1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.08.16. 07:37 HaFr

Miért fogunk hanyatlani legalább 2035-ig?

Egy ország aktuális gazdasági fejlődését a legalább 5 évvel korábban hozott szabadpiaci tőkebefektetések és az azokat megelőzően legalább 10 évvel hozott közösségi és humán tőke befektetések határozzák meg -- és ez csak a legoptimistább nézet. Valójában innovatívabb gazdasági környezetekben a humán- és a társadalmi tőke kellő színvonalának kialakulása ennél több időt vesz igénybe. A kevésbé innovatív, konzervatívabb tőkeszerkezetekben, mint a magyar -- amely feldolgozásra és összeszerelésre épül -- az átfutási idő rövidsége viszont a tőke hozamának (a hozzáadott értéknek) az alacsony voltával párosul, tehát kiugró, tartós növekedést még kedvező piaci és társadalmi környezetben sem lehet várni tőle. (Magyarország azonban nem teremt kedvező társadalmi környezetet sem: az oktatási és a jogi környezet hanyatlásának egyenes következménye az itt megtermelt profit teljes repatriálása, amelyet vagy máshol fektetnek be, vagy pénzügyi tranzakciókban hasznosítanak, mert mindenképp jobban megéri.) Egy dolog a haláléval egyenlő bizonyosságú egy nemzetgazdaság működésében: csodák nincsenek, a felfelé történő váratlan -- csodaszerű -- kitörések esélye nulla. 

Az a tény, hogy Magyarországot egy ideje elkerülik a nagyobb, konzervatív beruházások is (pl. autógyárak), illetve komolyan vehető befektetések csak klaszterban (azaz iparágon belül, még inkább egy adott gyár ellátási láncában) valósulnak meg, meghatározza Magyarország gazdasági képét vagy 15 évvel előre. A befektetők nem látják a magyarországi befektetések stratégiai előnyét (ilyen földrajzi előnyünk nincs, a többit meg eljátszottuk, illetve most éljük fel), a ma itt megtelepült gyártási és szolgáltatási környezet legalább 15 évre előre meghatározza, hogy Magyarország alacsony hozzáadott értékű, lassan fejlődő, regionális összehasonlításban hanyatló ország lesz. Még egyszer: abból, hogy most mit gondol rólunk a világ (mit gondol a mai társadalmi tőkénkről, fogyasztóképességünkről, jogi környezetünkről, illetve ezek alakulásának trendjéről stb.), és ez hogyan tükröződik nem-befektetésekben, néhány tizedszázaléknyi pontossággal lehet tudni, hogy mint fog alakulni a GDP, az elosztható javak mennyisége, a szegények aránya 2030-ban. A saját -- nem rakétatudományos kalkulációim mellett, a többiek ortodox fejlődése esetén -- 2030-ban Bulgáriával leszünk az EU-fejlettségi lista utolsó helyén.

Valóban el lehet tehát mondani, hogy a kormány -- ellenzéki műszóval -- a gyerekeink jövőjét éli fel, miután felélte a saját nyugdíjunkat is. A kormány az ábrázolt képen ráadásul csak rontani fog még legalább 2018-ig, hiszen nem ért a dolgához (gondoljunk bele, milyen minőségű emberek hozzák a döntéseket a releváns területeken: egy Orbán, egy Balog, egy Varga), eközben lop, és folyamatosan félretájékoztatja a a közvéleményt az ország valós (stratégiai) helyzetéről. A legjobb esetben 2020-tól indulhatna meg valamiféle kilábalás, amelynek magas minőségű kormányzás idején -- amelyre nem volt példa ebben az országban az 1920-as évek közepe óta -- 2035-re lehetne értékelhető strukturális hatása. Ebben a pillanatban erősen kérdéses, hogy az ország valaha is fel fog-e zárkózni a fejlett országokhoz, illetve ennél még az is valószínűbb, hogy kikerül a nyugati civilizációból.

237 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr657709686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.16. 08:30:49

a növekedést kényszerűen nem a liberalizációra, hanem a nacionalizációra kell alapozni. mert most nem a külföld, hanem a belföld diktál. kvázi demokrácia van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.16. 08:32:53

@unionista᠍᠍: Dzsízusz Krájszt, nem lehetsz ennyire... nagyon jó, nem minősítem.

2015.08.16. 08:57:30

@HaFr:
gazdasági növekedést nem-ortodox nacionalizmusra is lehet alapozni. az egy dolog, hogy a zsidókeresztények többsége nem így képzeli. de a magyarok többsége vagy a többségi magyarok mégis csak. és a dunai németek is.

Toportyán Zsóti 2015.08.16. 09:15:53

Ezek már annak is tapsikolnak,ha 1 milka savazó visszaküldi a félázsiai konzultációjukat.

ulpius66 2015.08.16. 09:21:56

"Egy ország aktuális gazdasági fejlődését a legalább 5 évvel korábban hozott szabadpiaci tőkebefektetések és az azokat megelőzően legalább 10 évvel hozott közösségi és humán tőke befektetések határozzák meg -- és ez csak a legoptimistább nézet..."

Hát akkor most már teljesen világos, hogy a magyar gazdasági fejlődés 2010-2015 között mért volt ilyen alacsony!

Péter Béndek mobil 2015.08.16. 09:34:44

Ahogy mondtam (es olvasni lehet), a legoptimistabb nezet, amely nem szamol vilagvalsagokkal es szelsosegesen inkompetens kormanyokkal

egyetmondok 2015.08.16. 09:46:27

@unionista᠍᠍:
A liberalizáció=külföld?
Unionista,itt mindenki - kormányra kerülés előtt persze - liberalizációt ígér és helyesen pont azoknak,akiknek erre a legnagyobb szükségük van: a belföldnek,nem a külföldnek.
A Fidesz is ezt tette,hogy aztán ő se tegyen ebben semmit.
A helyzet tehát pont fordítva áll,a szükség,vagy ahogyan írod a "kényszerűen" itt pont a liberalizációt kéne jelentse, nem a nacionalizációt (már,ha ez alatt te azt érted,hogy az állami befolyást növelni).
Pont ezt nem sikerült itt 90 után megvalósítani.

egyetmondok 2015.08.16. 10:15:11

@ulpius66:
Ehhez képest teljesen érthetetlen,hogy a kormány miért plakátozza szerte meg szét,hogy micsoda egy szuper a magyar gazdasági fejlődés.

Wikus Van De Merwe 2015.08.16. 10:26:51

@egyetmondok:

Mert hát ugye azt is kiplakátolhatná,a "béndeki alaptétel" szerint,hogy az 5-10 évvel ezelőtti elkúrások miatt van a gebasz.

Wikus Van De Merwe 2015.08.16. 10:38:20

@egyetmondok:

Ha csak egy bejegyzést olvasok el ezen a blogon,akkor igen. Ha többet,akkor oltári nagy gebasz van.
Különben mire fel ez a "béndeki" purparlé?!

egyetmondok 2015.08.16. 10:40:48

@Wikus Van De Merwe:
Milyen purparlé? Ám ha purparlé is, ha gebasz van,miért ne lehetne purparlé,nemde.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 10:41:53

@unionista᠍᠍: Miben látod a "mit hogy lehet" és a "mit hogy képzelnek el sokan" közötti ekvivalencia alapját?

Wikus Van De Merwe 2015.08.16. 10:45:56

@egyetmondok:

Akkor ez ilyen érted haragszom,nem ellened jellegű,mert a kifutott tejet már kár siratni.

:)

borzimorzi 2015.08.16. 13:16:15

Merész-merész az ifjú tengerész!

Én ennél gyávább vagyok. Vagy inkább reálpolitikus.

2035-ig előre nem látok. Megkockáztatom, hogy a nálam sokkal okosabbak sem. Ahogy időjárási előrejelzést sem lehet 1 hónapra előre csinálni, úgy politikai előrejelzést sem lehet 10 évre előre készíteni. Pláne nem 20 évre előre! "Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes", mondogatja egy dán királyfi pár száz éve mindenféle színpadokon. Talán meg kéne végre érteni.

2035-ig irdatlanul sok dolog történhet még. 5 évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy az oroszok képesek lesznek Ukrajnában agresszorként fellépni. Ehhez képest 80 éve divatjamúlt módon nekiálltak katonai eszközökkel területi követeléseket érvényesíteni. Egy olyan országgal szemben, amelynek területi integritását ők maguk is garantálták a Budapest Memorandum nevű nemzetközi megállapodásban.

20 év van még 2035-ig. Csaknem egy emberöltő. Egy precedens nélküli, hatalmas népvándorlás előszelét érezzük. Azt sem tudhatjuk, 5-10 év múlva mi lesz. Ha a muszlim bevándorlók így folytatják, lehet, hogy 10 év múlva kikiáltják a Marseille és Környéke Iszlám Köztársaságot. Vagy a Malmö és Környéke Iszlám Köztársaságot. Nagyobb a valószínűsége ennek, mint annak volt 10 éve, hogy Putyin nekiesik Ukrajnának...

Az biztos, hogy a mostani illegális menekültek áradata nem használ a közbiztonságnak. Azok viszont, akik európai őslakosként úgy érzik, kihúzták a lábuk alól a hazájuk földjét, mert Pakisztán 2.0 lett Nagy-Britannia számos régiójából, és Marokkó 2.0 lett Franciaország számos megyéjéből, azok szintén elindultak már új hazát keresni. Amerika, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália a kiemelt célállomásaik. De Közép-Európába is jutni fog ezekből az emberekből, ha elég ügyesek vagyunk. A lengyelekhez már visszaérkeztek az első fecskék, akik az Angliában megkeresett pénzből Lengyelországban indítottak vállalkozást. Meglepő, de a londoni háromszögletű szendvicsek egyre több helyen kaphatók. :-) De jönnek majd mások is. Ha a keleti EU-tagállamok munkavállalóinak nekiesnek az angolok, akkor bizony jó pár olyan hajógyár és manufaktúra lesz, amelyik nem a lengyel, balti, magyar, román, szlovák és cseh munkavállalóitól fog megválni, hanem inkább az angliai székhelyétől. És áttelepíti az egész gyártókapacitást Gdanskba, Lübeckbe, vagy a Baltikumba valahová.

Az ingatlanpiacon már ma is kiemelten fontos ármeghatározó tényező, hogy integrálatlan bevándorlóktól mentes helyen van-e. Jellemzően az ilyen helyek élhetőbbek és biztonságosabbak. A piac nem rasszista, nem náci és nem is iszlamofób. A piac simán beárazza, hogy mennyire élhető egy környék. Hamarosan nem az egyes londoni kerületek vagy angliai régiók fognak ebben versengeni egymással, hanem az EU-tagországok. Közép- és Kelet-Európa országainak ez fontos versenyelőnye lesz 5-10 év múlva. Persze csak akkor, ha okosan válogatunk, és az arra érdemeseket befogadjuk, az érdemteleneket viszont szívbaj nélkül visszaküldjük oda, ahonnét jöttek.

Fontos tényező lesz az is, hogy képesek leszünk-e működő tőkét vonzani az országba, vagy a Fidesznek olyannyira sikerül lejáratnia az országot, hogy nem lehet a reputációnkat helyreállítani pár év alatt.

Csak pár kérdés még:

Felfut-e a GMO-mentes és biotermelésből származó agrártermékek iránti kereslet annyira, hogy az erre a termelésre ráállt magyar vállalkozások is profitáljanak belőle?

Lesz-e olyan, a turizmusra szakosodott vállalkozás hazánkban, amelyik kellően kiterjedt és fizetőképes kínai és koreai ügyfélkörre tesz szert? Ha csak a kínai felső százezer körében sikk lenne az, hogy a gyereket a Balatonban kell megtanítani úszni, már beljebb lennénk GDP ügyben.

S főképp, képesek vagyunk-e olyan párto(ka)t kitermelni, amely(ek) kirántják az országot a lefelé menő spirálból?

Stb.

Üdv:
b

2015.08.16. 13:38:53

@Counter:
ha feltételezzük a demokráciát, akkor valamennyire igazodni kell a közakarathoz. a megoldás az lenne ha nem ortodox módon nacionalizálnak.

mondok egy példát. az állam kivásárolja a rácalmási hankook gumigyárat. és abból lehetne taurus. és az elláthatja a kárpát-medencei német autóipari üzemeket. hasonló szerepet tölthet be, mint a hannoveri continental. ez szövetségi keretek között működő nemzeti iparvállalatokat jelent. és ez elláthatná az ikarus buszgyárat, a rába mezőgazdasági gépgyárat, vagy akár a pannónia motorgyárat.

értem persze, hogy a hozzád hasonló ortodox liberálisok azt mondják, hogy ilyenről ne álmodjanak a magyarok. rendben. de a köznép ilyesmit akar. és ha valaki ezt megcsinálja, akkor abból lesz a történelem nagy alakja. ehhez előzetesen az ortodox liberálisokat majdnem teljesen el kell taposni. ehhez kell a jobbik. és majd utána lehet fejlődni. a magyarok számára orbán sem cél, hanem eszköz. a németek számára ugyanígy.

Saga 2015.08.16. 14:02:43

@unionista᠍᠍: Ja. Volt már hasonló. Először a zsidóktól vették el a javaikat, mondván, miattuk rossz és nélkülük jobb lesz. Majd mindent államosítottak, hogy az így jobb lesz a népnek. Mindenről majd gondoskodik az állami tervgazdaság.

Mondjam mi lett a vége?

Saga 2015.08.16. 14:16:57

@unionista᠍᠍: Az lehet, hogy a "magyarok" ezt gondolják, de akkor én vagy nem vagyok magyar, vagy nem minden magyar gondolja így. A magyarság mint minőség nem hozzáadott érték. Sajnálom. Az büszke csak a származására, aki saját teljesítményére nem lehet büszke.

A Continental AG tőzsdén jegyzett cég, és bár a legjelentősebb tulajdonosa egy német családi cég 47%-al, de a Blackrock és egyéb nem német tulajdonosok is jelentős résszel bírnak. NEM ÁLLAMI cég.

Nem tudom miért gondolod, hogy csak ennyi a megoldás. Mint a kommunisták. Azok is csak faék egyszerűségű elméletekben tudtak gondolkodni és meg lehet nézni mi a végeredmény. A fidesz is ilyen idióta, gyerekes módon kormányoz. Meg lehet nézni, régiós összehasonlításban ez mire volt elég.

2015.08.16. 14:18:31

@unionista᠍᠍: az állami cégvásárlás hatalmas sikerrecept, ezt legutóbb a rába esetében láttuk.

"de a köznép ilyesmit akar." - nem, a köznép 13. havi nyugdíjat és rezsicsökkentést akar. és pont leszarja, hogy ezt mekkora deficittel oldaják meg neki.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 14:21:15

@unionista᠍᠍: "gazdasági növekedést nem-ortodox nacionalizmusra is lehet alapozni. az egy dolog, hogy a zsidókeresztények többsége nem így képzeli. de a magyarok többsége vagy a többségi magyarok mégis csak. és a dunai németek is. "

Ekvivalencia van az álláspontban "lehet" és az "így képzelik el" között, de mondanál valamit arra vonatkozólag, hogy MIÉRT? Hiszen azt hihetnénk, hogy esetleg az, hogy emberek mit képzelnek el, nem feltétlenül felel meg annak, hogy az valójában hogyan történik meg. Lásd pl. a nagy sikerű saigoni patkányirtást - pedig azt is milyen remekül elképzelték!

zipe moha 2015.08.16. 14:41:09

...érdekes lenne megvizsgálni, hogy kik "fogunk hanyatlani legalább 20035-ig"....mármint együtt hanyatlani?

...a származási alapú nemzet szétszéledőben, a nemzet közvagyona széthordás alatt...a közösség megélése a nyelvben ölt már csak testet...kényszerközösségként élünk közös célok és közösen elfogadott vezetők nélkül, kishitűen megalkuvóan, meghunyászkodva a nagyobb erők előtt....

szóval adódik a kérdés ismét: kik is fognak hanyatlani legalább 2035-ig??...

akik nem mondják fel a kényszerközösséget...vagy akik nem teremtenek minden magyart befoglaló, tetteken és akaratokon álló újra kívánatos nemzetet...
no , és a kétszívűek a mindig hajlongók...

szerintem ők fognak hanyatlani... amit ha úgy vesszük nem is rossz...jól megérdemelt, 30 ezüstért szerzett hanyatlás ez...

zipe moha 2015.08.16. 14:54:20

@zipe moha: ...a gondolat kísérlet arra vonatkozott, hogy mi együtt "hanyatlani fogunk legalább 2035-ig"...nem vagyunk együtt

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.16. 15:15:49

@borzimorzi: hát, ezek alapján fenntartom merész becslésemet :)

zipe moha 2015.08.16. 15:25:22

@HaFr: .... a napokban palacsintához barack lekvárt bontottam...a teteje penészes volt....a feleségem szerint dobjam ki az egész üveggel...én inkább leszedtem a tetejét...hogy, biztos jó legyen majdnem a felső 1/3-a a lekvárnak a szemétbe ment...ami maradt az jó lett..

2015.08.16. 16:02:20

@Saga:
igen, ezt a többségi magyarok gondolják. és te nem tartozol ebbe a brancsba. szóval ez ilyen törzsi dolog.

2015.08.16. 16:06:12

@Counter:
nem azt állítom, hogy a nacionalizáció feltétlen sikeres lesz. hanem azt, hogy ha feltételezzük a demokráciát, akkor nincs másik út. és hosszú ideig nem is lesz. mert a fiatalok többsége jobbikos. fiatal libsit nem nagyon találsz csak zsidó újhullámban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 16:23:19

@unionista᠍᠍: Szívesen felidézem, mit állítottál:

"gazdasági növekedést nem-ortodox nacionalizmusra is lehet alapozni. [mert] a magyarok többsége vagy a többségi magyarok mégis csak. és a dunai németek is [így képzelik]."

2015.08.16. 16:46:36

@Counter:
igen, azt állítom, hogy lehet értelmesen nacionalizálni. szövetségi keretek között működhet nemzeti ipar. tehát nem teljesen elzárva a külvilágtól, de a gazdaságot nem is teljesen kinyitva. ez működhet. azt nem gondolom, hogy minden nacionalizáció feltétlen sikeres. és azt sem, hogy feltétlen sikertelen. ez elég egyszerű dolog.

2015.08.16. 16:54:37

@Counter:
ha a nyugdíjasokat nem számoljuk, akkor az aktívak között cca. 400 ezer a "baloldali/liberális", és cca. 4 millió "jobboldali/nacionalista". ehhez kell igazodni. és nem a fasizmus, hanem a demokrácia. aztán lehet mondani, hogy ez nem elég liberális. igen, tényleg nem az. és?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 17:20:52

@unionista᠍᠍: Nem, nem azt állítottad. Azt állítottad, hogy _azért_ lehet, _mert_ a népek így akarják.

2015.08.16. 17:37:17

@Counter:
szerintem a nem-ortodox nacionalizációra lehet növekedést alapozni. ha ezt akarják a többségi magyarok és a dunai németek, akkor miért ne lehetne követni. értem, hogy a zsidókeresztények hite az, hogy csak a teljes körű liberalizáció és a szabad piac lehet sikeres. ez a csoport kiszorult a hatalomból. és azóta próbál élő fába is belekötni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 17:45:03

@unionista᠍᠍: Nem nagyon tudom máshogy kérdezni tőled, hogy miben látod a tartalmát annak az oksági összefüggésnek, amit odatettél az "ezt akarják" és az "ez lehetséges" közé.

