1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.19. 17:46 HaFr

Rövid bevezetés a konzervatív politikai szemléletbe

Egy-két alapvető szempontot írok le itt:

1. Olyan, hogy állami pénz, nem létezik. Közpénz van, még pontosabban az adófizetők (természetes személyek és gazdálkodó szervezetek) pénze, amelynek kezelésével ezek megbízzák az államot. Minden látszat ellenére ezért a magyar állam által kezelt pénz nem Orbán "Herr" Viktor, Rogán "Vuitton" Antal von und zu Pasapark, Kósa "Stadion" Lajos és Habony "nem-tanácsadó" Árpád (maffia szlengben "az ibizai") pénze. Átláthatatlanul bánni a közpénzekkel ab ovo a sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúját veti fel minden további megfontolás nélkül. 

2. Egy nyugati cég magyarországi leányvállalatának adózott nyeresége végső soron a tulajdonos nyugati céget illeti, ami nem lopás, hanem civilizáció, továbbá a magyar államnak az égvilágon semmi köze ehhez a pénzhez. A magyar állam neve ebben a kontextusban: Kuss. (És ami azt illeti, kuss a magyar cégek nyereségével kapcsolatban is.)

3. A demokrácia nem merül ki a négyévenkénti szavazásokban (csúnyábban: a demokráciát nem definiálja az országgyűlési képviselők periodikus választása), amikor " el lehet küldeni bárkit". Sajna nem ilyen egyszerű a helyzet. A demokrácia két választás közötti intézményrendszerének minősége legalább olyan fontos. Legelőbb is az olcsón elérhető információ pluralitása, a közügyekben való állampolgári részvétel ösztönzése, a hatalom különböző központjainak átláthatósága, kiszámíthatósága és döntéseinek igazolhatósága. Ezek nélkül nincs demokrácia, mert nincs állampolgári tudás. Magyarországon tehát nincs demokrácia. A többi -- fékek és egyensúlyok, hatalommegosztás, politikai verseny stb., ami persze szintén nincs -- mind csak pántlika lenne az előbbieken.

4. A kapitalizmus magántulajdonon és a lehető legkiegyensúlyozottabb (legszabadabb) piacon alapuló formája, amelybe minél több ember tud egyfelől tulajdonosi oldalon, másfelől az értékteremtés legnagyobb reményében (és cserébe jól megfizetve) belépni, az emberiség legfontosabb vívmánya. Period, end of story. Aki ezt a fajta kapitalizmust öli, az a szabadságot és a közjót öli, következésképp egy nemzet ellensége.

Ez a konzervatív politikai szemlélet foglalata. Család, házasság, egyház, kultúra, oktatás, buzik, zsidók, hottentották, zsenik, árják és buszkalauzok egyéni szocproblémái mind ezt követik közvetlenül a fásszárú növények és a laposfogók lelki élete előtt. Ha az említett négy pont nincs rendben, nincs civilizáció, semmi sem tudja megóvni a kultúrát és a laposfogókat: hanem garantált ganéság van. Mint van. Amikor nincs mit konzerválni, csak elhajítani minél messzebb.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr28286360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 19:30:51

@M illumino d immenso:

"A zemberek véleményét a hozzád hasonló bigott kapitalizmushívők sosem kérdezik meg, csak elmondják helyettük, mit is szeretnének ők igazán."

Tévedés: az emberek elmondják, hogy jól szeretnének élni -- a maguk módján. A magántulajdonon alapuló szabadversenyes kapitalizmus pedig az a gazdaságszervezési elv, amely a legnagyobb jóléthez vezet _és_ tiszteletben tartja az emberek autonómiáját, hogy egyénenként megválaszthassák maguknak, hogy milyen partikuláris módon akarnak jól élni. Ha valaki munkamániás vállalkozó akar lenni, mert az jelenti számára a jó életet, teheti; ha valaki felhőket bámuló ábrándozó költő akar lenni, az is lehet. Ha valaki nem-GMO élelmiszereket akar fogyasztani, azt is teheti; ha valaki GMO-kat, azt is. Mindenkinek szabad a választás: és a magántulajdonon alapuló szabadversenyes kapitalizmusban minden igény kielégítésre kerül -- ha valaki hajlandó azt megfizetni. Mert mindennek ára van: és az emberek szabad választását saját maguknak kell finanszírozniuk.

Épp' az etatista-kollektivista ember az, aki nem kérdezi meg embertársát, hogy az mit akar: hanem a többségi demokrácia elvén alapulva elnyomja a polgártársa személyes igényeit, ha az nem esik egybe a (gyakran nem is) többség igényeivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 19:32:21

@Genrih Grigorjevics Jagoda:

Fess voltál itt az egyenruhádban; remélem nem ebben álltál a kivégzőosztag elé, kár lett volna érte.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Yagoda_kanal_Moskva_Volga.jpg

Tamáspatrik 2016.01.20. 19:42:29

Ez az írás számomra nem a konzervativizmus vagy bármiféle eszmerendszer alapelveiről szól, inkább az alapvető politikai ismeretekről, amelyet egy iskolában meg kellene tanítani.
Abban igaza van a cikkírónak, hogy ez a szemléletmód alapvetően POLGÁRI, tehát személyi függésben nem levő és mások alapvető szabadságjogait nem korlátozó városi polgárok, parasztpolgárok képesek így cselekedni.

Igen, ez egy liberális felfogásnak tűnik ma Magyarországon, és nagyon szomorú, hogy ez így van. Hogy ami ALAPVETŐ ISMERET ÉS JOG, az már liberálisnak tűnik.

Pontonként a lényege:
1. Szemfényvesztés, hogy az államnak van pénze és osztogathat. A beszedett adókból tartjuk fenn az államkasszát, amely minden magyar állampolgár tulajdona. Tehát az adók és támogatások mértékén igenis vitatkozni kell. ERGÓ: Nem uralkodói kegy, hogy a nők hamarabb nyugdíjba mehetnek bizonyos feltételek mellett, a CSOK sem, az adókedvezmények sem... Mindenkit érintő döntések.

2.A nyugati cég ÉRTÉKET TERMEL nálunk. Ennek egy jelentős részét kiviszi, de nem mindet. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy nélkülük ugyanilyen jól boldogulnánk, az ellenkezőjére viszont annál több.

3.A demokrácia lényegében egyfajta politikai kultúra, és nem keverendő össze az anarchiával, amelyet sokan megtesznek tőlünk nyugatra is. Felelős részvétel a közéletben.

4.Jelenleg a működőképes társadalmi rendszer általában kapitalizmuson alapul, amely CSAK KIINDULÓPONT, sokféle változata van, és NEM ÖRÖKRE BEBETONOZOTT rendszer, változhat az idővel. Viszont van számos előnye is, ezt is meg kell mutatni. Aki ugyanis nem élet másfajta társadalomban, az nem látja számos előnyét.

Tamáspatrik 2016.01.20. 20:01:52

@neoteny: A fehéroroszok alkoholizmusban és depresszióban vezető helyen vannak. A baltiak simán lekörözik őket gazdaságilag, a regionális összehasonlítás szerintem majdnem mindig mérvadó. Nem igaz, hogy Fehéroroszorság sikeres, az utóbbi 4 évben alig nőtt a gazdaságuk, az oroszoktól vett olcsó energia pumpálta őket sokáig, de most már ezt az előnyt nem annyira élvezhetik. Kubához és Venezuelához hasonlóan kipukkadtak. A régi Kádár-rendszerre emlékeztet, a vagyoni különbségek viszonylag kicsik.

2016.01.20. 20:03:10

@neoteny:
a magyarok döntő többsége ilyet nem akar, egy kis részük mégis csak. ezt hogy oldjuk meg? ha nem területi korlátokkal (lehet anarcho-kapitalizmus csak nem bárhol), akkor mégis hogyan.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 20:09:55

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a magyarok döntő többsége ilyet nem akar"

Dehogynem akar: szabadon akarja eldönteni azt, hogy miből vegyen mennyit milyen áron.

Azt csak te hiszed hogy a magyarok döntő többsége ingyen akarja fuvarozni a színházigazgatót, hogy a gyereke ingyen mehessen színházi matinéra.

2016.01.20. 20:48:07

@neoteny:
az újraosztást legfeljebb mérsékelni lehet.

például úgy, hogy az áfa természetben megfizethető. így jóval kevesebb közbeszerzésre van szükség. személyi jövedelemadóról és a társasági adóról rendelkezni lehessen. munkaóránként fizetendő fix összegű járulék legyen. így az új belépőknek az állam ugyan csak minimálnyugdíjat biztosít. de lehetőség van a privát megtakarítások növelésére. legyen költségarányos a hivatali illeték. és az állam szolgáltató jellegűvé váljon. az igazgatásrendészetet és a hadsereget vagyonadóból tartsuk fent. ez megint csak kedvez azoknak a fiataloknak, akiknek nincs semmijük. ez mind az önerőből történő felzárkózást segíti. kiterjedt jövedéki adórendszer kellene. ha valaki bioélelmiszert fogyaszt, akkor kevesebbet adózzon, mint ha egészségkárosító termékeket. nekem az a véleményem, hogy a leszakadó térségekbe a helyi áru vásárlása után visszatérítést kell adni. mert ez az önerőből való működésre ösztönöz.

ez mind olyan lépés, amelyik az újraosztás módját változtatja meg, a közszolgáltatást és az ellenszolgáltatás közvetlen módon kapcsolja össze, az öngondoskodás irányába hat. na most ilyesmire nem szavaz a nép. nem azért, mert hülye. hanem mert jelenleg nem ez a cél.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 21:00:07

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ha valaki bioélelmiszert fogyaszt, akkor kevesebbet adózzon, mint ha egészségkárosító termékeket"

Az összes elnyomás közül a leginkább elnyomó az lehet amelyik őszintén az áldozatai érdekében tesz úgy. Jobb rablólovagok alatt élni mint mindenható erkölcscsőszök alatt. A rablólovag kegyetlensége néha szunnyadhat, a kapzsisága egyszer kielégülhet; de azok akik a saját érdekünkben gyötörnek minket vég nélkül teszik azt mivel a saját lelkiismeretük jóváhagyásával csinálják.

-- C. S. Lewis

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 21:34:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a leszakadó térségekbe a helyi áru vásárlása után visszatérítést kell adni. mert ez az önerőből való működésre ösztönöz."

Honnét származik az a 'visszatérítés'? Adókból? Akkor egyszerűbb, ha a helyi árura kisebb az ÁFA. De az azt jelenti, hogy minden nem helyi áru ÁFÁja magasabb, vagyis a nem-helyi áru drágább. Aminek következtében kevesebb nem-helyi árut tud venni a helyi lakos: vagyis alacsonyabb az életszínvonala. Az "önerőből működés" elszegényít.

2016.01.20. 22:00:40

@neoteny:
rendben. de mindig a jövedéki adók a leginkább alkalmasak arra népegészségügy fenntartására. persze lehet mondani, hogy ilyen típusú közellátás ne legyen, de aligha kapna többséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 22:22:16

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"népegészségügy fenntartására"

A kormányzatoknak halvány segédfingjuk sincs arról hogy mi az "egészséges táplálkozás" és mi nem az: folytonosan változtatgatják a 'tanácsaikat', és folytonosan derül ki hogy áltudományos a 'szakértelmük':

reason.com/archives/2015/08/14/government-health-tips

my_anyád (törölt) 2016.01.20. 22:41:31

@unionista᠍᠍᠍᠍: a gyügyeiek elolvasnának tőled egy ilyen agymenést, kapásból felhúznának egy meggyfára. vagy van gyügyén rehab/szanatórium? lehet keverem nagykállóval.

M illumino d immenso 2016.01.20. 23:33:43

@neoteny: Jaj neokám, bigottabb vagy mint eddig gondoltam. A szabadversenyes kapitalizmusbálványod dettó mint az elméleti kommunizmus, szép-szép, csak sehol nem működik, nincs.

Vagy te tényleg azt látod, a ti szerelmetes szabadversenyes kapitalista 'világotok' egyre boldogabb, szabadabb, felszabadultabb, egyre jobban, békésebben, nyugodtabban él?
Végzetesen összekevered az 'jobban élést' az 'egyre többet fogyasztással', a profittermeléssel..

Ott tart ez a legfejletteb-legboldogabb világod, hogy egy lurkót rendőrök hallgatnak ki, ha néhány betűt összetéveszt a házifeladatában.

Ott tart hogy kartávolságot javasol tartani felebarátaitól -akiket nemrég táncikálós ünnepségek közepett ölelgetett toleránsan liberális keblére- ha épp sétálgatnál szabadon a kölni dóm előtt - megcsodálva a mérhetetlenül elavult maradi nemlétező kereszténység egyik építészeti csodáját.

