1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.08.16. 07:37 HaFr

Miért fogunk hanyatlani legalább 2035-ig?

Egy ország aktuális gazdasági fejlődését a legalább 5 évvel korábban hozott szabadpiaci tőkebefektetések és az azokat megelőzően legalább 10 évvel hozott közösségi és humán tőke befektetések határozzák meg -- és ez csak a legoptimistább nézet. Valójában innovatívabb gazdasági környezetekben a humán- és a társadalmi tőke kellő színvonalának kialakulása ennél több időt vesz igénybe. A kevésbé innovatív, konzervatívabb tőkeszerkezetekben, mint a magyar -- amely feldolgozásra és összeszerelésre épül -- az átfutási idő rövidsége viszont a tőke hozamának (a hozzáadott értéknek) az alacsony voltával párosul, tehát kiugró, tartós növekedést még kedvező piaci és társadalmi környezetben sem lehet várni tőle. (Magyarország azonban nem teremt kedvező társadalmi környezetet sem: az oktatási és a jogi környezet hanyatlásának egyenes következménye az itt megtermelt profit teljes repatriálása, amelyet vagy máshol fektetnek be, vagy pénzügyi tranzakciókban hasznosítanak, mert mindenképp jobban megéri.) Egy dolog a haláléval egyenlő bizonyosságú egy nemzetgazdaság működésében: csodák nincsenek, a felfelé történő váratlan -- csodaszerű -- kitörések esélye nulla. 

Az a tény, hogy Magyarországot egy ideje elkerülik a nagyobb, konzervatív beruházások is (pl. autógyárak), illetve komolyan vehető befektetések csak klaszterban (azaz iparágon belül, még inkább egy adott gyár ellátási láncában) valósulnak meg, meghatározza Magyarország gazdasági képét vagy 15 évvel előre. A befektetők nem látják a magyarországi befektetések stratégiai előnyét (ilyen földrajzi előnyünk nincs, a többit meg eljátszottuk, illetve most éljük fel), a ma itt megtelepült gyártási és szolgáltatási környezet legalább 15 évre előre meghatározza, hogy Magyarország alacsony hozzáadott értékű, lassan fejlődő, regionális összehasonlításban hanyatló ország lesz. Még egyszer: abból, hogy most mit gondol rólunk a világ (mit gondol a mai társadalmi tőkénkről, fogyasztóképességünkről, jogi környezetünkről, illetve ezek alakulásának trendjéről stb.), és ez hogyan tükröződik nem-befektetésekben, néhány tizedszázaléknyi pontossággal lehet tudni, hogy mint fog alakulni a GDP, az elosztható javak mennyisége, a szegények aránya 2030-ban. A saját -- nem rakétatudományos kalkulációim mellett, a többiek ortodox fejlődése esetén -- 2030-ban Bulgáriával leszünk az EU-fejlettségi lista utolsó helyén.

Valóban el lehet tehát mondani, hogy a kormány -- ellenzéki műszóval -- a gyerekeink jövőjét éli fel, miután felélte a saját nyugdíjunkat is. A kormány az ábrázolt képen ráadásul csak rontani fog még legalább 2018-ig, hiszen nem ért a dolgához (gondoljunk bele, milyen minőségű emberek hozzák a döntéseket a releváns területeken: egy Orbán, egy Balog, egy Varga), eközben lop, és folyamatosan félretájékoztatja a a közvéleményt az ország valós (stratégiai) helyzetéről. A legjobb esetben 2020-tól indulhatna meg valamiféle kilábalás, amelynek magas minőségű kormányzás idején -- amelyre nem volt példa ebben az országban az 1920-as évek közepe óta -- 2035-re lehetne értékelhető strukturális hatása. Ebben a pillanatban erősen kérdéses, hogy az ország valaha is fel fog-e zárkózni a fejlett országokhoz, illetve ennél még az is valószínűbb, hogy kikerül a nyugati civilizációból.

237 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr957709686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göntér László 2015.08.17. 14:46:58

@DFK: A kellemetlen példák felsorolása HaFr véleményét erősíti. Sajnálatos, de pozitívumot én sem látok. Óriási sötét felhőnek azt látom, hogy 2020 után megszűnik a jelenlegi lélegeztető gép funkciót betöltő EU-s felzárkóztatási forrás is. A lottó nyereményszerű váratlan bevételeket nem láttam a belátható környezetünkben. A FIDESZ optimista nyilatkozatai engem a cigány vak lovára emlékeztetnek, amikor azt mondja a vevőjének, hogy ez a ló nem vak, hanem bátor. Kíváncsi lennék, hogy ezek a bátor lovak mit fognak mondani, ha üres lesz az EU-s abrakos tarisznya.

2015.08.17. 14:50:10

@Anna Major:
a többség azért megy londonba, mert több pénzt kereshet. ott nincsenek elnyomva a brit közéletben a szegény kismagyarok? menjenek oda. jó helyen vannak. de nagy-britanniában a többségi elvet még inkább érvényesítik.

2015.08.17. 15:15:15

@DFK:
ez konkrétan egy hatodfokú görbe. nagyon hasonló képet mutat a 7-17. fokú görbe. a 18. polinomiális közelítés lóg ki a sorból. de a 19. megint lefelé mutat és utána a többi. kétségtelen, hogy a magasabb fokszám a mérési eredményekhez jobban simul. a tendencia ugyanaz. és persze értem, hogy sokféle interpoláció van. úgy tűnik, hogy a fidesz a bevándorlókampány ellenére lefelé megy. és a jobbik látens módon erősödik. több, mint két és fél év van a választásokig, szóval bármi lehet.

teleorman 2015.08.17. 15:15:50

"A saját -- nem rakétatudományos kalkulációim mellett, a többiek ortodox fejlődése esetén -- 2030-ban Bulgáriával leszünk az EU-fejlettségi lista utolsó helyén." Ez persze inkább csak amolyan béljóslás, ilyen finomságokat nagyon sok okból sem lehet 15 évre előre "belőni". Ám az csakugyan valószínű, hogy nem fogjuk az elmúlt 10 évben "beelőző" országokat visszaelőzni, és egy román előzés sem kizárt. Erre utal szinte valamennyi,a gazdasági növekedést meghatározó alapvető tényező jelenlegi állapota: a tartósan alacsony beruházási aktivitás, a humántőke leépülése, a demográfiai folyamatok, a jogi/intézményi környezet és a kormányzat hanyatló minősége.
Ugyanakkor azt is tudomásul kellene venni, hogy nem volt természetes, hogy a 40-es években vállalkozói tehetségétől és munkakulturájától jelentős mértékben megfosztott Magyarország Szlovákia és a balti országok előtt volt az elmúlt évtizedekben. Ez kizárólag az ottani rendszerek végtelen stupiditásának volt köszönhető. Lengyelország más eset, azt, hogy előtte vagy éppen mögötte vagyunk, csakugyan a két ország gazdaságpolitikájának a függvénye. Unortodox matolcsizmussal és vállakozásellenes bürökráciával - mint épp mostanában - boritékolható, hogy mögötte. Ám ez változhat.

zipe moha 2015.08.17. 16:05:35

@egyetmondok: ...teljesítményt adtál érte, ráadásul először volt a teljesítmény , utána az elismerés.....ami jár az jár...:)

2015.08.17. 16:10:09

@unionista᠍᠍:

"de nagy-britanniában a többségi elvet még inkább érvényesítik. " - aha, biztos ezért menekülnek maguk az angolok londonból, illetve uralnak el egész kerületeket muzulmán bevándorlók.

"a többség nem menekül sehová, hanem a libsi és a konzi értelmiséget elküldi a picsába. " - de ez kizárólag azért van, mert nem tud. a gyereke még csak-csak, de a hatvanéves, megroppant egészségű ember már sehova. látszik amúgy a lényeg: neked a libsi és a konzi értelmiség a becsípődésed. ezért igyekszel úgy tömböket létrehozni velük szemben.

kiazmarmegint 2015.08.17. 16:54:03

@unionista᠍᠍: Azt irod, hogy a magyar es nemet tobbseg akarata talalkozik. Viszont a magyarok 72%-a akarja a vasarnapi nyitvatartast, amit szerinted a nemetek nem engednek.

