1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.21. 10:37 HaFr

Miért tehetetlen a magyar liberalizmus?

A magyar liberalizmus látványos bukása alapvetően kulturális jelenség (az elmaradt hazai polgárosodás jele), de ezen túlmenően a hazai baloldal identitástévesztése és politikai kudarca. Az a tény, hogy a magyar liberalizmus ügyét annak idején egy alapvetően balos-radikális, képviselőinek összetételében poszt-marxista (sőt egykor még inkább balra álló) mozgalom (az SZDSZ) vette magára, és ennek a maradékai tartják ma ideológiai és nyelvi ellenőrzésük alatt, csak segített Orbánnak elültetni az ellenszenvet iránta. Well, mondhatja bárki, bár szégyenletes érv, hogy zsidó származású alapítói miatt önmagától is hátrányból indult, lehetőséget adva az évszázados politikai kulturális törés vonal továbbmélyítésére, de nekem meggyőződésem, hogy ha ezek a vezetői valóban liberálisok lettek volna (és nem radikális identitásbaloldaliak), netán tehetséges politikusok is, akkor ma nem itt tartana a magyar liberalizmus.

A (klasszikus) liberalizmus világ életében egyetlen egyenlőséget ismert el, a törvény előtti egyenlőséget, amelyet egy erkölcsi érvből -- az ember Isten előtti vagy természetjogi értelemben vett egyenlőségéből vezetett le. Ezen kívül kapitalista, az autonóm emberi közösségek, és a minél kisebb államnak a híve volt. Minden, ami a mai magyar radikális baloldal nem, amely függetlenül a szociális vagy értelmiségi-szimbolikus-kulturális érdekeitől, mindent egyenlősítene erkölcsöktől kezdve identitásokon át szociális jogosultságokig, így jutva el a materializmusig és a relativizmusig, illetve a természetes közösségek elleni ellenszenvig -- mindezt pedig az ismert arroganciával. Nem csoda, hogy a magyar társadalomban -- Orbán ide vagy oda -- kudarcra ítéltetett. Nagy kárára a liberalizmusnak Orbán egyetért e baloldaliakkal az önmeghatározásukban, és együtt kedvtelve járatják le a liberalizmust -- az egyik inkább butaságból, a másik inkább ravaszságból. Így folyik ez már lassan két évtizede. 

Ennek a baloldalnak a kedvenc politikai ellenérve bármire (amikor az érvekből már végképp kifogyott) a rasszizmussal és a fasizmussal való hajigálódzás: nem látva, hogy ezzel megint csak annak az ügynek árt a leginkább, amit védeni gondol. Ahol mindenki rasszista (aki nem baloldali radikális), ott senki sem rasszista. Pedig vannak szép számmal igaziak is. Magam is többször voltam már rasszista és fasiszta ebben a körben, egy csapásra közel kerülve Szálasihoz és Hitlerhez, ami mégiscsak enyhe aránytévesztés, hogy finoman fogalmazzak. Érdekes inkompetenciája ebben a kontextusban a nevezett fasisztázóknak, hogy egyfelől multikulturalizmusról beszélnek, másfelől megtiltják a megfigyelőnek a kultúrák beazonosítását és néven nevezését, mert ezzel az ember állítólag faji alapon profilíroz. Érdekes itt egyrészt a gyors összekeverése két gázrózsás kis konyhájukban a kultúrának és a fajnak (!), de érdekes pusztán az az inkoherencia is, amellyel a kulturális identitást és megnyilvánulásait elvont módon és pozitív diszkrimináció céljából harsányan támogatják (vö. politikai korrektség), de ha az ember a saját kultúrájának védelmében teszi ezt (mintegy a posszibilis ellenség azonosítása céljából), akkor rasszizmust kiáltanak rá -- lásd a muszlim kultúra/kultúrák jegyeinek és képviselői gondolkodásának, vagy beazonosítási lehetőségeinek tilalmát.

A baloldali radikalizmus ma oda jutott, hogy feladta a liberalizmus eredeti erkölcsi rendszerét (nem beszél természeti törvényről vagy erkölcsi rendről, kis államról, autonóm közösségekről, meritokráciáról, és közben mélyen antikapitalista-egalitárius): magyarán kihátrált a liberális demokrácia mögül az identitásharc örvén. A civilizáció már nem is az emberi jogok egyetemességén alapul, hanem a kultúrák összehasonlíthatatlanságán. Utoljára azt kérdezném: vajon milyen erkölcsi alapja van (a szólásszabadság adta lehetőségeken és a mások elméjének előzékeny formában tartásán kívül), hogy komolyan vegyék, amikor az ún. liberalizmusa képtelen volt megvédeni a liberális demokráciát (1990-2010), és közben váltig liberalizmusnak hazudja a liberalizmus végtelen kárára a saját balos, identitásharcos radikalizmusát? A kérdésre a válasz, hogy miért tehetetlen a magyar liberalizmus: mert nincs. Mert megfojtották, mielőtt újjászülethetett volna a 19. század után.

205 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr708096116

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Miért tehetetlen a magyar liberalizmus? 2015.11.21. 14:13:02

A magyar liberalizmus látványos bukása alapvetően kulturális jelenség (az elmaradt hazai polgárosodás jele), de ezen túlmenően a hazai baloldal identitástévesztése és politikai kudarca.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zipe moha 2015.11.21. 11:24:58

...hát Péter nem is tudom...több dolgot is mondanék...

...ha " megfojtották"...akkor földet rá...és lépjünk tovább...képes vagy...vagy beköltözöl a 19.századba és másokat is erre kérsz...??

- másrészt, h akarod, " vizsgáld ki", hogy kik "folytották meg"...mert a nép az nem , az csak bámult minta borjú ( ahogy szokott)...és felőle bármit csinálhattatok...mármint a liberálisok...akkor még is ki folytogatta? talán valami Brutus lehetett leginkáb vagy Brutusok...a sok áruló közül nehéz kiválogatni a motivációt nyilván....

-milyen radikális baloldalról beszélsz...és miért..milyen okkal-céllal...merthogy baloldal nincs, nem hogy radikális semmilyen...kik lennének azok...89'-ót a nincsene oldalak ..csak klánérdek képviselők...amit oldalaknak adtatok el...a sok hazugság egyikeként...nem lehet , hogy a liberalizmus a hazugságok is " Fojtogatták"??? ...persez a hazugságok hordozói mindig emberek , szájak...kik ezek...vagy itt nincs egyéni felelősség csak megnevezhetetlen kollektív???..ha felelősségről van szó az kollektív..ha nyereményről akkor magán??...inkább iszom egy kávét, ...javaslom
ábrándulj már ki egy kicsit legalább..Te is

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.21. 11:57:47

@zipe moha:

"inkább iszom egy kávét"

... amivel az 1% zsebét tömöd, akik elpusztítják a környezetet az olajhajtású teherhajóikkal, amik a kizsákmányolt bennszülöttek vérével-verejtékével megtermelt kávét hozzád eljuttatják.

Te kis kollaboráns.

egyetmondok 2015.11.21. 12:29:00

"Az a tény, hogy a magyar liberalizmus ügyét annak idején egy alapvetően balos-radikális, képviselőinek összetételében poszt-marxista (sőt egykor még inkább balra álló) mozgalom (az SZDSZ) vette magára, és ennek a maradékai tartják ma ideológiai és nyelvi ellenőrzésük alatt, csak segített Orbánnak elültetni az ellenszenvet iránta." --

a magyar liberalizmus ügyét annak idején két párt kompromisszuma vette magára,az MDF és az SZDSZ kompromisszuma,amelynél szebbet a magyar politika én nem is tudom,mikor produkált.

Az,hogy ez a kompromisszum nem bírta el a kilencvenes évek közepére gyönyörű virágzatba borult horni és orbáni szociális demagógiát,demagógizmust,mondhatjuk így nyugodtan,az nem e kompromisszum résztvevőinek a felelőssége.

Khonsu 2015.11.21. 12:56:05

A "liberalizmus" globálisan félresiklott, ez nem csak magyar jelenség.

Ami lett belőle, azt radikális balnak se mondanám. A radikális bal, az a Sziriza, ami a liberalizmusból lett, annak valami külön nevet kéne adni.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.21. 13:09:14

@zipe moha: '..javaslom
ábrándulj már ki egy kicsit legalább..Te is '
:)))

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.21. 13:30:16

Ami természetellenes az bukásra van ítélve. Ez az ok.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.21. 13:34:41

Eddig remek, kedves HaFr, bár mi az elején sejtettük mindezt.

És mintha az Európai Non Entitásnak is hamar leesett volna, bár a Gyuri bácsi sok-sok energiát, pénzt fektetett abba hogy belőle is 'liberális' üdvöskét faragjon:)
Hogy majd a szemétkosár felé toloncolják.

De ha lehet, ne álljon meg az út egyharmadánál!

Még mielőtt 2016-ban megnyerik a választást ( beteljesítve az orbánizmus elkerülhetetlen bukásának jövendölését ), tegye hát rendbe sajátjai előtt azt is, mivégre és mire fel szegődött el e derék liberálisok bukása előtt néhány évre tanácsadónak ahhoz az Orbánhoz, akit ugye már akkor is a nacccionalizmus, etnicizmus, poppulizmus mocsara húzott lefelé, miközben járatta lefelé szoci barátaival a honi liberálisainkat az ön szeme előtt:

'Nagy kárára a liberalizmusnak Orbán egyetért e baloldaliakkal az önmeghatározásukban, és együtt kedvtelve járatják le a liberalizmust -- az egyik inkább butaságból, a másik inkább ravaszságból. Így folyik ez már lassan két évtizede. '

Ha jól számolom, ön szerint lassan 1995 óta ravaszkodott Orbán, ön pedig mindennek tudatában jelentkezett szolgálatára.

Mely tanácsait hallgatta és nem hallgatta meg a Despota, aminek következtében ballibjeink nyócéves tündöklése megágyazott önmaguk alá temettetésüknek?

Nem kell dicsekednie, de álszerény se legyen, nos mivel segítette a ravaszdi Orbánt kedves Tanácsadója e dícséretes tevékenységében?
:)

zipe moha 2015.11.21. 13:43:20

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ...orbán a neoliberalizmus legtehetségesebb tábornoka mindössze, mindenkit megvakít??..téged biztos...minek örülsz szerencsétlen..??

zipe moha 2015.11.21. 13:47:40

@neoteny: ..:) hajózni muszáj...kávézni is..viszont filantróp vagyok, amennyire csak lehetek...hogy ez milyen "elv" nem tudom, de én otthonról ezt hozom..:)..inkább életszemlélet kell mint ideológiák pártolása a jövőben..szerintem..

zipe moha 2015.11.21. 14:06:15

@Khonsu:

ha a liberalizmust nevében !!!! fellépők a liberális elveknek megfelelő gyakorlatot folytatnak akkor mára túl lennénk a megpróbáltatásokon, az első gyümölcsöket lehetne szüretelni..össz Társadalmilag..

nem ilyen gyakorlatot folytattak .."a szavak és tettek ellentmondása" teljesen általánossá tették az urak...nem kellett volna feldobni a mézesbödönt és mindent magukra engedni ész nélkül elkábulva a hatalom a kincsek gátklástalan magánosításától...elkábulva attól hogy egy kompetencia hiányos nép fogja mindezt bambán megdermedve végignézni...igen , mindent lehet még rá is lehet a végén fogni a népre, hogy túl sokat zabált..ő tehet a szegény kis bimbódzó liberalizmus eltaposásáról...

a globalizációval ugyan ez a baj...ha az a skandináv társalomszervezés irányába emelné a világot...senki nem tiltakozna...épp ellenkezőleg lebontja világszerte a nyugatio társadalmak által elért vívmányokat is...helyette hoz maszlagot... harsány multikulti, vijjogó abszurd feminizmust meleg-szivárványt... a Nérók felgyújtották Rómát...és ráfogják, hogy a keresztények miatt ég...előzzük meg mielőtt a liberális közbeszéd ebbe az irányba lényegül...nem a népek miatt pang európa nem azok gyújtogatják a társadalmakat....miközben rakják rá a lokalításokra a felmérhetetlen magán veszteségeket..és csapolják a közbevételeket...

zipe moha 2015.11.21. 14:37:40

@egyetmondok:
"Az,hogy ez a kompromisszum nem bírta el a kilencvenes évek közepére gyönyörű virágzatba borult horni és orbáni szociális demagógiát,demagógizmust,mondhatjuk így nyugodtan,az nem e kompromisszum résztvevőinek a felelőssége. "...jajj egyetmondok nem demagógizmus volt az csak be voltatok sz..rva, hogy esetleg a magyar nép mégse olyan bamba mint amilyen...és elzavar bennetek a picsába...vagy megkéri az árát..árat kér...ti magatok voltatok demagógok... hogy a nyereményeket kioszthassátok..:::))

búvár kondér 2015.11.21. 15:07:01

S miért tehetetlen a magyar konzervativizmus: mert nincs. Mert megfojtották, mielőtt újjá? megszülethetett volna a 19. század után. ....s ugyan az a népies-magyarosch individuum fojtotta meg ami megfojt mindent itt a Kárpát medencébe amely gyógyítaná a beteg magyar köz pszichéjét.
..... hogy " dögöljön meg a szomszéd tehene ha már nekem nincs. "

borzimorzi 2015.11.21. 15:09:19

Nem azokkal a szerencsétlenekkel kell foglalkozni, akik szitokszót csináltak a liberalizmusból, annyira elvitték balra, és ott is leginkább a libertárius és anarchista vonalra. Sokkal konstruktívabb létrehozni egy konzlib pártot, ahol van helye az eredeti, XIX. századi értelemben vett liberálisoknak is.

Üdv:
b

2015.11.21. 15:16:46

@borzimorzi:
csakhogy a magyar liberalizmus hagyományosan nemzeti, sőt nemzeti radikális. keresztény konzervatív liberalizmus hagyományosan nincsen. ti egy zsidókeresztény pártot akartok, ami ugyanolyan törzsi jellegű, mint az őseurázsiai jobbik. vagy a görög anatóliai magyar hajnal. csak persze kevésbé militáns.

a felállás ez:
szocik ~ baloldali zsidóbarát értelmiség
libsik ~ ortodox liberális zsidók
konzik ~ zsidó-keresztények
és vannak nacionalista zsidók ez ellenoldalon.

zipe moha 2015.11.21. 15:29:32

@búvár kondér: ...a gond az hogy a "szomszéd tehene " tegnap még az én tehenem volt...holnap meg a te tehened lesz...egymást fosztják ki az emberek...ahelyett, hogy közösen bővülködésére, új tehén előállítására alkalmas környezetet teremtenének..... a " kommunistáknak " is volt erre lehetősége a " liberálisoknak "...elvették.. elveszem...1000éves történet...és senki nem akarja abba hagyni...most is a nyugatot akarjuk másolni...ahelyett, hogy alkalmaznánk azt amitől nagyok lettek és polgárosultak...hol vannak a magyar multik??...melyik ágazatban lapátolják haza a GNI-t nyugat-európából vagy amerikából??...sehol ??...sőt inen megy ki...mint mindig???...és persze csak azoktól tud menni akik képesek valamit előállítani a semmiből...a többiek meg beülnek köz-élősködőnek...mint mindig...

2015.11.21. 15:44:00

@búvár kondér:
nem ismered az autentikus magyar paraszti és a cigány kultúrát. az, hogy _dögöljön_ meg a szomszéd tehene, a cigány kultúra része.
www.youtube.com/watch?v=-Nou3HUnCsk
a szövegen már egy kicsit finomítottak.

ti ezt a kultúrát gyűlölitek.
www.youtube.com/watch?v=4veSIiniKkA

rúg a rigó, verje devla, nem ízlik a kemény széna
ha rárakom az istrángot, szétrúgja
de ha rummal megitatom, a kordéba befogatom
úgy is tudja bedzsalunk a csárdába.

