1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.27. 09:06 HaFr

Veszélyes leszakadásban az ország

Számok: évi 10 milliárd euró (a GDP 10%-a) hiányzik a magyar gazdaságból, amit 7 milliárdot meghaladó értékben külföldi magyarok és idegen országok adófizetői pótolnak, és további 3 milliárdra volna szükség ahhoz, hogy legalább a gyerekeink életében beérjük az EU átlagát. Ez a hatalmas lyuk az ország összesített értékteremtési képességében nemhogy Európa motorjává nem tesz, de azzal fenyeget, hogy behozhatatlan lemaradásba kerülünk az EU-tól. Félmillióan mentek külföldre, de még így is félmilliós a belső munkanélküliség, évről évre terjed és mélyül a szegénység. Az erőforrások megújulása megállt (nincs beruházás, az oktatási rendszer versenyképtelen, ütemesen csökken a népesség). Az állam korrupt, pazarló, vezetői erkölcstelenek. Ami kormányzás címén itt folyik arra nincs jobb szó, mint a BŰN.

Orbánék a konfliktusaik és a szimbolikus politikájuk révén máris kiszakították, de legalább eléggé eltávolították az országot az európai szövetségi rendszerektől ahhoz, hogy ne jöjjünk számításba a tőkéért folyó versenyben. Mivel semmit nem értenek a kormányzáshoz, azon belül a nemzetközi gazdasági kapcsolatok építéséhez és kamatoztatásához, azt hitték, hogy szabadon pofázhatnak bármit, kellő korrupció (állami támogatás) esetén bárki hajlandó lesz idejönni. Nem, a baráti dealek egy-két céggel megtörténtek (ezek aztán alig adóznak itt), de a többség még így sem jön egy rablóállam joghatósága alá.

A magyar nép törzse természetesen semmit nem ért egy ország üzemeltetéséhez, miért értene. Ezért egy-egy hazug és ártó demagóg kampány (bankellenesség, rezsicsökkentés, folyamatos szabadságharcos gyalázkodás, liberálisozás) után még mindig örömmel szalad Orbán karjaiba, és a fickó belpolitikája ennek megfelelően olyan, mint a faék. Örüljünk, ha nem fog majd robbantani idehaza, hogy újra összeterelje az éhségtől szélnek eredő nyáját.

Az ország csaknem reménytelen pályán mozog. Visszafordítani csak 160 fokos politikai fordulattal, további lemondások, önfegyelem, és kitartó munka árán lehet. Kérdés, ki fog egy ilyen programra szavazni.  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr138118014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2015.12.01. 15:34:27

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ez,amit leírsz, egy abnormális állapot leponex,mint minden,amihez csak eddig a gazdaságban hozzányúltatok. És még mocskos is.

zipe moha 2015.12.01. 16:41:10

@explanatus: ... Pogátsa Zoltán pontosan leírja..le kell túrni azokat a vállalkozásokat ( szektorsemlegesen ) akik nem tudnak európai árak mellett!! európai béreket béreket kitermelni...mert csak lopják a napot és ravasz módon húzzák a közkasszát....a talpon maradóknak viszont jó lenne mert normális és optimális magasságba emelkedne végre a belföldi szolgáltatás -és piac volumene..amire ráalva , többen tudnénak multisodni, külföld felé terjeszkedni..
nem az a baj ha " sokat keres " a dolgozó..hanem ha kevés a betérő vevő..ezt már Ford is tudta...és igaza van egyetmondoknak a multinak mindegy..ha holnap egy pénztárosnak 300 ezret fizet a tescó...akkor az aldi is......nekünk magyar vállalkozóknak az meg erős belföldi kereslet...nem kapitalizmust akarnak itt a legtöbben játszani...hanem valami perverz kiszámolóst..

borzimorzi 2015.12.01. 18:22:09

@Moin Moin: Szerencsére nem feltétlenül kell ugyanannyit fizetni, mint Nyugaton ahhoz, hogy itt maradjanak. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem a fizetés az egyetlen szempont. Párat megemlítek:
- Itthon jellemzően van saját tulajdonú lakás, vagy a szülők lakása elég nagy ahhoz, hogy elférjenek a fiatalok is. Rengeteg ikerház van, de nagyobb belpesti lakásokban sem ritka a dupla komfort, a két konyha. Külföldön bérelni kell.
- Sokaknak fontos, hogy az öreg(edő) szüleit ne hagyja magára, és ezért hajlandó kisebb fizetéssel is beérni. Külföldön folyamatosan furdalná a lelkiismeret.
- A gyerekek biztonsága is nagyon fontos. Rotherham óta megcsappant a lányos szülők kedve ahhoz, hogy Angliába menjenek dolgozni.
- Ott soha nem lesznek otthon, soha nem lesznek a nemzet részeként számon tartva a környezetükben, akárhogy is kepesztenek és túlteljesítenek. Itthon otthon vannak. Tamási áron már rájött, hogy "az ember azért van a világon, hogy valahol otthon legyen benne". Az otthonosság érzete igen fontos.

Tehát összességében azt mondhatjuk, hogy ötszörös fizetést nem kell adni, elég 2-3-szoros is. Igaz, azt is igen nehezen tudnánk kigazdálkodni. A luxusberuházások azonnali leállítása mellett igen komoly karcsúsítás kellene az állami szerveknél, a központi kormányszerveknél. Plusz a fiatal orvosok lakáshoz jutattása is fontos feladat, és ebben az államnak komoly feladata van. De hopp, mit találtam: 444.hu/2015/12/01/a-magyar-ingatlanok-kozel-harmadaba-nincs-bejelentve-senki

Nos, a lakatlan ingatlan ellentétes mind az épített örökség védelmével, mint a nemzeti érdekkel. Tehát ezeket meg kell adóztatni annak érdekében, hogy keressenek bele bérlőt a tulajdonosok, szinte mindegy, milyen alacsony bérleti díjért. Amíg lakatlan, adóztatni kell! Legalább annyival, amennyit a balatoni üdülők tulajdonosai is fizetnek ingatlanadó vagy üdülőhelyi adó fejében. Természetesen el is adhatják vagy le is rombolhatják az ingatlant, és akkor nincs ez a gondjuk, hanem telkük van, az aszerint adózik.

Fontos lenne végre kimászni a state capture állapotából, valódi átláthatóságot és elszámoltathatóságot hozni létre. Cél, hogy vonzó legyen az ország azoknak az európaiaknak a számára, akik úgy érzik, a kormányaik a megkérdezésük nélkül, a fejük felett döntöttek úgy, hogy a hazájukat elárasztják a harmadik világból jövő tömegekkel. Ezek a franciák, angolok, németek, hollandok, dánok, svédek a maguk részéről európai értékrendű helyen akarnak élni, és a hazáuk egyre kevésbé ilyen. Sokan emigrálnak is. Célállomásaik: USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland. Nos, feliratkozhatnánk mi is erre a listára. Plusz Dél-Afrika fehér lakossága a Genocide Watch szerint hol ötös, hol hatos besorolású, azaz igen nagy mértékben veszélyeztetett a népirtástól. A fehér parasztokat úgy irtják a fekete bűnbandák, hogy ma már kb. veszélyesebb parasztnak lenni Dél-Afrikában, mint uránbányásznak (plaasmorde). A zömük kiváló földművelő még azon a pocsék talajon is. Esetleg nekik is megemlíthetnénk, hogy volna itt egy ország, ahol viszonylag olcsón komplett falut lehet venni, komoly mennyiségű művelhető földdel körülötte. A hollandok körében szintén reklámozandó. Egy kis promóció sosem árthat. Pláne nem árthat a minőségi bevándorlás!

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.01. 18:27:51

@borzimorzi: Észak-Koreát kifelejtettem. Elképesztő elnyomás van, koncentrációs táborok, bennük komplett családokkal, akiknek minden bűnük csupán annyi, hogy valamelyik rokonuk állítólag nem rokonszenvez a rezsimmel. Kínzások, elképesztű brutalitás, halálra dolgoztatás. Na, abból a gyilkos diktatúrából igenis be kellene fogadnunk embereket.
Üdv:
b

Moin Moin 2015.12.01. 19:18:36

@borzimorzi: Egyre inkább Fideszpropaganda-kompatibilis a világképed...

...Ne állj meg félúton: még kicsit gyúrsz - és felvesz a Betyársereg!:-)

egyetmondok 2015.12.01. 20:30:26

@zipe moha:
" Pogátsa Zoltán pontosan leírja..le kell túrni azokat a vállalkozásokat ( szektorsemlegesen ) akik nem tudnak európai árak mellett!! európai béreket béreket kitermelni.. " --

hol ír ilyet Pogátsa ? Egészen megdöbbentő.
Le kell túrni...,és ezt ki vagy mi tegye ? Valami állami hivatal, hatóság ? Hogyan ?
Szűnjön meg a cég,csak mert valami hivatal álláspontja szerint nem működik eléggé jól? Na ne.

egyetmondok 2015.12.01. 20:34:35

@borzimorzi:
" Tehát összességében azt mondhatjuk, hogy ötszörös fizetést nem kell adni, elég 2-3-szoros is. Igaz, azt is igen nehezen tudnánk kigazdálkodni. A luxusberuházások azonnali leállítása mellett igen komoly karcsúsítás kellene az állami szerveknél, a központi kormányszerveknél " --

mi köze van a két-háromszoros béremelésnek ahhoz,hogy leállnak a luxusberuházások,stb. ? Vagy te úgy gondolod, hogy csak az állami alkalmazottak bérét kellene ilyen elképesztő mértékben növelni ? És a többiek ? Velük,az ő bérükkel mi lesz ?