Andy73 2015.08.17. 17:10:50

Tényleg nem rakétatudományos cikk, inkább szánalmas erőlködés.
A minisztereket meg nem kellene becsmérelni, mert ezerszer jobban végzik a munkájukat, mint az előző kormányok idején. Varga és Balog különösen, a pénzügyek stabilak, immár évek óta rendben vannak, és a humán téren is komoly előrelépés történt, pl. családpolitikában.
Ettől még persze nagyon le vagyunk maradva Németországtól vagy Ausztriától, de erről nyilván nem a mostani kormány tehet. Már az is nagy dolog, hogy stabilizálták a gazdaságot a korábbi csődtömeg után, és most már szinte minden mutató folyamatosan javul.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.08.17. 17:15:43

@tamas11: Szabó Dezső, Németh László és főleg Bibó István alkotta meg a magyar törtélem "alternatív" értelmezését. Mindhárman szembeálltak a nemzeti történelem hivatásos értelmezésével, amit Szekfű Gyula és hivei képviseltek és képviselnek.

Andy73 2015.08.17. 17:16:32

"Az a tény, hogy Magyarországot egy ideje elkerülik a nagyobb, konzervatív beruházások is (pl. autógyárak)"

Ez nem tény, hanem egy hatalmas hazugság. A GDP jelentős részét éppen az autógyárak adják, amelyek folyamatosan bővítenek, lásd. pl. a Mercit.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.17. 17:17:03

@Andy73:

Jó az anyagod.
Ne lepődj meg a valóságtól, ha majd elfogy és nem narancson keresztül nézed a világot.

Andy73 2015.08.17. 17:23:34

@a fidesz csak lopni tud:
Tapasztalatból beszélek, az én életszínvonalam jelentősen javult az elmúlt években.
De az országos átlagot is ez jellemzi. Most nem akarok neked adatokkal jönni, az a cikkben sincs egy sem. Ha te balos /vörös/ pártkatona vagy, akkor el hiszem, hogy te rosszabbul élsz, de én nem kötődök egy párthoz sem.

Andy73 2015.08.17. 17:28:26

Azért arra kíváncsi lennék, hogy kiben lát alternatívát a poszter 2018-ra, hogy majd 2035-re fejlődést lásson. Esetleg a Jobbikban?
A baloldal jelenleg nem kormányképes alternatíva, és ennek fő oka éppen a 2010 előtti katasztrofális kormányzásuk, amit még jó ideig nem fognak elfelejteni a magyar választók.

vajdasagi 2015.08.17. 18:03:27

@Andy73: "Tapasztalatból beszélek, az én életszínvonalam jelentősen javult az elmúlt években."

Egy ország jövőjét nem az határozza meg, hogy a elmúlt 2-3 éveben javult-e a Te életszínvonalad. Az enyém is javult egyébként, de a majdani unokáim kilátásai ugyanekkor romlottak. Nagyon nem érted Te a gazdaság működését. Manipulálják a véleményedet sajnos. Nem lesz könnyű az ébredésed.

tamas11 2015.08.17. 18:05:05

@unionista᠍᠍:
Más konfliktusok, és hatalmi erők hatnak ránk, mint amit folyton csócsálsz. Konkrétabbak, jelentősebbek, aktuálisak.
Látványos, amint elereszted most is füled mellett a magyar történelem elmúlt 150-200 évének máig ható fordulatát, a nemesség elvesztéést, átalakulását, torzókénti továbbélését. Neked a jövőképedbe annyi szorul bele, hogy a szerinted kreált eredetcsoportok miképp folytatnák ugyanazt a törzsi (valójában törzsi jellegű, tehát arra h a s o n l í t h a t ó ) háborút. (ez a szó is idézőjelet kívánna). A válaszod: ugyanúgy folytatják, és ezért törésig kéne vinni a dolgot...

Eközbben a főtáblán más játétkok zajlanak.

Például, a bevándorlásügy, annak jövője.
Nem is az, ahányan jönnek, nem is az, amit jót rosszat okozhatnak.
Hanem a kérdésekkel kapcsolatos állásfpglalásaink kettőssége. Ami megosztja majd a köztünk élőket, jobban, mint jelenleg is, és az kerül hatalom közelébe, aki nézetével jelentős többségbe jut, azt demonstrálni is tudja, a pol. PR szintjén, "végezetül " a szavazáskor is ez dönt.
Láthatóan nem igazodik majd sem vélt, sem valós belföldi származási rendszerekhez. De most jön a lényeg: nagyobb baj, hogy a népesség, miután besorolódott ebbe a nézetekről szóló rendszerbe, (hatályba lép egy új kormány), akkor jön az igazság pillanata:
Nem az fog történni, amit mondtak, amiért oda kerülhettek a vezetőik!
és nem azért, mert hazudnak, hanem mert a történelmi világméretű változások nem kérdezik a mi dilettáns jövőkutatóinkat és jövőcsinálóinkat sem.
Menekülhetünk, ilyenek és olyanok is máshova, lesz itt 7-8 milliónyi maradványmagyar, indokokon vitatkozni utólag minek?
(Zipe nagyon jó példája a marakodás a nyílt tenegeren a három szál (túl kevés) deszkáért...
Te meg, ha élünk még, nyilván írogatod majd a nyugdíjasgettóban ,hogy így a zsidókeresztények, meg úgy.
----------

tamas11 2015.08.17. 18:07:25

@Andy73:
Miben látod magyarázatát a sikereidnek?
A gazdaság dinamikus élénkülésében? Személyes tehetségednek? Vagy a sok-sok munkának?
Melyik ágazatban?
Biztos információtechnológus vagy, esetleg programozó...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.17. 18:09:12

@Andy73: Andy73 barátunk kivágta a rezet. "Le vagyunk maradva Németországtól"- szólt a legütősebb önkritika. Ja, le. Meg Lengyelországtól (végleg), Szlovákiától (végleg), Romániától (egy percen belül) -- és az USÁ-tól is, persze.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.17. 18:16:45

"kikerül a nyugati civilizációból"

Na, ez jó hír lenne. Ezért megérni egy kis ideiglenes hanyatlás.

Netuddki. 2015.08.17. 18:25:52

@HaFr: www.portfolio.hu/gazdasag/oriasit_ugrott_a_magyar_allamadossag_a_gorogok_miatt.218367.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

"Március végéről június végére 5,3%-kal esett a forint az euróval szemben"

Most meg a görögökre fogják bammeg! Érdekes módon a forint 4%-ot esett a kunával szemben is. Pedig Horvátországot vizionálják a görögök után amelyik csődbe megy.
De a fideszes agitprop szerint Magyarország jobban teljesít. De ha behelyettesítjük Magyarországot a fideszzesl, akkor valóban jobban teljesítenek. A lopásban és lqrásban...

explanatus 2015.08.17. 18:30:48

@tamas11: „(hatályba lép egy új kormány), akkor jön az igazság pillanata:” Az bizony legalább annyira érdekes lesz mint amikor egy kisvárosban a független polgármester az átadás átvételkor tréfásan megkérdezte, és melyik szekrényben vannak a csontvázak. Másnap márt tudta, amelyiket éppen kinyitották :)

explanatus 2015.08.17. 18:41:10

@_Maverick: Nagyon jó a belinkelt írásod, meg a többi is. Le a kalappal :)

hétköznapi libsizmus 2015.08.17. 19:16:31

'Ebben a pillanatban erősen kérdéses, hogy az ország valaha is fel fog-e zárkózni a fejlett országokhoz'

Nincs itt nyitott kérdés, nem fog felzárkózni. Ez a vonat már elment 1989-ben, vagy még korábban. Hány magyar nyitott cukrászdát Bécsben azóta?

Most már egészen másról szól a történet, mert egy kész állapotból lehet csak kiindulni. Nekünk nem lesz saját BMW vagy Mercedes konkurens autómárkánk, sajnos már Ikarusunk sincs. Maximum egy összeszerelő üzemet tudunk kikunyerálni Fritzéktól. Amíg rá nem jönnek, hogy olcsóbb odahaz végeztetni a rabszolgamunkát az újonnan beözönlö. állampolgárság nélküli migránsokkal

2015.08.17. 19:17:08

@pitcairn: Milyen gyógyszert írtak fel neked legutóbb? Nem kellene inkább rádióznod kommentelés helyett, öreg?

2015.08.17. 19:22:29

HAFr:"Valóban el lehet tehát mondani, hogy a kormány -- ellenzéki műszóval -- a gyerekeink jövőjét éli fel, miután felélte a saját nyugdíjunkat is."

