1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.02. 12:44 HaFr

Soros György téved

Soros György a II. világháború utáni Európa belső menekülthullámait állítja párhuzamba a mostani migrációs válsággal (itt és itt), és azt várná Európától, hogy ugyanúgy reagáljon: korlátlan befogadással. Csakhogy egyrészt az európai menekülthullámok során a korlátlanság teljesen mást jelentett, mint most, a két jelenség nyilvánvalóan összemérhetetlen, másrészt a kulturális különbségek elhanyagolhatók voltak a mostaniakhoz képest, harmadrészt a II. világháború utáni újjáépítés után egy erőtől duzzadó, magabiztos Európa döntött pl. a Magyarországról menekülők befogadásáról -- és ez az Európa ereje jelentős részét annak köszönhette, hogy teljes joggal erkölcsi fölényben érezte magát a keleti totalitarizmussal szemben. Az, hogy ma a Nyugat nincs biztos erkölcsi fölényben a keleti autokráciákkal szemben, az Soros Györgynek (hedge fundoknak, a globalizáció során a gazdasági érdekek súlya alatt relativizálódó értékeinknek, és a a társadalmak integritását veszélyeztető vagyoni különbségeknek) is köszönhető.

Európa ma gazdasági és értékválságban is van, aminek az egyik haszonélvezője -- kellő tisztelettel az ebből visszaforgatott némi emberbaráti és a nyílt társadalmat támogató kezdeményezéseiért -- Soros György. Ahogy Orbán végül észre fogja venni, hogy az európai, jogállami, demokratikus, nota bene keresztényi útról letérve nem mentheti meg az európai civilizációt (jót nem lehet rosszul tenni), úgy Soros is észrevehetné, hogy a globalizáció ragadozó ágának nyerteseként nem kárhoztatja Európa gyengeségét, mert ez éppen a globalizációhoz való alkalmazkodásképtelenségünknek -- a tényleges értékteremtésben való visszacsúszásunknak -- köszönhető. Ez utóbbit -- az értékteremtést -- viszont nem Soros képviseli.

Nem akarok állást foglalni abban, hogy Soros valóban a nemzetállamokra tör-e, ahogy a magyar miniszterelnök hirdeti, azt viszont határozottan leszögezem: a nyílt társadalom, "ahogy ő gondolta", megbukott. És miatta is bukott meg, mert mintegy mellékesen akarta létrehozni, miközben a fő tevékenysége ellene irányul(t). És a cikkéből láthatóan ez nem nagyon foglalkoztatja.

423 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr348043970

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Soros György téved 2015.11.02. 13:52:10

Európa ma gazdasági és értékválságban is van, amelynek az egyik haszonélvezője – kellő tisztelettel az ebből visszaforgatott némi emberbaráti és a nyílt társadalmat támogató kezdeményezéseiért – Soros György.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2015.11.06. 11:15:09

@zipe moha:
A világ nagy problémái,kis problémái,a népek nagy problémái,kis problémái,tehát és úgy egyáltalán: nem elosztási problémák,amelyek valami hatalmas,eddig sosem látott globálvilágnépköztársasági szuverenitással megtámasztott hatalommal rendezhetők lennének. Simán nem azok.

pitcairn2 2015.11.06. 11:41:18

@egyetmondok:

"Amit mondasz,abból nem következik semmiféle igény,követelés arra nézvést,hogy az idegenben gazemberkedő állam otthon meg kéne változzék."

sajnos tévedsz

pl. az USA az imperialista kalandozással párhuzamosan radikálisan megváltozott otthon is

és __jótékony__ erőből, __kártékony__ erővé vált a nemzetközi porondon

pitcairn2 2015.11.06. 11:43:18

@zipe moha:

"teljességgel esélytele egy olyan fejlődési pálya itt mint ott.."

a siker receptje mindenhol roppant egyszerű

gazdasági szabadság + a magántulajdon védelme

ezt tényleg érdemes másolni

pitcairn2 2015.11.06. 11:45:13

@zipe moha:

egyetmondokkal leginkább az a probléma, hogy mindent naivan elhisz

némi sarkítással:

ha kizsákmányolást átcímkézik "szabadsággá", akkor az OK neki, mivel a szabadság az olyan jó dolog:)

pitcairn2 2015.11.06. 11:47:22

@egyetmondok:

"A totalitárius rendszert,autokráciát akkor is el kell ítélni,ha ki se teszi a lábát otthonról (hogy csúnya dolgokat vigyen végbe máshol).
Annak a hatalomnak ettől függetlenül pusztulnia kell. "

az utóbbi években kibontakozott közel keleti __népirtás__ is így indult...

pitcairn2 2015.11.06. 12:01:20

@egyetmondok:

a vietnami háború a military industrial complex, ill. a hozzá kötődő bankok érdekeiről szólt

az USA lakosság döntő többségének azonban csak egy masszív __lenyúlás__ volt ez

ráadásul cirka 5 millió ember halt meg Indokínában...

pitcairn2 2015.11.06. 12:02:38

@egyetmondok:

az USA lassan, de biztosan fasizálódik...

pitcairn2 2015.11.06. 12:04:40

@egyetmondok:

"Az USA társadalma kurvára egységes és egész,ha van társadalom,amely az utóbbi párszáz év történelmében ilyennek mutatkozik,az az amerika"

ezt most komoly?

az amerikai polgárháború úgy mond vmit?

vagy a fekete rabszolgák?

esetleg (koncentrációs táborokba) rezervátumokba zárt indiánok?

pitcairn2 2015.11.06. 12:12:01

@egyetmondok:

kis hazánk:

- EU tagállam
- EU törvényekkel
- EU kompatibilis elittel

ez lenne maga az EU

ÉLVEZD!!! :)))

pitcairn2 2015.11.06. 12:13:56

@egyetmondok:

az a nagy helyzet, hogy a Soros-félék ugyanúgy öntök jobbra is a pénzt mint balra

ne értékeld túl a jobb és a bal "ellentétére" épülő olcsó bábszínházat, nem érdemes

zipe moha 2015.11.06. 12:25:45

@egyetmondok: ..nehezen megy az ötölés-hatolás látom...

