1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.30. 13:01 HaFr

Kösz, de pont nem érdekelnek a sérelmeitek

Nem érdekelnek se a zsidó (identitású, félidentitású, származású, vallású, bármilyen), se a mélymagyar, se a komcsi, se a keresztény, se polgári, se a beképzelt sérelmek -- ezeket teljesen szubjektív problémáknak tartom, amelyeknek a demokratikus politikában semmi keresni valójuk. Úgysem lehet igazságot tenni közöttük, az ápolásuk viszont garantáltan dögvészt hoz egy országra, mint a mellékelt ábra mutatja. Elegem van abból, ahogy az értelmiség összekeveri a saját fontoskodását az ország fontosságával, a saját identitása feletti nyafogást a közéleti cselekvéssel, a saját pozícióinak védelmét a demokrácia és a közjó védelmével, és a belterjes szenvelgést -- amire a leginkább kész -- leginkább mindennel. Konstruktív gondolkodás? Na, olyan nincs. Politika mint ideológia és ressentiment? Kultúrkampf mindhalálig? Fájn, nyamm.

Nem kicsit, nagyon elegem van abból, hogy A úgy tartja csak kibékíthetőnek a helyzetet B-vel, ha az utóbbi elfogadja az ő nyavalyáit, fordítva dettó. Pont eddig terjed a toleranciájuk -- milyen nagyvonalú! Polgárosulatlan a magyar nép, nem tudja megőrizni fejlődésének alapjait? Elherdálja a jövőjét, beugrik a manipulációnak, nem kel fel az agresszió ellen? Ilyen értelmiség mellett ki csodálkozhat ezen?

Ránk fér egy világháború utáni német típusú fordulat a közgondolkodásban, amikor nem az Élet Menete és a Békemenet között lehet választani, hanem (még mielőtt ezekből bárki választana) létrehozzuk a közös társadalmunk fejlődésének alapjait szigorúan nem ideológiai, nem sérelmi, nem a múlttal elszámolni akaró módon. Nem véletlenül a németek sem folytatták le a közelmúltjuk megvitatását az ország helyreállítása előtt. Kell egy új Rend, amelyik nem akar igazságot tenni a régi Rendetlenségben, mert ha így tenne, pillanatokon belül áldozatul esne neki. Nekünk minimum száz évet kell lezárnunk úgy, hogy egy darabig -- amíg kellően erősek nem vagyunk hozzá nemzetileg -- felé se nézünk. A konzervativizmusnak nincs még itt az ideje. A polgári konzervativizmusnak van, amely a polgárság lehetőségeit próbálja rekonstruálni és konzerválni a jövőnek. A polgári konzervativizmusban a polgárság a lényeg -- a konzervativizmus erre irányul. A hiányában pedig ezt hozza létre.

96 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr398036272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.30. 14:10:11

Egyetértünk a fentebbiekben, de pont ezért nem értem, hogy mi a gond Bibóval, aki ugyancsak szorgalmazta az "identitásterápiát".
Túlságosan baloldali?

integrans 2015.10.30. 14:11:30

Világos, de nem az eddig így vagy úgy megismert izmusok mentén lehet előrelépni, hanem a demokratikus alkotmányosság alapjainak a megteremtésével lehet az alternatívát körvonalazni. Vagyis dolgozzuk ki együtt és minél szélesebb körben az alkotmányos társadalmi megállapodást. Alkotmányos zsinórmérték - garanciák és szankciók.

Nem lehet nem megérteni, hogy amíg nincs érvényes alkotmányos társadalmi megállapodás, addig folyamatos a társadalombiztonsági kockázatok emelkedése. - Ami hatásában láthatóan társadalmi visszafejlődéseket eredményez ráadásul.

Proud Mary 2015.10.30. 14:32:50

totálisan egyetértek a poszttal. kivéve a németes részt, ott ez a "fordulat" nagyon félrecsúszott, az nagyon nem kéne kis országunkban.

zipe moha 2015.10.30. 14:47:39

Hafr...Igen jó lett..a sérelmi konfliktusok feletti...szerintem jó lenne itt tartózkodni távlatosan is..:)

Zoltán Lukács 2015.10.30. 16:00:10

Akkor, kedves Péter, ez azt jelenti, ha jól értem, hogy abbahagyod a szocizást, gyurcsányozást stb., és a Tóbiással és a Gyurcsánnyal együtt fogjátok építeni a jobbbaloldali polgári konzervatív neoszocioliberálista demokráciát ebben a szép nagy homokozóban?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.30. 16:20:26

Kedves HaFr!

'Konstruktív gondolkodás? Na, olyan nincs. '

No látja, csak egy platformra kerültünk megint, megkockáztatom a BB is hasonlóképpen vélekedik, épp e konstruktív gondolkodás majdnem teljes hiányán szomorkodtunk együtt nemrég.
Az orbánozás nem egy konstruktív értelmiségi műfaj, lássuk be, ideje lenne váltania önnek is, ha már csak egy lépésre van az önreflexiótól.

És ha már végre kifakadt, hogy mennyire lesz@rja mások mindenféle sérelmét, ideje és aktualitása jött el megkérdezni öntől: vajh az önnek oly kedves Eleven Emlékmű is beletartozik immár az érdektelenségek köréhez?

Ha igen, mivégre volt az az igen erőteljes emocionális felhajtás körülötte, hogy mára nyilvánosan ellöki magától?

Aztán ha néhány modortalan alak felbátorodva az ön comming-outján gyakorlatban is kifejezi érdektelenségét, egyetért majd velük is?

PS: Amúgy nagyon egyet lehet(ne?) érteni önnel abban, hogy hagyni kellene már tényleg ezeket a sérelmeket, persze emklékezzen rá bárki ha lelki szükséglete van rá, azt azért ne tagadjuk meg tőle, de végre ne legyen kötelező senki vélt/valódi sérelmét mindenkinek magára venni, vezekelni emberöltőkön keresztül.

A szigetvári Szulejmán-szobor erre például jó példa.

2015.10.30. 17:38:58

@raczsandor:
igen, pont ez volt baj bibóval. azt hitte, hogy az ősi magyarkodás egy hülyeség. nem értette a nyilvánvalót. azt, hogy van kelet-európai és őseurázsiai eredet. és ebből következően a magyar társadalom sohasem lesz nyugatos. ahogyan a farkas sem lesz édibédi kiskutya, vagy a koala sem lesz igazán vadállat. hiába mind ÁLLAT. ő is azt hitte, hogy mindenki EMBER. az élővilág nem így működik.

Zoltán Lukács 2015.10.30. 17:41:26

@HaFr: Lehet. Sokkal világosabb szövegekhez szoktam, már a kvantummechanika speckolon is.

Zoltán Lukács 2015.10.30. 17:44:20

@unionista᠍᠍: Az nem zavar, hogy a teljes nyugat-európai szupercivilizált garnitúr Közép-Ázsiából jött?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.30. 17:56:48

@unionista᠍᠍:
Mégis kire kellett volna hallgatnia Bibónak?

2015.10.30. 18:16:20

@Zoltán Lukács:
a nyugat-indoeurópaiak az őseurázsiaiakkal evolúciós értelemben közeli rokonok. ezért vannak a jobbikban együtt a magyarországi németek és a nagy-kurultaj. mert ezeknek a népeknek az y kromoszómái nagyon hasonlók. férfiaskodnak azért, hogy összetartsanak.

a nyugat-európaiak miért nem olyanok, mint az belső ázsia népei? azért, mert nőági eredet eltér. az európaiak többsége egy bizonyos ősanyától ered.

a magyarok miért mégis inkább keletre húznak? azért, mert az őseurázsiai mellett a kelet-európai eredet a domináns. illetve a délszláv. illetve a cigány. és miért húznak mégis európához? a nőági eredet miatt.

így van ez, és ez nem nagyon fog megváltozni.

Carmichael 2015.10.30. 18:26:08

+ 1 a cikknek.
Én e mellett azt is orvosolandónak tartom, hogy mára a fenti sérelmek (és gazdáik) megmérgezték, kisajátították vagy elértéktelenítették a kulturális és egyéb hagyományaink jelentős részét, ami természetes módon összeköthetne minket, alapot/hidat képezhetne a párbeszédhez.
Ennek hiányában nehéz feladat meghaladni törésvonalakat (jobb-bal, náci-libsi) és polgári öntudatot/polgárságot építeni, pedig a konzervativizmusnak későbbiekben csak ez adhatna tömegbázist és tartósságot.

Hidvégi Mihály 2015.10.30. 18:57:45

@unionista᠍᠍: A magyar társadalom is lehet nyugatos. Ha nem lesz az, eltűnik, örökre.

Vagy nyugatos lesz, vagy nem lesz.

Hidvégi Mihály 2015.10.30. 18:58:47

@Hidvégi Mihály: Ahogyan volt Szt István idején. Nem lett volna nyugatos, most szláv nyelven írnánk itt, zdrásztújtye.

Moin Moin 2015.10.30. 19:00:14

"Ránk fér egy világháború utáni német típusú fordulat a közgondolkodásban, amikor nem az Élet Menete és a Békemenet között lehet választani, hanem (még mielőtt ezekből bárki választana) létrehozzuk a közös társadalmunk fejlődésének alapjait szigorúan nem ideológiai, nem sérelmi, nem a múlttal elszámolni akaró módon.": "Ha a németség is ezt csinálta volna 1946 és 1960 között, akkor a büdös életbe' nem jön el a Wirtschaftswunda' - de ők nem azon marták egymást, hogy ki mennyire volt az előző évtizedekben náci, komcsi, szocdem, keresztényszoci,meg mein kleines Faß tudja mi és hogy ki dekára-grammra éppen miben bűnös és miben áldozat és mit kúrt el. nem: ők melóztak, mert tudták, hogy nem annak van most az ideje, hogy a múltat elemezgessék. (Ahhoz ui., higgadtság, eltávolodás, az érzelmek és sérelmek kihűlése - no meg jólét kell, hogy a régi sérelmek és dühök a nyomor miatt nehogy újakat sarjaddzanak.)" - Wie i's g'schrieb' hob!:-)

Hidvégi Mihály 2015.10.30. 19:02:07

@Zoltán Lukács: Persze, hogy onnét jött. Mi is onnét jöttünk, csak mi örökös sérelmezők vagyunk. Legalábbis a mi "úgynevezett" elitünk.

