1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.09.14. 18:11 HaFr

Éljen a liberális demokrácia!

 Image result for liberal democracy

Ha nincs működő liberális demokrácia, ki/mi szavatol a jogok biztonságáért? Evidensen semmi. (Látjuk.) A libdem modern konzervatív koncepciója emiatt egyértelműen előnyben részesíti magát a rendszert az alkotóelemeivel (köztük a jogokkal szemben), és olyannyira komolyan védelmezi azt, hogy az egyetlen létező politikai igazságnak is gondolja, amiért érdemes harcba szállni akár a jogok irracionális kiterjesztése ellenében. A liberális demokrácia kultúrája nem egyenértékű a jogok kultúrájával, és ha valamiért dolgozni kell, akkor az inkább az előbbi, ami -- ebből köbvetkezően -- a jogok korlátozásával is járhat egy bizonyos kulturális állapottal összhangban.

A liberális demokrácia a politikai hatalommegosztás és a társadalmi pluralizmus egyensúlyán alapul (a "checks and balances"-ben az utóbbi helyes fordítása nem ellensúlyok, hanem egyensúlyok, méghozzá egymást keresztbemetsző egyensúlyok, ahogy Madison gondolta), azaz politikai, és nem antropológiai rendszerről beszélünk. (Pl.) Locke-ból azonban a legmértéktartóbb liberálisok is a szerződéselméletre fókuszálnak (magyarán az antropológiára és a politikai igazolás módszerére) ahelyett, ami a szerződés létének oka, vagyis a politikai-kormányzati rendszer. A konzervatívokat az utóbbi érdekli, ezt óvják akár az antropológiai és filozófiai határtalansággal szemben, ugyanakkor kultúrát istápolva köré.

A libdem nem az ember elvont eszményén és a jogok parttalan kiterjesztésén alapul minden identitás, vágy és politikai aspiráció elismerése és intézményesítése érdekében, mert ez óhatatlanul relativizálja azt a közeget, amely -- egy értékrend, szokások, értelmezések és intézmények bonyolult összjátékaként -- a korlátozott kormányzást lehetővé teszi. (A kulturális és társadalmi dezintegráció csaknem automatikusan váltja ki az állam megerősödését akár a veszélyek ellenében, akár az új kulturális formák, intézmények, jogok érvényesítése érdekében.) Ebben a közegben egyértelmű előnyt kellene biztosítani e kultúra egyensúlyi regenerációjának, tiltani kellene a libdem-ellenes szólásszabadságot (lám, egy fontos jog világos korlátozásának alapja lenne ez), és a libdem erkölcsével szembeni politizálást (amiből következne a szélsőséges pártok -- Fidesz, Jobbik, Munkáspárt -- betiltása is). A liberális demokráciában -- mivel ez az egyetlen politikai igazság -- nem kaphatnak szerepet az ennek felszámolására irányuló törekvések, ezeket ab ovo alkotmány- és közösségellenesnek kell ítélni, és betiltani.

A liberalizmus politikai gyakorlata azonban, úgy tűnik, ellentétes a liberális demokrácia érdekeivel, amennyiben relativizálja a politikai értékeket, beengedi a hatalomgyakorlás sáncai mögé a libdem kultúrájával ellentétes erkölcsöket és szokásokat (itt a kulturális szélsőségektől, mint a migrációval behozott együttélési minták, a [proto]náci és [szalon]kommunista pártok megtűréséig sok minden megemlíthető). A liberális semlegesség és relativizmus az igazsággal szemben védtelenné teszi/tette a libdemet a belső és külső ellenségeivel szemben. Hagyni a libdem-ellenes gondolatokat intézményesülni, a margóról a centrum felé közeledni, az egyetlen élhető egyensúlyi rendszer önfelszámolását segíti elő, miközben az egyszeri liberális abban reménykedik, hogy majd szépen kisimulnak az ellentétek, megköt majd valamiféle cement, lesz modus vivendi, csak türelmesnek kell lenni, és főleg toleránsnak. Amikor nihilizmusról beszél a miniszterelnök (maradjunk ennek intuitív értelménél), akkor nem téved túl nagyot -- a probléma az, hogy a túlpartól szemléi a folyót (úgy is mint fluxot), ahonnan visszabeszélni már régóta libdem-ellenes. Nihilizmusnak minősíteni a liberalizmust (progresszivizmust), miután az egyetlen politikai igazságot (a liberális demokrácia politikai rendszerét) már fölszámolta, minimum cinikus.

A liberális demokrácia ugyanakkor a jól működő társadalmak mércéje is. Ha elkezd akadozni, megjelennek a szélein a kihívók, akkor csak ideig-óráig lehet tiltani és szankcionálni őket. Megjelenésük figyelmeztetés arra, hogy a kezdődő válság okait fel kell számolni, és kulturálisan és szociálisan is meg kell erősíteni a politikai rendszer hátországát. Ezt kellett volna tenni 2010 előtt Magyarországon, és ma Európa fejlettebb részein. Nem pedig fittyet hányni a válságtünetekre, és tovább tűrni részint a centrifugális kulturális és társadalmi erőket, részint ezek politikai reprezentációit.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9411705611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.27. 16:25:19

@unionista‎:

"de a helyi pénz árfolyamát nem a tőkepiac diktálja. hanem a nemzeti bank részvényesei: a városok és azok polgársága."

És hogyan diktálják "a helyi pénz" árfolyamát "a nemzeti bank részvényesei: a városok és azok polgársága"? Mert ha diktálni tudják, akkor diktálhatják azt is, hogy az EUR/HUF árfolyam 1:100. Vagy 1:1. Diktálhatnak akármit; csak találjanak is valakit, aki hajlandó 1 EUR-t 100 Ft-ért eladni. Vagy 1 Ft-ért.

"de a pénz értékét mégis ki vagy mi garantálná"

Erről van szó: senki sem képes egy fajta pénz "értékének" "garantálására". Lehet "diktálni" bármilyen árfolyamot: de ha senki sem hajlandó azon az árfolyamon váltani pénzt, akkor a "diktált" árfolyamot a hajára kenheti a "diktáló".

A gyügyei paraszt "diktálhatja" azt, hogy az ő meggyének kilója 600 Ft; senki sem fog annyit fizetni neki (a portája kapujában). Az MNB "részvényesei" "diktálhatják" azt, hogy az EUR/HUF árfolyam 1:100-hoz; senki sem fog 1 EUR-t adni 100 Ft-ért. Legalább is nem önszántából.

2016.09.27. 16:27:37

@neoteny:
szóval persze ez csak egy forgatókönyv. de a helyi pénzek létrehozatalának van racionális alapja. persze ezt most még az idióta, fasiszta, kretének mondják. legalábbis a "liberálisok" szerint. de ezzel csak egy újabb európai vallásháború eszkalálódik. lényegében a kérdés az, hogy európa melyik sémita eredetű vallást emeli állami rangra. ha a demokrácia minimumfeltételei teljesülnek, akkor borítékolható, hogy a tradicionalizmus és klasszikus liberalizmus győzedelmeskedik. és ebből nemzeti keresztény államvallás következik. de ez nem holnap lesz. addig az újpogányság folyamatosan erősödik. nyugaton az iszlám, keleten a zsidó vallással való szembenállás. és ez ebben az évtizedben a fejlődésének alighanem betart. sajnos. utána jöhet ki magyarország és európa a válságból feltéve, hogy nem lesz polgárháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.27. 16:49:27

@unionista‎:

"a helyi pénzek létrehozatalának van racionális alapja"

Hogyne lenne: sokféle helyi pénz létezik. Csak annak nincs racionális alapja, hogy ezek árfolyamát bárki is képes lenne egyoldalúan "diktálni".

2016.09.27. 17:24:10

@neoteny:
debrecen környékén van fölösleges agrártermény. krakkó környékén pedig bányászati termék. az árut akár direktben is el lehet cserélni. de az nyilván macerás, hogy a paraszt talicskával elviszi a hajdúsági búzát wieliczka piacára. és vesz érte sót. a szereplők tudják, hogy mennyi az alapanyagok világpiaci ára. és ez alapján debreceni és a krakkói kereskedők kialkudnak egy cserearányt. persze krakkóval versenyez ungvár, kolozsvár és brassó. debrecennel pedig az alföldi városok. kecskemét vagy szeged. ezek tulajdonképpen klasszikus városi árutőzsdék. és ezt közös pénznemmel támogatni szövetségi keretek között. ha a magyar és a lengyel nemzeti bank árfolyampolitikája összhangban van egymással, akkor magyar és a lengyel koronát egy az egyben váltják. de ezt a pénzt helyi kereskedelemben használják. debrecen azt mondja, hogy eladna almát, körtét, barackot és venne narancsot, fügét és datolyát telaviv yafo piacáról, akkor a cserearányokat kiokoskodják és direktben elcserélik. de valahogy be kell árazni a külső vásártéri csarnokban. és ezt mondják, hogy ennyi és ennyi korona. de valaki megrendelheti közvetlen izrealből. ez esetben sékelben fizet. ez a sztori csak arról szólt, hogy a reálgazdaság működését kivonják a globális tőkepiac fennhatósága alól. a koronát át lehet váltani euróra. az eurót pedig dollárra. ha ezeket direktben cserélgetik, akkor a magyar gazdaság és dollár elszámolás nincs egy súlycsoportban. a magyar külkereskedelmi mérleg többletet mutat és a hitelminősítők hosszú időn át azt mondták, hogy a forint nem ér semmit. kelet-közép európa hosszú időkig, évtizedekig valószínűleg nem nagyon fogja amerikát követni. az a cél, hogy a helyi gazdaság megszerveződjön. a modern kori vidékies feudalizmusból szerveződik az új városias vadkelet. de ehhez nem kell se clinton, se trump. orbán azért kell, hogy a piszkos munkát elvégezze. amúgy a polgárosodáshoz nyilván reálgazdaságnak a helyi társadalmaknak kell megszerveződnie. mit nyújt (nem fiktív pénzt, hanem valós árut) budapest szabad piaci alapon gyügyének a megélhetésért. olyan nagyon semmit sem. miből veszik meg a meggyet? iparkodjanak a pestiek, hogy legyen értékesíthető áru gyügye irányába. a fejlődés nyilván az, hogy van helyi léüzem, sűrítő. nem feltétlen kell eladniuk a friss áru kilóját 60 forintért, hanem képesek konzerv terméket előállítani. ez a konzervativizmus. a nagymama lekvárja, vagy a rumos meggy a dunsztos üvegben. és a koreai kereskedőkkel kialkudják, hogy egy raklapnyi befőtt hány won. osztanak, szoroznak, kivonnak. behozhatnak led tévét a helyi áfész. gyártanak biszbaszt a nemzeti buszba. eladják belaruszba. úgy lesz traktor. egy városhálózatban, annak egy részén a piac valós árucserén alapul. amit a cigány ismerősöm csinál. megcsinálja az éttermi honlapra a menüt. és azt mondja, hogy merjenek neki egy tányér levest. cigánykodik. hogy kiadták a wordpress frissítést. hozzanak neki egy kis frissítőt. az étterem tulajdonosa azt mondja az alkalmazottaknak, hogy szolgálják ki addig, amíg ő is kiszolgál bennünket. és így megalkudnak. ő jár ebédelni egy étterembe. hogy valamit a honlappal elszöszmötöl. nincs adó, járulék, stb. tkp. a szabad piac ez a "cigánykodás".

2016.09.27. 18:17:26

@neoteny:
tegyük fel, hogy van egy közös visegrádi korona. ezek után a magyar és a lengyel jegybank dönthet úgy, hogy eltérő irányba mozdítják az árfolyamot azért, mert az egyik gazdaság jobban fejlődik, mint a másik. a lengyel gazdaság láthatóan képes lesz bekapcsolódni a világpiacra. a magyar gazdaság láthatóan nem. a műszaki egyetemen hiába fejlesztik ki le a legjobb visszapillantó tükör prototípusát. mert kis-magyarországon nagy tömegben úgysem tudják előállítani. ahhoz nagy-magyar gazdaság kellene. ahol van elegendő alapanyag, energia, stb. az egy mítosz, hogy egy nemzetgazdaságot lehet kizárólag szoftverre alapozni. a facebook az indulás után 5 évvel után 300 millió felhasználóval lett cash flow pozitív. és tolni kell mögé a hardvert. a nyitott kis-magyar piac sohasem lesz versenyképes. az ilyen méretű nemzetgazdaságok akkor sikeresek ha viszonylag zártak. amilyen svájc. a top 500 vállalat rangsorában elvétve van néhány külföldi. és az első 50-ben nincs egy sem. nem arról van szó, hogy a svájci cégek mindent olcsóbban vagy jobban állítanak elő, mint a kínaiak. csak annyi árut engednek be kínából, mint amennyit ők is vásárolnak svájcból. tehát a piacot szigorúan védik. az árumérleget egyetlen relációban sem engedik elborulni. és ez a svájci "zsidók" elfogadják. a tőkepiac szabad. az alpesekben bárki pénzét tisztára mossák. fizessen azért, hogy betehetik a bankunkba. és van aki fizet ezért. nem is kevesen. a pesti zsidó nem ilyen. illetve ami maradt belőle. az államot eladósítani és a közvagyont eladni. svájcban minden kantonnal saját bankja van. és ugyanazokkal a jogosítványokkal működik, mint bármelyik nagybank. és ezért nem basztatják a frankot. persze bázel miért basztatná. basel stadt csinálja a pénzt. basel land legeltesse az állatot. a pesti zsidóság nem ezt mondja. ne legeltesse. itt nem jött létre ez a kiegyezés. illetve rövid ideig létezett. ez trianonban felbomlott. a megmaradt zsidó elit svájci mintára szerveződő viszonylag zárt gazdaságról hallani sem akar. izrael még úgy ahogy érti, hogy ezt így kellene. a "liberálisok" ezeket a kettősségeket képtelenek felfogni. pedig a liberalizmus éppen ezen alapulna. lehet így is, lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.27. 21:16:59

@unionista‎:

"ez a sztori csak arról szólt, hogy a reálgazdaság működését kivonják a globális tőkepiac fennhatósága alól."

Hogyan szólt arról?

"a hitelminősítők hosszú időn át azt mondták, hogy a forint nem ér semmit"

A hitelminősítők hitel(visszafizetési)képességet minősítenek, nem azt, hogy "mennyit ér a forint".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.27. 22:36:29

@unionista‎:

"mert kis-magyarországon nagy tömegben úgysem tudják előállítani. ahhoz nagy-magyar gazdaság kellene. ahol van elegendő alapanyag, energia, stb. az egy mítosz, hogy egy nemzetgazdaságot lehet kizárólag szoftverre alapozni."

Luxemburg kis ország is, meg a "nemzetgazdasága" jórészt egy szolgáltatásra alapozódik. Mégis megélnek elég jól.

2016.09.28. 11:24:04

@neoteny:
luxemburg egy megyényi méretű nagyhercegség. a társasági adó 1%. és ebből következően számos multinacionális vállalat oda helyezte az európai székhelyét. tegyük fel, hogy a hasonló méretű baz megye lecsökkenti a társasági adót 1%-ra. ezek után hány multi cég helyezi át a központját miskolcra? nyilván egy sem. legfeljebb budapestről költözne el néhány. persze lehetne azt mondani, hogy magyarország csökkentse a társasági adót. a magyar állam a szomszédokhoz képest támogasson mindenkit átalányban. és akkor majd ide jön a land rover. de nem. oda megy, ahol többet fizetnek neki. és nem lehet megtiltani pozsonynak, hogy fizessen. illetve az európai unió elvben tiltja ezeket. ezért kellett csődbe vinni a malév-ot. ilyen alapon persze már régen csődbe lehetett volna vinni a máv-ot is. az eu bürokratái nagyjából ugyanolyan önkényesek, mint az állam. és a multik igazgatótanácsai sem sokkal jobbak. nem azt állítom, hogy feltétlen rosszabbak. hanem azt, hogy a valóságban az államok és a piacok eredendően össze vannak fonódva. a kapitalizmus a pénzügyi összefonódásra épül. ebből jöttek létre a nyugat nagyvállalatai. az első vonalbeli apple úgy működik, hogy cupertino fejleszti a szoftvert és tervezi a hardvert. a gyártást kiszervezi tajvanra. hasonlóan működik a texasi national instruments. ők debrecenbe helyezik ki a gyártást. austin pedig szolgáltat. a nyugat általában az ellátási lánc végére optimalizál. a kereskedelmi-szolgáltatásokra. a kelet pedig általában a termelői optimumot keresi. az oroszország, kína, korea, japán.

szerintem magyarországon egyik út sem igazán járható. felőlem alexa king hozza ide a kockázati tőkéseket. sanyi haverom szerint igen erősen zsidó lófeje van. de nyilván nem így kellene gondolkodni. viszont valami kis igazsága sanyinak is van. ez valójában a zsidó kultúra. hordja be a semmiből teremtett ingyen pénzt kedvenc orbán krisztiánod. vagy a tisztára mosottat. és ehhez a világhoz csatlakozzon akinek a pénz az istene. álljon össze a pénzzel az iwiw, prezi, a ustream, a graphisoft alapító. egy zsidó vagy zsidóbarát negyedbe. legyenek magániskolák, stb. lauder úr abból is pénzt csinál. mivel ő "filantróp". a a közösségi életet privát logikára szervezik meg. a kommunisták a magánéletbe is próbálták bevinni a közösségi gondolkodást. aminek a végén előáll a szocialista embertípus. és ebből próbálnak nagyrészt ugyanazok a családok kapitalista embertípust fabrikálni. ha a magyarok többsége nemzeti keresztény akar lenni, akkor jogukban van vallási alapon összeszerveződni. a megoldás a szekularizáció. a többségi államvallás a kisegyházak elválnak egymástól. ezek után lehet a zsidónegyedben "little luxemburg". vigyék le a társasági adót nullára. vagy lehetnek "mini monaco". vigyék le a személyi jövedelemadót nullára. és ezek után majd odaköltöznek a celebek. és ezek után a magyarországi rtl (radio television luxemburg) szervezze a kereskedelmi médiát. szerveződjön meg ez a "drogos-buli-buzi" negyed. ez a világi "judaista" hit. ezt különös módon támogatják az "izrealita" egyházak. azért, mert etnikai kapcsolat van közöttük. ők azok, akiket a köznép úgy, hogy hív: a "zsidók". ebben az értelemben majka és schobert norbi is "zsidó". egy ismerősöm nagyon utálta csonka andrást nevű celebet, mert "buzi zsidó". hajdúhadházon volt káposzta fesztivál. és az egyik meghívott csonka pici volt. nyilván kiváló a ding-dong című slágere miatt.
www.youtube.com/watch?v=lEG1FIfkqRA
és azt mondja, hogy ez a csonka andrás milyen rendes ember. ettek a káposztás pogácsából és csináltak egy szelfit. ez a problémát megoldotta. tehát egyrészt szükség van ezekre a személyes kapcsolatokra. másik oldalról viszont területileg le kellene határolni ezt a világot. időlegesen legalább is. világossá kellene tenni, hogy a magyarok többsége mégse ezt a fejlődési pályát akarja. egy kisebbség viszont mégis csak. van egy különös kettősség, amit a politikai elit nem tudott feloldani. úgy indult, hogy lesznek baloldali/liberális és jobboldali/konzervatív pártok. és amerikai mintára a demokraták és a népnemzeti republikánus oldal verseng egymással. a "zsidók" azt gondolták, hogy legyőzik a "fasiszta" hazafias népfrontot. a "keresztények" pedig azt, hogy kiszoríthatják a "kommunistákat". ezt a játszmát a "nácik" nyerték. orbán 18-ban is megnyeri a választást. a jobbikkal vagy nélküle alkotmányos többséghez jutnak. tehát jelen állás szerint legalább 22-ig kormányozni fognak. ez esetben most járunk a ciklus közepén. de lehet, hogy ez még tovább tart. a "fasizálódás" addig folytatódik amíg az "antifasiszta" ellenzék. és ez könnyen polgárháborúhoz vezetni. a racionális lépés az, hogy ebben játszmában győztest hirdetünk. és utána lehet mód kiegyezésre. álljanak össze a "kapitalisták". csökkentsék le nullára adót. aki akar csatlakozzon hozzájuk. valójában ez a világi zsidó vallás. amit a szabad tőkepiac tart fent.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 11:39:58

@unionista‎:

"mert kis-magyarországon nagy tömegben úgysem tudják előállítani. ahhoz nagy-magyar gazdaság kellene. ahol van elegendő alapanyag, energia, stb. az egy mítosz, hogy egy nemzetgazdaságot lehet kizárólag szoftverre alapozni."

Luxemburg kis ország is, meg a "nemzetgazdasága" jórészt egy szolgáltatásra alapozódik. Mégis megélnek elég jól.

2016.09.28. 11:44:30

@neoteny:
úgy, hogy helyi pénz kikerülne a liberalizált devizakereskedelemből. az árat/árfolyamot nem "soros" és társai lebegtetik. ők hülyére keresik magukat másodperc alapú spekulációval a véletlen árfolyammozgásra alapozva. a makrogazdaságot tönkre vágja. de az nem számít. mert így mindent felvásárolhatnak.

ha lenne helyi pénz (pl. visegrádi korona), akkor annak az árfolyamát a helyi gazdaság szereplői határozzák meg. de ebben a játékban varsó és budapest szembe idővel szembe kerülne egymással. mert a magyar gazdaság potenciálja alacsonyabb. és az is borítékolható, hogy prága is önállóságot akarna. a visegrádi országok (horvátországgal és szlovéniával) kivívhatják a gazdasági félszuverenitást. azt, hogy nem függnek a finánckapitalistáktól. például mondhatják azt, hogy az adósságszolgálatot termeljék ki a kereskedelmi bankok, kereskedelmi média és a hipermarketet. minden, ami a hitelekre, a virtualitásra és a szabad kereskedelem totaliátására alapozva fejlődik. és ha ezek ki akarnak vonulni, akkor vonuljanak ki. ez esetben a fent leírt "zsidónegyed" összeomlik. de nem omlik össze az ország. mert van helyi pénz. és van helyi gazdaság. ez esetben a nagy nyertesek a németek lennének. mert a magyarországi high tech ipart ők dominálják. ha a németek is kivonulnak, akkor az oroszok jönnek be. de a lakosság még ennek veszélyét is jobbnak látja, mint a "zsidó" kereskedelmi-pénzügyi kultúra uralmát.