Aki az önkormányzatnál takarít, kap nettó 250-et,aki a sarki zöldségenél kap 90-et ? Tessék ?

borzimorzi 2015.12.01. 21:35:43

@Moin Moin: Vannak bizonyos okok, amelyek miatt soha nem lesz Fidesz-kompatibilis az én kis világképem. Pl. ez itt:
444.hu/2015/12/01/a-kormany-megpuccsolta-a-parlamentet-majd-elfogadott-egy-jogszabalyt-arrol-hogy-tiborcz-istvan-es-a-miniszterek-szulei-es-gyerekei-is-indulhassanak-kozbeszerzeseken

Konkrétan hűbéri rendszer lett hazánkban, mellesleg átláthatatlan kleptokrácia is. Ez így együtt egy maffiaállam. És ezen nem segít az, hogy itt vagy máshol okoskodunk együtt vagy akár külön.

Amúgy mi kifogásod az ellen, hogy a legális, akár meghívásos alapú, de főképpen minőségi bevándorlást támogatom, a csőcselék illegális özönlését meg nem?

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.01. 22:38:38

@egyetmondok: Nem ezt mondtam. Meg kell fizetni az orvost, az ápolót, a tanárt, a tanítót, a rendőrt, a katonát, a tűzoltót és az adóhivatali szakembert. Kb. ők azok, akik nélkül egy ország nem működik. Ha elmennek, nem marad itt működtethető állam. A különféle tanácsadókat, KLIK-nyikeket és egyéb hátramozdítókat nyugodtan szélnek lehet ereszteni.

A takarítónak mindenütt piaci bért fizetnek amúgy. Sajnos, ez csak jó esetben haladja meg a minimálbért. Ha arra gondoltál, hogy az egész közszférának gazdálkodjunk ki emelést, az nem fog menni. Legfeljebb ott, ahol tényleg létszükséglet.

Tudod, ez olyan, mint mikor nagyon hideg hőmérsékletnél a szervezet a létfontosságú szerveket látja csak el vérrel, a perifériát hanyagolja. Anno a keleti fronton és a Gulágokon nem véletlen, hogy a katonák/foglyok lábujjai elfagytak, de a szívük, a tüdejük és az agyuk viszonylag jól túl tudta élni a dolgot. Persze, ez önmagában még nem volt garancia arra, hogy valaha is hazajutnak.

Gyakorlatilag a lopászat nemcsak, hogy turbófokozatban van, de azon belül is csutkára van tekerve. Bárki is jön Orbán után, olyan lerabolt kasszát örököl, hogy egy darabig annak is örülhet, ha egyáltalán csökkentett módban működtetni tudja majd az államot. Plusz a hatalmas adósságok.

Üdv:
b

Moin Moin 2015.12.01. 23:34:04

@borzimorzi: Az, hogy én nagyon szeretem Mao Ce-tungot és ő megmondta, hogy "Virágozzék száz virág!":-)

egyetmondok 2015.12.01. 23:36:26

@borzimorzi:
Hát,majd te elmagyarázod,hogy az óvónők miért nem kapnak,a bírók,ügyészek miért nem kapnak.
Mondjuk elmagyarázod egy bírónak, hogy miért keres kevesebbet,mint egy ápolónő, vagy egy ügyésznek,hogy miért keres kevesebbet,mint a rendőr,akit a nyomozás során felügyel....

Ez utópia borzimorzi.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.01. 23:37:54

@borzimorzi:

"Kb. ők azok, akik nélkül egy ország nem működik. Ha elmennek, nem marad itt működtethető állam."

Az ország nem ugyanaz mint az állam.

zipe moha 2015.12.02. 07:59:40

@egyetmondok: Pogátsa leírja, hogy közgazdaágilag is indokolt lehet az alacsony hatékonyságú, állami járadékokkal életben tartott vállalkozások távozás a piacról...nem hivatal mondja meg...hanem a piac jótékony hatásaként szelektáló verseny... a munkaerőnek ára van, mindössze egy költség elem...nyugati árak mellett nyugati béreket kell tudnia hordozni...aki nem tudja megy a levesbe.. a kényszervállakozók korának , és a sumákságnak vet ez véget...másrészt...normális belföldi keresletet teremt..nem deviza hitelből , hanem munkabérből vásárlókat...harmadrészt mivel a bér járulékokat én lassabban csökkenteném...egy bérduplázás...a legalsó bérszegmensekben...feles , harmados bérnövekményt eredményezne a magasabb szegmensekben... feltöltené rendesen az eu-és a nyugdíj alapot is...az élősködés kultúráját le kell vetkőzni....

ez egyetlen politikai 89'-es aktor sem fogja megcsinálni...esetleg kampányolni vele..mert az első pillanattól kezdve a belföldi élőerő olcsó eladásában ragadták meg a kapitalizmus lényegét....sőt orbán miután a nyugatnak eldata a parasztok azt a részét akiket az használni akar...ma Kína felé fordul és a maradék parasztokat nekik értékesíti...ez ám a fejlett gazdaságpolitika...2 bites...kb...a negy meló ennek a gazdaságpolitikának a megideologizálása, a marketing-hablaty köré építése...hogy ez miért jó ..nem jó senkinek...a kényszervállakozónak sincs vevője...a deviza hitel átmenetileg elfedte...hogy a magyar gazdaságban annyi erő van mint a harmataos lepkefingban..nem annyi sincs..:)

zipe moha 2015.12.02. 08:14:18

...minden életképes potens vállalkozás a belföldi piacára támaszkodva tud erőt gyűjteni és kilépni a globális piacra... a levegőben nem áll meg semmi,előzmény nélkül nincs folyomány...a gazdaságot és a politikát olyanok determinálják aki életükben nem adtak el semmit...nem csoda, hogy komoly háttérrel rendelkező " üzletemberek " kb azonnal kicsavarnak a kezükből mindent ..amire szükségük van ...és vissza sem tudják venni.....itt csak az ídőhúzás és a hatalomból facsarható járadékvadászat folyik...sosem kapott még ez az ország esélyt a saját vezetőitől, hogy megmutathassa mire is képes.....
ui: nyílván az esélyt nem kapni szokták, arra várhat ez a nép minta sültgalambra ..hanem szerezni...

zipe moha 2015.12.02. 08:21:12

...az viszont nem megy..hogy én bért emelek..a mellemet lévő karcsi meg röhög...mert az ő emberei továbbra is kabátgombokért dolgoznak...de az én embereim átmennetek hozzá vevőnek....vagy mindenki emel vagy senki...ja de, az állam gerőzoli sógorának 100%-ot..ha hűséges.. ( meg gerőzolinak)..hülye ez a játék nem is marad fenn , mindössze az a kérdés hol reped el végzetesen..

egyetmondok 2015.12.02. 08:32:22

@zipe moha:
Mit jelen az, hogy állami járadékokkal életben tartott válllakozás? Az EU-s támogatásokra gondolsz?

egyetmondok 2015.12.02. 08:33:21

@zipe moha:
Magyarországon nincsen nyugati árszint. A bérszint és árszint egyensúlyban van.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 08:35:40

@zipe moha:

"minden életképes potens vállalkozás a belföldi piacára támaszkodva tud erőt gyűjteni és kilépni a globális piacra"

A "minden", "semelyik", "mindig" és "soha" szavak használata veszélyes: ugyanis egyetlen ellenpélda elégséges az állítás cáfolatához.

Én már írtam itt korábban az ismerősömről aki egyszemélyes kft-ben fejleszt szoftvert Mo-n német autógyáraknak. A kft-je soha nem dolgozott "belföldi piacra": létrehozatala óta csak a német autógyáraknak szállít. Az "életképességét" és "potensségét" pedig az mutatja hogy már vagy 10 éve működik a vállalkozás -- és ő megél belőle.

egyetmondok 2015.12.02. 08:41:48

@zipe moha:
" ...az viszont nem megy..hogy én bért emelek..a mellemet lévő karcsi meg röhög...mert az ő emberei továbbra is kabátgombokért dolgoznak...de az én embereim átmennetek hozzá vevőnek....vagy mindenki emel vagy senki...ja de, az állam gerőzoli sógorának 100%-ot..ha hűséges.. ( meg gerőzolinak)..hülye ez a játék nem is marad fenn , mindössze az a kérdés hol reped el végzetesen.. "

vagy mindenki emel vagy senki. De hát ehhez állami ököl kell. Ebbe megyünk ma is tönkre.

Khonsu 2015.12.02. 08:59:43

@egyetmondok: Nem. Ehhez társadalmi szerződés és erős érdekképviseletek kellenek.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.02. 09:34:13

A pokolba, a hiedelmekkel ellentétben, több út vezet. Ebből egy a "jó szándékkel" (emeljük meg drasztikusan a béreket és hasonlók) van kikövezve.

A külföldi befektetők azért fektetnek be Magyarországon, mert a hazai bérek mellett, már csak masszív veszteséggel tudnak gyártani, szolgáltatni. Ami ott is nyereséges, azt nem viszik keletre.

borzimorzi 2015.12.02. 09:46:07

@Moin Moin: Ettől még a kínai kertekben is azok a virágok élnek, amelyeket a tulajdonosok oda ültettek, és nem a gyomok, amelyek csak úgy jöttek valahonnét. Pláne nem csinálnak ideológiát belőle, hogy ők majd a gyomot is hasznossá teszik, mintegy integrálják a haszonnövények közé. És pláne nem gondolják, hogy ha ennek az ideológiai alapú projektnek a részleteit és hogyanjait firtatja valaki, akkor bőven elegendő gőgösen az arcába vágni az illetőnek, hogy "Wir schaffen das!"... Pláne, hogy az illető nem öncélúan firtatja, hanem mert az ő kiskertje is ott van a szomszédban, és őneki közel sincsen annyi pénze gyomirtóra, mint a gazdag szomszédéknak...