A nyugatiak nem sérelmeznek, hanem dolgoznak. Ergo, a sérelmezés marhaság, ezért )is) marha Orbán is, örökös sértettség van benne, a hülye a mai nap is bebizonyította kicsinységét az összeesküvés elméletével.
Hja, könnyebb azt, mint dolgozni. Marha.

kiazmarmegint 2015.10.30. 19:15:22

Valaki hozzaerto el tudna magyarazni, hogy mennyiben igaz az, amit a heten tobbszor hallottunk, hogy 2020-tol nem jon tobb EU-penz? Mert ha ez igy igaz, akkor az nagyon nagy valtozas lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 19:38:48

@kiazmarmegint:

[...]

hvg.hu: Miért gondolja úgy, hogy 2020 tájékán véget ér az aranykor? A hétéves uniós ciklus akkor véget ér, világos, de hát indul egy új.

Zs.V.: Európának a kohéziója, a szolidaritás, nem lesz annyira erős már akkor, hogy a mostanihoz hasonló mértékben támogassák azoknak a – kevésbé fejlett – országoknak a csoportját, amelybe mi is beletartozunk. Hiszen az európai pénztranszfer voltaképpen úgy néz ki, hogy a németek, franciák, hollandok a megtakarításaik egy részét odaadják a közép-kelet-európai térség államainak. Vissza fognak venni ebből. Finnország évek óta recesszió közeli állapotban, Hollandiában szintén gyenge a gazdaság. Ráadásul a támogatott térség országaiban gyakran olyan politikai erők vannak hatalmon, amelyek nem állnak be az európai értékek mögé, és még nő is a gazdaságuk. A pénzeszsák szerepét betöltő EU-s országokban a választók kikényszerítik, hogy jóval kevesebb manna áramoljon felénk is. Migránskérdésben is látjuk ezt: hiába volt kezdetben az európai politikusok zömének erősen szolidáris nézőpontjuk, ha a választók jó része elutasítja a menekülteket.

hvg.hu: Visszaüthet az a fajta különutas politika, amelyet Orbán Viktor folytat éveken keresztül, többször is szembehelyezkedve az EU többsége által osztott nézetekkel, elvekkel?

Zs.V.: Igen.

hvg.hu Százmillió meg milliárd eurókban lesz mérhető a veszteség 2020 tájékán?

Zs.V.: Egy országgal nem fognak kivételt tenni, tehát nem az lesz, hogy például Szlovákia kapja továbbra is a mostanihoz hasonló összegben az uniós támogatásokat, Magyarország pedig csak egy részét. Inkább apránként beépülnek olyan dolgok, mint az, hogy a magyar kormány több kérdésben szembe megy Európával és az európai értékekkel. Egyre valószínűbbé teszi ez azt, hogy az EU vezető államai újragondolják az egész támogatási rendszert. Ha ez megtörténik, a mi térségünknek érdemben kevesebb pénz jut.

[...]

hvg.hu/gazdasag/20151026_Olyanok_vagyunk_mint_egy_megbuheralt_Trab

Vagyis ez nem tuti (csak egy közgazdász véleménye) és nem lesz teljes mértékű leállás (ha lesz valamekkora). De amikor OV gógyisan cselt vet meg kokikat osztogat, annak lehet következménye.

Ahogy unionista mondaná: "a brüsszeli zsidók és zsidókeresztény barátaik megpróbálják majd bedönteni a magyar férfiági eredettöbbségű gazdaságot".

Tamáspatrik 2015.10.30. 19:45:06

@Moin Moin: :))) stilus 10 pontos.

A cikk SZERZŐJÉNEK: tetszik a cikk, szerintem is ilyen tipusú káros mémek, beállitódások uralják a közbeszédet. A felmerülő kérdés, hogyan és mire kellene őket kicserélni. Bizakodásra akad okot, hogy az Orbán féle háborúsdival, harc mindenki ellen, a legtöbbünk töke már tele van. Még annak is, akinek nincs.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.30. 20:48:23

@raczsandor: Bibó nagyszerű -- és naiv -- ember volt. Radikális az antikapitalista értelmében, modernizáló, amikor nem voltak meg hozzá a polgári alapok, röviden társutas szocialista.

Laikus Érdeklődő 2015.10.30. 20:57:05

A poszt tömörített változata:

"Hát hagyjatok fel az okoskodással,
Minden dolognak oly sok színe van,
Hogy aki mindazt végigészleli,
Kevesbet tud, mint első pillanatra,
S határozatra jőni rá nem ér.
A TETT HALÁLA AZ OKOSKODÁS."

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2015.10.30. 21:01:14

"Nem érdekelnek se a zsidó (identitású, félidentitású, származású, vallású, bármilyen)"

Mert náci vagy. Érdekeljen, reggeltől estig, és álmaidban is érdekeljenek, mert különben náci vagy. És az vagy.

Laikus Érdeklődő 2015.10.30. 21:03:22

A Polgári Konzervatív Kibékülés jegyében pedig egyszerűen ki kellene tiltani a blogról a szélsőségeket, vagyis a kommunistákat és a libertariánusokat.
Ők rosszabbak mint Lucifer, velük nem lehet a polgárság lehetőségeit rekonstruálni és konzerválni a jövőnek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.30. 21:05:10

@Laikus Érdeklődő: á, nehéz itt meghúzni a határokat, és ártana a gondolkodásnak is

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.30. 21:07:46

@Moin Moin: kétségkívül egy kisfröccsöt érdemelsz :)

Laptop7712 2015.10.30. 21:55:55

Ez a poszt nekem nagyon tetszik. Felmerül bennem a kérdés, - ha már ott tarunk, hogy polgárosodás – hogy mit is jelent polgárnak lenni?

Ha úgy tekintek a fogalomra, hogy minimálisan milyen élethelyzet, társadalmi státusz, és havi jövedelem szükséges ahhoz, hogy valaki nyugati fogalak szerint polgárként tengesse az életét kis hazánkban, akkor azt kell mondanom erre, hogy nagyon el lett k…va valahol ott a 70-es évek közepétől 80-as évek végéig. Mivel az akkor kinevelődött – nevezzük eliteknek – képtelen volt arra, hogy valamilyen „polgári mintát” közvetítsen a nép széles rétegei számára. Szépen meggazdagodott, és betonfalak mögé zárkózik, mivel képtelen bármilyen mintaadásra.

A polgár anyagilag független, személyében szabad, és döntésképes, és mint ilyen, tisztában azzal, hogy mit jelent a gyakorlati műveltség, továbbá tudja azt, hogy honnan származnak polgári gyökerei. Azt hiszem unionista fejtegette itt a társadalmi csoportok pénzhez való hozzáállását, és a pénzügyi státuszból levezethető faktorokat. Ez nagyon markánsan jön mostanában elő.

A pénzzel való rendelkezést kevesen ismerik el, mivel nem mindig társul hozzá autentikus műveltség, és saját teljesítmény. Magyarország nem az USA.

A baj ott kezdődik, hogy nagyon nincs hiteles gazdag ember, aki nyílt színen el tudná mondani, hogy hogyan kell meggazdagodni. Vagy ha elmondja, vagy könyvet ír róla, akkor általában hazudik, mivel a stratégia, amit követett, nem megismételhető. Tehát képtelen értékteremtésre, és értékközvetítésre.

Szét fog rohadni – inkább rárohad - amit összehozott. Ez nagyon komoly probléma, mivel a fiatal generáció inkább a gazdagok ellen fordul, mivel úgy érzi, hogy se lehetősége, se joga, és semmilyen esélye nincs arra, hogy gazdaggá váljon.
A második generáció meg képtelen arra, hogy átvegye a megfelelő szerepeket tudás, és releváns tapasztalat hiányában. Ők nem polgári nevelést kaptak, hanem a gazdagoknak kijáró nevelést kaptak, ami általában meglévő rendszer nélkül nem igazán használható tudás (tisztelet a kivételnek).

A másik játéktér a fiatalok részéről, amikor a fiatalok kialakítják saját gazdasági tereiket, ebből alakulnak ki szépen az úgynevezett „gazdasági ökoszisztémák”. Érdemes erre nagyon komolyan odanézni.
Itt tartunk. Nincs egy gazdag hiteles ember az elmúlt 25 évben, aki ki merne állni tanítani a népet. Folytass úgy konstruktív vitát egy olyan országban, ahol van 3 millió mélyszegény, 1 millió leszakadt, elfelejtett ember, és dolgozói szegénység érinti a munkavállalók 70 %-át. Mi a törpről beszélunk?

Polgárosodás, hol, meg kinek? Vagy gazdaggá, vagy hipergazdaggá válik valaki, vagy lecsúszik végleg. El fog tűnni a közép, nagyon gyorsan (1-2 év). A háború utáni német fordulat gondolatvilága 1970-es évekre nyugati polgári szintre röpítette az NSZK-t. Ott nem k….ak el 25 évet, 4 generációt a semmire.

Ott kezdődik a polgár, hogy rendelkezik az általa elért teljesítmények ellenértékével. Ez ma nálunk egy négytagú család esetén legyen 1,5 – 2 millió Ft nettóban. Ez nem nagy valami, egy jó „supervisor” megkeresi ezt nyugaton kezdő bérnek. Ha így nézek Magyarországra, a kép szánalmas, és kiábrándító.

1000 polgár ha lehet kis hazánkban?? 700.000 ember meg külföldön elindult a polgárrá válás útján.

Hiába lesz bármilyen gazdasági fordulat, tudás, és széles látókör hiányéban szépen ránk fog csukódni az innovációs csapda, és „ a magas szintű műveltség csapdája” a politikában, de dumálhatunk róla. Ezért örülök, hogy pl. hiánycikk a mérnök hazánkban, mivel ha másra nem, erre fel kellene figyelni.

zipe moha 2015.10.30. 22:03:32

@Hidvégi Mihály: "Ahogyan volt Szt István idején. Nem lett volna nyugatos, most szláv nyelven írnánk itt, zdrásztújtye. "-írod...