2015.08.16. 18:10:19

@unionista᠍᠍: "lehet értelmesen nacionalizálni." - milyen kár, hogy a legsikeresebb nemzetközi vállalataink majd kivétel nélkül start-upok, többségében pesti zsidók által irányítva...

nacionalizálni meg nacionalizáljon neked a széles gábor, megnézem, mikor lép be az amerikai piacokra

ja igen, a 4 millió nacionalista fele meg nemrég még mszp-szavazó volt.

a többi teóriád amúgy stimmel:)

2015.08.16. 18:11:58

@Counter:
ez nem implikáció, hanem konjunkció. ezt akarják és ez lehetséges.

egyetmondok 2015.08.16. 18:12:20

@unionista᠍᠍:
Ma is van ilyen szövetségi keret.
Úgy hívják,hogy EU.
Ennek a szövetségnek a tagjai arra szerződtek,arra hozták létre e szövetségüket,hogy nemzeti vállalataik egymással szabadon,tagállami korlátozások nélkül kereskedjenek,együttműködjenek, vállalkozásokat alapítsanak,stb.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 18:18:47

@unionista᠍᠍: Ja, tehát az álláspontod még csak annyira sincs kimunkálva, hogy "A lehetséges, mert B", hanem csak annyiból áll, hogy "A lehetséges. És eközben B".

OK...

2015.08.16. 18:35:49

@storker:
a 4 millió aktív jobbos választó fele nemrég "szoci" volt. most pedig "náci". a 400 ezer balos szavazó fele nemrég "konzi" volt, most pedig a "libsik" oldalán áll. az aktívak körében a zsidókeresztények állnak az egyik oldalon és a többiek másikon. a köznépnek nem kell a zsidó újhullám. ezek a pesti srácok kivonultak az utcára, felálltak a színpadra. és nem kellett. a magyarok többsége nem őket követve akar polgárosodni. hanem kis túlzással velük szemben. ez van.

kiazmarmegint 2015.08.16. 18:46:10

@unionista᠍᠍: abbol, hogy a fiatalok tobbsege jobbikos, nem lehet tul messzemeno kovetkezteteseket levonni, mert
1. A Jobbik me'g nem volt kormanyon. 89 ota ha egy part elerte a 15%-ot, azutan mar csak ugy veszitett a nepszerusegebol, ha kormanyra kerult.

2. Az emberek partpreferenciai nem eletreszoloak. Peldaul az Egyesult Allamokban a fiatalok koreben mindig a demokratak vezetnek, (ennek a merteke ingadozo), de attol me'g a teljes nepesseg koreben hosszu tavon egyensulyban van a ket part. Peldaul el lehet kepzelni azt, hogy a jobbik radikalis beszedmodja a mindenkori fiatalokat vonzza.

2015.08.16. 19:00:10

@unionista᠍᠍: nincs ilyen, kamukéró vagy. három időközi választás volt, három különböző jelölt nyert, veszprémben egy kőliberális. tudod, a "jobbos" kerületben. többségében excuse me for my french, de loads of bullshit, amit összehordasz ezen a blogon.

2015.08.16. 19:02:12

@Counter:
ez nem egy bonyolult oksági viszony. valamit akarnak a népek. nem kérnek lehetetlent. meg lehet valósítani.

nemzetközi együttműködés lehet mondjuk az űrkutatásban. de nem feltétlen kell traktor vagy traktorgumi gyártásban. értem persze, hogy az amerikaiak és az amerikai zsidók besértődnek, hogy kipaterolják őket. ebben az esetben nem lesz magyar-amerikai vagy amerikai-magyar alapkutatás. de ez nem nagyon zavarja berlint. mert azt mondják, hogy majd lesz német-magyar vagy magyar-német. és aki akar mehet bosztonba.

szóval elven működhet az, hogy a jászfényszarui samsung gyárból siemens hungária lesz. elmagyarázzák a koreaiaknak, hogy a duna-medencében német szövetségi keretek között működnek az üzemek. ezt szöul megérti. kifizetik őket. és ezek után létrejöhet egy koreai-magyar-német kutatás-fejlesztési alapprogram. űrállomások építéséről, kísérleti berendezések gyártásáról. semmi extra nincs ebben. csak ez nem szabad piaci működés, hanem részben irányított, tervezett gazdaság. aztán lehet mondani, hogy csak a szabad piaci működés lehet sikeres. oda kell költözni, ahol ezt a népek elég nagy számban kultiválják. a kárpát-medence nem tűnik ilyennek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 19:03:45

@unionista᠍᠍: Sajnos folyamatosan mellébeszélsz.

Azt állítod, hogy azért lehet, mert akarják. De mi alapozza meg ezt az okságot?

2015.08.16. 19:15:43

@storker:
veszprémben a szoci nyugdíjasok választották meg a "kőliberálist". azért, hogy megdöntsék a kétharmadot. ez a bevándorló vita előtt volt. ami a munkás-paraszt bácsikra erősen hatott. ők újra férfinak érzik magukat azzal ha azt mondják, hogy nem kellenek ide afrikaiak. aztán lehet mondani, hogy ez egy populista kampány. igen az. és ezzel szemben folyt egy demagóg ellenkampány. az ellenzék azt hirdette, hogy a bevándorlók feltétlen jók, mert gazdagítják a kultúrát. a kormány azt, hogy a bevándorlók terroristák.

csakhogy amikor a paraszt azt hallja, hogy a váci püspök az elnéptelenedő falvakba telepítené a szegény kisafrikaiakat, akkor azt mondja, hogy elmehetnek ezek a jó büdös kurva anyjukba. és könnyen lehet jobbik szavazó. a zsidókeresztény világkép totalitása ütközik össze a magyar többségi közgondolkodással.

2015.08.16. 19:20:57

@Counter:
a népek valamilyen módon nacionalizálni akarnak és ez lehetséges. logikai "és" kapcsolat. konjunkció. látom, kurva nehéz ezt megérteni.

borzimorzi 2015.08.16. 19:28:47

@unionista᠍᠍: Attól, hogy a milla és a 4K vagy mi a csuda szétesett, még nem biztos, hogy a jónép nem akar polgárosodni, vagy hogy a pesti zsidók ellenében akarna. Egyszerűen csak nem tart igényt a pestiek közvetítésére abban a folyamatban, amelynek során át szeretné venni az alapvetően német és holland mintájú polgárosodás alapjait. Egyszerűen csak közvetlenül a forrásból akar inni a polgárosodni vágyó magyar. Ennyi.

Üdv:
b

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 19:33:47

@unionista᠍᠍: A kauzalitás nem "és", hanem "mert". Jézusom.

2015.08.16. 19:34:32

@unionista᠍᠍: "csakhogy amikor a paraszt azt hallja, hogy a váci püspök az elnéptelenedő falvakba telepítené a szegény kisafrikaiakat" - na ez az, amit a belpesti romkocsmában merengők sem akarnak. nincs ilyen szavazóbázis, a baloldal meghalt. de ettől persze nem lesz 4 millió jobbikos, se fideszes. te a nem-balosságot és nem-liberálisságot kevered össze a jobbikossággal meg a fideszességgel. pedig messze nem erről szól a történet.

2015.08.16. 20:07:56

@kiazmarmegint:
csakhogy ez nem egy konzi-libsi ingadozás. ez egy közéleti törzsi háborúskodás. és ebből nemcsak politikai hanem vallási átrendeződés is következhet.

nekem az a tapasztalatom, hogy a cigányság egy jelentős része - nem a lecsúszott magyar családok, hanem az őscigányság - fogékony a görög katolikus vallásra. ennek hajdúdorog hagyományosan a központja. a hajdú-biharin túl van szabolcs-szatmár-bereg és borsod-abaúj-zemplén egyházmegye. és függetlenedtek a római katolikus egyháztól. a kárpátalja is többségében görög katolikus. és formálódik egy kárpát-medencei görög-katolikus metropolia. ők ugye az önkormányzatokban kisvajdákat, a kormányzatban egy nagyvajdát akarnak. és kaphatnak mellé egy védelmező metropolitát.

azt gondolom nem kell magyarázni, hogy a református egyházban van egy jelentős antiszemita csoport. mert a keresztyénekekre úgy tekintenek a rómaiak, mint másodvonalbeliekre. persze mondják, hogy az ökumenében mindenki egyenrangú. a római katolikus egyházat támogatja a vatikáni bank. a magyarok harmada keleti sztyeppékről eredő paraszt. nem nagyon hisznek rómában. a délszlávokat pedig az evangelikusok célozhatnák. és az őseurázsiai "újpogányok" nemzeti kereszténységet hirdethetnek.

mondhatjátok, hogy egy szép mese. de ebből a görög katolikusok erősödése tény. a református egyházban az antiszemitizmus tradicionálisan jelen van. kálvin is antiszemita volt. luther is egyébként. a protestantizmus a zsidókereszténységgel szembeni lázadás volt. és a vatikánban egy "bohócot" választottak pápának. a nem ortodox nemzeti keresztséggel a lengyelek is próbálkoztak. de ez bejönne a cseheknek és a szlovákoknak, a magyaroknak, a horvátoknak és a szlovéneknek is. nekem úgy tűnik, hogy kelet-közép európából a nyugatosság félig-meddig kiszorul. ez nem nyugat-európa.

2015.08.16. 20:17:13

@Counter:
ezt írtam
"gazdasági növekedést nem-ortodox nacionalizmusra is lehet alapozni. az egy dolog, hogy a zsidókeresztények többsége nem így képzeli. de a magyarok többsége vagy a többségi magyarok mégis csak. és a dunai németek is."

ezt te így interpretáltad:
"gazdasági növekedést nem-ortodox nacionalizmusra is lehet alapozni. [mert] a magyarok többsége vagy a többségi magyarok mégis csak. és a dunai németek is [így képzelik]."

szoktam hülyeségeket írni, mert nem vagyok tévedhetetlen. néha szándékosan is, mert egy troll vagyok. ez esetben te szerkesztetted be az implikációt. és ezt kéred számon.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 20:18:57

@unionista᠍᠍: Azt hittem, hogy előbb az álláspontodat közlöd, aztán meg az azt alátámasztó érvet.

AKkor tehát alá se támasztottad?

2015.08.16. 20:57:39

@borzimorzi:
ez így van. csakhogy budapest belső kerületeiben egy fővárosi csoport azt mondja, hogy mégis csak őket kellene követni. azért, mert ők a legiskolázottabbak, a legsikeresebbek, a leggazdagabbak.

gyügyén a paraszt azt mondja, hogy valami modern kori nemesség kellene. szatmárra fel. ez egy vidékies lokálpatriotizmus valójában. de erre a zsidókeresztény értelmiség nem azt mondja, hogy rendben. induljunk ki ebből. hanem azt, hogy ez nem elég modern, nem globális kapitalista. tehát ő nem a zsidókeresztény hagyományokból akar polgárosodni, hanem a folklórból.
www.youtube.com/watch?v=6Vk3F871GDg
na most a pkp nem ezt hirdeti. ami persze rendben van, mert nem is feltétlen kell ezt hirdetnie. a szatmári svábok és a beregi szászok ezt a kultúrát értik. erre mondom, hogy joschka bácsi és marischka néni ülnek a lócán.

a svábok azt mondják, hogy ők egy tanulmányi szerződés keretében vinnék kincs karcsit a heidelbergi egyetemre, vagy bíró bercit lipcsére. erre budapesti "civilek" azt mondják, hogy ez röghöz kötés. az. és mennek tiltakozni, hogy ők így nem tanulhatnának szabadon. ők inkább bosztonba mennének. ez egy másik minta. heidelbergben tanult vásárosnaményi (!) báró (!) eötvös loránd. aki persze nem tiszaszalkáról indult, hanem a svábhegyen született. ez egy kötöttebb polgárosodási minta. van egy szövetségi kapcsolat és az nagyjából kijelöli, hogy honnan hová juthatsz el. ha jól tanulsz, akkor mehetsz lipcsei egyetemre, vagy ha ügyes vagy, akkor mehetsz az ottani futball "akadémiára". és te lehetsz az új "lipcsei". és a cigányoknak is inkább ez jönne be. ez nem a zsidókeresztény modell, hanem a németrómai.

2015.08.16. 21:21:20

@Counter:
a közakaratot nem kell alátámasztani érvekkel. csak te folyamatosan azon spekulálsz, hogy miért gondolja. csakhogy egy ponton a biológiai programok, genetikai kódok ütköznek egymással. és mondhatod, hogy van egy sémi mesterrassz. de ezzel szemben megjelenik az árja führerprinzip és a herrenvolk, a modern kori lebensraum és a civilizált endlösung. és mondhatod, hogy ez fasizmus. ez valójában egy nem-ortodox nacionalizmus, amit kelet-középeurópában a németek forszíroznak. és az olaszoknál is megjelenhetnek a "neofasiszták" azzal, hogy az olasz hadsereg vonuljon be líbiába.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.08.16. 21:39:55

@unionista᠍᠍:
1. Te nem a közakarat vagy. Te egy unionista nevű hozzászóló vagy, akit sajnos nem tanítottak meg fogalmakat használva gondolkodni, ezért képtelen példázatokat és ötleteléseket rakosgatsz egymás mellé.
2. A közakarat (vagy bármi, ami annak mondja magát) nem mindenható.
3. Érvekkel a saját álláspontodat meg az abban előforduló kauzális viszonyokat volna üdvös alátámasztanod.

2015.08.16. 22:02:24

@unionista᠍᠍: nagyon vicces, ahogy levezeted a népcsoportok közötti izét, miközben például csak a cigányság, ami messze a legnagyobb kisebbség az országban, nemhogy semmiféle képviselettel nem rendelkezik, hanem egyenesen olyannal, ami szarrá-fossá lopja a magyar népet és a saját cigányait, ahol csak tudja. ugyanez igaz a sváb, a zsidó, a kisnemes, a nagy dzsentri, az összes tököm tudja milyen "csoportra", amikre te itt hivatkozol. tán idejében észreveszed majd (és akkor nekünk jó lesz, mert nem kell hülyeségeket olvasnunk), tán nem veszed észre (ebben az esetben viszont menthetetlen vagy), hogy ebben az országban NINCSENEK törzsi, származási, egyszóval bármilyen KÖZÖSSÉGI érdekek, csakis és kizárólag egyéniek. erre kitűnő példa már rögtön a cigányság, ami ezer irányba húz és ne gyere nekem azzal, hogy azon belül is oláh meg beás, és most éppen azt látjuk, hogy az x cigány érdekcsoport nyert, mert nem érdekel ez a hülyeség. egyszerűen nem létezik az, amiről te itt írsz. itt három ember is meglopja egymást, ahol tudja, itt nincs más, csak a pénz hatalma. ezt nem fogod te fel.

2015.08.16. 22:13:54

@Counter:
voltak választások és vannak közvéleménykutatások. és vannak külpolitikai történések, amik mind ebbe az irányba mutatnak.

zipe moha 2015.08.16. 22:30:09

@unionista᠍᠍:

a jobbik "jelenség" kizárólag arról szól, hogy a népek büntetni akarnak...

arra már rájöttek, hogy rászedték őket...a politikai osztályt, és az értelmiséget teszik meg felelősnek (helyesen)...akik között felfedeztek egy létszámukhoz viszonyítottan túlreprezentált csoportot....

mivel a nép reménytelenül széthullott szeforgató és önérdek vezérelt..bátorsága kezdeményezőképessége merészsége kb egy kiscicáé... ezért saját politikai entítást kiizzadni képtelen ..így nem marad más számára minthogy az elé tálalt étlapról olyat válaszon, a ki helyette a megbízásából megbünteti elmaradottságának, versenyképtelenségének okozóit....

mivel már az előzetes várakozások is hazug feltételezéseken alakulnak..ráadásul a választott párt válaszai is őszintétlenek ( hogy megfeleljen) ...nem is lehet más mint egy újabb csalódás....

ugye, egész más a lehetősége a jobbiknak ha esélyes az első helyre..vagy ha csak második tud lenni....

arra a válaszra persze mindenki keresi a kérdést, hogy mi jön a mai mainstrem után...különben kit érdekel a jobbik, ha nincs válasz...
tőled azt halljuk, hogy német szövetségi betagozódás lenne kívánatos...

ezzel az a baj, hogy a németeknek a magyarok mindössze erőforrás kapacitás...nem több, nem kevesebb...te többet állítasz s ezzel illúziót kergetsz...

más jobbikos az oroszok felé fordítaná az országot...de hogy hogyan...ez még nincs meg...:)

az valahogy nem akar kijönni, hogy a magyaroknak maguknak kell megszervezniük a maguk életterét...nem másokra bízni ...hogy a saját életterüket a mi forrásainkon erősítsék...ez a felismerés még várat magára...szerintem meg lesz az...némi kis időveszteség...legkésőbb a jobbik után..

ui:
a nacionalizmus és a patriotizmus..ég és föld

explanatus 2015.08.16. 22:36:40

@unionista᠍᠍: "a pkp nem ezt hirdeti" tökéletesen igazad van, szatmári táncot valóban nem hivatkozott meg a PKP elnöke, ezt viszont igen: www.youtube.com/watch?list=PL2614233EFF9204FF&v=AaM605kP3tU

Kurvahošigutntag 2015.08.16. 22:43:38

@storker: nagyjabol pont ez a "magyar" rogvalo...

pitcairn (törölt) 2015.08.16. 22:44:15

@zipe moha: @unionista᠍᠍:

"arra a válaszra persze mindenki keresi a kérdést, hogy mi jön a mai mainstrem után..."

ugyanaz, újracsomagolva:)

némi matyóhímes magyarkodással megbolondítva:)

pitcairn (törölt) 2015.08.16. 22:47:48

@unionista᠍᠍:

tán decentralizálni kéne ezt az egészet, akkor nem a budapesti érdekcsoport szava lenne a döntő... (bár már inkább Brüsszelből jönnek az ukázok...)

persze ezen a ponton a gügyei "establishment" is elkezdene sikoltozni, hogy semmire sem megy a budapesti és az uniós segílyek nélkül...

zipe moha 2015.08.16. 22:47:58

...talán korai, de hozzunk be egy olyan szempontot ami a legújabb kori magyar történelem legnagyobb lehetősége volt..ám a legnagyobb bűne lett elkövetve...

az ország orosz szférába kerülésének volt egy igen pozitív hozadéka...amiről soha nincsen szó..nem véletlenül:

az ország minden zsákmányország szálát vonalát elvágta...ugyan orosz fennhatóság alá került, de azt bárki beláthatja, hogy az oroszok sosem voltak klasszikus gyarmatartók, pláne nem a magyarok tekintetében....ellentétben az osztrákokkal vagy a németekkel....

amikor már látszott, hogy a szovjet blokk szétesik..kb legkésőbb 82'-ben...a magyar irányítóknak volt esélyük arra, hogy a szovjet uralomból neegy német uralom alá kormányozzák vissza az országot....hanem egy lényegesen kisebb függőségi szintet alakítsanak ki...a cseheknél is jobb lapjaink esélyeink voltak s maradtak volna mára is ..túl gyorsan ébredtek fel a labancok...mindig is pozícióban voltak

Kurvahošigutntag 2015.08.16. 22:49:43

@Counter: kicsit meritsd bele a velemenyedet egy haushoferi eugenikus lombikba, mert meg megsertodik a lelkem es megint nem latom hetekig - es akkor hova lesz ugy a jokedvem? :o)))

pitcairn (törölt) 2015.08.16. 22:52:26

@zipe moha:

az amerikaiak által felfegyverzett szovjetek először szétlőtték és kirabolták az országot, majd kivasaltak belőle egy szép hadisarcot, azután ideexportálták a társadalmi berendezkedésüket, majd leverték az 56-os felkelést és még több mint 30 éven ér a liblingjeik voltak hatalmon...

minimum protektorátus volt ez, de a gyarmatosítás sem rossz szó erre...

zipe moha 2015.08.16. 22:52:45

@zipe moha: ...mára pedig már az átlagmagyar is elhiszi , hogy nincs képesség és alkalmasság ebben a nemzetben...és ha túl sokan mondják, hát...
ui: a fidesz varázsát is az adta, hogy pozitívan beszél a nép adottságairól képességeiről...merő számításból....ma már át látnak rajta...és magukkal is jobban tisztába vannak az emberek...nem szégyen már sem a restség sem a gyávaság, sőt..

zipe moha 2015.08.16. 22:58:51

@pitcairn: ...azt értsd amit mondok: 500 év után minden gyarmati szál elszakadt..és az oroszok úgy mentek ki , hogy tőlük lehetett volna újat kezdeni...a nyugat majmoló elvakult és részben lefizetett majmok miatt nem lehetett, akik elképzelni sem tudták, hohy mit hozhatna egy nemzeti függetlenség minden tekintetben és mit veszítenek , ha olcsón eladják az országot és betagosítják ismét az egyszer már lerázott iga alá...

nem lépünk ugyanabba a folyóba kétszer...dehogynem...csak most azt is belevisszük ami legutóbb még megúszta...