2016.09.28. 11:45:06

@neoteny:
magyarország nem luxemburg. teljesen más helyzetben van.

2016.09.28. 11:56:34

@neoteny:
katarban abszolút monarchia van. és ugye ők a leggazdagabbak. ilyen alapon nevezzük ki orbánt emírnek. ráchel lány amúgy is olyan kiválóan tárgyalt bahreiniekkel. az arabok orbán (egyik) feleségének nézték. legyen tibocz vej a király. magyarország emírség és királyság lesz. olyanok leszünk, mint katar és bahrein. nyilván nem lehet kiemelni egy közjogi/közgazdasági elemet. azt átvenni. és azt mondani, hogy minden olyan lesz, mint egy teljesen eltérő adottságokkal rendelkező országban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 11:57:49

@unionista‎:

"mert kis-magyarországon nagy tömegben úgysem tudják előállítani. ahhoz nagy-magyar gazdaság kellene. ahol van elegendő alapanyag, energia, stb. az egy mítosz, hogy egy nemzetgazdaságot lehet kizárólag szoftverre alapozni."

Luxemburg kis ország is, meg a "nemzetgazdasága" jórészt egy szolgáltatásra alapozódik. Mégis megélnek elég jól.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 12:02:56

@unionista‎:

"ha lenne helyi pénz (pl. visegrádi korona), akkor annak az árfolyamát a helyi gazdaság szereplői határozzák meg."

Hogyan? Esténként betelefonálnak "a nemzeti bank részvényesei: a városok és azok polgársága" az MNB-be, és szavaznak a másnapi magyar forint/visegrádi korona árfolyamra?

"de nem omlik össze az ország. mert van helyi pénz. és van helyi gazdaság."

Most is van helyi pénz: magyar forint meg lengyel zlotyi. Még mindig nem mutattad meg, hogy a visegrádi korona mire jó, ill. miben/mennyiben jobb, mint a magyar forint vagy a lengyel zlotyi?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 12:05:34

@unionista‎:

"nyilván nem lehet kiemelni egy közjogi/közgazdasági elemet."

Te voltál az, aki kiemelte a magyar gazdaság egy elemét: ti. hogy az "kicsi". Én megmutattam, hogy ott van Luxemburg, ami még "kisebb", mint Mo, az még sem akadálya annak, hogy Luxemburg lakói jól éljenek.

2016.09.28. 14:07:49

@neoteny:
nem arról van szó, hogy jól élnek vagy sem. hanem arról: hogyan élnek jól. luxemburg gazdagságát nem kizárólag a saját polgárai teljesítményére alapozza. lecsökkentették a társasági adót. és ezek után elég sok cég oda helyezte az európai központját. majdnem két évtizeden át egy alkoholista volt miniszterelnök és miután hírszerzési és korrupció gyanújával megbukott az európai bizottság élére került. merkel mami felfelé buktatta. volt tapasztalata az ndk időkből. de előtte santer is odakerült. reding asszony, aki jósnőhöz járt, mert babonás volt. ők a szuper luxemburgi nép választottjai. szeretjük őket. és ők nyilván nem akartak egységes belső piacot, mert luxemburg reálgazdasági teljesítménye nem áll arányban a gazdagságval. ahogy monaco sem. ők az személyi jövedelemadót vitték le nullára. de ez nem jelenti azt, hogy bárki utánuk csinálhatja. kis magyarország a global power eléréséhez kicsi. nagy-magyarország talán elegendő lenne. de az jelenleg nem egységes. de felőlem legyen egy városrész pesten, amelyik kinullázza az adókat. számolják fel a közintézményeket. vonzza be a kockázati tőkét. és alakuljon globális szolgáltató központtá. de ezt vallási értelemben határoljuk le. mert az ország nagy része nem így akar fejlődni.

a prezi egy 2d engine. egy vektorgrafikus alakzatot képes kicsinyíteni, nagyítani, eltolni, elforgatni a síkban. ezt megvalósították az elbaszott flash technológiával. szuper. van aki azt mondja, hogy ez megérne százcsillió dollárt. mert a microsoft hátha megveszi kétszázcsillióéért. szuper. nem azt mondom, hogy ne legyen prezi. hanem azt, hogy írják meg a hetedikesek városi alkalmazott matek/számtech szakkörön. nyilván nem fognak százcsillió dollárt belerakni ha egy gyerek megírja pocsajból. mert a világ nem így működik. számít a származás, a vallás. de egy pocsaji csatlakozni akar a judaistákhoz, mert így kiléphet a pocsolyából, akkor csatlakozzon. ez a klasszikus liberalizmus. van egy ha úgy tetszik, akkor protestáns etikán alapuló szabad piac, amelyik korlátozza a tőkepiaci befolyást) és van a szabad tőkepiac, amit a piaci szereplők többsége gyűlöl. hagyományosan a zsidó vallás játssza el ez a gyűlölt szerepet. csak a holokauszt óta ezt a mainstream médiában nem szabad kimondani. mert egyrészt milliókat öltek halomra. nőket, asszonyokat, gyerekeket. olyan férfiakat, fiúkat is, akik ártatlanok voltak. egyszerűen csak beleszülettek ezekbe a családokba. voltak akik kikeresztelkedtek. vagy az identitásuknak nem volt része a zsidóságuk. hanem csak egyszerűen előnyt élveztek. vagy még az sem. volt egy fasiszta rezsim, amelyik ezt a problémát nem tudta és nem is akarta civilizált módon megoldani. és ma ott tartunk, magyarország annyira szabad, hogy a problémáról a mainstream médiában beszélni sem lehet. és alapvetően ezért szerveződik irracionális módon a közélet. tehát amit te szabad piacnak gondolsz az a szabad tőkepiacra és az illegalitásra van alapozva. kedvenc orbán krisztiánod a semmiből generált pénz hozna az országba, vagy alvilágból tisztára mosottat. de felőlem hozza be. és a "drogos-buli-buzi" negyed alapuljon ezen. de ehhez az ország egésze aligha akar csatlakozni. a jobboldaliak többsége nyilván nem. a baloldal támogatottsága is leginkább gyurcsány nyugdíjasaiból áll. ők megint nem. de ettől még legitim elképzelés az, hogy egy városrészben legyenek csak magánintézmények. az legyen judaista. és azon túl nemzeti keresztény.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 14:19:35

@unionista‎:

"nem arról van szó, hogy jól élnek vagy sem. hanem arról: hogyan élnek jól. luxemburg gazdagságát nem kizárólag a saját polgárai teljesítményére alapozza. lecsökkentették a társasági adót. és ezek után elég sok cég oda helyezte az európai központját. [...] de ez nem jelenti azt, hogy bárki utánuk csinálhatja."

Nem mutattad meg, hogy miért ne csinálhatná bárki utánuk.

"az ország nagy része nem így akar fejlődni"

Endre bátyád sem a téesz berkein belül akart fejlődni, hanem a saját nagybirtokával és kisrepülőjével.

2016.09.28. 14:54:39

@neoteny:
ebben a modellben az mnb egy részvénytársaság. a tulajdonosok a városok. azokon keresztül a polgárság. ha egyesek közvetlen finanszírozzák a magyar állam működését vagy az adósságszolgálatot valós árutermelésből származó megtakarításból, akkor nekik is van szavazati joguk. a helyi pénz árfolyamáról az érintett piaci szereplők döntenek. a reálgazdaság helyi szereplői. a korona árfolyama magyar-lengyel relációban szerveződhet paritásos alapon, de esetleg elválhat. mert a magyar és a lengyel nép esetleg eltérő gazdaságpolitikát követ.

ha egy csoport globális identitású (mert úgymond meghaladták a nemzeteket, akikre a köznép azt mondja, hogy a zsidók, szerintem pontosabb lenne az, hogy judaisták, mivel ez nem származás, hanem vallás. és ezt valahogy meg kellene különböztetni az izrealitáktól. zsidóbarát baloldal és zsidó jobboldal valójában.) tehát ha van egy baloldali/liberális/kozmopolita nem tudom kicsodák. soft power, nihilisták. nem tudom még milyen elnevezéseket fognak erre a csoportra kitalálni. a "háttérhatalom", a "tudjukkik". milyen mémeket fognak kitalálni. ha a kereskedelmi médiában valakire azt mondják, hogy "világhírű", akkor azt a köznép azzal azonosítja, hogy "zsidó". vekerdi tamás "világhírű" pszichológus. ebben a mondatban ez a szó nem azt jelenti, hogy ismerik kamcsatkától a dél-afrikáig. hanem azt, hogy az illető zsidó. és a könyveit több nyelven kiadták zsidó vagy zsidóbarát kiadók. és ezzel szemben áll badgi emőke, aki igaz magyar családanya. a második gyermeke terhesen ráfogant. isteni csoda mária országában. ettől még vekerdy tamás és a bagdi emőke lehetnének szereplői egy normális közéletnek. de úgy, hogy az egyik a zsidó, a másik a keresztény iskolát képviseli. és most úgy áll, hogy ez utóbbi került jelentős többségbe. mégpedig egy alapvetően demokratikus játszmában. a zsidóság vonuljon vissza a hitközségeibe. és a következő évtizedekben szerveződjön magyarország nemzeti keresztény mintára. hátha az lesz a sikeres.

a fővárosi kerületek, választókerületek, tankerületek határait, és az egyházkerületek határait csiszoljuk egybe. ezek élére a többség válasszon főigazgatót. amire vekerdy azt mondja, hogy az nem kell. mert az olyan, mintha egy báró vezetné a közoktatást. de ha egyszer ez kell a magyaroknak. nyilván az a nagyjából 100 kiválasztott tekintélynek örvendő szaktanár, a tartományi egyetemi vezetőkkel elég kiváló lehet ahhoz, hogy válasszanak egy keresztény kultuszminisztert egy felügyeljék a magyar nemzeti tankönyvkiadást. ilyet vekerdy tamás nem szeretne. rendben van. de ha a magyarok többsége meg olyat nem szeretne, amit ő elképzel. és ő nem "világhírű". hanem egy zsidó. aki ordít, hogy keltik a gyűlöletet a bevándorlók ellen. mert valaki idejött irakból. átmászott vagy bebújt a kerítésen. és a magyar fasiszta határőrök ráengedtek egy kutyát. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy az úgy van rendjén. ha átmászik valaki kerítésen, akkor azért van a házőrző kutya. és mivel a bevándorlók özönlenek hazát is kell őrizni. de nem azt gondolom, hogy vekerdy gonosz. hanem ő is képviseli a saját kultúráját. ha úgy tetszik, akkor a saját fajtáját. és ez ellenoldal is. és mindkét fél vicsorog egymásra. pont úgy, mint a kutyák. ez egy állatias küzdelem. és ennek a szekularizáció vethet véget. csak ez most fordított. a zsidókat szekularizálják. nem állítom, hogy a nemzeti kereszténység feltétlen jobb lesz. én debreceni protestáns vagyok. egy nyakas civis, aki azt mondja, hogy mindegy. alapvetően a saját kultúránkat kellene építeni, de ennek része az is, hogy a sémitákkal ki kellene egyezni. mert az európai civilizációnak ők is részesei. de ettől még az unió lehet döntően nemzeti keresztény. és lehet közép európai föderáció. vagy visegrádi konföderáció. egymást metsző és érintő nagy-magyar, nagy-román vagy nagy-lengyel kultúrkörök. ebben a magyarok többsége nem ortodox keresztény. ebből következően nem ortodox nacionalista, de nem is ortodox liberális. tehát befogadó, de azt, hogy kit fogad be majd ő maga dönti el. nem kell hozzá brüsszelben kiválasztott alkoholista, általános iskolai végzettséggel rendelkező. az európai uniós biztonságpolitikáért ez a hölgy felel.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Federica_Mogherini_daticamera.jpg
politológiát tanult rómában. egész véletlenül az iszlámból írta a doktoriját. és azt mondja, hogy nem kell semmiféle európai haderő. az ellentábor azt mondja, hogy ezt a kis hölgyet azért választották ki, hogy ezt mondja. a brüsszeli nato központon keresztül usa pénzeli, stb. azért, hogy ezen a képen levők ne egyenrangú félként tárgyaljanak.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Secretary_Kerry_and_EU_High_Representative_Mogherini_Pose_for_a_Photo_Before_Their_Meeting_in_New_York_City_%2821825001666%29.jpg
én nem állítom, hogy ez feltétlen így van. ez egy konteo. de a világtörténelem megvalósult összeesküvések sorozata. és könnyen lehet, hogy a kocsma népének van igaza. még az is lehet, hogy mindkettő bábú. miért ne lehetne.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 15:02:43

@unionista‎:

"a helyi pénz árfolyamáról az érintett piaci szereplők döntenek. a reálgazdaság helyi szereplői."

Hogyan?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 15:22:42

@unionista‎:

"nem állítom, hogy a nemzeti kereszténység feltétlen jobb lesz"

Én viszont állítom, hogy rosszabb lesz: "a többség" feladja a szabadságát a biztonság (az állam általi "védelem") reményében -- de nem lesz sem biztonsága (mert az államhatalom a saját biztonságában, ti. a hatalom megtartásában és annak számára előnyökkel járó gyakorlásában érdekelt), sem szabadsága (mert azt feladta).

2016.09.28. 15:28:32

@neoteny:
nem lehet lecsökkenteni a társasági adót, mert akkor az a pénz hiányzik a költségvetésből. azt lehetne mondani, hogy arról fele részt rendelkezzen a piac. és azt ellenőrzött módon költsék szakképzésre. tehát a mercedes képezzen ki egy csapatot úgy, hogy a tao fele részét erre fordítják. vagy akár az egészét.
kefoportal.kefo.hu/images/hirek/dualis/csoportkep.jpg
de ennek a feltétele az, hogy a magyarok szereljenek n-1. generációs modelleket. és ehhez járuljon hozzá a mercedes. tehát a 100 éve lemaradást csökkentsük le 20-25 évre. a reális cél az, hogy magyarország a régi nszk szintjét érje el. mindez nem zárja ki, hogy akárki megépítse a bugaci bugattit. de az lehet a reális kormányzati cél, hogy a magyar fiatalok egy része szereljenek, szervizeljenek régi merciket. ehhez nyújthat támogatást úgy, hogy nem kell senkitől elvenni. mert az n-1. generációs technológiát a németek alapítványi jelleggel átadhatják. azért, mert így nagyrészt övék lenne a magyar autópiac. az új építésű népautók, vagy használt autók is mind német technológián alapulnának. de ez a szövetségi rendszer lehet amerikai, orosz, vagy japán/koreai. nyilván az, aki ebbe a modellbe invesztál. de lehet mondani mást is. az, hogy szerveződjön minden teljesen szabad piaci alapon. de az anarchiát ki kell kényszeríteni. mert ilyet a lakosság döntő többsége nem akar. az magyarországon egyet jelentene a polgárháborúval. elszabadulna a brutalitás. legelőször a zsidó negyed pusztulna el. épeszű vezető ilyet nem akarhat. a közakarat az, hogy a politika ne a "zsidó" nemzetközi üzleti iskolát kövesse, hanem egy partikuláris megoldást találjon. egy "sajátosan magyart". az n-1. generációs technológiát a németektől "elcigányokodjuk". a gyerekek egy része vállalja tanulmányi szerződést (és cserébe kapja az oktatási eszközöket a fakultáción) és a felnőttek végzik a bérmunkát. többek között úgy, hogy taneszközöket gyártanak. és így lehet tanért és modernizáció. persze nem kötelező a németekkel szerződni. de mondjuk a sportiskolások esetén a bundesliga csapatoknak elővásárlási joga lenne. cserébe az adidas/puma szórja ki a sportfelszerelést. és az előző generációs technológiát megkapja a tisza cipő. ami ezáltal félállamivá válik. de a gépsort ki lehet bérelni. és azon szerveződhet egy kkt (közkereseti társaság). abból létrejöhet egy kft. és ebből kijöhetnek a magyar dassler testvérek. ez jó a dunai németeknek, a többségi magyaroknak, a tiszai cigányoknak. a "zsidóknak" nem jó. most mit csináljunk.

de ettől még a lauder iskolában ne legyen tanulmányi szerződés. ott szimplán kelljen befizetni a milliós tandíjat. csak ez a sok ostoba szociológus a magyar középosztálytól venné el a pénzt azért, hogy megvalósuljon a szegény kis cigányok integrációja. volt olyan nagyközség ahol csináltak egy alapítványi iskolát. és a jogvédők azt mondták, hogy így a szegény cigány gyerekeket kirekesztik. mire azt mondták, hogy aki szorgalmas annak adnak ugyanúgy ösztöndíjat. ordítottak, hogy dúl a fasizmus magyarországon. tehát nekik van valamihez joguk, de másoknak nincs. vallási alapon a nemzeti keresztények is összeállhatnak részvénytársaságokba. ha a zsidó negyed nem csatlakozik a mávaut részvénytársághoz, akkor ne csatlakozzon. ezek után nem kell fizetniük a veszteséget. és az adott városrészben lehet über. de azon kívül nem lehet feltéve, hogy a többségi akarat. az über alkalmazás megírását adjuk ki a műegyetemen házi feladatban. középiskolás országos tanulmányi versenyen döntőjében. és majd lesz aki megírja. megoldja a minimális út-maximális potenciál feladatot. és akkor azok vezessék a főtaxit vagy annak diszpécser szolgálatát. erre van reális esély. de arra nincs, hogy ez a magyar team majd elfoglalja san francisco utcáit. mert magyarországon nem cél ezért százcsillió dollár hitelt generálni. a cél az, hogy jelenjenek meg a kisebbségi magyar területeken. tehát a kolozsvári taxisokat ők irányítsák. csak persze erre a románok mondják azt, hogy is ne. fogjanak össze a magyar és a román programozók. és ehhez csatlakozzanak az újvidéki szerbek, az ungvári ruszinok (az ukrán alvilág koszos pénzével) vagy a zágrábiak. és ebből már lehet egy nagy-magyar közlekedési társaság. és ha ehhez csatlakozik pozsony, akkor onnan nézve lehet nagy-morva. a nacionalizmus ezzel a relativizálással regionalizmussá alakul át. de abból is leginkább csak local power lehet. de ilyet akarnak a csehek és a lengyelek is. a zsidók nem. most mit csináljunk.

2016.09.28. 17:22:44

@neoteny:
nagyjából ezek az emberek nemzeti kereszténységet.
www.youtube.com/watch?v=DQMNI1Wx1yw
lehet mondani, hogy ők egytől egyig mind hülyék. de nem. és ha igen, akkor is nekik van többségük. a kedvencem a párducruhás hölgy a polgármester asszony.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/Vamos11.jpg
és ők csinálnak illiberális demokráciát. ebben a közönségben nagyjából 5% diplomás, 20% érettségizett, 25% rendelkezik valamilyen szakmunkás bizonyítvánnyal. ami azt jelenti, hogy a szocialista ipar összeomlása utáni kiváló szakiskolákban a megmaradt szakoktatói gárdával kijárta a három évet. és egy részük azt sem. általános iskolát sem feltétlen. úgy vámospércsen képzett matematika, fizika, kémia tanár legfeljebb csak véletlen akadt. te erre azt mondod, hogy csökkentsék le az adókat. ebből következően a közintézményi rendszer azonnal összeomlik. és mi lesz utána? nyilván polgárháború. ez miben különbözik szálasitól, aki kivezényelte az embereit és azt mondta, hogy öljétek meg azokat. majd az ellenség is megölte emezeket. a leszakadó térségekben a komcsi/libsi ideológiából következik a náci. mert a kedvenc anarchistáid fele a szűkülő középosztály megtakarítását szétosztaná azért, hogy megszerezze a cigányok szavazatait. orbánék a helyi potentátokkal osztatnak száraz tésztát és konzerveket. de a szocik is ezt csinálták amíg ők voltak helyzetben. aztán lehet mondani, hogy az ország egésze nem így működik. de a nagyobb része mégis csak. és egyre inkább. ezek az emberek olyan rezsimet akarnak, ami legalább fele részben megfizeti nekik a rezsit. a szabadság egy részét eladják a biztonságért cserébe. lényegében erről van szó. gazdasági értelemben nem akarnak teljes egészében visszalépni a kádár rendszerbe, de majdnem. kulturális értelemben pedig a horthy korszakba. és egyébként ugyanezt várják bajnaitól, gyurcsánytól is. irmuska is azt mondja, hogy vágjon rendet a feri. gyurcsányba szerelmes. (szerintem azért, mert a meghalt férje is feri volt.) de amúgy pont ugyanazt mondja, amit a jobbik. a fia zolika is. csak ő már megemeli a hangját hozzá. azért, hogy férfi legyen. a barátnője andika szerint ez túl radikális. ezért ő titokban viktorra szavaz. és azt kérdezik, hogy miért kell egy francia kereskedő ahhoz, hogy megvegyék az akciós lengyel kekszet. irmuska elmagyarázza, hogy sütne ő diós pozsonyi kiflit. csak drága a dió. úgyhogy marad a túrós. és az akciós lengyel keksz. mert sokban van a törlesztő. és nekik van többségük. mindegy, hogy melyik párt közönsége. nemcsak gyurcsányé, de bajnaié is ilyen volt. csak a baloldalon pimpf hazaárulók voltak (a tőkepiacot kiszolgáló brókerek és multik tanácsadói nem sokkal jobbak, mint hitler jugendosok). a jobboldalon pitiáner tolvajok vannak. olyan, hogy szabad piac nem létezik. azt úgy lehet közelíteni, hogy ebből a kettőből legalább az egyik tábor elbukik. mindegy, hogy melyik. egypárti félfeudális világból is lehet polgárosodni. falusi vigasságok tasó elvtárssal.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--D4xo0kDR--/6lsvokc4QGlYFUAGs.jpeg
tasó elvtárs pezsgőzik a hivatalban.
www.almosd.hu/images/tasolaszlo.jpg
hányan akarnak szabad piacot? ezek az emberek a jelenleginél tervezettebb, irányítottabb gazdaságot akarnak. nem országos tervhivatalosat, de majdnem. a multik is azt akarják. vállalni azt, hogy N embert foglalkoztatnak X milliárdért is ilyesmit jelent. persze ennél a direkt kézi vezérlésnél nyilván szabadabb rendszer kellene. de lényegében a késő kádár kori mgtsz a kis, közép és nagyobb családi birtokokkal. áfész üzletek. és ehhez hasonlók. ipar szervezéséhez szükséges egy n-1. generációs induló technológiai transzfer. ami bekerül a közintézményekbe. a tanműhelyből lesz a kht. ha kibérli a gépsort, akkor lehet kkt. és ezek után lehet kft. privát tulajdonú termelő eszközökkel. de egy ilyen rendszer félállami részvénytársaságokba képes szerves módon betagozódni. tehát ez a klasszikus vegyes gazdaság. csak az filozófikusan nehezen értelmezhető. legfeljebb a matematikai modellek univerzálisak. vagy azok sem. nem azt állítom, hogy manhattant is vessék be kukoricával. hanem azt, hogy egy vidékies klaszterben meg lehet becsülni, hogy mennyi kukoricát kellene vetni, hogy ne legyen éhínség. a fölösleget elcserélni építőanyagra. és valójában ez a szabad piac. csak persze ez nem tartható, mert valamilyen pénzben számolni kell. onnantól kedve a tőkepiac diktál. legyenek részvényesek a vámospércsiek. takarékszövetkezetükkel. legyen az övék. legfeljebb egy tökfej kell hozzá. demján, spéder, vagy csányi lesz. amelyik a legügyesebb. ha csányi viszi az otp csoportot, akkor vigye ő. miért nem csinált jobbat a citibank. ők egy helytartó elitet akartak. akik nekik fogalják el a magyar államot. csak a "demokratákat" nem választják meg. maradnak a "nemzetiek".