...mondjuk a történelemben meglehetősen kétséges végkifejletű gondolat-kisérleteket lehet játszani ...de még is:

ha nem istván alapít és péter hhűbéresíti el az osrzságot a németeknek...hanem Kopánny ( vagy Gyula) ami nagy valószinűséggel kijelenhető, hogy a kereszténység felvételére úgy is sor került volna...valószinűleg nem Rómától hanem Bizánctól....ebben az esetben is megalakul a magyar állam, és átjárja mondjuk a görög, szláv török igen nagy hagyományú kultura...kevésbe lett volna konfliktusos talán az elmult 1000 év...jobban illeszkedtünk volna oda ahová tartozunk : Közép Európába...mondjuk s például símán átengedhettük volna a törököt...neki a nyugatnak...dűlőzenek.. a szláv tengerben több önazonosságot találhattunk volna mint a kényszer-germánban...az uralkodó elit magyar maradhatott volna idegenekj helyett...ma is kevesebb identitás problémánk lenne , mint német periféria, német hátsó udvarként...ma lehet hogy egész másként nézne ki Közép Európa és benne Magyarország...akár Trianon nélkül sőt mivel a Habsburgok ellen mentünk volna ( mint az oroszok) lehet , hogy Bécs alatt lenne a határ sőt némi Alpunk is lenne...:) ...alapunk persze ehhez a fikcióhoz...istván " művét " és eredményét látjuk ..."élvezzük"...ennél lehetett volna jobbat kihozni?...KELLETT VOLNA...csak ezt állítom, ezt viszont igen...

2015.10.30. 23:01:46

@raczsandor:
szerintem nem volt olyan kortársa, aki jobb lett volna nála. legfeljebb szekfű. nem vagyok filozófus, csak szemelvényekből ismerem őket.

szerintem a magyar identitás a kelet-európai, az őseurázsiai, a délszláv, a cigány és a zsidókeresztény kultúra elemeiből tevődnek össze. a nőiségből következik az európához való húzás, nem a zsidó-kereszténységből. ez a baloldali liberális és a jobboldali konzervatív értelmiség alapvető tévedése.

a magyar közélet férfiaskodással keleti és déli északi irányba húz. ebből következően a magyar társadalom sohasem lesz nyugatos. mert ahhoz teljesen el kellene nőiesednie. persze teljesen keleties sem lesz. a nemek két irányba húzzák a társadalmat. már egész kicsi korban látszik. kislányok nyugati típusú királynők és hercegnők akarnak lenni. de a fiúk sokkal inkább keleti típusú uralkodók: fejedelmek, cárok, szultánok szeretnének lenni. ha ezeket a mintákat nem látják, akkor vadnyugati játékokat játszanak. az egri csillagok egy kultuszfilm volt. de abban végül nem sinkovits imre mint dobó istván, hanem bárdy györgy a félszemű jumurdzsák szerepében lett a legnagyobb kedvenc. istván királyban sem a nyugatos uralkodót (~németrómai császárt), hanem sokkal inkább a magyarok új nagyfejedelmét látjuk. és nem értjük, hogy miben különbözik gézától. azért, mert lényegében nem különbözik tőle. persze van a zsidókeresztény mese arról, hogy a kalandozó magyarok egy ideig sátánok voltak. a kereszténység felvétele angyalokká változtatta a népet. csakhogy szent istván halála után brutális polgárháborúk dúltak. és persze az életében is. erre azt szokták mondani, hogy akkoriban a felnégyelések, élve eltemetések mindennaposak voltak. dehogy voltak. a kalandozás volt a normális. az nem, hogy egy uralkodó az unokatestvérét megvakíttatja és nem megsüketítteti. a saját családját senki sem öli meg, nem nyomorítja meg csak úgy. hacsak úgy nem, hogy az udvar és az egyház erre készteti. de az annyira nem kulturált. persze az is hazugság, hogy zsidókereszténység a korai középkorban dominált, mert németrómai egyház volt. a kereszténység felvétele végső soron gazdagította a kultúrát. civilizáltabbá vált magyarország. de nem attól lett civilizált.

a liberális baloldal és a konzervatív jobboldal a magyarok világképét a zsidó-kereszténységből akarja levezetni. de abból sehogy sem következik az, amit a többség gondol. hanem csak az következik, hogy van a nyugat. az a jó. és vannak a magyarok. az a rossz. tehát meg kell tagadni magyarságunkat, mert így tudunk kapcsolódni a nyugathoz. miért kellene?

explanatus 2015.10.30. 23:10:40

@Laptop7712: Szépen összefoglaltad! A Fidesz fából vaskarikája, hogy szegény emberekkel akar erős, gazdag országot építeni. Az eredmény: „Nincs egy gazdag hiteles ember az elmúlt 25 évben”. Helyette van koncon marakodás fent, morzsacsipegetés lent.

zipe moha 2015.10.30. 23:30:12

"Ránk fér egy világháború utáni német típusú fordulat a közgondolkodásban, amikor nem az Élet Menete és a Békemenet között lehet választani, hanem (még mielőtt ezekből bárki választana) létrehozzuk a közös társadalmunk fejlődésének alapjait szigorúan nem ideológiai, nem sérelmi, nem a múlttal elszámolni akaró módon. Nem véletlenül a németek sem folytatták le a közelmúltjuk megvitatását az ország helyreállítása előtt. Kell egy új Rend, amelyik nem akar igazságot tenni a régi Rendetlenségben, mert ha így tenne, pillanatokon belül áldozatul esne neki.".....

"“Hallotak-e arról, hogy tudós emberek mit mondanak? Hogy nagy bajok jönnek, hallják-e úgy a rádióban, televízióban, hogy gazdasági válság van, hogy a pénz értéke egyre kevesebb,hogy csökken a bux index,hogy az aranynak megy felfelé az ára…
És kérdézem: tessék már mondani, ki mennyi aranyat evett életében?
Ki mennyi értékpapírt fogyasztott? Mi kell az élethez…?
Föld, Víz, Levegő, Napfény. Ez a négy!
Ezen a Földön, a Kárpát-Medence mindebben a leggazdagabb, nincs hozzá hasonló!
Európa, ahol a termőföld a világon a legjobb, 22 cm a humuszréteg (termőréteg). Ebbe benne van Hollandia, ahol a tengertől hódítottak el homokot, oda hordtak 3-5 cm humusz termőtalajt, és benne van a Kárpát-Medence, ahol a termőréteg 75 cm.
Tetszenek tudni, hogy ez a Kárpát-Medence ahol évtizedek,évszázadok, lassan egy évezrede veszekszünk, 16 millió ember él itt, és ez a föld hagyományos műveléssel több mint 100 millió embert tudna eltartani?
Ma a 7 milliárd emberből 1 milliárd szomjazik, 1,5 milliárd meg egész életében egészséges vizet nem fogyaszt. Mi ivóvízben fürdünk szó szerint. Tudják-e, hogy a jelenlegi ivóvíz készletünk 1 – 1.5 milliárd ember édes ivóvíz készlete itt van a talpunk alatt ?
Minden reggel megköszönjük a Teremtőnek, hogy Atyám köszönöm, hogy ide születtem és nem Afrikába, nem Ázsiába ahol a gyerekem egy korty jó ivóvizet nem ihatna?
Sehol a világon nincs olyan föld,víz és klíma, amely az emberi létet így biztosítaná”
(prof. Dr. Papp Lajos szívsebész)

2015.10.30. 23:55:20

@Laptop7712:
ez a térkép a visegrádi országok önmagukhoz mért fejlettségét mutatja:
www.lboro.ac.uk/gawc/rb/images/rb337f2.gif
nemcsak társadalmi egyenlőtlenségek vannak (lehetne mondani, hogy az a szabad piac velejárója), hanem országrészenként is jelentős különbségek. és nemcsak magyarországon, hanem kelet-közép európában.

lehet úgy érvelni, hogy budapesten sokkal több a diplomás. az a főváros. az a leggazdagabb.

a leggazdagabb település budaörs. mit tud budaörs? ott vannak a nagy szabad kereskedelmi lerakatok. a budapestről a bécs és a zágráb irányába tartó m1 és m7 autópályák ott ágaznak el. és ott véget ér véget az m0 "körgyűrű". a kereskedelmi központokat szinte csak oda érdemes telepíteni. tehát nem arról van szó, hogy budaörs valami különlegeset tud. milyen mintát polgári mintát a budaörs a hasonló méretű településeknek? legyetek ti is szabad kereskedelmi lerakat. legyen ilyen az ország. ha mi lennénk ciprus, akkor ez jó lenne. magyarországon a leggazdagabb település sem mintaadó.

Korrekt74730 2015.10.30. 23:55:24

@HaFr: Pedig hitelesebb lenne ez a blogod Péter, ha nem kérnéd azonnal ki magadnak Gyurcsányt,Tóbiást stb. Ha pont nagyon nem tud érdekelni hogy Kun Béla vagy Nagy Imre, hogy Horthy vagy Szálasi, hogy Rákosi vagy Farkas Mihály ..., akkor miért pont a szabad szemmel nem látható, de a tiednél valamivel (ezért-azért persze) még mindig támogatottabb pártok vezetőinek Gyurcsánynak, Tóbiásnak, Bokrosnak akárkinek nem tudsz helyet adni a nagy asztalnál, ahol fütyülünk a magunk sérelmeire, hogy a másikéra is fütyülhessünk. Így csak a sértettség érződik ki a szavaidból. Megértem ! Küzdesz , dolgozol, sőt gürizel, vinnéd elöl a zászlót de csak pár tucat a "tömeg" mögötted. Egyszer az indulás táján még mondtad, tudtad, hogy ez a pártszervezés nehéz lesz, és sokáig fog tartani. Miért vagy megsértődve, hogy kiderült: igazad volt. És tudd meg, én nem a sérelmeim miatt nem járok körbe a házban és nem MLM-elek a PKP kritikus tömege létrehozásáért, hanem mert a 45 lakásból közül 44-ből, akik most jó szomszédaim, 44-en dobnának ki úgy, hogy esélyem se lenne elmondani nekik, amit akartam. Egyből nem, mert ha nem is mindíg, de általában egyetértek magammal. Megértem, hogy sírsz, hogy eleged van, de mást nem abból, amit itt összehoztál. Őszintén sajnálom.