olvasgass:
http://vs.hu/gazdasag/osszes/el-es-virul-a-legalis-adocsalas-1105#!s0

zipe moha 2015.11.06. 12:33:11

@pitcairn2:
"a siker receptje mindenhol roppant egyszerű

gazdasági szabadság + a magántulajdon védelme

ezt tényleg érdemes másolni "...írod..

van ahol ez van ahol ez nem....
neked is olvasásra.. és értésre ...ami olyan egyszerű ami jó a magnak nem jó a perifériának....nincs kontra
én inkább már azt mondom, hagyjuk a francba tartalmatlanan hablatyokat...és kontrázzunk...mindent tudunk...nyílván ekkor lenne vége a globalizácós- kamunak...amikor a bantu törzs tagjai..transzferárazó multik tömegeit alapítanák a magállamok területein...:))
http://vs.hu/gazdasag/osszes/el-es-virul-a-legalis-adocsalas-1105#!s0

hogy angliában örülnek a módszernek értem, de itt értelmes ember inkább azt kérdezné hogy hogyan szabadulunk és kontrázunk ...miután mini zugkapitalizmusunk -és félfeudalizmusunk maradt csak még mindig hülyítjük EGYMÁST vagy csak hülyék vagyunk??...:)))

pitcairn2 2015.11.06. 12:35:50

@zipe moha:

"neked is olvasásra.. és értésre ...ami olyan egyszerű ami jó a magnak nem jó a perifériának....nincs kontra"

az USA is perifériaként indult, szóval ez itt megbukott...

zipe moha 2015.11.06. 12:47:43

@pitcairn2:
"az USA is perifériaként indult, szóval ez itt megbukott..."...miért hagyod le a másik felét....aztán kivívta a függetlenségét és az önrendelkezését... ( többire az összehasonlíthatatlan méretbeli különbség okán nem térek ki...már mit, hogy később már diktálni is tudott)...ha valaki a játszótéren folyamatosan homokot szór a fejedre, nem megoldás, hogy folyamatosan idétlenül mosolyogsz...sőt magad hangoztatod, hogy a legjobb helye a homoknak a fejeden van...hanem el kell lesni a technika részleteit...és ha ez a játék akkor keress fejet amire te is szórod ..vagy olyanokat akik azt mondják, hogy ez hülye játék...játszunk mást

pitcairn2 2015.11.06. 12:52:56

@zipe moha:

az amerikai angol gyarmatok már 1776 előtt is többé kevésbé függetlenek voltak

pl. nem fizettek adót a briteknek, ill. széles ívben tettek a brit merkantilista törvényekre

Salutary neglect
en.wikipedia.org/wiki/Salutary_neglect

pitcairn2 2015.11.06. 12:56:58

@zipe moha:

a slusszpoén különben az, hogy a "speciális amerikai" út nem a keleti part nagyvárosainak volt köszönhető, hanem az amerikai __perifériának__

lásd __frontier mentality__

ha delikvensek elege lett a __kizsákmányolásból__, akkor egyszerűen továbbment nyugatra a __perifériára__ és a saját maga ura lett...

ez pedig nagy mértékben javította a hátramaradottak alkupozícióját is...

zipe moha 2015.11.06. 13:04:22

@pitcairn2: ..olvasom a cikkben , hogy ez a szisztéma jelenleg kedvez a magyaroknak...mivel kvázi-adóparadicsomként ide is bejelentkezett néhány multi központ.....csak azzal nem számol a cikk író, hogy ugyan most marad 1 egység itt ...viszont magyarországról pont ezen az úton kimegy 99 egység...tehát összesen -98 egység távozik...így a magyaroknak ebben veszteség képző részt venni...jelen gazdasági-politikai állapotunkban...ugye, maradva a példánál minimum 100 egységet kellene behozni ami kizárólag úgy lehetséges, ha patrióta magyar multik árasztják el a világgazdaságot , hazaöntve a GNI-t....na , szurkolok..:))

zipe moha 2015.11.06. 13:18:27

@pitcairn2:
"ez pedig nagy mértékben javította a hátramaradottak alkupozícióját is... "...igen, így van..

egyetmondok 2015.11.06. 21:02:50

@pitcairn2:
"a vietnami háború a military industrial complex, ill. a hozzá kötődő bankok érdekeiről szólt" --

de mennyire. Az OTP felelőssége megkerülhetetlen.

egyetmondok 2015.11.06. 21:06:13

@pitcairn2:
""Az USA társadalma kurvára egységes és egész,ha van társadalom,amely az utóbbi párszáz év történelmében ilyennek mutatkozik,az az amerikai"

"ezt most komoly?"

abszolút. Nézzük meg,ezek ott hányszor váltottak rendszert,mondjuk 1867 óta. Egyszer se.
És mi? Ha jól számolom,legalább nyolcszor.

pitcairn2 2015.11.06. 21:56:38

@egyetmondok:

1861 és 1865 között valóságos népirtás volt délen ezek után egyértelművé vált, hogy mit lehet és mit nem...

pitcairn2 2015.11.06. 21:57:59

@egyetmondok:

finanszíroztak ők ennél nagyobb háborúkat is:)

World war 1 - J P Morgan
en.wikipedia.org/wiki/J._P._Morgan,_Jr.#World_War_I

pitcairn2 2015.11.06. 22:00:36

@egyetmondok:

és persze nem akkor kezdték, pl. az Orosz-japán háború ideján a japán katonai büdzsé minimum 50%-a a Wall street-ről érkezett...

Russo Japanese War - Jacob Schiff
en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Schiff#National_loans

pitcairn2 2015.11.06. 22:08:10

@egyetmondok:

különben az 1902-es Angol-japán szövetség után igencsak szárba szökkentek a brit-japán kapcsolatok

pl. a japán hadsereg modernizálásban kulcsszerepet játszott a Vickers Armstrong révén megvalósított technológia és know-how transfer...