2015.08.16. 22:59:38

@storker:
te az ötödik osztályos környezetismeret (ember és természet) tankönyvet tagadod illetve a hozzá kapcsolódó szakköri anyagot. azt mondod, hogy a politikában nincs semmiféle állatias küzdelem, dominancia harc, nincsenek csoportérdekek, stb. csak a pénz hatalma. nyilván fontos mozgató elem a pénz, mert materiális javakat azokon keresztül lehet a legkönnyebben beszerezni. és fontos mondjuk a média, mert a szellemet azon keresztül lehet a legkönnyebben befolyásolni. csak ezzel szemben felvonul ilyesmi:
alfahir.hu/sites/barikad.hu/files/2013/08/kurul_1.jpg
és mondhatod, hogy ez nem egy törzsi csoportosulás. csakhogy nem is filmforgatás.
m.cdn.blog.hu/me/menekulttabor/image/DSC02734.JPG
mondhatod, hogy a fővárosban nincsenek zsidó és zsidókeresztény klánok. törzsi alapon próbálnak összeállni. csak épp megosztottak. ettől még a familiaritás mozgatja őket. a prájd is szexista. csak homoszexista és nem hímsoviniszta. a szegény kiscigányságok vagy kisafrikaiak pozitív diszkriminációja is etnicizmus. familiaritás, szexizmus, etnicizmus és törzsi jelleg a jelenkori magyar politikai mozgatórugói. ez nem egy elmélet, hanem a gyakorlat. ezt láthatod nap, mint nap. nem nagyon látsz olyan politikai hírt, ami alatt a komment csatornákon nem jelenik meg az antiszemitizmus. a magyar társadalom a zsidókérdésre civilizált, primitív választ ad. azt mondják, hogy aki nem magyar érzelmű távozzon az országból. és lehet magyarázni, hogy ez így nem liberális demokrácia. a népek az ellen szavaznak. és a baloldali szavazók többsége se liberális demokráciát akar, hanem szocializmust.

az összes liberális nagyjából 40 ezer fő lehet. és a konzervatívokkal együtt lehet egy 400 ezres tábor. ennek felét elviszi schiffer. aki végül lehet, hogy összeáll a jobbikkal. ezen kívül számtalan politikai platform, civil mozgalom, jogvédő iroda, közalapítvány, pénzintézeti vezetőség, egyetemi tanszék, napilap szerkesztőség létezik. de ezek mind az szdsz utódjai, vagy a fideszből kiszorított mérsékelt keresztények. mellár, ángyán vagy éppen béndek péter.

zipe moha 2015.08.16. 23:03:01

@zipe moha: ....egy nemzet nem cselekszik a tagjai az érdeke ellenére....egy kényszerközösség viszont nem a tagjai érdekei szerint cselekszik hanem a közösség vezetését magához ragadók megbízása szerint...

explanatus 2015.08.16. 23:18:53

@zipe moha: „az átlagmagyar is elhiszi, hogy nincs képesség és alkalmasság ebben a nemzetben”

Tökéletes meglátás! Újabb kutatások szerint minden fejben dől el. Amennyiben a gondolatrendszerüket eluralja az a saját alkalmasságunkba vetett hit, ott vége. Mindennek. Köztudomású, a <<< made in Germany >>> az angolok találmánya, amikor a német árukat ezzel kellett jelölni a német árukat a szigetországban. Visszafele sült el.

El kell érni a magyar fejekben, attól, hogy vezetőink hosszú ideje a hitványabbak közül kerülnek ki, a magyar nem hitvány ember. Hitványai minden népnek vannak. A mi tragédiánk, hogy idegen hatalmakkal ezek a hitványak mindig felül maradtak. Ennek a huszonvalahány évnek legnagyobb, legkeserűbb tanulsága, aki emberileg hitvány, kerüljön bárhova, hitvány marad.

El kellene kezdeni valahogy, ha másként nem, mint az imát reggel, délben, este elmondani, jók vagyunk. A hatszázezer a bizonyíték rá, valóban jók vagyunk. Ezért olyan országot kell teremtsünk, amelyben a hitvány nem uralhat bennünket.

Elég volt a csodavárásból, a reménykedésből, hogy majd csak észhez térnek. Nem térnek, hiszen azt tehettek velünk eddig, amit akartak. Elprivatizálták amit mi hoztunk össze, elüldözték a tenni akarókat, a maradókat közmunkás sorba kényszerítették.

Nem bízhatunk másban, csak saját magunkban!

zipe moha 2015.08.16. 23:20:49

@explanatus: minden szavaddal egyetértek!

Kurvahošigutntag 2015.08.16. 23:22:50

@unionista᠍᠍: eddig meg voltam gyozodve rola, hogy szuveren velemennyel birsz, amit nagyon eredeti formaba csomagolsz. de ezzel a ket linkeddel rendesen alavagtal az onmagadrol kialakitott kepnek: nehez lesz bemagyaraznod itt rajtam kivul is sokaknak, hogy ezek a szittyabizniszben utazo bohocok valamifele fennkolt éthoszt kepviselnenek a lemezes tarsolyaikba hullo bevetelen kivul...

2015.08.16. 23:36:04

@explanatus:
ezek feudális hagyományok. a tulipános ládika, a hímes tojás, a hímzett terítő. ez teljesen rendben van. csakhogy béndek péter éppen azt mondja, hogy ez talán a 18. században is meghaladott volt, ne ebből induljunk ki, mert ebből sehogy sem lesz kapitalizmus. ő forbes 2000-es vállalatot reorganizál. csak gyügyei gyülekezet nem ilyen. ők azt találják ki a dányádiakkal és az újlakiakkal, hogy szatmári nemesség kellene. és ehhez kapcsolódnának sályiban a cigányok. tisza vízgyűjtőjében nagyon sok ilyen magyar-cigány járás van. a szamos hátságai, a bodrogköz, a sajó-hernád völgye, a zagyva folyása, a hortobágy-berettyó és a körösök vidéke. lehet mondani, hogy ezek nem versenyképesek. oké és mondjuk szentes vagy békéscsaba hogyan lesz versenyképes? vagy hódmezővásárhely? így feladjuk kelet-magyarországot. hogyan fog szabad piaci körülmények között polgárosodni ózd, salgótarján, balassagyarmat, bácsalmás vagy soltvandkert. ott tartunk, hogy a dunántúl. délen simontornya, tamási vagy dombóvár. szabad piaci alapon hogyan fog polgárosodni? ezzel legfeljebb a budapest-zágráb-bécs (pozsony) háromszögben lehet próbálkozni. tapolcán befut a jobbik. szóval a pkp programja olyan helyre való, amelyik település már eleve polgárosodott. és a cél, hogy a megszerzett versenyelőnyt konzerválják. erre való a szabad piac.

Khonsu 2015.08.16. 23:40:20

Nem túl jó kilátások. Sürgősen el kéne indulni a helyes irányba, ha azt szeretnénk, hogy 2035-re a kő kövönnél valamivel több maradjon.

zipe moha 2015.08.16. 23:45:16

@unionista᠍᠍: ..."hogy szatmári nemesség kellene."

a vidék kergetné meg először a te "nemeseidet"....a "nemes" a népben herét, úrhatnámot jelent....a patriotizmus a lehető legmodernebb, a nacionalizmus avitt...de kérdezd meg a gyügyeieket...ha igent mondanak megyek nemeskedni...de aztán, mindenből a legjobbat ám az asztalra, meg a bankszámlára is..:)))

explanatus 2015.08.17. 00:03:01

@unionista᠍᠍: „csakhogy béndek péter” Édes jó barátom! Bébek Péternek engedd át a saját magán való gondolkodás jogát, ő se mondja meg neked hogy gondolkodj, bár néha amikor (előre megfontolt szándékkal) kiidegeled, kizár, de aztán visszaenged, mert van benned valami, ami ideköt téged ehhez a bloghoz.

Nem vagyok felhatalmazva védelmével. Szerintem nincs is rá szüksége, de menjünk vissza pártelnök úr belinkelt népdalára. Mondhatsz, amit akarsz, aki ilyen mondanivalójú népdalt belikel, mondhatsz mindent, dehogy magyartalan lenne, nem mondd, mert nem igaz. Azt se mondd, nem érti a magyar lelket, mert multi-tanácsadó.

Évek óta azon van, hogy megkeresse azokat az embereket, akik hajlandók, meg merik vállalni annak kockázatát, hogy az éppen aktuális kurzus ellen fellépjenek. Tudod, el tudnálak képzelni egy olyan csapatban, amelyik a fennálló formáció megdöntésén munkálkodik, de azt hiszem te nem gondolod magadról, hogy egy akármilyen tájegység, felőlem akár a Szatmári érdekek képviseletében fellépj. Nem hiszem, hogy mondtad a PKP elnökének, figyelj Béndek én elvállalom a szatmáriak képviseletét, és ésszel, pénzzel állom, amit bírok. Ha ezt nem teszed meg, bár alkalmas lennél ilyen feladatra, akkor Béndek helyett én azt mondom, sajnálom, hogy nem veszel részt ebben.

Ja, kattints a fenti linkre, és gondolj bele, miért linkelte Béndek ezt a népdalt.

És soha nem feldd, nem ellenséged vagyok, beszélgetőtársad.

kiazmarmegint 2015.08.17. 00:16:51

@unionista᠍᠍: peldaul a kozvelemenykutatasok azt mutatjak, hogy 72% szerint a boltok lehessenek nyitva vasarnap. Ez ugye a multiknak jo lenne.

2015.08.17. 00:17:03

@unionista᠍᠍: te összekevered az életmódot és a politikai hatalomgyakorlást. ehhez hozzácsapod suttyomban a kulturális különbségeket, amiket valahogy a megtermelt javak előállításához rendezel és kész a te nagy elméleted. hadd mondjak neked valamit kitartó barátom: a helyi jellegzetességek nem írják felül a kapitalizmus aranyszabályait. a békéscsabai termelők repülőteret akarnak, mert így tudnák kínába exportálni az élelmiszerüket, hogy ne romoljon meg, mire odaér. a bécsi-román-akármilyen háromszögedet meg a helyi kisnemeseket leszarják, termelni és pénzt keresni akarnak, mint a többi normális vállalkozó. aztán a pénzt már lehet máshogy költik el, nem luxusmercit vesznek belőle, hanem szép esküvőt a lányuknak. a zsidó kapitalista (aka. körúton belüli értelmiségi) ugyanúgy termel valamit, most többnyire semmit, mert nem kap a minisztériumtól meg a főpolgármestertől semmilyen megbízást. igen, ezért sír, antiszemitákat kiált, fasisztázik. de ez nem befolyásolja a csabai termelőt, ettől ő nem akar helyi kisnemest, pontosabban NEM ETTŐL akar kisnemest a nyakába. sehogyse. ő termelni és élni akar, mint mindenki más.

a fideszben zsidók is vannak. nem viselkednek tehát egységes csoportként, mert nekik az szdsz maradványain, netán a pkp-ban, még kevésbé az lmp-ben kéne lenniük. de most leginkább sehol sincsenek, illetve akik kitartóak és ügyesek voltak (mint egy bizonyos hollywoodi ex-producer), azok a fideszhez mentek. na hol van itt a törzsi tudat? megmondom: sehol. pénz van, annak a szagával együtt.

a cigányság és a vidék sehogy nem szól az országos, netán európai politikába. őt csak a helyi közössége érdekli, ő nem játszik törzsi alapon senkinek a legyőzésére. pont.

a jobbik egy protesztpárt. biztos hallottad már a fogalmat. azt jelenti, olyanok szavaznak rá, akik leszarják a programját, nem is tudnak róla. röviden annyit akarnak, hogy ne a másik nyerjen. mert haragszanak rá.

lehet, hogy én nem tömtem a fejem az alfahír cikkeivel, sem a delíriumos világodban fellelhető kétes értékű irodalmakkal, de ettől még sajnos ebben az országban élek többé-kevésbé. veled ellentétben.

2015.08.17. 00:28:41

@unionista᠍᠍: ja igen. visszatérő elméleted ez a magyar siemens, meg mittudomén milyen marhaságok. figyelj, demján ingatlanokat húz fel, a fornettis manus eddig süteményt sütött. a docler pornóoldalhoz ad hátteret, a kürt adatokat ment, a graphisoft autocadot vagy mit ír, a prezi nekimegy a microsoft piacának, és még folytathatnám. várszegi átment az ingatlan-hasznosításra, meg még ki tudja mire, és van még a top 100-ban pont 100 vállalkozó, aki viszonylag jól csinálja, amihez ért, a mutyizókon felül persze. namost az van, hogy valamiért pl elektronikában a videotonig jutottunk kábé. nagyon ennél messzebb nem. autót se tudunk gyártani, a buszokkal is megy a szenvedés. te csak ne akard itt megreformálni a magyar gazdaságot, azt csináljuk, amiben jók vagyunk. ennyi és ez a mi nemzeti tőkés elitünk, ebből kell és lehet kihozni a legtöbbet. álmodozhatsz te magyar merciről meg siemens-gyárról, de az soha nem fog versenyképesen termelni, viszont szép lassan lehúzza az országot és a vállalatokat.

apropó, emlékszel az osztrák-magyar foci eb-pályázatra? valahogy nem erőltették másodszorra is az osztrákok, meg is csinálták svájci szomszédaikkal. na ennyit ér a te össznémet regionális hablatyod:)

2015.08.17. 00:44:31

@Kurvahošigutntag:
a kárpát-medencének van olyan szeglete, ahol ez az etnobiznisz és az erre épülő mezőgazdaság és idegenforgalom a progresszió. kevésbé militáns változatban:
kurultaj.hu/wp-content/uploads/OSOK_napja-20130810-160258-IMG_8126.jpg
ez az őseurázsiai világ. ez a kárpát-medencének egy része. a kultúrának egy szelete. amit a jobbik úgy fordít le, hogy "ősmagyar". erdőspusztai kultúra, íjfeszítő népek kis-világa. nem azt állítom, hogy ez kell magyarországra kizárólagosan. hanem azt, hogy a kárpát-medencei kultúrkör valódi multikulturalitás. azt is elfogadom, hogy a jobbik városi vezetői is korruptak. errefelé is az egyik felfejlesztett kis fürdő már egy jobbikosé. nem hivatalosan még. már ott intézkedik. szóval én nem fogok a jobbikra se szavazni. egyik pártra sem.

csak azt tudom, hogy egy ország nem működhet úgy, hogy a főváros belső kerületeiben élő elit szemben áll a lakosság döntő többségének gazdasági érdekeivel és kulturális értékeivel. képzeld már el, hogy ha párizsban azt mondanák, hogy mit akarnak a francia vidéken a lábszagú parasztok. vagy madridban. a parasztok mindenhol provinciálisak. toledoban is árjulják la mancha lovagjainak kardját, hímzett párnát az angyalkával.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Souvenirs_from_Toledo.jpg
szóval ez 'ispánia. a puerta az ősi porta. a magyart is be lehetne illeszteni ebbe a kultúrkörbe. a finnugrisztika kizárólagosságát ki fogja eltaposni. ha nem a jobbik, akkor kicsoda, vagy micsoda. a jobbik azt mondja, hogy van valamilyen sajátos ősiség, ami nincs feltárva.

itt vannak a szír menekültek. a jelenkori szír polgárháborúban a két nagy összecsapás szíria aleppo és homs környékén volt. aleppo régi neve "arpad". oké, biztos valami véletlen. homs ősi neve "emesa". az valami napisten volt. és ez a térség egy időben tényleg az íjfeszítő pártusokhoz kötődött. aleppóban ilyenek a szír gyerekek:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Umayyad_Mosque%2C_Aleppo%2C_Syria_%285077865830%29.jpg
balra a kislány úgy néz ki, mint dúró dóra. nem akarom azt mondani, hogy a jobbra elődke. középen gáborka. mert az túl durva lenne. de hogy van ez? nyilván békésebb időben azt kellene mondani, hogy figyeljetek már ide ti szírek. mi vagyunk a magyarok és az árpád házi királyaink ősanyja emese. felétek is van arpad és emesa. ez csak véletlen, vagy micsoda. és néhány dollárból megmondjuk, hogy ezeknek az ősei az ősmagyarokkal rokonok, vagy sem. és persze értem, hogy azt is lehet mondani, hogy ezekkel a szírekkel a következő majd akkor üzleteljünk, ha lecsendesedett a háború. előbb középeurópai szövetségi kereteket szervezzük. az a biztosabb. a finnugor kizárólagosságot ki zavarja el? a magyarországi németek többsége a jobbikban van. nem agitálok senkit, hogy rájuk szavazzon. de hogy van ez?

2015.08.17. 01:09:41

@storker:
értem, hogy demján ingatlanokat húz fel a világban. az átlag magyarnak mi haszna van belőle. vagy akárcsak a prezinek. értem, hogy a prezibe betoltak százcsillió dollárt. azért, hogy a világ összes prezije náluk legyen tárolva és ez legyen a standard, és ne a microsoft powerpoint vagy az apple keynote. de ebből az átlag magyarnak nincs haszna. és a prezi nem akkora truváj. általános iskola ötödik osztályos matek. a síkbeli egybevágósági transzformációk eltolás, pont körüli elforgatás, tengelyes tükrözés, hasonlósági transzformáció a kicsinyítás-nagyítás. a prezi ezt tudja. a pénzt az infrastruktúrába és a marketingbe kell tolni. de ebből az átlag magyarnak semmi haszna nem lesz. és ez nem csúcs matematika. vagy a fornettis. a fornetti pékárunál nincs rosszabb. ne az legyen, hogy az összes kenyértésztát legyártja ez az egy óriás üzem. és mélyhűtött adalékanyagos vackokat adjunk a gyerekeknek. mert ez a legolcsóbb. érti mindenki, hogy ezt támogatja a szabad piac. a magyar vidék ezekkel a túlcentralizált világvárosi megoldásokkal szemben akar polgárosodni. vagy a docler. a világ összes szexmunkását kössük egy budapesti szerverparkra. és aztán azt szervezzük ki egy luxemburgi cégbe, mert ott kevés az adó. ez tényleg nagyon polgári. mondhatnám, hogy polgári konzervatív.

2015.08.17. 01:16:13

@storker:
a fidesz zsidói nem zsidókeresztények. ezen a képen egy szefárd despota és egy cigánylány van:
194.33.69.87/image/article/main/.660x1200/83864.jpg
ők eredetüket tekintve cigányok.
repo.origo.hu/image/content/domain/galleries?uri=/galleriesdisplay/upload/1403/Megem2014319185721/img/n09.jpg
ezen a férfiak:
kepfeltoltes.hu/140807/orban_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
ez egy cigány férfiági eredet. ő egy cigányember.
vienna.io.gov.hu/download/b/e2/40000/%C3%81der%20J%C3%A1nos.JPG
félre értés ne essék nem azt állítom, hogy rosszak vagy gonoszak, mert eredetüket tekintve tarlós cigányok. nem vagyok rasszista. csak azt mondom, hogy ezek törzsi jelleggel álltak össze. a nagy bajszos ember. akiről azt mondjátok, hogy "ömlik a száján a fos". milyen nemzetiségű?

2015.08.17. 01:22:47

@kiazmarmegint:
csak épp a bajor katolikusok azt akarják, hogy az üzletek legyenek zárva. értem, hogy ez nem jó a fogyasztói társadalomnak. és nem jó az üzletláncoknak. a német modell az, hogy van a metro jellegű nagykereskedés/hipermarket. ami direktben háztartást nem szolgál ki. és vannak az az aldi típusú kis és középkereskedések/szupermarketek. ez nem a zsidó tesco üzleti modellje. csak a tesco mellett vidéken kisbolt nem él meg. egy müller drogéria nem él meg. mert olcsóbban szerzik be az árut. igaz, hogy rosszabb minőségben, de a magyarok árérzékenyek. és ez egy német néppárti bábkormány. ha eddig nem vetted volna észre, akkor szólok.