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.02. 09:49:56

@Fuxos (ex bömis):
Szerintem nem a nyereség/veszteség a döntő kérdés,amikor egy tényleg óriási cég külföldön beruház. Biztos ott van az is,de pont annyira van ott sok-sok más szempont,exportpiacokhoz való közelség,az adott államtól nyerhető működési kedvezmények mértéke,stb.
Ráadásul hajlamosak vagyunk azt hinni,hogy ez a bizonyos fejlett nyugati gazdaság a multikról szól. Fenét,az döntően az otthon működő száűzezernyi,milliónyi piszkosul hatékonyan dolgozó,működő kis/közepes méretű cégekről szól.
Csak az nem látszik annyira,mint ezek a gigászok.

borzimorzi 2015.12.02. 09:51:09

@egyetmondok: A bírák és az ügyészek kb. kétszeresét keresik a pedagógusok fizujának, vagy valamivel többet, bár társadalmi hasznosságuk kb. ugyanaz. (Ismerek ilyen házaspárt.) Tehát ha a tanár,a tanító és az óvónő fizuját a kétszeresére emeled, akkor kb. ugyanott vagy. Az óvónőktől ezúton is elnézést kérek, amiért az előző felsorolásból kimaradtak.

Kérlek, ne felejtsd el, hogy én nem egy normál állapotról beszéltem. Hanem arról, hogy mi van akkor, ha az Orbán után jövő ember egyszer csak azt veszi észre, hogy csak az adósság van, a kassza meg lerabolva. Tudod, a fagyás esete...

De kis szerencsével ezek olyan tempóval lopják szét az országot, hogy még ők maguk lesznek akkor is, mikor beüt a krach.

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.02. 09:55:24

@borzimorzi:
Tudod mekkora különbség van egy londoni bíró és egy londoni tanítónő fizetése között? Jó nagy.

Nincsen semmi köze a béreknek ahhoz,hogy itt mi lesz,vagy mi van Orbánékkal,Orbánék után,stb.
Nagyon nem tetszik nekem,ha az államháztartás kasszája jut akárki eszébe béremelésekkel kapcsolatosan.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.02. 09:59:35

@egyetmondok: "Ráadásul hajlamosak vagyunk azt hinni,hogy ez a bizonyos fejlett nyugati gazdaság a multikról szól. Fenét,az döntően az otthon működő száűzezernyi,milliónyi piszkosul hatékonyan dolgozó,működő kis/közepes méretű cégekről szól."

Én nem vagyok hajlamos :)....és ezek a kis és közép vállalkozások hiányoznak az országból.

borzimorzi 2015.12.02. 09:59:47

@egyetmondok: Tévedsz. Ismerek olyan angol expatot, aki hazamegy Angliába cipőt-ruhát venni, mert tartósabb, jobban megéri. Kedvenc szempillaspirálom a Louvre-tól 500 méterre a Rue de Rivolin olcsóbb, mint itthon a külkerületi drogériában. Igaz, ott naponta adnak el belőle annyit, mint itt egy hónap alatt. Jó pár éve jártunk ott egy szép, kerek házassági évfordulónkon, elképesztően olcsón vettem kiváló minőségű textíliákat is. Rég nem igaz, hogy itthon olcsóbb lenne az élet, pláne nem igaz, hogy sokkal olcsóbb. A külföldi életet az drágítja meg, hogy jellemzően piaci alapon bérelned kell a lakásodat, míg a helyiek egy része vagy a sajátjában lakik, vagy kedvezményes bérleti díjú önkormányzati bérlakásban.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.02. 10:03:49

@egyetmondok: Tetszik vagy nem tetszik, a közszféra az államkincstártól kapja a fizetését. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy amiről én írtam, az nem a normál, békebeli, nyugodt állapot. Az egy kifosztott ország állapota, amibe hazánk a Fidesz után kerülni fog. Egy olyan ország, amelyben kénytelenségből elrendelhetsz kényszerszabit, mert nem tudod miből fizetni sem a minisztériumi apparátusokat, sem a bírósági dolgozókat. Nem igazán fogod fel, milyen mély az a szakadék, amely felé Orbán egyre gyorsuló sebességgel hajtja az ország szekerét, igaz? Nem vagy vele egyedül, alsó hangon van még vagy 8-9 millió ilyen ember kis hazánkban...

Üdv:
b

Khonsu 2015.12.02. 10:03:57

@Fuxos (ex bömis): Egy másik út pedig úgy néz ki, hogy először az idegenforgalom és az egészségügy válik működésképtelenné, míg a folyamat végére már szalagmunkás se lesz.

Ez az alacsony bérekkel befektetőt csalogató történet nem működik egy egy olyan gazdasági egység részeként mint az EU. A tőke és a munkaerő szabad áramlása miatt a kiegyenlítődés elkerülhetetlen.

Az pedig, hogy mégis úgy rendezkedtünk be ahogy, és annyira képes a hazai gazdaság amennyire, az az elmúlt 25 év vezetőinek szakértelmét dicséri...

Pillanatnyilag az összes járható út a pokolba vezet és az egyiken sürgősen el kéne indulnunk, mert ha nem tesszük, akkor eltűnnek az utak és csak simán beleesünk, ez esetben pedig tartós lesz a maradásunk.

borzimorzi 2015.12.02. 10:04:59

@egyetmondok: Látszik azért az is. Angliában is 60% körül van a KKV szektor súlya a foglalkoztatásban.
Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.02. 10:05:30

@borzimorzi:
Te tévedsz. És ez igen könnyen belátható.
Vegyünk egy házaspárt itthon,két gyerekkel,a feleség is és a férj is nettó mondjuk 300ezret visz haza. Ez hatszáz-ezer forint/hónap. Képzeljük el azt az életnívót,amit ez a hatszáz-ezer forint itt ennek a családnak lehetővé tesz. (Attól tartok,ez az életnívó ma igen-igen keveseknek jut ki ebben az országban.)

No, most tegyük ezt a házaspárt,családot ezzel an jövedelemmel Párizsba (Londonba,Hamburgba,stb.). Mekkorát fog csökkenni az életnívójuk ezzel havi összes jövedelemmel ? Kb.a felére? Úgy valahogyan.

tamas11 2015.12.02. 10:13:14

@Moin Moin:
Egyfelől érthető, ha a kivándorlási (="távozási") problematika egyszerűsítéséhez, tárgyalhatóságához elhygunk kevésbé látható, rosszul mérhető elemeket. Akkor a maradék indokok már-már számszerűsíthetők lesznek. Lesz egy már manipulált vitaalap...
Csakhogy a z egyéneknél a döntések motívumai együtt vannak jelen. Tehát a fizetés, mondjuk a perspektívával. együtt.. Vagy akár az előzmények tudatával, azzal ami voltál.... De ha ebbe belelátsz, akkor a politikai indíttatású esélytelenségek uralják e döntéseket, amik láthatatlanok, mivel a hatalomtól fűtött döntések indokai következetesen kimondatlanok. Az az ember (fiatal) aki nem látja a jövőjét megnyugtatóan, annak léte nem választható el a politikától: a hatalom - EZ a hatalom - bevitte a karrieresélybe a hozzá való viszonyt, kötődést. Tehát ha nem látsz emelkedő fizetési esélyt, akkor pontosan a z Orbáni rendszerbe néztél bele, nem a jövődbe általában. Ez nem szimpla gazdasági esély. Ahol élek, sok év óta egyáltalán nem kapott állást sem, aki nem a kormányzat kedvére liheg... Az persze, megtévesztő lehet, hogy olyanok is nehezen, akik odalihegnének.
A hatalmi motivációk rémesen könnyen meghatározódnak: baloldaliasság gyanúja is elég a közszféra tájékán, hogy minden pályázasból kiírd magad.
Mármost, mondhatnánk, hogy magasabb külföldi fizetéésrt megy el, ha az ittenije bizonytalan, vagy épp semmi. Egy tudós polihisztor MSZP-s portásként sem maradhatott meg állásában , ahol helytee rosszarcú modortalan tájékozatlan suttyók ülnek (jó eswetben riadtan, és nem agresszivan...)
Nem szabadna felülni azoknak, akik bérharcként tüntetnék fel a társadalom hasadás kiterjedt totális konfliktusát.
(azt ne is firtassuk amit a soknevű TUDODKI itt ír: hogy biztos állásból mennek el a "kis sem vándoroltak" , ez nettó hazugság, de ő hazudni jár ide).

egyetmondok 2015.12.02. 10:52:50

@tamas11:
" Nem szabadna felülni azoknak, akik bérharcként tüntetnék fel a társadalom hasadás kiterjedt totális konfliktusát." --

ez nagyon igaz. De azért én megkérdezném, hogy te miból gondolod,hogy itt valami totális konfliktus lenne ? Hát, nem az van, hogy pont az nincsen?

tamas11 2015.12.02. 11:35:14

@egyetmondok:
Ez nem a harc élénkségére. látványára vonatkozó jelző, hanem arra, hogy mindenkit elér. Persze, van aki sunnyog, és olyan is, akit kedvezően érint.
Becsülni lehet, hogy mennyi embert. Mondjuk 8 és huszonöt százalék közé saccolom utóbbiakat... A válaszhoz (bár attól még becslés marad) ki kéne jelölni egy időintervallumot is, hiszen van akit most érint kedvezőtlenül, és talán húsz év múlva ínyére lesz.
Az is differenciálná a képet (ha lenne), hogy ugyanazon személyt is érintheti "igyisúgyis" a konfliktuserdő, például gyermekének kedvez, hogy kironcsol (t) külföldre, és ott jól érzi magát... Attól még ő maga ríni fog karácsonyeste, és belerondít egy adattal a munkaügyi statisztikába.
Olyan is van, pl egy jó programozó, aki csak a gépe előtt ül egész nap... de a társadalmi konfliktusnak ő is részese, mert meglehet, hogy azért ült be oda, vagy ezért nem nyilvánít ott (se) véleményt, és hideg rázza a "közszférától" legyen az orvoshiány, megrettent klikkesedő pedagógus, vagy megnyomorítottan szolgáltató hivatalnok.