"Japan Steel Works was set up with investment from British firms __Vickers, Armstrong Whitworth__ and Mitsu"

Japan Steel Works
en.wikipedia.org/wiki/Japan_Steel_Works

Vickers-Armstrongs
en.wikipedia.org/wiki/Vickers-Armstrongs#Armaments

egyetmondok 2015.11.06. 22:22:38

@pitcairn2:
A Vickers cég közvetetten pedig tulajdonosa a VickVaborup-nak,és azt a legtitkosabb CIA doksik határozottan hangsúlyozva említik,hogy egymillió dollár jutalmat kaptak azok a amcsi katonák,akik VickVaporub-bal tudták bekenni a vitekongkomcsik mellét,amelytől nagyon mély lélegzetet vettek,valamit OTP részvényt.
Ezért említettem meg elvi éllel az OTP megkerülhetetlen felelősségét,és nagyszerű,hogy te meg így sokszor rávilágítasz arra,hogy olykor minden mindig mindennel összefügg.

pitcairn2 2015.11.07. 17:24:28

@egyetmondok:

a háború végső soron csak a hadsereghez kötődő holdudvarnak jó (hadiipar, kapcsolódó bankok, stb.)

és ezen az sem változtat ha bolondot csinálsz magadból...

egyetmondok 2015.11.07. 17:29:04

@pitcairn2:
Nem értünk egyet. A holdudvarnak ehhez nem kell háború,elég ha annak lehetőségét a politika mindig jó magason tartja.

pitcairn2 2015.11.07. 17:43:13

@egyetmondok:

hát ebben is tévedsz

a __valódi__ háború ugyanis brutálisan jó biznisz az érintetteknek

pl. lásd alább:

"During the last year of the war, annual war expenditure comprised about 14.1 percent of GDP"

Military spending - Korean war
en.wikipedia.org/wiki/Impact_of_the_Korean_War_on_the_economy_of_the_United_States

egyetmondok 2015.11.07. 18:57:51

@pitcairn2:
Hát,nem én,hanem Te tévedsz. A GDP ilyen mértékű,szuper emelkedése nem a holdudvarnak,hanem mindenkinek jó.

pitcairn2 2015.11.07. 19:10:48

@egyetmondok:

mi a fene jó abban, ha a GDP 40%-a hadi kiadásokra megy el?

miért jó neked ez ha emellett még a benzint is jegyre kapod?

World War II Rationing on the U.S. Homefront
www.ameshistory.org/exhibits/events/rationing.htm

nem is beszélve arról a szerencsétlen ágyútöltelék kontingensről, amely efféle európai "kéjutazásra" megy...

www.youtube.com/watch?v=OqSg7WO4tT4&hd=1

mi a szent sz@ar jó ebben?!

egyetmondok 2015.11.07. 20:11:48

@pitcairn2:
Például egy csomó ember munkához juthat,aki előtte munka nélkül volt. Vagy például,mert igazságos háborúról van szó,büszkék lehetnek az államukra a polgárok,az áldozatokra is,a sebesültekre is. Nagy dolog igazságos háborúkban részt venni.
A demokratikus nacionalizmust erősíti.

zipe moha 2015.11.07. 20:39:00

@egyetmondok:..."Vagy például,mert igazságos háborúról van szó,büszkék lehetnek az államukra a polgárok,az áldozatokra is,a sebesültekre is. Nagy dolog igazságos háborúkban részt venni"

..az elsők között lennél aki elszaladna... pedig nagy dolog...
...nincs igazságos háború csak áldozatok vannak és haszonélvezők...pont ahogy pitcairn2 felvezeti neked

"....na látod fiam,ez a különbség az elmélet és a gyakorlat között...."-mondaná nagyapám

ne dacoskodj nem ál jól..ja és ha háborút keresel magadnak keress..ma is elmehetsz zsoldosnak...momnetán ukrajnába várnak önkénteseket...liberálisokat féláron utaztatnak...csak 1 hónapra menj, könyörgöm...utána beszélünk..

nézegesd.
www.youtube.com/watch?v=t8jopzWyuKY

pitcairn2 2015.11.07. 20:39:21

@egyetmondok:

ja, "munkához" juthat a fronton, mint ágyútöltelék rabszolga...

az "igazságos háborúdat" pedig egy tömeggyilkos, háborús agresszor rezsimmel karöltve vívta az USA (esetleg emlékezel talán még a Molotov Ribbentrop paktumra...)

+ brutális emberiesség elleni bűntettek fűződnek az USA, UK félhez is

pl. cirka 5 millió antikommunista menekültet deportáltak vissza Nyugat-Európából a GULAG-ra háború végén meg hasonlók...

kár, hogy ez nem olyan trendi kutatási terület manapság...

pitcairn2 2015.11.07. 20:45:29

@egyetmondok:

a Jalta-i megállapodás értelmében Nyugat-Európából a GULÁG-ra deportált milliókhoz...