De csak lelkendezz tovább :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 23:48:18

@M illumino d immenso:

"Vagy te tényleg azt látod, a ti szerelmetes szabadversenyes kapitalista 'világotok' egyre boldogabb, szabadabb, felszabadultabb, egyre jobban, békésebben, nyugodtabban él?"

A XIX. század utolsó harmadában Nagy-Britanniában is, az USA-ban is példátlan fejlődés folyt le: az államnak kis szerepe volt a gazdaságban, lényegileg szabadpiaci kereskedelem folyt.

"Végzetesen összekevered az 'jobban élést' az 'egyre többet fogyasztással'"

A magyar emberek nem azért nyígnak mert nem keresnek annyit mint a nyugatiak?

M illumino d immenso 2016.01.20. 23:52:53

@neoteny: 'Épp' az etatista-kollektivista ember az,'

A végtelenül beképzelt bigott anarcho-kapitalista és a reményvesztett filozófus próbálja saját maga alkotta sablonokba gyömöszölni az embertársait, akik másként látják ugyanazt a valóságot.
A Jean is tele volt ezekkel az téveszmékkel az embereket illetően, filozófusdoktor volt amíg nem találkozott a pőre Valósággal.

Ezt a 'kollektivista' leprabélyeget úgy hajigáljátok szanaszét gondolkodás nélkül, mintha értenétek is.
Még egy igazi remete sem tud élni magában, közösség nélkül -ami a ti primitív terminológiátokban 'kollektivizmusnak' neveztetik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 23:54:20

@neoteny:

"egyre boldogabb, szabadabb, felszabadultabb, egyre jobban, békésebben, nyugodtabban él?"

Mi a munkahelyünkön péntekenként felkerekedünk és elmegyünk valamelyik étterembe hogy közösen megebédeljünk (mindenki saját magának fizet).

Múlt pénteken a thai étterembe mentünk. Tőlünk két asztallal arrébb egy három fős társaság ült: három fiatal férfi, késő huszas - korai harmincasok. Egy fekete, egy fehér és egy kínai. Ültek, ettek, beszélgettek, elvoltak. Itt működik a multikulti az egyének szintjén.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.20. 23:58:36

@M illumino d immenso:

"Ezt a 'kollektivista' leprabélyeget úgy hajigáljátok szanaszét gondolkodás nélkül"

Hát akik 'nemzetről' meg 'társadalomról' meg 'közösségről' bugyognak állandóan, azok maguk azonosulnak a kollektivizmussal.

Így hát marad amit írtam:

Épp' az etatista-kollektivista ember az, aki nem kérdezi meg embertársát, hogy az mit akar: hanem a többségi demokrácia elvén alapulva elnyomja a polgártársa személyes igényeit, ha az nem esik egybe a (gyakran nem is) többség igényeivel.

M illumino d immenso 2016.01.20. 23:58:46

@neoteny: a szokásos neoprimitív érvelés: 'a fejlődés'.

Mintha ezt nem lehetne elmondani a történelem majd minden szakaszára.
De ugye nem ez volt a kérdés, hanem boldogabb, szabadabb, ... lett-é a fenenagy szabadversenye által?
Nem a verseny hajkurászása, mesterséges fokozása , hanem az együttműködés visz 'előre', ha egyáltalán van ennek valódi értelme.

M illumino d immenso 2016.01.21. 00:06:18

@neoteny: Ez a 'nemzetbugyogás' pontosan ugyanolyan mint a te szabadversenyes kapitalizmusbugyogásod. Bizonyára vannak jónéhányan ilyenek, de a nagy többség szerintem magasról tojik rá ki miféle parciális bugyogást fedez fel a másikba, és rajta keresztül akarja látni a Valóságot.
Itt a végtelenségig lehet bugyogni fasizmust is;-)

M illumino d immenso 2016.01.21. 00:12:10

@neoteny: 'hanem a többségi demokrácia elvén alapulva elnyomja a polgártársa személyes igényeit, ha az nem esik egybe a (gyakran nem is) többség igényeivel. '

A liberális demokrácia pontosan ezt teszi, csak a többség igényét akarja elnyomni, ha a számtalan virtuális 'kisebbség' erőszakolja rájuk a parciális igényét.
Valamikor egy neoteny írta meg pompásan egy kommentben, miként akarják ezek az erőszakos virtuális kisebbségek az állam erőszakmonopóliumának felhasználásával kritizálhatatlan etalonná tenni aberrációikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 00:18:14

@M illumino d immenso:

"Mintha ezt nem lehetne elmondani a történelem majd minden szakaszára."

Közel sem: olyan _mértékű_ fejlődés soha nem volt az emberiség történelmében.

"boldogabb, szabadabb"

Mindkettő.

"az együttműködés"

Az _önkéntes_, _szabadon választott_ együttműködés. Nem az államhatalom által _kikényszerített_ 'együttműködés'.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 00:23:56

@M illumino d immenso:

"Bizonyára vannak jónéhányan ilyenek"

Bizony vannak: és szavaznak is a Fideszre meg a KDNP-re meg a Jobbikra. Vagyis hatalmat adnak az etatista-kollektivista sziréndalt éneklők kezébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 00:28:07

@M illumino d immenso:

"A liberális demokrácia pontosan ezt teszi"

Ezért vagyok én a klasszikus liberalizmus képviselője, vagyis hangsúlyosan nem a liberális demokráciáé.

"Valamikor egy neoteny írta meg pompásan egy kommentben, miként akarják ezek az erőszakos virtuális kisebbségek az állam erőszakmonopóliumának felhasználásával kritizálhatatlan etalonná tenni aberrációikat."

Akkor már meg kellett volna értsed, hogy mi az álláspontom.

M illumino d immenso 2016.01.21. 00:35:12

@neoteny: szóval azért kötözöd magad a sztereotípiáidhoz, hogy az etatista sziréndal el ne csábíthasson ? Félsz?

M illumino d immenso 2016.01.21. 00:45:00

@neoteny: ÉN akkor is érteni véltem az álláspontodat, sőt egyet is értettem vele, ÉN nem félek a másféle véleménytől, akkor sem amikor nem értek egyet vele.

Ezek az általad lesajnált sziréndalhallgatóknak a 'klasszikus liberalizmussal' nem is lenne semmi bajuk, csakhogy nekik a libdem jutott, annak is a legalja. A magyarbálintos-gyurcsányos. ( a béndekes nem fenyegeti őket, ezért nem is veszik észre)
Így ne csodálkozz, hogy a sziréndalversenyben hova küldik az sms-eket:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 00:46:13

@M illumino d immenso:

Az etatista-kollektivista hatalomgyakorlástól félek. Attól, hogy _mások_ (f)eladják az _én_ szabadságomat.

M illumino d immenso 2016.01.21. 00:50:04

@neoteny: Vancouverben van is mitől félned, itt ez nem fenyegetne;-)
Jó éjt, korán kell kelnem :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 00:50:38

@M illumino d immenso:

"nekik a libdem jutott, annak is a legalja"

Jutott? Mire fel a passzív mód? Megválasztották kétszer is: 2002-ben és 2006-ban. Én csak 2006-ban szavaztam, az MDF-re: de az nem kellett csak a választók 5.04%-ának.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 00:52:57

@M illumino d immenso:

"itt ez nem fenyegetne"

2010 feb. 19-én húztam el (másodszor) Mo-ról, még a választások előtt ... ;-)

M illumino d immenso 2016.01.21. 01:01:09

@neoteny: ' Megválasztották kétszer is: 2002-ben és 2006-ban.'
Van ez így a sziréndalversenyeknél, ebből is látszik az elnyomhatatlan szabadságszeretetü(n)k, türelmesen megvárjuk mire jut egy garnitúra, oszt jöhet a váltás, ha nem jól muzsikálnak.
Így leszen ez most is, megmondta már 2009-ben a centrális mester, verseny lesz természetesen, és az alternatívák kínálatát fogják mustrálgatni ...

Az ingadozó kozmopolitáknak meg hiába is mesélnénk, miért jó mégis itthon :)

integrans 2016.01.21. 01:11:04

1. Komolyan vehető-e az a rendszer, amelynek fenntartói maguk sincsenek tisztában, a maguk alkotta rendszer számviteli szabályaival?

2. Fenntartás nélkül vehető-e az a rendszer, amelyet hisztérikus piaci hatások rángathatnak ide-oda?

9. Jogszerűnek nevezhető-e az a rendszer, amelyet közben kiszámíthatatlan és szektatikus hatások befolyásolhatnak, ráadásul köz és világveszélyeket okozva?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 07:25:39

@M illumino d immenso:

"miért jó mégis itthon"

Azért, mert a tejjel-mézzel folyóban együttműködéssel is lehet akkorát szakítani, mint a csúnya versenyzéssel. :)

"egy kormányrendelet értelmében az állami cégek topmenedzsereit a piaci versenytársakéhoz közelítő bérezésben kell részesíteni"

hvg.hu/gazdasag/20160121_Pletykat_inditott_el_egy_allami_cegnel_a

2016.01.21. 10:12:26

@my_anyád:
te egy nagyravágyó tirpák vagy ugye?

Moin Moin 2016.01.21. 10:24:45

Hát, Péter: azt hittem, vagyunk olyan viszonyban, hogy békén hagyd a családomat! Igazán szólhattál volna, hogy beszervezted a PKP-ban a sógoromat - ui. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ezt a posztot valójában ő írta!:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 10:40:12

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Úgy tűnik, hogy a nagyravágyásuk eredményes is volt:

A szlovák betelepítések után Nyíregyháza népessége ismét gyarapodni kezdett, mellyel párhuzamosan gazdasága is egyre fejlődött, ezért II. József császár 1786. november 23-án négy vásár megtartására jogosította fel a várost, és mezővárosi rangot adományozott neki. Az ebből származó profitnak köszönhetően 1824-ben a tirpákok örökváltsággal mentesítették magukat a földesúri terhek alól.

hu.wikipedia.org/wiki/Tirp%C3%A1kok

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 11:03:21

@gellért mária:

Igen, egy normális (értsd átlagos) posztmodern 'gondolkodó'. Ha valaki azt mondja neki, hogy kétszer kettő egyenlő néggyel, akkor már bugyogja is fel a narratívát: "te egy bigott aritmetikahívő vagy!" ;-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.21. 11:12:38

@Moin Moin: ki lenne az illető? valami titkos náci Dingolfingból? Mert azt most rúgtuk ki.

2016.01.21. 11:48:14

@neoteny:
hidd el, hogy ezzel tisztában vagyok. a tirpákok evangelikus tótok voltak. nyíregyháza majd egy évszázadon át szlovákul beszélt. ezért mondom el elég sokszor, hogy oda "small scandinavia" kellene. mert a nyírségi táj hasonlít, a tradicionális vallás egyezik, nyíregyháza valós etnikai összetételét kellene felmérni. a cigányok mellett mennyien vannak a kelet-indoeurópaiak és a proto-európaiak.

a nyírségben ott van a svéd electrolux és a dán műanyag ipar. a lego és a coloplast, ami orvosi segédeszközöket gyárt. ha a sóstóra mellé került volna a telenor magyarország adatközpontja. mondjuk egy ilyen.
www.google.com/about/datacenters/images/locations/hamina-employee3.jpg
és oda telepedett volna a nokia, akkor az lehetett volna a magyar espoo. nyíregyháza lehetett volna a magyar-skandináv ipari központ. ehhez az kellett volna, hogy ha norvég alap odatelepüljön és az évi 40 milliárdot nyíregyháza környékén ossza el. akkor úgy húzhatta volna fel azt térséget, hogy csak na. a cigányok mentek volna, hogy grantoljatok egy pízt nekünk is. cserébe annyit kellett volna elvárni, hogy iskolába kell járni. jól kell tanulni, vagy sportolni. okés. csakhogy a norvég alapot elfoglalták grünék. milyen finom zsidózás. a "zöldeket" is egy zsidó vezeti. félre értés ne essék, semmi problémám schiffer klánnal. de ha megnéznénk, akkor biztosan volna közöttük, aki norvégiában volt diplomata. grünék egy amerikai üzletember (ez zsidózás megint) a világot telekürtölték, hogy a magyarok elnyomják a szegény kis cigányokat. a norvégek azt mondták, hogy a ez a szemit (ez zsidózás megint) ossza a pénzt. az lmp leszbikus körére esett a választás. csakhogy jött klicskó a balkáni nagy orrú cigány és kiütötte őket. lázár ervin mesét lehetne ebből írni. a magyar közélet ilyen trónok harca szerű káoszregény. a hét királyságban, amit egyesíteni kell (vesszen trianon) a nacionalizmus uralkodik. a "magyar-magyarság". szavazati jogot kapott a "szikely-szikelység" is. a "cigán'-cigán'ság" a többség mellé állt. és még van "zsidó-zsidóság". ők a kezdettől fogva faji alapon szerveződnek. mert nekik szabad, mindenki másnak nem szabad. ez a zsidó liberalizmus. nem-dé-ef, esz-dé-esz. ez egy választási reklám volt, aki még emlékszik rá a rendszerváltás idejéről. az szdsz-t kiszavazna a nép a parlamentből. most ott tartunk, hogy a fővárosban minden zsidó klánnak van egy "korszakváltó" pártja. nagyjából 20-30 támogatóval. egy vicc az egész. az éceszgéberek azt találták ki, hogy vona mellé betolják schiffert. a nemzeti radikalizmus így próbálják leszerelni. ez rendben van egyébként. csak szerintem egy kutya-macska koalíció nem lesz működőképes. a multikulti megbukott. ezt már merkel mami is belemondta a mikrofonba. utána azt, hogy befogadnak mindenki menedékest a közel keletről. itt tartunk. és a kérdés, hogy mi a megoldás.