[ref]

de este, hogyha hazacsalom, a sarokba lesz a vessző
de a romnyi azt vakerja agyon ver.
de a roma nagyon fürge, ugrik, mint az öntött ürge
gyere rigó igyunk meg bögrével.

[ref]

kiaveltam a vásárra, igen jó volt a ló ára
a rigómat rásóztam egy gádzsóra
de beaveltam a csárdába, alig néztem a pohárba
hát a rigó részeges ló, nagy patájú rumos hordó
utánam jött mert a vizet nem bírja.

[ref]

hej rigó, rigó, részeges ló, megittuk a zab árát
jaj rigó, rigó, te sárga csikó, hát együtt látjuk be a kárát.

az autentikus paraszti kultúrában előbb mindig az állatot etetik meg és utána eszik a család. ettől persze a paraszti világnak is van számos hibája.

búvár kondér 2015.11.21. 16:04:29

@unionista᠍᠍: persze az a cigány kultúra része. ...mert meg lehet élni 47ezerből is ....meg lásd a szórakozásból éhező gyerekeket ...vagy a Lex Simicska törvénykezést ...vagy a hajléktalanok kitiltását közterületekről ...vagy a kiskorúak bűnügyi előállíthatóságát ....vagy a progresszív adózás eltörlését ...vagy a közmunka program ..... vagy a ÉS FOLYTATHATNÁM. .... HOGY DÖGÖLJÖN MEG A SZOMSZÉD vagy a TEHENE már nem is tudom.

2015.11.21. 16:32:20

@búvár kondér:
orbán egy cigányvezér. csak azért választják meg, mert a többség ezt még mindig jobbnak gondolja, mint a liberális zsidó és zsidóbarát értelmiséget. persze ez így nagyon le van egyszerűsítve. de lényegében erről van szó.

a közmunkaprogramok nagy része rosszul szervezett illetve alul fizetett. de ez még mindig jobb, mintha leszakadó térségek várnák, hogy megváltsák őket a külföld. az nagyon helyes, hogy a hajléktalan életmódot kitiltották a közterületekről. a kapualjba pisálás és szarás nem alkotmányos alapjog. nem lett több éhező gyerek. sokkal kevesebb sem lett, mert a pénz egy részét ellopják. csókos haverok szállítják az az alapanyagot. az iskolákban a gyerekek rendszeresen kapnak ételt. az egykulcsos adót lehet balról vitatni. nem a jövedelmet, hanem a vagyont kellene külön megadóztatni.

búvár kondér 2015.11.21. 16:36:21

@unionista᠍᠍: mondom én hogy DÖGÖLJÖN MEG A SZOMSZÉD!

S mi még a liberalizmust ócsároljuk? ...nooooormális????

egyetmondok 2015.11.21. 16:45:03

@zipe moha:
Hanem azok,akik a szociális demagógiába belekezdtek,és amiből ki se tudunk azóta se keveredni.

egyetmondok 2015.11.21. 16:48:47

@zipe moha:
Már régen elzavart bennünket zipe. Nyomunk nincsen,minimum a kétezres évek eleje óta. (De én ezt a dátumot inkább már korábbra, inkább 1996-ra teszem,amikor a nagyszerű Medgyessy Péter kedvéért, akit a minap tüntetett ki Szijjártó külügyminiszter úr, a picsába elzavarták Bokros Lajost...,sőt, lehet,hogy az a nép volt zipe.)

Éppen ezért felelősségünk sincsen.

búvár kondér 2015.11.21. 16:53:05

@unionista᠍᠍: Közben meg a HÜLYE NYUGATON Finnországban:
"Finnországban hamarosan arról szavaz az ottani parlament, hogy minden állampolgár kapjon havi nettó 800 eurós (250 ezer forintos) jövedelmet. A többlépcsős bevezetés első körében 550 eurót (173 ezer forintot) fizetnének, Ezek az összegek kizárólag a létfenntartáshoz szükséges javak megvásárlására elegendőek Finnországban.

Cserébe az összes szociális juttatást (a gyermekgondozási támogatástól a rokkantnyugdíjig) megszüntetnék, és mindehhez jelentős adóreform is társulna.

Az alapjövedelem a rendes munkabér mellett járna, egyfajta progresszív adóvisszatérítésként. E mellett erősödnének például egyes fogyasztási adók és általában a vagyoni típusú adók, mint amilyen az ingatlanadó vagy a tőkejövedelmek adója.
A finn gazdaságnak mostanában nagyon nem megy jól, lejtőre került a gazdaságuk. Ezért is döntöttek az alapjövedelem bevezetése mellett, azt remélik, ez fellendítheti a gazdasági növekedésüket. És úgy tűnik, alaposan átgondolták a dolgot. Arra jutottak, hogy az alapjövedelem:

növeli a belső fogyasztást,
ösztönzi a több gyermek születését,
mindenki képezheti magát, továbbtanulhat,
durván leegyszerűsíti az állami adminisztráció költségét,
csökkenti – ha nem is szünteti meg teljesen – a mélyszegénységet, a hajléktalanságot és a megélhetési bűnözést,
és növeli az igazságosságérzetet a társadalomban.

Ha meglépik, Európában ők lesznek az első ország, akik bevezetik az alapjövedelmet. Azt mondják, nekik ez nemcsak közgazdaságilag, de társadalmilag és kulturálisan is megéri. A fokozatos bevezetés mérlege összességében pozitívba fordul, és nekik ez a fontos hosszú távon."

kilincs ami nincs 2015.11.21. 16:58:06

@maxval bircaman BircaHang Média: Így van, jól beszélsz. Ezért halt ki az összes homoszexuális állat és ember is már jó régen.

2015.11.21. 17:08:04

@búvár kondér:
lehet az alapjövedelemmel kampányolni. a probléma, hogy a többség az ellenzéket nem szociáldemokratának tartja, hanem azt gondolja, hogy az egy zsidó baloldal. és egyébként tényleg nagyon kevés a munkás, vagy munkáscsaládból jövő első generációs értelmiségi. és tényleg tele van zsidóval. az atv a hitgyülekezete, a klubrádió a brit médiabefektetési zrt. tulajdona. ami onnan jön, hogy ők a b'nai b'rith. ezek ortodox zsidó tulajdonú média. a szerkesztők, a műsorvezetők többsége zsidó származású. törzsi alapon szerveződnek és az ország felett uralkodni akarnak. erre a csoportosulásra a nép nem szavaz. innentől kezdve baloldali politikának csak úgy lesz esélye ha ők marginalizálódnak a közéletben. ez egy etnikai konfliktus. és ez felülírja a racionális párbeszédet. ez van. sajnos.

búvár kondér 2015.11.21. 17:17:03

@unionista᠍᠍:szerintem aki gazdasági kérdésekben zsidózik, sorosgyörgyözik az hülye. ...vagy hülyének nézi a népet. ...persze elképzelhető hogy a nép a nemzet tényleg hülye is mint azt az elmúlt évek eseményei is bizonyítják.

zipe moha 2015.11.21. 18:05:20

@egyetmondok: .."Éppen ezért felelősségünk sincsen."...
ó , már régóta értelek...bajnak,fekáliának nincs gazdája...miért most lenne...persze egyébként van ...név szerint

2015.11.21. 18:06:01

@búvár kondér:
persze, mert azt lehet mondani, hogy a magyarok ilyenek vagy olyanok. de azt nem, hogy a zsidók. miért? mert ők a zsidók. azt lehet mondani, hogy a viasat egy brit tévé. de azt nem, hogy az atv egy zsidó tévé. itt van a b'nai b'rith társaság. ami a klubrádió tulajdonosa. egy civil szervezet. tagjai csak zsidók lehetnek. faji alapon szerveződnek. ha ezt megengedjük, akkor a zsidóságot is ki lehet rekeszteni akárhonnan, hiszen ők is kerekesztők. és lehet mondani, hogy velük tegyünk kivételt. és a cigányokkal. de miért nem a palócokkal, a ruszinokkal, vagy a jászokkal.

engem nem zavar, hogy valaki kifejezetten zsidóbarát. de ebből következően lesz olyan, aki kifejezetten zsidóellenes. egyik csoportba se tartozom. de megértem az antiszemitákat is. és ha ez utóbbi kap többséget, akkor annak van többsége. az ország úgy dönt, hogy nélkülük polgárosodunk. mert a demokráciában többségi alapon dőlnek el a dolgok. ha a kisebbség mégis szeretne érvényesülni, akkor neki kell megtenni a kompromisszumos javaslatát. tegye meg.

búvár kondér 2015.11.21. 18:42:27

@unionista᠍᠍: nem érteted amit írtam.?

szerintem aki gazdasági kérdésekben zsidózik, sorosgyörgyözik az hülye. ...vagy hülyének nézi a népet. ...persze elképzelhető hogy a nép a nemzet tényleg hülye is mint azt az elmúlt évek eseményei is bizonyítják."

Tőlem utálhatod a zsidókat vagy akár a pirézeket is .... szabad ember vagy ,még az is lehet hogy választó és választható is vagy - akkor a társadalom komolyan vesz , akár még teljes árú menetjegyet is vásárolhatsz de de ha gazdasági kérdésekre keresel választ akkor ész érveket mondj.
....persze ha nem megy ....

egyetmondok 2015.11.21. 19:36:20

@zipe moha:
Nem tilos szidni a magyar liberális gazdaságpolitikát,aminek egyetlen komoly kísérletét a kilencvenes évek közepén elsöpörte a szociális demagógia, bármely bajért,amit a súlyosan antiliberális gazdaságpolitikák itt okoztak és okoznak ma is.
Kész csoda,hogy a liberális demokrácia alkotmányos intézményrendszere 2010-ig kibírta. Ez jelzi a 89/90es alkotmányozás különleges erejét.

zipe moha 2015.11.21. 19:57:02

@egyetmondok: ...ne haragudj egyetmondok, de számomra ez csak utólagos okoskodásnak tűnik...idejében kellett volna kiépíteni az ön!! kontrolt ..és nemzetközileg a " haveroknál" egy sikerre vihető gazdaságpolitika keretfeltételeinek megvalósítását elérni...ausztriát ígértetek...albániát csináltatok.....ez a társdalom-és gazdaságszervezési teljesítmény az országot tartósan kiszolgáltatta ...és széttépte..ui hogy megnyugtassalak , a mai regnálót is ennek a neoliberális országrombolás eszközének tartom...2010-ben csak annyi történt, hogy életbe lépett a zavar-kezelő funkció...jó magyarázata ez az " ellenzék" állapotának...együttesen érdekeltek az orbán éra ...hatékonyságában

búvár kondér 2015.11.21. 20:17:09

@zipe moha:Ausztriát ígértek s Albániát csináltak .... s hol voltál te?
Talán tátottad a szádat s vártad a sült galambot?
..... ígértek ....csináltak s neked meghagyták a morgás jogát - igaz mintha az utóbbi időben azt is előírnák mire vagy kire moroghatsz.
...de így legalább nem kell gondolkodnod. Libsizhetsz sőt neolibsizhetsz, migránsozhatsz, zsidózhattsz, cigányozhatsz ....s tapsikolhatsz ha mondják.
S az ellenzék silányságáról is beszélhetsz. ....de de ki vagy , mi vagy Te? A rezsimnek tapsoló ellenzéki ....esetleg ....

egyetmondok 2015.11.21. 20:33:35

@zipe moha:
Ez nem utólagos okoskodás zipe. Ezt én már a kilencvenes évek közepén is így láttam,így gondoltam.
És természetesen a legenda,hogy itt bárki Ausztriát ígért,tökéletesen illik bele a szociális demagógia mai bajnokainak nyelvezetébe.
Ez a legsötétebb politikai hamisítás: semmit se kell tenni,mert valaki(k) osztrák életszínvonalat adnak a magyarnak..., tessék,tartsák be az ígéretüket.
Ha nem,rohadjon ott a demokratikus jogállam alkotmányossága,ahol van...ez maga a Fidesz.

2015.11.21. 20:38:48

@búvár kondér:
nem utálom a zsidókat. ezek észérvek. amíg zsidó baloldal van és keresztény jobboldal akar a hatalomba visszakapaszkodni addig a jobboldal és a szélsőjobb lényegében azt csinál, amit akar.

zipe moha 2015.11.21. 20:52:10

@búvár kondér: ..vállalkoztam és hittem ...ma is azt teszem...dzsemekkel szörnyautók ellen..szórakoztató, próbáld ki...
másrészt olvass tisztességesen ...utoljára épp egyel fölötted vontam egy kalap alá a mát a tegnappal...általában a tegnap előttel...érted -e? ..szerintem nem ...a teljes mainsteram ugyan az....a liberásisozás kommunistázás, zsidózás nácizás arról szól, hogy apró darabokra legyen törve a Társdalom...ráadásul nem azoknak az árkoknak a mentén ahol a törés ténylegesen van...az 1% és a 99% között....én pedig utálom már fizetni a saját perspektíválatlan társdalmi-gazdasági kifosztásomat csak azért mert ezt ismét a perifériának rendezték be...te még bizonytalankodsz úgy látom

zipe moha 2015.11.21. 21:00:10

@egyetmondok: ...felesleges gunyorossággal erőtleníteni a a helyzet komorságát....kérdezd meg az embereket, mire emlékeznek...utólag tulajdonképpen ezzel csaltátok lépre a magyarokat....így jutottatok társadalmi támogatáshoz...ilyedn profán módon, megfogva az embereket a kapzsiság és a kábító igéretek mentén...legyet légypapírral kell fogni...nem légycsapóval igazad van...:)...és hogy kinek mit kellett csinálnia , hogy az igéretetetk megvalósuljon???..azt megmondtátok ti...azt tettek amit akartatok...de csak a duma volt..meg a sorállás az a nyereményekért:))

zipe moha 2015.11.21. 21:07:22

@búvár kondér: miután én tisztességgel válaszoltam...te hol voltál amikor hülyére vették ezt a népet...a vezetői és a saját értelmisége???...nem tiszteled az ellenfelet, vagdalkozol, csapolódsz így legyőzöd??...az új feudalizmus a sikertelen "liberális" próbálkozás folyománya...mára a periférián ez maradt..aggasztó szembenézni, és még engem oktatsz , hogy nem néztem szembe?...íme...

egyetmondok 2015.11.21. 21:08:45

@zipe moha:
Mi zipe nem. Mi senkit se csaltunk lépre. A mi libsi kísérletünket ti elkaszáltátok. Minket ti kirúgtatok a hatalomból.
Nektek nem sikerül semmi.
Nem illik ám a saját antiliberális szarotokat ránk kenni. Ez az ország kurva régen a tiétek. Nézzél körül,minden amit látsz,a ti munkátok gyümölcse.

NagyonPC 2015.11.21. 21:11:53

Akkor most térjünk vissza a tárgyra, ha még valakit érdekel.

A magyar liberalizmus nem most bukik el először, és nem is utoljára.

Az, hogy kik képviselik, szinte mindegy is: a klasszikust idézve "Kis ország vagyunk, egy csőcselékünk van, ezzel kell mindent megoldani."

Pártok szintjén a liberálisok többnyire apró jelentéktelen alakulatok a legtöbb országban.

Ami a különbség más országokhoz képest az az, hogy másutt a liberális demokrácia alapelvei már régen beépültek a többi (szalonképes) párt politikájába.
Az, hogy a törvény előtt egyenlő a kormánypárti és az ellenzéki polgár, másutt evidencia. Ha másutt az ügyészség hivatalból szabotálná a korrupciós ügyek vizsgálatát, az súlyos években mérhető büntetéseket vonna maga után.
A kizárólag haverok kedvéért elfogadott törvények/javaslatok sem hosszú életűek odaát.