2015.08.17. 01:47:25

@unionista᠍᠍: az egyik cigányod egy zsidó fociklub elnöke. a másiknak zsidó filmproducer a férje. hogy jönnek akkor ezek össze? ja egyébként hiányzik a képletből a negyvenezer fidesz-tag. hiányzik a sok-sok kicsi kdnp-s katolikus és a balog-féle református vonal. meg hiányzik a sima rogán-féle karrierista. az ország valamennyi falujában és városában ott van a fidesz sok-sok képviselővel. még mindig hibádzik, hogy ez egy cigány-vonal lenne kísérők nélkül.

a cégek példáját meg nem értetted, ezért elmondom másképp: ha van rá tudás, majd lesz magyar siemens. de nincs.

2015.08.17. 01:50:17

@zipe moha:
egy szatmári azt mondaná, hogy ezt nem érted becses. a nemes a nemes lelkű. aki a közjót szolgálja: nemes. és bárkiből lehet nemes. modern kori nemességet hirdetnek.

a zsidókeresztények mondják, hogy a magyar nemesség egy alávaló társaság volt. az első háború után az országot nyolc részre osztották. a második háború után a kommunisták (igen dominánsan zsidó kommunisták) a tradicionális magyar elitet felszámolták. a rendszerváltás után az elit (igen dominánsan a zsidókeresztény elit) a közvagyont felszámolta. értem persze, hogy közben a magyarok asszisztáltak egy népirtáshoz. ezért meg amazok nem tudnak megbocsátani. meg lehet ezt is érteni. de akkor a magyarok és a magyarországi zsidók többsége nem passzol össze. most mit csináljunk. a natív sémik nem fognak választást nyerni se 18-ban, se 22-ben, se utána. a német zsidó schiffert megválaszthatják bábnak. ezt találták ki török gáborék, hogy legyen schiffer a kormányfő. ne lehessen azt mondani, hogy a jobbik antiszemita. nyilván ez a koalíció sem működne. hanem azt a célt szolgálná, hogy a bajorok után a svábok is utasítsák a magyar kormányt. de egyelőre nincs jobb.

2015.08.17. 02:04:06

@storker:
az askenázi zsidók ötöde eredetét tekintve "cigány". a sémi után ez a második leggyakoribb előfordulás. ezt nem szociológiai értelemben használom, hanem evolúciós biológiai értelemben. félre értés ne essék nem azt mondom, hogy ez a népcsoport rosszabb, mint akármelyik. semmi ilyesmit nem gondolok. hanem azt, hogy ez is egy törzsi csoport. szerinted ez a hölgy milyen eredetű:
kep.cdn.index.hu/1/0/735/7358/73587/7358757_2a67afdd352a92a0e53d3d676cf56b8c_wm.jpg
vagy ez az úr.
keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2014/12/05/m1-72160/m1-72160-10390000.jpg
nyilván nem mindenki. de egy törzsi csoport dominál. és a kormánypárt belső ellenzéke szláv. és nem győzöm hangsúlyozni, hogy általában egyik eredet sem jobb, vagy rosszabb. a biosz dominál és nem a filosz. és persze nyilván van számtalan vegyes eredet. számtalan személyes érdek, véletlen környezeti hatás. a magyar közélet alapvetően törzsi csoportosulások állatias dominancia harca.

2015.08.17. 02:12:43

@storker:
már szégyellem magamat. de nagyon. ő natív sémi.
mandiner.hu/attachment/0027/26778_12523_heller.jpg
ő is?
i.ytimg.com/vi/WGzUSAqPWf8/hqdefault.jpg
egyik evolúciós ágról sem állítom, hogy feltétlen rosszak, vagy gonoszok. nem vagyok se rasszista, se antiszemita. a zsidó matek a kedvencem. egy oldalági beütésem nekem is van. de látom azt, hogy egy csoport nem akarja elfogadni, hogy létezik magyar többség. és negligál mindenféle tradíciót.

ha nem lehet siemens hungária, mert nincs hozzá munkaerő, akkor hogy lesz itt globális kutatás-fejlesztő központ. a citibank kivonult. amerika is feladta ezt a térséget.

2015.08.17. 03:33:22

@unionista᠍᠍:
Egy elfelejtett könyvből: Varga Jenő Kapitalizmus és a gazdasági válságok

Ma az organikus munkanélküliségnek vagyunk tanúi, a munkanélküliek serege növekszik, a termelők egyre kisebb serege, gyilkos intenzitással dolgozik! A dolgozók millióinak nincs munkája.
A tőke elhelyezési lehetőségek vívott harc, fő eszköze a tőkekivitel. 2. Racionalizálás útján csökkentik az önköltséget. 3. A munkaerő árát értéke alá nyomják le. (Vagy alacsony bérű államokba költöztetik a termelést!) „A tőkekivitel a fellendülés szakaszát meghosszabbító, válságot elmélyítő tényező!”
Munkásosztály helyzetének romlása a válság idején!
a) növekszik a munkanélküli létszám
b) Fokozódik a munka intenzitása
c) Csökken a társadalombiztosítás!
d) Az USA vállalkozói a VH munkaerő hiánya alatt sem voltak hajlandók színeseket, nőket, testi fogyatékosokat, életkor felettieket alkalmazni!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.17. 05:25:31

@lényeglátó:

"Varga Jenő Kapitalizmus és a gazdasági válságok"

hu.wikipedia.org/wiki/Varga_Jen%C5%91_%28politikus%29

"Az USA vállalkozói a VH munkaerő hiánya alatt sem voltak hajlandók színeseket, nőket, testi fogyatékosokat, életkor felettieket alkalmazni!"

Akkor ezek a nők valójában transzvesztiták voltak?

www.google.ca/search?q=women+workers+usa+wwii&safe=off&client=ubuntu&hs=1fX&channel=fs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDIQsARqFQoTCIqnpYmUr8cCFQI3iAodQ5AHnA&biw=1855&bih=983#imgrc=fbFEIerrSiKYWM%3A

Ő "színes" nőnek tűnik (Lucille Little working at the Douglas Aircraft Company in Long Beach, California):

s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e2/3d/12/e23d122d736134a146fd7e33cb56e259.jpg

Ő is ( Kaiser Shipyards in Richmond, California):

www.skylighters.org/troopships/welder.jpg

Ő is (Lockheed Aircraft Corp., Burbank, CA, 1943):

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/8e/80/91/8e809162faefcba27a5ad55adbc111b7.jpg

kiazmarmegint 2015.08.17. 05:57:21

@unionista᠍᠍: Pont Te mondtad a temahoz fuzott legelso hozzaszolasodban, hogy most "nem a kulfold, hanem a belfold diktal. Kvazi demokracia van". Most meg azt mondod, hogy bajor babkormanyunk van. Ez Mitt Romneynak is becsuletere valna...

De komolyan, miert jo ez a nemeteknek? Nekik pont ugy be kell zarni, mint a Tesconak. Ettol a Tesco nem fog elmenni az orszagbol.

Kulonben ha demokracia lenne, akkor a fidesz nem torpedozna meg rakosista modszerekkel az MSZP nepszavazasi kezdemenyezeseit ebben a temaban. Ez nagyjabol az egyetlen terulet, ahol az MSZP tenyleg ugy viselkedik, mint egy ellenzeki part.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.08.17. 08:29:35

@borzimorzi: "Persze csak akkor, ha okosan válogatunk, és az arra érdemeseket befogadjuk, az érdemteleneket viszont szívbaj nélkül visszaküldjük oda, ahonnét jöttek."

Ezzel érdemes óvatosan bánni, mert ha még lefölözi Európa az összes harmadik világbeli országot, a "maradékot" meg visszaküldi, akkor ebből egyenesen következik, hogy azok az országok még jobban az anarchiába süllyednek, és még több lesz az állam nélküli állam, a fehér folt a térképen. Lehet mondani, hogy az ő dolguk, oldják meg, csak ennek szerintem 3 következménye is van:
1. Még elkeseredettebben próbálnak a többiek is jönni, és ha Róma nem tudta megvédeni magát annakidején, akkor érdemes erről elgondolkodni, bár a modern technológiával azt hiszem valami permanens tömegmészárlással a határokon valószínűleg ez kivitelezhető lenne.
2. Ebben az esetben viszont nagyon nehéz lesz folytatni a modern élethez nélkülözhetetlen nyersanyagok kitermelését. Lehet mondani, hogy semmi szükségünk az "afrikai vadakra", de "sajnos" a kontinensük alatt lévő dolgokra nagyon is! Példának okáért itt van a coltan esete, ami nélkül a modern elektronika komoly problémákkal nézne szembe:
en.wikipedia.org/wiki/Coltan
3. Ha Európa egy fallal körülvett erőddé válik, de tegyük fel - szándékosan túlzok -, hogy komolyan felvegyverzett expedíciókkal biztosítja a nyersanyagokat magának, akkor mégis hol lesznek eladva a termékek? Merre fog bővülni a piac? Lehet erre az útra lépni, de akkor nem látom, hogy miként tud fennmaradni a jelenlegi gazdasági modell.

Ha kicsit megváltoztatjuk a léptéket, akkor mindjárt más lesz a véleményünk is. Vegyünk egy települést: mindenki, aki gazdag/tanult/hasznos, átköltözhet az x utcába. A többiek maradnak a szomszédos út mellett. Hozzájárul ez a rendhez, a biztonsághoz és a fejlődéshez? Jó út az, hogy innentől mindent a szép utcára költünk? Mivé lesz a város? Ennek fényében nézzük most az egész bolygót... Meggyőződésem, hogy csak akkor lehetne normalizálni a helyzetet, ha sikerülne felzárkóztatni valahogy az elmaradottabb országokat. Sajnos az elmúlt évtizedek, évszázadok kizsákmányoló, ragadozó hozzáállása ezt szinte lehetetlenné teszi, és úgy tűnik, hogy már most túl késő lehet.

Szerintem nagyon veszélyes az, hogy a tendenciák szerint egyre több párt/vezető/ország egyre szűkebb területre fókuszál. Egyre lokalizáltabb problémák kerülnek a figyelem középpontjába, holott az emberiség előtt tornyosul kihívások egyre globálisabb jelleget öltenek, és nemzetközi, országokon átívelő összefogás nélkül nem lehet megoldani őket. Például a klímaváltozásra még mindig úgy gondolnak sokan, mint a hippik vagy a zöldek személyes hobbija, ami helyett valami értelmes dologgal kéne foglalkozni. Pedig a szélsőséges időjárás politikai és gazdasági következményei hatalmasak. Kicsit részletesebben:
newdeal.blog.hu/2015/08/17/a_termeszet_ereje_avagy_az_idojarasi_szelsosegektol_a_forradalmakig

Kivlov 2015.08.17. 08:57:24

Csak 2035-ig? nayon optimista vagy.
Az igazi feketeleves majd 2050 környékén jön, amikor a kisebbség meg a nyuggerhad már totál kezelhetetlen lesz...

zipe moha 2015.08.17. 09:06:33

@unionista᠍᠍:

..."a zsidókeresztények mondják, hogy a magyar nemesség egy alávaló társaság volt."...hát koránt sem csak a zsidókeresztények...még ők maguk is néha magukról..pontosan látszott az ország elmaradottságán a minőség...persze voltak kivételek, ők voltak kevesen...
egyébként ma nagyon hasonló szerepet tölt be a mainstream értelmiség...pont olyan terméktelenek és járadékvadász ingyenélő herék.. persze vannak kivételek, ők vannak kevesen .....őket is megvéded 20 év múlva hamukjázással?

"a tradicionális magyar elitet felszámolták..." milyen kamu már ez megint...arra gondolsz ami sokszor magyarul sem beszélt?...akiket a sors itt vert meg vagyonnal és címmel az elnyomóknak tett szolgálatai elismeréseként??...persze voltak kivételek, ők voltak kevesen ...

azután még felraktál pár panelt... a szokásosak közül, szabadon...ez így nagyon karcsu...
a jobbik addig megy míg teljesíti a nép igényét a mainstream megbüntetésével kapcsolatban...mivel a jobbik is csak beilleszkedni akar a mainstremba, ez elmarad...így a jobbik is leszakad....esélye akkor van tartósan ha nem kerül kormányra, mert akkor handabandázhat....amíg nem jön valaki más aki már nem handabandázik, hanem cselekszik..

zipe moha 2015.08.17. 09:20:36

ha ebbe az országba valami elveszett az elmúlt 500 évben az a függetlenség volt, a polgárosodás és a haladás lehetőségei, 50 évenként a magyarok vagyona....az egész régi történetet korrekt módon fel kell dolgozni...ÉS TELJESEN ÚJAT KEZDENI ( a megvásárolt tapasztalatok birtokában)

nem megint arról hablatyolni, hogy milyen jó lenne német szövetségi tartományként létezni....olvasod is amit írsz??...ez akarnák a népek??....ez már volt ausztria szépen épült is belőle...de ha szeretnének a gyügyeiek egy német nyugdíjasért görnyedezni..hát ők tudják , sok sikert

egyetmondok 2015.08.17. 09:54:17

@unionista᠍᠍:
" a zsidókeresztények mondják, hogy a magyar nemesség egy alávaló társaság volt. " --

nem,nem mondják,hogy a magyar nemesség egy alávaló társaság volt,ha ez lett volna a véleményük,akkor pl.a zsidók leggazdagabbjai nem igyekeztek volna kacagányos-oroszlánbőrös díszmagyarban grasszálni Budapesten 1867 után...

Az az igaz, hogy a 16.század elejétől létrejön egy nagyon is sajátos,a nyugati társadalom fejlődéstől nagyon eltérő magyar nemesi réteg,az ún.kisnemesség,amely az életmódját,vagyonát tekintve alig különbözött a magyar paraszttól,ám bőven adagolva volt meg benne a nagy nemesség,az arisztokrácia felsőbbrendűségi tudatából (amely minden európai arisztokrácia sajátja volt,és amely nélkül esély se lett volna pl.a demokratikus nacionalizmusok kialakulására..,szóval,azt akarom mondani,hogy ez a felősbbrendűségi tudat nem feltétlenül elítélendő jelenség).

Na ez a kisnemesi társadalmi együttes,csoport valóban teljesen funkciótlan volt,azonban nagyon erős,és ez a csoport volt képes a magyar társadalom feudális jellegét még akkor is őrizni,amikor ez már elképesztő károkat okozott (19.század második fele),ez a csoport volt az,amely pl.a két világh. között azt a bizonyos "úri nemzetkeresztény" világot megcsinálta,hiszen lassan,de tempósan az egzisztenciális biztonságát az állami adminisztrációban lelte meg. Ez a magyar társadalmi jelenség,csoport hozza létre a "büdös paraszt"-ozó magyar politikai nyelvet,amely "büdös paraszt" fordulat teljessséggel értelmetlen nyugaton,ezzel te ott nem tudsz pejoratív lenni.

(Apám azt mondta,hogy a magyar 68-as reformokat ugyanez a werbőczyánus együttes akasztotta el,és marhára nem Moszkva...,akkor pont az állampárti világban találta meg a maga helyét.)

Ha jól megnézzük,ma is létezik ez a werbőczyánus,a politikát (államot) mesterkélt,hamis jogászkodással szétziláló magyar kisnemesség: nem kell itt vagyonosnak lenni, hogy gyűlölni lehessen a nyomorultat,legyen az a saját fajta,a magyar,pl.munkanélküliként, vagy éppen idegen,bevándorló.

Hozzájuk beszél a Fidesz, nagy okossággal: őrzitek is unionista,a te soraidhoz hasonlókat gondolók lelkesen a magyar társadalom elakadt állapotát.

2015.08.17. 10:26:06

@egyetmondok:
oké, de ez a kisnemesi, jobbágyi csoport a magyar társadalom többsége. és ez kétségkívül nem volt nyugatos sose. és nem is lesz az. azért, mert férfiági eredetét tekintve kelet-indoeurópai és azzal rokon őseurázsiai.

te azt mondod, hogy van "igaz" és "hamis" jogászkodás. valójában a szerinted "igaz" jogászkodás egyféle hagyomány, és van egy másféle és egy harmadik féle is. és ezek a jogrendet kicsit máshogy képzelik el. a jogfilozófia, ahogyan egyetlen filozófia sem egyetemes.

zipe moha 2015.08.17. 10:36:27

@egyetmondok:

unionista a "zsidókeresztényeket" hétszilvafásokra ( szatmári szilva) cserélné....az egyre csökkenő keveset és az írószaztalokat osztaná újra mindösszesen....ez a magyar történelem újra-és újra ismétlődő drámája hagyományosan...veszekedni a 3 szál deszkán a viharos óceánon ...mert EGYIK SEM TUD ÚSZNI....ebből hogy lesz bővülködés, szaporodó irószasztalok???...sehogy...kit is érdekel..amikor 50 évente nullázódik minden, nem igaz???....svájci vendéglátóm a legbüszkébben mutatta meg ük-ük nagyapja háza mellett a mai napig álló folyamatosan karbantartott házát... a 15.századból...itt meg még az is felzabálásra kerül ami még megtermelve sincs....

zipe moha 2015.08.17. 10:40:42

@unionista᠍᠍:

"oké, de ez a kisnemesi, jobbágyi csoport a magyar társadalom többsége. és ez kétségkívül nem volt nyugatos sose. "...nem nyugatos nem volt hanem polgárosodási erőfeszítést sorvasztó volt..és élősködésével lefékezte a mindenkori haladást...és ez nem eredet hanem életmód -és átörökítés kérdése...a reménytelen ugaron, ahol az arisztokrácia idegen..nagyjából semminek sem volt értelme...nem ismerős???..:))

tamas11 2015.08.17. 10:47:51

@egyetmondok:
Fontos, és igaz amit írsz.
Én nem fogok vitába szállni egyetlen részletével sem.
A kérdésem csak annyi, tanítják e ezt így valahol iskoláinkban? Melyik tankönyvekben esik róla szó, hány sorban? Nyilván a dzsentriről (lecsúszott kisnemesség) van szó, arról persze olvashatnak Móricznál a kötelezőben, meg másutt, mint egy szórványemlékben....
De magát a gondolatmenetet, és hangsúlyosságát szerintem nem ismerik, még a jól tanulók sem.. A gerince a történéseknek kb annyi, hogy a kisnemes a földjéből élt, ahol jobbágyai dolgoztak. Ám azok röghöz köthetősége elmúlt, kapitalizálódni a tulaj tőke, szaktudás és kellő mentalitás híján nem tudott, innen az elszegényedése. Ügyvéd lett, vagy hivatalnok, ahogy sikerült, de a lenézett foglalkozások körében nehezen találta meg magát.
Felfogható a sorsuk úgy is eddig a pontig, mintha ők lennének atörténelem áldozatai. Mégsem köztudomású e folyamat, mint a hazai történelem egyik,- ha nem legpregnánsabb - tömegszerencsétlensége.
Mi ennek az oka? Pontosan az, hogy az informális szétzilálódott életmódminta máig az érdemek vissza keresésének, illetbvve másfelől , kritkusan közelítve e magyar minőség elsiratásának/olykor megvetésének alapja.
Az utolsó előtti bekezdésed tartalmaz utalásokat a tilalamas (?) tudáskincsről. A bukástörténet, mint minta.

zipe moha 2015.08.17. 10:49:38

@unionista᠍᠍: ...amiről te beszélsz az valójában ösztönös ...és önvédelmi reflex mindösszesen...amikor a népesség nem bír a leuralóival...biztonsági üzemmódra vált, takarék lángra áll át, háttérbe húzódik...lehetőleg évszázadokig ne történjen semmi , az a jó...ez az igazai motíváció...a többi sületlenség s ezt hívatott eltakarni...

igen a magyarság megint olyan ciklusba érkezett ahol vagy elmegy vagy visszatartja ateljesítményét...ehhez nem kell szatmári nemes, ez már népi beépült reflex...és nem jön ki a csigaházból se vesszőre se parancsra...majd ha esetleg újra kisüt a nap, de addig áttelőlő üzemmódon berreg...évszázadokig is ha kell...te innen jössz...én meg onnan, hogy van más lehetőség is...

