1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.12.14. 14:45 HaFr

A mai helyzetben már elég egyszerű lenne megverni Orbánt

A Fidesz felfelé ívelő szakaszának már vége, a stagnálásban pedig elég erős rések keletkeztek már a párt stratégiai képességeiben. Nem lenne túl nehéz megverni, ha valakinek lenne kedve megszervezni egy exponenciális erőforrás bázist, amely viszonylag alacsony szinten indul (pénzben, emberekben, nyilvánosságban), és az alábbi stratégiai kivonat és további, itt nem közölt részletei mentén kellő munka befektetésével szépen haladna előre az építkezésben.

A Fidesz leváltására csak jobbközép bázisról kerülhet sor. De dinamizálásra képes -- tehát a szorosabb bázisán túltekintő -- narratíva nélkül nem megy. Az tehát nem lehet elég, ha a mostani "kiábrándult" polgárokat sikerül megszólítani, de már a "megszólításukkal" szemben is szkeptikus vagyok, ha ezek nem érzik, hogy átfogó dinamikát tudunk beindítani, amelyben biztossá válik a helyük. Ha nem éreznek így, akkor nem kockáztatnak azzal, hogy más pártra szavaznak, nemhogy azzal, hogy a nyilvánosságban támogassák azt. Ezért kell megfelelően dinamikus narratívát, majd a narratívával az új kontextus reális reményét megadni nekik. Még egyszer, mert tudom, hogy ezeket nem egyszerű megérteni: a polgárság csak akkor érezheti stabilnak a helyzetét egy posszibilis rezsimváltásban, ha az új dinamika az egész társadalmat mozgásba lendíti, és ebben a tágabb szövetségi rendszerben reális esély van a mai leosztás áttörésére, és ez hozza el a polgárság új társadalmi pozícióját, ebben válhat reálissá az autonóm szereplőként való stabilizálódása.

Hogy miként lehetséges ez, az sem ördöngösség. De nem írom le itt, mert eddig is túl sokat írtam, és csak elsikkad. Azon túl, amit tettem már eleget az érdekében, nem érdekel a magyar nép sorsa, de ha valakit igen, akinek pénze és az enyémnél potenciálisan nagyobb nyilvánossága van, az írjon nekem, majd eldöntöm, találkozom-e vele. Pontosabban, eldönti a PKP, amelynek tagja vagyok, és amelynek feladata a politizálás. Ezzel itt leginkább csak azt akartam röviden tudatni a blogot olvasó választópolgárral, hogy senki máson, mint a rendkívül béna ellenzéken múlik az, hogy az ország itt tart. Orbán csak teszi a dolgát, ami a hatalmon maradását szolgálja, de hogy teheti ezt, az csakis az "ellenzéken" múlik. Amely -- két-három képviselőjét leszámítva -- kiszáradt, ostoba, korrupt, gyáva, munkátlan és gondolattalan.

159 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8112047513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamut 2016.12.15. 13:10:22

@leponex: jól van, nyugodj meg szépen, orbán viktor szeret téged ;)

@Ballib cenzúrázók réme 19:
:DDD

mi van, a gazdád kiadta hogy ma engem kell karaktergyolkolni? :D ez a mai sorvezető? :D

orbán rohamosztagos hiper-trollja ugyanazt csinálja mint a TV2- Vona Gáborral, te szerencsétlen hisztérikusan gyurcsányozol amikor már nem tudsz mit hazudni ;)

ma fideszbűnözés megvolt?
mennyi a részesedésed a szajréból?

pamut 2016.12.15. 13:12:32

ja, ti Orbán III/III-as spiclijei:

azt hogy magyarázzátok hogy a polgármesteri fedőtevékenységet űző bűnözőitek hugyé-szaré bérleik a közvagyon részét képező ingatlanokat?

vagy ti pont ilyen jó öreg kommunista módszerrel kimutyizott lakásokból toljátok most az ipart? :D

high up! 2016.12.15. 13:23:29

@Szalay Miklós: "És egy kis népművelés: Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:"

te, engem ténypeg nem zavar a maszatolásod, de PISA alapon ki tudnál lépni a tipikus sárba ragadt nagyokos magyar funkcionális analfabéta szerepéből?

Mert azT minden Átlaghülyemagyar tudja hogy mi van itt, ez a blog is 1000 éve írja, oszt mire ment vele?

Hanemmostmá arról kellene népművelő tanulmányokat írni, meg linkeket nyomni, hogy mi a MEGOLDÁS a szarból való kilábalásra?

FOLYTASSUK!

pamut 2016.12.15. 13:35:45

És azt tudjátok hogy csak idén hány milliárdnyi közbeszerzést utalt ki magának Orbán a kedvenc strómanján keresztül? :D

225 milliárdot bazdmeg! :D

225 ezer milliót!

Azaz az év minden gyes munkanapján NAPI EGY MILLIÁRDOT, bazdmeg, a mocsok tolvaja.....

És még csodálkoztok hogy van pénz bőven Orbán III/III-as netes spiclijeinek fizetésére? Röhögve szórják nekik a milliókat, nekik ez csak apró....

high up! 2016.12.15. 13:39:08

@stoic79: "Szerintem hibás a gondolatmenet, ugyanis Orbán Viktor nem ok, hanem következmény"

Há valaki csak megértette! Amikor az Átlaghülyemagyar 6 éve élőben nézi végig, ahogy Orbaneszku és rablóbandája ellopja tőlük nem csak a jelent, hanem a gyerekeik jövőjét is, de csak akkor mozdul meg a féleszüje tüntetni amikor 600 forinttal emelkedne az internet számlája, meg amikor merényletet tervez ellene az RTL Klub, mert akarja szüntteni a Szulejmánt, nos ekkor már tényleg csak a PISA károsultja hiszi azt, hogy még mindig Orbaneszkut kell úton útfélen gyepálnia a 2.325-ik bloggal, nem pedig most már az Átlaghülyemagyar elméjébe kellene behatolnia hogy megértse, hogy mégis miafaszom az az 1-2 dolog, ami miatt a hülyéje hajlandó lenne mégse beszoponi a nömzöti NER rendszert hanem kivágni őket a búsba, mint ahogy ez előbb utóbb minden segghülye diktátorral megtörténik.

FOLYTASSUK!

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.15. 13:45:24

@pamut:

Te figyu Pamut..

Az ugye megvan, hogy a tetves GYurcsanyista haverjaid alatt a cimbik, és bennfentesek, mint pl Fapál nemcsakhogy bagóért béreltek lakást, hanem azokat negyedáron ki is vásárolták rendre.

Fapál konkértan 3 darab lakással lopta meg az adófizetőket.

A napokban mentették fel az MSZP-s tetves tolvajt éppen.

Jakab.gipsz 2016.12.15. 13:51:15

@high up!:

Igen FOLYTASSUK a libsik kivágását a közéletből!

Ne beszéljenek hülyeséget, a liberális-demokraták, ostoba és aljas politikát ne csináljanak, értelmes ámde hiszékeny és tanulatlan embereknek.

pamut 2016.12.15. 13:51:43

@Ballib cenzúrázók réme 19:

:DDDDDDDDDDDDDD
már az is vicces hogy önként vállalod, hogy az Orbán III/III-as spiclijeinak szóló megszólításom neked szól, de mondjuk a javadara írom hogy nem tagadod hogy Orbánspicli vagy, mondjuk úgyse tehetnéd :DDDD

másodszor a kérdés nem az volt hogy vagytok-e ti orbánmaffiózóok olyan hazugok és aljasok mint gyurcsány és bandája volt, (sokszorsan lefőztétke őket), hanem az hogy:

"azt hogy magyarázzátok hogy a polgármesteri fedőtevékenységet űző bűnözőitek hugyé-szaré bérleik a közvagyon részét képező ingatlanokat?"

és ez is neked szólt:
vagy ti pont ilyen jó öreg kommunista módszerrel kimutyizott lakásokból toljátok most az ipart? :D

te melyik kerültben mutyiztál ki magadnak a mi, magyarok közvagyonunkból negyedáron egy jó kis kéglit, hazaáruló kollaboráns?

Tonald Dramp 2016.12.15. 13:53:17

@pamut: "225 milliárdot bazdmeg! :D "

Te valami Orban segget nyalo csicska lehetsz.
HOGY HOGY csak 225 milliard, nem 22500 milliardot akartal irni ?

pamut 2016.12.15. 13:53:29

@Ballib cenzúrázók réme 19:

"A napokban mentették fel az MSZP-s tetves tolvajt éppen."

He?
Már nyíltan fedezitek a tolvaj szocikat? Ennyire nyíltan vállaljátok a fidesz-mszp bűnszövetséget? Mi az isten faszáért mentitek fel az mszp-s tolvajokat ti még nagyobb gazemberek, még mindig ennyire megy a kéz kezet mos, meg holló a hollónak nem vájja ki?

te mennyit lopsz naponta, kb?

pamut 2016.12.15. 13:55:31

@Tonald Dramp: szövegértés, fikanikk, szövegértés!

ezt írtam: "a kedvenc strómanján keresztül"
na, érted már, vagy még magyarázzam, 7 kommentes kamunikk?

A PISA-teszteket mostanában kerüld....

Ballib cenzúrázók réme 19 2016.12.15. 14:03:18

@pamut:

Te Pamut..

A GYurcsány bérenc és a Soros csicska rendszeres jelző veled szemben, mindenkitől, akiknek válaszolsz.

A saját logikád szerint ezek szerint te az vagy.

Mondjuk tagadni nehezen is tudnád.

---

Ha megfigyelted remdszerváltás óta nem ítéltek el senkit Zuschlagon kívül.
2002-2010 között se, és utána se.

Méghozzá azért leginkább mert a lopások erkölcstelenek, de törvényesek.

Pl a pofátlan MSZP-s végkielégítések ellen hozott törvényt egyenest az EU hatálytalanította.

pamut 2016.12.15. 14:19:40

@Ballib cenzúrázók réme 19:

:DDD istenem már mindenkinek képzeled magad és saját magadra hivatkozol orbánspicli, loooool :DDD

már a kurucinfó szintje alá süllyedsz te szerencsétlen, minden szar hazugságot simán felvállaló spicli :D

ezt kérdeztem kollaboráns, fuss megint gyáván a kérdésem elől!:

"azt hogy magyarázzátok hogy a polgármesteri fedőtevékenységet űző bűnözőitek hugyé-szaré bérleik a közvagyon részét képező ingatlanokat?"

TEHÁT: HOGYAN????

MIÉRT LOPTOK BAZDEMG????

te melyik kerületben mutyiztál ki magadnak a mi, magyarok közvagyonunkból negyedáron egy jó kis kéglit, hazaáruló kollaboráns?

pizo 2016.12.15. 14:33:36

@digipenna: Fenéket. Még mindig úgy gondolják a munkáltatók hogy ők diktálnak, másrészt az álláshirdetések jó része kamu (3 diplomás gépészmérnökként belefutottam már jó párba).

Zoli

MEDVE1978 2016.12.15. 14:54:14

Hijj, pedig volt az az előző poszt, ami nagyon tetszett. A baloldal válságáról szólt és arról, hogy az egykori egyenlősdiből mára csak a rasszokon átívelő, genderes stb. egyenlőség lett. Ott valamit elkaptál a világ pulzusából.

Visszatérve Herr Viktorra, soha nehezebben nem lehetett volna legyőzni mint most. Elsősorban azért mert OV egy szimbólum, FIDEX törzsszavazó bázis égő szerelemmel szereti. Ráadásul a kellemetlen feladatokat is távolítja magától, olyan vízhordó szamarakhoz száműzi, mint Balogh Zoltán, Lázár János, Rogán Tóni, Kósa Lajos stb.

A független intézményeket gyakorlatilag megszüntette, szabad sajtó már csak elvétve (RTL, ATV, Klub r. internetes portálok, HVG) van, az összes többi az oligarchák kezében van vagy állami.

Az újraelosztási rendszert (Adózás, kedvezmények stb.) úgy alakította át, hogy a középosztálynak kedvezzen és az underclasstól von el forrásokat. Ebből kifolyólag a középosztály ellenérdekelt bármilyen váltásban.

Politikailag tehát jelenleg szinte lehetetlen legyőzni.

i8223k 2016.12.15. 15:26:12

@MEDVE1978: +1 Végre egy értelmes hozzászólás

Aki nincs velünk az SOROSBÉRENC 2016.12.15. 15:32:50

@MEDVE1978: "mert OV egy szimbólum, FIDEX törzsszavazó bázis égő szerelemmel szereti."

Pontossan. En peldaul leszarom az orszagot, vagy a gazdasagot, nekem csak Orban Viktor szamit. Ha holnap atombombat robbantana Budapesten, akkor is ra szavaznek.

