1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.12.18. 10:04 HaFr

Hungarikum, ahogy tönkreteszi magát a nemzetünk

A magyar "szabadságharcos" mentalitás kormányzati rangra emelkedve (vagyis szénné manipulálva és önmaga ellen fordítva) egy valódi hungarikum abban a tekintetben, hogy mint kell egy népnek tönkretennie magát. Az emberemlékezet óta elnyomott és sikertelen nép harap minden lehetőségre, amellyel saját nagyságát legyezgetheti, és a kormány tálcán kínálja ezt a faék egyszerűségű ingert. A kormány népszerűségének tartóoszlopa nem a fenntartható kormányzás a közjó érdekében (erre nem képes, valójában kormány sincs, csak adminisztráció: aktuális, összefüggéstelen taktikai lépések gátlástalan foganatosítása a hatalom megtartásának stratégiájába illeszkedve, néha reális problémáktól -- például a népességfogyástól -- vezetve, de akkor sem körültekintő, hosszú távú intézkedéssorozattal, hanem ostoba hatalmi önkénnyel megválaszolva), szóval fenntartható kormányzás nincs, hanem van egy végeláthatatlan polc ellenségekkel megpakolva (belső, külső, Marsbéli), amelyek közül tetszés (vagy alkalmasság) szerint megfogatik és leemeltetik egy, erre rázizzen a gépezet, és nagyjából garantált is a három-nyolc százalékpontos népszerűségemelkedés.Ez nem kormányzati zseni, ez gátlástalan cinizmus, az ellenfél gyengeségének gonosz kihasználása. Mert félreértés ne essék, ez a kormány a magyar nép ellensége. És kihasználja minden gyengeségét.

Nem akarom sorolni az evidenciákat az utóbbi, az egyszerűség végett, 10 évnyi fideszes életünkből. Azt akarom csak mondani, hogy ez egy olyan csapda, amelyből nagyon nehezen lehet kijönni. Amikor egy (ráadásul meglehetősen atomizált) nép uralkodó önreflexiója sérelmi alapú, és a politika arra játszik, hogy ezt megerősítse a történelmi narratívától a politikai véleményformáláson át a jövőképig, akkor olyan zárt rendszerrel állunk szemben, amin egy sokkhatás is csak kivételes jó szerencse mellett vághat léket -- az olyan fokozatos lecsúszás, mint a mienk, azonban csak felerősít. Aztán meg más toposzokkal újratermel. De a reflex és a gondolkodási minta marad.

Egy pillanatig se higgyük, hogy Magyarország fő problémái azonosak Európáéval. A V4-ek látszólagos összeborulása és Orbán látszólagos megdicsőülése a menekültválságban legalább két dolgot nem feledtethet. Egy, hogy minden más EU-ország -- a mienket leszámítva -- fenntartható fejlődési pályán (de legalább racionális célok mentén) és külső bizalmi környezetben mozog, esze ágában sincs korrupt, frusztrált, hozzá nem értő, kívülről irányított autokraták kezébe helyezni a sorsát; kettő, az Orbánnal való "barátkozás" undor-komponense változatlan. Orbán egy lúzer, akit addig tartanak, amíg ki nem tudják küszöbölni a hatását a saját ijedt közvéleményükben (látszik, hogy ez a hatás az utóbbi hetekben már a visszájára is fordult, erőtlenedik), pontosan addig kell nekik, amíg az érdekükben áll, és szánnak minket, mert ragaszkodunk ehhez a lúzerhez, aki itthon a mi tehetetlenségünkből él, és a mi vérünket szívja el. De mivel a nyugatiak is inkább demokraták, mint liberálisok (értve ezalatt a liberalizmus szabadságjogi rendszerének feltétlen tiszteletét és bevasalását), nagyjából hagyják az egészet a fenébe -- főleg, ha felcsúti emberünknek nincs kihívója belföldön. És ha nekünk ez kell...

82 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr108181476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Arany idők 2015.12.19. 23:09:19

(A Házmester Úr megint szellentett egy nagyot a száján át – de ezt már neki is le kellett íratni, ekkora bűzt nem tud teremteni magától. Őt erre tartják, mint Gulyás Gergelyt az emberarcú NER-társnak. Semmiről nem szólnak szegénykék, csak ennyiről. Mos...

Trackback: Béndek Péter: Hungarikum, ahogy tönkreteszi magát a nemzetünk 2015.12.18. 18:13:01

Orbán egy lúzer, akit addig tartanak, amíg ki nem tudják küszöbölni a hatását a saját ijedt közvéleményükben (látszik, hogy ez a hatás az utóbbi hetekben már is visszájára is fordult, erőtlenedik).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.18. 10:15:22

Pont ellenkezőleg. Minden hibája ellenére a jelenlegi magyar országirány helyes. Végre a nemzeti érdekek védelme és a jövőbeli esély megadása a cél, s nem a brüsszeliták önző óhajainak lesése.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.18. 10:27:16

@HaFr:

Oké, nem értesz egyet vele, de miért silány?

savanyujóska 2015.12.18. 10:31:27

Hát, megint csak annyit tudok mondani: telitalálat. És ugyanakkor falra hányt borsó. Borongós hangulataimban újabban nagyon gyakran jut eszembe Dürrenmatt Nagy Romulusa: „Róma önmagát árulta el. Ismerte az igazságot, és mégis az erőszakot választotta. Tudta, mi az emberség, s mégis a zsarnokságot választotta. Kétszeresen lealacsonyodott: önmaga előtt, és azoknak a népeknek a szemében, amelyek hatalmába kerültek. … Róma legyengült; tántorgó öregasszony lett belőle, de nem mentesül a felelősségtől; a bűn, amely terheli, nincs jóvá téve. Elérkezett a számadás éjszakája. Áldozatainak átka beteljesült. A meddő fa megérett rá, hogy kivágják. ”
És ne alacsonyodj le odáig, hogy reagálsz birkára. A fickó csak egy parodista.

Barkalot 2015.12.18. 10:45:22

@bircaman szerkesztő maxval:

Te mindenhova elsőként böfögsz be?! Te birka!

pucros 2015.12.18. 10:47:29

@bircaman szerkesztő maxval: a zárómondatod hamis szembeállítás próbál lenni.

Attól, hogy nem "a brüsszeliták önző óhajait" lesi, még nem lesz a nemzeti érdekek védelme, még nem növeli a jövőbeli esélyt.

Ami a mondanivalód igazságmagvát illeti: természetesen, például arra az irányra, amerre Merkel a napokban fordította Németországot (tekintsük most ezt az előrelépni próbáló nyugat-európaiság netovábbjának), Magyarország alkalmatlan. Csakhogy ez nem racionális alapja, hanem következménye a fideszes népbutításnak.

