1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.06. 11:58 HaFr

A politikai törésvonalunk a sikeres és a sikertelen machiavellizmus között húzódik

A politikai rendszerek, mióta világ a világ, a "nép" ellenőrzéséről szólnak. Ebben a legfontosabb eszköz a "nép" (modern körülmények között a minél több választó) meggyúrása egy politikai (ellenőrző)rendszer legitimálása és egy politikai réteg megválasztása érdekében. Amíg az ideológiák hatékonyan szólnak a néphez, addig a hatalom ezen túl is felhasználható sok mindenre (jóra és rosszra), de a nép feletti ellenőrzést -- mindent megelőzően -- biztosítani kell. A nép ellenőrzése (vezetése, pacifikálása) -- ha tetszik, ha nem -- a legfontosabb közjó, ha ugyanis erre nem lenne képes a politika, folyamatosan mindenki háborúzna mindenkivel, káosz lenne. Ez a politika realista felfogása, az elsődleges törvény, amit ismerni kell a politikával kapcsolatban. Van a politikának számos "idealista" felfogása (pl. hogy a politika célja az emberi jogok, az emberi önmegvalósítás, a lehető legjobb erkölcsi világrend, az igazságosság, a béke stb. biztosítása, vagy éppenséggel "a nép szolgálata"), de ezek rendre már ideológia konstrukciók, és a céljuk semmi más, mint a hatékonyabb ellenőrzés, miközben elhallgatják a létezésük valódi okát. A politikai verseny: ellenőrző ideológiák és gyakorlatok versenye. A választók szempontjából a releváns kérdés pedig: hogyan (milyen másodlagos, akcidentális eredménnyel) akarunk ellenőrizve lenni?

A nép ellenőrzése, a 2008-9-es pénzügyi válság utózöngéiből és a liberális világrend megrendüléséből is láthatóan akkor lehetne hatékony, ha egy adott közeg (ország, kontinens, a világ) meglehetősen egységes lenne szociális és kulturális tekintetben, de csak annyira, hogy ez erősítse az egyének hozzájárulását a közösségi értékteremtéshez. A nagy kulturális vagy szociális széttartás, vagy a szélsőséges individualizmus és elidegenedés mind a politikai (ellenőrző)rendszer lerohadásához, szisztematikus elégedetlenséghez és frusztrációhoz, anómiához vezet.

A nép ellenőrzésének politikai álláspontjai ott térnek el, hogy az egyének, a szociális és a kulturális közösségek háromszögében hova helyezik a hangsúlyt. A baloldal tipikusan erősebb szociális kohézióban gondolkodik az egyéni önmegvalósítás és a kulturális közösségek kárára, a jobboldal a kulturális közösségek egységére teszi a hangsúlyt, a liberálisok az egyének közötti semleges, jogállami és piaci koordinációra. Ezek aztán egymást bírálják, Így lesz pl. a liberalizmusból homogenizáló, nemzetellenes gazdasági érdekszövetség és háttérhatalom, miközben a kulturális kollektivizmus vagy a szociális nivellálás hátulütőiről semmit sem hallunk.

Semmi meglepő nincs abban, hogy a Fidesz -- annak a politikai ideológiának hála, amelybe az utóbbi években belelavírozta magát -- a homogén kulturális közösség révén akarja ellenőrizni a népet, a baloldal (kevésbé hatékonyan politizálva) a szociális nivellálás felé lépkedve, ezért ezek ketten erős államot feltételeznek, a liberálisok (ha lennének idehaza) pedig a kiterjedt emberi szabadságban, a kis államban, és a spontán piaci koordinációban utaznának, amelynek érdekében visszavágnák az állami funkciókat. (A nyugatos konzervatívok, mint a PKP, a nem doktrinér -- készség alapú -- szabadság, a közepesen erős kulturális közösség, és a modernizációs célú, de csökkenő erejű és többrétegű gazdasági-szociális közösség hívei, amely értelemszerűen limitált feladatokat ad az államnak.)