2015.12.02. 12:33:17

@kiir:
ez a szerepjáték számomra arról szólt, hogy a környezetemben levő legkülönfélébb emberek véleményét ötvözzem. ez erről szólt. nem kell ebbe se többet, se kevesebbet belelátni.

borzimorzi 2015.12.02. 12:47:02

@egyetmondok: Továbbra is körtét hasonlítasz az almához. Jóléti államok bérviszonyait veted össze egy kifosztás alatt álló ország lehetőségeivel.

Értsd meg, ha az angol óvónéni megkeresi a 2000-2500 euró körüli nettó bért fontban, akkor ő abból kellemesen megél még akkor is, ha bérli a lakását. Ezért nem okoz a számára egzisztenciális alapú irigységet az sem, ha egy bíró viszont 4-5-ször annyit is keres. Vagy ha egy vezérigazgató 40-50-szer annyit. Ugyanígy nem irritálja az sem, ha közpénzből jól fizetett kormánytanácsadókat tartanak, vagy műalkotásokat vásárolnak.

Magyarország sehol sincsen ehhez képest. Magyarország ott tart, hogy a közalkalmazottak zöme nem tud megélni a fizetéséből igen alacsony színvonalon sem, mert a 2000 eurónak megfelelő forint nem jön össze egy hónapban két keresetből sem, nem, hogy egyből. Közben elképesztő a kormányzati szintű pazarlás teljesen értelmetlen luxuscikkek és semmihez sem értő tanácsadók tömkelegének kapcsán. Közben meg elképesztő szűkmarkúság jellemző olyan területeken is, ahol nem lehet a választások előtti látványos tőkeinjekcióval sem helyrehozni a mostani rombolást.

Pl.: index.hu/belfold/2015/12/02/szent_imre_aneszteziologus_felmondas/

Egy altatóorvos képzése nem két fillér és nem is két nap. Felemelheted ugyan 2018. januárjával a fizuját a kétszeresére, vagy akár többszörösére is, de ettől még évekbe telik, mire kiképzed a sima orvosi diplomást aneszteziológus szakorvossá.

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.02. 13:00:36

@borzimorzi:
Nem hinném, ez talán inkább fordítva van. Mintha te gondolnád azt,hogy itt valami nyugati árak/keleti bérek esete lenne. Nem,nem az van. Magyarországon az árszint és a bérszint egyensúlyban van.

Khonsu 2015.12.02. 13:20:28

@borzimorzi: Erről van szó. Akikre alapozni lehetne az ország felemelkedését, azok nagyrészt már elmentek, vagy épp menni készülnek. Az utánpótlás oktatása pedig időigényes, ráadásul a lenullázott oktatási rendszerben nem is túl eredményes. Ráadásul mára már ott tartunk, hogy gyakorlatilag repülőjeggyel a kezükben jönnek ki a fiatalok az iskolából.

Jelenleg a kivándorlás az első számú probléma. Megállítani, vagy legalábbis lassítani csak élhető körülmények megteremtésével lehetne. Eddig tartott a "még 10-20 évig húzzuk össze magunkat, aztán majd jó lesz" elv. Egyszerűen ott tartunk, hogy nem maradt idő rendbe hozni a dolgokat. Ráadásul a fiatalabbak már nem úgy gondolkodnak mint az idősebbek, velük ezt már nem lehet eljátszani. Ők ma akarnak jól élni, nem majd 10-20 év múlva. Ha ezt nem látják biztosítva, akkor mennek.

Az anyagi jólét persze egy minimum fölött pótolható egyéb módokon is, de jelenleg sem a minimum sem az "egyéb" nincs meg.

Most egyetlen dolgot tehetünk, lépünk egy nagyot előre, utána már lesz annyi időnk, hogy rendbe tegyük a dolgokat hosszabb távra.

Nem jó, hogy itt tartunk, de itt tartunk, és valószínűleg meg kell járnunk a poklot is ahhoz, hogy ebből ki tudjunk jönni.

Khonsu 2015.12.02. 13:27:30

@egyetmondok: Az árszint és a bérszint egyensúlyban van, mert nem nagyon tud másban lenni. Az emberi szükségletek és a fennálló életkörülmények nincsenek egyensúlyban.

Ha egy élőhelyen egy jaj számára rosszra fordulnak a körülmények, attól még próbál alkalmazkodni és eléldegél ott, egy darabig, aztán szépen kihal.

egyetmondok 2015.12.02. 13:32:15

@Khonsu:
Ha az árszint és a bérszint egyensúlyban van,akkor nyugodtan odébb lehetne lépni attól, hogy hol,mekkora béremelések lennének azonnal szükségesek. Sőt,ezt én kimondottan veszélyesnek tartom.

Moin Moin 2015.12.02. 13:32:48

@tamas11: Az elérhető jövedelem azért nem torzít motiváció-indikátorként a kivándorlás okainak vizsgálata közben, mert pontosan megmutatja azt a korlátot, amit a magyar társadalom és a politika "milyensége" állít a jövedelemnövekmény lehetősége, perspektívái elé.

Ezt röviden kontraszelektív társadalmi stratégiának nevezhetjük.

A lehetséges jövedelem ezért pontosan, számszerűsíthető formában mutatja meg a perspektívátlanságot, a nem a teljesítményre és kompetenciára alapuló életesély-lehetőségeket. Mindezeket az egyén (aki nem nagyon tudatos és a társadalmi folyamatokban és azok okaiban nem otthonosan mozgó polgár) "jövedelemkorlátként" érzékeli, amely egyéni-családi egzisztenciája és igényei előtt húzódik és amelybe bele van és lesz szorulva, függetlenül az egyéni képességeitől és teljesítményétől, ha nem hagyja el az országot nyugat felé...

Khonsu 2015.12.02. 13:49:32

@egyetmondok: Félmillióan már odébb is léptek :)
Nem érted, hol a hiba, vagy csak nem akarod érteni.

Az, hogy az árszint és a bérszint egyensúlyban legyen, az törvényszerűség, erre magától beáll a rendszer, akkor is, ha a bérszint nagyon alacsony. Legfeljebb a drágább termékek, szolgáltatások előállítói odébbállnak, ha nincs vásárlóerő. Az viszont, hogy az egészséges emberi normákkal nem összeegyeztethetőek az életkörülmények, az óriási baj.

Gyakorlatilag testileg és lelkileg is tönkreteszi az embereket. Ez számtalan probléma forrása, és ezek elől menekülnek a kivándorlók. Bónuszként pedig még a fejlett országokban amúgy se magas reprodukciós rátát is agyoncsapja.

kiir 2015.12.02. 13:58:20

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Az én véleményem látványosan kimaradt ebből az ötvözetből. Nem mintha sírnék, többen jártunk így. Csak szólok, hogy aki ötvöz, az bizony te vagy. Hiába próbálsz úgy tenni, mintha nem lenne saját véleményed, mintha átlátszó ablaküveg lennél, ami csak megmutatja a nép hangulatát -- valójában nagyon is van véleményed. Például az ötödikes bioszt meg Magyarország kantonizálását még sohasem hallottam a néptől. Szarnak ők a bioszra.

Már javasoltam, olvasd el egyszer Patrik Ouredník Europeana c. könyvét: vékony, olvasmányos, szerintem tetszene. Ugyanazt csinálja, amit te akarsz. Talán rájössz majd, hogy mire jó és mire nem jó, ha az éppen leghangosabb szlogeneket egymás mellé teszed. De ha nem jössz rá, akkor is egy csomó népi mondattal bővítheted a gyűjteményedet.

megamind (törölt) 2015.12.02. 14:02:25

@Khonsu: ... szóval rosszra fordulnak a körülmények, melyekhez a raj nem tud alkalmazkodni, végül kihal. A patkányoknál más a helyzet: ha a környezet eltartóképességhez viszonyítva túlnépesednek, akkor önpusztítókká válnak egészen addig, amíg az eltartóképesség szintjéhez nem sikerül - a kedvedért: tudatosan vagy nem tudatosan? lol - lecsökkenteni a populáció számát.

Az embereknél már más a helyzet... Leegyszerűsítve: nagyon úgy tűnik, hogy sokan a lábukkal szavaznak. Mások, és megint csak sokan, inkább a passzivitásba "menekülnek", pedig a kommunikáció, a vélemény kinyilvánítása is társadalom formáló, de ha jól tévedek, legalább közösségformáló erő... lenne, lehetne... Vagy mi a szösz...

egyetmondok 2015.12.02. 14:11:13

@Khonsu:
Ha az árszint és bérszint egyensúlyban van Khonsu,akkor az alacsony bérszint nem teheti tönkre az életkörülményeket (mert ahhoz igazodik az árszint,ez csak világos).