2015.10.31. 00:18:34

@explanatus:
ez a harc alapvetően azért folyik, mert az ország kevés árut termel. (már amivel a magyarok rendelkeznek.) a gazdaság alapja nem a termelés, hanem az az eladás és az azzal járó eladósodás. ha nem termelünk elég árut, akkor valakinek el kell adósodnia. úgy, hogy annak nincs árufedezete. ebben az esetben el kell adni az állami vagyonból. és egy idő után az is elfogy. és a politikai el kezd visszafelé gondolkodni. különadót kezd el kivetni és államosít. egy ideig ez is működik. de onnantól kezdve megint jön az eladás és az eladósítás. abba kormányok bele szoktak bukni. a jobbik felkészül. persze lehet még osztogatni. azzal szoktak utána még nagyobbat bukni. tehát az nyilvánvaló, hogy a politikai osztály bukásra van ítélve. kérdés mi lesz utána.

Ceriak 2015.10.31. 00:23:05

@Hidvégi Mihály: Szent István idején miben voltunk "nyugatosak"? Áruld már el kérlek!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.31. 00:27:19

@Laptop7712:

"A baj ott kezdődik, hogy nagyon nincs hiteles gazdag ember, aki nyílt színen el tudná mondani, hogy hogyan kell meggazdagodni. Vagy ha elmondja, vagy könyvet ír róla, akkor általában hazudik, mivel a stratégia, amit követett, nem megismételhető. Tehát képtelen értékteremtésre, és értékközvetítésre."

A baj ott kezdődik, hogy nagyon nincs hiteles sakk-nagymester, aki nyílt színen el tudná mondani, hogy hogyan kell sakk-nagymesterré válni. Vagy ha elmondja, vagy könyvet ír róla, akkor általában hazudik, mivel a stratégia, amit követett, nem megismételhető. Tehát képtelen értékteremtésre, értékközvetítésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.31. 00:42:23

@unionista᠍᠍:

"nyilvánvaló, hogy a politikai osztály bukásra van ítélve. kérdés mi lesz utána"

Egy (legalább is látszólag) új politikai osztály.

Szomália kivételével minden országban van politikai osztály. Szomáliával meg riogatják a többi ország népeit.

2015.10.31. 00:57:28

@raczsandor:
még annyit, hogy sokkal könnyebb helyzetben vagyunk, mint bibó. számomra a különös az, hogy a nácikat leszámítva a filozófia miért nem számol azzal, hogy az etnikai hovatartozás befolyásolja a közéleti viselkedést. nem feltétlen az egyént, hanem a közösségi gondolkodást.

a nácik nyilván hülyék voltak, de hogyan maradhatott ki a bölcseletből az a felismerés, hogy bár minden etnikai csoport egyenrangú, de a különféle származás térbeli és időbeli eloszlás mégsem teljesen ugyanazt a kultúrát eredményezi. hogyan lehet, hogy ezt a nyilvánvaló dolgot senki sem ismerte fel? persze nyilván erre rájöttek elég sokan. csak azokat kibaszták a filozófia tanszékről.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.31. 03:33:48

@Korrekt74730: nem sírok, hanem örülök és büszke vagyok arra, amit eddig összehoztunk -- és ez az örömöm csak nőni fog a jövőben, de azért köszönöm a szavaidat

Hidvégi Mihály 2015.10.31. 07:33:38

@unionista᠍᠍:
"...van a nyugat. az a jó. és vannak a magyarok. az a rossz. tehát meg kell tagadni magyarságunkat, mert így tudunk kapcsolódni a nyugathoz. miért kellene?"

Még jó, hogy feltetted ezt a az utolsó kérdést.

Miért kellene megtagadnunk magyarságunkat.

Fenét kell. Ilyet csak a bérrettegő orbánisták állítanak, fittyfenét kell megtagadni magyarságunkat. Európa, annak ellenére, hogy közösségi is, nem kívánja a nemzeti voltunk megtagadását, a művelt nyugat tudja, hogy az identitás az embernek is a sajátja, a nemzetnek is.
Egyik legnagyobb hazugság, hogy ha a nyugathoz akarunk tartozni, akkor meg kell tagadni identitásunkat. Csak vannak törvények, ha úgy tetszik, természeti törvények, mint a versenyképesség törvénye, az antikorrupció törvénye, azokat be kell tartani az identitásunk megőrzése mellett. Mert ők tudják, ha ezeket a törvényeket nem tartjuk be, akkor az egész blokkot lehúzzuk, sárba dagasztjuk.
Mint amiben van ma Magyarország.

Hidvégi Mihály 2015.10.31. 07:35:54

@unionista᠍᠍:

"...politikai el kezd visszafelé gondolkodni. különadót kezd el kivetni és államosít. egy ideig ez is működik. de onnantól kezdve megint jön az eladás és az eladósítás. abba kormányok bele szoktak bukni."

Látod, ez már egészen tökéletes, bocs, hogy minősítem az írásaidat:)

Hidvégi Mihály 2015.10.31. 07:41:10

@Ceriak: Miben voltunk nyugatosok Szent István idején?

Annyiban, hogy felvettük a kereszténységet, mint az akkori kulturáltság szimbólumát s nem harcoltunk barbár módra a nyugat ellen, hanem betagozódtunk Európába.

Orbán pedig napjainkban barbár módon harcol a nyugat ellen. Ahelyett, hogy tanulna tőle, kihasználná az ott megszerzett tudást, de nem, őmarhasága pofázik hülyeségeket, ahelyett, hogy dolgozna s országát műveltté, gazdaggá és humánussá tenné.

Ó, gyenge kis orbánka... de vacak kis emberke vagy!

Hidvégi Mihály 2015.10.31. 07:58:32

@Korrekt74730: Félre érted te a helyzetet, legalábbis szerintem.

Nem sírunk mi polgárok, sosem. Még akkor sem, ha megállapítjuk a tényeket. A cikkből nem siránkozás jön le, éppen az ellen szól, a siránkozás ellen: nem kell sérelmezni semmit, dolgozni kell. Polgárnak kell lenni, aki dolgozik fogat szorítva mert tudja, hogy csak ez vezet felfelé.

44-en kidobnának. Ez így van, s mégis felrovod, hogy még kevesen vagyunk. Egy idő után nem fognak kidobni, mikor már látják, hogy kell az új elit, akiknek a formálásában nekik is részük kell legyen, mert a részvételük nélkül NINCS ÚJ ELIT. Csupán kaki van.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 09:04:52

@HaFr:
Röviden: E. Fehér Pál szelleme kísért. :)

Laptop7712 2015.10.31. 09:06:20

@neoteny:
Köszönöm, hogy megismételted azt, amit mondtam. Igen, tartom azt, amit mondtam. A magyar gazdagok nem tudják megtanítani a népet arra, hogyan kell, vagy lehet gazdaggá válni. Rém egyszerű megismerni ezeket az embereket. Onnan ismered meg őket, hogy működik nagyban, és kicsiben, általában bárhol egyaránt az, amit csinálnak. Ez nem nagy történet. Érdemes elolvasni mit tanít egy Branson, vagy egy Kiyosaki.
Megtanítja neked azt, hogy hogyan csináld, nagyon egyszerű megoldásokkal operál. Madár mindegy, hogy te egy negyven millás üzletet grundolsz, vagy épp egy gyufát adsz el. A játék lényege ugyanaz. Ezt hívják gyakorlati bölcsességnek, ami mindig működik.
Egy sakknagymester, aki tudja mit csinál, el is tudja mondani, hogy mit miért úgy tett, ahogy tette, mindezt teszi úgy, hogy mindenki megértse. Mivel tud sakkozni.
A magyar gazdagok képtelenek arra, hogy gazdaggá tegyenek másokat – és tegyék ezt nagy tömegben- mivel egyszerűen félnek attól, hogy más is gazdaggá válik, és akkor talán kisebb torta jut nekik. Szánalmas. Félre ne értse valaki, nem vagyok gazdag ellenes, csak tényeket rögzítek, amit nagyon keményen kihasznál a média.
Norbi neje bemegy Fridihez, kap két kérdést, és csak hápogni tud.
A köznép meg azt mondja, hogy a csaj nem ebben az univerzumban él, és baromira nem érti meg azt, hogy minek vett magának táskát 200 ezerért. Ezzel azt is kimondta a nép, hogy a csaj nagyon nem rendelkezik azzal a tudással, ami feltételezné az életszínvonalát. Ilyen egyszerű a játék. Ezért mondom azt, el k…..ták az elmúlt 25 évet a gazdagok, a regnáló gazdasági rendszer hiteltelen hazánkban. Ezzel sürgősen tenni kell valamit, addig, ameddig lehet.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 09:14:59

@unionista᠍᠍:
Szekfű biztosan nem volt jobb mint Bibó!