A nép vezetésének (azaz az elsődleges közjónak a) szempontjából mindegy, hogy egy politikus hisz-e az ideológiájában (meggyőződésem, hogy Orbán nem hisz a sajátjában), mert a nép döntő hányadát ez se nem érdekli, se nem tudja kideríteni, hogy a politikusok hányadán állnak a nyilvános meggyőződéseikkel. Csak az adott közjófelfogás hatékonysága számít, az viszont nem tekinthető hatékonynak, amely erős (pl. kulturális vagy szociális) kollektivizmussal (erős kóddal) aláássa egy nemzet reprodukcióját -- mint látjuk a mai fideszes rezsim esetében.Ezzel azt is állítom, hogy teljesen mindegy a lényeg szempontjából, hogy egy politikus jobbos, balos, vagy liberális ideológia mentén gondolkodik, egyedül egy közösség ellenőrzésének a hatékonysága számít, amely viszont erodálódik, ha az adott ideológiát nem képviselik célszerűen és megfontoltan. Ráadásul minden ideológiának megvan az apálya és a dagálya, kis módosulásokkal (ami a három vezető kódrendszert illeti) állandóan követik és korrigálják egymást, mindegyikre szükség van. Az, hogy ki milyen ideológiát vall egy politikai spektrumban, csak a választót érdekli. Egy politikus akkor jó politikus, ha az általa kifejtett ellenőrzés hatékonysága számít neki, az (ideológiai, politikai) eszközök másodlagosak.

A politika tehát mindenképpen machiavellista (a hatalom megszerzésére és megtartására irányul: a logikája a hatalom/nem-hatalom, a fideszes ideológusok szerint egyenesen a barát/ellenség bináris kódjára épül) -- machiavellistának (azaz hatalom-orientáltnak) kell lennie, ha cselekvő helyzetbe akar kerülni. Ennek ellenkezőjét hirdetni maga is ideológia, konkrétan a politikai Ördög leleplezésének (egyfajta idealizmusnak a politikai) ideológiája. A legnagyobb probléma a politika hatékonyságát illetően mégsem a machiavellizmus be nem ismerése, hanem a machiavellizmus hiánya (ha egy ún. politikus nem akar hatalomra jutni, mert személyesen kényelmesebb neki a kiegyezés az ellenzéki léttel, ahogy erre számtalan jel mutat a mai ellenzéki oldalon). Ez utóbbi a politika valódi korrupciója.

A törésvonal Magyarországon nem a közjó és a hatalom hívei között húzódik, hanem a sikeres és a sikertelen machiavellizmus hívei között. Más kérdés, hogy a sikeres machiavellizmus most közjó-ellenes, azaz instabil --  mivel nem képes gondoskodni a politikai közösség reprodukciójáról, a sajátját (a kódját és ennek hatékony működését) is rombolja. Viszont lehetséges, sőt értelemszerűen kívánatos az a politika, amely -- noha, ahogy magyarázom, a természeténél fogva machiavellista -- a közjót szolgálja.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr188783550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 12:17:55

"A nép ellenőrzése (manipulálása, vezetése, pacifikálása) -- ha tetszik, ha nem -- a legfontosabb közjó, ha ugyanis erre nem lenne képes a politika, folyamatosan mindenki háborúzna mindenkivel, káosz lenne. Ez a politika realista felfogása, az elsődleges törvény, amit ismerni kell a politikával kapcsolatban. Van a politikának számos "idealista" felfogása (pl. hogy a politika célja [...] a béke [...] biztosítása)"

Zavart érzek az Erőben ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 12:35:21

@HaFr:

Először "a nép" pacifikálását nevezed meg a legfontosabb közjónak (mert "ha ugyanis erre nem lenne képes a politika, folyamatosan mindenki háborúzna mindenkivel"), közvetlenül utána pedig azt írod, hogy az az "idealista" politika, amelyik célja a béke biztosítása, "már ideológia konstrukció[], és a célj[a] semmi más, mint a hatékonyabb ellenőrzés, miközben elhallgatj[a] a létezés[e] valódi okát"?