Hopeless country 2015.12.18. 11:13:04

@bircaman szerkesztő maxval: Ha a nemzeti érdek alatt azt érted, hogy ismét sikerül kiépítenünk egy kommunista diktatúrát, ami felosztja a sleppje között az ország összes megmaradt erőforrását, miközben a sok sötét barom lelkesen tapsol hozza, akkor ezt tényleg sikerül megvédenünk, büszkék lehetünk rá!

2015.12.18. 11:23:30

ez egy dunai német elköteleződés, nem teljes politikai bezárkózás. a többségi paraszt, jobbágy, nemes tradicionálisan a történelmi magyarországban gondolkodik, földrajzi egységekben.

ha így közelítünk, akkor a kárpát-medencében a nyugatos, észak-atlanti kapcsolat: pozsony. ebből racionálisan osztrák-magyar-szlovák kiegyezés következik. bratislava a szlovák főváros. bécs elővárosa pressburg. (moson) magyaróvár a pozsonyi agglomeráció (kisebbségi) magyar részévé válik. léva pedig a központi agglomeráció kisebbségi szlovák része lesz. bécs a globális kereskedelmi központ. svájc a globális pénzügyi központ. (feltéve, hogy nem robbantja fel dmitro. remélhetően nem.) budapest bundesstadt. szövetségi város és nem világváros. a nagy-magyar "metropólia" központja.

Philip F. Queeg 2015.12.18. 11:29:07

@Barkalot:

Mi ezzel a probléma.
Böfögése egyből generált négy hozzászólást. Az már egy külön tanulmányt érne, hogy azok, akik nem értenek egye a birca gondolataival, miért alpári, személyeskedő hsz.-ekben oltják, ahelyett, hogy ignorálnák.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.18. 11:53:10

@Hopeless country:

Liberális nyelvben a diktatúra szó jelentése: olyan rend, mely nem a nyugat érdekeit nézi.

Ha ehhez hozzáteszik a liberók még a "fasiszta" vagy a "kommunista" melléknevet is, akkor pedig: olyan rend, mely nagyon nem a nyugat érdekeit nézi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.18. 12:08:17

@bircaman szerkesztő maxval: nem, birca, diktatúra az, ahol egy százmilliós cég, mint az enyém, nullára eshet vissza, mert mindenki tart a retorziótól, ha engem foglalkoztatna, pedig alig látszik ki a pártunk a földből; diktatúra az, amikor százmilliárdok mennek ellen gyanús közbeszerzésekre és az ügyészség nem indít nyomozást vagy lesöpri a rendőrségi vizsgálatokat; ej, mit vesztegetem az időmet rád.. a többi hatvanöt kázus felsorolásával

2015.12.18. 13:06:26

@bircaman szerkesztő maxval: pl mert minden poszt alá betolot az 1 mondatos propagandát, komolyan venni nem lehet, indokok nincsenek, tényleg silány, na. szerintem még te is belátod öszintébb pillanataidban, hogy ez komolytalan.

2015.12.18. 13:16:50

@bircaman szerkesztő maxval: nem ártana egyszer nem a nyugattal, hanem az úgynevezett magyar emberekkel foglalkozni; mondjuk kezdheted a falusi közmunkásokkal, akiket a saját polgármestereik hajtanak feudális keretek közé

gellért mária 2015.12.18. 13:22:07

Szerintem a birca sportot űz az ellentmondásból, ez perverz élvezete..pszichopata,szórakozik velünk. Egy percig sem kell foglalkozni vele..senki ne reflektáljon rá.

zipe moha 2015.12.18. 13:51:56

...Magyarország megosztott...a politikai osztály ezt a feladatát sikeresen elvégezte....így helyezve cselekvő-és pláne érdekérvényesítésre képtelen állapotba ismét a magyarokat....olyan egyszerű ez, sokadszorra történik, hogy a közösség vagyona kiosztásra kerül...aki kap belőle tetszik, aki nem , sőt továbbra is össze kell hordania annak nem tetszik...semmi nem marad meg és semmi nem marad ott ahol van... de hát a megélhetés, nagy úr...ahhoz pedig be kell állni valamelyik csapatba a trombitát fújni...vagy elmenni.....nem ez van már sok száz éve ebben a lokalitásban...és-újra-és újra működik...s miközben fújják a trombitákat, működnek az orbitális tőke elszívó porszívók...kit érdekel..?

nyilvánvaló, hogy új nemzeti egység kell az elmozduláshoz, ahhoz új állam alapítás alkotmány és társdalmi szerződés...mi lenne azokkal , akik ahhoz szoktak, hogy érdemtelenül és teljesítmény nélkül is döl a lé???..egy 2x2- es zárkában....az "istváni út" régen elfogyott...ami van és ami ebből lesz...mind volt már..

Robur 2015.12.18. 14:17:32

2014 vége 2015 eleje megmutatta, hogy Orbán népszerűsége pillanatok alatt be tud szakadni. Szerintem a helyzet rövid időn belül fog jelentősen romlani. Kérdés, hogy ki jön utána.

zipe moha 2015.12.18. 14:17:41

@HaFr:
" De mivel a nyugatiak is inkább demokraták, mint liberálisok (értve ezalatt a liberalizmus szabadságjogi rendszerének feltétlen tiszteletét és bevasalását), nagyjából hagyják az egészet a fenébe -- főleg, ha felcsúti emberünknek nincs kihívója belföldön. És ha nekünk ez kell..."

ezzel nem értek egyet!....nem szabad a nyugatot úgy beállítani, hogy minden ami onnan jön jó...mert ez hitelteleníti azt az állítást is, hogy ami onnan jön lehet jó is...a fundamentalizmus akkor is kerülendő, ha az piaci-vagy épp nyugati-értékrendet hivatott alátámasztani....praktice azért,mert akkor sem vagyunk így hitelesek amikor egyébként igen...

a nyugat "végig kisérte " a rendszerváltás utáni 25 évet...abban , hogy magyarországnak ez jutott vastag részük van... ki kell mondani:nincs a nyugathoz felzárkózás..mert nem abban érdekelt
( némi analógia ehhez..)tldr.444.hu/2014/09/24/igy-lesz-magyarorszagbol-latin-amerika/

egy olyan politika osztályt emelt ki a politika eszközeivel akik csak azt játszhatták amit...

orbán az újfeudalizmusával mindössze előkép...a nyugat kisérlete a liberalizmus utáni társadalmi átalakulásra..