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2016.12.15. 16:04:51

@Aki nincs velünk az SOROSBÉRENC: szívemből szóltál NERTÁRS. Jó leme az a atombonba mert eltakaritaná a szarmagyarokat hogy végre visszatérjenerk orosz barátaink akiket elkergettek majd 30 éve!!!
Budapest asmugy is egyx büdös ballibsi tanya! Csak az a lényeg hogy as jó Fideszes hazaffiakat menekitség ki.

Namir 2016.12.15. 16:22:13

Örkény István: A megváltó

Délelőtt tíz óra volt, amikor az író befejezte új drámáját. Este még két nehéz jelenete volt hátra. Átírta az éjszakát. Közben legalább tíz feketét főzött magának, és legalább tíz kilométert gyalogolt a szűk szállodaszobában alá s felezve. Most mégis olyan frissnek érezte magát, mintha nem is volna teste, olyan boldognak, mintha megszépült volna az élet, és olyan szabadnak, mintha megszűnt volna lenni a világ.

Még egy kávét főzött. Lesétált a partra. Megkereste a csónakost.
– Kivisz-e a vízre egy kicsit, Volentik bácsi? – kérdezte tőle.
– Tessék beülni – mondta a csónakos.

Borús volt az ég, de a szellő se rezdült. Mint egy óriási máriaüveg-lap, olyan sima és szürke és csillogó volt a tó. Volentik bácsi gyors, de rövid csapásokkal evezett, ahogy a Balatonon szokás.

– Mit gondol? – kérdezte az író, mikor már jó darab utat megtettek. – Ide látni még a partról?
– Még ide – mondta a csónakos.

Továbbmentek. Az üdülő piros cseréptetejét lassan elborították a fák. A partnak csak a zöldje, a vonatnak csak a füstje látszott.

– Még most is? – kérdezte az író.
– Még most is – mondta a csónakos.

Csak az evezők csobbanása hallatszott; a partról már nem ért idáig a hang.

Összemosódtak a házak, a kikötők és az erdők. Már csak egy ceruzavonás látszott, ahol véget ért a tó.

– Még most is ide látni? – kérdezte az író.

A csónakos körülnézett.
– Ide már nem.

Az író lerúgta a lábáról a szandált, és fölállt.

– Akkor húzza be az evezőt, Volentik bácsi – mondta. – Megpróbálok egy kicsit a vízen járni.

high up! 2016.12.15. 16:27:24

@Jakab.gipsz:

Na mi van, megszólaltál, oszt mindtál? Hogy: libsi, libsi, libsi.

Erre a betanított majomnál nem magasabb színvonalra kaptátok meg a nemzetközi bizonyítványt arról, hogy a NER a funkcionális analfabéták tenyész rendszere. Még jó hogy bemutattad, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, legalább nem kell hosszasan vitatkozni róla.

FOLYTASSUK!

Zsoltbacsi 2016.12.15. 16:57:22

@MEDVE1978:

""Az újraelosztási rendszert (Adózás, kedvezmények stb.) úgy alakította át, hogy a középosztálynak kedvezzen és az underclasstól von el forrásokat. "

Ennek szerintem nezz utana meg egyszer, javaslom a nav brutto-netto kalkulatorat. Csak egy apro pelda: 2006ban brutto 120 netto 79, 2016 brutto 120 netto 99. Tehat egy kvazi minimalberes 10 eve havi 20al kevesebbet vitt haza. (Mindez 1 gyerekkel szamolva, ha tobb van vagy egyedul neveli, meg nagyobb a kulonbseg!)

MEDVE1978 2016.12.15. 17:06:51

@Zsoltbacsi: Idáig ok, de rengeteg, korábban a legszegényebb rétegeket támogató segély és transzfer megszüntetésre vagy csökkentésre került (munkanélküli és szociális segélyek, családi pótlék stb.). A szegényebb rétegek jellemzője, hogy egyszerre élnek bérből (ha van munkájuk) és transzferjövedelmekből.

torró 2016.12.15. 17:09:00

Kedves Hafr barátom! Én úgy látom átmentél iróniába, nekem tetszik ez a már már Rejtő stílus. Mondjanak amit akarnak, a többiek, én megértelek. :)))) Jelenleg nem is tudsz mást tenni.Ez most olyan helyzet, mintha tűzszerészeket néznénk kicsit távolabbról, és várjuk mire mennek a bombával.

Zsoltbacsi 2016.12.15. 17:10:01

@MEDVE1978: Kicsit konkretabban lehetne?

Mert van meg valami, ami foleg oket erinti, ez pedig a rezsi. Szeretik a balosok elfelejteni, hogy regen ilyenkor karacsonykor mindig az volt csak a kerdes, hogy jan. 1tol 8 vagy 10 szazalekkal no-e a gaz es az aram. +nyaron meg egyszer. Ha valami erintette a szegenyeket, akkor ez!

Khonsu 2016.12.15. 17:31:55

Képzeljük el egy pillanatra, hogy a világ nagyot fordul körülöttünk. Képzeljük el, hogy ennek következményeként kicsúszik a talaj a NER alól. Képzeljük el, hogy mindenki csak kapkodja a fejét, ahogy minden amit biztosnak gondolt semmivé válik, hogy reszket félelmében, ahogy a viharfelhők gyülekeznek és a világ kifordul a négy sarkából.

Aztán képzeljük el, hogy ekkor kétféle ember lesz az országban. Akikkel a "jövő urai" hajlandóak szóba állni, és akikkel nem. Majd képzeljük el, hogy HaFr az előbbiek közt lesz.

Szép álmokat, amíg tart...

Khonsu 2016.12.15. 18:07:12

@MEDVE1978:

Belülről ma nem lehet megdönteni a hatalmukat. Egyedül egy kívülről, a nemzetközi környezet megváltozásából jövő hatás tudja bedönteni a NER-t. Orbán és a hasonszőrűek most azt hiszik, hogy jön a kánaán vagy valami olyasmi, ahogy a populista vezetők hatalomra kerülnek és az EU is válságba süllyed.

Vágyaik elvakítják őket, így képtelenek felismerni az igazságot, azt, hogy a rendszer épp most szedi szét önmagát. A liberális demokrácia és a globális kapitalizmus uralkodó formájának haláltusáját látjuk.

Egy mélyre ható átalakulás várható, ami teljesen átalakítja a játékteret.

A kérdés csupán, hogy az átalakulás egy viszonylag lassú, 1-2 évtizedes folyamat lesz, vagy lesz benne egy töréspont, ami felgyorsítja.

Nekem van egy olyan érzésem, hogy legkésőbb jövő év szeptember végéig bekövetkezik egy olyan pénzügyi válság, ami felülmúlhatja a 2008-as válságot is.

Ha igazam lesz, akkor az lesz a töréspont, ami megadja a kegyelemdöfést a rendszernek.

Ha tévedek, az csak a folyamatok sebességében jelent változást, az eredményükben nem.

Khonsu 2016.12.15. 18:23:22

@maxval bircaman BircaHang szerk:

Elképzelhetőnek tartasz-e olyan változást, olyan "új világot" a "Nyugaton", beleértve Magyarországot is, mely nem az orosz-kínai mintát követi, hanem teljesen más? Mondjuk az anarchiának egy fejlett formájára épül, aminek fókusza egyfajta igazságos alku a társadalom és a gazdaság szereplői között?

Illetve mit gondolsz arról, élhet-e ez a rendszer békében az orosz-kínai típusú rendszerű országok mellett?

Jakab.gipsz 2016.12.15. 18:42:43

@high up!:
NE FOLYTASD,
Inkább szóljatok annak a barom Gyurinak is hagyja abba.
Semmi értelme nincs annak, amit csinált, ok?

Libsikéim vége.

Game over, a játéknak vége.

Khonsu 2016.12.15. 20:06:26

@Jakab.gipsz:

Az új világ talán neked is, a libsiknek is, mindenkinek jó lesz.

Talán van közös pont. Miért lennénk egymás ellenségei, amikor mind egyek vagyunk, ugyanabban a világban. Együtt csodákat tehetnénk.

Budapest a kutyaszar városa 2016.12.15. 20:37:57

@Ballib cenzúrázók réme 19: Aljas hazugságot terjesztesz, Fapál nem lenyúlt bagóért lakást, mint a narancsférgek, hanem kiutalt egy ismerősnek. A két ügy úgy aránylik egymáshoz, mint a cukorkát csenő gyermek a maffiavezérhez !

2016.12.15. 22:16:12

@Khonsu: na ja! zsúrpubik és zsírpubik kéz a kézben :D

de jó is nekünk

nem baj. hajrá Orbán elvtárs, addig jó ezeknek a sokszor konszolidáltaknak, amíg maga él!

hol akasztunk le megint egy ilyen jó magyar elvtórsát, egy ilyen fasza gyareket ha már maga nem lász.

888.hu/article-orban-2017-a-lazadas-eve-lesz
888.hu/article-orban-2017-a-lazadas-eve-lesz/2#st

Khonsu 2016.12.15. 22:50:42

@Bánegressy:

Nem vagyok én "jó magyar elvtárs". Egy senki vagyok, de nem akarom, hogy így legyen vége.

Khonsu 2016.12.16. 07:39:02

@Bánegressy:

Ja, ezt kicsit félreolvastam, azt hittem rólam írod, nem a Viktorról. :D
Félálomban jobb, ha nem kommentelek. :D

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 08:30:12

@Khonsu:

Igen, ennek semmi akadálya. A mai orosz államideológia eleve a többpólusú világképre épül.

2016.12.16. 08:32:49

@Khonsu:
látod-látod, már te is azt írod: Viktor, mintha csak valami régi-jó ismerősről lenne szó, 'oszt észre sem veszed, eltelik még 20-30 év és már azt fogod mondani: Viktor bácsi, addig jó nekünk amíg maga él!

Istenem, hány rezsi csökkent utalványos konszolidáció kell még addig, hogy a mi jó kádár_elvtárs_viktor_janibácsink trónja soha meg ne inogjon.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.16. 11:15:26

@unionista᠋: A cikket olvasva nagyon úgy tűnik a blog egyik legaktívabb kommentelőjét nagy előszeretettel olvassák Kubában. Újsághír. Kuba rumban akarja fizetni Csehországgal fönnálló adósságát.
www.krone.at/welt/kuba-will-schulden-bei-tschechien-mit-rum-zahlen-276-millionen-dollar-story-544403

2016.12.16. 11:55:09

@digipenna:
az adósságot teljes egészében nyilván hülyeség természetben kifizetni. de teljes egészében pénzben kifizetni is hülyeség.

az adósság egy részéért cserébe a kubaiak adjanak rumot és "dohányt". jobb, mintha semmit se adnának. és ezek után lehet kelet-közép európai jövedéki cégeket csinálni. royal szeszipari vállalat, imperial dohányipar, monarchia sörgyárak. lázár, meg ezek a cigányok ezekre mozdulnak. mészáros lőrinc. ha nem tetszik, akkor váltsa le őket a nép. csak előbb a liberális zsidókat akarják leváltani. erről szól a sztori. csak ez politikailag nem korrekt. a fidesz/fidelitas familiárisokból szervezett egy pártot. a jobbik etnicista magyarázatokat adott a világról. a jobboldal maszkulin közéletet akar. a jobboldal feminint. szexizmus, etnicizmus és familiaritás. ezek uralják a közéletet. nem látom, hogy miért lenne olyan nagy probléma ha kuba és kelet-közép európa viszonyát a rum és a dohány uralja. ez a normalitás.

Khonsu 2016.12.16. 13:19:00

@Bánegressy:

Nem hiszem, hogy lenne 20-30 évük. Még a 10 is valószínűtlen. Meg lehet figyelni, az első ciklus alatt végigvitték a "mestertervet", azóta ez a hatalom a maga módján ugyanúgy egyik napról a másikra él. Ötletpolitizálás folyik, mindenféle rendszer nélkül, csak hogy menjen a szekér még egy kicsit, aztán újra, stb.

Eddig összességében szerencséjük volt, de ebben a módszerben nagyon benne van a mellényúlás esélye, és ráfuthatnak olyanra, amiből nem olyan könnyű visszatáncolni mint a netadóból.

Mindemellett totálisan függ a hatalmuk a külföldi pénzforrásoktól. EU pénzek, befektetők, államadósság, a kivándorlók utalásai, és még az "offshore" is ide sorolható.

Ha bármilyen irányban is a világ komolyabban kimozdul a jelenlegi állapotából, akkor Orbán rendszerének vége. Ha becsúszik egy rossz ötlet, amit nem tudnak visszacsinálni, akkor is.

Ezért nem tudom mikor bukik ez a rendszer, de ha egyszer buknak, az nagyon gyors és nagyon szánalmas vég lesz.