Ez olyan, mint ha a vízivásra buzdítanál, mert az a realista viselkedés, és aki erre nem képes az iszákossá válik, de rögtön azt is állítanád, hogy aki vízivásra buzdít, az "idealista", és a vízivásra buzdítás egy ideológiai konstrukció, aminek a célja semmi más, mint a hatékonyabb ellenőrzés, miközben elhallgatja a létezése valódi okát.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.06. 12:38:40

@neoteny: a pacifikálás a kontroll, a béke meg az Örök Béke értelmében

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 13:02:07

@HaFr:

A difference without a distinction.

Az alaptézised az, hogy a (sikeres) politikai (nevezzük nevén: hatalmi) kontroll hiányában "folyamatosan mindenki háborúzna mindenkivel"; vagyis "a nép" (sikeres) pacifikálása ("megbékítése", a béke állapotának permanens fenntartása) a legfontosabb közjó; és ez a politika "realista" felfogása. De ha más jelöli meg a békét (a háborúzás permanens hiányát) mint a politika célját, akkor az a politika "idealista" felfogása, és az ideológiai konstrukció, ami célja a hatékonyabb ellenőrzés, miközben elhallgatja a létezése valódi okát.

zipe moha 2016.06.06. 13:11:33

...a fentiek..öszinte= fontos....belül marad a "Newtoni törvényeken"...képtelen és alkalmatlan gondolkodásmód egy leült ,közbizalmat bizalom vesztett ( mindhárom, ugye..) szervezet újraindítására..ez a gondolkodás mód amikor találkozik a korlátaival agresszívé válik..nem a meghaladásra tör a "mi ennél több"....hanem addigra ellenségesnek akarja látni a "népet"...le nem mondhat újat nem képes állítani a nép ellensége...háborúk és polgárháborúkat generálva vezeti le az alkalmatlanság azonnali következményeit...kiszúrja a lufit...majd újat vesz elő 50-100 év alatt felfújja ..és majd azt is kiszurja...ez egy ciklus, azok pedig a ciklusok melyek önmagukban záródnak és kezdődik előröl MINDEN....ez a machiavelli-paradoxon (én nevezetem el így , lehet használni..:)

amiről Hafr te beszélsz..és sajnos e beszédben lelepleződik, hogy a probléma egyik központja a felsőoktatás...ahol ugyan azok az iskolák szellemi -kényszerzubbonyba öltöztetik hallgatóikat...amit hogy rózsaszín legyen" konszenzusos paradigmának hívnak"...hamisan...a lekvár így már az elején megromlott, ebből már nem lesz ehető étel...csak mindig ugyan az..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 13:11:53

@HaFr:

És egyébként is, amikor Hobbes diktált a titkárának, amit az úgy írt le, hogy a természetben "the life of man, solitary, poor, nasty, brutish, and short", a titkár eltévesztett egy betűt: Hobbes valójában azt mondta, hogy a természetben " the wife of man, solitary, poor, nasty, brutish, and short".

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.06.06. 13:20:48

@HaFr: "A nép vezetésének (azaz az elsődleges közjónak a) szempontjából mindegy, hogy egy politikus hisz-e az ideológiájában (meggyőződésem, hogy Orbán nem hisz a sajátjában),
Én másképp látom. Sajnos Orbán hisz az ideológiájában és mind jobban....és ez teszi képtelenné bármilyen szignifikáns korrekcióra.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 13:35:17

@HaFr:

Itt egy recenzió egy esszégyűjteményről, ami a hobbes-i Leviathan és az anarchia egymással szembeni alternatíváit tárgyalja.

mises.org/library/can-state-improve-hobbesian-world

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.06. 13:54:41

@HaFr:

:)

Hát ha el tudod ezt adni, sok sikert hozzá ...

toportyánzsóti 2016.06.06. 15:50:25

Választások megbugázása,ipari méretű hazudozás,törvények lesajnálása nem machiavellizmus inkább bűnözés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.06. 16:08:06