2016.09.28. 18:15:34

@neoteny:
a szabad piac indulásként valami ilyesmi.
Vásárszövetség alakul Hajdú-Bihar megyében és a szomszédos Érmelléken
de az ilyen.
hbmo.hu/webdocs/Images/Hirek/DSCF6803.JPG
tehát összegyűlnek egy szocialista betonbunkerben. az asztal a szőnyeg és a terítő még a szakszervezeti időkből való. vagy kínai. kiállítanak kiváló festményeket. egy kis fanta, hogy a gonosz multi coca cola company. és ők a vállalkozók.
hbmo.hu/webdocs/Images/Hirek/DSCF6929.JPG
Az együttműködési szándéknyilatkozatot aláírta: a határ magyar oldaláról Biharkeresztes, Debrecen, Derecske, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Kaba, Komádi, Nyíradony, a határ romániai oldaláról pedig Bihardiószeg, Érmihályfalva, Margitta, Nagyszalonta és Székelyhíd.
a rendezvénye főtámogatója:
hbmo.hu/webdocs/Images/Hirek/DSCF6897.JPG
disznótoros derecske főterén. és téli vásár. mihály napja szeptember 29-én van. hagyományosan akkor van a kirakodó vásár. de az nem jó, mert hó vége. irmuska azt mondja, hogy mondja meg kisdrága, október 8-9-re rakták. 12-én hozzák a nyugdíjat. a tőkejövedelmet szétosztó fővárosiak sem jobbak. vagy a seggfej budaörsiek. akik attól a leggazdagabbak. hogy felépült egy logisztikai központ. és a nyugat behordja az árut keletről. és ott osztják szét. állami újraosztás nagyjából annyira bonyolult tevékenység, mint a budaörsieké. sajnos a bejövő árut meg kell vámolni ha a kereskedő nem akar vásárolni csak eladni. a gazdaság nem csak kereskedelem. és a kereskedelem nemcsak eladás. ők nulla adóval behozzák az árut. oké. csökkentsük le az adót, hogy a magyarok beszálljanak a kávéfőző világversenyben. de miért kellene világversenyt hirdetni. az átlag magyar (még egyszer az átlag) olyan kávéfőzőt használjon, amit az átlag képes magyar legyártani. budapest ezt nem érti. árut termelni. ezt nem érti. a műegyetemen nem értik. olyan kávéfőzőt kellene tervezni, amit magyarországon le lehet gyártani és el lehet adni. ebből lesz a polgárosodás. valós értékteremtés kell hozzá. jöjjön alexa king, akinek sanyi szerint igen erősen zsidó lófeje van. hoz százcsillió dollárt. amit nemrég generáltak, vagy mostak tisztára. és azt odaadja kincs karcsinak úgy, hogy előtte elvették a cégét, a találmányát. és ez milyen jó lesz. még több alexa king jöjjön ide. csináljunk egy zsidó negyedet. és ahhoz kincs karcsi csatlakozzon. feltéve, hogy csatlakozni akar. a liberalizmus az, hogy ennek van egy alternatívája. de legyen alexa king is. mert a szabad világban valaki a tudását eladhatja az ördögnek is. alexa king nem az ördög. nem is a gonosz hattérhatalom. hanem a zsidó pénzügyi-kereskedelmi kultúra képviselője. a neoliberálisoké. akik nem sokban különböznek a zsidókeresztényektől. őket politikailag korrekt módon úgy kell hívni, hogy neokonzervatívok. róna péter családja is zsidó, csak meg van keresztelkedve. de ők nem rossz emberek. nem a gonosz háttérhatalom. hanem szimplán globalisták. nem értik, hogy a polgárosodáshoz helyi bankrendszerre van szüksége a rónaságnak. és jön vele pogácsa zoltán. pogi, hogy osszunk magas alapjövedelmet, mint a skandinávok. konvergyárat kell visszavenni a breton parasztoktól. néhány varrógépet kellene vásárolni. a gyógyszergyár egy részét visszaszerezni. mikroelektronikai gyártósor egy részét kivásárolni. járműipari tanműhelyet elvenni a németektől. ez meg lett finanszírozva szijjártó petyásan. úgy, hogy kötünk velük tanulmányi szerződést. ne sírjanak. és után lehet szövetségi keretek buszt gyártani, mosógépet szerelni. és megvalósulhat sanyi koncepciója. legyen tisza cipő csak predátoros. az alföld tej idehozza a sajtmestert. ezek a városias holdingok, vidékies klaszterekben működő konglomerátumok kellenek ahhoz, hogy a többség polgárosodjon. a tiszai vegyi kombinát gyártja a műgumit, a műbőrt a tisza cipőgyárnak. és majd lesz konkurens alföld cipő igazi bőrből. tiszafa gyártja a kenut. a tisza sport gyártja a kozmetikumokat. és lehet okos karkötőt fitness edzéshez. be lehet hozni a lapkát kínából. vagy lehessen már tervezni. és ha a "bankárcsaládok" évtizedek alatt teremtették meg a képességet gyártásra. mert a cél nem az volt, hogy a szoftveres sikerek után megfinanszírozzák a hardver gyártást, akkor majd belép az állam. és lesz megint primo iskolaszámítógép. ht-1080z úgy lett, hogy híradástechnikai szövetkezet megvett egy hongkongi licenszet. az amerikaiak ezt csinálták belőle.
oldcomputers.net/pics/trs80-i.jpg
a magyar komcsi időben ezt.
www.antikvarium.hu/foto/sztrokay-kalman-a-z80-assembler-ht-1080z-szamitogepes-peldakkal-8652707-nagy.jpg
cél volt, hogy legyen magyarországon iskolaszámítógép. most meg az a cél, hogy iskola legyen. hanem teljes egészében piacosított oktatási magánszolgáltatás. rendben van. ez is egy legitim cél. a pornós gattyán kiviszi a livejasmin-t luxemburgba. hozza be a buli negyedbe. rajzoljanak a kreatív iparos kétfarkúak szívva a spanglit. de ezzel vámospércsen nem lesz jobb. és ezt felmérik ésszel. marad tasó elvtárs.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 18:16:54

@unionista‎:

"nem lehet lecsökkenteni a társasági adót, mert akkor az a pénz hiányzik a költségvetésből. [...] reális kormányzati cél [...] ehhez nyújthat támogatást úgy, hogy nem kell senkitől elvenni."

Zavart érzek az Erőben ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 18:23:27

@unionista‎:

"te erre azt mondod, hogy csökkentsék le az adókat. [...] mert a kedvenc anarchistáid fele a szűkülő középosztály megtakarítását szétosztaná"

Zavart érzek az Erőben ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 18:27:07

@unionista‎:

"ezek az emberek olyan rezsimet akarnak, ami legalább fele részben megfizeti nekik a rezsit."

Úgy, hogy a rezsim nem vesz el senkitől.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Muenchhausen_Herrfurth_7_500x789.jpg/220px-Muenchhausen_Herrfurth_7_500x789.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 18:31:56

@unionista‎:

"irmuska elmagyarázza, hogy sütne ő diós pozsonyi kiflit. csak drága a dió. [...] egy vidékies klaszterben meg lehet becsülni, hogy mennyi kukoricát kellene vetni, hogy ne legyen éhínség."

A diótermést sem tudják megbecsülni; azért drága a dió. Ha annyi kukoricát vetnek, hogy ne legyen éhínség, attól még drága lesz a kukorica is.

2016.09.28. 19:25:38

@neoteny:
mert nem akarod megérteni. a németek azt mondják, hogy ők felszerelnék a (szak) iskolákat úgy, hogy a diákok szerződést kötnek velük. tehát ez azt jelenti, hogy a mercedes felszereli a járműipari szakközépiskolát. és ezek után a gyerek mercedes gyár alkalmazottja lesz. és a legjobb tanulók mehetnek a stuttgarti főiskolára tanulni. de máshova nem nagyon mehetnek amíg köti őket a szerződés. tehát azt mondják, hogy a magyar kormány szolgáltasson ki nekik egy generációt. amire a "zsidók" azt mondják, hogy ez feudális röghöz kötés. és lényegében az. egy egy modern kori feudalizmus. hívhatjuk úgy is, hogy föderalizmus. de nem valódi szabad államiság. hiszen az egyik ország alá van rendelve, az elit lényegében ki van szolgáltatva egy másiknak. de amikor te vagy béndek péter azt mondjátok, hogy globális kapitalizmus kell ide, akkor az azt jelenti, hogy az ország az egész világnak van kiszolgáltatva. tehát nemcsak a német csizmák talpát nyaljuk, hanem a britekét, a franciákét, orosztól a kínaiig mindenkiét. magyarország az imf szerint az 56. a gdp rangsorban. kazahsztán áll közvetlen mögöttünk. kimegy a kormány küldöttség. és ott szijjártó petya zselézett hajával és a baráti építőipari vállalkozókkal megegyezik nursultan nazarbayev elvtárssal. türkmenisztában így építettek terminált a magyarok. de a türkmének sincsenek olyan ostobák, hogy azt eladják külföldieknek. csak azért, mert az fejlettebb. ilyen elitje csak afrikának van. és magyarországnak van. de az nem magyar elit. és nem akarom leírni, hogy milyen. mert az antiszemitizmus lenne.

én többek között azért nem leszek politikus, mert a nagy nyilvánosságban nem akarok beszállni a kódolt zsidózásba. csak ebben az underground környezetben próbálom megértetni, hogy itt valóban a zsidó pénzügyi-kereskedelmi kultúrával és a zsidókereszténységgel való szembenállásról van szó. tehát nemcsak a neolibek nem kellenek, a neokonok sem. (neokon) béndek péter azt mondja, hogy hozzá a legközelebb (neolib) bokros lajos áll. de az sem kell. zöldbe bugyolálva sem. róna péter sem kell. ő is addig jut el, hogy a magyarok többsége alkalmatlan a globális kapitalizmusra. láttam egy beszélgetést surányival. sanyi úgy hívja, hogy az a szemüveges sunyi, aki eladta az aranytartalékot. mert ezek ehhez értenek. az eladósításhoz és az eladáshoz. és tényleg ő adta el az aranytartalékot. és tényleg ehhez értenek. de nem gondolom, hogy surányi feltétlen rosszat akar az országnak. azt sem, hogy minden zsidó szándékosan szét akarja baszni ezt az országot. de ez a kultúra nem kompatibilis a magyarokkal. surányi azt mondja, hogy a vállalkozói hiteleknél 30% volt a rendszeresen késve fizetők, rosszul teljesítők aránya. persze akkoriban magas volt az infláció és eleve túl magasak voltak a kamatok. tudták, hogy ezek általában véve teljesíthetetlenek. és azt is tudták, hogy ezek után majd még kamatot kell emelni azért, hogy a tulajdonosok pénze meg legyen. de a megbízóik érdeke az első. és ők telibe szarták és telibe szarják, hogy mi a jó a magyaroknak. nem akarnak rosszat. csak az ő világképükből ez következik. de ezért a magyarok felelősek. ők azok, akik képtelenek alkalmazkodni a világhoz. a globális trendekhez. a többségi magyarok azt mondják, hogy a kormány diktáljon lokális trendet. és azt majd átveszik a többiek. ezt csinálja orbán. de a problémák ezzel sincsenek megoldva. a turizmus récsöllel nem lesz rosszabb, de jobb se lesz. az ipar a problémás. ott van egy évszázados lemaradás. és azt kellene csökkenteni. és ha erre a tőkepiac képtelen, akkor véleményem szerint államilag segíteni. de úgy, hogy senkitől nem veszünk el.

hanem a gyerekek a németekkel önkéntes alapon megkötik a tanulmányi szerződést. és ez nyújt egy viszonylagos szabadságot és biztonságot. a felnőttek bérmunkát végezhetnek. és ez megint csak. ezzel a legszegényebb német szövetségi állam lehetünk. ezt nagyon pontosan látja például róna. aki azt mondja, hogy ez se legyen. mert ez így nem szabad piac. de akkor mi legyen. akkor magyarország románia szintje alá süllyed. mert a szabad piac az átlag magyarral nem megy.

és erre mondom azt, hogy bérmunka, tanulmányi szerződés és induló technológiai transzfer. tehát ez úgy nem teljes hazaárulás ha a németek az n-1. generációs technológiát átadják. tehát szerelheted a legkorszerűbb luxus mercit a német és egy classic modellt a magyar tulajdonú gyártósoron. és utóbbi félállami üzem. ami azt jelenti, hogy részben vagy egészben ki lehet bérelni. és működhet egy kkt (lánykori nevén gmk). és így lehet használt autókat szervizelni, tömegesen felújítani. amire vidéken elemi igény van. és a németeknek is jó, mert eladják, ami ott szemét. de lehet autót építeni. vagy traktort. csak nem a legmodernebbet. ahhoz fejleszteni kell. de onnantól kezdve csak 20-30 év. tehát el lehet érni a minski traktor závod szintjét. és ezek után te azt mondod, hogy az agráregyetem majd rosszul kalkulál. és túltermel. lehet, de akkor leváltják azokat, akik hibáztak. ha nem, akkor kapnak egy állami díjat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 19:42:51

@unionista‎:

"államilag segíteni. de úgy, hogy senkitől nem veszünk el."

De korábban:

"nem lehet lecsökkenteni a társasági adót, mert akkor az a pénz hiányzik a költségvetésből."

"az agráregyetem majd rosszul kalkulál. és túltermel. lehet, de akkor leváltják azokat, akik hibáztak"

Sokkal egyszerűbb, ha a Renner fejleszti a traktort a saját erőforrásaiból. Ha rosszul kalkulál, akkor tönkremegy. Ha jól, akkor meggazdagszik -- és akkor van még több erőforrása a fejlesztésre.

2016.09.28. 19:56:03

@neoteny:
oké, te azt mondod, hogy túltermelésre kell alapozni. mert így lehet lenyomni a termelői árakat. szerintem a termelői-fogyasztói optimumot kellene keresni. tehát nem az a cél, hogy olcsó legyen a kukorica. de nem is az, hogy drága. hanem az, hogy az átlag meg tudja fizetni. és ez úgy lehetséges ha az árumérleg egyensúlyba kerül. az alföldön lehet többlet agrártermékből. a kárpátokban pedig bányaipari termékből. az árut direktben el lehet cserélni. az árutermeléshez szükséges fejlesztéseket közösségi bankok képesek megfinanszírozni. mert a szabad piac nem teszi meg. 25 éve nem teszi. ez a koncepció azt mondja, hogy a bankrendszert fele részben államosítani. és azé a másik fele amelyik a mezőgazdaságot feltőkésíti, az iparban a technológiai transzfert részben ingyenesen nyújtja (lásd fent) és a szabad kereskedelem oligopol jogáért hajlandó fizetni.

debrecenben van 2-3 pláza és 5-6 hipermarket. de ezekkel egy kisbolt nem tud versenyezni. hiszen nyilván nem tudja az árut olcsóbban beszerezni, mint a tesco. ez egy duopol megoldás. ahol van egy nagy szövetségi/uniós kereskedő. és mellette sok kicsi nemzeti/országos hálózatban. és ez már verseny. mert a sok kicsi coop versenyre kell a metro vagy akárminek a kínálatával. és egyébként a coop láncon belül is versenyeznek. vagy ha debrecent kanton lenne, akkor lenne coop és swiss coop. lehet, hogy drágább lenne a fogkrém. de hoffmann úr tubusgyárának termékeit meg lehetne tölteni élelmiszerrel, vegyi áruval. ebben a modellben az értéket részben a földből termelik ki. tehát van valós áru. és utána lehet okos fogkefe alkalmazás. de azt is a helyi hardver gyártóhoz lehet kapcsolni. az lehet a legegyszerűbb műanyag fogkefe és legbonyolultabb ultrahangos. ebben a koncepcióban az induló megoldás az, hogy az elfogyasztott áru fele legyen helyi. mi az, ami ezen nem érthető?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 20:20:27

@unionista‎:

"oké, te azt mondod, hogy túltermelésre kell alapozni."

Azt te mondod, hogy én ezt mondom.

Túltermelés az, amit nem lehet eladni haszonnal. Mint pl. a fehérorosz traktorgyár 20,000 traktora. Én soha nem mondtam azt, hogy "a túltermelésre kell alapozni".

"szerintem a termelői-fogyasztói optimumot kellene keresni."

A szabad piacon pontosan ez történik: az a termelő, aki a legolcsóbban _de még haszonnal_ képes termelni kukoricát, el tudja adni a teljes kukoricatermését. Az a termelő, aki a következő legolcsóbban _de még (kevesebb) haszonnal_ képes termelni kukoricát, el tudja adni a teljes kukoricatermését. És így tovább, mindaddig amíg az összes kukoricakereslet kielégítésre nem kerül. Az azon túl fennmaradó kukoricatermelők (ill. termésük) meg így jártak. _Ez_ a termelői-fogyasztói optimum, nem valami ködös "az átlag meg tudja fizetni".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 20:37:40

@unionista‎:

"debrecenben van 2-3 pláza és 5-6 hipermarket. de ezekkel egy kisbolt nem tud versenyezni."

Hogyne tudna: pl. tud úgy is versenyezni, hogy közelebb van (a környékéhez), mint a pláza vagy hipermarket, és ezt az előnyét kombinálhatja pl. nyitvatartási idővel.

Amikor az Alsóerdősor utcában laktam Bp-n, kapásból volt vagy négy opcióm az étel-ital-cigaretta beszerzésére:

1) az épület bejárati kapuja mellett volt egy igazi kisbolt (kb. 30 nm területű), ami nyitva volt reggeltől estig

2) az utca végén (kb. 200 méternyire) volt egy CBA, hasonló nyitvatartási idővel

3) másfél saroknyira (kb. 100 méternyire) volt egy "sarki üzlet", kisebb választékkal (és talán magasabb árakkal) mint a CBA, de az nyitva volt éjszaka is

4) és volt a fogarasi TESCO, ami néhány kilométerre volt, a legolcsóbb, éjjel-nappal nyitva (ha jól emlékszem), de oda persze autóval jártam

Mind a négy helyen vásároltam, attól függően hogy mit és milyen napszakban jött rám az ihlet. Mivel nem szeretem a tömeget, gyakran mentem a TESCO-ba "nagybevásárolni" hajnali 2-3-kor. De ha szombat délben rámjött az ebédelhetnék, akkor csak átmentem a CBA-ba. De ha csak cigi vagy üdítő kellett, akkor lementem a bejárat melletti kisboltba. Ha az már zárva volt, akkor elmentem a "sarki boltba".

És ezzel mások is így vannak: különféle preferenciáik vannak időre-távolságra-árra nézve, amik kombinációjának kielégítésére különféle üzletek léteznek.