És attól, hogy az egészet valaki talpig nemzeti szalagban csinálja végig, nem teszi rokonszenvesebbé a dolgot. A kereszténységet sem érdemes belekeverni, lásd még "koldusüldöző keresztény". Nem beszélve a keresztényt (örmény) baltával legyilkoló muszlimnak (azeri) nyújtott "szívességről".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.21. 21:12:36

@egyetmondok: javíts ki, de nem a szociális demagógia hajtotta Pető Ivánt Horn karjaiba '94-ben, ugye?

Khonsu 2015.11.21. 21:17:23

@egyetmondok: Szerinted az emberek többsége ma, ha döntenie kellene, akkor az osztrák életszínvonalat vagy a demokratikus jogállamot választaná?

A demokratikus jogállam halála a tartósan alacsony életszínvonal, mert az alapvető emberi szükségletek mindent felülírnak.

A demokratikus jogállamot nem a baloldaliak, liberálisok, vagy épp a fideszesek semmisítették meg, hanem a tartósan alacsony életszínvonal.

Aki nem tud belátható időn belül, és minden alappal normális életszínvonalat ajánlani a többségnek, az most már sohase jut a hatalom közelébe se, mert demokratikus jogállamra itt a többség már nem szavaz.

Köszönjük meg az elmúlt 25 év összes politikai és gazdasági szereplőjének, hogy az a csapdahelyzet előállt.

zipe moha 2015.11.21. 21:20:38

@egyetmondok:..felesleges vitatkoznunk..a te álláspontodat kinyilvánítottad én pedig megértettem:" .."Éppen ezért felelősségünk nincsen.".. az egyik legrohadtabb dolognak tartom , ha a hibák-vagy károk okozása esetén a felelősség eltagadásra kerül...pláne ha hasznosak lennének azok a felismerések melyekkel nem lépnék még egyszer ugyanazokba a folyókba..lehet úja jót indítani...
ennél már csak az a rohadtabb ahol az el-és letagadás erkölcsösségre való párhuzamos igény megjelenítése mellet történik...esemény -és személyválogató módon...a jogállam ami viszont fűnyíró elvkén működik jól követelése mellett...ez több mint kettős mérce...ez kettős életszemlélet hamisság..min csodálkozik bárki amikor a magukat liberálisnak mondó emberek ilyen mintákat szolgáltatnak...nem csodálkoznak követik..a lezülöttségében

pamut 2015.11.21. 21:20:53

Magyar liberalizmus tényleg nincs, méghozzá jó régóta. Formálisan ugye már több mint 5 éve nincs, érdemben pedig már annál korábban is megszűnt, valódi, komoly súlya pedig legalább 15 éve nincs.

Ehhez képest napi szinten megy ellene kőkemény, ádáz küzdelem és háború :)

Magyar liberalizmus nincs, de igény, az láthatóan van rá, méghozzá óriási. Mármint hogy azért legyen hogy lehessen utálni, szidni, stb. A magyar liberalizmussal szembeni fóbia ás gyűlölet olyan mély és virulens, hogy TÚLÉLTE magát a magyar liberalizmust is.
Sőt, mintha egyre csak erősödne :) Folyamatosan szidják, hibáztatják, teszik felelőssé mindenért és még annál is többért, a nem létező magyar liberalizmus láthatóan maga a vegytiszta rosszindulat és gonoszság, és persze antimagyarizmus :)

Orbán király 2/3-os történelmi uralkodásának 5. évében is a magyar liberalizmus a hibás mindenért, ez nem kérdés.

"Ha nem lenne ki kéne találni" ugye így szól a mondás, és tessék: kitalálják :))

Hogy ki liberális? Hát az akire ráfogják. Aki nem akar szittya lenni, aki nem gyűlöl valaki mást csak azért mert az meleg, az egyből libsi. Hogy ettől még a józan ész alapján nem lenne libsi, sőt akár lehetne konzervatív is, az mindegy. A megbélyegzés ellen nincs orvosság, nincs menekvés.

Libsik mindig lesznek, mert libsigyűlöltre mindig lesz igény, és a gyűlöletéhség etetést követel magának.

Hogy lehet ez? Miféle elképesztő, elementáris erejű gyűlölet keres ilyen erővel okot és céltáblát magának? Miféle sötét pszichés igény van erre? Na erről majd máskor írok :)

zipe moha 2015.11.21. 21:26:28

@egyetmondok:"Nem illik ám a saját antiliberális szarotokat ránk kenni. Ez az ország kurva régen a tiétek. Nézzél körül,minden amit látsz,a ti munkátok gyümölcse.

..bár így lenne ...nem így nézne ki
89'-hez itt a népnek annyi felelőssége , hogy nem szorított rá benneteket önkiválasztó mszmp-s kisz-titkárokat..a teljesítményre és az önkontrollra, na meg a tisztességre..ezt elszúrtuk elismerem.. a taxis sztrájk idején nem a sztrájkolóknak kellet volna haza menni..hanem benneteket hazaküldeni..igen, elismerem.. hiba volt..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.21. 21:28:34

@pamut: nem tudom, nem erről szól a cikk

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.21. 21:31:00

@zipe moha: 'minek örülsz szerencsétlen..?? '

:))
leborulok nagyságod előtt, ha már így pertubanfelé lettünk
Azért sokat fejlődtél, most már egész olvasható, sőt értelmezhetőek a kommentjeid:)
Amúgy meg van minek örülnöm, nap mint nap, azért :)
mérsékelt habzású üdvözletem :))

egyetmondok 2015.11.21. 21:34:22

@HaFr:
" javíts ki, de nem a szociális demagógia hajtotta Pető Ivánt Horn karjaiba '94-ben, ugye? " --

na,ezt konkrétan tudom: de nem ám.
Erre egy okuk volt. Ők ismerték Orbánt a legjobban mindenki közül. Igazuk is volt.

egyetmondok 2015.11.21. 21:35:52

@Khonsu:
" Szerinted az emberek többsége ma, ha döntenie kellene, akkor az osztrák életszínvonalat vagy a demokratikus jogállamot választaná? "

ez már,de tényleg és bocs: miféle ökör-marha kérdés?
Ahhoz nem kell félig se műveltnek lenni,hogy bárki tudja,hogy az utóbbi az előbbi előfeltétele.

egyetmondok 2015.11.21. 21:36:39

@zipe moha:
Így van zipe.Nincsen mentségeket.

zipe moha 2015.11.21. 21:40:45

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: te amolyan 2 dimenziós vagy ...van szélességed..magasságod...de mélységed??..nagyon ritka, ha leveszed a szemed a bérlapodról.. olyankor...

egyetmondok 2015.11.21. 21:43:35

@zipe moha:
Vettem,köszi,jó régen.Kitartok mellette.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.21. 21:44:53

@egyetmondok: nem tudom, szeretném, ha igazad lenne, de 90-94 között éppen nem a liberális interface dominált a szadesz és az mdf között, a liberális politikai kultúra lehetősége már '90 óra folyamatosan erodálódott, és egyszer sem hallottam és olvastam (esetleg Tölgyessy és Tardos célozhatott ilyesmire), hogy miért kéne foglalkozni a társadalom liberális oktatásával -- az egész nagyon doktrinér és nagyon ellenszenves volt már a kezdetektől

pamut 2015.11.21. 21:49:25

Amúgy ugyanúgy nincs magyar baloldalizmus, jobboldalizmus, konzervativizmus ahogy magyar liberalizmus sincs. Ebben a totálisan kisiklott országban még a szavak és a fogalmak sem stimmelnek, azok a pártok vagy személyek amelyek magukat bal/jobb/stb. oldalinak mondják magukat, azok legjobb esetben is csak részlegesen, eltorzultan, gyakran karikatúra-szerűen képviselik azt amit mondanak magukról, kivéve amikor pont az ellenkezőjét képviselik annak amit mondanak magukról, de ilyen tiszta elvhű konzekvens viselkedésre nem képes szinte senki, szóval marad az önellentmondásos, nem konzekvens homályos kontúrú torzó.

Ez a szánalmas káosz kivételesen nem is 100%-ban a magyarok hibája. Ezek a politikai értékrendek és elméletek ugyanis a szerves fejlődésen átesett (már amelyik...) nyugati országok fogalom- és értékrendszere. A teljesen más pályát (sorozatos zsákutcák és ballépések) bejárt magyar pályán teljesen természetes hogy nem lehet alkalmazni ezeket a tipikusan nyugati fogalmakat. Illetve pont azért nem lehet nálunk alkalmazni, mert nem tudtunk soha felzárkózni, nyugatosodni, a nyugat részévé válni, így itt a nyugati gondolkodás is idegen. Ez persze már a mi hibánk, de ebben a kérdésben a lényeg a nyugatosodás kudarca, a fogalmi káosz csak ennek egy tünete és következménye.
Mondjuk ami azt illeti még nyugaton is ahány ország annyiféle (folyamatosan változó) felfogás és megközelítés, de azért ők eleve egy egészen más szinten vannak, ők belülről mások nem kívülről.

Amúgy erős kísérletek voltak a nyugati fogalmak importálására, a XIX. században voltunk ehhez talán a legközelebb, de hát végül csak kivetettük magunkból, mint testidegen anyagot, noha ezt azóta és ma sem merjük bevallani magunknak.

Ami Magyarországon valóban érvényes és releváns értékrendszer illetve vízválasztó a mai napig az a fejlődés-maradás, kelet-nyugat, István-Koppány.

Ezer éve is ezek voltak, ma is azok.
Tanulság: érdemben nem haladtunk előre 1000 év alatt.
1000 év alatt se jutottunk el nyugatra, hogy nyugati értékrendszerekkel dobálózhassunk. Mi még nem tartunk ott. A mi életünkben 100% hogy nem is leszünk, sőt most épp távolodunk.

Ahogy egy majmot is fel lehet öltöztetni öltönybe de attól még nem válik emberré, úgy mi is használhatunk nyugati fogalmakat de attól még nem leszünk nyugatiak.

Ezek szavak (fejlődés, nyugatosodás) persze ismerősek lehetnek a mai, magukat nyugati fogalmakkal meghatározó pártok és politikusok szóhasználatából is, de ezeket kicsit sem kell komolyan venni, mert egyrészt nem úgy viselkednek ahogy mondják, másrészt a legnagyobb nyugalommal váltogatják a szavaikat és értékeiket ahogy épp a pillanatnyi vélt politikai érdekük megkívánja.

A fentieken túl ma van egy nagyon erős, vadi új, friss kísérlet egy választóvonal kiépítésére, amelyet azonban már nem politikai vagy kulturális fogalmakkal lehet leírni, hanem tömegpszichológiai fogalmakkal. Elindult a magyarok egy nagyon jelentős részének szektalizálódása. Alapvetően a folyamatos, agymosás szintű félelem- és gyűlöletkeltés, illetve a hisztériakeltés eszközével sikerült a magát "jobb" oldalnak mondó területen szekta jellegű tömbökbe (egész pontosan kettőbe, egy fideszesbe meg egy jobbikosba) tömöríteni nagyon sok embert. Ezeknél már semmilyen politikai vagy kulturális elv, érték nem számít, teljes következetlenséggel váltogatják ami épp eszükbe jut, már a látszat szintjén sincs semmiféle törekvés a (nyugati) politikai értékeknek való megfeleléshez. Ezeket a tömböket a fentebb írt tömegpszichológiai eszközökkel, főleg a félelem- és gyűlöletkeltéssel irányítják, és teljesen, zsigeri szinten átalakítják tömegek gondolkodását.

Hogy ez a kísérlet mennyire lesz tartós, felül tudja-e írni az ezeréves nyugat/kelet, István/Koppány osztatú magyar gondolkodást, azt még nem lehet látni. Lehet kipukkad hamar, lehet sikerül hosszútávon fenntartani. Hatalmas érdekek és pénzek múlnak azon hogy ezeket fenntartsák, illetve ez a mostani hatalom alapja is, tehát jelenleg ez a jelleg erősödik. De azért 1000 éves gondolkodást tartósan felülírni, hát az nehéz ügy. Amúgy ha sikerül, az visszalépés lesz az amúgy is elmaradott, a nyugatot soha el nem ért gondolkodás szintjéhez képest is, ami felgyorsítja majd Magyarország leszakadását mind a nyugattól, mond a normális gondolkodást és élettől.

Na mára ennyi, jó éjszakát gyerekek :)

egyetmondok 2015.11.21. 21:49:37

@HaFr:
" nem tudom, szeretném, ha igazad lenne, de 90-94 között éppen nem a liberális interface dominált a szadesz és az mdf között " --

de,az dominált.A konszenzuskényszeren nyugvó liberális demokrácia államhatalmi rendszere intézményességének megalapozása. Hány magyar évszázad után ? És ez nagy dolog...,persze jól megtanulta itt mindenki ezt lekicsinyleni, hiszen ez a közjogi intézményesség...,ááá,hát ez a mi kisujjunkban van benne.

pamut 2015.11.21. 21:51:23

@HaFr: Bocsesz, nem közvetlenül a posztra reagáltam ezzel, kicsit lazábban asszociáltam egy, a magyar liberalizmushoz kapcsolódó témára :)

zipe moha 2015.11.21. 21:52:04

@egyetmondok: "Ahhoz nem kell félig se műveltnek lenni,hogy bárki tudja,hogy az utóbbi az előbbi előfeltétele. "....ahhoz pedig félig is elég őszintének lenni, hogy nem mentegetni kell a kialakult helyzetet ( nagyjából már leesett a legtöbbeknek..)hanem felmutatni, hogy mit kellene másként tenni..ugyan is a demokrácia akkor szűnik meg létezni ha már nem hiszünk benne..és mostanában ebbe az irányba hat minden...hogy ne higgyünk benne....a te általad sugárzott minta vonzó.... a demokrácia híveinek??...az asztalhoz piszkos ruhában is le lehet ülni csak egyre kevesebben ülnek melléd...

zipe moha 2015.11.21. 21:55:06

@egyetmondok: ..igen vettél...büszkén ténferegsz az összekoszolt fehér palástban..ahelyett, hogy kimosnád és fehéren vennéd fel
kitartasz a kosz mellett..

Khonsu 2015.11.21. 21:59:16

@egyetmondok: Nem tudják, nem is érdekli őket.
Aki úgy ígér, hogy elhiszik neki, azt megválasztják.

zipe moha 2015.11.21. 22:08:13

@Khonsu: ...így van, aztán meg számon kérik rajta...a hülyék?!..:))))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.21. 22:23:42

@egyetmondok: hát, akkor másképp emlékszünk :)

NagyonPC 2015.11.22. 00:31:47

@HaFr: A cikk a szokásos menetrend szerinti SZDSZ fikázásról szól, ami rendkívül előremutató, tekintve, hogy az illető párt már régen megszűnt, de legalábbis 2010 óta nem tényező Magyarországon.

Jelen esetben még megspékeled egy kis "radikális baloldalizással", mintha ezen múlt volna a magyar liberalizmus sorsa.
Lényegében azt a mantrát mondod vissza, amit Csurkától kezdődően a mai ú.n. jobboldali sajtóig összehordtak az SZDSZ-ről.

Petőék nagy tragédiája az volt, hogy 4 évnyi MDF kormányzás után csak a szocik álltak velük beszélő viszonyban, és Petőék valamiért elhitték, hogy egy 53%-os óriáspárt mellett lényegi befolyásuk lesz a kormányzásra. Nem lehet tudni, hogy mi lett volna, ha kimaradnak a koalícióból, de nincsenek illúzióim. Mindazonáltal itt le kell írnom, hogy Horn kormányzása ezerszer tisztességesebb volt, mint maiaké. Tocsikostul is. De eltértem a témától.