Köszönöm az újabb jó cikket, HaFr mester. A nyugdíjunkat előbb ELLOPTÁK és utána élték fel. Különösebben nem érdekel, mert a megélhetésem adott egy ilyen bunkó országban, gyerekeim pedig nincsenek. A következő életemben pedig mindent megteszek, hogy ne ebbe a büdös pusztába, ilyen lepra barmok közé szülessek.

ózdi cigány 2015.08.17. 19:29:20

Nem fogunk hanyatlani. Kötelező lesz a mindennapi énekóra és nemzetünk büszke indulókkal az ajkán építi majd a nemzetet!

"Viktor, szánd meg a magyart
törvénnyel, Széll-tervvel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd frankhitellel
BAL sors akit régen tép,
Hozz rá négy esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!

Hányszor zengett ajkain
Gyurcsány vad népének
Vert hadunk csontvázain
Győzedelmi ének!
Hányszor támadt tenfiad
megszorítással, kebledre,
S lett az MSZP miatt
demográfiai kelepce!

Hőseinket felhozád
az Országház élére,
Általad nyert szép házat
frankhitelesek népe.
S merre zúgnak tollnokai
MSZP, s LMP-nek,
a médiahivatalnál
tüstént közbe lépnek.

Bújt az üldözött, s felé
Budai nyúlt villájában,
Szerte nézett s nem lelé
korrupt pénzét a bankban,
ügyészségre megy,
Bú s kétség mellette,
a Facebook a lábainál,
De vádtenger felette.

Értünk Kunság mezein
pálinkát főzettél,
Tokaj szőlővesszein
egy kis pénzt lepengettél.
zászlónk gyakran plántálád
fideszes nagygyűlésre,
S nyögte Gyurcsány bús hadát
szadesz büszke népe.

Bár állott, a Zöldpardon,
Fű, söröm röpkedtek,
felszámolás sitthalom
Zajlik már helyettek.
S ah, szabadság nem virul
a fülkék jóvoltából,
az Alkotmány szemétbe hull
Pálunk hű tollától!

Hajh, de Gyurcsány miatt
Gyúlt harag kebledben,
S elsújtád villámidat
Dörgő rendeletekben,
Most rabló Gabriellát
Zúgattad felettünk,
Majd bankadót, s más igát
Vállainkra vettünk.

Szánd meg Viktor a magyart
Kit tőkések zsigerelnek,
Nyújts feléje védő kart
lakó-konténerben.
BAL sors akit régen tép,
Hozz rá négy esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt."

conchita 2015.08.17. 19:36:56

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Azért mert te jól érzed magad a guggolós wécék hazájában, attól mi maradnánk a nyugati civilizációnál!

Hidvégi Mihály 2015.08.17. 21:18:14

Nem tetszik a cím, borúlátó, ilyet a hazájának szurkoló embernek nemigen kéne írnia.

A parasztember tudja, ha a gazokat kiirtják a kukoricásból, azonnal lábra kap a haszonnövény. A munkás ember tudja, ha ha a lesorjázzák a nyers darabot, mindjárt sima lesz a munkadarab s beépíthető.
A történelemtanár tudja, hogy micsoda erők szabadulnak fel amikor egy politikusi gazembert elzavar a népe.

Így semmi borúlátás, de a gazolást el kell végezni. Nekünk, magyaroknak. S lehet csoda, valódi magyar csoda.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.17. 21:37:42

@Hidvégi Mihály: Mihály, ezek objektív érvek voltak, magyar ember bizony ír ilyet, ha aggódik a hazájáért -- a rózsaszín hátoldala a fekete, sűrűn kell váltogatni, az igazság színét fogod látni

pamut 2015.08.17. 21:47:28

Nagyon jó poszt, és - főleg más okokból - én is biztos vagyok benne hogy folyamatos hanyatlás erózió és anyagi-szellemi-erkölcsi romlás vár az országra (nem csak 2035-ig). Illetve még pontosabban az a romlás amiben most vagyunk nem fog megállni, sőt enyhén gyorsulni fog.

Egy kritikát mégis kénytelen vagyok megejteni ezeket az 5-10 éves elméleti időtávokat kicsit túlzásnak érzem a posztban leírt jelenségekre. Egy ország lehetőségeit nem csak az objektív tények határozzák meg, hanem a hit remény és bizalom is, amiket ha sikerül minél magasabb szinten helyreállítani, akkor az azonnal kézzelfogható objektív előnyökben és fejlődésben is megtestesül.

A sci-fi iránt fogékonyaknak egy példa:
Ha jönne pl. egy - ha nem is kiváló, de legalább - magas szinten funkcionáló kormány, amely a saját&orosz érdek helyett a magyar érdeket képviselné, lenne épkézláb gazdasági programja és szakemberei, és az ország legsúlyosabb 12 betegségéből (most ezeket ne kelljen már sorolni a korrupciótól az oktatásig) legalább háromra hihető és működő gyógyírja lenne és azt azonnal neki állna megvalósítani, akkor ezt egyből beárazná a politikai és a gazdaság is, és ez felgyorsítaná a fejlődést - pontosabban a szarból való kikecmergést.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.08.17. 21:56:16

@conchita: Olaszországban is guggolós wc-k vannak..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.17. 21:56:55

@pamut: a hit meg a bizalom valóban hegyeket mozgathat, de sajnos nem tudja csökkenteni a befektetési, társadalmi tőke fejlesztési stb. átfutási időket

a nemzet fogatlan provokátora 2015.08.17. 21:58:12

@pamut: Valld be, hogy Gordi második eljöveteléről fantáziálsz..;)

pamut 2015.08.17. 21:59:37

@HaFr: Pont a befektetési döntéseket tudja felgyorsítani, illetve eleve pozitívra változtatni negatív helyett. Na meg azonnal olcsóbbá tenni a finanszírozást, stb, ne kelljen már neked magyarázni ezt te is jól tudod.

egyetmondok 2015.08.17. 22:10:38

@pamut:
Háromra ? Szerintem elég lehet egy is.

pamut 2015.08.17. 22:25:03

@egyetmondok:
Ahogy mondod, csak direkt egyértelműen akartam fogalmazni. Csak egy ilyen megoldás óriási bel- és külföldi bizalmat hozna az országnak (ami persze időleges, fenn kell tartani, stb).

A vicc hogy még csak fel sem kéne találni a melegvizet, a korrupció ellen pl. látványos és óriási eredményeket lehetne elérni hetek-hónapok alatt.

Józan ész + nemzetközi példák + politikai akarat = eredmény.

zipe moha 2015.08.17. 22:31:40

@pamut:
" először leírja ezt:

"....én is biztos vagyok benne hogy folyamatos hanyatlás erózió és anyagi-szellemi-erkölcsi romlás vár az országra...."

tehát tudja...
utána pedig bevallja hogy egy bajnai kaliberben reménykedik...

maguk szándékosan áltatják és becsapják magukat...ez már nem egy bajnai-méretű problémahalmaz...kb lassan államot kell majd újra alapítani...maguk meg ábrándoznak, " hogy bezzeg..."

pontosan azt kapják ami jár a felkészületlenségért és az alkalmatlanságért.....ezért az jár amiről tudja is hogy jár...és le is írja az elején...

egyetmondok 2015.08.17. 22:39:01

@pamut:
" Józan ész + nemzetközi példák + politikai akarat = eredmény. " --

én a józan észben kevésbé hinnék.
Én biztosan az indulatra építenék.

pamut 2015.08.17. 22:39:45

@zipe moha:

Ha nem ismered a ":)" jelet, akkor fordítsd el a fejed 90 fokkal balra, alaposan nézd meg újra, és kérdezd meg magadtól: mire emlékezetet? Vajon mit jelenthet?
Ha még ez is kevés, szólj, újabb segítséget kapsz.

zipe moha 2015.08.17. 22:48:33

@pamut: barátságos akarsz lenni?...én ennek véltem...

...."Ahogy mondod, csak direkt egyértelműen akartam fogalmazni. Csak egy ilyen megoldás óriási bel- és külföldi bizalmat hozna az országnak (ami persze időleges, fenn kell tartani, stb).

A vicc hogy még csak fel sem kéne találni a melegvizet, a korrupció ellen pl. látványos és óriási eredményeket lehetne elérni hetek-hónapok alatt.