Akkor az élet körülményeinek a tönkremenetelét illetően máshol kell keresgélni az okokat.
Én csak annyit mondok, hogy a bérszinttől szakadjunk le közbeszédben,ha okokat keresünk.

Khonsu 2015.12.02. 14:57:55

@egyetmondok: Alatta vagyunk annak a szintnek, ahol ez még igaz. Magyarországon a kettő elvált egymástól.

Az életkörülmények javulásához, és az öngondoskodáshoz olyan termékek és szolgáltatások megvásárlására lenne szükség, melyeknek megvásárlására jelenleg nem is kerül sor.

Csak azon termékek árszintje kerül egyensúlyba bérszinttel, amelyeket meg is vásárolnak abból a bérből.

Az a baj, hogy sok mindent már meg sem tudnak vásárolni az emberek, amit megtudnak, abból is leginkább csak azt ami létszükséglet.

Az élet nem arról (kellene), hogy szóljon, hogy biorobotként vegetál az ember, amíg meghal.

Én nem akarok így élni, Te igen?

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.02. 15:06:25

Sokan távoztak a környezetemből külföldre......összefoglalva mindegyik ugyanazt mondta....kilátástalannak látják a helyzetet (elvesztették a reményt hogy a dolgok jobbra fordulhatnak) és ezért mennek, mentek el.....és ezek az emberek jellemzően nem azok kik várják hogy a sült galamb berepüljön a szájukba.

egyetmondok 2015.12.02. 15:25:07

@Khonsu:
Nem,nálunk sem vált el egymástól a bérszint és az árszint. Nincsen olyan gazdaság (ország,állam,stb.) ahol ez megtörténhetne. Nincsen az, hogy alatta vagyunk valaminek, amely szinten ez már ne lenne igaz. Ez igaz a legnyomorultabb közép-afrikai országban is,és Kaliforniában is.

S nem az a kérdés,hogy te vagy én milyen helyen akarunk élni,hanem az,hogy képesek vagyunk-e elhessegetni magunktól azt a végzetesen primitív és hamis logikát, hogy itt a bérekkel valami olyan baj van,lett,amely baj valami ránk kényszerített körülmény eredménye. Erről szó nincsen.

És őszintén szólva én mindig valami ilyesmit érzek,amikor elkőkerülnek egészen elképesztő mértékű bérkövetelések.

Khonsu 2015.12.02. 15:40:25

@egyetmondok: Továbbra sem az árszint és a bérszint elválásáról van szó, azok nem váltak el. Az életkörülmények váltak el az élhető szinttől.

Ez utóbbinak nem kell így lennie.

Annak az eredménye, hogy az emberek nem védik meg magukat, és nem állnak ki az érdekeikért. Ezt mondják úgy, hogy birka nép.

Ebbe a körülménybe önként és dalolva mentünk bele, nem kellett különösebben kényszeríteni, hagytuk mi magunkat anélkül is, mert majd a jóságos kormánybácsi megvéd...

Itt önszerveződni kellene, és kiharcolni az érdekeinket. Nyugaton se ajándékba kapták a jóléti társadalmat.

egyetmondok 2015.12.02. 15:57:28

@Khonsu:
Itt én nem látok birka népet. Látom azonban a politikailag nagyon tudatosak,műveltek,olvasottak döntő többségét,de legalábbis többségét,akik valóban úgy hiszik,hogy autonómiáikat helyes a politikai hatalomnak átengedni.
Akik őszintén hiszik,jobboldalon,baloldalon, hogy az állami hatalom tényleg megoldja.
Ezt nem érdemes birkaságnak tekinteni szerintem.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.02. 18:08:27

@egyetmondok: 'Akik őszintén hiszik,jobboldalon,baloldalon, hogy az állami hatalom tényleg megoldja.
Ezt nem érdemes birkaságnak tekinteni szerintem. '

Bizony ez téveszme, vagy a kommunizmus kísértése lenne.

De csak te hiszed azt, hogy mások ( az Orbán) ezt hiszik, és e téveszmédből következően ezen a hibás vonalon lovagolsz a végtelen felé.

2010-re gyakorlatilag államcsődbe vitte az országot az addig uralkodó magyar 'balliberális' eszmerendszer.

Hazai ('nemzeti') termelőkapacitások, tőkés osztály (burzsoázia, ha úgy tetszik) nélkül, a nyugdíjkassza, a közszolgáltatások, kereskedelem, nabkrendszer, ... mind döntően külföldi tulajdonban, 20 MRD gyorshitel a további 'adósrabszolgasághoz'.

Ebben a helyzetben szerinted kinek kellett volna valamit tenni, hogy elhagyjuk ezt az öngyilkos gazdasági pályát?
( olvass egy kis Róna Pétert )

Ahhoz, hogy egyáltalán olyan környezet alakuljon ki, amiben elindulhat egy 'nemzeti polgárosodás', bizony határozott állami szerepvállalás kell.

Tetszik-nem tetszik, hazai burzsoázia nélkül nincs hazai kapitalizmus, semmilyen. Se szabadversenyes, se szociális piacgazdaság, se más.

Hogy az orbáni modell hova vezet, majd kiderül, eddig semmi nem jött be a rettentő mérges ellenzőinek.

Holdkóros idealisták gondolhatják, hogy majd jól meghirdetik a Legboldogítóbbat, és varázsszóra a felére vágott adókkal, állami költségvetéssel az el is jő.

Nem az első próbálkozása lenne ez liberálisainknak, de ahogy a rabbi is mondta a több tanács után mégis csak megdöglött lova miatt panaszkodónak: pedig még mennyi jó ötletem volna!

Ötleteljetek csak bátran, oszt ha meggyőztök sokakat - mint Ferenc testvérünk akará - , hát csináljátok megint ;-)

Addig marad a blogolás:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 19:01:24

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"[egyetmondok:] 'Akik őszintén hiszik,jobboldalon,baloldalon, hogy az állami hatalom tényleg megoldja.
Ezt nem érdemes birkaságnak tekinteni szerintem. '

Bizony ez téveszme, vagy a kommunizmus kísértése lenne.

[...]

Ahhoz, hogy egyáltalán olyan környezet alakuljon ki, amiben elindulhat egy 'nemzeti polgárosodás', bizony határozott állami szerepvállalás kell."

Vagyis "az állami szerepvállalás" megoldja a "nemzeti polgárosodás" problémáját azáltal hogy "egyáltalán olyan környezetet alakít ki, amiben az elindulhat".

"az állami hatalom tényleg megoldja".

zipe moha 2015.12.02. 19:03:31

@egyetmondok: ...azon gondolkodom, elolvasva mindazt ami írtál ...hogy minden bizonnyal beszűkült körben mozogsz, és az így kialakult perspektívádból ítélsz meg mindent.nem bántani szeretnélek,csak próbálom magyarázni , hogy miért ilyen véleményeket képezel le folyamatosan... akár az ország állapotáról, akár a "liberalizmus " kárt tételeiről ( látod, ugye az idézőjelet" akár a magán nyugdíj pénztárról, akár az elhibázott "leolcsósitott ország" rendszerváltás óta tartó gazdaság politika helyességéről nyilatkozol....
a másik eshetőség az lenne, hogy nagyon inteligensen szofisztikáltan és kimódolva...provokálsz...mindenkit, hogy ki mivel jön szembe...csak nem ?!..( szerintem nem..):::)

csak 1 dologra térnék ki konkrétan..:

- az államot kifizető pénztárakon keresztül havi 300 ezer nettóval havonta lehuzók...kb 500 ezerbe kerülnek az Államnak ...nekünk...enyi adót legalább be kell szedni, hogy ezeket a semmire kellőket ( az eredmény hitelesít)ki lehessen fizetni...az általad említett 2 keresős párra 1 milliót kell keresni havonta...

ha...egy kereskedő mondjuk 10 % árréssel dolgozik ( nagyon szép árrés ma már) akkor a havi cca 20 millióért el kell adni hogy 1 millió bértömeget kifizethessen...érted -e egyetmondok???..pénztárhoz oda menni és felvenni nettó 300 ezret...minta világ legtermészetesebb dolgát...vagy ezt megkeresni a piacon --ég -és föld....a leadott teljesítményről nem is beszélve..ki kell rakni mindenkit a piacra, akit csak lehet...írtam már tudod..én még a Tudományos Akadémiát is piacra tenném közfeladatot ( is) ellátó magán szervezetként...van amiben ultraneokonzervatív-liberális vagyok...a kb 100 ezer vezető állású állami ingyenélővel kapcsolatban egész biztosan...nem állnak arányban az elért eredmények a költségekkel , ez a baj....úgy is mondhatnám hogy az aránytalanság aránytalanul nagy..

egyetmondok 2015.12.02. 19:13:25

@zipe moha:
Miből veszed, hogy a példám szerinti házaspár az államot húzza a havi tisztán 600ezerért ? És ha vállalkozók ? És ha egy itteni multinál vannak mindketten, jó pozícióban ? Van ismerős házaspár, ugyanannál a multinál dolgoznak, egy-milliónál többet visznek haza ketten havonta.
A példám akkor is igaz zipe. Rájuk is igaz.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.02. 19:15:37

@neoteny: szómágusom, csak hogy örüjjjé, én most @egyetmondok lettem hirtelen, tök sárgában virítok :)
ez a blogmotor valamiben mesterkedik így karácsony felé menet :))

egyetmondok 2015.12.02. 19:16:10

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Az orbáni modell az, hogy az állam tényleg megoldja.
És nem kell megvárni az eredményét: meg kell nézni a XX.század európai történelmét, hogy hogyan végezték azok a centrális erőterek.