ÉS!!... jól látszik, ide már polgárság sem kell..( kinti pedig sorvadozni fog...)..a hazai polgári egzisztenciák betagozódnak és hűbéressé alakulnak mindössze...

a nagy polgári ideológiák sorsa jelenleg az látszik, hogy az, hogy miután befejezték a küldetésüket.. az új arisztokrácia kezében elhalványodjanak

s mi volt a küldetése?...a nagypolgárság leváltatta az arisztokráciát a plebbszel, világháborúkban és polgárháborúkban ...hogy a helyére léphessen...300 évig tartott de meg lett...a kispolgárság pedig elfoglalhatja a " köznemesség" státusztát" ha kiszolgálja továbbra is az új arisztokráciát...mondjuk ez a szerep , jól illeszkedik az értelmiségi opportunizmushoz...úgy hogy az alkalmazkodás nem okoz különösebb bökkenőt...csak azt kell csinálni az értelmiségnek mint eddig is...handabandázni, hülyeségeket beszélni, félrevezetni..vagy elvonulni csonttoronyba..

Khonsu 2015.12.18. 15:16:39

A legyőzéséhez valószínűleg meg kell "hackelni" a NER-t.

Khonsu 2015.12.18. 15:30:34

@Khonsu: Illetve egész pontosan "bemenni" és megjavítani. Mert sajnos egyre kevésbé tűnik záros időn belül leválthatónak, az idő pedig vészesen fogy...
Mert tulajdonképpen nem az jelenti a problémát, hogy ki van hatalmon, hanem az, hogy mit és hogyan tesz.
Persze lehet, hogy őrültség...

zipe moha 2015.12.18. 15:45:48

@Khonsu:

" Mert tulajdonképpen nem az jelenti a problémát, hogy ki van hatalmon, hanem az, hogy mit és hogyan tesz."

bizony így van.

lassan már szivárog az információ a nyilvánosságba is...hogy magyarország például, hogy és kineke az érdekkörébe került eladósításra...

miközben belföldön a több évtizedes " húzzunk még a nadrágszíjon.." ..hitelesítő értelmiségi handabanda ment...aközben...

mandiner.hu/cikk/20151217_szabo_gergely_igy_szuletett_meg_a_magyar_allamadossag

épp legkevesebb + 10 milliárd (akkori)dollár adósságot biggyesztettek a népre...mielőtt még a magyar termelőeszközöket is kikukázzák...a kezdet

zipe moha 2015.12.18. 15:47:26

@zipe moha: ..ja és úgy + 10 milliárd..hogy nem járt érte se felhalmozás se fogyasztás...csak adósság és kamatfizetés...szép munka

pinter.bence 2015.12.18. 15:49:18

Bibó jutott eszembe:

"A társadalmi szerkezet deformálódását nyomon követte a politikai jellem deformálódása is, s kialakult az a hisztérikus lelkiállapot, melyben nincs egészséges egyensúly a valóságos, a lehetséges és a kívánatos dolgok között. A vágyak és a realitás összhangtalanságának jellegzetes ellentétes lélektani tünetei a legátlátszóbban felismerhetők mindezeknél a népeknél: túlzott öndokumentálás és belső bizonytalanság, túlméretezett nemzeti hiúság és váratlan meghunyászkodás, teljesítmények állandó hangoztatása és teljesítmények valódi értékének feltűnő csökkenése, morális igények és morális felelőtlenség."

Khonsu 2015.12.18. 16:10:45

@zipe moha:

2 nagy globális eseménysor várható. Az egyik, a sorra beütő katasztrófák, válságok. Gazdasági, éghajlati, élelmezési, társadalmi, politikai stb.

A másik, hogy a civilizáció "szintet lép". Ahogy azt valamelyik Fideszes nagyfejű is megjegyezte, ami évezredeken keresztül működött, annak most vége és új világ jön.

Nos, ha ezekre nem készülünk fel időben, és felkészületlenek, védtelenek maradunk az elsővel szemben, illetve, ha kimaradunk a másodikból, akkor nekünk lőttek. Rosszabb esetben szó szerint.

Ez most mindent felülír, az idő pedig fogy...

gellért mária 2015.12.18. 16:23:47

@Khonsu: De, az számít, hogy ki van hatalmon...nem véletlenül teszi amit tesz.

NemodaBuda 2015.12.18. 18:14:59

Jó a meglátás, jó a diagnózis. És látjátok, mégis ott van egy sor hozzáröffenés, amelyik azt mondja, ez így jól van ! És még vannak - mondjuk - kétmillióan. Hol jelenünk meg mi a többségünkkel, és hol zavarjuk el ezt a hordát egy élere innen - vagy hajlítsuk magunkhoz, mert amúgy minden segget képesek lennének kinyalni, nem csak orbánét !

Khonsu 2015.12.18. 18:41:39

@NemodaBuda:

"és szánnak minket, mert ragaszkodunk ehhez a lúzerhez"
"És ha nekünk ez kell..."

Meg lehet-e menteni azt aki nem akarja? Kezdem úgy látni, hogy nem biztos, hogy megérdemlik az emberek az ez irányba, értük tett erőfeszítéseket, ha nekik ez kell, élvezzék csak...

Az idő egyszer majd úgyis legyőzi őket. Ők se fiatalodnak...

explanatus 2015.12.18. 18:54:07

Év vége felé szaporodnak az évértékelők. Majd megszakadt a szívem, amikor egy (nem hazai) rádió brüsszeli tudósítója Martin Schulz keserveiről beszélt, hogy Cameron meg a keletiek olyan évet csináltak az EU-nak, amit legrosszabb álmaiban se gondolt volna. Félfüllel valahogy így hallottam, talán még arra is gondolt, a magyarokat föl is pofoztam, oszt mégse használt.

Ebben az értékelőben mindjárt két dolog szúrt szemet. Az egyik, Cameron, nem az angolok, a britek. A másik a keletiek, nem név szerint ez meg az, meg amaz, meg akit fölpofoztam. Szóval, mi itt keleten csak egy meg nem különböztetett massza vagyunk, ami legrosszabb álmaiban (se) jön elő a jóembernek.

Ami különösen nem tettszik az ilyen értékelőkben, hogy akik nem követik Schulz úr meg az EU vezetőinek elfogadandó javaslatait, azok az EU bomlasztásán dolgoznak. Fel se merül bennük, netán igazuk lehet, Cameronnak meg a keletieknek. Még ha nem is lenne igazuk, azért csak át kellene komolyabban gondolni a kifogásokat, mielőtt mint „táborbontókat” bélyegeznék meg őket.

Cameronnak könnyű dolga van, neki van egy nagytesója, akihez szaladhat, hogy tesó, gyere segíts, bántanak. A keletieknek nincs, egyelőre, de ha ilyen kitartó makacssággal ellenállnak mindennek, ami keleti, akkor a keletik is keresnek maguknak egy erősnek hitt nagytesót.

Schulz úr ha olvasná a blogot, jó lenne ha elgondolkozna ezen és nyilatkozna arról, netán ez a (ki nem mondott) szándéka az EU nagyjainak? Netán kell megint Európán belül egy ellenség(csoport) akikre rá lehet majd fogni, hogy miattuk?