Victims of Yalta
en.wikipedia.org/wiki/Victims_of_Yalta

és még egy észrevétel:

a Roosevelt-Churchill duó ugyanazt a humanitárius mázba burkolt bullshitet nyomta amit te, de amikor valóban cselekedni kellett elvtelen __Imperialista gazemberekké__ váltak...

az 1941-ben felvázolt Atlanti Kartát úgy dobták ki a __szemétbe__, hogy döbbenet volt nézni...

még a saját szövetségeseiket is __elárulták__

Western betrayal
en.wikipedia.org/wiki/Western_betrayal

pitcairn2 2015.11.07. 20:46:31

@zipe moha:

"..az elsők között lennél aki elszaladna... pedig nagy dolog..."

szerintem propagandamunkás lenne...

afféle háborús uszító...

egyetmondok 2015.11.07. 21:03:04

@zipe moha:
Már hogyne lenne igazságos háború. A nemzeti vagy nem nemzeti szocializmusok ellen ? Ne vicceljünk már. Azt illik pusztítani,ez erkölcsi kötelesség.

egyetmondok 2015.11.07. 21:04:43

@pitcairn2:
A liberális demokráciáknak (magyarul demokratikus jogállamoknak) kijár a megbocsátás.

pitcairn2 2015.11.07. 21:09:30

@egyetmondok:

"Már hogyne lenne igazságos háború. A nemzeti vagy nem nemzeti szocializmusok ellen ?"

az USA két Marshall tervnyi katonai támogatást adott a háborús agresszor szovjet kommunistáknak...

legalább gondolkodj egy kicsit mielőtt efféléket írsz...

zipe moha 2015.11.07. 21:17:09

@pitcairn2: "afféle háborús uszító"...
...de csak más bőrére licitál a saját irháját mentené...ez amolyan generációs dolog lehet náluk...a nagypapát egyszer hortobágyra vitték..azóta nincs igazság.. liberálisnak kijár a megbocsátás...a szocialistát erkölcsi kötelesség PUSZTÍTANI...ilyen agyak vannak még köztünk ...nem semmi...józan tárgyilagos beszélgetést nem lehet folytatni...azt sem fogja érteni amikor a ciklus megismétlődik.." miért, nem érdemeltem ki?."....hát, de

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 21:22:08

bakker, @egyetmondok kolléga megtanulta a csőbehúzás tudományát :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 21:26:15

bakker, @egyetmondok kolléga megtanulta a csőbehúzás tudományát :)

egyetmondok 2015.11.07. 21:30:51

@pitcairn2:
Akkor, abban az adott esetben,helyes lépés volt a nemzeti szocializmus ellen pénzt adni a nem nemzeti szocializmusnak.
De természetesen nagyon erkölcstelen lett volna pénzt adni,mondjuk az NDK-nak,amikor pénzt kapott az NSZK.
Nem olyan bonyolult el.

zipe moha 2015.11.07. 21:39:20

@egyetmondok: ..szerintem helytelen dolog volt a szocialista népköztársaságnak az egyetemi költségeidet megfinanszírozni egyáltalán beengednie a felsőoktatásba...most lehetnél pl földmunkás, egész más szemlélettel ..ilyenek foglalkoztatnának hogy mennyi tejet ad holnap a Riska, hova villázzam a trágyát.....ilyesmi ..nem olyan bonyolult ez...hogy a szocializmus a saját sírásóit nevelte ki a dolgozó emberek verejtékéből...kár a hálátlanságot ennyire közszemlére tenni, mert megbízhatatlanságról árulkodik..:)

zipe moha 2015.11.07. 21:53:16

@egyetmondok: "De természetesen nagyon erkölcstelen lett volna pénzt adni..."...és akkor már az erkölcsöket, hogy mi erkölcsös és mi nem hagyhatjuk is..

egyetmondok 2015.11.07. 21:56:46

@zipe moha:
Ó,ebben nekem semmi,de világon semmi lelkiismeretfurdalásom sem volt,és ma sincs: amekkora vagyont a szüleimtól a szocialista népköztársaság államosítás címszó alatt elrabolt,abból egy nagyobbacska falu minden lelkét egyetemen lehetett taníttatni.
Ki lett fizetve zipe,de mennyire.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.07. 22:09:37

@egyetmondok:

"Például egy csomó ember munkához juthat,aki előtte munka nélkül volt."

No ha ez így van, akkor a 30-as évekbeli német újrafegyverkezés volt a tökéletes gazdasági program: meg is szüntette a munkanélküliséget a Harmadik Birodalomban.

A magyar Gripenek is bombázhatnák a magyar autópályákat, különös tekintettel a tereptárgyakra: azok újjáépítése élénkítené a gazdaságot, munkához juttatna rengeteg embert, akik költenék a pénzüket, ami további munkához juttatna embereket ...

A búzát-kukoricát-gabonát meg fel kell gyújtani amikor még lábon van: az felviszi a megmaradt termés árát ill. biztosítja a következő évben a nagyobb keresletet, így a magasabb felvásárlási árakat.

zipe moha 2015.11.07. 22:17:22

@egyetmondok: ..akkor kvittek vagytok, rakd le a esztelen gyűlölködést és a bolondság pártolását is...nem miattam, magad miatt ..légy tárgyilagos és józan, élj kritikával azzal szemben amit tisztelsz és kedvelsz..légy megbocsátó azzal , amit gyűlölsz...ha már erkölcsökről is szeretnél beszélgetni...

egyetmondok 2015.11.07. 22:21:46

@neoteny:
Valóban,ha a racionalitást a végletekig húzzúk,a legjobb bolt háborúzni,de ilyen végletességre az ember mégis úgy tűnik,képtelen.

egyetmondok 2015.11.07. 22:28:47

@egyetmondok:
Én a világon senkire se haragszom zipe,szoktam is hangsúlyozni,és ez manapság nem népszerű,hogy pl. Horn Gyula szó szerint oktatta a magyar népet,hogy mit nem szabad tenni kétharmad birtokában,pedig bizony pufajkás volt,és mégis fel sem fogható erkölcsi magasságban van Orbánékhoz képest.

A rendszert győlöltem,gyűlölték a szüleim,nagyszüleim is, és fogom is,amíg csak élek,és ezt tápláltam a felnött gyerekeimbe,és elvárom tőlük,hogy ezt tápláljék majd az ő gyerekeibe.
A rendszert kell és szabad gyűlölni.
Embert soha.

egyetmondok 2015.11.07. 22:29:49

@zipe moha:
Én a világon senkire se haragszom zipe,szoktam is hangsúlyozni,és ez manapság nem népszerű,hogy pl. Horn Gyula szó szerint oktatta a magyar népet,hogy mit nem szabad tenni kétharmad birtokában,pedig bizony pufajkás volt,és mégis fel sem fogható erkölcsi magasságban van Orbánékhoz képest.