Ha már mindenáron felelőst akarsz találni a demokrácia - és közvetve a liberalizmus - állapotáért, akkor ne felejtsük ki a 89-90-ben kialakított alkotmányos berendezkedést és az alkotmánybíróságot sem. A berendezkedés túlságosan szűkre szabta az állampolgári aktivitás kereteit (hány sikeres népszavazásunk is volt 90' óta? szavaztunk-e valaha is az alkotmány megerősítéséről? Vagy hogy mi legyen az ország neve? A címere?) a választási szisztéma eleve túlságosan támogatja a legerősebbet, az alkotmánybíróság meg elhitette, hogy majd ő jól megvédi a demokráciát (tőlünk), oszoljanak emberek, nincs itt semmi látnivaló.

Mára ennyi.

gellért mária 2015.11.22. 00:34:07

"miért tehetetlen a magyar liberalizmus? Mert nincs, mert megfojtották a 19. század után" Hmm.Igaz. Azért ezt a felelősséget nem ruháznám csak a bal oldalra.!!!!

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 01:24:28

@zipe moha: 'te amolyan 2 dimenziós vagy '

még az is duplája lenne a tiednek :)

de nem tagadom, még így is élvezetes olvasni kávézás közben lelkes hadakozásodat derék liberálisainkkal

Közben a vonzó nyugatiasság aktuális képeit nézegetem a neten, katonai járművek a kihalt brüsszeli utcákon, terrorfenyegetettség mindenfelé,

'Több gyanús csomagot találtak európai nagyvárosokban

Bombariadó volt Londonban, Luxemburgban és Berlinben. Brüsszelben este hatkor bezáratták az összes kávézót és éttermet, a legmagasabb fokú terrorkészültség lépett életbe. Házról házra vizsgálják át a Molenbeek-negyedet.
Állítólag terrortámadásra készül vasárnap az Iszlám Állam több európai nagyvárosban'

pillanatfelvétel a liberális demokráciákról ...
igyekezzetek oda, amíg lehet

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 01:34:42

@egyetmondok:
'Erre egy okuk volt. Ők ismerték Orbánt a legjobban mindenki közül. Igazuk is volt. '

Szerették volna csak ismerni, közelebbről. Melléfogtak. Gyuri bácsival egyetemben.

Azért ennél szánalmasabb magyarázatot még nem olvastam arra, hogy egy év rendszerváltás után a verbálisan legantikommunistább liberálisok miért álltak össze az abszolút többséget megszerző szocikkal: a parlamentbe alig bejutó fidesztől-Orbántól való páni félelem miatt.

gratula, aki ennyit tud, ennyit mer és ezt teszi, arra a történelmi süllyesztő vár. És lőn ...

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 01:49:34

@egyetmondok:
'A Charta körüli vita után nem a Fidesz fordult a jobboldal felé, hanem az SZDSZ ment el balra." Horváth Balázs, az Antall-kormány első belügyminisztere egyetért Sasvárival: "Sorsfordító pillanat volt a Charta megalakulása. Az SZDSZ ekkor csinált legitim pártot az MSZMP-ből, illetve utódjából. Megdöbbentett, hogy a harcosan antikommunista SZDSZ eldobta elveit. 1992-re nyilvánvalóvá vált, a magyar politikatörténet egyik legszégyenteljesebb eseménye a Charta működése. Az SZDSZ és az MSZP sorsa azóta összefonódott, ők már párosan járnak, mint a vonatsín, de a sínpár a végén egybefolyik, és az SZDSZ megszűnik."'

szó sem volt semmiféle orbántól való félelemről, se liberális elvekről: hatalom, pénz, slusszkulcsok. Ennyi.
És HB a liberálisok jövőjébe látott ;-)

liberális viszontválaszként meg a Feri készül a szocikat e szomorú jövő felé taszigálni, nem is teljesen esélytelenül.

És majd kib@szott jó könyveket fogtok írni közösen az utólag kifényezett fakó múltról, de az már a lőtéri kutyusokat sem fogja érdekelni

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.22. 01:49:51

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"kávézás közben"

Na itt a másik hipokrita, aki a szegény kisbrazilok, -vietnamiak, -kolumbiaiak, -indonézek és -etiópok életnedvei árán kipréselt kávét szürcsölgetve lázadozik a globalizáció ellen.

Arthur Bloch 2015.11.22. 06:08:39

@maxval bircaman BircaHang Média: Hogy mi a természetellenes?! - Pld.: hogy egy ember birkának vallja önmagát.

búvár kondér 2015.11.22. 06:18:55

@Arthur Bloch: Örök és megkérdőjelezhetetlen igazság!

babbaba 2015.11.22. 07:06:39

Én liberáis vagyok. Meg magyar is. De ezekkel akik a liberális nevet itton bitorolják, messze nem vagyok azonos. Ezek egyszerű devianciavédők.

zipe moha 2015.11.22. 09:12:05

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

nehogy félre érts...tisztelem egyetmondokot...ha tiszta ruhában közlekedne, még kezet is fognék vele...

ez rád is vonatkozik...

" csak az a ha ott ne lenne.."...nem rajtam múlik

gmihaly621 2015.11.22. 09:32:29

1848-ban bejárta Európát a kommunizmus kísértete, térségünket pedig a "nemzetiségi kérdés" és a ortodox-pánszláv, ausztroszláv, majd neoszláv eszmék mételye. Báró Eötvös 1853-ban megírta a 19. század uralkodó eszméinek kártékony hatását kb. 500 oldalon. Megjósolta, hogy ha ez így megy tovább, nagy fejreállás lesz belőle. Látnoki pontossággal jelöltetett ki a Trianonhoz vezető út, Deák, Eötvös és a többiek, a nemzetiségi vezetők által elutasított ajánlata miatt sikertelen tárgyalások után. A századfordulón a "fin de siecle" nekibúsulását felváltotta a "másképpen lesz végre" (Anderswerden) lelkesedése és a szimultán "kokettálás" a polgári radikális eszmékkel és a munkásmozgalommal. Ezen kísérletek befuccsolása után azért nem kapkodták el az evangéliumi állapotoknak vélt liberalizmushoz való visszatérést, aminek a történelmi tapasztalatok folytán sokan nem túl biztató jövőt jósoltak. Sajnos nekik volt igazuk, de hát a kör nem négyszögletű, és a fakarika sincs vasból.

egyetmondok 2015.11.22. 09:33:27

@HaFr:
Az biztos. Nagyon másként.

zipe moha 2015.11.22. 09:35:05

@neoteny: ... :)) az életnedvekről jutott eszembe..hogy azért az ember hacsak nem lopja pénzt a kávéra...vagy kapja... akkor jellemzően munkát, terméket ( vállalkozást) ad a kávéért...mindig elfelejtem , hogy nem mindenkinek természetes az értékarányos csere...magyarán , hogy úgy kap hogy azzal arányosan ad valamit...akik életvitelszerűen olyan cserére rendelkeznek be ahol semmit nem adnak viszont kapnak...azok a rablók...
a periférián előfordulnak szép számmal...

egyetmondok 2015.11.22. 09:37:08

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ejnye. Miért van arra szükséged,hogy olyat adj a soraimba,amit le sem írtam ? Ócska holmi.

egyetmondok 2015.11.22. 09:41:26

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Az MSZP-ből a választóik csináltak legitim pártot,nem az SZDSZ.
S az pedig igen lényeges körülmény, hogy mennyire az,az ma látszik - és ezért igaz,hogy az SZDSZ-nek igaza volt,csak így simán,igaza volt -,hogy az MSZP-től egy pillanatra se kellett attól tartani,hogy ne tartaná tiszteletben a liberális demokrácia alkotmányos intézményrendszerét. Magyarul: nem erkölcstelen lépés koalícióra lépni vele.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 09:44:18

@neoteny: :)
na látod, így is lehet
de ha a pg könyveken túl kuturálódnál is, kifejlődhetne benned valami olvasássegító aszociációs képesség. is.
Dóránál jártál ?

egyetmondok 2015.11.22. 09:44:51

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Bár csak sikerrel járna Gyurcsány...

Milyen igaza volt a Csizmadia Ervinéknek azzal a tanulmányukkal,amiben azt írják, hogy 90 után tulajdonképpen három olyan emberünk lett,aki nagyon is rendelkezett valami kerek képpel: Gyurcsány,Bokros és Orbán. Hozzá is tették,hogy az első kettő nyugati képpel,az utóbbi meg nem.

Hála Istennek,lett nemrég valaki,szerintem szintén kerek képpel: a PKP-s Béndek,szintén nyugatról.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 09:52:10

@zipe moha: 'ha tiszta ruhában közlekedne, még kezet is fognék vele...'

látod moha, ez is 'ti' bajotok egyik gyökere: majd 'én' eldöntöm, kit tisztelek, kivel fogok kezet, mi az egyetlen igazság, mi az egyetlen és örök népboldogító gazdasági - politikai rendszer
ez, a liberális tolerancia
oszt csodálkoztok ha nem mennek veletek sokan az útjaitokon ...

'Még a nagyon öregek is
Kiülnek a dolgok előtti egyszerű lócára
S türelmet prédikálnak messze,
A mulandóság halainak.
Igen, igen.
Ne higyjük el hát barátaim,
Hogy lapdák helyett ökleinkkel lapdáztunk!
Mindent meg kell simogatni,
A hiénákat, a békákat is.'

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 09:56:25

@egyetmondok: a szövegkörnyezetből nyilvánvaló, hogy nem téged idéztelek, csak utólag töröltem az elejét.
mondhatnám azt, ennyi méltányosság, netán 'értő néma olvasás' (by hera59) benned is szunnyad. ha felém nem is

zipe moha 2015.11.22. 10:04:14

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ..érdekes látni a renegát meggyőződést cipelő ember ..azt hiszi érti de nem...ez itt 1 nemzet...ebből nincs más kiút mint kezet fogni és betemetni az egymás! között feszülő árkokat...b.aszhatták volna a holland kereskedők, ha egymást lövik és nem az angolokat ...egység kell, hogy végre be lehessen szállni a versenybe a piacért, a GNI-ért...és ahol nem a mi forrásaink megkopasztásunk a tárgya a versenynek...
ui:..mindenkit aki kritikátlanul másokat ajnároz...a saját ellenségünknek tekintek...és azokat is akik ebben a mederban akarják tartani a közbeszédet-és a közgondolkodást..

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 10:16:56

@egyetmondok:
'Az MSZP-ből a választóik csináltak legitim pártot,nem az SZDSZ.'

másfél évvel a 'rendszerváltás' után az a következetes antikommunista összeáll az addig permanensen átkozott/útált/megvetett/... ellenszenvének alanyával: mert nem sikerült megnyernie az első szabad választást.
És - ebben azért nagyrészt mindenki egyetért - indokolhatatlanul 'korán', és megint csak sokak szerint sok évtizedre megmérgezve a magyar közéletet a hazug antiszemitázásával : nem másért, mint a HATALOMÉRT.
Amivel ugye úgy élt azemúttnyócévben, ahogy: államcsőd 2008.

De természetesen a választók legitimálták jogilag a nemrég még komcsikat (Németh Miklós nyilvánosan is megvallotta kommunistaságát, ha jól emlékszem) - ahogy a Jobbikot is, vagy durvát mondva: a nemzetiszocializmust is.

Megint csak nem én állítottam: a magyar liberálisok bizony elárulták a liberalizmust, megérdemelt jutalmuk nem is maradt el.

Ahogy a szociknak sem, válhathattak volna szocdemre, de félhettek az általuk történelmi okokból jól ismert (liberális) média brutális hatalmától.
Így jár, aki félelmében alkuszik meg.
PS: O. pedig láthatóan nem ezt tette, talán belátta - megint csak Attilát invokálnám - tehet akármit, a liberálisok úgyis kiterítenék.
Úgy döntött, akkor inkább legyen fordítva.
És lőn!
Aztán ha már így belejött, gondolhatta: nem kell besz@rni a nemzetközi liberalizmustól sem -hogy egyik tántoríthatatlan hazai rejtőzködő nyugati (nagy)képű támogatóját idézzem :)
Bátraké a szerencse.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 10:24:49

@zipe moha:
'.ebből nincs más kiút mint kezet fogni és betemetni az egymás! között feszülő árkokat'

abszolút egyetértek veled ebben, de épp ezért a konokságáért lett kitiltva innét leponex (és népes leszármazottjai), ehhez az úthoz az első lépések egyike lenne az iróniával egybekötött 'békés egyet nem értés' kulturája.

Bírom a következetességedet: bár a kézfogásban látod te is a lehetséges utat, de ahhoz (ál)ruha viselését írnád elő ;-)

egyetmondok 2015.11.22. 10:26:47

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Te leponex,nem érzed kissé viccesnek a ti szátok felől antikommunizmust hallani? Az ember esze megállhat komolyan.
Itt leponex senki se árulta el a liberális demokráciát,csak a Fidesz,2010-ben.

egyetmondok 2015.11.22. 10:28:30

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Tévedés. Lehet olyan történelmi helyzet,ahol a kézfogás árulás. 2010-zel ilyen lett,ti csináltátok egyedül, nem más.
89/90 nem volt ilyen helyzet.
Nem bonyolult ez.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 10:31:03

@zipe moha:
'ui:..mindenkit aki kritikátlanul másokat ajnároz...a saját ellenségünknek tekintek'

Ja.

'ÉN' megmondom, ki kit ajnároz, mikor kritikátlan, hisz zsebem teli van tömve bölcsekkövével.
vagy kavicsokkal?

'Gyémánthegyen állunk,
De zsebünkben kavicsok vannak.
Nagyon elfelejtettük, hogy angyalok voltunk,
Kövér vánkosokba tömtük fehér szárnyaink.'

És így lesznek az Árkok bétemetve.

A Békességért én ölni is hajlandó lennék! - mondta a monda szerinti presbiter.

Meritek, hát tegyétek, ha tudjátok.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 10:40:22

@egyetmondok:
'Az ember esze megállhat komolyan.'

Meg.
Vele együtt te magad is megálltál valahol, lecövekeltél, hajkurászod a sosemvolt vegytiszta JOGÁLLAMODAT mint egy lepkét, és nem értesz semmit.
(Péterünk meg a szintén sosemvolt vegytiszta szabad versenyes libdem kapitalizmusát, mint az Egyetlent ...,)

Remek 'szocialista' költőnket már idéztem, tán nem elégszer:)

'Iluh István:
A semmi semmi-e.
Gubbaszt a semmi kis veréb.
Töpreng a semmi semmi-e.
A csillagokat osztja szorozza.
És nem megy szegényke semmire.'

Evvan.

egyetmondok 2015.11.22. 10:41:12

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Mi az,hogy jogállam leponex ? Szerinted az micsoda?

zipe moha 2015.11.22. 10:43:52

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
..nézd csak ...mi a véleményed?

m.privatbankar.hu/cikk/oriasit-zuhan-a-magyar-tartalek-mi-lesz-ebbol-287670

itt a lényeg:..."A Guidotti-Greenspan-szabály néven ismert elmélet szerint a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország rövid lejáratú, azaz egy éven belül lejáró külső adósságát."....a kulcs a külső adósság kifejezés....mivel magyar lakossági kezekbe adatták és folyamatosan adják át a magyar állampapírokat ( ami egyébként jó lenne...persze csak egyébként)ezért csökken a KÜLSŐ adósság....

erre hivatkozva megérkezett a felkérés.. ugyan húzzátok már ki a devizatartalék 1/3át a forint mögül ...és küldjétek ki nekünk!!...mindössze ez van a forint mögött...meg a bizalom, naná...

tudod mi ez?: semmilyen változás nem jöhet, mert az utolsó saját forrásokat is elégetik...ez maga a neoliberalizmus... csak hogy meglegyen a ma reggeli szemműtéted..orbánt betonozzák , mint mucsai diktátort ha tetszik , ha nem ,na akkor kik ezek?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 10:50:25

@zipe moha:
' semmilyen változás nem jöhet, mert az utolsó saját forrásokat is elégetik...ez maga a neoliberalizmus...'

