1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.12.07. 12:02 HaFr

Orbán hosszabb távon jót tesz

Mindig meglesz (ahogy most is megvan) a szabadságunk arra, hogy jó országot csináljunk. Nem lesz itt nagyobb diktatúra annál, amit el AKARUNK viselni, és bár Európában tényleg megszűnt a nyugati liberális berendezkedés megkérdőjelezhetetlensége, ez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk idehaza újra vonzóvá tenni ennek egy termékeny, hazaiként eladható változatát, ha kellő kreativitásunk lenne hozzá. A probléma tehát nem a "diktatúra", hanem a kreativitás (szó szerint az alkotni tudás) hiánya. Ne Orbánra fogjuk, please.

Orbán önmagunk tükre, és nem a tükröt kell szidni: ám az ellenzéki politika mégis erre korlátozódik. Orbán reakció a többségben lévő igényre -- még akkor is, ha manufakturált, manipulált igény ez, de hát az iPhone nem ilyen? --, és a többség igényének beszámítása nélkül semmiképp sem lehet jó országot csinálni -- vagy ha lehet, csak keveseknek, de az nem ország. Örüljön az ellenzék, hogy végre megismeri a saját népét! Meggyőződésem szerint az "Európába, de mindannyian" igazsága van most ujjászületőben, ezzel a rövid távon sok anyagi kárral járó, de javító erejű kitérővel. Orbánnal jókorát lengett ki az inga egy irányba: miután visszatért az ellenkező irányból, amely alkalmatlan fecsegésből, elvont eszmék erőltetéséből, és közben egy életidegen politikai rendszer elitjének inkompetenciájáról szólt. Ezt kapjuk érte cserébe -- ezt kapjuk a saját társadalmunk megértésének elmulasztásáért. 

Orbán rendszere korrupt, kártékony, antiliberális. Viszont legitim (a manipulált választások és az ömlő hazug propaganda ellenére inkább az, mint nem), demokratikus (inkább az, mint nem), következésképp a jelenének igazolt funkciója van. Oka van annak, hogy itt van és így van. Nem a személye a lényeg, hanem az igény, amelyre rezonál.

Meddig mehet még el a relatív választói többség Orbán támogatásában? Egyrészt nagyon rosszul teszi az, aki ilyenkor a zsidókat bevagonírozó magyarok képével jön elő, mondván, ez a nép mindenre képes. Másrészt rosszul teszi az is, aki a többség szentségével teszi ugyanezt. A magyarok pont annyira nem gonoszak kollektíven, mint egyik nép se (legfeljebb anómikusabbak mint közösség), és pontosan annyira nincs igazuk egy adott pillanatban, mint egyik népnek sincs. De hosszabb távon, a viszonylagos szuverenitás körülményei között a magyar nép is igényelni fogja azokat a képességeket, amelyek a nyugati népeket sikeressé tették: egy korrupt, elnyomó elitnek nincsen jövője egy független országban, ha nem elégít ki belső szükségleteket (!), nemhogy a nyugati civilizáción, de bármilyen modern államon belül -- bármiben alkudjanak is meg a vezető politikai hatalmak magukkal és Orbánnal. Sokkal fontosabb kérdés Orbán jelenénél, ami előbb-utóbb múlttá válik, hogy közben az oroszoknak sikerül-e az EU felbomlasztása, lesz-e orosz-német-amerikai politikai alku Európa újrafelosztásáról, Amerika elengedi-e Európát, hogyan alakul Kína és a Nyugat viszonya az elkövetkező ötven évben stb. -- de ezek is mind másodlagosak ahhoz képest, hogy elkerülhetőek-e a nagyobb háborúk, a humanitás és a szabadság alapvető normák maradnak-e, a globalizáció és az anyagi gyarapodás fenntarthatóan folytatódik-e, illetve milyen lesz Magyarország stratégiai versenyképessége a piacon.

Orbánnal akkor járnánk hosszú távon is rosszul, ha ez utóbbiakra folyamatosan kedvezőtlen válaszok jönnének, a globalizáció lerobbanna, (ennek következtében) interkontinentális vagy legalább regionális háborúk jönnének, és az országunk versenyképessége több évtizedes hanyatlásba fordulna. Ha mindez elmarad, akkor Orbán nem norma és orákulum lesz az elkövetkező ötven évre, hanem inkább úgy fogunk emlékezni rá, mint jókor jött figyelmeztetésre, miszerint a rendszerváltás első húsz évében valamit rosszul csináltunk. Elég sok mindent, ami azt illeti. De a tény ma még tény marad: Orbán belső szükségleteket elégít ki, amelyek legitimálják. Az ellenzéknek döntően alternatív szükségleteket kellene tudni keltenie, nem a mai szükségletek termékét ócsárolnia. Aminek az útja természetesen nem a 2010 előtti tudás leporolása.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr328145586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Renyi Bence 2015.12.07. 12:07:11

Nem érteném én ezt.

Béndek úr 1-2 hónapja olyan cikket írt, hogy ov-ék 20-30 évre eljátsszák a jövőnket gazdasági értelemben. Ez a cikk ennek határozott tagadása azzal a kijelentésével, h

"Mindig meglesz (ahogy most is megvan) a szabadságunk arra, hogy jó országot csináljunk."

"Ha mindez elmarad, akkor Orbán nem norma és orákulum lesz az elkövetkező ötven évre, hanem inkább úgy fogunk emlékezni rá, mint jókor jött FIGYELMEZTETÉSRE, miszerint a rendszerváltás első húsz évében valamit rosszul csináltunk."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 12:10:59

@Renyi Bence: miért lenne az? szorosabb olvasatot javasolnék, Bence, kérem.

Lexa56 2015.12.07. 12:22:11

A blogíró cikkcakkjai még mindig kisebb amplitudóval rezegnek mint Orbáné, bár én sem mindig tudom követni. A magam részéről csak annyit tudok, hgy soha nem fogom legitimálni és helyeselni, ami Orbán ezzel az országgal tett és tesz - még akkor sem, ha ez az orszgának nem volt ellenére.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 12:23:44

@Lexa56: nem is erre kértem a tisztelt kommentelőt :)

Renyi Bence 2015.12.07. 12:29:07

@Lexa56: Azért az országnak ellenére volt 1990-2010 között négyszer is az orbáni politika meghirdetése. A hatalma elérése az óriási és valós csalódottságérzetnek, frusztrációnak, ami a régi baloldali konstrukció alkalmatlan (és rosszindulatú? sose tudjuk meg, egyik rosszabb eshetőség mint a másik) munkájából származott, dühből és keserűségből váltott az ország irányt. Ezért a nép szerintem nem hibáztatható harmadik alternatíva választása nélkül. (ami harmadik alternatíva végül úgy jelent meg 2006-2010 között, hogy fasiszta ízben a legmarkánsabban tagadták a "baloldali demokrácia" legitimációját, és ebben csúcsosodott ki a Jobbik) Akkor kellett volna egy másik harmadik erőnek megjelenni a palettán, amelyik ugyanolyan elánnal támadja a gyurcsányi kormányzatot, de határozottan szembement volna az orbáni és vonai törekvéseknek... Ilyen nem volt, tehát a választható alternatíva az szdsz-mszp buktatására ez a páros maradt. Ez Bajnaiék bűne is.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.12.07. 12:34:17

A háború csak akkor állítható meg, ha erőt sikerül demonstrálni a liberális nyugat ellen.

Lexa56 2015.12.07. 12:44:33

off: A kép forrása Huntigton vagy Toynbee?

2015.12.07. 13:05:09

@Lexa56:
az y kromoszómák általában nem rekombinálódnak, hanem normál esetben apáról fiúra átadódnak. kivételt képeznek a homoszexuálisok. a közéletben az y kromoszómák csatáznak, aminek erőteljes etnikai és szexista (hímsoviniszta) jellege van. és ezt tompítja az mtdna és a nőiség. a nőági eredetek sokkal inkább össze vannak keveredve (az ókori csatározások miatt. a győztesek a férfiakat, fiúkat megölték, és a nőket, lányokat magukévá tették. sajátos módon törekedtek a biodiverzitásra). ebből egy korlátozott nemzetköziség következik. az európaiság.
mathildasanthropologyblog.files.wordpress.com/2008/10/hg-h.png
volt már erről szó?

Lexa56 2015.12.07. 13:10:39

@unionista᠍᠍᠍᠍: igen, köszönöm, ismerem az elképzelésedet és az anyagot is, amire hivatkozol. Terveim szerint ha nyugdíjba megyek és ráérek, jobban el fogok mélyedni benne.

2015.12.07. 13:23:27

@Renyi Bence:
a magyarok többsége félig tudatosan vagy tudattalanul két, vagy három dolgot gondol a világról.

az első a külföldi oligopóliumok visszaszorítása.

az átlag magyar azt gondolja, hogy a nem termelő külföldi vállalatok az ország számára inkább károsak, mint hasznosak. a kereskedelmi-pénzügyi-szolgáltató szektorban a külföldi dominanciát fel kellene számolni. ennek érdekében az orbán-kormány permanens különadókat vetett ki és masszív államosításba kezdett. ezt a magyar lakosság többsége üdvözölte. részben a baloldali választók is. és ezt a német néppárt is támogatta. ennek azonban ára van. mert ha nincsenek bankok, hanem legfeljebb egy szövetségi bank, akkor előbb-utóbb a nem-német termelő vállalatokat is ki kell szorítani. ami egyre inkább a "nemzeti nagytőkések" túlhatalmát eredményezi.

ebből következik a második lakossági igény. a belföldi oligarchák elszámoltatása. ehhez kell egy új komány. ami szélsőjobboldali lehet. és ezt csak úgy lehet ellensúlyozni, hogy egy mérsékelt balközép párt adja a miniszterelnököt. ez egy kis-nagykoalíció. schiffer-vona kormány. csakhogy ez egy kutya-macska barátság. egy ilyen formáció nem lesz tartós.

ezért van egy harmadik cél, ami az első kettőnél fontosabb. ez az ország újjászervezése. de ez csak akkor tud működni ha a főváros etnikai összetétele hasonlít az ország egészéhez. ehhez a bevándorlás megfékezésére és kivándorlás felgyorsítására van szükség. ennek érdekében rövid távon az egészségügyi dolgozók bérét kell rendezni.

nagyjából ezek a lényeges momentumok.

2015.12.07. 14:30:46

@Lexa56:
rajta vagyunk egy kulturális törésvonalon. a kárpát-medencét a római birodalom sem tudta teljesen meghódítani.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Roman_Empire_Map.png
a nyugat-római birodalmat a hunok verték szét.
1500 éve volt "brüsszel" elleni hadjárat:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Attila_in_Gaul_451CE.svg
ez a kettősség volt az államalapítás idején:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Great_Schism_1054.svg/957px-Great_Schism_1054.svg.png
bocskai a szultánnal szövetkezett ausztria ellen. a reformáció a "nyugat" feltétlen kiszolgálásával szembeni lázadás volt. és az összes szabadságharc. a három trónfosztás: bethlen gábor erdélyi fejedelem besztercebánya, rákóczi ferenc ónod, kossuth lajos debrecen mind keleten történik, vagy onnan jön. magyarroszágon egy korlátozott nyugatosság valósulhat meg. a központi régióban a dunai németeknek lehet időleges befolyásuk. az ő szempontjukból éppen nem kecskemétet kellett volna elfoglalni. mert történelmi távlatbokban bugacról úgy is kiverik őket. de ha már így esett, akkor azt foglalták el. ezen kívül legfeljebb debrecen kantonizálható. de az is csak úgy, hogy svájcnak a semleges zónát védelmi okokból érdemes a nem-ortodox-ortodox valláshatáráig kiterjesztenie. ha ezt nem teszik meg, akkor feladhatják a semlegességüket. nagyjából ennyi lehet nyugatos. magyarország egy kelet-közép európai szabadállam. budapest legjobb esetben is egy bundesstadt. nem lehet amerikai típusú metropolisz. soros a kozák atamánság területén akar liberális demokráciát.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Location_of_Cossack_Hetmanate.png

Hidvégi Mihály 2015.12.07. 14:36:05

Orbán valóban belső szükségletet elégít ki.

A csodavárás belső szükségletét. A mai magyar nép ócska csodavárását, legszebb képviselője ennek az ide is hűen kommentelő Birka úr. A magyar nép nem gondolkodó, lusta, megvezethető birka képviselője.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.07. 15:23:34

Orbánnak egyszerű dolga van.
Csak a Jobbikkal lesz némi csatározása, hisz az általad is leírt urbánus szükségeletet, a nemzeti öntudat alapvetését, csak ők nem tagadják.

A kommunsita diktatúrában ugyan oktatták a nemzetünket a bűnös nép fogalomkörére, és igyekeztek meghonosítani a balalibek elődei, a gondolatot, miszerint a magyarok bűnösek.

Csakhogy a 40 éves népbutítást átttörte a nemzeti öntudat, és egyre kevesebb ember hiszi el ezt a maszlagot, amit ma ugyanúgy súlykolnak a nyugat-európai szocik, mint egykoron a kommunista ideológusok.

A ballibek újabb szavazókat ezzel már nem nyernek legfeljebb csak veszítenek.

Ma már szerencsére csak nemzetei és nacionalista kormányok rughatnak labdába.
Szerencsére.
Ilyenformán nektek sincs esélyetek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 15:38:22

@Ballib Cenzúra: mint írtam, az inga kilengett -- de erős vénytörésben gondolhatja csak az ember, hogy ott ragad, ahol most van

DrGehaeuse 2015.12.07. 15:46:04

"legfeljebb anómikusabbak mint közösség"

Óh igen. Anómia!

Csodálkozni nem lehet ezen. Elég csak a 20. század eseményeit felsorolni. Alig volt olyan történet ami a magyar nép épülésére szolgált volna. Mindíg a nép itta meg a levét az egymást váltó elitcsoportok balfogásainak.

2015.12.07. 15:54:28

@Renyi Bence:
a nemzetté válás sajnos csak úgy lehetséges, hogy a főváros valós etnikai összetétele nem nagyon tér el az országos átlagtól. ez elvándorlás nélkül civilizált módon nem nagyon lehetséges. ez egy szükségszerű dolog. komoly társadalmi problémát az egészségügyi ellátás színvonalának megzuhanása okoz. ezen a ponton kell beavatkozni az államnak. a többi sem nem jó, sem nem rossz. ha valaki "tanulni" megy ki (persze pénzt is keres, mert dolgozva tanul) és haza akar térni (a megszerzett pénz egy részét folyamatos hazautalja vagy egy összegben hazahozza), akkor az még éppen előnyös is lehet. ha kimegy és kint marad, akkor nyilván hátrányos. mert magyar adóforintokból képezték ki és utána nem segíti a forintgazdaságot. a forintgazdaságnak nem az elvándorlás jelenti a legnagyobb problémát hanem az, hogy rosszul szervezett a mezőgazdaság, nincs honi ipar. a kereskedelem és szolgáltatások fölözik le a hasznot. de az is nagyobbrészt külföldi tulajdonban van. innentől kezdve a kincstárnak prioritásokat kell szabnia. a döntés nagyjából az, hogy kommunikációs tanácsadókat fizetik meg vagy az orvostársadalmat.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.07. 15:56:01

@HaFr:
Az egészséges nacionalizmus, és nemzeti identitástudat mindig is a magyar nép sajátja volt.
Egészen addig, amíg mesterségesen más nációk parancsára nem kezdtek bűntudatot ébresztenia nemzetben.

Ilyenformán ez a fajta igény, inkább tűnik normalizálódásnak, mintsem átlendülésnek.

