1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.12.05. 10:30 HaFr

Köszöntő szavak végzős középiskolásokhoz

Szerte az országban zajlanak ezekben a hetekben a szalagavatók, amikor végzős középiskolások meghallgatják igazgatóik, esetleg egy helyi notabilitás bölcs szavait, többnyire olyan emberekét, akikről az évek hosszú során át már kialakították a véleményüket, ezért a hitelük annyi, amennyi, vagy olyanokét, akik ismeretlenségük, esetleg jellegtelenségük miatt teljesen érdektelenek. Évszázados hagyomány ez nálunk évszázados nemzeti hanyatlás közepette. A végzős középiskolások jelentős része aztán vagy már tanulni is külföldre megy, vagy előbb-utóbb megteszi, mert a felnőttek -- köztük azok, akik a szép szavakat mondják nekik ünnepi külsőségek közepette -- nem gondoskodtak arról, hogy az ország szeresse és tisztelje a fiataljait, olyan környezettel várja őket, amelybe felnőttként érdemes beilleszkedni. Többnyire ordító különbség van a szavak és a tettek között, a tanácsok és a tanácsok hitelessége között, de a szalagavatók folynak, leperegnek. Aztán elfelejtődnek. Mert ha egy rendszer olyan, hogy a szavak diszkreditálódnak benne, akkor a szavaknak annyi.

A fiataljainkat olyan ország várja, amely a maga erejéből rontotta el a hosszú évszázadok során kínálkozó első komoly lehetőséget a civilizált nemzetek közösségében való megtapadásra -- az utóbbi 25 évben. Ezért a fiatalok tanárai, szülei, és nagyszülei is felelősek, én, mi, minden felnőtt, nem beszélve a szónokló helyi előkelőségekről. Pedig olyan egyszerű a nyilván a napokban is sokat idézett Kölcsey alapvetése:

"Eszerént élted fő törvénye legyen: magányban tökéletesülni, s a köztársaságban magányos készületedet szünetlen haszonra fordítni.

Hazád szolgálni, s hazád dolgait kormányozni: e kettő nemcsak megfér, de összeköttetésben is van egymással. Kit saját keresménye nem táplálhat, az a társaság terhére él. Ki gazdagságot igazságos úton gyűjt, az a közös hazának gyűjt kincset; jól bíró lakosokban áll az ország gazdagsága. Ki háznépet táplál, az a haza gyermekeinek egy részét táplálja; ki háznépet a rény* elveiben tart, az a közös hazának tart hív polgárokat.(És közben:) Közdolgokban hallgatni, hol káros vélemény vagy tett nyilatkozik, hű polgárnak nem szabad." Önszorgalom, magad tökéletesítése, családod táplálása és szeretése, a haza iránti elkötelezettség.

Ha ezt valóban megtanulta mindenki a végzős diákok közül, akkor nem lehet túl nagy bajunk a jövőben. De ha már a tanítás is gyenge alapokon áll, netán az élet már felül is írta a tanítást, a humanizmusnak és a gimnáziumi tradíciónak a Kölcsey Parainesisében megfogalmazott eme foglalatát (amelyről az iskolának szólni kellene), akkor a hanyatlásunk nem visszafordulni, hanem folytatódni fog. Mert Magyarországra komplexebb tehetségek kellenek, mint boldogabb országokba: itt nem csak a matematikai, számítástechnikai ismeretek számítanak, nem is csak a kompetenciák, hanem az az erkölcsi képesség is, amellyel a diák benne áll egy rövid, de annál dicsőségesebb, országjobbító liberális nemzeti tradícióban -- mert félreértés ne essék, a legsikeresebb évszázadunk, a 19. század, semmi másnak, mint a nemzeti elkötelezettségű liberalizmusnak és a polgári fejlődésnek volt a százada pontosan azért, mert ebben jött létre az egyéni kiválóságoknak és a közösség iránti elkötelezettségnek a legharmonikusabb egysége. Na, most a liberális-polgári tradícióról való szüntelen, alja hazudozás közepette vessük össze ezzel azt, amire a mai rezsim képes!

Röviden, az egyéni tökéletesedés iránti nem szűnő vágy és elkötelezettség, és a köz dolgainak értő füllel való meghallása. Ez az éthosz, amelyre szükségünk van. Nem taglalom, milyen nehéz lesz elérnünk, hogy ne csak a tanításban érvényesüljön ez, de a tanítást ne verje szét az élet, de ne verje szét és egy szűkebben értelmezett jó élet csábítása sem a Nyugatról. Vésd hát kebeledbe..., felnőtt, mielőtt szónokolni kezdesz, az első lépés a saját hitelességedről gondoskodni már hosszú évekkel előtte. Mert a diák pontosan érti a fülsértő szavaid mögött a lényeget, nem tudsz hazudni. És a végén elveszíted a gyerekeidet.