2016.01.21. 14:25:13

@neoteny:
valójában a többségi magyarok is klasszikus liberalizmusra vágynak. csak annak a vidékies változatára. ezen túl a magyarok kissé feudálisak.

nyírségi parasztok várják báthori grófot. nyíregyházán szabad piaci alapon működik az eko konzervgyár. ha az természetben fizetheti az adót és az áru egy részét közbeszerzés nélkül beviheti a közraktárba, akkor az jobb mint pénzt begyűjteni és utána szétosztani. ki ossza szét a 16 561 999 100 000 forintot. idén ennyi a kiadási főösszeg. 16,5 ezer milliárd forint elég sok pénz. a normatívákkal is folyton trükköznek. milyen társadalmi csoportnak adjanak többet. és közben szabadon lehet lopni. a legnagyobb tétel az áfa. klasszikus liberalizmus vidékies változatából következik, hogy azt árutermelő fizesse természetben. ha az eko áruja nem piacképes, akkor a konzervgyár tönkre megy. ennek konkurenciája lesz kecskemét mellett a nagykőrösi konzervgyár. vagy a debreceni konzervgyár. van verseny. de van állami beavatkozás. elveszik a konzerv egy részét. ez számodra nem jó, mert ez intézményesített rablás. de ha egy országban nincs közraktár, akkor szabad rablás lesz. tömegével jelennek meg a rablógyilkosok. vagy az olyan alávalók, akik cigányokra fegyverre vadásztak. de ez az ortodox liberalizmus következménye. a klasszikus liberalizmusban az udvar elveszi az áru egy részét. de mindenkitől ugyanannyit vesz el. és ezt döntően közhasznú módon értékesíti. a minisztériumban a készpénzt közvetlen le lehet nyúlni kommunikációs tanácsadással. de nem tudnak megenni elég lekvárt. persze lophatnak, de a nyilvános értékesítés már problémás. és az ellen fellázadna a paraszt ha szijjártó a nagymama lekvárját nagy tételben lopná el. ha a pénzt lopják el nagy tételben, akkor nem lázad fel. amint a mellékelt ábra (a kis magyar valóság) mutatja.

a magyarok azt is akarják, hogy a "király" mondja azt, hogy legyen soproni sör, egri dohány, zalakerémia, kanizsa bútor. székesfehérváron volánbusz, szolnokon mávag. szombathelyen styl, marosvásárhelyen volk ruhagyár. és ehhez hasonlóak.

a "nyíregyiek" azt is várják, hogy az állam helyezzen oda már valamit. nem feltétlen stadiont. hanem valamilyen országos központot vagy alközpontot. a magyar közgondolkodás "uruszágos"/"uraságos" jellegű.

ha én lennék a király (nem kell félni, nem leszek az), akkor azt mondanám, hogy a kincstár mondjuk _méta_ néven hozzon létre egy vállalatot és az legyen a magyar játékipar zászlóshajója. ezek után persze akárki gyárthat játékokat. sőt akár természetben is megfizetheti az áfát. így az óvodába és a napközibe is kerülnek méta társasjátékok. de ezt valójában bárki gyárthatja. a játékipart a magyar állam tőkésíti fel. azért, mert másképp nem válhat versenyképessé. mert erre a kereskedelmi bankok azt mondják, hogy kínában sokkal olcsóbb ezeket gyártani. és a méta a világban nem lesz versenyképes. a cél nem ez. hanem a lokális kapitalizáció.

nyíregyházán ott a lego. szövetségi keretek között vásároljuk ki. és ezek után a magyar játékipar vidéki központja nyíregyháza. ezek után részben skandináv mintára fejődhet.

skandináv távközlés az, hogy van a norvég opera, finn symbian szoftver, svéd ericcson, finn nokia hardver gyártó, norvég telenor, svéd tele2 netver. nagyjából ez a coproration. a dán lego technics a foundation. ezt kell megcsinálni a kárpát-medencében. lakosságszámban akkora, mint skandinávia.

de ezt nem finanszírozza meg egy bank. ha ezt olvasná egy zsidó, akkor persze holnap lehet, hogy megfinanszírozná neki. és az origo címlapján óriás betűkkel ki lenne írva. itt az iwiw fejlesztőjének nagy dobása. a méta. ez lesz a magyar játékipar zászlóshajója. egy nem zsidónak esélye nincs. elég pontosan össze tudnám rakni azt, hogyan taroljunk a piacon. de mivel nem vagyok zsidó ezért csak fasiszta lehetek, csak sajnos antiszemita sem vagyok, hogy beálljak a szélső jobboldalra. de felteszem vona gábor is elég népszerű lenne azzal, hogy majd ők megteremtik a magyar játékipart.
alfahir.hu/sites/default/files/styles/szeles/public/indexfoto/vonaovoda.jpg
azért, mert a magyarok várják, hogy az ágazatokat valaki összeszervezze. úgy, hogy abból a fővároson kívül egy vidékies alhálózat jöjjön létre. nyíregyházán van egy játékipari központ, egy távközlési alközpont és a tisza medencébe szövetségi keretek között belép a siemens, akkor játékkonzolt gyártani. vagy félig elektronikus-félig mechanikus játékokat.
ihungary.hu/wp-content/uploads/2012/11/foosball.jpg
na most ha valaki mondjuk egerben akar ilyet gyártani, akkor éppenséggel ott is megteheti. de eger környéke borvidék és dohánygyár van hagyományosan. tehát ott lehet a magyar jövedéki ipar vidéki központja. és ez lehet _unicum_ ha elfogadja a zwack család. ha nem, akkor nem. a zsidók ebben opcionálisak. szerintem se ellenük nem kel menni, de melléjük se kell állni. de amíg ennek a népcsoportnak a kultúrája nem szorul ki a margóra addig magyarországon nincs tömeges felemelkedés, addig nincs magyar polgárosodás. utána sem feltétlen lesz, de lehet.

2016.01.21. 18:43:31

@neoteny:
szerintem ez egy elég jó nemzetközi felmérés a magyar társadalomról. (összehasonlíthatod a magyart elég sok országgal.)
geert-hofstede.com/hungary.html
a teoretikus egy holland szociálpszichológus és antropológus.
en.wikipedia.org/wiki/Hofstede%27s_cultural_dimensions_theory
maga az intézet finn központú.

ez a felmérés szerintem nagyon pontosan eltalálja, hogy a magyar társadalom egyénies, férfias és biztonságkereső (bizonytalanság-kerülő). a magyar társadalomnál individuálisabb európában csak egy van. ez a brit. és a világban is csak két országot találtak, ahol a népek hasonló egyénieskednek: ez kanada és az usa. amit te kollektivizmusnak látsz a magyar társadalom nagyfokú bizontoságkereső és bizonytalanságkerülő attitűdje. ami a férfiassággal együtt lényegében egy individualista és paternalista társadalmat jelent. a szabadságharc vezetője kossuth apánk volt. vagy bem apó. de a szabadságharc leverőjéből "ferenc jóska" lett. ezt használta ki horthy. a "jóságos és igazságos" kádár. és ezt használja ki orbán. a @Mariann19 nick azt mondja, hogy ő nem kedveli orbánt. de várja, hogy jöjjön egy nagy vezető, aki utat mutat. ilyen a társadalom. a paraszt várja, hogy jöjjön a grófúr. legyen egy vezető. de ez mégsem egy áhitat, vagy bálványimádat. hanem ez nagyon karakteres kritikai attitűddel párosul. a magyar társadalom olyan, hogy jól odamondunk a másiknak. én is próbálom ezt gyakorolni. senki se vegye túl komolyan.

explanatus 2016.01.21. 18:59:40

@unionista᠍᠍᠍᠍: Figyelj „király”. Ez a mostani írásod király. Egy a gond, a privatizáció. Akinek akkor leesett valami, tudja, hogy érdemtelenül jutott hozzá. Azaz, mai nyelven szólva, lopta. Namost ezek a privatizátorok, a gyerekeik, az örököseik nem érdekeltek abban, hogy a te elméleteidet megvalósítsák. Egyiknek-másiknak még ha esze, tehetsége is lenne hozzá nem teszi, mert az van a tudatalattijában, ahogy én kitrükköztem (megloptam) a (munka)társaimat, ugyanúgy el is veszíthetem az egészet. Könnyen jött, könnyen megy tartja a magyar szólás, azaz arra nem lehet építeni. - - Hallottam egy történetről. Egyszer a város menő urai találkoztak egy nemzetközi vásáron valahol a nagyvilágban. Hát te is? Kérdezgették egymástól. Nem is tudtam ti is kiállítotok. Az uraságok mivel nem beszéltek idegen nyelveket, a nyelvtudó(so)k is leültek egy (másik) asztalhoz kicsit arrébb, de még látótávolságba. Szó szót követett, mire az egyik nyelvtudó(s) előállt a nagy fölfedezéssel. Tudjátok, (mondta a többi nyelvtudósnak, össze kellene álljanak a cégeink és akkor több helyre elmehetnék és a társcégeket is képviselhetnénk. Nem megy, én már mondtam a mieinknek, de azt mondták az úgy nem jó, mert a többi csak magáért hajt és bennünket kihagyna, mondta a nagytapasztalatú. - - Látod, ez a gond, a privatizáción hízottaknak az jár a fejében, hogy meglopnak majd, ahogy én megloptam a többit. Kár, hogy laptop nem kapcsolódott be ebbe a sztoridba, az ő meglátásai a KKV-kal kapcsolatban zseniálisak, mert innen indulna ki, a kicsiktől. Nem mondta ki, de biztosan pontosan az előbbiek miatt, hogy akik érdemtelenül jutottal a nagy pénzhez félnek a kicsiktől és keresztbe tesznek, akiknek csak tudnak. Legyenek átkozottak, mondaná öreganyám, ha még élne.

my_anyád (törölt) 2016.01.21. 20:48:03

@explanatus: nem tuti, h ehhez kell a közös ősbűn (privatizaciós lopás). lehet az alacsony emberi minőségből következk az is, meg a későbbi összefogásra képtlenség is.

my_anyád (törölt) 2016.01.21. 21:00:08

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"te egy nagyravágyó tirpák vagy ugye?"

lehet nem érdemes erre válaszolni, mert kissé színvonaltalan, de legyen.

1. nem vagyok tirpák, sem nem nyírségi sem nem szlovák értelemben. legalábbis nem tudok róla.

2. a nagyravágyó definíciójával nem vagyok tisztában és ez a te tereped, ahol nem kell pontosnak lenni, csak odahányni ezt-azt ami jól hangzik.szerintem sosem vágytam nagyra, amire vágytam elértem: télen meleg van itthon, mindig van áram, tudok számítógépezni. gyerek nem szenved hiányt.

protip: meg kell tanulni kezelni ha valaki nem ért egyet a veretes elméleteinkkel. sőt ha röhejesnek tartja, még az is bele kell férjen.

Laptop7712 2016.01.21. 21:46:00

@explanatus: @unionista᠍᠍᠍᠍:
Szép napot mindenkinek. Követem, amit írtok, csak eléggé el voltam foglalva mostanában.
Explanatus a felvetésed zseniális. Unionista is nagyon komolyan rátapintott a lényegre, amikor azt mondta, hogy a zsidó azt nem akar lokális ipart, és nagyon nem is akarja támogatni, mivel érdekeivel ellentétes.
Nézzük meg azt,a mit felvetettél az utolsó hozzászólásodban Explanatus felvetette azt, hogy s félelem egyre terjed. Nézzük meg, hogy a második, vagy a harmadik generáció miért fogja elbukni az egészet, törvényszerűen.
Mondom miért lesz ez így, madár mindegy, hogy mekkora pénzek forognak a játékban.

Unionista azt mondja, hogy a zsidók középszerűek. Ha találkozol egy most 30 év körüli vezetővel / vagy tulajdonossal, potenciális örökössel/, és beszélgetsz vele, azt fogod észrevenni, hogy nincs komoly tapasztalata az iparágról, nincs gyártásközeli tapasztalata, de azt el fogja mondani, hogy külföldön tanult, netán ott szerzett diplomát, továbbá komolyan élvezi a cég nyújtotta kényelmet.