Mehjegyzem azon nemzetek számára, akik elfelejtették elődeiket, részben megtagadták hagyományaikat, vallásukat, kultúrájukat, és beolvadnak az Európai kultúr masszába, azok számára hamarosan megszűnik a történelem szó jelentése, és a távlat lehetősége, ami a nemzetet és identitástudatot illeti.

Azaz az általad vázolt inga egyik oldalán a beolvadás, és nemzet feloldódása áll, a másik oldalon a túlélés.

zipe moha 2015.12.07. 16:05:25

@HaFr: ...az eddigiektől éltetően lett jó a cikk..érzem benne a fordulékonyságot, az emelkedés képességét, a kreativ cselekvés letéteményét, amely elvezethet egy sajátosan magyarhoz, ami nekünk kell ami lezárja az 1000 éves ciklikus determináltságot egy magasabb hatásfokú új kezdet kedvéért...csak nem vissza esni, csak nem visszaesni...:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 16:07:17

@Ballib Cenzúra: valóban szükség van nemzeti öntudatra, de annak valós értékeken és teljesítményen kell alapulnia (patriotizmus), és nem tódításon, népi romantikán, önáltatáson, kivagyiságon, manipuláción, és más népek lenézésén (nacionalizmus, sovinizmus, etnicizmus).

chrisred 2015.12.07. 16:07:38

@Ballib Cenzúra: A nagyhatalmak pedig azzal szolgálták ki a magyarság nacionalizmus iránti egészséges törekvéseit, hogy Trianonban megajándékozták őket egy igazi nemzetállammal.

Valójában az etnikailag teljesen kevert Közép-Európában a nacionalizmus mindig a hatalmi poltizálás fegyvere volt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 16:08:19

@unionista᠍᠍᠍᠍: remélem, észreveszed, hogy mennyire nem vagyok konzekvens -- csak, mert azóta bocsánatot kértél. Nem tanítani akarlak, csak magyarázom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 16:09:51

@zipe moha: ez az 1000 év lezárás jól esett :)

zipe moha 2015.12.07. 16:15:01

@Ballib Cenzúra: ..a széleken a pusztulás különféle arcai vannak...az egyensúlyban van a túlélés..te is tudod...mindegy hogy az út " bal-vagy jobboldali" árkába csapódsz..ha nem maradsz az úton.....most ( már egy jó ideje ) az a baj, hogy a magyar út maga fogyott el..és generációink újra-és újra kísérletet tesznek az út nélküli út folytatására....az " istváni út" a szolgaság útja, az idegen érdekek kiszolgálása a saját nép kiszolgáltatása magának és ellenségeinek vezet a tántorgáshoz és a determinációkhoz...ha azt látod , hogy a magyarokat szélekre hívják...és egymás ellen hergelik őket, biztos lehetsz abban , hogy ez mi ...az ami mindig is volt...sokadszorra..eddig minden generáció újként bekajálta, mire rájött, már késő volt mert valamit elvesztetett..kezet -lábat vagyont élete..hitet reményt..

zipe moha 2015.12.07. 16:15:37

@HaFr: ..kevesebb nem lehet..erre készülsz..te is..:)

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.07. 16:19:11

@HaFr:

hu.wikipedia.org/wiki/Nacionalizmus

A nacionalizmus kifejezés jelentéstartalma:
- Egyik, ma már elhalványult jelentése az az érzelmi kötődés, amelyet az ember a családja, az általa használt és alakított környezete, a faluja, a városa, a megyéje, a hazája iránt érez, a patriotizmus.

- Másik jelentése a nemzetépítés feladatára utal, amely az ideológia megalkotásával, a kultúra egységesítésével és érzelmi élmények átélésével a közös nemzeti identitás kitalálását és megteremtését célozza.

- Harmadszor értelmében nemcsak a programot, hanem magát a nemzetépítés folyamatát is jelenti.

gellért mária 2015.12.07. 16:21:24

@HaFr: Tőlem kellett volna bocsánatot kérnie.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.07. 16:25:16

@chrisred:

Ez valamiféle burkolt, vagy nem is annyira burkolt fenyegetés akart lenni ?

Nevezetesen hogy Nyugat-Európai barátaink akkor és annak adják az országunk területét, akinek csak akarják, ha nemzeti érzéseink buzogni merészelnek ?

Ahogyan tették ezt akkor, amikor egyébként a velünk egyoldalon álló Romániának adták a területeink nagyrészét, csakmert Károlyi leszerelte a hadsereget, és begyalogolt oda 10 román katona ?

DrGehaeuse 2015.12.07. 16:36:09

@zipe moha:

Orv-bán rendszere akkor fog rohamosan gyengülni ha és amikor a nép politikai aktivitásra egyáltalán még képes (és a NER hátrányait felismerni képes) része számára az anyagi létfeltételeinek biztosításáért való robotolás mellett maradni fog némi ideje és energiája arra is, hogy egyáltalán gondolkozzon és mérlegeljen, vagyis hogy politizálni kezdjen.

Nekem úgy tűnik, orv-bán és bandája sejti ezt a veszélyt. Ezért sem igyekszik mindent megtenni az érdemi gazdasági prosperitás érdekében.

Sajnos elég hatékony orv-bán rendszere a tekintetben, hogy a saját legitimációja érdekében mégiscsak összebarkácsolt (és dicsekvőleg fennen hírdetett) 2,5-3%-nyi növekedésből származó többletjövedelmeket a saját szvazóbázisa zsebébe irányítsa.

Ennek ellenére érzek most a levegőben egy pici hangulatváltozást. Minden ügyessége, agyafurtsága és dörzsöltsége éllenére az emberek érzik a propaganda átlátszóan hazug mivoltát. Az ép lelkű emberek érzik, menyyire cinikus, aljas és képmutató a NER-es álelit.

A mozgás lassú lesz. A nép lassan, nehézkesen vált irányt. Valahogy úgy mint egy áradó folyam. Ha rossz irányba tereli egy gát , előbb a rossz itányba fordul, majd megáll felduzzad és végül áttöri a gátat az igazi meder irányába és hihetetlen gyorsan rátalál.

zipe moha 2015.12.07. 16:37:24

@Ballib Cenzúra:..így van.. 89'- ben a poszt mszmp-nek adták..nem vissza a népnek..

DrGehaeuse 2015.12.07. 17:04:47

@Ballib Cenzúra:

"Ahogyan tették ezt akkor, amikor egyébként a velünk egyoldalon álló Romániának adták a területeink nagyrészét, csakmert Károlyi leszerelte a hadsereget, és begyalogolt oda 10 román katona ?"

Súlyos tévedés!

- Románia soha nem állt egy oldalon Magyarországgal az I világháborúban (a II. VH-ban igen). Viszont az antantnak tett igéretét megszegve (kényszerűségből) különbékét kötött a központi hatalmakkal. Miután a bolsevik oroszország a breszt-litovszki békével kilépett a háborúból (1918.03.03) és magukra hagyták a románokat a keleti fronton, nem sok választásuk maradt. Ennek éllenére (és a franciák végtelen és indokolatlan jóindulatából) számították őket a gyöztes hatalmakhoz 1920 -ban.

- Kelet-Magyarország Romániához csatolását a Habsburgok magyarirtó politikája és a magyar nemesség nagy részének hibás döntései (no meg az óromán területek nyomora) következtében végbement románosodás alapozta meg.
hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C3%A9ly#/media/File:Walachians_(Romanians)_in_Hungary,_census_1890.jpg
A román megszállás sajnos Budapestig hatolt és nem 10 katona vett benne részt.

gellért mária 2015.12.07. 17:12:24

Hát? értem, értem...én is gondolkoztam ezen...de nem tehetett volna jót is, rövid távon? elvégre a politikai "elitnek" elvileg jót is kellett volna tennie, volt hozzá ereje, kiépítette hatalmi bástyáit ehhez..és nagy volt a bizalmi tőkéje. Erre mondják, hogy Orbán politikus, de nem államférfi. Csak az idő, a történelem fogja megmutatni, hogy bár oka van annak ami lett, de szükségszerű volt-e ami lett.Tőle elfogadták volna azt is, ha "jót" tesz..kiépíthetett volna.egy színvonalasabb elitet.Ennek pont az ellenkezőjét tette. Hát..ennyi tellett tőle, de ezért én nem mentem fel.

2015.12.07. 17:12:54

@HaFr:
és ez folyamatosan átlendül a kommunizmus óhajtásába. a centrális erőtérben szélbal és széljobb igények permanens kielégítése folyik. ez az inga nem egy perpetuum mobile de szoci, libsi, konzi és náci elemekkel elég stabilan működik.

Tiborpapa 2015.12.07. 17:23:25

"Orbán belső szükségleteket elégít ki"
A saját körei belső "zsebének" szükségleteit. Más nem is érdekli. Az egész "politikája csakis a pénzről szól. Szarik az emberekre, szarik az országra, csak a zsebe dagadjon. Amíg hatalmon van, fog is... a lakosság kárára. Csak a többséggel kell mindig elhitetni, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó. Hazudozni tűzön vízen át, rendületlenül! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, töltsük meg a stadionokat! Talán még kenyeret is dobálnak majd a közönség közé! Mindennel meg lehetünk elégedve. Az engedelmes állampolgár a jó állampolgár. Ezeknek.

Kuntakintekitekinte 2015.12.07. 17:43:38

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Melyik nyugat ellen? Ahová a normális emberek (nem te, te idióta vagy) vágynak, és ahová a kedvenc ISIS-ed elől menekülő milliók is azért mennek, hogy ne kelljen dolgozni, csak henyélni?
Ismét komoly zűr- és képzavar tombol az egyszerű agyadban.
Ne abból indulj ki, hogy te keletre disszidáltál, egy darab vagy a másik irányba indult millióból, és érdekes módon senki nem vágyik utánad és a politikai és gazdasági Kánaánod után.

Netuddki. 2015.12.07. 17:44:09

HaFr, ne hülyéskedj! Hogyan lenne már legitim az orbán rezsim? Nem attól lesz legitim, hogy a választásra jogosultak kisebb részének többsége bűnözőket választott meg. Attól lesz legitim, hogy megfelelnek-e a mindenkire kötelező erkölcsi és egyéb normáknak. A tolvaj bűnözők nem éppen erről híresek.

Ha jönne egy normális, valóban a választókat képviselő, és nem a saját és haverok zsebét tömködő kormány, akkor az elsők közt kellene felülvizsgálnia az orbánék összes tolvaj törvényét.

Netuddki. 2015.12.07. 17:46:07

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ürü-lék megint egy magvas (g) birkaszart pottyantott el a blogon...

Netuddki. 2015.12.07. 17:47:07

@HaFr: Az ürüt nem akarod kibaszni innen? Rohadtul unom már, és szerintem nem vagyok egyedül.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 17:48:28

@bértrollbosszantó_kovi1970: de akkor kettőtöket fogom egyszerre, mert birca ugyan mond valamit, ami sokaknak nem tetszik, de nem olyan útszéli stílusban vegetál, mint te -- szóval mérlegelj

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 17:49:36

@bértrollbosszantó_kovi1970: leírtam, miért legitim, és leírtam azt is ezerszer, hogy tolvaj -- furcsamód, a kettő nem mond ellent egymásnak

Netuddki. 2015.12.07. 18:00:52

@HaFr: Feláldozom magam a többség érdekében. ;)

Nemfajtalan srác 2015.12.07. 18:29:50

"Orbán rendszere ... legitim (a manipulált választások és az ömlő hazug propaganda ellenére inkább az, mint nem),"

Hogyha a hazug propaganda illegitimmé tesz egy rendszert, akkor a világon bármelyik illegitim. És nem csak a hatalmon levők, hanem az ellenzék is, vastagon beleértve a hazai libsiket

A "manipulált választások" pedig egy komolytalan érv, hiszen bármilyen választási rendszerben többsége lenne Orbánnak, ráadásul az elmúlt 7 év bármelyik időpillanatára vonatkozóan. Aki ezt fumigálja, az ne akarjon másokat kioktatni demokráciából

ogli dzsí 2015.12.07. 18:35:36

a liberalizmus a kutyának sem érték, ahogy a diktatúra se.

Nem is érdekelnek ezek a szavak senkit, az emberek élvezni akarják a szabadidejüket+pénzüket Orbánnak meg csak hülye kihívói vannak, nincs mitől tartania.

Nemfajtalan srác 2015.12.07. 18:35:46

@bértrollbosszantó_kovi1970:
"Attól lesz legitim, hogy megfelelnek-e a mindenkire kötelező erkölcsi és egyéb normáknak. "

Ne hülyéskedj már, miféle erkölcsi normákról beszélsz? Az EU vezetői, a korrupt alkoholista Junckers, vagy az iskolakerülő, még nála is piásabb Schulz miféle normáknak felelnének meg? Egy magára valamit is adó iskolába sem engednék beiratkozni őket, Schulzot ki is csapták annak rendje és módja szerint a gimiből, azóta sincs érettségije

2015.12.07. 18:40:17

@DrGehaeuse:
a románok ezt a térképet lobogtatták.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Austro-Ungaria_si_Romania_(harta_etnica).jpg
ennek is van egy sajátos optikája.

a románok a duna-tisza és a prut illetve moldovával együtt dnyeszter közét tekintik nagy-romániának. az is földrajzi egység.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Prut_river.jpg
ez kétségkívül mesterkéltebb, mint a nagy-magyar.
pctrs.network.hu/clubpicture/2/5/2/_/nagy_magyarorszag_1_252892_62553.jpg
mi abból jól jöhetnénk ki, hogy budapest informálisan elfogadja nagy-románián, hogy bukarest elfogadja nagy-magyar érdekszférát. a nacionalizmusokat nem megszüntetni kellene (nem lehet megszüntetni, az a közéletben a "férfiaskodás"), hanem bizonyos korlátokkal kölcsönösen tiszteletben tartva elfogadni. egymást egymást metsző gazdasági érdekszférák és kultúrkörök vannak.

ogli dzsí 2015.12.07. 18:42:41

@bértrollbosszantó_kovi1970: A LEGITIM szó a LEX = törvény szóból ered, aminek nincs köze az erkölcshöz, a nácik is legitim kormányt vittek.

agarik 2015.12.07. 18:51:31

Már nagyobb van mint amit el akarunk viselni.
De mivel felszámolták az érdekérvényesítő szerveket, robbantgatni meg még nem akarunk...

PS: Orbánt nem legitimálja más csak önmaga, önmaga számára.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.07. 19:02:35

@gellért mária:

hafr.blog.hu/2015/11/27/veszelyes_leszakadasban_az_orszag/full_commentlist/1#c28691658

"egy utolsót kommentelek. és kellemes karácsonyt kívánok mindenkiet. máriától ezúton is elnézést kérek."

Az első mondatában tett ígéretét nem tartotta be: ez minősíti a bocsánatkérésének őszinteségét is.