Végül. Nem lehet, hogy (nem beszélnék a keletiek nevében), mi (Orbán) nem tudjuk elfogadható módon, érdekeinket érvényesíteni, mert olyanok vagyunk, mint a szélkakas, és a legkisebb légáramlat kibillent bennünket az addigi iránytól?

Nem lehet, hogy új ember, párt(ok) kellene, hogy a „harcolók” helyett építők vegyék át a szerepet, hogy változtatni tudjunk érdekérvényesítéseink, és országunk sikerességén. Az örökös harc nem lehet cél, azzal csak legyőzendő ellenségeink száma növekszik és a másik oldalnak mi leszünk az ellenség.

Nem akarok ellenség lenni!

Olyan nehéz ezt megérteni?
Vagy én nem értem az egészet. (?)

2015.12.18. 19:07:21

@explanatus:
nagyjából ez "ejrópa":
www.rollintl.com/roll/_images/rhine.gif
egy rajna központú agglomeráció. ennek nem része magyarország.

islander01 2015.12.18. 19:22:35

Az a nagy büdös nagy helyzet, hogy ebben az országban, minden egyes állampolgárnak MINIMUM NAPI 231.- forintba kerül, hogy magyar !!!
Nem lehet megszabadulni tőle , mert a kreált törvények nem engedik meg !!!
Ha nincs munkája , és nem díjazza, hogy az "orbáni foglalkoztatás" keretében KAPIRGÁLJON ott, ahol megbecsült állampolgár volt, elmehet, ahová akar ( vagy tud )de még meg is büntetik...
HA NEKEM FIZETNEM KELL AZÉRT, HOGY MAGYAR VAGYOK, AKKOR NEM KÉREK BELŐLE !!!
Nekem nem volt olyan ősöm, aki '90-ben nem rendelkezett egy fillérrel sem, de ma már milliárdos, egyetlen perc munkában töltött idő nélkül, és több lábat adott a csemetéje alá, nehogy elessen "szegény "...
Nem irigykedem, mert igazán nincs miért !!!
CSAK ? HA ÍGY NEM AKAROK MAGYAR LENNI? LEGALÁBB ENGEDJENEK EL !!!!!!!!!

2015.12.18. 19:54:55

@explanatus:
budapest így kerülhet középpontba:
down-the-danube.com/images/image542.gif
ezeket összekapcsolva:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Europa_Ludwigskanal_Rhein_Main_Donau.png
ez közép-európai föderalizáció sem működik. a "császáriak" és "királyiak" háboúznak. előzetesen az országot kell megszervezni. annak ősképe az "uruszág". ennek programja: előbb az idegeneket kiutasítani, majd az uraságokat elszámoltatni. az ellenzék azt mondja, hogy számoljunk le a belföldi oligarchákkal és utána állítsuk vissza a külföldi oligopóliumokat. mert csak így válhatunk nyugatossá. csakhogy az ország nagy része nem akar nyugatossá válni. a paraszt azt mondja: a nyugat nyugaton van. a kelet keleten. mi egyik se vagyunk, vagy mindkettő. leginkább nagy-magyarok. és akinek ez nem tetszik az távozzon a villából.

megamedve 2015.12.18. 20:16:25

Gyerekek!
Mi a gond?
2/3 van (illetve pillanatnyilag éppen nincs) !
2018 is meglesz ne aggódjatok, az a 4 év pedig végleg megcsinálja a szocialistadiktatúra-látszatdemokrácia rendszerét
Onnantól már nem lehet majd őket vértelenül eltávolítani. De, mivelhogy az a szarkupac, amit addigra majd Magyarországnak hívnak majd, nem fog érni egy jó fingot sem, akit nagyon zavar majd, az tényleg elhúz innen, s maradnak majd a stadionokból átalakított ingyen nyugdíjasszállókon lakó hajléktalan (nyugdíjukból megélni képtelen) nyugdíjasok.

zipe moha 2015.12.18. 21:30:24

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...még ha a paraszt akarná is a nyugatosodást...mert akarja, ezen görcsöl 100 éve a magyar néplélek....a nyugat 1000 éve használja az országot...de be nem engedi...NANÁ..!!!
mi a trükk?
..olyan, főként bennszülöttek csoportjait helyezi a nemzet fölé, akik részben hittel részben az uralom járadékaiért valljak népük -és erőforrásai kiszolgáltatását...
a bantuk európába mennek...csak nem érnek oda soha ..mert körbe körbe járnak...és ez így van jól...szerintem nem..

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2015.12.19. 00:09:43

@zipe moha:
szerintem a "nyugattal" kapcsolatban alapvetően vegyes stratégiát kell követni. többféle hitvilág létezik. nekifutok ezeknek.

a "németrómai" iskola. a központi régióban kiszolgáljuk a dunai németeket. de csak őket. a rajnaiakat nem. nem ortodox módon államosítjuk a magyar telekomot. azt mondjuk, hogy bonn ne dirigáljon. a magyar mérnökök sencseni árura (tudásra) építve képesek hálózatot fejleszteni, üzemeltetni. de ha épülne egy siemens gyár némediben, akkor használhatnánk azt is. a központi régióban egy új várost kellene építeni. alsónémedi mellett. ócsa környékén, ahol orbán próbálkozott. a (magyar-bajor) némedi ugye pest-buda és (magyar-sváb) kecskemét felezőpontja. ilyen típusú államosítás nem rossz a németeknek. mert ezzel a vodafone és a telenor veszít. a magyar gazdaság nyer a daimler-benz mellett nyerhet egy siemens üzemet. értem, hogy ez bérmunka. de ha nem húzzuk be a dunai német ipart, akkor magyarország szövetségesek nélkül marad. de ez működhetne ha seehofer lenne az alkancellár.

a "katolikus" iskola azt mondja, hogy budapest-esztergom központtal az az eger-kalocsa-tihany-pannonhalma-rózsahegy? ötszögben kellene gondolkodni. ehhez kapcsolóhat nyugatról pozsony-nagyszombat-trencsén-zsolna. délnyugatról zágráb. egész egyszerűen összekapcsolódnak a nyugatos hagyományokkal rendelkező magyar, szlovák és horvát régiók.