Az általad vallott szemléletnek persze voltak előzményei Bibó kortársai között is. Ezek közül Szabó Dezső és Németh László voltak a legjobbak. Mindketten komoly hatást gyakoroltak Bibóra, de egyúttal meg is haladta őket.
Pontosan rájuk gondolt, amikor olyanokat írt, hogy:
"Az egyéni vagy közösségi fejlődés ilyen példáival kapcsolatban persze időnként azt is érezhetjük, hogy az egész fejlődésben, túl azokon a hatalmas alkati változásokon, melyek egy-egy új feladatvállalás és feladatvégzés során egyének és közösségek arculatán kirajzolódnak, időnként valami még mélyebb szabályosság, ismétlődés, önmagával való azonosság, alkati jellegzetesség is megmutatkozik, mely félelmes erejű visszahatásokat tanúsít olyanokkal szemben, akik nem igazodnak hozzája, s nem értik vagy nem tanulják meg kialakult magatartásformáit és követelményeit. Ilyenkor hajlunk arra a feltevésre, hogy az alkat több, mint adottságok, lehetőségek és statisztikai arányszámok puszta halmazából kifejlődött egyéniség, hanem egy ezen túlmenő, mindezeket összegező és összefoglaló, belső szabályozó és regulázó törvényszerűség is. Ilyen gyanúink lehetnek, de jaj annak, aki nekiáll, és konkretizálni akarja, tételekbe akarja foglalni, kötelező erőre akarja emelni azt, amit ilyen törvényszerűségként felismerni vél. Úgy kell lennünk ezekkel, mint a természettudósnak az Istennel: nem azért, mintha egy természettudósnak nem lehetne Istenben hinnie, sőt ezt a hitét alapozhatja a természettudományok egészének valamiféle szemléletére is; de nem szabad neki Istent a maga természettudományi munkahipotéziseibe, a maga feltevéseinek rendszerébe, a maga problémalátásának az indokai közé belekevernie; nem takarózhatik Istennel, ha valamit nem tud megmagyarázni, és nem hivatkozhatik Istenre, ha valamit így vagy úgy akar magyarázni. Hasonlóképpen az egyéni vagy közösségi alkat törvényszerűségeire való hivatkozás is mindig gyanús, ha valamilyen cselekedetre vagy cselekedet elmulasztására igazolásul veszik elő. Nem jó azt hallanunk, amikor már minden érv kifogy, hogy ez vagy az a politikai rendszer, ez vagy az a megoldás azért nem jó, mert a magyar lélekkel ellenkezik, vagy azért jó, mert azzal egyezik. Ha valóban jó vagy valóban rossz, akkor kell, hogy ezt meg lehessen indokolni a magyar lélekre való hivatkozás nélkül is. Sohasem tudhatjuk, hogy az, amit ma mélyen jellegzetesnek ismerünk fel, holnap nem bizonyul-e olyan akadálynak, melynek az elvetésével a jelleg még mélyebb, gazdagabb és nagyobb lehetőségei bontakoznának ki. Persze abból is baj lehet, ha valakiben vagy valakikben az állandóság ösztöne megcsökken, s racionális, dogmatikus alapon bármi változást lehetségesnek képzel. A baj azonban ekkor sem az, hogy az „ősi jelleg”-gel került szembe, hanem akkor is a valóság érzékelésének egy másik, ellenkező irányú zavaráról van szó. Az ép valóságérzék és az ép reagálóképesség az „ősi” és az „új”, a tartósság és az újítás, a hagyománytisztelet és forradalmiság adagolását mindig meg tudja találni, anélkül hogy a maga alkatáról tételes szabályokat állapítana meg."

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 09:17:40

@unionista᠍᠍:
"istván királyban sem a nyugatos uralkodót (~németrómai császárt), hanem sokkal inkább a magyarok új nagyfejedelmét látjuk. és nem értjük, hogy miben különbözik gézától. AZÉRT, mert lényegében nem különbözik tőle."

Esetleg csak azért nem látjuk a különbséget Géza és István között mert egyszerűen tudatlanok vagyunk. ;)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 09:20:53

@unionista᠍᠍:
Ebben tévedsz!
Az egész filozófia tele van olyan meghatározó szerzőkkel, akik a lokalitás, a partikularitás meghatározó erejében hittek. Máskülönben nem lett volna tétje se az univerzelista - partikularista vitának.

Ceriak 2015.10.31. 10:27:49

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert): Tegnap olvastam, hogy Feldmájer Péter is náci!!

Ceriak 2015.10.31. 11:07:13

@Hidvégi Mihály: Kb. az általános iskola 5. osztályos szintet sem ütöd meg. Aki ilyen keveset tud a magyar történelemről, az minek okoskodik ennyit?
Csak magad égeted le, szánalmas vagy. :)

Ceriak 2015.10.31. 11:09:38

@Laptop7712: "...A polgár anyagilag független, személyében szabad..."

Na ezt azért gondold át újra. Ez régen sem volt igaz és most sem az.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.31. 11:57:46

@Laptop7712:

Az az eredeti szövegedben nem volt benne hogy a _magyar_ gazdagokra vonatkozott a kritikád.

Ha egy Branson vagy Kyosaki jól tanítja hogy hogyan lehet meggazdagodni, akkor miért kellenének magyar gazdagok, akik ezt tanítják/magyarázzák?

Ami pedig Norbi nejét illeti, azt én is meg tudom mondani hogy mi az ő metódusa a meggazdagodásra: gazdag emberrel kell házasságot kötni.

2015.10.31. 13:15:00

@raczsandor:
oké, csak én azt gondolom, hogy a politikai közösségek szaporodási közösségek alapvetően. a közéletet a szexizmus, az etncizmus és a familiaritás mozgatja különféle irányokba. ennek miféle filozofikus előképe van? tartok tőle, hogy semmilyen. ilyesmit csak a nácik és a fasiszták gondoltak. persze ők azt mondták, hogy az egyik eredet a feltétlen jó, a másik feltétlen rossz vagy gonosz. semmi ilyesmit nem képzelek. hanem azt, hogy a különféle filozófiai iskolák az emberi természet és a természeti környezet sokféleségéből következnek. ez nem úgy van, hogy a felvilágosodás előtt lényegében ezt képzelte mindenki, azóta viszont senki vagy alig valaki.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 13:30:13

@unionista᠍᠍:
Sok filozófus osztotta a saját korában általános szexista, etnicista, vagy épp rasszista előfeltevéseket. Hogy mást ne mondjak ott van például Arisztotelész.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.31. 13:43:30

@unionista᠍᠍:

"ennek miféle filozofikus előképe van?"

Hérodotusz megírta, hogy a perzsák szerint ők maguk a legjobbak, a körülöttük élő népek egy kicsit kevésbé jobbak, az azok körül élő népek még kevésbé jók, és így tovább ... a népek értéke folyamatosan csökkenve ahogy a távolságuk nő a perzsa központtól.

2015.10.31. 15:50:23

@raczsandor:
oké, de ki indult ki abból, hogy egy politikai közösség szaporodási közösség alapvetően. tehát a közösség határát az jelöli ki, hogy azon belül a produktív párkapcsolat és a szaporodás (a humán reprodukció) gyakoribb, mint azon kívül.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 16:41:59

@unionista᠍᠍:
Egyébként azért érdekes a kérdésfeltevésed, mert az általad használt kategóriák nem hogy nem mondanak ellent a felvilágosodás hagyományának, hanem egyenesen abból következnek.
A politikai közösség mint "szaporodási közösség" értelmezése azoknak a statisztikai-szociológiai-politikai gyakorlatoknak köszönhető, amelyek a 18-századtól kezdve újfajta módon akarták boldogítani a népességet.
Éppen ezért kellett szakítaniuk a klasszikus filozófiai hagyománnyal, hiszen annak teljesen más, morálisan elgondolt boldogságkoncepciója volt.

2015.10.31. 17:07:10

@raczsandor:
a magyarok szaporodási közösséget alkotnak. a magyarok inkább magyarokkal házasodnak, mint nem magyarokkal. ez ugye világos.

ha a népességen belül egy bizonyos eredettel rendelkezők is szaporodási közösséget alkotnak, akkor az is politikai közösséggé válik. és elkezd mítoszokat teremteni, vagy az elfeledett hagyományt újrateremti. ha ebben a csoportban a férfiági eredet dominál, akkor az maszkulin módon szerveződik. ha nőág, akkor a politikai közösség femininné válik.

többféle eredet is alkothat szaporodási közösséget. ha egy városban és annak környékén két őseredet szaporodási közösséget alkotnak, akkor félre tehetik az országos politikai szembenállást és létrejön a helyi társadalom.

Korrekt74730 2015.10.31. 17:16:12

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Igen ! Ez az ! megvan BP minden elkeseredésének és ami a legfontosabba az anti-orbánista politikai "erő" tehetetlenségének forrása, oka , okozója, a rákfene, egyben BB életének eddigi legnagyobb baklövése: az Eleven emlékmű beszélgetés sorozat. (Egy a számtalan fővárosi ilyen-olyan irányultságú értelmiségi szalon közül)! Ha ez a förmedvény kártékony működésével felhagyna, és persze BP is kiemelten elítélné, azaz ifjúkori botlását nyilvános önkritikával illetné a Szabad Népben vagy a Magyar Időkben, akkor győzedelmes milliók liberális konzervatív színű lobogók alatt menetelnének az országban keresztül - kasul. Ha megéhezne egy-egy kipirult arcú felvonuló, csak kiszaladna a kolbászból font kerítéshez egy egy szálért, és hófehér ruhás szüzek kínálnák magukat a győzteseknek minden útelágazásnál. Megvan a bűnbak ! Össztüzet rá Barátaim a PKP blogján !

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.31. 17:17:17

@unionista᠍᠍:

"a magyarok szaporodási közösséget alkotnak."

Milyen szerencse hogy soha nem is vegyültek a kunokkal, tótokkal, csehekkel, lengyelekkel, szerbekkel, horvátokkal, rácokkal, oláhokkal, törökökkel, németekkel, olaszokkal.

Így a Volk megőrizte árja rasszának tisztaságát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.31. 17:24:28

@Korrekt74730:

"hófehér ruhás szüzek kínálnák magukat a győzteseknek minden útelágazásnál"

Miután a szüzeken is, a győzteseken is teljeskörű DNS-vizsgálatot hajtott végre unionista vállalkozása kormányzati beszállítóként. Mert ugye figyelni kell hogy milyen eredettöbbségek propagálódnak az istenadta nép között.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 17:27:19

@raczsandor:
Oké, de Bibó is pont arról beszélt, hogy a magyar társadalom egymás mellett élő szaporodási közösségei miként kezdhetnének közös vállalkozásba, vagyis miként alkothatnának politikai közösséget:
"a valóságban azonban a két közösség, a nem paraszti és a paraszti, még mindig a bizonytalan közlekedés állapotában él Magyarországon. Csak ha ez fel tud oldódni, s ez csakis a közös vállalkozás, a közös lendületű közösségi történés és cselekvés vonalán történhetik meg, akkor lehet azt várni, hogy a magyarság a maga jellegét, a maga kulturális alkotásainak a harmóniáját a közösségi élményeknek, tapasztalatoknak és teljesítményeknek ebben a sorozatában újból megtalálja. Minden köldöknéző önelemzésnél százszorta izgalmasabb kérdés, hogy egy ilyen folyamat végeredményeképpen színekben és teljesítőképességben meggazdagodva milyen magyar jelleg, milyen magyar kultúra kerül ki."

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 17:28:59

@neoteny: Szerintem unionista inkább arra utal, hogy az uralkodó osztály(ok) nem vegyültek az alávetettekkel (és most se teszik ezt).

2015.10.31. 17:34:03

@raczsandor:
oké, de nem úgy van, hogy a kortárs filozófia ezt is meghaladta?