2015.12.07. 19:05:14

@bértrollbosszantó_kovi1970:
a politikusok legitimitást a korszellem biztosítja. ti azt nem fogadjátok el, hogy orbán alapvetően azt mondja, amit a nép gondol. az ellenzék a többséggel szemben politizál. a kisebbségekből és elvbarátaikból próbálnak közös politikai platformot gründolni. ez látványosan nem működik. és ebből következően a kormány bizonyos korlátokkal persze, de mégis azt csinál amit akar.

az évezredes magyar tradíció, hogy a kárpát-medencében a szomszédainkon és a dunai németeken túl nem nagyon vannak idegenek. a zsidók betelepítésével is ez volt a probléma. a magyar népet nem nagyon kérdezték meg. hanem bécsben úgy gondolták, hogy majd letörik a magyar nacionalizmust. aztán egy részük nem törte le, hanem úgy felerősítette, hogy a hofburg kénytelen volt kiegyezni. de utána az ortodoxia (az ortodox nacionalizmus és az ortodox liberalizmus egyvelege) szétverte a monarchiát. és ebből lett a fasizmus, az ortodox kommunista kísérlet után a kapitalizmus. és ezek mind elbuktak. magyar nép nem ortodox, de nacionalista, nem ortodox, de liberális. ebből következően errefelé a nemzeti liberalizmus a leitkultur. a baloldali liberalizmus képtelen volt gyökeret verni. a kapitalizmus ortodox formában a főváros (a capital) jólétét képes megteremteni. a rendszerváltás után budapest és a bécs-budapest közötti korridor fejlődött igazán. az ország nagy része a kádár rendszerhez képest vagy megrekedt vagy lecsúszott. egész egyszerűen elbukott a kapitalizmus. a világban 2008 őszén. a magyar valóságban 2001 táján. tehát még az első orbán kormány utolsó éveiben. és a liberális baloldali illetve a keresztény jobboldali értelmiség mostanában látja be, hogy amiben hittek az egy utópia.

vargánya 2015.12.07. 19:14:09

@DrGehaeuse: " Románia soha nem állt egy oldalon Magyarországgal az I világháborúban ..."

Ez igaz, de a hadbalépés előtt a központi hatalmak szövetségi rendszeréhez tartozott (1883 óta!). Egy áruló szövetséges.
Azt a 10 román katonát képletesen tessék érteni! 1918 nov.-decemberében 7-8 000 főnyi szedett-vedett "katonájuk" volt,(akkor még a cseheknek és a szerbeknek se volt több, akkor még...)miközben az olasz frontról 690 000 (!) magyar katona tért haza. Ha AKKOR MÉG olyan vezetése lett volna az országnak .... .

2015.12.07. 19:19:02

@neoteny:
nem bírtam ki, mert megláttam ezt a címet: "orbán hosszabb távon jót tesz". orbán azt csinálja, amit a köznép szeretne, hogy csináljon. csak nem úgy, ahogyan az emberek képzelik. de azt.

Tamáspatrik 2015.12.07. 19:32:21

"Orbánnal jókorát lengett ki az inga egy irányba: miután visszatért az ellenkező irányból, amely alkalmatlan fecsegésből, elvont eszmék erőltetéséből, és közben egy életidegen politikai rendszer elitjének inkompetenciájáról szólt. Ezt kapjuk érte cserébe -- ezt kapjuk a saját társadalmunk megértésének elmulasztásáért." Ezt jó megfogalmazásnak tartom.

Orbán nem egyedüli jelenség, voltak hasonló stilusú vezetők máshol is: Peron elnök, Berlusconi, kicsit erősebb formában pedig Franco tábornok és Mussolini (kapásból ezek a példák jutnak eszembe).

Azonban Orbánt minden válság inkább erősitené, a harcias szellemet táplálja minden zűrzavar, amikor az ember a már ismert biztonságosat választja a bizonytalannal szemben.

Tamáspatrik 2015.12.07. 19:37:53

@Ballib Cenzúra: A wiki cikkirója itt egy kicsit melléfogott szerintem. I. világháború nem lett volna nacionalizmusok nélkül.
A nacionalizmus kis mértékben egészséges, de könnyen túlzásba lehet vinni ezt is, mint sok minden mást.

we dont want arabs here..So what 2015.12.07. 19:38:49

Semmi baj a magyar néppel vagy rendszerrel.
Az hogy a szocialista párt vagy liberálisok vesztésre állnak nem csoda. Miért állnának nyerésre? Adjunk oda mindent Jurgennek meg Hansinak és a Johnnyt se hagyjuk ki a buliból az nem politika. Ostoba és rövidlátó emberek gyülekezete akik rettegnek önálló döntéseket hozni. Thürmer nagyobb hazafi és magyar mint bárki a mai parlamenti ellenzékben. Ha erre rájönne az MSZP lenne keresnivalója. Lehet hazafinak, patriótának, uram bocsá nacionalistának is lenni akkor is ha szocialista elveket vall az ember. Amig idegen érdeket szolgálnak teljes erőből addig szopni fognak. A magyar nem hülye. Jobb Orbán mint bárki más jelenleg.

gellért mária 2015.12.07. 19:38:51

@neoteny: kösz, mindig kapok E-mail-ben értesítést a hozzászólásokról, de csak akkor ha az én nevemre érkezik válaszként, ..ezért nem tudtam róla.Na, többet nem foglalkozunk ezzel.

Laikus Érdeklődő 2015.12.07. 19:40:28

A törökök nem önálló civilizációként szerepeltek a könyvben?

Egyébként érdekes írás. Az előző két poszt gyalázatosan alacsony kommentszáma után szinte hiánypótló.

zipe moha 2015.12.07. 19:42:55

@neoteny: " Az első mondatában tett ígéretét nem tartotta be: ez minősíti a bocsánatkérésének őszinteségét is"

. egy gyenge jellem egy másik gyengeségére rámutat..szépen demonstrálja a leváltani kívánt korszellemet...

kacsapuszi 2015.12.07. 19:47:44

Orbán nem tükör. Súg, búg, lázít, hízeleg, megalázkodik, vagy éppen támad, fröcsög, buzgólkodik.

A tükör néma, tiszta és hideg. Azt mutatja, ami van.

Orbán azt mutatja meg, hogy milyennek szeretné látni a hazáját.

A természeti népek sokáig varázslatnak hitték a tükröt, amit a törzsfőnökük a fehér embertől ajándékba kapott. Aztán rájöttek, hogy a tükörért eladták a saját szabadságukat és az aranyukat is.

kacsapuszi 2015.12.07. 19:50:47

"a többség igényének beszámítása nélkül semmiképp sem lehet jó országot csinálni - vagy ha lehet, csak keveseknek, de az nem ország"

Szeretném megkérdezni a szerzőt, hogy ő vajon a kevesek közé tartozik-e, vagy ez itt egy jó ország?

explanatus 2015.12.07. 19:56:51

@DrGehaeuse: Én ezt kicsit másként látom.

„ennek éllenére (és a franciák végtelen és indokolatlan jóindulatából) számították őket a győztes hatalmakhoz 1920 -ban.”

Franciákról jóindulatot feltételezni románokkal, meg a többi „országgyarapodóval kapcsolatban erős túlzás, bár ez látszik és él a köztudatban. Franciáknak egyetlen céljuk volt, egy erős országot megroppantani, hogy így szabaduljanak meg egy konkurenstől. Még jó, hogy nem volt tengerünk, talán meg is szálltak volna, mint korábban Dalmáciát.

A francia álságosságra egy szép példa itt: www.shortnews.de/id/1175164/frankreich-armee-reservisten-lassen-kinder-an-grundschule-mit-sturmgewehren-ueben

Pár pillanatra hunyjuk be a szemünket és képzeljük el ezt a helyzetet valamelyik magyar iskolában és a rá következő hírözönt.

Amit a kerítésért kaptunk, az ehhez képest baráti vállveregetés lenne.

kacsapuszi 2015.12.07. 19:57:28

"Orbán belső szükségleteket elégít ki, amelyek legitimálják"

Valahogy így vagyunk a kurvákkal is ...

Tamáspatrik 2015.12.07. 19:57:59

Ide kivánkozik még az a roppant egyszerű jelenség, amit csak a vak nem lát, hogy az Orbán-kormány folyton ellentmondásba keveredik saját magával.
Amikor az oroszokkal összebarátkozik, akkor azok elfoglalják a Krimet és támogatják a kelet-ukrajnai harcokat.
Egyik évben még Brüsszel a fő gyarmatositó és Ázsia felé kell nyitnunk, másik évben pedig meg kell védenünk Európát, az európai értékeket.
A két barátja az orosz és a török, akik hagyományos ellenségei egymásnak, köztük hidegháború robban ki. A magyar külpolitika most megint nem tud semmi hiteleset lépni erre, semmihez nem tud csatlakozni.
Németország, a fő gazdasági támaszunk is ellenséggé vált (pedig a bevándorlókkal saját magának több gondot okozott, mint nekünk).
És ez még csak a külpolitika abszurditása, akkor még a NER-ről és a többiről nem is beszéltünk. Aki egy kicsit nyitott gondolkodású, szerintem annál már rég elszakadt a cérna az Orbán-kormányt illetően.

kacsapuszi 2015.12.07. 20:03:13

avagy Magyarország egy nagy türelmi zóna.

"Az ellenzéknek döntően alternatív szükségleteket kellene tudni keltenie, nem a mai szükségletek termékét ócsárolnia."

Ha komolyan venném a szerzőt, én lennék Simicska Lajos, és azt mondanám, hogy a mai szükségletek terméke egy geci.

Az alternatív szükségléteken is dolgozom, de egyelőre úgy vagyok velük, mint az egyszeri szobrász, aki hiába faragta százféleképpen a szart, az mindig büdös maradt.

De legalább van egy HaFr, aki szépet énekel róla ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.07. 20:04:42

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"orbán azt csinálja, amit a köznép szeretne, hogy csináljon."

Orbán azt csinálja, ami szükséges ahhoz hogy hatalomban maradjon. Ennek egy igen fontos része hogy megvásárolja a közpénzekből a holdudvara támogatását: a politikusokét is, a formálisan politikán kívül állókét is. Közben populista politikát folytat, de abból is az olcsó fajtát: pl. a kerítés felhúzása nem ütött nagy lyukat a költségvetésbe, de az ő belföldi támogatottságát növelte (és mindezt a Jobbik számlájára tette).

A gyügyei paraszt öt éves népnemzeti kormányzat után még mindig ingyen osztotta a meggyét idén. A polgárok még mindig megfizetik a rendes és a különadókat is.

explanatus 2015.12.07. 20:12:45

@gellért mária: Pontosan. Mindent megkaptak, hogy olyan országot csináljanak, amelyben jó élni (mindenkinek egyformán). Ehelyett kapzsiságukkal olyan sikerült összehozni, hogy emlékirataik tele lesznek majd önfelmentésekkel. Én csak jót akartam!

„politikus, de nem államférfi” nagyon úgy néz ki, egyik sem, mert a sok homlokegyenest ellenkező cselekedet nem a (javítsunk rajta) felismerésből fakad, hanem a párján belüli erővonalak (külvilág számára nem látható) elmozdulásaitól.

2015.12.07. 20:47:38

@neoteny:
nekem van egy fideszes polgármester ismerősöm. aki azt mondja, hogy a baloldal ideológiát gyárt a szegényeknek. ő ad egy zsák krumplit vagy egy láda almát. és ezt meg is mondja a választóinak. persze ez nem jótékonykodás, mert előzetesen kifosztják kincstárt. és abból osztanak vissza. csakhogy soros is az államokat fosztja ki a liberalizált devizapiacon. és ezek után kifejezetten politikai/hatalmi céllal adakozik. a polgármester ismerősöm is ezt csinálja "kicsiben". csak a módszerek különböznek. mindketten "filantrópok".

explanatus 2015.12.07. 20:52:43

@unionista᠍᠍᠍᠍: Néha azt gondolom, te olyan sokat tudsz, hogy nem látod a lényeget a sok részlettől. Ha már elkezdik szétcincálni egy (legalább ezer éves) ország határait, ott nincs jó megoldás, tök mindegy kinek a térképe szebb, igazságosabb.

--Tegyük fel van egy kertes házad. Az egyik szomszéd azt mondja őt zavarja, hogy a keretedben lévő szép nagy fák levelit a szél áthordja hozzá. A másik meg azt, olyan magas a házad, csak pár órát tud napozni a kertjében. A harmadik meg át akar menni a telkeden, mert nagyot kell kerülni, ha a Sanyi kocsmájába akar menni. Elhiszed, hogy mind a hárman igazságosan tudnák rendezni veled a dolgot, ha hatalmukban állna?--

Nem tudom érted-e mit akarok mondani? Nézzünk egy ország nélküli népet. A kurdokat. Abban jócskán benne van a franciák keze, hogy azt a népet több ország között osztották szét. Nem abból a megfontolásból, hogy azáltal a többiek gyarapodjanak, hanem, hogy örök időkre „balhé” legyen azon a földrajzi területen.

Ezt a „gyarapodók” valahogy se ott, se itt nem értik, és valamilyen szent ok miatt ragaszkodnak hozzá körömszakadtáig, pedig ők se nyertesei ennek a (kényszer szülte) helyzetnek.

Én nagyon drukkolok a katalánoknak, hogy legyenek függetlenek, aztán ha néhány szomszéd francia település csatlakozni akarna, kíváncsi lennék mit lépnének a franciák. Lehet Marseille-be rendelnék az anyahajójukat „nagyjavításra”.

egyetmondok 2015.12.07. 21:38:19

Nem Hafr,ez a magyar állam nem legitim.

egyetmondok 2015.12.07. 22:12:35

Nem Hafr, Orbán hosszú távon a legkárosabb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.07. 22:16:40

@neoteny: jó, hát nem bírja ki.. de azért bocsánatkérést kétségbe vonni sem lovagias

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.07. 22:23:51

@HaFr:

Önbevallott trollnak lenni sem lovagias.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.07. 22:29:25

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"csakhogy soros is az államokat fosztja ki a liberalizált devizapiacon"

Az arbitrázs teljesen korrekt dolog: annak eredményeként alakul ki egy deviza valódi ára.

Lehet próbálkozni fix árfolyamokkal, mint pl. Venezuela: csak épp' senki sem hajlandó bolívárt venni a hivatalos árfolyamon, hanem a feketepiaci -- valós -- árfolyam 1/100-a a hivatalosnak. Persze Maduro elvtárs ezt a kapitalistáknak/kulákoknak/nyerészkedőknek tudja be.