2016.09.28. 20:59:15

@neoteny:
a gyártósort nem adóból kell megvenni. az már meg van véve. egész egyszerűen azt mondani a mercedes gyárnak. hozzátok ide a régi (használt) gyártósort. és ahhoz tartozó régi (használt) merciket. és ezeket újítjuk fel. ezt el kell tőlük "cigánykodni". de a legmodernebb gépsorokra tanulmányi szerződést kötünk és bérmunkát is végzünk. és ezek után a magyar autószerelő gyárthat új és felújított mercedes classic modelleket. ami jó a nagy-magyar átlagnak. ezeket a kárpát-medencében el lehet eladni. lehet, hogy a román cigányok vennének belőle. vagy a szerb és az ukrán alvilág a dmitro típusú végrehajtóknak ezeket keresik. ha nem lesz rá igény a vadkeleten, akkor nyilván ne gyártsanak. ez már annak a kockázata, aki ezeket gépsorokat kibérli. de nyilván állami megrendelést is kaphat. de az átlag sanyinak is lehet jó a magyar gyártású nem luxus merci. értem, hogy ebből nem a legújabb és nem a legolcsóbb modellek jönnek ki. de ezek előállítása kaphat kvázi adómentességet. úgy hogy az üzemek gyártanak hivatali autókat, iskolabuszt, betegszállítót, katonai csapatszállítót. tehát ez a modell nem szabad piaci. mert ebben az kap árelőnyt ami helyi. és persze ennek ára van. az import piaca drágul és szűkül. hiszen így a többiek is beleállnak a protekcionizmusba. ebből egy protektorátus jön ki, ami képessé teszi az átlag magyart arra, hogy a régi nszk szintjét elérje. de nem von el pénzt azoktól, akik megépítenék a legújabb villanyautót. persze lehet mondani, hogy fasza ajánlat. legyünk németország ócskavas lerakata. nyilván a műegyetemnek kellene tárgyalnia. de az oktatók legalább fele hazaáruló. akik mindent megtennének azért, hogy az országot csődbe vigyék a libsi közgazdászokkal. az a céljuk, hogy romba döntsék a meglevő ipart is. mert szerintük csak a multikkal együtt lehet beszállni a globális versenybe. de miért kellene feltétlen beszállni. űrkutatásban, hadiiparban igen. de egy olyan országban ahol 130-cal lehet menni gyártsál olyan autókat, amelyek képesek annyival menni. persze értem, hogy az legyen olcsó, környezetbarát. és ezt nem teljesíti a classic. nem lesz nagyon zöld. de legalább helyi hozzáadott értékkel működik. és lesz, amit lehet fejleszteni. vagy eldobni. ha az ország képes sokkal jobbat csinálni. igaza van orbánnak. ti nihillisták vagytok. a semmit kínáljátok. és ehhez képest orbán szinte bármit megcsinálhat megnyeri a választást 18-ban. és utána 22-ben is. boldogan élhet miniszterelnökként amíg meg nem hal. ha a libsik nem takarodnak el az országból (ahogyan te is), akkor az magyar utcákon orbán szobrok lesznek. és ebben az a veszélyes, hogy tényleg jöhetnek a nácik azért, hogy eltakarítsák őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 21:01:55

@unionista‎:

"a gyártósort nem adóból kell megvenni. az már meg van véve. egész egyszerűen azt mondani a mercedes gyárnak. hozzátok ide a régi (használt) gyártósort. és ahhoz tartozó régi (használt) merciket. és ezeket újítjuk fel. ezt el kell tőlük "cigánykodni"."

Zseniális.

2016.09.28. 21:19:14

@neoteny:
oké, de ez debrecenben nem működik. már a második legnagyobb városban sem. budapest megél abból, hogy ott vannak a multik központjai. és az átlagbér duplája, triplája a vidéki átlagnak. miközben a termelés nem ott folyik. a multik elsősorban a fővárosi helytartóikat fizetik meg. mondván, hogy ők szolgáltatnak. de a vidéki könyvelőt, jogtanácsost sem fizetik meg. a munkásokat meg kevésbé.

a belvárosi üzletek kiadatlanok. a külvárosi kisboltok ügyeskednek. nincs valódi verseny. a termelők kifizetik a polcpénzt. mert ugye a hipermarket nem veszik meg az árut. vigye be a gyártó. fizessen polcpénzt. és ha nem fogy az áru, akkor értékelje le.

debrecen ezt csinálta a törökök idején. felső királyi magyarország, török hódoltság és erdély hármas határa került. és a város "bizományban" kereskedett. hozzák be az árut. fizessenek amiért a város tárolja. és megvédi a töröktől. erre a célra felbéreltek cigányokat. és így betyárból is kevesebb volt. ugyanezt csinálja a tesco. csak ők azt követelik, hogy védje meg őket az állam. ezek a cigányok azt mondják, hogy lófaszt védik meg őket. kivonulnak. vonuljanak ki. elegendő az is ha egy nagy kereskedőház marad. elvben a duopólium is leviszi az árakat. nem kell annyira lenyomni, hogy a termelők beszopják. persze ez pesten nem értik. nincs termelés. szóval ebből lesz egy érdekütközés és vallásháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 21:37:57

@unionista‎:

"oké, de"

... te lököd tovább a bullshit-edet.

"ez debrecenben nem működik"

Ez azért van, mert Debrecenben gyíkemberek élnek. Mint pl. te is.

img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2014-08/31/14/campaign_images/webdr11/11-problems-only-lizard-people-understand-2-28353-1409509434-5_dblbig.jpg

2016.09.28. 22:19:36

@neoteny:
merci.

átlag feri mit vesz fehérgyarmaton? használt autót. mi kell neki? bmw, mercedes. szét kell szedni, összerakni, felújítani, alkatrészt után gyártani, stb.

értem, hogy gyártsuk a legújabb villanyautót. előzzük be az audit. rendben van. de fehérgyarmaton átlag feri az autószerelő mit csináljon? az aki hármas tanuló volt a gépipariban. értem, hogy legyen olyan, mint déri miksa, bláthy ottó vagy zipernowsky károly. de ehhez meg kellene fizetni a fehérgyarmati fizikatanárt. először is lenni kellene olyannak. van egy ismerősöm. aki tesi tanár. de egy községi iskolában fizikát is tanít. mert a tanári karban ő a férfi. ő hasonlít legjobban egy fizika tanárhoz. el tudja magyarázni, hogy "vé egyenlő es per té". csak ha valaki okosabb nála, akkor széttárja a kezét. ami a kézikönyvben van azt megtanítja. és magyarázta, hogy az egyik gyerek kérdezett tőle valami "szinuszosat". mondom, hogy az biztos valami forgó mozgás, vagy rugó. mit tudja ő. de nyilván a rendszer a hibás. de ez így volt minden kormány idején. csak amikor magyar bálint művészeti iskolákat akart a cigány lányoknak, akkor átalakultak művészeti iskolává. az egyik kolléganője vezető művésztanár lett. megírták a pályázatot. kaptak pénzt. most műfüves sportpályára pályáznak. mert most azzal lehet nyerni. egy rövid ideig támogatták a természettudományos képzést. azt mondja, hogy azokról a gyerekekről, akikről korábban megállapították, hogy enyhén értelmi fogyatékosak (mert erre kaptak pénzt) most megállapították, hogy az átlagnál sokkal értelmesebbek. ez hozták ki a központilag előírt tesztben. mi jöjjön ki? mi fizet jobban. ő is tudja, hogy ha már állami iskola, akkor szimplán egy normatíva kellene. és ha valaki okos, akkor járjon fakultációra, ha valaki gyengébb, akkor korrepetálásra. az állam ne tegyen különbséget. a piac majd különbséget tesz. de az sem jó ha a hülyék vagy a szegények teljesen magukra maradnak. az oktatás finanszírozása faék egyszerűségű. nem lehet tervezni, hogy mennyi kréta kell? percre pontosan lebontott tantervek vannak. pukliék azt mondják, hogy a tanTERVET nem lehet TERVEZNI. az tervezve van. az óraRENDET sem lehet. a tervezett, irányított intézményt úgy hívják, hogy iskola. csak persze vannak, akik okosabbak, mint a tanáraik. és nekik kell a piac. lehetőséget kell adni arra, hogy jobban teljesítsenek, mint az állam. de minden kistérségben kellene lenni tehetséggondozásnak. tehát mondjuk vidéken 200 vezető fizika tanárt meg lehetne fizetni. amikor a tesi tanárból lett fizika tanárnak látszó humán erőforrás azt mondja, hogy mit tudja ő. akkor minden járásban legyen egy ember, aki ért hozzá. és járásonként legyen legalább egy jól felszerelt labor.

ezt fehérgyarmatra akkor viszik el a németek ha ott a magyar többség és cigány kisebbség önként és dalolva csatlakozok a nagy-német protektorátushoz. erre mondom azt, hogy akkor kapjon valamit átlag feri. eszközt, amivel a régi mezőgép szintjén szerelhet. a meglévő fehérorosz traktorokból egy kis segítséggel magyar traktorgyárat kalapálhat. ebből nem lesz global power. de lehet, hogy az jó lehet a gyügyei parasztnak. így lehet "maszek" "róna" léüzem, sűrítő. "kelet" hűtőház. és ahhoz is lehet építeni adatközpontot. akár a leselejtezett eszközparkból. és az sem probléma ha nyíregyházán n-1. generációs mikroelektronikai termékeket gyártanak. nokia becsődölt részei jók lennének szabolcs-szatmár-bereg megyében. lehet, hogy így 10-20 éves lemaradással indul az alku gsm. de azt tehetséggel, szorgalommal le lehet dolgozni 1-2 évesre. és onnantól kezdve még mindig lehet zárkózni, vagy akár előzni. persze leszakadni is lehet. mert ez valójában verseny. az elmúlt 100 évben sokszorosan kifosztott és szétvert térségekben ne kényszerítsük már globális versenyre. vagy luxemburg/monaco típusú ügyeskedésre. oké, hogy lecsökkentjük a szjá-t fehérgyarmaton. de ettől még a french open tenisz bajnokai nem fognak odaköltözni. mert a francia riviéra és a cote d'azur valamivel jobb, mint a szamos szálloda.
tourinform.hu/site/upload/2015/12/97_20060531_2325141.jpg
nyilván inkább ilyesmire lehet alapozni.
www.fehergyarmat.hu/szat1.jpg
innentől kezdve nem kellene megvetni a kisipart. lehet kisvasút. helyi gyártású. az sem probléma ha a régi ndk szintjéről indulnak. amit ki lehet alkudni azért, hogy egy generációt kiszolgáltatnak. csak ez nem pálya a főváros belső kerületeiben. betelepítik az üzemet, akkor mellé haderő is kell kisvárdára. mert az ukránok elviszik. beregszászi ifa vagy mz gyár kell. és az majd gyárt motort fehérgyarmatnak. az meg traktort. és megindulhat a kisárucsere. de az induló állapotot közösségileg kellene megtervezni. aztán lehet, hogy valaki fehérgyarmaton összerakja a világon a legjobb traktort. de a shanghai gyárral versenyezni olyan nagyon vancouver se nagyon lesz versenyképes. csak ha a helyiek különadót vetnek ki a behozatalra. feltéve, hogy a kínai kereskedők nem vesznek valami brit columbia piacáról. a külker mérleget nem borítják be. debreceni iskola.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 22:34:40

@unionista‎:

"ezt el kell tőlük "cigánykodni"."

Zseniális.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 22:49:55

@unionista‎:

"de a shanghai gyárral versenyezni olyan nagyon vancouver se nagyon lesz versenyképes. csak ha a helyiek különadót vetnek ki a behozatalra. feltéve, hogy a kínai kereskedők nem vesznek valami brit columbia piacáról. a külker mérleget nem borítják be."

BC exportjának valamivel több, mint a fele az USA-ba irányul. És láss csodát: azért a pénzért, amit az amerikaiak fizetnek a BC-ből származó javakért, a BC-beli emberek képesek megvenni a shanghai gyár termékeit. Nem borul be "a külker mérleg" amiatt, hogy nem ugyanannyit importál a shanghai gyár BC-ből, mint amennyit exportál oda. Nincs szükség "külker mérleg egyensúlyra minden viszonylatban". Ez a pénz lényege: egy általános jószág, ami konvertálható bármilyen más jószágba. Így lehetőség van a specializálódásra (ami a magas termelékenységhez elengedhetetlenül szükséges), és arra, hogy Anna Bélának adjon el, de Cecíliától vásároljon.

2016.09.28. 22:51:37

@neoteny:
ha a vidéken a kereskedelem szuper jól működne, akkor nem lenne orbánnak milliószámra szavazója. hanem béndek péternek lenne. aki azt mondja, hogy még több multi jöjjön be. hiszen budaörs attól a leggazdagabb. aztán magyarázhatod, hogy a palóc cba csődbe ment. és azt, hogy nyilván egy a rosszabb helyzetben levő kisbolt is megél nógrád megyében. és azt, hogy vigyék le az adót. ezek után ott áll egy szinte mindenétől megfosztott vidék. ebből az következne, hogy a népek költözzenek össze egy amerikanizált metopoliszba. a cigányok töltsék be ugyanazt a szerepet, mint a négerek. de majd jön tecca aki a tengeren túl tanult és interkulturális tréner. a népek nyilvánvalóan nem ezt mintát követik. lehet mondani, hogy úgy kell nekik. de akkor sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.28. 23:12:01

@unionista‎:

"aztán magyarázhatod, hogy a palóc cba csődbe ment."

Igen, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődbe ment hat évi "megvédjük az országot" Fidesz uralom után.

"a népek nyilvánvalóan nem ezt mintát követik. lehet mondani, hogy úgy kell nekik. de akkor sem."

Attól még úgy lesz nekik. Mindennek ára van: annak is, hogy milyen "mintát" követnek "a népek".

2016.09.28. 23:40:17

@neoteny:
oké, nyilván nem kell minden relációban feltétlen tartani. legfeljebb csak a felzárkózási időszakban. de kanadai piac már most védelemre szorul. a folyó fizetési mérleg a válság óta mínuszos.
cdn.tradingeconomics.com/charts/canada-current-account-to-gdp.png?s=canca2gdp&v=201609011245o&d1=19160101&d2=20161231
és a kereskedelmi mérleg is hiányt mutat.
cdn.tradingeconomics.com/charts/canada-balance-of-trade.png?s=catbtotb&v=201609081918o&d1=19160101&d2=20161231
az usa esetén ez tartós. ha nem lesz újabb óriás pénz (adósság) gyártás, akkor nem lesz globális konjunktúra. tehát az usa kényszerűen zárni fogja a gazdaságát. ezért van az, hogy kanada könyörög az európai szabad kereskedelmi egyezményért. azért kötik meg, mert úgy képzelik, hogy nem nagyon kell semmi kanadából. és ettől függetlenül az eu is zárni akarja a piacait. lehet embargót hirdetni az oroszok ellen. de ez sem abba az irányba hat, hogy az elkövetkező években, évtizedekben a nyitott világkereskedelem lesz a trend. úgy tippelem, hogy országok, de még egyes országrészek is kereskedelmi háborúkat vívnak majd egymással. ezért amerikában is keményebben irányítják majd a piacot azért, hogy az usa ne essen szét. ezzel együtt a megarégiók nagyobb önállóságot szereznek az egész világon. ezt jósolom a kávézaccból. de ez egyben azt is jelenti, hogy egyre inkább a helyi gazdaságot kell majd megszervezni. egy ideig legalább is. errefelé a megyében a helyi vállatok közül szinte csak az élelmiszeripar tud exportálni. (tehát a multikat nem számítom. hanem a helyi érdekeltséget.) ami nem lenne probléma. ha a helyi fogyasztás nem működne jelentős importhányaddal. az egyensúlyt a multik nélkül tartani. és ezt nem lehet. de egy részükre nincs szükség. tehát magyarországon nem fokozni kell a termelést, hanem a függést ha már létezik, akkor egyirányúsítani. a technológia egy nem használt részét a németektől elcigánykodni. de ezt ők ezt egy kormányzati csomagban adják. az unió várható gazdasági szétesése után szövetségi alapszerződést kell majd kötni. és még az is lehet, hogy seehofer papival. mert nem feltétlen lehet majd németországot kormányozni. a cdu esetleges bukása után jöhet egy balos spd-linke-zöldek koalíció. azt majd megnézem, amikor egy tartós dekonjunktúrában a zöldek elnöke özdemir úr dirigál. oké ő majd azt mondja, amit a baloldal. hogy nem kell ide karmester. nem állítom, hogy németország grófságokra esik szét. de a németek tartományi szintem már most a legkülönfélébb kormányokat választják. tehát innentől kezdve rivalizálás lesz országrészek között. persze lehet, hogy nem így lesz. ezt nem lehet biztosan bejósolni. de ezt tippelem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 04:22:21

@unionista‎:

"oké,"

... te azért tolod tovább a hülyeségeidet.

"nyilván nem kell minden relációban feltétlen tartani. legfeljebb csak a felzárkózási időszakban."

Nem mutattad meg, hogy "a felzárkózási időszakban" miért kellene "minden relációban feltétlen tartani".

"kanadai piac már most védelemre szorul"

És ugyan kitől szorulna "védelemre" a "kanadai piac"?

"errefelé a megyében a helyi vállatok közül szinte csak az élelmiszeripar tud exportálni. (tehát a multikat nem számítom. hanem a helyi érdekeltséget.)"

És miért nem számítod a multikat? Az nem "helyi érdekeltség", hogy Zolikának munkája van a TEVÁnál? Vagy az, hogy a TESCO alkalmaz helyieket? Ráadásul több fizetésért, mint a Palóc Nagykereskedelmi Kft. tette? Ráadásul alacsonyabb árak mellett, mint a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által üzemeltetett CBA-kban volt?

Amikor te a "helyi érdekeltségről" bugyogsz, akkor közel sem "a népek" érdekeiről van szó, hanem a "kemény piacirányítók" meg a "helyi gazdaságot egyre inkább megszervezők" érdekeiről.

"tehát magyarországon nem fokozni kell a termelést"

A gazdagság, a jólét, az életszínvonal csak a megtermelt javak és szolgáltatások elfogyasztásából származik.

Ha a gyügyei paraszt 60 Ft helyett 120 Ft-ért képes eladni a meggyének a kilóját, abból csak ő gazdagodik: a meggyvásárlók szegényednek, mert kilónként 60 Ft-al többet kell fizetniük: azt a kilónkénti 60 Ft-ot másra költhették volna. De a helyzet még rosszabb: ha ők sem fokozzák a termelésüket, hanem csak egyszerűen dupla annyit kérnek a (konstans) termelésükért, akkor a gyügyei paraszt nominális gazdagodása is eltűnik: neki is kétszer annyit kell fizetnie az általa elfogyasztott -- mások által termelt -- javakért/szolgáltatásokért. Vagyis nem gazdagodott semmit: ő sem, a meggyének fogyasztói sem.

"a technológia egy nem használt részét a németektől elcigánykodni."

Egyrészt épp' most magyaráztad el, hogy Mo-n nem fokozni kell a termelést: akkor minek bármilyen technológia is? Faragjon kézzel szekeret a hajdúsági paraszt: azt a technológiát már birtokolja, a termelésfokozás meg szükségtelen szerinted.

Másrészt meg "a német" ügyesebben "cigánykodik", mint a magyar: a magyar adófizető zsebéből mennek tízmilliárdok az Audi meg a Mercedes meg a ThyssenKrupp Presta "támogatására". Ennyit az Orbán által megénekelt "gógyis, cselvető" magyarról.

2016.09.29. 11:30:29

@neoteny:
zolikának dehogy magasabb a fizetése. ugyanolyan rosszul keres, mint a cba bolti eladó. mert a totális versenyben nem cél, hogy jól keressenek. miért kellene totális versenyt hirdetni? mert az teremti az innovációt. dehogy is. az innováció az egyéntől ered. de az független attól, hogy van verseny vagy nincs. az innovációt a többség esetén nem a pénz motiválja. a zsidóknál igen. mert nekik a pénz az istenük. ezen alapul a vallás. a világias sorosék azt mondják, hogy ehhez nem kell az ősi vallás. sokkal inkább liberalizált devizapiac, részleges tartalékolású bankrendszer, derivatív pénzügyi termékek, stb. ők még kevésbé érdekeltek jól működő oktatásban. soros nem a magyar oktatásba fektetett alapítványi jelleggel, hanem a saját dicsőségét hirdető egyetemébe. a végtelen ostoba filozófusokkal. a nagyon sok pénzből működő ceu-t demokratikus játszmában legyőzték a szabadon szerveződő "népfőiskolák". nincs itt semmiféle cselvetés. a cigányok végzik el a piszkos munkát.