Józan ész + nemzetközi példák + politikai akarat = eredmény. "...ezt minek véljem?...mint amolyan "technokrata" kívánság műsornak....

Óriási bel-és külföldi bizalom....igen na ez fogós kérdés...amikor egy Polgári Esküdtszék elkezdené tömegesen legyártani szükségszerű ítéleteit az elmúlt 40 év alapján...belföldi bizalom mondjuk lenne...hogy külföldi is lenne-e abban nem vagyok biztos...

pamut 2015.08.17. 22:51:12

@zipe moha:
"barátságos akarsz lenni?...én ennek véltem..."

Sajnos nem talált, de még van két lehetőséged próbálkozni!

zipe moha 2015.08.17. 22:56:20

@pamut: amikor az ország gazdasági értelemben egyenrangú versenytársnak ....sőt kereskedelmi partnernek...jelentkezne be, erőteljesen törekedve hogy elhagyja a periférikus-gyarmati jellemzőit...függetlenségét és saját érdekeit kinyilvánítva...mely a magállamokhoz való felzárkózás és azonos elbánás igényének megfogalmazásából következik...az nem biztos, hogy osztatlan sikert gerjesztene az ellenérdekeltekben

zipe moha 2015.08.17. 22:57:23

@pamut: ...sajnálkozni akartál...csak fordítva ütötted be a zárójelet?...hm?.:))))

pamut 2015.08.17. 22:58:50

@zipe moha: szerencsére...mi...magyarok...nem vagyunk...ellenérdekeltek...sőt...kifejezett...érdekeltek...vagyunk

zipe moha 2015.08.17. 22:59:42

@pamut: ....utolsó lehetőségem, nézzük csak:
te vagy bajnai...akarom mondani Petőfi ...csak szerény vagy...lehet?...:)))

zipe moha 2015.08.17. 23:01:59

@pamut:.. vannak ....közöttünk... magyarok, akik ....nemzete ...a.. pénz.. és ...ők ...nem abban... érdekeltek... amiben ...a magyarok...az.. ellenkezőjében

Kalmár 2015.08.17. 23:18:01

Érdekes írás.
De jó, hogy már semmit nem számítanak a szerző és elvtársai!
Egyszerűen a kukáig ideologizálták magukat.
Most még ki-ki kiabálnak a kukatető alól, de már az arra járó kutya is csak vakkant rájuk.

Hammada Patrol 2015.08.17. 23:26:06

Kár, hogy ezen a triviális szinten bármelyikünk el tudta volna mesélni, hogy kurva nagy szarban vagyunk. Béndek úr zsenialitáásra elsősorban a megoldások keresésében számítanánk.

egyetmondok 2015.08.17. 23:29:27

@Hammada Patrol:
Van ott egy email-cim,felül jobbra.
Na,ott lehet jelentkezned.

Hammada Patrol 2015.08.18. 00:19:35

@egyetmondok: Nézd, én beléptem az MSZP-be mert úy láttam (talán hibásan), hogy Gyurcsány képes lesz egy hadrafogható ellenzéket összehozni. Aztán beléptem a DK-ba, amikor az megalakult. Aztán öt nap múlva kiléptem. Ennek négy éve, de azért egyelőre óvatos duhaj vagyok, nem szeretek gyakrabban pártot váltani, mint zoknit. Az nagyon zavar, hogy ez a párt még mindig egy darab Béndek Péterből áll. Aki ugyan jó fej, szerintem, de nem egy csapatjátékos. Önjelölt politikai zseni pártfőtitkárból kettő bőven elég egy országban. Maradjunk annyiban, hogy ha látom, hogy Béndeknek csapata van, használható, hadrafogható, érzékelhető növekedési potenciállal, akkor élni fogok az általad javasolt e-mail címmel.

2015.08.18. 01:13:09

Tényleg nem értem a jobbágyozást stb, jó lenne ettől végleg megszabadulni,nekik nem voltak politikai jogaik, aztán meg jól felszabadították őket blabla... Lassan már kommentet sem tudok írni,mert minél többet tanulok,annál inkább távolodom a hozzászólók gondolkodásmódjától, ez baj, mert elveszítjük a közös nyelvet. Orbánék állandóan a saját körükhöz és az ellenségeikhez beszélnek,de aki sem nem barát sem nem ellenség,azzal nem tudnak kommunikálni,nincs mondanivalójuk a magyarok többségének.Nincs már belpolitika,mert szembesülniük kellene az elkövetett hibáikkal,a káosszal és a működésképtelen ötleteikkel...

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.18. 05:38:33

@conchita:

A nyugat felemelkedése egy ideiglenes jelenség. Most szerencsére vége is van már lassan. Ennyi az egész. A nyugati modell becsődölt, ne erőltessük.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.18. 06:14:51

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"A nyugat felemelkedése egy ideiglenes jelenség."

"Hosszú távon mindannyian halottak vagyunk."

-- John Maynard Keynes

Pop40 2015.08.18. 07:39:30

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"Sajnos" akárhányszor is tolod be ide ezt a baromságot, a Nyugat nem fog helyet cserélni az imádott ruszkijaiddal.

Szerencsére.

Amúgy ja, ideiglenes jelenség.
Úgy ideiglenesen tart pár száz éve, meg úgy ideiglenesen fog is még.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.08.18. 07:59:27

@explanatus: Köszönöm! Igyekszem a magam szerény módján hozzájárulni a szemléletmód alakításához. Mivel eléggé más a hátterem, mint a legtöbb közéleti jellegű írás szerzőjének, így azt hiszem eléggé más az eredmény is, de részben ez jelenti a motivációt. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.18. 08:12:17

@pamut: az nem (működő tőke) befektetési döntés, az hiteldöntés

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.18. 08:14:43

@Hammada Patrol: maradjunk abban -- a dicséret ellenére, amit köszönök --, hogy akkor lesz "csapatom", ha lesznek, akikből áll. Nem várni kell, és nézni, meg a zsenimre számítani, hanem feneket és lábat mozgatni, ksz

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.18. 08:15:42

@Kalmár: : aranyos kép volt, megörvendeztettél

tamas11 2015.08.18. 08:37:38

@Crescence: @Andy73:

Arról szeretnélek meggyőzni, nincs olyan, hogy NINCS kormányképes alternatíva. És persze, akkor baloldalon nincs. Mintha az orbáni az jobbos lehetne..
Azt se tudjuk, mi neked az a balság.
Keleti orientáció? Kapitalizmusellenesség? Libsi, piacos bukta pártolása? Vagy megbélyegzése ? Cigányozás rendezéssel, vagy anélkül? Államosítgatás?
Emberek egy részének természetes kollektivitás-igénye?
Vonaképen a vizslakölyök?

Schiffer? Újhelyi? Bajnai? Bokros? Antall Józsefet néhány tucat MDF-alapító értelmiségi ismerte csak, középiskolai tanár volt min. elnökségét megelőzően.
Értsd meg, nincs olyan, hogy ahol jó Orbán, ott nem felelhet meg más, fordítva van.
Amúgy sem szabad a jelenlegihez hasonló, egynemű kormányzásként elképzelni a következőt, mert a kormányváltó erők most többfélék, és a fideszbefolyás is óriási marad majd.
Úgyhogy:
Írj be bármilyen neveket a jelenlegi kormánytagok helyébe, és kormányfőnek bárkit, aki NEKED kicsit is szimpatikus.
(Kell hogy legyen ilyen, ha nincs, az orvosi eset)..
Aztán pedig esküdj meg, hogy a fidesznépség bezzeg életképes, sőt egyetlen sikercsapat, a hatalommal osztódó pápai kollégiumi szoba, Simicskával hmmm, az élen.
Az összes többi , a bármely másik pedig nem.
Értelmes ember nem gondol ilyet, csak annyit, hogy téged kedvezőtlenül érintene a változás, tartasz tőle.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.08.18. 08:39:12

Ha nem változik semmi, akkor a blogszerzőnek igaza van.........de a folyamatok 1-2 éven belül visszafordíthatóak. Államférfi kell a miniszterelnöki székbe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.08.18. 08:51:27

Miiiiiiicsodaaaa,milyen hanyatlás??!!
Minden tök jól megy,a reálbérek nőnek,ahogy a gazdaság is.
Minden fejlődik épül szépül az ország.
Csak találjak már ki a kertből!

viktor

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.08.18. 10:06:06

Teljesen egyértelmű a hosszútávú hanyatlás oka.