2015.12.07. 22:30:25

@explanatus:
nem azt állítom, hogy nem kell ország hanem azt, hogy magyaroszág nagy részén tájegységeket kell igazgatni. a vidéket kell fejleszteni. és ehhez a határszéleken kétnyelvű közigazgatásra van szükség. osztrák-magyar burgenland egy eurorégió. az észak-alföld és a kapcsolódó részek (partium) egy tiszántúli eurorégió. és abban a szatmári síkvidék szatmár-sătmar egy magyar román uniós megye. szatmárnémeti a román-magyar határváros. lehet mondani, hogy a román nacionalisták ebbe miért mennének bele. például azért, mert csenger szatmárnémetihez beosztott nagyközség lenne. tehát onnan nézve úgy tűnik, hogy ez nekik jó. innen nézve pedig az, hogy a magyaroknak. ez valójában kölcsönösen előnyös feltéve, hogy a magyar-román etnikai egyensúly beáll a városban és a vidéken. ugyanilyen condo lehet bihar-bihor. a valóságos magyar-román határ nem ártándon van. hanem nagyvárad a határváros. ahol a magyarok és a románok kicserélik az árut. 100 éve így működött.
www.antikregiseg.hu/ajandekbolt/kepek/magyar_varoskepek_az_1900-as_evekbol_nagyvarad__fo_ter_es_piac_1900_1027_nagy_1.jpg
ez éppenséggel most is működhetne. csak ehhez persze közös projektek kellenek. van román közúti járműipar (dacia, roman) és meg lehet teremteni mellette mondjuk a magyar vasúti járműipart. és az árut kicserélni. a világban van jobb teherautó, mint a roman. ennél jobb busz is létezik.
www.automobileromanesti.ro/images/mari/Roman/roman_18290hocll_mt-3.jpg
ilyesmi járna bihar-bihor megyében. de ebben az esetben lehet magyarországon gyártott vasút. akár egy közös összeszerelő üzemet csinálhatnak. debrecen és nagyvárad között lehet közös industrieschule. lehet, hogy összeverekednek a magyar és a román szakmunkások. ebben az esetben mindenkit megvernek a cigányok. nyilván ők lesznek a közvetítők. a roman teherautógyár a német man tulajdonában van. és a magyar vasúti járműipar svájci német stadler. ezekkel le lehet ülni. és azt mondani, hogy teremtünk piacot. de valamit megszerzünk ebből. csakhogy ehhez részleges állami tulajdonlás kell. a stadler lefizeti a kormányt, hogy ő nyerje a közbeszerzést. a vasúti iparban legyen résztulajdonos magyar állam. és innentől kezdve nem kell közbeszerzés. természetben fizethetik meg az adót. lehet mondani, hogy ha ezt mindenki megcsinálja, akkor bezáródik a piac. de ez a normalitás. budapest környékén a magyarországon gyártott vasúttal fogsz járni. és azt akarjuk, hogy a román határszélen is magyarországi vonat járjon, akkor venni kell tőlük néhány buszt. értem, hogy erre azt mondja az ikarus, hogy ez neki nem jó. de az nyisson nyugatra. és ha ausztria is akarna buszokat gyártani, akkor azt mondjuk, hogy nem kell a roman busz. de akkor majd nem kell nekik a magyar vasút. ebben a modellben városok szervezik a gazdaságot. székesfehérvár (ikarus) és brassó (roman) osztja fel a kárpát-medencei piacot. de ha ez egyik rossz minőségű árut állít elő, akkor a mindenki azt mondja, hogy ott a másik. és nyilván a lengyelek is azt mondja: polska wenger dva bratanki. vegyél solaris buszt. és lehet mondani, hogy vegyél pannónia motort. inkább janeček motort vegyél. a jawa a legjobb. vagy škoda buszokat. ebben a modellben a gazdasági döntéseket a város hozza meg. budapest mondhatja, hogy vesz mercedes buszt. feltéve, hogy a németek idehozzák a gyártást. és lehet mondani, hogy mit csinál a mercedes utána. amikor nem kell több busz. majd gyártanak kibuszt vagy kisteherautót. ez irányított és tervezett szabad piaci működést jelent. de ha gyügyén azt mondják, hogy mi inkább ifa teherautót vennénk a keleti szászoktól. állítsák vissza a kelet német gyárat. megvesszük a jó kis teherautót. csak ők vegyék meg a meggyet. ez is lehet előnyös. csak ezt nyilván nem gyügye dönti el, hanem a fehérgyarmat városa/járása, amihez be van osztva gyügye.

azért, hogy ebből ne legyen egy kaotikus működés szükséges egy előzetes megállapodás. nagyjából ki mire szakosodik. azt lehet mondani, hogy szegeden legyen már a tiszai vegyi kombinát. de ezt úgy kell megcsinálni, hogy tiszaújvároson is azt mondják, hogy rendben, de az ő pozíciójuk se romoljon. az indiai kézben levő alkaloida is azt mondja, hogy ők a szegedi egyetemmel kötnek szerződést alapkutatásban. tiszaújvárosban nem lehet a globális versenyképességet megteremteni. a tisza menti vegyipar termelésben az indus vagy a gangesz völgyével nem tud versenyezni. de a rajna vidéke sem. a németek erre azt mondják, hogy fogadjanak be százezer szegény kispakiszánit. rendben. de itt ezt a tiszai cigányokkal kell megoldani. de nem fogunk tudni mindenben versenyezni a világgal. ez nem azt jelenti, hogy nem lehet külföldről gyógyszert venni. hanem csak azt, hogy azt bizony ellentételezni kell. vagy el kell valamit adni vagy el kell adósodni. és ez nem jó. hacsak nem a miénk a világon a kereskedelmi bankok és a befektetési alapok többsége. mert éppen ebből a modellből dől számolatlanul a pénz. schwartz bácsi ezt forszírozza. a magyarok többségének ez nem jó. orbán vele ijesztgeti a népet.

egyetmondok 2015.12.07. 22:49:48

@HaFr:
Untig elég ebben megegyeznünk: minden rajtunk múlik.
Ez biztosan Orbán végét jelenti. Pontosabban mindennek a végét,amit Orbán jelent.

egyetmondok 2015.12.07. 22:51:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:
" nem azt állítom, hogy nem kell ország hanem azt, hogy magyaroszág nagy részén tájegységeket kell igazgatni " --

A táj földrajz. Nem igazgatási egység.

2015.12.07. 23:12:27

@neoteny:
oké, de a magyar forint és a lengyel zloty keresztárfolyamát éppenséggel eldönthetné a magyar és a lengyel jegybank is. működhetne így is. és úgy is, hogy a piac dönti el. és ezen lehet nyerni és veszteni. egy ilyen játszmában nyilván leginkább az mondja meg az árfolyamot, akinek eleve sok pénze van. és az nyer még többet. nem azt állítom, hogy nem lehet úgy ahogyan most van. hanem csak azt, hogy ez nem tetszik se a lengyel, se a magyar többségnek. a kanadaiak többsége azt mondja, hogy ők az árfolyamokba nem szólnának bele. mert úgy jó ahogyan azt a tőkepiacok diktálják. a népeknek jogukban van beleszólni és nem beleszólni. lehet így is, lehet úgy is. ha errefelé a népek azt mondják, hogy matolcsy mondja meg, hogy ennyi a forint azt kész, akkor mondhassa meg. és ha majd az árfolyamot rosszul lövi be, akkor azt mondja a nép, hogy akasszák fel. maga a nép is lehet az a kényszererő, ami az árfolyamokat mozgatja. és valójában ez a demokrácia. és ebben az esetben az euro vagy a dollár is értékelődik a többihez képest. matematikai értelemben nyilván stimmelnie kell. ne lehessen azt megtenni, hogy egy pillanat alatt ideváltok és visszaváltok és ebből következően jelentős többletem vagy hiányom van. mert ez ellentmond a józan észnek. a szabad tőkepiac pont így működik. kósa lajos fingott egyet és bedőlt a forint. dehogy. valakik be akarták dönteni és várták, hogy fingjon már egyet valaki. és a hitgyülekezete magyarázza a jó népnek, hogy ez a gonosz kósa. az echo tévében meg mondják, hogy a zsidók összeesküdtek a magyarok ellen. a kuruc info mindent leleplez.
kuruc.info/galeriaN/2012/KosaHorovitz150427_01.jpg
a gyügyei paraszt azt mondja: azt a kurva életbe. a zsidók irányítanak mindent. ők is láttak valamit a zsidókból.
www.izraelitatemetok.hu/wp-content/uploads/2015/03/115839299_gyugye.jpg
néhány sírkövet behordtak a tyúkudvarba:
mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/115839178.jpg
aztán persze ezen nyilván jól felháborodnának budapesten. a magyar parasztok meggyalázták a zsidó sírokat. azokat, amiket 100 éve nem gondoznak. mert egy fővárosi magyar zsidót sem érdekel a vidék. érzelmileg fel lehet korbácsolni az indulatokat. és ebből a jobboldal kerül ki győztesen. és ebből egy folyamatos jobbra tolódás következik. racionálisan az van: lehet így is, lehet úgy is. duális pénzrendszer is lehet. euró és forint. görögországban is ez kellene. az irodaházat a külföldi euróban bérli. de a kajásnak drachmában fizet. az euro-drachma keresztárfolyamot lője be ciprasz vagy varufakisz. és erre egy csoport azt mondja, hogy nekik ahhoz nincs joguk. mert ezt csak schwartz bácsi mondhatja meg. mert másképp nincs globális kapitalizmus. nem muszáj annak lennie. nem azt állítom, hogy ciprasz vagy varufakisz majd feltétlen okos lesz, hanem azt, hogy bennük bízik a görög nép. ha euclid tsakaltos dönt, akkor az demokratikusabb, mintha schwartz bácsi. lehet mondani, hogy hülyeség a demokrácia. a szegényebb országokban a szabad tőkepiac is a diktátorok kézikönyve szerint működik. teremts egy minimális jólétet. a többit felejtsd el.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.07. 23:24:26

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"maga a nép is lehet az a kényszererő, ami az árfolyamokat mozgatja. és valójában ez a demokrácia. és ebben az esetben az euro vagy a dollár is értékelődik a többihez képest."

Igen, ez a szabadon lebegő devizaárfolyamok. Ki mennyit hajlandó fizetni milyen más devizáért egy adott pillanatban.

"ne lehessen azt megtenni, hogy egy pillanat alatt ideváltok és visszaváltok és ebből következően jelentős többletem vagy hiányom van. mert ez ellentmond a józan észnek."

Pedig ez a kereskedelem lényege: olcsón venni és drágán eladni. Azt még nem találták fel hogy hogyan lehet megélni abból hogy drágán vesz az ember és olcsón ad el: mert az ellentmond a józan észnek.

"az euro-drachma keresztárfolyamot lője be ciprasz vagy varufakisz."

Majd ha rá tudnak kényszeríteni bárkit is arra hogy az általuk "belőtt" árfolyamon adják-vegyék a drachmát és az eurót az emberek, akkor jelentkezhetnek. Maduro elvtárs nagyobb hatalommal bír a venezuelaiak fölött mint a görög vezetés a görögök fölött, mégsem jött össze neki az általa "belőtt" árfolyam.

"nem azt állítom, hogy ciprasz vagy varufakisz majd feltétlen okos lesz, hanem azt, hogy bennük bízik a görög nép"

Addig, amíg szállítják a jólétet, de legalább annak az ígéretét. Abban a pillanatban amikor nem, mennek a levesbe. Mert demokrácia van.

egyetmondok 2015.12.07. 23:24:34

@unionista᠍᠍᠍᠍:
nem olyan bonyolult ez unionista,csak te ehhez nem nagyon értesz.de azért van megoldás: nézz tükörbe,kérdezzed meg magadtól,hogy van -e antiszemita hegylánc, folyó vagy síkság.
nincsen. naugye.

egyetmondok 2015.12.07. 23:28:33

@unionista᠍᠍᠍᠍:
"ne lehessen azt megtenni, hogy egy pillanat alatt ideváltok és visszaváltok és ebből következően jelentős többletem vagy hiányom van. mert ez ellentmond a józan észnek." --

nem,ez egyáltalán nem mond ellent a józan észnek.
A büdös kommunista eszének mond ellent, na annak tényleg.

Nemfajtalan srác 2015.12.07. 23:58:08

@egyetmondok:
"biztosan Orbán végét jelenti"

Ez most télleg tuti? Mert már mintha hallottam volna

2015.12.08. 01:56:42

@neoteny:
a ciprusz és a varufakisz által belőtt árfolyamot el kell fogadnia a piacnak. de ebben gyáriparosok vagy a szállodavendégek döntenek arról, hogy ezt elfogadják vagy elutasítják. tehát a termelők és a fogyasztók. illetve a reálgazdaság közvetítői korrigálják az árfolyamot. ez a tőkepiaci szabad kereskedés erős korlátozását jelentené. a kapitalizmus végét gyakorlatilag. nem azt állítom, hogy feltétlen ez lesz. hanem azt, az átlagos fejlettségű országok szinte mind azt akarják, hogy ez a liberális wirtschaft szűnjön meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.08. 02:15:54

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a ciprusz és a varufakisz által belőtt árfolyamot el kell fogadnia a piacnak."

Úgy, ahogy a piacnak el kell fogadnia a Maduro elvtárs által "belőtt" bolívár-dollár árfolyamot.

Te nem emlékszel a magyar forint árfolyamára az átkosban, a nyugati devizákhoz képest? Fixált volt: devizabűncselekmény is volt forint nyugatra vitele. Házi feladatként elgondolkodhatsz azon hogy ez miért volt.

chrisred 2015.12.08. 04:42:02

@Ballib Cenzúra: Románia az antant oldalán lépett harcba. Le is rohantuk, illetve helyettünk a németek, mert a Monarchia számára az is megoldhatatlan feladatot jelentett, hogy a hadseregét az ország egyik végéből a másikba vasutaztassa.

Nem voltak barátaink Nyugat-Európában, úgy, ahogyan most, nem is törekedtünk arra, hogy legyenek. Ezért, amikor döntési helyzetbe kerültek, nem is foglalkoztatta őket az, hogy mik is lehetnek a magyar érdekek. Ahogy mi sem foglalkoztunk azzal, hogy mik az ő érdekeik.

NemodaBuda 2015.12.08. 08:15:42

Háááát, ilyen alapon kifejezetten jól jött a II. világháború is. Az emberiség szembenézett saját magával ! De azért ......

egyetmondok 2015.12.08. 09:36:30

@Nemfajtalan srác:
Hogy "a minden rajtunk múlik" a végét jelenti ? Persze,hiszen ez az állam pont azon nyugszik,hogy semmi sem múlik rajtunk.

Nektek nem kell a Gerő Zoli sem 2015.12.08. 10:10:04

@HaFr:
'Mindig meglesz (ahogy most is megvan) a szabadságunk arra, hogy jó országot csináljunk.'

látja kedves Péter ha az ön ingája kalandos útjairól vissza-visszatér egy higgadtabb, racionálsabb mederbe, talán egyszer azt is megtudhatjuk miképpen is lehetne jobb ez az ország.

Bár nyilván nem Orbán mellett akart érvelni, de szándéka ellenére találóan állapítja meg:

'Meggyőződésem szerint az "Európába, de mindannyian" igazsága van most ujjászületőben, ezzel a rövid távon sok anyagi kárral járó, de javító erejű kitérővel. '

Mást se csinált eddig ön a posztjaiban, mint ezt a vélelmezett anyagi károkat hányta Orbán szemére, miközben egyre nyilvánvalóbbá válik - többek között Orbán fellépésével - az Unió elkerülhetetlen újjáalakítása.
Amit örvendetesen ön is kívánatosnak tart.

PS: de miért e kíméletlen radír ?
:)

Nektek nem kell a Gerő Zoli sem 2015.12.08. 10:15:37

@HaFr: 'Örüljön az ellenzék, hogy végre megismeri a saját népét!'
ahogy a poszternek örülnie kéne, hogy kommerein keresztül megismerheti az övével nem egyező véleményeket is ...
aztán vagy merít belőlük, vagy nem.

Nektek nem kell a Gerő Zoli sem 2015.12.08. 10:18:57

@HaFr: 'Ezt kapjuk érte cserébe -- ezt kapjuk a saját társadalmunk megértésének elmulasztásáért. '

bizony.

hát akkor nincs más választás: el kell kezdeni a megértés rögös útját járni, kezdve például a békés egyet nem értés kulturáját gyakorolgatva.
Aztán csak megjön az elmulasztott is.

DrGehaeuse 2015.12.08. 10:37:18

@NemodaBuda: +1

Csatlakozom a gondolatmenethez:

De azért ... nélkülük (a II.VH és orv-bán) is kibírtuk volna valahogy!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.08. 10:42:36

Gerő Zoli a barátom volt
2015.08.01 óta tag.

Gerő Zoli a barátom
2015.08.04 óta tag.

Gerő Zoli a barátom marad
2015.08.31 óta tag.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne
2015.08.31 óta tag.

Nektek nem kell a Gerő Zoli sem
2015.08.31 óta tag.

----

Öt trollfióka is született augusztusban, ebből egy hármasikrek.

DrGehaeuse 2015.12.08. 10:55:00

@Nektek nem kell a Gerő Zoli sem:

"Mást se csinált eddig ön a posztjaiban, mint ezt a vélelmezett anyagi károkat hányta Orbán szemére"

Ezen most sírjunk vagy nevessünk Zolika?!