a "protestáns" iskola. ez a szabadsághacos. erre van a legnagyobb igény. de ezt országos méretekben játszani a történelmi tapasztalatokat látva felelőtlenség. egy megyében azonban érdemes lenne ezzel próbálkozni. leginkább hajdúvárosokkal. többségi magyar területen a patrióta/lokálpatrióta hagyományok itt a legerősebbek. ez a felfogás azt mondja, hogy magyarország a kelet-nyugat találkozási pontja. дебреце́н szövetségi jelentőségű медье. débrésün szekuláris iszlám porta. na most az orosz-török páros egy-egy tagja külön-külön kockázatos. együtt brutális keletiességet eredményez. ezt ellensúlyozza az, hogy debrecen szabad királyi és császári város és reformált helvét kanton. tehát ez bekényszeríti ausztriát és svájcot. ez azt mondja, hogy ha nem lép be a cern, akkor kizárólagos jelleggel belép a rosatom. ha lép be a svájci ipar, akkor kizárólagosságot kap az orosz. a kisnyírségben az uralvagonzavod építkezkik jekatyerinburgból. és ez valójában nem kárpátiát, hanem helvéciát fenyegeti. a török porta pedig bécset. de ha létrehozzuk ezeknek a kapcsolódási pontját, akkor vásárvárosi logikát követve összekapcsolhatjuk eurázsiát, eurábiát a nyugattal. ez multikulturalitás, de preferenciális kapcsolatok mentén szerveződik. ennek kockázatmentes változata. kecskemét mellett a nagyjából 4500 lakosú helvéciát várossá kell avatni. és behozni a svájci luxus ipart, óra-ékszer gyártást, manufaktúrát. miskolc az orosz, szeged és pécs a török kapcsolatokat használhatja. feltéve, hogy ezek működnek. előtte kicsiben ki kell próbálni.

egy másik protest minta azt mondja hogy a német protestáns értelmiséggel összekapcsolódni. a tisza medencébe és az olt völgyébe telepítsünk be szászokat. oltsuk be a magyarokat és a románokat nyugatossággal. tehát ne pénztőkét hozzunk be, hanem humán tőkét. a gyügyei paraszt a szász tanítót sírja vissza. mert akkor rend volt. gyügyei meggyet kiviszi a lipcsei vásárra. a sályi cigány épít metrót. ez a keleti szaxon felfogás működhet erdélyben.

engem nem zavar az ha valaki azt mondja, hogy inkább klasszikus nyugati anglo-szaxon kellene a magyar vidéknek. csak nem nagyon van hozzá angol lord és lady. legjobb esetben bethlen vagy báthory grófok vannak. tehát ennek szavazója nincs. a nemzetközi üzleti iskola a magyar választót nem érdekli. az szükséges persze, de önmagában kevés. ez a pkp problémája. lehet az ortodox zsidó, vagy a zsidókeresztény dogmatikát követni. de ezek hegemónia kísérletek demokratikus keretek szabad választásosokon többszörösen elbuktak. az antiszemitizmust erősítik. én így látom. de lehet, hogy tévedek.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2015.12.19. 00:15:48

erre az évre vagy évtizedre befejezem a kommentelést. mivel nem látom előre az utat. remélem majd megoldja ezeket valaki, akinek dolga. mindenesetre kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánok mindenkinek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.19. 00:46:41

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ha valaki azt mondja, hogy inkább klasszikus nyugati anglo-szaxon kellene a magyar vidéknek. csak nem nagyon van hozzá angol lord és lady"

Mert hierarchikus, erősen strukturált társadalomban gondolkodsz. A független gazda miért nem jó modell? Azok önszerveződhetnek kantonba vagy megyébe vagy akármibe ... persze ez egy kisméretű, korlátozott hatalmú központi kormányzatot feltételez, amire Mo-n kb. annyi esély van, mint jégcsapnak a pokolban.

states1 2015.12.19. 08:22:15

Itt a lúzer te vagy Peti, aki elméleteket komponál saját vigasztalására, és egy igaz liberálnácihoz méltón a népet szeretnéd leváltani. Ebben azért voltak nálad profibbak, Lenintől Kádárig. Ezért aztán csak egy vagy a sok botcsinálta blogvarjú közül, aki belekárogja frusztráltságát a netbe. Ami Orbánt illeti, jó sokáig tartják a tudodkik, mert több, mint 25 éve próbálják kivonni a forgalomból a hozzád hasonlók minden eredmény nélkül olyannyira, hogy éppen a negyedik miniszterelnökségére készülhet.

Nátán Apfelbaum 2015.12.19. 08:30:37

Görögország.

Kérem kapcsolja ki!

Aldou Raine 2015.12.19. 09:39:18

" ... Orbán egy lúzer, akit addig tartanak, amíg ki nem tudják küszöbölni a hatását a saját ijedt közvéleményükben."

Dupla tévedés. Nem ők "tartják" és a hatása saját közvéleménye a nullához konvergál. A nyugat számára Orbán egy kényelmetlenség és egy rizikó is, mert még az anyját (és országát is) eladná saját haszonért. Ráadásul bárkinek, ide értve a ruszkikat is.

kaveszunetben.blog.hu/2015/12/18/mi_is_alaptorveny_ellenes

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.19. 09:51:02

@states1: na, rosszul esett a vezér helyének átírása? :)

Hattáb 2015.12.19. 10:00:10

"Az Orbánnal való barátkozás undor-komponense változatlan"....Ehhez képest százezer lájkot söpört be az ember két hónap alatt,a már meglévő 300 000 mellé...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.19. 10:33:44

@Hattáb: ez bizony komoly indikáció, innen is gratulálok a talpasainak

Andy73 2015.12.19. 11:05:45

@states1: Ott a pont. Igazi lúzer a blogger, mert a végén bevallja, hogy magát sem tekinti kihívónak, csak firkálgat össze-vissza, homokozónak tekinti a politikát, a saját pártjával együtt.

Gerilgfx 2015.12.19. 11:48:50

ha én komoly politikusi pályát szeretnék, nem keseregnék azon, hogy milyen szarok az ellenfeleim, hanem boldogan fényezném magam, példákkal illusztrálva, hogy én mivel csinálnám jobban.

ez itt hiányzik.

VT Man 2015.12.19. 13:11:59

@Gerilgfx:
"ha én komoly politikusi pályát szeretnék, nem keseregnék azon, hogy milyen szarok az ellenfeleim, hanem boldogan fényezném magam, példákkal illusztrálva, hogy én mivel csinálnám jobban."

Na ez az!

Ehhez képest minden héten megjelenik egy újabb Júdea Népe Front szervezet, akinek az öndefiníciója, hogy "fújj orbán".

Hát, ennyi.

Ehhez képest anno a Kossuth-téri Y-terv egy zseniális terv volt.

2015.12.19. 13:16:58

A mostani kormány és a szabadságharcos politikai irány létrejötte törvényszerű volt. Ha 2009-2010 körül sikerült volna legalább egy kicsit működő gazdaságot prezentálni, akkor Orbán most ugyanúgy ellenzékből pofázna, mint 2010 előtt.

Ilyen egyszerű...

2015.12.19. 13:20:24

@Gerilgfx:
" példákkal illusztrálva, hogy én mivel csinálnám jobban."

- Az a szemét Orbán nem csökkenti az államadósságot kellő mértékben! Bezzeg, amikor mi voltunk, akkor bezzeg 55%-rül csökkentettük 82%-ra! Ez meg csak 82-ról tudja 79%-ra emelni...