A középszer itt jön be a játékba. Ha apa „privatizált” egy céget, és az a mai napig működik, akkor apa retteg, hogy valakik, valamikor, majd jönnek, és mondanak valamit. Ez a félelem tapintható ma már.

Általában vannak tabuk az ilyen családokban, amiről nagyon beszélgetnek. Érdemes fellapozni a nagy „privatizációs almanachot” hogy egy-egy cég, hogyan, milyen úton került privatizációra, és kik lettek haszonélvezők. ha a dokumentum el is tűnt, helyi szinten a néplélek nem felejt.

Ezért az örökösök dilemma előtt állnak. Apa, aki privatizált, teljesen hiteltelenné vált, madár mindegy, mennyire gazdag. Helyi szinten egyre többen fognak rádöbbenni arra, hogy lehet a cégnek konkurenciát állítani. Annál jobban lehet, minél kisebb a cég „tudásvonzó” képessége.

Pillanatok alatt el lehet bukni egy rendszert, amit a privatizátor apa felépített csak azért, mert a helyi beágyazottsága a termelésnek finoman fogalmazva „nem trendkövető”, továbbá az örökösnek fogalma nincs arról, hogy mitől mi működik.

A mai világ teríts- meríts azoknak, akik értenek ahhoz, hogy hogyan kell platform független gyártási potenciálokat menedzselni. Jönni fognak a „Grófok” akik ténylegesen azok – mivel nem lopott tollakkal ékeskednek – és azt fogják mondani, hogy íme, ez az én birodalmam, és mostantól ez lesz, így, és így.

Egyszerűen az övék lesz, meg fogják szerezni, mivel az örökös nem rendelkezik azzal a tudással, amivel kellene, meg nála van a hitelesség.

Ez a trend megfigyelhető, nem csak nálunk, hanem külföldön is, Önálló kutatási terület. Eljött az a pillanat, amikor a nagyok akarnak idomulni egy-egy feltörekvő új üzleti trendhez lokálisan, mivel nem tudhatják azt, hogy milyen tudás áll egy-egy cégnév mögött. Csodálatosan lehet pénzt találni.

Erre mondok példát. Kínában, egy jól körülhatárolt földrajzi helyen, a gépipari kis vállalkozások az elmúlt 30 év működés során olyan ipari tapasztalatra tettek szert a másolás, és gyártás által, hogy ma már saját márkanév alatt gyárt a konglomerátum utasszállító repülőgépet a hazai piacra.

Ami jobb minőségű, mint az európai, és amerikai csoda cégek által gyártott gépek. Ezért az amerikai Boeing oda jár tanulni, meg együttműködik a gyártásban. Az állam meg oda helyezte az ország egyik legjobb „műegyetemét”. Tételezzük fel, történetet nem a helyi párttitkár kezdte el, hanem hátrom műhelytulaj, Liu, Chang, meg Huang.
Na innentől kezdve a történet nagyon érdekes. Az állam dönthet úgy, hogy kuss van, vagy dönthet úgy, hogy támogatja. Más út nincs.

Ez egy valós stratégia. Így lehet itthon is hazai ipari bázison gépgyártás, saját termékkel, zsidókkal irányítottan együttműködve, meghatározott szerep szerint.
Ha nem tetszik nekik, akkor pá-pá.
Régen, a 30-as években nagyon ott voltunk a regionális iparszervezésben, most sehol nem vagyunk. Hülyülünk? Vagy mi történt?
Putyin azt is tudja, hogy az ilyen játékokhoz nem nagyon kell pénz!
Nyugaton nem ilyen éles a zsidó- nem zsidó ellentét. Ott a zsidónak is az a fontos, hogy támogassa a lokális gazdaságot.

Azért, mert olyan a gazdasági környezet, hogy egy mikrovállalkozás azonnal exportképes, abból meg nem akar kimaradni.
Unionista, explanatus mi van akkor, ha egy terület elszabadul, mint a hajóágyú, és azt mondja, hogy köszi, de önállóan, önálló termékkel akar kilátni a világpiacra? Ekkor mi van?

Laptop7712 2016.01.21. 21:59:57

The end of average
Richard.
Mondom én, változik a világ, ne kicsit.

www.virgin.com/richard-branson/the-end-of-average

2016.01.21. 22:30:37

@explanatus:
a belföldi oligarchák érdeke a konszolidáció. ezek a nagyipari konglomerátumok, ágazati konszernek, félállami trösztök éppen ezt a célt szolgálják. a nemzeti nagytőkések vagyonuk egy részének beáldozásával egyezzenek ki a kis- és középvállalkozásokkal. ez a gazdasági racionalitás. nem arról van szó, hogy nekik nem érdekük. dehogy nem. te ezt nem tartod igazságosnak. köztünk szólva én sem.

a jog oldaláról közelítve megyei vagyonleltár kellene. fel kellene mérni, hogy ki milyen nagy összegű állami megrendeléshez, vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. hiányzik a tradicionális magyar megyei igazgatásrendészet. eltörölték (hagyjuk, hogy kik) azzal, hogy megyét meghaladták, mert az feudális. a megyei közigazgatást kellene demokratizálni. van okmányiroda, cégbíróság, földhivatal, mellé pénzügyőrség és számvevőszék kellene.

acemoglu és robinson "why nations fail?" című tanulmányukban kimutatták, hogy azok a nemzetek sikeresek ahol vannak "intézmények". a megyei igazgatásrendészet hiányzik a közjogból. csendőrség (városi közterületfelügyelet személyi és vagyonőrség, vidéken településőr, mezőőr, halőr, vadőr, gátőr - ezt mondja a jobbik), rendőrség, határőrség (minden megyét kellene őrizni ellenőrző pontokkal, a személygépjármű forgalmat nem felétlen nem kell megállítani), vámőrség (ez figyeli a teherforgalmat), tűzoltóság (katasztrófavédelem), gyámügy (családvédelem), főkapitányt. a megye élén egy közvetlen választott főispán áll. vagy akinek így jobban tetszik vármegye élére várkapitányt választunk többségi alapon. lehetnek kisebbségi vicispánok (alispánok). és ezek a szokásjog alapján lehetnek a választás második helyezettjei és a kisebbségek. tipikusan cigányok. a vajda közvetlen választott megyei kisebbségi cigány ombudsman. borsod megyében lakatos uram az egyik alispán. a fiatalok esetén elő kell írni, hogy legyen katonai akadémiai, közszolgálati egyetemi, testnevelési vagy rendőrtiszti főiskolai végzettsége. és van a megyei főügyészség, ahol állampolgári bejelentést lehet tenni. a megyei törvényszékek az alsó szintű bíráskodás. és ezeket felügyelik a régiók. az ítélőtáblák. szerintem a tartományi főbírót is közvetlen kellene választani. nyilván nem lehet akárki. képzett jogásznak kell lenni. de ezek közül közvetlen kell kiválasztani a szakpolitikusokat. tankerület élére többségi főigazgatót. kinevezi a helyettesét vagy helyetteseit (szokásjog alapján a második és harmadik helyezettet). és ők konszenzusra törekedve nevezik ki a vezető szaktanárokat a szakfelügyelőket. nyilván ez felügyeli az oktatási minisztérium. a megyéket a belügyminisztérium. a régiókat az igazságügyminisztérium. de ugyanígy kellene minden nagyközség vagy városias kis közösség élére főorvost választani. háziorvosi körzetek felett áll. megyében tiszti orvos van járványügyért felelős.

ebben a modellben a vidékies közigazgatási egységek ki vannak párosítva szakpolitikákkal. a városok őrködnek a közvagyon felett. többségi polgármester, alpolgármesterek és a kisebbségi jegyző. a jegyzőt a nagyobb városokban a szokásjog szerint a zsidó hitközségek adják. a civilizált "fasizmusba" itt lép be stern.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 22:36:46

@Laptop7712:

"Tételezzük fel, történetet nem a helyi párttitkár kezdte el, hanem hátrom műhelytulaj, Liu, Chang, meg Huang."

Since being established on 1 April 1951 during the Korean War as the Aviation Industry Administration Commission, the aviation industry of the People's Republic of China has been through 12 systemic reforms.

en.wikipedia.org/wiki/Aviation_Industry_Corporation_of_China

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 22:43:26

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"határőrség (minden megyét kellene őrizni ellenőrző pontokkal, a személygépjármű forgalmat nem felétlen nem kell megállítani)"

Azaz, kell a пропи́ска, nehogy már szabadon grasszáljanak fel-alá a jobbágyok. Tisztességes feudalizmusban röghözkötöttség van.

Laptop7712 2016.01.21. 22:48:31

@neoteny:

A business modellt világítottam meg, madár mindegy, hogy erről beszélek, vagy arról, hogy a cigányok Csediben sajátmárkás befőttet akarnak piacra dobni, de beszélhetnék a japán KKV modellről is. A lényeg ugyanaz. Ezzel nem mondtál semmit, és nem világítottad meg a témát más szemszögből.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 22:54:58

@Laptop7712:

"A business modellt világítottam meg"

Tekintettel arra, hogy múlt időt használtál ("Kínában, egy jól körülhatárolt földrajzi helyen, a gépipari kis vállalkozások az elmúlt 30 év működés során olyan ipari tapasztalatra tettek szert [...] kezdte el"), azt a benyomást keltette a szöveged, hogy már megtörtént eseményekről írtál.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 23:09:30

@Laptop7712:

"de beszélhetnék a japán KKV modellről is"

Igen, pl. a Honda történelme ( en.wikipedia.org/wiki/Soichiro_Honda#Development_of_Honda_Motor_Co..2C_Ltd. ) érdekes.

explanatus 2016.01.21. 23:10:06

@Laptop7712: Igen, igen. Pontosan ezt nem értik a mi nagyjaink, hogy azokat kellene dolgozni hagyni (feltételeket teremteni), akik tudnának is és akarnának is. A minap egy Iránban dolgozó IHK-sal (ipari és kereskedelmi kamara) beszélgettek a (nem magyar) rádióban, hogy a német cégek már startra készek most, hogy föloldották az embargót, mert Iránban a - - made in Bavaria - - fogalom. Jobban keresett, mint a - - made in Germany - -.

unionista víziója a fővárosfüggetlen és nagy önállósággal bíró városok köré csoportosuló termelő, szolgáltató, értékesítő központok esetén (hozzátenném még az oktatást) bizony kialakulnának itthon is régiók, (város központú térségek), amelyek idővel önálló fogalmakká válhatnának.

Engem az keserít el, hogy inkább elüldözzük a dolgozni akarókat, minthogy itthon kötnénk őket az eke elé. Az elitünk megfelel a félelemben élő definíciódnak, mert Kis Gömböc módjára mindent fölfalnak. Ez a telhetetlenség fogja érdemeik szerinti helyre tenni őket.

Mi itt annyit tehetünk, megbeszéljük a dolgokat és készülünk, ahogy a fenti beszélgetésben is a made in Bavaria-sok. Ők nem azon sopánkodtak, milyen jó lenne, ha nem lenne embargó, hanem készültek. És már megint teremtettek magyarok tízezreinek munkát (Németországban).

Egy „egyedülálló nép miniszterelnöke” meg szobrot avat. (Persze kell ez is, ez hozhat több diákot, de …) www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/orban-viktor-beszede-semmelweis-ignac-es-ibn-szina-szobrainak-avatasan

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.21. 23:27:58

@explanatus:

"inkább elüldözzük a dolgozni akarókat, minthogy itthon kötnénk őket az eke elé"

Legalább egy részüket épp' a nemzeti eke elé köttetés víziója üldözi el.

explanatus 2016.01.21. 23:32:46

@neoteny: :) tetszik, bár nem erre gondoltam :)

Laptop7712 2016.01.21. 23:39:40

@explanatus:
Van ilyenre példa nálunk is. Budafok, Gyula, Debrecen, Pápa fogalmakká váltak az élelmiszeriparban például. De említhetném a Rábát is, mint fogalmat. A baj azzal van, hogy kedves privatizátoraink, és az elmúlt 25 év konzisztens ülepnyalása oda vezetett, hogy a fogalmak mögül eltűnt a termék, vagy a termékrendszer.
Jelenleg Magyarországon nem látok önálló termékrendszer központú innovációs árúalapot, amivel mondjuk meg tudunk jelenni a világpiacon. Egy regionális márkánk nincs. Tehát olyan, mint made in Hungary, nem létezik.
Egy normális, konzisztens árúalapot nem tudunk összerakni, nem hogy rendszertámogatott termékrendszerekkel jelennénk meg a piacon. Voltak ilyenjeink, nem egy, még a 80-as években is.
De mindennek pusztulnia kellett. 1993-ig. Itt tartunk.
Mivel nincs önálló saját árú rendszer, ezért marad a szoboravatás.
Innen kell felállni. Ehhez meg mérnök kell, meg szakmunkás, meg komplex tudás. Az oligarchák , vagy Csányi, vagy az exim ehhez kevés, mivel nem lóvé kérdése a játék. Balhé lesz, mivel az innováció soha nem pénz kérdése.