Ha semmi mást nem számolunk csak a felcsúti öltözőt meg a kisvasutat, az anyagi kár máris többb mint vélelmezett. Undorító az az önelégült malacpofájú gázszerelő haverja is, aki csak úgy pöffeszkedik és kérkedik a TV képernyőn. Még a legkellemetlenebb szembesítő kérdések se zökkentik ki, annyira vastag bőr van a képén.

zipe moha 2015.12.08. 11:45:21

@Nektek nem kell a Gerő Zoli sem:
...mondd meg a sógorodnak, hogy a 40%-os béremeléssel a közig.-ben csak csontokat kapott....kérjen még zsét..van bőven

444.hu/2015/12/08/veletlenul-lefilmeztek-hogy-bulizik-habony-arpad-ibizan

bontottcsirke 2015.12.08. 11:52:43

A jobbik majd ad új választ. Sosem a közvélemény kutatást kell nézni, hanem az eredményeket.

2015.12.08. 11:53:40

@neoteny:
ha a piac nem fogadja el maduro elvtárs által diktált árfolyamot és a nép ebből következően éhezik, akkor maduro elvtárs közéjük lövet. tehát ebben az esetben a fegyver a kényszerítő erő. nem a köznép.

persze az átlagos választó nem tudja pontosan megmondani, hogy pontosan mennyi legyen az árfolyam. úgy van vele, hogy ezt találják ki a közgazdászok. úgy, hogy figyelembe veszik az árupiaci, a munkaerőpiaci és a tőkepiaci mérleget és a honi gazdasági érdekeket. ha az árfolyamot a reálgazdaság szerelői többségében elfogadják, akkor a piac működik. nem feltétlen kellenek külső szereplők, akik egy virtualizált közegben valós gazdasági tevékenység nélkül ezen hülyére keresik magukat. és azon filóznak, hogy melyik nekik nem tetsző országot kellene bedönteni. lehet így is, de ezt egyre kevésbé lehet eladni úgy, hogy ez a demokrácia.

2015.12.08. 12:05:26

@DrGehaeuse:
oké, de a helyzet az, hogy budától és a dunakanyartól nem messze abban a bicskei kistérségben a főváros abszolút központjától 30 kilométterre a bécsbe tartó autópálya mellett racionális lépés fejleszteni. csak nyilván úgy lenne elegáns, hogy orbán ezt a politikai pályafutása után végzi. és nem úgy, hogy mészáros szomszédja lopja el a pénzt az orbán gyerekeknek. mert úgy van vele, hogy inkább lőrinc koma kerüljön börtönbe. a vértes és a pilis között éppenséggel lehet sportiskolát és kisvasutat építeni. csak a piac nem épített. mert kényelmesebb volt a budai hegyekbe költözni és a pénzt a kereskedelmi bankokon és a multinacionális vállalatokon keresztül kiszivattyúzni. a köznép ez ellen fellázadt. és orbán mint egy cigányvezér ennek élére áll. persze lehet, hogy őt is leváltják. de ebben az esetben a szélsőjobb emelődik a hatalomba. és legfeljebb melléteszik a mérsékelt schiffert. persze ebből nem lesz működő kormány. hanem majd utána dől el, hogy mégis mi lesz.

2015.12.08. 12:30:38

@egyetmondok:
ahol van mezőgazdasági termelés, vagy ahhoz kapcsolódó feldolgozó ipar és helyi agrártermékekhez kapcsolódó szolgáltatás ott a közigazgatást a tájegységekhez kellene igazítani. környezeti alkalmazkodás teremti meg a gazdagságot. a népek rájönnek, hogy milyen áruféleségből képesek többet előállítani és miből van hiány. és ezt kivel lehetne elcserélni. tehát mondjuk a magyar-román határon a szatmárnémeti-nagykároly-érmihályfalva/székelyhíd-nagyvárad-nagyszalonta-kisjenő-arad vonalon kellene a magyar és a román árut kölcsönösen előnyös módon elcserélni. csak ehhez közös közigazgatási egységeket kell létrehozni, hogy ebből a környéken élő magyarok és a románok együtt gazdagodjanak. és ezek a kistájak saját termékekkel is rendelkezzenek. tehát lehet szatmári, érmelléki, bihari, békési, stb áru. ami magyar-román relációban versenyképes.
www.inco.hu/inco6/valos/images/images1.jpg
csak ehhez szükség van egy külső szereplőre. ezek leginkább a keleti szászok lehetnek. és belső közvetítőre. ők a cigányok, akik felvehetnek egy németes szintó kultúrát és ezzel az aksenázi zsidók helyébe léphetnek. és ehhez kapcsolódik az, hogy jönnek a törökök. ha a németek nem változtatnak a politikájukon és megtámogatják anatóliát, akkor a török üzletemberek a pénz egy részét direktben ellopják. a másik feléből a török gazdaságot fejlesztik. és hiába írják nekik elő, hogy a pénzt csak menekültekre költhetik és tisztességes közbeszerzés kell. merkel mami nem tudom, hogy hol él. bizáncba tetszenek tenni a pénzt csókolom. ott a bakisra épül fel a gazdagság. ha a németek elképzelése az, hogy befogadják szíriát és ezzel párhuzamosan felépítik az ottomán birodalmat, akkor ez érinteni fogja magyarországot is. szinte sehol sem látszik a nagy nyugatosodás. szinte minden az ellenkező irányba mutat.

egyetmondok 2015.12.08. 12:43:19

@unionista᠍᠍᠍᠍:
A táj földrajz, érted, folyók,mezők,hegyek...,az igazgatás meg politika. Érted, nincsen olyan, hogy hegyi,mezei vagy folyami államosítás.

2015.12.08. 14:31:48

@egyetmondok:
a magyar államosítás kárpát-medencei. és azt mondták, hogy az adriai tengermellék is kapcsolódjon be azért, hogy legyen tengeri szabad kikötő. például ez eléggé földrajzi jellegű.

DrGehaeuse 2015.12.08. 15:30:11

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Őszintén kíváncsi lennék a képedre öregem!

Nektek nem kell a Gerő Zoli sem 2015.12.08. 16:10:34

@DrGehaeuse: 'Ezen most sírjunk vagy nevessünk Zolika?!'
Imre vagyok, a Zoli a barátom volt ...
Lehetett volna a tietek is, gyerekkorában lebénult, és az életét némán, mozdulatlanul élte végig, de többet láttam örülni, mint a fanklub örökké sopánkodó tagjait cakumpakk:)
hamár...

Blogmesterünk dícséretére szól (nem kell megvetni azért, mert van amikor elismerésemet fejezem ki, egy valódi szabadelvűnek, aki vagyok ez természetes ), hogy bár fel nem adja mániáját, de legalább vissza-visszatér a realitások felé. Jó, nem nagyon, de mégis.

'Orbán önmagunk tükre, és nem a tükröt kell szidni: ám az ellenzéki politika mégis erre korlátozódik. '
-mondá, és sok igazsága vagyon, maga sem csinált szinte semmi mást.

Nem akartam hinni a szememnek, amikor EZT olvasom Pétertől ( hogy van-é benne felismert önkritika, az azért nem egyértelmű)

' Ezt kapjuk érte cserébe -- ezt kapjuk a saját társadalmunk megértésének elmulasztásáért. '

Hányszor idéztem Seres haverjától: 'Nem értettük Antallt, mert nem akartuk megérteni!' - és ugyanez a megértésre való szándék hányzott/zik e konzervatív blog gazdájából is, noha ma már nem is titkolja: esze ágában sincs valójában egy konzervatív forradalom, fordulat, :
'nyugati liberális berendezkedés megkérdőjelezhetetlensége, ez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk idehaza újra vonzóvá tenni ennek egy termékeny, hazaiként eladható változatát,'
igen, a libdem feljavítását célozta meg a multkor is expressis verbis.

Ami nem baj, csak nem kell mellébeszélni.

Az meg már tényleg mulatságos, hogy a saját posztjainak betű szerinti idézése miatt törli posztjának első néhány kommentjét, csak mert a sokasikrek merészelt tükröt tartani.
De azért ti csak várjátok ( még ha nem is adventi/hanuka hangulatban :) ) a konzervatív-polgári-demokrácia alapjainak lerakását/felszedését, ahogy tetszik :)

Hogy ezen sírjatok vagy nevessetek, azt én nem tudhatom.

tamas11 2015.12.08. 17:30:30

@DrGehaeuse:
olyan, mint Moldova györgyé

"Európa hátsó udvara
Riport Keletről
Első kötet

Üdvözlet az Olvasónak!
Mint az előszók általában, ez is utólag születik, akkor fogalmazom meg, mikor már kitettem a pontot az utolsó fejezet után. Ezért semmi olyannal nem kívánok itt foglalkozni, amit a könyvben már leírtam, csak néhány szükséges megjegyzést teszek.
Ennek a riportnak a gyűjtőterülete Nyíregyházától a kárpátaljai Rahóig és a felvidéki Ágcsernyőtől a Partium-beli Nagykárolyig terjed. A határok szétszabdalták ezt a tájat, de sorsban és talán lelkiekben is egységes maradt; gazdaságilag napjainkban is közös érdekű, csak szövetségben indulhat el a felemelkedés felé.
Azokat a változásokat próbáltam felmérni, melyek a magukat szocialistának nevező rendszerek leváltása után mentek végbe. Ha átfogóan kell meghatároznom őket, azt mondhatom, hogy a beígért újjászületés helyett elképzelhetetlen mérvű leromlás következett be: magas munkanélküliség, parlagon maradt földek, terjedő betegségek, elöregedés és elvándorlás, a politikai terror fokozódása és a karvalytőke megjelenése jellemzi a vidéket, „itt rág legkeményebben a Történelem zápfoga” – de ennyi elég lesz, erről szól a könyv. ... "

Moin Moin 2015.12.08. 19:22:40

"Orbán hosszabb távon jót tesz": kfib.hu/uploads/Technikai_kivetites_20151208.pdf

Közben pedig, amíg Orbán teszi azt a bizonyos hosszabb távon jót, a magyar versenyszféra lassan levonul a pályáról.

zipe moha 2015.12.08. 20:13:14

@Moin Moin: ..persze levonul a magyar versenyszféra, majd görcsöl még 25 évet és közben vagyonossá tesz még néhány százezer semmirekelőt, naná.....csakhogy ez nem érdekli az embereket ( sem)...mert nem a versensyszférából élnek....vagy ha még is akkor elfáradtak....elég volt.

világos a trend , kristály tisztán látszott néhány éve, amikor a deviza-hitel buli már nem vitte tovább a belföldi lakásépítéseket, hogy ilyenkor az adott ágazatban mi következik...
a vállalkozó, a munkás német-o-ban folytatja...még kevesebb belföldi értékelőállítóról kell arányaiban még több járadékot lekarmolni....a mainstrem élősködés kultúrája nem csak a gazdaállat megülésében járatos, de a gazdaállat túléléséré is képes....

egyetmondok 2015.12.08. 21:20:44

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Sőt, komoly alkotmányjogi irodalma van a mélytengeri államosításoknak is.

egyetmondok 2015.12.08. 21:26:31

@borzimorzi:
"Egy ilyen mértékben eltorzult rendszer esetében az a legcélszerűbb, ha saját maga omlik össze. Ezzel ugyanis mindenki számára véglegesen bebizonyosodik az alkalmatlansága és az erkölcstelensége." --

ezt ajánlod ? Hát,de ez marhaság.
Élő példa rá a szocializmus,a konszoldiált magyar kádár-rendszer. Ki merné azt állítani,hogy az alkalmatlan és erkölcstelen volt ? Senki.
És élő példa erre Horthy politikai rendszere,pont annyira,mint a Kádáré.

Egy ilyen mértékben eltorzult rendszer esetében az a legcélszerűbb,ha durván megbuktatják.

borzimorzi 2015.12.08. 21:42:32

@Moin Moin: Neked is igazad van. Nem ebben az értelemben véve tesz jót, amikor mindannyian tudjuk, hogy rosszat tesz.

Csakis abban az értelemben véve, hogy sajnos, a jelek szerint még mindig ott tartunk, hogy "nekünk Mohács kell". Csak valami igen durva kártétel után értjük csak meg, hogy valamit nagyon elrontottunk. A sok millió Homo Kadaricus felkészületlen volt a szabadságra, nem tudott mit kezdeni vele. Az 1989 után létrejött demokratikus intézményrendszer elemeit mint gyöngyöket dobálta a fidióta disznók elé. :-(((

Azért is linkeltem be azt a másik blogot (nemgogol.blog.hu/2015/12/07/vigyazat_omlasvezsely), hogy felismerjük együtt: a NER bukása csak akkor lehet majd tartós, ha az egész nemzet katartikusan éli meg. Különben visszaszivárognak, hamarabb is, mint bárki gondolná.

Üdv:
b

P.S.: Volt egy nagyon jó hsz-ed tegnap is, de nem volt időm reagálni rá.

borzimorzi 2015.12.08. 21:43:33

@HaFr: Örülök, hogy tetszett. Mondjuk, azt még nem látom, hogy a gyakorlatban hogyan valósítható meg.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.08. 21:45:30

@egyetmondok: Elég durván meg is bukott mind a kettő, de kívülről lettek megbuktatva. A magyar nép nem érezte a buktatást a saját keze művének, ezért nem is azonosult vele. Nem érezte győzelemnek sem 1945-öt, sem 1989-et. Sőt, inkább rezignáltan vette tudomásul, hogy egyszerűen a feje felett eldőltek a dolgok. Ez így nem jó, mert nem ad legitimációt a következő berendezkedésnek, sőt.

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.08. 22:06:32

@borzimorzi:
Ja,ezért mondom, hogy marhaság az írás szerzőjének álláspontja. Nem okos dolog ilyen marhaságokat komolyan venni.

explanatus 2015.12.08. 23:18:15

@unionista᠍᠍᠍᠍: „kölcsönösen előnyös” ez egy nagyon szép gondolat, jó is lenne, ha lenne. Nem volt, nem lesz! Ha mégis annak látszik, akkor az csak azért van, mert nem ismerjük a hátterét. Az utóbbi száz év eseményeire visszagondolva elmondható, eddig mindent az erő döntött el. Az erő újkori formája a korrupció. Nem tudok egyetlen egy dologról sem, ami nem erőből dőlt el a gyengébb kárára. Maga a demokrácia is erőn alapul. Magad hozod a svájci, német, indiai példákat. Egyik se akar kölcsönös előnyöket, hanem extraprofitot és addig „tárgyalnak” amíg el nem érik céljukat. Azért nem fog ez a határ menti együttműködés működni, mert csak akkor menne bele a másik tárgyaló fél, ha nála realizálódna az extraprofit.

A mieink félévszázados bűne (az összesé), hogy nincs egyetlen egy szelete az értékteremtésnek, ahol mi léphetnénk fel erőből, mert mi vagyunk abban a legjobbak a régióban, a világon. Már a pörköltödbe se teszel magyar paprikát. Tudod miért volt világhíres a magyar paprika? Mert csak két körzetben lehetett termelni és a kedvenc elved szerint működött: Minden helyben, a vetéstől a késztermék kiszereléséig és ezt erőből döntötte el a két vidék. Kellett hozzá pár évtized gőg, hogy hülye a paraszt, majd mi megmutatjuk hogy kell. Mindenben ez érhető tetten, látszatra a gőgös hozzá nem értés, de a hátterében korrumpált piacszerzés érhető tetten vagy valóban a folyamatokba történő hozzá nem értő, káros beavatkozás.

Szóval, amíg nem lesz nálunk, vagy a határ túloldalán olyan, ami/aki erőből eldönti a dolgot, addig ez nem fog működni. Nézzünk egy gyakorlati példát. Menj át Burgenlandba, ha látsz térdig érő kukoricást, lassíts és nézd meg a föld végén az autók rendszámtábláit, hogy kik kapálják a földet. A gazda a bioművelésért olyan támogatást kap, hogy azon vesz annyi földet a határ innenső oldalán, amennyit akar. Ez fordítva elképzelhetetlen. Kölcsönös előnyök. Persze.