A rendszert győlöltem,gyűlölték a szüleim,nagyszüleim is, és fogom is,amíg csak élek,és ezt tápláltam a felnött gyerekeimbe,és elvárom tőlük,hogy ezt tápláljék majd az ő gyerekeibe.
A rendszert kell és szabad gyűlölni.
Embert soha.

zipe moha 2015.11.07. 22:37:40

@egyetmondok: ...a végére azért csak kikanyarodott valami értékes..:)...Jó éjszakát!..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.07. 22:41:39

@egyetmondok:

"Valóban,ha a racionalitást a végletekig húzzúk,a legjobb bolt háborúzni"

Pontosan arról van szó hogy ez egy irracionális következtetés -- mert nem gondol bele abba hogy a pusztítás által létrehozott kereslet nem ugyanaz, mint az új termékek (és szolgáltatások) iránti kereslet.

Amikor az amerikai (vagy német) munkásnak munkája lett a hadiüzemben, akkor olyan 'termékeket' állított elő, amiből nem volt haszna az amerikai (vagy német) fogyasztónak. Egy legyártott autó emeli annak az életszínvonalát, aki megvásárolja: egy legyártott tank nem emeli senki életszínvonalát -- pedig költséges éppúgy (vagy még inkább) mint az autó: tőkét és munkát kell belefektetni.

Ha a hadiipar "jó bolt" lenne, akkor nem kellene semmi mást csinálni mint távirányítású tankokat meg repülőgépeket/helikoptereket előállítani, aztán egymásnak tolni őket a puszta közepén, hogy jól megsemmisítsék egymást, és újra lehessen gyártani őket.

egyetmondok 2015.11.07. 22:45:35

@neoteny:
Ha a racionalitást a végletekig húzzúk,az bizony, milyen igazad van,tulajdonképpen az irracionalitás maga. Hurrá,az ember nem irracionális.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.07. 22:51:17

@egyetmondok:

"Hurrá,az ember nem irracionális."

Akkor miért írtad: "Például egy csomó ember munkához juthat,aki előtte munka nélkül volt"?

zipe moha 2015.11.07. 22:57:35

@egyetmondok: ...na még egyet...gyorsan, figyelj:

"A rendszert győlöltem,gyűlölték a szüleim,nagyszüleim is, és fogom is,amíg csak élek,és ezt tápláltam a felnött gyerekeimbe,és elvárom tőlük,hogy ezt tápláljék majd az ő gyerekeibe.
A rendszert kell és szabad gyűlölni.
Embert soha. "

T. Emil 1928 kivándorló kubikus a horty -rendszerről..

"A rendszert győlöltem,gyűlölték a szüleim,nagyszüleim is, és fogom is,amíg csak élek,és ezt tápláltam a felnött gyerekeimbe,és elvárom tőlük,hogy ezt tápláljék majd az ő gyerekeibe.
A rendszert kell és szabad gyűlölni.
Embert soha."

K.Vendel 1945 honvéd a horty -rendszerről

"A rendszert győlöltem,gyűlölték a szüleim,nagyszüleim is, és fogom is,amíg csak élek,és ezt tápláltam a felnött gyerekeimbe,és elvárom tőlük,hogy ezt tápláljék majd az ő gyerekeibe.
A rendszert kell és szabad gyűlölni.
Embert soha."...Egyetmondok 2015...?..a kádár-rendszerről

"A rendszert győlöltem,gyűlölték a szüleim,nagyszüleim is, és fogom is,amíg csak élek,és ezt tápláltam a felnött gyerekeimbe,és elvárom tőlük,hogy ezt tápláljék majd az ő gyerekeibe.
A rendszert kell és szabad gyűlölni.
Embert soha."

H.István a ?...nyugdíjas a neoliberális magyarországról...

érted -e?...na tényleg jó éjt

egyetmondok 2015.11.07. 23:35:34

@neoteny:
A csomó nem a mindenki.Az csak egy csomó. Mondjuk tizenöt.

egyetmondok 2015.11.07. 23:37:44

@zipe moha:
Horthy-rendszer volt.
Neoliberális Magyarország meg nem.
(Az ti.nem rendszer.)
Jó éjt.

egyetmondok 2015.11.07. 23:39:39

@zipe moha:
Kádár-rendszer se volt. Az a proletár-diktatúra volt,a nem nemzeti szocializmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.07. 23:49:03

@egyetmondok:

Vagy mondjuk tizenöt millió.

Még mindig nem mutattad meg hogy miért lenne racionális bármennyi embernek olyan 'termékeket' előállítania, amiből nincs haszna senkinek. Vagy azt hogy mekkora az "a csomó", aki esetében még racionális, de azon túl már nem.

És még ott van az igen érdekes kérdés hogy mitől "igazságos" egy háború -- amikor korábban azt állítottad hogy "az erkölcsben nem lehet okosnak lenni. Abban inkább bátornak vagy gyávábbnak lehet lenni."

egyetmondok 2015.11.07. 23:53:42

@neoteny:
A háború a legbátrabb dolog. Ölni gyáván nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.07. 23:59:11

@egyetmondok:

Ez is egyike azoknak a hazugságoknak, amikről Jefferson írt.

Továbbá semmit nem mond arról hogy mitől "igazságos" egy háború.

Valamint még mindig nem mutattad meg hogy miért lenne racionális bármennyi embernek olyan 'termékeket' előállítania, amiből nincs haszna senkinek. Vagy azt hogy mekkora az "a csomó", aki esetében még racionális, de azon túl már nem.

egyetmondok 2015.11.08. 00:02:57

@neoteny:
Miért,szerinted nem igazságtalan a náci állam?
Szerinted nem igazságtalan a szovjet állam?
Vagy szerinted ezek csak éppen olyan államhatalmak,mint ahol Te élsz?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 00:10:02

@egyetmondok:

Ha az "erkölcsben nem lehet okosnak lenni", ha a bátorság számít, akkor nem volt igazságtalan a náci állam se', meg a szovjet állam se'. Elég bátran elnyomták a belső ellenzéküket, és elég bátran imperialista külpolitikát folytattak.