2015.08.17. 10:50:41

@zipe moha:
hja, a második háború után a kommunistáknak tényleg nem volt céljuk, hogy felszámolják a tradicionális nemzeti elitet. semmi ilyesmi nem volt az internacionalizmusban. és ennek a csoportnak semmi köze sem volt a zsidósághoz. azokhoz a natív sémikhez, akik nem beszélnek egy szót sem az őseik nyelvéből, nincsen népies tradícióik, stb. és azt akarják, hogy másoknak sem legyen. vagy ha mégis, akkor minden eredet kisebbségbe kerüljön. mert így építhetők fel a nyugatos metropoliszok. amiben eladható minden. ez világkapitalista modell. és ez lehet, hogy amerikában tartható lesz. európában nem akarnak ilyesmit a népek. a magyarok különösen nem. és utána jöhet megint, hogy mert a magyarok alávalók. és jönnek a zsidókeresztények, akik megtérítik őket. csak épp nem választják be őket a hatalomba, hanem a belpolitikából majdnem teljesen kiszorítják őket. mindegy, hogy mennyit lopnak orbánék. amíg a politikai ellenfelei a zsidó baloldal és a keresztény jobboldal. csakhogy megjelent az újpogányság. és ezek után jönnek az elemzők. kombináljunk. mi lenne ha jobbik-lmp koalíció lenne. mert tendenciáiban ez momentán ez a legerősebb.
kepfeltoltes.hu/150817/image__1__www.kepfeltoltes.hu_.png

tamas11 2015.08.17. 11:04:04

@unionista᠍᠍:
Az előbb általam írtak fényében jól látható miként készül a "maszatolás", ez szöveggyártó technológiai copyright nálad.

"oké, de ez a kisnemesi, jobbágyi csoport..."

Nem lehet egy platformra hozni a kisnemest és a jobbágyot, csak azért, mert fejük felől kb egyszerre múltak el az avitt feudális szabályok. A jobbágy sorsa épp nem úgy alakult, mint a dzsentrié - ez nyilvánvaló.
Zipe kicsúfolt szellemesen, hogy hétszivafára cserélnéd a zsidókeresztényi íróasztalaikat - nem lehet, ez egy másik (igazi) történet.

2015.08.17. 11:06:05

@zipe moha:
a magyarok többsége ebből ősiségből kiindulva akarják szervezni a politikát. az ősmagyarok, az ősszlávok, őscigányok. ez a sok ősember. és közte az őskeresztények és a natív sémik. csak utóbbiak azt mondják, hogy ők a magasabb rendűek. ők a mesterrassz. béndek péter is azt mondja, hogy a köznép ne akarjon a tulipános ládikából kiindulni. mert azzal nem lehet világvárost és világvállalatokat szervezni. ennek a szemléletnem a 1,7 milliós budapesten még van követője. magyarországon a medián településméret ennek az 1/100 része 17 ezer. a magyarok többsége nem akar világvárosokat és világvállalatokat szervezni.

zipe moha 2015.08.17. 11:13:07

@unionista᠍᠍: ...és így már érthető, hogy miért csillogót a népek szeme, amikor technokrata-kormányzásról, szakértői-kormányokról beszéltek nekik......VÉGRE sem egyik sem másik imposztör réteg....hanem emberek, akik értenek ahhoz amit csinálnak...na ez se jött össze...mert ezek is a két csoport álruhás alakulatai voltak csak...ismét pofára ejtették a népeket, ugyan azok...

ez már hamarabb is leshetett volna, ahogy látványosan pattantak el a valóban szakemberek az aktuálpolitikától...van az a politika amihez pénzért sem adja a nevét az ember...inkább a verandán ücsörög...:)

2015.08.17. 11:20:45

@tamas11:
döntsétek már el. zipe moha azt állítja, hogy a kisnemesek alig valamiben különböztek a jobbágyoktól. a föld nélkülivé válás is egy elég érdekes dolog. az első háború után folyt egy felvásárlás. a legnagyobb agropolisz debrecen. debrecen környéki földek fele összesen 7 zsidó család kezébe került. és a belváros felét is felvásárolták. és nem volt mögötte semmilyen hatalmas szellemi vagy fizikai teljesítmény. zsidó kereskedelmi bankok voltak mögötte. zsidó bankárok, zsidó ügyvédek, a zsidó sajtó. amelyik azt mondta, hogy úgy is minden köztulajdonba kerül. és az első háborút követő mély szegénység. a magyar vidéket kisemmizték. csak erről nem szabad beszélni. ezt nem szabad tényszerűen alátámasztani. mert ebben az esetben a népirtásnak lenne természeti magyarázata. és azt lehetne mondani, hogy volt egy bécs által támogatott betelepedés, egy berlin által szervezett kitelepítés és az kétségtelen, hogy a magyarok ezekhez asszisztáltak. ilyesmit nem szabad mondani. rendben, akkor egy generáció a holokamuzáson és a hollókosztozáson nő fel. és az a fiatalok körében erősebb lesz, mint a kötelező holokauszt oktatás. grünwald péter vezetésével a keresztények is álljanak be ebbe a sorba ha akarnak.

zipe moha 2015.08.17. 11:27:53

@unionista᠍᠍: ...látod unionista a végére te is bele keveredsz...van olyan helyzet aminek nincs nyugvópontra juttatható megoldása...nem kellett volna a germánokkal ennyire keveredni és importálni a problémáikat..!!!

a függetlenség értékét különösen a magyar múlt fényében jól meglehet mérni..
ÚJAT kell kezdeni...aminek a mérete egy újraalapítás méretével vethető egybe..

tamas11 2015.08.17. 11:36:34

@unionista᠍᠍:
"döntsétek már el. Zipe azt állítja hogy a kisnemesek alig különböztek a jobbágyoktól. A föld nélkülivé válás is egy nagyon érdekes dolog"

Eldöntjük, most te következel.
Szerinted van lényeges különbség?

Annak fényében, hogy a föld nélkülivé válás Is egy érdekes dolog...

2015.08.17. 11:43:32

@tamas11:
hja, mert a zsidókeresztények között nem létezik törzsi összetartás. az átévébe egy kerekasztal mellé beül a libsi-konzi értelmiség. eleve nem ülnek le csak úgy ha az asztalnál zsidókeresztény többség van. és magyarázzák, hogy a magyarok a uram-bátyám kapcsolatok szerint élnek. miközben ebben a körben klánok vannak. minden párt törzsi jelleggel szerveződik össze. és a lakosság relatív többségét keleti árják adják. a nyugdíjasok azt mondják, hogy ők szociáldemokráciát akarnak és ezért szavaznak balra, de a gyerekeiket, unokáikat ne nevezzék már fasisztának. szóval ezek az ellentétek erősödni fognak, amíg ez a játszma el nem dől valahogy. és az meghatározza a következő 20-25 évet.

zipe moha 2015.08.17. 12:01:38

@unionista᠍᠍: ...unionista akik ezt a klán meg törzsiség játékot játsszák kb 2 millió ember és ebben benne van az összes komprádor is...a többi nap-mint nap megméretteti magát a piacon...versenynek van kitéve, teljesítményt kell adnia, új értéket kell előállítania....
nem lehetne, hogy az a 2 millió megy a Társdalom aljára törzseset játszani.... a többiek meg csinálnak egy bővülőköd országot??

zipe moha 2015.08.17. 12:08:18

@unionista᠍᠍: .... ha nem lehet akkor szoljál...a rávalót is termeljétek ki magatoknak, vagy ragadozzátok el ..mint eddig.. azoktól akiknek minden mindegy... ebből csóróság és 50 évenkénti lenullázás lesz csak...

2015.08.17. 12:11:10

@zipe moha:
amíg nincs stabil társadalmi/nemzeti többség addig ideológiai viták vannak. és ezért nincs fejlődés. az ideológiát a többségnek kellene diktálnia. és ahhoz igazodjon a kisebbség. ez franciaországban is így van. pedig az egy libertárius társadalom. csak ők sem ortodox liberálisok. a franciák sem. a magyarok különösen nem.

zipe moha 2015.08.17. 12:17:09

@unionista᠍᠍: ...ebben nincs vitánk...abban van hogy ez a gondolkodásmód és életvitel a másik nehezék....egyik se kell...ti csak egymást cserélgetnétek koronként ,értem....én egy harmadik oldalról a teljesítményre képesek és adni akarók oldaláról beszélek és ítéllek meg....és ez a többség

sem liberális sem nacionalista, hanem keresztény-patrióta...jó napot kívánok

Exploiter 2015.08.17. 12:43:10

Az a baj a cikkjeiddel, hogy jók, csak nem lehet sokat hozzájuk tenni.
Ehhez max annyit, hogy: ja. Hát... ja.

2015.08.17. 12:56:18

@kiazmarmegint:
a magyar és a német többség elképzelése találkozik egymással. a magyarok protekcionizmust akarnak, a németek protektorátust. a zsidókeresztények hirdetik a globalizációt. a németek azt mondják, hogy ők úgy fektetnek be ha a csúcs elitet német kutatásba, fejlesztése irányítod. tanulmányi szerződések kellenek, életpálya modellek.

az adidas és a puma mezeket ad a magyarországi focisulinak. de ezek után a legjobbakat elviszi a bundesliga. a a siemens felszereli az iskolai laborokat. minden tankerületbe kell egy bundesschulzentrum. a zsidókeresztények azt mondják, hogy ez egy modern kori feudális röghöz kötés. az. és? így lehet gyügyén is esély a felzárkózásra. szatmárnémetiben és beregszászon megjelennek a svábok és a szászok. és így maradhat értelmiség szatmár/sătmar/sathmar megyében vagy beregben. és ebbe egy vidékies zsidó közösség is beleférne. csak olyan nincs. de ha még lenne is, akkor kisebbségben lenne. és ezek után jön az, hogy nehogy már a magyar paraszthoz lealacsonyodjanak. rendben van. de akkor amerikába kell menni. és lehet mondani, hogy ezek után magyarország összeomlik. de az is lehet, hogy éppen így virágzik fel. ezt a gyakorlat dönti el. és ezen a ponton jön a fenyegetőzés, hogy majd bedöntik ezt az országot, mert a magyarok végképp megérettek a pusztulásra. és a zsidók?

2015.08.17. 13:14:26

@zipe moha:
erre mondom azt, hogy kelet-közép európa demokratizálásával a nemzeti kereszténység lehet az államvallás. ez egy zsidókeresztény --> németrómai --> nemzeti keresztény átmenet. amiben a nemzeti radikalizmusnak komoly szerepe lehet. és persze megjelenhet a keresztényszocializmus. ami a magyarországot egyházat középre visszavezeti. de ez nem egy liberális fejlődési minta. külső-belső kényszerek mentén lépkedés. és erre a válasz az volt, hogy ezt majd globalizáció meghaladja. nem haladta meg. a késő kádár kor szintjét se hozta el az átlagnak. 25 év alatt nem fejlődés. hiába adták el a közvagyont, azt eladósodást eredményezett. és lehet mondani, hogy mert a magyarok hülyék. de ez megint ugyanaz a logika. a politika nincs a népekhez és a természethez igazítva.

ember100 2015.08.17. 13:18:20

@unionista᠍᠍:
Helló

Jól értem arról irsz hogy ha valaki pl. Németek megvesznek pénzért földelet akkor el lehet venni tőlük vagy ezt csak a zsidóktól lehet ???

egyetmondok 2015.08.17. 13:18:47

@zipe moha:
Hű, végre,örülök,hogy kaptam tőled egy pluszt.

DFK 2015.08.17. 13:19:10

@unionista᠍᠍: Hát, megnéztem a grafikont. Ugyea Jobbik_lMP növekedés aza Jobbik növekedéséből jön össze. A Fidesz-KDNP görbéjének a vége nem úgy hajlik lefelé, mint ahogy a görbe illesztve lett. Az ábra tök jó, csak nem a valóságot fedi.

egyetmondok 2015.08.17. 13:22:09

@unionista᠍᠍:
Egy frászt a többsége unionista.
Ez "csak" a leghangosabb,elgerősebb érdekérvénysítési kapacitással rendelkező rész,én szoktam a "politikailag tudatos" verziót használni,igen, ők nagyon is azok,akik a gyügyei kiskocsmákban és a belvárosi elegáns elegáns báltermekben olyanokkal etetik a többséget, mint te is.
De hogy nem a többség,az biztos.

2015.08.17. 13:25:42

@lényeglátó:
a globális kapitalizmus egyre nagyobb üzemméreteket követel ugyanúgy, mint annak idején a világkommunizmus.

DFK 2015.08.17. 13:25:57

Azt gondolom, elég bátor kijelentés, hogy valaki 20 évre előre megmondja, mi lesz. Ha valaki 1979-ben azt mondta volna, hogy 20 év múlva Magyarország NATO tag lesz, azt vagy a Lipótra, vagy a rendőrségre vitték volna. És mégis.

2015.08.17. 13:27:06

@ember100:
ebben nincs direkt diszkrimináció és jogfosztás.

2015.08.17. 13:37:51

@DFK:
egy magas fokszámú így közelít. ha megnézed a fidesz görbét, akkor van benne egy törés és beszakadás. ami egy sikeres balos manipuláció. ez volt a kitiltási botrány. és utána jött a bevándorlás téma. ami egy sikeres jobbos manipuláció. de jelen állás szerint érezhető, hogy egy formálódó jobbik-lmp koalíció veszélyes lehet fideszre. ők még nem kormányoztak. és nem olyan radikális társaság ez, mert schiffer ott van vona mellett. a jobbik vidéken erős. az lmp a fővárosban. persze az is igaz, hogy nem feltétlen lehet összeadni ezeket. de egy ilyen mérsékelt/radikális csoport begyűjthet ingadozó szavazókat. szóval egy ilyen csoportosulás éppenséggel választást nyerhet, csak épp kormányozással lehet probléma. ez csak egy opció. majd kiderül, hogy melyik érvényesül.

egyetmondok 2015.08.17. 13:39:11

@unionista᠍᠍:
" oké, de ez a kisnemesi, jobbágyi csoport a magyar társadalom többsége. " --

ha azt mondod a kommentemre, hogy "oké", akkor azzal is egyetértesz,hogy ez a társadalmi együttes egy funkciótlan közösség volt...,de írhattam volna semmirekellőt,haszontalant is.

Szerinted ez a mai magyar társadalom többsége? Egy szart unionista,azt !

(Milyen igazam van, hogy a hozzád hasonlóknak - reggeltől estig nemzetben gondolkodóknak - van a magyar történelemben a leggyalázatosabb véleménye a magyarságról.)

Nem szégyelled magad?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.17. 13:51:23

@DFK: és mégis -- mert ami az ország sajátos változási lehetőségeit illeti, és amely nem fog vonatkozni egyszersmind a regionális vetélytársainkéra, tehát amelyből Magyarország exkluzív módon profitálhat fenntartható módon -- nos, ez szemmel láthatóan nincs benne a tőkebefektetők mai felfogásában. El kell olvasni még egyszer a posztot.

DFK 2015.08.17. 13:51:40

@unionista᠍᠍: Igen,de láthatóan a Fidesz KDNP görbelefutása nem passzol egy magas fokszámú illesztéshez. A Jobbik és az LMP összeadása meg teljesen alaptalan. Ezzel az erővel bármelyik pártok százalékaát összeadhatod, pl Jobbik és DK.

Exploiter 2015.08.17. 13:53:17

@DFK:

Ez igaz, de a mostani trendek valóban nem kedveznek az optimizmusnak. Mivel az előre látható eseményekkel számolni nem lehet, lehetnek pozitívak, negatívak is, ezért marad az, amivel igen.
Az pedig nem sok jót ígér.

DFK 2015.08.17. 13:59:58

@HaFr: 10 éve ki gondolta volna,. hogy Budapest közterein bevándorlók fognak táborozni?
Egyszerűen nem lehet 20 évre előre megjósolni semmit, mert gyorsan, hirtelen jönnek a meglepő változások.
Az elmúlt 30 évben, a jelenleg minket körülvevő 7 állam közül 3-ban volt vagy van háború. Amire 30 éve senki se gondolt volna.

tralalala 2015.08.17. 14:01:43

@DFK: "Ugyea Jobbik_lMP növekedés aza Jobbik növekedéséből jön össze."

kisegér, elefánt, híd, dübörgés, a viccet ismeri mindenki :D

Anna Major 2015.08.17. 14:06:26

@unionista᠍᠍: én nem akarok "nacionizálni", inkább választanám a jó létet, mint ahogy a kivándorló fiatalok ís.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.17. 14:07:28

@DFK: De ennek mind semmi köze nincs a makrogazdasági szintű (kvázi GDP) növekedés ciklusaihoz, ezt próbálom kevés sikerrel megértetni

Anna Major 2015.08.17. 14:08:47

A Fidesz addig fogja ámitani a magyraokat ezzel a "dübörög a gazdaság" mesével, amig mindegyik jól megszedi magát aztán elmennek nyugdijba. Hogy azután mi lesz? Az őket nem rédekli.Sajnos a nép meg homokba dugja a fejét.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.08.17. 14:20:30

@Anna Major: No és a pannon pumára tetszik emlékezni..? Nincs olyan kormány a világon , amelyik ne igyekezne fényezni önmagát..

2015.08.17. 14:29:20

@Anna Major: köszönöm a kommentet, ez az, amit unionista kolléga nem ért.

@unionista᠍᠍: nem megérteni nehéz, mert ami nem igaz, azt nem kell megérteni. neked kéne felfogni, hogy ezer sebből vérzik a kis elméleted.

ezek a törzsi harcok (még ha el is fogadnám, hogy a fidesz cigány párt) kezdettől fogva nem igazak. az elején az egy liberális-világias párt volt. ma meg szélsőségesen befelé forduló keresztény-konzervatív. sőt, retrográd kommunista jellegű.

aztán ott a városi liberális lmp-jobbik nász lehetősége, amit egyik fél sem igyekszik hevesen cáfolni. vagyis lehet, hogy előbb-utóbb valósággá válik (én nem bánnám).

és itt van a volt hollywoodi filmproducer, aki most ezzel a katyvaszos balos-kommunista álkeresztény bandával vegyül, tíz éve pedig még amerikai zsidókkal osztozott a globális filmipari bevételeken.

a magyar vidék minden tájáról liberális-nyugati világokba mennek ki emberek. menekültek és mégis jól érzik magukat londonban ugyanúgy, mint bajorországban. megtalálták a számításukat, boldogok, nem akarnak hazajönni.

egyszerűen nincs értelme annak, amit írsz.

2015.08.17. 14:43:10

@storker:
a többség nem menekül sehová, hanem a libsi és a konzi értelmiséget elküldi a picsába.

Göntér László 2015.08.17. 14:46:58

@DFK: A kellemetlen példák felsorolása HaFr véleményét erősíti. Sajnálatos, de pozitívumot én sem látok. Óriási sötét felhőnek azt látom, hogy 2020 után megszűnik a jelenlegi lélegeztető gép funkciót betöltő EU-s felzárkóztatási forrás is. A lottó nyereményszerű váratlan bevételeket nem láttam a belátható környezetünkben. A FIDESZ optimista nyilatkozatai engem a cigány vak lovára emlékeztetnek, amikor azt mondja a vevőjének, hogy ez a ló nem vak, hanem bátor. Kíváncsi lennék, hogy ezek a bátor lovak mit fognak mondani, ha üres lesz az EU-s abrakos tarisznya.

2015.08.17. 14:50:10

@Anna Major:
a többség azért megy londonba, mert több pénzt kereshet. ott nincsenek elnyomva a brit közéletben a szegény kismagyarok? menjenek oda. jó helyen vannak. de nagy-britanniában a többségi elvet még inkább érvényesítik.