2016.01.21. 23:53:37

@Laptop7712:
nem a zsidók érdekeivel, hanem az értékrendjével, a kultúrájával. a városi kiskapitalizmussal nem volt probléma. voltak vidékies zsidók. fischer bácsi a kis üzletével. csak pont ezeket az embereket ölték meg. azért, mert egyes zsidó családok felvásárolták a belvárost városkörnyéki földeket. az első háború után debrecen vagyonának csaknem fele néhány zsidó család kezébe került. az összes bank zsidó kézben volt. szinte az összes ügyvéd zsidó volt, az ügyészek és a bírák zsidókeresztények. a sajtót is uralták. ez a népcsoport teljes kiválasztottságra törekszik, hegemóniára tör. ilyen a természetük. nem vagyok zsidóellenes. sajnos, mert ha az lennék, akkor a világlapokba is bekerülhetnék, ma az antiszemitizmusnál leginkább fizetődő a politikában. ahogyan a magyar kultúrában nincs ott a globalizális kapitalista kultúra úgy a zsidó politikai osztály nem érti a lokális kapitalizáció jelentőségét. nyilván vannak egyéni ellenpéldák. és egyes zsidó családok talán értik. az ő irányukba minden tiszteletem. de a többség a középszerűséghez keres versenyelőnyöket.

az oligarchák gyerekei amennyire látom teljesen tapasztalatlanok. nagyrészt nem olyan alvilág alakult ki, hogy vitték magukkal a gyereket. hanem apa hozta a pénzt, és anya tejbe-vajba fürösztötték őket. azt látom, hogy okosabb polgármester feleségek cigányokat patronálnak. azért, mert tudják, hogy például ez réteg az, ami fizikai erővel fellázadhat. a cigányságot húzták át jobbra. részben egyházi adományokkal, részben a magánvagyonból áldozva. persze ez bőven megtérült abból, hogy szabad rablás van.

szerintem a megye az a szint, ahol elszámoltatást lehet végezni. lehetne különálló buda megye és pest megye. pest-buda pedig a kormányzati központ.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 00:15:33

@Laptop7712:

"De említhetném a Rábát is, mint fogalmat."

Csomagom már készen áll, csak fel kell kapnom a sarokból, egy óra alatt kiérek Csepelre, a rendszám alapján hamar megtalálom a kocsit is. A sofőr gondterhelten nézegeti a motort az előrebillentett vezetőfülke alatt.

– Mi a baj?

– Új a kocsi, és sokat fogyaszt. Száz kilométerenként öt literrel többet fogyaszt az előírtnál.

– És feszes a norma?

– Most már igen, régen egy sofőr annyi prémiumot kapott a megtakarított üzemanyag után, hogy sokan abból vették meg a Zsigulijukat.

Én is benézek a hengerek közé.

– Maga a motor milyen?

– Gyenge, mint a borecet. Papíron 250 lóerőt írnak, de gyakorlatilag a 180-at sem lehet kihozni belőlük.

– Akkor hogyan állapíthatták meg ezt a 250 lovat?

– Hát csak egy módon lehetett, ha pónilovakban mérték. A régi „dübörgős” Rába az eredeti MAN motorral, az igen, abban volt erő, az felment a legmeredekebb havas emelkedőn is. Aki járt vele, mindenki házat vett, mert télen az emelkedők alján leakasztott, és vontatást vállalt. Ha egy nyugati kamion már egy hete ott vesztegelt, biztos száz dollárt is megadott, hogy továbbjusson.

Bálint lemondóan legyint, visszabillentjük a vezetőfülkét, és csak úgy olajosan kezet fogunk. Ő is ötven körül jár, felajánlom, hogy tegeződjünk.

– Szevasz.

– Szevasz.

Bálint nem tudja abbahagyni a Rába-témát.

– És minden rendben volna, ha nem követelnének tőlünk is olyan teljesítményeket, mint a nagy nyugati gépektől, pedig egy svéd út nekünk 21 órával tovább tart, mint például egy Scaniának.

Egyszer valahol Kecskemét körül egy Rába versenyezni kezdett egy Scaniával. Repesztett az „Ede”, ahogy a csövön kifért, és meg is előzte a svédet. A magyar kamionos elégedetten hátradőlt, megvédte a szegényház becsületét, mikor hirtelen feltűnt a megelőzött Scania, ment, mint a golyó, és elhúzott a Rába mellett, a vezetője közben bemutatta négy ujját.

Bálint várja a nevetést, de én nem értem.

– Mit akart mondani ezzel a négy ujjal?

– Azt, hogy még négy sebessége van.

Felrakjuk a holmimat, a sofőr körülmutat.

– Nézd meg ezt az ócska fülkét is! Rosszul van leszigetelve, télen a szél reggelre telehordja hóval, három év alatt el is rohad az egész. A kormányt úgy helyezték el, hogy félig eltakarja a műszerfalat, előre kell dőlnöm, ha látni akarom a mérőket.

– És mi lehet az oka ennek a rengeteg hibának? Tervezés, nyersanyag, alkatrészek?

– Én nem tudom, de az biztos, hogy a hanyag munka is közrejátszik. Vezettem már olyan Rába kamiont is, ahol rengeteg hiba ugrott ki, de mind a kocsi bal oldalán, itt körömmel is ki lehetett hajtani a csavarokat, míg a jobb oldalon a „betonig” meghúzták. Lehet, hogy mikor ment végig a kocsi a gyári szerelőszalagon, a jobb oldalon egy lelkiismeretesebb ember dolgozott.

Lassan már én, a kívülálló is elkeseredek, szeretnék valami vigasztalót hallani.

– Azért valami jó tulajdonsága is kell hogy legyen a Rábának!

– Igen, egy van, a sötétben is lát.

– Az hogy lehet?

– Úgy, hogy a legkisebb emelkedőt is észreveszi, és rögtön leáll.

Szörnyülködve nevetek.

– És nem próbáltatok panaszkodni rá?

– Dehogynem, de Győrben azt válaszolták: maguk csak hallgassanak, maguk ezért nem pénzt adtak, csak forintot!

– De hát a gyár akkor is kell hogy ismerje ezeket a hibákat. Nem ígérnek újabb típusokat?

– A Rába 320-ast próbálják bevezetni. Ennek a motorja erősebb, fel tud menni egy emelkedőn is nyolcvannal, de több mint egy tonnával növekedett az önsúly a régi típushoz képest, és állandóan hengerfejzűrökkel is küszködik. Azt hallottam: a Hungarocamion már vissza is adta a Rábának a kipróbálásra átvett kocsikat.

----

Lehetséges, hogy Moldova György csak zsidó ármánykodást végzett amikor ezeket megírta, de ebből nem úgy tűnik hogy a Rába egy _pozitív_ fogalom volt a 80-as évek Magyarországában.

Laptop7712 2016.01.22. 00:44:21

@neoteny:
Ezekkel a hozzászólásokkal semmi mást nem bizonyítasz, csak azt, semmit nem értesz meg abból, amit írtam. Ez nem baj.
Egyszerűen azt kellene észrevenni a szövegemből, hogy volt olyan, hogy gépgyár, meg annak a terméke, és ez exportra ment, meg magyar volt. A szöveg, amit Moldovától bemásoltál, csak ezt bizonyítja.

2016.01.22. 00:50:36

@neoteny:
magyarország egyik szomszédja ukrajna. az orosz-ukrán alvilág számos tagja rendelkezik magyar/európai állampolgársággal. lényegében csak az nem vásárolt, aki nem akart. németország százezrével akar kiutasítani beilleszkedni nem tudó bevándorlókat. akik el fognak bújni, és vissza fognak jönni. mert egy remek ötlet volt okmányok nélkül érkező bevándorlókat naponta ezrével-tízezrével millió számra befogadni. németország vízummentességet ajánlott az oszmán-törököknek. ami azt jelenti, hogy bármilyen muszlim szabadon bejöhet. mert bizánc bárkinek bármilyen útlevelet kiállít baksisért cserébe. és még ott a balkánon bosznia és albánia. tehát azt minimálisan tudni kellene, hogy egy gépjármű belép a megyébe és kilép onnan. ezt előbb-utóbb meglépi a francia départment, és németországba is vissza kellene vezetni a porosz közigazgatást.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 01:36:29

@Laptop7712:

"volt olyan, hogy gépgyár, meg annak a terméke, és ez exportra ment, meg magyar volt"

Mekkora hasznot hozott a "népgazdaságnak"? Mert a puszta tény, hogy valami "exportra megy", semmit nem mond arról hogy mi (volt) az ára, amin exportálni lehet(ett). Közismert, hogy a szocialista rendszernek nagy szüksége volt a konvertibilis devizára (ha más miatt nem, akkor hogy törleszteni tudják az azokban felvett hiteleket): közel sem biztos hogy jó áron voltak képesek exportálni a "gépgyár" "magyar" termékét.

A te problémád az, hogy én pontosan értem amit írsz -- és azt is értem hogy mit hallgatsz el.

"A szöveg, amit Moldovától bemásoltál, csak ezt bizonyítja."

Valószínűleg, egy óda a Rába teherautókhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 01:45:04

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tehát azt minimálisan tudni kellene, hogy egy gépjármű belép a megyébe és kilép onnan."

Mondanám azt, hogy GPS-es bokabilincset mindenkire! de szükségtelen: mivel a mobiltelefonokat is követni lehet ahogy be- és kilépnek a reléállomások körzeteibe/ből, valószínűleg már ma megoldott mindenki követése -- aki bekapcsolva viszi magával a mobilját.

2016.01.22. 01:50:13

@Laptop7712:
technológiai transzfer nélkül a magyar ipart nehéz lesz talpra állítani. kínából éppenséggel be lehet hozni gépsorokat. a legegyszerűbb lenne a dunai németekkel lepaktálni.

azt mondani:
-- _rába_ mezőgazdasági gépeket akarunk összeszerelni, de az alkatrész legyen német (<-- fag)
-- _pannónia_ motorkerékpár gyárat akarunk, de személyautó gyár legyen német (<-- bmw)
-- _csepel_ teherautógyárat akarunk, de kamiongyár legyen német (<-- man)
-- _ikarus_ városi autóbusz gyárat akarunk, de távolsági autóbuszok gyár legyen német (<-- neoplan)
-- _taurus_ gumigyárat akarunk, de motorgyár legyen német (<-- audi)
dunai német-magyar szövetségi járműipar. győr-komárom, esztergom, dunaújváros, pécs-mohács. építőgépek gyártását lehetne vinni miskolcra.

lehetne egy bmg (budapest motor és gépgyár) elektromos autógyártást célozva a műegyetemhez kapcsolva. valamint siemens/mávag együttműködés kötött pályás közlekedésben. és a felvidékre beléphet a cseh-szlovák vagónka.

az ehhez szükséges üzleti modellt kell megtalálni. magyarországon mondjuk évi 75 ezer autót helyeznek forgalomba. azt kellene mondani, hogy a kifutó suzuki helyére lépjen egy évi 150 ezer autót gyártó bmw gyár. vállaljuk, hogy a gyár szakmunkásait a magyar állam fizeti, és a szövetségi iparvállalat természetben fizetheti meg az összes közterhet. ez azt jelenti, hogy évi 75 ezer bmw a magyar államé. ezt részben saját célra használja, részben értékesíti a meglévő privát márkakereskedői hálózatban. tehát a magyar autókereskedő nem csak behozhatja az autót, hanem ki is viheti az autót. magyarok gyártják, magyarok adják el. igaz, hogy ezért vállalni kell a szövetségi kereteket. persze ez lényegében függés. lehet munkamegosztásnak is mondani. de mindenből az egyszerűbbet választjuk. de már ez is jelentős előrelépés. és mindez nem zárja ki, hogy az államtól független garázscéget alapítson. amit a németek ha akarnak/tudnak, akkor felvásárolhatnak.

ebből nem lesz general motors jellegű világvállalat. de a cél nem is globális nagyhatalommá válni, hanem regionális kis-közép hatalmi státusz. az, hogy van egy eurofighter gyár kecskeméten. és mellett felnőhet egy hunnia hadiipari konszern.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 01:55:04

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"egy hunnia hadiipari konszern"

Szintén Moldova ("És miért nem írok filmet?"):

– Na, maga holnap kimegy a Hunnai Filmgyárba.

– Hunnai?! Talán Hunnia?