Ez a legközelebbi dátum, ahol Hafr pártjának esélye lesz bejutni a parlamentbe az optimsta becslések alapján. 2035.

Addig csak a hanyatlás jöhet szóba, és ezt több ezer blogban le is írja majd nekünk Hafr, egészen 2035-ig.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.08.18. 10:12:00

@tamas11:

Lehet hogy van kormányképes alternatíva.

Csakhogy az nem indul a választáson.

Merthogy a baloldali összefogás egyik résztvevője se az, az a többség számára egyértelmű.

Az MSZP-SZDSZ alatt a Szlovákok elötti pozícióból lezüllesztették az országot a Görgökkel egyszintre 2010-re.
Szinte végig a legszarabb gazdasági mutatókat produkálták az EU-ban.
Adósság, GDP növekedés, munkanélküliség, ...
Nem volt szarabb kormány az egész EU-ban.

Manapság az EU középmezőnyétől jobbak vagyunk minden gazdasági mutatót tekintve.
Egyre több az emberek pénze, évente 10-20%-al nő a fogyasztás.
A gazdaság növekszik, eladósodás csökken.

Marad a nácizás, és bérrettegés.
Kevés lesz.

2015.08.18. 10:17:29

@Wikus Van De Merwe: ások miatt van a gebasz. "

Akkor mégse hasít a gazdaság? Mit nem mondasz, kezdek rettegni.... De mi lesz itt öt év múlva????
Szóval komolyan: a fidesz hazudik?

Hammada Patrol 2015.08.18. 10:19:18

@HaFr: Kedves Péter! Örülnék, ha csak annyi lenne a probléma, hogy "ha lesznek, akikből áll". Az illetők ugyanis ott vannak. Azazhogy itt. Korábban egy másik posztodhoz írt kommentemben megjegyeztem, hogy van egy polgári konzervatív csapat, a Horváth András, Hadházy, Ángyán féle társaság, akiket nem lehet, illetve nem célszerű megkerülni. Mondom ezt annak ellenére, hogy van bennem egy mély, engesztelhetetlen, zsigeri undor mindennel szemben, ami a fityeszből jön. De van itt más gond is. Kérdés, hogy mit jelent az, hogy "polgári konzervatív" annak a kajászói vagy debrecen környéki gazdának, akitől elvették a földjét és le kell ölnie az állatait és földönfutó lesz, legjobb esetben egy helyi fityeszes nagygazda (értsd: ügyvéd) jobbágya. Kérdezhetném úgy is, hogy mi a faszt akarsz itt konzerválni, kérlek alássan? Én tudom, hogy valahol a Márai-Bibó hagyományra gondolsz, aminek sokunkkal együtt magam is nagy tisztelője vagyok, de fel kell tenni a kérdést, hogy ennek a hagyománynak a befogadása hogyan áll a magyar társadalomban itt és most. És ez egy elméleti, de nagyon fontos kérdés, jó lenne eldönteni, hogy a polgári konzervativizmusnak effektíve milyen esélyei lehetnek Magyarországon. Azt is figyelembe véve, hogy az alapvető feladat nem valaminek (minek is?) a konzerválása, hanem a modernizáció. Ez okozhat kommunikációs problémákat is, de a mélyben, ahogy már utaltam rá, van egy annál sokkal súlyosabb kérdés.

2015.08.18. 10:19:58

@unionista᠍᠍: a növekedést kényszerűen nem a liberalizációra, hanem a nacionalizációra kell alapozni. mert most nem a külföld, hanem a belföld diktál. "

Ceausescu szelleme még minig él....

bétaverzió 2015.08.18. 10:20:04

@bértrollbosszantó_kovi1970: A portfoliós gazdaságelemzési technika: keress ki két megfelelő adatot a gazdaságban, amire az elméletedet ráhúzhatod.

Tanulmányozd a mellékelt táblázatot, és láthatod, hogy pl. 2015. januártól nézve éppen az ellenkezője következik, mint amit a portfólió márciustól állít.

www.mnb.hu/arfolyam-tablazat?deviza=rbCurrencyActual&devizaSelected=HUF&datefrom=2015.01.01.&datetill=2015.08.18.&order=1

Peter Kovács 2015.08.18. 12:14:13

Nekem rosszab a véleményem: nem elsősorban az dönti el a jövőbeli pozíciónkat, hogy gyurcsány avagy zorbán kormányoz. Sajnos a jelenlegi társadalmi-gazdasági beállítódásunk nem implikál fényes jövőt úgy ahogy van en bloc. Ha csak nem lesz váratlanul a semmiből egy Nokiánk, ami kihúz minket a kakiból. Ennek az esélyét se zárnám azért ki teljes bizonyossággal. Van egy-két reménykeltő ágazatunk, mint pl. a fővárosi turizmus, ami manapság jól hasít, vidéken is rá kellene erősíteni. Az autóipar elérte a határait, egy újabb nagy gyár építése nem valószínű már, de még az se segítene sokat. Egyedüli kitörési pont lehetne a fogyasztás magasabb szintre emelése, de ehhez is jóval magasabb jövedelem kellene: ördögi körben van a gazdaság.

tamas11 2015.08.18. 12:28:41

@Ballib Cenzúra: @Crescence:
(az előbbi hsz-t nem neked szántam...)

nem is gondolod, mennyire izgalmas számomra a válaszod, illetve beírásod. igazolja félelmeimet, amiképpen szabadulni akarsz a "jobbágyproblematikától". A védekezés része, hogy szíved szerint nem is tudnád mi az.
Félsz, hogy a mi "szókincsünkkel" élve elveszítjük a közös nyelvet veled - logikus, hogy hallgassunk felőle.
Csakhogy a 19. század eleji magyar lakosság 9/10 részéről beszélünk. De nem is felőlük közelítettük a kérdést, hanem a kisnemesség elmúlása felől, akiknek addig e jobágyság dolgozott a földjeiken....így kerültek szóba.
"Jól felszabadították őket és kész" -írod te...
Olvass ehhez hozzá BÁRMIT arről a korról, hogy kiderüljön, miféle "aktualitásról" van szó. Mi Egyetmondokkal arról írtunk, milyen jelentősége, utóélete van e mintáknak a közéletben. (Ő tegnap 9:54-kor jegyzett be).

Aztán döntsd el magad, hogy mit jelent neked az a polémia. Van e nyoma a mai rétegződésben és hatalmi táncokban a volt uralkodó osztályok mintáinak meg a legnagyobb, paraszti osztály utódainak.

tamas11 2015.08.18. 12:43:47

@Ballib Cenzúra:
Egy pillanatig sem hittem, nem is sugalltam, hogy az a bizonyos alternatíva, az épp egy lepukkant, hiteltelen szűkös valami csapatszerűség.
Pártokról nem beszéltem, persze tudva, hogy egyszer majd, elkerülhetetlen lesz az is. de akinek imént írtam, az úgy lépett fel, mintha képtelenség lenne másra gondolni, mint viktorékra...
Marhaság, kártékony hozzáállás.
Szó nincs javulásról, használhatatlan a bértapsolói kritikátlan látásmód.
Ami engem illet, reggetgésről meg bérről szó nincsen.
Amit adatolás helyett írsz, az egyszerűen nem igaz.
Ha törekednél ítéletalkotásra, annak tünete az árnyalás, különbségtevés.
Inkább csak kiömlött a rózsaszín festék, te lököd fel a könyököddel.

tamas11 2015.08.18. 12:47:49

@tamas11@Ballib Cenzúra: : megint melléütöttem a címzéskor...

tamas11 2015.08.18. 13:04:59

@Andy73:
megint két nick alatt írsz, és magadat lájkolgatod a szövegeidben. Ocsmánynépség.

Gabor Ventilla 2015.08.18. 13:07:13

Tisztelt HaFr!
Mi az ördögöt csináltál (azazhogy írtál) eddig, hogy én csak egy okos értelmiségnek tartottalak, amiből 12 egy tucat.
Ettől a 2035-ös jóslatodtól viszont tátva maradt a szám: hát nem csak engem érdekel a népem sorsa? (Nemzetemről ugyebár nem beszélhetünk 1956 óta.)
Most éppen megdögleni sincs időm (a sürgősebb mindíg legyőzi a fontosabbat), de amint lélegzethez jutok, kifejtem, miket okoskodtam ki a buta fejemmel, üdv.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.08.18. 13:09:46

@Peter Kovács: A KKV-ben sok a tartalék, és egy valós kitörési lehetőség.....tudom hogy ez elcsépelt duma, már ezerszer ezer helyen elhangzott, de attól még igaz.