@toportyánzsóti: ami machiavellizmus hiányában nem győzhető le: ez az üzenet

zipe moha 2016.06.06. 16:19:40

@neoteny: ...az anarhizmus ( állam nélküliség) is a "Newtoni törvények" kereteinbelül van...és bizonyára legalább akkora ( vagy sokkal nagyobb) ellentmondást hordozó mint a "kipróbált" módszertanok....látod itt a gond, ezzel a gondolkodásmóddal....elérte a korlátait...és nem felfedezni már csak skatulyázni akar...különben elbizonytalanodik...és agresszívvé válik...ez a machiavelli- paradoxon..
Einstein megmutatta , hogy a tudomány sokszor eléri a határait évszázadokon át...újra-és újra...anélkül , hogy elnyerné a képességet a továbblépésre..de biztosan tudható , hogy nem az a felfedezhető legtöbb...a szempont a perspektíva a horizont korlátolt...a korlát pedig valójában a szemlélő saját korláta...:)

Khonsu 2016.06.06. 17:06:19

@zipe moha:

"az anarhizmus ( állam nélküliség) is a "Newtoni törvények" kereteinbelül van...és bizonyára legalább akkora ( vagy sokkal nagyobb) ellentmondást hordozó mint a "kipróbált" módszertanok"

A mondatod második felével cáfolod az első felét.

Az anarchizmus már nagyon nem a "Newtoni törvények" kerete. Mert mi is az anarchizmus röviden? Államnélküliség. Hosszabban? Találjunk egy olyan rendszert, ami állam nélkül is működik és mindent felfűzhetünk rá. Mert ilyen nélkül az anarchiából káosz lenne.

Na ez a része már nem "Newtoni törvények", hanem relativitáselmélet és kvantumfizika, de azt is megkockáztatom, ez már húrelmélet szint.

2016.06.06. 17:58:25

a fidesz / jobbik választási eredményei:

1990 -- 8,95%
1994 -- 7,02%
1998 -- 28,18%
2002 -- 41,07%
2006 -- 42,03% / 2,20%
2010 -- 52,73% / 16,67%
2014 -- 45,23% / 20,30%

kezdetben egy kis instabil azaz közjó-ellenes párt voltak. 2002 óta elég stabilnak tűnnek. úgy tűnik, hogy a magyar választók kétharmada fasiszta. szerencsére van a közjót szolgáltó machiavellista pkp.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.06. 18:42:21

@unionista᠋: neked vmi nagyon be van kattanva, koncentrálj inkább a szövegre, ha már feltétlenül muszáj írnod

zipe moha 2016.06.06. 19:00:48

....@Khonsu: ...természetesen nem így van...:) maradva a képes beszédnél a " Newtoni törvények" keretei közt tartózkodik az " állam nélküliség", a szervezett rend hiánya ....nincs benne semmi nóvum,ókortól eredő irodalma van...arra az esetre megalkotott elmélet...ha a szervezett állam praxisa ( például az általánossá váló közbizalmatlanság...) miatt működésképtelenség még inkább fenntarthatatlanság állapotába kerül.....hogy világosan érthesd: az " ellen pólus"...ugyan abban arra az érelmezett valóságra annak nem működés esetére...

természetesen ezer sebből vérzik...bár bizonyos problémákat bezárna ...millió másikat nyitna meg...ez a molyan negatív kimenet...

merta kérdés , hogy egy társadalom HOGYAN maradhat szervezett...sőt az alfa kérdés, hogy hogyan lehetne JOBBAN szervezni egy társadalmat...erre a fennálló " iskolás" gondolkodási síkokon NINCS válasz...arra van , hogy hogyna lehetne MÁSKÉNT vagy hogyan lehetne egyáltalán NEM...ami az emberiség KUDARC-ának nyílt beismerése adott esetben...

tehát sajnos még némileg nehezen leképezhető ennyi intellektuális tartalommal ( ennyiért csak ennyi jár) a "kavantum fizika" vagy a " húr elmélet"...tudjuk!!!, hogy van de még nincs meg az út....addig pedig csak körbe -körbe...

zipe moha 2016.06.06. 19:11:40

@Khonsu:

...a múltkor a "csomagolásban" igazad lehet (valamilyen "kisúlyozott" csomaglás ami természetes úton később "észrevétlenül" "lebomlik"...)

de, hogy az anarhia (akár a káosz nélküli) lenne a " húr elmélet"???....ebben alaposan revideálnod kell az álláspontodat...
mindössze csak negatív ellenpólus....