2015.08.17. 15:15:15

@DFK:
ez konkrétan egy hatodfokú görbe. nagyon hasonló képet mutat a 7-17. fokú görbe. a 18. polinomiális közelítés lóg ki a sorból. de a 19. megint lefelé mutat és utána a többi. kétségtelen, hogy a magasabb fokszám a mérési eredményekhez jobban simul. a tendencia ugyanaz. és persze értem, hogy sokféle interpoláció van. úgy tűnik, hogy a fidesz a bevándorlókampány ellenére lefelé megy. és a jobbik látens módon erősödik. több, mint két és fél év van a választásokig, szóval bármi lehet.

teleorman 2015.08.17. 15:15:50

"A saját -- nem rakétatudományos kalkulációim mellett, a többiek ortodox fejlődése esetén -- 2030-ban Bulgáriával leszünk az EU-fejlettségi lista utolsó helyén." Ez persze inkább csak amolyan béljóslás, ilyen finomságokat nagyon sok okból sem lehet 15 évre előre "belőni". Ám az csakugyan valószínű, hogy nem fogjuk az elmúlt 10 évben "beelőző" országokat visszaelőzni, és egy román előzés sem kizárt. Erre utal szinte valamennyi,a gazdasági növekedést meghatározó alapvető tényező jelenlegi állapota: a tartósan alacsony beruházási aktivitás, a humántőke leépülése, a demográfiai folyamatok, a jogi/intézményi környezet és a kormányzat hanyatló minősége.
Ugyanakkor azt is tudomásul kellene venni, hogy nem volt természetes, hogy a 40-es években vállalkozói tehetségétől és munkakulturájától jelentős mértékben megfosztott Magyarország Szlovákia és a balti országok előtt volt az elmúlt évtizedekben. Ez kizárólag az ottani rendszerek végtelen stupiditásának volt köszönhető. Lengyelország más eset, azt, hogy előtte vagy éppen mögötte vagyunk, csakugyan a két ország gazdaságpolitikájának a függvénye. Unortodox matolcsizmussal és vállakozásellenes bürökráciával - mint épp mostanában - boritékolható, hogy mögötte. Ám ez változhat.

zipe moha 2015.08.17. 16:05:35

@egyetmondok: ...teljesítményt adtál érte, ráadásul először volt a teljesítmény , utána az elismerés.....ami jár az jár...:)

2015.08.17. 16:10:09

@unionista᠍᠍:

"de nagy-britanniában a többségi elvet még inkább érvényesítik. " - aha, biztos ezért menekülnek maguk az angolok londonból, illetve uralnak el egész kerületeket muzulmán bevándorlók.

"a többség nem menekül sehová, hanem a libsi és a konzi értelmiséget elküldi a picsába. " - de ez kizárólag azért van, mert nem tud. a gyereke még csak-csak, de a hatvanéves, megroppant egészségű ember már sehova. látszik amúgy a lényeg: neked a libsi és a konzi értelmiség a becsípődésed. ezért igyekszel úgy tömböket létrehozni velük szemben.

kiazmarmegint 2015.08.17. 16:54:03

@unionista᠍᠍: Azt irod, hogy a magyar es nemet tobbseg akarata talalkozik. Viszont a magyarok 72%-a akarja a vasarnapi nyitvatartast, amit szerinted a nemetek nem engednek.

Andy73 2015.08.17. 17:10:50

Tényleg nem rakétatudományos cikk, inkább szánalmas erőlködés.
A minisztereket meg nem kellene becsmérelni, mert ezerszer jobban végzik a munkájukat, mint az előző kormányok idején. Varga és Balog különösen, a pénzügyek stabilak, immár évek óta rendben vannak, és a humán téren is komoly előrelépés történt, pl. családpolitikában.
Ettől még persze nagyon le vagyunk maradva Németországtól vagy Ausztriától, de erről nyilván nem a mostani kormány tehet. Már az is nagy dolog, hogy stabilizálták a gazdaságot a korábbi csődtömeg után, és most már szinte minden mutató folyamatosan javul.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.08.17. 17:15:43

@tamas11: Szabó Dezső, Németh László és főleg Bibó István alkotta meg a magyar törtélem "alternatív" értelmezését. Mindhárman szembeálltak a nemzeti történelem hivatásos értelmezésével, amit Szekfű Gyula és hivei képviseltek és képviselnek.

Andy73 2015.08.17. 17:16:32

"Az a tény, hogy Magyarországot egy ideje elkerülik a nagyobb, konzervatív beruházások is (pl. autógyárak)"

Ez nem tény, hanem egy hatalmas hazugság. A GDP jelentős részét éppen az autógyárak adják, amelyek folyamatosan bővítenek, lásd. pl. a Mercit.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.17. 17:17:03

@Andy73:

Jó az anyagod.
Ne lepődj meg a valóságtól, ha majd elfogy és nem narancson keresztül nézed a világot.

Andy73 2015.08.17. 17:23:34

@a fidesz csak lopni tud:
Tapasztalatból beszélek, az én életszínvonalam jelentősen javult az elmúlt években.
De az országos átlagot is ez jellemzi. Most nem akarok neked adatokkal jönni, az a cikkben sincs egy sem. Ha te balos /vörös/ pártkatona vagy, akkor el hiszem, hogy te rosszabbul élsz, de én nem kötődök egy párthoz sem.

Andy73 2015.08.17. 17:28:26

Azért arra kíváncsi lennék, hogy kiben lát alternatívát a poszter 2018-ra, hogy majd 2035-re fejlődést lásson. Esetleg a Jobbikban?
A baloldal jelenleg nem kormányképes alternatíva, és ennek fő oka éppen a 2010 előtti katasztrofális kormányzásuk, amit még jó ideig nem fognak elfelejteni a magyar választók.

vajdasagi 2015.08.17. 18:03:27

@Andy73: "Tapasztalatból beszélek, az én életszínvonalam jelentősen javult az elmúlt években."

Egy ország jövőjét nem az határozza meg, hogy a elmúlt 2-3 éveben javult-e a Te életszínvonalad. Az enyém is javult egyébként, de a majdani unokáim kilátásai ugyanekkor romlottak. Nagyon nem érted Te a gazdaság működését. Manipulálják a véleményedet sajnos. Nem lesz könnyű az ébredésed.

tamas11 2015.08.17. 18:05:05

@unionista᠍᠍:
Más konfliktusok, és hatalmi erők hatnak ránk, mint amit folyton csócsálsz. Konkrétabbak, jelentősebbek, aktuálisak.
Látványos, amint elereszted most is füled mellett a magyar történelem elmúlt 150-200 évének máig ható fordulatát, a nemesség elvesztéést, átalakulását, torzókénti továbbélését. Neked a jövőképedbe annyi szorul bele, hogy a szerinted kreált eredetcsoportok miképp folytatnák ugyanazt a törzsi (valójában törzsi jellegű, tehát arra h a s o n l í t h a t ó ) háborút. (ez a szó is idézőjelet kívánna). A válaszod: ugyanúgy folytatják, és ezért törésig kéne vinni a dolgot...

Eközbben a főtáblán más játétkok zajlanak.

Például, a bevándorlásügy, annak jövője.
Nem is az, ahányan jönnek, nem is az, amit jót rosszat okozhatnak.
Hanem a kérdésekkel kapcsolatos állásfpglalásaink kettőssége. Ami megosztja majd a köztünk élőket, jobban, mint jelenleg is, és az kerül hatalom közelébe, aki nézetével jelentős többségbe jut, azt demonstrálni is tudja, a pol. PR szintjén, "végezetül " a szavazáskor is ez dönt.
Láthatóan nem igazodik majd sem vélt, sem valós belföldi származási rendszerekhez. De most jön a lényeg: nagyobb baj, hogy a népesség, miután besorolódott ebbe a nézetekről szóló rendszerbe, (hatályba lép egy új kormány), akkor jön az igazság pillanata:
Nem az fog történni, amit mondtak, amiért oda kerülhettek a vezetőik!
és nem azért, mert hazudnak, hanem mert a történelmi világméretű változások nem kérdezik a mi dilettáns jövőkutatóinkat és jövőcsinálóinkat sem.
Menekülhetünk, ilyenek és olyanok is máshova, lesz itt 7-8 milliónyi maradványmagyar, indokokon vitatkozni utólag minek?
(Zipe nagyon jó példája a marakodás a nyílt tenegeren a három szál (túl kevés) deszkáért...
Te meg, ha élünk még, nyilván írogatod majd a nyugdíjasgettóban ,hogy így a zsidókeresztények, meg úgy.
----------

tamas11 2015.08.17. 18:07:25

@Andy73:
Miben látod magyarázatát a sikereidnek?
A gazdaság dinamikus élénkülésében? Személyes tehetségednek? Vagy a sok-sok munkának?
Melyik ágazatban?
Biztos információtechnológus vagy, esetleg programozó...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.17. 18:09:12

@Andy73: Andy73 barátunk kivágta a rezet. "Le vagyunk maradva Németországtól"- szólt a legütősebb önkritika. Ja, le. Meg Lengyelországtól (végleg), Szlovákiától (végleg), Romániától (egy percen belül) -- és az USÁ-tól is, persze.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.17. 18:16:45

"kikerül a nyugati civilizációból"

Na, ez jó hír lenne. Ezért megérni egy kis ideiglenes hanyatlás.

Netuddki. 2015.08.17. 18:25:52

@HaFr: www.portfolio.hu/gazdasag/oriasit_ugrott_a_magyar_allamadossag_a_gorogok_miatt.218367.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

"Március végéről június végére 5,3%-kal esett a forint az euróval szemben"

Most meg a görögökre fogják bammeg! Érdekes módon a forint 4%-ot esett a kunával szemben is. Pedig Horvátországot vizionálják a görögök után amelyik csődbe megy.
De a fideszes agitprop szerint Magyarország jobban teljesít. De ha behelyettesítjük Magyarországot a fideszzesl, akkor valóban jobban teljesítenek. A lopásban és lqrásban...

explanatus 2015.08.17. 18:30:48

@tamas11: „(hatályba lép egy új kormány), akkor jön az igazság pillanata:” Az bizony legalább annyira érdekes lesz mint amikor egy kisvárosban a független polgármester az átadás átvételkor tréfásan megkérdezte, és melyik szekrényben vannak a csontvázak. Másnap márt tudta, amelyiket éppen kinyitották :)

explanatus 2015.08.17. 18:41:10

@_Maverick: Nagyon jó a belinkelt írásod, meg a többi is. Le a kalappal :)

hétköznapi libsizmus 2015.08.17. 19:16:31

'Ebben a pillanatban erősen kérdéses, hogy az ország valaha is fel fog-e zárkózni a fejlett országokhoz'

Nincs itt nyitott kérdés, nem fog felzárkózni. Ez a vonat már elment 1989-ben, vagy még korábban. Hány magyar nyitott cukrászdát Bécsben azóta?

Most már egészen másról szól a történet, mert egy kész állapotból lehet csak kiindulni. Nekünk nem lesz saját BMW vagy Mercedes konkurens autómárkánk, sajnos már Ikarusunk sincs. Maximum egy összeszerelő üzemet tudunk kikunyerálni Fritzéktól. Amíg rá nem jönnek, hogy olcsóbb odahaz végeztetni a rabszolgamunkát az újonnan beözönlö. állampolgárság nélküli migránsokkal

2015.08.17. 19:17:08

@pitcairn: Milyen gyógyszert írtak fel neked legutóbb? Nem kellene inkább rádióznod kommentelés helyett, öreg?

2015.08.17. 19:22:29

HAFr:"Valóban el lehet tehát mondani, hogy a kormány -- ellenzéki műszóval -- a gyerekeink jövőjét éli fel, miután felélte a saját nyugdíjunkat is."

Köszönöm az újabb jó cikket, HaFr mester. A nyugdíjunkat előbb ELLOPTÁK és utána élték fel. Különösebben nem érdekel, mert a megélhetésem adott egy ilyen bunkó országban, gyerekeim pedig nincsenek. A következő életemben pedig mindent megteszek, hogy ne ebbe a büdös pusztába, ilyen lepra barmok közé szülessek.

ózdi cigány 2015.08.17. 19:29:20

Nem fogunk hanyatlani. Kötelező lesz a mindennapi énekóra és nemzetünk büszke indulókkal az ajkán építi majd a nemzetet!

"Viktor, szánd meg a magyart
törvénnyel, Széll-tervvel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd frankhitellel
BAL sors akit régen tép,
Hozz rá négy esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!

Hányszor zengett ajkain
Gyurcsány vad népének
Vert hadunk csontvázain
Győzedelmi ének!
Hányszor támadt tenfiad
megszorítással, kebledre,
S lett az MSZP miatt
demográfiai kelepce!

Hőseinket felhozád
az Országház élére,
Általad nyert szép házat
frankhitelesek népe.
S merre zúgnak tollnokai
MSZP, s LMP-nek,
a médiahivatalnál
tüstént közbe lépnek.

Bújt az üldözött, s felé
Budai nyúlt villájában,
Szerte nézett s nem lelé
korrupt pénzét a bankban,
ügyészségre megy,
Bú s kétség mellette,
a Facebook a lábainál,
De vádtenger felette.

Értünk Kunság mezein
pálinkát főzettél,
Tokaj szőlővesszein
egy kis pénzt lepengettél.
zászlónk gyakran plántálád
fideszes nagygyűlésre,
S nyögte Gyurcsány bús hadát
szadesz büszke népe.

Bár állott, a Zöldpardon,
Fű, söröm röpkedtek,
felszámolás sitthalom
Zajlik már helyettek.
S ah, szabadság nem virul
a fülkék jóvoltából,
az Alkotmány szemétbe hull
Pálunk hű tollától!

Hajh, de Gyurcsány miatt
Gyúlt harag kebledben,
S elsújtád villámidat
Dörgő rendeletekben,
Most rabló Gabriellát
Zúgattad felettünk,
Majd bankadót, s más igát
Vállainkra vettünk.

Szánd meg Viktor a magyart
Kit tőkések zsigerelnek,
Nyújts feléje védő kart
lakó-konténerben.
BAL sors akit régen tép,
Hozz rá négy esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt."

conchita 2015.08.17. 19:36:56

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Azért mert te jól érzed magad a guggolós wécék hazájában, attól mi maradnánk a nyugati civilizációnál!

Hidvégi Mihály 2015.08.17. 21:18:14

Nem tetszik a cím, borúlátó, ilyet a hazájának szurkoló embernek nemigen kéne írnia.

A parasztember tudja, ha a gazokat kiirtják a kukoricásból, azonnal lábra kap a haszonnövény. A munkás ember tudja, ha ha a lesorjázzák a nyers darabot, mindjárt sima lesz a munkadarab s beépíthető.
A történelemtanár tudja, hogy micsoda erők szabadulnak fel amikor egy politikusi gazembert elzavar a népe.

Így semmi borúlátás, de a gazolást el kell végezni. Nekünk, magyaroknak. S lehet csoda, valódi magyar csoda.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.17. 21:37:42

@Hidvégi Mihály: Mihály, ezek objektív érvek voltak, magyar ember bizony ír ilyet, ha aggódik a hazájáért -- a rózsaszín hátoldala a fekete, sűrűn kell váltogatni, az igazság színét fogod látni

pamut 2015.08.17. 21:47:28

Nagyon jó poszt, és - főleg más okokból - én is biztos vagyok benne hogy folyamatos hanyatlás erózió és anyagi-szellemi-erkölcsi romlás vár az országra (nem csak 2035-ig). Illetve még pontosabban az a romlás amiben most vagyunk nem fog megállni, sőt enyhén gyorsulni fog.

Egy kritikát mégis kénytelen vagyok megejteni ezeket az 5-10 éves elméleti időtávokat kicsit túlzásnak érzem a posztban leírt jelenségekre. Egy ország lehetőségeit nem csak az objektív tények határozzák meg, hanem a hit remény és bizalom is, amiket ha sikerül minél magasabb szinten helyreállítani, akkor az azonnal kézzelfogható objektív előnyökben és fejlődésben is megtestesül.

A sci-fi iránt fogékonyaknak egy példa:
Ha jönne pl. egy - ha nem is kiváló, de legalább - magas szinten funkcionáló kormány, amely a saját&orosz érdek helyett a magyar érdeket képviselné, lenne épkézláb gazdasági programja és szakemberei, és az ország legsúlyosabb 12 betegségéből (most ezeket ne kelljen már sorolni a korrupciótól az oktatásig) legalább háromra hihető és működő gyógyírja lenne és azt azonnal neki állna megvalósítani, akkor ezt egyből beárazná a politikai és a gazdaság is, és ez felgyorsítaná a fejlődést - pontosabban a szarból való kikecmergést.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.08.17. 21:56:16

@conchita: Olaszországban is guggolós wc-k vannak..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.17. 21:56:55

@pamut: a hit meg a bizalom valóban hegyeket mozgathat, de sajnos nem tudja csökkenteni a befektetési, társadalmi tőke fejlesztési stb. átfutási időket

a nemzet fogatlan provokátora 2015.08.17. 21:58:12

@pamut: Valld be, hogy Gordi második eljöveteléről fantáziálsz..;)

pamut 2015.08.17. 21:59:37

@HaFr: Pont a befektetési döntéseket tudja felgyorsítani, illetve eleve pozitívra változtatni negatív helyett. Na meg azonnal olcsóbbá tenni a finanszírozást, stb, ne kelljen már neked magyarázni ezt te is jól tudod.

egyetmondok 2015.08.17. 22:10:38

@pamut:
Háromra ? Szerintem elég lehet egy is.

pamut 2015.08.17. 22:25:03

@egyetmondok:
Ahogy mondod, csak direkt egyértelműen akartam fogalmazni. Csak egy ilyen megoldás óriási bel- és külföldi bizalmat hozna az országnak (ami persze időleges, fenn kell tartani, stb).

A vicc hogy még csak fel sem kéne találni a melegvizet, a korrupció ellen pl. látványos és óriási eredményeket lehetne elérni hetek-hónapok alatt.

Józan ész + nemzetközi példák + politikai akarat = eredmény.

zipe moha 2015.08.17. 22:31:40

@pamut:
" először leírja ezt:

"....én is biztos vagyok benne hogy folyamatos hanyatlás erózió és anyagi-szellemi-erkölcsi romlás vár az országra...."

tehát tudja...
utána pedig bevallja hogy egy bajnai kaliberben reménykedik...

maguk szándékosan áltatják és becsapják magukat...ez már nem egy bajnai-méretű problémahalmaz...kb lassan államot kell majd újra alapítani...maguk meg ábrándoznak, " hogy bezzeg..."

pontosan azt kapják ami jár a felkészületlenségért és az alkalmatlanságért.....ezért az jár amiről tudja is hogy jár...és le is írja az elején...

egyetmondok 2015.08.17. 22:39:01

@pamut:
" Józan ész + nemzetközi példák + politikai akarat = eredmény. " --

én a józan észben kevésbé hinnék.
Én biztosan az indulatra építenék.

pamut 2015.08.17. 22:39:45

@zipe moha:

Ha nem ismered a ":)" jelet, akkor fordítsd el a fejed 90 fokkal balra, alaposan nézd meg újra, és kérdezd meg magadtól: mire emlékezetet? Vajon mit jelenthet?
Ha még ez is kevés, szólj, újabb segítséget kapsz.

zipe moha 2015.08.17. 22:48:33

@pamut: barátságos akarsz lenni?...én ennek véltem...

...."Ahogy mondod, csak direkt egyértelműen akartam fogalmazni. Csak egy ilyen megoldás óriási bel- és külföldi bizalmat hozna az országnak (ami persze időleges, fenn kell tartani, stb).

A vicc hogy még csak fel sem kéne találni a melegvizet, a korrupció ellen pl. látványos és óriási eredményeket lehetne elérni hetek-hónapok alatt.

Józan ész + nemzetközi példák + politikai akarat = eredmény. "...ezt minek véljem?...mint amolyan "technokrata" kívánság műsornak....

Óriási bel-és külföldi bizalom....igen na ez fogós kérdés...amikor egy Polgári Esküdtszék elkezdené tömegesen legyártani szükségszerű ítéleteit az elmúlt 40 év alapján...belföldi bizalom mondjuk lenne...hogy külföldi is lenne-e abban nem vagyok biztos...

pamut 2015.08.17. 22:51:12

@zipe moha:
"barátságos akarsz lenni?...én ennek véltem..."