2016.09.29. 12:04:30

@neoteny:
a teva közvetlen nem érdekelt abban, hogy a jól működő államiságban. nem érdeke, hogy legyen minőségi közoktatás és különösebben a szakképzésben érdekelt. ha debrecenben jól működne a vegyipari és az egészségügyi szakközépiskola, akkor lennének konkurens kisvállalkozások, akik többet fizetnének zolikának. és ez nagyon nem érdeke. és azt mondják, hogy kevesebbet fizetnek pakisztánban. menjen pakisztánba. ukrajnába akartak kivonulni csak a kijevi puccs nem úgy alakult, ahogyan tervezték. a ruszkik elfoglalták a krímet és visszaveszik a donbasst. nem azt állítom, hogy a teva gonosz. ha izraeli lennék, akkor ugyanezt csinálnám.

a teva akkor lenne helyi ha az üzem tulajdonosai és családja ott élne a helyiekkel. de ők inkább a telavivi rothschild telepet választják. ezeknek az embereknek a pénz az istenük. képtelenek voltak egy non profit teva patikát nyitni a zsidó negyedben. azért, hogy megszerettessék magukat a helyi nyugdíjasokkal. mert van egy szem gyógyszer, amin nem kereshetnek. és azt nem engedhetik meg maguknak, mivel a pénz az istenük. a biogal gyógyszergyár, amióta teva tulajdonában van egy percre nem állt le. karácsonykor, szilveszterkor működik. leállítani és újraindítani a gépeket. pénzbe kerül. nem azt állítom, hogy ők a gonosz birodalma. ez egy ilyen népcsoport. ez a kultúrájuk. ez a vallásuk. be lehet házasodni és ki lehet keresztelkedni. szerveződik egy ilyen csoportosulás. de jogukban áll. én liberális vagyok. és azt gondolom, hogy ha valaki rendelkezik egy üzemmel, akkor jogosult folyamatosan üzemeltetni.

a debreceni erőmű veszteséges. ilyenkor szabad piaci alapon nyilván árat kellene emelni. nagyfogyasztók kiadásai növekednek. munkahelyek szűnnének meg. és ezért nem emelnek. de szabad piaci alapon emelni kellene. vagy útdíjat szedni. a teva ne hordjon be alapanyagot anélkül, hogy nem fizet az úthasználatért annyit, amennyit a tulajdonos községek, közösség elkérnek. bármennyit kérhetnének. ez a szabad piac. te ilyenkor bugyogsz, hogy ez rablás. dehogy az. az állam az államalkotó közösség tulajdonosi képviselője. és a közvagyon használatáért annyit kér, amennyit akar. és annyit fizet magánzsebekbe (közte a tevának) is, amennyit akar. ez a szabad piac. csak persze a szabadságból a tőkepiac szabadsága is következik. és a szabad piacon nyilván az dominál. hiszen a pénzt könnyebb előállítani, mint a valós értéket. az egy hordozó, amire ráírnak egy összeget. és így az árunak lesz ellenértéke. a pénz beszél, a kutya ugat míg a karaván halad. csak most a cigány karaván leállt. és fellázadt. és a kutyákkal ugatják a pénzembereket. szigorúbban kell fogni a pórázt. orbán azt mondja, hogy elereszti a gyeplőt és jön a szélsőjobboldal. polgárháború következik. ukrajában az volt a cél. azért, hogy utána eladósítsák és eladják az országot. csak beavatkoztak az oroszok. és ha magyarországon is ez lesz, akkor a nép be fogja hívni az oroszokat. borzalmas lenne. de ez az irracionális háborúskodás erősödik. egészen addig amíg nem áll vissza a régi rendszer, vagy lesz új államvallás és új rend.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 12:15:27

@unionista‎:

"zolikának dehogy magasabb a fizetése"

Akkor Zolika menjen el oda, ahol többet fizetnek neki.

"az innovációt a többség esetén nem a pénz motiválja. a zsidóknál igen. mert nekik a pénz az istenük."

Állandóan arról lököd a süket vakert, hogy Zolika mennyit nem keres, meg hogy a gyügyei paraszt csak 60 Ft-ért tudja eladni a meggye kilóját ... és "a népeket" nem a pénz motiválja? How full of shit can you get?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 12:21:44

@unionista‎:

"a debreceni erőmű veszteséges"

No ha veszteséges, akkor tönkre fog menni. Ha meg nem megy tönkre, akkor az azt jelenti, hogy valaki "támogatja": olyasvalaki ad neki pénzt, aki nem kap azért cserébe szolgáltatást a debreceni erőműtől. Ami rablás. Persze te meg az elvtársaid ezt "szolidaritásnak" nevezitek.

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

-- Frederic Bastiat

2016.09.29. 13:34:24

@neoteny:
az innovációt döntően a pénz motiválja. a tudósok döntő többsége nem pénzhajhász. és a népek sem. nem akarnak százcsillió dollárt keresni. alexa king, akinek sanyi szerint igen erős zsidó lófeje van, meg de. ő azt mondja, hogy hozza azt a százcsillió dollárt, amit előtte generáltak. és azt idehozza a szegény kis magyar informatikusoknak. persze úgy, hogy előtte adják el a cégeiket a kockázati tőkéseknek. akiknek a pénzük csak úgy lett. és ehhez asszisztál a fővárosi elit. mert ebből viszonylag jól megélnek. és ezzel szemben lázadt fel a közép. a nagykunsági cigánylányok, asszonyok. vida ildikó és kun marcsika aki ukrán alvilág pénzét játszotta el és lehet, hogy már eltették láb alól. a karcagi miniszterek és a többiek. ez a judaizmussal szembeni lázadás. orbán is szereti a pénzt. az a cigány kultúrában is fontos helyen van. de nem az az istenük. a zsidóknak meg de. az a vallás. minél több pénzt kell gyűjteni. a gyügyei paraszt ha a nagykereskedő kevesebbet fizetnek a meggyért, mint amennyibe neki került, akkor inkább nem adja el. hanem befőzi, vagy a családban, ismerősöknek elosztogatja. marketing célra használja. a zsidók globális reklámkampányokat indítanak. százcsillió dollár hitelből. ez a vallásuk. vagy az, hogy minden legyen közösségi. de azt istentelenül tedd. az ortodox zsidó kommunisták. ez a judaizmus másik irányzata. vannak az ortodox konzervatívok és nacionalisták. ők izraeliták. az ortodox nacionalista global power abból fakadna, hogy állig fel vannak fegyverkezve. nők, gyerekek is. mindenki. tehát van egy dogma. és azt követik. ortodoxok.

erre találták ki a németek berlinben, hogy orbán legyen unortodox. és ha kell, akkor illiberális. orbán ilyen kifejezéseket magától nem használna. mert tudja, hogy a többség a népies fordulatokra vevő. a parasztoknak a póriasság tetszik. ha a parasztoknak a pénz lenne az istenük, akkor a falu úgy engedné be a kereskedőt a közúton, hogy az előbb fizet. mert használja a közutat. csak ilyenkor a zsidók rikácsolnak, hogy ez nem szabad piac. a zsidó filozófusok, mert valódi kereskedőik már nem nagyon vannak. ezeknek a zsidóknak már nincsenek szerethető kis üzleteik. ahová a szegény gyerekek bemehetnek. és kaphatnak egy szem cukrot ha segítenek a pakolni. ezt a helyi pék csinálja az állami gondozott gyerekekkel. jöjjenek a nagyobbak pakolni. ehetnek, ihatnak. és a megmaradt árut hazavihetik a kicsiknek. vagy az éttermes. aki azt kiadja az alkalmazottaknak, hogy a haverom aki megvette a "learning php in 7 days" című könyvet egyen igyon. hogy szerkessze meg a wordpress honlapot. töltse le az asztalfoglaló plugin-t. írja át. és neki a sarokban van egy foglalt asztala, ahol ehet ihat. ebben a kultúrában a pénznek nincs szerepe. ez a haverom mellette dolgozik valami alapítványnak. és ott kap készpénzt. kifizeti a rezsit és ha marad, akkor azt azonnal elkölti. mert ő egyszerű cigány. a pénzt a vezér családjának kellene felhalmoznia. ez a törzsi tudatuk. ez a haverom azt mondja, hogy a paraszt gazdálkodik. a cigány cigánykodik. el akarta venni a legjobb kabátomat. nem kell az már neked. mondom neki, hogy vigye ezt a másikat. az nem kell neki, mert kicsit kopottas. cigánykodnak. de ennek is van kultúrája. vannak kifejezetten magas erkölcsre utaló elemei. a zsidó szociológia azt mondja, hogy ilyen különbségek nincsenek. hanem van egy teljesen kevert fajú népesség, ami matematikai eszközök nélkül, kizárólag filozofikusan modellezhető. pinker, a kedvenc kanadaid nem ezt mondja. ő azt mondja, hogy a gondolkodás velünk született ösztönökből és a nyelviségből, a nyelvhasználatból következik. de az európai és különösen a magyar szociológiai iskola ezeket tagadja. a nyelvhasználatot korlátozza. a szabad sajtónak nevezett zsidó inkvizíció (liberális lapok) bevezette a fasizmus gondolatbűnét. mert a többség a szegény kis zsidókat akarja megölni. nem megölni, hanem a főhatalomtól megfosztani. ez a célja a magyarok többségének. és utána bizonyítani, hogy a zsidó kultúrát marginalizálva is lehet polgárosodni. és ez ebben a népcsoportban főben járó bűn. és a zsidóság egy része vált fasisztoiddá. az iszlám betelepítést forszírozza. ez a irányzat azt mondja, hogy ha kell, akkor az etnikai arányok erőszakolt megváltoztatásával kell a felszámolni a keresztény államiságot és a nemzeteket. és ezt mondják a "liberális" újságírók. egy szervezett háttérhatalmi csoportosulás. nem a gonosz erői, hanem (fele részben a) zsidóság. (féligazságként megáll). a napnál is világosabb, hogy ezek a zsidók basszus. a zsidókeresztények. de még az ellenoldalon kampányolók is zsidók. csak ők nem igazi sémiták, hanem közéjük keveredő cigányok.

2016.09.29. 13:35:21

bocs. az innovációt döntően NEM a pénz motiválja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 14:07:47

@unionista‎:

"a tudósok döntő többsége nem pénzhajhász. és a népek sem. nem akarnak százcsillió dollárt keresni."

De többet akar keresni, mint amennyit épp' keres. Legalább is a többségük.

"orbán is szereti a pénzt. az a cigány kultúrában is fontos helyen van. de nem az az istenük. a zsidóknak meg de. az a vallás. minél több pénzt kell gyűjteni."

www.nyuuz.hu/kepek/BLOG/2/2595.jpg

"és utána bizonyítani, hogy a zsidó kultúrát marginalizálva is lehet polgárosodni."

Hogyne lehetne: pl. a zsidók ki voltak tiltva Angliából 1290 és 1655 között, mégis lezajlott a polgárosodási folyamat kezdete. Svájcban sem sok zsidó élt (vagy él), mégis polgárosodtak bőven. De "a zsidó kultúra" működött Angliában is, Svájcban is: magántulajdon, megtakarítás, (tőke)befektetés, (viszonylagos) szabad(tőke)piac, haszonnal történő termelés és kereskedés. _Ezek_ nélkül nincs polgárosodás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 14:10:08

@unionista‎:

"az innovációt döntően NEM a pénz motiválja"

De a haszon motiválja, ti. hogy valamilyen igény jobban kerüljön kielégítésre. A hasznot pedig pénzben lehet a legegyértelműbben mérni. Az az "innováció", amelyik több erőforrást igényel ugyanakkora igények kielégítésére, mihaszna.

2016.09.29. 15:17:54

@neoteny:
elég sok tudós ismerősöm van. egyiket se érdekli különösebben a pénz. a megélhetés igen. az, hogy legyen áru, ami a létfenntartáshoz és a munkához szükséges. de azon kívül túl sok minden nem kell. az, hogy a takarítónéni kiseperjen ha nagyon nagy kosz van. nem azt állítom, hogy nem jó százcsillió dollárt keresni. csak azt, hogy szerintem a magyarok döntő többségének ez nem is célja.

vegyünk egy zsidót, aki tudós. és közéletben is részt vesz. elég okos. nálam biztosan. mondjuk mérő. szerintem őt sem érdekli annyira a pénz. ezzel most látszólag ellentmondok magamnak. de amikor előad induló vállalkozóknak, akkor azt magyarázza a nézőgyereknek hogyan vonjanak be kockázati tőkést. tehát az ő célja is az, hogy a magyarországi tehetségeket kiszolgáltassa a zsidó pénzügyi-kereskedelmi kultúrának. nem azt gondolom, hogy mérő a gonosz, akit megbízott a háttérhatalom, hogy leigázza a szegény kis magyarokat. hanem azt, hogy ő is valamilyen törzsi tudattal rendelkezik. és azt képviseli. legitim módon. csak nem értem, hogy miért ne lehetne állami tulajdonban egy _national instruments_. és miért ne lehetne ahhoz kapcsolni a magyar kutatást, fejlesztést, rendszerprogramozást. felőlem csatlakozzanak ehhez a zsidók is. de ha elutasítják a többséget és a nemzetet, akkor nyilván nem nagyon csatlakozhatnak. szerintem szükség van magyar iskola számítógépre. egy közös platformra. nem feltétlen kell, hogy a legjobb legyen. persze legyen elég jó. fontosabb, hogy legyen. mert onnantól kedve azt lehet egyénileg/közösségileg fejleszteni. erre mondják, hogy ez a kommunizmus. dehogy kommunizmus. a kommunizmus semmit se nagyon engedett az egyénnek. a kapitalizmus semmit se enged a közösségeknek.

tamas11 2016.09.29. 16:03:04

@unionista‎:
semmi nem indokolja, hogy a szavazati egységeket (orientációt) egyértelműen a bal/jobb paradigmával képezd le, úgy, hogy Orbán a jobboldalság meghatározó része.
Ez nem megy.
Hiszen szembetűnő, milyen dühvel támadja ezen az értelmezésen BELÜL Vona és pártja az orbáni hatalmat, amivel te itt (is) egy soron szerepelteted őket, azon örömködve, hogy így már nincs is ellenzékük...(vagy alig).
Abból kéne inkább kiindulni, hogy ma orbán és rendszerének legnagyobb sőt zajos ellenzéke egyfelől, már Vona, és a jobbik. Tehát pozícionálás alapjai szerint ő máris nemlehet a jobbság vezető ereje - nem is az!!
csalás úgy szerepeltetni, mintha együtt léteznének, csak mert te imádod azt gondolni, hogy ez a jobboldal, és akkor máris van egy másik, amiről már bármit lehet gondolni, és semmit se tőlük várni.
már egy éve leírtuk, hogy változásra az fő (talán egyetlen) esély, ha vona utat talaál ahhoz a politikai közösséghez, amit - ugyanilyen rosszhagyományú leosztás szerint, képtelen vagy másként definiálni, mint bukottakat, miközben az "egyszerűen" a népesség másik fele (pontosat nem írhatok, hogy mennyi is, ahogy azt sem, kik azok, és azt sem, hogy miért azok) .
ha megnézed pl a PKP pártblogot, mindig jön néhány hülye, aki beír, és Rosszul mozog a valóság képletében, feszeng.. de nem is tudja, de Béndekéket is lekomcsizza...
El kéne már döntened, hogy valamihez a viszonyodat az dönti el, hogy tetszik e, vagy az, hogy igaz e, vagy végül, hogy megvalósulhat e.
Ha ez neked biosz, akkor nosza!!
Máskülönben közmegegyezésünk csak arról van, hogy ugorj má' le az orvosi ügyeletre.

2016.09.29. 16:47:07

@neoteny:
ezek a nyugati típusú polgárosodás mintái. és egy negyedszázada megengedettek. a budapesti értéktőzsde 1990-es alakult újjá. elsőként kelet-közép európában. azóta hány olyan sikeres tőzsdei kapitalizáció volt magyarországon, ami nem kötődött a magyar államhoz/pártpolitikához? nyilván elég sok pénzt lehet azzal keresni, hogy hogy nagyvállalatok üzletrészeit adják veszik. és ezek a szabad tőkepiacon felértékelődnek.

a dow jones index logaritmikus skála mellett is lineáris (egyenes/liberális) növekedést mutat.
allstarcharts.com/wp-content/uploads/2013/05/5-3-13-dow-chart-long-term1.png
magyarország 100 év lemaradással indult újra. de a nyugati típusú liberalizáció nem eredményezett tömeges felzárkózást. erre kétféle választ lehet adni. az egyik, hogy hülye a nép. és úgy kell neki. miért nem alkalmazkodik a fejlett világhoz. ezt hívják "baloldali" álláspontnak. semmi köze a baloldalhoz. a judaizmushoz van köze. ezt mondják a neoliberálisok és a világias módon gondolkodás zsidókeresztény neokonok. ez részben származás, részben vallás. de a többség ezt a szemléletet elutasítja. tehát valamit máshogy kell csinálni. azért, mert ez a közakarat. a te szemléleted az, hogy olvastad egy könyvben. hayek ezt mondta. de az kevessé érdeke. hayek nem az élő isten, nem szavaz. a felelősen gondolkodó értelmiség dolga nem az, hogy neki építsen politikai konstrukciót hanem sanyinak, irmuskának, zolikának, andikának.

2016.09.29. 16:48:54

@tamas11:
figyu, van a kávézód. az bejött. de a pártpolitka nem jött be. ez ennyi.

2016.09.29. 17:10:15

@neoteny:
az a kérdés, hogyan lehet nyereséges. és hogyan kapitalizálódhat a helyi/regionális piacon. a feudális paraszti gondolkodás az, hogy ehhez előzetesen ki kell építeni a grádicsokat.

nem akarok már ennyit zsidózni, de nem nagyon lehet máshogy mondani. mondhatnám azt, hogy az amerikai neolib/neokon szemlélet (így polkorrekt) azt mondja, hogy van az egyén. létrehozhat társaságokat. és ezek után a népek gründoljanak világvállalatot. ez kap kormányzati támogatást. az államok is beleszólnak a piac működésébe. az amerikai, a brit, az ausztrál gyarmatosítók is liberálisok voltak. nem kényszerítették az őslakosokat. semmire sem. hiszen a nyugat a jó. a nyugat a liberális. francokat. kőkemény érdekérvényesítés folyik. és magyarországon azért nem lehetséges, mert van egy ellenelit, amelyik lényegében az összes lehetséges fejlődési pályát megpróbálja blokkolni. és erre a kontrára válasz egy rekontra. ők orbánék. de nem abból lesz polgárosodás. ő csak annak a félfeudális előfeltételeit teremtheti meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 18:12:22

@unionista‎:

"elég sok tudós ismerősöm van. egyiket se érdekli különösebben a pénz. a megélhetés igen. az, hogy legyen áru, ami a létfenntartáshoz és a munkához szükséges."

Isaac Newton meg a Királyi Pénzverde főnöke lett, és (az unokahúga szerint) 20,000 fontnyi veszteséget szenvedett el a South Sea Company összeomlásakor. Nem mellesleg alkemista is volt: aranyat akart előállítani.

"hülye a nép. és úgy kell neki. miért nem alkalmazkodik a fejlett világhoz. [...] de a többség ezt a szemléletet elutasítja. tehát valamit máshogy kell csinálni. azért, mert ez a közakarat."

És? A "közakarat" nem képes megszüntetni a gravitációt; nem képes örökmozgót létrehozni; nem képes mannaesőt generálni.

"építsen politikai konstrukciót"

A "politikai konstrukció" a politikusoknak jó, nem "a népeknek".

2016.09.29. 18:22:56

@neoteny:
mondok egy példát. az alföldön vannak állattartók. abból lehet ugye alföld tej. vö. koninklijke friesland foods (királyi fríz ételek). alapítva 1879. ebből lett a legnagyobb holland tejipari vállalat. ez most nem a holland frízföld, hanem a magyar alföld. de ebből lehet alföld bőr és cipő. aminek része a bihari brand. ami olyan, mint a pármai. sonka, sajt és tészta. mert mindenhol van egy kis liszt és tojás.

ebben a keleties modellben ezek a vállalatokat az állam (város/vidék) hozza létre. és szabadon csatlakozhatnak a termelők, a feldolgozók és a helyi kereskedők. alföld tejivó. de az lehet alföldi cserpes tejivó is. bár az inkább kisalföldi. még észak nyugat magyarországon is úgy lehet sok sikeres vállalkozó, hogy tájegységi jelleggel összeszerveződnek. a judaizmus ezt tiltja. hanem azt mondják, hogy kövesd a cserpes családot. és nehogy összeálljanak a parasztok. de részben a holland parasztok is így polgárosodtak. ha megnéznénk, hogy kik hozták létre a friesland nevű vállalatot, akkor szerintem azt kapnánk, hogy többségében kelet-indoeurópaiak és néhány sémita/zsidó. magyarországon a polgárosodásnak ezt a mintáját a zsidóság többsége nem támogatja. azt, hogy az alföldi állattartókat kulturált módon kivinni a helyi tőzsdére. az alföld üveg és porcelán gyártja a tejes üveget és bögréket. és tartozik hozzá alföld irodalmi folyóirat. (alföldi nyomda adja ki.) és olyan lapot állít elő, ami tetszik a parasztoknak. arany, jókai, móricz. az "urbánusok" móriczot akarják meghaladni. a nyugatot a második nemzedékben ő és babits szerkesztették. a parasztgyerekek imádták zelk (szül. zelkovits) zoltán gyerekverseit. azzal is, hogy zsidó volt. és? de nem ahogyan mondják: "ezek". akik azt mondják, hogy nehogy már ilyet csináljon a paraszt. ilyet nem csinálhat. mert ez nem az egyénen alapul. ez kollektivizmus. és ebből kommunizmus lesz. mondják az ortodox kommunista zsidó családok leszármazottai. így tájegységekhez kötődő ökoszisztémák jönnek létre. ebből azonnal globális ideológiát faragnak grünék. jönnek a zsidók és megmentik a világot. a tehenet kell megfejni. az állatot kell leölni és a bőrét lenyúzni. ezeket feldolgozni. eladni és a helyi áruhoz kapcsolódva szolgáltatni. és lehetővé tenni a területi alapú (félállami/félfeudális) kapitalizációt. és a vegyesgazdaságot. és ezt lehetne viszonylag tisztességes módon csinálni. nyilván van aki azt mondja, hogy nem lehet. ez hit kérdése. a félállami működés ahhoz kell, hogy az alföld tej természetben fizethesse meg az adók egy jelentős részét. és így lehet iskolatej. az a tej, amit helyben termelnek. és amiből eladnak a piacon. de a kisüzemek versenyeznek a konszernek belül. egy belső védett piacon. és persze a fölösleges tej eladható a keleti kárpátokban vagy akár nyugaton. így lehet behozni bányászati terméket. az alföldön található ugyan kevés olaj és gáz. de abból hiány van. vagy kőből, kavicsból. a tej ellenértékből lehet a gázolaj. és így lehet alföld koncessziós autópálya. városias holdingokba, vidékies klaszterekbe összeállnak a népek. és azokban működnek a családi, baráti vállalkozások. ez az amit a "liberálisok" nem engednek meg. mondván, hogy biztos van olyan tejtermelő, aki ezt nem fogadja el. és nem csatlakozna. ne fogadja el. nem kötelező csatlakoznia. ebben a modellben nagyné és fiai eldönthetik, hogy akarnak az alföld tej részévé válni, vagy nem akarnak. létrehozhatják a nagy nagyné tejipari vállalatot. és szerveződhetnek a globális vállalattá. a danone is ilyen. berettyóújfaluban nekik miért ne sikerülhetne. miért nem követik a sárréturdvariban ahogy a "világhírű" pesti zsidók mondják: "lábszagú parasztok". nem azt állítom, hogy ők a gonosz erői. hanem csak azt, hogy nem a zsidó mintára polgárosodni. hanem ha úgy tetszik, akkor magyar mintára. ehhez a projekthez úgy lehet pénz, hogy létrejön az alföld takarékpénzár. és ez idővel kimehet a helyi tőzsdére. és a helyiek jegyezhetnek részvényt alföld északi központjában debrecenben. vagy dél-alföldön szegeden. vagy kecskeméten a czifra palotában. local power. persze sok ilyen konszern építhető. tudnék mondani majdnem egy tucatot. ez is kapitalizmus, csak nem teljesen olyan, mint az atlanti vagy a transzatlanti világban. nemzeti kereszténység például ahhoz kell, hogy a román paraszttal legyen vallási kapcsolódás. a partium és crisana (körös-vidéke) még az alföld. körös vidéki, vagy a kiskunksági kiskőrösi, nagykőrösi, vagy a nagykunsági versenyeznek. és családi vállalkozások is akár. de nem kizárólagosan. attól liberális, hogy megenged attól eltérő működést. ami persze nem zárja ki, hogy tejiparosnak legyen több saját, vagy akár tájegységi üzeme. hajdúböszörményben van egy libanoni. wassim is lehet az alföld tej része. ez persze megköveteli fogyasztóvédelmet, minőségbiztosítást, agrárrendtartást. egy viszonylagos rendezettséget térben és időben. ez a szemlélet egy természeti logikát követ. állattartásból indul ki. csak nem kizárólag szekérút következhet belőle, hanem autópálya is. paraszti minta.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 18:23:44

@unionista‎:

"kőkemény érdekérvényesítés folyik"

Valóban; ahogy Bastiat már jó régen megírta:

Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 18:25:43

@unionista‎:

"a debreceni erőmű veszteséges"

No ha veszteséges, akkor tönkre fog menni. Ha meg nem megy tönkre, akkor az azt jelenti, hogy valaki "támogatja": olyasvalaki ad neki pénzt, aki nem kap azért cserébe szolgáltatást a debreceni erőműtől. Ami rablás. Persze te meg az elvtársaid ezt "szolidaritásnak" nevezitek.