egyetmondok 2015.12.02. 19:18:54

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
" Ahhoz, hogy egyáltalán olyan környezet alakuljon ki, amiben elindulhat egy 'nemzeti polgárosodás', bizony határozott állami szerepvállalás kell. " --

Az állami szerepvállalás pont az ellentéte kell legyen mindannak,amit ti műveltek. Kell hozzá állami szerepvállalás,de semmi,egy darab részletében sem az,mint amit a NER jelent.

zipe moha 2015.12.02. 19:24:58

@egyetmondok: ...ez most nem valami elegáns kommunikációs oldalra lépés tőled...ha vállalkozók akkor megdolgoznak érte a piacon (bár magyarországon vagyunk , itt a "piac" nem egészen ugyan azt jelenti mint máshol..magyarán nem mindegy hogy 1 órát tárgyalok egy szerződésért ami ráadásul bőven feláras...vagy egész hónapban szorgos hangya módjára magas költségek mellett kell összeszedni a forgalmat)..
a multinál ez az összeg elenyésző (általános béremeléskor símán igazodnának...most is egymást figyelik, nem a gazdasági megtérülést...vagy a liberálisok varázs hablatyát a " termelékenységet"), bőven van fedezete a realizált árbevételben..

a fentiekből az következik, hogy ismét nincs igazad..csak ezt még a beszélgetés ezen szakaszában nem vagy hajlandó belátni...kell még 200 bejegyzés -váltás..utána...
győzd meg magad..járj nyitott szemmel és érzékenyebb elmével..:))

egyetmondok 2015.12.02. 19:28:35

@zipe moha:
De zipe,igazam van.
Ha ezt a házaspárt teszed ezzel a jövedelemmel Londonba,Hamburgba stb.az itteni életnívójuk ott pont kb.a felére fog zuhanni.

zipe moha 2015.12.02. 19:36:11

@egyetmondok: ...nem nincs igazad...mert ezt a "házaspárt" statikusként kezeled...ez a házaspár biztos nem megy londonba...mert ott nem ennyit keresne...kevesebbet ... ( ha cinkelten szerezték a jövedelmüket)..vagy többet.. ( ha nagyobb teljesítményt adnak...hisz nulláróűl valami egy új helyen felépíteni nem annyi ..mint valamit üzemeltetni..)..
igen talán ez is az értelmezési korlátaidat szűkíti..a te világlátásod az eddig vitatott területeken...statikus.."ez jó, ez rossz, ez nem úgy van"...minden dinamikusan változik...ami tegnap még jó ötletnek tűnt... arról holnapra kiderül hogy a legnagyobb bűn....az eredmények azok amik bármilyen viszonyulást..utólagosan értelmezhetővé tesznek...szerintem

egyetmondok 2015.12.02. 19:44:33

@zipe moha:
Nem zipe,ennek semmi köze a statikussághoz.
Ennek ahhoz van köze,hogy Magyarországon az árszint és a bérszint egyensúlyban van. És tök mindegy, hogy egy itthoni, 300ezres vagy két-milliós havi jövedelmet veszel,az abból létezhető itthoni életnívó,ha valaki ezzel az itthoni a jövedelemmel megy Londonba,Hamburgba,stb. óriásit fog zuhanni.

zipe moha 2015.12.02. 19:55:43

@egyetmondok: ...jaj, olvastál valamit és most ez fogod ismételgetni:" az árszint és a bérszint egyensúlyban van."...de ez csak az összefüggéseiből kiragadott..kétségtelenül igaz mondat ..
lefordítom neked a mondatott magyarra...." azt lehet eladni aminek van vevője"...ha ezt önmagában hajtogatod..ne csodálkozz ha furcsán néznek rád egy idő után..:)
..és milyen az a szint?? alacsony magas...támogatja a volument, vagy inkább a minőséget??? vagy épp egyiket sem??..:))....a liberalizmust is érteni kell nem csak visszamondani az elméletet...de így van az szinte mindennel az életben, nem igaz?...:))

egyetmondok 2015.12.02. 19:59:36

@zipe moha:
Nincsen mit kiragadni az összefüggésből zipe. Az árszint/bérszint itt is egyensúlyban van, Londonban is, meg Közép-Afrikában is.
Nincsen olyan, hogy pl.Közép-Afrikában magyar árszint van, és közép-afrikai bérszint.

zipe moha 2015.12.02. 20:08:23

@egyetmondok: ..még egyszer mondom..az a mondat kiragadás az összefüggés környezetből...aminek önmagában nincs értelme..épp azért amit te magad citálsz bizonyítékként ..:ez az egyensúly mindenütt jelen van...a környezete az ami befolyásolja az egyensúly jellemzőit tulajdonságait

ma nem vagy formában..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 20:50:30

@zipe moha:

"a liberálisok varázs hablatyát a " termelékenységet""

Ha a termelékenységnek (az időegység alatt előállított termékek mennyiségének) nincsen semmi köze a bérekhez, akkor mi alapján lehet eldönteni, mennyit fizessen a munkáltató a munkavállalónak? Pusztán a munkával töltött idő alapján? Ha én 8 órán keresztül reszelek egy munkadarabot, a CNC-programozó pedig 8 órán keresztül programozza a CNC-gépeket amik 800 munkadarabot szórnak ki magukból a műszakban, akkor nekem ugyanakkora bér "jár" mint a CNC-programozónak?

Az a béremelés ami a termelékenység növekedése nélkül történik, szükségszerűen az árak növekedéséhez vezet: hiszen ugyanannyi terméket több pénz "kerget". Vagyis a pénz hosszú távon semleges: ha mindenki nominális keresete megduplázódik anélkül, hogy a termelékenységük változna, előbb-utóbb az árak is megduplázódnak. Vagyis a _reál_bérek változatlanok maradnak.

Természetesen az soha nem történik meg hogy egyik napról a másikra mindenki bére megduplázódna; és ha meg is történne, akkor sem duplázódnának meg az árak másnapra. De ez nem jelenti azt hogy az elv általánosságban nem érvényes: Robert E. Lucas, Jr. 1995-ös közgazdasági Nobel-emlékdíj beszédének 250. oldalán az 1-es ábra azt demonstrálja hogy ez az összefüggés nem csak elméletileg igaz, hanem empirikusan is megfigyelésre került.

www.nobelprize.org/nobel_prizes/economic-sciences/laureates/1995/lucas-lecture.pdf

egyetmondok 2015.12.02. 20:51:08

@zipe moha:
Az összefüggésből való kiragaadást zipe azok követik el,akik komolyan elhiszik,majd megfogalmazzák,hogy itt szükséges egyik napról a másikra, duplázni,háromszorozni,stb.a béreket,mert azok tarthatatlanul alacsonyak.

zipe moha 2015.12.02. 22:22:41

@neoteny: ...én azért vigyáznék az olyan általánosításokkal " hogy nincsen semmi köze"...:)))

valami köze persze van..kb mint a észvényáraknak a vállalat teljesítményéhez.....sok benne a spekuláció..))))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 22:41:33

@zipe moha:

Mivel te állítottad hogy a termelékenység egy "liberális varázs hablaty", szerinted nincsen semmi köze annak a bérekhez.

Ha viszont 'valami' köze van, akkor már a te feladatod megmondani hogy mekkora az a valami -- és indokolni az állításodat.

zipe moha 2015.12.02. 22:50:47

@neoteny: "Az a béremelés ami a termelékenység növekedése nélkül történik, szükségszerűen az árak növekedéséhez vezet: hiszen ugyanannyi terméket több pénz "kerget". "....bár csak "műkedvelő" közgazdaság tanulmányozó vagyok, érdekes tudomány ez...összefüggések feltárásán és megfigyeléseken alapul...mivel a megfigyelés maga függ a megfigyelőtől magától is...ezért majdnem ...:))) minden és az ellenkezője is alátámasztást nyerhet...a józan észt és (némi elméleti hátteret) érdemes segítségül hívni...

a fenti állítás gyakorlati jelentősége abban a gazdasági környezetben adódik ahol korlátozott a javak előállításának képessége vagy ott ahol a javak elfogyasztását diverzifikálni akarjuk...magyarán, hogy a termelés magyarországon történjen meg a fogyasztás amerikában vagy ny-európában..:))) ( ez a 89'-es magyar gazdaságpolitikai modell lényege)... a mai iparilag fejlett gazdaságban..a totális túltermelésre alkalmas előállító kapacitások állnak rendelkezésre...merő spekuláció ezen kapacitások kihasználásának részbeni mellőzése avagy lekötése...

amióta a pénz..és ezáltal az abból majdan keletkező kvázi-tőke virtuális és kibocsátás volumenét nem korlátozza egy fizikai adottság...a klasszikus közgazdaság-tan elméletei igen csak le vannak maradva a ma gyakorlatában felelhető anomáliák és az azokkal kapcsolatos hatások kezelésének értelmezésétől....

zipe moha 2015.12.02. 22:52:42

@neoteny: ...nézzük: a magyar termelékenység a német 66%-a...a magyar bérek a német 22%-a....van köze van ..ha nem lenne 66..22 sem lenne a magyar modell szerint...:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 22:55:29

@zipe moha:

A linkelt értekezés épp' a józan ész (és elméleti háttér), valamint a gyakorlati megfigyelés egybeesését demonstrálja.