2015.12.19. 13:22:59

A lényeg nem derült ki a posztból, ezért meg kell kérdeznem: ezen a héten végül akkor ismét megbukott Orbán?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.19. 13:50:06

@my_anyád: Ha egy mondatban, akarjuk összefoglalni, már pedig többet nem ér a fickó, akkor ennyi a lényeg. Lehet, hogy nem bérkommentelő, csak a viselkedése tisztára olyan.

zdanee 2015.12.19. 14:21:04

@gellért mária: Birca az autizmus egy enyhébb formájában szenved. Sajnos nincs minden kerék a helyén a fejében, viszont meggyőződéssel hiszi, amit hisz. A logika és a tények nem zavarják. Rosszul lett huzalozva. A legviccesebb, hogy bár az egyik legdurvább fidesz-troll, még pénzt sem kap a trollkodásáért, otthon ül, elvan a rokiból, mint a befőtt és végigkommentelgeti unalmas napjait, ebből áll az élete. Korábban nálam is gyakran kiborította a bilit a sok hülyesége, de mióta tudom, hogy beteg szegény, ráhagyom. Javaslom, tegyetek ti is így.

nemecsekerno_007 2015.12.19. 14:48:22

Meg a NYÁLVERÉS is Hungarikum...

(avagy nálunk sokkal több a szájjal festő, mint azt elsőre gondolnánk)

Csak tőlük nem lehet venni semmit.

Visceroid 2015.12.19. 14:56:10

"Fenntartható kormányzás nincs,"

Dehogyisnincs! Orbánt újra meg újra megválasszták kétharmaddal. Mi ez, ha nem fenntartható?

" hanem van egy végeláthatatlan polc ellenségekkel megpakolva."

Hát, a népnek ez kell. És miután Gyurcsány bevallotta, hogy "igen, elkúrtuk, és mi vagyunk az ellenségek", meg Európába a liberálisok éppen most hozzák őket, ezért van kereslet meg kínálat is. Szép, egyszerű recept, és Orbánnak rohadtul bejön, sajnos. A nép pedig szív.

teleorman 2015.12.19. 16:42:26

..."akkor olyan zárt rendszerrel állunk szemben, amin egy sokkhatás is csak kivételes jó szerencse mellett vághat léket -- az olyan fokozatos lecsúszás, mint a mienk, azonban csak felerősít" - ez azért lényeges és az eddigi fejlemények által bőven alátámsztott megállapítás. A piacgazdasági átmenet - vagy ami annak tűnt - fájdalmas volt ugyan, de a teljes vagy ahhoz közeli társadalmi-kormányzati-gazdasági összeomlást sikerült elkerülni. Így - ellentétben több más, akkor sajnált, de ma már sikeresebb térségbeli országgal - a központosító, az állami újraelosztást erősítő megoldási ötletek sem hiteltelenedtek el. Sokan, elég sokan - és nem biztos, hogy mindegyikük téved - hiszik, hogy balsorsuk majd a rezsicsökkentő, multibüntető, Brüsszelhergelő, magyaremberszerető kormány által akolmelegségűre fölfűtött félpiacgazdasági kollektivizmus jóvoltából fog jóra fordulni.(Persze azért ebből az akolból azért elég sokan szorultak és szorulnak ki, leginkább Mélymagyarországból.) E csodavárók ahhoz mindenesetre elegen vannak, hogy a NER egyelőre magabiztosan dübörögjön.

Egyetértve a szerzővel: az elmúlt évtizedek nemzetközi tapasztalatai alapján azonban ebből nem lehet jól kijönni. Legjobb esetben kicsit lassul a lecsúszás, többre ne tessék számítani.

Börtönbe most már a fideszesekkel! 2015.12.19. 17:53:12

@bircaman szerkesztő maxval:

te csak rohadj tovább a bulgár illeb trágyában te Putyin fizetett netes troll janicsárja, mi meg jót röhögünk rajtad a európai liberál jólétből.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.19. 17:59:06

@Visceroid: Ha a választók kétharmada a kormánnyal lenne, az tényleg hivatkozási alap lenne. De a tény az, hogy a szavazók kisebbsége (2014: 45%) áll csak a második orbán-kormány mögött. Szóval a jelenlegi magyar pocsék demokrácia mögöt egy nagyszámú, de mégiscsak kisebbség áll. A fidesz a parlamenti kétharmadot csak a saját magára szabott választási rendszerrel volt képes bitorolni, nem a választási rendszeren múlt, hogy csak rövid ideig.

És akkor fideszszolgálatira állított közmédiáról és MTI-ről nem is beszéltem. Pedig arról is szól történet, hogy a nagyszámú kisebbség egy jókora (bár az egész fideszes szavazótáboron belül, ez csak kisebbség) részét csak az állami pénzen tolt pártpropaganda tévesztette meg.

Vannak európában olyan arányos választási rendszerek is, ahol 45%-kal a parlamenti többség sem lenne meg. (Tudtommal Németország pl. ilyen.) Az ilyen választási rendszerek előnye, hogy a konszenzuskereső politikára kényszerítik a pártokat. Illetve tényleg a szavazó népesség többségét képviseli a kormány.

Hajdú Peter 2015.12.19. 18:29:19

Minden ilyen blogot konnyen osszelehet foglalni.
Nem vagyunk hatalmon, ezert fasizmus van nacizmus, nincs demokracia. Es konyorgunk a kulfoldnek, hogy kuldjenek csapatokat, es foglaljak el nekunk az orszagot.

Hajdú Peter 2015.12.19. 18:34:55

Az mindenesetre teljesen kesz, hogy a baloldal, mar a 10 millio forintos lakastamogatas ellen kampanyol, mert hogy az lakasmutyi, meg nacizmus, es az embereknek szerintuk NINCS ra szukseguk.
Szerintuk az hogy az Orban penzzel kenyszeriti az embereket a gyerekvalalasra, az FASIZMUS.

Hattáb 2015.12.19. 18:59:58

@HaFr: Azokból a lájkokból bizony szavazat lesz 2018-ban...