2016.12.16. 13:32:35

@Khonsu:
csakhogy jelenleg semmiféle alternatíva nem rajzolódik ki abból a filoszemita világból, ami ellen a köznép lázad.

Khonsu 2016.12.16. 13:59:39

@unionista᠋:

Ezért kell addig megcsinálni az alternatívát és készenlétben állni. Mert ha nem áll készen egy felkészült, szervezett alternatíva akkor, amikor a bukás bekövetkezik, akkor ott helybe, kaotikus körülmények között fog megszületni és felemelkedni egy ugyanilyen ötletpolitizálást folytató, alkalmatlan politikai társaság, minta jelenlegi, vagy rosszabb.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.16. 14:36:03

@Khonsu: „Ha bármilyen irányban is a világ komolyabban kimozdul a jelenlegi állapotából,” Igen, nagyon úgy tűnik az inga gondolkódóba esett, melyik irányba lengjen ki.

A britek végleges kilépése után (a pénzes rész is) mivel ők a legnagyobb nettó befizetők, a kieső pénz hiányozni fog a brüsszeli fölélő- és elosztóapparátusnak. Két dolog várható. Egy, újraszámolják a tagállami befizetési rendszert. Kettő, a fölzárkóztatási programokat törlik, drasztikusan csökkentik. Bennünket mindkettő kedvezőtlenül fog érinteni, a mértékén múlik, hogy a - -"kiábrándult" polgárok- - ennek hogy adnak hangot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.16. 14:36:20

@unionista᠋:

"a filoszemita világból, ami ellen a köznép lázad."

A WizzAir 2017. március 26-tól hetente két járatot indít Debrecenből Tel Aviv-ba.

leponex 2016.12.16. 14:51:57

@Khonsu: "Ezért kell addig megcsinálni az alternatívát és készenlétben állni."

Mostan a keretezett narratíva a menő, az alternatívagyártásra láthatóan annyi gőz sem jut, mint amennyit egy teleshopos gőztisztító kétdecis tartályából kiszenved.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.16. 15:23:21

@unionista᠋:

Különböző civilizációk békés egymás mellett élése.

2016.12.16. 16:26:42

@neoteny:
orbán azt a trükköt csinálta, hogy ő megszervezte a zsidó jobboldalt. és azt támogatja izrael. ha nem kellenek nemzetek, akkor ez izrael számára sem túl jó. az araboknak nem nacionalisták. nem nagyon van erős líb nemzettudat. ha nincs líbia, akkor nincs. van tripoli és bengázi. az elég. amúgy is két kormány lenne. és lőnék egymást. a kereszténységnek van nemzetmegtartó ereje és a zsidó jobboldalnak. ezt használta ki orbán. a "liberálisokat" támadják nem a zsidó népet.

2016.12.16. 16:53:56

@maxval bircaman BircaHang szerk:
világszinten mindenki a népek barátságát hirdeti. és ezen túl kőkeményen érvényesíti az érdekeit feltéve, hogy tudja.

az oroszország és kelet-közép európa közös érdeke az, hogy moszkva és a berlin-prága-bécs-pozsony-budapest-belgrád-szófia tengely (ezek ugye egy vonalon vannak) kiegyezzenek egymással. az alku elég egyszerű. a ruszkik megkapják kijevet és feladják szíriát. azt időlegesen ellenőrzésük alá vonják a németek. visszatelepítik az integrálódni nem tudó, vagy nem akaró bevándorlókat. ujjáépítik aleppót.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.16. 18:01:22

@unionista᠋:

"orbán azt a trükköt csinálta, hogy ő megszervezte a zsidó jobboldalt."

Orbán Viktor szervezte meg a Likud pártot? De hát 1973-ban csak 10 éves volt Viktorka!

Laptop7712 2016.12.16. 20:23:58

@Khonsu:
Ha jön is egy összeomlás, azt nagyon meg fogjuk érezni. Az elmúlt 26 évben több vesztes lett, mint nyertes. Sikerült úgy módszert váltani, hogy a hazai átlagkeresetek csak éhendöglésre elég. Ezért dobbantanak a fiatalok. Egy rendszert mindig a rendszer perifériáján keletkezett probléma kezdi el erodálni, és a végén e miatt dől be. Az embereknek a tökük tele van az elmúlt 26 év demokratikus lopásából, meg abból, hogy hülyére veszik őket, szétmelózzák magukat a semmiért. Majd kiderül az, hogy mi lesz. Egy biztos, ez a gazdasági rend, amiben az ország van, lassan, de biztosan – 10 éves trend- szépen kiürül, érdeklődés, és releváns vásárlóerő hiányéban. 4 régiót tudok azonosítani az országban, melynek van valamilyen gazdasági potenciálja, a többi felejtős. Tudás hiányában nagyon meg fogjuk szívni így 26 év után. 2018-ra ki fognak üresedni a szlogenek. Kérdés az, mi lesz akkor. Amerika messze van, de Deutschland is.

2016.12.16. 20:32:37

@neoteny:
megszervezte a magyar likudot. a zsidó jobboldalt. a jobbik likud viktorozta rendesen, mert jól informáltak voltak az oroszok által. csak aztán kiléptek a jobbik mögül. amire vona jó fiúvá változott. a hitgyülekezete próbálja megvenni és megvezetni. a finkelstein-habony művek lebuzizza vajna tévéjében. amire a soros féle "liberális" lapok védik a "náci" nemzetvezető "testvért".

2016.12.16. 21:31:48

@digipenna:
magyarországnak elsősorban nem pénzre van szüksége. hanem egy szövetségi kapcsolatra és abból következő induló technológiai transzferre. azért, hogy a magyar a tudományos élet a világ harmadvonalból (a harmadik világból) a másodosztályba kerüljön. a magyar egyetemek ne a top 1000, hanem a top 100 kategóriába kerüljenek. onnan a top 10 már pénz kérdés. az intézetek hány nobel díjas vásárolnak maguknak. ehhez lényegében az kell, hogy az andrássy egyetem a soros féle ceu helyébe kerüljön. és a fővárosi agglomerációt fele részben ki kell szolgáltatni a németeknek. ami hazaárulás. a másik lehetőség az oroszok visszahívása lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.16. 21:53:26

@unionista᠋:

"megszervezte a magyar likudot. a zsidó jobboldalt. a jobbik likud viktorozta rendesen"

A jobboldali zsidók a Jobbikot támogatták, de Orbán zseniálisan megszervezte a jobboldali zsidókat, hogy őt támogassák? De hát azt írtad, hogy a filoszemita világ ellen a köznép lázad; az Orbán által megszervezett jobboldali zsidók elveszítették a zsidóságukat? Vagy erre érted, hogy az Orbán által megszervezett jobboldali zsidók elvtelenek? De hiszen Vajnának is a pénz az istene: milyen elvet adott fel ő?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.12.16. 22:20:15

@unionista᠋: Néha olyanokat írsz, úgy gondolom, érző ember vagy. Szerintem van egy harmadik út. Te, én, mi. Tudod, a bajor ha tíz kilométerre lévő a munkahelyéhez egy órára van szüksége autóval, akkor kitalálja, az autója kapcsoljon le minden lámpánál, sorompónál és erre roppantul büszke. Én úgy gondolom, nekünk az kell, hogy találjunk vissza magyarságunkhoz. Őszintén szólva, nem szeretnék se bajor, se fríz, se szász hagyományokat a magyar helyett . Azt se tartom megoldásnak, hogy csemegéznek munkavállalóikból, meg azt se, hogy ők egyedül döntik el, mi az, ami Európának, meg nekünk kell. - - Oroszok. Öregapám szénbányász volt az első háború után, odakint. Apám, meg málenkij robotos négy és fél évig a második után. Egy vándorló, a fronton el nem távolított gránátszilák zárt el egy eret az agyában hetvenévesen. A fiam tízévesen amikor a Madéfalvi veszedelem emlékműve mögött kaszáló öreg székelynek az akkor legnagyobb címletű bankót adta, mert olyan szépen kaszálta a füvet, azt mondta, apu, a bácsi azt mondta, az Isten áldja meg fiatal úr. Pár évvel később Hollandiában egy katonatemetőnél, egy sírnál, amin csak az állt, - - marokkói katona- - , azt kérdezte, miért halt meg itt olyan fiatalon, nem tudtam válaszolni. Hiszem, muszáj, hogy megtaláljuk önmagunkat. Se német, se orosz nem tesz semmit, hogy nekünk legyen jó. Minden náció a maga javát keresi, az ember már ilyen, az erősek a saját érdekeiket kényszerítik azokra, akikre tudja. Lásd trianon. Nem vagyok hajlandó ezt a településnevet a nyelvtani szabályoknak megfelelően nagybetűvel írni amíg élek. Ugye érted?

2016.12.16. 22:53:35

@neoteny:
a fidesznek volt egy kongresszusa 93-ban debrecenben. és ott elhatározták, hogy nem lépnek be az mszp-szdsz koalícióba, hanem a közéletből kiszorítják a "kommunista" baloldalt. tehát ők nem a zsidóság egészével szemben léptek fel, mint a miép vagy kezdetben a jobbik. hanem annak "hazaáruló" részével.

ez a politika nekem személy szerint nem tetszett. mert azt gondoltam, hogy a "liberálisok" között is vannak értékes és értelmes emberek. és egyezségre lehet jutni. de az elmúlt évek, évtizedek bizonyították, hogy nem igazán lehet. az elmúlt évszázad tapasztalata ugyanez. nem a zsidó nép egészével van a probléma. a zsidó vallást szekularizálni kellene. intézményesen egyszerűen el kellene választani a nemzeti keresztény államiságtól. és ezek után lehetne kiegyezni. ezt a "demokraták" nem fogadják el. és ebből következik a kultúrharc, törzsi háború, irracionális hitvita. a magyar társadalom az államvallásról vitázik. legyen, ne legyen. mi legyen. az érzelmek csapnak össze. mindkét tábort (digipennás leszek) a fél-elem, a gyűl-ölet vezérli. az a cél, hogy egymást kicsinálják. azokat az eszközöket használják, amit te is. nincs semmiféle konstruktivitás. az alapállás a kontrapozíció. és a fidesz a rekontra. jelen állás szerint nem lesz alternatíva. az ország a jelenlegi rendszert fogja konszolidálni. és akik ezzel nem tudnak megbékélni azok szabadon elmehetnek. vagy buktassák meg a rezsimet. ez egy hatalmi játszma. amit ha nem visznek dűlőre, akkor abból polgárháború, idegen megszállás és egy újabb hidegháború következik. nem a fasizmus fenyeget, hanem az orosz módszerek.

2016.12.16. 23:54:40

@digipenna:
ez a magyar hagyományokhoz való visszatalálás egy mese. csabakirályfi csillagösvényen. ami kulturálisan nagyon rendben van. de ha csak ez van, akkor magyarország a harmadik világ szintjére. afrikai törzseknek is megvannak a mítoszaik. csak épp senkit se érdekelnek a világban. félre értés ne essék. nem azt állítom, hogy ezeket ki kellene dobni. ha egy népnek nincs múltja, akkor jövője se nagyon lehet. de az, hogy a magyar gazdaság teljesen leszakad a németről az jelen állás szerint majdnem lehetetlen.

mondok egy példát. debrecenben hét villamos vonal volt. a 60-as évek végén, a 70-es évek elején ebből hatot megszüntetnek. azért, hogy az ikarus megrendeléseket kapjon. (a többi vidéki város is így járt). a rendszerváltás után cél volt ezek részleges visszaállítása. ezért debrecen forszírozta, hogy budapesttel közösen a ganz gyártson villamost. elkészült egy prototípus. a kcsv-6 (közúti csuklós villamos). 1993-ban. ez 1 éven át futott. majd ebből debrecen rendelt még 10 darabot.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/KCSV6_Tram_1_in_Debrecen.jpg
majd ezek után a ganz az mondta, hogy nem fejlesztenek. hanem felújítják pesten a régebbi típusokat. elkészült 30 villamos. és a ganz bezárt. budapest azt mondja, hogy ők nem gyártanak villamost, hanem kizárólag applikációkat készítenek és a globális szolgáltató központtá válnak. a metro szerelvényeket magyarországon kellene gyártani. úgy, hogy összeköti a metro bevásároló központokat. de ez a németek nélkül nem megy. ha nem a németekkel, akkor az oroszokkal. a felzárkózáshoz szükséges van egy külső szövetségesre. azért, mert ezt az országot tönkre tették a kommunisták és a kapitalisták. és a fasiszták. ebből valamelyikkel össze kell fogni. vagy a zsidókkal, vagy a németekkel. vagy az oroszokkal. lehetnének a zsidók is. ha a rendszerváltáskor azt mondják, hogy magyarországra összesen két konszern lép be. a general motors és a general electric. lényegében nem is kellett volna több. mert gyógyszergyártás volt. és ez esetben az amerikaiak és a zsidók lettek volna az elnyomók. vannak a magyar tulajdonú bankok és a citibank hálózata. schluss. ezek után épül egy amerikanizált városközpont. a németek az ndk felzárkóztatásával voltak elfoglalva. az oroszok haderőt vonták ki. kína nem volt sehol. grósz károly félállami rendszert tanulmányozták. azt vették át. grósz azt mondta, hogy vegyesvállalatokra van szükség. mc donalds hungária amerikai-magyar vegyesvállalat. hungaroring brit-magyar vegyesvállalat. tehát a tőkések mellé belép az állam. amire azt mondták, hogy az amerikaiak és az angolok azt mondták, hogy így a haszon fele elveszne. és így jött németh miklós. mert ő a nyugat igényeit teljes egészében kiszolgálta. neki csak az volt a fontos, hogy a gyereke is amerikában tanulhasson. és kapjon egy jól fizető állást londonban. és ezek után csak a nyugat. aztán jött a privatizáció nevű szabad rablás. be kell vonni valakit. de annak az árát meg kell kérni. tehát nincs olyan, hogy itt szabad a vásár. mindenki jöhet csak úgy. fizessen zsebbe. ezt csinálják most. meg kellene mondani, hogy milyen szövetségi vállalatokra van szükség, és melyeket nacionalizálná (vásárolná fel) a magyar állam, és melyek azok akikre nincs szükség. azok szabadon távozhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 00:03:21

@unionista᠋:

"ez egy hatalmi játszma."