A te merő spekulációiddal szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 22:56:36

@zipe moha:

Ezeket a számokat honnét vetted?

zipe moha 2015.12.02. 22:57:20

@zipe moha: ..már a szocializmusban ..a 70'-es évek végétől folyt a mesterséges! cserearány rontás...bizony...a nyugati exportra kiválogatott extra szuper minőség elkótyavetyélése alacsony áron...minden gazdasági cél nélkül...ez már akkor az élőerő -és a termelőkapacitásaink leértékelése volt..( és hol van még a pénzügyi leértékelés..a forint szünet nélküli inflálása...)...mindenki hülye lenne??? csöppet sem..zsákmányország így néz ki..

zipe moha 2015.12.02. 23:02:36

@neoteny: ..egy közgazdasági szemléből , néhány éve (2-3)...megjegyeztem ( ne kérd , hogy beidézzem...) azóta gondolom sokat javult az arány..az is lehet, hogy még nyílt az olló..

ui: ellenérvet nem olvastam tőled a "túltermelésre" alkalmas kapacítások mesterséges kapacitás korlátaival kapcsolatba...ami azt demonstrálja, hogy "nem ugyanazt a terméket kergetnék a fogyasztók...mellesleg némi infláció jól is jönne..persze nem nettó forintleértékelés a devizákkal szemben...
ui:2..próbálj inkább érvelni..vagy kérdezni..vagy ne..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:03:22

@zipe moha:

"a 70'-es évek végétől folyt a mesterséges! cserearány rontás"

Úgy érted a magyar export-import cégek szándékosan -- központi irányításra -- rontották a "cserearányokat"? Miért?

"a nyugati exportra kiválogatott extra szuper minőség elkótyavetyélése alacsony áron...minden gazdasági cél nélkül"

Akkor miért?

"mindenki hülye lenne???"

Épp' azt magyarázod hogy a gazdaságvezetés mind hülye volt: szándékosan rontották "a cserearányokat"; "szuper minőség elkótyavetyélése történt" "minden gazdasági cél nélkül".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:07:19

@zipe moha:

"ne kérd , hogy beidézzem"

Pontosan ezt kérem.

"ellenérvet nem olvastam tőled a "túltermelésre" alkalmas kapacítások mesterséges kapacitás korlátaival kapcsolatba"

Miért kellene érvelnem rosszul megfogalmazott, logikátlan vádak ellen, amikre semmilyen támogató érveket nem láttam? Ezzel az erővel én is állíthatnám hogy a nyugati bérek azért magasabbak, mert ott unikornis-finggal hajtják az üzemi berendezéseket, és az tudvalévőleg ingyen áll rendelkezésre, korlátlan mennyiségben. Tessék, érvelj ezen állításom ellen.

zipe moha 2015.12.02. 23:18:12

@neoteny:
..nézz utána ..az állításom megtettem ..cáfold..vagy erősíts meg..:)

"Miért kellene érvelnem rosszul megfogalmazott, logikátlan vádak ellen, amikre semmilyen támogató érveket nem láttam?"...azért mert az érveimmel nem értesz egyet...attól még, hogy becsomagolod őket "rosszul megfogalmazott logikátlan vádnak" attól még nem gyengíted a véleményemet...csak elkönyvelteted velem, hogy egy bányászbékával akarok beszélgetni az űrkutatásról..:)

zipe moha 2015.12.02. 23:24:18

@neoteny: "Úgy érted a magyar export-import cégek szándékosan -- központi irányításra -- rontották a "cserearányokat"? Miért?"....igen...a miértet nem tudom..viszont ki tudom zárni a "népgazdasági" érdeket, a politikai akaratot..mi van ezen kívül???

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:26:54

@zipe moha:

"..nézz utána ..az állításom megtettem"

A bizonyítás kényszere

Argumentációs alapelv, mely szerint, ha valaki állít valamit, annak bizonyítania kell állítását.

hu.wikipedia.org/wiki/A_bizony%C3%ADt%C3%A1s_k%C3%A9nyszere

"az érveimmel nem értesz egyet"

Nem érvelsz: állításokat teszel anélkül, hogy bármiféle támogató adatokat vagy érveket nyújtanál.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:28:23

@zipe moha:

"a miértet nem tudom"

Az roppant szomorú: így az állításod az én unikornis-fing-hajtás elméletem szintjén marad.

zipe moha 2015.12.02. 23:32:03

@neoteny: ..szemantikázol és az argumentációs alap elv is előkerült..ez azért nem a győzelem szimbóluma...:) mivel kedvellek beszéljünk inkább az űrbányászatról...:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:38:48

@zipe moha:

"az argumentációs alap elv is előkerült"

Elő bizony: mert olyan a mesében sincs hogy te betolsz állításokat amikben hivatkozol adatokra, de azok megkeresését a vitapartnerednek kellene megtennie, ill. cáfolnia puszta állításokat amik nincsenek támogatva sem adatokkal, sem érvekkel.

Illetve ha ez az elfogadott metódus, akkor a cáfolat egyszerű: nem igaz amit állítasz. Keresd meg hogy milyen adatok bizonyítják ezt, és cáfold az állításomat.

egyetmondok 2015.12.03. 00:19:55

@neoteny:
Ezt az ugye nagyon nem populista DK-s Molnár Csaba mondja:
"Jelenleg az EU átlagos gazdasági teljesítményének kétharmadát hozza Magyarország, a béreink színvonala viszont az uniós átlag alig több mint egyharmada. Tehát az, hogy azért olyan alacsonyak nálunk a bérek, mert a gazdaság is rosszabbul teljesít, nem igaz. És nem igazságos, hogy ugyanannál a cégnél, ugyanabban a munkakörben, ugyanannyit dolgozó munkavállaló jóval többet kap Franciaországban, mint például Bács-Kiskun megyében. És nem azért nincs rendben, mert én most épp a szociális populizmus csapdájába tévedek, hanem mert pont az ilyen különbségek megszüntetésére jött létre az Európai Unió. Ez nyilván sok pénzbe kerül, de megéri a Nyugatnak is, hiszen ők meg attól félnek, hogy a kelet-európaiak elöntik a munkaerőpiacaikat. Ebbe az irányba egyébként ma már vannak lépések az EU-n belül is, tehát aki minket populizmussal vádol, nemcsak velünk vitázik, hanem az új európai fősodorral."

Hogy mekkorát téved,az itt olvasható:

blog.defacto.io/post/92518618000/eur%C3%B3pai-munk%C3%A1%C3%A9rt-eur%C3%B3pai-b%C3%A9reket

zipe moha 2015.12.03. 07:57:48

@egyetmondok: ...ez egy közgazdasági iskola..a klasszikus...ezek azok az értemiségi hitelesítők aki alá támasztják a rendszerváltás óta kijelölt gazdaságpolitika helyességét...mint fentebb írtam bátran lehet érvelni ( szinte ) bármi mellett...és ellene is...található ehhez is-ahhoz is elméleti...naná, statisztikai alátámasztás....de minden ilyesfajta,a valóságot eltéríteni igyekvő kísérletet elgyengít ...az empírikus észlelés ..és nanaá, a józan ész...ezek pedig nem vannak, hanem a valóságban...most már tudod , miért szerteném kivenni a kutatóintézeteket mta-t az államilag finanszírozott körből...nyüszítve írnák meg a valóságot, és az értelmiség végre arra használná szerzett képességeit, hogy a közös dolgainkat előre vigye...nem pedig arra, hogy a közös dolgainkból megéljen...kerül amibe kerül ..ugyebár...az első dolgom lenne a kb 100 ezer cselekedeteiben az állami függés által korlátozott értelmiségi " felszabadítása"....." légy szabad....és alkoss valami hasznosat...vagy maradj éhen"

zipe moha 2015.12.03. 08:01:08

"ezek pedig nem vannak,"
bocs..:)
ezek pedig nem a hitelesítés kritikátlan elfogadásában vannak, hanem a valóság praxisában

zipe moha 2015.12.03. 08:21:36

a hitelesítő elméletek a praxisból, az empírikus észlelésből a józan ész által történő összevetése...pontos tárgyi bizonyítékkal szolgál...:a mai magyar gazdasági-társadalmi állapottal. a tényszerű valósággal...

ez ellen nincs érv...mert nem is lehet...a praxisban minden hamisság tetten érhető..és lelepleződik...még ha erős érdek fűződik is a huzamosabb időn keresztül fennálló hamisításhoz

..másrészt.. a hivatkozásban egy véleményt olvashattunk mindösszesen ( mint ahogy az én állításaim is csak vélemények...sajnos politika még nem tud lenni..)...
ugyanakkor ez is megerősíti a számszerű állításaimat ( mást nem is tud tenni) amit fentebb tettem...konkrétan annyiről beszél mint amiről én..

köszönöm neoteny , hogy nevemben köszöntgeted egyetmondoknak, hogy helyetted elvégezte a munkát..és szállította a számodra a bizonyítékot, hogy amit említettem az helyes volt, sőt pontos....ráadásul ő arányokat említ ( 1/3-ad ,2/39..én ennél pontosabb számokat írtam neked 66%..22%
várom, hogy megtisztelj az elismeréssel és a kinyilvánított önkritikáddal..:) csak ez érdekel..
ui: jobb rajta túl lenni erősíti a jellemet..

egyetmondok 2015.12.03. 08:49:26

@zipe moha:
Amit mondasz,és amit a Molnár Csaba is mond,meg biztosan még sokan,ott esik el,de szerintem végleg,hogy oké,tegye meg a TESCO, Merci,Aldi,Audi,stb.,hogy a nála itt dolgozók bérét odaviszi,ahol a nála Bécsben,Berlinben dolgozók bére van. Oké.
Legyen ez egy akarati kérdés,legyen ez annak függvénye,hogy rendes munkaadók ezek vagy sem.
Hiszen rengeteg pénzük van.

