át az irányítást...), kihasználhatják a magyar átlagember mindenbe beletörődő, meghúzódó, önmagáért ki nem álló és a másikat azonnal támadó, feljelentő alapjellegét, még félniük sem kell a polgároktól...
Két mód lenne:
1) az utca. De ez valójában csak elmélet, hiszen ezt a vonalat is levédték, miközben ma, amikor a komplett rásadalom van lealázva, akkor sem fog össze egyetlen társadalmi csoport sem. Fiatal-nyugdíja, tanár, egészségügy vagy a 200 ezres vállalkozói szféra, mind csak a saját érdekét nézi és tapossa le a mélyba a sorstársait! Így az utcára csak akkor megy ki egy-egy réteg - netes tüntetés... -, amikor saját érdeke, kényelme sérül. Ugyanezek soha nem mozdulnának a feketeruhás nővérét...
2) a gengszterváltás előtti ellenzéki tevékenység! De ma minden hasonló kezdeményezést nem titokban, megszrevezve, a hatalom elől elrejtve tesznek, hanem kiabálva, nyilvánosan, blogokban és a fészbúkon! Ekkora ostobaságot, előre elmondani az ellenfélnek, hogy holnap mit teszünk??? Nincs média? A kádári korban volt? Mégis volt szamizdat és nagyobb hatása volt, mint ma egy blognak...
.
Ma a fidesz hibát hibára halmoz, de az ellenzék önmaga fényezése közben ezeket a hibákat nem észleli, nem dolgozza fel, nem reagál rájuk!
A fidesz hatalom egy kártyavár, azaz nem a csúcsot kell leverni, hanem alul megbontani! És akkor ha egy lap kiesik, száz lap fog azonnal menekülni, pofázni! És a megroggyantott "vár" már könnyebben ledönthető.
Ma a fidesz valódi "nehézfegyverzettel" védi kártyavárár, ez ellen ökölrázással nem lehet harcba menni.
Szóval: illúzió!

Duplaxiii 2017.05.05. 10:38:44

Aki látta a legutóbbi közvéleménykutatási ábrát,láthatta, hogy 1/3 fidesz, 1/3 az összes másik a jobbikkal együtt és 1/3 a pártnélküliek.
Tehát a szokásos matematika szerint 2/3 választó 66% megy el és ennek csak az 1/3-a szavaz a fideszte, akkor az csak 33% és ez nekik a választási rendszerünk miatt biztos többséget biztosít, akár 2/3-os székszámot is.
Nincs második forduló, a másik 1/3 nem tud összefogni, kioltják egymást és még akkor sem jutnának hatalomhoz, ha a fidesz nem szerezné meg a többséget! Kényelmesen kormányozhatna kisebbségből is, mert az államigazgatást, a médiát már bebiztosították...
Tehát a kulcs a maradék 1/3-ad, akik pártnélküliek!
Kinek egyszerűbb a dolga? Akinek csak arra kell ügyelnie, hogy azok otthon maradjanak, vagy a számtalan egymást szarral dobáló, minden tekintetben megosztott, leszerepelt vagy induláskor már hiteltelen pártnak magához csábítania újakat?
Hát az 1/3 AZÉRT pártonkívüli, mert a mai kollekció nem vállalható! Most az eddigiek miért lennénének azok?
Az az 1/3 az, aki nem rossz és rosszabb között akar választani, akik nem küldenek bűnözőket hatalomba, mert gyűlölik a mai bűnözőket!
Mert reggel a tükörbe akarnak nézni! És tudják, hogy az ő életük egy fikarcnyival sem lesz jobb, ha a csúti helyett a momentumos gendergyerek, az lmps-e exfideszes állatorvos vagy egy régi komcsi káder kerül hatalomra...
Illúzió!