Sajnos nem talált, de még van két lehetőséged próbálkozni!

zipe moha 2015.08.17. 22:56:20

@pamut: amikor az ország gazdasági értelemben egyenrangú versenytársnak ....sőt kereskedelmi partnernek...jelentkezne be, erőteljesen törekedve hogy elhagyja a periférikus-gyarmati jellemzőit...függetlenségét és saját érdekeit kinyilvánítva...mely a magállamokhoz való felzárkózás és azonos elbánás igényének megfogalmazásából következik...az nem biztos, hogy osztatlan sikert gerjesztene az ellenérdekeltekben

zipe moha 2015.08.17. 22:57:23

@pamut: ...sajnálkozni akartál...csak fordítva ütötted be a zárójelet?...hm?.:))))

pamut 2015.08.17. 22:58:50

@zipe moha: szerencsére...mi...magyarok...nem vagyunk...ellenérdekeltek...sőt...kifejezett...érdekeltek...vagyunk

zipe moha 2015.08.17. 22:59:42

@pamut: ....utolsó lehetőségem, nézzük csak:
te vagy bajnai...akarom mondani Petőfi ...csak szerény vagy...lehet?...:)))

zipe moha 2015.08.17. 23:01:59

@pamut:.. vannak ....közöttünk... magyarok, akik ....nemzete ...a.. pénz.. és ...ők ...nem abban... érdekeltek... amiben ...a magyarok...az.. ellenkezőjében

Kalmár 2015.08.17. 23:18:01

Érdekes írás.
De jó, hogy már semmit nem számítanak a szerző és elvtársai!
Egyszerűen a kukáig ideologizálták magukat.
Most még ki-ki kiabálnak a kukatető alól, de már az arra járó kutya is csak vakkant rájuk.

Hammada Patrol 2015.08.17. 23:26:06

Kár, hogy ezen a triviális szinten bármelyikünk el tudta volna mesélni, hogy kurva nagy szarban vagyunk. Béndek úr zsenialitáásra elsősorban a megoldások keresésében számítanánk.

egyetmondok 2015.08.17. 23:29:27

@Hammada Patrol:
Van ott egy email-cim,felül jobbra.
Na,ott lehet jelentkezned.

Hammada Patrol 2015.08.18. 00:19:35

@egyetmondok: Nézd, én beléptem az MSZP-be mert úy láttam (talán hibásan), hogy Gyurcsány képes lesz egy hadrafogható ellenzéket összehozni. Aztán beléptem a DK-ba, amikor az megalakult. Aztán öt nap múlva kiléptem. Ennek négy éve, de azért egyelőre óvatos duhaj vagyok, nem szeretek gyakrabban pártot váltani, mint zoknit. Az nagyon zavar, hogy ez a párt még mindig egy darab Béndek Péterből áll. Aki ugyan jó fej, szerintem, de nem egy csapatjátékos. Önjelölt politikai zseni pártfőtitkárból kettő bőven elég egy országban. Maradjunk annyiban, hogy ha látom, hogy Béndeknek csapata van, használható, hadrafogható, érzékelhető növekedési potenciállal, akkor élni fogok az általad javasolt e-mail címmel.

2015.08.18. 01:13:09

Tényleg nem értem a jobbágyozást stb, jó lenne ettől végleg megszabadulni,nekik nem voltak politikai jogaik, aztán meg jól felszabadították őket blabla... Lassan már kommentet sem tudok írni,mert minél többet tanulok,annál inkább távolodom a hozzászólók gondolkodásmódjától, ez baj, mert elveszítjük a közös nyelvet. Orbánék állandóan a saját körükhöz és az ellenségeikhez beszélnek,de aki sem nem barát sem nem ellenség,azzal nem tudnak kommunikálni,nincs mondanivalójuk a magyarok többségének.Nincs már belpolitika,mert szembesülniük kellene az elkövetett hibáikkal,a káosszal és a működésképtelen ötleteikkel...

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.18. 05:38:33

@conchita:

A nyugat felemelkedése egy ideiglenes jelenség. Most szerencsére vége is van már lassan. Ennyi az egész. A nyugati modell becsődölt, ne erőltessük.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.18. 06:14:51

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"A nyugat felemelkedése egy ideiglenes jelenség."

"Hosszú távon mindannyian halottak vagyunk."

-- John Maynard Keynes

Pop40 2015.08.18. 07:39:30

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"Sajnos" akárhányszor is tolod be ide ezt a baromságot, a Nyugat nem fog helyet cserélni az imádott ruszkijaiddal.

Szerencsére.

Amúgy ja, ideiglenes jelenség.
Úgy ideiglenesen tart pár száz éve, meg úgy ideiglenesen fog is még.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.08.18. 07:59:27

@explanatus: Köszönöm! Igyekszem a magam szerény módján hozzájárulni a szemléletmód alakításához. Mivel eléggé más a hátterem, mint a legtöbb közéleti jellegű írás szerzőjének, így azt hiszem eléggé más az eredmény is, de részben ez jelenti a motivációt. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.18. 08:12:17

@pamut: az nem (működő tőke) befektetési döntés, az hiteldöntés

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.18. 08:14:43

@Hammada Patrol: maradjunk abban -- a dicséret ellenére, amit köszönök --, hogy akkor lesz "csapatom", ha lesznek, akikből áll. Nem várni kell, és nézni, meg a zsenimre számítani, hanem feneket és lábat mozgatni, ksz

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.18. 08:15:42

@Kalmár: : aranyos kép volt, megörvendeztettél

tamas11 2015.08.18. 08:37:38

@Crescence: @Andy73:

Arról szeretnélek meggyőzni, nincs olyan, hogy NINCS kormányképes alternatíva. És persze, akkor baloldalon nincs. Mintha az orbáni az jobbos lehetne..
Azt se tudjuk, mi neked az a balság.
Keleti orientáció? Kapitalizmusellenesség? Libsi, piacos bukta pártolása? Vagy megbélyegzése ? Cigányozás rendezéssel, vagy anélkül? Államosítgatás?
Emberek egy részének természetes kollektivitás-igénye?
Vonaképen a vizslakölyök?

Schiffer? Újhelyi? Bajnai? Bokros? Antall Józsefet néhány tucat MDF-alapító értelmiségi ismerte csak, középiskolai tanár volt min. elnökségét megelőzően.
Értsd meg, nincs olyan, hogy ahol jó Orbán, ott nem felelhet meg más, fordítva van.
Amúgy sem szabad a jelenlegihez hasonló, egynemű kormányzásként elképzelni a következőt, mert a kormányváltó erők most többfélék, és a fideszbefolyás is óriási marad majd.
Úgyhogy:
Írj be bármilyen neveket a jelenlegi kormánytagok helyébe, és kormányfőnek bárkit, aki NEKED kicsit is szimpatikus.
(Kell hogy legyen ilyen, ha nincs, az orvosi eset)..
Aztán pedig esküdj meg, hogy a fidesznépség bezzeg életképes, sőt egyetlen sikercsapat, a hatalommal osztódó pápai kollégiumi szoba, Simicskával hmmm, az élen.
Az összes többi , a bármely másik pedig nem.
Értelmes ember nem gondol ilyet, csak annyit, hogy téged kedvezőtlenül érintene a változás, tartasz tőle.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.08.18. 08:39:12

Ha nem változik semmi, akkor a blogszerzőnek igaza van.........de a folyamatok 1-2 éven belül visszafordíthatóak. Államférfi kell a miniszterelnöki székbe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.08.18. 08:51:27

Miiiiiiicsodaaaa,milyen hanyatlás??!!
Minden tök jól megy,a reálbérek nőnek,ahogy a gazdaság is.
Minden fejlődik épül szépül az ország.
Csak találjak már ki a kertből!

viktor

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.08.18. 10:06:06

Teljesen egyértelmű a hosszútávú hanyatlás oka.

Ez a legközelebbi dátum, ahol Hafr pártjának esélye lesz bejutni a parlamentbe az optimsta becslések alapján. 2035.

Addig csak a hanyatlás jöhet szóba, és ezt több ezer blogban le is írja majd nekünk Hafr, egészen 2035-ig.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.08.18. 10:12:00

@tamas11:

Lehet hogy van kormányképes alternatíva.

Csakhogy az nem indul a választáson.

Merthogy a baloldali összefogás egyik résztvevője se az, az a többség számára egyértelmű.

Az MSZP-SZDSZ alatt a Szlovákok elötti pozícióból lezüllesztették az országot a Görgökkel egyszintre 2010-re.
Szinte végig a legszarabb gazdasági mutatókat produkálták az EU-ban.
Adósság, GDP növekedés, munkanélküliség, ...
Nem volt szarabb kormány az egész EU-ban.

Manapság az EU középmezőnyétől jobbak vagyunk minden gazdasági mutatót tekintve.
Egyre több az emberek pénze, évente 10-20%-al nő a fogyasztás.
A gazdaság növekszik, eladósodás csökken.

Marad a nácizás, és bérrettegés.
Kevés lesz.

2015.08.18. 10:17:29

@Wikus Van De Merwe: ások miatt van a gebasz. "

Akkor mégse hasít a gazdaság? Mit nem mondasz, kezdek rettegni.... De mi lesz itt öt év múlva????
Szóval komolyan: a fidesz hazudik?

Hammada Patrol 2015.08.18. 10:19:18

@HaFr: Kedves Péter! Örülnék, ha csak annyi lenne a probléma, hogy "ha lesznek, akikből áll". Az illetők ugyanis ott vannak. Azazhogy itt. Korábban egy másik posztodhoz írt kommentemben megjegyeztem, hogy van egy polgári konzervatív csapat, a Horváth András, Hadházy, Ángyán féle társaság, akiket nem lehet, illetve nem célszerű megkerülni. Mondom ezt annak ellenére, hogy van bennem egy mély, engesztelhetetlen, zsigeri undor mindennel szemben, ami a fityeszből jön. De van itt más gond is. Kérdés, hogy mit jelent az, hogy "polgári konzervatív" annak a kajászói vagy debrecen környéki gazdának, akitől elvették a földjét és le kell ölnie az állatait és földönfutó lesz, legjobb esetben egy helyi fityeszes nagygazda (értsd: ügyvéd) jobbágya. Kérdezhetném úgy is, hogy mi a faszt akarsz itt konzerválni, kérlek alássan? Én tudom, hogy valahol a Márai-Bibó hagyományra gondolsz, aminek sokunkkal együtt magam is nagy tisztelője vagyok, de fel kell tenni a kérdést, hogy ennek a hagyománynak a befogadása hogyan áll a magyar társadalomban itt és most. És ez egy elméleti, de nagyon fontos kérdés, jó lenne eldönteni, hogy a polgári konzervativizmusnak effektíve milyen esélyei lehetnek Magyarországon. Azt is figyelembe véve, hogy az alapvető feladat nem valaminek (minek is?) a konzerválása, hanem a modernizáció. Ez okozhat kommunikációs problémákat is, de a mélyben, ahogy már utaltam rá, van egy annál sokkal súlyosabb kérdés.

2015.08.18. 10:19:58

@unionista᠍᠍: a növekedést kényszerűen nem a liberalizációra, hanem a nacionalizációra kell alapozni. mert most nem a külföld, hanem a belföld diktál. "

Ceausescu szelleme még minig él....

bétaverzió 2015.08.18. 10:20:04

@bértrollbosszantó_kovi1970: A portfoliós gazdaságelemzési technika: keress ki két megfelelő adatot a gazdaságban, amire az elméletedet ráhúzhatod.

Tanulmányozd a mellékelt táblázatot, és láthatod, hogy pl. 2015. januártól nézve éppen az ellenkezője következik, mint amit a portfólió márciustól állít.

www.mnb.hu/arfolyam-tablazat?deviza=rbCurrencyActual&devizaSelected=HUF&datefrom=2015.01.01.&datetill=2015.08.18.&order=1

Peter Kovács 2015.08.18. 12:14:13

Nekem rosszab a véleményem: nem elsősorban az dönti el a jövőbeli pozíciónkat, hogy gyurcsány avagy zorbán kormányoz. Sajnos a jelenlegi társadalmi-gazdasági beállítódásunk nem implikál fényes jövőt úgy ahogy van en bloc. Ha csak nem lesz váratlanul a semmiből egy Nokiánk, ami kihúz minket a kakiból. Ennek az esélyét se zárnám azért ki teljes bizonyossággal. Van egy-két reménykeltő ágazatunk, mint pl. a fővárosi turizmus, ami manapság jól hasít, vidéken is rá kellene erősíteni. Az autóipar elérte a határait, egy újabb nagy gyár építése nem valószínű már, de még az se segítene sokat. Egyedüli kitörési pont lehetne a fogyasztás magasabb szintre emelése, de ehhez is jóval magasabb jövedelem kellene: ördögi körben van a gazdaság.

tamas11 2015.08.18. 12:28:41

@Ballib Cenzúra: @Crescence:
(az előbbi hsz-t nem neked szántam...)

nem is gondolod, mennyire izgalmas számomra a válaszod, illetve beírásod. igazolja félelmeimet, amiképpen szabadulni akarsz a "jobbágyproblematikától". A védekezés része, hogy szíved szerint nem is tudnád mi az.
Félsz, hogy a mi "szókincsünkkel" élve elveszítjük a közös nyelvet veled - logikus, hogy hallgassunk felőle.
Csakhogy a 19. század eleji magyar lakosság 9/10 részéről beszélünk. De nem is felőlük közelítettük a kérdést, hanem a kisnemesség elmúlása felől, akiknek addig e jobágyság dolgozott a földjeiken....így kerültek szóba.
"Jól felszabadították őket és kész" -írod te...
Olvass ehhez hozzá BÁRMIT arről a korról, hogy kiderüljön, miféle "aktualitásról" van szó. Mi Egyetmondokkal arról írtunk, milyen jelentősége, utóélete van e mintáknak a közéletben. (Ő tegnap 9:54-kor jegyzett be).

Aztán döntsd el magad, hogy mit jelent neked az a polémia. Van e nyoma a mai rétegződésben és hatalmi táncokban a volt uralkodó osztályok mintáinak meg a legnagyobb, paraszti osztály utódainak.

tamas11 2015.08.18. 12:43:47

@Ballib Cenzúra:
Egy pillanatig sem hittem, nem is sugalltam, hogy az a bizonyos alternatíva, az épp egy lepukkant, hiteltelen szűkös valami csapatszerűség.
Pártokról nem beszéltem, persze tudva, hogy egyszer majd, elkerülhetetlen lesz az is. de akinek imént írtam, az úgy lépett fel, mintha képtelenség lenne másra gondolni, mint viktorékra...
Marhaság, kártékony hozzáállás.
Szó nincs javulásról, használhatatlan a bértapsolói kritikátlan látásmód.
Ami engem illet, reggetgésről meg bérről szó nincsen.
Amit adatolás helyett írsz, az egyszerűen nem igaz.
Ha törekednél ítéletalkotásra, annak tünete az árnyalás, különbségtevés.
Inkább csak kiömlött a rózsaszín festék, te lököd fel a könyököddel.

tamas11 2015.08.18. 12:47:49

@tamas11@Ballib Cenzúra: : megint melléütöttem a címzéskor...

tamas11 2015.08.18. 13:04:59

@Andy73:
megint két nick alatt írsz, és magadat lájkolgatod a szövegeidben. Ocsmánynépség.

Gabor Ventilla 2015.08.18. 13:07:13

Tisztelt HaFr!
Mi az ördögöt csináltál (azazhogy írtál) eddig, hogy én csak egy okos értelmiségnek tartottalak, amiből 12 egy tucat.
Ettől a 2035-ös jóslatodtól viszont tátva maradt a szám: hát nem csak engem érdekel a népem sorsa? (Nemzetemről ugyebár nem beszélhetünk 1956 óta.)
Most éppen megdögleni sincs időm (a sürgősebb mindíg legyőzi a fontosabbat), de amint lélegzethez jutok, kifejtem, miket okoskodtam ki a buta fejemmel, üdv.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.08.18. 13:09:46

@Peter Kovács: A KKV-ben sok a tartalék, és egy valós kitörési lehetőség.....tudom hogy ez elcsépelt duma, már ezerszer ezer helyen elhangzott, de attól még igaz.

Andy73 2015.08.18. 13:17:14

@Ballib Cenzúra: Így van.
Problémák azért vannak, leginkább a demográfiai mutatókkal: az enyhe születésszám emelkedés mellett is fogy és öregszik a népesség, még úgy is, hogy közben a romák száma és aránya nő.
A legnagyobb kihívás ezért a romák és a bevándorlók integrálása, hogy közülük minél többen hozzá tudjanak járulni a gazdaság növekedéséhez, ne csak az ellátórendszert terheljék.

Andy73 2015.08.18. 13:23:50

@tamas11: Akkor te meg a poszter egy másik nick-kel, vagy simán orvosi eset. Azért egy illemtanárhoz is elmehetsz majd a pszichiáter után.

Laptop7712 2015.08.18. 22:56:21

Megint egy érdekes poszt, meg kell hagyni. Versenyképesség, meg GDP, meg felzárkózás.

Tételezzük fel, hogy rosszul értelmezzük a fogalmakat, és mivel az értelmezési keret rossz, ezért nem is látjuk a megoldást, és e miatt a rendelkezésünkre álló eszközöket pazaroljuk a végletekig.
Versenyképesség. Számomra olyan, hogy egy ország versenyképessége a jelen globális gazdasági struktúra mellett értelmezhetetlen. Lehet ezzel a felfogással vitatkozni, de egy gyártási egységet a mai világban bárhová lehet telepíteni abban az esetben, ha a helyszín az általam elvárt komplex optimumot leképezi. Tehát egy üzemet bárhova tudok telepíteni elméletben. Döntés kérdése az, hogy az üzemet hogyan tudom bekapcsolni a saját ellátási láncomba. Ennyi. Erről nagyon tanítanak az egyetemeken, hogy ez a tészta micsoda.
Erre a játékra faragtunk rá az elmúlt 25 évben, és a politikusaink szépen ki is szolgálták ezt a játékteret. Axióma az üzemtelepítés tudományában az, hogy az adott üzemet bárhová telepíthetem, és nem kell igénybe vennem a helyi alapanyagokat a gyártáshoz, mivel én a saját globálisan – vállalati szinten optimalizált – alapanyagrendszert használom. Ezzel a kör be is zárult, az elmúlt 25 év minden kormányának a „felzárkózás, és a versenyképesség javítása” címszó alatt véghezvitt gazdaságszervezési modellje szépen lökött a szekéren egyet a szakadék felé.

A németek minden fórumon elpofázzák azt, hogy saját termék-termékrendszer nélkül nincs, és nem is lesz semmi.
Nem arra kellene fókuszálnunk, amink még van, és abból kihozni saját erőből valami olyant, ami a mienk, -lehet, hogy kicsit más, horpadt, de a mienk - és életképes? De ezt nem mindegy, hogy hogyan csináljuk, mert hiába van termék-termékrendszer, nem minden esetben hoz a helyben lakóknak prosperitást.

Erre is szépen rá fogunk jönni, - a fidesz is - de szerintem már most későn -, mivel 1-2 éven belül kiderül az, hogy az EU-s pályázatok mögött nincsen regionális komplex, hálózatba szervezett termékrendszer-termék koncepció, ami megtartaná a KKV rendszert. Nem lesz KKV innovációs tér, ezért nem lesz KKV profitmodell sem.

Ezért el fogja bukni a választásokat. Ez már most látszik a mezőgazdaságban, ahogy Csányi elkezdte játszani ezt a játékot. Szerintem egyre több ilyen lesz, és még meg sem kezdődött a programozási időszak. Megelőzhető a fenti szituáció, ha 400 millákat dobálnának mérnököknek, akik valamilyen termék köré gyártást tudnak szervezni a "semmiből", fedezet a projekt. Kezdik ezt pedzegetni, mivel elővettek a Jeremie kockázati tőke témát, de a történet eléggé félrelőtt koncepció vállalkozói nézőpontból jelenleg. Kellene egy csodafegyver. :)

Pista lent a végeken le..ja azt, hogy mi van a GDP.-vel, meg hogyan áll a versenyképesség. A saját versenyképessége lokálisan lehet hogy kimerül abban, hogy minden nap beül egy söre a kocsmába. Mára meg eléggé ideges, mivel nem tudja megtenni, és nem érti azt, hogy miért.