Drága Szemorvosom,
te valami elképzelt világba képzeled magad folyamatosan, és azt hiszed tényleg csak akarni kell és odarebbenünk Árkostól Szépruhástól.

Vasárnap van, inkább verseljünk, hátha leesik nálad is valami ...

'Kék, piros, sárga, összekent
képeket láttam álmaimban
és úgy éreztem, ez a rend -
egy szálló porszem el nem hibbant.
Most homályként száll tagjaimban
álmom s a vas világ a rend.
Nappal hold kél bennem s ha kinn van
az éj - egy nap süt idebent.'

zipe moha 2015.11.22. 10:50:42

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ...például azért az egyharmadért patriótaként akár aranyat is lehetne venni...( kellene)..mert egyenlegben akkor is csökkenne az adósság...csak nálunk lenne nem másnál...
ui: a romokat majd megint ennek a népnek kell elhordani...kinek másnak..a hócipőm tele van ezzel a hagyományos önkifosztással

zipe moha 2015.11.22. 10:52:31

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ...el se olvastad...ennyit a tárgyilagos véleményalkotásodról...mondtam, hogy át kell öltöznöd tiszta ruhát húzni...maszatos, koszsos ruhás embertől mit akarok..

egyetmondok 2015.11.22. 11:00:19

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Na ha nem tudod,talán indokolt lenne bejeletkezned a Pozsgay elvtársék vadiúj állampárti/pártállami agitációs-propaganda osztályán. Nagy gondok vannak arra a lelkes káderekkel,lassan Finkelgruber marad egyedül.

zipe moha 2015.11.22. 11:03:47

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"A folyamatoknak a forint árfolyamára gyakorolt hatásával kapcsolatban feltett kérdést nem kommentálta a jegybank."...sokkal több mondadóm nincs számodra...a szemed megműtögettem...használd

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 11:04:25

@zipe moha:
de hogy egyre reagáljak:
'ugyan húzzátok már ki a devizatartalék 1/3át a forint mögül ...és küldjétek ki nekünk!!'

Ugye a devizatartalék nagy része után - mivel állampapírból lett - devizakamatokat kell fizetni, a te terminológiád szerint 'ki kell küldeni nekik', mégpedig mindaddig, amig az nálunk parkol.
A kölcsön egyszeri visszafizetésével megszűnik a folyamatos kamatfizetés is.
De ezt te jobban tudod mint én.

( A cikkben pedig értelmes szakmai közgazdasági okfejtést is olvashatsz -ha akarsz és tudsz. Olvasni.)
Bogár Laci bácsinak is (akár csak neked) remek verziói vannak a világ pénzügyi mozgatórúgóiról, a devizában történő Államadósítás koncepciójáról ölég hihető is.

De te csak nézegesd a Holdacskádat még egy darabig :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.22. 11:05:08

@egyetmondok:

Majd idéz neked kedvenc Attilájától:

Fegyvert ragadni gyengeség:
megöl az ellenség és megver
s elszáll rólam a kedves ég.
Jogállamban a pénz a fegyver.

A hadviselés itt ma más.
A hős a kardot ki se rántja.
Bankó a bombarobbanás
s mint fillér, száll szét a szilánkja.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 11:06:44

@zipe moha: mert a forint árfolyamának gyengítésének lehetőségét már mindenki elkönyvelte, ezzel kapcsolatban Róna Péter urat is olvasgathatod ...
Már ha érdekel is a szakmai háttér, nem csak véleményed van :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 11:08:01

@neoteny: :)
Bizony, ez így megy a vegytisztán liberális demokratikus kapitalizmusban ...
Megtanultam, ha lehetőséged van rá ...
szelavi

zipe moha 2015.11.22. 11:13:48

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"mert a forint árfolyamának gyengítésének lehetőségét már mindenki elkönyvelte, ezzel kapcsolatban Róna Péter urat is olvasgathatod ..."
...ezzel mit akarsz mondani???...nincs infláció szarrá devalválják a forintot???...és ez mindenki tudja..??...

ezzel ezt mondod " tudom kik ezek...nem foglalkozom vele, amig nekem örömet okoznak"

mennyivel vagy különb egy neoliberálisnál??...semmivel...pont olyan vagy...nemzeti szintpántlikát kötsz ugyan , megtévesztendő a vakokat és a gyengén látókat...öltözz át, kértelek

egyetmondok 2015.11.22. 11:18:23

@neoteny:
Hát ja. Ezek őszinte sorok,jobban is jártunk volna,ha Finkelgruber ezt rakja be nemzeti hitvallásnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.22. 11:18:28

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Igen, így megy: te szürcsölgeted a liberális demokrata kapitalisták által az asztalodra produkált kávét, és közben összefüggéstelen hülyeségeket irkálsz. ;-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.22. 11:37:14

@neoteny: na de csak kénytelenségből teszi, mert közben tudja, mennyivel finomabb volna a magyar őstermelői kávé!

egyetmondok 2015.11.22. 11:40:51

@zipe moha:
Bizony. A legrossabb, hogy hazudoznak magukról.

Tamáspatrik 2015.11.22. 11:45:30

Mivel én is gondolkodom ezekről és utána olvastam, cikket is irtam erről nemrég, ezért talán megitélhetem ezt az irást. Az első két bekezdés alapvetően jól és pontosan fogalmaz. Ezután egy labirintusba megy bele, a különféle kategóriák széditő örvényébe, amit nem tartok szerencsésnek. Egyetértek viszont azzal, hogy a liberális felfogás defenziv és nem annyira kreativ mostanában, a végkövetkeztetést nagyjából elfogadom. A liberális felfogást viszont megkülönböztetném a liberalizmustól. Aki valamiben liberális (pl. a kis állam hive, a piacgazdaság hive vagy épp a vállalkozások szabadságáé, vagy éppen akár a pálinkafőzésé) az nem biztos, hogy a liberalizmus hive, ez egy sokkal tágabb kategória annál. Ez a közbeszédben sajnos keveredik. Liberális szabályozás egy kérdésben csak azt jelenti, hogy megengedő és NEM azt, hogy a liberalizmus hive.

Tamáspatrik 2015.11.22. 11:49:57

@zipe moha: Jaj, már megint ez a magyar sámámizmus. Nem csak Magyarország létezik, ott vannak a csehek, lengyelek, szlovákok és a többiek, mégsem panaszkodnak. Pedig ugyanilyen ország mint mi. Azért lapátolják ki, mert abból lapátolnak, amit termelünk. Ha tök szegények lennénk, akkor nem lenne mit lapátolni. Legyünk Albánia? Másrészt azért lapátolnak, mert a tehetségeket elszivja a centrum, a legjobb magyarok odamennek kutatni-fejleszteni, mert a hálózatdinamika számitógéppel modellezve is ilyen, temészeténél fogva. Akik meg itt maradnak azok vagy lapátolnak vagy csak lesnek és támasztják a lapátot, éhen maradva. Kis túlzással. Szerencsére nem ennyire fekete-fehér a kép.

Tamáspatrik 2015.11.22. 11:53:29

@unionista᠍᠍: Itt most ráhibáztál valamire, a liberalizmus alapvetően városi kultúra, a falu népében nem merül fel olyan, hogy szabadság. Hiszen a tehenet minden reggel és este fejni kell, hol van itt szabadság? A liberálisok szavazói mindig a városi rétegek voltak, sőt nagyvárosiak. Nem gyűlöli a falusi kultúrát csak nem tud vele mit kezdeni. Ez vezetett valóban oda, hogy a liberalizmus térhóditása nyomán szétnyilt az olló: a város sok tekintetben gazdagodott, a falvak elszegényedtek. A cikkben is leirt dogmatikus liberalizmus, amely a 90-es évek elején sajnos jellemző volt, szerepet játszott mindebben.

zipe moha 2015.11.22. 11:54:56

@Tamáspatrik: ...alapvetően egyetértek veled..1 kjérdés: miért nem Bulgáriát hozod fel analógiaként miért hasonlítasz össze egy wolsvagent- csehországot...egy trbanttal velünk...már csak Bulgária korrekt alap...a románok hátát látjuk nemsokára

zipe moha 2015.11.22. 11:57:28

@Tamáspatrik: ...bocs az autóhasonlatot visszavonom mert nem arról van szó...egy autónak látszó papírmaséből hajtogatott tárgyat egy autóval????...így pontos..

Tamáspatrik 2015.11.22. 12:00:33

@pamut: Nagyon jó. Amiatt is van ez, mert annyira jobbra tolódunk, hogy aki nem követi a nyájszellemet, a központi KBPB-MSZBT (központi és pol. biz, magyar-szovjet-azeri-török baráti társaság) vonalát az már mind "libsi.

zipe moha 2015.11.22. 12:01:35

@Tamáspatrik: ..mint ahogy a gazdálkodás ...és a garázdálkodás sem ugyan azt jelenti

Tamáspatrik 2015.11.22. 12:02:20

@zipe moha: Azt szerettem volna mondani, hogy sérelmi politika semmilyen formában nem vezet jóra, mert szó szerint nem lát a pipától. Negativ és nem annyira kreativ.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.22. 12:03:07

@HaFr:

A NER majd erre is megoldással szolgál:

1) lyukat vágnak a kerítésen ahol beengedik az Etiópiából érkező menekülteket

2) amikor elég etióp van Mo-n, felszabadító háborút kezd a magyarság az elnyomó etióp kormányzat ellen

3) a sikeres hadműveletek végén Mo annexálja Etiópiát (az olaszok meg pukkadjanak meg!)

4) a kormányzat szegény kismagyaroknak oszt ki kávéültetvényeket Mo frissen begyűjtött etióp megyéiben

5) és van magyar kávé!

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 13:26:47

@zipe moha: ez a szintpánlikás izé nagyon tetszett, köszi :))
a kávé meg épp most lett a családi együttműködés keretében elfogyasztva (Péternek egy szót sem a családról, az örök és békeidőben legnagyobb veszéllyel fenyegető potenciális terrorfészekről),
örök hála a liberális demokráciának, és az ő kizsákmányolt kávébabszedőinek, szárítóinak,pörkölőinek, i tak dalse :)
de mi a fenét ihattak a zemberek a liberális demorata jogállam előtt kávé helyett?
vasárnap, amikor vásárolni kellene a szegény etnicista éhező millióknak.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.22. 13:46:28

@neoteny:
a nernek volt egy víziója az együttműködés elkerülhetetlenségét felismerve, hogy mire megy majd vele, azt meglátjuk.

' Nem kiegyezésre van szükség, ilyen sosem lesz, hanem az együttműködés keretrendszerére és az odavezető út kikövezésére'
(jó, ezt nem a nerfőnök írta, de jól hangzik, nem?)

aztán emígyen vizionált a kívánatos víziókról, azok útjairól és szegélykövezőiről:

' Semelyik felszólaló és vita nem fogja elősegíteni a politikai ellenzékiség célját, ha maga az adott párt (és vele a PKP, az összes) vezetésének nem áll rendelkezésére egy vízió, egy narratíva, amelynek győzelmében hisznek. Ezt a víziót megcsinálni politikai tehetséget, és nem szakmai trécselést kíván. '

Bizony, bizony, az második Első Igazi Nemzeti Együttműködés kereteit bizony kövezni kéne (na nem úgy), politikai tehetséggel például.
Aztán az eredmény majd minősít
- megint csak e víziómérnöktől idézve szabadon.

Mert trécselés volt eddig is, éveken keresztül ...
Valamikor csak meglesz a politikai tehetség is hozzá.
Vagy nem, de ez legalább biztos, mint a talán.

Khonsu 2015.11.22. 19:28:07

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: A "NER", hát az egy érdekes történet... :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.22. 22:09:28

@Tamáspatrik: pedig a két utolsó bekezdés sokkal fontosabb

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.22. 22:22:33

Ez most fájt, de nem azért, mert hülyeség, hanem mert így van.

A magyar liberalizmus ugyanattól szenved, mint a magyar konzervativizmus: hogy a semmiből próbál kihajtani. Polgárság és polgári hagyományok nélkül próbálták létrehozni, könyvből nézve, hogy milyennek is kellene lennie, de anélkül, hogy megértették volna, hogy miért is olyan a könyvben, amilyen. A XX. századvégi magyar liberalizmus és konzervativizmusra a legtalálóbb kifejezés a cargo cult. Bennszülöttek próbáltak repülőteret építeni az alapján, amit ellestek más repülőtereknél, de anélkül, hogy fogalmuk lett volna a légi közlekedésről.

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.22. 23:35:29

Azért tehetetlen főleg, mert NINCS ilyen :) ahogy magyar jobboldal sincs.

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2015.11.23. 02:42:21

"A kérdésre a válasz, hogy miért tehetetlen a magyar liberalizmus: mert nincs. Mert megfojtották, mielőtt újjászülethetett volna a 19. század után."

Nem csak a magyar liberalizmus tehetetlen, a nyugati is. A jelenség amiről a posztoló ír az USA-ból indult, ahol a radikális baloldali identitáspolitikát követő "értelmiség" a hetvenes-nyolcvanas években átvette a hatalmat a liberális oldal szellemi műhelyei (humán felsőoktatás) és vélemény-formáló elitje (média) felett. Ők nem hogy nem szabadelvűek, hanem kőkemény autoriterek, akik az ideológiájukkal (identitás fetisizálása, kulturális relativizmus, kötelező fehér bűntudat) ellentétes véleményeket egyáltalán nem tűrik meg, a disszidenseket pedig egyszerűen kiátkozzák ("náci vagy", "rasszista vagy").

A megtisztulás előszele már érezhető. A kulturális autoriterek olyan retardált szintre jutottak (lásd pl. szólásszabadság korlátozása, "safe space" koncepció propagálása), ami már szélesebb tömegeknek is feltűnik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.11.23. 07:00:00

Mert hülyén csinálták és szitokszóvá vált!

bkkzol 2015.11.23. 07:15:22

A magyar liberalizmus a globális liberalizmus része. Mivel az egész liberalizmus, ebben a formában leszálló ágban van, megbukott így magyar is.

-tőke szabad áramlása= szabadrablás, pénzmosás-Juncker
-szólásszabadság= iszlám uszítás pl.

Netuddki. 2015.11.23. 08:29:16

Mi van, bedarált a fidesz, hogy a nemlétező zellenzéket csepülöd?
Magyarországon csak megélhetési politikusok vannak a parlamentben. Egyvalami számít nekik, a saját zsebük. Ennyi.

Ad Dio 2015.11.23. 08:30:24

Nem tudom említette-e már valaki, de a magyar liberalizmus egyik nagy negatívuma a mindenkit kioktató elittista farizeizmus. Ez még az egyébként jó ötleteik alól is kihúzta a talajt.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.11.23. 08:31:11

Az SZDSZ-ből a valódi liberálisok az MSZP-SZDSZ koalíció megalakulása után, folyamatosan leléptek.
Mind a 4-5 darab liberális.

A maradékról jobb nem beszélni.
Hívjuk őket ballibeknek, a hazai liberalizmus maradék becsületének megóvása érdekében.

Béke poraikra.

Ad Dio 2015.11.23. 08:32:44

A liberalizmus nyugaton pedig a nagy csatáit mind megnyerte, az értékrendje közkincsé vált, így a politikai movement kénytelen volt radikalizálódni, hogy ne szívódjon fel. Ez a radikális liberalizmus pedig pillanatnyilag nem nagyon kelendő Európában. És amíg ég a haz a fejünk felett, nem is lesz azzá.

DrGehaeuse 2015.11.23. 10:29:52

@egyetmondok:

"a magyar liberalizmus ügyét annak idején két párt kompromisszuma vette magára,az MDF és az SZDSZ kompromisszuma,amelynél szebbet a magyar politika én nem is tudom,mikor produkált"

Zsarolást és háttéralkut tartalmazó paktumot ilyen szépen még nem dícsértek meg az fix. Gratulálok!