Pontosan ez a probléma: ugyanis bárki nyeri meg a hatalmi játszmát, azok hatalmaskodnak "a nép" (a társadalom) felett. Persze minden hatalombirtokló arról bugyog, hogy a hatalmat "a nép" érdekében gyakorolja -- csak épp' ez soha nincs így: mindig a saját és a támogatói érdekében gyakorolja. Hatalmi szóval (az egyetlen eszközével) dönti el azt, hogy mely polgárok válnak nyertesekké és mely polgárok vesztesekké. Pontosan ezért folyik a küzdelem az államhatalom (a "jogos" erőszakmonopólium) biroklásáért: mert annak birtokában nem kell kielégíteni _az összes polgár_ igényeit -- erőszakkal, ill. annak hiteles fenyegetésével lehet kényszeríteni őket arra, hogy megváljanak a tulajdonukban lévő javaktól anélkül, hogy cserébe olyasmiket kapnának, amit többre értékelnek annál, amit adnak. Ez a politika lényege: a magántulajdonban lévő javak erőszakos kisajátítása és a politikusok és támogatóik magántulajdonába történő transzferálása (de legalább is a "közvagyon" feletti rendelkezés megszerzése).

"Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt."

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 00:14:57

@unionista᠋:

"meg kellene mondani, hogy milyen szövetségi vállalatokra van szükség, és melyeket nacionalizálná (vásárolná fel) a magyar állam, és melyek azok akikre nincs szükség."

Kinek kellene megmondania? Mert a (viszonylagos) szabadpiacon "a nép" "mondja meg" a _cselekedeteivel_, hogy milyen vállalatokra van szükség: amelyektől vásárol. "A nép" azt "mondja", hogy a TESCO-ra meg az Aldira meg a Lidl-re meg a Media Markt-ra meg az ezekben vásárolt termékeket előállító vállalatokra van szüksége: pontosan azért veszi meg azokat a termékeket ott. Persze megveszi más, kisebb gyártók termékeit más, kisebb üzletekben: azokban az esetekben meg azokra "szavaz" a pénzével.

Ki az, aki jobban tudja "a népnél", hogy annak mi kell? Nem épp' az a "demokráciaminimum érvényesülése", hogy "a nép" eldönti magának, hogy miért mit akar adni?

2016.12.17. 00:51:14

@neoteny:
a fogyasztás oldaláról közelítesz. magyarországon bárki vehet macbook pro számítógépet. de annak az ellenértékét meg kell termelni. lehet mondani, hogy ez baromi egyszerű. aki szeretne ilyet az termeljen ki minimálisan 1,500 dollár onnan ahonnan akar. ebből a típusból ennyibe kerül a legolcsóbb modell (oké, valójában csak 1,499 dollár). "ingyen" szállítják. miért kell ezt bonyolítani? azért, mert nem így működik a világ. mert az állam, a városok, vidékek, az egyházak, világi alapítványok is piaci szereplők. és ezek mind korlátozzák a szabadságot. a soros alapítványi hálózatának vannak hatalmi céljai. azok szembemennek a kelet-közép európai kormányok elképzeléseivel. és ebből következnek ütközések. orbán azt mondja, hogy 2017 a liberális aberráció elleni lázadás éve lesz. nyilván erre soros is lép valamit. még inkább próbál előre nyomulni, megpróbál visszavonulni. ezt eldönti. de ugyanígy dönthet egy város, egy vidék, az állam. és a nép viszonylag szabadon dönthet arról, hogy milyen egyház szervezetet szeretne. ehhez valószínűleg nem csatlakozik minden állampolgár. de erről nagyjából a hitközségek szintjén dönteni kell. nem az egyén, hanem kis közösségek szintjén. azért, mert a lakosság döntő többsége nem akar anarchiát. értem, hogy vannak néhányan, akik ezt szeretnének. ők is hitközségeket alkotnak. az ortodox liberálisok valójában világias szekták. és ezek döntenek, hogy mégis miféle tőkebevonásra van szükség. és mivel magyarország egy állam ezért a helyi társadalmak elképzeléseit jóvá kell hagyni a nemzeti szinteken. mert az ország így szerveződik. amikor a liberálisék idejöttek, akkor is így volt. a közakarattal szemben lettek kényszer betelepítve. volt egy kiegyezés. utána volt fejlődés. majd magyarország hét részbe lett osztva. kiegyezés fel lett rúgva. arról szó sincs, hogy a többség a magyar államiságot fel kívánja adni. ezt egy liberálisnak mondott felforgató csoport hirdeti a fővárosban. egy részük ortodox kommunista. ők alapjövedelmet adnának azoknak a munkaképes embereknek, akik vállalják, hogy nem dolgoznak. és ezt a pénzt el vennék azoktól, akik részt vennének az értékteremtésben. és mindezt a társadalmi igazságosság jegyében. egy részük azt mondja, hogy semmiféle újraosztásra nincs szükség. hiszen a szabad piacnál nincs igazságosabb és erkölcsösebb. de ez a két csoportosulás egy politikai platformon van. ők a balliberálisok. ezek is hitközségek. ezeknek is be kellene tagozódni egy államrendbe. ha ez nem megy, akkor találjanak egy olyan területet, ahol erre nincs szükség. ez amerikában is így van. az ortodox nacionalista izraelben pláne így van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 01:16:32

@unionista᠋:

"miért kell ezt bonyolítani? azért, mert nem így működik a világ. mert az állam, a városok, vidékek, az egyházak, világi alapítványok is piaci szereplők. és ezek mind korlátozzák a szabadságot."

Egyházakba és "világi alapítványokba" önként lépnek be emberek; ha történik is szabadságkorlátozás, az az egyén önkéntes beleegyezésével (vállalásával) történik. Az állam, a városok, vidékek esetében ez nem igaz.

"de ugyanígy dönthet egy város, egy vidék, az állam."

Olyan nincs, hogy egy város, egy vidék, egy állam dönt bármiről is. A hatalom birtokosai döntenek.

"nem az egyén, hanem kis közösségek szintjén."

A kis közösségek (de még a nagyok is) egyénekből állnak. Ha a kis/nagy "közösség" dönt az egyén helyett, akkor nem érvényesül a demokráciaminimum.

"mivel magyarország egy állam ezért a helyi társadalmak elképzeléseit jóvá kell hagyni a nemzeti szinteken. mert az ország így szerveződik."

Aha. A Renner gyerek csak ne építsen prototípus-traktort anarchista módon: azt jóvá kell hagyni a nemzeti szinteken. Mert anélkül szervezetlen az ország.

"hiszen a szabad piacnál nincs igazságosabb és erkölcsösebb."

Valóban: a szabadpiacon "a népek" maguk döntik el, hogy mit adnak miért -- és ha adnak valamit valamiért, akkor ez empirikus demonstrációja annak, hogy többre értékelték azt, amit kaptak annál, amit adtak. Ezt semmilyen más rendszer nem mondhatja el magáról.

"de ez a két csoportosulás egy politikai platformon van. ők a balliberálisok."

Szerinted. A valóság meg az, hogy a balliberálisok (progresszívek) a hatalom megragadására törnek; a klasszikus liberálisok meg azt mondják, hogy senkinek ne legyen hatalma -- de legalább is minimális hatalom legyen: a magántulajdon jogának szerezzen csak érvényt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 01:24:08

@unionista᠋:

"arról szó sincs, hogy a többség a magyar államiságot fel kívánja adni."

Persze, hogy nem akarja feladni: mert abban reménykedik, hogy az állam mástól elvesz, és neki ad. De ebben mindig csalatkozni fog: az állam tőle vesz el, és magának meg a támogatóinak ad -- ami mindig egy kisebbség. Egyszerű aritmetika: ha a magyar állam egy milliárdostól elveszi az összes pénzét, akkor "a népre" egyénenként 100 Ft jut. Az állam inkább elvesz minden magyartól 100 Ft-ot, és odaadja egy embernek, akiből így milliárdos lesz -- és abból már meg tudja venni az ellenzéki lapokat. Ilyen "tőkebefektetéseket" csinál az állam.

2016.12.17. 09:15:00

@neoteny:
az államok között is szabad válogatni. a magyarok az emberiségnek alig több, mint egy ezrelékét adják. ha fasiszták, akkor ott van a világ többi része. 99,9%.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 09:37:22

@unionista᠋:

"az államok között is szabad válogatni."

Az Apple válogatott is -- és az ír államot választotta, mert attól kapta a legjobb adózási ajánlatot. Fel is háborodott az EU is meg az amerikai állam is. A hatalmi játszmák nem csak országhatárokon belül folynak.

2016.12.17. 12:38:21

@neoteny:
nekem erről az véleményem, hogy az uniót védelmi jelleggel kellene fenntartani. európát kisebb föderációkra kellene osztani. jelzem amerikában is azt támogatnám, hogy a demokrata többségű nyugati és a keleti part hozza létre a saját államszövetségeit az unión belül. trump erőd politikája elsősorban szárazföldi térségnek kedvez. persze azt sem kell elzárni a tengertől. a mississipi völgye szintén egy megarégió.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Mississippiriver-new-01.png
de amerikát nem lehet központilag tervezni. kansas city nem olyan erős. az usa erőd központja. a népeknek joguk van egy ilyen amerikát csinálni. nagy tavak északi és déli oldalát összekapcsolni egy föderációvá. ezek a föld egészéhez mérten kis világok. és ugyanilyen a kárpát-medence. csak abba belemetsz a cseh-szlovák és a délszláv és a nagy-román kultúrkör. messen bele. de ezzel együtt a magyaroknak jogukban áll a saját városhálózatukat építeni. és ha megy, akkor közös (szövetségi) infrastruktúrát építeni. például mávag-vagónka megállapodás. ami középeurópai bundesbahn része. a főelemeket gyártja/szállítja a siemens hungária. ez jó a cseheknek, szlovákoknak, magyaroknak, németeknek. a lengyel pkp (államvasutak) összekapcsolódik a poroszokkal. maguk az iparosok hozzák létre a szolgáltató részleget. és abba majd beszállítanak alapanyagot és energiahordozót a lengyel bányászok és a restibe a parasztok. a hiányzó technológiát időlegesen a németek adják. verseny úgy lesz, hogy a wroclaw, katowice, vagy gdansk üzemei versenyeznek. és varsó dönthet úgy is, hogy vasúti járműveket importál. de nem köteles ezt megtenni. akkor sem ha esetleg a külföldi olcsóbb. mert utána hiányzik a gyárak adóbevétele. persze lehet, hogy úgy döntenek, hogy a rosszul teljesítő üzemeket bezárják. ha nem, akkor elsősorban a helyiek fizessék meg a veszteséget. mondhatják azt, hogy a lassabb, kényelmetlenebb de legalább, a miénk. és ezek után fejlesztenek. a "liberálisok" azt mondják, hogy aki nem állja a világversenyt azt szanálják. külföldiek kezébe adják. és ez vezet el a kelet-európai zsidóság balliberális irányzatának pusztulásához. civilizált körülmények között is kiszavazzák őket a parlamentből, a kormányból. velük szemben politizálnak. a románok a "demokraták" győzelmére tettek. tele pakolták romániát amerikai fegyverekkel. és most orbánnal együtt szidják sorost.

az ír kormánynak jogában azt mondani, hogy úgy gondolják, hogy szükségük van az apple szolgáltató központjára. magyar viszonyok között leginkább a duopóliumok híve vagyok. van egy szövetségi szolgáltató. mondjuk a telekom. és mellette van a matáv csoport, ami magyar kis, közép, és nagyvállalatokat kapcsolja össze. ezek után a fehérgyarmati alku gsm lehet a matáv csoport tagja. de lehet a szövetségi telekom értékesítője. akik koncessziós díjat fizetnek az oligopol pozícióért. azért, hogy nincs vodafone, telenor. ez teret enged a magyar távközlés fejlődésnek. nem ortodox nacionalizmus (csak a matáv van, mert csak az a jó) és nem ortodox liberalizmus (nem kell matáv, mert az úgy is rossz).