Nem kellene felhagyni ezzel a felzárkózás, meg versenyképesség dumával a politikusoknak, és a közgazdászoknak?
Fogalmuk sincs, miről beszélnek. Egy multi globális ellátási láncában Magyarországon ki kell hozni minimálisan az egy munkavállalóra számítva a 40,000- 70,000 EUR adózás utáni profitot évente. Lehetőleg úgy, hogy a beruházást ne neki kelljen finanszírozni. A lokális versenyképessége abban merül ki egy ilyen történetnek, hogy ezt a profitmodellt minden áron védi. Ha nem kapja meg, sérül a „versenyképessége”, ezt meg nem engedi. Adóellenőr 40 km-re nem közelítheti meg a céget, ennyi.

Egy KKV versenyképessége ehhez képest hol van? Nem a béka segge alatt? Semmi mást nem kellene első körben tenni, csak ugyanazokat a támogatási szinteket, jogokat, és lehetőségeket megadni egy KKV- nak, mint amit a multik megkapnak kis hazánkban.
A jobbik és az lmp nem csinál titkot ebből, hogy keményen neki fog menni ennek a játéktérnek, ha netán kormányra kerülnek.

Kinek a versenyképessége, meg hova is zárkózunk fel? 25 éve megy ez a duma, ez lett belőle.

DFK 2015.08.19. 07:23:18

@Laptop7712: Hát a hazai surmók KKV tulajokat ismerve nincs a szektorban semmilyen potenciál.

Laptop7712 2015.08.19. 08:40:40

@DFK:
Látom nagyon tiszteled az embert, aki valamilyen szinten értéket akar előállítani. Nekem azt mondta a mentorom, hogyha netán arra vetemednél, hogy multihoz menjél dolgozni, akkor ne add alább vezérigazgatói, vagy a regionális ország igazgatói pozícionál. A második eset havi 40,000 EUR-t jelent átlagban havonta nettóban, az első elérheti a 70,000 EUR-t nulla meló mellett. Van időd flörtölgetni a gyakornok kiscsajokkal, akik azt képzelik, hogy egy bőrüléses autóban, vagy az irodában minden eldönthető. Ez sem rossz életforma, találkozhatsz Norbival a pláza megnyitóján, miegymás, csak rohadtul unalmassá tud válni egy idő után.
Tehát mivel nem látsz bele ebbe a dologba, - mivel sok helyről igazán nem is fontos, hogy miért működik egy KKV – nem is látod azt, hogy egy KKV -ben miért van potenciál. Mivel kijelented ezt, nem is tudsz ebben a játéktérben pénzt találni, nem baj, majd megtalálja más. Most az a helyzet van az EU-ban, hogy aki ért a KK rendszerre hangolt terméktervezéshez, az eléggé szép dolgokat tud összetákolni. Surmó tulajnak egy KKV tulajdonos általában a belvárosból látszik, amit el kellene felejteni szépen, de nagyon gyorsan. : )

egyetmondok 2015.08.19. 08:49:16

@Laptop7712:
Itt akkor sem volt tér a KKV-knak,amikor nem voltunk EU tagok.

egyetmondok 2015.08.19. 08:51:21

@DFK:
Le lehet suromózni a KKV tulajokat,de azért érdemes látni,hogy a magyar KKV szektor működése (bizony,az,ahogyan ez az egész itt van,létezik) még mindig a legegészségesebb közösségi reakció arra,amit a magyar állam művel.

zipe moha 2015.08.19. 14:45:33

.... a KKV-k zöme jelen helyzetben olyanok, mint a bármelyik focicsapat vagy az Akadémia...vagy bármi más...közpénz nélkül 1 percre sem marad életképes... a KKV szektor közpénz temető...mint a magyar innováció jelenleg kb...

persze van kivétel talán 6000 bármit exportáló vagy multinak bérmunkásként bedolgozó cég és kb 35-50 komolyabb magyar KKV...a cca.800.000 --ből.

a KKV-nak 500 ft-os euró és átmenetileg lezárt védett belső piac...na meg klaszter -szövetkezés jellegű erősen koncepcionális konstruált, export offenzíva kellene...

az meztelen igazság 22' után akkor jön el amikor leáll az eu kohézió....aki amire jutott...és lehet innoválni saját forrásból amihez már nem lesz fedezet....

3 fognak markolászni 1 közpénzforintot... de a fölső 10 % mindet elviszi..a többiek kezét meg lecsapja...minden választás után nekiindul újabb pár százezer magyar... a többi takarékon, meghunyászkodva@egyetmondok: kuksol...és várja , hogy mennyi lesz a nyugdíja...lesz-e nyugdíja...:))... a nagy 89' es küldetés célhoz ér..

zipe moha 2015.08.19. 14:50:19

@egyetmondok: ...bocs, a címzést az elejére szántam...nem oda került..:)

egyetmondok 2015.08.19. 14:51:46

@zipe moha:
A magyar KKV szektorról abban az értelemben fogalmunk nincsen zipe,hogy mire lenne,lehetne képes egy olyan adó és szabályozási környezetben, amely itt 90 után sose lett.
Nem tudjuk,azt tudjuk csak, hogy ez a szektor miképpen védekezik az ellen az állami működés ellen,amely a minden forrást felzabáló - újraosztó elven mükszik : egészségesen és virgoncan menekül ez a szektor az állama elől. Helyesen teszi.
-------------------------
Talán említettem, hogy az én nyugdíjamért nem kéne aggódj...:-)) aggódjon a mai fiatal.

Laptop7712 2015.08.19. 15:45:07

@egyetmondok:
Roppant egyszerű a válasz.
Általában azok a KKV-k, melyek komoly beágyazottsággal rendelkeznek, azok tulajdonosai azt mondják, hogy szépen szinten tartom a témát, és nem vállalok többet, mint ami egy normális életszínvonal fenntartásához szükséges, és szevasz. Ez szépen felmérhető helyi szinten. Azok, akik megunták az elmúlt 10 év történéseit, szépen felszámolták a boltot, kivonultak, eladták, és lehet, hogy le is léptek az országból. Nem egy 10- 40 fős cég tulajdonosa gondolt egyet, és szépen csinált egy jól kivitelezett elitet, oszt pá.
Tehát a KKV rendszeren belül is szépen láthatjuk azt, hogy komolyan átrendeződnek a potenciálok.
Vagy lesz adózási környezet, (ugyanazokkal a feltételekkel, és támogatási szintekkel, mint egy multinak) vagy off a politikának, ez itt a kérdés. Érzi ezt Lázár is, mivel felröppentek a hírek, hogy visszavonul a politikától.
Amúgy meg látványosan hullik szét a munkaerőpiac, nézzetek körül, lásd HVG mai cikk.

egyetmondok 2015.08.19. 16:14:30

@Laptop7712:
Így van,ehhez nincsen mit hozzátenni,legfeljebb megerősíthetem,amit írsz.

zipe moha 2015.08.19. 16:46:14

@egyetmondok: ..most nem aggódtam a nyugdíjad miatt...csak az utolsó előtti sorban volt a kurzor amikor neked címeztem...ezért van ott ( véletlenül) a neved...egyébként egyetértek a KKV-k sohasem volt lehetőségeiről írottakkal kapcsolatban...
annyit tennék hozzá, hogy a történtek nem szemléleti kérdés...hanem egy szándékos, direkt perifériára való kényszerítés...ha esetleg nem tudná valaki milyen gyakorlati jelentőséggel és költséggel bír a komprádor egzisztencializmus

egyetmondok 2015.08.19. 19:26:25

@zipe moha:
Én is pontatlan voltam,hiszen akár úgy is lehetne érteni,amit írtam,hogy a mai fitalaok aggódjanak az én leendő nyugdíjamért. No,nekik az enyémért nem kell, a sajátjukért aggódhatnak,de rendesen....,itthon.

Nem tudom mi lenne a komprádor egzisztencializmus (az egzisztencializmus tőlem nem olyan távoli holmi egyébként...),de egy biztos: ezt,ami lett,és azt,ami itt 90 után se változott,senki a világon ránk nem kényzserítette, kényszeríti.

Ahogyan szoktam mondani: a lokalitás ma is visz mindent,nem szabad hinni azoknak,akik a lokalitások felelősségét azzal mismásolják el, hogy ugye a globalizáció,meg az unijó perifériái...,mese habbal zipe.

zipe moha 2015.08.19. 19:48:51

@egyetmondok:

...ismerjük a túlbuzgó pártitkár mentalítást:

azt is teljesítik amit nem is kértek tőlük, mert lehet hogy nem kérték, de gondolták.....

a felelősség meg azon múlik, hogy a megbízók kiadják e majd egykori feleslegessé és nélkülözhetővé vált vazallusaikat..:)...majd ott kell osztozni a felelősség mértékén...:)

egyetmondok 2015.08.19. 20:58:16

@zipe moha:
Bezony,senki se kérte,senki se kéri ma se.
Nincsenek megbízók.

Gabor Ventilla 2015.08.21. 10:41:37

@HaFr: (Nem érek rá, csak rákényszerülök a toporzékolásra az eső miatt.)

Egy kis psicho: A kissé hülye, de ambíciózus emberkék rengeteg megszégyenülésen mennek keresztül, amíg elvégzik az iskoláikat. Ezért egyrészt gyűlölni fogják a jó képességűeket, másrészt "azért is megmutatják", hogy mégis ők az okosabbak. Ezt természetesen csakis és kizárólag tisztességtelen eszközök felhasználásával tehetik. Ennek érdekében összefognak a hasonszőrűekkel, és kiszorítják a felkészülteket. (Sok lúd disznót győz.)
Fentieknek ideális terepe régen A PÁRT volt, ma már a pártok. Egyik emlékem szép példája ennek: V. Elvtárs (városi párttitkár) a vele utazó családja és a vasúti kocsit megtöltő többi utas okítására elmagyarázta, hogy fiatal korában nem tudott lépést tartani kubikos társaival. Kínos helyzetéből a pártiskolára menekült, stb.

Ma már egyetemi "végzettséget szereznek V. Elvtárs utódai (nincs az az egyetem, amit el ne tudna végezni, aki nagyon akarja. De aki hülye volt, az hülye marad.)

A legszörnyűbb, hogy minél magasabb egy képzettség, annál több, és használhatatlanabb a selejt: a hülye kőművesre kéményt, boltívet, vasbetont ne bízzunk, de falat húzni csak-csak tud.De a hülye mérnöktől az Isten mentsen meg. Az semmire nem használható. Helyesebben ládát rakodni jó lenne, de annak nem megy el...

A legszörnyűbbnél is szörnyűbb, hogy a 80-as években megértették a minisztériumi főemberek, hogy mit ugatok, de később már nem. Holott, ha van "közönség", azok megértik, ami a reakcióikból nyilvánvaló.

A fentiekkel azt támasztom alá, amit Te írtál.

Mit tehetünk? -A pártok mentalitásával szemben SEMMIT.
Tehát a pártok hatalmát kell korlátozni.
Íme: Nyilvános párbajok sorozatán át két nagyhatalmú vezetőt, szinte diktátort kell választanunk. Egy főbírót (köztársasági elnököt, régi szóval kendét) és egy miniszterelnököt (régi szóval gyulát).
A parlament első alkalommal a jelenlegi módon "keletkezne", később talán a párbajokban jól szereplő személyek alkotnák. Feladatuk a kende és a gyula munkájának értékelése lenne.
A kende és a parlament "lefoghatná" a gyula kezét, ha "elszaladna vele a ló", majd egy népszavazással lehetne dönteni. A szavazás 50 és 66% között "csak" a tárgyi ügyben lenne döntő, míg 2/3 (vagyis 66% ) felett a vesztes státuszát ingatná meg. Vagyis. próba-szerencse alapon nem lenne érdemes vitézkedni.

Mindezt persze egy részletes alkotmány tervezetben kell kidolgozni, és EZZEL KAMPÁNYOLNI. Mármint annak a pártnak, amelyik fentieket magáénak érzi.
Siker esetén az alkotmányról is érvényes népszavazás döntött.

Várható előnyök: A párbajokban a jelenleginél sokkal színvonalasabb emberek győznének. (A felkészült, értelmes személy úgy gázolja le a hülyét, mint csizmás ember a friss tehénszart.)
Értelmes ember, minimális korlátozás esetén Hunyadi Mátyáshoz hasonlóan szédületes eredményekre képes.
CSAK ÍGY MÁSZHATUNK KI A SZARBÓL És igy nem válik be a 2035-ös jóslatod.

Fowler 2015.08.21. 20:45:26

A cikkben írtakkal egyetértek, ugyanakkor lehet egy aduászunk, a fekete-/ szürke gazdaság elleni kőkemény fellépés mondjuk román (!) mintára. Ez megdobhatná a GDP-t amíg beérnek egy normális kormány oktatás és tőkevonzó képesség területén végrehajtott lépései.

Remélem nem fogunk az EU-s támogatások leállása után egy orosz "felzárkóztató program"-hoz csatakozni mert akkor lehúzhatjuk a rolót.

tamas11 2015.08.22. 16:56:16

@Saga:
@Saga:
Így van, és itt vagyunk a következő stáció kellős közepén.
A nemzeti oligarchák orbáni víziója szépen halad, (mint a szaltólecke közepén, mindig fejre érkezve). A vagyonkoncentrációról offshore számláik tudnának mesélni, további működésük számos igen súlyos új (?) problémát vet fel.
Egyrészt igen kevesen vannak. Plusz ezek nem Széchenyik, nem Wesselényiek, hanem Pató pálok, vagy Simicskák.
A megjelent vagyonokkal, extra lehetőségeikkel úgy gazdálkodnak hogy abból nincs nemzeti felemelkedés.
Eleve egy olyan szűk csoport, akik nem a piaci szereplésükkel
emelkedtek ki (fel), most sem onnan kapják-várják térnyerésüket, mert a piac logikája más: az igazi csúcsszereplő ismerni akarja korlátait. Emezeknek meg lobbitéma az a korlát, ami még megmaradt.

Az igazi érvényesülések modellje jól lemérhető másokon is, azokon, akik etalonként szolgálhatnának az előbbiekkel szemben : Bojár (Grafisoft) Demján... nem is tudom van e harmadik, Simicska tán ide is besorolható, (pál)fordulata igen leleplező: vagy orbánhaver , vagy piaci számkivetett. A kockázatokra , arendszer gyenge pontjaira vet reflektorfényt szereplése.

Az orbáni pereputyy és fideszcsecs-függők maroknyi csoportjából .
Csányi a pozitív példa, ő saját OTP-s pakettjét - Igazgatóként!! - kivette és a húsiparba fektette, (nagyberuházásra kell gondolni!). Aztán annak a termékcsoportnak , pont a vágott félsertéseknek áfacsökkentéséről döntött tavaly év elején az ogyűlés .

(azóta Csányi kivonult a húsfeldolgozó ágazatból (Kinek adta át? Mészárosnak?)
Itt tehát mindösszesen nem is piaci , nem is nemzeti logika érvényesül. Azt, ami innen keletkezhetett még nem fektethették be, és jórészt támogatásokból fakad, ami bizonyos, hogy nekünk elveszett, láthatatlan.
Érdemes meghallgatni Orbán Krisztián előadásának videoját erreől, miként alakult a privatizáció sikeresebben pl Csehországban.
Ma már megváltás lenne minden változás.
Orbán eléképzelése a rossz privatizációs "hagyományokon" felül a csekély tudáson alapult, ahhoz képest olyan személyes hatalomra tett szert, hogy féltudása és privát kapcsolatrendszere érvényesülhetett. Lehettt volna akár legitim elképzelés, ami másként sült el, és torzulásánál személyi befolyások láthatók. Máshogy kellett volna...
Én nem tudom, hogy késő van e, nem tudom, mi a késő. A kár hosszútávú, tetemes, ütemezhető, Béndeknek igaza van. Csakhogy változtatni azért lehet(ne).
Orbán nem képes, nem látja, nem akarja.
Ezért kell kormányváltás, és megint elitváltás is, szintesemmiből. Az orbáni oligarchákat pedig - hogy érvényesülhessen kiváltságaik logikája - kötelezni kéne, hogy itthon fektessenek be. Ha már...
(tudom, ennek "belső" feltételei hibádznak, náluk alapvető a piacképes tudású menedzsment hiánya - s ez nem maradna a jövőben fideszfüggő!

Unionista úgy fogalmaz, a megoldás az lenne, ha nem ortodox módon nacionalizálnának.
Azt akkor lehetne, ha nem csupán mondogatnák, ez ugyanis annyiban ortodox, hogy pofára megy, Az ellenkezője az, hogy másik pofákra, mindig is nevesíthető négy-hat emberről van szó, ha magyar az oligarcha. Eddig is a lényege volt ennek a politizálásnak, hogy nemzetre hivatkozik, és nem sikerül neki mindazt megvalósítani, amire hivatkozva megtette lépéseit.
Van vagyon , csak kinnszorul, ofsór-paradicsomba, meg pesrsze az övék lett, ők személyesítik meg a történelmi igazságtételt, ebből lett privát vagyon, amiről nem döntenek közösségi szempontok, és nyilvánosságok alapján.

Laptop7712 2015.09.01. 23:58:03

@tamas11:
Miért változtatna ezen a 25 éve bejáratott rendszeren fidesz, vagy az mszp?
Most ne vegyük elő azt, hogy hogyan működött egy átlag közbeszerzés az elmúlt 20 évben. Erről sokan írtak tanulmányokat. Én azt mondom, hogy egy mai 18 éves fiatal számára nem létezik sem politikai eleit, sem gazdasági elit, aki tisztán szerezte volna azt, amije van. Nagyon szépen vissza lehet ezt vezetni a rendszerváltozásig. Egyszerű ez tamas, elment ez a hajó.
A következő elit már ott van a második -harmadik vonalban, úgy, hogy igazolt módon szerzi meg azt a társadalmi-gazdasági megbecsülést, amit saját maga, saját teljesítménye alapján ér el.
A két csoport már most sem keveredik, és teljesen másképp néz rá a komplex üzleti térre, és teljesen más jellegű üzleti targeteket menedzsel.
Egy Csányi, vagy egy Demján, vagy bármelyik egyszerűen hiteltelen egy 18 éves fiatal számára. Egyszerűen képtelenek ezek az emberek a saját maguk által átélt értéket közvetíteni. Ha képesek lennének erre, akkor valamilyen szinten tolnák a hiteles személyes PR-t, (mint Branson) de inkább kihagyják ezt a lehetőséget.
Egyszerűen az elmúlt 25 év csődje az, hogy nem tud kiállítani egy miden szempontból tiszta milliárdost.
Ez azt jelenti, egy 18 éves számára, hogy nem történt semmilyen szintű rendszerváltás, mivel nem létezik tiszta milliárdos, ezért az illúzió, hogy ezt tisztességes munkával bárki elérheti, -mivel ez a hit a kapitalizmus egyik alaptétele- tiszta illúzió volt, és szimplán összeomlott mára.
Egy 18 éves megy oda, hol elhiszi azt, hogy gazdag lehet, és meg is csinálja 5-9 év alatt. Lehet majd beszélgetni vele skypeon. A többi duma. Jön a jobbik – mivel a fiatalok hisznek benne – és szépen lesz majd egy új világ. Ezt ők mondják, ezt gondolják, és így cselekszenek. A feladat egyszerű lenne.
Meg kellene szólítani őket. Nem hiszem, hogy meg lehetne tölteni tartalommal a velük való kommunikációt, mivel kérdeznek, és nagyon -nagyon keményen, és nem elégszenek meg a felszínes válaszokkal. Itt tartunk, és szépen megy ez a dolog előre. Mára, a mostani 40-es és 30-as generáció is felteszi a kérdéseiket az öregeknek, hogy mi is történt akkor, ott, a 90-es években, és mitől jutottunk mára idáig. Ebben is szépen állunk.
Innen kellene valamit indítani, itt már kevés a rizsa, válaszokat várnak.
Hogy késő van-e? Szerintem soha nincs késő.
süti beállítások módosítása