Andy73 2015.08.18. 13:17:14

@Ballib Cenzúra: Így van.
Problémák azért vannak, leginkább a demográfiai mutatókkal: az enyhe születésszám emelkedés mellett is fogy és öregszik a népesség, még úgy is, hogy közben a romák száma és aránya nő.
A legnagyobb kihívás ezért a romák és a bevándorlók integrálása, hogy közülük minél többen hozzá tudjanak járulni a gazdaság növekedéséhez, ne csak az ellátórendszert terheljék.

Andy73 2015.08.18. 13:23:50

@tamas11: Akkor te meg a poszter egy másik nick-kel, vagy simán orvosi eset. Azért egy illemtanárhoz is elmehetsz majd a pszichiáter után.

Laptop7712 2015.08.18. 22:56:21

Megint egy érdekes poszt, meg kell hagyni. Versenyképesség, meg GDP, meg felzárkózás.

Tételezzük fel, hogy rosszul értelmezzük a fogalmakat, és mivel az értelmezési keret rossz, ezért nem is látjuk a megoldást, és e miatt a rendelkezésünkre álló eszközöket pazaroljuk a végletekig.
Versenyképesség. Számomra olyan, hogy egy ország versenyképessége a jelen globális gazdasági struktúra mellett értelmezhetetlen. Lehet ezzel a felfogással vitatkozni, de egy gyártási egységet a mai világban bárhová lehet telepíteni abban az esetben, ha a helyszín az általam elvárt komplex optimumot leképezi. Tehát egy üzemet bárhova tudok telepíteni elméletben. Döntés kérdése az, hogy az üzemet hogyan tudom bekapcsolni a saját ellátási láncomba. Ennyi. Erről nagyon tanítanak az egyetemeken, hogy ez a tészta micsoda.
Erre a játékra faragtunk rá az elmúlt 25 évben, és a politikusaink szépen ki is szolgálták ezt a játékteret. Axióma az üzemtelepítés tudományában az, hogy az adott üzemet bárhová telepíthetem, és nem kell igénybe vennem a helyi alapanyagokat a gyártáshoz, mivel én a saját globálisan – vállalati szinten optimalizált – alapanyagrendszert használom. Ezzel a kör be is zárult, az elmúlt 25 év minden kormányának a „felzárkózás, és a versenyképesség javítása” címszó alatt véghezvitt gazdaságszervezési modellje szépen lökött a szekéren egyet a szakadék felé.

A németek minden fórumon elpofázzák azt, hogy saját termék-termékrendszer nélkül nincs, és nem is lesz semmi.
Nem arra kellene fókuszálnunk, amink még van, és abból kihozni saját erőből valami olyant, ami a mienk, -lehet, hogy kicsit más, horpadt, de a mienk - és életképes? De ezt nem mindegy, hogy hogyan csináljuk, mert hiába van termék-termékrendszer, nem minden esetben hoz a helyben lakóknak prosperitást.

Erre is szépen rá fogunk jönni, - a fidesz is - de szerintem már most későn -, mivel 1-2 éven belül kiderül az, hogy az EU-s pályázatok mögött nincsen regionális komplex, hálózatba szervezett termékrendszer-termék koncepció, ami megtartaná a KKV rendszert. Nem lesz KKV innovációs tér, ezért nem lesz KKV profitmodell sem.

Ezért el fogja bukni a választásokat. Ez már most látszik a mezőgazdaságban, ahogy Csányi elkezdte játszani ezt a játékot. Szerintem egyre több ilyen lesz, és még meg sem kezdődött a programozási időszak. Megelőzhető a fenti szituáció, ha 400 millákat dobálnának mérnököknek, akik valamilyen termék köré gyártást tudnak szervezni a "semmiből", fedezet a projekt. Kezdik ezt pedzegetni, mivel elővettek a Jeremie kockázati tőke témát, de a történet eléggé félrelőtt koncepció vállalkozói nézőpontból jelenleg. Kellene egy csodafegyver. :)

Pista lent a végeken le..ja azt, hogy mi van a GDP.-vel, meg hogyan áll a versenyképesség. A saját versenyképessége lokálisan lehet hogy kimerül abban, hogy minden nap beül egy söre a kocsmába. Mára meg eléggé ideges, mivel nem tudja megtenni, és nem érti azt, hogy miért.

Nem kellene felhagyni ezzel a felzárkózás, meg versenyképesség dumával a politikusoknak, és a közgazdászoknak?
Fogalmuk sincs, miről beszélnek. Egy multi globális ellátási láncában Magyarországon ki kell hozni minimálisan az egy munkavállalóra számítva a 40,000- 70,000 EUR adózás utáni profitot évente. Lehetőleg úgy, hogy a beruházást ne neki kelljen finanszírozni. A lokális versenyképessége abban merül ki egy ilyen történetnek, hogy ezt a profitmodellt minden áron védi. Ha nem kapja meg, sérül a „versenyképessége”, ezt meg nem engedi. Adóellenőr 40 km-re nem közelítheti meg a céget, ennyi.

Egy KKV versenyképessége ehhez képest hol van? Nem a béka segge alatt? Semmi mást nem kellene első körben tenni, csak ugyanazokat a támogatási szinteket, jogokat, és lehetőségeket megadni egy KKV- nak, mint amit a multik megkapnak kis hazánkban.
A jobbik és az lmp nem csinál titkot ebből, hogy keményen neki fog menni ennek a játéktérnek, ha netán kormányra kerülnek.

Kinek a versenyképessége, meg hova is zárkózunk fel? 25 éve megy ez a duma, ez lett belőle.

DFK 2015.08.19. 07:23:18

@Laptop7712: Hát a hazai surmók KKV tulajokat ismerve nincs a szektorban semmilyen potenciál.

Laptop7712 2015.08.19. 08:40:40

@DFK:
Látom nagyon tiszteled az embert, aki valamilyen szinten értéket akar előállítani. Nekem azt mondta a mentorom, hogyha netán arra vetemednél, hogy multihoz menjél dolgozni, akkor ne add alább vezérigazgatói, vagy a regionális ország igazgatói pozícionál. A második eset havi 40,000 EUR-t jelent átlagban havonta nettóban, az első elérheti a 70,000 EUR-t nulla meló mellett. Van időd flörtölgetni a gyakornok kiscsajokkal, akik azt képzelik, hogy egy bőrüléses autóban, vagy az irodában minden eldönthető. Ez sem rossz életforma, találkozhatsz Norbival a pláza megnyitóján, miegymás, csak rohadtul unalmassá tud válni egy idő után.
Tehát mivel nem látsz bele ebbe a dologba, - mivel sok helyről igazán nem is fontos, hogy miért működik egy KKV – nem is látod azt, hogy egy KKV -ben miért van potenciál. Mivel kijelented ezt, nem is tudsz ebben a játéktérben pénzt találni, nem baj, majd megtalálja más. Most az a helyzet van az EU-ban, hogy aki ért a KK rendszerre hangolt terméktervezéshez, az eléggé szép dolgokat tud összetákolni. Surmó tulajnak egy KKV tulajdonos általában a belvárosból látszik, amit el kellene felejteni szépen, de nagyon gyorsan. : )

egyetmondok 2015.08.19. 08:49:16

@Laptop7712:
Itt akkor sem volt tér a KKV-knak,amikor nem voltunk EU tagok.

egyetmondok 2015.08.19. 08:51:21

@DFK:
Le lehet suromózni a KKV tulajokat,de azért érdemes látni,hogy a magyar KKV szektor működése (bizony,az,ahogyan ez az egész itt van,létezik) még mindig a legegészségesebb közösségi reakció arra,amit a magyar állam művel.

zipe moha 2015.08.19. 14:45:33

.... a KKV-k zöme jelen helyzetben olyanok, mint a bármelyik focicsapat vagy az Akadémia...vagy bármi más...közpénz nélkül 1 percre sem marad életképes... a KKV szektor közpénz temető...mint a magyar innováció jelenleg kb...

persze van kivétel talán 6000 bármit exportáló vagy multinak bérmunkásként bedolgozó cég és kb 35-50 komolyabb magyar KKV...a cca.800.000 --ből.

a KKV-nak 500 ft-os euró és átmenetileg lezárt védett belső piac...na meg klaszter -szövetkezés jellegű erősen koncepcionális konstruált, export offenzíva kellene...

az meztelen igazság 22' után akkor jön el amikor leáll az eu kohézió....aki amire jutott...és lehet innoválni saját forrásból amihez már nem lesz fedezet....