– Hát úgy is lehet mondani, de úgy semmi értelme sincs. Ott építünk egy új kazánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 02:26:45

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"vállaljuk, hogy a gyár szakmunkásait a magyar állam fizeti"

Ami következménye az lenne, hogy a lehető legkisebb technológiai/automatizálási befektetést csinálná a BMW a magyar üzemében: mivel a szakmunka fix összegbe (75,000 BMW-be) kerülne számára, arra lenne motiválva hogy azzal váltsa ki a korszerű gyártástechnológiát (hiszen az pénzbe kerül). 15,000 melós helyett 75,000-et alkalmazna: hiszen nem az ő zsebe bánná. Az állam meg fizethetne 75,000 melóst a 75,000 BMW-ért. Már ha egyáltalán belemenne a BMW az "üzletbe": mert ugye a 150,000 BMW-be belekerülő alap- és félkész anyag, meg a gépek amortizációja kevesebb költséget kell jelentsen mint a BMW-nél maradó 75,000 autó eladási ára.

2016.01.22. 02:31:41

@neoteny:
nem azt állítom, hogy feltétlen felnő, hanem azt, hogy felnőhet. magyarországnak egy szövetségi kapcsolatra szüksége van. a dunai németnél nincs jobb (földrajzi és történeti kapcsolat). nyugatról nem is lesz másik. illetve még lehet egy lengyel kapcsolat. varsó azért készséges, mert úgy gondolják, hogy ha budapest az moszkva mellé áll, akkor végük van. szentgotthárdról 500 km svejcárija.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 02:41:52

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"varsó azért készséges, mert úgy gondolják, hogy ha budapest az moszkva mellé áll, akkor végük van."

Varsó úgy számol, hogy Mo nélkül nem tudják őket lenyomni az oroszok, de ha magyarok összeállnak az oroszokkal, akkor vége van a lengyeleknek mint a botnak? Magyarország a mérleg nyelve az egyébként kiegyensúlyozott lengyel-orosz meccsben?

2016.01.22. 03:04:29

@neoteny:
a magyar állam most is ezt csinálja. minden egyes (német) ipari beruházás esetén. a szakmunkások bérét 10 évre előre átutalja. a szövetségi gyártóknál állami alkalmazottak vannak.

ez lényegében azt mondja, hogy neked anyagköltséged van, adok munkást. jelenleg 50% állami elvonás van. azt add ide természetben. rögtön meg is vesszük az autót. innentől kezdve ez német dominanciát a fogyasztói piacon. ez egy tipikus csatlós szerepkör. csakhogy ezért cserébe műszaki támogatást kérünk. ez ugyanaz, mint dél-korea. csak ők globális nagyvállalatokat csináltak ebből. a magyarok megcsinálhatják a makrorégióban a sereghajtóból éllovas ugrást. ami a legszegényebb német szövetségi állam státusz. innnen is van előrelépés. az, hogy a bmg, bhg, brg fejlődik. létrejön egy alapkutatás-prototípus fejlesztő-rendszerprogramozói központ: egis/kfki/sztaki. fel kell szerelni a labort. ehhez kell a siemens. az úgy lehet, hogy hogy a németeknek kapnak igény szerint egy szövetségi városrészt vagy egy várost. ez "némedi". ha ez nem jó, akkor "nagy-oroszi". kiírjuk rá: velikaya rus'. persze ez csak egy vicc. magyarország azért kell a németeknek, hogy a duna-medencét és a balkánt uralni tudják. távlati céljuk a közép-kelet. az indoiráni nyelvterület. az ábrán a kék terület:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Indo-European_branches_map.svg
ezért kell nekik köztes lépésként törökország. az ábrán a két szürke terület.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 03:30:39

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a magyar állam most is ezt csinálja."

Ha most is 'ezt' csinálná, akkor nem lenne szükség a te agymenésed implementálására. Ha szükség van a te agymenésed implementálására, akkor nem igaz, hogy most is 'ezt' csinálja.

Szóval még mindig bukik az 'ötleted'.

"jelenleg 50% állami elvonás van. azt add ide természetben. rögtön meg is vesszük az autót."

És lenyomjuk a nálad maradó 50% autó árát, mert a mi 50%-unkkal kell versenyezniük a piacon.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 03:32:33

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a németeknek kapnak igény szerint egy szövetségi városrészt vagy egy várost"

Ez mit jelent? "A németek" szednek adókat és vámokat a 'városukban'? Pallosjog és ius primae noctis?

2016.01.22. 03:36:09

@neoteny:
a lengyel nemzeti érdek az, hogy ne legyen egy újabb molotov-ribbetrop paktum. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Mapa_2_paktu_Ribbentrop-Mo%C5%82otow.gif
a történelmi tapasztalat az, hogy németek elárulhatják őket. és nyilván nem mentik meg őket, ha magyarországra belépnének az oroszok, hanem kényszerűségből hátrébb lépnek. a bevándorlókkal van bajuk elég. ebben az esetben nyugati föderáció jönne létre. keleti konföderáció eurázsia ölébe hullana.

de az oroszoknak elég problémás az ország keleti felét is tartani. szóval kelet-közép európa legfeljebb csak akkor kell nekik ha felajánlkoznak. viszont ukrajna keleti részét nem fogják feladni. az katonai határőrvidék. a nyugati részéből akár magyarország is markolhat. kárpátalja. lengyelek is. halics. de még a románok is bukovina északi részét. tehát létrehozhatnak egy második kis-ütköző zónát. kérdés, hogy ruszinföld hová tartozna. annyira nem éri meg becsatolni, mert brutálisan szegény. és a lakosság jelentős része az orosz/ukrán alvilág része. gazdaságilag önálló nem tud lenni. kárpát-medencei együttműködés kiindulási pontja lehet közvetlen árucserével: építőanyag-agrártermék.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 03:48:21

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"innentől kezdve ez német dominanciát a fogyasztói piacon. ez egy tipikus csatlós szerepkör. csakhogy ezért cserébe műszaki támogatást kérünk."

Volt egy ország, amelyik megvalósította ezt az egészet. Az összes polgára megtanult németül; kaptak vagy 2,000,000,000,000 euró támogatást egy emberöltő alatt. Sőt egyikükből német szövetségi kancellár is lett. A munkanéküliségi rátájuk mégis másfélszerese, az egy főre eső GDP-jük mégis csak 2/3-a a szövetségesüknek.

Szerinted Mo jobban teljesítene mint az NDK tette?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 03:51:24

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ha magyarországra belépnének az oroszok"

Ez előtt az orosz belépés előtt Mo kilépne a NATO-ból?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 06:55:16

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"mert egyes zsidó családok felvásárolták a belvárost városkörnyéki földeket"

Miért adták el a földek tulajdonosai azokat a földeket?

2016.01.22. 11:51:31

@neoteny:
a magyar gazdaság a rendkívül sikeres monarchia idején is majdnem teljesen zárt volt. a kárpát-medence nyugatról kelet-ausztriával és dél-németországgal volt kapcsolatban. az ország területének (belső piacának) kétharmadát elvesztette. és a gazdaság döntően ezen alapult. a magyar vidék ebből következően nagyon gyorsan elszegényedett. a bankárok azt mondták, hogy semmi probléma. adnak hitelt. a családok eladósodásból következtek a földeladások. a belvárosi üzletek tönkrementek. ezeket felvásárolták. a zsidóság rendelkezett külső kapcsolatokkal. és ettől a konszolidált gazdaság egésze fejlődésnek indult. a népesség egy része, főleg a vidéki munkásság, parasztság és a kispolgárság leszakadt.

a zsidó politikai osztály két utat kínált. az egyik az, hogy kapitalizmus lesz. felvásárolták a tulajdon egyik felét. majd felvásárolják a másikat. a magyarok így jártak. szabad piac a legfejlettebb gazdasági rendszer. nem lehet másképp. de maga a zsidóság kínált egy másik alternatívát. a másik végletet. kommunizmus lesz. közös lesz a gatya is. egy kisbirtoka, egy kisüzeme, egy kis üzlete se lehet senkinek. de a másik tábor azt mondta, hogy ezt mind besöprik a zsidók. és volt egy harmadik csoport is, amelyik látta, hogy ez így nem lesz jó. de nem látták, hogy mi lenne a köztes megoldást. vagy ha mégis, akkor nem lehetett megcsinálni. mert olyan volt a korszellem.

budapest lehet egy metropolisz. de nem kifejezetten nyugatos, hanem közép-európai jellegű. bundesstadt. lehetnek globális kapcsolataik. de csak nagyon korlátozottan. tehát mondjuk az über kapcsán maguk az alapítók mondják, hogy ez úgy megy, hogy átgázolnak mindenen. mert ez nem lehet másként. de lehet.

a belső piacot nem muszáj teljesen kinyitni. ki lehet, de nem muszáj. azt mondják, hogy budapestre 2,500, az agglomerációba 5,000 taxi elég lenne. ehhez kellene egy bmg (budapest motor és gépgyár). és az gyártson napi 10 autót. és ehhez keressük azokat a szakembereket, akik erre képesek. ez a london cab.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Taxi_in_London_2.jpg
akár ezt koppintsuk le. vagy tervezzük át. a bubi (budapest bicikliki) mellett legyen "buci", vagy mit tudom én. na most lehet azt mondani, hogy ez így nem szabad piaci. ez így a szocialista ipar. de nem. ez félállami megoldás. induljunk ki abból, hogy az állam adja a megrendelés felét. ha elkészül egy prototípus, a napi 10 autóval induló sorozatgyártás akkor induljon ha van 2,500 szabad piaci megrendelő. ez azt jelenti, hogy 4 év alatt a teljes a budapest környéki taxikat helyben gyártjuk. és nyilván kellenek még kisautók a fővárosi közművállalatoknak. tehát egy 7 éves ciklusban gondolkodva a cél, hogy annak végén elektromos autót gyártsunk. és az elmü adja a megrendelést. mert ők nyilván gazdaságilag is érdekeltek ennek az elterjedésében. a rendszeváltás után ilyen volt az elektromos puli.
galeria.vezess.hu/files/851/067/000/67851/67851_545973_784x523.jpg
csak azt mondták, hogy ez milyen rossz. 40 év szocializmusából kikecmergő hódgép akkoriban ezt hozta össze. azt ne várjuk már el, hogy itt egyből general motors lesz. vagy luxus tesla. ez valamivel jobbnak tűnik, mint a puli.
my.teslamotors.com/configurator/compositor/?model=ms&view=STUD_SIDE&size=1920&bkba_opt=2&file_type=jpg&options=COL3-PPMR,RFBK,WT21
de az elektromos műveknek nem feltétlen kell ilyen. és persze tervezzük áramvonalasra. a kfki építsen szélcsatornát. és bocsássa a kis és középvállalkozások rendelkezésére. én értem, hogy amerikában ehhez nem kellett az állam. itt meg kell. lehet így is. lehet úgy. a humán populáció ilyen. valójában ez a multikulturalitás, az evolúciós biodiverzitás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 12:23:27

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a családok eladósodásból következtek a földeladások."

Miért adósodtak el a családok?

2016.01.22. 13:44:34

@neoteny:
az első háborúban több mint fél millió magyar katona esett áldozatul, és volt másfél millió sebesült. ezen kívül az ország (belső piac) kétharmada elveszett. tehát volt egy család tüzelőre lett volna szüksége. de azt korábban kárpátaljáról, a felvidékről hordták, ami az ellenséges csehszlovákia része lett. a zsidók azt mondták, hogy a kereskedelmi kapcsolataikkal megoldják, csak vegyenek fel hitelt. az nem érdekelte őket, hogy az árumérleget ne borítsák be. tehát lényegében az alföldön agrárterméket vesznek, a felföldön tüzelőt. az árut elcserélik. ehhez áthidaló kölcsönt adnak. nem így csinálták. nem erre törekedtek. vidéken csak befelé hordták az árut. és ennek következtében a lakosság többsége eladósodott. és ezek után kényszerből eladta a vagyonát. a rendszerváltás után ugyanezt csinálták az állammal. illetve már előtte. fekete jános vezetésével, de bokros lajossal is, stb.

bokros tüntetést szervez a sötét diktatúra ellen a parlament elé. erre a kétfarkú kutya párt, amelyik korábban orbán ellenes plakátokat rakott ki.
194.33.69.87/image/gallery/7171/.660x1200.noWMP/37922.jpg
ezt válaszolta: nem lehetne valami zárt helyen inkább? iszonyatosan hideg van mostanában.
mert ők is érzik, hogy ez a sötét fasiszta diktatúrázás nem megy. orbánt a közönség egy része elfogadja, a másik része elutasítja. de ezzel így van merkel is. ráadásul németországban is utasítják a közmédiát arról, hogy mit mondhat. az etnikai konfliktusok felerősödnek. a gazdasági oka szerintem az árumérleg beborulása. a külföld teremti elő a külkereskedelmi többletet. ami azt jelenti, hogy viszi ki a pénzt. beruházások az amortizáció szintjét sem érik el. ebből következnek az államosítások. a kapitalizmusnak vége van. az agrártermelés és az ahhoz kapcsolódó feldolgozó ipar feudálissá válik. belföldi oligarchák uralkodnak. a többi ágazat föderálissá válik. az ország kényszerűségből mind inkább egy szövetségeshez kötődik. ez vagy németország vagy oroszország lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 16:53:17

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"vidéken csak befelé hordták az árut. és ennek következtében a lakosság többsége eladósodott."