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.12.19. 19:29:12

A ballibeknek fáj hogy a nemzetmentő kormány pénzzel segíti a gyerekvállalást. A ballibek egymással fajtalankodnának, hogy fogyasszák a magyart, ezzel elősegítve hogy a tőkepénzes imperialisták elfoglalhassák és migránsokkal teleszülhessék országunkat.
Blogom a világítótornya a netnek, amellyel felhívom erre a figyelmet én, az üldöztetések elől Szófiába menekült közíró.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.19. 19:53:57

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: de miért nem jössz haza, már senki se üldözne, sőt valami jó kis sarzsit is kaphatnál

KissGecihuszár 2015.12.19. 20:07:57

Márpedig úgy tűnik; nekünk ez kell, hiszen ezt mutatják a friss közvélemény kutatások is. Mivel az elmúlt hónapokban az ex NSZK-ban éltem, ezért igen közeli autentique tapasztalataim vannak az átlagpolgár velünk kapcsolatos véleményével kapcsolatban. Egész egyszerűen nem értik, hogy a búsban viseljük el azt a nyíltan nemzetromboló, szinte minden társadalmi csoporttal naponta háborút vívó "maffiosie" viktátort és nem kevésbé károkozó bűnbandáját?? Én ilyenkor csak irulni/pirulni tudok és a kádárérára mutogatok vissza, ahol sikerült ezt a népet egy lebutított, godolkodástalanított, a napi politikai közélettől kellő távolságra zavart nettó birkává tenni és hát a "projekt" túl jól sikerült! Ennyi...

exterminador 2015.12.19. 20:15:32

@zdanee: az autizmussal vitatkoznék. Szerintem inkább a paranoid skizofrénia tüneteit mutatja.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.12.19. 21:18:53

Minden más EU-ország jobb lenne? Románia és Bulgária esetében én azért elgondolkoznék a korrupció mértékén és hogy milyen érdekcsoportoknak van beleszólása a politikába...

2015.12.20. 00:22:42

Nem tudom eldönteni, a birka komolyan gondolja amit ír, vagy következetesen ironizál és provokál hithű brüsszelitaként?

2015.12.20. 00:24:27

"Blogom a világítótornya a netnek..." szerintem ez egy program és Samuel Beckett kódolta a túlvilágról.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2015.12.20. 01:16:57

@neoteny:
nem akarom ezt itt tovább hosszasan magyarázni. a politikának nem egy univerzális elméletet kell gyártania, hanem egy a magyar közakarathoz kapcsolódó és gyakorlatban végrehajtható koncepciót. az nyilvánvaló, hogy a magyarok többsége nem egy metropolisznak alárendelt országot, hanem "metropóliát" akar építeni. szomszédsági keretek között a kárpát-medence és az adriai tengermellék földrajzi egységét, a történelmi magyarországot, széljobb retorikában a nemzeti keresztény apostoli szent királyságot akarja informálisan helyreállítani.
img5.lapunk.hu/tarhely/kiralyiudvar/galeria/665133.jpg
lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. de a többség, a magyarországon élő fiatalok döntő többsége ezt akarja. ennek van egy külső szövetségese. ők a dunai németek. mivel ők duna-stratégiában gondolkodnak.
csepel.info/wp-content/uploads/Duna-terkep-wikip%C3%A9dia.png
ezzel az elképezléssel egy probléma van. a délnémet tőke ahhoz elég, hogy az ország nyugati felét zárkóztassa fel. és a duna-majna-rajna együttműködés politikai értelemben nem működik. a rajna medencében élő németek, németalföldiak és franciák nyugati föderációt és keleti konföderációt akarnak. kelet-európát le akarják szakítani. de kelet-magyarország enélkül is leszakadóban van. a tisza-medence problémás.
kepfeltoltes.hu/151017/tisza_basinb_www.kepfeltoltes.hu_.gif
ezt a térséget feudális orosz és török beavatkozással lehetne felzárkóztatni. de ez brutális kockázat. de ilyenformán ebbe a térségbe ausztriát és svájcot be lehet kényszeríteni. de még ez is kevés. mert még szászokat kellene betelepíteni ahhoz, hogy a térség feudális függés nélkül működni tudjon.

van egy csoportosulás magyarországon, amelyik gyűlöli a magyar tradicionalizmust és a nemzeti liberalizmust. a jobboldal és a szélsőjobb velük szemben háborúzik. ha a nemzeti keresztény oldal harmadjára is alkotmányos többséget kap, akkor ez a játszma eldőlhet. mivel nem vagyok se (filo) szemita, se antiszemita, engem nem érdekel, hogy ezt ki nyeri meg. kiegyezéspárti vagyok. de a legfontosabb, hogy az olyan ostoba viták - mint például az, hogy ákos mit mondott a nőkről - háttérbe szoruljanak. de nem akarom ezt sokadjára elmagyarázni. még egyszer kellemes ünnepeket, boldog új évet, minden jót.

tralalala 2015.12.20. 03:51:55

@naphegyi vince: "Ha a választók kétharmada a kormánnyal lenne, az tényleg hivatkozási alap lenne. De a tény az, hogy a szavazók kisebbsége (2014: 45%) áll csak a második orbán-kormány mögött"

Értem, és akkor kinek kéne inkább hatalmon lennie? Mert ilyen "aki nem rá szavazott, az ellene van" gondolatmenettel igazából minden pártnak nagyobb az elutasítottsága, mint a Fidesznek.

"Vannak európában olyan arányos választási rendszerek is, ahol 45%-kal a parlamenti többség sem lenne meg."

Meg olyanok is vannak, ahol ilyen eredménnyel 100% Fidesz lenne (Anglia).

Meg olyanok is vannak, ahol 30% szavaz egy pártra, annak meg mégis 2 képviselője van az 500-ból (Le Pen, Franciaország).

A kéthermad nem a kizárólag listás szavazatokból jön össze, hanem a képviselőkből.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.20. 04:35:41

@KissGecihuszár:

"az ex NSZK-ban éltem [...] a kádárérára mutogatok vissza"

Pedig ők is beletoltak kb. 2,000,000,000,000 euró megfelelőjét az újraegyesülésük óta az ex NDK-ba, és mégsem sikerült nagyjából egy emberöltő alatt ugyanoda felhúzni a keleti végeiket ahol a nyugatiak vannak. Első kézből van tapasztalatuk arról hogy régi beidegződések lassan halnak, és csak a pénztranszfer nem old meg minden problémát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.20. 05:00:16

@tralalala:

"akkor kinek kéne inkább hatalmon lennie?"

Létezik koalíciós kormányzás is, meg kisebbségből történő kormányzás is.

Tegyük fel hogy a Fidesz 2010-ben a szavazatok arányában kapott volna képviselői székeket. Lett volna egy minimális többsége; nem alkotmányozhatott volna, nem hozhatott volna sarkalatos törvényeket, de keresztül tudta volna tolni a nem-minősített többséget igénylő törvényeit. De pl. a Jobbikkal koalícióra lépve meg lett volna a 2/3 is. Vagy akár az MSzP-vel egy nagykoalícióban. A politikai képesség olyankor mutatkozik meg igazán: adni-venni szavazatokat, mit lehet kihozni a különféle széttartó célokból. Egy weimari köztársaság, nem egy Harmadik Birodalom. A weimari köztársaság nem a gyengesége miatt bukott meg, hanem -- leginkább -- a "begyűrűző" világválságtól. Mint ahogy az MSzP-SzDSz koalíciót is elsősorban a Nagy Recesszió döntötte be: más lenne a politikai helyzet ma Mo-n ha nem következik az be, vagy ha a Fidesz került volna hatalomra 2006-ban, akár a választásokon, akár az októberi sajnálatos események következtében.