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 13:16:38

@unionista᠋:

"a demokrata többségű nyugati és a keleti part hozza létre a saját államszövetségeit az unión belül"

És ezek az államszövetségek milyen módon diszkriminálnák (pozitívan) egymást és (negatívan) a nem közéjük tartozó tagállamokat? És hogyan létezne ez "az unión belül"?

"ha nem, akkor elsősorban a helyiek fizessék meg a veszteséget."

De másodsorban a nem-helyiek is fizessék a veszteséget? Ki dönti el, hogy milyen arányban osztoznak a helyiek és a nem-helyiek a veszteségen (ti. hogy kik milyen mértékben dotálják a veszteséges üzem fenntartását)?

"akik koncessziós díjat fizetnek az oligopol pozícióért."

Amely koncessziós díjat behajtják a fogyasztóikon. Ugyanis a német is "zsidó" annyira, hogy hasznot akar: a haszon pedig a bevétel és a kiadás különbsége.

2016.12.17. 14:24:28

@Khonsu: @unionista᠋:
mindenféleképpen buknia kell a rendszernek, mert a bűnözői értékorientált magatartás vált a fő vezéreszméjévé, azaz: szerezni, szerezni, szerezni! mindent.
kifulladásig.
vagyis elkapta őket a gépszíj.
lehet, h mindenütt a világon még náluk is kapzsibb telhetetlenebb tolvajok jönnek, de akkor meg a tolvajok kérik rajtuk az ellopott/elmaradt zsákmányukat.
nem az a bajuk, h olyan a politikájuk, amilyen, nem az a baj, h lopnak. a baj amiért tartós nemzetközi kapcsolatokat sem tudnak létesíteni amikben egymás adottságait és tulajdonságait méltányolhatják a felek - és ez már jó párszor kiderült, hogy ezek tetvek.
a számukra legjobb esetben valamilyen világhatalmat ültetnek a nyakunkba, amelyiket ez az ország esetlegérdekel és amelyik ezért cserébe hajlandó elnézni nekik, hogy zabrálnak a zsákmányából.

2016.12.17. 16:21:36

@neoteny:
a liberális felfogás az, hogy a legjobb vám: 0. mert akárhány százalék azt úgy is a fogyasztók fizetik meg. és az nekik nyilván jó. tehát a vám rossz. a termelők vegyék fel a versenyt. az ő érdekeik nem számítanak. csak a fogyasztóké.

ha van állam, akkor kövesse a legegyszerűbb racionalitást. (legyen ez az állam definíciója. okos egyszerűség.) ebben az esetben a vám nyilván nem konstans zéró (ami lényegében azt jelenti, hogy nincs állam). mert így a termelői érdekeket nem védi semmi. mindent a fogyasztásra optimalizálnak. a legyen a vám értéke: (import - export) / 2. tehát ha a zsidó behozza a fügét, a datolyát, a mazsolát a szentföldről és ugyanennyi értékben megveszi a paraszttól az almát, a körtét és a szilvát, akkor nem fizet vámot. de ha nem vesz meg semmit, akkor az áruja felét elveszik. ha azt mondja, hogy ez rablás, akkor kerülje el a várost és a vidéket vagy vásároljon árut. debreceni és telavivi termelők egymással közvetlen árut cserélnek. kifizetik a szállítókat. ez egy mindenki számára előnyös ügylet. hol a hiba? ott, hogy annak nem jó, aki csak kereskedik és szolgáltat, kizárólag a fogyasztásra alapozza a gazdagságot. de ezt csinálja budapest. mert lehet úgy is. megveszik a meggyet a gyügyei paraszttól kilónként 60 forintért. a szállodában szemenként 60 forintért is eladják egy viszonylag olcsó italban. a paraszt azt mondja, hogy 100x haszonnal eladták. ez így nem járja. és erre az egyik válasz az, hogy építsen ő is luxus szállodát és adja el a meggyet 100x haszonnal. a másik, hogy a termelői érdekeket megvédi a város vagy a vidék. szatmár. a befizetett vámból építenek egy hűtőházat vagy sűrítőt. ami fele részben közösségi. oké, hogy ennek költségeit megfizeti a fogyasztó. de ezek után annak a nyereségéből részesül. ez nem kommunizmus, hanem vegyes gazdaság. a fogyasztás részlegesen a a termelői igényekhez igazodik. tehát a kompetició, a kooperáció mellett megjelenik az környezeti alkalmazkodás (adaptáció). lehet mondani, hogyan lesz így verseny. úgy, hogy nem csak gyügyei meggy lesz szatmárban. sőt gyügyei meggy sem feltétlen egyféle. mert szövetkezeti gyümölcsös mellett lehet kis, közép és nagyháztáji. és lehet ilyen vagy olyan fajta. a belső piacon is van verseny. a külpiacokon pláne. csak ez nem totális.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 19:19:20

@unionista᠋:

"a termelők vegyék fel a versenyt. az ő érdekeik nem számítanak. [...] lehet mondani, hogyan lesz így verseny. úgy, hogy nem csak gyügyei meggy lesz szatmárban. sőt gyügyei meggy sem feltétlen egyféle. mert szövetkezeti gyümölcsös mellett lehet kis, közép és nagyháztáji. és lehet ilyen vagy olyan fajta. a belső piacon is van verseny."

No de a verseny figyelmen kívül hagyja a termelők érdekeit: a verseny rossz a termelőknek. Miért akarsz te rosszat a gyügyei meggytermelőnek? Akár szövetkezeti, akár kis, közép vagy nagyháztáji termelő? Mindegyik érdekeit sérti a verseny.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 20:06:44

@unionista᠋:

"megveszik a meggyet a gyügyei paraszttól kilónként 60 forintért. a szállodában szemenként 60 forintért is eladják egy viszonylag olcsó italban. a paraszt azt mondja, hogy 100x haszonnal eladták. ez így nem járja. és erre az egyik válasz az, hogy építsen ő is luxus szállodát és adja el a meggyet 100x haszonnal."

Pontosan: a luxus-szálloda tulajdonosa azért tudja eladni a meggyet "100-szoros haszonnal", mert _befektetett_ a luxus-szállodába. A gyügyei paraszt nem fektetett be; nincs luxus-szállodája, amiben eladhatná a meggyét "100-szoros haszonnal".

"a másik, hogy a termelői érdekeket megvédi a város vagy a vidék. szatmár. a befizetett vámból építenek egy hűtőházat vagy sűrítőt. ami fele részben közösségi. oké, hogy ennek költségeit megfizeti a fogyasztó. de ezek után annak a nyereségéből részesül."

Hogyan "részesül annak a nyereségéből"? A hűtőházat vagy sűrítőt üzemeltető cég osztalékot fizet minden meggyvásárlónak, aki magasabb árat fizetett a "piacvédett" meggyért? Mert ha nem, akkor nem részesül annak a nyereségéből -- ez csak a te kamu dumád a népi szocializmusod propagálására. Hamis vagy, mint a harmincforintos.

2016.12.17. 21:21:50

@neoteny:
a "befektetett" ez esetben praktikusan azt jelenti, hogy az állam segítségével a semmiből generáltak egy rakás pénzt. és abból vásároltak/építettek egy szállodát. lásd mészáros lőrinc. de a luxus szállodák döntő többsége így épült. ha a befektetés megtérül, akkor a kereskedelmi bank és az új tulajdonos is jól jár. az egyiknek a semmiből lett egy szállodája, a másiknak pedig korlátlanul van pénze. ha nem, akkor újabb hiteleket generálnak. ha azok sem térülnek meg, akkor az állam segítségével konszolidálnak. ez a globális kapitalista iskola. ezt képviseli budapest. és a nyugat. nyilván nem fogják feladni, mert hülyék lennének nem így csinálni. a vita azon folyik, hogy ennek kik legyenek a kedvezményezettjei. a "libsik" vagy a "nácik". ebből legfeljebb egy maradhat. ezt célozza az unortodox, illiberális demokrácia.

a fidesz/fidelitas rendelkezik 2-2,5 milliós familáris táborral. ezek azok az emberek, akik közvetlenül, vagy közvetlen családtagjaikon keresztül részesülnek, vagy részesedni szeretnének a különféle állami kedvezményekből. közalkalmazottként, vagy magánvállalkozóként.

a jobbik szavazói etnicista magyarázatokban hisznek. zsidók vs. cigányok. ez sanyi megfejtése. kun mediátor marcsika.
ocdn.eu/images/pulscms/NWI7MDA_/526dbc0ce4679507fc1ffd771bc25360.jpg
vida ildikó nagykunsági cigánylány.
www.napi.hu/fototar/fototar/201411/orig/image1415178552.jpg/600/
ez nem egy politikailag korrekt vélemény. és lehet, hogy nem igaz. de ez a kocsma megfejtése. nézik a kocsmában a híradót. és azt látják, hogy ez a tarsoly cigány, kulcsár egy cigány. aztán nyilatkozik zsiday a pénzpiaci elemző. ezt így fejtik meg. és ehhez jönnek a jobbikos szeánszok. amik lényegében mind a zsidóság összetartásáról szólnak. a youtube-on láttam egy videót. raffay ernő mondta, hogy kérem. ki szabad itt mondani azt, hogy zsidók. mire valaki az első sorból azt mondta: "azért jöttünk". raffay elmondja a szabadkőművesség magyarországi történetét. de az tele van zsidóval. drábik elmagyarázza a pénzpiacok működését. de az is tele van zsidóval. (jelzem ezt izreal támogatja. mert ők ugyanúgy be akarják dönteni az amerikai kapitalizmust azért, hogy a pénztőke oda meneküljön, vagy mondjuk soros vagyonának egy része ode kerüljön. aztán bogár laci bácsi. és a többiek. a nyelvészek szidják az akadémiát. a régészek, őstörténet kutatók. antikommunisták. a komcsik többsége is zsidó volt. tényszerűen kirajzolódik egy hegemón törekvés. amivel szemben a többség szupremáciát hirdet. és a cigányok végzik el a piszkos munkát. ezeknek a magyarázatoknak nagyjából 1-1,5 millió szavazója van. de ez nem antiszemitizmus, hanem antijudaizmus. és ezt újabban izrael is támogatja feltéve, hogy amerikai demokratákat támadják. ez a nacionalista tábor.

vannak a szocialista nyugdíjasok. a gyerekeik, unokáik nem ülnek a kormányhivatalban. fogyasztói társadalom fenntartásában és a szociális juttatások növelésében érdekeltek. ezért balra húznak 1 millió választó.

és van nagyjából 0,5 millió liberális aki globális kapitalizmusra szavaz. de van nagyjából 5 millió, aki ilyen vagy olyan okból kapitalizmus kritikus.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.17. 21:42:05

@unionista᠋:

"a "befektetett" ez esetben praktikusan azt jelenti, hogy az állam segítségével a semmiből generáltak egy rakás pénzt. és abból vásároltak/építettek egy szállodát. lásd mészáros lőrinc. de a luxus szállodák döntő többsége így épült. ha a befektetés megtérül, akkor a kereskedelmi bank és az új tulajdonos is jól jár. az egyiknek a semmiből lett egy szállodája, a másiknak pedig korlátlanul van pénze. ha nem, akkor újabb hiteleket generálnak. ha azok sem térülnek meg, akkor az állam segítségével konszolidálnak."

Ez a Bogár/Drábik/Varga féle "megfejtés". Csak épp' a semmiből generált hiteleket is vissza kell fizetni: ha az nem történik meg, akkor az valós veszteséggé válik a hitelt generáló bank számára: annyival csökken a tőkéje. És az ilyen bank már kevesebb hitelt tud generálni. Amikor pedig az állam "konszolidál" egy bankot, ezt kétféleképpen tudja megtenni: vagy pénzt nyomtat, amivel inflációt szít (csökkenti a már forgalomban lévő pénz vásárlóerejét), vagy pedig az állam maga is hitelt vesz fel államkötvények kibocsátásával, és azokat az adókból fizeti vissza a kötvénybirtokosoknak. Tehát végső soron nincs ingyenpénz: mindenért meg kell fizetniük "a népeknek": vagy inflációval (hogy elértéktelenedik a pénzük), vagy adókkal.