értsd : a " minden" szélsősége után a "semmi" szélsősége"...ez ugyan annak a keretnek a másik sarka .....ez a perspektíva alacsony a szintlépéshez

abdul hackeem 2016.06.06. 19:21:44

@unionista᠋: Úgy tűnik. Nemsoká meg is szavazhatod a köz pénzén. Jó mulatást.

zipe moha 2016.06.06. 19:37:06

@Khonsu: "Mert mi is az anarchizmus röviden? Államnélküliség. Hosszabban? Találjunk egy olyan rendszert, ami állam nélkül is működik és mindent felfűzhetünk rá."

... vagy nem "rendszer" ( kezelheteken mértékű a kimeneti spontaneitás..)....vagy nem működik...vagy nem "fűzhetünk rá fel mindent"....

nem vesz figyelembe az embert..csak dacol...

a "kvantum-fizika" nem érvényteleníti a " Newtoni fizika" szubsztanciáit!!!, sőt...együtt alkot "tudományos univerzumot" azzal...nem kidobja....meghaladja..:)

Khonsu 2016.06.06. 19:49:01

@zipe moha:

"de, hogy az anarhia (akár a káosz nélküli) lenne a " húr elmélet"???....ebben alaposan revideálnod kell az álláspontodat...
mindössze csak negatív ellenpólus...."

Ez igaz is lehetne, ha az anarchia, ahogy írod, a "semmi szélsősége" lenne, de nem az. Az anarchia működőképes formája nem a "semmi" lenne, hanem a "minden". A legfejlettebb társadalmi és gazdasági rendszer, mely olyan szinten önjáró, hogy az állam létét nem egyszerűen csak megszünteti, hanem szükségtelenné teszi.

Ez a természetes rend teljesen önműködő, élő vetülete. A társadalmi és gazdasági "mindenség elméletének" valósága.

A rendszer, mely mellett minden más rendszer nevetségesen értelmetlenné silányul.

A működő anarchia rendszere a legmagasabb szintű társadalmi és gazdasági megértés élő megtestesülése. A történelem igazi "vége". Nem a semmi, hanem a minden.

Khonsu 2016.06.06. 20:03:19

@zipe moha:

Az államhatalom a társadalom és gazdaság hibáinak korrekciós eszköze. Ha erre már nincs szükség, az egy olyan rendszer létét feltételezi, melyből kiküszöböltük ezeket a hibákat. Vagyis az állam megszűnése, az anarchizmus a leghatékonyabb rendszer megtalálását feltételezi.

Ez egyáltalán nem érvénytelenítené a "Newtoni fizikát". Kiegészítené, teljessé tenné a "fizikát", feltárulna a fehér foltok mögött rejlő valóság, melyet ma a szükséges tudás és megértés hiányában az államhatalommal takarunk el.

Laikus Érdeklődő 2016.06.06. 20:18:05

A sikeres machiavellizmus abban hasonlít a sikertelenre, hogy mindketten lesz@rják a demokráciát:
mno.hu/velemeny/a-politika-mint-buveszet-1345758

Khonsu 2016.06.06. 20:20:43

Jól eltértünk a tárgytól, de amúgy a poszttal teljes mértékben egyetértek. Hiba azt gondolni, hogy a "jó bornak nem kell cégér". Minden terméknek kell a jó reklám, a politikai termékeknek is. Szépen "be kell csomagolni" az elképzeléseket, hogy eladhatóak legyenek. Sajnos ügyes "marketingesek" a pocsék árut is gyönyörűen el tudják így adni.

Laikus Érdeklődő 2016.06.06. 20:30:15

@Khonsu: "A működő anarchia rendszere a legmagasabb szintű társadalmi és gazdasági megértés élő megtestesülése."
"A működő anarchia rendszere a legmagasabb szintű társadalmi és gazdasági megértés élő megtestesülése."

Annyit még hozzátennék, hogy a működő anarchia sokkal demokratikusabb lenne, hiszen a négyévenkénti szavazás helyett a zemberek akár naponta többször is szavazhatnának - a Tesco pult előtt.