Én egyébként tudni vélem mikor produkált ilyen szépet (sőt még szebbet) a magyar politika - 1921-ben (Bethlen–Peyer-paktum).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.23. 10:36:05

@DrGehaeuse:

Nem is kicsit, hanem nagyon demagóg lehettem ... ugyanis kimoderálták a hozzászólásomat amire te linkeltél. :))

DrGehaeuse 2015.11.23. 11:21:49

@egyetmondok:

Pontosan! És kik is voltak azok '94-ben? Horngyuszi és a sok okos szoci (3,60-s kenyér meg hasonlók). És kik mentek be velük koalázni? A szájliberális szadeszosok kuncemacikkal és petőivánokkal az élen.
Orv-bán '98-ban nem szociális demagógiával nyert (nem is nyert csak 2. lett az első fordulóban de ő tudott nagyobb koalát összegündölni torgyinátorral a 2. fordulóban www.hirek24.com/kepek/kep/az-0rban-torgyan-tablo-mar-az-enyeszete-lett.jpg ) hanem 'polgári radikalizmus'-sal mint marketingtermékkel. "Mi nem kérünk 100 napot. Mi azonnal dolgozni kezdünk..."

egyetmondok 2015.11.23. 11:32:51

@DrGehaeuse:
De, 98-ban Orbán már meredt szociális demagógiával nyert.

DrGehaeuse 2015.11.23. 12:39:23

@egyetmondok:
Persze voltak ígéretei. Voltak szociális vállalásoknak ható programpontjai. De ezekkel csk kampányolt. Mint ahogy a szocik is szociális igéretekkel kampányoltak.
Viszont a nyeréshez kellett az, hogy elhitessék a választókkal hogy ők aktívabb, akciókeépesebb, radikálisabb kormányzásra képesek. A választások előtti leglátványosabb kampányfilmjük erről szólt. Jól fésült sportos, önbizalmat árasztó fiatalok akik nem állnak meg.
Sajnos ezt a kampányfilmet nem találom a neten...

egyetmondok 2015.11.23. 12:44:55

@DrGehaeuse:
A 98as Orbánnak már semmi mása nem volt,mint az,hogy a neoliberális veszedelmet emlegette reggeltől-estig,mint a kommunizmus legtitkosabb formáját,a kapitalizmust. Ez egy darab kozmikus szociális demagógia. És ebből él ma is.

DrGehaeuse 2015.11.23. 13:25:50

@búvár kondér:

Sajnos igaz.

Most viszont ismét újjászülethetne, ha nem fojtaná meg a 20. század legsúlyosabb öröksége: a magyar közöny.

És a magyar média sunyisága...

DrGehaeuse 2015.11.23. 14:43:57

@búvár kondér:

Ha a finneknél beválik, majd nálunk is fog vele próbálkozni (legalábbis kampánytémaként) valamelyik esélyesebb párt.

Bár nálunk eddig még semmit nem sikerült olyan sikeresen bevezetni mint nyugaton (elsőre semmiképpen).

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.24. 23:42:46

Olyan egy kicsit, mintha TGM-et olvasnék - mondtam már itt párszor - de nagyon értelmiségi szöveg. Abból is egy olyan "Mélyvíz csak úszóknak" típus.

Én pl. magamban Tölgyessy-hagyományt ápolgatom, megértem szembefordulását, elfogadom Fideszes kitérőjét, kárhoztatom megbuktatását, és kíváncsian váromhárom havonta szokásos, és már egy ideje egy kicsit késő elemző áttekintéseit.

Azt meg simán bevallom, hogy mára megszokásból vagyok liberális. Még egyetemen, 15-16 éve politikatudomány tantárgyam idején tudtam, hogy mit és jól választok, de mára liberalizmus elméletből frissítenem kéne ismerteimet, úgyhogy az erre vonatkozó részeknél csak figyelek.

Az SZDSZ történetével szerintem lezárult a magyar liberalizmus baloldallal összefonódó szakasza. Vannak kötöttségek, a hangadó értelmiség által kötött pályák, de az új szakaszban az esetlegesen újjáépülő liberális közösség maga határozhatja meg kötődéseit és irányait. Ha elég erős, akár velük szemben is. Ha elég okos, akár őket is meggyőzve. És ha egyáltalán lesz ilyen.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.24. 23:44:52

akár velük szemben = a korábbi hangadó liberális értelmiséggel szemben

egyetmondok 2015.11.25. 07:44:49

@naphegyi vince:
Nem hiszem, hogy az SZDSZ történetével lezárult a magyar liberalizmus baloldallal összefonódó szakasza.

Hafr írja,helyesen:
"Hogy ne legyek csak negatív, megismétlem, amit korábban már odavetettem. Két kifejezés: liberális demokrácia és kapitalizmus. Hogy miként illesztjük ezeket vonzó narratívába -- ez a lényeg."

Ne feledjük,hogy a magyar jobboldal történelmi vádja pont az a magyar baloldallal szemben,amit Hafr ír: a liberális demokrácia és a kapitalizmus.

Ha a magyar liberalizmus politikai szövetségest keres,az a baloldalon lesz. És ez nem volt másként a kilencvenes évek közepén se.

zipe moha 2015.11.25. 08:55:46

@egyetmondok: ...alapvetően egyetértenék veled...ám a tanulságokat le kell vonni!...a magyar liberalizmus nem szövetségest keresett a baloldalon a 90'-es években hanem gazdatestet...a liberalizmusra a legkártékonyabbak maga a liberális mainstrem volt...méltón jutottak oda ahova..de! sem az ország sem a liberalizmus nem érdemelkte meg, hogy így lerántsák..a kapitalizmus és a liberalizmus nevében....értem ,ezek is csak emberek voltak és megbízást teljesítettek ( kifele dolgoztak..)...

ne bagatellizáljuk el...: a károk amit okoztak felmérhetetlenek ma még..többek között ők ágyaztak meg az orbán féle új feudalizmusnak vagy esetleg a jobbik féle szélsőséges demagógiának....amellett, hogy az ország kicsontozásában vezető szerepet vállaltak, és levágták a magyar a nemzetgazdaságot ,vállakozások, a nép jövedelem termelő képességét, a liberalizmus eszéjét sárba rántották...perifériává sorvasztva ezt a lokalítást,és kikövezve a visszatérést egy modern ugyanakkor tényszerű feudalizmusba....aki vezet ezé a felelősség, millió mentőkörülményt lehetne sorolni...egyik sem érdekes...

1. nyílvánosan tényeket , összefüggéseket a nyílvánosság elé tárva önkritikai hanggal kell a múltról beszélni ..( ha nem megy felejtős....aki erre nem képes liberálisként, bármilyen felelősség vállalásra alkalmatlan a jövőben...)
2.a név szerinti felelősöket a megnevezésen túl ki kell közösíteni ..és el kell határolódni tőlük szavakkal és tettekkel ( ugye meggyesi a mai napig félrebeszél, pedig hatalmas visszaélésről nyilatkozott annak idején.. persze tud mindent nyílván ..ő is)....

3. a tisztítótűzön átment liberalizmus új képviselői, tiszta fehér vagy kitisztított ruhát öltenek...és ragaszkodnak tetteikben is azokhoz...aki ezt felveszi, lemond arről, hogy saját érdek keletkeztető legyen...kizárólag nemzeti érdekképviselő...

4. a tiszta ruhás emberek leteszik az asztalra azt a víziót ami magyar multinacionális patrióta vállakozások megjelenését eredményezi, levágják a nemzet történelmében folyamatosan húzódó lefölözések vonalait, olyan garanciákat adnak a magyar nemzetnek, mely a nemzet jogait kiteljesíti ( a példaként állított nyugati mérce szintjéig) a bürokráciát és közforrásokon, közvagyonon történő értelmiségi élősködés kultúráját elgyengíti.. részvételi demokráciába vezetik a nemzetet.

a nemzet ezt meg fogja választani! ( abba lehet hagyni az emberek lekezelését, hülyézését..)...ennél kevesebb ilyen előzmények után, joggal nem tarthat igényt semmire...

Ha ez nem megy....akkor sürgősen el kell felejteni az összes olyan mondatot ami azzal kezdődik, hogy liberalizmus...vagy amely tartalmazza azt a szót, hogy liberalizmus...hogy maradjon még némi esélye az utódainknak néhány száz évvel később használni a jóra...bízva abba, hogy ők tisztességesebbek alkalmasabbak lesznek mint ezek a generációk voltak...
mindenki aki cselekedetek nélkül a liberalizmusról papol csak hablatyol..amire nagyon kevesen maradnak kíváncsiak ..azok rántják le aki a nevében jönnek

szumma: ha nincs tisztítótűz..mert hát azért mégse ( iskolatárs, rokon ...kitudja..)akkor konzervautizmus sincs..akkor sürgősen fel kell találni helyette egy 21. századi Társdalmat képviselő nézet -és módozat rendszert..a felhalmozott eszmei -és gyakorlati tapasztalatokból..ettől 21. századi...a liberalimussal való foglalatosságot pedig rá kell bízni a történészekre és a múzeológusokra..

egyetmondok 2015.11.25. 09:05:27

@zipe moha:
Valóban zipe,a magyar politikai gondolkodás nem tud szabadulni attól,amit a Nappali Hold jó korán,tán rögtön 90-ben,vagy 91-ben,már nem tudom,kifejtett, mint történelmi tényt,elő kéne vennem Csoóri elbetegedett politikai rémírását: itt bizony a zsidók összeesküvéséről van.

Szívesen beszélgetek veled erről,mert az,ahogyan ez a legbecsületesebb magyar baloldaliak gondolkodását is összezavarta,az valódi tragédiája a nemzetnek.

zipe moha 2015.11.25. 09:28:15

@egyetmondok: ...határozottan felhívnám a figyelmed..!!...nem a zsidókról van szó...nem zsidó felelősségről...emberekről , személyekről...név szerint...nem hagynék lehúzni és megbélyegeznio egyetlenb kissebséget sem mert tagjai között vannak gazemberek...de futni sem.

Érteni kell a tisztázás bárki is akarja személyes felelősségeket állapít meg...a tisztázás elkerülése egy kollektíva mögé való elbújást vagy egy kollektív megbélyegzés szándékát takarja...

ne feled jog előtti egyenlőség...ha ezek csak szavak...akkor semmi érrttelme a lberalizmusnak..mert az akkor csak " liberalizmus"

a büntetés és a megszégyenülés új társadalmi mintákat alkot..új minták nélkül minden politikai kisérletkudrcra van ítélve a mai közeg állapota ( degeneráltsága miatt...
a csomót el kell vágni...vagy nem...akkor majd egyszer jönnek nálunk magasabb erkölccsel rendelkező új generációk...aki a korunkreól megvetéssel beszélnek majd, mint az emberi mocsok kiteljesedett korszakáról..mivel, hogy magasabb erkölcsről fognak letekinteni e szánalmas generációk nyomorult fetrengésére... ha lesznek, bízzunk benne hogy igen

egyetmondok 2015.11.25. 09:32:36

@zipe moha:
A "gazdatest" (és persze a vírus) magyar politikai konstrukciója antiszemitizmus.

zipe moha 2015.11.25. 09:53:34

@egyetmondok: ...ő ez a "konzervatív" narratíva....álnemzetiek és ál liberálisok előszeretettel használják...ezzel tartják maguk mellet a törésvonalat...és sorakoztatják fel az oldalaik mentén a gyanútlen embereket.... ennek a törésvonalnak a korszakokon át való fenntartásában azért érdekeltek...mert ez az uralom birtoklásának módszere..hamis narratívák mentén megtörni a közeget, a közgondolkodást és a közbeszédet...legalább 100 éve beszél erről a mindenkori mainstream, hatalmas tragédiák történtek ( Trianon, Holokauszt)...és még sincs előre lépés, egy kicsi se??...kezd el gyanakodni...miért? mert érdekeltek a hiteles ellenségkép-konstrukcó üzemeltetésében mind két törésvonalat működtetők...gondolkodjunk kéremszépen nem a földet vagy az eget bámuljuk..úgy általába...

csakhogy az összes számlát a nemzet fizeti...az egész...a 99%..az elmaradt polgárosodással, az elmaradt felhalmozással...az örökös újjáépítéssel és kifosztásra való kompetencia-hányos állapottal...miért? mert ez egy zsákmány lokalításra szabott narratíva..kintről nem mondja el senki ( bolond lenne..) bentről pedig az érdekeltségek akkor fizetnek ha beállsz valamelyik hamis narratíva szolgálatábva..

az én véleményem, ennel sokkal egyszerűbb...ebben semmi származási kérdés nincs..hanem nettó jól kimódolt gazemberség ...mindenkinek!!! érdeke hogy tisztázva legyen , hogy mi van itt

zipe moha 2015.11.25. 09:59:50

@zipe moha: ..ebbe a narratívába a 99% pontosan egyformán pontosan bele van rángatva...és nincs benne nyertes...mind vesztesei vagyunk...és maradunk, amíg ezt játszuk

egyetmondok 2015.11.25. 10:03:54

@zipe moha:
A nyelv,amit használunk a politikai jelenségek leírására,döntő.
A "vírus/gazdatest",mint nyelvi konstrukció,tetszik,nem tetszik,elvisz bennünket a magyarország zsidókérdéshez,amely közlekedés a rendzserváltáskor azonnal előkerült magyar politikai antiszemitizmus sajátos és nem szándék nélküli eszköze volt,és maradt ma is.

Képtelenné teszi a magyar politikai közbeszédet a tisztázó vitákra.
Ez nettó jól kimódolt gazemberség,hogy véletlenül se lehessen tisztázni,hogy itt mi van.

zipe moha 2015.11.25. 10:08:22

@egyetmondok: ...szemantikázni ráérsz ez első komoly esküdtszéki tárgyalások után is..amihez rá kell lépni arra az útra ami oda el is vezet..vagy nem. a szószaporítás a meglévőnek besegít..

zipe moha 2015.11.25. 10:09:47

egy kérdés van csak...megy magától vagy vinni kell..

zipe moha 2015.11.25. 10:13:27

és ugye arról se feledkezz meg, hogy mára az állnemzeti neoliberális kurzus is megteremte a maga "gyümölcseit"...tehát a felelősség már koránt sem egy "oldalt" ( nincs ilyen) terhel, hanem legalább 2-őt...összesen mindet...nahát, hogy ez pont úgy nyer bizonyosságot ara , hogy a 2 gyökere egy..ez hogy lehet!?..:)))

egyetmondok 2015.11.25. 10:18:07

@zipe moha:
Ez zipe tévedés,és szomorú módon pont a gazdatest/vírus fordulatnak megfelelő,ahhoz hasonló tévedés: ez,ami ma van,nem álnemezeti neolib kurzus.
Ennek semmi köze se libhez,se a neolibhez.