(Továbbá még mindig nem mutattad meg hogy miért lenne racionális bármennyi embernek olyan 'termékeket' előállítania, amiből nincs haszna senkinek. Vagy azt hogy mekkora az "a csomó", aki esetében még racionális, de azon túl már nem.)

egyetmondok 2015.11.08. 00:13:30

@neoteny:
Van náci és van marxista-leninista erkölcs is,amelyben lehet bátrronak lenni. Te ezt nem tudtad?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 00:15:56

@egyetmondok:

Ha az "erkölcsben nem lehet okosnak lenni", ha a bátorság számít, akkor nem volt igazságtalan a náci állam se', meg a szovjet állam se'. Elég bátran elnyomták a belső ellenzéküket, és elég bátran imperialista külpolitikát folytattak.

egyetmondok 2015.11.08. 09:23:19

@neoteny:
A szocializmus hívei számára az államhatalmuk nagyon is igazságos volt. Lehetett bátornak lenni érte.

zipe moha 2015.11.08. 09:35:23

@egyetmondok: ... a rendszer gyűlöleted nem kivétel, milliókat jellemez...ebben a függetlenségétől -önrendelkezésétől 1000 éve megfosztott országban .kit ez sértett-kit az...kit az ami most van ...szerinted hányan kezdenek gyűlölni épp ma, kiosztott dev. hitelesek, az országból el vándorlók, tönkretett vállalkozók, 26 év terméktelenségét magánviselő milliók.... a te sérelmed csak neked jelentős...ha némileg magasabbra tudnál emelkedni, azt láthatnád, hogy sérelem cipelő majdnem mindenki a környezetben...a neoliberális politika a mai napig ebből él...ezt használja...igen téged is használ...

ehhez képest elég naiv elképzelés, hogy pártoskodással pusztán bármi megjavítható...v agy egy fejlődési pálya elindítható...itt vannak az alapok amikhez nyúlni kell..és még mélyebben.

ezért kívántam, hogy rakd le a sérelmeidet...valamikor el kell kezdeni..ha nem tudsz szabadulni, nem tudsz hasznos életet élni...kártékony maradsz ...mint a gyűlölet...

egyetmondok 2015.11.08. 10:03:23

@zipe moha:
A politikai párt a civil szerveződések legmagasabb,legszerethetőbb,legtisztelhetőbb formája.

Magyarországon soha,de soha,egy percre, egy pillanatra se volt neoliberális a gazdaságpolitika. (Gondolom nem mást értesz neolib alatt,sajnos senki sem ért mást.)
Ennek pont az ellentéte okozta,okozza ma is a bajainkat. S ha tegnap megemlékeztem Horn Gyuláról,ma szóba hozom Bokros Lajost: ő volt itt az utolsó pénzügyminiszter,aki valóban szociálisan érzékeny gazdaságpolitikát képviselt.

zipe moha 2015.11.08. 10:11:03

@egyetmondok: ...a tagadás nem hoz felmenést....nézzünk egy egész korrekt meghatározást a wikiről:
"A neoliberalizmus a gazdasági liberalizmus egyes doktrínáinak a címkéje, követői nem is feltétlenül liberálisak például az egyéni jogok tekintetében – például Augusto Pinochet, de Margaret Thatchert, Ronald Reagant is ide sorolják. Az Amerikai Egyesült Államokban a neoliberalizmust gyakran neokonzervativizmusnak nevezik. Több konzervatív állítja, hogy ők közelebb vannak a klasszikus liberalizmushoz, mint a libertariánusok.

A neoliberalizmus kifejezés az 1970-es években keletkezett többek között Joseph Stiglitz és Milton Friedman nézetei kapcsán. A neoliberálisok megengednek bizonyos állami beavatkozást, például a központi bank által mesterségesen magasan tartott devizaárfolyamot, amit a libertariánusok elutasítanak.

Az államra azért is szükségük van, mert – a piaci kudarcok régi problémája mellett – a neoliberalizmust „a hasznok privatizálása, és a költségek társadalmasítása” jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságban keletkező profit a tőketulajdonosokhoz kerül, az ezzel párhuzamosan fellépő károk vagy negatív kockázatok az államot és az adófizetőket terhelik.

Sok esetben a modern magánszektor olyan nagy mértékű gazdasági vagy környezeti kockázatokat teremt, amelyek magánbiztosítói alapon nem fedhetők le. A hatalmasra nőtt, de saját hibáik vagy a külső okok miatt bajba kerülő cégekre, iparágakra (például a pénzügyi szektor vállalatai, bankok) előszeretettel alkalmazzák a racionálisnak tűnő „too big to fall” elvet: túl nagy ahhoz, hogy elessen, vagyis a már kialakult kölcsönös függőségi viszonyok miatt nagyobb gazdasági és társadalmi károkat okozna egy-egy veszteséges cég vagy iparág csődje, mint amennyibe a megmentése kerül. A jól menő cégek, iparágak képviselői viszont a minél kisebb állami beavatkozás, azaz piacszabályozás és jövedelem-újraelosztás mellett lobbiznak, mert állításuk szerint a szabad piac a leghatékonyabb társadalmi szervezőerő, amely az általános jólétét biztosíthatja, és minden beavatkozás ront a hatékonyságon. Mindez társadalmilag felelőtlen vállalatirányításhoz vezet.