Mi lesz zipe a magyar államnál dolgozókkal ?
Mi lesz a magyar KKV szektor dolgozóival ?
Honnan veszik,vegyük ehhez a bérfelzárkóztatáshoz a pénzt, hogyan lesz ennek forrása ? Elmondanád ezt ?
Vagy valahogyan úgy kellene ezt elképzelni, hogy a nyugat (Soros,a NATO,stb.) egyszerűen elkezd ennyi pénzt ideadni,a magyar munkaadók pedig sorban állank,átveszik a pénzt,majd odaadják a dolgozóknak...,vagy hogyan lesz ez?

A te véleményed,a Molnár Csabáé,stb., egy erkölcsi ítélet zipe,amit a linkelt blogban olvashatsz,az nem erkölcsi ítélet,hanem a szikár tények,értékítélet nélkül.

zipe moha 2015.12.03. 09:16:57

@egyetmondok: ..abszolút nem erkölcsi ítélet az én álláspontom...nagyon is érdek vezérelt...én abban lennék érdekelt...hogy a középréteg a lehető legszélesebb legyen...és hitel nélkül is vastagon fizetőképes...ha le akarom egyszerűsíteni akkor 2 vonulat 8 azon belül számtalan álláspont húzódik)..az egyik a hosszútávú erős volument és egyre magasbb minőséget jelentő belföldi jó üzletben érdekelt.. a másik a gyors azonnali kaszálásokban, a lerablásban, azok kizsákolásában...bármibe is , kerül, bármi is lesz ára...mintha nem lenne holnap...ali fektetnek hazai kapacitásokba...mindenki látja ezt... inkább elszaladnak mint kutya csonttal...
az eredeti tőkefelhalmozás által okozott károk nem térülnek meg a tőke hasznosulása következtében.....az egész egy varázslat.

viszont amiket kérdezel jók...most kevés az időm, de előljáróban annyit, hogy a negatív spirál pontosan úgy működik minta pozítiv spirál...míg az első esetben negatív dolgok kapcsolódnak egymásba és felgyorsítják a további negatív hatások érvényesülését...addig ez pozítív oldalon az egymást erősítő hatások eredményeinek kimenetiként újabb pozitív hatásokat keletkeztetnek..

ami hamis várakozás...a meglévő 89'-óta idealizált gazdaságpolitikán belüli nagyarányú bérfejlesztés...

egy új bérpolitika mindössze részelem...egy új szemléletű gazdaságpolitikának az egyik elemeként tud megszületni mindössze..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.03. 09:23:44

@zipe moha:

"én ennél pontosabb számokat írtam neked 66%..22%"

Az interneten hivatkozott statisztikák 87.2%-a légbőlkapott.

zipe moha 2015.12.03. 09:33:31

@egyetmondok: ..na gyorsan...ha egyszerre mindenki emeln e ..2-3 lépcsőben tervezetten ( kínában most emelnek a béreken 30!!!%-ot...india kína drágább lesz mint a magyarok.. ) akkor megnőne nem csak a bértömeg..hanem az azokhoz kapcsolódó járadék bevételek is ..drasztikusan..( mivel a járadékok leépítés lassabb de tervezett lenne..)..eü..nyugdíjkassza kb 2 év alatt erősen pozítív egyenlegű lenne..tartalékképzés aki ellopja levágni a kezét...

ÁLLam átállna észt mintára elektronikus közigre..+ levagdosná magáról a közfeladatokat ( is ) ellátó de magn szervezetté alakítható " intézményeket"...

kb 400 ezer ember bértömege szabadulna fel..teljesen -vagy részleges....ami teljes egészében visszamenne a közigbe...béremelésként és korszerűsítésként...

a kkvk-rt pedig ne aggódj...a kényszervtállakozók ideje lejárt ..ez olyan keleties...a piac szelektál...munkabér emelés mindössze az egyik legkiválóbb szelekciós eszköz...

mindezekkel párhuzamosan...
egyszerű lenne vállalkozni
- megnyílnának lokalitásokban szervezett közösségi vállalkozások...legalább 152...
- értékláncok ( alapanyag, feldolgozás,csomagolás, logisztika, bank,marketing értékesítés..) jönnének létre hadihajókként ( vonalakként) támadva a globális piacot a részesedésért a hazautalt GNI_éret

csak érzékeltetni tudom most...szerintem nagyon tetszene...megyek..

zipe moha 2015.12.03. 09:34:17

@neoteny: ..ez nem az amire gondoltam..gyenge jellem vagy... szevasz..

egyetmondok 2015.12.03. 09:34:41

@zipe moha:
" a másik a gyors azonnali kaszálásokban, a lerablásban, azok kizsákolásában...bármibe is , kerül, bármi is lesz ára...mintha nem lenne holnap...ali fektetnek hazai kapacitásokba...mindenki látja ezt... inkább elszaladnak mint kutya csonttal... " --

az itt a probléma zipe,hogy aki ezen változtatna,mondjuk értelmes politikai programmal,és nem valami kézrátételes szakrális varázslással,azt ennek a társadalomnak a politikailag legbtudatosabbjai,tartok tőle,köztük te is zipe, simán elátkozza és kiátkozza: ezek ti.a Bokros Lajosok,bizony, szörnyű ezt kimondani,de a 2007/2008-as szerkezti reformjával még a Gyurcsány is.
Zipe,ti nem szavaznátok olyan politikai programra,amely lehetőséget engedne a legjobb magyar energiák szabad kibontakozására, mert az Magyarországon nem lehet más program,mint a túlnőtt,túl éhes,túl sokat újraosztó,beteg és hamis jóléti rendzsreket üzemeltető állam eltakarításáról szólhat egyedül.

Kis túlzással azt mondhatom zipe, hogy itt a szocializmus felszámolása (lett) a neoliberalimzus.

Nem kell új szemléletű gazdaságpolitika zipe. Az államunk hagyja végre békén a polgárát,oda fog jutni,na nem gyorsan,mint ahol Ausztria van. Ennyi az egész zipe. Mint államhatalom,erre tök jó a liberális demokrácia,a többit bízzuk a magyarokra.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.03. 09:36:55

@zipe moha:

Én pontosabb számot írtam, mint te: veszítettél.

egyetmondok 2015.12.03. 09:38:34

@zipe moha:
" @egyetmondok: ..na gyorsan...ha egyszerre mindenki emeln e ..2-3 lépcsőben tervezetten ( kínában most emelnek a béreken 30!!!%-ot...india kína drágább lesz mint a magyarok.. ) akkor megnőne nem csak a bértömeg..hanem az azokhoz kapcsolódó járadék bevételek is ..drasztikusan..( mivel a járadékok leépítés lassabb de tervezett lenne..)..eü..nyugdíjkassza kb 2 év alatt erősen pozítív egyenlegű lenne..tartalékképzés aki ellopja levágni a kezét... "

1. Be kell vezetni hozzá az Országos Anyag és Árhivatalt, hogy ne emelkedjenek az árak.
2. Miért az a fontos,hogy az államnak kurva sok pénze lesz ?

(Hozz valami linket, kérem tényekkel alátámasztani,hogy Kínában 30%-kal megemelik a béreket. És ki ? Így döntött az állam ?)

egyetmondok 2015.12.03. 10:02:44

@zipe moha:
" ..abszolút nem erkölcsi ítélet az én álláspontom...nagyon is érdek vezérelt..." --

de zipe,tisztán erkölcsi ítélet:
A magyar ember nem rosszabb,mint az osztrák,a német,stb. ezért a Lidl (stb.)a magyarországi üzletében (gyárában)adjon annyi bért a magyarnak,mint amennyi bért a bécsi üzletben ad az osztráknak.

Mi ez,ha nem vegytisztán erkölcsi ítélet,mi más ez,mint egy erkölcsi ítéleten nyugvó pőre követelés?

borzimorzi 2015.12.03. 15:01:21

Mi történt a bloggazdával? Hafr csak nem lett beteg? Remélem, semmi baja, és nyomást sem gyakorolnak rá.
Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.04. 01:13:05

@borzimorzi: nyomást csak a légnyomás fel- és leszállás közben... mióta a politika rányomta a bélyegét a magyar üzletünkre, többet kell külföldre járnom :)

2015.12.04. 15:28:35

@kiir:
persze, hogy van véleményem. de amit ténylegesen gondolok a világról azt a személyes blogomba írom és egyszer esetleg majd közzéteszem. a kommentelést nem kell túl komolyan venni. szerintem azt úgy érdemes művelni, hogy az ember mezeket húz magára. érzelmileg elköteleződik egyik vagy másik szélsőség irányba. nekem legalábbis így sikerült ezekből az álláspontokból valamit megérteni. túl azon, hogy eredendően valamit én is gondolok a világról. de az reménytelennek tűnik, ha ezt ennyit kell magyarázni.

borzimorzi 2015.12.04. 15:59:40

@HaFr: Örömmel hallom, hogy nincsen semmi gond.
Van ismerősöm, aki nagyon szeret egy bizonyos szállodát Belgiumban, és rendszeresen megy oda, nemcsak üzleti ügyben (konferencia), hanem pihenni is. No, mot jól megjárta, mert a bérelt autóját reggelre úgy elvontatták, mint a sicc, hiába parkolt szabályosan. Nem kellett bírságot fizetnie, csak valami terrorelhárító razziának volt az útjában, azért vontatták el. Én meg gondolkodtam magamban, hogy mégis, mennyire kell egy terroristának tökkelütöttnek lennie ahhoz, hogy ne tűnjön fel neki, hogy ok nélkül elvontatják a civil kocsikat a környékről? :-)

Üdv:
b
süti beállítások módosítása