Duplaxiii 2017.05.05. 10:48:16

Mégvalamit nem értek!
És ez a poszt még értelmes is, nem a íróját akarom bántani, de mi értelme van ezeknek a tucat propagandaposztoknak?
Pontosan ugyanaz az eredménye, mint amit a fidesz csinál! Mantrázza a semmit.
Miért gondolja egyetlen blogger is, hogy ha ezredszer is leírja, hogy most aztán orbán gyengült, meg hasonlókat, attól változni fog bármi is?
Ezek az írások ugyanúgy nem hoznak változást jelentő új szavazókat, mint a reggeli műsorokba behívott politikusok ezredszer elmondott pártpropagandája.
Vagy akkor valljanak a blogok is színt!
Hogy valójában nem is cél a váltás, hanem csak a saját megbízójuk, a kedvencek parlamentbe jutattása a feladatuk, hogy a kasszából ők is részesüljenek?
A mai ellenzési médiának sem célja a változás, mert akkor megszünnek létezni!
Tehát a fidesz habozza a szar a sajátjuknak, az ellenzéki média "romos maradványai" és a blogok ugyanezt teszik.
Pénz a lényeg és nem a hatalom, a változás?
A posztoló felvetette, hogy illúzió-e?
Hát így, ezzel a módszerrel nem csak egyszerű illúzió, hanem valójában tervezett és irányított folyamat, hogy illúzió MARADJON!
A fidesz TUDJA, hogy a társadalom változást szeretne!
Akik a változásért tehetnének, azok meg ezt nem értik? Kamu ellenzéki munkák, hogy ne legyen változás? Csak annyi, ami nekik jó?
És értetlenkednek az 1/3 pártnélkülin?
Az ellenzék is csak egy kártyavár... És sajnos most nagyobb esélyét látom, hogy ők dőlnek hamarabb össze...
Mi meg szopunk tovább!

Attilajukkaja 2017.05.05. 10:48:49

@Duplaxiii:
"Hát az 1/3 AZÉRT pártonkívüli, mert a mai kollekció nem vállalható! Most az eddigiek miért lennénének azok?"
Akik nem tudtak eddig választani az igen széles palettáról, azokat ez az egész nem is érdekli. A Fidesz pedig nagyon komoly munkával és rengeteg pénzzel, juttatással betonozta be magának azt a bizonyos 1/3-ot. Ezek azok a fideszesek, akiknek akár az anyjukat is agyonlövethetné Kövér László, akkor is Orbánban látnák az istent.
És a Fidesz nagyon sok energiát fektet be abba, hogy ez így is maradjon. Lásd CEU, új reklámtörvény, a média kisajátítása és az hazugság-, illetve rágalomcunami, ami a kormánytájékoztatást jellemzi.

Szalay Miklós 2017.05.05. 11:11:07

Egy józan elemzés a helyzetről egy CEU-stól: CEU, Soros, kormány, baloldal. Az is világosan ki van fejtve, hogy mik akadályozzák a kormányváltást, mit kellene tennie a baloldalnak, hogy legyen rá esély:

egyvilag.hu

A címlapon olvassátok az Üzenetet.

Attilajukkaja 2017.05.05. 11:14:46

@Szalay Miklós:
Még nem olvastam végig, de nagyon érdekes írásnak ígérkezik.

Laikus Érdeklődő 2017.05.05. 11:38:47

Érik az MSZP-Jobbik koalíció. Az internacionalista szocialista és a nemzeti szocialista párt házasságából végre megszülethet egy valódi szociáldemokrata párt Magyarországon.
Ez az amitől a libertárius pártok még a Fidesznél is jobban rettegnek. :)
Hajrá Partizánok!
www.youtube.com/watch?v=R88lUBvbjPo