Sokszor a „neoliberális” címkét alkalmazzák minden a szociális biztonságot csökkentő, a felső osztályt előnyben részesítő politikai lépésre."......

címkézheted aminek akarod... a tartalom nem változik meg a csomagolás miatt...

ui: az utóbbi időben sokat vesztettél a a más állásponton lévő józan értelmesen vitatkozó partner ázsiójából....nem állok be a tapsolók sorába ha bohócnak maszkírozod magad..:(

egyetmondok 2015.11.08. 10:44:13

@zipe moha:
Zipe, amikor valaki azzal jön, hogy Magyarországon a neoliberalizmus, neoliberális gazdaságpolitika okozta a nagy bajokat,azzal nehéz vitázni. Hiszen a helyzet pont az ellentéte ennek. És itt nem finom,okos,vagy nem finom,nem okos cimkézgetésről van szó.
Hanem az egész magyar történet súlyos benézéséről,hatalmas tévedésről.

"Sok esetben a modern magánszektor olyan nagy mértékű gazdasági vagy környezeti kockázatokat teremt, amelyek magánbiztosítói alapon nem fedhetők le. A hatalmasra nőtt, de saját hibáik vagy a külső okok miatt bajba kerülő cégekre, iparágakra (például a pénzügyi szektor vállalatai, bankok) előszeretettel alkalmazzák a racionálisnak tűnő „too big to fall” elvet: túl nagy ahhoz, hogy elessen, vagyis a már kialakult kölcsönös függőségi viszonyok miatt nagyobb gazdasági és társadalmi károkat okozna egy-egy veszteséges cég vagy iparág csődje, mint amennyibe a megmentése kerül. A jól menő cégek, iparágak képviselői viszont a minél kisebb állami beavatkozás, azaz piacszabályozás és jövedelem-újraelosztás mellett lobbiznak, mert állításuk szerint a szabad piac a leghatékonyabb társadalmi szervezőerő, amely az általános jólétét biztosíthatja, és minden beavatkozás ront a hatékonyságon. Mindez társadalmilag felelőtlen vállalatirányításhoz vezet."

ez nagyon jól hangzik,csak Magyarországon ebből semmi sem probléma,semmi sem igaz.

zipe moha 2015.11.08. 11:11:41

@egyetmondok:

"Az államra azért is szükségük van, mert – a piaci kudarcok régi problémája mellett – a neoliberalizmust „a hasznok privatizálása, és a költségek társadalmasítása” jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságban keletkező profit a tőketulajdonosokhoz kerül, az ezzel párhuzamosan fellépő károk vagy negatív kockázatok az államot és az adófizetőket terhelik."

"A jól menő cégek, iparágak képviselői viszont a minél kisebb állami beavatkozás, azaz piacszabályozás és jövedelem-újraelosztás mellett lobbiznak, mert állításuk szerint a szabad piac a leghatékonyabb társadalmi szervezőerő, amely az általános jólétét biztosíthatja, és minden beavatkozás ront a hatékonyságon. Mindez társadalmilag felelőtlen vállalatirányításhoz vezet."

"Sokszor a „neoliberális” címkét alkalmazzák minden a szociális biztonságot csökkentő, a felső osztályt előnyben részesítő politikai lépésre."......

mi kell még hitetlen tamás???...a sebeket is látni akarod?...ha akarod , hanem látni fogod....neeee fáraaasz mááár....senkit

zipe moha 2015.11.08. 12:03:44

@Fuxos (ex bömis): ..akkor legyünk egészen szabatosak,pontosak: magyarországon a neoliberalizmus perifériás modellje volt érvényben ..van..
tehát még az se annak tiszta formájában...hanem csak egy alkalmazott módosulása ami elégséges a lokalitás erőforrásainak elvonására, a profit tőketulajdonoshoz tereléséhez és a párhuzamosan fellépő károk társadalmasításához, az adófizetőkre való terheléséhez...bérbegyártoként pontosan tudod ...csak te elégedett vagy...egy kisebbség elégedettsége nem fékezi a többség elégedettlenségét...csak akadályozza

zipe moha 2015.11.08. 12:11:27

...a történelmet nem az opportunista részlehajlás viszi haladásba, hanem a józan , határozott érdekérvényesítésre tett kísérletek...

zipe moha 2015.11.08. 12:12:27

részlehajlás
bocs'..:)
részrehajlás..

egyetmondok 2015.11.08. 13:44:26

@zipe moha:
Nekünk ezzel az egésszel semmi dolgunk Magyarországon zipe.

zipe moha 2015.11.08. 18:27:10

@egyetmondok: ...figyelek, mivel van?..:)

egyetmondok 2015.11.08. 18:35:43

@zipe moha:
-nemzeti és nem nemzeti materializmus
-súlyos állami paternalizmus
-a piacgazdaság intézményességének szisztematikus rombolása
-a magyar állam nagy elosztó rendszereinek szocializmusból megörökölt,változatlan állapota...

és biztos van még pár olyan,amely itt kb.egy évszázadra biztosan teljesen lehetetlenné teszi,hogy a neoliberalizmust tekintsük valami olyan veszélynek,amitől tartani kéne.

pitcairn2 2015.11.08. 18:38:38

@egyetmondok:

a neoliberalizmus mindössze újracsomagolt etatizmus

azaz

köze sincsen ennek a valódi klasszikus liberális értékekhez

egyetmondok 2015.11.08. 18:43:02

@pitcairn2:
Köszönném én szépen itt az angolszászok neoliberalizmusának etatizmusát...

pitcairn2 2015.11.08. 18:45:42

@egyetmondok:

az angolszászok nem a mostani "neoliberalizmusnak" címkézett lájtos fasisztoid gyakorlatukkal lettek gazdagok...

azzal csak csődbe fognak menni...

egyetmondok 2015.11.08. 18:49:11

@pitcairn2:
Hát ja,ez,hogy ők ezért csődbe mennek,egész Magyarországon világszerte cáfolhatatlan tény.

pitcairn2 2015.11.08. 18:57:18

@egyetmondok:

jó játék a numbeo.com

érdekes szembesülni azzal, hogy pl. az "átlag londoni" már jóformán csak néhány százalékkal él jobban mint az "átlag Shanghai"-i

Cost of Living Comparison Between London and Shanghai
www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&country2=China&city1=London&city2=Shanghai

sohase gondoltam volna azt, hogy ilyen gyorsan át tud alakulni a világ..

pitcairn2 2015.11.08. 18:59:48

@egyetmondok:

az "átlag sencseni" azonban kétségkívül kenterbe veri az "átlag londonit" és az "átlag New York-it" is...