(És még csak nem is álnemzeti,hiszen ha a nemzet etnikai közösség,akkor ez miért lenne álnemzeti,nemde,ez tényleg nemzeti.)

zipe moha 2015.11.25. 10:24:58

@egyetmondok: ...megvakultál... vagy gyengénlátó lettél??...hol szolgálja ez a nemzet érdekét hogy 600 ezer ember elüldöz a legjobbakat,hogy a kasszát folyamatosan külföldre söpri, hogy az állampairokat magyar kezekbe rakatja, a külföldieket kifizet ( nettó kokázat átrendezés!) nincs kedvem sorolni..neoliberális kisérlet a társdalmilag -gazdaságilag leültetett lokalítás láncon tartására...meg kell értened..és akkor az " ellenzék " állapotára is pontos magyarázatot nyersz...ez sajnos nem vita-hanem ténykérdés..gondolkozz tárgyilagosan, józanul középen állva..és hunyorogj, akkor javul a látás élesség ..átmenetileg..:))

ui: tetszik az új hangod, tényleg..isten hozott..:))

zipe moha 2015.11.25. 10:47:22

szerintem ez a kétosztatú lényegében ál liberális-ál nemzeti narratíva itt az eleddig örökös periférián megbukott...pedig hatalmas és régi érdekek hordozói ezek... véleményem szerint az az "oldal jár "jobban" aki elsőként tisztázza magát és a szerepét..és képes nemzeti egységet alkotni minden itt élő magyar között célok -és feladatok mentén...ha erre ténylegesen a hazugságba belecsontosodott struktúrák nem képesek...a nemzet ismét hirtelen leszakód..vagy éppen hírtelen felívelő állapotba találja magát...
ha a közbeszédben a régi narratíva senki sem érdekel már akkor a közbeszéd arról fog szólni ami ténylegesen van...bár bulgáriábvan még üzemel a rendszer cca 19%-os választói részvétel mellet is ( elüldözve az ország lakosságának felét)...tehát még van hova szakadni..

egyetmondok 2015.11.25. 11:00:31

@zipe moha:
Ez nem neoliberális kísérlet,de még csak nem is liberális,ez pont az ellentéte.

zipe moha 2015.11.25. 11:07:08

@egyetmondok: a tűz meg a víz nem jár együtt...dehogy nem ...a tűz vizet forral és abból lesz a gőz...a tüzet szabályozni kell a gőzt pedig hasznosabban felhasználni...nincs több érvem...

egyetmondok 2015.11.25. 11:21:25

@zipe moha:
Ez nem is érvelés kérdése zipe.
Egyszerűen nem érdemes elhinni,hogy itt titokban Bokros Lajos kormányoz,csak Orbán ezt jól leplezi.

zipe moha 2015.11.25. 11:41:02

@egyetmondok: ugye igértem nem érvelek..nem érdekes..

egy kis szemezgetés a múltból..érdemes a szavakat a jelzőket a meghatározásokat jó alaposan megrágcsálni, ízelgetni...ez az az élet amit az emberek ismernek..felelős akarnak és új közbizalmat..kell vagy nem ...fizetik-e az árát akiket illet vagy nem??...
senki nem lép előre egy tapodtat sem, ha nem alkot új mintát a régi kivetésével egyidőben..ha értesz, tudom, hogy senki nem akar árat fizetni se jogost se semmilyent a felelősök közül..csak emberek végtére is mivel rosszabbak mint a degenerálttá tett tömeg , nem igaz?... a valóságot nem érdekli ki mit akar, az csak van ...és hat..
www.origo.hu/gazdasag/20121128-rona-peter-het-ember-felelos-a-devizahitelezesert.html?pl=6032517#c6032517

egyetmondok 2015.11.25. 11:52:07

@zipe moha:
Szerintem nem először mondom,de akkor mondom újra: én 2006-ban is egyetértettem Róna Péterrel a devizaalapú forinthitelezés kérdésében,ebben a bizonyos hibás termék ügyben. Igen,szerintem se jöttek létre kölcsönszerződések a bankok és az ügyfelek között.
S nem tévedésnek,hanem egyenesen mocskos gazemberségnek tartom,amit a Fidesz ezzel 2010 után csinált.

zipe moha 2015.11.25. 12:07:23

..a valósághoz...adalék: lehet trükközni a politikával a Társdalomban....mint ahogy lehet trükközni a a (hitel9 pénzzel a gazdaságban...

de ahogy alap igazság az, hogy a Gazdaságban végül csak a reálgazdaság tényleges állapota a döntő...úgy alap igazság az is , hogy a politikában a Társdalom ! állapota, viszonyulása a döntő....ha kisebbik rossz után kutat mert az értelmisége megfosztja a kompetenciától akkor az állapotával azonos a kimenet...ha kompetencia rendelkezésre áll akkor eltérő...szerintem túl van beszélve, tud mindenki mindent vagy legalább sejt...csak nem tetszik...kupa azt mondaná..:" Hja, kérem..."....én azzal helyettesíteném, hogy nem kellett volna elb.szni..de, ha már...akkor helyre kell állítani nekiállva lecsapolni a mocsoktenger...vagy nem..Hja, kérem..!?

zipe moha 2015.11.25. 12:11:38

@egyetmondok: ..igen vannak emberek, értelmiségiek ! akiket a Társadalomnak érdemes körül állnia...érdekes az élet mindig van némi remény...még akkor is amikor már nincs..:)

egyetmondok 2015.11.25. 12:17:05

@zipe moha:
Szerintem is vannak ilyen emberek,lesznek mindig.

zipe moha 2015.11.25. 12:18:42

... végül is...hogy miért tehetetlen a magyar liberalizmus...mer hazug és cinkos

ui: ..de ki nem..?.....na , ez az..

2015.11.25. 12:28:43

@zipe moha:
csakhogy a Társadalom természeti törvények szerint mozog. csak korlátozott keretek között téríthető. generációról generációra képes megváltozni (az új gazdasági-társadalmi környezethez alkalmazkodni). ám ha az nem eredményez jólétet, akkor visszavált. a biosz erősebb, mint a filosz. és most a cigány vezérkultúra uralkodik. és a zsidókérdés van napirenden. ezért van az, hogy nem juhásznak szavaznak bizalmat, hanem mészárosnak. mert azt mondják, hogy még mindig jobb ha egy ismert cigány nyeri túl magát igazságtalanul, mint ismeretlen zsidók.

450 éve a juhász péterek polihisztorok voltak.
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/d/db/M%C3%A9liusz_Juh%C3%A1sz_P%C3%A9ter_-_Magyar_pr%C3%A9dik%C3%A1ci%C3%B3k_%28Debrecen_1553%29.jpg
csakhogy ez a juhász péter könnyű drogok legalizációjért harcolt hanem kiadta az első magyar füveskönyvet.
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/d/d2/M%C3%A9liusz_Juh%C3%A1sz_P%C3%A9ter_-_Herbarium_%28Debrecen_1578%29.jpg
ez az alapvető minőségi különbség.

zipe moha 2015.11.25. 12:34:53

@unionista᠍᠍: ... nagyon !!!pontosan kell érteni... NEM szavaznak bizalmat "Mészárosnak"...hagyják...a kisebbik rossz keresgélésének népi hagyományából következik..oka pedig az hogy az értelmiség, egzisztenciális bérrettegőként megfosztja a Társadalmat a kompetenciáitól...

hamis narratívák sulykolásában vesz részt, alibi közbeszédet generál és folytat ect..

zipe moha 2015.11.25. 12:42:13

@unionista᠍᠍: a 99% felső 1/3-a szervilis módon kiszolgáltatja a 66%-ot...s mindennek a tetejében a 66%-ot nevezi meg a polgárosulatlanság okának,alkalmatlannak a közképviseletben -és közéletben való részvételre....ez is a koreográfia része...
kérlek olvasd el szalai Erzsébet ezzel kapcsolatos írásait....ezt! a korrajzot nagyon pontosan leírja....( ő ebben jó..más másban....ne keresgélj ideológiaii beállítottságot bennem ...mert nincs)

2015.11.25. 12:55:17

@egyetmondok:
orbán kísérlete illiberális, csakhogy ez is többségi alapon szerveződik. és ebből következően demokratikus. nemzeti bolsevizmus, amit a többségi magyarok legitimálnak. és a célja, hogy egy nemzetellenes mensevik csoportot kiiktasson a közéletből. orbán addig kap bizalmat, amíg ez a politika a szabadállamiság irányába visz. kétségtelen, hogy ez egy zéró összegű játszma. amit orbán politikája dekonstruált, amit nyer azt másoktól veszi el. az ortodox liberális doktrínát teljesen és a zsidókeresztény politikafilozófiát pedig részlegesen felülírja. orbán ugyanolyan kétes történelmi alak, mint horthy vagy kádár. a célok helyesek, az eszközök, a módszerek helytelenek.

egyetmondok 2015.11.25. 13:04:41

@unionista᠍᠍:
"orbán kísérlete illiberális, csakhogy ez is többségi alapon szerveződik. és ebből következően demokratikus. nemzeti bolsevizmus, amit a többségi magyarok legitimálnak." --

ez igaz. Ezzel a definícióval semmi probléma.
A probléma ott van, hogy mindeközben Orbánék ahhoz ragaszkodnak, hogy ez a magyar államhatalom demokratikus jogállam,amit a bolsevizmus kizár.

Itt a fő baja Magyarországnak: hazudozik magának és másoknak arról, hogy ez az állam micsoda.

zipe moha 2015.11.25. 13:22:13

@unionista᠍᠍: milyen jelzőkupacokkal dobálóztok, te is egyetmondok is?...ami éppen kézbe kerül?...le kellene szakadni a hazug narratíváról..a hazug tartalmakat hordozó jelzős szerkezetekről...ha 1 napig 1 , az elmult 25 évbe összehordott jelzőt sem használnátok...aznapra teljesen megnémulnátok a jelenségek értelmezése során..
nézd:
- " orbán kisérlete illiberális"...az mi?? mondott rá valamit azóta az..hagyjuk már...je és még ítt hangosítom ki, hogy kíérletről írsz!!! ..csak el ne felejtsük ( ez az egy szó az igaz...csak neoliberális...globalista a kísérlet)...menjünk tovább..
-"többségi alapon szerveződik"...mi?? ...a kisebbség??..ja az más..hagyjuk mááá a " többséget..
-"ebből következően demokratikus"...na ebből pont az következik, hogy nem demokratikus...azért érzed ...és még csak az első mondatod...
- "nemzeti bolsevizmus, amit a többségi magyarok legitimálnak." --...a nemzeti bolsevizmus micsoda 2015-ben??? a többségi magyarokról írtunk már...és nem legitim, csak ebben a keretfeltételben..

utálok ennyit gépelni de a teljes ismert fogalomkészelt mid elfogyasztott kiürített hazudság...egyetmondok is citál belőle amikor belellendül...új nyelv kell...mert ez fertőzőtt és beteg...

nem rólad akartam írni és sérteni...de gyere már le a szájakban milliárdszor elcsámcsogott a PC-be beillesztett hazugságot és tanácstalanságot terjesztő nyelvezetről...és helyette nevezd annak a dolgokat ami..."nemzeti bolsevizmus"..azám..." nem kell így a húrok közé csapni" ( Ford Fairlene kalandjai...mást is idézhettem volna tőle de az nem szalonképes..:))))

zipe moha 2015.11.25. 13:37:18

@unionista᠍᠍: " nemzeti bolsevizmus"...nézzünk egyet..neked:

magyarnarancs.hu/villamnarancs/figyelem-figyelem-medgyessy-petert-varjak-a-penztarnal-97322

na, milyen alapon is szerveződik??...gondoltál valamit...aztán aztán még sem úgy...sajnállak nehéz elengedni a bekajált maszlagot...mindenkinek akit "oldalra" hívtak...ároküzemeltetőnek...

pedig olyan logikus volt!?..naná...milyen lett volna 2 bites???

egyetmondok 2015.11.25. 13:59:58

@zipe moha:
" orbán kisérlete illiberális"...az mi?? " --

nem jogállami.

zipe moha 2015.11.25. 14:11:06

...az uralom másként működik...pont úgy mint az elvadított emberek...

"az erős kutya törvénykezik...( unionistának...nem fajta állat, hanem valami keverék... szépen mondtam)

1.törvény
..ma én..
2.törvény
...holnap is én..
3.törvény
holnap után másként hívjuk de akkor is én..

..nehéz befogadni rövid távon futóknak ( 70-80 év)..hogy miért ugyan azok üzemeltetnek egymástól teljesen eltérő rendszereket..ugyan úgy

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.25. 14:38:38

@zipe moha: 'utálok ennyit gépelni de a teljes ismert fogalomkészelt mid elfogyasztott kiürített hazudság...egyetmondok is citál belőle amikor belellendül...új nyelv kell...mert ez fertőzőtt és beteg...'
:))

mindig csak azt az egyet mondó szűkös fogalomkészletét most hagyjuk, ahogy a saját comming outodat az önutált és régen kiürített hazudságaiddal fertőzött beteg nyelvezetedet is ...

új nyelv kéne, tényleg, a régi (szellemi) tömöcből viszont hiába várnánk ezt mi békés olvasók
egyetmondokkal pompás pariban vagytok
;-)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.25. 14:43:33

@egyetmondok:
olvass egy kis Körössényit - ölég nagy kritikusa Orbánnak, bár nem kell vele feltétlen egyetérteni.

'Körösényi válaszában azt mondta: nem gondolja, hogy a magyar politikai rendszer hibrid lenne, vagyis a demokratikus és a tekintélyelvű határán táncolna. Szerinte ezt olyan országokra mondják, ahol ugyan vannak választások, de az ellenzékieket vagy a független újságírókat letartóztatják, üldözik. Azt mondta: Magyarország 2010 előtt „nagyon liberális demokrácia" volt, ma pedig már nem az, és mindinkább a latin-amerikai államok személyközpontú rendszereire emlékeztet. De – zárta Körösényi – továbbra is demokrácia, ami nem jelenti azt, hogy egy vagy öt év múlva is az marad. '

egyetmondok 2015.11.25. 14:47:31

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Szerintem is demokrácia. Ebben nincsen szemernyi kétség sem.

zipe moha 2015.11.25. 15:11:15

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ....úúú.. valamire rárepültél...mire is?
mondtam, hogy honnan kellene jönnie az új nyelvnek??...bárhonnan jöhetne...tőled is..ja tőled nem, neked dolgod van az árokkal..ásni kell, ebből élünk ásni kell...hogy nem hányod le magad!?...mindegy, én vagyok a Bíró...

zipe moha 2015.11.25. 15:13:02

"mindegy, én vagyok a Bíró..."
bocs'..:))
mindegy, NEM én vagyok a Bíró...