Nem világos, hogy miért adósodott el "a lakosság többsége" "ennek következtében". "A lakosság többségének" nem kellett megvennie a "csak befelé hordott árut". Különösen nem hitelből.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 17:01:31

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a gazdasági oka szerintem az árumérleg beborulása. a külföld teremti elő a külkereskedelmi többletet. ami azt jelenti, hogy viszi ki a pénzt."

Ami azt is jelenti, hogy hozza be az árut. Hiszen azokért fizetik meg az a pénzt az emberek, amit "a külföld" ki tud vinni.

Ha "az emberek" nem vennének importtermékeket, a külföld nem tudná kivinni "a pénzt". De ha nem vennének importtermékeket, annyival is szegényebb lenne az ország. A pénz nem egyenlő a vagyonnal: a pénz mihaszna, ha semmi nem kerül vásárlásra általa.

Most épp' Mo többet exportál mint importál (a folyó fizetési mérlege pozitív), szóval ha csak ezen múlna, a gazdaságnak dübörögnie kellene.

2016.01.22. 18:41:16

@neoteny:
félmillió férfi meghalt. és másfélmillió sebesült volt. azok hiányoztak a munkaerőpiacról. az alföldön alapvető szükségletekből volt hiány. és folyt egy polgárháború az ortodox kommunisták/liberálisok és a nemzeti keresztények között. ebből következően a falvakban nem voltak gyógyszerek. a városokban nyersanyagok, energiahordozók. nem voltak félkész termékek textiliparban. ezeket korábban a magyar királyság területéről beszerezték. úgy, hogy jellemzően agrártermékeket adtak cserébe. csakhogy az ország feldarabolása után erre nem volt mód. a nemzetállamokat nem ortodox módon úgy kellett volna létrehozni, hogy a határterületeken szabad városok sorakoznak. komárom, losonc, kassa, ungvár, munkács, szatmárnémeti, nagyvárad, arad, újvidék. és vannak az államok által közösen birtokolt területek.

csakhogy ezt majdnem 100 évvel trianon után sem lehet felvetni, mert a libsik azt mondják, hogy így valamit visszaszereznek magyarok. és ők egy hazaáruló társaság. a nácik azt mondják, hogy így a kárpát-medence egésze sose lesz színmagyar. sose volt az. tehát két szélsőség van. és már az is előrelépés lenne, ha ebből csak egy maradna.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 19:09:13

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"azok hiányoztak a munkaerőpiacról."

Akkor nem az volt az ok, hogy "vidéken csak befelé hordták az árut". Sőt az volt a megoldás: annak fogyasztásából tudtak megélni "a vidékiek".

"a nemzetállamokat nem ortodox módon úgy kellett volna létrehozni, hogy a határterületeken szabad városok sorakoznak. komárom, losonc, kassa, ungvár, munkács, szatmárnémeti, nagyvárad, arad, újvidék. és vannak az államok által közösen birtokolt területek."

Ez jó gondolat, csak épp' nem 'nemzetállami'.

De például szétváltak a csehek és a szlovákok (békésen); és szétvált Jugoszlávia (nem békésen). Így hát közel sem triviális szövetségi rendszereket fenntartani, hát még "államok által közösen birtokolt területeket" létrehozni.

Ausztria is elveszítette a 'területének' (az Osztrák-Magyar Monarchiának) a túlnyomó részét; az Ausztrián kívül eső erőforrásokat; még sincs az osztrákoknak Trianon-traumájuk.

"két szélsőség van. és már az is előrelépés lenne, ha ebből csak egy maradna."

Az igazi előrelépés az lenne, ha az egyik sem maradna: ha Mo annyira virágozna, a magyarok annyira jól élnének, hogy nem lenne szükségük arra, hogy a bármilyen sikertelenségüket még mindig Trianonnal magyarázzák.

2016.01.22. 21:16:48

@neoteny:
azért, mert a magyarok többsége vidékies. tájegységekben gondolkodik. a kádár rendszer is azért vált úgy ahogy elfogadottá, mert a párt lefedte a vidéket. voltak járási és megyei pártitkárok, akik intézték az ügyeket. orbán ugyanezt csinálja a járási és megyei kormányhivatalokkal. a magyarok várják, hogy a jöjjön a báró, a gróf, a márki vagy a herceg. a király vagy egy fejedelem. tehát nem arról van szó, hogy nem akar polgárosodni. hanem arról, hogy a feudalizmusból próbál kiindulni. a lehető legkevesebb idegent akar az országban látni. a nyugati polgárosodás is így indult el. csak évszázadokkal ezelőtt. orániai vilmos a németalföldről kiűzte a hódító spanyolokat. a tizenhét tartomány egyesült. és az adott tájegységre betelepedő zsidók az ott élő népek érdekeit képviselték. és így indult el az európai polgárosodás. ebből egy széttagolt világ jött létre. nyugat-európa is ilyen. a magyar zsidók egy amerikai típusú polgárosodást próbálnak a gyügyei parasztra oktrojálni. de az nem megy. a magát nagyon demokratikusnak és nagyon európainak mondó ellenzék nem a köznéphez igazodik. és mégcsak nem is az európa múltbéli polgárosodási mintákhoz, hanem azt, hogy létrejön az európai egyesült államok.

szükség van unióra. magyarországnak 21 képviselői helye van. ez 21 megyei elektori körzetben kellene kiválasztani. és a paraszt azt látja, hogy a vidék/a megye képviselve van. a megyei közigazgatási hivatal az európai uniós igazgatás része. az európai egyesült államok a totális centralizációra épül. abban van egy óriás bürokratikus központ. ami azt is megmondja, hogy milyen görbe legyen az uborka. lehet egy főszabály. a külpolitika az országok, a belpolitika a megyék szintjén eltérhet. a népeknek jogukban áll kivételeket alkotni. a demokratikus politikának népekhez kell igazodni. ha van egy ilyen:
www.youtube.com/watch?v=GBlcJfpBOz4
akkor lehet mondani, hogy ne akarjanak már csaba királyfit csillagösvényent. szóval ez olyan, mint amikor a paraszt bácsi bemegy a gyorsétterembe. és azt mondja, hogy kér egy csirkepörköltet nokedlivel és kovászos uborkával és mellé egy fröccsöt. majd az eladó azt mondja: mc chicken van fantával. adhatom nagy burgonyával vagy esetleg kertész salátával? a paraszt azt kérdi: pörkölt, nokedli, kovászos ugorka nincsen? a szendvicsben van ugorka is, csak fel van szeletelve. de ő nem akarja, hogy fel legyen.

a libsik azt mondják, hogy minden csak globalizált megoldás lehet. minden más csak rossz lehet. a nato nem egészen 1 millárd embert foglal magába. valójában ezt hívjuk úgy, hogy "globális". úgy, hogy ez a glóbusz lakosságának kevesebb, mint hetede. a nácik azt mondják, hogy a globális háttérhatalom összeesküdött a magyarok ellen. amúgy mindenben a magyarok lennének a legjobbak a világon. csak éppen ezért mindenki a magyarok ellen van. mindkét álláspont szélsőséges. ha ezek közül kell választani, akkor a többség a másodikra voksol. a többség tudja, hogy van olyan, hogy országokat tönkre akarnak tenni. az egyik népcsoport a másikon a korábbi sérelmeiért bosszút akar állni. ilyen van. a történelem összeesküvések sorozata. ilyen is van. de nyilván nem a világ áll szembe a magyarokkal. és nem is az összes zsidó. egy részük. erre a társadalom civilizált válasza az, hogy legyen nemzeti keresztény egyház. tegyük világossá az ortodox zsidóság számára, hogy ők egy vallási kisebbséget alkotnak. a zsidókeresztények azt mondják, hogy ilyet nem lehet.

de lehet. miért választhatna a község egy káplánt, a járás egy presbitert, a kerület egy esperest, a megye egy püspököt, a régió egy érseket, az ország egy bíborost. a város egy kanonokot. összegyűlnek a választott kanokokok. és abból lesz a káptalan (capitolium). a nagy magyar metropóliában összegyű a város és a vidék/a világ. urbi et orbi. és lehet mondani, hogy ezekre a pozíciókra ha nem is előírás professor emeritus (emerita) fokozat, de majdnem. tehát lényegében egy klasszikus vének tanácsát választunk, ami felekezetek felett áll. ez is lehet nemzeti keresztény egyház.

most arról kell vitázni, hogy orbán az isten vagy a sátán. először azt gondoltam, hogy képletesen lőjék le orbánt. és nincs ez az ostoba vita. de ebben az esetben a helyébe lép vona. és őt kellene lelőni. ha a magyar társadalom hajlandó még tovább jobbra tolódni, akkor az ellentábort kell kiszavazni. de egyébként mindegy, mert egyikből következik a másik.

2016.01.22. 21:25:03

@neoteny:
triannonnal 3,3 millió magyar maradt a határon kívül. az akkori magyar nemzetnek majdnem a harmada.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 22:21:08

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a többség tudja, hogy van olyan, hogy országokat tönkre akarnak tenni. az egyik népcsoport a másikon a korábbi sérelmeiért bosszút akar állni. ilyen van. a történelem összeesküvések sorozata. ilyen is van."

Igen, és a paranoidoknak is vannak ellenségeik. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.22. 22:31:30

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Az én apai nagyszüleim is a határon kívül maradtak a Felvidéken ... aztán áttelepítették őket Mo-ra, mert magyarnak vallották magukat. Jellemző módon egy Tolna megyei sváb faluba.

2016.01.22. 22:47:53

@neoteny:
rendben, de ez esetben az ellentábor is paranoiás.

ahonfia 2016.01.22. 23:37:14

Csak úgy érdekelne, hogy a "konzervatívok" szerint
mi az állam?
Mi az, hogy demokrácia?
Mi az, hogy köztulajdon?
Mert ilyen homályos fogalmakkal indít a blog, aztán ingoványra építeni elég veszélyes.

Laptop7712 2016.01.24. 15:49:57

@ahonfia: @unionista᠍᠍᠍᠍:
A demokrácia világa a mai világban az egy ember – egy szavazat. Erre mondta egy amerikai nagybank, hogy ez egy komoly probléma az USA-ban, mivel ezzel még mindig tud valamit kezdeni a „szavazópolgár” a 99 %,, és eléggé veszélyes tud lehet az üzletre. Ugyanez a nagybank írta le azt, hogy az USA-ban már nem demokrácia, hanem un. Plutokrácia van, az 1 % hatalma. A köztulajdont, és annak működtetését nagyon szépen megvalósították régen azokban a faluközösségékben, ahol az un. közbirtokossági felfogás volt a tulajdonlás, és a tulajdon működtetésének alapja. Érdekes, ebben a felállásban nem létezett a mai közgazdaságtan i paradigma szerinti „közlelegelők paradoxona”.

Unionista, az általad felvázolt regionális iparpolitikát milyen üzleti modellre építenéd? A konkrét kérdéskör a következő:
Megfogalmaztál egy teljesen új területfejlesztési paradigmát, ami félállami trösztökre épül, és helyi szintre csatol vissza a komplex üzleti rendszer eredményessége. A kérdés az, hogy mit is tekintünk regionális, vagy helyi eredményességnek, vagy mit jelet ebben a megközelítésben az egyén sikeressége?
Kérdezem ezt azért, mivel láttunk már olyant, hogy egy-egy komplex technológia transzferen alapuló regionális fejlesztéspolitikák komplex, projekt szintű adoptációja a teles csőddel ért fel. Ilyen fiaskóra lehet találni példákat a komcsi időkből, de meg lehet néni azt is, hogy miért volt totális kudarc a hazai EU-s fejlesztési ciklus.

Erre azért lenne jó válaszolni, mivel a válasz mögött én egy újfajta gazdaságelméleti rendszert látok, ami nem a jelenleg használt „köz gazdaságtana”, hanem egyfajta regionális gazdaságtan.

Na most ennek az elméleti háttérét hazai szakembereink nagyon nem tudják kidolgozni, mivel fogalmuk nincs róla, hogy ez mit takar. Róna megmondta, fogalma sincs arról, hogy a sajtüzemet hogyan lehetne profitorientáltan működtetni. (Majdnem nevetnem kellett.) Innentől kezdve számomra Róna és a haverjai által képviselt közgazdaságtani paradigma teljesen megbukott. Fogalma sincs róla, hogy a mikro hogyan jön össze a makróval.