Ezért gonosz az állam: nem állít elő javakat, hanem a monetáris és fiskális politikájával kirabolja "a népeket". Ez pontosan nem a kapitalizmus (ahol a termelőeszközök magántulajdonban vannak), hanem az etatizmus, ahol az állam dönti el, hogy a polgáraiból kik lesznek nyertesek (kevesen) és kik lesznek vesztesek (a túlnyomó többség).

2016.12.17. 22:53:45

@neoteny:
persze, hogy vissza kell fizetni. és ha nem fizetik vissza, akkor a bankrendszert konszolidálják. lásd postabank.
img.index.hu/cikkepek/0801//belfold//princzgabor01.jpg
lásd agrobank.
www.szombat.org/files/2014/07/Kunos-Peter.jpg
és most az etnikai magyarázatokba nem megyek bele. a nép azt látja, hogy ezekbe a pozíciókba legfeljebb csak véletlen kerülnek magyarok. azok a filoszemiták elvbarátai, vagy a másik társaság csókos haverjai. a tőkepiac ugyanúgy nem állít elő valós értéket. a kereskedelmi bankok ugyanúgy hatalmi játszma részei. de ugyanígy a kereskedelmi média. és a hipermarketek is. debrecenben a második tesco plázastop idején épült. 300 nm-nél nagyobb üzletet nem lehetett épített csak miniszteri különengedéllyel. tehát egy 20m×20m bútorraktárt nem lehetett nyitni, de a tesco extra megépülhetett. te erre azt mondod, hogy ne legyen korlátozás. ez esetben a tesco felvásárol mindent. de az építkezések hitelből történnek. persze a tesco megold egy elég bonyolult logisztikai problémát. de azt a kamara is megoldja. vagy a matematikai intézet. és ezek után inkább a helyi kalmárok, iparosok, parasztok gazdagodjanak. és csak azok az idegenek jöjjenek, akikre szükség van. és utóbbi egy közösségi döntés.

az írek azt mondják, hogy menjen oda az apple szolgáltató központja. nyilván egyedileg rájuk szabták a törvényt ha az európai bizottság csak az apple-t bírságolta meg. amikor szijjártó péter egyedileg szórja ki a támogatást akkor brüsszelben a tiltott állami támogatás érdekes módon fel sem merül.

a helyi piacba nem kellene beavatkozni. de előzetese olyan feltételeket kellene teremteni, hogy az átlag is boldogulni tudjon. a leszakadó térségekben a hiányzó technológiát szövetségi állami keretek között kellene bevonni.

van 5 millió magyar aktív korú munkaképes ember. ilyen olyan kompetenciákkal. ezt fel kellene mérni. és ezek után gazdasági körzetbe osztva nagyvonalúan megtervezni, hogy ezek mégis mire lennének alkalmasak. most az van, hogy épüljön egy műanyag tubusgyár. mert 59 munkahelyet teremt. ez a felfogás az ellátási lánc elejéről. a földtől, a bányáktól indul. mit rakunk abba a tubusba. gulyáskrémet, vagy fogkrémet. ahhoz kell tubus. a paraszt gyógynövényt termeszt, állatot tenyészt, és ahhoz kapcsolódik a csomagolóipar. és a kereskedelem. persze az alapanyag, a félkész termék és készáru is elcserélhető. mert mondjuk egyik városban nem lesz öblös üveggyár. de lesz műanyag tubusgyár. és ebből szerveződik egy dominium. ezt úgy hívom, hogy debreceni iskola. mert ezt leginkább ott lehet csinálni ahol diverz ipar van. budapest a többség nem akar ipart. az agglomerációba is a többség be akar járni a belvárosi irodaházba. és a fogyasztásra, kereskedelmi szolgáltatásra alapoznak. ez is legitim törekvés. miért építsünk konzervgyárat ha a globális árucserével, értékpapírok csereberélésével, vagy hitelezéssel sokkal nagyobb haszon generálható. egy lányismerősöm elment konzervgyárba nyári munkára. és az első nap maga alá vizelt. az asszonyok mondták, hogy ez a gőzben normális. majd megszokja. aztán azt mondta, hogy inkább nem menne. nyilván sokkal jobb civil szférában a szegény kis cigányoknak alapjövedelmet adni úgy, hogy ezért jár egy mac book pro és egy iphone. de ez ugyanúgy a hatalmi játszma része. a filantrópok nem a szegényeket támogatják, hanem szavazatot vásárolnak ahogyan orbán az erzsébet utalvánnyal. ezekkel versengenek a kormányhivatalok. és ez a lányismerősöm inkább oda ment el dolgozni. de értem persze, hogy semmivel rosszabb az, hogy valaki budapest belvárosában hr/pr tanácsadó, civil aktivista. ők a magyar államiság felszámolására törekednek. mert abban érdekeltek, hogy átvegyék a helyi közösségektől az irányítást. orbán azt mondja: megvédjük. és jelen állás szerint az aktív korúak oda állnak. és ez kap egy gellert faji-vallási alapon. de oda-vissza. és ebből lesz az irracionális játszma. de ezt valamilyen irányba el kell dönteni ahhoz, hogy a közéletben értelmes viták folyjanak. erre mondja a gyügyei paraszt: előbb a vallást tisztázzuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 01:02:35

@unionista᠋:

"a tőkepiac ugyanúgy nem állít elő valós értéket."

Akkor miért rakta Quaestor-kötvényekbe a pénzét legalább 32,000 magyar?

"te erre azt mondod, hogy ne legyen korlátozás. ez esetben a tesco felvásárol mindent."

Mindent, amire szüksége van; és azért fizet. Amit kifizet, azt a pénzt pedig befektethetik a korábbi tulajdonosok olyasmibe, amit jónak látnak. Pl. gyügyei hűtőházba vagy sűrítőbe. Feltéve, hogy úgy látják, hogy az ilyesmi hasznot hajt.

"persze a tesco megold egy elég bonyolult logisztikai problémát. de azt a kamara is megoldja. vagy a matematikai intézet."

A te népi szocialista álmodban még jobban is megoldják. Ez a különbség a TESCO és közted: a TESCO csinálja, te meg vetítgetsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 02:26:08

@unionista᠋:

"van 5 millió magyar aktív korú munkaképes ember. ilyen olyan kompetenciákkal. ezt fel kellene mérni. és ezek után gazdasági körzetbe osztva nagyvonalúan megtervezni, hogy ezek mégis mire lennének alkalmasak."

Igen, igen, de a felmérőket ki méri fel? A tervezőkről ki dönti el hogy a tervezésre alkalmasak?

Laptop7712 2016.12.18. 09:51:48

@neoteny:
A betelepülő multi szerinted hogyan dönt, vagy mi alapján méri fel a rendelkezésre álló kiaknázható erőforrásokat az adott költségszerkezet mellett?

Hagyjuk már ezt az álszent dumát, ez a mondatod tipikusan a "nem" kultúrája. Azon szokatm röhögni, ahogy egy-egy multiban a HR-es kislányok, meg a minimum 30 éve "HR-el" foglalkozó főnöke tologatja az excel táblákat. Pista bácsi meg dönt, hogy ebből már nem kér.
A főnök Hr-esnek még lehetne emléke arról, hogy mit kapott a megyei pártbizottságon, ha bedöntötte a termelést. Ezt elfelejtette a szentem a nagy multi világban, mégis demokrácia van, vagy mi a szösz.

Mélyebb meglátásokat is olvastamm már tőled, ez szerintem eléggé kevés. :)

tamas11 2016.12.18. 10:49:24

@Laptop7712:
------------ a klérdésdre "betelepülő multi mi alapján méri fel...."
képtelenség válaszolni (jól) az időpont meghatározása nélkül.
Az első hullámokban betelepültek nyilván más következtetésre juthattak helyzetelemzéseikkel, mint azóta, a többi, és főleg a mostaniak.

---------------

2016.12.18. 11:11:47

@neoteny:
oké, de a szegényektől áron alul vásárolnak. azok a gyerekek akik hajdúnánásról elindultak rabolni debrecenbe (~50km) lovaskocsival. elvittek egy pár hangfalat, négy alufelnit és a legkisebbnél egy csomag szívószálat találtak. ők mennyire lesznek felelős polgárok. persze értem, hogy a másik oldalról az van, hogy szegény kis cigányokat elnyomják a csúnya gonosz nagy magyarok a debreceni uradalomban. rendben. de ez esetben azoknak a cigányoknak a szavazati joguk megmarad. és tulajdonuk is lesz. ha a tesco & co. felvásárol mindent és felszámolja az államot, akkor lesz valamennyi pénzük. azt elköltik a játékteremben. felöntenek a garatra. és utána megerőszakolnának valakit.

filozofikusan két iskola van. az egyik azt mondja, hogy szellemi munkából állíts elő pénzt. tervezz és irányíts. és ez legyen a piac privilégiuma. mert az állam rossz gazda. rendben van. de az azért ez naiv hit. mert a világ leggazdagabb állama abszolút monarchia. és az emír nem csak üldögél a trónján, mint a briteknél bözsi mama. de persze működhet úgy is. az alkotmányos monarchiáról azt gondoljuk, hogy stabilabb. a katari emírt valószínűleg többen akarják megölni, mint erzsébet királynőt. de valószínűleg nehezebb. nagyobb testőrsége van. több familiárisa és vazallusa. azzal együtt, hogy a brit nemzetközösségben elég sok ország a windsor háznak szimbolikusan behódol. de ez inkább olyan, mint a farsangi mulatság. senki sem gondolja túl komolyan. a sokácok többsége se gondolják, hogy ők űzik el a telet. hanem csak úgy tesznek, mintha. és a világ egy része azt gondolja, hogy a busójárás nagyon menő. sanyi szerint is például. de ez mondjuk a liberális zsidó vagy a konzervatív zsidókereszténység iskolától elég távol áll. attól, hogy magas vagy széles műveltséggel komoly szellemi alkotásokat kreálj. a busójárás mégse teljesen bugyuta. valamiért azt gondoljuk, hogy az kulturálisan elég jól ki van találva. és annak nyilván jelentős gazdasági hozadéka is van.

a másik iskola azt mondja, hogy valós értéket teremts. ne generikus szoftvert, hanem célhardvert (amihez persze kell szoftver). ez azt mondja, hogy a számítógépnek nincs általános modellje. mondják, hogy a von neumann gép. az nagyon menő. de mégse általános. mert egyrészt ott van turing. erre szokták mondani, hogy az a gyakorlatban korlátozottan alkalmazható. és vannak analóg számítógépek. ebből jön az, hogy specializálódj. és globális réspiacokat célozz. valaki csokoládés medvehagymát gyárt. elég nagy hülyeségnek hangzik. de ha kirakják a polcokra és azt mondják, hogy a medvehagyma egészséges a csokoládé pedig finom és ez boldogságot okoz, akkor megveszik. ezek mind olyan iskolák, amelyek az egyénre optimalizálnak. és globális optimumot keresnek. nyilván egy kicsit jobb lesz a világ attól, hogy van csokis medvehagyma. és hogy mennyivel jobb az egyszerűen megmérhető a piacon. csak abba ne avatkozzon bele senki.

igen ám, de ez csak direkt árucserével lehet többé kevésbé erkölcsös. a piacon szükség van pénzre. és a pénz az lehet egy rovátkolt fadarab is, aminek a párja a kincstárban van. és az ér valamennyit. ezek után a pénzt elő lehet állítani majdnem a semmiből. és szinte bármennyi pénzt. a hitelért kamatot lehet szedni. sőt kamatos kamatot. nem a kölcsönért, hanem a hitelpénzért cserébe. azért, hogy a bank privilegizált üzemmódban leüti az entert. a pénzt át lehet váltani liberalizált devizapiacon. üzletrészeket lehet adni és venni. tehát megint ott tartunk, hogy ez globális optimumkeresés egy virtualizált világban. ez még éppen rendben lenne. csak a liberalizmusból az lett, hogy ennek nincs alternatívája. dehogy nincs. az, hogy a valós értéket teremtve a lokális optimumot keressük. és majd úgyis beáll a globális egyensúly. nem áll be. kell külügy is. és annak filozófiája különbözik a belpolitikától. és ezeket hangolja össze az állam, de összehangolhatja az egyház is. vagy az államegyház: a keresztény nemzet. és erre a sémiták egy része azt mondja, hogy rendben, de ők nem igazán hazafiasak. se nem patrióták, se nem lokálpatrióták. nem akarnak nagy államférfiak, államnők lenni. nem akarnak nemes urakká és nemzetes asszonyokká válni. hogy is ne. rendben van. de ettől még a világ, vagy a magyarok egy része akarhat. a hajdúvárosokat vezetheti egy ispán. a hajdúsági cigányokat egy alispán (vicispán). erre lehet mondani, hogy így a hajdúsági cigányok el lesznek nyomva. lehet. de le az is lehet, hogy így emelkednek fel. ezt filozofikusan nem lehet eldönteni. ezt döntsék el a népek. a politika szerintem az, hogy fel kell festeni egy mesevilágot. és aztán megkérdezni, hogy meg akarjátok valósítani? ha azt mondják, hogy igen, akkor az problémás. mert semminek nincs előre kikövezett diadalútja. és csak közelítőleg lehet számolgatni, becsülgetni. egy városra, egy vidékre vagy államra is lehet optimalizálni. ha a magyarok többsége azt mondja, hogy a kárpát-medence legjavát keressük, akkor miért ne lehetne azt keresni. a politika közéletből kiszorítja azokat, akik ezt zsigerből elutasítják.