2015.10.31. 17:47:19

@raczsandor:
a főnemesek addig alkottak politikai közösséget, amíg nem keveredtek az alattvalókkal. de ez érvényes a polgárságra, vagy a humán értelmiségre, vagy a városi munkásokra, vagy a vidéki parasztságra, stb. a zsidókra és nem zsidókra egyaránt. a katolikusok akkor alkotnak politikai közösséget, ha tartják a vallást és elsősorban katolikusokkal házasodnak. ha ez nem számít, akkor felbomlik a szaporodási közösség. és azzal a politikai közösség. ebből következően a társadalomnak van egy bonyolult rétegzettsége.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.31. 17:49:06

@raczsandor:

Szerintem unionista masszív bullshit-et tol.

Egyszerre beszél arról hogy a különböző etnikumok egyenrangúak, de joguk van ahhoz hogy ne tartsák magukat egyenrangúnak semelyik, hozzájuk képest lokális kisebbségben lévő etnikummal (ahol is a lokalitás térbeli kiterjedése a neki tetsző módon van meghatározva). Ami klasszikus orwelliánus kettősbeszéd.

Az pedig külön tetszett amikor Bibót azzal vádolta hogy ő (ti. Bibó) mindenkit embernek tekintett. :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 17:59:07

@unionista᠍᠍:
Többféle kortárs filozófia van.

Ezt amúgy neked akartam küldeni:

Oké, de Bibó is pont arról beszélt, hogy a magyar társadalom egymás mellett élő szaporodási közösségei miként kezdhetnének közös vállalkozásba, vagyis miként alkothatnának politikai közösséget:
"a valóságban azonban a két közösség, a nem paraszti és a paraszti, még mindig a bizonytalan közlekedés állapotában él Magyarországon. Csak ha ez fel tud oldódni, s ez csakis a közös vállalkozás, a közös lendületű közösségi történés és cselekvés vonalán történhetik meg, akkor lehet azt várni, hogy a magyarság a maga jellegét, a maga kulturális alkotásainak a harmóniáját a közösségi élményeknek, tapasztalatoknak és teljesítményeknek ebben a sorozatában újból megtalálja. Minden köldöknéző önelemzésnél százszorta izgalmasabb kérdés, hogy egy ilyen folyamat végeredményeképpen színekben és teljesítőképességben meggazdagodva milyen magyar jelleg, milyen magyar kultúra kerül ki."

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 18:03:57

@unionista᠍᠍:
Akkor térjünk vissza a rómaiakhoz :)
Mi volt a polgárjog megadásának az egyik legfontosabb vetülete?
A házasodási jog megadása!
Ezzel egyesítették Itália különféle népeit és ennek köszönhették, hogy birodalmat hozhattak létre. Úgy hogy közben a politikai közösség a virágkorát élte!

Ellenben a görög poliszok az általad bemutatott "nem keveredünk" elvet vallotta. Nem is sikerült politikai egységgé formálniuk a civilizációs egységüket.

2015.10.31. 18:26:00

@raczsandor:
nem állítom, hogy a keveredés feltétlen rossz. és azt sem, hogy feltétlen jó. a "libsi" fajelmélet ugyanúgy téves, mint a "náci". a mulattok az európai fehérek és a fekete-afrikaiak keveredéséből jöttek létre. ezáltal magasabb rendűek lettek? nem. alacsonyabb rendűek? nem. ugyanolyan rendűek maradtak csak összekeveredtek. persze a mulattok szétválhatnak. és egy részük generációról generációra házasodva visszatérhetnek a fehér, egy másik részük a fekete gyökerekhez. de azáltal se lesznek feltétlen magasabb, vagy alacsonyabb rendűek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.10.31. 19:11:35

@unionista᠍᠍:
Akkor mondj egy példát, amikor tuti hogy rossz volt! :)

zipe moha 2015.10.31. 19:13:23

@unionista᠍᠍:

"..oké, de ki indult ki abból, hogy egy politikai közösség szaporodási közösség alapvetően. tehát a közösség határát az jelöli ki, hogy azon belül a produktív párkapcsolat és a szaporodás (a humán reprodukció) gyakoribb, mint azon kívül. "
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rja_fajelm%C3%A9let

...tulajdonképpen nincs új a nap alatt...azért mert nem vonunk le a megállapítások végén végkövetkeztetést...sőt azt is mondjuk, hogy valójában mindegy...attól még ez az..ha ezen a vonalon haladsz, szerinted hova vezethet...jobban megérhetünk valamit amit eddig nem???...mivel az ember eleve úgy " versenyez" , hogy különbséget tesz önmaga és mások között...és természetesen a számára kedvező tulajdonságok , adottságok alapján " versenyeztetné " meg a többieket...amiben van esélye önmaga kiemlkedőségének bebizonyítására...így már volt olyan aki ennek a biosz alapú elmélethalmaznak egy végső kifejtése...mindenki tudja , hogy mi lett a vége...csak esetleg nem von párhuzamot a vég és az odavezető ideológia között...

sokakat elkápráztatsz a biosz-elméleted kifejtésével... mert eredetinek tűnik..pedig nem az..nem is lehet te is felvetted valahol ( remélem nem ott)...csak azért nem csápolnak jobban ..mert holmi zsidókat emlegetsz gyakran...azt meg " az árja magyar parasztok" sem szeretik már... " hagyni kéne már az egészet.."-mondják ...szóval szerintem ijedj meg, hogy merre forgolódsz...és ha az elméleted eddig megvilágosított..így érezted...akkor érezheted azt is , hogy miből táplálkozik...szóval ez a sötét oldal...haszna nincs mert persze van biosz, ám a különbözőség kiegyenlítése mindig a cél sosem a felerősítése...!...szerintem

DrGehaeuse 2015.10.31. 19:27:53

Bátor és iránymutató kiáltvány ez a poszt!
Gratulálok! +1

2015.10.31. 19:48:27

@zipe moha:
csakhogy egyáltalán nem gondolom, hogy egyik vagy másik eredet magasabb, vagy alacsonyabb rendű. és azt sem, hogy ne lehetne keveredni. éppen azt gondolom, hogy ózdon azért választottak meg nagy többséggel egy polgármestert, mert az ott élő "ősmagyarok" (őseurázsiaiak) és az őscigányok szaporodási közösséget alkotnak. és ezért létrejött egy stabil többség. annak ellenére, hogy az országos sajtó végig a lengyel-magyar fickó ellen kampányolt.

janiczak dávid (jobbik) 64%
fürjes pál (fidesz) 32%
veres zoltán (mszp-dk) 3%

ez nem azt jelenti, hogy ezek után ózd feltétlen fejlődni fog. vélhetően pénzt se kapnak hozzá. és én nem láttam olyan várostervet, amire azt mondanám, hogy ez igen. de az sem lehet mondani, hogy ezt nem. miért lenne az feltétlen probléma, hogy egy irányba húz a népesség. ha az a 3% azt mondja, hogy janiczak a fasizmus maga, akkor különüljön el, vagy költözzön el. ha én zsidó lennék, akkor éppen azt mondanám, hogy nekünk majdnem mindegy, hogy mit akar többség. csak akarjon valamit. és mi zsidók majd ahhoz igazodunk. feltéve, hogy az elképzelés erőszakmentes. tehát ha én zsidó lennék, akkor azt mondanám, hogy ha a magyarok többsége a kárpát-medence informális egységét akarja, akkor azt támogatjuk. nekem úgy tűnik, hogy a zsidók meg akarják büntetni a magyarokat. azt is megértem,. hogy nem tudnak megbocsátani. de így nem lehet tartós együttélés.

Laptop7712 2015.10.31. 19:52:23

@Ceriak: Értem, mindenki rabszolga. :)

Laptop7712 2015.10.31. 20:26:13

Ebben teljesen igazad van, hogy a leggazdagabb település (Budaörs) nem mintaadó. Ebben a tényben benne van az elmúlt 25 év teljesen félreértett fejlesztéspolitikája. Azért nem akarom cizellálni a történetet, hogy regionális, vagy helyi fejlesztéspolitika, mert ha ilyet ki lehetett volna mondani, és tűzön-vízen keresztül betartatni, akkor a Balaton, vagy a budai pincék (Budafok, Nagytétény) teljesen más fejlődési utat járt volna be az elmúlt 25 évben, mint amit bejárt mostanra.
Az ország jelenleg nem más, (ha az ipari hálózatot veszem alapul) mint egy komplex logisztikai láncra épülő potenciálrendszer, ami arra jött létre, hogy a multik irányított struktúráit kiszolgálja. Ezért lett az autóipar a hazai iparszerkezet húzóágazata.
Egy másik fejlődési iránynak, a csírái jelen vannak az országba, és döntően a KKV-k képviselik. Lokális, regionális termékre alapoznak, és e termék- termékrendszer köré szerveződnek szolgáltatással. Erre nagyon szépen prosperáló példák vannak, amit senki nem kutat, pedig igazán foglalkozhatna vele az MTA. Lokális, regionális, vagy helyi termék kell. Azt meg kellene tervezni, meg kellene tervezni az üzemet is hozzá, és sorolhatnám. Ebből lenne prosperitás, másból nagyon nem.
Ezt meg a kormányzatnak fel kellene fogni épp ésszel, hogy ez rendszer szinten mit takar. Sajnos nem láttam volna azt, hogy a kormányzat megadna minden támogatást pl. a Balaton komplex turisztikai termékké formálására. Ha így lett volna az elmúlt 25 évben, akkor, mára a Balaton medrétől számított 30 km-es körzetben is a falvak a turizmusból élnének, és prosperálnának. Jelenleg ez nincs így. De megemlíthetném az ország más régióit is.
Le kell számolni azzal, hogy a vidéki életforma értéktelen, továbbá termékek előállítására képtelen. Soha nem volt így a történelem során, - ma sincs így – és a jövő a regionális termékeké.
Kellene egy magyar traktorgyár, mivel jók vagyunk benne. Csepel, Rába, ismerősek a nevek, nem? Kellene egy magyar fegyvergyár, a FÉG vadászfegyverek híresen jók voltak. Kellene egy élelmiszergazdasági innovációs bázis. Lokális alapanyagra épülő élelmiszergazdasági termékrendszerek, és szolgáltatások nélkül nem lesz vidéki prosperitás, de vidék sem!!
Erről magyaráz miden kormány, de nagyívben tesznek rá.
Tenni kellene valamit, de sürgősen.