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr698141062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Köszöntő szavak végzős középiskolásokhoz 2015.12.05. 15:13:02

A fiataljainkat olyan ország várja, amely a maga erejéből rontotta el a hosszú évszázadok során kínálkozó első komoly lehetőséget a civilizált nemzetek közösségében való megtapadásra – az utóbbi 25 évben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2015.12.05. 14:24:38

Ha te idéztél egyet, én is idézek egy másikat:-)

»Én rajtam jutsz a kínnal telt hazába,
én rajtam át oda, hol nincs vigasság,
rajtam a kárhozott nép városába.
Nagy Alkotóm vezette az igazság;
Isten Hatalma emelt égi kénnyel,
az ős Szeretet és a fő Okosság.
Én nem vagyok egykoru semmi lénnyel,
csupán örökkel; s én örökkön állok.
Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!«

...Mert igen: az az igazság formálta olyanná Magyarországot, amely semmit sem ad egy rossz társadalmi stratégiájú népnek.

Avagy - ahogy egy másik "pokol kapuján áll a felirat : "Jedem das seine"

Az a baj, hogy amiről írtál, azaz a szocializáció, hogy egyén és közössé miként gondolkodik, cselekszik és dönt, nem kognitív alapú, így okos magyarázatokkal, írásokkal vajmi keveset lehet rajta változtatni, pláne nem össznemzeti méretekben.

Végső soron (jóval kisebb mértékben és felemásan) a reformkor és (sokkal koherensebben) a kiegyezés utáni kor is azért lehetett sikeres, mert egy idegen hatalom nem engedte hatni a magyar társadalom zömében élő társadalmi stratégiákat, hanem (saját érdekei,. céljai szerint) szelektált azok között. (Ráadásul a reformkor sikeressége igencsak kérdéses - ami nem meglepő, hiszen egy kis "divatliberális" nemest kivéve jelentős, a hagyományos magyar gondolkodásmódot képviselő erők is működtek-működhettek, ezáltal "szabotálva el" a valódi, tartós eredményt.

Magyarán: minél több nemzeti önállóságot, "önjárást" birtokolhat a magyar társadalom, annál valószínűbben bassza el... Ezért nem lehet hinni-bízni a PKP sikerében sem.:-(

...Na, megyek, mer' meló van!:-)

legeslegujabbkor 2015.12.05. 14:44:27

@Moin Moin:
"Magyarán: minél több nemzeti önállóságot, "önjárást" birtokolhat a magyar társadalom, annál valószínűbben bassza el..."

Vagy inkább úgy mondanám, hogy a társadalmi összefogás csak fenyegetettség esetén működik, akár valós az (külső ellenséges közeg) akár csak riogatás

zipe moha 2015.12.05. 15:32:20

@legeslegujabbkor: .... "Vagy inkább úgy mondanám, hogy a társadalmi összefogás csak fenyegetettség esetén működik, akár valós az (külső ellenséges közeg) akár csak riogatás "....lehet, hogy voltak ilyen korok...ma már ha az útleved és a behívó között kellene választanod...nem kétlem mit választanál...

gellért mária 2015.12.05. 15:58:30

@legeslegujabbkor: amit írsz, szerencsére csak rövid távon igaz vagy meghatározó.A társadalmi mozgások /összefogás/ fenyegetettséggel vagy anélkül,hosszú távon mindig a szabadság irányába haladnak...nem linearisan,hanem spirálisan. Hosszú távon a társadalmak szabadságfoka, ami nélkül fejlődés nincs, növekszik. Erről ír Tocqeville Az Amerikai demokrácia c. könyvének előszavában.

legeslegujabbkor 2015.12.05. 16:06:02

@zipe moha: Ha emberek egy csoportját fenyegetik, hajlamosak összefogni. Amiről te beszélsz pont az ellenkezője ennek, nincs olyan érték, amiért hajlandó lennék itt maradni

@gellért mária: Talán vagyunk néhányan, akiknek nem szükséges megerősítés, miért választunk magunknak egy csoportot, de a többségnek mind a két fele kell, egyrészt engem mint egyént elismerjenek, másrészt a többiekkel együtt legyen közös célunk, amiért kompromisszumokat is kötök. Ezt az igazodást segíti elő a külső fenyegetés, anélkül, hogy azt áldozatnak, valamiről lemondásnak éreznénk

gellért mária 2015.12.05. 16:15:06

@legeslegujabbkor: Úgy látszik, nem sikerült jól megfogalmaznom...Nem azt írtam, hogy most és általánosságban nem igaz amit írtok...hanem azt, hogy hosszú távon nem a valós vagy vélt, manipulált fenyegetettség mozgatja a társadalmi fejlődést..szerencsére.Dantét, idézve, nem kell felhagyni minden reménnyel...érdemes terjeszteni látszólag reménytelen, ideális tanokat, álmokat...ahogy a PKP teszi.