Cost of Living Comparison Between London and Shenzhen
www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&country2=China&city1=London&city2=Shenzhen

Cost of Living Comparison Between New York, NY and Shenzhen
www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+States&country2=China&city1=New+York%2C+NY&city2=Shenzhen

pitcairn2 2015.11.08. 19:01:14

@egyetmondok:

és ez még csak a szerény kezdet

10-15 év múlva szerintem az amerikai szegények __kínai használt ruhában__ fognak járni...

azaz

turkálni fognak a kínaiak által levetett rongyok között...

egyetmondok 2015.11.08. 19:02:29

@pitcairn2:
Ez egy nagyszerű hír,különösen akkor,ha az átlag londoni és az átlag Shanghai-i olyan cégeknél dolgozik,esetleg résztulajdonos ilyenben,amelyek jó szoros üzleti kapcsolatban vannak. Akár társtulajdonosk egymásban.
Kína lenyűgőző,ha mindent összerakok amit róluk képzelek,jót és rosszat,nem jutok másra,mint erre.
(Olvastam,hogy kb. ötszáz-millió kínainak éri el az éves jövedelme a tízezer amerikai dollárt. Szuper.)

pitcairn2 2015.11.08. 19:08:27

@egyetmondok:

a __vásárlóerő-paritás__ a lényeg

nem pedig a nominális jövedelem...

pl. egy 200 nettós budapesti kereset kb. olyan életnívót biztosít neked mintha 650 nettót (azaz közel nettó 1500 angol fontot) keresnél London-ban

az "átlag londoni" mindössze 58%-al él jobban az "átlag budapestinél"...

Cost of Living Comparison Between Budapest and London
www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&country2=United+Kingdom&city1=Budapest&city2=London

pitcairn2 2015.11.08. 19:10:26

@egyetmondok:

és ugyan miért nem?

már most is csak kínai és egyéb import ruha van az ottani __olcsóbb__ boltokban

dollárválság esetén a csillagos egekbe fognak menni ezek az olcsóbb árak is

és onnantól kezdve már csak a kínai munkások által levetett használt ruha fog maradni az angolszász plebsznek...

zipe moha 2015.11.08. 19:15:59

@pitcairn2:
"10-15 év múlva szerintem az amerikai szegények __kínai használt ruhában__ fognak járni..."

egyetmondoknak mindegy....ő szelektíven azonosítja a problémákat...ok és okozat között nem keres összefüggést...válogat, rakosgat, rendezkedik..

@egyetmondok...mindaz amit jellemzőként említettél 89' előtről jön ...azok hozzák...akik 89' előttről jöttek a mantreambe... és ezt adják tovább a később bekapcsolódóknak is:))...miért??...mert csak az uralom számít...

hogyan marad ez fenn, miért nem söpri el a neoliberális 1%??... mert közben a fiuk nekik dolgoznak...elsőként nekik , ami marad azt osztják szét egymás között.... ami azontúl marad azt láthatod az alrendszerekben megjelleni a hitelesítő értelmiség kifizető pénztárainál..MMA??...
..ha marad még valami az megy az üzemeltetés működtetés rendszereibe...ezekre legjobb állam adósságot felvenni...nem érzik , fogalmuk sincs az emberek sem amikor megeszik sem akkor amikor elkezdik visszafizetni.....
...ez van ..:)

egyetmondok 2015.11.08. 19:16:34

@pitcairn2:
Hát,például mert az USA gazdasága se csak a ruháról szól. Meg persze Kínáé se. Jó nagy bajba is jutnának mindketten...

pitcairn2 2015.11.08. 20:54:37

@egyetmondok:

az USA ipari termelés java már rég Kínában ill. egyéb hasonló államban van

a 70-es évek óta telepítik ki az USÁ-ból az érintett cégek az ipari kapacitásaikat

az egykori ipari központok már így néznek ki:)

World's Biggest GHETTO !!!!!
www.youtube.com/watch?v=SWEdjiEJg0U&hd=1

pitcairn2 2015.11.08. 20:54:45

@egyetmondok:

az USA ipari termelés java már rég Kínában ill. egyéb hasonló államban van

a 70-es évek óta telepítik ki az USÁ-ból az érintett cégek az ipari kapacitásaikat

az egykori ipari központok már így néznek ki:)

World's Biggest GHETTO !!!!!
www.youtube.com/watch?v=SWEdjiEJg0U&hd=1

egyetmondok 2015.11.08. 21:17:43

@pitcairn2:
Az egykori ipari központok valószínűleg mindenhol így fognak kinézni. Kínában is.

pitcairn2 2015.11.08. 21:27:44

@egyetmondok:

a Ruhr vidék vhogy nem így néz ki...

Detroit in Ruins
www.youtube.com/watch?v=iTxeCkUiHhs

pitcairn2 2015.11.08. 21:32:18

@egyetmondok:

kapsz erről egy szép grafit is...

1939-2010 - US Manufacturing employment as a percent of total employment
static3.businessinsider.com/image/4c72ae777f8b9a5111f80300/chart-of-the-day-manufacturing-employees-1939-2010.jpg

ezek az állások már leginkább Kínában vannak...

egyetmondok 2015.11.08. 21:58:06

@pitcairn2:
Az AUDI is itt rakott le egy mesés gyártó központot.
Otthon is megcsinálhatta volna.

egyetmondok 2015.11.08. 23:00:09

@pitcairn2:
Elég öreg vagyok,rendszeresen sportolok,persze seniorban versenyzek. Tudod mikor volt utoljára Made in Germany cimkés Adidas cipőm ? Úgy a nyolcvanas évek végén...
süti beállítások módosítása