Laptop7712 2015.10.31. 20:27:47

@unionista᠍᠍:
Ebben teljesen igazad van, hogy a leggazdagabb település (Budaörs) nem mintaadó. Ebben a tényben benne van az elmúlt 25 év teljesen félreértett fejlesztéspolitikája. Azért nem akarom cizellálni a történetet, hogy regionális, vagy helyi fejlesztéspolitika, mert ha ilyet ki lehetett volna mondani, és tűzön-vízen keresztül betartatni, akkor a Balaton, vagy a budai pincék (Budafok, Nagytétény) teljesen más fejlődési utat járt volna be az elmúlt 25 évben, mint amit bejárt mostanra.
Az ország jelenleg nem más, (ha az ipari hálózatot veszem alapul) mint egy komplex logisztikai láncra épülő potenciálrendszer, ami arra jött létre, hogy a multik irányított struktúráit kiszolgálja. Ezért lett az autóipar a hazai iparszerkezet húzóágazata.
Egy másik fejlődési iránynak, a csírái jelen vannak az országba, és döntően a KKV-k képviselik. Lokális, regionális termékre alapoznak, és e termék- termékrendszer köré szerveződnek szolgáltatással. Erre nagyon szépen prosperáló példák vannak, amit senki nem kutat, pedig igazán foglalkozhatna vele az MTA. Lokális, regionális, vagy helyi termék kell. Azt meg kellene tervezni, meg kellene tervezni az üzemet is hozzá, és sorolhatnám. Ebből lenne prosperitás, másból nagyon nem.
Ezt meg a kormányzatnak fel kellene fogni épp ésszel, hogy ez rendszer szinten mit takar. Sajnos nem láttam volna azt, hogy a kormányzat megadna minden támogatást pl. a Balaton komplex turisztikai termékké formálására. Ha így lett volna az elmúlt 25 évben, akkor, mára a Balaton medrétől számított 30 km-es körzetben is a falvak a turizmusból élnének, és prosperálnának. Jelenleg ez nincs így. De megemlíthetném az ország más régióit is.
Le kell számolni azzal, hogy a vidéki életforma értéktelen, továbbá termékek előállítására képtelen. Soha nem volt így a történelem során, - ma sincs így – és a jövő a regionális termékeké.
Kellene egy magyar traktorgyár, mivel jók vagyunk benne. Csepel, Rába, ismerősek a nevek, nem? Kellene egy magyar fegyvergyár, a FÉG vadászfegyverek híresen jók voltak. Kellene egy élelmiszergazdasági innovációs bázis. Lokális alapanyagra épülő élelmiszergazdasági termékrendszerek, és szolgáltatások nélkül nem lesz vidéki prosperitás, de vidék sem!!
Erről magyaráz miden kormány, de nagyívben tesznek rá.
Tenni kellene valamit, de sürgősen.

zipe moha 2015.10.31. 20:32:21

@unionista᠍᠍: ...persze értem...a biosz-ideologiáknak mint látod van filozófiai előképe...sőt az is lehet, hogy néhány tudós is csak a felfedezés izgalmát kereste...amikor rájött arra, hogy az almafákon almák teremnek a körtén meg körték..de keresztezni is lehet azokat:)....viszont jöttek...és mindig jönnek!!! olyanok aki az uralom megragadás módszerét fedezik fel abban ahol egyaránt fejszét raknak az alma fák és a körtefák törzsére is....
szóval a tűz köré kemence kell..hogy ne gyújtsa fel és égesse hamuvá a házat...ez a tanulság már megvolt, s bár uralomhoz juttat...az ára kifizethetetlenül magas

2015.10.31. 21:17:32

@zipe moha:
oké, de mindezt azért tehetik meg mert egy csoportosulás azt mondja, hogy nem létezik alma és körte, hiszen csak virágos NÖVÉNYEK vannak. és ezen kívül bárki bármit az hazudik.

ezek után nagyon könnyű azt mondani. ZÁRVATERMŐK sorakozó. és azok felsorakoznak. az almák és a körték is. csak a nyitvatermők kiabálják, hogy az nem lehet, hogy a magkezdeményeket megvédjék a termőlevelek. a nyitvatermők a magasabbrendűek. hiszen azok nőnek magasabbra. csakhogy a zárvatermők vannak többen. ők adják a sokféleséget. persze ott is azon folyik a vita, hogy az egyszikű vagy kétszikű a magasabb rendű kultúra. a gabona vagy a gyümölcs. itt tartunk.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.31. 21:29:42

@Korrekt74730: 'megvan BP minden elkeseredésének és ami a legfontosabba az anti-orbánista politikai "erő" tehetetlenségének forrása,'

dehogy, csak annyira inkonzisztens, hogy az eddig oly hévvel támogatott emlékművének alapját: a szándékosan félreértelmezett 'megszállási emlékmű' elleni háborgását egyik pillanatról a másikra sutba dobná, nem fontos senki valós vagy vélt sérelme, ahogy a saját magáé sem.
És szerintem illendő lett volna megemlítenie, hogy valójában tényleg tévedett eddig.

Az antiorbánista komolytalankodásának tehetetlensége más kérdés, ennek eredménytelenségéről maga számolt be: fogalma sincs, mit kellene tenni.
(Persze ha egy egyszerű kommentelője mondja ezt a 'szemébe', akkor az aljas, nemtelen,...)

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.31. 21:35:19

@Laptop7712:
ehhez mi is kellene mondjuk közjogi értelemben.
az, hogy balaton tóparti települései egy választókerületté szerveződnek. helyi népszavazással kezdeményeznek egy új balaton törvényt. majd ezek után független képviselőt, lényegében egy balatoni kormányzót választanak. úgy, hogy a választás második helyezettje lesz a kormányzó helyettes. azért, hogy többség mellett és valamilyen módon a kisebbség is magas szinten képviselve legyen.

a tóparti települések önállóságát megtartva létrejön a balatoni önkormányzat. az önkormányzati képviselők összeülnek az apátságban:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Tihanycivertanlegi1.jpg
és ezek után el lehet kezdeni dolgozni.

zipe moha 2015.10.31. 21:56:20

@unionista᠍᠍: ..itt tartunk, igen haladjuk meg sürgősen, te is ...ez a művészet ....ami több mint tudósnak lenni valamiben...:)

zipe moha 2015.10.31. 22:15:28

@unionista᠍᠍: a legnagyobb teljesítménye a hús házának a szellem...a szellem legnagyobb teljesítménye a prédikátor beszéde, a hit beszéde ami a szellem művészete... míg a ráció a porban tévelyeg a szellem művészete áthidalja a múlt és a jövő között fennálló, a jelen valóságának állagából álló ellentmondásokat...mert az egyirányú idő kényszerít az előre való haladásra....a szellem alkalmasít arra...amíg a művészet a hiten áll a tudomány az aktuális szinten lévő probléma feloldásának izzadságos kísérleteiben emészti magát... a haladás illúziójának ára a hit fokozódó feladása...így önmagában záródó periódus az építés -rombolás folyamatos eleddig vég nélkülinek tűnő cirkulálása...ki lehet ebből lépni, ki kell ebből lépni ahol több a tere a szellemnek és az energiának...mint az anyagnak...magyarul a biosznak..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 05:14:52

@unionista᠍᠍:

"az önkormányzati képviselők összeülnek az apátságban:
és ezek után el lehet kezdeni dolgozni."

Min is? Hogy mennyi adót szed be a balatoni önkormányzat, és azt hogyan költi el -- már azt a részét amit nem közvetlenül a saját zsebébe rak meg magára költi?

Én júliusban eltöltöttem három napot a Balaton mellett: semmi olyan problémát nem láttam aminek a "megoldásához" egy balatoni önkormányzatra lenne szükség. A turisták tolongtak fel-alá; költötték a pénzüket; a helyi üzletek/éttermek meg gyarapodtak ezen. A legutolsó dolog ami hiányzik nekik: még egy réteg "önkormányzat" amelyik élősködik rajtuk.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.01. 12:27:02

@neoteny:
a balatonon és a kis-balatonon 3 megye (veszprém, somony, zala) 9 kistérség (tapolca, füred, almádi, siófok, földvár, fonyód, marcali, keszthely és zalakaros) osztozik.

a balaton egy tízhetes nyári szezonban szabad piaci alapon képes megteremteni a profitot vagy akár extra profitot. csakhogy az év négyötödében nem képes. a balaton tavasszal, ősszel és télen szabad piaci alapon nem működik. a ksh megyékre lebontott gdp adatokat közöl veszprém és somogy az országos átlag alatt van. somogy jóval. zala pedig fölötte. a balaton gazdasági húzóereje éves viszonylatban az országos átlaghoz mérten is csekély. a balaton vásárló erőparitáson számolva is az eu átlagának nagyjából a felén teljesít. ezt hasonlítsd össze a genfi tóval. ami nagyjából ugyanakkora. az pedig az eu átlag duplája. lehet mondani, hogy ott kutatás-fejlesztés folyik. rendben lehetne az is. a kis-balaton mellett magyar-horvát együttműködés. jöjjenek horvát családok a balatonra. és magyar családok a horvát tengerpartra. értem, hogy az adria értékesebb. ezért biztosítjuk a kis-balatont. meg kell teremteni a kárpát-medence és az adriai tengermellék kapcsolatát. ez kormányzati együttműködés.

de szükség van önkormányzati együttműködésre is. arra, hogy egy balatoni és a balaton környéki kerületek együttműködjenek. és döntően helyi termékeken alapuló szolgáltatásokat kínáljanak. az a szék, amibe a vendég leül ne a legolcsóbb kínai legyen. hanem amit az adott környéken állítanak elő. nyilván elég jó bor a badacsonyi. de valószínűleg nem a világ legjobb bora. és az is valószínű, hogy nem a legolcsóbb. de elég furcsa lenne azt mondani, hogy a tesco viszonylag olcsó és viszonylag jó minőségű import borait mérjék a vendéglőben. a helyi bort mérjék. azt kell preferálni adókedvezményekkel. ez nem azt jelenti, hogy a balaton térségét gazdaságilag be kell zárni. ha van fölösleges bor, akkor azt ki lehet vinni. és azzal szemben árut lehet behozni. és ez lehet vámmentes (vámszabad). a mikroszinten is a kereskedelmi mérleg egyensúlyára kell törekedni. a balatoni önkormányzat a környező dunántúli kerületekkel, dunántúli, duna-menti városokkal, vagy akár az északi tenger partján fekvő hamburggal. és ha mondjuk van fejlesztőközpont a kisbalatonnál, akkor esetleg a boron kívül mást is lehet piacon kínálni.