Khonsu 2015.12.09. 00:24:22

@egyetmondok: "Egy ilyen mértékben eltorzult rendszer esetében az a legcélszerűbb,ha durván megbuktatják."

A NER-el kapcsolatban ez nem javallott. Ha a rendszerbuktató nem tudná azonnal lekenyerezni a tömegeket, akkor az akciója hamarosan csúnya, az sem kizárt, hogy véres véget érne.

Az egész rendszert a folyamatos harc tartja életben, arra van berendezkedve. Egy frontális támadást könnyedén verne vissza, valószínűleg még meg is erősödne. Egy ilyen rendszerbuktatáshoz akkora túlerőre lenne szükség, ami nem áll rendelkezésre, és egy ideig még nem is fog.

Az egész rendszer lényege szerintem úgy foglalható össze, hogy vannak "ők" és vagyunk "mi". Az alapvető mechanizmus, hogy az erőforrásokat kiszivattyúzzák a társadalom kívülálló részéből, a tagok összefogásán, együttműködésén keresztül. Így biztosítják a tagok jólétét, ez a cél. A kívülállók nem számítanak, csak a tagok, ezt a gondolatot kell magukévá tennie a tagoknak, hogy az erkölcsi gátlásaikat meg tudják szüntetni, azzal kapcsolatban, amit a kívülállókkal tesznek. A nyilvánvaló következményekkel számolva valószínűleg jól kidolgozott tervük van az önvédelemre is. Bár felületes szemlélő számára hasonlóságot mutat más autokratikus rendszerekkel, ez nem olyan, ez új dolog.

Ennek a dolognak nekimenni öngyilkosság, hidd el.

Ezt legyőzni leginkább egy a Mahatma Gandhi-féle békés ellenálláshoz hasonló módszerrel és a mögötte meghúzódó filozófiával lehet. Úgy kell harcolni, hogy tulajdonképpen nem is annak látszik. Egy kitapinthatatlan harc, ami szisztematikusan megakasztja és erodálja a rendszert nyílt konfrontáció nélkül.

A NER-nek ugyanis van egy nagyon durva gyenge pontja. A fennmaradásához folyamatos harcra van szüksége, az stabilizálja. Ha nincs jól megfogható külső ellenfél, akkor instabillá válik. Innentől két lehetőség van. Ha sikerült nagyon meggyengíteni, akkor atomjaira hullik, és nincs többé. Ha nem, akkor a rendszer úgy próbálja magát stabilizálni, hogy egymással harcoló darabokra válik szét, onnantól pedig már verhető.

gellért mária 2015.12.09. 00:33:50

@borzimorzi: Azért nem látod, hogy mit lehet vele kezdeni, mert nem is lehet. Nem így működnek a dolgok.Mert mi következik ebből az ellenzék számára? Hogy ne tegyen semmit?Várjunk az összeomlásra?Ilyen forgatókönyv nem életszerű és az sem jósolható meg, hogy összeomlik-e és mikor. Vegetálni is lehet...sokáig.Én csak egy stratégiát tudok elképzelni az ellenzék számára, az őszinte politizálást az ország helyzetéről, lehetőségeiről...ha ez nem tetszik a választóknak, nem fogják választani, egész addig míg rá nem ébrednek a valóságra, míg meg nem értik.Az ellenzéknek készülni kell a jövőre, akármikor és akármilyen lesz az öröksége.Semmi más nem tervezhető meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.09. 01:06:06

@Khonsu:

"Az alapvető mechanizmus, hogy az erőforrásokat kiszivattyúzzák a társadalom kívülálló részéből, a tagok összefogásán, együttműködésén keresztül. Így biztosítják a tagok jólétét, ez a cél."

Így igaz, de

"[...] ez új dolog."

Miért lenne új? Így működik minden hatalmi rendszer.

"Ezt legyőzni leginkább egy a Mahatma Gandhi-féle békés ellenálláshoz hasonló módszerrel és a mögötte meghúzódó filozófiával lehet."

Ghandi egy idegen uralkodóréteg ellen küzdött, amely küzdelemmel az indiai népesség könnyen azonosulni tudott. 1848 után volt értelme és politikai logikája az osztrákok elleni passzív ellenállásnak.

De az Orbán-rezsim nem külföldi eredetű, sőt politikai propagandája -- nem véletlenül -- nemzeties: "a haza nem lehet ellenzékben". Aki ellenük van, akár csak passzív módon is, az a haza és nemzet ellen van: csak ez az értelmezés engedélyezett.

Mo-n csak a nyilvánvalóan külső elnyomás elleni szabadságvágynak van legitimitása: nincs politikai múlt amely arról szólna hogy a nemzeti eredetű hatalom is képes elnyomni a túlnyomó többséget. Illetve az átkosban tanították ezt a korábbi rendszereket -- királyság, Horthy-rezsim -- illetően, de ők, ti. a komenisták, igencsak hátrányos helyzetűek voltak amiatt, hogy mindenki tudta -- '56 után különösen -- hogy ők is külföldi erő eredményeként vannak hatalmon.

Khonsu 2015.12.09. 08:33:45

@neoteny: A többi, hasonlónak látszó rendszer teljes egészében az államhatalomtól függ, azon keresztül működik. Az államhatalom megszerzésétől létezik, annak elvesztéséig. A NER nem ilyen.

A NER-nek saját, párhuzamos struktúrája van. Az államhatalom megszerzése előtt is létezett és elvesztése után is képes fennmaradni.

Az ellenállás alapelvei alkalmazhatók a hatalom konkrét jellegétől függetlenül is. Mindössze egy kellően nagy számú elégedetlen tömeg kell hozzá.

Khonsu 2015.12.09. 09:02:42

@Khonsu: Egyébként a rendszer működési elvében az lenne a logika, hogy az anyagi kényszer, illetve a tagok növekvő jóléte láttán fellépő irigység a kívülállókat is beterelje a rendszerbe, és végül mindenki tag legyen.

Ezen a ponton jönnek elő a hiányosságok. A cél ugye a tagok jólétének növelése. Ehhez erőforrásokra van szükség. Minél több a tag, annál többre. Ha ez nem biztosított, akkor a rendszer válságba kerül és instabillá válik. A NER nem rendelkezik olyan erőforrásokkal, melyek biztosítani tudnák az alapvető célját egy bizonyos arányú tagság fölött. Az erőforrások szűkülésével ez a meglévő tagság számára sem lesz biztosítható.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.09. 09:24:21

@Khonsu:

"A NER-nek saját, párhuzamos struktúrája van. Az államhatalom megszerzése előtt is létezett és elvesztése után is képes fennmaradni."

Nekem úgy tűnik hogy itt a NER (ami végeredményében egy politikai program) a Fideszszel mint párttal kerül azonosításra. A NER a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után került meghirdetésre: és a Wiki szerint csak a kormánypártok képviselői szavaztak rá. Egy esetleges kormányváltás esetén -- minden valószínűség szerint -- nem maradna fenn tovább, hanem implicit vagy explicit módon megszűnne. Míg a Fidesz nem (szükségszerűen). Vagyis a NER azért 'problematikus' mert az az államhatalmat most birtokló (párt)szervezet meghirdetett politikai programja.

"Mindössze egy kellően nagy számú elégedetlen tömeg kell hozzá."

Mint ahogy egy nukleáris robbanáshoz mindössze egy kellően nagy -- kritikus -- mennyiségű hasadóanyag összeállítása kell. A $64,000-os kérdés épp' ez: hogyan szervezhető politikai egységbe -- legalább a kormányváltás erejéig -- ez a tömeg. Elégedetlenek vannak ... de kellőképpen megosztottak is. OV politikai tehetsége pont' abban nyilvánul meg hogy ő képes egységben tartani a 'csapatait'.

Az olyan mértékű passzív ellenállás -- civil disobedience -- ami képes lenne a Fidesz hatalmát méretesen rongálni feltételez egy már szervezett tömeget.

Khonsu 2015.12.09. 09:57:05

@neoteny: A "NER" már jóval 2010 előtt is létezett, csak még név nélkül. A kezdeményei szerintem akár a polgári körökig is visszavezethetők. Az volt talán az első próbálkozásuk a párhuzamos hatalmi struktúra kiépítésére. A NER nem azonos a Fidesszel. Magában foglalja a pártot, a szimpatizánsokat, "civil" szervezeteket, a gazdasági hátországot stb.

"A $64,000-os kérdés épp' ez: hogyan szervezhető politikai egységbe -- legalább a kormányváltás erejéig -- ez a tömeg. "

Valahogy mindig a legjobban szem előtt lévő lehetőséget a legnehezebb észrevenni. Ezt ugyanis nem is olyan rég már megcsinálták. Szervezetet legyőzni pedig egy még hatékonyabb szervezettel lehet.

Ami nekünk kell, az egy "NER 2.0".

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.09. 10:33:25

@Khonsu: Kiváló meglátások...én is hasonlóképpen gondolom. A fegyvernek a jámborság a legjobb. :)

Van egy olyan megérzésem, hogy a szerbiai forgatókönyvhöz hasonlóan fognak zajlani a dolgok. Ott Milosevic sorba nyerte a mindenféle választásokat, mindaddig még a 2001-es elnökválasztáson a teljes ellenzék (szélsőjobbtól a szélsőbalos pártokig, és feltételek nélkül) be nem álltak egy mérsékelten nacionalista, de a liberális demokrácia iránt mélységesen elkötelezett elnökjelölt mögé.....első körös volt a győzelem.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.09. 10:41:03

@Khonsu:

"a polgári körök [...] volt talán az első próbálkozásuk a párhuzamos hatalmi struktúra kiépítésére"

Az nem hatalmi struktúra, hanem párt- ill. mozgalomstruktúra. Ami szervezésének célja a hatalom megragadása.

"A NER nem azonos a Fidesszel. Magában foglalja a pártot, a szimpatizánsokat, "civil" szervezeteket, a gazdasági hátországot stb."

Amely ugyanúgy létezett az MSzP(-SzDSz) esetében, legalább 2002 és 2008 között. Csak nem volt olyan hatékony mint amit OV kiépített, ill. jól zátonyra futott a Nagy Recesszió szikláin.

"Szervezetet legyőzni pedig egy még hatékonyabb szervezettel lehet.

Ami nekünk kell, az egy "NER 2.0"."

Ahhoz szükség van (legalább) egy OV-hez hasonlóan hatalomvágyó emberre, egy "kemény magra" akik elkötelezettek az ő követésében (mert hisznek abban hogy a vezetésével megragadhatják majd a hatalmat), elégséges számú szimpatizánsra akik hajlandóak dolgozni azért hogy ők is részesedjenek a hatalom áldásaiból, gazdasági hátországra amelyik támogat anyagilag, annak a reményében hogy az visszafizetésre kerül amikor megszerzik a hatalmat ... és sok munkára. Végül is OV-nek és a Fidesznek 8 évig tartott a "NER 1.0" megszervezése, és -- szerintem -- a sikerének szerves része volt a már említett Nagy Recesszió is.

DrGehaeuse 2015.12.09. 11:13:59

@Nektek nem kell a Gerő Zoli sem:

"Ami nem baj, csak nem kell mellébeszélni."

Kedves Imre!

Annál orbitálisabb mellébeszélés mint kegyed itt összehord nem is kell.

2015.12.09. 14:19:27

@explanatus:
a pármai sonka is attól lett híres, hogy azt csak helyi alapanyagból párma környékén lehetett gyártani. és ehhez társultak az olasz tészták. a parmezán sajt és a parlamat tej. ugyanígy lehetne lehet bihari. ennek a központja berettyóújfalu. elég nagy szerencse kell ahhoz, hogy a világpiacon a bihari márkát direktben értékesítsd. az értelmiség ilyenkor szokta azt gondolni, hogy majd a zsidók eladják. nem azért, mert ők a kiválasztottak, hanem mert van egy globális kapcsolatrendszerük. ami egyébként amerikára korlátozódik. ha ezt egy zsidó el tudja adni, akkor adja el. egyáltalán nem vagyok zsidóellenes. de ez kibbutzosodást jelentene. überkapitalista zsidó kultúrával nem nagyon működhet. mert egy átlag amerikai a bihari sonkát valószínűleg nem nagyon fogja magába tömni. mert egy ilyen kis faluközösség, földes, sáp, zsáka, furta, vekerd nem nagyon költhet annyit marketingre, mint a kfc vagy a mc donalds. ilyenkor jön az, hogy akkor majd megteremtjük a falusi turizmust a berettyó völgyében. ez rendben van. de ma már szinte akárki elmehet ibizára nyaralni. tehát ennek a feltételezett márkának mindig nincs biztos piaca. róna péter csinált egy kis sajtüzemet. saját bevallása szerint 100-150 millió forintból. és ő úgy kalkulál, hogy 5-10 év alatt válik nyereségessé. úgy, hogy nagyjából ugyanennyi családnak nyújt megélhetést. ezt a mintát nem nagyon tudja követni jóska. hiába járja ki a kereskedelmi szakközépiskolát és az élelmiszeripari technikumot. ezt nem tudja megcsinálni egy olyan környéken ahol a belső piac szegény. persze ilyenkor jön az, hogy van a cserpes. csakhogy az bécs és budapest korridor része. berettyóújfalu a bukarest-brassó-kolozsvár-budapest kereskedelmi útvonalon van. ne legyenek már büdösek a románok. berettyóújfalu mellett van hencida. kolozsvár mellett bonchida. erre építhető a marketing. és ehhez cigányok kellenek. hencegni kell. cigánykodni. és első körben a közönséges árucserére kellene építeni. ehhez határvárosok kellenek. ami ebben az esetben nagyvárad. persze nyugat felé is lehet vinni az árut. pestről pozsony, prága és lipcse felé az északi tengeren hamburgig. vagy még keletebbre a fekete tengeri várnáig. de főként keletre az egyszerű árucserére lehet alapozni. üzletelni a bolgár kertészekkel. egy probléma van. nem nagyon van már bolgár kertészet. mert van annál olcsóbb. a hipermarketek ezeket kenterbe verik. és a szegény vidéken a fogyasztók árérzékenyek. a hipermarketek forgalmát korlátozni kellene. azt kellene mondani, hogy egy export import vállalat egy ágazatban csak annyi árut adhat el vámmentesen, mint amennyit kivisz. ha a tesco eladja a bihari sonkát, akkor nincs probléma azzal, hogy behozza a yorkit. mert gazdagítja a kínálatot. különben valamilyen olcsó vacakkal ledúrja a piacot. ha nem elég jó a bihari és nem lehet eladni, akkor is lehet yorki csak felárral. ha valaki olyan okos a főváros körényén, akkor csináljon jobb sonkát. termelni, gyártani nehéz. vásárolni, fogyasztani könnyű. budapest erre alapozva akar még tovább gazdagodni. és azt mondják, hogy még jobban ki kell nyitni a piacot. ágazatokat lefedő nagy ipari konszernek, lokális kapitalizációt támogató félállami trösztök kellenek. a mezőgazdaságban termelőszövetkezetek. és ebből lesznek a földrajzi árujelzővel ellátott termékek. ez nem azt jelenti, hogy lehetnek családi gazdaságok. a "bihari" az téesz. a tájegység neve az ott élőket illeti. a "kapuvári" is téesz. cserpes istván tejivója maszek. ez volt korlátozva a szocializmusban. olyan ne legyen, mert akkor jön a fasiszta ellenforradalom. most a klasszikus coop van betiltva. mert jönnek a kommunisták. mindkettőt meg kell engedni és a szabad kereskedelmet korlátozni. de ha ciprus lennénk, akkor nem nagyon kellene. mert a cél hatalmas külföldi árukészletek felhalmozása lenne. azért, hogy el lehessen látni a kontinenst. magyarországon a hazai agrárterméket kellene felhalmozni. non profit közraktárakban. munkanélkülieknek közraktárjegy, nyugdíjasoknak delikatesse, közalkalmazottaknak cafeteria utalványt kellene osztani. termelői és értékesítési szövetkezetek. családi gazdaságok kínálata elérhető. akár azt is meg lehet csinálni, hogy egy kéthavi készpénz ellátást elvesznek és három havit pénzhelyettesítőben adnak. ezt országos méretekben megcsinálni elég meredek. erre mondom azt, hogy ki kellene próbálni egy megyében. tehát ne a country, hanem a county szintjén. ezért mondom azt, hogy debrecent kellene kantonizálni. és megnézni, hogy egy átlagos magyar nagyvárost környező mezővárosokkal egyetlen nyugati szövetségessel high tech agropolisszá lehet-e szervezni. ha ez működik, akkor ugyanez országos méretekben működhet a szomszédainkkal és szövetségi keretek között a dunai németekkel.