2015.11.25. 15:15:16

@zipe moha:
az orbán kormány illiberális (nem liberális). ha kialakul a többségi álláspont, akkor további egyeztetésnek helye nincs. sem a párton belül, sem a pártok között. orbán gazdaságpolitikája antiglobalista. azt mondja, hogy a kormányzati megrendelésekből részben, a nem termelő ágazatokból pedig egészében ki kell zárni a külföldieket. fel kell számolni a szabad tőkepiac totalitását. ennek érdekében banki különadót vetett ki, nemrégiben nacionalizálta a tőzsdét. orbán "szabadságharcot" hirdetett a "gyarmatosító" idegenekkel szemben. önkényes módon vet ki az adókat a külföldi vállalatokra és ha kell, akkor felszámolja a külföldi ingatlantulajdont. ahogyan a rikító "cigánykékre" festett mercedes buszon megmondta. ez egy államosításokon alapuló jobboldali nemzeti bolsevik politika. és a baloldali ellenzék ezzel szemben nemzetietlen, mensevik.

zipe moha 2015.11.25. 16:17:01

@unionista᠍᠍: zavar van az erőben a jobb bolsevik a bal mensevik...ennyiből is értened kellene...hogy mit leírtam..
amit írsz én is látom...csak én annak ami
ui.majd a globális neoliberalizmus hagyná, hogy pattogjon, ha nem ugyan annak a zenekarnak a másik darabja lenne??...semmi nem elég sebeket akartok látni..beteg egy világ ez, nem akar gyógyulni... a koldus királyt akar választani..hajrá...:)

2015.11.25. 16:23:02

@zipe moha:
a rendszerváltás óta két politikai oldal van. a (filo) szemita bal és antiszemita jobb. és ez a háború folyik. juhász péter nem attól baloldali, mert ő munkás-, vagy parasztpárti értelmiség. hanem azért, mert ő fővárosi liberális zsidóság szekerét tolja. ezt a szekértábort hívják úgy, hogy "baloldal". ezzel szemben egy döntően antiszemita formáció áll. amit a balkáni típusú nemzetieskedés a cigány vezérkultúra szervezett össze. ehhez kapcsolódtak a szefárd despoták. ezt hívják úgy, hogy "jobboldal". és vannak az ősmagyarok (tkp. őseurázsiaiak), ami a "szélsőjobb". mindhárom csoportosulás törzsi jellegű.

a baloldal filozófiai értelemben osztott. a zsidóbarát szocik, a liberális zsidók (a libsik) és a zsidókeresztények (a konzik) képtelenek kiegyezni. a jobboldal két táborra szakadt. vannak mérsékeltebb szlávok. akik ellensúlyozni akarják a nemzeti radikális jobboldalt. az őseurázsiai jobbikot. orbán azt mondja, hogy őket nem ellensúlyozni kell, hanem politikai értelemben legyőzni. ennek érdekében gesztusokat kell tenni a választóik felé a belpolitikában. és külfölddel el kell hitetni, hogy ez nem mehet másképp. és ez mindaddig sikeres, amíg az ellenzék nem mutat fel semmilyen alternatívát.

a baloldal részéről a racionális lépés a közvetlen államfőválasztás kikényszerítése lenne. ugyan a választást biztosan elvesztené, de felmérhetné, hogy országosan ki a legnépszerűbb jelöltje. a szélsőjobboldal megmutathatná az erejét. azt, hogy jobbról képes leváltani a kormányt. és orbán vehetné ezt személyes kihívásnak. lehetőséget adna arra, hogy nem bukott miniszterelnökként lép le a politika színpadáról, hanem első közvetlen választott államfőként. a nemzeti együttműködés rendszerének átmenete után létrehozhatja a negyedik magyar köztársaságot. egy ilyen "előválasztás" minden politikai szereplő érdeke. a jobboldal esetleges győzelme után lázár kiléphet orbán árnyékából. akár simicskáék is állíthatnak egy "független" jelöltet.

a közvetlen államfőválasztásban lehet politikai konszenzus. a nemzeti minimum megteremtésében az első lépés.

zipe moha 2015.11.25. 16:30:57

@unionista᠍᠍: " ezt a szekértábort hívják úgy, hogy "baloldal". ...ki hívják így ???...kik hivatják így???...nem megy a tempóváltás látom...forduljunk még az "istváni úton" nem fordultak az őseink eleget ( nyilván nem mert akkor a ma élők nem erőlködnének ugyan azzal...)...majd jönnek új generációk azoknak megint új lesz, megint el lehet sütni ugyan ezt a "poént"...ez a műsor már nagyon régi , de be kell ismernem jól van összeszerkesztve és menedzselve...mindig bejön..

2015.11.25. 17:36:37

@zipe moha:
ezt a csoportosulást mindenki így hívja: "baloldal". kevés közte a munkás paraszti sorból jövő értelmiségi. ez egy (filo) szemita csoportosulás. és ezzel szemben áll egy antiszemita csoportosulás. értem, hogy neked ez a játszma nem tetszik. nekem sem tetszik, de mindkét tábor ezt akarja játszani. mert azt gondolják, hogy aki ezt megnyeri annak teljhatalma lesz. a pkp is ennek a játszmának egy kis szereplője. ezért lesz ott béndek az együtt konferencián. persze ez az orbán ellenes koalíció utoljára 2006 tavaszán állt össze. és lényegében az őszödi beszéd verte szét. mert kiderült, hogy a szocik, a libsik és a konzik semmiben sem értenek egyet. vagy ha mégis, akkor azt a magyarok döntő többsége elutasítja. ebből következően csak jobboldali nemzeti kormányzás lehetséges. ahogyan lengyelországban.

zipe moha 2015.11.25. 17:51:48

@unionista᠍᠍: ...lassú elhatározásként érlelődik bennem, hogy megszüntetem ezt az egy szál nickemet is...hátradőlök és én már csak nézelődök...

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.25. 18:21:51

@zipe moha:
' ebből élünk ásni kell...hogy nem hányod le magad!?...mindegy, én vagyok a Bíró...
Válasz erre
zipe moha 2015.11.25. 15:13:02
"mindegy, én vagyok a Bíró..."
bocs'..:))
mindegy, NEM én vagyok a Bíró... '

van egy véleményem, hogy mi vagy :))
bocs.

Ásni kell - abszolút igazad van, tavalyelőtt ástam fel jó 120 mm 'ugart', azóta remek paradicsomok, meg uborkák teremtek rajta ...
Te meg csak nyomod itt a kétségtelenül szellemes, eredeti de nehezen olvasható szövegedet, anélkül hogy egyetlen valamire való ötleted lenne a homályos jövőképed realizálásához. ennyiben tökéletesen illeszkedsz blogmesterünk és szerény fanklubjához. szerintem.
'tartalom' - mond ez neked valamit?
fossátok a szót, hogy legyek én is közönséges néha, bocs, ismét.

megint csak u.-t kell idéznem, remek megállapítását:
'ez egy államosításokon alapuló jobboldali nemzeti bolsevik politika.'
persze csak ha nem ragadsz le a bolseviken :)
a többit most hagynám, de sokkal jobb, mint a hivatásos politikai sopánkodók izé 'elemzők' halandzsái.
Jó, a Csizmadiát kivenném, a Törököt is.

zipe moha 2015.11.25. 19:14:29

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ... ha az állatot felpucolom, megsütöm feltálalom...akkor meg is eszem..te mihez kellenél?...hogy belerakjam a szádba madarat, rágni azért tudsz ugye...vagy előtte még pépesítsek is neked... a beszélgetés reflexiók sorozata, rögeszmés, függő és kiszolgáltatottságban élő reflexiók sorozatát látom főként megjelenni..ez totyogás..zavar...
értem, hogy te valójában egy orbán 2-őre vársz...persze ha magasabb sarzsira emela bandában mint ahol jelenleg tanányázól..ilyennel nem szolgálhatlak...és igazadvan...mással se..

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.25. 19:35:11

@zipe moha: 'rögeszmés, függő és kiszolgáltatottságban élő reflexiók sorozatát látom főként megjelenni..ez totyogás..zavar...'

igen, pontosan ezt látom nálad, de ez engem nem zavar.
ezen a blogon különösen nem, még a racionálisabb felébe esel :)
és a legszórakoztatóbbak közé, hogy dícsérjelek szembe, vesztedre

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.25. 19:46:33

@zipe moha:
követlen államfőválasztás, független önkormányzatiság, modern kori rendiség kellene. az alsóházban a politikai pártok, a felsőházban a pártatlanok.

mert most a politika arról szól, hogy van egy 100 éve a NYUGAT által kijelölt rezervátum. ezen 4 évente választhatsz egy törzsfőnököt. ez törzsi háborút jelent.

először is az ország nem egy tájegység, amin szerves módon gazdálkodni lehet. márpedig előtte magyar paraszt/jobbágy/nemes 1000 éven át ahhoz szokott. a magyar nép egy óriástájat akar belakni a szomszédaival és megvédeni az idegenektől a választott szövetségesekkel. ez egy évszázada lehetetlen. a többség ezt akarja informálisan helyreállítani.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Hungary-ethnic_groups.jpg
a többség azonban ebből a száz évvel előtti állapotból (államból) akar polgárosodni. ennek a feudális restaurációnak ellenségei a "zsidók".

zipe moha 2015.11.26. 07:51:23

@unionista᠍᠍:

.ne mérgesíts...ki a fene akar feudalizmusból, polgárosodni...ez egy " elit" nyomás mindössze...kérdezd már meg a sanyi haverodat akar e először földönfutó uradalmi cseléd lenni, marhák mellet biorobot az istállóban ...majd abból fog polgárosulni...meg is kerget a villájával b.szod...:)))

zipe moha 2015.11.26. 07:57:54

@unionista᠍᠍: ...oda lesz a haverság..ha rá jön szegény milyen sorsot szántál neki....picit lassú gondolkozású, de azért le fog esni neki remélem még időben...mielőtt földönfutót csináltok a kompetencia-hiányos sanyikból...pláne ha kap másik ajánlatot, az nagyban megkönnyíti az összehasonlítást...

nagy az értelmes emberek felelőssége...hosszú időkre vetik alá ezt a népet ..vagy emelik fel..végre először ..ha egyszer

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.26. 11:00:48

@zipe moha:
a szabad piac, a humán tőke és a környezeti vagyon hármasa teremti meg a gazdagságot. csak a szabad piacon nem azt kell érteni, hogy az idegeneknek (a közbeszédben a "zsidóknak") mindent szabad.

a gyügyei paraszt modern kori feudalizmust akar. szatmárra fel! kiáltja. és ehhez keresne vezetőt. egy választott közembereket, köznemeseket. a zsidók és a zsidóbarát értelmiség azt mondja, hogy ilyet ne akarjon. és ebből következően ők az első számú ellenségek. a hazátlan libsik, valamint a hazaáruló szocik. a zsidókeresztény értelmiség nem érti a magyarokat. ezért a konzikkal szemben nemzeti kereszténységet hirdet. azt, akarja, hogy a magyarországnak többségében magyar érzelmű legyen a fővárosa. ezek a célok. ezek a polgárosodás előfeltételei.

zipe moha 2015.11.26. 16:13:30

@unionista᠍᠍:
" a szabad piac, a humán tőke és a környezeti vagyon hármasa teremti meg a gazdagságot. csak a szabad piacon nem azt kell érteni, hogy az idegeneknek (a közbeszédben a "zsidóknak") mindent szabad."..

igen így van..és nem a "zsidókat" kell érteni a közbeszédben ..hanem neveket x.y-t...konkrétan név szerint...a bűnelkövetés nem kollektív, de lehet csoportos-vagy bűnszervezet..ez esetben is lényegtelen a származás..a szervezetbe való tartozás az egyetlen relavancia.....

.."
a gyügyei paraszt modern kori feudalizmust akar. "...baromság.... a gyügyei paraszt már 20 éve is "Ausztriát" akart "Burgerlandot"....a saját lokalításban , és ez legitim akarat..,.csak átb.szták...most felelőst akar..ismerjük a történetet ..és az embert is nem igaz?...:)...egyébként most is csak 'Ausztriák" akar ...csak nincs ilyen ajánlata...1 se...olyan van hogy essen neki a saját fajtájának..ezt is ismerjük már , nem igaz?..:)

-"a hazátlan libsik,"...nincsenek hazátlan libsik...így...olyanok vannak akik liberálisnak tetteték magukat egyébként hazátlanok mert a szerint viszonyultak hozzán többiekhez....de ezek is név szerint vannak...nem a libsik..hanem a x.y és a z.b..név szerint....

-" hazaáruló szocik"...szintén..nem kollektíve...hanem név-és személy szerint....

a kollektív felelősség keletkeztetés maszatól...nagyon is személyekről van szó -és személyi felelősségekről..

-".... a zsidókeresztény értelmiség nem érti a magyarokat." az értelmiség nem érti a magyarokat.. egész pontosan érti...jobban mint gondolnád...de egy ilyen kis zsákmányországban az értelmiségi egzisztencia úgy van megszervezve...hogy el kell adnod magad...kevesen találnak kibújást....így az értelmiség nem azt a pályát járja be amit bejárhatna...hanem amit muszály bejárnia...aztén görcsöl a lelkiismeretével ( már akinek van)...viszont ránéz a havi utalásokra és megnyugszik...tehát nem arról van szó hogy " nem érti"..a vajúhoz csak az egyik disznókompánia tud egyszerre odaállni...talán most azért ez a nagy furakodás?...:)

-"a magyarországnak többségében magyar érzelmű legyen a fővárosa. ezek a célok. ezek a polgárosodás előfeltételei. "...mondjuk ettől még nem lesz 6-os metró, de nyílván legyen magyar érzelmű...ennek egy jövőbe mutató utja van... ha a magyar egyessítjük...mint annak idején a törököt Attatürk...a többi civilizálatlan és újracsomagolja a problémát a jövőnek....aki nem akar patrióta magyar lenni az meg költözzön el, ez rendben van....

a polgárosodás legfontosabb feltételeiről nem írtál:a magyarokat mérgező ősi rendszereknek a leváltásáról és olyan vezetésről ami lemond saját érdekeiről a vezetésért cserébe...egy Társdalmi Szerződésben hagyományozva a megállapodást vezetettek és vezetők között az utódokra..

a tolongás a politikában most a konc miatt van...ha nincs (minimális) a konc...és feladatok, teljesítmények, elvárások vannak...csak az alkalmasak lesznek ott...a tolongok más potya préda után somfordálnak..

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.26. 17:56:07

@zipe moha:
az ősiséget nem lehet leváltani. legfeljebb csak egyesíteni lehet. szerintem ebből közép-európai szabad államiság és a kárpát-medencei nemzeti kereszténység következik. attól függően, hogy ezt gazdasági vagy kulturális céllal tesszük. ha társadalmi céllal, akkor szociáldemokrácia. ami lényegében a késő kádárizmus. az agrárszocialista gondolkodás lényegében ökoszociális gondoskodást jelentett. és a keresztényszocializmus is megjelent érintőlegesen. a gyügyei paraszt ezt sírja vissza. és azt megelőző világot. amit kádár úgy hívott: "a bitang úri rend". ezeket a hagyományokat akarja összekombinálni a nemzeti szabadsággal. de ezt egy párt sem tudja képviselni. a pártok törzsi logika szerint szerveződnek. a zsidó pártok a szemita törzsi gondolkodást követnek. a nem zsidó pártok antiszemitát. a pártoskodás szimplán összeugrasztja az embereket. és közéletben legjobb esetben is főemlősök világát eredményezi. merkel mami meghirdeti a majomszeretet. a zsidó majmok tapsikolnak, a nem zsidó majmok csóválják a fejüket és farkukat, a cigány majmok döngetik a mellüket. megvédjük! a pártpolitika nem tud ennél sokkal jobb lenni. mindenki a maga törzsi logikáját követni.

zipe moha 2015.11.26. 18:31:53

@unionista᠍᠍: ...nagy vonalakban abban egyet értünk, hogy a nemzetnek a kereszténységnek és a szocializmusnak melyek demokratikus ( jogállami) keretek között magán gazdaságon ( kapitalizmuson ( és a mainál lényegesebben kiterjed közösségi gazdaságon ( de nem Államin) lehet közösség képző szerepe...

volt a politika történetben...Németországban egy keresztény szocialista politikai-ideológiai irányzat..gyorsan leültették a " jobb-bal" HINTA kedvéért (pont azok az aktorok aki mára a liberalizmust is leürítették..)...sok sikert így nem ért el ..de még elérhet...mint nemzet egyesítő népmozgalom..

az ősiség és a törzsi logika ..maga az " istváni út"...már régen mindössze konfliktus konzerváló konstrukció..innovációs képesség nélküli , ismétlődéseket cirkuláltató..mindent tudunk...van kedvetek ezt játszani??...felőlem mehet..:)...mégse...a következő rendszer már az újra alapítás lesz....történelmi korban élünk, vagy mi a szösz...:)))

zipe moha 2015.11.26. 19:02:01

@unionista᠍᠍:::

...nagy vonalakban abban egyet értünk, hogy a nemzetnek a kereszténységnek és a szocializmusnak melyek demokratikus ( jogállami) keretek között magán gazdaságon ( kapitalizmuson ( és a mainál lényegesebben kiterjed közösségi gazdaságon ( de nem Államin) lehet közösség képző szerepe...

volt a politika történetben...Németországban egy keresztény szocialista politikai-ideológiai irányzat..gyorsan leültették a " jobb-bal" HINTA kedvéért (pont azok az aktorok aki mára a liberalizmust is leürítették..)...sok sikert így nem ért el ..de még elérhet...mint nemzet egyesítő népmozgalom..

az ősiség és a törzsi logika ..maga az " istváni út"...már régen mindössze konfliktus konzerváló konstrukció..innovációs képesség nélküli , ismétlődéseket cirkuláltató..mindent tudunk...van kedvetek ezt játszani??...felőlem mehet..:)...mégse...a következő rendszer már az újra alapítás lesz....történelmi korban élünk, vagy mi a szösz...:)))
süti beállítások módosítása