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

-- Frederic Bastiat

2016.09.29. 19:24:39

@neoteny:
maga a nép is egy politikai konstrukció. néppárti. amikor a fideszben el kezdték mondani, hogy a "zemberek". a "magyar emberek", akkor a választó felfigyelt. ezek mi vagyunk. ez egy újdonság volt. mert előtte a "demokraták" azt mondták, hogy a "kapitalizmus", a "nyugat". béndek péter most is úgy beszél. a neolib/neokon értelmiség számára a nyugat olyan, mintha az olümposz lenne. ahol az istenek laknak. őket kell követni. mert ők az istenek. ez a pkp érvelése. de ez a politikai konstrukciót a népek nem "vásárolják" meg a "piacon". lehet mondani, hogy úgy kell nekik. a nyugat felsőbbrendűségét hirdető dogma nem a neofasiszta elképzelés, hanem

mert a nyugat sohasem kényszerített senkit. a gyarmatosítók erről híresek. szegény kis britek olyan rendesek voltak. a keleti parasztok és az őseurázsiaiak is tudják, hogyan kellene a keleti-indoárjákat a nyugat ellen fordítani egy neokolonizációban. a britek háborút vagy kereskedelmi háborút akarnak indiával és pakisztánnal, akkor nem biztos, hogy ők győznek. az, hogy londonnak muszlim polgármestere van nem feltétlen jelenti a brit birodalom bukását. de könnyen lehet. és ennek tapsolhatnak a juppik, akiknek a pénz az istenük. de lehet, hogy a proliknak lesz igazuk. ők azt mondják, hogy az európai unió gazdasági értelemben megbukott. tulajdonképpen létre sem jött. csak a politbüró. a védelmi felelős, olasz federica mogherini nevű hölgy azt mondja, hogy nem kell uniós haderő. mi a francnak. lampedusa szigetétől néhány száz kilométerre líbiában azt sem lehet követni, hogy hány kormány van. ki kivel van. de egyszer találnak egy közös ellenséget. és az a dicső itáliában kitermeli a következő mussolinit. a nácik ezekből az ostoba libsi moncsicsikből következnek. nem kell hozzá nagy elemző elmének lenni, hogy ezt valaki belássa. ha egy kutuzov állna ott, akkor azt mondaná, hogy meg kell védeni az unió külső határait. és ehhez a jövőben szükséges lehet egyesíteni az európai haderőt. moncsicsi eldönti, hogy nem kell. mert aki így gondolkodik az fasiszta. ursula von der leyen a német hadügyminiszter (ursula néni), aki azt mondja, hogy az maga a fasizmus lenne ha európaiak hadseregben lenne a népeknek közös egyenruhájuk. mert ha nemzeti hadseregek egymástól függetlenül, akár egymás ellen bevethetők, akkor az nem a fasizmus. de az uniós haderő az. ursula néni szerint. aki a német hadügyminiszter. ez nem egy monthy python jelenet. komoly arccal előadják, hogy mi a francnak. és csodálkoznak, hogy miért erősödik a szélsőjobb. jön schwartz bácsi. aki szerint egy óriás hitel lenne a legjobb megoldás. amit ő biztosítana a népeknek. mert "filantróp". és ez nem vicc. vagy valami trollkodás. hanem komoly arccal előadják.

2016.09.29. 19:29:26

@neoteny:
de a szabad piac azt jelentené, hogy a teva fizessen többet. fizessen az úthasználatért, stb. a szabad piaci logikából a teva kivonulása következne. de már a bejövetel sem volt szabad piaci. az állammal összefonódva vásárolták a közvagyont. a teva nem szabad piaci alapon termel nyereséget. hanem a részben a környezete kárára. itt jön stiglitz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 19:49:07

@unionista‎:

"maga a nép is egy politikai konstrukció"

Ki építette ezt a politikai konstrukciót?

"amikor a fideszben el kezdték mondani, hogy a "zemberek". a "magyar emberek", akkor a választó felfigyelt. ezek mi vagyunk. ez egy újdonság volt."

Mert a magyar paraszt nem tud angolul. Ha tudna, akkor azzal is tisztában lenne, hogy az amerikai politikusok (legalább is a Demokraták meg a Republikánusok) állandóan "the American people"-re hivatkoznak. Ezt a Fidesz nem magától találta ki, hanem a Finkelstein adta az éceszt (valószínűleg).

"de ez a politikai konstrukciót a népek nem "vásárolják" meg a "piacon"."

De azt megvásárolják, hogy "a zemberek". Meg "a népek". És mire mennek vele? A Palóc Nagykereskedelmi Kft. elbukott hat évnyi "megvédjük az országot" után. A szegény kistrafikos elveszítette a megélhetését a Nemzeti Dohányboltok létrehozásával. Mészáros Lőrinc "polgárosodott", nem a gyügyei paraszt. Az Audi meg a Mercedes meg a LEGO meg a ThyssenKrupp Presta zsebébe ment az adófizetők pénze "támogatásként".

"lehet mondani, hogy úgy kell nekik"

És lehet nem mondani; ettől függetlenül így jártak. Viszont elmondhatják "a népek", hogy meg lettek "politikailag konstruálva".

"de lehet, hogy a proliknak lesz igazuk"

Már most igazuk van: megválasztották (kétszer is) a nemzeti kormányzatot maguknak, amelyik állandóan róluk bugyog, meg megvédi őket. Megkapták azt, amit akartak.

2016.09.29. 19:56:22

@neoteny:
tehát az kérdés, hogy debrecennek szüksége van-e a teva évi 162,5 milliárdos exportjára. kell-e ekkora generikus gyógyszergyár egyáltalán. egyáltalán nem biztos, hogy az a helyi optimum. mert lehet, hogy a gyógyszer mellett érdemes lenne, gyógyhatású készítményt, gyógyászati segédeszközöket gyártani. mert lehet gyógynövényt termelni, és van műanyaggyár. csak lehet, hogy nem kellene mindből tubust gyártani. érthető ugye. a globális optimum az lenne, hogy egy tubusgyár legyen. amelyik a üzemgazdaságossági értelemben a leghatékonyabb. a legnagyobb. az egyetlen. "a" tubusgyár. hoffmann úr álma az, hogy ez az övé legyen. de ez alighanem a kínaiaké lesz. hiába támogatja meg az amúgy kiváló svájciakat szijjártó petya. a local power megoldás azt mondja, hogy a regionális üzemméretekben megoldjuk. vagy a környező régiókkal. nagyobb részt erre korlátozódik a nemzetköziség. nemzeti kereszténység a szomszédokkal. egy szövetségivel. a lokális optimum keresés.

a te logikád az, hogy a teva a jó, hiszen 10x annyi árbevételt termel, mint a régi biogal. de az nem feltétlen jó. zéró információ alapján csak azt lehet mondani, hogy nem tudjuk. de elemi számítások sorozatával el lehet dönteni, hogy a helyi optimum eléréséhez indulásként mekkora gyógyszergyár kellene. és persze a gyakorlatban kiderülhet, hogy ekkora mégsem működik. vagy az, hogy nagyobb is működhetne. de ez a legegyszerűbb optimális termékösszetétel számítás egy klasszikus lineáris (liberális) programozási feladat. ez nem egy ideológiai kérdés. a befektető jó, mert befektet. az idegen rossz, mert idegen. hanem nézzük meg, hogy mit is lehetne csinálni. csak persze felelős módon 2,000 munkahellyel nem lehet szórakozni. mennyit vesz fel a konkurens gyógyszergyártó, vegyipar. ebben az ágazatban van régióban nagyvállalkozó 175 milliárd forintos vagyonnal. de nem feltétlen működésképtelen védett textilipar. te ilyenkor azt mondod, hogy drágább lesz az áru. andika ruháit csak helyben lehet nominálisan drágábban eladni, akkor utalványt kaphat, amivel csak helyben vásárolhat nominálisan drágább terméket. tehát ehhez szükséges a helyi értékteremtést és közvetlen árucserét segítő pénzhelyettesítő. egyáltalán nem biztos, hogy nem lehet a multikat kigolyózni. és ha az a közakarat, hogy ezt a politika tegye meg, akkor az a demokrácia, hogy ezt előbb vagy utóbb valaki sikeresen vagy sikertelenül, de megteszi.

2016.09.29. 19:57:44

@neoteny:
a politikusok építik. a "dolgozó nép". ez kádári konstrukció. a "magyar emberek" ez az orbáni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 19:58:47

@unionista‎:

"a teva fizessen többet. fizessen az úthasználatért, stb."

A TEVA ugyanúgy fizet, mint mindenki más. A TEVA vállalati (teher)autói ugyanúgy fizetnek autópálya-díjat meg súlyadót (vagy gépjárműadót vagy akármilyen címszó alatt megy az adószedés) mint bárki más. Miért fizetnének "többet"?

"itt jön stiglitz."

mises.org/library/stiglitz-wrong-government

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 20:01:53

@unionista‎:

"hanem nézzük meg, hogy mit is lehetne csinálni."

Te nézegesd; a TEVA meg csinálja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 20:06:15

@unionista‎:

Erről van szó: a hatalom megragadását és megtartását szolgáló politikai konstrukció. A politikusok érdekeit szolgálja.

2016.09.29. 20:28:07

@neoteny:
van egy közút. amit a közösségi tulajdon. az bejön a teherautó. a tulajdonos az út használatáért elvben annyi pénzt amennyit akar. ez a szabad piac. a teherautót be se kell engednie. mert az utat karbantartják. a franciákkal csinálták ezt. jött a nagykövetség. az állam ne avatkozzon be. a liberális elvek szerint bármikor ki lehet cseszni. csak nem feltétlen érdemes. de ha ez a közakarat, akkor ezt fogják csinálni. mennyit ér az a gyár ha nem csatlakozik hozzá közút. vagy közmű. hogyan lehet csökkenteni az erőmű veszteségét. ne adjunk el annyi áramot. vagy a nagyfogyasztó fizessen felárat. a francia vegyen ahonnan akar. vagy vizet. de ezek liberális elvekből következnek. a vízmű annyiért adja a vizet amennyiért akarja. az éttermes a honlaposnak ingyen adja a levest. délben fenntart neki egy foglalt aszalt. mert megcsinálta az asztalfoglaló php alkalmazást. a többi vendég tiltakozhatna, hogy miért jár neki vip kedzvezmény. üzleti titok. ez a szabad piac. te azt mondod, hogy ez a hatalommal való visszaélés. dehogy is. ez lehet tulajdonosi döntés eredménye. ha lehet a magyar állam összeomlására játszani, akkor a multik összeomlására is lehet. egyikből következik a másik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 20:56:06

@unionista‎:

"van egy közút. amit a közösségi tulajdon."

Ha közösségi tulajdon lenne, akkor a közösség összes tagja rendelkezne vele. Mivel ez nem így van, nyilvánvalóan nem közösségi tulajdon: hanem állami tulajdon, amivel a politikusok rendelkeznek.

"a vízmű annyiért adja a vizet amennyiért akarja"

Csak akkor, ha monopolhelyzetben van. Ha bárki építhet vízművet, akkor majd építenek, mert a monopolhelyzetből adódó "akármekkora" árnál alacsonyabb árral is lehet haszonra szert tenni.

"az éttermes a honlaposnak ingyen adja a levest. délben fenntart neki egy foglalt aszalt. mert megcsinálta az asztalfoglaló php alkalmazást. a többi vendég tiltakozhatna, hogy miért jár neki vip kedzvezmény. üzleti titok. ez a szabad piac. te azt mondod, hogy ez a hatalommal való visszaélés."

Az te mondod, hogy én ezt mondom. Sehol nem mondtam ezt. Az éttermes úgy diszponál a magántulajdona felett, ahogy azt ő jónak látja: mert a sajátja felett dönt.

De a "közút" felett a politikus nem diszponálhat úgy, ahogy jónak látja: nem az övé a "közút", hanem a "közösségé". Viszont az a tény, hogy a politikus(ok) diszponál(nak) a "közút" felett, nyilvánvalóvá teszi, hogy a "közút" nem "köztulajdon", hanem állami tulajdon.

"ha lehet a magyar állam összeomlására játszani, akkor a multik összeomlására is lehet."

Csak épp' a multiknak ki kell elégíteniük a fogyasztóik igényeit; az államnak nem kell kielégítenie a polgárai igényeit. Ha van egy út, ami magántulajdonban van, és az azon járásért a tulajdonosa fizetséget követel, akkor

- nem követelhet akkora fizetséget, amit senki (vagy kevesen) hajlandó megfizetni, mert akkor elesik a bevételtől, partikulárisan az akkora bevételtől, amivel hasznot hozóvá válik az út építésébe és fenntartásába befektetett tőkéje

- karban kell tartania az utat, mert ha nem teszi, akkor nem fogják azt az emberek használni, vagyis nem fognak neki fizetni a használatért, ami visszavezet az előző ponthoz

A "közút" esetében, ami a valóságban az állam tulajdonában lévő út, az előbbi két elv nem érvényesül: az állam akkor is szed adókat, ha az általa épített utak drágák és rosszak. Az adófizető polgár nem mondhatja azt, hogy "én nem fizetem be az adómat, mert szar az állami út": eszi, nem eszi, nem kap mást mint amit az állam jónak lát "adni" neki -- és abba sincs beleszólása, hogy mennyit fizet (adózik) ezért a "szolgáltatásért".

Vagyis a magánkézben lévő út használata annak tulajdonosával való önkéntes megegyezésen alapszik; az állami út használata meg az államhatalmi önkénytől függ. Ugyanez a helyzet az összes "közművel", amik a valóságban állami monopóliumok.

2016.09.29. 21:54:54

@neoteny:
a debreceni konzervgyár a kádár korban akkora volt, hogy saját vízközmű hálózatot épített. azért, hogy a gyárigazgatónak ne kelljenek pitiznie a vízmű vezetőinél. ezért saját kúthálózatot építettek. a vizet kibányászták. az kellett a földes áru mosásához. a cél az volt, hogy azzal locsolni lehessen a környékbeli hobbi kertekben. a vizet a kellő minőségre megtisztították. ivóvíz minőségre is akár. a konzervgyárnak saját laborjai voltak. a saját iparvágányai voltak. azért, hogy a gyárigazgatónak ne kelljen pitiznie a máv vezetőiné. nem csak egy termelő üzem volt, hanem tartozott hozzá egy közüzemi hálózat. ami az adott városrészben konkurensévé vált a többi állami vállalatnak. a konzerv árut el kezdték maguk értékesíteni. mert azt gondolták, hogy az tipikusan olyan, hogy ha valaki azt eszi, akkor zöldség, gyümölcs, hús konzervből egy évre valót megveszi. próbálták felvásárolni tejipar egy részét és a "kenyérgyárat". azért, hogy konzerv tejet és konzerv (extrudált) kenyeret állítsanak elő. és persze volt a levespor, fűszerek. erre alapozva szupermarketek kínálatát nyújtották helyi szinten. debrecenben voltak deko pavilonok. de ez persze nem azt jelentette, hogy csak helyben termeltek. hanem azt, hogy helyben egy termelő, kereskedelmi, szolgáltató konglomerátummá váltak. amit úgy hívták, hogy "kombinát".

a teva nem így működik. ők azt mondják (és lehet úgy is), hogy ami az alaptevékenységgel szorosan nem függ azt a vállalatból kiszervezik. ez is képes nagyon hatékonnyá válni. mert versenyezteti a környezetét. csak így baszták át őket a választott vezetőik. haverok tilitoliztak. ezt most vigyétek odébb. és hozzuk vissza. kamu tevékenységeket számláztak ki telavivnak. aztán kamu létesítmények is épültek. megnézték. és nem volt ott. ez esetben az üzem ki van téve a helyiek önkényének.

a francia megvette a konzervgyárat. a nagy részét leépítette. de azt megcsinálták velük, hogy kukorica szezonban (ami jelenleg a legfontosabb termék) a bevezető utakat javították. nem jönnek be a teherautók. kerüljenek csak amekkorát mondanak nekik. ha lerohasztották az ipari vágányokat, akkor nekik is betartanak. a nacionalizációhoz törvényt sem kell hozni. de elvben a konzervgyárhoz tartozó egységek megtermelhetik a gyártáshoz szükséges energiát is. azért, hogy nem függjön a többi vállalattól. ezt akkor éri megcsinálni ha egy városrészt ellát. a deko homokkerti dolgozói a "kombináttól" kapják az áramot. kisebb erőművek jönnek létre. elosztottá válik a hálózat. persze az egy számítás, hogy ez jó vagy nem jó. nem muszáj így csinálni. nekem az a problémám a gazdaság "filozófiával", hogy el akarják dönteni, hogy a centralizáció "jó" vagy "nem jó". lehet így is, lehet úgy is. az idegenek sem feltétlen károsak. de ha a lakosság nagy része azt mondja, akkor azért fel lehet vetni, hogy a proliknak van igazuk. a "liberálisok" azt mondják, hogy idegenek a jók. és a magyarok a rosszak. ezzel nyilván nem lehet választást nyerni. és így orbánnak könnyű dolga van. elég azt mondani, hogy van egy hazaáruló balliberális oldal. és ők képviselik a "magyar embereket". és ezzel könnyedén nyernek. a hétvégén eldől, hogy ez elegendő-e érvényes népszavazáshoz, van-e abszolút választói többségük. lesznek listáik, amik indulásként cca. 90% valószínűséggel megmondják, hogy kik tartoznak a táborukba. ez a kubatov listákkal összefésülve ez azért kemény. 18-ban is nyerni fognak. és ha a jelenlegi ellenzék marad, akkor utána is. pártok közül lényegében csak jobbik szoríthatja meg őket. önkormányzati választásokon a függetlenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.29. 22:17:33

@unionista‎:

"a debreceni konzervgyár a kádár korban akkora volt, hogy saját vízközmű hálózatot épített."

Állami pénzből.

"kamu tevékenységeket számláztak ki telavivnak. aztán kamu létesítmények is épültek. megnézték. és nem volt ott."

De a tulajdonosok megnézték: és kiderült a turpisság. A "közösségi" rendszerben nem lehet megnézni: mert ha meg akarja nézni az oknyomozó újságíró, akkor ő egy szennylapíró, aki szét akarja verni "a közösség választott vezetőinek főhatalmát".

"nekem az a problémám a gazdaság "filozófiával", hogy el akarják dönteni, hogy a centralizáció "jó" vagy "nem jó"."

Az, hogy a magántulajdoni centralizáció jó-e vagy sem, eldől. De annak a következményeit csak a magántulajdon birtoklóinak kell viselnie. Viszont az államhatalmi centralizáció veszteségeinek következményeit az összes polgárnak kell viselnie, akkor is, amikor nincs beleszólásuk abba, hogy milyen mértékű a centralizáció, és mi annak a hatása. Egy részvénytársaság (kis)részvényese bármikor eladhatja a részvényeit: ezzel kivonja a tőkéjét a részvénytársaságból, és még annak erejéig -- korlátosan -- sem felelős tovább a részvénytársaság gazdálkodásáért. Ugyanezt a "részvényes" polgár nem teheti meg: mivel az adóztatás mértékébe sincs beleszólása, gyakorlatilag korlátlan mértékben felelős a "közösségi" "részvénytársaság" gazdálkodásáért.