2015.12.09. 15:36:21

@neoteny:
az ellenzék abból indul ki, hogy orbán egy olyan rendszert oktrojált a magyar népre, ami a lakosságnak alapvetően nem tetszik. az állam félretájékoztatja, megfélemlíti az embereket. csakhogy lényegében az összes párt inkább orwelli módon működik. göbbelsi propaganda és ellenpropaganda gépezetek vannak. mert a tömegdemokráciákban a közvetlen kiválasztás rendkívül erősen korlátozott. választhatsz orbán, vona, gyurcsány között. vagy gondolhatod, hogy béndek bácsi és alemberei majd képesek lesznek irányítani egy több tízezer főből álló apparátust ahol a többség valakinek a valakije. véletlen akad egy szakember. és lehet mondani, hogy majd a piac. a multinacionális vállalatok többsége is így működik. a mercedes élén nem karl benz, hanem ez a tökfej áll:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Askdrz-Wallpaper.jpg
miben különbözik ettől:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Ferenc_Gyurcs%C3%A1ny_election_poster.JPG
vagy ettől:
rewrite.origos.hu/s/img/i/1004/20100408valasztas.jpg
a multik élén nem az eredeti tőkefelhalmozók állnak, hanem politikai ügyeskedők. innentől kezdve tisztességesen városi kiskapitalizmust lehet építeni. ez a városállami működés magyarországon nagyon korlátozottan érvényesülhet.

azért, mert a főváros túlméretezett. a kárpát-medence egészére tervezték. a környező népek pozsony (szlovák)-zágráb (horvát) -újvidék/belgrád? (szerb)-kolozsvár (román)-ungvár (ruszin) regionális ötszögbe szerveződnek. ebben egy kontinentális metropoliszt nem nagyon lehet szervezni. sokkal inkább egy délkeleti irányba irányába elnyúló, szétterülő, szuburbanizálódó főváros épülhet. különösen úgy, hogy a magyar gazdaság kulcs üzeme kecskemétre került. egy olyan óriás üzem, ami az elektormos autók megjelenése után nem nagyon lesz versenyképes. és helyébe hadiipart kell telepíteni. innentől kezdve irányított kapitalizmus lehet. metropolisz helyett metropólia. és ennek előfutára orbán metropolita.

Horváth Imre leponex 2015.12.09. 16:05:20

@neoteny: 'De az Orbán-rezsim nem külföldi eredetű, sőt politikai propagandája -- nem véletlenül -- nemzeties: "a haza nem lehet ellenzékben". Aki ellenük van, akár csak passzív módon is, az a haza és nemzet ellen van: csak ez az értelmezés engedélyezett. '

szabadságodban áll bárhogy értelmezni, ( ahogy a 'menekültválságot is lehet ), ettől még a valóság marad, ami.
leghelyesebb idézni pontosan, aztán lehet értelmezni.

'"...A polgári Magyarország nem ennek az országnak az egyik kisebb vagy nagyobb része. A polgári Magyarország az egész. A polgári Magyarország az, amit az emberek polgárként tesznek kormányoktól függetlenül. Néha könnyebb, néha nehezebb ezen az egy Magyarországon élni és szolgálni, de ez a helyünk. Innen nem megyünk el. Itt maradunk. Haza akkor is van, ha idegen hatalmak befolyása alá kerül, ha tatár, ha török dúl. Haza akkor is van, ha történelmi viharok rázzák. Haza akkor is van, ha nem a miénk a kormányzati felelősség. A haza nem egyszerűen politika, hanem az életünk. Meglehet, pártjaink és képviselőink az országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben. Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait. Még egyszer: nem az a fontos, hogy mi hozzuk a jó döntéseket, hanem, hogy jó döntések szülessenek. Ezért, még ha vannak is intő jelek, és tudjuk, amit tudunk, a most alakuló kormányt és pártjaikat nem múltjuk, hanem tetteik alapján fogjuk és akarjuk megítélni...."

bezony, és ezt követően az intő jeleket messze túlhaladóan jöttek is a tettek a dicsőséges magyar liberális demokrácia kiteljesedése: a szoci Medgyessy-féle jóléti rendszerváltás, a liberális 'Több pénzt az embereknek' meg a 'Tudjuk Merjük Tesszük', aztán a vidáman ugrándozó pannon puma, .... végül a csúcson Ferenc testvérünk imádott kormányzásával beköszöntött második szoclibdem államcsőd.

Orbán nagyon alábecsülte a magyar liberális demokrácia tehetségét az országrontásban - hadd szabadjon ezt a precíz definíciót megtenni -, ekkor tanulhatta meg végleg: nincs mese, még egyszer nem szabad gyengének lenni, és politikai ellenfeleit 'élve hagyni' ...

Nem kell mellébeszélni, ezt a meccset végig kell játszani, javunkra fog válni még bloggazdánk szerint is :)

'A Medián novemberi felmérése szerint a biztos szavazók 51 százaléka szavazna a Fideszre, ha most lennének a választások.' Hvg.hu.

Khonsu 2015.12.09. 17:28:07

@neoteny:

Ez nem egy egyszerű "párt- ill. mozgalomstruktúra". Ez egy meglehetősen hatékony gazdasági és egyben hatalmi konstrukció, egyfajta "szindikátus".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.09. 18:03:17

@Khonsu:

Csak akkor hatalmi konstrukció amikor megragadta a politikai hatalmat. Addig nem tud hatalmat gyakorolni a népesség egésze felett.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.09. 18:09:41

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tisztességesen városi kiskapitalizmust lehet építeni"

Valóban lehet? Mo nem egy szövetségi állam: nincsenek a központi hatalommal akármilyen mértékben szemben álló alsóbb szintű politikai struktúrák (mint pl. a tartományok Kanadában, vagy a kantonok Svájcban, vagy a szövetségi államok az USA-ban vagy Németo-ban).

"hadiipart kell telepíteni. innentől kezdve irányított kapitalizmus lehet"

A hadiipar termékeire vevők kellenek; az irányított kapitalizmushoz meg kell egy Hjalmar Schacht és egy Adolf Hitler.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.09. 18:14:08

@Horváth Imre leponex:

"a valóság marad, ami"

Valóban: az hogy az Orbán-rezsim nemzetieskedő politikai propagandát folytat. Mint ahogy jól látható az általad idézett szövegből is.

Vagy szerinted a jelenlegi kormányzat nem a haza és a nemzet érdekében ügyködik?

"hadd szabadjon ezt a precíz definíciót megtenni"

Semmiféle definíciót nem tettél; csak próbálsz szómágiázni, de még ahhoz sincs tehetséged.

Horváth Imre leponex 2015.12.09. 18:49:50

@neoteny: jó szómágusom, te ezt az értelmezését adtad 'a haza...' mondatnak:
'Aki ellenük van, akár csak passzív módon is, az a haza és nemzet ellen van: csak ez az értelmezés engedélyezett. '

semmiféle 'nemzetiESKEDŐ' nincs benne, ahogy a te engedélyezett értemezésedből fakadó szamárság sem, csak ezt szerettem volna segíteni megértelmezni neked :)
olvasnod kéne egy kis irodalmat is :)
Jó, tudom nem fog menni ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.09. 18:53:18

@Horváth Imre leponex:

"semmiféle 'nemzetiESKEDŐ' nincs benne"

Vagyis szerinted az Orbán-rezsim a haza és a nemzet érdekében ügyködik; így hát az ellenzékük (aki ellenük van) a haza és a nemzet ellen van.

Horváth Imre leponex 2015.12.09. 20:52:09

@neoteny: szerintem te az vagy, amit u. barátunk őszinteségi rohamában állított rólad, joggal :)
hidd el, neked is jót tenne egy kis (irodalmi szöveg)környezet-változtatás
vagy amit hera59 barátunk javallott: az értő néma olvasás karizmájának kérelmezése:))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.09. 20:55:28

@Horváth Imre leponex:

Vagyis szerinted az Orbán-rezsim a haza és a nemzet érdekében ügyködik; így hát az ellenzékük (aki ellenük van) a haza és a nemzet ellen van.

tamas11 2015.12.10. 08:49:05

@neoteny: @Horváth Imre leponex:

Jó helyen kapizsgálsz Neoteny, mert Lepo hihetetlen alattomosan csúsztat.
Olyat idéz Orbántól, amit az MOSTANÁBAN mondott, az őket ért kritkai hangok NYOMÁN . (Emlékezetes, hogy G Fodor kiállt és politikai propaganda terméknek nevezte utólag a polgárságos, arra hivatkozó 2002 óta ható, sokéves szómágiát a polgárosulandó sőt polgári Magyarországról, annak eszményéről..
De amit hozzáfűz ez a csalárd Horváth Imre, azok a korábbi 2002-t követő politikai praxisból vett jelenetek. Tehát nem orbán korai politikai bölcsességét látjuk, olvassuk, hanem utólagos szerecsenmozsdató halandzsáit.
Leponex itt állította úgy sorba, mintha orbán régi mondását követték volna a polgárias érteelmezésben adósságnak tekintendő, azzá vált cselekményeik, Ő a légy, aki rászállt visszamenőleg a szekér rúdjára, annak a szekérnek, amit rosszfelé cibált el..
Pont azért kellett Orbánnak utólag megszólalnia, mert Joggal felróttuk neki politikai adósságát, mindazt, ahogyan és emiért NEM lett polgárosulási tendencia a valóságban, miközben kisajaátította e megfogalmazást, sőt a Polgári "oldalt" - a sajátjaként.
Gyalázatos politikai cselekedet volt ez a kommunikáció mezejében végrehajatva, (egyébként Wermer András kormányzati tanácsadó kifejezett tanácsára végrehajtva),, és ugyanúgy méltó hozzá a mi kenetteljes soknevű levelezőnk, leponex Horváth, aki nem lehetne Gerő Zoli barátja...

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 09:40:22

@tamas11: kedves kitiltásomért lelkesedő liberális demokrata konzervatív barátom, szómágusunk pontosan azt az orbáni kijelentést hozta ide amit én csúnya szabadelvű konzervatívként idéztem szó szerint, ennyit a ki csúsztat, honnét, hova, miértről.

természetesen joggal róhatsz fel bárkinek bármit, akár nekem is, csak léccilécci legyél korrekt, ha lehetséges.

szavakat, fogalmakat 'kisajátítani' mulatságosan értelmetlen felvetés, mindenki azt használja, amit jónak hisz, jónak lát, hasznosnak vél.
legfeljebb ismételten kitiltják innét.

szómágusunk primitív 'logikájával' felesleges egynél több alkalommal foglalkozni, ha csak szórakozni nem támad kedve a zembernek.

a Gerő Zoli barátomat szíveskedjél békén hagyni, ha már jónéhány éve nyugtot lelt tragikusan nehéz de szép élete után a baba-utcai villából. te is lehettél volna a barátja bármilyen randa is volt. kívülről nézve.
etethetted, mosdathattad volna. szerecsenyek helyett.

egyetmondok 2015.12.10. 11:23:41

@tamas11:
Orbán ezzel e beszéddel felmondta a többpárti parlamentáris demokrácia alapvető nyugati szabadságintézményét, érvénytelenné nyilvánította annak leglényegét.És a fideszesek lépten-nyomon ezt idézik. Nem semmi.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 12:41:16

@egyetmondok: :)
léccilécci mutasd már meg, hol is történik a leglényeg érvénytelenítése?
de tényleg, csinálj már végre egy hihetően hangzó valódi forráskritikát, ha már ennyire magabiztosan állítasz valamit.
idézni én meg csak azért szoktam, mert hivatkoznak rá, természetesen csak annyit, amennyi a posztprekoncepcióhoz kell.
nem mintha különösebb jelentősége lenne, az 'eredmények' önmagukban minősítenek, már ha lehet eredménynek tekinteni a jó 13 éves szövegen való hátrafelé nyilazást :)
egyszer nektek is meg kell fordulni azon a pacin, mert addig visszafelé pacigoltok, rendületlenül :)

egyetmondok 2015.12.10. 13:53:29

@Horváth Imre leponex:
" Meglehet, pártjaink és képviselőink az országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben. Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait." --

a választás kellős közepén,azon a téren ott áll a magyar haza...,aha,ahogyan azt Te,meg Orbán képzelitek.

Olyan pedig nincsen,nem létezhet,hogy a kormány,amely többséggel bír a parlamentben,ellenzéke lehessen a nemzetnek,csak akkor,abban az esetben,
- ha valaki az ellenzék fogalmát kiveszi abból a tartományból,amit az egy normális parlamentáris rendszerben jelent;
- s ha valaki veszi a bátorságot,hogy magának vindikálja,a maga részére kisajátítsa a nemzet céljának megállapítását,definiálását.

A Fidesz ez utóbbi kettőt tette meg,és ezzel felmondta a többpárti parlamentarizmus alapvető nyugati szabadságintézményét,azt az addig létező konszenzust (nem mondom,90-től rövid ideig élt,de azért élt,mégpedig a magyar történelemben korábban sosem látottan),hogy nem kérdőjelezzük meg a parlamenti többség nemzethez tartozását,mert ha ezt megtesszük, elvesszük tőle a legfontosabbat,hatalma legitim létezését. Ezt az elemi nyugati politikai civilizációs elvet mondta fel a fidesz ezzel a beszéddel, és taszította a magyar politikát abba a helyzetbe,hogy más fegyverrel,mint ez,pont ugyanez,a fidesz le sem győzhető.
Ám legyen tiszta képlet: ezért az állapotért egyedül a fidesz felelős,s azok nem,akik ellene ugyanúgy,ugyanolyan eszközökkel harcolnak: kitagadással,kirekesztéssel,megbélyegzéssel, tisztességes emberek tömegeinek meggyalázásával.

Ezt érdemes (hideg) polgárháborúnak nevezni,amelyben a háborús okot a fidesz állította elő.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 16:30:36

@egyetmondok: nem az egész haza, hanem a haza egy része állt ott a téren O. szerint, ha csak te ki nem rekesztenéd őket a hazából.

Mert a te logikádat követve senki más nem tartozik a hazához, csak akik AKKOR és OTT voltak.

Hogy mennyire következetes a logikád:
'Olyan pedig nincsen,nem létezhet,hogy a kormány,amely többséggel bír a parlamentben,ellenzéke lehessen a nemzetnek,'

no, hát a mostani többség akkor szerinted sem ellenzéke a nemzetnek ( ami ugye nálatok már szitokszóvá alakul, hiszen egy nemzet 'német', 'cseh', meg 'magyar' lehet ugye, ami már üldözendő etnicizmus.
Ha meg nem lehet ellenzék a mindenkori kormánytöbbség, akkor támogató, nemdebár?