2016.12.18. 11:18:24

@neoteny:
"Igen, igen, de a felmérőket ki méri fel? A tervezőkről ki dönti el hogy a tervezésre alkalmasak?"
a nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 12:54:26

@unionista᠋:

Az "a nép", amelyik képtelen eldönteni saját magáról, hogy mit és hogyan akar csinálni, hogy megéljen?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 12:57:01

@unionista᠋:

"a szegényektől áron alul vásárolnak."

Melyik áron alul?

2016.12.18. 13:45:30

@neoteny:
jelenleg a nép egy ideológiáról dönthet és a gyakorlatban egyetlen személyt (egy törzsi vezetőt) emelhet hatalomba. ilyen a jogrend. ebből törzsi háborúskodás, kultúrharc következik. persze így a politika ötletszerű lopások, csalások, hazugságok sorozatává válik. és részben ez határozza meg a piacot is.

ebből egy kisebbség azt a következtetést próbálja levonni, hogy az állam rossz, piac a jó. az a probléma, hogy van állam, nemzet és egyház. ha nem lenne magyar nemzeti keresztény államiság, akkor mindez nem lenne. mondják a "balliberálisok". ez az anarcho kommunisták és anarcho kapitalisták alkotta közös politikai platform. az antifasiszta koalíció.

a másik (ezek szerint "fasiszta") olvasata az, hogy ötletszerű lopások, csalások, hazugságok azért öltenek ilyen méreteket, mert a közélet alapja ez az irracionális vallásvita. a probléma, hogy nincs államegyház. és ezért nem lehet racionális módon megtervezni a várost és természetes módon megszervezni a vidéket. csak ezek után lehet viszonylag szabad a piac.

az anarcho-kapitalisták azt mondják, hogy nem kell állam, se egyház. csak a piac. az anarcho-kommunisták azt, hogy piac se kell. mert csak így lehet mindenki teljesen egyenlő és szabad. ezek naiv hitek. de persze a nemzeti kereszténység is az. a szent korona tan alapja az, hogy abszolút módon legfeljebb csak a korona uralkodhat. a szent korona tanból is az következik, hogy egyetlen embernek sem lehet abszolút hatalma. azzal a király sem rendelkezik. sőt király sem feltétlen kell. mert majd a korona uralkodik helyette. ebből lett a nemesség ellenállási joga. az, hogy túl a piacon van állam, egyház, város, vidék, nemzet. szerintem ehhez választott modern kori nemesség és választott papság dukál. persze a részletekről lehet vitatkozni. de egy magát ortodox liberálisnak mondó csoportosulás az ilyesmit semmilyen módon nem fogadja el, hanem zsigerből elutasítja. a köznép velük szemben, az ő kiszorításuk érdekében hirdetett unortodox illiberális demokráciát. a mostani rezsim ebből következik. az akadémikus ismerősöm mondta a rendszerváltáskor. lesz egy "harmincéves háború" a "liberális" zsidókkal szemben. én meg azt gondoltam, hogy liberális vagyok és a zsidókkal majdcsak ki lehet egyezni valahogy. szekularizálni kell őket. lehet egy civilizált gettó. úgy, hogy van egy kis broadway, general motors és general electric fejlesztőközpont. citibank. mini manhattan. ezt megépítik egy városnegyedben és ez milyen jó lesz nekik és minden magyaroknak. az akadémikus ismerősöm azt mondta, hogy nagyon naiv vagy. akik ezt megépítették volna, na azokat megöltük. és kevés kivételtől eltekintve azok maradtak életben, akiket ki kellett volna űzni az országból. tisztelet a kivételnek. és úgy tűnik, neki lett igaza. azt gondoltam, hogy amíg a holokauszt áldozata élnek addig a kiegyezéssel muszáj próbálkozni. az erkölcsi kötelesség. de ha nem megy, akkor nem megy. a következő generációba már nem kellene megvívni ezt a vitát. az ő életüket nem szabad megkeseríteni ezekkel. hanem ezt a vitát valamikor ennek az évtizednek a végén szépen le kell zárni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 13:51:33

@unionista᠋:

""Igen, igen, de a felmérőket ki méri fel? A tervezőkről ki dönti el hogy a tervezésre alkalmasak?"
a nép."

Az "a nép", amelyik képtelen eldönteni saját magáról, hogy mit és hogyan akar csinálni, hogy megéljen?

2016.12.18. 15:35:11

@neoteny:
nem kizárólag egyénileg, hanem részben közösségileg dönt. vannak közös célok, közösségi normák. common market.

tamas11 2016.12.18. 16:02:13

@neoteny: @unionista᠋:

A felmérőkről kiderült, hogy alkalmatlanok: nem mérnek fel, és/vagy fiók mélyén akarják tudni ezt a tudást.
Unionistáéknak újra és újra meg kell írni , és neki pedig nyugodtan meg kellene értenie, hogy az ötmillió kompetenciahiányossal jó tíz éve (de azelőtt sem) nem gazdálkodik hozzáértéssel, lelkiismerettel senki...
De mostanra ennek már túlságosan is konkrét NEVE van., Gyurcsányékat leváltotta egy többség, azok, akik egy levegővel ugattak Bajnaira is, pedig azon a figurán és azon az egy éven LÁTSZOTT, hogy van alternatíva.
Azt kéne már kimondanod, hogy MA és tíz éve ki a franc az oka, hogy nem történhet meg,nem kezdődik, amire vágysz? Nem elég azt mondogatni, hogy az ellenzék nem elég harcosan "kérvényezget."
Amit meg legutóbb írsz, azt is abba kéne tudni hagyni..
Nem vagy te a nép, nem vagy a szószólója sem, hanem egy tendenciózusan kiválasztott , tán nem is létező kis közösség nevében ágálsz, általaános érvénnyel, aki még csak nem is te vagy -saját állításod szerint sem, hanem szerepváltó átutazó.
Ezek szerint olyanokra optimalizálsz helyileg, akik halamazként egy fikció.
(Látom közben, hogy ÉPP MOST írtad ide, fölém, 15:35-kor, hogy "nem egyénileg hanem közösségileg dönt"...) Már tudniillik a NÉP.
Nem azon közhely miatt fikció a néped, mert hogy sokfélék, vagy mert arányaikat is hamisan lövöd be, meg aztán nem is a létszám játszik, hanem -ha tetszik ha nem - a befolyás, befolyásolási képessség miatt, ami nem számszerű, mégis létező arány.
Ami meg legvégül: nem is érdekek manifesztálódása, hanem kommunikáció.
tehát, azért legyen valami (úgy ahogy szerinted, mert sikerül mondogatni ), ez ate modelled meg orbáné is, neki jutott, kikapta a lomtárból a szócsövet.
Populisták vagyunk vagy sem, azon lehet vitázni, de közben hadd legyünk mi a "popul": Van andika irmuska stb a tanyádon, de te mindig csak sanyinál tudsz kikötni, meg a gyügyeieknél.. közben már nincs ott senki - dehogynem, csak kevesen. Vagy mi megyünk le oda, vagy azok jönnek fel "ide". Te péládul a legboldogabb törzstag lehetnél a buli-romkocsma negyedben és a gyrekeid, ha vannak, és egyetemisták Bp-n, jelenleg is ott vannak . Nyugi most bringavásásr van, külföldi diákok a hideg beálltával, vagy mert elitták az ösztöndíjukat - 20 EURO egy retrobicaj. Ez lenne neked a fúj, europid üzleti modell?
Képviselni kell a szűkebb pátriánk érdekeit, de úgy, hogy ne legyünk nagyon hülyék, mert van "máshol" is, és hálistennek még létezik jótékony átáramlás.
Te vagy, aki hol kívánod, hol meg tagadod.

tamas11 2016.12.18. 16:08:22

@neoteny: az iméntieket persze elsősorban U.- nak írom, a te nicked, itt csak aféle értesítési cím.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 16:10:16

@unionista᠋:

Aha. A "közösség" dönt a felmérő egyénekről, hogy azok kompetensek felmérni az egyének kompetenciáit, és megtervezni, hogy az egyének mégis mire lennének alkalmasak.

s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/7f/79/5e/7f795edc23beca5cd0bd39bb3704c4ec.jpg

2016.12.18. 17:53:45

@tamas11:
nézd, én egész konkrétan azt feltételezem, hogy van két populáció. az egyik egyenes férfiági etnikai összetétele RIEJ, a másik pedig a JEIR betűsorral írható le. ők a szembe nálló felek. nemzeti keresztények és ortodox liberális zsidók és nyugatos zsidókeresztények. de ez nem egy szubjektív vélemény. hanem egy kiinduló feltevés. egy null hipotézis. ami igazolható, vagy cáfolható. az, hogy a "liberális" zsidóság faji, vallási alapon összetart-e vagy sem objektíven eldönthető. a jobbikos ismerőseim átlapozták a zsidó lexikont. és ők esküsznek arra, hogy igen. én azt gondolom, hogy az a természetes. naná, jó hogy. mindenki ezt csinálja. és ebből következően ki kellene egyezni. ti azt mondjátok, hogy nincs ilyen. vagy van, vagy nincs. ezt nem tudjuk. illetve ti nagyon pontosan tudjátok. ezt nem tudom objektíven eldönteni se pro, se kontra. mert nem tudom megmérni. nem vehetek genetikai mintát a "balliberális" vezetők politikusoktól, filozófusoktól, újságíróktól, stb. de ez a csoport 1/100-ad részben zsidók, ahogy a lakosság egésze. hanem fele részben. ez a zsidó baloldal. de nem azt állítom, hogy ez a gonosz, hanem azt, hogy ez egy faji-vallási csoport. és mint minden ilyennek hitközségekben van a helye. az egész országot osszuk fel szavazókörnyi közösségekre. és abból építsünk államot, várost, vidéket, egyházat, nemzetet. ha somogyvámosi neohindi társaság azt mondja, hogy elnézést, de mi nem szeretnénk a magyar nemzeti keresztény államisághoz tartozni, akkor meg kell kérdezni a szomszédaiktól, hogy most mi legyen. zavarjuk vissza indiába? vagy inkább mondjuk azt, hogy éljenek itt. és keressük az indoszkítákat, mint ez a néni.
www.youtube.com/watch?v=QKzhbB_GdVY
ilyenkor "balról" jön a szokásos fasisztázás. ennek a csoportosulásnak semmi köze a munkásokhoz. hanem ideológiai alapú kultúrharc folyik, egy irracionális vallási küzdelem.

orbán gyűjtött 2-2,5 millió familiárist. a jobbik 1-1,5 millió embert ezekkel a szeánszokkal, akik etnicista magyarázatokban hisznek. ami vagy igaz, vagy nem igaz. objektíven is eldönthető. ez majd a történészek dolga lesz. a lakosság többsége szubjektíven lát, gondol, érez valamit. és van 0,5-1 millió nyugdíjas, akik a színpadon tartják gyurcsányt ebben az össznépi játékban. ami gyakorlatilag ellehetetleníti az ortodox liberálisok visszatérését. nem szavazok senkire se. abba a táborba tartozom, akit érdekel a politika. de nem állok sehol. ha választók (relatív) többsége orbánra szavaz, akkor rá szavaz. tőlem azt szokták kérdezni a fideszesek. mégis kire kellene?

tamas11 2016.12.18. 18:58:25

@unionista᠋:
nem tudom eldönteni a dilemmáidat, nem is feladatom. Nem járnék sikerrel, ha megpróbálnám.
Amiben bizonyos vagyok, az csak annyi, hogy a magyarok többségének nem ez a problémájuk, nem így szerveződik és nem erről szól a többségi vélemény. De tévedhetek is, akkor csak szeretném, ha másként lenne.
Az utolsó bekezdésedet méltányolom, csak a saját dilimet tenném hozzá: az érzésekben véleményekben túl sok a politikai-köüzösségi kommunikáció szerepe. nekünk nem kéne szaporítani, felsokszorozni azt, amit nem kedvelünk.
Ha kjelöltzed az orbáni 2-2,5 milliót, meg a milliónyi Jobbik szavazót, akkor forduljunk a a többi hétmillió felé, hiszen most nem szavazásról beszélünk, hanem a közjó után bolyongunk.