"de ha a lakosság nagy része azt mondja, akkor azért fel lehet vetni, hogy a proliknak van igazuk"

Igazuk van: megválasztották (kétszer is) a nemzeti kormányzatot maguknak, amelyik állandóan róluk bugyog, meg megvédi őket. Megkapták azt, amit akartak.

2016.09.29. 23:06:18

@neoteny:
az a vicc, hogy ezeket saját pénzből építették. azért tehette meg, mert a reformok jegyében viszonylag önállóan gazdálkodhattak. és ezen kívül budapestről nem tudták ellenőrizni az egészet. a konzervgyár a szocializmusban környékbeli kastélyt újított fel. ahol először a felső pártvezetők és családtagjaik dorbézoltak. aztán középszintű szakmai vezetőket is beengedték. gyerekként voltam egy ilyenen. full extrás körülmények a szocializmusban.

magyarországon a mezőgazdaság lenne az, ami brutális nyereséget termelhet, feltéve, hogy azt komplex módon szervezik. a mezőgazdasági gépet is legyártják. mégpedig úgy, hogy a kárpátokból alkatrészeket vásárolnak konzervért. és ezekből összeszerelik a traktort. és ebből nyereség úgy van, hogy bioélelmiszert kifelé eladható. ezekhez egészségügy, biotechnológia kapcsolható. mikroelektronika is. mert az a mezőgazdasági gépbe is kell. indulásként nem túl bonyolult. és ebből az orosz típusú primitív hadiipar is kijöhet.

katarban feudalizmus van. és a földből termelik az értéket. persze ők se hülyék. hozzá kapcsolják a nagy energiaigényű iparágakat. a gazdaságpolitika a természeti környezethez igazodik. és szerintem ez a kulcs. nem az ideológia. katar emirátus. mert a nép emirátust akar. vagy ha nem, akkor majd felkelnek és megölik az uralkodót. magyarországon egy permanens ideológia háború van. és ez nem független a zsidóságtól. finoman szólva. mert szerintük van valamilyen univerzális filozófia. anarcho kommunizmus/kapitalizmus, stb. ami mindenhová jó lesz. centralizáció, vagy decentralizáció, stb. van egy adott természeti környezet és abban népek valamilyen naiv hittel. és abból megpróbálni kihozni a legjobbat. sanyi mondja azt, hogy régen brigádok voltak, most meg team-ek vannak. de az előadó ugyanolyan, mintha a pártbizottságból jönne. nem értekezlet van, hanem meating. a multik nagyon hasonlóan működnek, mint a régi szocialista vállalatok. csak a nyugat végeláthatatlan hitelt generált. keleten a ruszkik a rubel elszámolással a pénzcsapokat elzárták. és amikor a nyugat kinyitotta, akkor sikeresen eladósította kádárékat. és utána jött a felvásárlás. de az átlag embernek semmivel nem lett jobb. és a középosztály lecsúszása is megindul. eléri a fővárost. a legfőbb társadalmi cél a globális kapitalizmus szétverése lesz. tehát amikor béndek azt mondja, hogy valami rangsorban x helyet csúszott hátra az ország. sanyi azt mondja, hogy az a jó. mert ez azt jelenti komám, hogy a kapitalizmus elbukik. sanyit nem a nemzetközi rangsorok érdeklik. hanem az, hogy ő hogyan él. és nem rosszabbul, igaz nem is sokkal jobban, mint korábban. de ha ehhez képest a "liberális" "szakértők" azt mondják, hogy ez így nem lesz jó, akkor valójában az lesz a jó. legalábbis a közvélekedés szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.30. 02:14:49

@unionista‎:

"magyarországon a mezőgazdaság lenne az, ami brutális nyereséget termelhet, feltéve, hogy azt komplex módon szervezik."

Kik azok, akik "komplex módon szervezik"?

"katar emirátus. mert a nép emirátust akar. vagy ha nem, akkor majd felkelnek és megölik az uralkodót."

Az uralkodónak, az emírnek van vagy 6,000 rokona. Azoknak egy jó részét haza kellene vágni ahhoz, hogy "a nép" átvegye a főhatalmat. Nem kivitelezhetetlen, de nem is "gyere cipó, hamm bekaplak".

"csak a nyugat végeláthatatlan hitelt generált."

Generáljon a Matolcsy-féle MNB is végeláthatatlan hitelt. Mi az akadálya?

"sanyit nem a nemzetközi rangsorok érdeklik. hanem az, hogy ő hogyan él. és nem rosszabbul, igaz nem is sokkal jobban, mint korábban. de ha ehhez képest a "liberális" "szakértők" azt mondják, hogy ez így nem lesz jó, akkor valójában az lesz a jó. legalábbis a közvélekedés szerint."

Erről megkérdezted a Palóc Nagykereskedelmi Kft. alkalmazottait is? Meg a trafikosokat, akiknek a megélhetését szétverték a Nemzeti Dohányboltok? Meg a néhány százezer magyart, aki az ország határain kívül -- az elbukó kapitalizmusban -- látja (tapasztalja) jobbnak az életet?

2016.09.30. 12:09:54

@neoteny:
a katari emírnek van egy kiterjedt rokonsága. ők nyilván helyzetbe vannak hozva. de nem mindenki. valakinek biztos nem tetszik valami. és nyilván neki is vannak familiárisai és vazallusai. az emírnek van két felesége. és azoktól három fia. hagyományosan az első szülött az utód. de ha az egy kicsit kelekótya, akkor máris kérdéses az, hogy ki legyen az új emír. döntsék el. de ez biológia eredendően. nyilván mindegyik talál vallási, filozófiai magyarázatot arra, hogy ő lenne a jóságos uralkodó. a nyugati világból nézve azt mondjuk, hogy embert ne öljenek. putyin pózoljon az orosz médiában, hogy ő a legerősebb. egy medvét leteremt. egy kézzel. de ne ölje meg a politikai ellenlábasait. mert ez errefelé nem szokás. ő se tegye. de ugyanez a nyugat robbant ki háborúkat nem függetlenül az oroszoktól. azért, hogy kvázi demokráciát teremtsen. az usa az emberi jogok miatt cseszteti orbánt, de nem cseszteti a szaudiakat. double standard. de ez biosz. nem egyszerűen a pénz dönti el, hanem családi kapcsolatok vannak. izrealnek szüksége van szövetségesre. a szaudi uralkodónak azt mondják, hogy ő is kiválasztott népből való. ó, tényleg. akkor barátibb módon viszonyulnak hozzájuk. mert az arab világ központja egyiptom. az lehet erős. a muszlim világ központja szaud arábia. és az lehetne még erősebb. amire a perzsák azt mondják, hogy oké. de mi a teokráciánk a leghatalmasabb, a legerősebb. oké. európa azt mondja, hogy nem olyan probléma, hogy ezek egy kicsit egymásnak mennek. mert még mindig jobb, mintha összefognának európa ellen. de ez megint elemi biológia. és ebből kreálnak a bölcsészek magas filozófiát és vallást. nem nagyon hiszek ezeknek az univerzalitásában. a szabad piac, vagy a kapitalizmus végső igazságában, vagy akármiben. egy közvetítő nép nyilván szabad kereskedelmet akar. vagy a gyarmatosítók. ezek összeállnak. és azt mondják: nem lehet másként. de lehet. csak most annak a csoportnak az érdeke éppen az, ami. és dicsőítik a brit birodalmat. a britek soha senkit sem kényszerítettek a világban. hiszen ők liberálisak. a francokat nem. vagy a jenkik. ők törölték el a rabszolgatartást. oké, de azt törölték el, amit ők hozta létre. az amerikaiak a jók. mert ők a jók. de a magyarok is megmagyarázzák. bejöttek a németek. és ők csak felpakolták azokat az embereket a vagonokba, akiknek a felmenőit bécs telepítette be. a szuverén magyarország nem ölt tömegesen embert. bezzeg a zsidók. szétszakították a nemzetet. a kommunisták deportálták a tradicionális nemesi elitet és a parasztság egy részét. eladósították az országot. majd eladták a közvagyont. ezek után szembefordulnak a magyar államisággal. ez egy szimpla bosszúállás. a zsidók nem tudnak megbocsátani. és ebben a beállításban is van igazság. csak persze azt gondolom, hogy ez ennyire ne sarkítsuk ki. de a zsidóságnak is engednie kellene abból, hogy ők nem felelősek a holokausztért. olvassa el valaki a korabeli dokumentumokat, helytörténetet (azt kevésbé nyirbálták meg). debrecen környékén maguk a zsidók mondják, hogy övék a belváros és a városkörnyéki földek fele. felvásárolták, mert ez a szabad piac. igaz, hogy kihasználták a háború utáni nyomorúságot. hadirokkantak, hadiözvegyek nem tudták művelni a kertségeket. az összes bank helyi zsidók kezében volt. nagyrészt ők alapították. egymásnak hiteleztek. szinte az összes lap zsidók kezében volt. és a bírák nagy része zsidókeresztény. ez tényszerűen igazolható. vegyük elő a korabeli lapokat. a telekkönyvet. a zsidó lexikont, stb. a zsidók egy része überkapitalista volt. egy másik része pedig kommunista. azt mondták, hogy egy kisbirtoka, kisüzeme, kis üzlete se lehessen. oké. de ebből nem következik, hogy meg kell őket ölni. véleményem szerint a zsidó hitközségeket egyszerűen szekulariálni kellett volna. és szabad piacon létrehozni egy új egyensúlyt. amelyik arányosabb vagyoneloszlást eredményez. de a korabeli emberek nem így döntöttek. sajnos. viszont a zsidók ezt is pontosan ugyanolyan fasizmusként élik meg, mintha megölnék őket. ezt a jelenkoriaktól tudható. ők nem tesznek különbséget azok között akik bírálni merészelik őket azoktól, akik kizárólag származás alapján fejbe lőnék mindegyiket. ebből egy irracionális vallásháború következik. noha az emberiségnek nyilvánvalóan vannak közös normái.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.30. 13:11:11

@unionista‎:

"valakinek biztos nem tetszik valami. és nyilván neki is vannak familiárisai és vazallusai."

Ebben semmi nem nyilvánvaló.

"nem nagyon hiszek ezeknek az univerzalitásában. a szabad piac, vagy a kapitalizmus végső igazságában, vagy akármiben."

De azért egy kicsit hiszel akármiben?

"de a zsidóságnak is engednie kellene abból, hogy ők nem felelősek a holokausztért."

Mint ahogy a debreceni polgároknak is engednie kellene abból, hogy ők nem felelősek az amerikai bombázásokért.

"szabad piacon létrehozni egy új egyensúlyt. amelyik arányosabb vagyoneloszlást eredményez."

en.wikipedia.org/wiki/Pareto_distribution#Applications

"ebből egy irracionális vallásháború következik."

Discrimination, distrust, and violence against Chinese Indonesians is caused in part by a perception that they are still loyal to China, and only see Indonesia as a place to live and work. They are also seen as being "exclusive", unwilling to mingle with other ethnic groups, as well as discriminating against native Indonesians in their business relations.

en.wikipedia.org/wiki/Discrimination_against_Chinese_Indonesians

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.30. 13:16:47

@unionista‎:

"vagy a jenkik. ők törölték el a rabszolgatartást. oké, de azt törölték el, amit ők hozta létre."

- a britek tették illegálissá a rabszolgakereskedelmet 1807-ben, és törölték el a rabszolgatartást (a brit birodalmon belül) 1833-ban

- azt mondani, hogy "a jenkik" hozták létre a rabszolgatartást a történelmi ismeretek döbbenetes mértékű hiányáról tesz tanúbizonyságot

2016.09.30. 13:44:05

@neoteny:
"azt a" rabszolgaságot nem azt jelenti, hogy "a" rabszolgaságot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.30. 13:49:30

@unionista‎:

"vagy a jenkik. ők törölték el a rabszolgatartást. oké, de azt törölték el, amit ők hozta létre."

- azt mondani, hogy "a jenkik" hozták létre a rabszolgatartást a történelmi ismeretek döbbenetes mértékű hiányáról tesz tanúbizonyságot

2016.09.30. 14:34:20

@neoteny:
pont hogy azokat csúfolták jenkiknek akkoriban, akik eltörölték a rabszolgatartást
de ez ma már mindegy

2016.09.30. 15:21:16

@neoteny:
az amerikai szőnyegbombázásért a debreceni polgársága is felelős. az nem lett volna ha magyarország nem üzen hadat. de az se lett volna ha nem telepednek be a zsidók. a kérdés, hogy meddig pörgetjük vissza az időkereket. a holokausztot el lehet úgy mesélni, hogy ártatlan embereket rángatnak ki a polgári lakásokból. és gyerekek nem értik az egészet. szerintem egyáltalán nem probléma, hogy vannak ilyen filmek. kapjanak oscar díjakat. a magyar oscar díjak, jelölések szinte kivétel nélkül a zsidó tematikát követik. pál utcai fiúk filmre vitele nem. de azt ugye molnár írta és amerikai gyerekszereplőkkel forgatták. de ez is rendben van. a zsidóság fele nem volt "fajzsidó" hanem beházasodott, vagy egyszerűen talált a felmenői között valakit, mert úgy kapott pénzt a találmányához. a történelem egyes periódusaiban megérte zsidónak lenni, és volt amikor nem érte meg. ha nagyon akarnék, akkor én is lehetnék az. a zsidó férfiaknak nagyjából fele sémita. az államalkotó népek az egyenes férfiági többséget igyekeznek megtartani. a zsidó szórvány hagyományosan nőágon szerveződött. mai tudásunk szerint nincs zsidó ősanya. tehát a zsidóság egy részének nincs biológiai, se földrajzi kötődése. és azt mondják, hogy másoknak se legyen. de ez olyan, mint amikor az ostoba homoszexuálisok azon problémáznak, hogy többség se párosodjon különneművel. a balkezesek nem értik, hogy a többség jobbkezes. van olyan teória, hogy a jobbkezesek a balkezesek jelentős részét kiirtották a történelem előtti időkben. könnyen lehet, hogy összevitatkoztak a majmok. ki tudja?

számít a származás? miért ne számíthatna. ami nem azt jelenti, hogy debrecenben az élelmiszeripart ne lendíthetné fel egy svájci. de az úgy nem nagyon megy, hogy szembemegy a parasztokkal. ebből következően zsidó vallású most nem lehet. mert a magyarországi zsidóság többsége szemben áll a parasztsággal, a keresztény államisággal és a nemzettel. mert az nem nyugatos.

szerintem a nyugatosság eredendően biosz és nem filosz. nagyon úgy tűnik, hogy ez a térkép politikai értelemben releváns.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
persze lehet mondani, hogy nehogy már a 20-25 ezer évvel ezelőtti időkből a gének befolyásolják a közéleti viselkedést. zéró információ birtokában csak azt állítom: lehet, hogy befolyásolják. és az is lehet, hogy nem. de lehet. ez jelenleg egy vallási kérdés. történészi munka lesz kideríteni, hogy a különféle fejlődési pályákat a zsidóság blokkolja, vagy sem. illetve valószínűleg lesz erről empirikus tapasztalat. mert a békés egymás élés "liberálisokkal" egyre kevésbé működik. de az borzalmas.

a migráns krízis remek alkalom lett volna a kiegyezésre. elismerni azt, hogy tényleg problémás egy országba tömegével az államalkotó többség akaratával szemben bevándorolni. és legalább kis részben ebből következtek kitelepítések. persze a népirtás megint nincs rendben. nagyon nincs. de nem ez történt. most majd népszavazunk. és eldől, hogy orbán relatív vagy abszolút többséggel rendelkezik. ha a felnőtt lakosság több, mint fele támogatja, akkor a polgárosodáshoz nincs mese, ezt a rendszert kell konszolidálni. különben megindulnak a szokásos értelmezési viták.

2016.09.30. 15:38:23

@Bánegressy:
oké, de azt a szolgaságot részben mégis csak ők hozták létre. az a közösség. az a társadalom. hurcoljuk be a feketéket rabszolgának. majd töröljük el a szolgaságot. bizonyítván, hogy amerika mennyire liberális. sőt amerika a szabadság őshazája. előtte soha sehol nem volt szabadság. a szabadság onnan ered.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.30. 15:48:18

@unionista‎:

"az nem lett volna ha magyarország nem üzen hadat. de az se lett volna ha nem telepednek be a zsidók."

Roppant érdekes elmélet: Mo azért üzent hadat az USA-nak mert a zsidók betelepedtek Mo-ra?

"amikor az ostoba homoszexuálisok azon problémáznak, hogy többség se párosodjon különneművel"

Élénk fantáziavilágod van.

"könnyen lehet, hogy összevitatkoztak a majmok. ki tudja?"

Ha nem tudja senki, akkor honnét veszed azt, hogy "könnyen lehet"?

"zéró információ birtokában csak azt állítom: lehet, hogy befolyásolják. és az is lehet, hogy nem. de lehet."

A zéró információ birtokában tett állításaid mihasznák.

"most majd népszavazunk. és eldől, hogy orbán relatív vagy abszolút többséggel rendelkezik."

Nocsak, nocsak: eldől minden vitás kérdés? Ez lesz az _Endfrage_, Az Utolsó Kérdés, aminek megválaszolásával kinyilvánítja Az Államalkotó Magyar Nemzet azt, hogy A Vezért (A Gazdát) totálisan támogatja? Tűzön-vízen át, életüket és vérüket?

2016.09.30. 16:24:10

@neoteny:
ha zsidók a többség akarata ellenére nem telepednek be, akkor nem lett volna népirtás. arról szavazunk, hogy a népeknek jogában áll-e eldönteni, hogy kivel akarnak együtt élni. lehet-e nemet mondani arra, hogy egyes vallású emberek tömegesen betelepedjenek. és a lakosság államalkotó többsége azt mondja: jó, hogy. a többség a sémikákat megválogatja. hagyományosan a sémi törzsi kultúrák közül választunk államvallást. nyilván azt, amelyik legközelebb áll a nemzethez. és ez most ez újra a kereszténység lesz. a judaisták elhibázták. ennek ellenére liberális vagyok kisebbségben maradhatnak. csak ne kelljen már azon vitázni, hogy az ő mintáikat kövessük-e. nem. miért? mert ez a közakarat. de szinte bármit meg lehet úgy is magyarázni, hogy a zsidóktól ered.

a magyarok többsége vallási alapon álljon össze félállami részvénytársaságokba. részvénytársaság nyilván valami zsidó találmány. vallási alapon hozzuk létre. nagyon zsidó. félállami rendszer. zsidó középutas. a zsidó kommunisták és a kapitalisták összevonásából ered. tehát lehet azt mondani, hogy ez egy sémita koncepció. csak ugye a magyarok többsége keresztény ezért innentől kedve fasiszta. az a probléma, hogy a magyarok vallásukban különböznek a zsidóktól. egyszerűen szekularizálni kellene a hitközségeket. a zsidókat ugyanúgy, mint a zsidókeresztényeket. a világias szektákat ugyanúgy, mint a zsidókeresztyén hitgyülekezetét. és ezek után ezek az értelmetlen viták marginalizálódnak. és úgy lehet polgárosodni. hülyeségekről kell vitázni. a liberálisok azt mondják, hogy nincs joguk. fogják meg őket a grabancuknál fogva. és magyarázzák el, hogy ők nem "liberálisok", hanem "judaisták". de úgy mondják, hogy hajuk szála se görbüljön. a magyar közélet 25 éve vagy inkább 125 éve a szemitizmus és az antiszemitizmus vitája körül forog. deklarálni kellene, hogy magyarországon felekezetek felett álló többségi államvallás a nemzeti kereszténység. és nyilván vannak, akik nem nemzetiek, nem keresztények, képtelen ehhez csatlakozni. oké. azok a vallási kisebbségek. magyarországon élnek neohindik. de azok nem verik a seggüket, hogy micsoda kirekesztés folyik itt. mert ők egy kisebbség. a jó palócok se tiltakoznak, hogy ők egy nemzetiség. lehet, hogy nem tudnak úgy kereskedni. mégse verik magukat. egy vallási-etnikai csoport. mit kellene ezzel kezdeni? vagy meg lehet állapodni, vagy nem lehet. és ha nem, akkor mi legyen. a válaszom a szekularizáció.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.30. 16:52:54

@unionista‎:

"ha zsidók a többség akarata ellenére nem telepednek be, akkor nem lett volna népirtás."

Ez kikezdhetetlen logika: ha az áldozat nem lenne a gyilkos közelében, nem válna áldozattá.

"arról szavazunk, hogy a népeknek jogában áll-e eldönteni, hogy kivel akarnak együtt élni."

Akkor jó; akkor nem arról szól a szavazás, hogy "eldől, hogy orbán relatív vagy abszolút többséggel rendelkezik".

"a lakosság államalkotó többsége"

Vagyis a lakosság azon része, amelyik nem tartozik (valamilyen közelebbről meg nem határozott szempont szerinti) "többséghez", az nem "államalkotó".

"a judaisták elhibázták"

Olyan vagy, mint Göring: "hogy ki a zsidó, azt én mondom meg". Soha nem árulod el, hogy kik "a judaisták", az olyan gumidefiníciótól eltekintve, hogy azok, akiknek "a pénz az istene". De ebbe a "definícióba" majd' mindenki belefér -- talán a szegénységi fogadalmat tett szerzetesek kivételével. Mindenesetre belefér pl. Matolcsy, az MNB vezetője. De Mészáros Lőrinc mindenféleképpen.

"deklarálni kellene, hogy magyarországon felekezetek felett álló többségi államvallás a nemzeti kereszténység."

Lefordítva: deklarálni kellene, hogy Mo-n az etatista-kollektivista ideológiákban hívők döntik el, hogy kik gyakorolják az államhatalmat.