Egy teljesen arányos képviseleti rendszerben a 2014-es 45%-ával meg vagy explicit koalíciót kellett volna kötnie valamelyik -- bármelyik -- parlamentbe került párttal, vagy kormányozhatna kisebbségben, ahol is minden szavazáshoz meg kellene szereznie 6%-nyi ellenzéki képviselő szavazatát. Ami ismét a plurális politikai nézőpontok érvényesülésének irányába hatott volna.

Persze mindez feltételezi hogy jobb, ha több szempont érvényesül, mintha a csak egy párté; hogy a hatalomkoncentráció nem hasznos a polgárok többsége számára; hogy ha OV olyan nagy formátumú politikus amilyennek hiszi magát (és bizonyos mások is), akkor hozzá méltó feladat lett volna összefogni egy formális vagy informális koalíciót, amiben nem tud izomból kormányozni, hanem a politikai lókupeckedés hosszú és dicsőséges hagyományaira kellett volna támaszkodnia. (Akár puha) diktatúrát üzemeltetni könnyebb, mint összekalapálni egy többséget parlamenti kisebbségekből.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.20. 05:12:17

@neoteny:

"csak a pénztranszfer nem old meg minden problémát"

Sőt van egy olyan perverz tendenciája hogy azon állapotok konzerválásának irányába hat, amit megszüntetni céloz. Erről beszélt Thomas Sargent az általam már többször hivatkozott (és egyszer magyarra is lefordított) diplomaosztó beszédében:

4. Everyone responds to incentives, including people you want to help. That is why social safety nets don’t always end up working as intended.

www.businessinsider.com/thomas-sargent-shortest-graduation-speech-2014-4

tralalala 2015.12.20. 05:17:28

@neoteny: "(Akár puha) diktatúrát üzemeltetni könnyebb, mint összekalapálni egy többséget parlamenti kisebbségekből. "

Lehet, hogy igaz, de hogy tud bárhogyan releváns lenni az, hogy mit nehéz és mit könnyű csinálni? Mitől hordoz valami magasabb minőséget csak azért, mert nehezebb csinálni? Irreleváns szempont.

"De pl. a Jobbikkal koalícióra lépve meg lett volna a 2/3 is"
Aham, eddig is az arcán pörgött az összes balos médiahuszár, hogy itten fasizmus van, ha Jobbik lett volna a kormányon, ezek még a NATO csapatokat is behívják :D

"Vagy akár az MSzP-vel egy nagykoalícióban."
És akkor huss, így illantak volna el a Fidesz szavazók. Kb. ahogy az Szdsz szavazói 94 után. Nagy ötlet, sok ilyen van még?

"Egy weimari köztársaság"
Találó példa.

" Mint ahogy az MSzP-SzDSz koalíciót is elsősorban a Nagy Recesszió döntötte be: más lenne a politikai helyzet ma Mo-n ha nem következik az be, vagy ha a Fidesz került volna hatalomra 2006-ban"

Megint: lehet, hogy igaz, de hogyan releváns ez? Mitől másabb ebben a szituban egy koala mint egy szimpla párt?

"eg kellene szereznie 6%-nyi ellenzéki képviselő szavazatát. Ami ismét a plurális politikai nézőpontok érvényesülésének irányába hatott volna."

Aham, egy ideális világban. A valóságban meg kicsinyes politikai párharcokhoz, megvesztegetett képviselőkhöz, trükközésekhez, saláta törvénycsomagokhoz meg öszvér, tehetetlen, obstruált kormányzáshoz járulna hozzá.

Bocs, tényleg nem értek hozzá, csak a tényekből indulhatok ki. Szerintem nem egészen véletlenül olyan a legtöbb szavazati rendszer a világon, ami a "győztest jutalmazza", hanem mert az a hatékony, ha egy akarat tekergeti a kormánykereket, nem kettő-három-sok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.20. 05:36:57

@tralalala:

"Mitől hordoz valami magasabb minőséget csak azért, mert nehezebb csinálni? [...] az a hatékony, ha egy akarat tekergeti a kormánykereket, nem kettő-három-sok"

Ahogy írtam volt: "[p]ersze mindez feltételezi hogy jobb, ha több szempont érvényesül, mintha a csak egy párté; hogy a hatalomkoncentráció nem hasznos a polgárok többsége számára"

Aki ezeket a szempontokat nem találja érvényesnek, annak számára nincs érték a politikai pluralitás, az hogy minél több szempont kerüljön figyelembe vételre a kormánypolitikák kialakításában, hogy jobb az a kormányzás, ami a polgárok minél nagyobb egyetértésével találkozik, még -- vagy különösen -- ha ez kevésbé aktív kormányzást, "társadalom-mérnökösködést" jelent.

"nem egészen véletlenül olyan a legtöbb szavazati rendszer a világon, ami a "győztest jutalmazza""

Persze hogy nem: a politikusok is szívesebben választják a könnyebb utat, mint mindenki más. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.20. 06:18:54

@tralalala:

""Egy weimari köztársaság"
Találó példa."

A weimari köztársaságnak elsősorban azért van rossz híre mert a Harmadik Birodalom követte. Habár a weimari köztársaságban is folytak a trianoni békeszerződésben kikötött német katonai hatalom minimalizálásának kijátszására irányuló tevékenységek, közel sem volt olyan militarista mint a Harmadik Birodalom.

Nem szabad elfelejteni hogy a Harmadik Birodalom kormányzati "hatékonysága" a II. vh-hoz vezetett: Németo elvesztette a '37-es határain belül '39-ben élt lakosságának 8.23%-át. És elég súlyos volt a háborút követő pár évben a gazdasági helyzet.

Így hát a kormányzati "hatékonyság" nem egyértelműen pozitív dolog: az nagymértékben függ attól, hogy milyen politika megvalósítását teszi lehetővé az a "hatékonyság". Szerintem több példát lehet találni arra amikor a politikai "hatékonyság" a széles tömegek rovására működött, mint amikor annak érdekeit szolgálta. Ahogy Lord Acton mondta: "a hatalom korrumpál; az abszolút hatalom abszolút módon korrumpál".

Itsuka 2015.12.20. 10:55:42

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:
A demográfiai problémákat nem lehet egyszeri ajándék pénzzel megoldani, csak kiszámítható jövőképpel, létbiztonsággal, pörgő gazdasággal.
Az ajándék pénzek csak a költségvetési deficitet növelik, újabb korrupciós táptalajt teremtenek, és akiknek igazán szükségük lenne rá, azok nem férhetnek hozzá!
A látszatdemokráciánk és az eltorzított választási rendszerünk pedig kifejezetten a Ceasescu - Kim család típusú egyszemélyi diktatúra kialakulását segíti: az ilyenek még soha, egyetlen országnak sem hoztak semmilyen fellendülést, sokkal inkább bezárkózást és elszegényedést!
süti beállítások módosítása