Ezek szerint te a hitleri német kormányzatot sem tartottad a német nemzet, a német nép igazi 'ellenzékének', noha abban talán egyetérthetünk: nem a német nemzet valódi céljait valósította (volna) meg, orbáni terminológia szerint szembefordult hitler a német nemzet céljaival ...

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 16:47:04

@egyetmondok:
'- s ha valaki veszi a bátorságot,hogy magának vindikálja,a maga részére kisajátítsa a nemzet céljának megállapítását,definiálását.'

nem sajátítja ki, (nem is tudná,), csak megfogalmazza a maga álláspontját erről a kérdésről.

Ahogy Béndek Péter pártelnök is sarkosan megfogalmazza Magyarország - a nemzet - céljait, annak definiálását.
Konzervatív - polgári - végül megint liberális demokráciát , szabadversenyes kapitalizmust lát Magyarország alapvető céljának.

És ez így van rendjén, egy (liberál is ) demokráciában ez így szokás, aztán a tisztelt választópolgárok meg egyenként eldöntik, melyiket tartják valóságosabbnak, hihetőbbnek, szerethetőbbnek, támogathatóbbnak.
Asok egyenkénti döntésből meg kikerekedik egy 'közösségi' döntés.

'Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk.'

Te/Ti felkínáltok egy másik alternatívát, meglátjuk mire mentek vele.
Én vagyok annyira oppurtunista, hogy egy határon belül el tudom fogadni, ha nem a szerintem kívánatos célokat tűzi ki az épp aktuális kormányzat.
Te csak azt, amit te magad tartasz (egyedül) helyesnek.
Én szabadelvű vagyok, Te autokratikus, ennyi.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 16:51:40

@egyetmondok:
',hogy nem kérdőjelezzük meg a parlamenti többség nemzethez tartozását,mert ha ezt megtesszük, elvesszük tőle a legfontosabbat,hatalma legitim létezését. '

Így van, és nem kérdőjelezzük meg a kisebbségben maradt parlamenti képviselet nemzethez tartozását sem.
És nem kérdőjelezzük meg a szabad, demokratikus választáson hatalomra jutott többség legitimációját, ha csak mi magunk nem vagyunk az a diktatórikus hajlamú autokraták, akik semmi mást nem ismernek el, mint a saját (vélt) igazságuk a nemzet lehetséges céljairól.

egyetmondok 2015.12.10. 16:56:52

@Horváth Imre leponex:
Ez leponex arról szól,amit Orbán mond: ők a haza,ők (pártjaik: fidesz és mdf akkor,és képviselőik,az ő parlamenti képviselőik,nem más pártok,és nem más pártok képviselői) bár parlamenti ellenzékbe szorulnak,mégsem lesznek abban, mert ők a haza,s ők abban nem lehetnek.
-------------------------------------
A 2010 utáni kormánytöbbség már irreleváns Leponex. Szó szerint nem érdekes,itt már csak és kizárólag ez az új,2010 utáni államhatalom az érdekes,amelyet fel kell számolni.
És igen,a fidesz etnicista,de mi más lehetne,azt követőn, hogy ezzel a beszéddel nyilvánvalóvá teszi,hogy nincsen esély politikai nemzetté lenni.

Ezt jelzi szerintem helyesen még az a Hörcher is,akit nehéz lenne balliberálisnak tekinteni:
"Nem egy párt és főleg nem egy személy támogatása a fontos számomra, hanem egy értékrend megjelenése, s a nemzet, mint politikai közösség sorsa."

Az egész gondolatmenete pontos:

mandiner.hu/cikk/20150423_horcher_ferenc_miert_tavolodtam_el_a_fidesztol_jegyzetek_egy_hirportal_korkerdesere
----------------------------------------
Hitler hogyan jön ide ? Nem tudsz olvasni? Én ezt írtam:
"ha valaki az ellenzék fogalmát kiveszi abból a tartományból,amit az egy normális parlamentáris rendszerben jelent " -- szerinted tehát a nácizmus normális parlamentáris rendszer volt...,gratula.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 16:59:05

@egyetmondok:
'Ezt az elemi nyugati politikai civilizációs elvet mondta fel a fidesz ezzel a beszéddel, és taszította a magyar politikát abba a helyzetbe,hogy más fegyverrel,mint ez,pont ugyanez,a fidesz le sem győzhető.'

Mivel semmi ilyen elvet fel nem mondott - ebben a beszédben semmiképp - , így értelmetlen a politika taszigálásáról szőtt víziód.

De hajrá, hívjon össze Péter egy nagy népgyűlést, és jelentse ki:

" Meglehet, pártjaink és képviselőink az országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben. Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait."

Hogy mi mindent mondott már bloggazdánk erről a birkanépről ergo a 'nemzetről', azt most nem idézném - jó okom van rá ;-)
Talán inkább hihetőbben kellene a lehetséges nemzeti célokat megfogalmazni, hátha vevők lesznek rá.

egyetmondok 2015.12.10. 16:59:14

@Horváth Imre leponex:
" És nem kérdőjelezzük meg a szabad, demokratikus választáson hatalomra jutott többség legitimációját, ha csak mi magunk nem vagyunk az a diktatórikus hajlamú autokraták, akik semmi mást nem ismernek el, mint a saját (vélt) igazságuk a nemzet lehetséges céljairól. " --

de igen leponex. Ezt kell tenni,hiszen ti vagytok azok a diktatórikus hajlamú autokraták. Nem is kérdés.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 17:06:17

@egyetmondok:
'Ám legyen tiszta képlet: ezért az állapotért egyedül a fidesz felelős,s azok nem,akik ellene ugyanúgy,ugyanolyan eszközökkel harcolnak: kitagadással,kirekesztéssel,megbélyegzéssel, tisztességes emberek tömegeinek meggyalázásával.

Ezt érdemes (hideg) polgárháborúnak nevezni,amelyben a háborús okot a fidesz állította elő. '

őrült beszéd, de van benne rendszer.

te magad ezzel azt állítod, hogy lehet olyan helyzet, amelyben a politikai ellenféllel szemben - ha demokratikus választáson nem látszik rá esély - megengedett minden 'politikai' módszerrel: 'kitagadással,kirekesztéssel,megbélyegzéssel, tisztességes emberek tömegeinek meggyalázásával' fellépni.

AZT meg te fogod egyedül eldönteni, ki miért felelős.
Volt már ilyen rendszer, szolgáltad is, vélem a korodból következtetve.

Akkor most ki is az igazi kirekesztő?

egyetmondok 2015.12.10. 17:07:40

@Horváth Imre leponex:
" Volt már ilyen rendszer, szolgáltad is, vélem a korodból következtetve. Akkor most ki is az igazi kirekesztő? " --

ezt majd lesz alkalmad átgondolni a bíróságon.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 17:09:17

@egyetmondok:
'Ezt kell tenni,hiszen ti vagytok azok a diktatórikus hajlamú autokraták. '

Tegyetek belátásotok szerint.
'Az eredmény minősít!' - mondta meg jó előre a Pártelnököd.
Hajrá!

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 17:16:41

@egyetmondok: :)
már megint a diktatúra bíróságára szaladgálnál?

mert korombélinek gondollak, és ha Illyés mindenkit szemnek láthatott a zsarnokságban, akkor velem együtt te is ott voltál?
vagy tévednék, és mégsem vagy közelebb a hatvanhoz?
netán az imperialistáknál tanultál jogot?

PS: néha nem olvasod el saját kommentjedet, elnevetve vagy elszörnyülködve látni viszont hirtelen kiszaladt mondataidat a kíbord alól?

egyetmondok 2015.12.10. 17:20:54

@Horváth Imre leponex:
Nem már megint Leponex. Nem emlékszem, hogy többször bíróhoz fordultam volna ellened.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 19:43:05

@egyetmondok: ' szerinted tehát a nácizmus normális parlamentáris rendszer volt..'
se a nemzeti se a nemzetközi szocializmust nem tartottam annak, ha jogász lettem volna akkoriban, bizony halványítanék a jogállamimádatomon ;-)

ugye a liberális polgári weimari demokráciából nőtte ki magát végül szabad választásokon hatalomra jutott, MAJD feladva a német érdekekkel az ország ellenzékévé vált ...

mintegy bizonyságképp, hogyan válhat egy többség az ország 'ellenzékévé', igazolva az orbáni tételt :)

' Nem emlékszem, hogy többször bíróhoz fordultam volna ellened. '

akkor belőled is több van, neked vajh mitől kellene itt tartanod talonban nickeket? :))

egyetmondok 2015.12.10. 21:02:32

@Horváth Imre leponex:
" ugye a liberális polgári weimari demokráciából nőtte ki magát végül szabad választásokon hatalomra jutott, MAJD feladva a német érdekekkel az ország ellenzékévé vált ..." --

nem az ellenzékévé,hanem az ellenségévé.
Ellenzék a parlamentben van.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.10. 21:15:21

@Horváth Imre leponex:

"szabad választásokon hatalomra jutott"

Az NSDAP legjobb választási teljesítménye a '32-es júliusi volt, amikor a szavazatok 37.27%-át érték el. Mivel semelyik pártnak sem volt többsége, és koalíció sem volt lehetséges, von Papen kisebbségi kormánya maradt hatalmon.

A '32-es novemberi választásokon már visszaesett az NSDAP szavazatainak száma 33.09%-ra, vagyis mintegy 10%-al csökkent a részesedésük a szavazatokból. Végül is -- sok szarkavarás után -- Hindenburg kinevezte Hitlert kancellárrá, mert von Papen rábeszélte erre őt, ti. Hindenburgot. Így hát még csak az sem igaz hogy az NSDAP "szabad választásokon hatalomra jutott": nem volt meg az alkotmányos többsége a kormányalakításhoz, hanem egy -- von Papen alapvető tévedésén, ti. hogy képes lesz Hitlert kontrollálni, alapuló -- politikai alku eredményeként lett Hitlerből kancellár.

"MAJD feladva a német érdekekkel az ország ellenzékévé vált"

Mikor és milyen formában került sor erre a "német érdekek feladására"?

egyetmondok 2015.12.10. 22:18:43

@neoteny:
Te olvastál valaha olyan munkát,magyarul,idegen nyelven,amelyben a náci államot,mint a német nép,vagy Németország ellenzékét említik ?
Hát nem egy komplett baromság ez ?
Csak hogy Leponexünk mentse valahogyan azt a gyalázatosan sunyi orbáni szöveget...
Hitler,mint a német nép ellenzéke,az ész megáll.
(Hát arról már nem is beszélve,hogy a német nép többsége jó ideig még csak ellenségének se tartotta Hitlert,nem hogy /idióta módon/ ellenzékként tekintett volna rá...,némely közép-európai szövetségeséről nem is beszélve ugyebár...)

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 22:27:13

@egyetmondok:
' Legfeljebb egy kormány kerülhet ellenzékbe saját népéhez képest, ha feladja a nemzet céljait."'

persze nevezheted komplett baromságnak, mint ahogy komplett baromság az a posztprekoncepciód, hogy az Orbán kirekesztett a hazából mindenkit, aki nem a téren állt akkor.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 22:31:18

@egyetmondok: 'nem az ellenzékévé,hanem az ellenségévé.'

igazad van, valóban észrevétlen sokszor az átmenet, te azért már inkább az ellensége vagy az 'orbáni rendszernek' semmint demokratikus ellenzéke ...
de ez legyen a te bajod

egyetmondok 2015.12.10. 22:31:27

@Horváth Imre leponex:
Na,haladunk szépen:
Tessék már elmagyarázni nekem, hogy egy kormány (amelynek parlamenti többsége van,ugyi),hogy lehet a nép ellenzéke azzal,ha feladja a nemzet céljait.

Szóval,hogy ez hogyan történik meg ? Miből tudjuk meg,hogy a parlamenti többséggel rendelkező kormány feladja a nemzet céljait ?

Ha ez nem egy darab komplett baromság,mint azt én állítom,akkor te nyilván tudod a feltett kérdésemre a választ. Szóval Leponex, hogy van ez ?

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 22:42:44

@egyetmondok: hadd ne haladjak már ezen az úton tovább veled:)

tán megértesz, egy kis frissítéssel megtámogatva:

egyetmondok 2015.12.10. 17:07:40
@Horváth Imre leponex:
'ezt majd lesz alkalmad átgondolni a bíróságon.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 17:09:17
@egyetmondok:

'Tegyetek belátásotok szerint.
'Az eredmény minősít!' - mondta meg jó előre a Pártelnököd.
Hajrá!

egyetmondok 2015.12.10. 17:10:02
@Horváth Imre leponex:
Készülünk,bizony.

Horváth Imre leponex 2015.12.10. 17:16:41
@egyetmondok: :)
már megint a diktatúra bíróságára szaladgálnál?

egyetmondok 2015.12.10. 17:20:54
@Horváth Imre leponex:
Nem már megint Leponex. Nem emlékszem, hogy többször bíróhoz fordultam volna ellened.'

***
még egy hete sem volt:

egyetmondok 2015.12.04. 21:25:43
@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Hogy mi lesz kb.fél év múlva leponex ?
Hát...,keress ügyvédet,aztán meglátod.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.04. 21:46:04
előbb konzultálj egy magyartanárral, még ha olyan etnicista lenne is ez, nem kell megtudni a Főnöknek :))

egyetmondok 2015.12.04. 21:52:20
@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
A főnök már tudja. Keress ügyvédet.

egyetmondok 2015.12.04. 22:02:09
@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Nagy buli lesz leponex. Ott elő kell majd kotornod a személyit,lakcímkártyát. A sajtóról tudok gondoskodni.
Minden hozzám írott kommentedet elmentettem,amióta ez a blog csak létezik. Elemeztem,szóról szóra.

Mit szólsz ?

Írd már le újra,hogy náci vagyok,kérlek,léágysziiii..
Vagy,hogy elmebeteg, az is jól jön, légysziiiiii

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.05. 01:45:15
@egyetmondok: 'Mit szólsz ? '
:)))
szóhoz sem jutok.

a Főnöknek elküldtem nevem, címem, tán még a telefonszámomat is, segíteni fog

bár ölég mulatságos, hogy egy echte nem liberális jogállamhívő ( az meg miféle szerzet lehet, hiszen szerinted a jogállam==liberális demokrácia, te meg nem vagy liberális) a Diktátor aljas kirekesztő NERjének bíróságával fenyegeti meg nyilvánosan egy oppurtunista hívét:)
jó, emléxem, megígérted, nem lesz kegyelem a magamfajtáknak, na de ilyen hamar?? vagy lemaradtam a választásokról??? :)

golyóra mostanság mennyit kell leperkálni felétek? nehogy má államkőccségen hadakozzá te is az orbáni lázítás ellen ...

oké, meghívjuk tanúnak neotenyt meg explanatust, rendben ?
az Erő legyen veled :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.05. 01:49:32
@egyetmondok: 'mert Istennek hála,nem ismerlek'
azért ez fájt egy kicsit, jó kirekesztő sorstársam a NERben, kegyetlen vagy, na.
zdrasztvujtye

***
Nu, sto étá?

megamind (törölt) 2015.12.10. 22:54:13

@Horváth Imre leponex: "frissítéssel megtámogatva?" már rég elvéreztél...

egyetmondok 2015.12.10. 23:02:44

@Horváth Imre leponex:
Semmi baj. A bíróságon is kifejtheted. Idő van.
süti beállítások módosítása