2016.09.30. 17:58:55

@neoteny:
magyarországon nem lehet vitázni arról, hogy milyen legyen a közoktatás, mert jön egy csoportosulás (őket szokás "lezsidózni"), akik azt mondják egyáltalán nincs szükség közoktatásra, mert az oktatás egy szabad piaci szolgáltatás. ebből következően nem lehet közösségi jellege. a közoktatás náci trükk. a fasiszták ezzel akarják a hazafias érzületet a gyerekekbe beleverni. és nem lehet azt mondani, hogy ez nem egy komoly álláspont. hanem kezdjünk el erről vitázni.

mert a prezi alapítója rájött, hogy tantárgyak sem kellenek az iskolában. mert úgy a tanrend túlságosan kötött. és ők csinálnának egy iskolát, ahol egyáltalán nem lesz tanrend. oké. csináljanak. de ezt válasszuk le a közoktatásról. hiszen abban lesznek tantárgyak. azért, mert lesz tematikája az tanóráknak. és ráadásul tízpercekre vagy percekre lebontva. amihez persze a tanárnak nagyon mereven nem kell ragaszkodnia. a tanrend előzetesen ki van találva. voltam magántanár. egyetemistaként abból tartottam fent magamat, hogy gyerekeknek elemi matematikát tanítottam. akik egyébként bukásra álltak. nagyjából végig vettem velük az elemi számtan, mértant és a logikát. hogy ha valamikor nem figyeltek eléggé, vagy nem értették meg, akkor azt megértsék. annyi időt szántam ezekre, amennyit kell. azt, hogy érti vagy nem érti azért nagyjából le lehet mérni. a házi feladatot megírtam helyettük. tehát nem mondom azt, hogy egyáltalán ne legyen magánoktatás. miért ne lehessen. de arról ne kelljen már vitázni, hogy lehessen-e közoktatás. annak alapja egy közösségi tanrend. aminek egy része kötelező tananyag. egy része szabadon választható. ezzel a prezi alapító nem ért egyet. ne értsen egyet. de ő a vallásában tér el a többségtől. ami nem rosszabb. de nem is jobb. ők írtak egy 2d engine-t. ami mögé százcsillió dollárt. én meg azt mondom, hogy ezt írják meg a hétvégi számítástechnika szakkörön a hetedikesek. aztán lehet mondani, hogy nem fogják tudni megírni. majd meglátjuk. egy okosabb hetedikes megérti, hogy mi az a rotációs mátrix a síkban. és lehet, hogy van olyan, aki magától kiokoskodja. és olyan is van, aki ezt képes implementálni javascript nyelven. vagy akármilyen platformon. ehhez gyártsunk iskolaszámítógépet. ha a magyar ipar csak annyit tesz hozzá, hogy a házat fröccsönti, akkor tegyen hozzá annyit. ha többet, akkor amennyit tud. erre mondhatod, hogy mennyi legyen a műanyag doboz ára? ha van egyszerűsített vállalkozói adó, akkor irreleváns. eladja a műanyag dobozokat. és úgy fizeti meg az adót, annak egy része az államé. pontosabban egy közalapítványé. az állam dolga, hogy specifikálja, hogy mire lenne szüksége. és abból lehet egy ilyen.
media.vilros.com/media/catalog/product/cache/1/image/1200x1200/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/p/i/piano_black_case.jpg
de ha nincs gyártó, akkor a kereskedőktől szedi el az állam. a "liberálisok" problémáznak azon, hogy ez rablás. rendben. ők ne csatlakozzanak ehhez. tőlük ezeket ne veszik el. de közszolgáltatásokból sem részesülhetnek. felőlem megvalósulhat az államnélküliség. de ez esetben az usából sem jöhet százcsillió dollár. alexa king átuatása nem jöhet. mert az egy generált pénz. leütik az entert és ott van. az egyesült államok se avatkozzon be. így korrekt. és tartsák fent magukat. és ha rálépnek egy vonalra, ami már nem az övék, akkor fizessenek. annyit, amennyit a tulajdonos elkér határhaszon elmélet alapján. mennyit ér meg a másiknak, hogy ráléphet a vonalra. szabad piaci alku. sanyi majd ott áll a flexszel. komám. léphetsz egyet. egy ezres. de lehet, hogy az tízezret is megér neki. akkor annyiért adja el. szabad piac. van egy elmélet. politikai konstrukció. parlamenti pártok követelik évtizedek óta. mérhető támogatással. játsszuk le a gyakorlatban. nem azt mondom, hogy ne legyen. legyen. nézzük meg hogyan működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.30. 21:46:03

@unionista‎:

"magyarországon nem lehet vitázni arról, hogy milyen legyen a közoktatás, mert jön egy csoportosulás (őket szokás "lezsidózni"), akik azt mondják egyáltalán nincs szükség közoktatásra, mert az oktatás egy szabad piaci szolgáltatás. ebből következően nem lehet közösségi jellege. a közoktatás náci trükk. a fasiszták ezzel akarják a hazafias érzületet a gyerekekbe beleverni. és nem lehet azt mondani, hogy ez nem egy komoly álláspont. hanem kezdjünk el erről vitázni."

Ah értem: az a kifogásod, hogy nem tudod érvényesíteni a véleménydiktatúrádat. Miért is kellene neked vitatkoznod olyan nézetekkel, amikkel te nem értesz egyet? Különösen akkor, amikor te már összemostad az állami, centralizált oktatásszervezést a "közösségi jelleggel" ...

"a házi feladatot megírtam helyettük."

Ezt azért csináltad, mert nem tudtad lemérni, hogy értik-e vagy sem a tanítványaid azt, amit tanítottál nekik?

"mennyi legyen a műanyag doboz ára? ha van egyszerűsített vállalkozói adó, akkor irreleváns."

Neked irreleváns; de nem az adófizetőnek. Sőt neked sem irreleváns; ha az lenne, nem fordítanál gondot arra, hogy biztosítsd azt, hogy adót fizet a műanyag doboz gyártója. Hogy aztán elmondhasd, hogy "nem kell senkitől elvenni".

"de ha nincs gyártó, akkor a kereskedőktől szedi el az állam. a "liberálisok" problémáznak azon, hogy ez rablás."

Igen, az áldozatok szoktak "problémázni" azon, hogy kirabolják őket, nem a rabló. Számára az a probléma, ha ellenáll a kiszemelt áldozat.

"felőlem megvalósulhat az államnélküliség. de ez esetben az usából sem jöhet százcsillió dollár."

Miért is nem? Mert neked az nem tetszik?

"mert az egy generált pénz. leütik az entert és ott van."

Ami ugyanúgy igaz a magyar forintra is.

"az egyesült államok se avatkozzon be. így korrekt."

Amikor Soros György a saját pénzét tolja pl. a CEU-ba, akkor nem korrekt azt állítani, hogy "az Egyesült Államok avatkozik be".

"és ha rálépnek egy vonalra, ami már nem az övék, akkor fizessenek. annyit, amennyit a tulajdonos elkér határhaszon elmélet alapján. mennyit ér meg a másiknak, hogy ráléphet a vonalra. szabad piaci alku. sanyi majd ott áll a flexszel."

Sanyi ott állhat a tulajdonát képző ingatlan határvonalán a flexel, és követelhet annyit, amennyit jónak lát a saját birtokába történő belépésért.

"nem azt mondom, hogy ne legyen. legyen. nézzük meg hogyan működik."

Úgy működik, ahogy Chilében -- Venezuelával ellentétben. Úgy működik, mint Dél-Koreában -- Észak-Koreával ellentétben. Úgy működik, mint Botswanában -- Zimbabwéval ellentétben.

2016.10.01. 02:20:16

@neoteny:
ezek a gyerekek matekból le voltak maradva. tehát olyasmiket kellett nekik magyarázni, amit már elvben tudniuk kellett volna. csak nem tudták.

mondok egy példát. ezeknek matekból bukásra álló gyerekeknek a törtekről tipikusan az jutott eszébe, hogy "számlálót a számlálóval, nevezőt a nevetővel. de arra már nem emlékszek, hogy a számláló alul vagy felül van". így jön ki az iskolából. és (újra) el kellett neki magyarázni, hogy mi az a "tört". vettem egy tábla csokit. azt törjük el. és azon elmagyarázni a törtek összeadását és a szorzást. és ezek után absztrakt módon is meg tudták oldani az elemi számítási feladatokat. és megették a csokit. az ára benne volt a tandíjban.

a házi feladatot azért írtam meg, nem azt kellett velük gyakorolni, amit a többiek éppen tanultak. hanem azt, ami kimaradt. ehhez ki kellett kérdezni a teljes általános iskolai tananyagot. megtudni, hogy hol vannak hiányosságok.

én nem vagyok pszichológus szerencsére. és nem vagyok világhírű sem. vekerdi tamás azt mondja, hogy nem kell házi feladatot adni a gyereknek. szóval ha úgy tetszik, akkor "zsidó" mintára oktattam. mert a magániskolát szerintem úgy kell szervezni. de ez a közoktatást nem pontosan. és itt van a vita vekerdivel és az összes többi "liberális" értelmiségivel. ők egy mintázattal felül akarnak írni egy másikat. azt, amit úgy hívnak, hogy "nemzeti keresztény" oktatás. abban egyesek valami szörnyűséget látnak. és ez az, ami nem érthető.

én azt mondom, hogy lehet így is, lehet úgy is. de a többség még mindig a közoktatást választja. és ez szerintem nem olyan nagy baj. ezt nem kell kényszerűen meghaladni. de legyenek alternatív készségfejlesztő és tehetséggondozó műhelyek. és természetesen lehetnek magániskolák és magántanárok. szerintem egyébként nincs ebben olyan nagyon nagy vita. hanem van egy politikai küzdelem a többségi államvallásról. vekerdiék azt mondják, hogy olyan nem kell. az állam legyen értéksemleges és érdekmentes. de az államalkotó népek valamilyenek. vannak sajátos gazdasági érdekeik és kulturális értékeik. és a többség úgy képzeli, hogy ezeket valakiknek képviselni kellene. ebből következik a parlamentarizmus és képviseleti demokrácia. a "liberális" (tkp. filoszemita/világias judaista) politikai konstrukciót a többség nem fogadja el. de ettől még nyilván nem kell vekerdit megölni. miért kellene. szerintem a két tábor éppenséggel ki is egyezhetne. de erre nem nagyon van hajlandóság 25, vagy inkább 125 éve. a válaszom az, hogy ha ez nem megy, akkor ezt a két hitvilágot időlegesen legalábbis szét kellene választani. ez ugye a szekularizáció. de ez nem egy végletesen megosztott és kettészakított társadalmat jelent. ahogyan a "liberálisok" beállítják. hanem azt, hogy van egy többségi államvallás (és ennek alapja most nem a judaizmus, hanem a nemzeti kereszténység) és vannak vallási kisebbségek (és ide sorolódik az az extrém liberalizmus, amit a "baloldal" hirdet). de ez nem azt jelenti, hogy a kisebbségben maradtak ostobák. vekerdit öljük meg, a könyveit égessük el, vagy húzzuk le a budin. semmi ilyesmiről nincs szó. csak arról, hogy ezt a politikai-hatalmi játszmát elvesztették. ezt szerintem már csak azért is érdemes az "okosabb enged, szamarabb szenved" alapon belátni. mert ez az több ezer éves és szerintem végtelen ostoba árja-sémi háború olyan, hogy aki felülkerekedik végül alulmarad. és ebből következően kezdődik elölről.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.01. 02:37:00

@unionista‎:

"ezek a gyerekek matekból le voltak maradva. tehát olyasmiket kellett nekik magyarázni, amit már elvben tudniuk kellett volna. csak nem tudták."

És azután sem tudták, miután te "felmérted" a hiányosságaikat, és elvetted a pénzt a szüleiktől, akik nyilvánvalóan azért fizettek, hogy tanítsd a gyerekeiket. Nem azért, hogy megírd a házifeladataikat, hanem hogy megtanítsd őket arra, hogyan kell megoldaniuk a házifeladati feladatokat. Mert az ottani "közoktatás" ezzel a követelménnyel állt elő.

"az állam legyen értéksemleges és érdekmentes."

Valóban: ha mindenkit adóztat, akkor nem tehet különbséget a polgárok között. Akkor mindenki érdekeit kell képviselnie. Másként

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni."

-- Frederic Bastiat

"ezt a politikai-hatalmi játszmát elvesztették"

És ki nyerte meg? Mert hogy nem "az államalkotó többség", az jól látszódik a Palóc Nagykereskedelmi Kft. sorsából meg a trafikosok megélhetésének szétveréséből meg Mészáros Lőrinc "polgárosodásából".

2016.10.01. 02:39:51

@neoteny:
soros györgy azt a pénzt tolja, amit az államok (értsd usa) generál. illetve amit a liberalizált devizakereskedelmen keres. ami az államok (értsd nemzetek) nélkül szintén nem lenne. ezek az emberek a világot úgy képzelik, nyomtatnak kis színes papírokat. és abból nagyon sokat raknak egy utazóbőröndbe. mert ugye évezredek óta sehol sem találtak otthonra (ami sajnálatos). vagy ezzel egyenértékű módon egy elég sok tranzakciót végrehajtva egy elég nagy számot írnak egy oracle adatbázisba. ezzel váltják meg a világot. de az egyrészt meg van váltva. másrészt a népeknek úgy tűnik, hogy ezzel egyszerűen a világ uraivá próbálnak válni. és ezt nem akarják. ezt kihasználják a politikusok. és ebből lesz a "sorosozás". ami a magyar közéletben egy nagyon erős politikai fegyver. mémmé vált. úgy, mint "gyíkemberek" és a "tudjuk kik". és tulajdonképpen az egész közélet alapja ez az óvodás "zsidózás". erre a válaszom nem az, hogy akkor öljük meg a zsidókat. és nem lesz zsidózás. hanem az, hogy határoljuk le a hitközségeiket (beleértve a világi judaista irányzatokat) és ezek után lehet fejlődni. velük, vagy nélkülük. (a lehatárolás civilizált módon értendő. abban vagy azokban a városrészekben ahol ez a csoportosulás többségben van vagy többségben lehet álljon össze. és építse fel a maga kis világát függetlenül a többségi magyaroktól. és ez a többség számára is lehetőséget ad, hogy a "maga módján" fejlődjön). függetlenség nem kapcsolat nélküliséget jelent. hanem csak azt, hogy nincs függés. de ha valaki tud másik módot arra, hogy ez az irracionális vallásháború időlegesen befejeződjön, akkor mondja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.01. 02:50:07

@unionista‎:

"soros györgy azt a pénzt tolja, amit az államok (értsd usa) generál."

És? Matolcsy meg azt a pénzt tolja, amit a magyar állam generál.

"az államok (értsd nemzetek)"

Az államok nem egyenlők a társadalmakkal (értsd nemzetekkel).

"lehet fejlődni. velük, vagy nélkülük"

Most is lehet "fejlődni" nélkülük: nincs sehol megírva az, hogy a magyar államnak hitelt kell felvennie dollárban, euróban, japán jenben vagy svájci frankban. Mégis azt teszi az Orbán rezsim is.

"hanem csak azt, hogy nincs függés."

Ne legyen. Ki kényszeríti a magyar államot vagy bármelyik magyart arra, hogy függjön bárkitől is?

tamas11 2016.10.01. 08:44:46

@unionista‎:
A közoktatásban jön egy csoport? Akikkel nem lehet vitázni?
csak nem Hoffmann Rózsikáékról beszélsz?
A Kövér- Semjén-Harrach háromszögben ?
A KLIK sikertörténetről miért nem szól a sematikus értékelésed?
Miként lehet érdemben szólni a hazai oktatásról, ha épp az nincs a szónoklatodban, ami törénik?

unionista‎ (törölt) 2016.10.01. 13:22:04

@tamas11:
a közoktatás a klik bevezetésével nem lett jobb, de rosszabb se lett. a centralizáció vs. decentralizáció vita a vallásháború része. a teljes központosítás ellehetetlenítené a magániskolákat. annak hiánya a közoktatást veri szét.

ezeket az irracionális vitákat a jobboldal nyeri meg. egész egyszerűen azért mert a többség mégis csak fenn akarja tartani a közoktatást, illetve csak ennek a kereteiben képes a gyermekeit iskolázni. egy kisebbség pedig abban érdekelt, hogy ebből kiszakadjon.

erre mondom azt, hogy akkor a magyar közoktatás legyen "nemzeti keresztény". a magániskolák pedig legyenek "judaisták". és ezt a kettőt intézményesen szét lehet választani. a közéletben domináljon az állam/egyház, de marginálisan megjelenhet a szabad piac. egész egyszerűen azért, mert ez következik a szavazatok országos eloszlásából. de lehetnek olyan városok, vagy városrészek ahol a helyzet fordított.

a pesti zsidónegyed környékén legyen több magánintézménye. a szakképzést győrben akár teljes egészében átvehetik a németek. ha a többség úgy dönt, hogy szinte kizárólag a bérmunkára építik a polgárosodást, akkor nyilván nincs szükségük arra, hogy a magyar állam fenntartson szakközépiskolákat. és megoldhatják azt, hogy a németek a társasági adót erre a célra fordítják. de dönthetnek egy vegyes rendszer mellett is. ez esetben a rába és az audi együtt viszik a prímet. de akár az is lehet, hogy egyáltalán nem kellenek a németek. általában véve valamilyen köztes megoldás létezik. ami nem teljesen központosított, de nem is teljesen központosítatlan.

unionista‎ (törölt) 2016.10.01. 14:37:24

@neoteny:
matolcsy azt a pénzt tolja közalapítványokba, amit az mnb nyer a devizaháborúban. de az elég érdekes lenne ha ebből bérelnének egy manhattani irodát és pénzelnének embereket azért, hogy az usa kérjen elnézést a rabszolgatartásért. ezt a pénzt arra használnák, hogy médiában harsognák, hogy az amerikaiak még mindig elnyomják a szegény kis feketéket. legyen egy indián holokauszt emléknap. vagy vidéki városok polgármesterei követelné, hogy az amerikai nagykövet kérjen elnézést az amerikai bombázásért. katonai létesítmények mellett civileket is letaroltak. csak persze akkor elég sok helyen meg kellene tenniük. nem muszáj elnézést kérni. anélkül is el van nézve.

az még rendben van, hogy a haláltáborok túlélőitől kérjenek bocsánatot. még az is megértem, hogy fanni néni követelte, hogy merkel kérjen bocsánatot, mert majdnem meghalt a háborúban. de nagyon sokan meghaltak. ártatlanul. zsidók és nem zsidók. persze értem, hogy a zsidóságot érte a legnagyobb kár. egyszer majd talán a mainstream médiában is lehetőség lesz a sztorit úgy elmesélni, hogy egyetlen náci se gondolja, hogy megérdemelték. de egy libsi se képzelje azt, hogy az antiszemitizmus előzmények nélküli volt. ez nyilván nem mostanában lesz. nem ebben az évtizedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.01. 14:48:52

@unionista‎:

"soros györgy azt a pénzt tolja, amit az államok (értsd usa) generál."

És? Matolcsy meg azt a pénzt tolja, amit a magyar állam generál.

unionista‎ (törölt) 2016.10.01. 15:31:02

@neoteny:
ha így vesszük, akkor igen. soros az egyesült államokat használja eszközként, matocsy pedig a magyar államiságot. soros a finánckapitalizmus és az oligopol világgazdaság fenntartásában érdekelt, matolcsy pedig egy oligarchikus világot tart fent. úgy tűnik, hogy a magyarok többsége ez utóbbiból kíván polgárosodni. egy kisebbség pedig az előbbiből. a kérdés az, hogyan lehet ezt az ellentmondást feloldani. az egyik válasz az, hogy sehogy. ezek majd egymásnak mennek. a másik az, hogy dehogy mennek egymásnak. a háttérben összefonódnak. az euro/forint árfolyamot időnként belengetik. és ezeken mindkét fél felváltva kereshet. pénz beszél, kutya ugat, a karaván halad. de az átlag magyar ebből kimarad. de orbán sikeresen konszolidálhatja a rendszerét. akár úgy is, hogy a hatalomba a szélsőjobboldalt beemeli. a jobbik megvehető és megvezethető. ha ez nem sikerül, akkor teljes politikai összeomlás következhet. hacsak nem lesz külső konjunktúra.

ha a holnapi szavazáson lesz 4,1 millió "nem", akkor a "jobboldalnak" abszolút többsége van. nem lehet azt mondani, hogy a többi mind balliberális. (nyilván gyurcsány ezt mondja majd). ők semmilyenek. én még nem tudom, hogy fogok-e szavazni. reggel egy pénzérmével döntöm el. azért, hogy ne befolyásoljanak a részvételi adatok. ha fej, akkor itthon maradok. ha írás, akkor a szavazólapra írok valamit. aztán döntsék el, hogy az érvényes vagy sem. de a köznép nem bohóckodik. ennél felelősebb. majd dönt valahogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.01. 15:40:33

@unionista‎:

"úgy tűnik, hogy a magyarok többsége ez utóbbiból kíván polgárosodni."

"A magyarok többsége" kívánhat, amit akar: Mészáros Lőrinc meg a hozzá hasonlók "polgárosodnak", nem "a magyarok többsége".

"a köznép nem bohóckodik. ennél felelősebb."

Valószínűleg így van: hiszen kétszer is megválasztotta a nemzeti érzelmű kormányzatot, amelyik megvédi őt a gonosz külvilágtól.

tamas11 2016.10.01. 17:45:26

@neoteny:
sokan vannak, akik közpénz közelébe jutva elvesztette közember jellegét.

tamas11 2016.10.01. 18:05:50

@tamas11:
Előző hozzászólásomban a többesszám összeveszett az egyessel, a hátam mögött, de már elnézést kértek.
süti beállítások módosítása