2017.05.05. 11:59:36

@ricardo:
ÉN !
már a választások előtt fölmondtam a kedves szociszavazó családnak az őszödi beszéd legalább felét (persze tsz. 2sz.-ben). kaptam is hideget, meleget. node utána! a TV ostrom közvetítése alatt pl. alvást színleltek! Utána az egész ősz tüntetéssorozat alatt is hüledeztek, hogy mi lesz itt, ha jön Orbán, ami elkerülhetetlen volt.
:D@HaD:
A fidesz kormány, Orbán nem véletlenül keresi és látszik megtalálni az orosz-magyar kapcsolatokban a bizonyosságát; először Orbán választotta a választóit a sokszor konszolidáltak nagyobbik részének a határozott erőt felmutatni képes vezetést (VEZETŐT) igénylő részéből(ez az a bizonyos 3M szavazó), akik vették az adást és világnézetüknek eme legfontosabb elve alapján letették a voksukat a számukra imponáló erő mellett.
Amit mostanában talán bizonytalanságnak érzékelünk a zemberekben, a NER-ben, az lehet, hogy a 19.sz.-i orosz kultúra lopakodó ódiuma.
Persze mindezt úgy, h a többség számára ez a kultúra (is) ismeretlen, sőt a NER kultúrátlanítása mindezt csak erősíti: egyre többen küszködnek a fölöslegesség érzésével.
Mindegy melyik oldalon állsz, csapataink állandóan harcban állnak a szuverenitásért, de mük vogymuk mi?
Mire jó az nekünk, ha rajtunk kívül mindenki magyarellenes, magyargyűlölő (éppen csak orosz barátaink nem?) és mi folyton-folyvást csak "harcolunk".
A "harci kedv" szempontjából is ez inkább demoralizáló és a fölöslegesség érzését veti fel.
De a hétköznapi életben is egyre gyakoribb ez az érzés. Mindegy mit csinálunk, mi a munkánk, miből élünk, fölösleges emberek vagyunk, mindenki szenved saját elrontott, kisiklott élete miatt.
Az ilyenekből aztán könnyű rabszolgát faragni.
Azt mindenesetre képtelen ötletnek tartom, hogy a PKP, vagy hasonló párt normál, békés körülmények között bármilyen változást tudjon elérni.
Nem normál körülmények között(pl.: felfordulás), ami inkább várható, viszont nem a PKP lesz az erő velünk.

BiG74 Bodri 2017.05.05. 12:45:58

@Bánegressy:
PKP jelenleg nem erő,nem párt, nem megfogható, egy matrica. Két dimenziós, szép, kiragasztható, vállalható, de ennyi.

2017.05.05. 12:50:57

"sokan vetik fel, ej, de jó lenne, ha egy jobbközép párt felnőne" - előbb egy baloldali pártnak kéne felnőnie

2017.05.05. 12:57:09

@Carmichael: hülyeség. nem erő kellene elsősorban, hanem inkább az emberek 95%-ának akaratával ellentétes politika folytatásával és erőszakos reklámozásával kéne felhagyni

Carmichael 2017.05.05. 15:23:40

@aleksz róz:
Épp azt mondom, hogy szerintem az emberek többségének fogalma sincs arról, mi lenne a helyes politika, ami rosszabb, már nem is érdekli őket. Értelmes beszélgetések egyszerűen már nem zajlanak a nyilvánosságban, de lassan a családokban sem, érvelésnek, bizonyításnak az igénye sincs meg, túl erős ehhez a kognitív disszonancia, ami befagyasztotta a kormánypárti szavazókat is a saját oldalukon.
Az emberek vezetést akarnak. Az erőn nem erőszakot, hanem határozottságot, karakánságot, kezdeményezőkészséget értek, amitől nem lesz feltétlenül igaza valakinek (lásd a jelen helyzetet), de az alternatív politikai vezetői szerep hitelességéhez erre van most szükség. A legokosabb gondolatok sem mennek át ma e nélkül.
A Momentum jelenleg jó példát ad, hogy erre van igény, erre figyelnek, mozdulnak az emberek (pol. hovatartozástól függetlenül). Mindegy, hogy ez jó-e, ez van. Én is jobban örülnék, ha elég lenne csnedes, értelmes beszélgetéseket folytatni arról, hogy milyen adórendszerünk legyen, stb., de ma még nem lehet, a trollok nem véletlenül képesek egy perc alatt szétrombolni ezeket a próbálkozásokat.

bigdata 2017.05.05. 16:09:29

@HaFr: és, mesélj melyiket választottátok?

2017.05.05. 21:39:53

@Carmichael: "szerintem az emberek többségének fogalma sincs arról, mi lenne a helyes politika" - mert ki az, aki tudja, mi lenne a helyes politika?

a jelen helyzetről is csak véleménye lehet a parasztnak, (az csak utólag derülhet ki, hogy igaza volt-e valakinek, de még akkor se biztos, mert ugye a második, harmadik verzió nem futott le, csak tippelgetés lehet arról, hogy mi lett volna, ha azok következnek be.)