3 fognak markolászni 1 közpénzforintot... de a fölső 10 % mindet elviszi..a többiek kezét meg lecsapja...minden választás után nekiindul újabb pár százezer magyar... a többi takarékon, meghunyászkodva@egyetmondok: kuksol...és várja , hogy mennyi lesz a nyugdíja...lesz-e nyugdíja...:))... a nagy 89' es küldetés célhoz ér..

zipe moha 2015.08.19. 14:50:19

@egyetmondok: ...bocs, a címzést az elejére szántam...nem oda került..:)

egyetmondok 2015.08.19. 14:51:46

@zipe moha:
A magyar KKV szektorról abban az értelemben fogalmunk nincsen zipe,hogy mire lenne,lehetne képes egy olyan adó és szabályozási környezetben, amely itt 90 után sose lett.
Nem tudjuk,azt tudjuk csak, hogy ez a szektor miképpen védekezik az ellen az állami működés ellen,amely a minden forrást felzabáló - újraosztó elven mükszik : egészségesen és virgoncan menekül ez a szektor az állama elől. Helyesen teszi.
-------------------------
Talán említettem, hogy az én nyugdíjamért nem kéne aggódj...:-)) aggódjon a mai fiatal.

Laptop7712 2015.08.19. 15:45:07

@egyetmondok:
Roppant egyszerű a válasz.
Általában azok a KKV-k, melyek komoly beágyazottsággal rendelkeznek, azok tulajdonosai azt mondják, hogy szépen szinten tartom a témát, és nem vállalok többet, mint ami egy normális életszínvonal fenntartásához szükséges, és szevasz. Ez szépen felmérhető helyi szinten. Azok, akik megunták az elmúlt 10 év történéseit, szépen felszámolták a boltot, kivonultak, eladták, és lehet, hogy le is léptek az országból. Nem egy 10- 40 fős cég tulajdonosa gondolt egyet, és szépen csinált egy jól kivitelezett elitet, oszt pá.
Tehát a KKV rendszeren belül is szépen láthatjuk azt, hogy komolyan átrendeződnek a potenciálok.
Vagy lesz adózási környezet, (ugyanazokkal a feltételekkel, és támogatási szintekkel, mint egy multinak) vagy off a politikának, ez itt a kérdés. Érzi ezt Lázár is, mivel felröppentek a hírek, hogy visszavonul a politikától.
Amúgy meg látványosan hullik szét a munkaerőpiac, nézzetek körül, lásd HVG mai cikk.

egyetmondok 2015.08.19. 16:14:30

@Laptop7712:
Így van,ehhez nincsen mit hozzátenni,legfeljebb megerősíthetem,amit írsz.

zipe moha 2015.08.19. 16:46:14

@egyetmondok: ..most nem aggódtam a nyugdíjad miatt...csak az utolsó előtti sorban volt a kurzor amikor neked címeztem...ezért van ott ( véletlenül) a neved...egyébként egyetértek a KKV-k sohasem volt lehetőségeiről írottakkal kapcsolatban...
annyit tennék hozzá, hogy a történtek nem szemléleti kérdés...hanem egy szándékos, direkt perifériára való kényszerítés...ha esetleg nem tudná valaki milyen gyakorlati jelentőséggel és költséggel bír a komprádor egzisztencializmus

egyetmondok 2015.08.19. 19:26:25

@zipe moha:
Én is pontatlan voltam,hiszen akár úgy is lehetne érteni,amit írtam,hogy a mai fitalaok aggódjanak az én leendő nyugdíjamért. No,nekik az enyémért nem kell, a sajátjukért aggódhatnak,de rendesen....,itthon.

Nem tudom mi lenne a komprádor egzisztencializmus (az egzisztencializmus tőlem nem olyan távoli holmi egyébként...),de egy biztos: ezt,ami lett,és azt,ami itt 90 után se változott,senki a világon ránk nem kényzserítette, kényszeríti.

Ahogyan szoktam mondani: a lokalitás ma is visz mindent,nem szabad hinni azoknak,akik a lokalitások felelősségét azzal mismásolják el, hogy ugye a globalizáció,meg az unijó perifériái...,mese habbal zipe.

zipe moha 2015.08.19. 19:48:51

@egyetmondok:

...ismerjük a túlbuzgó pártitkár mentalítást:

azt is teljesítik amit nem is kértek tőlük, mert lehet hogy nem kérték, de gondolták.....

a felelősség meg azon múlik, hogy a megbízók kiadják e majd egykori feleslegessé és nélkülözhetővé vált vazallusaikat..:)...majd ott kell osztozni a felelősség mértékén...:)

egyetmondok 2015.08.19. 20:58:16

@zipe moha:
Bezony,senki se kérte,senki se kéri ma se.
Nincsenek megbízók.

Gabor Ventilla 2015.08.21. 10:41:37

@HaFr: (Nem érek rá, csak rákényszerülök a toporzékolásra az eső miatt.)

Egy kis psicho: A kissé hülye, de ambíciózus emberkék rengeteg megszégyenülésen mennek keresztül, amíg elvégzik az iskoláikat. Ezért egyrészt gyűlölni fogják a jó képességűeket, másrészt "azért is megmutatják", hogy mégis ők az okosabbak. Ezt természetesen csakis és kizárólag tisztességtelen eszközök felhasználásával tehetik. Ennek érdekében összefognak a hasonszőrűekkel, és kiszorítják a felkészülteket. (Sok lúd disznót győz.)
Fentieknek ideális terepe régen A PÁRT volt, ma már a pártok. Egyik emlékem szép példája ennek: V. Elvtárs (városi párttitkár) a vele utazó családja és a vasúti kocsit megtöltő többi utas okítására elmagyarázta, hogy fiatal korában nem tudott lépést tartani kubikos társaival. Kínos helyzetéből a pártiskolára menekült, stb.

Ma már egyetemi "végzettséget szereznek V. Elvtárs utódai (nincs az az egyetem, amit el ne tudna végezni, aki nagyon akarja. De aki hülye volt, az hülye marad.)

A legszörnyűbb, hogy minél magasabb egy képzettség, annál több, és használhatatlanabb a selejt: a hülye kőművesre kéményt, boltívet, vasbetont ne bízzunk, de falat húzni csak-csak tud.De a hülye mérnöktől az Isten mentsen meg. Az semmire nem használható. Helyesebben ládát rakodni jó lenne, de annak nem megy el...

A legszörnyűbbnél is szörnyűbb, hogy a 80-as években megértették a minisztériumi főemberek, hogy mit ugatok, de később már nem. Holott, ha van "közönség", azok megértik, ami a reakcióikból nyilvánvaló.

A fentiekkel azt támasztom alá, amit Te írtál.

Mit tehetünk? -A pártok mentalitásával szemben SEMMIT.
Tehát a pártok hatalmát kell korlátozni.
Íme: Nyilvános párbajok sorozatán át két nagyhatalmú vezetőt, szinte diktátort kell választanunk. Egy főbírót (köztársasági elnököt, régi szóval kendét) és egy miniszterelnököt (régi szóval gyulát).
A parlament első alkalommal a jelenlegi módon "keletkezne", később talán a párbajokban jól szereplő személyek alkotnák. Feladatuk a kende és a gyula munkájának értékelése lenne.
A kende és a parlament "lefoghatná" a gyula kezét, ha "elszaladna vele a ló", majd egy népszavazással lehetne dönteni. A szavazás 50 és 66% között "csak" a tárgyi ügyben lenne döntő, míg 2/3 (vagyis 66% ) felett a vesztes státuszát ingatná meg. Vagyis. próba-szerencse alapon nem lenne érdemes vitézkedni.