explanatus 2015.12.06. 02:40:47

@Moin Moin: „a kiegyezés utáni kor is azért lehetett sikeres, mert egy idegen hatalom nem engedte hatni a magyar társadalom zömében élő társadalmi stratégiákat... ” Ez a következtetés nem csak óriási tévedés, hanem a magyar, a magyarok olyan mértékű lenézése, ami párját ritkítja, (ilyet még a sáskajárásszerű trollok se mertek eddig mondani ezen a blogon) és egyenesen következik belőle a végkövetkeztetés, hogy „nem lehet hinni-bízni a PKP sikerében”. Tudod egyáltalán, mit mondtál?!

Helyesen -magyarul- ez így hangzik: A kiegyezés utáni kor azért lehetett sikeres, mert hazatért a száműzetésből az értelmisége a nemzetnek. Pont. A PKP meg akkor lesz sikeres, ha a jelenkori értelmiség felismeri, hogy „feladata” van. A hazatért száműzöttek tudták, hogy nem behódolni kell az aktuális hatalomnak, mert az nem viszi előre a nemzet sorsát, hanem csak a behódoltét ideiglenesen. Gyönyörű példák vannak arra, hogy a hazatért szabadságharcos tisztek miként fogtak munkába, mint például a megindult iskolaprogramokban, az iskolaalapításokban.

Értelmiségünk valahogy nem a hazatért száműzötteket tekinti (követendő) elődnek/példának, hanem kiszolgálója az éppen aktuális hatalomnak. Ha azt várják tőle, hogy istenítse a sztahanovizmust, akkor megteszi, ha meg a duális képzés van napirenden, akkor azért él-hal (tisztelet a csendben tűrőknek).

Igaza van @gellért mária: -nak amikor azt mondja „érdemes terjeszteni látszólag reménytelen, ideális tanokat, álmokat” mert a csendben tűrők lehet pont erre az alkalomra várnak, amit a PKP kínál.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.06. 09:56:26

@explanatus: MM bajor szíve hevesen dobog Világos hallatán is, bármikor, bármilyen helyzetben, bárki mellett -- nem érti, hogy 1867 nem lett volna 1848 nélkül, az meg a Reformkor nélkül, amely bizony autochton magyar liberális-nemzeti folyamat volt, sőt a vármegyei köznemesi vonulata sem tagadható le, ami pedig köztudottan maga a fertő :)

zipe moha 2015.12.06. 12:55:30

..köszöntő szavak végzős középiskolásokhoz... ha minden így teszünk továbbra is, mi mai felnőttek akkor a magyar jövő megtekinthető számotokra is megtekinthető...itt egy ablak:
mandiner.hu/cikk/20130614_zsoolt_a_magyar_jovo_megtekintheto_ormenyorszagban#?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201512

népoldali 2015.12.07. 14:33:28

Poroszos nevelés nem ördögtöl valo-ehhez egy eröteljes szegregációs oktatás is kéne, bentlakó iskolákkal,kollégiumokkal azonos faju nevelökkel,katonai pályára irányitással.
A potenciáélis robbanás alanyaiként elövehetö néprétegek feszitő energiáéit épitő csatornába terelni.

pitcairn2 2015.12.07. 15:16:44

@népoldali:

ok, fizesd ki a saját zsebedből a cimboráiddal a hóbortjaidat és ne csodálkozz azon ha csoportosan lépnek le a nebulók

pitcairn2 2015.12.07. 15:17:52

@népoldali:

különben a "poroszos nevelés" max. egy dologra jó:

agyatlan alattvalók képzésére (vagyis inkább idomítására...)

tamas11 2015.12.07. 16:46:46

@pitcairn2: nem egészen....
A normák esszenciája nem a tartalom, hanem a normatív viselkedés, az arra való törekvés, és a fegyelem.
Az kell, az jó.
A normák aztán behelyettesíthetők. Kellenek. Azért, hogy elvethesd őket.

explanatus 2015.12.07. 21:05:52

@explanatus: láttam a jövőt :) "ha meg a duális képzés van napirenden, akkor azért él-hal"

KECSKEMÉT, GAMF: "RENDKÍVÜL JÓK A TAPASZTALATAINK"

http://vs.hu/versus/mit-er-a-dualis-diploma-ez-ad-tobbet-vagy-a-hagyomanyos1/kecskemet-gamf-rendkivul-jok-a-tapasztalataink-1207#!s7
süti beállítások módosítása