Khonsu 2016.06.06. 20:43:18

@Laikus Érdeklődő: Akár :)

Amúgy azt próbáltam ezzel kifejezni, hogy az elterjedt közvélekedéssel ellentétben az anarchia kívánatos formája nem káoszt, hanem egy nagyon is ügyesen felépített rendszert jelent. Aminek tényleg nagyon jónak kell lennie, mert nincs ott az állam, hogy talpra állítsa, ha egyszer összecsuklik.

Laikus Érdeklődő 2016.06.06. 21:04:18

@Khonsu: Én meg azt hittem, hogy csak ironizálsz a működő anarchia költői bemutatásával.

Khonsu 2016.06.06. 21:20:52

@Laikus Érdeklődő: Szó sincs róla, teljesen komolyan gondolom.

A "működő" jelzővel mindössze a valóban működőképes, kívánatos megvalósítását akartam megkülönböztetni a zsákutcáktól, tekintve, hogy az anarchizmus nagyon tág halmaz, és még az anarchisták sem ugyanazt értik alatta.

Ugyanakkor az, hogy már minden egyéb irányt végigpróbáltunk a történelem során, és egyik se működött igazán, az nagyon leszűkíti a további keresés körét. Már csak az anarchizmus maradt érintetlenül.

Nem véletlenül persze. Nem hazudok, ez a mindent vagy semmit. Megüthetjük vele a főnyereményt, ugyanakkor, ha valami félremegy, az az emberi civilizáció megsemmisülését is okozhatja.

Eddig kellően félt tőle mindenki ahhoz, hogy ne merje kipróbálni, de szerintem már nem kell erre sokáig várnunk.

Laikus Érdeklődő 2016.06.06. 21:34:59

@Khonsu: Hát szerintem a működő anarchia egy oximoron. Hinni persze lehet benne, de a kipróbálásához hiányzik az elméleti háttér és az előzetes hatástanulmányok.

Khonsu 2016.06.06. 21:51:56

@Laikus Érdeklődő: Egyik sem jelent leküzdhetetlen akadályt.

zipe moha 2016.06.06. 22:05:06

@Khonsu: ...tudod , Khosu a tét nagyon nagy ...és egyelőre még nem a delfineknek szurkolok.. ( na jó, egy kicsit..:)...és az ember olyan hogy ha a labort fel lehet robbantani ...akkor fel is robbantja...és persze nem a gyügyei megyszedő a robbantó sosem...hanem a labor üzemeltető...jó lenne kizárni, mert vakon megbízni sajnos később sem lehet...

az anarhia mindössze késeltetett és véglegesítő összeomlás...."minden" nem tud lenni( ha tudna is, az ember káini természete eltérítené)....de semmivé tud tenni mindent..vertikális kiterjesztése a " Newtoni" fizikának, ezért érzékeled "haladásnak".....a "húrelmélet" horizontális irányú fejlődési perspektíva irányába kell , hogy megtalálható legyen szerintem most is ott van...csak mi vagyunk egyelőre eszköztelenek...szellemi- eszköz nélkülözők...

zipe moha 2016.06.06. 22:27:27

@Khonsu: ....talán a legmeggyőzőbb példa a Természet maga...a természet bár önmagát szervezi, ám mindez Törvényszerűségek keretein belül történik..melynek szervezője Isten ( az állam szinonimája a Természetben...a teremtmények önjáró lények ..a törvények keretei szerint )..vagy van aki a Legfőbb Szervező Elvnek nevezi..ezeket tárja fel a tudomány...nem alkot Törvényeket...csak amiket felfedezett... elnevezi...ha a "felfedezés" leáll a körforgás beindul...ha a machiavellizmus "machiavellizmus hiányában nem győzhető le: ez az üzenet ..." akkor a machiavellizmus ugyan azokat az eredmények gyártja le..és ez nem csoda vagy zsenialitás, hanem egyszerű ráció...ugyan abból ugyan úgy ugyan az lesz...van esélye...:))

Khonsu 2016.06.06. 22:41:14

@zipe moha:

Aki nem kockáztat, az nem is nyer...

Minél nagyobb a várható haszon, annál nagyobb a kockázat is. Kérdés, hogy ki meddig mer elmenni?