tehát világos ugye, hogy ez a felfogás arra törekszik, hogy az áru, termék, szolgáltatás lehetőség szerint ellentételezve legyen. tehát ha jön a külföldi turista és elkölti a pénzét, akkor az ebből származó többletet a belföldi kiviheti. ezek a lokális kapcsolatok. persze lehet olyan globális hálózatot is építeni, amiben a pénz körbeforog. ilyet akar a brics. abban rió-(svájc)-moszkva-peking-bombay-fokváros egy zárt láncot alkotna. ennek nem része az úgynevezett nyugati világ. az usa, kanada, az eu és ausztrália. (svájc azért kapcsolható be, mert ők semlegesek. egyébként szóba jöhetne még bécs is. ami magyarországnak sokkal jobb lenne. mert sokkal könnyebb lenne egy bécsi kereskedelmi központhoz kapcsolódni. csakhogy a hofburg valamiért nem a monarchia, hanem izrael érdekeit nézi. izreal a brics közepén van és az ellensége. elvben telaviv is lehetne ennek a globális szolgálató és elszámoló központja. telaviv piacán keresztül is lehetne kereskedni. egy másik ilyen globális gyűrű az északi szélesség 45. foka körül lehetne. ebbe kapcsolódhat be belgrád. ahol arabok építkeznek:
www.lukabeograd.com/en.html
magyarországon cigánykodás folyik. budapest pénzügyi központja a szabadság tér. ahol épült ez a gyönyörűség.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Monument_to_the_victims_of_the_German_occupation_%282%29.jpg
csakhogy a zsidók nem azt mondják, hogy oké. betoljuk a pénzt. hanem egy szimbolikus játszmában akarnak nyerni. soros se a reálgazdaságba forgatta a pénzét. hanem a humán értelmiség egyik feléből egy zsidóbarát csoportosulást kreált. úgy, hogy pénzelte őket. ez (filo) szemita baloldal. és ezzel szemben szerveződött egy antiszemita jobboldal. és ezt a játszmát demokratikusan ők nyerték meg. a nyitott társadalom projekt az illegális bevándorlók kizárásával megbukott (egyébként jó, hogy. ilyen sehol a világban nincs. a németek belementek. az ő dolguk). a lakossági devizahitelezéssel elbukott a szabad tőkepiacon alapuló kereskedelmi bankrendszer. a kereskedelmi média szemét műsorokat gyárt. mondván, hogy kicsi a piac. de ez ekkora. egy haveromnak mondta a nője, hogy még, még. és ő mondta, hogy ennyi. ezért van az, hogy visegrádi, duna-menti együttműködés kellene, illetve 30 milliós kárpát-medencei piac szomszédsági kapcsolatokkal. orosz, török reláció is lényeges. az orosz kőolajat és földgázt ellentételezzük agrártermékekkel. ami tulajdonképpen egy piacosított kgst.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 12:41:13

@unionista᠍᠍:

"egy haveromnak mondta a nője, hogy még, még."

:))

Az akadémikus haverodnak meg mondta a felesége:

- Bézs. Azt hiszem bézs színűre festetem a plafont.

Laptop7712 2015.11.03. 22:01:44

@unionista᠍᠍:
Ezt a logikát, amit te leírsz, még ma sem értik sokan, hogy hogyan működhet. Egyszerűen nincs jelen ma hazánkban a lokális gazdasági terek, vagy a virtuálisan lehatárolt gazdasági terek gazdaságfilozófiája, és az egyetemeinken sem tanítják azt, hogy milyen is egy-egy ilyen komplex gazdasági térbe integrált profitmodell, és az mitől működik. Ezzel azt is mondom, hogy a közgazdász elitünk teljesen leszerepelt az elmúlt 25 évben, csak egyfajta gazdaságpolitikai mantrát nyomott, ami nem az egyén anyagi jólétét tartotta szem előtt, a többi közgazdasági dogmáról most nem szólnék, mivel általában az elmúlt 25 év gazdaságfilozófiája megbukott, és ezt most fogja Lengyelországban is bebizonyítani a most megválasztott kormány.
Sajnos azt kell mondanom, hogy végtermék alapú termékrendszerek tervezése nélkül az egész gazdasági fellendülés nem fog bekövetkezni, mivel a régi tervezési elvek régen megbuktak. Komplex területalapú termékrendszerek tervezése, és a rá épülő strukturált szolgáltatásrendszerek tervezésében nagyon jók lennénk, akkor, ha az ilyen rendszerek tervezésére képes mérnökök otthon lennének, és nem külföldön tolnák az ipart.
Orbánéknak felé kellene fogni azt, hogy egy-egy ilyen rendszer megtervezéséhez, és lokális működtetéséhez kellene egy komplex nagyon komoly nyugati tapasztalattal rendelkező mérnök csapat minden lokális projekt mögé. Egy-egy ilyen játék finanszírozását el sem tudják képzelni, hogy hogyan kellene megvalósítani. Ezért a „kalandozó” mérnökök egy-egy ilyen játékkal a nyugati GDP-t, GMP-t gazdagítják. Saját magunkat lőjük tökön, mivel nem pezseg az innováció. Ezért a tudás elhagyja a helyszínt. A multik már most rinyálnak, és ez csak a kezdet.
Eljön az az idő, amikor egy EU-s projektben csak az EU-s pozícióbérrel tudsz tervezni, mivel másképp nem fogod tudni megvalósítani. Amúgy az egész strukturált pályázati rendszer, ami meghonosodott hazánkban, nagyon nem dinamikus struktúra, és nagyon nem követi le a játék a nyugati bankok KKV finanszírozási rendszerét, de tovább megyek, nem az életből indul ki, mint nyugaton pl. egy startup finanszírozás. Ha bankos szemmel pillantok a témára, akkor eléggé nehézkes a történet, és a rendszer nemzetközi versenyképessége nem nagyon képez le innovációs potenciált, ami komoly hiba.
Kemény játék lesz a következő pár év. Te hogy látod Unionista?

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.04. 18:12:33

@Laptop7712:
szerintem ez a fejlesztési ciklus háborúskodással a közéletben telik el. aminek az eredménye az lesz, hogy magyarországnak egyetlen nyugati szövetségese lesz: németország. ha ezzel párhuzamosan a szomszédos országokkal javul a viszony, akkor ez nem jelent különösebb problémát. ezzel a dunántúl képes fejlődni. a nagy kérdés a tisza-medence:
www.grida.no/graphicslib/thumbs/1805c933-493c-4b85-be16-ad06eb342332/large/industrial-hot-spots-tisza-river-basin_558d.jpg

Laptop7712 2015.11.04. 21:59:36

@unionista᠍᠍:
A Dunántúl csak abban az esetben képes valamilyen húzó hatást kifejteni a Tisza—medencére, ha valamilyen termék központú innovációs potenciállal összekötik a két tájegységet. Az ilyen játék meg nem terem minden bokorban, és nagyon komoly pénzeket kellene beletenni egy-egy ilyen termék innovációba. ha az exportot nézem, az ilyen termék innovációk profitképességét nagyban limitálja az, hogy a regionális német piacra csak és kizárólag az általuk preferált kereskedelmi rendszereken keresztül tud majd hozzáférni a termék innovációt végző. Ebben meg nem biztos, hogy érdemes komoly erőforrást beletenni, főleg humán oldalról. Így marad az, ami mindig is probléma volt az elmúlt 300 évben, hogy a nyugati régió sokkal jobban fejlődik, mint a keleti rész. Tudom, és hiszem, hogy csak akkor lehet a keleti területek prosperitását biztosítani, ha a keleti országrész termékközpontú innovációkba vesz részt, és szabadon jut ki – kötetlenül—az exportpiacokra. Limitált – német láncokon keresztüli – exportpiaci hozzáférés pont az innovációk lényegi részlét vágja le, amiért nagyon nem érdemes megmozdulni.
El lehet képzelni komplex termékrendszereket a Tisza – medencében is, de akkor ez a termék Bukarest kereskedelmi központtal fog kikerülni az exportpiacokra. Ebben az esetben még olcsóbb alapanyag termelő pozícióra kárhoztatva a régiót. Ez nem pálya a régió számára.
A közéleti háború időveszteség, és sehová nem vezet, csak arra jó, hogy rövidebb idő alatt lépjen le a képzett munkaerő maradéka. A baj az, hogy a mostani EU-s pályázati ciklus is képtelen lesz arra, hogy lokális szinten emelje a prosperitást. Egyszerűen nincs meg hozzá a profitmodell. Ha ehhez hozzáveszed azt, hogy az elkövetkezendő két évben felére, vagy harmadára esik a gazdasági teljesítmény, akkor nagyon komoly problémával kell szembesülnie a kormányzatnak. A lidis fizetés vidéken kenyérre sem lesz elég, nem hogy másra, ez meg a németek lokális jelenlétét is megtörheti rövidtávon.
Tehát rövidtávon a politika nagyon nem akar működni normális fizetések hiányában, ezért a hosszútávú logika is egy kicsit ki fog lúgozódni. Egy jó terméktervező mérnöknek, aki képes a termék köré komplex profitmodellt tervezni, legyen az lokális, regionális, vagy multinacionális rendszer, projekt szinten hat számjegyű fizetéseket ajánlgatnak, meg egy szerény folyamatos %-ot a tervezett termékrendszer forgalmazása után. Ilyen gyereket kellene a keleti országrészbe csábítani, hogy csinálják meg a csodát, és ne menjenek szabadidejükben szörfözni Ausztráliába.
Egyszerűbb pénzzel tömni az autógyárakat, és elmondani, hogy minden nagyon rendben van. Amúgy csak idő kérdése, hogy mikor kerülnek felszínre a problémák, mivel szakember ott sem nagyon terem.
süti beállítások módosítása