pl. ha 30 év alatt bebizonyosodott valamiről, hogy egy rakás szar az eredménye, akkor azokat a pártokat, elveket, ideológiákat nem akarják újra vissza, kampányolhatnak bármivel, hanem valami más csoportra szavaznak, hogy ne legyen megint ugyanaz a már megtapasztalt szar.
(aztán persze lehet, hogy a végső eredménye meg fos lesz a másnak vagy fos lett volna akkor, abban a helyzetben)

az egy dolog, hogy vezetést akarnak, de hiába lesz egy csoport határozott, karakán stb, ha olyasvalamit képvisel, ami totálisan más, mint amit az emberek szeretnének... elvileg valahol erről is szólna a demokrácia (ezt hívják populizmusnak azok, akiket nem szeretnek és nem támogatnak az emberek), nem csak arról, hogy megpróbálják lenyomni a torkukon azt, amit kurvára nem szeretnének. ahhoz nehéz többséget szerezni (és abban se lehet biztos senki, hogy van-e értelme), és ilyenkor jönnek elő a parasztvakító ingyenpénzt mindenkinek meg fizessenek a gazdagok szlogenekkel (ez meg a valódi populizmus).

Carmichael 2017.05.07. 16:18:52

@aleksz róz:
A probléma az, hogy az emberek a saját érdekeikkel sincsenek tisztában.
Ford mondása jut eszembe: ha megkérdezték volna az embereket a XX. század fordulóján, hogy mit akarnak azt mondták volna, hogy egy gyorsabb lovat.
És itt lép be az, hogy egy igazi politikai vezetőnek van elképzelése arról, mi lenne a jó az embereknek (nem, pedig az, hogy mit akarnak), így nem populista lesz, hanem államférfi. Ha megvan az elkötelezettsége, és el is tudja adni.
Kb. úgy, mint amikor anno a SONY bemutatta a walkmant, vagy az Apple az iphone-t (vagy politikai síkon Széchenyi, ugyebár). Nem az emberek pillanatnyi igényeit akarták kielégíteni, hanem új igényt teremtettek, mert olyasmit voltak képesek alkotni, amire az emberek vevők lettek. MIért? Mert a "termékeik" képesek voltak bizonyítani, hogy az ő érdekeiket szolgálják (igen, a walkman és az iphone-is, ha értelmesen használj(t)uk).
A mai pártjainkban nincs sem elképzelés, sem erkölcsi erő sem pedig igényesség ilyesmire. Populizmus, ígérethalmazok, önfelmentés, alantas ösztönök kihasználása, sulykolás, stb.. semmi másról nem szól már ez az egész politikai cirkusz, mint a kommunikációról.
Szerintem ezt egy dolog törheti meg, ha van valakinek ÚJ mondanivalója, és ezt kellő elszántsággal és türelemmel képviseli. És ebben nem maradt más fórum ellenzéki oldalon, mint az internet és az utca. Ha ez nem lesz képes megugrani az általános ingerküszöböt, akkor harangoztak hosszú időre.

2017.05.07. 16:57:40

@Carmichael: elképzelése mindenkinek van róla, hogy mi lenne jó az embereknek. az a kérdés, mi lesz az eredménye.

igen, említett cégek termékeikről bebizonyosodott, hogy jók. és mi van mondjuk más cégek termékeivel, amikről bebizonyosodott, hogy rosszak?

lehet, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mi lenne az érdekük vagy mit kell ahhoz tenni. de azt könnyen el tudják dönteni, hogy bejött-e nekik az a politika, amit a múltban folytattak. ha egy múltbeli cselekménysorozat rossz eredményt hozott, máshogy fognak szavazni, mert nem akarják hagyni újra bekövetkezni. miért akarnák? tudják, hogy rossz. már bebizonyosodott. nem akarják, mert szar a termék. kiderült, hogy nem sony, hanem fujigama.

ehhez képest ti most ugyanazt a bizonyítottan szar terméket próbáljátok ÚJ dobozba rakva eladni nekik. azt állítva, hogy az belül sony.

ricardo 2017.05.08. 09:13:13

(Ki gondolta volna fél évvel ezelőtt, hogy Emmanuel Macron lesz a francia elnök. Török Gábor biztosan nem.)

prof_bp 2017.05.09. 01:52:45

@ricardo: Azt viszont jó eséllyel gondolta, és nem csak ő, hogy le Pen nem lesz az...
süti beállítások módosítása