Az anarchia a szervezettség és a szervezetlenség legmagasabb foka is lehet. 2 ajtó van előtted, az egyik a megvilágosodásba vezet, a másik a biztos halálba. Válassz! :)

Ha megjelenik a kívánt forma, akkor azt könnyű lesz felismerni, mert az előtt a rendszer előtt minden meghajol majd. Olyan "szintlépés" lesz, amivel semmi sem versenyezhet.

Ezt a benne lévők "csodaként", egyfajta megvalósult álomként, a versenytársai pedig bibliai méretű csapásként fogják megélni.

zipe moha 2016.06.06. 22:49:30

@Khonsu: ...van ésszerű kockázat és van ésszerűtlen...van szükségszerű és szükségtelen....a könnyebb a nehezebb...jó éjt!..:)

Khonsu 2016.06.07. 00:24:58

@zipe moha:

A túlzott őszinteség, ez fog engem a sírba vinni... :)

Ha felelősen akarunk hozzányúlni egy problémához, akkor nem árt tisztában lenni a kockázatokkal is. A nyilvánosságnak szánt prospektusba persze nem mindent kell beleírni... (machiavellizmus?)

Ha már így esett, akkor leírom, hogy mi az a pont, ahol a dolog félre mehet, hogy még tisztábban láss.

Egy állam nélküli rendszernek fejlettebbnek kell lenni, túl kell szárnyalnia minden eddig ismert rendszert, hogy képes legyen az államhatalmi mankó nélkül is megállni a lábán. Ezért egyértelműen magasan fölébe nő versenytársainak, tehát azok számára legyőzhetetlen.

Ahhoz pedig, hogy hosszú távon is fennmaradhasson, képesnek kell lennie önmaga stabilizálására. Lévén nincs benne központi hatalom, mely fogja a gyeplőt.

Lévén nincs benne központi hatalom, mely fogja a gyeplőt, ha utóbbiba hiba csúszik, akkor kapunk egy instabil valamit, ami szélsőségek között billeg, miközben sikertelenül próbálja magát stabilizálni. Ugyanakkor általános tulajdonságai, fejlettsége, "versenyelőnye" miatt megállíthatatlan.

Azt hiszem a probléma megoldható, nem magától értetődően, de megoldható.

zipe moha 2016.06.07. 07:14:17

@Khonsu: ...remélem nem egymással konkuráló az államot kiiktató " cég államokra" gondolsz"...???...jajj az embernek...

zipe moha 2016.06.07. 08:23:21

...végre beszélgetünk..:)...feszegetjük a korlátoltságot..

zipe moha 2016.06.07. 08:25:05

@zipe moha: ... bocs'a másikhoz ( " nem vagyok demokrata" címeztem volna...ide is jó lesz ( nem tudnám levenni egyébként sem..:)

Khonsu 2016.06.07. 10:29:21

@zipe moha: Valami olyasmi, de nem ilyen egyszerű, az valójában se nem cég se nem állam lesz a szó hagyományos értelmében. (állam nem is lehet, mert önellentmondás lenne)

"Nem kell félnetek, jó lesz." :)

Moin Moin 2016.06.07. 12:17:12

"A legnagyobb probléma a politika hatékonyságát illetően mégsem a machiavellizmus be nem ismerése, hanem a machiavellizmus hiánya (ha egy ún. politikus nem akar hatalomra jutni, mert személyesen kényelmesebb neki a kiegyezés az ellenzéki léttel..." - Ezt most magadról írod?:-)

zipe moha 2016.06.07. 14:31:11

@Khonsu: talán ezt akartad írni:..." nem kell, ...félnetek jó lesz"...:)))))

Szalay Miklós 2016.06.09. 23:05:22

Némi fajsúlyos politikai olvasnivaló:

egyvilag.hu/temak.shtml#politika1

(A felső sorokat nézzétek a kép tetején. Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Lexa56 2016.06.10. 07:14:48

@Szalay Miklós: Tiszteletreméltó próbálkozás. Sok szerencsét meg időt a véghezvitelhez. Manapság ebből van a legkevesebb
süti beállítások módosítása