Mindezt persze egy részletes alkotmány tervezetben kell kidolgozni, és EZZEL KAMPÁNYOLNI. Mármint annak a pártnak, amelyik fentieket magáénak érzi.
Siker esetén az alkotmányról is érvényes népszavazás döntött.

Várható előnyök: A párbajokban a jelenleginél sokkal színvonalasabb emberek győznének. (A felkészült, értelmes személy úgy gázolja le a hülyét, mint csizmás ember a friss tehénszart.)
Értelmes ember, minimális korlátozás esetén Hunyadi Mátyáshoz hasonlóan szédületes eredményekre képes.
CSAK ÍGY MÁSZHATUNK KI A SZARBÓL És igy nem válik be a 2035-ös jóslatod.

Fowler 2015.08.21. 20:45:26

A cikkben írtakkal egyetértek, ugyanakkor lehet egy aduászunk, a fekete-/ szürke gazdaság elleni kőkemény fellépés mondjuk román (!) mintára. Ez megdobhatná a GDP-t amíg beérnek egy normális kormány oktatás és tőkevonzó képesség területén végrehajtott lépései.

Remélem nem fogunk az EU-s támogatások leállása után egy orosz "felzárkóztató program"-hoz csatakozni mert akkor lehúzhatjuk a rolót.

tamas11 2015.08.22. 16:56:16

@Saga:
@Saga:
Így van, és itt vagyunk a következő stáció kellős közepén.
A nemzeti oligarchák orbáni víziója szépen halad, (mint a szaltólecke közepén, mindig fejre érkezve). A vagyonkoncentrációról offshore számláik tudnának mesélni, további működésük számos igen súlyos új (?) problémát vet fel.
Egyrészt igen kevesen vannak. Plusz ezek nem Széchenyik, nem Wesselényiek, hanem Pató pálok, vagy Simicskák.
A megjelent vagyonokkal, extra lehetőségeikkel úgy gazdálkodnak hogy abból nincs nemzeti felemelkedés.
Eleve egy olyan szűk csoport, akik nem a piaci szereplésükkel
emelkedtek ki (fel), most sem onnan kapják-várják térnyerésüket, mert a piac logikája más: az igazi csúcsszereplő ismerni akarja korlátait. Emezeknek meg lobbitéma az a korlát, ami még megmaradt.

Az igazi érvényesülések modellje jól lemérhető másokon is, azokon, akik etalonként szolgálhatnának az előbbiekkel szemben : Bojár (Grafisoft) Demján... nem is tudom van e harmadik, Simicska tán ide is besorolható, (pál)fordulata igen leleplező: vagy orbánhaver , vagy piaci számkivetett. A kockázatokra , arendszer gyenge pontjaira vet reflektorfényt szereplése.

Az orbáni pereputyy és fideszcsecs-függők maroknyi csoportjából .
Csányi a pozitív példa, ő saját OTP-s pakettjét - Igazgatóként!! - kivette és a húsiparba fektette, (nagyberuházásra kell gondolni!). Aztán annak a termékcsoportnak , pont a vágott félsertéseknek áfacsökkentéséről döntött tavaly év elején az ogyűlés .

(azóta Csányi kivonult a húsfeldolgozó ágazatból (Kinek adta át? Mészárosnak?)
Itt tehát mindösszesen nem is piaci , nem is nemzeti logika érvényesül. Azt, ami innen keletkezhetett még nem fektethették be, és jórészt támogatásokból fakad, ami bizonyos, hogy nekünk elveszett, láthatatlan.
Érdemes meghallgatni Orbán Krisztián előadásának videoját erreől, miként alakult a privatizáció sikeresebben pl Csehországban.
Ma már megváltás lenne minden változás.
Orbán eléképzelése a rossz privatizációs "hagyományokon" felül a csekély tudáson alapult, ahhoz képest olyan személyes hatalomra tett szert, hogy féltudása és privát kapcsolatrendszere érvényesülhetett. Lehettt volna akár legitim elképzelés, ami másként sült el, és torzulásánál személyi befolyások láthatók. Máshogy kellett volna...
Én nem tudom, hogy késő van e, nem tudom, mi a késő. A kár hosszútávú, tetemes, ütemezhető, Béndeknek igaza van. Csakhogy változtatni azért lehet(ne).
Orbán nem képes, nem látja, nem akarja.
Ezért kell kormányváltás, és megint elitváltás is, szintesemmiből. Az orbáni oligarchákat pedig - hogy érvényesülhessen kiváltságaik logikája - kötelezni kéne, hogy itthon fektessenek be. Ha már...
(tudom, ennek "belső" feltételei hibádznak, náluk alapvető a piacképes tudású menedzsment hiánya - s ez nem maradna a jövőben fideszfüggő!

Unionista úgy fogalmaz, a megoldás az lenne, ha nem ortodox módon nacionalizálnának.
Azt akkor lehetne, ha nem csupán mondogatnák, ez ugyanis annyiban ortodox, hogy pofára megy, Az ellenkezője az, hogy másik pofákra, mindig is nevesíthető négy-hat emberről van szó, ha magyar az oligarcha. Eddig is a lényege volt ennek a politizálásnak, hogy nemzetre hivatkozik, és nem sikerül neki mindazt megvalósítani, amire hivatkozva megtette lépéseit.
Van vagyon , csak kinnszorul, ofsór-paradicsomba, meg pesrsze az övék lett, ők személyesítik meg a történelmi igazságtételt, ebből lett privát vagyon, amiről nem döntenek közösségi szempontok, és nyilvánosságok alapján.

Laptop7712 2015.09.01. 23:58:03

@tamas11:
Miért változtatna ezen a 25 éve bejáratott rendszeren fidesz, vagy az mszp?
Most ne vegyük elő azt, hogy hogyan működött egy átlag közbeszerzés az elmúlt 20 évben. Erről sokan írtak tanulmányokat. Én azt mondom, hogy egy mai 18 éves fiatal számára nem létezik sem politikai eleit, sem gazdasági elit, aki tisztán szerezte volna azt, amije van. Nagyon szépen vissza lehet ezt vezetni a rendszerváltozásig. Egyszerű ez tamas, elment ez a hajó.
A következő elit már ott van a második -harmadik vonalban, úgy, hogy igazolt módon szerzi meg azt a társadalmi-gazdasági megbecsülést, amit saját maga, saját teljesítménye alapján ér el.
A két csoport már most sem keveredik, és teljesen másképp néz rá a komplex üzleti térre, és teljesen más jellegű üzleti targeteket menedzsel.
Egy Csányi, vagy egy Demján, vagy bármelyik egyszerűen hiteltelen egy 18 éves fiatal számára. Egyszerűen képtelenek ezek az emberek a saját maguk által átélt értéket közvetíteni. Ha képesek lennének erre, akkor valamilyen szinten tolnák a hiteles személyes PR-t, (mint Branson) de inkább kihagyják ezt a lehetőséget.
Egyszerűen az elmúlt 25 év csődje az, hogy nem tud kiállítani egy miden szempontból tiszta milliárdost.
Ez azt jelenti, egy 18 éves számára, hogy nem történt semmilyen szintű rendszerváltás, mivel nem létezik tiszta milliárdos, ezért az illúzió, hogy ezt tisztességes munkával bárki elérheti, -mivel ez a hit a kapitalizmus egyik alaptétele- tiszta illúzió volt, és szimplán összeomlott mára.
Egy 18 éves megy oda, hol elhiszi azt, hogy gazdag lehet, és meg is csinálja 5-9 év alatt. Lehet majd beszélgetni vele skypeon. A többi duma. Jön a jobbik – mivel a fiatalok hisznek benne – és szépen lesz majd egy új világ. Ezt ők mondják, ezt gondolják, és így cselekszenek. A feladat egyszerű lenne.
Meg kellene szólítani őket. Nem hiszem, hogy meg lehetne tölteni tartalommal a velük való kommunikációt, mivel kérdeznek, és nagyon -nagyon keményen, és nem elégszenek meg a felszínes válaszokkal. Itt tartunk, és szépen megy ez a dolog előre. Mára, a mostani 40-es és 30-as generáció is felteszi a kérdéseiket az öregeknek, hogy mi is történt akkor, ott, a 90-es években, és mitől jutottunk mára idáig. Ebben is szépen állunk.
Innen kellene valamit indítani, itt már kevés a rizsa, válaszokat várnak.
Hogy késő van-e? Szerintem soha nincs késő.
süti beállítások módosítása