Ki kellene dolgozni ennek a regionális gazdaságszervezési elméletnek az elméleti hátterét, ehhez meg nagyon nincsenek meg az elméleti szakemberek az első vonalban, de a másodikban, és a harmadikban sem.
Mivel nincs elmélet, az elméletnek nincs gyakorlati megvalósítása sem, és mint hogy ilyen nincs, ezért nincs pl. rendszeroptimalizált banki termékrendszer, vagy termék sem. El sem tudod mondani a belvárosinak, hogy miért, és hogyan lenne a hitelezésből haszna. (Ez lenne a részvétel tervezett szerepe számukra).
Ahogy látom, Orbánék megkezdték a kiszorítást, és nem mutatnak alternatívát az új játékban a részvétel hogyanjára. Amit látok, hogy állami szinten nincs kidolgozva az új játék elméleti alapja. De tudás csírák jelen vannak itt-ott.

Laptop7712 2016.01.24. 15:55:57

Most találtam ezt, íme:

Sütő Enikő a Habselyem Kötöttárugyár divatbemutatóján.

barcikaihistorias.hu/fustoljon-egyutt-on-is-a-borsodi-vegyi-kombinattal/

/Akkor még volt ilyen, hogy Habselyem Kötöttárugyár../

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.24. 18:13:58

@Laptop7712:
a kádár rendszerben az iparpolitika az volt, hogy eldöntötték azt, hogy mondjuk hódmezővásárhelyen legyen hódgép. a férfiak gépészkedjenek.
http://www.emlekpont.hu/uploadFiles/52802/r_EPF0592.jpés legyen hódiköt. a lányok, asszonyok kössenek:
www.emlekpont.hu/uploadFiles/52802/r_EPF0512.jpg
lehet mondani, hogy ez micsoda hülyeség volt. de nem teljesen. mert így minden országrészbe kerüljön egy kiemelt ágazat, ami a környezeti adottságokból adódott (néha túlzásokba estek), és ezen túl törekedtek a sokféleségre. nagyjából be tudták lőni, hogy mennyi árut kell termelni. a probléma nem a mennyiséggel volt, hanem a minőséggel. rubel elszámolás előnytelen volt, ezért próbáltak kemény valutát termelni. ehhez a jobb minőségű árut nyugatra kellett vinni. a magyar boltokban a legkelendőbb áru az exportból visszamaradt volt. azt rendszerint csak pult alól lehetett megkapni. a hazai piacon mindenből a rosszabb minőségű maradt. de az egy hülyeség, hogy államilag nem lehet tervezni. ki lehet találni, hogy nagyjából mennyi pulóver kell a magyaroknak. és azt is, hogy nagyjából milyen méretben. erről az államnak sokkal több információja van, mint akármelyik szabad piaci szereplőnek. a minőség volt a problémás.

a kötszövőnek nem feltétlen kell egy monolitikus vállalatnak lennie. több egymással versengő üzem versenghet. az egyik az ilyen modellt gyárt, a másik amolyat. lehetnek közösségi megrendelések. ez lényegében egy piacosított gmk rendszer. ami közkereseti társaság. azért lett "gmk", mert moszkva azt mondta, hogy kkt. nem lehet. és sárközy (aki a társasági törvénnyel a téeszeket szétverte, de amúgy elég okos volt) azt mondta: írják vissza azt, hogy megváltozott a koncepció: gazdasági munkaközösség lesz. és azt mondták, hogy az mehet. csak a név változott. a termelő eszközöket az állam vagy a város, vagy akár a beosztott járás birtokolja. de ha valaki szövőgépet akar gyártani, vagy saját magának vásárolni, akkor megteheti. minden tevékenységnek van egy vidéki központja. a főváros környékén a központi régióban lehet minden. tehát a bfk (budapesti finomkötöttáru gyár) mondjuk vác központtal. és az hódiköt egy versenytársa. mi van ha valaki és a vidéki központoktól távol szeretne kötni. vagy közel de saját maga akar egy szabad piaci divatcéget. csinálhasson. de egy félállami modellhez engedjük meg a visszatérést. lehet, hogy erre amerikában/németországban nincs szükség, oroszországban/ázsiában mindent államosítanak. köztes európában lehet, hogy ezt a köztes megoldást kellene választani.

ha van egy országos közraktári hálózat, akkor ezek a cégek az áfát természetben is megfizethetik. amit közraktárjeggyel meg lehet vásárolni. értem, hogy lehet visszaélés. de készpénznél is lehet. tehát valakinek segélyből van jövedelme, akkor abból nem nagyon vehet importot. ha valakinek a szabad piacról van konvertibilis pénze, akkor vehet bármit. de lehet, hogy a közoktatásban az iskolai egyenruhákat a kötszövő üzemei gyártanák. igény szerint. akár úgy is, hogy az iskola megmondja nekik, hogy mi így vagy úgy szabjátok. nyilván nem kell totális uniformizálás. így meg lehet célozni azt, hogy egy üzem az áru egyik felét közcélra gyártja (közraktár, állami közintézményi megrendelés) a másik felét a magáncélra vagy a szabad piacra. természetben fizeti meg az adót. nyilván ezt teljesen nem lehet elérni, de közelíteni lehet. egy volk ruhaipari egyesülés összefoghatja a népviseletet. ennek a központja kivihető erdélybe. tehát a határon kívül élő magyarokat is be lehet vonni az együttműködésbe. vagy akár nem magyarokat. a román paraszt azt mondja, hogy ő gyárt a volk számára. és esetleg újra együtt táncikál a magyarokkal. mert miért is ne. de ha nem, akkor nem. tehát lehet célozni, hogy ebben az együttműködésben minden kárpát-medencei vegyen részt. de ha nem akarnak, akkor nem muszáj. szerintem az a populáció mond ellent, amelyik nem része a szaporodási közösségnek. amelyik valóban idegen. értem, hogy vannak ilyen kisebbségek. ezek vagy integrálódnak, vagy izolálódnak, vagy a megoldás lehet a migráció. az is, hogy kivonulnak, elvándorolnak.

ennek a modellnek a zsidók mondanának ellent. ők azt mondják, hogy nehogy már a szar magyar ruhákat áruljanak a üzletekben. és nehogy már a zsidó gyerekek ezeket a szarokat kelljen hordani az iskolában. ez a zsidó világképpel áll szemben. az ortodox kommunistával ugyanúgy, mint az ortodox kapitalistával. mert ők nem fogadják el a köztest. nem tudják elképzelni, hogy egy varrodában egyik héten szabad piaci megrendelésre gyártanak, a másik héten közhasznú módon. a kapitalisták megőrülnek attól, hogy közhasznú. a kommunisták attól, hogy szabad piaci.

ez a cigányok integrációját segítheti. a cigánylány azt látja, hogy van egy félállami kisüzem, ami lényegében valami biztos megrendeléshez juthat. tehát az üzem legrosszabb esetben 4 órában működik. időlegesen lehet kht. mert csak közhasznú megrendelése van. ez a struktúra lehet a változó környezethez alkalmazkodó.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.24. 23:10:15

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"az egy hülyeség, hogy államilag nem lehet tervezni. ki lehet találni, hogy nagyjából mennyi pulóver kell a magyaroknak. és azt is, hogy nagyjából milyen méretben. erről az államnak sokkal több információja van, mint akármelyik szabad piaci szereplőnek"

en.wikipedia.org/wiki/Socialist_calculation_debate

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.25. 00:45:39

@neoteny:
ennek a koncepciónak a gyenge pontja nem az, hogy félállami kötszövő nem tudja majd, hogy mennyi pulóvert kell gyártani. hanem az, hogy az árut nem tudja olyan minőségben és olyan olcsón legyártani, mint mondjuk pakisztánban. és nem tud olyan széles árukínálatot felvonultatni, amilyet a világ. és ez fogyasztói szempontból visszalépés. de termelői oldalról előrelépés. ez utóbbi a hosszútávú gondolkodás.

a liberális gondolkodás az, hogy nem kell nekünk kötszövő, hiszen megvesszük az olcsó ruhát és magas minőségű szolgáltatást nyújtunk. de azt a helyi áruhoz kapcsolva nyújtsuk. így lehet pesti divat. ma már párizsi divat sincs, hanem lassan minden város egyforma. a populációk semmilyenek.

ez a modell azt mondja, hogy közösségi megrendelésekkel megnyílik mondjuk egy félállami kötszövő. (hajtsunk végre országos méretekben egy területi rendezést, jelöljük ki a vidéki központokat és persze ezektől távolabb is lehessen gyártani, de legyenek összefogva) lehet több egymással versengő kisüzem. és ha az egyik kap 10,000 darabos megrendelést, akkor az állam is is kér egy 10,000 darabos pakettet. ez a készlet megy a közraktárba, vagy igény szerint a közintézményekbe. tehát mondjuk a félállami vasutasoknak kell pulóver. mert bizonyos vonalakat non profit módon fenntartanak. és van amit lehet részben vagy egészben piacosítani. tehát ez a modell a belső piacra építve próbálja kiszorítani a külföldet. ami nekik nem jó. de másképp egy magyar kisvállalkozás nem nagyon tud előrelépni. mert olyan nem nagyon van, hogy hódmezővásárhelyen mucika köt valamit és azt megveszi a világ. vagy ha van, akkor ezt a hódiköt sem zárja ki. ez a modell a multiknak rossz. de minden gazdasági modell legalábbis relatíve előnytelen valakinek. csak vannak olyan ágazatok amiben nem szabad bezáródni. ezért kell egy külső szövetséges. ha egyszer a magyarok oldalára állnál, akkor megértenéd, de reménytelenül szemét vagy.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.25. 00:50:07

@neoteny:
tessék. nagyjából ennyire érdekelte a google-t, hogy mennyi az adókulcs. ott adózott és annyit, amennyit akart. és a britekkel most kiegyeztek, hogy fizetnek 130 millió fontot. de úgy, hogy nem csaltak, mert akkor brutális bírságot kellene kiróni.
444.hu/2016/01/24/a-google-tobb-mint-53-milliard-forintnyi-adot-fizet-meg-visszamenolegesen-nagy-britannianak

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 00:55:37

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"nem az, hogy félállami kötszövő nem tudja majd, hogy mennyi pulóvert kell gyártani"

De az is: ha nincs szabadpiaci ár, nincs ami megmondja, hogy mennyi pulóverre van szükség.

"tehát mondjuk a félállami vasutasoknak kell pulóver. mert bizonyos vonalakat non profit módon fenntartanak."

Ha pulóver kell nekik, akkor nem nonprofit módon tartják fenn a vonalakat.

"de minden gazdasági modell legalábbis relatíve előnytelen valakinek."

Igen, a szabadversenyes/szabadpiaci kapitalizmus a kevésbé termelékenyeknek: akik drágábban és/vagy rosszabb minőségben állítanak elő termékeket és/vagy szolgáltatásokat. De azoknak nincs is joguk a piaci részesedéshez, hogy az ő terméküket/szolgáltatásukat is meg _kell_ vegye valaki.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.25. 01:02:35

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Az adózás csak azoknak jó, akik abból élnek. Nem "a köznek".

tamas11 2016.01.31. 08:31:33

@neoteny:
már provokáltam nevetőharmadikat egy másik blogpost ( A PKP kérdése miért ... című) alatt, hogy rakjuk rössze helyi közmegegyezésként a "közjót", meg a közhasznost.
Mit tekintsünk kritériumnak?
Sajnos lesznek olyanok,, akiknek nem jó a közjójuk, és a mai rendszer rá is dolgozott erre: a baloldalnak tulajdonított faktorokat kilökte, azzal, hogy a kollektív eszme pártos szereplői hűtlenek voltak azokhoz az értékekhez, illetve lám, képtelenek lejátszani.
Meg aztán, miféle közjó az, amihez szélről kellene nekifutni?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.31. 09:46:18

@tamas11:

"rakjuk össze helyi közmegegyezésként a "közjót", meg a közhasznost"

Bármiféle "közjó" csak olyan lehet, ami mindenki számára is "jó"; bármiféle "közhaszon" csak olyan lehet ami mindenki számára is "haszon".

Ilyen csak egy van: a szabadság. Az, hogy minden békés ember szabadon rendelkezhessék önmaga és a magántulajdona felett: hogy az államhatalom erőszakgyakorlása csak a békés, szabad ember és tulajdona elleni erőszak megszüntetését szolgálja.

Gyakorlati részletekért ld.:

mises.org/sites/default/files/For%20a%20New%20Liberty%20The%20Libertarian%20Manifesto_3.pdf

tamas11 2016.01.31. 09:56:56

@neoteny:

Hogyan helyezzünk el négy elefántot egy Volkswagenben?
- Elől kettőt , hátul kettőt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.31. 10:11:42

@tamas11:

Hogyan lehet valaki milliomos?

Kezdje egy milliárddal, és veszítsen el sok pénzt.
süti beállítások módosítása