Laptop7712 2016.12.18. 20:01:12

@tamas11:
Tamás, itt már ez nem segít. Nem maradt sem gazdasági, sem politikai érvrendszer a „liberális oldalon” Mostanra üresedett ki az egész erőtér. Most olvasok egy interjút a rendszerváltás egyik tanújával, aki azt mondta, hogy semmi befolyásuk nem volt arra, ki mennyiért, és hogyan viszi a cégeket, és mit csinál utána vele. Erre mondja azt egy jóérzésű fiatal, hogy ezek azok az öregek, akik elárulták akkor, ott a jövőjét, mivel rácsukta a történelem a sorsára az üvegfedelet. Ez a generáció kérdez, rém egyszerű dolgokat. Pl. Miért kerül többe az albérlet, Pesten,. mint Bécsben? Honnan szerezték a vagyonukat azok, akik az észt osztják? Miért tizede a hazai nettó átlagbér pl. a németnek? Miért nem fér hozzá semmilyen erőforráshoz? Hogy a tökömben van az, hogyha vállalkozást akar indítani egyszerűbb pénzt, és nyitott ajtókat találni a kezdéshez magyarként Londonban, Telavivban, és Bécsben, mint Budapesten? Ezt így tényleg, miért, meg hogy?
Egy szaros boltot nem lehet saját erőből megnyitni, mert komplexen zárt gazdasági térrel kerül szembe az ember. Mindent szabad, a piac dönt? Ugyan már, soha nem volt így.
Mivel senki, de senki nem tud érdemben válaszolni ezekre a kérdésekre, ezért totális elitcserét akar, mind a gazdaságban, mind a politikában. Nincs hitelesség, egyik gazdag sem hiteles, és a politika is lejáratta magát. Szoktál beszélgetni 20 évesekkel? Ha az arcukba hazudsz, vagy féligazságokat mondasz, képesek, és rád borítják az asztalt. A szépen kiképzett, és kinevezett cégvezetők hitelessége zéró, és a folyamat csak most kezdődik. Tamás a mellbeszélés már nem elég. Mit akarsz a maradék 7 millióval, akit teljesen lenullázott az elmúlt 26 év?
Szánalmas nyomorban élünk, és roppantul nincsenek válaszok. Ebben a közegben szerinted ki, vagy milyen módon törekedne a kiegyezésre? Vagy milyen gazdasági alapokon?
Nincs idő, én azt érzékelem, továbbá azt, hogy nagyon gyorsan alakulgatnak a „pesti erőforrás mentesített” alternatív komplex gazdasági megoldások, új iskolák alakulnak, ez ki fog hatni a politikára.
Ebből kellene kihozni valami értelmeset. Addig, ameddig egy 20 éves azt gondolja, és olvassa a neten, hogy a nagypapi generációja átverte nem oly régen, és ezt nem lehet feloldani, mindaddig nagyon komoly csaták várhatóak. Ez a szembenállás fogja eldönteni 2018-at.

leponex 2016.12.18. 20:14:22

@tamas11:
OFF
nem voltam itthon, utólag meg fölösleges lenne vissza-kommentelgetnem egyenként, nem akarlak én meggyőzni semmiről...
Azt talán elfogadod, a 'legtermékenyebb' kommer mégis csak u., és majdnem az egyetlen akinek a számtalan trollkodásai közt számtalan egészen ütős textussal futhatsz össze, ha hajlandó vagy végigolvasni, és értelmezni mint egy PISA-tesztszöveget :)
pl:(unionista᠋ 2016.12.18. 11:11:47)
'Ti' meg csak toljátok a differenciálatlan korruptazorbánrendszer....
merthogy megnőtt a Tóni lakása csak úgy hirtelen ...

Szerintem tényleg nem értetek semmit ebből az egészből, EZÉRT nem képes az egész antiorbánfanklub semmire sem jutni MoinMoin hóttkomoly értekezéseinél többre.

Bloggazdánk maga is implicite ezt fejezi ki amúgy.
"senki máson, mint a rendkívül béna ellenzéken múlik az, hogy az ország itt tart. Orbán csak teszi a dolgát, ami a hatalmon maradását szolgálja"

Ez a béna társaság a végtelenül progresszív MoinMointól a végtelenül konzervatív forradalmárig terjedően igen eklektikus, és még HaFr tacepaójával sem ért egyet talán:

"Fontos: (1) értékek, (2) narratíva, (3) pontos stratégia, (4) hatásos, konzisztens politikai jelenlét (fizikai és online), (5) hiteles személyiségek, (6) pénz és (7) vonzó arculat mind kellenek -- egymással koherenciában és egymást erősítve -- a sikeres politikához, ezek közül akár egyik is hiányzik, összedől a politikai implementáció. (Jelzem, a baloldalon ebből semmi sincs -- racionálisan nézve teljesen reménytelenek"

Pedig Szerzőnk konklúziója ölég egyértelmű:

, a magukat fölöttébb racionálisnak gondoló baloldali véleményformálókon azon csodálkozom, hogy ezt részint nem látják, részint képtelenek levonni belőle a megfelelő következtetést: így folyamatosan veszíteni fognak még harminc éven át.) "

Így valahogy.

Unionista számos vélelmezett magyarázatát vázolta fel az orbáni rendszernek, először legalább tényleg meg kellene kísérelni azt a fáradtságos valódi elemzést: miért is tűnhet 'leválthatatlannak', bármennyire is gyengélkedik a 'rendszer'.

nácibolsi meg szkp, vicces persze, a dumakabaréban még ütős poén is lehet :)
ha ez elég? ...

tamas11 2016.12.18. 20:57:01

@leponex:
mi mást várhatnék egy blogtól, és így a blogírótól (meg a hozzászólóktól), mint hogy érettebb álláspontot alakíthassunk ki?
Ez nekem sikerült, ha nem is látszik raajtam, és számomra szimpatikus és meggyőző az a változás is, ami a PKP körül végbement.
A sikerességnek itt nem az a mértéke, amit te számonkérsz. Én hálás vagyok azért is, hogy tisztábban látom a orbáni álláspontot, a hazám politikai rendszerét, a hatalmi képletet, és egyre inkább elvethetem, veled együtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 21:37:57

@Laptop7712:

"Mivel senki, de senki nem tud érdemben válaszolni ezekre a kérdésekre, ezért totális elitcserét akar, mind a gazdaságban, mind a politikában. Nincs hitelesség, egyik gazdag sem hiteles, és a politika is lejáratta magát."

Ha senki, de senki nem tud érdemben válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor mi értelme lenne lecserélni a gazdasági és politikai elitet? Az új elit sem tudna érdemben válaszolni ezekre a kérdésekre: bármiféle elitcsere csak a szarnak adott pofon lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 22:40:13

@unionista᠋:

1) "a fidesz/fidelitas rendelkezik 2-2,5 milliós familáris táborral. ezek azok az emberek, akik közvetlenül, vagy közvetlen családtagjaikon keresztül részesülnek, vagy részesedni szeretnének a különféle állami kedvezményekből. közalkalmazottként, vagy magánvállalkozóként."

Velük hogyan lehet kiegyezni?

2) "zsidó volt. tényszerűen kirajzolódik egy hegemón törekvés. amivel szemben a többség szupremáciát hirdet. és a cigányok végzik el a piszkos munkát. ezeknek a magyarázatoknak nagyjából 1-1,5 millió szavazója van."

Velük hogyan lehet kiegyezni?

3) "vannak a szocialista nyugdíjasok. a gyerekeik, unokáik nem ülnek a kormányhivatalban. fogyasztói társadalom fenntartásában és a szociális juttatások növelésében érdekeltek. ezért balra húznak 1 millió választó."

Velük hogyan lehet kiegyezni?

"van nagyjából 5 millió, aki ilyen vagy olyan okból kapitalizmus kritikus."

Tegyük fel, hogy a 2-es csoport nem az államból (értsd: az adófizetőkből) akar megélni. Az még mindig hagy olyan 3.5 millió választót, akik az államból (értsd: a többi adófizetőből) akar megélni, legalább is nagyrészt. Ha nincs kapitalizmus, mégis kik termelik meg azokat a javakat, amelyeket ennek a 3.5 millió választónak újra lehet osztani?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.12.18. 23:04:48

@unionista᠋:

"a politika szerintem az, hogy fel kell festeni egy mesevilágot. és aztán megkérdezni, hogy meg akarjátok valósítani? ha azt mondják, hogy igen, akkor az problémás. mert semminek nincs előre kikövezett diadalútja. és csak közelítőleg lehet számolgatni, becsülgetni. egy városra, egy vidékre vagy államra is lehet optimalizálni. ha a magyarok többsége azt mondja, hogy a kárpát-medence legjavát keressük, akkor miért ne lehetne azt keresni."

A venezuelai nép Venezuela legjavát kereste. Hugo Chavez, majd utódja, Nicolás Maduro, felfestett nekik egy álmot: a bolivarista szocializmust. A venezuelai nép meg is választotta őket. Miért ne választotta volna meg őket? Hiszen lehet így is meg lehet úgy is. Csak aztán nem így lett, hanem úgy; most meg képtelenek megszabadulni Maduro elvtárstól, aki fokozza a harcot a kapitalista ellenség ellen, akik magyarázata szerint "gazdasági háborút" folytatnak a venezuelai nép ellen. Venezuelában kialakult egy combos feketepiac: az államilag dotált termékeket kiviszik Colombiába meg más helyekre, eladják jó nagy haszonnal, aztán azon olyan termékeket vesznek, amit bolivárért nem lehet importálni Venezuelába, mert a bolivár elveszítette a vásárlóértékének a nagy részét. Persze ezek a feketézők banditák meg maffiózók Maduro elvtárs szerint: ha ők nem lennének, akkor lenne minden Venezuelában, és a bolivár erős pénz lenne. Nem az állam verte szét a venezuelai gazdaságot: hanem a venezuelai "zsidók" meg feltétlen zsidóbarátok próbálják szétverni a venezuelai államiságot. Ez persze nem antiszemitizmus, hanem antijudaizmus: biztosan vannak rendes zsidók is Venezuelában, akik kiegyeztek a néppel, illetve az az által választott nemesekkel.

leponex 2016.12.18. 23:25:36

@tamas11: ezt most kihagynám ;-)
csak egy mondat:

" Orbán csak teszi a dolgát, ami a hatalmon maradását szolgálja"

Hogyne, minden értelmes politikus ezt teszi, ha tényleg akar valamit változtatni a 'roppant sikeres' liberálisdemokrata rendszerváltás eredményein.
Ahhoz, hogy egyáltalán lehetősége legyen ehhez, tudomásul kell vennie a demokrácia alapvető szabályát:

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."

Bajnai is, B.P is tett egy ajánlatot ...
A többiek is.

Érdeklődve várjuk a következő alternatívaállítási ünnepséget 2018-ban.

tamas11 2016.12.19. 00:02:38

@leponex:
Lassan már minden szó hazugság, amit leírsz:

- nem minden politikus ezt teszi (" teszi a dolgát, ami hatalmon maradását szolgálja")
- nem nevezhető tisztán liberálisdemokrata rendszerváltásnak, ami végbement

Továbbá:

1. Nincs verseny
2 . nem a végén döntenek, hanem az elején, meg közben, az egyik fél csaknam eszköztelen
3, nem kínálnak alternatívákat ( a felek egyike sem, a status quo tekinthető egyetlen alternatívánaka

leponex 2016.12.19. 00:21:24

@tamas11:
1. nincs, mert ahhoz legalább ketten kellenek
2. kis nyelvtannáci, pedig a kampány végén tényleg azok döntenek, és ahogy az osztrák vesztes elnökjelölt mondá: a végén mindig a választóknak van igazuk - már csak az elemi matek miatt is
3. hát nem, ez a problem
de ha nem. hát nem. marad Orbán akkor

PS: jajj szegín eszköztelenek, hun-e hagyták el őtet, hiszen vót az még ezelőtt ölég sok, nem?

Nem lehet, hogy az eszköznek tekintett választónempógárok hagyták inkább őket faképnél?
Háládatlank tudnak ezek lenni, nagyon ...
süti beállítások módosítása